DeMooiBoxtelKrant

22 maart 2017

DeMooiBoxtelKrant 22 maart 2017


Kleurrijke vertoning bij de Langspier met The Color Cochabamba Run

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De Langspier in Boxtel was zondagmiddag een kleurenballet met The Color Cochabamba Run. Fenne Steegs, leerlinge van het JRL organiseerde de color run voor het goede doel. Met een aantal last-minute aanmeldingen telde Fenne aan het einde van de dag precies 99 deelnemers, bovenop het aanwezige publiek. Fenne haalde daarmee ruim voldoende geld op om haar reis naar het Boliviaanse Cochabamba te bekostigen.

Vanaf 13.00 konden deelnemers zich melden bij de ingang van de recreatieplas. Om 13.30 uur startte de middag met een toespraak van Fenne zelf. Ook sportwethouder Herman van Wanrooij deed een woordje. Er volgde uitleg over het parcours, het verloop van de middag en de loterij waar bezoekers aan mee konden doen. Omdat zij de eerste was die zich voor de color run had aangemeld werd Rachel Spoor extra in het zonnetje gezet. De deelnemers werden ingedeeld in groepen van ongeveer twintig personen, waarvan de eerste begon om 13.40 uur.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Victor Schellekens
(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Met de opbrengst van de color run en de loterij, waarmee ze nog eens ruim 200 euro ophaalde, betaalt Fenne de ruim 1.500 euro kostende reis naar het Boliviaanse Cochabamba. Daar zal ze, samen met elf leerlingen van het Jacob-Roelands-Lyceum, de ruim 10.000 euro die de school ophaalde met de kerstactie te besteden aan ontwikkelingshulp.

Veertien jaar in Hoger Beroep voor Syriër die lichaam Rachid Dardari in brand stak

Den Bosch - De inmiddels 29-jarige Syriër die op 17 november 2014 het lichaam van zijn 46-jarige landgenoot Rachid Dardari dumpte en in brand stak in Sparrenrijk, is in hoger beroep veroordeeld tot 14 jaar cel.

De man werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot 11 jaar cel en zat al in de gevangenis. Het OM ging daartegen in hoger beroep. Het gerechtshof in Den Bosch deed dinsdag uitspraak en legde de man 14 jaar cel op.

Een wandelaar vond in de vroege ochtend van 17 november 2014 het slachtoffer brandend in Sparrenrijk, waarna de politie een grootscheeps onderzoek instelde naar de moord. De Syriër heeft de moord bekend.

Het Hof neemt het de man in haar uitspraak zeer kwalijk nadat hij na de moord niet de hulpdiensten alarmeerde, maar probeerde van het lichaam af te raken. Ook het feit dat de Syriër heeft getracht de plek Rachid als vader in diens gezin in te nemen en de impact op de gemeenschap wogen mee in de uitspraak.

Schijndelseweg korte tijd afgesloten wegens groot waterlek

Boxtel - De Schijndelseweg is zaterdagmiddag afgesloten geweest vanwege een groot waterlek. Monteurs hebben het lek te geïsoleerd en hersteld. De problemen waren rond 22.00 uur opgelost.

Het lek werd rond 13.15 uur gemeld. In de Nieuwe Nieuwstraat en op de Dr. De Brouwerlaan was het druk met verkeer dat een andere route zocht. Buurtbewoners hadden zaterdag wel de gehele dag een lagere waterdruk en bruinig water. Eén woning zat zaterdagmiddag geheel zonder water. Een deel van de stoep langs de Schijndelseweg is verzakt door wegspoelende ondergrond.

Alzheimer Café over domotica en hulpmiddelen

Boxtel/Schijndel - Op maandag 27 maart wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van deze avond is domotica en hulpmiddelen.

Het langer thuis wonen van mensen met dementie wordt gestimuleerd door de overheid. Technologie en bouwkundige maatregelen kunnen hierbij ondersteuning bieden. Door gebrek aan kennis weten mensen met dementie en naasten vaak niet welke oplossingen voor hen beschikbaar zijn. Dit vergt een grote inspanning en creativiteit bij het zoeken naar oplossingen. Hoe bereik je dat mensen met dementie en hun partners al tijdig ook hun woning/woonomgeving zodanig inrichten en vormgeven zodat men zo lang mogelijk zelfredzaam kan blijven?
Het gaat hierbij om het gegeven dat veel ouderen met dementie en hun naasten zelf op zoek gaan naar laagdrempelige oplossingen die zij eventueel zelf bedenken of aanschaffen. Deze oplossingen zijn voor de individuen die ze gebruiken van bewezen meerwaarde. In deze presentatie wordt ingegaan op hoe ouderen met dementie langer thuis kunnen wonen met behulp van technologie en aanpassingen.

Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19.30 uur en de avond wordt afgesloten om 21.30 uur. De toegang is gratis.

Thema-avond Heilig Hartparochie

Boxtel - Op woensdag 29 maart organiseert de Heilig Hartparochie weer een thema-avond in Gemeenschapshuis De Walnoot. De titel van de avond is 'Uitdaging of bedreiging'. Deze lezing vindt plaats op uitnodiging van de Heilig Hartparochie en is voor iedereen toegankelijk. De sprekers beginnen om 19.30 uur.

De Stichting Kerk in Nood steunt de dialoog tussen christenen en moslims in diverse landen en kent de uitdagingen, of is er sprake van echte dreiging? Zij kent de persoonlijke verhalen van mensen die moesten vluchten, van de priesters en de bisschoppen die vermoord zijn. Ook is de organisatie bekend met de situatie van christenen in veel landen met een moslimmeerderheid. Een aanrader voor wie wil weten hoe het echt zit. De avond wordt verzorgd door deskundige en betrokken medewerkers van Kerk in Nood. Zij vertellen aan de hand van indringend beeldmateriaal hun verhalen en belichten meerdere zijdes van de medailles. Voor meer informatie kun je terecht bij pastoor Jacques Grubben van de Heilig Hartparochie: info@heilighartparochie.nl of 0411-672215.

WeetjesWaaier: beknopte informatie zorg en ondersteuning

Boxtel - Wat kun je waar vinden op het gebied van zorg en ondersteuning? Uit het laatste cliënttevredenheidsonderzoek bleek met name de grote hoeveelheid aan informatie niet bij te dragen aan de vindbaarheid ervan. De gemeente Boxtel introduceert daarom de WeetjesWaaier. In deze handzame waaier is op hoofdlijnen en in een wat groter lettertype informatie terug te vinden over zorg en ondersteuning. De waaier wordt komende week bezorgd bij alle Wmo-cliënten.

Zowel tijdens de cliëntendagen van dit jaar en afgelopen jaar als in cliënttevredenheidsonderzoeken, kwam de verbetering van de communicatie als aandachtsgebied naar voren. Reden voor wethouder Eric van den Broek om dit onderwerp apart mee te nemen in allerlei gemeentelijke bijeenkomsten over het Sociaal Domein. Vorig jaar bracht de gemeente al een sociaal kaartje uit met alle belangrijke informatie over de Wmo. Dat initiatief heeft dit jaar geleid tot het uitbrengen van de WeetjesWaaier. Van den Broek hoopt dat cliënten met regelmaat gebruik zullen maken van de informatie uit de waaier. Een zichtbare plek in huis raadt hij dan ook aan in de begeleidende brief die samen met de waaier de komende week wordt bezorgd. Daarnaast zullen exemplaren van de Weetjeswaaier verspreid gaan worden via diverse maatschappelijke instellingen, zoals WegWijs en het Steunpunt Mantelzorg. Dit initiatief maakt onderdeel uit van een reeks aan maatregelen, nodig om belangrijke informatie duidelijker op het netvlies van cliënten te brengen. Van den Broek: 'Een visuele weergave van verschillende belangrijke aanvraagprocedures volgt ook nog.' De WeetjesWaaier is ook online terug te vinden. Geen waaier ontvangen en wel interesse? Neem contact op met communicatie@mijngemeentedichtbij.nl. De waaier is ook online terug te vinden via www.boxtel.nl/zorgenondersteuning Voor meer informatie neemt u contact op met het team communicatie. communicatie@mijngemeentedichtbij.nl / 0411-655911

KBO-activiteiten

Donderdag 23 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 24 maart        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Dinsdag28 maart        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 29 maart        Contactmiddag KBO-wijk Oost met een optreden van cabaretgroep Tis aalt wa         13.30

Collectes maart/april

20 tot en met 25 maart Stichting ZOA
27 maart tot en met 1 april Fonds Gehandicaptensport
3 tot en met 8 april Nederlandse Hartstichting
10 tot en met 15 april Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Vrouwencontact Boxtel

Maandag 27 maart        Bloemschikken, Velderswegje 1        19.30
Maandag 3 april        Koken met Margriet

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Verkiezingen trekken jong en oud naar de stembus

Kinderen van de Molenwijkschool zijn druk in de weer met de verkiezingen. (Foto: Brenda de Bresser) Foto: Brenda de Bresser

Boxtel - Boxtel ging vorige week woensdag massaal naar de stembus. Met een opkomst van 79,78 procent gingen beduidend meer Boxtelaren naar de stembus dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012, toen de opkomst op 73,67 procent bedroeg.

's Ochtends tegen 8.30 uur was de drukte al te merken bij de stembus in St. Ursula. De drukte op deze locatie hield de hele dag aan. Vrijwilliger Guus Eltink constateerde dat de opkomst tegen 18.00 uur al boven de 60 procent lag.

Breken met traditie
Bij het NS-station spraken we een kiezer met een wel heel bijzonder verhaal: een 92-jarige buurtbewoonster. Ze wil hoe dan ook anoniem haar verhaal doen ("mijn naam is toch niet belangrijk, buiten dat ik een mevrouw van 92 jaar oud ben"), maar heeft wel haar huiswerk goed gedaan. "Ik lees de lokale kranten en Trouw en De Telegraaf; ben geïnteresseerd in wat er gebeurt. Dat komt.. Ik ben altijd bibliothecaresse geweest op de economische hogeschool in Tilburg."

Een kiezer brengt zijn stem uit bij het NS-station in Boxtel. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Na 74 kiesgerechtigde jaren en 21 Tweede Kamerverkiezingen, de eersten voor het kabinet Louis Beel in 1946 en Drees in 1948, brengt ze nu voor het eerst een tactische stem uit. Altijd stemde ze op het CDA, of haar voorganger KVP. Nu stemt ze op 50PLUS. "Als ik zie hoe het er in sommige verzorgingstehuizen aan toe gaat... Enorm slecht! Het is hard nodig dat er voor mijn leeftijdsgenoten gezorgd wordt", legt ze uit. Ze sluit niet uit de volgende keer weer 50PLUS te stemmen. "Dat past bij mijn leeftijd", lacht ze.

In al die jaren is er volgens haar ontzettend veel veranderd in Boxtel, om daar lachend aan toe te voegen: "Maar we stemmen nu nog steeds met een rood potlood. Zelfs de meest moderne techniek deed het niet niet naar behoren." Wat ook niet veranderd is, is dat politiek volgens haar 'een beetje een toneelspel' is. "Dat was het in 1946 ook al, en nu nog. Maar het is wel verruwd."

Jong geleerd, oud gedaan
Ondanks 'De Stembus 2017', het initiatief van Tim Hofman om meer jongeren naar de stembus te krijgen, ligt de opkomst onder jongeren dit jaar lager dan bij de voorgaande verkiezingen. Was dat voorheen nog 70 procent, dit jaar kwam de teller niet hoger dan 66 procent voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos.

In een poging dit opkomstpercentage in de toekomst wat rooskleuriger uit te laten pakken mochten alle ouders én kinderen van de Molenwijkschool vorige week woensdag hun stem uitbrengen. De leerlingen van groep 6 t/m 8 hadden namelijk in groepjes een eigen Natuurpartij opgericht.

De afgelopen week werden argumenten bedacht, flyers en poster gemaakt en zijn de leerlingen in debat geweest. Aan de poort van de school werden vanaf 8.15 uur stembiljetten uitgedeeld en konden aanwezigen met rode potloden hun stem uitbrengen in de gele stembus.

Gedurende de ochtend zijn alle stemmen geteld en werden de winnende natuurpartijen bekend gemaakt. Op deze manier konden de leerlingen van heel dichtbij mee kunnen maken hoe de verkiezingen in het werk gaan. Hopelijk kan dat ze motiveren om ook op stemgerechtigde leeftijd naar de stembus te gaan.


Boxtel wil Esch mogelijk al in 2019 'adopteren'

Boxtel – De gemeente Haaren kan, als het aan de Boxtelse gemeenteraad ligt, al per 1 januari 2019 opgesplitst worden. Esch zal dan met open armen ontvangen worden, stelt Boxtel in een brief aan het provinciebestuur. Dat had hierom gevraagd naar aanleiding van een rapport van Roel Augusteijn naar de mogelijke opsplitsing van de gemeente Haaren. Alle partijen, op Balans na, stemden in met het ontwerp van de brief.

In zijn rapport gaf Augusteijn aan dat 1 januari 2020 een goede streefdatum was voor de herindeling. De Boxtelse partijen, op Balans na, menen echter dat haast geboden is en januari 2019 een beter moment is. Daarbij worden de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 uitgesteld tot november 2019. Eerder is daarvoor geen geschikt moment, aangezien in maart van dat jaar al voor de Provinciale Staten gekozen wordt en in mei voor het Europese Parlement.

Door de wens uit te spreken voor 1 januari 2019 als herindelingsdatum wordt de ambtstermijn van de huidige gemeenteraad opgerekt naar bijna zes jaar. "Ondemocratisch", noemt Balans-fractievoorzitter Wim van der Zanden dat. Hij pleit voor 1 januari 2022 als datum voor de herindeling. Dit zou zorgen voor bijna normale regeerperioden van vier jaar en bovendien niet leiden tot drie verkiezingen binnen één jaar.

De Balans-fractie betwijfelt bovendien of de herindeling op 1 januari 2019 een haalbare kaart is. Volgens fractievoorzitter Wim van der Zanden geeft de gemeente Oisterwijk, waar ook kernen van Haaren naartoe gaan bij een opsplitsing, zelfs aan dat deze datum onhaalbaar is. In een reactie op de vragen die Balans daarover stelde aan het college, benadrukte burgemeester Buijs echter dat de brief die Boxtel het provinciebestuur stuurt puur op de Boxtelse wensen rondom een eventuele herindeling gebaseerd is.

Volgens Buijs ligt het aan de gemeente Haaren zélf of de streefdatum van 1 januari 2019 gehaald kan worden. Bij snelle besluitvorming is dat volgens hem 'lastig, maar niet onmogelijk'. Verder benadrukt hij dat de inwoners van Esch en Haaren uiteindelijk zelf beslissen of en wanneer ze herindelen. Dat Boxtel daar niet het laatste woord in heeft klopt, maar als Haaren echter te lang treuzelt, kan de provincie een herindeling ook afdwingen.

Namens de zeven andere raadsfracties geeft Peter Manniën van Combinatie'95 aan dat het ook niet de bedoeling is dat Boxtel zowel in 2018 als 2019 gemeenteraadsverkiezingen heeft. Balans vindt dit niet genoeg en spreekt de wens uit om Boxtelaren meer duidelijkheid te geven over wanneer de herindelingsverkiezingen zullen zijn. De rest van de gemeenteraad gaat hier nog niet in mee en stelt dat de brief slechts de wensen van Boxtel schetst.

Boxtel kiest VVD; PVV relatief klein

Foto: Pixabay

Boxtel - In lijn met de landelijke uitslagen heeft ook in Boxtel de VVD de Tweede Kamerverkiezingen gewonnen. Deze partij kreeg in de voorlopige uitslag 23 procent van de 18.742 uitgebrachte stemmen.

Ondanks dat de VVD de grote winnaar is, verloor de partij drie procentpunt, ofwel 148 kiezers, ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2012.

Anders dan de landelijke trend gaat de SP (14 procent) in de gemeente D66, CDA en de PVV (13 respectievelijk 13 en 12 procent) nipt voor. Het opkomstpercentage in Boxtel ligt tegen de 80 procent. De PvdA verloor ook in Boxtel flink aan terrein. De partij zakte weg van 24, naar 5 procent van de stemmen.

In 2012 ging nog 73,7 procent van de Boxtelse bevolking naar de stembus.

Lezing Eric van Oijen over insecten

Liempde - Op donderdag 23 maart 2017 geeft Eric van Oijen, lid van NWG Liempde, een lezing over het onderwerp insecten.

Er is geen enkele diergroep die zoveel vertegenwoordigers kent als de groep Insecten. Sommige spreken ons erg aan, zoals vlinders en honingbijen, andere wekken ergernis op zoals muggen en wespen. Toch nemen ze allemaal hun eigen plekje in binnen de natuur. Zonder hen zouden heel wat diersoorten niet kunnen voortbestaan. Veel insecten leven een solitair bestaan, maar andere delen hun bestaan met vele duizenden soortgenoten.

Het is onmogelijk om in een lezing alle insectengroepen uitgebreid aan de orde te stellen en daarom beperkt de spreker zich tot een (klein) deel ervan. Met name de bouw, de levenswijze en het sociale gedrag zullen aan bod komen.

Eric van Oijen uit Liempde is een actief lid van Natuurwerkgroep Liempde; hij coördineert de werkgroep Kleine Landschapselementen. Maar bovenal is hij een erkend 'Biologisch Imker'. In zijn lezing zal hij toelichten hoe hij deze kwalificatie verworven heeft en wat er voor nodig is om die te behouden. We kunnen gerust stellen dat zijn leven volledig verweven is met insecten.

De lezing wordt gehouden in café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 te Liempde en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Volop tweedehands spullen op markt Ons Ideaal

Boxtel - De maandelijkse tweedehandsmarkt van vogelvereniging Ons Ideaal vindt aanstaande zondag 26 maart plaats in De Rots. In het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat zal weer op ruim zeventig tafels door bijna net zoveel standhouders hun gebruikte spulletjes worden aangeboden.

De publieke belangstelling voor deze 2e Handsmarkt toont aan dat er veel interesse bestaat voor attributen die ook maar een vleugje nostalgie hebben of zomaar leuke hebbedingetjes zijn om te hebben.
Op deze markt kom je werkelijk van alles tegen, spulletjes uit grootmoeders tijd, kleding, boeken, speelgoed, CD, DVD of LP, voor elk wat wils.
Dit alles tegen redelijke en betaalbare prijzen, en natuurlijk mag men onderhandelen of afpingelen over de prijs.
Het beloofd ongetwijfeld weer een fantastische markt te worden, die u zeker niet mag missen.

De markt is open van 13.00 tot 16.00 uur.
Ook de entree is betaalbaar gehouden, € 1,00 per persoon, kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. Tijdens de markt kan u in de Rots natuurlijk ook een kopje koffie, drankje of snack nuttigen, en gezellig keuvelen over de aangekochte spulletjes.
Graag tot ziens op 26 maart.

Honderden kansen op een MINI in Holland Casino Eindhoven

Eindhoven - Speel van 13 maart tot en met 17 april mee op de speelautomaten en win speltegoed ter waarde van 25 euro en een leuke attentie van MINI! Je ontvangt dan ook een winnaarsbrief waarmee je tijdens de winnaarsavond op woensdag 19 april kans maakt op een MINI 3 deurs.

In nauwe samenwerking met Van Laarhoven MINI uit Eindhoven maak je kans op het icoon van MINI. Het icoon, de 'oer' MINI, een auto met historie en onderscheidend vermogen, anders dan de rest. En nu in een modern jasje, nog steeds onderscheidend en anders dan de rest. Spreek je uit, leef, geniet en gun jezelf de mooie dingen van het leven, dit is MINI. Het karakter van MINI is nog steeds hetzelfde als toen. Maar nu met alles wat je van een moderne auto mag verwachten, laat je verrassen door de mogelijkheden van connectiviteit bijvoorbeeld of door het head up display zoals in een vliegtuig. Combineer historie en toekomst samen in de MINI 3 deurs.

Hoe win je deze prachtige prijs?
De Mystery Jackpot valt willekeurig als extra prijs op één van de speelautomaten in Holland Casino Eindhoven en is onafhankelijk van inworp of winnende combinatie. Wint jij deze MINI?

Holland Casino
Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3%. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Eindhoven op Facebook.

JAS Liempde op pad: heitje voor een karweitje

Liempde - Op 27, 28, 29 en 30 maart gaan de kinderen van JAS Liempde weer op zoek naar allerlei klusjes. In groepjes zullen zij van 18.30 tot 20.00 uur in Liempde langs de deuren gaan.

Het verschonen van de vissenkom, het uitlaten van de hond, het doen van een boodschap, een brief posten, afwassen, de auto wassen en nog veel meer. Voor een heitje doen de kinderen al deze karweitjes. Van het geld dat ze hiermee verdienen kan knutsel- en spelmateriaal worden gekocht. Uiteraard zijn ook 'Op Liemt Gemunt' muntjes van harte welkom.

Ik werk voor Boxtel!

Foto: Willemijn Wijdenes

Ik werk voor Boxtel!

Wie zijn dat toch, die bekende gezichten die Boxtel maken tot de mooie gemeente die zij is? Boxtelaren die zich met hart en ziel inzetten, elke dag weer. Ze krijgen een gezicht in onze nieuwe rubriek 'Ik werk voor Boxtel!'.

Wanneer je 's ochtends naar de trein snelt en je fiets in de bewaakte stalling parkeert is de kans groot dat je hem tegen het lijf loopt: Toon van de Laar. Al een kwarteeuw werkt deze 54-jarige Liempdenaar - 'geboren en getogen!' - met veel plezier in de fietsenstaling van de WSD.

"Als 18-jarige ben ik via de gemeente bij de WSD terechtgekomen, meteen toen ik van school kwam. Na wat omzwervingen begon ik als conciërge op de 'Open Hof' huishoudschool en na de fusie met de lts ben ik op de Michaelschool in Sint-Michielsgestel aan de slag gegaan. Afgelopen december was het 25 jaar geleden dat ik naar Boxtel kwam om in de fietsenstalling te werken. Die werd toen net opgestart in een noodkeet hier een eindje verderop. 'Is dat niets voor jou?' vroeg mijn werkleider aan mij. Ja, dat leek me wel wat.
Na al die jaren doe ik mijn werk nog steeds met veel plezier. Wat het zo leuk maakt is het contact met de mensen. In de begin jaren deed ik ook de reparaties mee en nu houd ik me voornamelijk bezig met de administratie, het beheer en de verhuur van fietsen, maar het is zeker geen kantoorbaan of productiewerk. Mensen komen hun fiets brengen, halen hem weer op, brengen een fiets voor reparatie, willen er een huren of ze zijn op zoek naar een goede gebruikte fiets; elke dag is anders.

Waar mensen mij nog meer van kunnen kennen? Van Jong Nederland, en later JAS Liempde, daar heb ik me in Liempde 35 jaar voor ingezet. Bij Jong Nederland waren we lekker actief en sportief bezig met de kinderen. Het was minder formeel dan scouting, zonder uniformen en vlaggen en dat soort zaken, die structuur en discipline was niets voor ons. Maar omdat Jong Nederland veel subsidie en contributie kostte en wij daar lokaal eigenlijk weinig van terug zagen, zijn wij toen verder gegaan onder de naam JAS Liempde: Jong Actief Sportief.
Ook zit ik bij de KLW, de Klassieke Landbouwwerktuigen Vereniging, met de thuisbasis in Nijnsel. Ik heb een Guldner Spessart, een oud trekkertje uit 1960 en daarmee ga ik met andere KLW-leden naar allerlei meetings en shows. Elke maand is er wel een activiteit, zoals een ruilbeurs of een toertocht. En elk jaar is er in het eerste weekend van juli een grote show in Nijnsel. Ik schrijf ook voor het clubblad. Dan ga ik samen met mijn vrouw naar de mensen toe, lekker kletsen aan de keukentafel. Ja, ook in mijn vrije tijd heb ik graag contact met mensen!"


BHC-leerlingen tweede bij landelijke Skills Talents wedstrijd

Van links naar rechts: Nick (17), Mehmet (16), Tolga (15) snijden de hun zoete overwinningstaart aan. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - BHC-leerlingen Nick van Esch (17), Mehmet Atalay (16) en Tolga Ceylan (15) hebben donderdag in de Amsterdamse RAI de tweede prijs in de Skills Talents vakwedstrijden voor vmbo'ers gewonnen. Hun team, Brabant Bulls, eindigde op alle onderdelen als eerste.

De prijsuitreiking bestond uit twee categorieën: 'beste provincieteam' en 'beste school per wedstrijdrichting'. De gouden medaille ging naar het provincieteam Brabant Bulls. "Ik ben onvoorstelbaar trots.", zegt Desiree Vonk, teamleider van het winnende team namens het Koning Willem I College uit Den Bosch.

Vince en Ilana geven elkaar het jawoord. (Foto: Esther Huijbers) Foto: Sander van Kasteren
Foto: Jan van der Steen

Nick, Mehmet en Tolga konden zich, na hun provinciale titel in Den Bosch, ruim anderhalve maand voorbereiden op de landelijke finales in Amsterdam. Daar streden zij met 342 andere vmbo-leerlingen om titel. De voorbereiding bestond onder andere uit een teambuildingsdag op 16 februari. Daarbij kon het Brabantse team kennis maken met elkaar. Ook op hun eigen school had het drietal al flink geoefend.

In elf verschillende wedstrijdrichtingen konden leerlingen laten zien wat ze waard zijn. Tijdens de wedstrijden werkten de deelnemers in teams van drie samen om zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden. Ook op de samenwerking zelf werden zij beoordeeld. In de categorie Economie won het Clusius College uit Alkmaar. Het BHC-drietal werd tweede.

Alle wedstrijddeelnemers moesten samen een fictieve TV-set runnen. De vakteams hadden ieder een eigen taak. De bloemisten zorgden voor een kleurrijke aankleding, de elektrotechnici regelden het licht en geluid, de horeca-crew zorgde voor de catering, de vormgevers maakten een promo voor het televisieprogramma en de make-up en het kapsel van de acteurs werden verzorgd door het team van zorg en welzijn.

Het nationaal kampioenschap van Skills Talents wordt georganiseerd om de passie voor vakmanschap te stimuleren, het beroepsonderwijs te promoten én jongeren een bijzondere leerervaring te geven. De twaalfde editie is tegelijkertijd georganiseerd met het nationaal kampioenschap van de vakwedstrijden voor het mbo, Skills Heroes, tijdens het driedaagse event Skills The Finals.

Vince en Ilana (beiden 7) trouwen op Basisschool de Vorsenpoel

Boxtel - Al vanaf de kleuterklas zijn Vince Boeracker (7) en Ilana vd Vries (7), uit groep 4P van meester Peter van de Loo op basisschool de Vorsenpoel, dikke maatjes met elkaar. Het was een 'klik at first sight'. Vince vond onlangs dat het tijd werd om die hechte vriendschap vastere vorm te geven en vroeg Ilana ten huwelijk. En zij zei ja!

Op vrijdag 17 maart, 11.30 uur in de aula van basisschool de Vorsenpoel, vond de ceremonie plaats. Aan alles was gedacht. Van bruidskleding, tot ringen, bloemen, taart en ranja tot muziek en uitnodigingen.

De schooldirecteur, meester Silvo Steenkamer, wilde het stelletje wel in de 'echt' verbinden. Al vond hij eeuwige trouw op deze leeftijd nog wel wat lang. Hij trouwde het paar voor de lengte van een uur. Na het jawoord, gevolgd door een dikke knuffel, was het tijd voor iets lekkers en drinken in de klas.

De trouwerij ontstond niet vanuit een project over liefde of trouwen, zoals je vaker hoort, maar puur vanuit de kinderen. De grote mensen zetten een stapje achteruit; alles werd door de kinderen zelf geregeld. "Dat vraagt zelfstandigheid, organisatietalent, samenwerking en een goede sfeer in de klas om dit te laten slagen. En voor 7-8 jarigen is dat een hele knappe prestatie!", aldus een 'getuige'.

Oorkonde voor jubilarissen Reddingsbrigade Boxtel

Boxtel - Meer dan 70 leden van Reddingsbrigade Boxtel zijn vorige week gehuldigd om zo hun 12,5 of 25-jarig jubileum te vieren.

Reddingsbrigade Boxtel bestaat dit jaar 35 jaar en de vereniging vond het tijd om alle fanatieke leden in het zonnetje te zetten. Dit gebeurde door middel van een oorkonde en een speldje.

6 / 20

Foto: Heemkunde

152 Kasteel Stapelen
Pastel, 23 x 29 cm, niet gesign. toegeschreven aan P. Janssen
Collectie: J. van de Broek- van den Heuvel

De naam Kasteel Stapelen werd voor het eerst genoemd in 1293, toen Willem van Boxtel als beloning voor zijn dapper optreden in de slag bij Woeringen tegen de Geldersen, Stapelen en zijn landerijen in leen kreeg van Hertog Jan I van Brabant. Daarna is het overgegaan van vader op zoon en is het in handen geweest van adellijke families (Van Boxtel, Van Ranst en Van Horn). Zowel Willem van Oranje als Lodewijk XIV (de Zonnekoning) hebben op hun doorreis in Kasteel Stapelen verbleven. In 1819 kwam het kasteel in particuliere handen en het werd in 1915 uiteindelijk door Mevrouw Mahie verkocht aan de Paters Assumptionisten.
Waar komt de naam Kasteel Stapelen vandaan? 'Stapel' werd ook omschreven als 'hooggelegen plaats'. Een kasteel moest aan een aantal belangrijke eisen voldoen: bewoonbaar en verdedigbaar zijn, ruimte hebben voor opslag van strijdmateriaal en beschikken over stallen. Het voldeed aan deze eisen en lag op een hoger gelegen plaats. Het kasteel werd in de periode dat het in particuliere handen was (1819-1857) slecht onderhouden. De heer Mahie heeft uiteindelijk kosten noch moeite gespaard, om Stapelen te herstellen, maar zijn bouwstijl paste niet bij de Nederlandse kastelenbouw. Hij heeft, onder andere, de kantelen op het kasteel laten plaatsen.
De zuidkant, links van het poortgebouw, heette het 'Princekwartier' en beschikte over een 'leenzaal' en een kapel. De noordkant was in gebruik door de rentmeester en het oude koetshuis was waarschijnlijk in gebruik als 'gevangenhuys'. De houten ophaalbrug is pas in 1965 vervangen, door een nieuwe brug van gewapend beton.
De kapel die van oudsher Sint Joriskapel genoemd werd, wordt in de volksmond ook wel de Heilig Bloed kapel genoemd en werd op Drievuldigheidszondag, als bedevaartsplaats, druk bezocht. Nog steeds wordt in Boxtel op deze zondag de Heilig Bloedprocessie gehouden.
Van 1915 tot 1927 gebruikten de Paters Assumptionisten het kasteel voornamelijk als klein seminarie. In 1927 werd het nieuw gebouwde seminarie in gebruik genomen aan de zuidzijde van het kasteel. Vanaf 1939 werd het kasteel gebruikt als communiteit (leefgemeenschap) voor de paters en als provincialaat (bestuur) van de Nederlandse provincie van de Congregatie der Assumptionisten.
Zeer recent (2009/2010) is het kasteel inpandig grondig verbouwd tot twaalf appartementen voor de groep paters die daar nog steeds woont. In 2015 vierden zij dat ze honderd jaar in Boxtel op Kasteel Stapelen verbleven.

Brandweer Boxtel neemt afscheid van 7 vrijwilligers

Van links naar rechts: Thea Kluijtmans, Jan van Hal en Erik Huijberts poseren in de Boxtelse kazerne vóór een van de voertuigen. Niet op de foto: Theo Clijnk, Frans Versantvoort, Martijn van Gorp en Eric Schoenmakers (Foto: Sander van Kasteren)

Boxtel - Maar liefst zeven brandweerlieden van post Boxtel nemen komende zaterdag om 20.00 uur officieel afscheid op de kazerne. De meesten van hen hebben de respectabele leeftijd van 55 bereikt, die van het voormalige 'brandweerpensioen'. Wij spraken twee van hen: Thea Kluijtmans (54) en Erik Huijberts (55).

Naast Kluijtmans (lid sinds 1996) en Huijberts, nemen ook Frans Versantvoort, Jan van Hal (allen 1991), Eric Schoenmakers (1993), Theo Clijnk (1989) en Martijn van Gorp (2002) zaterdag afscheid. Dat is een relatief grote groep, maar volgens kersvers postcommandant Pieter Verlijsdonk zijn alle plaatsen bij de post nog voldoende bezet. De redenen om de brandweer te verlaten lopen natuurlijk uiteen maar Erik had, bij zijn indiensttreding in 1991, al rekening gehouden met een brandweerpensioen in 2017. "In die tijd moest je nog verplicht met pensioen op je 55e. Nu mag je doorgaan, zo lang je door de keuring komt", vertelt hij. De bijkomende veranderingen binnen de organisatie gaven uiteindelijk de doorslag om toch nu te stoppen: "Een oude boom moet je niet verplanten." Thea beaamt dit.

"Het enige vrijwillige bij de vrijwillige brandweer is het inschrijven", lacht Thea. Erik vult haar aan: "Brandweerman zijn is meer een leefstijl eigenlijk. Je kunt geen compromissen sluiten. Als je net met het gezin klaarstaat om naar de Efteling te gaan en de pieper gaat, gaat de brandweer voor." Ook de werkgevers moesten erg flexibel zijn. "Als de pieper ging, lieten wij alles uit onze handen vallen. Daar zijn wij onze werkgevers erg dankbaar voor, want dat heeft ze de nodige kopzorgen bezorgd", zeggen de brandweerlieden in koor.

In de meer dan twintig jaar dat de groep brandweervrijwilligers actief was ging de pieper geregeld. Een aantal uitrukken kunnen ze zich nog levendig herinneren, zoals de branden aan het Apollopad in 1992 of bij Café De Kom in 2005. Hierbij vielen meerdere dodelijke slachtoffers, waaronder kinderen. "Ik zou nu nog alles precies kunnen neerzetten zoals het stond toen ik er binnen ging", vertelt Thea met een ernstig gezicht. "Zo'n zaken vergeet je nooit meer." Erik schat dat hij in zijn 25 jaar bij de brandweer minimaal honderd dodelijke slachtoffers voorbij zag komen. Toch kan hij dit verschrikkelijke aantal enigszins relativeren: "Dat komt neer op zo'n vier per jaar. Daarbij: wij werken in situaties waar anderen liever weg gaan." Thea valt hem bij: "Als we achteraf maar kunnen zeggen: ik heb alles gedaan wat mogelijk is."

Natuurlijk waren er ook leuke en spannende momenten, waarbij het soms - achteraf gezien - maar nét goed ging. Erik noemt een brand op Stenen Kamer, waar volgens de melding een gezin met elf kinderen binnen zat. "We wisten dat we, als we naar boven gingen maar één kans zouden krijgen", vertelt hij. "De trap was nog net stevig genoeg om ons te dragen, maar we zouden niet meer terug kunnen en het pand dus via ramen en dak moeten verlaten. Na overleg zijn we toch de trap op gegaan. We troffen boven gelukkig niemand aan." De brandweerlieden vertellen ook over een zogenaamde 'flashover', waarbij een gasopeenhoping in één keer spontaan ontbrandt. "We liepen een lege loods binnen en ineens rolde met geweld, over het gehele plafond een vlammenzee heen", vertelt Thea. "Ineens stonden we buiten", doelt Erik op het geweld waarmee de vlammen het dak wegbrandden. "De andere ploeg stond in de deur en werd door de drukgolf naar buiten geblazen. Ik stond met mijn ploeg binnen, gelukkig veilig onder een waterscherm."

De zeven brandweerlieden namen altijd fanatiek deel aan de brandweerwedstrijden. De heren behaalden een tweede plaats in de landelijke brandweerwedstrijden en Thea werd zelfs landskampioen toen ze nog bij de bedrijfsbrandweer zat. Dat is ook de plaats waar zij haar brandweercarrière begon. Toen ze in 1996 als een van de eerste vrouwen bij de brandweer kwam, werd ze aanvankelijk met de nodige scepsis ontvangen. Pieter toont een brief die de burgemeester destijds naar haar stuurde, waarin staat dat één jaar proeftijd had. Daarna mochten de brandweerlieden besluiten of ze - als enige vrouw - goed functioneerde binnen het corps. "Ik heb bij een regionale oefening meegemaakt dat ik chauffeur was en een hoge pief me vroeg of ik alleen in die wagen mocht rijden bij oefeningen", lacht Thea, die alle benodigde chauffeurskwalificaties heeft. "Ik moest me bewijzen, maar het vrouw-zijn zelf is nooit een probleem geweest." Op dit moment zijn er vier vrouwen in het corps actief.

Het afscheid betekent niet dat de voormalig brandweerlieden voorgoed de kazernedeur achter zich dichttrekken. Ze zijn namelijk aangesloten bij de brandweervereniging, die iedere donderdag bijeenkomt. Deze vereniging voorziet de huidige brandweerlieden soms van advies of steun. "Het enige verschil is dat we er nu niet meer 's nachts uit hoeven als de semafoon gaat", legt Thea uit. Erik vat het brandweerwerk samen met zijn lijfspreuk: "Mensen zijn twee keer blij met de brandweer: één keer als je komt, maar vooral als je weer gaat!"


Zoals beloofd deze week een informatieve column over het hang- en sluitwerk op de buitendeuren van jullie woningen.
Om te beginnen eerst even wat termen. Het slot op onze deuren bestaat uit:
- Het deurbeslag: de deurklink en/of knop en de metaalkleurige plaat;
- De cilinder: het deel waar je de sleutel voor nodig hebt;
- Het insteekslot: het deel dat in de deur zit waarmee je de deur daadwerkelijk op slot zet.

Zoals gezegd hebben veel van de woningen in Boxtel verouderd hang- en sluitwerk. Cilinders die uitsteken of zonder een SKG-certificaat, deurbeslag van zwak materiaal met zelfs de schroeven nog zichtbaar aan de buitenkant of iets beter deurbeslag maar dan zonder een SKG-certificaat.

Waar staat SKG-certificaat voor?
Hang- en sluitwerk dat bewezen heeft daadwerkelijk inbraakwerend te zijn kan door SKG gecertificeerd worden en mag c.q. moet dan onuitwisbaar voorzien worden van het SKG-huisje met sterren. Het SKG-certificaat laat zien of hang- en sluitwerk voldoet aan de Nederlandse Norm (NEN5089) voor sterkte en duurzaamheid. Certificatie door SKG houdt vervolgens ook in, dat de kwaliteit van de producten door SKG middels steekproeven wordt bewaakt. Als een product aan de eisen voldoet, krijgt het een classificatie in sterren. Het aantal sterren geeft de inbraakwerendheid van het product aan.
Er zijn drie verschillende classificaties:
• 1 SKG ster: standaard inbraakwerend
• 2 SKG sterren: zwaar inbraakwerend
• 3 SKG sterren: extra zwaar inbraakwerend

Woningen met slecht hang- en sluitwerk zijn ideale doelwitten voor het inbrekersgilde. Met slechts een baco of een schroevendraaier (of soms zelfs een plastic kaartje) kunnen zij vrij eenvoudig jouw woning binnenkomen.
Om de kans slachtoffer van een inbraak te worden te verkleinen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je deuren (en ramen) goed zijn beveiligd. Goede cilinders en goed deurbeslag met minimaal een SKG** is daarom belangrijk. Deurbeslag moet zijn voorzien van zogenaamde anti-kerntrekbeslag. Hiermee wordt voorkomen dat inbrekers de cilinder van je deur alsnog kunnen trekken (afbreken en eruit trekken).

Voorjaarsoffensief
De afgelopen jaren is het aantal woninginbraken helaas nog steeds niet gedaald. Er zijn genoeg initiatieven om samen onze wijken veiliger te maken, zoals vorig jaar de preventiekalender van de gemeente, het oprichten van BuurtWhatsApp-groepen ondersteund door de BuurtWhatsApp-borden in jouw wijk en het in januari gestarte BIN, maar dat is niet voldoende. Om het de inbrekers echt lastig te maken heb je goed hang- en sluitwerk nodig voor je ramen en je deuren.

Kortingsactie
Omdat ik ondertussen al een trouwe groep lezers heb wil ik speciaal voor jullie iets doen om je huis beter te beveiligen. Alleen voor de lezers van DeMooiBoxtelKrant geldt dat zij bij aankoop van SKG** of SKG*** gecertificeerd hang- en sluitwerk 20% korting krijgen. Wil je meer weten, stuur dan een e-mail naar info@topsecurityadvies.nl.

O ja, en dan nog dit. Komend weekeinde gaat de zomertijd in. Vergeet niet om de tijdschakelaars ook aan te passen en, nu het weer ook beter wordt, vergeet dan ook niet om alle ramen te sluiten als je ook maar even weggaat.


Van allround naar specialist

FYSIO-TEAM bestaat in 2017 alweer vijftien jaar. Al die jaren werkt een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten samen aan de fitheid van hun patiënten. Via columns zullen deze fysiotherapeuten je inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. In deze column belicht Marcel van Engelen als voorbeeld zijn schouderspecialisatie.

Wat kan er in vijftien jaar toch veel veranderen! Op persoonlijk vlak ging het van verkering naar trouwen en inmiddels hebben we drie kinderen, waarvan de oudste alweer een tiener is. Ook het vak fysiotherapie en mijn persoonlijke invulling daarvan bij FYSIO-TEAM is in die tijd enorm veranderd.

In 2000 kwam ik als 'groentje' in Boxtel werken, opgeleid als allrounder. Ik behandelde veel verschillende klachten, van hyperventilatie tot een voorstekruisband. Zorg verandert en ook de vraag naar specialisten bij complexere zorgvraagstukken groeit en ik had vaak het gevoel dat het ontbrak aan specifieke kennis en diepgang. Het werken in een groepspraktijk heeft mij de ruimte gegeven me te specialiseren, waardoor ik kon groeien van allrounder naar specialist.

Ik ben medeoprichter en bestuurslid van het Schoudernetwerk Noord-Brabant en hierdoor heb ik me de afgelopen tien jaar kunnen specialiseren als schouderfysiotherapeut. Diagnostiek bij klachten aan de schoudergordel is voor mij als therapeut een uitdaging. Het is een complex gewricht met vaak begeleidende stoornissen in de nek, borstwervelkolom, schouderblad of sleutelbeen. Daarnaast biedt de schoudergordel veel beweeglijkheid, maar is daarnaast afhankelijk van een goede stabiliteit, wat soms met elkaar in conflict dreigt te komen. Inmiddels komt meer dan de helft van de patiënten die ik behandel bij mij vanwege schouderpijn. Dit is een veelvoorkomende klacht aan het bewegingsapparaat die je behoorlijk kan beperken in werk, sport of hobby’s. Over het algemeen is de prognose slecht en een veelgehoorde klacht is dat de nachtrust er onder te lijden heeft. Dit zijn genoeg redenen om op tijd hulp te zoeken om verergering van klachten en beperkingen te voorkomen!

Patiënten in de praktijk zeggen vaak dat ze blij zijn dat ik informatie kan verstrekken over hun schouderklachten, de weg naar herstel en hoe lang het nog kan duren voordat het sporten weer kan worden opgepakt. Door mijn deelname aan het Schoudernetwerk Noord-Brabant en de opgedane ervaring ben ik goed in staat te beoordelen of er aanvullend onderzoek is gewenst, of dat doorverwijzing naar een orthopeed nodig is. Ik werk prettig samen met orthopeden in verschillende ziekenhuizen en de lijnen zijn kort. Ik hoor regelmatig van patiënten dat dat vertrouwen geeft in de aanpak van hun schouderpijn. De uitdaging is om samen te zoeken naar een passende aanpak en oplossing voor zijn of haar schouderklacht.

Mensen met schouderklachten verdienen een behandeling door een specialist, die kennis van zaken heeft en die vanuit een netwerk met verschillende disciplines de beste zorg kan leveren om tot een optimaal herstel te komen. Die specialist vind je bij FYSIO-TEAM; een schouderfysiotherapeut van Schoudernetwerk Noord-Brabant. Voor meer informatie: www.schouderfysiotherapie.nl .

Marcel van Engelen
Master Manuele Therapie; lid SchouderNetwerk Noord-Brabant
FYSIO-TEAM BV
www.fysio-team.nl


Mijn Mooi Boxtel: Frans van Helvoort

Foto: Frans van Helvoort

Vooral de accenten van de natuur en de schaapjes op de achtergrond maken dit samen een mooi plaatje in Boxtel, deze foto is genomen in Sparrenrijk.

'Wat te doen met een kater?'
Ik weet niet WAT me bezielde deze carnaval, maar ergens tijdens het drinkproces ging het mis. Normaal gesproken pak ik tussen de biertjes door een glas water of een glas cola en dit jaar is me dat, op de vrijdag in ieder geval, niet gelukt. Gevolg? Op zaterdagochtend een kater van formaat. En wat doe je het allerliefste tijdens een kater? Nou? Nou? Inderdaad, op de bank liggen en kijken naar een programma als Tell Sell of Astro-tv onder het genot van worstenbrood en chips. Maar nee, onze zoon (6) had een veel en veel beter idee. Wat dachten we van diplomazwemmen?!

Uiteraard waren we hartstikke blij toen we eind januari hoorde dat hij op mocht voor zijn A-diploma. Maar op een carnavalsdag? Waar zo ongeveer alles in Brabant stil ligt en waar bedrijven gesloten zijn? Uit ongeloof belde ik naar het zwembad of de datum wel echt klopte. En even ter verdediging van mezelf; de receptioniste moest het ook navragen aan d'r baas.

Op betreffende zaterdagochtend zat ik met een droge mond, brandende ogen en een walm van bier en knoflooksaus om me heen in een bloedheet zwembad. De kleine man aanmoedigen. De eerste baantjes zwom hij met kleren aan, en aan mij de dankbare taak om hem na dat onderdeel uit te kleden. En dat dankbare meen ik! Natte handen kreeg ik ervan, dus ik kon even mijn polsen en hals deppen.
Wij waren trouwens niet de enige ouders met wat ademhalingsproblemen hoor. Er waren genoeg lotgenoten die elkaar toeknikten. Net zoals vrachtwagenchauffeurs of motorrijders dat doen hadden we een soort van geheime code/boodschap naar elkaar: 'I feel you'….

En dan vraag twee. Wat doe je het allerliefste als je een kater hebt en net naar diplomazwemmen bent geweest? Nou? Nou? Inderdaad, voor de kinderen een leuke Netflix-serie aanzetten en half soezend luisteren naar Brandweerman Sam/Dora/Smurfen totdat de pizzabezorger komt. Maar nee, onze zoon (6) had een veel en veel beter idee. Wat dachten we van kindercarnaval?!

De zojuist afgezwommen held mocht het zeggen. En kindercarnaval is in Boxtel geweldig geregeld voor kinderen, mijn welgemeende compliment. Maar voor sommige volwassenen is het een soort collectieve kater-experience. Ouders die de avond ervoor de nodige biertjes hebben gedronken staan samen in een warme zaal met daarin: springkussens, discolicht, kids met een overdosis suiker en om het af te maken een continue keiharde melodie in de trant van 'toeter op je waterscooter'.
Maar na 16 maanden ploeteren in een zwembad mocht onze zoon ervan genieten en dat deed hij met volle teugen. En nu op naar zwemdiploma B!

Als ik hier nu een foto had mogen plaatsen van mijn zoon met zijn diploma dan had ik daar een originele tekst bij bedacht;. Bijvoorbeeld 'In the pocket'. Misschien een idee voor andere (groot)ouders…

Jubilerend BOXtheater pakt uit met 'Stuk'

Van links naar rechts: Frenk Breuer, Ronald Ruijssenaars, Marleen Huisman en Joan van Houtum. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Dit jaar bestaat BOXtheater 30 jaar. Écht gevierd wordt dit niet, maar de theatervereniging pakt ook dit jaar groots uit met acht uitvoeringen. 'Stuk' wordt in maart en april opgevoerd, geheel volgens traditie op locatie natuurlijk. "Een voorstelling kost 12,50 euro, maar je moet voor 15 euro plezier hebben", is het credo van de spelers.

Aan een grote tafel, bij productieleider en bestuurslid Ronald Ruijssenaars thuis, zitten Frenk Breuer, Joan van Houtum en voorzitter Marleen Huisman. Bij de vraag op welke locaties ze dit jaar spelen, kijken ze elkaar aan. "Dat geven wij natuurlijk niet prijs!" Het hoort een beetje bij de dertigjarige historie van BOXtheater, dat al vanaf het begin aan locatietheater doet. Volgens het viertal is het, voor zover zij weten, nog niet eerder voorgekomen dat een speellocatie voortijdig 'uitlekte'. Joan: "Het is echt verrassend om te zien dat de bezoekers, ook als we al een aantal shows hebben gegeven, niets prijsgeven!"

Van de huidige leden is Carolien van de Sande de speelster die het langst bij Boxtheater speelt. Zij is al 23 jaar lid. BOXtheater bestaat uit een groep van tien vaste spelers met een groep ondersteuning hieromheen. Zo kwam voorzitter Marleen bij BOXtheater terecht omdat haar woning ooit een speellocatie was nadat zij al jaren een enthousiaste fan was. Toen zij gevraagd werd om voorzitter te worden, hoefde zij hier niet lang over na te denken.
Geen van de oprichters is op dit moment nog actief bij het BOXtheater, maar ondanks dat de bezetting veranderd is, is het concept van de vereniging dat niet. Zo wordt ieder jaar op drie vooraf geheime locaties, op wandelafstand van elkaar, een apart theaterstuk opgevoerd. Dat betekent dat het publiek wordt opgedeeld in drie groepen, die de stukken ieder in een andere volgorde zien. "Daarom is het grappig", lacht Marleen, "dat de bezoekers achteraf vrijwel allemaal aangeven dat ze de drie verschillende stukken in de best denkbare volgorde hebben gezien, terwijl die volgorde er in feite dus niet toe doet."
Dit locatietheater ontstond in 1987, eigenlijk uit arren moede. Frenk: "Omdat onze voorgangers geen eigen plek hadden, zijn ze op locatie gaan spelen en dat is in zo'n goede aarde gevallen dat we dat hebben gehandhaafd." Volgens Joan levert het zoeken naar een geschikte plaats een extra uitdaging op. Marleen beaamt dat: "De drie speellocaties moeten op loopafstand van elkaar af liggen. Als er eentje afvalt kun je soms weer helemaal opnieuw beginnen met zoeken."
Het idee voor een nieuw stuk ontstaat altijd in het voorjaar. Dit wordt dan verder uitgewerkt en er worden regisseurs bij gezocht. Als de conceptversie van het verhaal eenmaal staat, gaan spelers en regie voorzichtig op zoek naar geschikte locaties. "Dat is nogal wat, want als je je woning ter beschikking stelt, betekent dat dat je 800 tot 900 man over de vloer krijgt", constateert Frenk. Volgens hem brengt de uiteindelijke speellocatie altijd iets teweeg, zowel bij spelers als publiek. "We hebben begin maart voor het eerst op locatie gespeeld. En dat voegt zo'n dynamiek toe; dán begint het pas te werken."

Het stuk 'Stuk' gaat over vereniging HBT'87 die een jubileumvoorstelling speelt op het Koninklijk Noord-Brabants Komisch Muziektheater Eenakter Concours. Daarbij dingen zij, samen met 16 andere verenigingen, mee naar de KNBKMEC-trofee. Hoewel de omschrijving ietwat cryptisch is, ligt het in de lijn der verwachting dat HBT'87 enige gelijkenissen met BOXtheater vertoont.
Regisseurs Janneke Franke en Geert Niland regisseren het stuk. 'Stuk' is in eigen beheer geschreven en er loopt voor het eerst een rode draad doorheen die de drie speellocaties met elkaar verbindt. De keuze voor professionele regisseurs is volgens Frenk een belangrijke: "Je kunt bij wijze van spreken de zaterdagbijlage van de NRC laten spelen, maar als je daar een goede regisseur op zet, dan gaat dat werken. Een goede regisseur ziet precies hoe iets gaat werken op het toneel en past een aantal basiselementen toe." Volgens hem geldt het omgekeerde ook: "Van een dijk van een stuk komt zonder goede regisseur niets terecht."
De regisseurs bepalen wie welke rol speelt, hoewel de spelers tegenwoordig ook hun zegje doen. Frenk: "Ik werd vaak gecast als boze man, maar we willen niet steeds in hetzelfde patroon vervallen. Het moet wel verrassend blijven!"

Hoe de stukken op de drie verschillende locaties uit de verf komen, blijft voor de spelers ook nog even een verrassing. Tijdens de generale repetitie krijgen zij voor de eerste en enige keer de stukken op de twee andere speellocaties te zien. Daarbij zullen ze het kritisch publiek vormen om zodoende nog de puntjes op de 'i' te kunnen zetten.
'Stuk' wordt uitgevoerd op vrijdag 31 maart, zaterdag 1 april, donderdag 13 april, donderdag 20 april en vrijdag 21 april. De voorstellingen van 7, 8 en 14 april zijn al uitverkocht. Kaarten kosten 12,50 euro per stuk en zijn te reserveren bij Proeverij 't Goei leven aan de Stationsstraat 2 of via www.boxtheater.nl.


Lookz is de groenste kapsalon van Boxtel

Boxtel – "De groenste kapsalon van Boxtel", dat is Lookz volgens eigenaresse Wiesje van Erp. Ze begon begin juli afgelopen jaar in de prachtige bedrijfsruimte recht voor haar huis, aan de Huygensstaat 109 in Boxtel. De salon past geheel binnen het gedachtegoed van de wijk In Goede Aarde.

Wiesje vertelt over het begin van haar kapsalon: "Ik heb een tijdje thuis gezeten en lang nagedacht over het starten van een eigen Salon. Omdat we voor ons huis al een mooie bedrijfsruimte hadden ben ik gaan nadenken hoe ik mijn vak – kapper - kon combineren met de wijk In Goede Aarde. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ben voor mezelf begonnen."

De verrassend ruime kapsalon, die volledig los staat van de woning, is zeer energiezuinig. De stroom wordt verkregen met zonnepanelen en verwarmen gebeurt met een nieuw aangelegde warmtepomp. Maar ook de producten waarmee Lookz werkt zijn duurzaam.

Lookz werkt met producten van het merk Davines, dat gecertificeerd is door de B Corporation. Dit betekent dat het merk aan strenge eisen moet voldoen op zowel ecologisch, als sociaaleconomisch gebied. "Bijkomend voordeel", legt de kapster uit, "is dat de producten zacht voor de huid zijn omdat er geen goedkopere, chemische bestanddelen in zitten."

Wie denkt dat al die duurzaamheid een prijskaartje heeft kan Wiesje geruststellen: "Dat valt reuze mee. Omdat de kapsalon aan huis is en ik bovendien energiezuinig werk, kan ik die kosten laag houden. Ik wil een salon zijn waar kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staan en die laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk is. Je betaalt hier geen 40 euro voor een knipbeurt!"

Wiesje voert ook behandelingen uit om het haar definitief te ontkrullen: "Die techniek is sinds ongeveer een jaar ook in Nederland beschikbaar en ik ben officieel gecertificeerd om deze behandelingen te mogen doen, dit is echt toveren met haar. Natuurlijk, ook weer op geheel natuurlijke wijze. Ik kan me de vroegere chemische behandeling nog herinneren, maar geloof me, dat moet je het haar echt niet aandoen."

Het voorjaar betekent dat veel mensen kiezen voor een nieuwe look. Volgens Wiesje wordt een lange boblijn, met subtiele kleuringen bij de vrouwen de trend. De mannen neigen dit voorjaar vooral naar klassieke, natuurlijke looks.

Wiesje werkt niet altijd alleen in haar kapsalon, want met ruim 18 jaar kapperservaring is zij inmiddels een erkend leerbedrijf. "Ik vind het geweldig om jonge talenten te begeleiden, Leerlingen verdienen alle aandacht. Die geef ik ze graag".

Lookz Kapsalon werkt enkel op afspraak. Dit kan zowel online als telefonisch via www.lookzkapsalon.nl of 06-40623379. De kapsalon is met uitzondering van dinsdag en zondag dagelijks geopend. Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag is Lookz bovendien ook 's avonds tot 22.00 uur open. Je vindt Lookz aan de Huygensstraat 109.


Veel animo voor de 'koning van het woud' Edelhertenexcursies in Het Groene Woud

Foto: Hans Lodewijk

Liempde - De terugkeer van het edelhert in Brabant wordt gevierd met gratis excursies naar het leefgebied van de edelherten in Het Groene Woud. De rondleidingen, die starten op zaterdag 1 april, zijn een mooie kans om onder begeleiding van ervaren gidsen van Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling op zoek te gaan naar edelhertsporen en de dieren zelf.

De excursies op 1 april vertrekken om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Op 9 en 23 april zijn er ook excursies om 8.00 uur. Inmiddels zijn er vanwege de grote belangstelling op deze dagen ook extra excursies om 11.00 uur ingepland. Deze zijn gratis voor beschermers van Brabants Landschap en kosten 3 euro voor overige deelnemers. Zondag 30 april zijn er om 8.00 en 11.00 uur excursies gepland, exclusief en gratis voor beschermers van Brabants Landschap. Het aantal plaatsen is beperkt. Wil je als een van de eersten op zoek naar de edelherten in Het Groene Woud? Geef je dan snel op. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.edelherteninhetgroenewoud.nl.

Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de belangrijke rol van het edelhert als grazer en wordt ingegaan op de terugkeer van het hert in Brabant. De excursie duurt gemiddeld tweeënhalf uur waarbij een afstand van ongeveer 8 kilometer wordt afgelegd. Honden zijn niet toegestaan en het is raadzaam om stevige waterdichte schoenen aan te doen en een verrekijker mee te nemen. Omdat het gaat om 13 edelherten in een gebied van 300 hectare is het niet zeker dat de dieren zich laten zien.


Jolan van Herwaarden nieuwe voorzitter van NWG Liempde

Foto: Jolan van Herwaarden

Nieuwe voorzitter NWG Liempde

Liempde - Tijdens de Algemene Ledenvergadering afgelopen donderdag bij Café 't Groene Woud, heeft Ad de Kort onder grote belangstelling na ruim zestien jaar afscheid genomen als voorzitter van Natuurwerkgroep Liempde. Hij wordt opgevolgd door Jolan van Herwaarden, de buurvrouw van café 't Groene Woud, want ze woont in Het Klein Duijfhuis.

Van Herwaarden loopt al een paar maanden mee met het bestuur en vindt het een eer en een plezier om haar stem te laten horen voor de natuur. Ze heeft meer dan twintig jaar ervaring in de charitatieve sector met betrekking tot internationale samenwerking en fondsenwerving onder vermogende particulieren. Een aantal activiteiten van de natuurwerkgroep wordt al door haar ondersteund en ze geniet, zoals ze zelf zegt, dagelijks van de prachtige en natuurrijke omgeving van Liempde.
Ze heeft zin in haar nieuwe taak als voorzitter waarbij ze, indien nodig, ook nog terug kan vallen op haar voorganger Ad de Kort.


Teun van der Meijden dingt naar titel 'meesterhovenier'

Foto: Blommeij Groenprojecten

Eigenaar Blommeij Groenprojecten let meesterproef af

Gemonde - Meesterhovenier. Voor die aansprekende titel komt Teun van der Meijden in aanmerking. Hij is eigenaar van Blommeij Groenprojecten in Gemonde en één van de nog vier kandidaten die in de race zijn om nog dit jaar de titel 'Meesterhovenier' uit handen van de brancheorganisatie VHG te mogen ontvangen.

Foto: Blommeij Groenprojecten
Foto: Blommeij Groenprojecten
Teun van der Meijden, van Blommeij Groenprojecten. Foto: Blommeij Groenprojecten

Dat Nederlandse hoveniers pas vanaf 2016 voor het eerst een meestertitel kunnen verdienen verbaast Van der Meijden, na ruim achttien jaar actief te zijn in het vakgebied. "We moeten echt van dat tuinmannetjesimago af!", vindt hij. Want hoveniers moeten veel meer kunnen dan enkel de tuin bijhouden. "Je moet echt kennis van zaken hebben", vindt de meesterhovenier in spe.

Volgens Van der Meijden is de markt de laatste jaren overspoeld geraakt met mensen die zichzelf hovenier noemen, maar dat niet zijn. "Je hebt eigenlijk geen diploma meer nodig om hovenierswerk te doen, terwijl er wel degelijk vakkennis en specialisme voor nodig is. En het gemiddelde keurmerk kun je gewoon kopen. Het was dus hoog tijd dat er een persoonlijke titel voor hoveniers kwam!"

En dat vond vakvereniging VHG ook, want sinds 2016 loopt een pilot voor een meesterproef waaraan zes hoveniers meededen. Volgens Van der Meijden liep het storm met de aanmeldingen. Een teken dat er ook vraag was vanuit de hoveniers zelf"", legt hij uit. 64 hoveniers uit heel het land meldden zich aan voor de proef. Het hele traject neemt in totaal bijna een jaar in beslag.

De VHG maakte een voorselectie van tien hoveniers, waarvan al vlug vier afvielen. Later vielen er nog twee hoveniers in het selectieproces af. "Eén had geen en de ander een onvoldoende portfolio ingeleverd", aldus Van der Meijden. Zo'n portfolio moet projecten bevatten die alle aspecten van het hoveniersvak uitlichten. En dat zijn er nogal wat. Van der Meijden somt op: "Je moet kennis van de bodemgesteldheid hebben, maar ook van constructies, draagkrachten, assortimentskennis, ecologie, watersystemen, onderdelen uit de bouw, eigenlijk alles wat met het milieu te maken heeft. Je bent echt een heel breed georiënteerd poppetje!" Die kennis moet een hovenier vervolgens vertalen naar wat de klant wil.

"Blommeij Groenprojecten maakt exclusieve, natuurlijke tuinen, waarbij 'exclusief' betekent dat er geen enkele concessie wordt gedaan aan de kwaliteit", aldus Van der Meijden. "'Natuurlijk' geeft aan dat er op gepaste wijze wordt omgegaan met datgene wat er in de betreffende tuin al aanwezig is, zoals bestaande beplanting, water en bodemsoort." In september 2003 ontving Blommeij de prijs 'Tuin van het jaar 2003'. "Maar ook voor kleinere tuinen kun je bij ons terecht hoor!", lacht Van der Meijden.

De hovenier zocht vijf tuinen uit waarmee hij deze kennis en vaardigheden kon aantonen en stuurde het portfolio naar de beoordelingscommissie. Die bestaat uit vier topmensen uit het vakgebied. Omdat de commissie in een later stadium een bezoek aan twee locaties uit het portfolio brengt om te controleren of de hovenier ook wel écht heeft gedaan wat hij beschrijft, moest Van der Meijden de eigenaars van de tuinen inlichten. Vanaf dat moment ging het nieuws dat hij in de race was voor een Meestertitel als een lopend vuurtje. Via Facebook hou ik mensen op de hoogte van mijn vorderingen en prestaties. "Het is echt gigantisch druk sinds mijn klanten dat weten", lacht Van der Meijden.

Het portfolio, waarvan het eisenpakket ruim 7 pagina's beslaat, is onderdeel van een stappenplan waaraan de Meesterhovenier moet voldoen. Een belangrijk onderdeel daarin is bijvoorbeeld ook de communicatie met de klant en vormgever(s). Als alle stappen doorlopen zijn, mag de kandidaat zich 'Meesterhovenier' noemen gedurende een looptijd van 5 jaar. Daarna moet er opnieuw een examen worden afgelegd. De eigenaar, Teun van der Meijden, afgestudeerd aan de Agrarische Pedagogische Hogeschool en Hogeschool Larenstein voor Tuin- en Landschapsinrichting, ontwerpt, realiseert en onderhoudt tuinen.

Van der Meijden zegt erg blij te zijn met zijn dubbele hbo-opleiding als basis. "Wie kan nu zeggen dat hij in de tuin staat en acht jaar Hbo heeft gedaan?", lacht hij, "maar het heeft me absoluut voordeel opgeleverd. Ik kan op één lijn met architecten en civiele techneuten communiceren. En ook hun constructies doorrekenen. Ze kunnen mij niet één, twee, drie meer foppen!"

Maandag 20 maart heeft Van der Meijden drie projecten succesvol aan de vierkoppige vakjury gepresenteerd. Eind april zullen zij overgaan tot een bezoek aan twee portfoliolocaties namelijk in Gemonde en Waardenburg. Daarna volgt er voor Van der Meijden nog één stap om de titel te behalen, namelijk een theorietoets. Als alles goed gaat, mag de bevlogen hovenier zich dan het komend voorjaar Meesterhovenier noemen. De uitreiking van deze titel zal zijn op Tuinidee 2018.

Wil je gebruik maken van de hoveniersdiensten van Blommeij Groenprojecten? Neem dan vrijblijvend contact op met hen via 06-20579622, mail naar info@blommeij.nl, breng een bezoekje aan de site www.blommeij.nl

Foto: VVD

Verkiezingen Tweede Kamer 2017

Graag wil ik onze kiezers van harte danken voor het vertrouwen in VVD.
Met stip stonden wij – ook in Boxtel – op de 1e plaats en daar zijn wij trots op.

We realiseren ons, dat er zware, ingrijpende maatregelen genomen moesten worden gedurende de afgelopen jaren. Helaas was dit bittere noodzaak om Nederland door een ongekend zware crisis te loodsen. Wij begrijpen, dat het een hele zware tijd is geweest, de gevolgen voor velen nog dagelijks voelbaar zijn en er dus ook nog altijd onvrede heerst.
Wij prijzen ons gelukkig, dat het overgrote deel van onze achterban begrip heeft kunnen opbrengen voor het beleid, dat niet altijd populair kon zijn en dat zij ons nu de kans geven om het karwei af te maken, waardoor iedereen er uiteindelijk beter uit kan komen.
Helaas moest coalitiepartner PvdA een hoge prijs betalen. Dit betreuren wij oprecht, want ook PvdA had de moed om de verantwoordelijkheid te nemen en de goede vooruitzichten zijn mede aan hen te danken.

Foto: Dymph van de Vries

De crisis lijken we nu achter ons te laten; Nederland is er – in Europees verband gezien – sterk uitgekomen. Maar er zijn nog grote zorgen. De economie trekt aan, de werkgelegenheid stijgt, maar vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend en dreigingen voelen we steeds dichterbij komen.
Wij hopen dat er snel een stevig kabinet gevormd kan worden met oog, oor en bovenal respect voor elkaar.

Ook VVD Boxtel is in beweging.
Onze zeer gewaardeerde voorzitter Ton Jonkers heeft besloten zijn taak als bestuursvoorzitter van VVD Boxtel neer te leggen. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor zijn jarenlange inzet als raadslid, fractievoorzitter en de laatste jaren als bestuursvoorzitter. Tijdens de Algemene Leden Vergadering van 5 april a.s. zal een nieuwe voorzitter gekozen worden. Wij verheugen ons in een toename van actieve leden en nodigen belangstellenden graag uit om ook eens kennis te komen maken met ons. Via Facebook kunt u alle activiteiten en vergaderdata volgen.

Gezien het feit, dat VVD in Boxtel bij landelijke verkiezingen veruit de meeste stemmen haalt, moeten er toch veel inwoners zijn die ons gedachtegoed delen. Dit geeft dus ook aan, dat in de diverse lokale partijen een ruime VVD-vertegenwoordiging aanwezig is. Met slechts één zetel in onze Gemeenteraad is het uitermate moeilijk om ons te profileren. Daar wij als gedoogpartij opereren kunnen we gelukkig net iets meer betekenen maar helaas merken onze inwoners dat niet altijd. VVD Boxtel doet er als aan om onze inzichten lokaal te vertalen.

Wij roepen alle VVD stemmers uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel graag op om eens met ons van gedachten te wisselen.
Politiek is een bijzonder spel, maar het zijn de mensen – u en ik – die het mooi en boeiend kunnen maken.
U bent altijd van harte welkom!Foto: Mark van der Pol

Mijn eerste keer

Jarenlang heb ik, Fons van Heesch, onze Boxtelse politiek mogen volgen door het lezen van de raads- en commissie stukken, het bijwonen van inspraakavonden en bijeenkomsten en de raadsvergaderingen, maar meestal vanaf de publieke tribune. Maar vanaf 1 maart heb ik de plaats van Bart Louwers in mogen nemen als D66-raadslid in de gemeente Boxtel.

En ja, ik ben er trots op en blij mee, en hoop dat ik een goede aanvulling mag zijn voor de gemeenteraad.

Foto: D66

Door de jaren heen is mijn, soms ongenuanceerde, enthousiasme voor bepaalde dingen een stuk milder geworden, maar niet minder betrokken. Het luisteren om te reageren is veranderd in luisteren om te begrijpen om aansluitend te kunnen reageren op de werkelijke inhoud.

En nu het algemene deel.
De verkiezingen en de verkiezingsuitslag van vorige week hebben een mooi resultaat gebracht voor D66 landelijk., Ook in Boxtel hebben we fijn gescoord met 1043 stemmen meer dan in 2012We zijn van 8,5% naar 13,3% gegaan! Met het zicht op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen geeft dat ons een goed gevoel.

Samen met ons nieuwe bestuur hebben we enthousiast campagne gevoerd in het Centrum en op het Stationsplein en we hebben daarbij ook 4500 flyers rondgebracht. Onze bakfiets heeft daarbij zijn nut ruim bewezen, dus u gaat ons vanaf nu regelmatig in het Centrum tegenkomen. Als volksvertegenwoordigers moeten we wel weten wat er leeft en we vertrouwen er op dat u ons aanspreekt als er zaken zijn die u bezig houden, of om gewoon een praatje te maken.

Het politie café hebben we gelukkig ook weer nieuw leven ingeblazen, en samen met Combinatie95 hebben we met de ruim 60 bezoekers een mooie, maar vooral inspirerende editie, neergezet met actuele onderwerpen. In 2018 zullen we zeker weer een politiek cafégaan organiseren.


Bekendmakingen week 12

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Clarissenstraat 39, rooien: 8 bomen aan zijkant en achterzijde praktijk
Het Gescheurd Hemd 50, plaatsen dakkapel aan achterzijde woning
Hemelrijk 11 -13, milieuneutraal veranderen inrichting
Industrieweg 19, milieuneutraal veranderen inrichting en uitbreiden overkapping
Het Klaverblad 5 en 7, realiseren woonboerderij voor 2 wooneenheden en een bijgebouw
Oirschotseweg 7, bouw nieuwe ligboxenstal aan bestaande ligboxenstal
De Schutsboom 18, rooien: 2 prunussen uit voortuin

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Hoek Baroniestraat – Spoorstraat herontwikkelen kantoorpand tot appartementen

Project omgevingsvergunningvrij
Hogenbergseweg ter hoogte van huisnummers 32, 34, 36, 38, 40, 42 en 44 rooien: 6 populieren uit berm

Kennisgeving Besluit omgevingsvergunning
Baandervrouwenlaan 50, verleende vergunning voor inrichting tankstation

Verleende omgevingsvergunningen
Den Achterhof ter hoogte van huisnummer 7, rooien: 1 dode esdoorn uit trottoir
Apollopad naast Europalaan 116, rooien: 1 dode esdoorn uit gazon
Debussystraat naast huisnummers 12 en 19, rooien: 2 dode berken uit gazon
Hobbendonkseweg ter hoogte van huisnummers 22-rooien: 2 dode berken uit gazon
Hoogheem vòòr flat 5, De Waterman rooien: 2 dode elzen uit gazon
Looeind ter hoogte van huisnummer 4, rooien: 2 dode essen uit berm
Van Rijckevorselstraat vòòr cafetaria rooien: 1 dode prunus uit trottoir
Van Salmstraat 54, bouw nieuw bedrijfspand
Schijndelseweg ter hoogte van huisnummers 94-96, rooien: 1 dode berk uit gazon

Toestemming maken uitweg
Berliozstraat 14, maken uitweg aan de Berliozstraat 14.

Bestemmingsplan
Smaldersestraat 5 en 11, Liempde Dit plan herstelt de bouwrechten voor deze kavels en maakt de bouw mogelijk van een vrijstaande woning.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Aanvulling publicaties week 11
Verleende omgevingsvergunningen
Mgr. Bekkersstraat bij boomgaard verplanten 2 linden naar Maastrichtsestraat bij Princenlant
Koningsvaren 14, rooien: 35 loofbomen en 15 struiken
Molenwijkseweg vanaf spoorwegovergang t/m nr 9, rooien: 57 berken uit berm
Molenwijkseweg 12, rooien: 1 boom uit voortuin

GEMEENTE INFO
Oud papier:
25-03 Centrum
25-03 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
25-03 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
28-03 Kerkeind
29-03 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Ton Jonkers neemt afscheid als voorzitter van VVD Boxtel

Boxtel - Voormalig directeur van Van der Velden Rioleringsbeheer Ton Jonkers heeft aan het hoofdbestuur van de landelijke VVD te kennen gegeven te willen stoppen als voorzitter van VVD Boxtel.

Ton is al sinds 1992 actief en gewaardeerd lid van de VVD en heeft in de Boxtelse politiek veel gezien en meegemaakt. Iemand die zijn sporen heeft verdiend. Hij is raadslid en fractievoorzitter geweest. Ook in zijn rol als voorzitter van het VVD-bestuur in Boxtel begeleide hij de huidige fractievoorzitter, Dymph van de Vries, waar hij kon.

"Het is tijd voor nieuw elan in Boxtel", aldus Jonkers. "Ik ben nu 67 en wil graag ruimte bieden aan jonger talent. Er is een voorziene opvolger die ik van harte veel succes wens. Hij heeft de betrokkenheid en de kwaliteiten die nodig zijn om VVD Boxtel naar de volgende verkiezingen te leiden."

Tijdens de komende Algemene Ledenvergadering die op 5 april 2017 plaatsvindt zal door de leden de nieuwe voorzitter gekozen worden. De leden worden daarvoor persoonlijk uitgenodigd.


Foto: Lisa mols

Luchtpost: Lisa Mols (deel 3)

Deze luchtpost komt voor de verandering niet uit Azië, maar gewoon uit Boxtel. Ik ben sinds kort weer thuis nadat ik 9 maanden in Azië heb gewoond, gewerkt en gereisd. Half december nam ik afscheid van mijn werk, mijn vrienden en mijn huis in Sri Lanka. Een geweldige, leerzame periode heb ik samen met mijn collega’s afgesloten met een vervroegd kerstfeest. Alle kinderen die ik het afgelopen half jaar heb behandeld in het revalidatiecentrum waren hier met hun ouders, broertjes en zusjes. Zij mochten hun mooiste kleren aan en wij waren gekleed in een saree. Een fantastische dag, maar tegelijkertijd ook een van de moeilijkste uit mijn leven. Ik had zo graag langer willen blijven. Mijn Sri Lankaanse collega heeft mij ooit geleerd: 'don't cry because it’s over, smile because it happened'. Ze heeft gelijk! Ik ben zo dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken.

Vol goede moed begon ik in december aan mijn reis door Borneo, Thailand, Laos, Cambodja, Kuala Lumpur en Hong Kong. Na vijf maanden op één plek te hebben gewoond, was dat reizen toch wel even wennen. Die backpack weer meesjouwen, geen privacy en zelfs mijn laptop vergeten in een hostel (dom!). Maar ik ontdekte ook weer nieuwe plekken, maakte nieuwe vrienden en leerde andere culturen kennen. Ik besloot om minder op het budget te letten en gewoon te doen wat ik graag zou willen. Wat items van de bucketlist afvinken zeg maar.
Een weekje duiken op Borneo stond als eerste op de planning. Een magisch mooie onderwaterwereld en het reizen begon ook weer goed te voelen. Een aantal ‘vissen’ kon ik al van mijn bucketlist afstrepen, waaronder de hamerhaai. In Thailand heb ik een dag olifanten gevoerd, gewassen en geknuffeld. In Laos twee dagen ziplinen door de jungle en overnachten in een boomhut. Hier heb ik ook een ballonvaart gemaakt en een scootertocht van vier dagen door het prachtige landschap. In Cambodja de zeldzame Irrawaddy dolfijn gezien en een aantal dagen op een tropisch eiland verbleven. In Kuala Lumpur werd ik door onbekenden van de straat geplukt en gevraagd om met hun de laatste dag van Chinese New Year te vieren. Wat een gastvrijheid, en lekker eten! In Hong Kong naar de paardenraces geweest en in een sterrenrestaurant gegeten voor 7 euro. Tijdens de laatste week van mijn reis ben ik vier(!) mensen uit Boxtel tegengekomen zonder dat ik wist dat ze daar zouden zijn. En nu ben ik ineens weer in Boxtel. Het lijkt alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Alles is hetzelfde terwijl mijn leven totaal is veranderd. Om eerlijk te zijn was ik nerveus en bang dat Nederland echt niks meer voor mij zou zijn. Ik zie nu ook wel de voordelen in van het wonen in Nederland. Het is fijn om iedereen weer te zien, het toekomstperspectief is veel beter hier en wanneer je ziek bent is alles hier goed geregeld.
De komende tijd ga ik hier mijn leven opbouwen en ik zie wel wat de toekomst brengt. Ik zal altijd de drang hebben om meer van de wereld te zien. Een trip naar Amerika staat deze maand al op de planning. Ik ga naar Florida, Chicago en New York. Een deel doe ik samen met mijn opa (88) en een deel alleen. Ook ga ik hier mensen opzoeken die ik twee jaar geleden op de Filippijnen heb ontmoet. Mijn reizen door Azië leveren mij nu ook slaapplekken op over de hele wereld. De komende jaren hoop ik mijn netwerk nog verder uit te breiden.

Foto: Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.
Foto: Stichting Kèk Liemt

Vijftien dames vielen samen 200 kilo af bij Change Boxtel

Boxtel - Esther Tops is in juli begonnen met Change Boxtel, de afslankstudio waar je definitief afscheid neemt van je kilo's. Op 6 april worden vijftien klanten van Change Boxtel in het zonnetje gezet. Zij presteerden het om samen 200 kilo af te vallen.

Dankzij de medewerking van Mr. & Mrs. Filipe, Iris Kappers en Wauw Kleur krijgen de dames een metamorfose. Zij krijgen een styling workshop, de haren worden gestyled en ze worden prachtig opgemaakt door Petrine van der Eerden. Een hele nieuwe look.

De meeste dames zijn eind vorig jaar begonnen, een aantal dames is in januari gestart. Iedere week kwamen zij zich trouw laten wegen en bespraken ze met Esther de moeilijkheden waar ze tegenaan liepen en hoe die onderschept kunnen worden. Een stok achter de deur.

Op zaterdag 25 maart - tijdens het shopevent in Boxtel - staat Esther ook in de winkel bij Junior Kinderkleding om geïnteresseerden meer te vertellen over het afslanken. Die dag kun je ook de producten komen proeven en er wordt een pakket verloot ter waarde van 75 euro. Komt 25 maart niet uit, dan kun je 6 april vanaf 19.00 uur binnenlopen bij Filipe. Dan kun je hun verhalen horen over hoe zij het gedaan hebben.


Boxtel - Na het grote succes van het vernieuwde boekenfeest van vorig jaar, nu opnieuw het literaire feest in Podium Boxtel. Dit jaar op zaterdag 25 maart met als thema 'De verleiding'.

Simone van der Vlugt, een van de grootste thrillerschrijfsters uit Nederland, zal geïnterviewd worden. Er zijn optredens van puntdichter Jan J. Pieterse en de DichtSlamrappers Martje Wijers, Arnoud Rigter en Sholeh Rezazadeh. Trudy van Rooij leest voor.

Ook zijn allerlei verrassingen. Zo kunt je biechten bij Fons van Asten en is er beeldende kunst, theater en fotografie. De avond wordt feestelijk afgesloten met een groots boekenbal. De muziek is van de zeskoppige band Almost Famous met de bekende Boxtelse muzikant Harry Hendriks. Onder meer de boekhandels uit Boxtel zijn betrokken bij dit programma evenals de Bibliotheek.

Kaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar via Podium Boxtel (www.podiumboxtel.nl), Bruna, Readshop, Hebbes (Markt) en Jumbo (Oosterhof) en drogist Bewust Beter (Nieuwstraat, Liempde). Meer informatie is te vinden op facebook.com/boekenbalboxtel.

Het programma begint om 20.00 uur, de foyer is om 19.00 uur open.

KBO Boxtel 65 jaar springlevend

Foto: KBO

Boxtel - In 2017 en 2018 viert KBO Boxtel haar 65-jarig bestaan onder het motto 'Springlevend'. KBO is een belangenvereniging van senioren vanaf 55 jaar.

De Boxtelse afdeling is een onderdeel van KBO Brabant en telt bijna 2.000 leden. Wekelijks verzorgt de KBO vaste activiteiten, maar ook een aantal wisselende. Het doel is steeds om mensen met elkaar in contact te brengen; de KBO-activiteiten vormen een wervelende ontmoetingsplaats voor mensen met gelijke of totaal verschillende belangstelling.

Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan heeft de jubileumcommissie 65 activiteiten gepland van maart 2017 tot februari 2018. Het kan daarbij gaan om sportactiviteiten, excursies naar De Groene Poort, workshops bij het hobbycentrum, kennismaken met muziekinstrumenten, een evenement in de spiegeltent of een wijnproefavond.

De leden worden via de maandelijkse nieuwsbrief/informatiebulletin op de hoogte gehouden van alle activiteiten. Aan de meeste activiteiten kunnen de leden gratis deelnemen; af en toe kunnen ook niet-leden aansluiten, meestal tegen een kleine vergoeding.

Naast het grote aantal activiteiten dat de KBO organiseert, vertegenwoordigt de vereniging ook de belangen van senioren. Dit gebeurt door overleg met de wethouder en deelname aan diverse overleggroepen. Zo brengt het bestuur van de KBO de behoeften en wensen van ouderen onder de aandacht van externe partijen. Niet alleen de KBO-leden, maar van álle ouderen.

De KBO draagt ook zorg voor mensen die speciale aandacht vragen. De vereniging kent een aantal ouderenadviseurs en cliëntondersteuners. Zij zorgen dat bijvoorbeeld de Wmo-aanvragen onderbouwd de deur uitgaan, dat de senioren advies kunnen vragen met betrekking tot wonen en ouder worden, dat senioren zo nodig doorverwezen kunnen worden naar organisaties, die een passend antwoord kunnen geven op de gestelde vragen.

Het jubileum vormt enerzijds een mijlpaal, maar ook een stimulans voor de organisatie om zich nog meer in te zetten voor de groeiende groep senioren in de gemeente Boxtel. Daarom heeft de jubileumcommissie gekozen voor activiteiten die een beroep doen op eigen inzet en beweging. Want de grote groep ouderen in Boxtel is springlevend en dagelijks actief, met of zonder hulp van anderen.

De de KBO Boxtel met zijn tijd meegaat blijkt uit de nieuwe, actuele website waarop alle activiteiten van de KBO te vinden zijn: www.kboboxtel.nl.

Boxtel zet de bloemetjes buiten op Modezondag

Boxtel - Ruim veertig winkels hebben aangegeven open te zijn en de weersvoorspellingen zien er goed uit voor komende zondag, als het evenement 'Boxtel zet de bloemetjes buiten' plaatsvindt. De hele Markt zal daarbij veranderen in een veertig meter lange catwalk.

De lente is natuurlijk de start van een nieuw modeseizoen, dus een fashionshow mag niet ontbreken. Op de catwalk zullen vele lokale modezaken hun nieuwe collectie showen. De modeshows vinden plaats op drie tijdstippen, te weten 13.30 - 14.30 en 15.30. TIGA opent de show met een spectaculaire dansact. De kleding op de catwalk wordt gedragen door lokale 'modellen voor één dag' die door ervaren TIGA-professionals begeleid en getraind zijn. Op de catwalk lopen ook enkele voetballers mee van het eerste elftal van FC Den Bosch. Nadat ze de voorjaarskleding geshowd hebben, is er de mogelijkheid om met hen penalty's te schieten bij Brabant Sport.

Een troubadour zal de (hopelijk met zon overgoten) terrassen van muziek voorzien en enkele bloemenmeisjes lopen door het centrum rond en delen hapjes en flyers uit. Ondertussen vindt op het podium een haar-workshop plaats, die wordt verzorgd door Kapsalon Iris en Twins Hairstyling.

Ook wordt er aan de kleine gasten gedacht. Petrine van Wauw Kleur uit Liempde zal alle kindjes schminken en er is ook een springkussen en een ballonnenclown.

Autobedrijf Van den Brandt en Autobedrijf NIVO Boxtel zullen op de markt een aantal nieuwe modellen showen tijdens deze koopzondag en in samenwerking met Automuseum Toon van Genugten in Liempde is er een Oldtimerquiz, waarbij een gratis rondleiding door het museum te winnen is.

Voor het winkelend publiek is er een stempelactie. Bij drie aankopen in drie verschillende winkels verdient de klant een volle stempelkaart die zondag een gratis bos bloemen bij Bloemenshop Janneke oplevert.

Je herkent aan 'Boxtel zet de Bloemetjes buiten' deelnemende winkels aan een groene bloempot met bloemen en ballonnen aan de voorgevel.

Buurtvereniging De Weverkes viert 40-jarig bestaan

Foto: Buurtvereniging De Weverkes

Boxtel - Buurtvereniging De Weverkes bestaat dit jaar 40 jaar. Om sterk te blijven bij het eventueel in gebreke blijven van de aannemer, richtten in 1977 een aantal kopers van de nieuwbouwhuizen gelegen aan De Pellenwever en De Linnenbleker in Boxtel Oost een belangenvereniging op. Deze vereniging werd op 16 maart 1977 buurtvereniging 'De Weverkes'.

De Weverkes is een actieve buurtvereniging die voor 117 leden elk jaar weer een aantal activiteiten organiseert, waaronder een Nieuwjaarsborrel, Paasbrunch, Jaarfeest, 2-daags thema Tentweekend (met een kindermiddag en een avondfeest voor de volwassenen met barbecue) en een Sinterklaasfeest.
Al deze activiteiten worden telkens weer met veel enthousiasme georganiseerd door de vijf bestuursleden die al jaren de kar trekken. Enkele leden van het eerste uur, waaronder een van de oprichters, werden door twee bestuursleden in het zonnetje gezet en ontvingen uit handen van de voorzitter en mooi bloemstuk. Om het 40-jarig bestaan te vieren heeft het bestuur alle leden een gratis dagje uit aangeboden waarvoor velen zich inmiddels aangemeld hebben.

Foto: Buurtvereniging De Weverkes

Duo Darttoernooi gaat verder als MooiBoxtel Duo Darttoernooi

Boxtel - De derde editie van het Duo Darttoernooi is op 29 april bij Taverbo/Sabo aan De Voetboog in Boxtel. Dit jaar is het toernooi van naam veranderd. Vanaf nu zal dit sportieve, maar vooral heel erg leuke evenement door het leven gaan als het MooiBoxtel Duo Darttoernooi. Vanaf dit jaar is MooiBoxtel de hoofdsponsor van het toernooi.

Het afgelopen jaar ging de titel van het Duo Darttoernooi naar Remy van Aalebeek en Ricardo Verheijden. Zij wonnen de finale van Brandon van Brussel en Kevin van de Veerdonk. "Ook dit jaar worden de heren weer verwacht om hun titel te verdedigen", lacht organisator Corné Kuijpers.

Shirine (l.) en Vanisha, samen met Hans Kraay jr. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
Hans Meulendijks, bezig met een vlieger. (Bron: Hans Meulendijks) Foto: Hans Meulendijks

Voor de winnaars zijn ook dit jaar geldprijzen beschikbaar. Ook voor de hoogste uitgooi is een prijs te verdienen. Afgelopen jaar deden er ruim dertig koppels mee aan het toernooi. Bij het MooiBoxtel Duo Darttoernooi staat winnen voorop, maar een goede sfeer en een gezellige dag zijn zeker zo belangrijk. Ook voor de mindere darters is er plaats bij dit toernooi. Zelfs zij maken kans op een geldprijs.

Na afloop is er een afterparty waar gezellig kan worden nageborreld. Inschrijven kan op inschrijven@boxtelmedia.nl. Inschrijfgeld is 6 euro per koppel. Het toernooi onderscheidt zich in het feit dat je lekker wat partijen kunt darten en er niet al na drie wedstrijden uit ligt. Doe jij ook mee aan het MooiBoxtel Duo Darttoernooi? Het belooft een dag te worden waar een lekker potje darten en een goede sfeer hand in hand gaan. Het toernooi start op 29 april om 13.00 uur. De zaal van Taverbo/Sabo ligt aan De Voetboog 18.

Rien (60) loopt sponsortocht voor Johan Cruijff Foundation

Rien van Doleweerd, met zijn sponsorshirt, in zijn Cruijff-museum. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Boxtelaar Rien van Doleweerd (60) loopt op 25 april, de zeventigste geboortedag van de vorig jaar overleden Johan Cruijff, een sponsorloop van 14 kilometer door Amsterdam. De opbrengst gaat naar de Johan Cruijff Foundation. Komende zaterdag, 25 maart, is er een grote sponsoractie bij winkelcentrum Oosterhof om bestaande sponsors te bedanken en nieuwe sponsors te werven.

Het idee om mee te lopen ontstond toen Van Doleweerd toevallig van de sponsorloop hoorde. Hij hoefde niet lang na te denken aangezien hij een groot Cruijff-verzamelaar is. In zijn huis op de Spinster is zelfs een klein Cruijff-museum ingericht met allerlei attributen zoals boeken, bekers, horloges, afbeeldingen en zelfs pers-kits van de legendarische nummer 14.

Ter ere van de sponsorloop werden zelfs shirts bedrukt die Van Doleweerd mogelijk ook zal verkopen voor het goede doel. Hij ontving tot nu toe al sponsoring van alle kanten. Zo sponsorde zijn kleinzoon, maar ook cliënten van Riens werklocatie bij Cello in Vught de loop. "De teller staat al ruim boven de 1.000 euro", vertelt Rien, alvorens tientallen Cruijff-anekdotes toe te lichten.

Zelf loopt Rien halve marathons, dus de 14 kilometer door Amsterdam moeten voor hem relatief eenvoudig zijn. De loop start om 20.14 uur, een verwijzing naar rugnummer 14 van Cruijff, en voert van het Amsterdams Olympisch stadion door Betondorp ("Akkerstraat 32, daar is hij geboren") naar de ArenA.

De Cruijff Foundation zet zich in om jeugd in beweging te krijgen. "Daarbij is ook veel aandacht voor de 'kansarmen'", zegt Rien. "Heel fijn, want sporten houdt je van de straat en het helpt je positiever te denken!"

Wil je Rien sponsoren? Dat kan door een e-mail te sturen naar rvdoleweerd@gmail.com. Rien zal dan de benodigde informatie terug mailen. Ook is hij te bereiken op 06-34440866. Meer details over de sponsorloop zijn te vinden op http://bit.ly/14forever. Onder de sponsors zal bovendien een exemplaar van de Cruijff-biografie 'Mijn Verhaal' verloot worden. Ieder sponsorbedrag is welkom.


FOX Sports trakteert ODC op voetbaldag

Boxtel - In januari stuurde Vanisha een filmpje van een heel mooi doelpunt van ODC-speler Shirine naar Fox Sports Mijn Moment. Daarmee won de voetbalvereniging de weekprijs en mocht een afvaardiging op 21 januari naar de studio bij FOX Sports programma 'De Eretribune'.

In het programma 'De Eretribune' won de club voor alle spelers een Fox Sports voetbaltenue. Later bleek de club ook de maandprijs hebben gewonnen: een voetbaldag voor de vereniging met clinic van Hans Kraay jr. die op 15 maart plaatsvond. Kijk voor meer foto's, de het filmpje dat Vanisha stuurde naar Fox Sports en voor de uitzending van 'De Eretribune' op: http://bit.ly/FoxSportsODC.

Voor de 15e keer vliegerfeesten in Boxtel

Boxtel - In het weekend van 31 maart, 1 en 2 april is de hemel boven camping Den Oorsprong (Eindhovenseweg) weer bontgekleurd. Voor de 15e keer worden dan de Boxtelse vliegerfeesten georganiseerd. Wat begon als een verjaardagsfeestje is nu een jaarlijks terugkerend evenement(je).

De eerste jaren stonden er zes tot tien campers en caravans. Inmiddels staat de camping bijna vol. Met name vliegeraars uit Nederland, maar ook Belgen, Duitsers, zijn van de partij. Mogelijk worden zij zelfs aangevuld iemand uit Zweden.

Voor het derde jaar is er ook een vliegerworkshop waarbij de aanwezigen een grote vlieger bouwen die in het weekend zijn luchtdoop kan krijgen. In 2015 werd een trigonbox gebouwd, in 2016 een l'ombrello en dit jaar de Marc 2. Zaterdagavond worden bij gunstige wind ook vliegers met verlichting opgelaten. Natuurlijk zijn kijkers daarbij welkom.

Foto: RGP Photo Ron van der Bij

Plaats in top 3 van ONK 85cc voor Kay Karssemakers

Axel - De 12-jarige Kay Karssemakers reed afgelopen weekend zijn derde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen in Axel. Dit was ook de derde kwalificatiewedstrijd voor de Dutch Masters of Motorcross. 's Ochtends wist Kay zich als tweede te kwalificeren en in beide manches was hij goed op dreef. Na twee nette manches legde de jonge Boxtelaar beslag op een derde en vierde plaats, wat hem een vierde plaats in het dagklassement opleverde en een derde plaats in het tussenklassement.

Ondanks de regen de dag voor de wedstrijd lag de baan er goed bij. De vrije training gebruikte Kay om de baan te verkennen zodat hij in de tijdtraining meteen het tempo kon versnellen. Hierin reed hij meteen twee snelle ronden op de klok wat hem naar een tweede tijd bracht. In de vierde ronde van de tijdtraining verbeterde hij nogmaals zijn eigen tijd, maar dit was niet genoeg voor de snelste notering. Met een tweede tijd sloot Kay de tijdtraining af en verzekerde hij zich van een goede startplaats in beide manches.

Foto: RGP Photo Ron van der Bij

In de eerste manche reageerde Kay goed toen het starthek naar beneden viel en op een tweede plaats begon hij aan de wedstrijd. Hij wist deze positie twee ronden vast te houden tot hij een foutje maakte en ten val kwam. Hierdoor viel hij een aantal plaatsen terug en op een zesde positie hervatte hij de wedstrijd. Vervolgens reed Kay een sterke wedstrijd en met constante rondetijden wist hij toch nog terug te komen naar een derde plaats. Tevreden werd hij als derde afgevlagd, kort in het achterwiel van de tweede man.

Ook in de tweede manche was de Boxtelse motorcrosser goed weg aan het starthek en dook hij op een derde plaats door de eerste bocht. Hij zette echter goed door en nam meteen op het rechte stuk de leiding in handen. Toch werd hij in de eerste ronde terugverwezen naar een derde plaats. Kay liet het hier niet bij zitten en nam de tweede plaats terug over. Helaas maakte hij één ronde later een fout, waarmee hij twee plaatsen verloor. Op een vierde plaats zocht hij terug de aansluiting bij de twee rijders voor hem en na een goed gereden, maar vooral zware wedstrijd wist hij ook op deze positie over de finish te komen.

Met een derde en vierde plaats in de manches werd Kay vierde in het dagklassement. In de tussenstand in het ONK 85cc grote wielen bezet hij momenteel de derde plaats. Doordat Kay de afgelopen weken constante resultaten heeft weten te behalen heeft hij zich met een derde plaats in de ONK tussenstand ook gekwalificeerd voor de Dutch Masters of Motorcross (DMOM). Tijdens deze wedstrijd staan de beste veertig rijders uit het ONK en buitenlandse rijders aan de start. Het DMOM gaat volgende week zondag van start op het Brabantse circuit in Oss.

Eindstand in BRTC zo goed als zeker

Boxtel - In de BRTC staat de eindstand bijna vast omdat er volgende week nog slechts één inhaalwedstrijd op het programma staat. Deze week bleek de terugkeer van de Horntreffers op de tweede plaats in de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) van korte duur na de dreun van Taverbo/Sabo 2. Hekkensluiter De Dommel won de prestigestrijd van De Firma Fotografie. Taverbo/Sabo is 1 bijna zeker van de tweede plaats na winst op Taverbo/Sabo 4. Rotsvast maakt nog kans op een hogere klassering na de zege op Grand Café Rembrandt.

De tweede plaats die de Horntreffers vorige week overnamen van Taverbo/Sabo 1 omdat dat team niet speelde, moest het team nu alweer afstaan: Taverbo/Sabo 2 won met 10-0 en nam daarmee de derde plaats in. Mari van Dijk, Lothar Groth en Joop van Eijk wonnen alle partijen voor hun team. Aanvoerder Wim van Aarle en Ad en Hans van Weert moesten puntloos en zonder een plaats in de top drie de speelzaal verlaten. Uitslag 10-0 in het voordeel van Taverbo/Sabo 2.
De Dommel won met 6-4 van De Firma Fotografie, maar deze winst kon niet voorkomen dat het team op de laatste plaats op de ranglijst eindigde. Uitslag 6-4 in het voordeel van De Dommel.
Taverbo/Sabo 1 dat volgende week nog een inhaalwedstrijd tegen Rotsvast moet spelen, kon goede zaken doen door het verloop in de wedstrijd tussen De Horntreffers en Taverbo/Sabo 2. Winst tegen Taverbo/Sabo 4 zou het team goed op weg helpen voor de tweede plaats aan het eind van het seizoen. Na een 4-1 tussenstand in het voordeel van Taverbo/Sabo 1 was de beslissing nog niet gevallen omdat aanvoerder Toon van Geel, Mari Smits en Peter de Rooij de drie opvolgende partijen naar zich toe wisten te trekken en dus de stand op 4-4 brachten. De wedstrijd werd toch nog in het voordeel van Tavero/Sabo 1 beslist: uitslag 6-4.
De partij tussen Rotsvast en Grand Café Rembrandt ging om de beste plaatsen in de middenmoot, Rotsvast won met 6-4. Dat laat een kleine kans voor Rotsvast op een derde plaats, maar dan moet de ploeg minimaal 8 punten halen in de inhaalwedstrijd tegen Taverbo/Sabo 1 om Taverbo/Sabo 2 nog te kunnen passeren.

HCB'92 DS2 kan tegenstander niet afstoppen

Bakel - HCB'92 trof zondagochtend het eerste damesteam van Acritas in Bakel. Op papier zat er een behoorlijk verschil tussen beide teams, aangezien Acritas tweede in de competitiepoule staat en HCB op de tiende plaats. Ook in de praktijk bleek het een harde kluif; HCB verloor met 23-9.

Met al wat voorkennis vanuit de eerdere ontmoeting dit seizoen, startte HCB meteen met mandekking op een speelster van Acritas die normaliter veelvuldig scoort. Deze verdedigingsvorm werd de gehele wedstrijd toegepast. In de eerste fase hielden de teams elkaar in evenwicht, aan beide kanten werd gescoord. Acritas had drie opbouwers die doeltreffend waren en ook vanuit de hoeken lukte het om te scoren, dus een speelster uitschakelen was onvoldoende. Met enkele afstandsschoten nam de thuisploeg wat afstand. De scheidsrechter had beslissingsmomenten die meer in het voordeel waren voor Acritas dan voor de Boxtelse dames. Na de eerste dertig speelminuten stond er een stand van 10-5 op het scorebord. De HCB doelpunten kwamen voort uit drie penalty’s die genomen waren door Daniëlle Troeijen, Kim Terborg en Judit Bànyai.
Acritas, gesterkt door de voorsprong, ging in de tweede helft ongehinderd verder. De Boxtelse verdediging kon de Bakelse dames niet afstoppen. HCB kwam zelf lang niet tot scoren, terwijl het ene na het andere doelpunt voor Acritas viel. Bij een tussenstand van 18-5 volgde een strafworp voor HCB'92 op een overtreding, en een tijdstraf voor een speelster van Acritas. In dezelfde minuut ging de verdediging van Acritas nogmaals in de fout wat wederom bestraft werd met een tijdstraf van twee minuten. Ondanks dat Acritas maar met vier speelsters in de aanval kon gaan, lukten het hen om een doelpunt te maken. HCB was inmiddels allang gebroken maar probeerde de wedstrijd nog tot een goed einde te brengen, Bànyai was net als in het eerste deel driemaal trefzeker en ook Ellen Persoons pikte haar goaltje mee. De eindstand luidde 23-9 voor Acritas.

Zwemvereniging ZIOL zoekt leden

Boxtel - Elke donderdagavond, van 20.30 tot 21.30 uur zwemmen de leden van zwemvereniging ZIOL in het Dommelbad in Boxtel. Er is binnen de vereniging weer plaats voor enkele nieuwe leden.

Het zwemmen vindt plaats onder deskundige gediplomeerde leiding waarbij de groep in twee sub-groepen is verdeeld. De trimgroep werkt stevig aan de conditie; alle slagen worden getraind onder een behoorlijk tempo. De grootste groep houdt zich bezig met aqua-joggen waarbij oefeningen worden gedaan met diverse hulpmiddelen. In deze groep zwemmen de wat oudere leden of zij die lichamelijke problemen hebben en de conditie op een zo hoog mogelijk niveau willen houden. Tot slot maakt een kleine groep gebruik van het doelgroepenbad. Dit water heeft een hogere temperatuur en is ideaal voor leden met rug- en/of spierklachten.
Kom voor informatie en proefzwemmen op donderdag om 20.30 uur naar het Dommelbad, Schijndelseweg 1a.

Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - De 46 enthousiaste leden van Jeu de boulesvereniging De Walnoot speelden maandagmiddag weer de wekelijkse open regiomix.

Adrie Voets en Cor Mulder behaalden met 3/19 punten een gedeelde eerste plaats, de derde plaats was voor Frits Waldschmit met 3/18 punten. Ans van der Plas (3/17 punten) werd vierde, Ton Donders (2/16 punten) vijfde, Toos Luijten (2/13 punten) behaalde de zesde plaats en Frans Minkels (2/12 punten) werd zevende.
Op elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25, 5282 SJ in Boxtel om mee te doen aan dit toernooi. Elke deelnemer, die zich voor 13.30 uur heeft aangemeld kan meedoen aan deze wedstrijd voor boulers uit de gehele regio Boxtel; van Tilburg, Den Bosch tot en met Eindhoven. Deelname kost 1 euro, 0,50 euro per persoon voor een hapje. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 14 maart
A-Lijn:1. N. van der Poel & J. de Wolf 57,92% 2. A. & A. Wouters 57,81% 3. J. Sebregts & C. Nienhuis 55,03% B-Lijn: 1. C. & C. van Hal 58,68% 2. A. Melcherts & R. Schoonhoven 53,82% 3. B. & H. Dragt 53,33%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 15 maart
A-Lijn: 1. P. Poirters & H. vd Wetering 66,07% 2. R. Dankers & F. vd Schans 62,50% 3. I. & H. Peeters 59,23% B-Lijn: 1. J. & C. Meeuwis 57,29% 2. P. @ R. van der Pasch 55,21% 3. C. van Grinsven & T. vd Sande 52,60%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 16 maart
A-lijn: J. van Doremalen & F. van Roy 58,75% 2. H. Schalkwijk & F. Schalkwijk 58,25% 3. A. Bosveld & M. Soederhuizen 56,83% B-lijn: 1. M. Smulders & M-J. Theloesen 67,50% 2. T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 61,25% 3. C. Nienhuis & B. Nienhuis 60,83% C-lijn: 1. T. van der Kolk & T. Wouda 69,31% 2. G. van den Bosch & G. van den Bosch 57,64% 3. C. Broeders & A. van de Ven 57,50%

Bridgeclub Rembrandt, uitslag 14 maart
A-lijn: 1. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verborg 61,81% 2. F. Daniëls & H. Maas 60,42% 2. A. Feenstra & J. Peerlings 60,42% B-lijn: 1. J. van de Borne & E. Jansen 64,58% 2. B. & E. Otten 55,83% 3. G. Stolk & K. de Waal 55,00%

Bridgeclub Liempde, uitslag 16 maart
A-Lijn: 1 Heren Van de Schans-Van de Steen 60,71% 2. Echtpaar Vermulst 57,14% 3. HerenVan de Laar-De Jong 55,65% 3. Echtpaar Van de Meerendonk 55,65% B-Lijn 1. Mevr. Van Overbeek-Heer Van Heeswijk 67,50% 2. Dames Van de Steen-Eltink 62,08% 3. Mevr. Beerens-Heer Van Oorschot 59,50% C-Lijn 1. Echtpaar Van Schaijk 66,67% 2. Echtpaar Van Esch 59,38% 3. Echtpaar Van Gestel 57,81%

Bridgeclub De Rots, uitslag 15 maart
A-Lijn 1. T. Heesakkers & A. Veraa 63.54% 2. T. IJsseldijk & H. IJsseldijk 60.41% 3. M. van Elk & G. Voltmann 55.20%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 16 maart
A-Lijn: 1. B. Hermkens & J. Koppen 63% 2. H. van Esch & P. vd Ven 61,25% 3. L. & R. Verstijnen 61%

Biljart

Uitslagen 't Ivoor
Libre:15-03 `t Ivoor 3-De Kruiskamp 2         24-24
Recreanten libre:13-03 `t Ivoor 2-VOP         33-29
Recreanten 3/Banden Klein:
13-03 De Piepers 4-`t Ivoor 5         26-26
13-03 D`n Brouwer 2-`t Ivoor 6         27-29
16-03 `t Ivoor 7-Het Groene Laken 1         30-24
3/Banden-Groot:13-03 Rio Bar 1-`t Ivoor 1         20-29

Zaalvoetbal

Uitslagen 18 Maart
Café Vollop-Le Temps Perdu 6-0
Adm Jilisen-Van den Langenberg 7-1
NIKE F.C.-C. J.vd Sande         3-3
Gebr. Bekkers-Hart.v. Boxtel 0-6
Heva autobedrijf-Grieks rest Corfu 3-2
Eltechno inst-Tahadi                 0-5
Uitslagen 20 Maart
Verbeij/ Hanekroot-Vermeer verz 2-1
Faes entertainment-Feestcafé de Nozem 3-0
F.C. Blokfit-Celdex b.v.                 3-1
Men.v. Dommelen 2-Men.v. Dommelen 1 0-3

Programma 25 Maart
17.00 Café Vollop-NIKE.F.C
17.45 Kwalitaria Strik-Tahadi
18.30 Gebr. Bekkers-Filipe Mode
19.15 Le Temps Perdu-Van den Langenberg
20.00 Adm Jilesen-Hart van Boxtel
20.45 Vouwwagenspecialist-X2COM
Programma 27 Maart
19.00 Selissen Boys-Men.v. Dommelen 1
19.45Groen Als Gras-Rijschool Gestel
20.30 v. Stekelenburg-Vermeer verz .
21.15 v.d. Heijden milieu-Vinyl en Tapijtwinkel

Tafeltennis

Taverbo/Sabo, uitslagen 13 t/m 20 maart
Senioren        
Megacles 1-Taverbo/Sabo 1 6-4
TTC Middelburg 2-Taverbo/Sabo 2 6-4
The Back Hands 3-Taverbo/Sabo 3 0-10
JCV 2-Taverbo/Sabo 4 10-0
JCV 5-Taverbo/Sabo 5 6-4
ASIO 1-Taverbo/Sabo 6 7-3
Die Meede 6-Taverbo/Sabo 7 7-3
Return Oss 4-Taverbo/Sabo 8 3-7
Smash '73 3-Taverbo/Sabo 9 8-2
Jeugd        
Taverbo/Sabo 1-Never Despair 1 6-4
Taverbo/Sabo 2-Flash 2 5-5
Taverbo/Sabo 3-Never Despair 5 9-1
Taverbo/Sabo 4-Flash 5 6-4

Uitslagen
Taverbo Sabo 4-Taverbo Sabo 1        4-6
Taverbo Sabo 2-De Horntreffers        10-0
Rotsvast-Grand Café Rembrandt        6-4
De Firma Fotografie-De Dommel        4-6
Programma 27 maart
Taverbo Sabo 1-Rotsvast

Jeu de boules

Uitslagen Geboliesch :
Unie Boys-De Fetsers        28-34
De Prutsers-De Eenheid 33-33
De Stapelaars-'t Pommeransje 30-33
Le Carambole-Unie Boys        31-38
Ons Vertier-'t Krijtje        32-40
De Fetsers-Ons Genoegen 30-37

Honkbal/Softbal

Ducks, uitslagen 18 maart
Aspiranten sb: Jeka-Ducks 13-15
Pupillen hb: Ducks-Stags 12-2
Aspiranten hb: Ducks-Jeka 15-4
Uitslagen 19 maart
Dames: Nuenen 1-Ducks 22-2
Heren 2: Starlights 2-Ducks 2 7-8
Heren 1: Starlights 1-Ducks 1 9-7
Ducks, programma 25 maart
Beeball majors: Ducks-Mulo 11:00
Aspiranten sb: Ducks-Roef! 11:00
Pupillen hb: Ducks-Starlights 13:00
U17 sb: Ducks-Jeka 15:00 en 16:30
Aspiranten hb: Starlights-Ducks 13:00
Programma 26 maart
Dames: Ducks-Starlights 11:00
Heren 2: Ducks 2-Nuenen 4 11:00
Heren 1: Ducks-Stags 15:00

Voetbal

DVG, uitslagen 18 maart
ODC JO7/5-DVG JO7/2        2-7
DVG JO9/2-Gemert JO9/3        4-7
DVG JO9/3-Boskant JO9/1G        0-1
Schijndel JO9/4-DVG JO9/4        1-0
Eli JO11/1-GDVG JO11/1        4-10
DVG JO11/3-Blauw Geel JO11/4        3-9
DVG JO11/4-WHV JO11/1        2-3
Asv'33 JO13/1-DVG JO13/1        0-1
DVG JO13/2-Sv Brandevoort JO13/6        7-0
DVG JO15/1-Heeswijk JO15/1        5-0
Venhorst JO15/2-DVG JO15/2        1-4
DVG JO17/1-Nwc JO17/2        3-0
Heeswijk JO19/1-DVG JO19/1        2-5
uitslagen 19 maart
DVG 1-Boxtel 1        5-2
DVG 2-Bruheze 2        5-1
Sparta'25 4-DVG 3        1-1
DVG 4Bl.-Geel'38 9        6-3
Avesteyn 7-DVG 6        2-1
Avanti'31 8-DVG 7        3-1
Nooit Gedacht 4-DVG VR 1        5-2

DVG, programma 25 maart
ODC JO7/4-DVG JO7/1 09:45
Boxtel JO7/3-DVG JO7/2 10:30
DVG JO7/3-SCI JO7/2 09:30
DVG JO9/1-Mierlo Hout JO9/1 10:45
Boekel Sp. JO9/2-GDVG JO9/2 09:30
Rhode JO9/4-GDVG JO9/3 09:15
DVG JO9/4-Rhode JO9/8 10:45
DVG JO11/1-SJVV JO11/1 09:30
Wec JO11/3-GDVG JO11/2 09:30
DVG JO11/3-DVG JO11/4 09:30
DVG JO11/3-DVG JO11/4 09:30
Boekel SP. JO11/4-DVG JO11/5 10:30
DVG JO13/1-Lierop JO13/1 11:45
JO13/5-DVG JO13/2 09:30
DVG MO13/1-Vow MO13/1 11:45
Boekel Sp. JO15/1-GDVG JO15/1 13:00
DVG MO15/1-RPC MO15/1 13:00
Deurne JO17/2-DVG JO17/1 15:00
DVG JO17/2-Gemert JO17/3 14:30
DVG JO19/1-Best Vooruit JO19/2 14:30
Wec JO19/2-DVG JO19/2 14:30

Programma 26 maart
Keldonk 1-DVG 1 14:30
DVG 3-ELI 3 12:00
Mierlo Hout 4-DVG 4 14:30
DVG 5-Avanti'31 5 10:30
DVG 6-Fc.Uden 8 12:00
DVG 7-ELI 4 10:00
Nijnsel 5-DVG 8 10:00
DVG VR 1-OSS'20 VR 2 10:00
Programma 29 maart
DVG JO11/1-Mariahout JO11/1G        18:30
Blauw Geel JO10/1-DVG JO11/2 18:30
Schijndel JO11/5-DVG JO11/4 18:30
HVCH MO13/1-DVG MO13/1 18:45
WEC JO17/1-DVG JO17/1 19:15

LSV, uitslagen
LSV 1-Riethoven 11-4
LSV 3-OJC Rosmalen2-1
Elshout VR1-LSV VR19-0

LSV, programma 25 maart
Jong Brabant VE1-LV VE1        16:30
LSV, programma 26 maart
Dosko 1-LSV 1        14:30
LSV 2-RKDVC 7        10:00
Real Lunet 4-LSV 3        10:00
LSV 4-Jong Brabant 8        10:00
LSV VR1-Helvoirt VR2        12:00

LBC, uitslagen:
LBC mini/1:LBC mini 1-Essche Boys mini 21-2
LBC JO9/1:Wilhelmina Boys 2-LBC 12-9
LBC JO13/1:LBC 1-SV Budel 22-7
LBC JO15:Geldrop 6-LBC 11-1
LBC JO17/1:Nuenen 3-LBC 11-0

LBC, programma 25 maart
LBC Mini 1:LBC 1-Zwaluw 6        10:00
LBC JO9-1:LBC 1-ODC 4        9:30
LBC JO13/1:Hapert 2G-LBC 1        11:30
LBC JO15:LBC 1-Boxtel 2        12:00
LBC JO17/1:LBC 1-Best Vooruit 3        14:00
LBC MO19/1:RKDVC 1-LBC 1        12:45

RKSV Boxtel/ODC,uitslagen
19-03 DVG 1-Boxtel 1        5-2
19-03 TGG 1-ODC 1 2-3
19-03 DSC VR1-ODC VR1        3-3
Programma
26-03 14:30 ODC 1-RKJVV/V. Dalsen 1
26-03 14:30 Boxtel 1-Boskant 1

Handbal

HCB'92, uitslagen
Habo'95 DC2-HCB'92 DC1                 18-15
Acritas D2-HCB'92 D1                         14-02                        
Acritas DS1-HCB'92 DS2                 23-09
EHV DS2-HCB'92 DS1                         07-08
Tremeg DA1-HCB'92 DA1                 30-15
RED/RAG Tachos E2-HCB'92 E1         24-02
Programma
26 maart (thuiswedstrijd De Braken Boxtel)
HCB'92 E1-GHV E1                                09:05
HCB'92 D1-Helios'72 D3                 10:05
HCB'92 DC1-Habo'95 DC3                 10:55
HCB'92 DA1-Olympia'89 DA1         09:10
HCB'92 DS2-Groesbeek Glorie DS3 10:35
HCB'92 DS2-Groesbeek Glorie DS3 12:00
27 maart (thuiswedstrijd PiusX Liempde)
HCB'92 recr-EHV recr                         20:00


JRC Heren 3 doet wat het moet doen in titelstrijd

Boxtel – In Maastricht bewees de nummer drie van de competitie Kimbria de heren van JRC 3 een dienst door te winnen van titelkandidaat EBBC uit Den Bosch1. De Boxtelaren deden thuis zelf wat hen te doen stond, ze wonnen met 59-47 van hekkensluiter BBC uit Valkenswaard en blijven daarmee twee punten los van Den Bosch.

JRC trad zondag aan met jong talent in de gelederen. Axel van der Weijden, een groots talent uit de jeugd van JRC mocht zijn debuut maken tussen veteranen als Robin Hulskes, Peer van Zadelhoff en Carlo Schoenmakers. Helaas kon nog geen beroep worden gedaan op Jurrion Schellekens, Frank Schellekens, Wijnand Schellekens en Giel Schellekens. JRC startte de wedstrijd met Carlo Schoenmakers, Robin Hulskes, Steven Besuijen, Peter van Zadelhoff en Jamal Trenidad.
Het duurde niet lang voor de eerste driepunter van Besuijen erin lag en de voorsprong op het bord stond. De jonge en fysiek kleine ploeg van BBC had er zichtbaar problemen mee. BBC viel de ring aan, maar stuitte keer op keer op de boomlange centers van JRC. Hoewel JRC ook niet makkelijk tot scoren kwam, scoorden de Boxtelse heren meer dan hun tegenstander. Na scores van Van Zadelhoff en Jannick Vaars sloot Besuijen het kwart af met een driepunter en stond er een voorsprong op het bord van 12-5.
Het tweede kwart leek de wedstrijd een identiek programma te draaien als het eerste. JRC scoorde makkelijk via de centers en midrange schoten van Hulskes. Vrije worpen werden raak gegooid door van Zadelhoff en Joris van den Brekel. JRC wist zijn tegenstander in dit kwart zes minuten lang van scoren af te houden. Ruststand 29-14.

BBC startte de tweede helft feller en scoorde een paar makkelijke punten, waar alleen Schoenmakers een score tegenover zette. Na de time-out herpakte JRC zich en maakte een 11-0 run, waardoor BBC een ervaring rijker en een illusie armer was. Het gat van vijftien punten zou nooit meer in gevaar mogen komen, maar helaas startten JRC het vierde kwart slap en liet BBC acht punten inlopen. Gelukkig was daar Robin Hulskes die direct een driepunter en een tweepunter raak gooide. Voornamelijk de centers Peter van Zadelhoff en Jannick Vaars werkten hard onder de ring en scoorden er op los. Eindstand 59-47.


Softbal senioren Nuenen - Ducks:

Nuenen - Zondag stond de tweede oefenwedstrijd van dit seizoen op het programma voor de softbalsters van Ducks: Nuenen. Deze tegenstander komt in de competitie een klasse lager uit, dus veel weerstand werd niet verwacht. Coach Kees van Aarle had dan ook maar één doelstelling voor deze wedstrijd: slaan. Veel en hard.

In de eerste inning moest Ducks nog even opstarten en kwamen ze ondanks een honkslag toch al meteen op achterstand. Door een error wisten de dames van Nuenen een puntje te scoren.
Nadat die eerste inning achter de rug was, leek de opdracht van de coach door te dringen. Er moesten honkslagen geslagen worden en dit deed Ducks dan ook. Over de hele wedstrijd werden in totaal twintig honkslagen geslagen, waaronder vier homeruns. Nuenen zette daar slechts één honkslag tegenover. Zodoende werd de eindstand 2-22 in het voordeel van Ducks.
Hoewel deze overwinning bijdraagt aan het zelfvertrouwen van de Boxtelse ploeg, was deze wedstrijd totaal niet vergelijkbaar met het niveau van de competitie en leek deze meer op een slagtraining. In de competitie, die start in april, zullen de dames van Ducks veel harder moeten knokken voor een overwinning.

Succesvol weekend jeugd Taverbo/Sabo

Boxtel - Afgelopen zaterdag kreeg het eerste jeugdteam van Taverbo/Sabo koploper Never Despair uit Den Bosch op bezoek. De jongens stonden voor een pittige taak nu ze het de rest van het seizoen zonder de ernstig geblesseerde Dani de Rooij moeten doen.

Sjoerd van Heerebeek begon zijn eerste partij goed en kwam vlot op een 2-0 voorsprong in games. Hij wist deze voorsprong echter niet vast te houden waardoor Never Despair het eerste punt kon noteren. De jongens herpakten zich echter goed en Lars de Laat won de tweede wedstrijd, na een 2-2 in games, in de vijfde game zelfs met 11-1. Verderop in de wedstrijd voegde hij hier vrij gemakkelijk nog een punt aan toe. Opvallend was dat invaller Lars Strik, die noodgedwongen voor twee teams tegelijkertijd uitkwam, al zijn partijen voor het eerste team wist te winnen en de jongens de zo gehoopte winst bezorgde. Hierdoor zijn ze met 32 punten uit vijf wedstrijden twee punten ingelopen op Never Despair dat met 39 punten nog steeds strak bovenaan staat.

Succes was er ook voor het derde jeugdteam dat eveneens thuis speelde tegen Never Despair. Rens Bedijn en Merlina Singh wonnen al hun partijen. Sanne van der Schoot was tweemaal succesvol. Samen met Rens Bedijn hield zij ook de punten van de dubbel in Boxtel. Hierdoor heeft dit team met 31 punten uit vier wedstrijden de koppositie overgenomen van Die Meede uit Made en zijn deze twee teams inmiddels zo ver uitgelopen dat in deze fase van de competitie eigenlijk al duidelijk is tussen welke teams de strijd om het kampioenschap zal gaan.

DVG wint Dommelderby van RKSV Boxtel

(Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - DVG won zondag de thuiswedstrijd in de Dommelderby tegen RKSV Boxtel met dezelfde cijfers als de ploeg eerder uit verloor: 5-2. Er was veel publieke belangstelling en ondanks de regen was het veld goed bespeelbaar.

Boxtel had in het eerste kwartier het beste van het spel en kwam hierin ook op een 0-1 voorsprong. Een terugspeelbal van Peter Versantvoort was te zacht en ook doelman Mark Faes aarzelde even om uit zijn doel te komen. Dit gaf Boxtel-spits Van Heesch de mogelijkheid om de bal te onderscheppen en de score te openen. DVG kwam beter in de wedstrijd en vond voetballend de weg naar voren. Een perfecte voorzet van Versantvoort werd prachtig binnen gekopt door Bas van Houtum: 1-1.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Groepsfoto v.l.n.r: Celeste Canaan, Lieve van der Zijde, Donna van Wijgerden, Romy Poirters. (Foto: Dorina Afari) Foto: Dorina Afari
Podiumfoto: 1e plaats Lieve van der Zijde, 2e plaats Donna van Wijgerden. Foto: Sandra Janssen

Een paar minuten later was het opnieuw raak. Versantvoort schoot een vrije trap langs de muur en via de handen van de Boxtelse keeper werd er een voorsprong op het scorebord gezet: 2-1. Het was een sportieve wedstrijd en toch kreeg de Boxtelse middenvelder Groenendaal het voor elkaar om twee gele kaarten te pakken.

Het strijdplan van trainer Van den Braak moest om en met veel lange ballen probeerde Boxtel gevaar te veroorzaken. Net voor rust leek dit succesvol; met moeite kon Martijn Caarls de bal via de onderkant van de lat wegwerken. Later werd toegegeven dat deze bal de doellijn voorbij was, maar er was ook sprake van een buitenspelsituatie. Geen gelijkmaker dus. Na rust speelde DVG met de wind tegen en naar het thuispubliek toe. Het werd de helft van Sander van de Ven. Eerst was het Twan van den Broek die de Boxtelse keeper niet kon verslaan. Deze redde Van den Broeks inzet tot drie keer toe. Niet veel later moest hij toch capituleren; met een stiftje scoorde Van de Ven de 3-1. De bal bleef mooi in de wind hangen en viel aan de binnenkant in het zijnet. Boxtel speelde opnieuw veel lange ballen en met de wind mee kwamen die vaak in het 16 meter gebied van Mark Faes. Een daarvan mondde uit in een schot, maar dat tikte hij bekwaam over de lat.
DVG was voetballend de betere ploeg en uitbreiding van de score lag in de lijn der verwachting. De kansen werden echter niet goed benut. In de slotfase gebeurde er nog van alles. Sander van de Ven scoorde eerst de beslissende treffer: 4-1. Ook Boxtel scoorde nog toen een hoge vrije trap niet goed werd beoordeeld en zomaar in het netje viel: 4-2. Maar het slotakkoord was voor Van de Ven die met een rush door de verdediging van Boxtel soleerde en binnen de 16 meter ten val werd gebracht. Daan Voets benutte de strafschop en bracht de eindstand op het bord op 5-2. Afgetrapt werd er niet meer.

Door het puntenverlies van Avesteijn en Boskant staat BMC nu aan kop. DVG kan op gelijke hoogte komen als de inhaalwedstrijd op paaszaterdag, thuis tegen Avesteijn, wordt gewonnen. Volgende week speelt DVG uit tegen Keldonk dat de punten hard nodig heeft om degradatie te voorkomen.

DVG 2 won overtuigend van Bruheeze met 5-1. Door deze winst is er weer wat afstand genomen van de degradatielijn. De DVG dames verloren met 5-2 van Nooit Gedacht. Ze kwamen nog wel op een 2-0 voorsprong maar werden uiteindelijk overlopen. Woman of the Match: Gabi van der Stee.

Vijf medailles voor Tabitta bij landelijke voorwedstrijd

Reuver - Tijdens de landelijke voorwedstrijden turnen, die op zaterdag 18 en zondag 19 maart in Reuver werden gehouden, waren tickets te verdienen voor de landelijke halve finales. GV Tabitta ging naar huis met twee keer goud, twee keer zilver, één keer brons en maar liefst dertien tickets.

Bij de jongste categorie instap kwamen drie Tabitta turnsters in actie. In het niveau N1 won Imke Schellekens de bronzen medaille. Lizzy Stolwijk liet een grote vooruitgang zien ten opzichte van de vorige keer en steeg van de dertiende naar de vijfde plek. Beide instappers scoorden top 3 op vloer en stromen door naar de halve finale. Bij niveau N2 eindigde Maissam Bezbiz op een nette achttiende plaats. Met name op sprong behaalde ze een zeer hoge score, maar helaas kwam ze allround tekort voor doorstroming.

Bij pupil 1 N1 moest Liz van Eijndhoven wat puntjes laten liggen op het onderdeel balk, maar verder turnde ze een uitstekende wedstrijd goed genoeg voor de vijfde plaats. Floor Melssen turnde een foutloze wedstrijd met de hoogste score van iedereen op de balk, allround een zesde plaats.
De brugoefening van Pien van Daal ging niet zoals gehoopt, maar op de overige toestellen had ze ruim voldoende te compenseren zodat ze allround alsnog op een achtste plaats eindigde.
Wiese van den Eertwegh is dit seizoen vier niveaus aan het promoveren, waardoor doorstroming niet de doelstelling en verwachting was. Ze liet echter het maximaal mogelijke zien en verraste door zelfs veertiende te worden. De twintig beste pupillen stromen door, dus Wiese mag door naar de halve finale.

Bij de jeugd Divisie 1 behaalde Lieve van der Zijde wederom goede scores. Met op brug en vloer een top 3 notering werd zij dan ook terecht de winnares van de landelijke voorwedstrijd.
Na drie keer blessureleed op rij had Donna van der Wijgerden de laatste kans om zich ook te plaatsen voor de halve finale. Voor het eerst dit seizoen mocht ze haar nieuwe oefeningen tonen en aan de brug turnen. Met een nog aangepaste brugoefening, maar wel de allerhoogste score voor haar elegante vloeroefening, mocht zij naast Lieve op het podium plaatsnemen en het zilver in ontvangst nemen. Celeste Canaan overtrof zichzelf door haar moeilijke brugoefening goed uit te turnen, waarmee ze net als op balk de derde score behaalde. Allround mistte ze op een haar na het podium en werd ze vierde.
Romy Poirters turnde vanwege vrijwillige degradatie wederom een toestel minder. Ze turnde een prima wedstrijd met een zeer goede balkoefening. Allround was haar dertiende plek onverwachts alsnog voldoende om, net als de andere 1e divisie jeugd, door te stromen.
In de 2e divisie kwamen Romy Schepens en Guylène Brunneman in actie. Romy behaalde de derde score op balk en werd allround vijfde. Guylène was vooral op brug en vloer sterk en werd allround achtste. Ook hier werden twee tickets voor de halve finale verdiend.

Als allerlaatste kwam regiokampioen Eva Roos bij de senioren divisie 2 in actie. Zij was wegens een mindere voorbereiding (griep) vooraf zenuwachtig, want 50% moest deze wedstrijd afvallen. Deze zenuwen bleken gedurende de wedstrijd niet nodig, want Eva werd ondanks een val van balk wederom kampioen. Met ruim de hoogste vloerscore mag ook zij verder strijden op de halve finale.

't Ivoor

Boxtel - Bij de afd. libre kwam alleen team 3 in actie. Hun wedstrijd eindigde in een 24 – 24 remise tegen De Kruiskamp 2. Peter van Giersbergen boekte een mooie overwinning met een moyenne van 3,50. Henk van Boxmeer en Emanuel Coort scoorden beide 7 punten.

Bij de afd. recreanten libre speelde alleen het 2de team. Het won van VOP met 33 – 29. Wim Bekkers en Jan Meeuwis wonnen beide hun partij. Rien Meijs scoorde 9 punten en Frans Klein speelde onder zijn kunnen en bleef achter met slechts 4 punten. Bij de afd. Recreanten 3-banden klein een compleet programma. Team 5 speelde 26 – 26 remise tegen De piepers 4. De opvallendste prestatie kwam van Cor van Alphen met een moyenne van 0,750. Frits Radema en Wim van Gils verloren ondanks goed spel. Team 6 won met 29 - 27 van D`n Brouwer 2. Theo van Dongen en Fouad Hasbani wonnen hun partij terwijl Jacques van Loon slechts 2 caramboles tekort kwam. Team 7 haalde uit tegen het Boxtelse Het groene Laken 1. Het werd 30 – 24 voor de mannen van `t Ivoor. Frans van Esch, Johan Beaard en Andre Vissers wonnen van resp. Kees Karssemakers, Jan van den Boogaard en Henk Wellerd. Het 3-banden groot team haalde deze week uit tegen de Rio Bar uit Vught. Het werd 29 – 20. Leo van Westelaken verloor op de valreep met 9 punten. Bernhard Legierse en Louis van der Meijden wonnen beide met mooie moyennes van resp. 0,815 en 0,744. Daarmee blijven zij meedoen voor de bovenste plaats.

Taverbo/SABO verliest nipt van Megacles

Weert - Het is Taverbo/SABO niet gelukt om de stunt van vorige week, toen het tegen Hilversum een 0-4 achterstand nog in een overwinning om wist te zetten, een vervolg te geven. In Weert gingen de Boxtelaren ditmaal met 6-4 onderuit tegen Megacles.

Het waren stuk voor stuk spannende partijen die door de beide ploegen op tafel werden gelegd. Het was dan ook lang onduidelijk welk team er deze avond met de winst vandoor zou gaan. Bij een 4-4 tussenstand verzuimde aanvoerder Teun Vlaminckx om Taverbo/SABO op voorsprong te zetten. De nestor van het Boxtelse vaandelteam nam een 2-0 voorsprong maar ging in de daaropvolgende drie games steeds met 11-9 de boot in. Marlotte Staps, die evenals Michel Sperling al twee partijen had gewonnen deze zaterdag, kon in het treffen met de sterke Limburgse kopman Kamil Sadlowski de stand nog gelijktrekken maar slaagde daar helaas niet in. Ze won nog wel de eerste game maar in het vervolg bleek Sadlowski te sterk en zodoende ging Megacles er met de overwinning vandoor.

Doordat beide andere wedstrijden in de poule in 9-1 geëindigd zijn is er voor het eerst dit seizoen een duidelijk verschil in punten tussen de kop en de staart van de ranglijst. Taverbo/SABO staat er, als het gaat om handhaving in de derde divisie, nog altijd goed voor. Directe degradatieconcurrent ODT heeft dit weekend een flinke tik te verwerken gekregen en kan komende zaterdag wellicht de knock-out uitgedeeld worden wanneer de Roosendalers naar Boxtel komen.

20 / 20

S D F Q E Z H I L S Y L B T Y P
P I N K S T E R B L O M F L H R
B E G R A V E X A X C D E J C C
C H O L I P H A G W A N K P S Y
B R A A J R O O V G Z E T N E L
M A R T E N I T Z A O H C S A P
L A V I T S E F G N I M G N I Q
A B N E G N I L E K A R K G R C
R T O N N E K E N S B R A N D P
F H N E S A P M L A P G N A L A
H C A S E P O P A A S H A A S A
E U P E I O N I E O I D T I C S
K R O M B R O O D R A P E N E V
S V X I D U X M A F J G E H S U
A Z E O R O N E R E I E N Y O U
M M A Y D A Y N E T S A V E N R

Donderdag 23 maart

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cabaretvoorstelling Max van den Burg
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Trimzwemmen met zwemvereniging Ziol, doe je mee?
20.30 uur, Het Dommelbad, Schijndelsweg 1a, Boxtel

Vrijdag 24 maart

Toneelgroep 'Van Alles Wat' brengt blijspel 'Culinaire Calamiteiten'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Theatervoorstelling hilarische komedie Zeezicht
20.15 uur, De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 25 maart

Snuffel-boekenmarkt
10.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Opschoondag
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Boek & Bal
20.00 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Toneelgroep 'Van Alles Wat' brengt blijspel 'Culinaire Calamiteiten'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Theatervoorstelling hilarische komedie Zeezicht
20.15 uur, De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zondag 26 maart

Open Dag Tennisvereniging De Peppelieren
10.30 uur, Hogenbergseweg 50, Liempde

Mini koffie concert Fanfare Concordia
11.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Lezing: 'Exlibris en het thema eten & drinken'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Modekoopzondag
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Live optreden Premium
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Maandag 27 maart

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Alzheimer Café
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 28 maart

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Woensdag 29 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby, Sjoelen
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

De Spruitjesclub
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Lezing 'Uitdaging of bedreiging? '
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Theatervoorstelling hilarische komedie Zeezicht
20.15 uur, De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Donderdag 30 maart

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Theaterinterview Martin Simek
20.00 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Trimzwemmen met zwemvereniging Ziol, doe je mee?
20.30 uur, Het Dommelbad, Schijndelsweg 1a, Boxtel

Vrijdag 31 maart

Boxtheater speelt 'Stuk'
19.45 uur, Verzamelplaats De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Musicalprom Big Band
20.00 uur, Partycentrum Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Theatervoorstelling hilarische komedie Zeezicht
20.15 uur, De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

lente
voorjaar
lang
lenz
vruchtbaarheid
meiboom
paashaas
palmpasen
eieren
vasten
pesach
pascho
holiphagwa
nyepi
noroez
pinksterblom
qingmingfestival
krakelingen
tonnekensbrand
krombroodrapen
maske
begrave
martenitza
paasvuur
mayday

Boudewijn Mijjer