DeMooiBoxtelKrant

8 januari 2020

DeMooiBoxtelKrant 8 januari 2020


Meer dan 100 bikkels doen mee aan nieuwjaarsduik

Foto: Cock Stam

Boxtel - Maar liefst 108 deelnemers trotseerden woensdag 1 januari de winterse temperaturen en het korte nachtje slaap om deel te nemen aan de traditionele Nieuwjaarsduik bij Recreatieplas De Langspier.

Om klokslag 12.00 uur doken de deelnemers letterlijk en figuurlijk het nieuwe jaar in. Ondanks dat de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uitkwam hadden zich naast de deelnemers ook tientallen toeschouwers bij de recreatieplas verzameld.

De Nieuwjaarsduik was dit jaar met 108 deelnemers ongekend populair. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Na afloop van de duik konden de deelnemers zich binnen in het paviljoen opwarmen met een kop warme chocolademelk.

Dode man (65) gevonden in rivier de Dommel nabij De Lange Loop

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - In het water van de Dommel nabij de Voerman is zondagochtend het lichaam van een 65-jarige man gevonden. De Lange Loop, het pad dat langs de rivier loopt, was enige tijd afgesloten ter hoogte van de Voerman. Volgens de politie is de man niet door een misdrijf om het leven gekomen.

Een woordvoerder van de politie liet weten dat het om een 65-jarige man gaat die eerder werd vermist. Verder zijn er geen uitlatingen gedaan over de identiteit van de man. Ook hoe hij om het leven is gekomen is nog niet duidelijk, maar het gaat volgende de politie in ieder geval niet om een misdrijf.

Foto: Persburo Sander van Gils
De waterkant werd door een speurhond geïnspecteerd. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

De man werd rond 10.30 uur door de brandweer uit het water te gehaald. De Lange Loop was ter hoogte van De Voerman afgesloten en de vindplaats werd door de hulpdiensten afgeschermd. Technisch rechercheurs hebben op de locatie onderzoek gedaan. Ook werd er met een speurhond gezocht langs de waterkant.

JRL zamelt ruim 14.000 euro in voor Cochabamba

Boxtel - Het Jacob-Roelandslyceum heeft met de kerstmarkt op vrijdag 20 december 14.641,52 euro ingezameld voor de Boliviaanse stad Cochabamba. Dit meldde de school zelf op sociale media na afloop van de kerstmarkt.

Het ingezamelde bedrag pakt daarmee nog hoger uit dan vorig jaar, toen de school al een recordopbrengst van 13.202,73 euro kon melden Het geld dat tijdens de kerstmarkt ingezameld wordt zullen 12 leerlingen en drie docenten in de straatarme stad ter plekke besteden aan ontwikkelingshulp. Zo werden de afgelopen jaren al verschillende nieuwe klaslokalen bij een lokale school aangebouwd dankzij het Boxtelse geld.

Het is nog niet zeker of de JRL-leerlingen dit jaar het geld zelf naar Bolivia kunnen brengen. Dat komt vanwege de aanhoudende onrust in het land, nadat tijdens de verkiezingen op 20 oktober werd gefraudeerd om zo de zittende president Evo Morales in het zadel te houden. Ook in Cochabamba ontstonden hevige rellen waarbij zelfs doden te betreuren vielen. In februari besluit de school of het dit jaar verantwoord is de buitenlandreis door te laten gaan.

Winnaars Kerstpuzzel

Mooi Wonen in Boxtel

2019 in beeld

Pag. 3 Foto: Jan van der Steen

90 jaar Theresiaschool

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 9 januari        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 10 januari        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Maandag 13 januari        Eucharistieviering in Simeonshof ter intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Centrum        10.15
Dinsdag 14 januari        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in de Kinderboerderij        13.30
        Kienen in De Walnoot        14.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 9 januari        Kaarten/ De Kloosterhof        13.30
Maandag 13 januari        Koor De Vrolijke Noot in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 14 januari        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Donderdag 16 januari        Kienen in De Kloosterhof        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Als het weer het toelaat: fietsen vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00
Elke donderdag        Nordic Walking vanaf de Markt bij gemeentehuis        09.00

Donderdag 16 januari        Derde avond Keezen in de Walnoot         19.30

Eetpunt Elisabethsdael Boxtel Mgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdag        Koffietijd        vanaf 10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdag        Lunch        11.00-15.00
Keuze uit verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades
Maandag t/m vrijdag        Warme maaltijd        12.00-13.00
3-gangenmaaltijd 10 euro, hoofdgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Vrouwencontact Liempde

Woensdag 8 januari        Kienen in De Kloosterhof        19.30
Dinsdag 14 januari        Leesclub in De Kloosterhof        20.00
Woendsdag 15 januari        Keezen in De Kloosterhof        19.30

Brandweer druk met meldingen, twee auto's uitgebrand tijdens jaarwisseling

Twee auto's gingen in onze gemeente tijdens de jaarwisseling in vlammen op. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - De brandweer is tijdens de jaarwisseling erg druk geweest met diverse meldingen van branden in de gemeente. Op twee plekken ging zelfs een auto in vlammen op.

Op de parkeerplaats van de Esdoorngaard/Hazelaarsgaard moest een Mini het ontgelden en niet veel later heeft de brandweer een autobrand aan de Vendelhof moeten bestrijden. Beide voertuigen kunnen als verloren beschouwd worden. Of de oorzaak van de brand ook daadwerkelijk vuurwerk is, is op de redactie niet bekend.

Verder is de brandweer in de oudejaarsnacht tevens opgetrommeld voor buitenbrandjes op diverse locaties. Zo werden vuurwerkrestanten geblust op de Hendrik Verheeslaan en twee keer op de Europalaan.
Op zowel het Hof ter Aa als op de Konijnhoolsedreef ging een container in vlammen op. Ook hier bluste de brandweer de restanten om daarna snel door te gaan naar de volgende melding.

Drentse oudejaarsclub Tied Zat veroordeeld voor diefstal Liempdse ploeg en paard

Tied Zat staat terecht tegenover Z.D.H. Prins Bernardus dn Urste en zijn Adjudant Harm.

Liempde - De oudejaarsvereniging Tied Zat is zaterdag in Liempde veroordeeld wegens diefstal van een ploeg en paard. De club uit de Drentse plaats Zorgvlied had bij wijze van een ludieke stunt rond de jaarwisseling de ploeg en het paard uit het dorp gestolen.

Tied Zat voert ieder jaar rond de jaarwisseling een ludieke stunt uit om aandacht te vragen voor een onderwerp dat de vereniging belangrijk vindt, zo legde voorzitter Daniël Reinbergen in een filmpje aan RTV Drenthe uit. Dit jaar was dat het maken van een wagen waarop een paard letterlijk achter de ploeg werd gespannen, bij wijze van protest tegen het regeringsbeleid. Ieder jaar ontvreemd de vereniging bovendien objecten om de stunt extra impact te geven.

Dit jaar waren dat een ploeg en een paard helemaal uit Liempde. En hoewel de 'dieven' de gestolen objecten altijd keurig terugbrengen, had ook Liempde een ludieke stunt in gedachten. Want stelen, dát is natuurlijk niet toegestaan. En daarom stond Tied Zat zaterdag in Liempde terecht voor de misdaad. Rechters waren Z.D.H. Prins Bernardus d’n Urste en zijn Adjudant Harm. Zij veroordeelden de 'dieven' tot het terugplaatsen van de ploeg en het paard. Daaraan werd direct gehoor gegeven. En daarmee was de zaak gesloten.

Basisschool St.-Theresia viert negentigste verjaardag

De leerlingen van de school anno 2020. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Lennisheuvel - De Lennisheuvelse basisschool Sint-Theresia vierde 7 januari bescheiden haar 90-jarig bestaan. Dit gebeurde natuurlijk samen met alle leerlingen en leerkrachten: zij vereeuwigden zichzelf op de gevoelige plaat, net zoals het geval was bij de opening van de school in 1930.

Het was 7 januari 1930 toen de Lennisheuvelse bouwpastoor Arnold Manders de basisschool in het kerkdorp inzegende. Tot dan toe had de Lennisheuvelse schooljeugd het moeten doen met een houten gebouwtje waar lessen gevolgd konden worden. Dat was geen pretje, want volgens de overlevering was het gebouwtje slecht geïsoleerd en dus ijskoud in de winter en bloedheet in de zomer. Hoofd van deze school met 76 leerlingen werd Piet Maas en samen met juffrouw Hellemons gaf hij er les.

Pastoor Manders was er echter van overtuigd dat de jeugd uit Lennisheuvel een beter schoolgebouw verdiende. Na twee jaar brieven schrijven kreeg hij het eindelijk voor elkaar om een volwaardige school te laten bouwen. Het schooltje werd op 7 januari opgeleverd aan de inmiddels 104 leerlingen. Dat aantal groeide tot zo'n 150, waardoor er in 1938 een lokaal moest worden bijgebouwd.

Inmiddels ligt het aantal leerlingen rond de 90. En die gingen dinsdagmiddag allen op de foto om het jubileumjaar in te luiden. Het jubileum wordt later dit jaar nog uitbundiger gevierd tijdens de jaarlijkse Theresiadag in september. Maar de foto is er in ieder geval al.

Ter ere van het 75-jarig jubileum gaf de school destijds al een boekje uit met de titel 'De geur van krijt'. Dit is te leen op de school. Nieuwe ouders en leerlingen die een kijkje willen nemen zijn welkom op een open middag op woensdag 5 februari van 12.30 tot 14.00 uur. De leerlingenraad verzorgt dan rondleidingen.

Verbindingsweg Tongeren mag van bestuursrechter

Boxtel - Het bestemmingsplan 'Verbindingsweg Tongeren' is juridisch op orde en kan daarom uitgevoerd worden. Dat is de conclusie die de Raad van State 18 december trok naar aanleiding van een beroep dat omwonenden hadden aangespannen tegen de gemeente.

Het definitief groen licht geven voor het bestemmingsplan is een enorme opsteker voor de gemeente. De verbindingsweg maakt namelijk deel uit van het Maatregelenpakket PHS, dat in de uitvoer geteisterd wordt door de stikstofcrisis.

De Verbindingsweg Tongeren is een weg die de Mezenlaan, Tongeren en De Hoefkens moet verbinden met een ander deelproject binnen het PHS-pakket; de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK). Met de verbindingsweg Tongeren wordt het oostelijk deel van Tongeren in de toekomst aangesloten op de VLK. De twee wegen zullen gelijktijdig worden aangelegd. De VLK heeft echter nog geen groen licht in verband met de stikstofcrisis. Toch noemt wethouder Herman van Wanrooij de uitspraak van de Raad van State een 'positief signaal'.

Antonius Abt viering in Kasteren

Liempde - Sinds 1984 viert buurtvereniging Kasteren de patroondag van de Heilige Antonius Abt, beschermheilige van het vee. Dit jaar is dat op zondag 19 januari, met medewerking van het Antonius Abt gilde uit Liempde. Na afloop is er een koffietafel, opgeven hiervoor kan tot maandag 11 januari via Rien van de Langenberg (0411-632724), Jan van de Sande (0411-631895) of Jos van de Leest (0411-631303).

De dag begint met een gebedsdienst om 10.30 uur, met muziek van troubadour Jan van der Heijden. Na afloop van de dienst trekken de aanwezigen in processie naar de Anthoniskapel, op de hoek Kasterensestraat en de Maai , vooraf gegaan door de het gilde met slaande trom. Daar zal Mathieu Hendrix, pastoraal medewerker van zorgzentrum Elde uit Boxtel wat kleinvee zegenen met een toepasselijk gebed. Na de vendelgroet van het gilde verplaatst het gezelschap zich naar Café 't Groenewoud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde, waar de koffietafel gedekt staat met van alles 'van het verke'; zult, kooikes, worst en platte ribben met een borrel brandewijn vooraf. Degene die zich hiervoor hebben opgegeven kunnen dan aanschuiven. De kosten hiervoor zijn 12,50 euro per persoon, voor kinderen onder 14 jaar is dat 3,50 euro.

Heemkunde Boxtel houdt lezing over bijgeloof in Brabant

Boxtel - Heemkunde Boxtel houdt op donderdag 16 januari een lezing getiteld 'Bijgeloof in Brabant'. De lezing in Grand Café Rembrandt wordt verzorgd door journalist Paul Spapens en is voor iedere geïnteresseerde gratis toegankelijk. Om 20.00 uur gaat Spapens van start met zijn verhaal.

De Brabantse journalist en schrijver Paul Spapens is gespecialiseerd in Brabants volksgeloof. Bijgeloof is daar een tot de verbeelding sprekend en voor iedereen herkenbaar onderdeel van. Spapens is voormalig dagbladjournalist en publiceerde tientallen boeken over Brabantse onderwerpen, in het bijzonder immaterieel erfgoed. Hij baseert zijn lezing deels op zijn boek 'Bijgeloof van alledag'. Hierin geeft hij voor elke dag van het jaar een voorbeeld van een bijgelovige praktijk. Zijn journalistieke achtergrond blijkt uit de keuze van de voorbeelden. Deze staan zeer dicht bij de belevingswereld van vandaag.
Tijdens zijn lezing laat Spapens zien dat bijgeloof nadrukkelijk een onderdeel is van het leven van de Brabander van nu. Talrijke bekende uitingen passeren de revue, zoals het afkloppen op (blank) hout, niet onder een ladder doorlopen, 'gezondheid wensen' als iemand niest en het fenomeen van het gelukbrengend hoefijzer. Tijdens de lezing worden op een deskundige manier achtergronden, herkomst en dergelijke beschreven én getoond met talrijke foto's. De lezing is 'interactief'; voortdurend nodigt Spapens de bezoekers uit om zelf met voorbeelden te komen van bijgelovige praktijken.

Boxtel - Bij B-Town kunnen zaterdag 11 januari jonge discoliefhebbers genieten van de Dol Op Disco Boxtel. Deze disco avond, die van 20.00 tot 23.00 uur duurt, is gratis toegankelijk. Alle jongeren vanaf 18 jaar zijn van harte welkom, en zeker ook jongeren met een beperking.

Dol Op is een organisatie die zich richt op jongeren met een verstandelijke beperking. Samen met B-Town organiseert deze organisatie een 'supervette, coole, flitsende Saturday night disco'. Er is beperkt toezicht aanwezig en de deelname aan deze disco is voor eigen verantwoordelijkheid.
Jongerencentrum B-Town is te vinden aan de Baroniestraat 20 in Boxtel.

Nieuwjaarsconcert Elisabethsdael

Boxtel - Bij Residentiehuis Elisabethsdael aan de Monseigneur Bekkersstraat 6 wordt aanstaande vrijdag 10 januari door Eetpunt Boxtel een nieuwjaarsconcert georganiseerd. Mondharmonicaorkest De Luchthappers treedt hierbij op. Het concert is van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, iedereen is van harte welkom.

Workshop haken voor beginners

Boxtel - In de Hoogheemhuiskamer (flat 7 nummer 448) worden allerlei activiteiten aangeboden, zoals kaart-, spelletjes- en hobbymiddagen en voorlichting. Bij voldoende belangstelling start op woensdag 4 maart de workshop haken voor beginners. Deze zou op woensdagmiddagen plaatsvinden, van 14.00 tot 16.00 uur. De kosten zijn 1,50 euro per keer, dat is inclusief koffie of thee. Materialen zijn aanwezig.

Heb je interesse in de workshop? Je bent van harte welkom in de woonkamer voor meer informatie of aanmelden. Bellen kan ook: 0623726706 of 0643586628.

Laatste kaarten voor Tonpraoten Bacchuscorps in Esch

Esch - Op zaterdag 11 januari organiseert Bacchuscorps in Dorpshuis de Es aan de Dorpsstraat 5a het Tonpraoten. Aan deze avond, die om 20.00 uur begint, werken onder anderen Berry Knapen, Marlon Kicken, Boy Jansen, R. van Genugten, Dirk Kouwenberg en Frans Bevers mee. Hiervoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Deze zijn voor 12,50 euro per stuk verkrijgbaar bij Joop van Roosmalen, via 0411- 601957.

Verzamelaarsbeurs bij De Walnoot

Boxtel - De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars organiseert aanstaande zondag 12 januari haar verzamelaarsruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot. Deze vindt plaats van 10.00 tot 13.00 uur.

Op deze beurs kan van alles geruild worden; van bidprentjes, munten en postzegels tot stickers, telefoonkaarten en winkelwagenmuntjes. Elke beurs heeft een speciaal thema, dit keer is dat singles en lp's.

De entree voor volwassenen bedraagt 1 euro per persoon, kinderen tot 15 jaar hebben gratis toegang. De Walnoot ligt aan de Reginahof 1 in Boxtel, bij gebruik van navigatie Reginahof 1 STO 1 ingeven.

Nieuwjaarsbijeenkomst Veteranen

Gemeenschapshuis De Rots, Boxtel Foto: Ruud van Nooijen

Boxtel - Zaterdag 18 januari tussen 14.00 en 16.00 uur organiseert Stichting Veteranen Boxtel een nieuwjaarsbijeenkomst voor veteranen uit Boxtel en Sint-Michielsgestel en hun partner/begeleider. De bijeenkomst wordt gehouden in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel. Onder het genot van een hapje en drankje is er alle tijd om nieuwjaarswensen uit te wisselen, elkaar te ontmoeten en bij te praten.

PEPTalk bij Dorpshuis De Es

Esch - Platform Esch Perspectief (PEP) houdt maandag 13 januari van 20.00 tot 21.30 uur een interactieve bijeenkomst om de inwoners van het dorp bij te praten over de gang van zaken rond het leefbaarheidsplan. Deze avond, die de naam PEPTalk heeft gekregen, wordt gehouden in Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a.

De vier werkgroepen wonen, zorg en welzijn, verkeer en verenigingen laten op de avond met presentaties zien welke ideeën momenteel uitgewerkt worden. PEP roept alle Esschenaren, die zich zorgen maken of aanvullingen of ideeën hebben, op om op deze avond aanwezig te zijn.

Mijn goede groene voornemen...

De feestdagen zijn weer voorbij. Drukke periode, veel eten. Samen eten, samen met familie, samen praten over het afgelopen jaar. Mooie herinneringen, soms ook verdrietige herinneringen. Samen de balans opmaken. Waar sta ik in het leven, ben ik tevreden met wat ik doe. Wil ik dingen veranderen. Kan ik mijn leven veranderen? Dit heeft ook alles te maken met de blik naar het nieuwe jaar. The Twenties zoals dit nu zo nostalgisch genoemd wordt. Een mooie traditie is het beginnen van het nieuwe kalenderjaar met goede voornemens, nieuwe doelen. We gaan massaal gezonder leven, meer sporten, minder drinken, evt. stoppen met roken, meer aandacht aan elkaar geven, studie beginnen, van baan veranderen. Ik vraag mijzelf wel af met hoeveel van deze goede voornemens, nu op 8 januari, we nog bezig zijn. Of was dat koekje, die sigaret, dat glaasje wijn toch zo verleidelijk?
Als je werk je leven is, zoals bij mij, dan maak je ook de balans op. Hoe was mijn afgelopen jaar? Ik denk terug aan alle mensen die ik heb ontmoet, die ik heb mogen begeleiden in de dagen van afscheid nemen, van verdriet. Zoveel geleerd. Samen geef je een afscheid vorm en ik leer zoveel van de mensen die ik dan ontmoet. Dan zie ik, dat kan beter, dat kan anders. De eigen wensen die onder woorden worden gebracht en waarvan ik zoveel leer. Dit zorgt ervoor dat ook ik altijd bezig ben met ontwikkeling, met verandering. Hierdoor heb ik (ook) vele goede voornemens.
Een daarvan is eigenlijk ook wel een beetje voor de hand liggend. We zijn allemaal veel meer bezig met de wereld, met milieu. Vooral vanuit de vraag: Hoe kan ik zelf meewerken aan een betere wereld. Is er een klimaatneutrale uitvaart mogelijk? Op internet kwamen de namen als een lawine: groene uitvaart, natuurvriendelijk, klimaatneutraal, ecologisch, biologisch, duurzaam, natuur begraven, resomeren, vriesdrogen... Ik vond online een keurmerk. Ik kan dit ontvangen wanneer ik de familie voor ieder aspect een milieuvriendelijk mogelijkheid zou kunnen aanbieden. Dus ik ging eerst eens de balans opmaken: wat bied ik nu al aan? En vervolgens: wat worden mijn goede, groene, voornemens?

Ik rij zelf in een hybride auto. De rouwauto's waar ik gebruik van maak zijn ook hybride. Dat is alvast een goed begin. Voor een opbaring, thuis of in mijn Afscheidshuis Liempde, kan er gekozen worden voor de BioSac 200. Een biologisch product voor een natuurvriendelijke opbaring. Geen koeling, dus niet koud worden, niet platliggen, geen motorgeluid, geen gebruik van chemicaliën. Rouwdrukwerk (rouwkaarten/herinneringsprentjes) kan geheel biologisch, (ook de inkt, de drukmachines enz.). Ik zorg ervoor dat de familie altijd een digitale rouwkaart ontvangt. Daar wordt langzaam meer gebruik van gemaakt. Condoleance kan online. Bakx Uitvaartzorg heeft de mogelijkheid van een persoonlijke gedenkpagina.
Mijn Afscheidshuis Liempde is gasvrij, perfect geïsoleerd, zonnepanelen en zoveel mogelijk biologische producten (koffie/thee, fris, koekjes, fruit, snoep). De goedkoopste kist, ook de meest gebruikte, is ecologisch. Een populieren hechthouten natuurkist, met ongebleekte katoenen bekleding. Ik noem deze vaak de Brabantse klompenhouten kist. Deze prachtige kist kan ook goed gebruikt worden om te beschilderen, op te schrijven. Met ecologische verf. Voor iedere uitvaartkist die ik gebruik schenk ik een geldbedrag aan landgoed Velder. Daarvan worden bomen geplant. Familie kan kiezen voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats. Veel urnen zijn biologisch afbreekbaar. Ik bied ook de mogelijkheid voor een geheel biologische koffietafel in een horecagelegenheid. Bloemen worden door mij nooit achtergelaten in het crematorium. Wat blijft liggen breng ik naar het monument voor ongedoopte, overleden baby's in Liempde. Ook de restanten van de koffietafel worden gerecycled. Wat over is breng ik nog dezelfde dag naar het Inloopschip (daklozenopvang) in Den Bosch.

Balans opmaken is goed. Je weet dat waar je staat, wat je aan het doen bent en waar je dingen kunt verbeteren. Ik bleek groener dan ik zelf had gedacht. Mijn goede, groene voornemen, daar blijf ik mee bezig. Mijn goede voornemen is echter altijd hetzelfde en daar heeft het begin van het nieuwe kalenderjaar niets mee te maken. Er zijn voor de ander, dat is toch het belangrijkste…..

Mike Teunissen wint Langspiercross 2019

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De Langspiercross 2019 die werd verreden op 22 december is gewonnen door eliterenner Mike Teunissen. De vele toeschouwers zagen de renner op het 2.700 meter lange parcours langs de recreatieplas de concurrentie met onder anderen Dylan Groenewegen van zich afschudden.

Teunissen is geen onbekende in de wielrenwereld. De Team Jumbo-Visma-renner won deze zomer de eerste etappe van de Tour de France, waarmee hij zich de eerste Nederlandse gele trui-drager mocht noemen sinds Erik Breukink in 1989. Naast Teunissen en Groenewegen verschenen zondag ook bekende vrouwelijke namen aan de startlijn van de door Stichting Wielerbelangen Boxtel georganiseerde veldrit bij Recreatieplas de Langspier. Zo waren ook Paulien Rooyakkers en Mirre Knapen aanwezig.

Expositie schilderijen Riekie Wilborts in D'n Liempdsen Herd

Het Duijfhuis geschilderd door Riekie Wolberts-de Laat.

Liempde - Kunstenares Riekie Wilborts-de Laat exposeert vanaf zondag 12 januari tot en met vrijdag 28 februari 2020 met haar schilderijen in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 in Liempde). De expositie is te bezichtigen gedurende de openingstijden van D'n Liempdsen Herd: vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Zondag 12 januari is Riekie van 13.00 tot 15.00 uur aanwezig om uitleg en toelichting te geven over haar werk.

Riekie Wilborts-de Laat is in september 1938 geboren in Liempde, schuin tegenover de kerk. Als kind vond zij tekenen een leuk vak op school en zij werd hierin gestimuleerd door een van de nonnen. Op 16-jarige leeftijd verliet Riekie Liempde doordat haar ouders gingen verhuizen. Liempde met al zijn mooie boerderijen en schitterende natuur bleef Riekie trekken en deed haar dikwijls terug gaan naar het dorp waar ze geboren, en voor een gedeelte opgegroeid, was. Op haar 39ste is Riekie weer begonnen met tekenen en later schilderen. Het impressionisme trok altijd haar aandacht. Ze heeft les gehad van de twee bekende kunstenaars Riekje Offerhaus en Hans Leyerzapf en heeft zichzelf gedurende de jaren verder ontwikkeld.

De natuur houdt Riekie altijd bezig en ze werkt dan ook graag buiten. Riekie werkt met verschillende materialen: potlood, aquarel, olieverf en soft pastel. Het werk dat tentoongesteld wordt in D'n Liempdsen Herd is soft pastel krijt, gemaakt in Liempde in 2015. Op zondag 12 januari is Riekie van 13.00 tot 15.00 uur aanwezig om uitleg en toelichting te geven over haar werk. Bij de werken ligt informatie over de schilderijen en een logboek waarin mensen kunnen schrijven wat ze van de werken vinden. De schilderijen zijn ook te koop.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van D'n Liempdsen Herd: vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Kaartverkoop zittingsavonden Ploegersland

Liempde - Dit jaar organiseert Prinsenvereniging De Ploegers voor de vijftigste keer de zittingsavonden, op donderdag 30, vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari 2020. Het thema van de zittingsavonden is 'Liemt terug naar ooit…'. Kaartverkoop is op maandagavond 13 januari 2020. Dan zijn ook kaarten te koop voor de jeugdzittingsavonden, die op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari plaatsvinden.

De kaartverkoop voor 'Liemt terug naar ooit…' vindt plaats bij Ploegerspaleis Het Hof (Nieuwstraat 43 Liempde) op maandag 13 januari 2020 van 19.30 tot 20.30 uur. Vanaf 18.30 uur is Het Hof geopend en bij binnenkomst ontvangt iedereen een nummertje. In deze volgorde vindt de kaartverkoop plaats.

De kaarten kosten € 12,50 per stuk. Alleen op donderdagavond voor 65+ en mindervaliden € 7,50 per kaartje. Voor vrijdag- en zaterdagavond mag per persoon een maximaal aantal van 4 kaarten gekocht worden. Voor donderdagavond mag een maximaal aantal van 8 kaarten per persoon gekocht worden.

Tijdens de kaartverkoop van de zittingsavonden zijn er ook kaarten voor de jeugdzittingsavonden verkrijgbaar. De jeugdzittingsavonden zijn op 24 en 25 januari 2020. Meer informatie vind je op www.ploegers.nl.

De kaarten voor de jeugdzittingsavonden kosten 5 euro per persoon. Deze zijn ook te koop bij Cadeau & Drogist Liempde.

6 / 24

Foto: Rini van Oirschot

Café De Kom, Stationsstraat 46

Café de Kom, ook wel genoemd 't Kumpke en Comsche Hoeve dateert uit ongeveer 1737. Toen werd al belasting betaald door tapper Louis Comans. De hoeve De Kom, die eigendom was van de heer van Boxtel, werd in de achttiende eeuw tot Breukelen gerekend en soms tot Boxtel Binnen. Het werd ook wel De Komsche Hoeve genoemd en stond oorspronkelijk als zelfstandig pand op het grondgebied behorende bij Kasteel Stapelen. Door verdere bebouwing werd later dit café in de huidige straatwand van de Stationsstraat opgenomen. In 1857 werd de Kom in de voormalige Baronie van Boxtel omschreven als:

"Eene kapitale ruime en welingerigte Bouwhoeve zijnde thans eene goede beklante Herberg, genaamd De Komsche Hoeve, met een afzonderlijke grote paardenstal en varkenskooien, grote schuur en bakhuis, erf en moestuin, bijzonder goede akkers en weilanden grotendeels omgeven met schoon en andere houtgewassen".

Foto: Archief firma Tielen Boxtel
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Het behoorde toen nog tot het bezit van de heer van Boxtel. De oudste vermelding dateert van 1558. 'Hoeve inde komme' De Komsche Hoeve was jarenlang een pleisterplaats voor voerlui. In de periode 1838-1839 lag er nabij dit café een zogeheten redoute. Aannemer Van Liempt had zijn bedrijf achter de Kom in 1914. In het café woonden onder anderen voerman Sjef van Son, vervolgens de familie Piet en André van Eyndhoven en in 1959 de familie De Koning-van Kerkoerle tot 1980. Er werd meer dan 250 jaar bier getapt.

Op 3 december 2005 brandde het café met woonhuis af. Uitbaters Christian en Lisette Heijmans en twee van hun drie kinderen, Remco (4) en Sanne (een half jaar oud) kwamen daarbij om het leven. Dochter Karlijn, die twee jaar oud was ten tijde van de ramp, overleefde de brand. Zij onthulde de herinneringsplaquette die voor haar familie werd gelaatst samen met haar oma.

Bron: Encyclopedie Heemkunde Boxtel, Ben Ophof
Van de Aar tot de Zwarte Raaf Ruim vijf eeuwen kleurrijke huisnaamgeving in Boxtel door Wim Veekens.

Niets is onmogelijk!

Onlangs kwamen Peter (55 jaar) en Maria (56 jaar) bij ons op kantoor om de hypotheek ter grootte van € 115.000,- te laten bekijken. Ze waren al bij de huidige hypotheekbank op bezoek geweest, maar daar was niets mogelijk. De grootste vraag was of ze nu al konden profiteren van de huidige lage rentestand. Tevens maakten Peter en Maria zich zorgen over het aflossingsvrije deel van € 45.000,- dat zij over 11 jaar moesten aflossen. Ook had de woning wat achterstallig onderhoud, wat ook niet uit spaargelden betaald kon worden.

Peter is sinds een aantal jaren arbeidsongeschikt en ontvangt een WGA-uitkering van 100%, maar wordt niet duurzaam ziek verklaart door het UWV. Maria heeft PGB-inkomen voor de verzorging van een familielid. Om deze reden is er bij de huidige geldverstrekker en bij de meeste geldverstrekkers niets mogelijk.

Op zich leek deze zaak onmogelijk, maar na een grondige inventarisatie bleek dat ze een gespaarde poliswaarde van ruim € 27.000,- bij de hypotheekverstrekker hadden staan. Uiteindelijk hebben we een geldverstrekker bereid gevonden om een nieuwe hypotheek ter grootte van € 115.000,- te verstrekken. De kosten van de nieuwe hypotheek zijn betaald uit de poliswaarde. Na deze kosten was er ook nog een bedrag van € 18.000 over om de nodige verbetering aan de woning te kunnen doen.

De redenen van de nieuwe geldverstrekker om de nieuwe hypotheek te verstrekken zijn a.o. dat de maandlasten voor 20 jaar vast staan. De eerste 12 jaar betalen Peter en Maria € 460,- per maand. In deze eerste 12 jaar lossen zij ook nog eens € 52.000,- af. Dit betekent sowieso in de eerste 12 jaar een besparing van € 149,- bruto per maand. Na 12 jaar betalen zij door deze aflossing nog slechts € 175,- per maand en hebben zij nog een hypotheekschuld van circa € 63.000-.

Korte conclusie: tegenwoordig zijn er weer hypotheekverstrekkers die niet op basis van een kille inkomensnorm beoordelen, maar op gezond boerenverstand!

De kerstpuzzel was weer een groot succes! We ontvingen meer dan dan 400 e-mails, kaarten en briefjes met de goede oplossing: 'Wij wensen iedereen(d) in ons mooie Boxtel fijne feestdagen'. Uit alle juiste inzendingen hebben wij 42 winnaars geloot. Zij krijgen allemaal persoonlijk bericht en kunnen op vertoon van dat bericht hun prijs bij de desbetreffende ondernemer ophalen. Gefeliciteerd allemaal!

A. van Raamsdonk: een 4-gangen proeverij voor 2 personen bij N9ne
Els van Griensven: een cadeaubon ter waarde van 15 euro van Kapsalon 't Kapsterke
Roos Dankers: twee entreebewijzen (ouder & kind) voor Het Oertijdmuseum
Joke Schoenmakers: een fles wijn van Di Piu
Fam Habraken: een canvas met opdruk naar keuze van 60x90 van Total Promotions
Hanne Schapendonk: twee entreebewijzen (ouder & kind) voor Het Oertijdmuseum
Antoinette Hazenberg: sportieve fietstas van Jack Leijten
W. de Bresser: cadeaubon ter waarde van 25 euro van Juan Alonso
Irene Smits: een voetverzorgingspakket van Daas podotherapie
Gerda van Esch: heerlijk gebakken taart van Mutiara creations
Anja Pagie: twee entreebewijzen (ouder & kind) voor Het Oertijdmuseum
Jeanne van Dorst: twee entreebewijzen (ouder & kind) voor Het Oertijdmuseum
Henny Smetsers: twee entreebewijzen (ouder & kind) voor Het Oertijdmuseum
J. Quinten- van Laarhoven: zes behandelingen 'bootcamp your skin' Skinexpert
Karen Kuijpers: JBL Speaker Set van Ring en Go
Cis van Bilsen: een waardebon ter waarde van 30 euro van Uniek Mode
Trees Schellekens: tas boodschappen ter waarde van 25 euro van de Albert Heijn
Frans van de Wiel: een boerderijpakket van Kinderboerderij Boxtel
Marian Sens: een stripkookboek + boekenbon ter waarde van 50 euro van Bruna Boxtel
Mien Scheepens: een visschotel voor 4 tot 6 personen van De Zeeparel
Serge van Dijk: een cadeaubon ter waarde van 75 euro van de HEMA
Lia van de Loo: een cadeaubon ter waarde van 50 euro van de HEMA
Jolanda Kuypers: een cadeaubon ter waarde van 25 euro van de HEMA
Janny Groenendaal: een wandbord van Mijn Herdenking
Nora Habraken: een dinerbon voor 4 personen van Montimar
Daphne van de Zande: cadeaubon ter waarde van 20 euro van Sjiekkado
Johanna Braspenning: gratis zonnebril op sterkte ter waarde van 49,50 euro bij aankoop van een bril bij Buisman Optiek
Arno Tiebosch: een cadeaubon ter waarde van 20 euro voor groente en fruit + een verrassing aan de kraam bij Koppens AGF
Ellen Hurks: Smart Speaker van Change Hairstyling
Gerard van Aarle: een boom van Mini Tree van de Rabobank
Marij van der Velden: een boek van Sigarenmagazijn Voets
Jory Pimenta: een cadeaubon van de Hema ter waarde van 25 euro van SNS Bank Boxtel
Marjolein en Jeroen Verhoeven: een metalbird vogelvoedhanger van Galerij de Expositie
Marleen van Asveldt: een verrassing van Eline Makelaardij
Anita Kelders: een cadeaubon ter waarde van 25 euro van Foundation Bekkers
H. van de Berk: een cadeaubon ter waarde van 15 euro van Pizzeria Heliopolis
Sjef Kuijpers: een boom van Minitree van de Rabobank
B. Mijjer: een Inventum Airfryer van Expert
Jac de Graaf: MoneyMoves kinder sporttenue (shirt + korte broek)
Luc Bormans: een bon van Bol.com ter waarde van 50 euro van Staete Makelaars
Piet van den Nieuwenhuyzen: een kerstkrans van 't Broodwinkeltje
Anita Cuypers: snoepzak voor huisdier of een inenting van Dierenarts@home

10 / 24

Aanvullingen week 51

Aangevraagde omgevingsvergunningen        
-Halderheiweg 19, rooien: 13 Amerikaanse eiken uit voorerf en 2 Amerikaanse eiken uit achtererf
-Kastanjelaan 4-6, realiseren tijdelijke doorgang tussen de twee panden

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
-Eindhovenseweg 47, realiseren van 3 zorgrecreatiewoningen op perceel camping Den Oorsprong

Verleende omgevingsvergunningen
-Boerhaavestraat 2, rooien: 1 boom uit voorerf en 1 boom uit achtererf voor aanleg inrit en aanbouw woning
-Stationsstraat 49, plaatsen dakopbouw met inpandige trap om een bestaand dakterras te benutten bij het restaurant

Bekendmakingen week 52

Aangevraagde omgevingsvergunningen        
-Baanderherenweg 51 t/m 77, rooien: 1 berk uit achtertuin
-Bosscheweg 113,115,117 en 119, rooien: houtopstanden met herplant voor realisatie nieuwbouw
-Het Gescheurd Hemd naast huisnummer 30, rooien: 1 plataan uit plantvak
-Hezelaarsestraat 8, verbouw woonboerderij en plaatsen tijdelijke woonunit
-Nimrodlaan 3, rooien: 2 dennen uit achtererf
-Vrilkhovenseweg 7, wijzigen eerder verleende milieuvergunning: de stallen 5 en 8 blijven staan (de nieuwe stal 5 wordt niet opgericht) en stallen 3, 5 en 8 worden aangesloten op een luchtwasser

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
-Koestraat 6, bouw garage/atelier

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
-Lisdodde - perceel A 2719, rooien: 8 bomen voor bouw 30 appartementen
-Lijndakker 32, realiseren dakopbouw op woning
-Vendelstraat ongenummerd - perceel B3306, rooien: houtopstanden uit de voormalige pastorietuin
-Hendrik Verheeslaan 41, plaatsen overkapping aan berging

Verleende omgevingsvergunningen
-Van Hornstraat voor huisnummer 4, rooien: 1 linde met herplant
-Kempseweg ongenummerd, Ontginningsweg ongenummerd en achter LSV-terrein realiseren (zit)objecten langs edelhertenroute als onderdeel van project Natuurexperience Lennisheuvel
-Vekemans van Lieshoutlaan 1, rooien: 1 beuk en 3 inlandse eiken uit achtertuin. Herplant met 1 beuk en 2 eiken.

Weigeren melding uitweg
-Vorsenpoel 155, weigeren toestemming melding uitweg

Evenementenvergunning
-DuckOut Boxtel
Verleende vergunning aan Stichting DuckOut Boxtel voor het organiseren van het evenement DuckOut
Boxtel in manege De Langspier, Molenwijkseweg 5, op zaterdag 22 februari 2020 van 19.45 tot 24.00
uur, zondag 23 februari 2020 van 19.45 tot 24.00 uur en op maandag 24 februari 2020 van 19.45 tot 24.00
uur.

Beleidsplan
-Regionaal beleidsplan Jeugdhulp 2020-2023 Noord Oost Brabant

Verordeningen en regelingen
-Verordening tot wijziging van de Financiële verordening gemeente Boxtel 2016
-Uitvoeringsregeling voorschoolse educatie in de peuteropvang 2020

Bekendmakingen week 1

Bekendmakingen week 1

Bestemmingsplannen
-Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Halderheiweg ongenummerd tussen 12 en 14
De gemeenteraad van Boxtel heeft in zijn vergadering van 19 november 2019 dit plan gewijzigd vastgesteld.
Het plan maakt de realisatie mogelijk van een woning tussen de woningen Halderheiweg 12 en 14 in.
-Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Schijndelseweg 170 en besluit Hogere grenswaarde geluidhinder
De gemeenteraad van Boxtel heeft in zijn vergadering van 19 november 2019 dit plan gewijzigd vastgesteld.
Op 29 oktober 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Boxtel een besluit genomen ter
vaststelling van hogere waarden op grond van de Wet geluidhinder voor deze ontwikkeling.
Het plan maakt de realisatie mogelijk van acht levensloopbestendige woningen op de plek van het voormalig
Chinees restaurant.

Regelingen
-Uitvoeringsregeling peuteropvangvergoeding gemeente Boxtel 2020

Bekendmakingen week 2

Aangevraagde omgevingsvergunningen        
-Baroniestraat ongenummerd op perceel achter huisnummer 24, realiseren woonzorghuis (24 wooneenheden) voor mensen met dementie en 7 eengezinswoningen in de voormalige pastorietuin
-De Braken 18, verbouw en uitbreiden woning
-Hendrik Verheeslaan 39, uitbreiden aanbouw aan zijkant en plaatsen verdieping op aanbouw

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
-Korenmolen 18-22, intern verbouwen bedrijfspanden

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
-Dennendreef 5-083, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
-Kleine Beemd 29, dichtmaken bestaande balkon aan achterzijde woning

Ontwerpbesluit te weigeren omgevingsvergunningen
-Roond tegenover huisnummer 8, plaatsen woning met vergunningsvrij bijgebouw op Landbouwlandgoed Bloemendael
-Roond naast huisnummer 12 - perceel G 1459, realiseren woning met bijgebouw op landbouwlandgoed Bloemendael

Verleende omgevingsvergunningen
-Kinderbos/Mijlstraat, plaatsen van kwekerijbomen op percelen A942, N367 en N937
-Koestraat tussen huisnummers 2 en 4, rooien: 1 eik zonder herplant
-Poolsestraat 12, rooien: 2 bomen uit achtertuin. Herplant van 1 zilverlinde.

Weigeren melding uitweg
-Dennendreef 5-300,weigeren toestemming melding uitweg

Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
-Korenmolen 2, veranderen technisch bedrijf, realiseren gasflessenopslag en plaatsen zuurstoftank
-Luissel 18, melkkoeien worden beweid in plaats van opgestald
-Mijlstraat 118, veranderen veehouderij
-Van Salmstraat 46, tijdelijk wijzigen locaties zinkopslag, gasopslag, adblue en lijmopslag.

Melding Besluit lozen buiten inrichting
-Princenlant 11 t/m 44, bronneren voor fundering appartementencomplex

Verkeersbesluit
-Verkeersbesluit Parkeerplaatsen elektrische auto Hoogheem

Verordeningen
-Verordening rioolheffing 2020
-Verordening precariobelasting 2020
-Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2020
-Verordening reclamebelasting 2020
-Verordening onroerende-zaakbelastingen 2020
-Verordening marktgelden 2020
-Verordening rioolaansluitrechten 2020
-Legesverordening 2020
-Verordening toeristenbelasting 2020
-Verordening begrafenisrechten 2020

Regelingen
-Regeling tarieven inritten, herstraten en onderhoud object-bewegwijzering 2020
-Centrumregeling Jeugdhulp Noordoost Brabant 2020

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Oud papier

11-1 Munsel + deel Centrum-Breukelen 17-1 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
11 / 24

Foto: Ruud van der Meijden

"Goeiendag, tis wir 4711 mensen." Ons oma bedoelde daarmee dat het gruwelijk stonk in huis. "Spuitte gij efkes met de onjeclonje Rudi?" Het was zo altijd toch nog vol te houden in de bijkeuken, waar de ossenstaartsoep stond te trekken. Het mintgroen gekleurde bontje over de bril van de aangrenzende wc hielp ook wel. Waardoor we er altijd zacht en warmpjes bij zaten.

Wat ze niet wist: 4711 was het huisnummer uit de Klokkenstraat waar de Keulse lekkerruik werd gemaakt. Hun hele huis rook ernaar. Net zoals het bij ons thuis in de Stationsstraat in de tuin altijd rook naar de sigarenlucht van Elisabeth Bas. Voor mij de Boxtelse onjeclonje-variant. Pas bij de eerste lessen mavo-Frans leerde ik dat deze Keulse lucht geschreven werd als eau-de-cologne. En de sjieke tak van de Ceulse Kaar aan de Eindhovense weg dan wel vehicle-du-cologne moest zijn.

Wist ik veel. Wij spraken vruuger zó plat, dat we alleen kruipend uit onze woorden konden komen. Lezen was er niet bij, behalve de leesmap die op vrijdag aan de voordeur hing. De mavo rondde ik af, dankzij de uittreksels van de bieb. Als ik maar een hoog cijfer voor 'godsdienst' had. Of zoals ons opa zei: "jungske, gij moet ouw eiguh schamuh als ge gin voldoende vur katechismus hoalt."

De menskes wisten natuurlijk ook niet beter. Ze kwamen gewoon niet van het erf af. Goed, op zondag voor de kerk en die ene keer per jaar dat we ze ophaalden voor een dagje Watervallen van Coo of een zaterdagavondje Philips kijken. Via de tv kwam Sport in Beeld de huiskamer binnen. Daar werd naar uitgekeken. Alleen bij de samenvatting van Ajax ging het geluid af, een oeroude traditie. Beroemdheden hadden ook nog geen "glow in the dark gebit" als voetballer Dirk Kuijt en solariumzanger Roy Blacklight. Stel dat onze familieheld Willie van der Kuijlen – net als Dirkie - zijn scheve bijters in een kaarsrechte witte muur van fluoriserende knagers liet veranderen. Als trouwe fans zouden wij elke avond in plaats van een kopje thee een neut bleekwater voor het slapengaan nemen. Hopend op een verwoestend shotje op goal. De L-side massaal schreeuwend: Skietuh Rudieee!

Maar goed, alles beter dan als klimaat- en mensenrechtenontkenner Edwin van der Sar door het leven te gaan? "Fijne omstandigheden in Qatar. Tis niet aan mij om er iets aan te doen. Ook niet aan Ajax, maar aan echte grote bedrijven", zei de oud-keeper ook nog. Niet wijzen Edwin!

Als je met één vinger wijst, wijzen er drie naar jezelf. Ik waarschuw je. Het zal je maar gebeuren dat niet de barmhartige Petrus maar Karma aan de poort je op staat te wachten. En dan kom je nog goed weg. Je zou maar door ons opa met zijn riek het erf in de Mijlstraat afgejaagd worden. Met een beetje geluk zal hij genadig zijn. De vergeving gaat in onze familie altijd voor de zonde.

Ondertussen dat ik naar jou wijs Edwin, heb ook ik gruwelijk veel boter op mijn hoofd. Vuurwerk gekocht, dieren de stuipen op het lijf gejaagd, het milieu geen dienst bewezen en een plofkipje geprikt.

Karma had een goede dag. Ze bezorgde me een kleine voedselvergiftiging tijdens de feestdagen. Gelukkig maar.

Een spetterend uiteinde is toch waar ik voor ging.

Lang leve de 4711!

Ruud

Foto: Heemkunde Boxtel

Wasserij De Sluisweide, Molenpad (1932-1936)

Wasserij De Sluisweide van Van Haeren en Ghijsens. Let op de telefoonnummers: op de linkse auto 423, op de rechtse auto 117. Rond deze tijd werd de wasserij overgenomen door Pieter van Griensven.

Uit de collectie van Henriëtte van Griensven

12 / 24

Foto: Femke Broeders

Buen dia! Wederom vanuit Spanje. Het bevalt ons heel goed in Andalusië en de tijd vliegt voorbij. De afgelopen weken zijn we door het natuurpark Cabo de Gata getrokken en hebben we natuurlijk ook kerst gevierd.

Natuurpark
Cabo de Gata is een natuurpark met vulkanische oorsprong, dat wordt gekenmerkt door vele verschillende soorten landschappen. Als je er doorheen rijdt zie je dat allemaal aan je voorbijtrekken, van prachtige stranden en baaien tot diepe kloven, zoutmeren, duinen en zelfs een stuk woestijn. Ook de mooie witte dorpjes zijn kenmerkend voor deze streek. Omdat we de grote steden met al hun toeristische attracties een beetje beu waren, kwam dit natuurpark als een aangename afwisseling. Een aantal van deze mooie witte plaatsjes hebben we dan ook bezocht. Zoals Las Negras, waar we een heerlijk 'menu del dia' hebben gegeten, wat we hier in Spanje wel vaker doen. Dit is een dagmenu van rond de 10 euro met drie gangen. Vaak lokale kost, van goede kwaliteit en porties zo groot dat je er de rest van de dag wel op vooruit kan. Ook San Jose en Los Escullos hebben we bezocht, waar de zonsondergangen 's avonds adembenemend kleurrijk zijn. Bij het meer Las Salinas zijn we de flamingo's gaan bekijken, die hun rust- en nestplaats daar hebben, in de laatst werkende zoutpan van dit gebied. Al waren ze op redelijke afstand, het was bijzonder om ze in een natuurlijke habitat te mogen zien. In Tabernas hebben we ons ondergedompeld in de wildwest sferen, waar in het enige stukje woestijn van Europa menig spaghettiwestern is opgenomen. Veel indrukken in een korte tijd en verrassend dat we dit allemaal in Europa hebben.

Via de plastic zee, de plastic kassen waar groente worden geteeld in de regio, de velden vol zonnepanelen en de windmolenparken, zijn we van Cabo da Gata naar Granada gereden.

Foto: Femke Broeders
Foto: Femke Broeders
Foto: Femke Broeders

Granada
Onze grote favoriet van de afgelopen maand was toch wel het bezoek aan de stad Granada. Een grote, vrij vlakke stad, gelegen in een dal, waarbij het Moorse fort en paleis uit de elfde eeuw boven de stad uitsteekt; La Alhambra. Met onze fietsen zijn we door de wijken El Albaicin en Sacromonte omhooggeklauterd naar een uitzichtpunt over de stad en hebben rondgesnuffeld in de Alcaiceria bazaar. Overal in de stad zijn dezelfde Moorse invloeden zichtbaar en terwijl je lekker in het zonnetje op een terras zit, kijk je uit op de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada. Bij vertrek uit Granada lonkte toch die witte toppen en zijn we naar boven gereden om een dagje in de sneeuw door te brengen. Yara vond het heerlijk om door de sneeuw te rollen, maar al die mensen in ruisende pakken en met die gekke latten waren toch wel een beetje eng.

Na de Sierra Nevada zijn we doorgereden naar Malaga. In een dag tijd stonden we 's ochtends in de sneeuw en aan het einde van de middag met onze blote voetjes in het zand van het strand. Dat was een bijzondere beleving.

Malaga
In Malaga zijn we eindelijk Churros gaan eten. Churros is een typische Spaanse snack van gefrituurd deeg, die je vervolgens in dikke chocolademelk dipt. Robin verlangde hier al een tijdje naar en ze waren heerlijk. Verder hebben we lekker door de stad geslenterd en genoten van de kerstsferen in de zon.

Grote schoonmaak
Net voor de feestdagen besloten we om de camper eens even goed schoon te maken. Als je fulltime op zo'n klein oppervlak woont, met een hond, is dat zo nu en dan hard nodig. Na de binnenkant was ook de buitenkant aan een wasbeurt toe, dus hebben we hem even goed afgesopt en bij een tankstation met de hogedrukreiniger schoongespoten. Hij kon er weer helemaal tegen. Toen we 's avonds wilden gaan slapen en het bed naar beneden trokken, bleek echter dat het dakraam had gelekt en het hele bed zeiknat was. Tsja…..

Kerst met familie
Voor de kerstdagen kwam de familie van Femke naar Malaga gevlogen, waar zij een huis hadden gehuurd. We hebben ze samen met Yara opgewacht op de luchthaven. Het was een fijn weerzien. Yara was zo blij om iedereen weer te zien dat ze poepte midden in de aankomsthal, of all places….

Het huis dat ze hadden gehuurd en het uitzicht waren prachtig, alleen de route er naartoe was op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Het pad was duidelijk niet gemaakt voor campers. Los van dat het smal was en alle overhangende takken, zat het ook vol met scherpe bochten en steile hellingen. De auto had er al moeite mee, maar voor de camper en Robin als chauffeur, was het helemaal hard werken en af en toe eventjes zweten.

Het huis lag tussen de mango-, avocado- en olijfbomen, een prachtig uitzicht. En eindelijk waren daar ook de citroenbomen binnen handbereik en kregen we de kans om een verse 'lemon' te plukken en te proeven. Hoe toepasselijk voor onze reis.

En nu? Op naar het nieuwe jaar, want op het moment van schrijven is het nog 2019. Waar we dat gaan vieren weten we nog niet, waarschijnlijk in de buurt van Cordoba. We blijven daarna ook nog even hangen in Andalusië. Begin januari moet Femke namelijk, voor routinecontroles in verband met de endometriose, een week terug naar Nederland en ze vliegt hiervoor vanaf Sevilla. De plannen voor Portugal schuiven dus weer een paar weken op, maar dat is niet erg, we hebben geen haast.

We willen in ieder geval iedereen alvast een heel gelukkig nieuw jaar wensen en het allerbeste voor 2020. En als je het leuk vindt om ons volgen tijdens onze reis, dan kan dat via:

Facebook: www.facebook.com/lemonaderoad
Instagram: www.instagram.com/robinenfemke
Polarsteps: www.polarsteps.com/lemonaderoad

Groetjes Femke, Robin en Yara

OZB daalt licht voor woningeigenaren

Boxtel - De Onroerend Zaakbelasting (OZB) voor huizenbezitters gaat in 2020 drie procent omlaag. Voor vastgoed met een doel anders dan wonen stijgt de belasting met zes procent. Het college stelde de tarieven in de laatste vergadering van 2019 vast.

Boxtel koos ervoor om met een fictieve verhoging van 15 procent te werken toen de tarieven van gemeentelijke heffingen begin december door de raad werden vastgesteld. Een administratieve kunstgreep die nodig was omdat de gemiddelde WOZ-waardeschatting tijdens de raadsvergadering nog onbekend was. De tarieven kunnen achteraf wel naar beneden, maar niet meer naar boven worden bijgesteld, waardoor toen werd gekozen voor de stijging van 15 procent.

Het leidde tot argwaan bij de oppositie, want volgens bijvoorbeeld de CDA-fractie was er geen enkele garantie dat de OZB ook daadwerkelijk weer naar beneden bijgesteld zou worden. Wethouder Herman van Wanrooij zei toen echter al dat de CDA-fractieleden 'er bijna gif op zouden kunnen innemen' dat de gemiddelde OZB-stijging rond de 2,9 procent, hetzelfde als de inflatie, uit zou komen.

Die woorden maakt de wethouder nu dus waar. De gemeente heeft ervoor gekozen om eigenaren die hun pand zelf bewonen te ontzien. Zowel de gebruiksbelasting als de eigenarenbelasting daalt voor hen licht ten opzichte van 2019, met drie procent. De OZB voor eigenaren van panden die niet voor wonen dienen stijgt wel. Voor hen gaat de belasting met zes procent omhoog ten opzichte van het afgelopen jaar.

De OZB is een belangrijke inkomstenbron van gemeenten. De belasting voor pandeigenaren wordt soms gebruikt als laatste redmiddel om de gemeentelijke inkomsten op peil te krijgen. Hoewel de schatkist van Boxtel nagenoeg leeg is, is er wel politieke overeenstemming om de belasting niet meer dan noodzakelijk te laten stijgen.

Woonstichting JOOST, gemeente en HBV leggen prestatieafspraken 2020 vast

Rob Dekker (Woonstichting JOOST), Ad Boleij (Huurdersbelangenvereniging) en wethouder Peter van de Wiel tekenen de prestatieafspraken. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Beperkte huurstijging en versnelde uitvoer energiemaatregelen voor Boxtelse huurwoningen

Boxtel - Woonstichting JOOST, gemeente Boxtel en de Huurders Belangen Vereniging Boxtel/Liempde (HBV) gaan 2020 in met een nieuwe set prestatieafspraken. In dit verplichte jaarlijkse afsprakenpakket wordt onder meer de positie van huurders met een laag inkomen en de verduurzaming van het woningaanbod geborgd.

De prestatieafspraken leiden ertoe dat de huurverhoging voor mensen met een inkomen tot 41.056 euro dit jaar gematigd wordt. Voor minima wordt de huur dit jaar helemaal niet verhoogd. Ook noemt JOOST het al langer geldende twee huurprijzenbeleid, waarbij voor hogere inkomens ook een hogere huurprijs geldt dan voor de lagere inkomensklassen.

Een ander punt dat is vastgelegd in de prestatieafspraken is verduurzaming. In lijn met het gemeentelijk beleid om Boxtel in 2030 energieneutraal te laten zijn gaat JOOST daarom de komende drie jaar zo'n 300 woningen versneld isoleren. Met de versnelde isolatie van de woningen wil de woonstichting haar totale aanbod in 2025 van minimaal energielabel B hebben voorzien. Naast dat daarmee aan de doelen van gemeente en woonstichting wordt bijgedragen kan dit voor bewoners van huizen die nu nog lager dan energielabel B hebben een aardige besparing op de energierekening opleveren. Ook gaat de woonstichting het komend jaar, samen met de HBV en de gemeente om tafel om een warmteplan op te stellen.

In de prestatieafspraken noemt JOOST niet alleen kansen, maar ook uitdagingen. Eén daarvan is het realiseren van voldoende huurwoningen gezien de beperkte hoeveelheid grond die de woonstichting bezit. Toch wordt er daar waar kan gebouwd: bij onder meer voormalig basisschool De Beemden, op het terrein van De Kleine Aarde, aan het Ronduutje en in het nieuwbouwproject Heem van Selis worden de komende jaren zeker vijftig woningen gerealiseerd. Bij De Beemden wil de woonstichting nog dit jaar beginnen met de bouw van een woongebouw met 28 appartementen. Bij De Kleine Aarde komen 22 duurzame appartementen en aan het Ronduutje in Boxtel zijn er plannen voor 20 rijwoningen.

Het project Heem van Selis moet op relatief korte termijn zo'n 24 appartementen opleveren. In de toekomst word dat aantal uitgebreid met nog eens 42 tot 46 eengezinswoningen. Ook in woningbouwprojecten in de kernen Liempde en Lennisheuvel werkt de woonstichting mee.

Een laatste punt dat JOOST in de prestatieafspraken aanhaalt is de huisvesting van bijzondere doelgroepen. Als voorbeeld wordt de huisvesting van jongvolwassenen met een verstandelijke beperking in de voormalige Pastorie aan de Baroniestraat genoemd. Daar worden zeven appartementen voor deze doelgroep gerealiseerd. Dit project ontwikkelt JOOST samen met Stichting Woongewoon. Deze stichting is ontstaan uit een initiatief van een groep ouders die op zoek was naar een plek voor hun kinderen. De oplevering is gepland medio april 2020.

In 2019 was gemeente Boxtel één van de partijen in een Regionaal Woonwensenonderzoek. De resultaten uit dat onderzoek werden gebruikt als input voor de Prestatieafspraken voor 2020. Doel van dit woonwensenonderzoek was onder meer inzicht krijgen in welke eigenschappen van een woning door senioren als aantrekkelijk worden bestempeld. Ook de behoefte aan bijzondere woonconcepten en huurwoningen in de vrije sector zijn onderwerp van onderzoek. Ten slotte zullen de gemeente en JOOST zich de komende jaren inzetten voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten. Over dit onderwerp is later deze maand een beeldvormende raadsvergadering, die de opmaat moet vormen naar gemeentelijk beleid.

Beleid voor huisvesting arbeidsmigranten laat nog op zich wachten

Boxtel - Het gaat nog een tijdje duren voordat beleid op het gebied van de huisvesting van arbeidsmigranten door de gemeenteraad vastgesteld wordt. Dat valt te lezen in een informatiebrief die in december verstuurd is aan alle raadsleden. Oorspronkelijk zou eind december het beleid al vastgesteld worden. Het onderwerp wordt echter als te complex bestempeld om nu al tot sluitend beleid te komen.

Tijdens een bijeenkomst over de huisvesting van arbeidsmigranten op 18 juni was de toezegging gedaan dat het beleid in december 2019 ter goedkeuring aan de gemeenteraad aangeboden kon worden. Die datum is dus niet gehaald. Als reden voor het uitstel noemt de gemeente de complexiteit van het dossier. "Door de complexiteit en de zorgvuldigheid die het vraagt, was het niet haalbaar om aan deze afspraak te voldoen", is te lezen in de informatiebrief.

De gemeente laat weten dat er de afgelopen maanden wel hard gewerkt is aan beleid. Dat wordt in drie lijnen gerealiseerd: het in beeld brengen van alle in onze gemeente woonachtige arbeidsmigranten, het afstemmen van de plannen op andere beleidsregels en de uiteindelijke realisatie van de beleidsnotitie.

Een conceptversie van de nieuwe beleidsregels is in de maak. Het aanbieden daarvan aan de gemeenteraad wordt echter over een informatiebijeenkomst over het onderwerp heen getild. Deze besloten bijeenkomst is op 15 januari in het gemeentehuis. Gedurende die avond zal de gemeente gemaakte keuzes in het conceptbeleid toelichten aan de raad en verschillende (direct) betrokkenen.

Door de extra informatieavond in te gelasten hoopt de gemeente tot een breed gedragen beleid te komen. Ook biedt de avond ruimte om nog eventuele gevoeligheden in de conceptbeleidsregels recht te strijken.

De verwachting is dat het college beleidsnotitie al snel na 15 januari kan goedkeuren. Dit betekent dat het stuk in februari of maart door de gemeenteraad behandeld wordt.

Gemeente krijgt 3,5 ton subsidie voor verduurzamen woningen

Boxtel - Daags voor Kerst maakte de gemeente bekend een subsidie van bijna 3,5 ton te hebben ontvangen voor het verduurzamen van woningen. Boxtel onderzoekt of de subsidie kan worden ingezet voor bijvoorbeeld de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en spouwmuurisolatie.

Het subsidiebedrag van 347.327 euro is gebaseerd op het aantal koopwoningen binnen de gemeente. Het geld is bedoeld om particuliere woningbezitters ertoe te zetten energiebesparende maatregelen te treffen. Hoewel de optimale inzet van de subsidie nog onderwerp van onderzoek is is al wel zeker dat een deel van het bedrag wordt ingezet voor informatiebijeenkomsten en het geven van bespaaradviezen voor huiseigenaren.

De gemeente wil zoveel mogelijk particuliere woningbezitters bereiken. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met de organisaties Winst uit je Woning en Brabant Woont Slim.

16 / 24

De nieuwe Markt werd eind 2018 opgeleverd. De verkeerssituatie leidt echter tot verwarring. Ook nu nog rijden met grote regelmaat automobilisten tegen het verkeer in over de nieuwe Markt. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

JANUARI
- Verkeerssituatie Markt schept verwarring
- Klaas Groen Nederlands Kampioen Veldrijden amateurs/sportklasse (12 januari)
- Start sloop oude sportschool Fellenoord voor bouw nieuwe Aldi (14 januari)
- ProRail verkoopt tracé Duits Lijntje voor 1 euro aan gemeenten Meierijstad en Boxtel (17 januari)
- Een groep jongeren belaagt de politie op de Markt in Boxtel. Het bericht wordt landelijk nieuws (26-27 januari)
FEBRUARI
- Geertjan van Rossum wordt nieuwe pastoor van de Heilig Hartparochie (20 februari)
- Verkeerssituatie centrum nog dit jaar op de schop
- Het faillissement van speelgoedketen Intertoys wordt aangekondigd. De Boxtelse vestiging gaat niet mee met een beperkte doorstart.
MAART
- Druilerig weer kan carnavalspret niet bederven
- Nieuwe multifunctionele ruimte B-Town geopend
- Boxtel herdenkt voetballegende Johan Cruijff in stijl
- Op=Op vraagt faillissement aan
APRIL
- Boxtels' Harmonie, Fanfare St. Arnoldus en de Gildenbondsharmonie willen fuseren
- St. Joseph fuseert met Kleine Meierij in Woonstichting JOOST
- Ondanks wisselvallig weer vieren duizenden Oranjefeesten
- De uitbreidingsplannen van Jumbo zorgen voor een hoog oplopende discussie over de renovatie van Winkelcentrum Oosterhof. Supermarkten slaan elkaar en de gemeente met rapporten om de oren. De gemeente is nog steeds in beraad over hoe het definitieve renovatieplan van winkelcentrum eruit moet komen te zien.
MEI
- Eerste bewoners nieuwbouw Hendrika van Haaftenstraat krijgen sleutel
- Varkenshouderij urenlang bezet door dierenrechtenactivisten
- drugslab met productiecapaciteit voor miljoenen xtc-pillen opgerold in loods Savendonksestraat Liempde
- Stichting Met je hart ontvangt Appeltje van Oranje uit handen van Koningin Maxima
JUNI
- Afscheid Cultuurverbinder Romijn Conen verrast Boxtel
- Gala's HUB, BHC en JRL
- Bloedprocessie trekt door zonnig centrum Boxtel
JULI
- We are electric brengt electronische wereldtop naar Liempde
- Groot drugslab ontdekt in vrijstaande woning in Esch
AUGUSTUS
- Bestuursrechter vernietigt plan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg
- Japanse duizendknoop afgegraven bij Croonpassage
- SamenLoop voor Hoop Esch levert ruim 84.000 euro op
SEPTEMBER
- Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan Herenboeren
- DeMooiBoxtelKrant bestaat 5 jaar
OKTOBER
- Boxtel is 75 jaar bevrijd
- Ronald van Meygaarden wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Boxtel

Veldrijder Klaas Groenen wint in 2018 en 2019 aan de lopende band ritten. Hij bekroont zijn succes op 12 januari met de titel op het NK in de Amateurs en Sportklasse. (Foto: Jos Kafoe) Foto: Jos Kafoe
Op 14 januari werd een start gemaakt met de sloop van het pand waarin 040 gevestigd was. De nieuwe Aldi opende 1 november. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
ProRail verkoopt het Duits Lijntje voor een symbolisch bedrag aan de gemeenten Meierijstad en Boxtel. Het is de definitieve bezegeling van het einde van de eens zo belangrijke spoorverbinding tussen Boxtel en de Duitse plaats Weeze. (Foto: Stefan Verkerk) Foto: Stefan Verkerk
In de nacht van 26 op 27 januari ging het mis op de Markt. Een groep jongeren belaagde de politie en de Markt moest worden schoongeveegd. Ruim een maand later werd een samenwerkingsverband tussen de horeca, politie en gemeente ondertekend. Dat moet in de toekomst excessen als deze vechtpartij tegengaan. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Geertjan van Rossem treedt op 1 februari officieel in dienst van de Heilig Hartparochie. Op die datum volgt hij de populaire Jacques Grubben op. Later in het jaar, op 1 juli, verlaat ook kapelaan Geoffrey de Jong de parochie. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
'Verkeerssituatie centrum nog dit jaar op de schop', kopte DeMooiBoxtelKrant in februari nog. De inschatting van de gemeente die daaraan ten grondslag lag, bleek iets te voorbarig. Het lijkt erop dat dit jaar de Rechterstraat wel op de schop gaat, evenals Fellenoord. De gemeente koestert al jaren plannen om autoverkeer in de straat te ontmoedigen. Later zal ook de rest van het centrum onder handen worden genomen onder de noemer 'Boxtel Binne Foto: Google
Speelgoedketen Intertoys gaat failliet. Even is er nog hoop dat de Boxtelse vestiging mee kan in een doorstart, maar die hoop blijkt tevergeefs. Met de sluiting verdwijnt de laatste speelgoedwinkel uit het Boxtelse straatbeeld. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Ondanks dat carnaval dit jaar laat viel regende het tijdens de optochten in Boxtel en Liempde. Daardoor lieten bezoekers zich echter niet massaal tegenhouden en dus werd er weer als vanouds gefeest in de straten tijdens beide carnavalsoptochten. (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden
Ondanks dat carnaval dit jaar laat viel regende het tijdens de optochten in Boxtel en Liempde. Daardoor lieten bezoekers zich echter niet massaal tegenhouden en dus werd er weer als vanouds gefeest in de straten tijdens beide carnavalsoptochten. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Een nieuwe multifunctionele ruimte in Jongerencentrum B-Town wordt geopend. 'De Wachtkamer', zoals de ruimte heet, is een initiatief van Younes Ouassaidi en wordt door jongeren zelf opgeknapt en ingericht. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Boxtel herdenkt Johan Cruijff in stijl: op de derde sterfdag van de voetballegende komen oud-voetballers Heinz Stuy en Jean-Marie Pfaff naar het Cruijff-museum aan de Spinster om de legendarische nummer 14 eer te bewijzen. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Ondanks wisselvallig weer vieren duizenden Oranjefeesten. Zoals bij Koningsnacht op de Boxtelse Markt... (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden
In Esch... (Foto: Edwin Diependaal / Prikbord Esch) Foto: Edwin Diependaal / Prikbord Esch
En in Liempde met hier een Oranjelunch voor de gedecoreerden. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
De eerste bewoners van de nieuwe energievriendelijke woningen aan de Hendrika van Haeftenstraat kregen woensdag 1 mei de sleutel. (Foto: Woonstichting St. Joseph) Foto: Woonstichting St. Joseph
Op 13 mei haalt Boxtel het landelijke nieuws met de bezetting van een stal aan de Brede Heide door dierenrechtenactivisten. De stalbezetting luidt een nieuwe fase in op het gebied van dierenactivisme. Minister Grapperhaus veroordeelt de bezetting in stevige bewoordingen. Hij spreekt van 'extremisme'. (Foto: Jonathan Loogman) Foto: Jonathan Loogman
Een drugslab met een geschatte productiecapaciteit voor miljoenen xtc-pillen wordt opgerold in een loods aan de Savendonksestraat in Liempde. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils
Stichting Met je hart ontvangt een Appeltje van Oranje uit handen van Koningin Maxima. Dit Koninklijke eerbetoon vormt een kroon op het werk van de Boxtelse stichting die zich inzet tegen eenzaamheid bij ouderen. (Foto: Oranje Fonds Bart Homburg) Foto: Oranje Fonds Bart Homburg
Het plotselinge afscheid van Cultuurverbinder Romijn Conen verrast vriend en vijand. Als reden noemt wethouder Marusjka Lestrade-Brouwer 'bezuinigingen'. Dat woord valt later in het jaar nog vaak, aangezien dan bekend wordt dat onze gemeente met een immens begrotingstekort kampt. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Naast het Baanderherencollege en het Jacob-Roelandslyceum hadden ook de schoolverlaters van HUB dit jaar weer een gala voor de schoolverlaters. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
De weergoden waren de Heilig Bloedprocessie dit jaar wel gunstig gezind, waardoor de historische stoet na afgelastingen in 2015, 2016 en 2018, kon doorgaan in goede weersomstandigheden. Het is tevens de laatste keer geweest dat de processie vertrok vanaf de Petrusschool, want in november werd bekend dat de looproute op de schop gaat. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Eindelijk, na jaren van voorbereidend werk wordt een doorbraak in de woningbouw aan de Hamsestraat/Roderweg in Liempde geforceerd. Nog dit jaar moet de bouw van start gaan. Ook in Boxtel worden doorbraken geforceerd: eind november wordt definitief een klap gegeven op de nieuwbouwwijk Heem van Selis. (Foto: Verhoeven de Ruijter) Foto: Verhoeven de Ruijter
We Are Electric brengt voor het tweede jaar op rij de elektronische wereldtop naar Liempde. Drie dagen op rij dansen, feesten en kamperen meer dan tienduizend bezoekers op Landgoed Velder. (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden
In Esch wordt een groot drugslab ontdekt in een vrijstaande woning aan het Broxven. (Foto: Persburo Sander van Gils / Remco Rooijakkers) Foto: Persburo Sander van Gils / Remco Rooijakkers
Ook Boxtel ontkomt niet aan problemen door de stikstofwetgeving. De hoogste bestuursrechter vernietigt het plan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg. Ook andere projecten, zoals PHS, waarvan hier het voorlopig ontwerp van de fietstunnel te zien is, verkeersplan MOVE'31 en het biomassaplein komen op losse schroeven te staan. Boxtel moet terug naar de reken- en tekentafel. (Foto: ProRail) Foto: ProRail
Eind augustus wordt de Japanse duizendknoop afgegraven bij de Croonpassage. De afgraving is een nieuwe fase in de aanpak van de woekerplant, waarvan de snelgroeiende wortels schade kunnen veroorzaken aan betonnen funderingen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
De SamenLoop voor Hoop Esch levert ruim 84.000 euro op. Een immens bedrag dat kon worden bereikt door de grote inzet van zo'n beetje alle inwoners van het dorp. (Foto: Edwin Diependaal / Prikbord Esch) Foto: Edwin Diependaal / Prikbord Esch
Koning Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan de Herenboeren. En daarmee kan de vernieuwende Boxtelse manier van boeren op landelijke aandacht rekenen. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning
In september wordt een 'gerecyclede' dwarsdeelschuur geopend bij De Kinderboerderij. De schuur is deels opgebouwd uit historische onderdelen en biedt naast een onderkomen voor de dieren een verbeterde toiletruimte voor mindervaliden. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Bevolking van Boxtel op de Markt na de bevrijding in oktober 1944. Boxtel staat in 2019 uitgebreid stil bij het 75-jarig jubileum van de bevrijding. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel
Ronald van Meygaarden (met ambtsketen) wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Boxtel. Op 28 november wordt hij beëdigd en krijgt hij door oud-burgemeester Fons Naterop de ambtsketen omgehangen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
18 / 24

13. Boxtel kampt immers met een onverwacht miljoenentekort en daarom moet bezuinigd worden op zo'n beetje alle beleidsterreinen. En dat leidde tot protest vanuit diverse hoeken, zoals IVN die op 29 oktober protesteerde in de raadzaal van de gemeente door Het bewaarde landlied te zingen. Foto: Sander van Kasteren

1: Er wordt vaak gesproken over de verkeerssituatie in Boxtel, maar geen twee locaties zijn dit jaar zo vaak genoemd als de rotondes op de Schijndelseweg en de kruising Ladonkseweg/Kruisbroeksestraat. Op deze drie locaties vonden dit jaar verschillende ongelukken met ernstige afloop plaats. Daarnaast waren er talloze gevallen waarin het nog nèt goed ging. Wethouder Van Wantrooij heeft voor 'de dinorotonde' en voor de kruising op Ladonk inmiddels toegezegd op zoek te gaan naar oplossingen.

14 De Heilig Bloedprocessie verhuist in het eerste weekend van november van de bibliotheek naar een nieuwe locatie, het koetshuis aan Duinendaal. De omvangrijke operatie, die succesvol verliep, is de eerste in een reeks veranderingen die de organisatie van de jaarlijkse historische stoet door Boxtel door gaat maken. De meest ingrijpende is wel dat na dertig jaar het startpunt van de Heilig Bloedprocessie weer terug is op Duinendaal én dat da Foto: Rini van Oirschot
15 Zie (1) in de plain text voor het bijschrift Foto: Persburo Sander van Gils
16 2019 is een mooi jaar voor de mannen van Tunnelvision: trafohuisjes in de wijk Selissen, Hoogheemflat de Steenbok, Tunnelvision 3.0 en de 'oppimpbeurt' van de Passage Riche in het centrum. De club, die sinds dit jaar officieel als stichting door het leven gaat, heeft op verschillende locaties een levensgroot visitekaartje afgegeven. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
17 Wethouder Herman van Wanrooij hangt bij AV Marvel nestkasten op in de strijd tegen de eikenprocessierups. De hoop is dat de nestkasten mezen aantrekken, die op hun beurt de rupsen weer opeten. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
18 Een uitslaande brand verwoest op vrijdag 13 december een groot gedeelte van Activiteitenboerderij 't Dommeltje. Gelukkig vallen er geen gewonden en kunnen ook alle dieren gered worden. De impact van de brand is echter groot: honderden Boxtelaren betuigen online hun steun. (Foto: Marie Fick) Foto: Marie Fick
19 Eén van de uitdagingen waar onze kersverse burgemeester mee te maken krijgt kwam in december, slechts enkele dagen na de beëdiging, al aan het licht: drugscriminaliteit. Zo werden in één week tijd voor miljoenen euro's aan MDMA aangetroffen, een busje met drugsafval langs de A2 gedumpt en een man en vrouw uit Boxtel aangehouden in verband met drugshandel. Foto: Bron: Politie
1 Naast het Baanderherencollege en het Jacob-Roelandslyceum hadden ook de schoolverlaters van HUB dit jaar weer een gala voor de schoolverlaters. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
2 De weergoden waren de Heilig Bloedprocessie dit jaar wel gunstig gezind, waardoor de historische stoet na afgelastingen in 2015, 2016 en 2018, kon doorgaan in goede weersomstandigheden. Het is tevens de laatste keer geweest dat de processie vertrok vanaf de Petrusschool, want in november werd bekend dat de looproute op de schop gaat. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
3 Eindelijk, na jaren van voorbereidend werk wordt een doorbraak in de woningbouw aan de Hamsestraat/Roderweg in Liempde geforceerd. Nog dit jaar moet de bouw van start gaan. Ook in Boxtel worden doorbraken geforceerd: eind november wordt definitief een klap gegeven op de nieuwbouwwijk Heem van Selis. (Foto: Verhoeven de Ruijter) Foto: Verhoeven de Ruijter
4 We Are Electric brengt voor het tweede jaar op rij de elektronische wereldtop naar Liempde. Drie dagen op rij dansen, feesten en kamperen meer dan tienduizend bezoekers op Landgoed Velder. (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden
5 In Esch wordt een groot drugslab ontdekt in een vrijstaande woning aan het Broxven. (Foto: Persburo Sander van Gils / Remco Rooijakkers) Foto: Persburo Sander van Gils / Remco Rooijakkers
6 Ook Boxtel ontkomt niet aan problemen door de stikstofwetgeving. De hoogste bestuursrechter vernietigt het plan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg. Ook andere projecten, zoals PHS, waarvan hier het voorlopig ontwerp van de fietstunnel te zien is, verkeersplan MOVE'31 en het biomassaplein komen op losse schroeven te staan. Boxtel moet terug naar de reken- en tekentafel. (Foto: ProRail) Foto: ProRail
7 Eind augustus wordt de Japanse duizendknoop afgegraven bij de Croonpassage. De afgraving is een nieuwe fase in de aanpak van de woekerplant, waarvan de snelgroeiende wortels schade kunnen veroorzaken aan betonnen funderingen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
8 De SamenLoop voor Hoop Esch levert ruim 84.000 euro op. Een immens bedrag dat kon worden bereikt door de grote inzet van zo'n beetje alle inwoners van het dorp. (Foto: Edwin Diependaal / Prikbord Esch) Foto: Edwin Diependaal / Prikbord Esch
9 Koning Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan de Herenboeren. En daarmee kan de vernieuwende Boxtelse manier van boeren op landelijke aandacht rekenen. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning
10 In september wordt een 'gerecyclede' dwarsdeelschuur geopend bij De Kinderboerderij. De schuur is deels opgebouwd uit historische onderdelen en biedt naast een onderkomen voor de dieren een verbeterde toiletruimte voor mindervaliden. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
11 Bevolking van Boxtel op de Markt na de bevrijding in oktober 1944. Boxtel staat in 2019 uitgebreid stil bij het 75-jarig jubileum van de bevrijding. (Foto: Heemkunde Boxtel)) Foto: Heemkunde Boxtel
12 Ronald van Meygaarden (met ambtsketen) wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Boxtel. Op 28 november wordt hij beëdigd en krijgt hij door oud-burgemeester Fons Naterop de ambtsketen omgehangen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Essche Bridgeclub, uitslagen 2 januari
A-lijn: 1 E. van den Broek & P. Olijslagers 63,75% 2 J. & A.van den Aker 61,11% 3 E. van Beek & E. Gilissen 60,42%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 2 januari
A-lijn: 1 M. & J. Muller 60,00% 2 M. Nieman & R. van Heeswijk 54,58% 3 W. Renders & K. Voets 52,50% B-lijn: 1 F. van de Schans & J. van de Wiel 70,54% 2 D. van Erp & R. van der Heijden 62,80% 3 M. van Esch & J. Smulders 54,17% C-lijn: 1 C. Kapteijns & S. van de Laar 58,13% 2 R. & J. van Dijk 53,75% 3 C. & T. van Gestel 53,65% 3 C. Peerlings & A. van Rooij 53,65%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 2 januari
A-lijn: 1 M. Jessurun & A. van de Ven 65,42% 2 H. van de Wetering & F. Sedee 64,17% 3 T. van der Kolk & M. van der Sloot 61,25%

Rugby

Rugby Club Ducks, programma 11 januari
Cubs: The Dukes-Oysters/Ducks        11.00
Junioren: BSN Voorschoten-Oysters/Ducks        12.00
Colts: Oysters/Ducks-Scrumboks (in Oisterwijk)        13.00
Programma 12 januari
Senioren: Ducks/Oysters-Black Bulls (in Oisterwijk)        13.00

Paardensport

Uitslag startkaartleden
Wedstrijd in Schijndel, 4 januari
Sofie Teulings met Isabel klasse AB-B: 1e prijs met 208.5 punten

Handbal

HCB'92, uitslagen 4 januari
HCB'92 D1-Elshout D2        7-12
DOS'80/ Olympia'89 DA1-HCB'92 DA1        22-15
ESZV Oktopus HS2-Aristos/HCB'92 HS2        42-21
Uitslagen 5 januari
OHC'01 DC1-HCB'92/Zephyr DC1        18-10
Groene Ster DS2-HCB'92 DS1        18-12
Zephyr/HCB'92 HB1-Aristos HB1        19-33
Programma 11 januari
HCB'92 E1-Goodflooring/HMC E2 (Pius X, Liempde)        15.00
HCB'92/Zephyr DC1-R.H.V. DC1 (Pius X, Liempde)        15.55
Programma 12 januari (Uitwedstrijd Dongen)
Dongen D2 - HCB'92 D1                                 09.45
HCB'92 DA1-MHV'81 DA1 (Pius X, Liempde)        10.15
Aristos/HCB'92 HS2-Apollo HS3 (Pius X, Liempde)        11.45
HCB'92 DS1-Groesbeeks Glorie DS2 (Pius X, Liempde)        13.10
Jupiter'75 HB1-Zephyr/HCB'92 HB1        10.45

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslag Regiomix 6 januari
1. Piet Schouten 3/23 punten 2. Frans van Dun 3/21 punten 3. Tonnie Mouriks 3/20 punten 4. Thom Brocken 3/16 2/17 5. Jo Handegraaf 3/15 punten 6. Paul van Helvoirt 3/9 punten 7. Ad Voermans 2/19 punten

Verkenners Scouting Boxtel op driedaagse winterhike

Foto: Scouting Boxtel

Boxtel - Scouting Boxtel organiseert veel uitdagende programma's, afgestemd op verschillende leeftijdsgroepen. Tijdens de kerstvakantie zijn 22 Boxtelse scouts op een driedaagse hike geweest in de omgeving van Soest.

De winterhike is inmiddels een traditie te noemen voor de groep jongens van 11 tot en met 15 jaar. Dit jaar begon de tocht op de grens van Hilversum en Baarn. Er werd in twee groepen gelopen, gebaseerd op leeftijd. Via een mooie tocht door de bossen kwamen de scouts uit bij Paleis Soestdijk, waar even gepauzeerd werd. De tocht werd vervolgd langs weilanden rondom Soest en eindigde bij het clubgebouw aan de Soesterduinen. Daar stond voor de jongens een goed bord stamppot klaar.

Op dag twee werd de tocht vervolgd naar vliegbasis Soesterberg. Deze vliegbasis is niet meer in gebruik, waardoor het mogelijk was om op de start- en landingsbaan te lopen. De tocht ging verder via de Pyramide van Austerlitz naar de blokhut van Scouting Driebergen. Door de aanwezigheid van een militair oefenterrein, moesten de scouts een flink stuk omlopen.

De laatste dag ging de route naar Leersum. Tijdens de wandeling passeerden de scouts een uitkijktoren vanwaar zij de gehele omgeving konden bekijken. Gedurende de drie dagen hebben de jongsten van de groep zo'n 58 kilometer gelopen, de oudsten liepen ongeveer 66 kilometer in totaal.

Scouting Boxtel
Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma's voor kinderen van 5 tot en met 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma's afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

Spannende eerste ronde Individuele Meerkampen BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) werd de eerste ronde van de Individuele Meerkampen gespeeld. In dit toernooi spelen de deelnemers in drie poules tegen gelijkwaardige tegenstanders drie weken lang om de eer van de sterkste in hun eigen categorie.

In poule A versloeg Erik van der Schoot drie tegenstanders. Vooral zijn partij tegen Ronald van Dael van was van hoog niveau, na een 2-0 achterstand in games trok Erik toch nog in de vijfde beslissende game het punt naar zich toe door na ruim drie kwartier met 11-9 te winnen.
Ronald van Dael had eerder op de avond ook al in een lange partij van Ad Brekelmans verloren en zag de kans op herhaling van zijn vorig jaar behaalde titel al bijna verdwijnen. Ook de teamgenoot van Erik van der Schoot, Peter de Rooij speelde sterk en won van Cees Hems en Hans van Haaren, maar moest ook tegen Erik het punt inleveren. Gerrie Hoenselaars won van Ad Brekelmans maar verloor van Hans van Weert die op zijn beurt weer het punt aan zijn broer Ad moest laten. Ad van Weert verloor ook zijn partij van Erik. Cees versloeg teamgenoot Hans, die ook tegen Peter de Rooij het onderspit moest delven.
In poule B haalden Hans Fonken en Peter van Berkel de maximale score van drie punten. Fonken won van Henk IJsseldijk, Geerta Pluut en Hans Regtering terwijl Van Berkel naast Wim van Aarle ook van IJsseldijk en Pluut won. Regtering verloor ook nog zijn partij tegen Frans van Dun en Pluut verloor van Stephan Pennings, waardoor beiden puntloos beleven. Donie de Groot won van IJsseldijk en teamgenoot Pennings. Van Aarle won wel van Van Dun, maar dat gebeurde wel pas in de laatste beslissende game. Ook IJsseldijk wist een punt te behalen door de partij tegen Pennings in een lange vijf games in zijn voordeel te beslissen.
In poule C bleven na drie ronden twee spelers ongeslagen, die met drie punten aan de leiding gaan. Ook zijn daar nog twee spelers die op twee punten staan. Lindie van der Hooven en Kim de Groot behaalden op deze eerste speeldag de maximale score omdat Lindie van teamgenoot Arnold van der Heijde wist te winnen en ook nog Joop van Eijk en Dinie van den Nieuwenhuizen versloeg terwijl Kim teamgenoot Ken van de Linde, Ad de Man en Xandra Beisiegel klopte.
Bart Theeuwes en Arnold van der Heijde volgen met twee punten omdat Arnold na het verlies tegen Lindie wel van Ad en Joop won terwijl Bart na verlies tegen Xandra wel wist te scoren tegen Ken en teamgenoot Dinie. Mari van Dijk die geblesseerd aan dit toernooi begon maar wel bleef spelen, kon alleen van Ken winnen. Maar ook Ad, Xandra, Dinie en Joop bleven op een punt steken terwijl Ken zonder winst bleef maar wel een game van teamgenoot Kim wist te winnen.

Verlies voor DA1 en DS1 van HCB'92

Heesch/Zevenbergen - Voor de DA1 van HCB'92 stond afgelopen zaterdag de wedstrijd tegen DOS'80/Olympia'89 DA1 in Heesch op het programma. De dames van DS1 troffen zondag hun tegenstander Groene Ster in Zevenbergen. Beide Boxtelse ploegen trokken aan het kortste eind.

Dames van DA1 begonnen zaterdag niet goed aan de wedstrijd, ze stonden al snel met 3-0 achter. Hierdoor werden zij wel wakkergeschud en kwam er een sterkere verdediging te staan. Ook kregen Anouk Foolen en Veerle van Abeelen kans om te scoren waardoor de stand 4-3 werd. De Boxtelse dames begonnen steeds beter samen te werken, zowel de verdediging als aanval stond nu goed. Door tempo te maken kon ook Anouk Schellekens een doelpunt maken. In de eerste helft maakte zowel DOS'80/Olympia'89 als HCB'92 nog enkele goals en zo werd de ruststand 13-8 in het voordeel van de dames uit Heesch.
Na rust begon HCB'92 goed met twee doelpunten van wederom Foolen en Van Abeelen. Ook Lieke van Rooij maakte een mooi doelpunt van afstand, waardoor de stand op 11 doelpunten voor HCB'92 kwam. Na nog twee doelpunten van DOS'80/Olympia'89 maakte ook Anouk Hermans nog een mooie goal. In de tweede helft gingen de teams redelijk gelijk op. Na nog een goal van Foolen eindigde de wedstrijd met een doelpunt van Van Abeelen. De eindstand werd hierdoor 22-15 in het voordeel van DOS'80/Olympia'89.

HCB'92 DS1- Groene ster DS2
Na het fluitsignaal zondag in Zevenbergen was de eerste goal voor HCB'92. Door een onderschepping van Lieke van Rooij werd de bal doorgelegd naar Ellen Persoons. Groene Ster wist bracht de stand op 1-1. Door balverlies en te laat verdedigen was de stand ineens 5-1. De Boxtelse ploeg bleef proberen en door het felle verdedigen van Groene ster kreeg HCB'92 een penalty toegekend, die Annemarie Sens benutte. Ook Groene Ster bleef proberen hun schutters vrij te spelen en bracht de stand op 8-2. Sens scoorde vanaf de opbouw en zette de stand op 8-3. Door het felle verdedigen bij de thuisspelende ploeg kreeg Manon Foolen een penalty, deze werd gestopt door de keepster. HCB'92 kwam meer in de wedstrijd. Door een mooi een-tweetje van Sens kwam ook Gitte Vanhout twee keer achter elkaar vanuit haar hoek vrij. Door goed opletten van Vanhout die een terugkomende bal ving kon zij de stand op 9-6 brengen. Vanhout scoorde daarna opnieuw, dit keer door een actie van Persoons. Door te laat verdedigen aan de Boxtelse kant kreeg Groene Ster nog een penalty mee die hard in de goal geschoten werd. Ruststand 11-7 in het voordeel van de thuisspelende ploeg.
Na rust zette HCB'92 de schutter van Groene ster vast door een-op-een te verdedigen. Hierdoor haalde HCB'92 de andere spelers uit hun spel waardoor er veel ballen slordig afgespeeld werden. Lieke van Rooij maakte hier gebruik van en onderschepte de bal die ze afspeelde naar Vanhout. Sens verzilverde nog een penalty, wat de stand op 12-10 bracht. Met een zuiver ingeschoten penalty scoorde ook Groene Ster. Liza van Rooij speelde Sens diep in de hoek aan. Zij legde de bal vervolgens over het hoofd van de keepster in de goal. Ook zelf wist Van Rooij te scoren, door tussen de hoekverdediger en opbouw omhoog te komen. De laatste twee goals van de wedstrijd waren voor Groene ster, dat won met 18-12.

L'Union Boxtel start 25 meter seizoen

Michel Scheepers (l.) en Sylvana van de Burgt. (Foto: L'Union Boxtel)

Boxtel - De leden van handboogschutterij L'Union begonnen afgelopen zondag weer aan hun 25 meter 1 pijl seizoen. Traditiegetrouw is dit een onderlinge wedstrijd om de zogenaamde Mauwbeker. In tweetallen moesten de schutters een zo hoog mogelijke score neerzetten. Sylvana van de Burgt en Michel Scheepers deden dat samen het beste. Hun score
van 391 punten was net één punt meer dan het team van Frans Kluijtmans en Henri van de Broek.

Bertha van Dijk en voorzitter Martin van der Broek. (foto: AV Marvel) Foto: AV Marvel

Derde werd het team van Adri van de Langenberg en Florian Smulders met 346 punten, vierde het team van Senn Steenbakkers en Kay Scheepers met 341 punten, vijfde werden Marcel van der Lee en Bodil Namaja met 323 punten, Gerard van der Steen en Teun Smulders werden zesde met 322 punten en de zevende plaats was voor het team van Henk Jegers en Jan van de Ven met 321 punten.

AV Marvel eert Bertha (87) als vrijwilliger

Boxtel - Ze wordt 88 dit jaar, maar schenkt nog elke dinsdag- en donderdagochtend koffie in de kantine van Marvel. De Boxtelse atletiekclub is apetrots op Bertha van Dijk en heeft haar benoemd tot 'vrijwilliger van het jaar'.

Bertha van Dijk werd zaterdag in het zonnetje gezet tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van Marvel. Ze ontving uit handen van voorzitter Martin van der Broek de 'Jan Peijnenburg bokaal', de wisselbeker voor de vrijwilliger van het jaar.
Van der Broek memoreerde dat Bertha van Dijk in de jaren negentig lid werd van Marvel. Destijds kwam ze er hardlopen samen met haar dochter Petri. "Toen de benen niet meer zo wilden, is zij een tijd weg geweest", aldus Van der Broek. "Vanuit de ochtendgroep rees de vraag of iemand de koffie en thee wilde gaan verzorgen. Meteen werd aan Bertha gedacht en ja, zij was bereid dit op zich te nemen. En nu staat zij al zeker twintig jaar klaar voor de vereniging en heeft ze in de kantine op dinsdag- en donderdagochtend een vriendelijk woord voor de atleten."

Leden Judoclub Liempde succesvol in actie bij De Hechte Band

Zyan van Hedel behaalde de eerste plaats. (Foto: Bas Raaimakers) Foto: Bas Raaimakers

Mierlo - Judoclub De Hechte Band in Mierlo organiseerde zondag 5 januari het eerste judotoernooi van het jaar. De judoka's van Judoclub Liempde gingen hier meteen goed van start en lieten mooi judo zien; een genot om te coachen voor Dirk Habraken en Roy Kemps.

Xavi van Weert, Ivar van Weert, Lucas Daniels en Zyan van Hedel behaalden de eerste plaats. Pim de Wit, Cas de Wit en Desmond Tops werden tweede. Een derde plaats was er voor Gijs de Wit, Jens Kelders Joleen van Berkel en Annabel Loman en Odin van Hedel, Scott de Bresser, Sijmen van Berkel, Manuel van Breugel en Tiago van Breugel werden vierde.

RKSV Boxtel verlengt contract Technische Staf

Boxtel - Het bestuur en de stuurgroep Technische Zaken van voetbalvereniging RKSV Boxtel hebben in samenspraak met de leden van de Technische Staf besloten nog een jaar met elkaar door te gaan. Dat betekent dat hoofdtrainer Frank van Oers ook volgend jaar de scepter zwaait op sportpark Munsel.

Van Oers zal hierbij geassisteerd worden door Rene van der Steen. Ook elftalleider Joost Ruijs zal volgend seizoen betrokken zijn rondom de selectie. De clubleiding is zeer content met de verlenging van alle stafleden.

Voetbal Talenten Toernooien
Aanstaand weekend, op zaterdag 11 en zondag 12 januari vinden wederom de voorrondes plaats van de Voetbal Talenten Toernooien op de velden van RKSV Boxtel. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur met een officiële opening en de prijsuitreikingen zullen om 16.30 uur plaatsvinden. 24 verenigingen uit Nederland spelen gedurende deze twee dagen om een plek voor de finalerondes in mei 2020 te veroveren
Ook spelen op zaterdag 11 januari Boxtel 1 en Boxtel 2 thuis om 18.00 uur oefenwedstrijden tegen SEV uit Leidschendam.

Rugbyers Ducks hervatten competitie

Boxtel - De rugbyers van Ducks/Oysters gaan aanstaande zondag 12 januari met een thuiswedstrijd in Oisterwijk tegen de Black Bulls uit Overloon de competitie weer aan. Dit is ook de eerste wedstrijd in de play offs voor het kampioenschap in de 4de klasse.

Ducks/Oysters wil zich nadrukkelijk mengen in de strijd om de eerste plaats, wat tevens promotie naar de 3de klasse inhoudt. Van de komende tegenstander heeft het Boxtels/Oisterwijks combinatieteam alleen nog maar gewonnen, al bleek de laatste keer dat deze ploeg veel vooruit is gegaan en het Ducks/Oysters nog lastig maakte.

De verdere tegenstanders zijn Obelix, studenten uit Nijmegen, Maastricht, Octopus Uden en Bokkenrijders uit Roermond. In totaal tien wedstrijden tegen ploegen die aan elkaar gewaagd zijn, wat veel strijd en spanning belooft. De kick off komende zondag bij Oisterwijk Oysters is om 13.00 uur.

Nieuwjaarsreceptie
Komende zaterdag is er in het clubhuis van Ducks aan de Voetboog 22 op Sportpark den Wielakker vanaf 16.00 de nieuwjaarsreceptie, hierbij is iedereen die RC Ducks een warm hart toedraagt welkom.

24 / 24

Tot en met 9 februari (op zat & zon)

Drieluik Kunstvormen
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

12 januari tot en met 28 februari

Expositie schilderijen Riekie Wilborts
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 Liempde

Donderdag 9 januari

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing List en bedrog in de natuur
20.00 uur, Café 't Groene Woud, KasterensestraaT 23 Liempde

Vrijdag 10 januari

ICT Inloopochtend Stichting BOL
09.30, Kloosterhof 7, Liempde

Gratis leren tekenen (aanmelden eijnd01@ziggo.nl)
09.30 uur, Postelstraat 19a, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

Koffie met Kennis
13.30 uur, HobbyCentrum Boxtel, Baroniestraat 105 Boxtel

Nieuwjaarsconcert Elisabethsdael
14.00-16.00 uur, Elisabethsdael, Mgr. Bekkersstraat 6 Boxtel

Dag en Nacht van Essche Boys
20.00, VV Essche Boys, Witvensedijk 2a Esch

Mama vita-bijeenkomst met Bianca Toeps
19.30 uur, De Vorsenpoel, Hendrik Verheeslaan 40 Boxtel

Zaterdag 11 januari

Open Huis JRL
10.00-14.00 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3 Boxtel

Open Huis BHC
12.00-15.00 uur, Baanderherencollege, Baanderherenweg 2 Boxtel

Repair Café
12.00-15.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6 Boxtel

Huiskamer: rikken-hobby-jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Dag en Nacht van Essche Boys
15.00, VV Essche Boys, Witvensedijk 2a Esch

Dol Op Disco bij B-Town
20.00-23.00 uur, Jongerencentrum B-Town, Barnoniestraat 20 Boxtel

Tonpraoten Bacchuscorps
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a Esch

Zondag 12 januari

Verzamelaarsbeurs
10.00-13.00 uur Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Nieuwjaarsconcert Gildenbondsharmonie
11.00 uur, Tijberzaal/BHC, Baanderherenweg 2 Boxtel

Rikken en Jokeren Ollandse Dorpskapel
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 Liempde

Maandag 13 januari

Cursus Klik en Tik
10.00-12.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Inloopspreekuur Vrijwilligersteunpunt
10.00-12.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Platform Esch' Perspectief
20.00-21.30 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a Esch

Dinsdag 14 januari

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

PC-inloop Seniorenweb
15.00-17.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Open Spirituele gespreksavond
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56

Woensdag 15 januari

Beter Nederlands spreken
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Huiskamer: rikken
13.30-16.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer: kienen
13.30-16.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Keezen
19.30 uur Kloosterhof, Kloosterhof 7 Liempde

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Nicole Keijsers

Nicole Keijsers

Riet Krol-Van de Loo en broer Willy van de Loo zorgen al jaren voor de Mariakapel die hun vader Jan in 1946 liet bouwen.

Riet Krol-van de Loo