DeMooiBoxtelKrant

18 februari 2015

DeMooiBoxtelKrant 18 februari 2015


1 / 16

Indegat/Ploegersland - Hartverwarmende acts, overgoten door een behoorlijke portie zonnestralen, trokken afgelopen weekeinde voorbij tijdens de carnavalsoptochten in Indegat en Ploegersland.

Hoewel de kleine Indetrek door Boxtel zaterdagmiddag grauw begon, brak de zon al snel door het wolkendek. Dat kwam het motto van de jeugdoptocht 'Indegat ge staat er gekleurd op' alleen maar ten goede. De Rainbow Duckies wonnen de eerste prijs bij de individuelen. Buurtschap West met 'West is Frozen' won bij de groepen.

Eveneens veel toeschouwers trok een dag later de grote Indetrek. Zij zagen fraaie praalwagens voorbij komen, waarbij zeker die van CV Gin Verstand opviel. Met hun wasstraat voor ouderen won het de eerste prijs. De Nijvere Naaisters, die na elf jaar 'eruit naaien', namen afscheid met de eerste prijs bij de loopgroepen. Ze deelden die prijs met The Ladies en hun lofzang op...De Nijvere Naaisters. De Kanunnikos wonnen bij de spontane deelnemers met hun stoelendans in de Griekse regering.

Ook in Liempde was zondag behoorlijk wat volk op de been om de optocht door Ploegersland te bekijken. Bij de wagens gingen De Roestkrabbers (Mi ons vur op zette we 't durp op z'n kop) er met de zege vandoor. Met hun variant op de Liempdse kribkesroute wonnen De Schijnheiligen zowel de eerste prijs voor grote loopgroepen als de wisselbeker. Bij de kleine loopgroepen werd de bijdrage van de Vriendinnen het meest gewaardeerd. Eerste prijzen bij de junioren waren er voor De Oude Jeugdraad bij de grote loopgroepen en voor De Kanunnikes (Het knalt er uit) bij de kleine loopgroepen.

Op de pagina's 10, 11 en 13 en op www.mooiboxtel.nl vind je meer foto's van alle optochten en diverse carnavalsevenementen.

Boxtel - Wandelen of fietsen langs allerlei tuinen en locaties waar groenten en fruit geteeld worden. Dat werd vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd met De Groene Draad. Dit jaar wordt dit evenement wegens groot succes herhaald en wel op zondag 19 april, tegelijk met de Bijenmarkt. Belangstellenden die hieraan mee willen doen door hun eigen moestuin-aan-huis open te stellen voor publiek kunnen zich hiervoor opgeven.

De Groene Draad is een initiatief van 'Eetbaar Boxtel', dat met een tiental mensen diverse activiteiten rond met name regionaal voedsel organiseert. Zoals tuiniercursussen, lezingen en de (gratis) Zadenkraam op de Bijenmarkt. Eetbaar Boxtel wil ook het zelf telen van groenten en fruit stimuleren, in moestuinen, maar ook in kleine tuinen, siertuinen en op balkons. Mensen die zich voor de Groene Draad willen aanmelden, kunnen tot 25 februari terecht bij Yvonne Hopstaken via yvonnehopstaken@hetnet.nl of 06 406 140 75. Kijk voor meer informatie op info@eetbaarboxtel.nl.

Foto: Cock Stam

Boxtel - Op vrijdag 13 februari is de Heilig Bloedprocessie van Boxtel geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Deze vorm van erkenning is vooral bedoeld ter ondersteuning van de activiteiten om de traditie van de Bloedprocessie ook voor de toekomst veilig te stellen.

Plaatsing op de Nationale Inventaris is niet geheel vrijblijvend. Elke twee jaar zal de Heilig Bloedstichting de activiteiten en de stand van zaken op dat moment op het gebied van de erfgoedzorg evalueren. Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, bekrachtigde de plaatsing op de lijst officieel met het uitreiken van een certificaat en een schildje met het logo van de Nationale Inventaris. Volgens het Centrum heeft de Heilig Bloedstichting een heldere voordracht ingediend en is het erg positief dat de stichting nauw samenwerkt en ervaring en kennis uitwisselt met de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten (België).

Foto: Cock Stam

Ook het scholenproject, dat de Heilig Bloedstichting in samenwerking met diverse (lokale) partners is gestart, wordt gewaardeerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Dit is opgezet om de jeugd bij de processie te betrekken. De traditie van de Heilig Bloedprocessie wordt breed gedragen door de Boxtelse samenleving. Dat moet ook in de toekomst het geval zijn, en de jeugd heeft de toekomst.

Boxtel - Op uitnodiging van de Boxtelse afdeling van Groei & Bloei komt de bekende Belgische tuinarchitecte Dina Deferme op donderdag 26 februari naar gemeenschapshuis De Walnoot om een lezing te geven. Zij is onder meer bekend van het tuinprogramma 'Groene Vingers' op de Vlaamse zender VTM.

Dina Deferme zal in de lezing spreken over haar eigen tuin, een unieke tuin in Engelse stijl met bloemborders die iedere maand van kleur veranderen. Ze laat daarbij een fotorapportage zien, die ze heeft gemaakt om een heel bloeiseizoen van deze prachtige tuin van vier hectare in beeld te brengen. Ook geeft ze op haar karakteristieke enthousiaste manier tips en handreikingen over het planten en onderhouden van borders.

De lezing wordt gehouden op de eerste verdieping van gemeenschapshuis De Walnoot op donderdag 26 februari vanaf 20.00 uur. De toegang is gratis.

KBO Activiteiten

Donderdag 19 febr. Bridgen in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur

                                Handwerken in De Orion Aanvang: 13.30 uur

Maandag 23 febr. Koersballen in De Orion Aanvang: 14.30 uur

Dinsdag 24 febr. Belastingservice in De Walnoot Aanvang: 09.30 uur

                         Biljarten in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur

                                Hobbyclub in De Kinderboerderij Aanvang: 13.30 uur

                                 Kienen in de De Walnoot Aanvang 14.00 uur

Woensdag 25 febr. Filmmiddag in Molenweide Aanvang: 14.30 uur

                                Eten in Molenweide Aanvang: 17.00 uur

Inge Metz (l) en Piet en Ria Koelink Foto: Stichting ALS

Boxtel - Met hun bridgedrive, waarbij eind vorige maand 72 paren uit de hele regio een kaartje kwamen leggen, haalden Ria Koelink en Martien Beurden 3.701 euro op voor de Stichting ALS Nederland.

Samen met Ria's man Piet, die lijdt aan de fatale aandoening van het zenuwstelsel ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), overhandigden de organisatoren woensdag 11 februari de cheque aan Inge Metz van de stichting.

Sint Christoffel verlengt contract met Directeur Bestuurder Van Zuidam niet

Boxtel - De Raad van Toezicht van de Stichting Sint Christoffel heeft op 29 januari jl. besloten om de arbeidsovereenkomst van Jessica van Zuidam na 31 juli 2015 niet te verlengen. De Directeur Bestuurder van de stichting zal tot 1 augustus in functie blijven en het bevoegd gezag uitoefenen over de stichting. Dit werd woensdag 11 februari bekendgemaakt via de website van Sint Christoffel.

Van Zuidam volgde op 1 augustus 2014 Directeur Bestuurder Wim van der Linden op, die in april dat jaar als wethouder voor de gemeente Bladel aan de slag was gegaan. De arbeidsovereenkomst tussen Van Zuidam en de Stichting Sint Christoffel werd aangegaan voor de duur van een jaar. Op de website van de stichting wordt niet vermeld waarom haar contract niet wordt verlengd. Wel wordt aangegeven dat de wervings- en selectieprocedure op korte termijn zal worden opgestart om zo snel mogelijk een nieuwe Directeur Bestuurder voor de stichting te vinden. "Zo kunnen continuïteit en kwaliteit van het onderwijs aan de Boxtelse leerlingen ook in de nabije toekomst worden gegarandeerd."

Onder de Stichting Sint Christoffel vallen acht Boxtelse scholen die samen zo'n 1600 leerlingen hebben. Dit zijn De Beemden, De Hobbendonken, SBO De Maremak, Sint-Petrus, Molenwijkschool, Prinses Amaliaschool, De Vorsenpoel en Sint-Theresia in Lennisheuvel. De stichting is hiermee de grootste onderwijsinstelling in de gemeente Boxtel.

'Ik voelde me echt goed toen ik gewonnen had!' Daan Breuer is de Voorleeskampioen van Boxtel

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Woensdag 11 februari liet Daan Breuer zijn negen mede-schoolkampioenen ver achter zich en werd Voorleeskampioen van Boxtel 2014-2015. De 11-jarige leerling uit groep 8 van de St. Petrusschool mag Boxtel gaan vertegenwoordigen in de provinciale finales, op 21 maart en 17 april in Goirle. En wie weet, misschien staat hij in mei wel in de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Maar dat is nog ver weg. Nu geniet Daan nog even na van zijn Boxtelse overwinning.

"Het ging best goed, maar het kon nog wel iets beter", vertelt de kersverse kampioen. "Ik was heel zenuwachtig en daardoor ademde ik in het begin veel te snel. Dat hoor je heel duidelijk door de microfoon." Dat wist Daan toch goed te verbergen, want de jury vond zijn optreden het allerbeste. "Het was wel echt spannend, maar ook heel leuk", aldus Daan. Hoe hij zich voelde toen hij als winnaar bekend werd gemaakt? "Blij, heel erg blij! Ik voelde me echt goed toen ik gewonnen had." Dat hij naar de provinciale wedstrijden gaat, vindt hij nog spannender dan de Boxtelse kampioenschappen. "Dan moet ik het opnemen tegen kinderen uit heel Brabant. En dan heb ik ook veel meer tegenstanders. De beste daarvan gaat naar de nationale finale, maar dit is al heel mooi."

"Met lezen kun je even je rust pakken", vervolgt Daan. "Als je een goed boek hebt, dan zit je er helemaal in." Het boek dat hij had gekozen voor de wedstrijd, 'Hotel De Grote L' van Sjoerd Kuyper, las hij op aanraden van zijn tweelingbroer Jelle, die ook veel leest. "We hadden nog heel veel boekenbonnen liggen en daarvan had hij dit boek gekocht. Toen hij het uit had, zei hij dat het een leuk boek was en toen ben ik het gaan lezen. Het is heel grappig en leuk geschreven." Op de vraag waar het boek over gaat, leest hij de achterflap voor. Met heldere stem, goede intonatie en perfecte timing. Ja, hier zit duidelijk een echte voorleeskampioen. Hij heeft dan ook al heel wat boeken gelezen. "Maar ik heb nog meer hobby's hoor. Ik zit op voetbal en speel veel buiten. En ik lees graag stripboeken. We hebben thuis ook een abonnement op de Donald Duck."

Grote opkomst bij bijeenkomst Wooninitiatieven voor en door senioren

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Zo'n 75 belangstellenden bezochten vorige week woensdagavond de bijeenkomst rond het thema wooninitiatieven voor en door senioren. Een initiatief van Ouderen in Regie. Wethouder Peter van de Wiel en directeur bestuurder Rob Dekker van Woonstichting Sint Joseph waren deze avond ook aanwezig.

Ad van den Brand leidde de bijeenkomst en gaf uitleg over diverse woonmogelijkheden inclusief het zelf organiseren van zorg. De senioren willen dit meer zelf regelen voor hun toekomstige situatie. De op de richten zorgcoöperatie zou daarbij een rol kunnen spelen. Rob Dekker gaf aan dat Sint Joseph voldoende aanbod heeft voor senioren en dat zij daarbij ook nadrukkelijk samenwerken met zorggroep Elde. Van den Brand gaf hierop als reactie dat de woningcorporatie aanbodgericht werkt. Ouderen in Regie wil dat senioren vanaf het begin van een woonproject zelf het heft in handen nemen en met elkaar een programma van wensen en eisen voor een complex opstellen. Niet alleen voor koopwoningen, maar ook voor huurwoningen.

Wethouder Van de Wiel was positief over het initiatief. Het is goed dat er in Boxtel naast een energiecoöperatie ook samenwerkingsvormen ontstaan van burgers voor het opzetten van passende seniorenhuisvesting inclusief de benodigde mantelzorg en professionele zorg. Creatieve woonvormen die ook passen binnen een goede energiebalans kunnen op zijn sympathie rekenen. Volgens de wethouder heeft de provincie ook aangegeven dat er in Boxtel weer meer gebouwd mag worden om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. De nieuwbouwmogelijkheden zijn in Boxtel echter beperkt omdat de gemeente weinig kan aanbieden qua grondposities. Wel kan nadrukkelijk gekeken worden naar bestaande gebouwen en de wel beschikbare gronden binnen de bebouwde kom. Van den Brand sprak in dat verband de hoop uit dat de bestemmingplannen daarvoor ook ruimhartig vastgesteld kunnen worden waarbij uitgegaan wordt van wat mogelijk is en niet al te veel bestuurlijke en ambtelijke beperkingen worden opgelegd.

Foto: Hans van Doorn

Ouderen in Regie heeft met deze activiteit het begin gemarkeerd van een nieuwe ontwikkeling in Boxtel, waarbij in eigen en gedeelde regie nieuwe woonconcepten voor en door senioren kunnen ontstaan. De groep actieve senioren is zich ervan bewust dat dit ook eigen verantwoordelijkheid en inzet inhoudt.

Verbouwing Wilgenbroek gaat van start

Foto: Marie Fick

BOXTEL - De verbouwing van de Wilgenbroek gaat deze week van start. De gemeente heeft hiervoor 750.000 euro uitgetrokken. Een grote som hiervan, 450.000 euro, komt ten goede aan het gedeelte van het gebouw waarin basisschool De Spelelier gevestigd is.

Dit maakte wethouder Marusjka Lestrade woensdagmiddag bekend, samen met Algemeen directeur/bestuurder van de Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij (STROOMM) Esmée Smit en Liesbeth Prinsen, directeur van basisschool De Spelelier.

Bij de verbouwing zijn goede afspraken gemaakt over duurzaamheid, benadrukte Smit. Zo krijgt de school een klimaatsysteem, waardoor er meer frisse lucht in het gebouw komt, en worden zonnecollectoren op het dak geplaatst. In De Spelelier worden drie leerpleinen gerealiseerd, met volop activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en media voor de leerlingen dicht bij de klaslokalen. Ook de Kinderkunstuitleen krijgt een plek op een van die pleinen, met een grote wand om de vele kunstwerken in de school tentoon te kunnen stellen, zodat er meer van genoten kan worden. Prinsen vertelde zeer blij te zijn met het behoud van de functie van de aula en keuken als hart van de school, waar de Spelelier en haar partners, zoals Humanitas en Cello, gebruik van kunnen maken.

De verbouwing begint boven, waar de bovenbouw gevestigd is. Deze groepen verhuizen al in de carnavalsvakantie naar lege lokalen in het gebouw. Hierna wordt in fasen de rest van de school verbouwd. Met de start van het nieuwe schooljaar, en waarschijnlijk al voor de zomervakantie, zal de gehele verbouwing zijn afgerond.

Foto: Marie Fick

Mandy Knook verkoopt cake voor CliniClowns

Foto: Jolanda Knook

Boxtel - Mandy Knook (9) is een actie begonnen om geld in te zamelen voor CliniClowns. Ze verkoopt cake en het geld dat ze hiermee verdient gaat naar de stichting die ontspanning verzorgt voor zieke kinderen.

Door haar spreekbeurt over CliniClowns kwam Mandy op het idee om zelf ook mee te helpen. Ze verkocht al verschillende cakes aan meesters, juffen, familie en vrienden en is van plan om in de week na carnaval ook langs de deuren te gaan. Haar actie is inmiddels door CliniClowns zelf erkend en de stichting stuurt binnenkort een officiële ambassadeur naar Boxtel om het verzamelde geld in ontvangst te nemen. Wil je ook een van Mandy's cakes bestellen, dan kan dat via cliniclown-cake@xs4all.nl. De cake kost 3,50 en wordt na bestelling zo snel mogelijk geleverd.

Foto: Jolanda Knook
Foto: Marie Fick

De Volder
02-12-1974

Tussen De Beukums en de Vorsenpoel.

Lange tijd stond in de Molenstraat een watermolen op de Dommel. Een gedeelte daarvan was ingericht als volmolen. Het vollen geschiedde met wol die veelal uit Tilburg afkomstig was. Vollen is het bewerken van wol door wrijving, stoot of druk. Door toevoeging van allerlei stoffen werden in de Molenstraat de stoffen gehamerd, hetgeen in de verte al duidelijk hoorbaar was. De man die dit beroep uitoefende noemde men de voller of volder.

Crowdfunding: een 'nieuw' fenomeen Boxtelaren ervaren succes van crowdfunding

Boxtel - Helemaal nieuw is het fenomeen crowdfunding niet. Steeds meer MKB-bedrijven en particulieren maken er gebruik van. Overgewaaid vanuit Amerika krijgt het in Europa steeds meer voet aan de grond. Ook in Boxtel werd al succes geboekt met crowdfunding, zoals de aankoop van natuurgebied De Dommelbimd. De stichting haalde hiermee zelfs de landelijke media.

Er zijn in Nederland genoeg mensen, genoeg bedrijven, genoeg goede ideeën. Door de financiële crisis worden banken echter steeds huiveriger om leningen te verstrekken voor nieuwe of innovatieve initiatieven. Ze hanteren vaak zware voorwaarden zodat het voor ondernemers moeilijker wordt om nieuwe projecten te financieren. Crowdfunding kan dan een uitkomst bieden, mits het idee of product sterk genoeg is. Potentiële investeerders moeten erin geloven.

Hoe werkt crowdfunding?
Iemand wil een project starten en heeft daar startkapitaal voor nodig. Om dit bij elkaar te krijgen kan diegene een plan indienen bij een crowdfundingplatform via internet. Iedereen die wil, kan het plan zien en in het plan investeren. Serieuze sites zoals www.collincrowdfund.nl en www.geldvoorelkaar.nl laten het plan eerst door een eigen commissie van deskundigen bekijken. Als er genoeg deelnemers zijn die samen het benodigde kapitaal inleggen, kan het plan van start. In veel gevallen krijgen de deelnemers rente betaald, maar er zijn ook voorbeelden waarbij mensen als tegenprestatie bepaalde producten of diensten gratis of met korting kunnen afnemen. Crowdfunding betekent ook een bepaald risico: je kunt je geld kwijtraken als een plan mislukt. Veel mensen die via crowdfunding investeren in projecten kiezen er daarom voor om hun geld op meerdere projecten in te zetten of alleen via een platform te werken waarbij deskundigen de projecten vooraf beoordelen.

Dommelbimd
Stichting Dommelbimd startte in april 2013 met allerlei acties om geld in te zamelen voor financiering van de aankoop van een stuk natuur ter grootte van 6,5 hectare, tussen Kasteel Stapelen en de Eindhovenseweg. Brabants Landschap financierde de aankoop en de stichting kreeg tot 1 januari 2015 om de benodigde 295.000 euro bij elkaar te verzamelen en daarmee het eigendom over te nemen. Via uitgifte van certificaten en enkele acties werd het merendeel van het benodigde kapitaal binnengehaald. De laatste 33.000 euro werd in enkele weken tijd opgehaald, onder andere via een crowdfundingsactie. Tientallen Boxtelaren en andere belangstellenden die het initiatief een warm hart toedragen, doneerden een bedrag, variërend van een tientje tot een enkeling die honderd euro of een veelvoud hiervan bijdroeg. "Als kind struinde ik hier al graag rond, heerlijk dat dit in de toekomst voor andere kinderen groot en klein, zo kan blijven", aldus een anonieme donateur.

Junior Kinderkleding verhuist naar de Croon

Foto: Marie Fick

Boxtel - Junior Kinderkleding gaat verhuizen. Eind maart vestigen eigenaren Daniëlle en Alexander Pennings hun winkel met leuke en hippe kinderkleding in de Croonpassage. Het nieuwe pand voldoet helemaal aan hun wensen, en die van het publiek: meer ruimte, meer kleding en meer gezelligheid.

Junior is al tien jaar een trekpleister in de Stationsstraat. Ouders weten de winkel te vinden voor hippe outfits voor hun kroost. Maar ook tieners shoppen er graag en mensen die op zoek zijn naar een leuk kadootje nemen ook regelmatig een kijkje. "We hebben leuke kleding en accessoires voor elke portemonnee", vertelt Daniëlle, "voor baby's tot jongeren, in allerlei stijlen." Om dat nog beter te kunnen presenteren is meer ruimte nodig. Het nieuwe pand in de Croon biedt die mogelijkheid. "We kunnen nu nog meer leuke kleding laten zien, maar ook het assortiment houten speelgoed en accessoires uitbreiden. En er komen meer paskamers en een lange tafel waaraan ouders een kopje koffie kunnen drinken terwijl de kinderen kleding uitzoeken of passen. Dan wordt het nog gezelliger in de winkel."

Gezellig is het nu ook, en de winkel loopt goed, maar de ruimte is gewoonweg te beperkt. "We zijn nu al bijna door onze wintercollectie heen", vertelt Alexander. "We zien zoveel mogelijkheden om de winkel uit te breiden, die moeten we gewoon benutten." Het nieuwe adres van Junior wordt Croonpassage 39, naast La Gare Clothing en tegenover De Tuinen. Om de opening van de nieuwe winkel te vieren, lanceren Daniëlle en Alexander volop leuke acties. Houd hiervoor hun Facebook-pagina in de gaten. Een gedeelte van de collectie vind je online in de webshop www.juniorkinderkledingboxtel.nl. En DeMooiBoxtelKrant, waarin zij je rond de opening met advertenties op de hoogte houden van alle leuke aanbiedingen.

Klusbedrijf Korthout breidt uit met sanitairzaak

Boxtel - Klusbedrijf Korthout voegt een nieuwe dimensie aan hun diensten toe: een winkel in sanitair en tegels aan Hemelrijk op industrieterrein Ladonk. De sanitairzaak die daar eerder gevestigd was, is weg en Charles Korthout besloot daarop in te springen. Twan Schalkx zal de verkoop voor zijn rekening gaan nemen.

Schalkx staat door zijn ruime ervaring op dat gebied bekend om zijn kwaliteiten in de sanitairbranche. Hij past volledig in het motto van Korthout: kwaliteit & vakmensen. Charles Korthout: "Wij werken alleen met de beste experts en leveranciers, ze voldoen volledig aan onze eisen. Zo kunnen wij service, garantie en kwaliteit waarborgen." De sanitairzaak is een mooi verlengstuk van het klusbedrijf, dat ook hiermee het totaalplaatje van sloop tot oplevering biedt. "Wij doen complete verbouwingen, maar komen ook voor kleine reparaties bij de klanten thuis."

De uitbreiding van het bedrijf is een mooie gelegenheid voor Charles' zoon Ton om mee in de zaak te stappen. Daarmee wordt de continuïteit van Klusbedrijf Korthout en Korthout Sanitair & Tegels veiliggesteld. Want er wordt niet alleen nu hard gewerkt, de blik is ook altijd gericht op de toekomst.

RegioBank, de buurtbank voor al je geldzaken

LIEMPDE - Een bank in de buurt, zonder poespas en gedoe. Dat is de RegioBank in Liempde. Met veel persoonlijke aandacht, gevoel voor service en alle bankproducten in huis.

Kan ik een bankpasje krijgen? Kan ik internetbankieren? Geeft RegioBank hypotheek- en spaaradviezen? Het antwoord is drie keer ja. Het mag dan een regionale bank zijn, alle bankproducten die de wereld te bieden heeft zijn in huis. Soms met een eigen accent. Altijd met heldere voorwaarden en gunstige tarieven. Prettig en vlot geregeld, met veel persoonlijke aandacht en gevoel voor service. Overstappen van een andere bank naar RegioBank is een fluitje van een cent, dankzij de speciale Overstapservice.

Geld en Makelaardij
Geld en Makelaardij in Liempde is als zelfstandig adviseur van RegioBank een onafhankelijk tussenpersoon. Naast de producten van RegioBank biedt het advies over en bemiddeling bij producten van andere aanbieders. Behalve voor betaal- en spaarproducten; daarin bemiddelt Geld en Makelaardij exclusief voor RegioBank.

RegioBank is een onderdeel van SNS REAAL, een van de grotere financiële dienstverleners in Nederland met een compleet aanbod van bankproducten, beleggingsvormen en verzekeringen. Voor particuliere en zakelijke klanten. RegioBank heeft een eigen vergunning van De Nederlandsche Bank en valt onder het depositogarantiestelsel en beleggerscompensatiestelsel.

Cheryll van Weert Photography bestaat tweeënhalf jaar

Cheryll van Weert. Foto: Anka Kuzniar

Boxtel - Doordeweeks studeert Cheryll van Weert rechten, in het weekend is ze fotografe. Sinds tweeënhalf jaar timmert deze leergierige 25-jarige dame hard aan de weg met haar eigen bedrijf Cheryll van Weert Fotografie. En niet zonder succes.

Een ambitieuze creatieveling, zo omschrijft ze zichzelf. En dat zie je terug in haar werk. Cheryll maakt foto's van allerlei personen in uiteenlopende settings. "Ik richt me op het fotograferen van mensen op locatie", vertelt de fotografe. "Iedere opdracht is anders; van een gezin met jonge kinderen in een mooi natuurgebied tot zakelijke portretten op een business event of een verliefd stelletje dat een kussengevecht houdt, alles is mogelijk. Ik werk voor particulieren en voor bedrijven.
Zo hangen deze week weer nieuwe foto's bij Switch Kappers die we met een groot team hebben gemaakt."

Die diversiteit maakt haar werk zo leuk, aldus Cheryll. Niet alleen divers in foto's maar ook in mensen. "Ik vind het ontzettend interessant om iedere week weer nieuwe mensen te leren kennen en steeds weer andere beelden neer te zetten. Dat maakt mijn uit de hand gelopen hobby zo geweldig." De werkwijze en het enthousiasme van de fotografe slaan goed aan. "Ik heb het erg druk, dus mensen weten me goed te vinden. Vaak gebeurt dat via mond-tot-mondreclame. Ik vind het belangrijk dat mijn klanten niet alleen toffe foto's hebben, maar dat ze het ook erg gezellig hebben gehad tijdens de fotoshoot. En dat werkt voor mij natuurlijk ook het beste.

Een van de vele mooie foto's van Cheryll. Foto: Cheryll van Weert

Wil je meer informatie over Cheryll van Weert Fotografie? Kijk dan op www.cheryllvanweert.com.

'Agendapunt Fossielvrij' voor Boxtelse banken, bedrijven en beleggingsadviseurs

Foto: Jan Juffermans

Boxtel - Vrijdag 13 februari was het Global Divestment Day, waarop wereldwijd werd aangedrongen op het terugtrekken van investeringen in fossiele energiebedrijven. Een delegatie van Transition Town Boxtel bezocht zo'n twintig lokale banken, bedrijven, kerken en beleggingsadviseurs met de vraag om zich, net zoals de gemeente Boxtel dat eind 2013 als eerste gemeente van Nederland deed, fossielvrij te verklaren.

De benaderde instellingen en bedrijven kregen een 'Agendapunt' in postervorm overhandigd, met de vraag dat punt intern te bespreken. Het agendapunt luidde: 'Overweeg uw gevaarlijke investeringen in fossiele energiebedrijven (zoals aandelen Shell en BP) terug te trekken. Diverse rapporten hebben duidelijk gemaakt dat 80% van de fossiele energie niet meer uit de grond mag komen, omdat we anders boven de 2 graden Celsius opwarming uitkomen, en dat zou levensgevaarlijk zijn. Dit betekent ook dat de beurswaarde van fossiele bedrijven veel te hoog is; dat is de risicovolle Carbon bubble. Vele gemeenten (o.a. Boxtel), universiteiten, zeer diverse instellingen en organisaties gingen u al voor, maar bijvoorbeeld ook bisschop Desmond Tutu, de Wereldraad van Kerken, en zelfs de Rockefellers! Zie de hele lijst van organisaties die zich al Fossielvrij verklaard hebben op: www.gofossilfree.org/commitments'.

Foto: Jan Juffermans

Ook particulieren werden met de actie van Transition Town Boxtel aangesproken om hun aandelen in olie-, gas- en kolenbedrijven van de hand te doen. De lokale groep werkt met name op het gebied van klimaat, energie en voedsel aan de grote transitie naar een duurzame samenleving.

Alleen spaarders kunnen een huis betalen

Wil je over een paar jaar verhuizen naar een grotere woning of een eigen huis, begin dan nu met sparen. Aan een nieuw huis zijn kosten verbonden en die moet je straks helemaal zelf ophoesten.

Wat is er aan de hand? Langzaam worden de mogelijkheden om de kosten koper te financieren afgebouwd. Dit jaar betaal je bij aanschaf van een woning twee procent van de koopsom zelf, en komende jaren komt daar steeds één procent bij. Vanaf 2018 moet je dus zes procent zelf betalen. Stel dat je een huis koopt van 200.000 euro dan betekent dat, dat je 12.000 euro ergens moet hebben liggen. Kortom: wil je verhuizen, begin dan nu met sparen. Nu zul je misschien denken: dat is alleen een kwestie die starters aangaat. Niets is minder waar. Ook mensen die een woning bezitten lopen hier tegenaan. En het is lang niet altijd een vrolijke verrassing.

Zo waren laatst Alice en Harm hier op kantoor; twee kinderen, een goed inkomen én in hun huidige woning zat 10.000 euro overwaarde. Ze hadden hun huis verkocht voor 210.00 en ze willen komend voorjaar een huis met garage kopen voor 240.000. Een paar jaar geleden was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Toen we echter aan het rekenen sloegen, werd het toch een penibele situatie. De kosten van 5.000 euro voor de makelaar moesten nog verrekend worden en volgend jaar moeten ze ook nog eens 6.300 euro kosten koper uit eigen middelen financieren. In plaats van geld over te houden, moeten ze dus onverwacht 1.300 euro spaargeld inleveren. En het had nog slechter gekund. Zou dezelfde situatie zich voordoen in 2018 dan hadden ze bijna 10.000 euro moeten ophoesten voor de kosten koper en was hun droomhuis aan hun neus voorbij gegaan.

Bijna iedereen die een (ander) huis wil kopen loopt tegen deze nieuwe regeling aan. We krijgen er veel vragen over. Van mensen met een kleine portemonnee, maar ook van mensen die ruim boven modaal verdienen en die ook geen tienduizenden euro's op de plank hebben liggen. Daarom is het raadzaam om al voor de verkoop van je woning je financieel adviseur te raadplegen. Soms is het namelijk verstandiger om even door te sparen, dan het risico te nemen dat je straks geen betaald dak boven je hoofd hebt.

6 / 16

EVEN OVERLEGGEN MET BERT Berts Boxtel: Jeugdhuis 't Zonneke

In 1971 maakten we met het voormalige kindertehuis 't Zonneke aan de Bosscheweg onze eerste jeugdcarnavalswagen. Wij hadden een eigen carnavalsclub opgericht, 'De Bospiepers'. Als onderwerp voor onze wagen kozen we voor minister Marga Klompé met haar gebroken been. De wagen met de tractor mochten wij altijd lenen van Wim uit Selissen. De carnavalsoptochten waren toen massaal, meestal stonden in de Nieuwe Nieuwstraat alleen al zo'n dertig jeugdwagens opgesteld. In 1972 schoten wij midden in de roos met 'De Bolwoning van de Kleine Aarde'. Het was de eerste milieuvriendelijke woning in Nederland. De gemeente werd in 1973 op de hak genomen met 'Aan planning hebben we schijt, we zijn er toch 999 kwijt', in 1974 was ons thema 'De Kermis wordt te duur'. De Eend die op die carnavalswagen stond, kwam met de carnavalsleut stoomtrein via het Duitse lijntje. Deze stond in een hok op het spoorcomplex naast het station. Ik ben hem gaan halen met mijn buurman Gerrit, die bij het spoor werkte. We bonden de Eend boven op mijn Daf 44. In de Stationsstraat werden we al aangehouden door de politie. We hadden wel wat uit te leggen, maar kwamen er met een waarschuwing af.

In 2003 werd ik na veertig jaar uit de keuken geplukt door prins Bart 1 en geridderd met een vetleren medaille voor mijn verdiensten tijdens de carnaval. Prins Bart 1 was een bijzondere Prins die aandacht had voor details. En vooral voor mensen achter de schermen. Misschien kwam dat omdat hij zelf uit het horecamilieu kwam. Zijn vader, een volle neef van Ad Bekkers, had een café in de Stationsstraat en daarvoor op de Parallelweg, waar ik mijn eerste stappen in het Boxtelse uitgaansleven zette.

Tot de volgende keer.

Bert Broekman

Cameratoezicht -in het centrum- (deel 1)
Met enige regelmaat krijg ik vragen over camera's in bedrijven of openbare ruimtes. De discussies die volgen zijn bijna altijd hetzelfde. Mensen zijn bang dat zij continue in de gaten worden gehouden, dat de politie of werkgever alles kan zien en dat ze geen privacy meer hebben. Of dat ze niet eens meer in hun neus kunnen peuteren zonder dat dit wordt gezien.
Bij dat laatste zeg ik steevast dat het mij absoluut niet uitmaakt of je in je neus peutert, tenzij je bijvoorbeeld in een voedselproductie werkt of je in je neus peutert tijdens een diefstal. Ja dat wordt wel gezien natuurlijk. Het enige wat ik daarmee doe is je even geen hand geven. Maar goed even terug naar camera's.

Twee jaar geleden tijdens de huldiging van Michael van Gerwen op de Markt stonden ze er ineens: grote masten met camera's. Voor zover mij bekend, heeft hier niemand over geklaagd. Het is tegenwoordig heel normaal dat bij evenementen en in uitgaansgebieden camera's hangen.

Boxtel heeft de ambitie om meer evenementen te organiseren en het centrum aan te pakken (herziening Sta-P en Markt) om Boxtel bruisender te maken. Ik zeg doen! Een bruisend en aantrekkelijk centrum trekt meer mensen, en dus ook meer winkels. Maar daarmee neemt ook de kans op criminaliteit toe. Maak daarom meteen een toekomstgericht integraal veiligheidsplan en denk aan goede verlichting en mogelijke plaatsing van camera's, maar ook aan bijvoorbeeld rolstoelvriendelijkheid en bereikbaarheid.                                        

Dit geldt ook voor bedrijven en industrieterreinen. Neem in herinrichtingsplannen de mogelijkheid mee om nu of in de toekomst camera's te plaatsen. Hierdoor kunnen veel overlast en extra kosten voorkomen worden, zoals het achteraf openbreken van de straat voor de aanleg van kabels.

Mijn voorspelling is dat camera's hoe dan ook deel uit gaan maken van de samenleving in Boxtel. Is dat erg? De snelheid waarmee cameratoezicht wordt geïntroduceerd wordt bepaald door de politiek. Voor zover ik heb begrepen is er nog onvoldoende draagvlak voor gericht cameratoezicht, naar mijn mening omdat er onvoldoende onderzoek naar is gedaan.
Tijdens een van de raadsvergaderingen van 2014 werd o.a aangegeven dat de politie nog geen toegevoegde waarde ziet in cameratoezicht, omdat zij alles nog aankunnen. Maar is dat zo? Zeker is dat niet alle inbraken, diefstallen en mishandelingen bij de politie worden gemeld.

Is het voor een goede afweging niet belangrijk dat in de besluitvoering ook de winkeliers, de horeca, de inwoners en de bezoekers van het centrum worden meegenomen? Voel jij je wel veilig op straat? Kunnen onze kinderen veilig uitgaan? Ik ben benieuwd naar jouw mening en hoor deze graag.

O ja, en dan nog even dit: gebruik jij Facebook of bijvoorbeeld WhatsUp, dan is er van je privacy bijna niets meer over. Jouw gegevens zijn bekend bij tenminste vijftig commerciële bedrijven, die alle mogelijke informatie van en over jou verzamelen. Zij hebben slimme software die vaak meer over jou weten dat jij vermoedt.

met vriendelijke groet

Eric Top RSE
Armmeesters 7
5282 MD Boxtel

Finenzo Boxtel: onafhankelijke kennis op het gebied van hypotheken, verzekeringen, pensioenen, lenen, sparen en beleggen.

Sinds 1 januari 2015 is Finenzo financieel adviseurs gevestigd in Boxtel. Chris van der Graaf zet zijn ruime ervaring, bijna 20 jaar, in de financiële dienstverlening hier met veel enthousiasme in voor bedrijven en particulieren. Niet alleen woont hij in Boxtel; mede door de veelvuldige vraag van zijn klantenkring koos hij voor deze plaats; Chris werkte hier al eerder als financieel adviseur.

Chris is Erkend Hypothecair Planner, Erkend Hypotheekadviseur en Pensioenadviseur. Hij werd in 2005 en 2009 genomineerd voor Hypotheekadviseur van het jaar.

Financieel huisarts
Zowel bedrijven als particulieren kunnen bij Finenzo Boxtel terecht voor al hun financiële zaken: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, lenen, sparen en beleggen. Vanuit een enorme passie voor het vak adviseert en ontzorgt Chris zijn cliënten met betrekking tot hun complete financiële plaatje. Is de juiste kennis en expertise niet voor handen, dan wordt daar direct voor gezorgd.

Landelijk netwerk
Finenzo Boxtel opereert onafhankelijk, en is daarbij aangesloten bij een landelijk netwerk van financieel specialisten, die dagelijks veel kennis en ervaring opdoen in de markt.

Maak nu een afspraak, het eerste uur is voor rekening van Finenzo Boxtel. Ga naar www.finenzoboxtel.nl of bel 0411-769 049.

Finenzo Boxtel
Bosscheweg 135 K
5282 WV Boxtel
T (0411) 769 049
boxtel@finenzo.nl
www.finenzoboxtel.nl
facebook.com/finenzoboxtel

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
Buiten kantoortijden op afspraak.

Mijn Mooi Boxtel: Gijsbert Looijmans

Foto: Gijsbert Looijmans

Deze foto is gemaakt in het buitengebied van Boxtel in de bossen Heult achter Eetcafé De Ketting. Ik heb veel mooie plekjes in Boxtel vastgelegd met de camera en dit is er een van, de bladeren zijn grotendeels van de bomen en het was erg koud toen ik deze foto maakte. Een mooi gebied om te wandelen en te genieten van de natuur.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Hey Boxtelaren!!

Carnaval zit er weer op mensen. Vastentijd tot Pasen is begonnen. De supermarkt ligt nu vol met chocolade-eieren en carnavalsspul voor de helft van de helft. De eend en de ploeg zijn verbrand. Ideeën en plannen voor volgend jaar zijn gesmeed, de kiel en pintpot gaan weer in de doos op zolder.
Dankzij de positieve, muzikale en creatieve inzet van alle vrijwilligers, burgers en horeca is het weer een mooi fisje gewist en verheugen we ons al op 7-9 februari 2016!

Wat mij opvalt is dat alles draait en staat met gewoontes, rituelen. De elfde van de elfde, hossen (zeulen of dweilen), aswoensdag, prins carnaval, haringhappen. Alles wijst terug naar het van oorsprong katholieke feest.

In Duitsland heet carnaval 'Fasching'. Daar zie je veel met koebellen uitgeruste, duivelachtige figuren en is het traditie dat de vrouwen, als ze kans krijgen, met een schaar de stropdas afknippen bij mannen die er een dragen. In Oostenrijk draait het om bals, dansfeesten. In Frankrijk is het carnaval van Nice bekend. Een ongeorganiseerde massa van tienduizenden mensen met bontgekleurde paraplu's. En Rio, Zuid-Amerika, de wereldberoemde carnavalsparade, the place to be!
Italië is ingetogener. Historisch. Met luxueuze maskers en kostuums.

Hier in Nederland (en België) kennen we ook het Zomercarnaval, in Rotterdam het grootst gevierd. Omdat carnaval altijd aan het eind van de winter valt, leent het zich niet voor de manier waarop bijvoorbeeld Latijns-Amerikaanse immigranten het van huis uit kennen. Zomercarnaval biedt de gelegenheid om dit alsnog te doen. Dus voor iedereen die nog wil hossen of meedoen in de parade, Rotterdam Unlimited valt dit jaar tussen 18 en 25 juli. Tip! Misschien iets voor Mooi Boxtel Centrum? ;-)

En wat kunnen die mensen daar dansen! Veel losser en men mag de houding 'breken'. Dit betekent in sommige dansen dat je niet bij elkaar hoeft te staan. Ken je de Mambo nog in Dirty Dancing? Zoiets dus. 'Dancespace. I don't go into yours, you don't go into mine.' Romp, benen en heupen horen onafhankelijk van elkaar te bewegen. Dat ziet er toch anders uit dan wanneer wij dansen. Ook al doen de Boxtelse Dancing Stars er bijna niet voor onder natuurlijk!

Succes iedereen met de afkick-periode ná carnaval. Geen of minder worstenbroodjes, minder op de eieren, serieus weer aan 't werk, nette kleding aan, andere gespreksstof. Ik zeg, tis bijna lente/zomer! Zon, carnaval en terras!

Hartelijke groet, Geert Hoes

Informatieavond op het Kempenhorst College

Foto: Kempenhorst College

Oirschot - Om ouders van kinderen uit groep 8 te kunnen informeren over zaken met betrekking tot onderwijs- en schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs, organiseert het Kempenhorst College in Oirschot op 24 februari een informatieavond. Op het schoolkeuzeproces dat veel kinderen en ouders aan het doorlopen zijn, kan deze avond een belangrijke aanvulling zijn.

Tijdens deze avond worden de ouders op de hoogte gebracht van de mogelijkheden op het Kempenhorst College. Ook kunnen ze algemene en persoonlijke vragen stellen. Kinderen uit groep 8 zijn ook van harte welkom. Voor hen wordt een aantal minilesjes gegeven.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom aan de Eikenbussel 1 in Oirschot. De avond begint om 19.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Foto: Kempenhorst College

Wilt je je kind op het Kempenhorst College aanmelden, dan kan dat op 9 tot en met 13 maart: tussen 8.30 en 16.30 uur en op 9,10 en 11 maart: tussen 19.00 en 20.30 uur.

Een van de door de Stichting Taurus gekruiste runderen Foto: Ton Popelier

Liempde - Ronald Goderie van stichting Taurus zal op donderdag 26 februari in café 't Groene Woud een lezing geven over oerrunderen. Deze enorme grazers, de voorouders van onze moderne koeien, bevolkten eeuwen geleden de Europese vlakten, maar zijn inmiddels uitgestorven. Stichting Taurus heeft zich als doel gesteld om het oerrund terug te brengen door verschillende rundersoorten met elkaar te kruisen. Hun eerste pogingen zijn veelbelovend.

Veel meer dan runderen die nu leven, is het oerrund in staat om zelf voedsel te verzamelen en zichzelf te beschermen tegen grote roofdieren, wat voordelen biedt nu er door heel Europa een leegloop plaatsvindt op het platteland. Ronald Goderie zal op deze avond verder ingaan op het veelbelovende fokprogramma en geeft een unieke kijk op zowel het verleden als de toekomst van dit bijzondere dier. De lezing bij Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Liempde, is gratis te bezoeken en begint om 20.00 uur.

Boxtel - Vogelvereniging Ons Ideaal organiseert op zondag 22 februari een tweedehandsmarkt in De Rots. De hele benedenverdieping van het gemeenschapshuis wordt dan ingericht als een grote marktplaats waar mensen hun tweedehands spullen te koop kunnen aanbieden. De entree kost 1 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Het laatste uur is de entree zelfs maar 50 cent, voor de echte koopjesjagers. De markt is open vanaf 13.00 uur en zal om 16.00 uur worden gesloten.

Brand verwoest auto op snelweg A2 bij Liempde

Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - Zaterdagochtend rond 11.00 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een autobrand op de snelweg A2 bij Liempde. De bestuurder wist zijn auto op de vluchtstrook tot stilstand te brengen en samen met zijn zoon een veilig heenkomen te vinden. De brandweer was het vuur snel de baas maar kon niet voorkomen dat de auto zwaar beschadigde. Door de brand ontstond er een file in noordelijke richting. De brand ging gepaard met hevige rookontwikkeling.

De brandweer van Best was als eerste ter plekke en doofde het vuur. Zij wikkelden het incident in samenwerking met de andere hulpdiensten af. De collega's van de Liempdse blusgroep keerden zonder ingezet te worden terug naar de kazerne. Een bergingsbedrijf kwam ter plaatse en heeft de uitgebrande auto afgevoerd. Nadat de bergingswerkzaamheden klaar waren werd de gedeeltelijke wegafsluiting opgeheven en loste de file snel op.

Foto: Persburo Sander van Gils

Schoorsteenbrand in Liempde

Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - Zondagavond rukte de brandweer rond 21.15 uur uit voor een schoorsteenbrand aan de Oude Postbaan. Op steenworp afstand van de brandweerkazerne zagen voorbijgangers vuur uit de schoorsteen van een woning komen en waarschuwden de bewoners. Ook werd de brandweer gealarmeerd die binnen een paar minuten ter plaatse was.

Met behulp van een hoogwerker werd het schoorsteenkanaal grondig geveegd. Brandende restanten werden binnen opgevangen en buiten afgeblust. De straat werd ter hoogte van het brandadres afgesloten terwijl enkele voorbijgangers stonden te kijken hoe de brandweer het vuur doofde.

Foto: Persburo Sander van Gils

Hoe is het nu met... Jo Arts

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Jo Arts is een van de meest bekende slagers van Boxtel en omstreken. Daarnaast kennen veel mensen hem uit de delicatessenzaak op de Markt, als de filiaalleider van de E-markt in Esch en anders wel van het vele vrijwilligerswerk wat hij door de jaren heen gedaan heeft, zoals bij BOC, Cello of De Walnoot. Hoe is het nu met hem?

Jo is een geboren en getogen Boxtelaar. Als zoon van Toon Arts, de wever in 'de Baan', oftewel de Van Salmstraat, kenden veel mensen als kind al. Zelf heeft hij bijna overal in Boxtel gewerkt. Als tiener begon hij bij de NCB, waar hij de beginselen van zijn vak leerde. Maar het 'echte' slagerswerk leerde bij een slager in Oisterwijk, waar hij uiteindelijk chef slager werd. Toen Jo en zijn vrouw Sjannie kinderen kregen, besloot hij echter om dichter bij huis te gaan werken, en kwam hij terecht bij de 4=6 supermarkt in Selissenwal, waar inmiddels de Plus gevestigd is. Toen de 4=6 werd verkocht, begon de baas van Jo een delicatessen/kruidenierszaak op de Markt en hij vroeg hem om mee te komen. Toch trok het slagersvak hem nog steeds, en toen hij een baan aangeboden kreeg bij een slagerij in Esch, ging hij daar werken. Hij kocht die zaak in 1995. Op die tijd kijkt hij nu nog steeds met veel plezier terug. Eigen baas zijn was toch het leukste, en naast de winkel kwam er ook veel cateringswerk bij zodat hij met veel mensen contact had. Er was altijd wel ergens een feest waarbij mensen een barbecue of een buffet wilden hebben, en dan was Jo er altijd bij om voor het eten te zorgen. Het was dus een groot succes, wat wel bleek toen hij naast zijn slagerij in Esch ook de slagerij op Fellenoord kocht. Dat was een grote zaak, dus werk was er genoeg.

Het grootste avontuur moest echter nog komen. Een projectontwikkelaar benaderde Jo om filiaalleider te worden van een nieuw te bouwen supermarkt in Esch, de E-markt. De vooruitzichten waren heel goed, er waren heel veel Esschenaren die wel oren hadden naar hun eigen supermarkt. In de carnavalsoptocht van dat jaar ging het bijna nergens anders over, dus het leefde enorm onder de bevolking. Jo en Sjannie hadden dus goede hoop toen ze de supermarkt openden in mei 2000 en deze samen met hun kinderen bemanden. Toch ging het fout; er kwamen gewoon te weinig klanten. Jo en zijn gezin hebben er alles aan gedaan om de zaak draaiende te houden, met lange werkdagen en een flinke hoeveelheid van hun eigen geld. Ze hebben zelfs nog bij de gemeente Haaren aangeklopt voor steun, maar die kon ook niets doen. Nog geen zeven maanden na de opening moest Jo zich failliet laten verklaren, waardoor hij ook zijn andere zaak kwijtraakte.

Het was een enorme klap voor Jo. Hij is er lang zuur om geweest, zoals hij het zelf zegt, maar inmiddels niet meer. Hij heeft geen moment bij de pakken neergezeten. Omdat hij al jaren leed aan een hernia en later ook suikerziekte en hartklachten kreeg, wist hij een baan te krijgen bij de WSD. Zo is hij een tijd lang kok geweest van Eetcafé de Ketting, was hij beheerder bij De Rots en werkt hij inmiddels bij de WSD zelf in de kantine. Maar sinds hij geen eigen baas meer is, is hij zich ook veel meer gaan richten op vrijwilligerswerk. De meeste mensen zullen hem kennen van zijn werk bij voetbalclub RKSV Boxtel, waar hij zo'n 25 jaar vrijwilliger is geweest. Hij begon er als voetballer, maar dat ging, in zijn eigen woorden, niet zo heel denderend, dus is hij zich op andere manieren in gaan spannen voor de club. Hij is leider geweest van het vijfde elftal en was daarnaast lid van de ontspanningscommissie. Hij organiseerde droppings, kaartavonden, barbecues en natuurlijk de jaarlijkse carnavalsavonden. Tegenwoordig doet hij zijn vrijwilligerswerk bij Cello, waar hij veel verschillende taken heeft. Hij is een van de chauffeurs die de bewoners naar muziekavonden brengt, hij begeleid mensen bij hun dagbesteding en verzorgt eens per twee weken de maaltijden bij de Cello-woningen in Princenlant. En ook bij De Walnoot is hij als barman een graag geziene vrijwilliger. Jo heeft dus nog meer dan genoeg te doen. Over een paar maanden wordt hij 65 en gaat hij met pensioen, maar hij heeft geen enkele angst voor het 'zwarte gat'. Naast al zijn vrijwilligerswerk tuiniert hij graag, vooral in zijn moestuin. Hij wandelt graag, en is van plan om dit jaar al weer voor de zesde keer de Nijmeegse vierdaagse te lopen. Laat dat pensioen dus maar komen.

Foto: Marie Fick

Indegat - Clown Enrico bracht vrijdag een bezoek aan KDV Domino om met de kleintjes en hun ouders het carnaval in te luiden. Er werd gedanst, muziek gemaakt en geschminkt en natuurlijk was er ook allerlei lekkers te eten en te drinken.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Deze foto Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Indegat - Op verzorgingshuis Simeonshof in Boxtel is vrijdagavond uitvoerig carnaval gevierd met Prins Donald IV en zijn gevolg en muziek van de Beyerslandkapel uit Lennisheuvel. Locatiedirecteur Jan Kees Metz overhandigde symbolisch de sleutel van zijn verzorgingshuis waar ook tijdens carnaval uitbundig gefeest werd.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
11 / 16

Foto: Esther Havermans

Boulder-Festival

Zaterdag 7 februari werd in el Chaltén weer het jaarlijkse Boulder-Festival gehouden. Ons dorp ligt aan de voet van een reeks schitterende bergen met indrukwekkende, steile verticale rotswanden. Behalve deze moeilijk te bedwingen toppen zijn er ook lage wanden rond het dorp en liggen er her en der grote rotsblokken, de zogenaamde 'erratic rocks', overblijfselen uit de laatste ijstijd. Binnen de bergsport is het beklimmen van dit soort blokken, of boulders, een aparte discipline. Het gaat niet om het bereiken van een hoge top maar om het overbruggen van enkele meters hoogteverschil met een hoge technische moeilijkheidsgraad.

Het is hier een populaire sport: er zijn veel boulders op een minuut of tien lopen. Ze liggen in het bos, beschut tegen zon en wind en zijn dus ideaal om even te gaan trainen of je techniek te verbeteren. Behalve een paar klimschoenen, magnesium en een ´crashpad´ heb je niks nodig; geen helm, touwen of andere uitrusting. Zekerheid wordt geboden door je maat, die achter je staat en een eventuele val met zijn armen verzacht. Klimmers die hier komen voor een lange expeditie en op goed weer wachten, gaan dagelijks een paar uurtjes naar de boulders, voor anderen is het een doel op zich.

Foto: Esther Havermans

Een jaar of vijftien geleden werd voor het eerst het Feest van de Trekking georganiseerd. Behalve hardloop- en fietswedstrijden, een houthakkerscompetitie en een paardenrace, werd ook een boulder-klimwedstrijd in het programma opgenomen. Omdat er steeds meer klimmers ons dorp bezoeken en ook meer bewoners zelf klimmen, werd er voor het boulder-festival een aparte datum geprikt, los van het Trekking-feest. De eerste paar klimfestivals werden rond de 'Club Andino' georganiseerd, idyllisch gelegen aan een meertje omringd door een serie boulders.

Dit jaar vinden de sportieve activiteiten plaats op een nieuwe locatie, verstopt tussen bos en moeras. Ik ben zo wijs geweest om thuis te lunchen, en in mijn rugzak zitten de klimschoenen van mijn dochter, een fles sap en een paar rollen koekjes. Mijn jongste (4 jaar) wil af en toe even uitrusten en uiteindelijk komen we op de plaats van bestemming. Rond een groot blok staan en zitten een heleboel mensen, ze moedigen de klimmers aan en er klinkt applaus als het lukt boven te komen. We lopen verder tot ik de groep kinderen zie waar mijn dochter bij hoort. Het is een gezellige boel: een heleboel kinderen in de leeftijd van 2 tot 14, een paar knullen van de organisatie die de kinderen aanwijzingen en zekerheid geven en op de grond de ouders die hun kinderen aanmoedigen, empanadas, fruit of koek uitdelen en intussen 'mate' drinken. Iedereen die wil, mag meedoen en proberen of het lukt om boven te komen.

Ook al is het feitelijk een wedstrijd, er is nauwelijks sprake van concurrentie, wel veel stimulatie en kameraadschap. Iedereen probeert het beste uit zichzelf te halen, elke deelnemer op zijn eigen niveau. Het is een activiteit die kracht, evenwicht en lenigheid vereist, zo efficiënt mogelijk gecombineerd om krachten te sparen. Vaak moet een miniem uitstulpinkje voldoende zijn als steun voor een paar vingers of om je met de punten van je tenen op af te zetten. Op de gezichten van de deelnemers, ook de kleinsten, is concentratie te lezen, doorzettingskracht en de wil om de eigen grenzen te verleggen.

Aan het eind van de middag gaat iedereen richting clubhuis, waar het kinderfeest is. Dit sluit af met een prijsuitreiking: alle nog aanwezige kinderen krijgen een T-shirt of sweater en er is een prijs voor het origineelste shirt en de mooiste legging. Mijn dochters zijn helemaal gelukkig als ze ook nog eens een kilo ijs en een doos chocolade winnen en intens tevreden, maar doodmoe gaan we om 22.30 uur naar huis. Het echte feest moet dan nog beginnen en zal doorgaan tot in de kleine uurtjes, maar daar hoef ik niet meer bij te zijn!

Foto: Heemkundekring Boxtel

Foto hkb3250
Rechterstraat

Een honderd jaar oude foto van de Rechterstraat in Boxtel. Toen nog Nieuwstraat geheten. In de jaren 30 van de vorige eeuw wordt om Boxtel een omleidingsweg aangelegd, in de volksmond 'de nieuwe weg' genoemd. De Nieuwstraat wordt dan door die nieuwe weg, de Brederodeweg, doorsneden. Het gedeelte ten westen van de nieuwe weg wordt bij de Rechterstraat getrokken. Links het huis met de groene luiken is de herberg 'Oud Maastricht'. Het huis hoort mogelijk toe aan het kasteel Stapelen als tiendopslagplaats. Vanuit de poort komt men door de Wiemelhoek in rechte lijn op de Konijnshoolsedreef uit en vandaar uit bij het kasteel Stapelen. Het zeer bijzondere huis, van Frans van der Hagen, bestond uit een slagerij, kruidenierswinkel, bakkerij en boerenbedrijfje. Het huis rechts met het klapraam wordt in 1833 gekocht door veldwachter Dirk Pastoor. Hij verkoopt het huis in 1863 aan De Visser, die er een bakkerij begint. Het rijtuig op de foto is van bakker Van Duren, die er omstreeks 1910 zijn brood bakt. De huizen links zijn omstreeks 1960 afgebroken.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Marlou van Griensven (links) en Dorien Habraken, beter bekend als De Dorini's, verrasten de kinderen van de Amaliaschool met een carnavalesk optreden. Foto: Marie Fick

Indegat - De afgelopen twee weken werden de kinderen van de Prinses Amaliaschool in Boxtel voorbereid op het carnavalsfeest in Indegat. In alle groepen lieten de leerkrachten filmpjes van de Dorini's zien. Dat dit beroemde Boxtelse duo Dorien Habraken en Marlou van Griensven afgelopen vrijdag op zou komen treden, werd geheim gehouden.

En het werd ook een grote verrassing. Terwijl de hele school volop aan het hossen was, kwamen de Dorini's ineens het podium op. Vooral de kleinsten waren compleet overdonderd. Maar dat duurde niet lang. In snel tempo kregen de twee energieke dames alle kinderen aan het springen en dansen. Ook de directeur van de school mocht met het carnavalsduo op het podium zijn danskunsten laten zien. Op het einde zuchtte hij: "Wow, dat jullie dit vijf dagen vol kunnen houden!"

Alle bekende nummers van de Dorini's werden gezongen en zo werd deze carnavalsviering voor de leerlingen van de Prinses Amaliaschool een onvergetelijke gebeurtenis.

Foto: Marie Fick

Boeken- en Platenbeurs, voor de 24e keer, Oda School, Laan ten Bogaerde 7, te Sint-Oedenrode. Openingstijden op zaterdag 21 en zondag 22 februari van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is 1 euro. www.boeken-en-platenbeurs.nl

Boerderij te huur in Brume, België. Ideaal voor gezinnen, weekje weg met familie. Vlakbij watervallen van Coo. Interesse? Bel 06-10340107.

Wil je graag genieten van de mooie natuur in Scandinavië? Kijk op www.vakantie-naar-zweden.nl of bel 06-45601696. Het huisje is geschikt tot 8 personen.

Liempde - Welke boer in Het Groene Woud had honderd jaar geleden kunnen denken dat zijn Vlaamse schuur ooit zou worden gebruikt als wellnessruimte met sapjesbar? Of als klaslokaal? Studenten van de Nationale hogeschool voor toerisme en verkeer (NHTV) bedachten in opdracht van Het Groene Woud, dat vanuit Liempde opereert, concepten om leegstaande Vlaamse schuren in het gebied een nieuwe functie te geven.

De Stichting Brabantse Boerderij wil vóór 2017 vijftien Vlaamse schuren herbestemmen, om zo dit erfgoed veilig te stellen. Verspreid over Het Groene Woud, in de stedendriehoek Den Bosch-Eindhoven-Tilburg, staan honderden Vlaamse schuren en andere bijgebouwen van oude boerderijen. Waar mogelijk wil de Stichting Brabantse Boerderij ze ontmantelen, opslaan en elders weer opbouwen. Jan Kerkhof, vice-voorzitter van de stichting: "Zo geven we er ook een nieuwe functie aan, die de lokale economie een impuls moet geven."

De studenten Academy for Leisure van NHTV onderzochten welke nieuwe functies toekomst hebben in Het Groene Woud. Peter Princen, kartrekker van het project Het Groene Woud Onderneemt, begeleidde de groep daarbij. De concepten variëren van een overnachtingsaccommodatie voor buitenlandse werknemers (expats) van de Eindhovense High Tech Campus, tot een verblijf waar 'buitensport' en 'wellness' worden gecombineerd. Vlaamse schuren lenen zich volgens de studenten ook uitstekend als culinaire accommodatie of leslokaal. Het rapport is te downloaden van de website www.hetgroenewoud.com.

"We ontwikkelen de ideeën nu door, zodat we voor de zomer van 2015 over echt uitvoerbare concepten beschikken", vertelt Princen. "Uiteraard hebben we nog ondernemers nodig die zo'n gerestaureerde Vlaamse schuur willen uitbaten."

D66

Bron: D66

Bezuinigingen op cultuur
In de berichten rondom MIK van de afgelopen week stonden meerdere onjuistheden en tendentieuze opmerkingen. Het begon met de bewering in het Brabants Dagblad dat het gemeentebestuur steeds vaker geheime vergaderingen belegd. Aanleiding vormde het vertrouwelijk bijpraten van de raad door de wethouder Cultuur over de situatie rondom MIK. Geen geheime vergadering waarin besluiten werden genomen, maar een informatieve sessie. Op dat moment kon deze informatie alleen achter gesloten deuren worden verstrekt. Enkele gemeenten moesten nog een besluit nemen over MIK en de medewerkers waren nog niet op de hoogte van het schijnbaar onafwendbare faillissement. Informeert de wethouder de raad een paar dagen later dan krijgt ze waarschijnlijk het verwijt dat ze de raad niet goed op de hoogte houdt. Nu is er veel gedoe om niets. Feit is dat er deze periode een vertrouwelijke vergadering heeft plaatsgevonden en wel over de spoorwegovergangen (PHS). Deze vergadering was op dat moment vertrouwelijk omdat Rijk en provincie nog geen besluit hadden genomen. Enkele dagen later was alle informatie alsnog openbaar. Geen van de raadsfracties had hier problemen mee.

En dan de inhoud. De directeur van MIK, Dhr. Felix, beweert in de krant dat er meerdere wethouders waren die zich best in de reorganisatieplannen konden vinden, maar dat er in, onder andere de gemeente Boxtel, politieke redenen zijn om te stoppen met cultuuronderwijs. Vanuit persoonlijk oogpunt vinden we het begrijpelijk dat Dhr. Felix teleurgesteld is. Hij heeft zich volledig ingezet voor zijn organisatie en ziet dat het nu waarschijnlijk ophoudt. Het afwijzen van doorstartplannen van MIK is echter iets heel anders dan het willen afschaffen van cultuuronderwijs in Boxtel. In de Boxtelse politiek heeft ook nog niemand gezegd dat dit de bedoeling is. Wel scoort cultuuronderwijs in de inspraak bij burgers hoog als onderwerp om op te bezuinigen. Dit vormt mede aanleiding om kritisch te kijken naar de manier waarop we de zaken hebben vormgegeven. Wat D66 Boxtel betreft moet dit meer vraaggericht. Afnemers zoals scholen en particulieren bepalen zelf wat ze nodig hebben en krijgen hiervoor een bijdrage van de gemeente. Een monopolie van één aanbieder past hier niet bij.

Combinatie95

Foto: Bron: Combinatie95

Wat was het weer een mooi feest, carnaval! Het mooie aan carnaval is dat iedereen gelijk is. Of je nu rijk of arm bent, coalitie of oppositie, het is een feest voor iedereen. Schouder aan schouder hossen en feestvieren met elkaar, ongeacht wie of wat je bent. Tolerantie, in een tijd waar die opeens niet meer vanzelfsprekend is.

Carnaval is niet alleen een feest, het zorgt er ook voor dat we onszelf niet zo serieus nemen. Zware onderwerpen worden op de hak genomen. Met vaak de politiek als de kop van jut. Het is dan ook interessant om te zien welke onderwerpen uit de politiek in de optocht naar voren komen.

De Heilig Hart kerk kwam diverse keren terug als thema. Logisch! Het is beeldbepalend cultuurhistorisch erfgoed met veel waardevolle herinneringen voor veel mensen. Over een goede invulling moet goed worden nagedacht.

Ook de decentralisaties van de zorg, aanleggen van glasvezel in het buitengebied, de situatie in Griekenland, de Kleine Aarde en de komst van DeMooiBoxtelKrant zorgden voor inspiratie bij de deelnemers aan de optocht. Onderwerpen waar mensen zich mee verbonden voelen of zich druk over maken.

Een thema dat de laatste tijd geen optocht nodig heeft om de tongen los te maken is het centrum van Boxtel. Het rapport van Cor Molenaar, parkeerregulering, de herinrichting van de Markt en de detailhandelsvisie staan binnenkort allemaal tegelijk op de agenda. Dat zegt iets over de daadkracht van het college. Jarenlang is er niet zo doortastend doorgepakt. Er is een miljoen euro beschikbaar gesteld voor de economie en binnen het eerste jaar van deze coalitie zijn er al meerdere inspraakavonden geweest. De dagen van praten zijn voorbij.

Combinatie95 ziet geen andere keuze dan de winkelactiviteiten te concentreren. Dit gebied moet zich onderscheiden van andere winkelcentra in de omgeving door vooral de waardevolle cultuurhistorie beter beleefbaar te maken. Een mooie herinrichting van een autoluwe Markt draagt daar zeker toe bij. Bij leegstaande panden buiten dit gebied moet de gemeente meer ruimte aan invulling geven.

De compacte mix van winkels en horeca in een historische omgeving moet mensen weer naar ons centrum lokken. Een trekker in het centrum kan daar bij helpen. Er moet beweging komen en een winkel waar iedereen graag heen gaat, zorgt voor die beweging in het centrum.

Natuurlijk is het in deze tijd niet makkelijk om zomaar winkels aan te trekken. Huren zijn hoog terwijl de internetaankopen groeien. De manier waarop mensen winkelen verandert. Winkels moeten zich onderscheiden, iets extra's brengen om de klanten binnen te krijgen.

Als je kijkt naar het inwonersaantal, de cultuurhistorie en de ligging midden in Het Groene Woud is Combinatie95 ervan overtuigd dat er samen met ondernemers en burgers van Boxtel een bruisend centrum komt. Komt u ook?!

GEMEENTE INFO
Oud Papier:
20/02 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
20/02 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
21/02 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterberghstraat en Bosscheweg
21/02 Den Berg

Afspraak op het Gemeentehuis,
LET OP: tijdelijk andere ingangen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22
5281 RT Boxtel
Openingstijden:
Wo-, do-, en vrijdag:12.30-15.00 uur
Zaterdag 10.00-16.00 uur

Huisvuil, GFT- en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: GFT en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 vrijdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

*Op feestdagen is er geen inzameling.
De inhaalroutes worden de volgende dag gereden.

Boxtel - Op maandag 23 februari organiseert de SP een avond voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) in gemeenschapshuis De Rots. Tweede-kamerlid Sharon Gesthuizen, zelf voormalig ondernemer, is die avond te gast om in te gaan op het motto van de avond: Wat heeft de SP het MKB te bieden? Ook zal SP-wethouder Eric van den Broek ingaan op het economische aanvalsplan van de gemeente Boxtel waar het college van B&W een miljoen euro voor uitgetrokken heeft. Naast deze twee sprekers is er ruimte voor discussie en vragen. De avond is voor alle Boxtelse ondernemers en andere geïnteresseerden en begint om 20.00 uur. De avond is gratis te bezoeken.

Boxtel - Combinatie95 heeft in een brief aan het College van B&W schriftelijke vragen gesteld over de afvalstofheffing en Diftar in Boxtel. De fractie reageert hiermee op eerdere berichten dat de heffing in Boxtel ruim hoger is dan in omliggende gemeenten, wat volgens de partij niet rijmt met de doelstelling van Diftar.

In de brief stelt Combinatie95 dat in de eerste maanden na het invoeren van Diftar bleek dat er veel minder grijze kliko's werden aangeboden, maar dat de kosten ondanks dat nog altijd hoog zijn in vergelijking met andere gemeenten. De fractie vraagt verder of het mogelijk is om slechts eens per vier weken het afval op te halen, in plaats van eens per twee weken zoals nu het geval is. Dit zou kunnen leiden tot een besparing van kosten en zou minder schadelijk zijn voor het milieu. Combinatie 95 wil van het college weten wanneer burgers hun Diftar-overzichten van 2014 ontvangen, hoe de afvalstoffenheffing precies berekend wordt en of het eens per vier weken ophalen tot de mogelijkheden behoort. Als laatste vraagt de fractie ook of een uitbesteding van de afvalinzameling, zoals in Sint-Michielsgestel, zou kunnen leiden tot lagere kosten.

Politiek in Boxtel, dat is niet voor iedereen gesneden koek. Acht partijen en evenzoveel meningen, standpunten en visies. Waar staan zij voor, wat vinden zij belangrijk en voor wie komen zij op? DeMooiBoxtelKrant laat de partijen in de gemeenteraad elke week aan het woord om jou daar meer over te vertellen.

Jeugdcarnaval Walvisjes

Foto: Bron: Walvisjes

Zoals in DeMooiBoxtelKrant al aangekondigd hebben de jeugdprins- en prinsessen uit Indegat en Ploegersland een bezoek gebracht aan JCV de Walvisjes in de Walnoot. Het was een spetterende, goedbezochte kindermiddag. Ook hebben de carnavalsverenigingen De Agterblijvers, Red River Band en Geen Drank Geen Klank een bezoek gebracht aan Prins Rowan en Prinses Pascalle met het hele gevolg van de Walvisjes.

Op de laatste dag brachten de Walvisjes met een dubbeldekker een bezoek aan Rembrandt, de Huif, de Adelaar en de Hema om daarna officieel af te sluiten in de Walnoot.

Laat dat standbeeld maar komen

Prins Donald IV kijkt toe hoe oud-prins Donald III mokerslagen de paal in de grond. Foto: Mark van der Pol

Indegat - Met 11 mokerslagen sloegen Prins Donald IV en oud-prins Donald III dinsdagmiddag om 13.11 uur een paal in de oever van de Dommel geslagen nabij de Zwaanse brug. Op de plek van de 'positie claim' moet in 2018 het Indegats Standbild geplaatst worden ter ere aan het 55-jarig jubileum van Indegat in dat jaar.

"Het beeld moet met zijn voetjes aan het water staan en dichtbij de Zwaansche brug zodat zowel de grote als de kleine Indetrek er aan voorbij trekken", als prins Donald IV. "Het is een historisch moment en met zoveel getuigen zal het moeilijk worden voor de politiek om eronder uit te komen."

Wethouder Herman van Wanrooij was namens het college aanwezig. "Ik verzeker jullie dat, indien de aanvraag voor de vergunning nog deze maand ingediend wordt, ik alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat de ambtenaren voor 2018 het dossier afgehandeld hebben."

Foto: Mark van der Pol

11-over-11-onderscheiding voor De Moos

CV De Agterblijvers reikte jaarlijks het Vruug Veugeltje uit op carnavalsdinsdag. Sinds dit jaar is de onderscheiding ingeruild voor de 11-over-11-onderscheiding. Horeca-uitbater Mark van de Moosdijk ontving in zijn cafe Markzicht de eerste onderscheiding. In zijn zaak wijst de klok voortaan altijd 11 minuten over 11 aan. "Ik had wel het idee dat er iets stond te gebeuren, maar dit had ik zeker niet verwacht", aldus de verraste Van de Moosdijk. Hij ontving zijn onderscheiding omdat hij in veel gevallen voorop loopt in Indegat en als eerste ergens mee komt. "Toen we nog bij Fellenoord zaten was jij de eerste die lampjes verkocht. Later was je de eerste die een carnavalsshop opende", lichtte Prins Donald IV toe.

Biljart:
BV 't Ivoor, Uitslagen 09-02 t/m 14-02-2015
Librecompetitie:
Krijt Op Tijd 1 - 't Ivoor 1 29 - 22
't Ivoor 2 vrij
't Ivoor 3 – BV De Hazelaar 7 26 - 26
Dagcompetitie libre:
Pas Buiten 1 - 't Ivoor 1 37 - 38
't Ivoor 2 – Triangel 1 30 - 39
Dagcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 3 -- D'n Brouwer 2 vrij
3-Banden groot competitie:
't Ivoor 1 – BV Ammerzoden 2 26 - 23

Wapen van Liempde, uitslagen:
Brand - W. v. Liempde kader 6-2
W. v. Liempde kader - Deventer '83 8-0
WvLiempde/Regiobank 1 - DVS 23-26
de Hazelaar - WvLiempde/Regiobank 2 19-30
WvLiempde/Regiobank 3 - Asperia 23-30

Programma:
23-2 19:30 `t Ivoor 1 BC Ammerzoden 1 3-band
25-2 20:00 `t Ivoor 2 De Helftheuvel 3 libre C2
26-2 20:00 BV D`n Hoek 1 `t Ivoor 3 libre C2
26-2 13:00 t Ivoor 3 De Hopbel 3 3-b dag

Voetbal:
Programma DVG
Pupillen 21-02-2015
11:45 DVG D2 - Pr. Irene D4G
10:15 Schijndel E1 - DVG E1
09:00 Schijndel E2 - DVG E2
10:30 DVG E3 - Pr. Irene E4
09:00 Schijndel E8g - DVG E4
10:30 DVG ME1 - SCMH MD2
09.30 uur DVG F1 - Pr. Irene F1
09:30 DVG F2 - Rhode F2
09:00 Schijndel F5- DVG F3
09:30 DVG F4 - Pr. Irene F5
10:15 Pr. Irene F6 - DVG F5
09:45 Bruheze F6 - DVG F6

Junioren 21-02-2015
14:30 DVG A1 - Hapse Boys A1
14:30 Pr. Irene B2 - DVG B1
14:30 DVG B2 - Pr. Irene B4
13:15 Gemert C2 - DVG C1
13:00 DVG C2 - Pr. Irene C2
11:15 Pr. Irene C3G - DVG C3

Senioren 22-02-2015
14:30 Boskant 1 - DVG 1
12:00 Vorstenb.Boys 2 - DVG 2
12:00 DVG 3 - Ollandia 2
10:00 Sparta'25 6 - DVG 4
12:30 W.H.V. 3 - DVG 6

Dames 22-02-2015
12:30 Fc.de Rakt 1 - DVG VR 1

Programma LSV:
Vriendsch. 19-2 20:00 LSV1 - Irene 1
Competitie:
21-2 15:30 Taxandira Veteranen - LSV Veteranen
22-2 14:30 Nordea 1 - LSV 1
22-2 12:00 LSV 3 - BMC 9

Programma LBC:
Competitie 21-02-2015:
10:30 Boxtel F Mini - LBC F Mini
09:30 LBC F1 - UNA F5
09:45 Nuenen E8 - LBC E1
12:45 Waalre D2 - LBC D1
11:30 LBC C1 - Unitas C4
13:00 NWV MC2 - LBC MC1
13:00 LBC MB1 - SBC MB1
14:30 RKDSV/EDN - LBC A1

Bridge:
Bridgeclub Rembrandt, 10-02-2015:
A-lijn:
1 J. Fischer & H. Maas 60,07%
2 T. vd Leek & H. Siemons 59,38%
3 A van Diessen & Y. Smits 57,64%
B-lijn:
1 A. vd Els-Kusters & A. Visser 70,10%
2 Jan & Marijke Hamels 61,77%
3 J. Balk & A. Teurlings 56,04%

Bridgeclub Boxtel, 10-02-2015:
A-lijn:
1 Th. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 64,58%
2 T. Walbeek & H. Wolsky 62,50%
3 L. van Dongen & D. van Heertum 60,42%
B-lijn:
1 J. Boom & B. Wienbelt 57,29%
2 Y. Visser & G. Dams 55,73%
3 Ria & Piet Mosink 54,69%
3 F. Geurts & H. Jolie 54,69%
C-lijn:
1 M. van Heertum & A. Krekelberg 61,25%
2 A. van Etten & N. Knijnenberg 59,58%
3 A. Melcherts & T. vd Sande 56,25%

Bridgeclub Boxtel, 11-02-2015:
A-lijn:
1 N. vd Poel & J. Sweere 66,67%
2 Th. van Beers & R. Dankers 63,89%
3 P. Verstijnen & R. van Stuivenberg 59,03%
B-lijn:
1 J. Braken & M. Legius 59,38%
1 P. Poirters & H. vd Wetering 59,38%
3 A. de Jong & M. Kerssens 59,03%

Bridgeclub Boxtel, 12-02-2015
A-lijn:
1 R. Traa & H. van Esch 65,63%
2 P.vd Ven & P. Verstijnen 64,06%
3 Jan & Joke van de Meerendonk 51,25%
B-lijn:
1 N. vd Poel & H. Peeters 59,83%
2 F. Geurts & T. van Schijndel 56,67%
3 B. van Asveldt & J. Jilesen 56,25%
C-lijn:
1 Jan & Mien Dekkers 60,94%
2 H. Heemskerk & C. Meisters 58,85%
3 Hans & Jeanne van Uitert 58,33%

Bridgeclub Revanche, 10-02-2015:
A-lijn:
1 J. van Susante & F. Sedee 62,74%
2 G. vd Meert & P. Raaijmakers 59,58%
3 L. den Dekker & H. vd Wetering 53,26%
B-lijn:
1 T. van Doorn & F. Verhees 61,96%
2 A. Hazenberg & P. van Berkel 60,80%
3 A. van Ewijk & G. van Heertum 59,27%

Bridgeclub Revanche 12-02-2015:
A-lijn:
1 A. van Os & P. vd Ven 62,28%
2 F. van Roy & L. van Zantvoort 60,21%
3 P. Raaijmakers & H. Heijstek 54,42%
B-lijn:
1 René & Lidy Verstijnen 62,32%
2 T. vd Kolk & P. Schure 56,46%
3 Ans & Herman Hulscher 52,57%

Bridgeclub Liempde, 12-02-2015:
A-lijn:
1 Heren v Heeswijk - Bekkers 62,78%
2 Dames v Oirschot - vd Laar 58,68%
3 Echtpaar Braken 53,75%
B-lijn:
1 Dames Smits - de Jong 65,10%
2 Mw. vd Vleuten & Dhr. Verkade 61,20%
3 Heren v Echteld - vd Wiel 57,81%
C-lijn:
1 Heren van Vugt - Verdonk 62,92%
2 Dames v Hasterberg - vd Vleuten 60,42%
3 Echtpaar vd Heijden 59,58%
3 Heren van Haaren - van Wijlick 59,58%

Tafeltennis, Uitslagen:
SABO Boxtel - Bat Boys 9-1
Taverbo/SABO 3 - Rotsvast 8-2
Taverbo/SABO 4 - De Dommel 7-3
Taverbo/SABO 1 - Van Weert Schilderwerken 7-3
Taverbo/SABO 2 - Cornuiten 8-2

Standenlijst:
1 Taverbo/SABO1 121 39
2 Sabo Boxtel 117 43
3 Taverbo/SABO3 104 56

Zaalvoetbal programma, 21-02-2015:
16:30 Café 't Geveltje - Hart v. Boxtel
17:15 Kwalitaria Strik - Grieks Rest. Corfu
18:00 Laansma Tuinen - Pika Bikes/'t Geveltje
18:45 Filipe Mode/E. Maas - Bakkal
19:30 Hajji/Kissami - v. Stekelenburg
20:15 Goossens Advies - Feestcafé de Nozem
21:00 Vouwwagenspecialist - Adm. Jilesen
23-02-2015:
19:00 Vermeer Verz. - vd Heijden milieu
19:45 Interieurshop - Green Team
20:30 v. Stekelenburg - Comsche Hoeve
21:15 Grieks Rest. Corfu - Faes entertainment

Zeskamp LSV voor jong en oud

Lennisheuvel - De zeskamp bij LSV is terug van weggeweest. Op zaterdag 9 mei is het weer zover en kunnen de teams bij Sportpark Lennisheuvel vanaf 13.00 uur de strijd met elkaar aangaan.

De teams van minimaal zes en maximaal acht personen kunnen zich aanmelden in twee categorieën: 3 tot en met 11 jaar oud, met begeleiding, en vanaf 12 jaar oud, dus kinderen en volwassenen. Uiteraard is er die dag volop eten en drinken, muziek, modder en water. De activiteitencommissie van LSV houdt de precieze invulling nog geheim, maar het belooft een super dag te worden.

Inschrijven kan via het inschrijfformulier dat te verkrijgen is bij de kantine (Mijlstraat 127) en op de website www.vv-lsv.nl. De kosten voor de teams van de 3 tot en met 11-jarigen bedragen 15 euro per team inclusief chips en ranja, de teams vanaf 12 jaar oud betalen 20 euro per team en krijgen een kopje koffie of thee gratis. De zeskamp gaat door bij een deelname van minimaal tien teams.

Derby
Zondag 22 maart wordt op het sportpark de derby LSV1-De Bocht gespeeld. Ook die dag staan er allerlei leuke activiteiten op het programma.

Kennismaken met volleybal bij de volleybalspeeltuin

Boxtel - Zaterdag 21 februari is de Volleybalspeeltuin weer open, Deze is vanaf nu in Sporthal De Braken. Jongens en meisjes van 4 tot 7 jaar kunnen hier op een speelse en leuke manier kennismaken met de volleybalsport.

Naast balvaardigheden worden er ook bewegingsvormen met toestellen gedaan, zoals klimmen en klauteren. Het plezier in bewegen staat voorop en natuurlijk komen de echte volleybaloefeningen ook aan bod.De volleybalspeeltuin is op zaterdagmorgen van 11.00 tot 12.00 uur. De kosten zijn 1 euro per keer. Op de volgende zaterdagen is de volleybalspeeltuin open: 21 februari, 28 maart en 18 april. Opgeven of vragen kan via de mail: volleybalspeeltuin@vcblox.nl

Nieuw artikel

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor toonde wederom zijn wisselvalligheid. Alleen Theo Verhagen wist zijn partij te winnen met een moyenne van 7,89. Chris Fasseur en Don van der Wiel lieten de punten liggen met respectievelijk zeven en vijf punten. Het tweede team was vrij. Het derde team speelde een remise. Math Hendriks en Gerard de Beer wonnen beide hun partij. Jan Meeuwis verloor, ondanks hevig verzet met zes punten.

Bij de dagcompetitie verloor 't Ivoor 2 ruim. Hier wist alleen Wim van Dijk zijn partij in winst om te zetten. Jan Meeuwis, Ad Habraken en Frans Klein lieten de punten liggen. Het eerste team boekte een belangrijke zege om mee te blijven doen voor de koppositie. Theo Verhagen, Toon Bevers en Henk van Boxmeer waren de mannen die wisten de winnen. Jacques van Loon kwam niet verder dan acht punten. Het 3-banden klein team, uitkomend in de dagcompetitie, was vrij. Tegen de koploper Ammerzoden 2 werd een overwinning geboekt door het 3-banden groot team. Het gat van vijf punten werd hiermee verkleind tot twee. Leo van de Westelaken en Bernhard Legierse waren hiervoor grotendeels verantwoordelijk met twee winstpartijen. Louis van der Meijden bleef hierbij enigszins achter met slechts zes punten.

Boxtel - De 167 medewerkers van de noodlijdende Meierijse instellingen voor Kunsteducatie (MiK) komen in juli op straat te staan zonder ontslagvergoeding. MiK kan het met de zeven subsidiërende gemeenten, waaronder Boxtel, niet eens worden over een reorganisatieplan. Voor het deel van de 5222 cursisten dat na 1 juli nog les zou krijgen, wordt de komende maanden een passende oplossing verzorgd. Mogelijk gaat de organisatie dan verder in een andere vorm.

MiK is geconfronteerd met een fors tekort over 2014. Het ontvangt veel minder subsidie en lesgeldinkomsten ten opzichte van voorgaande jaren. Daar staat tegenover dat de kosten voor personeel en huisvesting onverminderd doorlopen. Om een dreigend faillissement te voorkomen, kwam MiK in november met een ingrijpend reorganisatieplan. Het huidige culturele aanbod zou daarbij behouden kunnen blijven voor maximaal de helft van het subsidiebedrag.

De subsidiërende gemeenten - naast Boxtel zijn dat Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught, Sint-Oedenrode, Veghel en Uden - konden daar niet mee instemmen. "Opvallend is dat de wethouders inhoudelijk niet negatief hebben gereageerd op ons reorganisatieplan", zegt directeur-bestuurder Laurens Felix van MiK. "Het blijkt helaas echter dat in een aantal gemeenten een politiek klimaat is ontstaan waarin het ondersteunen van een culturele infrastructuur überhaupt niet meer tot de mogelijkheden behoort. Dit vinden wij zeer spijtig en zeer kwalijk."

Unanieme keuze
Maar volgens de Boxtelse wethouder Marusjka Lestrade hebben zij en haar collega's hier unaniem over beslist: "De betrokken gemeenten moesten deze keuze maken om maatschappelijk aanvaardbare uitgaven te waarborgen." Een woordvoerder van MiK nuanceert dat in een reactie: "Op het moment dat enkele gemeenten 'nee' zeggen tegen de kosten van reorganisatie, gaan de andere gemeenten niet de lasten voor hun collega's dragen. Daardoor heeft een reorganisatie überhaupt geen kans van slagen en rest enkel faillissement met een mogelijke doorstart." Hierbij lopen de medewerkers van MiK een sociaal plan met ontslagvergoeding mis.

Evenals de andere gemeenten geeft Boxtel MiK nu wel een extra subsidie, zodat de huidige leerlingen het cursusjaar af kunnen maken. Als dat niet was gebeurd, hadden de deuren mogelijk al in mei moeten worden gesloten. De bestuursovereenkomst wordt door de zeven gemeenten echter per 1 juli opgezegd. MiK houdt dan op te bestaan in de huidige vorm.

Overigens zou een deel van het personeel na het ontslag op die datum kunnen doorgaan. MiK wil doorstarten met een kleine projectorganisatie, aangevuld met ingehuurde zzp'ers. Dat kunnen docenten zijn die voorheen in vaste dienst waren. MiK is hierover in gesprek met een aantal gemeenten en ook de provincie toont belangstelling voor dit model.

Boxtel - In de BRTC moest nummer een van de ranglijst, Taverbo/SABO 1, aantreden tegen nummer zeven Van Weert Schilderwerken. SABO Boxtel als tweede geplaatst speelde tegen nummer tien de Bat Boys. Bij Taverbo/SABO 1 was een hoofdrol weggelegd voor Frans van Dun die met zijn drie zeges wel eens voor een zeer belangrijk aandeel in een toekomstig kampioenschap gezorgd kan hebben.

Team Van Weert was niet in staat om voor een stunt te zorgen ondanks de winst in het dubbelspel. Voor Taverbo/SABO 1 stelden Hans van Haaren en Cees Hems met ieder twee winstpartijen de 7-3 zege veilig. SABO Boxtel liep door een zeer regelmatige 9-1 overwinning op de Bat Boys twee punten in. Of nummer drie van de ranglijst Taverbo/SABO 3 nog aanspraak kan maken moet nog blijken. De 8-2 zege op het team van Rotsvast geeft aan dat de hoop op een kampioenschap nog niet is opgegeven. Uschi Meeuwis bleef ongeslagen en Henk IJsseldijk en invaller Daan de Koning schreven ieder twee winsten bij. Team Rotsvast moest genoegen nemen met overwinningen van Donie de Groot en Bart Theeuwes die ieder een winstpartij boekten.

Voor Grand Café Rembrandt stonden nog drie inhaalpartijen tegen team Cornuiten op het programma en met twee overwinningen van Erik van der Schoot werd een eindstand van 7-3 genoteerd. Enkele weken geleden werden de andere partijen gespeeld, waarbij Hans Stoker de winst aan Marthe de Koning en Henk van de Laak moest laten. Ad Brekelmans en winst in het dubbelspel leverden de overgebleven vier punten op.

Team Cornuiten speelde een volledige wedstrijd tegen Taverbo/SABO 2. Mari van Dijk wist won al zijn enkelspelen en werd door zijn twee medespelers Lothar Groth en Joop van Eijk en winst in het dubbelspel geholpen aan een 8-2 zege. Voor team Cornuiten was Henk van de Laak de grote man met twee overwinningen. Corné Kuijpers hield aan de twee gespeelde wedstrijden geen punt over. Nick van de Laak moest drie punten inleveren aan de tegenstander.

Team Taverbo/SABO 4 won ook zijn partij met een 7-3 overwinning op het team van De Dommel. Mari Smits was weer goed voor drie punten en medespelers Toon van Geel en ook Raymond de Boer boekten beide twee overwinningen. De punten voor De Dommel werden behaald door Ad de Man en Piet Wouters en winst in het dubbelspel.

De top drie is nu verder uitgelopen en de kloof tussen de middenmoot en de onderste vier teams vergroot. De laatste vier speeldagen en de nog in te halen wedstrijden bieden nog kans op herstel. Op de laatste speeldag moeten de huidige nummers twee en drie nog tegen elkaar spelen en dat zou wel eens in het voordeel voor de koploper uit kunnen pakken in de strijd om het kampioenschap.

Dressuurclinic voor ponyruiters van St. Martinus

Foto: Natasja Van Oerle

Boxtel - Het winterseizoen is nog niet ten einde of HSV St. Martinus pakt alweer uit met de voorbereiding op het aankomende outdoor wedstrijdseizoen. Vaste pony-instructrice en Grand-Prix amazone Caroline Rijnders gaf samen met KNHS-talent Anne Hoogenboom een theoretische avond gericht op het rijden van dressuurproeven. Aankomende zomer gaan drie nieuwe talentjes met hun pony van start in de wedstrijdsport.

De avond begon in de schoolbanken, waar Anne Hoogenboom uitleg gaf over de meest voorkomende oefeningen in de dressuur. Na de interactieve theorie mochten de stoelen mee de dressuurring in. Daar gaf Caroline met haar jonge Z2 paard Ruiterstad's Baya diverse demonstraties aan de hand van vragen en opmerkingen van de jeugdleden. Zij deden voor hoe bepaalde oefeningen juist wel of niet goed uitgevoerd werden. Dit was niet alleen voor de jeugdleden erg leerzaam, ook de ouders konden op deze manier de praktijk duidelijk bij de theorie plaatsen. De jeugdleden gaan vol inspiratie het nieuwe seizoen tegemoet.

Foto: Natasja Van Oerle

Liempde - In de strijd om het Nederlands Kampioenschap voor kaderteams heeft het Wapen van Liempde de eerste wedstrijd van de achtste finales thuis met 8-0 gewonnen van Deventer '83. Martien van den Tillaart (230 caramboles in veertien beurten) en Harm van de Laar (110 caramboles in twaalf beurten) beten het spits af en zetten het Liempdse team op een 4-0 voorsprong. In de tweede helft van de avond voltooiden Ton Rovers (250 caramboles in zestien beurten) en Piet Leermakers (140 caramboles in achttien beurten) het karwei. Eind februari wordt de uitwedstrijd gespeeld.

In de kadercompetitie heeft het Liempdse team een pijnlijke nederlaag geleden tegen Brand uit Veenendaal. Alleen Piet Leermakers voldeed aan de verwachtingen. Hij scoorde 140 caramboles in twaalf beurten en behaalde daarmee de enige winstpartij. De andere drie, van Harm van de Laar en Leo van Hastenberg (dubbel) gingen met matige moyennes verloren.

16 / 16