DeMooiBoxtelKrant

3 augustus 2016

DeMooiBoxtelKrant 3 augustus 2016


Boxtel komt minima tegemoet

Boxtel - De gemeente Boxtel kondigde woensdag in een gesprek met de pers een aantal maatregelen aan om minima tegemoet te komen. Zo gaat gemeente de ontstane wachtlijst van zo'n dertig zaken die schuldhulpverlening behoeven aanpakken. Dit gebeurt door in ieder geval tot 1 januari 2017 een extra kracht in te zetten om complexe gevallen sneller op te lossen. Ook komt de gemeente vanaf deze maand minima met kinderen van 16 en 17 jaar extra tegemoet in schoolkosten. Zij kunnen tot 800 euro per kind per jaar extra ontvangen.

Volgens wethouder Eric van den Broek is de wachtlijst ontstaan door een vernieuwde methode om (potentiële) schuldenaars en mensen die complexe sociale problemen hebben die tot schulden kunnen leiden eerder te kunnen opsporen. Hiervoor wordt onder andere samengewerkt met een sociaal wijkteam en verenigingen en sportclubs om zo mogelijke probleemgevallen eerder te constateren. Voor het wegwerken van de wachtlijst is een bedrag van 25.000 euro gereserveerd. Mocht dit alles niet toereikend zijn, dan wordt extra geld uit de sociale reserves ingezet, zo belooft Van den Broek.

De tegemoetkoming van maximaal 800 euro per kind per schooljaar is volgens de wethouder een lokale reactie op landelijke bezuinigingen. Volgens hem heeft het verdwijnen van de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (WTOS) in augustus 2015 sommige gezinnen met studerende kinderen in de leeftijd van 16 en 17 jaar in de problemen gebracht. Uiteindelijk leidt dit soms tot schooluitval omdat ouders hun kinderen thuishouden van hun studie. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft deze een zorgtaak en bovendien zijn kinderen in deze leeftijdscategorie ook leerplichtig.

Om van de regeling gebruik te kunnen maken hoeven ouders die bijzondere bijstand ontvangen enkel de inschrijving van hun kind en een door de opleiding verstrekte schatting van de schoolkosten te tonen. Aanmelden voor de regeling kan contact worden opgenomen met het bureau wegwijs bij de gemeente. De schatting is dat zo'n tien gezinnen in aanmerking komen voor de tegemoetkoming.

Onenigheid over zorgwoningen voor autistische kinderen op Dennenoord

Boxtel - De gemeente Boxtel is onaangenaam verrast met het bericht dat tot achttien autistische jongeren op Recreatiepark Dennenoord zouden komen wonen. Volgens diverse woordvoerders van de gemeente is zo'n woonvorm helemaal niet mogelijk op het recreatiepark. Dennenoord en Zorggroep 't Zicht uit Oss brachten afgelopen donderdag een persbericht naar buiten waarin gemeld werd dat de gemeente 'positief' op de plannen reageerden en dat het waarschijnlijk was dat de plannen doorgang zouden vinden.

In een in allerijl op vrijdag ingelaste persconferentie lieten zowel wethouder Van de Wiel als wethouder Lestrade weten dat zij zeer onaangenaam verrast waren door de aankondiging van beide Boxtelse ondernemers. Ook laken zij het gedrag van de zorggroep omdat die niet zorgvuldig zou omgaan met een zeer kwetsbare doelgroep. Volgens van de Wiel wisten beide ondernemers 29 juni al dat dit initiatief géén doorgang kon vinden.

Als redenen voor de afwijzing van het plan noemt de gemeente het bestemmingsplan, dat op Dennenoord geen permanente bewoning toestaat. Ook zijn de plannen in strijd met de woonvisie die Boxtel heeft opgesteld. Daarnaast zou zo'n woonvorm volgens Lestrade een ferme hap uit het wmo-budget van de gemeente betekenen.

Sinds de wmo-voorzieningen dit jaar overgeheveld werden vanuit het Rijk naar de gemeente koopt Boxtel de zorg collectief in met negentien gemeenten. Volgens Lestrade krijgt iedere gemeente ongeacht welke zorgvraag er is, al naar gelang het aantal inwoners een budget. Extra zorginstellingen in Boxtel zouden een te groot beroep doen op de wmo-pot.

Lees verder op pagina 5

Dino - Boxtel komt minima tegemoet - Dennoord

Foto: Sander van Kasteren

Grote dino van ballonnen verrijst in Oertijdmuseum

Boxtel - Bij Oertijdmuseum De Groene Poort verrees de afgelopen week het skelet van een enorme Tyrannosaurus rex. Toch hoeven bezoekers zich geen zorgen te maken over de tanden van deze op ware grootte gebouwde prehistorische kolos. De dino is namelijk compleet opgebouwd uit ballonnen.

Bij de bouw van de 'Ballonosaurus rex' werden bijna 1200 ballonnen gebruikt. De opening, die verricht werd door wethouder Marusjka Lestrade werd gadegeslagen door tientallen kinderen, ouders en opa's en oma's. De ballonfiguur is nog de hele maand te bewonderen in de entreehal van het museum.

Nieuw artikel

KBO Boxtel Activiteiten van 1 augustus tot 31 augustus 2016

Donderdag 4 aug. Dagtocht Naar het Gooi 08.45 uur
Zondag 7 aug. Eten bij Elisabethsdael opgeven voor 5 aug. bij 12.30 uur Elisabethsdael tel 662579
Dinsdag 9 aug. Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
Hobbymiddag in de kinderboerderij 13.30 uur
Donderdag 11 aug. Een Wonderlijke klim, op de St. Jan in 10.15 uur 's-Hertogenbosch, samenkomst bij het beeld van Johannes de evangelist op de Parade
Handwerken in de Orion 13.30 uur
Dinsdag 16 aug. Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
Hobbymiddag in de kinderboerderij 13.30 uur
Woensdag 17 aug. Fietsen vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat 13.30 uur Vertrek snelle groep 13.15 uur
Eten bij Lotus opgeven voor 14 augustus bij 17.00 uur Henk Sturkenboom tel. 677863 of bij Sina van Alpen tel. 689285 e-mail: sina_alphen@planet.nl
Donderdag 18 aug. Handwerken in de Orion 13.30 uur
Zaterdag 20 aug. Concert op de Binnendieze. 19.15 uur Wij komen bij elkaar Molenstraat 15a, Den Bosch
Dinsdag 23 aug. Bezoek MUBO- museum 09.30 uur
Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
Hobbymiddag in de kinderboerderij 13.30 uur
Woensdag 24 aug. Lange fietstocht, vertrek vanaf de parkeerplaats 10.00 uur aan de Speelmanstraat, De snelle groep start om 09.30 uur
Eten in restaurant "Het Tweespan"Kapelweg 28. 17.00 uur Aanmelden vóór 21 augustus bij Henk Sturkenboom tel. 677863 of bij Sina van Alpen tel. 689285 e-mail: sina_alphen@planet.nl
Donderdag 25 aug. Bridgen in De Walnoot 13.30 uur Handwerken in de Orion 13.30 uur
Vrijdag 26 aug. Eucharistieviering in De Walnoot tot intentie van de 09.30 uur overleden KBO-leden van de wijk Selissen.
Dinsdag 30 aug. Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
Hobbymiddag in de kinderboerderij 13.30 uur
Woensdag 31 aug. Fietsen vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat 13.30 uur Vertrek snelle groep 13.15 uur

Lezing over gevolgen van hersenletsel

Boxtel/Schijndel - Voor mantelzorgers die mensen met hersenletsel helpen is er op 15 augustus een lotgenotenbijeenkomst onder de noemer Café Brein bij Zorghoeve 't Binnenveld.

Na een herseninfarct of –bloeding, een ongeluk, hersentumor of na reanimatie treedt soms een hersenbeschadiging op. Daardoor ontstaan veranderingen in het functioneren of in de persoonlijkheid van het slachtoffer.

Voor de mantelzorger is het vaak moeilijk te begrijpen of in te voelen wat de gevolgen van hersenletsel zijn. Daardoor kunnen misverstanden ontstaan en spanningen optreden.

Op 15 augustus worden enkele filmpjes vertoond die de mantelzorger 'van binnenuit' laten zien wat er door het hersenletsel gebeurt. Ook is er ruimte en tijd voor het delen van ervaringen.

Iedereen die zelf een familielid met niet aangeboren hersenletsel (NAH) heeft, is welkom bij de lezing.

Café Brein is bedoeld voor mantelzorgers uit de regio Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode. De bijeenkomst op 15 augustus is van 19.30 tot 21.30 uur. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur. Zorghoeve 't Binnenveld is te vinden aan de Boxtelseweg 5 in Schijndel. De hoeve vormt een sfeervolle locatie die vanuit de hele regio gemakkelijk te bereiken is.

Toegang tot Café Brein is gratis en de koffie staat klaar. Voor meer informatie kun je bellen naar: Welzijn de Meierij, (José Swinkels): 073-5441413, ContourdeTwern Boxtel (Marieke Dijkshoorn): 0411-655899 of Steunpunt Mantelzorg Sint-Michielsgestel (Wilma v/d Linden): 06-14041212.

Vrijwilligerssteunpunt ContourdeTwern is op zoek naar vrijwilligers

Vrijwilligerssteunpunt ContourdeTwern is op zoek naar vrijwilligers

Boxtel/Liempde/Lennisheuvel - Vrijwilligersorganisatie ContourdeTwern zoekt enthousiaste mensen die wat van hun vakantietijd willen opofferen om vrijwilligerswerk te doen voor deze organisatie.

Lege straten, verlaten schoolpleinen. Als de vakantietijd neerdwarrelt in je omgeving, geeft dat een aangename rust in je hoofd. Meer tijd om na te denken over wat je het hele jaar heeft beziggehouden. En tijd om vooruit te kijken en plannen te maken. Zou het een idee zijn om eens na te denken over vrijwilligerswerk? Niet voor nu meteen, maar straks, als het leven weer op stoom komt. Juist dan hebben de instellingen die onze samenleving een steuntje geven, handen tekort. Want, precies, niemand heeft dan nog tijd. Tenminste, dat denken wij vaak. Maar een of twee uurtjes in de week kunnen soms wonderen doen. Een keer wandelen met een eenzame oudere. Een ochtend de handen uit de mouwen bij de Voedselbank of Vincentius. Een Cello-cliënt helpen bij de zwemtherapie en meteen lekker zelf een baantje trekken.

Waar een wil is, is een vrijwilliger. En wil je gewoon eens vrijblijvend van ons horen hoe je vrije uurtje het verschil kan maken, en voor wie? Bel of mail ContourdeTwern om een afspraak te maken. En dat mag gerust na de vakantie.

Reageren? Bel dan tussen 10.00 en 12.30 uur (ma t/m don) naar 0411–655899 en vraag naar het Vrijwilligerssteunpunt. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.


Kringloopwinkel Swiebertje wordt stichting

Marion van Berlo. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Kringloopwinkel Swiebertje mag zich vanaf 1 augustus 'Stichting Swiebertje' noemen om zodoende ook vrijwilligers die financieel afhankelijk zijn van de gemeente de mogelijkheid te geven te kunnen blijven bij de winkel. De kringloopwinkel was een particulier initiatief van Van Berlo waarbij er vanuit werd gegaan dat er sprake is van winstbejag. Door een Stichting te worden vervalt dit winstkenmerk. Het nieuw gevormde bestuur van de stichting bestaat uit Frank Geurtz en Nol van Roosmalen.

Van Berlo is vanaf 1 augustus in loondienst van de Stichting. "Het was pijnlijk dat de gemeente ons als commerciële instelling zag", begint Van Berlo, "maar wel begrijpelijk vanuit hun standpunt." Volgens haar liet de gemeente weten positief te zijn over wat er gebeurde in de winkel; bekende cliënten van de gemeente die vrijwilligerswerk deden bij Swiebertje maakten een positieve ontwikkeling door.

Naast met bovengenoemde vrijwilligers werkt Marion samen met onder andere re-integratiebureau Peijnenburg en de WSD. Ze begeleidt mensen met een behoorlijke afstand tot de arbeidsmarkt. Middels Swiebertje biedt ze deze mensen een leer- en werkervaringsplek aan. "Je hebt het dan echt over het aanleren van basale voorwaarden als 'op tijd komen' en 'omgang met mensen'. Daarnaast heeft iedere cliënt natuurlijk eigen leer- en werkdoelen.

Zo'n re-integratietraject duurt doorgaans drie maanden. Daarna vindt er een evaluatie plaats en wordt gekeken naar een passend vervolgtraject met uiteindelijk één doel: het vinden van een passende betaalde baan.

Marion durft te stellen dat de winkel, ruim vier maanden na de opening, een succes is. Haar duidelijke ideeën en beleid wat betreft de kringloopwinkel lijken zijn vruchten af te werpen. Ze probeert laagdrempelig en laag in prijs te blijven om zodoende eenzame mensen en mensen met een krappe beurs de mogelijkheid te geven zichzelf en hun huis leuk aan te kleden. Bovendien is er ook gelegenheid om een kop koffie te drinken. Door laag in prijs te zijn neemt Van Berlo naar eigen zeggen wel een risico omdat de wisseling van producten hoog is en ze afhankelijk is van de goederen die haar worden aangeboden. "Het is fantastisch te ervaren dat de gunfactor zo hoog is'', aldus de eigenaresse. "Ik ben elke dag opnieuw dankbaar voor het feit dat ik deze kans gekregen en genomen heb."


Gemeentehuis Boxtel heeft 50.000 extra, harde werkers

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Bovenop het gemeentehuis wordt hard en vlijtig gewerkt door 50.000 nieuwe bewoners. Het gaat hierbij niet over ambtenaren, maar over een bijenvolk dat door bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius op het dak van het gemeentehuis geplaatst.

Bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius bestaat 250 jaar in 2016 en viert dat het hele jaar door met allerlei activiteiten die allen ten goede komen aan de bijenpopulatie in Boxtel. Zo gaf de vereniging in april vijftig bijenbomen weg aan belangstellenden. Het aantal aanmeldingen lag echter veel hoger en uiteindelijk werden 85 bomen geplant.

Foto: Sander van Kasteren

Wethouder Peter van de Wiel laat weten dat hij het van groot belang vindt dat ook de gemeente zelf ook haar steentje bijdraagt in het 'bijvriendelijk' maken van Boxtel. "Ik ben blij dat burgers in de gaten krijgen welke rol ze zelf spelen in het behoud van de bij", vertelt de wethouder.

De bijenkast wordt permanent gefilmd. Deze camerabeelden zijn te zien op een scherm bij de ingang van het gemeentehuis aan de Markt.

Het plaatsen van de bijenkast is niet het enige dat de gemeente doet voor het behoud van de insecten. Zo wordt na de vakantieperiode twee kilometer aan berm bijvriendelijk gemaakt door middel van geschikte beplanting. De plannen om Boxtel aantrekkelijker te maken voor de bij vallen onder het provinciale programma 'Samen voor de bij', waaraan negen gemeenten meedoen.

Bovendien laat Van de Wiel weten dat er ruimte bestaat om te onderzoeken of het mogelijk is om in het gebied rondom de gemeentevijver bij de aankomende opknapbeurt ook bijvriendelijke beplanting te plaatsen.

Nieuw skatepark Boxtel Oost in gebruik genomen

Boxtel - Het nieuwe skatepark aan de Hobbendonkseweg is vorige week in gebruik genomen.

Na de opening werd er meteen driftig gebruik gemaakt van alle obstakels. De verbouwing werd in mei begonnen, ondanks de protesten van enkele omwonenden.

De kwaliteit van de oude skateramp was niet voldoende om hem te kunnen verplaatsen naar een andere locatie. Daarom werd een nieuw skatepark ontwikkeld in plaats van de ramp. Het nieuwe park heeft een grotere gebruikswaarde voor alle skaters en trekt daarnaast ook stepjes, bmx-fietsers en skateboarders aan.

Straatnamenabc Van Leeuwenstraat (voorheen Van Osch- en Van Leeuwenstraat)

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Tussen Parallelweg Noord en de Stationsstraat

In de veertiende eeuw wordt nabij Boxtel de buurtschap Hal of Hall reeds in oude bronnen vermeld. Deze buurtschap is gelegen in een bocht van het riviertje de Essche Stroom. In 1453 is er sprake van een Halstraat en in 1470 bestaat er al een brug over de Essche Stroom met de naam 'de Halse Brug'. Daarbij bevindt zich dan al, behalve een belangrijke hoeve, een brouwerij met herberg.

Al voor 1500 wordt er hop geteeld in Hal. Ook dat wijst op lokale brouwactiviteiten. De eerste brouwer die in de archieven wordt genoemd is Steven van Brogel. Rond 1500 heerst in het gebied grote economische bloei die mede wordt veroorzaakt door grote aantallen pelgrims die naar Boxtel reizen.

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

De doorgaande wegen zijn veelal zandpaden. Maar al in 1741 wordt begonnen met de aanleg van de Steenweg van 's-Hertogenbosch naar Eindhoven (de huidige A2) en verder via Hasselt naar Luik. De nieuwe weg leidt tot nieuwe bloei en bedrijvigheid. Dan wordt ook het huis De Halsche Barrier gebouwd, waarvoor een oud vervallen huis afgebroken wordt . De brouwerij wordt reeds in oude bronnen vermeld. Aan de overkant is al langer een herberg gelegen. Het huis dient ten behoeve van de gemeente 's-Hertogenbosch tevens als tolhuis met een tolboom over de Steenweg.

Ter plaatse ontwikkelt zich in de loop der tijd een landgoed dat thans voor een deel nog bestaat. Willem, en later Hubert, van Leeuwen verwerft landerijen en gronden. Langs de straatweg worden hoog opgaande bomen geplant.

De familie van Leeuwen bezit grote percelen grond onder Boxtel en Esch, waaronder het huis De Halsche Barrier. In 1829 begint Willem van Leeuwen met de exploitatie van een brouwerij. Hij overlijdt in 1846. De brouwerij wordt voorgezet door zijn familie en komt tot grote bloei. Het predicaat 'Koninklijk' wordt verleend.

Van heinde en verre komt men voor het bier, dat zeer geroemd wordt. De vaten worden per paard en wagen afgeleverd, tot in Holland toe. In de herberg overnachten vele reizigers.

Omstreeks 1850 worden parken en bossen in de omgeving aangelegd. Op het landgoed wordt een vijver gegraven waarvan het water door de brouwerij wordt opgepompt en gebruikt voor het brouwen van bier.

Als Willems neef Hubert de leiding van het bedrijf overneemt, wordt in juni 1881 door de brouwerij een vergunning gevraagd 'tot de oprichting en plaatsing van een stroomwerktuig van 4 pk'. Hubert is maatschappelijk zeer actief. Hij is van 1897 tot 1909 wethouder in Boxtel en lid van de Staten van Noord-Brabant. Hubert is onder andere woonachtig in de (Oude) Kerkstraat. Hij reist reeds in die tijd naar het Midden-Oosten voor de financiering van ontwikkelingswerk.

Hubert van Leeuwen overlijdt op 26 0ktober 1917. Hij is ongehuwd. De brouwerij wordt voortgezet door zijn nicht Maria Theresia Van Heeswijk, echtgenote van Alphons Jurgens. Zij is de dochter van Petronella van Leeuwen, zuster van Hubert.

Later wordt de brouwerij gesloten en het landgoed met de gebouwen van de brouwerij verkocht. Eigenaresse wordt de Tilburgse textielfamilie Janssens. Een groot deel van het landgoed is thans ondergebracht in een Stichting van deze familie: 'De Halse Barrier'.

De herberg en de brouwerij zijn omstreeks 1965 afgebroken voor de aanleg van de Rijksweg. Het Huis De Halsche Barrier staat er nog, al is het in 2012 achter een geluidsscherm naast de huidige autosnelweg uit het zicht geraakt, evenals het er naast gelegen huis De Oude Tol.

De straat die in Boxtel naar hem vernoemd wordt heette eerder 'Van Osch- en Van Leeuwenstraat'. Eind van de jaren 70 wordt de straat verlegd en krijgt die de naam Van Leeuwenstraat.

Bron: www.DeHalscheStoombierbrouwerij.nl en De Boxtelse straatnamen van Evert Meijs

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Start ticketverkoop Festival Circolo 2016

Liempde - De zesde editie van Festival Circolo komt steeds dichterbij. Van 21 tot en met 30 oktober kunnen bezoekers op Landgoed Velder genieten van (inter)nationale voorstellingen waarbij circus zich vermengt met moderne dans, (live) muziek, theater en vormgeving. Met meer dan zestig voorstellingen, acht tenten, een kids playground, heerlijk eten en drinken is Festival Circolo een fijn dagje uit in de herfstvakantie.

De ticketverkoop van zeven hoofdvoorstellingen is afgelopen maandag van start gegaan. De rest van het programma wordt begin september bekend gemaakt. Tickets voor de voorstellingen kosten tussen de 10,00 euro en 27,50 euro en voor de meeste voorstellingen kun je volwassen- en kindertickets (t/m 12 jaar) kopen. Ook zijn er passe-partouts, arrangementen en parkeertickets verkrijgbaar.

Twee wereldpremières
Op vrijdag 21 oktober vindt de wereldpremière van de op Jheronimus Bosch geïnspireerde voorstelling van Cie Les Colporteurs plaats en op zondag 23 oktober is de wereldpremière van Elements of Freestyle van ISH. Een voorstelling met urban-sports zoals skaten en breakdancen.

(Inter)nationaal programma
Naast Cie Les Colporteurs en ISH staan ook de acts Cie XY, Fragan Gehlker, Alexis Auffray & Maroussia Diaz Verbèke, Circus Ronaldo, Cirque Pardi! en Circo Ripopoloop Festival Circolo.

Complete dag uit voor jong en oud
Festival Circolo heeft niet alleen circusvoorstellingen op het programma staan. Op het festivalterrein zelf is ook nog van
alles te beleven. Studenten en jonge makers presenteren korte voorstellingen. Laat je voor enkele euro's verrassen en verbazen. Geniet van heerlijk eten en drinken, onder andere in het à la carte restaurant maar ook bij de diverse foodtrucks. Rooster je marshmellows boven het vuur of smul van poffertjes vers van de bakplaat.

Probeer elders op het terrein voet voor voet als een echte circusartiest de slacklines de baas te zijn of schommel jezelf licht in het hoofd tussen de bomen. Op de kids playground kunnen jongeren zich uitleven met tonnen, matten en andere absurde attributen en ervaren wat het is om zelf artiest te zijn.

Workshop JOIA verplaatst

Liempde - De workshop die JOIA op zondag 31 juli zou geven bij de Talent Factory in Liempde wordt verplaatst naar een nader te prikken datum in de winter. De timing bleek achteraf in verband met de vakanties onhandig, waardoor maar weinig mensen zich konden aanmelden.

Voor de financiering van haar nieuwe album heeft JOIA de workshop niet meer nodig: het streefbedrag om haar nieuwe plaat te gaan opnemen is al ruimschoots behaald.

Foto: Hans van Doorn

Brabant Water: "Spoel bij thuiskomst de kraan eerst één minuut door"

Boxtel - Brabant Water adviseert vakantiegangers bij thuiskomst de kranen één minuut door te spoelen voor vers en betrouwbaar drinkwater.

Veel Brabanders gaan binnenkort weer op vakantie. Tijdens hun afwezigheid staat het water in de leidingen in huis soms wekenlang stil. Hierdoor is het water niet meer vers. Ook kunnen leidingen en kranen in huis metalen afgeven aan langdurig stilstaand water. Deze vormen geen risico voor de gezondheid, maar kunnen de smaak en geur van het water wel negatief beïnvloeden. Daarom adviseert Brabant Water iedereen om direct na thuiskomst de kranen minstens één minuut door te spoelen. Dit advies geldt ook voor de douchekop, gevelkraan en de tuinslang.

Foto: Hans van Doorn

Voorkom dat water vernevelt tijdens het doorspoelen
Als de temperatuur in huis oploopt tot boven de 25 graden, groeit de kans op aanwezigheid van de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken. Het drinken van water vormt hierbij geen risico, maar besmetting kan wel plaatsvinden door het inademen van waternevel met de bacterie. Via de douche bijvoorbeeld. Daarom is het belangrijk te voorkomen dat het water vernevelt tijdens het doorspoelen. Het advies van Brabant Water: houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan.

Veilig en bewust watergebruik tijdens de zomer
Brabant Water geeft via hun website www.brabantwater.nl/zomertips en de sociale media meer tips over veilig en bewust watergebruik tijdens de zomerperiode.

Nederlands weer bij Boxtel goes Ibiza aan de Langspier

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Met een opkomst van zo'n vijfhonderd bezoekers en vijftig kramen is de eerste editie van de Ibiza markt bij de Langspier in Boxtel een succes te noemen.

Al twee jaar organiseren Patricia Pruis en Alexsandra Ravine, van Glamour World Events, markten op verschillende locaties in Brabant en omstreken. Afgelopen weekend organiseerden ze voor de eerste keer een Ibiza markt bij de Langspier in Boxtel.

Samen met een ander bedrijf zouden ze de markt organiseren, de insteek was om driehonderd kramen op de markt te plaatsen. Omdat al snel bleek dat dat niet haalbaar was haakte het andere bedrijf af en gingen ze alleen verder met de organisatie. Pruis: "Omdat er in andere media nog gesuggereerd werd dat er driehonderd kramen aanwezig zouden zijn waren de reacties wisselend en dat was jammer."

Met vijftig kramen en een opkomst van ongeveer vijfhonderd bezoekers was het, voor een eerste editie van het evenement, een succesvolle dag. Om 14.00 uur startte de markt met volop zon en veel bezoekers en leek de dag niet meer stuk te kunnen. Nadat het anderhalf uur later flink begon te regenen en de mensen massaal naar het horecagedeelte vluchtten werd het minder druk op de markt. 'Jammer', noemt organisatrice Ravine dat.

Aan alles was gedacht; eten, drinken, een stand voor de kinderen, veel kleding, hoeden, sieraden en hebbedingetjes. Pruis: "Alleen de Spaanse muziek om het plaatje compleet te maken ontbrak, dit kwam omdat de DJ op het laatste moment afbelde". Al met al was het voor de organisatie en de meeste standhouders een succesvolle dag. "Zeker voor herhaling vatbaar en volgend jaar staan we er weer", neemt Alexsandra alvast een voorschot op de volgende editie. De organisatrice gaat zich eerst richten op een hap en snap markt van buurtverening 't Trefpunt in Eindhoven dat plaats zal vinden op 11 september.


Lieve lezers,

Zoals we allemaal wel weten kun je jezelf in Boxtel nooit helemaal onopgemerkt voortbewegen. De gemeente houdt haar burgers goed in de gaten; dit hebben ze keer op keer al bewezen door middel van verschillende apps die gelanceerd zijn. Apps waarmee je de vergunningen van je buren kunt checken, apps waarmee je visite en de duur van hun bezoek wordt bijgehouden en apps waarmee wordt geregistreerd hoeveel wij met z'n allen fietsen in ons prachtige dorp. Allemaal superraar, maar ook echt allemaal superwaar. De gemeente weet waarschijnlijk meer van mij dan mijn eigen kinderen en kleinkinderen bij elkaar.

Het inleveren van een stukje privacy is natuurlijk iets dat al een tijdje speelt in de samenleving. Een hoop daarvan gebeurt in het kader van veiligheid en dat is natuurlijk supergoed. Er valt echter over te discussiëren over hoeveel het registreren van je visite, je vergunningen of je fietsgedrag bijdraagt aan een veiligere leefomgeving. Maar goed, ik ben een flexibele mens (zo zal menig partner van mij beamen) en ik ga hierin mee.

Gelukkig heeft de gemeente het steeds beter begrepen als het gaat om burgers in de gaten houden. Het volgende project om ons te monitoren draagt namelijk wél bij aan stukje veiligheid. Er zijn namelijk camera's geplaatst op een aantal plekken in Boxtel waar vaak verkeersongevallen plaatsvinden. Dit doen ze bijvoorbeeld op rotonde Oosteind. Door middel van camerabeelden kan er een goed beeld verkregen worden van de situaties daar: super! Hartstikke netjes. Dit juich ik meer dan toe. Dit is een goed voorbeeld van mensen in de gaten houden met nút. Iets dat zin heeft. Iets dat bijdraagt aan de veiligheid in Boxtel.

Maar het blijft natuurlijk Boxtel. Want wanneer is deze actie met camera's gepland? Precies in de tijd dat de Dr. De Brouwerlaan helemaal open ligt. Dit zorgt ervoor dat op rotonde Oosteind nog maar een kwart van de fietsers langskomt. EN ER DUS HEEL WEINIG GEVAARLIJKE SITUATIES OVERBLIJVEN OM TE FILMEN! Wat zijn we dan met z'n allen aan het doen? Wordt er niet gecommuniceerd in het gemeentehuis? Was de borrel al begonnen? Liggen ze met hun hoofd op het toetsenbord te slapen, zodat dit soort beslissingen per ongeluk genomen worden? Hoe kan dit?

Dit is toch werkelijk waar niet normaal. In de wereld van ambtenaren (wat toch al een vrij bijzonder wereldje moet zijn) zullen wij toch wel onderaan de voedselketen bungelen, neem ik aan. Ik kan me niet voorstellen dat onze ambtenaren op ambtenarenborrels (die waarschijnlijk op vrijdag om 14.00 uur beginnen) de succesvolle figuren zijn, waar alle andere ambtenaren tegenop kijken. Dit soort beslissingen zijn toch niet echt iets om trots over te vertellen tegen je collega's, wel?

Ik zeg: filmen in het gemeentehuis. Want camera's ophangen waar er weinig gebeurt, schijnt toch de nieuwe trend te zijn namelijk.

Liefs!

Bets

Goedbezochte braderie Dennenoord

Boxtel - De braderie die zondag op Recreatiepark Dennenoord gehouden werd was goed bezocht.

Tientallen mensen liepen langs de kramen waar allerlei artikelen te koop werden aangeboden. Van glaswerk tot kunst en van klassiek tot modern.

Dankzij het prettige weer kozen veel bezoekers er voor om tijdens of na een bezoekje aan de braderie even op het terras te gaan zitten om onder het genot van een drankje even uit te puffen.

Zesde Boxtel Oost Dag is op 25 september

Foto: Wim van der Schoot

Boxtel - De zesde editie van de Boxtel Oost Dag is op 25 september. De voorbereidingen zijn echter al in volle gang.

Zoals de vijf voorgaande edities zal het evenement weer plaatsvinden tussen Gemeenschapshuis De Rots en winkelcentrum Oosterhof. In en rond De Rots zullen kinderen en volwassenen zich weer heerlijk kunnen vermaken met spel, muziek, cultuur en kunst. Ook de lange rij marktkramen langs de Nieuwe Nieuwstraat en Beneluxlaan zal de aandacht van menig bezoeker trekken.

archieffoto: Boxtel Oost dag 2015 Foto: Hans van Doorn

Ook de winkeliers zullen weer met een aantal verrassingen komen, zodat in het winkelcentrum voldoende te beleven valt. Op het voorterrein van Oosterhof zal een voetbalcompetitie voor de schooljeugd worden gehouden op twee voetbalparcours. Naast de vertrouwde onderdelen probeert de organisatie er toch jaarlijks een extra tintje aan te geven.

Er zal weer volop muziek aanwezig zijn, zowel bands, zang en dans zijn op de diverse plaatsen op het evenemententerrein te vinden. Ook zullen er weer voldoende terrasje zijn om te genieten.

Het volledige programma zal op een later tijdstip worden bekend gemaakt. De Boxtel Oost Dag 2016 zal worden gehouden op zondag 25 september van 11.00 tot 16.00 uur.

Er zijn nog een aantal kramen beschikbaar, die te reserveren zijn door een e-mail te sturen naar: info@boxtel-oost.nl.

Voorstelling Torenspelers bij Grand Café Rembrandt

Boxtel - Theatergroep Torenspelers uit Tilburg speelt op 26 augustus de voorstelling 'Martino' van Arne Sierens in Grand Café Rembrandt. Aan deze voorstelling doen ook twee Boxtelaren, te weten Karin Nievelstein en Wim van der Schoot, mee.

Het stuk speelt zich af een restaurant. Dit wordt gerund door Patricia die deze taak op zich neemt samen met haar net afgekickte broer Alex. Patricia is op zoek naar de liefde van haar leven en droomt van het maken van een verre reis.

Ook de gasten van het restaurant vormen een kleurrijk gezelschap. Waar leven deze mensen voor? Hoe verloopt het reilen en zeilen van deze mensen? Het zijn vragen die aan bod komen in het stuk.

De voorstelling is op 26 augustus te zien bij Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel. De aanvang is om 20.15 uur. Toegang kost 10 euro. Reserveren kan op: kaartjes@torenspelers.nl of door te bellen naar 013-5400510.

Het is zomer in Nederland. De ene dag is het poepheet de andere dag jankt de hemel alsof ze de hele dag naar Geer en Goor heeft moeten luisteren. En wat doen wij Nederlanders als het zomer is? Dan gaan we op vakantie naar de zon. Maar liefst 41 procent heeft een oneindig grote voorkeur voor strandvakanties gedurende het zomerseizoen, zo blijkt uit een onderzoek van Expedia. Ik moet eerlijk zeggen dat ook ik met mijn witte melkbussen tracht om in twee weken een tintje bruin mee te krijgen. Het duurt bij mij wat langer om er ook maar enigszins bruin uit te zien, dus een tintje rood is misschien wat realistischer.

Ik ben niet de enige die een kleurtje wil krijgen. We willen er allemaal wel een stukkie bruiner uitzien, zodat we er weer een week of 50 tegenaan kunnen. En als we bruin worden, dan het liefst egaal, met zo min mogelijk witte strepen of rare witte plekken van allerlei kledingstukken. Dat geldt echt niet alleen voor vrouwen. Nee hoor, ook mannen hebben hun trots. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat wij Nederlandse mannen (daar schaar ik me dan ook maar even onder) ons niet schamen voor ons lichaam. Nee hoor, we trekken rustig een kledingstukkie minder aan. Oké, dat je je hemd uittrekt, dat begrijp ook ik nog wel. Maar het gaat verder. Blijkbaar is de Speedo helemaal hip and happening. De Speedo?? Echt waar? Als u niet weet wat een Speedo is en het écht per se wilt weten, gelieve op Youtube even te zoeken op: 'Dries Roelvink ANWB gele zwembroek'. Voor alle overige mensen kan ik dit ten strengste afraden overigens, want er kan blijvend hersenletsel optreden.

De Speedozwemslip is een fantastische strakke zwembroek en waarschijnlijk kun je er echt heel snel mee zwemmen. Alleen verwacht ik dat dit in maar zeer weinig gevallen daadwerkelijk gebeurt. Van de maar liefst 21 procent van de mannen die zich in een dergelijke zwemslip weet te hijsen, weet ik zeker dat 20 procent liever een sixpack opdrinkt dan zich een sixpack opdrukt. En hoewel ik een goddelijk lichaam heb, moet ik zeggen dat ook ik liever een biertje drink dan me nodeloos in het zweet help.

Eigenlijk vind ik het ergens wel weer hilarisch dat wij Hollandse kerels ons niet druk maken om een beetje bloot, al wegen we een kilootje of wat te veel. Met de jaren komen ze er nu eenmaal iets makkelijker aan, mede omdat we tegenwoordig niet meer de noeste arbeid hoeven te verrichten zoals in de vorige eeuw. Veel mensen zitten 50 weken in het jaar stil achter een computer. Starend naar een beeldscherm en dan centjes sparen tot je de zwemslip weer twee weken aan mag trekken.

Ook ik ben de afgelopen jaren een stukkie groter geworden boven de Speedo-zone. Maar ik vind dat ik er nog verrekte appetijtelijk uit zie. Vooral vergeleken bij die mannen in die videoclip van Stef Ekkel en René Karst. Kent u die nieuwe hit van ze? 'Liever te dik in de kist, dan weer een feestje gemist'. Tsja…keileuk liedje, maar ik ben toch blij dat ze in de videoclip dikke groene ochtendjassen dragen in plaats van strakke gele Speedo's. Dat kijkt toch anders als je 's avonds met TV Oranje aan je eten probeert te werken.

Vervolg van de voorpagina

Volgens Lestrade is het onwaarschijnlijk dat de jongeren, die nu zestien en zeventien jaar oud zijn Boxtel zullen verlaten zodra ze volwassen zijn. "En als deze jongeren volwassen zijn, kosten ze al vlug zo'n 30.000 euro per persoon per jaar." Van de Wiel beaamt dit: "Het gaat bij mensen met deze zorgvraag al meteen om grote bedragen."

Op het terrein van Dennenoord zaten al drie jongeren die 24-uurs zorg nodig hebben. Zij zijn na een brand in hun verblijf in Oploo tijdelijk naar het recreatiepark gekomen. Inmiddels zou dit aantal al zijn uitgebreid naar vijf. "Dat kan natuurlijk niet", aldus Van de Wiel. Het uiteindelijke plan zou de huisvesting van achttien jongeren behelzen.

Volgens beide wethouders zou, mochten bestemmingsplan én woonvisie toch aangepast kunnen worden om het initiatief toe te laten, de deur opengezet worden voor veel meer commerciële zorginstellingen die allen hun wissel trekken op Boxtels wmo-geld. De markt wat betreft de huisvesting voor speciale doelgroepen is in Boxtel volgens de gemeente al ruimschoots verzadigd met instellingen als La Salle en Cello die ook al cliënten van buiten de gemeente aantrekken en daarmee al een flink beroep doen op de Boxtelse wmo-budgetten.

Volgens beide wethouders is er geen kans dat Zorggroep 't Zicht na een wijziging van de bij de gemeente ingediende plannen wel voeten aan de grond krijgt. "Dit plan gaat niet lukken. Daar kunnen we als voltallig college helder in zijn", aldus Van de Wiel. De wethouder geeft bovendien aan dat hij contact heeft gehad met zijn collega's in Oploo en dat de zorggroep daar op eenzelfde manier, met het overrompelen van het gemeentebestuur probeerde de voorziening van de grond te krijgen.

Gisteren gingen de gemeente en de twee andere partijen om tafel om de gang van zaken de afgelopen dagen te bespreken. Uiteraard hebben wij geprobeerd om een reactie van Recreatiepark Dennenoord en Zorggroep 't Zicht te krijgen. Deze twee partijen gaven dinsdag aan het gesprek eerst in overweging te nemen en daarna met een gezamenlijke, schriftelijke verklaring te komen. Die kwam echter te laat voor de deadline van deze krant. De reactie van deze partijen kun je lezen op onze website: mooiboxtel.nl.

Blauwalg in vijver bij Gemeentehuis

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - In de gemeentevijver is maandag blauwalg geconstateerd. Dit gebeurde tijdens een controle die het waterschap met enige regelmaat uitvoert.

Het waterschap benadrukt dat het belangrijk is om al het contact met het water te vermijden. Als je in contact komt met oppervlaktewater waarin blauwalg voorkomt kun je last krijgen van huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken.

Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dat leiden tot maag- en darmklachten. Laat dus ook huisdieren niet in het water zwemmen.

8 / 14

Foto: Marion de Jong

Dit is een heel mooi plekje om te wandelen en te vissen. Rust gevend met die prachtige waterlelie's. De mooie visvijver in Boxtel. Een kiekje waard!!!

Foto: Mark van der Pol

Cliënten De Werf halen ruim 1500 euro op voor kinderen in Nepal

Boxtel - De cliënten van dagbestedingscentrum De Werf van Cello hebben donderdagmiddag een cheque van 1565 euro overhandigd aan vrijwilliger Riky van der Heijden. Het geld werd opgehaald met een sponsorloop 21 juli en wordt ingezet om een nieuw kinderdagverblijf voor lichamelijk en verstandelijk beperkte kinderen in Nepal te bouwen. Het oude pand werd flink beschadigd door een aardbeving.

Medewerkster Joke van de Moosdijk van De Werf was op vakantie in Nepal en zag daar met eigen ogen hoe de zware aardbeving, die het land te verduren kreeg op 25 april 2015, had huisgehouden. Daar trof zij Van der Heijden. "Ik was bij het kinderdagverblijf tijdens de aardbeving en het is echt flink beschadigd. Bovendien is het wat aardbevingen betreft een heel actieve regio", vertelt laatstgenoemde.

Initiatiefneemster Bregje Kerkhof (l) reikt onder toeziend oog van Joke van de Moosdijk (tweede van rechts) samen met twee Cello-cliënten de cheque uit aan vrijwilligster Riky van der Heijden. Foto: Sander van Kasteren

Terug in Nederland bleef het idee dat hulp nodig was Joke achtervolgen. Ze besloot een sponsorloop te plannen en schakelde collega Bregje Kerkhof in om die vorm te geven. De cliënten waren meteen erg enthousiast over de loop, die bestond uit het afleggen van rondjes rond het onderkomen van De Werf. Ze waren zelfs zó enthousiast dat een nieuwe sponsoractie in de toekomst niet uitgesloten lijkt. Ook Van der Heijden is blij met het uiteindelijk opgehaalde bedrag. Initiatiefneemster Bregje Kerkhof vertelt dat het opgehaalde bedrag haar positief verraste: "We hebben meer geld opgehaald dan ik gedacht had. Sommige deelnemers hebben ouders en andere familie ingeschakeld om zo veel mogelijk geld op te halen." Volgens haar gingen enkele bezoekers van de dagbesteding zelfs langs de deuren en de Kinderboerderij om geld in te zamelen.

Van der Heijden opereert onafhankelijk zodat ze zelf kan controleren waar het ingezamelde geld terecht komt. Haar broer is actief bij de Stichting Kinderen van Kathmandu, dus Riky kende haar weg in Nepal al. In 2011 was ze voor het eerst in het land en deed daar zo'n twee maanden vrijwilligerswerk. Nu gaat Riky met enige regelmaat naar het land, waarbij ze zich vooral bezighoudt met het kinderdagverblijf, dat de naam 'Maitri Griha' draagt. Zo hielp Riky al met verven in het huidige onderkomen, een werkje dat door de aardbeving weer teniet werd gedaan. Toch ontmoedigt haar dat allerminst: "Als dat zo zou zijn, kun je net zo goed niets doen. Die kinderen moeten toch érgens naartoe!"

Mede gesteund door het geld van donderdag hopen de kinderen half augustus naar hun nieuwe onderkomen te kunnen verhuizen. Volgens Riky geen dag te vroeg, omdat de huurbaas van het huis, ondanks de erbarmelijke staat van het kinderdagverblijf, steeds meer geld aan huur probeert te verdienen. "Ik ga ter plekke kijken waar we het geld het beste aan kunnen besteden", aldus de weldoenster, "Als ik naar Nepal reis, probeer ik altijd eerst geld bij elkaar te krijgen."

De kracht van water

De kranten en het nieuws stonden er de laatste maanden bol van: wateroverlast. Veel mensen zagen het water tot de drempel van hun huis komen, en soms zelfs er overheen. In korte tijd viel er zo veel regen dat rioleringen het hemelwater niet meer konden afvoeren, met alle gevolgen van dien. Want de vernietigende kracht van water is enorm.

De schade die door water ontstaat lijkt op het eerste oog minder erg dan bijvoorbeeld schade door brand. Maar onderschat het niet! Zodra je de vloer, muren en meubels droog hebt gemaakt, begint de ellende. Een dag later, is de ravage meestal pas goed zichtbaar; vloeren bollen, behang en verf komen van de muren af en meubels vallen soms letterlijk uit elkaar. Dat hebben heel wat mensen deze zomer ondervonden. En helaas ook onze klanten. Gelukkig konden we hen in de meeste gevallen geruststellen. Wateroverlast doordat je een raam open liet staan wordt niet vergoed, maar als jouw dak lekt – mits goed onderhouden - is dat wel een gedekt voorval.

Wat echter steeds vaker voorkomt, is dat water letterlijk via de deur naar binnen komt. Dit is geen standaarddekking in opstal- en inboedelpolissen. Overstromingsrisico's worden uitsluitend gedekt op polissen met een uitgebreide dekking. De meeste mensen hebben gelukkig zo'n uitgebreide dekking, maar het is altijd iets om op te letten. De extra kosten voor een uitgebreide dekking zijn namelijk beperkt, maar in dit soort gevallen – waarbij de schadepost al snel duizenden euro's bedraagt – geeft het een veiliger gevoel. Zeker omdat alles erop wijst dat de zomers in Nederland steeds natter worden.

Toch kun je ook zelf iets doen tegen wateroverlast. De regenval stoppen is moeilijk, maar het wordt steeds duidelijker dat we ook zelf de veroorzakers zijn van de wateroverlast. Naast de hevigere buien, is namelijk de manier waarop we onze tuinen inrichten hier debet aan. Omdat tuinen - zeker in de steden - steeds kleiner worden én we lekker buiten willen zitten, wordt vaak de hele tuin geplaveid. Het gevolg is dat regenwater niet in de grond kan wegzakken en via de riolering afgevoerd moet worden. Meer groen in jouw tuin, kan u dus veel ellende besparen.

Twee ernstig gewonden bij botsing Kruisbroeksestraat; gemeente neemt maatregelen

Boxtel - Bij een aanrijding op de kruising Kruisbroeksestraat/Ladonkseweg zijn vrijdagochtend een 50-jarige man uit Berkel-Enschot en 43-jarige vrouw uit Boxtel gewond geraakt. De man moest uit een van de voertuigen bevrijd worden door de brandweer. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De man uit Berkel-Enschot werd hij overgebracht naar het ziekenhuis in Tilburg met ernstig rugletsel. De Boxtelse werd met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Den Bosch.

De Kruisbroeksestraat werd afgesloten voor onderzoek naar de toedracht van het ongeluk, waarbij onder meer camerabeelden teruggekeken werden. De automobilist reed over de Ladonkseweg en wilde de kruising met de Kruisbroeksestraat oversteken. Op dat moment reed de automobiliste over de Kruisbroeksestraat in de richting van het station. Het ongeluk ontstond vermoedelijk doordat één van de voertuigen geen voorrang verleende.

In eerste instantie was sprake van een ongeluk waarbij een vrachtwagen betrokken zou zijn. Ter plaatse bleek dit echter niet zo te zijn. Beide betrokken auto's zijn total loss.

De gemeente liet weten zo snel mogelijk te starten met observatie en snelheidsmetingen op en om het kruispunt om te onderzoeken hoe de Kruisbroeksestraat veiliger te maken is. Het ongeval van vrijdag is de zoveelste in een reeks aanrijdingen en de tweede binnen tien dagen.

Diverse wegen afgesloten tijdens kermis Liempde

Liempde - Diverse wegen zijn van zaterdag 6 augustus tot en met woensdag 10 augustus afgesloten in verband met de Liempdse kermis.

De straten die afgesloten zijn voor alle verkeer zijn:
Dorpsstraat: van Nieuwstraat t/m Oude Dijk
Kruising Oude Dijk-Dorpsstraat
Raadhuisplein
Kruising Keefheuvel-Den Achterhof
Oude Postbaan: van Raadhuisplein t/m 't Kaarpad
't Kaarpad
Barrierweg: van Raadhuisplein t/m 't Kaarpad
Parkstraat: kruising Kleinhoekje-Barrierweg


PvdA/GL

Foto: PVDA/GL

In 2030 zelf de energie produceren die we verbruiken. De inwoners en instellingen en bedrijven van Boxtel samen. Dat is het perspectief, de stip aan de horizon. Een ambitie die de raad uitsprak op 19 juli j.l. Als fractie PvdA/GroenLinks zijn we er trots op dat de raad deze uitspraak heeft gedaan.

Een ambitie
Boxtel wil een duurzame gemeente zijn. Heeft zichzelf tot doel gesteld voorop te lopen. Dat kan enkel als inwoners en bedrijven en instellingen daaraan meewerken. Gelukkig zien we steeds meer zonnepanelen op daken. Inwoners doen dat vaak niet enkel uit financiële overwegingen, maar ook omdat zij daarmee een bijdrage willen leveren aan het geheel, denken aan de generatie na ons. Dommelbimd is een prachtig voorbeeld hoe inwoners samen zorg gaan dragen voor natuur en toekomstige natuur. Vion beschikt inmiddels over een voorbeeldig waterbeheer.

Energie
We hadden – toen dit college aantrad - staan 'Boxtel energieneutraal in 2040'. Vanaf 19 juli 2016 is dat: 'Boxtel energieneutraal 2030'. Dat is een stevige opgave. 98 procent van alle energie in Boxtel wordt verbruikt door inwoners en bedrijven en instellingen. Gaan we deze ambitie waarmaken? Gelukkig zijn er steeds meer partijen die zich inspannen om Boxtel energieneutraal te maken: de Energie Coöperatie Boxtel, St. Joseph, Boxtel Isoleert, Lokale Agenda 21, Transition Town Boxtel, bedrijven. Dat geeft vertrouwen, positieve energie.

Urgent
De urgentie van klimaatbeleid wordt nu algemeen onderkend. Deze is wereldwijd vastgelegd in de VN-topconferentie eind 2015 in Parijs: minimaal 2 procent graden opwarming, met een streven naar 1.5 procent. Hier ligt een fundament voor een wereldwijd klimaatbeleid. De urgentie is – nu in 2016 – nog meer toegenomen. Uit recent internationaal onderzoek - onlangs gepubliceerd in 'Nature' - blijkt dat de emissies van CO2 en andere klimaatgassen in 2030 moeten zijn beëindigd om de doelstellingen van Parijs te kunnen halen.

Samen
Boxtel heeft zich als eerste Nederlandse gemeente in 2013 fossielvrij verklaard. De gemeente wil na een manifest 'nee tegen schaliegas' alles doen om de overgang naar een energieneutrale gemeente te bevorderen. De kracht die daarmee vrij is gekomen kunnen we inzetten om toe te werken naar 2030. En om de komende maanden samen met inwoners en betrokken partijen in het kader van de op te stellen duurzaamheidagenda een route naar 2030 uit te zetten.

Haalbaar?
D66 heeft een punt. Is deze ambitie een loze kreet, is die wel onderbouwd met realistische stappen? Misschien zijn dat ook de overwegingen geweest van de VVD en Balans om er – net zoals D66 niet in mee te gaan. Maar in de weegschaal tussen ambitie en haalbaarheid laat PvdA/GroenLinks de balans doorslaan naar deze stevige ambitie: linksom of rechtsom, het moet gewoon.

PvdA Groenlinks
Anja van den Einden + Nico Bulter

Balans

Foto: Wim van de Zanden

BALANS zegt JA!
'Ja, mits..' zit ons in de genen. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Jonge mensen met autisme op Dennenoord; JA, Kansen uitvoeren!
Afgelopen week werden we blij verrast door een initiatief van Zorggroep 't Zicht in samenwerking met de eigenaren van camping Dennenoord om twee leegstaande gebouwen te gaan benutten voor jongeren met autisme. Uiteraard is daarvoor een aanpassing/afwijking van het bestemmingsplan voor nodig, maar in een sociale gemeente die belang hecht aan goede jeugdzorg verwachten wij daar geen probleem.

Dennenoord en Zorggroep 't Zicht uit Oss willen intensief gaan samenwerken. Zorggroep 't Zicht ziet legio mogelijkheden voor hun doelgroep, jonge mensen met autisme (ASS). Er is een grote behoefte aan plekken voor beschermd wonen. Vooral voor jongen mensen met autisme is nauwelijks iets te vinden. In dit geval gaat het over mensen die om wat voor reden dan ook, niet in een gebruikelijke maatschappelijke omgeving zelfstandig of bij hun eigen ouders of familie kunnen wonen.

Echter nu heeft ons college zich al op het standpunt gesteld dat ze zeker niet mee gaan werken, met als belangrijkste argument dat het geld gaat kosten. Voor ons onbegrijpelijk dat geld hét argument van het college is, om jongeren met autisme niet aan goede geschikte huisvesting in een prachtige Boxtelse omgeving te helpen. En volgens ons klopt het argument niet!

Jongeren met autisme vallen namelijk onder de Wet Langdurige Zorg (de WLZ). En de WLZ-financiering wordt landelijk geregeld. Iedereen die in Nederland woont of werkt, draagt bij aan de financiering van deze zorg. De WLZ-verzekering is een volksverzekering (net als de AOW en ANW), waarvoor we een inkomensafhankelijke premie betalen. Dat geld wordt ingehouden op uw loon of uitkering of rechtstreeks aan de belastingdienst betaald. Het college lijkt dus haar teleurstellende standpunt gebaseerd te hebben op foutieve informatie. We spreken de hoop uit dat de mogelijk gekwetste ego's niet te groot zijn, en dat er alsnog een constructief overleg komt tussen de betrokken partijen, waarin de slogan van onze gemeente, meewerkend Boxtel, recht wordt aangedaan door het college. Wij vertrouwen in deze op het sociale gezicht van onze Boxtelse gemeenschap en op de spreuk "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!"

JA, activiteiten bij Liempdse Barrier!
Ook blij zijn we met het feit dat een ander groot leegstaand gebouw in onze gemeente weer gebruikt gaat worden, namelijk de Liempdse Barrier. De uitstraling van het pand en de directe omgeving zal weer verbeteren en bezoekers verlaten het pand straks weer met een goed 'gevuld' gevoel. Wij wensen de ondernemers heel veel succes en hopen in de toekomst dat het gebied een bredere horeca-invulling krijgt. Ook hier blijven we hopen op een standpuntwijziging van het college. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Vakantiewens
Wij wensen u via deze column een gezellige, ontspannen en inspirerende vakantie toe. Onze BALANSKAR met vakantiewens heeft u mogelijk al zien staan op de in-/uitvalswegen van onze gemeente. En weet dat wij ook in de zomerperiode voor u klaar staan. BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren! Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

Bekendmakingen week 31

Aangevraagde omgevingsvergunningen

? Bosscheweg 85 legaliseren bouw schuilgelegenheid, plaatsen grondkering en

? Den Achterhof 13 rooien: boom uit achtertuin

? Gestelseweg, hoek Heult rooien: 3 eiken en 3 beuken uit berm

? Munsel 94 rooien: lijsterbes uit voortuin

? Nieuwe Nieuwstraat 1a rooien: 1 ruwe berk, 1 meidoorn en 2 linden uit voortuin +

? Prins Hendrikstraat 74 vervangen raamkozijn in voorgevel

Verleende omgevingsvergunningen

? Baandervrouwenlaan, rooien: 2 hazelnoten

t.h.v. nr. 193 t/m 197

? Boseind 14 realiseren bedrijfsruimte met kantoor

? De Bleek, t.h.v. nr. 1 rooien: 1 eik

? De Krollerbocht, naast nr. 15 rooien: 1 zuileik

? De Pellenwever, t.h.v. speeltuin rooien: 1 prunus

? De Pellenwever, naast nr. 31 rooien: 1 eik

? Mijlstraat, voor nr. 60 rooien: 1 eik

? Mona Dwarsweg 1 gedeeltelijk vervangen rietkap

? Munsel, t.h.v. nr. 2 rooien: 1 kastanje

? Oirschotseweg, t.h.v. nr. 17 rooien: 1 beuk

? Rozengaard, naast nr. 1 rooien: 1 naaldconifeer

? Schijndelseweg, t.o. nr. 146 rooien: 1 esdoorn

? Stationsplein, voor nr. 6a rooien: 1 kastanje

? Stationsstraat 2 stucen voorgevel tot aan kordonlijst en ramen in originele staat

? Vendelhof, t.o. Vaandelstraat 13 rooien: 1 gouden regen

Toestemming maken of veranderen uitweg

? Achterberghstraat 15 maken tijdelijke uitweg naar Achterberghstraat

? Brederodeweg 2a geen toestemming verleend voor maken uitweg

? Boseind ong. perceel G 3284 maken uitweg naar Boseind

? Halderheiweg 2c maken uitweg naar de Halderheiweg

? Oosterpoort 3 maken uitweg naar Maastrichtseweg

? St. Barbarastraat 22 geen toestemming verleend voor maken uitweg

? Steegstraat 3 maken uitweg naar de Bestseweg

Kennisgeving Omgevingsdienst Brabant Noord

? Boseind 17 voornemens vergunning te verlenen aan inrichting Aspen Oss

? Kleinderliempde 10 vergunning fase I verleend aan Varkensbedrijf Welvaarts B.V.

? Roderweg 33-35 gedeeltelijk intrekken verleende omgevingsvergunning voor

Overige besluiten

? Burgemeestersbesluit tijdelijk cameratoezicht beperkt gebied in de directe omgeving van de Markt tijdens

de Kermis Boxtel 2016

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!

Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of

welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de

e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

aanleggen poel

1 es en 1 haagbeuk uit achtertuin

terugbrengen

garagebedrijf H.A. van Oorschot B.V.

GEMEENTE INFO
Oud papier:

05-08 Kalksheuvel
06-08 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
09-08 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur. In de periode van 8 augustus tot en met 4 september heeft Burgerzaken géén avondopenstelling op de volgende donderdagen: 11 augustus, 18 augustus, 25 augustus, 1 september

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Luchtpost uit Velez-Malaga Hans en Anne-Loes Schellekens

Foto: Marco Borghardt

Agua,

Over agua, ofwel water, is heel wat te vertellen, zeker als je in Andalusië woont. In Nederland komt het zomaar uit de lucht vallen, hier in Arenas moeten we er wat meer moeite voor doen.

Dit jaar hadden we weer eens een droge winter. De regen die we kregen kwam in de vorm van stortbuien en duurde niet langer dan een paar uur. De grond heeft dan niet of nauwelijks tijd om het water op te nemen en we zien het dan ook verdwijnen via de Rio Seco (inderdaad, de droge rivier) richting zee. Pas in mei hadden we een aantal dagen 'normale' regen. Niet leuk voor de gasten in onze B&B, maar erg welkom voor de boeren om ons heen, die in grote mate afhankelijk zijn van de landbouw. Veel regen betekent uiteraard water voor de olijven, amandelen, druiven, avocado's en mango's, die in steeds grotere aantallen in onze vallei verbouwd worden.

Ook voor ons was de regen welkom, want dat betekent water uit de kraan. Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar met name in de maanden juli en augustus komt het met regelmaat voor dat er grote watertekorten zijn. De waterleiding wordt dan simpelweg, zonder pardon, voor onbepaalde tijd afgesloten.

Woon je net als wij in het buitengebied in de bergen, dan is het sowieso een luxe als je waterleiding hebt. We zijn Ernesto (de oorspronkelijke bouwer en bewoner van onze Casa) nog elke dag dankbaar, dat hij bijna 30 jaar geleden de gemeente zo gek heeft gekregen een waterleiding naar zijn huis te leggen. Daarnaast heeft hij ook een ondergronds waterreservoir gebouwd met een capaciteit van 10.000 liter. Compleet met pomp uiteraard, anders heb je er niet zoveel aan. Zo kunnen we onze gasten toch altijd van water voorzien.

Sporadisch komt het voor dat we zo'n lange tijd afgesloten zijn dat ons reservoir leeg raakt (met twaalf personen in huis kan het snel gaan). Geen nood, dan bellen we Ramiro de Arenas! Deze bijzonder aardige man uit ons dorpje heeft twee vrachtwagens met een grote tank daarop. Daarmee vervoert hij samen met zijn zoon water naar de huizen in het buitengebied. In zijn tank past precies (het is net of het ervoor gemaakt is) 10.000 liter water.

Als hij bij ons het reservoir komt vullen, vertelt hij altijd prachtige verhalen uit zijn jeugd. Hij is op minder dan 100 meter van onze B&B opgegroeid en speelde altijd op de top van de heuvel met zijn vriendjes. Op die top (daar was nog een mooi stuk vlakke grond) heeft Ernesto later zijn huis gebouwd. Ramiro kan vol passie en emotie vertellen over hoe hij opgroeide tussen de olijfbomen en hoe eenvoudig, hard, maar ook gezellig het leven toen was en hoeveel er sindsdien veranderd is en nog steeds verandert. Wij luisteren graag naar hem onder het genot van een kop koffie. Niet voor Ramiro overigens, die drinkt altijd water…..

Hasta la proxima!!

Hans en Anne-Loes Schellekens

www.casagradable.com

Foto: Heemkunde Boxtel

Hotel Café Restaurant de Postiljon. J. Ph. de Vrieze, Bosscheweg 52 Boxtel. Aan de achterkant van deze foto uit 1962 is de naam De Vrieze doorgehaald en vervangen door J. Jans. Met pen staat er bijgeschreven: "f.6,50 logie + ontbijt. f. 10,00 volledig + 15 %"

Wielrenner Koen de Kort stapt mogelijk over naar Trek-Segafredo

Liempde - Wielrenner Koen de Kort uit Liempde zou een contract hebben getekend bij Trek-Segafredo, de huidige ploeg van Bouke Mollema. Dat meldt het Belgische Sporza.

Omdat Koen onderweg is naar Girona op het moment dat dit nieuws bekend werd, reageert zijn vader Ad op de geruchten. "Een aantal kranten en nieuwssites verspreidden dit bericht inderdaad, maar ik heb van Koen begrepen dat enkel bevestigd is dat hij na dit seizoen weggaat bij Giant-Alpecin." Volgens Ad maakt deze ploeg binnenkort ook bekend of De Kort zijn huidige equipe inderdaad inruilt voor een plekje bij Trek-Segafredo.

De wielrenner, die dit seizoen uitkwam voor Giant-Alpecin, zou de overstap naar de Amerikaanse ploeg maken samen met teamgenoot John Degenkolb. De Duitser Degenkolb kende dit seizoen vooral pech en hoopt zijn geluk te hervinden bij Trek-Segafredo.

Geen Tour
Koen de Kort werd dit jaar, ondanks zijn goede vorm niet geselecteerd voor deelname aan de Tour de France door zijn team Giant-Alpecin. Hij was daar zelf verbolgen over. Het is onbekend of die beslissing heeft bijgedragen in de keuze om van team te switchen.

Naast Mollema en nu mogelijk dus De Kort rijdt ook de van oorsprong Nederlandse Boy van Poppel in de ploeg van Terk-Segafredo.

Cameratoezicht bij Markt tijdens kermis Boxtel

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Tijdens de Boxtelse kermis wordt op en rond de Markt weer cameratoezicht ingesteld.

De gemeente startte vorig jaar een pilot in samenwerking met de politie Oost-Brabant die zo goed beviel dat ook dit jaar weer cameratoezicht wordt ingesteld in de periode van 19 augustus van 20.00 uur tot 24 augustus 3.00 uur.

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Dit camera's worden op besluit van burgemeester Buijs geplaatst. Het cameratoezicht zal plaatsvinden in het kader van de 'pilot cameratoezicht'. De pilot heeft meerdere meetmomenten. Na de kermis in 2015, was carnaval 2016 het tweede meetmoment.

Het toezicht wordt ingesteld rond de Markt (kermisterrein) en de kruising van de Rechterstraat met de Croonpassage tijdens de kermis.

Pilot cameratoezicht
De pilot met cameratoezicht is op verzoek van de burgemeester ontstaan naar aanleiding van geweldsincidenten tijdens carnaval 2015 in Boxtel. De inzet van de camera's wordt na ieder meetmoment geëvalueerd. Doordat de pilot bestaat uit meer dan één meetmoment worden de conclusies hiervan pas na de totale pilot gedeeld door de burgemeester met de raad. Het is nog niet bekend wanneer het volgende meetmoment plaats zal vinden.

Drukke vakantieperiode voor werklieden Angelaschool

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Vorige week woensdag streek een grote hijskraan neer bij de Angelaschool. Tijdens de zomervakantie wordt het schoolgebouw flink verbouwd.

In de gymzaal worden diverse speeltoestellen, materialen en de vloer vervangen. Op de bovenverdieping zullen twee lokalen omgebouwd worden naar leerpleinen. Ook zal in vijf lokalen een akoestische vloer en nieuwe vloerbedekking worden aangebracht.

Foto: Mark van der Pol

De kraan blokkeerde de Prins Bernhardstraat voor het autoverkeer, waardoor veel automobilisten ervoor kozen om tegen het verkeer in de Jan Kruijsenstraat in te rijden.

Gezellige drukte bij Dubbeltjesmarkt Kinderboerderij

Boxtel - De Kinderboerderij vormde donderdagmiddag het decor van een grote Dubbeltjesmarkt.

De markt begon om 14.00 uur en met ongeveer veertig 'kraampjes' was er genoeg aanbod van boeken, kleding, speelgoed, spelletjes en dergelijke. Om 16.00 uur werden alle stands en kleedjes weer opgeruimd.

Woensdag 31 augustus wordt de tweede Dubbeltjesmarkt bij de Kinderboerderij gehouden. Ook deze markt is van 14.00-16.00 uur. Met nieuwe kansen voor zowel kopers en verkopers om mooie spulletjes aan te schaffen dan wel kwijt te raken.

De Kinderboerderij is te vinden aan het Apollopad 1 in Boxtel.

Bridge

Bridgeclub Revanche, 26 juli:
A-lijn: 1. Gerarda van Oirschot & Jose van de Laar 62,50% 2. Frank Schalkwijk & Henk Schalkwijk 56,60% 3. Francine van Roij & Gerard van de Meerendonk 56,25% B-lijn: 1. René Verstijnen & Lidy Verstijnen 64,01% 2. Lies Siemons & Hans Siemons 59,84% 3. Marian Jessurun & Mien van Weert 59,14%

Bridgeclub Boxtel, 26 juli:
1. Arnold Bosveld & Henk Schilder 68,75% 2. Thea van Bragt & Trees Hoppenbrouwers 67,13% 3. Nico van der Poel & Jaap de Wolf 64,58%

Bridgeclub Boxtel, 28 juli:
1. Arnold Bosveld & Marianne Soederhuizen 63,28% 1. Jeanne van Doremalen & Francien van Roy 63,28% 3. Sonja Tempels & Jan Sweere 61,25%

Bridgeclub Liempde, 28 juli:
A-lijn: 1. Heren vd Meerendonk 77,98% 2. Heren van Rurenmonde – Beerens 60,71% 2. Dames van Oirschot – vd Laar 60,71% B-lijn: 1. Echtpaar Kuijpers 59,38% 2. Heren Strik - vd Heuvel 57,64% 3. Mevr. vd Vleuten – Heer Verkade 55,90%

Michael van Gerwen wint European Darts Open en pakt recordbedrag aan inkomsten

Foto: PDC Europe

Boxtel/Düsseldorf - Darter Michael van Gerwen is er zondag in geslaagd de European Darts Open in Düsseldorf te winnen in een spannende finale tegen Peter Wright. Hij schakelde de Schot in een spannende finale uiteindelijk uit met 6-5.

Van Gerwen verstevigde met de eerste plaats in Düsseldorf ook zijn eerste plaats op de wereldranglijst. Het is al het vierde grote darttoernooi dat de oud-Boxtelaar op zijn naam schrijft.

Eerder in het toernooi had Van Gerwen al een monsterzege behaald tegen Jamie Caven in de tweede ronde het toernooi. De oud-Boxtelaar won met 6-0 van Caven, die er nauwelijks aan te pas kwam.

Van Gerwen trok vanaf het begin van de partij aan het langste eind en Caven zag de eerste twee legs in hoog tempo aan zich voorbij glippen. Ook de resterende vier legs waren voor Van Gerwen die het tempo hoog bleef houden. Met een score van 75 procent op de dubbels en een gemiddelde van 104,86 gooide hij de partij koeltjes uit.

Na Caven was Australiër Kyle Anderson aan de beurt. Hij werd met 6-2 aan de kant gezet.

In de zenuwslopende finale trok ook Wright uiteindelijk aan het kortste eind. Van Gerwen besliste deze wedstrijd in 6-5 met een gemiddelde van 104,06 voor een uitverkocht Maritim Hotel.

Met de winst op het toernooi schrijft Van Gerwen 25.000 Engelse ponden bij op zijn bankrekening. De darter heeft de afgelopen twee jaar in totaal al 1.270.000 Engelse pond bij elkaar gedart; een absoluut record. Nooit eerder behaalde een darter in de PDC Order of Merit zo''n hoog bedrag. Tweede in de Order of Merit is momenteel Gary Anderson met 859.750 Engelse pond aan inkomsten.


Ben van Dulken aan slag. Foto: Conny van Rijzingen

Boxtel - Apetrots is Conny van Rijzingen op haar zoon Ben van Dulken (15). Die is geselecteerd om op 1 en 2 oktober mee te doen aan de Duitse Kampioenschappen honkbal voor junioren.

Moeder Conny legt uit hoe het komt dat Ben geselecteerd werd voor het Duitse nationale team. "Vorig jaar heeft hij meegedaan aan een toernooi in Oosterhout. Daar speelden de beste jeugdspelers uit Europa, maar ook uit Amerika", vertelt ze. Ben maakte als slagman blijkbaar indruk, want de organisator kreeg een telefoontje vanuit Hamburg of hij misschien mee wilde spelen bij de Duitse Kampioenschappen honkbal voor junioren op 1 en 2 oktober.

In het Duitse team mag een aantal kinderen met een andere nationaliteit meespelen. Hierdoor kan Ben voor een ander land uitkomen. Het is een kans waar hij volgens zijn moeder erg blij mee was: "Hij heeft vorige week al een try-out gehad om te kijken of hij het niveau wel aankon. Dat was zeker het geval."

Foto: Cock Stam

Ben speelt al sinds zijn tiende honkbal en volgens Conny was al vrij snel duidelijk dat hij een talent was. Hij speelt nu alweer twee jaar in Eindhoven, na eerst drie jaar bij Ducks gehonkbald te hebben. Ook volgt Ben een speciale topsportopleiding waar hij de ruimte krijgt om vier dagen per week te trainen, vrijstelling krijgt van bepaalde vakken en ook vrij krijgt als hij belangrijke wedstrijden speelt, zoals op 1 en 2 oktober.

Uiteindelijk wil Ben naar Amerika om daar mee te spelen in de grootste honkbalcompetitie ter wereld. "Duitsland is natuurlijk niet het grootste honkballand", zegt Conny. "Maar voor nu is het toernooi in Duitsland een mooie manier om zijn kwaliteiten als honkballer aan de buitenwereld te laten zien."

Bridgeclub Liempde is enthousiast over zomeravondbridge in De Serenade te Liempde.

Liempde - De zomeravondbridge in Liempde leverde donderdag veel gespannen gezichten op. Toch kon er ook gelachen worden. De bridgewedstrijden zijn wekelijks op de donderdagavond bij De Serenade in Liempde.

De eerste voorwaarde om mee te doen aan de wedstrijden is natuurlijk dat je kunt bridgen. Het spelletje bridge is leuk en gevarieerd en is daarom zo geliefd onder kaarters. Bovendien is het spel tot op zeer hoge leeftijd nog te spelen. Denksport is bovendien een goede training van het geheugen. Veel deelnemers gaan of kunnen niet op vakantie en zoeken toch ontspanning en sociaal contact. Deze avonden zijn juist daar voor bedoeld. Tijdens zomeravondbridge staat gezelligheid voorop!

Wekelijks, vanaf eind mei tot eind augustus, wordt op donderdag zomeravondbridge gespeeld in De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde. Aanmelden kan tot op de dag zelf. Uiterlijk om 19.45 uur. De bridgeavond start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur waarna aansluitend de uitslag volgt.

Aan deze avonden kan iedereen deelnemen, dus ook mensen die geen lid zijn van een club. Leden van een andere bridgeclub dan BC Liempde zijn ook welkom. Er wordt in diverse 'lijnen' gespeeld en iedereen wordt zodoende op speelsterkte ingedeeld. Gemiddeld zijn er ruim zestig deelnemers. Leden die aangesloten zijn bij de Nederlandse Bridge Bond ontvangen op deze speelavonden ook meesterpunten.

Voor belangstellenden die nog niet kunnen bridgen zijn overigens de inschrijvingen bij Bridgeclub Liempde nog geopend zodat deze mensen na een jaar training volgend jaar wel kunnen deelnemen.

14 / 14

E L E Y A R F R T E N K S B T I
N O S X I L R B T N V W R F C U
I P A A N J I C U P A K N O E K
T A I T I T E D O R W E D E P M
I A M O R A N G O E T A N B E N
P R P P A S P A A R E G N I L S
A E O A M K R O O N M A K I W T
W B G L A K R O O N S I F A K A
O R M O T W S R E U J F N C I K
L E E H R N U T E O I D H R S R
A B N D E I A E O O E S A S G E
A O S P Z M L E E R G V T R O E
P N A C I A I L O L E N C I E M
V O A R E H I E A D N R A L T N
S B P I K A M G O O W U A L B I
E O P A A L U R B A V I A A N I

04 - 28 augustus

Groepsexpositie van het Creatief Collectief
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

04 augustus - 25 september

Rond de aarde in 180 objecten; collectie Fam Juffermans-Zandbergen (za & zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 4 augustus

Zomerrondleiding; Binnendommeltjesroute
19.00 uur, Vertrek vanaf VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Vrijdag 5 augustus

Inloopochtend voor baby's en peuters
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

6 -10 augustus

Kermis
Centrum, Liempde

Maandag 8 augustus

Pokemondag; Pokemon vangen tussen de dino's
10.00 uur, De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Woensdag 10 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; Breukelentocht
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 11 augustus

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Kasteel Stapelen
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Vrijdag 12 augustus

Inloopochtend voor baby's en peuters
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Zaterdag 13 augustus

Jaarlijkse Eucharistieviering tgv het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming
19.00 uur, Mariakapelletje aan de Heikant, Esch

Maandag 15 augustus

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 17 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Sint Petrusbasiliek
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 18 augustus

Inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, & Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Stationskwartier
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

19-24 augustus

Kermis Boxtel
Markt en Breukelsplein, Boxtel

apensoorten
mensaap
primaten
berberaap
blauwoogmaki
bonobo
kapucijnaap
gorilla
leeuwaap
langoer
keizertamarin
kroonmaki
kroonsifaka
meerkat
orangoetan
brulaap
lar
rodetiti
rodevari
slingeraap
wolaap
baviaan
ouistiti
wanderoe
lori

Geer van de Zand

Peter van Gils

Foto: Tamar Rugbonding Sing

Jowie Rugbonding Sing