DeMooiBoxtelKrant

20 november 2019

DeMooiBoxtelKrant 20 november 2019


Warm welkom voor de Sint in Boxtel en Liempde

Sinterklaas kwam eerst met de boot aan in Boxtel. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Sinds afgelopen zaterdag kloppen de hartjes weer vol verwachting; de Sint is weer in het land. Uiteraard bracht hij ook een bezoek aan Boxtel en Liempde, waar honderden kinderen de Goedheiligman zondag uitbundig verwelkomden.

Vele jonge Boxtelaartjes, al dan niet vergezeld van hun ouders, stonden Sinterklaas zondag op de Zwaanse Brug in Boxtel al een tijdje op te wachten toen hij aanmeerde bij de aanlegplaats bij Meneer van Dommelen. De Sint moest zich daarna door de rijen kinderen heen wurmen richting de Markt, waar hij feestelijk onthaald werd onder begeleiding van de Red River Band. Ondanks zijn hoge leeftijd slaagde de Goedheiligman er in verrassend soepel en goedgeluimd richting de Markt te togen. Dat moest ook wel, want er stond hem een druk programma te wachten, aangezien hij dezelfde middag ook in Liempde nog een afspraak had staan.

In Liempde was er onder veel meer een speciale dienst voor de Sint. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

In Liempde arriveerde Sinterklaas met paard en wagen. Ook hier wachtten honderden kinderen en ouders hem op. Mede omdat zijn Pieten al ruim voor de Sint waren uitgesneld naar het centrum van Liempde om daar de boel lekker op stelten te zetten. Toen de Goedheiligman inmiddels gearriveerd was konden de jonge Liempdenaartjes met hem op de foto, iets waarvan veel kinderen ook gebruik maakten. Daarnaast kon er ook geknutseld worden en was er een springkussen, naast verschillende andere activiteiten. Fanfare Concordia verzorgde de vrolijke Sinterklaasmuziek. Daarna vertrok Sinterklaas vanaf de Markt naar de Sint Jans Onthoofdingkerk, waar een speciale dienst aan de kindervriend werd opgedragen.

Na zo'n drukke dag was de Sint weer toe aan wat rust. Die vindt hij, samen met zijn gevolg, op Kasteel Stapelen, waar de nieuwe eigenaars hem weer met veel plezier ontvangen. Alle groepen 1, 2 en 3 van de basisscholen in de gemeente Boxtel en Esch krijgen de gelegenheid Stapel op Sint, zoals de logeerpartij officieel heet, te bezoeken tijdens vooraf geplande tijden. Vanaf deze week tot en met dinsdag 3 december zijn er op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag geplande scholenbezoeken. Het kasteel is dan voor ander publiek niet toegankelijk. De scholen zijn voor deze data allemaal benaderd en de bezoeken zijn ingepland. Meer informatie is te verkrijgen bij de betreffende school.

De Sint is ook op eigen gelegenheid te bezoeken op zaterdag 23 en zaterdag 30 november van 09.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Want tussen de middag heeft de Goedheiligman even rust en een goede lunch nodig. Ook op zondag 24 november en zondag 1 december is de Sint te bezoeken. Het kasteel is dan van 09.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur geopend voor publiek. Bezoekers wordt verzocht zich op tijd te melden: zij kunnen tot uiterlijk een half uur vóór sluitingstijd nog het kasteel binnen. Over Stapel op Sint lees je meer op pagina 10 van deze krant.

Kijk voor alle foto's van de aankomst van Sinterklaas op www.mooiboxtel.nl en op onze Facebookpagina.

Centrummanagement zoekt naar manieren om af te rekenen met verrommeling en leegstand

Enkele problemen waar het Boxtelse centrum mee kampt in één foto, genomen in de Rechterstraat: een rommelig straatbeeld met overal fietsen, rekken en borden en leegstand. (Foto: Bas Voets) Foto: Bas Voets

Boxtel - Het tegengaan van leegstand, garantie voor goede bereikbaarheid en een betere samenwerking tussen gemeente en ondernemers. Het waren eigenlijk de gebruikelijke onderwerpen die vorige week dinsdag bij een beeldvormende bijeenkomst voor raadsleden als aandachtspunt bestempeld werden door het Centrummanagement. Maar om er nu mee af te rekenen gaat het management in Boxtel de boer op om een actieplan voor de komende vijf jaar op te stellen.

'Als smeerolie' moet het Centrummanagement inhaken op de herinrichting van de Rechterstraat die voor het komende jaar op de rol staat. Dat vertelde voorzitter Luc Broos dinsdag enkele tientallen aanwezigen tijdens een beeldvormende raadsvergadering over het Centrummanagement. Om het centrum van Boxtel extra allure te geven volgt een aanpak van de verrommeling van het straatbeeld. Een wildgroei aan borden en andere reclame-uitingen moet na de opknapbeurt die de Rechterstraat binnenkort krijgt tot het verleden behoren.

Centrummanager Berry Dankers gaf dinsdag aan dat het tegengaan van deze 'verrommeling' één van zijn speerpunten is. De hoop is dat een aantrekkelijke Rechterstraat als vliegwiel zal dienen om ook in andere delen van het centrum verrommeling tegen te gaan. Dit moet er toe leiden dat ondernemers elkaar ook wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Naast verrommeling spelen er in Boxtel ook nog de problemen waar vele andere centra in Nederland mee te kampen hebben zoals leegstand, verschillende visies en belangen die soms met elkaar botsen en verkeersproblematiek. Wat echter wel een typisch Boxtels probleem is is het hoge aantal grote, en met name diepe lege winkelpanden. Dat maakt het lastig om winkeliers aan te trekken, maar het is daarnaast ook lastig om de bestemming van deze panden om te zetten van detailhandel naar wonen, zoals bijvoorbeeld in Veghel gebeurt. Concrete plannen daarvoor zijn nog in de maak, maar het is Broos duidelijk dat het vinden van een 'creatieve oplossing' hoge urgentie heeft.

Lees verder op pagina 3

Pag. 5 Foto: Ruud van Nooijen

Fotoboek Gerard Schalkx

Pag. 13 Foto: Second Sun

Duurzame film Aswin

Pag. 15 Foto: Mark van der Pol

AED voor Buurtschap West

Pag. 10 Foto: Peter de Koning

Boxtel is weer Stapel op Sint

Alzheimer Café: Mantelzorger aan het woord

Schijndel - In restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel vindt op maandag 25 november een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud plaats. Het thema van de avond is 'Mantelzorger aan het woord'.

Voor veel kinderen verandert de relatie met hun vader of moeder als deze te maken krijgt met geheugenproblemen en gedragsveranderingen ten gevolge van dementie. Bij het Alzheimer Café wordt besproken hoe zij met dit sluipende proces om kunnen gaan. Vragen als 'Hoe ga je om met de ontkenningen van moeder of vader over geheugenproblemen?', 'Wanneer neem je zorgtaken over of zeg je tegen je ouder dat het nodig is om een onderzoek te laten doen?' en 'Heb je behoefte aan ondersteuning (zoals respijtzorg) als je je overbelast voelt en waar kun je terecht voor deze ondersteuning?' komen hierbij aan de orde. Allerlei ingewikkelde dilemma's voor gezinnen als het om zorgen om elkaar gaat.

In gesprek met een mantelzorger, die zorgt voor haar moeder met dementie, komen de bovenstaande zaken aan de orde. Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De toegang is gratis.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 21 november        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 22 november        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
        Sinterklaasmiddag in De Orion        13.30
Dinsdag 26 november        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Rots        13.30

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 21 november        Kienen in De Kloostrerhof        14.00
Vrijdag 22 november        Sinterklaasmiddag in De Serenade        13.30
Maandag 25 november        Koor De Vrolijke Noot in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 26 november        Bridgen-Rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 27 november        Wandelen, vertrek vanaf het Raadhuis        10.00
Woensdag 27 november        Spelletjesmiddag in De Kloosterhof         13.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga 13.00-14.00 uur in De Walnoot
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00-20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        09.00

Donderdag 21 november        Tweede competitieavond keezen in De Walnoot        19.30

Vrouwencontact Liempde

Woensdag 27 november        Sinterklaasviering in De Kloosterhof        19.30

Eetpunt Elisabethsdael Boxtel Mgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdag        Koffietijd vanaf 10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdag        Lunch 11.00-15.00
Keuze uit verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades
Maandag t/m vrijdag        Warme maaltijd 12.00-13.00
3-gangenmaaltijd 10 euro, hoofdgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

Collectes gemeente Boxtel

Tot en met 23 november        Nationaal MS Fonds
25 tot en met 30 november        Leger des Heils

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Met BIZ gaan ondernemers voor 'hun eigen' Ladonk zorgen

Het industrieterrein Ladonk, gezien vanaf station Boxtel. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Ondernemers wachten ongeduldig op uitgewerkt plan van de gemeente

Boxtel - Op 1 januari 2020 moet het zover zijn: industrieterrein Ladonk wordt dan een Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Ondernemers die zich er vestigen worden daarbij verplicht lid en dragen belasting af voor bijvoorbeeld onderhoud en beveiliging van het industrieterrein. De politiek denkt dat het een haalbare kaart is. Werkgeversvereniging SPIN twijfelt daaraan. Het is tekenend voor de stroeve relatie tussen de gemeente en SPIN van de laatste jaren.

De vraagtekens bij de uitrol van een BIZ was één van de onderwerpen van een bijpraatsessie voor raadsleden en werkgeversorganisatie SPIN dinsdagavond. SPIN is als organisatie voor werkgevers op industrieterrein Ladonk verantwoordelijk voor de werkomgeving van zo'n 6.000 werknemers en ruim boven de 200 werkgevers. Via het parkmanagement worden onder meer beveiliging van het terrein, de glasvezelverbindingen en het overleg met de omgeving en politiek centraal georganiseerd, zo legde secretaris Siep Schukken de enkele tientallen aanwezigen dinsdagavond uit.

Tijdens de presentatie van SPIN liet de secretaris weten dat zijn vereniging graag verder wil met de uitrol van een BIZ. Een BIZ bestaat uit een omkaderd geografisch gebied, in dit geval Ladonk, waarin ondernemers verplicht belasting afdragen. Het werd dinsdag vergeleken met de afdracht van reclamebelasting, maar dan voor bedrijven. 'Freeriden', dus zonder financieel bij te dragen aan het parkmanagement profiteren van collectieve zaken als beveiliging en de glasvezelinfrastructuur, behoort dan volgens Schukken tot het verleden. Een BIZ heeft een eigen bestuur en wordt iedere 5 jaar opnieuw ingesteld.

De BIZ moet volgen op het huidige afsprakenpakket tussen SPIN en de gemeente. Daarin wordt onder meer afgesproken dat de gemeente een financiële bijdrage levert aan het parkmanagement. Die afspraken lopen per 1 januari af, waardoor op die datum een opvolger in werking moet treden.

Een BIZ kan enkel bestaan als ondernemers die gezamenlijk twee derde van de WOZ-waarde in dit gebied vertegenwoordigen er achter staan. Het is volgens Schukken dus van groot belang dat de plannen helder en inzichtelijk zijn, al ruim vóór 1 januari. Er is volgens SPIN nu bijvoorbeeld nog veel onduidelijk over de manier waarop de kosten voor ondernemers verdeeld worden. Het leverde de gemeente een sneer op omdat die volgens SPIN onvoldoende haast maakt met de realisatie van de uitrol. "Op 12 november had er een plan moeten liggen", beet Schukken de aanwezige wethouder Eric van den Broek dinsdag de 12e toe. "Maar goed, de dag is nog niet om."

LED-zuil
En daarmee bleek wederom hoe stroef de relatie tussen SPIN en de gemeente soms verloopt. Want daar waar ondernemers vooral snel vooruit willen, verzanden zij vaak in de bureaucratische molen zodra de gemeente er aan te pas moet komen. Als voorbeeld noemde de secretaris het voornemen een LED-reclamezuil ter hoogte van de atletiekvelden van AV Marvel langs de A2 te plaatsen. Volgens hem was het nota bene het college zelf enthousiast over een mogelijke locatie voor de mast. Zes jaar nadat het idee voor het eerst geopperd werd volgde echter een afgekeurde vergunningsaanvraag en een rekening voor de aanvraagkosten, aldus Schukken. Daarop besloot de werkgeversorganisatie het idee te laten rusten.

Wethouder Eric van den Broek, onder wiens portefeuille Economie valt, laat weten dat het idee voor de zuil inderdaad met SPIN besproken is. Volgens hem heeft de gemeente echter geen toezeggingen gedaan over de haalbaarheid. Hij spreekt tegen dat de vergunning definitief geweigerd is, maar dat er om aanvullend haalbaarheidsonderzoek is gevraagd. Ook de vergunningskosten zijn volgens hem niet bij SPIN in rekening gebracht. "De rekening die de architect naar hun heeft gestuurd in verband met de visualisatie heeft SPIN geprobeerd bij ons neer te leggen", vervolgt de wethouder. "Ik denk dat de heer Schukken deze rekening bedoelt. Daarnaast was dit geen officiële aanvraag, maar een vooroverleg. Daarvoor brengt de gemeente nooit kosten in rekening."

Januari haalbaar voor BIZ
De wethouder gelooft ook nog steeds dat 1 januari 2020 een haalbare kaart is voor invoering van een BIZ op Ladonk. Volgens hem wordt achter de schermen hard gewerkt aan een plan waar de ondernemers bij wijze van spreken enkel nog hun handtekening onder hoeven te zetten. Daartoe heeft opsteller van de plannen, Stad&Co, al een voortraject doorlopen waarbij diverse ondernemers benaderd werden. 25 contactmomenten zijn er al geweest, wierp de wethouder dinsdag terug naar Schukken.

Van den Broek liet weten dat in de raadsvergadering van 10 december de BIZ behandeld wordt. Gaat de gemeenteraad akkoord met het voorstel dan wordt de BIZ per 1 januari gelanceerd. De gemeente zal dan een extra belasting gaan innen bij ondernemers op Ladonk. Dit bedrag wordt vervolgens één op één doorgesluisd aan het BIZ-bestuur om er haar taken op het bedrijventerrein mee uit te voeren.

Wijkorgaan Liempde bedankt Café 't Huukske en gemeente Boxtel

John van Heertum en Laura Sweens. (Foto: John van Heertum) Foto: John van Heertum

Liempde - Laura Sweens, uitbater van Café 't Huukske, heeft vorige week woensdag namens het wijkorgaan Liempde een bos bloemen in ontvangst mogen nemen wegens haar inspanningen om de Liempdse kermis jaarlijks in goede banen te leiden.

Voorzitter van het wijkorgaan John van Heertum laat weten dat laatste jaren de uitvoer en handhaving van de horecavergunning tijdens de kermis wat naar de achtergrond was geraakt. Daardoor trad er overlast voor omwonenden op, met name tijdens de kermisperiode. Van Heertum heeft daar, samen met de gemeente en Café 't Huukske, werk van gemaakt.

Omdat uitbater Laura Sweens en met ambtelijk medewerker Franka Verstraten de problemen zo voortvarend hebben aangepakt reikte de voorzitter van het wijkorgaan vorige week een bloemetje uit aan Sweens. "Uit de evaluatie is gebleken dat de horeca netjes binnen de gestelde normen van de vergunning is gebleven en dat de omwonende het een verbetering vonden", meldt Van Heertum enthousiast. "Om deze reden wil het wijkorgaan de horeca en gemeente Boxtel bedanken voor deze samenwerking."

Vervolg van de voorpagina:

Centrummanagement wil af van verrommeling en leegstand

Volgens Broos kun je niet zomaar de panden 'doormidden' knippen. Halvering van de huuropbrengst is voor de pandeigenaren niet aantrekkelijk en voor veel winkeliers nog steeds veel te duur, zo redeneert de voorzitter. Bovendien kennen de panden geen 'achterom', waardoor bijvoorbeeld de voorste helft inrichten voor detailhandel en andere de helft voor wonen ook lastig te realiseren is. Er is dus een creatievere oplossing nodig. Die kan bijvoorbeeld gevonden worden in meerdere winkeliers in één pand, of op manieren waarop op dit moment nog niet eens over nagedacht is.

Om genoemde problemen aan te pakken gaat het Centrummanagement in conclaaf met belanghebbenden. En dat zijn niet alleen ondernemers, benadrukte Broos. "Wij zijn geen belangenvereniging voor sec de ondernemers of sec de horeca", gaf hij de aanwezigen dinsdag mee. Tijdens het uitstippelen van de toekomstplannen kijkt het Centrummanagement overigens ook kritisch naar het eigen functioneren. Zo loopt het contract van Centrummanager Berry Dankers nog in ieder geval tot 1 juli 2020. Maar, zo gaf Broos aan, als de gesprekken daar aanleiding toe geven kan ook zijn dat de accenten heel anders komen te liggen dan nu. Hij sluit daarom ook niet uit dat dat personele gevolgen kan hebben voor het Centrummanagement zelf.

Gewapend met het te maken plan moet het Centrummanagement in Boxtel de komende vijf jaar vooruit kunnen. Bovendien moeten de gesprekken leiden tot een betere samenwerking tussen de ondernemers onderling, maar ook tussen ondernemers en de politiek. Want ook daar schort het volgens Broos nog wel eens aan. Een andere wens, het opstellen van een nieuwe detailhandelsvisie, wordt op die manier ook eenvoudiger te realiseren. Een detailhandelsvisie die bovendien ook weer gedragen wordt door zowel politiek als ondernemers, iets waar de huidige visie na de komst van de Aldi en de uitbreiding van Jumbo ook niet meer vanzelfsprekend op kan rekenen.

Tenslotte zet het Centrummanagement de komende jaren in op citymarketing: het aanprijzen van Boxtel als aantrekkelijke winkelgemeente in de regio. Zo moet de gunstige ligging tussen de steden Den Bosch, Eindhoven en Tilburg beter benut worden. Makkelijk zal het allemaal niet worden, geeft ook Broos toe. Maar waar een wil is, is een weg.

VPRO Tegenlicht Meet Up Boxtel

Boxtel - In het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde aan Het Klaverblad 13 wordt op 21 november een Tegenlicht Meet Up georganiseerd. De napraatsessie is geïnspireerd op uitzendingen van het tv-programma Tegenlicht en start om 19.15 uur. De gratis toegankelijke sessie met verschillende gastsprekers duurt tot 21.30 uur.

Sinds 2014 worden overal in Nederland de inspirerende afleveringen van VPRO Tegenlicht bekeken en besproken tijdens Meet Ups. Op uitnodiging van woonstichting JOOST organiseert de Praktijk van het Ideaal een drietal Tegenlicht Meetups op De Kleine Aarde in Boxtel.

Donderdag 21 november staat de eerste Meet Up gepland met als onderwerp 'De worsteling van de groenmens'. Er is veel discussie over ons consumptiegedrag. Hoe krijgen we de nodige veranderingen voor elkaar zonder in te leveren op comfort? Hoe maken we het groene, goede leven voor iedereen toegankelijk en betaalbaar? Deze aflevering van VPRO Tegenlicht is een voor velen herkenbare reis langs mensen die worstelen met het maken van de juiste keuzes. Na de Tegenlicht aflevering gaan de aanwezigen over deze en andere vragen in gesprek met bezoeker én de Belgische gast Evelien Matthijssen. Het gesprek wordt geleid door Ruud Geven.

Evelien Matthijssen, beter bekend als Green Evelien, leidt al jaren een eco-levensstijl in de Ardennen, samen met haar gezin. Toen de belangstelling voor deze manier van leven groeide, besloot Evelien in 2015 om zich volledig te wijden aan het uitdragen van haar levensstijl. Ze is een inspiratie voor velen die hun levensstijl groener willen inrichten maar niet goed weten hoe of waar te beginnen.

Woonstichting JOOST heeft stevige ambities op het gebied van duurzaamheid. Om die ambities kracht bij te zetten heeft de stichting Ruud Geven, programmamaker, en de Praktijk van het Ideaal uitgenodigd om Tegenlicht Meet Ups te organiseren. De Praktijk van het Ideaal is een initiatief van kunstenaar Matthijs Bosman. Te midden van de grote veranderingen op De Kleine Aarde draagt hij op bijzondere manieren bij aan het wat hem betreft hoogst haalbare doel van allemaal; het realiseren van een ideaal.

Koffie met Kennis bij HobbyCentrum Boxtel: 'Mantelzorg'

Boxtel - Veerle Sloss, coördinator Steunpunt Mantelzorg Contourde Twern, geeft vrijdag 29 november een lezing over het onderwerp mantelzorg. Deze vindt plaats in HobbyCentrumBoxtel (HCB) aan de Baroniestraat 105 en duurt van 13.30 tot 15.30 uur. Toegang is gratis voor Vrienden van HCB en HCB-vrijwilligers. Voor andere liefhebbers bedraagt de entreeprijs, inclusief koffie en thee, 4 euro. Aanmelden kan via www.hobbycentrumboxtel.nl of een e-mail naar info@hobbycentrumboxtel.nl onder vermelding van de datum van de lezing, naam, telefoonnummer en mailadres.

Vroeg of laat komen veel mensen in de positie van mantelzorger. Doordat ze opgroeien in een gezin met een ernstige ziek gezinslid of een gezinslid met een beperking. De lezing is voor iedereen die niet weet wat het betekent om mantelzorger te zijn of hoe je kunt omgaan met de situatie. Geïnteresseerden leren binnen twee uur bijvoorbeeld welke verschillende handige aanpassingen ze thuis aan kunnen brengen om daar langer te blijven wonen.

Een mantelzorger, ervaringsdeskundige bij uitstek, is ook present en deelt zijn of haar ervaringen met de aanwezigen. Veerle Sloss zal samen met de aanwezige mantelzorger alle vragen beantwoorden over mantelzorg.


Rectificatie: Marathon voor Tokio

Boxtel - Ten onrechte is de afgelopen week (13 november) vermeld dat de marathonactie voor KiKa wordt gelopen door Boxtelaar Patrick van den Aker. Er is echter sprake van een persoonsverwisseling door een menselijke fout op onze redactie. Het gaat om de uit Lennisheuvel afkomstige Michelle Planjer die de marathon van Tokio voor het goede doel zal lopen.

De bingoavond voor het goede doel op 22 november is wel correct vermeld, evenals de prijzen. De hele opbrengst gaat naar Kika. De avond gaat om 19.30 uur van start in Gemeenschapshuis De Walnoot. Reserveren van een plekje kan via kikamarathon@outlook.com. De zaal is vanaf 18.30 uur geopend.

Sinterklaas bezoekt Selissen

Ook vorig jaar bezocht de Sint. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Samen met zijn pieten brengt Sinterklaas aanstaande zondag 24 november een bezoek aan Selissen. Om 13.00 uur vertrekt de rondrit van de Goedheiligman vanaf Gemeenschapshuis De Walnoot door de wijk, onder muzikale begeleiding van de Red River Band.

Na de tour komt het gezelschap terug bij het gemeenschapshuis aan de Reginahof 1, waar het Sinterklaasfeest binnen verder zal gaan. Voor kinderen tot en met 8 jaar is er een leuke verrassing, maar uiteraard zijn kinderen, en ouderen, van alle leeftijden welkom.

Sinterklaas bij De Kinderboerderij

Boxtel - De Sint en zijn Pieten brengen op woensdag 27 november een bezoek aan De Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel. Vanaf 13.30 is iedereen welkom om alvast in de sfeer te komen en een briefje in te vullen voor het Grote Boek. Sinterklaas arriveert om 14.00 uur. De kinderen die dat leuk vinden kunnen hem persoonlijk ontmoeten. Rond 14.45 vertrekt de Goedheiligman weer. Deelname is gratis.

Kerstkaartenactie Buurtpost bij Kerstmarkt Het Goed

Boxtel - Buurtpost is dit jaar present tijdens de jaarlijkse Kerstmarkt van 23 november bij Het Goed aan de Industrieweg 6 in Boxtel (zie pagina 9). Geheel in kerstsfeer biedt Buurtpost de bezoekers de mogelijkheid om een kerstgroet uit te brengen aan iemand in de straat of buurt die zo'n kerstboodschap wel kan gebruiken.

Buurtpost stelt een kerstkaart ter beschikking en zal deze ook persoonlijk bezorgen bij degene die is aangemeld. Op deze manier brengt Buurtpost mensen in de straat dichter bij elkaar. Geheel volgens de doelstelling van de organisatie. Wil je ook iemand verrassen met een gratis kerstkaart? Kom dan naar de stand of balie, ze zijn er van 9.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te verkrijgen via 06- 10310172 en www.buurtpost.nl.

Informatieavond over herinrichting Molenwijkseweg

Boxtel - Gemeente Boxtel houdt op woensdag 27 november een informatieavond over de volgende fase van de herinrichting van de Molenwijkseweg. Die fase behelst het stuk tussen het Ronduutje en de Parkweg. De bijeenkomst bij Gemeenschapshuis De Walnoot begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.

De eerste fase van de herinrichting van de Molenwijkseweg ging al in 2017 van start. Toen werd het deel tussen de Halderheiweg en de spoorwegovergang bij De Langspier omgevormd tot fietsstraat. De werkzaamheden liepen vertraging op en werden uiteindelijk pas in mei 2018 afgerond. Wegens scheuren in het asfalt moest de weg nog geen maand later alweer gerepareerd worden.

De politiek en ook omwonenden roepen het college sinds die eerste fase al op om de weg snel helemaal als fietsstraat in te richten met het oog op de verkeersveiligheid rond de sportvelden van hockeyvereniging MEP. Tijdens de bijeenkomst in De Walnoot zal hier onder meer op worden ingegaan.

Tweedehandsmarkt Vogelvreugd Ons Ideaal

Boxtel - De laatste van zes tweedehandsmarkten die Vogelvreugd Ons Ideaal dit jaar organiseerde in De Rots, vindt aanstaande zondag 24 november plaats. Het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 is dan van 13.00 tot 16.00 uur omgetoverd tot een grote koopjeshal. Er zijn nog enkele tafels voor verkoop beschikbaar.

Op ruim zeventig tafels zullen particulieren hun artikelen die een tweede leven verdienen te koop aanbieden. Een tafel reserveren kan via jan@vogelvreugdonsideaal.nl of 0499-395181. Hier kun je ook terecht voor meer informatie over de tweedehands markten van Vogelvreugd Ons Ideaal.
De entree bedraagt 1 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.
De eerstvolgende markt in 2020 is op zondag 26 januari.


Liempdse dorpsfotograaf Gerard Schalkx neemt fotoboek in ontvangst

Gerard Schalkx, voorzitter van Kèk Liemt Arnold van den Broek en wethouder én Liempdenaar Peter van de Wiel tonen het fotoboek. (Foto: Ruud van Nooijen) Foto: Ruud van Nooijen

Liempde - Liempdenaar Gerard Schalkx (74) wordt met recht bestempeld als de dorpsfotograaf van Liempde. Al zo'n 60 jaar maakt hij foto's van mensen, gebouwen, evenementen, kortom: eigenlijk zo'n beetje alles dat het predicaat 'Liempds' heeft. Vrijdag ontving hij uit handen van Arnold van den Broek, voorzitter van Erfgoedvereniging Kèk Liemt, het eerste exemplaar van een fotoboek over de ontwikkelingen van de afgelopen 60 jaar in 'zijn' dorp.

Een beetje onwennig moet het wel aangevoeld hebben voor de Liempdse Gerard Schalkx, de presentatie van een boek ter ere van hem op het gemeentehuis van Boxtel. Want de pijn van de annexatie van Liempde door 'grote buur' Boxtel zit bij veel oudere Liempdenaren nog diep. Dat bleek ook vrijdag nog maar eens toen tijdens de eerste presentatie van de middag, die van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, één van Schalkx' foto's getoond werd: honderden Liempdenaren die in 1985 op het Raadhuisplein protesteren tegen de fusie met Boxtel.

De foto was één van de velen die Rooijakkers in zijn presentatie gebruikte. Daarin vertelde hij met veel humor en in dialect onder meer over hoe Liempde zich in de jaren 50 en 60 razendsnel ontwikkelde. Daar stond later op de middag ook wethouder Peter van de Wiel bij stil. Daar waar Liempde begin jaren 50 nog een relatief arme en geïsoleerde gemeenschap vormde, moderniseerde het dorp in de jaren daarop razendsnel. Maar het 'ons kent ons' gevoel bleef.

Dat blijkt ook uit hoe het fotoboek ter ere van het inmiddels enorme portfolio van Schalkx tot stand kwam. Aan het boek genaamd 'Gerard Schalkx, onze dorpsfotograaf- 60 jaar fotografie in Liempde en Het Groene Woud' werkten namelijk een grote club vrijwilligers mee, onder coördinatie van de Erfgoedvereniging. Het merendeel afkomstig uit Liempde, maar ook uit Boxtel. In die zin zijn de twee dorpen in de afgelopen 60 jaar dus ook naar elkaar toe gegroeid.

En Schalkx was er van dat alles getuige. Vanaf het allereerste moment dat hij met zijn bij een prijsvraag uit de Donald Duck gewonnen Kodak-camera een foto knipte, via de annexatie die in 1996 dan toch een feit werd en de vele, vele Liempdse evenementen die hij op de gevoelige plaat vastlegde.

De dorpsfotograaf was vrijdag in eerste instantie een beetje beduusd onder alle aandacht van de ruim zeventig belangstellenden. Het idee voor een soort foto-overzicht ontstond volgens Schalkx zo'n vier jaar geleden. Na de succesvolle foto-expositie 'Gerard Kiekte 50 jaar' in 2017 werd het idee concreet. Vele selectieronden later, en honderden afgevallen foto's verder, kon Schalkx het resultaat aanschouwen. Mede-initiatiefnemer Ger van den Oetelaar noemt het boek 'een eerbetoon aan Gerard', waarmee de fotograaf in het collectief geheugen van Liempde wordt geplant.

Schalkx zelf hoopte vrijdag dat Liempde hem vooral óók herinnert om zijn andere kwaliteiten. Bijvoorbeeld om zijn gedichten, waarvan hij vrijdag ook een bundel uitbracht. Het eerste exemplaar overhandigde hij aan zijn achterneefje Rick Verheijen, die de tekeningen verzorgde. In de bundel persoonlijke en ontroerende gedichtjes over bijvoorbeeld de periode dat hij kanker overwon, nu zo'n 5 jaar geleden. Als Schalkx dat voorleest roert het hem en alle aanwezigen merkbaar.

Dat gebeurt ook, zij het op een andere manier, als de zeer geestige rijmpjes over het dagelijks bestaan voorbij komen. Gerard Schalkx eindigde de middag dan ook, geheel in stijl, met een eigen gedicht. "Ik ben blij dat ik 'oe zie", luidt daarvan de laatste zin. En de aanwezige Liempdenaren zijn ook blij als ze Schalkx zien, bleek uit het applaus dat volgde. Want Schalkx, dat is hún dorpsfotograaf. En nog zo veel meer.

Het boek 'Gerard Schalkx, onze dorpsfotograaf - 60 jaar fotografie in Liempde en Het Groene Woud' is sinds vrijdag te koop bij D'n Liempdsen Herd. In deze uitgave wordt beschreven hoe Gerard vorm heeft gegeven aan zijn fotografiecarrière. In woorden, maar nog meer in beelden laat dit boek zien hoe Liempde en Het Groene Woud zich door de ogen én de lens van de fotograaf hebben ontwikkeld. De prijs van het boek is 27,50 euro.

OPZuid subsidie voor bouw appartementen De Kleine Aarde

Een impressie van de 22 appartementen. (Foto: Woonstichting Joost) Foto: Woonstichting Joost

Boxtel - Woonstichting JOOST, Heijmans, FAAM Architecten en Waterschap de Dommel ontvangen een subsidie voor de realisatie van 22 circulaire appartementen op het terrein van De Kleine Aarde. Het precieze bedrag is ook voor JOOST nog niet bekend, maar een woordvoerder laat weten dat het om een 'substantieel bedrag' gaat.

De zogeheten 'OPZuid subsidie' is bedoeld voor de bevordering van innovatie en een koolstofarme economie en wordt uitgegeven door de drie Zuidelijke provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Dat er nog geen exact subsidiebedrag te noemen is komt omdat de subsidieverstrekkers per innovatief onderdeel bekijken welk percentage zij subsidiëren. Vinden zij iets erg innovatief, dan ligt dit percentage hoger dan wanneer zij een oplossing als minder innovatief bestempelen. Het bedrag kan daarmee variëren tussen tienduizenden euro's tot vele tonnen, hoewel een woordvoerder daarover geen exacte uitspraak durft te doen.

De subsidie stelt de bouwpartners in staat innovaties toe te passen die normaliter afvallen vanwege financiële of onderhoudstechnische redenen. En dat maakt dat volgens JOOST als het ware een proeftuin gecreëerd kan worden waarin onderzoek wordt gedaan naar een bredere inzetbaarheid van deze technieken binnen de sociale woningbouw: "Uitgangspunt bij de keuze van de technieken is het comfort en gemak voor de toekomstige bewoners. Ook reserveren we een deel van de subsidie voor het sociale aspect van duurzamer leven." Als voorbeeld noemt de woonstichting een gedeelde wasruimte die niet enkel duurzaamheidsvoordelen oplevert, maar ook het samenhorigheidsgevoel in het appartementencomplex versterkt.

Het appartementencomplex wordt regeneratief en volledig opgebouwd uit massief houten delen. Houtbouw is volgens JOOST beter voor het milieu maar ook voor de gezondheid van de bewoners. Alle toegepaste materialen zijn van begin tot eind circulair. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van all-electric installaties, filter dat afvalwater zuivert en een zeezout batterij die milieuvriendelijk opgewekte energie opslaat voor de piekmomenten van de dag. Ook komen er vacuümtoiletten die niet enkel zorgen voor een reductie van het waterverbruik. Uit het beperkte afvalwater dat overblijft kan namelijk ook nog energie worden gehaald. Door de juiste combinatie van innovaties, krijgen de toekomstige bewoners een zeer comfortabel appartement, waarbij zij zonder verlies van comfort én met het grootste gemak hun impact op het milieu verkleinen.

De OPZuid subsidie is een opsteker voor De Kleine Aarde, aangezien het milieueducatiecentrum de afgelopen maand vooral negatief in het nieuws kwam toen duidelijk werd dat partners van het eerste uur, Helicon en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij uit het project stapten.

Rondleiding 'Canon van Boxtel' bij Museum Boxtel

Boxtel - Museum Boxtel programmeert na het succes in 2018 ook in 2019 weer zaterdag-rondleidingen rondom de canon van Boxtel. Drie ervaren gidsen begeleiden om beurten de deelnemers. Er zijn dit jaar nog twee rondleidingen, op 23 november en 14 december.

De rondleidingen worden om beurten verzorgd door Ben Ophof en Joop Schuller, beiden VVV-gids, én historicus Willem Wittenberg. De rondleidingen zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel. De canon vertelt de geschiedenis van Boxtel vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van 49 vensters of thema's. De eerstvolgende rondleiding staat gepland op zaterdag 23 november en start om 14.00 uur. Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en kent maximaal tien deelnemers. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Aanmelden kan vooraf via info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Het door Cor van Oosterhoud gerestaureerde gemeentewapen aan het Januspad. Foto: Willemijn Wijdenes

Lezing door Cor van Oosterhoud over gevelstenen

Boxtel - In Boxtel zijn veel gevelstenen te zien. Beeldhouwer Cor van Oosterhoud uit Lith vertelt op donderdag 28 november in een lezing bij Grand Café Rembrandt over het maken en restaureren van gevelstenen in het algemeen en over Boxtelse exemplaren in hert bijzonder. Onder andere de gevelsteen voor het Wasch- en Strijkmuseum in de Stationsstraat (Museum Vekemans) en de gevelsteen van Oertijdmuseum de Groene Poort aan de Bosscheweg zijn van zijn hand.

Onlangs werd door Van Oosterhoud het oude Boxtelse gemeentewapen gerestaureerd, ooit gekapt uit hardsteen en ingemetseld in het Timpaan van het voormalig gemeentehuis van Boxtel anno 1843. Het stelt St.Petrus met acht merletten voor. Dat wapen is te bewonderen aan de zijkant het Gemeentehuis, aan het Januspad. Het werd door Van Oosterhoud gerestaureerd en met een minerale verf ingekleurd.
De beeldhouwer maakt niet alleen gevelstenen maar ook (graf)monumenten. Zo staat er op de begraafplaats Munsel sinds 2010 een monument speciaal vervaardigd voor overleden kinderen.
In 2018 werden de acht overgebleven kruiswegstaties van het processiepark door Van Oosterhoud onder handen genomen. De tableaus werden gereinigd, de voegen gerepareerd en de sculpturen geïmpregneerd met bijenwas.
In zijn atelier, Pierre Juste, maakt Van Oosterhoud gebruik van eeuwenoude technieken van de steenhouwer en vult deze technieken aan met hedendaagse gereedschappen en mogelijkheden.

Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes

De lezing op donderdag 28 november bij Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 begint om 20.00 uur.

Foto: Rini van oirschot

Jan van Brabantstraat

Jan I van Brabant was een zoon van Hendrik III en Aleidis van Bourgondië. Hij was verder bekend als minnezanger. Hij volgde zijn mentaal gestoorde oudere broer Hendrik IV op, die door zijn moederregentes van de troon was geweerd. Jan I huwde in 1273 met Margaretha van Dampierre, dochter van de Vlaamse graaf Gwijde van Dampierre. Zijn eerste vrouw, Margaretha, een dochter van Lodewijk IX van Frankrijk, overleed in 1271 na amper één jaar huwelijk in het kraambed.

Jan was een krachtige heerser die zijn gebied aanzienlijk vergrootte. Hij kondigde ook een algemeen landrecht af en reorganiseerde de administratie van zijn vorstendom. Zijn pogingen de Brabantse invloed tussen Maas en Rijn te versterken brachten hem onder meer in botsing met de machtige aartsbisschop van Keulen. Omdat zijn Rijnpolitiek strookte met hun handelsbelangen, kon hertog Jan rekenen op de financiële steun van de Brabantse steden, waaraan hij als tegenprestatie uitgebreide privileges toekende. Zijn belangrijkste aanwinst was het hertogdom Limburg (samenvallend met het noordoosten van de huidige Belgische provincie Luik en het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg, en genoemd naar de burcht Limburg aan de Vesder).

Foto: Rini van oirschot
Foto: Rini van oirschot
Foto: Rini van oirschot

Toen de kinderloze hertogin Irmgard van Limburg in 1283 overleed, kocht Jan I het opvolgingsrecht van een van haar erfgenamen. Dat was niet naar de zin van haar weduwnaar Reinoud I van Gelre. Het verzet werd echter tijdens de Slag bij Woeringen, op 5 juni 1288 gebroken, waarna het hertogdom Limburg definitief aan Jan I werd toegewezen. Tijdens deze veldslag werd Willem II, heer van Boxtel, tot ridder geslagen.

Jan I staat bekend als een levensgenieter en minnaar van muziek, zang en dichtkunst. Aan zijn hof weerklonk Nederlandse, Duitse en Franse literatuur. Zelf schreef hij Minnesang in een Duits getinte taal. Bekend is zijn lied 'Eins meien morgens fru' met het Occitaanse zinnetje 'Harba lori fa' ('De morgen is voor hen aangebroken'). Zijn hartstocht voor jachtpartijen en gewelddadige riddertoernooien moest de hertog echter met de dood bekopen: hij verongelukte tijdens een toernooi in Bar-le-Duc. Hij werd begraven in de minderbroeders kerk in Brussel, volgens de bronnen 'more teutonico', dat wil zeggen dat zijn lijk was gekookt. De resten van zijn graf zijn nog te zien in het ondergrondse museum Bruxella 1238 naast het beursgebouw, dat op de plek is gebouwd van het voormalige minderbroederklooster.

Bron: Wikipedia en Wikimedia

Rondleidingen Wederopbouwroute in Selissen met VVV-gids

Foto: Harrie van den Berg

Boxtel - In 2019 is er elke laatste zondag van de maand een rondleiding met VVV-gids. Op zondagochtend 24 november start de rondleiding 'Wederopbouwroute in Selissen' om 11.00 uur in de Van Beekstraat tegenover de PLUS supermarkt van der Horst.

Direct na de Tweede Wereldoorlog was er schaatste aan alles, maar er was ook optimisme en idealisme. Met hard werken en veel creativiteit heeft men in korte tijd hele woonwijken gebouwd, zo ook de wijk Selissen. Maak kennis met deze bijzondere architectuur en proef de sfeer van die tijd.

Het hele programma 2019 is te vinden in de flyer Rondleidingen verkrijgbaar bij alle Beleef Boxtel punten, bij VVV Boxtel (Markt 36), op www.beleefboxtel.nl en in de maandelijkse Beleef Boxtel agenda's. Binnenkort wordt het nieuwe programma van 2020 bekendgemaakt.

Wandel je mee?
Wil je zondagochtend 24 november graag meelopen, meld je dan aan bij VVV Boxtel, Markt 36, tel. 0411-685443 b.g.g. 06-22562001, Email: info@vvvboxtel.nl, of zorg dat je vóór 11.00 uur aanwezig bent bij de VVV. De kosten zijn 2 euro per persoon. De rondleiding duurt ongeveer een tot anderhalf uur en is 2,9 kilometer lang.

Ook buiten deze tijden verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen, die zijn te bespreken bij VVV Boxtel.

Koninklijke onderscheiding Boxtelaren Paul Termaat en Jan van Gemert

Boxtel - Boxtelaren Paul Termaat en Jan van Gemert hebben de afgelopen week een Koninklijke onderscheiding in ontvangst genomen. Termaat mag zich Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen, Van Gemert is benoemd tot lid van diezelfde Orde.

Jan van Gemert mocht zijn onderscheiding op donderdag 14 november in ontvangst nemen tijdens het congres van Beroepsvereniging voor docenten Theater en Drama in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Burgemeester Fons Naterop reikte de decoratie uit. In Boxtel is Jan van Gemert waarschijnlijk het bekendst van zijn functie als organisator van het schrijversevenement 'Boek&Bal' (sinds 2016). Hij is sinds 1996 onder meer docent drama en coördinator bij ROC Koning Willem 1 College in Den Bosch. Sinds 2003 is hij vrijwilliger bij en bestuurslid voor de Beroepsvereniging Docenten Theater en Drama. Van Gemert zet zich bijzonder in voor zijn vakgebied. Zo trad hij op als onderhandelaar met andere kunstvakberoepsverenigingen en verzorgde de communicatie met de overheid. Verder is hij medeorganisator van symposia en redactielid van het verenigings-tijdschrift 'Dramaforum'. Ook was hij lid van de redactie van het gelijknamige tijdschrift en schreef in de periode 1999-2019 bijna vijftig artikelen over het drama- en theateronderwijs.

Een dag later, op 15 november, ontving Paul Termaat zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Naterop reikte de versierselen uit tijdens het symposium 'Alliantie' van RINO Zuid. Termaat was jarenlang werkzaam als orthopedagoog en klinisch psycholoog. Maar daar waar anderen zich focussen op het goed uitvoeren van hun beroep ging Termaat altijd een stap verder. Zo was hij hoofdopleider van de opleiding tot Orthopedagoog Generalist. Ook heeft zijn inzet voor de beroepsvereniging van orthopedagogen (NVO) er voor gezorgd dat in 2019 het beroep van orthopedagoog generalist erkend wordt in het kader van de Wet Beroepen individuele gezondheidszorg (BIG). De bestuursfuncties die Termaat bij de Nederlandse Vereniging van Orthopedagogen en de Federatie van gezondheidszorgpsychologen en psychotherapeuten (namens het NVO) uitvoerde hebben bijgedragen aan een brede erkenning van de beroepsgroep. Net zoals het van nul af opbouwen van de opleiding tot Orthopedagoog Generalist binnen het opleidingsinstituut. Termaat heeft met zijn werk een cruciale bijdrage geleverd aan verbetering van zorg en hulpverlening aan kwetsbare kinderen en verstandelijk gehandicapten. Iets waar hij nu dus een Koninklijke onderscheiding in ontvangst mag nemen.

Is schenken op papier nuttig?

Als je wilt schenken aan je kinderen of kleinkinderen, maar je kunt (of wilt) geen geld vrijmaken – bijvoorbeeld omdat het in onroerend goed of in aandelen zit – dan kan schenken op papier een oplossing zijn. Daarmee kun je mooie voordelen behalen. Maar aan dit moois zit ook een keerzijde. We vertellen je in eenvoudige taal wat je moet weten.

Het eenvoudigst doe je dat door alvast aan je erfgenamen te schenken. Door gebruik te maken van fiscale vrijstellingen kun je dat goedkoper of kosteloos doen. Zo mag je aan je kinderen in 2020 een bedrag van 5514 euro schenken zonder dat er schenkingsbelasting verschuldigd is. Dit bedrag wordt ieder jaar iets verhoogd. Daarnaast zijn er nog een aantal eenmalig verhoogde vrijstellingen bij schenkingen aan kinderen. Schenken aan anderen kan vrij van belasting tot 2207 euro. Wat je al bij leven feitelijk schenkt, wordt niet bij je erfenis opgeteld (tenzij je het binnen 180 dagen voor je overlijden doet). En je mag ieder jaar opnieuw het vrijgestelde bedrag schenken. Als je de bedragen echter niet beschikbaar hebt kun je ook schenken op papier.

Zonder dat je kind of kleinkind daadwerkelijk iets in handen heeft gekregen heb je hem een bedrag gegeven, wat hij dan meteen weer aan je terug leent. Zo houd je de beschikking over het bedrag. En kun je mooie voordelen pakken.

Het grootste voordeel is misschien wel dat je zelf over je vermogen kunt blijven beschikken. Het ligt voor de hand de schuld in beginsel pas bij je overlijden in te lossen zodat je gewoon verder kunt leven zoals je altijd al deed. Daarnaast bestaat er bij je overlijden dus een voordeel met betrekking tot de erfbelasting. Je erfgenamen mogen de schulden die je aan hen had immers voldoen zoals een schuld voldaan moet worden en daar komt geen erfbelasting of schenkingsbelasting bij kijken. Je nalatenschap wordt daardoor kleiner.

De keerzijde is dat tegenover je vermogen papieren schulden ontstaan. Sommige mensen vinden dat niet fijn en ben jij zo iemand, dan moet je het ook niet doen. Daarnaast is bepaald dat deze constructie alleen is toegestaan als er over de schuld minimaal 6% rente betaald wordt. De rente mag dus niet worden opgeteld bij de schuld. Wordt de rente niet betaald, dan wordt de schenking op papier niet erkend en wordt hij alsnog bij je nalatenschap opgeteld en belast.

En dan is er nog een nadeel. Wil je namelijk niet eerder betalen dan bij overlijden, dan moet de schenking worden vastgelegd bij de notaris. Dat voorkomt ook discussies met de belastingdienst. Maar het brengt natuurlijk wel wat kosten met zich mee. Maar als het gaat om planning van je vermogen kan het hoe dan ook geen kwaad om eens met de notaris te praten. De schenking op papier hoeft zich niet te beperken tot de jaarlijks vrijgestelde bedragen. Als je meer wilt schenken, dan betaalt je kind belasting over een gedeelte waarover hij bij jouw overlijden erfbelasting moet betalen. Het verschil spaar je uit. De kosten van die notariële akte heb je er dan natuurlijk al snel uit.

In een notariële akte heb je bovendien de mogelijkheid om een clausule op te nemen dat bij echtscheiding dat wat op papier geschonken is niet gedeeld hoeft te worden met de vertrekkende partner. Verder zou je de mogelijkheid tot herroepen van de schenking in de akte op kunnen laten nemen. Stel dat een kind of kleinkind eerder dan jij zou komen te overlijden en jij erft, dan is het wel heel zuur als je over je eigen vermogen ook nog erfbelasting moet betalen. Met een clausule zou je dat kunnen voorkomen.

Gravin Demi, Hofdame Romy en Hofnar Guus heersen over jubilerende Vivantjes

Charlène Fotografie

Liempde - Gravin Demi, Hofdame Romy en Hofnar Guus heersen in Ploegersland (Liempde) over de Vivantjes tijdens het 22-jarige jubileum van de carnavalsvereniging. Tijdens een carnavaleske bijeenkomst bij thuisbasis De Durpsherberg werd het drietal aan de buitenwereld voorgesteld.

Gravin Demi buiten carnaval om door het leven als Demi Schaeken. Zij is 21 jaar oud, maar wordt, dit 22e carnavalsseizoen, 22 jaar. Ze is geboren in Oeteldonk maar woont al haar hele leven in Ploegersland. Wellicht ken je Demi van haar werk bij de Coop. Naast haar werk volgt ze één dag in de week de opleiding Retailmanager in Lampegat (Eindhoven), waar zij dit schooljaar hoopt te slagen. De gravin is nu regelmatig te vinden in de kroegen in Indegat, maar daar hopen de Vivantjes deze carnaval verandering in te brengen.

Charlène Fotografie
Gravin Demi, hofdame Romy & hofnar Guus. (Charlène Fotografie) Charlène Fotografie
Charlène Fotografie

De gravin komt uit een muzikale familie; haar vader is gitarist en haar moeder zingt in een koor. Zelf houdt de gravin van zingen; het liefst samen met haar zus Romy, die haar dit carnavalsseizoen gaat vergezellen als Hofdame.
Zus Romy Schaeken is 19 jaar geleden geboren en getogen in Ploegersland. Zij werkt, net als de gravin, bij de Coop en volgt één dag in de week de opleiding LeidinggevendeTeam aan het Koning Willem 1 College in Oeteldonk (Den Bosch). Ze zingt graag de top-40 nummers, is dol op knutselen (dit kwam van pas bij het maken van de klompjes) en houdt van bakken.

Hofnar Guus Langelaan is al 1,5 jaar de vriend van Gravin Demi. Hij is 23 jaar geleden geboren in Oeteldonk en woont op kamers in Dwalmdam (Rotterdam), waar hij een studie Geschiedenis volgt aan de Erasmus Universiteit. Guus houdt van boogschieten en van feestjes. De Vivantjes laten weten niet te hopen dat hij deze twee hobby's gaat combineren gedurende het carnavalsseizoen.

Prins Giovanny en Prinses Kelsey regeren over de Walvisjes.

Prins Giovanny Koots en Prinses Kelsey van Asveldt, samen met adjudant Levi Mutsaerts en Nar Dex van Abeelen. (Foto: CV De Walvisjes) Foto: CV De Walvisjes

Boxtel - Prins Giovanny en Prinses Kelsey zullen dit jaar regeren over JCV de Walvisjes. Hun namen werden bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse 11-11 bal, dat ditmaal op 16 november viel.

Tijdens het jaarlijkse 11-11 Bal van JCV de Walvisjes in clubhuis De Walnoot, werd het nieuwe jeugdkoppel beëdigd door Prins Donald VI. Dit jaar gaan Prins Giovanny Koots en Prinses Kelsey van Asveldt over de Walnoot regeren, samen met adjudant Levi Mutsaerts en nar Dex van Abeelen gaan zij er voor de jeugdige Walvisjes een gezellige carnaval van maken.

Oproep Liempdse verhalen en materialen voor klompenboek

Foto: Gerard Schalkx

Liempde - Stichting Brabantse Klomp heeft het initiatief genomen om een boek uit te brengen over de klomp en de klompenindustrie in Het Groene Woud en in het bijzonder in de dorpen Sint-Oedenrode, Schijndel, Best en Liempde. De stichting is hiervoor samen met Erfgoedvereniging Kèk Liemt op zoek naar mooie Liempdse verhalen en materialen. Elke maandagavond van 19.00 tot 21.00 en woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 kan in het voormalig raadshuis van Liempde aan de Keefheuvel 1 klompenmaterialen in bruikleen worden gegeven of geschonken. Beeldmateriaal kan naar info@kekliemt.nl worden gemaild.

De klomp, een belangrijk element in de maatschappelijke, culturele, economische en landschappelijke ontwikkeling van Het Groene Woud, kan worden gezien als een boegbeeld van met name het gebied met de dorpen Best, Sint-Oedenrode, Schijndel en Liempde. Hier waren rond 1900 tientallen klompenmakerijen gevestigd en werd werk en dus een inkomen geboden aan meer dan 100, vaak grote gezinnen per dorp. Het zachte hout van de populier, zeer geschikt voor het maken van klompen, is een belangrijke reden voor het nog steeds herkenbare populierenlandschap in de regio.

Klompenboek
Stichting Brabantse Klomp heeft het initiatief genomen om medio 2020 een boek uit te brengen over de klomp. Het behandelt thema's zoals het leven in de plattelandsdorpen in de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw en de plaats van de klompenmakerijen daarin,het proces van klompen maken zowel machinaal als handmatig, de klompenmakerijen en klompenmakersfamilies in de dorpen Sint-Oedenrode, Best, Schijndel en Liempde en de toekomst van de klomp en de klompenindustrie.

Oproep Liempdse verhalen en materialen
De publicatie brengt de stichting samen met (gast)auteurs, onderzoekers, stichtingen en verenigingen, waaronder Erfgoedvereniging Kèk Liemt tot stand. Daarvoor wordt gezocht naar verhalen en materialen over de klomp vanuit Liempde, zoals mallen van klompen, informatie over klompenfamilies, -makerijen en hun panden, foto's en filmmateriaal, documentatie
zoals diploma's vakschool of oude contracten.

Mijn Mooi Boxtel: Ad Kruysen

Foto: Ad Kruysen

De Kampina, zonsopkomst bij het groot Glasven

Kerstmarkt bij Het Goed

Boxtel - Kringloopwarenhuis Het Goed houdt op zaterdag 23 november haar jaarlijkse kerstmarkt. De markt begint om 9.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

De kerstmarkt is bij Het Goed de traditionele start van de feestmaand en de medewerkers hebben met veel enthousiasme en inzet de gehele winkel aan de Industrieweg omgetoverd in kerstsfeer. Naast allerlei kramen met bijzondere en unieke kerstspullen is er ruimte voor veel inspiratie. En natuurlijk is er ook wat te eten én te drinken.

Het hele jaar door worden alle kerstspullen die binnenkomen geselecteerd en bewaard voor deze speciale kerstmarkt. Kerstballen in alle soorten en maten, kerstslingers, kerststalletjes, kerstdorpjes, kunstbomen en nog heel veel andere decoraties en snuisterijen.

Voor de klant levert het bijzondere spullen op die tegen een zacht prijsje meegenomen kunnen worden. Bovendien draagt dit hergebruik nog bij aan een beter milieu ook.

Niet alleen kerstspullen zijn er in overvloed. Er staat in de winkel ook een Kerstwensboom. Daarin kun je een wens hangen voor iemand die jij dit jaar een extra mooie kerst gunt. De klant met de meest bijzondere wens ontvangt een waardebon van 50 euro om de wens in vervulling te laten gaan. En om het compleet te maken heeft Het Goed mooi inpakpapier om de kerstbeleving extra bijzonder te maken.

Kringloopwarenhuis Het Goed Boxtel biedt naast kerstartikelen ook andere spullen, zoals meubels, kleding, speelgoed en boeken. Het aanbod is breed en wisselt dagelijks. Goede spullen die mensen niet meer kunnen gebruiken en ook niet willen bewaren, kunnen afgegeven worden bij de winkel of gratis opgehaald worden. Het kringloopwarenhuis aan de Industrieweg 6 is van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 18.00 uur en zaterdags van
9.00 tot 17.00 uur.

Het Goed kent in Nederland 25 eigentijdse kringloopwarenhuizen. Samen met gemeenten en andere partners zet Het Goed zich in voor werkgelegenheid door hergebruik van goederen. Voor en achter de schermen heeft Het Goed ongeveer 1.250 medewerkers. De warenhuizen trekken samen jaarlijks dan 2 miljoen klanten.

D'N BOKKENSTAL

Auke Kok presenteerde zijn gezoute kookboek. Vol ingrediënten en allegaartjes van aannames uit het leven van JC, De Verlosser. Hij zou zich verrijkt hebben. Een bittere nasmaak blijft over. Een marketingstunt om er alsnog een slaatje uit te slaan? De rechter rekende af met zijn huzarenstukje.
Conclusie: Johan Cruijff is dus eigenlijk het tegenovergestelde van Sylvie Meis. Sylvie geeft juist wel ieder jaar een miljoen uit aan foundation.

Ook groot wijnnieuws. De Meilandjes brengen hun eigen wijn op de markt. Prima om het papje van Auke Kok mee weg te spoelen. Wij drinken thuis overigens al jaren wijn van Donald Trump. Onze Witte Huiswijn.
Daarbovenop kwam dat Dreetje Hazes zijn vrouw heeft ingeruild en maar weer eens bewees: Liefde maakt blond.

We kunnen ook weer aan de slag in de bouw. Na de boeren ligt nu de heilige koe op de slachtbank. 130 km/u wordt overdag 100km/u. Scheelt bijna 25% benzineverbruik en dus minder inkomsten voor het Rijk. Ik zie alweer een prijsverhoging aankomen.
Een mooie stimulans om meer met de fiets en minder met de auto naar de markt te komen. Immers, op kleine afstanden slurpt de auto het hardst. En die paar auto's die je kwijt kunt. Maak er een parkje. In het midden een theehuis 'D'n Bokkenstal' en eromheen ambachtelijk geklinkerd;

"B O X T E L H I E R H E U R I K T H U I S"

Voldoende ruimte eromheen voor de vrijdagse marktkramen. En dé startplek voor rondleidingen.

Voor de verminderde parkeerinkomsten heb ik nog een idee. Stop ooit met een betaalde centrummanager. De perfecte onbetaalde erebaan als het aan mij ligt. Laat maar eens zien wat jouw missie is voor ons Boxtel. Uit 10 aanmeldingen wordt gekozen. Ze mogen de beste ideeën presenteren. En het volk stemt. Lekker voor het draagvlak ook. Je missie als trotse Boxtelaar zit toch in je hart en niet in je portemonnee. Vereiste is wel dat je de dubbele spoorwegovergang goed kunt verkopen en vertelt waarom deze moet blijven.

Ik weet het ook wel. Zand is veranderd in asfalt. Zonnepanelen, rolluiken en rotondes, geen gezicht. Het zuurverdiende geld van het aardbeienplukken kunnen we niet meer uitgeven bij Disco Van den Broek. De kroegen zijn nog steeds als vanouds en de verhalen zullen blijven.

Ik heb een mogelijke missie en visie voor jullie.

BOXTEL

Verbindend, trots, waar het goed is en altijd terugkomt.

Groen verhalendorp. Verbinder door over fiets- en wandelpaden trots te vertellen over onze musea, historie, muzikanten, acteurs, kunstenaars en sporthelden. Start en finish in De Bokkenstal.

Bekende Boxtelaren laten op toerbeurt hun Boxtel zien. In processie langs de mooiste plekken van hun jeugd en al het moois dat we te bieden hebben.

Heb je een uurtje vrij, haal gerust een plattegrond met kunstroutes bij het VVV en laat je verrassen. Wil je het ware verhaal van Johan Cruijff weten, bezoek het JC-museum van Rien. Wie belt Auke?

Oh ja, deze column was geen open sollicitatie. De vereiste voor centrummanager is schijnbaar dat je hier woonachtig moet zijn.

Je kunt een jongen wel uit het dorp halen,
maar het dorp niet uit de jongen.

Sorry!

Ruud

De Rots omgetoverd tot vogelparadijs

De heer Nijholt werd algemeen kampioen. Foto: William Toelen

Boxtel - De tweedaagse tentoonstelling van vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal die vorige week plaatsvond in Gemeenschapshuis De Rots was wederom een grandioos succes. 69 deelnemers uit heel Nederland brachten 1059 vogels bij elkaar, een mooi vervolg op de eerste editie vorig jaar met 1154 exemplaren.

De vogelvereniging laat weten zeer tevreden te zijn. "Dit toont aan dat ons geweldig resultaat van vorig jaar geen eendagsvlieg is geweest en dat wij met trots kunnen zeggen dat wij een van de grootste, zo niet de grootste tentoonstelling van Zuid-Nederland organiseren", aldus de organisatie. "Van de grote Halsbandparkiet tot de kleinste Tijgervink, ze waren allemaal te bewonderen in De Rots."

Vele bezoekers kwamen de ruim duizend vogels in De Rots bewonderen. (Foto: William Toelen) Foto: William Toelen
Foto: William Toelen

Zowel op zaterdag als zondag wisten vele bezoekers de weg naar het gemeenschapshuis te vinden. Volgend jaar zal de derde editie van de vogeltentoonstelling plaatsvinden, op 14 en 15 november 2020.

JRL-leerlingen presenteren innovatieve werkstukken tijdens Technasiumavond

Foto: Guido van der Klauw

Boxtel - Bijna 200 leerlingen uit leerjaar één tot en met zes van het Jacob-Roelandslyceum presenteerden donderdag 14 november hun innovatieve en slimme onderzoeken en ontwerpen aan de buitenwereld tijdens de jaarlijkse Technasiumavond.

Tijdens de avond presenteerden enkele leerlingen hun onderzoek naar het kweken van gewassen in hydrocultuur in opdracht van Canna voedingsstoffen. Ook Bosch-Rexroth was een van de opdrachtgevers met de vraag een manier te ontwikkelen om grote podia tijdens evenementen snel te kunnen wisselen.

Het is een drukte van belang op de Technasiumavond. (Foto: Guido van der Klauw) Foto: Guido van der Klauw
Foto: Guido van der Klauw
Foto: Guido van der Klauw
Foto: Guido van der Klauw
Foto: Guido van der Klauw
Foto: Guido van der Klauw
Foto: Guido van der Klauw

2M engineering vroeg leerlingen hoe er beter inzicht verkregen kan worden in sportprestaties of medisch herstel. De leerlingen ontwierpen hiervoor opstellingen, hulpstukken of prototypes waar zij metingen mee verrichten. De resultaten varieerden van een feedback gevende bokshandschoen tot een brace die aangeeft wanneer de knie te ver gedraaid wordt. De leerlingen uit de bovenbouw stonden aan de start van hun nieuwe project en zochten hiervoor de interactie met het publiek. Klas 4 richt zich de komende weken op het vernieuwen van infrastructurele kunstwerken en zette daarvoor een aantal enquêtes uit.

Docent Guido van der Klauw, zelf verbonden aan het Technasium, is enthousiast over de creaties van 'zijn' leerlingen: "We kijken terug op een zeer geslaagde avond waar de leerlingen met veel trots vertelden over hun slimme onderzoek of innovatieve ontwerp dat zij hebben uitgevoerd voor hun opdrachtgever."

Boxtel is weer Stapel op Sint

Stapel op Sint is ieder jaar een enorm succes met duizenden veelal jonge bezoekers. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

Boxtel - Het thema voor Stapel op Sint is dit jaar 'de Cijfers en Letters van de Sint'. Lezen en schrijven is super belangrijk, meldt organisator Boxtel Vooruit: "Juist in deze tijd van digitaal gedrag en online bezig zijn moeten we niet uit het oog verliezen hoe belangrijk het is om zelf te kunnen leren schrijven en rekenen."

Dankzij de Vrienden van Sint in Boxtel kan er dit jaar wederom een speciaal boekje uitgebracht worden waarin het programma, een kleurplaat, recepten, plattegrond, tekst van liedjes en allerlei leuke dingen meer zijn opgenomen. Alle kinderen van de groepen 1, 2 en 3 kregen dit op hun de school of tijdens de intocht. Bij Stapelen liggen nog exemplaren voor de kinderen die nog geen boekje hebben ontvangen.

Bijzonder ook is het speciale wensenlijstje in dit boekje, waarmee kinderen eens iets kunnen wensen voor een ander. Dit was vorig jaar een succes, organisator Boxtel Vooruit heeft toen drie prachtige wensen in vervulling kunnen laten gaan. Kinderen kunnen dit wensenlijstje ook dit jaar invullen en inleveren bij Kasteel Stapelen, tot 3 december. De organisatie zal hier daarna weer enkele wensen in vervulling laten gaan met medewerking van Vrienden van Sint. De kinderen krijgen ook een hoofdband en een Pakjeskalender.

In het winkelgebied (Rechterstraat, Stationsstraat, Croonpassage en Markt) kunnen plaatjes gezocht worden in de etalages van de winkels. Op het plaatje in de etalages is een deel van een zin te vinden. De uitkomst van de speurtocht kan ingevuld worden in het boekje. De tocht staat ook in het teken van "Cijfers en Letters".

Vanuit de gedachte dat Ieder kind een bezoekje moet kunnen brengen aan de Sint zal er ook dit jaar geen entree worden gevraagd voor een bezoek aan het kasteel. Iedereen is welkom en moet kunnen genieten van een fijn bezoek en de leuke activiteiten rondom het kasteel.

In het kasteel kunnen bezoekers onder begeleiding van een Wegwijs Piet een bezoek brengen aan onder andere de postkamer, de werkkamer van de Sint en zijn slaapkamer. In het park zijn Pieten de kinderen aan het vermaken en op het binnenterrein worden diverse activiteiten georganiseerd waar stempels mee verdiend kunnen worden. Ook Amerigo is in de stal, maar hij moet bijslapen van zijn nachtelijke werkzaamheden. Het geheel wordt opgeluisterd door heel veel muziekpieten die er ieder weekend weer een feestje van maken.

Deze zijn ook door op andere plekken te zien in Boxtel tijdens de weekenden. Er is ook een kleine horecagelegenheid aanwezig met drankjes. Indien er gewacht moet worden om het kasteel te betreden is er dus voldoende afleiding.

Lezing Landgoed Heerenbeek maandag 25 november

D'n Liempdsen Herd. (Foto: SPPiLL) Foto: SPPiLL

Liempde - Erfgoedvereniging Kèk Liemt organiseert op maandag 25 november een lezing over landgoed Heerenbeek in Oirschot in relatie tot Liempde. De lezing wordt verzorgd door Ger van den Oetelaar, schrijver van het boek Velder en Heerenbeek, en start om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4), inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

In 1303 wordt het Oirschotse Heerenbeek als bosgebied door de hertog van Brabant, Jan II, geschonken aan de Norbertijner Abdij van 't Park. Het is dan rond de 150 hectare groot en maakt deel uit van een veel groter bosgebied. Vanaf het allereerste begin is er een duidelijke relatie met Liempde. Deze relatie wordt onder andere veroorzaakt door de wateroverlast op landgoed Heerenbeek vanwege de gestremde afvoer via landgoed Velder waarover veel processen worden gevoerd.

Vaak zijn de opeenvolgende pachters familie van elkaar. Een zeer bekende is de Liempdenaar Peter Mertensone van Collenberghe, die van 1607 tot 1652 de pachter is van landgoed Heerenbeek. Later is de familie De Girard de Mielet van Coehoorn een belangrijke eigenaar. Veel leden van de nu uitgestorven familie De Girard de Mielet van Coehoorn liggen begraven op de nu nog aanwezige begraafplaats aan de Oude Grintweg. Nadat deze familie landgoed Heerenbeek verkoopt wordt Heerenbeek uitgebuit door verschillende organisaties. Pas later wordt er weer eer gedaan aan de statuur van Heerenbeek via de familie van André van Gorp. Rondom huize Heerenbeek en in de overige boerderijen hebben zeer veel families gewoond die voor een deel gericht waren op Liempde, zoals de bekende achternamen Van Lierop, Van den Langenberg, Schelle, Den Otter, Van Dooremalen, Kapteijns. De huidige eigenaar is Brabants Landschap.

Landgoed Heerenbeek bezit een zeer rijke natuur met bossen met haagbeuken en veel elzen. Er komen voor Nederland bijzondere soorten voor zoals bijvoorbeeld Zwartblauwe rapunzel, Slanke sleutelbloem en Eenbes. Ook Wespendief, Middelste bonte specht, Houtsnip en veel bijzondere kevers, amfibieën, vlinders, slakken en paddenstoelen zijn er te vinden. De Vlaamse schuur is een Rijksmonument en er staan verschillende gemeentelijke monumenten. Brabants Landschap beheert landgoed Heerenbeek als natuurgebied.

De lezing start maandag 25 november om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Foto: Nick van der Langenberg

Luchtpost uit China: Nick van der Langenberg

Langverwachte update

De maanden zijn voorbij gevlogen, heel bizar om daar bij stil te staan. Tegelijkertijd ook een goed teken, want het betekent voor ons dat het leven hier ondertussen net zo 'normaal' is als het thuis was. Maar wat is er toch veel gebeurd in de afgelopen tijd. Een selectie uit deze maanden (die ik binnenkort in foto's op Facebook zal zetten): veel vrienden die Shanghai bezocht hebben, onze favoriete champagne brunches, twee heerlijke Bali vakanties, twee weken Boxtel en Maastricht, tientallen leuke weekendjes en dagtripjes en mijn moeder en haar vriend op bezoek.
Maar het leven is niet alleen maar champagne brunches en reisjes geweest...

Leven in China, en met name Shanghai is zo anders dan wij gewend zijn in het Westen. De fast-paced energie van Shanghai kan je snel meezuigen en uitputten. Je moet er echt voor waken om ook de rust te nemen en voor jezelf te zorgen. Gelukkig is onze work-life balance hier erg goed en kunnen wij de tijd nemen voor yogalessen, zwemmen, massages en het heerlijke culinaire leven hier.

Ondanks dat hebben we hier – zoals iedereen dat weleens ervaart – genoeg dagen met frustraties, vermoeidheid en onbegrip kampen. Voornamelijk omdat de efficiëntie en Nederlandse planningsmentaliteit zoals wij die kennen hier ver te zoeken is. Dit resulteert in een van-dag-tot-dagmentaliteit waarbij er niet altijd even goed vooruit wordt gedacht. Het effect hiervan is op alle vlakken in de samenleving te merken; van zaken in en om het huis, op het werk, tot op straat en bij alle zaken die geregeld moeten worden. Gevolg: frustratie, onbegrip en verspilde tijd voor alle partijen.

Nu bekijken we zaken graag positief, en wat we vooral leren is om bepaalde situaties los te laten, flexibel te zijn en te leren dat het altijd wel goed komt. Daar houden we aan vast, het komt altijd goed. En dat is de afgelopen maanden ook gebleken. Life is good! Het is niet erg om onze Nederlandse efficiëntie en planningsmentaliteit los te laten, het geeft een stuk rust en vrijheid, waardoor het leven ons van dag tot dag verrast, positief of negatief.

We zijn hier nu een goed jaar – en wat een jaar - en eigenlijk voelt het net alsof we pas beginnen.
We zijn hier voorlopig nog niet klaar!
Op naar alle nieuwe avonturen!

Laatste week voor inschrijving Ploegerrangfestival

Het Ploegerrangfestival staat altijd garant voor een middag vol geweldige optredens. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Liempde - Elk jaar organiseert Prinsenvereniging De Ploegers het Ploegerrangfestival, waarbij alle jonge Liempdenaartjes van groep 3 tot en met 8 hun playbackacts op het Ploegerspodium laten zien. Dit muzikale spektakel vindt zondagmiddag 15 december plaats bij Het Hof aan de Nieuwstraat 43, onder het toeziend oog van Jeugdprinses Elin d'n Urste, Jeugdadjudante Loes en het Jeugdgevolg. Deelnemers kunnen zich inschrijven tot en met maandag 25 november.

Deelnemers vullen via de website van De Ploegers (www.ploegers.nl) het deelnameformulier in en voegen een MP3 muziekbestand toe. Het deelnameformulier is alleen geldig als het muziekbestand ook daadwerkelijk wordt meegestuurd.

De zaal is op 15 december open vanaf 13.00 uur, het programma start om 13.30 uur. Een jury zal aanwezig zijn om de beste acts te selecteren voor de officiële Jeugdzittingsavonden op 24 en 25 januari 2020. Ook de winnaar van de 'Vrolijke Noot' mag zijn of haar kunsten laten zien op deze Jeugdzittingsavonden. Deze prijs gaat naar het meest carnavaleske nummer van de middag.

Foto: Kèk Liemt

Erfgoedvereniging Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info of via e-mail naar info@kekliemt.nl. Alle reacties staan vermeld op de website van Kèk Liemt, www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de werkgroep collectiebeheer van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt.

Wandeling door 'minder bekend deel' natuurgebied de Geelders

Een foto die Ton Popelier van het gebied maakte. Foto: Ton Popelier

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde houdt op zondag 24 november een wandeling door Stok en Hoge Beek, een deel van natuurgebied de Geelders. De wandelaars verzamelen zich om 9.00 uur bij Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. Aanmelden is niet nodig en de deelname is gratis.

Voor velen vormt het natuurgebied de Geelders vertrouwd wandelterrein. Maar de delen die richting Schijndel liggen maken daar voor Boxtelaren en Liempdenaren zelden onderdeel van uit. Het Schijndelse bestuurslid van de natuurwerkgroep, Ton Popelier, zal de wandelaars gidsen door het minder bekende deel van de Geelders. De wandeling voert hen langs het Duitse Lijntje naar boerderij 't Hoefje, waar een Vlaamse schuur weer opgebouwd werd. Vervolgens komen ze bij een monumentje, dat herinnert aan de Kartuizer monniken die in deze omgeving woonden. Daarna loopt de werkgroep door het deel dat de naam Stok draagt. Hier is het Duits Lijntje erg verruigd, waardoor het steeds meer de rol van Ecologische Verbindings Zone vervult. De weg vervolgt langs de Beekse Waterloop, die zich in Sint-Michielsgestel bij de Dommel voegt. Bijna naadloos gaan de Geelders over in het opvallend rustige waterwingebied van Brabant Water. Voor de wandelaars weer in de kern van de Geelders terugkomen, wordt een perceel bezocht dat door een particulier verworven is en volledig heringericht werd. Hier mag de natuur weer haar gang gaan.

Uitschrijvingen uit de basisregistratie personen (BRP)
Na onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij ingeschreven staan. Dat wil zeggen dat zij voor de gemeente, administratief gezien, verblijven op een onbekend adres en formeel niet meer in Nederland wonen. Burgemeester en wethouders van Boxtel hebben het voornemen betrokkene uit te schrijven, volgens artikel 2.21 en 2.22 wet Basisregistratie Personen (BRP). Als wij binnen vier weken na de datum van verzending van het voornemen geen reactie hebben ontvangen, schrijven wij bovenstaande personen uit.Na uitschrijving kunnen zij geen beroep meer doen op de sociale voorzieningen in Nederland en ook geen officiële documenten aanvragen. Het betreft de volgende personen

Voornemen tot uitschrijving uit de basisregistratie personen (BRP)
Naam                Geboortedatum
Jeuring, R.J.         10-10-1999
Lagowski, M         20-01-1989

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen 6 weken na verzending van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift stuurt u naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel, Postbus 10.000, 5280 DA Boxtel.

Staat uw naam hierboven of weet u waar bovenstaande persoon verblijft, neem dan contact op met de Burgerzaken van de Gemeente Boxtel via mail burgerzaken@boxtel.nl of telefonisch via (0411)
65 59 11.


Aanvullingen week 46
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Kerkheiseweg ongenummerd - perceel E 6173, bouw woonhuis: linker woning van een 2 onder 1 kap
Kerkheiseweg ongenummerd - perceel E 6174, bouw woonhuis: rechter woning van een 2 onder 1 kap
Verleende omgevingsvergunningen
Bosscheweg 50, plaatsen dakkapel op voordakvlak
Fellenoord 31, wijzigen gevel

Bekendmakingen week 47

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Deken Broekmanlaan achter huisnummer 30 - perceel M2423, rooien: 1 wilg langs Smalwater met herplant van 1 esdoorn
Dennendreef 5-083, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Hole Eik ongenummerd - perceel N1177, uitbreiden bestaande tuinhuis inclusief realiseren overkapping voor stalling camperbusje
Keizerstraat 35, realiseren aanbouw aan zij- en achtergevel
Kleine Beemd 29, dichtmaken bestaande balkon aan achterzijde woning
Koningsvaren 24, rooien: 1 eik uit zijerf
Lennisheuvel 89, wijzigen gevel, het huidig metselwerk wordt voorzien van stucwerk
Poolsestraat 12, rooien: 2 bomen uit achtertuin met herplant van 1 zilverlinde
Spoorstraat 16, plaatsen dakkapel aan voorzijde woning

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.
Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Schubertstraat 1, rooien: 1 apenboom uit voortuin

Verleende omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 22, uitbreiden en veranderen woning voor vergunningsvrije Mantelzorgwoning
Hoek Baroniestraat 73-75 - Pastoor Erasstraat 15-17, realiseren 4 woningen in voormalige horecapanden
Molenstraat 57, 57a en 57b, wijzigen bestemming kantoor naar wonen

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Mijlstraat 106: wijzigen rundveehouderij

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Oud papier

22-11 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk 23-11 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg 23-11 Centrum 23-11 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 23-11 Deel Oost + Zonnegolven

Boxtelse filmmaker Aswin Baaijens zoekt sponsors voor duurzaam geproduceerde film

Aswin Baaijens, te midden van acteurs Lois Delinyah Kruiswegt en Mels Tuinman. (Foto: Second Sun) Foto: Second Sun

Boxtel - De Boxtelse filmmaker Aswin Baaijens hoopt vrijdag een wel heel plezierige 26e verjaardag te vieren. Op die dag loopt namelijk de crowdfunding voor een bijzondere proloog van zijn nieuwe film 'Op de grens van mijn eiland' af. 8.400 euro heeft Baaijens daarvoor nodig.

Aswin Baaijens heeft 8.400 euro nodig voor zijn nieuwe filmproject. Een reëel bedrag vindt hij, want hij werkt louter met professionals. Zelf is de 25-jarige filmmaker deels geschoold, deels autodidact. Dat zit zo: hij studeerde aan de Eindhovense afdeling van SintLucas, toen overigens nog de Eindhovense School geheten. Daar leerde hij de fijne kneepjes van cinematografie. Vanuit eigen interesse leerde hij zichzelf het verhalende deel: het schrijven van een script.

En niet zonder succes. Want Baaijens is in de filmwereld inmiddels geen onbekende naam meer. Met zijn vorige productie, de korte film 'Hoort Erbij', won hij de prijs 'Best cinematography and art direction' tijdens de Nederlands/Belgische 7 Dagen Kort Filmcompetitie. De filmmaker won de prijs niet in zijn eentje. Hij maakte de film met zijn vaste crew Second Sun, waar naast Baaijens ook Boxtelaar Erik Hooijman (producent) en Joey van Bree (director of photography) deel van uitmaken. 'Hoort Erbij' werd deels geschoten in Boxtel en is binnenkort op de website van Second Sun (https://www.secondsun.nl/) voor iedereen te bekijken.

De film oogstte zoveel lof dat de jonge filmmakers benaderd werden door investeringsfonds Brabant C om een langere speelfilm te maken. Baaijens mag die in januari 2020 komen pitchen. "Maar je kunt natuurlijk moeilijk met lege handen aankomen", vertelt hij. "Als ik het verhaal ga uitleggen aan tien mensen dan hebben die allemaal een heel ander beeld daarbij." En daarom zamelt de filmmaker nu geld in via crowdfundingplatform Cinecrowd om deze pilot te kunnen financieren. Want, "wat spreekt nu beter voor zich dan een film zelf?"

Die korte film vormt als het ware een proloog van de uiteindelijke film 'Op weg naar de grens'. Het verhaal speelt zich af op Texel. In dit voorafje zit een leugen verstopt die in de uiteindelijke film uitkomt. En dat is uiteindelijk ook waar de film over gaat: een verhaal over de gevolgen van leugens en, zoals Baaijens dat ietwat mysterieus omschrijft 'een verkenning naar de betekenis van leugen en waarheid'.

De filmmaker is echter niet van plan 'zomaar' een proloog te maken, hij wil dat ook doen op een duurzame manier. Daar zitten twee gedachten achter. "Ik ben van mening dat het er qua milieu niet op vooruit gaat", verwoordt Baaijens zijn eigen kijk. Maar daarnaast is een milieubewust filmbedrijf vandaag de dag nog zeldzaam. Door duurzaam films te produceren komt er ook extra subsidiegeld beschikbaar, zo voorspelt de filmmaker.

Maar waarmee kun je het milieu dan sparen bij het maken van een film? Baaijens legt uit dat met name in de catering (veganistisch) en transport (efficiënter en met minder uitstoot) nog grote winst te behalen valt. "Je moet het zo zien: als je ergens filmt strijkt er eigenlijk een soort pop-up bedrijfje neer op die locatie", aldus de filmmaker. En zo'n bedrijfje kan dus, net als een gewoon bedrijf, werken aan een kleinere ecologische voetafdruk. Een Eco Manager op de set moet hierop een oogje in het zeil houden.

Inmiddels staat de teller van het filmproject ruim op zo'n 5.000 euro. Wil jij Baaijens ook steunen of meer materiaal van Second Sun zien? Dat kan op: https://cinecrowd.com/nl/op-de-grens-van-mijn-eiland.

Hé gets. Wat een klotedag.
De vaatwasser is stuk, het regent continu pijpenstelen en m'n ex krijgt een liefdesbaby. Mijn dijen schuren tegen elkaar aan, ik ben ongesteld geworden ondanks mijn spiraal en m'n ex krijgt een liefdesbaby.

Ja, je leest het goed. Liefdesbaby. Ik was en ben nog in shock na dit nieuws.
Die zak hooi die baby's nooit iets aan vond en altijd moest kokhalzen bij een poepluier. Nooit meeging naar de verloskundige en er niet uit ging in de nacht, omdat hij deed alsof hij niets hoorde.
Die continu lag te Facebooken toen ik aan het puffen was. Zich geneerde voor mijn striae aan het zwembad, als ik in een gekke bui mijn triangel nog eens aandurfde.

Hij is zichzelf compleet verloren in deze relatie.
Praat alleen in de wij-vorm (zó onaantrekkelijk, alsof z'n zaakje weggehaald is). Hij heeft zich in deze relatie vastgebeten en dit móet nu slagen. Zij is bepalend en haar wil is wet. Maar daar komt hij nog wel achter als haar hormonen meer beginnen op te spelen.
En zij gaat ontdekken dat haar nieuwe gewillige vent niet tegen babygehuil kan.

Als ik mijn ei hier over kwijt moet, krijgen mensen soms een verkeerde indruk.
Dat ík het lastig zou vinden. Dat ík afgunstig zou zijn, verdrietig ook nog zelfs.
Dat ik nog steeds erg moet wennen aan zijn nieuwe bonusgezin. Maar zo is het dus totaal niet. Voor geen goud wil ik mijn oude leven terug met hem erbij, maar hij is wel de papa. De enige echte biologische vader.
Die zijn verantwoordelijk niet altijd neemt voor zijn eigen meisjes maar wel voor andere kinderen en voor zijn toekomstige liefdesbaby. Dát doet mij erg zeer en er rest mij niets anders dan nog meer mijn best doen in de tijd dat hij dat verzaakt.
'Karma is a bitch.''

Stiekem lach ik ook in mijn vuistje. Die tweede leg.
Als een grijze duif achter de kinderwagen en iedereen twijfelen of je al opa/oma geworden bent. Slopende nachten terwijl je om zeven uur de file in moet, omdat je zult moeten presteren die dag.
Je schatje die waarschijnlijk (tijdelijk hoop ik) gaat veranderen in een zeurende moeke met een gescheurde onderkant; dat je dat nóg eens moet meemaken zeg.
Maar bovenal, je vrijheid weer kwijt. Werd je eigen kroost net zelfstandig loop je ineens weer met een gillende peuter op je arm. Zwemles. Kwijlen. Baby yoga. Reflux. Zorgen.

Waarom altijd die liefdesbaby? Zijn vier, vijf, zes kinderen al niet genoeg om echt goed voor te zorgen in je nieuwe relatie?
Denk eens aan alle pleegkinderen die op een warm gezin wachten.
Een enorm groeiend tekort, en als jullie toch nog zoveel liefde te geven hebben...?

Maar tja, als ex heb je vaak niets te willen of wensen en reageer je maar enthousiast en wen je erg langzaam aan het idee, nu de kinderen nog...

En jij? Zou jij in relatie 2.0 nog een keer vader/moeder willen worden (of doe je dat dan meer voor je nieuwe partner)?

Wisselexpositie Gijsbert van de Ven bij VVV Boxtel

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - De uit Acht afkomstige, maar nu in Boxtel wonende kunstenaar Gijsbert van de Ven exposeert deze maand in het kantoor van VVV Boxtel aan de Markt 36.

Onder de slogan "Maak kennis met Gijsbert" heeft VVV Boxtel vorige week de wisselexpositie van Gijsbert van de Ven (66) geopend. Samen met twee kleinkinderen, in aanwezigheid van zijn vrouw en familie verrichte hij de openingshandeling door de Boxtelse Sint-Petrustoren te onthullen.

Het atelier van Van de Ven. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Samen met twee kleinkinderen, in aanwezigheid van zijn vrouw en familie verrichte hij de openingshandeling door de Boxtelse Sint Petrustoren te onthullen. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

De uit Acht afkomstige kunstenaar, getooid met hoed en altijd lopend op klompen, is ook muzikaal onderlegd en speelt diverse muziekinstrumenten zoals trompet en accordeon. Het bijzondere is dat zijn vader, Wout van de Ven, ook schilderde en zelfs op 90-jarige leeftijd nog de knoptoren van Sint-Oedenrode schilderde. Dit werk en het pleintje zoals Van Gogh het schilderde zijn ook te bewonderen.

Tijdens zijn schooltijd tekende Van de Ven al stiekem in de verschillende lessen. Na zijn opleiding tot machinebankwerker ontwikkelde hij in zijn vrije tijd zijn teken- en schilderkunst. Voor zijn geliefde kwam hij enkele jaren geleden naar Boxtel en woont met haar samen in het centrum van Boxtel. Op zolder is zijn atelier en speelt hij muziek terwijl hij naar de Boxtelse toren kijkt.

De expositie is gratis te bezoeken op momenten dat het VVV-kantoor geopend is.

Bijzondere première Kroatisch-Duitse pianiste in Boxtel

Foto: Harald Hoffmann

Boxtel - De Kroatisch-Duitse pianiste Ana-Marija Markovina komt op zaterdag 30 november naar Boxtel voor een bijzonder en gratis toegankelijk concert in de serie DoMus Kamerconcerten van muziekpedagogen Eric en Arlette Schoones.

Eric Schoones is voor zijn werk als hoofdredacteur van PIANIST - een tijdschrift dat niet alleen in Nederland en België verschijnt, maar in een Duitse uitgave ook in alle Duitstalige landen – vaak te vinden bij de Oosterburen en daar ontmoette hij Ana-Marija Markovina.

Schoones is positief over de pianiste: "Ana is een heel bijzondere pianiste, die over de gehele wereld concerten geeft, bij meer dan 50 symfonieorkesten optrad en tientallen cd's maakte." Een voorbeeld van haar bijzondere repertoire is de samenwerking met de in Duitsland bekende componist Stefan Heucke. "Hij schreef onder andere Haydn-variaties die Ana speelde in de Duitse Bondsdag op uitnodiging van de voormalige Bundespresident Norbert Lammert, en voor komend jaar staat de première van zijn pianoconcert op het programma."

In 1819 vroeg componist en muziekuitgever Anton Diabelli aan 51 collega componisten een variatie te schrijven over een door hem gecomponeerde wals. Beethoven antwoordde met maar liefst 33 variaties, zijn magnum opus voor klavier. Schubert schreef een eenvoudige Ländler, die Stefan Heucke nam als uitgangspunt voor zijn 'Diabelli-Variationen über ein Thema von Franz Schubert (Op. 76)', een monumentaal werk met uit eerbied voor Beethoven slechts 32 variaties. De muziek van Heucke is modern, maar heel toegankelijk en de vermaarde schilder Gerhard Richter merkte ooit op dat Heucke tonaal en atonaal vermengt, net zoals hij, de schilder, abstract en figuratief.

Het concert in Boxtel is een tryout, want op zondagmiddag 1 december is de officiële wereldpremière in Amsterdam, in het Goethe-Instituut (Herengracht 470) ook om 16.00 uur. Het concert is Boxtel op 30 november begint ook op 16 uur, bij de Poolsestraat 41. Beide concerten zijn gratis toegankelijk (vrijwillige bijdrage). Na afloop bent u welkom om een glas wijn te drinken met de pianiste. Graag wel reserveren via info@ericschoones.nl

Beeldenexpositie Rian van Haaren-Wagenaars in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd

Eén van de beelden van Rian van Haaren-Wagenaars. (Foto: SPPiLL) Foto: SPPiLL

Liempde - Beeldend kunstenaar Rian van Haaren-Wagenaars exposeert vanaf donderdag 21 november tot en met zondag 5 januari 2020 met haar beelden in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. De expositie is te bezichtigen gedurende de openingstijden: de hele week behalve maandag en woensdag, van 11.00 tot 16.00 uur. Op zondag 1 december en zaterdag 14 december is Rian aanwezig om uitleg en toelichting te geven over haar werk.

Rian van Haaren-Wagenaars is 20 jaar geleden begonnen met beeldhouwen in steen. Om deze passie meer vorm te geven, is ze in 2010 de opleiding 'Beeldende kunst' gaan volgen aan de kunstacademie in Arendonk (België), die ze met succes afgerond heeft. Wat begon als hobby is uitgegroeid tot een ware passie.

Eén van de beelden van Rian van Haaren-Wagenaars. Foto: SPPiLL
Eén van de beelden van Rian van Haaren-Wagenaars. Foto: SPPiLL

In de basis werkt Rian veel met steen. Ze vindt het echter ook uitdagend om te experimenteren met verschillende soorten materialen zoals pur (isolatiemateriaal), 'oud' hout en gips. In de expositie zijn beelden met deze verschillende materialen te zien. Rian haalt haar inspiratie uit haar eigen gevoel en haar omgeving. Ze geniet van het uiten van haar creativiteit, die iedereen op zijn eigen manier mag en kan interpreteren.

Van donderdag 21 november tot en met zondag 5 januari 2020 exposeert Rian met haar werken in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. De expositie is te bekijken tijdens de openingstijden: de hele week (behalve 's maandags en 's woensdags) van 11.00 tot 16.00 uur. Op zondag 1 december en zaterdag 14 december (ook tijdens Winterwonderland; tot 20.00 uur) is Rian aanwezig om uitleg en toelichting te geven over haar werk.

Vorig jaar dacht ik heel zeker te weten dat ik nooit meer terug zou gaan naar Nederland. Ik voelde me anders dan alle anderen mensen in Nederland. Maar ik kwam erachter dat ik me ook anders dan alle andere mensen in Spanje voelde. En nu ben ik terug en voel ik me zo gelukkig in Nederland. Gelukkig ben ik anders. Normaal is ook maar heel gewoon. Voor mij is anders zijn nu heel gewoon.

Hoe het was? Het was alles. Elke emotie die je kan bedenken is voorbij gekomen. Ik heb zo vaak alleen op het strand zitten huilen. Maar net zo vaak barstte ik soms uit elkaar van geluk als ik de mooiste zonsopgang uit mijn bedje kon zien. Wat heeft een mens eigenlijk weinig nodig, dacht ik dan. De grootste les die ik heb geleerd, is dat ik het heel goed allemaal alleen kan. Ik kan het zelf. Na bijna 10 jaar samen te zijn geweest, moest ik mezelf weer opnieuw vinden. Wie ben ik zonder mijn partner? Zonder mijn familie om me heen? Zonder vrienden die aan één blik genoeg hebben? Wie is Babette uit haar comfortzone?

Die Babette heb ik gevonden en daar ben ik meer dan trots op. Ik ben vrij, onafhankelijk en totaal verantwoordelijk voor mijn eigen leuke leven. Ja, het was soms heel intens. Niet in de laatste plaats door het vele werken. Eigenlijk heb ik meer gewerkt dan leuke dingen gedaan. Maar weet je, mijn werk was zo leuk, dat ik daar heel veel uit heb kunnen halen. De avonden waarop het knetterde van de energie en iedereen los ging, zijn de avonden geworden waar ik het meest van mezelf heb gezien Mijn anders zijn heet energie.

Ik heb alles gedaan met 200%. Het is alles of niks. En dan opeens weet je dat het klaar is. Ik was klaar. Het was tijd om terug naar huis te gaan. Terug naar mijn roots. Terug naar de HEMA, andijviestamppot en gezellige bosjes bloemen op tafel. Terug naar mijn wortels. Terug naar mijn geweldige familie en vrienden... die ik niet meer kan en wil missen.

Ik kan het iedereen aanbevelen te emigreren, maar je moet bereid zijn om diep te vallen en weer op te staan. Je moet bereid zijn om je oude patronen los te laten. Je zal je ego vermorzeld en opnieuw geboren zien worden. Je moet willen leren en waarderen.
Een vlinder sterft na 12 uur. Ik was klaar na 1,5 jaar. Het was tijd om weer door te vliegen. Op naar mijn volgende bestemming en ik kan niet wachten. Een meisje zoals ik kun je nooit vasthouden. Maar in Spanje heb ik geleerd dat ik me heel goed kan vasthouden aan het meisje dat ik nu ben... Ik ben de nachtvlinder.

Een hele grote dankjewel voor mijn familie die me altijd in alles heeft gesteund, en nog; mijn kapitaal. Mijn vrienden in Nederland die er altijd voor me zijn. Mijn nieuwe vrienden in Spanje, zonder wie er niks aan was geweest. Mijn bijzonder lieve collega's, die allemaal in mijn hart zitten. En alle lieve gasten. Elke connectie met ieder van hen werd een stukje meer Babette in mezelf. Ik voelde me bijzonder geliefd. Ik heb ze allemaal bijzonder lief! Zonder ieder van jullie was mijn Spaanse zoektocht naar mezelf nooit zo'n succesverhaal geworden.
En dan last but NOT least...mijn Spaanse broertje John. My brother from another mother die me de naam nachtvlinder gaf, en nog nooit heeft iets zo goed bij me gepast als dat!

Xoxo
De nachtvlinder

Opbrengst Serieus Request van Buurtschap West gebruikt voor AED

vlnr Liesbeth van Esch (eigenaresse Bandenbedrijf van Esch), Cindy van der Meijden (initiatiefnemer acties Buurtschap West), Han Lugtmeijer (fondsenwerving Rode Kruis afdeling Meierijstad - Boxtel - Boekel) en Paul Streppel (voorzitter Rode Kruis afdeling Meierijstad - Boxtel - Boekel). Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Dinsdagochtend is een nieuwe AED overhandigd aan Liesbeth van Esch en Cindy van der Meijden van Buurtschap West. Tijdens 3FM Serious Request: The Lifeline, de actie voor Het Rode Kruis in december vorig jaar, organiseerden zij een mooi feest op het terrein van Bandenbedrijf Van Esch waarbij zo veel mogelijk geld werd ingezameld voor de dj's die lopend door Boxtel trokken. In totaal wist Buurtschap West 8761,40 euro op te halen. Met het opgehaalde geld dat aan het Rode Kruis werd geschonken, is nu een AED aangeschaft, die wordt opgehangen bij het bandenbedrijf aan Tongeren 16 in Boxtel.

Stichting Heartsafe Boxtel heeft zich bereid verklaard om geïnteresseerden uit Buurtschap West wegwijs te maken in reanimatie en het gebruik van de AED. Inmiddels hebben 36 vrijwilligers uit het buurtschap een cursus gevolgd en deze met succes afgelegd. Via de Meldkamer Ambulancezorg worden de nodige vrijwilligers gealarmeerd en ingezet op de plek bij hen in de buurt waar iemand mogelijk een circulatiestilstand heeft gekregen. Er wordt gestreefd naar een landelijk dekkend netwerk van AED's met de daarbij noodzakelijk behorende vrijwillige hulpverleners. Sinds deze week is een blindspot in Boxtel hartveiliger.

Grand Café Rembrandt aan de leiding in BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) nam Grand Café Rembrandt maandag met groot machtsvertoon de leiding over van Taverbo-Sabo 4 door een onverwacht grote 7-3 overwinning in de onderlinge wedstrijd. Net Genoeg kon de achterstand op de top twee iets verkleinen door een 8-2 zege op Taverbo-Sabo 3. Rotsvast bleef aan kop in de middenmoot door een 7-3 winst op De Dommel. De Horntreffers namen stevig plaats naast Rotsvast door een 8-2 winst op team Tot Elf. Taverbo-Sabo 2 verraste Taverbo-Sabo 1 met een 6-4 zege.

Grand Café Rembrandt kondigde vorige week al aan gebrand te zijn op de wedstrijd tegen koploper Taverbo-Sabo 4. En al snel bleek dat Taverbo-Sabo 4 de spanning te groot was geworden. Dat team pakte nog wel de openingswedstrijd door het dubbelspel te winnen, maar in de volgende zes partijen ging de winst naar Rembrandt. En keek de koploper tegen een 6-1 achterstand aan. Bij Taverbo-Sabo 4 speelde Peter de Rooij in plaats van Lars de Laat, maar deze wijziging pakte niet goed uit. Peter won alleen van Lindie van den Hooven maar moest tegen Gerrie Hoenselaars en de zeer overtuigend spelende Arnold van der Heijde de punten inleveren. Ook Erik van der Schoot had zijn dag niet en won alleen van Hoenselaars en ook Toon van Geel kon geen potten breken en moest het zelfs zonder winst doen. De grote man bij Rembrandt was Van der Heijde die in zijn drie enkelspelen ongeslagen bleef. Eindstand 7-3 in het voordeel van Grand Café Rembrandt.

Net Genoeg wist de achterstand op het leidende duo te iets verkleinen door een duidelijke zege te behalen tegen Taverbo-Sabo 3. Erwin Holowacki van Taverbo-Sabo 3 wist met sterk spel van Pieter van Boxtel te winnen en won samen met Raymond de Boer ook het dubbelspel. Meer punten waren echter niet voor Taverbo-Sabo 3 weggelegd. Henk IJsseldijk, De Boer en Holowacki konden in het enkelspel niet op tegen Ronald van Dael en Ad Brekelmans en moesten de punten aan de tegenstanders laten hoewel Holowacki in zijn partij tegen Brekelmans zeer dicht bij de winst was. Van Boxtel was goed voor twee punten voor Net Genoeg. Eindstand 8-2 in het voordeel van Net Genoeg.

Rotsvast bleef aanvoerder van de middenmoot door overtuigend van De Dommel te winnen. Dinie van den Nieuwenhuizen van Rotsvast won in de eerste partij in vijf spannende games van Ad de Man en wist ook in haar twee enkelspelen de winst naar zich toe te trekken. Samen met Geerta Pluut was zij ook nog goed voor het punt in het dubbelspel. Pluut was in haar enkelspel te sterk voor Wim Jansen van De Dommel en Bart Theeuwes van Rotsvast zorgde met tweemaal winst in het enkelspel tegen Piet Wouters en Wim Jansen voor twee punten. De punten op het wedstrijdformulier voor De Dommel kwamen van De Man die tweemaal won en van Wouters die van Pluut wist te winnen. Eindstand 7-3 in het voordeel van Rotsvast.

De tot nu toe verrassend sterk spelende nieuwkomer Tot Elf moest het opnemen tegen De Horntreffers. Aanvankelijk kon Tot Elf nog goed overeind blijven want na een 3-0 achterstand wist het terug te komen tot een 4-2 tussenstand waardoor er weer perspectief was op een goed resultaat. Maar daar dachten De Horntreffers ander over. De 3-0 kwam tot stand door winst van Ad van Weert, Wim van Aarle en Hans van Weert op Stephan Pennings, Kai van de Linde en Kim de Groot. Tot Elf won daarna het dubbelspel maar Ad van Weert zorgde voor het vierde punt voor De Horntreffers door van Kai te winnen. Pennings was daarna goed de enige winst in het dubbelspel door tegen Van Weert met zeer sterk spel in drie games te winnen. De overige vier partijen waren voor De Horntreffers waardoor Tot Elf een onverwacht grote nederlaag leed. Eindstand 8-2 in het voordeel van De Horntreffers.

De partij tussen de clubteams Taverbo-Sabo 1 en Taverbo-Sabo 2 is altijd een speciale aangelegenheid omdat beide teams nooit voor elkaar onder willen doen. Dit keer trok Taverbo-Sabo 2 aan het langste eind. Mari van Dijk zette in de eerste partij tegen Hans van Haaren al meteen de toon door hem in drie games te verslaan. Hans Fonken deed daar voor Taverbo-Sabo 2 nog een schepje bovenop en won van Frans van Dun. Joop van Eijk moest zijn punt aan Cees Hems van Taverbo-Sabo 1 laten maar Van Dijk en Fonken zorgden weer voor de twee punten voorsprong door het dubbelspel van Van Haaren en Van Dun te winnen waardoor er een 3-1 voorsprong voor Taverbo-Sabo 2 op het scorebord stond. Deze twee punten voorsprong bleef tot het einde staan omdat de volgende zes partijen steeds om en om gewonnen werden waarbij Van Dijk ongeslagen bleef in zijn enkelspelen. Fonken was goed voor twee punten maar Van Eijk kwam voor Taverbo-Sabo 2 niet tot scoren. Voor Taverbo-Sabo 1 won Van Haaren na het verlies tegen Van Dijk nog wel zijn twee overige enkelspelen en Van Dun en Hems scoorden ieder een punt. Eindstand 6-4 in het voordeel van Taverbo-Sabo 2.
Volgende week moet Grand Café Rembrandt de eerste positie verdedigen tegen de kampioen van vorig jaar team De Horntreffers dat aan een sterke opmars bezig is en ook nog een inhaalwedstrijd moet spelen.


Jeugd BC'80 in de prijzen in Rosmalen

Siem van de Langenberg (l.) en Sjoerd Hoppenbrouwers. (Foto: Marian van Weert) Foto: Marian van Weert

Rosmalen - Vijf leden van BC'80 vertegenwoordigden hun club afgelopen zondag op het door Badmintonvereniging Sparrenburg georganiseerde jeugdtoernooi. Het was voor hen de eerste keer dat ze meededen aan een regionaal toernooi, een mooie kans om eens te kijken hoeveel de Boxtelse jeugd het afgelopen jaar heeft geleerd.

Sela van der Voort en Amber van der Steen (beiden 13) kwamen uit in de damesdubbel U15. Hun tegenstanders, die zeer goed waren in smashen, bleken te sterk. De dames hadden pech, ze waren in een poule ingedeeld met de latere nummers één en twee van het toernooi.
In de gemengddubbel U12 deden Sjoerd Hoppenbrouwers (11) en Evelien van Weert (9) mee. De eerste wedstrijd was meteen een hele spannende. Ze verloren net, met 20-22 in de verlenging. In de andere twee wedstrijden waren de tegenstanders ook net iets te sterk. Evelien en Sjoerd gingen niet door naar de halve finale.

De spelers in actie aan het net zijn Hanna van Esch (nr 1) en Carmen Steenbakkers (nr 3). (Foto: VC Blox) Foto: VC Blox

Sjoerd speelde ook nog de herendubbel U12, samen met Siem van de Langenberg (10). De eerste wedstrijd werd verloren, de jongens waren nog niet helemaal op stoom. Maar daarna begon het te lopen. Siem en Sjoerd wonnen de tweede en de derde wedstrijd en bereikten daarmee meteen de finale. Ze moesten lang wachten en de zenuwen liepen op. In de finale ging het om twee gewonnen sets. De eerste set wonnen Siem en Sjoerd met 21-19. In de tweede set kwamen de Boxtelaren zelfs op een matchpoint, maar konden dat niet verzilveren. Ze verloren de set in de verlenging met 20-22. In de derde en beslissende set bleken hun tegenstanders te sterk en zij wonnen met 15-21. Siem en Sjoerd kregen de tweede prijs uitgereikt, een zeer knappe prestatie.

Zevende overwinning op rij voor Blox Dames 1

Datum: zaterdag 16 november 2019

Thuisploeg: VC Blox DS 1

Uitploeg: Polaris DS 5

Locatie: Sportcomplex De Braken, Boxtel

Tijd: 12:30 uur

Boxtel - In een wedstrijd waarin hun tegenstander zich nauwelijks liet gelden, behaalden de dames van Blox afgelopen weekend hun zevende overwinning op rij. Met vier gewonnen sets bleven de Boxtelse volleybalsters ook dit keer ongeslagen.

Gedurende de gehele wedstrijd lieten de dames zien dat zij kandidaat zijn voor het winterkampioenschap. Ook in wedstrijden met minder tegenstand moet je het op kunnen brengen om geconcentreerd te spelen en dat deden zij. Blox wisselde uitstekende servicereeksen af met mooi uitgespeelde aanvallen. Woman of the match was dit keer Rachel Spoor die op mid de ballen uiterst scherp en hard wist te slaan. Heidi van Pinxteren voelde dit goed aan en samen wisten zij ook een mooie stijgaanval op de mat te leggen.

De wedstrijd leende zich uitstekend voor het uitproberen van aanvalsvariaties op mid met Spoor, Daphne van Meurs en Carmen Steenbakkers en daar maakten de drie dames gretig gebruik van.

Van Pinxteren wist op enig moment een servicereeks neer te leggen van achttien punten, hetzij met direct een punt, hetzij met een mooi uitgespeelde aanval als de service door de tegenstanders werd gepareerd. Bij een setstand van 18-0 wisten de tegenstanders hun eerste punt te scoren.

Ook Sanya Penninx en Hanna van Esch stonden op buiten geconcentreerd de ballen hard of geplaatst naar de grond te slaan in leuke afwisselende combinaties met Van Pinxteren. Dat niet alles direct lukte zorgde, weer voor leermomenten.

In de loop van de wedstrijd kon ook nog geoefend worden met het uitvoeren van sprongservices waar de dames gretig gebruik van maakten. Naast Van Esch en Van Meurs lieten ook Spoor, Van Pinxteren en Janne Ariëns zien dat zij deze spectaculaire techniek onder de knie hebben.

In de laatste set wisselden Van Pinxteren en Ariëns van positie: Ariëns verliet haar Dia-positie vanwaaruit ze gedurende de wedstrijd prima aanvallen op de mat legde voor de functie van spelverdeelster. Dit deed ze ook met verve waarbij ze de gelegenheids-Dia Van Pinxteren veel in het spel betrok en zij op die positie ook nog kon excelleren met prima aanvallen.

De Bloxdames staan nu vier punten los van hun directe concurrent. Daarnaast hebben zij een grote voorsprong in het saldo van gewonnen en verloren punten.

Volgende week zaterdag om 16.30 uur staat de volgende wedstrijd op het programma in Schaijk.

Maximale winst voor kaderteam 't Wapen van Liempde/RegioBank

Liempde - In tegenstelling tot het verlies van vorige week behaalden de mannen van 't Wapen van Liempde/RegioBank deze week een overtuigende thuisoverwinning. Tegen B.C. Tegelen/de Picardie wisten alle Liempdse biljarters hun wedstrijd met ruim verschil te winnen. Zo werden de Limburgers met 0 punten naar huis gestuurd. De hoofdrol was weggelegd voor Ton Rovers die zijn 170 caramboles in slechts vijf beurten wist te maken.

Harm van de Laar was hersteld en kon dus weer spelen. Het ging nog niet echt lekker, maar hij wist toch na twaalf beurten te finishen (12,50 gemiddeld met een hoogste serie van 41).

Ton Rovers had een topavond. Weliswaar scoorde zijn tegenstander in de tweede beurt een mooie serie van 92, Ton bleef rustig en scoorde eerst een serie van 50 en daarna een slotserie van 78. Zijn tegenstander bleef gedesillusioneerd achter (34,00 gemiddeld).

Henry van Dijk (170) speelde goed geconcentreerd en ook zijn tegenstander bleef ver achter. In de negende beurt maakte Van Dijk de partij uit (18,88 gemiddeld met een hoogste serie van 43).

Martien van den Tillaart speelde tegen een van zijn sterkste tegenstanders die maar liefst 360 caramboles 57/2 moet maken. Bij beide spelers liep het spel niet echt goed, maar Martien kwam toch het eerst, na zestien beurten, aan zijn 170 te maken caramboles (10,62 en een hoogste serie van 50).

Het eerste libreteam verloor in Boxtel tegen koploper 't Ivoor 1. Alleen Peter van Lierop kwam nog heel dicht bij een overwinning tegen Chris Fasseur en behaalde negen punten (5,6 gemiddeld).

't Wapen van Liempde 3 speelde thuis gelijk tegen 't Wapen van Eerschot 2 uit Sint-Oedenrode. Johan van der Ven behaalde een mooie overwinning in twintig beurten (3,5 gemiddeld).

De hoogste serie deze week was voor Ton Rovers: 78 kader 38/2.

Michel Luyten wint Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - De wekelijkse regiomix wedstrijden bij jeu de boulesvereniging De Walnoot werden gespeeld door deelnemers uit Boxtel en de wijde omgeving. Slechts een van hen kon de beste zijn, en dat was Michel Luyten. Hij won met 3/33 punten.

Vanwege het koude, regenachtige weer maandag werden de wedstrijden op de negen goed verwarmde binnenbanen van de jeu de boulesvereniging aan de Selissenwal 25 gespeeld. Paulus van den Bogaard verzorgde de bar, de wedstrijdleiding lag in de handen van Paul van Helvoirt en de uiteindelijke winnaar Michel Luyten.

Luyten werd op afstand gevolgd door Martien Puijn die met 3/21 punten tweede werd. De derde plaats was voor Joop Schellekens met 3/17 punten, Els Bekers werd vierde met 3/16 punten, Jeanne Teulings vijfde met 3/15 punten en de zesde prijs was voor Henny Bekers die 3/12 punten behaalde.

Elke maandag zijn alle geïnteresseerden uit Boxtel en omgeving welkom om een balletje mee te spelen bij JBV De Walnoot. Voor de beginnende bouler is er op dinsdag- en donderdagmiddag gelegenheid om kennis te maken met de boulesport.

Kijk voor aanvullende informatie over jeu de boulevereniging De Walnoot op www.jbvdewalnoot.nl.

Knappe prestaties GV Tabitta op NK teams

Lieke van Berkel, Jaimy de Wit, Guylene Brunemann en Romy Schepens. Foto: Esther Jansen

Sittard - Twee teams van Gymnastiekvereniging Tabitta namen afgelopen zaterdag deel aan het NK teams in Sittard. Samen met zeven andere geplaatste teams uit het hele land streden zij om de nationale titel.

Jeugd 1N3 turnsters Fenna Bergman, Sophie Nagtegaal, Fenne Scheffer en Myrthe Widlak begonnen sterk op balk. Zonder vallen wisten ze de wedstrijd goed te openen. Na wat mindere vloeroefeningen kwamen ze sterk terug op sprong. Fenna Bergman behaalde zelfs de hoogste score van de wedstrijd op brug met 15.167 punten. Het team eindigde hiermee net naast het podium, maar behaalde een verdiende vierde plaats.

Myrthe Widlak, Fenne Scheffer, Fenna Bergman en Sophie Nagtegaal. (Foto's: Esther Jansen) Foto: Esther Jansen
Foto: DVG
Foto: DVG
Foto: DVG
Foto: DVG

Het combinatieteam bestaande uit junioren tweede divisie turnsters Guylene Brunemann en Romy Schepens en senioren derde divisie turnsters Lieke van Berkel en Jaimy de Wit kwam wat moeizaam op gang op brug. Na enkele fouten op balk turnden de meiden op vloer en sprong nette oefeningen met mooie punten. Dit alles was goed voor een knappe zevende plaats.

Volgend weekend nemen de turnsters uit de tweede en derde divisie deel aan een toernooi in Rijssen, waarna voor hen in december de individuele kwalificaties plaats zullen vinden. De turnsters uit de eerste divisie zijn volop aan het trainen voor hun regiokampioenschap half december en hun kwalificaties in het nieuwe jaar.

Hart van de Meierijtoernooi in 2020 bij DVG

Inschrijving voor lustrumeditie van start

Liempde - Voetbalvereniging DVG organiseert op zaterdag 6 juni 2020 voor de vijfde keer het Hart van de Meierijtoernooi voor teams in de categorie JO7, JO8 en JO9. Het lustrumtoernooi is voor vele teams een mooie gelegenheid om hun seizoen op een sportieve en zeker ook gezellige manier af te sluiten. De deelname is gratis. Teams of clubs die geïnteresseerd zijn kunnen zich inschrijven tot 1 februari volgend jaar.

Naast de wedstrijden is er voor de spelers gratis popcorn en een suikerspin. Ook wordt er een rodedraadspel gespeeld per categorie.

Wie wordt de dribbelkoning van de Meierij?
Voor alle JO7-spelers wordt een mooi dribbelparcours uitgezet. De speler die het parcours op de juiste en snelste manier aflegt zal bekroond worden met een prijs en de titel Dribbelkoning van de Meierij.

Beste penaltyploeg van de Meierij
De JO8- en JO9-teams zullen bij het penaltytoernooi gaan uitmaken wie zich een jaar lang de beste Penaltyploeg van de Meierij mag noemen. Ook hier is een prijs aan verbonden.

De Vrijdom van 's-Hertogenbosch
Historisch gezien bestond De Meierij uit De Vrijdom van 's-Hertogenbosch (hoofdstad) en de vier kwartieren van Maasland, Kempenland, Peelland en Oisterwijk. De toernooi-organisatie zou het mooi vinden als teams uit al deze historische gebieden zich inschrijven voor dit toernooi. Het toernooi kan nog een internationaal tintje krijgen, want ook het Belgische Lommel was voorheen onderdeel van de Meierij.

Het toernooi wordt gehouden op Sportpark de Roode Bleek gelegen aan de Sportlaan 1 in Liempde. Het sportpark is gemakkelijk bereikbaar vanaf de A2. De JO7 teams spelen van 09.00 uur tot 12.00 uur. De JO8- en JO9-teams spelen van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Inschrijving
De deelname aan het toernooi is geheel gratis. Clubs of teams die geïnteresseerd zijn in dit toernooi kunnen voor de aanvraag van het inschrijfformulier zo spoedig mogelijk een e-mail sturen naar hvdmtoernooi@gmail.com. De inschrijving staat open tot 1 februari 2020.

Bridge

Essche Bridgeclub, uitslagen 14 november
A-Lijn: 1 A. & J. van den Aker 62,85% 2 H. van de Aa & J. Hereijgers 61,67% 3 J. den Ouden en W. Wonnink 57,92%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 12 november
A-Lijn: C. Vugts & G. Veroude 64,88% 2 T. Walbeek & H. Wolsky 60,12% 3 W. van der Heijden & A. van Os 54,46% 3 H. & J. van de Sande 54,46% B-Lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 63,67% 2 L. Frankevijle & C. Pastoor 61,42% 3 J. Kniest & M. Schalkwijk 57,42%
Uitslagen 14 november
A-Lijn: 1 H. & P. van Esch 70,49% 2 H. Heijstek & H. van Pinxteren 62,85% 3 T. van Roosmalen & F. van Roij 61,11%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 12 november
A-Lijn: 1 R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 69,00% 2 H. Jolie & F. Geurts 62,50% 3 L. van Dongen & D. van Heertum 59,00% B-Lijn: 1 T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 62,85% 2 G. & I. Damen 60,76% 3 J. Dufornee & W. Voskuyl 57,64%
Uitslagen woensdag 13 november
A-Lijn: 1 S. Tempels & J. de Wolf 65,83% 2 A. Slaats & R. van Weert 64,58% 3 R. Dankers & F. van de Schans 59,72% 3 H. van Esch & P. van de Ven 59,72% B-Lijn 1 P. & R. van der Pasch 56,77% 2 C. van Hal & G. Meys 55,73% 3 B. van den Biggelaar & B. van Geusau 55,21%
Uitslagen 14 november
A-Lijn 1 J. Jansen & R. Koenders 60,00% 2 M. Klaassen & A. van der Sangen 55,00% 3 J. & T. Hooijer 54,17% B-Lijn: 1 H. & J. van Uitert 57,92% 2 L. den Dekker & I. van der Meijden 57,08% 3 M. Smulders & M-J. Theloesen 56,67% C-Lijn: 1 S. van Alphen & J. Jilesen 68,54% 2 G. Dams & A. Melcherts 63,96% 3 J. & M. Dekkers 58,15%

Bridgeclub Fellenoord, uitslagen 11 november
A-Lijn: 1 B. van Vleuten & I. Schaeffauer 57.50% 2 M. Vergouwe & T. van Uytert 53.75% 3 J. Tinnenbroek & H. van de Brand 52.50%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 12 november
A-Lijn: 1 A. Moerdijk & T. van Uden 59,50% 2 A. Feenstra & J. Peerlings 58,25% 3 L. Weitmann & J. Claassen 58,00% B-Lijn: 1 P. & A. Schoonen 59,90% 2 W. van der Lans & A. Visser 56,25% 3 A. van Uden & T. van Uijtert 53,13%

Biljart

BV 't Wapen van Liempde/Regiobank, uitslagen week 46
't Wapen van Liempde/Regiobank kader-B.C. Tegelen/de Picardie        9-0
't Ivoor-'t Wapen van Liempde/Regiobank 1 libre        30-18
't Wapen van Liempde/Regiobank 3 libre-'t Wapen van Eerschot 2        24-24

BV Geboliesch, uitslagen week 46
Kloosterboys-'t Krijtje        29-36
't Ivoor 6-Samen Sterk        40-26
De Stapelaars-Dé ziek wel zitté        33-32
Ons Vertier-De Treffers        29-40
De prutsers-De Unie Boys        30-37
De Fetsers-'t Pommeransje        33-38

Vogelsport

Vogelvreugd Ons Ideaal,uitslagen tentoonstelling 9&10 november
Kleurkanaries vetstof:        A. Janssen
Kleurkanaries pigment:        W. Oostveen
Kleurkanaries mozaïek:        H. Voets
Postuurkanaries vorm:        S. Ashouwer
Postuurkanaries gefriseerd:        P.A. Ashouwer
Postuurkanaries houding:        S. Ashouwer
Exoten gestandariseerd:        L. v.d. Laar
Exoten overige:        A.J.J. v.d. Hijden
Hybriden en Europese:        H. v. Esch
Grasparkieten:        M. Schellekens
Forpussen en Agaporniden:        G. Nijholt tevens beste eigen kweek vogel.
Grote parkieten:        J.F.A. Schoones
Duiven:        E. Oosterkamp
Jeugdleden, kampioenen
Kanaries:        Justin v.Boxtel
Vorm en postuurkanaries:        Milan Rijndertse
Het algemeen klassement over 7 beste vogels is gewonnen door G. Nijholt met een prachtige collectie Roseicollis.

Paardensport

Startkaartleden pony's uitslagen 16 november
A. Teulings & Jonkers Anigo klasse D/E M1,1e prijs-215 punten
S. Teulings & Isabel klasse AB-B: 1e prijs-224.5 punten

Pony's, uitslagen 16 november
K. van de Sande & Têtu HS, Klasse DE-Z1,5e-63.82%
L. de Bresser & Holm's Gentleman,Klasse DE-Z1,6e- 63.86%
3e selectiewedstrijd te Rosmalen 17 november
A-R. Maes & Floyd Brasil, Klasse C-L1, 3e-188 punten
E. de Bont & Orchids Black Diamond, Klasse C- M1, 4e-196 punten
I. van Olphen & Twilight, Klasse DE-M1, 5e -203.5 punten

Handbal

HCB'92, uitslagen 16 november
HCB'92 / Zephyr DC1-M.H.V. DC1        13-26
HCB'92 D1-O.H.C. '01        6-17
Uitslagen 17 november
HCB'92 DA1-Apollo DA1        12-13
HCB'92 DS1-Saturnus DS1        6-13
Oranje Wit HS2-Aristos/HCB'92 HS2        25-22
Programma 23 november
Goodflooring HMC D1-HCB'92 D1        18.30
Programma24 november
Taxandria E2-HCB'92 E1        09.00
Aristos/HCB'92 HS2-Acritas HS2        17.20

Voetbal

DVG, uitslagen 14 november
DVG VR 1 Schijndel VR1        2-8
Uitslagen 16 november
DVG JO7/1-Zwaluw JO7/3        5-10
HVCH JO8/3-DVG JO8/1        2-2
DVG JO9/1-Vorstenbosch Boys JO9/1G        3-5
Schijndel JO9/3-DVG JO9/2        4-6
Mierlo Hout JO11/2-DVG JO11/1        4-6
DVG JO11/2-HVCH JO11/4        5-14
Mariahout JO10/1-DVG JO10/1        6-4
DVG JO10/2-Mariahout JO10/2G        23-0
DVG JO13/1-Berghem Sport JO13/2        1-0
Irene JO13/1-DVG JO13/2        5-1
Boekel Sport JO13/4-DVG JO13/3        1-4
Heeswijk JO15/1-DVG JO15/1        2-1
Wilhelmina Boys JO15/2-DVG JO15/2        4-1
DVG JO17/1-Wec JO17/1G        4-0
SJO Helmondia/Mulo JO17/3-DVG JO17/2        5-0
DVG JO19/1-SJO Helmondia/Mulo JO19/2        8-0
DVG ZA 1-Willem II 4        2-1
Uitslagen 17 november
Nieuwkuijk 1-DVG 1        3-3
Rhode 3-DVG 2        1-1
Irene 2 DVG 3        4-0
DVG 5-Eli 5        1-3
DVG 7-Avesteyn 5        0-7
DVG, programma 19 november
DVG JO11/1-Mifano JO11/1        18:30
Programma 23 november
ODC JO7/3-DVG JO7/1        10:00
DVG JO8/1-Oss'20 JO8/3        10:45
Avesteyn JO9/1-DVG JO9/1        10:00
DVG JO9/2-Avesteyn JO9/3        10:45
Gemert JO11/2-DVG JO11/1        08:30
DVG JO11/2-UDI'19 JO11/6        09:30
DVG JO10/1-Rhode JO10/3        09:30
Schijndel JO10/3-DVG JO10/2        09:00
DVG JO13/1-Maargriet JO13/2        11:30
ST Keldonk/Boerdonk JO13/1-DVG JO13/2        12:00
Blauw Geel JO13/4-DVG JO13/3        11:30
Rood Wit'62 JO15/1-DVG JO15/1        12:30
Irene JO15/1-DVG JO15/2        13:00
ST Estria/GVV'57/SCV'58 JO17/1-DVG JO17/1        15:00
DVG JO17/2-Eli JO17/1        14:30 uur
DVG MO17/1-SJO/SSA VESTA'19 MO17/1        13:00
SV Someren JO19/2-DVG JO19/1        15:00
DVG ZA 1-SCG'18 2        14:30
Programma 24 november
Haarsteeg 1-DVG 1        14:30
Wec 2-DVG 2        12:00
DVG 3-VOW 3        10:00
DVG 4-Avanti'31 9        10:00
Ollandia 3-DVG 5        11:30
DVG 6-Sparta'25 7        12:00
Schijndel 9-DVG 7        12:00
DVG VR 1-Rhode VR1        10:00

RKSV Boxtel, uitslagen 16 & 17 november
VCB 1-Boxtel 1        0-3
Boxtel 2-Helvoirt 5        1-3
Audacia 4-Boxtel 5        0-9
Boxtel 6-Nemelaer 8        3-1
RPC JO18/1-Boxtel JO18-1        7-5
ODC JO17/3G-Boxtel JO17-3        4-4
Hoogeloon JO15/1-Boxtel JO15-1        3-1
Boxtel JO15/2-SV Unitas'59 JO15-3        1-4
Boxtel JO13/1-BMC JO13-1        0-3
Boxtel JO13/2-FC Eindhoven AV JO13-3M        1-1
Bladella JO13/3-Boxtel JO13-3        2-0
OJC ROSMALEN JO11/7-Boxtel JO11-1        5-2
FC Engelen JO11/3-Boxtel JO11-2        2-4
Haarsteeg JO11/3-Boxtel JO11-3        6-4
OJC ROSMALEN MO17/2-Boxtel MO17-1        4-1
Boxtel MO15/2-Bergeijk MO15-2        0-3
VV Trinitas Oisterwijk MO15/1-Boxtel MO15-3        5-2
VOAB MO13/2-Boxtel MO13/1        3-2
Boxtel MO13/2-SV Budel MO13/2        3-4
EMK MO11/1-Boxtel MO11/1        1-9
Boxtel MO11/2-DSC MO11/2        1-6

RKSV Boxtel, programma senioren 24 november
VOW 1-Boxtel 1        14.30
Baardwijk 5-Boxtel 2        12.30
Boxtel 3-Zwaluw VFC 6        11.00
Boxtel 4-OSC'45 2        10.00
Boxtel 5-Spoordonkse Boys 4        10.00
Boxtel 6-RKDVC 12        12.00
Programma veteranen, 23 november
Audacia VE1-Boxtel VE1        16.00
Programma junioren, 23 november
Boxtel JO18-1-Waalre JO18/1        15.00
Boxtel MO17-1-Oosterhout MO17/1        15.00
Uno Animo JO17-1-Boxtel JO17/1        12.30
SBC JO17-3-Boxtel JO17/2        15.15
Boxtel JO17-3-BMC JO17/3        15.00
SV Valkenswaard MO15-1-Boxtel MO15/2        13.15
Boxtel MO15-3-DESK MO15/1        11.45
Boxtel JO15-1-FC Eindhoven AV JO15/3M        13.15
Boxtel JO15-2-Beerse Boys JO15/1        13.15
ODC JO15-3-Boxtel JO15/3        11.45
Programma pupillen 23 november
Boxtel MO13-1-Den Dungen MO13/1        10.15
SV Budel MO13-3-Boxtel MO13/2        11.00
Haarsteeg JO13-1-Boxtel JO13/1        11.30
Zwaluw VFC JO13-5-Boxtel JO13/2        11.30
Boxtel JO13-3-Oirschot Vooruit JO13/2        10.15
Boxtel MO11-1-Bladella MO11/1        10.15
Boxtel MO11-2-RWB MO11/1        10.15
Maliskamp JO11-2-Boxtel JO11/1        09.00
Boxtel JO11-2-Wilhelmina JO11/3        10.15
Boxtel JO11-3-HRC'14 JO11/1G        08.45
Boxtel JO10-1-Wilhelmina JO10/2        08.45
Helvoirt JO10-2-Boxtel JO10/2        09.00
B.V.V. JO9-2-Boxtel JO9/1        09.00
Emplina JO9-3-Boxtel JO9/2        08.30
Boxtel JO9-3-ZIGO JO9/3        08.45
Boxtel JO8-1-Den Dungen JO8/1        08.45
DESK JO8-2-Boxtel JO8/2        09.00
Programma mini's 23 november
Boxtel mini 1-Zwaluw mini 2        10.30
Zwaluw mini 1-Boxtel mini 2        09.30
Zwaluw mini 3-Boxtel mini 3        09.30

ODC, Essche Boys, LSV, uitslagen 17 november
Beerse Boys VR 2-ODC VR 1        1-7
Essche Boys 1-Wilhelmina 1        2-2
Essche Boys VR 1-FC Cranendonck VR2        6-1
Programma 24 november
ODC 1-FC Engelen 1        14.30
RKDVC 1-ODC VR 1        12.30
SC Elshout 1-Essche Boys 1        14.00
Ollandia VR 1-Essche Boys VR1        09.30
LSV 1-Tongelre 1        14.30

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen senioren week 46
Taverbo-Sabo 1-Sittard 1        3-7
Taverbo-Sabo 2-SVE 3        1-9
Falco 1-Taverbo-Sabo 3        1-9
Deurne 1-Taverbo-Sabo 4        5-5
Hooghei 1-Taverbo-Sabo 5        5-5
Attaque 2-Taverbo-Sabo 6        4-6
Een en Twintig 4-Taverbo-Sabo 7        6-4
Hooghei 2-Taverbo-Sabo 8        7-3
MTTV '72 4-Taverbo-Sabo 9        10-0
Uitslagen jeugd
Taverbo-Sabo 1-Tanaka 1        8-2
Taverbo-Sabo 2-Belcrum 1        5-5
Taverbo-Sabo 3-Veldhoven 3        6-4
Taverbo-Sabo, programma senioren 20 november
20:00 TTCV Van Herwaarden 6-Taverbo-Sabo 8
Taverbo-Sabo, programma 21 november
20:00 Budilia 7-Taverbo-Sabo 10
Programma 22 november
20:00 JCV 5-Taverbo-Sabo 5
20:00 OTTC 3-Taverbo-Sabo 6
20:00 Flash 7-Taverbo-Sabo 7
20:00 Valkenswaard 5-Taverbo-Sabo 9
Programma 23 november
15:00 Taverbo-Sabo 1-Litac 1
14:00 Twenty-one Up 1-Taverbo-Sabo 2
16:30 Kluis 2-Taverbo-Sabo 4
Programma jeugd 23 november
12:30 Stiphout 3-Taverbo-Sabo 2
10:00 Meppers (H) 2-Taverbo-Sabo 3

BRTC, uitslagen 18 november
Rotsvast-De Dommel        7-3
Tot Elf-De Horntreffers        2-8
Taverbo-Sabo 4-Grand Café Rembrandt        3-7
Taverbo-Sabo 3-Net Genoeg        2-8
Taverbo-Sabo 2-Taverbo-Sabo 1        6-4

BRTC, standenlijst per 18 november
1. Grand Café Rembrandt        60-45
2. Taverbo-Sabo 4        60-42
3. Net Genoeg        60-39
4. De Horntreffers        50-28
4. Rotsvast        60-28
6. Taverbo-Sabo 2        60-24
7. Tot Elf        60-23
8. De Dommel        60-21
9. Taverbo-Sabo 1        50-20
9. Taverbo-Sabo 3        60-20

BRTC, programma 25 november
De Dommel-Net Genoeg
De Horntreffers-Grand Café Rembrandt
Rotsvast-Taverbo-Sabo 4
Taverbo-Sabo 1-Taverbo-Sabo 3
Taverbo-Sabo 2-Tot Elf


Jeugd Taverbo-Sabo wint van Tanaka

Boxtel - Het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo kreeg afgelopen zaterdag in de play-downs mede-degradatiekandidaat Tanaka uit Etten-Leur op visite. De Boxtelaren wonnen met 8-2.

Tanaka had deze dag problemen met de opstelling en kwam met slechts twee spelers waarvan ook nog eens een invaller. Ondanks dat Rick van der Schoot, Lars Strik en Rianne de Vogt hierdoor een mooie uitslag konden neerzetten, blijft SVE uit Utrecht de beste papieren hebben voor behoud in Landelijk B.

Enerverend gelijkspel DVG tegen Nieuwkuijk

Foto: Toon van Ruremonde

Nieuwkuijk - De inhaalwedstrijd van DVG in en tegen Nieuwkuijk was er een van strijd, hoog tempo, gemiste kansen, doelpunten. En toch kende de strijd geen winnaar.

DVG kwam op een 0-1 voorsprong toen een vrije trap van Bas Smulders goed werd ingeschoten. Lang duurde de vreugde aan Liempdse zijde echter niet. Na twee minuten stond het alweer gelijk door een schot in de lange hoek: 1-1.
DVG was voornamelijk gevaarlijk in standaardsituaties zoals een hoekschop, genomen door Teun Welvaarts. De ingekopte bal moest door de lijnverdediger gered worden. Ook Nieuwkuijk was bij de corners gevaarlijk. Een dubbele corner betekende dat DVG op achterstand kwam. De eerste miste doel, maar de tweede werd wel binnen gekopt: 2-1. Nieuwkuijk zat kort op de bal en speeld goed in op de aanvallers, waarbij DVG het moeilijk had om via combinatievoetbal tot aanvallen te komen.
DVG-doelman Rens van de Aker moest ingrijpen op een schot in de hoek en had geluk toen de rebound over het doel ging. Niet veel later was dit geluk verspeeld. Een hoge bal werd niet goed beoordeeld en in een uiterste inspanning om een doelpunt te vermijden werd de bal door Jordi van Kasteren in eigen doel geschoten: 3-1.
De fase kort voor de rust was bepalend voor het verloop van de tweede helft. Nieuwkuijk kon op een 4-1 voorsprong komen maar het werd 3-2. Een mooi bekeken voorzet van Tijn van Heertum werd door Bas van Houtum ingekopt. Kort daarvoor kopte hij een harde voorzet net naast en werd een schot van Teun Welvaarts door de keeper van Nieuwkuijk uit de hoek geranseld. Ruststand 3-2.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Meer dan een gelijkspel zat er zondag niet in voor DVG. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

De tweede helft was DVG voetballend beter, Nieuwkuijk werd teruggedrongen en er kwamen kansen. De eindpass was net niet secuur genoeg. Bas Smulders schoot over het doel en een steekbal van Ruud Peijnenburg was net niet goed genoeg voor Van Houtum om de gelijkmaker binnen te tikken. Een goed genomen hoekschop werd door de mee opgekomen Jurge van der Velden te veel naar de grond gekopt. De gelijkmaker hing in de lucht. Een strakke voorzet van Welvaarts werd met een zweefduik hard ingekopt door Van Houtum: 3-3.
Met nog zo'n 30 minuten op de klok ging het tempo omhoog. De scheidsrechter liet veel door, maar dat kwam het spel en het amusement aan beide zijde ten goede; een faire wedstrijd van beide kanten. DVG liep in de eindfase iets te veel achteruit maar was gevaarlijk met een hard schot van Smulders. Een mooie redding hield de gelijke stand op het bord.
Het uitvallen van keeper Van de Aker in de laatste minuten betekende het debuut van Andrei Tomus. Het bleef bij de puntendeling: 3-3. Volgende week speelt DVG uit tegen Haarsteeg, aanvang 14.30 uur.
DVG 2 speelde uit tegen Rhode 3. Ook hier was er sprake van een gelijkspel: 1-1.

Vacature hoofdtrainer
Hoofdtrainer Hans Lathouwers gaat op het einde van het seizoen afscheid nemen van DVG, omdat zijn contract niet zal worden verlengd. Alle betrokkenen zullen zich in blijven zetten voor een succesvolle afsluiting van het seizoen en het bereiken van de doelstelling voor 3e klasse behoud. Het vertrek van Lathouwers betekent dat er voor volgend seizoen een vacature voor hoofdtrainer DVG 1 en DVG 2 bij de Liempdse voetbalclub ontstaat. Geïnteresseerde kandidaten kunnen hun motivatiebrief voorzien van CV opsturen naar info@dvgliempde.nl. Vragen omtrent deze functie kunnen gericht worden aan de voorzitter van DVG via 06-54326801. De inschrijvingstermijn sluit op zondag 1 december 2019.

Verlies voor HCB'92 DC1

DS1 verliest van Saturnus

Boxtel - HCB'92 DC1 speelde afgelopen zaterdag tegen MHV. De Boxtelse handbalsters trokken aan het kortste eind en verloren met 13-26. Ook het eerste damesteam kende geen succes dit weekend. Het verloor zondag thuis in Sportcomplex De Braken van Saturnus uit Bladel.

De wedstrijd van DC1 begon zaterdag met een paar doelpunten van de tegenpartij, maar al snel scoorde Lincy van Tilburg door de benen van de keeper. Daarna liepen de doelpunten gelijk op. De tegenpartij schoot veel op doel, maar veel daarvan werden tegengehouden door keeper Lieke Roovers. Ook Tess Berkien was op dreef, ze scoorde verschillende doelpunten. Nadat het spel fysieker werd ging het mis en mocht MHV een penalty nemen, Deze werd benut. Dat maakte niet dat de motivatie ging zakken, want ook HCB'92 ging goed door. Berkien scoorde tussen de doelpunten van de tegenstander door weer een paar mooie doelpunten. De ruststand was 7-13 in het voordeel van MHV.

De tweede helft begon door een doelpunt van de rechteropbouw van MHV. Snel volgde een doelpunt van Tess Berkien, die aangespeelt werd door Jytte Brus. Buiten de goede verdediging van HCB'92 lukte het de tegenstanders wel om tegendoelpunten te maken, waartussen Berkien bleef scoren vanuit de 9-meterworp of met snelheid omhoog. Nadat MHV vijf keer op rij had gescoord, volgde wederom een doelpunt van Berkien vanaf een verre afstand. Ook Lincy van Tilburg kreeg de bal via een snelle schijnbeweging in het net.
De wedstrijd eindigde met 13-26 voor MHV.

HCB'92 DS1 verliest van Saturnus
Voor het dameshandbalteam van HCB'92 stond zondag in sporthal De Braken de wedstrijd tegen Saturnus op het programma. Dit is een bekende tegenstander voor HCB'92; in het verleden bleken deze ploegen steeds aan elkaar gewaagd. De Boxtelse dames hebben zich dit seizoen echter nog niet echt van hun sterkste kant laten zien en hoopten het tij te keren in deze wedstrijd.

Beide teams begonnen moeizaam aan de wedstrijd. De verdediging stond aan beide kanten goed en er werd weinig ruimte weggegeven. De schoten die op doel kwamen waren makkelijk houdbaar voor de keepers. Na acht minuten spelen viel het eerste doelpunt voor Saturnus, na balverlies van HCB'92 kon uit een snelle tegenaanval worden gescoord.
De Boxtelse dames legden in de aanval te weinig druk op de Bladelse verdediging, waardoor er weinig kansen kwamen. Enkele keren werden de ingestudeerde wissels ingezet, maar deze werden doorzien door de tegenstander. Daar waar Saturnus in de eerste helft nog een penalty wist te benutten en twee keer vanaf de opbouwpositie tot scoren kwam, bleef voor rust bij HCB'92 de nul op het scorebord staan.

In de tweede helft begon het aanvallende spel van Saturnus zijn draai te vinden. Door dreigend spel van de opbouwers kwam er meer ruimte voor de Bladelse cirkelspeelster die meerdere malen kon scoren. Ook de sper die door dezelfde cirkelspeelster werd gezet op de uitgestapte HCB'92-verdedigster leverde vrije ruimte op voor de middenopbouwer die kon scoren.
De thuisploeg daarentegen begon ook de tweede helft moeizaam. De schoten op doel waren niet krachtig en scherp genoeg en daardoor goed houdbaar voor de keepster van Saturnus. De Bladelse dames maakten hier gebruik van door snelle tegenaanvallen in te zetten waarbij de schoten op doel onhoudbaar waren voor HCB'92-keepster Mary Swinkels.
Pas bij een stand van 0-8 voor Saturnus viel het eerste doelpunt voor HCB'92. Annemarie Sens wist vanuit een vrije worp de bal in de kruising achter de keeper te gooien. Niet veel later vond Gitte Vanhout voor HCB'92 tweemaal het net vanuit de rechterhoek en het leek er even op dat de Boxtelse dames het gat hadden gevonden.
Saturnus kon nog enkele malen scoren door combinaties met de cirkel- en hoekspeelsters. De ploeg uit Bladel kreeg nog een penalty toegekend toen de Boxtelse verdediging aan de noodrem moest trekken bij een vrije scoringskans. Aan de andere kant werd Liza van Rooij als cirkelspeelster ook stevig aangepakt toen zij op goal wilde schieten. Dit leverde een penalty op voor HCB'92. Beide penalties werden benut.
Na een contrabal van Linda Zwiers wist Annemarie Sens nog te scoren vanuit de diepe rechterhoek. Ook een lage stuitbal van afstand belandde achter de Bladelse keepster. Het laatste doelpunt van de wedstrijd was voor Saturnus en met een eindstand van 6-13 gingen de punten mee naar Bladel.

Boxtel te sterk voor VCB

Biezenmortel - Zondag moest RKSV Boxtel naar Biezenmortel om daar tegen VCB aan te treden. Op een matig veld vond de aftrap plaats en liet Boxtel meteen zijn aanvallende intenties blijken.

Daniel Foster kwam in het begin van de wedstrijd een aantal keer over rechts opstomen, maar zijn voorzetten vonden niet het gewenste resultaat. Pas na het eerste halfuur viel het eerste serieuze schot van VCB, dat eenvoudig onschadelijk werd gemaakt door Raymon Strik.
Boxtel bleef op diverse fronten aandringen, maar de openingstreffer viel pas in de veertigste minuut. Na een lange bal van Mitchell Vogels maakte Foster goed gebruik van zijn snelheid en miscommunicatie aan de kant van VCB. Toen de bal tussen twee verdedigers was doorgegaan wist hij deze met de punt van de schoen onder de keeper door te krijgen en de 0-1 aan te tekenen.
Een welverdiende voorsprong, maar toch kwam Boxtel nog net voor rust met de schrik vrij. Na een uitbraak van VCB, dat de eerste helft alleen maar op de counter had geloerd, was het wederom keeper Strik die alert reageerde en erger voorkwam. Met een, zij het nipte, voorsprong voor Boxtel gingen beide ploegen rusten.

De laatste 45 minuten begon BOC waar het eerder was gebleven, namelijk met druk zetten en veel aanvallen over de flanken. Een goal kon niet uitblijven en deze viel dan ook in de 55e minuut. Na een vrije trap van Stefan Persoons was het de mee naar voren gereisde Mitchell Vogels, die zijn hoofd hier tegenaan kon zetten. De bal ging met een boog over de keeper en belandde in de rechter bovenhoek. Na deze 0-2 voorsprong zat Boxtel min of meer geramd.

VCB was nu uiteraard verplicht om zelf meer initiatief te tonen en de bezoekers maakten hier slim gebruik van. In een kwartier wisselde Boxtel twee maal en ruimden Stefan Persoons en Lars van Hamond, die kort hiervoor tegen een gele kaart aanliep, het veld ten gunste van Haike van Heesch en Robin van de Laak. Boxtel zakte wat terug en verdedigde eenvoudig loerend op een opening. Deze kwam in de 88e minuut, echter niet voor Boxtel. Strik, die meerdere keren zeer vakkundig de 0 wist te houden, pikte de bal wederom op.
Net voor tijd tekende Boxtel de 0-3 aan. Na een lobbal van Raul op Rick van Hamond, wist deze de achterlijn te halen. Hier aangekomen kreeg hij de bal in de 16, waar Haike van Heesch deze beheerst binnenschoof. Even hierna werd er gefloten voor het einde, en boekte Boxtel wederom een goed resultaat.

Volgende week spelen de Rood-Witten wederom uit, ditmaal tegen VOW uit Zijtaart. De aftrap daar is om 14.30 uur.

20 / 20

21-29 november

Expositie Elly & Willy van Weert
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

21 november-31 december (di t/m zon)

Expositie bodemvondsten Heem van Selis
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

21-30 november

Wisselexpositie VVV Gijsbert van de Ven
VVV, Markt 36, Boxtel (di t/m za)

21 november-5 januari

Beeldenexpositie (behalve op ma & wo)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

21 november-9 februari (za & zon)

Drieluik Kunstvormen
MUBO, Baroniestraat 18, Liempde

Donderdag 21 november

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Elisabethsdael-koffieavond
19.00 uur, Mgr. Bekkerstraat 6, Boxtel

'Tegenlicht Meet Up Boxtel: Worsteling van de Groenmens'
19.15 uur, De Kleine Aarde, Klaverblad 13, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 22 november

ICT Inloopochtend Stichting BOL
09.30, Kloosterhof 7, Liempde

Gratis leren tekenen (aanmelden eijnd01@ziggo.nl)
09.30 uur, Postelstraat 19a, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

10.15 uur, Voorlezen 2+
10.45 uur, Inloopochtend baby's & peuters
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

HobbyCentrum-meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Elisabethsdael-liederenkoor
19.00 uur, Mgr. Bekkerstraat 6, Boxtel

Zaterdag 23 november

Wilgenknotten op 'De Roudonck' (aanmelden)
09.00 uur, Ruiting 3, Esch

Stapel op Sint
09.30-12.00 & 13.30-17.30
Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Canon (geschiedenis van Boxtel)
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Huiskamer: rikken-hobby-jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

B-Town-Backline Bar 2019
21.00 uur, Baroniestraat 20, Boxtel

Zondag 24 november

Wandeling door Stok en Hoge Beek (Geelders)
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Stapel op Sint
09.30-12.00 & 13.30-16.30
Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

VVV wandeling: Wederopbouwroute
11.00 uur, Van Beekstraat, Boxtel

Huiskamer-koffie met gebak
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Tweedehands markt Vogelvreugd Ons Ideaal
13.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Sint en Pieten op bezoek in de wijk Selissen
13.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Tonproatmiddag bij D'n Hop
14.00 uur, D'n Hop, Luissel 19, Boxtel
Sinterklaasintocht Esch
14.30 uur, 't Haventje, Haarenseweg, Esch

Maandag 25 november

Bibliotheek: Klik & Tik (aanmelden)
10.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

Start leesgroep geschiedenis in Boxtel (aanmelden)
10.30 uur, Bibliotheek,Burgakker 4, Boxtel

Alzheimer Café
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Lezing 'De geschiedenis van landgoed Heerenbeek'
19.30 uur, D'n Liempdsen Herd,Barrierweg 4, Liempde

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 26 november

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Bezichtiging slaapkamer Sinterklaas
14.45 uur, St. Willibrorduskerk, Dorpsstraat 10, Esch

Pc-inloop Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Huiskamer; verrassing vd huiskamer
17.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Woensdag 27 november

Beter Nederlands spreken (aanmelden)
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: worstenbroodjes maken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rots Kidzz-Bingo
14.30 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Trekking Telebingo 13 november
Ronde 1 Kaartnummer
1 rijtje € 10,- 32
3 rijtjes € 25,- 117
Volle Kaart € 50,- 229
Waardebon Eetwinkel Select 170

Ronde 2
1 rijtje € 10,- 9
3 rijtjes € 25,- 52
Volle Kaart € 50,- 92
Waardebon Danny Everett 18

Ronde 3
1 rijtje € 10,- 104
3 rijtjes € 25,- 187
Volle Kaart € 50,- 104
Waardebon COOP Liempde 55

Ronde 4 Kaartnummer
1 rijtje € 5,- 48, 235
3 rijtjes € 25- 4
Volle Kaart € 50,- 142
Waardebon Eten met Gemak 117

Ronde 5
1 rijtje € 25,- 32
3 rijtjes € 50,- 34
Volle Kaart € 150,- 205
Bingogetal: 51 , € 250,- Niet gevallen


Jill van de Loo

Foto: Fam. Kelders-Van breugel

Benthe Kelders