DeMooiBoxtelKrant

5 augustus 2015

DeMooiBoxtelKrant 5 augustus 2015


Kinderboerderij is nieuwe telg rijker Wedstrijd: verzin een naam voor het kalfje van koe Maartje

Boxtel - Vrijdagochtend om 8 uur werd ze geboren: het kalfje van koe Maartje. Toen beheerder Wim van der Velden in de stal kwam die morgen, was de tweeënhalf-jarige Maartje al druk bezig met de bevalling. "Ik heb eerst de natuur haar gang laten gaan", vertelt Wim. "Toen er twee poten uit waren, heb ik daar een touw omheen gebonden en het kalf eruit getrokken. Binnen een uur stond het bij haar moeder te drinken."

Ellen Westdorp, die al bijna een jaar stage loopt bij De Kinderboerderij, was net te laat voor de bevalling. "Dat vond ze erg jammer", vertelt de beheerder. "En ik ook. Dat is toch mooi om mee te maken. Zeker als je net als Ellen dierenarts wilt worden." Een paar dagen na de bevalling verhuisden Maartje en haar kalf naar de grote stal, en konden ze de wei in. Moeder en dochter doen het erg goed, aldus Wim. "Het kalfje sliep in het begin erg veel en haar moeder verloor haar geen seconde uit het oog, maar nu neemt Maartje ook de tijd om even lekker te grazen."

Naamwedstrijd
Moeder Maartje staat nu een jaar bij De Kinderboerderij. Ze wordt geleased van de familie Van Kemenade uit Liempde. Dit was de eerste keer dat ze heeft gekalfd. Haar dochter, een honderd procent brandrood rund, heeft alleen nog een mooie naam nodig. De Kinderboerderij heeft via Facebook al een oproep gedaan, maar doet dat nu via deze krant nog een keer. Tot het einde van de zomervakantie, dus tot en met zondag 30 augustus, kunnen mensen hun naam voor het kalf opgeven bij De Kinderboerderij of mailen naar info@kinderboerderijboxtel.nl. De winnaar mag met trots verkondigen dat hij of zij de naam voor het jonge kalfje verzonnen heeft én krijgt van DeMooiBoxtelKrant een cheque voor een leuk arrangement bij Toon Vertier in Best.

Kermis in Liempde een groot feest der herkenning

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Afgelopen zaterdag is het kermisseizoen in de gemeente Boxtel geopend door Rooie Rico. De zanger gaf in Liempde het startsein voor vijf dagen nostalgisch kermisplezier in de pittoreske dorpskern.

Na het zingen van een aantal echte Hollandse meezingers, waarbij het Liempdse publiek werd uitgedaagd om mee te zingen, opende de zanger samen met enkele Liempdse kinderen de kermis. De afgelopen dagen konden de bezoekers van de kermis volop genieten van de rups, botsauto's, draaimolen, Safari trip en de nostalgische luchtschommels, al vele jaren een vaste attractie in Liempde.

Koe Maartje en haar kalf in de wei met stagiaire Ellen Westdorp. Foto: Mark van der Pol
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Kijk voor meer foto's van de Liempdse kermis op pagina 3.

DeMooiBoxtelKrant gaat met vakantie Geen krant op 12 en 19 augustus

Boxtel/Lennisheuvel/Liempde - Het is zomervakantie en ook de redactie van DeMooiBoxtelKrant neemt een paar weken rust. Dit betekent dat er geen krant verschijnt op woensdag 12 en op woensdag 19 augustus. Op woensdag 26 augustus valt DeMooiBoxtelKrant weer op je deurmat.

Dat brengt ons op de volgende vraag: waar lees jij DeMooiBoxtelKrant deze zomer?

Ga je dit jaar op vakantie of blijf je thuis? Oftewel: waar sla jij deze vakantie DeMooiBoxtelKrant open? Maak een foto van onze krant op jouw vakantiebestemming en stuur deze naar redactie@demooiboxtelkrant.nl. De leukste en origineelste foto's zie je terug op onze Facebook-pagina, www.mooiboxtel.nl en wellicht in de krant.

Waar je jouw favoriete krant ook mee naartoe neemt, we wensen je een hele fijne vakantie!

Documentaire over NAH bij Café Brein

Boxtel - Na een herseninfarct of -bloeding, een ongeluk, hersentumor of na reanimatie kan Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) optreden. Daardoor kunnen er veranderingen ontstaan in iemands functioneren of persoonlijkheid. Op maandag 17 augustus is de documentaire 'Ze zeggen dat ik zo veranderd ben' te zien bij Café Brein, waarin dit aan de orde komt.

In de documentaire vertellen mensen met NAH en hun familie over de veranderingen in hun leven die zijn ontstaan als gevolg van het hersenletsel. Zij laten ook zien op welke manier zij geleerd hebben met die veranderingen om te gaan. Daarnaast wordt er voorlichting gegeven over de gevolgen van hersenletsel. Uitvoerig komt aan de orde welke consequenties die gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren; welke moeilijkheden alle betrokkenen, ook de hulpverleners, te overwinnen hebben.

De bijeenkomst in Café Brein is op maandag 17 augustus van 19.30 tot 21.30 uur, de zaal gaat om 19.00 uur open. Naast de documentaire gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek om ervaringen en kennis uit te wisselen. Café Brein is bij Zorghoeve 't Binnenveld, Boxtelseweg 5 in Schijndel, een sfeervolle locatie die vanuit de hele regio gemakkelijk te bereiken is. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Heb je zelf NAH of een familielid met deze aandoening, dan ben je van harte welkom. Café Brein is voor de regio Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Voor meer informatie kun je bellen naar ContourdeTwern Boxtel, Marieke Dijkshoorn 0411-655899.

Bijzonder concert Tommy van Doorn in Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - Op zondag 16 augustus geeft de organist van de Sint-Petrusbasiliek, Tommy van Doorn, hier een zeer speciaal concert. De eerste helft van het concert speelt de jonge titularis op een drukwindharmonium, het tweede gedeelte speelt zich letterlijk en figuurlijk af op het monumentale Smits-orgel (1842).

Het bijzondere concert wordt door Van Doorn gegeven in het kader van het jubileumjaar van de Stichting Kerkconcerten Boxtel (1965-2015). Het drukwindharmonium waarop hij de eerste helft van het concert zal spelen wordt midden in de kerk geplaatst, zodat hij voor alle aanwezigen goed zichtbaar is.

Tijdens het tweede deel van het programma, dat Van Doorn op het Smits-orgel ten gehore brengt, speelt hij een van de langste en indrukwekkendste orgelwerken ooit gecomponeerd, namelijk de Fantasie 'Ad nos, ad salutarem undam' van Franz Liszt (1811-1886). In deze kolossale compositie komen de machtige klanken van het Smits-orgel volledig tot hun recht. Het is zeer bijzonder dat de nog geen 25-jarige Van Doorn dit zeer moeilijke werk ten gehore zal brengen, een première voor hem.

KBO-activiteiten

Maandag 10 augustus        Koersballen in De Orion 14.30 uur

Dinsdag 11 augustus        Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30 uur

Woensdag 12 augustus        Fietstocht Dijkenroute. Vertrek vanaf de Speelmanstraat, de snelle groep vertrekt om 13.15 uur en de andere groep om 13.30 uur
        Eten bij Lotus. Aanvang 17.00 uur opgeven voor 8 augustus bij Sina van Alpen tel. 689285 en Henk Sturkenboom tel. 677863.

Donderdag 13 augustus        Kaartverkoop reis De Eifel (Duitsland), organisatie Wijk Centrum. Bij De Orion, Simeonshof, De Walnoot en De Rots. Tussen 14.00 en 14.30 uur

Vrijdag 14 augustus        Rikken en Jokeren in De Orion 13.30 uur

Maandag 17 augustus        Koersballen in De Orion 14.30 uur

Dinsdag 18 augustus        Wandeling in Den Bosch. Aanvang 10.30 uur vanaf het station Den Bosch
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30 uur
        Kienen in De Orion 14.00 uur                
        Biljarten in De Walnoot 13.30 uur

Woensdag 19 augustus        Grote fietstocht De Kilsdonke Molen-Dinther. Vertrek vanaf de Speelmanstraat 10.00 uur

Donderdag 20 augustus        Naverkoop kaarten reis De Eifel (Duitsland) uitsluitend in Simeonshof, van 14.00 tot 14.30 uur

Vrijdag 21 augustus        H.Mis voor de overledenen in wijk Selissen in De Walnoot 9.30 uur

Zaterdag 22 augustus        Avondconcert op de Binnendieze in Den Bosch 21.30 uur

Maandag 24 augustus        Koersballen in De Orion 14.30 uur

Dinsdag 25 augustus        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30 uur
        Biljarten in De Walnoot 13.30 uur

Woensdag 26 augustus        Fietstocht Soeperdonken. Vertrek vanaf de Speelmanstraat, de snelle groep vertrekt om 13.15 uur en de andere groep om 13.30 uur

Zomeravondbridge in Liempde

Liempde - Op donderdag 6, 13, 20 en 27 augustus is er een zomeravond bridgedrive van de Bridgeclub Liempde in de Serenade, waaraan iedereen mag meedoen. Van 20.00 tot 23.00 uur worden er zes ronden van vier spellen gespeeld.

Paren kunnen zich inschrijven tot 17.00 uur op de donderdag zelf bij Gerard Bekkers via 0411-632684. Bij het inschrijven wordt een bijdrage van 2 euro per persoon gevraagd. Leden van een bij de NBB aangesloten bridgeclub wordt verzocht hun bondsnummer door te geven.

Foto: Mark van der Pol

Roy Maurix presenteert de Brushbuddy
Komt het Beste Idee van Nederland uit Boxtel?

Boxtel - Waar laat je de borsteltjes van je elektrische tandenborstel? Ze zijn nat en klef, slingeren overal rond en maken vlekken op het badkamermeubel. Roy Maurix uit Boxtel ergerde zich er mateloos aan en ging op zoek naar een oplossing. Wat hij vond stond hem niet aan en dus vond hij zelf iets uit: de Brushbuddy. In september presenteert Roy zijn uitvinding bij SBS6 in het programma 'Het Beste Idee van Nederland'.

"Omvallende bekers, kringen op je wastafel, vieze plekken... Daar wordt niemand blij van", vertelt Roy. "Een echt goede en goedkope oplossing was nergens te vinden, vandaar dat ik zelf met dit voordelige, prima werkende idee kwam." De prototypes van de Brushbuddy zijn vervaardigd van een zuignap van siliconen rubber en een stukje verchroomd staal, in de toekomst moet het een product uit één stuk worden. "Er zijn vergelijkbare producten", aldus Roy, "maar niet zo simpel, oersterk en goedkoop als deze. De Brushbuddy werkt echt, ik heb hier prima functionerende prototypes in mijn badkamer staan."

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Voor de grap stuurde de Boxtelaar zijn idee naar het programma 'Het Beste Idee van Nederland' van SBS6. Roy: "Omdat het goed werkte besloot ik het in te sturen. En toen werd ik twee weken geleden opeens gebeld. Of ik er meer over kon vertellen? Nou, dat kon ik wel." Deze week kreeg Roy te horen dat hij door is naar de presentatieronde voor de vakjury. "Hiervan worden opnames gemaakt en in september kom ik in de uitzending", aldus Roy. "Het komt neer op één minuut presenteren en hoe beter ik dat doe, hoe groter de kans is dat ik doorga naar de volgende ronde. Gelukkig ben ik niet op mijn mondje gevallen, dus dat zit wel goed. Ik ben benieuwd hoever ik ermee kom!"

Politie zoekt getuigen van mishandeling bij Texaco Eindhovenseweg op maandagavond

Boxtel - De politie in Boxtel is op zoek naar getuigen van een mishandeling, die maandag 3 augustus plaatsvond achter de Texacopomp aan de Eindhovenseweg in Boxtel. Rond 18.45 werd daar een 19-jarige man uit Boxtel zonder aanleiding mishandeld door een nog onbekende man.

Een andere tot nu toe onbekende persoon kwam tussenbeide en daarop ging de verdachte ervandoor. De politie is op zoek naar deze getuige en naar mensen die mogelijk meer weten van de mishandeling. De verdachte is een blanke man van tussen de 50 en 60 jaar. Hij had een smal postuur, was ongeveer 1.85 meter lang en had grijs haar tot op zijn schouders. De man verplaatste zich op een blauwe brommer, voorzien van een geel plaatje en reed vermoedelijk in de richting van de Keulsebaan.

Heb je iets gezien? Ben of ken je de specifieke getuige? Laat het de politie weten op 0900-8844 of bel anoniem op 0800-7000. Je kunt ook op politie.nl een tip doorgeven. Ga daarvoor naar www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen

Kermis in Liempde

deze Foto: Jan van der Steen

deze Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
deze Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Van Lamsweerdestraat

Foto: Monique Fick

Tussen Van Beekstraat en Sint Serverusstraat.

Deze straat is vernoemd naar Franciscus Gerhardus Adolphus Reinerus, Baron van Lamsweerde, burgemeester van Boxtel. Hij is geboren in Zutphen op 17 januari 1839 als vierde telg uit een oud adellijk geslacht. Zijn vader is Josephus J.G.F, Baron van Lamsweerde (1795-1875) zijn moeder, Clara M.J.G, Barones van Goltstein van Hoekenburg (1806-1867). Op 25 juni 1878 trouwt Franciscus te Nijmegen met Maria Eugenia Antonia Oliviera Victoria, Barones van Hacfort tot ter Horst

Franciscus van Lamsweerde wordt in 1875 tot burgemeester van Boxtel benoemd. Hij volgt Hendrikus van de Ven op. Zijn ambtsperiode zal zestien jaar duren, van 1875 tot 1891. Van 1877 tot 1880 is hij ook burgemeester van de buurgemeente Haaren.

Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick

Hij krijgt vijf kinderen. Zijn eerste dochter, geboren in 1879, wordt maar acht maanden oud. Zijn tweede dochter, Josepha Victoria Alexandra Francisca Maria Barones van Lamsweerde, geboren in 1880, trouwt in 1906 met Hubert Raphaël Maria Theodorus Ridder van der Schueren. Zijn zoon Franciscus Carolus Josephus Antonius Maria Baron van Lamsweerde wordt in 1882 in Boxtel geboren en trouwt in 1910 met Mathilde Henriette Louise Maria van Rijckevorsel van Kessel. In 1884 wordt in Boxtel dochter Victoire Maria Frederica Francisca Ignatia Barones van Lamsweerde geboren. En op 10 september 1884 komt Claire Marie Henrietta Francisca Barones van Lamsweerde in Boxtel levenloos ter wereld.

Van het overlijden van het kind wordt natuurlijk aangifte gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en dat is de burgemeester. Uit de akte blijkt dat de aangifte van overlijden wordt gedaan door Johannes Henrikus van de Sande, klerk van beroep en Petrus Westenburger, veldwachter. De aangifte wordt gedaan voor burgemeester Van Lamsweerde. Een vreemde situatie als je begrijpt, dat twee 'vreemden' je komen vertellen, dat jouw dochter is overleden, je een akte opmaakt en die samen met de aangevers voor waarheid ondertekent.

Nog steeds is het prachtige familiegraf van burgemeester Van Lamsweerde, die op 23 maart 1891 in Boxtel overlijdt, te vinden op het kerkhof van de Sint-Petrusbasiliek.

Waarom juist deze straat naar een burgemeester van adel is vernoemd is mij een raadsel. De straat is amper zestig meter lang en heeft maar één huisnummer; nummer 1. Burgemeester Baron van Lamsweerde zou zich in zijn graf omdraaien als hij hier weet van had.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel


Schuif aan en snuffel rond bij Tafel 25

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Afgelopen week opende Tafel 25 zijn deuren, als nieuwste aanwinst voor de Rechterstraat in het centrum. De zaak van Leonie Stoelinga van De Deugniet Eten & Drinken en Inge van Hout van I+C Interieurontwerp is een inspirerende combinatie tussen horeca & lifestyle. Een vreemde combinatie? Helemaal niet, aldus Leonie en Inge.

Beide dames zijn gepassioneerd in hun vak en overtuigd van de kracht van samenwerken. Tijdens een kop koffie ontstond het idee om samen Tafel 25 te beginnen, waarbij Inge verantwoordelijk is voor design, interieur en het winkelgedeelte. Hiermee is zij zowel particulieren als bedrijven van dienst.
De kracht van een hapje en een drankje op een inspirerende plek staan centraal bij Tafel 25. In een omgeving waarin je je thuis voelt. Met spullen om je heen die ook bij je thuis zouden kunnen staan. Letterlijk en figuurlijk, want alles is te koop: van de tafel waaraan je zit te borrelen, tot de lamp die erboven hangt. Puur genieten dus, van heerlijk eten en drinken
tussen bijzondere meubels, leuke hebbedingen en prachtige accessoires.

Foto: Mark van der Pol

Vanwege de vakantie hebben Leonie en Inge ervoor gekozen om de grootse opening nog even uit te stellen tot september. Maar nu zijn ze al helemaal geopend. Dus loop gerust eens binnen voor inspiratie, op culinair en interieur gebied. Ook komen er leuke acties aan via Facebook, waaronder een verloting van een Rivella-fiets, dus houdt de pagina van Tafel 25 in de gaten.

Je vindt Tafel 25 op Rechterstraat 25, naast én via De Deugniet Eten & Drinken. Het is op dinsdag tot en met donderdag en op zaterdag vanaf 10.00 uur geopend, op vrijdag vanaf 9.00 uur en op zondag vanaf 11.00 uur. Het restaurant sluit elke avond om 0.00 uur, of later... De keuken gaat om 21.30 uur dicht. De winkel zal tijdens winkeluren open zijn.

Spreekuur rijbewijskeuring senioren

Boxtel - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur van 19 augustus en van 16 september in Gemeenschapshuis De Walnoot.

De kosten voor een B/E keuring zijn 35 euro, voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E kost het 45 euro. Komt de datum je niet uit, dan zijn er andere mogelijkheden in de regio. Voor informatie en een afspraak bel je tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.

Dubbeltjesmarkt bij De Kinderboerderij

Boxtel - Woensdag 26 augustus wordt bij De Kinderboerderij de vakantie traditiegetrouw afgesloten met de Dubbeltjesmarkt. Op deze markt mogen kinderen hun oude speelgoed verkopen voor een klein prijsje.

De Dubbeltjesmarkt wordt van 14.00 tot 16.00 uur gehouden op het speelveld in en rondom de generatietuin tegenover De Kinderboerderij. Medewerkers zorgen dat alles in goede banen wordt geleid en zijn aanwezig met een kraampje voor drinken en iets lekkers. De Dubbeltjesmarkt is gratis toegankelijk. De kinderboerderij is tijdens deze activiteit gewoon geopend.

Bouwdorp Lennisheuvel bij De Orion

Lennisheuvel - Op woensdag 26 en donderdag 27 augustus organiseert het Lennisheuvelse vakantiecomité het jaarlijkse bouwdorp bij Gemeenschapshuis De Orion. Hier doen elk jaar zo'n honderd enthousiaste, vooral Lennisheuvelse, kinderen aan mee. Dit jaar is het thema 'beroepen'.

Donderdag leveren de jonge bouwers hun bouwwerken op en zal het bouwdorp worden afgesloten met vanaf 17.30 uur allerlei optredens door de kinderen. Vrijdag 28 augustus is de spectaculaire afsluiting van het kindervakantiewerk vanaf 18.30 uur in Natuurpark Boscheind.

Doe de gratis houdingscheck bij Fysio Sluijters

Boxtel - Bukken, tillen, zitten, lopen... we doen het allemaal en iedereen doet het op zijn eigen manier. Al dat bewegen gebeurt grotendeels onbewust en iedereen ontwikkelt zo zijn eigen houdings-­ en bewegingsgewoonten. Niet al die gewoonten zijn goed voor het lichaam.

Vooral in de huidige levens- en werksituatie is men geneigd minder alert te zijn op het juist belasten van het lichaam en te luisteren naar de afgegeven signalen. Zo kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Let jij wel eens op je houding? Maak een afspraak voor een gratis houdingscheck bij Fysio Sluijters.

Foto: Joost van der Heijden

Deze check is voor iedereen die lichamelijke klachten ervaart en wil weten of deze in relatie staan tot zijn houdings­- en bewegingsgewoonten. Je bent ook van harte welkom als je geen klachten hebt, maar meer wilt weten over je (werk)houding of bijvoorbeeld over de (school)houding van je kind. De gratis houdingscheck vindt plaats bij Gezondheidscentrum De Vier Kwartieren in Boxtel op dinsdag 25 augustus van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag 29 augustus van 9.00 tot 13.00 uur.

De houdingscheck duurt 15 minuten. De oefentherapeut kijkt naar je houding en de manier waarop je beweegt. Er is ruimte om eventuele klachten te bespreken. Je krijgt deskundig advies aan de hand van de check. Aanmelden kan telefonisch via 0411­-624266. Vermeld hierbij dat je komt voor de gratis houdingscheck.

Fysio Sluijters De Vier Kwartieren Oisterwijkstraat 2 5283 CN Boxtel 0411­624266 info@fysiosluijters.nl.

Joost fietst de Mont Ventoux op voor bestrijding MSA

Boxtel - Voor de meeste mensen is de zomervakantie een tijd van ontspanning. Niet voor Joost van der Heijden, die deze juist aanpakt om zich flink in te spannen, en wel door een fietstocht te maken naar de top van de Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk. Hiermee wil hij geld inzamelen voor de bestrijding van MSA (Multiple Systeem Atrofie), de ziekte waaraan zijn vader Christ precies een jaar geleden overleed.

Op zondag 16 augustus vertrekt Joost vanuit Boxtel voor zijn tocht van 1016 kilometer naar het zuiden van Frankrijk. Hij hoopt daar, samen met steun en toeverlaat Martijn Goossens die hem volgt in de camper, aan te komen op 27 augustus, de dag waarop zijn vader vorig jaar is overleden. Toen zijn vader de diagnose MSA kreeg, wist Joost vrijwel niets over deze ziekte. En hij bleek niet de enige. "Zelfs onder medisch personeel is er maar heel weinig bekend over MSA", aldus Joost. "Juist daarom is het zo belangrijk dat er geld wordt ingezameld voor onderzoek en naamsbekendheid, want de huidige mogelijkheden zijn gewoon niet voldoende. De Belgische stichting MSA-AMS is een van de weinige organisatie die zich inzet om dingen voor elkaar te krijgen ter bestrijding van deze ziekte. Ze houden ieder jaar een groot symposium waar wetenschappers vanuit de hele wereld bijeen komen. Er is dan ook een fundraiser, met een groot diner om bekendheid aan de ziekte te geven."

Vorige week heeft Joost te horen gekregen dat hij vanwege zijn inzet is genomineerd voor een prijs. Daar is de Boxtelaar blij mee, omdat het aangeeft dat hij niet de enige is die zich met MSA bezighoudt: "Het is fijn om te zien dat er meer mensen zijn die proberen om deze ziekte meer aandacht te geven."

Als je Joost wilt sponsoren bij zijn tocht kijk dan op www.lifecycletour.nl. Meer informatie over MSA is te vinden op www.msa-ams.be.

Vorige keer een column vanuit Suriname, deze keer vanuit Turkije. Geen werk nu maar pure ontspanning. Het is vakantie! Hoewel het wel heeeeel hard werken is met vier kinderen continu in het water gooien en glijbanen op en af :-) is het buitengewoon fijn om je over te geven aan het andere ritme.

Legitiem een lang dutje doen in de middag, lekker buiten eten en 's avonds langer door tot na de minidisco en avondshow en de borrel en game hall daarna. De jongens ontpoppen zich tot ware verslaafden want er liggen telefoons en andere gadgets in zo'n automaat. Op hun buik gaan ze als een slang door de grote hal, op zoek naar muntjes. Het is voor mij de eerste keer dat ik een all inclusive-formule geboekt heb in plaats van een camping. Beide hebben veel voordelen. Maar het is zo lekker om eens niet te hoeven koken én gegarandeerd zon. Ook niet vervelend met de bekende Nederlandse zomers. Wel mis ik de campinggezelligheid een beetje, iedereen legt daar snel contact en op een resort is het meer ieder voor zich. Wel zijn hier bijna geen Nederlanders en dat betekent voor mij écht rust, geen foto's bij de afwasbak of handtekeningen uitdelen aan de moeders. Moe-moeder-moederst, dat komt eruit nu... en dat kan en mag gewoon op vakantie.

Na een druk jaar met veel pieken en dalen met als mega-afsluiter de musical Repelsteeltje in Theater de Enck, ga ik me nu voorbereiden op de Afas sprookjesweken in de maand augustus in Julianatoren. Mijn baan vanaf september gaat niet door. Dat was eerlijk gezegd een flinke domper net voor de vakantie. Je bent vaak afhankelijk van anderen en hebt soms teveel vertrouwen gesteld in mensen.
Net zoals bij iedereen krijg ik ook afwijzingen voor audities en banen. Nu heb ik even de tijd om me te bezinnen. Hier in Turkije. Bepaalde levensvragen stellen; wat wil ik, wat maakt mij gelukkig?
Gelukkig ben ik zeer optimistisch en positief ingesteld. Verlies nooit de horizon van je dromen uit het zicht.

Op dit moment ga ik maar eens genieten van deze Turkse horizon met mijn fijne vriendjes en meisje.
Terwijl zij een henna tattoo laten zetten bestellen wij een lekkere cocktail en proosten op het leven. Sommige dingen zijn niet in geld uit te drukken; liefde, gezondheid, lieve mensen om me heen en dan voel ik me een heel gezegend mens.

Fijne vakantie allemaal!!
Hartelijke groet, Geert Hoes.

Lekker Opstaan, comfortabele stoelen & bedden.

Schijndel - Van relaxfauteuil tot ergonomische stoel: voor een breed aanbod verschillende fauteuils zit u bij Lekker Opstaan goed. Onze fauteuils staan in alle opzichten voor comfort. Zo bieden onze sta-op-stoelen extra hulp bij het opstaan en zijn onze ergonomische stoelen volledig af te stemmen op uw persoonlijke wensen en situatie. In onze winkel hebben wij een breed scala aan fauteuils voor u klaarstaan. Ga zitten met een kopje koffie of thee en bepaal zelf in welke fauteuil u het lekkerst zit. Wilt u meer weten over een juiste zithouding, de vele mogelijkheden of de opties die wij bieden op het gebied van materiaal, kleur en maatvoering? Laat u dan in onze winkel adviseren over de stoel die het best bij u past.

Lekker Opstaan heeft diverse sta-op-stoelen en ergonomische stoelen op voorraad, zodat wij u altijd direct kunnen helpen. Bovendien hebben wij op dit moment een inruilactie, waarbij uw voordeel tot wel € 500,- kan oplopen. Wij halen dan uw oude stoel voor u op, plaatsen uw nieuwe stoel bij u thuis en vertellen u desgewenst direct hoe u deze moet bedienen. Gaat u maar lekker zitten, wij zorgen voor de rest! U vindt Lekker Opstaan in de Molenstraat 15 in Schijndel.


6 / 16

B E H T K R A M O O D A N R O T
O T N I E L P S L E K U E R B T
O H I R R U Y C H D E T Q S P V
S N P R M C D H Y P R H Z S D E
T A S E I H R I A M M E M C O P
E A R I S T A E A E I N S G R N
R R E R A S A T P I S T E C P E
O K K N C C I S V L H I I T S L
Y P I W T H M A C Q A E T S F L
A J U X U O O L J E R K C G E O
E I S S E M L O K I T V A A E B
H R I G N M E N T E R P R I S E
Y G O U D E N T I C K E T H T I
B O X T E L T O T U A S T O B L
T E R R A S R A P P E R A O H O
N E N E I K R D E M Y M I L L H

kermis
liempde
authentiek
attracties
luchtschommel
draaimolen
schietsalon
suikerspin
dorpsfeest
kermisact
loterij
boxtel
markt
breukelsplein
terras
kienen
rapper
enterprise
tornado
booster
botsauto
kermishart
goudenticket
grijpkraan
oliebollen

Foto: Bert vd Biggelaar

Ryonie Smulders

7 / 16

'Ik heb altijd zin in de kermis!' Richard Schuurs is verantwoordelijk voor de kermis in Liempde en Boxtel

Foto: Jan van der Steen

Boxtel/Liempde - De kermis loopt als een rode draad door het jaar voor Richard Schuurs. Al vijftien jaar werkt hij bij de gemeente als projectmedewerker civiele techniek, waarvan hij daarnaast de laatste elf jaar verantwoordelijk is voor de twee kermissen in de gemeente Boxtel.

"Toen ik elf jaar geleden de kermis als nevenfunctie overnam van een collega, had ik geen idee wat ik moest doen", vertelt Richard. "Maar het leek me leuk, dus ik wilde het wel proberen. Zo ben ik erin gerold." Gedurende het hele jaar komen de kermissen voor de ambtenaar op gezette tijden in beeld. Met Liempde hoeft hij zich minder bezig te houden, die kermis wordt al heel lang georganiseerd met dezelfde groep. "Een hele fijn club mensen zet zich daar elk jaar voor in", aldus Richard. "Dat gaat al jaren heel goed. Liempde heeft een echte dorpskermis, waar attracties en horeca in elkaar overlopen, dat geeft een heel andere sfeer dan de kermis in Boxtel. En Liempde is uniek: waar je steeds meer kermissen ziet verdwijnen in kleine dorpen, vormt Liempde daarop de uitzondering. Daar gaan de mensen echt nog kermis vieren."

Aan Boxtel heeft Richard een zwaardere kluif. Daar begint hij in september al met benaderen van publiekstrekkers. In januari komt de officiële verpachting, dan kunnen exploitanten inschrijven op de kermis. Rond februari of maart worden de gunningen door het college goedgekeurd en krijgen de exploitanten deze toegestuurd met alle gemaakte afspraken over ritprijzen, locaties et cetera. Dan heeft Richard de tekening af en breekt er een voor de kermis even een vrij rustige periode aan, tot in mei een begin wordt gemaakt met de promotie, die vanaf juli volle bak gaat draaien.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Vaste werkrelaties
"In Liempde werk ik 100 procent met vaste contracten, daar staan altijd dezelfde exploitanten", vertelt Richard. "In Boxtel werk ik met ongeveer 75 procent vaste contracten. Je hebt natuurlijk een basis nodig, met de botsauto's, een schiettent, oliebollenkraam, draaimolen, noem maar op. En dan is het fijn om
ieder jaar dezelfde mensen op de kermis te hebben. Zo moest ik vorig jaar tijdens het opbouwen van de kermis vanwege een klein ongelukje naar de huisartsenpost. Ik was een aantal uur weg. Toen hebben twee exploitanten meteen mijn tekening gepakt en zijn zij het zaakje gaan regelen. Dan ervaar je dus hoe fijn het is dat je samen een goede werkrelatie hebt opgebouwd. Zij weten ook hoe het werkt in Boxtel. Het is hier heel duidelijk, we hebben afspraken waar we ons aan houden. Als je weet wat je aan elkaar hebt, dan kun je perfect samenwerken."

De overige 25 procent van de staplaatsen vult Richard aan met attracties die de kermis compleet maken. Zoals dit jaar de Tornado op de Markt en een ouderwetse Hully Gully en de Enterprise op het Breukelsplein. "Die Enterprise, dat is denk ik wel dertig jaar geleden dat die hier voor het laatst stond", vertelt Richard trots. "Die draait bijna nergens, omdat hij met zijn 23 meter erg veel plaats inneemt. Bij ons kan hij goed staan op het Breukelsplein. Daar staat ook de grootste Breakdance die er in Nederland te vinden is. De naam 'kinderpleintje' die het plein vroeger nog wel eens had, is echt al lang niet meer van toepassing."

24 uur per dag
De kermisdrukte in Boxtel begint op de maandag ervoor. De exploitanten komen aan en moeten met hun woonwagen naar Munsel, waar naast RKSV Boxtel een terrein voor hen is ingericht. "Vanaf dat moment ben ik het meeste met de kermis bezig en 24 uur per dag bereikbaar. Sommigen verklaren mij voor gek, maar als je dit werk doet, moet je er ook voor staan. Zo denk ik daarover, klaar. Als een exploitant midden in de nacht aankomt en mij belt, dan spring ik op de fiets. Tijdens de dagen voor de kermis pendel ik constant op en neer tussen Munsel, Markt en Breukelsplein: mensen op hun plek zetten, de kermis uitzetten en opbouwen, zorgen dat alles zonder problemen verloopt. Het Breukelsplein moet die maandag al leeg zijn om het schoon te maken, de palen en verkeersborden die in de weg staan moeten eruit. Op de Markt doen we dat een dag later, speciaal voor de ondernemers, zodat er nog iets langer geparkeerd kan worden."

Als alles dan staat kan de kermis op vrijdagavond geopend worden. Richard is dan op het Breukelsplein te vinden, terwijl zijn assistent op de Markt rondloopt. "Ik kan nu eenmaal niet op twee plekken tegelijk zijn", aldus Richard. "Als het eenmaal draait, is het meeste werk gedaan en kan ik het verder alleen af." Dit jaar heeft de organisatie voor de opening de bekende rapper Yes-R weten te strikken. Richard: "Dat is echt geweldig en trekt veel publiek naar de kermis. Net zoals Rooie Rico in Liempde, die opening was ook erg leuk. Wat we dit jaar niet meer doen, is ballonnen oplaten bij de opening. Toen bleek dat dat slecht is voor het milieu en dieren kunnen overlijden doordat ze de ballonnen opeten, hebben we als duurzame gemeente besloten daarmee te stoppen."

Kermisacties
Naast de opening zijn er allerlei leuke acties op en rond de kermis (zie pagina 9), zoals het kermiskienen op dinsdagochtend in samenwerking met Eet met je Hart, de kermisloterij op maandagavond, de bonnenboekjes en het gouden ticket, waarbij de oplossing van een cryptische omschrijving (gecommuniceerd via de Facebookpagina's van Beleef Boxtel en Mooiboxtel en via #beleefboxtel en #mooiboxtel, red.) je leidt naar een ticket waarvoor je een zak kermismunten krijgt. "Vorig jaar zag je mensen al zoekend over de kermis lopen", lacht Richard. "De omschrijving luidde 'een kleine portie calamaris' en kinderen lagen onder de viskraam op de grond om dat ticket te bemachtigen. Uiteindelijk lag het bij de mini-Octopus."

Hoewel het een ontzettend drukke periode is voor Richard, zou hij het voor geen goud willen missen. "Ik heb altijd zin in de kermis! Het is dan wel dag en nacht werken voor mij, maar ik maak ook tijd om met mijn gezin naar de kermis te gaan. Ik ben altijd blij als het zover is. Het is een machtig mooie periode. Wat niet wegneemt dat ik ook blij ben als het woensdagnacht is en alles wordt ingepakt en iedereen weer vertrekt. Dan ben ik er wel klaar mee, en kan ik om een uur of vier 's nachts als alles goed loopt, weer naar huis. Even geen kermis meer!"


Het is komkommertijd! Toen ik dat laatst tegen een jongere collega zei, keek hij mij aan met een vragende blik. Komkommertijd, wat is dat?

Ben ik dan echt alweer zo oud? was mijn eerste gedachte. Maar goed, ik heb toch maar even uitgelegd wat er wordt bedoeld met 'komkommertijd' of zoals de Engelsen het ook wel noemen: taylor's holiday.

Omdat ik toch even het idee heb oud te zijn en het ook voor mij een rustige tijd is, besloot ik deze week dan maar eens een verhaal uit de 'oude doos' te gebruiken voor mijn column.

Ik was nog werkzaam als Security Manager bij een grote pakketvervoerder; die met het oranje logo. De voorzitter van de personeelsvereniging vroeg of ik voor een evenement wat snoepgoed wilde halen bij een kleine leverancier in de buurt.

Deze was gevestigd in een loods vlak bij onder andere een winkelcentrum en een school. De loods had vijf grote deuren met zogenaamde loadingdocks. Hier kunnen de opleggers tegenaan rijden voor het laden en lossen.

De leverancier had een aantal bestelauto's rijden om bestellingen naar de klanten te brengen. De eigenaar wist dat ik iets deed in de beveiliging en hij vertelde me dat hij de laatste tijd veel last had van diefstallen. Hij vroeg of ik hem wilde adviseren welk bedrijf goede camera's kon leveren. Hierop ben ik samen met de eigenaar door het pand gelopen. Al snel werd mij duidelijk waar het probleem lag. De bestellingen werden elke dag keurig klaargezet bij de loadingdocks. De dozen Snickers, Marsen, Bounties en dozen met sigaretten stonden netjes opgestapeld. De bestelauto's stonden al klaar voor de geopende roldeuren om geladen te worden. De chauffeurs waren, zoals elke dag, nog even koffie aan het drinken voordat zij aan de slag gingen.

Terwijl wij nog stonden te praten in de loods werd snel duidelijk waarom de man veel vermissingen had. De open deuren en de dozen vol met al dat snoepgoed en sigaretten waren een magneet voor de scholieren die op hun fietsen langsreden. Omdat er geen toezicht in de loods was en het weggrissen van al dat lekkers maar een paar seconden duurde, werden de diefstallen vaak niet opgemerkt. Mijn advies was dus vrij snel gegeven.

Ik heb ook geadviseerd om de beveiliging van zijn pand aan te passen. Naast oud hang- en sluitwerk was er ook nog geen inbraakalarm. Natuurlijk heb ik de man geholpen bij het maken van de juiste keuzes. Twee weken nadat het inbraakalarm en toch ook de camera's waren geplaatst werd er ingebroken in de loods. De daders zijn gelukkig gepakt mede door de goede camerabeelden. Dat was voor mij de reden om als zelfstandig security adviseur aan de slag te gaan.

O ja, en dan nog dit. Binnenkort starten de sportverenigingen weer met de trainingen. Hebben jullie als bestuurders al nagedacht of jullie de Verklaring Omtrent Gedrag, het VOG, verplicht gaan stellen voor de vrijwilligers? Ik zal daar in mijn volgende column nader op ingaan.

Wat is er allemaal te doen tijdens de Boxtelse kermis?

Opening met Yes_R
Op vrijdagavond wordt de kermis op spectaculaire wijze geopend door de bekende rapper Yes-R. Om 18.45 uur zal hij op het Breukelsplein met een optreden het startsein geven voor vijf dagen lang kermisplezier.

Gouden ticket
Tijdens de kermis wordt op of rondom het kermisterrein iedere dag een gouden ticket verstopt. De vinder wint kermispenningen om de kermis gratis te beleven. De locatie van het ticket wordt iedere dag via Facebook #beleefboxtel en #mooiboxtel met een cryptische omschrijving vrijgegeven.

Kermisloterij
Bij iedere kassa-verkoop van een attractie ontvangen kermisbezoekers een lot met een nummer erop. Bezoekers hoeven enkel nog hun naam en adres op het lot te schrijven en ze maken gratis kans op fantastische prijzen. De loten kunnen worden ingeleverd op maandag 17 augustus tussen 18.00 en 19.45 uur bij de entree van de Croonpassage aan de Marktzijde. Een kwartier later, om 20.00 uur, start daar de loterij. Prijswinnaars moeten zelf aanwezig zijn om hun prijs in ontvangst te nemen, anders wordt deze opnieuw verloot.

Bonnenboekje
Van 1 tot en met 19 augustus ontvangen consumenten bij een aankoop in het centrum van Boxtel gratis het bonnenboekje. Dit zit boordevol kortingsbonnen en ander voordelige aanbiedingen voor de kermis.

Kermiskienen
Op dinsdag 18 augustus om 10 uur worden via Stichting Eet met je Hart ongeveer honderd ouderen uitgenodigd om te kienen op de kermis op het terrein van de botsauto's. Deze attractie wordt deze ochtend volledig ingericht als kienlocatie. Er zijn mooie prijzen te winnen, die beschikbaar zijn gesteld door verschillende centrumondernemers.

Vuurwerk
Traditiegetrouw vindt elk jaar op dinsdagavond om 22.30 uur het kermisvuurwerk plaats.

Openingstijden kermis

Vrijdag: 19.00-01.30 (openingsact 18.45 uur op het Breukelsplein)
Zaterdag: 13.00-01.30 uur
Zondag: 13.00-00.30 uur
Maandag: 13.00-00.30 uur
Dinsdag: 13.00-00.30 uur
Woensdag: 13.00-00.30 uur
Het Breukelsplein sluit alle dagen om 00.00 uur

Harrie Appeldoorn

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Harrie Appeldoorn, beter bekend als 'Het Appeltje', was jarenlang de uitbater van het gelijknamige café en pension. Veel mensen uit de omgeving kwamen dagelijks bij hem langs en ook veel verenigingen waren kind aan huis. Hoewel Harrie zelf inmiddels officieel met pensioen is, werkt hij nog regelmatig voor AKKI Bouwteam, het aannemersbedrijf van zijn zoon dat hij ooit zelf als klusbedrijf 't Appeltje begon. Hoe is het nu met hem?

Harrie komt oorspronkelijk uit Lieshout, maar woonde vanaf zijn zesde jaar in Oisterwijk. Zijn vader stond bekend als 'De Appel', en dus werd Harrie al snel 'Het Appeltje'. Op veertienjarige leeftijd begon hij met werken als slager en dat deed hij nog steeds toen hij in 1973 op zijn 27e naar Boxtel kwam. "Hier stond een café te koop, café Spoorzicht. Dat leek me wel iets, dus ben ik naar Boxtel gekomen. Destijds was het een bijna leeg café, er ging maar een fustje bier per week doorheen. Korte tijd daarna ging een ander café hier in de buurt dicht en veel van die vaste klanten kwamen naar mij. Toen begon het lekker te lopen. Niemand had het nog over café Spoorzicht. Ze gingen 'even naar 't Appeltje', dus na een half jaar heb ik de naam maar veranderd."

Het was een interessante groep mensen die ineens bij Harrie binnenkwam. Veelal oudere mensen, terwijl hij zelf pas 27 was. Toch wist hij het die mensen naar de zin te maken en werd de kroeg een succes. "Mensen voelden zich bij mij thuis. Bij mij mocht ook bijna alles. Er is ooit nog een keer een varken naar binnen gebracht. Die hadden ze gewonnen met kaarten. Ze gooiden zo een fles jenever bij dat beest naar binnen. Toen hij eenmaal geslacht was rook het er nog naar. Het was gewoon een gezellige volkskroeg. Overdag draaide ik vooral Nederlandstalige muziek. 's Avonds kreeg ik wat meer jongeren binnen, dus dan draaide ik vaker top 40 muziek. Maar muziek is altijd moeilijk. Wat mooi is voor de een daar ergert de ander zich mateloos aan."

Foto: Hans van Doorn

De kroeg was een zodanig succes dat Harrie al snel stopte met het slagersvak en zich helemaal ging richten op het café. Al snel kreeg hij veel verenigingen en clubs binnen, die van 't Appeltje hun thuishonk maakten. "Ik had kaartclubs, een visclub, een bejaardenclub en natuurlijk een spaarkas. Het enige wat ik nooit gehad heb is een carnavalsvereniging, maar ondanks dat zat het tijdens carnaval toch altijd stampvol. Ook de biljarttafels werden altijd goed gebruikt en onze vereniging kreeg de hele Boxtelse competitie op bezoek. Veel van die clubs zijn naderhand nog doorgegaan. Zelf ben ik bijvoorbeeld met de biljartclub mee naar 't Geveltje verhuisd, ook al ben ik inmiddels de enige die nog ooit bij mij in de woonkamer gespeeld heeft. Het was een mooie tijd. Ik had het enorm naar mijn zin."

In 1979 breidde Harrie zijn zaak uit met een eetgelegenheid en een pension, die vandaag de dag nog bestaan. Toch liep het met het café zelf op een gegeven moment af. "Begin jaren 80 had je ook een crisis, maar dan nog een stuk erger als die van nu. Veel mensen, waaronder mijn klanten, kwamen thuis te zitten en dan heb je geen geld meer om naar de kroeg te gaan. De klandizie droogde langzaamaan op, dus ben ik ernaast gaan werken als bouwvakker en dakdekker bij een kennis van me. Dat betekende wel dat mijn vrouw overdag de kroeg draaiende moest houden en we hadden ondertussen ook twee kinderen om op te voeden. Dus na de kermis van 1984 hebben we de kroeg definitief gesloten. Ondanks dat de klandizie de laatste jaren was teruggelopen, kwamen toch heel veel mensen naar me toe om te zeggen dat ze het zo jammer vonden."

Harrie ging zich meer richten op zijn werk als dakdekker en klusjesman. In eerste instantie als dienst voor bekenden, maar naarmate de kroeg minder liep ging hij ook steeds vaker voor andere bedrijven werken. Toen de kroeg dichtging werd het een fulltime baan. Het beviel Harrie erg goed. Op een gegeven moment is zijn zoon Akki ook mee komen helpen, en door de jaren heen werd het steeds meer zijn bedrijf. "Ieder jaar kreeg hij er een aantal procenten bij en gingen er bij mij een paar af. Tegen de tijd dat ik 65 werd heb ik alles aan hem overgedaan en ben ik voor hem gaan werken. Hij heeft er echt een aannemersbedrijf van gemaakt, terwijl ik meer een klusbedrijf had. Ik werk er ook nog steeds, maar dan meer op vrijblijvende basis. Ik zet bijvoorbeeld de spullen klaar voor een klus of rij even langs als iemand iets tekort komt. Helemaal niks meer doen kan ik toch niet."

"Naast het werken voor mijn zoon mag ik nog steeds graag motorrijden. Daar ben ik tijdens de kroeg al mee begonnen en we hebben door de jaren heen een heel stuk van de wereld op de motor gezien. Maar als ik nu ga rijden krijg ik toch snel last van mijn schouders, dus ik maak geen lange tochten meer. In de avonden ga ik biljarten of kaarten en daarnaast probeer ik mijn kleinkinderen zo veel mogelijk te verwennen. Ze wonen naast me, dus ze maken echt deel uit van mijn leven. Iedere dag komen ze voor school even langs, ook al is opa dan meestal nog niet wakker."

Een dubbel glas

Als ik zo deze verhalen voor Berts Boxtel zit te schrijven, dan schiet ik vaak in de lach. En ja, ga er maar eens voor zitten: hier komt er weer zo eentje.

In de jaren tachtig was dansen in, muurbloempjes bestonden in die tijd niet. Dansgelegenheden waren er genoeg in Boxtel: de sporthal, Bellevue, Marktzicht, De Adelaar, Café 't Witte Paard met zijn (hele) kleine dansvloertje en daarachter cafetaria 't Wit Veulentje en op de Fellenoord het niet te versmaden Van der Meijden. Wij waren met een hele groep en gingen zaterdags vaak op stap. Onze kinderen waren volwassen en konden voortaan op zichzelf passen. De geluidsinstallaties werden in de tachtiger jaren steeds beter en dat kwam voor Café 't Witte Paard goed uit, want daar was toch geen ruimte voor een orkest.

In de krant stond meestal een klein dansbericht en dat gaven wij wel veelvuldig aan elkaar door. De mond-tot-mondreclame deed verder zijn werk. Mijn buren Leo en Margriet waren ook altijd van de partij. Zij hadden weliswaar hun eigen vriendenkring, maar we kwamen ze in het dorp altijd wel tegen en vaak gingen we na het dansen tegelijk met hen naar huis. "Bert", zeiden ze op een dag, "volgende week komt Dubbel Glas bij Van der Meijden. Wij gaan met Yvet en Jack en nog een stel, komen jullie ook?" Dubbel Glas bestond slechts uit twee personen. Ze hadden deze orkestnaam bedacht omdat ze allebei een bril droegen. Ze maakten heerlijke dansmuziek met nummers als 'Mijn Brabantland', 'Ik ben in de zevende hemel', ''t Knuffellied' en 'De Boerenrock'. Allemaal dansnummers waarbij je gewoon niet stil kon blijven zitten.

Jack en Yvet, die voor de eerste keer mee op stap waren, hadden ook uit de krant meegekregen dat het 'Dubbel Glas' was bij Van der Meijden. Het verhaal achter de bandnaam, van de twee brildragende leden, was hen echter geheel ontgaan. Al vroeg stonden ze op de dansvloer en ze hadden al een tweede drankje besteld. Een beetje verbaasd over het aantal glazen dat hij steeds kwam brengen, spraken ze de ober aan: "Het is vanavond toch dubbel glas? Waar blijft dan de andere helft van onze bestelling?"

Tot de volgende Foxtrot

Bert Broekman

bertvliegkist@hetnet.nl

Mijn Mooi Boxtel: Ad de Cort

Foto: Ad de Cort

Toen ik een keer 's ochtends vroeg naar mijn werk reed over de Eindhovenseweg in Boxtel zag ik die mooie zon opkomen. Ik moest echt even stoppen om een foto te maken en ben ook heel blij dat ik dit gedaan heb!

Luchtpost uit Andalusië: Hans en Anne-Loes Schellekens

Luchtpost uit Andalusië: Hans en Anne-Loes Schellekens

Fiësta!

Als je Andalusië bezoekt kun je van één ding zeker zijn, met name in de zomer beland je vroeg of laat midden in een Fiësta. Vaak zijn het lokale feesten maar er zijn minstens zo veel nationale of regionale feestdagen. Vele hebben een religieuze oorsprong en beginnen of eindigen met een processie. Hoe dan ook, of het nu een kermis, dorpsfeest, processie of ander feest is, de Andalusiërs kunnen er wat van. Ze trekken hun beste kleren aan en veel van de dames zijn gekleed in prachtige traditionele jurken. Er word gedanst en gezongen en vooral veel plezier gemaakt.

In Arenas hebben we meerdere belangrijke feesten. De jaarlijkse kermis die in augustus gehouden wordt is er een van. Het hele dorp loopt dan uit. Er zijn vier dagen lang optredens van lokaal wereldberoemde bands. Flamenco optredens van zowel lokale als professionele dansgroepen en natuurlijk de ook in Nederland bekende kermisattracties.

Er is echter wel een belangrijk verschil: het feest begint zo rond twaalf uur. 's Nachts wel te verstaan. Dat heeft uiteraard te maken met de temperaturen in de zomer. 's Nachts is het veel aangenamer om te drinken, dansen en zingen. Als je dan in of vlakbij het dorp woont, kun je je nachtrust wel vergeten. Een goede reden om je dan ook maar in het feestgedruis te storten. Dat word ook erg gewaardeerd door de dorpelingen en het is dan ook een soort van traditie dat wij in ieder geval één biertje drinken met onder andere de geitenhoeder van ons dorp. Dat moet dan wel ergens in het begin van de nacht want anders is hij niet meer te verstaan.

Het feest eindigt 's ochtends rond een uur of tien. Tijdens het ontbijt in onze B&B hebben de gasten dus nog 'achtergrondmuziek'. Na tien uur is het in het dorp opvallend rustig. De meeste ramen en deuren zijn gesloten en als je iemand nodig hebt, kun je het beste een paar dagen wachten.

In oktober is er een ander belangrijk feest van Arenas, het feest ter ere van de muilezel. Deze sterke dieren zijn voor deze streek eeuwenlang onmisbaar gebleken en worden nog steeds gebruikt om de olijven, amandelen en druiven te vervoeren over de steile hellingen in Arenas. Daarnaast was Arenas vroeger een tussenstop voor de handelaren die met hun goederen van Málaga naar Granada trokken. Het is mooi dat niet vergeten wordt dat deze dieren veel hebben betekend voor de ontwikkeling van de streek. In Arenas staat dan ook een heus standbeeld ter ere van de muilezel en elk jaar op 12 oktober wordt dus de Feria de la Mula gevierd. Iedereen uit de wijde omtrek komt dan met zijn muilezels, ezels of paarden naar ons dorp. Er is een gigantisch grote paella en er zijn weer diverse optredens. Uiteraard hoef je niet lang te zoeken naar een bar, anders zou het geen feest zijn natuurlijk.

Wij gaan de komende maanden weer genieten van onze Fiestas en wensen alle lezers van DeMooiBoxtelKrant natuurlijk ook een feestelijke zomer toe!!

Hans en Anne-Loes Schellekens

www.casagradable.com

VVV zoekt informatie over Boxtelse Koninklijke Damastweverijen

Boxtel - Op 12 en 13 september doet Boxtel mee aan de Open Monumentendagen 2015 met als thema Kunst en Ambacht. De organisatie hiervoor is in volle gang en ook de VVV-gidsen hebben een onderwerp gekozen dat zij hierbij graag uit willen lichten: de Koninklijke Damastweverijen die Boxtel in het verleden groot hebben gemaakt.

In de Achttiende, negentiende en zelfs twintigste eeuw kreeg Boxtel regelmatig koninklijk bezoek in de weverijen. De laatste is in 1970 gesloten. De damastkleden werden ontworpen door gerenommeerde kunstenaars en met de hand geweven.

De VVV is op zoek naar informatie en/of materiaal over de damastweverijen, om te gebruiken voor de tentoonstelling op 12 en 13 september in het oude historisch museum van Piet Dorenbosch achter de VVV op de Markt. Contactpersoon hiervoor is Hannie van Schijndel, zij is te bereiken via 06-22562001 en rondleidingen@vvvboxtel.nl.


Foto: Heemkundekring Boxtel

In de uithoek van de tuin van het klooster St. Ursula wordt een nieuw bejaardenhuis gebouwd: Simeonshof. Deken Broekman zocht religieuzen voor de verzorging en vond ze in Spanje. Om te acclimatisering werden ze als gast onthaald in het St. Ursulaklooster.

Foto: Willemijn Wijdenes

Ook al wil ze het niet horen deze kanjer is 30 jaar geleden geboren

Combinatie95

Foto: Combinatie 95

Het is begin augustus, dus voor velen zowat midden in de vakantie, en ook de gemeenteraad is met reces. Combinatie95 kijkt terug op een periode waarin politiek de lijnen zijn uitgezet voor nog meer duurzaamheid in de gemeente Boxtel. Of het nu de sociale duurzaamheid betreft, waarbij iedere Boxtelaar meedoet en niemand buitenspel staat. De economische duurzaamheid, waarbij Boxtel onder andere hoogwaardige werkgelegenheid biedt. Of de ecologische duurzaamheid, waarbij we een leefbare wereld voor toekomstige generaties achterlaten en niet alle fossiele brandstoffen opsouperen, maar massaal overgaan op energiebesparing en hernieuwbare energie.

We hebben nog een lange weg te gaan om Boxtel energieneutraal te krijgen, maar het gaat gestaag de goede richting op. De gemeente probeert zoveel mogelijk te faciliteren onder andere met subsidie op bespaaradviezen voor woningen en een voordelige duurzaamheidslening. En met GreentechPark waarbij groene reststromen worden omgezet in energie en grondstoffen.

Energie besparen begint altijd met goed isoleren (vloer, gevels, dak en ramen) en goed ventileren (vraaggestuurd) en eventueel een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. Hernieuwbare energie is (voor burgers én bedrijven) eenvoudig te realiseren met zonnepanelen. En die hoeven niet per se op het zuiden gericht te zijn. Op oost- en westdaken wordt nog 85 procent van het maximum gehaald. Bij banken krijgt u 1 procent rente op uw spaargeld maar voor zonnepanelen is het financieel rendement 6 à 7 procent, onbelast. En uiteraard is het ook winst voor onze aarde. Het is dus alleszins de moeite waard om uw woning te isoleren en de aanschaf van zonnepanelen te overwegen.

Combinatie95 is een politieke partij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. In de gemeenteraad zijn we met vijf zetels de grootste partij en maken deel uit van de coalitie. In het college van burgemeester & wethouders zijn we vertegenwoordigd via wethouder Peter van de Wiel.

We zijn een volwassen partij met ongeveer honderd leden, waaronder een flink aantal jeugdleden. Naast maandelijkse partijvergaderingen informeren we ruim zeshonderd personen via onze maandelijkse digitale nieuwsbrief. Daarnaast is er natuurlijk de site www.combinatie95.nl, met daarop alle relevante gegevens over de partij, het politieke nieuws en verwijzingen naar aanverwante organisaties. Via thema-avonden probeert Combinatie95 de burgers te betrekken bij het wel en wee in onze gemeente. Onze cursus 'Verken je Gemeente' is een doorslaand succes en kan bij voldoende deelname ook dit jaar weer van start gaan. Mocht u interesse hebben om ook eens door een politieke bril naar Boxtel te kijken, dan bent u van harte welkom bij onze partij. U kunt ons via de site bereiken of contact opnemen met een van onze fractieleden: Peter Manniën, Katelijne van Thiel, Ineke van Giersbergen, Karel Voets en Stefan de Nijs.


D66

Bomen op de markt

Het Boxtelse centrum is gestaag aan het veranderen. De bestrating van de route 'STA-P' (Stapelen-Sint-Petrusbasiliek) is in volle gang en naar verwachting wordt medio oktober de laatste steen gelegd. Hoewel alles zorgvuldig is voorbereid zijn er hier en daar kritische noten te horen. Sommigen vinden de stenen te glad en sommigen ervaren geluidsoverlast van de auto`s die eroverheen rijden. Altijd lastige kwesties, want tot op zekere hoogte subjectief.

Hoewel we beseffen dat 100 procent tevredenheid voor iedereen bij dit soort grote plannen een illusie is, deed ook D66 Boxtel een duit in het zakje door vragen te stellen over de plannen om bomen op de Markt te rooien. De daadwerkelijke herinrichting van de Markt zal volgens planning in 2017 plaatsvinden, maar discussie over het ontwerp barst waarschijnlijk dit najaar al los.

Een onderdeel dat de gemoederen nu al bezighoudt zijn de platanen op de Markt. De gemeenteraad nam maart dit jaar een besluit over het centrum. Hierbij ging de discussie voornamelijk over parkeren en kwam het groen op de Markt in de discussie niet of nauwelijks aan bod. In het raadsbesluit werd gekozen voor handhaving van de omvang van het groen, waarbij de cultuurhistorische gevels meer zichtbaar worden gemaakt. Eventueel zal aanvullend gebruik worden gemaakt van verplaatsbare groenbakken. Het probleem lijkt hem er dus in te zitten dat sommige gevels op de Markt (te veel) aan het zicht worden onttrokken door de bomen.

Wie de laatste tijd op de Markt is geweest kan echter constateren dat de platanen dusdanig zijn gekortwiekt dat de gevels behoorlijk zichtbaar zijn. Bovendien staan de platanen slechts een maand of vier vol in blad. Hierdoor is er het grootste deel van het jaar vol zicht op de gevels. Daarnaast kun je je afvragen of je alle gevels wel vol in het zicht wilt hebben.

Politiek bestaat bij de gratie van problemen in combinatie met oplossingen. Zo af en toe gebeurt er iets waardoor probleem en oplossing samenkomen. In dit geval was dit wellicht een nieuwe snoeitechniek. Probleem opgelost, jonge bomen gered, kosten voor nieuwe bomen bespaard. D66 Boxtel is benieuwd of burgemeester en wethouders en alle andere Boxtelaren dit ook zo zien.

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
07-08 Kalksheuvel
07-08 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
08-08 Munsel + deel Centrum – Breukelen
08-08 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
15-08 Den Berg
18-08 Kerkeind
19-08 Roderweg e.o.
21-08 Tongeren,Nergena, Luissel
21-08 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
22-08 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
22-08 Centrum
22-08 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
22-08 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 32

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Mijlstraat, hoek Van Salmstraat, Boxtel bouwen bedrijfspand met kantoor
Zonnegloren 13, Boxtel uitbreiding zolderverdieping
Zonnegolven fase 2, Boxtel rooien: 16 eiken, 2 beuken, 1 els i.v.m. bouw 9 woningen aan Zonnegloed 2-18 en 9 woningen aan Zonneglans 2-18

Verleende omgevingsvergunningen
Dr.P.M.Hoekstraat 3, Boxtel bouwen overkapping achterzijde woning + verkleinen carport
Hobbendonkseweg 8, Boxtel rooien: kronkelhazelaar uit voortuin
Liempdseweg 12a, Boxtel bouwen woning
Munselse Hoeve naast nr. 18, Boxtel rooien: populier uit weiland
Raadhuisplein 4, Liempde plaatsen vrijstaande overkapping voorzijde en vrijstaande berging achterzijde
Scarlattistraat achter nr. 3, Boxtel rooien: beuk uit parkeerplaats
Schelling 39, Boxtel legaliseren erfafscheiding
Sint Severusstraat 5, Boxtel rooien: 2 haagbeuken uit trottoir

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar alle bekendmakingen van gemeente Boxtel op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Ruitersport Gemonde zoekt oud-leden voor reünie

Gemonde - In september organiseert Ruitersport Gemonde (St. Lambertus en De Pikeurtjes) een reünie voor al haar huidige en oud-leden en betrokkenen. Helaas zijn veel ledenlijsten van vroeger verloren gegaan, vandaar dat oud-leden niet persoonlijk kunnen worden aangeschreven.

Ben jij of ken jij een lid van deze verenigingen, kijk dan op de Facebookpagina van Ruitersport Gemonde of neem contact op met de organisatie via ruitersportgemonde@hotmail.com of 06-36183845. De reünie zal plaatsvinden op zondag 6 september op het terrein bij de manege in het sportpark van Gemonde.


Foto: Mark van der Pol

Jan sleutelt aan Solex voor 24-uurs race voor KiKa
Solexrace in Heeswijk is drie dagen feest en spektakel

Boxtel - In zijn werkplaats is Jan de Laat uit Boxtel druk in de weer met een Solex die hij klaarmaakt voor de 24-uurs Solexrace voor De Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) van 21 tot 23 augustus in Heeswijk-Dinther. Het is het vijfde jaar dat Jan dit doet, en tot nu toe altijd met groot succes.

Je moet er iets mee hebben, die Solexen. Kleine, niet bijzonder krachtige brommertjes met een tweetaktmotor bovenop het voorwiel. Je ziet ze niet zo veel meer in het straatbeeld, maar daar worden de echte liefhebbers zoals Jan alleen maar fanatieker door. "Tweetaktmotoren lopen als een rode draad door mijn leven", aldus Jan. "Als kleine jongen was ik er al groot fan van. Inmiddels ben ik er in mijn vrije tijd veel mee bezig. Iedere woensdag zit mijn werkplaats helemaal vol met andere fanatiekelingen. En dan praten we met z'n allen over de Solex en kijken we hoe we de blokjes zo goed mogelijk kunnen laten lopen."

Foto: Mark van der Pol

In 2011 werd Jan gevraagd om de Solex voor het team van de Brandweer Rotterdam op te voeren voor de 24-uurs Solexrace in Heeswijk-Dinther. Vervolgens won dat team de race. Sindsdien heeft Jan ieder jaar een Solex onder handen genomen, die ook elk jaar nog heeft gewonnen. "Vorig jaar ben ik overgestapt naar het team van Ad van Heerebeek en toen wonnen we met 24 rondes voorsprong. Een enorm verschil, waar ik heel erg trots op ben. Maar dat moet natuurlijk niet te vaak voorkomen, anders is het niet meer leuk. De race van 2012 was een stuk spannender, toen wonnen we met maar vijftien seconden verschil."

Prachtig evenement
De 24-uurs Solexrace in Heeswijk-Dinther is het ultieme evenement voor de Solexliefhebber. Als je er tenminste van houdt om die machines een absolute slijtageslag te zien leveren. Er wordt 24 uur lang geracet op een circuit dat door twee cafés, een stierenstal en de muziektent loopt. "24 uur is heel lang", vertelt Jan. "Als het nu een straatcircuit zou zijn zou het nog wel lukken, maar door de velden, en die stal en de cafés, daar kunnen die blokjes gewoonlijk niet zo goed tegen. Dan is het een hele uitdaging om überhaupt die race uit te rijden, laat staan dat je dan ook nog de snelste bent. Maar het is een prachtig evenement. Er is een heel festival omheen gebouwd, met feesttenten, bands, eten en drinken en van alles en nog wat. Ik ken de organisatie ondertussen ook vrij goed, en je wilt niet weten wat er bij komt kijken om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Ze boeken ook steeds grotere bands en artiesten, zodat het alsmaar mooier wordt. Dus ook als je niks met Solexen hebt, is het de moeite waard om te bezoeken."

De 24-uurs Solexrace voor KiKa wordt dit jaar gehouden van 21 tot en met 23 augustus op Festivalterrein Stanserhorn in Heeswijk-Dinther. Een combiticket voor het hele weekend kost 40 euro, maar er zijn ook kaarten beschikbaar voor een enkele dag. Er is ook een camping aanwezig als je wilt overnachten. Op het muzikale programma staan onder meer talent uit de regio zoals Baby Blue en Say Keys, maar ook grote namen als Band & Breakfast, Darkraver, Mental Theo, de WC Experience en de Band zonder Banaan. Op zondag is er van alles te beleven, ook voor de kinderen, die tot 12 jaar gratis naar binnen mogen. Er is de brascross, de finish van de Solexrace, demonstraties van Schoones Dakarteam en voor de jeugd een uitdagend kinderprogramma van Jong Nederland HDL. Ieder kind dat zich bij een van de leiders van Jong Nederland meldt, maakt kans op een weekendje weg met het hele gezin of een dagje met de klas naar de Beekse Bergen. Alleen je naam en e-mailadres doorgeven is voldoende.

Prijsvraag
Wil jij 2 x 2 weekendkaarten voor dit geweldige evenement winnen? Beantwoord dan deze vraag: Wat kost één entreekaartje in de voorverkoop (excl servicekosten) voor de avond dat onder andere Baby Blue, Darkraver, BZB, Say Keys, Band & Breakfast en Puinhoop Kollektiv optreden? Stuur je antwoord met je naam, woonplaats, e-mailadres en geboortedatum naar redactie@demooiboxtelkrant.nl. Als jij de gelukkige winnaar bent, krijg je via e-mail bericht en kun je je kaarten ophalen bij de kassa. Vergeet niet je ID-bewijs mee te nemen.

De opbrengsten van de 24-uurs Solexrace komen geheel ten goede aan de Stichting KiKa, ter bestrijding van kinderkanker. Meer informatie vind je op www.24uurssolexrace.nl.

Proef Lokaal Liempde bij Tapasdiner Het Groene Woud

Liempde - Wat heeft Liempde en omstreken te bieden op het gebied van lekker eten en drinken? Dat valt te ontdekken op de eerste editie van 'Proef Lokaal Liempde, 't Grootste Tapasdiner van Het Groene Woud'. Deze vindt plaats op zondag 27 september op D'n Tip in Liempde.

Lokale en regionale leveranciers, lokale bedrijven en lokale keukenprinssen en -prinsessen gaan aan de slag om met behulp van regionale producten heerlijke gerechten te maken. Culinaire hoogstandjes, hippe smaakcombinaties, maar ook gerechten uit grootmoeders keuken. Hierdoor ontstaat het grootste tapasdiner van Het Groene Woud. Naast de lokale gerechten kun je ook proeven van lokale bieren en wijnen.

De organisatie is in handen van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) samen met Hofkapel De Kromploegers. Zij zorgen voor entertainment voor jong en oud. Er zijn live-optredens en daarnaast zijn er volop activiteiten voor kinderen. Zo kunnen de jongste bezoekers zich laten schminken, spelen in een bak met maïskorrels, een koe melken of meedoen aan een wedstrijd zaklopen. Ook is er een receptenboekje verkrijgbaar met daarin alle gerechten die er die dag te proeven zijn, met vermelding van koks en leveranciers.

Bezoekers van Proef Lokaal Liempde zijn welkom van 14.00 tot 19.00 uur. De entree is gratis. De betaling van de gerechtjes verloopt via muntjes.

Gaat de schoenendoos mee op vakantie?

Ken je dat: je gaat op vakantie of vraagt een hypotheek aan en daar sta je dan met een doos vol papieren. De afgelopen jaren heb je keurig alles bewaard, maar waar is die groene kaart of polis toch?

Je bent niet de enige hoor. Regelmatig komen mensen met dozen vol paperassen langs. En eigenlijk ben ik daar stiekem wel blij mee, want dan zijn alle papieren er nog. Maar wat als je een keer wilt opruimen? Deze vakantieperiode is daar een mooie tijd voor…

Het handigst is om te beginnen met de papieren die je regelmatig nodig hebt. Ga je op reis naar het buitenland dan moet je daar kunnen bewijzen dat je verzekerd bent. De groene kaart voor de auto, de pas van de ziektekostenverzekering, de papieren van de reiskostenverzekering (waar ook de alarmnummers op staan) en de autopapieren zijn een must. Bewaar deze in een apart mapje zodat je ze altijd bij de hand hebt. En misschien een handige tip: scan ze in en mail ze naar jezelf. Telefoons zijn handig, maar erg geliefd onder het dievengilde. En je mail is wereldwijd op iedere computer te openen!

Wat hoort er nog meer in jouw opgeschoonde ordner? De polissen van de levensverzekering! Verzekeraars zien graag het origineel ooit terug en de polis is het enige bewijs dat je een levensverzekering hebt. Check daarnaast even op www.pensioenoverzicht.nl of je pensioentoezeggingen erop staan. Je kunt dan per pensioenuitvoerder het laatste pensioenoverzicht (UPO) bewaren. En dat geldt ook voor de schadeverzekeringen. Het volstaat als je de papieren hebt van de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering van het laatste jaar.

Tot slot zijn er nog papieren die je LEVENSLANG moet bewaren, omdat geldverstrekkers er altijd naar vragen bij het afsluiten van een hypotheek (of je hebt ze nodig als je gaat trouwen). Ik doel dan op huwelijkscontracten, geboorteaktes, echtscheidingsconvenanten en notariële akten. Geldschieters willen er zeker van zijn dat je geen financiële verplichtingen hebt uit eerdere relaties. Bewaar deze documenten dus goed.

Duizelt het je al of twijfel je toch? Maak dan rustig een afspraak met ons. Voor een klein bedrag zorgen we ervoor dat jouw administratie er weer piekfijn uitziet.

Is jouw idee duizend euro waard?
Het Groene Woud betrekt jongeren bij versterking landschap en economie

Liempde - Speciaal voor jongeren heeft Het Groene Woud de regeling 'Stimulering jongerenprojecten in Het Groene Woud' in het leven geroepen. Hierbij worden kansrijke ideeën van jongeren met maximaal duizend euro beloond, zodat ze ook echt kunnen worden ontwikkeld en uitgevoerd. Er is budget gereserveerd voor twintig projecten.

Het Groene Woud doet graag een beroep op de creativiteit van jongeren. Zo hoopt het jongeren bij Het Groene Woud te betrekken en goede, creatieve ideeën binnen te halen. Een jongerenfonds in deze vorm is uniek; de regeling kent eenvoudige voorwaarden en de verslaglegging gebeurt in de vorm van bloggen en het plaatsen van een filmpje van het project op YouTube.

Creatievelingen kunnen ideeën opperen, als deze maar bijdragen aan de doelen van Het Groene Woud: het behouden en versterken van het karakteristieke landschap, het stimuleren van groene economie, het bevorderen van leefbaarheid en samenwerking en het betrekken van ondernemers en bewoners.

Online aanmelden
Om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage, moeten de jongeren hun idee aanmelden via het aanmeldformulier op www.hetgroenewoud.com/stimuleringjongerenprojecten en het ook plaatsen op www.werkplaatshetgroenewoud.com. Dit is het online platform voor maatschappelijke initiatieven in Het Groene Woud. Streekhuis Het Groene Woud beoordeelt of de ideeën genoeg kans van slagen hebben om deze verder te ontwikkelen. Als dat het geval is, dan staat het Streekhuis ook klaar om jongeren te adviseren in de ontwikkeling en uitvoering van de ideeën.

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.hetgroenewoud.com/stimuleringjongerenprojecten.

Bridge:
Bridgeclub Revanche, 28-07:
A-lijn:
1 J. vd Laar & G. van Oirschot 58,71%
2 R. Dankers & F. Sedee 57,01%
3 Ad & Anja Wouters 54,55%
B-lijn:
1 H. Schilder & T. van Roosmalen 63,59%
2 H. Goes & J. vd Biggelaar 61,55%
3 Corry & Jan Kerssens 61,20%

Bridgeclub Liempde, 30-07:
A-lijn:
1 Mw. van Dorenmalen & Mw. van Roy 62,04%
2 Dhr. Engbers & Dhr. Gillissen 61,81%
3 Mw. vd Steen & Dhr. vd Schans 58,33%
B-lijn:
1 Mw. van Zon & Dhr. vd Wiel 67,97%
2 Dhr. vd Dungen & Dhr. Smulders 63,54%
3 Mw. Kapteijns & Mw. vd Laar 60,09%

Open trainingen G-voetbal bij ODC in september

Foto: ODC

Boxtel - ODC G-voetbal is gestart met de voorbereiding op het seizoen 2015-2016. Voetballers en andere sporters die kennis willen maken met het G-voetbal, kunnen in de maand september open trainingen volgen bij ODC.

Geïnteresseerden kunnen zich op de dinsdagavond melden bij de coördinator trainingen Ariën Egge, om 18.30 uur in kantine De Boemerang van Sportpark Molenwijk aan de Platanenlaan. Hij kan ook de nodige informatie geven omtrent het G-voetbal.

Glenn Schuurmans in actie tijdens de interland Nederland-Frankrijk eerder dit jaar.
Foto: Mark van der Pol

Om mee te kunnen trainen zijn sportkleding, voetbalschoenen, scheenbeschermers en badslippers nodig. De slippers zijn noodzakelijk voor het douchen na afloop van de training.

Glenn Schuurman geselecteerd voor EK Hockey

Foto: LTV Munsel

Boxtel - Glenn Schuurman uit Boxtel is door bondscoach Max Caldas geselecteerd voor het aankomende Europees Kampioenschap Hockey. De 24-jarige middenvelder van HC Bloemendaal gaat van vrijdag 21 tot en met zondag 30 augustus met het Nederlands Elftal naar Londen.

Foto: LTV Munsel
Foto: LTV Munsel
Foto: LTV Munsel
Foto: LTV Munsel
Foto: LTV Munsel
Foto: LTV Munsel

Schuurman, die 31 interlands op zijn naam heeft staan, begon zijn carrière in Boxtel, bij HMC MEP. In 2009 maakte hij de overstap naar Bloemendaal, waar hij nu nog speelt. In 2012 debuteerde hij in Oranje en speelde dat jaar ook tijdens het toernooi voor de Champions Trophy. Hij maakte ook deel uit van de selectie die de Champions Trophy in 2014 en de Hockey World League 3 in 2015 speelde.

Opening Bloxzaal in Sportcomplex De Braken

Boxtel - Op zondag 30 augustus is de opening van de Bloxzaal in Sportcomplex De Braken voor CMV en C-jeugd in de middag, en junioren, senioren en recreanten in de avond

Om 13.00 uur zal de Join Volleybal Tour met de attracties van de Volleybalbus van NeVoBo starten. Deze sportieve activiteiten, die duren tot 16.00 uur, zijn bedoeld voor de CMV en C-jeugd van VC Blox en de basisschooljeugd. Hiervoor opgeven is niet nodig.

Bij de officiële opening van de Bloxzaal is iedereen welkom. Deze zal om 16.15 uur plaatsvinden. Daarna is de clinic voor de B- en A-jeugd en Heren 1 van VC Blox. Deze zal duren van 17.00 tot 18.00 uur. De clinic is openbaar, maar aanmelden is wel nodig. Dat kan via vcblox@hotmail.com.

Join Volleybal
In 2015 vinden twee topvolleybalevenementen in Nederland plaats: de WK Beachvolleybal en het EK Volleybal voor Dames. Om samen met alle verenigingen, scholen en gemeenten het volleybal een enorme boost te geven, is de campagne Join Volleybal gestart. De activiteiten op 30 augustus bij De Braken maken deel uit van de Join Volleybal-campagne. Meer informatie over de beide Oranje-evenementen en de campagne Join Volleybal vind je op www.volleybal.nl/join.

Glenn Schuurman geselecteerd voor EK Hockey

Boxtel - Glenn Schuurman uit Boxtel is door bondscoach Max Caldas geselecteerd voor het aankomende Europees Kampioenschap Hockey. De Boxtelse middenvelder, die in het dagelijkse leven uitkomt voor H.C. Bloemendaal en begon zijn carriere bij MEP. Hij speelde in 2012 al voor het Nederlandse team tijdens het toernooi voor de Champions Trophy. Het Europees Kampioenschap Hockey vindt plaats van 21 tot en met 30 augustus in Londen.

Ruitersport Gemonde zoekt oud-leden voor reunie

Gemonde - In september organiseert Ruitersport Gemonde (RV St. Lambertus en PC De Pikeurtjes) een reunie voor al haar oud-leden, huidige leden en betrokkenen. Helaas zijn veel ledenlijsten van vroeger verloren gegaan, vandaar dat oud-leden niet persoonlijk kunnen worden aangeschreven.

Ben jij of ken jij een lid van deze verenigingen, kijk dan op de Facebookpagina van Ruitersport Gemonde, of neem contact op met de organisatie via ruitersportgemonde@hotmail.com of 06-36183845. De reunie zal plaatsvinden op zondag 6 september op het terrein bij de manege in het sportpark van Gemonde.

Open trainingen G-voetbal bij ODC in september

Boxtel - ODC G-voetbal is gestart met de voorbereiding op het seizoen 2015-2016. Voetballers en andere sporters die kennis willen maken met het G-voetbal, kunnen in de maand september open trainingen volgen bij ODC.

Geïnteresseerden kunnen zich op de dinsdagavond melden bij de coördinator trainingen Ariën Egge, om 18.30 uur in kantine De Boemerang van Sportpark Molenwijk aan de Platanenlaan. Hij kan ook de nodige informatie geven omtrent het G-voetbal.

Om mee te kunnen trainen zijn sportkleding, voetbalschoenen, scheenbeschermers en badslippers nodig. De slippers zijn noodzakelijk voor het douchen na afloop van de training.

Succesvol jeugdtenniskamp bij LTV Munsel

Boxtel - Het kamp dat tennisvereniging LTV Munsel afgelopen week heeft gehouden voor de eigen jeugd, was een groot succes. Aan het kamp, dat een combinatie is van tennislessen van verschillende tennisleraren en leuke uitstapjes naar het Dommelbad, Activiteitenboerderij Het Dommeltje en de Efteling deden 26 jeugdleden mee. Zij sloten het leuke, maar ook vermoeiende kamp af met een toernooi.

16 / 16

Donderdag 6 augustus

Cultuurhistorische rondleiding Molenroute
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridge in Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Vrijdag 7 augustus

Poppenvoorstelling 'Ranja & Rietje'
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zaterdag 8 augustus

Workshop Schminken
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 9 augustus

Workshop Schminken
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Maandag 10 augustus

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 12 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische rondleiding St Petrus Basiliek
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 13 augustus

Binnendommeltjestocht
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridge in Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

14-19 augustus

Kermis Boxtel
Markt & Breukelsplein

Zaterdag 15 augustus

Bridgedrive; 21e Klumpkesdrive
10.00 uur, Diverse horecagelegenheden, Liempde

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Voetbalderby ODC-DVG Liempde
18.00 uur, Sportpark Wagenaars, Essche Heike, Boxtel

Zondag 16 augustus

Voetbalwedstrijd LSV-LSV2
12.00 uur, Sportpark Lennisheuvel, Mijlstraat 27, Boxtel

'Boxtelse Ierse Sessie'
13.30 uur, B&B 'In den Boogert', Oude Boomgaard 3, Boxtel

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Concert Stichting Kerkconcerten
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Woensdag 19 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 20 augustus

Zomeravond rondleiding Heilig Hartkerk

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 of om
19.00 uur bij de Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Voetbalderby ODC-RKSV Boxtel
19.30 uur, Sportpark Molenwijk, Platanenlaan 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridge in Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zaterdag 22 augustus

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Concert: The Explosion Rockets
20.00 uur, Partycenter Denziz, Stationstraat 71, Boxtel

Zondag 23 augustus

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Voetbalderby RKSV Boxtel-ODC
14.30 uur, Sportpark Munsel, De Aanloop 29, Boxtel

Live Muziek; Grape Valley
Vanaf 15.00 uur, Dinercafé Knus, Eindhovenseweg 39, Boxtel

Maandag 24 augustus

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

25-28 augustus

Kindervakantieweek PIUS X
Heidonk 28, Liempde

26-28 augustus

Kindervakantieweek Buurtsport
Dr. De Brouwerlaan 78, Boxtel

Kindervakantieweek Lennisheuvel
Gemeenschapshuis Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Woensdag 26 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dubbeltjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zomeravondrondleiding Stationskwartier
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 27 augustus

Cultuurhistorische avondrondleiding Kasteel Stapelen
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridge in Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zaterdag 29 augustus

Voorlezen uit prentenboek Jas de Keistamper
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 30 augustus

Kofferbalsale
10.00 uur, Den Tip, Barrierweg, Liempde

Expositie van cursisten
11.00 uur, De Ruimte, Selissen 6a, Boxtel

Opening nieuwe seizoen Volleybal VC Blox
13.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Voorlezen uit prentenboek Jas de Keistamper
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Woensdag 2 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 3 september

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 5 september

19.30 uur, vleermuizenwandeling
20.30 uur, waterdieren kijken
21.30 uur, borrel
22.30 uur, nachtvlinders kijken
Bos Sparrenrijk, Ingang Nimrodlaan en Molenwijkseweg, Boxtel

Zondag 6 september

Vroege vogeltocht
7.00 uur, Bos Sparrenrijk, Ingang Nimrodlaan en Molenwijkseweg, Boxtel

Diverse activiteiten
Vanaf 11.00 uur, Bos Sparrenrijk, Ingang Nimrodlaan en Molenwijkseweg, Boxtel