DeMooiBoxtelKrant

18 april 2018

DeMooiBoxtelKrant 18 april 2018


Boxtelaren Roel Jongenelen en Joris Cijffers schrijven PSV-kampioenslied

Boxtel - 'Wij zijn kampioenen (en jullie lekker niet)'. Onder die weinig verhullende naam gaat de potentiële kampioenshit van Boxtelaren Roel Jongenelen en Joris Cijffers door het leven. Vorige week onthulde Cijffers, zelf enorm fan van PSV, op Facebook al dat hij bezig was met het schrijven van het nummer. Hun hit werd direct na afloop van de met 3-0 gewonnen kampioenswedstrijd tegen Ajax gedraaid. Het nummer kwam in het middelpunt van de aandacht en werd onder meer op Radio538 gedraaid.

De plannen voor het schrijven van een kampioenslied waren er al langer, liet Jongenelen maandag weten. Hij wil daarom ook niet van een uit de hand gelopen grap spreken: "Er is wel degelijk goed over nagedacht. Bovendien is dit ook mijn werk!" Jongenelen wijst op zijn eerdere producties zoals 'Onno, mag ik je toyboy zijn' en 'Losse handjes', over Camiel Eurlings die zijn vrouw mishandeld zou hebben.

Het nummer kreeg pas echt vorm toen duidelijk werd dat de titel PSV eigenlijk niet meer kon ontgaan, zo'n twee weken geleden. Toen dook het tweetal de studio in om het nummer op te nemen. "We moésten gewoon iets om zo'n gouden zin heen draaien", doelt Jongenelen op de zin 'Wij zijn kampioenen (en jullie lekker niet)'. Ook de bijbehorende animatie, gemaakt door Kalmann Mediaproducties bevat zo'n, wat Jongenelen noemt, 'klein plagerijtje'.

De landskampioen werd maandagavond vanaf 18.00 uur feestelijk onthaald op het Stadhuisplein in Eindhoven. Ook toen schalde het nummer van Jongenelen en Cijffers uit de speakers. Jongenelen geeft aan dat het hem wel een kick geeft dat tienduizenden mensen op het Stadhuisplein in Eindhoven, maar ook ver daarbuiten uit hun dak gaan op zijn nummer. Behalve Jongenelen en Cijffers werkten Liempdenaar Brent Peters en Jens van den Broek uit Vught mee in de achtergrondkoortjes. Ook zij waren maandag op het Stadhuisplein te vinden.

De duoproductie is de eerste in een langere serie, zo kondigt Jongenelen aan: "Joris en ik schrijven heel veel liedjes samen en dat gaan we in de toekomst nog veel meer doen.

Er zat overigens nog een Boxtels tintje aan de overwinning: De 19-jarige Boxtelaar Armando Obispo maakte enkele weken geleden minuten in het eerste elftal van PSV. Hij zal ongetwijfeld ook meedelen in de feestvreugde, gesteund door de muzikale klanken van dorpsgenoten Jongenelen en Cijffers.

Zonnige Bijen- en plantenmarkt Boxtel

Jens van den Broek uit Vught (l.) en Brent Peters uit Liempde zongen de achtergrondkoortjes in. (Foto: Roel Jongenelen) Foto: Roel Jongenelen

Boxtel - In een zonovergoten park Molenwijk genoten honderden bezoekers zondag van de 45e bijen- en plantenmarkt van imkerijvereniging Sint-Ambrosius.

Op de markt konden 'bijvriendelijke' planten en natuurlijk honing worden aangeschaft en werd informatie over bijen gegeven, maar ook was er vermaak voor de kinderen: zij konden zich als bij laten schminken, knutselen met het maken van waskaarsen of natuurlijk lekker spelen in het park.

Joris Cijffers (l.) en Roel Jongenelen schreven een kampioenslied voor PSV. (Foto: Bron: Joris Cijffers) Foto: Bron: Joris Cijffers
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

De imkers van Sint-Ambrosius hebben het afgelopen jaar ruim honderd soorten bij-vriendelijke plantjes gekweekt, die nu aan de man gebracht werden om zo de bij-vriendelijkheid van onze gemeente te bevorderen. Ook kweekten ze ruim dertig kruidensoorten voor de keukenliefhebbers. Naast de imkerijvereniging gaven ook andere verenigingen met oog voor natuur en groen acte de présence op de markt.

De kramen staan rond bijenhal 't Raathuis. In dat gebouw konden bezoekers veilig achter glas naar de bijen kijken.

Beoogde nieuwe coalitie hoopt in juni beleidsplan te presenteren

Boxtel - Combinatie95, SP, D66 en INbox hopen in juni hun nieuwe beleidsprogramma te kunnen presenteren. Dat blijkt uit het tijdspad dat Combinatie95 de afgelopen week bekendmaakte. Het tijdspad voorziet onder meer in een beeldvormende bijeenkomst op 8 mei, waarbij alle partijen nog eens een duit in het zakje kunnen doen.

De vier onderhandelpartners kwamen afgelopen weekend bij elkaar voor verdere besprekingen. "Dat gesprek heeft plaatsgevonden in een zeer positieve en constructieve sfeer", zo meldt C95-lijsttrekker Peter van de Wiel. Hij verwacht in de loop van deze week de contouren van een nieuw beleidsplan af te ronden.

Doel is om in de raadsvergadering van dinsdag 5 juni het definitieve beleidsprogramma te bespreken en vast te leggen.

Bobby Nicholson bij De Kerk Foto: Bobby Nicholson

Oranjefeesten en Dodenherdenking

Alzheimer Café: doet dementie iets met de zintuigen?

Boxtel/Schijndel - In restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel wordt op maandag 23 april weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: Doet de ziekte dementie ook iets met je zintuigen? Mensen reageren voortdurend op hun omgeving. Als ze een bekend lied horen kunnen ze ervoor kiezen om mee te zingen of te neuriën. Als de deurbel gaat, lopen ze naar de deur en doen ze open. Bij veel activiteiten gebruiken ze meerdere zintuigen tegelijkertijd en komt er veel informatie binnen. Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenen. Dit wordt sensorische informatieverwerking genoemd. Zo weet men steeds wat er in de omgeving aan de hand is en kan men daar adequaat op reageren.

Wat gebeurt er nu als je zintuigen achteruit gaan? Of als er zoveel gebeurt in je omgeving dat je hersenen de informatie niet meer goed kunnen verwerken? Deze en andere vragen zullen deze avond beantwoord worden door Sabine Koopmans en Irene Verhage, beiden werkzaam als psycholoog bij Zorggroep Elde.

Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Lezing over Verdi in protestantse kerk

Boxtel - Hans van der Sterren verzorgt op zondag 13 mei de lezing 'Het leven en het werk van Giuseppe Verdi' met muzikale omlijsting door sopranen Ariana-Esmee Skverer en Tabea Tatan met op piano Joep Moonen.

De lezing begint om 14.00 uur en vindt plaats in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel. Kaarten kosten 7,50 euro per stuk, inclusief hapje en drankje. Dit bedrag kan worden overgemaakt naar Ars Vivendi, rekeningnummer NL 59 KNAB 0255 7851 27, te name van J.W.M. Crusio, onder vermelding van 'Verdi'. Reserveren kan via arsvivendi@home.nl.

Stichting VanOndersteBoven maakt emoties bespreekbaar

Boxtel - De Stichting VanOndersteBoven wil belangrijke thema's in het leven bespreekbaar maken. Dit doen zij door om de vier tot zes weken gesprekken te organiseren bij De Kleine Aarde. Centraal hierbij staan het delen van persoonlijke verhalen en luisteren naar elkaar. Op dinsdag 24 april wordt het thema boosheid besproken.

Het gesprek begint om 19.30 uur en is om 21.00 uur afgelopen. Deelname kost 5 euro, inclusief koffie en thee. Aanmelden kan via de website: www.vanondersteboven.com of per email: vanondersteboven@gmail.com. De Kleine Aarde vind je op het Klaverblad 23 in Boxtel.

Nieuw artikel

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 19 april        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 20 april        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Dinsdag 24 april        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 19 april        Rikken en jokeren in De Kloosterhof        13.30
Vrijdag 20 april        Eten met leden bij 't Groene Woud        18.00
Dinsdag 24 april        Bridgen in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 25 april        Sjoelen in De Kloosterhof        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool ingang Baroniestraat        19.00/20.00
Elke donderdag        Nordic walking vanaf de Markt        09.00

Vrouwencontact Liempde

Donderdag 19 april        Jaarreisje naar Arnhem        09.00

Collectes

t/m 21 april        Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp
13 t/m 19 mei Stichting Longfonds
27 mei t/m 2 juni        Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Orgelconcert Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - Aanstaande zondag vindt om 20.15 uur een orgelconcert van Stephan van de Wijgert op het Smitsorgel uit 1842 plaats in de Sint-Petrusbasiliek in de Oude Kerkstraat in Boxtel. De entreeprijs bedraagt 8 euro per persoon.

ZilverExpress rijdt eindelijk door Boxtel

Mw. Pastoor (l.) en haar chauffeur, Tini Traag, voor de Boxtelse ZilverExpress. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Na de nodige tegenslagen, die bijna een jaar vertraging op de originele planning opleverden en een wisseling van coördinatoren is hij donderdag dan toch eindelijk aan het publiek gepresenteerd: de Boxtelse tuk tuk, ofwel de ZilverExpress. Het voertuig moet voorkomen dat ouderen in een isolement raken en pendelt onder meer op oproepbasis tussen Wijkhuis Simeonshof en het centrum.

Het zat de ZilverExpress de afgelopen tijd niet mee: eerst werd een nieuw model tuk tuk aangeschaft omdat de initiatiefnemers de lagere instap van dit type voertuig beter geschikt achtten voor de oudere doelgroep, daarna veranderde de wetgeving voor soortgelijke voertuigen, wat administratieve rompslomp opleverde en tenslotte waren er problemen met de levering van de accu, een nieuw model. Tot overmaat van ramp was inmiddels een deel van de vrijwilligers al afgehaakt, waardoor de coördinatoren opnieuw op zoek moesten naar chauffeurs en een telefoonteam om de planning op zich te nemen.

Mw. Pastoor (r.) en buurtverbinder Pierre van den Oord in de ZilverExpress. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Saskia & Serge schitteren bij de opening van het Wereldhuis. Foto: Mark van der Pol

Pijnlijk was ook het afscheid van voormalig coördinatoren Boudewijn Mijjer en Peter van Steenderen. Na onenigheid over met name de sponsoring van de tuk tuk nam het tweetal afscheid van het project. Dat er een dag later al een opvolger bekend werd gemaakt steekt Mijjer. Inmiddels zijn mediators aangesteld om het meningsverschil bij te leggen. Mijjer wil niet met rancune terugkijken: "Het voelt toch een beetje als mijn baby. En met name de interne communicatie had beter gekund en gemoeten. Maar het gaat erom dat dit project een succes wordt voor met name de ouderen en het toerisme in Boxtel."

Een begin voor dat succes is inmiddels al gemaakt. De ZilverExpress kon de afgelopen maand nog rekenen op een voucher van 1.000 euro, die het project uit handen van het Boxtelse college ontving. Donderdag was uiteindelijk de officiële introductie van de ZilverExpress en werd meteen de coördinatie van het project overgedragen aan Ad van Rozendaal, zorgondernemer binnen Zorggroep Elde. De zorggroep is één van de partners in het samenwerkingsverband Zorgzaam Boxtel. Deze club vormt de spreekwoordelijke motor in het tuk tuk project. De samenwerkingspartners vormen als het ware de aanjagers van het project en leiden bijvoorbeeld de chauffeurs, allen vrijwilliger, op. Daarna, is de gedachte, is het project in handen van vrijwilligers. De ZilverExpress is voorzien van vele sponsorstickers van verschillende partners, waaronder deze krant.

Aan chauffeur Tini Traag, bewoonster Sjaan Pastoor van Simeonshof en buurtverbinder Pierre van den Oord de eer om het eerste officiële ritje in de ZilverExpress te maken. Hoe dat was? "Het opstapje was wel lastig", aldus Pastoor, "maar het is sund als ouderen van alles moeten missen." En dat is nu precies waar het voertuig voor bedoeld is, aldus Rob van de Ven, projectleider bij Zorgzaam Boxtel: "Wij willen hiermee mensen naar de voorzieningen halen, in plaats van de voorzieningen naar de mensen."

Traag is een van de chauffeurs van het eerste uur die nog overbleven in het project. De bedoeling is om de komende weken nog zeker tien extra chauffeurs op te leiden. Dat zal gebeuren via het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern. Ook voor het maken van de planning, onder meer noodzakelijk om te voorkomen dat de accu niet onverwacht leeg raakt tijdens een ritje, worden nog vrijwilligers geworven.

Van de Ven geeft in zijn openingsspeech aan dat hij zich realiseert dat de ZilverExpress niet voor iedere oudere geschikt is. Maar volgens hem is het een goede manier om ouderen te kunnen helpen én het toerisme een impuls te kunnen geven in de weekenden, als de tuk tuk door mede-sponsor Oertijdmuseum Boxtel gebruikt zal worden voor arrangementen.

Ondanks dat er nog stappen te zetten zijn, lijkt het project eindelijk de goede weg ingeslagen. Volgens Van de Ven is bovendien, ondanks de vertragingen, het begrootte budget niet overschreden. En dat opstapje op de tuk tuk? Daarmee komt het ook nog goed, aldus Van de Ven die aangeeft dat er een trapje in bestelling is.

Gelekte accounts schudden politiek wakker

Boxtel - 54 accounts. Dat is de trieste resultaat dat een zoektocht naar het domein '@boxtel.nl' oplevert op de website gotcha.pw. Die site publiceerde meer dan een miljard buitgemaakte accountgegevens en bijbehorende wachtwoorden. Hoewel slechts de eerste paar tekens van de gebruikersnaam en wachtwoord te lezen zijn, laten sommige namen en wachtwoorden zich eenvoudig raden. Wij grepen de gelegenheid aan om eens in onze digitale archieven te duiken en te kijken naar enkele slordigheden die Boxtel in de afgelopen jaren beging.

Voor de Boxtelse fractie van het CDA was het lek aanleiding om raadsvragen te stellen. De fractie vraagt zich onder meer af of bekend is of de gelekte gegevens misbruikt zijn en wat de schade van eventuele inbraken is geweest. Ook is de partij benieuwd of de lekken inmiddels zijn gedicht en welke verdere maatregelen zijn genomen om accounts beter te beveiligen.

Het is niet de eerste keer dat Boxtel stuntelt met accountgegevens. Zo bleek vorig jaar, na onderzoek van deze krant, dat een account voor de Raad van State, inclusief wachtwoord op een publiekelijk toegankelijk deel van de website van de gemeente stond. De betreffende gegevens waren niet onleesbaar gemaakt, hoewel in het betreffende document stond dat de accountgegevens vertrouwelijk behandeld dienden te worden.

Door de fout konden ingediende stukken aangepast worden. In het ergste geval zou dit vertraging hebben opgeleverd bij zaken die in de Raad van State dienden, aldus een woordvoerder van dit orgaan, die het bovendien als 'slordig' bestempelde. Omdat alle stukken voorzien zijn van een digitale handtekening worden vervalste stukken uiteindelijk altijd opgemerkt, laat de zegsvrouw bovendien weten.

Ook de zogenaamde LinkedIn-hack, uit 2012, leverde tientallen accountgegevens van ambtenaren op, vaak inclusief het gehele wachtwoord en gebruikersnaam. Enkele accounts daarvan lijken nog steeds in gebruik te zijn, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze niet toegankelijk zijn. Ook viel op dat een aantal ambtenaren in 2012 nog hun zakelijk e-mailadres gebruikten om in te loggen voor privédoeleinden, zoals bijvoorbeeld bij Facebook.

De gemeente wil op dit moment tegenover deze krant nog niet ingaan op de vragen van het CDA. Wel wil een woordvoerder in algemene zin antwoorden: "Wij hebben veiligheid continu in de aandacht staan. Dat gebeurt zowel softwarematig als op bewustwordingsniveau." Op de vraag hoe vaak de wachtwoorden worden aangepast en of dat medewerkers ook verplicht wordt, wilde de woordvoerder nog niet ingaan. Wel bevestigt de gemeente dat het om 'oude' accounts gaat die in principe niet meer binnen de muren van het gemeentehuis zelf in gebruik zijn. Daar gebruikt men het nieuwe '@mijngemeentedichtbij' domein.

Dat wil echter niet zeggen dat voor andere accounts, zoals LinkedIn of Facebook geen '@boxtel.nl' accounts meer in gebruik zijn: een steekproef leverde zeker drie nog actieve accounts op die in 2012 werden buitgemaakt in de LinkedIn-hack. De wachtwoorden zijn inmiddels wel gewijzigd.

Saskia & Serge openen het Wereldhuis

Boxtel - Het Wereldhuis werd dinsdagmiddag voor de huidige bewoners officieel geopend. Het nieuwe zorghuis, voorheen bekend als Molenweide kreeg het afgelopen jaar vorm. Het Wereldhuis, waarin mensen met intensieve zorgvraag wonen, huisvest de voormalige bewoners van Islamitisch verpleeghuis Sefkat, en van Molenweide en moet zodoende verschillende culturen met elkaar verbinden.

Dat verbinden van culturen gebeurde dinsdag op de klanken van Saskia & Serge, die in de jaren 60 en 70 bekend werden van hits als 'Zomer in Zeeland'. Op donderdag wordt de opening nog eens overgedaan voor de buitenwereld, met onder meer optredens van cabaretier Mark van de Veerdonk.

Geen Ster ZLM Toer in 2018; organisatie richt pijlen op 2019

Liempde - De tocht kwam in 2017 al niet meer door Boxtel, maar in 2018 zal de Ster ZLM Toer helemaal niet verreden worden. Dit meldt de organisatie, Stichting Wielerbelang Schijndel, woensdag in een persbericht. "De organiserende stichting heeft met pijn in het hart moeten besluiten om de koers te annuleren", zo laat deze weten. Reden voor het annuleren van de wielerkoers is dat enkele etappeplaatsen besloten af te haken.

De internationale wielerwedstrijd stond gepland van woensdag 13 juni tot en met zondag 17 juni. "Helaas zijn we er tegenaan gelopen dat, nadat we het financiële kader rond hadden, enkele beoogde etappeplaatsen toch afhaakten. De besluitvorming hiervoor duurt vaak even en ook het traject rond vergunningen wordt steeds complexer. Er is niet genoeg tijd om nu nog met alternatieven te komen. Daardoor moeten we nu dit besluit nemen", aldus voorzitter Anton Ganzeboom.

De organisatie kan niet langer wachten op andere mogelijkheden. "Wij kiezen er bewust voor om nu de knoop door te hakken. Ook omdat we ploegen in de gelegenheid willen stellen om een alternatief te zoeken voor onze wedstrijd." Het niet doorgaan van de wedstrijd is absoluut geen definitief einde van de koers: "Dit geeft ons als organisatie nu ook de ruimte om onze focus op 2019 te leggen. Dan willen we sterker dan ooit terugkomen!"

Alle actuele informatie over de Ster ZLM Toer is te volgen op de website: sterzlmtoer.nl.

Lezing natuurfilms Jan van der Heijden

Liempde - Café 't Groene Woud staat op 19 april in het teken van natuurfilms van Helmonder Jan van der Heijden. Hij filmt al meer dan 10 jaar in de natuur en zal daarover morgen vanaf 20.00 uur een gratis lezing houden in het café aan de Kasterensestraat 23 in Liempde.

Samen met Gerrit van Eenbergen (bekend van het tv-programma 'Man bijt hond 'als 'Gerrit Natuurlijk') heeft Van der Heijden onder meer een standaard videocamera gekoppeld aan een vogeltelescoop met daardoor een enorme vergroting tot meer dan 200x. Door zijn aanpassingen ontstond de mogelijkheid om onderwerpen zoals vogels, vlinder, amfibieën en zelfs insecten op grote afstand te filmen beginnend bij 10 meter en oplopend tot wel 1.000 meter.

Openbare jaarvergadering Ouderen in Regie

Boxtel - Stichting Ouderen in Regie houdt maandag 23 april haar openbare jaarvergadering. Deze vergadering vindt plaats in Gemeenschapshuis De Walnoot van 19.30 tot 22.00 uur.

Ouderen in Regie bestaat sinds 2015 en is zowel vanwege demografische en maatschappelijke ontwikkelingen (veroudering van de bevolking; ouderen wonen langer thuis) als ontwikkelingen in de wet- en regelgeving (participatiemaatschappij, Omgevingswet) actueler dan ooit. Tijdens de vergadering wil Ouderen in Regie terugblikken op wat tot nu toe is bereikt en met de aanwezigen in discussie gaan over de plannen en ambities voor de toekomst.

Na een algemene toelichting over de stand van zaken van Ouderen in Regie door de voorzitter, bieden de werkgroepen Wooninitiatieven en ZorgSamenBuurt Oost inzicht in hun activiteiten en ambities. Daarna volgt een toelichting op de activiteiten en ontwikkelingen bij de voorbereiding van de Coöperatie voor woon-, welzijns- en zorgdiensten.

Op het gebied van kleinschalige wooninitiatieven, is er een presentatie van Stichting Droomwonen Brabant. Voor de Boxtelse situatie wordt een toelichting gegeven op de samenwerkingsafspraken tussen de Gemeente Boxtel en Ouderen in Regie over het realiseren van kleinschalige wooninitiatieven in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde. Wethouder Van de Wiel zal hierop reageren.

Mede op basis van discussie en suggesties van de aanwezigen, zal een aantal ambities voor het komende jaar worden geformuleerd.

Informatiemarkt Operatie Steenbreek

Boxtel - Werkgroep Operatie Steenbreek organiseert komende zaterdag, 21 april, een informatiemarkt bij Winkelcentrum Selissenwal over Operatie Steenbreek. De markt duurt van 11.00 tot 15.00 uur.

Operatie Steenbreek heeft als doel tuinen te vergroenen door stenen en tegels om te ruilen voor groen. Verstening heeft negatieve gevolgen: zo doet het afbreuk van de biodiversiteit en vermindert het de doorlaatbaarheid van de bodem voor water. Dat leidt weer tot overbelasting van het riool.

Sinds de ondertekening van de deelnameovereenkomst zijn enthousiaste vrijwilligers aan de slag gegaan om te kijken welke acties binnen onze gemeente mogelijk zijn. Op 21 april brengen verschillende samenwerkingspartners zoals het Waterschap De Dommel, Woonstichting St. Joseph, Tuincentrum Boxtel en natuurlijk de Werkgroep zelf de nadelige gevolgen van verstening onder de aandacht.

Doel van de infomarkt is om inwoners bewust te maken van de gevolgen van verstening. Inwoners kunnen tijdens de infomarkt een tegel of een steen uit de eigen tuin inruilen voor een tuinplant.

The Sunny Garden Jazzband bij De Rots

Boxtel - The Sunny Garden Jazzband zal op zondag 29 april een speciaal matinee-optreden verzorgen in Gemeenschapshuis De Rots. Het gratis optreden duurt van 14.00 tot 18.00 uur.

The Sunny Garden Jazzband heeft zijn sporen in de muziek al aardig verdiend. Ze zijn een graag geziene gast bij Jazz in Duketown. De zesmans jazzband werd in 1983 opgericht door jonge muzikanten uit Den Bosch en omgeving. De oprichters hebben de band inmiddels verlaten, maar ook hun opvolgers hebben hun hart verpand aan deze muziek.
Hun streven was en is goede dixielandmuziek ten gehore te brengen. De Sunny Garden Jazzband begon als achtpersoonsformatie met piano, een dubbel bezetting op klarinet en saxen, maar is er uiteindelijk een traditionele zesmans bezetting geworden zodat ieder instrument beter tot zijn recht komt.
De band heeft een groot aantal nummers paraat, waarin meestal weinig gearrangeerd is. Ieder optreden is daarom anders, zowel wat betreft de muziekstukken die gespeeld worden, als de muzikale invulling ervan. Deze vrijheid is een van de redenen van het enthousiasme van de muzikanten. Het programma bestaat uit het dixieland-repertoire maar bevat ook New Orleans nummers. De band speelt als podiumorkest, maar ook als streetparadeformatie, in dit geval onder de naam The Sunny Garden Streetparaders.

De bezetting is als volgt: Jan Arens (Trompet), Tiny van den Broek (clarinet/saxen), Paul Ceulemans (trombone), Pierre Tulkens (tuba), Jan Kaanders (banjo/gitaar) en zingende percussionist Piet Timmers.

Inschrijvingen Open Boxtelse Quizronde geopend

Boxtel - Het Boxtelse quizbedrijf The Brain organiseert op zaterdag 26 mei 2018 alweer de vijfde editie van de Open Boxtelse Quizronde, een jubileum. De deelnemende teams, maximaal 40, spelen die middag vier quizrondes, telkens in een ander Boxtels café. De inschrijving is inmiddels in volle gang bij de vijf deelnemende cafés, 't Hart van Boxtel, Becoloth, Le Temps Perdu, En Garde en De Kerk. Een team bestaat uit maximaal vier personen, die per team 30 euro betalen om mee te quizzen.

Het quizzen begint de 26e mei om 13.30 uur. Tegen 17.30 uur wordt de laatste vraag gesteld en rond half zeven vindt de prijsuitreiking plaats. Het Utrechtse team Korsakov-Lite heeft na drie opeenvolgende zeges de wisselbeker mee naar de Domstad genomen. Dit betekent dat er een nieuwe trofee te winnen zal zijn in deze vijfde editie. Net als vorig jaar is er ook een prijs voor het beste Boxtelse team. Dit team moet minimaal bestaan uit drie in Boxtel woonachtige quizzers. Om de honger te stillen is er na de quiz voor 10 euro de mogelijkheid een hamburger te eten.

Smartlappenavond Dükerskoor

Boxtel - In Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56, klinkt maandag 23 april het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Tweedehandsmarkt in De Rots

Boxtel - Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal organiseert zondag 22 april haar maandelijkse tweedehandsmarkt in Gemeenschapshuis De Rots. Tafelhuur is 3,50 euro per tafel, de toegang gratis. De markt is open van 13.00 tot 16.00 uur.

Mensen die een tafel willen huren kunnen contact opnemen met jan@vogelvreugdonsideaal.nl of 0499-395181 (na 19.00 uur). Bezoekers kunnen tijdens de markt een inschrijfformulier vinden voor de Grote Tweedehandsmarkt die op 24 juni bij De Rots wordt gehouden.

Sterren kijken boven de Kampina

The Sunny Garden Jazzband. (Foto: The Sunny Garden Jazzband) Foto: The Sunny Garden Jazzband

Boxtel - Natuurmonumenten organiseert op zaterdag 28 april een exclusieve avondwandeling door de Kampina met de boswachter én een sterrenkenner. De wandeling start om 21.00 uur en kost 7 euro voor leden van Natuurmonumenten en 10 euro voor niet-leden. Aanmelden kan via natuurmonumenten.nl/agenda.

Het horen van uilen, of een ontmoeting met een vleermuis of ree behoort tot de mogelijkheden. Bovendien wordt samen met de sterrenkenner van de Astronomische Vereniging WEGA een blik op het heelal geworpen en worden de maan en sterren aan een nadere inspectie onderworpen.

De avondwandeling is een samenwerking tussen Natuurmonumenten en de Astronomische Vereniging WEGA. De wandelaars vertrekken om 21.00 uur bij parkeerplaats de Roond op de Kampina.

'Rondje Boxtel' weer van start

Boxtel - Het rondje Boxtel, de kanoronde van kanovereniging De Pagaai gaat komend weekend weer van start. Vanaf dan kan de kanotocht van ongeveer 9 kilometer weer iedere zaterdag of zondag tussen 10.00 uur en 14.00 uur gevaren worden voor 7 euro per persoon.

Voor groepen is het aan te raden om een afspraak te maken. Dit kan via tel: 06-20082982 (na 17.00 uur). Het clubgebouw van de Pagaai ligt aan de Voetboog 7. Van hier vertrekken de kanovaarders en komen ze ook weer terug. Ook doordeweeks is de kanotocht te varen, zij het op afspraak.

Ondernemend Boxtel - Dagbesteding Uniek

Lennie van Hamond (l.) en Kim van Kempen. Foto: Dagbesteding Uniek

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je steeds weer een lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Kim van Kempen en Lennie van Hamond van Dagbesteding Uniek.

De Liempdse Kim van Kempen en Lennie van Hamond uit Schijndel openen per 1 mei een kleinschalige dagbesteding voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Ze zagen geen toekomst in de vaak grootschalige dagopvang voor deze doelgroep en kwamen tot de conclusie dat ze dat wel beter konden. Zo zag Dagbesteding Uniek het levenslicht.

De dagbesteding in het diepe pand aan de Stationsstraat 38 dankt haar naam ook aan de visie die de dames hebben: ieder mens is uniek en verdient persoonlijke aandacht. In zekere zin is die benadering, in een wereld waarbij groei van de onderneming het uitgangspunt is, ook vrij uniek te noemen.

Kim en Lennie komen allebei uit de zorgsector. Ze leerden elkaar kennen in Woonvoorziening De Eekelhof in Schijndel waar ze ook nu nog parttime werken. Daar werkten ze intensief met mensen met NAH.

De doelgroep is divers in leeftijd en verschilt volgens het tweetal erg van verstandelijk beperkten, waar mensen met niet aangeboren hersenletsel nu vaak onder geschaard worden. "Deze cliënten waren voor hun letsel soms hooggeschoold en verdienen dus ook een gesprek op niveau", geeft Kim aan. "Er wordt hen al veel afgenomen", doelt ze op het moment waarop de doelgroep het letsel opliep. Ook de oorzaken voor het letsel kunnen gevarieerd zijn, zoals een ongeluk of een hersenbloeding.

Waar wel vrijwel alle cliënten met NAH last van hebben, is een bepaalde mate van overprikkeling. Daarom is er op de nieuwe dagvoorziening ook een rustruimte waar het aantal prikkels tot een minimum beperkt kan worden.

Bij de dagbesteding kunnen cliënten straks onder begeleiding bakken of koken, wat schilderen of lekker tuinieren in de grote tuin. Ook worden verschillende bewegingsactiviteiten aangeboden. De dagbesteding kan vaak betaald worden uit de ondersteuning vanuit WLZ of Wmo. Ook kan ervoor gekozen worden om dagdelen te komen in plaats van hele dagen.

Het bijzondere is dat meteen toen KIm en Lennie kenbaar maakten dat ze een dagbesteding begonnen, enkele buurtgenoten zich aanmeldden als vrijwilliger. Het tweetal laat weten binnenkort in gesprek te gaan met andere Boxtelse initiatieven voor bijvoorbeeld uitstapjes met de cliënten.

Volgende week zondag, tijdens de Oranjebraderie, is er een inloopdag bij Dagbesteding Uniek. Die duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Vanaf 1 mei is de dagbesteding op maandag tot en met donderdag tussen 9.30 en 16.00 uur geopend.

Dagbesteding Uniek, Stationsstraat 38, www.dagbestedinguniek.nl, 06-24599471, info@dagbestedinguniek.nl.

Boxtelaar Kevin van Breugel Nederlands kampioen dansen

John Aarts (tweede van rechts, bovenaan) en Nonja van de Langenberg (eerste van links zittend), te midden van enkele andere 'teamleden' die de marathon mogelijk maakten. (Foto: Elisa den Ouden) Foto: Elisa den Ouden

Boxtel/Amersfoort - Boxtelaar Kevin van Breugel is met maar liefst twee teams van dansschool LiFeDance uit Den Dungen bij het NK Modern in Amersfoort in de prijzen gevallen. Bij de danskampioenschappen het afgelopen weekend werd de Boxtelaar zowel met zijn eigen dansgroep als met een team waarbij hij mede-coach is, kampioen.

De 22-jarige Boxtelaar geeft aan erg blij te zijn met het behalen van de prijzen. De dansgroep LiFe Goals (onder de 18 jaar) en dus mede gecoacht door Van Breugel, werden in de beginnersklasse eerste. "Knap", noemt Van Breugel de prestatie van zijn pupillen. "Zeker omdat het een jonge groep is. De jongste is pas 10 en de oudste 15."

Beide teams met coach Carmen, Kevin van Breugel staat uiterst rechts. (Foto: Franine Sluijpers-Boonstra) Foto: Franine Sluijpers-Boonstra

Zelf danste hij met zijn dansgroep voor 18 plussers, LiFe Attitude, in de categorie novice ook een eerste plaats bij elkaar. "Een heftig verhaal", geeft hij aan. "Het gaat over de momenten dat je lichaam soms niet werkt zoals je zou willen, bijvoorbeeld bij ziekte." De dansen in de Modern-stijl kennen een bepaald thema waaromheen de choreografie wordt bedacht door danscoach Carmen van Drenth. Van Breugel is enthousiast over zijn coach: "Zonder haar hadden ik en de teams daar niet gestaan. En daar ben ik haar natuurlijk ontzettend dankbaar voor!"

Van Breugel weet nog niet precies wat de toekomst op het gebied van dansen hem gaat brengen. "Het belangrijkste voor mij is dat ik het leuk blijf vinden." Die lol vindt Van Breugel in Den Dungen omdat de dansschool volgens hem meegroeit met de dansers. "Ze hebben een breed aanbod, lessen met kwaliteit en de docenten stralen enthousiasme uit. Dat zorgt ervoor dat je veel blijft leren!"

Naast de twee dansteams waarmee de Boxtelaar zich bezighoudt, behaalde LiFeDancer Bo Sluijpers een eerste plaats met haar solo (boven de 18). Het duo van Sam en Simone, ook van de Dungense dansschool, behaalde een tweede plek in de categorie boven de 18.

Jubileum Spinningmarathon 't Geveltje

Boxtel – Tien jaar op rij staat Café 't Geveltje de zaterdag voor en de zondag van de Oranjebraderie, dit jaar op 28 en 29 april, in het teken van de Spinningmarathon. Al sinds 2008 gaan tientallen spinners en een veelvoud aan publiek de uitdaging aan om gezamenlijk 24 uur op rij de spinningfietsen in het café bezet te houden om zo veel mogelijk geld voor het goede doel op te halen. Dit jaar is dat wederom WensAmbulance Brabant. Om het jubileum te vieren wordt dit jaar bij de aan de marathon gekoppelde loterij, naast vele andere prijzen, een fiets weggegeven.

Aan animo om te sponsoren is onder Boxtelse ondernemers geen gebrek, zo geven organisatoren John Aarts en Nonja van de Langenberg aan. Nonja gaat namens de Spinningmarathon bij winkeliers en andere ondernemers 'met de pet langs'. "Ik denk dat het ze ondertussen wel duidelijk is waarvoor ik zo in het voorjaar bij ze langskom", lacht ze.

Net zo duidelijk is ook 'dat ene moment' op een zondagmiddag zo ergens in januari. "Dan stuurt altijd wel iemand een berichtje in de groepsapp en beginnen we weer", lacht Van de Langenberg. 'We' is altijd een groep van zo'n 15 vaste klanten van 't Geveltje én natuurlijk de kasteleins.

Op zaterdag 28 april om 16.00 uur stappen de spinners op hun fiets. Iemand (op dit moment is nog niet precies duidelijk wie) zal dan namens de gemeente de marathon openen. Vanaf dat moment zullen deelnemers in ploegendiensten de spinningfietsen 24 uur in beweging houden. Direct na het eindsignaal, zondag 29 april klokslag 16.00 uur, zal Dorien Habraken, van de Dornini's een optreden verzorgen om het uur tussen het einde van de marathon en de overhandiging van de cheque op te
vullen.

Naast een loterij, waarbij voor 1 euro per lot veel verschillende prijzen te winnen zijn, zal er op zondag de 29e ook een rad van fortuin op de Oranjebraderie staan, waarvan de opbrengst ook naar de WensAmbulance gaat. Ook de ambulance zelf is, mits er geen spoedritten tussen komen, aanwezig op de braderie.

Binnen in het café zullen tijdens diezelfde braderie al voor het tiende jaar op rij Joop en Nan DeLangen, voormalig eigenaars van 't Geveltje, op de fiets stappen. Joop is zelf met zijn 65 jaar een van de oudere deelnemers, maar er doen ook jongere deelnemers mee, zoals een tweeling van 11. En zelfs vanuit Amsterdam komen enkele fanatiekelingen naar Boxtel om de door Hipa Sports gesponsorde spinningfietsen te bezetten.

Speciaal voor de marathon is 't Geveltje de hele nacht geopend. Wil je er na sluitingstijd van andere café's nog een drankje doen, dan moet je zorgen dat je er vóór 2 uur 's nachts binnen bent. Tot 7 uur in de ochtend komt niemand meer binnen, behalve deelnemers. Zij kunnen zich nog steeds opgeven in 't Geveltje, of door uitbater John Aarts te bellen op 06-83573485. Ook instructeurs die vrijwillig spinninglessen willen geven zijn nog welkom.

Resultaten seniorenonderzoek gepresenteerd in Boxtels gemeentehuis; Hobbycentrum zoekt samenwerking op

SOLVE-onderzoeker Jacky Bolsius licht het rapport toe aan de meer dan 20 geïnteresseerde aanwezigen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het Hobbycentrum Boxtel moet zich gaan richten op een intensievere samenwerking met 'het Boxtelse'. Dat is de rode draad in het SOLVE-rapport, opgesteld door studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, in opdracht van het hobbycentrum. Het Hobbycentrum drukt, ondanks de gestage groei, nog steeds rode cijfers en wil verder groeien. Om dit mogelijk te maken werd de hulp van het onderzoeksbureau begin dit jaar ingeschakeld.

In de Raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis werden dinsdagochtend de resultaten gepresenteerd door de vijf studenten die zich de afgelopen tijd bezighielden met het rapport. Zij deden daarvoor onder meer literatuuronderzoek en lieten twee uitgebreide enquêtes onder senioren rondgaan.

Het Hobbycentrum in Boxtel (HCB) is in korte tijd gegroeid van zo'n 100 naar meer dan 300 vaste bezoekers vandaag de dag. Dit betekent dat veel lessen vol zitten. Toch lukt het het HCB maar niet om groene cijfers te schrijven. En hoewel het er volgens voorzitter Theodoor van Leeuwen 'beregezellig' is, moest het hobbycentrum dus op zoek naar manieren om meer ouderen te bereiken en om de exploitatie rendabel te maken, of op zijn minst kostenneutraal.

Daarom werd de hulp ingeroepen van studentenonderzoeksbureau SOLVE. Gaandeweg groeide dit onderzoek uit naar een breder behoefteonderzoek onder Boxtelse senioren, waaraan ook verschillende instanties, zoals de bibliotheek, Ouderen in Regie, KBO en Woonwijs hun medewerking verleenden.

SOLVE kwam tot een achttiental aanbevelingen. De rode draad daarin is dat het hobbycentrum gebaat is bij intensievere samenwerking met andere Boxtelse instanties en initiatieven. Opvallend was de bevinding dat vooral 'jongere' senioren de weg naar het HCB weten te vinden. Dit terwijl eenzaamheid juist evenredig toeneemt met de leeftijd.

Om die reden raadt SOLVE aan een carpoolservice op te zetten. Met een schuin oog kijkend naar de vorige week gepresenteerde ZilverExpress ligt daar wellicht een mogelijkheid. Hoewel HCB gestaag groeit bereikt het op dit moment slechts 2,4 procent van de bijna 15.000 senioren in Boxtel. Een 'groot potentieel', aldus studente Jacky Bolsius. Om dat te benutten kan het Hobbycentrum een buddysysteem introduceren, menen de studentonderzoekers. Daarbij kan een bestaande bezoeker een nieuwe bezoeker introduceren, waarbij beiden een gratis les aangeboden krijgen. Om ook werkenden te kunnen bedienen raadt SOLVE voor hen ook een avondprogramma aan.

De andere aanbevelingen berusten vooral op het samenwerken met huisartsen en gemeenschapshuizen om eenzaamheid onder ouderen te signaleren en hen te enthousiasmeren voor het hobbycentrum. Ook kan bijvoorbeeld bij de bibliotheek of ouderenpunt in de Kinderboerderij geworven worden. Daarnaast raden de studenten aan om de prijzen van het Hobbycentrum aan te passen in verhouding tot de draagkracht van de betreffende senior. Op deze manier wordt getracht de begroting sluitend te krijgen en het geraamde tekort van 9.000 euro in 2018 wellicht nog iets minder groot te maken.


Foto: Heemkunde Boxtel

Stationsstraat 117

Op de hoek met de Van Coothstraat. Het huis werd in 1908, nu alweer 110 jaar
geleden, gebouwd voor de familie Dick-Saat. Lange tijd was dit het enige huis op een open plaats. Op die open plaats heeft lange tijd de houtwerf van Stappaerts gelegen. Pas in 1922 werd het huis van de buurman gebouwd, 'huize Tonny'. Het huis heeft een bijzonder in het oog springend torentje, dat
mogelijk zo gebouwd was om goed gezien te worden door passerende treinreizigers. De Stationsstraat dateert van 1865, toen Boxtel een treinverbinding kreeg. Langzaamaan werd de Stationsstraat, die tot het begin van de 20e eeuw nog een zandweg was, vol gebouwd.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Pas op voor de warmte
Lekker hoor, de voorspellingen voor de komende dagen zijn super. Met temperaturen van ruim boven de 25 graden lijkt het wel of de zomer al gaat beginnen. Maar ik wil toch even ingaan op de risico`s van de komende warme dagen. Ouderen vergeten vaak te drinken en kunnen door de hitte snel uitdrogen. Zorg er voor dat ze genoeg en vooral op tijd water drinken. Dit geldt natuurlijk ook voor onze kinderen die met het mooie weer niets liever doen dan de hele dag lekker buiten spelen. Drinken hoort daar dan vaak niet bij.

Maar er is meer. De afgelopen jaren was het tijdens de warme dagen bijna dagelijks wel in het nieuws. Kinderen of dieren die 'even' alleen werden gelaten in de auto. De temperatuur in de auto loopt sneller op dan je verwacht, zelfs in de schaduw. Dus let op! Na ongeveer 10 minuten is het al 10 graden warmer in de auto. Dus als de buitentemperatuur 24 graden is, zit je kind of hond in een oven waar de temperatuur al richting de 34 graden gaat. Na ongeveer 30 minuten is het zelfs al opgelopen tot 43 graden. 'Even' een boodschap doen kan ernstige gevolgen hebben voor je kind of hond in de auto. Staat de auto in de zon, dan gaat het nog sneller.

Zie je toevallig dat er toch een kind of hond in een auto zit, loop er dan niet zomaar aan voorbij en waarschuw bij twijfel direct de politie via 112.
Is de situatie zo erg dat wachten niet meer kan, overleg dan altijd met de politie welke maatregelen je zou kunnen nemen. Ik weet in ieder geval dat als de situatie echt acuut is de politie niet meer wacht op de eigenaar maar een ruitje van de auto intikt.

Sloten op ramen en deuren
Het blijft een terugkerend thema, aandacht voor de sloten op onze ramen en deuren. Nog steeds zie ik veel voor- en achterdeuren die nog oud en niet goedgekeurd hang- en sluitwerk hebben. Hierdoor wordt het de inbrekers wel erg makkelijk gemaakt. Grappig is te zien dat er ook huizen zijn die een duur alarmsysteem hebben maar nog steeds de oude niet gekeurde sloten op de deuren hebben. Camera's houden de inbreker echt niet tegen. Goede sloten wel. En voor ongeveer 100 euro per deur heb je al goede sloten. Dat is misschien veel geld, maar de schade bij een inbraak lag de afgelopen jaren gemiddeld op 1.150 euro. Dus misschien mag ik toch eens langskomen om de mogelijkheden te bespreken. Doe je het samen met de buren, dan kan ik ook nog wel een leuke korting geven.

O ja, en dan nog dit. Vanwege de enorme belangstelling voor de Sleutelkluisjes (zie vorige column in DeMooiBoxtelKrant van 4 april jl.) wil ik de actie nog verlengen met één maand. Dus bestel het extra beveiligde sleutelkluisje (Puck Keysafe) met de extra korting. Goede sloten verdienen ook een goed en veilig opgeborgen sleutel.

Grote ravage op Kruisbroeksestraat bij ongeluk met vier voertuigen

De hulpdiensten mochten vrijdag twee keer uitrukken naar de Kruisbroeksestraat. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Grote ravage op Kruisbroeksestraat bij ongeluk met vier voertuigen

Boxtel - Het ging vrijdag weer eens mis op de Kruisbroeksestraat in Boxtel, waar die dag twee ongelukken gebeurden. In de ochtend werd een man op de fiets aangereden en in de middag klapten vier voertuigen op elkaar bij de kruising van deze straat met de Industrieweg. De fietser werd opgenomen in het ziekenhuis met relatief lichte verwondingen, de automobilist die later op de dag gewond raakte, kwam er met gebroken ribben vanaf.

Het eenzijdig ongeval veroorzaakte donderdagavond een flinke ravage. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Het ongeval waarbij vier auto's betrokken waren gebeurde rond 14.30 uur na vermoedelijk een voorrangsfout. Een van de weggebruikers raakte gewond en werd door toevallig passerende brandweerlieden geholpen. De ambulancedienst nam de zorg later over en bracht de gewonde over naar het ziekenhuis.

De kruising is ruime tijd afgesloten geweest. Het ongeval trok veel bekijks van toevallige passanten en mensen van nabij gelegen bedrijven en winkels. Verschillende voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Op de Kruisbroeksestraat gebeuren vaker ongelukken. Meestal zijn die bij de meer Noordoostelijk gelegen kruising met de Ladonkseweg. Een kijkje op de STAR-ongevallenkaart, een online-kaart die het aantal ongelukken met schade per straat weergeeft, leert dat er ruim meer dan twintig aanrijdingen op de weg zijn geweest sinds 2014. De gemeente kondigde vorig jaar aan een aantal maatregelen te nemen om de weg veiliger te maken, zoals vervangen van het asfalt.

Ongeval met drie auto's op A2 tussen Boxtel en Vught

Boxtel - Op de snelweg A2 tussen Boxtel en Vught is donderdagmiddag flinke vertraging ontstaan door een ongeval met drie personenauto's. De bestuurder van het voorste voertuig is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

De rechterrijstrook is enige tijd afgesloten geweest, voor de overige rijstroken gold een snelheidsbeperking. Een bergingsbedrijf heeft twee voertuigen afgevoerd, het derde voertuig kon zijn weg op eigen kracht voortzetten. Nadat de snelweg weer vrij was loste de file snel op.

Auto op zijn kop bij eenzijdig ongeval A2

Liempde - Bij een eenzijdig ongeval op de A2 bij Liempde is donderdagavond ter hoogte van Texacotankstation Velder een auto op zijn kop beland nadat deze een verkeersbord had geramd. Het eenzijdige verkeersongeval gebeurde rond 20.15 uur.

De ravage was groot, brokstukken lagen verspreidt over een groot deel van het terrein. De bestuurder raakte gewond maar was wel bij kennis en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Naast de bestuurder zaten er geen bijrijders in de auto.
Een bergingsbedrijf heeft het zwaar gehavende voertuig, waarvan een wiel compleet afbrak, geborgen terwijl politieagenten alle brokstukken bij elkaar verzamelden. Ondanks het ongeval was het tankstation gewoon bereikbaar voor overige weggebruikers.

Mijn Mooi Boxtel: Ingrid Schaeken

Foto: Ingrid schaeken

Hierbij een foto uit ons mooi Liempde. Gemaakt bij het pondje. Omdat ik het zo mooi vind dat als je het water oversteekt met het pondje, je ineens weer in een ander landschap van het dorp staat.

9 / 16

Foto: Sander van Kasteren

Bevallen is topsport!

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samen werken aan de fitheid van hun patiënten. Middels columns zullen deze fysiotherapeuten u inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Malou Leijtens, onze manueel therapeute, vertelt over haar eigen ervaring als fysio-/manueel therapeut tijdens haar zwangerschap en de invloed van sporten/bewegen.

'Blijven sporten en bewegen' is iets wat ik vaak tegen mezelf heb gezegd aan het begin van mijn zwangerschap. Ik ben ervan overtuigd dat dit ten goede komt aan de zwangerschap, bevalling en nadien aan het herstel van je lichaam. Fit blijven, want bevallen is immers topsport! Een goede conditie is daarvoor van belang. Onderzoek wijst uit dat sporten op een licht intensief niveau tijdens je zwangerschap de duur van je bevalling kan verkorten. Wie wil dat nu niet!

Een voorwaarde is wel dat je de intensiteit van het sporten aanpast aan je eigen niveau en het verloop van je zwangerschap. Van belang daarbij is dat je goed blijft luisteren naar signalen van het lichaam omdat het vanzelf aangeeft wanneer je over je grens heen gaat. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het soms lastig is toe te geven dat sommige activiteiten niet meer lukken zoals voorheen. Wat eerst appeltje eitje was tijdens het sporten voelt nu met momenten alsof er een olifant op mijn longen zit en dat mijn benen aanvoelen als lood. Tja, het hoort erbij!

Zelf ben ik actief gebleven in de sportschool en daarnaast begonnen met zwangerschapsyoga. Een goede combinatie om toch lekker actief te blijven en goede tips te krijgen rondom ademhaling, ontspanning en het trainen van de bekkenbodemspieren. Ik zou echter de volgende keer liever starten met ZwangerFit training, omdat het leuker is om samen met aanstaande moeders te trainen en zo ervaringen te kunnen delen met elkaar.
Bij ons op de praktijk wordt deze training ook gegeven en het is er altijd erg gezellig. In de fitnesszaal wordt de training gegeven aan zwangeren met en zonder klachten, met veel aandacht voor bekkenbodemoefeningen. Deze training is opgezet om juist ook in de zwangerschap lekker te blijven sporten. Ook kun je 6 weken na de bevalling (her-)starten met de training die dan in totaal 3 maanden duurt. Daarna ben je doorgaans fit genoeg om je eigen sportactiviteiten weer op te pakken.

Ik ben een van de gelukkigen die tot dusver een fijne zwangerschap heeft gehad. In het begin wat vermoeidheidsklachten, maar in het verloop van de weken heb ik er alleen maar erg van genoten. Met volle overtuiging zei ik tegen mijn baas, “ik werk lekker door tot 36 weken, geen probleem”. Na week 30 van mijn zwangerschap ben ik daar toch op teruggekomen, omdat ik merkte dat in deze fase een fysiek beroep als fysio-/manueel therapeut toch wat te zwaar werd. Rustig aan dus.

Daarom op advies toch maar 2 weekjes eerder gaan genieten van mijn verlof. Op 20 april werk ik mijn laatste dag voor de komende tijd, 18 september start ik weer fris en fruitig en kunnen jullie weer bij mij terecht. Maar voor nu… adios!

Malou Leijtens

Master Manuele Therapie

FYSIO-TEAM BV
www.fysio-team.nl

Uniek Mode neemt ouderen 'Met je Hart' mee op museumbezoek

Boxtel – Negen voornamelijk ouderen bezochten afgelopen woensdag op initiatief van Uniek Mode en Stichting Met je Hart het Museum Vekemans. Vergezeld van enkele vrijwilligers van de stichting en Danielle en Anja van Uniek Mode kregen de dames het uitstapje cadeau.

De negen dames, de oudste 97, gaven allen aan het museumbezoek erg te kunnen waarderen. Dat bleek ook uit hun commentaar, want voor hen waren toch veel zaken herkenbaar. "Mijn moeder had nog zo'n poffer", vertelt een dame terwijl ze op de witte hoofdbedekking wijst. "Maar ik niet meer hoor!"

Gids Wilhelmien Verhappen, tot voor kort werkzaam bij Uniek, loodst de dames behendig langs de verschillende klederdrachten uit de vorige eeuw. "Deze poffer is machinaal gemaakt", zegt zij terwijl ze een poffer aanwijst. Ze wijst een dame op een ander hoofddeksel, "en deze met de hand. Dat zie je aan de fijnmazigheid van de stiksels!"

Bobby Nicholson. Bron: Bobby Nicholson

De dames halen herinneringen op over hoe ze 6 weken (een enkeling zelfs 1 jaar en 6 weken) in het zwart liepen in periodes van rouw, terwijl ze een ouderwetse rouwoutfit bewonderen. Het fijne borduurwerk fascineert hen. "Ik vind het wel leuk om te zien, maar om er in te lopen..", geeft een hip uitziende dame aan. Zelf is ze klant bij Uniek, maar daar gaat het volgens Daniëlle uiteindelijk niet om. "Wij willen als Uniek ook regelmatig iets doen voor de samenleving. Vorig jaar was dat goede doel Dress for success en deze keer is gekozen voor een Boxtels goed doel: Met je Hart."

Daniëlle geeft aan hoe ze in de winkel soms merken hoe klein de wereld kan worden als de mobiliteit afneemt en je afhankelijk wordt van anderen. "Mensen kunnen vereenzamen en daarom vinden wij het belangrijk om iets voor deze groep mensen te doen. Het is de vorige generatie die ons gemaakt heeft tot wie we vandaag zijn. Die mogen we niet vergeten!"

De negen dames kijken ondertussen hun ogen uit bij het poffermuseum. "We hebben een mooie, interessante morgen gehad", zo geeft één van hen aan. "Het is zo fijn dat er mensen zijn die dit voor ons willen doen!" Na afloop keren de dames terug naar de winkel van Uniek Mode om daar met zijn allen te lunchen als afsluiting van een hartverwarmende en waardevolle middag. Het uitje was echt 'uniek' vertellen de dames in koor.

Uniek Mode is te vinden aan de Rozemarijnstraat 8 in Boxtel.

Schotse muzikant Bobby Nicholson geeft intiem optreden bij Eetcafé De Kerk

Boxtel - "Ik zag en hoorde hem en was vanaf het eerste liedje verkocht", vertelt Boxtelaar en muziekliefhebber Wim Kuipers. Met het optreden van de Schot Bobby Nicholson op 9 mei bij Eetcafé De Kerk weet hij voor het tweede jaar op rij een internationale artiest naar de Oude Kerkstraat in Boxtel te lokken.

Daar waar het afgelopen jaar de Amerikaan Dan Stuart, zanger van Green On Red en een van de jeugdhelden van Kuipers, optrad in het kleine café, is het dit jaar de Schotse Bobby Nicholson. Op aanraden van muzikale vriend Maarten de Gans bezocht Kuipers het afgelopen jaar een concert van de Schotse muzikant in een café in Edinburgh. Bij het horen van de eerste klanken die de singer-/songwriter produceerde was hij verkocht.

Nicholson maakt, bijgestaan door violist Eddy Hanson, Schotse folk. De meeste nummers die hij speelt zijn eigen creaties. Daarbij zingt hij 'linkse liederen', waarbij bijvoorbeeld de Engelsen er vaak niet zo goed vanaf komen. Wat maatschappijkritische teksten betreft durft Kuipers de parallel met de punkgedachte wel te trekken. "Maar hij schrijft geen 'enge teksten' waarin hij oproept tot geweld of iets dergelijks hoor!", lacht de Boxtelaar.

Het is het tweede jaar op rij dat Kuipers het eetcafé omtovert tot klein poppodium om er een voor hem relevante artiest aan het publiek te presenteren. Op de vraag of hij daar een jaarlijkse traditie van wil maken antwoordt hij ontwijkend: "Dat kan best, maar ik wil het graag vrijblijvend houden. Als er iets op mijn pad komt en ik heb er een goed gevoel over, dan wil ik het wel proberen." Wel is de woensdag voor Hemelvaart ideaal, vindt Kuipers. "Vooral omdat het café dan toch al omgebouwd is voor het festival Church Open Air een dag later."

In het café aan de Oude Kerkstraat zal Nicholson voor zo'n 80 man publiek een intieme show verzorgen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Maarten de Gans, die zelf geïnspireerd raakte door onder meer Bobby Nicholson.

Het programma begint rond 20.30 uur. De Kerk is vanaf 20.00 uur geopend. Kaarten voor de Schotse singer-/songwriter kosten 12,50 euro en zijn te reserveren via oesterzult@gmail.com. Ook een 'duurdere variant' van 309 euro, zoals Kuipers het zelf noemt, is te reserveren. Bij dat concert, in Edinburgh, zit een wandelvakantie/citytrip naar de Schotse hoofdstad inbegrepen. Ook meer informatie is te krijgen via het eerdergenoemde e-mailadres.


Foto: Sander van Kasteren

Op de Boxtelse Markt werden de afgelopen week verschillende platanen verplaatst. Enkelen, zoals die voor café Dok12, werden slechts een paar meter verderop herplant, andere vonden hun nieuwe thuis nabij Hofjeshuis Vinckenrode enkele honderden meters verderop.

11 / 16

Worden we liever?

Of wij Nederlanders onderling naar elkaar toe liever worden? Daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Met de regelmaat van de klok worden ruzies in het criminele circuit beslecht door Kalasjnikovs. Ondanks het koude voorjaar schieten de weetplantjes in schuren, zolders en kelders als paddenstoelen uit de grond. Ook in die branche is men niet flauw om onderlinge conflicten hardhandig op te lossen. Gelukkig met wat minder fysiek geweld zijn de scheldpartijen en bedreigingen via Facebook en Twitter niet bepaald uitingen van liefdevol met elkaar omgaan. Ik ben er bang voor dat in een grafiek de lijn van ‘lief zijn voor elkaar’ zich niet in een stijgende lijn bevindt, maar eerder geneigd is neerwaarts te buigen.

Toch zie ik karaktertrekjes bij mensen ontstaan die je kunt kwalificeren als ‘we worden liever’. Wat is namelijk het geval? Hoe meer we elkaar ‘voor rot’ schelden hoe liever we blijkbaar worden voor de dieren. Herinnert u zich nog koe Hermien die enkele maanden geleden wist te ontkomen aan het slachthuis en zich als een ‘dolende ziel’ eenzaam in het bos schuilhield? De boswachter moest het niet wagen het beest af te schieten. Met enkele andere koeien lokte men Hermien zich weer te schikken in het normale koeiengedrag. Geen slachthuis dus. Via crowdfunding werden tienduizenden euro’s ingezameld om het beest een goede oude dag te bezorgen in een ‘tehuis voor bejaarde koeien’. Ik ken situaties dat overheden maandenlang vergaderen met projectontwikkelaars hoe toch in godsnaam een dassenburcht behouden kan blijven bij de aanleg van een nieuwe woonwijk. Grote consternatie in sommige dorpen op de Veluwe als het gemeentebestuur plannen smeedt om de overlast van wilde zwijnen tegen te gaan. Bij de Oostvaardersplassen hebben zich onlangs meerdere keren schermutselingen voorgedaan tussen politie en dierenliefhebbers, die met balen hooi de arme scharminkels wilden bijvoeren. Als het nieuws doorsijpelt dat in het Waddengebied de toename van die o zo schattige zeehondjes de nodige problemen oplevert en dat ingrijpen noodzakelijk is, dan kun je er zeker van zijn dat diezelfde avond Lenie ’t Hart van het zeehondencentrum in Pieterburen bij Pauw aanschuift om elke vorm van hardhandig ingrijpen van tafel te vegen. En tot slot, de politieke Partij voor de Dieren timmert aardig aan de weg.

Als ik u deze uitingen van herleefde dierenliefde beschrijf moet ik met schaamrood op de kaken onwillekeurig denken aan mijn jeugd in de veertiger jaren van de vorige eeuw. Veel niet-boeren hadden achter hun huis allerlei kleinvee, kippen, konijnen, geiten en zelfs ook varkens. Ik zie mijn opa nog met hamer en beitel de geit van kant maken. Geen fraaie diervriendelijke dood. Maar och, het moest toch gebeuren. Bij de buren stond ik mijn ogen uit te kijken toen de buurman op zijn manier het varken te lijf ging. Ik herinner me het afgrijselijke gekrijs van het beest en daarna de grote plas bloed. Konijnen sneed mijn opa met het grootste gemak de keel door en de kippen werden met één klap van de hakbijl onthoofd. En wat een pret als ze zonder kop door de tuin renden. Wat deden wij als kinderen? We vingen kauwen, knipten een stuk van de vleugels af zodat ze niet meer wegvlogen. Het tam maken was simpel eenvoudig. Wat was het leuk om meikevers met een touwtje aan de poten te laten rondvliegen. Ook vogeltjes vangen met een dichtklappende zeef was een favoriet tijdverdrijf.

Wat kunnen tijden toch veranderen. Dat we diervriendelijker worden is alleen maar toe te juichen. Evenals de mensen zijn de dieren deel van de schepping. Daar zullen we met respect mee om moeten gaan. Soms echter heb ik het gevoel dat we te veel willen. In ons kleine, dichtbevolkte en overgecultiveerde landje is niet altijd plaats voor grote groepen in het wild levende dieren. Regulering door menselijk ingrijpen, bijvoorbeeld door geboortebeperking, is dan noodzakelijk. Juist dan tonen we respect en liefde voor het dier.

Honderden waardecheques
Speel van 3 tot en met 29 april 2018 mee op de speelautomaten en win waardecheques van Winkelcentrum Heuvel ter waarde van € 50,-! U ontvangt dan tevens een actielot waarmee u tijdens de winnaarsavond kans maakt op één van de twee waardecheques van € 500,- of de hoofdprijs: een waardecheque van maar liefst € 1.500,-! welke wij uitreiken op maandag 30 april 2018 tijdens onze speciale winnaarsavond.

Winkelcentrum Heuvel
Een dagje winkelen in Eindhoven begint op de Heuvel. In het hart van dé technology- en designstad
vindt u het grootste overdekte winkelcentrum van Eindhoven, Heuvel Eindhoven. Uitstekend bereikbaar
met openbaar vervoer en met een ruime luxe parkeergelegenheid direct onder het winkelcentrum. Met
meer dan 80 fashion en lifestyle winkels, restaurants en ruimte voor entertainment vindt u altijd wat u
zoekt in de Heuvel.
Hoe kunt u deze prachtige prijs winnen?
De Mystery Jackpot valt willekeurig als extra prijs op één van de speelautomaten en is onafhankelijk
van inworp of winnende combinatie. Waardecheques zijn alleen in te wisselen bij de deelnemende
winkels van Winkelcentrum Heuvel. Gaat u shoppen in Winkelcentrum Heuvel?
Over Holland Casino
Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8
miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een
veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het
gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino
het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder
extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben
gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel
als Roulette kan dit oplopen tot 97,3%. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland
Casino Eindhoven op Facebook.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Te Koop gevraagd:

Complete inboedels - Gebruikte eiken meubelen - Barok en antiek, Tel: 0621839778

Foto: Heemkunde Boxtel

Zicht op de weekmarkt in westelijke richting. De foto dateert van 1902. Geen huis, geen boom is meer te herkennen.

Stormbaan en vrijmarkt bij Koningsdag Esch

Esch - Ook in Esch wordt vrijdag 27 april Koningsdag gevierd, en wel op sportieve wijze, met allerlei activiteiten op het Marktplein en de traditionele oriëntatiefietstocht.

Om 11.00 uur worden de oud-, en mogelijk, nieuwgedecoreerden in het zonnetje gezet in Dorpshuis de Es. Na het officiële gedeelte daar start vanaf 12.30 uur een bingo in het Pannenkoekenbos. Van 13.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen van alle leeftijden meedoen aan sportieve activiteiten op het Marktplein. Hoofdonderdeel voor kinderen vanaf groep 2 en ouder is een stormbaan, die onderdeel uitmaakt van een parcours. De kinderen zullen in leeftijdsgroepen verdeeld worden, zodat iedereen aan zijn trekken komt.
Ook is er de traditionele vrijmarkt voor de kinderen en voor de allerkleinsten zal een aparte hoek ingericht worden, waar gespeeld kan worden. Voor deze middag wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd, een snoepkaart is hierbij inbegrepen. De opbrengsten gaan naar Alpe d'HuZes.
Vanaf 19.00 uur start in Ons Café, waar voor die tijd ook gegeten kan worden, het Oranje-talige Back tot the 70's/80's bal.

Carnavalsvereniging 't Bacchuscorps organiseert daarnaast traditiegetrouw de oriëntatiefietstocht (25 en 45 kilometer) door de omgeving. Deelnemers hieraan kunnen starten vanaf het Marktplein tussen 12.00 en 13.30 uur. Inschrijfgeld voor de fietstocht bedraagt 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis meedoen.

Boxtel viert vier dagen Koningsdagweekend

Boxtel - Organisator Boxtel Vooruit heeft het vierdaagse programma van de Boxtelse Oranjefeesten bekendgemaakt. Het programma is vooral op de zaterdag aangepast ten opzichte van de eerdere berichten, omdat de doorgang van de Markt naar de parkeerplaatsen op het binnenterrein van het gemeentehuis niet vóór 28 april klaar is.

Het lange weekend start op donderdag 26 april met de Kingsnight Fissa Boxtel op de Markt onder leiding van Jordy van de Boer. Onder meer Dansado en de Feestneger en dj Paul Elstak zullen optreden op dit gratis festival dat start om 18.45 uur en eindigt om 1.00 uur.
Op Koningsdag zal daarnaast het traditionele schoolvoetbaltoernooi bij ODC en het schoolhockeytoernooi bij MEP weer plaatsvinden. Om 10.00 uur start het officiële programma in het gemeentehuis voor de gedecoreerden, waarna er op de Markt een vervolg aan wordt gegeven. Om 13.10 uur start het kinderprogramma met het versieren van fietsen, onder de titel Power to the King. 's Avonds is de Markt het domein van Boxtel Zingt Mee onder leiding van Kees Berkelmans. Dit start om 19.30 uur.

Zaterdag 28 april staat, in tegenstelling tot de eerdere berichten niet in het teken van de opening van de nieuwe doorgang tussen de Markt en de doorgang naar de binnenplaats van het gemeentehuis, maar van de vernieuwing van de Markt. Vanaf 14.00 uur wordt op de Markt een film op een groot scherm vertoond waarin zichtbaar wordt hoe de nieuwe Markt er uit komt te zien. Ook zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Van 20.30 tot 23.30 uur zal de coverband Tilt voor een muzikaal programma zorgen.
Op 29 april staat het centrum van 11.00 tot 17.00 uur in het teken van de Oranjebraderie. Op de Markt is er een vrijmarkt voor de kinderen. Ook is er een muzikaal programma op de Markt.

Kijk voor het volledige programma op www.boxtel-vooruit.nl onder het kopje 'Oranjefeest'.

Dodenherdenking Boxtel

Boxtel - Het thema van de Dodenherdenking is dit jaar 'Jaar van verzet'.

De herdenking in Boxtel start 4 mei om 18.30 uur in de Sint-Petrusbasiliek (Oude Kerkstraat 20 in Boxtel). Tijdens de dienst wordt een overweging uitgesproken door mevrouw Toos van der Meijden-Baaijens uit Boxtel.

Aansluitend wordt er om 19.20 uur een stille tocht gehouden vanaf de basiliek, langs het Indië-monument op de Koppel. De tocht eindigt met een herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats van de voormalige Heilig Hartkerk (Baroniestraat).
Om 20.00 uur wordt op deze begraafplaats twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Na afloop van de herdenkingsdienst is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee in café De Adelaar aan de Baroniestraat 75 in Boxtel. Voor vragen kun je terecht bij herdenkingen.boxtelvooruit@gmail.com.

Liempde
In Liempde worden de oorlogsslachtoffers herdacht met een viering in de parochiekerk van Sint Jan's Onthoofding. Aansluitend volgt een stille tocht naar het monument op het Concordiapark. Daar worden enkele gedichten gelezen, gevolgd door een vendelgroet door gilde Sint Antonius Abt en volgt een kranslegging.

Na afloop worden de aanwezigen uitgenodigd om een kop koffie te drinken bij café Het Wapen van Liempde. De viering op 4 mei begint om 19.00 uur en aansluitend rond 19.40-19.45 uur is de stille tocht.

Esch
Ook in Esch wordt stilgestaan bij Dodenherdenking. Op Drift organiseert dit jaar twee opeenvolgende activiteiten onder één naam: 'In veilige haven'. Aanleiding is de aanleg van een nieuw haventje aan de Essche Stroom nabij de brug aan de Haarenseweg. Op 5 mei draagt Waterschap de Dommel de haven feestelijk over aan de gemeente Haaren. Naast het haventje is ook een nieuwe gedenkplek ingericht. Op die plek wordt op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. De deelnemers aan de herdenking verzamelen om 18.45 uur bij 'De Witte brug' op Groenendaal en wandelen over de oevers van de Essche Stroom naar de 'Veilige haven'.

Op 5 mei wordt de haven feestelijk geopend. Het terrein rondom de haven is vanaf 18.30 uur geopend. Het programma zal om 19.00 uur starten met de officiële opening. Het waterschap draagt de haven dan over aan de gemeente. Daarna betreedt een grote schare van talent uit Esch het drijvende podium in de haven. Ze verzorgen een avondvullend programma tot 0.30 uur.

Kijk voor het volledige programma op Facebook.com/opdriftesch/


Aanvullingen week 15
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Esschebaan 26, rooien: 1 esdoorn, 1 els, 1 beuk en 1 Hollandse eik uit het linker zijerf
Markt 26 en 27, vervangen beglazing, verven kozijnen, ornamenten en voordeur, herstellen metselwerk en het coaten van de gevel

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Runmolen tussen 5 en 9, bouw bedrijfspand

Verleende omgevingsvergunningen
Eikendaal 3, rooien: 5 dennenbomen uit voortuin. Herplant met 1 berk en 1 peer.

Bekendmakingen week 16

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Banier 7, realiseren woning in plaats van eerder vergunde 2 woningen
Barrierweg 4, plaatsen reclame op trottoir voor D'n Liempdsen Herd. Het gaat om een stalen koker met led- verlichting.
Mgr. Bekkersstraat / Markt 25, bouw appartementen
Dorpsstraat 28, brandveilig in gebruik nemen pand
Hofstad 3, rooien: 1 Hollandse eik uit achtertuin
Munselse Hoeve 21, bouw woning
Prins Hendrikstraat 8a, overnemen bestaande pizzeria
Roderweg 16, rooien: 2 berken uit zijerf
Savendonksestraat tegenover huisnummer 15,rooien: 27 populieren uit de berm met herplant
Sweelincklaan 36, isoleren en stuccen gevel

Verleende omgevingsvergunningen
Barrierweg bij huisnummer 4 en 6, rooien: 3 paardenkastanjes met herplant van 3 lindes in het perk
Eikendaal 4, rooien: 1 kastanjeboom uit zijerf
Lennisheuvel 87, rooien: 25 eiken uit het achtererfgebied
Munselse Hoeve 9, bouw vrijstaande woning

Weigering uitweg
Taxandrialaan 69

Bestemmingsplan
Ontwerp bestemmingsplan Kerkheiseweg (ongenummerd) te Liempde
Om woningbouw te kunnen realiseren op het perceel sectie E nummer 4138 aan de Kerkheiseweg tussen Kerkheiseweg 36 en Bergstraat 22 is een gedeeltelijke herziening van het geldende bestemmingsplan noodzakelijk.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.


Traditionele viering Koningsdag Liempde

Foto: Gaby Groenendaal

Liempde - Koningsdag begint in Liempde traditioneel met het dauwtrappen van fanfare Concordia. Een paar uur later worden de gedecoreerden in het voormalig gemeentehuis in het zonnetje gezet en er zijn allerlei festiviteiten in het Concordiapark. 's Avonds is er een disco in jeugdhuis Pius X.

Op die vrijdag 27 april vertrekt de fanfare 's ochtends om 6.00 uur vanaf Café Het Wapen van Liempde. Om 9.00 uur worden de Liempdse gedecoreerden ontvangen op het voormalige gemeentehuis, waar de fanfare hen een aubade brengt. Om 11.00 uur starten de festiviteiten in het Concordiapark.
Naast de gebruikelijke vrijmarkt zijn er diverse attracties voor de jeugd, waaronder verschillende springkussens en een pannaveldje voor de iets grotere kinderen.
Algemeen Belang Liempde zorgt hier voor gratis koffie, thee en ranja met iets lekkers. Chips en frisdrank zijn tegen een kleine vergoeding te koop.
Om 16.00 uur komt er een einde aan de activiteiten op het Concordiapark.
Voor de jeugd vanaf groep 6 tot en met 15 jaar is er 's avonds een disco in jeugdhuis Pius X. De entree en één consumptie zijn gratis.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
20-04 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
21-04 Den Berg
25-04 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Manchezege voor Kay Karssemakers op het ONK 85cc in Westerbork

Kay behaalde een knappe tweede plaats in het dagklassement. (Foto: FVDE Fotografie) FVDE Fotografie

Westerbork - Voor de 13-jarige Kay Karssemakers stond zaterdag de vierde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen in Westerbork op het programma. De eerste manche wist de Boxtelse motorcrosser na een sterke wedstrijd winnend af te sluiten. In de tweede manche leek het erop dat hij opnieuw de winst naar zich toe ging trekken tot hij twee ronden voor het einde flink ten val kwam en genoegen moest nemen met een tweede plaats.

Gemotiveerd begon Kay 's ochtends aan de tijdtraining. Met bijna vijftig rijders was het redelijk druk op de baan waardoor hij goed moest zoeken naar de ruimte. Al snel had Kay de fijne lijnen gevonden en meerdere malen zette hij een snelle rondetijd op de klok. Uiteindelijk nam hij met minder dan één seconde verschil de tweede tijd in handen en verzekerde zich hiermee van een goede startplaats in beide manches.

De keuze voor een plaats in het midden van het startveld in de eerste manche pakte voor Kay goed uit; het hek viel en Kay was goed weg, met een mooie kopstart kon hij als leider aan de wedstrijd beginnen. Meteen schroefde hij het tempo op en wist hij een klein gaatje op zijn achtervolgers te slaan. In de beginfase van de wedstrijd wist hij zijn voorsprong op te bouwen naar zo'n zes seconden, echter maakte hij halverwege de wedstrijd een foutje doordat hij te kort de bocht wilde nemen om zo een achterblijver te passeren. Hierdoor belandde Kay bijna in de sloot, hij kon zijn motor nog net rechthouden waardoor hij de schade wist te beperken en alleen een aantal seconden voorsprong verloor. Hij herpakte zich snel en wist met constante rondetijden in de slotfase van de wedstrijd de leiding te behouden. Na een sterke manche kwam de Aalster Tentenbedrijf en Rijkers Bedrijfswagens gesponsorde rijder als winnaar over de finish.

FVDE Fotografie
FVDE Fotografie

Gebrand op nog een goed resultaat stond Kay achter het starthek voor de tweede manche. Ook ditmaal reageerde hij goed op het vallen van het starthek en dook hij op een mooie tweede plaats door de eerste bocht. De Boxtelaar ging op jacht naar de kopman en rijdend in diens achterwiel wachtte hij rustig zijn kans af om een aanval in te zetten. Dit deed Kay in de derde ronde en met succes, met een mooie inhaalactie nam hij de leiding over. De Youth Pro MX rijder bleef na de leiding overgenomen te hebben het tempo hoog houden en kon zelfs een klein gaatje van zo'n drie seconden opbouwen. Echter ging het twee ronden voor het einde van de wedstrijd mis, Kay kwam na het springen van een bult in het mulle zand terecht waardoor zijn stuur dubbel sloeg en de crosser voorover van de motor gegooid werd. Gelukkig leek hij nergens last van te hebben. Binnen no-time stond hij op en zo snel als hij kon zat hij weer op de motor om zo de schade te beperken. Op een tweede plaats met 10 seconden achterstand ging hij de laatste twee ronden in. Hij zette alles op alles om nog zo dicht mogelijk bij de kopman te komen. Dit lukte, maar helaas was de wedstrijd te kort om nog een aanval in te kunnen zetten. Kay kwam slechts een paar seconden te kort en enigszins teleurgesteld kwam hij op een tweede plaats over de finish.

Met een 1-2 in de manche werd Kay met een gelijk aantal punten als de winnaar tweede in het dagklassement. Ondanks het foutje in de tweede manche kon hij zeer tevreden zijn. Aanstaande zondag, 22 april, staat de vijfde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap op het programma in Oirschot.


Nog geen definitieve kampioen in BRTC

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) is de definitieve beslissing over het kampioenschap nog niet gevallen. Maar het moet volgende week maandag wel heel raar lopen wil dit nog aan De Horntreffers voorbij gaan. Het toeval wil dat volgende week de nummers één (De Horntreffers) en twee (Taverbo-Sabo 4) van de ranglijst in de laatste wedstrijd van de competitie tegenover elkaar staan. Taverbo-Sabo 4 moet dan wel alle partijen winnen om nog kampioen te worden.

Taverbo-Sabo 4 speelde deze week tegen Taverbo-Sabo 1 een ijzersterke wedstrijd. Peter de Rooij won zijn drie enkelspelen, Toon van Geel won er twee en Mari Smits was te sterk voor Cees Hems die zijn avond niet had en ook niet van Peter de Rooij en Toon van Geel wist te winnen. Zijn teamgenoten van Taverbo-Sabo 1, Hans van Haaren en Frans van Dun, wisten uiteindelijk drie punten bij elkaar te sprokkelen. Maar omdat ook het dubbelspel naar Taverbo-Sabo 4 ging, bleef het daarbij en daarmee hield Taverbo Sabo 4 de tweede plaats stevig vast en de kans op het kampioenschap nog levend. De kans op de derde plaats is door deze 7-3 uitslag in het voordeel van Taverbo-Sabo 4 voor team Taverbo-Sabo 1 verder afgenomen.
Voor De Horntreffers is het maar goed dat de competitie volgende week wordt afgesloten, want van de grote voorsprong die het team enkele weken geleden nog had is al veel verdwenen. Maar als volgende week tegen Taverbo-Sabo 4 tenminste één punt wordt behaald, is het kampioenschap een feit. De wedstrijd tegen Taverbo-Sabo 2 verliep weer zeer moeizaam. Stephan Pennings was daar de grote man door van Wim van Aarle en van Ad en Hans van Weert te winnen. Lothar Groth won ook van Ad van Weert en Joop van Eijk van Wim van Aarle. Lothar en Joop waren samen ook goed voor de winst in het dubbelspel op Ad en Hans van Weert. Uitslag 6-4 in het voordeel van Taverbo-Sabo 2.

Grand Café Rembrandt dat vorige week naar de vierde plaats steeg, moest aantreden tegen Rotsvast dat op de vijfde plaats staat met slechts twee punten achterstand op de tegenstander van de avond. Grand Café Rembrandt ging vlot van start door winst van Arnold van der Heijde op Geerta Pluut, winst van Ad Brekelmans tegen Dinie van den Nieuwenhuizen die zich pas gewonnen gaf na verlies met 14-12 in de laatste beslissende vijfde game, en winst van Hans Stoker op Bart Theeuwes die zich ook tot het uiterste gaf en ook pas in de vijfde game met 11-9 van Hans verloor. Het dubbelspel ging naar Rotsvast en daarmee kwam er een tussenstand van 3-1 in het voordeel van Rembrandt op het scorebord. Geerta Pluut won ook nog van Hans Stoker en Bart Theeuwes wist in vijf games van Arnold te winnen. Dinie van den Nieuwenhuizen kwam in het enkelspel niet tot scoren. Uitslag 7-3 in het voordeel van Grand Café Rembrandt.
In de partij tussen De Firma Fotografie en De Dommel stond niets meer maar zeker ook niet minder dan heel veel prestige op het spel. Geen van beide partijen wil deze wedstrijd verliezen en ook nu werd tot de laatste partij geknokt om ieder punt. De Dommel nam een 2-0 voorsprong door winst van Ad van Lier op Stef Schellekens die zich pas in de vijfde beslissende game met 11-9 gewonnen gaf na ook de vierde met slechts 14-12 te verliezen. Ad de Man won verrassend van Jordy van de Laak. In de partij van Henk van de Laak tegen Wim Jansen kwam voor De Firma Fotografie de ommekeer in de wedstrijd omdat Henk in drie games van Wim won en ook de drie opvolgende punten gingen naar team De Firma Fotografie waardoor de stand op 4-2 in het voordeel van aanvoerder Henk van de Laak en zijn teamgenoten kwam te staan. De laatste vier partijen gingen om en om. Ad de Man won van Henk van de Laak. Jordy van de Laak won van Wim Jansen maar Henk van de Laak verloor ook van Ad van Lier, terwijl Stef Schellekens nog van Ad de Man wist te winnen.
Uitslag 6-4 in het voordeel van De Firma Fotografie dat daarmee verder afstand nam van de onderste plaats die voor De Dommel is, maar het ging meer nog om de winst van het prestige die was behaald.


Bridge

Bridgeclub De Rots, uitslagen 13 april
A-Lijn: 1 T. IJsseldijk & J. van de Borne 61.97% 2 P. Zuidgeest & E. Visser 54.68% 3 M. Jussen & MJ. Ronde 54.16%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 10 april
A-Lijn: 1 D. Eltink & G. van der Meer 63,12% 2 T. van Roosmalen & R. Dankers 59,82% 3 W. van de Heijden & A. van Os 57,95% B-Lijn: 1 J. van den Bouwhuijsen & J. van Helvoo 64,58% 2 G. & A.van Lier 63,33% 3 A. van Ewijk & G. van Heertum 55,83%
Uitslagen 12 april
A-Lijn: 1 L. & R. Verstijnen 61,56% 2 C. & J. Kerssens 61,04% 3 T. van Roosmalen & F. van Roij 59,81%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 10 april
A-Lijn: 1 M. Kleiss & E. Wijnen 61,11% 2 T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 60,42% 3 W. de Langen & A. Bosveld 56,60% B-Lijn: 1 J. Sebregts & C. Nienhuis 64,24% 2 N. Knijnenburg & T. van de Sande 54,86% 3 J. van Oosterhout & M. Soederhuizen 52,78%
Uitslagen 11 april
A-Lijn: 1 W. Braken & A. van de Langenberg 65,83% 2 C. Botermans & D. Tielman 58,33%
3 B. van de Biggelaar & B. van Geusau 54,58% B-Lijn: 1 L. Frankevijle & J. Jilesen 63,04%
2 C. van Hal & G. Meys 62,29% 3 R. Schoonhoven & S. vd Meijden 60,90%
Uitslagen 12 april
A-Lijn: 1 M. Klaassen & A. van der Sangen 59,27% 2 A. Bosveld & M. Soederhuizen 54,69%
3 J. van Doremalen & F. van Roy 52,60% B-Lijn: 1 P. & L. Springer 57,81% 2 A. & B. Kuilman 55,73% 3 G. Dams & E. van Gelder 52,60% C-Lijn: 1 T. van der Kolk & T. Wouda 65,73% 2 R. Langerwerf & S. van der Meijden 61,98% 3 H. & J. van Uitert 56,77%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 12 april
A-Lijn: 1 G. Bekkers & R. van Heeswijk 60,42% 2 L. & G. van de Meerendonk 59,38% 3 A. & P. Wagenaar 59,03% B-Lijn: 1 R. Prinsen & E. van de Westelaken 65,28% 2 D. van Erp & R. van der Heijden 56,67% 3 L. & J. Vermulst 54,38% C-Lijn: 1 J. Janssen & J. van de Laar 59,03% 2 T. Beerens & J. van Oorschot 57,78% 3 A. & B. & van de Langenberg 56,53%

Essche Bridgeclub, uitslagen 12 april
A-Lijn: 1 E. Gilissen & E. van Beek 62,20% 2 A. & A. van Brunschot 61,61%
3. W. Wonnink & J. den Ouden 58,93%

Biljart

't Ivoor, uitslagen 10 tot en met 13 april
Libre:
BV De Hazelaar 1-'t Ivoor 1        20-25
De Straat 1-'t Ivoor 2        30-21
Bv De Hazelaar 5-`t Ivoor 3        22-30
Recreanten libre:
'`t Ivoor 1-GB 1        29-34                
't Ivoor 2-De Baarzen 3        27-37
't Ivoor 3-De Hazelaar 3        40-29
NAL 5-`t Ivoor 4        35-37
Recreanten 3-banden klein:
Het Groene Laken 1-'t Ivoor 5        23-26
D'n Brouwer 1-'t Ivoor 6        22-27
NAL 7-'t Ivoor 7        24-25
3-banden klein:
BV Ons Moeder 3 Bnd 1-'t Ivoor 1        26-24
3-banden groot:
't Ivoor 1-BC Uden 1        22-25

Seniorenbiljart Geboliesch, uitslagen week 15
't Krijtje-Le Carambole         33-34
Pommeransje-Ons Vertier         32-31
Samen Sterk-De Stapelaars         34-30
Unie Boys-De Fetsers                36-32
De Eenheid-De Prutsers         37-34
De Eenheid-Ons Vertier         38-27
De Poedelaars-De Unie Boys         37-34        

Voetbal

DVG, uitslagen 9 april
Rhode MO15/1-DVG MO15/1        2-1
Uitslagen 11 april
DVG JO11/2-Blauw Geel JO11/2        0-8
DVG JO11/3-Mariahout JO11/3        0-11
Rkpvv JO17/1-DVG JO17/1        2-5
Uitslagen 14 april
Best Vooruit JO7/2-DVG JO7/1        6-3
DVG JO8/1-Rhode JO8/4        1-9
DVG JO9/2-Boekel Sport JO9/4        6-4
Eli JO9/3-DVG JO9/3        12-3
Margriet JO9/6G-DVG JO9/4        0-16
Bruheze JO11/1-DVG JO11/1        4-8
DVG JO11/2-Festilent JO11/1G        2-11
DVG JO11/3-Schijndel JO11/3        2-11
St. Constantia JO11/3-DVG JO11/4        2-5
Mulo JO13/1-DVG JO13/1        4-2
Boskant JO13/1-DVG JO13/2        1-1
Berghem Sport JO15/1-DVG JO15/1        9-0
Mariahout JO17/1-DVG JO17/1        0-2
DVG JO17/2-Odiliapeel JO17/1        2-1
DSV JO19/1-DVG JO19/1        1-3
DVG JO19/2-Blauw Geel JO19/3        2-0
Uitslagen senioren, 15 april
DVG 1-Unitas'59 1        1-1
DVG 2-MULO 2        1-3
U.D.I.'19 10-DVG 4        0-5
Boskant 5-DVG 6        5-2
Boskant 6-DVG 7        3-3
DVG 8-Mariahout 6        0-3
Uitslagen dames, 15 april
Mariahout VR1-DVG VR 1        3-2

DVG, programma 21 april
Zwaluw JO7/6-DVG JO7/1         09:30
DVG JO8/1-Mariahout JO8/2         10:30
Gemert JO9/2-DVG JO9/1         10:00
Heeswijk JO9/2G-DVG JO9/2         10:00
DVG JO9/3-Gemert JO9/4         10:30
DVG JO9/4-Cito JO9/3         10:30
Sparta'25 JO11/1G-DVG JO11/1         09:30
Heeswijk JO11/1-DVG JO11/2         09:00
DVG JO11/3-Eli JO11/2         09:30
DVG JO11/4-Boekel Sport JO11/3         09:30
Prinses Irene JO13/1-DVG JO13/1         10:45
DVG JO13/2-Udi'19 JO13/7         11:30
DVG JO15/1-Deurne JO15-1         13:00
Schijndel JO15/4-DVG JO15/2         11:30
Berghem Sport MO15/1-DVG MO15/1         12:30
DVG JO17/1-Bavos JO17/1G         14:30
Nulandia JO17/2-DVG JO17/2         14:30
Prinses Irene JO19/1-DVG JO19/1         15:00
Erp JO19/3-DVG JO19/2         14:45
Programma senioren, 22 april
SV Valkenswaard 1-DVG 1         14:30
Nijnsel 2-DVG 2         12:00
DVG 3-Bl.Geel'38 5         12:00
DVG 4-Nulandia 7         10:00
WHV 2-DVG 5         12:00
DVG 6-Mariahout 4         12:00
Nijnsel 5-DVG 7         10:00
DVG 8-ELI 5         10:00
Avanti'31 8-DVG 9         10:00
Programma dames, 22 april
DVG VR 1-MVC VR 2         10:00
Programma senioren 26 april
Nw. Woensel 1-DVG 1         20:00

LSV, programma 21 april
Spoordonkse Boys VE 1-LSV VE 1        16:00
Programma 22 april
LSV 1-WSJ 1        14:30
LSV 2-Wilhelmina 6        10:30
UNA 6-LSV 3        12:00
SVSOS 2-LSV 4        10:30
LSV, uitslagen
OVV'67-LSV 1        3-2
Essche Boys 3-LSV 2        1-0
LSV 3-Valkenswaard 4        0-4
LBC, programma 21 april
Sarto 3-LBC JO11/2        11:00
EFC 3-LBC JO17/1        13:00
Jong Brabant 4-LBC JO19/1        12:45
LBC, uitslagen
LBC JO17/1-SBC 6        1-2
LBC JO19/1-Beerse Boys 2        8-0

RKSV Boxtel, uitslag 12 april
Boskant 1-Boxtel 1        2-0
RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 15 april
ASV'33 1-Boxtel 1        0-2
Stiphout Vooruit 1-Essche Boys 1        7-1
ODC 1-Nieuwkuijk 1        7-2
De Bocht'80 VR1-ODC VR 1        2-5
Programma 19 april
Essche Boys 1-RKVV Keldonk 1        19.30
RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, programma 22 april
SBC 1-Boxtel 1        14.30
Boskant 1-Essche Boys 1        14.30
Haarsteeg 1-ODC 1        14.30

Zaalvoetbal

Uitslagen 14 April
Le Temps Perdu-Tahadi        7-6
Van de Sande bouw/Pacqt-Café Vollop        3-4
Vollop/Telaviv-Heva/Van Weert        2-7
Langenberg/Dammers-'t Geveltje        3-0
Goossens advies-Fysio de Dommel        3-4
Uitslagen 16 april
Meneer Van Dommelen-Dobotex BV        7-5
Rijschool Gestel 2-FC Blokfit        0-3
Wijnpakettenonline-Celdex BV        5-2
Van Stekelenburg-Vinyl en Tapijtwinkel        6-3
Programma 21 april
17.00 NIKE FC-Second Cars
17.45 X2COM-Langenberg/ Dammers
18.30 Kwalitaria Strik-Grieks rest Corfu
19.15 Eltechno inst.-Vollop/Telaviv
20.00 Goossens Advies-'t Geveltje
Programma 23 april
19.00 Van Stekelenburg-Van der Heijden milieu
19.45 Rijschool Gestel 2-Celdex BV
20.30 Groen Als Gras-Vinyl en Tapijtwinkel
21.15 Selissen Boys-FC Blokfit

Tafeltennis

Taverbo Sabo, senioren, uitslagen week 15
Taverbo-Sabo 1-US 2        3-7
Taverbo-Sabo 2-TTCV Van Herwaarden 2        3-7
Taverbo-Sabo 3-Belcrum 4        10-0
NTTV 1-Taverbo-Sabo 5        4-6
Veldhoven 9-Taverbo-Sabo 6        6-4
ROTAC '82 3-Taverbo-Sabo 7        7-3
Always Fair 3-Taverbo-Sabo 8        5-5
Een en Twintig 5-Taverbo-Sabo 9        4-6
Uitslagen jeugd
Taverbo-Sabo 1-Stiphout 2        7-3
Taverbo-Sabo 2-Budilia 1        6-4
Taverbo-Sabo 3-Veldhoven 3        9-1

Taverbo Sabo, senioren, programma week 16:
20:00 Belcrum 2-Taverbo-Sabo 2
20:00 JCV 3-Taverbo-Sabo 3
20:00 Taverbo-Sabo 5-Never Despair 4
20:00 Taverbo-Sabo 6-Never Despair 5
20:00 Taverbo-Sabo 7-HTTC H'waarden 1
20:00 Taverbo-Sabo 8-HTTC H'waarden 2
20:00 Taverbo-Sabo 9-OTTC 7
Programma 21 april
15:00 VTV (N) 1-Taverbo-Sabo 1
Programma, jeugd, 21 april
09:30 TIOS '51 2-Taverbo-Sabo 1
11:00 Valkenswaard 2-Taverbo-Sabo 2
11:00 Flash 3-Taverbo-Sabo 3
BRTC, uitslagen 16 april
Taverbo Sabo 4-Taverbo Sabo 1        7-3
Taverbo Sabo 2-De Horntreffers        6-4
Rotsvast-Grand Café Rembrandt        3-7
De Firma Fotografie-De Dommel        6-4
Programma 23 april, laatste speeldag van het seizoen.
Taverbo-Sabo 4-De Horntreffers        
Taverbo-Sabo 3-Taverbo-Sabo 1        
Rotsvast-De Dommel        
Grand Café Rembrandt-De Firma Fotografie

Rugby

RC Ducks, uitslagen 14 april
Turven: 10e plaats NK Zuid
Benjamins: 2e plaats NK Zuid
Mini's: 10e plaats NK Zuid
Cubs: The Hookers-Ducks        50-57
Junioren: Ducks-Breda        24-76
Colts:        Bulldogs Almere-Ducks        41-33
Uitslagen 15 april
Senioren: Wageningen-Ducks        5-56
Vrijdag 20 april:
Koningsspelen met rugbyspellen        9.00-12.00
Programma zaterdag 21 april:
TBM: toernooi bij RC Eindhoven        10.00
Colts: Ducks-Gelre Arnhem        13.00
Zondag 22 april:
Senioren: Breda-Ducks Brabarians        13.00


Taverbo-Sabo Heren 3 kampioen Heren 1 degradeert uit 2e divisie

Heren 3, v.l.n.r. Otto Ahlers, Gijs Klop, Danny Smits en Maarten Kerkhof. Jos Heijmans en Erik Mangnus behoren ook tot het team maar staan niet op de foto Foto: Hans van Haaren

Boxtel - Het eerste kampioenschap van de voorjaarscompetitie voor tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo kon afgelopen zaterdag gevierd worden. Heren 3 won in eigen huis met 10-0 overtuigend van Berlicum uit Breda. Zij promoveren komend seizoen naar de hoofdklasse. Voor het eerste herenteam van Taverbo-Sabo kon alleen een klein wonder voorkomen dat zij zouden degraderen uit de 2e divisie. Helaas bleef dat mirakel uit.

De heren van Taverbo-Sabo 3 waren in de competitie al zodanig uitgelopen dat ze zaterdag in deze voorlaatste wedstrijd van de voorjaarscompetitie nog slechts twee punten nodig hadden om de overwinning in de eerste klasse binnen te halen. De eer was aan Gijs Klop die in de tweede partij het winnende punt scoorde.

Taverbo Sabo heren 1
In de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen trof Taverbo-Sabo 1 US 2 uit Amsterdam, de directe concurrent voor de veilige vierde plek op de ranglijst. Alleen een grote overwinning zou voor de Boxtelse tafeltennissers in theorie voldoende zijn om degradatie af te wenden. In de praktijk was US 2 simpelweg te sterk, wat in de 3-7 uitslag duidelijk werd.
Taverbo speelde met Marlotte Staps, Michel Sperling en Amber van de Velde. Voor US speelden Dylan Plett, Pieter Danes en Jos Prinzen. De eerste punten waren voor US, met overwinningen van Plett op Staps en Danes op Sperling. Toch kwam Taverbo weer gelijk met een overwinning van Van de Velde op Prinzen en een overwinning in de dubbel van Staps en Sperling tegen Plett en Danes.
Vervolgens won Plett in een aantrekkelijke wedstrijd van Sperling, ondanks match points voor Sperling in de vierde game. Staps bracht de stand weer gelijk tegen Prinzen. Daarna waren er louter overwinningen voor US. Danes versloeg Van de Velde, Prinzen scoorde de 3-5 tegen Sperling. Plett had tegen Van de Velde vier games nodig voor de overwinning en Danes zette de eindstand van 3-7 op het scorebord.

Een speelronde voor het einde van de competitie is Scylla 2 kampioen. Met een 8-2 overwinning op Hilversum is het verschil met VTV 1 onoverbrugbaar geworden. Smash 1 en US 2 mogen nog strijden voor de derde plek. Taverbo 1 zal degraderen op een eervolle vijfde plaats, samen met Hilversum 3 dat niet meer van de laatste plaats af kan komen.


Rugbyers Ducks volop in actie Benjamins 2e van Zuid-Nederland

Boxtel - De teams van Rugby Club Ducks trokken er dit weekend weer op uit om sportieve strijd te leveren. De benjamins (9 tot en met 10 jaar oud) speelden in Roermond en de mini's (11 en 12 jaar oud) mochten naar Roosendaal. Beide teams speelden om de kampioenstitel van Zuid-Nederland. De senioren van Ducks/Brabarians gingen de strijd aan in en tegen Wageningen, de Colts (vanaf 17 jaar oud) in Almere en in Hoek van Holland maakten de cubs (13 en 14 jaar) hun opwachting. De junioren 15-16 jaar) en de de turven, de jongste rugbyers van 6 tot en met 8 jaar oud, speelden wel thuis; de turven mochten tien teams uit Brabant en Zeeland verwelkomen bij het ZeBraLim-toernooi, de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen.

De turven speelden zaterdag 7 tegen 7 en in plaats van tackels werden taglintjes gebruikt, die de rugbyers van hun tegenstander af moesten pakken. Het fanatisme van de spelers was er niet minder om. De finale ging uiteindelijk tussen Breda en REL Etten Leur. Breda was net sterker en mag zich kampioen van Zuid-Nederland noemen. De turven van Ducks scoorden met enige regelmaat, echter de tegenstander meestal meer. De laatste wedstrijd tegen Oysters uit Oisterwijk werd knap gewonnen, waardoor de Boxtelaartjes op een tiende plaats eindigden.
De benjamins van Ducks verloren in Roermond de finale van Roosendaal, maar werden daarmee dus wel tweede van Zuid-Nederland. De mini's scoorden ook veel in Roosendaal, maar vielen niet in de prijzen. De cubs sloten hun seizoen af met winst op The Hookers in Hoek van Holland; zij behaalden een knappe 50-57 zege. De junioren verloren thuis tegen Breda met 27-73 en eindigden hun competitie door try bonussen boven hun Bossche rivaal Dukes 2. De colts verloren hun wedstrijd tegen de Bulldogs in Almere met 41-44. Op zondag behaalden de senioren van Ducks Brabarians een regelmatige 5-56 overwinning in en tegen Wageningen. Met name de ervaring en kracht in de scrum van Ducks maakten het verschil.


Winst eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - De overwinning van het eerste libreteam van biljartvereniging 't Ivoor is te danken aan twee keer partijwinst van Fouad Hasbani en Chris Fasseur. Don van der Wiel trof een sterke tegenstander en moest genoegen nemen met vijf punten.

Het tweede team ging ten onder bij De Straat 1. Henk van Boxmeer redde de eer. Het derde team behaalde een ruime overwinning op De Hazelaar 5. Peter van Giersbergen, Theo van Dongen en Leo Huijbers wonnen hun partij. Bij de afdeling recreanten libre haalde het eerste team de eerste plaats binnen ondanks een nederlaag. De vijf poulewinnaars gaan in een onderlinge strijd uitmaken wie naar het NK in Nieuwegein mag. Het tweede team legde beslag op een verdienstelijke derde plaats. Team 3 won met een maximale score. Wim van Dijk, Frans van de Boogaard, Frans Maas en Harrie Verhoeven wonnen allen hun partij. Team 4 won de ontmoeting met NAL 5. Ton Rooms en Henk Goettsch wonnen.
Bij de afdeling recreanten 3-banden klein speelde team 5 tegen Het Groene Laken 1 uit Boxtel. Het werd een overwinning voor de mannen van 't Ivoor. Wim van Gils en Henk Goettsch wonnen hun partij. Math Hendriks verloor met zes punten. Team 6 behield de kans om als tweede te eindigen in de competitie. Het won van titelkandidaat D'n Brouwer 1 met 27-22. Jacques van Loon en Fouad Hasbani wonnen. Team 7 behaalde een benauwde zege op NAL 7. Hier won Johan Beaard als enige van 't Ivoor zijn partij.

Bij de avondcompetitie 3-banden klein leed het team een nederlaag. René de Windt redde de eer met een moyenne van 0,638 in een mooie partij. Jacques van Loon en Louis van der Meijden, moyenne 1,189, verloren. Het 3-banden groot team leed een onverwachte nederlaag tegen het laaggeplaatste team van BC Uden 1. Invaller Fouad Hasbani en Leo van Westelaken speelden onder de maat. Louis van der Meijden redde de eer met een winstpartij.

Mooi slot van competitie voor dames Blox

Giessendam - In de afscheidswedstrijd van twee van hun ploeggenoten sleepten de dames van Blox zaterdag de winst binnen tegen Vridos dames 2.

De wedstrijd gaf in de beginfase eenzelfde beeld te zien als dat van het grootste gedeelte van de competitie. De goede passing en het uitstekende spelverdelen door Janne Ariëns resulteerden in een gevarieerde aanval van Blox. De samenwerking tussen Janne en Iris Kleine, die net zoals Hannah Verhagen haar laatste wedstrijd voor Blox speelde, resulteerde op mid in veel punten, terwijl de services van Hannah gevaarlijk hard en scherp over het net geslagen werden. Doordat Hanna van Esch en Carmen Steenbakkers aanvallend eveneens goed op dreef waren en de verdediging goed in formatie stond, kon Blox in deze set uitlopen naar een setwinst van 25-16.

De dames van Vridos lieten in de tweede set zien dat ervaring in een volleybalwedstrijd een factor van betekenis is. Door een goede verdediging en slim spel wisten zij Blox van repliek te dienen. Blox keek bijna de gehele set tegen een achterstand aan maar bleef in het spoor. Op het moment dat Vridos de twintig-puntengrens naderde kwamen de Bloxdames weer in het spel en werd een voorsprong genomen. Vanaf dat moment was het stuivertje wisselen waarbij Vridos aan het langste eind trok met een setwinst van 29-27.

Gelijkopgaande strijd
De derde set was vanaf het begin een gelijkopgaande strijd met prima spel aan beide zijden van het net. De Bloxdames lieten zien dat aanvallend spel met veel beweging hun grootste wapen is. Gefaciliteerd door spelverdeelster Ariëns legden zij weer een gevarieerde aanval op de mat. Steenbakkers en Kleine leken op mid als een elastiekje verbonden aan Ariëns waarbij Steenbakkers enkele snoeiharde ballen sloeg en Kleine onhoudbaar was. Van Esch was op buiten niet te stoppen en de ballen van Herberigs waren moeilijk te verdedigen voor Vridos. Dia Van de Wouw kreeg op haar roulatiepositie op buiten ook enkele keren de kans zichzelf te profileren. Aanvoerster Van Esch had in deze set nog een belangrijke rol doordat zij op een breekpunt aan het einde van de set de scheidsrechter ervan wist te overtuigen dat ze een discutabele beslissing terug moest nemen en om moest zetten in een 'dubbel' waardoor er geen punt verloren ging en Blox kon blijven serveren. De setwinst werd binnen gesleept met 25-23.

Slotakkoord
De conditie van de Bloxdames en hun onwrikbaarheid namen de overhand in de vierde set. Prima servicebeurten van Kleine en Verhagen en de onvermoeibare aanvallen van de Bloxdames leidden tot minder goede aanvallen van Vridos, waardoor Blox weer de lead kon nemen om te kunnen blijven aanvallen. De set werd gewonnen met 25-19.

De Bloxdames hebben in deze competitie een verdienstelijke vierde plaats op de ranglijst behaald waarbij zij de wedstrijd tegen de vermoedelijke kampioen als enige ploeg wisten te winnen. Een prima prestatie voor dit jonge team in hun tweede seniorenjaar.

Eerste gelijkspel DVG in twee jaar tijd

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In het weekend waarin Hilvaria op de platte kar door de straten van Hilvarenbeek reed, speelde DVG gelijk tegen Unitas '59. Het werd 1-1. Hiermee is een einde gekomen aan een imposante reeks van wedstrijden die gewonnen of verloren werden. Sinds 8 mei 2016 speelde DVG niet meer gelijk.

Na een aftastend begin was het Unitas dat het eerste schotje op doel schoot, maar die inzet kon door DVG-doelman Sten Traa gemakkelijk onschadelijk gemaakt worden. DVG speelde geconcentreerd en met overtuiging, iets wat de laatste weken weinig te zien was. De eerste kans voor DVG was meteen raak. Een aanval van achteruit werd door Luuk van de Ven opgezet, via broer Sander werd de bal vanaf de achterlijn voorgegeven en Bas van Houtum rondde bekwaam af. Niet veel later werd een door Wilco Voets genomen hoekschop door Bart de Windt goed ingekopt, maar de keeper kon met twee vuisten redding brengen. Unitas probeerde de opgelopen schade te herstellen, maar zoals gezegd was DVG alert en speelde het een van de betere wedstrijden van dit seizoen. Alle kansen voor Unitas werden geneutraliseerd. Tot in de 36e minuut.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
DVG speelde voor het eerst in twee jaar tijd gelijk. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

Even was er die twijfel op een bal die achter de verdediging werd gelegd. De spits van Unitas reageerde meteen en scoorde de gelijkmaker. Voor rust had Bart de Windt nog een vrije schietkans om DVG weer op voorsprong te zetten, maar hij kon de hoek niet vinden en schoot recht op de keeper. Ruststand 1-1.

Na rust ging het spel in fases op en neer, dan was Unitas weer meer in balbezit en vervolgens kreeg DVG de overhand in dit aantrekkelijk duel met veel spanning. Een voorzet van Sander van de Ven had een beter lot verdiend, maar Bas van Houtum kon net niet bij de bal. De goed spelende Jeroen Caarls had, samen met Daan Voets, de controle achterin. Jeroen kon een voorzet vanaf links nog net met zijn hoofd verlengen waardoor de aanvaller van Unitas de bal miste. In de 69e minuut leek DVG opnieuw op voorsprong te komen. De uitstekende Jaap Verhoeven kwam van achteruit naar voren en speelde Twan van den Broek aan die uiteindelijk de achterlijn behaalde en zijn voorzet werd door Bas ingeschoten. Iedereen dacht aan een doelpunt, maar de bal belandde aan de verkeerde kant van het zijnet.

Het was duidelijk dat de club die zou scoren ook de wedstrijd zou winnen. Bijna was dit Unitas toen een bal boven op de doellat stuiterde. DVG daarentegen schoot op de buitenkant van de paal. De beste kans was voor Bas van Houtum maar zijn kopbal ging via de handen van de keeper over het doel. Even was het nog billenknijpen toen Jaap Verhoeven een handsbal maakte, maar de goed leidende scheidsrechter zag er alleen een hoekschop in. Dat was het laatste wapenfeit en een gelijkspel, dus het eindresultaat.
Eén punt gewonnen of twee verloren? Gezien het aantal kansen in de tweede helft was een overwinning mogelijk geweest, maar het grootste pluspunt was het vertoonde spel. Dit moet de hoofdmacht van DVG weer vertrouwen geven voor de resterende wedstrijden.

DVG 2 speelde thuis tegen MULO 2 en had op voorsprong kunnen komen, maar de eerste goal viel aan de andere kant. Na een 0-3 achterstand werd het uiteindelijk 1-3.

Ook de DVG dames kwamen weer eens in actie. Uit tegen Mariahout kwamen ze wel op een voorsprong door een goal van Milou Welvaarts, maar toen kregen ze drie tegendoelpunten te verwerken. Stans Beerens verkleinde nog tot 3-2, maar daar bleef het bij. Milou Welvaarts was 'Woman of the Match'.

Softbalsters Ducks verpletteren Cardinals Nipt verlies voor honkballers

Oss - In vorige seizoenen bleek het damesteam van Cardinals een waardige tegenstander te zijn waardoor Ducks zich had voorbereid op een pittige strijd zondag in Oss. Al snel bleken de verwachtingen niet helemaal te kloppen.

Zo had Ducks sterke pitching vanuit Cardinals verwacht, maar de wedstrijd werd gestart met een jonge pitcher. Zij had erg veel moeite om de slagzone te vinden wat resulteerde in zes keer vier wijd. Uiteraard wist Ducks hiervan te profiteren en zo werden al gauw de eerste zes punten gemaakt. De verdediging van Ducks stond sterk. Inge van Geel liet in samenwerking met haar veld maar weinig loopsters toe op de honken. In de tweede inning bood Cardinals weerstand door een ervaren pitcher op de plaat te zetten. Echter wist Ducks ook haar goed te raken. Zo ook kersvers Duckslid Nadia Verbeten, die een mooie honkslag over het tweede honk sloeg.
Na vier inningen werd de wedstrijd beëindigd door de mercy rule. Eindstand: 12-0.

Senioren honkbal Mulo-Ducks
De mannen van Ducks stonden zondag tegenover Mulo in Helmond. Na een zwakke opening van Ducks begon Mulo al punten te sprokkelen met honkslagen tussen de mannen door, rake klappen op Jeroen van Nes bleken onvermijdelijk. Pas in de vierde inning werd de slagploeg van Ducks actief en sloegen Thor van den Dool, Jeroen van Nes en Jan van der Wielen de eerste honkslagen aan Boxtelse kant. Eén punt werd binnengeslagen door een honkslag van Bram van der Horst. Ondertussen stond het 5-1 voor Helmond.
"Erg lastig altijd als de grip op de pitcher later in de wedstrijd pas komt, maar gelukkig kwam de grip wel, echter helaas te laat!", zo luidde het commentaar van captain Remco van Nistelrooij. De daaropvolgende inning kwamen Max Denteneer en Remco van Nistelrooij binnen op een tweehonkslag van Thor van den Dool en was de stand 8-3. In de zevende inning stagneerde de stand op 9-3 en wist Ducks dankzij Jan van der Wielen, Bram van der Horst en Niels van der Heijden het spel tot een gelijke stand te brengen.
Yannick Brechenmacher betrad de heuvel en liet ook geen punten meer toe. De negende inning brak aan en de stand was gelijk met alle honken vol. Helaas prikte Helmond een bal door het binnenveld en verloor Ducks met 10-9 van de formatie.
De heren zijn er op gebrand om Mulo terug te pakken op de returnwedstrijd in Boxtel. Beste slagmannen aan Ducks waren Jan van der Wielen en Thor van den Dool; 2 uit 5. Beide 1 honkslag en een tweehonkslag, 400 avg.)

16 / 16

Donderdag 19 april

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Hobbycentrum; schitterend Glas-in-lood
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Lezing Jan van der Heijden 'Natuurbeelden zoals men ze maar zelden ziet'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

BOXtheater speelt... VALS
20.00 uur, vertrek vanaf Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Vrijdag 20 april

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum; meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Op zoek naar het ree in de avondschemer (aanmelden is verplicht)
19.00 uur, Parkeerplaats Annadreef/Kampina, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

BOXtheater speelt... VALS
20.00 uur, vertrek vanaf Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Film Meat the Truth
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Eerste open Boxtelse Sportquiz
20.00 uur, Kantine Den Oosthoek / RKSV Boxtel, De Aanloop 29, Boxtel

Popkoor Voices op de planken met Ernest Beuving
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zaterdag 21 april

Start vaarseizoen rondje Boxtel
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Operatie Steenbreek; Aandacht voor negatieve gevolgen verstening
11.00 uur, Winkelcentrum Selissenwal, Van Beekstraat, Boxtel

Huiskamer; rikken hobby jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Brabants Theater 'Vruger waar alles bitter'
20.15 uur, De Serenade, De Oude dijk 117, Liempde

Zondag 22 april

Rondje Boxtel per kano
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Tweedehandsmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondagconcert; Stephan van de Wijgert
20.15 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 23 april

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Alzheimer Café
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Jaarvergadering Stichting Ouderen in Regie
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot

Smartlappenavond Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 24 april

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Jeu de Boule, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Bespreekbaar maken emoties; 'boosheid'
19.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Woensdag 25 april

Huiskamer; rikken, jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

DVG Vrije trainingen, schrijf je nú in en haal je dribbeldiploma !
14.00 uur, Sportpark De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Foto: Hanneke Verbeek

Roos Verbeek

Wendy van der Locht

Theo van Dongen