DeMooiBoxtelKrant

23 november 2016

DeMooiBoxtelKrant 23 november 2016


Mark van der Pol

Liempde startlocatie van Top 2000 stemronde
Stemactie voor De Ploegadoers op lijst der lijsten Radio2

Liempde - Vrijdag bleek maar weer eens: als Liempde iets doet, dan gebeurt het goed. Het dorp streed samen met Deurne en Guttecoven om de opening van de stemweek voor de Top 2000, de door luisteraars van NPO Radio 2 samengestelde lijst van - letterlijk - 2000 populairste platen aller tijden die wordt uitgezonden tussen kerst en Oud & Nieuw. En Liempde won. Een geweldige prestatie die meteen een nieuwe uitdaging in het leven heeft geroepen, namelijk de beroemde Liempdse volksmuziekgroep De Ploegadoers met hun nummer 'Dê is de kunst' in diezelfde Top 2000 zien te krijgen.

Anders dan de voorgaande jaren trekt NPO Radio 2 dit jaar het land in tijdens de stemweek en vroeg haar luisteraars wat de leukste plek was om de stemweek te openen. Vrijdagochtend stond Liempde al fier aan kop en de tientallen Liempdenaren die zich die dag bij het Wapen van Liempde hadden verzameld hadden er alle vertrouwen in dat dát zo zou blijven. En terecht, zo bleek aan het eind van de middag. Even vóór 18.00 uur maakte dj Gerard Ekdom een eind aan de spanning: volgens de ruim 55.000 stemmers was Liempde de leukste startlocatie voor de Top 2000 stemronde.

Het Hof was vrijdagavond goed gevuld met Liempdenaren die in spanning op de uitslag van de verkiezing wachtten. Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Marco Borghardt

Ochtend-dj Gerard Ekdom rijdt daarom aanstaande vrijdag, 25 november met de speciale Top 2000 Stembus naar Liempde om daar de stemweek af te trappen, gedurende de week die erop volgt staat de stembus elke dag op een andere locatie. Volgens de dj was de pitch van de Liempdse Yvon van den Bosch in de live-uitzending woensdagochtend van doorslaggevende waarde. Zij somde daarin aan de hand van verschillende Top 2000 nummers op wat zo mooi is aan Liempde.

Make the Ploegadoers great again
Wat onder andere zo mooi is aan Liempde, dat zijn de beroemde Ploegadoers, aldus de initiatiefnemers van de ludieke actie 'Make the Ploegadoers great again!' Als reactie op de verkiezing van Liempde tot startlocatie kwam er vanuit meerdere mensen het idee om Liempde via De Ploegadoers ook muzikaal gezien de Top 2000 binnen te loodsen. In de komende weken zal dan ook stevig campagne gevoerd gaan worden op onder andere de Facebookpagina van Gastvrij Liempde om De Ploegadoers met hun nummer 'Dê is de kunst' te promoten. Vanaf 25 november, nadat het startsignaal in Liempde gegeven is, kan gestemd worden voor de Top 2000. Dit kan door de lijst op www.nporadio2.nl in te vullen. Bij de zogenaamde 'vrije keuze' kunnen stemmers 'Dê is de kunst' van De Ploegadoers invullen.

De laatste dag waarop gestemd kan worden is op vrijdag 2 december, de Stemfinaledag. Na afloop hiervan wordt al meteen de top 3 van bekendgemaakt. Wellicht dat De Ploegadoers die net niet zullen halen, maar Liempde kennende is een plek in de lijst der lijsten voor deze lokale muzikale helden zeker niet uitgesloten.

Ridderorde voor oud-burgemeester Frank van Beers

Vught - Frank van Beers, oud-burgemeester van Boxtel, is vrijdagmiddag in Vught benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Mark Buijs reikte de onderscheiding uit.

Van Beers (61) is werkzaam als voorzitter van de Raad van Bestuur van Cello. Van 2006 tot 2012 was hij burgemeester van Boxtel. Eerder was hij docent en vervolgens wethouder in Rosmalen en Den Bosch. Van 2001 tot 2006 was hij burgemeester van Mill en Sint-Hubert. Naast de gebruikelijke portefeuilles in Boxtel was hij ook voorzitter van het Veiligheidshuis Den Bosch en leverde hij een belangrijke bijdrage bij de totstandkoming van de eigen locatie.

Van Beers ontving de provinciale onderscheiding 'Hertog Jan' bij zijn afscheid als voorzitter van de Provinciale Raad Gezondheid. Verder heeft hij werkzaamheden verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van zijn activiteiten, wordt hij, op grond van zijn verdiensten, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het zwaartepunt van zijn verdiensten ligt bij het voorzitterschap van de Stichting Nederlands Nationaal Oorlogs-en verzetsmuseum in Overloon, vandaar de uitreiking bij zijn afscheid als voorzitter.

Ekklesiavieringen op kasteel Stapelen

Boxtel - Met ingang van de advent start Kasteel Stapelen met een maandelijkse viering van 'Schrift en Tafel' in de ridderzaal. Deze 'alternatieve vieringen' hebben een oecumenisch karakter en staan open voor iedereen.

Elke viering leunt op twee pijlers: een Bijbelverhaal en het delen van brood en wijn. Het verhaal wordt gelezen, waarna er een moment van schriftuitleg volgt. Daarna is er een eenvoudig ritueel van brood en wijn.

Zang speelt in deze vieringen een heel belangrijke rol. Er zal veel gebruik gemaakt worden van liederen uit het repertoire van Huub Oosterhuis. Maar ook Nederlandstalige liederen van anderen komen aan bod.

Na afloop van elke viering is er koffie/thee en aansluitend een 'leerhuis'. In dit leerhuis wordt er aan de hand van de schriftuitleg en actualisering uit de viering nog wat dieper ingegaan op het thema. Iedereen is vrij om aan dit leerhuis deel te nemen.

Als vaste voorganger is theoloog Franck Ploum (www.franckploum.nl) aan de vieringen verbonden. Ploum is inspirator van de Ekklesia Breda en directeur van Zinsverband Breda. Daarnaast heeft hij zijn eigen Bureau Mamre van waaruit hij programma's ontwikkelt op het snijvlak van de bijbelse traditie en maatschappelijk engagement. Hij verzorgt vaak bezinningsdagen en retraites en is een veelgevraagd gastvoorganger in Ekklesia's en Vrijzinnige kerkgenootschappen en PKN-kerken, overal in Nederland.

De data van de eerste vieringen met aansluitend leerhuis op kasteel Stapelen in Boxtel: donderdag 8 december, 29 december en 26 januari. De vieringen duren van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna is er koffie en thee. Daaropvolgend is van 20.30 tot 21.30 uur het leerhuis.

De lezingen worden gegeven bij kasteel Stapelen, Stapelen 1. De lezingen zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Voor een bezoek is aanmelden gewenst via www.kasteelstapelen.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 24 november        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
        Lya de Haas zingt Brabantse liedjes in De Rots alleen voor KBO leden        13.30
Maandag 28 november        Sinterklaasviering in De Adelaar        13.30
Dinsdag 29 november        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
Woensdag 30 november        Sinterklaasviering voor de wijken Selissen en Oost samen in De Rots        13.30

Alzheimer collecte brengt bijna 6500 euro op

Boxtel/Liempde - De collecte van de stichting Alzheimer Nederland heeft in de week van 7 tot en met 12 november in Liempde 1640,15 euro (inclusief 100,40 euro van de statiegeldbonnen van de COOP) en in Boxtel 4838,58 euro opgebracht.

De stichting laat weten blij te zijn met de opbrengst. Alzheimer Nederland houdt zich bezig met het zoeken naar een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst.
Wil je in 2017 ook een steentje bijdragen door mee te helpen als collectant? Opgeven kan op: www.alzheimer-nederland.nl/collecteren of bij Hannie Rodenburg, 06-22521621 of Marion Stroeken van Alzheimer Nederland, 06-57590344.

Stichting BoeL overhandigt geveilde fotoafdrukken aan gemeente

Annerie (l.) en Bertine van Dress for Success bekijken de kleding die ze kregen van Uniek Mode. (Foto: Uniek Mode) Foto: Uniek Mode

Boxtel - Wethouder Marusjka Lestrade ontving woensdag op het gemeentehuis, uit handen van zussen Elly en Jet Mathijssen van stichting BoeL, zes door de gemeente aangekochte fotoafdrukken. De afdrukken zijn onderdeel van een serie van achttien foto's met bijbehorende gedichten en werden begin november geveild door stichting BoeL. De opbrengst van de veiling ging naar stichting Dommelbimd. De foto's tonen karakteristieke plaatsen in Boxtel en zijn gemaakt door fotografen uit Boxtel.

Aan het fotoproject werkten de achttien fotografen, waaronder Cheryll van Weert, Sunny J. Benna, Hans van Doorn en Piet van Oers, samen met dichtende leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum. "De insteek van het project was om de (semi)professionele fotograaf in contact te brengen met de dichtende leerling", vertelt Jet. "De opdracht voor de fotograaf was om de lens op Boxtel te richten en deze van een verrassende echte Boxtelse kant te laten zien. De opdracht voor de dichter was binnen een lesmodule een gedicht van vier à vijf regels te schrijven, hun poëtische visie op één van de foto's."

Jet (l.) en Elly (r.) Mathijssen met de fotos. In het midden wethouder Lestrade, die de aangekochte werken in ontvangst nam. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Dit leidde tot de veiling begin deze maand. Bijna tweehonderd bezoekers kwamen op de achttien foto's met bijbehorende gedichten af, waaronder cultuurwethouder Lestrade. Zij kocht namens de gemeente zes werken aan. Het geld voor de fotoafdrukken op doek wordt onttrokken uit het 'potje' kunst in de openbare ruimte. Volgens BoeL-bestuurslid Jet Mathijssen bracht de fotoveiling om en nabij 2.000 euro op. "Het meeste geld werd geboden op de foto van de Oude Kerkstraat", zegt ze.

Stichting BoeL is opgericht met als doel de Brabantse kunst en cultuur te versterken en het publiek hiervan kennis te laten nemen. Dit gebeurt door projectmatig aan verschillende kunst- en cultuurprojecten in Boxtel te werken. Het huidige fotoproject is er daar één van.

Van de achttien foto's zijn ook ansichtkaarten gemaakt. Die zijn te bestellen via www.stichtingboel.nl of bij VVV Boxtel en kosten 10 euro per set.

Gemeente zet Boxtelse ondernemers in het zonnetje

Wethouder Lestrade geeft een taart af bij Profit Auto Service in Boxtel. (Foto: Gemeente Boxtel) Gemeente Boxtel

Boxtel - In het kader van de Dag van de Ondernemer zette de gemeente Boxtel vrijdagochtend vijf ondernemers in het zonnetje door hen een taart aan te bieden. Twee ondernemende Boxtelaren, Juwelier Caarls en Profit Auto Service, ontvingen een taart uit handen van wethouder Marusjka Lestrade. De ondernemers Slagerij Willy Beerens, Beheermaatschappij Welvaarts B.V. en Holland Recycling B.V. kregen een taart bezorgd.

De winnaars werden aan de hand van lootjes trekken gekozen uit de grote hoop van ruim 2.100 Boxtelse en Liempdse ondernemers. Wethouder Lestrade trok vijf lootjes, met de namen van vijf ondernemers. Zij ontvingen symbolisch een taart.

Gemeente Boxtel

MKB-Nederland vindt dat ondernemers respect verdienen voor hun inzet en dat er een moment moet zijn waarop aandacht wordt gegeven aan het belang van ondernemers voor Nederland. Een dag waarop ondernemers worden bedankt voor hun durf en doorzettingsvermogen. Dit initiatief ondersteunt gemeente Boxtel. MKB-Nederland roept vanaf 2016 elke derde vrijdag van november uit tot 'Dag van de Ondernemer'. Dit jaar werd daarom de eerste Dag van de Ondernemer gevierd op vrijdag 18 november.

Komende jaren voortzetting en versterking hulp bij huishouden

Boxtel - De gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Vught hebben samen een nieuwe overeenkomst, geldig voor 3 jaar, vastgelegd om inwoners op maat te blijven ondersteunen voor hulp bij het huishouden.

De overeenkomst borgt voor de huishoudelijke hulpen/zorgaanbieders de komende jaren de werkgelegenheid. De huishoudelijke hulp toelage is ingevlochten en het signaleren van situaties (volksgezondheidselement) is meegenomen. Ook is een extra schoonmaakregeling toegevoegd. Wethouder Eric van den Broek: "Ook mantelzorgers kunnen de komende jaren een beroep blijven doen op ondersteuning voor hulp bij het huishouden. Juist déze mensen, die al zoveel doen voor een ander, ontlasten we door ze enkele uren ondersteuning te blijven bieden."

Uitgangspunt voor de huishoudelijke hulp in de gemeente blijft een schoon en leefbaar huis. De zorgaanbieders krijgen de ruimte om, wanneer dat nodig is, extra inzet te plegen. Daarnaast behouden ze hun signaalfunctie wanneer ze bij hun cliënten thuis zijn. Zij zien het natuurlijk het beste wanneer er iets in een situatie gaat veranderen of al is veranderd. Op deze manier kan maatwerk gegarandeerd blijven.

Naast financiële ruimte is er ook ruimte om bijvoorbeeld een 'niet pluisgevoel' te signaleren en passende actie te ondernemen. De maatwerkvoorziening biedt de mogelijkheid voor extra inzet in situaties die daarom vragen zoals bijvoorbeeld sterk vervuilde woningen of extra werkzaamheden waar de hulp binnen de reguliere tijd niet aan toe komt.

De administratieve rompslomp is voor de thuishulp tot een minimum beperkt doordat er geen sprake meer is van verschillende regelingen. "Hierdoor komt er extra ruimte voor 'handen aan het bed'", laat Eric Hardy, Directeur cluster Thuis Zorggroep Elde, weten. Van den Broek besluit: "Door de samenwerking op het gebied van inkoop met de vier gemeenten kunnen we zekerheid bieden, voor cliënten en werknemers van de zorgaanbieders. En bovenal ook de ondersteuning, hulp, juist voor inwoners die dat het hardst nodig hebben."

Uniek Mode overhandigt kleding voor goede doel

Boxtel/Eindhoven - Damesmodewinkel Uniek Mode uit Boxtel heeft woensdagmiddag in Eindhoven, bij Dress for Success, zes grote dozen dameskleding ingeleverd. Uniek Mode hield van 2 tot 5 november inzamelactie voor nette, gebruikte kleding voor het Eindhovense goede doel.

Dress for Success helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te solliciteren door ze onder andere nette, representatieve kleding aan te meten. Naast de dozen kleding werd ook een grote zak met jassen overhandigd.

Beide initiatiefnemers geven aan dankbaar te zijn voor de vele kledingstukken en leuke bemoedigende opmerkingen die in de winkel gegeven zijn. De initiatiefnemers sluiten andere, vergelijkbare acties in de toekomst niet uit.

Thema-rondleiding over de geschiedenis van Boxtel

Boxtel - Historicus Willem Wittenberg en VVV-gids Ben Ophof verzorgen een lezing-rondleiding in het MUBO op 27 november. Dit jaar is het MUBO gestart met een serie van zeven lezingen-rondleidingen over de geschiedenis van Boxtel.

Onder anderen Magdalena van der Stappen, Henri Bogaerts, Bruno Ninaber van Eijben, de brand in 1540 en de torenbrand in 1862 komenaan de orde in de zesde themalezing uit onze serie van zeven, dit keer met de titel: 'Bijzondere personen en gebeurtenissen in Boxtel'.

Wittenberg en Ophof geven deelnemers in hun lezing een overzicht over de geschiedenis van Boxtel. In hun lezing, die met beeldmateriaal ondersteund wordt, gaan ze iedere keer in op een ander thema. Na de lezing is er een speciale rondleiding door het museum, waarbij de twee experts je kunnen wijzen op de specifieke objecten en attributen die van toepassing zijn op het thema. Ben Ophof en Willem Wittenberg vertellen verhalen over bijzondere en belangrijke personen en gebeurtenissen die van invloed zijn geweest op de Boxtelse samenleving. Ook is het verwonderlijk te constateren wat de impact is geweest van sommige gebeurtenissen in Boxtel, zoals de brand in 1540, de blikseminslag in 1759, de torenbrand in 1862 of het bloedwonder.

De lezing met beelden wordt afgesloten met een korte pauze. Daarna kunnen de deelnemers zelf de vaste expositie op de eerste en tweede verdieping bezoeken om daar te zien en te beleven wat de vaste collectie van MUBO daarover heeft te bieden. Beide gidsen zullen meelopen en waar nodig een toelichting geven en vragen beantwoorden.

De laatste thema-lezing in deze serie staat op het programma op 29 januari 2017 en gaat over 'De betekenis en invloed van de omstreken voor Boxtel'. De zesde lezing is op zondag 27 november om 11.15 uur. MUBO is open vanaf 10.45 uur. De presentatie met beelden duurt circa 60 minuten. Na de pauze gelegenheid tot een bezoek op zaal met toelichting van beide gidsen. Bij aankomst, in de pauze en na afloop is koffie/thee verkrijgbaar. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro. Graag aanmelden via info@muboboxtel.nl of via 06-16041898.

Lezing over edelherten bij Café 't Groene Woud

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert een lezing over edelherten in Café 't Groene Woud in Liempde. De lezing is op 24 november en begint om 20.00 uur. De lezing wordt verzorgd door Ellen Luijks van ARK Natuurontwikkeling.

Over enkele weken worden edelherten uitgezet in het natuurgebied de Scheeken. Na twee eeuwen van afwezigheid zal de 'Koning van het woud' weer in de omgeving rondlopen. Velen kijken met spanning uit naar het bijzondere moment als de herten zullen worden losgelaten. Maar hoe zal het dan verder gaan? Wat voor gedrag zullen de dieren (16 stuks in totaal) gaan vertonen in het voor hen aangelegde raster? Wat voor invloed zullen deze grazers gaan hebben op de begroeiing? Zullen de dieren te zien zijn voor attente wandelaars?

Het Weerterbos (tussen Soerendonk en Weert) kent sinds tien jaar een eigen edelhertenpopulatie, ook binnen een afgesloten gebied. Uiteraard worden deze dieren nauwlettend gemonitord. Ellen Luijks van ARK Natuurontwikkeling is sinds de start betrokken bij dit project. Nu traint ze vrijwilligers die excursies verzorgen in het hertenleefgebied en geeft ze veldlessen. De ervaringen in het Weerterbos hebben ten grondslag gelegen aan het uitzetten van edelherten in de Scheeken.

De lezing wordt gehouden in café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 te Liempde en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Alzheimer Café: het belang van ergo-therapie

Boxtel/Schijndel - Alzheimer Café Regio 't Groene Woud organiseert op maandag 28 november weer een avond in restaurant-zaal De Nachtegaal in Schijndel. Thema dit keer is het belang van ergotherapie.

Ergotherapie heeft als doel mensen met dementie zo goed mogelijk hun dagelijkse activiteiten - zoals douchen, koffie zetten, koken, bijhouden van post of tuinieren - uit te laten voeren in hun eigen omgeving. Dementerenden worden vaak beperkt in hun dagelijkse activiteiten. Dit als gevolg van problemen met bijvoorbeeld het onthouden van informatie, het plannen van dagelijkse handelingen, het omgaan met apparaten of het nemen van initiatieven. Als de oudere met dementie niet meer in staat is, om zonder hulp van de mantelzorger, activiteiten tot een goed einde te brengen vraagt dit veel van de vaardigheden van de mantelzorger, zowel in de omgang als in de communicatie met de dementerende.

Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom bij De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel. Het programma start om 19.30 uur en de avond wordt afgesloten om 21.30 uur. De toegang is gratis.

Aftrap aanplant 'PlantenNu Het Groene Woud 2016'

Boxtel - Het planten voor erfbeplantingsproject 'PlantenNu Het Groene Woud 2016' gaat op 2 december van start bij de familie Van Esch in Boxtel. Afgelopen zomer is het erfbeplantingsproject 'PlantenNu Het Groene Woud 2016' gestart. Dit project wordt gefinancierd door het Prins Bernard Cultuurfonds en Streekfonds Het Groene Woud. Ook verschillende gemeenten, waaronder Boxtel, hebben een bijdrage gedaan.

Vooralsnog hebben zich 71 deelnemers uit Het Groene Woud gemeld voor het project. In totaal worden 243 hoogstamfruitbomen, 93 laanbomen, 61 leilindes en 17.767 stuks bos- en haagplantsoen geplant.
Voor het voorjaar is er nog ruimte voor een beperkt aantal extra deelnemers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Koen van Hout van Projectbureau Orbis via koen@projectbureauorbis.nl.
Streekfonds Het Groene Woud wordt gevuld uit een extra rente die de Rabobank geeft over Rabo StreekRekeningen Het Groene Woud. Daarbij wordt er ook een deel van de rente geschonken door deze rekeninghouders. Ook ontvangt Stichting Streekfonds Het Groene Woud een bedrag aan donaties voor het Streekfonds. Gelden uit het Streekfonds zijn beschikbaar voor projecten die de kwaliteit van Het Groene Woud versterken. Zie ook: www.hetgroenewoud.com/streekrekening.

Hollandse dansavond voor de WensAmbulance

Boxtel - Disco M'n Bruur organiseert aanstaande zaterdag, 26 november, een Hollandse dansavond in Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75. De opbrengst gaat volledig naar WensAmbulance Brabant.

De WensAmbulance brengt terminaal zieke mensen nog één keer naar hun favoriete plek. M'n Bruur wordt zaterdag ondersteund door diverse zangers zoals Danny Everett, Rene Ulehake, Nico Damen, Erik & Hans en Tom Ceelen. Toegang tot de dansavond bedraagt 5 euro. De avond begint om 20.30 uur.

Tweedehandsmarkt Ons Ideaal

Boxtel - Vogelvereniging Ons Ideaal organiseert aanstaande zondag 27 november een grote tweedehandsmarkt in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7.

Zo'n zeventig standhouders zullen tussen 13.00 en 16.00 uur gebruikte spullen aanbieden die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar; vele attributen met een vleugje nostalgie of zomaar leuke hebbedingetjes. Er wordt van alles aangeboden zoals kleding, boeken, speelgoed, cd's, dvd's of lp's. Alles tegen redelijke en betaalbare prijzen, en natuurlijk mag er onderhandeld of afpingeld worden over de prijs.

Entree kost 1 euro per persoon. Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. In De Rots wordt ook een kopje koffie of een snack aangeboden.

Collecteweek Leger des Heils

Boxtel - Onder de noemer 'Samenleven doe je dus niet alleen', organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte. Ook in Boxtel gaan vrijwilligers van het Leger des Heils van 28 november tot en met 3 december langs de deuren met de collectebus. De opbrengst hiervan is bestemd voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils.

Ondanks een economische groei in Nederland doen steeds meer mensen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2015 kwamen bijna 89.000 mensen in aanraking met het Leger des Heils. Zo'n 10.000 meer dan het jaar daarvoor. Denk hierbij aan kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening.

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De leerlingen van basisschool de Beemden in Boxtel kregen woensdagochtend bijzondere verkeerslessen van de ANWB. In het kader van het verkeersproject ANWB Streetwise mochten de kinderen op het (afgezette) parkeerterrein van de basisschool in een heuse lesauto stappen om aan de remweg van een auto te ervaren.

Ook leerden de jonge kinderen dat zij hun gordels om moeten doen en dat ze altijd moeten wachten voor een rood verkeerslicht. Voor de oudere kinderen was er een parcours uitgelegd dat zij op de fiets en zonder af te stappen moesten proberen af te leggen.

In de klas van Beemden-leerkracht en directeur Kees van den Boom leggen de kinderen enthousiast uit waarom je nooit je gordel enkel om je heupen moet doen. "En als je te klein bent voor de gorden, moet je in een zitje", voegt één van de onderbouwleerlingen daar nog aan toe.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

In de gymzaal van de Beemden zit groep 4. Aandachtig luisteren ze naar Jo en William van de ANWB. Zij leggen de kinderen uit dat bij een stoplicht de kleur rood altijd bovenaan zit. Zelfs als het licht niet goed functioneert kun je dus vaak nog zien wanneer het veilig is om over te steken.

Dan mogen de kinderen de proef op de som nemen. Jo stapt in een elektrische 'auto' en wil de kinderen laten zien hoe ze veilig kunnen oversteken. William wijst groep 4 er nog even op dat Jo het niet zo nauw neemt met het dragen van een veiligheidsgordel, wat een luid geroep oplevert: "Jo, je moet je veiligheidsgordel omdoen!"

De kinderen luisteren aandachtig naar de verkeerslessen. Toch laten enkelen zich door het rode stoplicht lokken als ANWB-instructeur Jo ze een oversteekteken geeft vanuit de auto terwijl het voetgangerslicht nog op rood staat. "Gelukkig is het maar een les, maar jullie moeten beter opletten!", waarschuwt William. Want foutjes maken, dat mag vandaag. De kinderen knopen de les in hun oren.

Op het parkeerterrein stappen ondertussen de leerlingen uit groep 8 in een lesauto om de remweg van een gemotoriseerd voertuig aan den lijve te ondervinden. Velen reageren verrast op het feit dat een auto vaak tientallen meters nodig heeft om tot stilstand te komen.

De kinderen van een andere groep 8 merken met hun fietsen ook dat je niet zomaar stilstaat, zeker niet op een regenachtige woensdag als deze. Op het door de Streetwise-docenten uitgezette parcours rijdt menig leerling bij de remproef tegen de 'muur' aan. Gelukkig gaat het hier om een denkbeeldige muur, die slechts bestaat uit een klein metalen balkje.

ANWB Streetwise wordt, naast reguliere verkeerslessen, aangeboden op scholen in Brabant die extra aandacht aan verkeersveiligheid besteden. Deze scholen hebben het zogenaamde Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL). Directeur Van den Boom geeft aan dat Streetwise, vooral omdat het vrij prijzig is, eens in de twee jaar de school aandoet.

ANWB geeft verkeersles bij de Beemden

Boxtel - De leerlingen van basisschool de Beemden in Boxtel kregen woensdagochtend bijzondere verkeerslessen van de ANWB. In het kader van het verkeersproject ANWB Streetwise mochten de kinderen op het (afgezette) parkeerterrein van de basisschool in een heuse lesauto stappen om aan de remweg van een auto te ervaren.

Ook leerden de jonge kinderen dat zij hun gordels om moeten doen en dat ze altijd moeten wachten voor een rood verkeerslicht. Voor de oudere kinderen was er een parcours uitgelegd dat zij op de fiets en zonder af te stappen moesten proberen af te leggen.

In de klas van Beemden-leerkracht en directeur Kees van den Boom leggen de kinderen enthousiast uit waarom je nooit je gordel enkel om je heupen moet doen. "En als je te klein bent voor de gorden, moet je in een zitje", voegt één van de onderbouwleerlingen daar nog aan toe.

In de gymzaal van de Beemden zit groep 4. Aandachtig luisteren ze naar Jo en William van de ANWB. Zij leggen de kinderen uit dat bij een stoplicht de kleur rood altijd bovenaan zit. Zelfs als het licht niet goed functioneert kun je dus vaak nog zien wanneer het veilig is om over te steken.

Dan mogen de kinderen de proef op de som nemen. Jo stapt in een elektrische 'auto' en wil de kinderen laten zien hoe ze veilig kunnen oversteken. William wijst groep 4 er nog even op dat Jo het niet zo nauw neemt met het dragen van een veiligheidsgordel, wat een luid geroep oplevert: "Jo, je moet je veiligheidsgordel omdoen!"

De kinderen luisteren aandachtig naar de verkeerslessen. Toch laten enkelen zich door het rode stoplicht lokken als ANWB-instructeur Jo ze een oversteekteken geeft vanuit de auto terwijl het voetgangerslicht nog op rood staat. "Gelukkig is het maar een les, maar jullie moeten beter opletten!", waarschuwt William. Want foutjes maken, dat mag vandaag. De kinderen knopen de les in hun oren.

Op het parkeerterrein stappen ondertussen de leerlingen uit groep 8 in een lesauto om de remweg van een gemotoriseerd voertuig aan den lijve te ondervinden. Velen reageren verrast op het feit dat een auto vaak tientallen meters nodig heeft om tot stilstand te komen.

De kinderen van een andere groep 8 merken met hun fietsen ook dat je niet zomaar stilstaat, zeker niet op een regenachtige woensdag als deze. Op het door de Streetwise-docenten uitgezette parcours rijdt menig leerling bij de remproef tegen de 'muur' aan. Gelukkig gaat het hier om een denkbeeldige muur, die slechts bestaat uit een klein metalen balkje.

ANWB Streetwise wordt, naast reguliere verkeerslessen, aangeboden op scholen in Brabant die extra aandacht aan verkeersveiligheid besteden. Deze scholen hebben het zogenaamde Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL). Directeur Van den Boom geeft aan dat Streetwise, vooral omdat het vrij prijzig is, eens in de twee jaar de school aandoet.

Laat je niet gek maken

Regelmatig duiken berichten op over de overspannen huizenmarkt. In Amsterdam en Utrecht lijkt het het ergst, maar inmiddels wordt ook in steden als Haarlem en Groningen vaak meer dan de vraagprijs geboden. Ook wij ervaren dat het niet meevalt om een leuke en betaalbare woning te bemachtigen in een grote stad. Met name voor starters is het lastig.

Begin van dit jaar klopte Lisa bij ons aan. Ze was op zoek naar een leuk appartement. Na haar afstuderen was ze in het studentenhuis in het centrum blijven wonen, maar nu ze een baan had stond ze te popelen om een eigen woning te betrekken. Huren bleek geen optie. Ondanks dat ze al 7(!) jaar ingeschreven stond, kwam ze nog steeds niet voor een appartement in aanmerking. Niet dat ze daar rouwig om was, maar het beperkte wel de keuze: in de vrije sector huren en veel betalen, blijven zitten op de studentenkamer met minimale privacy of toch kopen? Het was geen groot dilemma, maar ze wilde wel met ons naar haar mogelijkheden kijken.

Al twee maanden reageerde ze op bijna ieder appartement dat op Funda verscheen, zolang de woning maar in een leuke buurt stond en de vraagprijs niet meer bedroeg dan € 175.000. Het was echter niet makkelijk, want ze zocht in een populaire prijsklasse. Een paar keer bracht ze een bod uit dat dichtbij de vraagprijs lag, maar beide keren werd haar bieding afgewezen omdat anderen hadden overboden.

Ze vroeg aan mij: wat is wijsheid? Moet ik meegaan met de hype of gewoon veel geduld hebben? We kozen voor het laatste. Niemand wil tenslotte een kat in de zak kopen. Maar we zorgden wel dat ze beter voorbereid de volgende bezichtiging inging. Samen rekenden we uit wat ze maximaal kon lenen. Door de lage rentestand was dat € 30.000 meer dan ze verwachtte. En we hebben het over de mogelijkheid gehad dat haar ouders financieel bij zouden springen. Komend jaar kunnen zij meer schenken en tot haar vreugde willen ze dat ook doen.

Het verlossende telefoontje kwam uiteindelijk een week geleden. Negen maanden had haar zoektocht geduurd, maar 23 januari a.s. is het een feit: Lisa krijgt dan de sleutel van haar nieuwe appartement. In de tussentijd zorgen wij dat de hypotheek wordt geregeld, terwijl zij zich met de inrichting kan bezig houden.

Michael van Gerwen wint in Wolverhampton

(Foto: Lawrence Lustig, PDC) Foto: Lawrence Lustig, PDC

Wolverhampton - Darter Michael van Gerwen heeft in het Britse Wolverhampton zondagavond de Grand Slam of Darts op zijn naam geschreven. De oud-Boxtelaar was in de finale met 16-8 te sterk voor Engelsman James Wade.

Van Gerwen speelde een matige wedstrijd tegen Wade, maar slaagde er toch relatief eenvoudig in om als eerste de benodigde 16 legs binnen te slepen. In de halve finale rekende de Nederlander nog op spectaculaire wijze af met Peter Wright. In die wedstrijd gooide Van Gerwen maar liefst zeventien maal 180 en haalde hij een gemiddelde van maar liefst 111,17 op drie pijlen.

De kinderen kregen onder andere uitleg over de remweg van een auto en de noodzaak van een kinderzitje. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Met de titel in Wolverhampton wint Van Gerwen 102.500 Engelse Pond. Daarmee heeft hij dit jaar ruim 1,4 miljoen Pond bij elkaar gespeeld. De overwinning is voor de darter nummer 24 dit jaar. Hij won alle zogenaamde 'majors', de grote tv-toernooien, waaraan hij dit jaar begon.

Foto: Heemkunde Boxtel

343 Boerderij de Half Galg
Pastel, 28 x 38 cm, gesign. l.o.
Collectie: L. van Raamsdonk- van Geffen

"Het is weer de kunstschilder Pierre Janssen, die deze oude boerderij voor ons op het doek heeft 'bewaard!"
Boerderij 'Half Galg', ook wel 't Hoekhuis genoemd, lag in Onrooi, op de grens van de jaarlijkse overstromingen. Het achterste gedeelte moest door de bewoners tegen het stijgende water beschermd worden, door waterkerende dijkjes aan te leggen. De huizing was gedeeltelijk opgetrokken in lemen stenen, dat waren niet gebakken, doch gedroogde stenen. Hieruit is ook af te leiden dat het een zeer oude boerderij is geweest. De aanduiding 't Hoekhuis is een afleiding van het type boerderij, die behoort tot het Kempische type boerderij met schop. Hans de Visser schrijft in zijn boek 'Van Brabantse Baronie naar Groene Gemeente':
"Tijdens het Ancien Regime was aan de lokale schepenbank de plaatselijke rechtspraak toevertrouwd, zo ook in Boxtel. De schepenen waren dus zowel de bestuurders als de rechters over hun dorpsgenoten. In het Boxtels archief liggen verschillende documenten die betrekking hebben op de rechtspraak, waarvan de oudste teruggaan tot de zestiende eeuw. De baronie van Boxtel was een 'hoge heerlijkheid', dat wil zeggen, dat haar rechtbank de lage, de middelbare en de hoge jurisdictie bezat. De schepenen konden dus rechtspreken over civiele en criminele zaken. Als uiterlijk teken van die hoge rechtsmacht plaatste elk daartoe gerechtigd dorpsbestuur een galg binnen zijn jurisdictie. Zo lag die Boxtelse executieplaats dicht bij de vroegere boerderij 'De Half Galg', omdat de naam van deze boerderij verwijst naar de plek waar de plaatselijke terechtstelling plaatsvond. Die boerderij lag op de grens van Boxtel en Liempde."
Jean Coenen schrijft in zijn boek 'Baanderheren, Boeren en Burgers':
"… Op Onrode lag een boerderij met een bijzondere naam De Half Galg. Deze naam werd in 1750 vermeld in de verdeling van de erfenis van Corstiaan van Leent. De hoeve kwam toen in het bezit van Nicolaas Teulings. In 1810 was de Half Galg eigendom van Wilhelmus Boeren, die gehuwd was met een dochter van Nicolaas Teulings.…"


Boxtelaar schrijft ambitieuze roman

Diederick Janssens met zijn veelbelovende debuutroman 'Adam'. Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Een jaar lang werkte Boxtelaar Diederick Janssens fulltime aan zijn debuutroman 'Adam' die op 10 december bij elke boekwinkel in Nederland en ook online te koop is. Zijn levensbeschouwelijke reisroman laat zich volgens de auteur het beste vergelijken met romans als De Celestijnse Belofte van James Redfield en De Alchemist van Paulo Coelho, maar is meer hedendaags en reist langs een breder cultureel spectrum. Ambitieus? "Het is een roman die geschreven moest worden", aldus Janssens. "Ik heb twintig jaar gewacht op een ander om het te doen."

"In deze tijd en in de wereld van nu hoort het boek er gewoon te zijn", vervolgt de Boxtelse auteur. "Daarom heb ik er een jaar voor vrij genomen en er fulltime aan gewerkt. Ik heb er veel studie in gestoken en veel plezier aan het verhalen beleefd. En hoewel ik de lat voor mezelf altijd erg hoog leg, overtreft Adam in elk geval mijn eigen ambitie."

Op avontuur in Mumbai
Janssens, geboren en getogen in Boxtel Oost, deed veel onderzoek naar feit en beleving van zijn verhaal. Geen geringe opgave, aangezien zijn roman begint met een bomaanslag in Mumbai, die de hoofdpersoon overleeft. Adam moet vluchten uit zijn hotel en in de donkere stad en sloppenwijken zijn veiligheid weten te vinden. Na interviews met overlevenden van eerdere aanslagen in hetzelfde hotel te hebben bestudeerd, reisde de auteur naar India om het zelf allemaal nog eens na te reizen en zijn eigen verhaal na te spelen. "Ik heb me ingecheckt in het Taj Mahal Hotel en heb alle mogelijke vluchtroutes onderzocht. Ik heb geprobeerd om ongezien het hotel uit te komen en me verschuild in nissen. Ik heb gezien hoe het overzicht op de centrale ruimte er vanachter een grote plantenbak uit ziet. In de stad maakte ik aantekeningen van elke beveiligingscamera, politiepost en pantserwagen die ik tegen kwam. Overigens bleef ik niet geheel onopgemerkt, want door mijn speciale interesse voor beveiliging werd ik door de Mumbai politie aangehouden." Later zien we Adam nog eens terug in een yoga Ashram en onderneemt hij een pelgrimsroute naar de top van een heilige berg. Ook dit heeft Janssens allemaal zelf ondernomen. "En terwijl ik mijn eigen verhaal nareisde ontmoette ik ook mensen, die mijn karakters verder konden slijpen. De waarheid overtreft dan zelfs de fictie." Adam is zo een goed ingekleurd, levendig, spannend en herkenbaar verhaal geworden.

Om zijn roman voor een goede prijs in de winkel te krijgen startte Janssens met crowdfunding, wat een voorverkoop inhield, waarbij hij iedere bestelling beloont met 'een eerste druk, gesigneerd met een persoonlijk bedankje, voor de kerst thuis gestuurd'. Janssens verkocht in de voorverkoop al een paar honderd boeken. Zijn crowdfund-doelstelling is inmiddels al gehaald, maar de voorverkoop blijft lopen tot 10 december. Daarna is Adam te koop bij elke boekwinkel in Nederland, ook online. Dus zowel via Bol.com alsook bij de Bruna in Boxtel. Maar wie een gesigneerd exemplaar wil moet bij de auteur zijn en bestelt voor 10 december via www.Adamboek.nl.

Janssens werd in 1975 geboren in Boxtel-Oost waar hij naar de Brink en de Hobbendonken en later naar het Jacob Roelandslyceum ging. De Nederlandse lessen van mevrouw Schoenmakers, economie van meneer Krebber en geschiedenis van meneer Hoog-Antink vielen in goede aarde bij de jonge Boxtelaar. Na zijn studieaan de Erasmus Universiteit in Rotterdam volgden vele reizen, maar de band met Boxtel bleef, onder andere omdat zijn ouders aan de Baroniestraat bleven wonen. Janssens werd een bekende in de reisbranche. Hij schreef er een boek over. Daarna volgden vele reisartikelen en gaf hij lezingen en masterclasses in kleine en grote zalen in heel Nederland. Met Adam debuteert hij als romanschrijver. Janssens woont nu met zijn gezin in Monnickendam.


Lezing over bijzondere personen en gebeurtenissen in Boxtel

Boxtel - De zesde van zeven themalezingen van Museum Boxtel (MUBO) over de geschiedenis van Boxtel wordt aanstaande zondag 27 november in het museum gegeven. Thema is belangrijke personen en gebeurtenissen, die hun invloed hebben gehad op de Boxtelse maatschappij. De lezing met rondleiding wordt verzorgd door historicus Willem Wittenberg samen met Ben Ophof, die als VVV-gids in de zomermaanden ook historische wandelingen door Boxtel verzorgt.

In de lezing komen bekende en minder bekende Boxtelaren als Hendrik Verhees, Dokter Hoek, Magdalena van der Stappen, Henri Bogaerts en burgemeester van Helvoirt voorbij. Ook gebeurtenissen in Boxtel zoals de brand in 1540, de blikseminslag in 1759, de torenbrand in 1862 en het bloedwonder passeren de revue. Evenals het oude mannengasthuis en het hofje en kunstenaars Pierre Janssen en Bruno Ninaber van Eijben.
Na de lezing kunnen de deelnemers zelf de vaste expositie op de eerste en tweede verdieping bezoeken om daar te zien en te beleven wat de vaste collectie van MUBO daarover heeft te bieden. Beide gidsen zullen meelopen en waar nodig een toelichting geven en vragen beantwoorden.
De lezing op zondag 27 november begint om 11.15 uur, MUBO is open vanaf 10.45 uur. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro. Graag aanmelden via info@muboboxtel.nl of via 06-16041898. De laatste thema-lezing in deze serie staat op het programma op 29 januari 2017 en gaat over 'De betekenis en invloed van de omstreken voor Boxtel'.

Frans Kapteijns geeft lezing over Kampina

Boxtel - De bekendste boswachter van Brabant, Frans Kapteijns, is onlangs met pensioen gegaan bij Natuurmonu­menten. Voor Boxtel maakt hij nog graag tijd met plaatjes en praatjes over zijn geliefde Kampina. Op 29 november zal hij dat vanaf 20.00 uur doen bij Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75.

De Kampina ligt op hoge zandgronden, en vindt zijn oorsprong in de laatste ijstijd, zo'n 110.000 tot 10.000 jaar gelden. Er heerste een toendraklimaat met lage temperaturen en een bevroren bodem. Later ontdooide de bovenlaag en blies de wind het zand weg dat in Brabant duinen vormt. Aan het einde van de ijstijd begon de temperatuur langzaam te stijgen en ontstonden de bekende vennen doordat uitzaaiingslaagten zich vulden met regenwater.
In de middeleeuwen gaf de hertog het gebruiksrecht van de woeste gronden van de Kampina aan de boeren die gemeenschappelijk gebruikmaakten van de heide. Door dit intensieve gebruik verschraalde de heide en ontstonden stuif­zanden. Mede hierdoor heeft de Kampina natte en droge heide, verschillende typen vennen, bossen met stuifzanden en cultuurgronden, naast akkers, moerasbosjes, beken en beekdalen. Het gebied is rijk aan plantensoorten en vogels.

De zon schijnt voor iedereen

Dit weekend was het Smartlappenfestival in Utrecht. In meer dan 45 cafés hoorde je alles van Hazes, Koos Alberts, Johnny Jordaan, Frans Bauer en Marianne Weber. Een geweldig feest waar het bier rijkelijk vloeit en de stembanden flink te lijden hebben. Maar, in het AD stond een stuk waar ik toch redelijk mijn rooie wenkbrauwen van moest laten fronsen. De auteur, Marco de Swart, citeerde naar eigen zeggen Marianne Weber. De Utrechtse levensliedzangeres zou zich scheel ergeren aan het smartlappencarnaval in de binnenstad. De echte liefhebbers van het levenslied zouden op de hak worden genomen door allerlei typetjes en men zou de muziek niet serieus nemen. Letterlijk, ik citeer: "Verkleed als kamper -malle pruik, gouden ketting, glimblouse- een avondje ironisch hossen op muziek, waar je normaal je gepoederde neusje voor ophaalt."
Wat merkwaardig, dacht ik bij mezelf. Ik heb geen pruik op en geen glimmende blouse aan (tenzij je de weerspiegeling van het zweet glimmen noemt). Wél heb ik een heel dure gouden ketting en bijbehorend horloge. Maar ik haal zeker normaal niet mijn gepoederde neusje op voor het levenslied. Ik heb zelfs TV Oranje in mijn pakket zitten. Jawel. Uit professioneel oogpunt. Want ik neem de muziek bijzonder serieus.
Levensliederen gaan over ellende, liefde, drank, vriendschap. Dingen uit het dagelijkse leven dus. Daar heeft iedereen mee te maken. De liedjes van Hazes, Johnny Jordaan, Willy Alberti, ja zelfs liedjes van Marianne Weber zijn vaak prachtig!
Bekijk eens de tekst 'Pappie loop toch niet zo snel' of het verschrikkelijk verhaal van Bonnie St Claire die via Ron Brandsteder te horen krijgt dat haar geliefde vannacht gestorven is. Of de geweldige zin van Hazes: "Ik loop op straat, mijn gedachten gaan nergens heen. Zelfs vandaag, mijn verjaardag ben ik alleen." En dan het refrein: "voor mij geen slingers aan de wand". Rillingen krijg ik ervan.
Dit klinkt in vele studentenkroegen heel feestelijk, maar een miljoen mensen in Nederland voelen zich sterk eenzaam. Als je het lied dan zo bekijkt wordt het naast een meeblèrlied ineens een prachtig maar enorm droevig verhaal. Dan is het toch geweldig als dat gedeeld wordt met mensen die er normaal niet naar luisteren?
Ik hou van een feestje. Ik wil juist graag dat feestelijke gevoel bij iedereen overbrengen. Of dat nu met een prachtig lied van Johnny Jordaan is of een lied van Marianne Weber, dat maakt me niet uit. Als we samen zingen, zijn we niet alleen en kunnen we samen feesten. Kijk maar naar ons eigen carnaval. Daar kun je van vinden wat je wilt, maar we krijgen het voor elkaar om jong en oud, rijk en arm, smartlappenliefhebbers en houseliefhebbers samen te brengen tijdens een groot feest. En dat kan ook met een smartlappenfestival. Verbroedering, dat is wat het brengt en wat Nederland nu in deze pietentijd meer dan nodig heeft. Ik zou graag willen afsluiten met de prachtige woorden van Vèriss, Pi, ooit gezongen door Johnny Jordaan:

De een is gesjochten, de ander weer rijk
We zijn op de wereld niet allen gelijk
De een wordt geboren in een villa of slot
De ander roept 'mamma' in een vochtige krot
Maar iets blijft 't zelfde, of je arm bent of rijk
Dat is voor ons allen gelijk
Want kijk naar de hemel, dan zie je 't meteen
De zon schijnt voor iedereen

En zo is 't! Ik ga nog even TV Oranje kijken.

Nieuwe thuisbasis voor Red River Band

Rudi van der Plas (l.) en Perry van Weert bezegelen de samenwerking. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Red River Band heeft een nieuw thuishonk gevonden bij Escape Room Boxtel aan de Fellenoord 6 in de nieuwe horecagelegenheid EXIT!. Vanaf deze maand repeteert de band al op de nieuwe locatie. De overstap van café 't Geveltje naar EXIT! wordt gevierd met een 'housewarming' op 26 november.

Popkoor JukeBox, aan het repeteren in de Tijberzaal. Foto: Mark van der Pol

"Wij hebben het de afgelopen zes jaar ontzettend naar onze zin gehad bij café 't Geveltje", benadrukt Rudi van der Plas, voorzitter van de Red River Band. Hij legt uit dat de tijd gekomen was om op zoek te gaan naar een andere repetitieruimte. En die werd aan de Fellenoord gevonden.
Eigenaar van Escape Room Boxtel Perry van Weert verklaart blij te zijn met de keuze van de Red River Band: "In de weekenden zat er niemand in die ruimte. Dan moet je die kans natuurlijk aangrijpen!" Met de komst van de Red River Band wil Van Weert de ruimte nieuw elan geven. Van de Plas op zijn beurt is lovend over de mooie, gezellige ruimte die bovendien goed geïsoleerd is.
Voor de komende tijd staan allerlei leuke (weekend)activiteiten op de rol bij Escape Room Boxtel, te beginnen met de housewarming op 26 november. Deze feestelijke avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Naast de Red River Band zijn er optredens van de Ducktownband en de Boxtel City Band.
De avond duurt volgens Rudi tot in de kleine uurtjes en moet een opmaat vormen voor meer (muzikale) avonden bij EXIT! Zo is er een druk programma in de maak voor carnaval waarbij gemikt wordt op een carnavalslocatie voor het hele gezin, ongeacht de leeftijd.

Popkoor JukeBox treedt op voor MS-research

Boxtel - Popkoor JukeBox geeft op 13 december een benefietconcert in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. De opbrengst van het concert is voor research naar Multiple Sclerose (MS).

Het is inmiddels een traditie geworden om aan het einde van het jaar een kerstoptreden te verzorgen voor een goed doel. MS is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel. Via een van de leden werd JukeBox op het spoor gebracht van de stichting MS research. Deze stichting heeft geld nodig waarmee zij onderzoek doet naar oorzaken, behandeling en verloop van MS, medicijnen kan ontwikkelen om het verloop te beïnvloeden en voorlichting kan geven over de ziekte. Meer hierover is te lezen op www.msresearch.nl.
Behalve van het popkoor zijn er optredens van de Big Band Boxtel en een groep uit het popkoor die a capella zingt. Verder komt Gerard Schalkx met zijn draaiorgel en zal Bram Platel iets vertellen over waar de opbrengst van de avond naar toe gaat.
De entree is gratis maar JukeBox wil natuurlijk zoveel mogelijk geld inzamelen. Daarom vraagt het koor van iedereen die komt een kleine bijdrage en zijn er standjes waar van alles te koop is. Deze opbrengsten wordt aangevuld met de opbrengst van de drankverkoop.

Het popkoor bestaat uit 75 leden. Zij zingen - onder begeleiding van een zangcoach - bekende en minder bekende popsongs.

De entree van de Tijberzaal van het Baanderherencollege ligt aan Baanderherenweg 2 in Boxtel. De zaal is om 19.30 uur open. Het programma start om 20.00 uur.

Projectkoor Boxtel verzorgt reeks kerstconcerten

Boxtel - Het Projectkoor Boxtel geeft drie bijzondere kerstconcerten in de regio. Het koor en orkest staan onder leiding van dirigent Kees Doevendans.

Het kerstconcert is intussen een echte traditie geworden en vindt dit jaar voor de 23e keer plaats. Het wordt uitgevoerd in de Sint-Petrusbasiliek op woensdag 14 december vanaf 20.00 uur.
Er zullen dit jaar wederom beeldschermen geplaatst worden zodat de aanwezigen in de zijbeuken, in verband met de dikke pilaren, niet alleen geluid maar ook beeld hebben. Het concert zal eveneens uitgevoerd worden op zondag 11 december in de Sint Servatiuskerk aan de Markt in Schijndel, aanvang 16.00 uur. De toegang voor beide concerten is gratis. Er zal er een collecte gehouden worden om tegemoet te komen in de kosten.
Vele jaren geleden stonden dirigente Adri Aalbers en organist Hans van der Haagen aan de wieg van deze kerstconcertenreeks, die begon met één kerstconcert in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Dit concert is na verloop van tijd uitgegroeid tot een succesvolle reeks van kerstconcerten in deze regio waarmee de kersttijd op sfeervolle wijze wordt ingeluid.
Het Projectkoor bestaat uit 64 leden en wordt ondersteund door een orkest van achttien musici. Sopraan Claudia Witlam, bas-bariton Rob Hazenberg, oud dorpsgenoot en zoon van bakker Hazenberg en organist Tommy van Doorn zijn de solisten in deze concertreeks.
Zaterdag 10 december wordt het concert eveneens uitgevoerd, in besloten vorm, voor het Platform Mensen met een beperking Boxtel. Op het programma dit jaar staan werken van onder anderen L.Toebosch, G.Fauré, P.Warlock, Ph.Stopford, R. Vaughan-Williams, J.Rutter, J.Joubert. In Boxtel wordt in de pauze, tegen een kleine vergoeding koffie en thee geschonken. Meer informatie over het Projectkoor is te vinden op hun website: www.projectkoorboxtel.nl.

Mijn Mooi Boxtel: Eric Brouwer

Foto: Eric Brouwer

Ik heb geen last gehad van de storm zondag, maar juist hele mooie foto's gemaakt bij de Kampina.

Lieve lezers,

Het zijn roerige tijden. We hebben met z'n allen veel om ons druk over te maken in deze koude tijd. En dat doen we dan ook met verve. Er staan ME'ers bij de intocht van Sinterklaas, er is explosieve opruimingsdienst aanwezig bij de stoomboot en er worden bussen vol demonstranten onder politiebegeleiding Maassluis binnengeleid. Vol verwachting klopt ons hart of ze de bushokjes en lantaarnpalen op de kade wel hufterproof hebben gemaakt. #kinderfeest

En als dat nog allemaal niet genoeg aderverdikkende stress oplevert, hebben we het nog niet eens gehad over de grootste Relpiet van allemaal. In een land hier ver vandaan, waar je gelukkig met een stoomboot niet zo gemakkelijk kunt komen, is een steenrijke hoogblonde hooligan de President van Amerika geworden. The Donald heeft op de een of andere manier genoeg idioten op de been gekregen om opperbaas te worden van het machtigste land ter wereld. De kapitaalkrachtige keiblonde kutjanus verdeelt en heerst, en ook in Nederland verhardt de maatschappij enorm.

Daarom hebben we wat rust nodig met z'n allen. Even een zenmomentje van bezinning om tot onszelf te komen. Normaal hou ik totaal niet van deze happinez-klets, maar het is in deze tijd wel even nodig om met beide benen op de grond te komen staan. En daar heb ik precies de juiste persoon voor.

Als ik gestresst ben over roetveegpieten, als ik niet kan poepen van onrust over nucleaire codes die in handen zijn van een peperdure pussygrabbende proleet, of als ik me druk maak over het aantal likes op m'n selfie; ik vind mijn heil bij één persoon. Wie dat dan is? Boswachter Frans natuurlijk!

Boswachter Frans is vooral actief in de Kampina als boswachter, maar is in feite ook een social media-goeroe. Hij krijgt steeds meer volgers op twitter en instagram. Volgt u Boswachter Frans nog niet, dan raad ik dat met klem aan. Boswachter Frans is deze oktober helaas met pensioen gegaan (een gemis voor de wereld) maar plaatst nog steeds met enige regelmaat de meest rustgevende dingen op social media. Het is verschrikkelijk kneuterig, en daarom geweldig. Regelmatig geniet ik met volle teugen van Boswachter Frans, die een foto van een ven plaatst, met daarbij een heerlijke zinsnede als: 'Dit ven stond vorig jaar nog droog. Wat heerlijk.' of zoiets.
Beter wordt het toch niet?

Boswachter Frans is mijn wekelijkse zenmoment, en ik raad aan dat u hetzelfde doet. Even weg van alle hectiek, even niet denken aan ruziënde mensen in talkshows of aan boze mensen die met referenda dreigen. Gewoon even lekker niks. Even wegdromen bij een weetje over de vliegenzwam, of bij een foto van een bijzondere grasspriet.

Boswachter Frans for president. Make the world great again.


Herfststorm veroorzaakt overlast in Boxtel en Liempde

Een boom waaide op de bovenleiding ter hoogte van Velder. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel/Liempde - De eerste herfststorm die zondag over het land trok heeft voor flink wat overlast gezorgd in Boxtel. Veel bomen en enkele dakpannen bleken niet bestand tegen de windstoten van zo'n 90 kilometer per uur.

Het treinverkeer tussen Boxtel en Eindhoven is enige tijd gestremd geweest omdat een boom op de bovenleiding viel. Dit gebeurde nabij landgoed Velder in Liempde. Reizigers van een stilgevallen trein moesten bijna twee uur wachten voor zij konden overstappen op een andere trein.

Foto: Persburo Sander van Gils
Ook aan de Vorsenpoel had de brandweer haar handen vol aan stormschade. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Bij Appartementencomplex Ridder aan de Ridder in Boxtel raakte een deel van de dakbedekking los. De brandweer heeft het loszittende deel verwijderd. Ook in Liempde werden uit voorzorg een aantal loszittende dakpannen vervangen naast de brandweerkazerne aan de Oude Postbaan. De brandweer assisteerde hierbij.

Langs de A2 bij Liempde werd een gevaarlijk hangende boomtop uit voorzorg door de brandweer verwijderd. Tijdelijk werd de rechter rijstrook op de snelweg tussen Liempde en Best afgekruist. Ook de Bestseweg parallel aan de A2 werd afgesloten. Met een grijper is de boomtop gecontroleerd naar de grond gebracht. Toch kwam een aantal kleine takken op de vluchtstrook van de A2 terecht.

Op het fietspad bij de visvijver aan de Vorsenpoel hield de storm ook huis. Een grote tak belandde daar op het wegdek. De brandweer moest er aan te pas komen om de tak in stukken te zagen, maar kwam niet aan het opruimen toe omdat er een nieuwe melding binnenkwam. Het fietspad werd door de gemeente vrijgemaakt. Ook op de Eindhovenseweg kwamen diverse takken op het wegdek terecht. Dit zorgde voor de nodige overlast.

Toch bleef het leed volgens de meeste lezers van DeMooiBoxtelKrant beperkt. Een enkeling vindt zelfs dat we ons tegenwoordig wel erg aanstellen: "In mijn tijd hoorde je niets over vallende blaadjes."

Vaten met verdachte vloeistof aangetroffen in Liempde

Liempde - Aan de Brukelsestraat in Liempde, nabij de milieustraat, werden vrijdagochtend zes vaten met een verdachte vloeistof gevonden. Een voorlichter van de politie bevestigt de vondst van de vaten. Na eerste onderzoek lijkt de vloeistof in de vaten onschadelijk te zijn.

In eerste instantie werd de brandweer erbij gehaald om de vaten af te voeren, maar omdat de vaten goed afgesloten zaten, werden ze uiteindelijk door de omgevingsdienst Brabant Noord afgevoerd. Volgens de gemeente Boxtel wordt op het moment onderzoek gedaan naar de inhoud van de vaten. Die lijkt onschadelijk te zijn.

Wie de vaten gedumpt heeft en welke vloeistof er precies in de vaten zat, is nog onduidelijk. Ook op de vraag of de inhoud iets te maken kan hebben met de productie van drugs kan de gemeente momenteel nog niet zeggen omdat de omgevingsdienst niet bereikbaar was voor commentaar voor zowel deze krant als de gemeente Boxtel.

Prinses Sennie en Prins Jenske: Liemt makt gin verschil!

Van links naar rechts: Adjudant Mirte Franken, Jeugdprinses Sennie, Adjudant Bart Roovers en Jeugdprins Jenske. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Liempde - Met de verkiezing van de jeugdprins(es) 2016-2017 is op zondag carnaval voor de jeugdige ploegers écht begonnen. Maar liefst 28 kandidaten maakten er een feestje van in Ploegerspaleis Het Hof. Na de blunder en een playback vertelden de drie beste jongens en drie beste meisjes waarom zij jeugdprins(es) wilden worden. Een spannende finale, waarbij Senna Smulders en Jens Broeders het verschil maakten. Onder de naam Prinses Sennie, Prins Jenske en adjudanten Mirte Franken en Bart Roovers zwaaien zij samen met Z.D.H. Prins Populus I & II de scepter over Ploegersland. Vanwege het 50-jarig jubileum van De Ploegers heeft Ploegersland twee prinsen en werden er zondagmiddag zowel een Jeugdprins als Jeugdprinses geïnstalleerd. Liemt makt immers gin verschil!

Deze carnaval wordt één groot feest. Dat bleek wel uit de verschillende playback-acts. Jens de Jong en Liselotte Simons wisten al snel met de liedjes 'Flip Fluitketel' en 'Bloemetjesgordijn' het publiek in de carnavalsstemming te krijgen. De 10.000 luchtballonnen van Esmee van der Heijden vrolijkten de zaal nog meer op. En Isa Timmermans en Elise van de Schoot brachten met hun act 'Doe een stapje naar voren' en 'De Samsonrock' de zaal aan het swingen.

Poepverhalen doen het altijd goed. Daarin maken ook deze kandidaten gin verschil. De opa van Benthe van Dijk, was een niet zo'n slimme boer. Toen hij de gierton leegmaakte, zat hij helemaal onder de stront. Gelukkig weten Thijs Dill en Jurre Maas daar wel raad mee. Thijs stopt gewoon zijn vol-gepoepte onderbroek in de tas van zijn moeders collega. En Jurre gebruikt de wc-borstel om het huis schoon te maken. Gelukkig ruikt het met een wc-verfrisser aan je broek, weet Rens Hastenberg, snel weer lekker naar viooltjes. Heel handige tips voor Tijn Smetsers. Hij moet altijd poepen als hij een bril ziet.

(Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Een prins of prinses word je niet zo maar. Daar heb je meerdere kwaliteiten voor nodig. Zoals de onvermoeibaarheid van Tim van de Laar en Romee Schoenmakers. Tim wil altijd carnaval vieren en Romee wil de hele nacht feesten op de Costa. Terwijl Eva Sanders beseft dat je, net als de Amerikaanse president, dan wel een heel zwaar leven hebt. Jitse van der Sloot wil wel feesten, maar moet eerst nog op zoek naar iemand die zijn hond uit laat. Uiterlijk is ook wel belangrijk. Volgens Mirte Franken hoef je niet hip te zijn. En een scheur in je rokkie maakt volgens Senna Kamps ook niet uit. Frank van de Schoot maakt zich wel zorgen dat zijn witte blouse schoon blijft.

Verder moet je goed kunnen omgaan met mensen. Zo wil Senna Smulders graag bij Prins Populus I en II zijn, want daar voelt ze zich fijn. En geeft Janne Oerlemans graag complimenten. Snollebollekes zijn volgens Janne echte feestmutsen. Kim Grillis is niet te beroerd om met iedereen een selfie te maken. En let Tim van der Meijden wel heel goed op voordat hij per ongeluk iemand op zijn billen slaat. Gelukkig kan Lynn van der Heijden dan wel een gratis 'Kontebonk' of bilmassage aanbieden. Ook moet je veelzijdig zijn. Luna de Grauw liet zien dat ze met haar playback-act Bandparodie dat ze van alle markten thuis is. Ook Bart Rovers geeft aan dat je juist anders moet zijn dan de rest.

Al die tegenstrijdige kwaliteiten, daar kan Jens Broeders geen Kroepoek van maken! Gelukkig maken Janne de Bresser en Cas van der Heijden zich zo niet druk. Met 'Hakuna Matata' en dat alles gaat lukken op 'Mijn dag' gaan zij voor een onbezorgde carnaval.

Na de playbackacts en de grootste blunder mochten de drie beste jongens en meisjes vertellen waarom zij graag jeugdprinses en jeugdprins van Ploegersland willen zijn.
Senna Smulders nam de verkiezing heel serieus. Ter voorbereiding maakte zij een afspraak met Prins Populus I & II. Ze vroeg hen het hemd van het lijf of ze geschikt zou zijn. Op haar t-shirt kunnen we 'geschikt' aanvinken.

Jens Broeders ziet het ook duidelijk voor zich. Als hij prins is, wonen er drie prinsen in de Bergstraat. Kan meteen de naam veranderd worden in de Prinsengracht en kan Geert vlaggetjes ophangen. Dat levert nog eens publiciteit op. Met Jens als jeugdprins zetten we Liemt op de kaart!

Met deze redenen wisten Senna en Jens bij de jury het verschil te maken en wonnen zij de felbegeerde titel van Jeugdprinses en Jeugdprins. Met een enthousiaste raad van elf en gevolg maken zij er weer een prachtig carnavalsfeest van. Want: Liemt makt gin verschil!


Prins Nessiem en Prinses Michelle regeren over de Walvisjes

Onder van links naar rechts: Adjudant Youri van Nieuwburg, Jeugdprins Nessiem Trieling en Jeugdprinses Michelle van der Mijden, geflankeerd door prins Peer d'n Twidde en adjudant Mark Kluytmans. (Foto: Peter Hoenselaars) Foto: Peter Hoenselaars

Boxtel - Tijdens het jaarlijkse 11-11 Bal van JCV de Walvisjes werd zaterdag in clubhuis de Walnoot de nieuwe Jeugdprins van Indegat met zijn gevolg beëdigd. Ook dit jaar zal Prins Nessiem Trieling over de Walvisjes regeren, samen met Prinses Michelle van der Mijden en Youri van Nieuwburg als adjudant.

Met de eigen vereniging en bezoek van Z.D.H. Prins Peer d'n Twidde en zijn gevolg was het al snel gezellig druk. Ook waren er een aantal 'gastkinderen' op bezoek. Mogelijk dat zij zich in de toekomst ook aansluiten bij de Walvisjes.

Foto: CV Walvisjes
Van links naar rechts: Gravin Carlijn, Hofdame Jessica en hofnar Amber. (Foto: Wout-Jan van Beers) Foto: Wout-Jan van Beers
Foto: Wout-Jan van Beers
Foto: Wout-Jan van Beers
Foto: Vivantjes
Foto: Vivantjes

Het doel van het 11-11 Bal is natuurlijk om bekend te maken wie er dit jaar over de Walvisjes zou mogen gaan regeren. Aan het begin van de avond kwam dan ook plotseling een verdwaalde postbode binnen lopen die al enkele maanden op zoek was naar de Walvisjes. Gewapend met drie pakjes had hij nog een bijzondere mededeling naar aanleiding van het 33-jarig bestaan van de vereniging in 2016. Aangezien het nieuwe koppeltje nog niet was gekozen mochten de oud jeugdprins- en prinses helpen met het openmaken van de pakjes. Uiteindelijk bleek dat Nessiem en Michelle samen met Youri mogen regeren over de Walvisjes.

Nadat de Walvisjes boven in pak werden gestoken vond in de zaal nog een onthulling plaats. Namens Stef Schellekens (Firma Fotografie) en Jack van Hal (Eetwinkel Select) werd namelijk een groepsfoto van de hele vereniging aangeboden. De voorzitter van de Walvisjes had de eer om, samen met Willy van de Langenberg (voorzitter van de Walnoot), de onthulling voor zijn rekening te nemen en hiermee ook de goede samenwerking met de Walnoot te bevestigen.

Nadat de Walvisjes weer in de pakjes gestoken waren kon de officiële installatie door Z.D.H. Prins Peer d'n Twidde plaatsvinden. Ook dit jaar wordt het koppeltje bijgestaan door de raad van 11, Tuinbroekdragers, Dansmariekes en Showgroep. Deze laatste twee konden eindelijk de twee nieuw ingestuurde dansjes ten uitvoering brengen, wat ook met veel enthousiasme werd ontvangen. Het was een mooie start van het Carnavalsseizoen, met een ervaren jeugdprins- en prinses beloofd het weer een spetterend carnaval te worden. Op www.walvisjes.nl zijn meer foto's te vinden en zullen de Walvisjes zich de komende tijd persoonlijk gaan voorstellen.

It's a family afair: drie nichtjes regeren de Vivantjes

Liempde - Gravin Carlijn, Hofdame Jessica en Hofnar Amber heersen dit jaar over de Vivantjes. Alle drie hebben ze Van Abeelen als achternaam omdat dit hooggeplaatst trio bestaat uit nichtjes van elkaar.

Carlijn van Abeelen is geboren op 28 november 1991 in Oeteldonk. Ze woont al haar hele leven in Ploegersland. Ze is verpleegkundige bij Vivent thuiszorg in Indegat, waar ze nu drie jaar met veel plezier werkt. Ze heeft een relatie met Barry Hendriks, oud-raadslid van De Ploegers. Zelf is Carlijn ook lid geweest. Daardoor is ze in contact gekomen met het echte carnavalsgevoel in Ploegersland. Hierdoor heeft Carlijn de Vivantjes leren kennen.

Haar Hofdame is Jessica van Abeelen, geboren op 12 juli 1993 in Oeteldonk. Ook zij woonde al haar hele leven in Ploegersland, totdat ze vorig jaar haar eigen stekkie in Indegat vond. Ze is twee jaar werkzaam als banketbakster in Oeteldonk bij Pilkington's. Jessica heeft een relatie met Emiel van Vugt, oud-raadslid van De Ploegers en tegenwoordig als vrijwilliger actief bij deze vereniging. Hierdoor is Jessica weer vaker te vinden in Ploegersland.

De Hofnar is Amber van Abeelen, geboren op 28 augustus 1996 in Oeteldonk. Ook zij woont al haar hele leven in Ploegersland. Ze volgt de opleiding Applied Science in Lampegat. Ze is werkzaam achter de bar bij DVG Liempde. Het feestleven is haar met de paplepel ingegoten.

Carlijn, Jessica en Amber zijn dochters de drie broers Jan, Adrie en Tinus van Abeelen. Nu is het wel heel toevallig dat de Prinsen van Ploegersland ook dezelfde achternaam dragen, hoezo makt Liemt gin verschil?!

Luchtpost uit Sri Lanka: Lisa Mols (deel 2)

Foto: Lisa Mols

Al zes maanden van huis. Nog maar drie maanden te gaan. Bijzonder dat het leven in een ander land en een andere cultuur echt als thuis kan voelen. Ik werk intussen al vier maanden vrijwillig als oefentherapeut Cesar in het Home of Hope Rehabilitation Centre in Digana, Sri Lanka. De, eerst bijzondere, ziektebeelden zijn normaal voor mij geworden. Met af en toe een uitzondering natuurlijk.
Ik ben hier gegroeid als persoon, maar ook in mijn vakgebied. Steeds beter kan ik het complete plaatje rondom het verstandelijk en/of lichamelijk beperkte kind organiseren: voorlichting geven over de aandoening, fysio/oefentherapie, hydrotherapie, adviezen en oefeningen voor thuis, de situatie thuis bekijken, welk hulpmiddel is nodig om het dagelijks leven wat makkelijker te maken etc. Kijken naar wat mogelijk is in plaats van het onmogelijke. Dit gaat gepaard met veel lol tijdens de behandelingen. Het kind ook weer even kind laten zijn. Samen met mijn collega's probeer ik de kinderen en hun ouders te laten ervaren dat hun kind een volwaardig lid is van de maatschappij. Geweldig dat ik hier een steentje aan kan bijdragen. Wat een gave baan heb ik!

Het feit dat ik over een maand afscheid moet nemen van de kinderen, hun ouders en mijn collega's maakt mij verdrietig. Ik zou nog zoveel willen doen hier, maar een nieuw avontuur wacht op mij. Vanaf half december ga ik nog twee maanden backpacken door Azië voordat ik weer naar het koude Boxtel kom. Borneo, Thailand, Laos, Cambodja en Hong Kong staan tot nu toe in de planning, maar dit kan nog veranderen. Ik had gedacht dat ik weer zou uitkijken naar het reizen. Nu besef ik dat het leven op één plek ook fantastisch kan zijn. Zeker op een plek als deze.

Ondanks dat Sri Lanka dezelfde oppervlakte heeft als Nederland en België samen, ben ik nog lang niet uitgekeken op dit land. Ieder weekend bezoek ik weer een andere plaats. Wandelen door de theeplantages, raften, tempels bezoeken, wildsafari's, een boek lezen op het strand, lezingen bijwonen in het ziekenhuis, bezoeken van andere projecten en ga zo maar door. Het weekend thuis bij mijn Sri Lankaanse collega en vriendin Nayana was een van de hoogtepunten. Een simpel, maar zo'n puur huis omringd door rijstvelden en palmbomen. Producten uit eigen 'tuin' bereiden in potten op het vuur, zelf king coconut uit de palmboom halen, de heerlijke buitendouche, gekleed in het wit mee naar de tempel, zelf een vlieger maken en zelfs een crematie bijwonen. Het lokale leven in een hechte gemeenschap. Wat een eer om daar even onderdeel van te mogen zijn. Overal werd ik uitgenodigd om binnen te komen en mee te eten. De deur staat hier altijd open.

Ik ga genieten van iedere dag dat ik hier nog mag zijn. Deze ervaring pakt niemand mij meer af. 'Enjoy the little things in life because one day you'll look back and realize they were the big things.'- Kurt Vonnegut.

Lieve groetjes uit Sri Lanka

Foto: Heemkunde Boxtel

Café Bellevue, Bosscheweg 34 in Boxtel Op de achterkant staat: 'H. v. Breugel, Café Bellevue, tuin met kiosk. Bosscheweg 34 Boxtel.' Nummer 34 werd later veranderd in nummer 78.


SP

Foto: SP

Ga op 26 november mee naar Den Haag
Aanstaande zaterdag vindt de landelijke aftrap plaats van de campagne voor een Nationaal ZorgFonds. Er zijn al 212.000 steunbetuigingen binnengekomen voor één nationale zorgverzekering zonder eigen risico en met tandarts, ggz en fysiotherapie in het basispakket. Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat 76 procent van de Nederlanders voor een Nationaal ZorgFonds is. Overal in het land worden bussen ingezet voor de reis naar Den Haag. De manifestatie op het Spuiplein begint om 12.00 uur. Je kunt je opgeven via www.nationaalzorgfonds.nl/26-november. Deelnemers worden dan op de hoogte gebracht van de vertrekplaats in Den Bosch en de vertrektijd.

Plan gehandicaptensport dankzij motie SP
Het college van B&W komt met een plan om sport door mensen met een beperking te bevorderen en promoten. Dat is de uitkomst van een motie van de SP-fractie in de begrotingsbehandeling. De motie werd ondersteund door het college en aangenomen door de hele gemeenteraad. SP-raadslid Rinze van der Veen had vooraf een onderzoekje gedaan naar wat sportclubs kunnen bieden aan mensen met een beperking en naar de bekendheid daarvan bij de doelgroep. Hieruit komt naar voren dat er nog veel verbeterd kan worden. Hopelijk komt er een goed plan en gaan in de toekomst veel meer mensen met een beperking sporten.

Mantelzorgwaardering en Dementievriendelijke Samenleving
Onlangs werden honderden mantelzorgers door wethouder Eric van den Broek in het zonnetje gezet als blijk van waardering voor hun grote inzet. Mantelzorgbeleid is voor de gemeente een speerpunt: er is een klankbordgroep, het aantal bekende mantelzorgers is gestegen van 400 naar 1200 en het Steunpunt Mantelzorg heeft personeelsuitbreiding gekregen.
Daarnaast gaat de wethouder als ambassadeur van het netwerk Dementievriendelijke Samenleving pins met vergeet-me-nietjes opspelden bij bekende Boxtelaren die een dementievriendelijke samenleving een warm hart toedragen. Vorig jaar heeft Boxtel als een van de eerste gemeenten het Brabantse convenant voor een Dementievriendelijke Samenleving ondertekend. Activiteiten die daaruit voortvloeiden zijn onder andere het actieplan Mantelzorg, de adviesfunctie van Woonwijs, de realisering van generatietuinen, het organiseren van trainingen voor begeleiders en ontspanningsactiviteiten.

Evaluatie Luchtkwaliteitsplan in 2017
Na vragen van de SP-fractie zegt het college toe dat er volgend jaar een evaluatie komt van het Luchtkwaliteitsplan van 2011. Bij een eventuele update zullen nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en suggesties van de SP betrokken worden. Zo heeft onze fractie voorgesteld om vanwege de toename van vervoersbewegingen als gevolg van steeds meer digitale aankopen een centraal afhaalpunt te realiseren, eventueel gekoppeld aan een lokaal distributiesysteem. Het college wil medewerking verlenen aan een concreet initiatief en gaat daarover in overleg met de Boxtelse ondernemer Jeroen Pijnenburg van Buurtpost. Ook de toename van het elektrisch vervoer en de negatieve gevolgen van houtstook door huishoudens zullen bij de evaluatie aan bod komen.

INbox

Bladerdeken op de protestantse begraafplaats. (Foto: INbox) Foto: INbox

Zoals jullie inmiddels wel hebben kunnen constateren, kom ik nogal eens op plaatsen die mij weten te boeien. Daarom ging ik kort geleden ook eens richting ons kerkhof op Munsel. Er was nogal wat consternatie de week ervoor over blaadjes en ik wilde wel eens ervaren wat dat dan was, er een gevoel bij krijgen.
Ik was er alleen. Laten we zeggen dat ik niemand anders zag. Het was uiteraard herfstweer, grijs, een beetje mistig en de stilte was adembenemend. Het vreemde was dat ik mij er niet alleen voelde. Of dat te maken had met de mensen die er begraven liggen, weet ik niet. Maar zo'n gevoel komt niet zomaar aangewaaid. Dat doen de bladeren dus wel. En daar ging het over. Voor mij een prachtige deken die zich als het ware over de graven en het terrein ontfermt. Vergankelijkheid over vergankelijkheid. Later die week nog een foto in de andere weekkrant. Zonder commentaar, maar de verstilling was bijna voelbaar.

We voelen en ervaren de begraafplaats blijkbaar allemaal op een andere manier. En zo gaat dat met meerdere zaken die in onze mooie gemeente spelen. De een vindt de nieuwe Dr. de Brouwerlaan een zegen; de ander weer een bron om uit te klagen. Maar het verschilt 'buiten op straat' niet veel met 'binnen in de Raadszaal'. Ook daar lijkt het bijna onmogelijk om bij grote zaken de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Op 8 november hadden we De Begroting 2017 op het spreekwoordelijke bordje liggen. Op de echte bordjes wat broodjes, want we begonnen al om 18.00 uur. Het voorwerk hadden we eerder dit jaar eigenlijk al gedaan tijdens de kadernotitie en het daaruit volgende dekkingsplan. Dé momenten om met moties of amendementen zaken te doen. Maar nee hoor. Voor het gros van de partijen was de begroting weer het moment om moties in te dienen. Het werden er uiteindelijk 23 waarvan er 14 voor rekening van de oppositie kwamen. Dat geheel schoot bij INbox en PvdA/GroenLinks écht in het verkeerde keelgat.
In het kort wat thema's binnen de moties die avond: Duurzaamheidsprojecten en initiatieven, De Kleine Aarde, energie besparen, creatieve industrie, gehandicaptensport, stadskunstenaar, rondweg kom Liempde, geluidsoverlast spoor, aansluiting A2, schoolverzuim etc, etc.

Uiteindelijk zijn we zo'n zes uur met de vergadering bezig geweest om rond middernacht weer te constateren wat we om 18.00 uur nog niet wisten, maar wel konden raden: de oppositie stemt tegen de begroting. Dat het zoveel tijd moet kosten, daar kunnen Jan de Koning en ik ons dan weer druk over maken, zoals een ander dat kan over blaadjes.

Oh ja. Mijn bezoek aan het kerkhof was de volgende ochtend, na de raadsavond. Een droevige plaats? Nee hoor. Voor mij niet. Ik heb er energie van gekregen. Energie die we, als INbox nodig hebben om te steken in zaken die er voor jullie, voor Boxtel toe doen.

Geniet van de herfst!

INbox, Marria van den Hoven en Jan de Koning


Primeur PMD-afvalscheiding voor Hoogheem

Boxtel - Hoogheem start een pilot voor het scheiden van afval en heeft daarbij de primeur voor Boxtel om plastic en metalen verpakkingen (blik en aluminium) en drankkartons (sap- en melkpakken), het zogenaamde PMD, samen in één zak in te zamelen en in een PMD-container te doen. Deze gecombineerde inzameling geldt per 1 januari 2017 voor heel Boxtel. Alle inwoners kunnen dan PMD verzamelen in de zogenaamde 'plastic heroes' zakken die tweewekelijks worden opgehaald.

Op woensdag 30 november 14.00 uur vindt de aftrap van de pilot voor Hoogheem plaats. Dan opent wethouder Herman van Wanrooij de ruimte voor afvalscheiding. In elke containerruimte van de flats staat inmiddels al een papiercontainer. Vanaf donderdag 1 december komen daar containers bij voor elektronica en metalen. En de bewuste containers voor zowel plastic en metalen verpakkingen als kartonnen drinkpakken. Textiel kunnen bewoners kwijt in twee textielcontainers in de buurt van de flats.

Het scheiden van afval is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook geld. Met het scheiden van afval steunen de flatbewoners de huurdersvereniging, die de opbrengst voor activiteiten voor alle bewoners van Hoogheem gebruikt. Gemeente Boxtel en woonstichting St. Joseph ondersteunen dit initiatief van de huurdersvereniging.

Tijdens de proefperiode - die tot eind volgend jaar duurt - wordt het afvalscheidingsgedrag van de flatbewoners bijgehouden. Een groep bewoners gaat met elkaar in gesprek en gaat bekijken hoe afvalscheiding voor hoogbouw verder kan worden bevorderd. Eind 2017 vindt evaluatie van het project plaats.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
24-11 Keefheuvel
25-11 Klein Hoekje-Nieuwe Wijk
26-11 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
26-11 Centrum
26-11 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
26-11 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
30-11 Lennisheuvel

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 47

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baroniestraat 26 tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan
Bosscheweg 56 gedeeltelijk (518 m2) verbouwen van kantoorpand tot tandartsenpraktijk
Clarissenstraat 39 verbouwen en uitbreiden bijgebouw
Kapelweg 49 verbouw woning en rooien: 5 bomen uit zijerf aan Veldakkerstraat
Koningsvaren 18 bouw woning
Roond 8 realiseren Bed & Breakfast in bestaand bijgebouw

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Zonneglans 16 bouw berging

Verleende omgevingsvergunningen
Baroniestraat 22 plaatsen voor fysiotherapiepraktijk van bord aan gevel of zuil nabij de entree.
Koolhof 13 bouw woning

Horecavergunningen
Poort van Liempde, Boxtelseweg 64; verleende vergunning Drank- en horecawet en een verleende exploitatievergunning

Verkeersbesluit
Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Parallelweg Noord

Verordening
Controleverordening van de gemeente Boxtel; vastgesteld door de gemeenteraad in juli 2016 en bevat richtlijnen voor de accountantscontrole van onder andere de jaarrekening

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.


Ondernemend Boxtel - Rianne van Esch

Rianne van Esch. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

1. Wie ben je?
Naam: Rianne van Esch
Leeftijd: 46
Woonplaats: Boxtel
Geboren en getogen: Geboren in Veendam en ik woon bijna 10 jaar in Boxtel.

2. Wat doe je?
Naam onderneming: We-Call
Branche: Telefonische acquisitie
Oprichtingsjaar: 2012
Werknemers: 6
Adresgegevens/telefoon/mail/www: Parkweg 24, 0411-760 760, rianne@we-call.nl, www.we-call.nl.

3. Wat maakt jouw bedrijf bijzonder?
Wij doen zowel aan warme, lauwe, als koude acquisitie. We bellen dus voor al bestaande klanten van bedrijven, maar ook abonnees van nieuwsbrieven, mailing nabellen of voor het werven van nieuwe klanten. We werken voor zzp'ers tot landelijke bedrijven en onderscheiden ons door te bellen zonder script. Wij zijn dus echt een verlengstuk voor onze klanten, hebben regelmatig contact met elkaar om de acquisitie tot een succes te maken.

Rianne van Esch. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Ook werken wij voor een vast tarief, 40 euro per uur. We werken bewust niet volgens het 'no cure, no pay' principe, omdat je dan 'doorgedrukte' afspraken krijgt.

4. Wat dragen jij en je onderneming bij aan Boxtel, of wat denk je bij te kunnen dragen?
We-Call verzorgt momenteel de acquisitie van het Tuk Tuk project in Boxtel. Voor iedere ondernemer, groot en klein, kunnen wij de telefonische acquisitie verzorgen. Dat geldt uiteraard ook voor ondernemers in Boxtel.

5. Waar kennen mensen je naast je onderneming van?
Uit het bestuur van het VOC (ondernemersvereniging voor kleine ondernemers) en ik ben actief in de politiek; voor BALANS.


Sint verwelkomt honderden Boxtelse kinderen op Stapelen

Foto: Cock Stam

Boxtel - De Sint is weer in het land en dat betekent dat hij ook ergens moet logeren. Net zoals vorig jaar heeft Sinterklaas kasteel Stapelen, dat hem natuurlijk aan zijn kasteel in Spanje doet denken, uitgekozen om uit te rusten van de lange dagen die hij op de daken doorbrengt.

In het eerste weekend waren er honderden bezoekers die toch even een kijkje wilden nemen om te zien hoe de Sint er bij zit. Zij werden verwelkomd door een klein legertje aan pieten, die allerlei kunsten uithaalden.

Voor de kinderen die het eerste weekend dat de Sint in Boxtel logeert niet langs konden komen zijn er nog drie mogelijkheden om de goedheiligman gratis te bezoeken. Dit zijn: zaterdag 26 en zondag 27 november en zaterdag 3 december van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Op 3 december is er ook een avondopenstelling van 17.30 tot 19.30 uur.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Bridge
Bridgeclub Revanche, uitslagen 15 november
A-lijn: 1. W. van der Heijden & A. van Os 61,67% 2. R. Dankers & F. Gieles 59,38% 3. S. Tempels & J. Sweere 57,36% B-lijn: 1. I. & B. Marcelis 58,96% 2. A. Hazenberg & P. van Berkel 57,89% 3. A. van Ewijk & G. van Heertum 55,68%
Uitslagen 17 november
A-lijn: L. & C. de Laat 66,40% H. van Esch & P. van de Ven 58,70% R. van den Braak & F. van Amelsfort 55,10%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 15 november
A-lijn: 1. D. Eltink & R. van de Vorstenbosch 62,08% 2. J. Sebregts & C. Nienhuis 56,25%
2 L. van Dongen & D. van Heertum 56,25% B-lijn: 1. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 62,20% 2. T. Daams & J. van de Vorstenbosch 61,99% 3. A. Broekstra & M. Wolsky 58,70%
Uitslagen 16 november
A-lijn: 1. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 59,38% 2. F. Gieles & W. van de Heijden 58,33% 3. P. Springer & T. Wouda 57,99% B-lijn: 1. C. van Grinsven & T. van de Sande 62,50% 2. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 59,03% 3. R. Gerris & M. Theloesen 54,17%
Uitslagen 17 november
A-lijn: 1. T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 56,25% 2. A. Bosveld & M. Soederhuizen 55,65% 3. J. van Doremalen & F. van Ro 55,14% B-lijn: 1. G. van de Horst & M. van der Meijden 61,72% 2. G. Dams & E. van Gelder 58,80% 3. I. Dekkers & S. van der Meijden 58,51%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 15 november
A-lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 60,66% 2. T. van Uden & A. Moerdijk 59,86% 3. H. Maas & J. Fischer 57,97% B-lijn: 1. J. Claassen-Rath & T. van der Leek 65,63% 2. J. Balk & A. Tuerlings 63,02% 3. A. Schoonen & P. Schoonen 60,94%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 16 november
A-lijn: 1. A. Schoonen & R. Koelink 62,50% 2. J. v/d Biggelaar & J. Koppen 57,08% 3. G. Damen & I. Damen 54,16%
Uitslagen Bridgedrive 19 november
A-lijn: 1. H. en T. IJsselijk 67.08% 2. T. Daams en A. Wouters 51.67% 3. Echtpaar van Lier 29,58% B-lijn: 1. H. v/d Brand en R. Koelink 63.54% 2. W. v/d Lans en A. Visser 51.04% 3. K. Betten en P. Broers 42.19%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 17 november
A-lijn: 1. Heren van de Schans - van de Steen 68,93% 2. Echtpaar van Acht 63,45% 3. Echtpaar Dieden 57,77% B-lijn: 1. Heren Beerens - van Ruremonde 63,19% 2. Mevr. van Dijk - Heer van Vugt 59,38% 3. Heren Strik - van de Heuvel 57,64% C-lijn: 1. Heren van de Dungen - Smulders 65,00% 2. Echtpaar Damen 62,92% 3. Mevr. van Zon - Heer van de Wiel 55,42%

Biljarten

Uitslagen
Hazelaar 1-Wapen van Liempde kader        4-4
Wapen van Liempde 1-Wapen van Eerschot 1        27-23

Senioren-biljart Geboliesch
Ons Genoegen-Ons Vertier 39-34
De Prutsers-Kloosterboys 30-38
't Pommeransje-De Treffers 34-37
Unie Boys-De Stapelaars 35-39
De Eenheid-De Fetsers 32-38
't Krijtje-Dé Zie'k Wel Zitte 37-35

Volleybal

Uitslagen 19 november
ODI MC 3-VC Blox MC 1        2-3
Minerva MB 1-VC Blox MB 2        3-1
Podarwic JC 1-VC Blox JC 1        1-3

Paardensport

Uitslagen 2e selectiewedstrijden dressuur
Ammerzoden pony's
Anne Teulings/Djo-djo, klasse B-L1: 6e (180 pnt)
Eline de Bont/Misty, klasse B-M1: 2e (203,5 pnt)
Lieke van Zon/Nero, klasse C-B: 1e (191 pnt)
Lieke Tinnenbroek/Nando, klasse C-L1: 5e (181 pnt)
Suus van den Nieuwenhof/Mastro's Newman, klasse D/EL1: 4e (200 pnt)
Lieke de Bresser/Holm's Gentleman, klasse D/E-L1: 7e (191 pnt)
Kim van der Sande/Têtu HS, klasse D/E-M2: 4e (202 pnt)
Berlicum paarden: Tara Verbeeten/Diva, klasse L1: 13e (183 pnt)
Oirschot pony's: Carlijn van Oerle/Leuns Veld's Walter, klasse D-Z2: 7e (61,28%)
Oirschot paarden: Anky van der Heijden/Darina, klasse Z1: 7e
Uden paarden: Anky van der Heijden/Reckless, klasse ZZ-zwaar: 12e (63%)

Zaalvoetbal

Uitslagen 19 november
Fysio de Dommel-X2COM 2-10
Tahadi-Eltechno inst         9-4
C.J.vd Sande-NIKE F.C.         2-5
Grieks rest Corfu-Heva autobedrijf 4-5
Uitslagen 21 november
Rijschool Gestel-Celdex b.v                         2-4
Men.v. Dommelen 2-Selissen Boys                 2-6
Vinyl en Tapijtwinkel-Feestcafe de Nozem 4-5
Verbeij/Hanekroot-v. Stekelenburg         1-6
Programma 26 november
17.00 Heva autobedrijf-Goossens advies
17.45 Eltechno inst-Grieks rest Corfu
18.30 Tahadi-Kwalitaria Strik
19.15 Pika Bikes/'t Geveltje-Fysio de Dommel
20.00 vd Langenberg/Fleur-Adm Jilesen
20.45 X2COM-Vouwwagenspecialist
Programma 28 november
19.00 Vermeer verz-Faes Entertainment
19.45 Feestcafe de Nozem-v.d. Heijden milieu
20.30 Celdex b.v.-Groen als Gras
21.15 F.C. Blokfit-Men.v. Dommelern 1

Handbal

Uitslagen 19-20 november
HCB'92 E1-Groene Ster E3        4-12
HCB'92 D1-Habo'95 D3        12-11
HCB'92 DC1-Handbal Someren DC1        14-13
HCB'92 DA1-Olympia'89 DA1        12-10
HCB'92 DS1-ESZV Oktopus DS2        8-16
Programma 26 november
Mixed-Up E2-HCB'92 E1        09:45
Beek en Donk Bedo D1-HCB'92 D1        10:00
PSV Handbal DC1-HCB'92 DC1        14:30
Programma 27 november
Best Aristos DS2-HCB'92 DS1        10:00
PSV Handbal DA1-HCB'92 DA1        12:15
Groesbeekse Glorie DS3-HCB'92 DS2        12:45
Programma 28 november
HCB'92 recr-Bergeijk 2 recr         20:00

Jeu de Boulesvereniging De Walnoot

Regiomix: 1. Jo Hanegraaf 3/24 punten, 2. Toos Luijten 3/20 punten, 3. Jos Kerkhofs 3/13 punten, 4. Hans Westdorp 3/12 punten, 5. Kees Doevedans 2/14 punten en een gedeelde 6e prijs Gerard van Esch en Theo van Alphen 2/12 punten.

Voetbal

LSV
Uitslagen
Wilhelmina 5-LSV 2        2-4
LSV VR1-SCI VR1        1-3
Programma 26 november
LSV VE1-Nemelaer VE1        16:00
Programma 27 november
Tivoli 1-LSV 1        14:30
LSV 2-HHC'09        10:30
LSV 3-Wilhelmina 7        12:00
VOAB 11-LSV 4        09:45
LSV VR1-St Michielsgestel VR1        11:00

LBC
Uitslagen
ODC mini 5-LBC mini 1        6-3
Wilhelmina Boys 3-LBC JO9/1        1-6
LBC JO13/1-Waalre 2        3-4
LBC JO15/1-Woenselse Boys 3        4-1
LBC JO17/1-Oirschot Vooruit 2        1-3
Programma 26 november
LBC JO9-1: DBS 14-LBC 1        09:00
LBC JO13-1: LBC 1-DBS 3        11:00
LBC JO15/1-Nuenen 6        12:00
LBC JO17/1-OJC Rosmalen 3        12:30
LBC MO19/1-Achilles Veen        12:00

DVG
Uitslagen 19 november
DVG JO7/1-Boxtel JO7/1        0-16
DVG JO7/3-Boskant JO7/1        1-5
DVG JO9/1-Mariahout JO9/1G        9-0
DVG JO9/2-Nooit Gedacht JO9/3        2-2
Wec JO9/3-GDVG JO9/4        0-1
DVG JO11/1-Blauw Geel JO11/2        7-0
UDI'19 JO11/3-DVG JO11/2        5-1
Rhode JO11/8-GDVG JO11/5        6-7
Schijndel JO13/2-GDVG JO13/1        3-4
DVG JO13/2-Blauw Geel JO13/6        2-1
FC Uden MO13/1-DVG MO13/1        2-2
DVG JO15/1-Schijndel JO15/1        1-1
Avanti'31 JO15/2-DVG JO15/2        4-0
Nijnsel MO15/2-DVG MO15/1        0-17
Heeswijk JO17/1-DVG JO17/1        0-0
DVG JO17/2-Nijnsel JO17/1        5-2
Rhode JO19/1-DVG JO19/1        4-4
DVG JO19/2-Mariahout JO19/2        4-1
Uitslagen 20 november
DVG 2-TOP 2        1-4
Venhorst 2-DVG 3        0-2
Programma 26 november
ODC JO7/1-DVG JO7/1         09:45
DVG JO7/2-Boxtel JO7/2         09:30
Zwaluw JO7/4-DVG JO7/3         09:30
ELI JO9/1G-DVG JO9/1         11:00
DVG JO9/2-TOP JO9/2 10:45
DVG JO9/4-Avanti'31 JO9/7        10:45
DVG JO11/1-Wec JO11/1         09:30
Schijndel JO11/2-DVG JO11/2         09:00
DVG JO11/3-Nijnsel JO11/1         09:30
DVG JO11/4- Avanti'31 JO11/4G 09:30
Ollandia JO11/1-DVG JO11/5 09:30
DVG JO13/1-Nooit Gedacht JO13/1G         11:45
Boskant JO13/1-DVG JO13/2         11:30
DVG JO15/1-Mulo JO15/1         13:00
DVG JO15/2-Nijnsel JO15/1         13:00
DVG MO15/1-Blauw Geel MO15/2         13:00
DVG JO17/1-HVCH JO17/2         14:30
Irene JO17/1-DVG JO17/2         14:45
SCMH JO19/1-DVG JO19/1        14:30
Schijndel JO19/2-DVG JO19/2         15:00
Programma 27 november
WHV 1-DVG 1         14:30
Boskant 2-DVG 2         12:00
DVG 3-HVCH 6         12:00
Avesteyn 5-DVG 4         10:00
DVG 5-Bl.Geel'38 13 10:30
Rhode 10-DVG 6         10:00
DVG 7-Nijnsel 6         10:00
DVG 8-WEC 4        10:00
Erp VR 2-DVG VR 1         10:00

Tafeltennis

Uitslagen
Taverbo/Sabo 1-Taverbo/Sabo 4 5-5
De Horntreffers-Taverbo/Sabo 2 5-5
Grand Café Rembrandt-Rotsvast 7-3
De Dommel-De Firma Fotografie 4-6
Programma 28 november
Taverbo/Sabo 1-Taverbo/Sabo 3(Inhaalwedstrijd)


WvL handhaaft derde plaats

Liempde - Door remise te bereiken tegen het eerste team van de Hazelaar uit Rosmalen heeft het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank zich op de derde plaats van de ranglijst weten te handhaven.

Adrie van de Wetering, met een gemiddelde van bijna zeven, en Martien van den Tillaart, die van zijn tegenstander slechts zes beurten kreeg, verloren hun partij. De kopman van de Hazelaar produceerde in deze partij in de tweede beurt een serie van 159 caramboles in het kader 57/2. De punten werden vergaard door Cees van Eindhoven die 120 caramboles maakte in tien beurten en door Leo van Hastenberg die negen beurten nodig had voor zijn 110 caramboles.

l'Union ronde verder in NHB-beker

Boxtel - In eigen huis was afgelopen zondag het gelegenheids-viertal Adri van de Langenberg, Henri van de Broek, Henk Jegers en jeugdschutter Jelt van de Langenberg van l'Union verrassend de sterkste tijdens de tweede ronde van het NHB-beker toernooi.

De vier schutters wonnen in deze ronde waarin viertallen het setsgewijs tegen elkaar opnemen, achtereenvolgens van RDZ Gemonde, Landmans Unie Schijndel en Ontspanning Sint-Oedenrode. Met een gelijkspel tegen Amicitia Schijndel eindigde het team op zeven punten, het beste van allemaal. Ondanks zijn jeugdige leeftijd van 13 jaar was Jelt van de Langenberg een van de betere deelnemers van de dag.
De halve finale voor de beste zestien teams van Nederland is 15 januari in Ammerzoden.

Horntreffers nemen koppositie BRTC over

Boxtel - De Horntreffers schoven maandag in de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) ondanks gelijkspel tegen Taverbo/Sabo 2 door naar de eerste plaats. De Firma Fotografie won het duel tegen De Dommel en nam verder afstand van de onderste plaats. Grand Café Rembrandt rukte op naar de top drie na een zege op Rotsvast. Taverbo/Sabo 1 moest genoegen nemen met gelijkspel tegen Taverbo/Sabo 4.

Koploper Taverbo Sabo 3 was speelvrij en kon met genoegen de uitslagen volgen van de gespeelde wedstrijden. Voornaamste concurrent De Horntreffers had drie punten achterstand maar kon dit slechts ombuigen in een voorsprong van twee punten omdat er tegen het team van Taverbo/Sabo 2, dat een sterk seizoen speelt, niet gewonnen kon worden. Hans van Weert van De Horntreffers raakte in de eerste partij geblesseerd aan zijn arm en kon daardoor slechts één punt scoren en teamgenoten Ad van Weert en Wim van Aarle moesten het doen met twee zeges. Samen verloren zij ook het dubbelspel tegen het onverslaanbare duo van Taverbo/Sabo 2, Mari van Dijk en Joop van Eijk, die beiden ook nog eens goed waren voor elk twee punten in het enkelspel. Lothar Groth van Taverbo/Sabo moest deze keer puntloos de speelzaal verlaten. Uitslag 5-5.
Ook de andere concurrent Taverbo/Sabo 1, die weliswaar op grotere achterstand staat maar nog een
inhaalwedstrijd moet spelen, kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Taverbo/Sabo 4. Het eerste team kwam daarmee nog goed weg, want na zes gespeelde partijen keek het tegen een 4-2 achterstand aan. Dit kwam door onder meer twee zeges van Toon van Geel op Frans van Dun en Cees Hems en van Peter de Rooij en Mari Smits die ook van respectievelijk Cees en Frans wonnen. Alleen Ronald van Dael bleef voor Taverbo/Sabo 1 scoren met driemaal winst in het enkelspel en samen met Frans van Dun voor winst in het dubbelspel. Cees Hems zorgde voor het vijfde punt voor zijn team door te winnen van Mari Smits. Uitslag 5-5.
De strijd tussen de twee laagst geplaatste teams De Dommel en De Firma Fotografie werd een prooi
voor de Firma Fotografie. Gabriël Valks en Stef Schellekens waren goed op dreef en beiden te sterk voor Ad de Man en Wim Jansen, terwijl Nick van de Laak verrassend van Ad Van Lier won. Het dubbelspel gaf de doorslag door de winst van Nick van de Laak en Gabriël Valks op Ad de Man en Wim Jansen. Uitslag 6-4 in het voordeel van De Firma Fotografie.
Grand Café Rembrandt won van Rotsvast maar de 7-3 zege viel groter uit dan vooraf werd verwacht. Rotsvast speelt een zeer sterk seizoen maar moest het steeds beter in vorm rakend team van Grand Café Rembrandt voorbij laten gaan op de ranglijst. Voor Rembrandt scoorden Arnold van der Heijde, Hans Stoker en Gerrie Hoenselaars elk twee punten en Hans en Gerrie waren goed voor winst in het dubbel. Voor Rotsvast speelde Geerta Pluut een sterke partij en won alle drie haar enkelspelen. Haar teamgenoten Jan Don en Bart Theeuwes konden hier geen punten aan toevoegen.


Knap staaltje teamwork van Blox Dames 1

Hanna van Esch (nummer 20). (Foto: VC Blox) Foto: VC Blox

Boxtel - De zevende wedstrijd in de seniorencompetitie hebben de meiden van VC Blox zaterdag ook omgezet in een klinkende overwinning. Met 4-0 gaven zij Riethoven Dames 3 het nakijken.

Een furieuze start van de eerste set resulteerde in een voorsprong van 19-7. Zowel passing als de set-up van Nienke Bosma gingen uitstekend wat resulteerde in erg mooie aanvallen. Hanna van Esch en Hannah Verhagen op buiten en Iris Kleine en Carmen Steenbakkers op mid lieten zien uitstekend in vorm te zijn. Met veel punten beloonde Verhagen de goeie set-ups van Bosma, die de ploeg met haar gevarieerde set-ups vanuit bijna elke positie op het veld liet aanvallen, waardoor ook Dia Janne Ariens enkele mooie punten scoorde. Kleine, goed teruggekomen van haar blessure, combineerde mooie aanvallen op mid met goede bloks. Door de kenmerkende servicedruk van Blox kwam VC Riethoven er niet aan te pas in deze set: 25-11.

(Foto: Michelle Langstraat) Foto: Michelle Langstraat

In de tweede set nam Blox direct een voorsprong van 6-1 door goede services van Verhagen en een mooi blok van Elke van Rooij. Juliette Pruijn en Verhagen vielen goed aan op buiten en ook Steenbakkers en Van Rooij bleven als blok en in de aanval scherp. Ariens toonde zich ook deze set van grote waarde voor het team, zowel in de passing als in de aanval op rechts. Via een een-tweetje lieten Set-upster Bosma en Steenbakkers zien goed op elkaar ingespeeld te zijn, waarbij Steenbakkers fantastisch afmaakte met een harde smash. Blox won ook deze set met 25-14.

In de derde set gaven de gasten uit Riethoven blijk van een uitstekende teamgeest en inzet. De stand liep gelijk op en beide teams waren aan elkaar gewaagd. De betere aanval van de tegenstanders leidde tot minder goede passing aan Blox-zijde. Door een aantal mooie services van Pruijn pakte Blox halverwege de set een kleine voorsprong die ze uit wisten te bouwen tot een winst van 25-18.

De vierde set begon met een mooie service van Bosma en strakke smashes van Van Esch en Verhagen. De meiden liepen uit tot een comfortabele voorsprong van 13-2. Bosma tikte een paar 2de balletjes geplaatst over het net die de tegenstander niet aan zag komen. Door mooi over het net getikte ballen van Bosma en krachtig serveren van Steenbakkers en Ariens kwam de stand op 20-6. Mooie bloks van Van Esch en Van Rooij zorgden ervoor dat de tegenstanders niet meer in een stunt geloofden en met een stand van 25-12 werd ook deze set gewonnen.

Dit weekend hebben de meiden vrij. Voldoende gelegenheid om voluit te trainen voor de thuiswedstrijd op 3 december tegen Bladel waarmee zij in een hevige strijd zijn verwikkeld voor de vierde plaats. De wedstrijd start om 14.30 in Sporthal De Braken.

HCB'92 A-jeugd houdt punten in Boxtel

-Boxtel - De A-jeugd van HCB'92 speelde zondag thuis tegen Olympia. Even leek het alsof de meiden van HCB de in de eerste helft opgebouwde voorsprong na rust af moest geven, maar ze wisten uiteindelijk de punten in Boxtel te houden.

De openingstreffer werd gemaakt na tien minuten speeltijd, nadat over verschillende schijven de bal uitkwam bij Manon Vriens die hem netjes afmaakte. Ook het tweede doelpunt werd gemaakt door Vriens. Olympia wist ook te scoren maar dit werd meteen afgestraft door Gitte Vanhout die een penalty benutte die Liza van Rooij meekreeg. Het vierde doelpunt voor HCB'92 werd gemaakt door Lieke van Rooij met een mooi een-tweetje met Liza van Rooij. Anouk Schellekens kwam goed vrij op de cirkel waardoor de 5-1 viel. Nadat Olympia een aantal keer het doel gevonden had, scoorde Lieke van Rooij een mooi doelpunt door middel van een een-tweetje met Anouk Schellekens. Ruststand 6-3.

HCB'92 stond het begin van de tweede helft niet helemaal op scherp waardoor om en om gescoord werd. Lieke van Rooij, Liza van Rooij en Gitte Vanhout wisten nog te scoren, maar Olympia kwam terug tot 10-10. Manon Foolen stond goed te keepen waardoor heel het team in de overwinning ging geloven en nog even in de laatste minuten een tandje bij zette. Liza van Rooij en Lieke van Rooij wisten beiden nog te scoren en het hele team hield de verdediging goed dicht, waardoor de punten in Boxtel bleven. Eindstand 12-10.

JRC Heren 1 beloont zichzelf

Bemmel/Boxtel - Met een negenkoppige selectie ging JRC Heren 1 zaterdag in De Schaapskooi in Bemmel tegenstander Batouwe BV Heren 2 te lijf. Voor de wedstrijd was bij de Boxtelaren weinig bekend over deze ploeg, wat hen te wachten stond was dan ook een raadsel.

Het eerste kwart had JRC nog wat moeite met opstarten, leek het. Hoewel de Boxtelaren het eerste kwart twintig punten wisten te scoren, kregen zij er maar liefst vijfentwintig tegen. Aanvallend speelde JRC prima basketball, de bal werd goed rondgespeeld en opschoten werden gecreëerd. Daarentegen was op de verdediging flink wat aan te merken. Te makkelijke scores werden weggegeven en simpele fundamentele zaken werden slecht uitgevoerd.
In het tweede kwart ging het beter; de mannen van JRC scoorden 23 punten. Waar de ploeg de afgelopen wedstrijden moeite had met scoren, was dat deze wedstrijd, exact het tegenovergestelde van de wedstrijd tegen Bladel, nadrukkelijk niet het probleem. JRC had tegen Batouwe wel moeite met de verdediging op peil te houden. De ruststand was 42-43 in het voordeel van de Boxtelaren.

Na rust ging de wedstrijd gelijk op. Net als in de eerste helft wist JRC goed naar de vrije worplijn te komen, getuige de 42 vrije worppogingen. Daarvan werden er echter maar 25 geraakt. Wederom liet JRC 'gratis' punten liggen, waardoor de Boxtelaren het zichzelf erg moeilijk maakten. Al met al was de stand na het derde kwart 61-62, in het voordeel van JRC.
Het laatste kwart ging moeizaam. In het begin had JRC moeite met aanvallen en liet in de verdediging de touwtjes vieren. Het leek er dan ook op dat de ploeg zich, wederom, niet zou belonen met een overwinning. Met scores van Floris de Jongh en veteraan Teun van Loon en een aangescherpte verdediging trok JRC de wedstrijd weer naar zich toe. De ongelooflijk verre en belangrijke driepunter van Freek Clercx, waarmee de ploeg weer op een punt voorsprong kwam, was daarbij van levensbelang. JRC continueerde dit en doorbrak met deze overwinning van 79-93 de negatieve reeks van verliespartijen.

Wisselende resultaten 't Ivoor

Boxtel - Door winst op De Hazelaar 4 nestelde het eerste libreteam van 't Ivoor zich afgelopen week in de top vier. Uitblinker tijdens deze ontmoeting was Don van der Wiel die met een moyenne van 10,38 zijn tegenstander volledig overklaste. Chris Fasseur moest zijn meerdere erkennen met slechts 7 punten. Fouad Hasbani won met een moyenne van 5,83 en een hoogste serie van 53 caramboles.

Het tweede team verloor kansloos van De Hazelaar 5. Cees van Eindhoven, Adrie van de Wetering en Emanuel Coort scoorden gezamenlijk slechts 13 van de te behalen 30 punten. Ook het derde team ging ten onder. Peter van Giersbergen, Ad van Os en Emanuel Coort moesten buigen voor hun tegenstanders. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein leed team 5 een nederlaag. Cor van Alphen en Wim van Gils verloren beiden hun partij met slechts één carambole. Frits Radema behaalde 6 punten. Team 6 boekte een overwinning. Theo van Dongen en Fouad Hasbani wonnen hun partij. Jacques van Loon liet maar liefst 6 punten liggen. Team 7 had het geluk niet aan zijn zijde en verloor ondanks twee winstpartijen met 28-25. Jan Tils blonk uit met een moyenne van 0,771. Ook Johan Beaard won zijn partij. Andre Vissers kon dat goede voorbeeld echter niet volgen, hij behaalde 5 punten. Het 3-banden groot team revancheerde zich van de forse nederlaag van vorige week tegen Rio Bar 1 en won met 30-16 van diezelfde tegenstander. Het teammoyenne van 't Ivoor was 0,756, wat uitzonderlijk hoog is in district 's-Hertogenbosch. Leo van Westelaken won met 0,617, Bernhard Legierse met 0,763 en Louis van der Meijden met een moyenne van 0,860.

Zesde plaats voor Tabitta op NK voor teams

Hoofddorp - Ondanks tegenslagen in de voorbereidingen ernaartoe, slaagden Romy Schepens, Guylene Brunneman, Lieke van Berkel en Jaimy de Wit er afgelopen weekend in een zesde plaats te behalen voor Tabitta bij het NK turnen voor teams. Vanuit een race van 32 teams uit het gehele land had het Tabitta-team zichzelf al eerder naar de top 10 finale in niveau D geturnd.

Nadat al twee turnsters geblesseerd uitvielen in de kwalificatie, was dit keer een turnster ziek in de week voor de finalewedstrijd. Het team bleef echter scherp en ging ervoor het maximale eruit te halen.
Guylene werkte hard, al wilde in de finale niet alles lukken. Jaimy zette op alle drie de toestellen waarop ze turnde stabiele teamscores neer. Deze werden aangevuld met een paar uitschieters, zoals de hoge scores van Lieke op sprong en vloer en van Romy op balk en vloer.
Volgens trainster Ingrid de Cort geeft het teamresultaat veel vertrouwen voor het wedstrijdseizoen dat nu van start is gegaan.

16 / 16

C R E D R E E R U U G T U S R O
J E S E Y W H E S S B A C L D T
N G T R A N C B O P L H E W D N
H E B T L A A M R E O S N N L W
O N I I L W T O D R E L A R E E
L C T G E Y S S P D D A F E O N
J B K L R T U I F O M C R T A C
H N S A A K O F H L A H E T S S
W I J A N E M T E E A T B U O S
K C T O N K J V I Y N M M H O S
M O V E M B E R L D D A E C S V
I E D G S N O R I I E A V S I C
M I R I E S R C G H I N O G T A
E L N G N I V R E W S D N O F S
A K A N E G E N N R E K N O D N
R D T M U J A D H N I R E B M I

24 november-3 december

Stapel op Sint
Kasteel Stapelen, Boxtel

24 november-4 december

Expositie 'Wie is (de) BAeSs?' (za&zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 24 november

Open Dag Sint Lucas
17.00 uur, Burgakker 17, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing Edelhert
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

De Bourgondische Belgen III (cabaret/comedy)
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 25 november

Thema-inloopochtend voor baby's en peuters over eten
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Prijsuitreiking De Boxtelse Kwis
20.00 uur, 't Dommeltje, Hoog Munsel 9, Boxtel

Zaterdag 26 november

Open dag D'n Liempdsen Herd
09.00 uur, Bezoekerscentrum, Barrierweg 4, Liempde

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Kindertheater 'Aadje Piraatje Viert Sinterklaasfeest'
13.30 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Housewarming party Red River Band
20.30 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Maestro Liempt
20.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Hollandse benefiet dansavond voor stichting WensAmbulance
20.30 uur, De Adelaar, Baroniestraat 75

Zondag 27 november

Thema-rondleiding over de geschiedenis van Boxtel
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Koopzondag
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Rommelmarkt Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Maandag 28 november

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing Smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 29 november

Lezing over de geschiedenis van de Kampina
20.00 uur, De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Woensdag 30 november

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Sinterklaas op bezoek
14.00 uur, Kinderboerderij Boxtel, Apollopad 1, Boxtel

Thema avond 'Waterbeheer voor een duurzame landbouw én natuur'
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Donderdag 1 december

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahhof 1, Boxtel

Cabaret met Wim Daniëls
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zaterdag 3 december

Rommelmarkt voor Goede Doelen
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 4 december

Koopzondag
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Maandag 5 december

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 7 december

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

november
slachtmaand
bloedmaand
nevelmaand
novem
negen
kislew
schorpioen
boogschutter
movember
snor
prostaat
kanker
moustache
fondswerving
aller
heiligen
dertig
dagen
guur
weer
regen
eerder
donker
somber

Foto: Jessica Foolen

Peer Foolen

Frans Kapteijns