DeMooiBoxtelKrant

3 oktober 2018

DeMooiBoxtelKrant 3 oktober 2018


Wijkbewoners ontmoeten elkaar op zonnige Boxtel Oost Dag

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Hoewel het concept van de Boxtel Oost Dag al jaren hetzelfde is, betekent dat zeker niet dat het evenement aan populariteit inboet. Want ook 2018 gaat weer de boeken in als een zonnige, goed bezochte editie van de jaarlijkse feestdag die als belangrijkste doel heeft de wijkbewoners met elkaar te verbinden.

Er was genoeg gelegenheid om die verbinding te zoeken, te beginnen bij de stands van vele lokale goede doelen. Zo waren onder meer de Voedselbank, De Knokkers en de jonge motorracer Kas Beekmans aanwezig om uitleg te geven over de dagelijkse bezigheden en over waarom zij wel een steuntje in de rug konden gebruiken.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Michael van Hoof

Bij De Knokkers kon voor het kindercarnaval bij De Kwekpoel meegedaan worden aan een loterij en werden, geheel in Boxtelse stijl, eendjes gevist. Maar liefst 210 prijzen werden onder de maximaal 1.000 deelnemers verloot. Ook bij Kas Beekmans kon wat gewonnen worden voor een klein bedrag: 75 euro voor degene die het juiste lichaamsgewicht van de jonge coureur wist te raden. Overigens werd een derde van de geldprijs direct weer terug gedoneerd door de winnares.

Over coureurs gesproken: honderden bezoekers maakten een ritje in de huifkar of in de grote 'Red Lady' bus van Jan van Esch om Boxtel Oost eens op een andere manier te bekijken. Daarnaast was in en om Winkelcentrum Oosterhof van alles te doen. Jeugdige bezoekers konden zich uitleven bij Gemeenschapshuis De Rots, waar ook een terras was voor ouders die in het zonnetje even wilden uitpuffen. Naast het terras bij het gemeenschapshuis waren ook bij Oosterhof en aan de Oisterwijksestraat terrassen ingericht.

In die rustmomenten viel er voldoende te genieten. Zo was er een uitgebreid muzikaal programma waarbij voor iedere muzikale smaak wel iets aantrekkelijks voorbij kwam. Ook verschillende verenigingen die hun thuishonk hebben in de wijk Oost waren op de Boxtel Oost Dag aanwezig.

Legionella Hydrobusiness-installatie bij Vion leidt tot kamervragen Manier van verspreiding was tot nu toe nog niet bekend

Boxtel - De legionellabesmettingen die in 2016 en 2017 in Boxtel ontstonden nadat een waterzuiveringsinstallatie van HydroBusiness bij vleesverwerker Vion ongemerkt de legionellabacterie verspreidde, hebben de afgelopen week tot Kamervragen geleid. Tussen de vijf en elf mensen, onder wie Boxtelaar Gerard Smits (77), liepen een levensgevaarlijke longontsteking op die door de bacterie veroorzaakt werd.

Het Brabants Dagblad wist eind september de 77-jarige Smits en enkele andere slachtoffers te spreken. Zij verklaarden door het oog van de naald te zijn gekropen. Voor zover bekend overleefden alle in Boxtel besmette mensen hun longontsteking, in medische termen legionellose geheten.

De legionellabesmettingen kwamen eind vorig jaar aan het licht. Tegenover deze krant verklaarde de GGD dat de zuivering niet in beeld was als besmettingsbron, omdat er geen duidelijke waterdruppels bij het zuiveringsproces worden gevormd. Na nader onderzoek werd de bron toch gevonden: de waterzuiveringsinstallatie van HydroBusiness bij vleesverwerker Vion. In Nederland was dit de eerste keer dat een legionellabesmetting op deze manier aan het licht kwam, zo meldde de gezondheidsinstantie.

Veel onbekend
Tv-programma Zembla haalde vorige week een streep door die verklaring: volgens het onderzoeksprogramma zijn er wel degelijk wetenschappelijke studies bekend waarin legionellabesmettingen door waterzuiveringsinstallaties worden genoemd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat desgevraagd weten dat het legionellarisico bij waterzuiveringen weliswaar bekend was, maar dat dit in Boxtel niet van toepassing leek. Een woordvoerder bevestigt dat wereldwijd nog geen gevallen beschreven waren met zo'n groot verspreidingsgebied van de legionellabesmetting als bij Vion. Het was dus niet voor de hand liggend dat de GGD hier rekening mee zou houden in het onderzoek naar de haard van de besmettingen.

Lees verder op pagina 5.

Nieuwe columnist

Mooi Wonen in Boxtel

Concert Boxtel

Frank Wakelkamp (viola da gamba) en Ursula Dütschler (klavecimbel) Foto: Klassiek in de Kerken

KLassiek in de Kerken: concert Bach & zonen

Boxtel - Het eerste concert van Klassiek in de Kerken in het nieuwe seizoen vindt plaats op zaterdag 13 oktober. Frank Wakelkamp (viola da gamba) en Ursula Dütschler (klavecimbel) spelen van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat 18.

Het programma heet Bach & zonen, met onder meer twee sonates van vader Johann Sebastian en ook twee van zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach. 'De grote Bach' is tegenwoordig vader Johann Sebastian, maar aan het eind van zijn leven ging die titel eerder naar zijn zoon Carl Philipp Emanuel. Johann Sebastian was met zijn polyfone schrijfstijl inmiddels ernstig verouderd, terwijl zijn zoon veel meer wist aan te haken bij de luchtigere stijl van zijn tijd.

De toegangsprijs inclusief een drankje na afloop is 15 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro. Reserveren is aanbevolen: reserveren@klassiekindekerken.nl.

Klassiek in de Kerken
Op 8 december is er een concert met het Carminis Consort - zang, viola da gamba, barokgitaar en klavecimbel. De organiserende werkgroep 'Klassiek in de Kerken' (www.klassiekindekerken.nl) stelt zich ten doel (licht-)klassieke uitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren, gebruikmakend van de Sint-Petrusbasiliek en de Protestantse Kerk. Contactpersoon is Kees Doevendans, k.doevendans@telfort.nl.


KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 4 oktober        Bridge in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 5 oktober        Eucharistieviering in St. Theresiakerk ter intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Lennisheuvel, na afloop is er koffie        09.30
                        Rikken en jokeren in Het Muziekhuis        13.30
Dinsdag 9 oktober        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 4 oktober        Kaarten in De Kloosterhof        13.30
Vrijdag 5 oktober        Eten met de Leden bij 't Struifhuis        18.00
Maandag 8 oktober De Vrolijke Noot in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 9 oktober        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 10 oktober        Lezing René Bastiaansen        13.30
Woensdag 10 oktober        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein (alleen bij goed weer)        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Iedere maandag Yoga in De Walnoot        13.00
Iedere dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Iedere woensdag Gym in de Angelaschool groep 1        19.00-20.00
        Groep 2        20.00-21.00
Iedere donderdag        Nordic Walking, vertrek vanaf de Markt        9.00

Donderdag 4 oktober        Gezondheidsavond lezing osteoprose in De Walnoot 19.30
Dinsdag 9 oktober        Kaarten maken met modern patchwork op de Rozengaard
                        Bloemschikken op Nieuwland 37        19.30

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 9 oktober        Mindfit in De Kloosterhof        9:00
                        Leesclub in De Kloosterhof        19:30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Diabetes Fonds zoekt collectanten

Boxtel - Van 29 oktober tot en met 3 november wordt er gecollecteerd voor het Diabetes Fonds. Voor Boxtel worden nog collectanten gezocht. Heb je interesse, meld je dan aan via Henri van der Heijden (06-18557601) of via www.diabetesfonds.nl.

Veel belangstelling voor open dag Het Kleine Bos

Foto: Woonstichting St. Joseph

Boxtel - Met honderden bezoekers en een constante stroom nieuwsgierigen was de officiële opening van Zorgboerderij Het Kleine Bos zondag een succes te noemen. De opening werd vergezeld van een open dag om een kijkje te geven in wat de zorgboerderij allemaal te bieden heeft. En met succes: de eerste aanmeldingen waren zelfs al vóór de opening binnen.

Openingsspeeches werden verzorgd door Eric Hardy, directeur Thuiszorg bij Zorggroep Elde, en Marianne van der Heijden, regiocoördinator bij Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid (SZZ). Bij die laatste organisatie is Het Kleine Bos ook aangesloten. De zorgboerderijen bij de SZZ worden erkend als aanbieder van kwalitatieve zorg en vormt een samenwerkingspartner voor gemeenten, zorgverzekeraars en andere zorgprofessionals.

Grote drukte bij de opening van Zorgboerderij Het Kleine Bos. Foto: Zorgboerderij Het Kleine Bos

Om je als zorginstelling aan te kunnen sluiten bij SZZ moet je voldoen aan verschillende eisen voor kwalitatief hoogwaardige zorg en maatwerk. Dat hier vraag naar is staat ook volgens Elde-directeur Eric Hardy als een paal boven water met al twee aanmeldingen nog voordat de Het Kleine Bos de deuren opende.

'Zorgboeren' Heike en Willem-Jan waren in eerste instantie een beetje beduusd van de grote belangstelling. Hun nieuwe zorgboerderij biedt per dag plaats aan zo'n acht tot tien mensen die een verscheidenheid aan klachten kunnen hebben.

Mede dankzij de kleinschaligheid worden de aanwezigen goed begeleid in een landelijke setting, waarbij ze bijvoorbeeld ook een wandeling kunnen maken door het buitengebied of een kijkje kunnen nemen in het melkveebedrijf dat is gevestigd op hetzelfde adres.

Het is daarom niet voor niets dat vooral mensen met een agrarische achtergrond interesse toonden tijdens de open dag. Toch was er ook voldoende belangstelling uit andere hoeken. Gemene deler waren de reacties dat de zorgboerderij huiselijk en kleinschalig oogde, precies zoals de bedoeling is.

Aanpassing 'twee huurprijzenbeleid' tweepersoonshuishoudens

Boxtel - De pilot die Woonstichting St. Joseph het afgelopen halfjaar uitvoerde met het zogeheten 'twee huurprijzenbeleid' heeft geleid tot een aanpassing om tweepersoonshuishoudens tegemoet te komen. Dit meldt de woonstichting in een nieuwsbrief.

Begin dit jaar werd gestart met de pilot, waarbij verschillende huurprijzen worden gehanteerd voor dezelfde woningen, afhankelijk van het inkomen van de toekomstige huurder. Hiermee wil St. Joseph de doorstroming in de woningmarkt met name voor senioren en gezinnen die recht hebben op huurtoeslag bevorderen en scheefwonen voorkomen.

Uit de pilot bleek dat huishoudens van twee personen met een inkomen vanaf 30.400 tot en met 36.789 euro niet meer in aanmerking kwamen voor een middeldure eengezinswoning (640,14 tot 710,68 euro per maand). "Deze doelgroep komen we nu tegemoet, door 25 procent van de beschikbare huurwoningen in die prijsklasse niet binnen het twee huurprijzenbeleid toe te wijzen", aldus een woordvoerder van de woonstichting.

Met deze aanpassing gaat het twee huurprijzenbeleid nu in ieder geval door tot 1 juli 2019 en wordt het daarna wederom geëvalueerd. Op die datum wordt ook de fusie tussen de woonstichting en Kleine Meierij afgerond.

Meer informatie over het twee huurprijzenbeleid is te vinden op de website van St. Joseph: www.sintjoseph.nl.

Meggie en Aukje zijn de Boxtelse Keukenbazen

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Met hun inzending, crazy spaghetti met een vleugje framboos, zijn de Boxtelse Meggie van Zuilen en Aukje de Beer (beiden 10) de Boxtelse winnaars van de kookwedstrijd Keukenbazen geworden.

Zelf hebben Meggie en Aukje, die zichzelf team Kookfriends noemen, al flink gesmuld van hun inzending, zo verklappen zij de verslaggever van DeMooiBoxtelKrant. In het dagelijks leven zijn de jongedames ook 'friends'. Zo kwam het dat Aukje, nadat ze van de kookwedstrijd hoorde, al snel in de telefoon hing om Meggie te bellen en een gerecht uit te kiezen om in te zenden.

Blije gezichten bij de bewoners van De Munselgroep tijdens de vaartocht. Foto: Jan van der Steen
Meggie (l.) en Aukje poseren samen met Tafel 25-kok Raymond Verveer, die hen in de regionale finale bijstaat. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

De keuze was snel gemaakt: spaghetti met een vleugje framboos. In het gerecht zitten onder meer gele, oranje, rode en paarse tomaten. Eén bonte bedoeling dus. Daarnaast gaan er ook een portie knoflook, kip, basilicum en rucola in.

Keukenbazen is AgriFood Capital's kookwedstrijd voor kinderen van 10 tot 12 jaar uit de zeventien gemeenten in Noordoost-Brabant. Jurykok Raymond Verveer van Tafel 25 koos hun gerecht uit als de meest smakelijke Boxtelse inzending.

Samen met zestien andere kooktoppers uit de regio gaan Aukje en Meggie naar de finale, waar ze hun gerecht presenteren, de Mega Live KookBattle. Die vindt plaats op zaterdag 6 oktober bij het Koning Willem I College in Den Bosch.

Maar eerst volgen de komende dagen enkele sessies met kok Raymond, die de receptuur samen met de dames verder aanscherpt. Als de spaghetti perfect op smaak is zullen Meggie en Aukje het in Den Bosch presenteren aan de regionale jury.

Op woensdag 10 oktober, tijdens een groot diner in het provinciehuis waarbij de zeventien gemeentelijke winnaars elkaars gerechten kunnen proeven, worden de regionale winnaars bekendgemaakt. Daar zal ook burgemeester Mark Buijs bij aanwezig zijn om het Boxtelse team te supporten.

De inzet is hoog: mochten de Boxtelse meiden winnen, dan mag Buijs zich een jaar lang SmaakBurgemeester van Nederland noemen. De Boxtelse meiden hebben goede hoop. "Wij gaan ons best doen om te winnen", roepen ze de verslaggever na als die afscheid neemt.

Vrolijke gezichten bij Munseltocht De Pagaai

Boxtel - Glunderende gezichten en vrolijk zwaaiende bewoners van Woonvorm De Munsel afgelopen zaterdag tijdens de Munseltocht van kanovereniging De Pagaai. Zestien bewoners van de woonvorm mochten zich vanaf ongeveer 14.00 uur in de middag opmaken voor een kanotocht over de Dommel door Boxtel.

De jaarlijks door vrijwilligers georganiseerde kanotocht over de Boxtelse Dommel is een welkom uitstapje voor de veelal van een rolstoel afhankelijke bewoners van De Munsel.

Om de zestien bewoners allemaal een kano op te krijgen worden de smalle vaartuigen ieder jaar zorgvuldig verbouwd tot catamarans waar de rolstoelen stevig op vastgezet kunnen worden. Per 'catamarankano' konden twee bewoners en vier begeleiders het water op.

Na een dik uur bereikten de eerste kanoërs de glijgoot onder de Monseigneur Wilmerstraat. Dit was het eindpunt van de tocht omdat de brede catamarans de goot niet af kunnen. Moe, maar voldaan keerden de bewoners, maar zeker ook de zestien vrijwilligers die immers moesten peddelen, huiswaarts.

Interactief seminar over veeteelt

Liempde - In het kader van de Duurzame Week Boxtel hebben ZLTO Dommel en Aa (ZLTO) en de Ondernemersvereniging Liempde (OVL) de handen ineen geslagen. Zij organiseren, op voortouw van de Duurzame Week werkgroep, gezamenlijk een interactief seminar op dinsdagmiddag 9 oktober aanstaande.

Dr. ir. Hanneke J. Nijland leidt de middag. Zij is onderzoeker, wetenschapper en vooral communicatiedeskundige op het gebied van de relatie tussen mens, dier en natuur. Het seminar is speciaal voor iedereen die de argumenten over veeteelt en de gevolgen daarvan op een rijtje wil zetten. De bijeenkomst is niet zwaar en serieus: er wordt ook veel gelachen en gerelativeerd.

Het seminar is op 9 oktober van 14.00 uur tot 16.30 uur en vindt plaats in D'n Liempdsen Herd. Meer informatie en aanmelden kan bij Nadja van Berkel: naddie@wxs.nl. Dit seminar is gratis en wordt aangeboden door Duurzame Week Boxtel in samenwerking met Transitie Boxtel, ZLTO Dommel en Aa en OVL.

Nationale Voorleeslunch bij de bibliotheek

Boxtel - Tijdens de viering van de Nationale Voorleeslunch op 5 oktober in de bibliotheek kunnen ouderen genieten van het verhaal 'Straatje' van Yvonne Keuls dat zal worden voorlezen. Na het verhaal is er een lunch die wordt aangeboden door Albert Heijn Boxtel.

Speciaal voor Nationale Voorleeslunch 2018 schreef Yvonne Keuls het verhaal 'Straatje' dat door vrijwilligers wordt voorgelezen. Dit thema roept bij veel mensen herinneringen op; voor kinderen was en is de straat waar ze woonden, vroeger misschien wel meer dan nu, hun complete wereld. Het nodigt uit om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een lunch en laat zien hoe verbindend verhalen zijn.
De Voorleeslunch duurt van 11.00 tot 13.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan bij de bibliotheek, via de kaartverkoop op de www.bibliotheekdenbosch.nl of via 073-6802960

VerhaalTijd
Ook als je zelf niet meer kan lezen kan je door te luisteren toch genieten van verhalen. De bibliotheek organiseert iedere eerste vrijdag van de maand VerhaalTijd, waarbij volwassenen onder het genot van een kopje koffie kunnen luisteren naar een boeiend verhaal.

Herfstwandeling Natuurwerkgroep Liempde in Kampina

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert aanstaande zondag 7 oktober een herfstwandeling naar het Winkelsven en het voormalige gehucht Balsvoort in de Kampina. De wandeling, waarbij regelmatig wordt stilgestaan bij landschap- en natuurfenomenen, wordt gegidst door Anneke en Maarten van der Waaij van de Natuurwerkgroep. Deelname is gratis.

Het Winkelsven is een tiental jaren geleden opgeschoond en het dijkje met wandelpad is toen verlegd, hierdoor is het ven in zijn volle glorie te zien. Balsvoort bestond in het begin van de twintigste eeuw uit een drietal boerderijen waarvan de laatste in 1984 gesloopt is. Het 'voort' in de naam Balsvoort slaat waarschijnlijk op de doorwaadbare plaats (voorde) in de Beerze. Een aantal jaren geleden heeft de vereniging Natuurmonumenten een stukje van de historie teruggebracht door de contouren van één van de gebouwen weer zichtbaar te maken. Verder zijn akkers, poelen, houtwallen en een boomgaard opgeknapt om het mozaïeklandschap terug te brengen. Ook is er een herinnering aan de gebroeders Schut die in de Tweede Wereldoorlog zijn geëxecuteerd vanwege hun verzetsactiviteiten.

De wandeling is ongeveer 5 á 6 kilometer lang, goede wandelschoenen volstaan.
De wandelaars verzamelen om 9.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde en gaan vandaar carpoolend naar de Rosepdreef (iets voorbij de Logt) waar zij langs de kant van de weg parkeren. Rond 12.00 uur zullen zij weer terug zijn bij de auto's.

Mega Vlooienmarkt in De Braken

Boxtel - De honderden vierkante meters oppervlakte van Sporthal De Braken worden komende zondag tussen 10.00 en 16.00 uur omgetoverd tot Mega Vlooienmarkt.

Op de markt zijn uiteenlopende hebbedingen, verzamelobjecten en andere leuke koopjes verkrijgbaar. Parkeren bij de sporthal is gratis. Entree bedraagt 2 euro voor volwassenen. Kinderen hebben gratis toegang.

Meer info over de markt of het reserveren van een kraam kan via 06-81135591 of www.vandersteenevenementen.nl.

Beeldenexpositie in D'n Liempdsen Herd

Liempde - Beeldhouwers Kees en Ellen van de Loo exposeren vanaf zaterdag 6 oktober tot en met zondag 28 oktober hun werk in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 in Liempde).

De expositie is te bekijken gedurende de openingstijden van Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Op alle zondagen en de zaterdagen 13, 20 en 27 oktober zijn Kees en Ellen van de Loo zelf aanwezig.

Neem een kijkje op www.facebook.com/beeldhouwkunst.passie voor meer informatie over de beeldhouwers.

Themabijeenkomst 'Verdriet'

Boxtel - Stichting van onderste boven houdt op zondag 7 oktober een bijeenkomst over verdriet in het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde, Klaverblad 13.

Bezoekers zijn welkom om over deze emotie te komen praten, gevoelens te delen en te luisteren naar ervaringen van anderen. De lezing duurt van 14.30 tot 16.00 uur. Kosten bedragen 5 euro inclusief thee of koffie bij binnenkomst.
Aanmelden is gewenst en kan via www.vanondersteboven.com of vanondersteboven@gmail.com.

Kinderboerderij Kinderzwerfboek station

Boxtel - De Kinderboerderij in Boxtel is sinds kort een station voor kinderzwerfboeken. Achter het station zit de stichting Kinderzwerfboek, die zich erop richt om gelezen kinderboeken een nieuwe eigenaar te bezorgen.

De stichting wil het lezen en voorlezen bevorderen voor kinderen, ook uit gezinnen waar dit niet vanzelfsprekend is. In heel Nederland zijn al 2.500 stations waar iedereen gratis boeken mag meenemen. Als ze gelezen zijn, dan mogen de boeken weer op een andere plek achtergelaten worden waar veel kinderen komen. Vanwege de Kinderboekenweek van 3 tot en met 14 oktober heeft De Kinderboerderij extra nieuwe boeken binnen gekregen, die graag gelezen willen worden.

Dierendag bij De Kinderboederij

Boxtel - Om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de viering van Werelddierendag is er bij De Kinderboerderij niet aanstaande donderdag, maar op zondag 7 oktober van alles te beleven.

Van 14.00 tot 16.00 uur zijn kinderen welkom om gezonde traktaties te maken en deze zelf aan de dieren uit te delen. In de huiskamer kunnen zij zich uitleven met knutselen en kleuren. Je vindt De Kinderboerderij aan het Apollopad 1 in Boxtel.

Volgende week, van 8 tot 14 oktober, start de landelijke Week van de Veiligheid. Die periode is bewust gekozen omdat nu de dagen weer korter worden er over het algemeen meer inbraken en overvallen plaatsvinden.
De overheid vraagt daarom in deze periode altijd extra aandacht voor veiligheid. In de Week van de Veiligheid kunnen gemeenten extra aandacht besteden aan eigen gekozen onderwerpen. Naast de jaarlijkse Donkere Dagen Acties is er dit jaar vooral aandacht voor Cybercriminaliteit. Dit komt doordat een deel van de Week van de Veiligheid samenvalt met de Europese maand van de Cyberveiligheid. De aandacht zal zich vooral richten op internetcriminaliteit gericht op het MKB en overige kleinere zelfstandige ondernemingen.

Uit verschillende onderzoeken door de overheid is gebleken dat veel kleine bedrijven niet voldoende of soms zelfs helemaal niet beveiligd zijn tegen aanvallen via het internet. Veel bedrijven hebben vaak (uit gemakzucht) nog de standaard wachtwoorden voor de wifi of hebben zelfs helemaal geen wachtwoord beveiliging. Maar ook de kassasystemen of de zelf aangebrachte camera's zijn vaak niet of onvoldoende beveiligd. Hierdoor zijn deze systemen eenvoudige doelwitten voor de cybercriminelen. Nu denk je misschien dat je als kleine zelfstandige in bijvoorbeeld Lennisheuvel of Liempde geen interessant doelwit bent voor de cybercrimineel. Helaas! De cyberboef kijkt namelijk niet waar je woont, maar meer of je systeem te kraken is. Het is ze niet altijd om geld te doen, soms is het gewoon leuk om even te pesten.
Zorg er daarom voor dat je computers en op het internet aangesloten systemen allemaal zijn beveiligd met door jou zelf verzonnen wachtwoorden. Maakt het niet te makkelijk en zorg dat je wachtwoorden tenminste bestaan uit een hoofdletter, een kleine letter, een cijfer en speciale tekens en gebruik tenminste 8 letters/tekens.
Zorg dat je wachtwoord niet eenvoudig is te achterhalen, zoals bijvoorbeeld de postcode van je bedrijf met het huisnummer en een vraagteken.

Vergeet niet om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Zeker als een medewerker je bedrijf heeft verlaten is het verstandig om wachtwoorden waar hij of zij ook van op de hoogte was direct te veranderen.

O ja, en dan nog dit. De tijd van de verwarming aanzetten, de allesbrander ontsteken of de openhaard laten branden is jammer genoeg weer aangebroken. Zorg ervoor dat je de CV ketel weer even laat controleren om er zeker van te zijn dat deze goed brandt. Voor de allesbrander en je openhaard is een schone schoorsteen belangrijk. Niet alleen voor een goede trek, maar ook om schoorsteenbrand te voorkomen. Laat je schorsteen jaarlijks schoonmaken door een erkend bedrijf. Als laatste is het belangrijk dat je de brand (en CO2) melders nog even controleert op de juiste werking. Vervang eventueel de batterijen en maak ze indien nodig even schoon.

Foto: Persburo Sander van Gils

Vervolg van de voorpagina: Legionella Hydrobusiness-installatie bij Vion leidt tot kamervragen

Na het ontdekken van de besmettingen werd een onderzoek ingesteld, waarbij in eerste instantie dan ook geen bron werd gevonden. Nadat een tweede, meer diepgravend onderzoek de zuiveringsinstallatie van HydroBusiness als schuldige aanwees, werd actie ondernomen. De zuivering is direct toegedekt zoals dat ook bij andere bronnen van legionella gebeurt, conform de eisen van het RIVM, zo gaven de betrokkenen destijds in een gezamenlijk persbericht aan. Daarop startte het RIVM een onderzoek waarvan de resultaten de afgelopen week wereldkundig gemaakt werden.
Dit, in combinatie met een recent rapport van het CBS waarin cijfers uit 2017 over legionellabesmettingen naar buiten kwamen, bracht de zaak opnieuw onder de aandacht. In onze provincie was een schrikbarende stijging te zien, mede namens de zeker elf ziektegevallen in Boxtel. Ook in Son speelde een soortgelijk scenario. Daar overleed één persoon aan de gevolgen van de besmetting.

Kamervragen
Reden genoeg voor de Tweede Kamerfracties van de Partij voor de Dieren en 50 Plus om vragen te stellen aan ministers Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, Bruins van Medische Zorg en Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het verscherpen van toezicht op waterzuiveringen op het gebied van legionella. Ook vragen de fracties zich af of de genomen maatregelen wel voldoende zijn om nieuwe besmettingen te voorkomen en of de betrokken instanties wel voldoende kennis en bevoegdheden hebben om legionellabesmettingen bij waterzuiveringen te voorkomen. Het RIVM wil niet ingaan op de veiligheidsvoorschriften die nu gelden. Volgens hen is het aan de politiek om te bekijken of het beleid moet worden aangescherpt.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
De auto brandde volledig uit. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
De traumahelikopter is geland op het weiland. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

De betrokken ministers hebben uiterlijk zes weken om een antwoord te formuleren op de Kamervragen. Dan zal ook blijken of extra maatregelen genomen worden om nieuwe besmettingen in de toekomst te voorkomen.

Autobrand bij Hoogheem

Boxtel - Kort voor middernacht werd woensdagavond melding gemaakt van een autobrand op het parkeerterrein nabij flat Schorpioen aan Hoogheem in Boxtel. De brand bleef beperkt tot dit ene voertuig, dat zwaar beschadigd raakte.

Terwijl andere voertuigen in veiligheid werden gebracht is door een buurtbewoner een eerste bluspoging gedaan met een draagbare poederblusser. Dit bleek echter niet effectief genoeg waarna de brandweer werd ingeschakeld om het vuur wat onder de motorkap te doven. Een naast de auto geparkeerde auto was bedekt met een laag bluspoeder en werd door de brandweer schoon gespoten.
Door adequaat optreden bleef de brand beperkt tot deze ene auto. Er wordt een onderzoek ingesteld om de oorzaak van de autobrand te achterhalen.

Medisch incident met traumahelikopter leidt tot vragen

Boxtel - De hulpdiensten rukten dinsdagavond groots uit voor een medisch incident in een woning aan de Liduinahof in Boxtel. Een traumahelikopter landde in een weiland vol koeien waarna de trauma-arts en zijn assistent met een gereedstaande politieauto naar de plaats van incident werden gebracht. Ondertussen kreeg de traumahelikopter op de Bosscheweg veel bekijks van nieuwsgierige omwonenden.

Op Facebook vroegen sommigen zich al snel af of de helikopter vanwege de recente aanplant van een boom op een grasveld aan de Baandervrouwenlaan moeite had met het vinden van een geschikte landingsplek. Het veld werd in het verleden regelmatig gebruikt als landingsplaats voor de helikopter en sommigen was het opgevallen dat de piloot een tijdje boven Boxtel rondcirkelde voordat de landing werd ingezet.
Een woordvoerder van de ANWB, die de traumaheli's coördineert, laat echter weten dat dit niet waarschijnlijk is. Volgens hem wordt een lijst bijgehouden van geschikte landingsplekken. "De traumahelikopter vliegt voor het landen altijd eerst een verkenningsrondje", laat hij weten. "Bovendien", zo vervolgt hij, "kijkt de piloot tijdens de verkenningsronde of hij een landingsplek zo dicht mogelijk bij het incident kan vinden."
Het weiland waar de helikopter landde, ligt dichter bij het Liduinahof dan de Baandervrouwenlaan en was dus sowieso een meer geschikte locatie. Maar zelfs als de nieuwe boom niet was aangeplant, was het grasveldje aan de Baandervrouwenlaan niet geschikt om in het donker te landen. Overdag is namelijk een stuk grond van 25 bij 25 meter voldoende, maar 's nachts is een landingsplaats van 25 bij 50 meter vereist en zo groot was het oppervlak ook zonder de nieuw geplante boom niet.

Expositie jongenskoor Cantasona

Foto: MUBO

Boxtel - Voor de oudere bezoeker van MUBO zal de expositie over het negentien jaar geleden ter ziele gegane Jongenskoor Cantasona een feest der herkenning opleveren. Het jongenskoor van de Heilig Hartparochie werd in 1943 opgericht en zou dit jaar dus 75 jaar hebben bestaan. Dat historische feit is meteen de aanleiding voor het Boxtelse museum om er een tentoonstelling aan te wijden.

In haar 56-jarig bestaan zijn honderden Boxtelse jongens lid geweest van Cantasona. Velen koesteren daaraan nog warme jeugdherinneringen zoals ook de vijf initiatiefnemers van de expositie Kees Doevendans, Hans van Liempt, Geert Koelink, Jos Vervoort en Mart van Schijndel.

Gemiddeld was je maar zo'n vier tot vijf jaar lid, want daarna kreeg je de baard in de keel. Cantasona was een echte vereniging die naast het zingen ook allerlei nevenactiviteiten organiseerde voor de jonge leden. Het koor krijgt landelijke bekendheid door onder meer een eerste prijs te winnen op een concours in Scheveningen. Het koor werd in 1999 opgeheven door te weinig aanwas.

Maar de 56-jaar durende geschiedenis van het koor met landelijke bekendheid wordt in de expositie in woord, beeld en geluid tot leven gebracht. Aan de hand van talrijke attributen en geluids- en video-opnamen voelt het als de dag van gisteren. Meer informatie over Cantasona is te vinden op de website www.jongenskoorcantasonaboxtel.nl.

De expositie wordt komende zaterdagochtend geopend en loopt tot en met 2 december.

Lezingen
In het kader van de expositie staan ook twee lezingen op het programma. Op zondag 25 november om 11.15 uur over Cantasona door koordirigent Kees Doevendans onder het motto 'zingen en nog 'ns zingen'. Ter afsluiting van de expositie draagt Kees van Houten, musicus en concertorganist, op zondag 2 december om 11.15 uur limericks over kerkmuziek voor. Aanmelden kan op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. De lezing kost 5 euro per persoon. Meer informatie is te vinden op www.muboboxtel.nl.

Tijdens de looptijd van de expositie is elke zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur een oud-lid van Cantasona als gastheer aanwezig om bezoekers wegwijs te maken, met bezoekers in gesprek te raken en om vragen van bezoekers te beantwoorden. Op zaterdag 24 november is MUBO al speciaal vanaf 10.00 uur geopend om oud-leden, die die middag deelnemen aan de reünie, de gelegenheid te geven de expositie te bezoeken.

Het speciaal uitgebrachte boek over Cantasona, samengesteld door Kees Doevendans en Jos Vervoort, is tegen betaling van 27,50 euro ook te bestellen in MUBO.

De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen 4 en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


St. Aloysiusschool midden jaren '50 van de vorige eeuw v.l.n.r. Meester Van Erp; meester Van Bragt, hoofd van de school; juffrouw Kurvers; meester Spoormakers; meester De Koning en meester Geileit. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

Van Hornstraat 41-43
In 1903 bouwt Antoon Kurvers twee huizen aan de Van Hornstraat: nummer 41 en 43 (destijds nummers 83 en 85). Hij gaat zelf in nummer 41 wonen, terwijl hij nummer 43 verhuurt. Twee kinderen van Antoon blijven hun hele leven in de Van Hornstraat 41 wonen. Een van hen, zijn dochter Sientje, is in Boxtel bekend als 'juffrouw Kurvers' van de Aloysiusschool. Na het overlijden van broer en zus worden beide huizen in 1974 verkocht. Vroeger waren deze huizen de laatste huizen van de Van Hornstraat. Een stukje verderop, richting Ronduutje, stond nog een boerderij van Daantje de Boer. De weg liep toen voor de boerderij langs richting Molenwijkseweg. Na de oorlog werden de witte noodwoningen in de Van Hornstraat gebouwd en werd de weg vóór de huizen langs gelegd. Nu komt de Van Hornstraat uit bij de Stenen Kamer.

De tuinen van de twee huizen 41 en 43 grensden aan de gemeentewerf. Bijna tegen de achtertuin werden zes jaar na de bouw van de huizen twee grote zwarte gashouders geplaatst. Deze werden gesloopt nadat Boxtel in de jaren 60 overging van mijngas op aardgas.

Gasfabriek Mabeg, met links directeur Nestelaar, geboren 28-7-1890 te Zierikzee. De gasfabriek is in 1909 gebouwd en in 1922 door de gemeente overgenomen. In 1970 werden zowel het eigen gas- als waterbedrijf verkocht. Half jaren 60 ging Nederland over van mijngas naar aardgas en werden de gashouders. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Met dank aan Cor Vughts.

Centrumondernemers openen de deuren voor negentiende Modezondag

Professioneel toonden deze jonge modellen de voorjaarscollectie tijdens de vorige Modezondag. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De Markt van Boxtel mag dan wel verbouwd worden, maar dat weerhoudt een tiental centrumondernemers er niet van het centrale plein aanstaande zondag 7 oktober in te richten tot een wervelend middelpunt van een modeshow. Of beter gezegd: drie modeshows. Om 13.30, 14.30 en 15.30 uur zullen tien zaken laten zien wat zij dit najaar in huis hebben op het gebied van mode, maar ook op andere terreinen. Verder zijn er verschillende activiteiten te beleven om een dagje lokaal winkelen voor alle leeftijden aantrekkelijk te maken.

Het is de intentie de modezondag twee maal per jaar te laten plaatsvinden, zo geeft kartrekker Filipe van den Borne aan. De modeshows in maart worden al jaren georganiseerd. De modezondag in het najaar wordt voor de vierde keer gehouden. Eerst was dat tijdens het Herfstfestijn, maar nadat dat in 2016 voor de laatste keer werd gehouden, besloten enkele ondernemers het evenement op eigen initiatief in stand te houden.

Gruwelijk griezelen was het thema van de Kinderboekenweek van 2017. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Het evenement wordt aan elkaar gepraat door Marieke van de Heuvel. Het podium wordt aangekleed met een paarse loper en er zullen statafels met paarse rokken rondom het podium geplaatst worden. Als het regent kan de catwalk bovendien deels overdekt worden.

De modeshows worden vergezeld van een koopzondag waarop verschillende zaken in het centrum de deuren openen. Ook zijn er op de Markt verschillende kinderactiviteiten: er is een ballonnenclown en kinderen kunnen zich laten schminken. Daarnaast staat er een zogeheten 'funcar'. Dat is een soort mobiele speeltuin waar kinderen vanaf kunnen glijden, maar ook kunnen klimmen en klauteren.

Naast diverse zaken rond de Markt verleent ook Proef! Culinair haar medewerking door een kraam vol herfstig eet- en drinkwaar op de Markt te plaatsen. Ook Tafel 25 is bij de modezondag betrokken. Zo zijn in principe alle ondernemers welkom, zo lang ze zichzelf maar op een manier die aansluit bij het herfstthema presenteren. "Hoe groter en meer aangekleed het is, hoe leuker het wordt", slaat Van den Borne de spijker op de kop.

Om mensen te stimuleren niet alleen te kijken, maar ook hun garderobe voor te bereiden op het najaar, is er een stempelactie. Bij iedere aankoop in deelnemende winkels ontvangt de klant een stempel. Deelnemers zijn herkenbaar aan de paarse ballonnen die buiten opgehangen worden. Ook leggen deze zaken een rode loper uit, zodat klanten zich welkom voelen.

Tegen inlevering van drie stempels kan bij Bloemenshop Janneke een mooi herfstboeket worden afgehaald. De stempelkaart is tot een week na de koopzondag inwisselbaar, hoewel stempels alleen op zondag kunnen worden verzameld.

Yes! Ik mag weer! Maar wie ben ik?
Ongeveer 16 maanden geleden was ik hier al eens. Een nieuwe opdracht bood nieuwe kansen en er was tijdelijk geen ruimte meer voor deze krant, en zomaar ineens was ik weg. Maar lieve mensen: de vlag mag uit want ik kom vanaf heden de redactie weer af en toe versterken!

Zoals de titel al zegt: wie ben ik? Ik ga dit geheim (bijna) onthullen aan de hand van een zogenaamd vriendenboekje. Mijn kinderen komen af en toe thuis met zo'n boekje waarin ze zichzelf mogen omschrijven voor vriendjes en vriendinnetjes en dat vind ik altijd vrij verduidelijkend. Genoeg hints te vinden! Onderaan deze column lees je wat je met deze hints kunt doen en winnen…

Kleur ogen: blauw, niet altijd op deze blauwe ogen geloven trouwens.

Leeftijd: ik zie eruit als 28 maar ben ergens in de dertig.

Kleur haar: blond, mits tijdig naar de kapper (wat ik altijd te laat inplan en dan door Boxtel banjer met een coupe die trending was in 1987).

Hobby's: eten, lezen, tennis en Netflixen.

Wat ik later worden wil: tekstschrijver en model (wat niet lukt want: te veel eten en Netflixen)

Waar ik goed in ben: Sinterklaasgedichten schrijven, op mijn vingers fluiten, Knorr wereldgerechten maken, creatief denken, inleven.

Waar ik nog in kan leren: geduldig zijn, gevarieerd koken, bonnetjes bewaren van zakelijke afspraken, non-verbale communicatie verbergen en op tijd naar huis gaan tijdens een avond borrelen.

Lievelingseten: alles wat waarschijnlijk niet in de schijf van 5 zit.

Sport: ik kijk alles. Het liefste het voetbal van mijn zoontje die in de F-jes van BOC voetbalt. Dit heet 'jongens onder 9' tegenwoordig. Dit staat uiteraard voor de leeftijd hoewel het ook prima zou kunnen betekenen 'jongens onder 09.00 uur'. De wedstrijden worden behoorlijk vroeg gespeeld.

Hekel aan: wachten bij de zwemles, ouders die hun kind opgeven bij een vereniging en dan geen f*ck uitvoeren behalve zeuren op dat wat niet goed geregeld is, lege schappen bij een niet nader te noemen supermarkt in Boxtel-Oost, vroeg opstaan, hardrijders in mijn woonwijk Goede Aarde en tot slot: 'me' in plaats van 'mijn'.

Houdt van: me gezinnetje.

Wat ik wens voor mezelf: gezondheid is alles. Verder wens ik dat ik genees van mijn ochtendhumeur, dat ik ooit zo'n gevoel voor mode krijg als de dames van 3trend of Filipe Mode, dat ik leer koken zoals de koks van De Waag of De Rechter. Dat ik stop met spullen op de trap leggen en zaken gewoon meteen opruim.

Wat ik later wens voor jou: dat je doet wat je leuk vindt. Dat je gezond blijft. Dat je met veel plezier mijn columns in deze krant gaat lezen én dat je raadt wie ik ben. Post je vermoedens onder dit bericht op de Facebookpagina van MooiBoxtel of mail ze naar redactie@demooiboxtelkrant.nl. Onder de winnaars verloot ik een onvergetelijk 5 decembergedicht zodat er voor jou geen surprisestress is dit jaar. Ik weet niet hoe jouw december is maar in alle hectiek vind ik dit een enorme prijs.

Tot de volgende!

Naam: …….

Vriendschappelijk thema voor Kinderboekenbal

Boxtel - Voor kinderen uit groep 7 en 8 van diverse basisscholen in Boxtel en Lennisheuvel wordt komende vrijdag het Kinderboekenbal georganiseerd. Het bal is van 19.00 tot 21.15 uur in de Sint Petrusschool en de bibliotheek aan de Burgakker.

Het thema van de kinderboekenweek en dus ook van het Boekenbal is: 'Vriendschap, Kom erbij!' In het kader van dit thema kunnen kinderen vrijdagavond van alles beleven. Zo kunnen zij meedoen aan een 'vriendschap-speeddate' en vriendschapsbandjes of een fotolijstje knutselen. Ook zijn er verschillende sportieve activiteiten en het traditionele 'briefjes schrijven' staat natuurlijk ook weer op het programma. De rest van het programma wordt door de organisatie nog geheim gehouden om de verrassingsfactor niet te verpesten.

Het boekenbal wordt zoals altijd gezamenlijk afgesloten om 21.05 uur. Ouders mogen daarbij aanwezig zijn. De deur van de bibliotheek gaat open om 19.00 uur precies. Om 18.55 uur worden de naamstickers uitgereikt op het plein van de bibliotheek. Vanuit deelnemende scholen zijn leerkrachten aanwezig, maar de uiteindelijke verantwoording voor de kinderen blijft bij de ouders.

Kinderen van deelnemende scholen die naar het boekenbal willen komen, kunnen een kaartje kopen bij hun leerkracht, voor 3 euro. Drinken en hapjes zijn bij die prijs inbegrepen.

Tip 2 Prins van Ploegersland

Liempde - Ook dit jaar geeft de Geheimcommissie van Stichting de Ploegers in de weken voor de installatie van de Prins van Ploegersland op 27 oktober tips over zijn identiteit. Weet jij wie de nieuwe Prins is, stuur je oplossing dan naar voorzitter@ploegers.nl en maak kans op twee kaarten voor de Zittingsavonden op 7, 8 en 9 februari 2019.

Tip 2: We krijgen dit seizoen een Prins die zijn eigen koers zal gaan varen, dat heeft hij beloofd. Met een Adjudant die daar ook alles van weet. Die zijn Prins met raad en daad bij zal staan. En hem overal bij zal helpen. Alhoewel taal niet zijn sterkste kant is. Want is het nu het schip vaarde uit, voer uit of voerde uit?

Mijn Mooi Boxtel: Tom van der Heijden

Foto: Tom van der Heijden

Tijdens het lopen van de gele paaltjes wandeling door de Maai stuitte ik op dit tafereeltje. Daar loop je toch met liefde even voor om?

Duurzame Week Boxtel rond thema minderen met vlees

David Andreae verkent het park waar zondag vijftien stands aandacht aan duurzaamheid besteden. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – De Duurzame Week Boxtel gaat komend weekend van start. Het thema van dit jaar is: 'Worst of worsteling – op weg naar minder vlees'. Hoogtepunt van de week is het duurzame Festijn Indenhof, dat zondag in het park Indenhof gevierd wordt. Dit gratis toegankelijke evenement start om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Wij spraken met mede-initiatiefnemer David Andreae over het nut en de noodzaak van de Duurzame Week.

David Andreae (76) is één van de gezichten van duurzaamheid in Boxtel. Samen met een grote en maatschappelijk brede groep vrijwilligers is hij als coördinator verantwoordelijk voor de Duurzame Week Boxtel (DWB). Die wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en richt zich deze editie voornamelijk op het minderen van de vleesconsumptie. In de organisatie zijn de gemeente, Lokale agenda 21, Kunstlicht99, de fietsersbond en Andreae's 'eigen' Transitie Boxtel vertegenwoordigd.

Het is volgens Andreae van belang om steeds een klein onderdeel uit te lichten, juist omdat duurzaamheid zo'n breed onderwerp is. Hij somt op: "Op het gebied van landbouw, maar ook op het gebied van energie en economie. En duurzaamheid speelt natuurlijk landelijk, maar ook op lokaal niveau." Andreae benoemt in een haast filosofisch betoog de urgentie van meer aandacht voor duurzaamheid. "Ik denk dat van de zomer een hoop mensen toch geschrokken zijn", doelt hij op de extreme droogte en hitte die volgens hem een teken aan de wand zijn van klimaatverandering.

Maar waarom richt de DWB zich dan juist op kleine, lokale duurzaamheid en niet op grote, mondiale thema's? Volgens Andreae zijn daar twee belangrijke redenen voor. Ten eerste moet er bewustwording gekweekt worden dat we ons gedrag moeten aanpassen en ten tweede is het erg lastig een mondiaal systeem in één keer te veranderen. Je zou daaraan toe kunnen voegen dat het wereldwijd positieve gevolgen heeft als iedereen een klein offer zou brengen in de leefstijl.

Minder vlees
Kleine stapjes dus, dit jaar te beginnen bij het minderen van de vleesconsumptie. Dat kan volgens Andreae prima zonder in te boeten op bijvoorbeeld de inname van eiwitten en vitaminen. Zo is vlees natuurlijk te vervangen door, de naam zegt het al, een vleesvervanger, maar ook bonen zijn vaak een goed alternatief. Bovendien is dat volgens Andreae veel minder belastend voor het milieu: "De vleesindustrie produceert wereldwijd evenveel CO2-uitstoot als de hele transportsector!"

Dat duurzaamheid ook doorgedrongen is in de land- en tuinbouwsector blijkt uit het feit dat de land- en tuinbouworganisatie ZLTO meedenkt met de DWB. Zo is de organisatie als mede-organisator betrokken bij het 'Menu van Morgen' op 10 oktober bij Grand Café Rembrandt.

Volgens Andreae is de vleesindustrie ook niet per definitie een vijand van de duurzame gedachte, maar is dat meer de consument zelf. "In ons voedsel is de kostprijs voor het milieu niet doorberekend", constateert hij. Om die lijn vervolgens door te trekken: "Maar ook die pretvluchten naar bijvoorbeeld Barcelona zijn natuurlijk niet duurzaam."

In die zin past het gebroederlijk optreden ook wel bij de moderne tijd volgens Andreae: "De 'geitenwollensokkenmensen' van toen zijn nu realistischer geworden." Daarom is hij, in het kader van 'duurzaamheid is van iedereen', blij met de aanwezigheid van de veel verschillende standhouders en vrijwilligers met verschillende achtergronden.

In totaal zijn er vijftien standhouders aanwezig, waaronder een stand met vleesloze hapjes van de Plantenbak, een demonstratie 'live peulvruchten koken', die Andreae zelf geeft en informatie over het Kleine Aarde Netwerk, dat zich bezighoudt met het in leven houden van het gedachtengoed van het milieueducatiecentrum. Bovendien komen de Boxtelse Herenboeren ook, om hun vernieuwende manier van landbouw en veeteelt te demonstreren.

Meer dan alleen vlees
Het thema is 'minder vlees', maar er is meer rond natuur en duurzaamheid. Zo zal imker Ad van Esch tekst en uitleg geven, kunnen bezoekers fruit proeven bij Floris Koomen bio-bomen en is er muziek en theater. Dat kunstenaarscollectief Kunstlicht99 ook betrokken is bij de organisatie van DWB is volgens Andreae een bewuste keuze. "Kunst is in staat mensen te confronteren met bijvoorbeeld de pijn van de Aarde", doelt hij op het vermogen van kunst om mensen een spiegel voor te houden.

Onder de deelnemers is ook Tuinderij de Voedselketen, die wekelijks groentepakketten levert aan klanten in de regio. Ze werken zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en met een gezonde bodem en zorg voor het milieu. Dan is er Jules Faber, gids bij een korte natuurwandeling in de omgeving van het park. Verder is Tuinderij de Es aanwezig. Zij telen veel groenten en begeleiden mensen met een zorgvraag. Op het gebied van duurzame energie wordt voorlichting gegeven door Lucius.nu.

Andere activiteiten
Naast het Festijn Indenhof is er in het kader van de Duurzame Week nog meer te doen. Bijvoorbeeld met het eerdergenoemde, zogeheten 80/20 diner bij Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel op woensdag 10 oktober. Daarbij worden 80 procent plantaardige en 20 procent dierlijke producten gebruikt. Het diner wordt georganiseerd door de ZLTO en de Brabantse Milieufederatie en duurt van 19.00 tot 22.00 uur. Het diner kost 15 euro exclusief drank, te betalen bij binnenkomst. Reserveren kan tot 5 oktober door een e-mail te sturen naar J.vd.Biggelaar@MijnGemeenteDichtbij.nl.

De afsluiting van de week is op vrijdag 12 oktober. Dit gebeurt met een zogeheten 'potluck diner' bij De Kleine Aarde. De gedachte is dat iedereen twee porties van een hoofdgerecht óf dessert meeneemt. Het moet vleesloos zijn en koud gegeten kunnen worden omdat op locatie geen opwarmmogelijkheden zijn. Deelnemers schrijven op een papiertje wat het gerecht is.

Vooraf zorgen de cateraars van De Kleine Aarde, Ruud de Wilde en Marlies van Hamont, voor een kop hete soep, veganistisch én glutenvrij. Deelname is gratis, op de drankjes na. De Kleine Aarde is open vanaf 18.00 uur. Om 18.45 uur start het diner. Aanmelden kan via ttboxtel@gmail.com en dient uiterlijk 7 oktober gedaan te worden. Deelnemers kunnen bij aanmelden ook meteen aangeven of zij een korte pitch over duurzaamheid willen geven. Deze mag maximaal drie minuten duren. Eventueel kan ook bij aankomst nog gemeld worden dat er een pitch komt.

Slimme oplossingen
Hoewel het milieu volgens Andreae een 'hot topic' is met grote uitdagingen, is hij positief voor de toekomst. "Ik denk dat in de toekomst zoals die er nu uitziet vele mensen op Aarde niet kunnen overleven op de plekken waar ze nu leven", begint hij. Om er vervolgens een positieve draai aan te geven: "hoe meer problemen, des te slimmere oplossingen wij daarvoor bedenken." En slechts één van die oplossingen is minderen met de vleesconsumptie.


Foto: Fysio-Team

Lipoedeem, is dat nou werkelijk vocht in de bovenlip?

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samenwerken aan de fitheid van hun patiënten. Middels columns zullen deze fysiotherapeuten je inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Daniëlle Maartens vertelt over een geheel nieuwe behandelindicatie: lipoedeem.

Over lipoedeem is nog maar heel weinig bekend. Het is een probleem dat regelmatig voorkomt, maar niet als zodanig wordt herkend. Mensen met klachten als pijnlijke, zware, dikke benen (of armen) stuiten vaak op een hoop onbegrip en frustratie in de privésfeer, maar zeker ook in de gezondheidszorg. Juist vanwege dit onbegrip kregen we het idee om iets voor deze groep mensen te gaan doen. Daarom heb ik samen met mijn collega fysiotherapeut Elly Martens contact gezocht met huidtherapeute Doortje Putmans en diëtiste Saskia Tolen. Samen hebben we een plan opgezet om mensen met lipoedeem beter te kunnen begeleiden, gezien vanuit drie verschillende invalshoeken.

Wat is lipoedeem nu eigenlijk? Lipoedeem is een aandoening die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt. Er is sprake van een afwijkende vorm en opbouw van de vetcellen, deze zijn groter dan normaal. Door een verstoorde functie van deze vetcellen blijven ze groot en krijgen uiteindelijk een vreemde vorm. De voornaamste plekken zijn de heupen, dijen, binnenkant van de knieën en onderbenen, soms ook aan de armen. Kenmerkend is dat de handen vanaf de polsen en de voeten vanaf de enkels slank blijven. Doordat de kenmerken van vetopslag overeenkomen met die van obesitas, wordt lipoedeem hiermee nog weleens verward. Ook vrouwen met een normale BMI kunnen lipoedeem hebben! Klachten die hierdoor ontstaan zijn vermoeidheid en zware pijnlijke benen, pijn bij aanraken, blauwe plekken, koud gevoel in de onderbenen. En op langere termijn vermindert functioneren van het lymfestelsel, waardoor zwelling ontstaat, gewrichtsklachten en spierzwakte.

In onze aanpak word je in een traject van 6 maanden begeleid door alle drie de disciplines: De diëtiste zal je helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen, met het doel gewicht te verliezen of in ieder geval niet in gewicht toe te nemen. Bij de huidtherapeute ligt het accent op het verminderen van het oedeem waardoor pijnklachten en vermoeidheid ook af zullen nemen. Als fysiotherapeuten gaan we aan de slag met de opbouw van kracht en van je algehele conditie.

We zijn er trots op dat we binnen het Boxtelse deze samenwerking hebben kunnen bereiken. Door al deze facetten gezamenlijk aan te pakken zal de behandeling van lipoedeem effectiever zijn en zullen we je dus beter kunnen helpen.

Op donderdag 1 november is er van 19.00-22.00 uur een informatie avond van NL-Net bij Fysio-Team op het Breukelsplein. Hier wordt door alle betrokkenen uitleg gegeven over de gezamenlijke aanpak.

Mocht je je willen aanmelden dan kan dit via www.lymfoedeem.nl/agenda, er zijn 20 plaatsen beschikbaar.

Daniëlle Maartens
Oedeem-fysiotherapeute
FYSIO-TEAM Boxtel - Liempde

Bejaarde bestuurders op controle tijdens rijvaardigheidstest

De groep deelnemers met certificaat. (Foto: Bas Voets) Foto: Bas Voets

Boxtel – 36 senioren maakten afgelopen vrijdag hun opwachting bij Gemeenschapshuis De Walnoot. Daar organiseerde de werkgroep 'Nul verkeersdoden' van de KBO-afdelingen Boxtel en Liempde voor de vierde maal een cursus rijvaardigheid. Ondanks dat je rijbewijs niet afgepakt kon worden, waren de meeste ouderen vooraf toch lichtelijk gespannen om geconfronteerd te worden met hun tekortkomingen in het verkeer. Dit vloeide in de loop van de ochtend weg door de ontspannen sfeer.

KBO Boxtel-voorzitter Betsie van der Sloot opende het dagprogramma, dat bestond uit een rijvaardigheidstest met een instructeur, een workshop bewegen onder leiding van Fysio De Dommel en een verkeerstheorieles van Cor van den Wildenberg van Veilig Verkeer Nederland. De 36 senioren waren verdeeld in vier groepen, die ieder hun eigen schema volgden. Wim van Erp, KBO-lid uit Liempde en een van de organisatoren, legt het idee achter de cursus uit. "Wij willen de mensen een spiegel voorhouden. Ze moeten zelf beseffen wat ze wel en niet meer kunnen. Een soort van controle."

De cursus wordt gesubsidieerd door de gemeente Boxtel en maakt deel uit van een grootschalig project in Brabant, opgezet door Veilig Verkeer Nederland, dat ouderen op een verantwoorde manier op de weg wil houden. En is daar vraag naar? Jazeker, zo blijkt uit een aflevering van het onderzoeksprogramma Zembla. Daarin werd vorige week uitgebreid onderzoek gedaan naar de rijvaardigheid, of het gebrek daaraan, bij senioren.
Ook in Boxtel staat het onderwerp in het middelpunt van de aandacht. Het inschrijfgeld voor de rijcursus bedroeg tien euro. Door grote belangstelling waren de beschikbare plekken snel uitverkocht en kwamen sommigen op een wachtlijst te staan. Van Erp plaatst een kanttekening. "De echt slechte bestuurders komen niet, zij durven zich niet kwetsbaar op te stellen."

Wethouder van Verkeer, Herman van Wanrooij reikt de certificaten uit Foto: Bas Voets

Piet Wels (76) is een van de deelnemers. Hij doet voor het eerste jaar mee en wordt begeleid door Rien Gerrits, een rijinstructeur uit Uden. Volgens Gerrits moeten dit soort cursussen vaker worden gegeven. "Autorijden is het laatste contact met de buitenwereld voor mensen die niet goed ter been zijn." De instructeurs kunnen alleen een advies geven aan de senioren. "Wij zijn niet bevoegd om iemands rijbewijs af te pakken, anders was er niemand op afgekomen", zegt Gerrits lachend terwijl hij zijn ogen op de weg houdt. Wels krijgt enkele verbeterpuntjes te horen maar deed het voor de rest keurig. De 76-jarige man is erg blij dat hij nog auto mag rijden: "Ik kan zo altijd mijn kinderen bezoeken."

Blijven rijden
De workshop bewegen draagt ook bij aan het veilig autorijden. Zo helpt het oefenen van nekrotatie bij het over de schouder kijken en het trainen van de been- en armspieren bij gas geven en de handen aan het stuur te houden. Naast de workshop en het rijden stond er verder een theorieles onder leiding van Cor van den Wildenberg op het programma. Hij heeft een duidelijke mening wat betreft autorijden en senioren. "Wij moeten blijven rijden, iedereen heeft het recht om zich voort te bewegen."

Alle aanwezigen zijn eensgezind. Het was een zeer geslaagde, leuke en leerzame ochtend. Van Erp vertelt waarom rijden zo belangrijk is voor ouderen: "Je actieradius is veel groter. Je kunt evenementen bezoeken, de boodschappen doen, naar je familie en vrienden toe, essentiële activiteiten voor senioren." Sina van Alphen, lid van KBO Boxtel, betrekt het eenzaamheidsprobleem erbij: "Als je niet mobiel genoeg bent om te lopen of fietsen en je rijbewijs wordt ook nog eens ingetrokken, dan kun je nergens meer naartoe en slaat de eenzaamheid toe."

Aan het eind van de ochtend bedankt Herman Van Wanrooij, de wethouder van Verkeer, de deelnemers voor hun aanwezigheid. Hij reikt aan iedereen, onder wie een 87-jarige man, een certificaat uit. "Zo hebben jullie toch weer zogenaamd voor één jaar een rijbewijs gekregen", sluit de wethouder met een knipoog het succesvolle evenement af.


Wordt het niet de hoogste tijd?

Advocaat Jan Boone kwam enkele weken geleden langs bij Buitenhof om daar met Paul Witteman van gedachten te wisselen over de rooms-katholieke kerk. Zijn conclusie: de kerk kan feitelijk een criminele organisatie genoemd worden. De paus wist van het misbruik, waardoor er sprake is van ‘voorwaardelijke opzet’.

Na alle ophef en terechte kritiek over de schandalen binnen de rooms-katholieke kerk die regelmatig de kop op steken, probeert deze advocaat op ultieme wijze die kerk aan de schandpaal te nagelen. Aan het eind van zijn betoog moest hij echter erkennen dat het ondenkbaar is dat een dergelijke veroordeling kans van slagen zou hebben. Door een fijnmazig net van wetten hebben de gezagdragers van de kerk dat blijkbaar onmogelijk gemaakt. Binnen de kerk wordt hier en daar een kardinaal of bisschop de laan uit gestuurd, maar daar blijft het bij. De vaardigheid om zaken met ‘de mantel der liefde’ te bedekken is wijd verbreid binnen de kerkelijke gezagdragers. Ook door te zwijgen kun je gemakkelijk schandelijke praktijken in ‘de doofpot stoppen’.

Als er fundamenteel niets verandert gaat het seksueel misbruik van kinderen en volwassenen door geestelijken maar door. Dat zegt ook onze Nederlandse kerkelijke allesweter, de heer Antoine Bodar. Binnen veel landen in West-Europa verliest de rooms-katholieke kerk in snel tempo veel leden en daarmee ook haar invloed en gezag. In de werelddelen Azië, Afrika en Zuid-Amerika groeit de katholieke kerk echter nog gestaag. Wil je daar seksueel misbruik uitbannen, dan zijn drastische maatregelen nodig.

Wordt het daarom niet de hoogste tijd een dikke streep te zetten door de celibaatsverplichting van religieuzen? Geef hen de ruimte en de vrijheid gehuwd door het leven te gaan en hun seksualiteit te beleven zoals elk ander mens, hetero of homo. Haal ze uit de seksuele beklemming waarin velen nu gedwongen zijn te leven. Niet alles is te voorkomen. Het is voor mij onbegrijpelijk dat binnen het kerkelijk gezag deze oplossing bijna niet gehoord wordt. Geen paus, geen kardinaal of bisschop durft de celibaatsverplichting ter discussie te stellen.

Meer dan duizend jaar na de allereerste paus, die gewoon getrouwd was, stelde de rooms-katholieke kerk het celibaat voor kerkelijke ambtsdragers verplicht. Dat was in 1075 op de rooms-katholieke synode in Mainz. Het ging gepaard met veel geruzie en zelfs met bisschoppen die met elkaar op de vuist gingen. Daarmee kwam een einde aan een eeuwenlange strijd. Tenminste in theorie. In de praktijk bleef het ‘concubinaat’ nog lang bestaan. Het idee was dat een dienaar van de kerk zich niet aan een aards persoon zou binden waardoor een dichtere binding en een betere toewijding van het leven aan God kon worden bereikt. We weten nu tot welk menselijk leed dat heeft geleid en welke psychische schade dat bij veel gelovige mensen vaak op kwetsbare jonge leeftijd heeft opgeleverd. Misdadige praktijken die met ongewijzigd beleid in de toekomst zullen blijven plaatsvinden.

Waarom niet na duizend jaar deze maatregel terugdraaien? Het wordt echt de hoogste tijd. Paus Franciscus zou zich onsterfelijk maken als hij het lef had tegen alle curie-vijanden in een dergelijk pauselijk decreet uit te vaardigen. Hoewel ik me nog niet definitief heb laten uitschrijven acht ik mezelf geen belijdend lid meer van de Roomse Kerk. Toch pleit ik hartstochtelijk voor deze maatregel om te voorkomen dat nog eens duizenden en duizenden kinderen in de komende decennia, misschien wel eeuwen, geconfronteerd worden met seksueel misbruik door zogenaamde seksueel scheef gegroeide ‘dienaren’ van God.


Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

FOTOGRAFIE
Cock Stam: Voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids- en uitvaartreportages. Meer informatie: 06 48 65 77 85

ROMMELMARKT
Grote ROMMELMARKT zondag 07-10-2018 sporthal de Braken, DeBraken1a, Boxtel 10:00-16:00.
Nog enkele kramen te-huur, info/boekingen: 06-81135591 www.vandersteenevenementen.nl

Bezorgers gezocht!

Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? We zijn bij DeMooiBoxtelKrant nog op zoek naar bezorgers in verschillende wijken in Boxtel en Liempde. Onze krant komt op woensdag uit en moet die dag ook bezorgd worden. Kranten worden keurig bij je thuis afgeleverd. Je bent iedere week ongeveer twee uur bezig met bezorgen. Iets voor jou? Ga naar onze website www.mooiboxtel.nl/bezorgen en meld je aan of stuur een mailtje naar bezorging@boxtelmedia.nl. Mocht er niet direct een wijk beschikbaar zijn bij jou in de buurt dan kom je op een wachtlijst. Geen krant ontvangen in Lennisheuvel? Deze zijn nu ook af te halen bij Meneer Klaver, Lennisheuvel 57.


Foto: Heemkunde Boxtel / Albert van Lieshout

Boerderij aan de Vorst.

12 / 20

Foto: Wanderbird

We hebben niet veel de tijd gehad in Rusland, maar lang genoeg om er een ander beeld van te krijgen dan dat we hadden. We zagen een heel ander Rusland dan wat de media of internetfilmpjes ons voorschotelen. Met een Rus die we in Kazachstan ontmoet hebben, hebben we een fantastische dag gehad. Samen met zijn vrienden heeft hij ons de stad Saratov laten zien en zijn we uit eten geweest. De dag erna vervolgden we onze tocht naar Georgië.

Kantje boord
De laatste dag in Rusland besloten we rond het middaguur de grens over te steken, maar 5 kilometer voor de grens kwamen we stil te staan: file..
Het was een vrijdag én vakantieperiode, dus mensen gingen massaal naar Georgië. Uren tikten weg, terwijl we slechts enkele tientallen meters vooruit kwamen. De tijd begon te dringen, aangezien we deze dag Rusland uit moesten zijn. Uiteindelijk hadden we net voor 12.00 in de nacht het grootste land van de wereld verlaten. Kantje boord. Het duurde 11 uur om de grens te passeren.

Wie is de Mol?
In de nacht komen we aan in het land van 'Wie is de Mol? 2018'. Wauw, we rijden door het adembenemende Kazbegi, het noordelijke deel van Georgië, te midden van de Kaukasus. Het land van 'Wie is de Mol?' 2018 is inderdaad zo mooi als het te zien was op tv. Met een 'free walking tour' leren we de stad verkennen en leren we een ander Nederlands stel kennen, dat ook met de auto rondreist. De week die daarop volgt, kamperen we veel samen en ondernemen we samen activiteiten, zoals een wijnproeverij. We sluiten ons gezamenlijk kamperen af met een raftingtocht.

Mestia hike
In het noord-westen van Georgië doen we in Mestia een pittige en stijle hike naar de bergen. We stijgen over een pass van zo'n 10 kilometer in totaal 800 meter in hoogte. Op een hoogte van ongeveer 2200 meter kijken we uit over een gebied, vol met besneeuwde bergtoppen. Een goede oefening voor wat later komen gaat..

Tot ziens auto
In Armenië besluiten we rustig aan te doen. We verblijven ruim een week op een camping, gerund door Nederlanders. We hoorden veel goede verhalen over deze camping en nóg zijn de verwachtingen overtroffen. Wat een heerlijke tijd hebben we er gehad. We boeken vliegtickets voor ons nieuwe avontuur en laten de auto in Armenië achter. See you next year!

Himalaya
We hebben tickets naar Nepal geboekt en zijn hier inmiddels ook al aangekomen. Op dit moment maken we ons klaar voor het meest uitdagende deel van de reis. We gaan een drieweekse trekking door de Himalaya maken. We maken een tocht over het bekende Annapurna Circuit. De 230 kilometer lange pas loopt rond de tiende grootste berg van de wereld: de Annapurna. We zullen hierbij zelf een hoogte van 5416 meter bereiken.

Benieuwd naar meer verhalen, foto's en video's? Bezoek dan onze website: www.wanderbird.nl.


Bekendmakingen week 40

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Essenstraat 2, uitbreiden woning aan voorzijde
Mozartlaan 37, uitbreiden woning aan achterzijde
Spoorpad bij de Lagevoortseweg, aanbrengen duiker met stuwconstructie

Geweigerde omgevingsvergunning
Grote Beemd 8, plaatsen dakkapel/dakopbouw

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
Baanderherenweg 2, rooien:1 boom uit patiotuin Baanderherencollege

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Keefheuvel 26, rooien:1 lindeboom uit voortuin
Pastoor Tilmanstraat naast Het Gescheurd Hemd 2, rooien:1 haagbeuk

Verleende omgevingsvergunningen
Barrierweg 23a, rooien:1 apenboom uit voortuin
Van Leeuwenstraat bij huisnummer 70, rooien:1 kastanje (boom is ziek). Herplant met 2 Perzisch ijzerhout.
De Strodekker 14, rooien:1 spar uit achtertuin

Evenementenvergunning
Oktoberfest Boxtel, verleende vergunning voor het organiseren van het Oktoberfest in Sportcomplex De Braken aan De Braken 1A in plaats van op de locatie nabij Eetcafé De Ketting aan de Bosscheweg 74. Het evenement vindt plaats op vrijdag 12 oktober 2018 van 17.30 tot 00.00 uur en op zaterdag 13 oktober 2018 van 17.30 tot 00.00 uur.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Aanvullingen week 39

Geweigerde omgevingsvergunning
Mona Dwarsweg 1, bouw hooimijt

Verleende omgevingsvergunningen
Achterberghstraat bij huisnummer 12, rooien: 5 moeraseiken. Herplant met 4 zilverlinden.
Het Klaverblad 13, realiseren tijdelijke uitkijktoren voor één jaar op terrein De Kleine Aarde
Magdalena's Pad naast gemeentevijver rooien: 1 paardenkastanje (boom is ziek). Herplant met een
Kaukasische vleugelnoot.
Markt, herplaatsen van 3 kunstwerken op de Markt
Oude Dijk: grasveld bij de Dorpshof plaatsen Prinsenpaal bij kunstwerk van Prinsenvereniging De
Ploegers
Runmolen 6, bouw bedrijfspand

Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
Bosscheweg 133, oprichten restaurant
Uilenbroek 6, veranderen van de inrichting


GEMEENTE INFO
Oud papier:
05-10 Kalksheuvel
10-10 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Boxtel staat open voor bouwen in het groen

Boxtel - De discussie of er gebouwd mag worden in het groen, wordt momenteel landelijk gevoerd. Partijen in de Tweede Kamer pleiten hiervoor omdat de woningnood met name in de steden oploopt. De Kamer is verdeeld over de noodzaak. Onze gemeente, groen en omringd door steden, wacht de uitkomst van het landelijke debat vol belangstelling af.

Minister Ollongren (Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties) vindt dat de ruimte in het groen nodig is om voldoende huisvestingsmogelijkheden te realiseren. Een uitspraak waar Boxtel het deels mee eens is. "De woningbehoefte in Boxtel is groot en wij vinden het zonder meer belangrijk dat wij daaraan tegemoet komen met de bouw van voldoende woningen", laat een woordvoerder weten. Volgens de Ladder Duurzame Verstedelijking, een soort stappenplan voor stedenbouw, moet eerst worden gekeken naar de mogelijkheden om te bouwen in het stedelijk gebied. De gemeente doet dit ook, maar is daarnaast al bezig met het realiseren van woningen in uitbreidingslocaties zoals Selissen (Boxtel), Achter D'n Eijngel (Lennisheuvel) en Hamsestraat/Roderweg (Liempde).

De landelijke afdelingen van CDA en VVD hebben een motie ingediend waarin zij voorstellen om wonen uit de Ladder voor Duurzame Verstedelijking te halen. Hierdoor krijgen gemeenten meer opties om 'in het groen' te bouwen. De motie leidde tot spanningen binnen de coalitie en is nog niet in stemming gebracht. De minister gaf aan eerst te kijken in hoeverre de ladder als knelpunt wordt ervaren. Vooralsnog richt het kabinet zich vooral op het stimuleren van binnenstedelijk bouwen. Hiermee lijkt bouwen in het groen een noodoplossing waar nog niet naar hoeft te worden gegrepen.


Vaste lasten stijgen volgend jaar aanzienlijk

Boxtel - Aan de hand van de aangekondigde veranderingen in de Miljoenennota en trends rondom energietarieven, schadeverzekeringen en kosten voor internet en tv berekende vergelijkingssite Pricewise de prijs van de vaste lasten in 2019. Uit de analyse blijkt dat die voor huishoudens met drie personen gemiddeld 700 euro stijgt ten opzichte van 2018. Dit komt vooral doordat de energierekening een stuk hoger zal uitvallen. Eenpersoonshuishoudens kunnen een stijging van 450 euro verwachten.

Deze verwachte prijsstijging is onder meer te wijten aan de hogere zorgpremies die op Prinsjesdag door het kabinet werden aangekondigd. Volgens Pricewise zullen daarnaast de energie- en gastarieven gaan stijgen. Hier bovenop komt nog eens een flinke jaarlijkse verhoging van 153 euro voor de energiebelastingen.

Maar er is meer. Ook de premies voor schadeverzekeringen, zoals auto- en woonverzekeringen zullen verder stijgen in 2019. De gemiddelde premie voor autoverzekeringen zal bijvoorbeeld van 582 euro in 2018 naar 640 euro in het komende jaar gaan. De laatste tariefstijging voor internet en tv bedraagt twee of drie euro per maand en is doorgevoerd op 1 juli 2018. Deze wijziging geldt voor één jaar. Pricewise durft niks met zekerheid te zeggen, maar verwacht dat de kosten verder zullen stijgen, doordat telecomproviders blijven investeren in hun netwerken.

Hans de Kok, directeur van Pricewise uit zijn zorgen over de stijging van de vaste lasten: "Het gaat om substantiële bedragen van honderden euro's per jaar." Het kabinet heeft gezegd hier rekening mee te hebben gehouden met alle prijsstijgingen in de verlaging van de inkomstenbelastingen én de koopkrachtstijging. Daardoor gaan de meeste Nederlanders er juist op vooruit. De gemiddelde stijging van de koopkracht komt uit op 1,5 procent. De Kok zet hier zijn vraagtekens bij: "Wij betwijfelen of de enorme stijging van de vaste lasten wel is meegenomen en gedempt kan worden."


Spaanse les

Of je nu Spaans wilt leren als hobby, om tijdens je vakantie je wijntje en tapas in het Spaans te bestellen of Spanje ziet als je toekomstige woonplaats, bij HobbyCentrum Boxtel (HCB) laat José Luis je de basisbeginselen en de gevorderde kneepjes van de Spaanse taal ontdekken. "Belangrijk vind ik dat mensen geïnteresseerd zijn. Dat ze heel graag Spaans willen leren en dat ze met aandacht hier zijn."
José is Spanjaard van geboorte en kent dus alle ins en outs van deze wereldtaal. Hij is trots op zijn geboorteland. Toen hij door iemand van HCB gevraagd werd om de Spaanse lessen te gaan verzorgen pakte hij deze kans enthousiast aan. Tijdens zijn eigen lessen Nederlands ontdekte Luis hoe belangrijk het is om in een groep van gelijk niveau lessen te volgen. Daarom zal hij adviseren welk niveau passend voor je is.

"José is een geduldige, vriendelijke docent die je letterlijk en figuurlijk bij de les houdt!" aldus cursist Chantal. "Hij stimuleert je om op een goede, gedegen manier Spaans te leren. Dat begint natuurlijk bij het begin van het alfabet tot het lezen van de klok. Alle cursisten weten inmiddels hoe laat het is, maar grammaticaal moeten we nog veel leren. José laat je ook leren van je eigen fouten, corrigeert waar nodig en moedigt aan om te durven spreken."

José: "Makkelijke korte zinnen zijn belangrijk als je een taal begint te leren. Door luisteren en schrijven breng ik de cursisten echt in contact met de Spaanse taal. We spreken hier 70 procent van de tijd Spaans. Het maakt niet uit of je fouten maakt, het is wel belangrijk dat je het probeert. En we helpen elkaar. Ik probeer een ontspannen, gezellige sfeer te creëren. Lekker reirse (lachen)!"

Chantal: "Voor mij ligt het tempo om de leerstof te verwerken precies goed. Met een klein beetje zelfstudie en de wil om Spaans te leren biedt HCB je de ideale mogelijkheid om kennis te maken met de Spaanse taal."

In mei is José naar het Instituto Servantes geweest, een hogeschool in Spanje waar ze de Spaanse taal en cultuur onderwijzen. Hij heeft daar met een professor overlegd en gekozen voor een studieboek dat hij nu gebruikt tijdens zijn lessen.

Een nieuwe beginnersgroep is net gestart, het is mogelijk daar nog bij aan te sluiten. De gevorderden groepen komen samen op dinsdagmiddag en -avond. Kijk voor informatie en aanmelding op www.hobbycentrumboxtel.nl.


Firma Fotografie aan kop in BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) werd de tweede speelronde afgewerkt met uitzondering van de wedstrijd Taverbo-Sabo 4 - De Horntreffers die werd uitgesteld. De Firma Fotografie, die vorige week al sterk voor de dag kwam met 6-4 winst op Taverbo-Sabo 3, deed er tegen Taverbo-Sabo 2 nog een schepje bovenop en won met 8-2.

Stef Schellekens en Henk van de Laak bleven ongeslagen en waren samen goed voor zes punten. Jordy van de Laak van De Firma Fotografie moest een punt aan Lothar Groth laten, die samen met Joop van Eijk met de winst in het dubbelspel ook nog goed was voor het tweede punt voor team Taverbo-Sabo 2. Joop bleef net als teamgenoot Hans Fonken zonder winst in het enkelspel. Uitslag 8-2 in het voordeel van De Firma Fotografie dat daarmee de leiding op de ranglijst overnam van het niet spelende Taverbo-Sabo 4. Taverbo-Sabo 1 verloor vorige week nogal verrassend van Rotsvast, maar herstelde zich nu goed tegen het team van Grand Café Rembrandt. Ronald van Dael die vorige week twee partijen verloor, nam revanche op zichzelf en won alle drie zijn enkelspelen. En omdat Cees Hems en Hans van Haaren beide twee enkelspelen wonnen voor team Taverbo-Sabo 1 en Hans samen met Ronald van Dael het dubbelspel naar zich toe wisten te trekken, kwam er een duidelijke 8-2 zege op het wedstrijdformulier te staan in het voordeel van Taverbo-Sabo 1.

Voor team Grand Café Rembrandt kreeg alleen Hans Stoker twee punten op het formulier door van Cees Hems en Hans van Haaren te winnen. Gerrie Hoenselaars en Stephan Pennings deden hun uiterste best maar bleven net als vorige week zonder winst. Uitslag 8-2 in het voordeel van Taverbo-Sabo 1. De wedstrijd tussen de teams van Taverbo-Sabo 3 en De Dommel was er een op het scherpst van de snede omdat beide teams hun eerste wedstrijd verloren. Het was dus van belang om niet meteen de aansluiting op de ranglijst te verliezen. In de gelijkopgaande strijd werden in de eerste partijen de punten eerlijk verdeeld. Uschi Meeuwis won twee enkelspelen voor Taverbo-Sabo 3 en Raymond de Boer die voor het eerst voor dat team in actie kwam won een partij. Henk IJsseldijk kon voorlopig nog geen punt bij laten schrijven. Ad de Man en Ad van Lier wonnen voor De Dommel elk een enkelspel en wonnen samen ook het dubbelspel zodat er een tussenstand van 3-3 op het scorebord kwam. Taverbo-Sabo 3 nam een 5-3 voorsprong door winst van Henk IJsseldijk en Raymond de Boer, maar Ad van Lier en Ad de Man wonnen ieder ook nog een keer. Wim Jansen kon geen punten voor team De Dommel bij laten schrijven en daardoor eindigde de wedstrijd in een voor beide partijen verdiend gelijkspel 5-5.


Dikverdiende winst voor VC Blox MB1 Dames 1 trekt aan kortste eind tegen Avance

Boxtel/Sambeek - De volleybalsters van VC Blox MB1 speelden zaterdag tegen VVC Best. Ze waren er, na een slechte start van de competitie, op gebrand deze wedstrijd te winnen, met resultaat. Dames 1 verloor in Sambeek van Avance.

MB1 speelde sterk in de eerste twee sets. Door de stabiele servicepass kon er veel gevarieerd worden in de aanval. Daardoor konde zelfs B-ballen worden gegeven, aanvallen die in plaats van aan het net, achter de 3-meterlijn plaatsvinden. Helaas kwam VVC Best in de derde set weer terug in de wedstrijd omdat onder andere de servicedruk van VC Blox onvoldoende was. Ondanks het goede spel van de Boxtelse meiden wist VVC Best de wedstrijd weer om te buigen naar een 2-2 gelijkspel, met een vijfde set als gevolg. Maar Blox bleef tot het laatste punt van de set knokken en won de set en dus de wedstrijd met 3-2.
Aanstaande zaterdag speelt MB1 thuis om 12.30 uur

De dames van VC Blox D1 hadden het hard te halen tegen Avance, dat fel van start ging. De stand liep snel op in het voordeel van de ploeg uit Sambeek. Hoewel de Boxtelse dames zich herpakten, waren zij ook de volgende drie sets niet bij machte om de golf van aanvallen te pareren. De wedstrijd ging verloren met 4-0.
Na afloop van de wedstrijd bleek dat de drie dames van Avance met de felle en harde smashes vorig seizoen nog promotie-klasse speelden, de voorloper van de derde divisie. Het was dus geen schande voor Blox om van dit team te verliezen.
De thuiswedstrijd van zaterdag 6 oktober is verzet naar eind maart dus de dames hebben een week rust.

Nieuwe jeugd clubkampioenen AV Marvel

De puillen maakten op speelse wijze kennis met de verschillende atletiekonderdelen. (Foto: Martin van der Broek) Foto: Martin van der Broek

Boxtel - De junioren van Atletiekvereniging Marvel gingen zondag in een zeskamp de strijd met elkaar aan voor de titel clubkampioen 2018. Omdat de jonge atleten waren onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën konden meerdere clubkampioenen worden gehuldigd.

De zeskamp bestond uit de onderdelen sprint, kogelstoten, verspringen, hoogspringen, speerwerpen en middenafstand hardlopen. De onderlinge strijd was een sportief succes gezien de vele persoonlijke records die werden gevestigd.
De pupillen leverden hun prestaties in de Athletics Champs opzet, waar op speelse wijze kennis wordt gemaakt met de diverse atletiekonderdelen. Zij kregen na afloop allemaal een diploma met daarop hun prestaties.

Foto: Martin van der Broek
Klaas Groenen op het hoogste podium. (Foto: Hans Steekers) Foto: Hans Steekers

Naast jeugdleden van Marvel waren ook vriendjes en vriendinnetjes uitgenodigd en hadden kinderen zich via Buurtsport aangemeld. Bij Marvel kunnen kinderen ook altijd een maand vrijblijvend meedraaien met de trainingen.

Kidsrun Sparrenbosloop 28 oktober
Tijdens de Sparrenbosloop is een parcours uitgezet voor een kidsrun van 1500 meter. De start is om 10.30 uur. De volwassenen en oudere jeugd starten om 11.00 uur voor afstanden van 3, 6 tot 11 kilometer. Meer informatie is te vinden op www.avmarvel.nl

Klaas Groenen pakt eerste plaats in Dordrecht

Dordrecht - Bij de tweede nationale cyclocross wedstrijd die zondag werd verreden in Dordrecht, streed de Boxtelse renner Klaas Groenen mee om de Grote Prijs van Cees Sint Nicolaas. Hoewel hij in eerste instantie de aansluiting met de top 3 verloor, wist hij toch de winst te pakken.

"Het was echt een enorm spannende wedstrijd", vertelt Klaas. "Door wat geklungel voor mij verloor ik de aansluiting met de top 3, die in de tweede ronde een aardig gat had geslagen op de rest van het veld. Terwijl ik nog bezig was om de vierde positie te bemachtigen werd het gat alsmaar groter."
Eenmaal op de vierde positie moest Groenen diep gaan om het gat met de drie koplopers dicht te rijden. Dat lukte in één ronde, waarna de Boxtelaar de koppositie overnam en zelf een klein gat sloeg. Na zo twee rondes op kop te hebben gereden, naderden zijn achtervolgers hem in de laatste ronde. "Ze kwamen op een paar meter na in het wiel", aldus Klaas. "Maar toen ik de laatste keer de trappen op moest maakte ik daar 10 meter van en met die voorsprong ben ik als eerste over de finish gekomen."

Herenteam Aristos/HCB'92 maakt flitsende start

Boxtel/Best - Voor het nieuwe combinatieteam van HCB'92 en Aristos uit Best stond zondag de eerste competitiewedstijd op het programma. De handballers mochten naar Bladel, waar zij Saturnus troffen.

Aristos/HCB'92 had een trage start en miste de nodige kansen op doel. Het was dus zoeken voor de spelers van het mix-team, dat uit ervaren handbalmannen en nieuwe spelers bestaat. Pas in de dertiende minuut scoorde Hans van Bergen de eerste goal, wat de stand op 4-1 in het voordeel van Saturnus bracht. Deze goal kantelde wedstrijd in het voordeel van Aristos/HCB'92. In de verdediging werd goed aangepakt zodat Saturnus nauwelijks nog kans had voor een afronding. In de aanval werden de nodige spelers vrij gespeeld met een positief scoreverloop. De stand ging al snel omhoog met een tussenstand van 6-14 voor Aristos/HCB'92.
Na rust begonnen de mannen van Aristos/HCB'92 sterk in de verdediging en kreeg Saturnus geen grip meer op het spel. Het collectief met de nodige individuele acties afgewisseld met samenspel bracht de eindstand op 9 -29.

Bridge

Essche Bridge Club, uitslagen 26 september
A-Lijn: 1 E. van Beek & E. Gilissen 64,58% 2. H. van de Aa & J. Hereijgers 64,24% 3. J. & A. van den Aker 55,90%

Bridgeclub Boxtel,uitslagen 25 september
A-Lijn: 1 A. & A. Wouters 64,93% 2 M. Kleiss & E. Wijnen 60,07% 3 N.van der Poel & J. de Wolf         57,29% B-Lijn: 1 T. & H. Spikmans 59,83% 2 J. van de Vorstenbosch & T. Daams 54,35% 3 R.Post & MJ. Theloesen 53,92% 3 G. & I Damen 53,92%
Uitslagen 27 september
A-Lijn: 1 T. Walbeek & R.van Wersch 65% 2 T. van Roosmalen & F. van Roy 60,00% 3
W. de Langen & F. Geurts 58,75% C-Lijn: 1 G. & G. van den Bosch 61,10% 2 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 58,84% 3 G. Dams & A. Melcherts 58,04%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 25 september
A-Lijn: 1 W. van der Heijden & A. van Os 58,20% 2 S. Tempels & J. Sweere 57,00% 3 F. & H. Schalkwijk 55,58% B-Lijn: 1 J. & P. Snijders 63,69% 2 G. van Heertum & T. van Doorn 62,50% 3 J. Kniest & C. Vugts 59,23%
Uitslagen 27 september
A-Lijn: 1 B. Hermkens & H. Schalkwijk 60,42% 2 C. & J. Kerssens 56,67% 3 M. van Roosmalen & C. Tupker 54,17%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 26 september
A-Lijn: 1 M. van Elk & Gisela Voltmann 56,94% 1 J. Koppe & R. Daverveld 56,94% 3 A.van Gorp & T. IJsseldijk 56,25%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 25 september
A-Lijn:1 A. Veraa & T. Heesakkers 62,50% 2 A. van Boxtel & A. Loupias 62,15% 3 H. Maas & P. Raaijmakers 57,99% B-Lijn: 1 A. v Uden & T. v Uijtert 58,33% 2 G. Stolk & K.de Waal 57,29% 3 B.van Pelt & T. vd Zanden 54,17%

Biljart

BV ’t Wapen van Liempde/Regiobank, uitslagen
't Wapen van Liempde/Regiobank 1-Cambrinus/vdVen/VTS        7-2
't Ivoor 1-'t Wapen van Liempde/Regiobank C1        30-23
't Wapen van Liempde/Regiobank C2 team 2-De Straat 1        21-30
't Wapen van Liempde/Regiobank C2 team 3-Royal Events Palace 3        21-30

BV Geboliesch, uitslagen week 39
De Fetsers-Le Carambole        33-35
De Prutsers-De Stapelaars        37-32
´t Krijtje-Samen Sterk        30-36
De Eenheid-'t Pommeransje        32-33
De Poedelaars-Dè ziek wel zitte        32-38
De Unie Boys-De Treffers        35-34

Voetbal

DVG, uitslagen 29 september                                                
Zwaluw JO7/5-DVG JO7/2        9-7
DVG JO9/1-Gemert JO9/4        20-1
Vorstenbosche Boys JO9/1-DVG JO9/2        4-4
DVG JO9/3-Sparta'25 JO9/3        11-2
DVG JO11/1-Heeswijk JO11/1        12-4
DVG JO11/2-ODC JO11/3        2-7
DVG JO11/3-Achilles Reek JO11/1        3-7
Wilhelmina Boys JO13/1-DVG JO13/1        2-5
DVG JO13/2-Boekel Sport JO13/1        1-5
TOP JO15/1-DVG JO15/1        2-1
HVCH JO14/2-DVG JO15/2        1-4
DVG MO15/1-Rhode MO15/1        2-7
DVG JO17/1-Rkpvv JO17/1        0-10
Blauw Geel JO19/2-DVG JO19/1        3-3
DVG JO19/2-Mariahout JO19/2        3-4
DVG, uitslagen 30 september                                                
Avesteyn 1-DVG 1        3-2
DVG 2-HVCH 5        1-2
Ollandia 2-DVG 3        2-2
Schijndel 4-DVG 4        4-1
VG 5-Rhode 7        3-7
Bl.Geel 14-DVG 6        1-3
DVG 7-Fc.de Rakt 6        3-2
EVVC VR 2-DVG VR 1        1-1
DVG, programma 6 oktober
Zwaluw JO7/3-DVG JO7/1        09:30
DVG JO7/2-ODC JO7/5        09:30
Avanti'31 JO9/2-DVG JO9/1        10:30
DVG JO9/2-VCO JO9/1        10:30
ELI JO9/2G-DVG JO9/3        09:15
Daw Schaijk JO11/1-DVG JO11/1        10:15
DVG JO11/2-Rhode JO11/3        09:30
DVG JO11/3-Nooit Gedacht JO11/2        09:30
SJO Helmondia/Mulo JO13/2-DVG JO13/2        11:15
DVG JO13/3-Rhode JO13/5        11:30
DVG JO15/1-Berghem Sport JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Avanti'31 JO15/3        13:00
VOW MO15/1-DVG MO15/1        13:00
Asv'33 JO17/1-DVG JO17/1        14:30
DVG JO19/1-Berghem Sport JO19/1        14:30
St. Boskant/Ollandia JO19/1-DVG JO19/2        14:30
Programma 7 oktober
DVG 1-SDDL 1        14:30
DVG 2-Nijnsel 2        12:00
DVG 3-Erp 4        10:00
DVG 4-Rhode 5        10:00
DVG 6-Heeswijk 8        12:00
Boekel Sp. 8-DVG 7        11:00
DVG VR 1-HVCH VR 2        10:00

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 30 september
Nijnsel/TVE Reclame 1-Boxtel 1        0-1
Haarsteeg 1-ODC 1        2-0
ODC VR1-Waspik VR 1        4-1
LSV 1-Essche Boys 1        2-1
Essche Boys VR1-SC 't Zand VR4        2-4
RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, programma 7 oktober
Boxtel 1-NLC' 03 1        14.30
Zwaluw VFC 1-ODC 1        14.30
ODC VR1-Best Vooruit VR 1        12.15
Essche Boys 1- FC Drunen 1        14.00
EMK VR1-Essche Boys VR 1        13.00

LSV, uitslagen 29 september
LSV VE1-Spoordonkse Boys VE1        4-1
Uitslagen 30 september
LSV 1-Essche Boys 1        2-1
SBC 4-LSV 2        0-5
LSV 3-GSBW 4        4-1
LSV Programma 6 oktober
SVSSS VE1-LSV VE1        16.00
Programma 7 oktober
LSV 1-Irene 1        14.30
Best Vooruit 4-LSV 2        12.00
LSV 3-SVSOS2        10.30

Zaalvoetbal

Uitslagen 29 september
Heva/Van Weert-X2COM        4-2
Big Street 68-Van de Sande/Pacqt        4-4
Le Temps Perdu-'t Hart van Boxtel        0-4
Team Van Wielen-El Techno        4-2
Tahad-'t Geveltje                         11-2
Cafe Vollop-Second Cars         4-0
Uitslagen 1 oktober
Dobotex BV-Vermeer verz.        0-6
Enexis Group-Green Team        3-5
Zvs Filias 1 VR-Skiete Willie VR 1        11-3
Wijnpakettenonline-Celdex BV        10-4
Programma 6 oktober
17.00 Brabants Sports 2000-Ro Verhagen
17.45 Café Vollop-Big Street 68
18.30 Van de Langenberg/Dammers-Second Cars
19.15 't Geveltje-El Techno
20.00 Juf Juf United-Team Van de Wielen
20.45 Kwalitaria Strik-Tahadi
Programma 8 oktober
19.00 Verbeij/Hanekroot/Dobotex BV
19.45 Van der Heijden Milieu-Enexis Group
20.30 Zvs Filias VR1-De Raven VR 1
21.30 Vermeer verz.-Zvs. Filias 2

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, senioren, uitslagen week 39
Taverbo-Sabo 1-ONI 1        6-4
Taverbo-Sabo 2-Megacles 1        4-6
Taverbo-Sabo 3-Belcrum 1        1-9
Taverbo-Sabo 4-LUTO 4        7-3
Taverbo-Sabo 5-Son en Breugel 1        3-7
Taverbo-Sabo 6-LUTO 5        3-7
Taverbo-Sabo 7-HTTC H'waarden 1        3-7
Taverbo-Sabo 8-TTCV Van Herwaarden 8        3-7
Jeugd: Taverbo-Sabo 1-MTTV '72 1        4-6
Jeugd: Taverbo-Sabo 2-Unicum 1        2-8
Jeugd: Taverbo-Sabo 3-Unicum 2        3-7
Senioren, programma week 40
VR 05 okt 20:00 Die Meede 8-Taverbo-Sabo 4
VR 05 okt 20:00 Kruiskamp 81 3-Taverbo-Sabo 5
VR 05 okt 20:00 ROTAC '82 3-Taverbo-Sabo 6
VR 05 okt 20:00 JCV 9-Taverbo-Sabo 7
VR 05 okt 19:30 Taveres 3-Taverbo-Sabo 8
ZA 06 okt 15:00 Taverbo-Sabo 1-Amstelveen 1
ZA 06 okt 15:00 Taverbo-Sabo 2-GTTC Groesbeek 2
ZA 06 okt 15:00 Taverbo-Sabo 3-TIOS '51 1
Jeugd, programma week 40
ZA 06 okt 10:00 Taverbo-Sabo 1-Flash 1
ZA 06 okt 10:00 Taverbo-Sabo 2-Hooghei 1
ZA 06 okt 10:00 Taverbo-Sabo 3-Meppers (H) 1

BRTC, uitslagen 1 oktober
Taverbo-Sabo 3-De Dommel        5-5
Taverbo-Sabo 2-De Firma Fotografie        2-8
Taverbo-Sabo 1-Grand Café Rembrandt        8-2
BRTC, programma 8 oktober
De Horntreffers-Taverbo-Sabo 3
De Dommel-Taverbo-Sabo 2
De Firma Fotografie-Taverbo-Sabo 1
Grand Café Rembrandt-Rotsvast

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 29 september
Softbal Junioren Ducks-Catch        3-11
Programma 6 oktober
Beeball Majors Ducks-Nuenen Lions        11:00
Honkbal Pupillen Ducks-PSV        11:00
Softbal Senioren Dames Starlights-Ducks        17:00
Programma 7 oktober
Honkbal Senioren 1 Ducks-Royals        14:00
Softbal Junioren Ducks-Schiedam        11:00 en 13:00

Rugby

RC Ducks, uitslagen 29 september
Cubs: Ducks-Oisterwijk Oysters        0-77
Junioren: Ducks-Wasps Nijmegen        136-0
Colts: Ducks-The Pickwick Players        19-48
Zondag 30 september:
Senioren: Ducks-The Purple Pigs        137-0
Programma 6 oktober
Benjamins: 3 landen toernooi in Maastricht        09.30
Mini's: trainen        09.30
Cubs: Octopus Uden-Ducks        11.00
Junioren: Eemland Amersfoort-Ducks        10.30
Colts: Pink Panthers Driebergen-Ducks        13.00
Programma 7 oktober
Senioren: Tilburg/RCE-Ducks        12.30

Atletiek

Clubkampioenschappen Junioren A.V. Marvel, uitslagen 30 september
6 kamp: sprint-kogelstoten-verspringen-hoogspringen-speerwerpen- hardlopen
MJD 1. A. van der Broek 2. R. Reijenga 3. F. van Son
JJD 1. Q. van Hedel 2. L. Mettler 3. J. van Oirschot
JJC 1. M. Merks 2. M. van den Braak 3. J. van den Oetelaar
JJA/B 1. Lex Dreuning JJA 2. N. Langeweg
MJB 1. I. de Bruijn 2. G. Lans 3. M. Lobezoo

Handbal

HCB'92, uitslagen 30 september
HABO'95 DB1-HCB'92 DB1        7-6
Saturnus HS2-Aristos / HCB'92 HS2        9-29
Zephyr/HCB'92 HB1-Aristos HB1        11-21
G.H.V. DS2-HCB'92 DS1        12-13
HCB'92, programma 6 oktober
HCB'92 E1-HCG E1        09.10
HCB'92 D1-Avanti D1        10.10
HCB'92 DB1-Bergeijk DB1        11.10
Programma 7 oktober
Rolstoelteam dagtoernooi CSV        10.00 - 17.00
Bedo HB1-Zephyr/HCB'92        13.20
Aristos/HCB'92 HS2-PSV Handbal HS2        13.20
Programma 8 oktober
HCB'92 recr.-Bergeijk recr.        20.00

Tennis

Winnaars clubkampioenschappen TV De Peppelieren
GD 3-5 J. Stolwijk/P. v Ruremonde HD 3-5 J. vd Braak/N. Spaander DD 3-5 E. Peijnenburg/P. v Ruremonde GD 6 Schema A G. vd Aker/W. vd Ven GD 6 Schema B H. v Ruremonde/A. v Ruremonde HD 6 A. v Acht/T. vd Loo DD 6 E. de Keijzer/M. Welvaarts GD 7 Groep A/B H.v Houtum/D. Verkuijlen GD 7 Groep C/D G. Bleeker/A. Bleeker HD 7 Schema A M. Doornekamp/R. vd Schoot HD 7 Schema B A. v Abeelen/A. vd Velden DD 7 D. Steenbergen/D. Verkuijlen GD 8 P. v Ruremonde/A. Smetsers
HD 8 A. v Esch/T. de Rooij DD 8 I. v Son/B. Verhagen


Prima herstel kader 't Wapen van Liempde/RegioBank

Liempde - Door het teleurstellend verlies van vorige week en een extra training hebben de biljarters nu een prima prestatie neergezet tegen Cambrinus/vd Ven/VTS uit Boxmeer. In de thuiswedstrijd werd een hoog team gemiddelde genoteerd van exact 17.00.

Harm vd Laar speelde een goede partij en had zijn 140 caramboles in 8 beurten uit met een hoogste serie van 44.
Ton Rovers speelde, mede door de extra training, weer goed en kwam na 9 beurten aan zijn 160 punten met een hoogste serie van 56.
Henry van Dijk speelde redelijk goed maar had de pech dat zijn tegenstander in beurt 7 een hele mooie slotserie van 86 wist te produceren. Een vergelijkbare prestatie was voor zijn tegenstander al meer dan 3 jaar geleden. Na de laatste carambole kreeg hij dan ook een terecht applaus. Henry bleef steken op 102 caramboles.
De kopmannen speelden een matige partij en gaven elkaar slechte aanvangsstoten. Martien van den Tillaart was daar niet van onder de indruk en ging na 12 beurten over de streep (210). Zijn tegenstander bleef heel ver achter. Tussendoor maakte Martien toch nog even een mooie serie van 67.
Het eerste C1 team speelde een uitwedstrijd tegen 't Ivoor uit Boxtel. Geen van de drie biljarters kon een overwinning mee naar Liempde nemen. Opmerkelijk was wel het hoge gemiddelde van Peter van Lierop (5.83) en een hoogste serie van 30.
Beide C2 teams konden hun wedstrijden deze week niet winnen. Vermeldingswaardig is de serie van 10 die Tonny Tinnenbroek wist te maken.
Alweer was het Martien van den Tillaart die de hoogste serie wist te noteren (67) en een goede tweede plaats voor Ton Rovers met 56.


HCB'92 DS1 haalt eerste winstpunten op in Goirle

Een nieuwe zaalcompetitie handbal is afgelopen zondag van start gegaan. HCB’92 onderging in de zomermaanden de nodige verschuivingen en met een nieuwe samenstelling gingen de Boxtelse dames richting Goirle. Het niveau van tegenstander GHV was compleet onbekend, beide teams waren niet eerder in dezelfde poule ingedeeld.

Gitte Vanhout opende de score door een scherp schot vanuit de rechterhoek. Twee opvolgende aanvallen waren ook positief voor HCB’92, de bekende verenigingswissel en een penalty werden beide door Annemarie Sens goed afgerond. Daarna kwam het thuisspelende team op gang. De 5-1 verdediging die HCB’92 hanteerde, was niet sluitend, en na 20 minuten was de stand gelijkgetrokken. Wederom versierde Hèlen Berkelmans een penalty en HCB’92 liep vervolgens enkele doelpunten weg van GHV, door goals van Liza van Rooij die op de cirkel vrij werd gespeeld door Danielle Troeijen en Annemarie Sens die de bal heerlijk in de kruising wierp. Op slag van rust maakte Gitte Vanhout er 5-8 van.

In het begin van de tweede helft vielen er aan beide zijden doelpunten. HCB’92 probeerde de voorsprong verder uit te bouwen, maar in plaats daarvan verkleinden de thuisspelende dames de tussenstand. Dat gaf dit team zo’n extra power waar HCB’92 geen antwoord op had. In no-time had GHV de stand omgebogen naar 12-11. De scheidsrechter floot een prima wedstrijd ondanks dat de supporters van GHV daar anders over dachten. In de verdediging ging GHV nogmaals in de fout en door een goed benutte strafworp stond er weer een gelijke stand op het scorebord. Met nog minder dan 2 minuten te spelen, maakte Susan v.d. Berg vanuit de linkerhoek met een lob over de keepster het winnende doelpunt. In een laatste tegenaanval stond de Boxtelse goalie, Mary Swinkels, op de juiste plek en tot het eindsignaal werd op balbezit de wedstrijd uitgespeeld. Dit betekende een nipte 12-13 overwinning voor het handbalteam uit Boxtel.


Senioren Ducks winnen met grote overmacht

Oisterwijk - De senioren van Rugby Club Ducks behaalden afgelopen zondag hun eerste overwinning in de competitie. Het werd in Oisterwijk een monsterscore tegen The Purple Pigs, het combinatieteam Wageningen/Arnhem).

Het beeld van de wedstrijd was dat de bezoekers vooral speelden op de helft van Ducks, ze waren aanvallend echter onmachtig. Ducks veroverde de bal vaak om er vervolgens met de snelle lijnspelers een counter uit te gooien waar de gasten geen antwoord op hadden. Vooral de jonge lijnspelers gebruikten hun snelheid. Hier waren de Purple Pigs niet tegenop gewassen. Toen er nog een paar spelers uitvielen en de wissels op waren werd het voor Ducks zaak om zo goed mogelijk volgens concept te spelen. Hierdoor werd het een makkelijke wedstrijd waarin Ducks zich kon uitleven. Purple Pigs bleef het tot het eind proberen om de hatelijke nul van het scorebord te krijgen. Dit werd door Ducks niet toegestaan. Men hield de verdediging potdicht en de uitslag werd bepaald op 137-0. Spelers die twee of meer tries op hun naam schreven waren: Julius Doms, Teun Soederhuizen, Luz Brandts, Tim Nouwens, Stijn van de Loo en Willem Franken.

DVG verliest van fel Avesteyn

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde/Heeswijk-Dinther - In de eerste uitwedstrijd speelde DVG tegen Avesteyn, de club van trainer Hugo van de Sande die vroeger zelf in het eerste van DVG zijn voetbalkunsten vertoonde. Avesteyn staat bekend om zijn fysieke spel en maakte hier dan ook gretig gebruik van.

De eerste de beste kans voor DVG betekende ook meteen de voorsprong. Een verre ingooi van Luuk van de Ven werd doorgekopt door Bas van Houtum. Toen de bal niet goed werd weggewerkt, kwam die voor de voeten van linksback Pim Verboom. Zijn schot ketste van de rechter op de linkerpaal en weer terug en belandde aan de binnenzijde van het zijnet: 0-1.
In de twintigste minuut kreeg Sander van de Ven op een gevaarlijk plaats de opspringende bal tegen zijn hand. De vrije trap werd door doelman Ronald Martens, zij het in tweede instantie, onschadelijk gemaakt. Kort daarna werd het toch 1-1. Een aanval over rechts eindigde in een voorzet en een schot dat onderweg nog werd aangeraakt.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Onnodig balverlies van DVG op het middenveld leidde de voorsprong van Avesteyn in. Via een snelle combinatie werd de bal op links voor gegeven en het schot was te machtig voor Martens. Er was echter allang gevlagd voor buitenspel. De scheidsrechter gaf hier geen gehoor aan waardoor Avesteyn op een 2-1 voorsprong kwam. DVG maakte in de 38e minuut weer gelijk. Door een handsbal in de 16m schoot Daan Voets de toegekende penalty onberispelijk in. De gelijke stand was ook de ruststand: 2-2.

Avesteyn kwam vervolgens beter uit de kleedkamer. Een kopbal uit een hoekschop werd vallend van de doellijn weggehaald. Iets later tikte Martens een afstandsschot over de lat heen. Een voorsprong van de thuisclub lag in de lijn der verwachting. Avesteyn had veel balbezit en toonde veel vechtlust. DVG ging hierin mee maar delfde het onderspit in de duels. Keeper Martens liet een hoge voorzet lopen om deze over de achterlijn te laten gaan, maar hield geen rekening met een speler van Avesteyn die vallend de voorsprong aantekende: 3-2. Dit was koren op de molen van de thuisclub die met lange ballen probeerde de voorsprong te vergroten. DVG drong wel aan, maar kwam niet dicht bij de gelijkmaker en verloor deze tweestrijd. Uitslag 3-2.

Volgende week speelt DVG 1 thuis, tegen het nog ongeslagen SDDL. DVG 2 verspeelde in de thuiswedstrijd tegen HCVH een 1-0 voorsprong. Het werd uiteindelijk 1-2. De dames van DVG speelden gelijk tegen EVVC-2: 1-1.

Tweede plaats voor Keira Kreijveld

Susteren - Het jonge judotalent van JC Liempde, Keira Kreijveld startte zondag haar seizoen op een districtstoernooi van Budoclub Samurai Susteren. Zij behaalde een tweede plek.

Keira kwam uit in de klasse -15 jaar/-48 kg, in een poule met zes deelnemers. In de eerste partij trof Keira een grote tegenstander, die haar bijna verraste door haar achterover te werpen op het moment dat ze een heupworp in wilde zetten, maar Keira draaide door op haar buik. Tijdens het hierop volgende grondgevecht hield de Liempdse haar tegenstander in de houdgreep en haalde de eerste winstpartij binnen.

In de tweede partij had Keira moeite om een goede pakking te krijgen en na de reguliere speeltijd van drie minuten hadden beide judoka's een shido. De goldenscore, die voor beide judoka's uitputtend was werd uiteindelijk na 1.38 minuten beslist. Keira kreeg haar tegenstander doorgestuurd naar haar schouder, na het inzetten van een heupworp, en won deze partij met een wazari.

Een judoka met een bruine band was Keira's volgende tegenstander. Toen deze een een heupworp in wilde zetten, scoorde Kreijveld vrij snel een wazari door haar tegenstander achterover te werpen. De wedstrijd bleef zonder score, waardoor Keira weer een ronde verder mocht.
Daarin was de tegenstander veel in de aanval, maar Keira blokte alles goed. Aan het einde van de partij scoorde ze een wazari met een heupworp en hierbij pakte ze haar tegenstander meteen in de houdgreep. Deze klopte af, waardoor Keira de partij won met een ippon.

In de laatste partij was het vooral de tegenstander die probeerde aan te vallen en Keira was aan het zoeken hoe ze een goede pakking kon krijgen en meer grip op deze wedstrijd. Ze verloor uiteindelijk doordat ze drie shido's had gekregen van de scheidsrechter. Door deze prestaties mocht Keira een tweede prijs in ontvangst nemen.

LSV pakt de punten in derby tegen Essche Boys

Lennisheuvel - Waar het spelpeil voor de rust in de wedstrijd Lennisheuvel tegen Essche Boys van behoorlijk niveau was, veranderde dit in de tweede helft doordat beide ploegen bang waren om te verliezen. Met name inzet en nervositeit voerden de boventoon, op sportieve wijze.

In de 35e minuut kwam LSV op voorsprong doordat Matheuz Barabas na een goede aanval over meerdere schijven de bal wist binnen te tikken. Na de rust kregen beide ploegen kansen, maar vooral de afronding was ronduit zwak te noemen. Keerpunt in de wedstrijd was de overtreding van Ken van Warooij in de 56e minuut. Helemaal aan de zijkant van het strafschopgebied haakte hij Abelatif Azammad en Thijs Verhagen benutte de toegekende strafschop onberispelijk: 2-0. Essche Boys ging hierop erg offensief spelen, maar was wederom niet sterk voor het doel van LSV.
Er was een fout van Doelman Lars Kruijsen voor nodig om Robin van Beek in staat te stellen voor de Esschenaren te scoren. Mede door de vele minuten extra tijd die de goed leidende scheidsrechter bijtelde, bleef het tot het einde spannend, maar uiteindelijk wisten de Lennisheuvelnaren de winst toch vast te houden.
LSV-Essche Boys 2-1 (1-0) 38. Matheusz Barabasz 1-0, 56. Thijs Verhagen 2-0 (pen), 80. Robin van Beek 2-1.

Aanstaande zondag is er weer een derby in Lennisheuvel, dan komt Irene uit Gemonde op bezoek.

Goede sfeer bij recreantentoernooi JRC Ducks

Boxtel - Het recreantentoernooi van honk-en softbalvereniging JRC Ducks vond afgelopen weekend voor de 29ste maal plaats. Op Sportpark Den Wielakker troffen 14 teams vanuit heel Nederland elkaar voor een sportieve strijd in twee poules.

Recreantenteams onder andere uit Dronten, Soest en Veenendaal maar ook gelegenheidsteams van vriendengroepen en families vanuit de eigen vereniging waren van de partij op het toernooi. Verder waren Leo Denteneer, grondlegger van JRC Ducks, en zijn gezin aanwezig.

Vrijwilligers troffen op de vrijdagochtend al de nodige voorbereidingen. Zij hadden de Duckantine ingericht en de speelvelden uitgelegd waarbij ook gebruikgemaakt werd van het rugbyveld van de buren van RC Ducks. In de loop van de dag arriveerden de eerste teams.

Op zaterdag werd de eerste helft van de wedstrijden gespeeld. In de avond was er een gezellige en goed bezochte feestavond voor alle deelnemers, Ducks leden en hun families. Op zondagochtend werd het tweede deel van de wedstrijden gespeeld.

Dankzij de sportiviteit van de teams, de vele vrijwilligers, samenwerking met RC Ducks, ondersteuning van de Boxtelse EHBO én het zonnige weer is alles soepel verlopen en was het een geslaagd weekend. De volgende editie vindt plaats op 28 en 29 september 2019

Matige beurt L'Union

Eerde - Een onderbezet indoorteam van handboogschutterij L'Union Boxtel kon vorige week dinsdag in Eerde geen potten breken. Het gemis van twee basisschutters liet de teller stoppen op een magere 735 punten. Dat betekende een vierde en laatste plaats in de Ere-Klasse.

Adri van de Langenberg toonde goede vorm met zijn sore van 274 punten over de 30 schoten. Gerard van der Steen met 239 en Henri van de Broek met 222 punten bleven ver onder hun kunnen.

De jeugd was vorige week vrijdag actief in Sint-Oedenrode. Meike van Oss behaalde een score van 257 punten, Senn Steenbakker 247, Sylvana van der Burgt 228 en Jelt van de Langenberg 227 punten. Breanna Vugs liet een persoonlijk record optekenen van 214 punten en Sam Spitters reikte tot 202 punten.

Eerste jeugdteam Taverbo-Sabo handhaaft koppositie

Boxtel - Voor alle jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo stond afgelopen zaterdag een thuiswedstrijd op het programma. Het eerste jeugdteam dat dit seizoen een goede start kende lijkt de weg enigszins kwijt te zijn en liet tegen middenmoter MTTV '72 uit Mierlo belangrijke punten liggen.

Lars Strik wist twee partijen in winst om te zetten maar zag de punten van de derde partij in de vijfde game nipt naar de tegenstander gaan. Rick van der Schoot was eveneens tweemaal succesvol.
Het eerste jeugdteam staat met 25 punten uit vier wedstrijden nog steeds op de eerste plaats in de ranglijst, op de voet gevolgd door MTTV '72 met 23 punten en Flash uit Eindhoven met 22 punten. Komende zaterdag is deze laatste te gast in Boxtel en zal blijken of het eerste jeugdteam de koppositie kan handhaven. De wedstrijd begint om 10.00 uur.

20 / 20

1-14 oktober

Rondje Boxtel per kano za & zon (doordeweeks op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Donderdag 4 oktober

09.00 uur, Hobbycentrum; Seniorweb tablet en smartphone
09.30 uur, Hobbycentrum; vrije dans & glas in lood
Baroniestraat 105, Boxtel

ChakraDance: uit je hoofd & in je lichaam
09.30 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

5-6 oktober

Expositie Kunstlicht 99: 'Zoals het mij toeschijnt'
14.00 uur, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Vrijdag 5 oktober

Gratis tekenles (aanmelden)
09.30 uur, Achter de Willibrordusschool, Esch

10.00 uur, Inloopochtend baby's en peuters
11.00 uur Nationale Voorleeslunch voor ouderen
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Hobbycentrum; werken met textiel & zing je mee
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Workshop "Weet wat je eet" (aanmelden)
15.30 uur, Fysio Team, Breukelsplein 6, Boxtel

Kinderboekenbal groep 7 & 8
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

B-Town Plug & Play
19.30 uur, Baroniestraat 20, Boxtel

Zaterdag 6 oktober

Archeohotspot; veldloop
10.00 uur, Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Tweedehandsmarkt Goede Doelen
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 7 oktober

Herfst wandeling Natuurwerkgroep Liempde
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Mega Vlooienmarkt
10.00 uur, Sporthal De Braken 1a, Boxtel

Koopzondag
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Duurzame week; Festijn Indenhof
12.00 uur, Indenhof, Park bij gemeentevijver, Boxtel

Dierendag bij de Kinderboerderij
14.00 uur, Apollopad 1, Boxtel

Bespreekbaar maken emoties; themabijeenkomst
14.30 uur, de Kleine aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Maandag 8 oktober

Hobbycentrum; vrije dans
09.15 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Duurzame week; repair Café
12.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Dinsdag 9 oktober

09.30 uur, Hobbycentrum; creatief met penseel
13.30 uur, Hobbycentrum; Spaans 2e leerjaar
19.30 uur, Hobbycentrum; Spaanse conversatie
Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Interactief Seminar 'denkpatronen dierlijke productie en duurzaamheid doorgrond'
14.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

B-Town Be Chill
14.30 uur, Baroniestraat 20, Boxtel

Inloopspreekuur Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Bewustzijnsontwikkeling.....een ontdekkingsreis naar jezelf
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Woensdag 10 oktober

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken &Kienen voor uw ontspanning bij inspanning
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rapworkshop (aanmelden)
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Kom proeven van het 'Menu van Morgen' (aanmelden)
19.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstaat 56, Boxtel

Lezing geïnspireerd op de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (aanmelden)
19.30 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Repetitie avond zanggroep Tint, doe je mee?
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, BoxtelFoto: Lisanne Visser

Thijs Bumann

Paul Weekers