DeMooiBoxtelKrant

30 maart 2016

DeMooiBoxtelKrant 30 maart 2016


Bezorgde burgers bieden petitie tegen parkeerplannen centrum aan

Boxtel - Voorafgaand aan de raadsvergadering bood centrumbewoner Joop Gokke dinsdagavond onder grote belangstelling en luid applaus burgemeester Mark Buijs een petitie aan tegen de voorgenomen parkeerplannen in het centrum. Deze is ondertekend door honderden centrumbewoners en ondernemers. "Luister naar de burgers zoals het in een democratie hoort", lichtte Gokke de vele handtekeningen toe.

De partijen vergaderden dinsdag ruim 2,5 uur alleen over de parkeerplannen. Wethouder Van Wanrooij gaf aan dat er inmiddels al 150 zienswijzen zijn ingediend waarvan hij verwacht dat een derde niet ontvankelijk is. Deze indieners krijgen een brief en opnieuw twee weken de tijd om hun zienswijzen aan te passen. In juni zullen alle zienswijzen beantwoord worden door het college.
De coalitiepartijen bleven achter wethouder Van Wanrooij staan maar vroegen wel om zorgvuldig om te gaan met de ingediende zienswijzen en eerst te onderzoeken of gefaseerde invoering van de plannen mogelijk is. Dit ging de oppositiepartijen BALANS en CDA niet ver genoeg. BALANS diende een motie in om de plannen grotendeels in de ijskast te zetten en het CDA riep juist op om met burgers eerst in gesprek te gaan, recente onderzoeksresultaten te gebruiken en invoering van het vergunningstelsel voorlopig uit te stellen. Deze beide moties werden verworpen.
De coalitiepartijen waren allen van mening dat de zorgen van burgers wel gehoord moeten worden, maar dat het nu ook tijd is om door te pakken. Van de Vries van de VVD zette nog vraagtekens bij het aantal volgers van de Facebookpagina 'Parkeervergunningen Boxtel Centrum Nee'. Volgens haar worden leden ook door vrienden aangemeld of gewoon lid uit interesse en zijn de ruim 1500 leden dus niet per definitie allemaal tegenstanders van de parkeerplannen. De zes partijen konden zich uiteindelijk vinden in de toezegging van de wethouder om de voorbereiding door te zetten, onderzoek te doen naar gefaseerde invoering van de plannen, de zienswijzen nauwkeurig te behandelen en vervolgens terugkoppeling te geven aan de gemeenteraad alvorens definitieve invoering te starten. De gezamenlijke motie van SP, Combinatie95, D66, VVD, INbox en PvdA/GL werd hierop aangenomen.

Gemeente en Camelot mede schuldig aan dood Janneke van Gaal

Boxtel - Zowel gemeente Boxtel als Camelot en de technische dienst van Camelot zijn volgens de rechtbank in Den Bosch 'in aanmerkelijke mate nalatig geweest' bij het controleren en onderhouden van de elektrische installatie in het huis aan de Koevoortseweg waar op 24 januari 2013 de 20-jarige Janneke van Gaal door elektrocutie tijdens het douchen om het leven kwam.

Alle drie de instanties hebben volgens de rechter schuld aan de dood van Janneke van Gaal. De rechter legt hen daarom allen geldboetes van 60.000 euro op.
De rechtbank vergelijkt in de uitspraak de technische installatie in het antikraakpand met een 'tikkende tijdbom'. Ook neemt de rechter het de drie schuldige partijen kwalijk dat zij gedurende de zaak voortdurend met de vinger naar elkaar bleven wijzen. Geen van de partijen nam volgens de rechtbank de eigen verantwoordelijkheid. Voordat Janneke en haar huisgenoot Akash Ragoenath, die al eerder onder stroom kwam te staan in de badkamer en toen al alarm sloeg, de woning betrokken, werd er al een hennepkwekerij in de woning aangetroffen. Volgens de rechter had de gemeente naar aanleiding daarvan de woning beter moeten inspecteren voordat die opnieuw verhuurd zou worden.

Tony de Groot en Rian van Helvoirt winnen stormachtige Paasloop

De start van de Rabo Paasloop met winnaar Tony de Groot met startnummer 662. Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Marvel-atleet Tony de Groot uit Boxtel won maandag de veertigste editie van de Rabobank Paasloop. Hij rondde de 15 kilometer lange wedstrijd over de weg af in een tijd van 54:50 minuten. Bij de vrouwen was het Rian van Helvoirt die de wedstrijd op haar naam schreef. Zij liep de 15 kilometer in 1:08:23 uur.

Met zo'n 100 atleten had de Paasloop aanzienlijk minder deelnemers dan vorig jaar. Dit had alles te maken met de stormachtige weersverwachting. De wind nam alleen maar toe naarmate de start van de 15 km dichterbij kwam. Tony de Groot en Corné van Oirschot namen vanaf het begin de leiding. Zij liepen de gehele door wind en regen geteisterde wedstrijd samen, totdat de finish in zicht kwam en De Groot afstand nam van Van Oirschot. Hij finishte met 4 seconden voorsprong op zijn directe concurrenten en won voor de tweede maal op rij de Paasloop.

Foto: Hans van Doorn

Lees verder op pagina 14.

Concert Carminis Consort in protestantse kerk

Boxtel - Het Carminis Consort geeft op zaterdag 16 april een middagconcert met hun nieuwste programma 'Psallite Domino, sancti ejus'. Het concert dat een uur duurt zonder pauze, vindt plaats in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat en begint om 16.00 uur. De toegang is 10 euro inclusief programmaboek en een drankje na afloop. Zie ook www. carminis.nl.

Er zullen ingetogen soli en duetten van Constantijn Huygens en Herman Hollanders klinken, beiden Nederlandse componisten uit de zeventiende eeuw. In schril contrast met de ingetogenheid van deze fragmenten van de psalmen met een Latijnse tekst, staan de virtuoze werken van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi die worden uitgevoerd. Huygens heeft zelf Monteverdi in Venetië gehoord en was diep onder de indruk van het werk van deze kapelmeester in de beroemde San Marco-basiliek. Ook klinkt in dit concert instrumentale muziek van Girolamo Frescobaldi.

Uitvoerenden zijn de sopranen Ineke Baksteen en Margareth Iping, Juun Voorhoeve op viola da gamba en barokgitaar en Tjalling Roosjen op klavecimbel. Samen vormen deze vier gerijpte musici sinds begin 2014 het Carminis Consort. Het ensemble is gespecialiseerd in het Barokke repertoire voor twee sopranen en continuo.

De organisatie is in handen van werkgroep Klik (Klassiek in Kerken) die hierbij een nieuwe muziekserie lanceert. Het concert past in het geplande formule van vier tot zes concerten per jaar in de Sint-Petrusbasiliek of de protestantse kerk, vocaal en instrumentaal, op zaterdagmiddag met een glas wijn in de nazit. Het volgende concert is op 8 oktober om 16.00 met blaaskwintet Cartouche.

Orgelcyclus 2016 start met Laurens de Man

Boxtel - Organist Laurens de Man (23) geeft op zondag 10 april een concert in de Sint-Petrusbasiliek. De Man studeert sinds september 2010 piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook volgt hij lessen klavecimbel. Als pianist won hij in 2009 het Prinses Christina Concours.

Het programma van De Man bevat werken van Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart en César Franck, waarbij het grootse Grande Pièce Symphonique van Franck de hoofdrol vervult. Met deze compositie heeft hij een brug willen slaan over een afgrond, waarvan de ene kant het orkestrale, symfonische domein is en de andere zijde dat van het orgel. Niet alleen de vorm van de symfonie werd in deze orgelmuziek toegepast maar ook de geest en het klankidioom van het symfonisch ensemble. Hiermee trok Franck doelbewust de consequentie uit zijn gezegde: 'Mon orgue c'est mon orchestre' (Mijn orgel is mijn orkest). Aanvang van het concert is om 20.15 uur.

Het concert dat De Man geeft op het Smits-orgel (1842) van de Sint-Petrusbasiliek is het eerste in een reeks concerten. Naast de Boxtelse organisten Thed van den Aker, Tommy van Doorn en Kees van Houten spelen ook een paar zeer begaafde jonge organisten, die nog bezig zijn hun studie af te ronden (Adriaan Hoek en Bas Koster). Een gerenommeerde 'topper' is Hayo Boerema, organist van de Grote of Sint-Laurenskerk te Rotterdam. Nieuw in de zogenaamde orgelcyclus zijn twee matineeconcerten op zaterdagmiddag 4 juni en 9 juli.

Het volledige programma in 2016 ziet er als volgt uit:
zondag 8 mei, 20.15 uur, Hayo Boerema

zaterdag 4 juni, 14.00 uur, Bas Koster (matineeconcert)

zondag 19 juni, 20.15 uur, Kees van Houten

zaterdag 9 juli, 14.00 uur, Adriaan Hoek (matineeconcert)

zondag 28 augustus, 20.15 uur, Tommy van Doorn

zondag 25 september, 20.15 uur, Arjen Leistra

zondag 16 oktober, 20.15 uur, Thed van den Aker

zondag 23 oktober, 16.00 uur, Vocaal Ensemble o.l.v. Reinier Wakelkamp

Alle concerten vinden plaats in de Sint-Petrusbasiliek aan de Oude Kerstraat 20. Het entreegeld bedraagt telkens 8 euro behalve bij de matineeconcerten op 4 juni en 9 juli. Die zijn gratis toegankelijk.


KBO-activiteiten

Donderdag 31 maart         Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30

Vrijdag 1 april                Eucharistieviering in De Walnoot tot intentie van de overleden leden van wijk Selissen.                9.30
                        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Zondag 3 april                Eten bij Elisabethsdael.
                        Aanmelden vóór 1 april bij de receptie van Elisabethsdael, tel. 662579        12.30
Maandag 4 april                Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 5 april                Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Adelaar 14.00

Maand in Beeld: maart

Boxtel - Op vrijdag 1 april zendt Omroep Dommelland Maand in Beeld Maart uit, met beelden van de meest in het oog springende gebeurtenissen in de gemeente Boxtel van de afgelopen maand.

De voorstelling van Jesus Christ in Concert in de Heilig Hartkerk komt hierbij uitgebreid aan bod. Naast reacties van bezoekers zijn ook enkele mooie opnames van de hoofdrolspelers en dansgroep te zien. Ook de jaarlijkse palmpaasoptocht georganiseerd door Boxtel Vooruit ontbreekt niet. Trotse kinderen met hun mooi versierde stok spelen hierin de hoofdrol. Overige onderwerpen deze maand zijn de geschiedenis van Boxtel in MuBo, pannenkoekenbakken in Winkelcentrum Oosterhof en zonnepanelen op Gemeenschapshuis De Orion.
Ook de rubriek 112 ontbreekt niet, deze keer met maar liefst vier branden in één maand tijd: een auto, frietpan, schuur en een vrachtwagen stonden in brand.

De eerste uitzending is op vrijdag 1 april om 18.00 uur op Ziggo 47. Ook is deze te zien op 'video's bekijken' via www.omroepdommelland.nl.

Ben Coenen wint iPad mini in afvalloterij

Wethouder van Wanrooij biedt Ben Coenen zijn gewonnen iPad mini aan. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Boxtelaar Ben Coenen heeft vorige week woensdag uit handen van wethouder Herman van Wanrooij een iPad mini ontvangen als winnaar van de afvalloterij. Gebruikers van de afval-app die de gemeente in 2015 in het leven riep konden zich hiervoor aanmelden.

Coenen is enthousiast over de app: "Ik ben er erg blij mee. Eerst keek ik in mijn agenda wanneer ik welk afval moest aanbieden, maar nu krijg ik van de app bericht. Je afval vergeten in te leveren kan bijna niet meer."

Foto: Masha Raaijmakers

De lootjes voor de loterij werden tijdens een persconferentie getrokken. Daar werden ook cijfers over de afval-app getoond. Die blijkt in het afgelopen halfjaar bijna 4.000 keer te zijn gedownload.

Van Wanrooij: "De app is leuk, maar daarmee is ook alles gezegd. Wij willen op termijn een actievere app waarbij je bijvoorbeeld kunt zien hoeveel afval er gemiddeld in je wijk wordt aangeboden." Door deze informatie te kunnen vergelijken met je eigen afvalaanbod, hoopt de wethouder dat er een soort competitie-element bij komt. Dit is nodig om de hoeveelheid restafval van bijna 100 kilo per persoon terug te brengen naar 5 kilo in 2030.

Voor de afvalloterij meldden zo'n 750 Boxtelaren zich aan. Wie zich nog niet heeft aangemeld kan dit nog doen, want eind april volgt een tweede trekking. Meer informatie over de loterij is te vinden op de speciale afvalsite van de gemeente: www.boxtel.nl/digitaal-loket/formulieren/afvalactie.html.

Strop voor Boeremèrt na afgelasting door storm

Foto: Hans van Doorn

Liempde - Een gierende wind en omgevallen marktkramen lieten de organisatie van de Boeremèrt in Liempde geen andere keuze dan dit evenement op tweede paasdag af te gelasten. De veiligheid van bezoekers, standwerkers en vrijwilligers ging boven alles, zegt Toon Voets van de Boeremèrt. De organisatie zit nu wel met een strop.?

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

De Liempdenaar schat die op minimaal 5.000 euro, maar dat bedrag kan nog oplopen. "Gelukkig hebben we een goede relatie met leveranciers. Met sommigen hebben we afspraken kunnen maken, waardoor de schade beperkt is." Voets herinnert zich nog een Boeremèrt die ondanks regen en sneeuw toch doorging, maar een verlies van 10.000 (toen nog) gulden opleverde. "Dat moet je dan in het volgende jaar terugverdienen."

Hij gaat ervan uit dat het festijn dit jaar niet meer wordt ingehaald. Een mogelijkheid zou nog tweede pinksterdag kunnen zijn, als de nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd in Liempde de Brabantse Oldtimerdag houdt. "Maar zij hebben een eigen organisatie, waarvan ook vrijwilligers van ons deel uitmaken. De vraag is maar of dat is in te passen." Bovendien maakt de Boeremèrt gebruik van ingehuurde attracties, waardoor die niet zomaar kan worden verzet.

Het is volgens Voets de eerste keer dat de Boeremèrt op de dag zelf is afgelast. In 2001 ging het evenement eveneens niet door vanwege de MKZ-crisis, maar dat besluit werd toen twee weken van tevoren genomen. Daardoor hoefde de organisatie minder kosten te maken.

Dit jaar was op eerste paasdag, toen het weer nog redelijk was, alles in gereedheid gebracht voor de markt. Op de ochtend van de Boeremèrt zelf zorgden windhozen er echter voor dat kramen omwaaiden en standhouders onder het zeil daarvan terechtkwamen. Toen is volgens Voets de moeilijke beslissing tot afgelasting genomen. "We stonden ook in contact met de vliegbasis in Eindhoven, die aangaf dat er windstoten van 40-45 knopen te verwachten waren. Dat vonden we niet verantwoord."

Volgens de Liempdenaar zorgde het besluit enkel voor positieve en ook opgeluchte reacties, bijvoorbeeld bij mensen die een kraam zouden bemannen. "Naast het gevaar van persoonlijke ongelukken bestond natuurlijk ook de mogelijkheid dat koopwaar en materialen beschadigd zouden raken."

Zestig belangstellenden bij Ouderen in Regie

Boxtel - Zo'n zestig belangstellenden kwamen afgelopen donderdagavond af op de bijeenkomst die de werkgroep zorg en onderlinge dienstverlening van de Stichting Ouderen in Regie Boxtel in Gemeenschapshuis De Rots had georganiseerd.

De bijeenkomst volgde op de uitslagen van een enquête, die werd gehouden onder ouderen die in de componistenbuurt wonen. Deze vragenlijst vormt de aanzet voor een plan van aanpak over hoe ouderen op het gebied van zelfstandig blijven wonen, woningaanpassingen en zorg en dienstverlening aan huis denken. Ook onderzoekt de stichting wat buurtbewoners daarin voor elkaar kunnen betekenen.

Wethouder Eric van den Broek gaf tijdens de avond aan dat de gemeente vanuit haar WMO-beleid dit soort initiatieven steunt en daarvoor geld op de begroting heeft. Hij streeft naar een gezamenlijke ouderenagenda.

Sandra Biemans, wijkconsulent van woonstichting St. Joseph reageerde ook positief op de uitslag van het onderzoek en maakte de verbinding met het koersplan 'Samen voor Meer' van Sint Joseph. Dat gaat uit van het verbinden van mensen. Bernadette Meijs van Stichting De Rots hield een pleidooi voor het optimaal inzetten van De Rots als huiskamer voor de hele wijk Oost. Jac Nouwens, bestuurslid van de Kinderboerderij zegde toe dat op korte termijn alleenstaande senioren gezamenlijk de maaltijd kunnen gebruiken in de boerderij. Ook hij wil graag samenwerken.

Wim van Amelsfort van Blijvend Thuis in Eigen Huis, gaf uitleg over de mogelijkheden van het laten uitvoeren van een woonscan, vooruitlopend op noodzakelijke aanpassingen. Chris D'Havé en Ad van den Brand gaven daarna een korte uitleg over het opzetten van een zorgcoöperatie, bestuurd door burgers zelf en waarvoor men contributie betaalt.
Na de pauze werden drie groepen gevormd rondom de thema's veilig wonen, onderlinge zorg en dienstverlening en zorgcoöperatie. Dat leverde veel nuttige suggesties op. Na afloop konden bezoekers op intekenlijsten aangeven op welk onderdeel men met elkaar verder wil gaan werken. Hier werd door verscheidene mensen gebruik van gemaakt. Er zijn ook al aanmeldingen voor lidmaatschap van de zorgcoöperatie.

De werkgroep zorg en onderlinge dienstverlening gaat met de intekenlijsten aan de slag en initiatiefnemers adviseren en ondersteunen bij de planuitvoering.

Expert van Erp feestelijk heropend

Boxtel - Expert van Erp Boxtel aan de Rechterstraat 62 is na een grondige verbouwing weer feestelijk 'heropend', hoewel de winkel ook tijdens de verbouwing gewoon open was voor winkelend publiek.

De Expertwinkel is tijdens de verbouwing geheel in de nieuwe huisstijl ingericht. Tijdens de feestelijke heropening golden speciale openingskortingen en werden diverse demonstraties gegeven.

Magdalena's pad

Foto: Monique Fick

Zijstraat van de Dr. Van Helvoortstraat

Het Hofje aan de Markt is oorspronkelijk in het bezit van de Magdalena van der Stappen Stichting. De naamgever van deze stichting - Magdalena van der Stappen - is een niet onbemiddelde vrouw, die geboren en getogen is in Boxtel. Bij haar overlijden is in haar testament opgenomen dat de executeurs in Boxtel een vrouwengasthuis dienen op te richten, bestemd voor tien (later zestien) oude vrouwen; eerlijk en godvrezend, zonder onderscheid van religie, ouder dan 50 jaar of invalide en geboren in de Baronie van Boxtel en 's-Hertogenbosch.

Veel 'schamele' vrouwen hebben tot ongeveer 1970 in het Gasthuis Magdalena van der Stappen gewoond. De bewonersaantallen waren aan schommeling onderhevig. Zo wonen er in 1736 acht vrouwen terwijl in 1791 het aantal is teruggelopen tot drie. Later in de negentiende en twintigste eeuw zijn alle plaatsen bezet. De duidelijke tekst op de gevelsteen is een stille getuige van de gift van Magdalena van der Stappen en haar zus. Ook op een gerestaureerde dwarsbalk (kalf) aan de linkerzijde van het gebouw worden de gezusters van der Stappen genoemd als de stichters van 't Hofje.

Bron: VVV Boxtel

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Rommelmarkt voor het goede doel bij De Rots

Boxtel - Zaterdag 2 april is bij Gemeenschapshuis De Rots een rommelmarkt waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat.

Entree voor de markt is 1 euro. Kinderen onder de twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Het huren van een tafel om zelf waar aan te bieden kost 3 euro per tafel. Een tafel kun je reserveren door te bellen naar: 0411-683675 of 0411-601036.

De rommelmarkt is op 2 april vanaf 13.00 tot 16.00 uur in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7.

Popkoor Voices presenteert Mystery of Music

Liempde - Op 16 en 17 april brengt Popkoor Voices een uniek concert onder de naam Mystery of Music ten gehore in de Serenade. De zangers en zangeressen zullen dan onder meer muziek van Guus Meeuwis, MAdonna en Amy MacDonald laten horen in een heerlijke muziekshow vol mysterie, maar ook herkenning.

Mystery of Music vindt plaats in de Liempdse Serenade op zaterdag 16 april vanaf 20:00 uur en op zondag 17 april vanaf 13.30 uur. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten kan je terecht op www.voicesliempde.nl.

Leerlingen BHC geslaagd voor Discover Scuba Diving

Foto: The Dutch Dive Academy

Boxtel - Gedurende twee vrijdagavonden hebben leerlingen van een VMBO-klas een extra gymles gehad in het Dommelbad. Niet om te zwemmen, maar om te proeven van de duiksport. Eén van de sporten waaruit de leerlingen konden kiezen.

Onder leiding van ervaren instructeurs en divemasters van duikschool The Dutch Dive Academy uit Sint-Oedenrode volgden zij de eerste les het PADI Discover Scuba Diver-programma. Dit programma bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Hoewel de Discover Scuba Diving-ervaring geen echt duikbrevet oplevert, hebben de leerlingen geleerd hoe je in ondiep water een duikuitrusting moet gebruiken en hebben zij een snelle en makkelijke introductie gekregen tot wat er voor nodig is om de onderwaterwereld te verkennen.

Tijdens les twee werd het de leerlingen wat moeilijker gemaakt. Na een theorietoets startten ze met een onderwatercircuit. De basisoefeningen uit de eerste les kwamen hierbij zeker van pas. Neem bijvoorbeeld het 'trimmen' of makkelijker gezegd het zweven onder water, wanneer je dat redelijk onder de knie hebt wordt zoiets als puzzelen of bouwen onder water een stuk eenvoudiger.

Alle leerlingen hebben de toets en de praktijkoefeningen met succes afgerond en ontvingen daarom afgelopen vrijdag hun diploma. Leerlingen Sam en Jelle vonden het twee heel leuke avonden. "De theorie was best gemakkelijk en het echte duiken en de spelletjes onderwater waren echt erg leuk. Een aanrader!"
Leerling Dirk-Jan heeft al een duikbrevet, maar vond de lessen toch erg leuk. "Het is altijd fijn om de basis weer even op te frissen en erg leuk dat ik met de onderwaterscooter te water mocht." Dirk-Jan kreeg ook een opdracht die hij geblindeerd moest uitoefenen. Dus ook voor de meer ervaren duiker kan DDA leuke clinics verzorgen.

Leraar Marc Post was zeer tevreden over de manier waarop de lessen gegeven werden. "DDA pakt het professioneel op, maar geeft de lessen ook met veel plezier en gezelligheid. We hebben deze duikintroductie als zeer positief ervaren."

Ook interesse? The Dutch Dive Academy geeft snorkel- en duikopleidingen voor jong en oud. Het is altijd mogelijk om individueel of in groepsverband een introduik te maken. Voor meer informatie, kijk op www.dutchdiveacademy.com of mail naar info@dutchdiveacademy.com.

Woonstichting St. Joseph en Stichting Goed Wonen Liempde fuseren

Boxtel - Vanaf 1 april gaan St. Joseph (Boxtel) en Stichting Goed Wonen Liempde (Liempde) verder onder de naam Woonstichting St. Joseph. De fusie heeft geen grote gevolgen voor huurders: het beheer van Stichting Goed Wonen Liempde (GWL) lag al twintig jaar in handen van St. Joseph.

De nieuwe organisatie beheert ruim 4.000 woningen en ongeveer 500 overige eenheden in de hele gemeente Boxtel. Daarmee hebben de gemeente Boxtel, de HuurdersBelangenVereniging Boxtel/Liempde en alle overige partijen één gesprekspartner op het gebied van sociale huisvesting.

De vernieuwde Woonstichting St. Joseph heeft plannen om zich hard maken voor nieuwbouw in Liempde. Deze nieuwbouw is gericht op starters en senioren, ofwel de kleinere huishoudens. Daarnaast krijgt 'participatie' een belangrijke rol. Naast de reeds aanwezige bewonersgroepen, wenst St. Joseph dat het aantal inspraakorganen groeit. Tegelijkertijd helpt St. Joseph de HuurdersBelangenVereniging Boxtel/Liempde met haar zoektocht naar nieuwe (bestuurs)leden uit Liempde.

Medewerkers van St. Joseph belden bij alle voormalig GWL-huurders in Liempde aan om hen persoonlijk welkom te heten. Tijdens deze persoonlijke ontmoeting stond men kort stil bij de ervaringen van de Liempdenaren en de ideeën die zij wellicht hebben voor de toekomst. Voor de Liempdse huurders verandert er niet veel. Het beheer van hun woning en woonomgeving werd al jaren uitgevoerd door medewerkers van St. Joseph.

Lieve lezers,

Wat is Boxtel tijdens te paasdagen toch een mooi dorp. Dronken families die hun paasbrunches voortzetten op de Mert, gezelligheid overal, en natuurlijk Jesus Christ Superstar in de nieuwe Huiskamer van Boxtel; de Heilig Hartkerk. Deze kerk kreeg voor even zijn oude glamour en status terug, toen echte Boxtelaren liedjes zongen voor andere echte Boxtelaren. Wat een prachtig gezicht zoals de kerk verlicht werd, en wat voelde ik me trots om samen met u in dit mooie dorp te wonen. Veel dorpsgenoten zijn wezen kijken naar dit spektakel, en het was genieten! Een groot succes dat zeker doorgang moet vinden. Misschien volgend jaar met wat extra Boxtelse elementen erin; misschien kan Jas de Keistamper het kruis dragen. Het zijn maar ideetjes.

Dan was er wel één kleine deceptie met Pasen dit jaar. Natuurlijk was er een natte storm tijdens tweede paasdag, zoals u misschien wel gezien heeft. Nu weet u; ik ben niet vies van een lekkere natte wind van tijd tot tijd, dus dit kon mij niet tegenhouden. Ik had namelijk maar één activiteit op mijn planning staan die dag: de Boeremèrt in Liempde. De plek bij uitstek om je even terug in de tijd te wanen. Lekkere ouderwetse activiteiten ondernemen, spekstruif eten en de tinnengieter en de mandenmaker versieren - dat zijn altijd van die lekkere bonkige mannen in donkerbruine schorten, heerlijk.

Zo niet vandaag. De Boeremèrt in Liempde, het hoogtepunt van het jaar op braderiegebied, werd afgelast in verband met het weer. Code geel. Code f*cking geel!

Stond ik dan. M'n haar verwaaid, rollator scheef in de modder, te vernikkelen bij een rood-witlint en een man in een oranje hesje met een evengoed zo verwaaid kapsel, die mij vertelde dat de Boeremèrt niet meer ging gebeuren dit jaar. Wat een doffe ellende.

Al die spekstruif die onopgegeten achter werd gelaten. De kuikentjes keken me met grote ogen aan van achter de hekjes, zij bleven vandaag ongeaaid. De schaapjes bleven ongeknuffeld. De mandenvlechter bleef ook dit jaar thuis en er was geen enkel kind aan het haktollen of hinkelen. Ook accordeonclub de Doordrukkers - u vindt ze vast wel op Spotify - bleven warm voor de haard zitten thuis.

En ik? Ik kon weer terugstiefelen door de regen en de wind. Samen met enkele andere die-hards droop ik af. Om daarna thuis maar weer hardop na te gaan denken over mijn voorliefde voor het paasfeest. Terwijl ik een cd opzette van Jesus Christ Superstar maakte ik mijn eigen spekstruif klaar. In de comfortzone van mijn eigen huis.
Terwijl de paasstorm buiten woedde, kroop ik onder een dekentje. Volgend jaar beter.

Kusjes,
Bets

MuziCool: promconcert voor jeugdig talent

Foto: Boxtel's Harmonie

Boxtel - Veertig leerling-muzikanten en bijna twintig jeugdige zangtalenten staan zaterdagavond 2 april op het podium in het Boxtelse Jacob-Roelandslyceum. Samen met het koortje van Carolien van Riel verzorgt het opleidingsorkest van Boxtel's Harmonie voor het eerst een heuse jeugdprom onder de naam MuziCool. Ook Nohr de Vos, die vorig jaar finaliste bij het Junior Songfestival was, treedt tweemaal solo op. De kaartverkoop is in volle gang.

In een programma van twee keer drie kwartier komen tijdens MuziCool hits van Adèle en Coldplay voorbij, maar ook liedjes uit de animatiefilms Frozen en Junglebook. Het opleidingsorkest wordt daarbij uitgebreid met jeugdmuzikanten van harmonie De Volharding uit Aalst-Waalre. In die gemeente vindt twee weken na de Boxtelse première een reprise plaats van MuziCool. "Om zo'n grote productie met licht en geluid slechts eenmaal op te voeren, zou jammer zijn. Daarom is het fijn dat we de jeugdprom op 17 april nogmaals op de planken kunnen brengen", vertelt Mirjam Zweerts.

De fagottist van Boxtel's Harmonie is niet alleen dirigent van het opleidingsorkest, maar ook verantwoordelijk voor een goed verloop van de interne leerlingeneducatie in haar vereniging. Als dirigent van het plaatselijke koor Con Fervore weet ze als geen ander hoe het is om ook met zangers te werken. Ze werkt nauw samen met Boxtelaar William Linssen, de dirigent van het leerlingenorkest van De Volharding. Nohr de Vos treedt solo op met pianobegeleiding. Zij zingt onder meer het door haar zelf geschreven 'Ik Ben Mezelf', het antipest-lied waarmee ze de finale haalde van het Junior Songfestival.

Jeugdprom MuziCool in het Jacob-Roelandslyceum begint zaterdag 2 april om 19.00 uur. Kaartjes zijn te koop in telefoonwinkel Ring & Go (Rechterstraat), bij bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en via www.boxtelsharmonie.nl. Ze kosten 2,50 euro voor kinderen tot 13 jaar. Overige belangstellenden betalen 5 euro.

Expositie Jan de Hoogh in bibliotheek Boxtel

Boxtel - Kunstenaar Jan de Hoogh exposeert in de maanden april en mei twee- en driedimensionaal werk in de bibliotheek in Boxtel. De werken zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Romantische thema's als tijd en vergankelijkheid hebben zich gemengd met het thema landschap in het werk van de kunstenaar uit Lennisheuvel. In het ruimtelijk werk vertaalt zich dat onder andere in ontwerpen die verwant zijn aan de Land-art, een stroming uit de jaren 1960-1970, die zich in de Verenigde Staten vooral manifesteerde in grote projecten in het landschap, ver van de bewoonde wereld.

De Hoogh streeft naar integratie van Land-art uitgangspunten in een verstedelijkte omgeving. Zo heeft hij in 1998 in een houtwal tussen Hapert en Bladel een smalle gang gerealiseerd met zinken wanden van vijf meter hoog en veertig meter lang. Deze passage ligt op de plaats waar honderd jaar eerder een buurtspoorweg liep. Tevens verwijst de gang tussen de twee dorpskernen naar de samenvoeging van die twee gemeenten in 1997.

In zijn tweedimensionale werk (tekeningen en schilderijen) komen romantische uitgangspunten aan de orde: machtige, dreigende en onherbergzame landschappen waarin de mens klein, kwetsbaar en onzeker wordt.

De Hoogh heeft ook 'uitstapjes' gemaakt naar andere onderdelen van de kunst die niet direct verband houden met zijn romantische en Land-art gerelateerde werk, zoals een serie intrigerende portretten; foto's die gemaakt zijn tijdens een reis door China, Tibet, Nepal en India enkele jaren geleden. Tijdens de opening van zijn tentoonstelling in de bieb worden deze portretten op groot formaat geprojecteerd. Het werk van de Lennisheuvelaar is op meerdere plaatsen in de bibliotheek aan de Burgakker te zien.

Zaterdag 2 april vindt om 15.00 uur de opening van de expositie plaats, waarbij iedereen van harte is uitgenodigd. Onder het genot van een hapje en een drankje zal De Hoogh ingaan op de inhoud en betekenis van zijn werk. De tentoonstelling in de bibliotheek is daarna tot eind mei te zien tijdens de openingstijden.

De Hoogh is lid van de Boxtelse kunstenaarvereniging Kunstlicht99. Op de site www.kunstlicht99.nl vind je meer informatie over deze organisatie en haar leden.

Workshop Conté-Drawing in MuBo en lezing over bebouwing Boxtel

Boxtel - Na het succes van de workshops Dry Brush houdt het Museum Boxtel (MuBo) op zaterdag 9 april een nieuwe workshop: Conté-Drawing. Dit is een goed aan te leren tekentechniek met licht conté-krijt op donkere oppervlakken. Op zondag 10 april vindt de tweede lezing met rondleiding plaats in de serie over de geschiedenis van Boxtel. Dit keer komt de bebouwing in die plaats aan bod.

Een conté is in de kunstwereld een krijt met een hoge hardheid dat in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals zwart, wit, sepia of sanguine. Conté-krijt is een gemakkelijk middel om te schetsen en eenvoudig hanteerbaar. Naast vierkante staafjes komt conté krijt ook voor in de vorm van potloden of stiften voor speciale houders.

Het accent in deze workshop ligt op het aanbrengen van contrasten door met wit of licht conté krijt te tekenen op zwart of donker papier. Het geeft speciale effecten, met materialen die volledig het tegenovergestelde (conté) zijn van het tekenen van 'zwart op wit'. In de workshop leer je hoe je de donkere delen van je onderwerp aan het zwarte papier moet overlaten en hoe je de lichte delen met het krijt kunt aanbrengen. Naast het gebruik van de conté-techniek, leer je ook hoe je naar een te tekenen onderwerp moet kijken en hoe je de hoeken en proporties ervan kunt meten. Aan het eind van de workshop heb je een eigen kunstwerk gemaakt.

De workshop vindt plaats op zaterdag 9 april van 10.30 tot circa 15.00 uur. 's Middags wordt een eenvoudige lunch geserveerd. De workshop is geschikt voor beginners, voor liefhebbers met enige ervaring én voor gevorderden. Deelnemers betalen 7,50 euro per persoon, dat is inclusief materialen, lunch en koffie/thee. Voor de workshop geldt een maximum van tien cursisten. Je kunt je aanmelden via het e-mailadres info@muboboxtel.nl of telefoonnummer 06-16041898.

Bebouwing in Boxtel
Zondag 10 april verzorgen Ben Ophof en Willem Wittenberg voor bezoekers van MuBo een thema-lezing over de bebouwing in Boxtel. Zij geven een historisch verantwoorde toelichting op de belangrijkste en kenmerkende situaties en ontwikkelingen. Vragen als 'welke betekenis had de Dommel voor de ontwikkeling van Boxtel?' komen hierbij aan bod.Ook bijzondere en opvallende feiten die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de bebouwing komen aan de orde. De lezing en rondleiding dragen ongetwijfeld bij aan een duidelijker besef bij de toehoorders van de karakteristieke vormgeving van Boxtel.

Ter introductie is er een presentatie met beelden in de publieksruimte van het MuBo. Na een korte pauze worden de deelnemers meegenomen naar de museumzaal, om daar te zien en te beleven wat de vaste museumcollectie over de bebouwing heeft te bieden. Op deze manier gaan de deelnemers gerichter kijken naar de objecten en attributen die over het thema in het museum zijn te vinden. Beide gidsen lopen mee en geven waar nodig een toelichting en beantwoorden vragen.

De lezing met rondleiding op zondag 10 april begint om 11.15 uur. De presentatie met beelden duurt ongeveer 45 minuten. Na een korte pauze start het bezoek aan de zaal met toelichting van beide gidsen. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro. Aanmelden kan via het e-mailadres info@muboboxtel.nl of telefoonnummer 06-16041898.

Er staan dit jaar ook nog vijf andere thema-lezingen met rondleiding op het programma:
24 april: 'Cultuur en godsdienst', wat hield de mens in Boxtel bezig?
25 september: 'Werken in Boxtel', waarmee verdiende men de kost in Boxtel?
30 oktober: 'Leren en leven in Boxtel', hoe ontwikkelde men zich in Boxtel?
27 november: 'Mensen en verhalen uit Boxtel', welke personen hadden welke invloed?
18 december: 'De omgeving van Boxtel', wat betekenden de omstreken voor Boxtel?


Wim Netten al 40 jaar 'doorgeefluik' gemeente

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Wim Netten werkt dit jaar 40 jaar bij de buitendienst van de gemeente Boxtel. Hij is daar actief op de afdeling groen en dat is te merken; Netten is een echt natuurmens.

Wim (64) begon zijn carrière op de grasmaaier maar volgde de afgelopen veertig jaar diverse cursussen en scholingen. Tegenwoordig is hij opzichter bij de buitendienst, wat volgens hem vooral neerkomt op het afhandelen van klachten. Dat kunnen relatief kleine klachten zijn, zoals overlast door overhangende takken, maar ook grotere zaken zoals omhoogkomende trottoirs of wegdelen door boomwortels. Die klachten koppelt hij vervolgens terug en helpt hij mee op te lossen. "Ik ben het doorgeefluik van buiten naar binnen bij de gemeente", aldus Wim.

Zijn werk is niet altijd vanzelfsprekend geweest de afgelopen jaren. Bij een bezuinigingsronde verdween bijna de gehele buitendienst. "De gemeente wilde de gehele buitendienst afschaffen en het werk uitbesteden. Ik heb toen samen met collega Walter Vingerhoeds een beheerplan geschreven en gepresenteerd aan de gemeenteraad. Dat bracht het college toen op andere gedachten", vertelt Wim ingetogen. Volgens hem was uitbesteding een blunder geweest omdat vooral het onderhouden van bomen specialistisch werk is.

Volgens Wim is de Boxtelaar behoorlijk bezig met het groen en dan vooral met de bomenkap: "80 tot 90 procent van de klachten die ik behandel gaat over bomen en dan vooral over het snoeien of de kap daarvan." Volgens hem is de kap van een boom soms onvermijdelijk omdat die ziek is of omdat er bij het planten onvoldoende rekening is gehouden met de omgeving. Hij verwacht dat het aantal klachten op termijn zal afnemen: "Je ziet dat nu in de wijk Oost veel bomen volgroeid raken en dan voor overlast zorgen. Maar er wordt tegenwoordig al beter mee omgegaan dan vroeger. Bij het planten van nieuwe bomen worden de ervaringen uit het verleden gebruikt en de voors en tegens tegen elkaar weggestreept." Daarom gaat Wim ervan uit dat zijn functie in de komende veertig jaar uiteindelijk minder intensief gaat worden dankzij een afnemende hoeveelheid klachten.

En het kan altijd erger. Wim pakt een foto van zijn vakantie in Frankrijk uit zijn bureaula en begint te vertellen over de wandelingen die hij graag maakt. "Op een bepaald moment kwamen we bij een kastanje onder een overkapping. Dan denk ik bij mezelf: denken jullie nu helemaal niet vooruit?" Zo is Netten toch stiekem overal en altijd een beetje bezig met zijn werk geeft hij toe.

Wim hield zich tijdens zijn loopbaan ook bezig met allerhande schades bij de buitendienst. Het ging dan om het opmaken van schaderapporten met schades waar geen veroorzaker van bekend was bij de gemeente. Dit bracht hem destijds op het idee om een eigen schadebedrijf op te zetten. Zo ver kwam het echter niet. "Ik vond het wel prima bij de gemeente. En bovendien had ik hier zekerheid", verklaart de ambtenaar.

Overigens is het werk dat Wim doet niet geheel zonder risico's: Hij kreeg in de jaren serieuze bedreigingen naar het hoofd geslingerd. De zaak die hem het meeste bijstaat is toen hij bedreigd werd nadat iemand illegaal een boom had gesnoeid en Wim ter plaatse foto's moest nemen. Het leverde hem zo'n serieuze bedreiging op dat hij aangifte moest doen. Volgens de jubilaris is duidelijk te merken dat in de loop der jaren het lontje bij mensen korter is geworden. Daarom worden tegenwoordig ook trainingen aangeboden hoe om te gaan met conflicten. Toch leverde het werk hem volgens eigen zeggen vooral vrolijke gezichten en reacties op. "Vooral als een gevaarlijke situatie, zoals een boom die de stoep omhoog drukt, snel opgelost kan worden", zegt Wim. "Mensen zijn dan natuurlijk blij en opgelucht."

Wat Wim gaat doen als hij over iets meer dan anderhalf jaar met pensioen mag, weet hij nog niet precies. "Ik wandel graag of ga met de caravan weg", vertelt hij. Wat ik ook ga doen, het zal wel iets met de natuur te maken hebben!"

Groene Smoothies - Stap 2

Met mijn vorige column ben ik begonnen met een stappenplan naar een voedingspatroon, waar je gezonder, meer helder en blijer van wordt. De eerste stap was: het leren luisteren naar je lichaam: welke voeding voelt licht, welke voeding zwaar? Wat geeft je energie en wat kost je energie? Ik hoop dat er dingen zijn opgevallen, dat je bent begonnen met het langzaam maar zeker leren kennen van je lichaam en ik hoop dat jullie uiteindelijk beste maatjes worden.

De beste volgende stap is je lichaam laten wennen aan meer gezonde voeding en het verkrijgen van een gezondere smaak. Het radicaal veranderen van je voedingspatroon kan vrijwel niemand lang volhouden. Geef jezelf en je lichaam de tijd om te wennen aan betere voeding en maak steeds kleine stapjes, waardoor je niet meer terug kunt en geloof mij: niet meer terug wilt. Door de kleine stapjes wordt het geen dieet: een soort straf, dat je jezelf oplegt voor een bepaalde tijd, maar een levensstijl en dat is natuurlijk wat we willen: dansend door het leven gaan, letterlijk en figuurlijk!
Deze tweede stap kan naar mijn mening het beste genomen worden met het dagelijks maken van een groene smoothie. Blijf verder gewoon eten, wat je gewend bent, maar maak en drink ook een groene smoothie. Mijn groene smoothierecept onderaan deze column is al door velen beproefd en als zeer lekker bevonden!
Probeer het tenminste 30 dagen en je zult merken dat je drang naar zoet en ongezonde voeding zal verminderen en dat je nog veel meer voordelen zult ervaren, zoals een betere huid, meer soepele gewrichten en een beter gewicht.

Groene Smoothies zijn geroemd door de groene bladgroente. Deze bezitten meer waardevolle voedingsstoffen dan ieder andere voedingsgroep, maar al die voedingsstoffen zitten goed opgeslagen in de cellen van deze planten. Om de waardevolle voedingsstoffen uit die plantencellen te halen, moeten de celmembranen kapot worden gescheurd. We moeten het zeer grondig kauwen tot een romige substantie. We zijn dit tegenwoordig niet meer gewend; goed kauwen. Onze kaken kunnen het vaak niet meer aan om harde vezels te kauwen, en te kauwen, en te kauwen. Het hebben van vullingen, tandprotheses of het missen van tanden maakt het er nog moeilijker op. Een blender is dan ideaal! Die maakt de plantencellen zodanig kapot dat ze tot een romige substantie worden vermalen. Meng er wat fruit bij en het is nog lekker ook. Wat wil je nog meer?! :)

Groene smoothies zijn er in ongelooflijk veel varianten. Je kunt zo creatief zijn als je maar wilt. Je hebt namelijk zoveel verschillende soorten fruit en ontzettend veel soorten bladgroen, en het bladgroen smaakt meestal beter en minder bitter door de combinatie met (zoet) fruit. Een veel gebruikte en goede verhouding in groene smoothies is 1:3; één eenheid fruit met drie eenheden bladgroen. Maar dat kan vrij bitter uitpakken, zeker wanneer je nog niet aan groene smoothies gewend bent. De bitterheid ligt voornamelijk aan het bladgroen dat je gebruikt. Spinazie is bijvoorbeeld meer bitter dan postelein of boerenkool. Wanneer je pas begint met het maken van groene smoothies zou ik meer fruit gebruiken.

Mijn dagelijks recept voor vier porties Groene Smoothie.
Ingrediënten:
• 2 bananen
• 2 avocado's
• 3 handenvol bladgroen
• 200 ml kokoswater
• 1 tl spirulina (optioneel)

Bereiding: Doe alles in de blender en blenden maar tot het heerlijk romig en prachtig groen is! :)

TIP: Nogmaals, dit is je kans om heerlijk creatief te zijn. Kies het fruit uit dat je lekker vindt en vind er bladgroen van het seizoen bij. Nu is het nog net het seizoen voor spinazie en postelein, maar al snel zullen er ook weer raapstelen zijn en kropsla.

Met smakelijke groet,
Tamara

Mijn Mooi Boxtel: winnaar Toon Vertier-cheque Bas van Geffen

Foto: Bas van Geffen

Voor mij is 'Mijn Mooi Boxtel' het oude zwembad, het Leijseven. Als visser breng ik er regelmatig een dagje door aan de waterkant en daar is veel te zien. Met de populatie ijsvogeltjes gaat het goed in Boxtel, hier een foto van een gezinnetje dat gezamenlijk op jacht gaat. Ze vliegen hier vlak voor de bomen achter Restaurant Molenwijk.

Uniek Mode is uniek en persoonlijk

(Vlnr) Monique Smeulders, Mieke Lemmers, Inge Lemmens, Daniëlle van Nooij Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Uniek Mode zette vrijdagochtend trouwe klanten Inge (34) en Mieke (61) Lemmens in het zonnetje. Het team, bestaande uit Danielle, Monique en Anja, benadrukt hiermee dat Uniek Mode persoonlijk is. Mieke en Inge zijn moeder en dochter. Dit geeft ook een mooi beeld van de collectie van Uniek Mode. Uniek is namelijk voor alle meisjes, vrouwen en dames die er goed uit willen zien.

Volgens medewerkster Daniëlle van Nooij zijn moeder en dochter Mieke en Inge het voorbeeld van hoe Uniek klanten uit verschillende leeftijden kan bedienen. "Wij wisselen de collectie iedere drie weken, omdat de winkel in Boxtel vrij klein is. De winkel van Uniek in Reusel is vijf keer groter, door daarmee kleding uit te wisselen hebben we regelmatig wat nieuws in de winkel hangen", legt Daniëlle uit.

Uniek Mode is 48 jaar geleden ook in Reusel begonnen. Na een jaar kwam daar de vestiging aan de Rozemarijnstraat in Boxtel bij. "Ik ben zelf ook begonnen in Reusel, maar werk ondertussen alweer drie jaar in Boxtel", vertelt Daniëlle. Zij is (mede)verantwoordelijk voor inkoop van de collecties die in de winkel hangen.

Inge en Mieke waren blij verrast met het ontbijtje. Beiden zijn trouwe klanten van de winkel. "Vooral de persoonlijke service staat me aan", vertelt Inge. "Ik ben een keer met mijn moeder meegegaan toen ik een jaar of zeventien was." Sindsdien is Inge vaste klant bij Uniek Mode. Op de vraag hoe vaak zij kleding kopen in de winkel antwoorden Inge en Mieke in koor: "We lopen meestal wel iedere maand een keer naar binnen!" Volgens Inge lopen de dames dan meestal weer met iets nieuws mee naar buiten. Erg duur is dat volgens haar niet: "Mensen denken dat Uniek super duur is, maar dat valt wel mee."

Uniek probeert, naast met ontbijtjes, de trouwe klanten te blijven verrassen. Zo is er aan het begin van het seizoen altijd wat leuks te doen of te krijgen in de winkel. Volgens Daniëlle is dat ook de kunst van het ondernemen; altijd iets onverwachts blijven doen.

Moeder en dochter zijn blij met de persoonlijke service. De vergelijking wordt gemaakt met een kapper. "Zoals die je haar kent, zo kennen zij je kledingstijl. Je kunt er bijna met je ogen dicht op vertrouwen dat je goed kledingadvies krijgt", vertelt Inge. "En als er iets mis is met de kleding, wat natuurlijk altijd kan, dan wordt daar nooit moeilijk over gedaan als je terugkomt in de zaak." Mieke valt haar bij: "Ook als we geen ontbijtje hadden gekregen hadden we graag ons verhaal willen doen over Uniek. Wij zijn tevreden klanten."

Inge en Mieke kopen soms ook dezelfde kleding. Volgens haar loopt haar moeder meestal eerst met iets leuks rond en koopt zij het dan in een andere kleur. Daniëlle haakt lachend in: "Vroeger was je oud als je 50-plusser was, maar dames op leeftijd worden ook steeds vlotter."

Beide dames zijn echte ambassadeurs voor de modezaak. Ze dragen beiden kleding die ze bij Uniek hebben gekocht, net als Daniëlle. "Zo kan ik ook mijn eigen collectie presenteren", licht ze toe. Uniek Mode verkoopt enkel dameskleding, dus geen kleding voor mannen of kinderen. Toch is iedereen welkom in de winkel. Inge: "Mijn man vindt het nooit erg om mee te gaan, want hij kan er rustig zitten en krijgt een bakje koffie aangeboden."

Manueel Therapie bij kinderen

Een Kinder manueeltherapeut die je baby of kind kan behandelen. Kun je je hier iets bij voorstellen?

Stel je baby slaapt slecht, huilt veel of krijst heel hoog, heeft een voorkeurshouding of overstrekt veel, heeft een kale plek op het achterhoofd en huilt bij aan- en uitkleden. Dan zou het kunnen zijn dat de baby nekpijn heeft. Bij baby's kunnen nekpijn en het niet goed kunnen bewegen van de nek, ontstaan tijdens de geboorte en met name bij een zware bevalling. Het hoofdje is al ingedaald in het bekken van de moeder en de samentrekkende baarmoeder geeft via weeën veel druk op het lijfje en nekje van de baby. De druk op het babynekje wordt nog groter als de baby wordt geboren als sterrenkijkertje of als er veel getrokken wordt aan het hoofdje zoals bij een tang/vacuümverlossing.

Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor deze symptomen maar je merkt als ouder dat je baby niet goed in zijn vel zit, een hoge spierspanning heeft, je baby niet makkelijk te troosten is of je baby zelfs niet bij je wil knuffelen, juist omdat zijn of haar nekje vastzit.

Vaak verloopt de motorische ontwikkeling anders en gaat de baby 'billen schuiven' in plaats van 'tijgeren'. Het kindje begint vaak al vroeg met lopen omdat het kindje dan zijn hoofdje niet meer tegen de zwaartekracht hoeft op te tillen en het staan of lopen minder belastend voor de nekwervels is. Soms heeft het kindje een slecht evenwicht, struikelt veel, is snel moe en wordt gauw driftig. Het lijkt weinig slaap nodig te hebben en wordt wakker met hoofdpijn, kan zich wegens de hoofdpijn niet goed concentreren op school en is een onzeker, onrustig kind dat veel aandacht nodig heeft.

Kinder manuele therapie heeft niet voor alle problemen een oplossing, maar kan bij bovengenoemde symptomen vaak al met een paar behandelingen verlichting geven.

Binnen een paar behandelingen weten we al of het effect heeft, en het is veilig. De Kinder manueeltherapeut werkt vaak samen met een kinderfysiotherapeut. De baby wordt voorzichtig aan het nekje behandeld. Dat gebeurt door zacht het nekje te bewegen en het daardoor te ontspannen. De kinderfysiotherapeut ondersteunt bij de motorische ontwikkeling. Deze samenwerking is belangrijk, omdat de kinderfysiotherapeut de specialist is om de motorische ontwikkeling van je baby of kind te beoordelen. Vanaf september 2016 zal deze samenwerking nog makkelijker voor je worden, dan zitten Kinderfysiotherapie Boxtel en wij in hetzelfde pand, namelijk in het Ursulagebouw.

Wil je meer informatie of een afspraak maken bij een Kinder manueeltherapeut?

Neem contact op met Fysio Sluijters en vraag naar Yvonne Auditor.

Economieleerlingen BHC negende bij Skills Talents-wedstrijden

Neeltje Jans - Provincieteam de Brabant Bulls, met daarin drie leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) in Boxtel, heeft afgelopen donderdag twee medailles gewonnen tijdens de nationale finale van Skills Talents. Dit zijn de teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo'ers. In Deltapark Neeltje Jans in Zeeland streden 303 leerlingen om Nederlands kampioen te worden in hun vakrichting. Er waren elf vakwedstrijden die aansluiten op het vmbo, zoals voertuigentechniek, ICT, economie en tuinaanleg.

De prijsuitreiking bestond uit twee categorieën: die van 'beste provincieteam' en die van 'beste school per wedstrijdrichting'. De gouden medaille ging naar provincieteam de Zuid-Holland Hawks.

Alle wedstrijddeelnemers moesten samen een fictieve tv-studio runnen. De vakteams hadden ieder een eigen taak. De bloemisten zorgden voor een kleurrijke aankleding, de acteurs werden gestyled door het team van zorg en welzijn, de elektrotechnici regelden het licht en geluid, de horeca-crew zorgde voor de catering en de vormgevers maakten een promo voor het televisieprogramma. "Mooi om hier veelbelovend talent uit het hele land te zien. Er zijn hier jongens en meiden van indrukwekkend niveau. Ik voorzie een mooie toekomst voor hen", aldus Eddy Kerkhove, docent bij mbo-school Scalda.

Skills Talents
Dit kampioenschap wordt georganiseerd om de passie voor vakmanschap te stimuleren, het beroepsonderwijs te promoten én jongeren een bijzondere leerervaring te geven. Deze elfde editie van Skills Talents is gerealiseerd met ondersteuning van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken en vele partners uit het onderwijs en bedrijfsleven. De finale is tot stand gekomen in samenwerking met mbo-school Scalda en het Zeeuwse bedrijfsleven.

Een overzicht van alle deelnemende scholen en uitslagen vindt je op www.skills-talents.nl/wedstrijduitslagen.

Guus Bekooy

Foto: Cock Stam

Wie kent hem niet? Guus Bekooy werkte 42 jaar voor Philips. Hij begon daar als tekstschrijver voor marketing en communicatie, maar groeide er uit tot de persoon die eind vorige eeuw zorg droeg voor alle communicatie van de Nederlandse tak van het megaconcern en een grote invloed had op de beeldvorming van de onderneming en haar producten. Later is hij zich ook gaan richten op het maken van films en documentaires, onder andere voor (vak)onderwijs, de gemeente Boxtel en Omroep Dommelland. Hoe is het nu met hem?

Guus is een geboren en getogen Haarlemmer, waar hij in 1937 ter wereld kwam in een ondernemersgezin. Zijn ouders hadden een fijnwasserij die zich specialiseerde in boorden en overhemden. Guus heeft daar af en toe ook meegewerkt, bij voorbeeld door met de transportfiets de kleding te bezorgen. Kort na de bevrijding raakte de 7-jarige Guus gewond toen hij een vlaggenstokje in zijn oog kreeg, waardoor hij eenzijdig blind werd. Als gevolg daarvan heeft hij nooit veel aan sport kunnen doen en kreeg hij meer interesse in het soort activiteiten dat je binnen doet.

Al vroeg bleek dat hij aanleg had voor veel verschillende vakken op school, en dat was wat hem in eerste instantie naar Brabant bracht. "Ik ben een gamma-figuur, zoals dat heet. Alfa-mensen zijn vooral van de talen, beta's van de techniek en de wetenschap, maar ik heb het altijd allebei interessant gevonden. Toch koos ik in eerste instantie voor de techniek. Ik ging na mijn HBS-B radiotechniek studeren. Tegenwoordig zou je dat elektronica noemen, maar het was eind jaren 50 dus de transistor kwam nog maar net opzetten, laat staan de computer. Tijdens die (avond)studie besloot ik te gaan solliciteren voor een tijdelijke baan overdag bij Philips Service in Amsterdam. Personeelzaken raadde me aan om niet in de techniek te gaan, maar in Eindhoven te gaan werken in de technische publiciteit. Zeker in die jaren was het erg zeldzaam dat iemand zowel de technische kant beheerste als in staat was om een goed verhaal neer te zetten, dus waren ze naarstig op zoek naar mensen voor het schrijven van technische handleidingen en marketing."

Hoewel hij begon als een simpele tekstschrijver, ging Guus zich al snel verder ontwikkelen in doelgerichte communicatie, marketing en bedrijfskunde. "Ik heb bij Philips een hele dynamische loopbaan gehad. Ik heb er 42 jaar gewerkt, maar geen twee dagen waren ooit hetzelfde. Waar ik me vooral in ging specialiseren is de doeltreffendheid waarmee je je boodschap naar de doelgroep kunt overbrengen. Je kunt iets vertellen, iets laten zien, maar het beste van alles is eigenlijk om het die persoon zelf te laten beleven. Beeldvorming is ook heel belangrijk. Philips was altijd een merk dat heel dicht bij de mensen stond. Dat als het ware naast je op de bank zat. Maar toen de onderneming begin jaren 90 financieel in de problemen kwam, zag je dat mensen ineens ook de producten niet meer vertrouwden. Toen bedachten we de Philips Roadshow, om zo ons bedrijf en de producten naar de mensen toe te brengen en ze die echt te laten ervaren. Iets anders waar ik in die tijd aan gewerkt heb, is het gedenkboek voor het 100-jarig bestaan. Dat heb ik op me genomen toen het helemaal mis dreigde te gaan. Het is een boek geworden met heel veel foto's. Zo'n gedenkboek ga je niet van begin tot eind lezen. Maar als je op iedere pagina interessante foto's zet, verleid je mensen om de bijbehorende tekst te lezen, en dan het stukje ernaast, en dan hebben ze uiteindelijk het hele boek 'vleksgewijs' bekeken én gelezen."

Hoewel zijn werk voor Philips hem uitstekend beviel en veel voldoening gaf, is Guus ook altijd zijn eigen ding blijven doen. Eerst fotografie en later film zijn altijd zijn passie geweest. Een van zijn projecten heeft hem zelfs heel even wereldberoemd gemaakt. "Tijdens mijn studie reclame moest ik een proefschrift maken. Omdat een van mijn zussen in een Clarissenklooster zat, bedacht ik dat het wel leuk zou zijn om uit te werken hoe je dat naar buiten toe zou kunnen laten zien. Wat er precies binnen zo'n besloten klooster gebeurde, dat wist eigenlijk niemand in die tijd. Dus bedacht ik een fotoboek 'Vrouwen in Habijt' waarin ik het dagelijkse leven binnen een slotklooster zou laten zien en publiciteit via de pers kon genereren. Ik was niet van plan het echt te maken, voor het proefschrift was het plan voldoende, maar nadat het proefschrift af was en ik cum laude geslaagd was, zei de abdis: 'Ok, goed plan, laten we het gaan doen.' En ze wilde ook per se dat ik het boek zelf zou gaan maken. Dus ben ik een tijd lang bezig geweest om daar foto's te maken en een spraakmakend boek samen te stellen. Nog voordat het boek in 1963 uit was stonden we al in alle kranten en het is een enorme hit geworden, ook internationaal. Heel de collectie is nu onderdeel van het Museum voor Religieuze Kunst in Uden."

Nadat Guus bij Philips met pensioen ging, is hij eerst nog een aantal jaren als zelfstandig communicatie-adviseur gaan werken, onder andere voor het Rode Kruis. Maar hij richtte zich vooral op het maken van films en documentaires. "Het begon als gewone vakantiefilmpjes, maar toen kreeg ik steeds meer verzoeken om voor anderen ook films te maken. Geleidelijk ben ik me wat meer gaan richten op maatschappelijk interessante onderwerpen, zoals gezondheid, de Tweede Wereldoorlog en het Boxtels Heilig Bloedwonder. Dat doe ik bij voorkeur op onafhankelijke basis zodat ik zelf eigenaar blijf van mijn materiaal. Momenteel doe ik onder andere de keukentafelgesprekken met Josephine van Horen voor Omroep Dommelland en ben ik met een werkgroep bezig met een film over de Sint Petrusbasiliek. En voor de toekomst heb ik nog veel meer plannen."

Paaseieren zoeken op De Kinderboerderij en de Geitenwei

Foto: Cock Stam

Boxtel - Bij het paasfeest kan natuurlijk het zoeken van paaseieren niet ontbreken. Dat gebeurde dit weekend dan ook volop op de Geitenwei en bij De Kinderboerderij.

Eerste paasdag konden kinderen hun lol op bij De Kinderboerderij. Daar werden de bloempotten, struiken en alle hoeken en gaten van de hokken en gebouwen doorzocht. De kinderen deden extra hun best want de vinders van een gouden ei mochten een prijs komen ophalen. Later mochten de kinderen ook nog 'gewone' kippeneieren versieren tot heuse paaseieren.

Foto: Cock Stam
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Tweede paasdag konden de kinderen uit de wijk Selissen op hun beurt op de Geitenwei terecht. Daar mochten zij paaseieren zoeken langs een parcours. Ook hier waren prijzen te winnen voor de speurneuzen die een gouden of zilveren ei wisten te vinden. De paashaas was ook op de Geitenwei met wat lekkers voor alle speurders. Nadat zij klaar waren met zoeken was er nog de mogelijkheid om te knutselen.

Luchtpost uit Frankrijk: Kim Gérardin-Smits

Foto: Kim Gérardin-Smits

Paasweekend in Parijs

Met Pasen waren we dit jaar thuis, in ons huis in de voorstad van Parijs. Mijn ouders kwamen op bezoek en we hebben er een gezellig weekend van gemaakt. Op zaterdag zijn we met de kinderen naar het beroemde Musée du Louvre geweest. Mijn dochter was voornamelijk geïnteresseerd in de voorwerpen uit Egypte en we hebben dus lekker door de diverse zalen gewandeld waarin we beelden, voorwerpen, sarcofagen en zelfs een echte mummie konden bewonderen. Indrukwekken zo'n mummie in het echt ! We hebben natuurlijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Venus van Milo te bekijken en even langs Mona Lisa te wandelen. Natuurlijk konden we niet om de twee Rembrandt portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit heen! Deze twee schilderijen zijn door Frankrijk en Nederland gekocht voor een totaalbedrag van 160 miljoen euro en zullen om en om te bewonderen zijn in beide landen.

Op eerste paasdag ben ik met mijn man naar het concert van Guus Meeuwis geweest in het beroemde Olympia theater in Parijs. Guus hield daar twee concerten en het was fantastisch. Oude bekende nummers werden gezongen maar ook nieuwe nummers die ik wat minder goed ken, maar net zo mooi vind. Youp van het Hek kwam ook nog even langs voor een enkele grappen en een paar liedjes met Guus. Het was leuk om zoveel Nederlanders bij elkaar te zien in dat typische Franse theater, waar het meters bier regende! Ik denk dat ze daar nog nooit zoveel bier hebben moeten tappen! Ook in het restaurant La Capucine, schuin tegenover het theater, zaten vele Nederlanders, voor het concert, een avondmaal te nuttigen tussen 18.00 en 20.00 uur, een tijdstip waarop een doorsnee Fransman nog niet eet. In het restaurant alleen maar Nederlanders en zelfs het liedje Brabant van Guus! Ik voelde me op dat moment echt even thuis in Brabant…

Kim Gérardin-Smits

Foto: Heemkundekring Boxtel

Katholieke Kinderzending in het bisdom Haarlem. Diocesaan Bureau Prinsengracht 752 Amsterdam. Koloniehuis St. Antonius Boxtel. 'Op het Brabantsch Duin'. Het huidige Lindenlust. Dit gebouw wacht een andere bestemming of sloop.

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

D66

Foto: D66

Het debat in Boxtel gaat over…

Het publieke debat in Boxtel werd de afgelopen weken gedomineerd door parkeren. Parkeren vormt ook een rode draad in het politieke debat van de afgelopen jaren. Op zich niet vreemd aangezien parkeren wordt verbonden met een zeer tastbaar en kwetsbaar onderdeel van de economie: 'winkels'. Leegstand is voor iedereen zichtbaar en 'winkelen' vormt voor delen van de bevolking een aangenaam tijdverdrijf. Parkeren is waarschijnlijk ook een aantrekkelijk onderwerp omdat het groepen mensen direct in de portemonnee raakt en omdat je er zonder al te veel technische kennis gemakkelijk over kunt meepraten.

Bij het schrijven van dit stukje voor DeMooiBoxtelKrant moet de raadsvergadering van dinsdag nog plaatsvinden. Parkeren staat niet op de agenda, maar zal ongetwijfeld aan de agenda zijn toegevoegd. Het zal dan met name gaan over het vergunningparkeren, maar ongetwijfeld komt ook het betaald parkeren in het winkelgebied hierbij aan de orde. Dit is overigens een goede zaak omdat hiermee de politiek reageert op geluiden uit de samenleving en waar mogelijk en nodig besluiten bijstelt.

Eigenlijk zou één van de hoofdonderwerpen van de raadsvergadering de kadernotitie moeten zijn. Hierin stelt de gemeenteraad algemene kaders vast voor de gemeentelijke begroting van 2017 (besturen is vooruitzien). In zo'n 'kadernotitie' geeft de raad met name aan wat ze belangrijk vindt. Hoewel het niet met zoveel woorden wordt gezegd, hebben de onderwerpen die niet in de notitie staan daarmee vaak minder prioriteit. Eén van de onderwerpen die prominent in de notitie wordt genoemd is 'PHS en flankerende maatregelen'. Dit betekent zoveel als dat er meer treinen gaan rijden, spoorovergangen worden gesloten en daardoor maatregelen moeten worden genomen om verkeersproblemen tegen te gaan.

De verbindingsweg tussen Ladonk en de Kapelweg (VLK) is een centraal onderdeel van dit project. De realisatie van deze weg heeft nog een lang traject te gaan. Als echt alles meezit is het in 2021 klaar. Maar er ligt ook een potentiële bom onder de weg: de Programmatische Aanpak van Stikstof. Omdat de weg in de buurt ligt van kwetsbare natuur (de Kampina) zou het kunnen zijn dat het verkeer op de nieuwe weg voor meer uitstoot zorgt dan is toegestaan. Los van het feit dat deze regels Boxtel kunnen dwingen om de plannen aan te passen of te schrappen, zou een duurzame gemeente als Boxtel het belang van natuur ook zwaar moeten meewegen. Ondertussen is het probleem van de bewoners van Kalksheuvel de komende jaren nog niet opgelost. Serieus werk maken van een vrachtwagenverbod in deze buurt is dan ook nog steeds hard nodig.

VVD

Foto: VVD

Ofschoon de wereld om ons heen geconfronteerd wordt met dreiging van terrorisme waarvan talloze mensen het slachtoffer worden, lijkt het nieuws van alledag in Boxtel om de parkeerregulering te draaien. Over dit onderwerp heb ik de vorige keer al geschreven dus nu andere zaken uit de actuele lokale politiek.

Op korte termijn komen er belangrijke onderwerpen op ons af. Zo hadden we vorige week een bijeenkomst in het Provinciehuis voor raadsleden uit onze regio over PAS (Programmatische Aanpak Stikstof). Diezelfde dag was er in Boxtel 's avonds een Beeldvormende Bijeenkomst voor de raadsleden, burgers en ondernemers over dit onderwerp.
De aanpak van stikstof is een ingewikkeld verhaal en lijkt de gemiddelde inwoner ook niet zo te boeien. Heel begrijpelijk! Bovendien is het een maatregel die landelijk is vastgesteld met nog eens extra aanvullende maatregelen vanuit de provincie. Daar kunnen we dus niets aan veranderen.

Nu hebben we enerzijds het geluk dat we omgeven worden door prachtige natuurgebieden, maar anderzijds geeft dit enorme belemmeringen voor tal van ontwikkelingen die belastend zijn voor het behoud ervan. Een zwaar overbelast natuurgebied is onder andere de Kampina, waardoor wij te maken hebben met verzwaarde maatregelen vanuit onze provincie. Voor Boxtel betekent dit, dat we nog veel zorgvuldiger moeten omgaan met onze keuzes voor gewenste ontwikkelingen, zoals uitbreiding en vestiging van nieuwe bedrijven, woningbouwprojecten en wegen. Dit betekent dus, dat we niet zomaar onbeperkt alles kunnen realiseren wat we graag zouden willen. Er zullen dus bewuste keuzes gemaakt moeten worden om onze kansen optimaal te benutten. Een probleem/onderwerp met grote politieke verantwoordelijkheid, dat zowel onze burgers, de agrarische sector als de economische ontwikkeling raakt.

Een ander actueel onderwerp is de nieuwe invulling van De Kleine Aarde.
Er zijn prachtige plannen ingediend. Nu is het zaak deze naast elkaar te leggen en goed te beoordelen op de vooraf vastgestelde criteria. De Kleine Aarde heeft van oudsher veel betekenis voor Boxtel en wordt door velen gekoesterd om uiteenlopende redenen. Het is zaak dat de ideologie voortgezet wordt en dat het concept zo breed mogelijk gedragen wordt. Wederom een verantwoordelijke en zorgvuldige keuze, die de Gemeenteraad moet maken.

Ook in het probleem voor de opvang van vluchtelingen moet Boxtel verantwoordelijkheid nemen. In tegenstelling tot veel andere plaatsen vervult Boxtel in deze een voorbeeldrol. De voltallige raad heeft het college van burgemeester en wethouders opgedragen ruimhartig en sociaal deze taak op ons te nemen. Zoals inmiddels landelijk bekend heeft onze burgemeester Mark Buijs aangegeven dat wij staan voor kleinschalige opvang met onmiddellijke integratie. In Boxtel krijgen vluchtelingen direct een gezicht en horen erbij.
Wij zijn ervan overtuigd dat deze manier voor alle partijen de beste kansen biedt.


Informatieavond Woningbouw Roderweg-Hamsestraat Liempde

Liempde - Het Dorpsberaad Liempde organiseert op dinsdag 5 april aanstaande een informatieavond over de voorgenomen woningbouw aan de Roderweg-Hamsestraat in Liempde. De informatieavond is open voor alle geïnteresseerden en belanghebbenden. Tijdens deze bijeenkomst zal de gemeente Boxtel kort de stand van zaken rondom deze beoogde bouwlocatie toelichten en zal het Dorpsberaad geïnteresseerden oproepen zich aan te melden voor een te formeren klankbordgroep.

Eind 2015 kondigde wethouder Peter van de Wiel concrete plannen aan voor de beoogde bouwlocatie aan de Roderweg-Hamsestraat. De gemeente ziet in het vervolgtraject een rol voor een klankbordgroep weggelegd.

Het Dorpsberaad Liempde wil in samenwerking met de gemeente Boxtel alle inwoners van Liempde en geïnteresseerden informeren over de huidige stand van zaken en de rol van de klankbordgroep. Het Dorpsberaad zal deze klankbordgroep voorzitten. Deze groep is toegankelijk voor alle belanghebbenden zoals voor- en tegenstanders, geïnteresseerden in een woning op deze locatie en omwonenden.

Geïnteresseerden voor deelname in de klankbordgroep kunnen zich aanmelden via info@dorpsberaadliempde.nl onder opgave van reden tot deelname.

De inschrijving sluit op 12 april 2016, waarna het Dorpsberaad de samenstelling van de groep bekend zal maken. De klankbordgroep biedt ruimte aan 10-12 personen. Bij een te grote belangstelling zal het Dorpsberaad een evenwichtige klankbordgroep samenstellen.

De informatieavond wordt gehouden in de grote zaal van De Kloosterhof in Liempde. Het programma begint om 20:00 uur (zaal open vanaf 19:45 uur) en is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
31-03 Keefheuvel e.o.
01-04 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
01-04 Kalksheuvel
02-04 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
05-05 Kerkeind
06-04 Lennisheuvel
06-04 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak        

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 13

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Prins Bernhardstraat 19 realiseren erfafscheiding van gegalvaniseerd betongaas in combinatie met de huidige erfafscheiding.
Bosscheweg 56 realisatie nieuwe opgang voor bereikbaarheid eerste verdieping
Prins Hendrikstraat 62 wijzigen gevels en plaatsen nieuwe luifel

Verleende omgevingsvergunningen
Achterberghstraat 15 bouwen woning
De Hoef 5 verplaatsen houten pui op begane grond
Meulekensweg 2 vervangen garagedeur in voorgevel door 2 kozijnen
Steegstraat naast huisnummer 7 plaatsen ondergrondse afsluiter in betonnen bak voorzien van een gebouw

Besluit aanwijzen van de volgende gronden als gemeentelijk (archeologisch) monument
Bij De Prangen
Rondom kasteel Stapelen

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Koffiefilter

Facebook. Feestboek. Fake book. In den beginne was het een prachtig idee. Een middel om met mensen over de hele wereld contact te kunnen maken. Ook met vrienden op Aruba. Ik vraag me af hoeveel mensen in Boxtel vrienden hebben op Aruba. Ik heb ze helaas niet, maar als iemand nog leuke mensen kent op Aruba dan houd ik me aanbevolen. Dan kan ik hun foto's liken op het zonovergoten strand en zij mijn foto's in de regen. Natuurlijk zijn mijn foto's voorzien van een filter en ik weet zeker die van hun ook. Mijn filter zal wat geler zijn dan die van hun, aangezien het daar de hele dag 34 graden is. Vooralsnog troost ik me met de gedachte dat mijn 'vriendengroepje' op Facebook dezelfde weersvoorspellingen hebben als ik. Gedeelde smart is immers halve smart.

Facebook is allang niet meer om wereldwijd je netwerk te onderhouden. Het is inmiddels een veredelde etalage geworden. Een etalage waarin ik kan lezen dat mijn buurvrouw lekker peperkoek heeft gegeten bij een andere buurvrouw. Of dat de vriendin van een vriend van mijn tante zich niet zo heel lekker voelt na het Indische eten van gister. Ik vind het ook enig om te weten dat mijn achternicht nieuwe schoenen heeft gekocht en dat haar dochter alweer een mierennest in huis heeft bivakkeren. Waarom willen we toch zo graag iedereen deelgenoot maken van onze dagelijkse beslommeringen?Omdat we op Facebook allemaal iemand zijn. We hebben vrienden, doen alleen maar leuke dingen en we zijn altijd blij.

Ook ik maak me hier schuldig aan. Toen ik pas badend in het zweet van de koorts in bed lag, met een gezicht zo wit als mijn T-shirt en dikke wallen onder mijn ogen dacht ik niet; zal ik even een gezellige foto posten op Facebook? Ik had het wel willen doen, gewoon om te kijken hoe mensen zouden reageren. Denk dat mensen me meteen ontvriend hadden omdat ik meer leek op een mislukte clown dan op mezelf. Vroeger maakte je een foto met een polaroid als je naar het strand ging. Tegenwoordig gaan we naar het strand om een selfie te kunnen maken zodat we die kunnen posten op Facebook. Of moet ik zeggen beachie? Ik wil het niet, maar toch is het verslavend. Het eerste dat ik doe als ik opsta is mijn Facebook openen. Ik vergeet voor het gemak even goedemorgen te zeggen tegen mijn man. Ik moet namelijk echt even lezen dat vriendinnen van vroeger gister een vrijgezellenfeest hadden met heel veel wijn. Dat de ex-vriend van een ex-collega boos is omdat zijn voetbalclub heeft verloren.

Helaas hebben ook alle postorderbedrijven de weg gevonden naar mijn Facebook en in een zwak moment ga ik toch weer voor de bijl. Ik wandel van mijn bed naar mijn bad en daar struin ik vrolijk verder op Facebook. Goh, wat is iedereen toch gelukkig in mijn Facebookwereld en de mensen zijn zo knap. Je zou er bijna een complex van krijgen. Godzijdank weet ik nog hoe mensen er zonder filter uitzien, maar de nieuwe generatie kent alleen nog maar filters. En kusmondjes, voor de perfecte selfie met selfiestick. Als ik dat probeer zie ik eruit als een goudvis die snakt naar vers voer. Gelukkig weet ik na mijn badsessie dat Rafael van der Vaart een handbalbabe aan de haak heeft geslagen en dat Temptation Island nep blijkt te zijn. Nu kan de dag beginnen. En als ik dan mijn eerste kopje koffie van de dag hoor pruttelen in mijn koffiezetapparaat denk ik: Weg met die filters. Word je alleen maar onzeker van. De enige, echte filter in je leven die je niet kan missen is toch echt de koffiefilter. Maakt je niet mooier, maar wel een stuk gezelliger!

Imkervereniging Sint-Ambrosius trakteert vanwege 250-jarig bestaan

Boxtel - Onder het motto 'wie jarig is trakteert' geeft imkervereniging op 17 april Sint-Ambrosius vijftig bijenbomen weg ter ere van haar 250-jarig bestaan. Ze moeten op vijftig plekken in Boxtel en Esch uitgroeien tot rijke voedselbronnen voor bijen, vlinders en hommels.

De cadeau-actie hangt samen met de planten- en bijenmarkt in Boxtel. Die wordt vanwege het jubileum van Sint-Ambrosius extra groot dit jaar. Tuinbezitters die een gratis boom willen hebben, moeten zich vooraf aanmelden. Zij kunnen dan een exemplaar ophalen op 17 april, als ze tenminste bij de eerste vijftig belangstellenden zitten.

De bijzondere traktatie is bedacht door Ambrosius-lid Han Goossens. Hij wil zo ook een impuls geven aan de biodiversiteit in Boxtel en Esch. Goossens: "Veel mensen weten wel dat bijen het moeilijk hebben tegenwoordig. Een van de oorzaken is de achteruitgang van de biodiversiteit. Vooral in de zomer, wanneer de bijen geboren worden die de winter moeten overleven, is er te weinig te eten voor ze. Nadat de linde gebloeid heeft, is er eigenlijk bijna geen voedsel meer te vinden voor allerlei bijen, hommels en vlinders."

Elke tuinbezitter kan een beetje bijdragen aan een oplossing hiervoor. Door een boom of struik te planten die pas bloeit als de laatste linde hiermee klaar is zijn bijen, hommels en vlinders al flink geholpen. Dit geldt voor de bijenboom (Tetradium daniellii). Die bloeit in juli en augustus en bevat een grote hoeveelheid nectar en stuifmeel. Stuifmeel is erg belangrijk voor jonge bijen omdat het eiwit bevat waarvan ze goed kunnen groeien. De nectar kunnen ze opslaan voor het winterseizoen zodat ze dan beter voer hebben dan de suiker die ze bijgevoerd krijgen door de imker.

De bijenboom heeft volgens Goossens ook tuinbezitters veel moois te bieden: "Het is een prachtige boom met een luchtige kroon. Het blad is aan de bovenzijde glanzend donkergroen en aan de onderkant grijsgroen. De boom bloeit met geelwitte tot lichtroze bloemen in pluimen die zoetgeurend zijn. Na de bloei komen er roodbruine zaaddozen die de boom gedurende de nazomer een fraaie kroon geven, voordat het blad in oktober een goudgele herfstkleur krijgt."

De bijenboom kan volgens Goossens in veel tuinen passen. Onder gunstige omstandigheden kan de boom wel acht tot soms zelfs tien meter hoog worden. Maar ook als heester, of zelfs windscherm kan de bijenboom uitstekend dienen.

Wie belangstelling heeft voor een bijenboom kan zich per mail melden bij jmgoossens@kpnmail.nl. Uitgifte van de bomen volgt op 17 april op de bijenmarkt in Boxtel en gaat in volgorde van binnenkomst van de mail. Er zijn 50 bomen beschikbaar.

Brandweer blust brand op balkon De Regent

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - De brandweer is zondagavond uitgerukt voor een buitenbrand op het balkon van een appartement in het complex De Regent aan de Octogoon, op de hoek van de Brederodeweg met de Hobbendonkseweg. Het vuur woedde op de derde verdieping van het appartementencomplex, dat uit voorzorg geheel werd ontruimd. Alle bewoners werden buiten op straat opgevangen.

Voorafgaand aan de jaarvergadering poseerden de aanwezige leden (31 van de 51) zaterdagochtend voor de bijenhal in park Molenwijk. Foto: Hans Vlaming/Ambrosius Boxtel

De hoogwerker uit 's-Hertogenbosch kwam eveneens ter plaatse maar werd niet meer ingezet. Het Boxtelse korps bestreed het vuur van beneden af en heeft later die avond vanuit het appartement de vuurhaard nog nageblust. Er vielen geen gewonden bij de brand. Waardoor het vuur ontstaan is is op dit moment nog niet bekend.

Burgemeester sluit drugspand aan De Hoef

Boxtel - Burgemeester Buijs heeft afgelopen donderdag een woning aan De Hoef in Boxtel voor drie maanden gesloten. Op 10 maart werd in een slaapkamer van de woning een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De sluiting is de zevende dit jaar.

In een slaapkamer van de woning is op 10 maart een hoeveelheid van 271 hennepplanten geruimd. Hiermee komen openbare orde en volksgezondheid in het gedrang. Met de sluiting voor de duur van drie maanden wil burgemeester Buijs naar de buitenwereld een signaal afgeven dat deze woning niet (langer) als verkoop-, aflever- of opslagadres voor drugs kan worden gebruikt en wil de burgemeester verder de verstoring van het woon- en leefklimaat van Boxtel voorkomen.

Handbal

Programma HCB '92 2-4 april
2 april (thuiswedstrijd De Braken)
HCB'92 D1-Bedo D1                                 10.40
3 april (uitwedstrijd Raamsdonksveer)
HMC DS4-HCB'92 DS2                         11.00
3 april (uitwedstrijd Bladel)
Saturnus DS2-HCB'92 DS1                 11.15
4 apr (thuiswedstrijd Pius X Liempde)
HCB'92 recr-Leende recr                         20.00

Biljarten

Uitslagen Wapen van Liempde:
VIOS/van Esch Biljarts-WvLiempde/RegioBank         2-6
WvLiempde/RegioBank 2-BV `t Ivoor 3                         25-26
De Straat 1-WvLiempde/RegioBank 3         29-22

Uitslagen 't Ivoor 21 tot en met 24 maart
Libre:
BV De Helftheuvel 2-'t Ivoor 2                 29-22                                        
't Wapen van Liempde 2-'t Ivoor 3                 25-26                                        
3 - Banden – Groot:
't Ivoor 1-Rio Bar 2                                         25-23                                                        
Recreanten libre:
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 2                         39-34
't Ivoor 2-VAR 2                                         28-38
De Meeuwen 2-'t Ivoor 3                                 33-33                        
Recreanten 3 Banden klein:
't Ivoor 4-Pas Buiten 1                                 29-23                                                        
NAL 6-'t Ivoor 5                                         30-24                
NAL 7-'t Ivoor 6                                         28-20

Programma 't Ivoor 4 april
13.00 't Ivoor 1-BC Zuid 1(Recr 1)
13.00 't Ivoor 2-Triangel 1 (Recr 2)
13.00 D`n Brouwer 3-'t Ivoor 6(3b-Kl 6)
19.30 't Ivoor 1-BC Ammerzoden 2(3b-Gr.)
20.00 BV De Uitdaging 1-BV-'t Ivoor 3(C2/3)
5 april
13.00 NAL 8-'t Ivoor 4 (3b-Kl 4)
19.30 BV 't Ivoor 1-BV De Helftheuvel 1(C1)
6 april
20.00 Triangel Bar 1-BV 't Ivoor 2(C2/2)
13.00 De Kruiskamp 3-'t Ivoor 3 (Recr 3)
7 april
13.00 Het Groene Laken 1-'t Ivoor 5(3b-Kl 5)

Standenlijst V.O.C. - 2
Clubcompetitie bandstoten "de Ursulanen"
Bijgewerkt tot en met 26 maart
Naam        Wed        Pnt        Car        Beur        Gem
Gé Neuteboom        11        89        128        276        0,464
Wim van Groenestijn        10        75        108        260        0,415
Mies van den Biggelaar        9        73        92        241        0,382
Jan van der Steen        8        67        154        196        0,786
Jaap de Wolf        7        63        136        162        0,840
Harry Nooten        8        63        198        166        1,193
Ton van Uden        7        62        83        142        0,585
Joop Hooyer        6        53        91        144        0,632
Frans Klein        6        52        79        151        0,523
Jacques Vousten        9        52        72        218        0,330
Frits van Amelsfort        5        47        67        116        0,578
Piet de Goey        7        45        71        180        0,394
Wim Huismans        5        36        41        126        0,325
Theo Sontrop        7        36        43        166        0,259
Johan Verboom        3        16        29        83        0,349
Jan Baaijens        1        10        23        15        1,533

Bridge

Bridgeclub Rembrandt, 22 maart
A-lijn 1. A. Feenstra & J. Peerlings 63,13% 2. J. Fischer & H. Maas 58,50% 3. A. van Kempen & A. Loupias 56,00% B-lijn 1. A. van der Els-Kusters & A. Visser-Hanff 64,50% 2. A. & P. Schoonen 57,00% 3. J. & M. Hamels 55,50%

Paasdrive Bridgeclub Revanche, 22 maart
A-lijn 1. T. van der Kolk & S. van Lier 62,50% 2. H. van Esch & P. van de Ven 61,81% 3. S. Tempels & J. Sweere 59,38% B-lijn 1. G. van der Meer & P. Raaijmakers 70,72% 2. T. Hartmanns & L. Messchaert 68,89% 3. L. den Dekker & H. van de Wetering 62,87%

Bridgeclub De Rots, 23 maart
A-lijn 1. J. vd Biggelaar & J. Koppen 65,27% 2. G. van Boxtel & L. Seinstra 59,02% 3. Truus & Henk IJsseldijk 54,51%

Bridgeclub Boxtel, 23 maart
A-lijn 1. Irene & Harrie Peeters 60,83% 2. W. van de Heijden & P. Verstijnen 58,33% 2. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 58,33% B-lijn 1. J. Braken & M. Legius 61,94% 2. C. van Grinsven & T. van de Sande 55,28% 3. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 53,61%

Bridgeclub Boxtel, 23 maart
A-lijn 1. J. van Oosterhout-van Tartwijk & M. Soederhuizen-Penning 60,56% 2. A. Bosveld & H. Schilder 59,72% 3. T. van Bragt-van der Velden & T. Hoppenbrouwers-vd Velden 52,92% B-lijn 1. T. van der Horst-Clercx & I. Peeters-Kaanders 60,42% 2. A. van de Sande & F. van de Spijker 54,17% 2. I. Boom & T. Bosveld-Tiellemans 54,17% 2. J. Esser-Arets & J. Kronenberg-de Klerk 54,17%

Bridgeclub Revanche, 24 maart
A-lijn 1. B. Hermkens & H. Schalkwijk 61,46% 1. H. van Esch & P. van de Ven 61,46% 3. J. Buiks & A. Tops 53,13%

Bridgeclub Boxtel, 24 maart
A-lijn 1. Sonja Tempels-Walchenbach & Jan Sweere 59,82% 2. Hans Jolie & Francie Geurts 55,95% 3. Henk Schalkwijk & Frank Schalkwijk 55,65% B-lijn 1. Ger van de Horst-Thomas & Michel van der Meijden 62,50% 2. Joop Hooijer & Trudy Hooijer-Edelman 59,72% 3. Ton Walbeek & René van Wersch 59,03%

Bridgeclub Liempde, 24 maart
2e zitting vd 6e Comp. A Lijn.1. Echtpaar Wagenaar 59,03 %,2. Echtpaar Habraken 57,99 % 3/4. Mw. van de Steen & Mw. Eltink 55,90 % 3/4. Echtpaar Vermulst 55,90 % B Lijn.1. Dhr. van de Laar & Dhr de Jong 61,01 % 2.Mw.van Aarle & Mw. van de Heuvel 58,04 % 3. Echtpaar Kuijpers 57,74 %
C Lijn 1. Mw. van Boeckel & Mw. Van de Hoek 61,00 % 2. Mw. Evers & Dhr. van de Heijden 59,08%
3. Echtpaar van Schaijk 57,92 %

Tafeltennis

Uitslagen Taverbo/Sabo jeugd:
Taverbo/Sabo 1 – Stiphout 2                                 3-7
Taverbo/Sabo 2 – Waalwijk2                                 8-2
Taverbo/Sabo 3 – Waalwijk 3                                5-5

Zaalvoetbal

Programma 2 april
16.30 Team Elizabeth – Filipe Mode /E.Maas
17.10 Le Temps Perdu -vd Langenberg
17.55 Dongen/vd Wiel – Pika Bikes/'t Geveltje
18.40 Laansma Tuinen – Vouwwagenspecialist
19.25 H.v. Boxtel – Kwalitaria Strik
20.10Tahadi – X2COM
20.55 Goossens Advies – Heva Autobedrijf

Programma 4 april
19.00 Hart.v. Boxtel – Rijschool Gestel 2
19.45 Green Team – Celdex b.v.
20.30 F.C.|Blokfit – Markzicht Boxtel
21.15 Scheutjens b.v. – Plein 2
22.00 Cafe Markzicht – Verbeij/ Hanekroot

Voetbal

Uitslagen
LSV VE LSV VE1-Nemelaer VE1 3-1
LSV 1 LSV 1-RKGSV 1 0-1
LSV 2 Nemelaer 5-LSV 2 0-0
LSV 4 Helvoirt 6-LSV 4 1-4

Programma LBC
Za 2 april LBC F1-RPC F3 9.15
Za 2 april LBC E1-Geldrop E4 10.30
Za 2 april Nuenen B4-LBC B1 13.45
Za 2 april LBC MB1-Bergeijk MB1 11.30
Ma 4 april Acht B2-LBC B1 20.45
Wo 6 april LBC F1-Brabantia F2 18.30
Do 7 april LBC D1-EMK D2 19.15

DVG Zaterdag 26 maart
Pupillen
DVG D 2-Nijnsel D1        11-1
TOP E1-DVG E 1        8-0
DVG E 3-Rhode E10g        4-1
Achilles Reek ME1-DVG ME 1        2-6
DVG F 1-Schijndel F1        1-5
DVG F 2-SSE F1        2-3
DVG F 4-Venhorst F3g        1-0
Junioren
DVG A 1-Volkel A1        4-2
DVG B 1-Ysselsteyn B1        3-0
DVG B 2-Mierlo Hout B3        3-4
Senioren
DVG 2-Sparta'25 3        2-2

Maandag 28 maart
Senioren
DVG 1-Taxandria 1        2-1
VCH 4-DVG 2        0-3

Programma zaterdag 2 april
DVG D 1-Sc Helmondia D1        11.45
Elsendorp D1-DVG D 2        09.30
DVG D 3-Boxtel D4        11.45
Boxtel MD1-DVG MD 1        11.15
DVG E 1-Nooit Gedacht E1        10.30
Rhode E4-DVG E 2        10.30
DVG E 3-VOW E2        10.30
DVG F 1-NWC F1        09.30
DVG F 2-Venhorst F1        09.30
Erp F3-DVG F 3        10.30
Rhode F7g-DVG F 4        09.15
Rhode F9-DVG F 5        09.15
MINI's
Best Vooruit mini 2-DVG mini 1        09.15
DVG mini 3-ODC mini 2        09.30
Junioren
DVG A 1-Erp A1        14.30
Mierlo Hout A4-DVG A 2        14.30
DVG B 1-Sv Brandevoort B1        14.30
Erp B3-DVG B 2        14.45
Gemert C2-DVG C 1        11.45
DVG C 2-VOW C1        13.00

Zondag 3 april
Senioren
DVG 1-Unitas'59 1        14.30
DVG 2-Bruheze 2        12.00
Keldonk 2-DVG 3        11.30
Schijndel 5-DVG 4        10.00
DVG 5-VOW 3        10.30
Avanti'31 6-DVG 6        10.00
Rhode 7-DVG 7        12.00
Boskant 6-DVG 8        10.00
Dames
Ollandia VR 1-DVG VR 1        10.00 uur

Programma LSV zondag 3 april
LSV 1 LSV 1- Irene 1 14.30

Honk- en softbalUitslagen        
Zaterdag 26 maart        
Beeball Rookies, Jeka-Ducks 10-11
Pupillen hb Ducks-Jeka 12-3
Aspiranten sb Ducks-Twins 16-5
Aspiranten hb Toernooi bij Parkstad 3e plaats
Junioren hb Roef!-Ducks 9-13
Zondag 27 maart        
Heren 2 Gryphons-Ducks 2 8-8
Heren 1 Gryphons-Ducks 1 4-11
Programma        
Zaterdag 2 april        
Beeball Rookies Ducks-Roef! 13.00
Pupillen sb Ducks-Grpyphons 15.00
Pupillen hb Ducks-Panters 11.00
Aspiranten sb Roef!-Ducks 11.00
Aspiranten hb Stags-Ducks 10.00
Junioren hb Cardinals-Ducks 14.00
Zondag 3 april        
Dames Brabant Cup Rosmalen
Heren 2 Jeka-Ducks 2 11.00
Heren 1 Kickers-Ducks 1 13.00

ODC/RKSV Boxtel
Uitslagen 28 maart
Nieuwkuijk 1-Boxtel 1        2- 2
FC Cranendonck VR3-Boxtel VR2        3-3

Programma 03 april
14.30        ?ODC 1-Mierlo Hout 1
10.00        Essche Boys VR1-ODC VR1
14.30        Vlijmense Boys 1-Boxtel 1
12.00        Boxtel VR2-Venhorst VR3


Paardensport

HSV St. Martinus

Paarden:
Liempde: Anne Hoogenboom & Amber HS, ZZ-zwaar: 5e met 61,86%
Velddriel: Elke Hoogenboom & Happy HS, B: 1e en 2e met 205 en 194 punten

Pony's
Haaren:
Suus van den Nieuwenhof & Newman, D-B: 2 X 1e met 207 en 197 punten
Kim van de Sande & Tetû HS, E-L2: 1e met 203 punten
Eline de Bont & Misty, B-L2: 2 X 2e met 192 en 187 punten, Vorige week 2 X 1e met 203 en 188 punten.

Wisselend succes jeugdteams Taverbo/Sabo

Boxtel - Voor alle jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo stond afgelopen zaterdag een thuiswedstrijd op het programma. Het eerste jeugdteam dat vorige week nog met royale cijfers won van ATTV '71 in Asten had het deze week duidelijk lastiger tegen het tweede team van Stiphout. Het tweede team boekte meer succes tegen Waalwijk.

Dani de Rooij wist voor het eerste team van Taverbo/Sabo zijn eerste partij met gemak te winnen en voegde daar verderop in de wedstrijd na een spannende vijfsetter nog een punt aan toe. Lars de Laat was eenmaal succesvol. Doordat Stiphout twee weken geleden tegen Artisan Valkenswaard belangrijke punten liet liggen, blijven de jongens ondanks dit verlies met 29 punten uit zes wedstrijden staan op de vierde plaats in de ranglijst, op de voet gevolgd door Stiphout en ATTV '71. Volgende week staat er voor het eerste jeugdteam dan ook een spannende uitwedstrijd op het programma als ze spelen tegen de koploper, Meppers uit Heeze.

Succes was er wel voor het tweede jeugdteam dat met 8-2 moeiteloos won van Waalwijk. Lars Strik was niet te kloppen en won al zijn partijen. Rick van der Schoot en Niels Wesseling waren ieder goed voor twee punten. Doordat Lars Strik en Rick van der Schoot samen ook de punten van de dubbel in Boxtel hielden, staan de jongens met dertig punten uit zes wedstrijden eveneens op een vierde plaats in het klassement.


Vervolg van de voorpagina: Rabobank Paasloop

Foto: Hans van Doorn

Intussen werd het voor de deelnemers steeds onaangenamer, niet alleen nam de wind verder toe maar ook de regen en zelfs hagel maakten het de lopers lastig. Dat belette de meeste deelnemers niet de afstand volledig te voltooien.

Het sportieve evenement begon met de Rabo Kidsrun. 35 kinderen verschenen aan de start van de 1000 meter. De harde wind maakte het erg zwaar voor hen, maar ze bereikten allemaal de finish. Mats van der Linden uit Boxtel won deze wedstrijd met een tijd van 3:51 minuten. Bij de jeugd van 12 tot en met 15 jaar liep de Boxtelse Isa de Bruijn de snelste tijd over de 3,3 km lange wedstrijd met 17 minuten en 24 seconden. Bij de mannen 50+ won Peter Mijsberg uit Eindhoven in een tijd van 56:13 minuten over 15 kilometer en Teun van Gorp uit Tilburg won bij de senioren in 56:44 minuten.


Ingecalculeerde nederlaag Taverbo/Sabo 1

Boxtel - In de hoofdklasse A is het eerste team van Taverbo/Sabo tegen de tweede nederlaag op rij aangelopen. Helemaal onverwacht kwam deze verliesbeurt echter niet, aangezien men aan moest treden tegen de ongenaakbare koploper Bergeijk. Met een uiteindelijke 8-2 nederlaag deden de Boxtelaren het gek genoeg zo slecht nog niet. In de hoofdklasse B ging ook Taverbo/Sabo 2 met ruime cijfers onderuit tegen een titelfavoriet. In Eindhoven bleek Renata met 9-1 te sterk.

Dat Taverbo/Sabo 1 het lastig zou gaan krijgen was voor het treffen in en tegen Bergeijk al wel bekend. De vraag was alleen hoe lastig het precies zou gaan worden. Het vlaggenschip van Bergeijk heeft namelijk maar liefst vijf spelers in de gelederen. Onder hen de twee voormalig eredivisiespelers Marco Bottram en de Belg Chris Tournelle, beiden nog altijd behorende tot de Nederlandse subtop. De overige Bergeijkse spelers zijn kwalitatief gezien zeker niet beter dan de selectie van Taverbo/Sabo. Het was dus de vraag in welke formatie de opponent aan zou treden.

Helaas voor Taverbo/Sabo stonden bij aankomst in de speelzaal van Bergeijk de namen van zowel Bottram als Tournelle op het wedstrijdformulier. Hoewel de Boxtelaren zich zeker niet zonder slag of stoot gewonnen gaven, bleek het niveauverschil met deze twee toppers zoals verwacht veel te groot. Aanvoerder Teun Vlaminckx wist nog wel een persoonlijk succesje te boeken door Bottram een gamepje af te snoepen, maar een daadwerkelijke stunt zat er niet in. Wel won Vlaminckx nog van de derde man van Bergeijk, de Fransman Sébastien Degoussee. Kopman Michel Sperling had, evenals Bottram en Tournelle, dit seizoen nog geen wedstrijd verloren maar kon zijn 100 procent score niet vasthouden. Tegen beide Bergeijkse kopmannen ging hij met 3-0 ten onder. Omdat hij in zijn laatste partij van de dag nog wel Degoussee wist te verschalken en omdat Taverbo's derde man Danny Smits dat niet lukte, vertrok Taverbo/Sabo met een 8-2 nederlaag uit Kempenland. Kampioenillusies heeft de Boxtelse ploeg na dit weekend niet meer, maar met nog een wedstrijd tegen hekkensluiter Belcrum voor de boeg moet het team in staat worden geacht om de eerste seizoenshelft minimaal als derde te eindigen en zodoende gevrijwaard te zijn van degradatiezorgen gedurende de laatste paar wedstrijden.

Vrij van degradatiezorgen is Taverbo/Sabo 2 in de hoofdklasse B allerminst. Sterker nog, na de 9-1 afstraffing tegen titelfavoriet Renata is degradatie al vrijwel een feit. In Eindhoven kwam de Boxtelse formatie geen moment in de wedstrijd. Alleen invaller en clubkampioen Stefan Bernhardt wist een puntje te pakken en daarmee de Boxtelse eer te redden. Voor Taverbo/Sabo 2 zit de eerste seizoenshelft er nu op en de ploeg zal zich op moeten maken voor nog drie wedstrijden in de degradatiepoule. Een reële kans op handhaving is er echter nauwelijks dus rest de Boxtelaren niets anders dan met een zo opgeheven mogelijk hoofd weer af te dalen naar de eerste klasse.

Wisselend succes voor 't Ivoor

Boxtel - Tegen titelkandidaat De Helftheuvel 2 had het tweede team van 't Ivoor geen verweer. Alleen Emanuel Coort hield zich goed staande met een prima winstpartij en een moyenne van 3,33. Henk van Boxmeer en Ad van Os verloren kansloos hun partij.

Het derde team had een ontmoeting tegen de mannen van 't Wapen van Liempde 2. Ondanks twee verliespartijen werd de overwinning toch door 't Ivoor binnengehaald. Theo van Dongen won met een moyenne van 3,00. Gerard de Beer en Math Hendriks verloren hun partij.
Het 3-banden groot team won van Rio Bar 2. Leo van Westelaken en Louis van der Meijden bleven aan de winnende kant met goede moyennes van respectievelijk 0,583 en 0,853. Bernhard Legierse moest de winst aan zijn tegenstander laten.
Bij de afdeling Recreanten boekte het eerste team een prima overwinning en kan de vlag bijna uit. Theo Verhagen, Toon Bevers en Leo Huijbers wonnen hun partij. Henk van Boxmeer kwam enkele caramboles tekort en scoorde alsnog negen punten. Het tweede team had een off-day en verloor dan ook ruim. Dit in tegenstelling van de afgelopen weken waarin diverse overwinningen werden geboekt. Jan Meeuwis redde hier de eer. Het derde team speelde een remise tegen De Meeuwen 2. Kees Maas en Harrie Verhoeven scoorden elk tien punten. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein had team 4 de beste papieren. Het won met slechts één verliespunt. Frits Radema en Cor van Alphen wonnen terwijl Frans van Esch slechts één carambole tekort kwam voor winst. Team 5 en team 6 waren kansloos. Zij verloren ruim van twee teams van NAL. Van de zes gespeelde wedstrijden wist alleen André Vissers zijn partij te winnen.

DVG keeper Van Eeuwijk in blakende vorm

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Maandag in de inhaalwedstrijd tegen Taxandria uit Oisterwijk stond een gemotiveerd DVG aan de aftrap, dat al in de eerste minuten had kunnen scoren. De openingstreffer liet niet lang op zich wachten en leidde tot een mooie 2-1 overwinning voor de Liempdenaren.

Wilco Voets had de riante mogelijkheid om al vroeg de score te openen, maar zijn inzet werd gestopt door de keeper. In de rebound was Twan van de Broek evenmin succesvol. Met de wind in de rug was het voor DVG toch gemakkelijker om de aanval te kiezen. Een vrije trap van Wilco Voets werd gedragen door de wind en spatte tegen de binnenkant van de paal weer uit het doel. Niet veel later was er dan toch de verdiende voorsprong voor de Liempdse ploeg. Een voorzet van Peter Versantvoort werd nog gemist door de mee opgekomen Martijn Caarls, maar linksbuiten Twan van de Broek wist hier wel raad mee. Vol op de pantoffel was er de verdiende voorsprong voor DVG: 1-0. Nog net voor rust waren er nog twee riante mogelijkheden om afstand te nemen, maar Peter Versantvoort en Twan van de Broek wisten de kansen niet te benutten.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

De tweede helft gaf een omgekeerd spelbeeld. De wind had hier ook een belangrijke rol in. Toch was het DVG dat de voorsprong al vrij vroeg verdubbelde. Een aanval over links kwam terecht bij Wilco Voets die een paar spelers handig omspeelde. Zijn schot was de Taxandria goalie te machtig: 2-0. Daarna was het tijd voor DVG keeper Sander van Eeuwijk, bijgenaamd Octupussy, om de wedstrijd te bepalen. Via goede reflexen en het bekende engeltje op de schouder werd, keer op keer, de aansluitingstreffer voorkomen. Caramboles gingen via de onderkant van lat weer terug het veld in en pas in de 75 minuut moest hij capituleren; 2-1. Taxandria bleef aandringen op de gelijkmaker en dit gaf ook ruimte om te counteren. Een een-op-een situatie voor Sander van de Ven bracht niet de beslissing en dus was het spannend tot het laatste minuut. Diverse situaties werden door Sander van Eeuwijk geneutraliseerd en zelfs twee seconden voor tijd was een uiterste redding noodzakelijk voor de overwinning. Hij werd dan ook uitgeroepen tot Man of the Match.

DVG 2 speelde een dubbel dit weekeinde. Voor de competitie werd gelijk gespeeld tegen Sparta 25 uit Beek en Donk: 2-2. Op paasmaandag stond de halve finale districtsbeker tegen VCH-4 Venlo-Blerick op het programma. Een goede redding van Ronald Martens voorkwam een voorsprong van de thuisploeg. Toch had DVG het betere van het spel. Echter een redding van Pim Verboom, staande op de doellijn, was noodzakelijk om een achterstand te voorkomen. Kort voor rust kwam DVG 2 op een voorsprong, Roel van de Sande scoorde en dan smaakt de thee net even iets beter.

In de tweede helft werd het voetbal niet beter. De thuisploeg begon een beetje het hoofd te verliezen en dit gaf DVG de mogelijkheden om de score verder op te voeren. Roel van de Sande tekende ook voor de 2-0. Toen Willem Voets ook nog vanaf 11 meter de 3-0 binnenschoot was de wedstrijd beslist.
DVG 2 bereikt hiermede de finale van de districtsbeker van de KNVB. Deze wordt op 22 mei gespeeld. Man of the Match was Roel van de Sande.

Ongelukkige nederlaag voor LSV

Lennisheuvel - Onder erg moeilijke omstandigheden, op het Lennisheuvelse sportpark heeft de wind vrij spel, kreeg LSV toch de beste kansen, maar de voorwaartsen hadden het vizier niet op scherp staan. Juist toen iedereen dacht dat de brilstand op het scoreborrd zou blijven, werd een foutje in de LSV defensie afgestraft en gingen de Gerwenaren toch noch met de drie punten aan de haal.

Aanstaande Zondag staat de thuiswedstrijd tegen het Gemondse Irene op de rol in Lennisheuvel. In het verleden toen Gemonde nog bij Boxtel hoorde en de zone indeling van de KNVB nog wat anders lag, streden de teams vele malen de sportieve strijd uit, met de nadruk op sportief. De besturen trokken samen op richting gemeente en tijdens en na de wedstrijden was er altijd een goede sfeer op de accommodatie een in het clubhuis.

Kaderteam Wapen van Liempde herpakt zich

Liempde - Na de nederlaag van vorige week heeft het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank zich in een hoogstaande wedstrijd tegen Vios uit Mierlo-Hout herpakt. Met een 6-2 overwinning en nog één wedstrijd te spelen zijn er nog altijd kansen op een van de plaatsen 2, 3 of 4 in de eindrangschikking.

Martien van den Tillaart was deze keer de blikvanger met een hoogste serie van precies 100 in zijn partij van 170 caramboles, die hij in zeven beurten won. Eigenlijk nog beter op dreef was Piet Leermakers. Na een serie van 49 in de derde beurt, stiet hij de partij van 140 caramboles uit in de vierde beurt met een slotserie van 87. Ook Harm van de Laar was in goeden doen. Hij had slechts negen beurten nodig voor 130 caramboles. De vierde partij was een prooi voor de tegenstanders, Leo van Hastenberg bleef na achttien beurten steken op 73 caramboles.

16 / 16

31 maart- 3 april

Tentoonstelling 'Paasverhaal in Tegels'
Mubo, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 31 maart

Kennismakingsles kindertheater De Reizende Speeldoos
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 1 april

Expositie Bijzondere Bodemvondsten
10.00 uur, Oertijdmuseum, Bosscheweg 80, Boxtel

Zaterdag 2 april

Haken en breien met O-maatjes in MUBO
10.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Opening Expositie Jan de Hoogh
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

MuziCool
19.00 uur, Jacob Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zondag 3 april

Workshop 'Dry Brush II' in Museum Boxtel
10.30 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 4 april

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 5 april

Rondleiding tijdens Open Dag 'De Spelelier in bedrijf'
9.00& 10.30 uur, OBS De Spelelier, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Woensdag 6 april

Open Atelier
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Start EasyWalk Special Care Training
19.00 uur, Restaurant De Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Donderdag 7 april

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 8 april

Rondleiding tijdens Open Dag 'De Spelelier in bedrijf'
9.00 & 10.30 uur, OBS De Spelelier, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Zaterdag 9 april

Snuffel- en boekenmarkt 'goede buren'
10.00 uur, Protestantse Kerk Boxtel, Clarissenstraat 18, Boxtel

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zondag 10 april

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dameskledingbeurs 'Twice is nice'
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Live optreden Angela`s Project
15.00 uur, Dok12, Markt 12, Boxtel

Orgelconcert door Laurens de Man
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Woensdag 13 april

Open Atelier
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kinderkleding- en speelgoedbeurs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 14 april

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 16 april

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Mystery of Music
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zondag 17 april

Zadotheek op Bijenmarkt Ambrosius
10.00 uur, Kinderboerderij Boxtel, Apollopad 1, Boxtel

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Mystery of Music
13.30uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Foto: Anne van den Boogaard

Luna van den Boogaard