DeMooiBoxtelKrant

9 januari 2019

DeMooiBoxtelKrant 9 januari 2019


Verkeerssituatie nieuwe Markt leidt nog tot verwarring

Boxtel - De nieuwe verkeerssituatie op de Markt leidt nog tot veel verwarring bij centrumbezoekers. Met name auto's en vrachtwagens rijden regelmatig tegen het verkeer in of parkeren verkeerd. En in het weekend staan de fietsen nog her en der verspreid over het plein.

Grootste bron van verwarring is de gewijzigde rijrichting over het vernieuwde Marktplein. Auto's mogen de Markt sinds de heropening enkel nog vanuit de Rozemarijnstraat op. Toch rijden met grote regelmaat ook in tegengestelde richting voertuigen. Om dit tegen te gaan heeft de gemeente boa's ingezet. Vooralsnog delen die enkel waarschuwingen uit aan overtreders. De veranderde rijrichting leidt ook tot problemen in de Clarissenstraat en Rechterstraat waar auto's die bemerken dat ze niet de Markt op mogen moeten keren en voor onveilige situaties zorgen."Natuurlijk is dit wennen voor veel inwoners, want het is jarenlang anders geweest", beargumenteert een woordvoerder van de gemeente die keuze. Vanaf volgende week worden de eerste boetes uitgeschreven.

Ondertussen weten automobilisten op de Markt ook niet wat er van hen verwacht wordt en rijden zij de Markt langs Restaurant Verde en Cafetaria Mikies af, terwijl dit stuk nu juist als voetgangersgebied bedoeld was. Ook na een inspectierondje over die zijde van het Marktplein blijft onduidelijk of je er nu wel of niet mag rijden omdat duidelijke markering ontbreekt. Die onduidelijkheid lijkt ook te gelden voor het stallen van fietsen op het plein. Veel fietsen worden nog steeds gestald op de plaats waar vroeger de kiosk stond. Het is even zoeken, maar dit blijkt toch echt niet te mogen volgens de APV (Algemene plaatselijke verordening). Omdat fietsen staan in het 'voetgangersgebied', waar ook auto's rijden, ontstaan ook daar onveilige situaties.

Ook coalitiepartij D66 zijn de problemen opgevallen. De democraten stelden er afgelopen week vragen over aan het college. In de brief aan het college meldt de partij, naast eerdergenoemde onduidelijkheid, dat laad- en losplaatsen door automobilisten gebruikt worden als parkeerplaats en dat ook op de trottoirs op en rond de Markt veelvuldig geparkeerd wordt. Dit probleem is overigens iets dat al langer op en rond de Markt speelt. De democraten roepen het college in hun brief op een oplossing te vinden voor eerdergenoemde problemen en vragen bovendien om een evaluatie van de huidige verkeerssituatie. Ook op sociale media wordt steen en been geklaagd over de onduidelijkheid.

De gemeente laat weten al extra tijdelijke maatregelen te hebben getroffen om de nieuwe verkeerssituatie te verduidelijken. Zo zijn er hekken met bebording geplaatst en op de Markt komt tijdelijke belijning. Daarnaast vraagt de gemeente via haar mediakanalen aandacht voor de veranderde situatie. Tenslotte houdt de gemeente het verkeer op en rond de Markt goed in de gaten om te zien of er verbetering optreedt naarmate Boxtelaren beter gewend raken aan de gewijzigde situatie, zo laat de woordvoerder weten.

Al met al valt er nog genoeg te sleutelen aan de verkeerssituatie op en om de Boxtelse Markt. En zo blijft de nieuwe Markt ook na de oplevering voor discussie zorgen, zoals eigenlijk al vanaf het eerste moment dat de renovatieplannen bekend werden gemaakt het geval is.

Burgemeester Fons Naterop wenst gemeente Boxtel een gelukkig nieuwjaar

Fons Naterop. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Voor 2019 wens ik iedereen in Boxtel een gelukkig en gezond jaar. Een jaar waarin er in Boxtel weer veel gaat gebeuren. Een jaar ook waarin we belangrijke stappen zetten voor onze toekomst. Denk maar eens aan duurzaamheid, aan (jeugd)zorg of aan verkeer. We gaan verder met de voorbereidingen om de inwoners van Esch in 2021 een goede start te kunnen geven in onze gemeente. We gaan de samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en de overheid verstevigen en concreet maken. We blijven ons inzetten voor een veilige samenleving. En uiteraard willen we ook in 2019 weer meewerken aan initiatieven die door u worden aangedragen. Want daar maken we Boxtel beter mee.

Om al die plannen te laten slagen, zullen we u in 2019 vaak uitnodigen om uw stem te laten horen. Dat doen we op verschillende momenten, bij voorkeur vóór we besluiten nemen, of dat nu in het college is of in de gemeenteraad. Op die manier kunnen we ook echt iets met uw mening doen. We weten dat niet alles kan en dat we het nooit iedereen naar de zin kunnen maken. Er zijn nu eenmaal wetten en regels waaraan een gemeente zich moet houden. Maar we kijken graag samen met u naar wat wél kan.

Inmiddels heb ik Boxtel een beetje leren kennen. De open houding van mensen, het warme welkom van college, raad en organisatie, de prachtige contacten inmiddels in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel, maken dat ik mij als een vis in het water voel. Dank daarvoor! Ik kijk ernaar uit om als waarnemend burgemeester mee te mogen werken aan de toekomst van Boxtel. Mag ik daarvoor ook een beroep doen op u?

Wie zijn de winnaars van de Kerstpuzzel? Redactie DeMooiBoxtelKrant ontving honderden inzendingen

Boxtel - In de kerstkrant van 19 december stond onze Kerstpuzzel, waarbij tientallen adverteerders voor ruim 2.000 euro aan prijzen weggeven aan onze lezers. Dat hebben we geweten, want gedurende de afgelopen drie weken stroomden onze mailbox en brievenbus vol met honderden inzendingen. En bijna allemaal met de goede oplossing. We hebben uit al deze goede inzendingen 41 winnaars getrokken, die je vind op pagina 3 van deze krant. Zij krijgen allemaal een e-mail, en in een paar gevallen een teefoontje, van DeMooiBoxtelKrant. In die e-mail staat waar en hoe zij hun prijs kunnen ophalen. Zonder dit document kunnen zij de prijs niet in ontvangst nemen. Bij het in ontvangst nemen van de prijs wordt om legitimatie gevraagd.

Benieuwd of je gewonnen hebt? Blader dan snel door naar pagina 3!

Open dagen BHC en JRL

Woonspecial

Pag. 13 Foto: Sander van Kasteren

Ondernemend Boxtel

Jaaroverzicht 2018

Stiltewandeling in de Kampina

Boxtel - De Protestantse Gemeente Boxtel organiseert op zaterdag 19 januari een stiltewandeling in natuurgebied de Kampina. Het thema is 'Met aandacht', dit is ook het thema van de Maand van de Spiritualiteit. Tijdens de wandeling worden de deelnemers zich meer bewust van geluid en stilte.

De groep doet oefeningen in aandacht en onderweg wordt op enkele plaatsen een gedachte of een gedicht voorgelezen. De begeleiding van de wandeling is in handen van Corrie Terlouw (psycholoog/theoloog).
De wandeling van ongeveer 5 kilometer begint rond zonsopgang, rond 8.00 uur, en wordt afgerond met een gesprek rond de vuurkorf. Voor koffie en een versnapering wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Er is een maximum aantal deelnemers, daarom is opgave vooraf nodig. Dat kan via mariannevankrimpen@gmail.com en 06-12384584.


KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 10 januari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 11 januari        Rikken en Jokeren in De Rots        13.30
Maandag 14 januari        Eucharistieviering in Simeonshof ter intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Centrum        10.15
Dinsdag 15 januari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 10 januari        Kaarten in De Kloosterhof                 13.30
Zondag 13 januari        Film André Rieu, vertrek vanaf Kerkplein        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool, eerste groep        19.00 tot 20.00
                        Tweede groep        20.00 tot 21.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf gemeentehuis aan de Marktzijde        09.00

Vrouwencontact Liempde

Vrijdag 11 januari        Wandelen met Wiebo, vanaf de Vuurput        14.30
Dinsdag 15 januari        Mindfit in De Kloosterhof        9.00
Dinsdag 15 januari        Leesclub in De Kloosterhof: 'Het een als het ander' van Ali Smith        20.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

TipMooiBoxtel: Boxtel wil een burgemeester die open staat voor persoonlijk contact

Boxtel - Dat Boxtel op zoek moet naar een nieuwe burgemeester zal voor velen geen nieuws zijn. Maar waar moet de opvolger van Mark Buijs en 'tussenpaus' Fons Naterop eigenlijk aan voldoen? Wij peilden het in de achttiende verzending van TipMooiBoxtel. Uiteindelijk vulden 224 Boxtelaren de vragenlijst in. Daaruit blijkt dat Boxtelaren vooral op zoek zijn naar een eerlijk en daadkrachtig persoon met wie ze bij wijze van spreken wel eens een biertje of een bak koffie kunnen drinken.

Inmiddels is waarnemend burgemeester Fons Naterop al diverse malen op de fiets meegenomen door de wethouders om Boxtel in levende lijve te aanschouwen. Wij vroegen ons panel naar wat zij een nieuwe burgemeester zouden laten zien als zij een rondje met hem of haar door onze gemeente zouden maken. Ruim de helft (57 procent) van de ondervraagden weet direct waar ze de burgemeester naartoe zouden nemen. Een populaire bestemming is het centrum om hem daar zaken als leegstand en de nieuwe Markt te laten zien.

Ook verschillende punten waar overlast of onveiligheid ervaren wordt, zoals het buitengebied bij 'die vieze stinkstallen', gevaarlijke kruispunten en de dubbele spoorwegovergang zijn populaire bestemmingen. Toch wordt de burgemeesterskandidaat ook uitgenodigd naar plaatsen te gaan waar Boxtelaren positieve ervaringen mee hebben, zoals het Oertijdmuseum, de Voedselbank of tijdens carnaval naar verschillende locaties. Uit de enorme verscheidenheid in antwoorden blijkt dat de Boxtelaar vooral geïnteresseerd is in een burgemeester die dicht bij hen staat. In dit licht is het ook niet meer zo vreemd dat opvallend vaak zaken als 'mijn huis', 'de sportclub' of 'het café' genoemd wordt als plek om de burgemeester te laten zien. Kennelijk willen Boxtelaren hun burgemeester vooral persoonlijk leren kennen en hem of haar in contact brengen met de 'gewone man', zoals diverse panelleden ook opmerken.

Dat persoonlijk contact is voor veel Boxtelaren dan ook wat zij vooral in de nieuwe burgemeester zoeken. Van de 60 procent van de respondenten die een duidelijk beeld heeft van een 'ideale burgemeester', wordt dit persoonlijk contact, de toegankelijkheid en nabijheid ook vaak genoemd. Wanneer de Boxtelaar gevraagd wordt een top 5 te maken van belangrijkste karaktereigenschappen waaraan een burgemeesterskandidaat moet voldoen, noemen zij 'betrouwbaarheid' als belangrijkste karaktertrek. Ook moet de opvolger van Buijs daadkrachtig, belangstellend, eerlijk en communicatief vaardig zijn, zo vindt het TipMooiBoxtel-panel.

Wordt de panelleden gevraagd naar de ambities die de burgemeesterskandidaat moet hebben dan wordt het bevorderen van de leefbaarheid in Boxtel door 63 procent van hen genoemd. Andere belangrijke ambities worden het laten bruisen van het centrum (54 procent) en het versterken van de werkgelegenheid (43 procent) genoemd. Om het panel op weg te helpen konden zij kiezen uit de zes ambities uit de Strategische Visie 2020 van de gemeente, of zelf ambities aangeven die volgens hen belangrijk zijn. Zij konden maximaal drie ambities invullen. Veertien procent kwam met een eigen ambitie, waarbij opvallend vaak 'bouwen' werd genoteerd. Bestuurlijke vernieuwing wordt het minst vaak als belangrijke ambitie genoemd, hoewel dit waarschijnlijk komt doordat dit de minst zichtbare en concrete van de zes door de gemeente zelf genoemde ambities is.

Prijswinnaars Kerstpuzzel 2018

Lia Vorstenbosch: een cadeaubon van €25,- van Sybilla Buisman Optiek
Karin van Loon: een canvas met opdruk naar keuze van 60x90cm t.w.v. €85,- van Total Promotions
Margreth Jansen: een bike-care schoonmaak- en smeermiddelpakket van Muc-off t.w.v. €29,95 van Jack Leijten Bike Totaal
Rianne en Nomi de Heer: een inklapbare picknicktafel t.w.v. €279,- van Yunique Meubels
Joost van Groenestijn: een draadloos toetsenbord met draadloze muis van Logitech t.w.v. €39,95 van V-Lite
Adri van Doorn: een lunchbon van €25,- van Brasserie Cis
Lon Hermans: een waardebon van €25,- van Ring & Go
Wilma Termeer: voor €10,- Op Liemt Gemunt cadeaubonnen van 't Liempds Pakhuis
Corine van de Pas-Voets: een fles goede Italiaanse wijn van Restaurant Di Piu
Jente en Judith Kastelijn: een cadeaubon t.w.v. €25,- van Haarstudio Ciseaux
Sacha Klomp: een snoepzak voor je huisdier (grote/kleine cocktail) danwel een jaarlijkse inenting voor je kat t.w.v. €65,- van Dierenarts@Home
Irene Nooijens: €50,- korting bij besteding van €500,- bij Van de Wetering Zonwering
Ilse van Sambeek: een coachsessie op maat t.w.v. €121,- van Stralende Kleuren Kindercoaching
Imke Trommelen: een gevulde knapzak t.w.v. €35,- van Zorgboerderij Het Kleine Bos
Tom Janssen: een Tefal Airfryer t.w.v. €149,- van Expert
Kimberly van Beers: een gratis pizza naar keuze bij Pizzeria Antonio
Els van Griensven: twee keer een gellak-behandeling bij Phu Yen Nails
Gerry van de Sande: chocolade in luxe cadeauverpakking van Zus & Zow
Jan Meulendijk: een dinerbon van €20,- van Restaurant Sjefke
Henk van de Loo: een Op Liemt gemunt cadeaubon t.w.v. €10,- van Putmans & Co
Joke van Groenestijn: een waardebon van €50,- voor woonaccessoires bij Het Comfort
J.W. van Dijk: een bol.com waardebon van €50,- beschikbaar gesteld door Staete Makelaars
Sanne Sloots: een Android 7 inch tablet beschikbaar gesteld door Kapsalon Change
Femke Boeren: een waardebon van de HEMA t.w.v. €25,- beschikbaar gesteld door SNS Bank
Anny Scheutjens: een lunch cadeaubon van €10,- van Bij D'Ingens
Wim Weijts: een waardebon t.w.v. €20,- van Fienieg
Angela van den Berge: een zonnesessie + tube crème van Suncare zonnestudio
Yvonne en Yenthe Hermans: een vrijkaart voor 1 kind en 1 volwassene bij Oertijdmuseum De Groene Poort
Ulfride van Heusden-Klop, een vrijkaart voor 1 kind en 1 volwassene bij Oertijdmuseum De Groene Poort
Marij van der Velden: een vrijkaart voor 1 kind en 1 volwassene bij Oertijdmuseum De Groene Poort
Marlies van Engeland: een vrijkaart voor 1 kind en 1 volwassene bij Oertijdmuseum De Groene Poort M.A.C.J. der Kinderen, een cadeaubon t.w.v. €50,- + een Kerstkookboek van Jamie Oliver van Bruna
Daphne van Grinsven: een cadeaubon t.w.v. €30,- van Uniek Mode
Gijs van der Sloot: een kaketoeknuffel van Pinjarra kinderopvang
J. van Beek: nachtmode t.w.v. €50,- van Foundation Bekkers
Astrid Hendriks: een waardebon t.w.v. €15,- van Pizzeria Heliopolis
Mariska van Boxtel: 4 tickets voor de musical De Kleine Zeemeermin t.w.v. €100,-
Bas en Joep Hermans: 2 gratis pizza's van Tel Aviv
Marieke Gerritsen: een waardebon t.w.v. €20,- van Tommy's Lunch
Leny Schoenmakers: een heerlijk gebakken taart van Mutiara Creations
Jeanne Smits: een waardebon t.w.v. €25,- van PROEF! Culinair, beschikbaar gesteld door Klein Kindercentra
Tineke Bodelier: een cadeaubon t.w.v. €25,- van Juan Alonso Kappers

Praat ook mee!
Wil jij meedenken over de toekomst van Boxtel? Wil jij graag aan de basis staan van nieuwsverhalen? Wil jij graag gehoord worden? Als het antwoord op één of meer van deze vragen 'ja' is, aarzel dan niet langer en schrijf je in voor TipMooiBoxtel.nl.

Periodiek (ongeveer 8x per jaar) komen zo'n tien vragen in je mailbox als je je nu inschrijft. Samen met jou kunnen wij zo het nieuws bepalen en laten zien wat jij, als inwoner van onze gemeente, belangrijk vindt. Jouw mening is op die manier waardevol voor ons, maar ook voor jezelf. Wij kunnen namelijk onderwerpen op de kaart zetten wanneer deze blijken te leven bij veel dorpsgenoten. Zo bepaal jij mede het nieuws!

Nieuw koor wil kerstconcerten in Sint-Petrusbasiliek voortzetten

Boxtel - Boxtelaar Frans Peijnenburg gaat, na het stoppen van het Projectkoor, vanaf dit jaar verder met het traditionele kerstconcert in de Sint-Petrusbasiliek.

In een reactie op het bericht dat het afgelopen kerstconcert het laatste van het Projectkoor was, laat Peijnenburg weten dat hij de traditionele concerten graag voort wil zetten. Daartoe is hij bezig met de oprichting van een nieuw koor dat in september zal beginnen met repeteren. "De kerstconcerten in de Sint Petrusbasiliek gaan in 2019, als voorbereiding op het kerstfeest, gewoon door! Niet door het Projectkoor, maar door een nieuw koor dat bestaat uit een groot aantal leden uit het huidige Projectkoor aangevuld met nieuwe enthousiaste zangers uit de regio", zo laat hij de redactie weten. Het nieuwe koor krijgt zowel een andere naam als een andere dirigent dan het onlangs gestopte koor.

In het nieuwe koor is nog plaats voor enkele zangers en zangeressen. Wie interesse heeft of meer informatie wenst, kan een e-mail sturen naar franspeijnenburg@planet.nl. De repetities starten begin september 2019 en worden, tot aan de uitvoering, gehouden op elke woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur op een nog nader te bepalen locatie in Boxtel.

Nieuwjaarsbijeenkomst voor Boxtelse Veteranen

Boxtel - Stichting Veteranen Boxtel organiseert zaterdag 19 januari traditiegetouw de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst voor Boxtelse veteranen. Dat gaat gebeuren van 14.00 tot 16.00 uur in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. Ook partners en begeleiders zijn van harte welkom.

Na de nieuwjaarstoespraak door voorzitter Theo Raaijmakers is er alle gelegenheid om nieuwjaarswensen uit te wisselen en bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Op www.veteranenboxtel.nl is meer informatie te vinden. Ook kan men hier terecht voor het stellen van vragen.

Kaartverkoop zittingsavonden Ploegersland

Liempde - Ook dit jaar organiseert Prinsenvereniging De Ploegers de zittingsavonden, en wel op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 februari. Het thema van de zittingsavonden is 'Herrie op de Liemtse prairie'. De kaartverkoop is op maandagavond 21 januari.

De kaartverkoop vindt van 19.30 tot 20.30 uur plaats bij Ploegerspaleis Het Hof aan de Nieuwstraat 43. Vanaf 18.30 uur is Het Hof geopend en bij binnenkomst ontvangt iedereen een nummertje. In deze volgorde vindt de kaartverkoop plaats.

De kaarten kosten 10 euro per stuk. Alleen op donderdagavond voor 65+ en mindervaliden zijn de kaartjes 5 euro. Voor vrijdag- en zaterdagavond mag per persoon een maximum aantal van 4 kaarten gekocht worden. Voor donderdagavond is dat 8 kaarten per persoon.

Tijdens de kaartverkoop van de zittingsavonden zijn ook kaarten voor de jeugdzittingsavonden verkrijgbaar. De jeugdzittingsavonden zijn op 1 en 2 februari. Meer informatie vind je op www.ploegers.nl.

Voorlezen 3+ bij de bibliotheek

Boxtel - Voorlezen is leuk en gezellig, maar ook essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. In de oneven weken wordt op woensdagmiddag van 15.00 tot 15.30 uur bij de bibliotheek voorgelezen aan kinderen vanaf 3 jaar. Ook worden bijpassende liedjes gezongen en wordt muziek gemaakt. Ouders, opa's en oma's zijn ook van harte welkom, de toegang is gratis.

Voorleesspecial Over een kleine mol
Op woensdag 30 januari wordt het prentenboek 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft' voorgelezen. Ook zijn twee vrijkaartjes te winnen voor de gelijknamige voorstelling (2+) gespeeld door Meneer Monster, die op zondag 3 februari te zien is in Podium Boxtel.

Ruilbeurs in De Walnoot

Boxtel - De Vereniging voor Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert op zondag 13 januari haar verzamelaarsruilbeurs. Deze is van 10.00 tot 13.00 uur in Gemeenschapshuis De Walnoot.

Van alles kan geruild worden op deze doorgaans drukbezochte beurs, zoals bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes en winkelwagenmuntjes. Ook is er op iedere beurs aandacht voor een speciaal thema. Voor zondag 13 januari is dit singles en lp's.
De entree voor volwassenen bedraagt 1 euro, kinderen tot 15 jaar hebben gratis toegang. Je vindt De Walnoot aan de Reginahof 1, 5282 GC in Boxtel, telefoonnummer 0411-673485. Bij gebruik van navigatie dien je Reginahof 1 STO 1 in te geven.

Dansmiddag in De Rots met New Harvest en Stardust Live

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 staat aanstaande zondag 13 januari een dansmiddag op het programma met de formatie New Harvest, met optredens van het duo Stardust Live in de pauzes. De middag duurt van 14.00 tot 18.00 uur.

New Harvest bestaat uit vier muzikanten die met covers en gevarieerde dansmuziek onder het motto gezellig samen zijn een dansmiddag presenteren. Stardust Live brengt een uitgebreid repertoire ten gehore met onder andere foxtrot, rumba, chachacha, wals, jive en poco poco. Ook liefhebbers van country en linedance komen aan hun trekken.
De muziek van deze middag is een keuze uit Top 100 populaire hits uit de jaren 60 tot nu. Er is een Indische stand met catering aanwezig. De entree voor de dansmiddag bedraagt 8 euro aan de deur. Kaarten in de voorverkoop kosten 6 euro, deze zijn te bestellen bij John Kersch (073-5430934 en 06-44181034) of via Chris Verboven (06-45126200).

Knutselen met alledaags materiaal bij De Kinderboerderij

Boxtel - Bij de Kinderboerdrij aan het Apollopad 1 staat de eerste activiteit van 2019 gepland op woensdag 16 januari. Dan zijn kinderen welkom van 14.00 tot 15.00 uur om te leren hoe je alledaags materiaal kunt hergebruiken en verwerken.

Zo leren ze hoe je van een eierdoos en lege eierdoppen een plantenkweekbak kunt maken, van een leeg blikje een pennenbak, een kijkdoos van een schoenendoos, een vogelvoerstation of plantenhanger van een petfles of leuke enveloppen van oude tijdschriften. Deelname is gratis. Kinderen die mee willen doen hoeven zich niet aan te melden, wel moeten ze zelf hun materiaal meebrengen.

Swanee Bridge Jazzband speelt bij Rembrandt

Boxtel - Bij Grand Café Rembrandt speelt op zondag 20 januari de Swanee Bridge Jazzband. Van 14.00 tot 17.00 uur kan genoten worden van muziek uit de jaren 50 in het restaurant aan de Rechterstraat 56.

De Swanee Bridge Jazzband zal nummers spelen van Vera Lyn, Glen Miller, Louis Armstrong, Bing Crosby, Frank Sinatra en vele anderen uit die tijd. De entree is gratis.

Cursus moestuinieren bij HobbyCentrum Boxtel

Boxtel - Bij HobbyCentrum Boxtel kunnen liefhebbers vanaf woensdag 16 januari een cursus moestuinieren volgen. Deze bestaat uit vier theorielessen en een praktijkles.

De lesdata zijn woensdag 16, 23 en 30 januari en 6 februari, van 9.30 uur tot 11.30 uur. De praktijkles zal in april of mei plaatsvinden, dat wordt later gezamenlijk vastgesteld. De cursus vereist een minimum aantal van zes deelnemers. De kosten bedragen 25 euro.
Aanmelden kan via www.hobbycentrumboxtel.nl.

Het nieuwe jaar begint al weer goed.

Voor alle lezers natuurlijk eerst de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar. 2019 is het jaar waar de nieuwbakken vaders kunnen genieten van 5 dagen bevallingsverlof, het toezicht bij kinderdagverblijven wordt verscherpt en de verkeersboetes allemaal weer duurder worden.

2019 heeft zich in Boxtel alweer laten gelden voor een bewoner van het Ursulinenpad. Hij werd op nieuwjaarsdag 's avonds in zijn woning overvallen door 2 personen. Voor zover ik weet is dit weer de eerste overval sinds lange tijd in Boxtel.
Natuurlijk maakt een overval altijd veel indruk bij de bewoners en de omgeving en ontstaat er gelijk weer een gevoel van onveiligheid. Ik kan dat gevoel natuurlijk niet met een stukje in de krant wegnemen, maar wil wel proberen wat meer inzicht te geven in de woningovervallen.

Los van deze overval, waarvan ik de details niet ken, kan ik zeggen dat veel van de overvallen gerichte acties zijn, omdat de daders denken of zeker weten dat de bewoner(s) veel geld in huis hebben. In de meeste gevallen hebben de daders deze informatie gekregen van insiders. In andere gevallen worden overvallen gepleegd die samenhangen met drugs. Bewoners handelen in drugs en hebben misschien wel veel geld in huis of de overval is een vergeldingsactie binnen de drugsscene. In slechts een klein aantal van de woningovervallen bleek dat de daders uit een wanhoopsdaad handelden en gewoon geld nodig hadden.
Kortom de kans dat je als gewoon burger van deze gemeente slachtoffer wordt van een woningoverval is klein. Voel je ondanks de kleine kans toch de behoefte om extra maatregelen te nemen, dan kan dat natuurlijk altijd.

Zo kun je de voordeur voorzien van een zogenaamde kierstandhouder. Hiermee kun je voorkomen dat ongewenste bezoekers na het openen van de voordeur direct naar binnen kunnen stappen. Zorg er wel voor dat de kierstandhouder van goede kwaliteit is. De kettinkjes die wij vroeger hadden voldoen absoluut niet meer. De nieuwe 'kettinkjes' zijn beugels met minimaal een keurmerk SKG**.

Een andere optie om je voordeur te beveiligen is om een deurbel met camera te plaatsen. De camera geeft op je smartphone of op een schermpje een beeld van de persoon (of personen) die voor je deur staan. Vertrouw je het niet, dan doe je gewoon niet open. De meeste van deze deurbelcamerasystemen hebben de mogelijkheid om te filmen, een foto te maken van de beller en om de foto op te slaan op een SD-card of gewoon op je computer. Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem dan gerust contact op.

O ja, en dan nog even dit. Als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Duitsland, zorg er dan voor dan je met de juiste banden rijdt. Heb je de verkeerde banden en je raakt betrokken bij een ongeluk, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Laat je eens voorlichten door een erkend bandenspecialist of kijk voor meer info op de site van de ANWB.

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde door de Scheeken

Liempde - Een frisse neus halen in de natuur na alle feestelijkheden van kerst en oud en nieuw kan aanstaande zondag 13 januari met Natuurwerkgroep (NWG) Liempde. Dan organiseert deze groep haar traditionele nieuwjaarswandeling, die dit maal door de Scheeken voert met gidsen Sjors de Kort van Brabants Landschap en Karel Voets van NWG Liempde. Aanmelden is niet nodig, laarzen of stevige wandelschoenen zijn dat wel.

In de Scheeken is het authentieke Brabantse landschap bewaard gebleven met bosjes, poelen, kleine weilandjes en veel populierenrijen. Een deel van de Scheeken is eigendom van Brabants Landschap. Sjors de Kort voert hier namens deze organisatie het beheer uit. Tijdens de wandeling zal hij toelichten wat het beheer behelst en welke ontwikkelingen er te verwachten zijn. NWG Liempde vice-voorzitter Karel Voets zal dit aanvullen met de activiteiten die de NWG in de Scheeken uitvoert. Vermeldenswaard is de Bunderdijk waar afgelopen jaar- samen met bewoners van het AZC in Oisterwijk -, hard gewerkt werd om het gebied aantrekkelijker te maken voor vlinders.
In 2019 gaat de NWG nabij de Vleutstraat aan de slag met enkele landbouwpercelen. In een grijs verleden droeg dit gedeelte van de Scheeken de naam Rouwbommel en vormde het een ruig gebied waar wolven huisden. De NWG zal de huidige maïsakkers omzetten naar natuur, waarbij oude kaarten uit 1900 de leidraad vormen. Er zullen weer bosjes, houtwallen, weitjes en poelen gaan verschijnen.
Iedereen is welkom. Deelnemers verzamelen zondag om 9.00 uur bij manege de Rekkendonken aan de Vleutstraat 10 in Liempde. Tegen 12.00 uur zullen ze hier weer terug zijn voor een kop soep.

Politie zoekt getuigen overval Ursulinenpad

De brutale overval op 1 januari vond plaats aan het Ursulinenpad. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - De politie zoekt getuigen van een overval in een woning aan het Ursulinenpad in Boxtel. De overval vond plaats op Nieuwjaarsdag tussen 20.30 en 22.00 uur. De 37-jarige bewoner werd in zijn woning overmeesterd door een onbekende man, die in gezelschap was van een vrouw. Het slachtoffer werd opgesloten in de badkamer, waarna de twee er vandoor gingen met een onbekend geldbedrag.

Op dit moment is er nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd en zit de recherche nog met veel vragen. De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen in contact komen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (MMA).

Meerdere brandjes tijdens jaarwisseling

In Park Molenwijk ging een kliko in vlammen op. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - De brandweer is in de nacht van maandag op dinsdag meerdere malen uitgerukt om buitenbrandjes te blussen. De schade bleef beperkt tot een enkele afgebrande kliko en wat schroeiplekken op de ondergrond.

De brandweer doofde een buitenbrand op de kruising van de Europalaan met de Orlando di Lassostraat in Boxtel. De brand bleek een vreugdevuur, gemaakt van vuurwerkrestanten. De brandweer doofde het vuur onder toeziend oog van feestvierende omwonenden. Dit ging gepaard met flinke rookontwikkeling. Nadat de restanten aan de kant van de weg waren geplaatst keerden de brandweerlieden terug naar de kazerne.

In Park Molenwijk nabij de Molenwijkseweg in Boxtel woedde maandagnacht ook een kleine brand. Vandalen staken daar een plastic kliko in brand. De brandweer doofde het vuur, maar van de kliko bleef niks over. Bij aankomst was deze namelijk al grotendeels opgebrand.

Nadat de brandweer was teruggekeerd van het brandje in Park Molenwijk kond het team direct door naar de Hobbendonkseweg. Daar moest een berg rokende vuurwerkrestanten afgeblust worden. Eerder deze nieuwjaarsnacht waren flinke vlammen waargenomen op deze plaats. Nadat de restanten volledig waren verzopen konden de brandweerlieden alsnog terugkeren naar de kazerne.

6 / 24

Foto: Rini van Oirschot

Simeonshof

Op initiatie van pastoor/deken Broekman werd in 1954 de Simeonstichting opgericht. Dankzij de inspanningen van deze stichting werd op 2 februari 1959 het bejaardenhuis ‘Simeonshof’ geopend aan de Annastraat in de wijk Breukelen. Om de exploitatiekosten van dit verzorgingshuis zo laag mogelijk te houden werd onder andere gezocht naar religieuzen voor de verzorging van de bejaarden. Vanuit Valencia in Spanje kwamen zodoende acht vrouwen van de congregatie ‘Sociedad Amor Christiano’ (Societeit Christelijke Liefde ) naar Boxtel. Deze dames heetten ‘Obreras de la Cruz’ (medewerkers van het kruis).

Tuinaanleg
Het aanleggen van de tuin bij het bejaardenhuis liep niet op rolletjes. Deken Broekman klaagde over de aansluiting van de tuin aan de percelen in de Van Hornstraat. De tuin van het bejaardenhuis werd veel te smal en de deken wilde gronden kopen van de bewoners van de Van Hornstraat. Maar dat ging niet zo gemakkelijk. Hij schreef er in zijn parochiaal dagboek het volgende over: “Toch zijn de daar wonende Breukelaars, die de hemel danken moesten, dat we er in geslaagd zijn het bejaardenhuis ter plaatse te krijgen, niet van plan tien of twintig meter van de achterzijde af te staan. Ze zullen straks de dwangtoestand, waarin de bejaardenstichting zich bevindt, uitbuiten. Ze stellen toch wel eens ooit teleur. Sommige Breukelaars.”

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Bron: o.a. Boxtel van Brabantse Baronie naar Groene Gemeente van Hans de Visser (blz. 326)

Een tijdje geleden zag ik een filmpje op YouTube waarin aan een aantal volwassenen de vraag wordt gesteld: 'Als je 1 ding aan je lichaam mag veranderen, wat is dat dan?' De ene vrouw wil van haar hoge voorhoofd af, een man heeft genoeg van zijn grote oren en een andere vrouw wil zo graag groter zijn.
Vervolgens wordt dezelfde vraag aan een aantal kinderen gesteld. Het ene kind wil vleugels om te vliegen. Een jongen van een jaar of negen wil graag een groooote haaienmond om veel te kunnen eten. Een meisje met mooi rood haar en een beugel wil graag een zeemeerminnenstaart.
Ontroerend en confronterend vind ik het, om te constateren dat wij mensen ergens in het proces van opgroeien niet meer blij zijn met onze unieke kenmerken. In mijn praktijk zie ik vaak dat dat komt omdat iemand ooit gepest is om het uiterlijk of het 'eigen zijn'. Verstoppen of ontkennen is dan een logische reactie, zelfs 30 jaar of meer later.
Zo gaat het ook met levensperiodes of levensmomenten. Die man die ooit aan de wiet verslaafd was. De vrouw die een zelfmoordpoging ondernam. De man die maar niet van de alcohol kon afblijven. Het zijn verhalen waarover deze drie mensen wel tien keer nadenken om te vertellen aan de mensen om hen heen. En vaak heeft het vertellen ervan aan de werkgever helemaal een hoge drempel. Bang voor het vooroordeel van de ander als het gaat om het nog steeds niet van de wiet af kunnen blijven. Of het risico van opnieuw zwaar depressief worden. En dus blijft het verhaal binnenshuis met een groot slot op de voordeur.
Wat ik zie is dat veel van 'deze' mensen een levensverhaal vol wijsheid hebben. Dat zij geleerd hebben van dat wat hen overkomen is. Dat het hun leven heeft veranderd. Ja, vaak door de schade van zichzelf bedriegen en verliezen. Levend met de schande en de schuld die ze voelen voor hun eigen verleden. Geen trots, wel schaamte. Terwijl ze in de kern de held van hun eigen verhaal zijn en zichzelf overwonnen hebben. Dat is in mijn ogen juist 'iets' om trots op te zijn!
Ooit … ik hoop dat we ooit de moed hebben om openlijk en vrijuit te durven leven met imperfecties: van onszelf en van de ander. Dat respect voor ieders verhaal het oordeel verzacht. Of, mooier nog, laat verdwijnen. Dat we beseffen dat luisteren genoeg is, en dat daarmee de 'angst voor niet weten hoe te reageren' onnodig is. En dat we juist van de ander willen weten of zijn grote oren meer kunnen horen. Of haar hoge voorhoofd meer denkruimte geeft. En of discipline de winst van zijn verslaving is.
Als we dat stapje voor stapje voor elkaar krijgen dan wordt de wereld, met en zonder zeemeerminnenstaart, sowieso begripvoller en betekenisvoller. Ik doe mee, jij ook?

Met je Hart maakt kans op Appeltje van Oranje

Publiek kan tot en met 16 januari stemmen

Boxtel - Samen met zo'n veertig andere projecten maakt de Boxtelse Stichting Met je Hart kans op een Appeltje van Oranje 2019. Deze prestigieuze prijzen worden jaarlijks door het Oranje Fonds uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Dit jaar is het thema 'De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!'. Dat betekent dat alle kanshebbers allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Stemmen kan tot en met 16 januari 23.59 uur via stem.oranjefonds.nl.

Stichting Met je Hart verzacht de eenzaamheid onder eenzame ouderen die onzichtbaar zijn geworden in de samenleving. Ouderen die zich eenzaam voelen kunnen dankzij de vrijwilligers van de stichting weer genieten van mooie momenten en nieuwe vriendschappen. De vrijwilligers organiseren ontmoetingen waardoor ouderen weer meedoen in hun eigen buurt en ze waardevolle contacten opdoen.
Met je Hart is één van de vier Brabantse projecten die kans maken op de prijs. De overige drie zijn Stichting #Awesome Kledingruilatelier uit Eindhoven, Stichting Jongerenhuis Eindhoven met het project De Huiskamer en School voor Vluchtelingen en Stichting De Zebra uit Den Bosch met het project Streetcats.

Koningin Maxima
Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen. De prijzen worden in mei uitgereikt door Koningin Máxima op Paleis Noordeinde. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Gildenbondsharmonie brengt From Russia With Love als muzikale nieuwjaarsgroet

Boxtel - De Gildenbondsharmonie houdt komende zondag, 13 januari, haar inmiddels traditionele Nieuwjaarsconcert in de Tijberzaal van het Baandeherencollege. Het gratis toegankelijke concert start om 14.00 uur.

Net als de afgelopen jaren krijgt het concert weer een bijzonder thema mee. Omdat het concert dit jaar precies op de datum van het Russisch Orthodox nieuwjaar valt staat dit land dan ook centraal op deze muzikale nieuwjaarsreceptie. Niet alleen hebben alle harmonieorkesten een Russisch tintje aan hun programma toegevoegd, maar ook zal de zaal opgefleurd worden met een aantal schilderijen met Russische motieven van Gildenbondsmuzikanten Karel Snijders en Roel van Geffen. En rood zal de belangrijkste kleur bij het aankleden van de zaal zijn.

Aan de bar zal een glaasje wodka of een Russisch biertje gedronken kunnen worden en bij de koffie worden Russische koekjes en snoepjes gepresenteerd. Bij binnenkomst worden de gasten ook nog ontvangen met een hartige of een zoete blini: een echt Russisch party-hapje.

De aspiranten van het blaasbandje bijten met dirigent Roel van der Sloot om twee uur het spits af waarna het stokje wordt doorgegeven aan het leerlingenorkest onder leiding van Mari van Gils. Ondanks hun aanloop naar het Onbeperkt On Stage gala op 2 en 3 februari hebben ze toch kans gezien speciaal voor de gelegenheid delen van het bekende Notenkraker-ballet voor te bereiden.

De Big Band Boxtel zal het publiek in ieder geval een kijkje in nachtelijk Moskou laten nemen en het harmonieorkest sluit het concert af met een geheel Russisch programma, waarbij onder meer St. Petersburg, de steppen van Centraal-Azie en de wijk Cheryomushki in Moskou muzikaal verbeeld worden.

Kledinginzameling voor het goede doel bij Uniek Mode

Uniek Mode zamelde al eerder kleding in voor Dress for Success, zoals hier in 2016. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Damesmodezaak Uniek Mode organiseert van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 januari een speciale kledinginzamelingsactie voor het goede doel. Tijdens deze actie krijgen dames die gebruikte, maar nog nette kleding inleveren een extra kassakorting van 10 procent.

De ingezamelde kleding wordt gedoneerd aan Dress for Succes Eindhoven. Deze stichting is een vrijwilligersorganisatie die werkzoekenden met een uitkering of minimumloon voorziet van representatieve kleding en hen praktische ondersteuning geeft om succesvol te kunnen solliciteren. Op deze manier helpt Dress for Success mensen op weg naar economische onafhankelijkheid.

Vaak belandt kleding na een poosje in de kast om er nooit meer uit te komen. Dit terwijl kwalitatief goede kleding vaak nauwelijks slijt. Daarom heeft Uniek Mode besloten deze inzamelingsactie te organiseren.

Wanneer je een of meerdere kledingstukken inlevert, is het wel van belang dat dit schoon en niet kapot is, anders kan Dress for Success er niets mee doen. Na inlevering ontvang je 10 procent extra kassakorting op de nieuwe aankopen.

Vadertje Tijd stapt onverdroten voort

Het is 31 december. Vanavond zal onze jaartelling een stukje verder kruipen naar 2019. Het woord 'kruipen' is gevoelsmatig niet het juiste woord. Het lijkt of 'Vadertje Tijd' elk jaar de afstand tussen 1/1 en 31/12 sneller weet te overbruggen. Ik ontmoette de oude man vannacht in mijn dromen. Hij sjokte zijn afgetobde lijf moeizaam voort met op zijn rug een grote zak met herinneringen. Voordat hij vanavond definitief afscheid neemt van dit aardse leven om daarna weer met feestgedruis opnieuw tot leven te worden gewekt, gaf hij zich over aan diepe overpeinzingen. Het liefst doet hij dat in alle rust en eenzaamheid.

Ik kwam hem tegen op een stille bosweg. Toen ik hem vroeg even te mogen meelopen stemde hij na enig nadenken toe. 'Beste oude man', zei ik met enige aarzeling in mijn stem, 'mag ik u enkele vragen stellen?' 'Ja zeker jongmens, nu het nog kan, zal ik op al je vragen een antwoord geven', zei hij met krakende stem. 'Hoe kijkt u terug op uw leven in het zo bewogen jaar 2018?'
Hij keek mij wat verbaasd aan. 'Je weet,' zei hij, 'dat ik al vele levens heb gehad. En elk jaar weer sla ik de meest bijzondere herinneringen op in de grote zak op mijn rug, die ik straks overdraag aan mijn volgende leven. Het zal u niet verbazen…het zijn opnieuw herinneringen van rampspoed en ellende én herinneringen van blijdschap en geluk. Elk jaar sterven mensen, die jullie dierbaar zijn. Er vinden natuurrampen plaats, soms vreselijke terroristische aanslagen, talloze ongelukken in het verkeer. Elk jaar opnieuw worden jullie, ronddolend op deze aardbol, geconfronteerd met grote stromen vluchtelingen, mensen die door oorlogen van huis en haard worden verdreven. Tijdens gewelddadige conflicten worden duizenden mensen vermoord of voor het leven verminkt. Ziektes, hongersnood zijn er oorzaak van dat miljoenen mensen veel te jong moeten sterven of in barre omstandigheden verkeren. Voor velen is er geen ontsnappen mogelijk. Denk maar aan Jemen, Zuid-Sudan, Oost-Congo, het Midden-Oosten, Irak, Afghanistan. De tragedies in die landen maken schrijnend duidelijk, dat een sprankje hoop op een stukje hemel op aarde voor velen nog ver weg is. Laten we ook niet vergeten de problemen die op jullie afkomen in verband met de klimaatverandering, de immer toenemende wereldbevolking, de energievoorziening.'

Na deze lange woordenstroom was Vadertje 2018 duidelijk vermoeid. Hij stond even stil om wat te rusten tegen een boom en herschikte de grote zak op zijn rug, die toch wel zwaar drukte op zijn stramme botten. Met trage stap vervolgden we even later onze weg door het bos.
'Het is toch niet alleen kommer en kwel in onze wereld', bracht ik voorzichtig naar voren. 'Nee, nee, zeker niet beste man, mijn rugzak zit vol met herinneringen van vreugde over nieuw leven, liefde en vriendschap tussen mensen. Die herinneringen houden mij het gehele jaar op de been. Ik neem ze met graagte mee naar mijn volgende leven. Maar de meeste mensen vinden dat vaak zo gewoon en herinneren zich alleen de verdrietige gebeurtenissen in het leven.'
'Ik ga afscheid van u nemen beste oude man', zei ik met enige spijt in het hart. 'U moet wat gaan rusten. Daarna kunt u met vernieuwde krachten genieten van uw laatste route in dit bijna volgroeide jaar. Ondanks alle sombere voorspellingen zullen de aardbewoners u vast en zeker een feestelijk afscheid bereiden. Om u weer tot nieuw leven te wekken zullen de champagnekurken knallen en zal de lucht versierd zijn met sterren vol prachtige kleuren.'

Ook ik wens al mijn lezers een gelukkig nieuwjaar en voor u allen hopelijk op het eind van 2019 een zak vol goede herinneringen.

Foto: Heemkunde Boxtel

Rechterstraat omstreeks 1926-1929

De Rechterstraat gezien vanuit Huize De Zwaan in oostelijke richting. Tegenwoordig is Meneer van Dommelen op deze plek gevestigd. De auto's, waarvan de eerste zich op de Zwaanse brug bevindt, behoren bij een stoet ter gelegenheid van een gouden bruiloft. Het kenteken van de tweede auto is N-16349 en stond op naam van J.F. van Oerle. (Zie ook: https://deautovanmnopa.nl/kentekens/n-16349).

Vincentius bedankt voor hulp kerstpakketten

Foto: Vincentius Vereniging Boxtel

Graag willen wij van Vincentiusvereniging Boxtel alle mensen uit de gemeente bedanken die een bijdrage leverden aan het succes van onze kerstpakkettenactie 2018. In totaal zijn 369 pakketten uitgedeeld aan mensen die het wat minder hebben, onder wie klanten van de Voedselbank, de Eritrese meisjes die nog in Boxtel wonen en de bewoners van het opvanghuis van Pier Paolo Flesia. Velen begrepen ons motto 'van Boxtelaren voor Boxtelaren'. Een vermelding verdienen de kinderen van de Sint-Theresiaschool uit Lennisheuvel, de bezoekers van Daniel's Gym, de klanten van Ravøt, Zeeman en Albert Heijn en Jonah de Leest, die allen speelgoed doneerden. En niet te vergeten de mensen die geld en boodschappen naar de kringloop kwamen brengen of per bank geld overmaakten. Opvallend was de actie van Lies en Marian. Ze belden al vroeg in het jaar of ze voor Vincentius konden breien en jawel: twee volle dozen breiwerk (zie foto) werden geproduceerd!

We hopen u allen in 2019 weer te zien in onze Vincentius kringloop, waar de meer dan 60 vrijwilligers compassievol hun handen uit de mouwen steken om wat te betekenen voor de Boxtelse medemens.


Ingezonden brief: gezin in nood

Ik vind het toch moeilijk om positieve berichten over Boxtel te lezen terwijl wij als inwoners niet geholpen worden wanneer de nood extreem hoog is. Wij moeten 24 januari uit ons eigen koophuis vertrokken zijn. Helaas is er niemand die ons wil helpen aan een woning. Wij kampen als ouders ook nog met een slechte gezondheid. Ik ben erg bang dat onze kinderen op straat komen te staan.
Sorry, ik wilde dit toch ook even kwijt, naast al het positieve.

A. van de Ven


't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

DichtSlamRap Boxtel wordt stevige woordenstrijd

De Boxtelse Martje Wijers is zondag ook van de partij. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Voor de pre-finale en de finale van de Boxtelse poetryslamwedstrijd DichtSlamRap is flinke belangstelling van Belgische dichters. De pre-finale - met drie Vlaamse deelnemers - is aanstaande zondag 13 januari vanaf 14.00 uur in café Le Temps Perdu aan de Markt 13 in Boxtel. Op die dag kunnen zich nog twee deelnemers extra plaatsen voor de grote finale op donderdag 31 januari, ook bij Le Temps Perdu, om 20.00 uur. Een avond waarvoor al drie Belgische en zes Nederlandse dichters zich rechtstreeks hebben geplaatst.

De Belgische finaledichters zijn Gert Vanlerberghe (Antwerpen), Sven de Swerts (Antwerpen/Rotterdam) en Kristien Spooren uit Gent. En nadat ze een jaar niet op haar 'thuispodium' heeft gestaan is de Boxtelse poetryslammer Martje Wijers weer present. Tijdens haar twee eerdere deelnames won ze beide keren de publieksprijs. Ook oud-winnares Loren Brouwers die tegenwoordig op en neer pendelt tussen Portugal en Den Bosch zal op dit podium schitteren. Vijf jaar geleden won Brouwers DichtSlamRap. Ze wil kijken of ze die krachttoer kan herhalen met nieuw repertoire.

De publiekswinnaar van 2018, Rik Sprenkels uit Nijmegen, is opnieuw present om een gooi te doen naar de jurytitel DichtSlamRap. Die geeft recht op deelname aan het NK Poetryslam, jaarlijks in januari in Utrecht. Andere deelnemers aan deze finale zijn NK-finalist Mischa van Huijstee, Elianne van Elderen uit Best en Nic Castle uit Maastricht.

In de pre-finale treedt veelbelovend talent voor het voetlicht. Vanuit België zijn dat Ello Nik, Antony Samson en Marjan de Ridder, drie dichters uit de regio Antwerpen. Verder van Nederlandse zijde Stokely Dichtman uit Eindhoven, Pieter van de Sande, Ileen Rook (Arnhem) en Lizzy Vliegenthart uit Breda. Tijdens de pre-finale ook een optreden van Maxime Garcia van As uit Amsterdam. Zij won onlangs het dichtevent Borderlines in de grensregio Nederland, België en Duitsland. Van As is een van de deelnemers aan het komende NK Poetryslam.

Extra tijdens de finale is een optreden van de poëtische zangeres Iris Penning uit Eindhoven. Ze is al meerdere keren present geweest in Boxtel, telkens met succes. DichtSlamRap-organisator Marcel Linssen is vol lof over haar: "Iris kan elk onderwerp aanpakken en daar op haar vrolijke toon een goed lied van maken. Of dat nu gaat over Vincent van Gogh of Jeroen Bosch, of over beelden die in het hoofd van mensen kunnen rondspoken, het zijn gewoon hele goede liedjes. Daarom is het leuk dat Iris er weer is voor het muzikale intermezzo." Die avond is er ook een optreden van DichtSlamRap-winnaar 2018, Tom Driesen uit Turnhout.

Linssen voorziet een stevige finale-avond, maar ook een spannende pre-finale: "Zeker door de Belgische deelname. Als Nederlandse dichter moet je daar toch maar tegen opboksen, en dat kan wel eens lastig zijn."

Mijn Mooi Boxtel: Tamar Raaijmakers

Foto: Tamar Raaijmakers

We hebben nog maar een dag echt sneeuw gehad deze winter en het blijft mooi om te zien. Deze foto heb ik die zondagochtend gemaakt op Nergena. Helaas bleven de paardjes toen binnen, maar dat is niet zo gek...

In januari start verhuur woningen Van Hugenpothstraat

Woensdag 5 december 2018

Het gaat hard met de nieuwbouw aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat. Op deze plek komen 25 eengezinswoningen en 8 appartementen in 2 bouwlagen. Dit worden zogenoemde Nul op de Meter woningen (NOM). Bij deze woningen wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. We verwachten de woningen tussen mei en juli 2019 te kunnen opleveren.

Let op:
Woensdag 5 december hebben we een advertentie geplaatst voor de nieuwbouwwoningen en appartementen in de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat. Vanwege een fout in de registratie (die te maken heeft met koppeling huurprijs en inkomensgrens) zijn de aanmeldingen niet goed in het systeem geregistreerd. Op advies van de externe systeembeheerder hebben we de advertentie daarom nu offline gehaald. De advertentie wordt 1e week januari opnieuw geplaatst. Iedereen die inmiddels heeft gereageerd, krijgt vandaag van ons een bericht om begin januari opnieuw te reageren. Onze oprechte excuses! Ook wij vinden dit heel erg vervelend.

Voormalige bewoners van deze wijk hebben recht op terugkeer
Op deze plek stonden 42 boven- en benedenwoningen en 3 eengezinswoningen. Deze zogenoemde witte woningen werden in februari van dit jaar gesloopt. De toenmalige bewoners hebben recht op terugkeer naar deze wijk. Uiteindelijk hebben 4 oud-bewoners aangegeven daar graag gebruik van te willen maken. Zij hebben een keuze gemaakt voor een eengezinswoningen. De overige woningen worden nu geadverteerd via www.daarwilikwonen.nu

Informatie over de 8 appartementen
De 8 appartementen zijn verdeeld over 2 bouwlagen. De woningen op de eerste verdieping hebben een balkon, twee slaapkamers en een berging. Heb je interesse in deze woningen? De appartementen op de begane grond beschikken over een tuin met berging. Deze woningen hebben allemaal één slaapkamer. Wil je een extra slaapkamer, dan heb je optie om de wand bij de eethoek door te trekken. De huurprijs van alle appartementen is € 607 per maand, exclusief € 30 servicekosten. Elk appartement beschikt over één parkeerplaats. Je hoeft hiervoor niet extra te betalen.

Informatie over de 25 eengezinswoningen
De eengezinswoningen zijn zogenoemde Nul op de Meter woningen (NOM). Bij deze woningen gebruik je ongeveer evenveel energie als je opwekt. We gebruiken zonnepanelen, warmtepompboilers en zonneboilers om dit te bereiken. Bovenop de huurprijs betaal je een vergoeding voor de energiebesparing. De 25 woningen zijn verdeeld over 3 blokken: 2 blokken van 8 en 1 blok van 9 woningen. Per blok is er één accentwoning: een woning die eruit springt door de witte gevel. Deze woning is ook groter. Alle woningen zijn ruim, hebben maar liefst 3 slaapkamers en een tuin. Iedere woning beschikt over één parkeerplaats. Je hoeft hiervoor niet extra te betalen. De huurprijs van deze woningen is € 607 per maand, exclusief € 88,05 servicekosten. De huurprijs van deze grotere woningen is € 650, exclusief € 105,05 servicekosten.

Hoe verloopt de toewijzing?
Degene met de langste inschrijfduur mag als eerste zijn woning kiezen die past bij zijn huishoudsamenstelling. Dit doe je eind januari 2019 tijdens de informatie- en keuzeavond. Als je kandidaat bent voor één van deze woningen of appartementen, ontvang je hiervoor nog een persoonlijke uitnodiging.

Bekijk hier de uitgebreide brochure met alle plattegronden en specificaties van de eengezinswoningen en appartementen Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat.

Bijeenkomst leefbaarheid Esch

Foto: PEP

Esch - Naar aanleiding van de bijeenkomst over leefbaarheid die platform 'Platform Esch Perspectief' (PEP) op 21 november in Esch hield zijn vier werkgroepen geformeerd die aan de hand van de subthema's verkeer, 'zorg en welzijn', verenigingsleven, 'wonen en leefomgeving' aan de slag gaan met eerdergenoemd hoofdthema. Deze werkgroepen gaan op 23 januari voor het eerst samen aan de slag. Deze bijeenkomst kan ook interessant zijn voor Esschenaren die in november niet aanwezig waren.

De bijeenkomst op woensdagavond 23 januari start om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De kick-off van de werkgroepen vindt plaats in dorpshuis De Es. Tijdens de avond worden de doelen van de verschillende werkgroepen besproken en wordt een plan gemaakt per werkgroep.

Aanhaken bij een van de vier al geformeerde werkgroepen is nog mogelijk, zo meldt de organisator van de bijeenkomst. Voor aanmeldingen of het stellen van vragen is PEP te bereiken via info@eschperspectief.nl.

PEP streeft naar het behoud en verbetering van leefbaarheid in de kern Esch. Vanuit een burgerinitiatief positioneert het platform zich als beleidsmatig sparringpartner voor het college en de gemeenteraad van Haaren en als communicatiemedium naar de inwoners van Esch. In de komende jaren zal PEP zich vooral richten op de thema's woningbouw, sport & cultuur, verkeer, veiligheid, duurzaamheid en welzijn van inwoners. Daarnaast zet het zich maximaal in voor het behoud van individuele voorzieningen binnen de kern.

Wil je meer lezen over de activiteiten van PEP of de bijeenkomst van 21 november nog eens terugkijken? Dat kan op www.eschperspectief.nl.

Ondernemend Boxtel - Sikkens Center Boxtel

Van links naar rechts: Mark de Kort, Jim Michels en Sebastiaan de Graaf. De gezichten van Sikkens Center Boxtel. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In de rubriek 'Ondernemend Boxtel' leer je lokale ondernemers kennen die je vertellen over hun bedrijf en drijfveren. Deze week Jeroen Stolk en Jim Michels van Sikkens Center Boxtel.

In een volledig geoptimaliseerd pand aan de Industrieweg 5 vind je Sikkens Center Boxtel. Edward van Beers en Jeroen Stolk, eigenaren van Stolk Boxtel Groothandel voor bouw & industrie hebben hier hun nieuwe vestiging geopend. Het nieuwe Sikkens Center Boxtel is onderdeel van de franchise-formule van AkzoNobel en verkoopt het complete Sikkens assortiment plus de merken Herbol, Copperant, Drost en Tollens.

"Bij Sikkens Center Boxtel kan de professional op zijn vakgebied terecht voor paint, non-paint producten en Graco spuitapparatuur, kennisoverdracht en advisering", vertelt store manager Jim Michels. "Afhalen kan hier 24 uur per dag door middel van onze afhaalruimte. Weer een extra service", knipoogt hij. "Toen wij in 2015 in gesprek raakten met Akzo omtrent de mogelijkheden van de opstart voor een Sikkens Center in de regio, werden we direct enthousiast. Dit paste perfect bij ons en onze bedrijfsmatige uitdaging, omdat we al meer dan 25 jaar in de verf- en coatingsector opereren. Dus we kunnen wel zeggen dat de benodigde kennis al in huis was."

De mensen binnen Sikkens Center Boxtel zijn op hun vakgebied volledig up to date door regelmatig scholingen bij te wonen en technische cursussen te blijven bezoeken. "Dit is voor ons erg belangrijk", zegt Mark de Kort, accountmanager bij Sikkens Center Boxtel. "De dynamische verfwereld staat niet stil en er is natuurlijk op het gebied van milieueisen veel veranderd."

Terwijl de reporter van deze krant samen met Jim en Mark rondloopt door de vestiging in Boxtel worden op diverse kleurenmengmachines producten op de gewenste kleur gemengd en gecontroleerd. "Dit controleren doen we hier op locatie", vertelt Jim, "Mocht een kleur eens niet goed zijn, dan constateren we dat hier al en niet pas bij de relatie op het werk."

Sikkens Center Boxtel is niet alleen een leverancier van verven en non-paint, maar legt ook de focus op kennisoverdracht naar de professionals. Regelmatig worden trainingen verzorgd onder andere op het gebied van coatings, schuren of spuittechnieken.

Dat de heren ook kennis van zaken hebben wordt al direct duidelijk. Maar ook voor een kop koffie en bijpraten wordt de tijd genomen. Daardoor wordt de sfeer vriendschappelijk, bijna huiselijk. Ook dat blijkt al bij het binnenlopen.

De vestiging Sikkens Center Boxtel moet gaan bijdrage aan een nog betere verkrijgbaarheid en dienstverlening van de AkzoNobel merken in de driehoek van Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Het landelijke netwerk van Sikkens Centers omvat ondertussen 82 vestigingen.

Sikkens Center Boxtel, Industrieweg 5, 0411-616001, jim.michels@sikkenscenterboxtel.nl, www.sikkenscenterboxtel.nl

14 / 24

Van links naar rechts Clemie van Wanrooij (Van Wanrooij Projectontwikkeling), wethouder Peter van de Wiel en Jan van Peer, van het gelijknamige bouwbedrijf, tekenen 29 januari de anterieure overeenkomst die de bouw van 465 gasvrije woningen in de nieuwe wijk Heem van Selis mogelijk maakt. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Januari
- 27 januari: debuut Taverbo-Sabo 1 in landelijke 2e divisie

Februari
- Voorbereidende werkzaamheden herinrichting Markt gaan van start (Brabant Water)

Maart
- 17 maart debuteert Armanda Obispo in de hoofdmacht PSV, 4 minuten voor het einde bij 3-0 tegen VVV.

Eind januari wordt de gemeente door de provincie teruggestuurd naar de tekentafel voor de bouwplannen van de Roderweg/Hamsestraat in Liempde. Het probleem blijkt hardnekkig: ondanks diverse pogingen de bouw vlot te trekken ging de schop tot op heden nog steeds niet in de grond. (Foto: Google) Foto: Google
12 april: de ZilverExpress wordt gepresenteerd na bijna een jaar vertraging. Deze Boxtelse tuktuk pendelt onder meer tussen Simeonshof en het centrum op en neer om ouderen te vervoeren. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Begin september achterhaalt DeMooiBoxtelKrant de koper van het kasteel: De Eindhovense vastgoedondernemer Xander van Mierlo (43) mag zich de nieuwe eigenaar noemen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
14 mei gooit Umberto Tan bij RTL Late Night een dartpijl in de kaart op Boxtel. Guus Meeuwis zal daar zijn nieuwe album GELUK presenteren. Dit gebeurt uiteindelijk op vrijdag 18 mei in Podium Boxtel. 300 gelukkigen werden geselecteerd uit de ruim 3.000 aanmeldingen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
22 mei: een historische woonboerderij op Hal brandt binnen half uur volledig uit na een blikseminslag. (Foto: Jordi de Bruijn) Foto: Jordi de Bruijn
Begin juni dreigt Eetpunt Elisabethsdael gesloten te worden wegens tekort aan vrijwilligers. Zo'n 25 senioren maken dagelijks gebruik van het eetpunt. Uiteindelijk lijkt na (ludieke) protesten, een politiek pleidooi van een 94-jarige bewoonster en een tijdelijke tussenoplossing eind augustus een definitieve oplossing gevonden: Stichting Broodnodig gaat het eetpunt exploiteren. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Eigenlijk was er bijna wekelijks wel nieuws te melden over het PHS-dossier. In week 25 werd bijvoorbeeld het voorontwerp van de Keulsebaan en de fietstunnel aldaar gepresenteerd. Toch moet er nog gewacht worden: onduidelijke wetgeving over de stikstofemissie staat de afhandeling van bezwaarprocedures in de weg. (Foto: ProRail) Foto: ProRail
Na hard werken is het eind juni feest: de Boxtelse eindexamenkandidaten gaan op gala om het einde van hun middelbare schooltijd te vieren. Op het Baanderherencollege, het Jacob-Roelandslyceum... (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
En op HUB Noord-Brabant locatie Boxtel. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Op 3 mei schudde wethouder Herman van Wanrooij (r.) nog de hand van Cees Heesbeen van de firma Van Kessel uit Buren, tijdens de officiële opening van de Molenwijkseweg als fietsstraat. Op 12 juni moest de straat alweer worden afgesloten voor het eerste onderhoud wegens scheuren in het wegdek. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel
343 basisschoolleerlingen uit Boxtel en Liempde leggen op 15 en 16 mei het praktisch verkeersexamen af. Foto: Mark van der Pol
Op 5 juli dit jaar werd de knoop eindelijk definitief doorgehakt: Esch komt definitief bij Boxtel. Dit zal gebeuren op 1 januari 2021. (Foto: Bas Voets) Foto: Bas Voets
Met enkele ferme klappen van de sloopkogel werd op 5 februari begonnen met de sloop van de 42 witte boven- en benedenwoningen en 3 eengezinswoningen in de Van Hugenpothstraat en de Hendrika van Haeftenstraat. Zij maken plaats voor 25 nul op de meter eengezinswoningen en 8 energiezuinige appartementen, die vanaf 18 september gebouwd zullen gaan worden. De eerste woningen werden vorige week te huur aangeboden. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Op 6-7-8 juli strijkt het festival We Are Electric neer op Velder. Onder meer The Prodigy, Martin Garrix en De Jeugd van Tegenwoordig doen onze gemeente (en de wijde omgeving) op haar grondvesten schudden. Tijdens dit weekend haalt Boxtel nóg een keer het landelijke nieuws met een massale vechtpartij op de Markt in Boxtel. Op 10 juli en op 11 september worden verdachten aangehouden. Ook worden frustraties tussen horeca-eigenaars en de politi Foto: Ruud van Casteren
... als 's avonds met optredens van onder andere Acting the Maggot, Nielson, Snollebollekes en verschillende dj's.. (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden
29-30 juni en 1 juli Beach Break is helemaal thuis bij Recreatieplas De Langspier. Zowel overdag... (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
5 mei: haven in Esch feestelijk geopend. (Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / prikbord Esch) Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / prikbord Esch
26 t/m 29 april duizenden Boxtelaren en bezoekers van buitenaf genieten van Oranjeweekend met optredens van onder andere Zanger Kafke (foto), de Feestneger en DJ Paul Elstak op de Markt tijdens Kingsnight Fissa. (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden
Na een lange periode van onduidelijkheid en verschillende ingediende vergunningsaanvragen krijgt Aldi in 30 maart groen licht voor de nieuwbouw aan de Fellenoord. Begin december maakt de tot dan toe op Fellenoord gevestigde sportschool 040 Fit! bekend een nieuwe locatie te hebben gevonden waardoor Aldi naar verwachting in februari met de werkzaamheden voor de nieuwbouw kan starten. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Eind maart: de voorgenomen verplaatsing van het kunstwerk 'In gesprek' van Dommeloord naar het parkje bij Oosterhof roept vragen op. De verplaatsing blijkt aangevraagd door wijkorgaan Boxtel Oost. Hans Geerlings en Joke van Koll halen in een paar uur honderden handtekeningen op om daar een stokje voor te steken. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart komt BALANS als winnaar uit de bus met vijf zetels. Toch belandt de partij uiteindelijk in de oppositie. Combinatie95, dat ook vijf zetels behaalt maar minder stemmen heeft, zet de huidige coalitie voort. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Op 19 maart stelt wethouder Marusjka Lestrade Romijn Conen voor als cultuurverbinder van Boxtel. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Carnaval valt vroeg in 2018. Het is weer een mooi feest, maar heeft helaas ook een zwarte rand. Op dinsdagmiddag 13 februari werd een 57-jarige Boxtelaar dood gevonden in de Dommel en zaterdagavond 10 februari werd een man uit Sint-Michielsgestel neergestoken in de Stationsstraat. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Wethouders Eric van den Broek (l.) en Peter van de Wiel sluiten op 5 februari het gas af als startschot voor de sloop van de 42 witte boven- en benedenwoningen en 3 eengezinswoningen in de Van Hugenpothstraat en de Hendrika van Haeftenstraat. Zij maken plaats voor 25 nul op de meter eengezinswoningen en 8 energiezuinige appartementen, die vanaf 18 september gebouwd zullen gaan worden. De eerste woningen werden vorige week te huur aangeboden. Foto: Mark van der Pol
Boxtel wordt op 3 en 8 januari geteisterd door noodweer. De hulpdiensten moeten meerdere keren uitrukken om stormschade te verhelpen. Het vormt de opmaat naar de kap van zo'n 2.000 populieren langs de A2. De oude bomen zijn niet goed geworteld en daarmee een gevaar voor snelweggebruikers die er langs rijden. Onlangs werd met de kap begonnen. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils
Bij het Lennisheuvelse eetcafé Meneer Klaver is op 10 januari een informatiemarkt over het Biomassaplein. Wethouder Peter van de Wiel wordt het vuur aan de schenen gelegd door boze Lennisheuvelaren die bang zijn voor een nieuw debacle als destijds met het schaliegas en kV-station. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Met een grote voorhamer breekt wethouder Eric van den Broek op 9 januari door de buitenmuur van het gemeentehuis om de passage van de Markt naar de nieuw aan te leggen parkeerplaatsen in de gemeentetuin te realiseren. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

April
- ING sluit deuren in Boxtel, cliënten kunnen vanaf 4 april terecht bij Bruna in Rechterstraat.
- Coalitieonderhandeling klapt: andere partijen willen niet met Balans verder.
- C95 verkent mogelijkheden voorzetting huidige coalitie

Mei
/- 5-6 mei: Boer zoekt Band
/- 3 mei fietsstraat Molenwijkseweg na half jaar vertraging door vorst geopend door wethouder Herman van Wanrooij
/- 15 en 16 mei: 343 basisschoolleerlingen uit Boxtel en Liempde leggen verkeersexamen af

- 8 mei: Balans verlaat beeldvormende raadsvergadering voortijdig omdat 'coalitie programma niet wil toelichten'
- Sjoerd van Heerenbeek wint finale tafeltennis in hoogste klasse Jeugdratingmeerkampen afdeling zuidwest
- 10 mei: MO13 RKSV Boxtel wordt 13e van nederland bij landelijke finale Talenten Toernooi in Alkmaar, twee dagen later worden zij ook kampioen in competitie in de eerste klasse. Op 2 juni pakken ze de tweede plaats in de strijd om de Zwaluwe jeugdbeker 2017-2018 KNVB district zuid1
- Gekke Jan/Jan de Trommelaar overleden op 24 mei in zijn woning aan de Van Leeuwenstraat

Juni
- 2-3 juni Julia Koppens (toen 8) wint goud in categorie Pre Novice Girls op NL Paalsport. Zoë Timmermans (dan 16) wordt 2e bij Junior Girls en in de klasse Artistic Pole. Zij plaatst zich voor het WK in juli in Spanje
- 2 juni NK-medailles voor Tabitta turnster Esmee Komen: zilver en brons
- 9-10 juni: 5 NK medailles voor turnsters Tabitta
- TafeltennisterSanne van der Schoot wordt derde op Nationale Jeugd Meerkampen in klasse meisjes welpen (tot en met 11 jaar)

Juli
- 1 juli: Bazaar
/- 3 juli: Eric van den Broek past na overleg met marktondernemers plannen markt aan, verplaatsing fietsenstallingen
/- 5 juli: gemeeteraad Haaren besluit: Esch na 2021 naar Boxtel
/- 6-7-8 juli We Are Electric doet Velder op grondvesten schudden
/- Boxtel haalt Dumpert met massale vechtpartij op de Markt in nacht van 7 op 8 juli. Op 10 juli en op 11 september worden verdachten aangehouden. Gevolg: centrumhoreca moet om 2.00 uur dicht.

Augustus
- Boxtelse motorcrosser Kay Karssemakers derde op WK 85 cc 2018 in Australië

September
/- vanaf 3 september: Stichting Broodnodig gaat eetpunt Elisabethsdael exploiteren
/- 2 september: Tunnelvision 3.0 'meest succesvolle editie'
- 8 september: veldrijder Klaas Groenen laat van zich horen en begint opmars. Wint Kleeberg Cross 2018
- 8-9 september; Goud voor Carlijn van Oerle bij eerste centraal Europeese premiekeuring voor het raszuivere Spaanse paard
- 15-16 september: Boxtelse SWNZ-zwemmers beste van Brabant bij open water zwemmen

Oktober
- 16 oktober: Raad stemt in met verbindingsweg Tongeren, ondanks 15 ingediende zienswijzen en 2 bezorgde insprekers
- 24 oktober: DMBK maakt deelnemers DWTS 2019 bekend
/- 24 oktober: Taalmaatjes vieren vijfjarig bestaan
- 30 oktober: informatiebijeenkomst gemeentehuis Move'31: verkeersplan blijft gemoederen bezighouden

November
- Boxtel krijgt onverwachte tegenvaller van 9 ton voor de kiezen
- 2 november: Boxtelaar opgepakt voor betrokkenheid in grootschalig communicatienetwerk criminelen
/- Patrick van den Aker loopt marathons Berlijn en New York en haalt 14.000 euro op voor Kika
/- 17 november: Heemkunde Boxtel wint Knippenbergpenning voor project 'De Sint-Petrus. Basiliek met een kleurrijk verleden'

- Rotonde Boseind wordt toch kruispunt met stoplichten

December
- 040Fit maakt verhuizing naar de Duit 12, voormalig pand van Hipa Sports, bekend om plaats te maken voor Aldi die in februari 2019 zal beginnen met de bouwwerkzaamheden.

- 10.000 euro in Boxtel en Liempde voor Serious Request

16 / 24

18 / 24

Bekendmakingen week 2

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Barrierweg 13, intern verbouwen en bouw erker en carport
Brede Heide 1, opstarten Bed and Breakfast in een bijgebouw
Burgakker 17, rooien: 1 linde uit tuin SintLucas aan de zijde van de Grote Beemd
Eindhovenseweg achter huisnummer 47, realiseren 3 zorgrecreatiewoningen op perceel camping Den
Oorsprong
Ladonkseweg 1, aanvraag NOX emissie goedkeuring voor Natura 2000
De Schoren ongenummerd naast huisnummer 11, realiseren bedrijfsgebouw met bedrijfswoning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Barrierweg 19, rooien: 1 rode eik, 1 esdoorn en 1 wintereik uit het zijerf langs de oprit
Heesterbos 2, verbouw woonboerderij
Hogenbergseweg 23, vervangen ramen voorgevel door een erker
Mijlstraat bij huisnummer 67, rooien: 1 zuileik uit trottoir. Geen herplant.
Ooiendonksestraat 26, aanleg kerende grond-geluidswal op het erf
Oude Dijk bij huisnummer 103, rooien: 2 Hollandse eiken. Herplant met 2 bomen.
De Prangen 1, renoveren schuur

Verleende omgevingsvergunningen
Brede Heide 8b, realiseren woning
Dennendreef 5-019, plaatsen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Dennendreef 5-032, plaatsen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Dennendreef 5-042, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Dennendreef 5-051, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Dennendreef 5-061, plaatsen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Dennendreef 5-215, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
De Hoef 21, bouw schuur
Molenwijk 1a, brandveilig gebruiken sportkantine MEP door BSO Humanitas
Stationsstraat bij huisnummer 81c, rooien: 1 moerascipres uit parkeerstrook. Herplant met nog nader te bepalen boom.

Melding aanleg gesloten bodemenergiesysteem
Munselse Hoeve 13, aanleg gesloten bodemenergiesysteem met verticale bodem warmtewisselaars

Evenementenvergunning
Q-Music The Party Fout. Verleende evenementenvergunning voor het organiseren van dit evenement in Sportcomplex De Braken op zaterdag 9 februari 2019 van 19.00 tot 01.00 uur.

Bekendmakingen week 1

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Hof ter Aa ter hoogte van huisnummer 96, rooien: 2 moeraseiken uit groenstrook
Nergena 3, uitbreiden (tijdelijk) manege met 2 paardenboxen
Nieuwland 16, hernieuwbouw bestaande woning
Oranjelaan 13, bouw woning
De Volder tussen huisnummers 2 en 58, rooien: 1 es uit groenstrook. Herplant van 2 bomen.

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Dennendreef 5-061, plaatsen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord

Verleende omgevingsvergunningen
Bosscheweg 125 en Poolsestraat 14, verbouw pand tot woning met kantoor
Lennisheuvel 85, rooien: 1 populier uit achtertuin
Ronduutje 7, rooien: 1 ceder aan zijkant woning
Rijksweg A2 tussen viaduct Liempdse Barrier tot aansluiting Best-West rooien: 853 populieren en het frezen van stobben uit de buitenberm (west- en oostzijde) binnen de gemeentegrens van Boxtel. Herplant met Canada populier en zwarte populier.

Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval
Ladonkseweg 12-14, voor het mobiel breken van in totaal 9.500 ton steenachtige materialen

Melding Activiteitenbesluit milieubeheer
De Schoren 8, starten motorfiets reparatiebedrijf.

Verordeningen en regeling
De volgende regeling en verordeningen zijn vastgesteld door de gemeenteraad in de vergadering van 11 december 2018:
Legesverordening 2019/Regeling tarieven inritten, herstraten en onderhoud object-bewegwijzering 2019
Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019/Verordening begrafenisrechten 2019
Verordening marktgelden 2019/Verordening onroerende-zaakbelastingen 2019/Verordening precariobelasting 2019
Verordening reclamebelasting 2019/Verordening rioolaansluitrechten 2019/Verordening rioolheffing 2019/Verordening toeristenbelasting 2019

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO Oud papier: 11-01 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 12-01 Munsel + deel Centrum – Breukelen 12-01 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 16-01 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

BHC leidt technici op in een praktijkomgeving

Een BHC-leerling, hard aan het werk met een elektrische schakelkast. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Praktijkgerichte, technisch ingestelde mensen, het bedrijfsleven staat er om te springen. Dat ziet ook het Baanderherencollege (BHC) in Boxtel. Op de praktijkgerichte profielen BWI en PIE worden technische praktijkmensen klaargestoomd voor het werkende leven. "Het is hier bijna net als in een bedrijf", aldus docent Paul de Witte.

PIE staat voor 'Produceren, installeren en energie'. Deze technische leerrichting binnen het vmbo-onderwijs is een paradepaardje van het Baanderherencollege, samen met 'Bouw, Wonen en Interieur' (BWI). Met deze twee stromingen stoomt de school leerlingen klaar voor echt vakwerk en wordt direct de aansluiting met het (Boxtelse) bedrijfsleven gezocht. Zo zijn er onder meer samenwerkingen met Sikkens Center Boxtel, Stolk, ITB Precisietechniek en DM Wheel Systems.

De leerlingen die kiezen voor de praktijkgerichte stromingen lopen allen in hun derde en vierde jaar twee weken stage. Dat gebeurt natuurlijk bij voorkeur bij Boxtelse bedrijven. Hoewel de leerlingen de fijne kneepjes leren op het mbo, wordt de opgedane praktijkervaring gewaardeerd.

De samenwerking met het bedrijfsleven heeft nóg een voordeel: door de lijntjes kort te houden kan het BHC zo nu en dan óók gebruik maken van het (vaak verfijnde) machinepark dat zij tot hun beschikking hebben. Zo kunnen leerlingen mooiere en betere producties maken en hebben zij het gevoel ook écht progressie te maken. Dit wordt versterkt door de vaak zichtbare en praktische projecten, zoals het maken van boombeschermers voor IVN, of het opknappen van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Ook het team van het BHC dat meedoet aan de Young Solar Challenge is zo'n voorbeeld.

Ook op school zijn de leerlingen zo'n veertien uur per week bezig met lassen, elektronische schakelingen maken en noem zo maar op. Als er eens een keer een docent ziek is, gaan de lessen gewoon door, net zoals binnen een bedrijf wanneer de baas er niet is. Er zijn namelijk te allen tijde meerdere praktijkbegeleiders aanwezig. De mogelijkheden die de leerlingen krijgen aangeboden zijn heel specifiek en sluiten bijna naadloos aan op wat ze straks ook op de werkvloer kunnen verwachten. Daarbij krijgen de leerlingen de lusten, maar ook de lasten van hun toekomstig vakgebied te zien. 'Eerlijke voorlichting', noemt BWI-docent Rob Kouwenberg dat.

De twee docenten vertellen enthousiast en honderduit tegenover de reporter van deze krant. Ze zetten zich graag in voor hun zaak: het verbeteren van het imago van het technische praktische onderwijs op het vmbo. "Veel mensen, ook leerlingen denken: het is vies werk", vertelt De Witte, terwijl hij op enkele grote metaalbewerkingsapparaten wijst. Maar volgens de docent is werken in de techniek tegenwoordig veel verfijnder geworden. Natuurlijk moeten leerlingen bij wijze van spreken ook weten hoe met een draaibank om te gaan, maar tegenwoordig worden veel machines via een computer aangestuurd. Ook de 3D-printer is inmiddels niet meer weg te denken bij beide profielen. En wat te denken van de computergestuurde lasersnijder die de school ook heeft?

Is dan alles koek en ei op de afdelingen BWI en PIE? Nee, dat niet. De docenten zien veel basis-, kader- en gemengde leerweg leerlingen. Vmbo-t leerlingen zouden wat Kouwenberg en De Witte betreft óók best wat meer voor technisch onderwijs mogen kiezen.

Tijdens de open dag van aanstaande zaterdag 12 januari kan iedereen van 12.00 tot 15.00 uur met eigen ogen bekijken hoe dit beroepsgerichte technische onderwijs, en de andere richtingen op het BHC eruitzien.


Nieuw JRL-profiel 'Sport en Lifestyle' biedt verdieping en verbreding

Foto: Karien Thielen

Boxtel - Dit schooljaar is het Jacob-Roelandslyceum (JRL) gestart met de nieuwe profilering 'Sport en Lifestyle'. Volgens coördinator Karien Thielen was er, naast bijvoorbeeld cultuur- en Engels-profielen, vanuit leerlingen vraag naar een profiel dat verdieping bracht op de lessen lichamelijke opvoeding. Dat bleek: voor de 'uitprobeerperiode' die eerstejaars vanaf het begin van het studiejaar krijgen, meldden zich 125 leerlingen aan.

Karien Thielen is naast coördinator van het nieuwe profiel ook gym- en biologiedocent aan het JRL. Het idee voor de nieuwe profilering was voor haar eigenlijk een logisch gevolg van het gebrek aan een op beweging en voeding gerichte leerlijn voor de leerlingen. "Er was al wel taal, techniek, cultuur, economie, maar geen op het menselijk lichaam gericht profiel."

Nu is dat er dus wel met Sport en Lifestyle. Sinds dit schooljaar kunnen eerstejaarsleerlingen er voor kiezen. Volgend jaar is dat ook weer het geval, net zoals het jaar daarop. Zo 'groeit' de profilering uiteindelijk de onderbouw door, totdat het in alle drie onderbouwjaren wordt aangeboden. Als de eerste derdejaarsleerlingen die het profiel gevolgd hebben naar de bovenbouw gaan, zal worden bekeken of Sport en Lifestyle ook aan de hogere leerjaren aangeboden wordt.

Sport en Lifestyle is gestoeld op vier pijlers. Het bewegen staat centraal. Daarnaast wordt stilgestaan bij het thema gezondheid, waarbij je moet denken aan voeding en conditie waarbij bijvoorbeeld de calorische waarde van producten wordt bekeken. Een andere pijler is 'regelen', waarbij met name de psychologische en sociale kanten van beweging aan bod komen. Daarbij moet je denken aan het leiding geven aan een groep, of het teamwork regisseren tijdens een spel. Ten slotte is er nog het element 'samenleving', waarin meer algemene thema's als 'overgewicht' of 'preventie' aan bod komen.

Dat Sport en Lifestyle géén 'pretpakket' is benadrukt Thielen meerdere malen tijdens het gesprek met de reporter van deze krant. Hoewel er veel gesport wordt, met name sportieve activiteiten die niet tijdens de gymlessen terugkomen zoals Lacrosse, is er ook aandacht voor verdieping. Zo komen biologische processen aan bod en wat voeding en beweging met lichaam en geest doen. Daarbij wordt niet alléén stilgestaan bij de positieve effecten van voeding, maar ook de negatieve: zo is er ook aandacht voor zaken als obesitas of de effecten van doping in de sport.

Daarmee is de profilering niet alleen interessant voor sportievelingen. "Je hoeft echt niet heel goed te zijn in sport om te kiezen voor deze profilering", benadrukt de docente. "Het is ook voor leerlingen die de werking van het menselijk lichaam interessant vinden en graag bewegen. Dus ook bij iemand die geen 8 voor lichamelijke opvoeding heeft, maar het wel leuk of interessant vindt, kan deze profilering passen."

Tijdens de open dag van het JRL, aanstaande zaterdag 12 januari, kan iedereen van 10.00 tot 14.00 uur met eigen ogen enkele onderdelen uit de nieuwe profilering zien en er voorlichting over krijgen. "Dan kunnen kinderen zich alvast een mening vormen of het iets voor hun is, als ze straks moeten kiezen tussen twee van de vier profielen in de introductie van leerjaar één", aldus Thielen.


Bridge

Bridgeclub Liempde, uitslagen 27 december
A-Lijn: 1 L. Vermulst & J. Vermulst 60,07% 2 R. Prinsen & E. vd Westelaken 57,99% 3 C. de Jong & R. vd Laar 55,56% B-Lijn: (1) J. Dobbelsteen & D. Legius 65,83% (1) H. Verdonk & J. van Vugt 65,83% 3 T. vd Leek & T. vd Zanden 58,75%
Uitslagen 3 januari
A-lijn: 1 J. van de Laar & G. van Oirschot 65,63% 2 M. & M. Habraken 59,38% 3 E. de Jong & I. Smits 56,60% B-lijn: 1 M. van de Westelaken & H. de Vries 60,09% 2 F. van de Schans & F. Sedee 59,70% 3 J. & B. Dieden 58,21% C-lijn: 1 W. Kuijpers & J. Kuijpers 60,94% 2 A. Evers & M. Teulings 58,75% 3 P. van Gemert & Z. Kusters 56,25%

Essche Bridgeclub, uitslagen 3 januari
A-lijn: 1 J. & A. van den Aker 62,80% 2 P. Olijslagers & E. van de Broek 59,23% 3 J. van de Zanden & W. Gloudemans 57,14%

Bridgeclub revanche, uitslagen 3 januari
A-Lijn: 1 M. van Roosmalen & C. Tupker 65,97% 2 C. & J. Kerssens 65,28% 3 B. Hermkens & F. Sedee 59,38%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 2 januari
A-Lijn: 1 R. Dankers & F. van de Schans 67,55% 2 C. van Hal & G. Meys 54,32% 3 P. van de Ven & T. van der Kolk 54,01% B-Lijn: 1 W. Braken & A. van de Langenberg 58,33% 2 A. & C. van der Velden 56,94% 3 L. Bekers & S. van der Meijden 51,39%

Voetbal

DVG, uitslagen 20 december
Herpinia 1-DVG 1        0-1

Zaalvoetbal

Uitslagen 5 januari
't Geveltje-Tahadi        6-8
Le Temps Perdu-Second Cars 0-6
El Techno-Team Van de Wielen        2-7
Big Street 68-Van de Langenberg /Dammers        7-2
Uitslagen 7 januari
Van Stekelenburg-ZVS Filias 2        6-1
-Vermeer verz-Van der Heijden Milieu        1-4
Verbeij/Hanekroot-Green Team        4-4

Handbal

Uitslagen HCB '92 6 januari
HCB'92 D1-Taxandria D2        6-14
HCB'92 DB1-Habo'95 DB1        13-12
HCB'92 DS1-G.H.V. DS2        29-5
Aristos/HCB'92 HS2-Bedo HS3        14-38
Programma HCB'92 12 januari
Avanti D1-HCB'92 D1        12.20
Programma 13 januari
H.C.G. E1-HCB'92 E1        12.00
Lido DS1-HCB'92 DS1        12.20
Bergeijk DB1-HCB'92 DB1        13.00
Aristos/HCB'92 HS2-White Demons HS2        16.30
Zephyr/HCB'92 HB1-Swift HB1        18.15
Programma 14 januari
HCB'92 recr.-Bergeijk recr.        20.00

Rugby

RC Ducks, uitslag 5 januari
Junioren Ducks/RCE-Roosendaal RC        51-33
Programma 12 januari
Cubs: Pink Panthers Driebergen-Ducks/RCE        12.30
Junioren: Tilburg-Ducks/RCE        12.00
Colts: Tovaal Goes/REL-Ducks/RCE        13.00
Programma 13 januari
Senioren: Bokkenrijders Roermond-Ducks/Oysters        14.30

Veel deelnemers bij Nationale Veldritwedstrijden bij De Langspier

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Een stralend winterzonnetje, 200 fanatieke jeugdrenners en rensters en eens zo veel enthousiaste ouders; alle ingrediënten voor een geweldige veldritdag waren zaterdag 22 december aanwezig tijdens de Nationale Veldritwedstrijden bij Recreatieplas De Langspier. En dat werd het dan ook. Hoe klein de renners ook waren, in alle zeven categorieën werd flink strijd geleverd. 's Zondags was het de beurt aan alle overige KNWU-categorieën. Ook hier was de opkomst groot en de strijd hevig. En niet alleen tegen elkaar, maar zeker ook tegen de elementen. Voor de renners zelf was het ideaal weer, maar regen en wind deden de publieke opkomst geen goed.

In de categorie amateurs kon de organisatie meteen pronken met plaatselijke favoriet Klaas Groenen.
Ondanks een slechte start en een parcours dat niet echt op zijn lijf geschreven was, wist hij zich keurig naar een zeer verdienstelijke derde plaats te vechten. Op het NK in Huibergen kan Groenen een heel ander parcours verwachten en zal hij alleen voor de eerste plaats gaan. Uitslag bij de amateurs: 1. Yannick Runhart, 2. Nicky David, 3. Klaas Groenen.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Bij de vrouwen elite ging de overwinning naar Nederlands Kampioene Strandrace Pauliena Rooijakkers. Omdat zij in de cross (nog) geen punten verzameld heeft, moest zij helemaal achteraan starten. Maar evenals op het strandzand van Castricum aan Zee kon zij uitstekend uit de voeten in het zand van De Langspier. De tweede en derde plaat gingen naar Lizzy Witlox en Sofie van Rooijen.

Bij het sluitstuk van de dag, de elite beloften, was het lang stuivertje wisselen tussen Eddy van IJzendoorn, Kyle Achterberg en de Belgische renner Jens Gys. Uiteindelijk werden de zandstroken, het zompige gras en de modder het beste verteerd door de uit Maartensdijk afkomstige Achterberg. De ieder jaar in Boxtel aanwezige Belgische renner Gys werd tweede en op het derde schavotje mocht Van IJzendoorn plaatsnemen.

De organisatie kan terugkijken op een mooi en geslaagd veldritweekend. De renners waarderen het parcours, maar geven ook aan graag wat minder rechte stukken te zien. Daar zal volgend jaar zeker gehoor aan worden gegeven.


Ruim veertig deelnemers bij eerste Regiomix van het jaar

Boxtel - Jeu de boulesvereniging De Walnoot startte het jaar afgelopen maandag 7 januari met de wekelijkse open Regiomix die gespeeld werd op de negen verwarmde binnenbanen in de accomodatie aan de Selissenwal 25. Het toernooi trok meer dan vijftig belangstellenden, ruim veertig van hen speelden mee met de spannende wedstrijden.

Jo Hanegraaf veroverde de eerste plaats met 3/25 punten, gevolgd door Nel Pennings met 3/22 punten. De derde plek werd ingenomen door maar liefst drie spelers: Kees Doevendans, Piet Schouten en Josefien Minkels. Zij behaalden allen 3/20 punten. De zesde plaats ging naar Els Bekers met 2/17 punten, Ben Heutink behaalde met 2/11 punten de zevende plek en Tonnie Mauriks werd achtste met 2/10 punten. Alles onder toeziend oog van Hans van Dinther, die de wedstrijdleiding in handen had. De bar werd verzorgd door Paulus van den Bogaard.

Elke maandag zijn alle geïnteresseerden welkom bij JBV De Walnoot om een balletje mee te spelen vanaf 13.00 uur. Op dinsdag- en donderdagmiddag zijn nieuwkomers welkom om kennis te maken met deze gezellige sport. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

Mauwbeker voor Van de Lee en Remy

Boxtel - De eerste handboogwedstrijd van het nieuwe jaar afgelopen zondag 6 januari werd een prooi voor Marcel van der Lee en Davy Remy van l'Union. Een totaalscore van 404 punten op de 25 meter zorgde ervoor dat ze de rest aftroefden en de wisselbeker, de zogenaamde Mauwbeker, in ontvangst mochten nemen.

Van de Lee en Remy bleven hiermee de teams voor van Henk Jegers en Senn Steenbakkers met 401 punten, Jelt van de Langenberg en Frans Kluijtmans met 400 punent, Sylvana van der Burgt en Henri van de Broek met 389 punten en Gerard van der Steen en Niels Nelissen met 388 punten voor.

Darttoernooi in Boxtel
Zondag 27 januari wordt in de accommodatie van omnisportvereniging l'Union Boxtel aan de Molenwijkseweg weer het jaarlijkse Boxtels Open gehouden. Met in het verleden winnaars als Michael van Gerwen en Kim Huijbrechts strijden de darters nu ook weer om de hoofdprijs van 400 euro.
De deelnemers worden ingedeeld in poules zodat iedereen meerdere partijen kan gooien.
Het toernooi begint om 12.00 uur, inschrijven kan tot 11.30 uur. De jeugd tot en met 15 jaar begint om 10.00 uur, zij kunnen inschrijven tot 9.30 uur. Voor meer informatie: www.lunion-boxtel.nl.

Podiumplaats voor Klaas Groenen bij GP Groenendaal

Klaas Groenen op weg naar de derde plaats. (Foto: Henk van Roosmalen) Foto: Henk van Roosmalen

Sint-Michielsgestel - Klaas Groenen heeft afgelopen zaterdag 5 januari zijn eerste podiumplaats voor 2019 behaald. In de GP Groenendaal op De Ruwenberg in Sint-Michielsgestel was de Boxtelse veldrijder van start af met nationaal kampioen Yannick Runhart vertrokken. Bij de derde doorkomst kwam Groenen als eerste met een redelijke voorsprong door.

Dit wist de Invicta-renner enkele ronden vol te houden. Runhart had inmiddels in Niels Wubben een maatje gevonden om het gat met Groenen te dichten. In de laatste ronde werd Groenen door de twee renners ingehaald. Gedrieën werd de laatste ronde verreden. In de eindspurt naar de finish was de energie bij Groenen op. Yannick Runhart won de GP Groenendaal, Niels Wubben werd tweede en de derde plaats op het podium was voor de teleurgestelde Groenen.

Op zaterdag 12 januari neemt Groenen deel aan het NK veldrijden in Huijbergen. Ruim 100 deelnemers hebben zich bij de KNWU in de Amateurs en Sportklasse ingeschreven. Deze klasse start om 15.00 uur.
Bij de dames was Pauliena Rooijkakkers mede favoriet. De strijd bij de dames elite werd gewonnen door Puck Pieterse. Sofie van Rooijen werd tweede en de derde podiumplaats was voor Lizzy Witlox. Anna van der Breggen en Pauliena Rooijakkers.streden in de laatste ronde om de vierde en vijfde plaats. Van der Breggen werd vierde. De vijfde plaats was verdienstelijk voor Pauliena Rooijakkers.

HCB'92 DS1 begint nieuwe jaar goed

Boxtel - Na een tussenstop van twee weken werd de zaalcompetitie weer hervat en moesten de dames van HCB '92 het opnemen tegen de dames van GHV uit Goirle. De vorige wedstrijd werd met één punt verschil gewonnen dus de dames uit Boxtel stonden op scherp.

De eerste minuten van de wedstrijd stond HCB'92 goed te verdedigen en werden doelpunten gescoord vanuit de hoek door Gitte Vanhout en Hèlen Berkelmans. GHV was nog zoekende in de opbouw van de aanval, maar de Boxtelse dames sloten goed bij elkaar aan in de verdediging en de Goirlese dames wisten niet te scoren. Ellen Persoons verraste vanaf de opbouw de keeper met een afstandsschot en bracht daarmee de stand op 5-1. De thuisploeg ging snelle aanvallen opzetten omdat de dames van GHV geen wisselspeler hadden en zo kon HCB'92 het tempo bepalen. Vervolgens passeerde Linda Zwiers met een schijnbeweging de verdediging en doelvrouw. Ook de wissels die werden ingezet door HCB'92 werden goed afgerond door Annemarie Sens, Manon Foolen wist vrij vanaf de cirkel te scoren.
Door een misstap moest een speler van GHV geblesseerd het veld verlaten en kregen de Boxtelse dames nog meer ruimte om aanvallen op te zetten met één speelster minder in de verdediging. Vrije kansen waren er voldoende: Susan van de Berg scoorde vanuit een teruggekomen bal van de doelvrouw en Gitte Vanhout bracht de ruststand op 18-2 door een onderschepping van de bal bij de tegenpartij.

Na rust wilde HCB voor een hoge eindscore gaan en dus werd geprobeerd om snelle break outs te lopen. Deze werden echter niet altijd goed afgerond. Liza van Rooij zag haar kans om de bal te onderscheppen en bracht daarmee de stand op 20-2. De verdediging van HCB verslapte even, waardoor GHV vanuit de rechteropbouw doelvrouw Mary Swinkels kon passeren. HCB moest zich blijven concentreren om GHV geen ruimte te geven. In de slotfase van de wedstrijd kon Annemarie Sens nog diverse malen scoren vanuit de rechtse hoek. Manon Foolen startte goed in vanuit de midden opbouw en bracht de stand op 24-5. De Boxtelse ploeg had de wedstrijd in handen maar gaf uiteindelijk toch nog een penalty weg die GHV benutte. De einstand werd 29-5.

Zwemmers SWNZ schitteren in Maastricht

Boxtel - Tussen de kerstdagen en de jaarwisseling wordt traditiegetrouw de Swimmeet in Maastricht gezwommen; een sprintwedstrijd met alle 50 en 100 meters. SWNZ nam hier met een groep van 24 zwemmers aan deel.

Isa Schellekens uit Boxtel haalde de A-finale haalde op de 100 rug (brons), 50 vlinder (zevende) en 100 wissel (zevende en zwom de B-finales van de 100 vlinder (vierde), 50 rug (zesde) en 50 vrij (zevende). Samen met plaatsgenoten Sem van Eijndhoven en Kes Keij zwom zij op alle negen afstanden een nieuw persoonlijk record. Luuk Bult en Guy Huijsmans verbeterden op acht afstanden hun PR. Rick Hoksbergen, Iris Verheij, Juul Schellekens en de Boxtelse Aukje Rutten waren op zeven afstanden sneller dan ooit. Daarnaast zwommen ook Britt Bakers (6 PR's), Jesse Hoksbergen (5), Roel van der Kleij (1), Mirelle de Kort (4), Nena van der Steen (3), Isa Verhagen (6), Lisa Verheij (1), Marit Vermeulen (4) en Boxtelaren Tasnim Bezbiz (5), Anouk Hacken (6), Jessie van de Laak (4), Lotte van de Laak (1) en Jelle Rutten (3) één of meerdere persoonlijke records. Kim de Laat uit Boxtel en Rik op het Veld zwommen mooie tijden, maar waren al eens sneller. Een volledig verslag is te vinden op de website van SWNZ: http://zwemmenswnz.blogspot.com/

Competitie
Komende zondag, 13 januari, staat in Boxtel de tweede competitiewedstrijd op het programma. Een groot deel van de succesvolle Swimmeet-ploeg zal dan ook weer aan de start verschijnen. In totaal komen er dan zo'n zestig zwemmers van SWNZ in actie.

Succes voor Liempdse judoka's

Mierlo - Judo Club De Hechte Band uit Mierlo organiseerde op 6 januari haar jaarlijks terugkerende instaptoernooi. Judo Club Liempde nam met twintig judoka's deel, velen van hen hadden zelfs in de vakantie doorgetraind, zodat ze goed fit waren voor dit toernooi.

Alle judoka's zijn het nieuwe jaar goed en sportief begonnen. Vanaf de zijkant van de tatami was te zien dat zij een goede en sterke inzet toonden. Een grote vooruitgang, want velen waren aan het begin van het seizoen nog voorzichtig en afwachtend.
Jens Kelders en Fedde van Helvoort wisten al hun partijen met ippon te winnen, wat voor beiden resulteerde in een mooie eerste plaats. Mika van Weert, Ivar van Weert en Tiago van Breugel sleepten de tweede plaats in de wacht. Een derde plaats was er voor Gijs de Wit en Xavi van Weert.

Gratis proeflessen karate

Boxtel - Vechtsportvereniging 4Defence (Fight School Boxtel) biedt de hele maand januari gratis proeflessen aan in Boxtel. Tijdens de trainingen worden de basistechnieken van karate geleerd, zoals eenvoudige stoten en schoppen.

De karatelessen worden elke woensdagavond in januari in het sportcomplex van de Michaelschool aan Schijndelseweg 3 gegeven. Voor minioren en junioren is dat van 17.45 tot 18.45 uur en voor senioren van 19.00 tot 20.30 uur.

Iedereen kan aan de proeflessen meedoen in zijn of haar eigen tempo en op eigen niveau. Aanmelden kan bij Peter Kerkhof via info@4defence.nl of via 06-21431192. Meer informatie is te vinden op 4defence.nl.

Rugby voor 6- en 7-jarigen

Boxtel - Op dinsdagen start Rugby Club Ducks met een speciaal programma, gericht op 6- en 7-jarige jongens en meisjes. Op een en speelse en sportieve manier kunnen zij via trainingsactiviteiten met een rugby-tintje kennismaken met deze sport. Oftewel ravotten met regels.

De trainingen zijn van 18.30 tot 19.15 uur en worden gegeven bij de Ducks in Sportpark De Wielakker, aan de Voetboog 22 op Munsel. De kosten voor de eerste 8 weken zijn slechts 10 euro per kind. Meer informatie is te vinden op www.rcducks.nl en op Facebook: Rugby Club Ducks.

24 / 24

10-13 januari

Tentoonstelling 'Golden Spike'
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

10 januari – 24 februari ( za & zon)

Podium voor amateurkunst
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 10 januari

09.30 uur, vrije dans
14.00 uur, wandelmiddag
Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 11 januari

Hobbycentrum: meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Zaterdag 12 januari

Open Huis JRL
10.00 uur, Grote Beemd 3, Boxtel

Open Huis BHC
12.00 uur, Baanderherenweg 2, Boxtel

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

OERRR Boswachtersdag - Vogelhuisjes bouwen en voederballen maken
14.00 uur, aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda

Huiskamer: rikken - hobby - jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 13 januari

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Jacques Grubben neemt afscheid
10.30 uur, St. Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Huiskamer: nieuwjaarsreceptie
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Dansmiddag New Harvest en Stardust Live
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Prefinale Dichtslamrap
14.00 uur, Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Nieuwjaarsconcert Gildenbondsharmonie 'From Russia With Love'
14.00 uur, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Maandag 14 januari

09.30 uur, vrije dans
19.00 uur, stijldansen
Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Dinsdag 15 januari

Hobbycentrum: vrije dans
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Seniorweb inloopspreekuur
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 16 januari

09.30 uur, moes-tuinieren
13.30 uur, Spaans voor beginners
Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer kienen en rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Reginahof 1, Boxtel

Kinderboerderij: knutselen
14.00 uur, Apollopad 1, Boxtel

Gratis proeflessen karate voor jeugd en volwassen in Boxtel
17.45 uur, Sportcomplex Michaëlschool, Schijndelseweg 3, Boxtel

Foto: Fam vd Ven

Esther van de Ven

Janny Haerkens

Turan Bingol