DeMooiBoxtelKrant

18 maart 2020

DeMooiBoxtelKrant 18 maart 2020


Nederland op slot; 'Nederlanders, let een beetje op elkaar'

Horeca, sportclubs en scholen tot en met 6 april dicht door coronacrisis

Boxtel - Nederland gaat tot en met 6 april op slot. Dus ook Boxtel. In onze gemeente werd afgelopen donderdag de eerste met het coronavirus besmette inwoner gemeld. Zaterdag eiste het virus het eerste Boxtelse leven. Een cliënt van zorgexpertisehuis Liduina overleed die dag aan de gevolgen van de besmetting. Intussen proberen Boxtelaren er maar het beste van te maken.

"Nederland, Nederlanders, let een beetje op elkaar." Met deze woorden sloot minister van Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins zondagavond de historische persconferentie af waarin hij samen met de minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob verregaande maatregelen afkondigde om het coronavirus in te dammen. Maandag herhaalden premier Mark Rutte op nationale en burgemeester Ronald van Meygaarden op lokale tv die oproep nog maar eens. "Ik heb vanavond geen makkelijke boodschap voor u", sprak de premier. "De realiteit is, dat het coronavirus onder ons is en voorlopig ook onder ons zal blijven." En: "de realiteit is ook dat een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken." De opgave is nu, aldus de premier, de ziektegolf zoveel mogelijk te spreiden om de zorg niet te overbelasten.

Daarom gaat ons land tot en met 6 april op slot. Alle horeca, scholen en (sport)verenigingen sluiten de deuren. Enkel voor mensen in cruciale beroepsgroepen, die nodig zijn om het land draaiende te houden, gelden uitzonderingen. Zij kunnen bijvoorbeeld hun kinderen naar school sturen zodat zij zelf aan het werk kunnen. Op de rest van de beroepsbevolking doet de regering een beroep om zoveel mogelijk thuis te werken. Ook sauna's, seksclubs en coffeeshops moeten dicht. Maandag werden de regels voor de horeca bijgesteld: bezorgen en afhalen mag wel weer.

Met het besluit gaat Nederland er de komende drie weken anders uitzien. Daar waar vrijdag de weekmarkt nog min of meer gewoon verliep, heerste maandag in Boxtel een heel ander straatbeeld. Inwoners lijken massaal gevolg te geven aan de oproep die minister Slob en Bruins zondagmiddag deden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Hamsteren is niet nodig, zo benadrukten zowel minister-president als de andere ministers.

Online hulp in Boxtel
De oproep van minister Bruins om een beetje op elkaar te letten kreeg meteen navolging in Boxtel. Zo richtte Boxtelaar Jordy van den Boer zondag de Facebookpagina 'Ik ben op zoek naar hulp gemeente Boxtel' op. Op de pagina bieden verschillende inwoners van onze gemeente aan om hulpbehoevenden te voorzien van boodschappen of om kaartjes te schrijven voor eenzame ouderen. "Al binnen 24 uur had die meer dan 400 likes", vertelt Van den Boer, zelf werkzaam in de evenementenbranche enthousiast. Omdat die werkzaamheden nu vrijwel stil komen te leggen bracht dat hem op een idee. Want waarom niet andere Boxtelaren helpen die in de problemen dreigen te komen door sociaal isolement?

Van den Boer kreeg direct tientallen berichten van Boxtelaren die hem wilden helpen, waaronder een aantal dat het volgens een geroerde Van den Boer zelf ook niet breed heeft. Ook de meeste supermarkten waar hij maandag binnenliep staan bijzonder positief tegenover de bezorgdienst. Het aantal aanmeldingen van hulpbehoevenden blijft echter nog wat achter. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat de doelgroep vaak niet op Facebook zit. Van den Boer roept inwoners die kwetsbare Boxtelaren kennen dan ook op zich via de Facebookpagina te melden. Hij wil overigens benadrukken dat hij zelf niet beter wordt van het initiatief, zoals sommige boze tongen beweren. "Dat wil ik niet eens. Het is me echt niet om die credits te doen!"

Deuren dicht
Veel clubs, organisaties en horecagelegenheden liepen de afgelopen week al vooruit op de maatregelen. Zo werden al geen sporttrainingen meer gegeven en waren ook alle wedstrijden tot en met 31 maart al afgezegd. Ook regende het de afgelopen week afzeggingen van evenementen tot ver in april. Natuurwerkgroep Liempde, De Boeremert in Liempde en bijvoorbeeld de Proeftuin, allemaal cancelden zij evenementen en bijeenkomsten.

Diverse horeca namen het afgelopen weekend ook al maatregelen. Zo bleef Eetcafé De Kerk dicht vanwege verkoudheid van een van de uitbaters en vonden bijvoorbeeld Deegeluk en Le Temps Perdu het niet langer verantwoord om zondag de deuren nog te openen. De door Bruins en Slob aangekondigde maatregelen maakten dat al hun collega's sowieso verplicht waren de deuren zondag vanaf 18.00 uur te sluiten. Een groot deel van de restaurants probeert het beste van de situatie te maken en heeft in allerijl een bezorgdienst opgezet. Kijk voor meer informatie hierover op pagina 4 van deze krant.

Ook andere lokale ondernemers proberen het beste te maken van hun gedwongen sluiting. Zo kregen onder meer alle leden van sportschool Daniel's Gym een bericht dat die sportschool videolessen aan het opnemen is zodat leden thuis in vorm kunnen blijven. Openbare instellingen als ContourdeTwern en JOOST houden eveneens de deuren zo veel mogelijk gesloten. Het gemeentehuis past haar openingstijden aan: die vind je op pagina 12.

Corona-afdeling Liduina
Zorggroep Elde Maasduinen maakte vrijdag bekend dat er een speciale 'corona-afdeling' komt. In samenwerking met tien andere instellingen voor ouderenzorg, onder meer Vivent, BrabantZorg en Van Neynsel, wordt deze afdeling op locatie Liduina op poten gezet. De afdeling is gericht op ouderen met een zogeheten psychogeriatrisch probleem, bijvoorbeeld dementie. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis ondersteunt in het bieden van de gewenste zorgvraag. Op de corona-afdeling worden cliënten bij elkaar verpleegd door een vaste groep medewerkers.

Het streven is dat de corona-afdeling deze week volledig operationeel is. In eerste instantie zal er plek zijn voor acht cliënten. Later wordt dit opgeschaald naar maximaal vijftien cliënten als dat nodig is. De cliënten worden verzorgd door medewerkers van de samenwerkende zorgorganisaties.

Zaterdag maakte de zorgaanbieder bekend dat de deuren voor bezoek de komende periode gesloten blijven. Enkel bij hoge uitzondering is bezoek toegestaan. Dit gebeurt in zo’n geval altijd in overleg met de leidinggevende van de locatie.

Wij vroegen ons panel, bestaande uit meer dan 600 Boxtelaren, hoe zij over de opmars van het coronavirus denken. Op pagina 3 lees je hoe zij tegen de coronacrisis aankijken.

Voor het laatste nieuws over het coronavirus in Boxtel volg je onze liveblog op www.mooiboxtel.nl.

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">Corona feitenkader

Wat kun je zelf doen:

- Probeer 1,5 meter afstand te houden van anderen

- Schud geen handen

- Was je handen regelmatig

- Blijf thuis als je verkouden bent of een verhoogde lichaamstemperatuur meet

- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

- Gebruik papieren zakdoekjes

Belangrijkste maatregelen

- Bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn verboden.

- Scholen, horeca, (sport)verenigingen, sauna's, seksclubs en coffeeshops zijn tot en met 6 april gesloten. Afhalen en bezorging door restaurants blijft wel mogelijk. Scholen bereiden les op afstand voor.

- Voor mensen met cruciale beroepen geldt dat zij hun kinderen wél naar school kunnen sturen. De beroepenlijst vind je op www.rijksoverheid.nl.

- Ondernemers met corona-gerelateerde vragen kunnen advies inwinnen bij de Kamer van Koophandel: 0800-2117 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur). Voor hen worden maatregelen voorbereid.

- Mensen met vragen over het coronavirus kunnen bellen met 0800-1351 (tussen 08.00 en 22.00 uur). Ook zijn actuele informatie en maatregelen te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.

Beste lezer,

Het coronavirus beïnvloedt ons dagelijks leven zeer intens, ook bij het maken van DeMooiBoxtelKrant ontkomen wij daar niet aan. We hebben dan ook maatregelen getroffen om onze redactie in staat te stellen door te gaan met het werk en hopen je wekelijks via onze krant op de hoogte te kunnen blijven stellen van het nieuws in onze gemeente. Toch kunnen wij daarbij hinder ondervinden van de moeilijke omstandigheden waar we nu allemaal mee te maken hebben. Hoewel wij onze uiterste best zullen doen om de krant elke week bij je op de mat te laten vallen, valt niet uit te sluiten dat dit in sommige gevallen niet lukt. Wij hopen dat je dat begrijpt.

Uiteraard kun je ons altijd online volgen via www.mooiboxtel.nl, waar we een liveblog bijhouden voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van corona, zowel gemeentelijk als landelijk. Ook blijven we daar ander Boxtels, Liempds, Lennisheuvels en Esch nieuws brengen. Ook houden we je op de hoogte via onze Facebookpagina @mooiboxtel.

Namens het hele team van DeMooiBoxtelKrant wensen we je veel sterkte en gezondheid. Pas goed op jezelf en op de mensen om je heen. We hebben elkaar nu meer dan ooit nodig, maar neem daarbij wel de richtlijnen van het RIVM in acht.

Mark, Willemijn, Sander, Marco, Michel en Jan

Pag. 15 Foto: Jan van der Steen

Zonnepanelen voor ODC

Pag. 3

Brief van de burgemeester

Pag. 7 Foto: Cock Stam

Woningen in Liempdse pastorie

Pag. 10 Foto: Gemeente Boxtel

Van de Wiel niet herverkiesbaar

De activiteiten van KBO Boxtel, KBO Liempde, Vrouwencontact Boxtel, Vrouwencontact Liempde, Vrouwen Gilde Boxtel en Het Eetpunt bij Elisabethsdael, die je normaal op deze pagina vindt, komen allemaal te vervallen tot en met 6 april 2020.

Uitzondering is de wandeling van KBO LIempde, die op woensdag 25 maart om 10.00 uur vertrekt vanaf het Raadhuisplein.

Eetpunt Elisabethsdael
Het Eetpunt bij Elisabethsdael blijft wel actief om veertien van hun vaste gasten die niet in staat zijn zelf voor hun eten te zorgen, van maaltijden te voorzien. Dat laat Marijke Romijnders van Stichting Broodnodig/JOOST weten. Het eten wordt bereid in Schijndel, bij Broodje Apart en door Marijke bij de mensen thuisbezorgd. "Ik ben bij verschillende mensen aan de deur geweest en heb geïnventariseerd wie echt niet zonder ons kan", aldus Marijke. "Die mensen gaan we helpen, we laten ze niet in de steek!"

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">Esschenaren helpen elkaar

Esch - Femke Vessies heeft een initiatief opgezet om Esschenaren die door het corona-virus niet zelf kunnen koken en inwoners van het dorp die dat nu graag voor anderen willen doen, bij elkaar te brengen. Mensen die hulp nodig hebben en die hulp willen bieden kunnen zich, in eerste instantie via WhatsApp of sms, bij haar aanmelden via 06-38142282. Femke zal dan vervolgens de behoeftes in kaart brengen en koks en afnemers aan elkaar linken.

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">Herindelingsverkiezingen zijn op woensdag 18 november

Boxtel - De herindelingsverkiezingen waarbij Esch bij de gemeente Boxtel gevoegd wordt zijn op woensdag 18 november. Dit werd vorige week bekendgemaakt.

Tijdens de verkiezingen wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen voor de periode 2021 tot en met 2026. Naast in Boxtel worden ook verkiezingen gehouden in Oisterwijk en Vught. Deze gemeenten 'adopteren' allen dorpen binnen de kern Haaren. In Tilburg, waar een grenscorrectie wordt toegepast, zijn geen herindelingsverkiezingen.

5 / 16

6 / 16

Foto: Rini van Oirschot

St. Theresiaschool, Lennisheuvel

In 1930 werd de St. Theresiaschool in Lennisheuvel in gebruik genomen. Dat was niet de eerste school. In 1924 werd een lagere school aan de Mijlstraat geopend. De Lennisheuvelaren hadden nu wel een eigen school, maar nog geen eigen kerk. Die zou pas in 1926 gebouwd worden.

Bij de opening van de school in 1924 werd al aandacht gevraagd voor de bouw van een kerk. Om de opening van die school in de Mijlstraat een feestelijk tintje te geven organiseerde de vereniging 'Lennisheuvels Belang' een optocht. Burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel zaten op een podium in het weiland naast de school. Vandaar sloeg men met veel plezier de optocht van 'hogkaare' gade.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Beeldbank Boxtel, collectie Van Beers-Veroude Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Ook toen was Lennisheuvel al een kern met pit. Want onder de kunstig gebouwde praalwagens was er ook een met een kerkje. De boodschap was duidelijk. Lennisheuvel was blij met de school, maar wilde ook een kerk. Om die wens te onderstrepen was tegen de topgevel van het kerkje een bord gespijkerd met het opschrift: 'Dit kerkje is de hoop onzer toekomst.'

De vier goedgemutste dames op de foto doen ook een duit in het zakje. Op hun bord staat:
'Wij vrouwen en ouden van dagen
Wij durven u dringend vragen:
stuur ons toch niet meer op die lange baan
Laat ons naar ons eigen kerk toe gaan.'

Ook het jonge volk heeft een bede aan de vroede vaderen op het podium: 'Hooggeachte eerwaarde heeren. Wij hebben nu een eigen school om in te leeren. Wil nu zetten de kroon op 't werk en laat ons bidden in ons eigen kerk'.

Dat was de grote wens: na een eigen school nu ook nog een eigen kerk. Die is er in 1926 ook gekomen. Dankzij de grote promotor van Lennisheuvelse zaken in die dagen, de heer W. Maas, bedrijfsleider van de Stichting Spaarfonds voor Bodemcultuur. Maar vooral dankzij het vasthoudende karakter van bouwpastoor Arnoldus Manders.

In 1930 werd de nieuwe school naast de kerk gebouwd en die staat er dit jaar dus precies 90 jaar.

Bron: De geur van krijt, uitgave St. Theresiaschool Lennisheuvel

Foto: Maria van den Hoogen

Help elkaar

De appjes en mailtjes vliegen heen en weer. We schrijven zondagavond en de persconferentie van de ministers is net afgelopen. Nederland gaat steeds verder op slot. Ook op de Voedseltuin worden de corona-maatregelen serieus uitgevoerd. We werken met kleine groepen in de buitenlucht en mogen doorwerken. De tuinleiders overleggen hoe we met de koffiepauze op gepaste afstand van elkaar kunnen blijven. Elke tuinwerker helpt mee om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Het is nog geen twee weken geleden dat we aan het puzzelen waren hoe we de start van het groeiseizoen konden aanpassen. De stormen en regenbuien van februari en begin maart hebben De Kleine Aarde onder water gezet. De leerlingen van het Baanderherencollege oriënteren op de tuin in werken in het groen. Maar oriënteren in de modder is niet heel leerzaam en niet heel motiverend. De docente van het Baanderherencollege heeft met de roostermaker nieuwe middagen uitgezocht voor eind maart. Alle groenlessen vervallen nu. En als de grote scholensluiting voorbij is, welke lessen moet je dan met voorrang inroosteren? We wensen de scholen veel sterkte en wijsheid om alles in goede banen te leiden. En als wij straks kunnen helpen door groepen op andere tijden te ontvangen, dan zullen we dat zeker doen.

We hebben alle begrip voor tuinwerkers die thuis blijven omdat ze kwetsbare mensen in hun directe omgeving hebben of helpen met kleinschalige kinderopvang. Wie kan, zet een stapje bij. We werken door op de tuin om in april toch 4000 nieuwe groenteplantjes te kunnen uitplanten. Heel bewust en zorgvuldig de sociale aanpassingen en hygiëne richtlijnen toepassen, maar verse groenten kunnen niet gemist worden bij onze voedselbank. Help elkaar!

Welkom op de Voedseltuin.
In maart kun je ons iedere maandag, dinsdag en woensdag van 9.00 tot 12.30 uur op De Kleine Aarde vinden en meehelpen als je wilt. Doe warme waterdichte schoenen aan, het is nog erg nat op de tuin. Rond 10.30 uur drinken we koffie, nu het liefst buiten, maar bij regen en kou binnen in ons winterverblijf, wel afstand houden. We volgen de richtlijnen van het RIVM.

Maria van den Hoogen
Tuinleider Voedseltuin Boxtel op De Kleine Aarde

https://voedseltuinboxtel.nl/ Facebook: Voedseltuin Boxtel eo

Zo, dat zijn even een paar gekke dagen geweest! Maar ik denk dat dat voor iedereen in Nederland en Europa geldt op dit moment. Waar we de laatste keer nog aangaven dat we onderweg naar Italië waren voor familiebezoek en de Corona-ontwikkelingen met een schuin oog in de gaten hielden, werden dat in een paar dagen tijd haviksogen.

Uiteindelijk besloten we om de rit naar Italië te staken in Spanje. Robin vloog alleen naar Pisa om zijn familie te ontmoeten en Femke en Yara bleven samen achter in Spanje. Toen was het hele gebied nog groen qua reisadvies. Echter aangekomen in Pisa veranderde dat snel naar geel en oranje. Eén dag na Robins terugkomst in Spanje ging Italië op complete lockdown.

We realiseerde ons toen nog niet dat dit in alle landen zou gaan gebeuren. We waanden ons nog redelijk veilig in Spanje, maar voelden al wel dat de vrijheid om onze reis te maken zoals we wilden, steeds meer werd ingeperkt. Na Italië volgde Spanje ook snel in toename van besmettingen. Inmiddels is, na Italië, Spanje het zwaarst getroffen land in Europa geworden. De ontwikkelingen van maatregelen daaromheen, volgden zich dan ook in rap tempo op. Toen vrijdag het nieuws kwam dat de noodtoestand afgekondigd zou gaan worden in Spanje, mensen begonnen te hamsteren en bekend werd dat de regering verregaande maatregelen zou gaan treffen na het weekend, hebben we besloten om meteen te vertrekken. Dat is een goede keuze geweest, omdat het aantal besmettingen nu in recordtempo blijft toenemen en inmiddels niemand meer zonder goede reden de straat op mag in Spanje, met het risico op hoge boetes. Er ontstond een enorme uitloop van toeristen en nadat ook alle skigebieden in Frankrijk sloten, reden we in colonne terug naar het noorden.

En nu zijn we dus weer terug in Nederland. Fijn om in de buurt te zijn bij onze familie en vrienden, wat denk ik het belangrijkste is, in deze gekke tijden. Zoals maar weer blijkt, kun je plannen maken wat je wil, maar het leven pakt dan toch weer even net anders uit allemaal. Eigenlijk hebben we het afgelopen jaar nog meer geleerd dat dat oké is.
En hoe nu verder? Ik denk dat niemand dat weet. Andere dingen zijn nu even belangrijker dan reizen. We nemen het op dit moment maar even zoals het komt en kiezen er nu voor om wellicht op een later moment weer ‘Lemonade’ te gaan maken van nieuwe ‘Lemons’.

Femke, Robin en Yara

Mijn Mooi Boxtel: Ad Kruysen

Foto: Ad Kruysen


De Kampina in de ochtend.

GEEF ME GISTEREN

De week werd vrijdag op haar allermooist afgesloten. De deadline van deze column werd weggedrukt. Rob de Nijs was een zegen na alle meldingen van schijtlijsters die pleepapier aan het verzamelen waren. Rob was niet bezig met de vraag of hij een plee-papier-propper is of een vouwer. Tip trouwens: ben je een vouwer, vouw de boel na het vegen even uit en gebruik rustig nog de andere kant. Het scheelt de helft. Pas op. Wel handen wassen.

Even terug. Rob, progressieve Parkinson, relativeerde deze week. In één liedje. ‘Niet voor het laatst’. Ik wist het nu zeker: Laat me voor altijd de slaaf zijn van mijn herinnering.

Terug naar het troosteloze plein, waar we onze troost altijd vonden. Als veldheren bestormden wij de vlakte van grijs gruis. Omzoomd door bakstenen huizen, achterplaatsen met volières vol kwetterende vogels, kwartels, wildzang en tropen. Hier en daar een duivenmelker. Verroeste garageboxen als rammelende doelen. Opstaande putdeksel. Een goed onderhouden heg, aangeharkte kaboutertuintjes.

Voetballen verdomme, voetballen. Het onkruid had niet de kans er te groeien. Het schemerde er altijd, zelfs midden op de dag als de zon hoog aan de hemel stond. Wij twijfelden niet over een voetbalcarrière in volle stadions, wel over de vraag of de toegestroomde meisjes er naar ons zouden komen kijken. Want hoe moesten zij daar toch komen?

We hadden nog een wereld te veroveren en vele meisjes te versieren. Dachten dat te doen met onze super skills, pana’s en harde schoten op ijzeren garagedeuren. Het moest indruk maken. Zo niet dan maakten we van de paardenbloemen op 't veldje prinsessenkroontjes. Net als de doelpogingen, mislukten er vele. We plukten en probeerden, plukten en probeerden en plukten tot ze eindelijk lukten.

Aldoende leerden we en allerende deden we

Vaker en vaker loop ik in het dorp. Herken ik de jeugdliefde niet altijd meer omdat hét blonde wonder in een kort kastanjerood prakje is veranderd. De herinnering. Soms is deze te mooi om waar te zijn, meestal te waar om mooi te zijn.

Hoogheem, ons buurtplein, het veldje. Ik fantaseer er campingstoeltjes bij, een opklaptafeltje, een kleed, bordjes witte boterhammen met hagelslag, een fles cassis - Edah huismerk -, transistorradio, Radio Tour de France, NOS Langs de Lijn. We voetbalden en ondertussen ruilden we onze Panini-voetbalplaatjes van culthelden. Van Beveren, Doesburg, Wildschut, Tahamata, Tjeu la Ling. We imiteerden Hugo Walker en verzorgden ons eigen wedstrijdverslag: 'komt dat schot', 'keepertje, keepertje toch', 'goed schot, dito redding'.

Het krioelde er van de jongens en meisjes. Klasgenootjes met wie je in die week nog slowde. Vrijdagmiddag 14.00 uur. Schooldisco. Samen na school in de gangetjes bij Hoogheem je eerste tongzoen proberen. Een liefdesbriefje voor haar en haar het zeldzaam gelukte kroontje mogen opzetten. Voor even jouw prinsesje. Voor vandaag althans. Op ‘t gras samen starend naar boven. Af en toe kijk je stiekem. Zij met haar pofmouwtjes, plooirokje, knoopjes, kuiltjes en krullen. Smoorverliefd in de volle zomerzon. Van Gogh-geel. Zij en ik: In niets zijn we hetzelfde, vandaag hebben we alles gemeen. Mijn God. Geef me weer gisteren in ruil voor vandaag.

De wereld wordt deze week herijkt. Inmiddels vele malen groter en complexer dan ons pleintje. Mag ik heel even terug, mag dat? Zodat ik niet hoef te kijken naar hamsterende schijtlijsters in een volgevreten wereld waar angst regeert. Volk en pluche-plakkers die het niet naar de zin hebben bij de baas. Ontevreden, maar wel lekker Vinex-veilig wonen.

Mens. Blijf jong. Leef, schrijf elkaar een liefdesbrief, dans, slow, zing, schreeuw, lach, maak een gedicht, drink samen een fles wijn leeg. Maak een huppeltje, zoals een F-pupil doet als hij weer het veld in mag. Schop je broek naar de zon, spring in het meer. Rol je lijf door het natte gras. Zonder jas door de regen. Drink het water van de hemel. En word dronken. Dronken van geluk. Niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst.

Veeg je reet af in het volle zonlicht in het zicht van de corona-shopper, angsthaas en zekerheidszoeker. Wc-papier genoeg!

Hop. En nu naar buiten en paardenbloemen plukken jij. En je komt pas naar binnen als de lantaarnpalen aan gaan.

Leve de Lente!

Ruud

12 / 16

Aangevraagde omgevingsvergunning
- Kempseweg ong. (perceel L1158) in Boxtel: het bouwen van een langgevelboerderij met bijgebouw in plan Landgoed Bloemendael, kavel 4
- De Beukums, achter De Volder 89: het rooien van een eik uit het trottoir (herplant met een iep)
- Platanenlaan ong.: het kandelaberen van 27 Acacia's een aanplant van 5 acacia's t.b.v. herstel structuur
- De Beukums 83: het plaatsen van een dakkapel op de tweede verdieping van het achterdakvlak van de woning
- De Beukums 83: het plaatsen van een dakkapel op de tweede verdieping van het achterdakvlak van de woning
- Florijn 13: het rooien van 2 krentenbomen uit de achtertuin (met herplant)
- Industrieweg 19: het plaatsen van een overkapping over de buitenopslag compartimenten 12B, C en D voor kolen

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
- Molenstraat 88: het verbreden van de dakkapel aan de achterzijde van de woning

Verlenging beslistermijn
• Lennisheuvel 77: het plaatsen van erfafscheiding achterzijde, draadgaas hekwerk met beukenhaag

Verleende omgevingsvergunning
- Dennendreef 5-036: het bouwen van een recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
- Rechterstraat 11: het aanpassen van de bovenverdieping van atelier naar woning
- Mijlstraat t.h.v. nummer 39 b: het rooien van 3 populieren (herplant met 5 fladderiepen)
- De Papiermaker naast nummer 42: het rooien van een berk (herplant met 6 fruitbomen en vergroening met beplanting)
- Ronduutje, ter hoogte van nr. 6-6a (perceel M1309): het rooien van een beuk uit middenberm (herplant met een beuk)

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
- Burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor het brandveilig in gebruik nemen van Dorpshuis De Vlaswiek van Zorggroep Elde op de locatie Keefheuvel 17.
Het project heeft betrekking op de volgende activiteit:
1. brandveilig gebruik bouwwerken

Evenementenvergunning Boeremert van alle Tijden in het centrum van Liempde
Verleende vergunning aan Stichting Boeremert Liempde voor het organiseren van de Boeremert van alle tijden in het centrum van Liempde op maandag 13 april 2020 van 09.00 uur tot en met 21.00 uur

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Oud papier

20-3 Tongeren, Nergena, Luissel21-3 Den Berg
13 / 16

Lieve lezers,

Ik vind het wel lekker eigenlijk, die sociale onthouding.
Begrijp me niet verkeerd: ik ben de eerste die aan je zit als het weer mag. Als er iemand een abonnement op de GGD heeft, ben ik het wel. Ik heb aan zo veel mensen gezeten in mijn leven, dat is niet bij te houden. Maar toch, het heeft wel wat, dat we van het RIVM alle sociale contacten moeten mijden. Bedenk maar even: het levert je ook een hoop op.

Die vieze tante die naar ammoniak ruikt, die je op je verjaardag altijd half op de mond zoent. Bende vanaf. Ouders die het beter weten dan de scheids, aan de zijlijn bij MEP. Geen last meer van. Dat ongemakkelijke moment dat je mensen tegenkomt in de Appie, waar je eigenlijk totáál geen zin in hebt. Hoeft nie meer: gewoon doorlopen, die elleboogboks geven en iets roepen over hamsteren.

Je went er snel aan hoor, die sociale onthouding. Ik heb al last van vervangende aanraakschaamte als ik iemand op televisie een hand zie geven aan een ander. Hè gadver, denk ik dan. Luisteren jullie niet naar Bruno Bruins, stelletje viezeriken. Of als ik in de rij sta bij de Appie, en iemand staat binnen mijn anderhalvemeter-aura. Ga weg, infectiehaard. Huu.

Ik wil dan ook iets voorstellen. Als dit nou allemaal voorbij is, over een aantal weken, starten we gewoon opnieuw. Maar dan met deze etiquette. We gaan gewoon verder met waar we mee bezig waren. Lekker elkaar niet groeten, de ongemakkelijkheid voorbij. Het hoeft van mij niet meer, al die sociale situaties waarin je geen idee hebt wat je moet doen. Een hand? Een knuffel? Een tongzoen? Hoe begroet je je tinderdate? Wat doe je met een oude vriendin die je een jaar niet gezien hebt? Hoe zeg je ‘hoi’ in de parenclub? Allemaal vragen die we ons dan niet meer hoeven te stellen.

Dus kom je me tegen op straat? Verbaas je dan niet als ik je voorbij loop zonder iets te zeggen. Ook na deze hele crisis ga ik de sociale situaties gewoon uit de weg. Lekker in mijn eigen bubbel. Lekker blijf van m’n lijf. Maar toch. Ik hoop wel dat je me nog tegenkomt hierna… Corona volente.

Liefs,
Bets

Foto: Beeldbank Boxtel

Red de toren!

Stichting Red de Toren ontvangt minister Til Gardeniers bij de pastorie van de Heilig Hartparochie, toen nog de Sint-Petrusparochie geheten. Op de foto van links naar rechts staan burgemeester Paul Pesch, Ruud van Nooijen en minister Gardeniers
Vooraan rechts op foto is Martien Hurkmans, secretaris-coördinator van de Werkgroep Kempische Gothiek te zien.

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Lieve 'super'oma,
Liduina is gesloten dus zoeken we creatieve oplossingen om te communiceren, dit is er één van.
Tot snel!
Dikke kus van ons

14 / 16

15 / 16

Biljart

Geboliesch, uitslagen week 11
De Prutsers-‘t Krijtje        35-30
De Eenheid-De Stapelaars        34-30
Ons Vertier-Dé ziek wel zitté        36-31
De Fetsers-Samen Sterk        36-32
Kloosterboys-‘t Pommeransje        33-25

't Wapen van Liempde/RegioBank
Van Esch Biljarts/De Peel-’t Wapen van Liempde/RegioBank kader 7-2
Krijt op Tijd-’t Wapen van Liempde/RegioBank libre 1        23-25
De Kruiskamp 1-’t Wapen van Liempde/RegioBank libre 2        25-28

16 / 16

Trekking Telebingo 11 maart 2020

Ronde 1                                                        Kaartnummer
1 rijtje                 € 5,-                                                117, 195
3 rijtjes                € 25,-                                        126
Volle Kaart        € 50,-                                        126
Waardebon Eetwinkel Select                                 94

Ronde 2
1 rijtje                € 10,-                                        115
3 rijtjes                € 25,-                                        12
Volle Kaart        € 50,-                                        100
Waardebon COOP Liempde                                 8

Ronde 3                
1 rijtje                € 10,-                                        199
3 rijtjes                 € 25,-                                        42
Volle Kaart        € 25,-                                        163, 8
Waardebon Jumbo Oosterhof                         17

Ronde 4                                                                Kaartnummer
1 rijtje                € 10,-                                                97
3 rijtjes                € 25,-                                                155
Volle Kaart        € 50,-                                                227
Waardebon Albert Heijn                                        179

Ronde 5                                                
1 rijtje                € 25,-                                                51
3 rijtjes                € 25,-                                                413, 88
Volle Kaart        € 150,-                                                43
Bingogetal: 17, € 100,-                                                Niet gevallen

Maandag 23 maart

Smartlappenavond Dükerskoor
20.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 Boxtel