DeMooiBoxtelKrant

9 november 2016

DeMooiBoxtelKrant 9 november 2016


Beyersland Kapel trakteert Lennisheuvel op mooi Bierfeest

(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Lennisheuvel - Bijgestaan door verschillende muzikale vrienden, zette Beyersland Kapel afgelopen zaterdag Gemeenschapshuis De Orion op zijn kop. Gehuld in Lederhosen en Dirndljurken genoten zo'n 160 feestgangers van het jaarlijkse bierfeest van de kapel. De zaal was geheel in stijl aangekleed, compleet met houten hutjes, en voorzien van een groot en een klein podium, waar afwissend optredens plaatsvonden, dus de sfeer en de gang zaten er lekker in.

Beyersland Kapel trapte zelf de avond af en het publiek, gezeten aan lange tafels met pullen schuimend bier en Deutsche wurst mit sauerkraut, kwam meteen in de stemming. Het optreden van de kapel werd gevolgd door Blussswerruk uit Eindhoven, een feestband pur sang. Hierna was het tijd voor zanger Tom Ceelen, die extra zijn best deed omdat hem anders een behandeling met duct tape in het vooruitzicht was gesteld door presentator Harrie (Toon van Krieken). Tijdens het derde nummer, waarbij Tom werd bijgestaan door Mart Strik, kon de duct tape blijven waar hij was. Vervolgens deden de Pompzwengels uit Geffen waarvoor ze gekomen waren en zetten verschillende mooie Egerländer en Tsjechische nummers neer. Ook zetten zij een mooi duet neer.

(Foto: Jolanda Tiebosch) Foto: Jolanda Tiebosch
(Foto: Jolanda Tiebosch) Foto: Jolanda Tiebosch
(Foto: Jolanda Tiebosch) Foto: Jolanda Tiebosch
(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Toen was het tijd voor de quiz der quizzen: de BBQ. De Beyersland Bier Quiz met vijftien vragen over bier, de Orion en Beyersland Kapel. De quiz werd gewonnen door het team achter de bar. De Sex Lustigen Büb'n werden live begeleid door Maria Scheepers op haar accordeon en deden een door het publiek zeer gewaardeerde ludieke dans met bierkratten. Tijdens de tweede sessie van Blusswerruk gingen de pannen van het dak. De leden van de feestband hadden er zelf ook schik in, want na herhaaldelijk te zijn afgekondigd werden er maar liefst vier 'zugabes' gespeeld.
Toeter Thijs, der Alphornzauberer en zanger Thomas maakten het feestje compleet. Met aanstekelijke nummers op Alpenhoorn en leuke meezingers brachten zij de avond tot een mooi hoogtepunt. DJ Stijn sloot deze gezellige avond met leuke hoogtepunten in stijl af. Tot in de kleine uurtjes bleef het nog onrustig in Lennisheuvel.

Kijk voor meer foto's op pagina 13, op onze Facebookpagina en op www.mooiboxtel.nl.

Liempdse Durpskwis is nek-aan-nek race

Liempde - De Liempdse Durpskwis leverde vrijdagavond een nek-aan-nekrace op. De eerste drie teams eindigden binnen vier punten van elkaar. Uiteindelijk won team De Oversteek van captain Annemiek de Vries met 905 punten.

De Liempdse Durpskwis startte vrijdag om klokslag 19.00 uur met de uitgave van de kwisboekjes aan de 39 deelnemende teams. Eén minuut later waren alle boekjes weg en de teamcaptains onderweg naar hun teams.

Onderdeel van de kwis waren ook twee doe-opdrachten. De eerste daarvan begon bij de Coop-supermarkt waar zich om 19.30 uur van elk team iemand moest melden. Vervolgens was het de taak om een boodschappenlijstje met twintig artikelen binnen 15 minuten te voorzien van de juiste prijzen. Dit had een doldwaze rondtocht door de supermarkt al gevolg.

Om 21.30 uur was het tijd voor de tweede doe-opdracht bij de SPPiLL-boerderij. In de categorie verenigingen moesten hier bij diverse bonden van sportclubs het juiste aantal leden gezocht worden. De papiertjes met de juiste ledenaantallen bevonden zich overal in de boerderij, dus naast een sportieve zoektocht was iedereen meteen in de gelegenheid om de boerderij in aanbouw eens van binnen te bewonderen.

Daarna konden de deelnemers weer terug naar hun eigen team om samen met de teamgenoten verder te werken aan de vele vragen in de 10 categorieën waar de kwis uit bestond. Vragen over muziek, verenigingen en de geschiedenis van Liempde, maar ook rekenopgaven passeerden de revue.

Om 23.00 uur waren alle boekjes ingeleverd bij de organisatie en begon het grote nakijken. Om 00.30 uur kon de uitslag bekend gemaakt worden. De nummers 1, 2 en 3 streden een zware strijd en het verschil in puntenaantal tussen deze teams was uiteindelijk maar 4 punten.

Op de eerste plaats eindigde uiteindelijk team De Oversteek met 905 punten, gevolgd door team Kwisutbeter van Yvon van den Bosch (903 punten) en team Per Seconde Grijzer van Mari van der Velden (901 punten). Op de vierde en vijfde plaats eindigden team We zijn er Bij(na) (875 punten) en Kwit Alles van El Bressers met 872 punten ook dicht bij elkaar.

De complete uitslag van de Durpskwis is te vinden op de website van buurtvereniging Klein Hoekje/Nieuwe Wijk: www.kleinhoekje.nl.

Kijk op pagina 5 voor een verslag van de Bokselse Durpskwis.

Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 10 november        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
        Kaartverkoop Sinterklaas viering in De Orion        van 14.00 tot 14.30                                        Vrijdag 11 november        Info-middag Ouderenzorg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in De Walnoot voor alle senioren in de Gemeente
        Boxtel Rikken en Jokeren in De Walnoot         13.30
Zondag 13 november        Eucharistieviering in de Sint-Petrusbasiliek tot intentie voor de overleden KBO-leden van de wijk Oost. 10.30
Maandag 14 november        Infomiddag brandweer en WensAmbulance in de brandweerkazerne alleen voor KBO-leden 13.30
Dinsdag 15 november        Biljarten in De Walnoot.        13.30
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij.        13.30
        Kienen in De Orion        14.00

'Licht op herinnering' thema Wereldlichtjesdag

Boxtel - Op zondag 11 december 2016 is het Wereldlichtjesdag. Op deze dag steken mensen over de hele wereld om 19.00 uur lokale tijd kaarsjes aan ter herinnering aan overleden kinderen. Iedereen is hierbij welkom: ouders die zelf een kind verloren hebben, maar ook broertjes, zusjes en andere familieleden, vrienden of kennissen.

Afgelopen jaren bleek de belangstelling op Wereldlichtjesdag zeer groot. Daarom verzorgen ritueel begeleiders Judith Marechal en Susanne van Lierop voor de derde maal een herdenkingsviering in Boxtel. Het thema van de viering is 'Licht op herinnering'. Tijdens de viering worden de namen van de kinderen genoemd en de kaarsen aangestoken. Ook komen gedichten, verhalen en live muziek verzorgd door Jet Berkers en haar zoon Jelle voorbij. Ook genodigden zijn welkom om een bijdrage te leveren.
Na afloop is er gelegenheid om samen na te praten met een drankje en iets lekkers. Je bent van harte uitgenodigd om Wereldlichtjesdag bij te wonen. De viering is op 11 december van 18.30 tot 19.45 uur in de protestantse kerk op de Clarissenstraat 18 in Boxtel. Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht bij Judith Marechal tel: 06-49118877 of via e-mail: judithmarechal@hotmail.com.

Spirituele avond met bisschop Gerard de Korte

Boxtel - Bisschop Gerard de Korte is op woensdagavond 23 november te gast bij de Heilig Hartparochie. Hij zal de inleiding verzorgen over het thema 'Deugd van de hoop' en daarna met de aanwezigen in gesprek gaan. De avond in de grote zaal van Gemeenschapshuis De Walnoot begint om 19.30 uur, de deur gaat om 19.00 uur open.

Na ontvangst en verwelkoming van bisschop De Korte zal hij om 19.35 uur de inleiding verzorgen. Na de pauze zal hij om 20.30 uur in gesprek gaan met de aanwezigen. Om 21.30 uur wordt het programma afgesloten en is er ruimte voor napraten. Iedereen is welkom op deze avond.

Ingezonden brief: Kerkhof Munsel (2)

Een beetje sceptisch las ik vorige week de ingezonden brief waarin kritiek werd geleverd op de situatie op het kerkhof in Munsel in deze tijd van het jaar. Zondagmiddag ben ik zelf eens gaan kijken, realiserend dat het herfst is. Direct toen ik door de poort liep, zag ik het overweldigend contrast tussen de herfst bladen en de kleuren van de diverse chrysanten. Wat is de natuur toch mooi, ook in deze tijd van het jaar.
Toen realiseerde ik mij dat het onmogelijk om zo'n groot kerkhof (geheel of gedeeltelijk) bladvrij te maken, gezien de vele apart gelegen graven En heeft het wel nut? Je kunt de volgende dag weer opnieuw beginnen.
Het is de tijd van het jaar en dat zullen we ons moeten realiseren. Persoonlijk gaf het mij op, meestal zo'n kille plaats, toch innerlijk een warm gevoel. Als er sneeuw ligt, kun je toch ook niet verlangen dat er geruimd wordt (op toegangspaden na ??).

Martin van Tillaart

Spiegeltent keert terug in Boxtel

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De spiegeltent die in 2015 bij kasteel Stapelen stond komt de komende zomer terug. Van 2 tot en met 25 juni zal de tent in het park staan. In de spiegeltent, die geleverd wordt door Bon Salon op initiatief van een speciale werkgroep van Boxtel Vooruit en de gemeente, zullen, net als vorig jaar tientallen verschillende acts te bewonderen zijn. Ook in 2017 wordt gemikt op vele duizenden bezoekers. Het thema van deze editie is 'verbinden'.

De tent wordt op 31 mei en 1 en 2 juni opgebouwd op het terrein van kasteel Stapelen. Gedurende de drie weken dat de tent daar staat wordt gemikt op een breed, cultureel programma dat voldoet aan vier eisen: het moet iets toevoegen voor de gehele Boxtelse gemeenschap, het moet alle doelgroepen en leeftijden bedienen en de evenementen moeten, een uitzondering daargelaten, vrij toegankelijk zijn.

De organisatie van de vorige editie, die ter ere van het feit 100 jaar geleden de paters Assumptionisten zich op Stapelen vestigden was in handen van Gerard Timmermans en Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit. Volgens burgemeester Mark Buijs tot ieders grote tevredenheid: "Het idee ontstond toen om de spiegeltent iedere twee jaar terug te laten keren. Het ene jaar Festival Circolo en het andere jaar de tent."

In 2015 trok de spiegeltent zo'n 10.000 belangstellenden die konden genieten van een zeer divers programma met onder andere 'Heel Boxtel Bakt', maar ook andere activiteiten, zoals het 35-jarig jubileum van de Werf in Boxtel.

Volgens mede-initiatiefnemer Wim Ketelaars is de realisatie van de spiegeltent het product van een goede samenwerking tussen de gemeente, die financiële ondersteuning geeft, Stichting Beheer Kasteel Stapelen, dat de kasteeltuin beschikbaar stelde, en Bon Salon, dat de tent voor een mooie prijs beschikbaar stelt.

De vierde betrokken partij is een stuurgroep die wordt samengesteld vanuit Boxtel Vooruit. Deze partij zal de programmering van de spiegeltent verzorgen. De inschrijvingen daarvoor starten in december, na de voor Boxtel Vooruit drukke sinterklaasperiode. De stuurgroep probeert een veelzijdig programma samen te stellen dat voldoet aan eerdergenoemde eisen.

Volgens de burgemeester is de financiële bijdrage van 10.000 euro vanuit de gemeente relatief laag voor een evenement dat zo veel bezoekers trekt. Ketelaars merkt op dat in principe geen idee te gek is, mits de overlast voor de omgeving beperkt en het totaalprogramma gevarieerd blijft.

De tent wordt in het weekend van 26 en 27 juni weer afgebroken.

Jacob-Roelandslyceum 'diep geraakt' door bangalijst

Boxtel - De directie van het Jacob-Roelandslyceum liet afgelopen donderdag met een brief aan de ouders van alle leerlingen weten 'diep geraakt' te zijn door een zogenaamde bangalijst, waarvan het bestaan eerder aan het licht kwam. Op deze lijst, die circuleert op sociale media, staan de namen en profielfoto's van meisjes die op de school zitten.

De term 'banga' wordt gebruikt om iemand aan te duiden die makkelijk in bed te krijgen is. Het Jacob-Roelandslyceum (JRL) liet weten de dagen tussen het ontdekken van de lijst en het naar buiten brengen van de brief gebruikt te hebben om te achterhalen wat er precies gebeurd is. "Wij weten inmiddels dat de lijst buiten school en buiten schooltijd gemaakt en via social media verspreid is." Ook roept de directie in de brief ouders op om, indien zij bij hun kinderen een kopie van de lijst aantreffen, die te verwijderen.

De school laat weten de betrokken leerlingen achterhaald te hebben en in gesprek te zijn gegaan met hen en hun ouders. Ook is er contact geweest met de politie en hulpverlenende instanties. De meisjes van wie hun naam op de lijst stond krijgen, indien gewenst, intensieve steun en hulp.

De politie geeft desgevraagd aan dat alle betrokkenen voor een gesprek zijn uitgenodigd om helder te krijgen wat er precies gebeurd is. "Aan de hand daarvan kunnen wij zicht krijgen of sprake is van strafbare feiten. Als er geen strafbare feiten zijn gepleegd, is het vanzelfsprekend ook geen politiezaak", laat een woordvoerder weten. De politie wil niet ingaan op de vraag of er aangiften zijn gedaan vanwege de privacy van de betrokkenen.

Om het ontstaan van nieuwe bangalijsten te voorkomen geeft het JRL aan in de toekomst nog nadrukkelijker dan nu al het geval is om stil te staan bij vragen zoals 'wat kun je wel en niet doen op sociale media en wat zijn de gevolgen van wat je doet', zo valt in de brief te lezen.

Boxtel verwelkomt nieuwe inwoners

Foto: Rianne de Jong

Boxtel - Zaterdag was het 'nieuwkomersdag', de jaarlijkse dag waarop de gemeente Boxtel haar nieuwe inwoners welkom heet. Dit jaar werden bijna 150 nieuwe Boxtelse inwoners verwelkomd in de raadzaal. Ook worden elk jaar de niet-Nederlanders die genaturaliseerd zijn welkom geheten. Dit zijn inwoners die inmiddels bij Koninklijk besluit een Nederlands paspoort hebben ontvangen.

(Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
(Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Burgemeester Mark Buijs was samen met wethouders Marusjka Lestrade, Eric van den Broek en Peter van de Wiel aanwezig om de Boxtelaren een warm welkom te geven. De vele kinderen konden genieten van poffertjes en van een clown die ballonfiguren maakte. Een klein groepje nieuwe inwoners ging na de bijeenkomst in de raadzaal met wethouder Van de Wiel op pad voor een rondleiding door het Boxtelse centrum.

Opening eerste gerestaureerde bakhuis in Liempde

Liempde - Het eerste door Stichting de Brabantse Boerderij gerenoveerde bakhuis in Liempde werd zondag opengesteld voor publiek.

Bij de opening was bakker Gijs van Aarle uit Sint-Oedenrode aanwezig om de oven in gebruik te nemen en gaf onder Ger van den Oetelaar tekst en uitleg over de historische achtergrond van zo'n bakhuis.

Sinterklaasintocht in Boxtel en Liempde

Vorig jaar voer Sinterklaas binnen, gezeten op een stoel bovenop een dubbele kano. (Archieffoto: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

Liempde - De Sint heeft zondag een drukke dag. De goedheiligman en zijn gevolg doen zowel Boxtel als Liempde aan op 13 november.

In Boxtel komt de Sint om 12.30 uur aan bij de Zwaanse Brug. Vanaf die plek loopt hij door de Rechterstraat - via de Croon - naar de Markt waar hij ontvangen wordt door burgemeester Mark Buijs. Dit welkomstfeest wordt gepresenteerd door Marcel van Galen en opgeluisterd door de Red River Band. Ook de dansers van 'Angela's project' verzorgen een optreden.

Het Liempds ontvangstcomité vertrekt om 13.00 uur onder begeleiding van Fanfare Concordia vanaf het Wapen van Liempde om de Sint op te halen bij de familie Michiels, Heidonk 11. Zoals voorgaande jaren zal er weer volop activiteit en spanning zijn rondom de intocht van de Sint in Liempde. Sinterklaas nodigt iedereen uit om hierbij aanwezig te zijn rond 13.30 uur bij het voormalige gemeentehuis. De kinderen van 0 t/m 3 jaar worden verwacht in 't Struifhuis'. In verband met beperkte ruimte wel het verzoek om buggy's en kinderwagens niet mee naar binnen te nemen.

Alle kinderen die in Liempde wonen en in de groepen 1 t/m 5 van de basisschool zitten, worden na de intocht bij Basisschool De Oversteek verwacht. Voor de kinderen van groep 5 zal er een speciale activiteit zijn in de kleine gymzaal. Rond 15.30 uur zal Sinterklaas ook een bezoekje brengen aan de Oversteek. Voor de kinderen van groep 6 t/m 8 draait er vanaf 14.30 uur tot ongeveer 16.00 uur weer een spannende film in de Serenade, Oude dijk 117 en na afloop volgt een traktatie.

Kinderen tot en met groep 5 van de basisschool die door ziekte verhinderd zijn, kunnen dit 13 november 2016 tussen 12.00 en 12.30 uur laten weten aan Lisette Braken via 06-37355366. Deze kinderen krijgen zo mogelijk dezelfde middag een verrassing thuis bezorgd.

De speciale Sinterklaasbrievenbus wordt ook dit jaar weer geplaatst op de hoek van Nieuwstraat/Dorpsstraat. Hierin kunnen de kinderen alle brieven en tekeningen 'op de post' doen. Sinterklaas zal zijn best doen om alle brieven te beantwoorden.

Bierproeverij bij Le Temps Perdu

Boxtel - Biervereniging Ehkimaz uit Boxtel organiseert voor de vierde keer de bierproeverij '99 bottles of beer' bij Le Temps Perdu. Bij de proeverij op 13 november zullen 99 verschillende soorten bier te proeven zijn.

Ehkimaz-bestuurslid Mieke Didderiëns laat weten dat de voorbereidingen al maanden aan de gang zijn: "Iedereen neemt wel wat biertjes mee van vakantie. Wij sporen leden ook echt aan om speciale biertjes in te slaan!" De club telt inmiddels 22 leden, wat betekent dat er nog plek is voor twee nieuwe deelnemers. "We hebben een limiet van 24 leden omdat dat makkelijk is met inkopen", vertelt Mieke, "in een krat zitten immers ook 24 flesjes."

De proeverij werkt volgens het voor bezoekers van voorgaande edities vertrouwde concept: in Le Temps Perdu komt een lange slinger te hangen met daaraan kaartjes met alle verschillende biertjes. Didderiëns: "Van sommige hebben we er veel, van andere maar twee." Als een biersoort op is, gaat het kaartje van de slinger af.

De proeverij wordt ieder jaar georganiseerd door drie andere leden van Ehkimaz. Ook dit jaar heeft de bierclub een eigen biertje gebouwen dat te proeven is op 13 november. De naam van het nieuwe biertje zal ook dan onthuld worden.

De bierproeverij is op zondag 13 november vanaf 15.00 uur. "We realiseerden ons pas later dat dan ook de sinterklaasintocht in Boxtel is", merkt Mieke op, "maar we hopen dat de ouders naderhand nog even een biertje komen proeven in Le Temps Perdu!" Het muzikale programma wordt verzorgd door het duo René & die Rooie.

Wil je ook lid worden van de bierclub? Een Ehkimaz-lidmaatschap kost 90 euro per jaar. Daarvoor krijg je diverse activiteiten zoals een aantal bierproeverijen, maar ook wordt eens per jaar een uitstapje georganiseerd. Voor meer informatie over Ehkimaz kun je terecht op hun website: www.ehkimaz.nl.

Zing Smartlappen met het Dükerskoor

Boxtel - Het Dükerskoor verzorgt 28 november een smartlappenavond in Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56.

Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond.

De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Vogelshow in De Rots

Boxtel - Vogelvereniging Ons Ideaal houdt in het weekend van 12 en 13 november haar jaarlijks terugkerende vogelshow met 1.000 vogels in vele kleuren en soorten. De show wordt gegeven in Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7.

Evenals voorgaande jaren is Ons Ideaal erin geslaagd om er niet alleen een wedstrijd, maar zeker ook een echte vogelshow van te maken. Deze show is volgens de vereniging ook voor niet vogelkwekers de moeite waard om eens te bezoeken.

De show is op zaterdag 12 november van 14.00 uur tot 22.00 uur en zondag 13 november van 10.00 uur tot 16.00 uur te bezoeken. De toegang is op beide dagen gratis.

Verzamelaarsruilbeurs bij De Walnoot

Boxtel - Vereniging Boxtelse Verzamelaars houdt op 13 november een verzamelaarsruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot. Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema. Voor zondag is dit: heksen.

De beurs, waarbij van bidprentjes, munten, postzegels tot telefoonkaarten, theezakjes en voetbalplaatjes geruild kunnen worden begint om 10.00 uur en duurt tot 13.00 uur.

Entree voor volwassenen is 1 euro, kinderen betalen 25 cent. Meer informatie over de vereniging en de ruilbeurzen is te vinden op de website www.vbvboxtel.nl.

Late Herfstwandeling in de Geelders

Boxtel - Staatsbosbeheer organiseert een herfstwandeling door de Geelders voert. De wandeling is op zaterdag 19 november.

De Geelders is een afwisselend stukje Brabantse natuur met veel variatie: heide, loof- en naaldbos, cultuurhistorisch dijkje, graslanden. Met veel geluk is er kans om reeën te spotten. Op 19 november verzamelen de wandelaars zich om 10.00 uur bij de parkeerplaats aan de Schijndelsedijk in Boxtel.

Bij nat weer zijn stevige, waterdichte schoenen noodzakelijk. De wandeling is geschikt voor jong en oud.

De kosten voor de excursie zijn 5 euro voor volwassen en 2,50 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Inschrijven kan via www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten.

Deelname aan de excursie kan alleen op vertoon van deelname bewijs. Voor informatie, bel Staatsbosbeheer: 0412-475111 (tijdens kantooruren).

Swanee Bridge Jazzband

Boxtel - De Swanee Bridge Jazzband geeft op 13 november een optreden in Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56.

Het optreden is gratis toegankelijk en duurt van 14.30 uur tot 17.30 uur.

College van B. en W. Boxtel aan het woord!

Op 12 april 2014 werd een persbijeenkomst gehouden waar SP - Inbox - D66 - en combinatie 75- aangaven dat zij overeenstemming hadden bereikt over de vorming van een college en welke wethouders zouden worden voorgedragen. Op dezelfde avond maakt omroep Dommelland een reportage hiervan en interviewde "heet van de naald" de voorgedragen collegeleden : Eric van den Broek, Herman van Wanrooij, Maruska Lestrade- Brouwer en Peter van de Wiel.

Voor sommige nog wat onwennig gaven zij aan hoe zij tegen het wethouderschap aankeken en welke plannen ze hadden voor de komende vier jaren.

De gemeenteraad ging op 22 april 2014 akkoord met het gepresenteerde beleidsplan.

Eind november gaat omroep Dommelland opnieuw rond de tafel met het voltallige college. Uiteraard om terug te kijken naar de avond van 12 april en na te gaan wat er de eerste twee en een half jaar van de mondelinge toezeggingen en het beleidsplan is waargemaakt. Ook zullen we vooruitkijken naar wat er nog te doen staat de komende periode.

Graag roepen wij hierbij de hulp in van de Boxtelse inwoners: Laat ons weten als u een vraag hebt naar het college. ( alleen vragen over het beleid! ) Stuur uw vraag naar info@omroepdommelland.nl ( voor 25 november s.v.p.)

CDA toont kansen Boxtel aan kandidaat-kamerlid Steenbakkers

Boxtel - Onder het motto Kansen zien voerde het CDA Boxtel/Liempde afgelopen zaterdag campagne in Boxtel. CDA-afdelingen in heel Brabant deden die dag hetzelfde en startten hiermee de campagne voor de verkiezingen in 2017 en 2018. Aan de actie werkten ook de Brabantse CDA-kandidaten voor de Tweede Kamer mee, zoals Stijn Steenbakkers die speciaal naar de oude boomgaard kwam om de start van de Boxtelse editie van de campagne mee te maken.

CDA Boxtel/Liempde gaf Steenbakkers, die nu Statenlid Brabant is, uitleg over thema's als leefbaarheid, centrum, winkelleegstand, parkeren, zorg, werkgelegenheid en het op handen zijnde herstel van de oude boomgaard die gepland staat voor begin 2017. Daarna ging hij met fractievoorzitter CDA Hélène van As mee in een rondje dorp, waarbij zij ook langs gingen bij diverse ondernemers om over kansen en bedreigingen van het centrum te praten.

Bokselse Kwis laat hersens kraken

Ook Hilary Clinton en Donald Trump deden mee aan de Bokselse Kwis. Foto: Renate de Vries

Boxtel - 75 Teams met daarin meer dan duizend Boxtelaren deden afgelopen zaterdag mee met de Bokselse Kwis. Dit zorgde voor lange 'optochten' met teamleden die zwervend door het Boxtelse centrum probeerden om antwoorden bij elkaar te sprokkelen.

Ook Liempdenaren of inwoners van Lennisheuvel konden meedoen aan de quiz, die om 18.00 uur begon. Bij deze heuse 'dorpskwis' kon je de hersens soms bijna letterlijk horen kraken op vragen als: "Hoe heet het boek dat Chantal van Mierlo bij de Bruna presenteerde?", "Naar waar gaat de Boxtelse Voeselbank verhuizen?" of "Bij welke Boxtelse club was de huidige centrummanager Berry Dankers niet actief?"

(Foto: Lawrence Lustig/PDC) Foto: Lawrence Lustig/PDC

De deelnemers kregen ook enkele doe-opdrachten voor de kiezen, zoals het bouwen van een vogelhuisje en een 'Mysterieuze missie' in de Raadszaal van het Boxtelse gemeentehuis. Bij de quiz kwam zelfs een vraag voorbij over de columnisten van DeMooiBoxtelKrant voorbij. Om 23.00 uur, ofwel 'als de klok van de Sint-Petrusbasiliek elf maal slaat', was het tijd om de quizformulieren in te leveren.

De deelnemers streden natuurlijk vooral om de eer, maar ook om de eerste, tweede en derde prijs van 750, respectievelijk, 400 en 250 euro. Alle teams die aan de kwis meededen speelden mee voor een zelfgekozen, Boxtels goed doel. Naast de drie hoofdprijzen worden er dit jaar ook drie prijzen van 150 euro uitgereikt voor originaliteit van de antwoorden, het gebouwde vogelhuisje en een nog niet bekendgemaakte categorie.

De bekendmaking van de winnaar(s) van de Boxtelse Kwis en de daaropvolgende prijsuitreiking is op 25 november om 20.00 uur in Boerderij 't Dommeltje. De prijzen worden alleen uitgereikt als (een deel van) het winnende team aanwezig is. Bij afwezigheid schuift de prijs door naar de nummer twee in de betreffende categorie.

College van B en W beantwoordt kijkersvragen op Omroep Dommelland

Boxtel - Het college van burgemeester en wethouders van Boxtel komt eind november aan het woord bij Omroep Dommelland om kijkersvragen te beantwoorden.

Op 12 april 2014 maakten coalitiepartners SP, INbox, D66 en Combinatie95 hun beleidsplan voor de komende vier jaar bekend aan de gemeenteraad. Die stemde daar mee in. Burgemeester en kersverse wethouders werden toen ook al door de omroep aan de tand gevoeld.

Eric van den Broek, Herman van Wanrooij, Maruska Lestrade en Peter van de Wiel gaven toen nog wat onwennig aan hoe zij tegen het wethouderschap aankeken en welke plannen ze hadden voor de komende vier jaren.

Eind november gaat omroep Dommelland opnieuw rond de tafel met het voltallige college. Uiteraard om terug te kijken naar de avond van 12 april en na te gaan wat er de eerste twee en een half jaar van de mondelinge toezeggingen en het beleidsplan is waargemaakt. Ook wordt vooruitgekeken naar wat er nog te doen staat de komende periode.

De omroep heeft hierbij hulp nodig van de Boxtelse inwoners: stuur je vraag over het beleid voor 25 november naar info@omroepdommelland.nl.

Lampionnentocht Geitenwei trotseert miezer en kou

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Geen lange sliert kinderen dit jaar bij de Lampionnentocht van de Geitenwei, maar het weer was dan ook guur. De jonge Boxtelaren die zich er wel hadden verzameld, trokken vrijdagavond om 19.00 uur vol goede moed met hun lampion in optocht door de wijk.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Willemijn Wijdenes

Sommige kinderen waren verkleed en geschminkt helemaal in Halloweensfeer. De donkere avond droeg daar helemaal aan bij. De lampionnen, sommige exemplaren waren met zorg zelf geknutseld, lichtten mooi op in het duister, terwijl de kinderen achter een auto met muziek aanliepen. Helaas was aan de oproep van de organisatie aan muzikanten om de stoet te begeleiden geen gehoor gegeven. Na afloop keerde de optocht terug bij de Geitenwei, waar de kinderen door de enthousiaste vrijwilligers met warme chocomelk en een mandarijntje werden verwelkomd.

Van Gerwen wint World Series of Darts

Glasgow - Nadat hij vorige week won in Hasselt, slaagde darter Michael van Gerwen er afgelopen zondag in Glasgow in om ook de World Series of Darts op zijn palmares bij te schrijven.

In een spannende finale was Van Gerwen de Schot Peter Wright, die een thuiswedstrijd speelde, te verslaan met 11-9. Het toernooi levert Van Gerwen 30.000 pond aan prijzengeld op.

De oud-Boxtelaar won zaterdag nipt van Gerwyn Price in de achtste finales met 6-5. Daarna herstelde hij zich met een monsterzege van 10-0 op Australiër Simon Whitlock in de kwartfinale en een 11-3 overwinning op Dave Chisnall in de halve finale.

Foto: Heemkunde Boxtel

228 Oude mannengasthuis aan de Eindhovenseweg
Olieverf, 29 x 39 cm, gesign. r.o.

Particuliere collectie

Op 20 september 1650 werd, bij testamentaire beschikking, de oprichting van het eerste Mannen Gasthuis van Boxtel mogelijk gemaakt. Adriaan van Beerendonk en Maaijken Luijkers vermaakten een huis en hof, gelegen binnen de Baronie van Boxtel, tussen het erf van het, door Magdalena van der Stappen, gestichte Vrouwen Gasthuis en het aan Daniël Jansen behorende terrein. Thans staat op deze plaats het in 1937 gebouwde gemeentehuis. Na de bouw van het gemeentehuis werd een klein huisje aan de Eindhovenseweg 2 als gasthuis gebruikt. Pierre Janssen schilderde de achterkant van het Mannen Gasthuis. Voor opname in het gasthuis kwamen in aanmerking mannen van 50 jaar en ouder, ofwel personen die bij enig lichaamsgebrek hun kost niet konden verdienen. De voorkeur ging uit naar mannen uit Boxtel, Oirschot en Sint-Oedenrode. Met het in gebruik nemen van het huisje aan de Eindhovenseweg moest de inrichting aangepast worden voor de huisvesting van het bepaalde aantal mannen en daarom werden er vijf bedsteden in aangebracht. Tot oktober 1919 heeft het als Mannen Gasthuis dienst gedaan en was er nog een huishoudster in dienst van de stichting. Na die tijd is het verhuurd geweest aan L. van Erp, vermoedelijk met de conditie dat, door de huurder, een van de overgebleven bejaarden verzorgd zou worden.


Carla Mennen schrijft kinderbijbel in dichtvorm

Carla Mennen met haar zes boeken. (Foto: Carla Mennen) Foto: Carla Mennen

Boxtel - Het zesde boek van Carla Mennen, wonende in Boxtel, is een wel heel bijzondere dichtbundel. Ze schreef op verzoek een kinderbijbel in dichtvorm. Elk verhaal is een gedichtje. Zo kunnen kinderen van nu op een prettige manier kennis maken met de bekende verhalen van de Bijbelse geschiedenis.

Het 104 pagina's tellende boek is verdeeld in het Oude- en het Nieuwe Testament. Peter van den Muijsenberg maakte er schitterende illustraties bij. De Kinderbijbel is leuk om uit voor te lezen of, voor de wat oudere kinderen, om zelf te lezen. Carla schreef al eerder in dichtvorm de vier vrolijke kinderboekjes: Robin, Noortje en Daan, Varkentje Biggie En Andere Versjes en Prins Pascal En Andere Versjes. Voor Pubers en jong volwassenen schreef ze het gedichtenboek De Nieuwe Dag.

Op haar website carlamennen.simplesite.com zijn de boeken te zien, en via een link naar de website van de uitgever, ook te bestellen.

Expositie Boxtelse amateurkunstenaars in MUBO

Boxtel - Van 18 december 2016 tot en met 12 februari 2017 biedt Museum Boxtel (MUBO) amateurkunstenaars de gelegenheid om hun werk te exposeren. Geïnteresseerden die mee willen doen aan kunnen daarvoor zich nog tot en met 14 november opgeven.

Het doel van de amateurexpositie is om de creativiteit in Boxtel te laten zien. Bovendien biedt het de kunstenaars een gelegenheid om hun visie en kijk op kunst met elkaar uit te kunnen wisselen. Aanmelden voor de expositie kan op info@muboboxtel.nl.

Het streven is een expositie samen te stellen met een zo groot mogelijke mix van kunstvormen. Daarom zijn alle vormen welkom. Van diverse schildertechnieken, beeldhouwkunst tot dichtkunst, patchwork en videokunst. Om zoveel mogelijk amateurkunstenaars aan bod te laten komen, krijgt iedere deelnemer een bepaalde ruimte toegewezen om een aantal kunstwerken te exposeren. Afhankelijk van het aanbod is er plaats voor 15 tot 20 exposanten. MUBO beschikt over vitrines, sokkels, lichttafels, panelen en professionele belichting om het werk zo goed en moi mogelijk tentoon te kunnen stellen.

Aanmelden kan tot en met 14 november via e-mail: info@muboboxtel.nl. Denk er bij het aanmelden om je naam en telefoonnummer en natuurlijk ook een of meerdere foto's van je kunstwerk(en) toe te voegen.

Na binnenkomst van alle aanmeldingen zal de MUBO-commissie wisselexposities de expositie gaan samenstellen met als uitgangspunt een zo groot mogelijke diversiteit van kunstvormen. De aangemelde exposanten worden ná de sluitingstermijn persoonlijk benaderd voor het maken van nadere afspraken.

Wacht niet te lang met aanmelden, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Voor vragen kun je altijd telefonisch contact opnemen met Willem van Vossen, coördinator wisselexposities, te bereiken op 06-16041898.

Boxtelaar schrijft boek over kunstmatige intelligentie

Boxtel - Boxtelaar Sjoerd Groen heeft op 4 november een boek uitgebracht over kunstmatige intelligentie met de titel 'Het jaar van de kat'.

'Het jaar van de kat' is een roman van 262 pagina's waarin de schrijver op zoek gaat naar de oorsprong en invloed van de kunstmatige intelligentie (AI) Cath.

Sjoerd Groen werd in 1982 in Boxtel geboren. Op het Jacob-Roelandslyceum had hij Nederlands van mijnheer Hacking. Een van de opdrachten die hij daar kreeg was het schrijven van een verhalend opstel. Sjoerd merkte dat hij het schrijven leuk vond en besloot voor de schoolkrant aan de slag te gaan; iets dat uiteindelijk leidde tot het schrijven van deze roman.

Drukte in mijn hoofd, leegte in mijn hart

'Wie het te druk heeft, heeft het niet begrepen' is een zin uit een online artikel, die bij mij binnenkomt als donderslag bij heldere hemel. De zin heeft me in haar greep, omdat ik mezelf weet te definiëren als een workaholic; ik werk graag hard, vaak te hard en mezelf rust gunnen is het laatste dat ik kan. Dat is al vanaf kleins af aan. Ik was heel ijverig op school, deed vaak aan alle activiteiten mee buiten school en hield me daarbuiten vaak bezig met muziek en twee of drie sporten tegelijk. Ik vind het heerlijk om het druk te hebben, om lekker bezig te zijn, maar dat fijne gaat er de laatste tijd wel van af, omdat ik altijd 'aan' sta; ik voel me vaak te druk.

Ik ben natuurlijk als moeder al wel gewend om altijd aan te staan, maar om op andere vlakken ook altijd aan te staan in deze veranderde nieuwe tijden met overal toegang tot een ongekende hoeveelheid informatie, overweldigt me soms en haalt me neer. Dan kan ik niet meer genieten van de drukte. Ik word daarbij ook steeds bewuster van wat rust en stilte voor me kan doen; wat het niet meenemen of vergeten van mijn telefoon voor invloed heeft op mijn gemoedsrust, stemming of wat een middagje in de natuur me voor herstel geeft. Toch, wanneer ik weer een nieuw leuk idee in mijn hoofd heb en energie heb op dat moment, begin ik weer met een nieuw project om het uiteindelijk vaak te moeten bekopen met een tekort aan energie of het te druk zijn voor dingen, die me meer energie geven; een familiebezoek, een etentje met vrienden of het lezen van een boek.

Ik geef vaak de schuld aan het feit dat ik teveel dingen leuk vind, dat ik steeds meer ervaar hoeveel er mogelijk is en aan het ervaren dat het potentieel van het individu onmetelijk groot is, wanneer je maar energie en aandacht geeft aan hetgeen dat je wilt doen en bereiken. Toch, hoe drukker ik het lijk te hebben nu, hoe meer leegte ik voel; drukte in mijn hoofd en leegte in mijn hart. Ik moet leren focussen op wat echt belangrijk is en de rest negeren; prioriteiten stellen. Bij het focussen op die prioriteiten dien ik ook mijn houding te herdefiniëren. Het is mijn houding die mijn leven maakt, zoals de keuze van: het vermaken van de kinderen óf plezier hebben met de kinderen. Helemaal betrokken zijn bij wat je doet. Op deze wijze ga ik die leegte in mijn hart weer proberen op te vullen samen met onderstaande 'nieuwe tijd'-tips van psycholoog Tony Crabbe uit het artikel. Ik neem deze ter harte, vooral die derde en de laatste...
• Focus op je intentie en niet op je tijd; leer je aandacht managen.
• Plan je tijd in grote brokken, cluster vergelijkbare activiteiten, dan hoeven je hersens niet steeds
sprongetjes te maken.
• Durf niets te doen; vul niet ieder moment op met iets, maar breng eens tijd door met je hersenen.
De meest innovatieve en creatieve ideeën komen op deze 'stille' momenten.
• Ontwikkel een ochtendroutine zonder telefoon en berichten en begin met je moeilijkste,
belangrijkste taak. Check daarna pas je telefoon en berichten.
• Doe niet alles; richt je alleen op het nemen van relevante beslissingen. Wanneer je alles doet,
bereik je niets.

Auto belandt in natte sloot Liempde

Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - Maandagavond werden de hulpdiensten rond 18.30 uur gealarmeerd voor een verkeersongeval op de Molendijk in Liempde. Bij aankomst was de bestuurster al uit haar auto, wel werd zij korte tijd in een ambulance onderzocht. De vrouw zou naar eigen zeggen zijn verblind door een tegenligger en in een bocht rechtdoor de natte sloot in zijn gereden.

Foto: Persburo Sander van Gils

Een bergingsbedrijf heeft het voertuig uit de natte sloot getakeld en vervolgens afgevoerd. De weg tussen Liempde en Kasteren was korte tijd gestremd voor het overige verkeer.

Boxtelaar aangehouden voor mishandeling met houten paal

Boxtel/Handel - Voor het mishandelen van een 43-jarige Bosschenaar op een crossterrein in Handel pakte de politie zondag 6 november een 18-jarige inwoner van Boxtel op.

De mannen hadden daar eerder op de dag ergens woorden over gekregen. Rond 15.30 uur sloeg de verdachte het slachtoffer uit het niets met een houten paal tegen zijn hoofd en ging er vandoor. De Bosschenaar raakte gewond en bewusteloos, en is naar een ziekenhuis gebracht. Na behandeling kon hij weer naar huis. Daar heeft hij tegen de avond de politie gewaarschuwd. Omdat het slachtoffer wist wie de verdachte was, zijn agenten naar zijn woning in Boxtel gegaan. Rond 22.00 uur werd hij aangehouden en daarna in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Kop-staartbotsing op de A2

Liempde/Best - Een kop-staartbotsing op de A2 in de rijrichting van Eindhoven naar Den Bosch zorgde donderdag voor flinke vertraging op de snelweg. De verwondingen van beide bestuurders leken mee te vallen.

Vanwege het ongeluk was de linkerrijstrook enige tijd afgesloten. De vertraging bedroeg volgens de ANWB zo'n drie kwartier.

Mijn Mooi Boxtel: Eppo Schellekens

Foto: Eppo Schellekens

Tijdens mijn avondwandeling samen met mijn jongste zoontje overviel me dit beeld, wat een natuurpracht! De foto is gemaakt op 18 oktober op de Liempdseweg. De lucht was zo bijzonder dat mijn zoontje het licht zelfs een beetje eng vond.


#Catch us if you can

Aflevering 4 van het tv-programma Hunted, waaraan ik meedoe, is net afgelopen! In dit programma worden kandidaten opgejaagd door een fictieve 'geheime dienst'. Ik weet niet hoe jullie het vonden maar ik zat op het puntje van mijn stoel omdat ik zelf ook niet weet hoe en wanneer de andere toppers van kandidaten zijn opgepakt. Ik voel zo met ze mee; De tranen van Ezme en haar lieve vriend die haar blijft troosten en alles doet om haar een beter gevoel te geven. De pas drie maanden oude band tussen de vader en zoon die samen meedoen en liggen te slapen in de duinen. Of kandidaat Lenny die 100 kilometer moet fietsen in de stromende regen en een lekke band krijgt. Been there, done that. De enige in wie ik me niet kan verplaatsen is Evert omdat hij een echte pro is en altijd zijn emoties onder controle heeft. Ik duidelijk niet? Ik snap zo goed hoe ze zich voelen; ik snap de tranen, de zorgen, de onrust maar ook de euforie als je weer safe bent. Ik ben zo blij dat het nu op tv is, zodat ik iedereen kan laten zien wat we nu precies hebben beleefd. Ik kon het zo lastig uitleggen, zowel in het screeningsproces als toen ik weer thuis was na het Hunted-avontuur. 'Op de vlucht voor de geheime dienst’, klinkt natuurlijk ook heel vaag zo tussen de soep en de aardappelen door. Natuurlijk waren we op de vlucht, maar wat je niet ziet op tv zijn alle gesprekken met de mensen die ons hebben geholpen. Zo was er een man die zijn hele leven in de sales had gezeten en ons leerde dat een glimlach de broekriem is van iedere verkoper. Dat hij elke ochtend tegen zichzelf zei: I am a winner. Soms sta ik op en sta ik mijn tanden te poetsen. Dan kijk ik in de spiegel en zeg ik stilletjes in mezelf: I am a winner! Of de Afrikaanse priester met hip lang haar die ons afzette op een onmogelijke plek, maar wel een gebed met ons deed en aan de Heer vroeg; Let Robin en Fritz make it to the final! Nooit zal ik de super lieve vader die door zijn ex werd beschuldigd van seksueel misbruik van zijn eigen kinderen vergeten; hij lag in een hele moeilijke scheiding. Oneerlijk vond ik het. De trotse papa ging door een hel. Afschuwelijk te horen hoe dicht haat en liefde naast elkaar liggen. Wie ik ook voor altijd in mijn hart heb gesloten is de schitterende 'Flodder' opa. Net genezen van keelkanker en nu gediagnosticeerd met tongkanker. Hij had stiekem een pakkie Marlboro in het jasje van zijn geruite pyjama. Terwijl we samen een stout sigaretje rookten vertelde hij me over zijn leven in Indonesië. Over het leven met zijn veel jongere vrouw. Maar ook over de dood en de angst daarvoor. Hij had een paar dagen daarvoor voor het eerst zijn zoon die hij nooit eerder had ontmoet in zijn armen gesloten. Het was een grote boef want hij voerde de honden stiekem het eten dat hij zelf niet kon eten door de pijn aan zijn mond. Die honden vochten en hij zei zonder blikken of blozen: "Ik heb niks gedaan hoor." Net als met die sigaretten. Toen hij wegreed met zijn slofjes in zijn rolstoel moest ik toch even slikken. Zou hij nog genezen? Helaas heb ik niet genoeg ruimte om alle verhalen te delen maar wat mij betreft hadden ze het programma net zo goed 'De jacht' kunnen noemen. De jacht op mooie verhalen! Maar na elk mooi verhaal moesten we weer door. Een volle buik, nieuwe energie en bepakt met een rugzak vol mooie verhalen, en dan maak ik een hele grote fout! Hoe dat afloopt? Volgende week maandag, 20.30 uur: aflevering 5 van Hunted!


Boxtelse wint hoofdprijs in verhalenwedstrijd

Boxtel - De Boxtelse Trudy van Rooij-van Mil heeft de hoofdprijs gewonnen in de verhalenwedstrijd 'De Mens van 2050'. De wedstrijd werd georganiseerd door Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Deze landelijke stichting voert al 45 jaar brede toekomstverkenningen uit op het snijvlak van technologie en samenleving.

Voor het project 'De mens van 2050' riep projectleider Ellen Willemse iedereen op om mee te denken over de toekomst. Omdat zij hierbij Sciencefiction een goed hulpmiddel vindt schreef zij ook de betreffende verhalenwedstrijd uit. Verhalen moesten te maken hebben met één of meer thema's waarop in de verkenning werd gefocust, te weten relaties, werk, opleiding, gezondheid, vrije tijd, spiritualiteit of criminaliteit.

Het korte verhaal 'De planeet van de hemel' van Trudy van Rooij-van Mil is een monoloog van een moeder over haar puberdochter. De rest van haar familie is overleden als gevolg van een parasiet. In haar monoloog betreurt de moeder de keuze van Stephen Hawking die zich tegen de wens van diens vader in niet met parasieten ging bemoeien maar met de ruimte. Hierdoor is de planeet van de hemel ontdekt waar men met een raket naartoe kan gaan zonder de pijn van het sterven te hoeven voelen. Puberdochter Laura wil met deze raket mee en haar moeder meenemen om daar herenigd te worden met haar vader en broertje. Op het einde van haar monoloog moet de moeder een beslissing nemen. Kiest ze voor het geestelijke en gaat ze met haar dochter mee, of kiest ze voor het lichamelijke en blijft ze alleen achter?

Aan de wedstrijd deden honderd schrijvers mee. Trudy van Rooij-van Mil won met haar eerste plaats een kunstwerk dat is gebaseerd op haar verhaal, een workshop 'verhalen verfilmen' en tien exemplaren van het boek waarin haar verhaal werd gepubliceerd. Daarnaast ontving zij een geldbedrag van 250 euro. Het boek 'Wie wij worden' kan gratis gedownload worden via: http://stt.nl/publicatie/stt-85-wie-wij-worden/. Ook is op deze website een papieren versie te bestellen van het boek.

Trudy van Rooij-van Mil schreef eerder het boek 'Vuistslag', 'Stella en haar eigenwegzand' en publiceerde haar verhaal: 'De Lijnen' in literair tijdschrift Extaze, nummer 19.

Boswachter Frans hoopt op voldoende geld voor uitkijktoren

Boxtel - Boswachter Frans Kapteijns, actief in de Kampina, hoopt met een crowdfundingcampagne vóór komende zaterdag (12 november) voldoende geld bij elkaar te hebben gebracht om een nieuwe uitkijktoren te realiseren. Doel van de actie is om ter ere van de pensionering van de boswachter 30.000 euro bij elkaar te sprokkelen voor de realisatie van de wachttoren. Op het moment van schrijven staat de teller op bijna 28.000 euro, bij elkaar gespaard door meer dan 300 mensen.

Frans Kapteijns is per 1 oktober gestopt met werken, maar wilde nog één daad stellen voordat hij zijn werk neerlegde: de realisatie van een nieuwe wachttoren in de Kampina. Zo begon de boswachter op 8 september een crowdfundingcampagne om het gat van 30.000 euro in de begroting op te vullen.

De kijktoren moet verrijzen op de plaats waar nu ook al een toren staat: aan de straat Banisveld in Boxtel. "Dat betekent een simpele vergunningprocedure, want het is puur vervangen van een oude toren", laat een woordvoerder van Natuurmonumenten weten. Wel wordt onderzocht of de huidige locatie nog wel de beste plaats is voor zo'n uitkijkpost. Indien dit niet zo is, dan kan een vergunningprocedure nog enige tijd kosten. "Maar die toren gaat er hoe dan ook komen", aldus de woordvoerder.

"Wij zijn er erg trots op dat zoveel mensen hebben bijgedragen aan de 'Tour de Frans'", aldus Natuurmonumenten. De groep geldschieters zal ook betrokken worden bij de opening van de toren.

De crowdfundingcampagne is te vinden op: crowdfundingvoornatuur.nl/uitkijktoren. Mochten mensen niet kunnen meedoen aan de online crowdfunding, dan kunnen ze toch nog een bijdrage leveren door TOREN te sms'en naar 4333.

Drie wilde zwijnen struinen rond in de Geelders

Liempde - Uitbater Jos Sanders van café Het Groene Woud heeft de afgelopen dagen dagelijks bezoek van een drietal wilde zwijnen. Het is voor het eerst sinds ruim 100 jaar dat er weer wilde zwijnen in de gemeente Boxtel worden gesignaleerd.

Waarschijnlijk zijn de zwijnen afkomstig uit de groep van vijf zwijnen die enkele weken geleden in Olland werd gezien. Hiervan zijn er inmiddels twee afgeschoten.

De overige wilde zwijnen staat, zoals het er nu naar uitziet, ook geen mooie toekomst te wachten. In de provincie Noord-Brabant geldt een zogeheten 'nulstandbeleid'. "Dit betekent dat wilde zwijnen in principe vogelvrij verklaard zijn", laat een woordvoerder van de provincie weten. Iedere jager in het bezit van de juiste papieren mag daarom op de zwijnen jagen.

De provincie is, samen met het Ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk voor het huidige beleid. Momenteel is een voorzet gegeven voor een nieuw beleid inzake wilde zwijnen, maar dat komt voor de dieren die nu in de gemeente rondscharrelen waarschijnlijk te laat.

De enige gebieden in Nederland waar wilde zwijnen nu ongestoord kunnen verblijven zijn de Veluwe en de Limburgse mijnstreek.

Uitleg tips Wie wordt de Prins van Ploegersland

De gebroeders Van Abeelen: Prins Popullus I & II. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Liempde - Op zaterdag 29 oktober werd in Ploegerspaleis Hof van Liempde Z.D.H. prins Populus I&II geïnstalleerd. In de weken voorafgaande aan de installatie werd door de geheimcommissie van de Ploegers iedere week een tip verstrekt over de nieuwe Prins. De uitleg hiervan tref je hier.

De eerste tip ging over een man met een hart van goud. Dit was een link naar het gouden jublieumjaar van de Ploegers. De Prins zelf is actief in de buurt, met voetbal en tennis en heeft een grote vriendengroep. Daarna volgde de tip dat de Prins dicht bij het vuur zat. Dit was een verwijzing naar zus Désiré van Laarhoven die al vele jaren lid is van de Ploegers en afgelopen jaren zelfs voorzitster was. Bovendien is onze nieuwe Prins dol op vuurtje stoken. De tip over het buitenland ging over de naam van de Prins (Eugène en Francois) die zijn oorsprong in Frankrijk vindt. Toen volgde twee tips over de Abeel, oftewel de populier. Deze houdt van vochtige grond, is niet veeleisend en een ander kenmerk is het feit dat de populier een lichtbehaard blad heeft. De Prins is werkzaam als bedrijfsadviseur in de boomkwekerij en een ander woord voor 'bomen' kan zijn praten, kletsen of discussiëren. Dat was de een-na-laatste tip. En de allerlaatse tip verwees naar de sterren en het sterrenbeeld tweeling, waarmee het voor de oplettende lezer nu helemaal duidelijk had moeten zijn.

De naam van de Prins is door de geheimcommissie wel gehoord in de wandelgangen, maar helaas was er niemand met de goede inzending. Goed geraden of niet, iedereen is van harte welkom op de receptie voor Z.D.H. Prins Populus I&II en het Spiegelbal aanstaande zaterdag 12 november vanaf 20.30 uur. Het belooft een prachtige avond te worden met de Dorini's, Hofkapel de Kromploegers en DJ Willem. Meer informatie vind je op www.ploegers.nl


Luchtpost uit Duitsland: Chantal van Mierlo

Foto: Chantal van Mierlo

En toen zette het najaar echt in! Heel lang hebben we nog kunnen genieten van fijne temperaturen, waarbij je het bos langzaam zag verkleuren in de prachtigste tinten, maar voor de komende week is de eerste sneeuw gemeld.

In de komende weken staat er hier van alles te gebeuren. Een bijzonder moment voor de kinderen is de jaarlijkse viering van Sint-Maarten op 11 november. De Vorschul-kinderen (dat zijn de kinderen die dit schooljaar zes zijn geworden en volgend jaar worden ingeschoold) repeteren in de Kindergarten al weken het theaterstuk van Sint-Maarten. Ze leren hoe belangrijk het is te delen, net als Sint-Maarten die een deel van zijn mantel aan een bedelaar gaf.

Op de vroege avond van 11 november wordt het toneelstuk opgevoerd en daarna gaat iedereen naar buiten, waar de lampionnentocht begint. De straten zijn afgezet door de brandweer en de fanfare loopt voorop in de stoet. Daarachter het paard met Sint-Maarten erop en daarna de kinderen van het dorp met hun lampionnen en fakkels. Luidkeels worden de liedjes waar ze al weken op oefenen gezongen en deze mama moet altijd goed op de tekst letten, want ik kreeg die in tegenstelling tot andere ouders natuurlijk niet met de paplepel ingegoten. Terug bij de Kindergarten krijgt ieder kind dan een Martinsmann, dat is een zoet broodje in de vorm van een pop. Voor de kinderen is er warme gekruide appelsap en voor de ouders Glühwein. Ook worden er de eerste Plätzchen (koekjes) verkocht.

In het laatste weekend van november verandert Rothenbuch in een waar kerst-paradijs. Twee dagen lang vindt de Weihnachtsmarkt plaats, een geliefd spektakel waar bezoekers uit wijde omstreken op af komen. Er zijn talloze stalletjes met kunstnijverheid, maar bovenal veel Glühwein en eten. Crèpes, wafels, Lebkuchen, maar vergeet ook de Bratwurst niet! Vanaf dit eerste advent weekend worden de huizen van binnen en van buiten versierd met lichtjes en kerstdecoraties. De boom wordt echter pas op de 24e gezet, op kerstavond.

De eerste advent is ook het startschot voor het traditionele Plätzchen bakken. Zelfgebakken koekjes naar zoveel mogelijk verschillende recepten die vaak al decennia lang binnen de familie worden doorgegeven. Trommels vol worden er gebakken!

Op 5 december komt de Sint weliswaar 's nachts langs om wat lekkers in de schoen te doen, maar dat is niet echt een groot gebeuren hier. Veel belangrijker is het Christkind, dat op de avond van de 24e komt en cadeautjes onder de boom legt.


Foto: Heemkunde Boxtel

Van Hornstraat, hoek Dufourstraat. Links de sigarenzaak Van Maanen met links daarnaast cafetaria Van Maanen. Slogan van de zaak: 'Wat van Maanen maakt smaakt'.


12 / 20

D66

Foto: D66

Terwijl we deze tekst schrijven moet de begroting voor 2017 nog in de raad worden vastgesteld. Altijd lastig om dan al iets te beweren, want tijdens zo'n avond kan er van alles gebeuren. Wijzigingen (amendementen) worden ingediend en moties waarin de raad een oproep doet aan burgemeester en wethouders om iets te gaan doen of laten.

D66 zet in ieder geval in op minder verhoging Onroerendezaakbelasting. Deze wordt in Boxtel al jaren met 3 procent (twee keer de trend) verhoogd. Dit terwijl veel mensen er de afgelopen jaren juist in koopkracht op achteruit zijn gegaan. We vinden het de plicht van een gemeentebestuur om de belastingen alleen met meer dan de inflatie te verhogen indien er echt geen andere mogelijkheden zijn. In theorie kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een gemeente zodanig moet bezuinigen dat allerlei cruciale taken (zoals zorg) onder druk komen te staan. In Boxtel is dat gelukkig niet het geval. Er is de afgelopen jaren op een aantal zaken bezuinigd, maar er blijft vaak ook geld over.

Zo is er bijvoorbeeld nog een ton om in 2017 te besteden aan het aanjagen van de economie. Omdat er de afgelopen jaren al het nodige is bezuinigd op cultuur, roepen we burgemeester en wethouders op om die ton zo veel mogelijk in de creatieve sector te steken. Denk hierbij niet direct aan kunstwerken, maar aan ondernemers die hun brood verdienen met creativiteit. Zoals bijvoorbeeld degenen die aan SintLucas hebben gestudeerd. Deze groep is een belangrijk onderdeel van de economie.
Ook roepen we op om niet te veel energie te steken in een lobby richting de provincie om een derde aansluiting op de A2 te krijgen. Dit zal hoe dan ook veel geld kosten, terwijl zich de komende jaren dringendere knelpunten in het verkeer voordoen. Zo zullen er allerlei maatregelen moeten worden genomen ten gevolge van de sluiting van de dubbele overweg. Om je hierbij als eerste te richten op een extra aansluiting en parallelwegen langs de A2 lijkt ons onverstandig.


CDA

Foto: CDA Boxtel Liempde

Kansen zien
Wij zien kansen in de Oude Boomgaard! We hebben vorig jaar voorgesteld om dit prachtige gebied op te knappen zodat het een plaats wordt om van te genieten en beleven. Afgelopen zaterdag stond het CDA Boxtel-Liempde daarom samen met kandidaat Kamerlid Stijn Steenbakkers met de Groene Bril bij de Oude Boomgaard. Het CDA blijft kansen zien en oppakken.

Begroting 2017
Gisteren stond een belangrijk punt op de agenda van de gemeenteraad: Begroting 2017.
Het CDA heeft extra aandacht gevraagd voor onder andere de volgende punten.

Voor het CDA is het belangrijk dat het voorzieningenpeil in onze gemeente hoog blijft en dat subsidies worden ingezet voor onze jeugd en kwetsbare groepen die anders niet mee kunnen doen. Het gaat hier niet alleen om financieel kwetsbare groepen, maar ook om eenzame mensen, ouderen en gezinnen. Niemand aan de kant!
Er wordt van burgers zelfredzaamheid verwacht, maar zelfredzaamheid is niet eenvoudig zonder netwerk. Voor met name ouderen is dit lastig vanwege verlies van dierbaren, gezondheid en mobiliteit. Het CDA heeft voorgesteld om de komst van beweegtuinen actief te stimuleren. Bewegen verlaagt de kwetsbaarheid op fysiek, psychisch en sociaal gebied.
Wij zouden ook graag zien dat jongeren meer worden betrokken bij maatschappelijke thema's zoals mantelzorg en eenzaamheid. Dat zorgt voor een win-win situatie.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de ondernemers. Wij willen dat het college daadwerkelijk meedenkt met ondernemers en creatief omgaat met de mogelijkheden die Boxtel, Liempde en Lennisheuvel hebben.
Het is goed dat het parkeervergunningenstelsel niet koste wat kost wordt doorgezet, maar dat gekeken wordt naar alle bezwaren en alternatieven. Het CDA blijft voorstander van gratis en blauw parkeren. Dit komt ten goede aan de lokale economie en de leefbaarheid in ons centrum.

De uitgaven aan Greentech blijven voor ons een zorgelijk proces. Concrete resultaten blijven achter. Het CDA vindt dat er geen belastinggeld meer geïnvesteerd moet worden in iets wat niet werkt. Er zijn andere duurzame alternatieven die wel goed werken en waar ook geld voor nodig is. Wij vinden dat vooral kleine initiatieven gestimuleerd moeten worden, zoals energiezuinig bouwen, geveltuinen en sociale duurzaamheidsinitiatieven. Klein en bewezen groen moet je doen!

Voor het realiseren van stadslandgoed Stapelen moet de gemeente meewerken, meedenken en meebewegen. Het zou zonde zijn als dit prachtige park niet van de grond komt vanwege een starre houding van de gemeente.

Het CDA praat liever met burgers dan over burgers. Ook in 2017 zullen wij instellingen, organisaties, belangengroepen en individuen blijven bezoeken in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.
U kunt onze gehele bijdrage over de begroting lezen op onze website.

Heeft u opmerkingen of suggesties? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Website: www.cda.nl/noord-brabant/boxtel-liempde
Facebook: Cda Boxtel-Liempde
Twitter: @cdaboxtel

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra AtalayBekendmakingen week 45

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 17, rooien: 1 eik uit voorerf en 1 berk en 1 esdoorn uit achtererf
Heult 8, rooien: 1 eik en 1 kastanje
De Hoef 4, rooien: 1 berkenboom uit voortuin
Schijndelsedijk tussen hectometerpaal 1,6 en 2,3, rooien: 56 essen wegens essentaksterfte
Sportlaan 2, rooien: 3 eiken uit zijerf en verwijderen bosschages en struiken
Sint Ursula 2, plaatsen bord aan gevel of zuil nabij entree

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Helstraat ongenummerd renoveren/ veranderen veldschuur

Geweigerde omgevingsvergunning
Clarissenstraat 7 afbreken schuur en scheidingsmuur tussen huisnummers 7 en 9

Verleende omgevingsvergunningen
Boseind ongenummerd ter hoogte van Ladonkseweg 34, rooien: 1 es
Boseind 14, rooien: 2 essen
Hoek Gestelseweg - Heult, rooien: 3 eiken en 3 beuken uit berm
Hogenbergseweg 24a en 24b, rooien: 5 populieren
Hoogheem 214, 222, 230, 238, 246, 254, 262 en 270 ( flat 4), herstellen funderingsconstructie balkons
Koningsvaren 18, rooien: 4 zwarte elzen, 2 schietwilgen en 1 ruwe berk voor bouwrijp maken kavel
Stationsstraat 45, rooien: 1 amberboom uit achtertuin
Maria Theresiastraat 31, overkappen berging
Tongersestraat 14, vernieuwen dakkapel en vervangen dak
Veldakkerstraat 1, rooien: 1 boom uit voortuin
Zandvliet 85, realiseren carport en vervangen bestaande dakkapel

Toestemming maken uitweg
Munselse Hoeve 30 maken uitweg aan Munselse Hoeve 30
Munselse Hoeve 30a maken uitweg aan Munselse Hoeve 30a

Horecavergunningen
R + H BV: Liempdse Barrier, Peerkesbos 1 verleende vergunning Drank- en horecawet en verleende
exploitatievergunning

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO Oud papier: 11-11 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 11-11 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk 12-11 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg 12-11 Munsel + deel Centrum – Breukelen 12-11 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Ondernemend Boxtel - Annemieke Jensen

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Ondernemend Boxtel

In deze periodiek terugkerende rubriek stellen in Boxtel gevestigde ondernemers zich voor aan Boxtelaren. Wie zijn zij en in welke sector zijn zij actief? En waar kent 'Boxtel' hen van? En welke Boxtelse ondernemer zien zij zichzelf graag voorstellen in DeMooiBoxtelKrant?

Wie ben je?
Naam: Annemieke Jense
Leeftijd: 55 jaar
Woonplaats: Boxtel
Geboren en getogen: Baarle-Nassau, Nunspeet, zo'n vier jaar in het buitenland en nu weer negen jaar in Boxtel

(Foto: Daisy Renders Fotografie) Foto: Daisy Renders Fotografie

?Wat doe je?
Naam onderneming: Cygnus Management Support
Branche: Interim secretariële ondersteuning
Oprichtingsjaar: 2015 (april)
Werknemers: 1
Adresgegevens/telefoon/mail/www: Elisabeth Bas 18, 06-12331983, info@cygnusmanagementsupport.nl, www.cygnusmanagementsupport.nl.

Ik ondersteun bedrijven die bijvoorbeeld door ziekte van een secretaresse of plotselinge drukte tijdelijk hulp nodig hebben bij zaken als administratie, klantcontact, het maken van afspraken of simpelweg het bijwerken van de mailbox.

Wat maakt jouw bedrijf bijzonder?
Ikzelf! Ik ben flexibel inzetbaar, heb een ruime ervaring en spreek goed Frans, Duits en Engels. Ik werk zowel vanuit huis als op locatie. De naam 'Cygnus', zwaan in het Latijn, is overigens een knipoog naar mijn meisjesnaam, 'Zwaans'.

Wat dragen jij en je onderneming bij aan Boxtel, of wat denk je in de toekomst bij te kunnen dragen?

Op dit moment ben ik nog niet actief in Boxtel zelf. Wel heb ik het doen van zaken in Boxtel hoog in het vaandel staan. Zo is mijn brochure bij een lokale drukker gedrukt en zijn de foto's die erin staan door een lokale fotografe gemaakt. Ondernemen is tweerichtingsverkeer. Daarom hecht ik ook veel aan het netwerken. Dat draag ik ook bij aan de onderneming die mij inhuurt.

Waar kennen mensen je naast je onderneming van?
Ik collecteer voor het Leger des Heils. Er zitten veel mensen aan de onderkant van de samenleving. Het is mooi dat voor de mensen die geen uitweg uit de ellende zien, er een organisatie als het Leger des Heils is, die zich hard maakt voor hen. Dat trekt me erg aan!

Annemieke geeft de pen door aan ondernemer Rianne van Esch. Zij stelt zichzelf de volgende keer voor.


Cursus 'Ondersteuning voor familieleden van naasten met een psychische kwetsbaarheid' in Boxtel

Last van somberheid, angst of overbelasting door zorg voor een naaste met een psychische kwetsbaarheid?

U kunt er iets aan doen!
Ypse is een instelling die zich onder andere richt op behandeling en preventie van psychische klachten, stress en spanningen, met als doelgroep kinderen/jongeren, volwassenen en ouderen. Daarnaast biedt Ypse ook ondersteuning aan familieleden/mantelzorgers van naasten met een psychische kwetsbaarheid.

Binnenkort in Boxtel
Cursus 'Ondersteuning voor familieleden van naasten met een psychische kwetsbaarheid', deze start in Boxtel op dinsdag 29 november, van 19.00 tot 20.30 uur, met 7 bijeenkomsten bij Gemeenschapshuis De Walnoot. Ook gaat begin volgend jaar de cursus 'Angst de baas', 'In de put uit de put' en 'Rouwverwerking' van start. Voor meer informatie, exacte startdata en aanmelding kunt u contact opnemen met Ypse. Zie onze website www.ypse.nl. Ook kunt u bellen met Ypse, telefoon 073-2200044, u kunt dan vragen naar Lia Zwaans of Yvonne Hombergen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

(Advertorial)

Buren JBV de Walnoot en JBC 't Haarens Buutje treffen elkaar

Boxtel - Jeu de Bouleclubs JBV de Walnoot uit Boxtel en JBC 't Haarens Buutje uit Haaren stonden op zaterdag 6 november tegenover elkaar. Het betrof een vriendschappelijke wedstrijd tussen 51 leden van de twee verenigingen. Bij de wedstrijd kwamen 35 Boxtelaren en 16 deelnemers uit Haaren in actie.

Veel leden treffen elkaar regelmatig omdat ze elkaar wekelijks in beide dorpen spelen tijdens de open regiomixen. Deze regiomixen, waarbij iedereen welkom is, worden in Boxtel op de maandagmiddagen en in Haaren op de woensdagmiddagen gespeeld. De 1e prijs was zaterdag voor Wim Voortman van JBV de Walnoot met een score van 3/25. Ook plaats 2, 3 en 4 prijs vielen in handen van de Boxtelaren Michel Luijten (3/24), Paulus van den Bogaard (3/23) en Kees Doevendans (3/22). De 5e prijs was voor Jan de Graaf van JBC 't Haarens Buutje (3/19). Plaats 6 en 7 gingen naar Ad Pennings (3/10) en Narda van Weert (3/9) van 'De Walnoot'

Op maandag 7 november werd de wekelijkse open regiomix gespeeld. Omdat het weer tegenviel werd er op de binnenbanen van de Jeu de Boulevereniging De Walnoot gespeeld. Jos van Meersbergen won de eerste prijs met een score van 3/30. De gedeelde 2e prijs was voor Toos Luyten, Jeroen van den Elzen en Leo Bekers met 3/22. Een gedeelde 5e prijs was er voor Cees Doevendans en Ludo Mennen 3/18. De 7e prijs ging naar Corry Rennen (Den Bosch) 3/5 punten.

Kijk voor meer informatie over Jeu de Boulevereniging De Walnoot op www.jbvdewalnoot.nl.

JRC verliest van koploper Den Dungen

Boxtel - Het eerste herenteam van JRC is er zondag niet in geslaagd te winnen van koploper Den Dungen, die over vier kwarten gezien toch nog een maatje te groot bleek voor de Boxtelse basketballers.

JRC kwam dramatisch uit de startblokken en keek na tien minuten spelen al meteen tegen een flinke achterstand van 14 punten aan. Het was duidelijk dat tegenover de ploeg een sterke tegenstander stond die gebrand was om te winnen. Ondanks de woorden van coach Oliviera vooraf, werd JRC verrast door Den Dungen op alle fronten; rebounding, schoten en ze werkten simpelweg harder.
Aan het begin van de tweede kwart liep het verschil op naar 21 punten in 34-13 voor de thuisclub. Vanaf dat moment ging bij JRC de knop om en onder leiding van een hard werkende Kai Elissen en Erwin Reijnaerts werd een come-back ingezet. Deze kwart sloot JRC met een positief gevoel af in 14-14 en een ruststand van 38-24.

In de rust werd de tactiek besproken en werd besloten als team verder te gaan in de lijn van het tweede kwart, dit bleek te lukken. Op dat moment viel alles op zijn plek, afstandsschoten begonnen te vallen, de bal werd goed rond gespeeld, vrije worpen werden geraakt en Den Dungen werd meerdere malen afgestopt. JRC wist het verschil in de wedstrijd terug te brengen naar enkele punten en de tegenstander moest vluchten in een time-out. Vervolgens voerde coach Oliviera een slimme zet door in de defense van JRC met het neerzetten van een 'zone-press' waarmee de tegenstander verrast kon worden. Dit wierp zijn vruchten af en onder leiding van Freek Clercx en Mitchel Hendriks wist JRC enkele goede steals te pakken en om te zetten in scores. De derde kwart won JRC overtuigend met 25-14 en met een stand van 54-52 was de wedstrijd weer in evenwicht en de mogelijkheden lagen open.

Vanaf dat moment ging de wedstrijd enkele minuten gelijk op met scores van beide teams. Halverwege de vierde kwart werd de situatie cruciaal; Den Dungen pakte enkele makkelijke scores en JRC wist daar niets tegenover te zetten. De Boxtelse ploeg scoorde deze kwart slechts elf punten en gaf de wedstrijd alsnog weg met een eindstand van 72-60.

Wat overbleef voor JRC is een goed gevoel over het merendeel van de wedstrijd, wat moet worden meegenomen naar de eerstvolgende wedstrijd thuis tegen Bladel. Tot op heden verloren de Boxtelaren vier wedstrijden en wonnen zij er pas één. Dit ligt ver onder de verwachtingen die begin van het seizoen zijn uitgesproken.
JRC zal aanstaande zaterdag om 11.00 uur thuis spelen in Sportcomplex De Braken.


Winnend JRC Heren 3 maakt het spannend

Nuenen - In Nuenen trof JRC Heren 3 zondagmiddag Achilles '71. De gastheren uit Nuenen hadden pas slechts drie wedstrijden gespeeld, waarvan één gewonnen, JRC stond bovenaan de ranglijst in de derde klasse.

Met gevaar voor onderschatting van de tegenstander ging JRC fanatiek van start om zo duidelijk te maken dat er geen punten achter gingen blijven in Nuenen. Helaas zonder Jannick Vaars en de geblesseerde Robin Hulskes, die zich had opgeworpen als coach.
Frank Schellekens, Carlo Schoenmakers, Steven Besuijen, Wijnand van Zadelhoff en Giel Mommers begonnen de wedstrijd, volgens plan, voortvarend. Dankzij sterke inside-acties en felle defence kwamen de Boxtelaren het eerste kwart al snel op voorsprong, maar Achilles wist bij te blijven door wat schoten van buiten de bucket. Van Zadelhoff sloot het kwart op 9-13 in Boxtels voordeel af met een sterke steal met drive .
Victor van Lokven startte het tweede kwart met zijn tweede driepunter en Besuijen scoorde voor de derde keer uit een out-of-bounce situatie. Via passende breaks scoorden Van Zadelhoff en Mommers en stond er aan het eind van het tweede kwart 31-20 voor JRC op het scorebord.

Het derde kwart startte de Boxtelse ploeg nog goed door scores van Schoenmakers en de derde driepunter van Van Lokven, maar daarna liep het vast en wist JRC niet meer te scoren.
Met een tussenstand van 38-32 begonnen de Boxtelaren het vierde kwart, dat erg gelijk opging. Door insidescores van Besuijen had JRC het gat in de zone gevonden en joeg de gastheren in de foutenlast. Achilles zette echter met een 8-0 run de stand gelijk op 43-43 met nog 1:30 minuut te gaan. JRC nam een time-out en besloot lange aanvallen te spelen en te vertrouwen op zijn eigen kracht. Na degelijk teamspel wist de ploeg Besuijen open te krijgen op de driepuntslijn, die een welkome driepunter raak schoot. Archilles verloor daarop de bal en JRC lokte de tegenstander door een lange aanval uit de zone. Schoenmakers strafte dit direct af met wederom een driepunter. Na wat geforceerde fouten op pointguard Schellekens mocht deze vanaf de vrijeworplijn de eindstand op het bord zetten: 50-43

Najaars Bridgedrive bij De Rots

Boxtel - Op zaterdag 19 november wordt de najaars Bridgedrive gehouden bij De Rots. De deur van het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 is open vanaf 12.30 uur, de drive begint om 13.00 uur.

Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro per paar, inclusief een kopje koffie/thee bij binnenkomst, en een hapje in de middag. Deelnemers kunnen zich hiervoor opgeven bij Henk IJsseldijk via 0411-674318 of hijsseldijk@ziggo.nl of bij Ria Koelink via 0411-674001 of ria.koelink@kpnmail.nl. Het inschrijfgeld kan worden overgemaakt op NL13INGB0003583742 ten name van G. Krebbers o.v.v. bridgedrive. De inschrijving sluit op 16 november.

Succesvol Liemps Judoweekend

De judoka's van Judo Club Liempde. (Foto: JC LIempde) Foto: Judo Club Liempde

Liempde - Voor de derde keer organiseerde JC Liempde zaterdag 5 en zondag 6 november het Liemps Judoweekend in Sporthal Pius X. Zaterdag vond de Judo Cup Brabant plaats, een competitie voor 206 judoka's uit de regio. De wedstrijdleiding is ondertussen drie jaar in handen van Team Coolen uit Oisterwijk, Judo Club Liempde zorgde voor alle faciliteiten en vele vrijwilligers.

De Liempdse judoka's presteerden goed tijdens de competitie. Er werd flink gestreden om de felbegeerde punten, waarmee na zes competitierondes mooie bokalen gewonnen konden worden. De tussenstanden zijn te vinden op http://www.teamcoolen.nl/klassement-judo-cup-brabant/.

Foto: Judo Club Liempde

Na een diner bij 't Struifhuis in Liempde zaterdagavond, traden de judoka's zondag aan voor het jaarlijkse instaptoernooi, een toernooi voor beginnende en meer ervaren judoka´s waarbij iedereen een prijs verdient. 120 judoka's van clubs uit Mierlo, Sint-Oedenrode, Tilburg, Oss, Oisterwijk en natuurlijk Liempde streden hier om een podiumplaats. JC Liempde nam deel met 44 judoka's en had 11 kampioenen: Ivar van Weert, Faye Goossens, Migus Ribeiro, Mika van Weert, Mats Canters, Pim de Wit, Roy Kemps, Joost van der Linden, Luuk van de Sande, Keira Kreijveld en Teun Franken. Lisa van Wijlick, Gijs de Wit, Cas de Wit, Yoran Lips en Bas Daverveld behaalden een mooie tweede plaats. Voor Lukas Said, Demiën Matitawaer, Aukje de Beer, Anouk Jorritsma, Britt van Oirschot, Femke Jorritsma, Anouk van der Mijden, Mees Koster, Jop van de Ven, Mike van der Mijden en Xavi van Weert was er het prachtige brons. Een knappe vierde, vijfde en zesde plaats werd behaald door Gijs van Mensvoort, Wil van Oirschot, Sam Smulders, Mirte Jorritsma, Sem van Elderen, Inge van Oirschot, Irene van Ooijen, Lloyd de Laat, Xander Kreeft, Quinn Goossens, Annabel Omvlee, Jelle van Sinderen, Sil van Oirschot, Tess Schoones, Luc de Laat, Henri de Kruijf, Lola Canters, Collin van Rooij.

BloxDames1gaatgoedinnieuwecompetitie

Boxtel - Het Blox A-jeugd kampioensteam van afgelopen seizoen is als team overgegaan naar de Dames senioren. Het was afwachten hoe het team zich staande zou houden in deze competitie. De dames laten zien goed mee te kunnen. Van de vorige vijf wedstrijden werden er drie gewonnen en ook afgelopen weekend bleek Blox de sterkste.

De wedstrijd tegen BVC uit Bergeijk beloofde spannend te worden. In de eerste set liepen de meiden van Blox al snel uit naar een comfortabele voorsprong die uiteindelijk uitmondde in een stand van 20-7. Met een enorme servicedruk, waarbij Carmen Steenbakkers hard en scherp stond te serveren, en gevarieerd aanvalsspel werd de tegenstander in het begin van de set overrompeld. Door een goede passing kon Nienke Bosma strooien met goede set-ups waarmee de aanvalsters van Blox wel raad wisten. De ballen gingen hard naar de grond bij BVC door aanvallen van Dia Hannah Verhagen, buitenaanvallen, middenaanvallen en een enkele 3-meteraanval van Hanna van Esch. Ook Iris Kleine liet van zich spreken. Nadat Blox de 20-puntengrens had bereikt kreeg BVC meer grip op de set die Blox met 25-18 won.
BVC wist de hele tweede set een voorsprong vast te houden. Ondanks goede tegenstand verloor Blox deze set met 25-19. Vanaf het begin van de derde set kwamen de Boxtelaren weer in de juiste flow. Harde buitenaanvallen van Van Esch en Verhagen samen met harde scherpe midaanvallen van Steenbakkers en Elke van Rooij brachten Blox weer op een ruime voorsprong. Steenbakkers, Bosma en Janne Ariëns namen de tegenstander onder vuur met hard geplaatste services. De set werd met 25-10 binnen gesleept.
In de vierde set gaf BVC blijk van een grote veerkracht. Het werd een spannende set met volleybal van uitstekend niveau. Beide teams lieten zien te beschikken over een goede aanval en een uitstekende service. Het verschil werd uiteindelijk toch gemaakt door de servicedruk aan Blox-zijde en de harde aanvallen van de Boxtelse dames waarbij ook een mooie explosieve aanval van buitenspeelster Juliëtte Pruijn niet onvermeld mag blijven. Met 25-21 in deze set behaalde Blox een 3-1 overwinning. Op 19 november is de volgende wedstrijd van de dames om 12.30 in sporthal De Braken.

Volleybalinstuif bij Blox
Op woensdag 9 november houdt Volleybalvereniging Blox een Volleybalinstuif voor kinderen van 6 tot 12 jaar die willen kennismaken met volleybal. Zij mogen dan een keer meetrainen en maken kennis de sport via het Cool Moves Volley principe (CMV), waarbij zij via verschillende niveaus stapsgewijs leren volleyballen. Op het eerste niveau wordt de bal gevangen en gegooid; bij elk hoger niveau wordt een nieuwe techniek aangeleerd: de opslag, de onderhandse en de bovenhandse bal, tot de smash, het blok en de bovenhandse opslag op niveau zes.
De training voor kinderen van 6 t/m 9 jaar is van 17.00 tot 18.15 uur en voor kinderen van 10 t/m 12 jaar van 18.15 tot 19.30 uur in sporthal De Braken. Heb je interesse, neem dan contact op met Nienke Bosma via email: nienke-bosma@hotmail.com of kom woensdag langs.
Kun je niet op woensdag 9 november, dan mag je een andere woensdag mee trainen. Je mag altijd vier maal meetrainen om te kijken of je volleybal een leuke sport vindt.

Taverbo/Sabo 3 wint strijd om toppositie BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) sloeg Taverbo/Sabo 3 deze week de aanval op toppositie af met gelijkspel tegen De Horntreffers, die door een blessure van Ad van Weert niet vol voor de winst konden gaan. Taverbo/Sabo 2 rukte op naar de derde plaats na een 7-3 zege op Taverbo/Sabo 4, terwijl de Dommel door een 8-2 nederlaag tegen Grand Café Rembrandt vaster op de onderste plaats werd gedrukt. Rotsvast deelde de punten met De Firma Fotografie.

Koploper Taverbo/Sabo 3 moest tegen de zeer gemotiveerde De Horntreffers proberen de aanval op de leiding in de competitie af te slaan. Uschi Meeuwis speelde een sterke wedstrijd en won zeer verdiend in vier games. Ad van Weert van De Horntreffers stond door voetklachten niet geheel fit achter de tafel, maar dat deed aan deze overwinning niets af. Ook Daan de Koning van Taverbo/Sabo 3 speelde een sterke wedstrijd door zijn drie enkelspelen te winnen. De Horntreffers konden hier door Hans van Weert en Wim van Aarle slechts vier punten tegenover zetten. Henk IJsseldijk schreef voor Taverbo/Sabo 3 in de laatste partij tegen Ad van Weert eenvoudig het vijfde punt voor zijn team bij. Het dubbelspel was voor Hans en Ad van Weert, waardoor ook De Horntreffers op vijf punten kwamen. Door deze uitslag bleef het gat op de ranglijst drie punten.

Taverbo/Sabo 2 won met 7-3 van Taverbo/Sabo 4. Toon van Geel, Mari Smits en Raymond de Boer konden ieder met slechts één overwinning de ruime nederlaag niet voorkomen. Voor Taverbo/Sabo 2 was Hans Fonken met drie zeges in het enkelspel de gevierde man, maar ook Joop van Eijk deed hier met twee punten niet voor onder. Hij was samen met Lothar Groth goed voor de winst in het dubbelspel. Groth won ook nog van De Boer en zorgde daarmee voor de 7-3 einduitslag, waarmee de derde plaats werd overgenomen van Taverbo/Sabo 1.
Het team van De Dommel werd vaster op de laatste positie gedrukt door een sterk spelend Grand Café Rembrandt. Na een 3-1 tussenstand door winst in het dubbelspel voor De Dommel moest alleen Arnold van der Heijde van Grand Café Rembrandt in zijn partij tegen Wim Jansen ook nog een punt aan De Dommel afstaan. Gerrie Hoenselaars en Ad Brekelmans bleven beide ongeslagen wat een ruime, maar verdiende 8-2 uitslag opleverde. Ad van Lier en Ad De Man konden hier voor hun team De Dommel geen verandering in brengen.

De Firma Fotografie wilde verder van die onderste plaats op de ranglijst weg en moest dit tegen Rotsvast proberen te bereiken. Pas na een 3-0 achterstand kon De Firma Fotografie in het dubbelspel de eerste winst boeken. Erik van der Schoot, Bart Theeuwes en Jan Don schoten uit de startblokken door winst op Jordy van de Laak, Gabriël Valks en Henk van de Laak. De Firma Fotografie won ook drie partijen achter elkaar waardoor zij in de achtste partij op gelijke hoogte met Rotsvast kwamen. Erik van der Schoot kon voor Rotsvast met zijn derde zege in het enkelspel het vijfde punt voor zijn team bij laten schrijven. Jordy van de Laak was met zijn tweede winst in de laatste partij tegen Bart Theeuwes goed voor het vijfde punt voor De Firma Fotografie en dus voor de 5-5 eindstand en zorgde hiermee ook voor meer afstand van de laatste plaats op de ranglijst.


Bridge
Bridgeclub Boxtel, uitslag 1 november
A-lijn: 1. G. Joren & R. van Stuivenberg 61,25% 2. M. Kleiss & E. Wijnen 57,92% 3. A. & A. Wouters 55,83% B-lijn: 1. W. de Langen & I. Peeters 61,61% 2. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 57,74% 3. C. & C. van Hal 56,79%
Bridgeclub Boxtel, uitslag 2 november
A-lijn: 1. R. Dankers & F. van de Schans 67,26% 2. F. Gieles & W. van de Heijden 62,50% 3. P. Springer & T. Wouda 55,65% B-lijn: 1. H. Goes & V. Gerris 59,38% 1. P. & R. van der Pasch 59,38% 3. J. van Dijk & G. aan de Stegge 53,65%
Bridgeclub Boxtel, uitslag 3 november
A-lijn: 1. J. van Doremalen & F. van Roy 67,26% 2. J. Jansen & R. Koenders 57,44% 3. G. van den Bosch & G. van den Bosch 55,36% B-lijn: 1. J. & J. van de Meerendonk 70,73% 2. T. Bosveld & H. Hoogers 67,81% 3. H. & F. Schalkwijk 64,45%

Bridgeclub Rembrandt, uitslag 1 november
A-lijn: 1. J. van de Borne & E. Jansen 62,92% 1. A. van Boxtel & A. Loupias 62,92% 3. W. van der Lans-Verberne & A. Visser-Hanff 57,92% B-lijn: 1. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 58,68% 2. J. van de Biggelaar & M. van der Schoot 57,99% 3, MJ Ronde & G. van Rooy 57,64%

Bridgeclub De Rots, uitslag 2 november
A-Lijn: 1. R. & J. Steenbakkers 61.66% 2. E. Visser & P. Zuidgeest 55.83% 3. M. Jussen & M.J. Ronde 54.58%

Bridgeclub Revanche, uitslag 3 november
A-lijn: 1. L. & H. Siemons 63,02% 2. B. Hermkens & H. Schalkwijk 60,94% 3. T. van der Kolk & A. Weijns 52,60%

Bridgeclub Liempde uitslag 3 november
A-Lijn: 1. Echtpaar Habraken 62,92% 2 Heren Raaijmakers-Van de Laar 60,83%, 3. Dames Van Oirschot-Van de Laar 54,86% B-Lijn: 1. Echtpaar Braken 60,00%, 2. Dames Van Hastenberg-Van de Vleuten 58,33% 2. Mevrouw Legius-Meneer Verdonk 58,33% C-Lijn 1. Echtpaar Van de Langenberg 60,00% 2. Echtpaar Van Schaijk 58,75% 3. Dames Van Boeckel-Van de Hoek 56,67%

Tafeltennis

Uitslagen NTTB-competitie
Senioren        
TTC Middelburg 3-Taverbo/Sabo 1 6-4
TTCV 3-Taverbo/Sabo 2 2-8
Valkenswaard 1-Taverbo/Sabo 3 3-7
Never Despair 6-Taverbo/Sabo 4 1-9
Taverbo/Sabo 5-ATTC '77 2 3-7
Taverbo/Sabo 6-ttv Bergeijk 5 2-8
Taverbo/Sabo 7-OTTC 7 9-1
Taverbo/Sabo 8-Always Fair 4 5-5
Taverbo/Sabo 9-JCV 10 7-3
Jeugd        
Stiphout 3-Taverbo/Sabo 1 10-0
Stiphout 5-Taverbo/Sabo 2 2-8
Rally 4-Taverbo/Sabo 3 4-6
BRTC
De Horntreffers-Taverbo /abo 3         5-5                
Taverbo Sabo 2-Taverbo/Sabo 4         7-3
De Dommel-Grand Café Rembrandt 2-8        
De Firma Fotografie-Rotsvast         5-5

Biljart

't Ivoor
Programma 14 november
3-banden groot 't Ivoor 1-Rio Bar 1 20:00
Recr. 3-banden D'n Brouwer 4-'t Ivoor 7 13:00
15 november
Libre C1 't Ivoor 1-De Hazelaar 4 19:30
libre C1 't Ivoor 2-BV De Hazelaar 5 19:30
16 november
Libre C2 20:00 Royal 5-'t Ivoor 3 20:00
17 november
Recr.3-band De Luchtschippers-'t Ivoor 5 13:00
Recr. 3-banden 't Ivoor 6-NAL 6 13:00
Uitslagen 31 oktober t/m 3 november
Libre:
Krijt Op Tijd 1-'t Ivoor 1        29-28
Wapen van Liempde 1-'t Ivoor 2        26-27                                                                                 `t Ivoor 3-BV De Straat 1        30-22                                                
BBG Haarsteeg 3-'t Ivoor 4        20-30                
Recreanten libre:        
't Ivoor 1-Triangel 1        38-28                                                                        
't Ivoor 2-BV De Hazelaar 4        32-38                                        
't Ivoor 3-BV De Hazelaar 3        36-31                                                                                
Recreanten 3-banden klein:
't Ivoor 5-De Piepers 4        20-30                                                
't Ivoor 6-D'n Brouwer 2        26-22                        
Het Groende Laken 1-'t Ivoor 7         30-24                                
3-banden groot:
BC Uden 1-'t Ivoor 1        18-30                

Senioren-biljart Geboliesch :
Samen Sterk-Dé Zie,k Wel Zitte         36-31
Ons Genoegen-De Fetsers                        32-33
't Pommeransje-De Stapelaars                 24-39
De Poedelaars-Kloosterboys                 38-32
Unie Boys-Le Carambole                 33-34
't Krijtje-Ons Vertier                 36-32
De Eenheid-De Prutsers                 37-36

Zaalvoetbal

Uitslagen 5-11
Filipe Mode-Vd Langenberg                 3-0
Vouwwagenspecialist-Heva autobedr. 3-5
Adm. Jilesen-C.J.v.d. Sande                 9-3
Pika Bikes/'t Geveltje-Goossens Advies 4-5
Tahadi-X2COM                                         5-2
Gebr Bekkers-Café Vollop                        6-4
Uitslagen 7 november
Uitslagen 7-11
Groen als Gras-Men. Van Dommelen 1 7-2
FC Bloikfit-Selissen Boys                 5-5
Vd Heijden milieu-Vermeer verz.         3-2
Faes entertainment-V. Stekelenburg 3-5
Programma 12 november
17:00 NIKE FC-Hart van Boxtel
17:45 Kwalitaria Strik-Goossens Advies
18:30 Pika Bikes/'t Geveltje-Vouwwagenspecialist
19:15 Café Vollop-Filipe Mode/ElzenMaas
20:00 Adm. Jilesen-Gebr. Bekkers 1
Programma 14 november
19:00 Vinyl Tapijtwinkel-Verbeij/Hanekroot
19:45 Vd Heijden milieu-Faes Entertainment
20:30 Rijschool Gestel-Men. van Dommelen 2
21:15 Groen als Gras-FC Blokfit

Voetbal

Uitslagen DVG
Zaterdag 5 november
DVG JO7/1-Zwaluw JO7/1 1-13
Schijndel JO9/2-DVG JO9/1 1-19
Daw JO9/3-DVG JO9/2 0-6
Fc de Rakt JO9/2-DVG JO9/3 1-1
DVG JO9/4-Boskant JO9/2G 1-0
DVG JO11/1-HVCH JO11/2 22-2
DVG JO11/ 2-Avanti'31 JO11/2 2-1
DVG JO11/3-Schijndel JO11/3 2-8
Schijndel JO11/4-DVG JO11/4 2-1
Vow JO11/3-DVG JO11/5 3-2
DVG JO13/1-Avesteyn JO13/1 3-0
Rhode JO13/3-GDVG JO13/2 11-1
DVG MO13/1-Schijndel MO13/1 7-1
DVG JO15/1-Gemert JO15/2 1-1
DVG JO15/2-Irene JO15/1 1-9
Reusel Sport MO15/1-DVG MO15/1 1-12
DVG JO17/1-EVVC JO17/1 5-1
Avanti'31 JO17/2-DVG JO17/2 7-0
Festilent JO19/1-DVG JO19/1 3-4
Vow JO19/1-DVG JO19/2 4-0
Zondag 6 november
SENIOREN
DVG 1-Vorstenb.Boys 1 2-3
DVG 2-Mifano 2 0-3
Avanti'31- 3DVG 3 1-4
DVG 4-Heeswijk 4 3-2
DVG 5-Schijndel 8 1-3
HVCH 16-DVG 6 0-6
Heeswijk 8-DVG 7 2-1
DVG 8-Schijndel 6 2-6

Programma DVG
Zaterdag 12 november
SCI JO7/1-DVG JO7/1 10:30
DVG JO7/2-Essche Boys JO7/1 09:30
DVG JO7/3-ODC JO7/5 09:30
DVG JO9/1-Gemert JO9/5 10:45
Pr. Irene JO9/2-DVG JO9/2 09:00
DVG JO9/3-Boekel Sp. JO9/5 10:45
Blauw Geel JO9/13-DVG JO9/4 10:15
Rhode JO11/3-DVG JO11/1 10:30
DVG JO11/2-Margriet JO11/2 09:30
Rhode JO11/5-GDVG JO11/3 10:30
Blauw Geel JO11/5-DVG JO11/4 09:15
DVG JO11/5-Schijndel JO11/6G 09:30
EVVC JO13/1-DVG JO13- 1 11:30
DVG JO13/2-Nijnsel JO13/1 11:45
Gemert MO13/1-DVG MO13/1 11:45
Wec JO15/1-DVG JO15/1 13:00
Rhode JO15/2-DVG JO15/2 13:00
DVG MO15/1-RPC MO15/1 13:00
Sddl/Ravenstein JO17/1-DVG JO17/1 13:00
DVG JO17/2-Schijndel JO17/2 14:30
DVG JO19/1-Nooit Gedacht JO19/1 14:30
DVG JO19/2-Blauw Geel JO19/3 14:30
Zondag 13 november
DVG 1-S.C.I.1 14:30
DVG 2-A.S.V.'33/2 12:00
Schijndel 4-DVG 3 12:00
WEC 5-DVG 5 12:00
DVG 6-Pr.Irene 9 11:00
Irene 4-DVG 7 10:00
Heeswijk 7-DVG 8 11:15
DVG VR 1-HVCH VR 2 10:00
Dinsdag 15 november
DVG 2-Den Dungen 2 20:00

Uitslagen LSV
LSV VE1-ODC VE1 5-1
De Bocht 1-LSV 1 3-2
Vlijmense Boys 4-LSV 2 6-5
LSV 3-ODC 4 5-1
Boxtel 8-LSV 4 2-3
Programma LSV
Zaterdag 12 november
Best Vooruit 1-LSV 1 16:45
Zondag 13 november
LSV 1-DOSL 1 14:30
LSV 2-Elshout 2 10:30
LSV 4-Oirschot Vooruit 9 12:00

Uitslagen LBC
LBC mini-1: LBC 1-Boskant 1 1-4
LBC JO9-1: LBC 1 – Oirschot Vooruit 6 10-0
LBC JO13-1: FC Eindhoven 3-LBC 1 17-0
LBC JO15: Juventud 1-LBC 1 4-2
LBC JO17-1: DBS 2-LBC 1 2-1
LBC MO19-1: OJC Rosmalen-LBC 1 3-1
Programma LBC
Zaterdag 12 november
Zwaluw 4-LBC Mini 1 9:30
Best Vooruit 6-LBC JO9/1 9:15
LBC JO15/1-Woenselse Boys 3 12:00
LBC JO17/1-Oirschot Vooruit 6 13:30
LBC MO19/1-Achilles Veen 12:00

Paardensport

Dressuurpaarden Boxtel
Tara Verbeeten met Diva, Klasse L1: 2e met 200,5 punten
Anne Hoogenboom met Game Boy, Klasse L2: 3e met 199 punten
Anne Hoogenboom met Firanja HS,Klasse M1: 1e met 196,5 punten
Pony's Someren
Eline de bont met Misty, Klasse B-L2: 3e en 2e met 191.5 en 197 punten
Pony's Berlicum
Kim van de Sande met Tetu HS, Klasse E-M2: 1e met 183 punten
Lieke Tinnenbroek met Nando, Klasse C-L1: 1e met 191 punten

Rugby

Uitslag 5 november
Cubs: Britisch School Netherlands-Ducks/Dukes 109-0
Zondag 6 november
Senioren: RC Eindhoven-Duckes Legends 0-32
Programma 12 november
Cubs: RDD deelnemers training in Den Bosch 9:30
TBM en Cubs: Vriendentraining in Boxtel, voor iedereen toegankelijk 10:00
Zondag 13 november
Senioren: Duckes Legends-Elephants Eindhoven 13:00


LSV kan geen afstand nemen van De Bocht '80

Lennisheuvel - Het was echt een strijd om de rode lantaarn zondag bij het treffen tussen LSV en De Bocht '80 in Oirschot. LSV was, ondanks een aantal blessures en afwezigen, niet de mindere in deze strijd, maar moest uiteindelijk toch zonder punten terug naar huis.

Er was geen sprake van hoogstand voetbal zondag, maar wel veel passie en strijd. LSV kwam al na vijf minuten op voorsprong doordat Rowi van den Besselaar een penalty benutte. Maikel van den Heuvel maakte er 1-1 van in de achttiende minuut. Na rust liep de Bocht uit naar een 3-1 voorsprong door treffers van Maikel van den Heuvel en Lars Fonken. Nick van de Boogaard scoorde de aansluitingstreffer in de tachtigste minuut en bracht de eindstand op 3-2 in het voordeel van De Bocht '80.

Taverbo/SABO verliest maar behoudt leiding

Boxtel - Voor het eerst dit seizoen zijn de tafeltennissers van Taverbo/Sabo tegen een nederlaag aangelopen. In een rechtstreeks duel om de koppositie in de hoofdklasse gingen de Boxtelaren in en tegen Middelburg met 6-4 ten onder. Ondanks deze verliesbeurt staat Taverbo/Sabo nog altijd bovenaan de ranglijst.

Helemaal in de uithoek van de afdeling ZuidWest stond vrijdagavond de topper tussen de beide titelkandidaten in de hoofdklasse op het programma. Taverbo/Sabo was al vroeg naar Middelburg afgereisd om een optimale voorbereiding te kunnen draaien en trad aan met Marlotte Staps, Michel Sperling en Stefan Bernhardt. Alle drie behaalden zij één winstpartij. Staps en Sperling zegevierden eveneens in het dubbelspel. In de overige partijen was de Boxtelse ploeg zeker niet kansloos maar steeds trokken de Middelburgers aan het langste eind. Sperling en Bernhardt wonnen eenvoudig van de op papier zwakste speler aan Middelburgse kant. Staps verloor verrassend van die zelfde speler, maar revancheerde zich in de laatste partij van de avond met een uiterst knappe 3-0 overwinning op voormalig eerste divisiespeler Riny Kasse.
Een cruciaal puntje, want de uiteindelijke 6-4 nederlaag bleek voor Taverbo/Sabo precies genoeg om de eerste positie op de ranglijst te behouden. Met nog drie wedstrijden te gaan bedraagt de voorsprong op Middelburg nog slechts een punt. Het slot van de competitie belooft dus ongemeen spannend te worden.

Mooie overwinning rugbyers Duckes Legends

Boxtel/Eindhoven - De senioren van Duckes Legends leken aanvankelijk een zware wedstrijd te hebben op bezoek bij RC Eindhoven. Echter na vijftien minuten kwam de eerste bijna try voor Ducks en vanaf toen ging het beter lopen.

Door goede support en op het juiste moment door te passen werden de aanvallen van de Ducks Legends steeds gevaarlijker. Vlak voor rust wist Pim van Esch tweemaal te scoren. Hierdoor gingen de Boxtelse rugbyers met een 12-0 voorsprong de rust in.

In de tweede helft raakten de RCE spelers het overzicht kwijt en gingen zij tegen de referee praten. Het gevolg was twee tijdstraffen van tien minuten. Ducks ging vrolijk verder en controleerde de wedstrijd. Er volgden nog vier trys, waaronder een van Ducker Koen Hielkema. Ducks gaf zelf niks meer weg en behaalde derhalve een mooie 32-0 overwinning.

Komende zondag wacht Ducks als nummer 3 van de competitie een uitdaging. De afgetekende koploper, Elephants uit Eindhoven, komt dan op bezoek in Boxtel. De kick off op Sportpark de Wielakker is om 13.00 uur.

Wie wordt Boxtels Kampioen tennis?

Liempde/Boxtel - Tennisverenigingen LTV De Peppelieren, Munsel, De Merletten en Die Braecke organiseren dit jaar voor de 27e keer de Boxtelse Kampioenschappen. Aanstaande zondag nadert deze strijd zijn einde tijdens de finale. Deze wordt gespeeld bij De Peppelieren, Hogenbergseweg 50 in Liempde.

Het toernooi is al in volle gang vanaf zondag 30 oktober. Bij LTV De Peppelieren en Die Braecke streden 384 spelers in 67 onderdelen voor het kampioenschap. Iedereen is van harte welkom om aanstaande zondag 13 november de finalestrijd bij te wonen. De eerste wedstrijden staan gepland om 9.30 uur, de laatste om 16.00 uur.

Biljarters 't Ivoor doen goede zaken

Boxtel - Op bezoek bij koploper Krijt Op Tijd 1 hield het eerste libreteam van 't Ivoor zich goed staande. Don van der Wiel won zijn partij, Fouad Hasbani speelde remise en Chris Fasseur moest de eer aan zijn tegenstander laten. Uiteindelijk verloren de Boxtelse mannen met 29-28.

Het tweede team trof Het Wapen van Liempde 1. De ontmoeting in Liempde wonnen de Boxtelaren nipt met 26-27. Emanuel Coort verloor van Kees van de Boomen terwijl Louis van der Meijden won van Leo van Erp. Cees van Eindhoven speelde wederom een puike partij tegen Peter van Lierop. Hij maakte zijn 230 caramboles kader 38/2 in negentien beurten met een moyenne van 12,10. Team 3 won van het lager geplaatste team van De Straat 1 met de maximale score van dertig punten. Peter van Giersbergen, Ad van Os en Henk van Boxmeer wonnen alle drie overtuigend hun partij. Ook team 4 schoot met scherp en behaalde de maximale winst. Theo van Dongen, Gerard de Beer en Math Hendriks waren hier de winnaars.

Bij de afdeling Recreanten libre hield het eerste team goed de aansluiting met de top. Het won met 38-28 van Trangel 1. Fouad Hasbani was hier de uitblinker met een moyenne van 7,05. Peter Franken en Toon Bevers voegden daar twee winstpartijen bij. Henk van Boxmeer moest genoegen nemen met acht punten. Het tweede team leed een nederlaag tegen de koploper, Wim Bekkers redde de eer. Team 3 boekte een mooie overwinning. Helaas had Frans van de Boogaart niet zijn dag, hij behaalde slechts zes punten. Daartegenover stonden drie winstpartijen door Frans Maas, Wim van Dijk en Harrie Verhoeven, die boven zichzelf uitsteeg met een moyenne van 1,50. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein boekte team 6 een overwinning. Jacques van Loon won met een mooi moyenne van 0,621. Team 5 en team 7 gingen ten onder tegen respectievelijk D'n Brouwer 1 en Het Groene Laken 1 uit Boxtel. Het 3-banden groot team was deze week goed op dreef en won uit tegen BC Uden 1 met 18-30 gewonnen. Leo van der Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden declasseerden hun tegenstanders.

Wisselend succes jeugd Taverbo/Sabo

Boxtel - Het eerste jeugdteam dat vorige week nog met 10-0 won van Stiphout 2 was dit weekend tegen Stiphout 3 compleet de weg kwijt. Lars de Laat en Dani de Rooij, die noodgedwongen met een invaller moesten spelen, wisten geen enkele partij in winst om te zetten. Hierdoor is de kans op een laatste eindsprint om Valkenswaard en SV Red Star '58 in te halen definitief verkeken en zijn ze zelfs teruggezakt naar een vierde plaats.

Het tweede jeugdteam dat eveneens in Stiphout speelde en Rick van der Schoot noodgedwongen moest delen met het eerste team deed het verrassend goed. Rick van der Schoot won al zijn wedstrijden. Lars Strik en Niels Wesseling waren ieder tweemaal succesvol en samen namen ze ook de punten van de dubbel mee naar Boxtel. Hierdoor hebben ze met 41 punten uit zeven wedstrijden de koppositie overgenomen van MTTV '72 die met één punt minder strak achter hen staat.

Voor het derde jeugdteam stond er een spannende wedstrijd op het programma. Zij speelde in Wijk en Aalburg tegen Rally, de nummer twee op de ranglijst. Sanne van der Schoot en Merlina Singh wisten ieder twee partijen in winst om te zetten en samen waren ze ook goed voor de punten van de dubbel. Doordat Max van Dongen op de valreep nog een punt wist toe te voegen werd een gelijkspel op het nippertje voorkomen. Hierdoor staan ze nog steeds op de eerste plaats met 46 punten uit zes wedstrijden. Directe concurrent Rally heeft echter nog steeds één wedstrijd minder gespeeld.

DVG onderuit tegen Vorstenbosch

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Na de overwinning van vorige week op WEC waren de verwachtingen voor DVG hooggespannen. Met twee thuiswedstrijden op het programma was dit ook reëel, zij het niet dat de realiteit van zondag anders was. DVG verloor onnodig met 2-3.

De openingsfase was goed. Na een verkenningsfase van een paar minuten kreeg DVG twee corners op rij waarvan de tweede bij Wilco Voets kwam. Met de binnenkant van de voet zette hij de openingstreffer op het scorebord. Vorstenbossche Boy's was even ontdaan, maar ook niet meer dan dat. Een kans op de gelijkmaker leidde de tweede treffer van DVG in. Een schot van de aanvallers van Vorstenbosch werd geblokt en in de counter werd Bas van Houtum vrij voor de keeper gezet. Het diagonale schot was de goalie van Vorstenbosch te machtig: 2-0. Deze voorsprong zou DVG meer rust en vertrouwen moeten geven, maar het was Vorstenbosch dat een veldoverwicht had en de duels over het algemeen ook won. Een aansluitingstreffer lag in de lijn van de verwachting, maar de DVG-defensie onder leiding van goalie Mark Faes hield stand tot aan de rust.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Van links naar rechts: Lieke van Berkel, Jaimy de Wit, Guylene Brunneman en Romy Schepens. (Foto: Ingrid de Cort) Foto: Ingrid de Cort

Er zat duidelijk meer suiker in de thee van Vorstenbosch, de lijn van de eerste helft werd doorgezet en DVG moest achteruit in de verdediging. In de 51e minuut was een redding van Mark Faes de inleiding voor de aansluiting. In de rebound werd de bal binnen geschoten. Niet lang daarna was de stand al gelijk toen een steekbal langs de uitlopende Faes werd getikt: 2-2. Een combinatie tussen Sander en Luuk van de Ven belandde op de paal. Luuk kon de bal net niet de juiste richting geven. De wedstrijd kon in die fase alle kanten op maar een gelijk spel zou, gezien de verhoudingen, ook acceptabel zijn geweest. De 87e minuut bracht daar echter verandering in, met een onsportieve actie van Vorstenbosch. Een speler van deze ploeg raakte geblesseerd en lag op de grond. Vorstenbosch en DVG speelden door, maar de situatie verbeterde niet en toen DVG de bal op voorspraak van de bank van Vorstenbosch buiten de lijn speelde, was een behandeling het logische vervolg. Vorstenbosch hervatte echter het spel direct met een ingooi, de aanvaller kwam een-op-een met de DVG-keeper en won dit duel: 2-3.

Het succes van vorige week kreeg dus niet het gewenste vervolg. Volgende week komt SCI op bezoek en gezien de stand kan gesproken worden van een drie punten wedstrijd in de onderste regionen van de ranglijst.

DVG 2 verloor van Mifano in een matig duel thuis. Het werd 0-3.

Badmintonvereniging De Schutters zoekt nieuwe leden

Boxtel - Elf leden, zeven heren en vier dames, vormen samen badmintonvereniging De Schutters. Puur voor hun plezier spelen zij elke week samen met een andere badmintonclub bij Sportcomplex De Braken. Doordat in de loop der jaren een aantal leden is vertrokken, zijn De Schutters op zoek naar nieuwe aanwas.

De badmintonners spelen op dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in de sporthal aan de Braken 1 in Boxtel. De contributie bedraagt 66 euro per seizoen.
Stuur voor meer informatie een e-mail naar majb@xs4all.nl of kom gewoon even kijken op de dinsdagavond, de deur staat open.

Succesvolle opening nieuw turnseizoen voor Tabitta

Boxtel/Waspik - Zondag 6 november werden in Waspik de kwalificaties turnen voor het NK teams gehouden. Guylene Brunneman, Romy Schepens, Jaimy de Wit en Lieke van Berkel wisten als team het nieuwe seizoen daar glansrijk te openen.

In hun wedstrijdronde van acht teams eindigden ze op een tweede plaats en moesten in spanning drie wedstrijden afwachten. Vanuit maar liefst 32 teams in niveau D behaalden ze de vierde plaats, waardoor ze zich knap plaatsten voor het Nederlands Kampioenschap op 19 en 20 november in Hoofddorp. En dat gaat een spannende finale worden, aangezien het verschil tussen de nummer 1 en nummer 4 slechts 0,3 punt was.
Deze prestatie is ook meteen een mooi compliment aan de nieuwe coaches van Tabitta, die de afgelopen twee maanden verantwoordelijk waren voor de voorbereidingen.

Alle vier de turnsters hebben een goede bijdrage geleverd aan de teamprestatie. Op brug turnde Lieke en Jaimy strakke oefeningen en haalden zij de hoogste scores binnen. Op balk waren het juist Romy en Guylene die goed scoorden door stabiele oefeningen. Tot slot haalden Lieke en Romy op vloer nog torenhoge cijfers binnen wat mede zorgde voor een nog hoger puntentotaal.

W C P R A N G E N E D N A A M N
A V G N I N E P O R J U L B O Y
T M M E I B E Z O E K E R S N B
E Y R C S T I C H T I N G R U A
R D D S E I S R U C X E S E M K
P O L N P L T S I S W K O G E H
U R I E E I T A M R O F N I N U
T P E R T K K W E R K E N L T I
S R M E R S E I S P P I L L B S
T C P K J I R E D R E O B I A R
U T D K S R X E H S H E K W K E
A O E A A S T D H C H O H J O K
L O U B R A B A N T S E G I V K
G F E N G H A R D E O G F R E A
R E P E N E V O H K L I R V N T
A I N Q Y L Z Y M E T A L I O R

10 november-18 november

Boekenmarkt in de bibliotheek
Openingstijden, Burgakker 4, Boxtel

10 november-4 december

Expositie 'Wie is (de) BAeSs?' (za&zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 10 november

De Dag van de Mantelzorg
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

BOT 2016 - JCI Dommelland
19.00 uur, Sacre Coeur, Voormalig Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 11 november

Openbare Moving To Heal lessen
19.00 uur, Pius X, Heidonk 28, Liempde

Taizé viering in de Protestantse kerk
19.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Kwekdeuntjesfist
20.11 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zaterdag 12 november

Openbare Moving To Heal lessen
10.00 uur, Pius X, Heidonk 28, Liempde

Vogeltentoonstelling Ons Ideaal
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Receptie Prins Carnaval Ploegers
20.30 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Spiegelbal Carnaval Ploegers
21.30 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zondag 13 november

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Boxtelse Kampioenschappen tennis
09.30 uur, TV De Peppelieren, Hogenbergseweg 50, Liempde

Openbare Moving To Heal lessen
09.30 uur, Pius X, Heidonk 28, Liempde

Ruilbeurs voor verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vogeltentoonstelling Ons Ideaal
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Intocht Sinterklaas Boxtel
12.30 uur, Zwaanse Brug, Boxtel

Intocht Sinterklaas Liempde
13.30 uur, Voormalig Raadhuis, Raadhuisplein, Liempde

Ars Vivendi Musica
14.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Optreden van de Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Live optreden Out of Order
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Concert fanfares St. arnoldus en St. Lambertus
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

14 november-3 december

Stapel op Sint
Kasteel Stapelen, Boxtel

Maandag 14 november

Informatieavond glasvezel
20.00 uur, Dennenoord, Dennendreef 5, Boxtel

Woensdag 16 november

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Rotskidz Bingo
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Film 'Publieke werken'
19.30 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Informatieavond glasvezel
20.00 uur, 't Dommeltje, Hoog Munsel 9a, Boxtel

Donderdag 17 november

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahhof 1, Boxtel

Pubquiz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 18 november

Ontmoetingsmiddag (aanmelden verplicht)
14.00 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Een kledingbeurs voor en door vrouwen
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaterdag 19 november

Late Herfstwandeling in de Geelders
10.00 uur, Parkeerplaats, Schijndelsedijk, Boxtel

Najaars bridge drive
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Installatie Graaf en Gravin CV De Vivantjes
20.30 uur, Café Den Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Zondag 20 november

Open Dag Helicon
11.00 uur, Schouwrooij 2, Boxtel

Verkiezing nieuwe Jeugdprins(es)
13.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Ierse Sessie
13:30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Sinterklaas in Esch
15.30 uur, Witte Brug, Spankertstraat, Esch

sppill
opening
bakhuis
barrierweg
liempde
maanden
hard
werken
bezoekers
stichting
brabantse
boerderij
herstelde
monument
bakoven
waterput
scheeken
prangen
vrilkhoven
akkers
erfgoed
vrijwilligers
bakker
informatie
excursies

Foto: Karina Bouwmeister

Danté Bouwmeister

Foto: Karina Bouwmeister
Foto: Karina Bouwmeister

Francien Onland