DeMooiBoxtelKrant

14 december 2016

DeMooiBoxtelKrant 14 december 2016


Boxtel hult zich in kerstsfeer

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De Kerstmarkt leverde afgelopen zaterdag warme, Dickens-achtige taferelen op in de wijk Selissen. Het thema, 'Samen één', kon eveneens zo in een sprookjesboek van eerdergenoemde schrijver.

De kerstman bezocht eerst verschillende scholen in de wijk om kerstwensen op te halen en in de grote kerstboom, aan de Van Beekstraat, op te hangen.

IJsbaan-initiator Mark van de Moosdijk, tijdens de aanleg van zijn geesteskind. Foto: Mark van der Pol
IJsbaan-initiator Mark van de Moosdijk, tijdens de aanleg van zijn geesteskind. Foto: Mark van der Pol
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Om de wijk te verbinden werd een multiculturele modeshow georganiseerd waarbij kleding uit de diverse culturen die de wijk rijk is te zien was. Aansluitend op de modeshow werden hapjes uit evenzoveel verschillende culturen, bereid door buurtbewoners, geserveerd voor eenieder die er maar van wilde proeven.

De kerstmarkt werd afgesloten met een aantal spetterende optredens van het Wereldkoor en dé muzikale vertegenwoordiger van de kleurrijke wijk, Kashba. De band spoedde zich voor het optreden vanuit Almere naar Gemeenschapshuis De Walnoot en was daar nog net om een mooie afsluitende show te geven op de kerstmarkt.

Lees meer over de aanstaande kerstgebeurtenissen in Boxtel en Liempde op pagina 4.

Boxtelse ijsbaan geopend

Boxtel - Wie wel last van Elfstedenkoorts heeft, maar niet kan wachten totdat het écht vriest in Nederland kan terecht op het parkeerterrein achter Meneer van Dommelen aan de Prins Hendrikstraat. Daar gaat vanmiddag de eerste editie van de Boxtelse ijsbaan, Boxtel on ice gedoopt, van start.

Vanaf 14 december tot en met 8 januari kan er op de ijsbaan geschaatst worden. Dat kan op eigen ijzers, of voor een klein prijsje op huurschaatsen. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten op en om de ijsbaan georganiseerd.

Uitbater van Meneer van Dommelen en initiatiefnemer van de Boxtelse ijsbaan, Mark van de Moosdijk, heeft een drukke week achter de rug. Al sinds het weekend was hij druk bezig met de opbouw van Boxtel on ice en dat ging niet geheel zonder slag of stoot. Maandag waren er nog kleine problemen met het bevriezen van de vele liters water die uiteindelijk in vaste vorm de ijsvloer moeten vormen. Toch hield Van de Moosdijk, zijn hoofd koel zodat de ijsbaan vanmiddag, keurig op tijd, geopend kon worden.

Onder andere Heemkunde Boxtel grijpt de ijsbaan aan voor een speciale, winterse activiteit. De vereniging richt een kleine schaatstentoonstelling in in de Bibliotheek, tegenover de ijsbaan, waarover je op pagina 4 meer kunt lezen.

Van de Moosdijk kijkt vol vertrouwen en plezier uit naar de eerste editie van Boxtel on ice en geeft aan dat ook er ook volgend jaar weer een ijsbaan in Boxtel zal verschijnen: "De aanschaf van alle materialen was een flinke investering. Maar je kunt beter in één keer alles goed doen."

Cliëntondersteuning ook voor niet KBO-leden

Boxtel - Iedereen van 65 jaar of ouder in Boxtel kan gebruikmaken van een ouderenadviseur. Sinds januari 2015 wordt een cliënt hier standaard op gewezen. Ouderenadviseurs helpen mensen vooruit met het invullen van formulieren en helpen bij het uitzoeken van passende regelingen en bijbehorende procedures. Ook vervullen zij een belangrijke rol bij het signaleren en doorzetten van de benodigde zorg en ondersteuning.

In totaal leveren negen adviseurs (vanuit de KBO's Liempde en Boxtel) een bijdrage aan het adviseren van ouderen. Op een laagdrempelige manier denken ze mee, ook met ouderen die geen lid zijn van de KBO. Alle adviseurs hebben een geheimhoudingsplicht wanneer ze gesprekken voeren. De gemeente Boxtel ondersteunt deze aanpak van harte. Marianne Sterk, voorzitter en coördinator van de ouderadviseurs, is bereikbaar voor meer informatie en voor het regelen van een gesprek met een ouderenadviseur, tel. 06-41269075 en per e-mail: marianne.sterk@icloud.com Naast de ouderenadviseurs van de KBO zijn er ook adviseurs beschikbaar van organisaties als De Zonnebloem, de werkgroep Werk Inkomen en Minimabeleid (WIM) of vanuit iemands eigen netwerk.


Het Nederlands Kamerkoor in de Boxtelse basiliek

Boxtel - Het gerenommeerde Nederlands Kamerkoor zal op zaterdag 11 februari 2017 om 16.00 uur haar vijfde concert geven in de Sint-Petrusbasiliek onder de titel 'Britten: Sacred and Profane'.

Het Nederlands Kamerkoor is al meer dan 75 jaar een begrip en het koor staat al decennia lang aan de wereldtop. Chef-dirigent Peter Dijkstra stelde een meesterlijk programma samen rondom een tijdloos thema: de zoekende mens, dolend tussen hemel en aarde. Luisteren we naar gods gebod, of geven we toe aan de lokroep van het aardse?
Benjamin Britten moet ook met die vraag geworsteld hebben. Dat is te horen in een van zijn mooiste koorwerken, 'Sacred and Profane', op middeleeuwse teksten. Diezelfde middeleeuwen klinken komisch en hartverscheurend tegelijk door in 'Cries of London' van Luciano Berio. Met werken van de Zweedse Lars Johan Werle laat Peter Dijkstra een componist horen die hij als chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor heeft leren kennen. Dit 'klassiek' koorprogramma met een tijdloze touch gaat op 10 februari in Utrecht in première. Na Boxtel komen er vijf uitvoeringen in Nederland en Engeland.

Net zoals in 2015 gaat een zanger van het Nederlands Kamerkoor een workshop geven aan een koor uit de regio. Dit keer is dat Ongehoord, een vrouwenkoor met leden uit Den Bosch, Rosmalen en Vught. Ongehoord laat het resultaat zien op 11 februari in het voorprogramma om 15.15 uur in de Protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18.

De organiserende werkgroep 'Klassiek in de Kerken' stelt zich ten doel (licht-)klassieke uitvoeringen te realiseren van een hoogwaardig niveau, gebruikmakend van de majestueuze Sint Petrusbasiliek en de intieme Protestantse Kerk. Het concertprogramma voor 2017 begint steeds meer vorm te nemen. De werkgroep is bezig met een website, in samenwerking met studenten van SintLucas in Eindhoven. Contactpersoon voor meer informatie over de werkgroep is Kees Doevendans, k.doevendans@telfort.nl.

Meer informatie over het programma van het Nederlands Kamerkoor is te vinden op www.nederlandskamerkoor.nl. Kaarten kosten 25 euro per stuk (15 euro CJP onder 30 jaar) en zijn te verkrijgen op deze website en aan de kassa.

KBO-activiteiten

Remco van der Kruis

Donderdag 15 december        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 16 december        Kerstviering in De Walnoot        11.00
        Kerstviering in De Orion         13.00
Maandag 19 december        Kerstviering in De Adelaar, zaal open        13.00
Dinsdag 20 december        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
Woensdag 21 december         Kerstviering in De Rots        13.30

Gescheiden inzameling wakkert discussie over afval aan

'Van PET naar pret'-bedenker Rolph Adriaansen (oranje shirt) helpt buurtbewoners met het 'schillen' van een PET-fles. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - 'Van PET naar pret', onder die noemer werden zondagmiddag op Hoogheem demonstraties gegeven van wat je allemaal met hergebruikt plastic kan maken. In het kader van het nieuwe afvalscheidingsproject bij de flats werd zo het belang van het hergebruik van afval nog maar eens benadrukt. Per 1 december kent Hoogheem gescheiden inzameling voor elektrische apparaten, kleding, PMD-afval (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons), papierafval en restafval.

Volgens Rolph Adriaansen, bedenker van het 'Van PET naar pret'-project, is het voornaamste doel om mensen bewust te maken van het feit dat ze afval niet hoeven te zien als iets overbodigs, maar als grondstof voor nieuwe producten. Om dat te laten zien staat een 3D-printer op de tafel opgesteld. Laagje voor laagje wordt de sleutelhanger, bestaande uit gerecycled plastic, opgebouwd terwijl Rolph laat zien hoe je met behulp van het mesje uit een puntenslijper een PET-fles als het ware kunt 'schillen' tot een lang lint. Dit lint kan helaas nog niet direct in de 3D-printer. "Dat staat nog op mijn wenslijstje", zegt Rolph.

Adriaansen is optimistisch over de toekomst: "Als ik mensen - vooral kinderen - kan overtuigen dat je met plasticafval echt toffe dingen kunt doen, gaan de kinderen ook een ambassadeursrol spelen voor hergebruik ervan." Vooralsnog zal Hoogheem nog even alle zeilen bij moeten zetten om de afvalscheiding bij iedere bewoner tussen de oren te krijgen. Maar gezien de bevlogenheid van de voorzitter van de bewonersvereniging Guus Eltink moet dat een haalbare kaart zijn. Hij was het grootste deel van de zondag niet bij de demonstratietafels te bekennen omdat hij mensen aan het rondleiden was langs alle nieuwe afvalbakken in en rond de flats.

Discussie
Echt storm liep het nog niet, maar enkele tientallen nieuwsgierige buurtbewoners kwamen op de 'van PET naar pret'-opstelling af. Ook aan kritisch geluid ontbrak het niet: een buurtbewoonster, 'naam onbelangrijk', merkte op dat het erg lastig is om aan afvalscheiding te doen als je in een klein appartement woont op negen hoog. "Ik ga niet iedere keer naar beneden lopen als ik een lege fles heb", zegt ze. "Als je écht goed wilt scheiden staat al vlug staat je halve woonkamer vol met bakken", merkt een andere bewoner op. De afvalinzameling op Hoogheem, met al het PMD-afval in één bak, loopt vooruit op de invoering van de gezamenlijke PMD-inzameling in heel Boxtel per 1 januari 2017. De discussie daarover is al losgebarsten op sociale media. Veel Boxtelaren maken zich zorgen over overlast omdat dit afval, anders dan op Hoogheem, in plastic zakken wordt ingezameld. Mensen zijn bang dat de zakken door ongedierte worden opengemaakt, scheuren, stank veroorzaken of overvol raken voordat ze opgehaald worden. Ook klagen velen over het feit dat ze veel tijd kwijt zijn met het scheiden van hun afval. Sommigen geven aan dat ze al hun blikjes, plastic en drankkarton nu stuk voor stuk schoon spoelen en dat dat ook niet erg milieuvriendelijk is.

De gemeente belooft dat de zakken waar het PMD-afval in wordt opgehaald zo snel mogelijk vervangen worden door stevigere modellen. Ook worden de mogelijkheden voor het aanbieden van een extra PMD-afvalbak 'serieus onderzocht'.


Kinderboerderij ontvangt 500 euro van KLEIN Kindercentra

Adriaan Haans, directeur van KLEIN Kindercentra (r.) overhandigt de cheque aan Jac Nouwens, de voorzitter van de Kinderboerderij. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Kinderboerderij ontvangt 500 euro van KLEIN Kindercentra

Boxtel - Kindercentrum KLEIN heeft vrijdagochtend een cheque van 500 euro uitgereikt aan de Boxtelse Kinderboerderij. Dit geld werd verdiend met de inzameling van kleding, in de container bij KLEIN, aan de Ons Doelstraat.

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Een groep kinderen, vergezeld door directeur Adriaan Haans, kwam afgelopen vrijdag naar de Kinderboerderij om het geld hoogstpersoonlijk aan interim-voorzitter Jac Nouwens te overhandigen. Die nam de cheque dankbaar in ontvangst. Daarna was er voor de kinderen een glas ranja en wat lekkers om de overhandiging te vieren.

De container voor kledinginzameling staat al zo'n drie jaar op het terrein van KLEIN. Volgens Haans is het echt iets dat moet groeien: "Er zat 250 euro in het potje, maar wij hebben besloten dat bedrag te verdubbelen." Op deze manier wil Haans het sociale gezicht van de peuter- en kleuteropvang laten zien. Naast de inzamelbak voor kleding zamelt Haans ook luiers en plastic in. De Kinderboerderij start met een renovatieproject voor de educatieruimte, waardoor het geld dat de kinderen vrijdag kwamen brengen ook indirect weer ten goede komt aan het.

Het overhandigen van het eerste bedrag van 500 euro vormt het begin een structurele sponsoringscampagne, waarbij jaarlijks een bedrag voor de Kinderboerderij wordt ingezameld.

Geen kerstverlichting in Rozemarijnstraat door 'meetfoutje'

Boxtel - Bijna het hele Boxtelse centrum is versierd met kerstverlichting op een straat na; de Rozemarijnstraat. Het lijkt alsof deze straat vergeten is tijdens het 'versierrondje' in oktober, maar volgens Filipe van den Borne, die namens de centrumondernemers de verlichting regelt is er iets anders aan de hand.

Volgens Van den Borne, verantwoordelijk voor de kerstverlichting, is de reden voor het ontbreken daarvan een ongelukkige samenloop van omstandigheden. "In de bomen op de Rozemarijnstaat hangen permanent snoeren met verlichting die in de winter aangaat. Soms wil er wel eens een lampje kapot gaan met snoeiwerkzaamheden aan de wilgen. Die vervangen we normaal gesproken, maar dat is best prijzig."

Volgens Van den Borne is dit jaar, met het oog op het verwijderen van de bomen komend voorjaar in verband met de herinrichting van de Markt, gekozen voor het niet vervangen van de verlichting en de kerstverlichting die op de Markt komt te hangen door te trekken naar de Rozemarijnstraat. "Daarbij heb ik alleen helaas een fout gemaakt waardoor we te weinig verlichting hebben." En voor het bijbestellen van extra verlichting was volgens Filipe geen tijd meer.

Martijn Voets, van Bar Becoloth kan er nog steeds niet over uit, hoewel hij ook niet met het vingertje wil wijzen: "ik vind het gewoon jammer dat het centrum op deze manier geen geheel vormt. Ik weet dat het geen kwade opzet is van Filipe en dat hij echt wel zijn best heeft gedaan, maar rot is het wel." Dat beaamt Filipe: "Het is echt een gevalletje helaas pindakaas, maar ik kan er nu niets meer aan doen."

Schaatstentoonstelling in de Bibliotheek

Boxtel - De aanwezigheid van een schaatsbaan in Boxtel vormt voor Heemkunde Boxtel een mooie aanleiding om bij de Bibliotheek een kleine schaatstentoonstelling in te richten. De tentoonstelling wordt officieel geopend op zaterdag 17 december om 15.00 uur.

Door leden van de archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel werd in 2010 een lang stuk 'oud roest' met een ruimtelijke open krul gevonden. In eerste instantie dacht men aan een muuranker. Maar nader onderzoek toonde aan dat het een schaatsijzer van ongeveer 400 jaar oud was.

Het 'stuk oud roest' werd gevonden in het gezeefde zand dat zich bevond onder de kelder van voormalig café De Kom. Dat maakt het aannemelijk dat er in het begin van de zeventiende eeuw al geschaatst werd op deze plaats. Het pand was eigendom van Dhr. Toon Strik.

De boerderij 'In de Comme' was een hoeve die in 1558 al toebehoorde aan de Heer van Boxtel. Deze heer woonde op kasteel Stapelen. De drie schuttersgildes, St. Barbara, St. Joris en St. Sebastiaan maakten jarenlang gebruik van de doelpaal, die bij de 'Comse Hoeve' opgericht was, om hun hand- en voetboog-technieken te blijven bijschaven.

Gedurende de periode van 14 december tot en met 7 januari 2017, tegelijk met 'Boxtel on ice', is de tentoonstelling te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Naast deze archeologische schaats, zullen ook andere modellen houten en metalen schaatsen hierbij een sfeervol winters aangekleed plekje krijgen. Ook worden foto's van wintertaferelen, geschilderd door Pierre Janssen, tentoongesteld alsmede enkele historische winterfoto's uit Boxtel.

De tentoonstelling wordt officieel geopend op zaterdag 17 december om 15.00 uur door Rob Strik, zoon van Toon Strik. De toegang tot zowel de tentoonstelling als de opening is gratis. De Bibliotheek, aan de Burgakker 4 in Boxtel is geopend van maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 18.00 uur, op vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Lustrumeditie Kribkesroute met op 18 december WinterWonderZondag

(Foto: Ruud van Nooijen) Foto: Ruud van Nooijen

Liempde - De vijfde editie van de Kribkesroute - Liemt in het Licht gaat zaterdag 17 december weer van start. De Kribkesroute duurt tot zaterdag 31 december. Ruim 200 Liempdenaren doen dit jaar mee aan de route, waarbij zij kerststallen langs de weg zetten. Daarnaast is er op zondag 18 december de WinterWonderZondag en komen de wandelaars onderweg verschillende muziekgroepen, ludieke acts en kraampjes met winterse hapjes en drankjes tegen. Dit jaar rijdt ook weer een treintje langs de Kribkesroute.

De Kribkesroute in Liempde is in 2012 voor het eerst opgezet. Het eerste jaar waren er ruim vijftig inwoners die een mooie kerststal in de tuin plaatsten. Dit aantal werd de daaropvolgende jaren steeds en is dit jaar uitgelopen tot het recordaantal van meer dan tweehonderd kerststallen dit jaar. Naast de twee wandelroutes, is het ook mogelijk om met de fiets uitstapjes te maken naar Hezelaar, Kasteren, Kleinder Liempde en Vrilkhoven. Startpunten voor de Krikbesroute zijn Café De Durpsherberg, Café 't Groene Woud, Café 't Huukske, Het Wapen van Liempde en 't Struifhuis. Hier zijn vanaf 17 december ook de folders verkrijgbaar met daarin de twee verschillende routes. De folder is binnenkort ook te downloaden via www.kribkesrouteliempde.nl en www.gastvrijliempde.nl en verkrijgbaar tijdens de Liempdse KerstKluunMarkt op zaterdag 17 december.

(Foto: Ruud van Nooijen) Foto: Ruud van Nooijen

WinterWonderZondag
Vanwege het succes van vorig jaar wordt er tijdens deze editie wederom een WinterWonderZondag georganiseerd. Dit jaar valt die op 18 december. Op verschillende plaatsen langs de route staan kraampjes met winterse hapjes, chocomel en andere lekkernijen, er is een kleurwedstrijd voor de kinderen en op het gildeterrein aan de Oude Dijk wordt een kerstverhaal voorgelezen. Ook is er volop muziek. Op de terrassen van Het Wapen van Liempde, De Durpsherberg en 't Huukske spelen dweilorkest Op noar d'Honderd, een groep van Fanfare Concordia Liempde, Noottoestand, het Wereldkoor, smartlappenkoor de Gimmese Smart, troubadour Jan van der Heijden en zangeres Antoinette van Roosmalen. De activiteiten vinden plaats van 13.30 tot 17.00 uur. Kijk op www.gastvrijliempde.nl voor de locaties van de verschillende activiteiten.

Treintje vanaf het Raadhuisplein
Naast de activiteiten van de WinterWonderZondag rijdt er op verschillende dagen ook een treintje langs de Kribkesroute. Het treintje rijdt op 17, 18, 21, 25 en 26 december van 13.00 tot 18.00 uur vanaf het Raadhuisplein in Liempde. Kaartjes worden verkocht bij Het Wapen van Liempde, De Durpsherberg en 't Huukske. Op Tweede Kerstdag delen de bewoners van de Strijpenhof glühwein en warme chocomel uit aan de wandelaars. Kortom, er is van alles te beleven tijdens Kribkesroute.

Kerststukjes maken bij De Kinderboerderij

Foto: Ruud van Nooijen

Boxtel - De Kinderboerderij houdt twee knutselmiddagen om kerststukjes te maken. De eerste middag is op 17 december en is voor volwassenen. De tweede middag, op 21 december, is voor kinderen.

De middag op zaterdag 17 december duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Materiaal is volop aanwezig om een mooi stukje te maken. De kosten zijn 2,50 euro per persoon.

Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Het Groene Woud

Op woensdag 21 december zijn de kinderen aan de beurt om een kerststukje te maken van 14.00 tot 15.00 uur. Zij kunnen gratis meedoen.

Aan alle deelnemers wordt gevraagd om zelf een snoeischaartje mee te nemen.

Kerstlampionnenoptocht door Liempde

Liempde - De Kerststal van Buurtvereniging Roderweg wordt volgens traditie geopend op als afsluiting van de lampionnenoptocht voor het goede doel komende vrijdag.

Op de kiosk in het Concordia park, krijgen alle deelnemende kinderen vanaf 18.00 uur een lampion tegen een (vrijwillige) kleine bijdrage, die dit jaar geheel ten goede komt aan Sumve Hospital, Tanzania waar een buurtbewoonster als arts een ondervoedingsproject ondersteund.

Om 18.15 uur vertrekt de groep kinderen onder begeleiding van de Kerstman en kerstengeltjes naar de Kerststal aan de Hamsestraat in Liempde. Daar aangekomen zal het gemengde koor De Vrolijke Noot de echte kerstsfeer brengen. Na de opening is er gratis glühwein en warme chocolademelk verkrijgbaar. Kinderen die meegedaan hebben aan de kerstknutselactiviteit kunnen hun zelfgemaakte werkjes ophalen bij de kerststal. Ook zijn er kerstknutsels te koop. Een speciaal samengestelde kerstband zal het geheel muzikaal opluisteren. Ook deze opbrengst gaat naar Sumve Hospital.

Kerstfair in Boxtel centrum

Boxtel - Dit weekend is het centrum van Boxtel gehuld in kerstsferen. In het feestelijke winterweekend zijn de winkels op zaterdag 17 december geopend tot 20.00 uur en op zondag 18 december van 12.00 tot 17.00 uur. Bovendien zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud.

Zo is er op het plein bij de Deugniet en de Bruna een muziektent voor optredens van verschillende kapellen, zanggroepen en koren. Op de Markt komt zaterdag een veldje met vuurkorven. Scouting Boxtel zal het vuur gaande houden en een oogje in het zeil houden. Ook zullen zij Marshmallows uitdelen. Burgemeester Mark Buijs zal er zich, samen met enkele wethouders, aan het koken wagen en daarna het eten mee uitserveren aan liefhebbers. Zondag is de Markt vrij om te gebruiken als parkeerplaats.
Op het binnenplein van de Croonpassage kunnen kinderen terecht voor een kinderdraaimolen, verschillende spelletjes en Koek en Zopie. In de Stationsstraat staan verschillende kraampjes. Ter hoogte van de Rabobank is een levende Kerststal te bekijken, met daarnaast een tent waar diverse activiteiten zullen plaatsvinden zoals kerststukjes maken, schminken, kinderspellen.
De Kerstfair is gratis toegankelijk.

Café 't Geveltje wisselt van eigenaar

Boxtel - Het echtpaar Joop (63) en Nan (62) DeLangen stopt met Café 't Geveltje. Na elf jaar bij dit café en in totaal negentien jaar in de horeca te hebben gewerkt, geven zij het stokje door aan John Aarts (38) om zelf met pensioen te gaan. Aarts is eveneens eigenaar van dartscafé D'n Uitvoerder in de Spoorstraat.

Ze hebben veel meegemaakt in de afgelopen 19 jaar, Joop en Nan. Eerst bij Nans' café en daarna bij Café 't Geveltje. Dat café, gelegen aan de Stationsstraat, kochten zij oorspronkelijk voor hun kinderen om daar een kroeg te beginnen, maar door omstandigheden is het daar nooit van gekomen. Toch houden beiden een goed gevoel over aan de zaak die per 1 januari dus van eigenaar wisselt. "Je kunt nooit met een sik gaan werken. En dat hebben wij ook niet gedaan", vertelt Nan. Vooral de jaarlijkse spinningmarathon voor het goede doel brengt warme herinneringen boven. "Ik heb daar gezien dat mensen wél respect hebben voor elkaar."
Met de wisseling van eigenaar zijn verder geen grote veranderingen gemoeid. Zo gaat de spinningmarathon ook in 2017 gewoon door. Nieuwe eigenaar John Aars kan de vaste gasten van het café geruststellen: 't Geveltje blijft grotendeels hetzelfde. Hier en daar wordt vanaf januari wat onderhoud gedaan aan de vloer en de toiletruimte, maar het karakter blijft hetzelfde. "Ik ben niet van plan hier een of andere discotheek van te maken", vertelt John. Ook blijft 't Geveltje onafhankelijk en duidelijk een ander café dan D'n Uitvoerder. Volgens Joop en Nan voelde het meteen goed toen John zich meldde als belangstellende. De woonruimte boven het café die nu voornamelijk gebruikt wordt als opslag, zal verhuurd worden.
Op 17 december volgt een afscheidsavond van Joop en Nan voor de verenigingen die van 't Geveltje gebruikmaken. "Maar ik ga er vanuit dat alle verenigingen in het nieuwe jaar ook gewoon terugkomen", vertelt de nieuwe eigenaar. De afscheidsavond is niet besloten en begint om 20.00 uur. Tijdens de feestavond is het ook mogelijk om te doneren voor de WensAmbulance, het goede doel van de spinningmarathon in 2017.
Zondag 18 december is de laatste dag voor Joop en Nan. Daarna sluit het café voor de benodigde werkzaamheden en zal 't Geveltje ergens begin 2017 weer openen. Wanneer precies kan John nog niet zeggen: "Dat hangt af van hoe snel de verbouwing verloopt."

Zonder heler geen steler (2)

Naar aanleiding van mijn vorige column heb ik nogal wat vragen gekregen. De meeste gingen over hetzelfde onderwerp, namelijk of je strafbaar bent als je gestolen spullen koopt.
Dat is niet direct met ja of nee te beantwoorden helaas. Of je strafbaar bent hangt onder andere af van de prijs, waar (en bij wie) je het hebt gekocht en of je had kunnen weten dat je mogelijk gestolen spullen kocht.

De prijs
Als een nieuwe iPhone7 wordt aangeboden voor maar 400 euro moeten je alarmbellen direct gaan rinkelen. Of je wordt opgelicht en je koopt bijvoorbeeld een lege doos of een leeg omhulsel (deze worden vaak gebruikt als decoratie in een etalage) of je krijgt inderdaad een splinternieuwe iPhone7 nog nieuw in de doos inclusief alle accessoires.
In het laatste geval kun je er bijna zeker van zijn dat er met de herkomst van de telefoon iets niet juist is. Hoe aantrekkelijk het ook klinkt, koop deze telefoon niet. Koop je de telefoon wel en hij blijkt gestolen, dan ben je je geld kwijt. Je telefoon wordt door de politie in beslag genomen en je krijgt een proces-verbaal voor heling.

Waar (en bij wie)
Als je een telefoon koopt in een reguliere winkel, dan mag je ervan uitgaan dat je een 'eerlijk' product koopt. Koop je iets tegen een te lage prijs bij de bekende 'neef-van-een-vriend-van-je-achterbuurman', dan is het goed te vragen waar de spullen vandaan komen. Vraag of je het serienummer mag hebben omdat je wil controleren of het niet gestolen is. Als de verkoper hieraan niet wil meewerken, koop het dan niet. Ook nu geldt weer, koop je het wel en de spullen blijken gestolen, ben je strafbaar voor heling. Dit geldt ook voor aankopen die je via Marktplaats, eBay, enzovoorts koopt. Vraag, zeker bij dure aankopen of gewilde goederen zoals telefoons, laptops en spelcomputers, door over de herkomst. Wil de verkoper niet meewerken, koop het dan niet.

Had je kunnen weten dat je gestolen spullen kocht?
Nee, dat kun je helaas niet altijd. Maar als je voor een dure aankoop een klein beetje onderzoek doet, had je er mogelijk achter kunnen komen. Er zijn verschillende apps en websites die je helpen bij je kleine onderzoekje. Laat je nooit verleiden door de verkoper dat je snel moet beslissen omdat er meerdere gegadigden zijn, of welk andere smoes dan ook. Je beste raadgever is altijd nog je onderbuikgevoel. Als je al een beetje twijfelt, koop het dan niet.

O ja, en dan nog dit: de komende weken gaan de trouwe bezorgers van de dag- en weekbladen weer langs de deur om een extra zakcentje op te halen. Jammer genoeg zitten hier ook weer boefjes tussen die zich voordoen als jouw vaste bezorger. Laat je niet foppen, de echte bezorgers hebben mooie kaartjes die ze namens de krant altijd zullen afgegeven, ook als je niet betaalt.

Sfeervol kerstconcert Wereldkoor en Big Band Boxtel

Nan en Joop (m.) DeLange dragen in januari het stokje over aan John Aarts (r.). (Foto:Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Afgelopen zondagmiddag gaven de Big Band Boxtel en het Wereldkoor Boxtel met medewerking van het leerlingenorkest Gildenbondsharmonie een kerstconcert.

Foto: Ruud van Casteren

In de Tijberzaal van het Baanderherencollege, waar Big Band Boxtel zondag samen met het Wereldkoor Boxtel een kerstconcert verzorgde, hing een mooie sfeer. De Big Band opende met een aantal swingende nummers, waarna het Wereldkoor werd begeleid in sfeervolle liederen als 'Imagine' en een meertalige versie van 'Stille Nacht' en veel eigen nummers. Het koor bracht het goed opgekomen publiek er helemaal mee in kerststemming. Leden van de Big Band die onder leiding van Daan Snellaars een heus Ukelele-orkest op het podium vormden, gaven een leuk verrassingsoptreden. Ook Gildenbondsvoorzitter Vincent Lokin zette hierbij zijn beste beentje voor.
Uiteraard sloten Big Band en Wereldkoor Boxtel gezamenlijk af. Met de feestelijke klanken van Feliz Navidad werd de bezoekers al het beste voor 2017 toegewenst. Het leerlingenorkest van de Gildenbonds luisterde de nazit op met vrolijke kerstliedjes.
Op 15 januari geeft de Gildenbondsharmonie samen met het leerlingenorkest in de Tijberzaal in Donausferen haar traditionele Nieuwjaarsconcert.

6 / 20

Foto: Heemkunde Boxtel

123 Hut van Stien Pek
Aquarel, 20 x 30 cm, gesign. onder passe- partout l.o. 1924
Collectie: A. Klarenbeek-van Eerd

Hoe de economische toestand van de landarbeidersbevolking over het algemeen was, nog bij het begin dezer eeuw, ligt bij veel dorpsmensen vast in het geheugen, schrijft men in 1958. Vandaag, we leven in de 21e eeuw, is het onmogelijk hier een juiste voorstelling van te maken. Van een levensstandaard kon geen sprake zijn. Een dergelijk stulpje werd, begin jaren twintig van de vorige eeuw nog wel in Gemonde gevonden. Ook de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen had een dergelijke woning in Gemonde gevonden en hiervan een aquarel geschilderd. Aan de identificatie van het schilderij helpt Janssen zelf mee. Hij schrijft namelijk een brief naar de Katholieke Illustratie. De aanleiding was een foto met een verhaaltje in dit katholieke weekblad in 1927. Hier schrijft men bij een foto van een zeer schamel onderkomen: "Een holbewoner; het lijkt haast onmogelijk in onze dagen en toch is het zoo. Op den rand van een korenakker, in de nabijheid van Schijndel, leeft sinds zes jaar een holbewoner, heel gelukkig en tevree in een kuil, met een strooien dak als beschutting tegen de koude, regen en zon. Wij troffen Marinus van Boxtel aan voor zijn 'villa', bezig zijn potje te koken. Er woont trouwens, niet ver van Marinus af ook nog een zonderling vrouwtje, eveneensch in een onderaards verblijf doch met hoger dak, maar zij is zeer menschenschuw en had er dan ook bezwaar tegen, gefotografeerd te worden." Pierre Janssen, waarschijnlijk abonnee van de Katholieke Illustratie reageert op dit artikel. Op 6 juli 1927 verschijnt de volgende tekst in het blad: "Een zonderlinge. Op pag. 740 van dezen jaargang plaatsten wij een kiek van een Brabantsche holbewoner, met de mededeling, dat in zijn nabijheid nog een zonderlinge oude vrouw in een hut verbleef, die zich echter niet liet fotografeeren. Thans zendt ons de heer P. Janssen, kunstschilder te Boxtel, een teekening van het vrouwtje voor haar bouwvallige hut. Wijd in den omtrek is Stien Heesakkers bekend en voor het teekenstift is zij minder schuw dan voor de camera: zij liet zich althans rustig conterfeiten, noodigde den schilder binnen en trakteerde hem op den gebruikelijken kop koffie met zout en een uitvoerig verhaal van haar levenservaring." Stien Heesakkers werd ook wel bekend als 'Stien Pek'. Met hulp van Heemkundekring Den Hogert werd bekend, dat het huisje van Stien Pek op het huidige adres Hezelaar 15 in Gemonde moet hebben gestaan.


[Foto 1 bij sch 123]
[Onderschrift foto: Uit de Katholieke Illustratie van 6 juli 1927]

Foto: Heemkunde Boxtel

Uitgave: Heemkunde Boxtel
Bron: 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel' van Christ van Eekelen en Rini van Oirschot.

Nieuw JAS-jassen dankzij Op Liemt Gemunt

Ellen, Helma, Greetje en Rianne van JAS Liempde. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Liempde - Bij de jaarlijkse kerstbomenverkoop van JAS (Jongeren Actief Sportief) Liempde, die afgelopen woensdag begon, zijn ruim 170 kerstbomen verkocht. Bij inlevering van vijftien Op Liemt Gemunt muntjes mochten Liempdenaren een kerstboom uitkiezen. De opbrengst van de muntjes, 11 cent per stuk, gaat naar JAS en 44 andere aangesloten Liempdse verenigingen.

JAS is er voor de Liempdse jeugd van groep 3 tot en met 7 van de basisschool en organiseert leuke spelletjesmiddagen en diverse andere activiteiten voor de kinderen. De verkoop verliep ook dit jaar vlug. Volgens JAS-voorzitter Rianne Koppen werden er in het eerste uur al ruim dertig bomen uitgedeeld. Die bomen komen van de drie Liempdse kerstbomenverkopers. De Liempdse Jill was er woensdag al vlug bij: "Vorig jaar hadden we een klein boompje, maar dit jaar gaan we voor een grotere voor bij de Kribkesroute."

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Bij besteding van iedere vijftien euro bij wordt bij verschillende ondernemers in Liempde een Op Liemt Gemunt muntje uitgedeeld. Dit muntje is 15 cent waard, waarvan er 11 naar de verenigingen gaan en 4 naar de organisatiekosten. Deelnemende verenigingen krijgen jaarlijks tijdens de kerstmarkt in december het gespaarde bedrag uitgekeerd in Op Liemt Gemunt Waardebonnen. De bedragen worden daarbij afgerond en de restantbedragen worden meegenomen naar het volgende jaar. Overigens zijn aangesloten ondernemers vrij om naar eigen inzicht munten uit te delen.

In 2015 leverde de kerstboomverkoop ruim 300 euro op voor de Liempdse verenigingen. Van de opbrengst organiseerde JAS een groot kamp voor alle leden. Ook leverde de kerstbomenactie een bijdrage aan de nieuwe kleding, die vrijwilligers Ellen, Helma, Greetje en Rianne trots dragen tijdens de kerstbomenactie. Wat er dit jaar met de opbrengst gebeurt is nog niet geheel duidelijk. "Ik denk dat we dit jaar onze reserves maar eens moeten aanvullen", vertelt Rianne. Hoeveel de kerstbomenactie dit jaar precies heeft opgeleverd, kon JAS bij het ter perse gaan van deze krant nog niet vertellen.

Naast de kerstbomenactie houdt JAS ook inzamelingsacties voor lege flessen, of het doen van diverse klusjes tegen betaling in Op Liemt Gemunt muntjes. Op zaterdag 17 december is ook JAS Liempde ook van 16.00 tot 20.00 uur aanwezig op de kerstmarkt rondom de Vuurput.

Top- en toetsweek op het JRL: heel fijn, maar ook weer niet...

Bij velen is het vast al bekend dat het Jacob-Roelandslyceum een top- en toetsweek heeft ingevoerd. In de topweek kun je extra lessen volgen voor vakken waarover je extra uitleg wilt. Dit is om je voor te bereiden op de toetsweek, die hierop volgt. Hierin maak je de toetsen van alle vakken. Nu verschillen de meningen hier erg over en ook ik vind er iets van.

Aan de ene kant is het heel erg fijn, omdat je geen lessen hebt waar je huiswerk voor moet maken en ook nog de toetsen moet doen. Dat is gewoon niet te doen. En nu kun je bij de topweek zelf kiezen voor welke vakken je extra uitleg wilt hebben, waardoor je echt iets hebt aan deze lessen. De toetsweek is heel fijn, want je hebt dan maar twee of drie toetsen per dag en dan kun je naar huis om weer voor de volgende dag te gaan leren. Zo houd je ook meer tijd over.

Het vervelende zit 'm eigenlijk in de momenten waarop de top- en toetsweek gepland zijn. De vorige toetsweek was vlak na de vakantie en de komende toetsweek zal dat ook weer zijn. En wat een leerling juist niet wil, is leren in een vakantie. Toch zul je wel moeten, omdat je anders te laat begint en in de problemen komt. Hier heb ik zelf ervaring mee. In de eerste toetsweek had ik drie onvoldoendes, omdat ik in de vakantie niet veel gedaan had en daardoor dus te laat was begonnen. De volgende toetsweek ga ik wel in de vakantie beginnen met leren, maar wel met heel erg veel tegenzin.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het even wennen is. Misschien went het wel om in de vakantie te gaan leren, maar voor nu is het erg vervelend.

Nieuw artikel

Foto: Persburo Sander van Gils


BOXTEL - In december 1991 werd voor de eerste keer een kerstboom geplaatst op het dak van de slangentoren van de toenmalige brandweerkazerne aan de Molenstraat in Boxtel. In 1998 verhuisde de brandweer van de Molenstraat naar de nieuwe brandweerkazerne aan de Brederodeweg waar men tot vandaag de dag nog steeds zit gehuisvest. Ook de brandweer gaat met zijn tijd mee, inmiddels is de echte kerstboom vervangen door een kunstkerstboom. De kerstboom op het dak van de brandweerkazerne is inmiddels een bekend
fenomeen in Boxtel. Het optuigen van de kerstboom gebeurd voorafgaand aan de jaarlijkse officiële avond waar men stil staat bij diploma-uitreikingen, jubilea en andere noemenswaardig heden van dat jaar. In vele gevallen vonden deze feestelijkheden letterlijk onder de kerstboom plaats, een enkele keer zoals ook afgelopen zaterdag koos men voor een andere locatie voor deze avond.
Erik Huijberts welke inmiddels 25-jaar actief brandweerman is gooide in zijn eerste dagen bij de brandweer het balletje op en heeft het daarna niet meer losgelaten. Jaarlijks zorgde hij zelf voor een echte kerstboom afkomstig uit natuurgebied de Kampina. Ieder jaar dat daarop volgde werd de kerstboom groter en groter totdat in 1997 een telescoopkraan nodig was om het geheel voor de laatste keer op het dak van de toenmalige slangentoren te plaatsen.

De kerstboom is in de loop der jaren aanzienlijk veranderd. In de jaren negentig verrees een echte kerstboom op het dak maar tegenwoordig fonkelt een hypermoderne kunstkerstboom, bestaande uit een stalen frame met 8 tuien, op die plaats. Het geheel is aangekleed met in totaal 196 ledlampen en 4 flitsers welke in de top van de boom zijn gemonteerd. Destijds werd speciaal voor deze kerstboom krachtstroom aangelegd maar door te innoveren naar ledverlichting wist men z'n 95% te besparen op het stroomverbruik.
Wegens het 25-jarig jubileum van deze kerstboom waren afgelopen zaterdag speciaal verschillende oud-leden in de weer bij het optuigen hiervan. In 25 jaar tijd verandert er veel, zo ook enkele tradities. Voorheen werd voorafgaand aan het optuigen een lekker bakje koffie genuttigd bij Cis van der Made welke boven de oude brandweerkazerne woonde maar tegenwoordig worden de bouwers na afloop verwend met een warm worstenbroodje. Traditiegetrouw blijft de kerstboom branden tot na Driekoningen. Mits de weeromstandigheden goed zijn wordt het geheel diezelfde week nog van het dak gehaald en keuring opgeborgen. In de afgelopen 25 jaar heeft men dit slechts één keer moeten uitstellen doordat de boom door de strenge vorst aan het dak zat vastgevroren. Huijberts geeft na deze kerst het stokje over aan de jongere generatie maar blijft op de achtergrond wel verbonden zijn eigen
kerstboom!


Tekst en foto's: Persburo Sander van Gils

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

25-jarig jubileum 'brandweerkerstboom'

Boxtel - In december 1991 werd voor de eerste keer een kerstboom geplaatst op het dak van de slangentoren van de toenmalige brandweerkazerne aan de Molenstraat in Boxtel. In 1998 verhuisde de brandweer van de Molenstraat naar de nieuwe brandweerkazerne aan de Brederodeweg. Maar één ding is al die jaren gebleven: de kerstboom op het dak van de kazerne.

Ook de brandweer gaat met zijn tijd mee, want inmiddels is de echte kerstboom vervangen door een kunstkerstboom.
Erik Huijberts, inmiddels 25-jaar actief brandweerman, gooide in zijn eerste dagen bij de brandweer het balletje op voor de boom en heeft het daarna niet meer losgelaten. Jaarlijks zorgde hij voor een echte kerstboom afkomstig uit de Kampina. De kerstboom werd ieder jaar groter en groter totdat in 1997 een telescoopkraan nodig was om het geheel voor de laatste keer op het dak van de toenmalige slangentoren te plaatsen. Toen werd gekozen voor de huidige oplossing. De boom is versierd met 196 ledlampen en 4 flitsers die in de top zijn gemonteerd. Destijds werd speciaal voor de kerstboom krachtstroom aangelegd maar door aanschaf van led-verlichting wordt 95 procent bespaard op het stroomverbruik. Traditiegetrouw blijven de lichtjes branden tot na Driekoningen. Huijberts geeft na deze kerst het stokje over aan de jongere generatie maar blijft op de achtergrond wel verbonden zijn eigen kerstboom.

Vuurwerkshow in Gemonde

Mark van der Pol

Gemonde - VuurwerkToppers, de vuurwerkwinkel uit Gemonde, organiseert op vrijdag 16 december een grote vuurwerkshow. Dit alweer voor het derde jaar. De show begint om 19.30 uur en iedereen is welkom vanaf 18.30 uur waarbij DJ FeestMee zijn muziek vanuit een omgebouwde brandweerauto laat horen.

Voetbalvereniging Irene heeft voor deze gelegenheid haar terrein opengesteld en alle bezoekers kunnen dan ook voor een hapje en een drankje terecht in de kantine van de club.

Vorig jaar kwamen ruim vierhonderdvijftig toeschouwers op het evenement af. Ook dit jaar verwacht de organisatie een grote toestroom van bezoekers. Er is daarom ook EHBO aanwezig. Tijdens de vuurwerkshow is er een loterij met grote prijzen. Er zijn bestelformulieren aanwezig en alle mensen die 16 december bestellen komen ook in aanmerking voor een mooie prijs.

Het vuurwerk wordt verzorgd door een professioneel bedrijf en de show duurt ongeveer twintig minuten. De toegang is gratis.

Openingstijden winkel;
Tweede Kerstdag 12.00-17.00 uur
29 en 30 december 9.00-21.00 uur
31 december 9.00-19.00 uur


8 / 20

Uitvaartonderneming H.G.J Bijnen durft af te wijken van het vaste stramien
"Niet dat hier tien kisten op een rij staan"

Foto: Boukje Canaan

Boxtel – Uitvaartonderneming H.G.J Bijnen Boxtel heeft een grondige verbouwing achter de rug. Na de heropening in de eerste week van november heeft het hele pand een nieuwe, industriële uitstraling gekregen. Maar naast de nieuwe uitstraling is er achter de schermen ook veel veranderd. DeMooiBoxtelKrant ging langs bij het monumentale pand aan de Baroniestraat om eens te bespreken wat zoal.

De grote, centrale ontvangstruimte doet in niets denken aan een stoffige, troosteloze hal van een gemiddeld uitvaartcentrum. De stijl heeft wat weg van de industriële revolutie, maar dan wel meer eigentijds. Aan de gezellige centrale tafel schuiven Wouter van Weert en Patricia Bijnen aan.

Uitstraling
De vernieuwde centrale ruimte wordt verwarmd door een houtkachel. Aan de muur prijkt een groot plasmascherm. Op enkele kunstzinnige urnen na is er maar weinig in de ruimte dat aan de dood doet denken. 'Een bewuste keuze', volgens Wouter. "We willen een open karakter waarbij mensen ook even naar binnen komen voor een kopje koffie." "Niet dat hier tien kisten op een rij staan", vult Patricia hem aan. De andere urnen, kisten en grafstenen kunnen, op verzoek, worden getoond op het scherm. Zo krijgt het uitvaartcentrum een levendigere uitstraling.

Foto: Boukje Canaan
Foto: Boukje Canaan
Foto: Boukje Canaan
Foto: Boukje Canaan
Foto: Boukje Canaan
Foto: Boukje Canaan
Foto: Boukje Canaan
Foto: Boukje Canaan

Ook de uitvaarten zelf zijn de laatste jaren flink veranderd. Patricia: "Ik doe dit werk nu bijna 25 jaar. Vroeger ging je naar de mensen toe en je ging er bijna al van uit dat de uitvaart in de kerk was." Dat is met de ontkerkelijking van de samenleving langzaam afgenomen. "Tegenwoordig is de wettelijke termijn om de uitvaart te organiseren ruimer: zes dagen, waarbij het weekend niet meetelt." Er is dus ook simpelweg méér tijd om een uitvaart naar wens te regelen. En met de afname van het aantal uitvaartceremonies in de kerk nam vanzelfsprekend het aantal ceremonies daarbuiten toe. Dat betekende dat ook vaker afgeweken werd van het vaste stramien met een ceremonie in de kerk en daarna koffie en gebak.

Volgens Patricia veranderde het werk daardoor drastisch. "Het onderwerp 'dood' is meer uit de taboesfeer gekomen." Dat betekent volgens haar dat mensen ook in een eerder stadium van hun leven bereid zijn na te denken over hun uitvaart. Om aan te sluiten op deze ontwikkeling tracht Bijnen Boxtel de drempel om binnen te stappen bij de uitvaartonderneming weg te nemen. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van lezingen, maar ook door te informeren over uitvaarten en het optekenen van wilsbeschikkingen. "Zo'n wilsbeschikking is echt een laagdrempelige leidraad voor bij de uitvaart", vertelt Wouter. Patricia vult hem aan: "Dat geeft voor jezelf rust en is, hoe gek dat misschien ook klinkt, ook voor de nabestaanden prettig."

Kerntaken
Naast het informeren over en het begeleiden van de uitvaart heeft Bijnen Boxtel nog twee kerntaken: het informeren over verzekeren en het vervullen van een maatschappelijk doel. Volgens Wouter, die zelf uit de assurantiewereld komt, is het aanbieden van verzekeringen onder hetzelfde dak als de uitvaartonderneming eigenlijk een logische stap. Zo is het mogelijk om de uitvaartverzekering bij Assurantiekantoor Rien Bijnen heel specifiek op maat aan te bieden.

Maar Bijnen biedt meer dan enkel uitvaartverzekeringen. Zo zijn vrijwel alle denkbare verzekeringen af te sluiten in het pand aan de Baroniestraat. De kracht van de nieuwe werkwijze van Bijnen is dat bijna alle 'randzaken' rond de uitvaart binnenshuis geregeld kunnen worden. Als voorbeeld noemen Patricia en Wouter de mogelijkheid om in het weekend rouwkaarten te drukken, bij de eigen drukkerij. Het Bijnen-imperium omvat naast deze drukkerij een assurantiekantoor en verschillende uitvaartondernemingen. Ook beheert Bijnen enkele begraafplaatsen, zoals de natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest op landgoed Baest. Daarnaast kan Bijnen, ook in eigen beheer, balsemen. Zo komt het dat de vijf nieuwe telgen binnen het bedrijf, Olaf, Bjorn, Wouter, Paul en Bas, allemaal een andere opleiding hebben, maar toch voor Bijnen werken. "Bas is bijvoorbeeld grafdelver, Paul studeerde SPH, Olaf levensmiddelentechnologie, Bjorn heeft een horeca-achtergrond en Wouter studeerde economie. Maar uiteindelijk zijn ze toch allemaal op het familienest teruggekomen", vertelt Patricia.

Ook zet Bijnen na de heropening in op het dienen van een maatschappelijk doel, dat wordt in Boxtel uitgewerkt met het geven van vrij toegankelijke lezingen op het kantoor aan de Baroniestraat. Die kunnen bijvoorbeeld gaan over verzekeringen en hoeven lang niet altijd gerelateerd te zijn met uitvaarten.

Tuk Tuk project
Een ander maatschappelijk doel is de samenwerking met het Boxtelse Tuk Tuk project. Bijnen biedt aan een 'tussenhalte' te worden, waar de ouderen die van en naar Simeonshof rijden even kunnen uitpuffen voor een kopje koffie. "Gewoon gratis en zonder verdere verplichtingen", benadrukt Patricia. Ook denkt Bijnen Boxtel na over de mogelijkheden om een periodiek Alzheimercafé te organiseren.

Binnenkort hoopt Bijnen de langgekoesterde wens te kunnen realiseren: het openen van een eigen crematorium tussen Schijndel en Sint-Michielsgestel op landgoed De Dennenboom. Volgens Patricia is de aanvraag voor de benodigde vergunningen bijna rond. Als alles volgens plan loopt zal het crematorium al in 2017 de deuren openen.

Mijn Mooi Boxtel: Louis Ansems

Foto: Louis Ansems

De treurwilg op de foto hebben mijn kleinkinderen 'opa's boom' gedoopt. Ergens eind jaren 80 wilde ik de boom uit mijn tuin weg hebben omdat deze de zon uit mijn huis hield. Toevallig kwamen er wat gemeentewerkers langs die zagen dat ik van de boom af wilde. Die hebben hem herplant langs de Dommel.

Luchtpost uit Australië: Maria Snook-van Kasteren

Foto: Lucia Coort

December 2016

Het is weer zover. Jullie dromen van een witte kerst, maar ik ook. Het is op dit moment 37 graden en we hebben de laatste paar maanden tien minuten regen gehad. De grote schoolvakantie begint over een paar weken en Tinaroo Dam, waar de meeste mensen dan op af gaan om te zwemmen en skiën, is maar voor 34 procent vol er je mag maar zes knots (knopen) doen met je boot. Het water ziet er ook niet erg aantrekkelijk uit. De zee heeft nu gevaarlijke kwallen, dus daar kunnen ze ook niet heen. De rivieren stromen ook niet erg lekker nu, hier waar wij wonen. De nachten zijn rond 18 graden en dat is lekker koel voor deze tijd van het jaar.

Ze hadden een natte zomer voorspeld met verschillende cycloons. Dit klinkt benauwd, maar dat brengt wel de regen die wij en het rif zo hard nodig hebben. Cycloons zijn eng als je in het pad ervan ligt en je huis is niet sterk gebouwd. De bomen gaan zowat dubbel en de blaadjes van de bomen worden in kleine stukjes gescheurd. De muren en ruiten van je huis zitten dan helemaal vol van die dingen, net zoals puzzelstukjes. Ook vind je ze door de hele tuin met takken en soms hele bomen.

Foto: Lucia Coort

Normaal heb je een patroon en weet je dat de regen op komst is, zo gaan de kikkers goed tekeer, de mieren gaan op hun z'n best aan het werk en de paardenvliegen bijten je van alle kanten. Dit is zo de normale gang van zaken, en we zien een beetje van dit en dat en de kikkers hoor je een beetje, die weten ook niet wat er aan de hand is, denk ik. Alles is in de war We hebben wind van het westen, dit is 'dessert'-weer. Koele nachten en hete dagen. Wij hebben normaal noordoosten wind nu. De hele wereld staat op z'n kop, niet alleen de mensen en dieren, maar het weer ook.

Heel veel groeten vanuit Australië en we wensen jullie een gezellige witte Kerstmis en een voorspoedig Nieuwjaar.

Maria Snook-van Kasteren


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto?
Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op
www.liempde.info.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.

INbox

Foto: INbox

Het miezerde zaterdag toen in Selissenwal de kerstmarkt opgebouwd werd. Het zag er maar triest uit, natte kale marktkraampjes en het begon al vroeg donker te worden. Ik ben me even gaan warmen, heb een kop koffie gedronken, heb een kerstmuts op mijn natte haren gezet en ben weer naar buiten gegaan. Naar de kerstmarkt, die gezellig druk begon te worden, met muziek, lichtjes en een kerstboom vol wensen, naar de voorstelling van de kinderen van de Amaliaschool, naar de kerststal op de Geitenwei, en later op de avond naar de Walnoot waar kerst een feest werd zoals het zou moeten zijn: samen eten, dansen en zingen. Een 'samen' avond waar met een goed gevoel op teruggekeken kan worden.

Over tien dagen is het weer Kerstmis. Er worden dan kersttoespraken gehouden waarin teruggekeken wordt naar het afgelopen jaar en vooruitgekeken naar het volgende.
Politieke partijen doen dat bij de bespreking van de begroting met de algemene beschouwingen. Uit ons betoog wil ik een zin halen: 'We investeren in de toekomst; hoe laten we Boxtel na en hoe zorgen we ervoor dat onze jongeren de samenleving verder vorm kunnen geven?' Duidelijk is voor ons wel dat hoe we het gaan doen niet zo belangrijk is, maar dat we het samen moeten doen. Samen met jullie, inwoners van Boxtel.

Het afgelopen jaar hebben we veel ontmoetingen gehad, naar jullie geluisterd en met jullie gesproken en we willen jullie dan ook bedanken voor alle positieve reacties die INbox mocht ontvangen.

Foto: INbox
Foto: INbox
Foto: INbox
Foto: INbox
Foto: INbox
Foto: INbox
Foto: Inbox
Foto: Inbox
Foto: Hans van Doorn

We wensen jullie allemaal fijne feestdagen, een goede jaarwisseling en de beste wensen voor het nieuwe jaar. Een jaar waarin we 'samen in voor Boxtel' weer de beste hopen te zijn .

Zalig Kerstmis en een gelukkig nieuwjaar.

Fractie INbox


Balans

Foto: Balans

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingsslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen uitvoeren - nog steeds actueel is.

Tevredenheid over 2016
Aan het eind van 2016 kijken wij met een zeer tevreden gevoel terug op dit politiek jaar. Onze langgekoesterde wens, vanaf onze oprichting, van een ijsbaan voor jong en oud en gastvrij gratis blauw parkeren, zijn realiteit geworden. Wij wensen het particuliere ijsbaaninitiatief Boxtel on Ice heel veel succes! Met betrekking tot parkeren zullen wij ons blijven inzetten voor meer gratis parkeren. Het voelt goed dat wensen en signalen die wij oppikken vanuit onze bevolking, en vervolgens vertalen in onze politieke visie, nu realiteit zijn geworden, met dank aan degenen die dit mogelijk hebben gemaakt.

Tesla naar Boxtel
Wij hebben onlangs bij het college ons voorstel neergelegd om samen met het rijk, de provincie, de Brabantse Ontwikkeling Maatschappij en Brainport te pogen om het innovatieve duurzame internationale bedrijf Tesla naar Boxtel te halen. Tesla is dé producent van elektrische auto's. Wij vinden een invulling van bedrijventerrein Vorst B met een dergelijk duurzaam bedrijf, inclusief extra werkgelegenheid, een meer wenselijke invulling dan een fragmentarische invulling met onder andere een Biomassaplein. Vorst B met Tesla sluit ons inziens ook meer aan bij de wensen van de inwoners van Lennisheuvel.

Voedselbank
De Voedselbank voert in deze periode actie voor extra donaties. Dit ondersteunen wij actief en dus kan het voorkomen dat wij u in Liempde en Boxtel (bij de ingang van een supermarkt of vlakbij Meneer van Dommelen) aanspreken voor een extra sociaal gebaar richting de minderbedeelde medemens.

Huishoudelijke hulp
Wij hebben geprobeerd om de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) ook na 1 januari door te laten lopen. Het college heeft ervoor gekozen om dit niet te doen en deze regeling deels op te nemen in een nieuwe regeling. Voor deze nieuwe regeling is wel vooraf uitvoerig gesproken met de zorgaanbieders, maar onze burgers en gebruikers is helaas niet gevraagd naar hun mening. Ook onze lokale belangenorganisaties zijn niet geraadpleegd. Dat vinden wij echt een gemiste kans. Wel heeft de wethouder op onze vragen gelukkig toegezegd dat alle HHT-gebruikers dit jaar nog bericht ontvangen met daarin uitleg over de nieuwe situatie. Gelukkig is ook extra aandacht toegezegd voor mantelzorgers. Wij zullen de effecten van de nieuwe regeling op de voet volgen en zo nodig aan de bel trekken.

Kerstmis en nieuwjaar
Wij wensen u hele fijne feestdagen in een warme sfeer en tevens een goed 2017, dat u mag brengen wat u ervan verlangt. Het belangrijkste daarbij is uiteraard een goede gezondheid.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

Bekendmakingen week 50

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Beukendreef 2, verhuren bijgebouw als gastenverblijf
Dennendreef 5, bouw recreatie woning op recreatiepark Dennenoord
Dianabos 1, uitbreiden bestaande garage met carport, bouw nieuwe vrijstaande garage en rooien van 4 bomen
Heult 8, rooien: houtwal dode naaldbomen langs bospad aan de Heult

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Schijndelsedijk aan beide zijden van de N618 tussen hectometerpalen 1,6 en 2,3 rooien: 56 essen wegens essentaksterfte

Kennisgeving ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Oirschotseweg 12, vergunning beperkte milieutoets voor inrichting

Verleende omgevingsvergunningen
Bosscheweg 56a, gedeeltelijk (565 m2) verbouwen kantoorpand tot tandartsenpraktijk
Boxtelseweg 17, rooien: 1 eik uit voorerf en 1 berk en 1 esdoorn uit achtererf
Burgakker 3 rooien: 1 esdoorn op de grens tussen huisnummers 3 en 5a aan het achtererf
De Hoef 4 rooien: 1 berk uit voortuin
Van Salmstraat 64, bovengronds rooien: 1 populier
Schijndelsedijk 4, rooien: 6 bomen links van de schuur aan slootzijde
Tongeren 44,rooien: diverse bomen en houtopstanden voor bouw woning

Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
Hoekstraat 13,wijzigen rundveehouderij
Oirschotseweg 12, wijzigen vleesvarkens- en rundveehouderij

Melding Besluit lozen buiten inrichtingen Milieubeheer
Baandervrouwenlaan 263, aanleg gesloten bodemenergiesysteem


Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
16-12 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
17-12 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
17-12 Den Berg
21-12 Lennisheuvel
21-12 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Intro Column Birgit

Birgit Vandermeulen heeft sinds 2008 haar eigen coachpraktijk Feelwise. Met haar brede HR-achtergrond, veelheid aan opleidingen en jarenlange coachervaring geeft zij met veel passie & professionaliteit haar vak vorm. Het is haar missie om jou te inspireren tot ontwikkeling en je meer sturing over je werk en leven te geven. Over zichzelf zegt zij: aanvoelend | altijd in beweging | levenservaren | trotse mama | gek op woorden | energiegevend | tikkeltje filosofisch | lekker praktisch | positief | integer.

Met vragende ogen stapt hij de praktijkruimte binnen. Zes jaar lang succesvol ondernemer geweest, uiteindelijk moest hij de firmadeur sluiten. Het ging hem aan het hart, en niet zo'n beetje ook. Zijn creativiteit en liefde voor sociale contacten wonnen het van zijn administratieve vaardigheden. 'Dat heb ik niet zo handig gedaan,' gaf hij schuchter en tegelijkertijd volmondig toe.

Wat nu? Zomaar in een andere baan stappen? Deze pijnlijke ervaring heeft hem deze keer echt onzeker gemaakt. In eerdere fases van zijn loopbaan was het thema 'administratie' al meerdere malen als aandachtspunt teruggekomen. Niet dat hij niet wil administreren … Het is meer dat hij het gewoon niet voor elkaar krijgt. Zodra hij de boekhouding voor zijn neus heeft dwaalt zijn hoofd af naar ideeën voor nieuwe producten en een nieuwe promotieactie, de vraag hoe het met de zieke schoonmoeder van die goede klant zal zijn. En voordat hij het weet is hij alweer 1000 en 1 dingen aan het doen waar zijn hart ligt. Die administratie … die komt later wel. Hoopte hij.

Niets menselijks is deze ondernemer vreemd. We hebben allemaal de neiging om taken uit te stellen waar we niet goed in zijn of die we niet leuk vinden. Hoe kun je nou voorkomen dat je dat uiteindelijk in de weg gaat zitten?

Het is belangrijk dat je er zelf voor zorgt dat 70% van de taken die je doet, of dat nou thuis of op het werk is, aansluit op dat waar je blij van wordt en waar je goed in bent. Het is belangrijk dat je de risico's van dat waar je niet goed in bent zoveel mogelijk beperkt. Zoals Marc Lammers zijn vrouwenhockeyteam versterkt door in de training en op het veld de focus te leggen op dat waar elke speelster goed in is. Toen ik dit met de ondernemer besprak kwamen we tot de conclusie dat het aannemen van een goede en initiatiefrijke administratie kracht zijn bedrijf wellicht had kunnen redden.

We gingen samen op zoek naar dat wat hem in het ondernemerschap blij maakte en hem goed afging. We ontdekken zijn hang naar vrijheid, zijn eigen weg willen bepalen, zijn grote voorliefde om iets voor anderen te betekenen en zijn creatieve geest die zo ontzettend veel mooie ideeën heeft. En met glanzende ogen en vol energie stapt hij na twee uur mijn praktijk weer uit … een wereld van nieuwe mogelijkheden ligt voor hem.

Call To Action Lezersvraag
Heb jij een vraag over je werk of leven die je aan Birgit wil voorleggen? Hoe je het beste kunt solliciteren bijvoorbeeld, of wat er voor jou nodig is om met meer plezier naar je werk te gaan? Goed nieuws: vragen is en staat vrij! Stuur een mail naar …. en wie weet wordt jouw vraag (uiteraard anoniem!) in deze rubriek door Birgit beantwoord. Daarnaast verloot zij elke twee maanden een gratis Waarom-gesprek onder de inzenders. Een mooie kans die je niet kan laten liggen lijkt ons!


Derde thriller voor Boxtelse schrijfster

(Foto: Corinne Vlaminckx) Foto: Corinne Vlaminckx

Boxtel/Sint-Oedenrode - Zaterdag presenteerde de in Boxtel geboren en getogen auteur Corinne Vlaminckx haar derde psychologische thriller 'Berouw'. De opvolger van de succesvolle thrillers, 'Moordfamilie' en 'Beklemd', werd feestelijk aan het publiek voorgesteld bij Labyrint Zorg en Werk in Sint-Oedenrode.

Onlangs verscheen, na Moordfamilie (2014) en Beklemd (2015), de derde psychologische thriller van Corinne Vlaminckx. De schrijfster is geboren en getogen in Boxtel en woont nu in Den Bosch.

(Bron: JOIA) Foto: JOIA
Foto: Jolanda Krimp

Afgelopen zaterdag vond de feestelijke boekpresentatie plaats bij Labyrint Zorg en Werk in Sint-Oedenrode. Het was een gezellige drukte waarbij onder het genot van een hapje en een drankje door middel van een trailer, een speech door Corinne, een voorleessessie door boekenblogger en vriendin van de auteur Kat van den Hoven en vervolgens een vragenrondje, meer bekend werd gemaakt over Berouw. Daarna volgde een signeersessie. Presentator Pepijn Zegers praatte het geheel aan elkaar. Het was voor de schrijfster een zeer geslaagde middag met hele enthousiaste reacties.

Berouw is een psychologische thriller waarin de verstrekkende gevolgen van verwaarlozing en misbruik pijnlijk duidelijk worden. Het boek is vanaf nu overal verkrijgbaar voor 18,95 euro voor het fysieke boek en 6,99 euro voor het e-book.

Boxtelse Joia staat in Paradiso voor finale Grote Prijs van Nederland

Boxtel/Rotterdam - De Boxtelse zangeres Joia Rath staat zondagmiddag met haar band JOIA in de finale van de 32e Grote Prijs van Nederland in het Amsterdamse Paradiso. Zij neemt het daar in het Amsterdamse Paradiso de categorie Singer/Songwriter op tegen One Clueless Friend, Sam & Julia, Squirrel, Tolls en Vic Willems.

"Heel spannend", noemt Joia het optreden van komende zondag. Dat is niet gek als je bedenkt dat veel muzikanten alleen kunnen dromen van een optreden in Paradiso. Na een uitgebreid coachingstraject tijdens de voorronden en een dag in de Wisseloordstudio's in Hilversum, staat de in Boxtel opgegroeide zangeres zondag op het podium van de Amsterdamse poptempel om daar een gooi te doen naar de Grote Prijs van Nederland 2016.

"We spelen een set van 5 liedjes zonder een duidelijk thema. Het is een dwarsdoorsnede van mijn liedjes; een sterke vrouw die de liefde verkondigt", lacht de zangeres. Ze wordt op het podium bijgestaan door Bas van Holt (gitaar), Erik Buschmann (drums), Wouter Tuinhof (toetsen) en Maarten Augustijn (bas). "Een fijn kluppie", vindt Joia die vorig jaar haar zangopleiding aan het Rotterdamse Codarts met een 9 afsloot.

Aan de wedstrijd, die ook een categorie Band en Hip-hop kent, deden eerder bekende muzikanten zoals Typhoon en Eefje de Visser mee. Als Joia de wedstrijd wint is dat naast een 'grote eer' ook een belangrijk steuntje in de rug. "Iedereen die in de finale staat is natuurlijk al super actief in de muziek, maar de Grote Prijs kan net die overstap van semi-prof naar prof betekenen" meent de Boxtelse zangeres.

Herenboeren eten nu ook varkensvlees van eigen boerderij

Foto: Heerenboeren

Boxtel - De leden van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark hebben zaterdag voor het eerst varkensvlees van eigen boerderij kunnen kopen. De eerste twaalf dieren die begin juni als big het landgoed tussen Vught, Boxtel en Sint-Michielsgestel opkwamen, zijn vorige week vrijdag geslacht en afgelopen week verpakt. Voor de Herenboeren, die sinds de zomer al groenten en fruit van hun eigen boerderij eten, is het een bijzonder moment.

"De biggen die we op 6 juni verwelkomden, zijn de afgelopen vijf maanden gegroeid tot mooie varkens die klaar zijn voor de slacht. Onze boer heeft zelf de beste varkens geselecteerd, waarna de dieren hier in de buurt zijn geslacht en verpakt", vertelt bestuurslid Douwe Korting. De meeste van de bijna honderd huishoudens die lid zijn, hebben ingetekend op een pakket van 10 kilo waar echt van alles in zit. "Verse worst, gehakt en speklappen maar ook onder meer slavinken, varkenshaas, shoarmavlees en varkensoester", somt hij op. Het pakket kost 10 euro per kilo. Een paar weken geleden zijn ook kippen geslacht. "Dieren die bijna allemaal zijn verkocht aan onze leden. En ook het rundvlees valt in de smaak." In het najaar is het zesde Limousinrund geslacht. Het vlees (van gehakt, stoofvlees en schenkel tot biefstuk en rosbief) is verdeeld in porties van 7,5 kilo en inmiddels ook verkocht, voor 12,50 euro per kilo.

Foto: Heerenboeren
Foto: Heerenboeren
Foto: Heerenboeren
Foto: Karel Voets

Groenten en fruit
Tot halverwege de zomer zag het er nog naar uit dat de Herenboeren het zonder groenten moesten stellen. "Door alle nattigheid konden we niets planten, laat staan oogsten. Maar gelukkig kon onze boer Geert begin augustus toch het land op. Ruim een maand later konden onze leden toch de eerste vruchten én groenten van eigen boerderij eten", vertelt het bestuurslid. Het begon begin september met twee komkommers. De weken daarna kwamen onder meer kropsla, rode sla, ijsbergsla, rucola, appels, peren, koolrabi en paksoi van het land. "De grond is vruchtbaar want behalve dat de groenten heerlijk van smaak zijn, zijn ze vaak ook een stuk groter dan die in de supermarkt", lacht de Herenboer. Eind september/begin oktober kwam er ook steeds vaker andijvie van het land. Vanaf midden oktober was het met het fruit en de sla gedaan, maar was daar wel de eerste boerenkool en iets later rode bietjes, rode kool, spitskool en knolselderij. "We verwachten dat ons eerste seizoen deze maand langzaam tot een einde komt. Dan kunnen we ons gaan richten op de eetwensen van onze leden voor 2017."

Op weg naar afname op maat
In de afgelopen maanden ontving elk lid wekelijks hetzelfde pakket. Leden met een half certificaat kregen steeds (ongeveer) de helft. Korting: "Wat prijsstelling betreft was het een beetje zoeken maar in de meeste gevallen is een productprijs gebruikt die het midden houdt tussen de gewone supermarktprijs en die voor een biologisch product." Komend jaar kan elk lid zelf aangeven hoeveel 'monden' mee-eten van de boerderij. Elke mond eet gemiddeld voor 10 euro per week van de boerderij: groenten, aardappelen, fruit, vlees van varkens, koeien en kippen én hun eieren. Ook is besloten de drempel voor nieuwe leden te verlagen. Leden die krap bij kas zitten kunnen de eenmalige investering van 2000 euro in 8 termijnen van een kwartaal betalen.

Oud-wethouder presenteert boek over de Scheeken

Liempde - Liempdenaar Ger van den Oetelaar, die twaalf jaar wethouder van de gemeente Boxtel was, presenteerde afgelopen zaterdag zijn nieuwe boek 'De Liempdse Scheeken, Van Woeste Grond naar Natuurparel'. Hij deed dit, geheel toepasselijk, midden in natuurgebied de Liempdse Scheeken, op uitnodiging van Natuurwerkgroep Liempde en Stichting Kèk Liemt.

Het boek telt 128 pagina's en schenkt veel aandacht aan de middeleeuwse geschiedenis, aan de ontginners van het eerste uur en aan de huidige natuur- en landschapskwaliteit van het gebied. De Scheeken ligt midden in de leemboskern van Nationaal Landschap Het Groene Woud en grenst aan De Mortelen en het Dommeldal. Het boek is rijk geïllustreerd met foto's en tekeningen uit onder andere de collectie van Kèk Liemt en leden van Natuurwerkgroep Liempde.

Blox wint spannende strijd tegen Condor

aanval Tim (Foto: Teun Verhagen) Foto: Teun Verhagen

Kaatsheuvel/Boxtel - VC Blox reisde zaterdag af naar Kaatsheuvel waar de mannen het opnamen tegen Condor HS 3, dat onlangs zelfs won van nummer 1 VVC-Vught.

De mannen uit Boxtel kregen versterking van Recreanten Heren 1 speler Tim Hermans, die meteen startte in de basis op mid. Daan van den Boer verplaatste daarom naar de buitenpositie. Verder werd er gestart met Teun van den Boer als set-upper, Simon Smeulders, Teun Smit, Thijmen van der Heijden en Joep van den Broek als libero.
De Boxtelaren zetten meteen druk. Daan van den Boer pakte zijn nieuwe positie goed op. De passing ging prima en aanvallend onderscheidde hij zich in positief opzicht. Het spel liep verder goed bij Blox, dat met service- en aanvalsdruk een voorsprong van enkele punten opbouwde. Condor bleek een goede tegenstander, maar de set werd wel gewonnen met 21-25.
In de tweede set naderende Blox als eerste de 20-puntengrens, maar de mannen uit Kaatsheuvel bleken een geheim wapen te hebben. Eén van de spelers had een geweldig strakke service waar Blox zich geen raad mee wist. Condor haalde Blox in en trok in deze spannende set aan het langste eind (26-24).
De volgende set was cruciaal. Hermans liet zich de gehele wedstrijd gelden in sportief opzicht. De communicatie met set-upper Teun van den Boer verliep goed. Dé aanval van de wedstrijd werd in deze set gemaakt. Het servicekanon van Condor serveerde strak en hard, maar Hermans had er een geweldig antwoord op. Door zijn perfect pass kon Teun van den Boer een prachtige set-up opzetten voor Smit. Die smashte de bal snoeihard naar beneden. Zijn bal kwam op een speler van Condor terecht, maar de smash was zo hard dat deze achterover viel. De goede serveerder van Condor kon daardoor geen servicereeks maken en de Boxtelaren wonnen de set met 18-25.
In de laatste set werd Hermans zo gepositioneerd dat hij, net zoals de vorige set, in de passing zou staan als het servicekanon van Condor gaat serveren. De heren uit Kaatsheuvel waren mentaal gebroken en konden het niet opbrengen om Blox het in de laatste set nog moeilijk te maken. Blox kon de punten binnen harken en won de set met een ruim verschil (13-25).
De mannen uit Boxtel stijgen nu naar de eerste plaats met zelfs nog een wedstrijd minder dan de rest. Aanstaande zaterdag speelt Heren 1 in het vertrouwde thuishonk, De Braken, om 14.30 uur tegen VVC-Vught HS 2. Deze derby zal bepalende zijn voor het kampioenschap, aangezien Vught op dit moment op de tweede plek staat.

blokduel Paul Foto: Teun Verhagen

DVG wint kansrijke wedstrijd

Mariahout-DVG, uitslag 1-3 (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

Mariahout/Liempde - De uitwedstrijd tegen Mariahout bracht DVG de derde overwinning op rij. het was een wedstrijd vol kansen; de toeschouwers hadden nog niet eens allemaal een plekje langs de lijn of op de tribune gevonden of het was al 0-1. DVG won met 1-3.

Een vrije trap van de rechtsback van Mariahout werd door het midden genomen, maar Bas van Houtum kwam ertussen en stelde Bart de Windt in staat om de score te openen. Kort daarna probeerde Martijn Caarls zijn balverlies te corrigeren, maar zijn tackle kwam te laat en hij veroorzaakte een strafschop. Deze ging ver over het doel van Mark Faes heen. Er was toen pas een luttele drie minuten gespeeld. In de dertiende minuut strafte Bas van Houtum getreuzel in de defensie van Mariahout doeltreffend af. Er waren twee pogingen voor nodig maar de Liempdse voorsprong werd verdubbeld: 0-2. In de fase daarna had Mariahout wel veel balbezit, maar creëerde weinig gevaar voor het Liempdse doel. Halfweg de eerste helft had DVG de kans op de 0-3. Bart de Windt legde prima terug, maar het schot werd geblokt en leverde een hoekschop op die door Bart over het doel werd gekopt. Net voor rust volgde nog een tweetal kansen, als eerste miste Mariahout en vervolgens ook DVG toen een vrije trap van Daan Voets door Bas van Houtum keurig werd klaargelegd. Bart de Windt maaide echter over de bal. Ruststand:0-2.

Na de rust was het Wilco Voets die met een hard geplaatst schot de 0-3 aantekende. Kort daarna voorkwam Peter Versantvoort met het hoofd een treffer voor Mariahout. In de fase hierna regende het kansen voor DVG, maar wist Mariahout te scoren. Een afstandsschot draaide steeds verder weg bij Mark Faes: 1-3. Mariahout besefte dat er nog een kans gemaakt kon worden op een gelijkspel en drong DVG verder terug, maar de verdediging hield stand. Door deze drang naar voren liet Mariahout geregeld verdedigende steken vallen. Vanaf de 61e minuut kwamen diverse DVG'ers oog in oog te staan met de keeper van Mariahout, maar een treffer viel er niet meer. Mariahout kreeg nog (grote) kansen maar Mark Faes, geholpen door zijn verdediging, hield zijn doel verder schoon.

De Liempdse ploeg bezet met deze overwinning een achtste plaats, in de (onderste) middenmoot. Met de inhaalwedstrijd van volgende week tegen VOW, die al om 14.00 uur begint, kan een stap naar de bovenste regionen gezet worden.

DVG 2 won thuis met 4-1 tegen Deurne. De DVG-dames verloren uit, bij Berghem Sport, met 5-1. Milou Welvaarts was hier de Woman of the Match.


Bridge
Bridgeclub Revanche, uitslagen 6 december
A-lijn: 1. Henny van Esch & Peter van de Ven 66,67% 2. Leo den Dekker & Herman van de Wetering 58,63%3. Frank Schalkwijk & Henk Schalkwijk 58,04% B-lijn: 1. T. van der Kolk & S. van Lier 59,06% 2. R. Koenders & G. Wagenaars 58,44% 3. A. Eggenhuizen & C. Smits 58,33%
Uitslagen 8 december
A-lijn: 1. C. & J. Kerssens 64,06% 2. B. Hermkens & H. Schalkwijk 59,38% 3. H. van Esch & P. van de Ven 54,17%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 6 december
A-lijn: 1. N. van der Poel & J. de Wolf 64,24% 2. M. Kleiss & E. Wijnen 63,54% 3. F. Geurts & H. Jolie 63,19% B-lijn: 1. N. Knijnenburg & T. van de Sande 62,50% 2. I. Boom & T. Bosveld 57,92% 3. G. Damen & I Damen 54,58%
Uitslagen 7 december
A-lijn: 1. F. Gieles & W. van de Heijden 64,93% 2. R. Dankers & F. van de Schans 59,38% 3. H. van Esch & P. van de Ven 58,33% B-lijn: 1. C. van Grinsven & T. van de Sande 56,88% 2. P. van der Pasch & R. van der Pasch 56,77% 3. M. van der Sloot & S. van der Meijden 53,13% 3. H. Kalverboer & G. van Rooij 53,13%

Uitslagen 8 december
A-lijn: 1. N. van der Poel & H. Peeters 58,93% 2. L. den Dekker & I. van der Meijden 57,74% 3. N. & F. Gieles 56,55% B-lijn: 1. R. Traa & H. van Esch 62,76% 2. H. & J. van Uitert 57,03% 3. P. & R. van der Pasch 56,77%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 7 december
A-lijn: 1. J. v/d Borne & T. IJsseldijk 65,88% 2. J. v/d Biggelaar & J. Koppen 64,84% 3. P. Zuidgeest & R. Koelink 55,59%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 8 december
A-lijn: 1. Echtpaar Habraken 66,07% 2. Heren van de Schans – van de Steen 61,07% 3. Heren van Heeswijk – Bekkers 61,01% B-lijn: 1. Dames van Aarle – van de Heuvel 62,15% 2. Heren Knoops – Quinten 61,39% 3. Echtpaar van de Langenberg 58,89% C-lijn: 1. Mevr. van Zon – Heer van de Wiel 61,46% 2. Dames Biekens – Timmermans 60,42% 3. Dames van Erp – van de Heijden 59,79%

Boxtels bridgekampioenschap 2016
1. H. Wolsky & T. Walbeek 69,42% 2. W. van de Heijden & A. van Os 63,76% 3. T. van Roosmalen & S. van der Zandt, 63,10% 4. F & H. Schalkwijk 62,35% 5. M. Kleiss & E. Wijnen 61,53%

Biljart

't Ivoor programma
19-12 13:00 D'n Brouwer 2-'t Ivoor 7 Recr.3-band
20-12 19:30 't Ivoor 1-Het Wapen van Eerschot 1 libre C1
20-12 19:30 Krijt op Tijd 1-'t Ivoor 2 libre C1
21-12 13:00 VAR 1-'t Ivoor 3 Recr.libre
21-12 13:00 't Ivoor 5-NAL 8 Recr.3-band
21-12 20:00 't Ivoor 3-Krijt op Tijd 3 libre C2
21-12 20:00 Royal 3-'t Ivoor 4 libre C2
22-12 13:00 VOP-'t Ivoor 1 Recr.libre
22-12 13:00 Sonnevanck 2-'t Ivoor 2 Recr.libre
22-12 13:00 De Luchtschippers-'t Ivoor 6 Recr.3-band

't Ivoor uitslagen
Libre
't Ivoor 3-De Straat 2        29-22
't Ivoor 4-Triangel Bar 1        20-26
Recreanten libre:        
D'n Brouwer 3-'t Ivoor 6        18-26

Wapen van Liempde kader-BBG kaderteam        4-4
Wapen van Liempde 1-Hazelaar 2        22-28
Triangel Bar 1-Wapen van Liempde 2        24-26
Hazelaar 3-Wapen van Liempde 1        28-20
Wapen van Liempde 2-'t Ivoor 4        24-24

Senioren-biljart Geboliesch :
De Stapelaars-De Eenheid        36-33
Le Carambole-Kloosterboys        36-35
't Pommeransje-'t Krijtje         33-36
Ons Vertier-De Prutsers        31-33
Dé Zie'k Wel Zitte-De Poedelaars        33-33
Samen Sterk- Unie Boys         29-34

Handbal

Uitslagen HCB'92,10-11 december
Helios'72 D3-HCB'92 D1                 10-14
G.H.V. E1-HCB'92 E1                 21-01
Habo'95 DC3-HCB'92 DC1         11-07
MHV'81 DS3-HCB'92 DS2         14-06
PSV Handbal DS4-HCB'92 DS1 19-10

Programma HCB'92
17 december (thuiswedstrijd de Braken)
HCB'92 E1-Taxandria E2                        09.05
HCB'92 D1-Apollo D1                         10.05
HCB'92 DC1-Swift DC1                         10.55
18 december (thuiswedstrijd de Braken)
HCB'92 DA1-H.C.G. DA1                        09.10
HCB'92 DS1-Bergeijk DS2                 10.35
HCB'92 DS2-Habo'95 DS3                 12.00
21 december (uitwedstrijd PiusX)
THW Tijgers recr-HCB'92 recr         19.30

Zaalvoetbal

Uitslagen 10 december
Fysio de Dommel-Tahadi        3-1
NIKE F.C-Cafe vollop                 3-1
Goossens Advies-x2COM        4-7
Grieks rest Corfu-Pika Bikes/'t Geveltje 2-1
H.v. Boxtel-Gebr Bekkers 2-2
vd langenberg-Le temps Perdu 4-4
Uitslagen 12 december
Selissen Boys-Groen als Gras 1-7
Men.v. Dommelen 1-Men.v. Dommelen 2 9-4
v. Stekelenburg-Vinyl en Tapijtwinkel 5-2
Vermeer verz-Verbeij/ Hanekroot 2-0
Programma 17 december
17.00 Vouwwagenspecialist-Goossens
17.45 NIKE F.C.-Adm Jilesen
18.30 Fysio de Dommel-Heva Autobedr.
19.15 Kwalitaria Strik-X2COM
20.00 Grieks rest Corfu-Tahadi
Programma 19 december
19.00 Feestcafé De Nozem-Faes entertainment
19.45 Vinyl en Tapijtwinkel-vd Heijden milieu
20.30 Celdex b.v.-F.C. Blokfit
21.15 Rijschool Gestel-Groen als Gras

Voetbal

LSV programma
18 december
Vlijmense Boys 3-LSV 4 (beker)        12:00
Helvoirt VR2-LSV VR1        12:00
Uitslagen
Tongerle 1-LSV 1        2-0
Helvoirt 3-LSV 2        3-1
ODC 7-LSV 4        1-5
LBC uitslagen
LBC JO9 1-WODAN 6        4-3
LBC JO13 1-FC Eindhoven 7        0-8
LBC JO17 1-Acht 2        3-1
Tricht 2-LBC MO19 1        4-5

DVG, uitslagen 10 december
DVG JO9/1-Asv'33 JO9/1        6-3
Avanti'31 JO9/3-DVG JO9/2        6-0
DVG JO9/3-Erp JO9/4        1-0
Schijndel JO10/1-DVG JO11/1        1-5
DVG JO11/2-Schijndel JO11/2        1-1
DVG JO11/4-Mariahout JO11/2G        12-1
Fc Uden JO13/1-DVG JO13/1        3-2
Boxtel JO13/4-DVG JO13/2        4-6
DVG MO13/1-Vow MO13/1        3-2
DVG JO15/1-Blauw Geel JO15/2        4-0
Vow JO15/1-DVG JO15/2        13-0
DVG JO17/1-Oss'20 JO17/2        2-1
Pr. Irene JO19/1-DVG JO19/1        5-2

DVG, uitslagen 11 december
Mariahout 1-DVG 1        1-3
DVG 2-Deurne 3        4-1
Bl.Geel'38 5-DVG 3        2-2
WEC 3-DVG 4        3-2
Ollandia 3-DVG 6        0-1
DVG 7-Festilent 7        2-2
DVG 8-Avanti'31 7        1-0
Berghem Sp. 1-DVG VR 1        5-1

DVG, programma 17 december
Maliskamp JO11/1-DVG JO11/1        10:00
DVG JO11/4-Heeswijk JO11/3G        09:30
HVCH MO13/1-DVG MO13/1        10:00
Heeswijk JO15/1-DVG JO15/1        13:00
DVG JO19/1-Heeswijk JO19/1        14:30
DVG, programma 18 december
DVG 1-V.O.W. 1        14:00
Avesteyn 5-DVG 4        12:00
ELI 4-DVG 7        11:30

Rugby

Uitslag 10 december
Cubs: Ducks-Wasps Wageningen 5-66
Uitslag 11 december
Senioren: Octopus-Ducks Legends 24-20
Programma 17 december
Cubs: Hilversum/Eemland-Ducks 13.00
Programma 12 december
Senioren: Ducks Legends-REL Dordt 13.00

Judo

JCLiempde toernooi in Oss
Kampioen: Pim de Wit, Cas de Wit, Joost van der Linden en Keira Kreijveld 2e plaats: Mees Koster en Xavi van Weert 3e plaats: Gijs de Wit en Collin van Rooij 4e plaats: Mika van Weert en Bas Daverveld

Volleybal

Ovoco JC 1-VC Blox JC 1         1-3
Skunk MB 1-VC Blox MB 2         4-0
Spirit DS 4-VC Blox DS 2         4-0
Condor MC 1-VC Blox MC 1         0-4


Dubbeltoernooi BRTC belooft spannend verloop

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) is maandag de eerste speeldag van het tweedaags dubbeltoernooi afgewerkt. Het toernooi belooft weer een spannend verloop te krijgen.

Deze speeldag was de eerste voor de BRTC na het plotselinge overlijden van Evert Thomassen. Voorafgaand aan het toernooi werd hier nog even bij stilgestaan; Evert was een graag en veel geziene gast bij de wedstrijden van de BRTC.

De dubbelteams zijn gevormd door loting. Het duo Ad van Lier van De Dommel en Henk van de Laak van De Firma Fotografie gingen als een speer van start met vier overwinningen en stonden in die partijen slechts één game af. Pas in de vijfde ronde van de in totaal tien te spelen partijen moesten Ad en Henk buigen voor Frans van Dun en Arnold van der Heijde van Grand Café Rembrandt, die daarmee hun tweede zege boekte. Ad de Man van De Dommel en Mari van Dijk van Taverbo/Sabo 2 deden hier niet voor onder en ook zij verloren slechts één partij. Zij gingen ten onder tegen Peter de Rooij van Taverbo/Sabo 4 die dit keer met Stef Schellekens van De Firma Fotografie weer aan een sterk toernooi bezig is en ook slechts één verliespartij liet noteren. Zij speelden slecht vier partijen en kunnen dus volgende week in de laatste speelronde de achterstand nog goedmaken. Ook Wim Jansen van De Dommel en Erik van der Schoot van Rotsvast wonnen drie partijen en speelden ook maar vier keer. Gerrie Hoenselaars van Grand Café Rembrandt met Joop van Eijk van Taverbo/Sabo 2 en Geerta Pluut van Rotsvast met Lothar Groth van Taverbo/Sabo 2 wonnen ieder drie partijen maar verloren er ook drie. Toon van Geel van Taverbo/Sabo 4 met Henk IJsseldijk van Taverbo/Sabo 3 en Wim van Aarle van De Horntreffers die met Uschi Meeuwis van Taverbo/Sabo 3 speelt, wonnen ieder twee partijen. Hans van Weert van De Horntreffers en Bart Theeuwes van Rotsvast wonnen slechts één wedstrijd, terwijl het team Jan Don van Rotsvast met dubbelpartner Ronald van Dael van Taverbo/Sabo 1 niet tot winst kon komen.

Gelijkspel voor Wapen van Liempde/RegioBank

Liempde - De ontmoeting van het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank met BBG uit Haarsteeg leverde opnieuw een gelijkspel op. Het ging echter niet van een leien dakje.

Adrie van de Wetering moest het onderspit delven, hij kwam na 20 beurten slechts 8 caramboles te kort. Leo van Hastenberg kon ook niet tot winst komen, hij speelde een moyenne van bijna 9. Een goede overwinning kwam op naam van Cees van Eindhoven, 120 caramboles in 11 beurten. In de spannende laatste partij stootte Martien van den Tillaart zijn partij uit met een reeks van 52 caramboles, terwijl zijn tegenstander nog 20 caramboles moest. De gelijkmakende beurt kon nog remise opleveren, maar na 17 caramboles stokte de serie met een resté dedans.

Drie turnkampioenen op regionale voorwedstrijden

vlnr voorste rij: Guylene Brunneman (zilver), Imke Schellekens (goud), Lizzy Stolwijk (zilver), Nina van Meersbergen Vlnr achteraan Romy Schepens (goud) en Maissam Bezbiz (zilver) Foto: Esther Jansen

Boxtel - De eerste officiële wedstrijden van het nieuwe seizoen stonden afgelopen weekend in sporthal De Belleman in Valkenswaard op het programma voor Tabitta. De Boxtelse gymnastiekvereniging gooide hoge ogen op de voorwedstrijd met maar liefst drie kampioenen. Daarnaast werden ook drie zilveren en drie bronzen medailles gewonnen.

Voor de vier jonge instappers was dit hun officiële debuut. In het hoogste niveau N1 waren Imke Schellekens en Lizzy Stolwijk niet te verslaan en wonnen de gouden en zilveren medaille. Imke scoorde de hoogste punten op sprong en brug, waar Lizzy juist op balk en vloer opvallend hoge scores behaalde.
In het niveau nationaal 2 excelleerde Maissam Bezbiz op de balk, waar ze de hoogste score behaalde. Mede dankzij deze score won ze het zilver. Nina van Meersbergen liet met name op balk zien netjes te kunnen turnen. Op sprong had ze een misser waardoor ze een score mistte. Ze eindigde op de 18e plek.

Bij pupil 1 N1 was er een Tabitta-podium. Liz van Eijndhoven was nog een maatje te groot voor de tegenstanders en won ruimschoots. Mara van der Heijden liet met name op de brug een strakke oefening zien en won zilver. Pien van Daal turnt sinds kort een niveau hoger bij Tabitta, maar komt oorspronkelijk van de organiserende vereniging Tonido uit Valkenswaard. Ze turnde haar debuut in de N1 daarom met een groot eigen publiek en won de bronzen medaille. Wiese van den Eertwegh turnde knap mee ondanks een zere hand en eindigde op de zesde plaats. Bij pupil 1 N3 kwam Roelie de Bie succesvol in actie en liet op rekstok strakke zwaaien zien. Uit een groot deelnemersveld van maar liefst 30 leeftijdsgenoten werd ze zesde.
Bij de pupil 2 N2 behaalde Esmee Komen op sprong een top 3 notering. Allround eindigde ze op de negende plaats. Bij jeugd N4 eindigde Lisa van der Schoot op de 19e plek, zij behaalde net als Esmee ook op sprong een hoge score.

Bij de vrije keuze oefenstof kwamen er nog zeven Tabitta-turnsters in actie. Bij de jeugd tweede Divisie was Tabitta oppermachtig en won Romy Schepens het goud en Guylene Brunneman het zilver. Romy behaalde zowel op balk als vloer de hoogste wedstrijdscore waar Guylene dit op sprong deed, maar behaalde ook op brug en balk de tweede score.

Ook bij de junioren derde Divisie was er een podiumplek voor Tabitta. Lieke van Berkel won hier mede dankzij haar hoge brugscore het brons. Jaimy de Wit scoorde ook hoog op het onderdeel brug, allround werd ze achtste. Sylvana Obispo turnde een aangepaste wedstrijd zonder springen, ze liet een dijk van een balkoefening zien.

Bij de senioren moest Tabitta aantreden met drie revaliderende senioren. Eva Roos turnde een sterke wedstrijd in de tweede divisie. Met haar mooie gymnastische sprongen scoorde ze ruimschoots het hoogste punt op vloer. Met haar sterke brugoefening zorgde dit voor de vijfde plaats allround. In de derde divisie werd Joti Timmer 24e; zij liet voor het eerst een hoge salto achteruit op de 10 cm smalle balk zien, een grote overwinning. Jade Roovers kon vanwege een enkelblessure helaas alleen deelnemen aan het onderdeel brug, een generale repetitie voor als ze weer fit is.

JRC Heren 1 boekt degelijke winst

Oss - JRC Heren 1 speelde zondag tegen directe concurrent en nieuwkomer in de Tweede Divisie OBC Oss Heren 1. De Boxtelaren wonnen met 56-81.

Waar JRC aan het begin van het eerste kwart nog moeite had om de basket te vinden, had OBC daar toch betrekkelijk minder moeite mee. Daarnaast waren er veel turnovers aan weerszijden. JRC leek nog niet helemaal wakker, maar wist dit recht te trekken naar mate het kwart vorderde. Dat was ook terug te zien in de eindstand: 16-15 in het voordeel van de Ossenaren.
In het tweede kwart wist JRC energie in het spel te leggen, trok de touwtjes aan in de verdediging en verzorgde de rebound beter. In het tweede kwart wist JRC dan ook uit te lopen op OBC. Aanvoerder Teun van Loon trok deze kwart de kar met 16 punten van zijn hand. Het betere spel van JRC worp zijn vruchten af, getuige ook de 24-38 ruststand.
JRC liep in het derde kwart verder uit, maar liet veel persoonlijke fouten optekenen. De Boxtelaren gingen minder slim te werk in de verdediging; door deze persoonlijke fouten kreeg OBC veel vrije worpen en daardoor veel makkelijke punten. Het hardere spel van Oss bleek weinig effectief, de ploeg scoorde hoofdzakelijk uit vrije worpen (9 van de 13 punten) en ook verdedigend behaalde de ploeg weinig resultaat. JRC won de kwart met 37-60.
In het vierde kwart ontbrak het beide teams aan wedstrijdspirit. OBC ging nog fysieker spelen, wat resulteerde in veel vrije worpen voor JRC. Verdedigend liet JRC ook de touwtjes vieren en aanvallend was sprake van veel balverlies, maar Boxtel won met 56-81. Toch een degelijke overwinning voor JRC waardoor de zegereeks inmiddels op drie staat. Dit weekend speelt JRC thuis tegen Tower Jumpers uit Barneveld, wederom een belangrijke wedstrijd.

Mooie moyennes 't Ivoor

Boxtel - De meeste teams van Biljartvereniging 't Ivoor waren vrij van competitie, omdat in deze week de moyennes aangepast worden in verband met het bereiken van de helft van de competitie. Bij de Afdeling Libre kwamen het derde en vierde team wel in actie door een in te halen partij.

Het derde team boekte een ruime overwinning en nestelde zich op een mooie derde plaats op de ranglijst. Ad van Os won zijn partij met een moyenne van 2,77, Henk van Boxmeer ook, met een moyenne van 2,72. Peter van Giersbergen verloor zijn partij nipt, maar speelde een verdienstelijke partij met een moyenne van 2,91. Team 4 leed een ruime nederlaag. Slechts twintig punten werden gemaakt. Gerard de Beer hielde de eer hoog door te winnen met een goede partij, moyenne 3,61. Math Hendriks en Theo van Dongen moesten buigen voor hun tegenstanders maar lieten ook te veel punten liggen.
Bij de Afdeling Recreanten 3-banden klein speelde alleen team 6 een wedstrijd. Dat deden ze overtuigend door winst met 26-18. Fouad Hasbani en Theo van Dongen scoorden beiden tien punten met goede moyennes. Jacques van Loon bleef daarbij te ver achter en behaalde slechts zes punten.

Dames 2 HCB'92 schiet tekort

Boxtel - Na een autorit van zo'n drie kwartier stond HCB'92 Dames 2 klaar voor een wedstrijd tegen MHV in Mill. De Boxtelse ploeg trok aan het kortste eind en verloor met 14-6.

De eerste twee goals voor HCB waren er dankzij Wendy Schoenmakers en Daniëlle Troeijen. Maar ook MHV was op dreef en op de afstandsschoten van de handbalsters uit Mill had HCB geen antwoord. De stand was inmiddels 2-3 toen Ellen Persoons een prachtige break-out liep die vervolgens door Hèlen Berkelmans werd afgemaakt. De verdediging aan de kant van HCB stond helaas niet goed en ook de afstandsschoten bleven komen, waardoor de stand in de rust 8-3 voor MHV was.

Na een goede bespreking in de rust ging HCB er weer helemaal voor. De verdediging ging nu veel beter, maar helaas viel er na tien minuten toch een goal voor MHV. Nu wisten ze te scoren vanuit de diepe hoek. 15 minuten in de tweede helft stond de stand op 12-3. Toen was het de beurt aan HCB. Eerst wist Susan van den Berg te scoren via de binnenkant van de paal. Het volgende doelpunt werd gemaakt door Hèlen. Vervolgens wisten deze twee dames goed samen te werken en kon Hèlen nogmaals scoren door een goede sper van Susan. Na twee goals aan de kant van MHV was de eindstand bepaald en won MHV de wedstrijd met 14-6.

Hardwerkend LSV weer onderuit

Eindhoven/Lennisheuvel - LSV was zondag te gast bij RKVV Tongelre in Eindhoven. Het harde werken van de Lennisheuvelaren mocht niet baten; de ploeg keerde huiswaarts met een verlies van 2-0.

In een saaie eerste helft waren er nauwelijks kansen. Toch kon Bilal M'Rabet uit een van de spaarzame mogelijkheden thuisclub Tongelre op 1-0 zetten. De tweede helft trok LSV de wedstrijd naar zich toe, wat twee keer bijna de gelijkmaker opleverde. Joris van de Pas was twee keer dicht bij de gelijkmaker met schoten op de lat. Tien minuten voor tijd kon Anass Fallah op een voorzet van Elo Turksma de wedstrijd in het slot gooien .

Ducks verliest van Octopus

Uden/Boxtel - Ducks speelde zondag uit in Uden tegen Octopus. Bijna de hele wedstrijd stonden de Boxtelaren op winst, echter in de laatste minuut moesten zij toch nog de overwinning laten aan hun tegenstander.

In de eerste helft nam Ducks een 0-12 voorsprong door tries en conversie van Pim van Esch. Na de thee kwam Octopus echter feller opzetten en Ducks ging hier niet in mee. Matig tackelwerk zorgde ervoor dat Uden terugkwam tot 12-12. Een Boxtelse penalty zorgde voor 12-15, maar te slap spel leverde weer een try op voor de thuisploeg: 17-15.
Vlak voor tijd maakte Ducksspeler Paddy Dankers een try, die de 17-20 overwinning naar Boxtel leek te halen. Het slotoffensief van Octopus gaf echter nog een laatste try en conversie voor Uden. Eindstand: 24-20. Een duidelijk geval van het kaas van het brood laten eten.
Zondag speelt de ploeg de laatste wedstrijd van dit jaar, om 13.00 uur in Boxtel tegen REL Dordt.

JC Liempde zet reeks sterke prestaties voort

Beek en Donk/Liempde - Tien judoka's van Judo Club Liempde deden zaterdag mee aan een onderling toernooi bij Judovereniging Kaihatsu in Oss, wat acht podiumplaatsen, waarvan vier kampioenen, opleverde. Uitblinker van de dag was beginnende judoka Pim de Wit, die kampioen wist te worden.

De succesvolle deelname van JC Liempde ligt in het verlengde van een reeks uitmuntende prestaties. Eerder, op 20 november, zetten Xavi van Weert en Keira Kreijveld tijdens een landelijk toernooi in Beek en Donk mooie partijen neer en namen zij allebei een beker mee naar huis.
Xavi van Weert zat in een grote poule met 24 judoka's. Hij eindigde na vijf partijen op een tweede plek in zijn poule en kwalificeerde zich voor de kruisfinales. In deze partij trof hij een pittige tegenstander en kreeg hij helaas niet de kans om de juiste pakking te pakken te krijgen en verloor. Xavi veroverde met mooi judo een welverdiende derde plaats.
Keira Kreijveld streed in de eerste partij tot het einde maar verloor deze op straf. Toch was het geen slechte partij, aangezien ze goed overeind bleef tegen deze voor Keira bekende pittige tegenstandster. Na vier winstpartijen nam ze een prachtige tweede plaats mee naar huis.

20 / 20

L D E S N N N U V N R L I F G W
X B M S E E A O O S S C A M U H
F U A K L J G W P E B L O E E L
R U K L E E K I T D M M E Y E D
O A B E L P R E U O S N G E Y S
T T J S S E J K O T S R U U Z L
E H G L E E N B A K P T I N W I
V C C I J J T N T C I O R F E C
L E T N S S D N E M E O L B N H
I L O G R A H S K E I P A N P T
N N P E A N E T N E M A N R O J
D Q K R A J P L A T S S D S T E
E E D S K S E J T E R R E T S S
R S X A Y N E K K I R T S N R C
S N A I D O D N A M R P E N F D
H H S V S X E D G N W E G E R A

Donderdag 15 december

Weer in het reine komen (lezingen met film)
13.30 uur, Ridderzaal, Kasteel Stapelen, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Film 'It's a Wonderful Life'
20.15, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 16 december

Voetskes 1e riktoernooi
16.00 uur, Bar Becoloth, Rozemarijnstraat 2-2a, Boxtel

Lampionnenoptocht met opening Kerststal
18.00 uur, Concordiapark, Liempde

Kerstconcert Innovation
19.30 uur, Sint Willibrorduskerk, Dorpsstraat 10, Esch

Kaaskleum (try-out)- Mark v.d. Veerdonk
20.15 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

17-31 december

Kribkesroute
Route door Liempde langs de kerststallen

17 december - 7 januari

'Defilé van de kouwe drukte' kleine schaatstentoonstelling
Openingstijden Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

17 december-12 februari

Podium voor amateurkunsten (za&zo)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 17 december

Winterse dagen
10.00 uur, Plein voor het Dorpshuis De Es, Esch

Bezoek de Kribkesroute per trein(tje)
13.00 uur, Raadhuisplein, Liempde

Open Dag met officiële opening senioren behandelcentrum
13.00 uur, Fysiotherapie De Dommel, Molenpad 7a/b/c, Boxtel

Workshop kerststukjes maken voor volwassenen
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Opening schaatstentoonstelling
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Liempdse KerstKluunMarkt
16.00 uur, Raadhuisplein 1, Liempde

Kerstconcert Ratatouille
20.00 uur, St. Theresiakerk, Lennisheuvel

Het Grote Kerstbal 2016 (muziek/show)
21.00, Schaatsbaan, Parkeerplaats Zwaanse Brug, Boxtel

Zondag 18 december

Langspiercross & Boxtels ATB kampioenschap
10.00 uur, Parcours Recreatieplas De Langspier, Molenwijkseweg 5c, Boxtel

Thema-rondleiding over de geschiedenis van Boxtel
11:15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Koopzondag
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Ploegerrangfestival
13.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

WinterWonderZondag
13.00 uur, Centrum, Liempde

Bezoek de Kribkesroute per trein(tje)
13.00 uur, Raadhuisplein, Liempde

Ierse Sessie
13:30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Coverband 'The Containers'
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Live muziek Coverband SAAB
15.00 uur, Ons Café, Leunisdijk 28, Esch

Kerstspel 'Het luie Engeltje'
15.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Muziekvereniging St.Willibrordus uit Esch organiseert de Willibrordusbingo
19.00 uur, LOHA Kanaal 48

Maandag 19 december

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kerst-Inn Dükerskoor
19.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 20 december

Signeersessie Diederick Janssens
10.00 uur, Bruna, Rechterstraat 19, Boxtel

Woensdag 21 december

Aanmelden Brabantse Koffietafel
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel
& ContourdeTwern, St. Ursula 12, Boxtel

Bezoek de Kribkesroute per trein(tje)
13.00 uur, Raadhuisplein, Liempde

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kerststukjes maken voor kinderen
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

kerstboom
optuigen
ballen
slingers
guirlandes
kaarsjes
stal
lichtjes
sterretjes
piek
haakjes
mand
pot
standaard
nep
echt
strikken
vogels
takken
bloemen
vlinders
ornamenten
sneeuw
koekjes
zuurstokjes

Foto: Tamara Nijhuis

Marietje Smits

Brigit Vandermeulen

Karin Wunderink