DeMooiBoxtelKrant

1 maart 2017

DeMooiBoxtelKrant 1 maart 2017


Carnaval 2017: Fijnfisjenie!

Tijdens de jeugdoptocht was de Boxtelse Markt een bonte bedoeling. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel/Liempde - Dat was 'ie dan weer: carnaval 2017 zit er weer op. Met de eendverbranding werd in Boxtel dinsdagmiddag het feest afgesloten. Maar gelukkig hebben we de foto's nog. Die staan op pagina's 10 en 11, op mooiboxtel.nl en op onze Facebookpagina. De uitslagen van de optochten in Boxtel en Liempde kun je vinden op onze website.

De winnende praalwagen van CV Gin Verstand in de grote eendentrek. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
De winnende carnavalswagen in Liempde: De feesttrein van CV Van de Kaart. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
De eendverbranding vormde dinsdagmiddag de traditionele afsluiting van het Boxtelse carnaval. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
Ondernemend Boxtel Foto: Sander van Kasteren

Ondernemend Boxtel

KBO-activiteiten

Donderdag 2 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion                 13.30
Vrijdag 3 maart        Rikken en Jokeren in De Orion        13.30
Zondag 5 maart        Eucharistieviering in de Sint Petrusbasiliek tot intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Oost        10.30
        Eten bij Elisabethsdael, opgeven voor 3 maart bij receptie van Elisabethsdael via 0411-662579 12.30
Dinsdag 7 maart        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Adelaar        14.00
Woensdag 8 maart        Eten bij Lotus opgeven voor 5 maart bij Henk Sturkenboom via 06-38938232 of bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sina_alphen@planet.nl        17.00

Collectes maart/april

6 tot en met 11 maart Amnesty International
13 tot en met 18 maart Reuma Fonds
20 tot en met 25 maart Stichting ZOA
27 maart tot en met 1 april Fonds Gehandicaptensport
3 tot en met 8 april Nederlandse Hartstichting
10 tot en met 15 april Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Vrijwilligers gezocht voor Feel Good Day

Boxtel - Cello woonvoorziening Bracbant 17-19 doet op 11 maart mee met NL doet door voor cliënten een Feel Good Day te organiseren. Hierbij zullen zij verwend worden met maskertjes, voetmassages, hand- en nagelverzorging, een mooi kapsel en make-up.Voor deze dag is de organisatie op zoek naar vrijwilligers zoals kapsters, visagisten en ook galajurken en kostuums zijn van harte welkom.

Ook krijgen de cliënten catwalk-les en gaan ze daarna in stijl over de rode loper. Het programma is van 12.30 tot 17.00 uur, met de modeshow met genodigden vanaf 16.00 uur. Heb je interesse iom te helpen? Neem dan contact op met de organisatie via 088-3451111 of bracbant19@cello-zorg.nl.

Reünie van het Boxtelse Liduinaziekenhuis

Foto: Nel van doorn

Boxtel - Oud-medewerkers van het Boxtelse Liduinaziekenhuis organiseren een grote reünie die op 13 mei plaatsvindt bij de Bourgondiër. Op die dag wordt ook een boek over het Boxtelse ziekenhuis gepresenteerd. In de jaren negentig is het oorspronkelijke ziekenhuis opgehouden met bestaan en overgegaan naar poliklinieken met dagverpleging.

Het boek 'Het Boxtelse Liduina in geuren en kleuren' is te bestellen via liduinaboxtel@gmail.com. Vanwege de beperkte oplage is vooraf bestellen wenselijk. Ook geïnteresseerden in het boek die niet naar de reünie komen kunnen reageren. De prijs is 15 euro per exemplaar. Voor verzending moet 4,50 euro extra betaald worden.

Foto: Nel van doorn
Foto: Nel van Doorn
Foto: Nel van Doorn
Foto: Nel van Doorn

Ook aanmelden voor de reünie verloopt via eerdergenoemd e-mailadres. Zowel medewerkers van de locatie Duinendaal als de locatie Bosscheweg zijn 13 mei welkom. Na aanmelding krijgen deelnemers per e-mail alle benodigde informatie toegestuurd.

Brunchconcert Fanfare Concordia Liempde

Liempde - Fanfare Concordia zal op zondag 2 april voor de derde keer haar Brunchconcert houden. Dit concert begint om 12.00 uur en zal plaatsvinden in De Serenade.

Fanfareleden bespelen niet alleen hun instrument, maar bereiden ook zelf de brunchgerechten die worden uitgeserveerd. Terwijl de gasten genieten van de lekkerste gerechten kunnen zij luisteren naar de passende muziek van de fanfare onder leiding van dirigent Henk Houben.
De entree bedraagt 17,50 euro inclusief de brunch, koffie en thee. Voor kinderen tot 12 jaar bedraagt de toegangsprijs 1 euro per levensjaar. Kaarten zijn vanaf 1 maart te reserveren via programmacommissie@fanfareconcordialiempde.nl.
Je kunt gereserveerde kaarten afhalen op dinsdag 21 en 28 maart van 19.00 tot 19.45 uur in De Serenade, Oude Dijk 117 in Liempde.

Adressen Gemeenschapshuizen Boxtel-Liempde-Lennisheuvel

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Resultaten onderzoek 'ouder worden in Boxtel' gepresenteerd

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - In de Raadszaal van het gemeentehuis zijn woensdagavond de resultaten van het onderzoek over het Boxtelse seniorenbeleid gepresenteerd. Het onderzoek werd uitgevoerd door DeMooiBoxtelKrant in samenwerking met Toponderzoek en de gemeente. Belangrijkste conclusies: de communicatie wat betreft ouderenzorg kan beter en ook het betrekken van de burger bij ouderenzorg moet verbeterd worden. Opmerkelijk is wel dat slechts 11 procent van de Boxtelaren aangeeft ook actief aan projecten ter bevordering van de leefbaarheid voor ouderen wil meewerken.

In de Raadszaal waren vertegenwoordigers van vijftien ouderenorganisaties die actief zijn in de gemeente uitgenodigd. Hoewel niet alle genodigden aanwezig waren, vormden zo'n twintig afgevaardigden van bijvoorbeeld Stichting Ouderen in Regie het kritisch publiek bij de bijeenkomst.

Martijn Hulsen van Toponderzoek presenteerde de resultaten aan de aanwezigen. De voorkeur van de Boxtelaren gaat vooral uit naar een duidelijke communicatie wat betreft ouderenbeleid. Opvallend is het feit dat bijna de helft van de invullers van het onderzoek aangeeft dat de kans groter dan 75 procent is dat ze levenslang in de gemeente Boxtel blijven wonen.

Veertig procent van de ondervraagden geeft aan dat er niets te verbeteren valt aan de leefbaarheid in de gemeente. De overige 60 procent vindt dat er nog wel het een en ander verbeterd kan worden. Hun reacties zijn volgens Hulsen ruwweg in drie categorieën in te delen: het centrum, wonen en zorg en een categorie 'overige'.

Ook aan het praten mét in plaats van over ouderen hecht een krappe meerderheid van respondenten (53 procent) belang. Aanwezige Rikie van Amelsfort (79) onderschrijft dit: "Vaak hebben seniorenwoningen slechts één slaapkamer terwijl veel senioren apart slapen." Maar ook voor het ontvangen van bijvoorbeeld de kleinkinderen is een extra slaapkamer onontbeerlijk. Volgens haar willen senioren niet het gevoel hebben dat ze erop achteruit gaan als ze in een aangepast huis gaan wonen. "Ook voor jongeren worden huizen vaan 6 ton gebouwd, dus waarom kan dat niet ook voor ouderen?"

Uit het onderzoek bleek verder dat slechts 11 procent van de Boxtelaren wil participeren in het realiseren van oplossingen voor de ouderenzorg binnen de gemeente. Toch zou het in een gemeente als Boxtel dan om ruim 3.000 personen gaan. Gezien in de Raadszaal het merendeel de enquête ouderenzorg niet had ingevuld, lijkt vooral buiten het ledenbestand van de ouderenorganisaties nog veel te winnen.

Aan het einde van de bijeenkomst werden de eerste stappen voor de oprichting van werkgroep gezet. Deze 'werkgroep seniorenbeleid' krijgt een werkbudget van 25.000 euro mee om de eerder vastgestelde actiepunten uit te voeren.


Liftopsluiting tijdens carnavalsoptocht

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Terwijl in Indegat de optocht begon kwam op de Beiaard een viertal carnavallers vast te zitten in een lift.

De brandweer heeft het onfortuinlijke viertal bevrijd, maar helaas voor hen misten ze wel het grootste deel van de optocht.

Foto: Willemijn Wijdenes
(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Foto: Willemijn Wijdenes

De vier in de lift opgesloten carnavallers vatten het voorval luchtig op. Het carnavalsfeestje werd gewoon in de lift voortgezet.

Verdwaald varken loopt rond in centrum

Boxtel - Een verdwaald varken verkende donderdagmiddag op eigen houtje het centrum van Boxtel.

Op de Markt van Boxtel wandelde het beest vrolijk rond. Was hij een voorbode van de Eendentrek of gewoon een enthousiaste toerist? Niets van dit alles; het varken bleek tam te zijn en was even aan de aandacht van zijn baasje Frank van de Braak ontsnapt en weggelopen.

"Ik denk dat hij boodschappen wilde doen", zegt Van de Braak. "Jelle, want zo heet hij, is behoorlijk slim. Hij heeft met zijn snuit een aantal betonmatten in de grond los gewroet. En de poort is denk ik open gewaaid door de harde wind."

Is de tweejarige Jelle dan niet gevaarlijk voor omstanders? "Welnee! Enkel voor het verkeer", lacht Van de Braak, "Jelle is hartstikke tam. Als je hem aait, gaat hij op de grond liggen, zodat je hem over zijn buik kunt kriebelen!"

Inmiddels zijn Jelle en Frank weer herenigd. "Ik ga extra planken voor zijn hek zetten, zodat hij in het vervolg niet meer zo makkelijk ontsnapt", besluit Van de Braak.

Stormschade in Boxtel

Boxtel - De zuidwesterstorm zorgde donderdag voor overlast in de gemeente. Zo waaide een reclamekoe van glasvezelaanlegger Mabib om. De koe lag er troosteloos bij in een weiland langs Tongeren in Boxtel. Ook waaiden diverse bomen om, zoals op Dommeloord en de Mezenlaan.

De Rijksweg A2 tussen Liempde en Best is donderdagavond korte tijd afgesloten geweest na een omgewaaide boom. De boom viel op de vangrail en de top lag verspreid over drie rijbanen. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en het wegdek vrij gemaakt. Daarna kon het verkeer haar weg weer vervolgen over de snelweg.

De storm die donderdagavond over de gemeente raasde zorgde voor meer schade. Het Boxtelse brandweerkorps werd meerdere keren opgeroepen.

Foto-expositie Boxtelse Benjamin Kerkhofs

Maud Pijnenburg-Kerkhofs

Benjamin Kerkhofs (1984) uit Boxtel maakt bijzondere foto's van de wereld om hem heen. Intuïtief, getroffen door wat de natuur laat zien. Vaak met een camera, maar soms ook met zijn smartphone omdat hij net dat ene mooie beeld ziet wanneer hij geen camera bij zich heeft. Zaterdag en zondag is zijn inmiddels mooie collectie van 13.00 tot 17.00 uur gratis te zien bij Kloosterhotel Zin aan de Boxtelseweg 58 in Vught.

Benjamins onderwerpen liggen dicht bij huis. Als hij in de vroege ochtend naar zijn werk fietst, kan het zijn dat zijn oog wordt getroffen door vlagen mist die laag over de Dommel hangen. Dan moet hij niet anders dan even afstappen voor een foto. Een mooi blad of een kastanjetak hebben hetzelfde effect. Inmiddels heeft hij een mooie collectie opgebouwd. Die laat hij zien tijdens een tentoonstelling in het Atelier van Kloosterhotel Zin, Boxtelseweg 58 in Vught. De tentoonstelling op zaterdag 4 en zondag 5 maart 2017 en is voor iedereen toegankelijk.

De expositie is tot stand gekomen met medewerking van de Stichting Vrienden van Cello. Deze stichting zet zich in om wensen en dromen van bewoners van Cello te laten uitkomen. Kloosterhotel Zin stelt de faciliteiten beschikbaar.

MUBO zoekt objecten voor expo over damast- en linnenweverijen in Boxtel

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) organiseert van 6 mei tot en met 2 juli dit jaar een expositie over de geschiedenis van de linnen- en damastweverijen in Boxtel. De expositie is in voorbereiding met medewerking van het textielmuseum in Tilburg. Doel is het verhaal te vertellen over de opkomst en teloorgang van de weverijen in Boxtel, maar ook over het proces van het weven van linnen en damast onder de noemer van ontwerp tot product. Dat verhaal gaat pas echt leven als er ook lokale voorwerpen en objecten geëxposeerd kunnen worden. Heb jij iets in je bezit en ben je bereid dit tijdelijk ter beschikking te stellen van de expositie, dan kun je je aanmelden op info@muboboxtel.nl.

In de periode van 1880- 1970 zijn in Boxtel veel weverijen actief geweest zoals Hendrik van der Voort, P.C. van der Ven, Hendrik Swinkels, Jules van Dooren, Jan van Oerle, W. van der Eerden, W.J. van Hoogerwou, A.B. Hertzberger en 'De Zwaluw'. Het streven is om de geschiedenis van de textielindustrie in het algemeen en de damast- en linnenweverijen in het bijzonder zo compleet mogelijk te vertellen en met zoveel mogelijk voorwerpen en objecten in beeld te brengen. Voorwerpen zeggen vaak meer dan woorden, zeker als daar ook nog een bijzonder verhaal achter zit.

Allerlei soorten voorwerpen zijn welkom, zowel wat betreft het productieproces zelf als de producten daarvan. Denk aan Ontwerpen, patroontekeningen, Jacquardkaarten, stalenboeken, tafellinnen, tafeldamast (tafellaken, servetten, vingerdoekjes, enz.), artistiek damast, ponskaarten, schietspoelen, onderdelen van handweefgetouwen (o.a. jacquardmachine), gereedschappen, garens en historische foto's.

Goed gebruik is dat MUBO de ter beschikking gestelde voorwerpen zal vastleggen in een tijdelijke bruikleenovereenkomst, die door jou en MUBO zal worden ondertekend. MUBO beschikt over expositiemiddelen (vitrines, sokkels, lichttafels, panelen) en over professionele belichting om je objecten zo goed mogelijk te kunnen exposeren.

Je kunt je voorwerpen vanaf nu aanmelden via info@muboboxtel.nl met vermelding van je naam en telefoonnummer, een korte beschrijving van de voorwerpen en indien mogelijk met een of meerdere foto's van de voorwerpen. MUBO neemt contact met je op voor het maken van nadere afspraken. Vragen? Neem contact op met Willem van Vossen, coördinator wisselexposities, via 06-16041898.

Liempde -Natuurwerkgroep (NWG) Liempde organiseert aanstaande zondag 5 maart een wandeling door het gebied rond Oud Meer in Son en Breugel. Deelnemers verzamelen om 9.00 uur bij Café 't Groene Woud in Kasteren, van waar ze carpoolend vertrekken naar het startpunt, parkeerplaats Oud Meer bij de afrit A50.

Oud Meer en de Putjesbergen vormen een restant van de woeste grond, die nog niet zo lang geleden grote delen van Brabant bedekte. De Sonse Heide besloeg ooit honderden hectares tussen Son, Best en Sint-Oedenrode, voordat ze opgeofferd werd voor de landbouw. Het gebied is in de loop der jaren versnipperd geraakt door de aanleg van wegen en het Wilhelminakanaal. Staatsbosbeheer heeft het ven Oud Meer en de directe omgeving weten te behouden en zelfs grotendeels teruggebracht in de oude staat. Daar profiteren diersoorten als de levendbarende hagedis en de rugstreeppad van en kwetsbare plantensoorten zoals de witte snavelbies, de moeraswolfsklauw en de stekelbrem.

Internationale Vrouwendag bij De Walnoot

Boxtel - Met als thema 'kijk eens om je heen' vindt op woensdag 8 maart de Internationale Vrouwendag 2017 plaats in Gemeenschapshuis De Walnoot. Een avond georganiseerd door vrouwen, voor vrouwen, met veel nieuwe contacten in een ongedwongen sfeer.

De inloop met gratis koffie/thee en een traktatie is om 18.30 uur. Na de officiële opening om 19.00 uur volgt een avond met een veelzijdig programma met een wandeling door Selissen met een quiz, gastspreker Ria Schraverus die vertelt over haar werk voor de weeskinderen met fysieke en verstandelijke beperking in Belarus, een optreden van het Wereldkoor en een feest met medewerking van DJ NoorA met een proeverij van vele internationale hapjes.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs in De Rots

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots wordt op woensdagavond 15 maart een kinderkleding- en speelgoedbeurs georganiseerd. Op deze avond worden mooie kleertjes en speelgoed voor een tweede ronde aangeboden.

Informatie is te verkrijgen via kinderkledingenspeelgoedbeurs@gmail.com. De beurs begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 1,50 euro per persoon.

Blaasmuziekavond in De Orion

Lennisheuvel - Die Fürstenwälder Musikanten organiseren op vrijdag 17 maart ter gelegen van een bezoek van Die Schützenkapelle Willingen uit Duitsland een blaasmuziekavond onder het motto 'Blasmusik mit Schwung'.

Van 20.00 tot 23.30 uur kan er bij Gemeenschapshuis genoten worden van optredens van De Beyerslandkapel Lennisheuvel, De Bergtoeters Eerde, De Pompzwengels Geffen, Die Fürstenwälder Musikanten en specale gasten Die Schützenblaskapelle Willingen.

De organisatie nodigt iedereen van harte uit 'om onder het genot van een goed glas bier te komen genieten van onvervalste blaasmuziek'

Fenne organiseert colorrun bij De Langspier

Fenne Steegs. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De 14-jarige Fenne Steegs uit Boxtel organiseert een color run bij Recreatieplas De Langspier. De 1,8 kilometer lange loop is op 19 maart.

Met de opbrengst bekostigt Fenne haar reis naar het Boliviaanse Cochabamba om daar samen met 11 andere leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum de ruim 10.000 euro die de school ophaalde met de kerstactie te besteden aan ontwikkelingshulp.

Al maanden is Fenne bezig met de voorbereidingen: "In september ben ik gaan kijken wat ik nodig had. Vooral het aanvragen van de evenementenvergunning duurde lang." Ook het vinden van geschikt kleurpoeder was een heel geregel, legt Fenne uit. "Je betaalt er al vlug 600 euro voor." Maar door een gelukkig toeval kwam Fenne in contact met de organisatie van de color run in Esch afgelopen mei. "Van hun kon ik het poeder dat over was voor een zacht prijsje overnemen."

Recent besteedde de NOS aandacht aan color runs omdat het kleurpoeder tot klachten aan de luchtwegen zou leiden. Maar volgens Fenne is het poeder dat zij gebruikt veilig: "Daar heb ik zelfs nog extra op gelet!"

De color run heeft inmiddels 45 aanmeldingen, maar Fenne verwacht dat zich op het laatste moment nog meer mensen inschrijven. De 1,8 kilometer lange loop gaat rond de recreatieplas en is puur voor de lol. Wel is er een loterij waarbij veel leuke prijzen te winnen zijn. Volgens Fenne was de bereidheid bij Boxtelse ondernemers om die prijzen te sponsoren erg groot. Na afloop van de color run volgt bij wijze van afterparty een kleurenfestijn waarbij al het kleurpoeder opgemaakt wordt.

Deelname kost 7,50 voor kinderen onder de 12 jaar en 10 euro voor oudere deelnemers. Alles boven het bedrag van 1.500 euro voor de reis naar Bolivia zal toegevoegd worden aan het in Cochabamba uit te geven bedrag.

Inschrijven kan tot 15 maart door een e-mail te sturen naar fennesteegs@gmail.com. Deelnemers krijgen een bevestiging met meer informatie toegestuurd.

Topklas veehouderij 2.0 van start vanuit de Mengfabriek

Boxtel/Den Bosch - Vanuit de Mengfabriek, een industriële locatie waar verleden en heden elkaar ontmoeten, is Topklas 2.0 van start gegaan. Tijdens een eerste bijeenkomst ontvingen de leerlingen die in het seizoen 2015-2016 meededen aan dit traject hun testimonium uit handen van Ab Groen, voorzitter van het College van Bestuur van Helicon Opleidingen.

Een nieuwe groep leerlingen, met daarin een mix van jongens en meiden ging aan de slag. Deze veertien talentvolle leerlingen uit de opleiding Veehouderij van Helicon MBO Boxtel zijn geselecteerd om het komende jaar mee te doen met dit traject. Samen met de adviesgroep gaan zij op zoek naar inspiratie en innovatie op het gebied van ondernemerschap. Zij gaan bij bedrijven buiten de sector op bezoek om de ondernemers het hemd van het lijf te vragen. De kennis die zij daar opdoen helpt de leerlingen om zich voor te bereiden op hun toekomstig ondernemerschap.

Tijdens de eerste bijeenkomst kregen de tien topklasleerlingen de opdracht om een pitch voor te bereiden. In de opzet van Topklas 2.0 leren leerlingen om met open vizier de maatschappij tegemoet te treden. "Ze worden getraind in het beargumenteerd aangaan van de dialoog met partijen buiten de veehouderij", vertelt projectleider Arthur Kalkhoven. "Leerlingen geven zelf vorm aan het programma dat de Topklas gaat volgen. Een mogelijk onderwerp kan zijn de kracht van social media, de precieze invulling wordt bepaald door de leerlingen."

Teamleider Veehouderij Bregje Verhoeven is heel blij met deze ontwikkeling. "Graag zouden we de opzet van Topklas 2.0 willen uitrollen naar onze andere niveau 4 opleidingen. Meer leerlingen krijgen zo een nog stevigere voorbereiding op hun rol als ondernemer in de maatschappij van vandaag."

De adviesgroep van Topklas wordt gevormd door Rabobank Peelland Noord, Vencomatic, Coppens Diervoeding, Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, FoodUp! Brabant, Stuurgroep LIB, ZLTO, HAS Hogeschool en Helicon Opleidingen. Meer informatie over het project is te vinden op www.helicon.nl.

Alaaf
Van dry januari naar wet februari. Met een lauwe kroket en een even lauw biertje schrijf ik deze column. Bier, friet en carnaval: heerlijk! Elke jaar is de vraag weer als wat of wie ga je verkleed? De eerste dag was ik verkleed als medewerkster van McDonald's. Heerlijk om eens te kunnen zeggen; welkom bij McDonald's, mag ik uw bestelling alstublieft? Uiteraard heeft ongeveer iedereen een bestelling bij me gedaan en hoe later het werd hoe gekker de bestellingen; 'heb je ook een milkshake bacardi cola?'

De eerste vijf minuten kijk ik altijd rond en dan denk ik elke jaar hetzelfde: wat is het ook een gek feest. Hoe komt het dat mensen zo graag verkleed als kikker rondspringen met andere kikkers en indianen en ijsberen en sexy zustertjes die dringend op zoek zijn naar een lekkere dokter? En na vijf biertjes kom ik altijd tot dezelfde conclusie; Iedereen is even gek. Iedereen is los van het normale leven. Voor even geen wekker, geen targets, geen standaard koffiepraatje bij de printer, geen boodschappen en al helemaal geen dieet. Er is maar één wekker en die gaat als er een nieuw rondje gehaald moet worden. Het target verwisselen we voor minimale drankinname en dat koffiepraatje gaat zo lastig als je na drie dagen klinkt alsof je een stuk stoepkrijt hebt opgegeten. Boodschappen zijn ook vrij simpel en van tevoren ingeslagen; men neme vijf pakken worstenbroodjes, vijf kratten bier, een paar BVO'tjes, beter bekend als biertjes voor onderweg. Genoeg pakken koffie en eieren, spek en brood. Niet geheel onbelangrijk is een voordeelverpakking paracetamol. Elke dag minstens één keer aangevuld met een frietje stoofvlees en een kroket. That's it. Hoe simpel kan het leven zijn? Geen serieuze gesprekken maar grappige vragen als: 'is die beugel echt?' 'Nee natuurlijk niet, die heb ik speciaal voor carnaval laten maken.' ik amuseer me kostelijk als ik met Piet Piraat en Chantal Janzen met haar roze koffertje in de polonaise loop. Ik geef de wc-juffrouw standaard teveel geld en als iemand hetzelfde pakje aan heeft schept dat meteen een band. Als ik scheel ga kijken is het tijd om naar huis te gaan. Geeft niet want morgen is er weer een dag!

Maximaal brak maar optimaal vrolijk op naar Maastricht. Ik neem mijn wallen ook mee en godzijdank ben ik mijn verstand ergens de avond ervoor verloren. Dit keer met een gezicht gesminckt als diepblauw zeewater en een synthetisch zeemeerminnenpak aan. Het was enig om eens Ariël te zijn. maar er was één attribuut waar ik me de hele avond mee heb geamuseerd; een nep microfoon van TV Limburg. Het was een sambabal maar leek een heuse microfoon! Ik heb de hele avond mensen geïnterviewd en mensen dachten dat ik echt van de tv was en met hen een praatje kwam maken wat live op tv werd uitgezonden.Ik kreeg snoep, iemand wilde graag in de microfoon een stukje trompet spelen en ik hoefde niet te betalen bij de wc. Zonder gekheid; de mensen gingen echt voor me aan de kant. Inmiddels heeft mijn stem het begeven en kan ik niemand meer interviewen. Ik kan geen worstenbroodjes meer zien. Totaal platzak en door mijn outfits heen, maar ik spring door de kamer heen want nu weet ik wat ik ga doen; ik wil mensen interviewen, voor tv. Ik laat hem niet meer los, die nep microfoon. Ik weet wat me te doen staat, thee met honing, open sollicitaties schrijven en nagenieten. Carnaval 2017. Wat was je weer enig!
Ik neem lekker een haring en zeg het nog één keer: Alaaf!!
Fijn fisje nie??

Lezing over de dodendraad bij De Adelaar

Boxtel - Op 14 maart is in de zaal van Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75 een lezing over de zogenaamde 'dodendraad'. De lezing wordt verzorgd door Herman Janssen en Frans van Gils.

Bijna honderd jaar geleden stond aan de grens tussen België en Nederland een elektrische draadversperring: de 'dodendraad'. Dit obstakel uit de Eerste Wereldoorlog werd in 1915 door het Duitse leger aangelegd aan de grens tussen bezet België en neutraal Nederland. De elektrische stroom bedroeg maar liefst tweeduizend volt. Waarom de dodendraad werd opgericht, hoe hij eruitzag, hoe hij werd bewaakt, hoe je de draad al dan niet wettig kon passeren en vooral wat de gevolgen ervan waren voor de grensbewoners komt aan bod tijdens de lezing. Je verneemt het tijdens een twee uur durende presentatie aan de hand van uniek fotomateriaal.

Herman Janssen (België, 1957) verricht sinds 2003 archiefonderzoek naar de plaatselijke geschiedenis van WO I. In 2011 werd hij als Belg opgenomen in de Orde van Oranje-Nassau. Hij verzorgde de eindredactie van het boek 'Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens' en leverde zelf een tiental bijdragen aan. Frans Van Gils (België, 1944) is voorzitter van de Heemkundige werkgroep Zondereigen en oudvoorzitter van de jeugd- en cultuurraad van Baarle-Hertog. Hij werkte mee aan het fotoboek 'Een eeuw Zondereigen' en aan twee gegidste wandelingen (het Grillige Grenzenpad en de Vredeswandeling). Als oud-directeur van het basisonderwijs zet hij zich in voor pedagogische projecten zoals de Vredesdagen en de Archeologische dagen

6 / 16

Foto: Heemkunde Boxtel

Pierre Janssen / Weg door Sparrenrijk

Sparrenrijk is een landgoed ten noorden van Boxtel. Het is ontstaan toen de Halsche Heide werd ontgonnen, samen met landgoed Eikenhorst, waar het aan grenst. Sparrenrijk meet 53 hectare. Het gebied kenmerkt zich door een patroon van rechte, met bomen omzoomde dreven, in een rechthoekig patroon. Het westelijk deel bestaat voornamelijk uit naaldbos, terwijl het oostelijk deel ook een aantal landbouwbedrijven kent, afgewisseld met naaldbos. Dit naaldbos werd in 1912 op rabatten geplant. Het hout werd voornamelijk als stuthout gebruikt voor de steenkoolmijnen in Limburg. Later zijn er ook veel Amerikaanse eiken geplant.

Het gebied is lang in bezit geweest van de familie Van Rijckevorsel, die een deel van de Halsche Heide van 1865 tot 1895 heeft bebost. Uit deze tijd zijn enkele lanen aanwezig. In 1910 werd Sparrenrijk gekocht door de leerlooier-familie Van Lieshout. Deze heeft de meeste van de huidige bomen geplant. In 1954 werd het gekocht door de gemeente Boxtel.

Tegenwoordig probeert men door natuurbeheer meer variatie in het bos aan te brengen. In het bos groeien koningsvarens en dubbelloof. Tot de 32 broedvogelsoorten behoren onder meer sperwer, ransuil, boomklever, kleine bonte specht en goudvink. Ook is het gebied rijk aan paddenstoelen.

Het gebied wordt in het oosten begrensd door landgoed Venrode, in het noorden door landgoed Eikenhorst, in het westen door het landbouwgebied en de kom van Esch, en in het zuiden door de kom van Boxtel. Het gebied is vrij toegankelijk en er is een wandelroute uitgezet.

166 weg door Sparrenrijk
Olieverf, 42 x 53 cm, gesign. l.o.
Collectie: A. van de Sande

[foto 1 bij sch 166]

[onderschrift foto: Vekemans- van Lieshoutlaan door Sparrenrijk]


Aankoop Sacre Coeur bepaald geen zegening voor koper

Naast de kerk prijken al enkele weken grote zandhopen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Sinds 31 januari prijken grote hopen zand naast de Heilig Hartkerk, tegenwoordig bekend onder de naam Sacre Coeur. De gemeente legde de werkzaamheden in de kerk stil nadat koper Michel de Groot op eigen houtje de vloer uit het rijksmonument had gesloopt. En dat mag niet zonder vergunning.

De zandhopen zijn het zichtbare bewijs van het geschil tussen De Groot en de gemeente. Misschien is hij overijverig te werk gegaan met het verwijderen van de vloer uit het rijksmonument, dat geeft De Groot grif toe, "maar hoe ik afgeschilderd word, alsof ik een doodszonde begaan heb, gaat me ook te ver." De ondernemer, die staat te popelen om met de kerk aan de slag te gaan, heeft de banken eruit geschroefd en vervolgens de vlonders, die stammen uit 1990, losgehaald. "Toen keken we op het zand. Dat toont aan dat de vloer er gewoon los in lag. Die heb ik er daarop uitgehaald."

De ondernemer uit Waalre wil appartementen bovenin de kerk realiseren, een lunchroom die hij wil verhuren inbouwen en wil bovendien evenementen van het kaliber Jesus Christ in Concert in de kerk organiseren. "Zo blijft de kerk toch toegankelijk voor iedereen", aldus De Groot. Hij sloot in juni een koopovereenkomst met het parochiebestuur en betaalde al een borgsom. De koop moet 1 juli afgerond zijn.

Volgens De Groot legt de gemeente op iedere slak zout bij de door hem ingediende vergunningsaanvragen voor het gebouw. "Ik lees dan in de krant dat de gemeente zegt nog helemaal geen aanvraag binnen gehad te hebben, terwijl we daarover al zeven maanden in gesprek zijn en ik al diverse stukken aangeleverd heb. Zo ligt de omgevingsvergunning voor de vloer al sinds 13 december bij de gemeente!"

De gemeente echter, zegt bij monde van wethouder Herman van Wanrooij, ondanks de verschillende ingediende documenten nog steeds geen compleet en passend bestemmingsplanontwerp te hebben ontvangen. "Wij hebben mijnheer De Groot aangeraden zich bij de hand te laten nemen door een professioneel bureau op het gebied van ruimtelijke ordening, maar dat doet hij niet. Op basis van de paar schetsen die hier liggen, kunnen wij formeel gezien het bestemmingsplan niet aanpassen", wijst de wethouder op de papieren die de ondernemer indiende. "Daar is veel meer informatie voor nodig en dat hebben we de ondernemer meerdere malen laten weren."

De Groot kocht de kerk inclusief bestemmingsplan. Dat betekent dat de Heilig Hartparochie volgens de wethouder óók moest opdraaien voor de 40 tot 50.000 euro die het nieuwe bestemmingsplanontwerp gaat kosten. "Dat kun je niet zelf maken. En dat heb ik mijnheer De Groot ook laten weten", legt de wethouder uit, terwijl hij een volledig bestemmingsplan laat zien. "En dan is dit nog een relatief eenvoudig plan!"

Vorige week werd, in overleg tussen De Groot en het parochiebestuur, de verkoopovereenkomst aangepast, zodat de Heilig Hartparochie geen partij meer is. Dat maakt volgens de Waalrese ondernemer de lijntjes korter en het komen tot een goede oplossing eenvoudiger.

"Ik vind het heel simpel; daarom dien ik die vergunningen ook los in. Zodat niet de ene vergunning op de andere blijft liggen. Maar de gemeente haalt het weer duidelijk allemaal bij elkaar", merkt De Groot op. Op de ene vergunningsaanvraag komen volgens hem nu de uitvoeringswerkzaamheden van de andere weer stil te liggen. "Daarom had ik ook een omgevingsvergunning om tijdelijk iets te kunnen organiseren aangevraagd", zegt De Groot. "Want het gebouw kost nu alleen maar geld."

Verder gaan met de bouwwerkzaamheden kost dat op dit moment ook: de gemeente stelde nadat geconstateerd werd dat de vloer uit de kerk verwijderd werd een bouwstop in, op straffe van 20.000 euro als De Groot die negeert. Ook de parochie kan rekenen op eenzelfde boete, omdat zij nog de formele eigenaar zijn van de kerk.

Op 2 februari trok De Groot de aanvraag voor de voorlopige evenementenvergunning weer in, als reactie op de bouwstop die de gemeente hem oplegde. "Want daar ligt dan de bouwvergunning van de vloer weer op stil", constateert de ondernemer. "Wat maakt het nu uit wat ik er ga doen? Of het hier nu een schuur wordt of een restaurant; er moet dezelfde vloer in, óók met de huidige vergunning! Voor mij is de kerk vergunningstechnisch niet anders dan een rijtjeshuis."

Daar denken lokale overheid en de Rijkscommissie duidelijk anders over. Omdat de voormalige kerk een rijksmonument is ziet eerdergenoemde commissie de verschillende aanvragen als integraal plan en wil het ook als zodanig beoordelen. Alle vergunningen worden dus gezamenlijk behandeld.

"Dan doe ik maar niets en wacht ik maar af", verzucht De Groot, die de medewerking vanuit de gemeente minimaal vindt. "Ik weet wel waarom niemand uit Boxtel die kerk gekocht heeft!" De wethouder op zijn beurt hoopt dat de verhoudingen zich weer normaliseren: "Ik ben erg blij dat er een ondernemer kwam met ideeën voor het monument. Iedereen weet dat daar enorm veel regels bij komen kijken en dat iemand dan toch het initiatief neemt verdient ook wel een compliment."

Foto: Tamara Koopman

Bijna lente! 2017, februari en de lente is weer voelbaar. De winter drijft langzaam mijn lichaam uit. Ik voel weer meer ruimte voor het creëren, net zoals de natuur binnenkort ook weer haar mooiste creaties naar boven zal brengen. Ik kan niet wachten! Wie weet kan dit heerlijk gezonde recept jou inspireren om ook te gaan creëren: Een Fantastische Raw Vegan BosbessenBramenCheeseCake.

Uiteraard is deze in heel veel smaken te maken, dus kies je favoriete fruit en creëer! Ingrediënten bodem:
• Twee grote handen walnoten
• Twee grote handen kokosrasp
• 3 el cacaoboter, gesmolten au bain marie
• Twee grote handen gedroogde dadels, ontpit
• Snufje zout

Bereiding bodem: 1) Maal de kokosrasp in de keukenmachine klein, 2) doe daarna de walnoten erbij en maal deze heel kort tot kleine stukjes. 3) Voeg dan de dadels, zout en gesmolten cacaoboter toe en maal totdat ook de dadels in stukjes zijn. 4) Doe de inhoud van de keukenmachine in een taartvorm, kies je favoriete vorm, en druk met je vingers goed aan.

Ingrediënten cheesecakevulling:
• 5 grote handen vol cashewnoten
• Sap van 1 citroen
• 8 el cacaoboter, gesmolten au bain marie
• 4 el ahornsiroop
• 1 tl vanillepoeder
• 1/2 tl zout
• 100 ml water, naar gelang meer

Bereiding cheesecakevulling: 1) Maal de cashewnoten fijn in een blender. 2) Voeg de rest van de ingrediënten toe en maal tot een dikke gladde pasta; voeg het water geleidelijk toe. 3) Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem. Ik maak deze meestal glad met de bolle achterkant van een lepel.

Ingrediënten fruitvulling:
• 3 el chiazaadjes
• 4 handen vol bosbessen en bramen
• Sap van 1/2 citroen
• 3 el ahornsiroop
• 1 tl vanillepoeder

Bereiding fruitvulling: 1) Maal de chiazaadjes eerst fijn in de blender. 2) Voeg de rest van de ingrediënten toe en blend fijn tot een jam. 3) Dan heb je een aantal opties om deze vulling op je taart te doen: gebruik de helft van de fruitvulling om deze gelijkmatig te verdelen over de taart of, zoals ik heb gedaan, in een spiraal op de cheesecakevulling te leggen en er met een houten pen dwars op de spiraal doorheen te gaan. Zoek op internet filmpjes over hoe je een 'marmertaart' maakt.

Ten slotte kun je je taart nog decoreren met ingrediënten van de taart, zoals het fruit, kokosrasp of walnoten.Doe de taart dan minstens zes uur in de vriezer en bewaar deze vervolgens in de koelkast, maximaal vijf dagen, als je jezelf zolang kunt tegenhouden om het niet op te eten ;) EnJOY!!

Parkeerplan centrum Boxtel definitief

Boxtel - De parkeerplannen in het centrum van Boxtel zijn goedgekeurd door het college van B&W. Dit betekent dat het plan met parkeervergunningen in het gehele centrum definitief de prullenbak in kan. In plaats daarvan wordt een groot deel van het centrum blauwe zone.

Het besluit verschilt weinig van het plan dat wethouder Herman van Wanrooij afgelopen maand presenteerde. Nu is dus besloten de plannen definitief te maken. Het nieuwe beleid is nog niet van kracht.

De inwoners van Boxtel kunnen zich van 1 maart tot en met 9 april uitspreken over het nieuwe beleid. Dit kan via www.boxtel.nl, of door één van de inloopbijeenkomsten te bezoeken. Belangstellenden kunnen binnenlopen op 6, 9, 16 en 22 maart van 16.00 tot 20.00 in werkcafé de Link, gemeentehuis Boxtel ingang Dr. Van Helvoortstraat 1.

Bekijk op www.boxtel.nl/uploads/pics/nieuwe_parkeerregulering_website.png hoe het parkeerbesluit voor het centrum eruit ziet.

Mijn Mooi Boxtel: Catja Sanders

Foto: Catja Sanders

In december heb ik deze foto gemaakt bij de Dommel, de Eindhovenseweg... alsof de maan onder de brug door schijnt.

Stoere en avontuurlijke kinderfeestjes bij Op Noord in Eindhoven

Foto: Bron: OpNoord

Eindhoven - Op zoek naar een leuk en sportief kinderfeestje? Op Noord actief ontmoeten in Eindhoven heeft diverse actieve en stoere kinderfeestjes voor kinderen vanaf 6 jaar. je vindt deze unieke locatie voor jong en oud, gelegen in het groen midden in Woensel-Noord, op 20 minuten rijden vanaf Boxtel. Het is de ideale locatie voor actieve ontspanning. Voetballen op kunstgras, boogschieten, een fantastisch hoogteparcours, midgetgolf of een enerverende mountainbike clinic, het kan er allemaal.

Een feestje begint altijd met een ontvangst met ranja en cake, waarbij de jarige de cadeautjes kan uitpakken. Daarna kunnen de kinderen beginnen onder begeleiding van enthousiaste en ervaren instructeurs. De activiteiten duren een klein uur per spelonderdeel. Het totale kinderfeest duurt tussen de een en twee uur, los van het Speel & Beweegplein, waar de kinderen ook nog kunnen spelen.

Je kunt kiezen uit diverse activiteiten, passend bij de leeftijd en de interesses van het kind, zoals een hoogteparcours tussen de bomen, klimmen en klauteren tot tien meter hoog, boogschieten, maar ook sport en spel of atletiek. Er is ook een mooie klassieke 18 holes midgetgolf aanwezig, geschikt voor alle leeftijden. Voor de jeugd vanaf 11 jaar zijn er sportieve en zeer uitdagende mountainbiketochten. Na het kinderfeest kunnen de kinderen vrij spelen op het Speel & Beweegplein. Kinderfeestjes zijn te boeken vanaf 8 euro per persoon, met een minimum aantal van zes deelnemers.

Foto: OpNoord
Foto: OpNoord

In het sfeervolle paviljoen of op het ruime terras is het heerlijk ontspannen met een kop koffie, glaasje fris of een lekker ijsje. Wil je de dag lekker afsluiten met een hapje eten? Dat kan met een frietjesmenu. Je kunt zelfs ook samen met de kinderen pannenkoeken bakken, voor 4 euro extra per persoon. Het midgetgolf kinderfeestje is inclusief frietjesmenu en kost 8 euro.

Nieuwsgierig geworden? Op Noord houdt op 9 april een gratis toegankelijke open dag. Vanaf 12.00 uur is iedereen welkom voor klimmen, boogschieten, midgetgolf en veel springkussens. En niet te vergeten muziek, eten en drinken.

Meer informatie? Kijk op www.opnoord.nl of bel 040-2568862. Op Noord actief ontmoeten is te vinden aan de Oude Bosschebaan 11 in Eindhoven.

11 / 16

Foto: Ineke van den Oetelaar

Liempde - Van vrijdag 24 februari tot en met dinsdag 28 februari heeft Ploegersland er een nieuwe straatnaam bij: de Prinsengracht. De nieuwe straatnaam in Liempde werd vrijdag 24 februari om 14.30 uur officieel onthuld door Prins Populus I & II, Jeugdprins Jenske en Peter van de Wiel, wethouder van de gemeente Boxtel. Zowel Prins Populus I & II (Eugène en François van Abeelen) als jeugdprins Jenske (Jens Broeders) wonen in de Bergstraat in Liempde. Allen op de hoek, namelijk Bergstraat 2a, 2b en 3. Dus reden genoeg om deze straat tijdens de carnaval om te dopen tot …. Prinsengracht!

Boxtel - Grand Café Rembrandt vormde zaterdagavond het decor van de achtste editie van het Waggelpodium. Bezoekers werden door De Aggemarvanhuisaf Band, aangevuld met diverse andere optredens, getrakteerd op een lekker fout feest.

De vele liedjes en het decor waren gruwelijk fout en het publiek was dat, geheel in stijl, ook. Tientallen verschillende artiesten betraden het podium om een carnavalesk aantal van 22 optredens te verzorgen. De Aggemarvanhuisaf Band zorgde voor de muzikale begeleiding van alle artiesten. Ook verzorgden enkele muzikanten nog een zangact.

Lotte en Fleur van den Oetelaar, Harriëtte Kivits, Eline Chavanu en RAADeloos (de dames van de Rv11) verdienen het om, als nieuwkomers, vermeld te worden. Ook Prins Peer d'n Twidde verzorgde onder pseudoniem d'n Indzinger een optreden met zijn inzending van het Kwekdeuntjesfist onder toeziend oog van zijn gevolg. De presentatie was in handen van Henny van den Boom.

Vanaf 20.30 uur tot ver na middernacht volgden de optredens elkaar in een rap tempo elkaar op. En dat alles onder het oog van een volop feestend publiek. Een beeld dat de komende carnaval nog vaak te zien zal zijn in de zaal van het Grand Café.

Nart Verhagen Fotografie

Boxtel - Al 12,5 jaar lang zwaait Prins Harry met carnaval de scepter in Liduina. De Prins viert dit jaar dan ook zijn jubileum en dat kon natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. De Prins ging samen met De Dorini's naar het Fijnfisjenie Cafe van Omroep Brabant. Hier bood hij zich aan Betty van Omroep Brabant aan, zij was namelijk op zoek naar een echte Prins.

De Dorini's wonnen dit jaar de Kies je Kraker Trofee van Omroep Brabant. Van de 33 genomineerde carnavalsliedjes kreeg hun lied 'De nonnen uit het zuiden' de meeste stemmen. In 2013 wonnen zij de trofee ook al, toen met de kraker 'Dina Dynamiet'. Tijdens de rechtstreekse uitzending van 3 Uurkes Vurraf ontvingen de Dorini's de felbegeerde trofee uit handen van presentator Jordy Graat. De afgelopen twee weken brachten bijna 17.000 Brabanders hun stem uit.

Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie
Nart Verhagen Fotografie

Met ruim 600 stemmen voorsprong op de nummer twee staken De Dorini's er dit jaar met kop en schouders bovenuit. Het duo, bestaande uit Dorien Habraken en Marlou van Griensven, is dolblij met de trofee.

Herenboeren De raad heeft in zijn vergadering van 21 februari ingestemd met een zogeheten Green Deal ten aanzien van de Herenboeren op het Wilhelminapark. Op dit moment worden overal in het land Green Deals afgesloten. Zij bieden de vele vernieuwende projecten de ruimte en een juridische bodem om van start te gaan. Staatssecretaris Martijn van Dam komt deze in Boxtel ondertekenen op 9 maart a.s. De raadsvergadering heeft er echter wel voor gezorgd dat er een luchtje aan de Herenboeren is gaan zitten. Alsof er iets geritseld is. Het Brabants Dagblad gooide er een flinke suggestieve kop tegen aan. Volkomen ten onrechte. De Herenboeren – dat is een prachtig project, dat ten volle onze steun verdient. Een vernieuwende vorm van voedselproductie. Een vernieuwende vorm van ondernemen samen met inwoners als gezamenlijke eigenaars. Een vernieuwend project heeft juridische ruimte nodig, daar gaat het om.

Foto: PVDA/GL

Liesbeth van Tongeren
Liesbeth van Tongeren, prominent kamerlid GroenLinks, komt zaterdag 4 maart naar Boxtel. Voor Boxtel is zij in de voorgaande periode van groot belang geweest: zij heeft een belangrijke rol gespeeld in het schaliegasdossier. Mede door haar politieke optreden vinden er geen proefboringen plaats naar schaliegas. In de ochtend zal zij samen met wethouder Van de Wiel een boom planten op de plek waar de proefboringen plaats zouden hebben gevonden. Daarna gaat zij in gesprek met inwoners in het centrum van Boxtel.

Martijn de Kort
Martijn De Kort, kandidaat kamerlid PvdA, brengt in de aanloop naar de landelijke verkiezingen van 15 maart a.s. een werkbezoek aan Boxtel op dinsdag 7 maart van 14.00 tot 16.00 uur. Martijn de Kort is ondernemer in het MKB en lid van de Provinciale Staten Noord-Brabant.
14.00 uur: Bezoek aan de wijk Selissenwal in samenwerking met leden van het wijkplatform. Een rondgang door de wijk, te beginnen bij De Walnoot. Met oog voor de geschiedenis van de wijk, de nieuwe inrichting, de inspanningen om een veilige en leefbare wijk in te richten.
15.00 uur Bezoek aan het bedrijf Dimaen op Ladonk. Een start-up Greentech bedrijf, dat met toepassing van magneten een unieke industriële plastic scheidingsmachine ontwikkelt, en zo oplossingen ontwikkelt om kunststoffen te scheiden. Dimaen ontwikkelt in samenwerking met de TU Delft technische recyclingoplossingen om zo de circulaire economie dichterbij te brengen.

Foto: INbox

Indegat wa bende mooi

Carnaval is helaas weer voorbij en was voor iedereen een gezellig feest. Inbox was ook hartstikke blij met het thema 'Indegat, wa bende mooi'. Want dat vinden wij ook en dat zeggen we dan ook steeds en kan niet vaak genoeg gezegd worden: Boxtel is een prachtige plek om te wonen. Prins Peer had het dan vooral over de inzet van de vele vrijwilligers, over de creativiteit en de muzikaliteit, de energie en de deelname en inzet van jong en oud met carnaval.
Maar wij vinden Boxtel daarom het hele jaar mooi, het hele jaar zijn er veel vrijwilligers actief, is er van alles te beleven in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel, zijn inwoners creatief, muzikaal en zetten zich energiek in om Boxtel mooi te maken en te houden en is de natuur in en om Boxtel prachtig en uitnodigend om te spelen, te wandelen of te fietsen.

Carnaval is een ook prima gelegenheid om eens te zien en te horen hoe de politiek op de hak genomen wordt en waar Boxtel dan minder tevreden over is. Daarvoor is er natuurlijk het politiek café, maar ook de optocht laat zien wat er in Boxtel leeft.

Het ging dit jaar onder andere over de Markt, de verkoop van onroerend goed, de kunststofkorrels en parkeren. Als dat het enige is waar in Boxtel praat over gemaakt wordt, mogen we niet klagen. Wat wel opvallend was: het aantal rolstoelen en rollator in de optocht, daar gaat het in het gemeentehuis ook vaak over. Alle politieke partijen hebben ondertussen moties ingediend, vragen gesteld en opmerkingen gemaakt over de slechte toestand van de stoepen in de gemeente Boxtel. In Liempde is daar zelfs een werkgroep voor opgericht: Rolstoel Vriendelijk Liempde. Allemaal zien we het belang in van goed begaanbare stoepen; er komen steeds meer ouderen en die zullen in ieder geval de mogelijkheid moeten hebben zich veilig te kunnen bewegen over straat. Bewegen is voor iedereen goed voor de gezondheid.

Bomen blijken vaak grote boosdoeners als het gaat over de toestand van de stoepen, bomen en stoepen dat gaat niet goed samen. Loop maar eens door de Mgr. Wilmerstraat van de Molenstraat naar de Clarissenstraat. Maar ook in woonwijken zijn delen slecht begaanbaar.
We willen dat Boxtel er voor iedereen mooi uitziet, met mooie groene straten, maar ook dat het goed begaanbaar is. Ook voor mensen met een rolstoel of rollator, want voor iedereen blijft het belangrijk in beweging te blijven. En mooie groene straten zijn uitnodigend om door te lopen, maar niet als je steeds struikelend over de stoep moet.

We zullen als politiek keuzes moeten maken. Willen we meer geld steken in het onderhoud van wegen en stoepen? En waar geven we dan minder aan uit? Op 7 maart gaan we ons daar als politiek over buigen en aangeven wat we belangrijk vinden.
Wordt het een keuze: mooi groen of goede stoepen, of kan beide? Wie heeft er een goed idee?

Fractie INbox

SP voert verkiezingscampagne aan de deur

Boxtel - In het kader van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezing op 15 maart gaat de SP-afdeling Boxtel de kiezers in twee wijken thuis opzoeken. Van 4 tot en met 14 maart gaat een tiental vrijwilligers elke dag - behalve op zondag - huis aan huis aanbellen in de wijken Oost en Selissenwal en in een persoonlijk gesprek proberen om de bewoners te overtuigen om op de SP te stemmen.

Op de zaterdagen gebeurt dat van 13.00 tot 15.00 uur en op de andere dagen van 18.30 tot 20.30 uur. De aftrap vindt plaats op zaterdag 4 maart om 13.00 uur in Boxtel Oost. Bestuurslid Willem van Meurs over deze bijzondere aanpak: “Aan de deur is er meer tijd voor een gesprek dan wanneer we in het centrum of bij een supermarkt flyers uitdelen, al blijven we dat natuurlijk ook doen. Dat persoonlijke contact is belangrijk, met name gezien het grote aantal zwevende kiezers. Het is een arbeidsintensieve klus, maar het kan ons zeker stemmen opleveren.”

In totaal zal de SP 12.000 flyers verspreiden in Boxtel en Liempde, met daarin de tien speerpunten van de partij. Op 10 maart zal de partij met een stand aanwezig zijn op de weekmarkt. Bij ouderenwoningen zullen achthonderd speciale Ouderenkranten verspreid worden. Vlak voor 15 maart zullen ook nog eens duizend laatste dagkaarten uitgedeeld worden.


13 / 16

(Foto: Sander van Kasteren)

Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Elly van de Ven (45) van EVK Consult.

"Sinds 2006 woon ik in Liempde. Daarvoor heb ik in Best gewoond, waar ik ook ben opgegroeid. Bij de Rabobank ben ik met het HR-vak in aanraking gekomen. Naast het werk heb ik mijn hbo-diploma Personeel & Arbeid gehaald en werd recruiter. Je bent op dat moment het visitekaartje voor nieuwe medewerkers of mensen die willen doorgroeien binnen het bedrijf. Als mensen niet aangenomen werden, vond ik het wel mijn taak om ze mee te geven waar dat aan lag. Nadat ik een loopbaantraject volgde vielen de puzzelstukjes voor mij op hun plek: ik begon voor mezelf.
Zo startte EVK Consult in 2011. Mijn kracht ligt vooral in het feit dat ik beide kanten van het verhaal ken: zowel als recruiter als adviseur. Binnen het loopbaanvak wordt vooral gekeken naar de drie vragen: 'wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?' Ik voeg daar nog een vierde aan toe: 'waar pas ik?' Zo coach ik mensen zichzelf te ontdekken. Concreter: ik help ze zich te presenteren, met hun cv en het schrijven van een motivatiebrief, maar ook in gesprekken.
Ik ben zzp'er, maar werk wel samen met andere zzp-collega's, bijvoorbeeld met Marit HR Solutions onder de naam 'Verder met je loopbaan'. In de toekomst zie ik ook grotere samenwerkingsverbanden ontstaan om grote groepen in één keer van advies te kunnen voorzien. Zo kunnen we concurreren met grote gevestigde partijen en zelfs nog betere kwaliteit leveren.
Daar waar dat kan probeer ik lokaal de samenwerking op te zoeken, zoals met Cultuurbeleving Looeind, wat ik een prachtige werklocatie vind. Hoewel ik in de toekomst ook een praktijk aan huis wil hebben.
Naast van mijn bedrijf kunnen Boxtelaren mij kennen van AV Marvel, waar ik nu zo'n drie jaar lid ben. Verder ben ik samen met mijn man lid van het vaste gevolg van De Ploegers in Liempde en ben ik regelmatig bij dressuurwedstrijden te zien. Met één van onze paarden komt ons nichtje Jolien van Kollenburg uit in de klasse M2, waar ze onlangs Brabants Kampioen werd."

EVK Consult, Hezelaarsestraat 3, 06-13231462, elly@evkconsult.nl, www.evkconsult.nl

Foto: Heemkunde Boxtel

1965. Rooms Katholiek Cursus- en Vormingscentrum Moorwijk in Boxtel. Blokhut in het bos.

De duiventoren van Kasteel Stapelen

Foto: MUBO

Als je wandelt rondom Kasteel Stapelen dan zie je aan de achterkant het duiventorentje. Van de meeste duiventorens zijn geen schriftelijke gegevens bekend, zo ook niet van die bij Kasteel Stapelen. Wanneer de ouderdom van duiventorens niet uit bronnen bekend is, wordt deze meestal op stilistische gronden bij benadering aangegeven. De precieze bouwdatum van Kasteel Stapelen is niet bekend.

Nooit heb ik een duif op het torentje gezien - jammer toch - terwijl de duiventoren in het verre verleden zeker is gebruikt. De paters Assumptionisten hadden wel wat anders te doen dan duiven houden. Ze waren immers lang van huis en werkten over de hele wereld.
Als doorgewinterde duivenmelker kijk ik er bij het voorbijgaan altijd naar. Een duiventoren binnen een kasteelgracht was in vroeger tijden heel belangrijk. Denk maar aan de berichtgeving buiten het kasteel, of als je weken of maanden belegerd werd. Duifhuizen zijn in de meeste gevallen bedoeld als utiliteitsgebouwtjes, maar in de kastelentijd waren ze van levensbelang.

Foto: Eric Brouwer

Al sinds mensenheugenis wordt de duif als huisdier gehouden. Het dier leverde niet alleen smakelijk vlees, maar gaf ook hoogwaardig mest voor de landbouw. Er was in die tijd alleen maar gezouten vlees. Een verse duif was dan een welkome afwisseling. In de achttiende eeuw schrok men kennelijk niet van een gerecht met duif en haring.

Groeten, Bert

Expositie eigendomsmerken in boeken in het MUBO

Boxtel - In Museum Boxtel (MUBO), Baroniestraat 18, is van 25 februari tot en met 23 april een expositie te zien over exlibris, eigendomsmerken in boeken. De expositie is samen met MUBO samengesteld en mogelijk gemaakt door Norbert Klok, een Boxtelse verzamelaar van exlibris. Medewerking is ook verleend door Pieter Jonker van de Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst in Fochteloo (Fr) en door Jan van Koolwijk, secretaris vereniging exlibriswereld.

Een exlibris is een eigendomsmerk dat door boekenliefhebbers in boeken wordt geplakt. Stuk voor stuk artistieke en unieke kunstwerkjes, gemaakt door grafische kunstenaars met allerlei technieken. Een groot deel is afkomstig uit de verzameling van Norbert Klok, maar ook van Boxtelse particulieren naar aanleiding van een oproep in de pers.

Een exlibris is een stuk papier met de naam van de eigenaar dat in boeken wordt geplakt om aan te geven dat hij/zij de bezitter van het boek is. Het wordt vooral gebruikt door echte boekenliefhebbers. Op het exlibris staan de woorden 'ex libris'. Dat betekent 'uit de boeken van' of 'dit boek is van'. Ex libris zijn de gebruikelijke woorden op het eigendomskenmerk. Een exlibris kan naast een persoon, ook van een instelling of organisatie zijn. Behalve de woorden 'ex libris' plus de naam van de eigenaar, staat op het exlibris vaak een mooie grafische voorstelling. Deze voorstelling kan verwijzen naar de naam van de eigenaar of naar zijn afkomst, beroep, liefhebberijen, interesses of (religieuze) overtuiging.

Het exlibris is een onderdeel van de grafische kunst, wereldwijd zijn er duizenden kunstenaars die exlibris maken of gemaakt hebben voor evenzovele opdrachtgevers in allerlei grafische technieken. Hierbij gaat het vooral om houtgravures, etsen, kopergravures maar ook linosneden, litho's, zeefdrukken en originele computergrafiek.

Op de tentoonstelling in het MUBO zijn honderden exlibris in vele technieken te zien, een groot deel gerangschikt naar kunstenaars, maar ook is een deel opgesteld naar thema, bijvoorbeeld mythologie, literatuur, religie, muziek, eten en drinken en beroepen.

Ook is er een vitrine met 'Boxtelse' exlibris. Dat wil zeggen exlibris die gemaakt zijn voor personen die op één op andere manier met Boxtel zijn of waren verbonden: bewoners, oud-bewoners, familieleden van bewoners, ontwerpers e.d. In ieder geval met een 'Boxtels tintje'.

De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Rondleidingen voor groepen zijn mogelijk, maar alleen op afspraak, ook buiten de reguliere openingstijden op werkdagen (telefoon 06-16041898). De kosten hiervan bedragen 5 euro per persoon.

Tourspel Liempde start zesde editie met nieuwe organisatie en nieuw goed doel

Liempde - De Stichting Woudbloem Liempde maakt zich op voor de zesde editie van het Tourspel Liempde rondom de Tour de France. In dit spannende spel, waarin je een eigen wielerploeg kunt samenstellen, zijn mooie geldprijzen te winnen. Met deelname ondersteun je meteen een lokaal goed doel. De nieuwe organisatie van het Tourspel Liempde is op zoek naar een goed doel voor dit jaar.

In 2012 was de eerste editie van het Tourspel Liempde en dit jaar maakt het spel op een aantal fronten een nieuwe start. Initiatiefnemers van 2012, Willy van Zuijlen en Bert Habraken, hebben begin dit jaar hun taken binnen de organisatie van het Tourspel Liempde neergelegd. "Tijd voor de jongere generatie", zegt vertrekkend voorzitter Van Zuijlen. "Gelukkig hebben we met Jeroen van Wijlick en Celes van Zuijlen inmiddels een goede aanvulling gevonden op de twee resterende organisatoren." Ook John Steenbakkers, organisator sinds 2013, neemt dit jaar afscheid. Enthousiaste Liempdenaren die graag een steentje willen bijdragen aan de organisatie van het Tourspel blijven echter van harte welkom.

Ook voor deze editie is het Tourspel Liempde weer op zoek naar een lokaal goed doel. Vorig jaar werden de generatietuin in Liempde en de JAS (Jongeren Actief Sportief), een lokale sport- en hobbyclub voor basisschoolkinderen, ieder met 1.250 euro ondersteund. Voor het goede doel van 2017 is er nog ruimte voor suggesties. De organisatie van het Tourspel Liempde roept personen of organisaties die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, op om zich aan te melden. Voorwaarde is dat het te steunen doel verbondenheid heeft met de Liempdse gemeenschap.

Suggesties voor het goede doel 2017 kunnen voor 8 maart 2017 worden gestuurd naar info@tourspelliempde.nl.

Ook de Tourspel ambassadeur van het eerste uur én Liempdenaar Koen de Kort maakt dit seizoen een nieuwe start. Koen vertrok aan het eind van vorig seizoen naar de TREK/SEGAFREDO ploeg en is daar inmiddels herenigd met zijn voormalig ploeggenoot John Degenkolb, die met Koen als lead-out recent zijn eerste sprintzege voor TREK pakte in Dubai. Het lijkt erop dat Koen dit jaar weer 'gewoon' de Tour de France gaat rijden. Dat zou inmiddels de zesde keer zijn. Dat is ook goed nieuws voor het Extra Tourspel, dat vorig jaar op het laatste moment moest worden omgezet, omdat Koen door de ploegleiding niet geselecteerd werd voor de Tour.Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 21 februari
A-Lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 64,49% 2. S. Tempels & J. Sweere 59,10 3. R. Dankers & F. Gieles 53,99%
Uitslagen 23 februari
1. M. van Kampen & S. van Thiel 59,38% 2. M. van Roosmalen & C. Tupker 58,13% 3. H. van Esch & P. van de Ven 57,50%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 21 februari
A-Lijn: 1. M. Kleiss & E. Wijnen 62,92% 2. N. van der Poel & J. de Wolf 57,50% 3. F. Geurts & H. Jolie 57,08% B-Lijn: 1. R. Schoonhoven & A. Wouters 63,89% 2. I. Boom & T. Bosveld 61,81% 3. A. van de Sande & F. van de Spijker 60,76%
Uitslagen 22 februari
A-Lijn: 1. F. Gieles & W. van de Heijden 62,80% 2. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 61,90% 3. I. & H. Peeters 60,42% B-Lijn: 1. C. van Hal & G. Meys 67,08% 2. J. & C. Meeuwis 57,50% 3. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 56,50%
Uitslagen 23 februari
A-Lijn: 1. G. van de Horst & M. van der Meijden 64,58% 2. M. Klaassen & A. van der Sangen 60,42% 3. N. & F. Gieles 59,58% B-Lijn: 1. A. Eltink & T. Hazenberg 60,42% 2. A. & B. Kuilman 57,60% 3. T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 55,21% C-Lijn: 1. J. Jilesen & F. van Amelsfort 64,06% 2. R. Traa & H. van Esch 57,81% 3. H. van Kronenburg & S. van der Meijden 52,08%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 22 februari
A-Lijn: 1. R. Steenbakkers & R. Daverveld 57.50% 2/3 T. & H. IJsseldijk 57.08% 2/3 A. van Gorp & J. Fischer 57.08% 4. J. van de Biggelaar & J. Koppen 55.00% 5 K. Betten & J. Steenbakkers 51.67%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 23 februari
A-Lijn: 1. Heren Van Heeswijk-Bekkers 71,73% 2. Heren Van de Schans-Van der Steen 57,74% 3. Echtpaar Vermulst 57,14% B-Lijn: 1. Mevrouw Van der Steen-de heer Van Wijlick 63,89% 2. Mevrouw Beerens-de heer Van Oorschot 62,50% 3. Dames Van Oirschot-Van de Laar 56,94% C-Lijn 1. Dames Legius-Dobbelsteen 59,90% 2. Dames Peijnenburg-Kusters 56,25% 3. Dames Van Rooij-Peerlings 51,04%

Biljart

Uitslagen Geboliesch
De Prutsers-'t Krijtje        33-33
Kloosterboys-Unie Boys        39-34
De Stapelaars-De Treffers 35-32
Le Carambole-'t Pommeransje 31-40
De Eenheid-De Poedelaars 33-40
Ons Vertier-Samen Sterk 35-36
De Fetsers-'t Krijtje        29-40
De Prutsers-Ons Genoegen 32-33

't Ivoor
Uitslagen Libre:
21 februari
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 5                                 25-22        
BBG Haarsteeg 2-'t Ivoor 2                                 26-29        
22 februari
't Ivoor 3-BV De Uitdaging 1                         28-28
BC 't Zuid 1-'t Ivoor 4                                        28-24        
Uitslagen Recreanten libre:        
20 februari
BC Zuid 1-'t Ivoor 1                                         29-38        
De Piepers 3-'t Ivoor 2                                 28-37
22 februari
Krijt Op Tijd 2-'t Ivoor 3                                 37-26                                        
Uitslagen Recreanten 3-banden klein:
20 februari
D'n Brouwer 2-'t Ivoor 5                                 30-19
D'n Brouwer 4-'t Ivoor 6                                 28-26        
De Luchtschippers 1-'t Ivoor 7                         24-24        
Uitslagen 3-banden groot:
20 februari
't Ivoor 1-BV Ammerzoden 2                         26-25

Zaalvoetbal

Programma 4 maart
17.00 X2COM-Tahadi
17.45 Cafe Vollop-Gebr. Bekkers
18.30 Fysio de Dommel-Vouwwagenspecialist
19.15 C.J. vd Sande-Adm Jilesen
20.00 Van den Langenberg-Filipe Mode /ElzenMaas
20.45 Goossens Advies-Pika Bikes/'t Geveltje
Programma 6 maart
19.00 Van Stekelenburg-Verbeij/Hanekroot
19.45 Faes entertainment.-Vermeer verz
20.30 Selissen Boys-Men. Van Dommelen 2
21.15 F.C. Blokfit-Men. Van Dommelen 1

Voetbal

RKSV Boxtel/ODC
Programma
04-03 15:30 Boxtel VE1-Audacia VE1
05-03 14:30 Zwaluw VFC 1 - ODC 1
05-03 12:15 ODC VR1 - HRC'14 VR2

Handbal

Programma HCB '92 4-5 maart
04 maart(uitwedstrijd Someren)
Handbal Someren DC1-HCB'92 DC1 09.00        
04 maart(uitwedstrijd Boekel)
Habo'95 D3-HCB'92 D1                         10:55
04 maart(uitwedstrijd Eindhoven)
ESZV Oktopus DS2-HCB'92 DS1         18:30
05 maart(uitwedstrijd Best)
Aristos DA1-HCB'92 DA1                        11:30
05 maart(uitwedstrijd Breda)
United Breda E2-HCB'92 E1                 15:45


Winst en verlies voor 't Ivoor

Boxtel - Ondanks twee verliespartijen ging het eerste libreteam afgelopen week toch met de winst aan de haal. Het verschil dat Chris Fasseur maakte in zijn winstpartij was voldoende. Daarin scoorde hij een moyenne van 11,50 en liet zijn tegenstander op slechts twee punten achter. Theo Verhagen en Fouad Hasbani verloren hun partij.

Het tweede team speelde in Haarsteeg een prima ontmoeting tegen BBG Haarsteeg 2. Emanuel Coort en Louis van der Meijden speelden beide een prima partij die ze met winst afsloten. Cees van Eindhoven scoorde negen punten. Het derde team speelde een remise. Emanuel Coort won ook hier zijn partij terwijl Peter van Giersbergen en Ad van Os ieder negen punten scoorde. Het vierde team leed een nederlaag. Gerard de Beer won als enige met een mooi moyenne van 3,00. Math Hendriks en Theo van Dongen moesten buigen voor hun tegenstanders.
Bij de afdeling Recreanten libre herstelde het eerste team zich van de grote nederlaag vorige week. Nu werden er 38 punten gescoord. Theo Verhagen, Peter Franken (moyenne 7,14) en Henk van Boxmeer wonnen hun partij. Toon Bevers moest genoegen nemen met acht punten. Ook het tweede team wist te winnen. Jan Meeuwis, Rien Meijs en Frans Klein wonnen. Wim Bekkers behaalde zeven punten. Het derde team leed een grote nederlaag. Frans van de Boogaard redde de eer voor zijn team. Frans Maas, Wim van Dijk en Harrie Verhoeven waren kansloos.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein wil het bij team 5 niet vlotten, inmiddels zijn ze naar de laatste plaats afgezakt. Frits Radema, Cor van Alphen en Wim van Gils verloren kansloos. Team 6 leed ook een nederlaag. Theo van Dongen en Johan Beaard wisten nog wel te winnen, maar Fouad Hasbani liet te veel punten liggen. Team 7 speelde remise. André Vissers won als enige zijn partij. Jan Tils en Johan Beaard waren kansloos.
Het 3-banden groot team won met het kleinst mogelijk verschil, maar deed goede zaken voor de ranglijst. Het liep twee punten in op de koploper. Louis van der Meijden moest het afleggen met acht punten. Leo van Westelaken scoorde negen punten en Bernhard Legierse won overtuigend zijn partij met 10-6.


Mooie prestatie Rolstoelhandbalteam HCB'92

Boxtel/Kwintsheul - Op uitnodiging van vereniging Quintus vertrok het rolstoelteam van HCB'92 carnavalszaterdag naar Kwintsheul voor een dag rolstoelhandballen samen met andere verenigingen.

CSV uit Castricum nam die dag afscheid van een teamlid en deed onverwachts niet mee. Om toch vast te houden aan het wedstrijdschema had de organisatie een gelegenheidsteam samengesteld. HCB'92 was met een zevenkoppige formatie en met vaste kern van supporters richting het noorden van het land gereden. De eerste wedstrijd verloor het Boxtelse team van het gelegenheidsteam. Ondanks dit verlies was HCB'92 toch goed gemutst over hun prestatie, uiteindelijk hadden zij de meeste doelkansen gekregen, alleen in de afronding werd er verzaakt. Dat moest beter in de daaropvolgende wedstrijd.

Bij afwezigheid van coach Cor Hogenboom kwamen de juiste tips van Charles Korthout, die een waardevolle stand-in bleek te zijn. De tweede, derde en vierde wedstrijd werden winnend afgesloten, waarbij de ploeg elke wedstrijd groeide; het samenspel ging beter en het doelverschil nam toe. Anita van Rooij had na twee partijen van plaats gewisseld met keeper Martin van Nunen en hield de goal goed schoon. Ze was vrijwel niet te passeren, wat enige frustratie gaf bij de tegenstanders. Zelfs een strafbal hield ze eruit. Jeugdlid Liza van Rooij had aangeboden om mee te gaan als wissel, en ook zij viel goed in.

Na afloop van de wedstrijden aten alle teams samen, waarbij dagwinnaar bekend werd gemaakt. Er wordt bij rolstoelhandbal nog niet in competitieverband gespeeld, maar toch is het leuk om te weten op welke plaats een team is geëindigd. Het gelegenheidsteam bleek voor andere teams een maatje te groot, want uiteindelijk wonnen ze alle wedstrijden. Als tweede werd HCB'92 afgeroepen, wat natuurlijk smaakt naar meer. Het eerstvolgende rolstoelhandbaltoernooi is op 9 april in Sportcomplex de Braken, met als organiserende vereniging HCB'92.


16 / 16

S O L L U F E G F E E G Q S X D
R A E S T P K T P F G O M B A L
O U L E M A R A C L O L L I E A
S G S M N S W A N E K I A K L B
T E P U I P A L V E K T N F S R
E E E T I A H P O E E I E Z E U
M F C M G K K T E M W L D O U U
U F U U C T E S A P R L S E C Z
G O L T N U M R E P E P G T H M
E T A A T N S O S E B D Z H O N
N R A I A E N B I P U E P O C K
I I S Q P S D F E F I N Z U O Z
W Y B E R T J E S H A N I T L A
A E I R L E G K A U W G O M A C
K N D R O P F F A E J P O H D S
L A M E G R K E P S E N E N E W

Donderdag 2 maart

Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 4 maart

Huiskamer: Rikken, Hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 5 maart

NWGL organiseert wandeling in Son en Breugel
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Maandag 6 maart

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Inloopbijeenkomst parkeerplan centrum Boxtel
16.00 uur, Gemeentehuis, Dr. Van Helvoortstraat 1, Boxtel

Dinsdag 7 maart

Badmintonnen in De Braken, doe je mee?
08.45 uur, Sporthal De Braken, de Braken1a, Boxtel

Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Maak kennis met Qigong
19.00 uur, Molenwijkschool, Achterbergstraat 12, Boxtel

Woensdag 8 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby, Sjoelen
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Internationale Vrouwendag
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 9 maart

Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Inloopbijeenkomst parkeerplan centrum Boxtel
16.00 uur, Gemeentehuis, Dr. Van Helvoortstraat 1, Boxtel

Open avond Sint Lucas
17.00 uur, Burgakker 17, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Pubquiz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

10-11 maart

Nl doet. Doe jij mee?
Diverse projecten in de Gemeente, http://www.nldoet.nl/hoe-kunt-u-meedoen

Zaterdag 11 maart

Tweedehandsmarkt voor het Goede doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 12 maart

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Op stap met Dirk Scheele in Podium Boxtel, ga je mee?
11.00 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Lezing: 'Slag om Boxtel in 1794'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Op stap met Dirk Scheele in Podium Boxtel, ga je mee?
14.00 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Pre-view Open Podium Bazaar Boxtel
14.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Maandag 13 maart

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Dinsdag 14 maart

Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Lezing over de dodendraad door Herman Janssen en Frans van Gils
20.00 uur, De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

snoepwinkel
drop
spek
noga
lollie
toffee
tumtum
kauwgom
caramel
chocolade
gombal
zuurbal
kaneelstok
wybertje
speculaas
pepermunt
suikerspin
borstplaat
fudge
hopje
marsepein
paasei
salmiak
winegum
zoethout

Waud Berkien

Frans Verheggen

Foto: Sjan van de Eerden

Mark van de Eerden