DeMooiBoxtelKrant

17 oktober 2018

DeMooiBoxtelKrant 17 oktober 2018


Oktoberfest Boxtel keert ook volgend jaar terug naar de Braken

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Met een warme en drukbezochte zaterdagavond en een iets minder drukke, maar minstens zo gezellige vrijdagavond spreekt Oktoberfest Boxtel van een succesvolle tweede editie. Het feest moest slechts enkele weken geleden in allerijl nog verplaatst worden van het parkeerterrein van Eetcafé De Oude Ketting naar sporthal De Braken, omdat twee omwonenden bezwaar hadden tegen de geluidsproductie aan de Bosscheweg. Toch is de organisatie erin geslaagd een sfeervol Oktoberfest in de sporthal neer te zetten.

Hoewel De Braken van buitenaf nog steeds als sporthal oogde, was daar binnen niets meer van te merken. Dankzij de sfeervolle verlichting, vloeren en wanden en de muzikale bijdragen van Die Partyhosen, Derrick Tappert en De Aggemarvanhuisaf Band, speciaal voor de gelegenheid aangevuld door zangers Gerlof Trommelen en Myrinke van Werkum, was de bezoeker al snel vergeten dat hij eigenlijk in een opgetuigde sporthal zat.

Preparateur Aart Walen, van Creatures and Features geeft, voor het oog van tientallen belangstellenden, uitleg over het prepareren van dinobotten. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

De zaterdag was uitverkocht met 700 bezoekers. Die hebben er volgens organisator Luuk Hendriks 'een grote, gezellige bende' van gemaakt. De vrijdagavond was wat rustiger met zo'n 400 feestgangers. Ook wat sfeer betreft was het wat ingetogener dan de zaterdag, toen meer jongeren aanwezig waren en het dak er bijna af ging bij klassiekers als 'Ein prosit' of '99 Luftballons'.

Het eerste vat werd vrijdagavond aangeslagen door directeur Marcel Wantenaar van het Eindhovense bedrijf IBEO. Daar werken veel verschillende nationaliteiten en het heeft Duitse aandeelhouders. Dat maakte een Oktoberfest in de buurt een ideaal uitstapje. Daarop volgde de uitreiking van een waardecheque van 525 euro aan rugbyclub Ducks, die de club zelf had verdiend door tafels bij het feest te verkopen.

De organisatie blikt terug op een relatief rustig weekend wat incidenten betreft. Bij de gemeente zijn geen klachten van overlast binnengekomen en op een enkele feestganger na die met te veel drank op de auto in stapte zijn er ook voor de politie geen bijzonderheden te melden. De tweede editie van het feest zal snel geëvalueerd worden. Daarbij wordt ook gekeken hoe de vrijdagavond kan worden ingericht om meer bezoekers te trekken. Volgens Hendriks is dit een vraag waar ook andere Oktoberfeesten in de regio zich mee bezighouden. Ook is het denkbaar dat er in de toekomst op zondag iets georganiseerd wordt rondom het thema 'Oktoberfest'. "Bijvoorbeeld voor ouderen", aldus Hendriks, die aangeeft dat hierover nog geen beslissing genomen is. Maar dat het Boxtelse Oktoberfeest volgend jaar terugkeert in de sporthal staat volgens de organisatie vast.

Diplodocus 'Kirby' gearriveerd in Boxtel

Boxtel - De 150 miljoen jaar oude diplodocus 'Kirby' is woensdagochtend in het Oertijdmuseum in Boxtel aan het grote publiek gepresenteerd. Dit gebeurde in het bijzijn van een groot aantal genodigden, waaronder gedeputeerde Henri Swinkels. De gedeputeerde is zelf van huis uit paleontoloog en onderstreepte hoe bijzonder de komst van het ruim 20 meter lange dinoskelet voor Boxtel is.

Kirby is het meest complete en grote originele dinoskelet dat permanent in Nederland tentoon zal worden gesteld. Maar zo ver is het nog lang niet: eerst moet het zorgvuldig geprepareerd worden. Die klus is inmiddels begonnen. In de werklaboratoria van het museum en onder leiding van preparateur Aart Walen zal een team met vrijwilligers de dino zorgvuldig vrij maken uit het gesteente en zorgvuldig in elkaar puzzelen. Daar is naar schatting zo'n drie jaar voor nodig. De botten zijn kort na de vondst weliswaar bewerkt met acryl om ze te verstevigen, maar over het algemeen zijn de resten broos. Ook moeten ze nog blootgelegd worden uit de mee afgegraven bodem die de delen bij elkaar houdt en een soort natuurlijke bescherming biedt.

Overigens bestaat de uiteindelijk tentoongestelde dino niet uit de botten van één dier, maar uit die van drie diplodocussen van ongeveer dezelfde grootte. Die werden in het begin van de jaren 90 in de Amerikaanse staat Wyoming gevonden door de Zwitserse professor Jacob 'Kirby' Sieber. De resten van het enorme dier lagen op een plek waar een grote hoeveelheid grotendeels intacte dinoskeletten werden gevonden. De theorie is dat een grote boomstronk een prehistorische rivier blokkeerde, waardoor alle te water geraakte dinokarkassen achter de boom bleven 'hangen'.

Sieber deed voor het oog van zo'n 70 belangstellenden waaronder een NOS-filmploeg, uit de doeken hoe zijn opgravingen te werk gingen. Hij kwam de locatie op het spoor toen hij geluiden opving over een opgravingsteam dat in 1934 al op de locatie naar dinoresten zocht. Vanwege de plots intredende winter werden de opgravingen toen echter stilgelegd. Het ontbreken van de noodzakelijke financiële middelen zorgde ervoor dat de opgravingen nooit werden hervat. Een buitenkansje voor de Zwitserse wetenschapper dus om op de kansrijke vindlocatie aan de slag te gaan.

Het legde Sieber geen windeieren. Hij vindt er enkele van de meest complete dinoskeletten die ooit opgegraven zijn. Omdat zijn eigen museum in Zürich al een grotendeels intact diplodocusskelet had en er geen ruimte was om een tweede 'sauropoda', zoals de langnekfamilie officieel heet, tentoon te stellen, was de weg vrij het skelet elders onder te brengen. De keuze viel uiteindelijk op het Boxtelse Oertijdmuseum. Directeur René Fraaije is vanzelfsprekend erg blij met de nieuwe, unieke aanwinst voor zijn museum. Daarom is het skelet ook vernoemd naar de vinder: dr. 'Kirby' Sieber.

Bij het Oertijdmuseum zullen dankzij het prepareren van het skelet waarschijnlijk belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen gedaan worden, zo geven Walen en de eveneens aanwezige dinowetenschapper Eric Mulder aan. Dit komt omdat er maar weinig diplodocusskeletten zijn gevonden en de vondst van relatief complete dieren dus tot nieuwe wetenschappelijke inzichten leiden.

Hoewel het skelet vrij compleet is, moeten ook delen door Walen zelf ingevuld worden. Dit doet hij aan de hand van het 'natuurlijk verloop' van een skelet. Dat vertoont, zo blijkt ook uit onderzoek, altijd dezelfde vloeiende lijnen. Daarom is een ontbrekende wervelschijf relatief eenvoudig na te maken. Als alle botten geprepareerd zijn en de lege plekken 'ingevuld' volgt het bouwen van een stellage om de dino overeind te houden. Dit is volgens Walen een delicaat proces omdat de botten zo groot en zwaar zijn. Daarna zal Kirby fier uitkijken over de collectie van het Oertijdmuseum.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 18 oktober        Bridge in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag19 oktober        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Dinsdag 23 oktober        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 24 oktober        Filmmiddag in Het Wereldhuis: 'Like Father, like Son'. Opgeven vóór 19 oktober bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com of bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        14.30
                        Eten bij Het Wereldhuis, opgeven vóór 19 oktober bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com of bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl 17.00

Lichtjestocht Begraafplaats Munsel

Boxtel - Op Allerzielen, vrijdag 2 november, wordt op Begraafplaats Munsel een grote lichtjestocht gehouden. De begraafplaats is tijdens de tocht sfeervol verlicht met fakkels en kaarsen. Tijdens de gratis tocht wordt langs diverse graven die zijn aangemeld gewandeld en wordt stilgestaan bij de overleden dierbaren.

De tocht begint om 20.15 uur en zal tot ongeveer 22.00 uur duren. Aanmelden van een graf in de tocht kan door een e-mail te sturen naar wouter@bijnenboxtel.nl onder vermelding van de naam van de overledene en het grafnummer.

Iona-stijl pelgrimswandeling

Boxtel - Vanaf De Schakel, bij de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18, vertrekt aanstaande zaterdag een wandeling van ongeveer 3 kilometer naar het voorbeeld van de pelgrimswandeling op het schotse eiland Iona.

Tijdens de wandeling van ongeveer 3 kilometer wordt bij enkele gebouwen stilgestaan bij de bestrijding van armoede en onrecht. Er is een ontmoeting, worden teksten gelezen en een stilteplek bezocht. Ook groene plekken onderweg roepen op tot nadenken en stilte. De wandeling start om 9.00 uur bij de ingang van de Schakel en duurt tot ongeveer 11.00 uur. Deelname kost 8 euro, aanmelden kan via caterlouw@xs4all.nl.

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 18 oktober        Kaarten in De Kloosterhof        13.30
Donderdag 18 oktober        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein (alleen bij goed weer)        13.30
Maandag 22 oktober        Koor De Vrolijke Noot in De Kloosterhof         19.00
Dinsdag 23 oktober        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Iedere maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Iedere dinsdag        Fietsen, vertrek Breukelsplein        13.00
Iedere woensdag Gym in de Angelaschool, groep 1        19.00-20.00
                        Groep 2        20.00-21.00
Iedere donderdag        Nordic Walking, vertrek vanaf de Markt        09.00

Maandag 22 oktober        Uitleg kaartspel Keezen in De Walnoot        19.30

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 23 oktober        Mindfit in De Kloosterhof        9.00
                        Bezoek aan Dreamz, Molenstraat 3, Boxtel        19.00

Burgemeester Buijs: "Nog wereld te winnen in aanpak drugsoverlast"

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - 'Bezorgd' is burgemeester Mark Buijs over de drugsproblematiek in onze gemeente. Dit zei de burgemeester naar aanleiding van vragen die de fractie van BALANS hem stelde tijdens de raadsvergadering dinsdag. Buijs wil onder meer clubs en verenigingen binnen de gemeente actiever bij de preventie- en voorlichtingstrajecten betrekken omdat daar 'nog een wereld te winnen' zou zijn. Later kwam het onderwerp nog meerdere malen ter sprake, onder meer bij de behandeling van het veiligheidsbeleid dat ook op de agenda stond.

Volgens de fractie van BALANS is drugsgebruik tegenwoordig zo ingeburgerd dat het gemeengoed lijkt te worden. Er wordt openlijk over gepraat en het maakt onderdeel uit van het dagelijks bestaan, constateert de fractie. De partij ontvangt naar eigen zeggen veel signalen van bezorgde ouders over de manier waarop jongeren met drugs omgaan. Bovendien leiden de vele locaties waar openlijk gedeald wordt ook tot overlast en draagt dit bij aan een gevoel van onveiligheid. Een hele waslijst aan locaties waar drugshandel plaats zou vinden passeert de revue, tot het park Indenhof achter het gemeentehuis aan toe. "Het gebeurt praktisch onder onze neus", aldus fractievoorzitter Mariëlle van Alphen.

Hoewel volgens burgemeester Mark Buijs de geluiden die BALANS opvangt niet terug te zien zijn in de harde cijfers spreekt ook hij zijn zorgen uit. "Het zit hem vaak ook in wat we niet zien", merkt hij droogjes op. Een van die zaken die de gemeente niet zag zijn bijvoorbeeld de bij BALANS gemelde deallocaties in het buitengebied. "Daar wil ik u na de vergadering wel even over spreken", geeft Buijs aan. De andere genoemde plekken zoals de Ossenpadtunnel, het skatebaantje in Boxtel-Oost, Fellenoord en diverse locaties in de wijk Selissen zijn hem wel bekend.

Volgens Buijs is er nog een wereld te winnen wat betreft de bestrijding van drugsoverlast door ook bij Boxtelse clubs en verenigingen voorlichting en preventietrajecten aan te bieden. Die worden dan ook binnenkort uitgenodigd om met de gemeente om tafel te zitten.

De BALANS-fractie constateert dat bij ouders ook onduidelijkheid heerst over waar zij naartoe kunnen met hun vragen over drugsgebruik onder jongeren. Buijs benadrukt dat daar verschillende mogelijkheden voor zijn. Zo kunnen ouders zich melden bij de wijkmakelaar, aankloppen bij het wijkteam of naar het gemeentehuis komen, waar ze dan naar de juiste instantie geleid worden.

Veiligheidsbeleid
Later op de avond stonden het integraal en de voorlopige oordeelvorming van het regionaal veiligheidsplan nog op de agenda. Ook daarbij kwam het onderwerp drugsoverlast meerdere malen voorbij. Volgens de burgemeester is er een duidelijk capaciteitsprobleem bij de politie. Dat is volgens hem echter niet zomaar op te lossen door te vragen om meer politiecapaciteit: "Dat kunnen we wel doen, maar vóór 2024 komt er niemand van de politieacademie die die extra uren kan invullen."

Het capaciteitsgebrek komt in de ogen van de burgemeester door de verkeerde prioriteiten die de Landelijke Politie stelt. "Dat is een gevolg van dat we teveel van bovenaf aangestuurd worden." Hij wil daarom op korte termijn met de politie om tafel om de problemen te bespreken en tot mogelijke oplossingen te komen. Volgens ingewijden worden mede door capaciteitsproblemen teveel taken overgelaten aan BOA's die slechts onder 'kantoortijden' overtredingen bestraffen terwijl de politie te druk is met bureautaken.

Wel blij is Buijs met de integrale aanpak die in Boxtel van de grond komt: daarbij sluiten zorg, veiligheid en jongerenbeleid nauwer op elkaar aan. Dat leidt tot eerdere signalering van bijvoorbeeld eerdergenoemde drugsoverlast, maar ook leidt de aanpak en samenwerking tussen verschillende partijen tot het voorkomen van arbeidsuitbuiting. Zo werkt de gemeente samen met lokale bedrijven zoals Vion om malafide tussenpersonen op te sporen die arbeiders vaak onder slechte voorwaarden laten werken.

Later staat de definitieve invulling van het regionaal veiligheidsplan op de agenda. Daarbij zal de drugsoverlast in onze gemeente ook weer een belangrijk thema volgen.


Klachtenafhandeling openbare ruimte nog ondermaats

Boxtel - 'Heel droogjes dient de Rekenkamercommissie ons eigenlijk een mokerslag toe', luidde de conclusie van PvdA/GroenLinks raadslid Anja van den Eijnden na het lezen van het rapport 'Meld terug over de meldingen'. Daarin laat eerdergenoemde commissie zich uitermate kritisch uit over de klachtenafhandeling van meldingen over de openbare ruimte. "Er gaat eigenlijk bijna niets goed", aldus de sociaaldemocrate tijdens de raadsvergadering vorige week.

Een telefonische bereikbaarheid van 37 procent, daar waar 85 procent de norm is, een algeheel rapportcijfer dat uitkwam op 4,7 en bijna 80 procent van de ondervraagden die aangeeft ontevreden te zijn over de terugkoppeling van de gemelde klacht over de openbare ruimte. Het is niet bepaald iets om trots op te zijn als gemeente. Toch is dit hoe de burger de afhandeling van zijn meldingen het afgelopen jaar beoordeelde. Reden voor de politiek om de Rekenkamercommissie in te schakelen en op zoek te gaan naar verbeterpunten.

Hoewel die rapportcijfers naar aanleiding van een aantal genomen maatregelen gedurende het onderzoek van de Rekenkamercommissie wel spectaculair verbeterden, is de afhandeling van klachten nog steeds ondermaats. Met name de terugkoppeling naar de burger, die de inspanning doet om de gemeente te benaderen, laat volgens de commissie te wensen over. De commissie hamert erop om met enige spoed een Meldingensysteem Openbare Ruimte in te richten, waardoor alle meldingen op een centrale plaats binnenkomen.

De eerste stappen op weg naar verbetering zijn inmiddels genomen. In september werd het Servicepunt openbare ruimte in het leven geroepen. Dat is volgens Jan van den Heuvel, voorzitter van de commissie echter pas het begin van een lang traject om alle aanbevelingen uit het rapport handen en voeten te geven. Hiermee is wethouder Herman van Wanrooij als portefeuillehouder het eens. "Wij krijgen wekelijks zo'n 70 telefoontjes. Dat vereist een servicesysteem en dat is nog een hele brok werk. We zijn er al mee begonnen en pakken de handschoen graag op."

Heemkunde Boxtel en CultuurBox presenteren bijzonder lesboekje over oorlogsdilemma's

Hans van Liempd (l.) en Gerry Roche overhandigen het lesboek aan wethouder Marusjka Lestrade (r.). (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Voorafgaand aan de raadsvergadering vorige week dinsdag presenteerden het Boxtels centrum voor cultuureducatie CultuurBox en Heemkunde Boxtel een gezamenlijke uitgave waarbij dilemma's en de daarbij horende morele keuzes behandeld worden. Dit gebeurt aan de hand van twee waargebeurde, lokale verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

De methode, die 'Wat is het je waard?' heet, werd in 2014 voor de gemeente Meierijstad ontwikkeld. Er was al langer een wens om de onderwijsmethode over dilemma's te lokaliseren met Boxtelse verhalen, maar volgens Gerry Roche van CultuurBox was dat makkelijker gezegd dan gedaan. Na een intensieve samenwerking met Heemkunde Boxtel is de gelokaliseerde versie van het onderwijsboek nu toch tot stand gekomen. Daarin worden de verhalen verteld van Diny Clercx, die tijdens de oorlog in een ziekenhuis in Veghel werkte en van Gabriël Sauer die in de Kampina gestrande Amerikaanse soldaten probeerde te helpen.

De methode is speciaal voor de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school en wordt uitgegeven door Erfgoed Brabant. 'Wat is het je waard?' wordt vergezeld door videomateriaal van de Boxtelse filmmaker Guus Bekooy, die de twee hoofdpersonen interviewde. Dit videomateriaal wordt aangeboden op de vernieuwde website van CultuurBox. Het boek wordt officieel uitgebracht op 23 oktober als ook de nieuwe website gelanceerd wordt.

Naschoolse Girls Only-activiteit bij BS De Wilgenbroek

Boxtel - Speciaal voor meiden uit groep 7 en 8 op scholen in Boxtel Oost organiseren vier stagiaires van Brede School De Wilgenbroek Boxtel de naschoolse actitiviteit Girls Only. Zeven donderdagen op rij staan er allerlei leuke bezigheden als knutselen, spelactiviteiten, zelfverdediging, een beautymiddag en een kookactiviteit op het programma.

Studentes Sociaal Cultureel Werk Lotte, Salma, Lotte en Noa organiseren de Girls Only-middagen van donderdag 8 november tot en met 20 december. Het programma duurt van 15.15 tot 17.00 uur. De kosten voor de zeven bijeenkomsten samen bedragen 10 euro. Er is plaats voor twintig meiden, dus snel aanmelden is verstandig. De aanmeldformulieren worden door de stagiaires afgegeven op de scholen in Boxtel Oost, aanmelden kan tot en met 31 oktober.

Lezing 'Welkom in Nederland' in Bibliotheek Boxtel

Boxtel - Syriër Juan Khalaf verzorgt op woensdag 24 oktober in Bibliotheek Boxtel de lezing 'Welkom in Nederland'. Juan laat in zijn lezing zien hoe je zelf actief kunt bijdragen aan de integratie in Nederland.

Juan Khalaf woont en werkt sinds 2001 in Nederland. Na zijn inburgeringscursus volgde hij de opleiding tot bibliothecaris. In 2016 verwierf hij de titel van Beste Bibliothecaris van het Jaar en vanaf 2017 is hij werkzaam als ambassadeur bij de Koninklijke Bibliotheek Den Haag.

De lezing wordt georganiseerd ter ere van het vijfjarig bestaan van het Taalmaatjes Project in Bibliotheek Boxtel. Taalmaatjes is het project waarbij nieuwkomers die de Nederlandse taal willen leren om te kunnen integreren, gekoppeld worden aan een vrijwilliger (taalmaatje). Samen oefenen ze met woorden, zinnen, verhalen en het voeren van gesprekken. In de bibliotheek is oefenmateriaal aanwezig en worden de taalmaatjes met raad en daad bijgestaan.

Extra weekend garagesale in Esch

Esch - De deuren van de dwarsdeelschuur van de familie Plantema aan de Baarschot 2 in Esch gaan dit weekend nog een keer open voor een grote garagesale. De opbrengst hiervan gaat naar KiKa, Stichting Kinderen Kankervrij. Er zijn goede tweedehands spullen te koop, waaronder veel brocante. Op zaterdag 20 en zondag 21 oktober is de schuur open van 10.00 tot 17.00 uur.

Friso Plantema is al vele jaren de initiatiefnemer en drijvende kracht achter de bijna jaarlijkse garagesale, namens de stichting Loes Foundation, die hij precies tien jaar geleden mee oprichtte. Het is een grote bron van inkomsten voor de Loes Foundation, naast donaties. Dit jaar schenkt hij de opbrengst aan KiKa, stichting Kinderen Kankervrij. De sale werd dit jaar gehouden in het laatste weekend van september en het eerste weekend van oktober. "Maar de opkomst was minder dan andere jaren", zegt Plantema. "Omdat ik nog vrij veel spullen over heb en een hogere opbrengst wil, ga ik nog een weekend open." Wat maakt zijn garagesale bijzonder? "Ten eerste dat de opbrengst voor KiKa is. Maar ook de schuur zelf is een bezoekje waard. Koffie en thee zijn gratis. En ik heb een goed aanbod van spullen, waaronder veel brocante." Bezoekers zijn welkom op zaterdag 20 en zondag 21 oktober, van 10.00 tot 17.00 uur, Baarschot 2 in Esch.

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud

Boxtel - De maandelijkse bijeenkomst van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud in Zaal Resaurant De Nachtegaal in Schijndel, is op maandag 22 oktober.

De avond voor mensen met dementie en hun mantelzorgers staat in het teken van humor. Gastspreker Corrie Aarts zal samen met de aanwezigen vragen als 'verandert de beleving van humor als iemand de ziekte dementie krijgt?' en de functie van humor behandelen.

Ook wordt humor ondersteuning in de communicatie met mensen met de ziekte dementie behandeld. Het is bewezen dat humor een goed hulpmiddel is om contact te maken. Ook in moeilijke momenten kan humor helpen om weer in balans te komen.

De zaal is geopend vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur en de avond wordt afgesloten om 21.30 uur. De toegang is gratis. Zaal Restaurant De Nachtegaal ligt aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel.

Smartlappenavond bij Grand Café Rembrandt

Boxtel - In Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 22 oktober het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Rectificatie Overhevelen archief Clarissen Boxtel

Boxtel - In DeMooiBoxtelKrant van vorige week is door een menselijke fout foute informatie komen te staan in het artikel op pagina 6 over het archief van de Boxtelse Clarissen. Het archief van de Clarissen is niet nu verhuisd naar Megen. Dat gebeurde al lang geleden (in 1717). Het archief is nu echter gedigitaliseerd en ontsloten. Onze excuses voor de ontstane verwarring.

Swanee Bridge Jazzband bij N9ne

Boxtel - De Swanee Bridge Jazzband uit Boxtel verzorgt op zondag 28 oktober vanaf 14.30 tot 17.30 uur een concert bij N9ne aan de Parallelweg Zuid 35. Het concert is gratis toegankelijk. Parkeren is mogelijk op eigen terrein.

Opening MUBO-expositie Cantasona met flashmob

Wethouder Marusjka Lestrade in gesprek met oud-koorlid Hans van Liempt over muziek in onderwijs. (foto Hans Mestrum)

Boxtel - Met een stemvork opende wethouder Marusjka Lestrade vorige week op toepasselijke wijze in Museum Boxtel (MUBO) de expositie 'Cantasona', die de geschiedenis vertelt van het jongenskoor Cantasona van de Heilig Hartparochie. Na de openingshandeling van Lestrade bezongen vijf oud-koorleden met een verrassende vocale flashmob de expositie als geopend. De opening werd bijgewoond door circa 50 genodigden, onder wie de oudste leden van het jongenskoor Piet Snijders en Jan Peijnenburg (beiden 89 jaar).

In haar openingsspeech roemde wethouder Marusjka Lestrade het vele werk van de vijf initiatiefnemers van deze expositie: Kees Doevendans, Hans van Liempt, Geert Koelink, Jos Vervoort en Mart van Schijndel. Ook sprak zij haar waardering uit voor het feit dat bestuur en vrijwilligers van MUBO iedere keer weer in staat zijn om Boxtels cultureel erfgoed via wisselexposities te presenteren. Naar aanleiding van deze expositie benadrukte zij nogmaals het belang van muziek in onderwijs, een actueel spelend thema in de Boxtelse samenleving.

Oud-koorlid Hans van Liempt had een bevlogen verhaal over het jongenskoor, waaraan hij en vele koorleden met hem nog zeer warme herinneringen koesteren. Cantasona zou dit jaar 75 jaar hebben bestaan, maar werd in 1999 opgeheven door te weinig aanwas. In haar 56-jarig bestaan zijn honderden Boxtelse jongens lid geweest van Cantasona en groeide het koor uit tot een instituut met grote nationale bekendheid door onder meer een eerste prijs te winnen op een concours in Scheveningen. Gemiddeld waren jongens zo'n vijf jaar lid, want daarna kregen zij de baard in de keel. Naast het zingen organiseerde het koor ook allerlei nevenactiviteiten voor de jonge leden. De expositie vertelt de rijke geschiedenis van Cantasona met attributen als koorboeken, foto's, krantenknipsels, audio- en video-opnamen. Meer informatie over Cantasona is te vinden op www.jongenskoorcantasonaboxtel.nl.

De expositie in MUBO is nog te bezoeken tot en met 2 december 2018. In het kader van de expositie staan ook twee lezingen op het programma. Op zondag 25 november om 11.15 uur over Cantasona door koordirigent Kees Doevendans onder het motto 'zingen en nog 'ns zingen'. Op de laatste dag van de expositie, zondag 2 december om 11.15 uur draagt musicus en concertorganist Kees van Houten limericks over kerkmuziek voor. Aanmelden hiervoor kan op info@muboboxtel.nl of bij Willem van Vossen op 06-16041898. Kosten 5 euro per persoon.
Tijdens de looptijd van de expositie is elke zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur een oud-lid van Cantasona als gastheer aanwezig. Op zaterdag 24 november is MUBO al vanaf 10.00 uur geopend om oud-leden, die die middag deelnemen aan de reünie, de gelegenheid te geven de expositie te bezoeken.

De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen 4 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Wethouder van Wanrooij: "Bewoners waren boos dat afvalpilot eindigde"

Afvalpilot krijgt vervolg in Centrum en mogelijk Lennisheuvel

Boxtel - Sommige bewoners in Boxtel Oost reageerden de afgelopen maand boos toen de pilot met het minder vaak ophalen van de grijze afvalbak in hun wijk eindigde. Doel van de proefperiode was om te onderzoeken of het haalbaar is om in 2020 minder dan 100 kilo restafval per huishouden over te houden. "Boosheid dat de pilot afloopt is dan eigenlijk een positief signaal", aldus wethouder Herman van Wanrooij, die aangaf dat de pilot een vervolg krijgt in de wijk Centrum en mogelijk ook in Lennisheuvel.

De resultaten van de proef in Boxtel Oost worden nog bestudeerd, maar de eerste indruk is volgens de wethouder positief. Hij liet dit weten naar aanleiding van vragen die de INbox-fractie hem stelde. Die partij vroeg zich eveneens af of er ook al vervolgstappen bekend zijn in het terugdringen van de restafvalstroom. Dat is zo, liet de wethouder weten. Een volgende wijk waarin een proef met het minder vaak ophalen van het restafval wordt gehouden is al geprikt: Boxtel Centrum. Daar kunnen de bewoners volgens de wethouder "best wel wat beter gefaciliteerd worden in het scheiden van hun afval". Een andere locatie waar mogelijk gelijktijdig een pilot gaat lopen is Lennisheuvel. "Wellicht spreek ik wat voor mijn beurt, maar daar was de belangstelling groot", houdt Van Wanrooij een slag om de arm.

Daarnaast overweegt Boxtel om een geheel ander afvalinzamelingsmodel in te richten, waarbij enkel gft, pmd en papier aan de straat wordt opgehaald en restafval bij centrale brengpunten wordt ingezameld. "Daarmee draai je het helemaal om", aldus de wethouder. Wel zitten daar nog flinke haken en ogen aan, zo bewijst een soortgelijke inzamelmethode in de stad Zwolle momenteel. Van Wanrooij is dan ook voorzichtig: "Het vergt nog wel een stukje uitwerking."

Verkeersquiz

Het voelt een beetje vreemd om half oktober met een korte broek en een t-shirt bij 26 graden in de tuin een column te schrijven over de 'donkere dagen'. Of om iets te schrijven over winterbanden en bevroren ruiten. Ik vind het ook vreemd dat Sinterklaas mij vanaf een besneeuwd dak aankijkt als ik een paar pepernoten uit de zak pak. Waar ga je dan over schrijven? Gelukkig helpt het blad Kampioen van de ANWB mij. Op pagina 71 zie ik een verkeersquiz waarbij je een E-bike kunt winnen: leuk!

Snel ga ik naar anwb.nl/verkeersquiz. De eerste vraag is of je denkt dat je slaagt of niet. Met enige arrogantie en zelfverzekerdheid klik ik op het vakje 'Ja natuurlijk slaag ik' en begin met de test. Ik krijg 20 vragen over nieuwe verkeersborden, E-bikes en andere verkeerssituaties. Vervolgens klik ik al minder zeker maar nog steeds overtuigd op de button 'Naar de uitslag'.

Met mijn lange ervaring als politieagent en dagelijkse honger naar nieuws denk ik wel goed op de hoogte te zijn van gewijzigde regels en nieuwe ontwikkelingen. Terwijl de computer nadenkt neem ik nog een paar pepernoten. Dat verschijnt de uitslag. 'U bent niet geslaagd. U heeft 6 vragen fout beantwoord.' Met een open mond vol met pepernoten staar ik naar het scherm en lees nogmaals wat er staat. Gelukkig toont de site direct alle antwoorden met uitleg. Vooral de nieuwe borden, en dat zijn er best wel veel, hebben mij de das omgedaan. Maar ook bijvoorbeeld de vraag 'hoe hard mag je op een woonerf rijden?' had ik fout. Ik dacht altijd stapvoets, maar dat was vroeger. Nu is dat maximaal 15 kilometer per uur.

Bij het nalezen van de vragen en antwoorden merk ik dat een aantal zaken mij volledig onbekend was. Maar ik blijk niet de enige te zijn. In 1995 deed de ANWB onderzoek omdat veel verkeersregels waren veranderd. Toen scoorde maar 30% van de ondervraagden een voldoende. In 2015 werd de test nogmaals uitgevoerd en bleek nog maar 22% een voldoende te scoren. Ik ben erg benieuwd naar de uitslag. Mijn bijdrage heeft in elk geval geen positieve bijdrage geleverd.

Nu weet ik wel dat je als Nederlander zelf verantwoordelijk bent voor het bijhouden van wetswijzigingen en veranderende verkeersregels, maar ik vind dat de overheid ook ernstig tekort is geschoten. Als zoveel Nederlanders het niet (meer) weten is het tijd voor een grote campagne. Ik hoop nu weer redelijk op de hoogte te zijn, eet het zakje pepernoten nog even leeg en maak mijn column voor deze week af.

O ja, en dan nog even dit. Nu het eerder donker wordt is goede fietsverlichting belangrijk. Je mag losse lampjes gebruiken maar ze mogen alleen naar voren (wit licht) en naar achteren (rood licht) schijnen. Heb ik toch maar mooi geleerd.

6 / 18

Foto: Rini van Oirschot

Rechterstraat 80
Het grote herenhuis werd omstreeks 1875 gebouwd door Alphons van der Eerden. Achter het pand was zijn weverij gelegen. Ten westen van de villa stroomde het Binnendommeltje. De brug, die Meulekensbrug werd genoemd, was de scheiding tussen de Rechterstraat en de Nieuwstraat. Omstreeks 1938 werd het Binnendommeltje gedempt en werd het stukje Nieuwstraat bij de Rechterstraat getrokken. De scheiding van deze straten kwam toen te liggen op de huidige Brederodeweg.
In 1949 vestigde de Gezondheidsdienst voor dieren in Noord-Brabant zich in dat pand.
De vestiging van deze dienst in Boxtel werd officieel geopend door de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, prof. dr. De Quay.
Op de oude foto, waar ook het detail van de zoekfoto goed te zien is, wordt de vlag gehesen bij die officiële opening.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Bron: Heemkunde Boxtel
Foto: Rini van Oirschot

Administrateur Louis Manie schrijft boekje voor startende ondernemer

Boxtel – Boxtelaar Louis Manie (63) heeft een handig boekje voor startende ondernemers uitgebracht: 'De trap naar succes voor de startende ondernemer'. Het boekje geeft richtlijnen voor de startende ondernemer en alles wat hierbij komt kijken.

In het boek worden de meeste zaken besproken waarmee een startende ondernemer te maken krijgt. Want dit wordt nog te weinig gedaan, onderstreept Manie. "Ik heb nu 25 jaar een eigen bedrijf. De starters die ik hier op mijn kantoor krijg, daar wordt bijna niks tegen verteld." Hij geeft een alleszeggend voorbeeld. "Ik sprak laatst een vrouwelijke ondernemer. Zij was in acht jaar tijd twee keer zwanger geworden en had nog nooit gehoord van een zwangerschapsuitkering. Hier heeft ze gewoon recht op, maar dat wordt haar niet verteld", uit de 63-jarige schrijver zijn onvrede. Hierdoor heeft Manie in het boekje geprobeerd een groot deel van de onderwerpen weer te geven in korte hoofdstukken en leesbare taal.

Louis werkt al ruim 45 jaar als administrateur en zelfstandig ondernemer, maar het was iemand anders die hem ertoe zette om het boek te schrijven. Manie licht dit toe: "Mijn zoon is begin dit jaar in Finland begonnen met zijn eigen bedrijf. Als je ziet hoe het daar geregeld wordt." De administrateur benadrukt het verschil met Nederland: "Startende ondernemers krijgen daar van de Kamer van Koophandel een boekwerk mee dat eigenlijk alles bespreekt wat in mijn boekje summier staat, ze krijgen ondersteuning van de KvK en worden negen maanden begeleid." Voor Manie de reden om het boekje te schrijven.

'De trap naar succes voor de startende ondernemer' telt 45 pagina's (ISBN: 9789463672610) en is gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl. Het boek is onder ander te koop voor 10,99 euro bij www.mijnbestseller.nl, alle kantoorboekhandels en bij Adm.Kantoor Manie, Parkwerg 24, 5282 SM Boxtel.

Animo voor 'gevelsubsidie' nog gering

Boxtel - Van de regeling waarbij centrumondernemers tot 5.000 euro subsidie kunnen aanvragen voor het opknappen van de gevel van hun winkelpand wordt nog te weinig gebruikgemaakt. Dat meldde wethouder Eric van den Broek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering naar aanleiding van vragen van de D66-fractie.

De gemeente heeft begin 2018 100.000 euro gereserveerd om het aanzien van gevels in het Boxtelse centrum te verbeteren, waaruit dus minimaal twintig gevels opgeknapt zouden kunnen worden. Tot nu toe hebben slechts vier ondernemers zich gemeld. Volgens wethouder Eric van den Broek is het allemaal niet zo negatief als de getallen doen geloven: zeker tien ondernemers hebben al interesse getoond, maar er liggen nog geen harde afspraken op tafel. Toch denkt ook de wethouder dat er nog wel een tandje bij kan.

De subsidieregeling volgde op een brainstormsessie in 2016 die onder meer leidde tot een ideeënboek van architectencollectief BAeSS. Dit Boxtels collectief presenteerde hun inspiratieboek aan het eind van dat jaar, waarna de gemeente op zoek ging naar middelen om de aanblik van gevels in het centrum te verbeteren. Dat leidde tot de regeling, waarbij ondernemers de helft van hun verbouwingskosten, tot een maximum van 5.000 euro gesubsidieerd kunnen krijgen.

Om het animo te verbeteren is de wethouder van plan een campagne te starten. Daarbij worden onder meer flyers rondgedeeld, maar gaat Van den Broek ook actief de boer op bij verschillende ondernemersplatforms. Daarnaast worden ondernemers die hun pand willen verbouwen actief gewezen op de subsidiemogelijkheid in de hoop hen over de streep te trekken.

Als de subsidiepot in 2019 nog steeds zo vol zit als nu het geval is, gaat de wethouder de regeling nog eens evalueren om te kijken of hij hem aantrekkelijker moet maken voor ondernemers.

Ondernemend Boxtel - Alfa Makelaardij

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je nieuwe lokale ondernemers kennen, die je vertellen over hun bedrijf en drijfveren. Deze week Hans en Lotte Dings van Alfa Makelaardij.

Het ruikt nog naar verf op de nieuwe kantoorlocatie van Alfa Makelaardij aan de Stationsstraat 37. Daar openen Hans (41) en Lotte Dings (40) de deur van hun sfeervolle makelaarskantoor. Lotte is enthousiast en windt er geen doekjes om: "Dit is voor ons echt een toplocatie!"

Het vak werd beiden eigenlijk al met de paplepel ingegoten: zowel Hans als Lotte komen uit een makelaarsgezin. Lotte haar ouders waren in 1973 de grondleggers van het makelaarskantoor dat al sinds de jaren 70 in een statig herenhuis aan de Molenstraat gevestigd was. In hetzelfde pand woonde de jonge Lotte, samen met haar ouders. De naam, Alfa, werd met een reden gekozen. "Dan stond je vooraan in het telefoonboek", lachen de huidige eigenaars.

Toen Lotte Hans leerde kennen was haar niet direct duidelijk dat ze in de baan van hun ouders een gemeenschappelijke deler vonden. Toch koos Hans ook al snel de weg van zijn ouders. "Eigenlijk hebben we elkaar constant versterkt in de makelaardij", blikt Lotte lachend terug. Toen het tweetal de ouders van Lotte opvolgde was het een voor de hand liggende stap om het kantoor aan de Molenstraat over te nemen en er zelf bij te gaan wonen.

Dit jaar was de tijd echter rijp om te verhuizen. In de eerste plaats om nóg beter bereikbaar en tevens toegankelijker te zijn. Bovendien wilden Lotte en Hans graag hun woon- en werklocatie van elkaar scheiden. Het is soms best lastig als je kantoor ook direct je woonhuis is. Lotte: "Je kan dan niet zomaar je deur openzetten."

Op de nieuwe locatie kan dat wel en daarmee hopen Lotte en Hans de drempel om 'zomaar' even binnen te lopen te hebben verlaagd. Verder ligt de nieuwe locatie meer in het zicht. Dat blijkt ook wel, want in de tijd dat Lotte en Hans hun verhaal doen tegenover deze krant kijken zeker vijf voorbijgangers geïnteresseerd naar de woningen die in de vitrine hangen.

Het bescheiden en gezellig aandoende pand aan de Stationsstraat past Alfa volgens Hans en Lotte wel. "Dat persoonlijke, dichtbij, huiselijk en toegankelijk", vindt Hans. "Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat we het met zijn tweeën doen", vult Lotte aan. Want al sinds het tweetal begonnen is bij Alfa, is er nooit extra personeel aangenomen. Naast Lotte en Hans kunnen klanten zo nu en dan ook de vader van Lotte, Roelof, tegenkomen.

Van 9.00 tot 17.00 uur werken past Lotte en Hans niet. Dat begint er al bij dat het persoonlijke contact belangrijk gevonden wordt. Klanten krijgen daarom ook de mobiele nummers van Lotte en Hans. En dat heeft zo zijn voordelen: "Ik heb één belangrijke regel. Als ik een gemiste oproep zie bel ik altijd terug. Ook ná 17.00 uur." Zo hoeft een klant nooit lang te wachten op een reactie.

Ook mensen die nog geen concrete plannen hebben en zich willen oriënteren op de woningmarkt zijn van harte welkom in het nieuwe kantoor aan de Stationsstraat. "Ben je voornemens een huis te kopen of verkopen, loop dan gerust even binnen. Wij kunnen je dan verder helpen onder het genot van een kop koffie", sluit Hans het gesprek treffend af.

Alfa Makelaardij, Stationsstraat 37, Boxtel, www.alfamakelaardij.nl


Gemeente Boxtel: "Geen nieuwe legionellabesmettingen geconstateerd"

Boxtel - Sinds in 2017 ten minste elf legionellabesmettingen door een besmette waterzuivering van het bedrijf HydroBusiness bij vleesverwerker Vion aan het licht kwamen, zijn er geen nieuwe besmettingen geconstateerd. Dit meldt de gemeente Boxtel op haar website. Daaruit zou blijken dat de tijdelijke maatregelen om de besmettingshaard te neutraliseren effectief zijn geweest.

Nadat eind vorig jaar na uitgebreid onderzoek is geconstateerd dat via deze waterzuivering legionellabesmetting kon plaatsvinden, heeft het bedrijf maatregelen genomen. Er werd een tentconstructie boven de open bakken van de waterzuivering geplaatst. "Sindsdien is onder andere door het nemen van luchtmonsters in de gaten gehouden of deze maatregelen afdoende zijn", zo laat de gemeente weten. "Uit die monsters blijkt dat de afdekking effectief is. Er hebben zich ook geen verdere besmettingen meer voorgedaan."

De oplossing met de tentconstructie is een tijdelijke. HydroBusiness werkt nog aan een structurele oplossing. De gemeente heeft intensief contact met het bedrijf, de GGD en de Omgevingsdienst en het RIVM.

Waterput moet wachten op archeologische vondsten Markt

Boxtel - De werkzaamheden op de Markt hebben vanwege de vele archeologische vondsten op de Markt een kleine vertraging opgelopen. Dit liet projectontwikkelaar Rasenberg Infra vrijdag weten via de Bouwapp. Omdat er veel vondsten gedaan werden, kan een nieuwe waterput pas een week later dan volgens de planning geplaatst worden.

De Markt is tijdens die werkzaamheden voor autoverkeer afgesloten. Aansluitend worden de stoepen en de andere delen van het plein opengebroken. Daarna worden de nieuwe kabels en leidingen onder de Markt aangelegd. De projectontwikkelaar geeft niet aan wat voor gevolgen de vondsten hebben voor de einddatum van de werkzaamheden.

8 / 18

Foto: Ans Kreijveld

Deze foto is genomen vanaf het wandelpad langs de Dommel in Boxtel Oost tijdens een wandeling eind herfst. Zo mooi die bomen, de spiegeling in het water daarvan en op de ene foto nog een zwak herfstzonnetje.

Raad stemt in met verbindingsweg Tongeren

Boxtel - Ondanks vijftien ingediende zienswijzen, twee bezorgde insprekers en felle kritiek van met name oppositiepartij BALANS heeft de Boxtelse gemeenteraad dinsdag ingestemd met de aanleg van een verbindingsweg op Tongeren. De weg maakt onderdeel uit van het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoor en moet de bereikbaarheid van Tongeren waarborgen. Maar uit de buurt en politiek komen klachten: er zou te weinig garantie zijn dat de weg er op tijd ligt. Ook zou de weg geen verkeersproblemen oplossen, maar slechts verplaatsen.

In het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) wordt de spoorwegovergang op Tongeren gesloten. Om de bereikbaarheid van het buurtschap Tongeren gebied te garanderen wordt een nieuwe verbindingsweg aangelegd. Die moet aangesloten worden op de toekomstige verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) en de Mezenlaan. Daarnaast omvat het plan snelheidsremmende maatregelen om doorgaand verkeer in het gebied Tongeren te ontmoedigen.

BALANS is echter, samen met enkele bezwaarmakers bang dat doordat het maatregelenpakket PHS gefaseerd wordt uitgevoerd de aansluiting van de nieuwe verbindingsweg op de toekomstige VLK lang op zich kan laten wachten. Dit zou de bereikbaarheid van het gebied juist niet ten goede komen. Volgens de bezwaarmakers is het namelijk mogelijk dat de verbindingsweg pas later gereed is dan de VLK. Dat betekent in de praktijk dat je vanuit Tongeren niet de VLK op kan en nog steeds gebruik moet maken van de dubbele overweg.

Vrees voor slechte bereikbaarheid
Het afsluiten van de dubbele overweg en de uitvoering van de verkeersmaatregelen op Tongeren zou op de smalle Mezenlaan volgens hen veel zoekverkeer, waaronder vrachtwagens, opleveren en de bereikbaarheid van het buurtschap ernstig schaden. Daarnaast vinden de bezwaarmakers de verkeerstellingen waarop het Boxtelse college zich baseert niet betrouwbaar.

Inspreker Liesbeth van Esch, van Bandenbedrijf Van Esch op Tongeren 16, vreest grote bedrijfsschade. In een duidelijk betoog zette ze de al meer dan twintig jaar van onduidelijkheid die rond de sluiting van de dubbele overweg - en daarmee ook rond haar bedrijfsvoering - uiteen. "Uiteindelijk hebben we in 2003 toch maar een aanbouw gedaan", geeft Van Esch aan, om later te vervolgen, "en in 2013 is voor de 'slechte' variant gekozen. Maar deze zou wel een einde aan de onzekerheid maken."

Met die 'slechte variant' doelt Van Esch op het sluiten van de dubbele overweg voor autoverkeer en de aanleg van een fietstunnel. Tongeren krijgt daarop geen directe aansluiting. "Nu, vijf jaar later, is de uitvoering daarvan nog steeds geen feit." Ze vraagt zich dan ook hardop af hoe het mogelijk is met zo'n onduidelijke toekomst een bedrijf te runnen op Tongeren.

Bezwaren
BALANS verzet zich ook tegen een ander deel van het plan: het verleggen van de regionale fietsverbinding Oisterwijk – Boxtel die via de VLK en vanaf de overweg d'Ekker via de Kapelweg zal worden geleid. Fractielid en tevens buurtbewoner Wim van der Zanden meent dat het te kort door de bocht geredeneerd is dat puur door de bewegwijzering aan te passen fietsers ook daadwerkelijk het spoor zullen oversteken. Ook dit zal volgens de partij geen gunstige gevolgen hebben voor de veiligheid op de Mezenlaan. De partij voorziet een forse toename van fietsverkeer op die weg, naast eerdergenoemde toename van auto- en vrachtverkeer.

Een ander mogelijk probleem schuilt hem in de PAS-wetgeving, dat de uitstoot van stikstof moet beperken. Over de precieze invulling van de regels loopt momenteel een zaak bij het Europees Hof. De uitspraak op 7 november moet meer duidelijkheid beiden rondom de regelgeving wat betreft de stikstofuitstoot. Tot die tijd liggen alle zaken bij de Raad van State stil, omdat die de bezwaren niet kan toetsen op basis van onduidelijke wetgeving.

BALANS meent dat de plannen rondom PHS bij de Raad van State geen stand zullen houden omdat die volgens de partij strijdig zijn met het huidige verkeersbeleid, het zogeheten GVVP. Volgens fractievoorzitter Wim van der Zanden zit het venijn hem in de formulering dat de geplande maatregelen 'grotendeels' binnen de plannen passen. En grotendeels is niet helemaal, zo redeneert zijn fractie.

Ook andere partijen zoals het CDA en VVD hebben twijfels bij de plannen. Zo vinden zij dat de door het college bedachte oplossingen de verkeersproblemen in Boxtel slechts deels verhelpen. Met name de christendemocraten vrezen daarom dat de verkeersproblemen zich daarom niet oplossen, maar verplaatsen. VVD voegt daaraan toe dat PAS wel degelijk een struikelblok kan worden. Boxtel zou dan terug naar de tekentafel moeten met het PHS-dossier.

Te weinig garanties
De wethouder kon dinsdag een deel van de zorgen wegnemen. Hij liet weten dat de gemeente probeert de plannen voor de VLK en de verbindingsweg gezamenlijk aan de Raad van State voor te leggen. Dit moet de kans dat beide plannen gelijktijdig aanbesteed kunnen worden vergroten. De gemeente heeft er voldoende vertrouwen in dat de Boxtelse PHS-plannen ook nadat de Europese rechter zich heeft uitgesproken over de PAS stand houden.

Voor Van Esch biedt dat echter te weinig garanties. Het risico blijft volgens haar bestaan dat de VLK gereedkomt voordat de verbindingsweg er ligt. En er speelt nog wat anders: ze is geen voorstander van de snelheidsbeperkende maatregelen die de bereikbaarheid van haar bedrijf niet ten goede komen. Omdat deze verkeersmaatregelen deel uitmaken van de presentatie van de nieuwe verbindingsweg bestaat volgens haar de mogelijkheid dat door nu geen zienswijze in te dienen hiermee ook impliciet akkoord wordt gegeven.

Ook BALANS vindt de reactie van de wethouder niet voldoende en wil de belangen van de omwonenden beter geborgd zien. Volgens hem is van het goed onderbouwde advies van de werkgroep Tongeren niets terug te vinden in de uiteindelijke plannen. "Hun advies is gewoon door de gemeente van tafel geveegd. Die houding past niet bij een meewerkende gemeente", aldus Van der Zanden.

De andere partijen waren dinsdag echter wel voldoende overtuigd door de woorden van de wethouder en stemden in met het raadsvoorstel.

Proef met langzamer rijdende goederentreinen van start tussen Meteren en Boxtel

Boxtel - Goederentreinen gaan 's nachts tussen Meteren en Boxtel langzamer rijden. Dit is onderdeel van een proef die bedoeld is om de overlast voor omwonenden van het spoor zoveel mogelijk te beperken. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft spoorbeheerder ProRail gevraagd om een proef op te zetten om de effecten van de lagere snelheid van goederentreinen tussen 23.00 uur en 7.00 uur te gaan meten.

Staatssecretaris Van Veldhoven sprak tijdens een bezoek dat zij eerder dit jaar aan Den Bosch en Vught bracht met omwonenden van het spoor die overlast door trillingen en geluid ervaren. Zij zegde hen toen al toe te onderzoeken of en hoe langzamer rijdende goederentreinen 's nachts kunnen zorgen voor minder overlast. Kort daarop kwam zij met spoorgoederenvervoerders verschillende maatregelen overeen die het vervoer van goederen per spoor aantrekkelijker moeten maken. Een onderdeel van deze afspraken is ook de toezegging van de goederenvervoerders om mee te werken aan een proef om de hinder door goederentreinen te beperken.

Naast de effecten van het langzamer rijden voor omwonenden, zal ProRail ook in kaart brengen welke kosten dit voor vervoerders met zich meebrengt en hoe de systemen van ProRail moeten worden aangepast. Ook zal ProRail goede afspraken maken met de betrokken goederenvervoerders. Er worden proeven gedaan met snelheden tussen de 40 en 60 kilometer per uur in de nachtelijke uren. De bedoeling is dat zo snel mogelijk gestart wordt met langzamer rijden. De proef wordt alleen op het stuk spoor tussen Meteren en Boxtel uitgevoerd. Als de uitkomsten van de proef positief zijn, dan wil de staatssecretaris bekijken of het 's nachts langzamer rijden op meer plekken in Nederland kan worden ingevoerd. Hiervoor moet wel eerst de Spoorwegwet worden aangepast.

Recentelijk stond in Trouw een artikel over burn-out. Daar waar burn-out vanuit de medische en psychische hoek al jaren uitgebreid bekeken wordt, staat het thema nu ook vanuit filosofisch perspectief in de schijnwerpers.

Cultuurfilosoof Maarten Coolen deed onderzoek naar burn-out en wat bleek … het levend houden van je identiteit kan mensen opgebrand laten raken. Vroeger werd je identiteit bepaald door het dorp of de stad waar je vandaan kwam, je plek in de sociale gemeenschap en je werk. Als je tegenwoordig iemand wilt zijn, moet je een verhaal hebben dat voor de mensen om je heen interessant is en blijft. Zo geeft Maarten Coolen in het artikel in Trouw het voorbeeld van een student die aan bungeejumping doet omdat het goed is voor zijn curriculum vitae (cv).

Met alle respect: nog even afgezien van mijn eigen hoogtevrees, dat gaat mij echt te ver. En toch … als ik mezelf eerlijk aankijk … ik doe er ook aan mee. Ik merk bij mezelf dat ik het leuker vind om aan anderen te vertellen met welke nieuwe dingen ik bezig ben, dan dat ik mijn auto heb gewassen. Soms word ik daarin wel een beetje moe van mezelf. En tegelijkertijd heb ik (gelukkig) niet het gevoel dat ik mezelf in acties aan het dwingen ben om maar een mooi verhaal te kunnen vertellen. Want alleen voor mijn cv, een ander of de buitenwereld bezig zijn: dat kost mij enorm veel energie, daar ben ik in de loop der jaren wel achter gekomen.

De tijd waarin we leven veranderen we niet. Zoals MSN toentertijd plaatsmaakte, komt er ook een moment waarop Facebook, Snapchat of Instagram passé zijn. Dan zijn er alweer een of meerdere nieuwe social media in de lucht. En deze social media stimuleren èn overstimuleren het 'aan elkaar verhalen vertellen'. Echte verhalen en geforceerde verhalen. Zoonlief van 16 vindt Facebook overigens allang iets voor 'bejaarden' zoals deze moeder van 49 jaar.

Social media hebben in mijn ogen ook goede kanten. Sinds een zestal weken plaats ik dagelijks een post op de (gratis) HappyWe-app. Erg leuk, want het helpt me om me dagelijks bewust te zijn van minimaal één seconde van geluk. Dit moment deel ik met een simpele handeling in woord en beeld via de HappyWe-app. Toen ik hiermee begon kende ik niemand in deze digitale Happy-world. En doordat ik dagelijks even mee mag kijken in het leven van anderen, leer ik onbekenden kennen en word ik geïnspireerd door hun levens.

Kortom: laten we elkaar vooral verhalen blijven vertellen. Het bevestigt wie we zijn en het hoort bij deze tijd. Het is net als het eten van chocolade: doe het bewust, met mate, niet voor een ander en niet ten koste van je gezondheid.

Luchtpost uit China: Nick van der Langenberg

Nick (2e van rechts) in hun tuintje, samen met de nieuwe collega's op de dag van ontvangst Foto: Nick van der Langenberg

Thuiskomen in Shanghai

De eerste week zit er al bijna op, echter voelt het al alsof we hier een maand hebben doorgebracht. Na tien jaar woon ik weer in de stad waar ik destijds verliefd op ben geworden, Shanghai. Dit keer samen met mijn vriend die na een vakantiebezoek in september 2017 ook zijn hart heeft verloren aan deze prachtige wereldsstad.

Een - voor ons - magische plek waar de tijd zowel honderd jaar vooruit als terug lijkt te zijn gedraaid. Men betaalt hier alles met de smartphone, van de boodschappen in de supermarkt tot in de kleine lokale eettentjes en zelf de fruitshop op de hoek. Aan de andere kant heerst er nog het oude Shanghainese leven in de kleine laantjes, waar de tijd lijkt stil te staan. Zo'n dertig jaar geleden was het financiële district nog een moeras met enkele vissershutjes, tegenwoordig staan er de hoogste gebouwen ter wereld en is het één van de meest bekende, futuristische skylines ter wereld. Deze contrasten en uitersten zie en voel je door de hele stad heen en dat maakt het dan ook tot zo'n bijzondere plek.

De Europeanen hebben hier vroeger hun eigen bestuursgebieden gehad, de zogenaamde 'Concessions'. Hierdoor zie je veel Europese invloeden terug in de architectuur. Zelf wonen wij in de 'Former French Concession', persoonlijk het mooiste stukje stad (zoek maar eens op bij afbeeldingen op internet). Dit is een groot gebied in hartje Shanghai waar de Art Deco beweging zijn scepter over de bouwstijl heeft gezwaaid. Elke straat is bezaaid met prachtige plataanbomen, elk laantje vertelt een historisch verhaal. Wanneer je hier door de straten loopt, voel je een soort kalmte en rust over je heenkomen. Dit zen-gevoel gaat goed hand in hand met de vele terrasjes, boutiquejes en hippe hotspots die het o-zo gezellig maken.

Op de dag van aankomst werden wij door onze nieuwe collega's op het vliegveld opgepikt; twee vriendelijke Chinese dames die zeer goed Engels spreken. Zij hebben het hele traject van recruitment tot het regelen van de werkvergunning op zich genomen. Een uiterst lang en bureaucratisch proces, maar wie wat wil moet geduld hebben. Daarnaast regelen ze alles voor ons, van de registratie bij de lokale buurtpolitie, tot de simkaarten en bankrekeningen. Hierdoor kunnen we ons zo goed als stressvrij settelen en lekker genieten van onze vrije dagen voordat werk begint.
Over een week start onze training en kennismaking bij dit bedrijf waar wij aan de slag gaan als Education/HR Consultants. Ontzettend veel zin in! Maar eerst ga ik in onze tuin in het zonnetje met 28 graden genieten van mijn zuurdesembrood met twee flinke plakken verse Gouda kaas (gelukkig is alles hier goed verkrijgbaar). We zullen jullie op de hoogte houden van onze belevenissen en avonturen!

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

FOTOGRAFIE
Cock Stam: Voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids- en uitvaartreportages. Meer informatie: 06 48 65 77 85

Overdekte rommelmarkt
Op 28 oktober van 10-16 uur in de rijhal van Paardensportvereniging Best - met maar liefst 74 kramen en hapje en drankje in gezellige kantine - entree 1,50 euro p.p. - Heuveleindseweg 6a-6b Best

PERSONEEL GEZOCHT

Wij zoeken per direct een part-time MEDEWERKER CAFETARIA m/v
aantal uren p.wk. in overleg (gunstige werktijden, beschikbaar in weekenden),
leeftijd variabel, ervaring voorkeur maar niet noodzakelijk,
info: 06-24171525 of 0411-601249 (vragen naar Ruud) e/o mail je CV naar: esschetrefpunt@home.nl


Op de foto Adrianus (Janus) van den Bosch, (geb. Boxtel 1870 overl. Boxtel 1956) en Hendrika Leijte ( geb. Boxtel 1873 over. Vught 1963 Met hun dochters Martina (Tineke) geb. Boxtel 1913 en Johanna Elisabeth (Anneke) geb. Boxtel 26 juli 1916 Foto: Heemkunde Boxtel /Collectie Beers Veroude

Lennisheuvel 1928
Janus van den Bosch (geboren Boxtel 1870-overleden Boxtel 1956) uit Lennisheuvel, toont vol trots zijn bijenkorven. Ook zijn vrouw Hendrika Leijte (geboren Boxtel 1873-overleden Vught 1963) poseert, zij het verdekt opgesteld, voor de fotograaf. Hun twee dochters Martina (Tineke) geboren Boxtel 1913 en Johanna Elisabeth (Anneke) geboren Boxtel 26 juli 1916, maken de familiefoto compleet.

Informatieavonden Baanderherencollege en Jacob-Roelandslyceum

Boxtel - Na ongeveer acht jaar basisschool stromen alle leerlingen uit naar het voortgezet onderwijs. Dit is voor hen en hun ouders een grote stap. Zij moeten op zoek gaan naar een passende school, een nieuwe leeromgeving waarin zij zich veilig en fijn gaan voelen. Het Baanderherencollege (BHC) en het Jacob-Roelandslyceum (JRL) nodigen ouders en leerlingen ieder jaar uit om een kijkje te komen nemen op de Open Dag. Ook is er veel informatie te vinden op de websites van beide scholen.

Daarnaast nodigen de VO-scholen van Boxtel de ouders van groep 8 uit op een van de informatieavonden. Zij openen de deuren voor een eerste kennismaking met het Voortgezet Onderwijs op dinsdag 23 oktober en op woensdag 31 oktober, beide avonden van 19.00 tot 21.00 uur. De uitnodigingen voor deze informatieavonden zijn ook verspreid via de basisscholen.
Op het JRL wordt informatie gegeven over havo en vwo. Op het BHC over mavo, vmbo basis & kader en Praktijkonderwijs.

Aanmelden hiervoor kan via deze qr-code, via de link in de advertentie elders in deze krant, via de websites van de scholen (www.bhc.nl en www.jrl.nl) of door een e-mail te sturen naar het Baanderherencollege (info@bhc.nl) of naar het Jacob-Roelandslyceum (admin@jrl.nl).

Wie wordt de Prins van Ploegersland? Tip 4

Liempde - De nieuwe Prins van Ploegersland wordt zaterdag 27 oktober geïnstalleerd in Ploegerspaleis Het hof van Liempde. Iedere week geeft Stichting de Ploegers een tip vrij waarmee de naam van de nieuwe Prins geraden kan worden.

De juiste naam van de nieuwe Prins is nog niet ingestuurd, dus mensen die denken te weten wie het is hebben nog alle kans om te winnen. Zij kunnen het antwoord mailen naar voorzitter@ploegers.nl.

Tip 4
De naam van onze nieuwe Prins is een echte prinsennaam. Eentje die je wel vaker tegenkomt. Die je met de paplepel ingegeven is. Niet verzonnen dus, maar echt origineel. Of toch plagiaat?

12 / 18

Aanvullingen week 41
Verleende omgevingsvergunningen
Hemelrijk 11-13, milieuneutraal veranderen inrichting: vervangen schuimmiddel

Bekendmakingen week 42

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Achterberghstraat ongenummerd (57), bouw woonhuis
Bosscheweg 125 en Poolsestraat 14, verbouw pand tot woning met kantoor
Heult 16, verbouw woning
Hezelaarsestraat 13a, rooien: 2 eiken en 4 beuken uit berm voor woning. Herplant met 6 populieren.
Hogenbergseweg 20, vervangen twee ramen in voorgevel door een erker
Kennedystraat, rooien: 10 moeraseiken uit berm
Ladonkseweg 12-14, rooien: 5 bomen aan voorzijde van het te slopen pand
Langakker 16, plaatsen dakkapel aan de voorzijde op de 2e verdieping en een dakkapel aan de achterzijde op de 1e verdieping
Langakker 18, plaatsen dakkapel aan de achterzijde op 1e verdieping en aan de voorzijde op de zolderverdieping
Molenwijkseweg 9, rooien: 3 Amerikaanse eiken bij de zij-ingang van het sportpark.
Herplant met 3 scharlaken eiken.
Rijksweg 2: westzijde A2 omkleuren Texaco naar Esso en plaatsen prijzenbord
Smaldersestraat 5, bouw woning
Sportlaan: weide achter hockeyveld, perceel E 4359 plaatsen twee Tiny Houses voor een periode van 5 jaar

Verleende omgevingsvergunningen
Brugstraat 23, rooien: 1 plataan uit zijerf
Keefheuvel 26, rooien: 1 lindeboom uit voortuin
Schelling 39, realiseren dakopbouw
Schietberg, rooien: 1 zuileik uit plantsoen tegenover huisnummer 6 en 1 zuileik uit plantsoen naast huisnummer 27. Herplant met 2 stuks Ginkgo biloba naast huisnummer 27.
Pastoor Tilmanstraat, naast Het Gescheurd Hemd 2 rooien: 1 haagbeuk

Ontheffing bouwbesluit
Spoorlijn Boxtel - Den Bosch bij Tongersestraat en Leenhoflaan; Verleende ontheffing voor lawaai veroorzakende bouwwerkzaamheden buiten de dagperiode op het spoor en de spoorwegovergangen Tongersestraat en Leenhoflaan op zaterdag 3 november 2018 vanaf 01.00 uur tot maandag 5 november 2018, 05.00 uur.

Toestemming maken uitweg
Mijlstraat 80 aan de kant van de Koevoortseweg

Toestemming verbreden bestaande uitweg
Hogenbergseweg 3

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Hoekstraat 13, uitbreiden rundveehouderij met een monovergister

Evenementenvergunning
Veldritwedstrijden 2018; Verleende vergunning aan Stichting Wielerbelangen Boxtel voor het organiseren van Veldritwedstrijden nabij Recreatieplas De Langspier aan de Molenwijkseweg 5C. De wedstrijden vinden plaats op zaterdag 22 december 2018 van 10.00 tot 15.00 uur en op zondag 23 december 2018 van 9.00 tot 16.00 uur.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
19-10 Tongeren, Nergena, Luissel e.o.
20-10 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
20-10 Den Berg
24-10 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

'Tegenpolen' Brabantse Milieu Federatie en ZLTO ontmoeten elkaar bij Menu van Morgen

Liempdenaar Dennis Merkx poserend met zijn spel: The Great Tour Foto: Bas Voets

Boxtel - Zo'n 50 personen namen woensdagavond in Grand Café Rembrandt deel aan het diner 'Menu van Morgen'. Dit diner, georganiseerd in het kader van de Duurzame Week Boxtel, werd dit jaar voor het eerst in onze gemeente georganiseerd. Het thema 'Worst of worsteling - op weg naar minder vlees' stelde kok Colette van de Wal voor een uitdaging.

Leden van de Brabantse Milieu Federatie (BMF), gemeente Boxtel tezamen met de Zuidelijke land- en tuinbouworganisatie ZLTO, hadden de handen in één geslagen om deze avond te organiseren. De opdracht was een menu samen te stellen met minder vlees en veel biologische streek- en seizoensproducten. De gemeente is één van de hoofdsponsors en wethouder Peter van de Wiel gaf aan het belangrijk te vinden om hieraan mee te werken, gezien de enorme transities op het gebied van duurzaamheid die we momenteel doormaken.
Na de inleiding van David Andreae, coördinator van de Duurzame week Boxtel, die iedereen welkom heette, was het woord aan de voorzitter van ZLTO afdeling Boxtel, Wim Jennissen. De voorzitter vond het goed dat men vanavond ging praten met de boer in plaats van over hem: "Horen wat er speelt in het boerenbedrijf en praten van onderaf en niet bovenaf."
Dan is het tijd voor het voorgerecht: licht gebonden pompoensoep met croutons en bosui. De amuse van courgetterolletjes gevuld met humus en gedroogde tomaat of met roomkaas en walnoot waren onder de welkomstwoorden al genuttigd. Tussen de gangen ging het duo Yvette Osinga van BMF en Hendrik Hoeksema van centrale ZLTO in gesprek. Daarbij werd ingegaan op verschillende dilemma's zoals de vraag naar de noodzaak tot samenwerking, ondanks de soms tegengestelde belangen.

Tijdens het Menu van Morgen werden discussies over duurzame voedselproductie gevoerd. Foto: Ruud van Casteren

Er werd aan iedere tafel stevig gediscussieerd, ook het jongste lid Mathias, een tiener, was aangeschoven om zijn steentje bij te dragen. Hij genoot van de verschillende gerechten zoals Hollandse bloemkool met krokant laagje, paddenstoelen met kruiden, rösti van biologische aardappelen en tomaat gevuld met peulvruchten.
Aanwezige Jan Juffermans vertelde dat hij in 1974 al een artikel heeft geschreven over minder vlees eten. Hierdoor raakte hij uiteindelijk bij De Kleine Aarde betrokken. Verder werd onder meer stilgestaan bij het feit dat veel vlees in onze supermarkten niet van lokale producenten afwezig is en de vraag of de consument bereid zou zijn een eerlijkere prijs voor vlees te betalen.
Na een overheerlijk dessert van perensorbetijs met gekarameliseerde appeltjes van Boxtelse bodem en een woord van dank aan alle deelnemende partijen kwam tot slot een vraag uit de zaal of er straks na de herinrichting van de Markt een biologische markt georganiseerd kon worden. Dat werd met een applaus ontvangen. De tijd zal leren of het idee van de grond komt.

Superriet

Na het uitzetten van het journaal op de tv of na het opvouwen van mijn dagelijkse krant slaak ik soms de verzuchting: 'Het lijkt wel een en al droefenis en ellende in de wereld!' Het valt niet mee om onze planeet een beetje op orde te houden. Oorlogen, orkanen, aardbevingen, tsunami's vliegen ons om de oren. Bovendien is de mensheid continu bezig de aarde uit te putten op zoek naar grondstoffen en energie om verdere economische groei te bevorderen. Gevolgen zijn nog meer uitstoot van CO2, opwarming van de aarde, het smelten van het poolijs, verhoging van de zeespiegel, het kappen van bossen. Gelukkig ontstaat er wereldwijd het bewustzijn dat 'duurzaamheid' en 'klimaatbeheersing' van levensbelang zijn voor de volgende generaties en voor de vele miljarden mensen die de aarde de komende decennia zullen bevolken. Vandaar dat bij het lezen van een artikel over het 'superriet' miscanthus een gelukzalige glimlach op mijn gezicht verschijnt.

Van 'superriet' had ik nog nooit gehoord. Als iets me niet bekend is struin ik tegenwoordig zoals vele jongeren ogenblikkelijk internet af om mijn kennis bij te spijkeren. Ik lees daar onder andere: 'Superriet groeit supersnel, neemt vier keer zoveel CO2 op als een groot bos en kan je hele huis verwarmen. De rietsoort 'miscanthus' is de superheld onder de duurzame gewassen. Maar ondanks zijn vele kwaliteiten, is de plant nog niet helemaal doorgebroken. 'De plant gaat al jaren gebukt onder een andere naam', vertelt Luisa Trindade, universitair hoofddocent aan Wageningen University of Research. "De plant wordt vaak olifantsgras genoemd, maar dat is een heel andere plant. Hij heet eigenlijk de miscanthus en hij gaat onze wereld een stuk duurzamer maken."
In Wageningen wordt er onder leiding van Luisa onderzoek gedaan naar de vele voordelen van de plant. Luisa: "De miscanthus maakt heel efficiënt gebruik van regenwater en zonlicht. Hierdoor groeit het sneller. Eenmaal geoogst is het riet een goede grondstof voor bijvoorbeeld bio-plastic, beton en papier." Daarnaast is het harde gras ideaal bij vliegvelden, waar ze veel last hebben van ganzen. Het is niet aantrekkelijk voor ganzen daarin te nestelen, dus dat kan helpen overlast te verminderen.

Per hectare neemt de plant vier keer zoveel CO2 op als een hectare bomen. Omdat hij als een van de weinige gewassen in de winter niet kaal wordt, biedt hij beschutting aan dieren. En dat is dan weer goed voor de biodiversiteit. Inmiddels hebben ondernemers ook de krachten van de plant ontdekt. 'Toen ik in Borneo zag hoe 80 procent van het regenwoud daar gekapt was, werd ik zo verdrietig dat ik besloot ontslag te nemen en startte ik een duurzaam bedrijf', vertelt Jan-Govert van Gilst, die eerst in de wegenbouw werkte. Met zijn bedrijf maakt hij onder meer boeken, betonnen banken en boterhammendoosjes van de miscanthus. 'Alles wat het gras produceert, is biologisch afbreekbaar en daarmee zijn de voordelen oneindig.'
Ook groeit de plant als een van de weinige gewassen op braakliggende grond. 'En dat is handig', zegt Van Gilst, 'want in Nederland blijft de komende jaren zo'n 30.000 hectare grond onbenut. Dit is dus het perfecte moment om groene grondstoffen daarop te gaan verbouwen. Bedrijven met braakliggende gronden kunnen het gras oogsten en daarvan maken wij dan onze producten. Zo wordt de grond nuttig besteed en helpen we Nederland een stapje verder in een duurzame richting.'
Wat je op internet toch al niet te weten kunt komen. Zulke berichten over 'duurzaamheid' geven mij wat meer vertrouwen over hoe we onze planeet in de toekomst toch op een fatsoenlijke wijze kunnen doorgeven aan onze klein- en achterkleinkinderen. Nog één advies van mijn kant: Gooi al die 'grafzerken', die tegenwoordig meer en meer in de voortuinen van de huizen zogenaamd onderhoudsarm worden aangelegd, de tuin uit. Plant superriet en laat maar lekker groeien. In de winter tevens een veilige schuilplaats voor allerlei kleine dieren. Kun je daar ook nog van genieten!


Liempdse Dennis Merkx dingt met bordspel mee naar prijs Speelgoed van het Jaar

Liempdenaar Dennis Merkx poserend met zijn spel: The Great Tour (Foto: Bas Voets) Foto: Bas Voets

Liempde - Begin september kregen Liempdenaar Dennis Merkx en Kees Heis uit Den Bosch verrassend nieuws. Hun spel 'The Great Tour' werd door een vakjury bestaande uit eigenaren van spellenwinkels en grote inkopers genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2018 in de leeftijdscategorie 12-17 jaar.

The Great Tour wordt uitgegeven door Tactic, een van oorsprong Fins bedrijf. "Ze zijn groot in Scandinavië, maar hebben daarnaast een afdeling in Nederland en die was heel enthousiast over ons spel", vertelt Dennis. De twee spelauteurs hadden al langere tijd goed contact met de uitgever, die zij daarom als enige hun spel lieten zien. "Het was meteen een match", zegt de Liempdenaar. Vervolgens vonden Heis en Merkx een illustrator in de persoon van Joris van Beusekom uit Utrecht. Hij tekende slides om het spel te visualiseren. In samenspraak met de uitgever bedachten de auteurs een thema rondom het spel. Merkx probeert het te beschrijven: "Hippies, nou ja hippies, meer avontuur. Een beetje de jaren 70 met het rondrijden in busjes." Volgens hem passen de sfeer en het spel goed bij elkaar: "De plaatjes, de houten speelstukken en de kaartjes, daar is allemaal over nagedacht."

Vrienden Kees en Dennis, beide enorme spelletjesfanaten, zijn sinds 2011 bezig met het maken van spellen. "Het is een leuke hobby. Als je ziet dat kinderen er plezier in hebben geeft dat heel veel voldoening", aldus Dennis. The Great Tour is het negende spel dat het tweetal op de markt brengt. Vorig jaar oktober kwam de eerste editie hiervan uit. Deze liep zo goed dat er begin dit jaar een nieuwe versie op de markt kwam. Die is nu dus genomineerd voor de titel Speelgoed van het Jaar. De Liempdenaar beschrijft de minieme verschillen: "Deze editie is net wat mooier gemaakt en er zijn naast Engels, Duits en Nederlands twee talen bijgekomen: Frans en Pools."

Om te demonstreren hoe het spel werkt haalt Dennis alle benodigdheden uit de doos: het bord, de busjes, de tokens en de kaarten. Verspreid over het bord staan de Europese steden Milaan, Amsterdam, Wenen, Parijs en Berlijn. Deze worden verbonden met een wegennet en het is de bedoeling dat de speler die met een groep toeristen in een minibus gaat bezoeken. Je rijdt van La Scala in Milaan naar de Arc de Triomphe in Parijs om daarna koers te zetten naar Amsterdam. Het doel is om zoveel mogelijk routes tussen de steden af te leggen en bonuspunten te verzamelen. Maar hierbij kun je gedwarsboomd worden door je tegenstander. "Het is een kwestie van plannen, maar daarnaast ook een beetje geluk hebben", vertelt Merkx eerlijk. Wat The Great Tour zo bijzonder maakt? "De ene keer is iedereen in Amsterdam te vinden en dan is het weer druk in Parijs. Dat maakt het spel dynamisch en leuk tot het einde."

Stemmen
The Great Tour ligt in de winkel voor dertig euro. Het duurt gemiddeld 45 minuten en kan gespeeld worden vanaf 8 jaar. Merkx: "Het is echt een gezelschapsspel, bedoeld om plezier met elkaar te hebben." Of Kees en hij kans maken om te winnen, daar durft de spelauteur geen uitspraken over te doen. "De concurrentie is heel zwaar, dus elke stem is welkom. Het is al een hele eer om genomineerd te zijn." Tot 5 november kunnen mensen hun stem uitbrengen en twee dagen later volgt de uitslag. Stemmen kan via https://www.speelgoedvanhetjaar.nl/nominaties/categorie/12-tm-17-jaar.

Weggeefactie
DeMooiBoxtelKrant mag één exemplaar van The Great Tour weggeven. Wil je hierop kans maken, houd dan deze week onze Facebookpagina in de gaten.


Trouwlaantje doorstaat tand des tijds Uitbreiding Sparrenbosloop kent bijzonder verhaal

Ducks won zondag van The Dukes uit Den Bosch. (Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken) Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Boxtel - Aan de 51ste editie van de Don Quichotte Sparrenbosloop, die op zondag 28 oktober plaatsvindt in Sparrenrijk, heeft de organisatie een extra element toegevoegd: het 'Trouwlaantje'. Het verhaal achter dit nostalgische laantje is maar bij enkele Boxtelaren bekend, namelijk bij de familieleden van Bert van Esch, de maker ervan. Een van zijn kleinzoons deed DeMooiBoxtelKrant de geschiedenis uit de doeken.

Bert of Bertje zoals hij door velen genoemd werd vanwege zijn lengte, bedacht de naam Trouwlaantje 91 jaar geleden. Destijds was hij bosbeheerder van Sparrenrijk, dat hij helemaal alleen bijhield 'met een schoffel en een riek', aldus zijn kleinzoon. Toen een van zijn kinderen in 1927 besloot om te trouwen, wilde Bertje iets speciaals doen. Hij zette overgebleven takken uit het bos in twee rijen neer en bond deze bovenaan met riet aan elkaar tot één grote boog. Zijn creatie doopte hij logischerwijs tot het Trouwlaantje. Van Esch nam zijn kinderen en later kleinkinderen wekelijks mee naar de laan. Hier vertelde hij ze de historie erachter. Zo werd het verhaal van generatie op generatie overgedragen.

Nu, ruim negentig jaar later is het 100 meter lange Trouwlaantje nog steeds te bewonderen in het wandelpark. Waar vroeger de takken maar één meter boven de grond hingen, staan nu bomen van bijna drie meter hoog. "Een paar jaar terug kreeg het de naam 'vrijerslaantje', omdat er jonge stellen op afkwamen. Als grootvader dat gehoord had, was hij razend geworden", vertelt Berts kleinzoon lachend. Hij hoopt dat het Trouwlaantje nog jaren in zijn huidige vorm mag bestaan en dat er een bordje met meer informatie over het mooie stukje Boxtel bij geplaatst wordt.

Sparrenbosloop
Op zondag 28 oktober om 11.00 uur zal de Sparrenbosloop met uitdagend parcours waaronder dus het 'trouwlaantje' plaatsvinden. Voorinschrijving kan tot en met 24 oktober via de website www.avmarvel.nl of www.inschrijven.nl. Vanaf 09.15 uur ligt dan je startnummer klaar bij het inschrijfbureau. Inschrijven kan ook op de dag zelf vanaf 09.15 uur tot 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd. Dit kost één euro meer.

Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Het Trouwlaantje. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Rugby'ers Ducks tonen veerkracht tegen Dukes

Boxtel - Ducks liet zondag in de derby tegen Dukes uit Den Bosch zien over veerkracht te bezitten. Het stond de hele wedstrijd achter maar wist kort voor tijd dit toch om te buigen in een overwinning (17-14).

Dukes was er op gebrand een goed resultaat te halen in Boxtel. Dit werd na vijf minuten kracht bij gezet door een try te scoren en de conversie te benutten: 0-7. De spelers van Dukes hadden veel balbezit, maar de jonge mannen van Ducks hadden meer snelheid dan de Bosschenaren. Op de kansrijke momenten werd er echter te vaak een technische fout gemaakt. Toen de score leek te komen zag de referee een voorwaartse bal en keurde de try van Lars van Beek af. Net voor de half time kwam de score voor Ducks toch op het scorebord. Een goede lijnaanval via Pim van Esch werd door de mee gelopen flanker Luz Brandt omgezet in een try. De conversie lukte nog niet, derhalve een ruststand van 5-7.

In de rust bracht Ducks vijf verse wissels in. Dukes nam daarentegen het initiatief over en ging via haar voorwaartse werken. Dit resulteerde in een pick en go try: 5-14. Het spel werd harder en Dukes schuwde het grovere werk niet. Ducks scoorde nu via de voorwaartse een try. Helaas had de net daarvoor omvergelopen scheidsrechter de try gemist en kon hij hem daarom niet goed keuren. Hierna een lijnaanval via Tim Nouwens en Mark Saccomani die door jongeling Teun Soederhuizen werd afgerond: 10-14. Met nog tien minuten op de klok was het zaak dat Ducks nog een try scoorde om de overwinning te pakken. De spanning nam toe en de wedstrijd kreeg zijn juiste climax door nummer 8 Willem van de Laar. Hij zette op eigen helft aan voor een solo, na het passeren van een paar Dukes spelers versnelde hij en ook de laatste twee verdedigers werden gepasseerd: 15-14. Wouter Puts benutte de conversie: 17-14. Dit werd ook de eindstand en man off de match was Willem van de Laar. Volgende week gaat de reis naar Zevenaar in de Achterhoek, daar is Rugbyclub De Duuvels de tegenstander.

Ruim 200 euro voor KiKa met bierdoppenactie Dok12

Patrick van den Aker (m.), vergezeld van Sjef en Carin van Asveldt van Dok12. Foto: Patrick van den Aker

Boxtel - Met de actie waarbij bij café Dok12 het aantal bierdoppen in een pot geraden moest worden heeft Boxtelaar Patrick van den Aker ruim 200 euro ingezameld voor KiKa, Kinderen Kankervrij.

Voor de inleg van één euro mochten bezoekers van het café raden hoeveel bierdopjes in een pot zaten. Degene met de best kloppende schatting won een meter bier, beschikbaar gesteld door het rockcafé. Van den Aker is al ruim een jaar bezig met het inzamelen van geld voor KiKa en loopt dit jaar gesponsord de marathon van Berlijn en New York voor de stichting.

Hobby & Crea markt bij De Rots

Boxtel - Gemeenschapshuis De Rots houdt op 21 oktober in samenwerking met 't KeramiekHuysje van 11.00 tot 16.00 uur een Hobby & Crea markt. Toegang is gratis.

Er is een gevarieerd aanbod van hobby's en creativiteit aanwezig en bij sommige stands is ook de mogelijkheid om materialen uit te proberen. Naast hobbyisten zijn ook lokale en regionale ondernemers aanwezig die binnen deze branche actief zijn. Ook worden onder de naam Little Angels kleine cadeautjes verkocht, waarvan de opbrengst ten goede komt aan kinderen in de Townships van Kaapstad.

Eerste bedrijf meldt zich aan voor GreenTech

Boxtel - Het bedrijf Noble Environmental Technologies heeft op dinsdag 9 oktober een overeenkomst met de gemeente Boxtel getekend voor een samenwerking op het GreenTech Park op bedrijventerrein Vorst B.

Noble Environmental Technologies ontwikkelt panelen en producten die uit natuurlijke, hernieuwbare reststromen komen. Het bedrijf wil in de toekomst een productiefaciliteit voor duurzame materialen openen op het GreenTech Park. Hier moet in een wisselwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen een bedrijventerrein van de grond komen dat zich richt op innovatie en duurzaamheid.

Bevrijding van Boxtel herdacht

Boxtel - De herdenking van de bevrijding van Boxtel is dit jaar op zondag 21 oktober vanaf 13.30 uur bij het verzetsmonument in natuurgebied Kampina aan De Roond in Boxtel.

De herdenking wordt namens de gemeente georganiseerd door Stichting Boxtel Vooruit. Het thema is dit jaar: 'Jaar van Verzet'. Ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers zal een krans gelegd worden bij het monument. Daarnaast zal het Gilde Sint-Barbara en Sint-Joris een groet brengen. De muzikale omlijsting is in handen van het koperensemble van de Gildenbondsharmonie. Tijdens de herdenking zal ook een delegatie van Scouting Boxtel aanwezig zijn. Ter afsluiting wordt na de herdenking koffie en thee aangeboden door het Gilde Sint-Barbara en Sint-Joris.

Foto: Bas Voets

Voetbalfanaat

Vanaf dat ik kon lopen, dit was trouwens pas heel laat (na 22 maanden - iedereen dacht dat er wat mis met me was en je ziet de gevolgen nog steeds, maar dit terzijde) rende ik achter een bal aan. Ik ben altijd gek geweest van voetbal; om het te kijken, te becommentariëren, te spelen, en om het op sommige momenten te vervloeken. Op vakanties ging mijn bal overal mee naartoe. Als we een dagje naar het strand gingen, als we de hoogste berg van Luxemburg gingen beklimmen (80 meter) en als we een boodschap gingen doen bij de supermarkt. Het maakte, en maakt nog steeds, onderdeel uit van mijn leven.

Ons mam probeert me met beide voetbalbenen op de grond te houden. Zij begrijpt niet wat er nou zo bijzonder is aan 22 man die achter een bal aan rennen. "Het is net een spelletje als mens erger je niet", aldus de vrouw die niks van voetbal af weet. Ze is namelijk PSV'er, maar daarover later meer. Zo'n opmerking helpt niet echt. Voetbal is namelijk wél heel bijzonder. De enkele keren in mijn leven dat ik gehuild heb was het om voetbal.
Mijn eigen glansrijke voetbalcarrière startte in de F'jes bij DVG, onder leiding van mijn ome Kees. Via allerlei andere meestertacticussen - Ben Verberk, Rob Venmans, Rick Raaijmakers, Brord van de Sande, Thijs van Dongen ( nou ja tacticus, meestermotivator) en ons pap schaar ik ook in dit illustere rijtje - ben ik nu terechtgekomen bij de senioren, in het tweede team. Hier speel ik elke zondag met heel veel plezier.

Naast dat ik zelf voetbal, ben ik ook fanatiek fan. Vruuger, in mijn jonge jaren, was het een enorm getouwtrek tussen Amsterdam en Eindhoven. De voltallige familie van ons paps kant, en dat zijn er nog al wat, supporterde Ajax. Een stuk of twaalf neven en zeven ooms probeerden met man en macht mij aan hun zijde te scharen, maar dat was buiten de familie van ons mam gerekend. Ome John, diehard PSV-fan, zette alle zeilen bij om mij binnen Brabant te houden. Na veertig keer geswitcht te zijn van Ajax-petje naar PSV-sjaal en weer terug, werd het de club uit Mokum. Een juiste keuze als ik naar het hedendaagse voetbal kijk. Met denderende Dusan, magistrale Matthijs, fenomenale Frenkie, acrobaat André, dribbelende David, koele kikker Kasper, en handige Hakim worden wij dit seizoen kampioen.

Ik moet wel toegeven dat ik me op vrijdagavonden hul in PSV-kledij. Ik voetbal namelijk niet alleen op het veld, ook in de zaal vertoon ik mijn kunsten. Dit door toedoen van ome John die eerst leider was van het team, maar nu zelf meespeelt. Mijn grote droom om met hem te voetballen liet ik twee jaar geleden in vervulling gaan. En nu staan we nog steeds zij aan zij, geassisteerd door de helft van het dorp Leende, een balletje te trappen.

Waar ik Ajax in het binnenland op de voet volg, support ik in het buitenland een misschien iets minder bekende naam: Gillingham FC. Een club waar de schoorstenen van de arbeidershuisjes boven de tribunes uitkomen, waar het begrip tiki-taka in het begin van de twintigste eeuw is ontstaan, waar de lange bal regelmatig wordt gehanteerd en waar het veld er net zo bij ligt als de dressuurbak van paardenmanege De Rekkendonken. Drie jaar geleden toen ik met ons pap een wedstrijd van ze bezocht, heeft Gillingham een speciaal plekje in mijn hart veroverd. Hopelijk bereiken zij hetzelfde resultaat als Ajax, bovenaan de ranglijst. Maar die kans schat ik zeer laag in.

Geslaagde 19e biljartmarathon in Liempde

Een deelnemer in actie op de biljartmarathon in Liempde. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Liempde - Vijftig biljarters uit Gemonde, Boxtel, Liempde en Esch stonden op vrijdagmorgen gereed om de strijd aan te gaan tijdens de negentiende editie van de Liempdse biljartmarathon. Robert van de Velden won in een spannende finale ten koste van Dries van de Schoot de kampioensbeker.

Deelname aan deze biljartmarathon waarbij werd gespeeld met handicap stond open voor leden van verenigingen die zijn aangesloten bij de seniorencompetitie van Geboliesch. Elke speler had een partijlengte van dertien maal zijn gemiddelde plus drie caramboles. Na een kort openingswoord en een ogenblik van stilte voor de overledenen konden de wedstrijden om 8.30 uur aanvangen. In totaal stonden er 132 wedstrijden op vijf biljarts gepland. Het arbitreren en schrijven werd in de poulefase door de spelers zelf gedaan.

Alle deelnemers kregen in de middagpauze goedgevulde erwtensoep en worstenbroodjes. Dit dankzij een groep vrijwilligsters. Hierna wisten Robert van de Velden, Dries van de Schoot, Wim van de Langenberg en Jan Vingerhoets zich in de kwartfinales te plaatsen ten koste van Toon van Houtum, Tonny Smulders, Jo Verhagen en Barend Boereboom. Van de Velden won de halve finale tegen Van de Langenberg en in de andere halve finale versloeg Van de Schoot zijn tegenstander Vingerhoets.
Zodoende werd het een finale tussen Robert van de Velden, die in de poulewedstrijden een moyenne van 5,43 en een hoogste serie van 42 speelde, en Dries van de Schoot. Het was een spannende strijd en beide spelers hadden uitzicht op de titel, maar uiteindelijk moest van de Schoot toch zijn meerdere erkennen in Van de Velden.

Wethouder Peter van de Wiel kwam langs tijdens de halve finale en nam de prijsuitreiking voor zijn rekening. De organisatie van de biljartmarathon liet weten erg blij te zijn met alle sponsoren, deelnemers en vrijwilligsters. Volgend jaar staat op vrijdag 11 oktober alweer de twintigste editie van dit evenement op het programma.

HCB'92 D1 levert spannende strijd tegen Desk

Boxtel/Kaatsheuvel - Met een krap team zonder wissels vertrok HCB'92 D1 naar Kaatsheuvel voor de wedstrijd tegen Desk D1. Het werd 7-6 in het voordeel van de thuisspelende ploeg.

Het begin ging gelijk op. Aan beide kanten werd goed verdedigd en gekeept, waardoor de kansen klein waren. Uiteindelijk wist Desk de verdediging van HCB '92 een paar keer te doorbreken en was keeper Elisa van de Laar kansloos. Zo kwam Desk op een 2-0 voorsprong. Maar ook HCB'92 lukte het met een mooie actie van Jara Schoenmakers, die vanuit de linkerhoek om de verdediging heen draaide, te scoren: 2-1. Desk wist de voorsprong te vergroten. Met een hard afstandsschot van Danielle de Ruijter zocht HCB'92 toch opnieuw de aansluiting, 3-2. Daarna was een groot deel van de wedstrijd voor Desk, zij stopten de aanvallen van HCB'92 goed af en schoten op goal werden gered door de keeper. Aan de andere kant wisten zij de gaten in de verdediging van HCB'92 te vinden. Met rust was de tussenstand dan ook 5-2 in het voordeel van Desk.

De tweede helft begon met een mooie goal van Robi Schoenmakers voor HCB'92. Zij werd goed aangespeeld op de cirkel en wist deze kans te benutten: 5-3. Desk zette aan en breidde de voorsprong uit naar 7-3. Vervolgens kreeg HCB'92 meer controle op de wedstrijd, in de verdediging lukte het beter. Ook de Boxtelse keepster wist een paar ballen te stoppen. In de aanval werd Jara Schoenmakers aangespeeld en door vastberaden door te gaan wist zij de goal te bereiken en de stand op 7-4 te brengen. Daarna was het Elisa van de Laar die een paar keer goed zonder bal instartte. Met een hard schot en een lobje wist zij de spanning op te voeren met een stand van 7-6. Desk kreeg geen kansen meer. HCB'92 zocht nog hard naar een goal. In de laatste minuten waren er wel kansen, maar deze werden gestopt door de keeper of net gemist. Dit zorgde voor een nipt verlies voor de meiden van HCB'92 D1, 7-6.

LSV verliest van SVG

LSV speelde afgelopen zondag in Tilburg een uitwedstrijd tegen SVG. Het team uit Lennisheuvel verloor met 3-1.

Binnen vijf minuten kwam LSV al op achterstand. Een lange bal vanaf de zijkant kwam bij de rechtsbuiten terecht, die de bal tegen de onderkant van de lat achter Doelman Lars Kruijsen schoot. LSV had meer balbezit, maar echte kansen werden nauwelijks gecreëerd. Thijs Verhagen was er het dichtst bij met een vrije trap van 25 meter, maar die werd goed gepakt door de keeper.

In de tweede helft zette de trend van de wedstrijd zich voort: LSV had de bal, maar kon niet echt gevaarlijk worden. SVG speelde op de counter en kreeg ook de betere kansen. Na 65 minuten kwam de thuisploeg op 2-0. Een voorzet vanaf links werd bij de tweede paal binnen gekopt. LSV ging een-op-een spelen en kwam vijf minuten voor tijd uit het niets terug in de wedstrijd. Een lange bal van achter werd door Matheusz Barabasz achter de doelman geschoten. Rowi van den Besselaar maakte nog bijna de gelijkmaker uit een vrije trap, maar dat zou niet terecht zijn geweest. Uit wederom een counter scoorde SVG 3-1 en gooide daarmee de wedstrijd op slot.

Volgende week speelt LSV thuis tegen EDN en dan zal er uit een ander vaatje getapt moeten worden om de 3 punten in Lennisheuvel te houden.

Bridge

Bridgeclub Liempde, uitslagen 11 oktober
A-Lijn: 1 H. & J. vd Steen 60,76% 2 P. Raaijmakers & F. vd Schans 60,07% 3 R. Prinsen & E. vd Westelaken 57,99% B-Lijn: 1 E. vd Heijden (bevriezen) & Bob van Pelt 64,58% 2 R. & J. van Dijk 60,42% 3 J. Beerens & B. van Ruremonde 60,00% C-Lijn: 1 M. van Esch & J. Smulders 69,79% 2 N. Maas & A. Veraa 60,07% 3 P. van Gemert & Z. Kusters 58,33%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 9 oktober
A-Lijn:1 T. Walbeek & H. Wolsky 55,56% 2 L. Frankevijle & C. Pastoor 54,17% 3 S. Tempels & J. Sweere 52,78% B-Lijn: 1 T. van Doorn & T. van Leusden 64,58% 2 T. Hartmanns & L. Messchaert 62,50% 3 H. & G. Veroude 58,33%
Uitslagen 11 oktober
A-Lijn: 1 F. van Roij & T. van Roosmalen 66,67% 2 H. van Pinxteren & H. Heijstek 63,19% 3 C. & J. Kerssens 59,03%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 10 oktober
A-Lijn: 1 J. Koppen & R. Daverveld 63.19% 2 K. Betten & D. Landman 59.02% 3 M.J. Ronde & M. Jussen 58.33%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 9 oktober
A-Lijn 1 A. Moerdijk & T. v Uden 57,99% 2 H. Maas & P. Raaijmakers 56,94% 3 J. Clercx & H. Peerlings 56,60% 3 J. Koppen & N. Maas 56,60% B-Lijn: 1 P. Ronde & M.J. Ronde 62,00% 2 E. Jansen & L. Bik 56,50% 3 B. van Pelt & T. van der Zanden 54,17%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 11 oktober
A-Lijn 1 M. Klaassen & A. van der Sangen 62,50% 2 A. Eltink & T. Hazenberg 53,75% 3 T. van Roosmalen & F. van Roy 52,92% B-Lijn 1 H. Schalkwijk & F. Schalkwijk 62,08% 1 J. van Dijk & J. van den Honert 62,08% 1 C. & B. Nienhuis 62,08% C-Lijn 1 A. & G. Mulders 67,92% 2 T. Godding & S. Mols 58,75% 3 G. & L. Wolters 57,50%

Handboogschieten

L' Union, uitslagen Koningschieten
Heren: 1. Adri van de Langenberg (529) 2. Marcel van der Lee (522) 3. Henk Jegers (520) 4. Gerard van der Steen (520) 5. Henri van de Broek (495) 6. Frans Kluijtmans (413)
Junioren: 1. Meike van Oss (438) 2. Sylvana van der Burgt (419) 3. Jelt van de Langenberg (414) 4. Senn Steenbakkers (397) 5. Niels Nelissen (308) 6. Marissa Smits (204)

Biljart

BV 't Wapen van Liempde/Regiobank, uitslagen
WvL/Regiobank 1-VOP/De Witte Hoeve        7-2
De Hazelaar 4-WvL/Regiobank C1        22-27
WvL/Regiobank 2 C2-Krijt op Tijd 3        16-30
WvL/Regiobank 3 C2-Triangle Bar 1        28-24

BV 't Ivoor, uitslagen 8 tot en met 14 oktober
Avondcompetitie Libre:
De Kruiskamp 1-'t Ivoor 3        28-21
't Ivoor 4-Het Wapen van Eerschot 3         19-28                        
Avondcompetitie 3-banden klein
't Ivoor 1-Royal Events Palace 1        27-25
Avondcompetitie 3-banden groot:
Rio Bar 3-'t Ivoor 1        25-27
Dagcompetitie Libre
't Ivoor 1-De Vliedberg 1        37-27
't Ivoor 2-VAR 3        34-35
Hart van Brabant 1-'t Ivoor 3        38-36
't Ivoor 4-De Haarstek 2        37-26
't Ivoor 5-De Vliedberg 3        29-40
Dagcompetitie 3-banden klein
't Ivoor 6-NAL 7        30-20
Het Groene Laken-'t Ivoor 7        24-21
't Ivoor 8-D'n Brouwer 3        29-26
't Ivoor 9-D'n Brouwer 2        26-26
Eredivisie teams Buffalo Leaque 3-banden groot
SIS Schoonmaak-'t Ivoor        6-2
't Ivoor-Het Hartje van Wanrooij        6-2

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 13 oktober
Twins AS1-Ducks AS1        13-11
Ducks PH1-Cardinals PH2        9-12
Uden Red Sox JH1-Ducks JH1        9-8
Uitslagen 14 oktober
Twins JS1-Ducks JS1        2-7
Programma 21 oktober
Ducks JS1-Blue Birds JS2        13:00
Blue Birds JS2-Ducks JS1        15:00

TafeltennisTaverbo-Sabo, uitslagen week 41:
Senioren
JCV 1-Taverbo-Sabo 1        7-3
Budilia 1-Taverbo-Sabo 2        3-7
TTC Middelburg 3-Taverbo-Sabo 3        7-3
TIOS '51 7-Taverbo-Sabo 4        3-7
JCV 6-Taverbo-Sabo 5        7-3
NTTV 2-Taverbo-Sabo 6        0-10
OTTC 6-Taverbo-Sabo 7        6-4
Valkenswaard 5-Taverbo-Sabo 8        9-1
Jeugd
TIOS '51 3-Taverbo-Sabo 1        6-4
Never Despair 3-Taverbo-Sabo 2        4-6
Wilvo/ttv Bergeijk 1-Taverbo-Sabo 3        3-7
Programma 19 oktober
Taverbo-Sabo 8-Veldhoven 15        20.00

Handbal

HCB'92, uitslagen 13 oktober
PSV Handbal DB1-HCB'92 DB1        6-5
Uitslagen 14 oktober
Desk D1 - HCB'92 D1        7-6
Lido DS2 - HCB'92 DS1        10-10
Zephyr/HCB'92 HB1 - Apollo HB1         11-12
Someren HS2 - Aristos/HCB'92 HS1        22-18
Programma 21 oktober
Taxandria D1-HCB'92 D1        9.00
HCB'92 DS1 - Lido DS1        10.45

Voetbal

LSV, uitslagen 14 oktober
SVG 1 - LSV 1        3-1
LSV 2-Oirschot Vooruit 3        5-1
Programma 21 oktober
LSV 1-EDN 1        14:30
LSV 2-RKDSV 3 (Beker)        12:00
Spoordonkse Boys 3-LSV 3        11:30

DVG, uitslagen 13 oktober                                                
DVG JO9/1-Boskant JO9/1G        4-13
SCMH JO9/1G-DVG JO9/2        2-4
DVG JO9/3-Wec JO9/2G        3-7
DVG JO11/1-Nooit Gedacht JO11/1        1-4
Blauw Geel JO11/3-DVG JO11/2        7-1
HVCH JO11/3-DVG JO11/3        16-0
DVG JO13/1-Nooit Gedacht JO13/1G        8-3
DVG JO13/2-Rhode JO13/2G        1-1
DVG JO15/1-RKSVO JO15/1        2-2
Schijndel JO15/4-DVG JO15/2        1-9
DVG MO15/1-HVCH MO15/1        2-11
DVG JO17/1-ELI JO17/1        9-3
Heeswijk JO19/1-DVG JO19/1        2-2
DVG JO19/2-Wec JO19/2        0-1
DVG, senioren, uitslagen 14 oktober
Ravenstein 1-DVG 1        1-3
SV Top 4-DVG 2        3-3
Mariahout 3-DVG 3        2-1
Heeswijk 4-DVG 4        6-0
DVG 5-Mariahout 6        6-0
Avanti'31 8-DVG 6        3-2
DVG 7-SCMH 5        3-3
Uitslagen, dames, 14 oktober
Prinses Irene VR3-DVG VR 1        0-2

DVG, senioren,programma 16 oktober
SCG'18 1-DVG 1        20.00
Programma 20 oktober
DVG JO9/2-HVCH JO9/6        10.30
Avesteyn JO13/2G-DVG JO13/3        11.30
Oirschot Vooruit JO15/1-DVG JO15/1         11.00
Rhode JO15/3-DVG JO15/2         13.00
Programma senioren, 21 oktober
DVG 1-NLC'03 1        14.30
DVG 6-Nijnsel 7        12.00

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 14 oktober
Boskant 1-Boxtel 1        3-2
ODC 1-Vlijmense Boys 1        5-0
Unitas'59 VR1-ODC VR1        0-3
SVSOS 1-Essche Boys 1        0-5
Essche Boys VR1-Beerse Boys VR2        1-4
RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, programma 21 oktober
Boxtel 1-WEC 1        14.30
ODC 1-TGG 1        14.30

Zaalvoetbal

Uitslagen 13 oktober
Van de Sande/Pacqt-'t Hart van Boxtel        4-6
Langenberg/Dammers-Big Street 68        2-8
El Techno-Kwalitaria Strik        2-2
Tahadi-Heva /Van Weert        3-1
X2COM-Ron Verhagen        6-5
Uitslagen 15 oktober
Dobotex BV-Enexis Groep        1-10
ZVS Filias 2-Verbeij/Hanekroot        1-2
Green Team-Celdex BV        4-3
Van Stekelenburg-Wijnpakkettenonline 1-3
Programma 20 oktober
17.00 Second Cars-Le Temps Perdu
17.45 Kwalitaria Strik-'t Geveltje
18.30 Ron Verhagen-Juf Juf United
19.15 Brabant Sports 2000-Tahadi
20.00 Cafe Vollop-Van de Sande/Pacqt
20.45 Heva/Van Weert-El Techno
Programma 22 oktober
19.00 Celdex BV-Dobotex BV
19.45 Vermeer verz.-Van Stekelenburg
20.30 Wijnpakkettenonline-Green Team
21.15 ZVS Filias 2-Enexis Groep

Rugby

RC Ducks, uitslagen 13 oktober
Cubs: Ducks-Tilburg        0-94
Junioren: Ducks-Rams Apeldoorn        97-7
Colts: Alkmaar-Ducks        73-19
Uitlagen 14 oktober
Senioren: Ducks-The Dukes Den Bosch        17-14
Programma 21 oktober
Senioren: Duuvels Zevenaar-Ducks        13.30

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen 15 oktober
1. Nel Pennings 3/18 punten 2. Joop Schellekens 3/14 punten 3. Albert van der Sande 3/9 punten 4. Paul van Helvoirt 2/14 punten 5. Gerard van Esch 2/13 punten 6. Henny Bekers 2/12 punten 7. Erik Jansen 2/8 punten

Winst en verlies voor 't Ivoor

De atleten van Marvel die meededen aan de marathon in Eindhoven. (Foto: AV Marvel) Foto: AV Marvel

Boxtel - In de avondcompetitie leed team 3 van biljartvereniging 't Ivoor een stevige 28-21 nederlaag bij Kruiskamp 1. Wim Bekkers redde de eer met een winstpartij. Team 4 moest ook het onderspit delven. Hier kon Fons van Loon met een winstpartij het grote teamverlies nog enigszins beperken.

Bij de afdeling 3-banden ging het een stuk beter. Het 3-banden klein team won van Heeswijk. Henk Goettsch won zijn zeer goed gespeelde wedstrijd met een moyenne van 0,750 en liet zijn tegenstander op vijf punten. Het 3-banden groot team boekte een 25-27 overwinning bij de Rio Bar 3 en vergrootte daarmee de koppositie op de ranglijst. Emanuel Coort en Bernhard Legierse wonnen beiden. Huub Wilkowski verloor met een moyenne van 0,925.
Bij de dagcompetitie libre blijft de strijd tussen team 1 en team 2 onverminderd spannend. De voorsprong van team 2 werd tot drie punten gereduceerd. Zelf kwamen zij tot 34 punten in een verloren ontmoeting tegen VAR 3, terwijl team 1 met 37 punten won van De Vliedberg 1. Voor team 1 wonnen Fouad Hasbani, Jacques van Loon en Henk van Boxmeer, voor team 2 Henk Goettsch en Henk Spooren. Team 3 ging ten onder met 38-36 bij Het Hart van Brabant. Alleen Wim van Dijk won. Team 4 won ruim. Harrie van der Velden en Math Hendriks speelden een verdienstelijke winstpartij. Team 5 verpletterde hun tegenstanders met de maximale score van 40 punten. Wim Bekkers, Andre Vissers, Henk van Boxmeer en Gerard Eijkemans wonnen allen.
Bij de afdeling 3-banden klein scoorde team 6 de volle 30 punten. Met name Wim van Gils speelde een prima partij met een moyenne van 0,517. Team 7 verloor van Het Groene Laken, ondanks de mooie winst van Theo van Dongen met een moyenne van 0,720. Team 8 behaalde een mooi resultaat. Het won dankzij twee winstpartijen van Andre Vissers en Johan Beaard, terwijl Jan Tils slechts 2 caramboles tekort kwam. Team 9 speelde remise. Het opvallendste was hier de partij van Rene de Windt, hij won die met een pracht moyenne van 0,807.

Marvel-atleten lopen marathon Eindhoven

Eindhoven - Meer dan 25 Marvel-atleten verschenen zondag aan de start van de marathon van Eindhoven. Het grootste gedeelte van hen liep de halve marathon, een aantal de tien kilometer en twee lopers gingen voor de hele marathon.

De deelnemers aan de halve marathon hadden naar de marathon toegewerkt met een speciaal trainingstraject van twaalf weken bij Atletiekvereniging Marvel in Boxtel. Dit werd aangeboden op zaterdagochtend, ook voor niet-leden. Trainers Angela Mensink en Maarte van de Laak maakten hierbij voor elke atleet een programma op maat om diens persoonlijke doelstellingen te realiseren. Hierdoor waren de lopers optimaal voorbereid.
Zondag was het mooi weer voor de supporters, maar voor de lopers was het te warm om een scherpe tijd neer te zetten. Eén belangrijke doelstelling werd wel gerealiseerd; samen naar een mooi evenement toewerken en een sportieve dag beleven.

Succesvolle Walnootdrive BC Revanche

De deelnemers zijn druk aan het bridgen (Foto: Bert Hermkens) Foto: Bert Hermkens

Boxtel - Meer dan honderd bridgers verzamelden zich afgelopen zondag in Gemeenschapshuis de Walnoot voor de jaarlijkse drive van Bridgeclub Revanche. Met 54 paren was de bezetting volledig, bridgers die het mooie weer aangrepen om vanuit Berkel-Enschot naar Boxtel te fietsen voor de drive ten spijt.

Na de opening door de voorzitter van Revanche begonnen de deelnemers aan de 24 spellen die op het programma stonden. De opgave waarvoor zij zich gesteld zagen was gevarieerd en uitdagend. Alle facetten van het bridgespel kwamen aan bod. Af en toe waren onderdrukte krachttermen te bespeuren als de verleiding om een gok te nemen en af te zien van het systematisch bieden en spelen te groot was geworden.
Voor de eerste keer kon er gespeeld worden in vier lijnen. De wedstrijdleiding kreeg daardoor de mogelijkheid meer te differentiëren op speelsterkte van de deelnemende paren. Ieder paar kon de krachten meten met gelijkwaardige paren.

Na een plezierige en goed georganiseerde bridgemiddag kon de voorzitter tegen 17.30 uur de prijzen uitreiken, die in de sfeer van De Walnoot waren gehouden.

Uitslagen
A-Lijn: 1 F. van de Meerendonk & K. van de Meer 61,01% 2 A. & A. Wouters 60,52% 3 I. & M. van der Meijden 60,31% B-Lijn: 1 C. Kerssens & I. Marcelis 56,94% 2 M. & P. de Kruijff 55,90% 3 L. van Dongen & T. van de Sande 55,21% C-Lijn: 1 R. & J. van Dijk 59,03% 2 T. Mekke & A. Traa 55,56% 3 T. van Doorn & T. van Leusden 53,82%


Nuttige overwinning DVG tegen Ravenstein

Adri van de Langenberg behaalde zijn vierde clubkampioenschap. (Foto: L'Union) Foto: L'Union

Ravenstein/Liempde - DVG had het zondag in de uitwedstrijd tegen Ravenstein bij vlagen lastig. Toch wist de Liempdse ploeg een 3-1 overwinning te behalen en daarmee in het spoor te blijven van het nog ongeslagen Avesteyn.

Beide keepers moesten na een aantal minuten al handelend optreden. Een vrije trap genomen door Bas Smulders werd met de vuist tot hoekschop verwerkt. Raymond Strik deed aan Liempdse zijde hetzelfde als reactie op een afstandsschot. Niet veel later kwam DVG tot twee keer toe goed weg. In een scrimmage viel de bal net niet goed voor Ravenstein en als er dan al werd geschoten, kon de bal geblokt worden. DVG kreeg een paar goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Een schot belandde op de paal. De terugstuiterende bal kon vervolgens weg worden gewerkt. Peter Versantvoort plaatste, na een dribbel, de bal met de binnenkant van de voet helaas net iets teveel naar rechts. Dit waren de voornaamste wapenfeiten voor de rust: 0-0.

Foto: Toon van Ruremonde
DVG won met 1-3 van Ravenstein. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

De eerste kans na rust was opnieuw voor DVG. Luuk van de Ven brak door de verdediging van Ravenstein dat aan de noodrem trok. Er werd gefloten voor een overtreding maar de vrije trap leverde niks op. Ravenstein kreeg de volgende mogelijkheid, een gevaarlijke uitbraak over rechts eindigde in een voorzet die, gelukkig voor DVG, door iedereen werd gemist. Het spel ging over en weer. Bart de Windt kwam een-op-een met de keeper, maar die kon nog net een doelpunt voorkomen. Ravenstein probeerde veelal met lange ballen tot kansen te komen maar liet ook, verdedigend, wat ruimte vallen. Bas Smulders benutte die ruimte aan de rechterkant en zijn voorzet werd door een verdediger van Ravenstein over zijn eigen keeper getikt: 0-1. Voor de spelers van Ravenstein was dit een breekpunt. Zeker toen ze, iets later, ook de tweede goal moesten incasseren. Een diepe bal op Bas van Houtum eindigde in een sprintduel en ook de keeper kwam uit zijn doel. Bas kon net op tijd zijn voet ertegen krijgen en de bal rolde tergend langzaam in het lege doel. DVG was de betere ploeg. De goed ingevallen Sander van de Ven bekroonde een lange rush op rechts met een voorzet op Bart de Windt die vervolgens mooi de bal liet vallen. Het schot van Wilco Voets eindigde helaas naast het doel. Een overtreding op Bart van Ruremonde was de uitgelezen kans voor Bas Smulders. Net als vorige week was zijn vrije trap goed voor een mooi doelpunt: 0-3.

Ravenstein probeerde nog iets terug te doen en dit leidde tot een doelpunt. Een afstandsschot was Raymon Strik te machtig: 1-3. De koek was nog niet op. Een riante kans van Ravenstein werd gemist. Vlak voor het einde tikte Strik nog een bal handig over de lat. Toen vond de scheidsrechter het welletjes, DVG won met 1-3. Volgende week een wedstrijd op eigen veld, NLC'03 komt dan op bezoek.

DVG-2 speelde tegen TOP-4. In een doelpuntrijke wedstrijd eindigde het gelijk: 3-3. De DVG dames wonnen bij Prinses Irene met 0-2.

Adri van de Langenberg clubkampioen L'Union

Boxtel - Op de banen van handboogschutterij l'Union Boxtel werd afgelopen zondag weer gestreden om het clubkampioenschap oftewel het koningsschieten. De strijd over 60 schoten op de 25 meter kende een spannend verloop.

Henk Jegers nam na tien schoten de leiding met in zijn kielzog Marcel van der Lee en Adri van de Langenberg. Door enkele mindere pijlen viel hij iets terug en Van de Langenberg en Van de Lee kwamen langszij. Na 25 schoten had Van de Langenberg een punt voorsprong op Jegers. De tweede ronde over 25 pijlen bouwde Adri zijn voorsprong verder uit. Zijn score over 60 schoten bedroeg uiteindelijk 529 punten, zeven meer dan Marcel van der Lee die op een tweede plaats belandde. Henk Jegers zag ook Gerard van der Steen langszij komen en beiden eindigden zij op 520 punten. De derde plaats eiste Jegers toch nog voor zich op door Van der Steen met 48 om 45 punten te verslaan.
Voor Adri van de Langenberg betekende dit zijn vierde clubkampioenschap, zijn laatste dateerde alweer van elf jaar geleden. Hiermee volgt hij Frank van Grinsven op die deze editie niet mee kon doen.
Bij de junioren was het Meike van Oss met een prima score van 438 punten over 25 schoten die clubkampioen werd. Zij bleef daarmee Sylvana van der Burgt met 419 en titelverdediger Jelt van de Langenberg met 414 punten ruim voor.

Indoorteam
Het eerste viertal is in de derde ronde in de indoorcompetitie in Sint-Oedenrode belandde op de derde plaats in de Ere-klasse. Het totaal voor de beste drie schutters was 787 punten, het hoogste aantal voor deze competitie. Vooral de score van 280 punten voor Adri van de Langenberg was uitstekend. Henk Jegers behaalde 259, Gerard van der Steen 251 en Henri van de Broek zag de teller op 238 punten stoppen.
De jeugd was vorige week ook actief in Sint-Oedenrode. Senn Steenbakkers was dit maal de beste deelnemer aan Boxtelse zijde. Hij behaalde een goede score van 245 punten over 30 schoten op de 18 meter. Meike van Oss behaalde 242, Sylvana van der Burgt 241 en Jelt van de Langenberg 189 punten.

Succesvol weekend voor basketballers JRC

Boxtel – Het speelweekend van JRC Boxtel begon al op vrijdagavond, waar Dames 1 haar uitwedstrijd speelde tegen Tantalus uit Eindhoven. Dames 1 speelt in de Landelijke tweede divisie en treft hier iedere club drie keer.

Voor JRC was dit al de tweede ontmoeting met Tantalus. Ze wonnen nipt met 57-60. Topscorer was Hanne Bos met 19 punten. Op zaterdag verloor het U12-team flink van Deurne Pioniers, het werd 64-20. Teun de Jong en Stijn Kwakel scoorden beiden zes punten. Zondag speelden drie teams thuis, waarvan de jongens U16 als enigen niet wisten te winnen van OBC uit Oss, de eindstand 35-69. Mix U14 won ruim van Vlijmscherp uit Vlijmen, hier waren Guus van Vught met elf en Luc Schellekens met tien punten niet te stoppen.

Heren 1 speelde een goede wedstrijd in Sportcomplex De Braken tegen BC Bladel. JRC liep in het eerste kwart tegen een kleine achterstand aan, maar halverwege het tweede kwart was deze al teniet gedaan en kon de Boxtelse formatie met verzorgd basketbal de voorsprong uitbouwen. Eindstand 84-66. Topscorer was Jaap van Loon met 30 punten. De spannendste wedstrijd van JRC vond zondag plaats in Maastricht. Hier speelde Heren 2 tegen Maastricht Knights. Er waren twee verleningen voor nodig om een winnaar aan te wijzen. Dit werd JRC Boxtel.
De eerstvolgende thuiswedstrijd is op vrijdag 3 november, dan spelen de Dames U20 tegen Waldric.

Taverbo-Sabo 1 brengt zichzelf in moeilijkheden

Tilburg/Vught - Taverbo-Sabo 1 en het eerste jeugdteam verloren allebei hun uitwedstrijd afgelopen zaterdag. Taverbo-Sabo 1 reisde af naar Vught om het op te nemen tegen JCV 1 en het jeugdteam was te gast in Tilburg voor de return tegen Tios '51.

Rick van der Schoot en Lars Strik kwamen in de eerste twee partijen tegen respectievelijk Marielouise van Esch en de nog ongeslagen Anja Cao niet tot scoren. Nienke Strik pakte het eerste punt tegen invaller Joran de Wit. Tios '51 wist daarna uit te lopen naar een 5-1 voorsprong. Doordat Joran de Wit geen enkele partij wist te winnen en Lars Strik een spannende vijfsetter tegen Marielouise van Esch in winst wist om te zetten, werd de schade beperkt tot een 6-4 in het voordeel van Tios '51. Hierdoor heeft MTTV '72 dit weekend de koppositie overgenomen en is het eerste jeugdteam teruggezakt naar de tweede plaats. De komende twee weken ligt de competitie stil vanwege de herfstvakantie.

Taverbo-Sabo 1
JCV staat onder de degradatiestreep bij het ingaan van de tweede seizoenshelft. Taverbo zit aan de veilige kant, maar kan zich niet veel veroorloven. Taverbo speelde met Bram Bakker, Marlotte Staps en Michel Sperling en JCV met kopman Johan van de Nieuwenhuizen, Thy Visser en Inge Fonken.
De thuisploeg kwam snel op voorsprong. Van de Nieuwenhuizen was te sterk voor Bakker en Visser verraste Staps. Toch werd de stand weer gelijk getrokken door Sperling die van Fonken won en de dubbel van Staps en Sperling tegen Van de Nieuwenhuizen en Fonken die in vijf games voor Taverbo was.
Opnieuw nam JCV de voorsprong. Visser speelde zeer goed en won van Bakker. Ook Van de Nieuwenhuizen was op dreef tegen Sperling. Daarna deed Staps nog iets terug voor Taverbo door te winnen van Fonken, maar meer zat er niet in. Visser trok zijn goede vorm door tegen Sperling en ook Fonken won van Bakker. In de laatste wedstrijd van Staps tegen Van de Nieuwenhuizen kwam Staps niet verder dan een game. De 7-3 nederlaag komt hard aan.

Winst voor kaderteam 't Wapen van Liempde/Regiobank

Liempde - Het kaderteam speelde een thuiswedstrijd tegen VOP/de Witte Hoeve uit Venray.

Harm van de Laar begon goed en liep snel uit met een serie van 46. Daarna kwam zijn tegenstander weer dichterbij maar hij herpakte zich. Na tien beurten was de partij beslist en kwam Van de Laar op precies veertien gemiddeld.
Ton Rovers kreeg een lastige tegenstander die niet secuur speelde. Door slecht aanvangsspel in het begin raakte Rovers ver achter maar hij kwam terug met een mooie serie van 56. Dit was net niet genoeg voor de winst. Henry van Dijk ging gelijk op met zijn tegenstander en kon uiteindelijk zijn partij na dertien beurten in winst omzetten. Martien van den Tillaart speelde weer erg goed. Na zes beurten stond hij al op 97 caramboles. In de zevende beurt vond Martien het welletjes en de partij ging met een prachtige serie van 113 uit.

Het eerste C1 team speelde uit tegen de Hazelaar 4 uit Rosmalen. Leo van Erp beet het spits af en won overtuigend in negentien beurten met 4.120 gemiddeld. Peter van Lierop begon wat voorzichtig, maar maakte in de twintigste beurt de partij mooi uit met een serie van 26. Leo van Hastenberg verloor ondanks een goede partij met bijna twintig gemiddeld en een hoogste serie van 62. In de C2 klasse viel Cor van Beers op, hij speelde boven zijn gemiddelde met 3.750 en een mooie serie van 22. De hoogste serie was deze week voor Martien van den Tillaart met 113 en een goede tweede Leo van Hastenberg met 62 caramboles.

18 / 18

Donderdag 18 oktober

ChakraDance: dansende reis door chakra's
09.30 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

19-20 oktober

Expositie Kunstlicht 99: 'Zoals het mij toeschijnt'
14.00 uur, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Vrijdag 19 oktober

Gratis tekenles (aanmelden)
09.30 uur, Achter de Willibrordusschool, Esch

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Jongerencentrum B-Town; Plug & Play
19.30 uur, Baroniestraat 20, Boxtel

Zaterdag 20 oktober

Pelgrimswandeling in de stijl van Iona
09.00 uur, De Schakel, Clarissenstraat 18, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel


Zondag 21 oktober

Hobby- en Creamarkt
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Slagwerkconcert Fanfare Concordia
13.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

'Boxtelse' Ierse Sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Jaarlijkse herdenking bevrijding van Boxtel
13.30 uur, Monument, De Roond, Kampina, Boxtel

Ars Vivendi; De taal van de muziek door Jan Willem de Vriend
14.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Maandag 22 oktober

13.30 uur, klusjes met elektriciteit
19.00 uur, stijldansen
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Smartlappenavond Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Heemkunde Boxtel; lezing over geschiedenis van Boxtel
20.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Dinsdag 23 oktober

09.30 uur, creatief met penseel
13.30 uur, Spaans 2e leerjaar
13.30 uur, stijldansen
19.30 uur, Spaanse conversatie
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

B-Town Be Chill
14.30 uur, Baroniestraat 20, Boxtel

Inloopspreekuur Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 30 oktober

Lezing Welkom in Nederland
10.15 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken & jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Bijeenkomst 'Ware Winst Brabant' (aanmelden)
16.30 uur, Gemeentehuis, Markt 1, Boxtel

Repetitie avond zanggroep Tint, doe je mee?
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Foto: Fam. van Dijk

Pien van Dijk

Cor van Eijndhoven

Harry Brands