DeMooiBoxtelKrant

21 februari 2018

DeMooiBoxtelKrant 21 februari 2018


Beach Break verhuist naar de Langspier Evenement keert niet terug naar de Markt

Het beachvolleyterrein bij de recreatieplas wordt voor de Beach Break uitgebreid tot 8 velden. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De Beach Break, dit jaar op 29 en 30 juni en 1 juli, vindt plaats bij Recreatieplas de Langspier. Dat liet organisator Jip van Krieken onze redactie maandag weten. "Er is natuurlijk geen betere locatie voor dit evenement denkbaar in Boxtel", aldus de organisator. Het terrein van de recreatieplas wordt in tweeën opgedeeld, waarbij het rechterdeel gewoon open blijft voor zwemmers en het linkerdeel gebruikt wordt voor de Beach Break.

Het festivalterrein opent op vrijdag om 18.00 uur. Het muziekprogramma van die avond loopt door tot middernacht. Nieuw is dat op de zaterdag het muzikale programma al om 16.00 uur van start gaat. Ook dan duurt het evenement tot 0.00 uur. Het aantal velden is op de nieuwe locatie iets gekrompen van tien velden vorig jaar naar acht nu. Toch betekent dat volgens Van Krieken niet dat er minder teams kunnen meedoen: "Dankzij efficiëntere speelschema's kunnen er nu zelfs meer teams inschrijven." De inschrijfkosten blijven gelijk: 95 euro per team. Na Pasen starten de inschrijvingen voor de Beach Break.

Hoewel het festival en bijbehorend beachvolleybaltoernooi het afgelopen jaar goed werden ontvangen bij Eetcafé De Oude Ketting in de vernieuwde, driedaagse setting, was er ook voorafgaand al de wens om naar de recreatieplas te verhuizen. Dit werd in 2017 nog als te risicovol bestempeld, ook omdat dit het eerste jaar was dat het festival volledig op eigen benen zou komen te staan.

De Dijkhuizen Beach Break verhuisde vorig jaar nog naar het parkeerterrein van Eetcafé De Oude Ketting. (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden

Niet terug naar Markt
Er kwamen al tijdens, en ook na, de editie van het afgelopen jaar klachten uit de omgeving binnen waardoor het gemeentebestuur geen mogelijkheden zag om ook dit jaar een vergunning voor de locatie aan de Bosscheweg af te geven. In overleg werd gezocht naar een nieuwe locatie, waarbij de gemeente eerst inzette op een terugkeer naar de Markt.

Volgens Van Krieken is dat echter nooit een echte optie geweest. "Het financiële plaatje op de Markt klopte natuurlijk van geen kanten; daar zat feitelijk maar één horecaman (William van Dinther -red.) die het risico nam en de rest profiteerde daarvan terwijl wij daar als organisatie niets aan overhielden", aldus Van Krieken. Wel wil hij onderstrepen dat de Beach Break een non-profitorganisatie is en dus geen winst maakt.

"Daarnaast mag ik de Markt niet afzetten tijdens het opbouwen van zo'n evenement", vervolgt hij. "Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als zo'n vrachtwagen een klein kind aanrijdt...", schetst Van Krieken een angstbeeld. "Ook kon ik de Markt niet eerder vrij krijgen dan vrijdagmiddag en we weten allemaal dat je niet in drie uur een podium met alles erop en eraan kunt opzetten voor het vrijdagavondprogramma, en die avond is essentieel om alle kosten te kunnen dragen." Al met al bleek een terugkeer naar de Markt onmogelijk. Van Krieken: "En als de Markt vernieuwd is kan ik er niet met vijftien vrachtwagens zand naartoe rijden en het maandag met een shovel weer opvegen, want dan zou de volledige bestrating kapot gaan. We zijn op de Markt echt uit ons jasje gegroeid."

Dubbeltje op zijn kant
Mede dankzij de inspanningen van sponsoren Wagenaars en Dijkhuizen kon dit jaar het financiële plaatje om naar de Langspier te verkassen wel rond gemaakt worden. Van Krieken is opgelucht dat de verhuizing nu rond is. Hoewel de vergunning al enkele weken geleden werd aangevraagd, was het toen volgens hem nog 'een dubbeltje op zijn kant' of het festival doorgang kon vinden. De editie van 2017 deed een hoop stof opwaaien omdat het evenement van de Markt naar het parkeerterrein bij Eetcafé De Oude Ketting verkaste. Het idee was om daar door te groeien en uiteindelijk te verhuizen naar een groter terrein, zoals Landgoed Velder of De Langspier. Het niet krijgen van een nieuwe vergunning voor 2018 maakte dat een nieuwe verhuizing noodzakelijk was.

Die is nu dus rond. Beach Break Boxtel pacht een deel van het terrein bij de Langspier van eigenaar John Brusselers om daar het evenement mogelijk te maken. Dat het evenement aan het strand plaatsvindt betekent volgens Van Krieken ook dat er ruimte is voor pootjebaden. Echt zwemmen zit er niet in in verband met de veiligheid. "Er zal ook een zwembrigade moeten komen", geeft hij aan. Voordeel van de nieuwe locatie is dat er ruim voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn en dat de toegangswegen, waaronder ook de Molenwijkseweg na de reconstructie tot fietsstraat, relatief veilig zijn.

De organisator geeft aan al met het vastleggen van enkele grote namen bezig te zijn en spreekt daarbij nog een wens uit voor wie hij graag op de vrijdag ziet langskomen: "Miss Montreal is bijvoorbeeld een naam waar ik aan denk." Hij wil, desgevraagd, nog geen namen prijsgeven: "De contracten zijn nog niet getekend, dus daar kan ik nog niets over zeggen." Wel geeft hij aan dat er een duidelijke splitsing in muziekstijlen is tussen de vrijdag en de zaterdag, net zoals de voorgaande editie.

Schrijf je in voor TipMooiBoxtel en praat mee over de verkiezingen!

Praat mee over de verkiezingen met meer dan 500 Boxtelaren

Boxtel - Donderdag, morgen dus, gaat de vijftiende verzending van TipMooiBoxtel de deur uit. Ditmaal staat die volledig in het teken van de lokale verkiezingen.

Eerder, in november al, peilden wij ons panel de eerste keer over hoe zij over de lokale politiek denken. Nu doen we dat nogmaals, door ons panel enkele stellingen voor te leggen die onze gemeente bezighouden. De resultaten van deze verzending, en die uit november, worden op 14 maart in onze verkiezingskrant gepresenteerd.

Het panel van TipMooiBoxtel bestaat uit ruim 500 Boxtelaren en is daarmee een prima manier om je stem te laten horen over actuele, lokale onderwerpen. Ben je nog géén lid? Schrijf je dan nu in en je bent nog op tijd om mee te denken over onderwerpen voor de verkiezingskrant. Dit kan via http://bit.ly/TipMooiBoxtel.

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

KBO-activiteiten

Donderdag 22 februari        Bridgedrive in De Walnoot        13.00
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 23 februari        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Dinsdag 27 februari        Belastingservice in De Walnoot        10.00
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00 en 20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vanaf de Markt        9.00

Woensdag 21 februari        Stamppotbuffet bij Meneer Klaver, Lennisheuvel 57        12.00

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag        Mindfit energie
Woensdag 28 februari        Lezing door Nathalie van Vugt over haar geslachtsverandering van man naar vrouw

BBB wil brede bomenstrook in woonwijk Selissen

Foto: Google

Boxtel - De BBB, Boxtelse Bomen Brigade, heeft vorige week een voorstel ingediend bij de gemeente waarin zij het college verzoeken een 150 meter brede groenstrook langs de A2 in de nieuw aan te leggen woonwijk in Selissen te realiseren. Met deze zogenaamde 'bomenwal' wil de bomenbrigade de gezondheid in de wijk bevorderen en geluidsoverlast van de snelweg beperken.

In de brief wijst de BBB op de positieve gevolgen die een bomenwal heeft op de hoeveelheid (ultra)fijnstof die vanaf de A2 de woonwijk bereikt. Verder geeft de groep aan dat een bomenrij visueel een stuk aangenamer is dan 'vele voorbijschietende auto's'.

Jan Juffermans, van deze Bomen Brigade, geeft aan dat de brief in breder perspectief gezien moet worden. "De gemeente komt dit jaar met nieuw bomenbeleid dat meer gericht is op de klimaateffecten van het kappen van bomen. Daarvoor wordt ook een samenwerking gezocht met een bureau dat hierin goed thuis is", laat hij weten.

De BBB noemt het verder jammer dat er wekelijks veel bomen in Boxtel worden gekapt, al dan niet met vergunning. De groepering hoopt met de aanleg van zo'n groenstrook deze kap te compenseren. Volgens Juffermans belanden veel gekapte bomen uiteindelijk in de kachel. Die verbranding levert veel CO2-uitstoot op, aldus Juffermans. Hij ziet daarom veel mogelijkheden weggelegd voor in de toekomst, waarbij bijvoorbeeld ook het voorgenomen biomassaplein op Vorst B in Lennisheuvel een rol kan spelen.

De gemeente Boxtel geeft aan dat zowel zij als de ontwikkelende partijen de brief van Bomen Brigade Boxtel hebben ontvangen. "Het huidige plan voorziet in de uitgangspunten die overeengekomen zijn tussen ontwikkelaar en gemeente. In de beoogde zone langs de A2 en de woonwijk is, naast de benodigde geluidsvoorziening, ruimte gereserveerd voor een ecologische of groene invulling, maar niet in de mate zoals door de Bomen Brigade wordt voorgesteld", zo vertelt een woordvoerder.

De Bomen Brigade, op haar beurt, laat weten niet in de maag te zitten met een beperktere groenstrook. Juffermans: "Opnieuw een hele muur langs de A2 plaatsen, zoals nu bij In Goede Aarde, lijkt me wel een heel saaie bedoeling. Maar wil het een beetje werken om fijnstof tegen te houden dan moet zo'n bomenwal toch behoorlijk breed zijn."


Twee huurprijzenbeleid St. Joseph werpt eerste vruchten af

Boxtel - Begin dit jaar voerde Woonstichting St. Joseph het zogenaamde twee huurprijzenbeleid in. Dit betekent dat woningzoekende gezinnen en ouderen met een laag inkomen toch in aanmerking kunnen komen voor een grotere woning. De eerste woningen voor gezinnen en senioren zijn inmiddels volgens het nieuwe beleid toebedeeld.

Het nieuwe twee huurprijzenbeleid moet de doorstroming op de woningmarkt bevorderen en bovendien zorgen dat meer woningzoekenden een betaalbaar huurhuis kunnen vinden. Dat zit zo: betaal je als gezin van minimaal drie personen meer dan 640,15 euro huur voor je huurwoning, dan vervalt je recht op huursubsidie. Voor senioren ligt deze grens op 710,68 euro. Omdat St. Joseph een klein aanbod onder deze prijzen biedt en een relatief groot aanbod boven deze grenzen, moest de woonstichting het beleid aanpassen. St. Joseph moet, als sociale woningbouwvereniging immers 95 procent van de woningen passend toewijzen. Dit zou betekenen dat senioren en gezinnen met een relatief laag inkomen grote moeite hebben een betaalbare woning te vinden in Boxtel.

Daarom heeft de woningbouwvereniging ervoor gekozen om de duurdere eengezinswoningen met een huur tussen 640,15 en 710,68 euro per maand met twee huurprijzen aan te bieden. Voor gezinnen met een inkomen lager dan 30.400 euro wordt de huur bepaald op 640,14 euro, zodat de gezinnen toch nog gebruik kunnen maken van huursubsidie. Voor mensen met een hoger inkomen geldt de normale huurprijs. Voor de seniorenwoningen geldt iets soortgelijks, maar daar is nog een extra onderscheid gemaakt tussen goedkope en duurdere huurwoningen. De exacte regels zijn te vinden op de website van de St. Joseph.

Het idee van een twee huurprijzenbeleid bestaat al langer en wordt ook al op meer plaatsen ingezet. De invulling die St. Joseph daaraan heeft gegeven is wel specifiek op Boxtel afgestemd. De maatregel was al door de woonstichting ingecalculeerd en leidt dus niet tot bezuinigingen op andere vlakken.

De eerste woningen zijn inmiddels via het nieuwe systeem vergeven, laat de woningbouwvereniging weten. Het is nog te vroeg om echte resultaten te kunnen geven, maar de woonstichting geeft aan dat ongeveer 75 procent van de reacties op de eengezinswoningen wordt gedaan door woningzoekenden met een inkomen onder de huurtoeslaggrens. "Die kunnen nu dus op grotere en duurdere woningen reageren. Voor hen is het aanbod nu zeker vergroot", aldus een woordvoerder van St. Joseph.

Bouwproject 'Achter Den Eijngel' ligt op schema

Het plangebied, onder Lennisheuvel en Ploeg en ten noorden van de Heerenbeekloop. (Foto: Google) Foto: Google

Boxtel - Het bestemmingsplan voor het woningbouwproject 'Achter Den Eijngel' in Lennisheuvel is bijna klaar. Nog deze maand wordt de klankbordgroep van het ontwerp op de hoogte gesteld via een informatieavond die projectontwikkelaar Janssen de Jong organiseert. Naar verwachting worden de plannen in maart aan de dorpsbewoners gepresenteerd, alvorens het bestemmingsplan in procedure gaat. Al snel daarna gaat de eerste schop de grond in.

De gemeente Boxtel, Janssen de Jong Projectontwikkeling en Hazenberg Bouw tekenden op 19 juli vorig jaar de overeenkomst voor het plan. Lennisheuvel zit al jaren te springen om nieuwe woningen. De woningbouw in het dorp liep flinke vertraging op, want in de meest optimistische planning had de eerste woning eigenlijk al in 2016 opgeleverd moeten worden. Nu is dat naar verwachting ergens in 2019.

Het project liep vertraging op omdat het plangebied in de loop van de tijd uitgebreid werd toen bleek dat de woningnood groter was dan gedacht en het gebied ten noorden van de Heerenbeekloop het meest geschikt bleek voor uitbreiding van het kerkdorp. Dit had echter tot gevolg dat eerst gronden aangekocht moesten worden zodat het bouwverkeer niet via het Gescheurd Hemd hoefde te lopen. Wethouder Peter van de Wiel geeft aan dat dit een tijdrovend proces bleek.

Het project Achter Den Eijngel bestaat uit twee deelgebieden, waarin gefaseerd zo'n 85 woningen gebouwd worden. Het moet daarbij vooral verlichting geven voor jongeren die in een betaalbare woning in het kerkdorp willen wonen. Zeker 35 procent van de woningen valt in het lage- of middensegment. Een deel van de nieuwe huizen zal energiezuinig zijn, zogeheten Nul-op-de-Meter woningen.

In het gebied dat het verst af ligt van de Mijlstraat, plangebied A, worden momenteel de eerste werkzaamheden gestart zoals de kap van een aantal bomen, om plaats te maken voor de woningen. Na enkele voorlichtingsavonden, waarvan nog deze maand de eerste in Lennisheuvel plaatsvindt, kan volgens de wethouder de schop snel de grond in en worden gefaseerd de eerste woningen gebouwd.

Hoofdstuk 'schaliegasboringen' definitief afgesloten

De voorgenomen schaliegasboringen in Lennisheuvel leidden tot hevige protesten. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Naar aanleiding van vragen van het GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren over schaliegas gaf minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vorige week aan dat schaliegas definitief verdwijnt uit de structuurvisie ondergrond. Dit betekent dat het boek met betrekking tot schaliegas definitief gesloten kan worden.

Wethouder Peter van de Wiel reageerde verheugd: "Goed nieuws, dat er al veel langer aan zat te komen." Hij geeft op Facebook aan dat in de stuurgroep waar hij namens de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) deel van uitmaakte en waarmee hij diverse malen om de tafel zat met verschillende ministeries, hij er altijd voor heeft gepleit om schaliegas uit te sluiten.

"Dat is lang net een brug te ver geweest", vervolgt hij. "Nu is de tijd wel rijp en kunnen we echt aan de slag met de noodzakelijke verduurzaming van onze energievraag, willen we voor onze kinderen tenminste ook nog een leefbare aarde."

In de Boxtelse gemeenschap werd verheugd op het nieuws gereageerd. Zo liet Jan Juffermans, een fel tegenstander van de schaliegasboringen die enkele jaren geleden in Lennisheuvel op de planning stonden, onze krant weten: "Goed nieuws voor allen in Boxtel!"

Ook bij Schaliegasvrij Nederland ging de vlag uit. "Het is het resultaat van zeven jaar actievoeren, een paar honderd gemeenteraden die zich tegen schaliegas hebben uitgesproken. Kortom, we zijn er blij mee! [...] De rede heeft het gewonnen van de tunnelvisie van de fossiele brandstof industrie", valt op hun website te lezen.

Er loopt nog een procedure bij de Raad van State van het schaliegasbedrijf Cuadrilla tegen het intrekken van de vergunning voor proefboringen. Hoewel de kans klein is dat het daarmee tot boringen komt, gaat de stichting Schaliegasvrij Nederland door met actievoeren totdat de deur voor schaliegas ook via die weg gesloten wordt.

Dode man in Dommel blijkt 57-jarige Boxtelaar

Boxtel - De identiteit van de man die dinsdag dood werd aangetroffen in de Dommel nabij de straat de Florijn is vastgesteld. Het gaat om een 57-jarige inwoner van Boxtel. De politie kan nog geen uitspraken doen over de doodsoorzaak. Daar is verder onderzoek voor nodig.

"Het is dus nog te vroeg om conclusies te trekken", laat de politie via Twitter weten. De politie geeft aan meer details naar buiten te brengen zodra die bekend zijn.


Meulenbrug weer volledig geopend

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - De Meulenbrug, de brug die de Van der Voortweg en Molenweide met elkaar verbindt, is maandagmiddag weer in gebruik genomen.

Het afgelopen weekend was de brug afgesloten om noodzakelijke aanpassingen in het straatwerk te doen en plaats te bieden aan rijplaten voor de grote kraan die de brug herstelde.
Inmiddels is het straatwerk in orde gemaakt en zijn de rijplaten afgevoerd.

Start bouw natuurbrug De Mortelen

Boxtel - Morgen, donderdag 22 februari, wordt gestart met de aanleg van natuurbrug de Mortelen, op de grens van Boxtel, Best en Oirschot. De bijna 8 miljoen euro kostende brug moet natuurgebieden de Scheeken en de Mortelen met elkaar verbinden en wordt uitgevoerd door ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De bouw van de natuurbrug had in de oorspronkelijke plannen al afgerond moeten zijn, maar liep vanwege juridische conflicten in het aanbestedingsproces ruim een jaar vertraging op. Er werd een nieuwe aannemer gezocht, en gevonden, in BAM.

Het ecoduct wordt ruim 50 meter breed en zal over de spoorverbinding tussen Boxtel en Eindhoven heen gebouwd worden. Om 14.00 uur wordt, in een officiële bijeenkomst, dan eindelijk het startsein gegeven voor de bouw van de natuurbrug.

De brug is naar verwachting in de eerste helft van 2019 klaar.

Wandeling door de Smaldonk van Natuurwerkgroep Liempde

Boxtel - Natuurwerkgroep Liempde organiseert op zondag 25 februari een wandeling door de Smaldonk in Schijndel. De wandeltocht gaat om 9.00 uur van start vanaf Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde.

De Smaldonk ligt ingeklemd tussen Schijndel en de natuurgebieden de Steeg en het Wijboschbroek. Wat flora en fauna betreft is er weinig verschil tussen deze drie gebieden. Het zijn alle drie natte en vrij dicht begroeide leembossen, die een waar paradijs vormen voor vogels, vlinders en ander leven. De Smaldonk is wat kleinschaliger en heeft daarmee een geheel eigen karakter.

Dwars door het gebied loopt het bij fietsers en wandelaars geliefde Ben Peterspad. Het is vernoemd naar de Schijndelaar, die al zijn energie stopte in het in kaart brengen van de flora in en rond zijn woonplaats. Het pad voert langs een van de weinige resterende griendjes en kleine eikenbosjes. Deze bosjes liggen op amper zichtbare verhogingen in het terrein ('donken') waar het gebied zijn naam aan ontleent. Hier vonden archeologen vuurstenen werktuigen en andere sporen van prehistorische jagers, de allereerste gebruikers van het gebied.

Bij velen zijn de weilanden aan de rand van de Smaldonk bekend. Ze worden begraasd door de Lakenvelder koeien en de schapen van de Schaapskooi. Regelmatig zijn hier schaapsherders bezig om hun Border Collies te trainen in dit bijzondere werk.

Anton Hellings, geboren en getogen Schijndelaar, zal de wandelaars rondleiden door de Smaldonk. Anton staat alom bekend om zijn natuurkennis én om zijn smakelijke, boeiende verteltrant.

De wandelaars verzamelen om 9.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. Vanaf daar wordt carpoolend de weg naar het startpunt (de Schaapskooi, Martemanshurk, Schijndel) vervolgd. Rond 12.00 uur is de wandeling afgerond nabij de Schaapskooi.

Tweede editie van Lazy Sunday bij Brasserie Cis

Boxtel – Na het succes van de eerste Lazy Sunday bij Brasserie Cis, is het zondag 25 februari tijd voor de tweede editie. Die begint om 16.00 uur, waarbij eigenaars Lotte Tissen en Frenk de Wert weer het muzikale programma verzorgen. Ditmaal worden zij versterkt door gitarist Chiel van den Boer.

Voorin Cis kan, het liefst na reservering, gewoon gegeten worden onder het genot van de muziek. Achterin ligt de nadruk op de muziek en het borrelen. Ook daar kan gegeten worden, maar dan met de nadruk op een eenvoudige borrelhap. Eigenaar Frenk de Wert is enthousiast: "De vorige keer zijn er ruim over de 200 gasten geweest. Dat vroeg dus om een vervolg!"

De Lazy Sunday wordt één, of enkele malen per maand bij Cis georganiseerd en is gratis toegankelijk. Reserveren is gewenst. Je vindt Brasserie Cis aan de Eindhovenseweg 39 in Boxtel, telefonisch is de brasserie te bereiken via 0411-610225.

Thema-avond innovatief buitengebied Combinatie95

Boxtel - Combinatie95 houdt op donderdag 1 maart een openbare thema-avond over innovatieve activiteiten in het buitengebied van Boxtel. De avond is in D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde en start om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

Tijdens deze avond passeert een aantal innovatieve activiteiten de revue. David Hendrich gaat spreken over grootschalige hopteelt. Onze streek produceerde vele honderden jaren hop dat noodzakelijk was voor de productie van bier. Deze teelt is verdwenen terwijl tegelijkertijd de behoefte aan hop erg groot is vanwege de vele opkomende grotere en kleinere brouwerijen.

Boxtelaar Geert van der Veer gaat in op het succes van de Herenboeren, een manier om samen duurzaam voedsel te produceren. Op vele plekken in het land komen de Herenboeren op. Wat is het geheim van het succes van deze gezamenlijke voedselproductie?

Combinatie95-wethouder Peter van de Wiel geeft zijn visie op innovatieve activiteiten in het Boxtels buitengebied. Er wordt stilgestaan bij de vraag op welke manier deze activiteiten belangrijke waarden van het buitengebied in Het Groene Woud kunnen versterken. Bijvoorbeeld op het gebied van biodiversiteit, gezonde lucht en gezonde bodem. Hierna wordt onder voorzitterschap van Combinatie95-raadslid Katelijne van Thiel een discussie gehouden over deze innovatieve activiteiten.

Na afloop laat De Bierkamer uit Boxtel proeven wat er met de huidige hop uit Het Groene Woud al gebrouwen kan worden. Met steun van Streekfonds Het Groene Woud is De Bierkamer bezig met een eigen Brabiek, een aparte biersoort, maar ze laten ook andere soorten ambachtelijke bieren proeven.

Voorlezen voor volwassenen met VerhaalTijd in bibliotheek

Boxtel - Ontmoeting, ontspanning en verhalen delen: daar draait het om bij VerhaalTijd, een nieuwe maandelijkse voorleesactiviteit voor volwassenen die op 2 maart van start gaat. Mensen die zin hebben in een gezellig uurtje kunnen in de bibliotheek onder het genot van een kopje koffie komen luisteren naar een mooi verhaal. Samen met buurtgenoten, alleen of met familie of een mantelzorger, iedereen is van harte welkom.

VerhaalTijd is een vervolg op de zeer gewaardeerde voorleeslunch in oktober vorig jaar. Samen naar een verhaal luisteren levert plezier, nieuwe ontmoetingen en ervaringen op. We delen vaak meer met elkaar dan we weten. De bibliotheek is een mooie plek om mensen en verhalen samen te brengen.

Vanaf vrijdag 2 maart kunnen geïnteresseerden iedere eerste vrijdag van de maand in vijf bibliotheken luisteren naar een mooi verhaal onder het genot van een kopje koffie. Belangstelling om langs te komen? Laat het weten door te bellen naar 073-6802900.

VerhaalTijd vindt Iedere eerste vrijdag van de maand plaats bij Bibliotheek Rosmalen, Vught, Boxtel, Sint-Michielgestel en Berlicum van 11.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis.

Tweedehandsmarkt Vogelvreugd Ons Ideaal in De Rots

Boxtel - Gemeenschapshuis De Rots staat komende zondag, 25 februari, weer in het teken van de tweedehandsmarkt van Vogelvreugd Ons Ideaal. De tweedehandsmarkt is geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Toegang tot de markt bedraagt 1 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Op de rommelmarkt zijn allerlei spullen verkrijgbaar, waarbij geldt dat 'de een z'n afgedankte spullen, de trofee van de ander zijn', aldus de organiserende partij.

Tijdens de markt kun je in het gemeenschapshuis ook voor een kop koffie, een drankje of snack terecht.
Op dit moment zijn nog enkele tafels om tweedehandswaar op aan te bieden beschikbaar. Heb je interesse? Bel na 19.00 uur 0499-395181 of reserveer via jan@vogelvreugdonsideaal.nl.

Alzheimer Café: gezond slapen en dromen

Schijndel - In restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 wordt op maandag 26 februari weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud gehouden. Het thema van de avond is: gezond slapen en dromen.

Centraal staan vragen als: 'Wat is het verschil tussen een gezonde en slechte slaper?', 'Hebben we allemaal hetzelfde slaapritme?', 'Wat is slapeloosheid?' en 'Kun je leren om je te ontspannen?' Gastspreker van de avond is mevrouw L. Timmer.

De toegang is gratis. Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19.30 uur en de avond wordt afgesloten om 21.30 uur.

Expositie van fotoclub Boxtel Ontspant

Boxtel - Gemeenschapshuis De Walnoot vormt zaterdag 17 en zondag 18 maart de thuisbasis van een expositie van fotoclub 'Boxtel ontspant'.

Naast vrije foto's van de leden, zijn er foto's met het thema 'Boxtel in beweging' en zogenaamde koffertjesfoto's te zien. Tijdens de twee dagen vindt er op gezette tijden een demonstratie van portretfotografie plaats. Voor de kinderen is er een fotospeurtocht.

De expositie is op zaterdag geopend van 12.30 uur tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur.

CDA wil lokale MKB meer betrekken bij aanbestedingen

Boxtel - Er moet een actieagenda komen die het lokaal aanbesteden van bouwopdrachten moet bevorderen. Dat meent althans de CDA-raadsfractie in Boxtel, die daartoe vragen indiende bij het college van B&W. Naast dat plaatselijke ondernemers er meer opdrachten mee zouden moeten binnenslepen zou zo'n agenda ook moeten leiden tot kwalitatief betere aanbestedingen.

De onlangs aan staatssecretaris Keijzer aangeboden Actieagenda Beter Aanbesteden, liet volgens de CDA-fractie zien dat ondernemers en inkopers aanbestedingen regelmatig als een stroef proces ervaren. Raadslid Hélène van As: "De Actieagenda ziet kansen als ondernemers en de gemeente hun werkwijzen zodanig inrichten dat dit over en weer tot minder frustratie leidt én meer opdrachten voor ons plaatselijke MKB. Daarom wil het CDA werk maken van de Actieagenda in onze gemeente."

De lokale CDA-fractie ziet ook in Boxtel kansen voor zo'n lokale actieagenda. De partij zou graag zien dat het college onderzoekt op welke wijze het MKB meer kan worden betrokken bij de aanbestedingen van de gemeente Boxtel. Daartoe werd een brief opgesteld die ertoe moet leiden dat de landelijke actieagenda ook in Boxtel op de politieke agenda komt.

Zo vroeg het CDA het college de aanbestedingsprocedure te evalueren en daar de inschrijvers bij te betrekken. Ook wil de partij weten hoeveel procent van de overheidsopdrachten door het MKB worden uitgevoerd. Tenslotte wil het CDA graag weten op welke manieren het gemeentebestuur al bezig is het MKB meer bij de aanbestedingen te betrekken.

SP vraagt aandacht voor speelplekken in Boxtel

Boxtel - De Boxtelse SP-fractie heeft aan de hand van wijkbezoeken geconcludeerd dat bij veel Boxtelaren de wens leeft om meer speelplekken te realiseren. Gewapend met deze conclusie én het feit dat het Speelruimteplan Gemeente Boxtel 2008-2018 dit jaar afloopt, heeft de SP een brief geschreven aan het college. Die moet leiden tot meer speelruimtes in de gemeente. Daarnaast pleit de raadsfractie voor een quickscan om de kwaliteit van alle speelplekken in kaart te brengen.

De SP heeft in de wijken en buurten Centrum, Breukelen en een deel van Selissenwal gesprekken gevoerd met buurtbewoners, die steevast aangaven dat speelruimte een van de belangrijke thema's is. Onder meer inwoners van de Frans Staelstraat, Van Ranststraat, omgeving Dufourstraat en Nestelaar, Spoorstraat en het parkeerterrein bij de Albert Heijn zien bestaande speelvoorzieningen in de buurt graag aangepast worden, of zouden graag een nieuwe speelvoorziening gerealiseerd zien. Naast de roep om nieuwe speelruimtes gaf een aantal bewoners in de Gildenhof aan dat zij graag wijzigingen in de daar aanwezige speelvoorziening zouden zien.

Met het aflopen van het huidige Speelruimteplan vraagt de SP het college nu om een evaluatie van het oude plan. Ook roept de partij het college op een nieuw plan op te stellen waarin rekening wordt gehouden met de conclusies van het veldwerk dat de partij verrichtte. De raadsfractie hoopt dat de gemeente de bevindingen met prioriteit oppakt en dit voorjaar tijdens de presentatie van de kadernota behandelt. Verder ziet de SP het gemeentebestuur graag spoedig om tafel gaan met de bewoners van de Gildenhof om de speelplek in hun straat op te knappen. Daartoe heeft de partij al de benodigde contacten in de buurt gelegd.


Double Deux bouwt feest voor jongeren bij Becoloth

Foto: Double Deux

Boxtel - Wat begon in een boerderijloods groeide uit tot een ware rave: muziekevenementen van 'Double Deux' voor jongeren. Deze feesten maakten in een paar jaar tijd zo'n groei door dat ze uit hun jasje barstten en de locatie niet langer geschikt bleek. De organisatie sloeg een nieuwe weg in en zocht samenwerking met de Boxtelse horeca. Eerste stop: aanstaande zaterdag 24 februari bij Bar Becoloth.

Auke Schrover, Easttown, Gentle Mel en Bart Simple zullen Becoloth zaterdag vullen met house- en technodeuntjes. De bar wordt omgetoverd tot een ware underground club met (licht)effecten. Om de underground sfeer extra te benadrukken zal er ook op vinyl gedraaid worden, dat het geluid verrijkt met zijn typerende gekraak.
Het evenement is voor jongeren van 18+. Kaartjes kosten 5 euro en kunnen op de avond zelf aan de deur worden gekocht. Bij vóór 23.00 uur gekochte kaartjes zit daar een consumptie bij inbegrepen.

Foto: Double Deux
Foto: Double Deux
Foto: Combinatie95

Double Deux
De Double Deux-feesten werden geboren uit een gemis aan muziekevenementen in Boxtel voor jongeren. Omdat Bart Timmermans, Melvin Stuurman, Peer Hems en Hilde Oomkens die groep steeds meer zagen vertrekken naar omliggende steden, op zoek naar de feestjes- en festivalsfeer, besloten zij het gat in het Boxtelse uitgaansleven op te vullen. Doordat de feesten zo'n succes waren, ontgroeiden zij de oorspronkelijke locatie op een Boxtelse boerderij. In eerste instantie leek de voormalige Liempdse Barrier 'Barhier' een mooie nieuwe plek voor een groot weekendevenement, maar vanwege een faillissement kwam deze optie te vervallen. Het enthousiasme van de jonge ondernemers werd er hierdoor echter niet minder op, ook al bleek na gesprekken met de gemeente Boxtel dat er voor nu geen geschikte locaties zijn in Boxtel waarvoor zij een vergunning kunnen krijgen om een dergelijk grootschalig evenement te organiseren.

Bar Becoloth
Timmermans, Stuurman, Hems en Oomkens gingen hierop opnieuw rond de tafel en besloten om evenementen in samenwerking met Boxtelse ondernemers te gaan organiseren. Bar Becoloth mag aanstaande zaterdag het spits afbijten.
Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina https://www.facebook.com/DoubleDeuxEvents.

College Tour 2.0 met bekende Boxtelaren Jongeren Combinatie95 organiseren thema-avond

Boxtel - De jongerenafdeling van Combinatie95 organiseert een heuse spin-off van het televisieprogramma College Tour. Bekende Boxtelaren Dianne van Giersbergen, Jeroen Delmee en Bram Veroude zal in de Boxtelse versie College Tour 2.0 het hemd van het lijf worden gevraagd. De avond vindt plaats op woensdag 7 maart van 20.00 tot 21.30 uur in het pand van MAGICFX aan de Schouwrooij 27. De toegang is gratis.

Op een interactieve manier zullen vragen worden gesteld aan tophockeyer Jeroen Delmee, internationaal bekende zangeres Dianne van Giersbergen en Bram Veroude, eigenaar van MAGICFX, marktleider in binnen- en buitenland op het gebied van special effects.

Town Hall Meetings
Het programma College Tour is oorspronkelijk gebaseerd op zogenaamde Town Hall Meetings, die tijdens Amerikaanse verkiezingen worden ingezet door politici om met hun kiezers te praten. Ook de jongerentak van Combinatie95 raakte geïnspireerd door het concept en bedacht een Boxtelse variant. Om 20. 00 uur zal gastheer Joep Schalkx iedereen welkom heten, waarna het programma van start gaat. Om 21.30 uur wordt de avond afgesloten en is er de gelegenheid om na te praten.

Verbondenheid Combinatie95
Combinatie95 is als politieke partij al diverse jaren lid van de coalitie in de gemeente Boxtel. In navolging van de thema-avond over 'Tiny Houses' in september 2017, organiseert de jongerentak van de partij deze avond. Daarvoor organiseerden zij al activiteiten rondom thema's 'Wonen' bij St. Joseph, 'Veiligheid' bij de Brandweer en 'Data' in het Rabobank Datacenter. Via voorbeelden als Delmee, Veroude en Van Giersbergen willen de jongeren van de partij laten zien dat er kansen zijn voor iedereen. De slogan 'Samen zorgen voor nu en morgen' sluit hier volgens de jongerenafdeling goed bij aan.
Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Combinatie95-jongeren.

Start tweede ronde KiKa-loterij

Patrick van den Aker (l.), de heer Van Breugel (m.) en drogisterijeigenaar Marc van den Biggelaar. Foto: Patrick van den Aker

Boxtel - De eerste winnaar van de KiKa-loterij is de heer Van Breugel. Hij mocht de Lady Million Privé 80 ml, beschikbaar gesteld door DA Drogisterij & Parfumerie Van den Biggelaar de afgelopen week in ontvangst nemen.

De loterij is een initiatief van Boxtelaar Patrick van den Aker. De opbrengst gaat naar KiKa, het kinderkankerfonds. Vanaf 28 februari gaat de tweede ronde van de loterij van start. Daarbij zijn drie prijzen voor drie verschillende personen te winnen. Deze worden aangeboden door TIGA Health & Beauty en zijn: een maand gratis sporten (inclusief Milon, onbeperkt fitness en groepslessen,) een gezichtsbehandeling van één uur of een sportmassage.

De lootjes voor deze actie zijn tot en met dinsdag 20 maart te koop bij TIGA Health & Beauty, DA Drogisterij & Parfumerie Van den Biggelaar, Schoenmakerij BAS, The Read Shop, Natasja Fashion en Bakkerij de Leijer (locatie Selissen).

6 / 16

Foto: Rini van Oirschot

Prins Hendrikstraat 50
Het pand werd in de jaren 80 verbouwd. Om het oude huis werd een nieuwe schil gebouwd. Een mooie vorm van duurzaam bouwen.

Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

TipMooiBoxtel: 'ondernemers verbinden en leegstand bestrijden belangrijkste taken centrummanagement'

Hoe de Rechterstraat er nu uitziet... Foto: Centrummanagement Boxtel

Boxtel - Het tegengaan van leegstand wordt door veel Boxtelaren gezien als de belangrijkste taak van het centrummanagement. Dit blijkt uit de antwoorden die ons opiniepanel TipMooiBoxtel gaf. Van de 218 respondenten gaf 65 procent aan dat het tegengaan van lege winkelpanden de belangrijkste taak van de centrummanager is, gevolgd door veiligheid (50 procent) en uitstraling (43 procent) van het Boxtelse centrum. Als zij zelf centrummanager waren zouden de panelleden vooral inzetten op duidelijke communicatie en betere samenwerking tussen de ondernemers om dit te bereiken.

Afgelopen maand leidde de kerstfair, waaraan slechts een kleine groep ondernemers in de Stationsstraat actief deelnam, uit verschillende kringen tot kritiek op het centrummanagement. Toen was de teneur dat centrummanager Berry Dankers er onvoldoende in slaagde ondernemers in het centrum op één lijn te krijgen. Zelf gaf hij destijds aan dat er bij veel ondernemers een afwachtende houding te bespeuren viel en dat het centrummanagement geen evenementenbureau is. Boxtel geeft hem hierin dus (deels) gelijk. Evenementen worden door slechts 38 procent van ons panel als belangrijkste taak van de centrummanager genoemd.

Toch, als het panel heel specifiek gevraagd wordt naar de organisatie van een evenement als de kerstfair, ontstaat een ander beeld: een kleine meerderheid van de ondervraagden (53 procent) vindt dat dit wél de verantwoordelijkheid van het centrummanagement is. Deze discrepantie is te verklaren als je de uitleg leest die veel panelleden gaven. Volgens een overgrote meerderheid van hen zijn ondernemers namelijk zelf niet in staat een succesvolle kerstfair te organiseren. Als reden wordt bijvoorbeeld genoemd dat de ondernemers op gespannen voet met elkaar leven, er een matige communicatie is tussen ondernemers en het centrummanagement en ook naar buiten toe.

...en hoe die eruit kan komen te zien, volgens het inspiratieplan van Centrummanagement Boxtel. (Foto's: Centrummanagement Boxtel) Foto: Centrummanagement Boxtel

Communicatie
Ook hier spreekt ons panel zichzelf tegen, want slechts 17 procent van de ondervraagden vindt communicatie een van de drie belangrijkste taken van het centrummanagement. Om de neuzen in het Boxtelse centrum één kant op te krijgen lijkt communicatie toch echt een belangrijke factor. Een mogelijke verklaring hiervoor is te vinden als je de verschillende reacties van onze panelleden leest: zij vinden de samenwerking niet enkel de taak van de centrummanager, maar evengoed van partijen als de gemeente, Boxtel Vooruit en winkeliers. Kortom, de samenwerking moet van alle kanten komen. Wel vinden zij dat het centrummanagement wat meer de hand zou kunnen uitsteken.

Dankers geeft desgevraagd aan dat er vooral weinig animo vanuit de ondernemers lijkt te komen. Hij wijst op een oproep die hij in de ondernemersgroep op Facebook plaatste. Die werd door zo'n 80 procent van de ondernemers gezien, maar niemand reageerde, aldus de centrummanager. "Iedereen heeft mijn nummer, weet waar ik woon en ik loop hier met grote regelmaat door het dorp", wijst hij op zijn bereikbaarheid. Op de vraag waar die ogenschijnlijk apathische houding vandaan komt, heeft hij geen antwoord.

Prijsvechters
Een doorn in het oog, zowel voor de centrummanager als ons panel, is leegstand. Volgens TipMooiBoxtel zijn daar drie redenen voor: een eentonig winkelaanbod, te hoge huurprijzen en een saaie uitstraling van ons centrum. Men noemt het winkelaanbod eentonig, met te veel prijsvechters zoals OP=OP en outlet-stores. Ook hanteren verschillende winkels verschillende openingstijden, iets dat volgens veel panelleden direct gelijkgetrokken mag worden. "Er zijn in Boxtel geen manieren om winkeliers te verplichten tegelijk open te zijn", geeft Dankers aan. Wel laat hij weten dat op het verzoek van de ondernemers onlangs een onderzoek is gestart naar hoe de onduidelijkheid rond de openingstijden kan worden weggenomen. Een volgende stap is de openingstijden meer op een lijn te krijgen.

Dat het centrum weinig sfeervol is, daar is Dankers het volledig mee eens. Volgens hem komt daar binnen niet afzienbare tijd verandering in dankzij drie centrumplannen die momenteel 'ineen geschoven' worden: Boxtel binnen de bruggen, dat de Binnendommeltjes weer zichtbaar moet maken in het straatbeeld, het door Stichting Toekomst Stationsstraat gemaakte plan voor deze straat en het centruminspiratieplan, ontwikkeld door het centrummanagement.

Dankers bestrijdt dat de huurprijzen te hoog zijn. En al zouden ze dat zijn, dan heeft de centrummanager daar geen invloed op. Op de vraag of hij zelf de huurprijzen te hoog vindt antwoordt hij enigszins raadselachtig: "Ik zit liever voor 20.000 euro per maand op de Kalverstraat dan voor 10 euro in de Kampina." Hij verduidelijkt die uitspraak door aan te geven dat in een aantrekkelijk centrum de huidige huurprijzen wellicht als goedkoper worden ervaren dan in een onaantrekkelijk centrum. "Het begint bij uitstraling."

Het grote probleem van het Boxtelse centrum is dat er veel lange percelen zijn die in de loop van de tijd volgebouwd werden. Dit ging lange tijd goed, totdat de crisis toesloeg. Nu willen kleine winkeliers de grote panden niet hebben. Bovendien zijn de grote ketens niet meer geïnteresseerd in middelgrote gemeenten als Boxtel, aldus Dankers. Dan blijven de prijsvechters over. "En het is niet aan het centrummanagement om te bepalen welke winkels hier zitten", geeft Dankers aan. Volgens Dankers is dit een typisch Boxtels probleem. Het ligt dus voor de hand te denken dat ook de Boxtelaar zelf hier een rol in heeft: wil je geen prijsvechters in het centrum, kóóp er dan ook niets meer. Die gedachte beaamt Dankers.

Verkeer
Verder is opvallend hoeveel Boxtelaren zich storen aan het drukke verkeer in het centrum: ruim één op de zes ondervraagden geeft aan dat (brom)fietsers uit het centrum geweerd moeten worden of dat er op zijn minst duidelijke fietspaden moeten komen. Bovendien valt op dat, in tegenstelling tot veel winkeliers, de Boxtelaren het centrum, en met name de markt graag autoluw zouden zien.

Toch deelt ook de centrummanager deze mening. Maar dan moeten er volgens hem wel goede alternatieven zijn. Liever had hij, vanuit de ogen van centrummanagement, een fiets- en autoluw kernwinkelgebied gezien. Wel geeft hij aan dat Boxtel op de goede weg is met de nieuwe Marktplannen. "15 parkeerplekken, waarvan twee invalidenplekken", recapituleert hij. Het weren van fietsers en bromverkeer in de Rechterstraat bij de HEMA is volgens hem nog een brug te ver: "Dat is een belangrijke doorgangsroute vanaf Oost. Als die allemaal over de Raaphof moeten..." Bovendien geldt ook hier volgens Dankers dat Boxtelaren ook bij zichzelf te raden moeten: "We maken ons er allemaal schuldig aan dat we tóch door de Rechterstraat naar de Stationsstraat fietsen of brommen, óók ik."


Foto: Jan van der Krabben

Ik mag het hopen!

Onze zeven kleinkinderen zijn geboren rond de eeuwwisseling. De oudste is 22 jaar en de jongste wordt binnenkort 15. Met de huidige ontwikkelingen in de gezondheidszorg mag je verwachten dat het jonge grut deze eeuw wel vol maakt. Stiekem denk ik al wel eens aan mogelijke achterkleinkinderen die de komende decennia geboren gaan worden. Die generatie zal leven in een groot deel van de 22e eeuw. Zeker als de gemiddelde leeftijdsduur maar blijft stijgen. Als de fantasie op hol slaat dan zie ik de achter-achterkleinkinderen al rond stappen op deze planeet in de 23e eeuw. Mijmerend over de snelheid waarmee zorgelijke ontwikkelingen in onze huidige tijd zich aandienen stel ik me de prangende vraag: ‘Hoe zal hun toekomstige wereld er over circa 200 jaar uitzien?’

Onlangs werd bekendgemaakt dat het enkele wetenschappers gelukt was om twee jonge aapjes te klonen. Kort daarna droomde ik ’s nachts met de nodige angstgevoelens over een boek dat ik jaren geleden gelezen heb. De wereldbevolking was verdeeld in twee groepen; een bovengronds deel van machtigen en rijken die in weelde leefden en een ondergronds levende groep van gekloonde slaven geheel in dienst van de bovenwereld. Ligt zulk een wereld ook voor onze nakomelingen in het verschiet? U begrijpt dat het verhaal zich zodanig ontwikkelde dat de onderwereld in opstand kwam en de bovenwereld wist te vernietigen. Het kwaad werd overwonnen.

Niet alle vraagstukken en ontwikkelingen op wereldniveau leiden tot zulke extreme sociale verhoudingen tussen mensen en volkeren. Toch zullen slimme en goed doordachte oplossingen noodzakelijk zijn om het hoofd te bieden aan bijvoorbeeld de explosieve stijging van de wereldbevolking, de klimaatverandering met daaraan gekoppeld de stijging van de wereldzeeën, de beheersing van de CO2-uitstoot, de snelheid waarmee de digitalisering en social media de wereld op hun kop zetten, de medische kennis die het binnenkort mogelijk zal maken de homo sapiens te klonen, de secularisering van de westerse beschaving, de terreurdreiging vanuit de Arabische wereld, het gigantische vluchtelingenprobleem, het beheer van flora en fauna, het aanboren en ontwikkelen van nieuwe energiebronnen, de veranderende economische en politieke machtsverhoudingen. De lijst is onuitputtelijk en doordrenkt met uitdagingen en gevaren.

Circa twee eeuwen geleden, ten tijde van Napoleon, zullen vele ouderen, nadenkend over de toekomst van de volgende generaties, ook hun bedenkingen gehad hebben. Welvaart en welzijn in Europa zijn echter ondanks twee wereldoorlogen, alleen maar toegenomen. Toch is het wel zo dat de grafieklijn van de stijging van de wereldbevolking gedurende de laatste honderd jaar als een raket omhoog is geschoten. Het is niet te verwachten dat die lijn zich binnenkort neerwaarts laat ombuigen. Met alle problemen van dien.

Gelukkig echter, als ik jonge wetenschappers hoor spreken en zie met welke ambitie zij de uitdagingen te lijf gaan, dan stijgt mijn vertrouwen in een toekomst die niet gemakkelijk zal zijn maar die ze met horten en stoten zodanig vorm zullen geven dat het leven ook voor onze achter-achterkleinkinderen de moeite waard zal maken. Ik mag het hopen!

Gratis Lady's Day bij De Walnoot

Boxtel - Niet Schijndel, Vught of Best maar Boxtel wordt aankomende zaterdag 24 februari een dagje door de dames 'gekaapt' en omgetoverd tot damesparadijs. Dan vindt namelijk in Gemeenschapshuis De Walnoot een Lady's Day plaats. Een noodgedwongen regionale meeting, aldus de organisatie, want in de andere gemeenten in de Meierij werd niet thuis gegeven.

De dames van het damesplatform in oprichting Females@Brabant, Diana, Chantal, Carla, Esther, Lydia, Vera, Hilly en Petra, afkomstig uit diverse Meierijgemeenten, winden er in hun persbericht geen doekjes om. Liever hadden zij niet enkel in Boxtel een regionale meeting georganiseerd, maar meerdere meetings verspreid over het gehele gebied. Echter, De Walnoot was de enige locatie waar de dames welkom waren een 'lady's day' te organiseren.

De acht dames zijn de drijvende kracht achter het opgerichte damesplatform waarbij 'het vrouw zijn' centraal staat, evenals typische 'damesdingen' en sociaalmaatschappelijke bijeenkomsten. Samen wil het achttal allerlei activiteiten op poten zetten zoals dit exclusieve dagje voor de dames, waarbij 'de vrouwen' zich kunnen verenigen en leeftijd geen rol speelt.

De Lady's Day moet een gezellig uitje in Boxtel worden voor vriendinnen, zussen, collega's of moeders met hun dochters. In De Walnoot zijn verschillende stands met trends en gadgets op het gebied van het vrouw zijn. Mannen zijn bij dit evenement niet welkom.

Op de Lady's Day vinden diverse modeshows plaats met exclusieve en high class bruids- en avondjurken van Beauty & Bride. Daarnaast zijn er verschillende soorten kleding, club & boutique wear en nachtmode te zien. De kleding op de catwalk biedt voor elk wat wils en is te bekijken in de maten 34/36 tot 40/42. Ook in de maten L en XL is er kleding te zien. Er is een professionele mobiele fotostudio aanwezig waar modellen in spé gescout worden door een casting director en twee ervaren modellen. Ook kunnen de dames daar mooie portretfoto's of leuke kiekjes laten maken. Ten slotte kunnen bezoekers hun hart ophalen aan het aanbod op het gebied van cosmetica, fashion en modeaccessoires, body- & skincare en make-up.

Onder de aanwezige bezoeksters van de Lady's Day zal het organisatieteam samen met de casting director, de beide modellen en de fotografen tien gratis fotoshoots verloten.

De Lady's Day in De Walnoot aan de Reginahof 1 is zaterdag geheel gratis toegankelijk. De deuren van dit tijdelijke Boxtelse damespaleis zijn geopend van 12.00 tot 18.00 uur.


Mijn Mooi Boxtel: Marij Wagenaars

Foto: Marij Wagenaars

Deze foto heb ik in het najaar op een dinsdagochtend genomen op weg van Liempde naar Rooi, een nieuwsgierige koe.

Foto: FYSIO-TEAM BV

Van kraken naar praten naar tapen bij hooikoorts!?

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samen werken aan de fitheid van hun patiënten. Middels columns zullen deze fysiotherapeuten u inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Kees Verschoor, praktijkhouder maar nog steeds ook vooral behandelaar, vertelt over de dynamiek van het vak fysiotherapie…

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor de eerste keer het Breukelsplein in Boxtel opgereden. Als fysio met een paar jaar ervaring, met de overtuiging door aan mensen te 'sleutelen' de gezondheid en inzetbaarheid te zullen vergroten. Je kent het menselijk lichaam en de inwendige systemen die je zou kunnen beïnvloeden. Opleiding Manuele Therapie gedaan, nou dan heb je het echt in de vingers! Hands on!

Je patiënt weer snel op de been krijgen, dan ben je een goeie. En wanneer de klachten dan terugkomen en de patiënt vraagt weer om jou: geweldig!
Maar geleidelijk kwam het inzicht dat die steeds terugkerende klachten ook vragen om een aanpak gericht op de belastbaarheid en gedrag. Daarom ook cursussen gedaan in de Medische Training, Arbeids-fysiotherapie, training bij allerlei chronische klachten en dan zie je wel dat je uiteindelijk meer bereikt samen met de patiënt. Je komt dan meer in een rol als coach, inspelend op bewegen en op het gedrag/leefstijl, en de patiënt (of noemen we die intussen cliënt?) krijgt ook zelf meer verantwoordelijkheden. Een nieuwe term cq. nieuwe trend kwam hierdoor in de fysiotherapie: Hands off.

Natuurlijk heb je nog steeds je kennis van het lichaam en de systemen en heb je je vaardigheden uit het verleden ook nog in de gereedschapskist zitten. Zelf denk ik daarmee een goede mix te kunnen maken, vooral sturend op het bewegen, op de belastbaarheid, maar dáár waar nodig hands on om de patiënt even vooruit te kunnen helpen richting dat bewegen. Hiermee kun je echt iets betekenen voor de kwaliteit van het leven.

Maar het vak blijft in beweging. De laatste jaren zijn daar onder andere dry needling en medisch tapen bij gekomen. Hiermee worden ook je indicaties voor behandeling steeds verder uitgebreid, maar allemaal om prikkels te geven richting het bevorderen van de kwaliteit van het leven.
Goed voorbeeld van de laatste jaren is het medisch tapen bij hooikoorts. U zult zich afvragen, hoe kan intapen nu helpen bij hooikoorts? Maar met onze kennis van de inwendige systemen kunnen we verklaren waarom het zou werken, het tapen zit ons in de vingers en we ervaren dat veel hooikoortspatiënten er erg veel baat bij hebben.
Een mooi en gevarieerd vak!

Kees Verschoor
Fysio- en Manueel therapeut, dry needling en medical taping
FYSIO-TEAM Boxtel - Liempde

Leerlingen Summa College volop actief op terrein De Kleine Aarde

Het terrein waar momenteel het haventje wordt gerealiseerd. (Foto: E.D.Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch) Foto: E.D.Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch

Boxtel/Eindhoven - Al bijna een jaar is een groep leerlingen van Summa Bouw uit Eindhoven druk bezig met de renovatie van De Kleine Aarde. Met de zogenaamde 'Klusbus' reizen ze iedere woensdag vanuit Eindhoven naar Boxtel om hier de fijne kneepjes van het vak te leren én meteen ook wat te kunnen betekenen voor de Boxtelse gemeenschap. Het Summa College is één van de partijen die deel uitmaken van Het Collectief, dat momenteel de plannen met het gebied ontwikkelt en uitrolt.

Sinds het moment dat Het Collectief te horen kreeg dat het de plannen op De Kleine Aarde mocht uitvoeren, knappen leerlingen van 'het Summa' er allerlei klusjes op.

De leerlingen steken flink de handen uit de mouwen. (Foto: Summa College) Foto: Summa College

Een onderdeel daarvan is het ruim dertig jaar oude bezoekerscentrum dat sinds het begin van deze maand flink onder handen wordt genomen door de leerlingen. Zo worden er bijvoorbeeld vier units met elk vier kleine slaapkamers gerealiseerd, die op dit moment bijna klaar zijn. Deze units gaan uiteindelijk deel uitmaken van de Bed & Breakfast die er gerealiseerd wordt. Ook bouwden de leerlingen een 'tochtsluis' bij de ingang zodat de warmte binnen en de kou buiten blijft.

De Summa-leerlingen volgen de opleiding 'allround medewerker onderhoud en verbouw' en kunnen op deze manier extra ervaring opdoen in de praktijk. Alle elementen die ze moeten leren komen ze ook bij De Kleine Aarde tegen. Iedere woensdag gaan zij daar samen aan de slag, begeleid door docenten Edwin en Johan. "De bedoeling is dat we zelf leren aanpakken en ondernemen", vertelt Niek, een van de klussers. "Dat gaat met de dag beter."

Ondanks dat hij straks het schildersvak in wil, besloot hij deze opleiding toch af te maken. "Hiermee heb ik een brede basis", zegt hij. "Ik wil eerst een paar jaar voor een baas werken en daarna voor mezelf beginnen. Als ik dan een keer een kozijn moet plaatsen, kan ik dat ook zelf doen en hoef ik er geen timmerman voor in te huren."

Ook in de toekomst gaan de klussers nog wel even door. "Er is nu bijvoorbeeld ook een niveau 4 leerling bezig met het ontwerpen van een nieuwe bijenverblijfplaats omdat de oude aan vervanging toe is", laat een woordvoerder van het Summa college weten.

Activiteitenvereniging 'Op Drift' opent op 5 mei haven in Esch

Esch - De activiteitenvereniging Op Drift, onderdeel van de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Esch, wil dit jaar het haventje aan de Essche stroom, dat wordt gebouwd door Waterschap De Dommel, openen met een groots evenement op 5 mei. Dit gebeurt met een nieuw evenement dat op 4 en 5 mei zal plaatsvinden. Zowel Waterschap De Dommel als de gemeente Haaren hebben enthousiast gereageerd op de plannen.

De vereniging 'Op Drift' viert dit jaar haar vijfde verjaardag. De initiatiefnemers wilden, en willen, hun dorpsgenoten verrassen met creatieve, culturele evenementen. Esch heeft als kleine dorpskern op dat gebied weinig te bieden en is daarvoor aangewezen op de regio. De evenementen moeten verbinden en uitdagen in de overtuiging dat er in het dorp veel talent schuil gaat dat, met een klein zetje, zichzelf uitbundig toont.

Daarnaast wil Op Drift dorpsgenoten laten inzien in wat voor bijzonder fraai dorp ze wonen. Ze willen dat Esschenaren dat meer gaan koesteren. Door meer verbinding met de natuur te leggen bevorderen ze de leefbaarheid in Esch. Oud commissaris van De Koningin Dries van Agt, die toen in Esch woonde, noemde het dorp 'De glimlach van Brabant'. Op Drift wil die lach blijvend stralend houden.

De naam Op Drift is niet willekeurig gekozen. Hij betekent letterlijk 'losgeslagen' en 'onderweg zonder bestemming'. Zo worden ook de activiteiten ingevuld. Liever geen bekend pad inslaan, maar juist vernieuwde activiteiten bedenken die aansluiten bij de bovengenoemde uitgangspunten. Om die reden organiseert de vereniging zijn activiteiten het liefst buiten in de buurt van de stroom die aan het dorp zijn naam te danken heeft: de Essche Stroom. Jongeren betrekken bij de activiteiten heeft daarbij de speciale aandacht, want Op Drift opereert als onderdeel van de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Esch.

Het eerste evenement van Op Drift ging in 2013 van start. Op een drijvend podium trad daarbij een stoet van lokaal talent op. Op de oever exposeerden diverse kunstenaars. Het werd uiteindelijk een succesvolle avond waar zo'n 750 bezoekers op afkwamen. In 2014 lag de focus op film en video en verrees in de weilanden aan de Essche Stroom een openluchtbioscoop. Sinds 2016 neemt Op Drift ook een deel van de Nationale Dodenherdenking in de Willibrorduskerk op zich.

Ook de plannen voor 2018 zijn ambitieus met een nieuw evenement op 4 mei én een evenement op 5 mei. Daarbij wordt geput uit eerder opgedane ervaringen. Waterschap De Dommel rondt dit voorjaar het project af dat onder andere moet voorzien in het creëren van een haventje. Dat wordt gegraven in het weiland meteen over de Haarensebrug. Bij de haven wordt ook een herdenkingsplek ingericht.

Op Drift heeft contact gezocht met zowel de gemeente Haaren als Het Waterschap. Ze hebben enthousiast gereageerd op de nieuwe plannen waarmee tevens op 5 mei de haven officieel wordt geopend en deze vanuit handen van Het Waterschap wordt overgedragen aan de gemeente.

Brownies & downieS verkoopt knuffels voor Peace by Melvin

Foto: Soulmates Images

Esch/Sint-Oedenrode - De 10-jarige Melvin, bekend van zijn actie 'Peace by Melvin' voor kinderen in Nepal, gaat samenwerken met Brownies & downieS om geld in te zamelen. Vanaf nu zijn in het Huys van Waaren van Brownies & downieS in Sint-Oedenrode de knuffels te koop waarmee Melvin geld inzamelt voor een speeltoestel voor de kinderen in kindercentrum Maria Stella Maris op het Indonesische eiland Flores. Het is de derde actie van de jonge Esschenaar.

Bij de eerste actie van de Esschenaar hielpen vrijwilligers 350 door Melvin ontworpen knuffels te produceren die hij uitdeelde aan kinderen in Nepal. Daarvoor werd hij genomineerd als Brabander van het jaar. Voor zijn tweede actie zamelde hij hulpgoederen voor kinderen in Syrië in.

Als derde actie organiseerde hij een knuffel-naai-wedstrijd. "Net als voor zijn eerste actie was de hulp van creatieve kant ook ditmaal weer overweldigend" vertelt Isabel, Melvins moeder. "Er zijn 90 knuffels aangeleverd, deze keer ontworpen door de helpers zelf en daardoor uiteenlopend fantasierijk – echt zo leuk om te zien!"

Daar waar Melvin echter de eerste keer knuffels aan kinderen uitdeelde is nu geld nodig om het speeltoestel te bouwen. Er zijn al 40 knuffels op markten verkocht, maar aangezien Melvin al in de meivakantie naar Indonesië vertrekt, begon de tijd een beetje te dringen. En nu mogen de overige 50 knuffels dus plaats nemen in de schappen van Brownies & downieS in Sint-Oedenrode om een nieuw thuis te vinden.

"Niet alle knuffels kon ik makkelijk achterlaten," vertelt Melvin. "Sommige hebben een beetje mijn hart gestolen! Maar ik ben natuurlijk vooral blij als ik een mooi bedrag ophaal!" De knuffels kunnen gekocht worden via de website van Brownies & downieS (www.browniesanddowniessintoedenrode.nl) onder het kopje 'Huys van Waaren'. Ook blijven de knuffels te koop via Melvins website www.peacebymelvin.com.


E-waste inleveren voor het goede doel

Boxtel - Inwoners van de gemeente Boxtel die binnenkort afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren bij de milieustraat, kunnen daarmee een lokaal goed doel ondersteunen. Vanaf Koningsdag doet Boxtel mee met de Wecycle-inzamelactie, waarmee een lokaal goed doel kans maakt op een sponsorcheque van 1.000 euro, beschikbaar gesteld door Wecycle.

Deze organisatie regelt de inzameling en recycling van e-waste in Nederland en hoopt met de actie de bereidheid tot recyclen te bevorderen. Elke partnergemeente van Wecycle kan tot 14 april zelf een lokaal goed doel kiezen dat kans maakt op een sponsorcheque. Boxtel heeft op dit moment nog geen keuze gemaakt. Indien de gemeente niet kiest, is de lokale Oranjevereniging het goede doel. In meerdere gemeenten doen inwoners, al dan niet door de gemeente daarom gevraagd, suggesties voor een goede doel.

De inzamelactie loopt vanaf de dag na Koningsdag tot en met 31 augustus. Wie in die periode op de gemeentelijke milieustraat e-waste inlevert, gaat ter plekke met de mobiele telefoon naar de Wecycle-actiesite. Via GPS wordt vastgesteld of de inwoner echt op de milieustraat is. Blijkt dit zo te zijn dan scoort hij een punt. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvangen een Wecycle-sponsorcheque van 1.000 euro voor het gekozen lokale goede doel. Meer informatie is te vinden op: wecycle.nl/inleveren.

De inzamelactie in de gemeente is gericht op het inleveren van vooral afgedankte kleine elektrische apparaten en spaarlampen op de milieustraat. Deze producten worden nog vaak vergeten bij het bezoek aan de milieustraat of weggegooid.

Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. De stichting heeft als doel de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven te geven. Wecycle werkt samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en vele consumenten.


Luchtpost uit Amerika: Roy van Overbeek

Foto: Roy van Overbeek

Een update vanuit Washington DC

Wederom hebben we weer drukke maanden achter de rug. Het griepseizoen slaat je hier om de oren, dus moeten we goed oppassen. Ze hebben hier alleen maar antibiotica als medicijn voor alles. De gezondheidszorg is niet zo goed vergeleken met Nederland. Plus het weer is hier een stukje anders. Hier kan het per stad zo'n tien graden verschillen. Van kei koud tot ontzettend wèrm (nog steeds een Brabander).

Ik heb hier een evenement georganiseerd voor de film The Last Jedi door een bioscoop af te huren en vervolgens mensen uit te nodigen die ook nog eens verkleed waren. Het was een mega succes en dus ook voor herhaling vatbaar.

Foto: Roy van Overbeek

Vnawege een outdoor ijshockey wedstrijd heb ik een uitstapje naar New York gemaakt. De temperatuur was -7 Fahrenheit, dat is -21 Celsius. Behoorlijk fris dus, maar de moeite waard. Rondrijden in New York is wel even wat anders dan Boxtel. Maar gratis parkeren in één van de grootste steden ter wereld is dan wel even vreemd.

Riep ik in mijn vorige update nog over rondleidingen, nu heeft er iemand daadwerkelijk contact met me gezocht. Dus een rondleiding staat alweer gepland. Mooi om weer iemand van the old country te zien.

Hopelijk is mijn volgende update een foto van mijzelf in een brandweerauto. Ik ben bijna klaar met de keuring voor brandweerman!

Advertorial

Foto: Mark van der Pol

Persoonlijke afvalbegeleiding door ervaringsdeskundigen bij Lijfstijling

Vught – Na de carnavalsperiode zitten extra kilo's er vaak snel weer aan. Naar de sportschool gaan om die kwijt te raken kan dan een grote stap zijn. Bovendien krijg je daar ook geen persoonlijk advies om af te vallen én om op gewicht te blijven. Dit krijg je echter wel bij Lijfstijling in Vught.

We spraken eigenaresse Annemiek van der Voort over waarom ook veel Boxtelaren voor Lijfstijling kiezen. Ze is zelf ervaringsdeskundige met, zoals ze dat zelf noemt, 'een lang lijnverleden'. Een van de dingen die haar stoorde aan de lijnwereld was dat je er regelmatig voedingsadvies krijgt van mensen die van nature slank zijn en niet weten waarom het schijnbaar zo lastig is om van vetmakers af te blijven. Zelf werkt ze daarom met een team van vijf dames die bijna allemaal ervaringsdeskundige zijn wat betreft afvallen.

De klantenkring bestaat voornamelijk uit mensen in de leeftijd van 35 tot ongeveer 65 jaar, uit de wijde omgeving van Vught, of de vestiging in Maren-Kessel. "Maar ook vrouwen die net een zwangerschap achter de rug hebben!", vertelt Annemiek. Zij krijgen allen een persoonlijke begeleiding met alle tijd en aandacht. "Het liefst wil ik dat ze het gevoel hebben dat zij mijn enige klant zijn", aldus Annemiek.

Onder de klanten zitten mensen die 3 kilo kwijt willen raken, maar ook mensen die 35 kilo willen verliezen. Het streefgewicht kan door middel van voedingsschema's en een beweegprogramma (E-Fit) bereikt worden. Ook dit programma wordt op maat en met behulp van een online voedingsdagboek samengesteld. "Wij kijken daarbij niet naar hoe wij ons vullen, maar hoe wij ons voeden", geeft Annemiek aan. Daarmee doelt ze op een verantwoorde manier van afvallen, waarbij je niet enkel probeert gewicht te verliezen, maar ook verantwoord afvalt. "Dat betekent: het binnenkrijgen van voldoende koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen", aldus Annemiek.

Naast het afvallen en bewegen biedt Lijfstijling ook een huidverbeteringsprogramma. Daarbij kan bijvoorbeeld cellulitis worden behandeld. Een apart specialisme is de gezichtsbehandeling, waarbij met een uniek apparaat, de LPG Endermolift, het verouderingsproces wordt vertraagd en de huid verbeterd.


Foto: Heemkunde Boxtel

Duitse militairen gelegerd in Boxtel tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 12 mei 1940 verschenen de eerste Duitse militairen in Boxtel. Ruim vier jaar later, op 24 oktober 1944 werd het dorp bevrijd door de 51e Highland Division tijdens 'Operation Pheasant'. Op de foto zijn Duitse militairen te zien voor Kasteel Stapelen, ergens tussen 1940 en 1944.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

TEKST:

Grote rommelmarkt Zondag 25 februari Aarle-Rixtel MFC de Dreef Duivenakker 76 09.00 - 15.00 uur Inlichtingen 06-20888818.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

TE KOOP GEVRAAGD
Auto inkoop centrale, personenauto's, busjes, vrachtwagens, bedrijfsauto's, bestelauto's, brommobiels, microcars en caravans, Inlichtingen: 06-1918 7475, ook in weekend bereikbaar

12 / 16

Foto: D66

Prijsvraag 'street art'
Afgelopen jaar diende D66 Boxtel een motie in over gevelkunst. Kunst en cultuur dragen bij in de ontwikkeling van mensen en zijn daarnaast het gezicht van de gemeente. Ook maken kunst en cultuur de gemeente aantrekkelijk om in te werken, te wonen en te bezoeken. Belangrijk dus dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk zijn.

De openbare ruimte zoals de straat is voor iedereen toegankelijk. Daarmee is dit een uitstekende plaats voor kunst. D66 wil daarom dat er in Boxtel meer kunst op straat te zien is. Dit kan bijvoorbeeld door op geschikte plekken gevelkunst te maken. Gevelkunst is precies zoals het woord zegt, kunst op en aan gevels. Dit kan allerlei vormen aannemen: graffiti, schilderingen, beeldhouwwerken, etc. Deze vaak kleurrijke kunstwerken verbeteren de uitstraling van de openbare ruimte en zorgen voor verrassende plekken in onze mooie gemeente.
Daarnaast wil D66 de inwoners van Boxtel meer betrekken bij de politiek. Daarom hebben we een prijsvraag uitgeschreven. Iedereen kan ideeën aandragen over waar ze in Boxtel graag gevelkunst zien. De prijs is een graffitikunstwerk op canvas ter waarde van 150 euro naar de wens van de winnaar, helemaal op maat gemaakt. Het graffitikunstwerk wordt gemaakt door één van de bestuursleden van de stichting Tunnel Vision Boxtel.
Alle ideeën die zijn opgedaan zullen we aan de wethouder presenteren tijdens het loten van de winnaar. Mensen kunnen hun ideeën mailen naar pr@d66boxtel.nl of op onze Facebookpagina achterlaten. Ook zijn we komende weken op straat te vinden en kunnen mensen dan antwoordformulieren invullen.

Rotonde boseind
Deze week heeft D66 samen met de coalitiepartijen een motie ingediend voor een breder onderzoek naar een oplossing voor het verkeer rond rotonde boseind. D66 stimuleert het gebruik van de fiets en het OV. Het is dan ook belangrijk dat er snelle én veilige fietsverbindingen tussen Lennisheuvel, Liempde en Boxtel zijn. Daarom is er onderzoek nodig naar hoe het knelpunt bij rotonde boseind op te lossen zodat inwoners van Lennisheuvel veilig naar Boxtel en terug kunnen fietsen. Hierbij moet ook de doorstroming van de Keulsebaan niet uit het oog verloren worden. Daarom wil D66 dat er een integraal plan wordt gemaakt waarin alle scenario's in kaart worden gebracht.

Foto: CDA

Denken, durven, doen!

Het CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel doet vol overtuiging mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 onder het motto 'Denken, Durven, Doen!'

Denken
Wij denken in mogelijkheden! Alles heeft invloed op elkaar. We bekijken zaken in samenhang en in breder perspectief.

Durven
Wij durven keuzes te maken en beslissingen te nemen. Financieel gezien kunnen we niet alles doen, dus zullen we goede keuzes moeten maken.

Doen!
Wij doen wat we afgesproken hebben en wat besloten is. We voeren onze taken zorgvuldig, efficiënt en tijdig uit.

Het CDA gaat voor:

Leefbaarheid
Veilige, aantrekkelijke en toegankelijke wijken en straten.
Versterken van het centrum en winkelcentra Selissen, Oosterhof en Liempde.
Het beschikbaar en bereikbaar blijven van (dagelijkse) voorzieningen.
Blauw parkeren.
Een goede verdeling van subsidies voor kunst- en cultuur(onderwijs), verenigingen en evenementen.
Hard aanpakken van eenzaamheid en armoede.

Woningbouw
Woningen voor iedere portemonnee in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.
Meer kansen voor starters op de woningmarkt door startersleningen en flexibele woonvormen.
Onderzoek naar nieuwe woningbouwlocaties en actieve grondpolitiek.

Verkeersoplossingen
Een totaaloplossing voor de verkeersproblemen van nu en de toekomst.
Een oostelijke en noordelijke ontsluitingsweg met aansluiting op de A2.
Een goede bereikbaarheid en ontsluiting van Lennisheuvel, Kalksheuvel en Ladonk.
Het realiseren van alle maatregelen Ladonk, Kapelweg, Tongeren en Keulsebaan voordat de dubbele spoorwegovergang voor auto's afgesloten wordt.
Een proefafsluiting voor de dubbele spoorwegovergang.
Strengere handhaving van verkeersregels (30km zones en vrachtwagenverbod).

Seniorenbeleid
Een seniorenbeleid dat alle plannen voor senioren op elkaar afstemt en verbindt.
Een gevarieerd aanbod van woningen/appartementen voor senioren.
Meer maatwerk in de zorg. Eigen regie, kracht en keuze voorop.
Professionele ondersteuning voor mantelzorgers.

Wij hopen dat Boxtel, Liempde en Lennisheuvel inzien dat het, na 8 jaar, tijd is voor een frisse wind in het college, tijd voor het CDA! Kies CDA!

Heeft u opmerkingen of suggesties? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay en van onze actieve steunfractieleden Lieke van den Braak, Angela Hogeweg, Ruud van Casteren, Roel de los Hoyos en Gijs van der Heijden

Bekendmakingen week 8

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baandervrouwenlaan 247, Bouwen woning
Barrierweg 23, Rooien: 5 eiken uit voorerf
De Werft 1, Plaatsen erker aan voorgevel
Europalaan-Nieuwland, Rooien: 8 zomereiken uit groenstrook naast Europalaan tussen Trottoir en achterzijde woning Nieuwland 1, 2 t/m 18
Halderheiweg 5, Rooien: 3 Amerikaanse eiken (achtertuin) + 2 dennenbomen (zijtuin)
Kruisstraat 3a, Vervangen schuifraam in voorgevel + plaatsen dubbelglas in bestaande kozijn

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Boseind 10, Uitbreiden hoofdgebouw met opslagruimte en machinekamer
Rechterstraat 24, Wijzigen entreepui + realiseren gevelreclame

Verleende omgevingsvergunning
Barrierweg 4, Bouwen 3 bijgebouwen op achtererf
Deken Broekmanlaan 30, Rooien: eikenboom uit achtertuin
Dennendreef 5-069, Plaatsen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Schouwrooij 1, Uitbreiden kantoor bij bedrijfspand
Zusterspad, Aanbrengen overkapping boven galerij 3e verdieping Cronenborg

Overige besluiten
Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer Kruisbroeksestraat 23: oprichten bedrijf voor samenstellen oplaadpalen voor elektrische auto's

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
22-02 Keefheuvel
24-02 Centrum
24-02 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
27-02 Kerkeind
28-02 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bloxdames pakken winst op concurrent

Boxtel - Nadat Blox DS1 vorige week donderdag al de overwinning pakte op Atak'55, was twee dagen later ook het vierde damesteam van WHV geen partij voor de Boxtelse dames. De ploeg uit Asperen kon gedesillusioneerd zonder setwinst naar huis.

Vanaf het begin van de wedstrijd was er bij beide teams veel beweging. Blox liep snel uit door een hoge service- en aanvalsdruk. WHV bracht weliswaar veel ballen terug, maar kwam in het begin niet aan aanvallen toe. Hierdoor kon Blox steeds weer bouwen aan een volgende aanval. In de eerste set, die door Blox werd gewonnen met 25-21, werd nog uit standaardsituaties en -posities aangevallen, maar dat veranderde in het vervolg van de wedstrijd.

In de tweede set was Blox los. De services gingen goed en de aanval kwam op stoom. Heidi van Pinxteren en Carmen Steenbakkers wisten elkaar blindelings te vinden wat resulteerde in enkele fraaie omloopballen van Steenbakkers met harde scherpe smashes. De set-ups op dia Lisette van Leeuwen liepen prima, waar zij dankbaar gebruik van maakte. Op buiten sloeg Hanna van Esch de ballen hard en scherp naar beneden met één diagonaal kanonschot binnen de drie-meterlijn aan de andere kant van het net. Linda Sandbergen vond iedere keer weer de gaten in de verdediging van WHV en Iris Kleine was op mid goed op stoom met mooie smashes. VC Blox liep uit naar een setwinst van 25-10.

De derde set kwam WHV meer in haar spel. Met snelheid in de verdediging en de betere passing boden zij meer weerstand. Er volgden mooie rally's met dito aanvallen. Hannah Verhagen stond prima afwisselend te slaan op buiten en zij en Van Esch wisten er ook enkele 3-meteraanvallen met veel explosiviteit uit te sleuren. De omloopballen van Steenbakkers volgden elkaar op en ook Kleine pakte er eentje mee. Ondertussen speelde libero Maud van de Loo een puike partij. Het achterveld was met haar inzet en beweeglijkheid háár domein. Van Esch was op stoom met haar sprongservices, waar WHV maar moeilijk mee om kon gaan. Verhagen was scherp in haar service, de ballen van Steenbakkers gingen er hard overeen tijdens de vlucht, Kleine maakte een prima reeks en Van Pinxteren en Sandbergen gaven bekeken en afwisselende services. Spelverdeelster Van Pinxteren wist in deze set ook enkele onmogelijk te halen afgeketste ballen goed naar de aanvallers te brengen. De set werd binnengehaald met 25-19.

De Bloxmeiden pakten in de vierde set de draad van de tweede set weer op. De passing was prima op orde en er werd lustig en met durf aangevallen. Vanaf elke positie: omloopballen, 3-meter aanvallen op buiten en dia, snelle aanvallen op buiten en mid en geplaatste ballen, alles passeerde de revue. Dit resulteerde uiteindelijk in een 25-14 winst in de laatste set.

De Bloxdames zitten met deze overwinning weer een stuk vaster in het zadel op plek vier op de ranglijst. Aanstaande zaterdag 24 februari belooft het spannend te worden als de Boxtelse meiden het opnemen tegen de nummer drie.

Scharreltoernooi bij LTV Munsel voor de jeugd

Boxtel - Van 26 maart tot 1 april vindt dit jaar voor de twintigste keer het Scharreltoernooi bij LTV Munsel aan de Voetboog 5 plaats. Dit is een open jeugdtoernooi dat door de KNLTB is goedgekeurd.

Inschrijving kan door alle jeugdleden die lid zijn van een bij de KNLTB aangesloten tennisvereniging. Er worden wedstrijden gespeeld in de volgende categorieën: 10 tot en met 12 jaar, 10 tot en met 14 jaar en 11 tot en met 17 jaar. Zowel jongens- en meisjesenkel als jongens- en meisjesdubbel. Daarnaast is er de mogelijkheid om te spelen in de categorie Tenniskids Groen. Deze categorie is er voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar die al wel op een groot veld kunnen spelen, maar dan met een zachtere bal. Ook hiervoor kan ingeschreven worden in de enkel en de dubbel. Kinderen mogen maximaal aan twee onderdelen deelnemen.

Inschrijven kan alleen via www.toernooi.nl. De inschrijving sluit op zaterdag 17 maart. Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor La Moustache Relatiegeschenken Boxtel. Voor meer informatie of vragen kan gemaild worden naar scharreltoernooi@ltvmunsel.nl.

Ook is er op zondag 1 april een event voor de jongste jeugd die nog spelen in Tenniskids Rood en Oranje (leeftijden 6 tot en met 11 jaar). Hierbij wordt eerst een gezamenlijke opwarmtraining met diverse oefeningen gegeven. Daarna is er een aantal wedstrijden waarbij dezelfde opzet wordt gehanteerd als bij de World Tour. Inschrijven hiervoor kan via www.tenniskids.toernooi.nl. De inschrijving sluit op zaterdag 17 maart.

Reumafonds zoekt collectanten in Boxtel en Gemonde

Boxtel - Van 19 tot en met 24 maart is het de collecteweek van het Reumafonds en zullen vrijwilligers langs de deuren gaan om geld op te halen voor onderzoek naar deze ziekte. Het fonds is voor Boxtel en Gemonde nog op zoek naar mensen die hierbij willen helpen, als collectant of als organisator.

Reuma is een verzamelnaam voor ruim honderd aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Eén op de negen Nederlanders kampt met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Met dagelijks 700 diagnoses is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Tweederde (69%) van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.

Presentatrice Anita Witzier, ambassadeur van het Reumafonds: "Het Reumafonds is de belangrijkste financier van onafhankelijk wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. Het is volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Als collectant, wijkhoofd of organisator van de collecteweek ben je dan ook van groot belang. Als je meehelpt, help je het leven van twee miljoen Nederlanders te verbeteren."

De opbrengst van de collecte gaat geheel naar wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden. Je kunt je opgeven via https://reumafonds.collecteweb.nl/aanmelden/. Bel voor meer informatie met: Margré Schoondermark via 0411-678565 of mail naar margre.reuma@ziggo.nl. Of neem contact op met het Reumafonds in Amsterdam via 020-5896471 of vrijwilligers@reumafonds.nl.

Bridge
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 13 februari
1 W. de Langen & A. Bosveld 65,77% 2 M. Klaassen & A. van der Sangen 63,10% 3 A. Kuilman & M. van der Meijden 61,07%
Uitslagen 14 februari
A-Lijn: 1 R. Dankers & F. van de Schans 64,58% 2 G. van der Meer & F. Sedee 62,50%
3 C. van Hal & G. Meys 57,29%
Uitslagen 15 februari
A-Lijn: 1 T. Walbeek & R. van Wersch 61,25% 2 G. Dams & E. van Gelder 55,00% 2 M. Klaassen & A. van der Sangen 55,00% B-Lijn: 1 T. & S. van Alphen 59,00% 2 A. Wouters & R. van Stuivenberg 58,33% 3 R. Traa & H. van Esch 56,25% C-Lijn: 1 P. & L. Springer 60,83% 2 G. & G. van den Bosch 58,33% 3 T. Godding & S. Mols 56,25%

EBC,Essche Bridgeclub, uitslagen 15 februari
A-Lijn: 1 H. van de Aa & J. Hereijgers 65,35% 2 A. & A. van Brunschot 63,41% 3 J. den Ouden & W. Wonnink 55,49%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 15 februari
A-Lijn: 1 W. Renders & K. Voets 65,00% 2 J. van der Laar & G. van Oirschot 56,25% 3 G. Bekkers & R. van Heeswijk 55,42% B-Lijn: 1 M. van Overbeek & C. van Heeswijk 62,50% 2 T. & T. van Acht 60,06% 3 A. van Hastenberg & M. van der Vleuten 56,13% C-Lijn: 1 G. van Boeckel & M. van den Hoek 63,54% 2 D. van Erp & R. van der Heijden 57,50% 3 T. Beerens & J. van Oorschot 56,25%

Zaalvoetbal

Second Cars-NIKE FC        5-3
Hart van Boxtel-Van de Sande Bouw/Pacqt        3-4
Fysio de Dommel-'t Geveltje        9-2
Gebr. Bekkers-Le Temps Perdu        3-6
Café Vollop-Tahadi        13-3
Goossens Advies-Langenberg/Dammers        3-11
Rijschool Gestel 2-Selissen Boys        6-6
Wijnpakettenonline-Meneer Van Dommelen        7-4
Van Stekelenburg-Groen als Gras        4-3
Vermeer verz.-Vinyl- en Tapijtwinkel        3-0

Programma 24 Februari
17.00 Van de Sande Bouw/Pacqt-Café Vollop
17.45 Tahadi-Second Cars
18.30 Grieks rest Corfu-Heva/Van Weert
19.15 X2COM-Vollop/Tel Aviv
20.00 Langenberg/ Dammers-Eltechno inst.
20.45 Hart van Boxtel-Le Temps Perdu

Programma 26 februari
19.00 Rijschool Gestel 2-Dobotex BV
19.45 Van Stekelenburg-Vermeer verz.
20.30 Celdex BV-FC Blokfit
21.15 Van der Heijden Milieu-Vinyl- en Tapijtwinkel

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, programma senioren 21 februari
Waalwijk 1-Taverbo-Sabo 5        20.00
Programma senioren 23 februari
TTC Middelburg3-Taverbo-Sabo 2        20.00
Never Despair 3-Taverbo-Sabo 4        20.00
Irene 7-Taverbo-Sabo 6        20.00
Never Despair 9-Taverbo-Sabo 7        20.00
Smash '73 4-Taverbo-Sabo 8        20.00
Never Despair 11-Taverbo-Sabo 9        20.00
Programma senioren, 24 februari
Smash (M) 1-Taverbo-Sabo 1        18.00
TIOS '51 2-Taverbo-Sabo 3        14.00
Programma jeugd, 24 februari
Hotak '68 2-Taverbo-Sabo 1        14.00
Wilvo/ttv Bergeijk 1-Taverbo-Sabo 2        10.00
Never Despair 7-Taverbo-Sabo 3        10.00

Voetbal

DVG, uitslagen 17 februari
Sparta'25 JO11/1-DVG JO11/1        1-7
Ollandia JO13/1-DVG JO13/1        4-1
Unitas'59 JO15/2-DVG JO15/1        1-4
Sbc MO16/1-DVG MO15/1 2-3
Senioren, uitslagen 18 februari
Bladella 1-DVG 1        2-1
Rhode 3-DVG 2        3-0
ELI 4-DVG 6        4-1
DVG 9-WEC 7        1-1

DVG, programma 24 februari
Blauw Geel JO8/4-DVG JO8/1         10:15
DVG JO9/1-Sparta'25 JO9/2        10:30
UDI'19 JO9/5-DVG JO9/2        10:15
Erp JO9/4-DVG JO9/3        10:30
DVG JO9/4-Nulandia JO9/5        10:30
Erp JO11/1-DVG JO11/1        09:15
Wec JO11/1-DVG JO11/2        10:30
Rhode JO11/4-DVG JO11/3        09:15
DVG JO11/4-UDI'19 JO11/4        09:30
DVG JO13/1-Daw JO13/1        11:30
Rhode JO13/4-DVG JO13/2        11:45
Someren JO15/1-DVG JO15/1        12:45
Mariahout JO15/1G-DVG JO15/2        13:00
St SCV'58 MO15/1-DVG MO15/1        12:30
DVG JO17/1-Wec JO17/1G        14:30
Schijndel JO17/4-DVG JO17/2        15:00
Heeswijk JO19/1-DVG JO19/1        15:00
DVG JO19/2-Avesteyn JO19/         14:30
Programma, senioren, 25 februari
DVG 1-Reusel Sport 1        14:30
DVG 2-Heeswijk 3        12:00
Ollandia 2-DVG 3        10:30
DVG 4-Boskant 3        10:00
Bl.Geel'38 11-DVG 5        12:00
Rhode 6-DVG 6        12:00
Irene 2-DVG 7        10:00
DVG 8-Rhode 8        10:00
Nulandia 10-DVG 9        11:30
Programma, dames, 25 februari
DVG VR 1-Gemert VR 2        10:00

RKSV Boxtel / ODC/ Essche Boys, uitslagen 18 februari
MVC 1-Boxtel 1        1-1
RKDVC 1-ODC 1 0-3
Essche Boys 1-ASV '33 1        0-7
Best Vooruit VR1-Essche Boys VR1        2-4
RKSV Boxtel / ODC / Essche Boys, programma 25 februari
Boxtel 1-Acht 1        14.30
FC Engelen 1-ODC 1        14.00
ODC VR1-Wilhelmina Boys VR1        12.15
Essche Boys 1-EMK 1        14.00
Essche Boys VR1-OJC Rosmalen VR4        11.00

LSV, programma 24 februari
LSV VE1-Taxandria VE1        16:00
Programma 25 februari
Irene 1-LSV 1        14:30
Acht 4-LSV 3        10:00
LSV 4-Oirschot Vooruit 5        12:00
LSV, uitslagen
De Bocht VE1-LSV VE1        1-5
LSV 1-Oisterwijk 1        3-2
LSV 2-Den Dungen 4        1-3
Best Vooruit 6-LSV 3        8-0
LBC, programma 24 februari
WODAN 4-LBC JO9/1        09:00
OVC 2-LBC JO11/2        09:00
Wilhelmina Boys 5G-LBC JO17/1        14:45
Unitas 4-LBC JO19/1        14:30

Rugby

Ducks, programma 24 februari
TBM: toernooi RCC-Roosendaal        10.00
Junioren: Breda RC-Ducks        12.00
Colts: Gelre Arnhem-Ducks        13.00
Programma senioren, zondag 25 februari
Ducks Brabarians-Tilburg/Eindhoven combi        12.30Sanne van der Schoot zet topprestatie neer

Sanne van der Schoot (r.) (Foto: Annelieke de Rooij) Foto: Annelieke de Rooij

Soest - De jeugdleden van Taverbo-Sabo speelden afgelopen weekend het ranglijsttoernooi in Soest. De 11-jarige tafeltennister Sanne van der Schoot wist hier een bijzondere prestatie neer te zetten.

Aangezien Sanne in haar eigen leeftijdscategorie de hoogste A-licentie heeft, mocht zij deelnemen bij de kinderen met een B-licentie in een leeftijdscategorie hoger, die tot 13 jaar. Hierbij wist zij verrassend de finale te halen, die zij maar net verloor. Hiermee was Sanne dicht bij het veroveren van de hoogste nationale licentie in een leeftijdscategorie hoger, wat een uitmuntende prestatie is. Zij laat hiermee zien dat ze bij de absolute Nederlandse top hoort van haar leeftijd.
Ook de 15-jarige Sjoerd van Heerebeek liet van zich spreken dit toernooi. Bij de jongens junioren met een B-licentie (tot 18 jaar) was hij als vierde geplaatst van de vijf spelers in zijn poule. Hij wist echter knap als tweede door te gaan naar de vervolgrondes. Daarin was de uiteindelijke finalist nog een maatje te groot. Sjoerd mag echter nog tweeëneenhalf jaar uitkomen in deze leeftijdsklasse, wat veelbelovend is voor de toekomst.
Op zaterdag nam Taverbo-Sabo deel met een delegatie aan het ranglijsttoernooi voor kinderen zonder een licentie. De beste prestatie werd geleverd door Nienke Strik. In haar laatste jaar bij de jeugd wist zij op een knappe derde plaats te eindigen. Ook Lars Strik en Rick van der Schoot lieten van zich spreken met een plaats in de kwartfinale. Voor Sjoerd Hendriksen was de poulefase het eindstation.

Al met al heeft het Boxtelse Taverbo-Sabo op landelijk niveau goed gepresteerd en komt de goede club- en trainingssfeer tot uiting in de resultaten van de jeugdleden.

Holowacki en Van Dun ongenaakbaar in dubbeltoernooi BRTC

De trotse hockeysters vieren feest na het binnenhalen van de titel. Staand van links naar rechts: Livia Heuvelman, Lianne Claassen, Lynn van der Steen, Fien Franken, Maud van Zanten, Elin Loupias, Silke Vermeer en Nina Schafer. Zittend van links naar rechts: Suze Verhagen, Noortje Vasse en Fenne van Alphen.

Boxtel - Nieuwe dubbelpartners Erwin Holowacki en Frans van Dun waren ongenaakbaar in tweede ronde van het Dubbeltoernooi van de BRTC. Hun achtervolgers hadden het nakijken.

In de tweede ronde van het dubbeltoernooi van de BRTC moesten zich twee spelers vanwege langdurige blessures afmelden. Ronald van Dael die samen met Erwin Holowacki alle partijen in de eerste ronde had gewonnen kon niet spelen door gescheurde enkelbanden en Gerrie Hoenselaars die de eerste ronde had gespeeld met Frans van Dun moest zich afmelden vanwege een voetblessure. Hierdoor koppelde de organisatie Erwin aan Frans en zo kon de tweede ronde toch verder.

De nieuwe dubbelpartners moesten in de eerste partij nog wel aan elkaar wennen, maar al snel vonden zij het juiste ritme. Ze bleven in alle vier gespeelde wedstrijden ongeslagen en staan nu met negen punten stevig aan de leiding. Het eerstvolgend duo Toon van Geel en Peter de Rooij staat inmiddels op een achterstand van drie punten en daarachter volgen zes dubbelteams op vier punten. Het moet al zeer raar lopen wil volgende week in de laatste te spelen ronde de eindzege nog aan Holowacki en Van Dun ontglippen. De achtervolgers moeten daarvoor alle nog te spelen wedstrijden winnen en de koplopers alles verliezen wil dit nog gebeuren.


MEP MC4 kampioen in de zaal

Boxtel - De speelsters van MEP C4 moesten zondag aan de bak en deden waar zij voor kwamen. In de hockeydome in Tilburg veroverden de meiden in de laatste twee wedstrijden de kampioenstitel in de zaal.

Zwemsters SWNZ in topvorm

Eindhoven - Twaalf zwemsters van SWNZ deden zondag mee aan een limietwedstrijd in Eindhoven. Deze eerste wedstrijd in een 50-meterbad van het seizoen bracht vele tijdsverbeteringen. Daarnaast wist een aantal meiden zich te plaatsen voor de Regionale Zomer Kampioenschappen.

De Boxtelse Isa Schellekens plaatste zich op de 400 vrij dankzij een verbetering van haar beste tijd met dertien seconden. Op de 50 vrij zwommen drie dames binnen de vereiste limiet: Anouk Hacken uit Boxtel, Selina Janssen uit Vinkel en Claartje Rijken uit Sint-Michielsgestel.
Alle zwemsters wisten op één of meerdere afstanden hun persoonlijke records uit het 50-meterbad aan te scherpen. Britt Bakers uit Sint-Michielsgestel verbeterde zich op de 100 rug met ruim drie tellen, Anouk Hacken op de 50 en op de 100 vrij met respectievelijk twee en zeven tellen en op de 50 school met bijna vier tellen. De Vinkelse Naomi Janssen was een seconde sneller dan ooit op de 50 vrij en haar zus Selina was op de 200 vrij exact vijf tellen sneller dan haar oude toptijd. Op de 50 vlinder verbeterde ze zowel haar beste tijd uit het 25- als uit het 50-meterbad met een seconde. Kes Keij uit Boxtel zwom drie afstanden en evenzoveel persoonlijke records: ze was vier seconden sneller dan ooit op de 50 vrij en 50 school en zelfs elf seconden sneller op de 50 vlinder. De Liempdse Lotte van de Laak verbeterde zich op de 50 vrij met een seconde en op de 50 vlinder met ruim drie seconden.

Claartje zwom behalve een limiet op de 50 vrij ook maar liefst twaalf seconden sneller dan ooit op de dubbele afstand. Isa zwom na haar toptijd op de 400 vrij een seconde sneller op de 100 vrij en ruim een halve tel op de 50 school. Nena van der Steen uit Gemonde verbeterde haar persoonlijke records op de 50 (drie seconden) en 100 vrij (vier seconden). Op de 100 vlinder zwom ze in één race twee pr's. Na twee banen was ze zes seconden sneller dan haar beste tijd. Marit Vermeulen uit Sint-Michielsgestel dook op de 50 vrij twee seconden onder haar beste tijd, op de 100 vrij vijf en de 50 rug zwom ze voor het eerst op de lange baan.

De twee jongste meiden (11) zwommen hun afstanden in sneltreinvaart: Tasnim Bezbiz uit Boxtel en Juul Schellekens uit Schijndel zwommen in zo'n 25 minuten drie afstanden, en dat in enkel toptijden. Tasnim was respectievelijke drie, zeven en zes seconden sneller dan ze ooit was in een 50-meterbad op de 50 vrij, rug en vlinder. Juul verbeterde zich met zes, drie en een kwart seconde op de 50 vrij, school en vlinder.

DVG verliest nipt van Bladella

Foto: Toon van ruremonde

Bladel/Liempde - Uit tegen Bladella verloor DVG zondag met 2-1. Na afloop van de wedstrijd ging het meer over het optreden van de man in het zwart dan de prestaties van beide teams. Een sportieve wedstrijd afsluiten met maar liefst negen gele kaarten, met aan beide zijden een dubbele, leverde veel ongeloof op.

Voor de wedstrijd ging het al over de uitslagen van DVG, dat het altijd óf winst óf verlies is. Het laatste gelijkspel van de Liempdenaren dateert van 8 mei 2016. Helaas werd het deze week weer een verliespartij.

Foto: Toon van ruremonde
Foto: Toon van ruremonde
Foto: Toon van ruremonde
Foto: Toon van ruremonde
Foto: Toon van ruremonde
Foto: Toon van ruremonde
Foto: Toon van ruremonde

Na een aftastend begin van beide ploegen vormde de eerste aanval van DVG meteen de aanleiding tot het eerste doelpunt. Bladella had toen al op voorsprong kunnen staan, maar de aanvaller treuzelde wel erg lang en werd uiteindelijk goed verdedigd. In die eerste aanvalsdrift werd Bas van Houtum onreglementair aangevallen binnen de 16 meter. Een penalty was het verdict en dit soort kansen laat Daan Voets niet liggen. Onberispelijk ingeschoten en zonder kans voor de keeper kwam DVG op voorsprong: 0-1.

Kort daarna was er een tweede grote kans voor de thuisploeg, maar de bal ging voorlangs. In een countersituatie speelde Bart de Windt de bal te ver voor zich uit en kon de keeper deze makkelijk oprapen. Al in de 31e minuut werd doelman Mark Faes 'betrapt' op tijdrekken door de bal langer dan zes seconden vast te houden. De toegekende indirecte vrije trap ging over iedereen heen. In de periode tot aan de rust kreeg Bladella diverse kleine, maar ook grote kansen. Dat de thuisploeg moeilijk scoort was wel te merken, maar DVG klaagde daar niet over. Vrij voor de Liempdse keeper werd de bal door doelman Faes nog net aangeraakt en bracht de lat redding. De ruststand was dus 0-1.

Kort na rust was er wederom handelend optreden van Faes nodig. Eerst met zijn hoofd (buiten de 16 meter) en vlak daarna in de korte hoek bij een kopbal van Bladella. Een thuisdoelpunt diende zich aan en dit viel in de 52e minuut. Een hoog ingebrachte vrije trap werd door Mark Faes en alle overige verdedigers gemist en viel in de lange hoek binnen: 1-1.

DVG kreeg nog korte tijd een man-meer-situatie, maar die duurde slechts vier minuten. Met tien tegen tien was het Bladella dat de meeste kansen kreeg en vanuit een hoekschop werd de 2-1 binnen gekopt. In de blessuretijd had Luuk van de Ven nog de gelijkmaker op de schoen, maar hij schoot naast. Het geen-gelijkspel-record sneuvelde bijna, maar hield dus stand. Einduitslag 2-1.
Volgende week spelen de rood/gelen thuis tegen Reusel Sport.

DVG 2 speelde uit tegen Rhode en verloor met ruime cijfers: 3-0. Misschien waren de gedachten al bij de bekerwedstrijd van komende dinsdag, uit tegen HVCH.

Van Gerwen wint van Anderson

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Boxtel - Darter Michael van Gerwen heeft donderdag in de Metro Radio Arena in Newcastle in een Premier League dartpartij van zeer hoog niveau met 7-3 gewonnen van de Schot Gary Anderson. De gemiddelde score van beide darters kwam boven de 110 uit.

In deze dartpartij, de derde ronde van de Premier League, wist de oud-Boxtelaar zeven perfecte pijlen op rij te gooien. Anderson was toen net teruggekomen van een 0-2 achterstand naar 2-2, en ondanks de meedogenloze precisie van Van Gerwen pakte de Schot toch de voorsprong: 2-3.

Van Gerwen liet zich echter niet kennen en gooide direct een 12-darter, gevolgd door een leg in 13 en een leg in 14 pijlen. De winst leek toen al bezegeld. Anderson leek aangeslagen en begon vanaf deze 5-3 voorsprong voor Van Gerwen fouten te maken die de Nederlander direct afstrafte.

Het leidde tot een overwinning van 'Mighty Mike' en een van de weinige partijen ooit gegooid waarbij beide spelers op een hoger gemiddelde dan 110 uitkwamen.

LSV stunt tegen koploper Oisterwijk

Lennisheuvel - Binnen tien minuten keek LSV zondag al tegen een 0-2 achterstand aan tegen ongeslagen koploper Oisterwijk door doelpunten van Malvona en Pirron. Een afstraffing dreigde, maar de Lennisheuvelse ploeg herpakte zich en gaf vanaf dat moment goed partij. Steeds meer raakten de LSV-ers ervan overtuigd dat er mogelijkheden waren tegen deze tegenstander. En terecht, zo bleek.

Vlak voor de rust was het Matheusz Lenarcik die een goed uitgespeelde aanval van de Lennisheuvelaren beheerst afrondde. In de 58e minuut was het de mee naar voren gekomen Maikel van Kasteren die van afstand de Oisterwijkse doelman volkomen kansloos liet.
De ploeg van Oisterwijk-coach Faysal Bouhoud wist niet goed om te gaan met de situatie. Toen tien minuten voor het eindsignaal Rowi van den Besselaar voor 3-2 zorgde, kwam er geen antwoord meer van de tegenstander,

Na twee wat ongelukkige, minimale nederlagen is deze overwinning een flinke motivatie om op de ingeslagen weg verder te gaan. Als de weersomstandigheden het toestaan, gaat LSV volgende week op bezoek bij Irene in Gemonde.

Regio Mixtoernooi bij De Walnoot

Boxtel - Vanwege de kou werd het wekelijkse Regio Mixtoernooi van jeu de boulesvereniging De Walnoot maandag op de negen verwarmde binnenbanen gespeeld.

De wedstrijdleiding lag deze week in handen van Albert van der Sande en Henk van Herk. Thom Brocken won dit toernooi met 3/19 punten. Leo Bekers en Jos van Meersbergen deelden de tweede plaats met 3/17 punten en Sjaak van Nunen en Marian van Helvoort de vierde plek met 3/15 punten. Jo van der Heijden werd zesde met 3/12 punten.

Elke maandag zijn geïnteresseerden uit Boxtel en omstreken welkom om een balletje mee te spelen. De inschrijvingen starten om 13.00 uur, de wedstrijden beginnen om 13.30 uur. Ook voor de beginnende bouler is er gelegenheid om kennis te komen maken met deze sport.

Kijk voor aanvullende informatie over JBV De Walnoot op www.jbvdewalnoot.nl.

16 / 16

22 februari-29 april

Expositie Ineke Platel
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 22 februari

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; bloemschikken
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmvoorstelling Prisoners
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 23 februari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum; meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Cabaretvoorstelling Joost van Hyfte
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

24 februari-15 april

Expositie; Jaren '50 in Boxtel: Wie staan er op de foto's? (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 24 februari

Kür op muziek
11.15 uur, Manege de Langspier, Molenwijkseweg 5, Boxtel

Kleding oppimpen & Repair café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Lady's Day
12.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 25 februari

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Huiskamer; koffie met gebak
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Tweedehandsmarkt Vogelvreugd-Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Uitwisselingsconcert Gildenbondsharmonie
14.00 uur, Tijberzaal/BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Optreden The Explosion Rockets
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Maandag 26 februari

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 27 februari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 18, Boxtel

Woensdag 28 februari

Huiskamer; rikken jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Rotskidz: Beauty middag
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 1 maart

Gratis schilderworkshops 2018
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 2 maart

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

VerhaalTijd
11.00 uur, Bieb, Burgakker 4, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Toneelclub Liempde; Noodvoorziening Ziekenhuis
19.30 uur, De serenade, Oude Dijk 117,Liempde

Foto: Martine Spikmans

Dianne Wieland-van de Langenberg

Thea Schuurmans