DeMooiBoxtelKrant

18 september 2019

DeMooiBoxtelKrant 18 september 2019


Boxtelse pedofiel (23) krijgt 1,5 jaar cel en tbs voor bizar ontvoeringsplan

Boxtel - Een 23-jarige Boxtelaar is afgelopen vrijdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 1,5 jaar cel en tbs met voorwaarden vanwege het plannen van een ontvoering van een kind en het bezit van kinderporno. Ook bedreigde hij in Oirschot een agent ten tijde van zijn aanhouding.

Dat de vrijdag veroordeelde Boxtelaar er serieus werk van had gemaakt een kind te ontvoeren blijkt uit het feit dat hij zijn koffer, met daarin vijf telefoons, voorzien van evenzoveel simkaarten, handschoenen en een bivakmuts al gepakt had. Ook was de man in het bezit van meerdere documenten waarin hij de ontvoering minutieus uit had gewerkt.

Het is niet de eerste keer dat de Boxtelaar in verband wordt gebracht met gijzeling van een kind. De man werd in maart 2017 al veroordeeld wegens het opsluiten van een toen 11-jarige jongen in een toiletruimte in de bibliotheek in Boxtel, naar later blijkt met 'seksuele bedoelingen', aldus de rechter.

De advocaat van de Boxtelaar noemt in zijn verweer deze eerdere zaak, die niet heeft geleid tot een daadwerkelijke gijzeling. De raadsman claimde dat de verdachte de documenten en goederen ten tijde van deze veroordeling al in zijn bezit had, waardoor die voor deze nieuwe rechtszaak niet meer gebruikt kunnen worden. Iemand mag immers niet twee maal voor hetzelfde feit veroordeeld worden. De man zou volgens deze lezing de documenten niet hebben verwijderd vanwege een obsessieve-compulsieve stoornis.

De rechtbank gaat niet mee in deze lezing, aangezien de 23-jarige Boxtelaar in zijn verklaring heeft aangegeven het document met de titel 'ontvoering' pas aangemaakt te hebben in augustus 2017, dus ná het opsluiten van zijn 11-jarige plaatsgenoot. Dit blijkt ook uit het feit dat de man de documenten later nog bewerkt heeft, zoals analyse van de metadata van deze bestanden aantoont.

Het feit dat de man zijn leven niet heeft gebeterd na de 'opsluitingszaak' in 2017, rekent de rechtbank hem dan ook zwaar aan. Daar komt nog bij dat hij een agent bedreigde met een kam met een stalen punt op de dag van zijn aanhouding.

Uit psychiatrisch onderzoek bleek dat de man aan een heel scala van psychische problemen lijdt, waaronder autisme, een obsessieve-compulsieve stoornis, een pedofiele stoornis en bovendien zwakbegaafd is. De rechtbank gaat mee in de verklaring van de psychiater dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en komt tot de conclusie dat tbs aangevuld met gedragstherapie en de juiste medicatie een gepaste aanvullende maatregel is, naast een gevangenisstraf van 18 maanden.

De Boxtelaar gaf in gesprekken met de reclassering aan mee te willen werken aan de behandeling en liet weten zijn probleem graag 'opgelost' te zien, zo valt in het vonnis te lezen. De man wordt daarbij opgenomen in een zorginstelling voor zo lang de reclassering dit nodig acht.

Koning Willem-Alexander bezoekt Herenboeren Wilhelminapark

Koning Willem-Alexander, te midden van enkele Herenboeren. Douwe Korting (links), daarnaast Geert van der Veer en rechts van de koning Boudewijn Toren, de voorzitter van Herenboeren Wilhelminapark (in oranje jas). Foto: Peter de Koning

Boxtel - Een 'mooi en ontzettend belangrijk initiatief'. Zo bestempelt koning Willem-Alexander de Herenboeren. Zijne Majesteit bezocht woensdagmiddag de Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel en ging met verschillende initiatiefnemers in gesprek over de kansen en uitdagingen van een coöperatieve Herenboerderij.

Met gepaste trots verwelkomden de Herenboeren om klokslag 13.45 uur het Koninklijk gezelschap op de herenboerderij die op de grens van Sint-Michielsgestel en Boxtel ligt. Een duidelijk goed voorbereide Koning liet zich daar gedurende twee uur bijpraten over het initiatief. Met name het sociaal maatschappelijke aspect van een coöperatieve boerderij en de verschillende uitdagingen waar de boeren tegenaan lopen werden besproken. Of zoals Herenboeren-initiatiefnemer Geert van der Veer het zegt: "Hoe past wat wij hier aan het doen zijn in de grote buitenwereld?"

Foto: Peter de Koning

Dit werd besproken aan drie gesprekstafels, die de koning één voor één bezocht. Aan deze tafels trof hij onder meer Herenboeren van het eerste uur, initiatiefnemers die een nieuwe herenboerderij willen oprichten én een ondersteunend team van wetenschappers en adviseurs van onder meer Wageningen University en de Avans. Gespreksleider Douwe Korting, zelf ook actief in het bestuur van Herenboeren, begeleidde de majesteit langs de verschillende gespreksthema's.

Lees verder op pagina 9.

Vijf jaar DeMooiBoxtelKrant, daar kunnen wij alleen maar heel trots op zijn. Op onze krant, op ons team en vooral ook op iedereen die ons al die jaren heeft gesteund en er samen met ons voor zorgde en nog steeds zorgt dat De Mooiste Krant van Boxtel elke week gratis bij 15.000 adressen in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch op de mat valt. Dus bij deze, vanuit de grond van ons hart: BEDANKT! Want, lieve lezers, bezorgers, fotografen, columnisten, vrijwilligers, verenigingen, organisaties, sportclubs en adverteerders: zonder jullie geen krant!

Masha, Sander, Marco, Jan, Michel, Cato, Mark en Willemijn

Zonnig weekend vol evenementen

Theatergroep Babok toonde bezoekers van Bockesprongen in het Processiepark een 'Poldercoaster'. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Voor dorpsgenoten die alle evenementen in ons dorp wilde bezoeken was het druk afgelopen weekend. Té druk misschien wel, want het zonovergoten weekend zat boordevol met bijvoorbeeld Open Monumentendag, het festival Bockesprongen, de jaarlijkse kanotocht 'Boxtel by Night' en nog een handvol andere activiteiten zoals een open dag bij de Boxtelse Voedseltuin.

Op zaterdag konden overdag diverse monumenten bezocht worden in het kader van Open Monumentendag. Ook was er bijvoorbeeld een orgelconcert in de Sint-Petrusbasiliek en een historische doopstoet die twee maal door het Boxtelse centrum trok. In Liempde was het centrum van alle activiteiten het bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Enkele uren later kon de evenementenbezoeker in Boxtel alweer mee met de jaarlijkse nachtelijke kanotocht over de Dommel 'Boxtel by Night'.

Zondag werd op sommige locaties ook Open Monumentendag gevierd en was er in en om de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek een uitgebreid muziek- en theaterprogramma met het festival Bockesprongen. Voor mensen die liever in de natuur bezig waren, was er een open dag bij de Boxtelse Voedseltuin.

Pag. 3 Foto: Ruud van Casteren

Naterop over 5 jaar krant

Leger des Heils zoekt collectanten voor Boxtel

Boxtel - Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Boxtel voor de jaarlijkse collecteweek van 25 tot en met 30 november.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels, en de soepbus.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald vanuit donaties. Het Leger des Heils organiseert daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 25 tot en met 30 november. De hulp van vrijwilligers is daarbij hard nodig. Onder het mom van 'samenleven doe je dus niet alleen' wordt mensen verzocht zich aan te melden via www.legerdesheils.nl/collecte.

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 19 september        Rikken en jokeren in De Kloosterhof        14.00
        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein        13.30
Vrijdag 20 september        Eten met de leden bij de Poort van Liempde        17.30
Maandag 23 september        Koor 'De Vrolijke Noot' in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 24 september        Bridgenen rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 25 september        Jeu de boules bij GVT Den Dries        14.00

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 26 september        Bridgen in De Walnoot        13.30
Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 27 september        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Zondag 29 september        Boxtel Oost dag Seniorenvereniging KBO Boxtel is ook aanwezig van 11.00 tot 16.00 uur

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00-14.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00-20.00
Elke donderdag        Nordic Walking, vertrek vanaf de Markt in Boxtel        09.00

Donderdag 26 september        Bezoek Waterbuffel boerderij D'n Buff, vertrek vanaf Breukelsplein        13.15

Vrouwencontact Liempde

Donderdag 19 september        Fietstocht met picknick Vuurput        09.00
Woensdag 25 september        Keezavond in De Kloosterhof         19.30
Woensdag 2 oktober        Kienen in de Kloosterhof        19.30 uur

Eetpunt Elisabethsdael Boxtel, Mgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdagKoffietijdvanaf 10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdagWarme maaltijd12.00-13.00
3-gangenmaaltijd vanaf 10 euro, hoofgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Stikstofwetgeving kost Boxtel 2,5 jaar en meer dan 1 miljoen euro

Het ziet er niet naar uit dat de dubbele spoorwegovergang vóór 2022 gesloten wordt. Foto: Mark van der Pol

Politiek zoekt naar oplossingen voor PAS-impasse

Boxtel - De op 14 augustus door de Raad van State vernietigde besluiten voor de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) en daaraan gekoppelde besluiten voor het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) kosten Boxtel naar verwachting tussen de 1 en 2 miljoen euro. Ook loopt het programma PHS zo'n 2,5 jaar vertraging op. De meerkosten zal Boxtel proberen te verhalen op het Rijk.

De gemeenteraad werd dinsdagavond door projectmanager Ludwig van Duren en beleidsmedewerker Clementine van der Meijden ingelicht over de voortgang van PHS. Op heel veel vragen van de raad konden beide ambtenaren dinsdag nog geen eenduidig antwoord geven. Wel wisten zij te melden dat Boxtel naar verwachting tussen de 1 en 2 miljoen euro kwijt is aan het herstellen van de door de Raad van State vernietigde besluiten. Die zal Boxtel proberen te verhalen op het Rijk, aangezien dat, om met de woorden van Van Duren te spreken "een slechte wet heeft neergelegd".

De vernietiging van de PHS-besluiten is het gevolg van een eerdere uitspraak van de Raad van State over de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Op 29 mei werd deze wetgeving, bedoeld om de stikstofuitstoot te reguleren, door de bestuursrechter ongeldig verklaard. Meer dan tienduizend bouwprojecten in het hele land, die op de een of andere manier stikstof uitstoten, liepen door de uitspraak spaak. Ook in Boxtel ondervinden diverse projecten hinder van de uitspraak, waaronder dus het programma PHS.

Met het ongeldig verklaren van de VLK-plannen sneuvelden ook de daaraan gekoppelde onteigeningsprocedures, de sluiting van de dubbele overweg op Tongeren en de verbreding van de Keulsebaan. Ook is de verwachting dat de bestuursrechter binnenkort de besluiten voor de aanleg van de Verbindingsweg Tongeren, die ook deel uitmaakt van het PHS-pakket, zal vernietigen. De VLK moet naar verwachting een nieuwe Milieueffectrapportage (MER), bestemmingsplanprocedure en eventueel nieuwe procedures voor aankoop of onteigening van grond doorlopen. Dat komt het project op ongeveer 2,5 jaar vertraging te staan, zo rekende Van Duren dinsdag voor.

Gefaseerd
Er zijn oplossingen denkbaar, waarvan het beperken van de stikstofuitstoot binnen de VLK-plannen of elders in Boxtel, gelijk oplopend met de aanleg van de VLK, de meest haalbare lijken. Het leidde tot een haast kolderieke situatie waarbij VVD het idee opperde bij het Rijk te lobbyen om de maximumsnelheid op de A2 te verlagen en zo de stikstofuitstoot in te perken.

Boxtel moet echter wachten tot het Rijk met een nieuwe, niet op de PAS gebaseerde methode komt om de gevolgen van bouwprojecten op de stikstofuitstoot te berekenen. Onze gemeente kan tijd winnen door alvast andere onderdelen van het PHS-pakket in procedure te brengen aangezien de daaruit rollende bestemmingsplannen tien jaar geldig zijn. Daaraan zit echter wel een risico: ze gaan er vanuit dat de VLK doorgang vindt.

Een aantal partijen opperde dinsdag de vraag of Boxtel nog wel door moet gaan met de PHS-plannen, zeker met de kennis dat ProRail veel sneller dan verwacht tegen de grenzen van de spoorcapaciteit aan zal lopen. Die vraag konden de ambtenaren niet beantwoorden: het is aan de politiek zelf daar een antwoord op te formuleren. Van Duren gaf wel aan dat ProRail PHS zoals dat er nu ligt gewoon wil uitvoeren. Maar of de politiek dat óók nog wil is inmiddels onderwerp van discussie geworden.

Burgemeester Naterop over DeMooiBoxtelKrant: 'Het is goed dat jullie er zijn'

Burgemeester Fons Naterop noemt de media belangrijk in het zoeken van de nuance in het publieke debat. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Nog geen jaar is hij burgemeester van Boxtel en de verwachting is dat zijn opvolger niet lang op zich laat wachten. Combineer dat met een uitpuilende agenda en je begrijpt hoe weinig vrije tijd waarnemend burgemeester Fons Naterop over moet houden. Toen wij hem benaderden voor een bijdrage voor het 5-jarig jubileum van deze krant aarzelde hij echter geen moment.

Welke indruk heeft Boxtel, in de korte periode dat u nu burgemeester bent, op u gemaakt?
"In mijn nieuwjaarsboodschap heb ik gesproken over een warm welkom. Dat hebben mijn vrouw en ik ook echt zo gevoeld. Verder zie ik een enorme betrokkenheid van veel mensen in onze dorpen. Dat uit zich in een prachtige hoeveelheid aan initiatieven vanuit de bevolking, waar wij als gemeente aan mee mogen werken. Ik ken ook weinig gemeenten van deze omvang die zoveel evenementen hebben als Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

De grote betrokkenheid uit de samenleving levert ook heel veel burgerinitiatieven op. De verwachtingen naar ons als overheid moeten we goed managen zodat mensen niet in teleurstelling achter blijven. Daar valt nog veel in te verdienen. Een goede terugkoppeling en waarmaken wat je belooft is erg belangrijk om de geloofwaardigheid van de overheid overeind te houden. Daar mogen wij als overheid nog wel een paar slagen in maken. Ik ben persoonlijk ook heel blij met het initiatief van Alexandra Augustijn om geluksplekken in Boxtel in kaart brengt. Dat wordt een mooie parelsnoer van plekjes waar mensen trots op zijn en een herinnering koesteren. We hebben prachtige dorpen, waar we met elkaar gewoon heel trots op mogen zijn!"

Wat kan een gratis huis-aan-huiskrant als DeMooiBoxtelKrant wat u betreft bijdragen aan de Boxtelse samenleving?
Naterop verwijst in zijn beantwoording naar de mediacode van het Genootschap van Hoofdredacteuren. "Een betrouwbare en pluriforme journalistiek is van het grootste belang voor de democratische samenleving, die niet goed kan functioneren zonder geïnformeerde burgers en een vrije uitwisseling van ideeën", schrijven zij.
"Ik kan het daar alleen maar hartgrondig mee eens zijn. Ik vind het heel bijzonder dat in Boxtel inmiddels vier kranten verschijnen die over onze dorpen schrijven. Dat is belangrijk. Want juist de journalistiek kan in een tijd dat iedereen via internet en sociale media toegang heeft tot alle mogelijke informatie, die informatie begrijpelijk maken en duiden. Door dit op een onafhankelijke en onpartijdige manier te doen, leveren de media ook een bijdrage aan onze samenleving."

Wat is het nut van een geïnformeerde samenleving in uw ogen?
"Bij het doorgeven van nieuws nemen journalisten de werkelijkheid zoals ze die aantreffen en waarnemen als uitgangspunt. Ze scheiden hoofdzaken van bijzaken, checken of alle feiten kloppen en geven uiteenlopende meningen weer in hun berichten. Zo informeren ze de samenleving objectief en goed. We leven, mede door de enorme vlucht die social media genomen heeft, in een tijd waarin berichtgeving steeds meer bewust gekleurd wordt en degene die het hardste roept vaak de held is.

Juist door op een serieuze manier meerdere kanten van de medaille te laten zien, hoor en wederhoor toe te passen en het nieuws te ontkleuren, kan de nuance weer terugkomen. Ik loop inmiddels al een tijdje mee als burgemeester en ik weet één ding: de wereld is niet zwart-wit. Als je kennis neemt van de standpunten van een ander, kijk je anders naar wat er om je heen gebeurt. Dan wordt het er een stuk gezelliger van. Ook in Boxtel. Richting de politiek en het college zeg ik vaak "organiseer je kritisch vermogen". Ik bedoel daarmee dat het juist goed is om kritiek te krijgen en als je daar dan op een constructieve wijze mee om gaat en de criticasters serieus neemt dan werk je aan een groter draagvlak maar wat nog belangrijker is: het helpt je in het zijn van een betrouwbare partner. De media kan ons als overheid daarbij helpen."

Wat is uw boodschap ter ere van het 5-jarig jubileum van DeMooiBoxtelKrant?
"Het is goed dat jullie er zijn. Ik hoop dat jullie nog heel veel jaren kunnen meewerken aan een goede verslaglegging van wat er in onze gemeente gebeurt en wat onze inwoners bezighoudt."

Voedseltuin Boxtel, columnist:

…Rijk van buiten en van binnen…

'En hij was rijk van buiten en van binnen…' , zo eindigde zondagmiddag een prachtig verhaal van Meta, verhalenverteller op onze Open Tuin. En zo is het leven op onze voedseltuin: rijk van buiten, de opbrengsten voor de voedselbank en de aantrekkelijkheid van het natuurpark De Kleine Aarde. Rijk van binnen, voor de tuinwerkers en de planten en de dieren. Alles groeit en bloeit, een vruchtbare tuin.
Dat wensen wij ook DeMooiBoxtelkrant: Rijk van buiten en van binnen en nog vele vruchtbare jaren!
Hartelijk gefeliciteerd namens de tuinwerkers van de Voedseltuin op De Kleine Aarde.
www.voedseltuinboxtel.nl

Ontwerp parkje Van der Voortweg definitief

Het ontwerp van het parkje. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - De afgelopen week presenteerde wethouder Eric van den Broek het definitieve ontwerp voor het terrein dat ligt tussen de Dommeloever en de Van der Voortweg. Het ontwerp startte zo'n drie jaar geleden als skateparkje, maar daar bleek te weinig animo voor te zijn vanuit kinderen in de buurt.

Drie jaar geleden initieerde wethouder Eric van den Broek samen met wijkmakelaar Werner van der Velden een zogeheten 'beginspraak'-procedure. Dit betekent dat er met een leeg blad gestart wordt en samen met de bewoners een plan uitwerken. Aanleiding was het idee voor een tweede skateramp, zoals die ook in Oost is gerealiseerd. Uit het overleg met bewoners kwam naar voren dat er hele andere invulling van het veld gewenst was, namelijk een groene ontmoetingsplek.

En nu ligt daar dus ontwerp voor een parkje aan de Dommel. Dit ontwerp kwam tot stand na diverse gespreksronden met buurtbewoners. Het huidige grasveld aan de Van der Voortweg wordt straks een parkje met een nieuwe padenstructuur, bankjes, grote kleurrijke plantvakken en er wordt een stukje Dommeloever afgegraven waar ook een vlonder bedacht is. De buurtbewoners hebben samen met de gemeente gewerkt aan een ontwerp. In de eerste helft van dit jaar zijn er in het Baanderherencollege drie bijeenkomsten geweest, waar buurtbewoners en de gemeente een nieuw ontwerp hebben gemaakt. "Een prachtig voorbeeld van 'beginspraak, in dit geval hoe we samen met inwoners tot invulling van een openbaar gebied kunnen komen", geeft wethouder Eric van den Broek aan. Als alles meezit kan dit jaar nog gestart worden met de aanleg.

Optreden Stardust Live in De Rots

Boxtel - Het muzikale duo Stardust Live treedt zondag 22 september op in Gemeenschapshuis De Rots. Het optreden begint om 14.00 uur en de zaal is open om 13.30 uur. Entree bedraagt 3 euro bij reservering en 5 euro aan de kassa.

Het muzikale duo wordt gevormd door Marjolein Damen en John Kersch uit Schijndel. Met een bezoek aan Stardust Live wordt de stichting 'SLF' gesteund. Deze stichting geeft hulp aan de opleiding van hulphonden. Deze honden worden opgeleid om mensen met een lichamelijke of fysieke beperking hulp te bieden. Of je van soul, top 40, Nederlandstalig, country, line-dance of andere muziek houdt, Stardust Live is zo veelzijdig dat het repertoire zich niet in één zin laat omschrijven.

Reserveren kan door te bellen naar 073-5430934 of 06-44181034. Er is Indische catering aanwezig.

Pontonconcert Boxtel's Harmonie

Boxtelís Harmonie in actie tijdens het pontonconcert dat twee jaar geleden werd gehouden. (Foto: Theo Schulpen). Foto: Theo Schulpen

Boxtel - Boxtel’s Harmonie geeft zondagmiddag 22 september een pontonconcert nabij de Zwaanse Brug. Het concert begint om 12.30 uur en is gratis toegankelijk.

De muzikanten nemen voor het concert plaats op een drijvend podium nabij de Zwaanse Brug. Daar vertolkt het orkest onder leiding van de eerder dit jaar aangetreden dirigent Johan Smeulders het programma ‘Bloed, Zweet & Tranen’. Dat thema is mede ingegeven door de herdenking van 75 jaar bevrijding die momenteel overal in Brabant plaatsvindt.

De harmonie brengt onder meer een ode aan de 26 Boxtelaren die in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten en waarvoor onlangs in het plaatselijke museum MuBo een eregalerij werd ingericht. Ook blikt de muziekvereniging vooruit naar een musicalconcert medio november en een programma vol Franse chansons in april volgend jaar.

Jeu de boules in Esch

Esch - Komende zaterdag, 21 september, wordt door vrijwilligers van Muziekvereniging St. Willibrordus de twaalfde editie van het Essche jeu de boulestoernooi georganiseerd. Ruim achthonderd deelnemers zullen daarbij hun krachten met elkaar meten.

Toernooideelnemers kunnen te voet naar de baan waar ze spelen, maar er zijn ook huifkarren die de deelnemers vervoeren naar de diverse plekken in Esch. Inschrijven is niet meer mogelijk. Natuurlijk kunnen belangstellenden wel nog komen kijken en de spelers aanmoedigen of genieten van hapjes en drankjes voorzien van een muzikale omlijsting bij dorpshuis de Es. Esch is vanwege werkzaamheden niet bereikbaar via de A2.

Orgelconcert Harry van Wijk

Boxtel - Organist Harry van Wijk verzorgt op zondag 22 september vanaf 16.00 uur een concert op het monumentale Smitsorgel van de Sint-Petrusbasiliek.

Van Wijk brengt een gevarieerd programma met enkele hoogtepunten uit het orgelrepertoire, waaronder de Prelude en Fuga in D-groot van Bach, delen uit de vierde orgelsymfonie van Widor en de 'Prélude, fugue et variation' van César Franck. Ook zal hij een bewerking spelen van Mozart's alombekende 'Eine kleine Nachtmusik'.

Harry van Wijk studeerde orgel bij Boxtelaar Kees van Houten en later aan het conservatorium van Groningen. Hij won prijzen bij internationale orgelconcoursen en gaf orgelconcerten in Nederland, België, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Hij is werkzaam als organist van De Kandelaar in Amersfoort. De toegang voor het concert bedraagt 8 euro.

Alzheimer Café De Nachtegaal

Schijndel - Het maandelijkse Alzheimer Café Regio 't Groene Woud in restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 staat op 23 september in het teken van casemanager dementie Esther Tetteroo. De gratis toegankelijke avond start om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. De deur is geopend vanaf 19.00 uur.

Tetteroo schetst de mogelijkheden om ondanks de diagnose 'dementie' actief te blijven aan de hand van voorbeelden uit haar dagelijkse praktijk als casemanager dementie. Mensen met dementie worden vaak passiever.

Munseltocht De Pagaai

Boxtel - Kanovereniging De Pagaai houdt op zondag 22 september de jaarlijkse Munseltocht, waarbij het rondje Boxtel met speciale tandemkano's afgelegd wordt voor bewoners van de Munselgroep.

Ieder jaar worden de kano's van de kanovereniging vooraf omgebouwd tot catamarans, zodat de zestien aan een rolstoel gebonden bewoners van de Munselgroep een tocht over de Dommel kunnen varen. Degenen die belangstelling hebben dit evenement te bezoeken zijn vanaf de start, rond 13.30 uur, welkom bij het clubhuis van de Pagaai aan de Voetboog 7.

Bingomiddag Elisabethsdael

Boxtel - Bingoliefhebbers kunnen op dinsdagmiddag 24 september vanaf 14.00 uur terecht bij Eetpunt Elisabethsdael in Boxtel. De bingomiddag duurt tot ongeveer 16.00 uur.

Voor 5 euro inschrijfgeld kan deelgenomen worden aan de bingomiddag. Voor dit bedrag krijgen deelnemers een kopje koffie, iets lekkers en wat fris. Ook inbegrepen is één bingokaart. Daarmee kan meegespeeld worden voor hoofdprijzen vanaf 15 euro. Extra bingokaarten kunnen worden aangeschaft voor 2,50 euro per stuk.

5 jaar MooiBoxtel, gefeliciteerd!
Sinds de oprichting van Finenzo Boxtel - januari 2015 - werken wij samen met DeMooiBoxtelKrant. Mede door deze krant en Mark van der Pol is ons bedrijf zeer succesvol geworden.

Foto: Vion

Even voorstellen: Ad, de man van het vlees

Op zijn zestiende begon hij bij de dorpslager. Via die weg kwam Ad Burger in 1983 binnen op de snijafdeling van Vion. "Ik werk daar nu nog steeds voor de helft van de week, de andere helft run ik de personeelswinkel. Op donderdag en vrijdag mogen de collega's bij mij een mooi stuk vlees uit onze eigen productie kopen en geef ik ze advies over het bereiden ervan."

"Op die dagen hoor je de collega's al in de wandelgangen discussiëren over welk vlees ze bij mij uit de personeelswinkel meenemen en wat ze dat weekend gaan bereiden met of voor vrienden en familie. Mensen nemen hotdogs, burgers en filets mee, maar gaan ook vaak juist voor de grote stukken vlees die ik verkoop. Een heel ribstuk van drie kilo om spareribs van te maken of een hele varkensnek. Bij dat laatste adviseer ik dan om Pulled Pork te maken en geef ze mijn klassiek recept mee. Ik vind het leuk om zo met de mensen in contact te staan en later van ze te horen hoe het gesmaakt heeft."

"Omdat ik al 36 jaar als slager werk, weet ik veel van vlees. Door mensen in mijn omgeving word ik dan ook wel vaak 'de man van het vlees genoemd'. Haha, ze hebben ook wel gelijk. Ik kan zelfs nog een heel varken uitbenen – dat is het bot van het vlees verwijderen. Dat is iets wat tegenwoordig niet meer zoveel voorkomt. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit en snijdt dan alleen een klein deel van het varken. Lokale slagers ontvangen het vlees tegenwoordig vaak al gesneden."

"Met mijn kennis kan ik de mensen goed adviseren over het vlees dat ze kopen en hoe ze het moeten bereiden. Probeer bijvoorbeeld mijn Pulled Pork eens uit. Erg lekker om samen van te genieten."

Wrijf 1 kilo varkensnek in met mosterd of olie en bestrooi het daarna gelijkmatig met een rub naar keuze. Bereid de BBQ voor op indirect grillen en verhit tot 110-115 °C. Leg het vlees in het midden van het rooster en laat drie uur garen. Keer regelmatig om. Rol het vlees in aluminiumfolie en leg het terug om nog eens drie uur traag te garen. Na ongeveer zes uur moet de kerntemperatuur 87°C zijn. Laat het vlees een kwartier rusten op een warme plek. Trek het met twee vorken uit elkaar en serveer op acht tot tien broodjes met Amerikaanse coleslaw en barbecuesaus.

Boxtel moet begrotingstekort van 3,5 miljoen euro zien te dichten

Boxtel - Het komt niet echt als een verrassing, maar het moet toch even slikken zijn geweest voor het college van B&W. Boxtel heeft op de begroting van 2020 een tekort van maar liefst 3,5 miljoen euro. Tegenvallers op het gebied van jeugdzorg en WMO zijn hier debet aan. Het college is positief dat het gat gedicht gaat worden, maar daarvoor zullen wel pijnlijke maatregelen genomen moeten worden.

Het college van B&W van Boxtel is momenteel druk bezig met de laatste loodjes voor de begroting van 2020-2023. Wethouder Herman van Wanrooij (Financiën): "In Boxtel is de afgelopen maanden hard gewerkt aan deze begroting. Onze afdelingen hebben gekeken wat anders kan en waar we kunnen bezuinigen. Ook binnen het college hebben we noodzakelijke keuzes gemaakt."

Van Wanrooij is vanzelfsprekend niet blij met het tekort, maar geeft aan er met het college het beste van te willen maken: "Vooropgesteld: als je geconfronteerd wordt met zulke grote tegenvallers, waar je niets aan kunt doen, is dat verre van leuk. Maar ik ben trots op de manier waarop we met elkaar de afgelopen weken de schouders eronder gezet hebben." De wethouder laat weten het belang van de inwoners als uitgangspunt te hebben genomen en prioriteit te geven aan belangrijke projecten en ambities. Ook de noodzakelijke gemeentelijke voorzieningen worden zo veel mogelijk onaangeroerd gelaten.

In maart opperde de SP nog voorzichtig om de Onroerend Zaak Belasting (OZB) te verhogen als dat ervoor zorgt dat de gemeentelijke begroting minder onder druk komt te staan. Van Wanrooij wil en kan op dit moment nog niet vooruitlopen op deze en andere mogelijke maatregelen: "Daar praten we in het college nog over. Vervolgens gaan we verder in overleg met de gemeenteraad. Dan bespreken we ook eventuele vervolgscenario's."

Van Wanrooij: "We moeten keuzes maken die iedereen in onze gemeente raken. De raad vertegenwoordigt al onze inwoners. Juist daarom is breed draagvlak in de raad heel belangrijk." Daarom hoopt de wethouder ook op een unaniem akkoord van de raad als de begroting op 29 oktober behandeld wordt.

Onze gemeente liep al eerder tegen flinke tegenvallers op het sociaal domein aan. Dat komt onder meer omdat op De La Salle veel jongeren met een zorgvraag verblijven die oorspronkelijk niet uit Boxtel komen. Boxtel is niet de enige gemeente die getroffen wordt door ernstige tekorten op het gebied van WMO en jeugdzorg. Sinds de overheveling van taken van het Rijk naar gemeenten lopen vele gemeenten in Nederland onverwacht tegen extreem hoge kosten aan. Zij hebben geen andere optie dan die te betalen.


"DeMooiBoxtelKrant bestaat 5 jaar, dat is een felicitatie waard! Als vaste adverteerder van het eerste uur kan ik oprecht zeggen dat in alle jaren dat ik samenwerk met DeMooiBoxtelKrant, het team nog nooit een fout heeft gemaakt. Niet in advertenties, niet in drukwerk, niet in afspraken. Dus onze samenwerking is perfect.
Niet alleen mijn advertenties zijn bij de krant in goede handen, ook mijn kerstmailing in Liempde verloopt ieder jaar perfect. MooiBoxtel denkt ook mee over de opzet. Door het korte lijntje met eigenaar Mark van der Pol zijn mijn vragen en/of wensen vrijwel meteen bekend en weet ik dat daar iets mee gedaan wordt. Maar het allerbelangrijkste voor mij is het contact dat ik met de gehele redactie van MooiBoxtel heb. Zij nemen altijd de tijd om mij te woord te staan, mee te denken, adviezen te geven. Ik ben geen nummer, maar een zeer gewaardeerde klant. Dit persoonlijk contact stel ik zeer op prijs en is van net zoveel belang als het perfecte drukwerk."

Onderhoud Vic. van Alphenlaan uitgesteld

Het geplande onderhoud aan de Vic. van Alphenlaan is tot volgend jaar uitgesteld. (Foto: Monique Fick) Foto: Monique Fick

Boxtel - Het geplande groot asfaltonderhoud aan de Vic. van Alphenlaan gaat vooralsnog niet door. Reden is een brief van de Fietsersbond, die graag een andere inrichting van de straat zouden zien. De gemeente gaat daar nu eerst over nadenken. Het onderhoud stond gepland vanaf dinsdag 17 september.

Pierre van den Oord, van de Fietsersbond Boxtel, reageert positief verrast op het bericht. Hij laat weten niet op de hoogte te zijn geweest van het geplande onderhoud, maar is blij dat de gemeente de tijd neemt om de door hem opgestelde brief nu nader te bekijken. Van den Oord legt uit dat in zijn voorstel extra ruimte is ingeruimd voor een vrijstaand fietspad aan de centrumzijde van de Vic. van Alphenlaan.

Dat de gemeente het onderhoud nu uitstelt, toont aan dat het herontwerp van de Fietsersbond kennelijk serieus genomen wordt. De motivate van de gemeente bevestigt dit: "Dit vraagt om een nadere bestudering van een mogelijk nieuwe inrichting. Dit kan ervoor zorgen dat er een nieuw ontwerp gemaakt moet worden."

En met die reden zijn de werkzaamheden uitgesteld naar het komend jaar.

6 / 20

Tekening van het ontwerp van de Heilig Hartkerk. Echter de twee torens zijn niet gebouwd. (Bron: Heemkunde Boxtel) Foto: Rini van Oirschot

Heilig Hartkerk
Tot 1901 was de Petrusparochie de enige parochie in Boxtel. In 1899 werd Josephus Maria Franciscus Eras, kapelaan te Boekel, door Monseigneur W. van de Ven benoemd tot pastoor van de op te richten parochie van Breukelen.

Al vanaf 1875 waren pogingen ondernomen om in Breukelen een eigen parochie te stichten. Maar de dekens Pompen en Van Gennip wilden daar niet aan meewerken. Toch kwam de Breukelse parochie er. In 1898 werd een commissie gevormd, die '... nogmaals een ernstige poging moest aanwenden en alle middelen diende te beproeven om tot de stichting eener nieuwe parochie te komen'. In de commissie zaten onder andere schoenfabrikant Willem Bosch, Johannes Fielstra, hoofd van de school in Breukelen; bakker Frans de Leijer, herbergier Frans van de Meerendonk, molenaar Karel Merks, textielfabrikant Frans van Oerle en bakker Gijsbertus Paymans. De commissie had de steun van de bisschop, die vond dat een nieuwe parochie noodzakelijk was. Een actie om geld bijeen te krijgen voor de bouw van de nieuwe kerk bracht ƒ15.000 op. De Petrusparochie beloofde eveneens ƒ15.000 bij te dragen. Bouwpastoor Eras, afkomstig uit een welgestelde familie, droeg ook een fors bedrag bij.

De weduwe Clerx stond gratis één hectare grond af, gelegen nabij haar boerderij die de naam De Bult droeg. Architect C. Fransen uit Roermond maakte het ontwerp in neogotische stijl. De eerste steen van de Heilig Hartkerk werd gelegd op het feest van Sint-Josef in 1900 en de inwijding vond plaats op 10 juni 1901. Wegens geldgebrek werden de geplande torens niet gebouwd.

Foto: Rini van Oirschot
Zicht op de H. Hartkerk met links op voorgrond de Smalle Stroom en boerderij De Bult. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Eras overleed in 1928 en werd opgevolgd door Antonius de Kort die op zijn beurt in 1937 werd opgevolgd door Ignatius Broekman. Broekman nam het initiatief voor de bouw van de Sint Willibrorduskapel op Luissel die in november 1940 werd ingewijd. In 1954 bouwden de leerlingen van de ambachtsschool Pius X de Sint-Annakapel aan de Roond. Broekman liet in 1938 parochiehuis 'De Ark' bouwen in de Prins Bernardstraat. In die periode groeide de parochie sterk door de bouw van woningen in het uitbreidingsplan Selissenwal in Boxtel Noord. Eind jaren vijftig werd Selissenwal een zelfstandige parochie: de Maria Reginaparochie.

Piet van Mulukom, kapelaan van de Sint-Jan in Den Bosch, volgde Broekman in 1960 op. Hij bleef tot 1980. Jo de Jong was de laatste pastoor van de Heilig Hartparochie. In 1990 werd hij geestelijk adviseur van de Boxtelse afdeling van de NCB. Hij nam in 2005 na 25 jaar afscheid van de parochie. Er kwam geen opvolger en op 1 januari 2006 ging de Heilig Hartparochie op in de nieuwe Verrijzenisparochie.

Het gebouw is een rijksmonument. Sinds 4 januari 2015 is de kerk aan de eredienst onttrokken. Nu heten de Heilig Hartparochie en Sint-Petrusparochie samen met Liempde, Esch en Lennisheuvel, de Heilig Hartparochie. De Waalrese ondernemer Michel de Groot kocht het gebouw in juni 2017 en het wordt door hem nu 'Sacre Coeur' genoemd.

Bron: Canon van Boxtel, Hans Pel

DeMooiBoxtelKrant
WekelijksVanJullieHand
ReedsVijfJaarUitgegeven
DatBoxtelarenDatMochtenBeleven
GoedVanInhoud
MetFraaieLay-out
Foto'sVanAllure
GaarneWilIkJullieDaaromSturen
EenWelgemeendProficiat
GaDoorOpHetJournalistiekePad

Jan van der Krabben

Mijn Mooi Boxtel: Esther van Haaren

Foto: Esther van Haaren

Deze foto heb ik onlangs genomen in de Kampina. Perfecte symmetrie door de weerspiegeling in het water.

Julia Kroonen, columniste DeMooiBoxtelKrant:

Zonder DeMooiBoxtelKrant zou al het plaatselijk nieuws volledig aan mij voorbijgaan. En doordat de krant gratis is, is hij nog studentvriendelijk ook. Dat mag gevierd worden!

[VASTE TITEL]
Afscheid... altijd bijzonder

[INTRO]

Afscheid nemen is meer dan alleen de begrafenis of crematie. Willemijn Bakx van Bakx Uitvaartzorg wil samen met jou stilstaan bij het leven, wat altijd zichtbaar mag zijn in een afscheid. Met zorg voor nabestaanden en aandacht voor de vele persoonlijke wensen organiseert zij de uitvaart tot in de kleinste details. Ieder mens is uniek, dus mag een uitvaart ook bijzonder zijn.

[LOPENDE TEKST]

Afscheid in kleur

Er zijn zo veel kleuren; vrolijke, heldere, zachte, sombere. De kleuren zwart en grijs zijn al door de jaren heen verbonden met de dood. Ze geven onze gevoelens van verdriet en gemis weer. Maar wanneer we afscheid nemen, denken we ook terug aan alle mooie momenten, het leven samen, kleurrijke herinneringen.

Zo zei een familie tegen mij: "Geen zwart dragen bij de afscheidsdienst, dat is zo somber." Ja, dacht ik dan, waarom geen kleur, een kleur die bij de overledene hoort, bij zijn of haar leven. Een kleur die bij de familie past. Ik vroeg welke kleur ze het beste bij hun moeder vonden passen. Rood, de kleur rood, dat was meteen de reactie. Ja, dat was haar kleur. Samen met de familie hebben we toen gekeken waar we deze kleur konden gebruiken. In ieder geval in de kleren die ik en de familie droegen tijdens de afscheidsbijeenkomst. De kaarsen die werden aangestoken waren natuurlijk rood, net zoals de bloemen op haar kist. Het nummer 'Rood' van Marco Borsato werd gebruikt en de tekst gaf zeker de gevoelens van de familie weer.        

De rode kleur, haar lievelingskleur. De kleur van de liefde….
De kleur van haar lievelingsbloemen, rode rozen. Rood, een kleur die in allerlei grote en kleine dingen in haar huis te zien was. Rood de kleur van haar leven, soms wat rebels, maar ook een leven vol liefde, energie en kracht. Rood de kleur van haar hart.

Een afscheid is altijd uniek en persoonlijk. Daarvoor hoeven geen grote, dure, uitzonderlijke dingen te gebeuren. Een persoonlijk afscheid gaat over de persoon zelf, wie was hij/zij, wat heeft hij/zij voor de familie betekend. Daarom kunnen kleine dingen, bijvoorbeeld een eigen kleur, een mooie, betekenisvolle rol spelen.

Daarom laat ik nu altijd de familie kiezen welke kleding ik zal dragen, maar ik geef ze ook ideeën over het gebruik van kleuren. Wit, de kleur van eenvoud, van eerlijk zijn… Oranje, de kleur van vernieuwing… Geel de kleur van de zonnebloemen, van de zomer, de zon…Groen wanneer de overledene zeer betrokken was bij de natuur. Of alle kleuren tezamen. Een afscheid in kleur, voor alle kleurrijke herinneringen.

Willemijn Bakx
www.bakx-uitvaartzorg.nl
06 29 17 63 47

Vervolg van de voorpagina: Koning Willem-Alexander bezoekt Herenboeren Wilhelminapark

Willem-Alexander, in gesprek met initiatiefnemers voor de oprichting van herenboerderijen in verschillende delen van het land. (Foto's: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

De herenboerderij in het Boxtelse Wilhelminapark is erop ingericht zo'n tweehonderd gezinnen, ofwel zo'n vijfhonderd monden te voeden. Die tweehonderd gezinnen hebben allen een aandeel gekocht in de herenboerderij. Uit het geld dat dit kost worden onder meer gewassen, vee, werktuig en boer Geert van der Bruggen betaald. Hij is de enige betaalde kracht die op de Herenboerderij werkt. De overige werkzaamheden worden uitgevoerd door vrijwilligers. Overigens is het niet ondenkbaar dat bij grotere herenboerderijen meer mensen in dienst worden genomen, merkt Korting op.

Sociale meerwaarde
De koning sprak aan de eerste gesprekstafel met enkele Boxtelse Herenboeren over de oprichtingsperiode van de herenboerderij in het Wilhelminapark. Bestuurslid Sander Boleij wijst de koning daarbij op het voordeel van de coöperatie. "Vijfhonderd mensen betekent ontzettend veel kennis", vertelt hij. "We zochten een accountant en we bleken er drie in ons netwerk te hebben." Daar bleef het niet bij: Herenboeren Wilhelminapark heeft ook advocaten en zelfs een rechter binnen de gelederen.

De koning wordt over het landgoed Wilhelminapark geleid, geflankeerd door Herenboeren 'van het eerste uur' Douwe Korting (l.) , Geert van der Veer (links van de koning) en Boudewijn Tooren (rechts van de koning). Foto: Peter de Koning

En die sociale waarde hadden de Herenboeren vooraf niet verwacht. Want naast het vinden van nieuwe manieren om op een duurzame manier met landbouw en veeteelt om te gaan, zet de vernieuwing ook door in de coöperatieve manier, waarbij vrijwilligers zich gezamenlijk ook echt verantwoordelijk voelen voor het bedrijf dat zij beheren. En dát is volgens de koning nu precies de reden dat hij in Boxtel een kijkje kwam nemen bij Herenboeren Wilhelminapark: "Burgerinitiatieven zijn natuurlijk ontzettend belangrijk. En dit is een mooi initiatief, prachtig om te zien!"

Bij de volgende gesprekstafel ging de Willem-Alexander in gesprek met vertegenwoordigers van enkele herenboerderijen in oprichting in Rotterdam, Weert, Tilburg en Breda. Die werken allen op hun eigen, unieke manier, maar wel altijd volgens het coöperatieve principe van Herenboeren. Een van de grote uitdagingen daarbij is het vinden van betaalbare en geschikte grond om het initiatief uit te rollen. Met die reden is de landelijke organisatie nu bezig om een grondfonds op poten te zetten, om zo uit eigen middelen en met behulp van sponsors grond aan te kopen.

Een andere uitdaging zit hem in het experimentele karakter: omdat de Herenboeren op een innovatieve manier vee houden en landbouw bedrijven, is het juridisch gezien vaak lastig om de boerderij handen en voeten te geven. In Boxtel werd een oplossing gevonden in een Green Deal, een afspraak tussen de Herenboeren en de gemeente die de boerderij juridische ruimte geeft op kleine schaal te experimenteren.

Bijdragen aan oplossingen
Aan de laatste gesprekstafel trof de koning enkele partners van Herenboeren Wilhelminapark, zoals hogeschool Avans, Wageningen University, landbouw- en innovatieorgaan het Louis Bolkinstituut en de ZLTO. Volgens Hans Huijbers, voormalig voorzitter van die laatste samenwerkingspartner, kunnen de Herenboeren ook bijdragen aan het probleem dat veel boeren die te oud worden om een bedrijf te runnen geen opvolging kunnen vinden. "Daar kan Herenboeren zeker ook een antwoord op zijn", doelt hij op de mogelijkheid om van deze bedrijven een coöperatieve boerderij te maken.

Momenteel wordt in Boxtel onderzocht hoe drones kunnen helpen bij het houden van dieren. Maar de Herenboeren werken ook aan heel eenvoudige oplossingen: het maken vogelhuisjes om vogels aan te trekken die eikenprocessierupsen eten. En het maken van die vogelhuisjes heeft natuurlijk ook weer een sociaal aspect.

Toch vindt Van der Veer het niet het moment om te veel aan borstklopperij te doen tegenover de koning: "Ik wil niet dat u met het beeld naar huis gaat dat Herenboeren zaligmakend is. We hebben nog een hééleboel te leren!" Maar dat leren wordt wel een stuk prettiger als de koning reclame maakt voor je initiatief, zoals dat woensdag bij Herenboeren gebeurde. Na het vertrek van de koning, exact twee uur na zijn aankomst in Boxtel, en de media-aandacht voor dit bezoek bleef het niet lang stil: zondag waren de Herenboeren alweer te zien in de uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht.


Carolijn Verhoeven, columniste:

"Niet helemaal zonder slag of stoot positioneerde de MooiBoxtelKrant zich vijf jaar geleden in het Boxtelse medialandschap. En met succes. De krant is uitgegroeid tot een medium dat álle inwoners van onze gemeente informeert over actuele zaken, en waar laagdrempelig plaats is om onze inwoners aan elkaar voor te stellen.
Of het nu ondernemers zijn die een podium krijgen of columnisten zoals ik die hun lief en leed met u delen: de MooiBoxtelKrant laat het zien. Een welverdiende felicitatie aan de redactie en eigenaren is dus zeker op zijn plaats! Van harte, op naar de 10 jaar!"

Monumenten in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch openen deuren tijdens Open Monumentendag

Een historische doopstoet trok zaterdag door de Boxtelse Oude Kerkstraat. (Fotoá: Ruud van Nooijen) Foto: Ruud van Nooijen

Boxtel - Met kerkconcerten, een historische doopstoet door het centrum van Boxtel en natuurlijk de wijd openstaande deuren bij diverse monumenten in onze gemeente werd het afgelopen weekend stilgestaan bij Open Monumentendag.

De historische doopstoet trok zaterdagmiddag twee keer door het centrum van Boxtel, compleet met bijpassende outfits en historische voertuigen van straatventers, die dankzij Terug in D'n Ted uit Liempde het beeld compleet maakten. Ook de Sint-Petrusbasiliek was geopend voor bezoekers, die niet alleen een kijkje konden nemen in de klokkentoren, maar ook werden getrakteerd op een beiaardconcert van de in Boxtel geboren beiaardier Tommy van Doorn. Voor de bibliotheek, op het Burgakkerplein waren historische spellen te spelen.

Organist en beiaardier Tommy van Doorn gaf een concert in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Ruud van Nooijen

Ook in Liempde, Lennisheuvel en Esch waren de kerken het afgelopen weekend te bezoeken in het kader van Open Monumentendag. Op zondag konden geïnteresseerden bovendien een kijkje nemen in de moskee op Hoogheem. Hoewel dit gebouw geen monument is, waren ook daar de deuren geopend voor nieuwsgierige bezoekers die een tochtje langs alle gebedshuizen in de gemeente maakten.

In Liempde was daarnaast op zaterdag een uitgebreid historisch programma opgetuigd bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Zo konden bezoekers vanuit daar deelnemen aan de wandelexcursie 'Brood en bakhuisjes', waarbij ze onder meer een bakdemonstratie kregen in het bakhuisje bij D'n Liempdsen Herd, zelf ook een monument. Ook was een workshop klompen beschilderen te volgen bij het bezoekerscentrum. Het Liempds Gemengd Koor verzorgde de muzikale noot met liedjes van vroeger, maar ook van nu.

Waterbuffelboerderij D'n Buff:

Foto: Mark van der Pol

Wow, DeMooiBoxtelKrant al weer vijf jaar. Gefeliciteerd!
In de zomereditie van dit jaar heeft de redactie ons bedrijf 'Geweldig Mooi' neergezet. Dat de krant veel gelezen wordt bleek al snel: veel mensen die ons bezoeken refereerden aan dit mooie artikel en doen dat nu zelfs nog steeds. Ook de stapel met kranten om mee te nemen die in onze winkel ligt hebben we regelmatig aan moeten vullen!

Beste lezers van DeMooiBoxtelKrant,

Mijn naam is Cato Veldhuis, ik ben 20 jaar en woon in het mooie Boxtel. Ik studeer journalistiek en communicatie in Utrecht. Nu mijn tweede jaar is gestart, wordt er van mij verwacht dat ik ergens stage ga lopen. Dit ga ik doen bij DeMooiBoxtelKrant, de komende zes maanden zullen jullie dus nog veel van mij horen.

Ik ben geboren en getogen in Emmen en woon sinds vijf jaar in Boxtel. Mijn grootste hobby is hockey en dit doe ik bij MEP. Ik speel sinds twee jaar bij de senioren. De eerste en de tweede helft verlopen niet altijd even goed maar de derde helft winnen we altijd!

Ik hoop dat jullie nog veel van mij gaan horen (of lezen natuurlijk) en dat ik mijn enthousiasme op jullie kan overbrengen. Ik ga er in ieder geval een mooi half jaar van maken!

Lemonade Road

Van harte gefeliciteerd met het eerste lustrum van DeMooiBoxtelKrant! Elke week valt trouw de krant weer in de bus vol met nieuws, foto's en mooie verhalen. Over, van en voor Boxtel en omgeving. Ga vooral zo door! Op naar het volgende jubileum!

Femke, Robin en Yara
Lemonade Road

Op te grote voet

Op 29 juli jongstleden verscheen er een bericht in de krant met de kop: 'Vandaag hebben we verbruikt wat de aarde in één jaar kan leveren.' Met andere woorden, na zeven maanden heeft de mensheid al meer natuurlijke grondstoffen verbruikt dan de aarde in twaalf maanden kan produceren. Die dag wordt door de organisatie Global Footprint Network aangeduid als 'Earth Overshoot Day'. We verbruiken dit jaar dus 1,7 aarde. Denkend aan het nageslacht kan ik daar soms wakker van liggen.

Hoe komt Global Footprint Network aan de gegevens die deze schokkende constatering rechtvaardigen? Zij berekent ieder jaar de ecologische voetafdruk en de biocapaciteit. De voetafdruk is hoeveel land en water we gebruiken om te voorzien in ons voedsel, woongebied en grondstoffen. En hoeveel bos en water er nodig is om onze uitstoot te absorberen. De biocapaciteit is hoeveel de aarde van al die dingen in een jaar kan aanvullen. Hoeveel nieuwe vis en koeien erbij komen, hoeveel onze landbouwgrond kan produceren en hoeveel uitstoot alle bossen en zeeën bij elkaar kunnen opnemen. Als je die twee van elkaar aftrekt dan kom je er snel achter dat we 'op te grote voet' leven.

Ecoloog Joop de Kraker (hoogleraar aan de Universiteit Maastricht) blijft er tamelijk rustig onder. Hij zegt onder andere: 'Wetenschappelijk gezien is er wel het een ander aan te merken op het idee van de voetafdruk. Het is een vrij simpel concept, maar communicatief heel sterk. De voetafdruk wordt uitgedrukt in aardbolletjes. Zo hebben wij wereldwijd 1,7 aarde nodig om in onze behoeften te voorzien. En als iedereen zou leven als een Nederlander is dat zelfs zo'n 3,5 aarde.' Enige schaamte daarbij is wel op zijn plaats. Daarnaast stelt hij wel heel nadrukkelijk: 'De afname van de biodiversiteit is uiterst zorgelijk. Alles wat wij doen heeft impact op de natuur en op de hoeveelheid verschillende planten en dieren die hier leven. Vooral door ontbossing en intensieve landbouw verdwijnen veel planten en dieren. Ook is de overbevolking een groot probleem. We moeten de planeet met meer delen. Inmiddels leven wij met zo'n 7 miljard mensen op aarde. In 2050 zijn dat er 10 miljard. En in 2100 11 miljard (cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie).'

Toch is De Kraker niet pessimistisch. 'We moeten nooit opgeven', zegt hij, 'ook al krijg je de indruk dat de klimaatproblemen en de afnemende biodiversiteit onomkeerbaar zijn. Klimaatverandering gaat door. We weten echter totaal niet of al die biodiversiteit wel nodig is voor de mensen. Voorlopig hobbelen we vrolijk door.'
Daar doen we het dan maar mee. Gerust ben ik er niet op. Het zal het nageslacht nog grote inspanningen vragen om het tij te keren. Laten we dicht bij huis beginnen met een ombuiging van onze houding van 'steeds maar meer' naar een denkwijze van 'genoeg is genoeg'. Ik ben bang dat ook dat tegen dovenmansoren is gezegd.

Trouwe fans van DeMooiBoxtelKrant

Meneer Cor van Esch (l) en zuster Catharina Wolfs (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Zuster Catharina Wolfs en meneer Cor van Esch, die beiden in het Wereldhuis aan de Achterberghstraat in Boxtel wonen, behoren vanaf de allereerste editie tot onze grootste fans. Elke week weer verheugen zij zich op de komst van DeMooiBoxtelKrant.

Vier en een half jaar lang belden ze iedere week om beurten om de oplossing voor de Oogcontact-puzzel op de achterkant van onze krant door te geven. In de afgelopen vijf jaar hebben beiden een 1/5 staatslot gewonnen en een dinercheque om bij De Deugniet uit eten te gaan. Een paar maanden geleden stopte de telefoon echter met rinkelen en omdat we ons op onze redactie aan de Markt 17 toch een beetje zorgen maakten, besloten we ze eens op te zoeken. En wat bleek? Er was gelukkig niets ernstigs aan de hand. Het tweetal leest nog iedere week trouw DeMooiBoxtelKrant maar speelt niet meer mee met oogcontact omdat ze de vorige prijs, een staatslot, leuker vonden dan het uit eten gaan. Bovendien gaan beiden toch nooit meer uit eten. Toch hebben ze ons toevertrouwd dat ze nog elke week genieten van onze krant en wij hopen dan ook dat ze dat nog heel lang kunnen blijven doen.

Foto: Heemkunde Boxtel

Gebouwen in Boxtel: Het Stationsplein 1942-1960

Op de foto woningen, horeca en het plantsoen aan het Stationsplein, gezien in de richting van de Parallelweg-Noord.

Aanvullen week 37
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Bosscheweg 50, plaatsen dakkapel op voordakvlak

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Hoogheem bij parkeerplaatsen, kappen: 12 essen aan voorzijde parkeerplaats bij huisnummers 2 t/m 71 en 12 essen aan zijkant van parkeerplaats bij nummers 73 t/m 142

Bestemmingsplan
Ontwerpbestemmingsplan Kapelweg 57. Dit plan maakt het mogelijk om de bestemming van Kapelweg 57 te wijzigen van 'Agrarisch –
Agrarisch bedrijf' naar 'Wonen'. Hierbij blijven de bestaande woning en het bijgebouw gehandhaafd.

Evenementenvergunningen
Presentatie Brandweer Boxtel. Verleende vergunning aan de Brandweer Brabant-Noord voor het organiseren van het evenement
Presentatie Brandweer Boxtel op de Markt op zondag 22 september 2019 van 12.00 tot 16.30 uur.
Kofferbaksale Liempde. Verleende vergunning aan Buurtvereniging Looeind voor het organiseren van de kofferbaksale op d'n
Tip aan de Barrierweg op zondag 30 augustus 2020 van 9.00 tot 15.00 uur.

Bekendmakingen week 38

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Runmolen ongenummerd - perceel E3308, bouw omheining, keet voor kantine en toilet, een hok
voor de wasstraat en het plaatsen van 9 straatlantaarns en een huisnummer
Verleende omgevingsvergunningen
Barrierweg 38, verbouw en uitbreiden woning
Dommeldal voor huisnummers 6-8, rooien: 1 suikeresdoorn. Herplant met 1 rode esdoorn.
Hoevedreef 4, verplaatsen nostalgisch bijgebouw van Boxtelseweg 35 naar Hoevedreef 4
Korenmolen 2, uitbreiden bedrijfshal
Oosterpad 44, kappen: 1 valse christusdoorn uit achtererf

Toestemming maken uitweg
Baandervrouwenlaan 247, toestaan uitweg
Parkstraat 30, toestaan uitweg

Weigeren melding uitweg
Bremhorst 7, weigeren toestemming melding uitweg

Bestemmingsplan
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Vendelstraat Liempde (pastorietuin). De gemeenteraad heeft op 27 augustus 2019 het plan gewijzigd vastgesteld. Dit plan maakt de realisatie van 11 grondgebonden woningen in de pastorietuin mogelijk.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.Brandweer Boxtel organiseert open dag op de Markt

Boxtel - De Boxtelse brandweer houdt komende zondag, 22 september, een open dag op de Markt. Tijdens deze open dag worden demonstraties gegeven en de twee nieuwe voertuigen die de brandweer dit jaar in gebruik nam feestelijk onthuld. Het programma gaat om 12.00 uur van start.

De vrijwilligers van de brandweerpost Boxtel zijn trots op hun vrijwilligerswerk. Dag en nacht staan zij paraat om hulp te verlenen aan hen die daar om vragen. Eens in de zoveel tijd is het dan ook mooi om de burgers te laten zien wat ze allemaal doen en kunnen. Daarnaast zijn er op de post Boxtel het afgelopen jaar twee nieuwe brandweervoertuigen in gebruik genomen. Deze staan al een tijdje in de uitruk, maar worden op 22 september om 12.00 uur spectaculair onthuld op de Markt. Burgemeester Naterop zal bij deze onthulling aanwezig zijn om de voertuigen officieel over te dragen aan het brandweerkorps.

Demoprogramma
Na de onthulling van de nieuwe brandweervoertuigen, vanaf ongeveer 12.15 uur begint een doorlopend demoprogramma. Tijdens dit programma geeft de brandweer een inkijk in de werkzaamheden. Gedurende de gehele middag volgen de hulpverleningsdemo's, demonstraties van ongevalsbestrijding, demo's met de opruiming van gevaarlijke stoffen en brand demo's elkaar op.

Spelprogramma
Om 12.15 uur starten ook een spelprogramma voor kinderen en voorlichting over brandveilig leven.Tijdens het spelprogramma kunnen kinderen kennismaken met het werk van de brandweer. Bij verschillende brandweervoertuigen zijn activiteiten uitgezet. Ook komen speciaal voor deze dag een hoogwerker, waterwagen, hulpverlenersvoertuig en een voertuig van de adviseur gevaarlijke stoffen naar Boxtel. Kinderen die alle activiteiten uitvoeren ontvangen een certificaat van de brandweer.

De onthulling van de nieuwe voertuigen wordt spectaculair, aldus de Boxtelse brandweer: "Hiervoor krijgen we medewerking van enkele Boxtelse bedrijven waaronder MagixFX. Voor de eerste 50 kinderen die zich verzamelen voor de onthulling hebben de vrijwilligers een goodiebag gemaakt met daarin allerlei brandweer items. Hiervan zijn er slechts 50 beschikbaar."

Winactie!
DeMooiBoxtelKrant bestaat deze week vijf jaar en omdat we al die jaren al prettig samenwerken met het Boxtelse brandweerkorps mogen wij aan onze lezers twee kinderfeestjes op de brandweerkazerne tot tien personen en twee keer een slachtofferrol tijdens de demo-dag op 22 september weggeven. Om te winnen ga je naar de Facebookpagina van Mooiboxtel en like en deel je het bericht over de kinderfeesten of de demo-dag. De winnaars zullen door de redactie benaderd worden.

Vrijwilliger worden
Tijdens de open dag is ook de mogelijkheid je op te geven voor de vrijwillige brandweer. Boxtelaren die dat kenbaar maken worden door de postcommandant uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Zijn er veel mensen die informatie willen hebben dan zal er een informatieavond worden georganiseerd.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
20-09 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
21-09 Den Berg
25-09 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Toen ik de wens had om voor een krant columniste te worden, wist ik meteen dat dat voor DeMooiBoxtelKrant moest zijn. als je de krant leest dan word je blij. Elke week weer opnieuw. Ik vind het een geweldige prestatie wat de redactie elke week neerzet en ik weet zeker dat heel Boxtel deze mening deelt, ga alsjeblieft nog heel lang zo door! Van harte gefeliciteerd!!!

Uitschrijvingen uit de basisregistratie personen (BRP)

Na onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij ingeschreven staan. Dat wil zeggen dat zij voor de gemeente, administratief gezien, verblijven op een onbekend adres en formeel niet meer in Nederland wonen. Burgemeester en wethouders van Boxtel hebben het voornemen betrokkene uit te schrijven, volgens artikel 2.21 en 2.22 wet Basisregistratie Personen (BRP). Als wij binnen vier weken na de datum van verzending van het voornemen geen reactie hebben ontvangen, schrijven wij bovenstaande personen uit.Na uitschrijving kunnen zij geen beroep meer doen op de sociale voorzieningen in Nederland en ook geen officiële documenten aanvragen. Het betreft de volgende personen

Voornemen tot uitschrijving uit de basisregistratie personen (BRP)
Naam Geboortedatum
C.R. Ion 10-01-1972
F.M. Ion 24-06-1996

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen 6 weken na verzending van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift stuurt u naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel, Postbus 10.000, 5280 DA Boxtel.

Staat uw naam hierboven of weet u waar bovenstaande persoon verblijft, neem dan contact op met de Burgerzaken van de Gemeente Boxtel via mail burgerzaken@boxtel.nl of telefonisch via (0411) 65 59 11.CODE ROOD: KWALLEN IN DE AANVAL!!

De zomer is bijna ten einde en dat betekent dat we de hitte hebben overleefd. En dan hebben nog niet eens gesproken over alle insecten die we moesten ontwijken. De welbekende muggen, intens grote wespenplagen en de terror van de eikenprocessierups, sociale media stonden er weer vol mee. Maar heeft iemand het woord kwal horen vallen?! Zo'n kwallenbeet doet veel meer pijn dan de steek van een mug, het beest ziet er veel viezer uit dan een wesp en is net zo moeilijk te ontwijken als de eikenprocessierups.

Eigenlijk had ik in mijn leven nog nooit een kwal gezien, alleen maar die verschrikkelijke horrorverhalen erover gehoord. Nou moet ik zeggen: erg fan van de onderwaterwereld ben ik sowieso niet. Wat daar allemaal rondzweeft hoef ik echt niet te weten, alleen de algen die je voeten aanraken in de zee vind ik al griezelig genoeg! Nou dacht ik deze zomer eens lekker in zee te gaan (tot aan mijn knieën en niet verder) en ik zág me toch een beest…

Ik moet zeggen, ze hebben kwallen in Spongebob nog best schattig afgebeeld, van die roze bolletjes. Helaas zien ze er in het echt helemaal niet zo schattig uit. Het zijn letterlijk een soort van schimmels, maar dan echt enorm groot. Oh ja, en wit. Als je je boterhammen een week in je tas laat zitten, durf je je hele tas al niet meer aan te raken. Stel je eens voor dat zo'n ding zo groot als een baksteen naar je toe komt gedreven. Dat is pas horror!

Nu achtervolgen schimmels je gelukkig niet, maar een kwal wel. Dat hebben ze in Spongebob dan weer wél goed laten zien. Daarom ben ik er echt als de dood voor. Je bent letterlijk nergens veilig. Ze kunnen namelijk gewoon in golven gaan zitten en zo ineens in je nek belanden. Je moet dus constant op je hoede zijn of er niet een of andere vieze kwal naast je drijft in het water. Lekker ontspannend dagje strand, niet dus. Never nooit ga ik die zee meer in.

Nou zou je ze redelijk makkelijk kunnen herkennen als we in Spanje zouden leven of zo, maar helaas hebben we dat geluk niet. Een helderblauwe zee is ons niet gegund, wij moeten het doen met een soort van slootwater waar we niet eens doorheen kunnen kijken om te zien of er gevaren in rondzwerven. Maar daar heb je toch zo'n strandwacht voor, zou je denken.

Wat doen die strandwachten eigenlijk? De kust veilig maken? Nee hoor, want ik drijf nog steeds gewoon tussen al die kwallen door in die zee. En dan ben ik nog maar tot mijn knieën in het water hè, wat staat me te wachten als ik kopje onder ga? Ik wil het echt niet weten.

Misschien is het ook wel een manier van de kwallen om hun territorium te beschermen, door maar gewoon iedereen te steken die in de buurt is of op zijn minst dramatisch erbij te komen dobberen. Ach ja, misschien wel begrijpelijk als je kijkt naar hoe wij het milieu behandelen.

Wethouder: 'opening Taalhuis Boxtel eerste stap in strijd tegen laaggeletterdheid'

Toon Heijms glundert als hij vertelt wat de taalvaardigheidslessen voor hem betekend hebben. (Foto's: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Ooit was Toon Heijms uit Sint-Oedenrode laaggeletterd. Ooit, totdat hij taallessen ging volgen. Nu heeft hij een eigen fietsenmakerij en leest hij "zo'n 15 tot 20 minuten per dag". Toon deed donderdagmiddag in de Boxtelse bibliotheek zijn verhaal bij de opening van het Taalhuis. Dit Taalhuis moet laaggeletterdheid, rekenproblemen en moeilijkheden in de digitale wereld in Boxtel gaan aanpakken.

Het Taalhuis is een initiatief waarbij verschillende partijen, zoals de bieb, ContourdeTwern, WSD en gemeente Boxtel de handen ineen slaan om taal-, reken-, of computervaardigheid bij te brengen aan mensen die daar nu niet goed mee uit de voeten kunnen. Volgens wethouder Eric van den Broek, die samen met collega Marusjka Lestrade de opening verrichtte, is het initiatief een langgekoesterde wens. Al in 2014 werd het opgenomen in het beleidsprogramma. Omdat er veel verschillende partijen bij betrokken zijn, heeft het uiteindelijk tot dit jaar geduurd voordat het Taalhuis echt op poten stond.

Van links naar rechts: Edith Bakker (WSD), Eline Princée (Sagenn), Marusjka Lestrade (wethouder), Toon Heijms (ervaringsdeskundige en ambassadeur van het Taalhuis), Nan van Schendel (directeur Babel), Eric van den Broek (wethouder), Karin van Ditmars (ContourdeTwern), Danny Johan (KWIC). Foto: Sander van Kasteren

Er rust een groot taboe op het niet (goed) kunnen lezen of schrijven. Dat vertelt ook Heijms. Hij volgde wel taallessen, maar haakte ook vrij snel weer af. Pas toen zijn zoon in de jaren 90 aangaf dat papa iets heel anders 'voorlas' dan wat mama las, vielen zijn oogkleppen af. Zijn problemen ontstonden al vrij vroeg in zijn jeugd en verergerden doordat hij niet tijdig bij de hand werd genomen. Zijn tip voor het nieuwe Boxtelse initiatief is dan ook dit wel te doen en ook vol te houden.

En dat is nu precies het doel van het Boxtelse Taalhuis: het bespreekbaar maken en signaleren van problemen met taal-, reken- en computervaardigheden en vervolgens mensen bij de hand nemen om die problemen aan te pakken. Volgens Van den Broek krijgt de gemeente steeds beter zicht op de groep laaggeletterden en -gecijferden. Als je de landelijke cijfers naar Boxtel vertaalt, betekent dat dat er toch al snel zo'n 1.500 Boxtelaren met taal- of rekenachterstand zijn. Voor hen worden vanaf nu gratis lessen aangeboden in de bibliotheek aan de Burgakker 4.

Eerste stap
Met de start van het Taalhuis is het doel nog niet bereikt, ziet ook Van den Broek: "Het is pas de eerste stap. De volgende uitdaging is nu: hoe krijgen we mensen uit Boxtel naar de opleiding toe?" De wethouder geeft toe dat dat nog niet zo'n eenvoudige opgave is, omdat de doelgroep de problemen vaak voor de buitenwereld verborgen probeert te houden. Heijms beaamt dat: "De schaamte dat ik nauwelijks kon lezen en schrijven was het ergste."

Ook hier heeft Heijms voorbeelden bij. "Als het gesprek over iets ging dat in de krant stond, dan ging ik altijd ergens anders staan", schetst hij de angst die hij had om door de mand te vallen als zijn collega's er achter kwamen dat hij de krant niet eens kón lezen. Hij vertelt over smoesjes die hij verzon. "Ik zei als ik een formulier in moest vullen dat ik dat thuis wel zou doen. Daar kon mijn vrouw het doen." Toen Toon echter toch de knoop doorhakte en op taalles ging, kwam hij erachter dat hij niet alleen stond. "Er zaten daar meer bekenden", en die hadden dus hetzelfde probleem als Toon.

Vervolgstappen
Een volgende stap is volgens de wethouder het meer betrekken van het bedrijfsleven bij het Taalhuis. Daar is hij overigens al mee bezig: "Veel bedrijven staan er voor open, bijvoorbeeld Vion", aldus Van den Broek. Volgens hem snijdt het mes ook aan 'meerdere kanten'. Werkgevers krijgen de kans werknemers op te leiden, wat volgens hem leidt tot een hogere loyaliteit en meer gemotiveerde werknemers. Ook gaat de kwaliteit van het geleverde werk vooruit omdat de werknemer beter in staat is te communiceren. Tenslotte is de werknemer ook zekerder en maakt hij meer deel uit van de samenleving als er geen barrières meer zijn op het gebied van rekenen, taal of digitale vaardigheden.

Het Taalhuis zoekt nog vrijwilligers die één-op-één begeleiding of groepslessen kunnen geven en mensen die het spreekuur met daarin de intake van mensen met lees-, schrijf-, rekenproblemen en moeite met digitale vaardigheden op zich willen nemen. Zij kunnen zich melden en inschrijven bij de bibliotheek.

In Toon zijn geval bleek uiteindelijk, al nadat hij had geleerd goed te lezen en schrijven, dat dyslexie de oorzaak was van zijn taal- en rekenachterstand. Hij vertelt glunderend wat hij aan de taallessen heeft gehad: hij is uit een isolement gekomen én het gaf hem de mogelijkheid een eigen bedrijf te starten. Op de vraag of dat mogelijk was geweest zonder een initiatief als het Taalhuis antwoordt hij resoluut: "Never nooit!"

"Wij hebben een nee/nee-sticker, maar willen wel graag DeMooiBoxtelKrant ontvangen. Daarom hebben we de speciale 'Ja, wij ontvangen graag DeMooiBoxtelKrant'-sticker op onze brievenbus. Omdat we het een fijne krant vinden, waarin we alles over Boxtel en Liempde kunnen lezen. En dat zonder dat we ervoor hoeven te betalen. Super, op naar de volgende vijf jaar!"

Peter en Wilma de Wild, Hoogheem

Wil jij ook een 'Ja, wij ontvangen graag DeMooiBoxtelKrant'-sticker? Je kunt deze ophalen bij ons kantoor aan de Markt in Boxtel of bij het gemeentehuis.

Polen
Na een aantal weken doorgebracht te hebben in de Baltische staten, was het tijd voor de doorsteek naar Polen. Omdat het die dagen erg warm was en het aan een airco ontbreekt in ons campertje, besloten we om niet in een ruk door te rijden naar Warschau, maar eerst een tussenstop te maken in Augustow. De camping daar gaf geen beste eerste indruk van het land. Het was niet meer dan een speelveld met een hek er omheen aan het water. We twijfelden zelfs even of we het wel veilig genoeg vonden, maar omdat het maar voor één nachtje was, besloten we toch te blijven.

De volgende dag reden we door naar Warschau. Daar konden we onze eerste indruk gelukkig bijstellen. Een hele grote stad, met een prachtige oude stadskern en daarnaast hele moderne stadsdelen. We hadden, in twee dagen, veel te weinig tijd om van al het moois in de stad te genieten. Deze stad staat dan ook zeker op ons lijstje om nog eens te bezoeken. De Poolse mensen hebben we als zeer vriendelijk en open ervaren. Met name de jongere generaties spreken ook heel goed Engels.

Raam
In Warschau zakte ineens het zijraam van de camper weg in de deur. Nadat eerst Robin de schuld kreeg, over dat hij de ramen niet goed had afgesloten, bleek al snel dat het mechanisme van het raam afgebroken was. Ons eerste reflex was om hem weer op zijn plaats te hangen en vast te zetten met duct tape, want daarmee kun je toch alles maken!? Helaas bleek na een paar dagen dat dit geen ideale oplossing was. Bij flinke kuilen in de weg zagen we het raam iedere keer weer een beetje verder wegzakken. Zo'n open raam is ook best lastig rijden op de snelwegen en om spullen en Yara veilig in de camper achter te laten als we even op pad zijn. Met wat tips van het thuisfront, onze minimale technische kennis en Google, besloten we de binnendeur eraf te schroeven en te kijken of we het raam zelf konden fixeren. Na twee uur prutsen bleek dat onze kwaliteiten waarschijnlijk toch ergens anders liggen. Toen pas bedachten we dat we natuurlijk ook gewoon de ANWB konden bellen. Deze was er met een uurtje en had het gelukkig zo gemaakt.

In Poznan hadden we op voorhand een plekje uitgezocht bij een meer, zodat Yara lekker zou kunnen zwemmen. Daar aangekomen bleek het meer een belangrijk openlucht stadion te zijn voor nationale roeikampioenschappen die op dat moment werden gehouden. Helaas voor Yara, maar ook mooi om een keer van dichtbij mee te maken.

Pizza
Wat ons iedere keer toch stiekem weer verbaast, is dat waar we ook komen tijdens onze reis; pizza en hamburgers zijn er te krijgen. In Poznan ging Robin op een avond dan ook op pad voor gemakkelijk avondeten. Pizza van pizza Marco hadden we besloten. Google maps navigeerde hem een klein volkswijkje in. Op de plaats van bestemming aangekomen was er geen pizzeria te vinden. Na wat op en neer gereden te hebben door de straat ontdekte Robin een neon lichtbordje in de hoek van de raam van een woonhuis. Pizza zei het bordje. Er zat alleen een groot hek tussen met een deurbel gekoppeld aan een oranje zwaailamp. Na wat getwijfel toch maar aangebeld. Er ging boven een raam open waar een oud vrouwtje uit hing. Pizza? Zei Robin twijfelend. Wild gebarend wees ze naar de woonkamer van het huis onder haar. Daarbinnen troffen we een andere vrouw die alleen Pools sprak en maar bleef verzuchten dat ze niet werd begrepen. Via Google Translate lukte het toch om pizza's te bestellen, nog een beetje twijfelend over waar die dan vandaan zouden komen en hoe ze er uit zouden zien. Tijdens het wachten kwamen we wat nader tot elkaar. Toen de pizza's klaar waren drukte ze Robin nog snel wat pakjes appelsap in zijn handen voor onderweg. Super lief en de pizza's bleken heerlijk.

Berlijn
In Duitsland zochten we een plekje bij Berlijn in de buurt. In verband met de milieuzone 's in en rond de steden in Duitsland, mag onze oude camper de stad niet meer in. Yara mee de bus in en met het openbaar vervoer de stad in dus. Checkpoint Charlie, Reichstag, Brandenburger Tor, Potzdammer Platz en natuurlijk op zoek naar de restanten van de Berlijnse muur, die we allebei nog nooit gezien hadden. Het was indrukwekkend om te zien en je te realiseren dat het helemaal nog niet zo lang geleden is dat die muur er liep, die gewoon een stad en land in tweeën deelde.

Nederland
Inmiddels zijn we weer terug in Nederland. Helaas moeten we onze reis voor een aantal weken onderbreken. Er zijn weer 'lemons' op ons pad gekomen. Femke moet weer worden geopereerd in verband met haar Endometriose. We wisten voor vertrek dat deze operatie eraan zat te komen. We hadden alleen gehoopt dit met een jaar uit te kunnen stellen tot na de reis. Helaas is gebleken dat dat niet reëel is en gaat deze operatie nu in september al plaats vinden. Het plan is om, zodra Femke voldoende hersteld is, de reis weer op te pakken.

Na ruim 9.000 kilometer op de teller weer terug in Nederland, dat was even schakelen. Bij aankomst in Nederland werden we meteen verwelkomd door een enorme stortbui. Dat hadden we niet gemist. Wat natuurlijk wel heel fijn was, was het terugzien van onze familie en vrienden. Omdat we een dagje eerder aankwamen dan verwacht was de verrassing dan ook groot.

Voor nu richten we ons dus even een paar weken op herstel, maar we zijn het reizen nog lang niet beu en zitten al vol met plannen voor het vervolg.

Als je het leuk vindt om ons te volgen tijdens onze reis, dan kan dat via:
Facebook: www.facebook.com/lemonaderoad
Instagram: www.instagram.com/robinenfemke
Polarsteps: www.polarsteps.com/lemonaderoad

Groetjes Femke, Robin en Yara

DeMooiBoxtelKrant heeft VIJF overeenkomsten met een fijne relatie; Inzet, Passie, Vertrouwen, Geduld en heel veel Liefde (voor het vak). Al VIJF jaar delen zij lief en leed met en voor Boxtel en ze gaan voor jullie door het vuur, de kou en de regen.
Een liefdevolle houten felicitatie waard! GeVIJFeliciteerd!

Tientallen bezoekers voor 'Open Tuin' Voedseltuin

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Tientallen bezoekers kwamen zondag op de Open Tuin van de Voedseltuin af. Op het terrein van De Kleine Aarde konden zij meer te weten komen over de Voedseltuin en alvast warm gemaakt om ook eens mee te komen helpen in de tuin, die onder meer verse groenten levert aan de Voedselbank.

De Open Tuin werd georganiseerd in samenwerking met imkerijvereniging Sint Ambrosius. Bezoekers konden zelf een kijkje nemen in de tuin en de verhalen van de imkers en de tuinwerkers horen. Zij gaven informatie over imkeren of ecologisch moestuinieren.

Uitverkocht Boxtel by Night laat nachtelijke Dommel oplichten

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Zo'n tweehonderd kanoërs peddelden zaterdagavond weer over de Dommel tijdens de 21e editie van het jaarlijkse vaarevenement 'Boxtel by Night'. De kanotocht wordt georganiseerd door KV De Pagaai en trekt naast vele deelnemers ook altijd een behoorlijke schare toeschouwers.

Het blijft een indrukwekkend beeld: het lange lint aan gekleurde lichtjes dat eens per jaar over de nachtelijke Dommel door Boxtel trekt. De kanotocht hoeft over populariteit niet te klagen: het maximum van 200 deelnemers wordt steevast ruim van tevoren bereikt. Hoewel het befaamde 'Bar Slecht' twee jaar geleden bij de Raapakkerbrug voor de laatste maal kanoërs in het water voorzag van een drankje en muzikale optredens, was de kade op verschillende plekken langs de vaarroute versierd met lichtjes. Op verschillende plekken in het centrum, maar bijvoorbeeld ook bij de brug aan de Bosscheweg, werden de deelnemers aan de kanotocht opgewacht door toeschouwers die de prachtig versierde kano's kwamen bewonderen.

Oud en nieuw komen samen bij Bockesprongen

...of zich vergapen aan de eigentijdse, ingenieuze knuffelmachine van oud-dorpsgenoot Guus Voermans. (Foto's Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - In een zonovergoten Processiepark werd afgelopen zondag het cultuurfestival Bockesprongen gevierd. Dankzij het goede weer en ondanks dat het ook Open Monumentendag was, werd het een drukte van belang in het park aan de Koppel. Ook in de Oude Kerkstraat, waar het muzikale programma van het festival plaatsvond bij Eetcafé De Kerk, genoten vele bezoekers van goede muziek en de warme nazomerzon. En ook toen die al een tijdje onder was ging het feest daar nog gezellig door.

In het Processiepark konden bezoekers zich onder meer terug wanen in de zeventiende eeuw, in een heus werk van Rembrandt dat de kunstenaars van Het Levend Schilderij ter ere van het 350e sterfjaar van Nederlands bekendste schilder verzorgden. Zij konden bijvoorbeeld deel uitmaken van het schilderij 'De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp', geheel in passende outfit.

Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Jan van der Steen
Bezoekers konden zich thuis wanen in een schilderij van oude meester Rembrandt... Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Het was een van de vele activiteiten die te beleven waren in het park, waar nog meer aandacht geschonken werd aan de zeventiende-eeuwse grootmeester. Zanggroep TINT uit Boxtel schotelde met 'TINT meets Rembrandt' de bezoekers een theatraal en grappig programma voor.

Toch was het niet allemaal Rembrandt wat de klok sloeg, want met de 'Poldercoaster' van theatergroep Babok, en knuffelmachine 'Big Hug' van oud-Boxtelaar Guus Voermans, of voor het greenscreen van Omroep Dommelland was er ook voldoende 'high-tech' in het park terug te vinden.

Het was het tweede jaar dat het theatergedeelte van Bockesprongen in het Processiepark was. Het festival moest vorig jaar vanwege de werkzaamheden aan de Markt noodgedwongen uitwijken naar het park en dat beviel uiteindelijk zo goed dat ook dit jaar weer voor deze locatie werd gekozen.

Wat onveranderd bleef was het muzikale programma in de Oude Kerkstraat, waar de organisatie nog in allerijl op zoek moest naar vervanger van de band 'Your Boyfriend', die wegens ziekte moest afzeggen. Die werd gevonden in punkband 'Mark Of Chaos', die het muzikale programma met een klapper opende. Dat gold eigenlijk voor alle bands, want dit jaar was er een energiek programma op het podium terug te vinden met Big Lake Tiny, Rockford, Handsome Johnny en als afsluiter publiekslieveling Nailbiters.

Bets Bik, columniste van DeMooiBoxtelKrant:

Lieve mensen, hartstikke gefeliciteerd.

5 jaar alweer, godnondeju. Aan alle lezers: bedankt! Zonder jullie kunnen we geen krant maken. En aan alle medewerkers van de MooiBoxtelKrant: doe een ambtenaartje en vat 'n dag vrij. Lekker terrassen na de middaglunch. En de bonnetjes declareren op Markt 1.
Hedde gullie verdiend.

DVG verliest van Avanti en ligt uit de beker

DVG verloor in Schijndel met 4-1 van Avanti. (Foto Piet van Vorstenbosch) Foto: Piet van Vorstenbosch

Schijndel - Voor de wedstrijd in Schijndel afgelopen weekend was de opdracht voor DVG om verder te bekeren duidelijk. Gezien het doelsaldo hadden de Liempdenaren het voordeel van een virtueel extra punt; kort gezegd een gelijk spel bij Avanti '31 zou genoeg zijn om verder te gaan in de bekercompetitie.

Met drie 'Schijndelaren' in de basisopstelling, weliswaar meer verbonden met plaatsgenoot VV Schijndel, was DVG er op gebrand om een goed resultaat neer te zetten. De eerste minuten had de Liempdse ploeg ook de overhand. Een kopbal van Bas van Houtum ging over het doel en een vrije trap, genomen door Bas Smulders, werd goed verwerkt door de keeper van Avanti. Een afgeslagen voorzet van Avanti werd door de Liempdse verdediging ongelukkig verwerkt en opgepikt door Avanti en knap afgewerkt: 1-0. Een gevaarlijke counter van DVG werd door een aantal DVG'ers gemist. Ook Avanti miste voor de rust nog een kans. Hier was DVG-keeper Rens van den Akker de sta in de weg.

DVG begon de tweede helft met twee wissels en ging opnieuw sterk van start. Luuk van de Ven opende de aanval over links en via Tommy van Schijndel kwam de bal bij Bas van Houtum die de gewenste gelijkmaker op het scorebord zette: 1-1. Het geluk ontbrak vervolgens een paar keer om de voorsprong te pakken en zoals zo vaak wordt de tegenstander dan sterker. In de 71e minuut werd er door Avanti nog een grote kans gemist, maar niet veel later was dit niet het geval. Slecht uitverdedigen aan Liempdse zijde werd genadeloos afgestraft met een schot net buiten de 16 meter: 2-1. Daarna ging het snel. Twee doelpunten voor Avanti betekenden de beslissing. DVG eindigde ook nog eens met tien man; na drie wissels moest Ruud Pijnenburg met een blessure naar de kant.

Moeizame start voor Taverbo-Sabo

Apeldoorn - Taverbo-Sabo 1 speelde afgelopen weekend de openingswedstrijd uit tegen De Brug 1 uit Apeldoorn. Het team van Taverbo bestaat dit seizoen uit Bram Bakker, Michel Sperling en Sjoerd Broos, die vorig seizoen al een aantal keren zeer verdienstelijk inviel in Taverbo 1. Voor De Brug speelden Waldo Hagenaars, Edwin Tiele en Bas Wrekenhorst. Ondanks het feit dat het de eerste wedstrijd was, waren beide ploegen al goed op dreef, wat leuk tafeltennis opleverde.

Broos opende de score voor Taverbo met een goede overwinning op Wrekenhorst. Ondanks een aantal matchpoints voor Sperling wist Tiele de score weer gelijk te brengen, waarna Hagenaars De Brug op voorsprong bracht tegen Bakker. Ook het dubbel van Wrekenhorst en Hagenaars tegen Broos en Bakker was een prooi voor de thuisploeg. Goede overwinningen van Broos en Bakker op respectievelijk Tiele en Wrekenhorst brachten Taverbo weer terug op gelijke hoogte. Sperling kwam net te kort tegen Hagenaars en ook Bakker kon niet tot winst komen tegen Tiele. Ook voor Broos bleek Hagenaars net een maatje te groot, waardoor De Brug verder uitliep. In de laatste wedstrijd wist Wrekenhorst ook nog verrassend Sperling te verslaan, waardoor de score uiteindelijk op 7-3 uitkwam. Een flinke tegenvaller voor de mannen van Taverbo. De andere twee wedstrijden in de poule van Taverbo waren met nog grotere cijfers beslist, waardoor Taverbo op de vierde plaats staat.
Volgende week wacht Taverbo 1 een lastige uitwedstrijd tegen koploper en titelkandidaat Sittard 1.

Rugbyers Ducks/Oysters verpletteren Dukes

Den Bosch - Het senioren team Ducks/Oysters speelde zondag de eerste competitiewedstrijd in Den Bosch tegen The Dukes. Hey Boxtelse/Oisterwijkse combinatieteam behaalde een dikke overwinning op het kunstgras aan de Hekellaan, die al direct werd ingezet met een vliegende start van de wedstrijd.

The Dukes nam de kick off, deze werd gevangen door speler/trainer Stijn van de Loo. Hij zette er gelijk de turbo op en denderde door het voorwaartse pack van de Bosschenaren. Na een half veld over gestoken te hebben speelde hij de bal af naar de goed meegelopen Lucas Poll, die na exact 14 seconden in de wedstrijd de eerste try scoorde onder de palen: 0-5. Dit gaf een goede boost aan het vertrouwen. De eerste helft was verder redelijk in evenwicht, The Dukes had toch veel balbezit via zijn zware voorwaartspack en Ducks/Oysters maakte te veel technische fouten om de score flink uit te bouwen. Wat niet weg nam dat Ducks/Oysters met een voorsprong van 5-21 ging rusten.

In de tweede helft gooide Ducks er een handvol verse krachten in. In combinatie met het feit dat Ducks een verjongd team heeft, kreeg The Dukes steeds meer problemen met het loopvermogen van Ducks/Oysters. Hierdoor liep het bezoekende team steeds verder uit, mede doordat Wouter Puts een 100 procent score behaalde door alle kicks te benutten; tien conversiee en een penalty, samen goed voor alleen al 23 punten. Het werd uit eindelijk een klinkende 10-73 overwinning voor de ploeg uit Boxtel/Oisterwijk.

Komende zondag 22 september staat er meteen een topper op het programma tegen angstgegner Bokkenrijders uit Roermond. Ook zij boekten een monsterzege afgelopen weekend. De wedstrijd wordt gespeeld in Oisterwijk, de kick off is om 13.00 uur.

René Verhoeven voor 25e keer clubkampioen LTV Munsel

Clubkampioen René Verhoeven. (Foto: Jorg Rell) Foto: Jorg Rell

Boxtel - René Verhoeven zette afgelopen weekend bij LTV Munsel een unieke prestatie neer, die niet snel geëvenaard zal worden. De tennisser werd namelijk voor de 25e keer clubkampioen van de vereniging. Een reden voor het bestuur om hem te eren met een naar hem vernoemde tennisbaan, de Rene-Verhoeven-baan.

Van 1 tot en met 16 september streden de leden van LTV Munsel om de felbegeerde titels in verschillende categorieën. Het clubhuis en de organisatie waren omgetoverd naar zomerse sferen voor het thema beachparty. Twee weken prachttennis met zomerse temperaturen vielen de vereniging ten deel.

ZomerChallenge
Nieuwe gezichten die zijn doorgestroomd vanuit de succesvolle ZomerChallenge die op 31 augustus met een ééndaagstoernooi eindigde, gingen tijdens de clubkampioenschappen veelal voor het eerst een officiële partij met elkaar aan. De ZomerChallenge, een tijdelijk lidmaatschap tijdens de zomermaanden, kende meer dan veertig deelnemers. Een groot deel van hen heeft inmiddels het tennisvirus te pakken. Volgend jaar zal deze Challenge weer terugkomen. Meer informatie over het lidmaatschap-aanbod is te vinden op www.ltvmunsel.nl.

LSV wint van Essche Boys

Lennisheuvel - LSV speelde afgelopen donderdag thuis zijn laatste bekerwedstrijd tegen Essche Boys. De mannen uit Lennisheuvel waren erop gebrand zich te herpakken na het eerdere verlies tegen Den Dungen 1. Dat lukte met een 2-1 overwinning.

Het was puzzelen voor de staf van LSV, rechtsback Bart van der Struijk ontbrak vanwege een schorsing en spelers Job Kruijssen en Joris van der Struijk zaten ook niet in de wedstrijdselectie vanwege blessures.
LSV begon de wedstrijd afwachtend maar kreeg al snel door dat er iets te halen viel. De thuisploeg voerde de druk op en werd steeds sterker. Na goed spel van Adelatief Azamat kwam de bal voor de voeten van Lars Kruijssen die vervolgens Maikel van den Heuvel inspeelde. Die draaide knap weg bij zijn directe tegenstander en schoot de bal snoeihard op de paal, waarna Mateusz Barabasz de bal uit de rebound binnen kopte.
Net voor rust onderschepte opnieuw Azamat de bal. Hij stuurde vervolgens Dirk van der Struijk diep, die de bal hard en droog in de korte hoek van de keeper schoot.
Na rust kwam Essche Boys beter in de wedstrijd en 10 minuten in de tweede helft werden de bezoekers dan ook beloond met de aansluitingstreffer. De rechtsbuiten van Essche Boys werd weggestuurd na een goede loopactie en trok de bal terug richting de penaltystip, vanaf waar een medespeler de bal gecontroleerd binnen schoot. LSV kreeg nog kansen op de 3-1 maar wist deze niet te benutten.
LSV is klaar voor de competitie en start volgende week met een thuiswedstrijd tegen SVSOS 1. De aftrap is om 14.30 uur.

MooiBoxtel. De enige krant waar ik iedere woensdag voor omrijd.
Hoe rustiger ik de krant lees, hoe mooier hij wordt. Chapeau voor al 5 jaar zo'n mooi product.

Van harte gefeliciteerd!

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 10 september
A-Lijn:1 T. van Roosmalen & B. Hermkens 69,00% 2 J. van den Bouwhuijsen & J. van Helvoo 56,50% 3 F. Sedee & W. Wonnink 54,33 B-Lijn:1 C. Vugts & G. Veroude 61,31% 2 T. Hartmanns & L. Messchaert 56,85% 3 A. Hazenberg & P. van Berkel 56,55%
Uitslagen 12 september
A-Lijn: 1 B. Hermkens & H. Schalkwijk 66,25% 2 H. van Esch & P. van de Ven 63,67% 3 C. & J. Kerssens 51,83%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 10 september
A-Lijn: 1 A. Bosveld & W. de Langen 71,67% 2 J. Sebregts & C. Nienhuis 58,75% 3 G. Dams & E. van Gelder 57,08% B-Lijn 1 G. van de Horst & J. Arts 59,03% 2 R. van Stuivenberg & G. Joren 58,33% 3 J. Kronenberg & S. van Alphen 55,83%
Uitslagen 11 september
A-Lijn: 1 T. van Bragt & J. van Oosterhout 58,75% 2 H. & I. Peeters 56,67% 2 H. van Esch & P. van de Ven 56,67% B-Lijn: 1 H. Kalverboer & G. van Rooij 62,71% 3 C. & J. Meeuwis 60,21% 3 A. & C. van der Velden 53,62%

Bridgeclub Rembrandt , uitslagen 10 september
A-Lijn: 1 F. Daniëls & C. van der Velden 60,00% 2 J. Koppen & N. Maas 58,33% 3 B. van de Hout & G. van Rooy 54,17% B-Lijn: 1 T. van der Leek & A. van Kempen 60,42% 2 G. Stolk & K. de Waal 55,56% 3 T. van de Zanden & R. van de Heijden 54,17% 3 A. Gorp & A. van Zuidam 54,17%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 12 september
A-Lijn:1 A. Wouters & R. van Stuivenberg 66,67% 2 J. & H. Hooijer 61,98% 3 T. Walbeek & H. Wolsky 54,17% B-Lijn: 1 P. & R. van der Pasch 60,31% 2 F. van Roy & I. van de Wekken 59,90% 3 R. Traa & H. van Esch 57,81% C-Lijn 1 G.J. & L. Wolters 59,27% 2 T. Schalkx & F. Vorstenbosch 58,39% 3 T. Heidelberg & F. van de Spijker 56,09%

Biljart

BV 't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
Cambrinus/v.d. Ven/V.T.S.-WvL/RB kader        4-5
BBG/Haarsteeg 1-WvL/RB C1        28-22                
WvL/RB C2-Royal Events Palace 4        30-20
WvL/RB C3-Royal Events Palace 8        24-25

BV Geboliesch, uitslagen week 37
Dè ziek wel zitté-'t Pommeransje        35-33
De Stapelaars-'t Krijtje        37-34
Ons Vertier-De Unie Boys        35-32
Kloosterboys-De Eenheid        27-40
De Fetsers-De Prutsers        23-40
De Treffers-Samen Sterk        35-34

Honk- softbal

JRC Ducks, uitslagen 13 september        
Gryphons H1 Ducks H1        16-8
Uitslagen 14 september
Batters AH1-Ducks AH1        13-11
Ducks JH1-MULO JH1        15-5
Ducks PH1-Hazenkamp PH1        7-16
Uitslagen 15 september
Schiedam JS2-Ducks JS1        3-5
Schiedam JS2-Ducks JS1        5-4
Ducks DS1-Onze Gezellen DS2        6-6
Ducks DS1-Onze Gezellen DS2        0-8
Ducks H2-Kickers H1        10-12
JRC Ducks, programma 21 september
Ducks JS1-Stags JS1        14:00
Gryphons AH3-Ducks AH1        14:00
TwinsKickers-Ducks JH1        14:00
Nuenen PH2-Ducks PH1        10:00
Programma 22 september
Storks DS1-Ducks DS1        11:00
Storks DS1-Ducks DS1        13:10
Ducks JH1-Cheetahs JH1        10:00
Stags H2-Ducks H2        10:00
Stags H1-Ducks H1        14:30

Tennis

Clubkampioenschappen TV De Peppelieren
HD groep 3: T. Daniëls & R. van Kroonenburg-W. van Ruremonde & S. Schellekens 6-4/6-0
HD groep 2: B. van Houtum & E. Nijssen 7-5/6-4
HD groep 1: T. Kroonen & J. Maas winnaars van de poule
DD groep 3: S. Smetsers & M. van de Wetering - E. van de Loo & M. Peijnenburg 6-3 / 6-4
DD groep 2: D. Steenbergen & D. Verkuijlen-P. Swinkels & W. van de Ven 6-3/4-6/7-5
DD groep 1: E. Peijnenburg & P. van Ruremonde-L. van Abeelen & L. Goosen 6-4/3-6/ 6-2

Duivensport

PV De Luchtpost, uitslagen Dizy la Gros 14 september, 79 duiven
B. van de Brand        1-7-8-9-10-11-12-13-14-15
V Rooy platenburg        2
R. vd Langenberg        3-5-6
Pennings Huiskes        4
Uitslagen Orleans 14 september, 86 duiven
B. van de Brand        1-3-4-9-15
Pennings Huiskes        2-5-13-15
R. van de Langenberg        6
V Rooy Platenberg        7-8-10-11-12-14
Uitslagen Dizy la Gros 14 september, 292 duiven
B. van de Brand        1-4-9-14
Com Noni        2-3-8
R. van de Langenberg        5-6
F. Kapteyns        7-12-13-15

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen senioren week 37
De Brug 1-Taverbo-Sabo 1        7-3
Scylla 3-Taverbo-Sabo 2        9-1
GTTC Groesbeek 1-Taverbo-Sabo 3        1-9
TTC 1-Taverbo-Sabo 4        8-2
Never Despair 5-Taverbo-Sabo 5        5-5
Waalwijk 2-Taverbo-Sabo 6        7-3
Never Despair 9-Taverbo-Sabo 7        3-7
ROTAC '82 3-Taverbo-Sabo 8        6-4
Budilia 5-Taverbo-Sabo 9        7-3
Een en Twintig 7-Taverbo-Sabo 10        7-3
Uitslagen jeugd
Hilversum 2-Taverbo-Sabo 1        9-1
Flash 1-Taverbo-Sabo 2        3-7
Stiphout 4-Taverbo-Sabo 3        6-4
Taverbo-Sabo, senioren, programma week 38
20:00 Taverbo-Sabo 5-Hooghei 1
20:00 Taverbo-Sabo 6-Attaque 2
20:00 Taverbo-Sabo 7-Een en Twintig 4
20:00 Taverbo-Sabo 8-Hooghei 2
20:00 Taverbo-Sabo 9-MTTV '72 4
Programma 21 september
15:00 Sittard 1-Taverbo-Sabo 1
15:00 Sittard 2-Taverbo-Sabo 3
16:00 SVE 3-Taverbo-Sabo 2
16:00 Falco 1-Taverbo-Sabo 4
10:30 Veldhoven 3-Taverbo-Sabo 3
13:00 Belcrum 1-Taverbo-Sabo 2
14:00 Tanaka 1-Taverbo-Sabo 1

Paardensport

HSV St. Martinus, paarden, uitslagen 8 september
L. de Bresser & Armando, Klasse M1, 1e proef 3e met 200.5 punten, Finale 5e met 67.33%
Uitslagen 15 september
L. de Bresser & Charmeur, Klasse M2,1e met 199 punten
L. de Bresser & Armando, Klasse M1, 2 x 1e met 201.5 en 206 punten
Uitslagen pony's 14 september
L. de Bresser & Holm's Gentleman,Klasse DE-Z1,1e met 217.5 punten
K. van de Sande & Têtu HS,Klasse DE-Z1,3e met 204.5 punten
A.R. Maes & Floyd Brasil,Klasse L1,3e met 190.5 punten,2e met 193.5 punten

Uitslagen 14 september, startkaartleden
S. Teulings & Isabel klasse AB-B: twee keer 1e met 222.5 (74.2%) punten en 225.5 (75.2%) punten

Rugby

RC Ducks, uitslag zondag 15 september
The Dukes Den Bosch-Ducks/Oysters        10-73
Programma zaterdag 21 september:
Ducks/Oysters-Oysters (Boxtel)        11.00
RC Eindhoven-Ducks/Oysters (Ehv)        12.00
Ducks/Oysters-RC Eindhoven (O'wijk)        13.00
Zondag 22 september:
Senioren: Ducks/Oysters-Bokkenrijders Roermond (O'wijk)        13.00

Voetbal

ODC, Essche Boys, LSV, uitslagen 12 september
LSV 1- Essche Boys 1        2-1
Uitslagen 15 september
Den Dungen 1-ODC 1        1-1
ODC, Essche Boys, LSV, programma 22 september
ODC 1-DVG 1        14.30
Hilvaria VR1-ODC VR1        12.00
VOW 1-Essche Boys 1        14.30
Essche Boys VR1-Boskant VR1        10.00
LSV 1-SVSOS 1 14.30

RKSV Boxtel, uitslagen 14 september
Wilhelmina Boys 1-Boxtel 1        8-0
Boxtel 2-ODC 4        2-1
Boxtel JO18/1-Essche Boys JO19/1        1-9
ODC JO17/2-Boxtel JO17/1        0-5
Boxtel JO17/2-Zwaluw VFC JO17/3        2-6
Wilhelmina Boys JO17/2-Boxtel JO17/3        7-0
Boxtel JO15/1-SBC JO15/2        4-2
Boxtel JO15/2-SCG'18 JO15/2        7-5
Boxtel JO15/3-Zwaluw VFC JO15/3        0-15
Boxtel JO13/1-SCG'18 JO13/1        3-6
Boxtel JO13/2-SCG'18 JO13/3        5-2
Boxtel JO12/1-Best Vooruit JO12/2        1-13
Boxtel JO11/1-Best Vooruit JO11/2        6-2
ODC JO11/2-Boxtel JO11/2        16-0
Boxtel MO17/1-Zwaluw VFC MO17/1        5-2
Boxtel MO15/2-FC Tilburg MO15/2        5-0
Boxtel MO15/3-SV BLC MO15/1        0-3
Wilhelmina Boys MO13/1-Boxtel MO13/1        1-2
Wilhelmina MO13/1-Boxtel MO13/2        4-0
Boxtel MO11/1-OJC ROSMALEN MO11/1        1-15
Nemelaer VE1-Boxtel VE1        1-2
Uitslagen, 15 september
Boxtel 4-Oirschot Vooruit 6        3-2
Spoordonkse Boys 3-Boxtel 5        2-3
Spoordonkse Boys 5-Boxtel 6        3-6

RKSV Boxtel, programma senioren 22 september
Boxtel 1-Avesteyn 1        14.30
Boxtel 2-RWB 3        10.00
Vlijmense Boys 4-Boxtel 3        11.00
Boxtel 4-Wilhelmina 3        10.00
LSV 3-Boxtel 5        10.30
Boxtel 6-Real Lunet 5        12.00
Programma veteranen, 21 september
Boxtel VE1-SVSSS VE1        16.00
Programma, junioren 19 september
Boxtel MO15/3-SCG'18 MO15/1        18.30
Programma, junioren 21 september
Hilvaria JO18/1-Boxtel JO18/1        16.15
Boxtel MO17/1-Virtus MO17/1        15.00
TSV Gudok JO16/1-Boxtel JO17/1        13.00
SJO Juventud JO17/1-Boxtel JO17/2        14.30
Boxtel JO17/3-Haarsteeg JO17/3        15.00
Boxtel MO15/1-Emplina MO15/1        11.45
Wilhelmina Boys MO15/1-Boxtel MO15/2        13.00
Boxtel MO15/3-WSC MO15/1        11.45
Boxtel JO15/1-SV Unitas'59 JO15/2        13.15
FC Eindhoven AV JO15/2-Boxtel JO15/2        13.00
SV BLC JO15/2-Boxtel JO15/3        11.00
Programma pupillen, 21 september
SCG'18 MO13/2-Boxtel MO13/2        11.30
Boxtel JO13/1-Haarsteeg JO13/1        11.45
OJC ROSMALEN JO13/5-Boxtel JO13/2        11.30
Boxtel JO13/3-ST Netersel / Casteren JO13/1G        10.15
Boxtel MO11/1-Nieuw Woensel MO11/1        10.15
Baardwijk MO11/1-Boxtel MO11/2        11.15
Boxtel JO11/1-Jong Brabant JO11/2        10.15
Boxtel JO11/2-SV BLC JO11/3        10.15
Boxtel JO11/3-SC Elshout JO11/1        10.15
Boxtel JO10/1-GVV'63 JO10/1G        08.45
Zwaluw VFC JO10/5-Boxtel JO10/2        10.00
Emplina JO9/3-Boxtel JO9/1        08.30
OJC ROSMALEN JO9/4-Boxtel JO9/2        10.15
Boxtel JO9/3-Dongen JO9/1        08.45
Boxtel JO8/1-Haarsteeg JO8/2        08.45
Well JO8/1G-Boxtel JO8/2        10.00

DVG, uitslagen 11 september
Avanti'31 JO11/1-DVG JO11/1        15-3
Schijndel JO15/3-DVG JO15/2        2-1
Uitslagen 14 september
DVG JO9/2-Rhode JO9/5M        16-3
DVG JO11/2-HVCH JO11/4        1-11
DVG JO10/1-Rhode JO10/3        8-0
DVG JO10/2-Avesteyn JO10/2        10-2
Wec JO13/1-DVG JO13/1        1-9
Avanti'31 JO13/2-DVG JO13/2        1-3
DVG JO13/3-Blauw Geel JO13/4        3-1
DVG JO15/1-Rhode JO15/2        8-1
ST Ollandia / Boskant JO15/1-DVG JO15/2        1-10
DVG JO17/1-Mifano JO17/2        10-2
Boskant JO17/1-DVG JO17/2        1-4
DVG MO17/1-Keldonk MO17/1        5-0
DVG JO19/1-Schijndel JO19/2        5-2
DVG ZA 1-WSC 4        0-2
Uitslagen 15 september
Avanti'31 1-DVG 1        4-1
DVG 2-Rhode 2        1-1
DVG 3-Oss'20 5        1-5
Ollandia 3-DVG 4        1-4
Irene 3-DVG 5        1-1
Ollandia 4-DVG 6        1-5
DVG 7-Mariahout 5        1-5

DVG, programma 21 september
SBC JO7-DVG JO7/1        09:15
Berghem Sport JO8/3-DVG JO8/1        08:30
DVG JO9/1-WEC JO9/1        10:45
Ollandia JO9/1G-DVG JO9/2        09:30
ASV'33 JO11/1G-DVG JO11/1        10:30
Avanti'31 JO10/2-DVG JO10/1        09:30
DVG JO10/2-Rhode JO10/4        09:30
DVG JO13/1-Nulandia JO13/1        11:30
Sparta'25 JO13/3G-DVG JO13/3        11:30
Boekel Sport JO15/1-DVG JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Erp JO15/2        13:00
DVG JO17/1-Berghem Sport JO17/2        14:30
Gemert JO17/4-DVG JO17/2        15:30
St. Avesteyn/Heeswijk MO17/1-DVG MO17/1        13:00
DVG JO19/1-St. SVSH/SSE JO19/1        14:30
Programma 22 september
ODC 1 DVG 1        14:30
HVCH 5 DVG 2        11:00
Avesteyn 4 DVG 3        10:00
DVG 5 Avanti'31 6        10:00
DVG 6 Gemert 7        12:00
DVG 7 VOW 5        10:00
ASV'33 VR1 DVG VR 1        11:00


Joop Schellekens wint Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - De wekelijkse Regiomix van jeu de boulesvereniging De Walnoot werd afgelopen maandag weer gespeeld op de buitenbanen aan de Selissenwal 25 in Boxtel. 42 deelnemers gooiden een balletje mee. Joop Schellekens ging er met de overwinning vandoor.

Joop behaalde 27 punten uit drie wedstrijden. Ben Heutink volgde hem op de voet met 25 punten uit drie wedstrijden. Jozef Pennings werd derde met 19/3 punten, Michel Luijten vierde met 16/3 punten en Truus van der Heijden eindigde als vijfde met 14/3 punten. De zesde plaats was voor Els Bekers, die 12/3 punten bij elkaar gooide en Jan Pennings sloot de gelederen met 10/3 punten.

Elke maandagmiddag is vanaf 13.00 uur iedereen die deel wil nemen aan de wekelijkse Regiomix welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel. Elke voor 13.30 uur aangemelde speler kan dan meedoen. Op dinsdagen en donderdagen kan iedereen die kennis wil maken met deze sport vanaf 13.00 uur terecht bij de vereniging. Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.


Winst kaderteam Wapen van Liempde/RegioBank

Boxmeer - De mannen van het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank reisden afgelopen week met één man minder af naar Boxmeer. Daar speelden zij tegen Cambrinus/Van de Ven/VTS. Vanwege het ontbreken van hun vierde man speelde Ton Rovers twee wedstrijden achter elkaar. Dit deed hij niet onverdienstelijk.

De eerste partij won Ton in elf beurten met een hoogste serie van 59 (15,45 gemiddeld). De tweede partij werd in de slotfase, door vermoeidheid, helaas nog net verloren. Henry van Dijk wist de winst niet te pakken tegen een sterk spelende tegenstander. Na drie beurten ging de strijd nog gelijk op, maar toen kwam zijn tegenstander met een mooie serie van 88 en was deze na zes beurten uit. Henry kwam op 99 caramboles (16,50 gemiddeld). Martien van den Tillaart en zijn tegenstander kwamen wat moeizaam uit de startblokken en pakten een aantal beurten. Daarna herpakte Martien zich met een mooie serie van 69 en was hij na elf beurten over de streep (15,45 gemiddeld).

Het eerste C1 team verloor tegen BBG/Haarsteeg 1, alleen Peter van Lierop wist een mooie overwinning te behalen (4,73 gemiddeld). 't Wapen van Liempde 2 won overtuigend, met het maximaal aantal punten, van Royal Events Palace uit Heeswijk. Patrick Sterrenburg won na zeventien beurten (3,23 gemiddeld). Cor van Beers speelde goed (4,11 gemiddeld met een hoogste serie van 25) en Edward Korsten won na 25 beurten.

Het derde libre team verloor nipt tegen een team uit Heeswijk. Johan van der Ven speelde een knappe partij en won in negentien beurten (3.68 gemiddeld met een hoogste serie van 17). Ook Patrick Sterrenburg bracht de winst mee naar huis.

De hoogste series deze week was voor Martien van den Tillaart met 69 kader 57/2 en voor Ton Rovers met 59 kader 38/2.


RKSV Boxtel afgedroogd door Wilhelmina Boys

Best - Voor de mannen van RKSV Boxtel stond zondag weer een bekerwedstrijd op de rol, tegen het Bestse Wilhelmina Boys. Vanaf de aftrap lieten de spelers van Wilhelmina meteen hun bedoelingen blijken. De eindstand loog er niet om: 8-0 voor de mannen uit Best.

Veel druk naar voren en veelvuldig balbezit waren de wapens van Wilhelmina Boys. Zij spelen weliswaar een klasse hoger, maar tegen het eind van de wedstrijd leken dit er eerder een paar. Boxtel werd op alle fronten afgetroefd en na acht minuten was er al de 1-0 na een aanval door het midden. Na nog geen kwartier spelen stond de 2-0 al op het bord, waar Boxtel maar weinig tegenover kon zetten. Pas na een 20 minuten meldde Boxtel zich bij het doel van Best, zonder echter gevaarlijk te worden. Tot aan de rust hield Best het spel onder controle met nog een paar kansen.

Na rust leek Boxtel wat schroom van zich af te hebben geworpen met in de 46e minuut een kans. Deze werd echter niet verzilverd en Wilhelmina begon weer aan te zetten. Na 50 minuten werd een bal slecht verwerkt in de 16 en werd de 3-0 simpel binnen getikt. De wedstrijd was toen wel gespeeld, met een Boxtel dat niet bij machte was om de strijd te laten kantelen. In rap tempo volgden de tegentreffers elkaar hierna op, met een uiteindelijke, blamerende eindstand van 8-0.

Boxtel kan nu alle pijlen weer richten op de competitie, die aanstaande zondag 22 september aanvangt met een wedstrijd tegen Avesteijn. Deze wordt thuis gespeeld en begint om 14.30 uur.

Honkballers verliezen van Gryphons

Gelijkspel en verlies voor Dames Ducks

Boxtel - Dames 1 van honk- en softbalvereniging Ducks mocht zondag voor de laatste thuiswedstrijden aan de bak. Onze Gezellen uit Haarlem was te gast, een geduchte tegenstander die meteen al goed uit de startblokken kwam. De heren, die als tweede geplaatst zijn, speelden vrijdagavond tegen het als eerste geplaatste Gryphons dat de kampioenstitel kon pakken. De tribune in Rosmalen zat dan ook helemaal vol, wat Ducks er niet van weerhield om in de vierde inning op voorsprong te komen. Uiteindelijk moest Boxtel buigen voor Rosmalen, dat met 16-8 de wedstrijd en het kampioenschap won.

Hoewel de mannen van Ducks er niet in slaagden The Gryphons van het kampioenschap af te houden, namen zij met deze wedstrijd wel de tweede plaats stevig in handen.
Jeroen van Nes begon voor Ducks op de heuvel en kreeg in de eerste inning al een punt tegen. Hij had het in de wedstrijd nooit gemakkelijk met de sterke slagploeg van Rosmalen, maar wist zich vaak goed uit lastige situaties te werken. De heren van Ducks moesten aanvallend nog in de wedstrijd komen, maar in de derde inning sloeg Kees van Dooremalen Ducks terug in de wedstrijd met een mooie honkslag. Gryphons bleven echter punten sprokkelen, maar in de vierde en vijfde inning namen de Boxtelaren zelfs de voorsprong door uitstekend werk van onder anderen Bram van der Horst en Jan van der Wielen.

In de eerste vijf innings was de wedstrijd zeer spannend, en de twee ploegen waren aan slag aan elkaar gewaagd. Dit spelbeeld veranderde echter na de vijfde inning: er werden meer defensieve fouten gemaakt en ook gingen de scheidsrechters een beslissende rol spelen, aldus Ducks. De Boxtelaren werden hun inziens veel benadeeld door betwistbare scheidsrechtersbeslissingen, zodanig dat zij moeilijk op eigen kracht in de wedstrijd konden blijven en de moraal steeds verder wegzakte. De Bossche slagploeg bleef ook vervangend werper Kees van Aarle goed raken, waardoor de score opliep naar 16-8. Na acht innings werd de pot beëindigd.

Dames 1
Zondag thuis in Boxtel begon de Haarlemse damesploeg van Onze Gezellen direct goed tegen Ducks Dames 1 door in de eerste inning een punt te scoren. Door sterk pitchwerk van gastspeelster Evelien Gerrits bleef het hier echter bij. Ducks zelf scoorde haar eerste punt pas in de derde inning en sprokkelde zo inning voor inning wat punten bij elkaar. In de zesde inning stond het 6-2 in het voordeel van Ducks. Dit mede door Janne de Haan die maar liefst twee punten binnensloeg. Maar de Haarlemse dames gaven zich niet gewonnen en wisten in de laatste inning tot 6-6 terug te komen. De Boxtelse dames konden geen verschil meer maken in de naslagbeurt en zo eindigde de eerste wedstrijd in een gelijkspel van 6-6.

De tweede wedstrijd begon moeizamer en Ducks wist geen grip te krijgen op de pitcher. Onze Gezellen begon wel sterk en wist in twee inningen al vijf punten te scoren, ondanks mooie vangballen van tweede honkvrouw Rianne Boer. Aan slag kwam Ducks niet door het binnenveld heen en kwam niet tot scoren. Na vijf innings mocht de ploeg uit Haarlem de punten mee naar huis nemen, eindstand 0-8.

Liempdse Thom en Rafke Bakker Brabants Kampioen open water zwemmen

Brabants kampioenen Rafke (l.) en Thom Bakker met achter hen van links naar rechts Rob van de Ven, Puck Bakker en Sandra Schellekens. (Foto: Neptunus '58) Foto: Sandra Schellekens

Sleeuwijk - De open water zwemmers van zwemvereniging Neptunus '58 sloten afgelopen zaterdag 14 september hun seizoen af in Sleeuwijk met de zevende editie van de Biesbosch Open Water Race. Broer en zus Thom en Rafke Bakker behaalden allebei de eerste plaats in het eindklassement en mogen zichzelf daarmee Brabants Kampioen noemen.

Hoewel het mooi weer was, lag de temperatuur van het water met 18 graden wat lager dan de andere wedstrijden dit seizoen. Thom Bakker, die in actie kwam op de 250 vrij, had het dan ook erg koud. Maar dat weerhield de pas 7-jarige Liempdse zwemmer er niet van gestaag te zwemmen. Een stuk sneller dan twee weken geleden in Vught bereikte hij na ruim tien minuten als derde de finish. Hij mocht voor deze prestatie een mooie beker in ontvangst nemen. Zus Rafke zwom de dubbele afstand en was dit keer ruim vier seconden sneller dan haar snelste tijd ooit. Ze bereikte daarmee de zevende plek. Beide zwemmers werden met deze prestatie kampioen van Brabant in hun categorie; Thom bij de jongens minioren en Rafke bij de meisjes minioren.
Na de pauze mocht hun oudste zus Puck in actie komen voor haar kilometer vrije slag. Ze behaalde een knappe zesde plaats bij de junioren en werd daarmee vijfde van Brabant bij de meisjes junioren.

Diezelfde klassering was er even later ook voor Sandra Schellekens op haar kilometer vrij, maar dan bij de masters 30-39 jaar. Bij de dames 30-34 jaar werd ze vijfde. Rob van de Ven zwom de kilometer schoolslag bij de masters net binnen de 21 minuten en was daarmee ruim een halve minuut sneller dan zijn snelste tijd dit seizoen. Hij werd vijfde bij de masters 40-49 jaar. Hiermee eindigde hij als achtste in het klassement bij de masters schoolslag. Bij de senioren schoolslag sloot hij het seizoen bij de heren 45-49 jaar als vierde af. Als vereniging eindigde Neptunus '58 op de tiende plaats in het Brabantse eindklassement.

Komend weekend staat direct al de eerste zwembadwedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma. De masters, met onder andere Rob en Sandra, komen dan in Etten-Leur in actie.

Goodflooring/HMC te sterk voor HCB'92 D1

Raamsdonksveer - In eigen huis kwam Goodflooring/HMC zaterdag al snel tot scoren tegen de meiden van HCB'92 D1. De eerste twee goals werden nog afgekeurd vanwege cirkel, maar daarna kwam de thuisploeg op een 2-0 voorsprong. Het bleek een voorbode voor de einduitslag. Met een verlies van 21-6 keerden de jonge Boxtelaren huiswaarts.

De strafworp die Jara Schoenmakers kreeg, werd door de keeper van HMC gestopt. Aan de andere kant lukte het die ploeg wel om te scoren, wat de stand op 3-0 bracht. Met een goal van Yuna de Punder, die door het midden ging, werd het 3-1.
Verdedigend had HCB'92 het niet onder controle en in de aanval kwam de Boxtelse ploeg maar moeizaam voorbij de tegenstander. Die keren dat dat wel lukte, stuitten de meiden op de goede keeper van HMC. Zo liep de ploeg uit Raamsdonksveer uit naar een 6-1 voorsprong.

Door goals van Jara Schoenmakers en Yuna de Punder leek HCB'92 met 6-3 toch weer in de wedstrijd te komen. Keeper Robi Schoenmakers wist nog een break van HMC te stoppen, maar daarna benutte de thuisploeg wel nog een paar vrije kansen. Met 9-3 gingen de teams de rust in.

In de Tweede helft zette HMC het scoren voort met momenten van slordig balverlies voor HCB'92. De voorsprong groeide naar 15-3. Er volgden wat mooie vrijspeel-acties van HCB'92, maar deze werden veelal gestopt door de keeper van HMC. Toch lukte het Jara Schoenmakers twee keer en Robi Schoenmakers een keer te scoren. De eindstand kwam daarmee op 21-6.

Bas Voets, columnist:

DeMooiBoxtelKrant, van harte proficiat met jullie vijfjarig jubileum. En van dit moment wil ik even gebruikmaken om jullie te bedanken. Jullie gaven mij als jong broekie de kans om te schrijven. Ik wilde mijn gedachten op papier zetten, zoals ze dat zo mooi noemen. En dat kan nog steeds door jullie, hartstikke bedankt daarvoor. Ik hoop dat er nog vele mooie jaren in het verschiet liggen voor de krant!

Verlies voor jeugdteam Taverbo

Hilversum - Het eerste jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo speelde zaterdag zijn eerste uitwedstrijd. Rick van der Schoot, Luuk Essens en Lars Strik hadden het zwaar tegen het geroutineerde Landelijk B team van Hilversum.

In de eerste wedstrijd wist Van der Schoot er tegen Anouk van den Boom op het laatste nippertje toch nog een vijfsetter uit te slepen, maar hij kwam in de laatste game net te kort. Ook Strik en Essens zagen de punten van hun eerste partij tegen respectievelijk Anne Hoogeveen en Thijmen van Woudenberg naar Hilversum gaan. In de dubbel kwamen Strik en Van der Schoot samen knap terug van een 2-0 achterstand in games. Ze wisten deze echter net niet in winst om te zetten. Daarna leek het de jongens, ondanks een vijfsetter van Lars Strik tegen Thijmen Woudenberg die de Boxtelaar maar nipt verloor in de vijfde game, niet meer te lukken en kwam Hilversum vlot op een 9-0 voorsprong.
Strik zorgde in het staartje van de wedstrijd onverwacht toch nog voor een verrassing door na een 2-0 achterstand in games tegen Anouk van den Boom wederom terug te komen en deze keer wel het punt te pakken. Hierdoor is het eerste jeugdteam met vier punten uit twee wedstrijden teruggezakt naar de laatste plaats in het klassement. Aanstaande zaterdag staat er dan ook een belangrijke wedstrijd op het programma als de jongens spelen in Etten-Leur tegen Tanaka dat slechts met één punt meer strak boven hen staat.

20 / 20


19-29 september

Expositie grafiek: etsen, Toyobo druk en computertekeningen (di, do tm zon)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Donderdag 19 september

Huiskamer - koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridge Drive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Informatiebijeenkomst over dementie
19.00 uur, St. Ursula 12, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 20 september

ICT Inloopochtend Stichting BOL
09.30, Kloosterhof 7, Liempde

Gratis leren tekenen (aanmelden eijnd01@ziggo.nl)
09.30 uur, Postelstraat 19a, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

10.15 uur, voorlezen 2+
10.45 uur, inloopochtend baby's en peuters
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Back 2 The Music 2019
20.00 uur, D'n Tip, Barrierweg 24, Liempde

21 september-3 november

Expositie: Boxtel in oorlogstijd (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 21 september

Jeu de Boules toernooi Essche Boeltje
09.30 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

11e Boxtelse Veteranendag
09.30 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: koffie met gebak
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer: rikken-hobby-jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Oktoberfest 5.0
19.00 uur, D'n Tip, Barrierweg 24, Liempde

Feestelijk optreden van The Explosion Rockets
20.30 uur, Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 22 september

Open Dag Brandweer
12.00 uur, Markt, Boxtel

Pontonconcert Boxtel's Harmonie
12.30 uur, Zwaanse Brug, Boxtel

Foodtruck Festival Liempde
13.30 uur, D'n Tip, Barrierweg 24, Liempde

Jaarlijkse munseltocht KV De Pagaai
13.30 uur, vertrek KV De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

Dansmatinee met Stardust Live
14.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Dommeltheater
14.00 uur, vertrek vanaf Kasteel Stapelen, Boxtel

Orgelconcert Harry van Wijk
16.00 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 23 september

Bibliotheek: Klik & Tik
10.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Alzheimer Café
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 24 september

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Bibliotheek: Pc inloop Seniorweb
15.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 25 september

Bibliotheek: Beter Nederlands spreken
10.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken & jokeren
Vredesweek 'kraanvogels vouwen'
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Bibliotheek: Voorlezen 3+
15.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

Bijeenkomst Leefbaarheidsplan
19.45 uur, De Es, Dorpsstraat 5a, Esch

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Donderdag 26 september

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cursus Klim-op: Omgaan met verlies
13.30 uur, St. Ursula 12, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Foto: Fam Vorstenbosch

Peter Vorstenbosch

Foto: Bert Beekmans

Cas Claassen

Tonny van Putten

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Cor van Esch