DeMooiBoxtelKrant

30 december 2015

DeMooiBoxtelKrant 30 december 2015


Voorjaarstaferelen rond jaarwisseling

Foto: Bernadette Roestenburg

Boxtel - Het is eind december, maar het lijkt dankzij de weergoden wel april. Het lenteweer van de afgelopen maand zorgde ervoor dat op verschillende plaatsen vlinders werden waargenomen en dat sommige vogels aan een tweede leg begonnen. Enkele bloemen kwamen al uit, zoals deze krokus, die in de tuin van Bernadette Roestenburg in Liempde bloeit alsof het daadwerkelijk voorjaar is.

De gemiddelde temperatuur over december kwam in ons land uit op 9,5 graden Celsius. Die ligt zelfs hoger dan het gemiddelde van de maand april. Volgens het KNMI is deze decembermaand de zachtste ooit gemeten, sinds de start van regelmatige temperatuurwaarnemingen in 1706. De temperatuur kwam op beide kerstdagen boven de oude dagrecords uit die sinds 1901 worden bijgehouden. Bovendien was afgelopen maand de eerste volledig vorstvrije decembermaand ooit gemeten.

Bijna de gehele decembermaand werd er zeer zachte lucht uit de richting van Frankrijk aangevoerd. Op een flink aantal dagen lag de gemiddelde temperatuur daarbij acht tot tien graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Waar Boxtel vorig jaar eind december binnen één nacht veranderde in een wondere, witte wereld en met oud en nieuw bedekt was onder een dik pak sneeuw, worden dit jaar rond de jaarwisseling voor deze tijd van het jaar zeer hoge temperaturen verwacht. Hooguit zal er wat regen vallen, maar zeker geen sneeuw!

Boxtel wil geen maximumsnelheid van 130 km/u op A2

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu laten weten geen verhoging van de maximumsnelheid op de rijksweg A2 te willen. De A2 langs Boxtel staat op een lijst met locaties die mogelijk een verhoging van de maximumsnelheid van 120 naar 130 kilometer per uur krijgen.

Wethouder Peter van de Wiel laat weten dat Boxtel hier geen voorstander van is: "Onder perfecte omstandigheden levert de snelheidsverhoging een tijdwinst van 50 seconden op. Dat weegt niet op tegen de nadelen." En die nadelen zijn er, volgens Boxtel. In het bezwaar worden onder andere de extra milieubelasting en geluidsoverlast genoemd. Bovendien past het stimuleren van extra energieverbruik zonder duidelijk aantoonbaar rendement volgens de gemeente niet bij de klimaatafspraken die gemaakt zijn in Parijs. Ook zou de maatregel het groene karakter van Boxtel niet ten goede komen.

Een ander probleem is de filedruk: die neemt volgens Van de Wiel toe door verhoging van de snelheid. "Het verkeer heeft eerder de neiging om te remmen als de limiet 130 kilometer per uur is, dat is aangetoond", legt de wethouder uit. Als klap op de vuurpijl geeft de gemeente ook aan dat diverse al gebouwde en nog op stapel staande projecten langs de A2 grote aanpassingen moeten ondergaan om nog leefbaar en bewoonbaar te blijven als de snelheidslimiet omhooggaat.

Kerstpakketten blijven gespaard bij inbraak Vincentiusvereniging

Boxtel - Vincentiusvereniging Boxtel is op woensdag 23 december in de aanloop naar de jaarlijkse kerstpakkettenactie het slachtoffer geworden van een inbraak in het kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstraat 5. De inbrekers hadden waarschijnlijk als doel om kasgeld of de cadeaubonnen, die onderdeel zijn van de kerstpakketten, mee nemen. Omdat de kluis iedere dag geleegd wordt, wisten de inbrekers niets van waarde buit te maken.

De inbrekers sloegen een ruit in om het pand binnen te komen. Het bestuur van de vereniging laat in een reactie weten zeer geschokt te zijn dat juist deze kerstbijdrage voor mensen die het hard nodig hebben, het doel was. Het noemt de inbraak 'een boosaardige daad'. Gelukkig is de kerstpakkettenactie niet in gevaar gekomen en kon de Vincentiusvereniging 372 pakketten uitdelen, waarvan 105 voor cliënten van de Voedselbank. Ook de Eritrese meisjes die bij Stapelen en De Kleine Aarde opgevangen worden, kregen een feestpakket .

De Vincentiusvereniging dankt in het schrijven bovendien alle donateurs: "Dankzij de donatie van levensmiddelen door inwoners van Boxtel en omliggende gemeenten en donaties van burgers, kerken en de middenstand, konden mooie pakketten worden samengesteld. Speciale vermelding is op zijn plaats voor de actie van scholieren van basisschool De Hobbendonken, die in het kader van Kerstmis de Vincentiusvereniging Boxtel hebben gesteund met een flink aantal pakketten, en een gift uit het Fundraising concert van het Wereldkoor."

Columns 3-4-5-7-8-9-11-15

Wisseltentoonstellingen in MUBO tot en met 10 januari

Boxtel - Tot en met het weekend van 9 en 10 januari 2016 zijn in het MUBO twee wisseltentoonstellingen te bezichtigen. Dat zijn 'Copy-Paste', een interactieve doe-tentoonstelling voor jong en oud en de expositie 'Is de krant er al?, waarin de geschiedenis van 70 jaar weekkrant Brabants Centrum in beeld is gebracht.

'Copy-Paste' is een eigentijdse, interactieve tentoonstelling over hergebruik in de kunsten. Deze multidisciplinaire tentoonstelling bestaat uit zeven kunstwerken, gemaakt uit al bestaand materiaal. Een ouderwetse kopieermachine wekt bijvoorbeeld zelfgemaakte tekeningen tot leven op het plafond. Ook is er een filmverhaal, gemaakt uit 65.000 uitgeprinte filmbeelden uit 300 filmklassiekers van James Bond tot Frankenstein.

'Is de krant er al?' is een expositie over meer dan 70 jaar Brabants Centrum. De historie van deze krant is per decennium in beeld gebracht met foto's, krantenpagina's en nostalgische advertentiepagina's. Tot 1974 werd de krant handmatig met loden letters gezet. Hoe dit in zijn werk ging is ook in de expositie te zien. Op het grote scherm in de ontvangstruimte wordt doorlopend een film vertoond over de totstandkoming van een nieuwe editie van het Brabants Centrum en over het distributieproces.

Vanwege de feestdagen wordt er gratis glühwein, chocolademelk met slagroom en koffie/thee geschonken in de in kerstsfeer gehulde ontvangstruimte. De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro, voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Voor deze prijs kan ook de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel worden bezocht. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Nieuwjaarsbijeenkomst Veteranen Boxtel

Boxtel - De jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de Stichting Veteranen Boxtel vindt deze keer plaats op 16 januari in Gemeenschapshuis De Rots.

Vanaf 14.00 uur zijn alle Boxtelse veteranen en hun partners van harte welkom om gezamenlijk het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kun je terecht op www.veteranenboxtel.nl.

Boxtelse schrijver lanceert debuutroman

Boxtel - De Boxtelse schrijver André Verhagen brengt begin 2016 zijn debuutroman uit. Het boek heeft de titel 'Achter het ruisende duister' en laat zich lezen als een thriller. In 2011 startte Verhagen met schrijven.

André voltooide kort geleden het laatste hoofdstuk en diende het manuscript in bij een uitgever. Deze was meteen enthousiast. Volgens Verhagen is dit bijzonder omdat slechts 0,2% van de ingediende manuscripten uiteindelijk uitgegeven wordt.

Als het boek uitkomt, zal het direct, in kleine oplage, verkrijgbaar zijn bij De Readshop en Bruna in Boxtel. De afspraken daarvoor zijn volgens Verhagen al gemaakt.

JukeBOX zamelt geld in voor Stichting Jalihal

Boxtel - Met haar traditionele kerstoptreden zamelde Popkoor JukeBOX 1.472,25 euro in voor Stichting Jalihal. Samen met de 55% bijdrage van Wilde Ganzen kon het koor het mooie bedrag van 2.281,98 euro overmaken. Het geld zal worden besteed aan een project dat 300 vrouwen in staat stelt extra inkomen te vergaren door het houden van kippen.

KBO-activiteiten

Zondag 3 januari        Vughts Mannenkoor in De Speeldoos        12.00
                        Eten bij Elisabetshdael        12.30
                        Opgeven voor 1 januari bij Elisabethsdael tel. 662579
Maandag 4 januari Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 5 januari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbyclub in de Nieuwe Nieuwstraat 20b        13.30        
                        Kienen in De Adelaar        14.00

Activiteiten Vrouwencontact

Dinsdag 5 januari         Nieuwjaar receptie in De Rots 19.30
Donderdag 14 januari        Lezing reumatoloog in De Rots 19.30
Donderdag 21 januari         Humoristische proeverij in De Rots 19.30
Maandag 25 januari         Kaartavond in De Walnoot 19.30

Vrouwen Contact Boxtel steunt EET met je hart

Boxtel - Vrouwen Contact Boxtel heeft met de kaartverkoop voor een kerstloterij 310 euro opgehaald voor het goede doel EET met je hart. Dat bedrag is door henzelf verdubbeld, waardoor de organisatie die eenzaamheid bij ouderen tegengaat 620 euro in ontvangst mocht nemen.

St. Joseph sluit sociaal plan met bewoners sloopwoningen

Foto: Woonstichting St. Joseph

Boxtel - Woonstichting Sint Joseph en de bewoners van de Van Hugenpothstraat en de Hendrika van Haeftenstraat zetten dinsdag 22 december hun handtekening onder een sociaal plan. De witte noodwoningen in die straten worden in de komende jaren gesloopt en het plan zal de verhuizing van de bewoners in goede banen leiden.

De woningen aan de Hendrika van Haeftenstraat en de Van Hugenpothstraat zijn eind jaren 50 gebouwd als noodwoningen, maar in al die jaren nooit vervangen door permanente bebouwing. Het sociaal plan moet ervoor zorgen dat de huidige bewoners binnen uiterlijk drie jaar in andere woningen zijn ondergebracht, zodat begonnen kan worden met de sloop van de noodwoningen. Woningen die voor die tijd vrij komen te staan, worden tijdelijk bewoond als anti-kraakpand om leegstand te voorkomen.

Foto: Woonstichting St. Joseph
Foto: Woonstichting St. Joseph
Foto: Woonstichting St. Joseph
Foto: Woonstichting St. Joseph

Rob Dekker, directeur van Sint Joseph en voorzitter van de bewonerscommissie Berdine Kamps ondertekenden het plan. Beiden gaven aan zeer tevreden te zijn. Het sociaal akkoord past binnen het nieuwe beleid van Sint Joseph, waarbij huurders zelf meer te zeggen krijgen over hun woningen. Volgens Dekker verliep de samenwerking met de bewoners voortvarend: "Die samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot een veel beter plan dan wat wij alleen hadden kunnen bedenken, daar ben ik van overtuigd. Bij de totstandkoming zijn bewoners vanaf het begin meegenomen door middel van informatiebijeenkomsten en daarna via het opzetten van een bewonerscommissie die samen met ons dit sociaal plan geschreven heeft."

Ook de voorzitter van de bewonerscommissie, Berdine Kamps, kon zich goed vinden in het plan: "Er staat onder andere in hoe er straks wordt gezorgd voor nieuwe woningen en onder welke voorwaarden mensen gaan verhuizen. We hebben daarbij geprobeerd om met alle uitzonderingen rekening te houden, bijvoorbeeld als iemand in zijn nieuwe woning niet kan aarden, of als de huur van de nieuwe woning een stuk hoger is dan die van de huidige woning. We zijn erg blij dat dit plan er nu ligt en ondertekend kan worden. Nu het balletje is gaan rollen, verwacht ik dat veel mensen snel gaan verhuizen."

Omdat de meeste bewoners niet bekend waren met de wetten en regelgeving rond huurwoningen, maakte Sint Joseph hen wegwijs in het inwinnen van onafhankelijk advies. De bewoners kozen ervoor om met de Woonbond in zee te gaan. Deze bond stond de bewoners met raad en daad bij en adviseerde hen over het sociaal plan.
Wethouder Eric van den Broek is eveneens positief over de uitkomst van het sociaal plan: "De sloop van een woning heeft een behoorlijke impact op mensen, dus is het heel belangrijk dat de mening van bewoners daarin meegenomen wordt. Het is een vorm van burgerparticipatie in optima forma, en ik denk dat het hier heel goed gegaan is. Bewoners hebben nu eens echt veel inspraak gehad. Hier zijn wij als gemeentebestuur heel blij mee."

Boxtelaar Erik Akerboom mogelijk chef Nationale Politie

Boxtel - Boxtelaar Erik Akerboom (54) is in beeld als chef van de Nationale Politie. Volgens NRC vindt een selectiecommissie met vertegenwoordigers uit de politieorganisatie en het ministerie van Veiligheid en Justitie hem de beste kandidaat.

Akerboom is sinds 1 december 2012 secretaris-generaal en daarmee de hoogste ambtenaar van het ministerie van Defensie. Eerder was hij werkzaam bij de politie en bij de AIVD. Vanaf 2003 was hij politiekorpschef in de regio Brabant-Noord. Van 2009 tot 2012 was Akerboom Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Een van zijn nevenfuncties is lid van het College van Toezicht van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel.

De functie van korpschef bij de Nationale Politie is vacant nadat Gerard Bouman enkele maanden geleden opstapte. De reorganisatie van de politie, waarbij 26 korpsen samengaan in één nationaal korps, bleek onlangs veel langer te gaan duren en het dubbele te gaan kosten.

Boxtel werkt samen met Sint-Michielsgestel en Heusden bij opvangplan vluchtelingen

Boxtel - Boxtel, Sint-Michielsgestel en Heusden gaan de mogelijkheden onderzoeken om een eigen manier van vluchtelingenopvang te kunnen verwezenlijken. Dat kondigde burgemeester Buijs van Boxtel woensdag aan. Ook hebben deze gemeenten het voornemen om vluchtelingen op een andere manier te benaderen, waardoor zij makkelijker en eerder deel kunnen nemen aan het integratieproces.

De drie gemeenten willen in samenwerking met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) proberen om binnen het gestelde budget voor opvang kleinschalige opvang op maat verder uit te werken."Wij zijn als gemeenten van mening dat je alleen goed kunt integreren in rust en in een eigen omgeving", legt Buijs uit. "Daarom willen we een businesscase maken om vluchtelingen te behandelen alsof het statushouders zijn." Buijs benadrukt dat het slechts om een plan gaat. Als dit plan dicht te timmeren blijkt, is een volgende stap het starten van een pilot. Het COA staat positief tegenover de plannen.

"Ik wil wel benadrukken dat wat wij willen niet zomaar kan", vervolgt Buijs. Hij doelt daarmee op juridische en financiële valkuilen. Daarom wil Buijs niet uitsluiten dat Boxtel in de toekomst toch grote groepen vluchtelingen in één keer zal moeten opvangen. "Maar ons eigen plan heeft wel de voorkeur."

Boxtel zou met het nieuwe plan plaats moeten kunnen bieden aan groepen van 30 tot 50 vluchtelingen, die stapsgewijs toetreden tot Boxtel. Volgens Buijs is dit voor een gemeente als Boxtel nog te behappen.

nieuwjaarswens finenzo

Een kerstboom, lekker eten, twinkelende lichtjes, oliebollen en champagne. Het hoort allemaal bij december. Net als terugkijken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het komende. 2015 was in veel opzichten een bewogen jaar. Een jaar waarin de wereld letterlijk in beweging was.

Om eerst even terug te blikken: voor ons was het een enerverend jaar. Finenzo Boxtel opende in januari haar deuren! Ook gingen we meteen bij de start een samenwerking aan met DeMooiBoxtelKrant. Op alle vlakken een heel mooi jaar. Een hele fijne samenwerking met de medewerkers van deze krant en heel veel tevreden klanten de deur uit zien gaan. Of het nu ging om een hypotheek, een belegging, lenen, sparen, verzekeringen of het op orde brengen van de financiële situatie. Alle facetten hebben het afgelopen jaar de revue gepasseerd.

Hierbij blijft het natuurlijk niet, wij blijven altijd een oogje in het zeil houden bij onze klanten. Wij ontzorgen onze klanten immers en natuurlijk gaan we dit voortzetten, wij zijn er tenslotte om ervoor te zorgen dat jouw gehele financiële plaatje klopt! Ook in 2016 kun je op ons rekenen!

Wij willen alle Boxtelaren, en dan in het bijzonder onze klanten, familieleden en de medewerkers van DeMooiBoxtelKrant een hele fijne jaarwisseling toewensen en vooral al het gezonde en financiële goeds voor 2016!

Boxtel vangt 17 statushouders op in De Tijvert

Boxtel - Boxtel zal op korte termijn 17 statushouders gaan opvangen in De Tijvert, boven waar nu de autoschadeherstelopleiding zit. De noodzakelijke verbouwingen zullen in januari al van start gaan om de ruimte geschikt te maken voor tijdelijke bewoning. Dat kondigde wethouder Marusjka Lestrade vorige week woensdag aan.

"Wij willen als gemeente de wachtlijsten voor woningzoekenden uit Boxtel niet laten oplopen omdat we woonruimte moeten reserveren voor statushouders", benadrukt de wethouder. Volgens Lestrade is het aanlooptraject voor de tijdelijke bewoning van De Tijvert in goed overleg met de belanghebbenden verlopen. Verder wijst ze er op dat de statushouders onmiddellijk na het betrekken van de tijdelijke woningen worden ingeschreven op de reguliere wachtlijst van Sint Joseph om op deze manier de woningtoewijzing zo snel, maar ook zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

De gemeente besloot in september een inspraakavond te houden, waar vele, kleinschalige opvangmogelijkheden uit kwamen. Eén van die locaties was De Tijvert. "Wij kiezen als Boxtel voor kleine, verspreide locaties door de gemeente heen, zodat de statushouders ook snel deel gaan uitmaken van de Boxtelse samenleving", aldus de wethouder.

Händelstraat

Foto: Monique Fick

Zijstraat van de Mozartlaan
George Frideric Handel - zo luidt zijn verengelste naam - is een Engels componist en organist van Duitse afkomst. Hij is geboren op 23 februari 1685 te Halle in Duitsland. Händel is lange tijd vooral bekend vanwege zijn orkestmuziek en oratoria. We mogen echter niet vergeten dat hij de belangrijkste operacomponist is van de barok en dat hij het grootste deel van zijn energie en zijn leven wijdt aan theatermuziek.

Al op jonge leeftijd is hij een bekend organist, eerst in zijn geboortestad Halle (1702) waar hij ook zijn rechtenstudie afmaakt. Later werkt hij als kapelmeester bij de opera van Hamburg 1707).
Zijn vader, kamerdienaar en lijfchirurg van de Saksische en Brandenburgse keurvorsten, is niet blij met zijn keuze. De hertog van Saksen-Weissenfels zorgt er echter voor dat de jongen les krijgt van de organist Zachau. Na drie jaar les gaat Händel naar Berlijn (1696), waar hij kennismaakt met Italiaanse muziek en musici. Bij de Hamburgse opera verschijnen in 1705 zijn eerste opera's, Almira en Nero.

In 1706 vertrekt Händel naar Italië, overgehaald door Gian de' Medici, prins van Toscane. Via Bologna, waar hij voor het eerst castraten hoort zingen en hun zangtechniek kan bestuderen, komt hij in Florence. Vervolgens verblijft hij in Rome, Napels en Venetië, waar zijn opera Agrippina veel succes heeft. Als een gevierd man keert hij in 1710 terug naar Duitsland, en wordt benoemd tot hofkapelmeester van de keurvorst van Hannover. Ook gaat hij in dat jaar voor het eerst naar Londen. Zijn tweede bezoek (1712), zal duren totdat zijn vorst Koning van Engeland wordt.
De nationale opera beleeft hier een kortstondige bloeitijd, maar meteen hierop doet de Italiaanse opera zijn intrede, voor Händel een nieuwe uitdaging. In twee weken schrijft hij de opera Rinaldo (1711), die meteen een succes is. Na twee minder geslaagde opera's, Il pastor Fido (1712) en Teseo (1712), componeert hij ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht het Te Deum (1713). De roem die hij hiermee oogst maakt van hem een leidende figuur in het Londense muziekleven.
Hij schrijft veel gelegenheidswerken, waaronder de elf Chandos anthems (1716-1718), die hij componeert op het kasteel van de Hertog van Chandos. Vanwege zijn successen kan hij in 1720 een eigen operaonderneming openen, genaamd de Royal Academy of Music. In de jaren hierna componeert hij een hele reeks opera's, maar in 1728 gaat de Academy failliet.

In Napels leert hij de nieuwste operastromingen kennen. Vol nieuwe energie richt hij een jaar later in Londen opnieuw een onderneming op, en schrijft opnieuw een reeks opera's. De smaak van het publiek is echter veranderd, de bloeitijd van de Italiaanse opera's is voorbij. Händel gaat zich in toenemende mate richten op het oratorium. Zijn meesterwerk, het oratorium The Messiah (1742), wordt uitbundig ontvangen en sinds die tijd wijdt hij zich nog uitsluitend aan dit genre.

De opera's van Händel in de toenmalige Italiaanse stijl hebben weinig actie. Maar de kwaliteit van zijn muziek is veel groter dan bij veel van zijn Italiaanse tijdgenoten. Ze bestaan vaak uit een serie aria's, enkele duetten of terzetten en een slotkoor. Händel componeert zijn werken meestal voor bepaalde stemmen zoals voor de castraatzangers Senesino, Bernacchi en Carestini. Pas de laatste dertig jaar krijgen zijn opera`s weer erkenning.

Händel overlijdt te Londen op 14 april 1759. Zijn begrafenis in Westminster Abbey is er een met vorstelijke allure.

Bron: Operaweetjes.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Rooie Rico

Of ik een nieuwjaarswens wilde schrijven voor de MooiBoxtel Krant van 250 woorden. Ja hoor, dat kan ik. Ik wens jullie allemaal een hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele hele fijne oliebollendag en een bijzonder fijn 2016! Oh dat zijn nog niet genoeg woorden... oh nu wel.

Voorverkoop snertconcerten Beyersland Kapel

Lennisheuvel - De Beyersland Kapel houdt ook dit jaar weer de welbekende, gezellige snertconcerten, en wel op vrijdag 29 en zaterdag 30 januari. De voorverkoop hiervoor start op zondag 3 januari om 9.00 uur via www.beyerslandkapel.nl. Eerder bestellen is niet mogelijk, zodat iedereen een gelijke kans op kaarten heeft.

Bij deze 34e editie van de snertconcerten maken artiesten als Toon van Krieken, Ad Hoevenaars en Bart Ketelaars hun opwachting. Ook zal tonprater Rien Bekkers optreden, die zes keer finalist was bij de Keiebijters en de Zilveren Narrekap heeft gewonnen. De Vijf Zaligheden zijn ook van de partij, wat altijd veel hilariteit teweegbrengt.
De Snertconcerten op vrijdag 29 en zaterdag 30 januari beginnen om 20.00 uur in Gemeenschapshuis De Orion.

Nieuwjaarsmatinée in Walnoot met Stardust Live

Boxtel - Zondag 3 januari gaan voor de eerste keer in het nieuwe jaar de voetjes van de vloer tijdens de dansmiddag bij Gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1. De Schijndelse formatie Stardust Live presenteert onder het motto 'gezellig samenzijn' een dansmiddag voor veertigplussers, met medewerking van het orkest New Harvest.

Een uitgebreid repertoire met allerlei soorten dansmuziek en stijlen zoals Top 100 populair, country, rock 'n roll, Zuid-Amerikaans/latin en Nederlandstalige hits zal de revue passeren. Ook aan de inwendige mens is gedacht: er is een stand met Indische catering en hapjes aanwezig. De dansmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Kaartjes kosten 6 euro in de voorverkoop via 073-5430934, 06-44181034 of 06-45126200. Aan de deur kosten ze 8 euro.
Het duo Stardust Live heeft deze activiteit gekoppeld aan de Stardust Live Foundation, waarmee de formatie zich onder andere inzet voor een kwalitatief goed leven voor huisdieren, door deze vanuit het asiel bij een baasje te plaatsen. Kijk voor meer informatie op www.stardustlive.nl.

Kaartverkoop Zittingsavonden is op 4 januari

Liempde - Maandagavond 4 januari is de kaartverkoop voor de Zittingsavonden van Prinsenvereniging De Ploegers. Deze avonden, 'Louche Liemt' genaamd, vinden plaats op 14, 15 en 16 januari. De verkoop vindt plaats bij Ploegerspaleis Hof van Liempde van 19.30 tot 20.30 uur. Vanaf 18.30 uur is het Hof geopend.

De kaarten kosten 10 euro per stuk, voor de voorstelling op donderdagavond voor 65-plussers en mindervaliden 5 euro. Bij binnenkomst ontvangt iedereen een nummer, in deze volgorde zal de kaartverkoop plaatsvinden. Voor vrijdagavond en zaterdagavond mag per persoon een maximaal aantal van vier kaarten gekocht worden. Voor donderdagavond mag een maximaal aantal van acht kaarten per persoon gekocht worden. Kom je met meerdere personen, dan kun je uiteraard meer kaarten kopen.

Jeugdzittingsavonden
Tijdens de kaartverkoop voor de Zittingsavonden kunnen ook nog kaarten voor de Jeugdzittingsavonden worden gekocht. Deze vinden plaats op 8 en 9 januari. Het thema is dit jaar 'Sprookjes'. Kinderen die op de basisschool zitten kunnen een gratis kaart krijgen. Volwassenen en oudere kinderen betalen 4,50 euro per persoon. Meer informatie vind je op www.ploegers.nl.

Nieuwjaarswandeling, -lunch en -borrel bij De Orion

Lennisheuvel - Zondag 10 januari is er in Lennisheuvel de inmiddels traditionele Nieuwjaarswandeling. Daarna is er voor alle inwoners van Lennisheuvel een gezamenlijke lunch, gevolgd door een feestelijke nieuwjaarsborrel.

Deelname aan de wandeling is gratis, opgeven kan bij de organisatoren van de wijkverenigingen: Hetty Thomassen (Het Marske) via 0411-684037, Arno Baaijens (Het Gescheurd Hemd) via 0411-686428 en Wil Swinkels (De Mijlpaal) via 0411-688042. De Orion gaat om 10.00 uur open, een half uur later kunnen de eerste groepen vertrekken. Voor de lunch wordt een eigen bijdrage gerekend van 5 euro per persoon, voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud 2,50 euro. Kinderen onder 3 jaar mogen gratis mee-eten.
De feestelijke nieuwjaarsborrel begint om 14.00 uur. Vanaf 14.30 uur nemen De Beyerslandkapel uit Lennisheuvel en Die Fürstenwälder Musikanten uit Liempde de aanwezigen mee op een muzikale reis met hun nieuwjaarsconcert. Dit concert, 'Van Böhmen tot Brabant', start in Praag, waar de reis met Tsjechische en Boheemse muziek begint en via Duitsland en Limburg met Brabantse hits zal eindigen. De entree van de receptie en het concert zijn gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.

Hoe kijken jullie nu naar die goede voornemens? Waarom worden deze eigenlijk gemaakt? Je moet toch het gehele jaar goede voornemens hebben? Als je de benaming op Google zoekt, vind je continu een verband met oudjaarsavond. Mensen die een eigenschap van zichzelf willen verbeteren en voornemens zijn dat te doen in het nieuwe jaar... Tja, als we heel eerlijk zijn lukt dit in 90 procent van de gevallen vaak toch niet. Ik ben al geruime tijd gestopt hiermee, want wat blijkt? Je weet toch niet wat de volgende dag gaat brengen en wellicht verandert er wel iets waardoor je die goede voornemens helemaal niet meer kunt waarmaken. Door alles wat je tegenkomt in het leven heb ik geleerd dat je iedere dag weer verder moet kijken en ultiem van deze dagen moet genieten.
Tuurlijk moet je plannen maken en deze volgen, maar helaas is dat niet altijd haalbaar. Mijn goede voornemen en 'nieuwjaarswens' is dan ook... geniet van de mensen om je heen, het werk dat je hebt, de bijzonder fijne momenten met familie en vrienden. En geniet daar ook bewust van in plaats van alweer bezig te zijn met de volgende dag in de gehaaste, social media maatschappij waar wij in leven. Spreek af met een vriend of vriendin die je al lang niet meer hebt gezien en neem hier ook oprecht de tijd voor. Je kunt hele goede voornemens hebben, maar soms is het leven niet te sturen.
Een hele, hele goede jaarwisseling voor jullie allen, in goede gezondheid! O ja, nog één goed voornemen dan en een wens: dat heel Boxtel deze krant maar mag lezen, hahaha!

Fijne jaarwisseling!

Groet, Geert Hoes


Drukbezochte Winter Fair bij 't Dommeltje

Foto: Scouting Boxtel

Boxtel - Activiteitenboerderij 't Dommeltje was op 27 december, derde kerstdag, afgeladen met mensen. Zij kwamen allemaal voor de Winter Fair, die als thema 'feel good voor het hele gezin' had.

Binnen werden onder andere workshops Tai Chi en kinderyoga gegeven en stond het vol met kraampjes waar verschillende natuurproducten verkocht werden. De oudere kinderen konden buiten survivallen. Op de weilanden mocht gevoetbald en gespeeld worden. Daarnaast was er een wensvuur, waar wensen in gegooid konden worden, en konden marshmallows geroosterd worden boven een kampvuur. In de koeienstal was ruimte gemaakt voor een springkussen, trampoline en een tafel waaraan geknutseld kon worden. De aanwezige kinderen mochten dieren aaien.

Foto: Mark van der Pol
Geholpen door haar moeder Ellen gooit Lise een wens in het wensvuur. Foto: Mark van der Pol

Lenny Bakx organiseerde de Winter Fair samen met Sandra Dobbelsteen, Elbertje Spoor, Esther van de Wouw en Ingrid Verstappen. Deze dames werken allemaal als zelfstandigen en verkopen producten van Forever Living. "Ik zag overal blije mensen", vertelt Lenny. "Als je iets voor de eerste keer organiseert, weet je natuurlijk niet wat je moet verwachten, maar een succes was het zeker. Er was bijna te weinig plek om te parkeren. Overal stonden fietsen en auto's." Over een vervolg is de medeorganisator positief gestemd: "We zijn al benaderd door een andere locatie om een soortgelijk evenement te organiseren en we kijken wel wat het ons verder gaat brengen."

Ellen Snelders bezocht de Winter Fair met haar man en dochter: "Het was binnen erg knus, omdat het niet zo groot was en er redelijk veel mensen waren. Buiten stond alles wat verder uit elkaar, maar de kinderen konden er erg leuke dingen doen. We zijn er echt de hele middag bezig geweest. Ik zou volgend jaar best nog een keer willen gaan. Omdat ik buiten Boxtel woon, is het natuurlijk iets lastiger, maar als ik er zou wonen, zou ik sowieso gaan."

Stoer mannenweekend voor verkenners scouting

Boxtel - De verkenners woensdag van Scouting Boxtel hadden onlangs een stoer mannenweekend, dat bol stond van uitdagende activiteiten.

De scouts leerden er houthakken, zagen en verschillende manieren van vuur maken. Verder doken ze onder de motorkap van de auto en leerden ze onder andere hoe ze olie moesten aanvullen, waar de accu en turbo zitten en hoe je een band moet verwisselen.

Er stond ook een mountainbiketocht op het programma. In kleine groepjes reden de scouts de officiële mountainbikeroute in Best. Ook al was het voor de meeste scouts de eerste keer op een mountainbike door het bos, het tempo zat er lekker in. Al snel fietsten ze met veel plezier zo hard mogelijk door plassen en zo snel mogelijk de bochtige heuvels af.

Het weekend werd afgesloten met een echte croupier uit het casino. Hij legde uit hoe poker gespeeld wordt en gaf bij het daarna startende pokertoernooi ook regelmatig tips aan de scouts die twijfelden welke kaarten ze moesten wisselen en of ze konden bluffen tijdens het inzetten.

Wil je ook een keer deelnemen aan de activiteiten van Scouting Boxtel? Kijk eens op www.scoutingboxtel.nl voor meer informatie.

Nieuwjaarswens uit Spanje: Hans en Anne-Loes Schellekens

In de kerstweek ontvangen wij onze laatste gasten van 2015 en dan zit het er al weer op. We blikken zeer tevreden en dankbaar terug op weer een prachtig seizoen!

Wij hebben een droombaan. Elke dag bezig zijn op deze magnifieke plek, met adembenemend uitzicht; altijd in contact met bijzondere mensen, die we zien genieten van onze plek onder de zon.

Zoals gewoonlijk was het weer een jaar vol verrassende ontmoetingen, boeiende verhalen en heel veel humor! Heerlijk genieten op het terras, van een hapje en een drankje, met een orkest van honderden krekels op de achtergrond. We zouden er een boek over kunnen schrijven, maar we beperken het voorlopig maar tot onze luchtpostbijdrage in DeMooiBoxtelKrant.

Na de kerst komen we naar Boxtel om met onze familie en vrienden gezellig oud en nieuw te vieren en lekker bij te komen van alle inspanningen van het afgelopen seizoen. Zo doen we weer voldoende energie op, om ook in 2016 met heel veel plezier aan het werk te gaan. Dus wie weet komen we elkaar binnenkort in Boxtel tegen. Maar hoe dan ook: wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een (ont)spannend 2016 toe!

Hans en Anne-Loes Schellekens
www.casagradable.com

Nieuwe stap in omstreden bouw Prins Hendrikstraat

Boxtel - In de ontwikkeling van een complex met 42 seniorenwoningen en 37 huizen voor gehandicapten aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel is een nieuwe stap gezet. Het college van burgemeester en wethouders hebben het ontwerp-bestemmingsplan hiervoor goedgekeurd.

Voor de bouw moeten het oude onderkomen van de Zusters Oblaten en het naastgelegen voormalige garagebedrijf worden gesloopt. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, is overigens maar de vraag. In de buurt is veel verzet tegen deze bouwplannen, die als te massaal worden ervaren.
In een nieuwe poging om de bouw te blokkeren, hebben vijftien bewoners van met name de Prins Hendrikstraat bezwaar gemaakt tegen het aanwijzen van het gebied rond kasteel Stapelen tot gemeentelijk monument. Volgens hen heeft de gemeente dat te klein gemaakt. De bezwaarmakers vinden dat hier onder meer ook het voormalige nonnenklooster en garagebedrijf bij horen. "In dit verband mag eraan worden herinnerd dat het Zustershuis op nummer 45 een Bossche School monument is. Het is opgetrokken onder architectuur van Dick Pouderoyen te Nijmegen en komt dus bij uitstek in aanmerking voor aanwijzing tot gemeentelijk monument", schrijven de bewoners aan het college.
Volgens B. en W. is er een beeldkwaliteitsplan gemaakt voor het nieuwbouwcomplex. De bebouwing moet minimaal tien meter van de straat komen en mag maximaal vier bouwlagen hoog worden, waarbij de vierde etage moet 'terugspringen'. Tevens dienen de gevels van het pand te verspringen en blijft de monumentale beplanting gehandhaafd.
Met de opbrengsten van deze bebouwing wil de Assumptiestichting enkele projecten in en om Stapelen financieren, zoals de aanleg van een Stadslandgoed tussen Prins Hendrikstraat en Eindhovenseweg.


6 / 16

O X S H W A R E B M E C E D H K
O U D J A A R M G H H A C G I I
U R J A N U A R I A N J N W A U
S L V O O R N E M E N S E K F D
A R E N I D B P S F E R R R E S
M N B A X N A N A J A E E S I R
E E O O R G E M P A W K F E T A
N L R N N W I A J R I V N J I A
Z L R E K L H W U U R A O T D J
I O E U I W U U S I G H C E A W
J B L E F E V R E B F F D L R U
N E G N I R E N N I R E H L T E
G I T N E D D G I L L E Z E G I
M L L I E E D I B R A C A P C N
F O S O N C O N C E R T X S H A
A P P E L B E I G N E T E T N Q

oudjaar
nieuwjaar
december
januari
champagne
borrel
siervuurwerk
carbid
spelletjes
conference
hapjes
diner
samenzijn
voornemens
herinneringen
gelukwensen
nieuwjaarsduik
oliebollen
appelbeignet
poedersuiker
gezellig
vrienden
familie
concert
traditie

Foto: Truus Schalkx

Sjan van Hamond

Maandelijkse Pubquiz van start op 14 januari

Boxtel - De maandelijkse pubquiz van The Brain bij Partycentre Denziz is op 14 januari in plaats van de eerder gecommuniceerde datum 21 januari. De volgende data waarop de pubquiz in 2016 gehouden wordt, zijn 3 maart, 7 april, 5 mei, 9 juni, 7 juli.

Deelnemers aan de quiz zijn vaak vriendengroepen, mensen die elkaar kennen van een verenging, van het werk of van het café. Quizzen is voor veel teams inmiddels uitgegroeid tot een gezonde verslaving. "We merken dat als teams eenmaal deelgenomen hebben, zij vaak mee blijven doen", aldus initiatiefnemers Kiske de Leest en Marc de Laat. "Er worden appgroepen aangemaakt door verschillende teams, zodat ze elke quiz voldoende mensen op de been krijgen."

Op deze quizavond krijgen de deelnemers 140 vragen voor de kiezen, verdeeld over vier rondes. 25 vragen komen op een groot scherm, met film-, geluids- en beeldfragmenten voorbij. Ook krijgen de deelnemers elke ronde een triviablad, waarop nog eens 10 beeldvragen opgelost moeten worden. Verschillende categorieën zoals muziek, geschiedenis, aardrijkskunde, sport, eten en drinken, kunst en literatuur en film passeren op een avond de revue. Ook is er nog een categorie varia, waarin werkelijk alle soorten vragen voorbij kunnen komen. De quiz van The Brain wordt door deze gevarieerde aanpak door de quizzers ervaren als een prettige totaalbeleving.

De volgende pubquiz is dus op 14 januari en begint om 21.00 uur. De deuren zijn open om 20.30 uur. Inschrijfgeld per team (maximaal 4 personen) is 15 euro. Inschrijven kan via info@thebrain.nl of op de avond zelf bij binnenkomst. Partycentre Denziz ligt aan Stationsstraat 69 in Boxtel


2015: Boxtel in de ban van festivals en branden

Boxtel was deze zomer in de ban van 'de pyromien'. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De evenementenkalender van Boxtel en Liempde zat in 2015 bomvol. Er was bijna elk weekend wel ergens een festival, feest of braderie in de gemeente.

Natuurlijk waren er de vaste waarden als de Liempdse Boeremèrt en de Rabo Beach Break die de Boxtelse Markt omtoverde in een grote volleybalarena. Maar de animo om een activiteit te organiseren leek in 2015 groter dan andere jaren. Diverse evenementen beleefden hun primeur, zoals het Bevrijdingsconcert in de Heilig Hartkerk, de Boxteldag in het centrum en het driedaagse slow foodfestival Slowlands op landgoed Velder in september. Die maand vond in Liempde voor het eerst de SamenLoop voor Hoop plaats. Zo'n 1600 deelnemers liepen daarbij een bedrag van liefst anderhalve ton bij elkaar voor de strijd tegen kanker. Eenmalig was de grote show wegens het 50-jarig bestaan van de Boxtelse turn- en gymnastiekvereniging Tabitta. Ook sterk in opkomst: de dorpskwis, zoals de Lennisquizzz in Lennisheuvel.

Boxtel vormde afgelopen jaar het decor van vele festivals, zoals hier met Bockesprongen. Foto: Hans van Doorn

In veel gevallen konden de organisatoren ook rekenen op medewerking van de weergoden, zoals het zonovergoten Limuscene in Liempde en de Herfstfair in Boxtel. Pech hadden echter de deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie: de jaarlijkse tocht werd dit jaar vanwege de regen op zondag 31 mei afgelast.

Pyromaan
Boxtel was in 2015 echter ook in de ban van een pyromaan. Begin juni viel er met name in de wijk Breukelen in een week tijd bijna elke dag wel een brand te melden. Daarbij moesten vooral auto's het ontgelden. Er ontstond flinke onrust in Boxtel en de politie moest extra surveilleren. De opluchting was groot toen later die maand een 35-jarige vrouw werd aangehouden op verdenking van brandstichting. De rechtszaak tegen haar loopt nog, maar aan de reeks autobranden kwam na haar arrestatie een einde.

Volgende week blikken we in DeMooiBoxtelKrant uitgebreid terug op het dan voorbije jaar.

Nieuwjaarstonpratersgala bij Hof van Liempde

Liempde - Op zaterdag 2 januari wordt bij Ploegersresidentie Het Hof van Liempde het nieuwsjaarstonpratersgala gehouden. De vijf tonpraters die het publiek zullen vermaken zijn Andy Marcelissen, Wichard de Benis, Jan Schellekens, Alex Wintermans en Cees Coolen.

Al deze tonpraters hebben met hun werk hun sporen ruimschoots verdiend. Iedere keer weer laten ze hun publiek huilen van het lachen. De belangrijkste spreker zal dit jaar Andy zijn. Hij is in 2015 Brabants kampioen tonpraten geworden en is dan ook behoorlijk bekend in Brabant, Limburg en Gelderland. Kandidaat Wichard heeft een finaleplaats veroverd voor de Brabantse kampioenschappen van 2016. Hij doet het hele jaar door aan tonpraten. Tonprater Jan zit al zo'n 25 jaar in het vak. Hij vertelt in het Brabants over zijn belevenissen, die vaak verzonnen zijn.
Ook Alex heeft al jarenlange ervaring: hij staat vanaf 1989 in zijn geboorteplaats Hank in de ton en is drie jaar geleden begonnen met tonpraten daarbuiten. In Hank heeft hij al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Tonprater Cees begon in 1985 met zijn ambt. Hij heeft een groot aantal prijzen voor zijn werk gewonnen en komt dan ook op veel feesten en bruiloften. En als het nog geen feest was op zijn tonpraatlocatie, dan wordt het dat wel.

Het tonpratersgala begint om 20:00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop 7,50 euro en kunnen aan de deur gekocht worden voor 10 euro.

Nieuwjaarswens uit Duitsland: Chantal van Mierlo

De feestdagen zijn voor mij een moment om stil te staan bij wat je allemaal hebt. In mijn geval is dat een lieve familie en fijne vrienden, een emotioneel vangnet waarop ik altijd kan vertrouwen. Het is een grote rijkdom om zoveel lieve mensen te kennen die me steunen door dik en dun.

Ook dit jaar hebben we vrienden uit Nederland op bezoek om Oud & Nieuw mee te vieren. Hans en Yvonne komen bijna ieder jaar met hun zoons Teun en Stijn en dan is het dolle pret. De kinderen hebben het heerlijk naar hun zin, vooral als er sneeuw ligt. Op oudejaarsavond worden we vergezeld door Duitse vrienden. Vast programmapunt is het Bleigiessen, waarbij heet lood in een pot water wordt gegoten en uit de resulterende vormen de toekomst wordt gelezen.

Ik wens alle Boxtelaren die ik ken een fijne jaarwisseling. Vooral mijn vader Cor en Anneke! Maar ook Paulette en Wendy, Ralph, Regine, Ankie, Sharon en Sven.

Een bijzonder lieve wens aan mijn Boxtelse vriendinnetjes Linda, Marjolein, Ruthly, Mariska, Yvonne, Pascale en Djoeke met hun mannen en kinderen. Fijn dat jullie er zijn, ik hoop dat ik ook in 2016 weer volop van jullie gezelschap mag genieten.

Nu 2015 bijna is afgelopen en op tv en radio uitgebreid wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar, de helft van Nederland luistert naar de Top2000, de oliebollen en appelflappen in stapels klaarliggen om opgegeten te worden, wil ik vooral graag vooruitkijken.

In hoop dat mijn tips en aandacht voor veiligheid kunnen bijdragen aan een veiliger Boxtel. Dat wij met elkaar het aantal inbraken weer kunnen laten dalen en Boxtel weer een stukje veiliger kunnen maken.

Verder wens ik alle lezers van DeMooiBoxtelKrant en hun familieleden veel voorspoed en gezondheid toe.

Brigits Logboek

Foto: Brigit

Vaarwel 2015 en welkom 2016!
Waar ga je over schrijven in een oudjaars-column en wat wordt onze nieuwjaarswens? Daar moesten we toch wel even over nadenken. Ik dacht een leuk idee te hebben met het noemen van de namen van onze familie en vrienden, maar was veel te bang iemand te vergeten, dus niet doen! Want juist nu wil je niemand vergeten die je dierbaar is.

De decembermaand zet mij altijd aan tot nadenken en evalueren over het afgelopen jaar en ik word melancholisch tot in tranen op oudejaarsavond. Niets mis mee, het hoort voor mij bij het moment van afsluiten en verdergaan. Dit was voor ons toch wel een heel bijzonder jaar. Hard werken om onze droom te verwezenlijken en vanaf juli de trossen los, wat hebben we veel meegemaakt.
Yep, alweer een half jaar, de tijd vliegt voorbij en maakt ons nieuwsgierig naar de komende periode. Plannen voor 2016 zijn er al: nadat we de feestdagen hebben gevierd op de Kaap Verden steken we begin januari de Atlantische Oceaan over naar Suriname. Op oudejaarsavond heffen wij het glas met champagne en toasten we op een behouden vaart en een mooi jaar met verhalen die we met jullie in Boxtel kunnen delen. Natuurlijk zullen de tranen er ook zijn, het gemis van familie en vrienden! En waarschijnlijkeen WhatsApp of Skype die juist dan geen verbinding kan maken. Het leven gaat door en de tijd staat niet stil.

Lieve allemaal, vanaf SY Blue Spirit wensen wij jullie een heel mooi 2016, met een goede gezondheid, veel liefde en plezier. Iedereen die ons kent weet dat we in gedachten bij jullie zijn. Een dikke knuffel en een hele fijne oudejaarsavond!

Natuurlijk blikken we even vooruit op de eerste column van 2016, hierin vertellen we over de Atlantische oversteek van de Kaap Verden naar Suriname en de plannen voor de komende periode. Lezen jullie in 2016 ook weer mee?

Knuffels & bubbels!
Rene & Brigit
SY Blue Spirit op reis


Foto: Brigit

Mijn Mooi Boxtel: Desiree van der Veer

Foto: Desiree van der Veer

Deze foto is gemaakt in de Kampina. Een heerlijk gebied om te wandelen, fietsen, paardrijden en te genieten van de rust en natuur. Maar zeker ook om mooie foto's te maken.


Persvoorlichter Bas Schel vertrekt naar Heusden

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Er is geen persoon in het gemeentehuis te vinden met wie DeMooiBoxtelKrant zo veel contact heeft als met Bas Schel (38). Veertien jaar was hij werkzaam bij de afdeling communicatie en de laatste jaren was hij persvoorlichter van de gemeente. Per 15 januari vertrekt hét gezicht van 'de Boxtelse communicatie' naar de gemeente Heusden.

Als 'jong menneke' liep Bas stage bij de gemeente Boxtel. De plaats waar hij geboren en getogen is. Hij volgde in die tijd een communicatieopleiding aan de Tilburgse universiteit. "Boxtel had toen net een website en wilde daar een gebruikersonderzoek voor doen", legt Schel uit. Zo raakte hij betrokken bij de gemeente, tot op heden zijn eerste en ook enige echte werkgever.

In 2009 was Schel inmiddels in vaste dienst bij de gemeente. In die periode werd besloten een communicatieplan te schrijven. "Drie keer wetenschappelijk gecheckt en zesendertig pagina's dik", aldus Schel. "Maar we kwamen tot de conclusie dat het helemaal nergens op sloeg. Daarom hebben we het toen maar afgeschaft. De gemeente Boxtel heeft geen communicatieplan. In ieder geval geen vuistdik dossier."

Communicatiebeleid
Sinds dat moment werkt de gemeente aan de hand van drie punten: de buitenwereld naar binnen brengen, zijn waar het publiek is en voortdurende dialoog. "Alles wat we doen moet aan die drie punten bijdragen", aldus Schel, die dit verduidelijkt met een grap die binnen de muren van het gemeentehuis de ronde doet: "Als heel Boxtel verwacht dat de burgemeester vrijdagochtend op de weekmarkt in een roze tutu komt uitleggen hoe de gemeente werkt, dan gaat hij dat wat ons betreft doen. Je kunt onderhandelen over die tutu, maar hij staat op de markt."

Als voorbeeld van 'de buitenwereld naar binnen brengen' noemt Bas het contact met basisscholen, wijkorganen en diverse instellingen om te weten wat er speelt. 'Zijn waar het publiek is', sluit daar op aan. Schel probeert ook als hij bijvoorbeeld over de markt loopt, open te staan voor wat er leeft 'in het Boxtelse'.

Het derde punt, 'voortdurende dialoog', is vooral terug te vinden in de interactie tussen de gemeente en de burger op social media. In 2012 werd gemeente Boxtel tweede bij de Social Media Meetlat. Dit is een periodiek onderzoek naar de activiteiten van gemeenten op social media. Boxtel moest alleen de gemeente Hoorn voor zich dulden op de ranglijst. Het is een van de grote speerpunten van Schel. Volgens de voorlichter is het van belang om als gemeente op bijvoorbeeld Facebook laagdrempelig te blijven: "Bij ons heet dit dan ook geen 'webcare', maar wij 'zitten gewoon op social media'."

Heusden
Bas is sinds 2013 actief in het piketteam van de veiligheidsregio Brabant-Noord. Bij grote calamiteiten die de gemeente niet meer alleen kan behappen, zoals branden of ongevallen, wordt dit team ingeschakeld om de pers voor te lichten. Zo kwam hij terecht bij de gemeente Heusden: "Ze kenden mij daar van het piketteam. Er kwam een vacature vrij en daar heb ik op gereageerd. Zo is dat balletje gaan rollen."

De sleutel in heldere communicatie is volgens Bas bereikbaarheid. "Sommige gemeenten stellen zich de vraag 'Waarom halen we als gemeente de krant niet?' Dan denk ik: omdat je misschien de telefoon niet hebt opgenomen." Dit is volgens Schel ook de reden dat de Boxtelse media allemaal in het bezit zijn van zijn privénummer en bijvoorbeeld ook met hem communiceren via WhatsApp. "In de wetenschap dat ik echt niet zomaar iedere nacht om drie uur wakker gebeld word."

Moeilijke vragen
Schel probeert bovendien mee te denken met de Boxtelse media, die hij uniek en talrijk noemt. "Ben je als vertegenwoordiger van die media irritant als je een moeilijke vraag stelt of ben ik als voorlichter irritant als ik geen antwoord geef? Eerlijk gezegd denk ik het laatste."

Moeilijke vragen kreeg Schel bijvoorbeeld over het schaliegasdossier. Dat is niet gelopen zoals 'zijn' afdeling communicatie het zich voorgesteld had. "Er kwam toen heel veel onvoorziene weerstand. In onze verdediging kan ik dan weer zeggen: je baseert je inschattingen op gebrekkige informatie die je van de Rijksoverheid krijgt." Er kwamen destijds steeds meer feiten boven tafel, waarover diezelfde overheid volgens Schel geen volledige openheid van zaken gaf. "De les die ik daarvan heb geleerd, en dat zeg ik terwijl ik het er toch warm van krijg, is dat ik niet zomaar meer de Rijksoverheid kan vertrouwen. Het feit dat je onvolledig wordt geïnformeerd met informatie die ze toen al wél hadden...", verzucht Schel. "Laten we elkaar als ambtenaar gewoon goed informeren!"

Buiten zijn drukke baan ("dit is géén negen tot vijf baan") om, probeert Schel nog wat tijd voor zijn gezin te vinden. Schel is in 2006 getrouwd en sinds 2013 vader van een zoon, Teun. "Het relativeert alles wel. Vader zijn is de vetste baan ter wereld." Ook voor zijn hobby offert hij graag wat uurtjes nachtrust op. Bas tekent al sinds hij op basisschool de Vorsenpoel zat en zal binnenkort zijn tekeningen bedrijfsmatig gaan verkopen. "Het is ook nog een toekomstdroom van me om verder te gaan met het tekenen. Als een grote studio me belt, vrees ik dat mijn carrière in Heusden wel eens kort kan gaan duren", besluit hij lachend.

Streamer: Ik vertel op feestjes dat ik er trots op ben ambtenaar te zijn.


Mijn zoontje en ik staan bij de wensput van De Groene Poort. Hij viert er zijn zesde verjaardag. Hij straalt. Trots, groot en stoer staat hij bij zijn vriendjes, die allemaal boven elkaar uit proberen te roepen: heerlijk opgelaten zijn ze. Dat is een goed teken, toch?!

Wanneer ik vraag aan de jongens wat ze gewenst hebben, heeft de één iets van Star Wars gewenst, de ander een SkyWalker en een ander vriendje weer ander speelgoed. Dan vraag ik aan mijn zoontje wat hij gewenst heeft en ik verwacht ook eenzelfde soort antwoord. Maar dan zegt hij: 'Dat iedereen op de wereld blij is.' Dat komt even binnen. Ontroerd kijk ik naar hem. Hij is allang weer verder aan het spelen. Niemand had een mooiere wens kunnen hebben. Het lijkt alsof hij de alsmaar toenemende gejaagdheid, angst en stress voelt, die we met z'n allen ervaren. Waarschijnlijk voelt ieder kind dat. Hoe kleiner ze zijn, hoe gevoeliger ze veelal zijn voor de energieën, voor de emoties, die we meedragen, die binnen een gezin aanwezig zijn, binnen een familie, in een schoolklas, wellicht zelfs in een land en in de wereld.

Ook ik wens dan bij de wensput, in navolging van dat prachtige, gevoelige, lieve mannetje, dat iedereen blij mag en kan zijn, dat iedereen dankbaar kan zijn voor wat er is, voor wie ze zijn, voor waar ze zijn, voor de kleine simpele dingen, voor het licht in het donker en voor de warmte van elkaar in deze koude dagen. Geniet van elkaar en bedank elkaar voor het er zijn.

11 / 16

Lieve lezers,

Bij het doornemen van de goede voornemens top tien (ja, die bestaat) kom ik er langzaam achter wat een bijzonder volk wij zijn. Eén goed voornemen dat namelijk hoog op de lijst staat, is 'ontstressen'. Nou vind ik het al vrij bizar dat je minder stress op een to-do lijst zet die ingaat op 1 januari, een dag waarop je doorgaans laveloos jezelf bij elkaar raapt, en ordinaire selfies van de nacht ervoor bekijkt. Niet echt een relaxte aangelegenheid.

Maar goed, ontstressen it is. Wat is er dan nog meer nodig om dat mogelijk te maken? In de top tien staan onder andere ook 'stoppen met drinken' en 'meer tijd doorbrengen met familie'.

Stoppen met drinken is voor mij sowieso geen optie, en ontstresst raak ik er al helemáál niet van. Eerder on edge. Wat een ramp zou dat zijn. Nee, zeker geen optie voor het ontstressen.

Meer tijd doorbrengen met familie; dan kende menne familie nog nie. Godnondejuin, ons Trui alleen al bezorgt me rooie vlekken mee d'r geëmmer. En al helemaal met de feestdagen. Om nog maar te zwijgen van de rest van de familie. Nee joh. Laat mij met rust.

Dus dat ontstressen als voornemen, ik weet het niet. Ik doe dat gewoon on the go denk ik. Zou iedereen moeten doen. Voornemens en to-do lijsten, daar krijg je alleen maar meer stress van.

Verder functioneer ik prima. Ik wens iedereen een héérlijk stressloos 2016 toe. Maar dan himmol op oe eigen manier.

Gelukkig 2016!

Foto: Kek Liempt

Wie weet waar?
De Archiefgroep van de Stichting KèK Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of weet je andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Foto: Marjolein Giesen

BON PASKU

FELIS ANA NOBO!!

Groetjes Marjolein

Eerste deel buitengebied Boxtel aangesloten op glasvezel

Boxtel - Zo'n 330 huishoudens in het buitengebied van Boxtel en Oirschot hebben sinds de feestdagen toegang tot de glasvezelkabel. De aansluiting van de huishoudens op de glasvezelverbinding is de afsluiting van de eerste fase waarin het buitengebied van Boxtel van snel internet wordt voorzien.

In totaal was dertig kilometer graafwerk nodig om alle huishoudens aan te sluiten op glasvezel. De kosten die daarmee gemoeid waren, zijn grotendeels door de gemeente Oirschot opgebracht. De gemeente Boxtel kondigde in eerste instantie aan niet financieel bij te springen, maar heeft met een flinke korting op de zogeheten regeneratiekosten het project toch een financieel steuntje in de rug gegeven. Onder regeneratiekosten vallen de kosten van het herstel van stoepen waar de glasvezelkabel onder is gelegd. "Zo was het mogelijk om de aansluiting op het glasvezelnetwerk voor de meeste huishoudens kosteloos te regelen", aldus Rob Moonen van Fiberbuiten bv. Zijn bedrijf zorgde voor de aanleg van de glasvezelkabels.

"De inwoners van het buitengebied kunnen nu dankzij een verbinding van 500 Mb razendsnel internetten. Dat is bijna een verhonderdvoudiging ten opzichte van de enkele honderden kilobits die zij eerst haalden", aldus Moonen. De glasvezelkabels zouden naast een stabiele internetverbinding ook televisieontvangst en bellen in het buitengebied beter en betrouwbaarder moeten maken. Moonen: "Bewoners van dit gebied hadden soms te maken met spontaan wegvallende telefoonverbindingen." Eerder bleek uit buurtonderzoek dat 93 procent van de huishoudens in het gebied wel wat zag in een glasvezelaansluiting. Volgens Moonen is dat een uitzonderlijk hoog percentage.

De volgende fase van het project is om de rest van het buitengebied van Boxtel van glasvezel te voorzien. "Denk daarbij aan bijvoorbeeld Nergena", zegt Moonen. Daarna komt het binnengebied van Boxtel aan de beurt. Daar zijn de huidige internetverbindingen meestal toereikend.

SP

Foto: SP

Gemeente moet afzien van jeugdloon
De gemeenteraadsfractie van de SP vraagt in een brief aan het college van B. en W. om jongeren van 18 tot 23 jaar, die werkzaam zijn voor de gemeente of in opdracht van de gemeente werken, minstens het regulier wettelijk minimumloon te betalen in plaats van het veel lagere jeugdloon. Ook vraagt onze fractie of het aanbestedingsrechtelijk mogelijk is om aan leveranciers, waarvan de gemeente diensten afneemt, de voorwaarde te stellen dat zij 18-plussers geen jeugdloon meer betalen maar het wettelijk minimumloon. SP-raadslid Marco Bressers: "Wij vinden het onrechtvaardig dat jongeren voor hetzelfde werk veel minder verdienen dan volwassenen. Dat moeten we niet willen." Inmiddels zijn negen gemeenten en enkele bedrijven van plan het jeugdloon af te schaffen. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat.

Enquête huishoudelijke hulp
De SP is een enquête gestart onder mensen die huishoudelijke hulp krijgen in het kader van de Wmo. Vanwege landelijke bezuinigingen en omdat mensen meer zelf of met hulp van anderen moeten doen, hebben zij minder uren huishoudelijke hulp gekregen. Onze SP-fractie wil via de enquête weten wat de gevolgen van deze maatregel zijn. Aan de mensen wordt gevraagd of met het aantal uren dat ze nu krijgen hun woning schoon en leefbaar is. Verder wordt gevraagd naar eventueel ingediende bezwaren en wat daar uit gekomen is. Er is ook een vraag over de eigen bijdrage. De SP zal de resultaten van de enquête aan de orde stellen in de gemeenteraad. De enquête is nog digitaal in te vullen op www.boxtel.sp.nl.

560 miljoen euro extra door actie Red de Zorg
De bijna een miljoen handtekeningen voor de volkspetitie Red de Zorg van vakbonden FNV en CNV en de grote zorgdemonstratie in Amsterdam hebben resultaat opgeleverd. In totaal trekt het kabinet 560 miljoen extra uit voor de zorg. De SP ondersteunde de actie en haalde massaal handtekeningen op, ook in Boxtel. 300 miljoen wordt uitgetrokken voor huishoudelijke zorg en ondersteuning, 200 miljoen voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en 60 miljoen om continuïteit van zorg en werkgelegenheid te garanderen. Ook komt er een plan om de kwaliteit van de gehandicaptenzorg te verbeteren. Actie helpt dus wel degelijk!

Wachtlijst sociale huurwoningen kleiner
De gemeente en Woonstichting St. Joseph werken aan kleinschalige locaties voor nieuwe sociale woningbouw voor zowel gewone woningzoekenden als statushouders. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om tijdelijke woonunits te realiseren. Verder is met St. Joseph afgesproken dat er in de komende twee jaar geen grondgebonden huurwoningen verkocht worden. SP-raadslid Rinze van der Veen: "Het doet me deugd dat enkele SP-voorstellen overgenomen zijn. Dit is een doorbraak. Niet eerder zijn dit soort plannen zo concreet geweest. Ik vraag me wel af of deze kleinschalige projecten wel voldoende soelaas bieden."


Nieuwjaarswens uit Duitsland: Henny en Thieu Vermeulen

Foto: Thieu Vermeulen

Hier even weer een berichtje van ons uit Duitsland.

Als de kersttijd weer bijna is aangebroken, tuigen ze hier al voor de eerste adventszondag de kerstversieringen op. Ook de kerstmarkten beginnen dan, zelfs in de kleinste dorpen, wat een heel gezellige tijd is. Wij hebben ons ook aan deze traditie enigszins aangepast en tuigen onze kerstboom eind november op. Kerstkaarten sturen zoals wij in Nederland gewend waren, wordt hier nauwelijks gedaan; als je een kerstkaart stuurt, krijg je er geen terug en dat is natuurlijk iets minder. Wij vieren Kerstmis gewoon gezellig thuis.

Met Nieuwjaar wordt hier in het dorp vuurwerk afgestoken, maar veel is het niet. Onze hond Sandy wil dan met alle geweld naar buiten, want die wil het vuurwerk zien. Vuurwerk is hier gewoon in de supermarkt verkrijgbaar, dat is voor ons niet te bevatten.

Op de foto is te zien ons dorp te zien. Wij wonen in het rechtse huis voor de grote vierkante wei. We hebben een prachtige, grote tuin, waar we in de zomer heerlijk van kunnen genieten.

Wij willen alle familie, vrienden en kennissen een voorspoedig 2016 toewensen. Ook mijn oud-collega's van het SintLucas.

Met vriendelijke groeten uit het mooie Waldeck,

Henny en Thieu Vermeulen

Balans

Foto: Balans

BALANS zegt JA!
Met deze slogan deden we afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mee. Wij zijn namelijk een zeer actieve positief ingestelde politieke partij, waarbij het principe 'Ja, mits...' ons in de genen zit. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Nieuwjaarswens

Voor het nieuwe jaar wensen wij jullie

Tijd om van kleine dingen te genieten

Rust om stil te staan bij mooie momenten

Sterkte om tegenslagen te overwinnen

Vriendschap om je hart te verwarmen

Humor om wat somber is in te kleuren

Een glimlach om elke dag mee te beginnen

En een heel gezond en gelukkig 2016!

Bedankt voor het vertrouwen
Wij bedanken jullie voor alle tips en adviezen in 2015.
We zullen ook in 2016 hard voor jullie veilige woon-, werk- en leefomgeving blijven werken.
En we blijven ons vanuit ons sociale hart inzetten, zodat niemand van onze inwoners vergeten wordt in de huidige snel veranderende (zorg)maatschappij.
En dit blijven we uiteraard doen met een positieve insteek!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!


GEMEENTE INFO
Oud papier:
02-01 Centrum

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Aangepaste openingstijden
Donderdag 31 december 8.30 uur- 16.00 uur
Vrijdag 1 januari gesloten
Maandag 4 januari 11.00 uur-17.00 uur

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Aangepaste openingstijden
Woensdag 30 december: 10.00-15.00 uur
Donderdag 31 december: 10.00-15.00 uur

13 / 16

Luchtpost XL: Van Boxtel naar Andalusië Benno en Miranda begonnen een Bed & Breakfast in Frigiliana

Foto: La Perla de Frigiliana

Begin 2015 verruilden Benno Spelbrink en Miranda Jans Boxtel voor Andalusië. Na vijf spannende maanden was de kogel door de kerk en konden zij het nieuws dat hun toekomst in Frigiliana ligt met iedereen delen. Al snel waren ze op weg naar hun nieuwe thuis in Zuid-Spanje: La Perla de Frigiliana. Sinds maart van dit jaar runnen ze samen deze prachtige Bed & Breakfast in het buitengebied van Frigiliana.

Van Boxtel naar Frigiliana, midden in Andalusië - de meest zuidelijke regio van Spanje - dat is op zijn zachtst gezegd een grote stap. Maar Benno, oorspronkelijk afkomstig uit Liempde, en Miranda, die in 2003 vanuit Schiedam naar Boxtel verhuisde, waren vastbesloten deze stap samen te zetten. Handen uit de mouwen en gaan, dat is precies wat ze deden.
Ze lieten hun huis, vrienden en familie, werk en drukke sociaal leven achter zich en stapten in het vliegtuig om er nog geen drie uur vliegen later in Málaga weer uit te stappen. "De relatief korte afstand maakte de stap makkelijker", vertelt Miranda. "Er gaan meerdere vluchten per dag die kant op en de tickets hoeven niet duur te zijn. Een hele fijne bijkomstigheid voor familie en vrienden, die daardoor vaak langs kunnen komen." Benno vult haar aan: "En voor ons, waardoor we in de winterperiode zelf ook regelmatig in Boxtel te vinden zijn."

Frigiliana, het nieuwe thuis van Benno en Miranda, is een schilderachtig wit dorpje met leuke restaurantjes, winkeltjes en terrasjes. "Het dorp ligt hier prachtig in de bergen", aldus Miranda, "maar slechts zeven kilometer verderop sta je al op het strand, en kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de bruisende badplaats Nerja." Frigiliana, dat op 45 minuten van de luchthaven van Málaga ligt, vormt volgens Benno een 'fantastische uitvalsbasis voor het bezoeken van schitterende steden als Granada, Sevilla, Málaga of Ronda'. "Maar je kunt hier in de wintermaanden ook heerlijk skiën in de Sierra Nevada", vervolgt hij. "Daar denken mensen vaak niet aan bij Andalusië." Tevens wijst het ondernemende stel erop dat je in de directe omgeving heerlijk kunt wandelen of mountainbiken in het natuurgebied van de Sierra de Almijarra. Maar ook golfen, duiken, paardrijden of een jeepsafari behoren tot de vele mogelijkheden.

Foto: La Perla de Frigiliana
Foto: La Perla de Frigiliana
Foto: La Perla de Frigiliana
Foto: La Perla de Frigiliana

"We kennen de omgeving erg goed", vertelt Miranda. "Al jaren gingen wij hier graag op vakantie, samen of met vrienden. En toen het pand net buiten Frigiliana, waar al een Bed & Breakfast in gevestigd was, beschikbaar kwam, was de beslissing snel gemaakt. Dit was precies wat we zochten!" De prachtige luxe B&B ligt op een landgoed van 2,5 hectare met een mooie siertuin, heerlijke terrassen en uiteraard een groot zwembad. In het hoofdhuis zijn zes ruime gastenkamers, waarvan twee royale luxe suites. Alle kamers hebben een en suite badkamer en er is daarnaast een gezamenlijke woonkamer voor de gasten.

Elke ochtend wordt er een heerlijk ontbijt geserveerd. Benno: "En we hebben een goedgevulde barkoelkast en een uitgebreide wijnkaart. Regelmatig organiseren we mee-eet avonden. Dit kan verschillen van een 3 gangendiner tot een barbecue, tapas of paella. En in de zomermaanden hebben we een simpele lunchkaart."

Het mooie complex leent zich bij uitstek voor een heerlijke vakantie, maar is ook de perfecte locatie voor feesten en bruiloften. Daarnaast is het vanaf 2016 ook mogelijk voor groepen om de gehele Bed & Breakfast als privévakantiehuis te huren, zodat zij optimaal kunnen genieten van bijvoorbeeld een speciaal vrienden- of vriendinnen-arrangement.

Op het terrein van de Bed & Breakfast staat daarnaast nog een 'Cortijo', ofwel boerenhuis. Deze geheel vrijstaande vakantiewoning heeft drie slaapkamers, drie badkamers en een eigen, ruime tuin met royaal privézwembad. "Deze Cortijo biedt algehele privacy", vertelt Miranda. "Het is dan ook een heerlijke vakantieaccommodatie voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen. In de Bed & Breakfast is een verblijf met kleine kinderen niet praktisch."

Nu ze er samen een heel seizoen op hebben zitten, kunnen Benno en Miranda tevreden terugkijken. "Het is hier super! Het klimaat is heerlijk, we zijn veel buiten en er is altijd iets te doen", vertelt Benno. "Zeven dagen per week staan we voor onze gasten klaar", vult Miranda hem aan. "En daar genieten wij dan weer van, dat de mensen om ons heen een heerlijke vakantie hebben!"

Wil jij ook genieten van een heerlijke vakantie of weekendje weg bij Benno en Miranda? Speciaal voor de lezers van DeMooiBoxtelKrant hebben zij een mooie aanbieding. Boek vóór 31 januari aanstaande een verblijf in het jaar 2016 van minimaal twee overnachtingen bij La Perla de Frigiliana via info@laperladefrigiliana.com en je krijgt 10% korting (zie de voucher op deze pagina).

Kijk voor meer informatie op www.laperladefrigiliana.com.

Streamer: Het dorp ligt prachtig in de bergen, maar slechts 7 kilometer verderop sta je op het strand

Streamer: Deze Bed & Breakfast was precies wat we zochten


HSV Martinus strijdt onderling om Frans van der Sloot bokaal

Janneke Kersten met de Frans van der Sloot bokaal Foto: Natasja van Oerle

Boxtel - Afgelopen weekend werd door de leden van HSV St. Martinus in Manege de Langspier gestreden om de Frans van der Sloot bokaal. Deze onderlinge wedstrijd ontstond drie jaar geleden doordat Frans van der Sloot, een van de oudste en trouwste leden van de vereniging, het een mooi idee vond om zoveel mogelijk ruiters van de rijvereniging bij elkaar te zien rijden. En zo werd de jaarlijkse onderlinge dressuurwedstrijd waarbij gezelligheid en saamhorigheid voorop staan een feit.

Alle leden van de rijvereniging, klein en groot en in alle klassen, kunnen meedingen naar deze felbegeerde wisselbokaal en de eeuwige roem. Dit jaar telde de wedstrijd 23 deelnemers in de klasse B tot en met Prix St George. De jongste amazone, de achtjarige Iris van Olphen, reed haar debuut in de klasse B-L1 met haar pony Bleske.
Met 61 jaar was Jan van de Sande samen met zijn paard Woopie de oudste deelnemer in de klasse Z1. Terwijl de toeschouwers in de kantine genoten van een drankje, had menig ruiter het mes tussen de tanden omwille van de winst.

Foto bij Bixie Foto: Natasja van Oerle

Uiteindelijk wist Janneke Kersten met haar paard Gijs de bokaal te bemachtigen, net zoals zij vorig jaar de titel pakte. Elke Hoogenboom was samen met haar nieuwe, jonge troef Happy goed voor een mooie tweede plaats. De derde plek ging naar pony-amazone Kim van de Sande met Tetu HS. Naast Elke wist ook haar zus Anne Hoogenboom zich in de prijzen te rijden met haar paard Tropical Dance, dit duo pakte de vierde plaats. Een vijfde plaats was er voor Virginia von Kriegenbergh en nummer zes werd Tara Verbeeten met haar zelf gefokte paard Diva.

Bixiewedstrijd
Voorafgaand aan de onderlinge strijd om de Frans van der Sloot bokaal organiseerde HSV Martinus een bixiewedstrijd. Deze zijn door de KNHS speciaal in het leven geroepen voor de allerkleinste ruitertjes en amazones vanaf zes jaar en hebben als doel om deze talentjes in de dop spelenderwijs kennis te laten maken met de wedstrijdsport. Speciaal daarvoor opgeleide juryleden beoordelen de proeven en geven de kinderen uitleg en tips voor de toekomst. Tijdens deze wedstrijd verschenen er zo'n 25 deelnemers met hun pony's aan de start. Natuurlijk werden zij allemaal met een prijs beloond.

Bridge:

Bridgeclub Boxtel, 22 december:
A-lijn: 1. A. Wouters-van Oirschot & A. Wouters 61,31% 2. G. van de Horst-Thomas & I. van der Meijden-vd Doelen 59,82% 3. A. Bosveld & H. Schilder 57,74% B-lijn: 1. C. van Hal-Schoenmakers & C. van Hal 59,03% 2. A. van de Sande & F. van de Spijker 58,33% 3. N. Knijnenburg-Beumer & T. van de Sande-Schoenmakers 58,33%

Bridgeclub Boxtel, 23 december
A-lijn: 1. R. Dankers & F. Sedee 64,58% 2. Irene & Harrie Peeters 60,12% 3. H. Goes & A. van Kempen 57,74%

Bridgeclub Revanche, Kerstdrive 22 december:
A-lijn: 1. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 62,50% 2. Frank & Henk Schalkwijk 59,38% 3. R. Dankers & F. Sedee 56,60% B-lijn: 1. R. Koenders-van Uum & R. Traa 69,96% 2. M. van der Sloot & A. van de Ven-van Hal 60,50% 3. T. vd Kolk & S. van Lier 59,52%

Bridgeclub Rembrandt, 22 december:
A-lijn: 1. T. van Uden & N. van de Meerakker 67,13% 2. W. Braken & H. Siemons 57,14% 3. W. van der Lans & A. van Kempen 54,17% B-lijn: 1. T. van Uijtert & C. van der Velden 58,33% 2. H. Peerling-Flinsenberg & T. Mengels 57,22% 3. P. Ronde & L. Weitmann-Verbong 56,11% 3. A. van der Els-Kusters & H. Goes 56,11%

Zaalvoetbal:

Uitslagen 28 december:
Plein 2-Celdex b.v.        1-6
Rijschool Gestel 2-Scheutjens b.v.        7-3
F.C. Blokfit-Café Marktzicht        7-0
Green Team-Hart van Boxtel        9-7

Programma 2 januari:
Feestcafé de Nozem-vd Langenber/Fleur 17:00
Dongen/vd Wiel-Pika Bikes/'t Geveltje 17:45
Kwalitaria Strik-Hart van Boxtel 18:30
Laansma Tuinen-Vouwwagenspecialist 19:15
X2COM-Tahadi 20:00
C.J.vd Sande-Le Temps Perdu/Flickmotion 20:45
Programma 4 januari:
Faes entertainment-van Stekelenburg 19:00
vd Heijden milieu-Termeer Support 19:45
Vermeer verz.-Groen als Gras 20:30
Comsche Hoeve-Vinyl en Tapijtwinkel 21:15
Verbeij/Hanekroot-Markzicht Boxtel 22:00

Biljart:

Standenlijst V.O.C de Ursulanen:
Deelnemers Wed Pnt Car Beur Gem
Bruno Buszta 13 127 254 261 0,97
Frans Klein 13 116 272 289 0,941
Gé Neuteboom 13 112 195 321 0,607
Joop Hooyer 13 111 319 307 1,039
Jaap de Wolf 12 109 314 253 1,241
Piet de Goey 14 108 272 317 0,858
Jan van der Steen 12 107 365 290 1,259
Jan Baaijens 13 106 362 288 1,257
Ton van Uden 12 94 193 263 0,734
Wim van Groenestijn 12 94 205 297 0,690
Mies van den Biggelaar 11 93 164 273 0,601
Theo Sontrop 12 90 168 308 0,545
Johan Verboom 13 89 204 302 0,675
Jacques Vousten 13 89 162 320 0,506
Jan van Boxtel 12 86 252 270 0,933
Jan van Roij 10 59 110 251 0,438
Frits van Amelsfort 0 0 0 1 0,000
Harry Nooten 0 0 0 1 0,000

Al bijna anderhalf jaar presenteer ik met veel plezier mijn column in DeMooiBoxtelKrant. Vele Boxtelse kandidaten hebben de populaire 'Berts Boxtel quiz' meegespeeld zonder dat ze het wisten. Wat is dit leuk om te doen! Ik heb spanning en uitdaging nodig, en dat vind ik hierin. Toen ik er aan begon had ik nooit kunnen vermoeden dat deze krant zo'n impact op ons zou hebben. Als de krantenbezorger twee uur te laat is, rinkelt de telefoon al op de administratie: 'waar is m'n krant?' Ik ben geen dromer, maar dit is wel een droom die is uitgekomen. 2016 is weer een nieuwe uitdaging voor onze krant en ik werk daar graag aan mee.
Ik draag iedereen over wie ik schrijf een warm hart toe en ik wil hen en alle lezers van DeMooiBoxtelKrant een gelukkig nieuwjaar wensen.

Bert Broekman


Henk van Hattum nieuwe hoofdtrainer DVG

Liempde - De nieuwe hoofdtrainer van DVG is bekendgemaakt. Volgend seizoen zal Henk van Hattum de scepter zwaaien over het eerste elftal van de Liempdse voetbalclub.

Van Hattum heeft een ruime ervaring als trainer bij onder andere WereDi, Jong Brabant, SVSSS, Helvoirt, GDC en Maliskamp. De 57-jarige trainer woont in Helvoirt.

Voor het tweede elftal is DVG nog op zoek naar een trainer.

16 / 16

31 december-14 februari

Tentoonstelling COPY-PASTE: over hergebruik in de kunsten
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 31 december

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 1 januari

Nieuwjaarsduik
11.30 uur, Recreatieplas De Langspier, Molenwijkseweg 5C, Boxtel

Nieuwjaarsborrel
15.00 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Vette Oliebollen Festijn
15.00 uur, Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Zaterdag 2 januari

LIEMT-AL-LICHT lampionoptocht
17.00 uur, Dorpsromp, Keefheuvel, Liempde

Live muziek Maxpoint (60&70s)
20.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Zondag 3 januari

Optreden Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 4 januari

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 5 januari

Start Weerbaarheidstraining
20.00 uur, Judo Club Liempde, Basischool De Oversteek, Dorpsstraat 28, Liempde

Woensdag 6 januari

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 7 januari

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 8 januari

Jeugdzittingsavond Ploegersland
19.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 9 januari

Rommelmarkt voor het goede doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Jeugdzittingsavond Ploegersland
19.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Op naor d'Honderd; Openbare Repetitie
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Acting the maggot from Pub2Pub
21.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 10 januari

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Nieuwjaarsconcert Gildenbondsharmonie
12.00 uur, Baanderherencollege, Baanderherenweg 2, Boxtel

Nieuwjaarsborrel Lennisheuvel
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Nieuwjaarsconcert 'van Böhmen tot Brabant'
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Nieuwjaarsloterij
16.00 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Dinsdag 12 januari

Weerbaarheidstraining
20.00 uur, Judo Club Liempde, Basischool De Oversteek, Dorpsstraat 28, Liempde

Woensdag 13 januari

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 14 januari

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zittingsavonden Ploegersland
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 69, Boxtel

Vrijdag 15 januari

Zittingsavonden Ploegersland
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zaterdag 16 januari

Nieuwjaarsborrel Boxtelse veteranen
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zittingsavonden Ploegersland
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Maandag 18 januari

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 20 januari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 21 januari

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Maandag 25 januari

Alzheimer Café
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 14, Schijndel

Woensdag 27 januari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 28 januari

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 29 januari

Snertconcert Beyerlandskapel
20.00 uur Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 30 januari

7e Treffen Transition Towns
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Snertconcert Beyerlandskapel
20.00 uur Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Heerlijk Hollands Feest
20.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zondag 31 januari

7e Treffen Transition Towns
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Ravissant Concert
15.00 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel