DeMooiBoxtelKrant

31 mei 2017

DeMooiBoxtelKrant 31 mei 2017


Foto: Sander van Kasteren

Met de (blote) voetjes van de vloer bij Beco Dok 2.0

Boxtel - De tweede editie van het muzikale evenement Beco Dok kon, ondanks subtropische temperaturen, rekenen op zo'n 200 bezoekers. Die konden genieten van de bands SUR5, Central Heating, Out of Order en PQ Band en een glimlach van het aanwezige personeel, want bovenal was de sfeer heel goed.

Na de opzwepende, vaak uptempo, rockcovers van SUR5 stroomde het publiek langzaam toe. Toch werd het nooit echt druk en dat is jammer, want het festival kende een leuke line-up, met een frietkraam en mobiele toiletten waren ook de randzaken prima geregeld en ook met de sfeer was niets mis. Wellicht kozen veel mensen voor een verblijf in en om het water, of achter de buis om landgenoot Tom Dumoulin de Giro te zien winnen; het blijft gissen.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

De bands trokken zich daar weinig van aan en zetten hun beste beentje voor. Zo ook Central Heating. De vier mannen hadden duidelijk plezier in wat ze deden en het publiek kon dat wel waarderen. Daarna was de beurt aan Out of Order. De Eindhovense band weet vooral indruk te maken door de vocalen van zanger Tjeerd Maas. Met zijn bijzondere optreden wond hij het publiek al snel om zijn vinger.

Na nog een set van Central Heating mocht de PQ Band Beco Dok 2.0 afsluiten. De band, goed voor bijna 30 jaar podiumervaring, treedt aan met de linkshandige gitarist Rob Hellemons. Ook vorig jaar sloot de PQ Band, toen nog Pizza Quick Band geheten, Beco Dok af. Ondanks de wijziging in de bezetting zette de PQ Band een spetterend optreden neer. Al snel gingen de (blote) voetjes van de vloer en stond zeker een kwart van het totale publiek te dansen.

De das is terug in de Kampina

Boxtel - De das is terug in de Kampina. Vrijwilligers van de natuurorganisatie Das&Boom ontdekten twee bewoonde burchten in het natuurgebied. Zo'n twee jaar geleden werd ook al een das gevonden in de Kampina, maar werd er nog geen burcht aangetroffen. De vondst van de twee burchten nu lijkt de definitieve terugkeer van de das te betekenen.

De das die ruim twee jaar geleden werd aangetroffen, liep per toeval door een cameraval tijdens een muizenonderzoek. Zijn burcht is toen niet gevonden, dus bleef onbekend of het om een verdwaald exemplaar of een bewoner van de Kampina ging. Ook zijn twee jaar geleden enkele dassen door het opvangcentrum van Das&Boom uitgezet op het naastgelegen Landgoed Nemerlaer van Brabants Landschap. Mogelijk zijn de dassen op Kampina afkomstig uit deze herintroductiegroep, maar het is niet uitgesloten dat ze een langere weg hebben afgelegd vanuit het oosten.

De das is het grootste landroofdier van Nederland. Met zijn beerachtige zwart-witte verschijning wordt hij ook wel de panda van de lage landen genoemd. Natuurmonumenten laat weten erg blij te zijn met de nieuwe bewoner van het gebied. Het aantal dassen liep terug tot zo'n 1.200 eind jaren 80 van de vorige eeuw. De intensivering van de landbouw en de schaalvergroting die daarmee gepaard ging, tastten volgens Natuurmonumenten het leefgebied van de das ernstig aan. De enorme groei van het autoverkeer eiste ook zijn tol. Natuurmonumenten geeft aan dat jaarlijks bijna een zesde van alle dassen in het verkeer sneuvelt.

Inmiddels is het aantal dassen in ons land toch weer opgelopen tot zo'n 6.000. Dit herstel is volgens Natuurmonumenten te danken aan de jarenlange samenwerking van natuurbeschermers en overheden om de das te beschermen. Van de dassen die nu weer in Nederland leven, wonen er ongeveer 1.200 in Noord-Brabant.

De oprichting van de Vereniging Das&Boom betekende volgens Natuurmonumenten een ommekeer in het leven van de das. Zijn burchten worden nu beschermd, er zijn veel dassentunnels aangelegd onder drukke wegen en groene verbindingszones zorgen dat de dassen zich kunnen verspreiden naar andere natuurgebieden.

Tien jaar geleden heeft de gemeente Boxtel al een groene verbindingszone aangelegd tussen de natuur van het Dommeldal in het oosten en de Kampina. Hierbij is weer een stukje van het Natuurnetwerk Brabant voltooid. Het is goed mogelijk dat dassen uit het Dommeldal via deze verbinding de Kampina hebben ontdekt.

DeMooiBoxtelKrant gaat bezorging zelf regelen

Boxtel/Liempde/Lennisheuvel - Wij gaan de bezorging van DeMooiBoxtelKrant voortaan zelf regelen. Hoewel we vanaf het begin fijn en goed hebben samengewerkt met Excellent Verspreidingen, gaan we nu de touwtjes in eigen hand nemen. Zonder tussenpersoon. Zodat we er zeker van zijn dat alles gaat zoals wij dat willen.

Bezorg jij DeMooiBoxtelKrant of zou je dat graag willen doen? Kom dan op donderdag, vrijdag, maandag of dinsdag langs bij ons kantoor op Markt 17, bel ons via 0411-842827, of mail naar bezorging@boxtelmedia.nl. Neem jij je legitimatiebewijs, en als je jonger dan 18 bent, één van je ouders mee, dan zorgen wij voor een verfrissende traktatie.

Programma Bloedmirakelweek

Boxtel - Zondag 11 juni trekt de Heilig Bloedprocessie weer door het centrum van Boxtel. In de week voor deze traditionele, historische stoet vinden de Bloedmirakelse avond en het het Carillon Promconcert Toeters & Bellen plaats.

De Bloedmirakelse avond is op woensdag 7 juni om 20.15 uur in de Sint-Petrusbasiliek. Pater Hans de Visser geeft dan een lezing over Henrick II van Ranst (1431-1505), Baanderheer van Boxtel en statussymbool in zijn tijd: militair, opperrechter, hoogschout en bouwer van de Gotische Sint-Petrusbasiliek. In samenwerking met KLiK (klassiek in de kerken) verzorgt het Ariosto Ensemble onder leiding van Renée Kartodirdjo de muzikale omlijsting met als motto: 'Van wereldlijk tot geestelijk lied in de 16e eeuw'. De entree bedraagt 8,50 per persoon.

Op het kerkplein van de Sint-Petrusbasiliek wordt zaterdag 10 juni de feestelijke her-ingebruikname van het gerestaureerde carillon van de Sint-Petrusbasiliek gevierd met het Toeters & Bellen Boxtels Carillon Promconcert. Hierbij treden beiaardiers Rosemarie Seuntiëns, Arie Abbenes en Tommy van Doorn op, de Gildenbondsharmonie onder leiding van Erik Somers en de solisten Harry Hendriks, Fenne van Wuijtswinkel, Rob Hazenberg en de Bossche Schutterij Schrijndragers van de Heilig Bloedprocessie. Dit gratis concert begint om 20.30 uur.

De Heilig Bloedprocessie zelf, op zondag 11 juni, begint om 10.30 uur met de Eucharistieviering in de Sint-Petrusbasiliek, met medewerking van het Sint-Petruskoor onder leiding van Kees Doevendans, organist Tommy van Doorn en het Gilde St. Barbara en St. Joris. Om 14.30 uur bespeelt Tommy van Doorn het carillon van de Sint-Petrusbasiliek, waarna om 14.55 uur het groot gelui van de kerkklokken van de Petrus volgt. De Heilig Bloedprocessie vertrekt vervolgens om 15.00 uur van de Burgakker door het centrum van Boxtel. De slotplechtigheid vindt om 16.30 uur plaats in de Sint-Petrusbasiliek. Bij slecht weer vervalt de Heilig Bloedprocessie en begint de slotplechtigheid om 15.30 uur in de Sint-Petrusbasiliek.


KBO-activiteiten

Donderdag 1 juni        Dagreis naar Zutphen vertrek om         08.10
                        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in de Orion        13.30
Vrijdag 2 juni        Eucharistieviering in de St. Theresiakerk ter intentie van de overleden KBO leden van de wijk Lennisheuvel        09.30
                        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Zondag 4 juni        Eten bij Elisabethsdael, opgeven voor 1 juni bij receptie van Elisabethsdael via 0411-662579        12.30
Dinsdag 6 juni        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00

Collectes juni

Tot en met 3 juni:         Epilepsiefonds
12 tot en met 17 juni:        Maag Lever Darm Stichting
19 tot en met 24 juni:        Ver. Het Nederlandse Rode Kruis
26 juni tot en met 1 juli: Ver. tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Viering bij de Willibrorduskapel op Luissel

Boxtel - Op tweede pinksterdag, maandag 5 juni, wordt weer een eucharistieviering gehouden in de open lucht bij de Wilibrordus kapel op Luissel. Pastoor Jacques Grubben gaat de viering voor en de zang wordt verzorgt door het Verrijzeniskoor.

De viering begint om 10.30 uur en tijdens de viering vind ook een kinderzegening plaats. Na afloop wordt koffie met Luisselse koek geserveerd en is er gelegenheid voor iedereen om even bij te praten. Voor de kinderen is er ranja.

Bij slecht weer wordt de viering verplaatst naar de familie Claassen, Luissel 5 in Boxtel.

Vrouwencontact Boxtel

Elke dinsdag fietsmiddag: Vertrek vanaf Breukelsplein, 35 km        13.00

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Beach Break maakt driedaags programma bekend

Foto: Cock Stam

Boxtel - De Beach Break heeft het programma bekendgemaakt. Naast het volleybaltoernooi op zaterdag en zondag en het muziekevenement met onder anderen La Fuente, komt er een avond met livemuziek op het vrijdagavond 23 juni bij. Tijdens deze avond zullen de bands Liptease en Royal Beat optreden, tussendoor aangevuld door optredens van de Boxtelse dj Mike van Dijk.

"Onze wens om een extra avond met entertainment aan te bieden aan Boxtel gaat uitkomen", laat organisator Jip van Krieken weten. "Bij Royal Beat speelt Leon Sherman, bekend van de laatste 'The Voice of Holland'. Hij heeft zelfs al eens vaker bij ons opgetreden, toen nog met Shermanology."

Foto: Cock Stam

Royal Beat laat de grootste danceknallers horen met de energie van een live-band. Maar niet alleen dance, ook de stadionrock, Nederlandstalige muziek en de nieuwste pophits en hiphop komen voorbij. De groep bestaat uit zes frisse muzikanten die hun sporen ruimschoots hebben verdiend binnen de entertainment-industrie. Liptease is bekend van de finale van Hollands got Talent. Deze band brengt muziek van vandaag in een jasje van rockabilly.

"Kortom, die vrijdagavond gaat iets heel anders worden en daarom dus ook zeker geschikt voor een ander publiek dan de zaterdagavond", aldus Van Krieken. Ondernemersvereniging SPIN Boxtel gebruikt deze avond niet alleen voor hun zomerborrel, maar biedt Boxtel hiermee extra avond entertainment.

Op de zaterdagavond 24 juni staan dit jaar 4 bekende top dj's en lokaal talent. Dit zijn: Tomcio, Mr. Belt & Wezol, La Fuente en Billy the Kit. Sweet King is dit jaar de local hero.

Maar liefst 74 teams doen mee aan het volleybaltoernooi. dat dit jaar voor het eerst buiten het centrum plaatsvindt. "Ongekend mooi!", constateert Van Krieken. "En het mooie is dat iedereen dit jaar zowel op zaterdag als op zondag kan blijven spelen. Kortom, het gaat een fantastisch weekend worden!"

Gemeente investeert extra in jeugdhulp

Boxtel - Gemeente Boxtel investeert dit jaar nog zo'n 8 ton extra in de jeugdhulpverlening. In 2018 volgt nog eens een bedrag van 640.000 euro. Dit geld wordt geput uit de reserves sociaal domein. Volgens wethouder Marusjka Lestrade is de investering nodig vanwege het overhevelen van taken binnen de jeugdhulpverlening vanuit de landelijke naar de lokale overheid.

Sinds 2015 werken zestien gemeenten, waaronder Boxtel, in regionaal verband samen met 88 aanbieders van jeugdhulp. Uitgangspunt hierbij is en blijft een aanpak waarbij maatwerk geboden wordt.

De komende jaren is voor jeugdhulp dichtbij en op maat extra financiële inzet nodig. Regionaal is een bedrag van ruim 11,9 miljoen euro beschikbaar voor 2017 en 9,6 miljoen euro voor 2018. Dit bedrag komt bovenop het regionale inkoopbudget van ongeveer 102 miljoen euro in 2017 en 2018. De raden van het regionale verband nemen medio juni 2017 een besluit over de extra financiële inzet. In Boxtel gaat het daarbij dus om 8 ton in 2017 en 6,4 in 2018.

De wethouder beaamt dat voortdurende investering in samenwerking enorm belangrijk is en blijft. Niet alleen tussen professionals onderling, maar ook tussen het gezin, de familie en iedereen die een steentje bijdraagt aan de leefomgeving van een kind. De komende jaren (2017 en 2018) zou regionaal een extra financiële investering plaats moeten vinden voor de jeugdhulp. Zo kunnen vraag en aanbod samen met aanbieders goed op het netvlies komen en kan snel geschakeld worden wanneer een kind dat nodig heeft.

Bedoeling is dat zorgaanbieders de komende jaren toewerken naar een aanbod voor jeugdhulp in de eigen regio. Zo kan een kind in de eigen regio hulp ontvangen en hoeft het niet naar een andere regio.

Church open air vindt plaats in 'hot air'

Boxtel - Het muziekfestival Church Open Air, dat anders dan de naam doet vermoeden, jaarlijks binnen bij Eetcafé De Kerk wordt gehouden, kreeg een tropisch tintje dankzij het zomerse weer. Dankzij de hitte in het café stonden al snel meer luisteraars in de Oude Kerkstraat dan in het café zelf, maar dat mocht de pret niet drukken. Het leidde letterlijk tot dansende mensen op straat.

Klokslag 15.00 uur begon Luke V. Martin, die bij Boer Zoekt Band enkele weken geleden al indruk wist te maken, aan een sterke dubbele set. Onder de opzwepende muziek liep de temperatuur in het café al snel op tot tropische waarden. Het jaagde het grootste deel van het publiek naar buiten, om daar van de muziek te genieten.

Autodidact Luke V. Martin werd opgevolgd door de vijfkoppige band Guess What die aanstekelijke rockcovers speelde. Dat deed ook Michel Geelen met zijn one man act The Japanese Karaoke Show.

Als afsluiter volgt een spetterend optreden van de onlangs opnieuw samengekomen band Heaven Amigo, dat ook al bij Boer Zoekt Band te horen was. De band bewijst dat ruige gitaarriffs prima samengaan met een solo op de schuiftrompet. Het inmiddels naar binnen verhuisde publiek vindt dat overduidelijk ook, want de eerder op straat ingezette dansjes worden in het café nog eens dunnetjes overgedaan.

Lekker Lennisheuvel levert lokale lekkernijen

Lennisheuvel - De tweede editie van Lekker Lennisheuvel wist zondagmiddag vele culinaire liefhebbers naar Park Boscheind te lokken. Zij konden daar genieten van verschillende culinaire hoogstandjes, maar ook van regionaal geproduceerde bieren en wijnen.

Naast enkel voor de maag, was er ook te genieten van de muzikale klanken van de Beyersland Kapel en verzorgde dj Jochem van den Broek het tussenprogramma.

In het zonovergoten park konden bezoekers proeven van verschillende bieren en hapjes van N9ne, Italiaanse specialiteiten van La Casa Dei Cicchetti, lentesoepen van Soep d'Ing of verschillende theesoorten proeven van Theetuin 't Bakhuys.

Café Verroest sluit de deuren

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Café Verroest in de Stationsstraat sloot afgelopen donderdag voorgoed de deur. Na 35 jaar zet de huidige kastelein Cees Veenstra er een punt achter. Per 1 juni is de huur opgezegd.

Het in 1972 gebouwde pand is eigendom van huidig centrummanager Berry Dankers, wiens ouders er een café begonnen. Het café veranderde van naam naar 'De Eendenkooi' in 1974. In 1980 werd het pand verhuurd aan horecaondernemer Henk Troeijen. Na enkele wisselingen van huurder startte Cees Veenstra er in 1982 een kroeg. Later werd de naam gewijzigd in 'Verroest'.

Michel Geelen, ofwel, The Japanese Karaoke Show. Foto: Bo van Uden

Het café sluit omdat Veenstra geen brood meer in ziet in Verroest. Voor de vaste gasten was er donderdagmiddag nog een feestelijke barbecue om het einde te bezegelen. Pandeigenaar Berry Dankers geeft aan dat hij graag de horecabestemming van het pand laat wijzigen. Wat er op termijn met het pand gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

WensAmbulance Toernooi bij JBV De Walnoot

Boxtel - Op maandag 19 juni zal er op de thuislocatie van de JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 een groot jeu de boeles toernooi worden gehouden waarvan de volledige opbrengst gaat naar de Stichting WensAmbulance Brabant.

Er zullen op 19 juni bij JBV De Walnoot door de deelnemers vier wedstrijden worden gespeeld. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom en de aanvangstijd van de wedstrijden is 11.00 uur. Het inschrijfgeld voor de wedstrijden bedraagt 3 euro. Dit bedrag gaat in zijn geheel naar Stichting WensAmbulance Brabant.

De prijzen zijn ter beschikking gesteld door de vele sponsors. Kijkers en supporters zijn de gehele dag welkom. Parkeren kan op die dag op de Parkweg. Voor informatie kun je terecht op de site van de vereniging, www.jbvdewalnoot.nl.

De WensAmbulance Brabant brengt terminaal zieke mensen nog één keer naar hun favoriete plek. Zij worden die dag begeleid door professionele vrijwilligers. De ambulances zijn uitgerust met comfortabele brancards. Ook kan een familielid met de zieke in de ambulance mee. Het vervoer met de ambulance wordt bekostigd door giften en opbrengsten zoals bijvoorbeeld dit toernooi. Voor de zieke is de WensAmbulance kosteloos.

Ken je iemand die ernstig ziek is of hebt je zelf nog een laatste wens? WensAmbulance Brabant regelt het graag. Neem contact op via: info@wensambulancebrabant.nl.

JRL op 16, 17 en 18 juni omgetoverd tot Camping Witte Geit

Boxtel - In het Jacob-Roelandslyceum verandert op 16, 17 en 18 juni in camping Witte Geit. Witte Geit is een muziektheaterstuk met liedjes uit de tv-serie 't Vrije Schaep', maar ook van andere Nederlandstalige liedjes. Dave Hanhart heeft de muzikale leiding in handen.

Leo, de campingeigenaar denkt alles onder controle te hebben voor het nieuwe zomerseizoen, maar alles gaat dit jaar anders dan gewenst op Camping Witte Geit. En dat kan de kijker meebeleven door middel van toneel, zang en film. De spelers van de speciaal voor de gelegenheid samengestelde groep leiden de kijker met veel enthousiasme langs ruzies die opgelost worden, liefdes die ontluiken, oude liefdes en emoties die opgerakeld worden, maar vooral langs bekende liedjes die soms opeens in een ander daglicht komen te staan.

Een avondje vakantie op camping Witte Geit is te boeken via www.podiumboxtel.nl voor 15 euro. De voorstellingen zijn op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni om 20.15 uur en zondag 18 juni om 14.30 uur in het Jacob-Roelandslyceum. Een feel-good voorstelling die de bezoeker alvast in vakantiestemming brengt.

Knus blaast Boxtelse biertapwedstrijden nieuw leven in

Boxtel - Dinercafé Knus gaat de Boxtelse biertapwedstrijd, in 2013 voor het laatst georganiseerd, nieuw leven inblazen. Alle Boxtelse horecaondernemers zijn welkom om mee te doen aan de wedstrijden, de enige voorwaarde is dat per teams van twee wordt ingeschreven. De tapperijwedstrijd vindt plaats op maandag 26 juni voor het terras, bij Dinercafé Knus aan de Eindhovenseweg. Aanvang is om 19.00 uur.

De horecaondernemers zullen het voor het oog van een driekoppige vakjury tegen elkaar opnemen om aanspraak te maken op de wisselbeker en de titel 'Beste tapper van Boxtel'. De jury zal daarbij letten op verschillende details, zoals de hoeveelheid schuim, of de tapkraan het glas niet raakt en hoe het bier uitgeserveerd wordt. Naast het goed tappen van bier wordt dus ook gelet op het uitserveren daarvan door het andere teamlid. Echt teamwerk dus. Ook het serveren van speciaalbieren vormt een onderdeel van de wedstrijd.

Nieuw aan de editie van dit jaar is de toevoeging van horecaondernemers uit Liempde en Lennisheuvel. Volgens Knus-bedrijfsleidster en medeorganisator Simone Huijbers mogen alle horecaondernemers in de gemeente Boxtel deelnemen aan de wedstrijd. "Hoeveel teams precies meedoen weet ik op dit moment nog niet. Er zit namelijk geen beperking aan het aantal teams per horecazaak." Dat het gezellig wordt staat volgens Huijbers wel vast: "We gaan het wel 'op zijn Knus' aanpakken."

Ook publiek is welkom om te kijken, en natuurlijk te proeven, bij de wedstrijd. Zij zijn op 26 juni welkom vanaf 17.00 uur bij dinercafé Knus aan de Eindhovenseweg 39. De wedstrijd zelf start om 19.30 uur. De bedoeling is om vanaf nu de wedstrijd weer ieder jaar te organiseren, waarbij iedere keer een andere horecaonderneming de thuisbasis van het evenement vormt.

Spannende boekenbeurs bij Vincentiusvereniging Boxtel

Boxtel - In het kader van 'De maand van het spannende boek' organiseert Vincentiusvereniging Boxtel een speciale boekenbeurs op vrijdag 9 en zaterdag 10 juni. Deze wordt gehouden in de Kringloop van de vereniging aan de Van Leeuwenstraat 5 in Boxtel.

Er zijn signalen dat er bijzondere gebeurtenissen op komst zijn tijdens de beurs. De organisatie sluit niet uit dat er gespuis zal rondwaren, bezoekers achtervolgd worden door een speurneus met vergrootglas en een pijp, dat spoken verschijnen en het één groot mysterie wordt.

De Vincentiusvereniging vraagt met de beurs aandacht voor het spannende boek dat voor griezelig lage prijzen aangeboden wordt. De prijs van zo'n huiveringwekkend boek zal die vrijdag en zaterdag 1 euro zijn; pockets in dat genre kosten dan 0,50 euro. Dit is de uitgelezen kans om vakantieliteratuur in te kopen. Natuurlijk zijn er ook andere genres in overvloed aanwezig.

Het doel van de boekenbeurs is uiteraard ook geld bijeenbrengen voor de individuele hulp die de Vincentiusvereniging verleent aan burgers die van een kleine beurs moeten rondkomen of aan één van de vele goede doelen die zij organiseert of ondersteunt.

Zo gaf de vereniging onlangs cheques met een gezamenlijke waarde van 15.000 euro uit aan een aantal hulpverlenende organisaties en initiatieven. Daarom sluit het kopen van een boek op deze beurs aan bij de slogan van de Vincentiusvereniging: 'voor een kleine prijs steunt u met een groot hart'.

Het Kringloopcentrum is geopend op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Vincentiusvereniging Boxtel op www.vincentiusboxtel.nl.

Kunstlicht99 stelt ateliers open voor atelierroute

Boxtel - In het Pinksterweekend op 4 en 5 juni organiseert de Boxtelse kunstenaarsvereniging Kunstlicht 99 haar tweejaarlijkse Atelierroute.

Omdat de vereniging zich zorgen maakt over de verschraling in de kunst- en cultuursector openen de leden de deuren wagenwijd, laat Kunstlicht99 weten. Dit jaar telt de atelierroute 12 deelnemers en is er een breed scala van werken te zien. Van traditionele kunstvormen (schilderen en beeldhouwen) tot toegepaste kunst en vormgeving (keramiek) en zelfs architectuur.

Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn bezoekers welkom bij:

Europalaan 16, Agnes Savelkouls, keramiek
Hoogheem 184 Wava Roestamova schilderijen,Rasim Huseynov schilderijen
Robert Schumanlaan 6 Toon Stalpers, schilderijen
Burgakker 9 Marjolein Krijger, illustraties, tekeningen en gemengde technieken
Le Garage Pr Hendrikstraat 73 Tilly Brooker, schilderijen, Huub Thorissen , ruimtelijk werk
Bosscheweg 125 Jan de Hoogh, schilderijen en ruimtelijk werk,Nantsje Vonk, zeefdrukken,Bea de leeuw, schilderijen en ruimtelijk werk
Lochtenberg 3 , Esch Margje Snellaars, schilderijen
Kollenberg 53, Esch Frans Schweigmann, architectuur

Op Tweede Pinksterdag om 18.00 komen alle deelnemers bij elkaar in Le Garage om na te praten. Ook bij die sessie is publiek welkom. De atelierroute valt samen met de opening van Kunst op Stapel op zondagmiddag.

Voor meer informatie over de deelnemers zie www.kunstlicht99.nl

17e editie Brabantse Oldtimerdag

Liempde - Nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd organiseert voor de 17e keer de jaarlijkse Brabantse Oldtimerdag in het centrum van Liempde.

De, al voor de 27e keer met succes georganiseerde 'Keistampersrit Boxtel' voor auto's en motoren, is onderdeel
van dit evenement. Op deze 5 juni staat het centrum van Liempde vol met oldtimers, motoren, klassieke bromfietsen, solexen en tractoren. De voertuigen zijn gedurende de hele dag te bezichtigen en voor de deelnemers aan het evenement zijn fraaie toertochten uitgezet.

Een deskundige jury beoordeelt welke deelnemers de mooiste voertuigen hebben.

Voor de jeugd staat er een prachtige nostalgische zweefmolen en draaimolen opgesteld. Om de sfeer te verhogen zal er ook nostalgische muziek te horen zijn.

Het evenement start om 9.00 uur en is gratis toegankelijk. Meer informatie, ook over deelname en de kosten daarvan, is te vinden op www.terugindunted.nl.

Eigen-waardig opvoeden

"Dit moet je lezen Birg", zei mijn zus toen ze me het Boek 'Eigenaardig opvoeden' van de schrijvers P. Tieger en B. Barron Tieger liet zien. "Een eye-opener, echt. Ik heb het met ongelooflijk veel herkenning gelezen", zei ze. "En ik snap nu hoe mijn drie kinderen in elkaar steken."
Ik moet eerlijk zeggen, een beetje sceptisch was ik wel toen ik haar dat hoorde zeggen. Er worden tegenwoordig zoveel boeken geschreven, van zulke wisselende kwaliteit. Het feit dat de MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) de basis van dit boek is, deed me overtuigen het te gaan lezen. Dit omdat de MBTI in mijn ogen een waardevol instrument is om de persoonlijkheid van mensen op een positieve manier te 'meten' en te 'positioneren'.

Geen woord teveel heeft ze gezegd! Het boek koppelt de MBTI aan honderden verhalen van ouders en de drie verschillende ontwikkelingsstadia (kleutertijd, basisschool, puberteit) van een (klein)kind. De schrijvers geven aanwijzingen hoe de opvoeding vormgegeven kan worden door de aangeboren persoonlijkheid van het kind te ondersteunen met (maatwerk)communicatie, motivatie en bijsturing. Afgewisseld met prachtige, beeldende, herkenbare en ook humoristische voorbeelden uit het dagelijkse gezinsleven. Ook voor de mensen die de MBTI niet kennen, geeft het boek waardevolle inzichten en handvatten.

Wat het boek ook doet, is de lezer bewust maken van de verschuiving van de gedragsfocus. Als ouder hebben we de neiging om ons eigen gedrag, onze eigen normen en waarden, graag in ons kind gespiegeld te zien. We beschouwen kinderen vaak als een verlengstuk van onszelf. Dit maakt dat we hen graag beleefd, productief en verantwoordelijk zien. Maar… wiens gedrag willen we dan eigenlijk zien? Dat van het vrije kind dat zichzelf is? Of dat wat wij als ouder belangrijk vinden?

De vraag is of het niet veel beter is ons te focussen op het begrijpen van het gedrag en daarmee de persoonlijkheid van het kind. Voor de schrijvers van het boek is dit geen vraag, het is een vanzelfsprekendheid. Eigenwaarde ontstaat als een kind voelt en ervaart dat van hem/haar gehouden wordt zoals hij/zij is. Eigen-zijn (ik mag zijn wie IK ben), zorgt voor zelfvertrouwen en geluk. Het gevoel onvoorwaardelijk gezien en gerespecteerd te worden als uniek individu.

We willen onze kinderen gezond (lichamelijk en psychologisch) en gelukkig zien, hen kansen en ervaringen geven, successen gunnen. En daarmee zijn we als ouder niet alleen ouder. We zijn ook een beetje coach.
Ik kan er een grote boom over opzetten: managen heeft voor mij een absolute parallel met opvoeden. Zeker als je je beseft dat een volwassene over het algemeen heel sterk lijkt op de persoon die hij/zij als kind was. Dit maakt Eigenaardig Opvoeden zowel 'opvoedboek' als managementboek. En samenwerkingsboek. Want als je weet hoe je collega's in elkaar steken en wat hun persoonlijke 'handleiding' is, dan weet je ook wat nodig is om goed samen te werken.

Eigenaardig opvoeden… eigenlijk zou het boek ook 'Eigen-waardig leven' mogen heten. Uit wereldwijd onderzoek in 130 landen met 130.000 respondenten is gebleken dat (gevoel van) eigenwaarde één van de vier psychologische basisbehoeften is die elke volwassene en elk kind heeft. Het lijkt me voor de schrijvers een prachtige wetenschap daar iets moois aan te hebben mogen bijdragen.

Wijziging samenstelling bestuur Hobbycentrum Boxtel

Boxtel - Het Hobbycentrum in Boxtel krijgt een aantal nieuwe bestuurders. Na de komst van de nieuwe voorzitter Theodoor van Leeuwen vertrokken Betsie van der Sloot en Wim van Erp uit het bestuur. Zij waren actief als vertegenwoordigers van KBO Boxtel en Liempde, initiatiefnemer van het Hobbycentrum. Hun vertrek was bij de start al bekend. Ook Boudewijn Mijjer vertrok als secretaris.

Nieuw zijn de leden Patrick Bunskoek (afkomstig uit het bedrijfsleven) en Nus Waleson (afkomstig uit het onderwijs). Corry van de Laar en Leo de Kort zijn al (vrijwel) vanaf het begin lid van het bestuur. Na overleg heeft ook Alphons van der Heijden afscheid van het bestuur genomen. Hij heeft als coördinator en bestuurslid een grote bijdrage geleverd aan de start en de eerste fase van het Hobbycentrum.

Er zijn nog twee vacatures in het bestuur voor kandidaten die bij voorkeur afkomstig zijn uit of ervaring hebben met de sectoren welzijn, sport en overheid. Het bestuur richt zich vanaf nu op twee min of meer te onderscheiden doelgroepen. In algemene zin kan gesteld worden, dat tot nu toe vooral de groep 65+ deelneemt aan een van de circa 25 verschillende activiteiten in het Hobbycentrum.

Het nieuwe bestuur ziet ook graag de doelgroep 50+ wat vaker naar het Hobbycentrum komen. De 50+ activiteiten kunnen desgewenst ook in de avonduren en op zaterdagochtend plaatshebben. Belangstellenden kunnen contact opnemen met: info@hobbycentrumboxtel.nl of bellen (overdag) met 0411-210355. Het Hobbycentrum is ook nog op zoek naar vrijwilligers voor allerlei taken. Ook mensen die een hobby graag met anderen delen zijn welkom.

Op de site: www.hobbycentrumboxtel.nl is meer informatie te vinden over het Hobbycentrum.

Bierpompfeest Esch zorgt voor volle terrassen

Esch - Op de 52e editie van het Essche Bierpompfeest was het donderdag goed toeven. Mede dankzij de zomerse temperaturen en het lekkere lentezonnetje waren er veel bezoekers op de been die genoten van de zon, muziek, verschillende activiteiten en natuurlijk bier.

Bij het Essche Bierpompfeest worden sinds 1965 de nieuwe inwoners van Esch welkom geheten door onder andere de burgemeester en wethouders, de pastoor en uiteraard de 'oude' Esschenaren. Dit jaar gebeurde dit onder een stralende hemel en in subtropische temperaturen.

Tijdens de lunch werden maar liefst 61 nieuwe inwoners van harte welkom geheten in Esch door Burgemeester Zwijnenburg, pastoor Grubben en uiteraard ook door de stichting de Essche Bierpomp, namens de Essche bewoners. Omdat de burgemeester en haar man ook nieuwe inwoners van Esch zijn kregen zij tijdens de lunch de bekende bierpul overhandigd.

Na de lunch werden de nieuwe inwoners, maar ook heel veel 'oude' inwoners, door het Sint Willibrordus Gilde, de burgemeester met wethouders en biertapper Gerrie van der Mee, welkom geheten bij de bierpomp. De biertapper ontpopte zich als een volleerd vendelier. Hij bracht samen met een medevendelier de vendelgroet alsof hij nooit anders gedaan.

Bij de vele marktkramen lieten verenigingen en bedrijven zien wat zij voor de nieuwe inwoners konden betekenen en de nieuwe inwoners konden ook wel iets voor deze verenigingen betekenen. Op de twee podia was er volop muziek een heuse Tae Kwon Do demonstratie en werden schapen gehoed en geschoren.

Het was duidelijk dat de optredens en het terras zeer in de smaak vielen, want de terrassen zaten vol en bleven vol. Voor de kinderen (ook voor sommige oudere kinderen) waren er allerlei leuke attracties neergezet zoals springkussens, een draaimolen, een eiland met water erin, popcorn en een FIFA-competitie.

Rond 18.00 uur begon het optreden van de coverband Lynx op het grote podium op het Marktplein. De mannen uit Alkmaar wisten van de avond een geweldig feest te maken.

Schapen doen winterjasje uit

Foto: Cock Stam

Boxtel - De drie Ouessant schaapjes van de Kinderboerderij zijn zondagmiddag geschoren door de vaste schapenscheerder van de kinderboerderij, Henri van Weert.

Onder tropische omstandigheden was het zondag flink zweten voor Van Weert. Gelukkig voor hem is er altijd wel een schaduwrijk plekje onder de grote elzenboom.

Foto: E.D. Evenementenbegeleiding

Jong en oud kon van dichtbij zien hoe ervaren en behoedzaam de vacht op ambachtelijke wijze geschoren werd. Tussendoor werden er in de koele huiskamer ook schaapjes geknutseld en natuurlijk lekker ijsjes gegeten.

6 / 18

Foto: Heemkunde Boxtel

247 ‘Den Engel’ Lennisheuvel
Olieverf, 49 x 64 cm, gesign. l.o. 1943
Particuliere collectie

In Lennisheuvel lagen aan de Mijlstraat de huizen de Grote Engel en de Kleine Engel. Zij waren enige tijd in handen van dezelfde eigenaar, maar dat was niet vanzelfsprekend. De Grote Engel was een brouwerij die al in de vijftiende eeuw als de Engel in archiefstukken werd genoemd. In een document van 1724 werd geschreven over de herberg: 'daer uijt hanght den Eijngel', verwijzend naar het uithangbord dat boven de deur hing. In 1658 vond de verdeling plaats van de erfenis van Maurus Joost Slegers. Maurus liet drie huizen na en een hoeve. Zijn schoonzoon Cornelis Wouters van Abeelen erfde de Engel, inclusief het ‘brouwhuijs en het brouwgetouw’. Het brouwhuis lag aan de andere zijde van de weg.

Omstreeks 1700 was de brouwerij en herberg in het bezit van Maurus Adriaans van der Voort. De Kleine Engel kocht hij in 1716 van Marten van den Heesacker. De weduwe van Maurus van der Voort woonde tientallen jaren in het huis. Na haar dood erfde Nicolaas Vlemminks de Engel. Op 23 april 1792 kwam de Engel, door erfenis, in het bezit van Jordanus Janse van de Sande. Hij bezat in 1810 zowel de Kleine, als de Grote Engel.

In de loop van de zestiende eeuw werden hallenhuis en schuur geïntegreerd tot één geheel, dat bekend werd onder de naam ‘langhuisboerderij’. De hoofdconstructie bestond uit een ankerbalkgebint. Al naar gelang de schuurindeling, bevonden de grote schuurdeuren zich, ofwel in het midden van de langsgevel, ofwel in de achtergevel. Er wordt dan enerzijds van een ‘dwarsdeelboerderij’ of anderzijds van een ‘middenlangs-deelboerderij’ gesproken. Ook in Boxtel werden dergelijke boerderijen gebouwd, bekend onder de naam ‘Kempische langhuisboerderij’. En goed voorbeeld daarvan is ‘de Engel’, Lennisheuvel 93. Deze boerderij bestaat uit een 17de eeuwse langhuisboerderij, waarvan het woonhuis een hoog zadeldak heeft. Bovendien behoren bij dat perceel nog een middenlangdeelschuur, waarvan de wanden uit hout zijn opgetrokken, een bakhuis en een karschop.

Deze keer is er aandacht voor de ouderen. Ik zag laatst op Facebook een filmpje waar een oudere dame slachtoffer werd van en zeer geduldige maar ook zeer laffe babbeltruc. Op de beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe de man rustig met de vrouw meeloopt en zonder problemen en enig argwaan van de vrouw mee haar woning inloopt. Korte tijd later vertrekt de man weer, met de pinpas, de pincode en een hoeveelheid contant geld van het slachtoffer. De man (dader) bleek kort voor de toevallige ontmoeting samen met zijn handlanger het slachtoffer te hebben uitgekozen. Zij had boodschappen gedaan en was leunend op haar rollator samen met haar hondje nietsvermoedend op weg naar huis, toen ineens de handlanger kennelijk per ongeluk de tas met boodschappen van de rollator stootte. Terwijl hij zich uit de voeten maakte, kwam de redder in nood aan. Hij bood de vrouw aan haar te helpen en won met zijn handelswijze vrij eenvoudig haar vertrouwen. Hij nam het hondje en de tas van de vrouw over en liep zo samen mee naar haar huis. Eenmaal binnen zag de man zijn kans schoon en ging er snel vandoor met zijn buit. De pincode bleken hij en zijn handlanger te hebben meegekeken toen de vrouw haar boodschappen afrekende bij de kassa van de supermarkt. Met de bankpas is in korte tijd een grote hoeveelheid geld opgenomen.

Helaas is deze vorm van diefstal aan de orde van de dag. Wordt geen slachtoffer en onthoud daarom de volgende tips.
- Pas op voor mooie praatjes van voor jou vreemde personen of vreemde situaties.
- De babbeltruc is meestal een zielig praatje of een overdreven hulpvaardigheid.
- Ze zijn altijd met minimaal twee personen, de een leidt af en de ander berooft je of kijkt mee met je pincode.
- Laat je niet afleiden tijdens het intikken van je pincode.
- Zorg dat niemand meekijkt tijdens het pinnen, scherm met je vrije hand het toetsenbord af.
- Staat een (onbekende) toch te dichtbij, vraag dan of hij of zij afstand wil nemen of vraag aan de caissière of zij dit wil vragen. De caissière zou hier ook zelf op kunnen letten en bij twijfel vragen of de 'meekijker' hoort bij diegene die aan het betalen is.
- En het spreekt natuurlijk voor zich dat je de pincode nergens opschrijft en deze niet deelt met anderen.

Ben je alsnog je pas kwijt laat deze dan zo snel als mogelijk blokkeren. De volgende telefoonnummers zijn van belang:
- ABN AMRO 0900-0024 (10ct per minuut)
- ING Bank 020-2288800
- Rabobank 088-7226767
- Ander banken 0800-0313

O ja, en dan nog dit: de gemeente Boxtel mag aan zogenaamde derden (bepaalde instellingen en/of stichtingen) beperkte informatie geven uit het Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA), hierin staan al je persoonlijke zaken. Denk bijvoorbeeld aan je gezinssamenstelling, of je alleen woont, enzovoort. Als je niet wilt dat jouw gevens zomaar worden uitgewisseld, kun je dat bij de gemeente aangeven. Zij zijn verplicht hier aan mee te werken.

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Op de dubbele spoorwegovergang, aan de Tongersestraat, is afgelopen woensdag een stoptrein op de achterzijde van een kleine vrachtwagen gebotst. Daarbij zijn geen gewonden gevallen.

De vrachtwagen vervoerde oud ijzer waarover een net was gespannen. Dat was in de wielen verstrikt geraakt waardoor de truck stil kwam te staan op de overweg. Bij het ongeval lekte vloeistof uit de vrachtwagen op het spoor.

Na de aanrijding is het vrachtwagentje getakeld en werd de overweg schoongespoten door de brandweer.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Het treinverkeer tussen Boxtel en Oisterwijk lag geruime tijd stil. ProRail heeft de schade aan de trein geïnventariseerd en de beschadigde rijtuigen naar de werkplaats gebracht. Voor de passagiers werd een tweede trein geregeld, waarmee zij hun reis voort konden zetten.

Motorrijder gewond bij botsing met auto

Boxtel - Op de Baandervrouwenlaan in Boxtel is donderdagmiddag rond 17.00 uur een motorrijder gewond geraakt na een botsing met een auto. Hoewel de motorrijder het voertuig maar net schampte maakte hij na de botsing een schuiver en ramde een paaltje voordat hij tegen een geparkeerde bus tot stilstand kwam.

De motor raakte zwaar beschadigd, de auto liep slechts lichte schade op. Ook het geparkeerde busje liep de nodige schade op. Over de ernst van de opgelopen verwondingen van de motorrijder is niets bekend. De doorgaande weg in de Boxtelse woonwijk Selissenwal was geruime tijd gestremd voor het verkeer. Een bergingsbedrijf heeft de motor afgevoerd.

Barbecue eindigt met brandje

Lennisheuvel - Een gezellige avond eindigde in Lennisheuvel net even iets anders dan gepland. Bewoners van een woning aan de Ploeg hadden na een avond barbecueën een kachel aangesloten op een gasfles.

Zonder verklaarbare reden vatte de gasfles vlam wat voor een flinke vuurbelasting zorgde. Nog voor aankomst van de brandweer lukte het de bewoners om samen met een buurtgenoot het vuur te doven en daarmee erger te voorkomen. De brandweer voerde nog een nacontrole uit en keerde weer terug naar de kazerne. Bij het voorval raakte niemand gewond.

Al bijna 250 handdoeken de deur uit voor Op Liemt Gemunt

Liempde - De zomeractie voor de Op Liemt Gemunt, waarbij Liempdenaren geld kunnen sparen voor lokale verenigingen door bij lokale ondernemers te kopen, is in de eerste week al een enorm succes. Van de 500 handdoeken is al meer dan de helft verkocht.

Voor een bedrag van 7.50 euro en 10 Op Liemt Gemunt muntjes kan een handdoek worden aangeschaft bij Coop Tax. Coop-bedrijfsleider en Op Liemt Gemunt kartrekker Jan Tax spreekt van een doorslaand succes: "Met het oog op Vaderdag en de examens leek het ons al een goed moment om te starten, maar het zomerse weer helpt natuurlijk fantastisch!" Volgens Tax zijn er Liempdenaren die voor het hele gezin handdoeken hebben besteld.

Officieel loopt de zomeractie tot 25 juni, maar volgens Tax ligt het in de lijn der verwachting dat de handdoeken al eerder op zijn.

Volgens traditie worden tijdens de kerstperiode de bedragen voor de Liempdse verenigingen alsook de verdeelsleutels voor de verenigingen bekend gemaakt.

Mijn Mooi Boxtel: Henri Lobbezoo

Foto: Henri Lobbezoo

Zo mooi is Boxtel...

Foto: Bas Voets

Liempdenaar Bas Voets (18) deed vorige week eindexamen vwo aan het Jacob-Roelandslyceum. Hoe hij die belangrijke levensgebeurtenis heeft beleefd, daar vertelt hij de lezers van DeMooiBoxtelKrant graag meer over. Op zijn geheel eigen wijze...

Ik, Bas Voets, een jongen in de bloei van zijn leven, zit in het zesde leerjaar vwo op het JRL. Dus het was dit jaar tijd voor de grande finale, de kers op de taart van mijn fabuleuze schoolcarrière. Ik ging de examens met veel vertrouwen tegemoet, dat kwam mede door mijn cijfers voor het schoolexamen waarmee ik al een aardige zuur-base buffer had opgebouwd. Met Scheikunde gaat het wel goedkomen.

Mijn eerste examen was op woensdag 10 mei. Nederlands stond op het programma en ik was blij dat het nu eenmaal begonnen was. We kregen de opgaven en de teksten voor onze neus en ik was nog in een relatief goede bui, maar de stemkaart van 17 vierkante hectometer bij de verkiezingen dit jaar was nog handiger vasthouden dan het tekstboekje. Blijkbaar behoort de nietmachine tot het verleden en moesten we het nu doen met een pakketje papieren waarbij de chaos nog groter is dan bij de KNVB. Maar deze strijdlustige jongen liet zich daardoor niet tegenhouden en ging aan de slag met de 39 vragen, waarvan 30 open en 9 meerkeuze. Mooi in balans dus, prima.
Het ging toch best redelijk, alleen de laatste paar vragen had ik een beetje afgeraffeld. De eerste dag zat er op en volgens mij was iedereen wel redelijk tevreden over het examen Nederlands. Die 29.000 klachten moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen, want 11.000 van de ruim 40.000 eindexamenkandidaten vwo hadden niks negatiefs in te brengen. Ga zo door CITO!

Foto: Bas Voets

De volgende dag was voor mij het belangrijkste. Ik was zenuwachtiger dan voor alle examens bij elkaar. Lyon-Ajax stond gepland voor de donderdagavond en ik ben nog nooit zo blij geweest, geweldig. Deze vreugde was vrijdag echter snel weg toen ik om half vijf klaar was met mijn examen Engels. Dit ging ronduit bagger en ik was daarom even terneergeslagen. De meeste vrienden van mij kozen ervoor om de toetsen na te gaan kijken, maar dat durfde ik echt niet. Ik moest me weer herpakken om de volgende examens te knallen. Een steuntje in de rug was het kampioenschap van DVG, wat een geweldige prestatie was.
De week die komen ging was vrij zwaar. Maandag Duits en Wiskunde, dinsdag Natuurkunde en donderdag Scheikunde. Ik begon tijdens deze examens steeds meer spanning te voelen. Moest in de ochtend 3 keer een grote boodschap en 18 keer een plasje plegen, begon klamme handjes te krijgen in de gymzaal en mijn voorhoofd voelde aan als een zadel van een fiets die 10 uur in de zon heeft gestaan. Ik was daarom heel opgelucht dat het weekend was. Duits ging best goed en bij de bètavakken weet ik het nooit, dat moeten we maar afwachten.

Er wachtte mij nog één examen en dat was Economie, maar eerst nog even het altijd gezellige bedrijvenvoetbal bij sportpark de Roode Bleek. Ik heb geleerd dat het heel goed is om wat ontspanning te hebben tussen al dat gedoe van de examens. Dinsdag was het zover: mijn (hopelijk) laatste dag op het JRL. Het ging niet supergoed, maar ik was zo ongelooflijk blij dat het nu echt klaar was. Al het gestress en geleer van de afgelopen weken zat erop. Nog even lekker twee stukken vlees en een stukje vis gegeten op de examenbarbecue en toen begon het vakantie vieren.

Helaas heb ik net zoals bij 96% van de vragen van Nederlands in deze krant ook een maximum aantal woorden waar ik me aan moet houden, dus is het tijd om te stoppen. Maar geen paniek, ik zal snel weer van me laten horen!


Dorpspicknick in kasteelpark Stapelen

Het team Nostra Navis presenteert het eindresultaat. (Foto: Bosch Rexroth) Foto: Bosch Rexroth

Boxtel - De kasteeltuin rondom Spiegeltent Bon Salon is op Tweede Pinksterdag, maandag 5 juni, het decor van een heuse dorpspicknick. Van 12.00 tot 15.00 uur wordt het park omgetoverd tot picknickplaats.

Tijdens de picknick geldt 'vrijheid blijheid' en zijn eigen kleedjes, eten of muziekjes welkom. In het park zijn ook verse koffie en enkele versnaperingen verkrijgbaar.

Op BoxtelVooruit.nl en op hun Facebookpagina is inspiratie op te doen voor deelnemers. Er is onder andere kinderyoga, een verhalenverteller, appelvrouwtje, ijs van Het IJs Café en (achtergrond)muziek vanuit de spiegeltent, een speurtocht door het park.

Culturele thema-avond 'Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen' in Spiegeltent

Boxtel - In spiegeltent Bon Salon is op 11 juni tussen 19.00 en 22.30 uur een speciale thema-avond getiteld 'Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen'.

Tijdens de avond zullen onder anderen dichter Martje Wijers, muzikanten Wim Kuipers en Harry Hendriks en VanBakkus optredens verzorgen en worden maaltijden aangeboden uit verschillende windstreken. Ook zal een speciale IFTAR-maaltijd geserveerd worden. De gerechten zijn klaargemaakt door mensen uit de verschillende gemeenschappen in Boxtel, zoals de Marokkaanse, Turkse, Somalische, Pakistaanse, Thaise, Syrische en natuurlijk de Nederlandse. Er worden halal-, vegetarische en visgerechten opgediend.

De bijeenkomst is vrij te bezoeken, aanmelden is wel verplicht in verband met het beperkte aantal plaatsen in de tent. Aanmelden kan via: vanondersteboven.com/?page_id=57.

Heel Boxtel bakt

Boxtel - Amateurkoks die een zelfgemaakte taart willen presenteren zijn van harte welkom om deel te nemen aan het taartenfestival op dinsdag 13 juni in de spiegeltent in het park van kasteel Stapelen. Rond 13.30 uur worden alle taarten gepresenteerd onder muzikale klanken van Buchestelle. Een deskundige jury bepaalt wie de lekkerste taart bakt. Ook mogen de gasten proeven van de lekkernijen.

Bakt je graag? Neem dan snel contact op met betsie@vandersloot.demon.nl of stuur een berichtje naar Corry v.d. Laar, Hoogheem 318, 5283 BE Boxtel, of telefonisch 06-19953997. Opgave mogelijk tot 8 juni. Deze activiteit wordt georganiseerd door KBO Boxtel.

Boxtels team in Young Solar Challenge

Boxtel - Roos Noten, Yara Niesten, Martijn Heesakkers en Stef Brusselers, alle vier leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum doen mee aan de Junior Solar Challenge. In deze wedstrijd nemen zij het op tegen 23 andere teams met een zelfgemaakte boot op zonne-energie.

Het team, dat door het leven gaat onder de illustere naam 'Nostra Navis' (onze boot). Deze naam dekt precies de lading, want de groep leerlingen bouwde de 4,5 lange, 1 meter brede boot geheel zelf. Op 10 februari besloot de groep technasiumleerlingen mee te doen met de wedstrijd en afgelopen vrijdag werd de eerste wedstrijd gevaren.

Er zullen drie landelijke wedstrijden gevaren worden, waaraan 24 teams deelnemen, en de leerlingen zullen deelnemen aan een parade door Amsterdam, waar doorgaans heel veel publiek komt kijken.

Omdat er al een jarenlange samenwerking is tussen Bosch Rexroth en het technasium van het Jacob-Roelandslyceum, sprong ook dit bedrijf direct bij om de leerlingen te helpen. Het bedrijf, en dan vooral de Boxtelse afdeling is heel nadrukkelijk bezig met energiebesparing in tal van toepassingen, en ook met de energietransitie om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Dit uit zich onder andere in hybride en elektrische aandrijvingen voor auto's bij Bosch en steeds energiezuinigere aandrijvingen bij Bosch Rexroth.

Het team krijgt onder andere een speciale sensor ter beschikking, die tal van parameters meet, en die vervolgens ook nog per Wi-Fi of Bluetooth kan doorsturen naar externe computers. Zo kunnen bijvoorbeeld alle bewegingen, maar ook de hoeveelheid licht gemeten worden. Daarmee kunnen de leerlingen optimalisaties doorvoeren aan het energieverbruik van hun boot.

Meer informatie over het Boxtelse team is te vinden op: www.nostranavis.nl.

Musicalschool F-Act leidt al 5 jaar eigenzinnig musicaltalent in Boxtel op

Wim Alblas Fotografie

Boxtel – Musicalschool F-Act is 5 jaar actief in Boxtel. De jubileumvoorstelling 'Het geheim van de Torenkruiers' wordt op 8 en 9 juli in theater De Enck in Oirschot gespeeld. Deze musical, speciaal geschreven in 2010 voor het Belgische Bocholt, zal voor dit jubileum in originele staat neergezet worden door de leden van F-Act Boxtel. In totaal kent de musicalschool ruim 300 leerlingen, verdeeld over negen locaties in Nederland en België. DeMooiBoxtelKrant sprak eigenaar, oprichter en oud-Boxtelaar Vincent Renes over de kracht van F-Act.

Waarom, voor de jubileumuitvoering van de Boxtelse vestiging nota bene, in Oirschot optreden? Volgens Renes is dat noodzakelijk in verband met het gebrek aan een musicalpodium in Boxtel. "De ruimte naast het toneel moet minstens even groot zijn als die op het toneel zelf. Zo'n podium is er niet in Boxtel. En het moet het niveau van een gewone schoolmusical natuurlijk wel ontstijgen." In theater De Enck, met een capaciteit voor 300 mensen, is zo'n podium met ruime coulissen er wel.

Het begon allemaal heel kleinschalig in 2008 in het Belgische Kaulille, nabij Bocholt. Nadat ze in 2007 een schoolmusical hadden begeleid en Vincent en zijn vrouw Mathasja de smaak te pakken hadden, startten zij Musicalschool F-Act. Toen kwam alles in een stroomversnelling, aldus Vincent: "Na drie maanden hadden we zestig leerlingen!"

Wim Alblas Fotografie
Vincent Renes en zijn vrouw Matasja. Wim Alblas Fotografie
Wim Alblas Fotografie
Wim Alblas Fotografie
Wim Alblas Fotografie
Wim Alblas Fotografie
Vincent Renes. Foto: Wim Alblas Fotografie

Na het succes van de musicalschool in Bocholt besloten Vincent en Mathasja in 2011 dat het tijd was voor uitbreiding, zo ook over de grens, terug naar het dorp waar Vincent zijn jeugd doorbracht. En ook hier bleek de vraag naar een musicalschool groot te zijn. Renes heeft daar wel een verklaring voor: "Iedere plaats heeft een voetbalvereniging, maar je kunt bijna nergens terecht om échte musicallessen te krijgen." En zo bracht het tweetal in 2012 hun eerste Boxtelse musical op de planken.

In Brede School De Wilgenbroek repeteren nu wekelijks zo'n 40 cursisten. Volgens Vincent zijn dat vooral veel jongeren, waarvan het merendeel van de musicalsterren in opleiding tussen de 7 en 21 jaar oud is.

De kracht van F-Act zit hem, volgens Renes, in het feit dat hij veel zaken in eigen handen houdt. Zo schrijft hij zelf de scripts en kan daarom per groep het scenario aanpassen aan het aanbod en de kwaliteit van de leden. Zo is het zelfs voor nieuwe cursisten altijd mogelijk om halverwege een seizoen in te stappen en tóch in de afsluitende voorstelling mee te doen. Desnoods schrijft hij er gewoon nog een leuke passage bij.

En er zit nog een voordeel aan het zelf schrijven van het script: De spelers hoeven niet getypecast te worden, wat bij bestaande musicals vaak wel het geval is. Dit betekent dat iedereen mee kan doen in de musicals van F-Act, of je nu dik, dun, 7 of 40 jaar bent.

Renes komt zelf oorspronkelijk uit de muziekwereld. Op jonge leeftijd speelde hij al in diverse bands en begon hij zijn professionele loopbaan als één van de eerste 'one man bands' in Nederland. Later startte hij samen met Mathasja de band 'GoDanza'. Hij kreeg het talent om op de planken te staan mee van vader Paul Renes, die zijn sporen ruimschoots verdiende als cabaretier en zich tot zijn laatste jaren liet gelden in het Boxtelse culturele leven.

Ook Mathasja is afkomstig uit de muziekwereld: zo was zij al op 16-jarige leeftijd leadzangeres in de band 'Tilt' en won ze in 1998 de soundmixshow. Samen toerden Vincent en Mathasja vanaf 1994 tot 2012 door het hele land als duo 'Twilight Zone' en al die muzikale bagage neemt het tweetal mee in het werk voor F-Act. Vincent: "Het arrangeren en het maken van orkestbanden bijvoorbeeld. Dat doe ik allemaal zelf."

Doordat de twee al jaren in de entertainmentsector actief waren, kon F-Act vanaf het begin al rekenen op een breed professioneel netwerk en een grote dosis ervaring om uit te putten. Maar nieuwe uitdagingen waren er natuurlijk ook. Zo werden de decors in de begintijd vaak binnenshuis gebouwd en dat leidde soms tot hilarische taferelen. Vincent: "We bouwden die decors gewoon bij ons thuis en zo kwam het voor, dat visite bij ons op bezoek kwam en plaats moest nemen naast een gigantische boom terwijl er in de tuin een grote graftombe stond."

Aan ideeën en inspiratie is bij Renes geen gebrek. Hij bedenkt die naar eigen zeggen vooral als hij onderweg is. "Bijvoorbeeld tijdens een wandeling met de honden, of tijdens het autorijden. Die neem ik dan op met een voicerecorder", legt hij uit. "Het laatste idee was bijvoorbeeld een setting voor een musical die zich afspeelt in een meisjesinternaat, getiteld Bubblegum", vertelt hij, terwijl hij druk gebaart met zijn handen.

Het geeft aan hoe gedetailleerd hij het verhaal al in zijn hoofd heeft zitten. Aan hem de taak om dit over te brengen op zijn cursisten. Daarbij is Vincent, naar eigen zeggen, een strenge, maar goede leermeester. "Zo bereiden we ze naast de standaard lessen als acteren, zingen en dansen ook voor op de realiteit in het theater. Ik leer ze zaken als vlakverdeling en termen als cour en jardin (links en rechts op het podium -red.) en hoe een noodstop bij calamiteiten gaat. Waar zie je dat nu nog?"

Die nauwkeurigheid leverde F-Act al snel naam en faam op, want een aantal van de cursisten van weleer heeft zich ook als professioneel musicalster mogen etaleren. Zo speelden enkelen in professionele producties als 'Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat', in 'The Sound of Music' en 'Annie'. En een cursist is actief bij Studio 100 TV en regelmatig te zien bij 'Lolly Lolbroek'. Ook de meeste medewerkers van F-Act komen uit eigen gelederen. Na hun opleiding kwamen deze cursisten terug om les te geven op het oude nest. Tot slot zijn ook de kinderen van Vincent en Mathasja, Niels en Fleur, nu actief in de musicalwereld en geven les bij F-Act.

In de toekomst wil Renes, als dat erin zit, met zijn groepen ook grotere musicalproducties die niet van eigen hand zijn, spelen. Of dat altijd mogelijk is, is maar de vraag: "Veel grote producties werken wel met typecasting, waarbij heel duidelijk staat omschreven dat bijvoorbeeld een bepaalde rol door een vrouw van 50-55 jaar gespeeld moet worden. Daar mag je dan niet van afwijken." Vlak voor het ter perse gaan van deze krant, liet Renes ons weten dat de licentie voor de Broadway Musical 'PIPPIN' binnen is. Deze productie zal ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum, sinds de oprichting in België, in seizoen 2018-2019 met liveorkest worden opgevoerd.

Het moge duidelijk zijn: de eigenzinnige Renes wil zich liever niet in een bepaald keurslijf laten duwen. F-Act is mede daarom ook niet afhankelijk van subsidies. "Ik zie daar niet zoveel meer in. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik al mijn daden moet verantwoorden aan mensen die zelf niet uit het wereldje komen! Ik ben meer het type dat gewoon doet, en schijnbaar blijk ik dat te kunnen!"

Wil je ook lid worden van Musicalschool F-Act? Dat kan voor 270 euro voor 2 uur les per week. Daar krijg je heel wat voor terug, legt Vincent uit: "34 weken les voor nog geen 4 euro per uur, plus een voorstelling in een écht theater."

Wil je meer weten over de musicalschool, of kaarten kopen voor de jubileumvoorstelling op 8 of 9 juli in Oirschot? Kijk dan op www.musicalfact.nl.


12 / 18

Foto: Mark van der Pol

Om te weten wat jullie, inwoners van Boxtel belangrijk vinden en hoe jullie over bepaalde onderwerpen denken, gaan we graag met jullie in gesprek. Via deze column praten we met name tégen in plaats van mét jullie, maar ook dat is van belang. Omdat we het belangrijk vinden dat jullie weten dat INbox een van de acht politieke partijen in de raad is, en hoe wij over politieke onderwerpen denken.

Regelmatig zijn er 'beeldvormende' bijeenkomsten op het gemeentehuis. Iedereen kan daar komen luisteren, vragen stellen en zijn mening geven. Zo was er afgelopen dinsdag een vervolg op een eerdere beeldvormende bijeenkomst aangaande de gevolgen van het Project Hoogfrequent Spoor: De Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, de Keulsebaan, Tongeren en de fietstunnel op de plek van de dubbele overweg die gesloten gaat worden. De afgelopen tijd heeft u daar een krantje over gehad, filmpjes kunnen bekijken en naar de informatiewinkel kunnen gaan in de Croon.

Wat duidelijk naar voren kwam die avond was dat we vanuit het standpunt van sommige bewoners niet de juiste besluiten nemen. En dat wij bij sommige besluiten nog niet het gehele scala van gevolgen in beeld hebben en dus ook nog niet wat de oplossing is én wat de kosten daarvan zijn. Maar er ligt op voorhand geen verkeerd besluit als de structuur om van A naar B te komen, verandert. Of dat reistijd wat toeneemt. Waar wij voor aan de lat staan is ervoor te zorgen is dat de overlast in dat geval tot een minimum wordt beperkt.

De bewoners van de Baroniestraat zullen anders kijken naar het afsluiten van de dubbele spoorweg. De feitelijk énige rechtstreekse oost-west verbinding komt te vervallen. Circa 7.500 auto’s maken nu nog gebruik van een weg die dwars door ons dorp loopt. Maar bijvoorbeeld ouders die dagelijks problemen bij de Angelaschool ervaren, waren er niet. Maar wij horen wel van de inwoners dat zij blij zijn met het gegeven dat er voor hen een mooiere en gezondere leefomgeving staat te wachten.

Of besluiten goed zijn, weten we dus als INbox ook niet altijd. Ons overkomt het ook wel dat wij het onderling oneens zijn met elkaar. Maar we gaan in discussie en hoe vinnig die ook kan zijn; we proberen uit alle voors en tegens te kiezen wat voor Boxtel het beste is.

In het verleden zijn er veel besluiten genomen of niet genomen waarvan we nu, achteraf kunnen zeggen dat het wellicht anders had gemoeten. Anderzijds weten wij ook niet hoe de toekomst eruit gaat zien. Gaan de ontwikkelingen met elektrische auto’s wel heel snel of besluiten heel veel mensen een elektrische fiets te kopen en zo naar hun werk te gaan. En daar moet je met verkeersinrichting wel op voorsorteren.

'We kopen pas een televisie als er kleurentelevisie is', zei mijn vader toen wij begonnen te zeuren over een tv. Hij dacht dat niet meer mee te maken. Nog een uitspraak van hem: 'De Rolling Stones: Dat is nou wel even leuk ,maar over een paar jaar hoor je er niks meer van!' Binnenkort geven de bejaarde mannen, járen later, hun zoveelste concert. En weer het laatste...
Zo zie je maar. De toekomst laat zich niet voorspellen en het zou wel handig zijn als je daar een kijkje in kunt nemen. Maar dat is niet zo en dus is het goed om een brede inbreng op te halen alvorens te beslissen. Dus laat van je horen, kom mee praten, denk mee over oplossingen. Laat ons weten of dit politieke podium uw interesse heeft?

Spreek ons aan of bel, je vindt onze contactgegevens op de website: www.inbox-boxtel.nl of mail naar secretaris@inbox-boxtel.nl.Foto: PVDA

Het nog te vormen kabinet staat voor twee grote vraagstukken: het klimaat, en de tweedeling in de Nederlandse samenleving. Op lokaal niveau hebben wij daar alles mee te maken. Sterker nog, de rol van gemeenten wordt belangrijker.

Klimaat
De reis van een aantal CEO’s van Nederlandse bedrijven naar de Noordpool laat goed zien wat er aan de hand is: er is bewustwording op alle niveaus dat er daadwerkelijk iets moet gebeuren. Zij hebben met eigen ogen de gevolgen van de klimaatverandering kunnen aanschouwen. En vervolgens gebrainstormd hoe de route naar een duurzame samenleving eruit moet zien. Een zeker vertrouwen is op zijn plaats: rond het thema duurzaamheid en klimaat ontwikkelt zich een nieuwe economie, en het bewustzijn dat er nieuwe economische kansen liggen.

Duurzaam Boxtel
Boxtel zet stappen en gaat nog meer stappen zetten. De nota Duurzaamheid ligt binnenkort bij de raad ter besluitvorming. Een nota ontwikkeld met veel mensen en groepen, rond samen leven, groen leven, ondernemend leven, en omgaan met energie. We hopen Boxtel Energieneutraal 2030 – stip op de horizon – te gaan halen. Met voldoende mensen en middelen zou dat moeten lukken. Boxtel legt met deze nota een bodem voor actie op alle fronten.

Tweedeling
Er is een tweedeling in onze samenleving zichtbaar geworden: die tussen de 'haves' en de 'have nots'. Een groep die kansen krijgt en deze oppakt en zo aansluiting vindt. En een groep die de aansluiting niet vindt, weinig kansen krijgt, het gevoel heeft aan de zijlijn te staan en geen weg vindt in de complexe samenleving. In het electoraat wordt dat zichtbaar in de winst voor D66 en GroenLinks enerzijds, en de positie van de SP en de PVV anderzijds. Hier ligt een grote opgave voor de nieuwe regering: hoe houden we de samenleving bij elkaar?

Sociaal domein
Hoe doen wij dat in Boxtel? Ook bij ons is die tweedeling zichtbaar geworden in de verkiezingsuitslag. Een belangrijke vraag dus: hoe zorgen wij ervoor dat iedereen aansluit, meedoet, mee kan doen? Meewerkend Boxtel is een belangrijk project om inwoners het vertrouwen in de overheid terug te geven, en te betrekken bij de gezamenlijke opgaven. Het beleid om op buurt- en wijkniveau te investeren is ook een belangrijke impuls. Op onze begroting vormen de miljoenen voor het sociale domein de grootste kostenpost. De verantwoordelijkheid is van het rijk overgegaan naar de gemeenten. Of deze miljoenen goed worden besteed en effectief worden ingezet, dat is op dit moment voor de raad moeilijk om vast te stellen. Of deze daadwerkelijk bijdragen aan de opheffing van de tweedeling, dat is de cruciale vraag. De raad is inmiddels goed geïnformeerd, maar hoopt binnen afzienbare tijd ook instrumenten te krijgen om de resultaten van het beleid daadwerkelijk vast te kunnen stellen.

PvdA/GroenLinks
Anja van den Einden + Nico Bulter

Bekendmakingen week 22

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Albinonistraat naast huisnummer 69, rooien: 1 es uit groenstrook
Albinonistraat naast huisnummer 111, rooien: 1 perenboom uit groenstrook
Hoek Brederodeweg-Vicaris van Alphenlaan (Kloosterweide) rooien: bosplantsoen
Dommeloord tegenover huisnummer 39, rooien: 1 catalpa uit groenstrook
Dommeloord tegenover huisnummer 44, rooien: 1 magnolia uit groenstrook
Halderheiweg 7, rooien: 10 Amerikaanse eiken in achtertuin
Heidonk 28 en 30, realiseren valbeveiliging en dakhekwerk op daken Jeugdhuis Sporthal Pius X
Sint Jorisstraat ter hoogte van huisnummers, 19 en 21, rooien: 2 haagbeuken uit trottoir en kandelaberen 6 andere haagbeuken
Maria Theresiastraat tegenover huisnummer 55, rooien: 1 kastanjeboom uit plantsoen
Nieuwe Nieuwstraat voor huisnummer 46, rooien: 1 els uit trottoir
De Pellenwever tegenover huisnummer 53, rooien: 1 hazelaar uit parkeervak (boom is dood)
Van de Venstraat 1,vervangen erker
De Voetboog achter huisnummer 16, rooien: 2 tamme kastanjes
Vorsenpoel naast huisnummer 102, rooien: 2 linden langs parkeervakken
Niet in behandeling genomen aangevraagde omgevingsvergunning
De Beukums 23, plaatsen dakkapel aan voorzijde woning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Kruisbroeksestraat 12, vervangen erfafscheiding

Ontwerpbesluiten te verlenen omgevingsvergunning
Hamsestraat 18, brandveilig gebruik pand als in- en outdoor speeltuin
Tongeren 13, wijzigen luchtwasser stal 1, bouw kelder onder de nog te bouwen zeugenafdeling (achterste gedeelte stal 6), vergroten aantal dieren in stal 6 en het verkleinen van het aantal dieren in stal 7

Verleende omgevingsvergunningen
Baandervrouwenlaan 38, wijzigen voorgevel woonhuis
Esscheweg 9, rooien: 2 Inlandse eiken uit voor- en zijerf
Het Gescheurd Hemd 50, plaatsen dakkapel aan achterzijde woning
Dr. P. M. Hoekstraat 8, rooien: 1 esdoorn in achtertuin
Koningsvaren 10 en 12, bouw twee-onder-een-kap woning
Kruisbroeksestraat 23, verbouw bedrijfspand
Onrooi 13, vervangen deur en schrootjesplateau zijgevel woning
Sint Sebastiaanstraat 13, verhogen kap/vliering
Vorsenpoel 77, realiseren dakopbouw
Zusterspad ter hoogte van Mgr. Bekkersstraat 16 t/m 80, herinrichten terrein en aanleggen parkeerplaatsen

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier
02-06 Kalksheuvel
07-06 Vrilkhoven e.o.
07-06 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: maandag 5 juni is het gemeentehuis gesloten

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Luchtpost uit België: Manfred Hammermann

Foto: Manfred Hammermann

Belgen zijn over het algemeen heel terughoudende mensen vergeleken met ons Nederlanders. Ze zijn voorzichtiger met uitspraken en proberen altijd via een omweg naar oplossingen te zoeken.

Als Nederlanders het bijvoorbeeld ergens niet mee eens zijn, dan geven wij ons mening. Belgen denken eerst even na voordat ze een mening geven of ze keren je de rug toe. Voor een Nederlander in België is het soms best lastig, omdat je een cultuurshock te verwerken hebt. We moeten ons uiteindelijk altijd aanpassen in het land waar we gaan wonen, maar hier werken sommige zaken je echt op de zenuwen.
Zoals wanneer je ziek naar huis gaat vanuit je werk. In Nederland maak je dan een afspraak met je huisarts en bel je de werkgever op om mee te delen hoelang je uit de roulatie bent. In België moet je een getuigenschrift meenemen om dat vervolgens binnen 24 uur aan je werkgever te bezorgen. Daarbij moet je ook naar de zorgverzekeraar om te melden dat je ziek bent. Je bent dus bijna een dag op en neer aan het gaan om uiteindelijk je warme bed op te zoeken om uit te zieken.

Als je in België bepaalde zaken geregeld wilt hebben, heb je al gauw een map vol documenten waar je op iedere bladzijde een handtekening moet plaatsen. Wij noemen België dan ook gekscherend papierenland.
Als je net als ik nu al bijna 17 jaar in België woont, dan kijk je er niet meer van op en valt het voor de rest reuze mee. Ik heb hier een leuke vriendenkring opgebouwd en de omgeving waar ik nu woon is adembenemend mooi. Het leven hier is Bourgondisch en op tijd een restaurant bezoeken behoort wel tot een van de gewoonten hier. Een goede pint drinken mag natuurlijk niet ontbreken in een land waar het bier zowat uit de waterleiding komt, want België is wel het land waar de meeste en lekkerste biertje gebrouwen worden.
Mijn favorieten zijn La Shouf, Duvel, Donkere Grimbergen, Jupiler en een verfrissende Kriek in de zomermaanden.

Momenteel ben ik actief in de bos/landschapsbeheer bij Natuurpunt. Deze grootste natuurvereniging van Vlaanderen beheert vele natuurgebieden op de Vlaamse bodem.
Ik ben er terecht gekomen nadat ik via een begeleidingstraject mezelf aangeboden had.
Na mijn depressie van twee jaar geleden dacht ik nooit meer terug te keren in de groensector, wat ik op zich al heel frustrerend vond, omdat ik uiteindelijk net mijn volwassenopleiding Hovenier met succes afgesloten had. Ik besloot mezelf in te prenten dat ik een opname in de psychiatrie nooit meer mee wilde maken en dat ik er alles aan ging doen om toch het beste uit mezelf te halen.

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.

Foto: Stichting Kèk Liemt

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

AFVALLEN:
wil jij afvallen onder begeleiding van een Cambridgeconsulente op een verantwoorde manier? Bel voor meer informatie 0630212511

GEZOCHT

Oppas aan huis gezocht voor 2-3 middagen per week.
Boxtel-Noord/Vught-Zuid.
Bij voorkeur 40+ en beschikbaarheid van auto.
Tel. 0611350265

Uit het oog, uit het hart?!

Soms zijn er van die dagen, je mist je vriendinnen bij wie je even je ei kwijt kunt! Zij begrijpen je met een half woord en geven een reactie die je graag wilt horen. Op zulke dagen voel ik me alleen op de wereld, alleen en klein in het 'paradijs'... Zo zal menigeen er tegenaan kijken, het blijft toch een Caribisch 'paradijs' waar wij zitten! Maar ook hier wordt geleefd, met alle ongemakken, frustraties, vreugde en verdriet. Dan komt er ineens een tekst voorbij en schiet ik vol. De woorden raken me diep, fijne, 'digitale', reacties van vriendinnen en zeilmaatjes, maar geen arm om me heen of die lieve knuffel! Ik kan mijn ei niet kwijt, maar gelukkig moest mijn column nog geschreven worden!

In de meeste columns schrijf ik over de mooie omgeving, de interessante cultuur en de lieve mensen die we ontmoeten. Hoe we van dat alles kunnen genieten en vaak wordt de mooiste kant beschreven, want dat is veilig en leest zo lekker weg. Zeker nu we op plekjes komen die we vorig jaar al hebben gezien, zette mij dat tot nadenken. Is iedereen wel zo geïnteresseerd in alleen dat mooie verhaal, willen ze niet liever mijn eigen beleving horen, de andere kant van de medaille, want beide zijn natuurlijk waar! Mijn verhaal over het dagelijks leven aan boord, de frustraties van alles dat kapot gaat, het zout dat alles aanvreet, de sauna in de keuken tijdens het koken, de ruzies en meningsverschillen, het schommelen van de boot en de slapeloze nachten... Dat is wel het echte leven in een column van Brigit, het grijpt je en je staat niet langer langs de zijlijn!

Als ik terugblik in de columns en het eerste interview, lees ik ook de verwachting die ik mezelf heb opgelegd. Zo ben je opgevoed en word je door de maatschappij gevormd, leg je de lat steeds hoger, ga je de competitie aan, verbeter je jezelf, het is nooit genoeg. Mag je überhaupt ooit tevreden zijn met wat je doet en wie je bent? Moeilijk om daar een eerlijk antwoord op te geven, want je stelt jezelf dan wel heel kwetsbaar op. En is, of kan, iemand anders tevreden zijn met jou om wie je bent en wat je doet? Ik zou graag goed kunnen zeilen, navigeren, technisch onderlegd zijn, maar dat ben ik niet. Aan de andere kant, ik ben hier wel, heb het wel gedaan! Misschien kan ik het leren, tot een bepaald niveau, maar er blijft frustratie, omdat ik altijd het verschil blijf zien, omdat het altijd beter kan. Je doet waar je goed in bent: ik spreek mijn talen, maak makkelijk contact en hou van mensen. Ik ben de 'kombuis rat', omdat ik lekker kook en het 'kamer olifantje', omdat ik nog 10 kilo wil afvallen... Ben ik daar tevreden of gelukkig mee? Nee! Ik wordt er verdrietig van maar wil zo graag een positief compliment horen, dat ik door ga tot het gewenste resultaat wordt bereikt.

Laatst zei iemand, je moet elkaar kunnen aanvullen, doen waar je goed in bent, accepteer dat, dan wordt het een totaalplaatje en komt er rust. Doen waar je goed in bent is fijn en makkelijk, maar is dat ook wat van je wordt verlangd en wat je zelf wilt? Geeft dat rust of wordt ik dan weer onrustig? Ook in Nederland was ik onrustig en op zoek naar 'iets'... Je neemt jezelf mee op reis dus dat is niet weg. Ik zoek en verlang naar die rust en hoop die ooit te vinden!

Terwijl ik die laatste woorden type, realiseer ik me dat ik daar de afgelopen twee jaar mee bezig ben geweest: rust zoeken, balans vinden, zelfacceptatie en reflectie, benoem het maar. Juist door een nieuwe uitdaging aan te gaan en alles achter te laten had ik de hoop die basis te vinden. Ik ben nog steeds zoekende, maar merk om mij heen dat het bij meer mensen speelt. Is de wereld aan het veranderen? Of ben ik het zelf? Op het water, in de ruige natuur, met de wind en de golven voel je hoe nietig je bent op deze wereld. Door de ervaring met leven en dood voel je hoe klein je bent en hoe machteloos! Gelukkig zijn er nog steeds die mensen, vrienden en vriendinnen om me heen die me laten zien hoe mooi het leven is, lieve allemaal, ik hou van jullie! En die rust vind ik zeker, maar mocht je een tip hebben...

Dikke knuffel vanaf SY Blue Spirit

Boxtelaar ontspant het liefst in horecagelegenheid

Boxtel - Extra lange weekenden zoals met Pinksteren en Hemelvaart zijn natuurlijk een mooie gelegenheid om erop uit te trekken. Maar wat doen Boxtelaren eigenlijk het liefst in hun vrije tijd? DeMooiBoxtelKrant vroeg haar panel van TipMooiBoxtel naar hun favoriete vrijetijdsbesteding. Die blijkt gevonden te worden bij de vele horeca die de gemeente rijk is.

Bijna 250 Boxtelaren vulden de enquête in. Nagenoeg twee derde (64 procent) van hen geeft aan het liefst zijn of haar vrije tijd te besteden bij één van de horecagelegenheden die Boxtel, Liempde en Lennisheuvel rijk zijn. Op een tweede en derde plaats staan fietsen (52 procent) en wandelen (49 procent). Verder zijn tuinieren en uit eten gaan (34 resp. 32 procent) populaire activiteiten.

Shoppen is opvallend impopulair: minder dan één op de vijf Boxtelaren ziet dit als een prettige vrijetijdsbesteding. Ook opvallend weinig respondenten geven aan graag te sporten in hun vrije tijd (16 procent), terwijl ook wandelen en fietsen als sportieve activiteit gezien kunnen worden.

Ook vroegen wij Boxtelaren welk stukje natuur zij zouden aanraden voor bijvoorbeeld een wandel- of fietstochtje. Veruit de meesten geven aan dat zij de Kampina een mooi en onderbelicht stuk natuur vinden. Eén respondent verwoordt het op de volgende wijze: "In de Kampina zijn geen horeca, campings of wat dan ook te vinden. Een compleet gemiste kans!" Ook wordt gewezen naar Oisterwijk, waar in de ogen van enkele deelnemers wél voldoende horecagelegenheden zijn in de Kampina.

Naast de Kampina worden ook De Geelders, Dommelbimd, Park Molenwijk en Sparrenrijk veelvuldig genoemd.

Overigens zal lang niet iedere Boxtelaar in zijn vrije tijd kiezen voor een actieve vrijetijdsbesteding: 17 procent van de Boxtelaren doet als hij vrij is het liefst helemaal niets.


Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 23 mei
A-lijn: 1. R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 65,00% 2. N. van der Poel & J. de Wolf 56,88% 3. L. van Dongen & D. van Heertum 56,77% B-lijn: 1. A. Broekstra & M. Wolsky 63,99% 2. R. Post & M. Theloesen 59,23% 3. N. Knijnenburg & T. van de Sande 57,14% 3. T. Daams & J. van de Vorstenbosch 57,14%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 23 mei
A-Lijn: 1. F. & H. Schalkwijk 67,01% 2. T. van Roosmalen & S. van der Zandt 61,81% 3. T. Walbeek & H. Wolsky 61,46% B-Lijn: 1. H. & A. Hulscher 55,83% 2. L. & R. Verstijnen 53,33% 3. L. Brusselaars & A. van Erp 53,13%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 24 mei
A-Lijn: 1. A. Moerdijk & J. Steenbakkers 63.89% 2. J. v d Biggelaar & J. Koppen 54.17% 3. A. van Gorp & R. Koelink 53.47%

Duivensport

Uitslag wedvlucht; Laon 281 duiven 249 Km
1-5-14 Ad Blummel
2-4-8-10-11-15 Berrie van de Brand
3 Theo van de Langenberg
6-9 Roland van de Langenberg
7-13 Comb. van Rooij-Platenburg
12 Frans van Laarhoven

Uitslag wedvlucht: Issoudun 297 duiven 570 Km
1-15 Comb. Noni
2-12 Roland van de Langenberg
3 Wim Langenhuizen
4 Ad Blummel
5 Frans van Laarhoven
6 Frans Kapteijns
7-14 Berrie van de Brand
8-13 Marco en Nicole Verbeek
9 Cees Willems
10 Comb. van Rooij-Platenburg
11 Theo van de Langenberg

Honk- en softbal

Ducks, uitslagen 27 mei
Ducks JH1-Cheetahs JH1 11-9
Ducks BM1-Royals BM1 14-19
Ducks PH1-PSV PH1 5-13
Ducks AH1-PSV AH1 2-19
Uitslagen, 28 mei
Ducks H2-Bullfighters H1 7-6
Euro Stars DS2-Ducks DS1 1-4
Ducks H1-Gryphons H2 6-12
Programma 3 juni        
MULO BM1-Ducks BM1 09:45
Ducks AS1-Stags AS1 11:00
Cardinals AH1-Ducks AH1 12:30
Ducks U17-1-Stags U17-1 14:30
Ducks U17-1-Stags U17-1 16:30
All In PH1-Ducks PH1 14:30
Programma 4 juni
Ducks DS1-Starlights DS1 11:00
Nuenen H4-Ducks H2 14:30
Cardinals H1-Ducks H1 14:30

Paardensport

HSV St.Martinus, dressuuruitslagen ponyruiters.
Someren 22 mei
Klasse A/B-B: Anne-Rose Maes & Beauty 4e en 1e met 188,5 en 190 pnt
Selectie Ammerzoden 27 mei
Klasse A/B-B: Anne-Rose Maes & Beauty 14e met 173 en 182 pnt
Klasse A/B-L2: Anne Teulings & Djo-djo 3e met 189,5 en 179,5 pnt
Klasse C-M1: Lieke Tinnenbroek & Nando 2e met 189 en 184,5 pnt
Klasse DE/B: Iris van Olphen & Twilight 14e met 179,5 en 197 pnt
Klasse D/E-L2: Lieke de Bresser & Holm's Gentleman 6e met 182,5 en 184 pnt
Klasse D/E-M1: Suus van den Nieuwenhof & Mastro's Newman 6e met 185,5 en 184 pnt
Klasse D/E-M2: Kim van der Sande & Tetu HS 5e met 180 en 183,5 pnt
Selectie Chaam 28 mei
Klasse D-Z2: Carlijn van Oerle & Leunsveld's Walter 1e met 67,3%

Paarden, 27 mei selectiewedstrijd in Ammerzoden
Dressuur Klasse L1: Elke Hoogenboom met Happy HS , 1e met 210 en 225 punten.
Springen klasse B: Elke Hoogenboom met Happy HS, 3e met 86 punten voor rijstijl.
Dressuur klasse M2: Anne Hoogenboom met Glenlivet, 1e met 213,5 en 198 punten

Voetbal

RKSV Boxtel/ODC
Uitslag 21 mei, correctie
Boxtel 1-FC Schadewijk 1        0-0
Uitslagen 28 mei
FC Schadewijk 1-Boxtel 1        3-4
ODC 1-FC Eindhoven AV 1        0-2
Programma 3 juni
Boxtel 1-Taxandria 1        17:00
Programma 5 juni
Taxandria 1-Boxtel 1        14:30


Rhenen/Oirschot - Het was een succesvol Hemelvaartsweekend voor de Boxtelse motorcrosser Kay Karssemakers. Donderdag won hij de zesde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc in Rhenen en bij de zevende wedstrijd om dit kampioenschap behaalde hij zondag in Oirschot de tweede plaats.

Foto: RGP Photo

De 12- jarige Karssemakers won donderdag de eerste manche en reed op gecontroleerde wijze naar een tweede plaats in de tweede manche, wat voldoende was voor de eindzege.
In de eerste manche pakte Kay een goede start en kon in de kopgroep aan de wedstrijd beginnen. Op een tweede plaats kwam hij uit de eerste ronde en begon druk te zetten op leider. Net na het midden van de wedstrijd kon hij de koppositie overnemen. De tweede man gaf zich niet zomaar gewonnen waardoor de HMX-rijder het tempo strak moest houden tot aan de finish. Kay hield het hoofd koel en kwam na een spannende wedstrijd als winnaar over de finish.
Bij de tweede manche kwam hij minder goed uit de start en kwam hij op een vierde plaats uit de eerste ronde. Kay hield de rijders voor hem goed in de gaten en nam al snel de derde plaats over. Deze positie was nog niet voldoende voor de eindzege, en na vier ronden nam hij de tweede plaats in handen. De kopman had inmiddels al een klein gaatje weten te slaan dat Kay niet meer dichtgereden kreeg. In de slotfase nam de crosser uit Boxtel geen onnodige risico's meer en sloot de manche af op een tweede plaats. Met een 1-2 in de manches won Kay het dagklassement in Rhenen en pakt hij zijn eerste dagwinst van het seizoen.

Zondag trad de jonge Boxtelse crosser aan in Oirschot, waar hij bij de zevende wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen een tweede plaats wist te behalen. In zowel de eerste als in de tweede manche werd Kay tweede wat hem in het dagklassement ook een tweede plaats opleverde.
In de eerste dook Kay op een tweede plaats door de eerste bocht. Meteen nam de HMX Nofear Husqvarna rijder de leiding in handen, maar werd in dezelfde ronde ook weer terug verwezen naar een tweede plaats. Kay kon de kopman lang volgen, maar het lukte hem niet om ergens verschil te maken en een aanval in te zetten. Hij nam verder geen risico's en kwam op een tweede plaats over de finish.
In de tweede manche begon Kay op een derde plaats aan de wedstrijd. In de beginfase ging de HMX-rijder op jacht naar de tweede man en wist in de derde ronde van de wedstrijd de tweede plaats over te nemen. Echter had de kopman al een gaatje weten te slaan en Kay keek tegen een achterstand van zo'n zes seconden aan. Toch wist hij deze halverwege de wedstrijd terug te brengen naar twee seconden. In de slotfase van de wedstrijd kreeg hij echter te maken met de achterblijvers waardoor het gaatje weer iets groter werd. Na een sterke manche kwam hij ook ditmaal op een tweede plaats over de finish.
Met een tweede plaats in beide manches werd Kay in het dagklassement ook tweede. In de tussenstand om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen bezet hij momenteel ook de tweede plaats. Volgend weekend staat de vierde selectiewedstrijd om het Europees Kampioenschap 85cc op het programma in het Nederlandse Mill.

Foto: RGP Photo

Zonnige Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - Het was een zonovergoten Mixtoernooi bij Jeu-de-boulesvereniging De Walnoot afgelopen maandag. Ondanks de warmte werd er fanatiek gestreden op de dertig buitenbanen aan de Selissenwal 25.

Deze week waren er door het extreem warme weer slechts 26 deelnemers, maar toch was er ook een aantal geïnteresseerden op het toernooi afgekomen. Iedereen die geïnteresseerd is in jeu de boules is elke week van harte welkom bij De Walnoot. De vrijwilligers zorgden weer goed voor de aanwezigen. De wedstrijdleiding was weer in handen van Albert van de Sande.

Ben van Casteren bleek de beste jeu-de-bouler maandag. Hij behaalde 3/25 punten. Hij werd gevolgd door Ben Heutrink, die tweede werd met 3/21 punten, en Jo van der Heijden die de derde positie innam met 3/20 punten. Ad Pennings werd vierde met 3/19 punten en de vijfde plaats was voor Marilies van Vught, die 3/12 punten wist te behalen.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot in Boxtel om mee te doen aan dit wekelijkse toernooi waar elke aangemelde speler kan deelnemen aan de Regiomix. Ook geïnteresseerden en kijkers zijn welkom. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.


Zwemmers SWNZ bij Zuid-Nederlandse Kampioenschappen

Eindhoven - De startgemeenschap SWNZ (Startgemeenschap Wedstrijdzwemmen Neptunus '58 Zegenwerp) uit Schijndel/Sint-Michielsgestel was afgelopen weekend present bij het tweede deel van de Regionale Zomer Kampioenschappen zwemmen. Deze werden gehouden in het 50-meterbad in Eindhoven. De deelnemers waren afkomstig uit de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Jesse Hoksbergen uit Gemonde trapte zaterdag af met een PR en de zevende plaats op de 400 vrij. De Boxtelse Isa Schellekens eindigde eveneens met een verbetering van haar persoonlijke record als zevende, maar dan op de 200 rug. Op de 50 vrij was SWNZ vertegenwoordigd door acht zwemsters, met Boxtelaren Isa, Marit van de Kerkhof en Iris van der Aa, Hanneke van der Steen uit Gemonde en de Liempdse Lotte van de Laak. Marit werd achtste in een nieuw PR. Iris en Isa waren nog niet eerder zo snel in een 50-meterbad. Lotte en Hanneke zwommen net geen PR's. Op de 200 wissel verbeterde Marit haar tijd met 5 seconden. Isa verbeterde zich net niet.

Op de 4 x 200 vrij werden de Marit en Iris samen met Britt Bakers (Sint-Michielsgestel) en Naomi Janssen (Vinkel) achtste. Jesse en Boxtelaar Jelle Rutten zwommen zondag voor het eerst 400 wissel in een 50-meterbad. Jesse werd zevende op deze zware afstand. Daarna volgde Iris op de 800 vrij. Met een mooie tijd bij haar debuut op deze afstand in een 50-meterbad werd ze vijfde. Op de 100 vrij waren Jelle en Jesse 3,5 en 5 seconden sneller dan ooit. Isa ging vlot van start bij de 100 vlinder en wist zo'n 2,5 seconde onder haar oude persoonlijke record aan te tikken. Iris zwom iets meer dan twee seconden van haar PR en Isa bijna drie. De laatste individuele afstand was de 50 vlinder voor Jesse, die niet alleen zo'n twee tellen sneller was dan zijn oude PR in het 50-meterbad, maar ook sneller zwom dan hij ooit op de korte baan deed.

Tot slot stonden er estafettes op het programma, met alle aanwezige zwemmers deze dag. De junioren meisjes startten met de 4 x 100 wissel. Iris opende met een PR van maar liefst drie tellen op de 100 rug. Samen met Britt (schoolslag), Naomi (vlinderslag) en Marit (vrije slag) werd ze negende. Ook Isa en Hanneke werden negende met de senioren. De jongens jeugd op de 4 x 100 vrij met Jesse en Jelle in de gelederen werd eveneens negende.

Verrassende winst dames Ducks Heren verliezen van Gryphons

Boxtel - De softbalsters van Ducks speelden zondag een uitwedstrijd tegen de nummer vijf op de ranglijst, Euro Stars uit Capelle aan den IJssel. Aangezien Ducks de tiende positie innam, verwachtten de Boxtelaren een lastige wedstrijd. Toch waren zij gebrand op de overwinning. Ook bij de heren van Ducks was er de drive om te winnen. Zij stonden thuis tegenover lastige tegenstander Gryphons uit Rosmalen.

De dames begonnen in Capelle aan den IJssel aan slag en zette meteen druk. De eerste slagvrouw bereikte het eerste honk op vier wijd en Evelien Gerrits sloeg een bal ver en hard in het rechtsveld. Deze werd verkeerd verwerkt, waarop zij meteen de thuisplaat bereikte. Omdat Euro Stars niet scoorde, kwam Ducks al snel op een 0-2 voorsprong in de eerste inning.
In de tweede inning scoorden beide teams niet, maar in de derde inning sprokkelde Ducks er wel weer een punt bij. Ondanks de honkslagen van Euro Stars, scoorde die ploeg niet en werd het 0-3 in het voordeel van Ducks. Ook in de vierde inning scoorde Ducks weer een punt en bleef Euro Stars achter. Met 0-4 leidde Ducks de wedstrijd, hoewel dit vooraf niet de verwachting was. Dit was te wijten aan het felle honklopen en het sterke verdedigende spel aan de zijde van Ducks.
In de vijfde en zesde inning konden beide teams niets veranderen aan de stand. Pas in de zevende inning scoorde Euro Stars één punt. Dit bleek te laat, de wedstrijd eindigde met een 1-4 overwinning voor Ducks. Inge van Geel en Rianne Boer waren de beste Boxtelse slagvrouwen met .333.

Honkbal Ducks 1-Gryphons 2
Startend werper Max Denteneer begon zondag goed en gaf de slagploeg van Gryphons geen kans om te scoren. In de gelijkmakende helft van de inning opende Jan van der Wielen de score voor Ducks door maar liefst twee fouten van Gryphons. In de tweede inning raakte Denteneer de eerste slagman, die uiteindelijk wist te scoren op een honkslag van de derde honkman uit Rosmalen. Ducks bracht hier niets tegenin en in de derde inning breidde Gryphons de voorsprong uit met twee punten, tussenstand: 1-3. Ducks gaf tegengas en bracht in de tweede helft van de inning de stand op 3-3 door twee maal te scoren door honkslagen van Thor van den Dool en Rogelio Cicilia en een driehonkslag van Kees van Dooremalen.
Niet veel later brak Gryphons offensief door met acht punten in twee innings, waar Ducks maar drie keer scoorde. Ducks liet te veel mensen achter op de honken en verspeelde belangrijke kansen. Gryphons pakte nog een punt en bracht de eindstand op 6-12, het derde verlies op rij voor Ducks. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Thor van den Dool, 2 uit 4, AVG 0.500, 1 RBI, 2 R.

Keira Kreijveld met Team Coolen Zuid Nederlands Kampioen

Foto: Judo Club Liemdpe

Liempde - De Liempdse judoka Keira Kreijveld zet haar zegenreeks van dit seizoen voort. Samen met het judoteam meisjes -12 jaar is ze afgelopen zaterdag Zuid-Nederlands Kampioen geworden.

Keira heeft zich hiermee geplaatst voor de Nederlandse Kampioenschappen in Nijmegen op 17 juni. Een geweldige prestatie van het team en van de Liempdse judoka, die al haar partijen overtuigend won.

Foto: Judo Club Liemdpe
Foto: SWNZ

Tevens namen judoka's van Judo Club Liempde, op initiatief van een bedrijf uit de regio, afgelopen weekend deel aan de Break Out Run in Schaik om geld in te zamelen voor Villa Pardoes. Plezier maken en bikkelen gingen hierbij hand in hand, iedereen liep de run uit.

Shadé van Oorschot met KNGU naar Flanders International Team Challenge

Shadé van Oorschot. (Foto: Ingrid de Cort) Foto: Ingrid de Cort

Rotterdam - In de Maaspoort werd op donderdag 25 en vrijdag 26 mei het IAG toernooi gehouden. Een evenement met naast turnen nog vele andere activiteiten. Voor vele turnsters is het een oefentoernooi, voor een subgroep turnsters uit oranjeselecties een kwalificatiemoment om zich te plaatsen in het Nederlandse jeugdteam voor internationale wedstrijden.

Shadé van Oorschot was vooraf al een serieuze kandidaat om een plaats in een jeugdteam te halen. Ze turnde de wedstrijd met zeer hoge moeilijkheid maar met iets meer foutjes dan we gewend zijn van haar. Dankzij de moeilijkheid en nette/zuivere uitvoering van overige onderdelen wist Shadé als eerste Tabitta Boxtel turnster ooit zichzelf te plaatsen voor een interland waarbij zij met het KNGU team Nederland gaat vertegenwoordigen. Op 11 juni mag zij gaan stralen op het grote Flanders International Team Challenge in Gent, waar topsporters uit veertien landen mee turnen.

Tijdens het IAG toernooi behaalden de overige Tabitta turnsters ook mooie resultaten. Eva Roos en Mijke Jansen veroverden het goud, Roos zelfs met vier punten verschil. Lieve van der Zijde behaalde een zilveren medaille en Sam Sieben won brons. Een zesde plaats was er voor Fenne van Haaren, Marilène Liem en Donna van Wijgerden, Celeste Canaan werd zevende, Floor de Wolf achtste en Yuna van de Wiel elfde. Voor de meesten was het een goede voorbereiding op het NK.

Tabitta Boxtel lid en Jong Oranjeturnster Nienke Langenhuizen moest zichzelf helaas geblesseerd afmelden voor het kwalificatiemoment voor de EYOF in Hongarije. Ze gaat werken aan haar revalidatie.

18 / 18

E E I G L L Q A I Y H E P N S N
L E P P U N K T S O E V I D K I
P L T U N T R H N E R E G A F I
W C D Q A B A K E T R K O M H R
E T M F M S P F Q R R E O E I D
R V A Q G F T G T S E I B S N F
P F N A A B R X F K K N T E I O
E U E S L E O Q C C K H E N H A
R W P P S P P M Y U A C O I G T
A L E I T I S O P D L E V O N C
T A P R L H C I M A E T J R I G
C B A A Y L A J U N I O R E N S
N K O N M L E H T H W Z C N N U
A N O T L R E N S C T R I S I S
Y O B E E B A L L A B T F O S S
N H A N D S C H O E N F O E R L

1- 5 juni

Tentoonstelling Robuust en teder (za&zon)
14.00 uur, Kunstlicht99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

1-17 juni

Boekenmarkt
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

1-26 juni

Activiteiten voor jongeren tijdens Ramadan
22.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

1 juni-23 augustus

Wisselexpositie: 'Damastweverijen in Boxtel, opkomst en teloorgang' (Za&zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

1 juni-22 september

Schilderijen expositie
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 1 juni

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Heemkamer
18.30 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Pubquiz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

2-25 juni

Diverse activiteiten in Spiegeltent
Kasteel Stapelen, Boxtel

Vrijdag 2 juni

Heemkamer
10.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel


Inloopspreekuren e-overheid in Boxtel
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Zaterdag 3 juni

Rondje Boxtel met kanovereniging De Pagaai
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Beschilder je eigen Fairtrade t-shirt
10.30 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Tweedehandsmarkt voor het goede doel
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Back to the 60's met Two of Us en De Volle Blaos
20.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

4 juni -24 september

Kunstexpositie bij Kasteel Stapelen tijdens Kunst op Stapel 2017
Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

Zondag 4 juni

Open Dag Dorpsmuseum De Kleuskes
11.00 uur, Oude Dijk 19, Liempde

Atelierroute 2017
12.00 uur, diverse plaatsen in Boxtel, zie agenda mooiboxtel.nl

Officiële opening openlucht expositie
13.00 uur, Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

9e editie Limuscene Live
13.00 uur, Concordiapark, Liempde

Nederlandstalig Festival
15.30 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Maandag 5 juni

Brabantse Oldtimerdag
09.00 uur, Centrum, Boxtel

Picknicken op Stapelen
12.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Atelierroute 2017
12.00 uur, diverse plaatsen in Boxtel, zie agenda mooiboxtel.nl

Optreden van de Swanee Bridge Jazzband
14.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Optreden Bosch Operakoor
16.30 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Openbare bijeenkomst atelierroute 2017
18.00 uur, Le Garage, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Pasavond Heilige Bloedprocessie
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Dinsdag 6 juni

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Lezing door Frans Kapteijns
19.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 7 juni

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Rikken, cursus ketting maken
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

De Spruitjesclub
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Spelletjesmiddag
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Liederentafel
19.30 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Bloedmirakelse avond
20.15 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

jrc
ducks
honkbal
softbal
voetboog
sportpark
wielakker
junioren
senioren
pupillen
beeball
aspiranten
dames
heren
slagman
honk
thuisplaat
werper
inning
veldpositie
techniek
team
knuppel
handschoen
helm

Foto: Fam van Broekhoven

Rene van Dijk

Anouk van der Aa

H. van der Steen