DeMooiBoxtelKrant

5 september 2018

DeMooiBoxtelKrant 5 september 2018


Zeer divers publiek bij 'meest succesvolle editie' graffitikunstevenement Tunnel Vision

Foto: Cock Stam

Boxtel - De derde editie van het graffiti-evenement Tunnel Vision afgelopen zondag was volgens mede-organisator Mitch Koningstein 'de meest succesvolle' tot nu toe. Het goede weer, het gevarieerde culturele aanbod en het eveneens gevarieerde aanbod aan eten, leverde verdeeld over de dag ruim 4.000 bezoekers op, schat Koningstein.

In haar openingswoord sprak wethouder Marusjka Lestrade haar bewondering uit voor de voortvarende wijze waarop Mitch en zijn kompanen Paul Jongsma en Jan Pennings te werk zijn gegaan om het evenement op de (graffiti)kaart te zetten.

Tunnel Vision 3.0 was 'de meest succesvolle editie' tot nu toe, aldus de organisatie. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Een onderzoeker met een deel van het skelet. (Foto: Oertijdmuseum Boxtel) Foto: Oertijdmuseum Boxtel

Dat er een zeer divers publiek op het evenement af kwam werd, ook door de bezoekers, als zeer verfrissend ervaren. "Meer eettentjes waren daarbij een goede zet", aldus Mitch. Daarnaast viel het centrale thema (Heaven & Hell) goed in de smaak. De volgende editie wordt waarschijnlijk ook weer rond zo'n centraal thema neergezet. De breakdance-act van Ranil van Peperstraten en zijn breakdance pupillen kon ook op de nodige bewondering rekenen. "Zelfs de graffiti-artiesten stopten hun werk eventjes toen hij aan het dansen was", lacht Koningstein.

De luide Boxtelse rockband Mr. Joe Abe viel niet bij alle oudere bezoekers goed in het gehoor. Maar daar maalt Koningstein niet om: "We willen een gevarieerd publiek en ik denk dat we met rockmuziek toch weer een ander publiek trekken."

Daarnaast werd ook spontaan geld ingezameld voor twee goede doelen: de opbrengsten van de band Mr. Joe Abe gaan naar KiKa en de plastic doppen van de spuitbussen komen ten goede aan de doppeninzameling voor KNGF Geleidehonden. "Ik kende die actie en toen Eddy van Hummel ons vroeg de doppen in te zamelen dacht ik: waarom niet?", aldus Mitch.

Er zijn ook nog enkele uitdagingen voor Stichting Tunnel Vision. Zo was de plaatsing van de eet- en drinkkramen niet optimaal, waardoor het geheel wat rommelig aandeed. Dat geeft ook de organisator aan. Verder gaat het komend jaar de subsidie vanuit de gemeente omlaag zodat het evenement bij editie vijf volledig op eigen benen moet kunnen staan. Aangezien de steigers waarop de graffiti-artiesten staan al snel zo'n 5.000 euro kosten, wordt het volgens Koningstein nog een hele puzzel om voldoende inkomsten te genereren.

Toch is hij positief. En met een reden: de eerste editie waarbij Tunnel Vision als op zichzelf staande stichting aan de slag ging is geslaagd te noemen. En het volgende evenement waarbij de stichting zich weer kan profileren is alweer in aantocht: tijdens de CULTURALE op 15 september is het drietal ook weer paraat met graffitikunst.

Bijzondere dino in Oertijdmuseum De Groene Poort

Boxtel - Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft de hand weten te leggen op een ruim 20 meter lang skelet van een 150 miljoen jaar oude dinosaurus, een Diplodocus. Het is de eerste keer dat een zo groot en origineel dinosaurus-skelet in een vaste tentoonstelling in Nederland te zien zal zijn en pas het derde originele skelet dat in Europa te zien is. "Met dit project hoopt het museum wetenschap en publiek op het gebied van de aardwetenschappen nog meer te kunnen interesseren", valt te lezen in een persbericht van het museum. Dat lijkt te lukken, aangezien het skelet maandag landelijk in het nieuws was.

Het museum laat weten zeer blij te zijn met de nieuwe aanwinst: "hiermee komt een lang vervulde wens van het op dinosauriërs gespecialiseerde museum in Boxtel uit." Het versteende skelet werd in 1993 in de Amerikaanse staat Wyoming opgegraven. Men kwam echter nooit aan het prepareren toe. Via een Zwitsers collega-museum komt het oeroude skelet nu naar Boxtel. Daar moeten de meeste van de ongeveer 300 botten eerst nog uit het omliggende gesteente vrijgemaakt worden.

10.000 manuren
Vanuit het Oertijdmuseum worden al ruim 30 jaar wetenschappelijke opgravingen en studies verricht naar allerlei fossiele dieren en planten. Sinds 1999 heeft het museum zich gespecialiseerd in onderzoek en tentoonstellen van dinosaurussen. Voor het prepareren van een skelet van deze grootte moeten volgens het museum al snel ruim 10.000 manuren gerekend worden. Dit karwei gaat binnenkort in de nieuwe en speciaal uitgeruste laboratoria van het Oertijdmuseum van start. Bezoekers kunnen de komende drie jaar de voortgang dagelijks komen bekijken. Ongeveer 70 procent van het skelet is bewaard gebleven, mogelijk zelfs met een stuk huid.

Paleontologie studenten van nationale- en internationale universiteiten gaan wetenschappelijk onderzoek verrichten aan dit zeer complete dinosaurusskelet. Zo zal bijvoorbeeld gekeken worden naar vergroeiingen van botten en aanwijzingen voor bepaalde ziektes. Ook zal onderzocht worden of er in de botten nog bijtsporen van bijvoorbeeld de vleeseter Allosaurus te zien zijn. Deze Diplodocus is namelijk gevonden op nog geen 100 meter van de plek waar de beroemde Allosaurus 'Big Al', twee jaar eerder gevonden werd door hetzelfde opgravingsteam. Het Oertijdmuseum had al een replica en natuurgetrouwe reconstructie van een Diplodocus in hun vaste expositie.

Samenwerking en toekomst
Door samenwerking te zoeken met onder meer het Sauriermuseum Aathal in Zwitserland en het bedrijf Creatures en Features uit Loenen kon het Oertijdmuseum de aanschaf van dit unieke originele skelet uiteindelijk rond krijgen. De verwachting is dat verdere wetenschappelijke internationale samenwerking in de komende jaren nog meer bijzondere fossiele vondsten voor het museum zal opleveren.

Op 10 oktober om 10.30 uur geeft de Brabantse gedeputeerde van Cultuur en evolutiebioloog Henri Swinkels de aftrap tot onthulling van deze bijzondere aanwinst. Daarna houdt de Nederlandse dinosaurusexpert Dr. Eric Mulder een introductie over het belang van dinosaurusonderzoek in Nederland en van dit skelet in het bijzonder. Vanaf 11.00 uur houdt de opgravingsleider van dit skelet, Dr. Kirby Siber van het Sauriermuseum Aathal, een presentatie over het zoeken en vinden van dinosauriërs in Wyoming, waarna de officiële overdracht van het skelet en een persconferentie in het Oertijdmuseum plaats zal vinden.

College wil wel in de spiegel kijken, maar niet in die van BALANS

Boxtel - 'Onder de gordel', waren de vragen van BALANS aan het adres van het college, aldus wethouder Peter van de Wiel. 'Arrogant', vond de BALANS-fractie de opstelling van datzelfde college. BALANS wilde de coalitie op een ludieke manier een spiegel voorhouden en oproepen tot zelfreflectie. Het college ging daar echter niet in mee. En zo leidde de eerste raadsvergadering na het zomerreces al binnen tien minuten na aanvang tot de eerste politieke aanvaring tussen het college en de oppositiepartij.

Daar waar in mei nog een verzoenende toon werd aangeslagen door zowel coalitie als oppositie om de bestuurscultuur te verbeteren, was daar na het zomerreces in eerste instantie weinig meer van te merken. Volgens BALANS leidt verkeerd verwachtings- en procesmanagement er bijvoorbeeld toe dat gesprekspartners in inspraakprocedures zich later gepasseerd of in de steek gelaten voelen.

Raadslid Gerlof Roubos noemde als voorbeelden daarvan de recente aanvaringen van de gemeente met ondernemersvereniging SPIN en de ontevredenheid over bijvoorbeeld de verkeersplannen en de verplaatsing van het kunstwerk 'In gesprek'. Zijn fractie vond de tijd daarom rijp dat het college zichzelf de spiegel voorhield en riep de bestuurders op cursussen en coachingstrajecten verwachtingsmanagement te volgen.

De spiegeltjes waarmee de fractie van BALANS rondging bij het college werden echter net zo snel weer ingeleverd bij de oppositiepartij. Het gemeentebestuur was duidelijk niet gediend van de manier waarop de vragen aan het college werden gesteld. Wethouder Peter van de Wiel, die namens zijn collega's het woord deed, vond de vragen onder de gordel. "Uiteraard zijn wij bezig met zelfreflectie en bijscholing. Ook coachen wij elkaar constant. Ik hoop dat u dat zelf ook doet", beet hij Roubos toe. "Wij geven u het spiegeltje dan ook weer terug", vervolgde de wethouder, terwijl hij zich hardop afvroeg hoe de oppositiepartij dit kon rijmen met een verbetering van de bestuurscultuur.

Toen wethouder Marusjka Lestrade het spiegelincident later in een debat over de cultuurverbinder, een ander heet hangijzer in de Boxtelse politiek, nog eens aanhaalde, kwam haar dat op hoongelach van de oppositie te staan. En zo lijkt het erop dat heel de Boxtelse politiek, BALANS incluis, er goed aan zou doen voorafgaand aan de volgende raadsvergadering in eerdergenoemde spiegel te kijken om de zo gewenste verandering van de bestuurscultuur te realiseren.

Remko Erhardt demonstreert op een varkenskleed voor de Vion. (Foto: Bas Voets) Foto: Bas Voets

Dierenactivist Remko zwijgt 120 uur voor Vion Boxtel om dieren een stem te geven

Boxtel - Remko Ehrhardt (40), is van maandag tot zaterdag in protest tegen de varkensslacht bij Vion in Boxtel om het dierenleed in Nederland en onze buurlanden aan te kaarten. Hij heeft hiervoor een bijzondere manier uitgekozen: 120 uur lang zwijgen en vasten voor de slachterij. Ehrhardt strijdt al langer tegen dierenleed. Hij maakt hier documentaires over en was eerder betrokken bij actiegroep 269life The Netherlands.

De dierenvriend licht toe waarom het welzijn van dieren een belangrijk punt is voor hem. "Van jongs af aan wordt er ingestampt dat je voor bepaalde diersoorten zoals honden en katten compassie moet hebben en die anderen die doen er niet toe. Sterker nog die gaan we uitlachen en bespotten." Hij vervolgt zijn betoog: "Er zitten duizenden kippen, varkens, koeien en konijnen in vieze kooien en hokken. Zij zien nooit zonlicht, behalve bij hun eerste en laatste rit naar het slachthuis en wij zijn er blind voor", aldus een gepikeerde Ehrhardt. Daarom wil hij meer bewustwording creëren onder de mensen. Zijn protestactie heeft een achterliggende gedachte. Het zwijgen staat voor de dieren die geen stem hebben en het niet eten staat voor het lijden van de dieren.

Ehrhardt begon op maandag om 11.00 uur 's ochtends met zijn hongerstaking en eindigt op zaterdag 8 september, eveneens om 11.00 uur. Hij zal op een poster op de grond plaats gaan nemen. Deze poster heeft ook een symbolische betekenis. Het formaat is even groot als de afmetingen van een hok waarin een varken zijn hele leven moet doorbrengen, aldus de activist.

Vion wist al een hele tijd van de actie af en staat er neutraal tegenover, zo laat een woordvoerder weten. De varkensslachterij in Boxtel krijgt wel vaker dierenactivisten op bezoek en heeft daar geen problemen mee. Het is voor hen niets bijzonders meer. Dit keer is er alleen geen contact opgenomen door de actievoerder zelf, terwijl dat wel gebruikelijk is.

De vleesverwerker is niet bang dat deze daad meer activisten aanspoort om in protest te komen. Terwijl dit juist de bedoeling is van Ehrhardt. Hij vindt dat we een verandering in moeten zetten. "We leven in een periode dat je in plaats van gehakt ook vegetarisch of veganistisch gehakt kunt pakken. Al dat leed is niet meer nodig. Het is beter voor jezelf, voor het dier, voor het milieu en de wereldhonger alleen de goeie keuze wordt nog veel te weinig gemaakt."

Onzekere toekomst Wereldwinkel Boxtel

Boxtel - Wereldwinkel Boxtel zal per 1 januari 2019 de deuren sluiten. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering, nadat de SP-fractie het college vroeg om de toekomst van de Fairtrade winkel. Wethouder Eric van den Broek gaf aan verschillende pogingen te hebben ondernomen om de winkel te redden. Het bestuur van de Wereldwinkel heeft echter een ander verhaal.

"Is het niet vreemd dat wij straks een Fairtrade gemeente zijn zonder wereldwinkel?", vroeg Frans Sannen zich in zijn maiden speech af. Het SP-raadslid betwijfelde of de wethouder, zeker gezien de huidige mate van leegstand, wel voldoende had gedaan om de winkel te behouden voor onze gemeente.

Hoewel wethouder Eric van den Broek de mening van Sannen deelde dat het jammer is dat een Fairtrade gemeente geen Wereldwinkel meer heeft, liet hij weten weinig te kunnen doen omdat de huidige uitbater aangeeft dat hij de omzet terug ziet lopen. Ondanks pogingen met onder meer met het Boxtels bedrijfsleven om bijvoorbeeld relatiegeschenken bij de Wereldwinkel af te nemen en gesprekken met de winkelier, kon de wethouder niet voorkomen dat er een dalende trend in de omzet bleef zitten.

Ander verhaal
Curieus is dat het bestuur van de Wereldwinkel een ander verhaal heeft: zij laten weten dat er geen overleg heeft plaatsgevonden. Enkel over de op handen zijnde sluiting is contact geweest tussen het bestuur en de wethouder, aldus bestuurslid Frank Geurtz. De gemeente heeft zich volgens het bestuurslid niet of nauwelijks ingespannen om de winkel voor Boxtel te behouden.

De winkelier heeft daarom besloten de huur in 2019 op te zeggen en de zaak te beëindigen. De dalende omzet van de Wereldwinkel is overigens niet een strikt Boxtels probleem, gaf Van den Broek aan. Landelijk gezien geldt dezelfde trend door de opkomst van Fairtrade producten in andere winkels. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de Wereldwinkel behouden blijft voor onze gemeente. Toch staat de deur nog open voor een ultieme poging om de Fairtrade winkel te redden: de komende week is er een overleg tussen de wethouder en het bestuur van de Wereldwinkel.

Verkoop Princenlant fase 4 met een half jaar vertraagd

Boxtel - De verkoop van Princenlant fase 4 gaat pas in het voorjaar van 2019 van start. De vertraging is volgens aannemer Hurks ontstaan door een foutje in het bestemmingsplan. Het probleem zorgt ervoor dat de plannen opnieuw in procedure gebracht moeten worden, waardoor de benodigde omgevingsvergunning op zich laat wachten.

In de nieuwsbrief van Princenlant wordt gemeld dat onbekend is hoeveel vertraging het probleem met de vergunning precies oplevert. Wat betreft de verkoopplanning wordt in ieder geval uitgegaan van een 'worst case scenario' dat een half jaar vertraging oplevert, zo meldt projectmanager Daan Beelen. Hij geeft aan dat de gemeente Boxtel alert heeft opgetreden nadat de 'slip of the pen' werd opgemerkt. De projectontwikkelaar is direct op de fout gewezen waarna de vergunningsaanvraag direct opnieuw in procedure werd gebracht.

Omwonenden en geïnteresseerden waarvan het e-mailadres bekend is bij Hurks zijn deze week per e-mail op de hoogte gesteld. De volgende week krijgen omwonenden ook een brief per post om hen op de hoogte te stellen van de nieuwe tijdsplanning. Daarin staat ook aangegeven waar zij met eventuele vragen terecht kunnen.

Prijswinnaars Anders-Man 4

De prijswinnaars van deel 4 van Anders-Man, Catastrofale Computer Crash, zijn bekend. Jiske Bakker, Bert Jonkers en Cevin Leon Arts gefeliciteerd met jullie album!

Zij stuurden ons de juiste antwoorden: A: Angela Merkel, B: Donald Trump, C: Kim Jong Un, D: Mark Rutte, E: Koning Filip van België.

Stichting Bol - activiteiten september

Maandag        Gratis koffiedrinken en gezellig napraten over het weekend. In de maand september zal tijdens dit koffie-uurtje iemand van het bestuur van BOL aanwezig zijn voor nadere toelichting        10.00-11.00
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00
Dinsdag        Biljartles voor mannen en vrouwen onder leiding van Leo van Hastenberg in de biljartzaal        10.00-11.00
Woensdag        Creatieve workshops onder leiding van Penny Simons in de eetzaal        10.00-11.00
                        Koersbal in de grote zaal        9.30-11.30
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00
Donderdag        Gymles onder leiding van Adriënne van Krimpen (behalve op 20-9)        10.45-11.30
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00
Vrijdag        Yoga onder leiding van Ton Cloin in de grote zaal        10.00-11.00
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00

Collecte Prinses Beatrix Spierfonds

Boxtel - De landelijke collecteweek van het Prinses Beatrix Spierfonds is dit jaar van 9 tot en met 15 september. Ook in de gemeente Boxtel gaan dan collectanten langs de deuren om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor alle mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn er ruim 200.000. Het fonds wil dit getal naar nul brengen door middel van wetenschappelijk onderzoek. De collecte is één van de belangrijkste inkomstenbronnen om onderzoek naar genezing te financieren.
Mis je de collectant? Doneren kan ook via de online collectebus van het fonds. Ga naar www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/collectebus en doneer een bedrag naar keuze.

Verzamelaarsruilbeurs bij De Walnoot

Boxtel - De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert zondag 9 september haar verzamelaarsruilbeurs in De Walnoot. Van 10.00 tot 13.00 uur kunnen verzamelaars terecht in het gemeenschapshuis aan de Reginahof 1 in Boxtel. Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema. Dit keer is dat Dukes of Hazzard.

Er kan van alles geruild worden op de beurs, van diverse PLUS-spaaracties als Koins en smurfen tot bidprentjes, munten en telefoonkaarten. De entree voor de ruilbeurs bedraagt 1 euro per persoon, kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen. Gebruik je navigatie, voer dan 'Reginahof 1 STO 1' in.

Grote kofferbaksale in Esch

Esch - Ter hoogte van de Haarenseweg 32 wordt op zondag 9 september van 9.00 tot 15.00 uur een grote kofferbaksale georganiseerd. Deze markt trekt jaarlijks zo'n honderd deelnemers en duizend bezoekers.

Volwassenen betalen een toegangsprijs van 2 euro, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Parkeren is ook gratis. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Er is een toiletwagen aanwezig.

Standplaatsen zijn te huur. Deze hebben de lengte van het voertuig plus 1 meter en een diepte van ongeveer 6 meter. Een personenauto kost 10 euro, een Caddy/SUV/minibus kost 12,50 euro, een bestelbus 17,50 euro. Voor een enkelassige aanhanger betaal je 5 euro extra, voor een dubbelassige aanhanger 7,50 euro.

Mensen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan deze kofferbaksale kunnen zich telefonisch opgeven. Dat kan dagelijks tussen 18.00 en 21.00 uur via 06-20952848 of door een e-mail te sturen naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl.

Rondleiding over geschiedenis van Boxtel

Boxtel - Museum Boxtel is dit jaar gestart met rondleidingen op vaste dagen over de geschiedenis van Boxtel. Voorlopig nog met een frequentie van eenmaal per maand. Belangstellenden kunnen kiezen uit drie soorten rondleidingen, waarvan één ook met een uitstapje in de directe omgeving van het museum. De eerstvolgende vaste rondleiding staat gepland op zaterdag 8 september om 14.00 uur.

De rondleidingen worden om beurten verzorgd door drie ervaren gidsen en zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel, dat de geschiedenis van Boxtel aan de hand van 49 vensters of thema's vertelt. De kosten van een rondleiding bedragen vijf euro per persoon. Naast de vaste dagen kan ook altijd een rondleiding op afspraak worden aangevraagd, ook op werkdagen.
Voor de vaste rondleiding kan men zich van tevoren aanmelden via info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 6 september        Kaartverkoop Dagreis Punteren in Giethoorn in Simeonshof, De Walnoot, De Orion, De Rots        14.00-14.30
                        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 7 september        Rikken en jokeren in Het Muziekhuis        13.30
Maandag 10 september        Eucharistieviering in Simeonshof ter intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Centrum, na afloop is er koffie        10.15
Dinsdag 11 september        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 6 september        Kaarten in De Kloosterhof        13.30
Vrijdag 7 september        Contactmiddag in het Hof van Liempde        13.30
Maandag 10 september        Koor 'De Vrolijke Noot' in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 11 september        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 12 september        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yogalessen in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        9.00
Maandag 17 september        Wilink Creatief Schootsedijk 42 Olland. Vertrek vanaf Breukelsplein 12.30 uur, aanvang Olland 13.00 uur.

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 11 september        Mindfit in De Kloosterhof        9.00
Woensdag 12 september        Kienen in De Kloosterhof        19.30
                        Uitlegavond Keezen in De Kloosterhof        19.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Fietsen op stoep Baanderherenweg voorlopig gedoogd

Boxtel - Hoewel het fietsen over de stoep bij de Baanderherenweg in Boxtel niet wenselijk is, wordt het de komende tijd gedoogd. Dat meldde wethouder Herman van Wanrooij naar aanleiding van vragen die D66 hem dinsdagavond tijdens de raadsvergadering stelde. De inrijhoek voor parkerende auto's is te groot, waardoor die over het fietspad moeten rijden bij het inparkeren, aldus de wethouder. Totdat dit probleem is opgelost wordt het 'stoepfietsen' voorlopig gedoogd.

Dat zoveel mensen over de stoep fietsen op de Baanderherenweg nabij de Banier was aan het licht gekomen nadat het Brabants Dagblad berichtte over een antwoordbrief van het college op schriftelijke vragen van de SP. Die partij vroeg zich af of de gemeente een aantal als onveilig ervaren verkeersknooppunten op het netvlies had. Ook het stuk van de Baanderherenweg tussen de rotonde en de Sint Severusstraat kwam in de brief ter sprake. Daar zouden fietsers van de stoep gebruik maken omdat zij zich opgejaagd voelen door auto's die over de weg rijden. Hun ervaring is dat de weg en het fietspad te smal zijn.

Hoewel de vragen al in maart ingediend werden, volgde het antwoord van het college ruim buiten de termijn van dertig dagen, op 3 juli. Daaruit bleek dat het college wel bekijkt of de weg onder handen genomen kan worden, maar dat er nog geen knopen doorgehakt zijn. Desgevraagd kwam de wethouder daar dinsdag nog eens op terug: "Wat er aan de hand is is niet dat de weg te smal is. En ook is het fietspad niet te smal. De inrijhoek naar de parkeerplaatsen is te hoog." Daardoor moeten parkerende auto's een te ruime bocht maken, waardoor fietsers in het gedrang komen. Volgens Van Wanrooij is het echter kostbaar om de parkeerplaatsen om te bouwen.

Volgens de wethouder is er op dit moment overleg met het wijkberaad en is de gemeente momenteel bezig met het onderzoeken van eventuele oplossingen. "Dan moeten we de fietser die uitwijkt in de periode dat we dat onderzoeken op de stoep gedogen", aldus Van Wanrooij. Het onderzoek wordt volgens de wethouder zo spoedig mogelijk afgerond. Daarna worden maatregelen getroffen en komt een einde aan de gedoogperiode.

De balans van de afgelopen jaren

Het lijkt erop dat wij als gemeente Boxtel ook in 2018 eindelijk blijvend meegaan in de landelijke daling van het aantal woninginbraken. De afgelopen jaren was Boxtel een van de weinige gemeenten waar het aantal woninginbraken maar bleef stijgen. Het lijkt er nu op dat (stand augustus 2018) wij dit jaar net als in 2017 ook weer minder woninginbraken hebben. Dat is goed nieuws en ik hoop dat mijn columns en tips van de afgelopen jaren hebben geholpen om Boxtel een beetje meer woninginbraakproof te maken.

Loop je nu overal in Boxtel de meeste kans op een woninginbraak? Nee! Ik heb de cijfers van de afgelopen vier jaar eens op een rijtje gezet en wat blijkt, er zijn verschillen in de kans dat je slachtoffer wordt van een woninginbraak.

De gemeente Boxtel kent vier postcodegebieden en er zijn toch opvallende verschillen te zien in de diverse wijken. Het meest veilig woon je Liempde. Je hebt hier 63 procent minder kans op een woninginbraak dan in het postcodegebied 5283. Zijn de cijfers van je postcode 5283, dan loop je ruim 50 procent meer kans slachtoffer te worden van een woninginbraak dan in de postcodegebieden 5281 en 5282. De laatste twee postcodes zijn vrijwel gelijk aan elkaar.

Nu heb ik helaas geen achtergronden over waarom er in het postcodegebied 5283 meer woninginbraken zijn dan de overige delen van Boxtel. Maar als ik daar door de wijk loop zie ik nog wel veel 'eenvoudig' hang- en sluitwerk. Inbrekers zijn hier gek op en weten daar meestal met een eenvoudige schroevendraaier en een tang wel raad mee. Veel van de inbrekers gaan het liefst via de achterzijde van je huis naar binnen omdat de deuren en ramen daar vaak niet zijn afgesloten of omdat de sloten gewoon slecht zijn. Natuurlijk staan ze aan de achterkant meestal ook lekker uit het zicht van buren en kunnen ze daardoor vrijwel ongestoord aan de slag.

Met de juiste maatregelen kun je jouw woning minder aantrekkelijk maken voor de inbrekers. Zet goede sloten op je deuren en ramen (minimaal met SKG**). Voor de lezers van deze krant geldt dat zij standaard 15 procent korting krijgen als je bij mij je hang- en sluitwerk bestelt.
Maar naast goede sloten is ook een goede buurtpreventie belangrijk. Als je een verdacht persoon ziet, bel dan direct de politie via 112. In dit geval geldt eigenlijk de regel bij twijfel gewoon bellen.

Nu het weer eerder donker wordt, wordt er meestal meer ingebroken dan de rest van het jaar. Tijdens het zogenaamde 'Donkere Dagen Offensief' zullen de politie en de beveiligingsbranche vaak met extra acties komen om aandacht te vragen voor een veilige woning.

O ja, en dan nog dit. Nu het eerder donker wordt is goede en werkende verlichting op onze fietsen weer noodzakelijk (de rest van het jaar natuurlijk ook). Zorg dat je kinderen en jijzelf goed zichtbaar zijn in het verkeer met een werkend voor- en achterlicht.

Tijn Maas en Neeltje Bongertman. (Foto: Martine van der Moolen) Foto: Martine van der Moolen

Makelaar Tijn Maas verder onder eigen naam
Elzenmaas wordt Tijn Maas Makelaardij

Boxtel – Boxtelaar Tijn Maas, sinds 2001 actief als makelaar, opende in 2014 een vestiging in Boxtel. Hij is begonnen in Oisterwijk maar wilde zijn persoonlijke en betrokken dienstverlening het liefst in de praktijk brengen in zijn eigen woonplaats. Dat heeft hij tot op heden gedaan onder de naam Elzenmaas Makelaars, en nu gaat hij volledig onder zijn eigen naam verder.

Sinds afgelopen zaterdag is het een feit: de vestigingen van Elzenmaas Makelaars in Oisterwijk en Boxtel opereren voortaan volledig zelfstandig van elkaar. De vestiging in Boxtel gaat verder onder de naam Tijn Maas Makelaardij.

Nieuwe naam, vertrouwd gezicht
Over de wijziging naar Tijn Maas Makelaardij vertelt Maas: "Voor klanten verandert er niets in de dienstverlening. Mijn collega Neeltje Bongertman en ik zijn nog steeds de vaste aanspreekpunten. Wel is er een nieuwe website en de huisstijl is uiteraard aangepast."

De Te koop- en Verkocht-borden zijn inmiddels vervangen. Voor meer informatie zie www.tm-makelaardij.nl.

SP: In heel Oost overlast brommers en scooters

Boxtel - Het artikel dat deze krant de vorige week publiceerde over overlast van scooters, brommers en motoren in de wijk Oost maakte veel los in Boxtel. Zo namen mensen uit de wijk contact op met deze krant om te melden dat ze ook last hadden van racende en crossende jongeren. Verder stuurde coalitiegenoot SP een bezorgde brief naar het college.

In huis-aan-huis enquêtes die de SP hield kwam de overlast ook aan het licht. Die lijkt breder te zijn dan enkel rondom het Jongeren Ontmoetings Punt: in de hele wijk Oost zijn soortgelijke klachten. "Er wordt door bewoners steen en been geklaagd over gevaarlijk rijgedrag van vaak jongere bestuurders. Het gaat over het veel te hard rijden door de straten en over fietspaden, gevaarlijk over de weg slingeren, het op het achterwiel rijden (zogenaamde wheelies) en geluidsoverlast", constateren de Boxtelse socialisten.
Verder beklagen wijkbewoners zich erover dat de gemeente en politie weinig actie lijken te ondernemen. "Met name het uitblijven van zichtbare actie en een terugkoppeling naar bewoners, wekt op dit moment bij veel bewoners irritaties op", laat de SP in haar brief aan het college weten.
Dit stemt overeen met de verhalen die deze krant in de wijk ophaalde. En daarmee lijkt de politiek nu aan zet om zichtbare maatregelen te treffen en een bemiddelingspoging tussen buurtbewoners en de jongeren te ondernemen.

6 / 18

Foto: Rini van Oirschot

Villa B18, Brederodeweg 18

In deze villa aan de Brederodeweg 18 was ooit een jongerencentrum gevestigd.

In 1969 werd in Boxtel tijdens de vredesweek in het complex Duinendaal het communicatiecentrum Yin Yang in gebruik genomen als Boxtels jongerencentrum. Yin Yang was echter geen lang leven beschoren. In 1972 vestigde het jongerencentrum Open Huis zich in dit pand, waarna het een aantal keren van naam en locatie veranderde.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

In 1982 werd in gebouw Den Dries het jongerencentrum Paradox geopend. Paradox was een jongerencentrum met een open podium waar verscheidene activiteiten voor de Boxtelse jeugd georganiseerd werden. Uiteindelijk werd het in 1995 gesloopt. Het appartementencomplex dat daarvoor in de plaats kwam heet ook Den Dries. Het jongerencentrum werd verplaatst naar een woning aan de Brederodeweg 18 (Villa B18), naast het appartementencomplex. Thans vind je het jongerencentrum in het Ursulagebouw (B-Town).


Zeevruchten

Pffff, wat gaat het allemaal toch weer snel! Ondertussen zijn we allemaal al weer even aan het werk en de kids gaan weer naar school! En de herfst staat zelfs alweer voor de deur (23 september). Maar oh wat is dit voor ons ook weer een mooi seizoen om mee te werken. Met al die heerlijke noten en verschillende paddenstoelen. Daar in de volgende column meer over.

Na die heerlijke lange zomer en lange zomeravonden, blikken we terug op mooie, fijne herinneringen Met een heerlijke vakantie in eigen land (wij tenminste).

Al rijdend komen we het plaatsje Zoutelande 'blij dat je hier bent' binnen. De heerlijke zilte lucht komt je tegemoed. En dan te bedenken wat daar allemaal te vinden is, van het zelf plukken of rapen van de mosselen die vastzitten op de rotsen van de pier, tot het samen met de kids met de schepnetjes de Hollandse garnalen vangen. En ik kan je vertellen dat het ze is gelukt. Een emmer vol. En hoe leuk, leerzaam en lekker is het dan om de geplukte en gevangen zeevruchten te gaan koken.

In het (oude) strandhuis gaan we in de weer met de garnalen. Pitje op het vuur, zeewater in de pan, zo worden ze op het schip ook klaargemaakt. Als het water kookt gaan de garnalen zo snel mogelijk in de pan. Na een minuutje koken zijn ze van kleur veranderd, van licht bruin naar grijs-rose. En dan pellen maar, ook daar hebben we veel plezier aan beleefd en dat terwijl het gewoon aan onze eigen kust te vangen is. Ik zeg heerlijk die eigen vangst!

Mosselen vinden we erg lekker pittig gekookt met een Thais tintje. Hiervoor haal je rode currypasta, een klein blikje kokosmelk, mosselgroenten en natuurlijk mosselen. Neem een grote wokpan en bak hierin de mosselgroenten in wat knoflookolie lichtjes aan. Zonder te kleuren. Hierna doe je er de gewassen mosselen bij en bak dit ongeveer 1 minuut op hoog vuur. Voeg hierbij twee eetlepels rode currypasta en kook het geheel nog 1 minuut. Doe er dan de kokosmelk bij en kook alles nog 3 minuten door. Mochten er mosselen niet open zijn, kook ze dan nog even door tot dat deze opengaan. Serveer hier heerlijk wat naanbrood bij dat je af en toe in het kookvocht doopt.

Ik zeg: smakelijke voortzetting! En tot de volgende column over de noten en paddenstoelen.

Met culinaire groet,
Tom Voets

Het gehele centrum van Liempde werd omgetoverd tot jeu de boulesbaan. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Biereloth maakt zich op voor 24e editie
De Bierkamer presenteert Brabiek op Boxtels bierfestival

Boxtel - In de Rozemarijnstraat tegenover Bar Becoloth zal aanstaande zondag 9 september voor de 24e keer het bierfestival Biereloth plaatsvinden. Van 13.00 tot 19.00 uur zullen een vijftiental brouwers de naar verwachting vele honderden bezoekers ruim vijftig verschillende bijzondere speciaalbieren serveren. Bijzonder is ditmaal de presentatie van het bier 'Brabiek', een 'bier van spontane gisting' dat op initiatief van De Bierkamer en de Stichting Streekfonds Het Groene Woud is gebrouwen.

Elk jaar initieert het Streekfonds Het Groene Woud een zogenaamd 'eigen project'. In 2016 was dit 'Bier als Bourgondische basis'. Het in februari 2017 door de Stichting Streekfonds geselecteerde plan van De Bierkamer was om een bier te brouwen op een traditionele wijze met water, gerst, spelt, en wilde hop afkomstig uit Het Groene Woud en met wilde gist uit de open lucht. Het resultaat dat zondag wordt gepresenteerd voldoet volledig aan deze uitgangspunten. Naast de gerst, spelt en de hop van de Schaapskooi in Schijndel, is er hop aan toegevoegd die in delen van de Mortelen in het wild groeit. Met deze ingrediënten heeft Brouwerij Vandeoirsprong uit Oirschot het basisbrouwsel gemaakt. Er is op dat moment geen gist toegevoegd. Het brouwsel is afgevuld in vaten van 240 liter en deze zijn vervoerd naar Winery & Herbs in Schijndel, waar wijnboer Geert Hermans zijn opslagruimte belangeloos ter beschikking heeft gesteld. 60 liter wort is blootgesteld aan de open lucht waardoor het mysterie van de gisting is opgestart, en dit is aan de vaten toegevoegd.

Elk jaar kun je tijdens Biereloth over de koppen lopen in de Rozemarijnstraat. (Archieffoto: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

Brabiek
In de buitenlucht bevinden zich meerdere natuurlijke gistsoorten. Door blootstelling van het brouwsel aan deze lucht hebben de gisten de suikers in het brouwsel omgezet in alcohol. Deze methode is niet nieuw. Voordat er sprake was van gecultiveerde gistsoorten was dit al vanuit de oudheid de methode om bier en wijn te maken. Ook tegenwoordig wordt deze methode nog wel gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de lambiek bieren uit de Belgische Zennevallei.
Na de maandenlange rijping op de houten vaten is het resultaat een smakelijk, fris en licht zuur bier dat uniek is door zijn herkomst. De naam 'Brabiek' is een samenvoeging van Brabant en Lambiek. Deze Brabiek is dus een lambiek uit Het Groene Woud en is tijdens Biereloth voor iedereen te proeven.

Vijftig bijzondere speciaalbieren
De Brabiek is slechts een van de vijftig speciaalbieren die zondag te proeven zijn. Deze worden getapt door reeds bekende brouwerijen als Frontaal, Oldskool, de Texelse Bierbrouwerij, de Blauwe IJsbeer en de Muifelbrouwerij van de Onrooise tripel en Zuster Agatha, Brabants lekkerste bier van 2015. Maar ook een aantal nieuwkomers zal hun bier presenteren, zoals brouwerij D'n Draok uit Den Bosch met bieren als Bosch Blond en Dieze Bitter Cascarillo, de Bierboerderij uit Haaren met onder andere de Harense Nar bieren en de eerdergenoemde de Oirschotse brouwerij Vandeoirsprong met hun blond, tripel, Weizen en fruitbier Tropical Punch.

Biereloth vindt plaats in het centrum van Boxtel in de Rozemarijnstraat, tegenover café Becoloth. De toegang is gratis. De taps zijn open van 13.00 tot 19.00 uur.

Eerste Open Liempdsen Herd Jeu de Boules kampioenschappen is een succes

Liempde – Onder het genot van een stralende zon, Franse chansons en een hapje en een drankje, deden afgelopen zondag maar liefst 52 teams mee aan de Eerste Open Liempdsen Herd Jeu de Boules kampioenschappen. Verspreid over het centrum van Liempde lagen twintig jeu de boules-banen waar de duo's hun kunsten konden vertonen. En de winnaars? Die kwamen uit Boxtel..

Mari van der Velden, penningmeester van SPPILL en een van de organisatoren van het toernooi, noemt het een zeer geslaagd evenement. "Het is heel goed verlopen. We hadden natuurlijk de zon, 24, 25 graden en geen regen. De weersomstandigheden waren ideaal." Van der Velden stond er niet in zijn eentje voor. Samen met Tossy de Man, voorzitter van SPPILL, zorgde hij voor het horecagedeelte. "We benaderden 't Huukske, het Wapen van Liempde en de Durpsherberg, die waren alle drie gelijk enthousiast", aldus van der Velden.

Het idee voor de kampioenschappen ontstond bij D'n Liempdsen Herd, een onderdeel van SPPILL, die meerdere evenementen zoals de winter- en zomerfair organiseert. De Man en Van der Velden zochten contact met de beugelclub in Liempde. De leden Harry Raaijmakers en Frans van den Biggelaar voelden zich geroepen en namen het jeu de boules gedeelte voor hun rekening.

De ondergrond waarop de deelnemers speelden was voor iedereen hetzelfde: delen van de oude tennisbaan van Tennisclub de Peppelieren. Daar werden de afgelopen jaren zes van de acht banen vervangen. Raaijmakers en Van den Biggelaar zagen die lappen kunstgras liggen en konden ze gratis ophalen. Een origineel idee en tegelijkertijd een stukje hergebruik.

Maar dit was niet het enige waar de Eerste Open Liempdsen Herd Jeu de Boules kampioenschappen zich in onderscheidde. Bij het inschrijfgeld van tien euro was ook een lunch, bestaande uit een krentenbol en een wit en bruin broodje, inbegrepen. Deelnemers kregen 's ochtends lunchbonnen uitgedeeld bij het wedstrijdschema. Daarop stond ook meteen bij welke van de vier horecapunten ('t Huukske, de Durps, het Wapen en d'n Liempdsen Herd) je kon gaan eten.

Voor de prijzen bedacht Van der Velden ook wat creatiefs: "We konden heel simpel een zilveren beker kopen, maar iets Liempds is eigenlijk het leukst. Toen hebben we Ad Traa, klompenmaker, benaderd voor een paar klompen en hier het embleem van D'n Liempdsen Herd opgedaan. Zo hadden we toch nog typisch Liempdse prijzen." Uiteindelijk ging juist een Boxtels tweetal er met de eerste prijs vandoor. Vader en zoon Joep en Ruud van de Broek wonnen in de finale van Karel Voets en Jan Habraken. Het brons ging naar een ander familiekoppel. Harrie en Tijn van de Loo, eveneens vader en zoon, namen de derde plek in.Op de vraag of het evenement een vervolg krijgt is de penningmeester duidelijk: "Ja. De deelnemers waren heel tevreden en enthousiast over de organisatie." Hij vervolgt: "Zo hingen er bijvoorbeeld in alle drie de deelnemende cafés schermen waarop deelnemers de voortgang van de wedstrijden konden zien. Daarnaast was de sfeer erg gemoedelijk en ontspannen. Gezelligheid stond voorop, maar wel gecombineerd met een sportief element." Van der Velden ziet toch een verbeterpunt voor volgend jaar. "Dit keer konden mensen zich alleen maar inschrijven via de mail. Dat willen we gaan veranderen door ook op de site een inschrijvingsformulier te plaatsen." Hij geeft nog een laatste boodschap mee aan de Liempdenaren. "De winnaars kwamen uit Boxtel, dus zorg dat die wisselbeker volgend jaar terug naar Liempde komt."

Mijn Mooi Boxtel: Daniëlle de Vries

Foto: Daniëlle de Vries

Mooi Boxtel in het klein…..een weidebeekjuffer bij de Dommel.

Foto: Sander van Kasteren

Podotherapie Sonja Geijsen, specialist in voetenwerk.
FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samen werken aan de fitheid van hun patiënten. In de maandelijkse columns is hiervan al veel toegelicht. Maar ook samenwerking met andere disciplines staat hierbij hoog in het vaandel. In deze column geeft podotherapeut Sonja Geijsen een kijkje in haar dagelijks werk…

Mijn naam is Sonja Geijsen en ik ben al 22 jaar podotherapeut in Boxtel. Inmiddels is de praktijk gegroeid en zijn we er met drie podotherapeuten werkzaam. Ik ben gestart op het Breukelsplein waar ik een ruimte huur bij Fysio-Team. Wat mij betreft een perfecte locatie. Omdat we met veel verschillende disciplines op dezelfde locatie zitten is het gemakkelijk om een second opinion te vragen aan een collega fysiotherapie. De lijntjes zijn kort en het overleg verloopt erg soepel.

Zo zien we met regelmaat mensen met bijvoorbeeld knieklachten onder behandeling bij de fysiotherapie en tijdens het onderzoek blijkt dat de voetstand ook afwijkend is. Vaak worden we dan bij het onderzoek betrokken en in overleg worden er dan eventueel podotherapeutische zolen aangemeten. Dit zijn therapeutische zolen die er ook voor zorgen dat de voet- en beenspieren worden getraind.

Maar het werkt natuurlijk ook omgekeerd, we vragen met regelmaat de hulp van een collega fysiotherapie.
Daarnaast kunnen we afspraken op elkaar aan laten sluiten in overleg met onze gezamenlijke secretaresses Judith en Sylvia. Dat is ook weer een mooi voorbeeld van samenwerking en tijdbesparing voor de patiënt.

Laatst vroeg Moniek mij om hulp, ze behandelde een patiënt die wilde starten met de medische training maar een enorme pijnlijke voorvoet had. Het bleek dat hij een flinke drukplek (likdoorn) onder zijn voorvoet had. Ik heb zolen voor hem gemaakt, daarbij heb ik de stand van zijn voet gecorrigeerd en de pijnlijke plek drukvrij gelegd. Daarnaast heb ik hem ook nog een schoenadvies gegeven. En dan is het toch leuk als je die meneer elke week weer zonder problemen ziet binnenkomen voor zijn training.

Ik ben erg blij dat we elkaars therapie kunnen versterken en dat is echt een meerwaarde voor de patiënt en voor de praktijk. Het werken in een multidisciplinair team is fijn, het verhoogt het werkplezier en geeft uitdaging.
Eigenlijk kan ik het nooit echt tegen iedereen tegelijk zeggen, maar nu grijp ik mijn kans: FYSIO-TEAM, jullie zijn super collega's! Bedankt!

Kijk eens voor meer informatie op mijn site dan ziet u wat wij als podotherapeut voor u kunnen betekenen. Want we staan er niet elke dag bij stil, maar onze voeten dragen elke dag opnieuw een behoorlijke last met zich mee en soms hebben ze hulp nodig.

Sonja Geijsen
www.podotherapieboxtel.nl

Monumenten openen dit weekend de deuren

Boxtel - Tijdens de Open Monumentendagen, aanstaande zaterdag 8 en zondag 9 september, zijn verschillende monumenten in de gemeente Boxtel en in Esch te bezoeken. Bij D'n Liempdsen Herd valt er zowel op zaterdag als op zondag van alles te zien. In de kerken van Liempde, Lennisheuvel en Esch is zaterdag orgelmuziek te beluisteren. De twee moskeeën op Hoogheem zijn ook op zaterdag en zondag te bezoeken, net als de Protestante kerk in de Clarissenstraat. Heemkunde Boxtel verleent op zaterdag in en om de Sint-Petrusbasiliek medewerking aan de Open Monumentendag. Van 13.00 tot 17.00 uur zijn daar allerlei bijzonderheden te zien en te horen.

Zo zal zaterdag in de Petrusbasiliek Tommy van Doorn de beiaard bespelen en een inloopconcert verzorgen waarbij de organist van de Sint-Petrus vier verschillende instrumenten bespeelt. Drie films worden vertoond: 'Het is een wonder', 'De leenbrief' en 'De visualisatie van de bouwgeschiedenis van de basiliek'. Ook wordt uitleg gegeven over de glasramen en is het grafkapelletje van Von Hartitzsch te bezoeken. Een compleet overzicht van de activiteiten bij Sint-Petrusbasiliek is te vinden op pagina 10 van deze krant.

In Liempde neemt Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd op zaterdag en zondag deel aan de Open Monumentdagen. Bezoekers kunnen onder leiding van betrokken vrijwilligers een kijkje nemen bij het in aanbouw zijnde bakhuis en de klompenmakerswerkplaats op het achtererf van de monumentale langgevelboerderij aan de Barrierweg 4 in Liempde. De rondleidingen hiervoor vinden op zaterdag en zondag plaats van 11.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur. Ook worden van 14.00 tot 15.00 uur aan de hand van foto's van Ruud van Nooijen in expositieruimte De Schuur in D'n Liempdsen Herd presentaties verzorgd over de bouw van een authentieke bakoven.

Kijk voor meer informatie over Boxtelse monumenten en hun activiteiten op www.openmonumentendag.nl.

Bijzonder feestweekend bij Café 't Hart van Boxtel

William, Meike en Riekske van Dinther worden door Django Wagner toegezongen. (Foto: Ron Felix) Foto: Ron Felix

Boxtel - Vier dagen lang vierden William en Riekske van Dinther afgelopen weekend dat zij op de kop af twintig jaar geleden Café 't Hart van Boxtel overnamen van toenmalig eigenaar Hans van Kessel. Met de door hen gesponsorde clubs, zakenrelaties, (oud-)personeel en heel veel klanten, vrienden, bekenden en familie dompelden zij zich van donderdag tot en met zondag onder in het feestgedruis in hun café aan de Boxtelse Markt. En met volkszanger Django Wagner, die zondagavond een optreden weggaf met de kasteleins en hun dochter Meike aan zijn zijde.
"Het was geweldig, helemaal fantastisch", liet William weten na afloop van, zoals hij het noemt 'een kleintje carnaval'. "Echt onvergetelijk!"

Vorig jaar leidde een drijvende bar tot een gezellige opstopping bij de Raapakkerbrug. (Foto: Bar Slecht) Foto: Bar Slecht

Lustrumeditie Boxtel by Night

Boxtel - Komende zaterdag zullen zo'n tweehonderd kanoërs tijdens de avonduren over de Dommel door Boxtel varen tijdens de twintigste editie van het kano-evenement Boxtel by Night. Vanaf het clubhuis van organisator De Pagaai aan de Voetboog zullen tientallen verlichte kano's het kanorondje Boxtel varen. Vanaf ongeveer 18.00 uur kunnen de boten versierd worden. Het startsein wordt gegeven rond 21.00 uur, als het donker is.

De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten. Tijdens deze avond worden alle bruggen en ook de omgeving van het clubgebouw van de Pagaai, Voetboog 7, voorzien van sfeervolle verlichting. De bewoners die langs de Dommel wonen wordt verzocht om hun tuin te voorzien van verlichting. Enkele buurtverenigingen hebben hier zelfs een jaarlijks festijn van gemaakt.

De mooist verlichtte tuin komt in aanmerking voor een prijs. Op diverse plaatsen aan de Dommel zal muziek te horen zijn en bij het clubhuis speelt livemuziek vanaf 19.30 uur tot het vertrek van de deelnemers. Bij terugkomst kunnen deelnemers en bezoekers nog nagenieten van de kanotocht onder het genot van een hapje en een drankje. Dit wordt muzikaal ondersteund door een dj.

Meer informatie over de kanotocht is te krijgen door te bellen naar 06-20082982 (na 18.00 uur).

Een al maar groeiende generatiekloof

Het was het jaar 1959. Ik was 18 jaar en leerling aan de Bisschoppelijke Kweekschool in Den Bosch. Ook toen schreef ik af en toe al korte stukjes in de schoolkrant. Nu weet iedereen van de roerige zestiger en zeventiger jaren in de vorige eeuw. De samenleving raakte in beroering. We hadden lange haren, jongeren lieten zich kritisch horen en schopten tegen de heilige huisjes van de gevestigde orde. De flower power bloeide op, de seksuele revolutie brak uit en de rockmuziek veroverde de wereld.

Eind jaren vijftig was daar al wat van voelbaar. Ik schreef dan ook een naar mijn oordeel vlammend pamflet in onze oubollige schoolkrant met de titel 'men verwijt ons'. Ik kwam van een koude kermis thuis. De frater-directeur riep me op het matje. Elke publicatie in de schoolkrant werd door hem gecensureerd. Als ik het stuk geplaatst wilde hebben moest ik zo ongeveer de helft van de tekst schrappen. Dat weigerde ik natuurlijk en daardoor zijn mijn kritische opvattingen van destijds in de vergetelheid geraakt. Ik troost me met de gedachten dat de wereld er niet anders uit gezien zou hebben. Zo schokkend waren ze nu ook weer niet.

Laatst was mijn kleinzoon uit Schotland op bezoek, 15 jaar oud en zeer geïnteresseerd in Nederland waar het grootste deel van zijn familie woont. Zijn vader komt uit India zodat ook Aziatisch bloed door zijn aderen stroomt. Hij is helemaal weg van de muziek van befaamde Nederlandse dj's als Martin Garrix en Tiësto. Een bezoek aan de festivals hier lijkt hem wel wat.
Op een avond zie ik hem, zittend op de bank, met naast zich een iPad, op zijn schoot een laptop, in zijn hand een iPhone, in zijn oor een geluidsdopje, een discussie voeren met zijn ouders in zulk rap Engels dat ik het nauwelijks kan volgen. Tijdens een korte pauze zeg ik tegen hem in mijn beste Engels: "Volgens mij ben je nu zes dingen tegelijk aan het doen. Je luistert naar wat je ouders zeggen, je geeft voortdurend antwoord, je luistert naar muziek, je leest op je iPhone de binnenkomende berichten, met je duimen beantwoord je de 'messages' en daarnaast kijk je nog naar een filmpje op je laptop. Hoe is dat in godsnaam mogelijk?" "Dat klopt helemaal opa", zegt hij met een cynisch lachje. "Dat komt omdat wij een andere generatie zijn die veel dingen tegelijk kunnen. In mijn 'brains' lukt dat best."

Ik ben met stomheid geslagen. Mijn moeder zaliger kon ook veel dingen op één dag maar wel achter elkaar. Het lukte mij vroeger twee activiteiten tegelijk uit te voeren: studeren en naar muziek luisteren. Mijn vader zaliger zei dan altijd: "Twee dingen tegelijk kan niet jongen, zet die muziek maar uit." Mijn eigen kinderen zullen het waarschijnlijk wel tot drie acties tegelijk gebracht hebben. Ik heb daar nooit zo op gelet. Maar wat blijkt? Bij de tweede generatie na mij zijn de hersens al zo geprogrammeerd dat ze zes acties tegelijk kunnen uitvoeren. Hoezo, generatiekloof? Het begint een diep ravijn te worden waar mogelijk het eind nog niet van in zicht is.

Met een zucht zeg ik tegen mijn kleinzoon: "Goed jongen, maar denk erom, je hebt maar één stel hersens en die moeten nog heel lang functioneren. Wees er zuinig op." Het zal wel tegen dovenmansoren gezegd zijn. De kloof wordt te groot om elkaar nog te begrijpen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

FOTOGRAFIE
Cock Stam: Voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids- en uitvaartreportages. Meer informatie: 06 48 65 77 85

PERSONEEL GEZOCHT

Wij zoeken per direct een part-time VERKOOPMEDEWERKER CAFETARIA m/v voor 6 tot 20 u.p.wk.(ook week-enden), leeftijd:16+ info: 06-24171525 of 0411-601249 (vragen naar Ruud) e/o mail je CV naar: esschetrefpunt@home.nl

Foto: Heemkunde Boxtel / Albert van Lieshout

Een foto van de Van Salmstraat, met de laad- en losplaats van houthandel Langenhuizen (links) aan het spoor. Foto: Albert van Lieshout.

12 / 18

GEMEENTE INFO
Oud papier:
07-09 Kalksheuvel
08-09 Munsel + deel Centrum – Breukelen
08-09 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
12-09 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Elk jaar worden de veteranen ontvangen in Gemeenschapshuis De Rots, zoals hier in 2016. (Foto Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De tiende editie van de Boxtelse Veteranendag vindt op 22 september plaats in Gemeenschapshuis De Rots.

In 2009 organiseerde de Gemeente Boxtel, met veel succes, de eerste Boxtelse Veteranendag. De dag werd in het leven geroepen voor Boxtelse veteranen en hun partner of begeleider. Het jaar daarop werd de bijeenkomst herhaald. Ditmaal werd Gemeente Boxtel ondersteund door veteranen die eind 2010 de Stichting Veteranen Boxtel oprichtten.

Inmiddels is het tijd voor de tiende editie van dit onderling treffen van veteranen. Dit jaar gebeurt dat voor de tweede maal tezamen met veteranen uit buurgemeente Sint-Michielsgestel. Genodigden worden tussen 10.00 en 10.30 uur ontvangen in het gemeenschapshuis. Omstreeks het middaguur volgt een maaltijd (de befaamde 'blauwe hap').

Omstreeks 15.30 uur eindigt de dag. Veteranen uit Boxtel en Sint-Michielsgestel ontvingen omstreeks 10 augustus een uitnodigingsbrief op hun huisadres. Bent je veteraan en heb je niets ontvangen? Neem dan contact op met de secretaris. Zijn telefoon en e-mailadres zijn te vinden op www.veteranenboxtel.nl.


Bekendmakingen week 36
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baanderherenweg 5, rooien: 1 hemelboom uit voorerf kantoorpand
Molenstraat 34, rooien: 1 kastanje en 1 den
Schietberg, rooien: 1 zuileik uit plantsoen tegenover huisnummer 6 en 1 zuileik uit plantsoen naast huisnummer 27. Herplant met 2 stuks Ginkgo biloba naast huisnummer 27.

Niet in behandeling genomen aanvraag omgevingsvergunning
Vleutstraat 8, realiseren minicamping

Verleende omgevingsvergunning
Eg naast 1b. Dit wordt huisnummer 1, bouw woning met vergunningsvrije aanbouw

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Van Salmstraat 64, afsplitsen krattenwasserij van Distrifresh

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Nieuwe fase in zeven eeuwen Kasteel Stapelen
Nieuwe eigenaar hult zich vooralsnog in nevelen

Marie-Eugénie Mahie, dochter van Marie-Louise Mahie-de Ceva. Foto: Heemkunde Boxtel

Boxtel - Sinds dit weekend is Kasteel Stapelen niet meer in handen van de Paters Assumptionisten, die er zo'n 104 jaar zaten. De nieuwe eigenaar is 'een vermogende Brabander' die tot de dag van vandaag niet in de publiciteit treedt. Het is een nieuwe fase in de historie van het kasteel.

De oudst gedocumenteerde vermelding van de naam 'Kasteel Stapelen' leidt terug tot 1293. Willem van Boxtel ontvangt het kasteel als beloning voor zijn dapper optreden in de slag bij Woeringen. De landerijen kreeg hij te leen van Hertog Jan I van Brabant.

De herkomst van het kasteel is echter allesbehalve duidelijk: er zijn aanwijzingen dat er al een voorloper van Kasteel Stapelen op het landgoed stond rond het jaar 1100. Ook over de locatie van dit bouwwerk bestaat echter speculatie. Het zou iets ten Noordwesten van het huidige kasteel hebben gelegen, richting waar nu de Prins Hendrikstraat is. Om dit met zekerheid vast te stellen is echter aanvullend onderzoek nodig met een grondradar. Dat is er vooralsnog niet gekomen vanwege de hoge kosten.

Laatste bezoek van mevr. Marie-Eugénie de Locht-Mahie met kleinzoon aan het Kasteel. Br. Bernard Lindeman praat hen de brug over. Foto: Heemkunde Boxtel
De drie kinderen van Marie-Eugénie de Locht-Mahie…..Charles (op paard links), Marius (bij bokje) en Jeanne (op paard rechts)…..waarschijnlijk met hun vader Louis de Locht. Foto: Heemkunde Boxtel
De drie kinderen van Marie-Eugénie de Locht-Mahie uit haar huwelijk met Louis de Locht: staande Jeanne (geb. 1904) en vóór haar Marius (geb. 1906), en zittend in stoel Charles (geb. 1908). Foto: Heemkunde Boxtel
Kasteel Stapelen ten tijde van de overdracht aan de paters in 1915: in het midden mevr. Marie-Louise Mahie-de Ceva (1857-1922), weduwe van dhr. Gerardus Mahie, onder de loopbrug tussen slotkapel en ridderzaal. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel
Het kasteel inspireerde ook de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen. (Collectie B. Versantvoort Foto: Rini van Oirschot) Collectie B. Versantvoort Foto: Rini van Oirschot

Heren van Boxtel
Volgens de heemkundigen van Heemkunde Boxtel is het kasteel waarschijnlijk als een versterkte hoeve begonnen en door de eeuwen heen uitgegroeid tot het fotogenieke kasteel dat het nu is. Het dankt de naam waarschijnlijk aan de ligging, langs rivier de Dommel, waar bij de hoeve of voorloper van het kasteel goederen 'gestapeld' werden.

Door de eeuwen heen is het kasteel in verschillende handen geweest. Het grootste deel van de geschiedenis zijn dat de Heren van Boxtel. Deze adellijke families, eerst Van Boxtel, later Van Merheim, Van Ranst, Van Horne en Van Salm, heersen van 1293 tot aan de Franse Revolutie in 1794 over het kasteel en de naburige landerijen.

Het kasteel is in die tijd een soort wereld op zich en draait vrijwel geheel zelfvoorzienend. Zo is er onder meer een smidse op het landgoed en een boerderij die in dienst van het kasteel staan. Het personeel woont op het landgoed in de nabijheid van het kasteel.

De laatste Heer van Boxtel, Frederik van Salm, wordt tijdens de Franse Revolutie onthoofd. In de periode daarna raakt het kasteel in verval. Het is gedurende enkele tientallen jaren in handen van verschillende particulieren die niet bijster geïnteresseerd lijken in de staat van hun vastgoed.

Familie Mahie
In 1857 breken betere tijden aan als de Bossche familie Mahie eigenaar wordt van het kasteel. Gerard Mahie was in die tijd een gefortuneerd ondernemer en bovendien politicus in zijn woonplaats Den Bosch en had wel interesse in het kasteel en bijbehorende landerijen. Hoewel het kasteel niet geheel in dezelfde bouwstijl gerenoveerd wordt, is het volgens de Boxtelse heemkundigen grotendeels aan Gerard en zijn nazaten te danken dat het vandaag de dag nog overeind staat.

Dat kwam deels doordat de familie Mahie zeer religieus was en graag de historische Heilig Bloedprocessie zag terugkeren in Boxtel. Zij vonden daarvoor bij het kasteel een goede locatie. Met de nodige fantasie wist de familie het verhaal rondom het Boxtelse Bloedwonder zo te verdraaien dat het leek alsof dit op het kasteel had plaatsgevonden. In de kasteeltuin, die toen nog veel groter was dan nu, werd vanaf dat moment een processie gelopen.

Verweven
Wat wel duidelijk lijkt is dat de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners door en door verweven is met Boxtel. Zo werden de kasteelgronden niet alleen bewoond door medewerkers van het kasteel, maar hebben ook enkele straten hun naam te danken aan Stapelen. Niet alleen zijn er diverse straten naar de heren van Boxtel vernoemd, maar ook de Kasteellaan dankt haar naam aan het kasteel.
In 1910 koopt de gemeente de huidige Kasteellaan namelijk om er een marechausseekazerne te realiseren. De grond wordt van de hand gedaan onder drie voorwaarden: de weg, één van de entreewegen naar het kasteel, moet de Kasteellaan gaan heten en er moet straatverlichting en riolering worden aangelegd.

Het is niet de eerste en ook niet de laatste keer dat de familie Mahie grond verkoopt in Boxtel. Ook in 1865, toen Boxtel een station kreeg, deed de familie grond van de hand. De heemkundigen geven aan dat het gebied van waar nu de Breukelsestraat loopt, tot aan het station oorspronkelijk in handen was van familie Mahie. Geleidelijk werd steeds meer grond verkocht aan Boxtelaren die er huizen bouwden. Het leverde de familie Mahie nog meer rijkdom op dan ze al vergaard hadden.

Paters Assumptionisten
In 1914 besloot de toenmalige eigenaresse, Marie-Louise Mahie, dat zij wilde verkopen. Daartoe plaatste zij niet geheel bij toeval een advertentie in La Croix, de krant die de Assumptionisten uitgeven. De gelovige Mahie ziet namelijk graag dat de kapelfunctie van het kasteel behouden blijft en wil het daarom het liefst aan paters verkopen.
De Assumptionisten zijn op dat moment op zoek naar een permanente vestigingslocatie en lezen enigszins verbaasd in hun eigen krant de advertentie. In 1915 wordt de koop uiteindelijk afgerond.

In de tijd van de paters maakt het kasteel een bloeiperiode door. De Assumptionisten groeien rap in aantal en al relatief snel, in 1927, wordt het Missiehuis St. Theresia bijgebouwd. Op dit kleinseminarie krijgen jongens onderwijs en worden ze klaargestoomd voor het leven als priester. Het gebouw is nu in handen van Woonstichting St. Joseph die er vandaag de dag appartementen in verhuurt. Later, na diverse uitbreidingen, werd ook dit gebouw te klein en werd 'het schooltje' gebouwd. Hierin vestigde Omroep Dommelland zich later.

Minder populair
In de jaren 60 en 70 werden de Assumptionisten onder invloed van de ontzuiling in ons land minder populair. Het leidde tot een rappe terugloop in het aantal aanmeldingen. Het Missiehuis kwam deels leeg te staan. In die periode worden er onder meer Vietnamese bootvluchtelingen opgevangen.

De paters stonden echter met beide benen in de Boxtelse samenleving. Een innige samenwerking met het Jacob-Roelandslyceum werd een feit. Het Missiehuis werd de gymnasiale afdeling van (destijds) het Jacob-Roelandscollege en samen vormden zij het Jacob-Roelandslyceum. De Assumptionisten gaven er les in verschillende vakken en één van hen werd zelfs conrector. Een andere pater schopte het in die periode zelfs tot gemeenteraadslid.

Intussen liep het aantal Assumptionisten steeds verder terug totdat in mei dit jaar de knoop werd doorgehakt door pater overste Jan Zuiker: Stapelen wordt per 1 september verkocht. De laatste pater, waarover je een uitgebreid verhaal las in onze Zomerkrant, heeft inmiddels zijn woning in het kasteel verruild voor een appartement in het Wereldhuis.

Wat er precies met het kasteel gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De koper, die dus nog niet naar buiten treedt, is een 'Brabantse particulier' die er een woon-zorginstelling wil realiseren. De functie van de kapel blijft behouden. Ook is nog onduidelijk of het kasteelpark op termijn openbaar toegankelijk blijft. Dit ligt echter wel in de lijn der verwachting omdat het kasteellandgoed onderdeel uitmaakt van het meerjarig regionaal plan 'Kloppend Hart van Het Groene Woud'.

Dit artikel kwam tot stand na een intensieve samenwerking met Heemkunde Boxtel.


Willie van de Meerendonk

Foto: Willemijn Wijdenes

Het antwoord op de vraag wat Willie leuk vindt aan zijn werk is helder: 'alles!'. En dat straalt de Liempdenaar ook uit. Al ruim twintig jaar gaat hij over het reilen en zeilen bij Stichting BOL (Belangenbehartiging voor Ouderen in Liempde); samen met het bestuur en de vrijwilligers, en sinds een aantal jaar ook samen met Frank van Osch, die hem bij zijn werkzaamheden ondersteunt.

Als we Willie spreken bij Dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde is hij net terug van een fietsvakantie. "Ik houd veel van fietsen", vertelt hij. "Vorig jaar heb ik een nieuwe knie gekregen en moest ik veel fietsen als therapie. En dat doe ik nu nog; elke dag maak ik mijn rondje. Weer of geen weer."
Die slechte knie is er ook de oorzaak van dat de vrolijke Liempdenaar in 1982 op jonge leeftijd thuis kwam te zitten; afgekeurd voor de bouw. Zo kwam hij terecht bij de WSD, waar hij aan de slag ging in de groenvoorziening. "Later stapte ik over naar detachering en kwam ik te werken bij de sporthal hier in Liempde, Pius X. Maar daar kreeg ik te veel last van mijn knie vanwege de stroeve vloer. Vervolgens ben ik in Boxtel bij het BIC (Buurt Informatie Centrum) gaan werken, en daarna bij jongerencentrum VillaB18. In 1996 ging ik weer terug naar Liempde om bij Stichting BOL iemand tijdelijk te vervangen. En sindsdien ben ik niet meer weggegaan."

"Mijn werk als beheerder en huismeester bij BOL is heel divers, vervolgt Willie. "Ik houd me bezig met alles schoonhouden, regel de zaalplanning, de maaltijden, houd de administratie bij en verricht allerlei grote en kleine klussen." Maar ook buiten zijn werkuren weten de mensen hem te vinden, zo blijkt. "Als iemand me belt, dan ga ik er naartoe", vertelt hij. "Mijn vrouw steunt me daar ook in. Zo was er een dame die een beetje in de war was. Die belde dan 's nachts om 2 uur als het onweerde omdat ze bang was. Dan zei mijn vrouw 'Ach Willie, rijd er efkes naartoe'. En dan ging ik en bleef totdat ze weer rustig was." De nacht dat hij vijftig werd zal Willie ook niet snel vergeten. "Toen ging het brandalarm drie keer af", lacht hij. "Het was telkens vals alarm, maar dat moet je toch steeds serieus nemen. Uiteindelijk heb ik de hele nacht in het dienstencentrum gezeten."

Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes

Toen Willie zo'n vier jaar geleden in de leeftijd kwam dat hij minder mocht gaan werken, kwam Frank van Osch erbij. "Frank ondersteunt me en draait de dagen dat ik er niet ben. Zo kan alles gewoon doorlopen, ook als ik op vakantie ben." En dat is maar goed ook, want het is een drukte van belang in De Kloosterhof. "Toen ik hier begon kwamen er per jaar zo'n vijf duizend mensen", aldus Willie. "Nu zijn dat er ongeveer twintig duizend." Er is dus altijd genoeg te doen voor de beheerder, maar dat lijkt geen enkel probleem te zijn. Want een ding is zeker: Willie doet zijn werk met hart en ziel. Tijdens zijn werkuren én daarbuiten.

wvandemeerendonk@home.nl

Biljart

't Ivoor, uitslagen 27 tot en met 31 augustus
Avondcompetitie Libre:
't Ivoor 1-Bv De Hazelaar 2        29-26
't Ivoor 2-Ons Trefpunt 1        30-22
BBG Haarsteeg 2-'t Ivoor 4        25-28
Avondcompetitie 3-band klein:
't Ivoor 1-'t Trefpunt Café 4        25-29
Avondcompetitie 3-band Groot:
't Ivoor 1-BV Ammerzoden 2        30-13
Dagcompetitie Libre:
't Ivoor 1-Hart van Brabant 1        40-23
't Ivoor 2-De Haarstek 3        34-33
VAR 3-'t Ivoor 3        39-24
Sonnevanck 2-'t Ivoor 4        38-29
De Baarzen 2-'t Ivoor 5        38-36
Dagcompetitie 3-band Klein:
't Ivoor 6-'t Ivoor 9        20-27
't Ivoor 7-'t Ivoor 8        20-24

BV Geboliesch, uitslagen week 35
De Prutsers-De Kloosterboys        36-28
Unie Boys-La Carambole        35-38
't Pommeransje-De Stapelaars        34-37
Samen Sterk-Dé ziek wel zitte        30-37
De Eenheid-De Treffers        37-30
't Krijtje-Ons Vertier        36-34
De Poedelaars-De Fetsers        29-33

BV ’t Wapen van Liempde/Regio Bank, uitslagen
't Wapen van Liempde/Regio Bank C1-De Hazelaar 1        29-25
WvL/Regio Bank 2-WvL/Regio Bank 3        22-30

Bridge

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 28 augustus
A-Lijn: 1 A. van Diesen & G. Bogaerts 70,83% 2 H. Maas & P. Raaijmakers 63,02% 3 J. Koppen & N. Maas 56,25% B-Lijn: 1 A. v Gorp & A. v Zuidam 57,29% 2 T. Mengels & T. v Uden 56,25% 3 J.Claassen & L. Weitmann 55,21%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 28 augustus
A-Lijn: 1 T.van Roosmalen & B. Hermkens 63,22% 2 D. Eltink & G. van der Meer 61,15% 3 H. van Esch & P. van de Ven 54,30% B-Lijn: 1 A. van Ewijk & G. van Heertum 60,07% 2 A. Weijns & J. Albert Hellings 55,21% 3 J. Kniest & M. Schalkwijk 53,13%
Uitslagen 30 augustus
A-Lijn: 1 F. van Roij & T. van Roosmalen 66,32% 2 A. van Ewijk & T. Brouwers 60,76% 3 F. Sedee & W. Wonnink 59,38%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 28 augustus
A-Lijn: 1 R. van Stuivenberg & G. Joren 56,25% 2 L. van Dongen & D. van Heertum 55,83% 3 G. Dams & E. van Gelder 54,17% B-Lijn: 1 H. Jolie & F. Geurts 65,14% 2 T. van der Horst & T. Heidelberg 61,60% 3 J. van de Vorstenbosch & T. Daams 50,90%
Uitslagen 29 augustus
A-Lijn: 1 S. Tempels & J.de Wolf 66,93% 2 W. de Langen & F. Geurts 63,39% 3 R. Dankers & F. van de Schans 58,44% B-Lijn: 1 A. & C.van der Velden 64,44% 2 B. van den Biggelaar & B. von Geusau 55,42% 3 A. Tops & M. van der Sloot 53,33%
Uitslagen 30 augustus
A-Lijn: 1 R. Traa & H. van Esch 64,58% 2 L. den Dekker & I. van der Meijden 64,06% 3 M. Klaassen & A. van der Sangen 55,52% B-Lijn: 1 P. & P. van der Pasch 59,38% 2 G. Dams & A. Melcherts 57,01% 3 P & L. Springer 56,88%
Uitslagen Fietsdrive 1 september
Groep 1: 1 L. van Dongen & D. van Heertum 62,97% 2 N. van der Poel & J. de Wolf 59,82% 3 T. Hoppenbrouwers & T. van Bragt 59,51% Groep 2: 1 J. Jansen & R. Koenders 71,33% 2 S. Tempels & H. Schalkwijk 62,45% 3 J. & L. Vermulst 59,45%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 29 augustus
A-Lijn:1 J. Koppen & R. Daverveld 65.27% 2 D. Landman & R. Koelink 60.41% 3 N. & J. Fischer 56.94 %

Bridgeclub Liempde, uitslagen 30 augustus
A-Lijn: 1 M. Nieman & R. van Heeswijk 61,61% 2 J. vd Laar & G. van Oirschot 58,04% 3 M. & M. Habraken 56,55% B-Lijn: 1 E. vd Heijden & W. vd Worp 65,50% 2 M. & W. van Schaijk 57,08% 3 A. Evers & M. Teulings 53,75%

Honkbal/Softbal

JRC Ducks uitslagen 31 augustus        
Gryphons H1-Ducks H1 11-7
Uitslagen 1 september
Ducks AS1-Twins AS1 15-7
Ducks BM1-MULO BM1 19-19
Ducks JH1-Uden Red Sox JH1 15-12
Ducks PH1-Nuenen PH1 3-10
Uitslagen 2 september
Nuenen DS1-Ducks DS1 2-12
Ducks DS1-Nuenen DS1 7-7
Bullfighters H1-Ducks H2 7-4
Programma 8 september        
Stags AS1-Ducks AS1        10.00
Hazenkamp PH1-Ducks PH1        10.00
Hazenkamp BM1-Ducks BM1        10.30
All In JH1-Ducks JH1        11.00
Ducks AS1-Stags AS1        12.00
Programma 9 september
Ducks DS1-Starlights DS1        10.30
Ducks H2-Radboud Rangers H1        11.00
Ducks H1-ROEF! H1        15.00

Tafeltennis

Taverbo / Sabo, programma 7 september
20:00 Taverbo-Sabo 4-TIOS '51 7
20:00 Taverbo-Sabo 5-JCV 6
20:00 Taverbo-Sabo 6-NTTV 2
20:00 Taverbo-Sabo 7-OTTC 6
20:00 Taverbo-Sabo 8-Valkenswaard 5
Programma 8 september
15:00 Taverbo-Sabo 1-JCV 1
15:00 Taverbo-Sabo 2-Red Stars 3
15:00 Taverbo-Sabo 3-TTC Middelburg 3
10:00 Taverbo-Sabo 1-TIOS '51 3
10:00 Taverbo-Sabo 2-Never Despair 3
10:00 Taverbo-Sabo 3-Wilvo/ttv Bergeijk 1

Voetbal

DVG, uitslagen 1 september
DVG JO7/1-SCG'18 JO7/1        6-2
DVG JO9/1-Rhode JO9/3        13-3
Rhode JO9/5-DVG JO9/2        0-22
Rhode JO9/6-DVG JO9/3        6-5
DVG JO11/1-Avanti'31 JO11/1        2-5
DVG JO11/2-Heeswijk JO11/2        4-10
Avanti'31 JO11/2-DVG JO11/3        30-0
DVG JO13/1-Avanti'31 JO13/1        3-3
Irene JO13/2-DVG JO13/3        2-1
DVG JO15/1-Avanti'31 JO15/1        0-1
Avanti'31 JO15/3-DVG JO15/2        1-8
Schijndel MO15/1-DVG MO15/1        3-9
DVG JO17/1-Rhode JO17/2        0-0
DVG JO19/1-Schijndel JO19/1        0-3
Mariahout JO19/2-DVG JO19/2        5-0
DVG, uitslagen 2 september
VV Irene-DVG 1        3-5
TOP 2-DVG 2        3-4
Rood Wit'62 3-DVG 3        2-2
DVG 4-Venhorst 3        2-1
DVG 7-Nijnsel 7        3-2
Rhode 1-DVG VR 1        4-3

DVG, programma 8 september
DVG JO7/1-SBC JO7/1        09:30
DVG JO7/2-SBC JO7/2        09:30
DVG JO9/1-Rhode JO9/2        10:30
DVG JO9/2-MVC JO9/2        10:30
DVG JO9/3-HVCH JO9/6        10:30
Rhode JO11/1-DVG JO11/1        09:15
DVG JO11/3-Mariahout JO11/2G        09:30
DVG JO13/2-Irene JO13/1        11:30
DVG JO13/3-Rhode JO13/5        11:30
Schijndel JO15/1-DVG JO15/1        13:15
DVG JO15/2-Rhode JO15/4        13:00
DVG MO15/1-Rhode MO15/2        13:00
Boskant JO17/1-DVG JO17/1        14:30
Avanti'31 JO19/1-DVG JO19/1        14:30
DVG 1-Mariahout 1        18:00
Programma 9 september
DVG 2-Boskant 2        12:00
DVG 3-Lierop 2        10:00
Mariahout 4-DVG 4        10.30        
Nijnsel 6-DVG 6        12:00
Rhode 9-DVG 7        12:00
DVG VR 1-ELI 1        10:00
Programma 11 september
Rhode JO11/3-DVG JO11/2        18:30
Programma 12 september
Rhode JO13/1-DVG JO13/1        18:30

Uitslagen 2 september, RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, LSV
Boxtel 1-SCG '18 1        1-2
ODC 1-LSV 1        9-2        
RKKSV 1-Essche Boys 1        2-1        

Programma, RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, LSV
Essche Boys 1- Boxtel 1        14.30
De Bocht '80 1- ODC 1        14.30
Nevelo VR1- Essche Boys VR 1        11.00
LSV 1- Wilhelmina Boys 1        14.30


Sterk spel van softbalsters Ducks tegen Nuenen Honkballers schieten tegen Rosmalen tekort

Boxtel/Rosmalen - Na een spannende eerste helft van de competitie, spelen de Ducks dames nu mee met de bovenste vier van de competitie. De eerste wedstrijd na de zomerstop was meteen een dubbel tegen Nuenen dames 1. Beide wedstrijden werden zondag in de thuishaven van Ducks gespeeld. De heren van JRC Ducks speelden vrijdagavond een uitwedstrijd tegen Gryphons uit Rosmalen.

De eerste wedstrijd van de softbalsters zondag was een intensieve opening van de tweede helft van het seizoen. De dames van Nuenen kwamen met 1-2 voor te staan in de eerste inning. In de eerste helft van de derde inning kwam de stand op 1-3 door een homerun over het hek van het softbalveld voor Nuenen. De dames van Ducks herstelden zich in de vierde inning waar ze vijf punten scoorden tegenover twee punten voor Nuenen. Dit bracht de stand tot 7-5 in het voordeel van de Ducks. In de twee resterende innings kwam Nuenen nog op gelijke hoogte, waardoor de einduitslag van de eerste wedstrijd 7-7 bedroeg.
De tweede wedstrijd begon met één punt voor Ducks. Nuenen maakte twee punten in de eerste inning waardoor de stand 1-2 was voor Nuenen. Na een aantal mooie acties van Ducks in het veld, waaronder een goede vangbal van korte stop Janne de Haan, kon Nuenen de score niet verder opvoeren. Ducks daarentegen maakte vier punten in de vijfde inning. Hierna kwamen er nog drie punten bij in de zesde inning, toen Brechje Smit met twee bezette honken een homerun sloeg. Dit resulteerde in een overtuigende 12-2 overwinning voor de Ducks. Een sterk begin van het tweede gedeelte van de competitie.

Senioren honkbal
De heren van Ducks kwamen vrijdag goed uit de startblokken en scoorden een punt op honkslagen van Thor van den Dool en Remco van Nistelrooij. Startend werper Yannick Brechenmacher begon moeizaam tegen de sterke slagploeg en incasseerde drie punten in de eerste inning.
De Boxtelaren pakten door en scoorden wederom een punt wat de tussenstand op 3-2 bracht. Brechenmacher herpakte zich na een punt te hebben toegelaten in de tweede inning en zette de Rosmalenaren opzij in zowel de tweede als derde inning. Aan slag gebeurde er echter weinig: pas in de vierde inning kwam Ducks weer tot scoren. De tussenstand bedroeg 4-4.

Gryphons liet er geen gras over groeien en breidde de stand uit op twee honkslagen en wat veldfouten. Ducks moest aan beide kanten van de bal overtuigender spel leveren.
In de vijfde inning maakten de Boxtelaren nog 7-7, maar ook deze stand bleek niet de definitieve. Aflossend werper Kees van Aarle liet de eerste twee slagmannen lopen en na een opofferingsstootslag werd aan de zijde van Ducks een grove fout gemaakt, waardoor er maar liefst twee punten binnenkwamen. In de zevende inning bracht Gryphons de stand naar 11-7, wat de eindstand zou blijken.
Een spannende en sportieve wedstrijd, met veel kansen voor beide partijen maar Gryphons die aan het langste eind trok. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Kees van Dooremalen met 2 uit 3 (0.666 AVG, 2 1B, 2 R, 1 SB).


Biljarters 't Wapen van Liempde/Regio Bank voortvarend van start

Liempde - De drie districtsteams van 't Wapen van Liempde/RegioBank zijn deze week weer gestart met de competitie van district Den Bosch.

Het eerste team C1 (kampioen van het vorige seizoen) begon de eerste thuiswedstrijd goed tegen De Hazelaar 1 uit Rosmalen. Leo van Erp verloor weliswaar nipt maar behaalde toch negen punten voor het team. Peter van Lierop behaalde de volle tien punten met een gemiddelde van 5.71, met 80 caramboles in 14 beurten. Kopman Leo van Hastenberg maakte 220 caramboles in 28 beurten en liet zijn tegenstander ver achter zich.

De andere twee teams komen uit in de C2 klasse en staan in dezelfde poule ingedeeld. Zij kwamen meteen in de eerste ronde tegen elkaar uit. Om competitievervalsing te voorkomen moeten in het begin van de competitie teams van dezelfde club zoveel mogelijk tegen elkaar spelen. Tonny Tinnenbroek moest het onderspit delven tegen Patrick Sterrenburg. Johan van de Ven en Cor van Beers speelden een mooie partij die Van Beers in 14 beurten uitmaakte met een gemiddelde van 4.285. Van de Ven eindigde niet onverdienstelijk met bijna 3 gemiddeld. Invaller kopman Peter van Lierop (80 caramboles) en Edward Korsten (75 caramboles) maakten er een mooie show van en speelden gelijk in vijftien beurten. De hoogste serie was deze eerste week voor Leo van Hastenberg met 48 caramboles. Goede tweede was Peter van Lierop met 20 caramboles.

Het kaderteam dat uitkomt in de Nationale Kadercompetitie start op 17 september met een uitwedstrijd tegen Kaketoe 80 uit Nijmegen. Het kaderteam van 't Wapen van Liempde/Regio Bank bestaat uit Martien van den Tillaart uit Sint-Oedenrode, Henry van Dijk uit Liempde, Ton Rovers uit Best en Harm van de Laar uit Boskant. Reservespeler is Leo van Hastenberg.


Motorracetalent Kas Beekmans racet in 'talentengroep' Dutch Racing Academy

Kas tijdens één van de vele ronden die hij dit jaar 'in dienst' van de DRA zal rijden. (Foto: Jan van der Staak) Foto: Jan van der Staak

Boxtel - Het Boxtels motorracetalent Kas Beekmans (14) kon aan het begin van de zomer wel een gat in de lucht springen toen hij werd toegevoegd aan de 'talentenklas' Dutch Racing Academy. Die nieuw opgerichte opleidingsgroep voor talentvolle motorracers bevindt zich momenteel in een pilotfase en Beekmans is een van de eerste racers die deel uitmaakt van de trainingsgroep.

Amper een week geleden viel hij nog met zo'n 80 kilometer per uur van zijn motor af. Gekneusde rugwervel. Toch is Kas niet bang voor de hogere snelheid die hij behaalt op de 250 cc Moriwaki ten opzichte van de vorige motoren die hij reed. Hooguit voor de hogere schadebedragen die hij rijdt bij ongelukkige valpartijen. "Maar mijn trainer gaf ook al aan dat je niet bang moet zijn. Dan ga je juist verkrampt rijden en loop je extra risico", vertelt de jonge motorracer.

Sinds deze zomer rijdt Kas voor de Dutch Racing Academy (DRA). Dat zou je kunnen zien als een voorbereiding op een carrière in de racesport. Het doel is om jonge, talentvolle racers klaar te stomen voor het in wedstrijdverband racen op zwaardere motoren en op grotere circuits dan de juniortracks. En die voorbereiding is volgens Kas noodzakelijk om uiteindelijk de opstap te maken naar de MotoGP-klassen, waar ook zijn grote voorbeeld Bo Bendsneyder in uitkomt.

Grote stap
Om echter van de 100 cc motoren in de NSF 100 klasse, of 125 cc motoren direct voor de prijzen mee te rijden in bijvoorbeeld de zwaardere European Talent Cup, is wel een erg grote stap. Die motoren met 250 cc zijn niet alleen veel zwaarder, maar dus ook veel sneller. "In de topsnelheid zit wel 80 kilometer per uur verschil!", lacht Kas. Ook wordt gereden op 'echte' motorcircuits in plaats van op bijvoorbeeld aangepaste, of kartcircuits. Bovendien rijdt in de European Talent Cup meteen de wereldtop mee. En alsof dat allemaal nog niet lastig genoeg is speelt ook mee dat een overstap erg duur is. Kas schatte zelf de kosten op zo'n 20.000 euro voor een jaar.

Die bezwaren zagen ook Hans van den Oever van het toonaangevende Dutch Racing Team en Henk Schotman van RACE-KIDS, een competitie voor de jongste talenten op de motorfiets. Daarom werden aan het eind van vorig jaar de eerste stappen gezet naar een soort tussenoplossing voor jonge coureurs die nog niet de sponsors en de ervaring hebben om met de absolute top mee te draaien. Uiteindelijk zag in juli de DRA het levenslicht.

Bij RACE-KIDS zijn vooral kinderen van tussen de zes en tien jaar oud actief. Ook Kas is er begonnen. Vervolgens ging hij van start in de NSF 100 klasse, die hij in 2017 won. Daarmee loopt Kas op schema om een prof te worden. Hierna volgde echter een financieel moeilijke periode waarin de jonge Boxtelaar met zwaardere motoren ervaring moest opdoen op de grotere circuits. Daarvoor was veel geld nodig en het valt niet mee om dat als 13-jarige bij elkaar te krijgen.

Alles opschrijven
Vanwege het goede contact met Henk Schotman, dat na de RACE-KIDS fase altijd bleef bestaan, én zijn racetalent werd Kas gevraagd om deel te nemen aan de DRA. Samen met racer Loran Faber maakt Kas nu deel uit van de proeffase om zo klaargestoomd te worden voor zijn grote droom: rijden in de Moto3-klasse.

Dit bereikt Kas door veel te trainen op grote circuits zoals dat van Assen. "Ik heb die kartcircuits nu redelijk onder controle, maar nu moet ik de grote circuits leren kennen." Wat het belangrijkste is dat hij de afgelopen maanden heeft geleerd? "Alles opschrijven in een notitieboek!" Dus dat doet hij keurig. Iedere bocht, ieder hobbeltje, ieder referentiepunt, iedere versnelling; het wordt allemaal minutieus genoteerd. Want, zo legt Kas uit, kun je constante tijden rijden. En dat is van levensbelang als je deel wil uitmaken van een team dat voor de prijzen gaat.

Het is een heel contrast met hoe Kas het tot deze zomer aanpakte: "Bij de NSF zat je met de coach in een trailer. Hier heb je ook een coach langs de baan, maar ook een trainer óp de baan." Die coach is de 19-jarige Robert Schotman, zoon van Henk. Kas vertelt geanimeerd hoe ze samen de ideale lijn proberen te vinden en inhaalacties oefenen. Dit jaar heeft hij dus bijna privétraining omdat hij enkel samen met Loran deel uitmaakt van de 'proeffase'. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat de trainingsgroep gaat groeien.

Profiteren
De DRA kent een soort lidmaatschap waarbij voor een bedrag dat in de motorsport 'een schijntje' is, een jaar geracet kan worden. "Hoe beter je presteert in de motorsport, hoe duurder het wordt", zegt Kas droogjes. Ook helpt een oplossing als de DRA Kas in het vinden van (persoonlijke) sponsoren: "Want de DRA is hard op weg naam te maken. Daar profiteer ik ook van!"

Kas hoopt al na dit jaar bij de Racing Academy de overstap naar de Moto3 te kunnen maken. Uiteindelijk moet dat via de standaardklasse en de Red Bull Rookies Cup een plekje opleveren in de wereld Moto3-klasse. Daar zullen nog heel wat trainingsronden aan vooraf gaan: "De Rookies Cup is heel prestatiegericht. Het eerste jaar kun je oefenen, maar in het tweede jaar moet je klasseringen rijden. Als je niet goed genoeg bent, word je eruit gegooid."

Hoe dan ook, Kas is vooral heel dankbaar dat hij zijn hobby op zo'n hoog niveau kan uitoefenen. "Het is mooi om te zien dat mijn ouders zoveel voor me doen. Mijn vader kan niet bij al mijn races meer zijn omdat hij zoveel moet werken. Maar hij zegt altijd: 'Ik wil zien dat jij je droom kan waarmaken!'" Ook aan Henk Schotman heeft Kas naar eigen zeggen veel te danken. "De mogelijkheden voor jongeren worden nu steeds beter, zoals met RACE-KIDS en DRA. Ik durf wel te zeggen dat ik zonder dat nu niet eens aan het racen was geweest!"

Vlak voor het ter perse gaan bereikte ons het nieuws dat Kas aan het eind van dit raceseizoen, in november, met een wildcard een race mee mag rijden in de European Talent Cup. Je kunt de progressie van Kas volgens op www.kasbeekmansracing.nl, waar je hem ook kunt sponsoren. Want sponsors, die kan Kas altijd goed gebruiken.

Goed begin van competitie voor biljarters 't Ivoor

Boxtel - De competitie van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond is afgelopen week weer van start gegaan. Biljartvereniging 't Ivoor start hierin met zestien teams die uitkomen in diverse disciplines in de dag- en avondcompetitie.

Met een uitbreiding van de bestaande locatie is het Biljartcentrum Boxtel met zeven kleine en twee grote matchtafels een blikvanger geworden in de biljartwereld. Het aantrekken van een Eredivisieteam is voor de biljartliefhebber in Boxtel en omstreken een grote verrassing. Zij gaan spelen op het hoogste niveau van Nederland en dus zal de top van binnen- en buitenland Boxtel aandoen om hun competitiewedstrijd te spelen tegen het team van 't Ivoor. De meeste thuiswedstrijden van dit team zullen plaatsvinden op zondagmiddag aanvang 13.00 uur. De toegang is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Drie libreteams van de avondcompetitie wisten hun eerste ontmoeting te winnen terwijl één team vrij was van competitie. Fouad Hasbani trok de aandacht voor het eerste team met een winstpartij en een moyenne van 10,90. Het 3-banden klein team van de avondcompetitie moest de zege aan de tegenstander laten. Het 3-banden groot team boekte een maximale winst op Ammerzoden 2 met een opmerkelijke prestatie van nieuwkomer bij 't Ivoor, Huub Wilkowski. Hij beëindigde zijn partij met een formidabel moyenne van 1,580.
Bij de dagcompetitie libre streden alle vijf teams. Team 1 maakte meteen haar favorietenrol waar met een maximale score van 40 punten. Ook team 2 won hun ontmoeting. De drie andere teams verloren hun eerste ontmoeting. Bij de afdeling 3-banden klein dagcompetitie werd er een onderlinge strijd gevoerd door de vier deelnemende teams van 't Ivoor. Team 6 nam het op tegen team 9, maar trok aan het kortste eind met een verlies van 20-27. Team 7 speelde tegen team 8 en ook zij moesten buigen voor hun tegenstander met 20-24.

Bekerwinst voor DVG 1 en 2

Liempde - In de bekerronde voorgaand aan de competitie treft DVG de tegenstanders oplopend in sterkte. Afgelopen zondag voetbalde de Liempdse ploeg tegen 5e klasser VV Irene, vervolgens spelen zij tegen Mariahout uit de 4e klasse en Avanti dat in de 3e klasse uitkomt.

DVG had het best moeilijk tegen een fel Irene, maar bouwde toch gaandeweg de eerste helft een ruime voorsprong op die voor voldoende rust zou moeten zorgen. Via twee goals van de van 1e klasser WNC teruggekeerde Bas Smulders en een eigen doelpunt van Irene was het 0-3. Voor rust kwam de stand bijna op 0-4, maar door verdedigende fouten was de feitelijke ruststand 2-3.
Na rust werd de marge weer op twee doelpunten verschil gebracht door Luuk van de Ven. Irene toonde veerkracht en scoorde de aansluitingstreffer: 3-4. Dankzij een uitstekende redding van doelman Sten Traa werd de gelijkmaker voorkomen. In de dying seconds scoorde Smulders de 3-5.
Het is de eerste winst van de nieuwe hoofdcoach Hans Lathouwers. Het scorend vermogen van het elftal is dus dik in orde, maar verdedigend zijn er nog verbeteringen nodig. Zaterdag speelt DVG 1 om 18.00 uur thuis tegen Mariahout.

DVG 2
Het tweede team van DVG speelde uit tegen TOP 2 uit Oss en won ook, zij het nipt met 3-4. Een knap resultaat, want dit was juist de zwaarste tegenstander uit de poule. Nadat een aantal kansen in het begin gemist werd, schoot Harry van de Sande op resolute wijze raak. Hij kreeg een diepe bal aangespeeld, zag de keeper te ver voor zijn goal staan en mikte de bal precies over hem heen het net in. Net hiervoor voorkwam Jurgen van de Velden met een cruciale sliding op de doellijn de 1-0.
DVG, en vooral Tarn van de Wiel, kreeg de smaak te pakken. In een tijdsbestek van drie minuten maakte hij twee goals. Voor de 2-0 schoof hij de bal met rechts langs de sluitpost. De 3-0 kwam tot stand door een penalty. Van de Sande werd in het zestienmetergebied onderuit geschoffeld door de centrale verdediger van TOP en de scheidsrechter wees naar de stip. Het slachtoffer van de charge krabbelde weer op om de strafschop zelf te nemen. Hij schoot de bal tegen de keeper aan, waardoor Van de Wiel de bal makkelijk binnen kon tikken.
Vervolgens raakte DVG de kluts kwijt. Er werd veel balverlies geleden en achterin rommelde het, waardoor TOP op 1-3 kwam. Ze drukten door en maakten zelfs nog een goal. Met een stand van 2-3 gingen de teams de rust in.
In de tweede helft gingen de Ossenaren in de aanval op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er ook, maar DVG rechtte de rug en scoorde in de slotfase de bevrijdende 3-4. Bart van de Ven schoot in eerste instantie op de keeper, waarna Van de Wiel opnieuw uit de rebound zijn derde doelpunt van de middag maakte. Een goed begin voor het team dat twee jaar geleden al eens de beker mee naar Liempde nam.

Sparrenbosloop voegt Trouwlaantje toe aan parcours

Boxtel - Na de volledige vernieuwing vorig jaar van de Don Quichotte Sparrenbosloop, wordt ook dit keer een nieuw element toegevoegd aan de 3,6 kilometer lange hardloopwedstrijd door de bossen van landgoed Sparrenrijk. Het parcours van de 51e editie is uitgebreid met het nostalgische Trouwlaantje. Op zondag 28 oktober wordt het startschot gelost.

Deelnemers kunnen zich inschrijven voor een, twee of drie rondes. Voor kinderen tot en met twaalf jaar is er een Kidsrun van 1500 meter, met een apart uitgezette afwisselende ronde door het bos. De jeugd tussen de dertien en de vijftien jaar heeft een eigen klassement. Zij lopen één ronde. Bij de volwassenen worden er prijzen verdeeld onder deelnemers die drie rondes lopen (11 km). Bij iedereen wordt de tijd geregistreerd. Alle deelnemers krijgen na afloop een aandenken aan deze bosloop. Ook worden er onder de jeugd tien en onder de volwassenen vijf entreebewijzen voor het Oertijdmuseum in Boxtel verloot.
De Kidsrun start om 10.30 uur, alle andere afstanden om 11.00 uur. De startlocatie is het landgoed Sparrenrijk, Molenwijkseweg 100 in Boxtel. Meer informatie is te vinden op www.avmarvel.nl. Direct inschrijven kan via www.inschrijven.nl.

Vorige week is bij Marvel weer een groep lopers begonnen aan een Start to Run traject. In tien weken tijd worden zij begeleid in een verantwoorde start van hun 'loopleven'. Op zaterdag en woensdag krijgen ze techniek- en conditietraining van trainsters Greet van der Donk en Peggy van Son. De deelnemers stellen ieder hun eigen doel. Als afsluiting van het traject loopt de groep zijn finale tijdens de Sparrenbosloop.

Tony de Groot
Bij AV Marvel is er plaats voor beginnende atleten, maar daarnaast zijn er in de diverse leeftijdscategorieën enkele toppers die zich onderscheiden in de regio en af en toe ook internationaal actief zijn. Zoals Tony de Groot die meedoet aan het WK Master 10 km en NK Duathlon. Bij diverse regionale wedstrijden loopt De Groot in de top drie. Recent verbeterde hij zijn PR bij een wedstrijd in Schijndel tot 34.15 minuten. Een mooie voorbereiding op zijn deelname aan het WK Masters in Malaga. Aanstaande zondag verschijnt hij daar aan de start van de 10 kilometer. Hier doen 900 deelnemers aan mee, van wie 133 uit Nederland. Op 7 oktober staat hij aan de start van de Toyo Tires NK Run Bike Run. Hij stapt dan op de fiets voor een afstand van 20 kilometer. Trainingsmaatje Marco Dreuning neemt de looponderdelen van 5 en 2,5 kilometer voor zijn rekening.

Taverbo Sabo zoekt leden

Boxtel - Tafeltennisvereniging Taverbo Sabo is op zoek naar nieuwe leden. Niet alleen voor jonge kinderen, maar ook voor oudere kinderen en volwassenen biedt de club allerlei mogelijkheden.

Al vanaf vier jaar oud worden kinderen binnen de vereniging spelenderwijs bekend gemaakt met de tafeltennissport. Via spelletjes krijgen kinderen op een ongedwongen manier belangrijke vaardigheden aangereikt die ertoe leiden dat de oog-handcoördinatie verbetert, het vermogen om te kunnen concentreren toeneemt en de fijne motoriek gestimuleerd wordt. De lessen worden gegeven op maandag en woensdag van 18.30 tot 19.45 uur in de accommodatie aan de Voetboog 18 op sportpark Munsel.

Geïnteresseerden zijn welkom om eens binnen te lopen en een aantal keer vrijblijvend mee te doen, ook oudere kinderen en volwassenen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Eric Peeters via 06-23272706 of een kijkje nemen op www.taverbo.nl.

Gedeelde eerste plaats bij Regiomix JBV De Walnoot

Boxtel - De wekelijkse Regiomix bij jeu de boulesvereniging De Walnoot trok maandag vijftig mensen, van wie er 43 een balletje meegooiden. Omdat het weer meezat kon er op de buitenbanen gespeeld worden.

Hans van der Aa en Ben Heutink eindigden beiden op de eerste plaats met 3/25 punten, gevolgd door Tooas Luijten die met 3/23 punten derde werd. Ook de vierde en de zesde plaats werden gedeeld: Albert van der Sande en Mariet van Roosmalen pakten samen de vierde plaats met 3/22 punten, Jos Kerkhofs en Ans van der Plas met 3/21 punten de zesde. Ad Voermans behaalde de achtste plek met 3/20 punten.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedere geïnteresseerde in jeu de boules van harte welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25, 5282 SJ Boxtel om mee te doen een dit wekelijkse toernooi. Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

Finenzo/Regiobank Boxtel nieuwe hoofdsponsor RKSV Boxtel

Foto: Rien den Otter

Boxtel – Op de shirts van het eerste en tweede team van voetbalclub RKSV Boxtel prijkt de komende drie jaar een nieuwe naam: Finenzo/RegioBank. Afgelopen zondag waren de spelers al gehuld in de tenues van de nieuwe hoofdsponsor.

Nu Finenzo Hypotheekadvies Boxtel zijn activiteiten per 1 oktober uitbreidt met een RegioBank-kantoor in Boxtel, acht eigenaar Chris van der Graaf de tijd rijp voor deze sportieve stap. Bij de keuze voor een lokale sportclub waar hij zich als hoofdsponsor aan verbindt, is het voor de hypotheekadviseur belangrijk dat hij zich betrokken voelt bij die vereniging. Omdat zijn kinderen voetballen bij RKSV Boxtel was dit een logische keuze. "Je moet toch binding hebben met de club waar je je geld insteekt", aldus Van der Graaf.

Foto: Rien den Otter
Dit voorjaar finishte Tony de Groot (r.) als tweede achter Koos Verweij (l.) op de 10,5 km bij de Paasloop van AV Marvel. (Foto: AV Marvel) Foto: AV Marvel

Met de uitbreiding van Finenzo met een RegioBank, zal het aanbod van het Boxtelse bedrijf flink toenemen. Naast het vertrouwde hypotheekadvies en afsluiten van verzekeringen kunnen bij Finenzo/RegioBank ook rekeningen geopend worden.

De eerste wedstrijd van Boxtel 1 in de nieuwe shirts afgelopen zondag was de bekerwedstrijd tegen SCG' 18. De Boxtelaren verloren in eigen huis met 1-2 van de gasten uit Sint-Michielsgestel. Zondag 9 september staat er weer een bekerwedstrijd op het programma voor de Boxtelse ploeg. Dan treffen zij Essche Boys in een uitwedstrijd op de sportvelden aan de Witveensedijk 2a in Esch. De aftrap is om 14.30 uur.

18 / 18

6 -23 september

Expositie patchwork en Quiltwerk
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

September

Rondje Boxtel per kano zat & zon (doordeweeks op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Donderdag 6 september

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 7 september

Gratis tekenles
09.30 uur, Achter de Willibrordusschool, Esch

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

VerhaalTijd
11.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Jongerencentrum: Plug&Play
19.00 uur, B-Town, Boxtel

Opening Expositie Kunstlicht 99: 'Zoals het mij toeschijnt'
20.00 uur, Kunstlicht99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Zaterdag 8 & 9 september

Open Monumentendag
www.mooiboxtel.nl/agenda

8 september

Open Huis in HobbyCentrum Boxtel
13.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Expositie Kunstlicht99: 'Zoals het mij toeschijnt'
14.00 uur, Kunstlicht99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rondleiding MUBO: Canon van Boxtel
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Matineeconcert; Tommy van Doorn
14.00 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Boxtel by night 20e editie
21.00 uur, vertrek vanaf KV De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Zondag 9 september

Grote kofferbakverkoop in Esch
09.00 uur, Rondom Haarenseweg 32, Esch

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Biereloth
13.00 uur, Bar Becoloth, Rozemarijnstraat 2, Boxtel

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Dinsdag 11 september

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Jeu de Boule Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Bewustzijnsontwikkeling.....een ontdekkingsreis naar jezelf
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Repetitieavond Jachthoorns, doe je mee?
20.00 uur, Nergena 9, Boxtel

Woensdag 12 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken, jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer; fietstocht
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Iris & Robin Krimp

Jan Pennings