DeMooiBoxtelKrant

11 juli 2018

DeMooiBoxtelKrant 11 juli 2018


We Are Electric doet Velder op grondvesten schudden

Bij de verschillende podia werd driftig gedanst. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Liempde - Het festival We Are Electric heeft vrijdag, zaterdag en zondag tienduizenden liefhebbers van elektronische muziek naar Landgoed Velder in Liempde weten te lokken. Zij konden genieten van onder meer de muziek van De Jeugd van Tegenwoordig, Paul Kalkbrenner, Olivier Heldens, The Prodigy en Martin Garrix. Dit gebeurde dan ook massaal: alle weekendtickets inclusief camping waren enkele dagen vóór het festival uitverkocht. In totaal kwamen 53.000 bezoekers op het festival af.

Vrijdagmiddag dromden de campinggasten, 14.500 in totaal, al vroeg in de ochtend samen voor het campingterrein dat was opgedeeld in twee helften: camping Noord en camping Zuid. Omdat de bezoekers die met de bus kwamen allen via borden naar dezelfde campingingang werden gedirigeerd liep daar de wachttijd al snel op naar zo'n anderhalf uur. Navraag bij de verkeersregelaars leverde weinig op: zij waren ook niet allemaal op de hoogte van waar de verschillende ingangen van de camping zich bevonden. Vele bezoekers werden verrast doordat zij hun deodorantspray moesten inleveren wegens brandgevaar. Dit was overigens niet het geval bij alle ingangen.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Martin Garrix was de afsluiter op het hoofdpodium van het driedaagse festival. (Foto: Tom Doms) Foto: Tom Doms

Flinke wandeling
Bezoekers van camping Noord konden het festivalterrein via de andere camping bereiken. De wandeling was een stevige. Toch mocht dat de pret niet drukken. Het festivalterrein oogde verzorgd en de bosrijke omgeving zorgde voor een mooi, bijna sprookjesachtig decor. Daar kwam op zeven verschillende podia een breed scala aan muziek voorbij: van de dansbare Nederhop van De Jeugd van Tegenwoordig tot de opzwepende klanken van succes-dj Martin Garrix. Bij de diverse stands en eetkramen kon tussendoor even energie bijgeladen worden.

Voor bezoekers van de camping was een groot zwembad uitgerukt. Hoewel de komst al voor de tropische hitte werd aangekondigd was het verkoelende water een welkome toevoeging voor het festival. Er werd gretig gebruik van gemaakt, net zoals van de douches, getuige de lange rijen. Dat had ook te maken met hoe stoffig het was op de camping vanwege de droogte.

Nadat vrijdag De Jeugd van Tegenwoordig naar eigen zeggen de eer had om het festival te openen, werd er flink gedanst, gefeest en meegezongen op de opzwepende klanken van bijvoorbeeld de hitsingle 'Gemist'. Op de andere stages waren het onder meer Olivier Heldens en Martin Solveig die het publiek vermaakten.

De zaterdag van het festival was zo goed als uitverkocht met 19.500 man, de vrijdag (14.500) en zondag net niet (17.5000), maar het was wel heel erg vol. De organisatie kijkt naar eigen zeggen heel tevreden terug op het festival en laat weten dat ook de gemeente positief was. Het opruimen en afbreken is inmiddels in volle gang. "Volgende week moet er als het goed is niets meer van WAE te zien zijn", aldus een woordvoerder.

Lees verder op pagina 9

Baanderherencollege neemt maatregelen tegen bij handgemeen betrokken leerkracht

Boxtel - De leerkracht van het Baanderherencollege die twee weken geleden betrokken raakte bij een handgemeen tussen hem en de vader van een van zijn leerlingen keert na de zomervakantie niet meer terug op de middelbare school. Dit laat directeur Jan Willem van den Berg weten in een email die aan alle ouders van de school gestuurd is.

Van den Berg schrijft dat hij de ouders vlak voor de schoolvakantie op de hoogte wil stellen van de meest recente ontwikkelingen. "We hebben vastgesteld dat het om een op zichzelf staand feit gaat en kunnen u meedelen dat de school inmiddels maatregelen heeft genomen tegen de docent. De docent zal na de zomervakantie niet meer naar de school terugkeren", aldus Van den Berg.

DeMooiBoxtelKrant gaat met vakantie!
Volgende week, op woensdag 18 juli, verschijnt onze extra dikke Zomerkrant en daarna gaat de redactie van DeMooiBoxtelKrant met vakantie. Dat betekent dat op woensdag 25 juli, 1 en 8 augustus geen krant verschijnt. De eerstevolgende DeMooiBoxtelKrant valt op woensdag 15 augustus weer op de mat.

Boxtelse beiaardier Tommy van Doorn wint tweede prijs internationaal concours

Beiaardier Tommy van Doorn (tweede van links) met zijn tweede prijs. (Foto: Nel van Doorn) Foto: Nel van Doorn

Boxtel - Beiaardier Tommy van Doorn, onder meer bekend als bespeler van het carillon van de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek, heeft op 6 juli de tweede prijs gewonnen op het Internationaal Beiaardconcours in Kampen en Zwolle.

Foto: Sander van Kasteren

De Nederlandse Klokkenspel-Vereniging geeft het culturele erfgoed van beiaard en beiaardmuziek extra aandacht met een aantal landelijke activiteiten ter ere van haar honderdste verjaardag.
De beiaardiers werden uitgenodigd door het NKV om de twee verschillende carillons van beide steden te bespelen. Het concours werd gehouden op de Peperbus in Zwolle en op de Nieuwe Toren in Kampen. Tommy werd samen met vier andere deelnemers geselecteerd om aan dit concours mee te mogen doen en won met zijn tweede plaats een bedrag van 2.000 euro.

Dode hooglander in weiland trekt bekijks

Boxtel - Een dode Schotse hooglander in een weiland langs de Dommel aan het Weikespad trok maandag bekijks van de voorbijgangers. Het rund werd later die middag door de eigenaar afgedekt en dinsdag naar de destructor gebracht.

Het gestorven dier is een van de Schotse hooglanders die het weiland langs de Dommel begraasden. Volgens de buurtbewoners die de hooglanders bijvoerden en het stuk grond waarop de dieren leven beheren hield het dier zich mogelijk al een tijdje afzijdig. Met het sterven van de hooglander lopen er enkel nog stieren op het stuk grond rond. Mogelijk wordt bekeken of één van die stieren uitgewisseld kan worden met een kudde in Reek, waar oorspronkelijk ook het nu gestorven dier van afkomstig is.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 12 juli        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 13 juli        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Dinsdag 17 juli        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 12 juli        Kienen in De Kloosterhof        13.30
Dinsdag 17 juli        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 18 juli        Jeu de boules bij GVT Den Dries        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke dinsdag in juli en augustus        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag in juli en augustus        Fietsen, vertrek vanaf de Angelaschool        19.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Zorgboerderij het Kleine Bos

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Willem-Jan en Heike van Alphen van Zorgboerderij het Kleine Bos.

Ze raken bijna niet uitgepraat over de ideeën die ze hebben met hun toekomstige zorgboerderij op Luissel, zó enthousiast zijn Willem-Jan en Heike van Alphen. Willem-Jan is praktisch geboren in de boerderij en werkt er al zijn hele leven. Eerst was het een gemengd bedrijf, nu enkel een melkveebedrijf. Zijn vrouw Heike is al jaren actief in de zorg.

In het najaar hopen zij van start te gaan met de kleinschalige zorgboerderij waar dagbesteding aangeboden wordt aan met name dementerende ouderen. De naam 'het Kleine Bos' was snel gevonden: daar waar de Kampina 'het grote bos' was, werd Luissel vroeger 'het kleine bos' genoemd.

Achteraf bezien leek het slechts een kwestie van tijd voordat de zorgboerderij tot stand zou komen: Heike had al langer het gevoel meer persoonlijke aandacht te willen bieden tijdens haar werk met cliënten in de ouderenzorg. Ook Willem-Jan had zo zijn twijfels: hij wil zijn melkveebedrijf graag kleinschalig houden, maar daarmee wordt het lastiger om het rendabel te houden. Bovendien wil ook hij graag zijn sociale gezicht laten zien.

Daarom besloten de twee hun krachten te bundelen met de nieuwe dagbesteding. Die biedt ruimte aan zo'n acht tot tien cliënten. Heike zal zich hoofdzakelijk inzetten op de zorgboerderij, terwijl Willem-Jan zich richt op het melkveebedrijf. Maar er is ook plaats voor een wisselwerking, waarbij de cliënten bijvoorbeeld meehelpen de kalveren te verzorgen.

Bijzonder is de samenwerking met SintLucas bij de invulling van de binnenruimte: het werd de studenten aangeboden als afstudeeropdracht. Aan enkele ideeën, zoals een ontvangstportaal, hadden Willem-Jan en Heike zelf nog niet gedacht. "Zo'n portaal is ideaal. Daarmee houd je de warmte en kou veel beter buiten", constateert Willem-Jan.

Het tweetal gaat milieubewust te werk bij de bouw van de zorgboerderij. Er werd flink geïnvesteerd in een systeem dat de melk koelt en tegelijkertijd water verwarmt, dit om de ontvangstruimte en het woonhuis te gaan verwarmen "Het koelen van iedere twee liter melk kan één liter water opwarmen naar 50 graden Celsius", legt Willem-Jan uit.

Op de dagbesteding kunnen de ouderen verschillende dingen doen, maar wat de zorgboerderij bijzonder maakt, is de ligging en het landelijke karakter. Daarop zal dus ook het zwaartepunt komen te liggen. Zo kunnen de cliënten tuinieren in de moestuin bij de boerderij en zijn er mooie wandelingen te maken in de omgeving.

Het Kleine Bos zoekt de samenwerking met Boxtel op, zoals nu ook al op de boerderij zelf gebeurt. Daar komen met enige regelmaat schoolklassen of kinderen langs om te kijken naar het reilen en zeilen op de boerderij. In de zorgvoorziening zal bovendien nauw samengewerkt worden met vrijwilligers die de cliënten begeleiden. Deze worden gezocht in samenwerking met het Vrijwilligerssteunpunt Boxtel.

Zorgboerderij het Kleine Bos, Luissel 18, 0411-607398/06-27475656, info@zorgboerderijhetkleinebos.nl, www.zorgboerderijhetkleinebos.nl

Wethouder gaat toch nog in gesprek met Marktondernemers

Boxtel - Naar aanleiding van felle kritiek van een groep centrumondernemers op het ontwerp van de nieuwe Markt in Boxtel kwam wethouder Eric van den Broek vorige week dinsdagavond tijdens de raadsvergadering toch nog met aanpassingen op de definitieve plannen. Zo worden tijdelijk veertig fietsparkeerplekken voor de deur van Daniel's Gym, Deegeluk en Bella Italia geschrapt. Ook met andere bezwaarmakers zoals Dok 12 en Hebbes wil de wethouder opnieuw in gesprek in de hoop een voor de ondernemers acceptabele oplossing te vinden.

Aan de oostzijde van de Markt was er verzet tegen de definitieve plannen: daar zagen Deegeluk, Daniel's Gym en Bella Italia hun terrasmogelijkheden drastisch ingeperkt worden omdat op de plek waar zij nu hun terras uitstallen fietsparkeerplekken zouden komen. Van den Broek benadrukte echter dat de ondernemers eigenlijk geen juridische grond hebben om hun terrasruimte op te eisen omdat voor hun zaken slechts tijdelijke terrasvergunningen verleend zijn, zonder toezeggingen voor de langere termijn. Toch worden nu veertig stallingen geschrapt. In ieder geval voorlopig. In overleg zal daar volgens de wethouder later een geschikte locatie voor worden gezocht. Dit kan omdat het ontwerp van de Markt voorziet in het fietsgebruik in de verdere toekomst en de stalruimte dus niet per direct nodig is.

Bruisend
Woordvoerder van de Marktondernemers, Lotte van den Anker van Deegeluk, had naar eigen zeggen dinsdag drie maal haar inspreektekst moeten herschrijven in positieve zin, zó snel volgde de actualiteiten elkaar op. Zij sprak dan ook van een positief voorbeeld van 'Meewerkend Boxtel': "Ook wij willen graag het centrum van Boxtel bruisend maken. Laten we vlug in gesprek gaan om van de tijdelijke oplossing een duurzame maken."

Ook aan de overkant van de Markt heeft de wethouder wat te bespreken. Zo gaven de uitbaters van Dok 12 aan verbaasd te zijn dat in het definitieve ontwerp van de Markt ineens een lantaarnpaal op hun terrasruimte ingetekend stond. Te meer omdat in een eerdere aanpassing van de plannen juist twee platanen werden verplaatst ten gunste van het terras. Volgens de wethouder is de locatie van de lichtmast een logisch gevolg van een lichtberekeningsplan dat ontwikkelaar Rasenberg Infra maakte voor de nieuwe Markt. Ook het schuiven met een aantal parkeerplaatsen valt niet goed bij het café gelegen aan Markt 12. Cadeauwinkel Hebbes, een paar deuren verderop gehuisvest, maakte zich zorgen over de bereikbaarheid van het pand.

'Meerderheid positief'
De commotie leidde tot vragen vanuit de oppositie: zowel de fracties van CDA en van BALANS stelden vragen met betrekking tot de plannen die volgens hen toch niet zo breedgedragen zijn als de wethouder doet voorkomen. Zo ver wilde Van den Broek echter niet gaan: volgens hem is de meerderheid van alle betrokkenen positief. "Je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken", merkte hij op. Toch liet Van den Broek weten open te staan voor het gesprek om het alsnog zoveel mogelijk ondernemers naar de zin te maken. Wat onhandig vroeg hij hen hun kritiek niet via de media, maar direct bij hem te ventileren. Een opmerking die de uitbaters van Dok 12 in het verkeerde keelgat schoot. Zij verlieten boos de raadzaal.

Inmiddels is de lijst met aanpassingen op het eerdere definitieve marktplan gestaag aan het groeien. En met de belofte van de wethouder lijken daar de komende weken nog wel enkele punten aan toegevoegd te kunnen worden.

Boxtel - De gemeente gaat bekijken of de nieuw aangelegde fietsstraat op de Molenwijkseweg doorgetrokken kan worden tot aan de entree van hockeyvereniging MEP aan Molenwijk. Dit zegde wethouder Herman van Wanrooij dinsdag 3 juli toe nadat hem tijdens de raadsvergadering vragen werden gesteld. Tijdens het debat werden ook vragen gesteld over de verkeerssituatie op de Ladonkseweg, waar aan de lopende band aanrijdingen zijn. In november werden al maatregelen aangekondigd, maar die zijn nog niet van start gegaan, zo constateerde de oppositie.

Desgevraagd kon de wethouder nog geen exact tijdspad geven voor de werkzaamheden aan de Molenwijkseweg, die in drie fases onder handen wordt genomen. Fase 1 is inmiddels afgerond en betrof het omvormen van het gedeelte tussen de komgrens met Esch en de Halderheiweg tot een 30-kilometerzone waar fietsers voorrang hebben op auto's. In de derde fase wordt het stuk tussen de Halderheiweg en de Parkweg onder handen genomen, waarbij nu dus bekeken wordt of ook hier een fietsstraat van gemaakt wordt. In de laatste fase gaat het stuk tussen Parkweg en 't Ronduutje op de schop. Daarbij wordt ook de situatie rondom de hockeyvelden van MEP aangepakt, zo gaf de gemeente eerder aan. Vrijdag werd een collegebesluit gepubliceerd waaruit blijkt dat de gehele weg een 30-kilometerzone wordt.

Ladonkseweg
Een oplossing voor de situatie op de Ladonkseweg is op de gemeentelijke begroting naar 2022 geschoven. Dat betekent echter niet dat de maatregelen ook zo lang op zich laten wachten, aldus de wethouder. Deze post kan als de raad akkoord gaat 'naar voren geschoven' worden waardoor het geld eerder beschikbaar komt. Op de weg, waar met name bij het kruispunt met de Kruisbroeksestraat veel ongelukken gebeuren, werden in november al maatregelen aangekondigd: zo moet de weg minder bochtig worden en voorzien worden van een andere, minder gladde asfaltlaag.


Esch na 2021 écht naar Boxtel

Een tekening van de nieuwe Markt, met daarop de gewraakte fietsparkeervakken, lantaarnpaal en verschoven parkeervakken. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel/Haaren - Het was eigenlijk nog een formaliteit, maar Esch gaat nu écht naar Boxtel toe. Daartoe besloot de gemeenteraad van Haaren afgelopen donderdag. Het besluit was niet unaniem: de plaatselijke VVD stemde tegen.

De gemeente Haaren zal per 1 januari 2021 worden opgeheven. Het grondgebied zal worden verdeeld, waarbij Haaren naar Oisterwijk, Helvoirt naar Vught, Esch naar Boxtel en Biezenmortel naar Tilburg gaat. Uiterlijk per 1 januari 2022 moet de herindeling voltooid zijn.

Dit plaatsnaambord zal er per 1 januari 2021 anders uit komen te zien. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Peiling
Afgelopen najaar werd al een peiling gehouden onder Esschenaren die geen duidelijk beeld gaf. Daarom werd een tweede ronde ingelast die een duidelijker en meer representatief beeld vormde.

De VVD was tegen de herverdeling van Esch bij Boxtel. Volgens die fractie is de uitkomst van het tweede referendum onder de Essenaren niet betrouwbaar. Meerdere amendementen en een motie van de VVD sneuvelden uiteindelijk, waarna de raad toch tot het besluit overging om Esch bij Boxtel te voegen.

Tijdlijn
In december 2018, zo is de bedoeling, stellen de betrokken gemeenten het herindelingsontwerp vast. Dan volgt in januari en februari 2019 een zienswijzeperiode waarin iedereen uit zowel de gemeente Haaren als de ontvangende gemeenten Boxtel, Oisterwijk, Vught en Tilburg zienswijzen kan indienen. Na het herindelingsontwerp volgt het herindelingsadvies. In mei/juni 2019 gaat dit advies via de provincie naar het Rijk.

Bijzondere open dagen bij Imkerij 't Polleke

Heeswijk-Dinther - Je hebt het bijna niet kunnen missen in de landelijke media: de man met de bijenbaard. Imker Peter van der Pol uit Heeswijk-Dinther liet zich een paar weken geleden een baard van 30.000 levende bijen aanmeten. Om extra aandacht voor de bij te vragen en mensen te infomeren over het belang van de bij voor onze natuur. Die extra aandacht kwam er: van DeMooiBernhezeKrant en het Brabants Dagblad tot het Jeugdjournaal en Pauw, overal was hij te zien. Tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen op zaterdag 14 en zondag 15 juli verwelkomt deze 'beroemde' imker graag bezoekers bij zijn Imkerij 't Polleke in Heeswijk-Dinther.

Wat gaat er aan vooraf tot je het potje honing op tafel hebt staan? Wat is het verschil tussen een bij en een wesp? Hoe verwijder je een angel nadat je gestoken bent? Op deze en tal van andere vragen geven Peter en zijn team graag een antwoord. Ook is er van alles te beleven bij 't Polleke. Zo kunnen kinderen een eigen waskaars rollen, een bijenhotel maken of hun eigen potje honing vullen. Ook zijn er demonstraties honing slingeren en was gieten. In de observatiekast is een bijenvolk achter glas te zien. Wie weet is de bijenkoningin te spotten of een echte rondedans van de bijen.

Daarnaast geeft de imker uitleg over het belang van de honingbij voor de bestuiving en de ecologie en economie. Ook zal hij zich laten steken en demonstreren hoe je het beste een angel kunt verwijderen. Natuurlijk is er deze dagen volop de mogelijkheid om de verschillende soorten honing te proeven en kunnen bezoekers beoordelen welke smaak zij het lekkerst vinden. Ook is er - exclusief voor dit weekend verkrijgbaar - heerlijk ambachtelijk honingijs van eigen imkerij.

Kom jij ook naar deze leuke en leerzame dag voor jong en oud? Zowel zaterdag 14 als zondag 15 juli staat van 10.00 tot 17.00 uur de deur open en de koffie en thee klaar. Imkerij 't Polleke aan de Jan van den Boomstraat 7 in het prachtige buitengebied van Heeswijk-Dinther is ook prima bereikbaar met de fiets. www.facebook.com/imkerijpolleke.

Gilde Mantelzorgdag

Boxtel - Voor het vierde jaar op rij organiseert het Gilde Sint Barbara & Sint Joris in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg Boxtel een leuke en ontspannen middag voor mantelzorgers.

Deze middag is bedoeld voor alle mantelzorgers die voor een naaste in de gemeente Boxtel zorgen. Het is niet de bedoeling dat die naaste meegaat. Dit omdat het terrein niet rolstoeltoegankelijk is en er geen invalidetoilet aanwezig is. Bovendien zou dat betekenen dat de mantelzorgers nog steeds verantwoordelijk zouden blijven voor hun naaste op die dag, en het is nu juist de bedoeling dat zij een dag zelf ontzorgd worden. Mochten mantelzorgers geen opvang hebben voor hun naaste, dan wil het Steunpunt Mantelzorg Boxtel met hen meedenken over een oplossing.

Het Gilde heeft een prachtig terrein in de natuur, aan het Essche Heike, waar groen en frisse lucht zorgen voor rust en een ontspannen gevoel. Natuurlijk draagt de verwennerij van de Gildebroeders en -zusters daaraan ook bij. Mantelzorgers kunnen zich bekwamen in diverse vormen van schieten van buks tot kruisboog. Er zijn diverse oud-Hollandse spelen met een wedstrijdelement. Daarnaast kunnen zij golfen of de ballen van het jeu-de-boules laten rollen. Uiteraard is er voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten en te genieten van een drankje en iets lekkers. Er is voor elk wat wils.

Mantelzorgers zijn van harte welkom op zaterdag 11 augustus, vanaf 13.00 uur. Om 13.30 uur begint het programma en om 17.00 uur is het afgelopen. Aanmelden kan tot 6 augustus bij mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of via 0411-655899. Voor meer informatie: CoutourdeTwern Boxtel, Marjon van de Meerendonk, 06-10549497 en mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl

Zomerrondleidingen bij VVV

Boxtel - VVV Boxtel organiseert in juli en augustus weer verschillende cultuurhistorische rondleidingen. Elke woensdag- en donderdagavond en ook op twee zondagochtenden staat er een wandelroute op het programma. Ook zijn er dit jaar nieuwe routes toegevoegd: 'De Wederopbouwroute' in Selissen en de 'Park Molenwijkroute'.

In totaal kunnen acht verschillende wandelingen gemaakt worden. Ze starten vanaf het VVV-kantoor op de Markt 36 in Boxtel, tenzij anders is vermeld. De rondleidingen zijn: Architectuur rond 1900 (18 juli en 2 augustus om 19.00 uur), Route Kasteel Stapelen (woensdag 5 juli en donderdag 15 augustus om 19.00 uur en zondag 15 juli om 11.00 uur), Route Sint-Petrusbasiliek (4 juli en 8 augustus om 19.00 uur), Kloosterroute (26 juli en 16 augustus om 19.00 uur), Molenroute (12 juli en 29 augustus om 19.00 uur), Binnendommeltjestocht (woensdag 1 en donderdag 23 augustus om 19.00 uur en zondag 12 augustus om 11.00 uur), Breukelentocht (11 juli en 9 augustus om 19.00 uur bij de Heilig Hartkerk, Baroniestraat 24, Boxtel), Wederopbouwroute in Selissen (25 juli en 30 augustus om 19.00 uur in de Van Beekstraat, Boxtel tegenover PLUS van der Horst), Park Molenwijkroute (19 juli en 22 augustus om 19.00 uur op de parkeerplaats van Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2, Boxtel).

Aanmelden voor de routes kan bij VVV Boxtel, Markt 36, 0411-685443 (bij geen gehoor: 06-22562001), info@vvvboxtel.nl, of zorg dat je voor aanvang van de rondleiding aanwezig bent bij de VVV of de aangewezen locatie. De kosten zijn twee euro per persoon.

Ook buiten deze wandeldagen om verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen op afspraak, die je kunt reserveren bij VVV Boxtel.

Landelijke Open Imkerijdag in Liempde en Boxtel

Foto: nvt

Boxtel/Liempde - Tijdens de Landelijke Open Imkerijdag op zondag 15 juli kunnen belangstellenden van 11.00 tot 16.00 uur terecht bij twee Liempdse imkers aan de Oude Postbaan 41. In Boxtel is op zaterdag van 9.30 tot 12.00 uur bij Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius aan het Essche Heike 1b in Park Molenwijk van alles te zien en leren over bijen.

Brocante markt bij B&B d'n Hop

Boxtel - Bed & Breakfast D'n Hop organiseert op zondag 26 augustus van 10.00 tot 17.00 uur haar eigen Bric á Brac: een markt met 25 verschillende kraampjes met curiosa, brocante, vintage en allerlei andere mooie spullen. Op de markt die wordt gehouden op het terrein van de B&B aan de Luissel 19 is Boxtel is voor ieder wat wils te vinden.

De kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen terwijl de ouders een rondje maken over de markt of op het terras belanden met een hapje en een drankje. De toegang is gratis en vrolijkheid en gezelligheid staan voorop.

Mocht je nou denken dat jij met kraam goed op de brocante markt past, neem dan voor meer informatie contact op met de organisatie via info@dnhop.nl.

Nieuw artikel

De gemeente Boxtel hoopt medio augustus een Servicepunt Openbare Ruimte operationeel te hebben. Burgers kunnen dan via een speciaal telefoonnummer klachten en meldingen in de openbare ruimte aangeven. Ook zal nog dit jaar een App gelanceerd worden waarop burgers hun klachten door kunnen geven en op hun mobiele telefoon kunnen volgen wanneer de klacht door de gemeente is afgedaan. Dat antwoordt het college van B. en W. op vragen van de SP-fractie van 19 juni. Gevraagd werd aan het college om een plan te maken om een einde te maken aan diverse buurtergernissen en tevens om het weer instellen van een speciaal telefoonnummer waar mensen hun klachten kunnen melden. Dat gaat nu nog via het algemene nummer van het gemeentehuis en de communicatie en afhandeling verlopen nogal stroef volgens een aantal mensen dat heeft meegedaan aan de buurtenquêtes van de SP.

Uit onze buurtenquêtes in verschillende wijken blijkt dat telkens dezelfde buurtergernissen gemeld worden door bewoners: auto's rijden te hard, overlast van bomen (wortelopgroei en plakkerig spul op geparkeerde auto's), parkeren op stoepen, te weinig parkeerplaatsen, te weinig speelplekken, gebrekkig onderhoud van speelplekken, hondenpoep, slechte staat van trottoirs, slechte verlichting en rommel in brandgangen. De SP-fractie vraagt om een integrale aanpak van dit soort zaken en er hiervan in het kader van wijkgericht werken en de leefbaarheid een actiepunt van te maken, waarbij het belangrijk is te overleggen met buurtbewoners. Het college antwoordt dat Wijkmakelaars in samenspraak met uitvoerende teams en buurtbewoners nu ook al bekijken wat er in de buurt speelt en welke verbeteringen er op lokaal niveau en via buurtparticipatie mogelijk zijn. In sommige perioden wordt er echter flink beslag gelegd op de beschikbare capaciteit van de teams. Daarom moeten er prioriteiten gesteld worden. Zaken die direct leiden tot onveiligheid (gat in de weg) of groot ongemak (rioolverstopping) krijgen voorrang. Naarmate de urgentie minder is verschuift de behandeling in tijd; dit gebeurt overigens in overleg met de melder hetgeen niet altijd tot begrip leidt. B. en W. stellen dat met de introductie van het Servicepunt en de App een betere efficiency geleverd kan worden.

SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: "Ik ben blij met het Servicepunt en de App, maar er moet voldoende capaciteit komen om de klachten ook daadwerkelijk op te lossen binnen een redelijke termijn. We horen van veel mensen aan de deur dat ze klachten niet (meer) melden omdat er toch niets aan gedaan wordt. Dit kan eigenlijk niet in een gemeente die zich wil profileren als 'Meewerkend Boxtel' ."

Ze belt me voor een afspraak voor een intakegesprek. Nadat we enkele zinnen hebben uitgewisseld, begint er op de achtergrond een kind te huilen. Ze zucht, verexcuseert zich en ik hoor haar zeggen 'mama komt zo naar je toe'. Het kind blijft jengelen. 'Ben ik weer,' zegt ze. 'Mijn zoontje is erg aanhankelijk de afgelopen tijd. Als ik maar een paar meter uit zijn buurt ga of iets voor mezelf doe, vraagt hij op deze manier aandacht. Ik vind dat ik hem die aandacht moet geven, ik voel me schuldig als ik dat niet doe. En tegelijkertijd word ik er soms stapelgek van.' Ze zucht opnieuw, haar vermoeidheid is in alles hoorbaar en voelbaar. Ik besluit het te benoemen. 'Je bent moe, klopt dat?' Ze slikt. Als de tijd er nu zou zijn, zou ik uren kunnen slapen,' zegt ze met trillende stem. 'Ik ben zo moe van alles wat moet.'

Nadat er ruimte in de agenda èn een oppas is gevonden, lukt het ons om een intakegesprek te plannen voor twee weken later. De dag van onze afspraak stuurt ze me vlak voor de afgesproken tijd een appje dat ze vertraagd is, omdat de oppas in de file heeft gestaan. Gehaast en zich verontschuldigend komt ze binnen. Ze gaat zitten op de plek waar ze naar buiten kan kijken. 'Dat geeft rust,' zegt ze. Op mijn vraag of ze het kent om achter de feiten èn de tijd aan te lopen, antwoordt ze bevestigend. 'En ik ben het zo ontzettend zat,' voegt ze er aan toe. 'Ik wil er echt iets aan doen, omdat ik voel dat ik het niet volhoud en straks een burn-out te pakken heb.'

Het valt me op dat als ze er echt de rust voor neemt, ze heel goed ziet in welke patronen ze belandt. Dat ze 'nee' denkt en 'ja' antwoordt op de vraag of ze penningmeester van de buurtvereniging wil worden. Ze hoort zichzelf 'goed hoor' antwoorden op de vraag van de buurvrouw hoe het met haar gaat. Ze herkent en erkent dat ze heel hard werkt, thuis en op het werk. Vaak om te voldoen aan wat ze denkt dat anderen van haar verwachten. En daarmee vaak ten koste van zichzelf. Ze spaart denkbeeldige zegeltjes op een denkbeeldige spaarkaart. Voor elke keer dat ze zichzelf opoffert één zegeltje. Al na een week zijn er twee kaarten vol, die ze in staat van ontploffing figuurlijk bij haar nietsvermoedende man voor de voeten gooit. Dat hij er iets aan moet doen. Alsof hij iets aan haar keuzes kàn doen.

Ze leert dat ze een keuze heeft om 'nee' te zeggen. Dat ze haar gezinsgenoten kan vragen om huishoudelijke taken te doen. Ze is er een leuker en blijer mens van geworden, zegt ze zelf. En haar man zegt dat ook. Voor elke keer dat ze hem vraagt haar te helpen gaat er een euro in de pot. Ze gaan er iets leuks van doen. Samen. En zij … mag beslissen wat.

Fietstunnel Tongeren blijft politieke gemoederen bezighouden

Het voorlopig ontwerp van de fietstunnel. (Foto: ProRail) Foto: ProRail

Boxtel - De fietstunnel op Tongeren krijgt vooralsnog geen aansluiting voor fietsers op de straat Tongeren. Wel komt er een fietstrap. Voor een hellingbaan is echter geen geld, aldus wethouder Herman van Wanrooij. Dat de aansluiting er niet komt steekt de oppositie. VVD, BALANS en CDA riepen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering de wethouder dan ook met een gezamenlijke motie op om die toch te realiseren in het ontwerp van de tunnel.

De wethouder hoorde de wens aan, maar deed geen harde toezeggingen. Daarmee laat hij een unaniem aangenomen motie uit 2013 links liggen. De wethouder beloofde wel dat hij, mocht er toch voldoende geld voor blijken te zijn, de aansluiting ter beoordeling zal voorleggen aan de raad.

De aansluiting van Tongeren op de fietstunnel is met een schuin oog kijkend naar de mogelijke woningbouw in 'de oksel' weliswaar wenselijk, ziet ook wethouder Herman van Wanrooij, maar kost de gemeente ruim één miljoen euro. En dat bedrag past niet binnen de begroting voor de aanleg van de tunnel. Die wordt op dit moment toch al met zo'n zeven ton overschreden en een nieuwe kostenpost gaat er bij de accountant niet in, aldus de wethouder.

Hulpdiensten
Een ander punt van discussie was de hoogte van de tunnel. Die wordt met 2,60 meter beduidend lager dan de benodigde hoogte voor de brandweer en de meeste ambulances. Geen probleem, aldus Van Wanrooij, want die diensten hebben volgens hem zwart op wit aangegeven toch geen gebruik te zullen maken van de fietstunnel. Sterker nog, zo geeft hij aan, de hulpdiensten maken ook nu al bij voorkeur geen gebruik van de dubbele spoorwegovergang in geval van grote spoed. Ook de kleinere eerstelijnshulpvoertuigen, zoals politie, een spoedarts of een commandowagen van de brandweer, waarvoor de tunnel wel geschikt is, zullen er geen gebruik van maken, bevestigt de wethouder tegenover deze krant desgevraagd nog.

De fractie van BALANS wijst hem er echter op dat in een eerder stadium ooit is aangegeven dat de tunnel dezelfde dimensies zou krijgen als de Ossenpadstunnel, aan de andere zijde van het station. Die tunnel is wel 3 meter hoog. "Beton krimpt ook met dit weer geen 40 centimeter", aldus BALANS woordvoerder Wim van der Zanden. Volgens zijn fractie goochelt de wethouder met getallen om de doorrijhoogte van de geplande fietstunnel op Tongeren in diens voordeel uit te leggen.

Dus toog het raadslid woensdagochtend samen met de wethouder naar de Ossenpadstunnel om die eigenhandig op te meten. Van Wanrooij was achteraf zo sportief toe te geven dat de mededeling dat de nieuwe tunnel dezelfde dimensies zal krijgen als die van de Ossenpadstunnel onjuist is. Hij liet weten nog uit te zoeken waar die mededeling precies vandaan komt. Wel wijst hij er op dat voor een vergelijkbare tunnel op Tongeren eenvoudigweg geen plaats is.

Werkzaamheden Rolstoelvriendelijk Liempde deze zomer van start

Liempde - Deze zomer wordt begonnen met het herstel en de aanleg van zeven kilometer rolstoelvriendelijke voetpaden/trottoirs vanaf de verschillende wijken en buurten naar het centrum van Liempde. Gestart wordt met werkzaamheden aan de Oude Dijk en aan de Roderweg.

Door de gemeenteraad is in 2017 budget beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde. Dit plan voorziet in het herstel en de aanleg van zeven kilometer rolstoelvriendelijke voetpaden en trottoirs vanaf de verschillende wijken en buurten naar het centrum van Liempde. De uitvoering van het project betreft een samenwerking tussen de gemeente, Rolstoelvriendelijk Liempde en SPPiLL.

Voetpad Oude Dijk
Het voetpad langs de Oude Dijk maakt onderdeel uit van het plan van Rolstoelvriendelijk Liempde. De werkzaamheden aan dit voetpad bestaan uit het herbestraten van het pad, het verwijderen van een aantal bomen en het vervangen van de kinderkoppen op de kruisingsvlakken waar het voetpad 'oversteekt'.

In overleg met de gemeente is afgesproken dat in de gehele Oude Dijk - dus van de kruisingsvlakken en de stroken met kinderkoppen in de weg - de kinderkoppen uitgewisseld worden tegen gebakken klinkers. De verhogingen van de kruisingen blijven aanwezig. De kinderkoppen zullen vervolgens gebruikt worden voor de herinrichting van de Markt in Boxtel. Hiermee wordt dus tegelijkertijd het onderdeel van het plan van Rolstoelvriendelijk Liempde ingevuld om de oversteken van het voetpad over de kruisingsvlakken egaal te maken. Het uitwisselen van de materialen start eind juli of begin augustus. Rond het begin van oktober zullen de werkzaamheden aan het voetpad zelf uitgevoerd worden.

Herinrichting kruising Roderweg-Barrierweg
De herinrichting van de kruising Roderweg-Barrierweg en de aanleg van het voetpad langs de Roderweg start in het najaar. Volgens planning zullen in week 40 (1 tot en met 5 oktober) de bomen gekapt worden. Vervolgens zullen de werkzaamheden aan de kruising Roderweg-Barrierweg en het voetpad gedurende zes weken (weken 41 tot en met 46) uitgevoerd worden. De nieuwe bomen en ander plantmateriaal worden in week 47 geplant.

Foto: Thom Brocken

Haaren - Bij 't Haarens Buutje in Haaren werd vorige week woensdag een jeu de boules toernooi gespeeld om WensAmbulance Brabant te steunen. Vele jeu de boulers van JBV De Walnoot uit Boxtel namen deel aan dit toernooi, dat altijd plaatsvond in Boxtel. Deze keer werd Haaren echter verzocht gastheer te zijn. De totale opbrengst was 1.400 euro.

Voor WensAmbulance Brabant rijden professionele vrijwilligers zieken die zelf niet meer mobiel zijn nog één keer naar hun favoriete plaats.

Het gezellige toernooi werd gespeeld op de 32 feestelijk versierde buitenbanen van 't Haarens Buutje. Het geheel stond onder leiding van het clubbestuur van 't Haarens Buutje en Ludo Mennen en andere leden van JBC De Walnoot uit Boxtel.
Meer dan honderd mensen gooiden een balletje mee, onder de enthousiaste aanmoedigingen van zo'n zestig toeschouwers. Ook was er een loterij, waarbij meer dan duizend lootjes verkocht werden en bijna honderd prijzen te winnen waren. Die werden gratis door leden en andere sponsors ter beschikking gesteld. Hoofdprijswinnaar van de loterij was Jan Vugts uit Vlijmen.
Na vier rondes was er de feestelijke prijsuitreiking met 26 prijzen in natura, variërend van een hometrainer, solarset, intercom en rookdetector tot glazen, vazen, bloemstukjes en wijn.


6 / 14

Foto: Rini van Oirschot

Een wereldberoemd kunstenaar met Boxtelse roots

Ongeveer als deze foto van het warenhuis 'De Bijenkorf' van A. van Kol aan de Stationsstraat 55 in 1965 wordt gemaakt, woont op dat adres de nu wereldberoemde industrieel ontwerper Marcel Wanders. Beroemd is deze Boxtelaar ten tijde van deze foto echter nog niet. Marcel wordt hier geboren op 2 juli 1963. Zijn moeder is Laura van Kol, getrouwd met Gijsbertus Wanders. Samen zetten Marcels ouders het familiebedrijf voort onder de naam van de vader van Laura: Arnoldus van Kol.

Marcel volgt opleidingen in Eindhoven, Arnhem, Maastricht en Hasselt. Hij is medeoprichter en artdirector van het disignlabel Moooi. In 1996 breekt hij door met zijn Knotted Chair, een stoel van versterkt touw. Dit ontwerp is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art in New York.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Heemkunde Boxtel
Verantwoording foto van Marcel Wanders: Door Marcel Wanders - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31260781 Foto: Marcel Wanders

Verantwoording foto van Marcel Wanders: Door Marcel Wanders - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31260781

Heerlijk vakantie

De scholen hebben al vakantie en afgelopen weekend heb ik al grote aantallen inwoners van Boxtel zien vertrekken om te genieten van een heerlijke vakantie, eindelijk!

Er is natuurlijk ook een groep achterblijvers. Deze groep is of al op vakantie geweest, gaat later weg of zelfs helemaal niet. Maar goed, welke reden ze ook hebben om de komende weken niet of later weg te gaan, deze achterblijvers zijn wel de mensen waar de vakantiegangers op kunnen rekenen. Immers, ze zijn de ogen en oren van de buurt nu bijna iedereen weg is. De vele tijdelijk leegstaande woningen zijn zeker tijdens deze vakantieperiode bij uitstek geschikt voor het inbrekersgilde. Deze vaak rondtrekkende bendes rijden zonder specifiek doel door Nederland en rijdend door een straat of wijk bekijken zij of het inbreken in een woning eenvoudig en snel kan gebeuren.

De gemiddelde inbreker is een lui mens en wil met zo min mogelijk inspanning een zo groot mogelijke buit binnen harken. Ze willen tijdens hun werk niet worden gestoord en hebben er al helemaal een hekel aan te moeten rennen.

Om het de inbreker moeilijk te maken en er voor te zorgen dat hij niet zo snel jouw woning zal uitkiezen voor zijn inkomen, is het hebben van goede sloten al een goede start. Het plaatsen van goed hang- en sluitwerk op je ramen en deuren is meestal eenvoudiger dan je zou denken, het aanschaffen van de juiste spullen vaak lastiger. Er is zo enorm veel keus dat het kiezen van de juiste spullen wel enige kennis vraagt. Belangrijk is om je daar goed over te laten voorlichten.
En heb je goed hang- en sluitwerk voor je ramen en deuren, dan is het belangrijk om je huis er niet uit te laten zien alsof het lange tijd leeg staat. En daar komt de rol van de achterblijvers.

Vraag deze lieve mensen of zij de gordijnen eens open en dicht willen doen, laat eens een lampje branden en laat ze de stapels post niet op de tafel leggen maar uit het zicht, bijvoorbeeld op de trap. Maar ook gewoon een kopje op de tafel laten staan kan helpen om het huis een bewoonde indruk te geven. Deze kleine wijzigingen in en rond het huis geven inbrekers voldoende onzekerheid om toch even verder te gaan kijken.
En lieve achterblijvers: niet alleen inbrekers zijn gedurende de vakantie actief, gelukkig staat ook de politie nog steeds 24 uur per dag klaar. Nu ze besloten hebben minder bonnen uit te schrijven is er meer tijd om aandacht te besteden aan verdachte situaties. Dus zie je iets verdachts of heb je maar het gevoel dat er iets niet klopt, bel dan direct 112 en probeer zoveel mogelijk bijzonderheden door te geven. Denk aan signalementen en eventuele voertuigen met kenteken. Lukt het om een foto te maken, dan is dat natuurlijk nog veel mooier.

O ja, dan rest mij nog jullie allemaal een hele fijne vakantie te wensen. Volgende week is er nog een speciale zomereditie van deze krant, leuk voor de achterblijvers en leuk om mee te nemen!

Auto volledig uitgebrand op zandpad

De woningbrand trok veel bekijks. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Maandag aan het begin van de avond is de brandweer uitgerukt voor een felle autobrand. De melding kwam binnen aan de Esscheweg. Hier stond in een zandpad, zo'n vijftig meter van de openbare weg, een auto in lichterlaaie.

De brandweer rukte met een blusvoertuig uit en riep de assistentie in van een watertankwagen uit Den Bosch. Het Boxtelse brandweerkorps had de autobrand snel onder controle waardoor de inzet hiervan niet meer nodig was.

Hoewel de ravage na de botsing groot was, hoefden de betrokken bestuurders niet naar het ziekenhuis. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils
De brandweer had de felle autobrand snel onder controle. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Volgens ooggetuigen zaten er vermoedelijk geen kentekenplaten op de auto. De politie zette een rijbaan af, zodat de brandweer zijn werk goed kon doen en regelde het verkeer.

Getuigen massale vechtpartij Markt Boxtel gezocht

Boxtel - Bij een grote vechtpartij op de Boxtelse Markt in de nacht van zaterdag op zondag zijn meerdere personen gewond geraakt. Een 21-jarige man moest in het ziekenhuis behandeld worden. Ook werd een man aangehouden omdat hij weigerde de Markt te verlaten toen de politie hem daarom vroeg. Er werden politiehonden ingezet om de vechtende groep uit elkaar te drijven. Omdat nog niet duidelijk is wat er precies is gebeurd, is de politie op zoek naar getuigen.

De politie doet momenteel onderzoek naar wat er precies is gebeurd en wat de aanleiding was voor het vechten. Van een aantal personen wordt aangifte opgenomen. Getuigen worden gehoord om een beeld te krijgen. Als er mensen zijn die getuige waren van de vechtpartij, of de aanloop daartoe, wil de politie hen graag spreken. Zij kunnen zich melden via 0900-8844, of anoniem op 0800-7000.

Automobilist ramt hekwerk op Esschebaan

Boxtel - Kort na 7.30 uur vond maandagochtend een flinke aanrijding plaats op de Esschebaan in Boxtel. Op de kruising nabij voormalig café Het Renpaard botsten twee personenauto's op elkaar waarna één van beide voertuigen door een hekwerk schoot en in een weiland tot stilstand kwam.

Hoewel de ravage groot was bleken de verwondingen mee te vallen. Een ambulance kwam ter plaatse en controleerde de betrokken bestuurders, maar niemand hoefde mee naar het ziekenhuis. Een bergingsbedrijf werd ingeschakeld om de zwaar gehavende voertuigen te bergen. Over de oorzaak van het ongeval is bij de redactie op dit moment nog niets bekend.

Brandweer rukt groots uit voor brand Lennisheuvel

Lennisheuvel - Zaterdagavond rukte de brandweer rond 20.45 uur met groot materieel uit voor een woningbrand in Lennisheuvel. Niet ver van horecaonderneming Meneer Klaver aan de Lennisheuvel woedde brand in een schuur achter een woning, die met de nodige rookontwikkeling gepaard ging.

De brand trok veel bekijks van omwonenden die door de politie op afstand werden gehouden. Er raakte niemand gewond, wel werden beide de gebouwen geventileerd door de brandweer. Nadat de brandweer zijn slangen weer had opgerold keerde de rust terug in Lennisheuvel.

Mijn Mooi Boxtel: Esther van Haaren

Foto: Esther van Haaren

Deze foto heb ik genomen tijdens een wandeling bij de Hooibrug. Wat een toeval dat mijn oog hier op viel! Prachtig toch?

Foto: Sander van Kasteren

Senioren in regie

Vierentachtig Is ze, mevrouw De Bruyn, en woont zelfstandig. Mooi klein huisje, de kinderen wonen in de buurt en komen soms helpen met de tuin en zo. Helaas is meneer De Bruyn zeven jaar geleden overleden, maar ze hebben mooie jaren gehad samen. Een foto van hem op de schouw, foto’s van kinderen en kleinkinderen aan de muur, ook nog van de zussen en haar jongere broer. De kleinkinderen volgt ze op Facebook en soms krijgt ze een WhatsApp-berichtje. Een zus leeft nog en daar gaat ze elke week wel een paar keer helpen, zij ziet slecht, kan steeds moeilijker uit de stoel opstaan en de verzorging kan ook niet alles voor haar doen.
Zelf is mevrouw De Bruyn altijd goed fit geweest, maar ze merkt wel dat niet alles even makkelijk meer gaat. Drie jaar geleden had ze wat hartproblemen en sindsdien ook een paar pillen. En laatst viel ze bijna van een krukje. De thuiszorg komt nu nog maar eens per twee weken, dan kun je ook niet verwachten dat alles geraakt wordt. (Eigenlijk viel ze echt en heeft daarvan pijn in schouder en knie, maar dat heeft ze verder aan niemand verteld)

Als fysiotherapeut kom ik deze mevrouw en haar leeftijdsgenoten veel tegen. Zelfstandig blijven is het motto in deze tijd, maar door bezuinigingen is de hulp hierbij soms erg beperkt. Mevrouw De Bruyn houdt zelf de regie nog in handen, vraagt hulp waar nodig en probeert zelf goed fit te blijven. Maar voor veel ouderen is dit moeilijk; heb je hulp nodig, kijk op www-punt-huppelepup…

Na die val van dat krukje (sorry mevrouw De Bruyn, ik zou het niet verder vertellen) kwam ze bij mij en na een paar behandelingen van de rug en wat oefeningen voor rug en benen kon ze weer goed vooruit. Ze is zelfs gaan sporten bij onze Medische Training en probeert daar de gevolgen van het ouder worden wat tegen te gaan. Ze heeft nu ook sportschoenen gekocht in het dorp, maar dat is niet per se nodig.
En na haar verhaal over haar zus zijn ze samen een keer komen kijken naar onze trainingsgroep voor de meer kwetsbare ouderen, SeniorFit. Het was net heel mooi weer en er werd hard geoefend in de beweegtuin, maar ook in de oefenzaal zag ze genoeg mogelijkheden om haar conditie weer te laten verbeteren. Ze heeft zich gelijk aangemeld voor de trainingsgroep van september!

Een verslaggever van DeMooiBoxtelKrant heeft een artikel geschreven over SeniorFit, dat vind je volgende week in de speciale Zomereditie van deze krant. Hier blijkt wel hoe zinvol deze training is en het is ook erg leuk en dankbaar werk voor ons. Ik hoop dat meerdere ouderen die moeite hebben met balans, kracht of conditie de regie in eigen hand nemen en met ons komen overleggen hoe we dit kunnen ondersteunen.

Kees Verschoor, praktijkhouder FYSIO-TEAM Boxtel – Liempde

Breukelsplein 6, Boxtel, tel 0411-672548

PS In verband met de nieuwe privacywetgeving is de naam van mevrouw De Bruyn natuurlijk fictief.

De Culture Exchange leverde een spectaculaire dans op. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Vervolg van de voorpagina: We Are Electric doet Velder op grondvesten schudden

Zaterdag was op het oog de drukste dag, waarbij de Britse hitmachine The Prodigy veel publiek lokte. Zij startten hun set met de herkenbare klanken van 'Omen' en kregen daarmee meteen een groot deel van het publiek mee. Maar eigenlijk geldt voor alle nummers dat het enorme hits zijn waarvan een groot deel van het publiek de tekst probleemloos kan reproduceren.

Op zondag gold iets soortgelijks voor Martin Garrix, die wereldwijd enorme hits scoorde met 'Animals', 'Don't Look Down' en 'In the name of love'. De dj mocht het festival op de Crash stage afsluiten. Hij deed dat met een spetterende show waarin bijna alle hits voorbij komen en gele en rode vlammen zo nu en dan zijn show deden oplichten.

Het boerderijterras van Jacobushof was zondag het domein van pianist Leo Willemen zanger/gitarist Nico Weijns, beiden uit Vught. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Foto: Ruud van Casteren
Fans van Martin Garrix vermaken zich al voor het aantreden van hun held. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Problemen
Toch was er nog genoeg te genieten van de tientallen andere grote en minder grote namen die op het festival stonden. Dat gold bijvoorbeeld voor de Belgische act Lost Frequencies, die in alle haast Eric Prydz moest vervangen. De Zweedse dj liet weten vanwege logistieke problemen niet op tijd bij We Are Electric te kunnen zijn. De Belg, die eigenlijk Felix De Laet heet, pakte zijn moment en bewees een prima vervanger te zijn. Dat het festival ook de nodige problemen kende bewees zondagmiddag ook Flux Pavilion, waar het geluid meerdere malen minutenlang stilviel. Het publiek accepteerde het gelaten. Ook bij MHD werd geklaagd over het slechte geluid.

Het festival kon rekenen op flink wat zon. Daarom werd bezoekers gewezen om zichzelf goed in te blijven smeren en vooral ook water te blijven drinken. Ook werd campingbezoekers gevraagd extra alert te zijn op smeulende sigarettenpeuken en andere fesitivalgangers goed in de gaten te houden. Sommige festivalgangers gebruikten flinke hoeveelheden drugs, zo leert een rondgang over het campingterrein en een kijkje op festivalapp Woov. Daar worden onder meer ketamine, GHB en cocaïne aangeboden. Tot grote problemen leidde het allemaal niet, de festivalgangers namen het verzoek van de organisatie elkaar goed in de gaten te houden serieus.

Maandagmiddag verlieten de laatste kampeerders het terrein en kon de opruimploeg het terrein op Landgoed Velder weer in de oude staat terugbrengen.

Kijk op onze website en Facebookpagina (@MooiBoxtel) voor een uitgebreid fotoverslag dat fotograaf Ruud van Casteren maakte.

Culture Exchange verbindt verschillende culturen met dans

Boxtel - Boxtelaren Ranil van Peperstraten en Lotte Timmermans, beiden professioneel dansers, zijn gezamenlijk een nieuw project aangegaan om jongeren uit zes culturen via de dans bijeen te brengen. Het dansproject, Culture Exchange Boxtel, leidde tot twee uitvoeringen praktisch voor de deur van het kantoor van DeMooiBoxtelKrant aan de Boxtelse Markt.

Lotte en Ranil zijn tevreden over de verloop van het project: "We hebben zes jongeren van verschillende kom af bij elkaar gebracht en samen met hen een hele toffe dansvoorstelling gemaakt." Zij noemen het erg geslaagd: "We hebben letterlijk een 'Culture Exchange' gedaan!"

De eerste voorstelling startte om 19.30 uur, de tweede een uur later.

Concert op een zonovergoten Boerderijterras Jacobushof

Lennisheuvel - In de concertserie Elbrimale Tour de Kiosques & Terrasses was het afgelopen zondag de beurt aan boerderijterras Jacobushof in Lennisheuvel. Autodidact pianist Leo Willemen en zanger/gitarist Nico Weijns, beiden uit Vught, mochten zich verheugen op een grote belangstelling.

Het zonovergoten terras, met gelukkig ook veel schaduwplekken, zat al snel vol met bezoekers. Naast de vele toevallige passanten waren er ook veel Elbrimale-fans uit de omgeving.

Vanaf 14.00 uur speelden Leo en Nico dik twee uur er vrolijk op los met nummers als 'Mediterranee', 'Bleu Spanish Eyes', 'South of the border' en 'Ik zie twee mensen op het strand'. Het was een muzikale knipoog naar de zon. Maar ook nummers als 'Hava Nagila', 'Love is all around' en 'Living Doll' werden goed ontvangen. Het afsluitende 'We'll meet again' was toepasselijk, want ook eigenaresse Francien Baaijens was erg enthousiast over dit eerste optreden op haar terras, "dus doen we het gewis nog eens over."

De volgende optredens in deze serie zijn de kiosken in Eersel (21 juli), Oisterwijk (22 juli), Son (29 juli) en Vught (25 augustus); zie voor meer informatie de website: www.elbrimalefonds.nl

Wat een overvloed

Bij het ouder worden bemerk je meer en meer dat nieuwe ontwikkelingen als het ware aan je voorbij razen. Het is als op de snelweg. Een snelheid van 120 kilometer is voor mij al super hard. Voor veel autobezitters blijkbaar niet. Ik word regelmatig voorbij gescheurd. Gelukkig voel ik me daardoor niet opgejaagd. Behalve als ik me ertoe laat verleiden een stukje in Duitsland te rijden. Regelmatig krijg ik dan als het ware een hartverzakking als snelheidsduivels me plotseling voorbij schieten met snelheden van 200 kilometer per uur of meer.

Iets soortgelijks ervaar ik ook voortdurend bij het gebruik van social media. De kleinkinderen zwaaien met de meest moderne smartphones voor mijn neus terwijl ik al jaren gebruikmaak van een iPhone uit het tijdperk van de digitale middeleeuwen. Hij doet het nog en bellen doe ik sowieso niet veel. De communicatie gaat in het algemeen via de appjes van familie, vrienden en kennissen. Ik type de berichten met één vinger zodat ik voldoende tijd neem om na te denken over wat ik wil meedelen en zelden een spellingsfout maak.

Waar ik ook geen enkel idee meer van heb zijn de talloze festivals waar niet alleen de jeugd maar ook 30-, 40- en 50-ers zich enorm schijnen te vermaken. Op affiches lees ik namen van hardrock bands, zangers en zangeressen die totaal onbekend voor me zijn. Guus Meeuwis kan ik nog thuisbrengen maar de overige muzikale kunstenmakers komen voor mij van een andere planeet. Regelmatig fiets ik door het prachtige Brabantse land waar ik op plekken ter grootte van enkele voetbalvelden tenten en podia zie verschijnen waar al die lieden vaak meerdere dagen en tot ver in de nachtelijke uren hun muzikale strapatsen ten gehore brengen.

In de HP/De Tijd van juni lees ik hierover een uitgebreid artikel. 'Amuseer je rot' staat er met vetgedrukte letters boven. U zult het niet geloven maar van mei tot en met september kunnen de Nederlanders zich laten vermaken op maar liefst 565 festivals. De rest van het jaar zijn er nóg eens 271 volksfeesten, wat het totaal op 836 brengt. Dat levert tijdens de zomermaanden een gemiddelde op van ruim 28 festivals per week. 'Hoe duiden we dit, en hoe houdt een mens zich staande in een overvloed van amusement?', vraagt de schrijver van het artikel zich af.

De festivals worden bezocht door vele tienduizenden muziekliefhebbers. Dat zijn er al gauw enkele miljoenen per jaar. De prijzen zijn ook niet flauw. Voor een meerdaags festival worden al gauw enkele honderden euro's betaald. Slimme zakenlieden hebben al jaren in de gaten dat het fenomeen 'festivals' big business is. Daar gaan honderden miljoenen, zo niet miljarden in om.

Genieten in het leven is natuurlijk aan iedereen gegund. Maar of we als samenleving met deze overvloed aan genot nu zo veel gelukkiger worden? Daar mag je best een vraagteken achter zetten. Zeker als ik de dag waarop ik deze column schrijf in een wat weggestopt krantenbericht lees dat 1 op de 10 kinderen in Nederland onder de armoedegrens leeft en tijdens de aankomende vakantieperiode gedoemd is tot vervelen en niets doen. Als we in staat zouden zijn met ons allen om deze kinderen ook wat vakantievreugde te bezorgen, dan ben ik er zeker van dat we als samenleving een tikkeltje gelukkiger worden.

Nieuwe Desso tapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf euro; 2,- per m2; Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Aub als kop gebruiken in het rood
ONGEDIERTEBESTRIJDER

KNIP UIT: Wespen snel weg, 100% garantie! Bel 06-5472 6508 of mail info@abb-ongedierte.nl Ook voor plaagdieren!

Foto: Heemkunde Boxtel/Jan van Oploo

Bouw van huizen aan de Beneluxlaan met op de voorgrond het dak van Sporthal Den Haagakker

Op de vlakte in het midden van de foto is Park Oosterhof aangelegd, het betegelde terrein dat daar voor ligt is één van de twee parkeerplaatsen van Winkelcentrum Oosterhof. Bovenaan in het midden van de foto is basisschool De Vorsenpoel te zien, die in 1975 aan de Hendrik Verheeslaan is gebouwd. Rechts daarvan ligt basisschool De Oosterpoort, in 1974 gebouwd aan de Populierenlaan. Met een beetje moeite is rechts van De Oosterpoort de aan het Apollopad gelegen Kinderboerderij te zien.

Op de kale plek in het midden helemaal rechts op de foto, aan de rechterkant van de Maastrichtsestraat, is Mavo Wilgenbroek gebouwd. Deze middelbare school is op 1 augustus 1979 in gebruik genomen. Nu is in dat gebouw Brede School de Wilgenbroek gevestigd, met daarin onder andere basisschool De Spelelier.

Foto: Jan van Oploo 1977

12 / 14

Aanvullingen week 27

Project omgevingsvergunningvrij
Eindhovenseweg 29, verhogen gevel bijgebouw

Verkeersbesluit
Verkeersbesluit laadvoorziening De Linnenbleker - De Beukums
De parkeerplaatsen worden uitsluitend als parkeer- en oplaadvoorziening voor elektrische auto's ingericht.

Bekendmakingen week 28

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Dennendreef 5-065, plaatsen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Oude Dijk 103 - voorzijde van 103, rooien: 1 eik
Runmolen naast huisnummers 4 tot en met 4c, bouw bedrijfspand
Schelling 39, realiseren dakopbouw
Vleutstraat 8, realiseren van een minicamping

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
Oisterwijkstraat 20, het constructief wijzigen van 2 binnenmuren op de begane grond en plaatsen zonnepanelen op het dak

Verleende omgevingsvergunning
Boxtelseweg 35 en Bergstraat 1, splitsen woonboerderij in 2 woningen

Verkeersbesluiten
Verkeersbesluit 30 km zone Molenwijkseweg (vanaf splitsing Essche Heike - Redoutestraat)
Hierbij gaat het om het instellen van een 30 km zone in de Molenwijkseweg vanaf splitsing Essche Heike tot Redoutestraat, het Essche Heike, de Parkweg en het gedeelte van de Baandervrouwenlaan tussen de Parkweg en de Bosscheweg.
Tijdelijke verkeersmaatregelen New Wine

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.


GEMEENTE INFO Oud papier: 13-07 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 14-07 Centrum 14-07 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 18-07 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Femke en Jeffrey: Op avontuur over onbekende wegen

Een ticket naar Astana is alles wat Femke van den Akker en Jeffrey van den Meerendonk boekten. En van daaruit zouden ze wel zien. Ze verkochten huis en haard en stapten in april dit jaar de wijde wereld in; op reis met alle opties open. Elke maand lees je hun reisverslag in DeMooiBoxtelKrant.

Het dak van de wereld

In ons vorige verhaal hebben jullie kunnen lezen dat we Kazachstan weer zouden verlaten. Inmiddels hebben we ook Kirgizië helemaal doorkruist en zijn we in Tadzjikistan aangekomen.

Hoofdstad van 't zuiden
In het zuiden van Kirgizië zijn we nog enkele dagen in Osj verbleven. Osj is de tweede grootste stad van Kirgizië en wordt ook de hoofdstad van het zuiden genoemd. In Osj regelden we onze visa en permit voor de Pamir en de Wakhan Valley. Nadat we die binnen hadden zijn we direct doorgereisd naar Kirgizië.

Grensovergang
De grensovergang naar Tadjikistan verliep dit keer niet geheel soepel. Aan de Kirgizische kant bleken onze papieren niet helemaal in orde. Met Google Translate hebben we uiteindelijk een redelijk gesprek kunnen voeren over wat we misten. Na een betaling van 1.000 som (12 euro) konden we Kirgizië verlaten en Tadjikistan in.

Voor Tadzjikistan was ons visum wél in orde, maar kwamen we voor een andere verrassing te staan. We dienden voor de auto nog een aparte import tax te betalen van 25 dollar. Deze is overigens slechts 15 dagen geldig, terwijl we met ons persoonlijk visum 45 dagen mogen verblijven.

Lekke band
Na twee dagen in Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, te zijn geweest, vervolgden we onze weg en begonnen we aan de Pamir Highway.

We zijn Dushanbe nog maar net uit als we onze band lekrijden op de eerste onverharde weg van de Pamir Highway. We vervangen de band voor onze reserveband en vervolgen onze weg. Even later laten we de band repareren. Kosten: nog geen 60 eurocent.

Wakhan valley
Met 4655 meter als hoogste punt is de Pamir Highway de hoogste weg van centraal Azië en de tweede hoogste van de wereld. Deze wordt ook wel 'het dak van de wereld' genoemd. Halverwege de Pamir Highway slaan we af om door de Wakhan Valley te rijden. De wegen gaan langs de grens met Afghanistan, omringd door een prachtig berglandschap met besneeuwde toppen op de hoogste pieken. We rijden dusdanig dicht langs de grens dat we Afghanistan bijna kunnen aanraken.

Gastvrijheid
Nog nergens hebben wij ons zó welkom gevoeld als in Tadzjikistan. Waar we ook gaan en staan, wij worden door iedereen begroet. We worden uitgenodigd voor picknicks met de lokale mensen of krijgen eten aangeboden, zoals fruit en melkproducten. Ook wordt ons regelmatig gevraagd of we bij mensen thuis willen blijven slapen.

Hoogteziekte
Tadzjikistan kent veel hoogteverschillen; de helft van het land ligt boven de 3.000 meter. In de eerste dagen krijgen we de eerste verschijnselen van hoogteziekte. Hoofdpijn gaat gepaard met duizeligheid. Voor ons een teken om minder snel de hoogte in te gaan. De laatste dagen van Tadzjikistan is het weer raak: Jeffrey wordt misselijk en kortademig, vanwege een te snelle hoogtestijging. We besluiten om Tadzjikistan wat sneller te verlaten. Een dag voordat onze permit verloopt steken we de grens met Kirgizië weer over. Maar het was het allemaal meer dan waard, wat een prachtig landschap en fantastische mensen.

Benieuwd naar meer verhalen, foto's en video's? Bezoek dan onze website: www.wanderbird.nl.

Duivensport

Dax 6 juli, 31 duiven
Combinatie Van Heesch/Van Eindhoven 1-2-3-4-6-8-9-10
A. Lucius & zoon 5-7
Asse-Zellik 172 duiven
M. & N. Verbeek 1-2
B. van den Brand 3-4-5-6-10-15
A. Blummel 7-8
Combinatie Pennings/Huiskes 11-13
R. van de Langenberg 12
T. van de Langenberg 14
La Souterraine 7 juli, 124 duiven
F. Kapteyns 1-2-4-14
Combinatie Noni 3-6-8-9-15
A. Blummel 5-13
Combinatie Van Rooy/Platenburg 7
T. van de Langenberg 10
C. Willems 11
F. van Laarhoven 12
Duffel 8 juli, 139 duiven
M. & N. Verbeek 1
Combinatie Pennings/Huiskes 2-11-12-14
A. Blummel 3-4-5-7-8-10-15
B. van den Brand 6-9
T. van de Langenberg 13

Bridge

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 3 juli
A & B-lijn: 1 H. Maas & P. Raaijmakers 67,23% 2 A. Feenstra & J. Peerlings 61,82% 3 H. Goes & T. van Uden 60,71%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 3 juli
A-lijn: 1 M. Kleiss & E. Wijnen 68,75% 2 F. & H. Schalkwijk 59,90% 3 F. van de Meerendonk & K. van de Meer 57,81% B-lijn: 1 M. den Ouden & R. van den Aker 65,63% 2 H. & J. van de Sande 57,64% 3 G. Wagenaars & B. Hermkens 56,94%

Bridgeclub Liempde, uitslagen zomerdrive 5 juli
A-lijn: 1 R. van Heeswijk & G. Bekkers 64,44% 2 J. & H. van der Steen 61,67% 3 L. & J. Vermulst 59,03% B-lijn: R. van der Heijden & N. van de Meerakker 65,28% 2 M. van Overbeek & W. Strik 58,47% 3 G. van Wijlick & B. van der Vleuten 56,94%

Honkbal / Softbal

Ducks, uitslagen 25 juni
Cardinals PH2-Ducks PH1        12-5
Uitslagen 30 juni
Ducks JS1-Twins JS1        4-5
Twins JS1-Ducks JS1        6-7
Ducks JH1-All In JH1        14-8
Gryphons AS1-Ducks AS1        10-9
Ducks PH1-PSV PH1        8-7
Uitslagen 1 juli
Royals H2-Ducks H2        6-7
Jeka DS1-Ducks DS1        6-5
Uitslagen 3 juli
Nuenen DS1-Ducks DS1        5-7
Uitslagen 7 juli
Hazenkamp BM1-Ducks BM1        24 - 20
Ducks AS1-ROEF! AS1        7-6
Gryphons JH1-Ducks JH1        21-1
Uitslagen 8 juli
Ducks DS1-Wizards of Boz DS1        4-3
Ducks H2-Blue Lions Tilburg H2        3-7
Ducks H1-MULO        10-8
Programma 15 juli
Centrals H1-Ducks H1        13.00
Kickers H1-Ducks H2        13.00

Jeu de Boules

't Haarens Buutje, uitslagen 4 juli
4 L. Mennen, Boxtel, 5 K. van de Plas, Boxtel 7 E. Jansen, Boxtel 13 E. Bekers, Boxtel 14 J. van Meersbergen, Boxtel 17 J. v Grinsven, Boxtel 18 T. van der Heijden, Boxtel 25 T. van Heesch, Boxtel

JBV De Walnoot, uitslagen Regiomix 9 juli
1. M. van Vught 3/20, 2. J. Pennings 3/18, 3. J. van Grinsven 3/14, 4. T. Brocken 3/12, 5. T. van Esch 3/8, 6. J. van Vught 2/16, 7. T. Mauriks 2/14


Softbalsters Ducks verslaan ongeslagen Nuenen

Nuenen - Voor de dames van Ducks stond vorige week dinsdagavond de uitwedstrijd tegen Nuenen dames 1 op het programma. De Boxtelse softbalsters zetten alles op alles om deze nog ongeslagen ploeg te verslaan. Zondag troffen de dames Wizards of Boz, wat een zeer spannende wedstrijd opleverde.

In de eerste inning scoorde Ducks dinsdag een punt door een aantal fouten van Nuenen, maar in de tweede inning kwam de thuisploeg terug en scoorde twee punten door honkslagen. Dit kon Ducks niet zomaar laten gebeuren, dus de strijd begon meteen goed.
Nadat Jaidy Vermaesen in de derde inning een punt scoorde op een honkslag van Brechje Smit, kwam Ducks in de vierde inning op stoom. Door drie honkslagen en een aantal fouten van Nuenen kwamen er maar liefst vier punten binnen. In deze inningen gebeurde er niets aan de kant van Nuenen, onder andere door een mooie vangbal van Rianne Boer, de catcher van Ducks. De stand na vier inningen was 2-6.

De vijfde inning brak aan en Ducks en Nuenen scoorden allebei een punt. Door een pitcherwissel aan de kant van Nuenen ging het aan slag bij Ducks in de zesde inning wat minder lekker en Nuenen wist er in hun slagbeurt twee punten bij te sprokkelen, waardoor de stand weer wat dichter bij elkaar kwam te liggen: 5-7. Met nog een inning te gaan, wist Ducks alle honken vol te zetten. Helaas kwamen de Boxtelse softbalsters niet tot scoren. Gelukkig slaagde Nuenen daar ook niet in en zodoende bleef de eindstand 5-7 in het voordeel van Ducks dat daarmee de nog ongeslagen koploper van de competitie versloeg.
Maar liefst drie speelsters van Ducks hadden deze wedstrijd een slaggemiddelde van 1.000: Kirsten Yocarini, Brechje Smit en Janne de Haan.

Ducks-Wizards of BoZ
Een belangrijke pot stond op zondag 8 juli op het programma. Het eerste deel van de competitie loopt ten einde. Na de zomerstop wordt de huidige competitie in drieën gedeeld. De wedstrijd van zondag bepaalde of de dames van Ducks in het bovenste deel van de competitie mogen spelen. Bij winst waren de meiden zeker van een plek bij de bovenste vier.

De Wizards of Boz lieten in de eerste inning zien een goede slagploeg te hebben. De dames van Ducks incasseerden een tegenpunt. Door een mooie honkslag en goed loopwerk van Jaidy Vermaesen wist Ducks de stand op 1-1 te brengen.
Ook in de volgende inning kregen de Wizards de honken vol, maar kwamen de dames uit Bergen op Zoom door een sterke verdediging aan Boxtelse zijde niet tot scoren. Ducks wist deze inning niet verder te komen dan het eerste honk, dus de stand bleef hetzelfde.
In de volgende twee inningen gooide pitcher Inge van Geel iedereen op drie slag uit. Ducks scoorde door goed slagwerk van Rianne Boer twee punten, wat de stand na vier inningen op 3-1 bracht.

De Wizards kregen steeds meer grip op het pitchwerk van de pitcher van Ducks. In de vijfde en zesde inning scoorden ze twee punten, en trokken zij de stand gelijk aangezien Ducks niet meer tot scoren kwam. De laatste inning brak aan met een stand van 3-3, de spanning was dan ook om te snijden.
Opnieuw liet Inge van Geel zien wat ze waard is en gooide ondanks de hitte haar twaalfde en dertiende strikeout van de wedstrijd. Nu was de beurt aan Ducks. Dit was hun laatste kans om te laten zien dat ze bij de bovenste vier van de competitie horen. Jaidy Vermaesen en Evelien Gerrits sloegen goede honkslagen, Rianne Boer kreeg expres vier wijd. Hierdoor stonden alle honken vol met nul nullen. Inge van Geel zorgde vervolgens met een sterke slagbeurt voor het winnende punt door vier wijd. Na een spannende wedstrijd leverde Ducks een verdiend eindresultaat van 3-4. Beste slagvrouwen: Rianne Boer en Jaidy Vermaesen, beiden met 500.

De honkballers wonnen zondag thuis van Mulo uit Helmond met 10-8. Een belangrijke overwinning voor de Boxtelaren die lieten zien dat zij ook wanneer ze niet hun beste spel spelen nog steeds gevaarlijk zijn. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Bram van der Horst.


14 / 14

3 juli-7 augustus

EXPOSITIE ALEPPO '1 voor 12'
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

12 juli-14 september

Expositie Mieke Tak 'Landschap'
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 12 juli

Hobbycentrum; vrije dans (aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; werken met hout in de zomerclub (aanmelden)
10.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; wandelen met de zomerclub (aanmelden)
14.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; molenroute
19.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 13 juli

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Hobbycentrum; werken met textiel (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Plug&Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Zaterdag 14 juli

Landelijke Open Imkerijdagen
09.30 uur, Bijenhal 't Raathuis, Essche Heike 1b, Boxtel

Rondje Boxtel per kano (op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 15 juli

Rondje Boxtel per kano (op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding: Kasteel Stapelen
11.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Op bezoek bij een imker
11.00 uur, Oude Postbaan 41, Liempde

Boxtelse 'Ierse sessie'
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Dinsdag 17 juli

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; werken met hout in de zomerclub (aanmelden)
10.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; breicafé in de zomerclub (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Jeu de Boule Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Open bridgedrives bij Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 18 juli

Huiskamer; kienen, rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; Architectuur rond 1900
19.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 19 juli

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; workshop dans in de zomerclub (aanmelden)
10.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; werken met hout in de zomerclub (aanmelden)
10.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; Spel-instuif in de zomerclub (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding: Park Molenwijk
19.00 uur, Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 20 juli

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Zaterdag 21 juli

Rondje Boxtel per kano (op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Matineeconcert; Toon IJzerman
14.00 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Zondag 22 juli

Rondje Boxtel per kano (op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel


Annie Roelofs