DeMooiBoxtelKrant

25 februari 2015

DeMooiBoxtelKrant 25 februari 2015


Grove mishandeling en beroving na avond stappen

Boxtel - In de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 februari vonden vlak na elkaar een mishandeling en een beroving plaats bij de Zwaanse Brug en in de Stationsstraat. De slachtoffers van de twee incidenten kwamen er in het ziekenhuis toevalligerwijs achter dat ze waarschijnlijk slachtoffer zijn geworden van dezelfde daders. De politie is op zoek naar mogelijke getuigen hiervan.

Rond 1.15 uur liepen een 25-jarige vrouw en een 28-jarige man uit Boxtel samen met vrienden na het stappen vanuit het centrum via de Rechterstraat naar huis. Nabij de Zwaanse Brug werden ze aangesproken door een aantal mannen. De man kreeg zonder aanleiding klappen van de mannen en toen zijn vriendin hem probeerde te helpen, werd ook zij hard geslagen. De man en de vrouw zijn in het ziekenhuis aan hun verwondingen in het gelaat behandeld.

Korte tijd later, rond 1.30 uur, kreeg de politie een melding dat op de Stationsstraat een 27-jarige man uit Eindhoven gewond op straat lag. Een getuige had zich over hem ontfermd. Deze man bleek door een groepje mannen te zijn geslagen en beroofd te zijn van zijn telefoon en portemonnee. Ook hij is voor de verwondingen aan zijn gezicht in het ziekenhuis behandeld, waar hij dus het tweetal trof dat ook mishandeld was.

Signalement
De politie houdt er ernstig rekening mee dat het bij beide incidenten om dezelfde verdachten gaat. Het gaat in ieder geval om drie verdachten, maar mogelijk was er ook een vierde verdachte bij betrokken. Er is van hen een summier signalement:

- Allemaal jonge mannen, rond de 18-22 jaar oud. Drie van hen hadden een lichtgetinte huidskleur. Eén verdachte had een blanke huidskleur. Eén van hen droeg een zwart petje en er is ook een zwarte, glimmende, gewatteerde jas gezien. Eén van de verdachte werd omschreven als een wat dikkere (mollige) man.

Getuigen
De politie is op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van één van de twee incidenten of mogelijk andere informatie hebben die de politie kan helpen bij het onderzoek. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Dinsdagmiddag waren er vier tips bij de politie binnengekomen die zij in onderzoek heeft. Dinsdagavond werd er aandacht aan de zaak besteed in Hart van Nederland op SBS6.

De vlaggen gaan uit

Foto: Bron: Joram Willink & BIND

Liempde - Vrijdagnacht won 'Alles Mag' in New York de internationale Emmy Award in de categorie kinderfilms/-series. De Liempdse Lars Jennissen (14) speelt de hoofdrol in de eerste Nederlandse jeugdfilm ooit die deze belangrijkste internationale televisieprijs in de wacht wist te slepen. Vandaag komt de jonge ster terug uit Amerika en dat zal zeker niet stilletjes verlopen; Liempde is terecht trots op Lars en dat zal hij weten ook. Hij wordt groots gehuldigd door de Liempdse bevolking.

De vlaggen gaan uit als Lars in Liempde aankomt. Vanavond wordt hij opgehaald in een Amerikaanse auto die hem naar het Oude Raadhuis brengt, waar hij door vele Liempdenaren welkom zal worden geheten. Na de huldiging is iedereen van harte welkom om hem te feliciteren, als Lars met zijn familie naar 't Struifhuis gaat aan het Raadhuisplein 4a.

Alles Mag
In de film speelt Lars de hoofdrol van Tygo, een 11-jarige jongen die dol is op carnaval en ervan droomt bij de majorettes te gaan. Lars was ten tijde van de opname zelf 12 jaar oud. Hij schreef zich in voor een castingbureau nadat hij in 2012 de verkiezing van de Jeugdprins van Ploegersland had gewonnen. Hij werd direct uitgekozen om auditie te doen voor Alles Mag. De film ging de hele wereld over en won al awards op diverse filmfestivals zoals Toronto en Tokio. Ook was deze genomineerd voor een Gouden Kalf op het Nederlands filmfestival. Naast Lars spelen de acteurs Ricky Coole en Patrick Stoof hoofdrollen in de film.

Foto: Bron: Joram Willink & BIND
Foto: Bron: Joram Willink & BIND
Foto: Bron: Joram Willink & BIND
Foto: Bron: Joram Willink & BIND
Foto: Bron: Joram Willink & BIND
Foto: Bron: Joram Willink & BIND
Foto: Bron: Joram Willink & BIND

Foto: Piet Leermakers

Boxtel - In het Nederlands kampioenschap biljarten kader 38/2, 3e klas, heeft Piet Leermakers aan het langste eind getrokken. De uit Sint-Oedenrode afkomstige biljarter voor biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank wist zich in Rumpt na een uiterst zwak begin knap te herstellen en het kampioenschap op te eisen.

De kaderdiscipline is een moeilijker variant op de spelsoort libre. Het biljart wordt hierbij onderverdeeld in negen vakken waarbij in elk vak maar twee caramboles gemaakt mogen worden.

Leermakers behaalde in de eerste drie partijen slechts twee punten, maar kwam daarna sterk terug. Zonder illusie op een ereplaats speelde hij mede daardoor vrijuit. Dit resulteerde in alleen nog maar winstpartijen. Leermakers behaalde tien matchpunten uit zeven partijen, speelde een algemeen gemiddelde van 9,02 en scoorde een bescheiden hoogste serie van 47 caramboles.

Voordat Leermakers aan dit Nederlands kampioenschap kon deelnemen had hij al met goed gevolg een aantal voorwedstrijden gespeeld, waarna hij ook gewestelijk kampioen werd. Dat was voldoende om zich voor de eindstrijd te plaatsen.

Lezing eco-theologie: 'Maat, Moed, Mystiek'

Lisette van der Wel Foto: Protestantse Gemeente

Boxtel - Lisette van der Wel geeft op 2 maart in de Protestantse Kerk een lezing op het gebied van eco-theologie: 'Maat, Moed, Mystiek'. Deze wordt georganiseerd door de protestantse gemeente.

Als zelfstandig professional begeleidt Van der Wel mensen en organisaties naar de toekomst. Ze put daarbij uit haar lange werkervaring als antropologe, theologe en spiritueel (onder)zoeker. "Spirituele bronnen zijn onmisbaar voor een succesvolle omslag naar een duurzame samenleving, is de stelling van deze avond", aldus Van der Wel. "Politiek en bedrijfsleven moeten hun deel doen, maar uiteindelijk begint het bij onszelf, bij wat ons inspireert en motiveert om duurzamer te gaan leven. We zoomen in op het christendom. Welke bronnen reikt deze spirituele traditie ons aan als inspiratie voor duurzaam leven? 'Eco-theologen' hebben daar veel waardevols over te melden. Hoe we God en onszelf zien, is van grote invloed op hoe we ons gedragen ten opzichte van mens en natuur."

Van der Wel neemt de luisteraar mee in het denken van een vooraanstaande oecumenische eco-theologe, de Amerikaanse Sallie McFague. Met verwijzing naar de huidige wetenschap, laat McFague zien hoe verbonden en onderling afhankelijk we zijn als levensgemeenschap op Aarde. Dat heeft grote betekenis voor onze ethiek, onze manier van omgaan met elkaar en met de Aarde. En ook voor ons beeld van God. De Aarde, zegt zij, is als het lichaam van God.

Tijdens het laatste deel van de avond wordt gekeken naar wat dit praktisch kan betekenen. Christelijke waarden zoals matigheid, gerechtigheid en gemeenschap blijken een inspirerende leidraad te kunnen zijn voor zinvolle duurzame praktijken.

De lezing begint om 20.00 uur in de Protestantse kerk, Clarissenstraat 19 in Boxtel. De toegang bedraagt 5 euro.

Het Nederlands Kamerkoor presenteert 'Bach, Bach, Bach'

Foto: Nederlands Kamerkoor

Boxtel - Het gerenommeerde Nederlands Kamerkoor komt op vrijdag 6 maart voor de derde keer naar Boxtel om te spelen in de Sint-Petrusbasiliek. In hun nieuwe concert 'Bach, Bach, Bach' hebben ze zich volledig laten inspireren door de Duitse barok-componist. Het koor presenteert een programma waaraan de Bach-liefhebber zijn hart kan ophalen.

Het Nederlands Kamerkoor bestaat al meer dan 75 jaar en is wereldwijd bekend en heeft als zich opdracht gesteld koormuziek als kunstvorm springlevend te houden. In het aankomende concert in Boxtel gaat het helemaal over Johann Sebastian Bach, die dient als uitgangspunt voor de Belgische dirigent Erik van Neevel. Ook aan bod komen stukken van de minder bekende zoon van Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, en het stuk 'Immortal Bach' van de Noorse componist Knut Nystedt, dat Bach als inspiratiebron nam. Een stuk dat ongetwijfeld hoog in de 'Hart en Ziel-lijst' staat van koormuziekliefhebbers in Nederland.

Foto: Nederlands Kamerkoor

Kaarten voor het concert zijn te verkrijgen op www.nederlandskamerkoor.nl en op de avond zelf aan de kassa en kosten 25 euro (15 euro CJP/< 30 jaar). Voorafgaand aan het concert geeft het Helmonds Kamerkoor een gratis voorconcert in de naastgelegen Protestantse Kerk, dat begint om 19.30 uur. Het Nederlands Kamerkoor speelt vervolgens vanaf 20.15 uur in de Sint Petrusbasiliek.

Donderdag 26 febr. Bridgen in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur

                                Handwerken in De Orion Aanvang 13.30 uur

                                Regina Albrink & KL. Hofstra in De Speeldoos Aanvang: 14.30 uur

Vrijdag 27 febr.        Rikken en Jokeren in De Rots Aanvang: 13.30 uur

Zondag 1 maart H.Mis voor de overledenen wijk Oost. In de Petrusbasiliek Aanvang 10.30 uur

                                Eten bij Elisabetshdael Aanvang: 12.30 uur. Opgeven voor 26 febr. bij Elisabethsdael tel 662579

Maandag 2 maart Koersballen in De Orion Aanvang: 14.30 uur

Dinsdag 3 maart Hobbymiddag in De Kinderboerderij Aanvang:13.30 uur

                                Biljarten in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur

                                Kienen in De Orion Aanvang: 14.00 uur

De bijbel op dinsdag door Nico Bulter

Boxtel - Theoloog Nico Bulter leest dinsdag 3 maart uit de bijbel. De lezing is van 10.00 tot 11.30 uur in het appartement op Kasteel Stapelen. Kaarten hiervoor kosten 5 euro per stuk.

"We openen het boek en lezen wat er staat. We kijken met name naar de psalmen, liederen recht uit het hart. Gezongen door mensen van vlees en bloed. Kernvraag: wat heeft de tekst mij nu te zeggen? We lezen de psalm en tegelijkertijd ons eigen leven."

Overige lezingen zijn op de dinsdagochtenden 7 april, 28 april en 2 juni, ook van 10.00 tot 11.30 uur.

Foto: Marie Fick

Ten Brinkstraat

Zijstraat van de Van Coothstraat

Textielfabrikant Johan Anton Fredinand ten Brink, geboren 13 mei 1770 in Mettingen (D) en Maria Anna Angela Köster, geboren 9 februari 1772 hebben vier kinderen als ze vanuit Tilburg omstreeks 1835 naar Boxtel verhuizen. Hun zoon Candidus heeft goede zaken gedaan in Nederlands-Indië, waar hij opnieuw de koloniale handel voor Koning Willem I moest opzetten.

Foto: Marie Fick

Hun oudste dochter Lisette trouwt met haar neef en krijgt een kind met het syndroom van Down, genaamd Eliza. Bij de tweede bevalling overlijdt zowel Lisette als het kind. Eliza verhuist in 1835 mee naar Boxtel. Ferdinand wordt in Boxtel ingeschreven als rentenier.

Zoon Candidus is in hun Amsterdamse tijd tabakshandelaar en een paar jaar later duikt hij op in Rotterdam bij de Firma van Anthony Hoboken.

Koning Willem I ziet bij zijn aantreden in 1815 hoe belabberd de staatskas ervoor staat en wil zo snel mogelijk de handel met Indië weer op orde hebben.

In 1821 vaart Candidus ten Brink met het fregat 'De Drie Gezusters' naar Java om zich als vaste vertegenwoordigers van A. van Hoboken in Batavia te vestigen. In 1828 is hij medeoprichter van 'De Javasche Bank'. Hij doet inmiddels ook zaken voor eigen rekening en komt in het bezit van grote plantages en landerijen. In 1834 keert hij als rijk man in Nederland terug. Hij vestigt zich wederom in Rotterdam en doet nog verschillende zaken voor de Fa. Hoboken.

In 1834 machtigt Candidus zijn vader Ferdinand voor het aankopen van huizen en gronden in Boxtel. Zelf wordt hij pas in 1850 ingeschreven in Boxtel; terwijl hij nog vaak te Rotterdam verblijft. Hij voorziet in het onderhoud van zijn drie zussen en nichtje Eliza (kind van zijn oudste zus), nadat zijn vader in 1835 gaat rentenieren. Ook financiert hij het ouderlijk huis in Boxtel.

In 1852 koopt hij een groot aantal percelen op de Kampinase heide waaronder landgoed Balsvoort. Het betreft in totaal 155 hectare en 91 are voor een bedrag van ƒ 3677,44. Voorheen moet hij reeds 645 hectaren hebben aangekocht (totaal ruim 800 hectaren terwijl de Kampina nu ongeveer 1200 hectare groot is).

Candidus overlijdt in Parijs op 30 maart 1860 in Hotel 'du Helder' in het bijzijn van Johan Charles Gerhard ten Brink, zijn neef, geboren te Bar le Duc. Hij is ingenieur bij de Franse Spoorwegen in het district Metz-Nancy.

Candidus wordt gebalsemd in een zinken kist begraven op het kerkhof bij de St. Petruskerk in Boxtel, volgens de koopakte van het graf, vlak bij de sacristie. De grafsteen is vermoedelijk met de laatste restauratie opgeruimd, terwijl de kist is blijven zitten. Nu groeit er gras. In het graf liggen ook zijn nichtje Eliza en de ouders van Candidus.

De drie zussen van Candidus
Angela, Antoinetta en Hendrika - de drie zussen van Candidus - bieden de zusters van JMJ de mogelijkheid het klooster St. Anna (Duinendaal) uit te breiden met een kapel en gasthuis voor ouden van dagen en zieken, en laten na hun dood hun geld na aan het RK kerkbestuur van Boxtel. Hiervan worden, onder andere, gebrandschilderde ramen in de kerk aangebracht. De zussen bezitten in Boxtel 620 percelen (779 hectare) en wonen gedrieën tot 1870 op de Burgakker, om daarna naar Amsterdam te vertrekken. Dit pand op de Burgakker wordt in 1917 in gebruik genomen door de Witte Paters en is nu in gebruik bij St. Lucas.

De dames schenken aan verschillende doelen, waaronder armen- en ziekenzorg. Ook schenken ze aan de Petruskerk een altaar, waar op twee gipsen panelen het familiewapen staat. Op het ene staat 'C. ten Brink' en op het andere 'Jan ten Brink'. C verwijst naar Candidus en Jan naar zijn grootvader Jan Geerd ten Brink .

Als zus Hendrika in 1892 in Amsterdam overlijdt, laat zij een bedrag van ƒ400.000,- na aan de RK kerk in Boxtel.

Niet alleen Boxtel maar ook de gemeenten Mettingen in Duitsland heeft een straat naar de familie Ten Brink vernoemd, Ten Brinkenstrasse.

Bron: Jan Willem ten Brink, Apeldoorn

Christ van Eekelen,

Heemkundekring Boxtel

Vincentiusvereniging Boxtel reikt cheques uit aan hulpverlenende organisaties

Boxtel - In totaal 10.000 euro aan donaties reikt de Vincentiusvereniging Boxtel op 3 maart uit aan verschillende organisaties die, net zoals de vereniging, proberen armoede onder Boxtelaren te bestrijden. Onder andere de Voedselbank, de Stichting Leergeld en Vrijwillige Thuiszorg Boxtel zullen een cheque ontvangen die zij daarvoor in kunnen zetten.

De Vincentiusvereniging Boxtel heeft zich als doel gesteld om alle vormen van armoede te bestrijden. Om dit voor elkaar te krijgen verkoopt ze in haar kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstraat tweedehands spullen die door de Boxtelse bevolking worden gedoneerd. Het geld dat daarmee wordt ingezameld wordt gebruikt voor het financieel ondersteunen van organisaties die eenzelfde doel voor ogen hebben als de Vincentiusvereniging zelf. De cheques zullen op dinsdag 3 maart worden overhandigd in Gemeenschapshuis De Rots vanaf 20.00 uur. De uitgekozen organisaties zullen die avond een korte toelichting geven over waar zij het geld precies aan besteden.

't Liempds Stukske speelt nieuwe voorstelling

Liempde - Het weekend van 6 tot en met 8 maart speelt toneelvereniging 't Liempds Stukske in 't Hof van Liempde de voorstelling 'Familie Bruinsma in de bocht - Groeten van de Veluwe'. Vrijdag- en zaterdag is er een avondvoorstelling die te combineren is met het diner-arrangement 'Tafelen bij Truus', zondag is er een voorstelling om 13.30 uur 's middags.

'Tafelen bij Truus' houdt een heerlijk driegangenmenu in, vooraf een mooi plekje reserveren in de zaal en een kijkje achter de schermen. Op zaterdag is er na de voorstelling een optreden van de band Impulzzz. De voorstelling op vrijdag en zaterdag begint om 20.00 uur, op zondag om 13.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 8 euro bij de COOP in Liempde of via de website www.tliempdsstukske.nl. Hier vind je ook meer informatie.

Alle meiden en vrouwen zijn welkom bij internationale vrouwendag

Boxtel - Zondag 8 maart is het internationale vrouwendag. Daarom wordt er een feestelijke bijeenkomst georganiseerd bij St. Ursula met een talentenjacht, modeshow, een maaltijd, workshops en nog veel meer activiteiten met een internationaal tintje. Alle meiden en vouwen zijn van harte welkom.

Het wordt een feestelijke dag, georganiseerd voor en door vrouwen, met als thema 'Volop Talenten'. Omdat onder Boxtelse vrouwen volop talent aanwezig is. Internationale Vrouwendag biedt een uitstekende gelegenheid om deze talenten aan anderen te tonen, zelfverzekerd, enthousiast en met plezier. Er is volop gelegenheid nieuwe mensen en nieuwe culturen te leren kennen.

De zaal gaat om 15.30 uur open, waarna de bijeenkomst om 16.30 uur wordt geopend met muziek. Hierna kan er Antilliaans gebingood worden en is er een modeshow door Zonnefleur. Om 17.45 uur wordt de internationale maaltijd geserveerd, een uur later staat 'aan tafel met… talentvolle en bijzondere vrouwen' op het programma en vanaf 19.15 uur kunnen geïnteresseerden deelnemen aan uitdagende workshops. Dan is het vanaf 20.45 uur tijd voor muziek met een optreden van een zang-duo en van het Wereldkoor. De feestavond met internationale hapjes begint om 21.30 uur, waarna de de bijeenkomst om 23.00 uur wordt afgesloten.

Entree voor deze internationale bijeenkomst op zondag 8 maart kost 2,50 euro, inclusief maaltijd, bingo en hapjes. De zaal in het St. Ursula, Baroniestraat 12 gaat open om 15.30 uur, het programma begint om 16.30 uur. Internationale vrouwendag 2015 wordt financieel ondersteund door Platform Integratie.

Dansmiddag met 'Stardust Live' in De Walnoot

Boxtel - Veertig plussers kunnen zondag 1 maart met de voetjes van de vloer tijdens de dansmiddag in Gemeenschapshuis De Walnoot. De Schijndelse formatie 'Stardust Live' zal de muziek verzorgen; van rumba tot rock & roll.

Stardust Live heeft al meerdere optredens verzorgd door het hele land. Het duo brengt een uitgebreid repertoire ten gehore met allerlei soorten dansmuziek en stijlen. Hedendaagse popmuziek, Zuid-Amerikaans/Latin en Nederlandstalige hits zullen de revue passeren, maar ook liefhebbers van country en linedance komen aan hun trekken. En er kan naast gedanst ook gegeten worden; er is een Indische stand met catering en hapjes aanwezig.

Stardust Live heeft deze dansmiddag gekoppeld aan de SLF (Stardust Live Foundation), een project waarmee onder andere wordt gezorgd voor een beter leven voor asieldieren, door ze bij een baasje te plaatsen. Kijk voor meer informatie hierover op www.stardustlive.nl.

De dansmiddag op zondag 1 maart duurt van 13.30 tot 17.30 uur. Toegang kost 3,50 euro, met een gratis kopje koffie of thee.

Reumafonds zoekt collectanten in Boxtel

Boxtel - Wil jij je inzetten voor de reumabestrijding in Boxtel en heb je daarvoor een paar uur per jaar beschikbaar? Word dan collectant of medeorganisator voor de collecteweek van het Reumafonds van 16 tot en met 21 maart 2015.

Het Reumafonds strijdt voor een beter leven met reuma nu en een leven zonder reuma in de toekomst. Ze geven voorlichting, ondersteunen patiëntenactiviteiten en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Het fonds krijgt hiervoor geen subsidie van de overheid en is dus volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Als collectant of medeorganisator van de collecteweek ben jij dan ook van groot belang. Geef het Reumafonds zo snel mogelijk door dat je wilt meehelpen aan hun doel om mensen met reuma een beter leven te geven. Neem voor meer informatie contact op met Margré Schoondermark via 0411-678565 of margre.reuma@ziggo.nl. Je kunt ook contact opnemen met het Reumafonds in Amsterdam: 020-589 64 71 of vrijwilligers@reumafonds.nl.

Televisiepresentatrice Anita Witzier ondersteunt deze oproep: "Toen het Reumafonds mij vroeg om ambassadeur te worden, heb ik meteen 'ja' gezegd. Ik zet mij graag in voor de bijna twee miljoen mensen in Nederland die leven met reuma, zoals artrose. Ouderen, maar ook jonge, werkende mensen of zelfs kinderen kunnen reuma krijgen. Hun aandoening is niet altijd zichtbaar; voor de buitenwereld lijkt er vaak niets aan de hand. Uit eigen ervaring weet ik dat reuma een wrede ziekte is: de ene dag kun je alles en de volgende dag doet alles pijn. Leg dat maar eens uit! Inmiddels heb ik goede medicijnen en is mijn reumatoïde artritis onder controle, maar niet bij iedereen gaat dat zo. Het kan een jarenlange zoektocht zijn, vol pijn en frustraties."

Amnesty International gaat in eerste week maart langs de deuren

Boxtel - Amnesty International, de organisatie die wereldwijd opkomt voor mensenrechten, gaat in de eerste week van maart in heel Nederland collecteren. Ook in Boxtel zullen die week vrijwilligers van Amnesty langs de deuren gaan, om geld in te zamelen zodat deze organisatie door kan gaan met haar werk. In 2014 gingen tijdens eenzelfde collectieweek 25.000 vrijwilligers door het hele land de straat op en werd 1,62 miljoen euro opgehaald. Voor de collecte van dit jaar is Amnesty International nog op zoek naar collectanten. Als je geïnteresseerd bent om hierbij mee te helpen, kijk dan op www.amnesty.nl/collecte.

Lezing over de kunstcollectie van Dela bij Kasteel Stapelen

Boxtel - Kunsthistorica Anneke van Eeuwijk en museologe Joyce Dunki Jacobs verzorgen op zondag 22 maart voor Ars Vivendi een boeiende lezing over de kunstcollectie van Dela: Reflectie, Troost, Doorgeven - Kunst en het Hiernamaals.

De lezing wordt gehouden in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen en begint om 14.00 uur. Kaarten kosten 5 euro per stuk, inclusief een hapje en een drankje, en zijn verkrijgbaar bij Bosch Wijkopers, Breukelsestraat 12 in Boxtel.

Brabantse Oldtimerdag Liempde opent inschrijving

Liempde - De vereniging Terug in d'n Ted uit Liempde houdt ook dit jaar op Tweede Pinksterdag een Brabantse Oldtimerdag. Dit jaar vindt deze plaats op maandag 25 mei, met de start in het centrum van Liempde om 10.00 uur. Het evenement duurt tot ongeveer 18.00 uur.

Tijdens deze dag is een groot aantal klassieke voertuigen te bewonderen. Niet alleen auto's, maar ook de historische fietsenshow van de familie Bouman. De familie Smulders toont haar nummerplatencollectie. Ook het DAF Museum is aanwezig met een stand. Het programma speelt zich bovendien af rondom de 25e editie van de Keistampersrit.

Er zullen deze dag diverse toertochten starten en eindigen in Liempde. Er zijn toertochten uitgezet voor bromfietsen, klassiekers, oldtimers, motoren, Solexen en tractoren. Verder zijn er muziekoptredens met een knipoog naar de jaren '60. Ook wordt de oldtimerdag opgeluisterd met nostalgische kermisattracties, veel demonstraties en stands voor de inwendige mens. De toegang is gratis.

Jur Mestrom wint fotowedstrijd Sybilla Buisman

Jur Mestrom is de winnaar van de fotowedstrijd. Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Jur Mestrom (9) stuurde eind vorig jaar een foto in voor de 'Fotowedstrijd Vuurwerkbrillen' van Sybilla Buisman Optiek. En hij won ook nog. Maandag 23 februari, vlak voor het buitenspelen, werd hij in zijn klas op de Sint-Petrusschool verrast door Sybilla Buisman die hem zijn prijs kwam overhandigen.

"Ik ben er heel erg blij mee", vertelde Jur nadat hij zijn prijs, een iPad Mini, in ontvangst had genomen. Maar er was nog meer. Ook voor de hele klas won hij een prijs. In april wordt speciaal voor groep 6 een echt Planetarium geplaatst op het schoolplein. Klasgenoot Siemen legt uit wat dat is: "een koepel waarin alles te zien is over planeten en sterren". Jur maakte de foto samen met zijn moeder, die ook bij de prijsuitreiking aanwezig was.

Foto: Hans van Doorn
NIET de winnende foto.

Jullie hebben een hele dappere jongeman in de klas", vertelde Buisman aan de klasgenoten van Jur. "Hij zag onze wedstrijd en dacht, ik doe mijn best, dan win ik misschien wel!" Uit de vijftien inzendingen koos Buisman er twee die ze aan de klanten voorlegde. Zij kozen uiteindelijk voor de foto van Jur. "Wij vinden het heel belangrijk dat jullie zuinig zijn op je ogen, daarom hebben we vorig jaar en het jaar ervoor vuurwerkbrillen uitgedeeld." Bijna de hele klas steekt zijn vinger op als Buisman vraagt wie deze ook echt gedragen heeft. "Heel goed", zegt ze, "zo'n bril is misschien wel een beetje stom, maar het is nog veel stommer als je na de kerstvakantie met een pleister op je oog weer naar school gaat. Of erger nog, zonder oog."

Watergraaf Glas herbenoemd bij De Dommel

Foto: Waterschap de Dommel

Boxtel - Koning Willem-Alexander heeft watergraaf Peter Glas voor de komende zes jaar herbenoemd als watergraaf van Waterschap De Dommel, dat het hoofdkantoor in Boxtel heeft. Glas begint zondag 1 maart aan zijn derde ambtstermijn.

Zowel het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel als Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant en het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben een positief advies gegeven over de herbenoeming van Glas (59). Het algemeen bestuur besloot eind oktober al unaniem om de Boxtelaar aan te bevelen voor een derde termijn als watergraaf (voorzitter) van het schap. De watergraaf wordt onder meer gewaardeerd om zijn kennis, ervaring en uitgebreide netwerk.

Glas: "De afgelopen periode bracht mooie resultaten in het watersysteem en de waterketen. Er is veel in het Dommelgebied geïnvesteerd en in samenwerking met de partners is veel opgepakt". De komende periode wil hij zich meer toeleggen op de samenwerking dicht bij huis. Het gaat dan vooral om het daadwerkelijk verbinden met samenwerkingspartners als provincie, gemeenten, agrariërs, natuurorganisaties en bedrijven. Glas startte als watergraaf in 2003 bij De Dommel. Sinds 2010 is hij voorzitter van Unie van Waterschappen.

6 / 16

Een nootgeval

Vaak twijfel ik of het allemaal wel goed doe als moeder en ik zal bij lange na niet de enige zijn, denk ik. Zelfs mijn eigen moeder, waar ik bijzonder veel respect voor heb en die mij, mijn zus en broer fantastisch heeft opgevoed, zegt nog steeds tot op de dag van vandaag haar onzekerheden te hebben over onze opvoeding.

Hoewel ik graag anders zou willen; kinderen opvoeden tot blije mensen is veel meer dan heel veel liefde geven. Er zijn zoveel factoren, die invloed uitoefenen op onze kinderen. Met onder andere de toenemende media, die een overdadige hoeveelheid aan informatie en amusement bieden en steeds meer geweld laten zien, onze prestatiegerichte cultuur en de groter wordende supermarkten, die steeds meer vergif als voeding aanbieden, kunnen we alleen maar hopen dat wat we onze kinderen bijbrengen hen zal sturen naar hun eigen welzijn.

Eén van mijn grootste passies, zoals je misschien al wel gemerkt hebt, is voeding in relatie tot gezondheid. Het is daarom ook dat het me bijna iedere dag verbaast dat het Nederlands beleid, onze voedingsindustrie en onze supermarkten het niet zo nauw nemen met onze gezondheid. Vooral met het toelaten van bepaalde stoffen in voedingsproducten, zoals MSG (Ve-tsin).

MSG heeft geen smaak, maar versterkt de smaak van het product waaraan het wordt toegevoegd. Dit komt helaas niet zonder een te betalen prijs: hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, hoge bloeddruk, eczeem, astma zijn allemaal bijwerkingen van dit stofje dat ik in de supermarkt gewoon in het kruidenschap heb zien staan (als Ve-tsin). Ik kon mijn ogen niet geloven. Maar misschien het belangrijkste om te weten over MSG, voor zowel onze gezondheid als de voedingsindustrie: MSG heeft een eetlustverhogende werking! Het onderbreekt namelijk de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag, waardoor de hersenen van de maag niet meer het sein 'vol' doorkrijgen. We blijven eten zonder dat het lichaam voeding nodig heeft. Daarom moet die zak chips in één keer op.

Onderzoeken laten zien dat MSG schade brengt aan je lichaam; het veroorzaakt onder andere migraine, Alzheimer, verergering van autisme en ontstekingen. Daarnaast heeft MSG een verslavende werking. Je eet dus niet alleen de zak chips in één keer op, maar je kunt ook niet wachten om meer zakken te gaan kopen. En dat is uiteraard wat de voedingsindustrie wil: verkopen. Je kunt je voorstellen dat het plaatsen van MSG op een label inmiddels niet meer zo in trek is. Maar niet getreurd, daarom hebben ze het voor ons verborgen verwerkt in andere toevoegingen, zoals gistextract en gelatine, en vaker wel dan niet toegevoegd aan onder andere bouillon en maltodextrine.

Tja, ik begreep natuurlijk al wel dat mijn gezondheid mijn eigen verantwoordelijkheid is en ik mag hopen dat ik dat in ieder geval door kan geven aan mijn kinderen; dat ze weten waar hun voeding vandaan komt, dat het hun medicijn kan zijn en dat ze lekkere dingen weten te maken met goede voeding.

In geval van lekkere trek laat ik ze soms dit simpele, maar eerlijke Nootgeval (koekjes) maken:
Ingrediënten voor zo'n 10 Nootgevallen:
- 250 gram amandelmeel
- 1 tl wijnsteenbakpoeder (verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
- 5 el cacaoboter, vloeibaar (au bain marie gesmolten)
- 2 el goede kwaliteit ahornsiroop
Bereiding:
Verwarm de oven tot 180 graden Celsius. Meng alles in een kom tot een soort deeg en maak daar leuke vormpjes van; hartjes, auto's en sterren. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze 10 minuten in de oven of totdat ze licht goudbruin zijn.

Smakelijke groeten, Tamara

Verkeersremmers gevraagd in Vendelstraat Liempde

Foto: Cock Stam


Liempde - De gemeente Boxtel heeft afgelopen donderdag in de Liempdse Vendelstraat digitale snelheidsmeters opgehangen. Deze borden geven de gemeten snelheid van het aankomende verkeer aan. De groene cijfers worden rood als de bestuurder te hard rijdt.
Ongeveer een jaar geleden hebben de bewoners van de straat aan de gemeente duidelijk gemaakt dat ze last hadden van de hoge snelheden waarmee het verkeer in de Vendelstraat rijdt. De gemeente heeft later een snelheidsmeting uitgevoerd en daaruit bleek dat de snelheid van het verkeer in de Vendelstraat inderdaad aan de hoge kant was. Aan de bewoners werd het advies gegeven om de buurtbewoners duidelijk te maken dat ze de snelheid in de Vendelstraat moeten minderen. Het zou volgens de gemeente namelijk met name gaan om plaatselijke weggebruikers. Op oudjaarsdag hebben de bewoners van de straat nog een ludieke snelheidsmeting gehouden, waarbij oliebollen aan de verkeersdeelnemers werden uitgedeeld.

Ongeveer vijf weken geleden begon het riool onder de Vendelstraat te lekken, waardoor grond in de buurt van dit lek wegspoelde. Hierdoor ontstonden gaten in het wegdek, aan de zijkanten van de rijbaan.
Deze lekkage werd provisorisch hersteld en in afwachting van de definitieve reparatie, plaatste de gemeente waarschuwingshekken aan weerskanten van de Vendelstraat. Deze werken volgens de bewoners John van Heertum en Piet van der Velden wel snelheidsverlagend. Sinds de plaatsing van deze hekken is de snelheid van het passerende verkeer duidelijk gedaald. Een effect dat de nu geplaatste snelheidsmeters lang niet altijd hebben, zo is het gevoel.

De bewoners vragen de gemeente dan ook om verkeersremmers in de vorm van verplaatsbare plantenbakken in de Vendelstraat te plaatsen. Ze willen die zelf op verschillende plekken in de straat plaatsen, om zo te ondervinden waar deze het beste werken. Volgens de bewoners is dat een flexibele, goedkope voorziening en ze bieden aan die zelf te onderhouden.

Foto: Cock Stam
John van Heertum en Piet van der Velden zijn blij met de tijdelijke verkeersremmers in de Liempdse Vendelstraat. Foto: Cock Stam

Uitslag loterij De Ploegers

Liempde - Op carnavalsdinsdag 16 februari zijn door Z.D.H. Prins Witte D'n Urste de winnende lotjes getrokken van de loterij die georganiseerd is door Prinsenvereniging De Ploegers. De lotjes werden verkocht bij het rondbrengen van de carnavalskrant op 31 januari. De uitslag van de loterij is als volgt:

100 euro Fam van den Heuvel
90 euro L. Prinsen
80 euro Fam. de Laat
70 euro J. van Hastenberg
60 euro Fam. van Dal
50 euro Fam. van Dijk
40 euro Fam. Klaassen
30 euro Fam. Kluytmans
20 euro Fam. van Rijsel
10 euro RT Administratiekantoor

De prijzen, uitgekeerd in waardebonnen van Op Liemt Gemunt, worden thuisbezorgd.

Onderzoek overlast doorgaand vrachtverkeer Liempde

Liempde - Aanwonenden en gebruikers van de doorgaande verkeersroute door Liempde ervaren dagelijks veel overlast van vrachtverkeer. Doorgaand vrachtverkeer in het centrum van het dorp is nota bene verboden.

Stichting BNB (Boxtelseweg, Nieuwstraat, Barrierweg) en de projectgroep Liemt in Uitvoering van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) willen dit probleem in overleg met de gemeente Boxtel aanpakken. Om maatregelen te onderbouwen en er daadwerkelijk voor te zorgen dat het probleem wordt aangepakt, gaan de twee organisaties de hoeveelheid doorgaand vrachtverkeer in kaart brengen. Hiervoor wordt op donderdag 23 april een kentekenonderzoek uitgevoerd.

Voor het onderzoek zijn veertig vrijwilligers nodig, die de kentekens van vrachtverkeer op meerdere plaatsen in het dorp registreren. Het vindt plaats van 's ochtends vier uur tot 's avonds elf uur. De dag wordt verdeeld in verschillende tijdvakken, zodat de vrijwilligers elkaar af kunnen lossen. Het is de bedoeling dat de vrijwilligers minimaal vier uur per persoon meehelpen. Iedereen die dat wil, kan contact opnemen met SPPiLL via telefoonnummer 06-83246226 of e-mail: info@sppill.nl.

Liemt in Uitvoering wil Liempde veiliger, autoluwer, toegankelijker, gastvrijer en mooier maken. Hiermee moet met name het centrum aantrekkelijker worden voor bewoners en bezoekers. De doelstellingen van Stichting BNB sluiten hierop aan. Aanwonenden ervaren met name overlast van geluid en trillingen door vrachtverkeer. De inzet van Stichting BNB heeft al geleid tot resultaten. De gemeente heeft toegezegd de kinderkopjes in de Nieuwstraat en Barrierweg te vervangen door klinkers en bovendien onderhoud te plegen aan de straten.

Wild Horses gaan Denziz laten rocken

Boxtel - Wild Horses - The Rolling Stones Signature Tribute band treedt zaterdag 28 februari op bij Partycentrum Denziz aan de Stationsstraat 71 in Boxtel. Het belooft een mooie show te worden; door de vele live optredens en hun befaamde shows is Wild Horses uitgegroeid tot een hechte, authentieke live band. Zij heeft dan ook haar sporen ruimschoots verdiend in de muziekscene.

De Brabantse Stones Tribute Band is al vijftien jaar onderweg en heeft een vaste schare fans aan zich weten te binden met energieke optredens, waarbij zanger Harold Schraven niet rust voordat alle gasten in de zaal een glimlach op hun gezicht hebben en luidkeels meezingen met alle greatest hits van de Stones. Samen met het karakteristieke riff-gitaarspel waarmee Gitarist Patrick Schraven in de huid van Keith Richards kruipt, het huilende slide-gitaarwerk van Sjaak Strik, het honky-tonk pianogeluid van Paul Delforterie, het gedragen basspel van Ilja Walters en stuwende drumwerk van Hein Smolders levert dat een unieke en fantastische happening op. Dus kom 28 februari naar Wild Horses bij Denziz in Boxtel: It's only Rock & Roll....and you're gonna like it!

Aan de kassa kosten de kaartjes 10 euro, in de voorverkoop 8 euro. Reserveren kan bij Partycentrum Denziz via 06-46 05 50 91. Kijk voor meer informatie op www.wildhorsesinconcert.nl.

Mijnmooiboxtel: Trudy Keukens

Foto: Trudy Keukens

Deze foto's zijn gemaakt in het mooie natuurgebied de Kampina. De foto met paarden was op de Melaniedreef en de andere bij het Kogelvangersven. Ik vind dit zo'n prachtige omgeving, ik kom er tot rust, maar krijg er ook energie van. Ik ben blij ben dat ik dat op mijn leeftijd nog kan.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Foto: Trudy Keukens
9 / 16

Beste Boxtelaren! Hoest?

Vorige keer had ik het over gewoontes. (Gespitst op carnaval). Dit woord bleef heel deze week door mijn hoofd spoken en ik wilde daar nog even op doorgaan deze keer. Want het barst ervan, overal en echt bij íedereen.

Als ik opsta in de ochtend doe ik standaard kort aan mindfullness. En daarna graag koffie mét sigaret (ik weet het, slecht slecht...). Als Robijn scoort met voetbal juichen we samen op een bepaalde manier. Pindakaas met komkommer is lekker en tosti's áltijd verplicht met uitjes erbij. Ondergoed moet liefst van één merk zijn en altijd babyolie voor na het douchen. Gewoontes en rituelen maken ons. Geven zekerheid en houvast. Heerlijk.

Gewoontes in het acteursvak, dat is een verhaal apart, daar zie je een en al rituelen. Voordat ik het toneel op ga, praat ik altijd even met mijn vader Guus, stel je eens voor dat hij meekijkt. Bij de openingstune klap ik vier keer in mijn handen om mezelf op te zwepen. Vantevoren ga ik plassen ook al moet ik niet eens en neem ik minimaal twee smintjes.
Maud, alias Sneeuwwitje, schreeuwt voordat ze op moet. Velen doen schietgebedjes en er staat chocola in de coulissen. Hoe onschuldig.

Ik heb elders ook heftigere dingen gezien. Borrels en/of snuiven vantevoren. Eens heb ik een tegenspeler gehad onder drugsinvloed en dat maakt het spel onvoorspelbaar. Je moet dan veel meer gefocust spelen naast je eigen rol, mocht het nodig zijn te improviseren of spel over te nemen. Ook een tegenspeler met een drankje teveel op begon ineens hele andere scènes te spelen. Omdat heel veel artiesten enorme last van zenuwen of plankenkoorts hebben, gebeurd dit toch regelmatig. Denk aan wijlen André Hazes. Naar mijn mening een van de beste Hollandse volksartiesten.
Wat mensen die performen precies áchter het podium doen voor hun kunstje óp het podium is een beetje een taboe en blijft achter de kleedkamerdeuren; zelden wordt daar onderling open over gepraat.

Ja, soms een gek wereldje hoor! Tot slot nog een citaatje dat altijd zeer waar is: de slechtste gewoonte die een mens kan hebben, is zich bemoeien met de gewoonten van anderen. Blijf lekker jezelf. Goede gewone week!

Groet,

Geert Hoes

Hoe is 't nu met... Leo van Dongen

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Leo van Dongen was jarenlang leraar Nederlands op de Bracbant Havo en ging daar tot lang na zijn pensioen door met de huiswerkbegeleiding. Veel mensen kennen hem ook van de Bloedprocessie, waarin hij jarenlang de rol van profeet Daniël vertolkte. Hoe is het nu met hem?

Leo van Dongen kwam in 1972 naar Boxtel om hier het vak Nederlands te geven op de Bracbant Havo. Hij was daar ook verantwoordelijk voor de begeleiding van de brugklassers. Vele kinderen en ook hun ouders heeft hij in al die jaren tijd bij zich in de klas gehad en hij kent dus een groot gedeelte van de Boxtelse bevolking. En andersom is dat ook het geval: "Ik kom vaak oud-leerlingen tegen en het lijkt wel of ze mij allemaal nog kennen. Zelf heb ik ook nog veel herinneringen aan die tijd. Voor de meeste leerlingen ben je een van de vele leraren, maar met sommigen krijg je een band. Zoals met een leerling van wie de vader in het verzet zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die man was in die tijd gevangengenomen en ging daar later aan onderdoor. Of de leerling die net in de brugklas zat en vertelde dat hij niet mee mocht sporten omdat hij leukemie had. De dag erna vertelde zijn moeder me dat hij nog maar twee maanden te leven had, maar dat mocht ik hem niet vertellen. Dat zijn hele serieuze zaken, maar ze hoorden er ook bij. Natuurlijk waren er ook leuke gebeurtenissen en vertelden leerlingen me over bijzondere dingen die ze hadden meegemaakt. Maar het zijn toch de emotionele verhalen die je je het sterkst herinnert."

Leo heeft zich nooit beperkt tot het lesgeven, maar zich ook veel ingezet voor de gemeenschap. Hij was jarenlang voorzitter van de EHBO, het parochieberaad, de oudervereniging van basisschool De Beemden en de commissie Basisonderwijs-Voortgezet Onderwijs. Met die zaken stopte hij echter grotendeels toen hij met pensioen ging. Maar niet met de huiswerkbegeleiding, daarmee is hij vele jaren doorgegaan. "Afgelopen december kreeg ik nog een telefoontje van een oud-leerlinge. Ze woont nu al jaren in Griekenland, maar haar zoon woont hier en het ging niet zo goed op school. Toen ze me zag in een uitzending van Omroep Dommelland belde ze me vanuit Griekenland om te vragen of ik haar zoon misschien bijles kon geven. Dat vind ik heel lief hoor, maar ik ben inmiddels bijna negentig, dus dat doe ik niet meer. Ik heb haar natuurlijk wel doorgestuurd naar een collega." Bepaalde dingen worden nu eenmaal moeilijker als je ouder wordt. Zo heeft Leo jarenlang gezongen bij het Sint-Petruskoor, maar daarmee moest hij op een gegeven moment stoppen. Hetzelfde geldt voor de Bloedprocessie. Hierin liep hij 32 jaar lang mee in de rol van de profeet Daniël, maar het lukte hem op een gegeven moment niet meer om de tocht zonder stok te volbrengen. "Ja, dan moet je stoppen. Ik vond het altijd fantastisch om te mogen doen en ik ken nog steeds de hele tekst uit mijn hoofd. Met pijn in mijn hart heb ik toe moeten geven dat het echt niet meer ging, maar de profeet Daniël met een stok, dat kan niet."

Wat Leo nog wel graag doet, ook al wordt het vanwege zijn eigen lichamelijke gebreken tegenwoordig wat moeilijker, zijn de kerkdiensten. Hij helpt mensen uit de geriatrische zorg om daar te komen en begeleidt ze naar hun stoel. Hij vervult er dan ook de rol van misdienaar en zingt mee in het koor. Ook leest hij leest een paar keer per week de krant voor aan mensen in de dagbehandeling bij Molenweide en Sefkat. "Ik zag daar op een gegeven moment een briefje hangen: 'Wie wil er met mijn vader schaken?' Bleek dat die man de oprichter was van een lokale schaakbond en het enorm miste dat hij daar niet meer naartoe kon gaan. Dus toen ben ik een jaar lang regelmatig bij hem gaan schaken, tot hij er door zijn dementie niet meer goed toe in staat was. Zelf schaak ik nog steeds en ik heb het inmiddels ook aan twee van onze vier kleinkinderen geleerd."

Sinds kerst zit Leo zelf ook in de dagbehandeling bij Molenweide, waar hij er door een medewerkster op gewezen werd dat iedereen daar hem scheen te kennen. Het gaat nog steeds erg goed met hem. Regelmatig fietst hij door het dorp en hobby's heeft hij ook genoeg. Hij puzzelt veel, vooral de doorlopers maakt hij met veel plezier. En hij kijkt graag samen met zijn vrouw televisie. Met zijn postzegelverzameling houdt hij zich ook nog bezig, maar wel in mindere mate: "Ik doe alleen nog Nederlandse postzegels, met die uit het buitenland ben ik gestopt. Die heb ik weggegeven." Hij heeft nog steeds een mooie verzameling staan, waaronder hele boeken vol postzegels van het Wereld Natuurfonds.

Hoewel Leo dus nog volop bezig is, doet hij het tegenwoordig wel wat rustiger aan. En dat mag natuurlijk ook als je bijna negentig jaar oud bent.

Foto: Heemkundekring Boxtel

Foto: vóór 1899

Deze ansichtkaart is gemaakt vóór 1899. De poststempel is gedateerd op 29 april 1899. De kaart werd gestuurd naar Nr. 229 Ruwenberg te 'Sint Michel Gestel'. Op de voorkant staat geschreven: "Lieve Eduard en Hubert. Grootpapa is zacht en kalm overleden. Bid maar eens goed voor grootpapa. Hier alles wel. je liefh. mama."

Deze ansichtkaart werd door moeder geschreven aan haar twee zoons Eduard en Hubert. Eduard is dan 10 jaar en Hubert is 11 jaar. De beide zoons zitten op 'kostschool' de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel.

Moeder is de Jonkvrouwe Mathilde Anne Marie van Nispen tot Pannerden, geboren 13 november 1857 in huize de Voorst te Eefde. Ze overleed op 13 februari 1933 te Nijmegen.

Op 7 februari 1884 trouwde zij te Zutphen met jonkheer Alphonse Eduard Marie van Rijckevorsel van Kessel, geboren 24 juni 1857 te Sint-Michielsgestel. Hij overleed op 43-jarige leeftijd op 18 februari 1901 in Boxtel, waar hij van 1891 tot 1895 burgemeester was.

Als moeder deze kaart aan haar twee zoons schrijft - waarschijnlijk hebben alle leerlingen een nummer - is het 29 april 1899. Ze schrijft, dat hun opa zacht en kalm is overleden. Opa, hun grootpapa, zoals moeder schrijft, is de vader van Mathilde. Jonkheer Franciscus Xaverius Jacobus van Nispen tot Pannerden, die geboren werd te Zevenaar op 25 juli 1830 en op 29 april 1899, de dag waarop Mathilde de kaart schrijft, in Zutphen overleed. Opa was lid van de Provinciale Staten van Gelderland van 1856 tot 1889.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Luchtpost uit Curaçao: Marjolein Giesen

Foto: Marjolein Giesen

Ook op Curaçao is carnaval helaas weer achter de rug! Een feest dat een aantal weken heeft geduurd, van de Opening Curaçao Karnaval seizoen 2015 op 28 december vorig jaar tot en met de Grote Vaarwel Karnaval Parade op dinsdag 17 februari jl.

Het feest begint pas echt eind januari bij de Tumba-kwalificatierondes. Deze traditionele muziekvorm op Curaçao wordt gespeeld tijdens de kinder-, tiener- en volwassenenparades. De Tumba is erg vrolijk en energiek en draagt een morele boodschap uit, gestoeld op saamhorigheid.

Dit jaar heb ik zelf ook meegedaan aan de Curaçaose optocht, waarbij je als volwassene twee maal een route loopt, waar je ongeveer zes uur over doet. Eigenlijk dans je de hele route, en dat overdag in de heerlijke, brandende zon. De tweede keer wordt de route 's avonds gelopen, tijdens de Grote Vaarwel Parade. Er doen ongeveer 24 groepen mee, die allemaal een ander thema hebben. Dit levert een erg mooi, kleurrijk festijn op.

Foto: Marjolein Giesen
Foto: Marjolein Giesen
Foto: Marjolein Giesen
Foto: Marjolein Giesen

Je kunt je gedurende het jaar bij diverse carnavalsgroepen aanmelden. Deze groepen zorgen voor een kostuum, eten, drinken, vervoer, muziek en alles wat nodig is tijdens de optocht. Hier staat een bedrag tegenover, dat soms best flink kan zijn; hoe meer je betaalt, hoe mooier je kostuum en dus je groep is!

Ik heb ervoor gekozen om met de enige 'Nederlandse' groep mee te lopen: de nieuwe Limburgse Kabrieten; wat 'geiten' betekent. Deze groep onderscheidt zich van de andere deelnemers door geen Tumba-muziek te draaien, maar juist de Nederlandse carnavalsmuziek. Ons thema was '1001 nacht'.

Het was een ontzettend leuke ervaring, waarbij je door de straten van Curaçao danst, swingt, drinkt, feest en iedereen met je op de foto wil! Mocht je ooit naar Curaçao komen en hieraan deel willen nemen, neem dan een kijkje op www.curacaocarnival.info en wie weet dans, swing, drink en feest jij binnenkort ook een keer mee in de heerlijke Curaçaose zon!

Alaaaaffff!!!

Groetjes Marjolein

Paviljoen de Langspier introduceert nieuw tapasconcept

Foto: John Brusselers

Boxtel - Paviljoen de Langspier bij de gelijknamige recreatieplas in Boxtel start vanaf 1 maart op de zondagavond met een doorlopend tapasbuffet. Gasten krijgen een ruime sortering aan tapas voorgeschoteld en kunnen die onbeperkt blijven eten.

Tapas zijn lekkere hapjes die in Spanje de maaltijd inleiden maar vaak ook vervangen. De lekkernijen kunnen warm of koud zijn, eenvoudig of geraffineerd. Het ritueel van het tapas eten heeft alles te maken met het karakter van de Spanjaard, die in een prettige sfeer lekker wil eten, drinken en ondertussen wil genieten van het gezelschap.

De Langspier komt met een ander concept in vergelijking met bestaande tapasrestaurants. De meeste daarvan hanteren bij een avondje onbeperkt tapas eten een aantal spelregels, waarbij je een gerecht kunt bestellen van de menukaart. Dat wordt vervolgens geserveerd en als het op is, kan er weer een ander gerecht worden besteld. Dit maakt het 'onbeperkt' eten toch een beetje beperkt, omdat er veel tijd voorbijgaat met wachten op het volgende gerecht.

Het grote verschil met het onbeperkt tapas eten bij Paviljoen de Langspier is dat de gasten iedere zondagavond vanaf 19.00 uur een doorlopend buffet krijgen gepresenteerd. Dit bestaat uit diverse voorgerechten en hoofdgerechten, waarvan ze op ieder moment een of meerdere gerechten kunnen nuttigen. De bezoekers van het paviljoen kunnen in het komende zomerseizoen op zondagavond buiten op het terras zitten en tijdens het nuttigen van de tapas en een drankje genieten van de ondergaande zon, met op de achtergrond een zomers muziekje.

Het tapasbuffet bij De Langspier duurt van 19.00 tot 22.00 uur. Deelname kost 19 euro per persoon. Drankjes en eventuele desserts vallen buiten dit arrangement. Reserveren is gewenst en kan via telefoonnummer 0411-602222, of via de website www.delangspier.nl.

Ruim aanbod bij tweedehandsmarkt in De Rots

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Gemeenschapshuis De Rots was omgetoverd tot een grote koophal afgelopen zondag tijdens de tweedehandsmarkt van Vogelvereniging 'Ons Ideaal'. Vele koopjesjagers en verzamelaars, maar ook mensen die gewoon een kijkje kwamen nemen, struinden tussen de kramen waarop de verkopers hun tweedehands spullen te koop aanboden. Van kleding tot speelgoed, boeken en oude lp's; er was voor elk wat wils.

Op zondag 19 april is de volgende tweedehandsmarkt van Ons Ideaal bij Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel. De markt duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.onsideaalboxtel.nl.

Foto: Hans van Doorn

Leer je dier kennen bij De Kinderboerderij

Boxtel - Hoe verzorg ik mijn cavia, konijn of pony het beste? Wat komt er allemaal bij kijken? Daarover leren kinderen vanaf 6 jaar meer bij De Kinderboerderij door de cursus 'Ken je dier' te volgen.

Dierenvriendjes die graag een cavia, konijn of pony zouden willen hebben of er al een hebben, kunnen alles te weten komen over de dagelijkse verzorging van hun huisdier. Op woensdag 4 maart gaat de cursus over de cavia, een week later op 11 maart gaat het over het konijn en op woensdag 18 maart komt de pony aan bod. De cursus is gratis. Kinderen vanaf 6 jaar oud die mee willen doen, kunnen zich opgeven via info@kinderboerderijboxtel.nl.

AKTIE De Inloopkast Breukelsestraat 5A, vrijdag 27 februari/zaterdag 28 februari: bij aankoop van een WONDER JEANS, 1 sjaal naar keuze uit collectie van Beautiful Shirt GRATIS.

Nieuw artikel

Boerderij te huur in Brume, België. Ideaal voor gezinnen, weekje weg met familie. Vlakbij watervallen van Coo. Interesse? Bel 06-10340107.

Nieuw artikel

Wil je graag genieten van de mooie natuur in Scandinavië? Kijk op www.vakantie-naar-zweden.nl of bel 06-45601696. Het huisje is geschikt tot 8 personen.

zoekertje van dulme

Houtdraaien leren? Neem dan contact op met de ambachtelijke houtdraaier, Tel: 06-53674991. Email: vandulme@xs4all.nl, www.houtdraaienhetambacht.123website.nl.

Politiek Podium: CDA

Van MiK, Park Stapelen tot 100% Brabant

MiK
Heeft u vorige week net als wij ook zo genoten van al die straatmuziekskes die Boxtel opvrolijkten met warme klanken? Deze muzikanten zijn er niet opeens, maar worden ergens opgeleid, naast de plaatselijke harmonieën heeft ook MiK hier een belangrijk aandeel in.
Het CDA zou het een groot gemis vinden als het bespelen van typisch bourgondische instrumenten zoals een bastuba, grote trom en trompet niet meer aangeleerd wordt door onze jeugd. Maar ook op het gebied van dans, theater en beeldende kunst biedt MiK meerder vormen van cultuureducatie aan. Mèt professionele docenten. Mik heeft de gemeenten een ingrijpend reorganisatieplan voorgelegd waarbij volgend jaar maximaal de helft van het huidige subsidiebedrag nodig is. Een enorme besparing op onze subsidies en tegelijkertijd de manier om ervoor te zorgen dat de jarenlange opgebouwde kennis en kunde bespaard blijven. Helaas gaat onze gemeente hier niet mee akkoord. Gelukkig wordt er wel voor gezorgd dat de cursisten dit seizoen af kunnen maken. Maar hoe cultuureducatie vanaf augustus opgepakt zal worden, is nog onduidelijk. Dit is de reden dat wij het belangrijk vinden dat de discussie rondom MiK, maar ook andere subsidies in de openbaarheid gevoerd worden. Boxtelse burgers moeten hierover mee kunnen praten. Het gaat om onze 'couleur locale'. We hopen van harte dat de doorstart van MiK succesvol zal verlopen!

Park Stapelen
Een ander cultureel erfgoed dat wij willen bespreken is het Park Stapelen. Onlangs hebben wij hier vragen over gesteld aan het College. Park Stapelen is een bijzondere locatie voor Boxtel. We zouden daarom graag zien dat Kasteel Stapelen beter zichtbaar en makkelijker bereikbaar wordt en dat indien mogelijk het voormalige Zusterhuis behouden blijft. Inmiddels hebben wij gesproken met Dhr S. Beirnaert van Stapelen en begrijpen wij dat, omdat men een zelfde bedrag als de verkregen subsidie uit landschap van Allure moet bijdragen, men genoodzaakt is ergens anders geld te genereren. Het verdwijnen van dergelijke gebouwen betekent het verdwijnen van een stukje historie. Het CDA zal zich blijven inzetten voor het behoud van de Boxtelse en Brabantse cultuur.

CDA 100% Brabant
CDA Brabant is met deze slogan on tour voor de Provinciale Statenverkiezingen die op 18 maart plaatsvinden. In een eerdere column hebben we aandacht besteed aan het belang van de Provinciale Staten. Op woensdag 4 maart willen we het belang ook graag aan u laten zien! Wij nodigen u uit voor een bezoek aan het provinciehuis. Zie onze uitnodiging op deze pagina in de krant en op onze website.

Heeft u opmerkingen of suggesties? Of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wil brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,

Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

VVD

Hoe is het gesteld met de veiligheid in Boxtel?
De laatste tijd worden we te vaak onaangenaam verrast door nare en zorgwekkende berichten. Natuurlijk is het zo, dat geweld niets nieuws is en dat social media ons dagelijks op de hoogte houden van het wel en wee van onze woonomgeving. Helaas worden we bijna dagelijks geconfronteerd met geweldsdelicten en vernielingen op ons scherm. In de hele wereld, in ons land, maar ook in Boxtel.

Een prachtige, kleurrijke, vrolijke carnaval werd afgesloten met een donkere schaduw van ernstige mishandelingen in ons dorp. Wij hopen van harte dat de slachtoffers volledig herstellen, maar realiseren ons daarbij, dat de geestelijke schade wel eens onherstelbaar kan zijn. Het gevoel van de angst en de onmacht zal deze jonge mensen nog jarenlang, zo niet levenslang, achtervolgen. Overvallen op straat, in je veilig gewaande woning, in de hal van een appartementencomplex, bedreigingen, geweld op straat – het maakt van ons allen angstige burgers. Ons gevoel van veiligheid wordt steeds minder. Wie durft er 's avonds nog rustig langs een groepje jongeren te lopen? Je neemt het zekere voor het onzekere en loopt liever een eindje om. En dat terwijl het toch ook gewoon aardige mensen kunnen zijn.

Ook de vernielingen nemen toe. Een mooie bloempot aan je voordeur staat er meestal niet lang. Een lantaarntje in je voortuin, een bankje, leuk beeldje. Je hebt er meestal maar kort plezier van.

In ons centrum wordt héél hard gewerkt voor meer gezelligheid en een leuke aankleding van de straten. Er wordt van alles bedacht om het verblijf in en om de winkels te veraangenamen zodat het winkelend publiek weer graag komt en blijft en onze ondernemers weer een goed bestaan kunnen opbouwen. Het is niet te verteren als deze, vaak dure investeringen waar keihard voor gewerkt is, dan in één klap meedogenloos worden vernield. Respectloos!

We hebben onze mond vol van privacy van burgers, maar dit beperkt ons wel in onze mogelijkheden om onszelf en onze bezittingen goed te bewaken en te beschermen. We mogen het recht niet in eigen hand nemen, niet zomaar camera's ophangen, zelfs niet in en om ons eigen huis en tuin. Daaraan zitten talloze regels verbonden. Toch dwingt de maatschappij ons tot maatregelen voor onze eigen veiligheid en bovenal ons gevoel van veiligheid.

Velen weten echter niet wat wel en wat niet geoorloofd is. Het lijkt ons een belangrijk onderwerp voor burgerparticipatie. Goede voorlichting over onze eigen mogelijkheden, suggesties en ideeën van deskundigen en burgers, welke mogelijkheden kan de gemeente en politie ons bieden. We moeten met zijn allen toch een vuist kunnen maken tegen die relatief zeer kleine groep die ons gevoel van veiligheid aantast.

Boxtel is het waard om je er goed te voelen.

Vraagtekens Balans bij verbouwing Wilgenbroek

Boxtel - De fractie van Balans in de Boxtelse gemeenteraad zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de start van de verbouwing van brede school De Wilgenbroek. Die kost 750.000 euro. Een belangrijk deel daarvan, 450.000 euro, is voor de aanpak van basisschool De Spelelier in dit gebouw aan de Dr. de Brouwerlaan.

Balans vindt dat het erop lijkt dat De Spelelier door de gemeente wordt voorgetrokken ten opzichte van basisschool De Hobbendonken. ,,In de vastgestelde kadernotitie - schrappen van nieuwbouw voor De Hobbendonken op De Kleine Aarde - maakte u er melding van dat er goed gekeken moet worden
naar leegstand. En dat u samen met het onderwijsveld eerst een integraal strategisch huisvestingsplan ging opstellen, alvorens te verbouwen of nieuw te bouwen", stelt Balans in een brief aan burgemeester en wethouders. ,,Op dit moment staat de helft van De Wilgenbroek leeg en huizen er commerciële
organisaties in. Het heeft er alle schijn van dat u investeren in leegstand nu opeens anders uitlegt ten faveure van De Wilgenbroek en ten nadele van De Hobbendonken." De partij wil van B. en W. weten of er inmiddels met het onderwijsveld een huisvestingsplan is vastgesteld.
Balans vreest ook dat de verbouwing van het pand, dat eigendom is van de gemeente, ten koste gaat van gemeenschapshuis De Rots. Het plan maakt het mogelijk om in leegstaande ruimtes van De Wilgenbroek wijkgerichte functies onder te brengen. Balans vindt dat daarvoor in eerste instantie naar De Rots moet worden gekeken. De partij ziet dit als de 'huiskamer' van de wijk Oost en stelt dat de gemeente op deze wijze de toekomst van het gemeenschapshuis in gevaar brengt. Zeker nu De Rots na enkele zware jaren weer aan het opbloeien is ,,Oneigenlijke concurrentie vanuit de verbouwde Wilgenbroek maakt het een oneerlijke strijd", vindt de politieke partij.
Balans hoopt dat zijn vragen hierover snel door het gemeentebestuur worden beantwoord, ook om de ontstane onrust weg te nemen bij de ouders van leerlingen van De Hobbendonken en bij de vele vrijwilligers van De Rots. Bovendien vraagt de partij aan Boxtel om bij de verbouwing van De Wilgenbroek lokale ondernemers een kans te geven.

GEMEENTE INFO
Oud Papier:
26/02 Keefheuvel e.o.
28/02 Centrum
28/02 Deel Oost tussen Brederodeweg/Hoogheem en Dr. de Brouwerlaan/Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
28/02 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
28/02 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
03/03 Kerkeind
04/03 Roderweg e.o.

Afspraak op het Gemeentehuis,
LET OP: tijdelijk andere ingangen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Openingstijden:
Wo-, do-, en vrijdag:12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 vrijdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

Bezoek het Provinciehuis met CDA-fractie

Boxtel - In het kader van de komende verkiezingen van Provinciale Staten organiseren CDA Boxtel-Liempde en CDA Sint-Michielsgestel samen een bezoek aan het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Dit zal plaatsvinden op woensdag 4 maart aanstaande van 16.00 tot 18.00 uur. Jij bent van harte uitgenodigd.

Programma
Ieder komt op eigen gelegenheid naar het provinciehuis, waar je om 16.00 uur ontvangen wordt met koffie/thee en een Bossch bolletje. Na uitleg over de provinciale organisatie en een rondleiding (door o.a. de Statenzaal), is er een gesprek met CDA-gedeputeerde Brigitte van Haaften. Als de agenda van lijsttrekker Marianne van der Sloot het mogelijk maakt, zal zij ook nog even aansluiten. Het bezoek wordt afgesloten met een informele borrel.

Twee afdelingen, één bezoek
Het bezoek wordt georganiseerd door twee CDA-afdelingen. En dat is natuurlijk geen toeval, want de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel staan aan de vooravond van een ambtelijke fusie. Met deze gezamenlijke activiteit nemen we daar een voorschot op.

Aanmelden
Aanmelden graag vóór zondag 1 maart a.s. via cdaboxtel-liempde@hotmail.com. Mocht je geen vervoer hebben, geef dat dan even aan bij de aanmelding.

Lieve lezers,

Ik ben een Brabander in hart en nieren. Ik verlaat de provincie alleen voor een eventuele Elfstedentocht of wanneer de Toppers spelen. En zelfs die Elfstedentocht zou ik nog met tegenzin aandoen; enkel de vacuüm getrokken Unoxworsten kunnen mij bekoren. Maar ik dwaal af. Het punt is dat ik versteld sta van wat er op dit moment gebeurt in Brabant.

Jullie hebben het vast wel meegekregen: hondenbrokken-gate. Voor degenen die er niets over hebben gehoord of het nieuws niet volgen (we hebben tegenwoordig meerdere kwaliteitskranten in Boxtel, halló!) een beknopte uitleg. De laatste tijd worden er overal in Brabant hondenbrokken gevonden in de tuin van hondenbezitters. So far so good zou je zeggen; de honden worden blijkbaar gevoerd door een anonieme weldoener die vindt dat Brabantse honden te mager zijn. Niets is echter minder waar: de hondenbrokken zijn namelijk vergiftigd. 'Wellek?', hoor ik u denken. Zitten we in een aflevering van CSI? Nee mensen, dit gebeurt echt.

Onlangs zijn er op de Linnenbleker in ons eigen Boxtel ook gifbrokken gesignaleerd. Althans, gifbrokken... Je weet het natuurlijk nooit. De meeste 'gifbrokken' die bij de politie worden gemeld blijken vuurwerkresten te zijn. Laat dit even op je inwerken. Voor je het weet zien we alles aan voor verdachte hondenbrokken, en worden alle tuinornamenten voor onderzoek bij de politie aangegeven. Slecht nieuws voor alle buxusboompjes, ze zijn niet meer te vertrouwen. Ook voor vogelhuisjes en krulvarens breken donkere tijden aan. Wie weet zijn het wel hondenbrokken! Je weet maar nooit. En daarbij komt: hoe komen die vuurwerkresten in de tuin? Zijn er nu ook al mensen die voetzoekers in tuinen gooien? Aggerm die hundjes.

Hoe dan ook, dit moet opgelost worden. Ik ben voor grootschalig DNA-onderzoek. Aangezien ik nogal wat mensen ken, en in een gat val na carnaval, coördineer ik het wel. Allereerst de feiten. De dader moet een man zijn. Heb je ooit een vrouw gezien die huisdieren haat? Nee, want die vrouwen bestaan niet. Geen vrouw kan naar een puppy kijken zonder zelf een beetje te gaan piepen. Daarnaast moet de man in kwestie lang zijn. Ik bedoel, hoe kun je anders over schuttingen koekeloeren of er honden ronddartelen in de tuin? Precies. Detective Bik on the case.

Als we al het bovenstaande analyseren, wordt het duidelijk wat er te doen staat. Ik, Bets Bik, zal de zware taak op me nemen om DNA-materiaal af te nemen van alle lange mannen uit Brabant. Het komt goed uit dat ik wat dat betreft al halverwege ben. DNA-materiaal afnemen van mannen, daar zit ik op.

Dus een oproep aan alle Brabantse mannen met een lengte van 1.85 m en daarboven: meldt u in de komende weken bij detective Bets Bik voor het afstaan van uw DNA. Het is voor de goede zaak.

Liefs,
Bets

Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers voor Boxtel, Liempde en Lennisheuvel

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern is op zoek naar vrijwilligers voor de Vrijwillige Thuiszorg, voor het Museum Boxtel (MUBO) en voor het Servicepunt Wonen met Gemak.

De Vrijwillige Thuiszorg zoekt een mantelzorgconsulent. Deze bezoekt nieuwe mantelzorgers, voert kennismakingsgesprekken en begeleidt en coacht de mantelzorgers. Voor deze functie wordt iemand gevraagd met een degelijke achtergrond. Voor het MUBO wordt gezcht naar vrijwilligers die het leuk vinden kinderen uit groep 1 en 2 van basisscholen rond te leiden, actief met de commissie Educatie mee te denken en deel te nemen aan commissievergaderingen. Ook zoekt het MUBO nog receptionisten (gastvrouwen/-heren) die het eerste aanspreekpunt willen zijn voor alle bezoekers op zaterdag en zondag en daarnaast werkzaamheden verrichten als de telefoon beantwoorden, entreegelden innen, met enige regelmaat data invoeren in de computer, lichte huishoudelijke taken zoals planten verzorgen en koffiezetten. Het MUBO zoekt ook rondleiders voor de museumgasten, zowel individuele bezoekers als groepen tot ongeveer vijftien personen. De rondleiders kennen de Boxtelse geschiedenis of zijn bereid deze zich eigen te maken. Daarnaast bezitten zij de vaardigheid deze op een leuke manier over te brengen op de bezoekers.

Voor het Servicepunt Wonen met Gemak zoekt het Vrijwilligerssteunpunt adviseurs die graag ouderen en jongeren met een lichamelijke beperking willen helpen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Onderdeel van deze formule is een scholingstraject, waarna je samen met andere vrijwilligers een servicepunt gaat vormen waar de doelgroep terecht kan voor informatie en advies. Je kijkt met de bewoners waar zich obstakels in het huis bevinden, hoe je die kunt aanpakken, wat voor materialen en hulpmiddelen er zijn en welke ondersteuning ze kunnen krijgen, een zogenaamde woonscan. Beschik je over voldoende technische kennis en inzicht en kan je een boodschap met respect en geduld overbrengen, meld je dan snel aan bij het vrijwilligerssteunpunt.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt, 0411-655 899, of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Boxtel - Centrummanager Jef van Stratum, sinds 1 november vorig jaar actief in Boxtel, is druk bezig met het opzetten van zijn 'Centrummanagement 2.0', de nieuwe structuur die hij in december vorig jaar presenteerde aan de ondernemers. Speerpunten daarbij zijn de werkgroepen, waarin ondernemers, vastgoedeigenaren, ambtenaren en andere betrokkenen zich actief voor het centrum in gaan zetten.

Nadat hij de eerste maanden benutte om zich goed in te lezen, stelde hij samen met het bestuur van de Stichting Centrummanagement Boxtel een upgrading van centrummanagement op. Deze presenteerde hij op 9 december 2014 in Restaurant Molenwijk, toen ook Cor Molenaar daar zijn plannen voor Boxtel ontvouwde. De reacties waren toen al positief. Begin 2015 ging hij echt op pad en is hij zich bij alle ondernemers persoonlijk voor gaan stellen. "Tijdens de kennismakingsrondes heb ik de ondernemers over mijn nieuwe plannen verteld", aldus Van Stratum, "en dus ook over de vier werkgroepen die we in gaan zetten om problemen en taken, maar ook bijvoorbeeld evenementen heel gericht en direct op te pakken. Drie werkgroepen zijn inmiddels al operationeel, alleen voor de werkgroep 'Veiligheid' is nog weinig animo van ondernemers."

Naast Veiligheid zijn er de groepen 'Sfeer, Beleving en Activiteiten', waaronder ook zaken als verlichting en groenvoorziening vallen, 'Communicatie', voor de interne en externe communicatie die op alle fronten veel verbetering vereist en 'Leegstand en Branchering', waarbij met name de vastgoedeigenaren en makelaars intensief betrokken worden. Van Stratum neemt zelf actief aan elke groep deel en daarnaast is de gemeente ook overal vertegenwoordigd. "De samenwerking met de gemeente verloopt erg goed", vertelt Van Stratum. "En een ambtenaar met kennis van zaken in een werkgroep bevordert de voortgang natuurlijk ten zeerste. Door op deze manier samen te werken kan iedereen zich focussen op zijn primaire rol en komen we tot optimale resultaten."

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De politie had maandagmorgen een ruim gebied afgezet rondom de vijver aan de Parkweg en de brandweer werd ingeschakeld om te assisteren bij het uit het water halen van een drijvende zak. Uiteindelijk bleek het om hennepafval te gaan en kon de afzetting weer snel opgeruimd worden.

Na het peilen van de diepte van de vijver gingen twee brandweermannen met een liespak aan voorzichtig te water om het verdachte pakket eruit te vissen. Eenmaal op de oever van de vijver bleek dat het om afval van hennepplanten ging. De politie heeft de zak afval in beslag genomen voor onderzoek en snel daarna de afzetting weer opgeheven.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Biljartprogramma 't Ivoor
25-02 20:00        `t Ivoor 2 - De Helftheuvel 3
26-02 13:00        t Ivoor 3 - De Hopbel 3
        20:00        BV D`n Hoek 1 - `t Ivoor 3
02-03 13:00        D'n Brouwer 1 - t Ivoor 3 3-b dag
02-03 13:00        `t Ivoor 1 - BV De Hazelaar 3 recr.
02-03 19:30        `t Ivoor 1 - B.C. Uden 1 3-band

Bridge:
Bridgeclub Boxtel, 18-02-2015:
A-lijn:
1 W. Braken & A. vd Langenberg        57,50%
2 A. van Kempen & B. von Geusau        56,25%
3 C. van Hal & T. vd Sande        55,00%
B-lijn:
1 J. Braken & M. Legius                62,50%
2 Annie & Cees vd Velden                59,03%
3 J. van Dijk & G. aan de Stegge        55,83%

Bridgeclub Boxtel, 19-02-2015:
A-lijn:
1 Ans & Ton Walbeek                 59,17%
2 Jan & Joke van de Meerendonk         55,83%
3 N. v/d Poel & H. Peeters         55,42%
3 R. Traa & H. v. Esch                 55,42%
B-lijn:
1 B. van Drunen & J. Spijkers         60,00%
2 M. Smulders & M. Theloesen         55,00%
3 T. Hoppenbrouwers&G. Wagenaars        54,69%

Bridgeclub Liempde, 19-02-2015:
A-Lijn:
1 Heren vd Schans – vd Steen         69,94%
2 Heren v Heeswijk - Bekkers         60,01%
3 Echtpaar van Acht                 58,93%
B-Lijn:
1 Dames Legius - Dobbelsteen         64,58%
2 Echtpaar Beerens                 56,60%
3 Dames v Kollenburg – Kusters         53,13%
C-Lijn:
1 Dames Tinnenbroek – v Gemert         61,46%
2/3 Dames vd Meerakker–vd Heijden 60,76%
2/3 Heren van Vugt – Verdonk         60,76%

Zaalvoetbal
21-02-2015:
Cafe 't Geveltje – Hart.v. Boxtel         0-7
Kwalitaria strik – Grieks rest Corfu         1-1
Laansma tuinen – Pika/'t Geveltje        1-2
Filipe Mode /E.Maas – Bakkal         2-3
Hajji/Kissami – v. Stekelenburg        10-6
Goossens advies – De Nozem        3-5
23-02-2015:
Vermeer verz – vd Heijden milieu        1-5
Interieurshop – Green Team        2-4
v. Stekelenburg –Comsche hoeve        4-9
Grieks rest Corfu- Faes entert.        3-4

Programma 28-02-2015:
16.30 Langenberg /Fleur- Tahadi
17.15 't Tweespasn – X2Com
18.00 Goossens Advies – Autorijschool Gestel
18.45 Feestcafe de Nozem – Bakkal
19.30 Filipe Mode /E.Maas – C.J.vd Sande
20.15 uur Fysio de Dommel – Heva Autobedr.
21.00 Adm Jilesen – v.Dongen/vd Wiel
Programma 02-03-2015:
19.00 Vermeer Support – H.v. Boxtel
19.45 Grieks rest Corfu-v. Stekelenburg
20.30 Meijtech Montage – Celdex.b.v.
21.15 Comsche Hoeve – Plaza / Kwalitaria
22.00 Requal Team – Auberge

Voetbal
ODC1 - Best Vooruit1        2-1
Emplina 1 - Boxtel 1        3-1

Programma 01-03-2015:
EVVC 1 - ODC 1        14:30
Boxtel 1 - Zwaluw VFC 1        14:30

DVG, 21-02-2015:
Lierop D1        DVG D1                5-5
DVG D2                Pr. Irene D4G        4-1
Schijndel E1        DVG E1                3-1
Schijndel E2        DVG E2                4-0
DVG E3                Pr. Irene E4        5-4
Schijndel E8g        DVG E4                6-6
DVG F1                Pr. Irene F1        5-2
DVG F2                Rhode F2        0-6
Schijndel F5        DVG F3                10-0
Pr. Irene F6        DVG F5                3-4
Bruheze F6        DVG F6                5-4
DVG A1                Hapse Boys A1        1-1
DVG B2                Pr. Irene B4        13-0
Gemert C2        DVG C1                2-3
DVG C2                Pr. Irene C2        0-8
Pr. Irene C3G        DVG C3                0-4

22-02-2015:
DVG 3                Ollandia 2        3-3
Sparta'25 6        DVG 4                2-5
W.H.V. 3        DVG 6                3-2
DVG 8                DVG 7                2-6
Fc.de Rakt 1        DVG VR 1        2-2

Programma:
28-02-2015                aanvang
Gemert D2        DVG D1                10:00
DVG D2                Boerdonk D1g        11:45
Schijndel E1        DVG E1        AFGELAST!
DVG E2                Gemert E5        10:30
DVG E3                Sv Brandevoort E5        10:30
Nijnsel E2g        DVG E4                10:00
St SCV'58/Estria/Gvv'57 ME1        DVG ME 1        09:30
Boekel Sp. F1g        DVG F1                09:30
DVG F2                Gemert F5        09:30
Rhode F6        DVG F3                10:30
DVG F4                Blauw Geel F8        09:30
DVG F5                Asv'33 F3g        09:30
DVG F6                Blauw Geel F19        09:30
UDI'19 A2        DVG A1                14:45
Wec B1                DVG B1                14:30
DVG B2                Rood Wit'62 B4        14:30
DVG C1                Heeswijk C1        13:00
DVG C2                Mariahout C2g        13:00
Rhode C4        DVG C3                11:30
01-03-2015                aanvang
DVG 1                Cito 1                14:30
DVG 2                Prinses Irene 3        12:00
Bl.Geel'38 5        DVG 3                10:00
DVG 4                Avanti'31 4        10:00
Bl.Geel'38 9        DVG 5                10:00
DVG 6                V.O.W. 4        11:00
Nijnsel 6                DVG 7                10:00
DVG 8                Irene 4                10:00
V.O.W. VR 2        DVG VR 1        10:00

Programma LSV/LBC, 28-02-2015:
14.30        LSV VE1 - Oirschot Vooruit VE1
13.30        LBC A1-Nieuw Woensel A1
11.30        LBC MB1-Nuenen MB1
13.15        Braakhuizen C2-LBC C2
14.45        FC Eindhoven MC2-LBC MC1
11.45        Beerse Boys D2-LBC D1
09.30        LBC E1-FC Eindhoven E6
09.30        LBC F1-DBS F9 G
09.30        Minies LBC-ODC minies
01-03-2015:
14.30        LSV 1 - SVG 1
12.30         Audacia 3-LSV 2
12.00        LSV 3- St. Michielsgestel 8
10.00        Schadewijk VR1-LSV VR1

Uitslagen
Nordea 1- LSV 1                1-7
LSV 3 - BMC 9                10-0
RKDSV/EDN A2 - LBC A1        2-2
LBC C1J - Unitas'59 C4        1-2
Nuenen E8-LBC E1        8-1
LBC F1-UNA F5                3-4
Boxtel mini-LSV mini        8-4

Rugby
Uitslagen 20-02-2015:
Colts: Ducks/RCE - Harrow RFC (Eng)         7 – 33
        Haagsche RC - Ducks/RCE                 77 – 0
Senioren:        Ducks/Oysters - Rotterdam/Dordtsche 32 - 10

Ducks wint van Rotterdam/Dordt

Boxtel - Ducks/Oysters, dat al officieel kampioen is geworden, haalde afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen Rotterdam/Dordt een regelmatige overwinning van 32-10.

De ervaren Rotterdammers waren sterker in de voorwaartse maar konden geen potten breken in de lijnaanval. Het ontbrak hen aan vermogen om scoringskansen te creëren en hier ligt juist de kracht van Ducks. Zonder tot een grootse wedstrijd te komen, werd deze beslist door de snelle jongens van het Ducks/Oysters team. Door deze overwinning bleef de ongeslagen status behouden. Volgende week is er geen programma. Op zondag 8 maart worden de kampioenen gehuldigd na de laatste thuiswedstrijd.

De oudste jeugd van Ducks speelde vriendschappelijk tegen Harrow RFC uit Engeland. De eerste helft was er teveel ontzag voor de bezoekers uit het land waar rugby is ontstaan, maar in de tweede helft gooide Ducks de schroom van zich af en was het gelijkwaardig aan de Engelse leeftijdsgenoten. Toen werd er ook gescoord door Pim van Esch en Youp van Alphen. Een 33-7 nederlaag kon echter niet meer worden voorkomen. Binnenkort staan er meer wedstrijden op het programma tegen Britse teams die op tour zijn in Nederland.

Foto: Sammie Leermakers

Boxtel - In Veghel stond afgelopen zaterdag de basketbalwedstrijd van JRC MU20 op het programma tegen Attacus. JRC en Attacus kwamen elkaar in de voorcompetitie ook tegen, toen won JRC uit en thuis nipt van deze sterke concurrent.

Met Hanne, Jitske, Aniek Vos, Aniek Trommelen en Lynn Ralston begonnen de dames de wedstrijd erg sterk. De meiden uit Veghel waren erg fel, maar benutten hun kansen niet goed. Hetzelfde gold ook voor de meiden uit Boxtel, waardoor de teams dichtbij elkaar bleven en de stand slechts een punt verschil was bij aanvang van het tweede kwart. Hierin haalden de meiden van Attacus uit. Ze waren al feller, maar nu zij het net ook beter wisten te vinden, liepen zij flink uit. Het was zaak om aan Boxtelse zijde iets fundamenteel anders te doen in de tweede helft.

JRC startte de tweede helft in een zone verdediging, waardoor de dames Attacus dwongen om van afstand te gaan schieten en deze tactiek werkte. Attacus wist slechts 10 punten te scoren. JRC kwam beter in de wedstrijd en leek iets terug te kruipen, maar door twee snelle scores van Attacus eindigde dit kwart gelijk en ging JRC het laatste kwart in met een achterstand van twaalf punten.

Foto: Sammie Leermakers
Foto: Sammie Leermakers

Na enkele minuten merkten de meiden van JRC dat we niet dichterbij kwamen en switchten ze terug naar een man-to-man verdediging, om zo meer druk uit te oefenen op de tegenstander. Helaas lukte het niet om op deze manier dichterbij te komen en verloren zij de wedstrijd met tien punten verschil.

Coach Steven Besuijen: "We hebben over de hele wedstrijd gezien niet ons niveau gehaald. Daarentegen heeft onze tegenstander met meer beleving en energie gespeeld, waardoor zij terecht de winst naar zich toe wisten te trekken. Volgende week uit in Eindhoven tegen Almonte zullen we zeker meer moeten laten zien."

Topscores: Hanne Bos 16 punten, Jitske Bos 14 punten en Fieke van Loon 7.

Boxtelse Sportraad werkt toe naar groots sportgala

Boxtel - Op zaterdag 27 juni organiseert de Boxtelse Sportraad een heus sportgala. Daar wordt op dit moment al hard aan gewerkt. Tevens zet de raad het komend jaar in op het werven van nieuwe leden en is men op zoek naar mensen die het bestuur willen versterken.

De Boxtelse Sportraad is opgericht op 1 mei 1970 en heeft als belangrijkste functie het behartigen van de belangen van de Boxtelse Sportverenigingen. Op dit moment zijn er zo'n veertig sportclubs bij dit orgaan aangesloten. De raad bestaat uit vijf bestuursleden, te weten Kees Bekers, Evert Thomassen, Peter Tang, Albert Habraken en voorzitter Eric Peeters. Tang en Habraken zullen hun functie tijdens de algemene ledenvergadering op maandag 9 maart, die gehouden wordt in de accommodatie van hockeyvereniging MEP, neerleggen.

"De Sportraad is dus op zoek naar nieuwe bestuursleden", aldus voorzitter Peeters, een bestuurder in hart en nieren, die ongeveer een jaar geleden de voorzittershamer ter hand nam. Zijn eerste ambtsperiode heeft Peeters vooral gebruikt om kennis te maken met de leden en om te weten te komen wat er zoal speelt in de Boxtelse sportwereld. "De komende periode staat in het teken van het werven van nieuwe leden", vertelt Peeters. "We zijn dus niet alleen op zoek naar twee tot vier mensen om het bestuur te versterken, maar ook naar verenigingen die zich bij ons aan willen sluiten. Verder gaan we aan de slag om alle contactgegevens up-to-date te maken. We roepen dan ook alle sportclubs op om lid te worden of in ieder geval hun actuele gegevens aan ons door te geven. Lid worden kost slechts 13,50 euro per jaar voor verenigingen met minder dan honderd leden. Grotere clubs betalen een bijdrage van 27,50 euro. En voor dat geld kunnen verenigingen dus altijd bij ons terecht wanneer zij, bijvoorbeeld op bestuurlijk vlak, ergens tegenaan lopen."

Nieuwe opzet 'dag der kampioenen'
Naast het werven van nieuwe leden zal de Boxtelse Sportraad de komende maanden vooral ook druk bezig zijn met het organiseren van een groot sportgala. De traditionele 'dag der kampioenen' zal hierin worden geïntegreerd. Peeters heeft zich persoonlijk hard gemaakt voor een nieuwe opzet van het huldigen van de Boxtelse sportkampioenen. "We gaan het dit jaar eens anders aanpakken", vertelt hij enthousiast. "Waar we voorheen louter de kampioenen in het zonnetje zetten zal het nu een grootser evenement worden, een klein beetje zoals het jaarlijkse sportgala van de NOS. Ik kan er nu nog niet teveel over zeggen, maar ik kan wel alvast verklappen dat we een mooie, nieuwe locatie hebben gevonden en dat we bezig zijn met een aantal verrassingen. In de MooiBoxtelKrant zullen we de Boxtelaren iedere twee weken op de hoogte houden van de vorderingen hieromtrent."

Sportverenigingen die meer informatie willen, lid willen worden of hun contactgegevens aan de Boxtelse Sportraad willen doorgeven kunnen dit doen door een e-mail te sturen naar e.j.d.peeters@home.nl.

Sport en spel bij goedbezochte Volleybalspeeltuin

Foto: Cock Stam

Boxtel - Afgelopen zaterdag konden de kleinste potentiële volleyballertjes weer volop spelen en sporten bij de Volleybalspeeltuin van Blox in de Braken. Hier maken kinderen van drie tot en met zes jaar kennis met de sport door lekker te bewegen en vooral ook veel plezier te maken.

"We hebben meestal zo'n twaalf deelnemers", vertelt Maxime, een van de organisatoren. "Vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes van mensen die al bij de club zijn, maar ook kinderen die nog geen band met Blox hebben, iedereen kan meedoen. En het is geheel vrijblijvend." Na een speelse warming-up doorlopen de kinderen een parcours met allerlei obstakels, waarbij rekening wordt gehouden met het verschil in leeftijd. En er is natuurlijk veel aandacht voor de bal. Maxime: "We laten de kinderen allerlei leuke oefeningen doen en kijken daarbij of ze al kunnen rollen, mikken en werpen. We doen dit altijd met twee volwassenen die worden geassisteerd door drie enthousiaste meiden van Meisjes B."

Als ze zes-zeven jaar oud zijn en ze vinden volleybal een leuke sport, kunnen de kinderen doorstromen naar Cool Moves Volleybal, waar ze de basis van de sport krijgen aangeleerd. "Iedereen vindt smashen leuk", vertelt Maxime, "maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken. Volleybal is motorisch een ingewikkelde sport. De kinderen leren hier bijvoorbeeld hoe je een opslag opvangt en hoe je bovenhands en onderhands passt. Zo maken ze zich de techniek eigen, met plezier en stapje voor stapje."

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

De Volleybalspeeltuin is tijdens het volleybalseizoen een keer per maand op zaterdagmorgen open, deelname kost 1 euro per keer en is vrijblijvend. De volgende volleybalspeeltuin is op zaterdag 28 maart en op zaterdag 18 april, van 11.00 tot 12.00 uur bij Sporthal De Braken. Neem voor meer informatie of voor aanmelden contact op via volleybalspeeltuin@vcblox.nl.

Atletiekvereniging Marvel begint met looptrainingen voor beginners

Foto: Start to Run

Boxtel - In samenwerking met Lopers Company Den Bosch start Atletiekvereniging AV Marvel Boxtel vanaf zaterdag 7 maart met een cursus voor mensen die graag willen gaan hardlopen. In zeven trainingsochtenden worden de beginnende hardlopers door ervaren looptrainers op de atletiekbaan van Marvel onderwezen in de beste manier om met hardlopen te beginnen.

De deelnemers krijgen ook advies van een fysiotherapeut, sportarts en schoendeskundige, maar de training bestaat voornamelijk uit praktijkervaring opdoen. Deelname aan de cursus is inclusief 4 maanden lidmaatschap van de Atletiekunie, een hardloopshirt, drie edities van het tijdschrift Runner's World en het speciale Start to Run Magazine en kost 47,50 euro. Aanmelden kan via www.starttorun.nl.

Foto: Start to Run

Zware nederlaag voor LSV na goed begin

Lennisheuvel - De ploeg van LSV ging afgelopen zondag met enige zorg op bezoek bij Nordea in Tilburg. De zorg bleek gegrond; LSV verloor met 7-1.

De thuiswedstrijd tegen Nordea was door LSV met 0-7 verloren en vooral op fysiek gebied kwam LSV toen ruimschoots tekort. Toch was het LSV dat in de eerste helft de bovenliggende partij was en in de zestiende minuut verdiend op een 0-1 voorsprong kwam door Gabri Achaw. Tegen de verhouding in kwam Nordea nog voor de rust op 2-1. Direct na rust miste LSV een open kans om terug te komen. Toen Nordea na een uur spelen op 3-1 kwam, was de tegenstand van LSV gebroken en kwam er uiteindelijk toch nog een geflatteerde 7-1 op het scorebord te staan.

Wedstrijd debuut voor 2 ponyruiters van HSV St Martinus

Boxtel - Afgelopen weekend reden Anne Teurlings en Eline de Bont in Maren-Kessel hun eerste Bixiewedstrijd. Eline en haar pony Pino behaalden in de klasse B1 een eerste plaats met 115 punten. Met springen (30-40 cm) werden ze tweede. Anne deed met haar pony Djodjo mee in de klasse A en behaalde daar de eerste prijs met 81 punten. In de klasse B1 werden zij tweede met 114 punten.