DeMooiBoxtelKrant

23 januari 2019

DeMooiBoxtelKrant 23 januari 2019


Lot Duits Lijntje bezegeld met verkoop aan Boxtel en Meierijstad

Van links naar rechts: wethouder Herman van Wanrooij van gemeente Boxtel, regiodirecteur van ProRail Wendy de Wild en wethouder Harry van Rooijen van gemeente Meijerijstad. (Foto: Stefan Verkerk) Foto: Stefan Verkerk

Liempde - In Café 't Groene Woud, op een steenworp afstand van voormalig station Liempde, deed ProRail donderdagmiddag voor een symbolisch bedrag van 1 euro het tracé van het Duits Lijntje van de hand aan de gemeenten Meierijstad en Boxtel. Met een pennenstreek van Wethouders Herman van Wanrooij (Boxtel) en Harry van Rooijen (Meierijstad) en regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail werd direct naast de spoorlijn de overdracht van het voormalig spoor op het grondgebied van beide gemeenten bekrachtigd.

Het Duits Lijntje kent een rijke, 150-jarige geschiedenis. Onder de miljoenen poststukken, vele tonnen goederen en ruim een half miljoen passagiers die er vanaf 1873 jaarlijks overheen raasden zijn talloze hooggeplaatsten zoals de Duitse keizer Wilhelm II of de Amerikaanse president Theodore Roosevelt. Hoewel sinds de loskoppeling van het landelijk spoorwegnetwerk in 2005 geen treinen meer van Boxtel naar Veghel kunnen rijden, zijn er verschillende, vruchteloze pogingen geweest het Duits Lijntje nieuw leven in te blazen.

Mede daarom wordt het tracé als cultuurhistorisch 'zeer belangrijk' bestempeld. Dat bleek donderdag wel uit de bevlogen presentatie die Jos Mandos, lid van Heemkunde Boxtel, de aanwezige vertegenwoordigers van beide gemeenten, ProRail en andere belangstellenden over de spoorlijn gaf. Bovendien loopt de voormalige spoorverbinding tussen Boxtel en het Duitse Weeze door een belangrijke groene verbindingszone tussen verschillende natuurgebieden.

Lees verder op pagina 9

Nieuwe bloemist Thesa Flowers gaat morgen open

Boxtel - Vanaf morgen, donderdag 24 februari is het leegstaande pand aan de Clarissenstraat 6 weer gevuld. Bloemen- en plantenzaak Thesa Flowers, een samenvoeging van de naam van eigenaar Theo van der Sanden, opent die dag de deuren.

Van der Sanden is al zo'n 20 jaar actief in de bloemenwereld en biedt een ruim aanbod aan snijbloemen en kamerplanten. Daarnaast zullen er seizoensgebonden tuinplanten en een breed assortiment aan boeketten te koop zijn. Thesa Flowers biedt verder rouwarrangementen aan.

De eigenaar is afkomstig uit Eindhoven en heeft daar ook jaren een bloemenzaak gehad die hij enkele jaren geleden verkocht. "Maar het begon tóch weer te kriebelen", vertelt hij tegenover deze krant. Van der Sanden rijdt meerdere malen per week zelf naar de bloemenveiling, waardoor hij goede bloemen en planten tegen een eerlijke prijs kan aanbieden. Bovendien, zo legt hij uit, heeft hij zo zélf in de hand wat er in zijn assortiment zit.

Thesa Flowers is geopend van maandag tot en met zaterdag. Op maandag is de zaak open van 10.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag sluit de winkel om 17.00 uur. De andere dagen is de bloemist tussen 9.00 en 18.00 uur geopend. Op de openingsdag, 24 januari, zullen speciale aanbiedingen gelden en krijgen klanten een leuke attentie zolang de voorraad strekt.

Boxtelse veteranen ontmoeten elkaar bij nieuwjaarsreceptie

Voorzitter Theo Raaijmakers sprak de veteranen toe. (Foto: Ruud van Nooijen) Foto: Ruud van Nooijen

Boxtel - Stichting Veteranen Boxtel organiseerde afgelopen zaterdag haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Zo'n 25 veteranen kwamen naar Gemeenschapshuis De Rots om daar het glas te heffen op het nieuwe jaar.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst werden de veteranen en hun partners ontvangen met koffie en een worstenbroodje. Daarna volgde een toespraak van de voorzitter van Stichting Veteranen Boxtel, Theo Raaijmakers. Onder het genot van een hapje en een drankje werd nog gezellig nagepraat.

Op www.veteranenboxtel.nl is meer informatie te vinden over Stichting Veteranen Boxtel.

Pag. 3 Foto: Sander van Kasteren

Markering voor Markt

Pag. 5

Ondernemend Boxtel

Pag. 7 Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Exellente educatie

Pag. 15 Foto: TS Dekker

Prijzen voor TS Dekker

KBO-activiteiten Liempde

Woensdag 23 januari        Wandelen vanaf het Raadhuis        10.00
                        Lezing over Valpreventie in De Kloosterhof        14.00
Donderdag 24 januari        Rikken en jokeren in De Kloosterhof        13.30
Maandag 28 januari         Koor De Vrolijke Noot in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 29 januari        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 30 januari        Sjoelen in De Kloosterhof        13.30

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 24 januari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 25 januari        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Dinsdag 29 januari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 24 januari        Eerste avond spel keezen in De Walnoot        19.30
Maandag 28 januari        Kaartavond in De Walnoot        19.30
Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool, eerste groep        19.00-20.00
                        Tweede groep        20.00-21.00
Elke donderdag        Nordic walking, vanaf gemeentehuis aan de Markt        09.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 29 januari        Beugelen bij Beugelclub De Klöskes, Oude Dijk 21, Liempde        13.30

Parkeerplaatsen Markt worden duidelijker zichtbaar

Veel automobilisten parkeren niet op de daarvoor aangewezen plekken omdat die niet goed zichtbaar zijn. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Wethouder op de bres voor nieuwe Markt

Boxtel - De parkeerplaatsen op de heringerichte Boxtelse Markt worden beter zichtbaar gemaakt door middel van reflecterende markering. Dit zegde wethouder Eric van den Broek de afgelopen raadsvergadering toe. Het is niet de enige aanpassing aan het vernieuwde marktplein.

Naar aanleiding van aanhoudende kritiek op sociale media, schriftelijke vragen van D66 en de vragen die de BALANS-fractie tijdens afgelopen raadsvergadering stelde over de onduidelijke verkeerssituatie op de Markt worden verschillende maatregelen getroffen. Zo worden de parkeervakken beter zichtbaar gemaakt met reflecterende strips. Mocht dat op termijn toch nog niet afdoende blijken te zijn, dan worden ook nog tijdelijke markeringen op het wegdek aangebracht. Daarnaast komen er tijdelijke hekwerken om duidelijk te maken dat het voor automobilisten niet de bedoeling is om te parkeren op of rijden over de Noordelijke zijde van de Markt.

Daarnaast gaat wethouder Eric van den Broek in gesprek met het kerkbestuur over de bereikbaarheid van de Sint-Petrusbasiliek. Hij meent dat die niet per se slechter is geworden. Wel loopt de verkeersstroom via andere routes zoals de Monseigneur Bekkersstraat en Duinendaal. Datzelfde geldt voor de parkeergarage van de appartementen in De Croon. Die zijn enkel nog in te rijden via de route die voert over de Rozemarijnstraat. Op vrijdag, tijdens de weekmarkt wordt met speciale uitklapborden aangeven dat toch een stukje tegen het verkeer ingereden mag worden voor parkeerders. De wethouder laat desgevraagd weten dat bewoners van De Croon volgens hem blij zijn met de nieuwe Markt omdat zij merken dat hun parkeergelegenheid beter bereikbaar is geworden.

Venstertijden
Een ander door BALANS opgevangen kritiekpunt was het ontbreken van zogeheten venstertijden waarop geladen en gelost mag worden in het centrumgebied. In reactie daarop laat Van den Broek weten maatwerk na te streven in overleg met horeca en ondernemers om tot een breedgedragen oplossing te komen. Ook motiveerde de wethouder de keuze voor het omkeren van de rijrichting op de Markt en de toegangswegen daarnaartoe nog maar eens: de gemeente wil het parkeren concentreren aan de Oostzijde van het centrum, aan de kant van de Dr. van Helvoortstraat. Het omkeren van de rijrichting op de Markt zorgt ervoor dat daar geen verkeer meer overheen rijdt op zoek naar een parkeerplek, zo is de gedachte.

Vooralsnog geldt nog een gewenningsperiode waarbij BOA's tegen het verkeer in rijdende automobilisten of foutparkeerders op hun gedrag aanspreken. Maar, "we zitten wel tegen het punt aan dat we de eerste bonnen gaan uitschrijven", aldus Van den Broek. Wel geeft hij aan dat de plaatsing van verkeersborden momenteel onder de loep genomen wordt, omdat de zichtbaarheid hier en daar nog te wensen overlaat.

De wethouder reageerde uitgebreid op alle kritiek die de nieuwe Markt op onze Facebookpagina kreeg. Hij geeft daarin aan dat hij nog steeds volledig achter het huidige ontwerp staat. "Is de nieuwe Markt een verbetering? Ik denk het wel...", geeft hij aan, alvorens af te sluiten met zijn e-mailadres ebr@boxtel.nl. "Mensen mogen mij altijd bellen of mailen." Ondanks de aanvankelijke kritiek kreeg Van den Broek ook bijval. Enkele tientallen Boxtelaren lieten weten dat zij de nieuwe Markt wél een verbetering vinden. Ook een rondje langs enkele marktondernemers levert een genuanceerder beeld op. De tendens? Boxtelaren moeten zelf ook beter opletten op zaken als de rijrichting en waar ze wel en vooral niet mogen parkeren.

Het is onwaarschijnlijk dat de aanpassingen alle kritiek over de Markt zullen doen verstommen. Om een oude uitspraak van de wethouder maar weer aan te halen: "Je weet dat als je zo'n grote klus gaat klaren op zo'n centrale plaats als de Markt dat dat voor reuring gaat zorgen."

Informatieavond SamenLoop voor Hoop Esch goed bezocht

Esch - Zo'n vijftig mensen waren donderdagavond 17 januari op de informatieavond in Ons Café over de SamenLoop voor Hoop in Esch afgekomen. Tijdens de SamenLoop, in het weekend van 31 augustus en 1 september, zullen in Esch honderden mensen 24 uur wandelen om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker.

De organisatie laat weten zich op dit moment vooral te focussen op het werven van teams. Vandaar dat de commissie Teamwerving donderdag de informatieavond verzorgde. Tijdens de presentatie kregen aanwezigen uitleg over het aanmelden en hoe de SamenLoop er voor de teams ongeveer gaat uitzien. Er werd een filmpje van een eerdere SamenLoop in Sint-Michielsgestel vertoond om het publiek te enthousiasmeren. Dat lukte ook, zo laat de organisatie weten: "Goed om te zien dat er ook mensen uit Vught, Boxtel, Liempde, Haaren en uit de regio aanwezig waren en zich ook direct hebben aangemeld."
De organisatie hoopt dat zo'n dertig teams van minimaal vijftien mensen meedoen aan de SamenLoop voor Hoop Esch. Op dit moment zijn er al acht teams ingeschreven en zijn er al verschillende acties in gang gezet. Elk team kan een eigen actie starten om hun deelname te promoten. Tijdens de loop zijn er optredens, verschillende ceremonies en allerlei acties van deelnemers die op een bijzondere wijze geld inzamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

Kanjers
Naast het lopen, de ceremonies en de optredens wordt er voor mensen die zelf kanker hebben of hebben gehad een speciaal programma verzorgd: de Kanjers. Zo is er onder andere een huiskamer waar deze Kanjers elkaar kunnen ontmoeten en gastvrouwen en -mannen zorgen voor een hapje en drankje. Ook wordt een workshop programma aangeboden waarvoor iedere Kanjer zich van tevoren kan inschrijven. In de workshops staat het verbinden, aandacht voor elkaar en genieten centraal.
Ben jij of ken jij een Kanjer die persoonlijk uitgenodigd wil worden deel te nemen aan de activiteiten? Geef dit dan door via samenloopvoorhoopkanjers@gmail.com of bel een van de commissieleden: Ria Bekkers (06-30570685), Tessa Senders (06-57934825), Anne Trappel (06-42200055) en Angela Goossen (06-49919015).

Er volgen de komende maanden nog drie informatieavonden, op 14 maart, 23 mei en 20 augustus. Was je er niet bij en wil je toch graag informatie of wil je je inschrijven? Kijk dan op samenloopvoorhoop.nl/esch, of mail naar esch@samenloopvoorhoop.nl, vraag het via Facebook of spreek de organisatoren zelf aan.

Winkels mogen langer open op zon- en feestdagen

Foto: Bas Voets

Boxtel - De winkels in Boxtel mogen bij wijze van proef op zon- en feestdagen twee uur langer open dan voorheen het geval was. Na aanvraag van een tijdelijke ontheffing mogen de ondernemers de deuren voortaan om 10.00 uur 's ochtends al openen, in plaats van met het middaguur.

De gemeente laat weten dat de tijdelijke verruiming van de openingstijden op verzoek van de winkeliers zelf is. Het college besloot aan dit verzoek te voldoen omdat de manier van consumeren de laatste jaren in beweging is. "De burger bestelt bijvoorbeeld online de boodschappen en laat deze aan huis brengen of haalt ze op een gewenst tijdstip op. De gemeente Boxtel speelt hierop in door middel van een proef waarbij de winkeltijden worden verruimd", concludeert het college. Door middel van de tijdelijke ontheffing kan de regeling snel in werking treden. Na een periode van een half jaar wordt de proef geëvalueerd. Een tijdelijke ontheffing aanvragen door een e-mail te sturen naar: vth@mijngemeentedichtbij.nl.

Afgelopen week heb ik bij een inwoner van Boxtel zijn sloten mogen vervangen. Dat was ook wel nodig omdat de sloten al heel lang niet meer voldeden aan de huidige eisen. Ik heb de deuren gelijk voorzien van dievenklauwen. Dat bracht mij weer op mijn favoriete onderdeel de woninginbraken.

Al sinds mij eerste column voor deze krant houd ik de woninginbraakcijfers bij in onze gemeente. Ik kan deze via verschillende openbare media eenvoudig opvragen. Tot eind 2016 was Boxtel een van de weinige gemeentes in Nederland waar het aantal woninginbraken maar bleef stijgen. Gelukkig was in 2017 eindelijk sprake van een spectaculaire daling. Waren in 2016 nog 117 (pogingen tot) woninginbraken, in 2017 was dat aantal gedaald tot slechts 62. Een mooi resultaat en natuurlijk werd gehoopt dat deze daling in 2018 verder zou doorzetten. Helaas is dat niet gelukt. In 2018 zijn er weer meer (pogingen tot) woninginbraken geweest en is het aantal gestegen tot 74.

Het enige positieve hieraan is dat het aantal pogingen tot inbraak harder is gestegen dan de geslaagde woninginbraken. Waarom de pogingen niet zijn geslaagd weet ik helaas ook niet. Het kan zijn dat de daders zijn gestoord door alerte omwonenden en voortijdig op de vlucht zijn geslagen.

Ben je de afgelopen jaren geen doelwit geweest van de woninginbrekers, dan is dat natuurlijk erg prettig. De ellende die je hebt na een inbraak is groot. Vaak is er veel schade aan de ramen of deuren, is je huis doorzocht en mis je natuurlijk (persoonlijke) spullen. En wat verzekeringsmaatschappijen ook zeggen tijdens de mooie beloftes die zij doen om je als klant binnen te halen, je krijgt gemiddeld minder dan 50% van alle schade vergoed.
Neem bijvoorbeeld je laptop. Je gebruikt hem dagelijks en deze is voor jou goud waard. Na twee jaar wordt je laptop gestolen en wat blijkt? Je krijgt nog niet de helft terug van de nieuwwaarde. De verzekering schrijft een laptop met 33,33% af per jaar. Als de restwaarde van het gestolen product minder is dat 40% van de nieuwwaarde krijg je niet meer terug dan de dagwaarde en daar heb je geen nieuwe laptop voor, toch?

Zorg er daarom voor dat je huis niet interessant meer is voor de gemiddelde woninginbreker. Welke maatregelen je ook neemt, het begint allemaal met goede sloten op je ramen en deuren. Inbrekers laten zich niet meer afschrikken door camera's, wel door goede sloten. Natuurlijk zijn camerabeelden erg handig voor de politie als bewijsvoering, mits je kwalitatief goede camera's hebt. Net als sloten voor je deur koop je ook camera's alleen bij de erkende leveranciers. Dat is mogelijk wel iets duurder, maar de kwaliteit en betrouwbaarheid krijg je er dan gratis bij.
Kijk nog eens kritisch naar de sloten van je woning en vervang deze als ze niet minimaal een SKG** keurmerk hebben.

O ja, en dan nog even dit. Kijk de polis van je inboedelverzekering eens goed na. Soms ben je veel te laag verzekerd en krijg je bij een inbraak nog minder vergoed.


Tweedehandsmarkt Vogelvreugd Ons Ideaal bij De Rots

Boxtel - Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal organiseert dit jaar zeven tweedehands markten bij Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. De eerste daarvan vindt aanstaande zondag 27 januari plaats. Voor deze markt zijn nog enkele tafels beschikbaar.

De gehele benedenverdieping wordt weer omgetoverd tot een markplaats met ruim zeventig tafels vol tweedehands goederen die nog een ronde mee kunnen. Tafels zijn te reserveren via jan@vogelvreugdonsideaal.nl of 0499-395181. Hier zijn ook al kramen te reserveren voor de grote tweedehands buitenmarkt, die wordt georganiseerd op zondag 23 juni dit jaar.
De zaal is open van 13.00 tot 16.00 uur. Entree kost 1 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Alzheimer Café: wat is dementie?

Boxtel/Schijndel - Op maandag 28 januari wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 in Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is: Wat is dementie en is dementie te voorkomen?

Klinisch geriater dr. Dautzenberg zal die avond antwoord geven op vragen als zijn er verschillende vormen van dementie, hoe wordt de diagnose gesteld en welke onderzoeken vinden er plaats, kun je dementie voorkomen, uitstellen of vertragen door gezond te leven en lichamelijk en geestelijk actief te blijven, is dementie erfelijk, zijn er al medicijnen, zal er in de nabije toekomst genezing mogelijk zijn, wat als allerlei signalen wijzen op dementie en er geen duidelijke diagnose gesteld kan worden?
Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19.30 uur en de avond wordt afgesloten om 21.30 uur. De toegang is gratis.

Smartlappenavond Dükerskoor

Boxtel - In Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 28 januari het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Workshop Mindfulness en Meditatie in de bibliotheek

Boxtel - In het kader van de maand van de Spiritualiteit staat bij de bibliotheek in Boxtel aan de Burgakker de workshop Mindfulness en Meditatie op het programma. Met een gebalanceerde afwisseling tussen uitleg en doen maken deelnemers hieraan op een praktische manier kennis met mediteren. De workshop is op zaterdag 2 februari, van 10.30 tot 11.30 uur. Leden betalen 5 euro, niet-leden 7,50 euro.

Deelnemers krijgen handvatten zonder dat het te zweverig wordt. De toegankelijke, persoonlijke en open benadering van de workshopleiders Merel en Paul is de essentie van deze workshop. "Tijdens langdurige verblijven in Indiase meditatiecentra hebben we aan den lijve ondervonden hoe meditatie je leven kan transformeren", zo vertellen zij. "We hebben meditatie leren kennen als een moeiteloos middel tot zelfonderzoek. Het heeft ertoe geleid dat we ons minder zorgen maken over de toekomst, we beter met verwachtingen kunnen omgaan en dat we ons minder hoeven te bewijzen. We willen dit graag delen met anderen. Meditatie is niet het doel, maar een middel om te doorgronden waarom je het leven ervaart zoals je het ervaart."

Afvalpilot krijgt nog dit jaar een vervolg; ook hoogbouw in plannen meegenomen

(Foto: Sandra Veroude) Foto: Sandra Veroude

Boxtel - Definitief zijn de cijfers nog niet, maar de eerste resultaten van de afvalinzamelingspilot in Boxtel Oost zijn positief, zo laat wethouder Herman van Wanrooij dinsdagavond weten. Om en nabij de 117 kilo restafval per huishouden produceerden de inwoners in het pilotgebied het afgelopen jaar nog. Dat is nog 17 kilo meer dan de hoeveelheid restafval die zij geacht worden te produceren in 2020, maar genoeg om de proefperiode een vervolg te geven. Daarin zal ook de Boxtelse hoogbouw meegenomen worden.

Het meest negatief was de inwoner van Boxtel Oost eigenlijk over het aflopen van de pilot, zo liet wethouder Herman van Wanrooij de raad dinsdag opgewekt weten. De fractie van INbox vroeg de wethouder naar de status van de afvalinzamelingsplannen omdat zij constateren dat veel inwoners op de resultaten van de vorig jaar gehouden pilot zitten te wachten. Alle cijfers van de pilot moeten nog zorgvuldig worden doorgerekend om een gepast vervolg op de proef in Oost op te tuigen, maar het is al wel duidelijk dat een volgende proef met het minder frequent ophalen van het huisafval in de wijk Centrum-Breukelen zal plaatshebben.

Eerder gaf de wethouder al aan dat volop wordt nagedacht over andere vormen van afvalinzameling, zoals een systeem waarbij bewoners zelf hun restafval gaan aanbieden bij centrale inzamelpunten. Omdat de resultaten van de afvalinzamelingspilot nu nog volop worden doorgerekend, vindt Van Wanrooij het nog te vroeg om met concrete plannen te komen. Wel belooft hij de gemeenteraad dat er medio 2019 een uitgewerkt voorstel aan de raad wordt voorgelegd waarin duidelijk wordt hoe ieder huishouden in Boxtel in 2020 nog maar tot een maximum van 100 kilo restafval per jaar moet komen.

R. Dijkhuijzen bouw- en timmerwerken

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In de rubriek 'Ondernemend Boxtel' leer je lokale ondernemers kennen die je vertellen over hun bedrijf en drijfveren. Deze week Ronnie Dijkhuizen van R. Dijkhuizen bouw- en timmerwerken.

Bouwwerkzaamheden in de breedste zin van het woord, dat is het vakgebied van R. Dijkhuizen bouw- en timmerwerken. Of het nu gaat om het hangen van een deur, het zetten van een dakkapel of het plaatsen van een aanbouw, eigenaar Ronnie Dijkhuizen gaat er deskundig en vol passie mee aan de slag. Op basis van een gespecificeerde offerte, heldere afspraken, goede materialen en degelijke bouwtechnieken.

Met bijna 25 jaar ervaring op zak, waarvan ruim vijf jaar voor zichzelf, mag Ronnie zich met recht een ervaren vakman noemen. "Wat je maar wilt, ik kan het maken", vertelt de geboren en getogen Boxtelaar. En waar nodig schakelt hij zelf vakmensen in. "Ik werk samen met allerlei onderaannemers zoals een stucadoor, tegelzetter, electricien, loodgieter, metselaar en schilder. Allemaal specialisten die hun vak verstaan. Zo kan ik vrijwel elk project aannemen en of begeleiden." Voor elk project zoekt Ronnie een passende oplossing. Hij verzamelt de juiste materialen, mensen én prijzen en levert zo het beste resultaat.

Maatwerk met persoonlijke aandacht. En niet alleen voor het uitvoerende werk, want ook bij de voorbereiding ervan zet Ronnie zich volledig in. "Ik vind het ontzettend leuk om uit te zoeken hoe iets werkt, wat mogelijk is, wat de beste oplossing is voor de klant." Hij zorgt daarbij altijd dat zijn klanten snel weten waar ze aan toe zijn. Nadat hij op de locatie is geweest, gaat hij direct aan de slag om een eerlijke offerte neer te leggen. "Ik wil dat mensen een goed gevoel hebben bij mijn manier van werken, dat ze weten wat ze te wachten staat. En wat realistisch is, qua budget en constructie."
Voor grote projecten is wel een tekening van een architect vereist, zo benadrukt Ronnie: "Ik ga natuurlijk geen gevel openbreken of aanbouw plaatsen als ik niet weet welke constructie daarvoor nodig is. Verder regel ik alles op het gebied van nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten."

Sponsor van KiKa
Dat Ronnie ook maatschappelijk betrokken is, blijkt uit zijn steun aan Patrick van den Aker. Deze Boxtelaar zet zich in voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) door marathons te lopen en daarbij sponsors te verzamelen. In 2018 haalde hij daarmee al 14.000 euro op. " Patrick en ik darten wel eens samen", aldus Ronnie. "Toen hij me vertelde over zijn project 'Patrick rent voor KiKa' wilde ik graag mijn steentje bijdragen." Dit jaar gaat Patrick de marathon van Chicago lopen en Ronnie steunt hem daarbij door 50 eurocent per gewerkt uur aan eigen werken/projecten te doneren aan zijn goede doel KiKa.

R. Dijkhuizen bouw- en timmerwerken, 06-14902825, info@rdijkhuizenbouw.nl, https://rdijkhuizenbouw.nl/

BHC-leerlingen overhandigen IVN Best zelfgemaakte aanhanger

Van links naar rechts boven: BHC-leerlingen Bart, Ymre, Thomas, Lars, Stijn, Mark en rechtsonder Thijs biede IVN Best voorzitter Jan Ackermans (linksonder) hun zelfgemaakte aanhanger aan. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Natuureducatiecentrum IVN Best heeft vrijdagmiddag uit handen van leerlingen van het praktijkonderwijs aan het Baanderherencollege een aangepaste aanhanger gekregen. De BHC-leerlingen bouwden de aanhanger de afgelopen maanden onder bezielende begeleiding van praktijkdocent Jeroen Appeldoorn, zelf ook lid van IVN.

IVN-voorzitter Jan Ackermans sprak van een lang gekoesterde wens die in vervulling ging, met de multifunctionele aanhangwagen die het BHC hem aanbood. Dankzij een bedrag van 2.500 euro dat Stichting stimulering natuurprojecten omgeving Eindhoven beschikbaar stelde en het harde werk van vier derde- en vier vierdejaars BHC-leerlingen werd die wens eindelijk werkelijkheid.

De BHC-leerlingen bouwden een standaard aanhangwagen om om aan alle wensen van IVN te voldoen. Zo heeft de aanhanger een aanrecht aan boord en een opbouw waarin spullen opgeborgen kunnen worden. Daarnaast maakten vier leerlingen een wielklem die ervoor zorgt dat de wagen niet gestolen kan worden als die ergens geparkeerd staat.

De 16-jarige Thomas, die samen met drie anderen de ijzeren opbouw van de aanhanger in elkaar laste, legt uit dat het een leerzaam project voor hem was. "Sommige dingen zijn niet helemaal goed gegaan", doelt hij op een las die niet helemaal recht uitpakte. Je ziet het bijna niet, want de leerlingen hebben het óók weer keurig hersteld.

In die zin past het project ook wel bij de manier waarop IVN natuureducatie verzorgt: door te doen. Op deze manier gaan de praktijkleerlingen van het BHC ook aan de slag, zo legt BHC-directeur Jan-Willem van den Berg uit. "Dit werkt beter dan leren uit een boekje." Dat onderschrijft ook Ackermans, die de leerlingen vraagt naar wat zij denken dat een goede aanhanger waard is. "Voor minder dan 2.500 euro heb je er een!", roept één van hen. "Nou", spreekt de IVN-voorzitter hem toe, "Van de praktijk heb je enorm veel verstand, maar je kunt dan nog wel een lesje economie gebruiken!" Ackermans geeft aan dat de aanhanger, nu die klaar is, zeker een veelvoud van dat bedrag waard is.

Dit project is, na het opknappen van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek en bijvoorbeeld het meedoen aan de Young Solar Challenge, weer een voorbeeld van hoe BHC-leerlingen hun kennis in de alledaagse praktijk brengen en daarmee andere partijen uit de brand helpen.

Fenne van Wuijtswinkel en Roeland Heesbeen brengen tribute aan zangeres Eva Cassidy

Roeland Heesbeen (l.) en Fenne van Wuijtswinkel brengen op 2 februari een tribute aan Eva Cassidy. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

Boxtel - 'Songbird - Fenne zingt Eva Cassidy', dat is het eerbetoon dat zangeres Fenne van Wuijtswinkel samen met Roeland Heesbeen brengt aan Eva Cassidy, op zaterdag 2 februari bij Podium Boxtel. Onder begeleiding van een band zetten zij deze pas na haar dood bekend geworden Amerikaanse zangeres in het zonnetje en halen zij samen met het publiek dierbare herinneringen aan haar liedjes op. Kaarten voor deze voorstelling, die begint om 20.15 uur, zijn verkrijgbaar via http://www.podiumboxtel.nl/songbird/ en kosten 12,50 euro per stuk.

Cassidy coverde een aantal bekende nummers in geheel eigen stijl, waaronder vooral soul, yazz en gospel. Ze overleed in 1996 aan kanker. Twee jaar na haar dood bereikte haar stem het grote publiek met het compilatie-album Songbird. Met haar prachtige open en gedragen vertolkingen van onder andere Fields of Gold (Sting), Time after Time (Cyndi Lauper) en Wade in the Water (folksong) weet ze haar luisteraars te betoveren.
In Podium Boxtel brengt Fenne van Wuijtswinkel (22) Eva's heldere, warme klanken weer tot leven. De Boxtelse zangeres schitterde als Maria Magdalena in de eerste Boxtelse editie van de musical Jesus Christ in Concert (2016). Ook haar optreden bij de feestelijke opening van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek 'Toeters en Bellen' maakte een onuitwisbare indruk. Nog geen jaar geleden mocht ze samen met Karin Bloemen een lied zingen tijdens diens voorstelling in het Theater aan de Parade. Fenne is groot fan van Eva Cassidy, net zoals Roeland Heesbeen, met wie zij samen deze tribute brengt. Roeland is een veelzijdig gitarist en als zodanig zeer bekend in het Boxtelse muzikale landschap. Daarnaast is hij ook producer van de Jesus Christ musicals. Onder begeleiding van de band, die bestaat uit Diana Huismans (piano), Tony Maes (bas) en Chris Grefkens (drum) zullen Fenne en Roeland het publiek met hun voorstelling 'Songbird - Fenne zingt Eva Cassidy' ongetwijfeld een onvergetelijke trip down memory lane bezorgen.

Fenne van Wuijtswinkel (l.) en Roeland Heesbeen brengen op 2 februari een tribute aan Eva Cassidy. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Speciaal persoonlijk moment
In de voorstelling vindt ook een bijzonder, persoonlijk moment plaats. Mensen kunnen hun favoriete Eva Cassidy nummer, met daarbij hun persoonlijke verhaal, aan Fenne doorgeven via het mailadres info@fennevocaal.nl. Daaruit kiest zij één inzending en diegene wordt tijdens de show verrast met een uitvoering van dat lievelingsnummer, speciaal voor hem of haar gezongen.

Podium Boxtel, Burgakker 17 in Boxtel. Meer informatie vind je op www.podiumboxtel.nl.


Ook in 2019 maandelijkse rondleidingen met VVV-gids

Boxtel - VVV Boxtel organiseert het hele jaar door cultuurhistorische rondleidingen met gids. Elke laatste zondagochtend van de maand en in de zomermaanden op elke woensdag- en donderdagavond kunnen liefhebbers genieten van een van de tien verschillende wandelingen langs de mooiste en meest bijzondere plekken van Boxtel. Op zondagochtend 27 januari start de eerste rondleiding, Architectuur rond 1900, om 11.00 uur bij de VVV aan de Markt 36.

Dit jaar is het al gevarieerde programma van de rondleidingen uitgebreid met een nieuwe route langs naoorlogse panden die zo karakteristiek zijn voor die periode dat ze bescherming verdienen. Ook is de route Stationskwartier weer terug. Deze is vernieuwd en heeft nu het station als startpunt, zodat er meer aandacht is voor de belangrijke rol die het spoor heeft gehad voor Boxtel.

Architectuur rond 1900
Deelnemers aan de route Architectuur rond 1900 maken kennis met de eclectische architectuur rond 1900. In die tijd was de stadsuitbreiding, renovatie en sanering enorm. De woningwet uit 1901 heeft een geweldig golf aan nieuwbouw teweeggebracht. Na de opheffing van de gilden was de architectuur niet meer zo aan banden gelegd. De architect ging de boer op. Iedereen kon kiezen wat hij mooi vond. Hierdoor ontstond een mengelmoes aan stijlen in één gebouw.

Meewandelen
Mensen die zondagochtend 27 januari mee willen lopen, kunnen zich aanmelden bij de VVV Boxtel op de Markt 36, via 0411-685443 (bij geen gehoor: 06-22562001) of info@vvvboxtel.nl. Of ze zijn die ochtend vóór 11.00 uur aanwezig bij de VVV. De kosten zijn 2 euro per persoon. De rondleiding duurt ongeveer één tot anderhalf uur en is anderhalve kilometer lang.

Het hele programma 2019 is te vinden op www.beleefboxtel.nl en in de maandelijkse Beleef Boxtel agenda's. Ook is de flyer 'Rondleidingen' verkrijgbaar bij alle Beleef Boxtel punten en bij VVV Boxtel.
Ook buiten de vaste tijden verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen, deze zijn te bespreken bij VVV Boxtel.


Foto: Rini van Oirschot

Deken Broekman
Ignatius C.M. Broekman werd geboren op 24 juli 1892 in Nijmegen en overleed op 14 juni 1974 in Boxtel.
Op 19 januari 1919 werd hij benoemd tot rector der zusters Franciscanessen in het plaatsje Zijtaart bij Veghel. Twee jaar later, op 31 maart 1921 werd hij rector van Huize Assisië te Udenhout. In 1937 kwam hij naar Boxtel, waar hij op 23 januari werd benoemd tot pastoor.
Broekman was de derde pastoor van de Heilig Hartparochie en had vele verdiensten op kerkelijk, sociaal en cultureel gebied. Hij was de stimulator achter de oprichting van 'Herlevend Boxtel', de bouw van parochiehuis De Ark, enkele veldkapellen, het bejaardenhuis Simeonshof en een school voor buitengewoon lager onderwijs. In 1941 werd hij benoemd tot deken. Bij zijn afscheid in 1960 kreeg hij het ereburgerschap van Boxtel en werd hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

Bron: Brabantse biografieën 7 Boxtel en Liempde

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

In het Medisch Centrum Liempde vind je verschillende zorgdisciplines onder één dak. Allemaal experts in hun vak, met hetzelfde doel voor ogen: met korte lijnen laagdrempelige en kwalitatief goede zorg bieden. De aandacht die past bij een echte dorpspraktijk, met kennis en kunde van formaat. Het centrum aan de Nieuwstraat 6 in Liempde biedt uiteenlopende, moderne gezondheidszorg, in een omgeving waar iedereen zich thuis voelt.

Daas Podotherapie: waar een ander stopt, gaan wij verder!

Het team van Daas Podotherapie bestaat uit drie podotherapeuten en twee (medisch)pedicuren. Zo kunt u voor al uw voetgerelateerde klachten bij ons terecht. We hebben voor iedere klacht de juiste (voet)specialist in huis.

Tegenwoordig zijn er steeds meer partijen die adviseren bij voetklachten en die zolen aanmeten. Denk aan sport- en schoenwinkels. Hoewel de hulpmiddelen als prettig worden ervaren, veroorzaken ze vaak problemen hogerop in het lichaam.

Ons specialisme gaat verder dan het verhelpen van voetklachten. Ook voetgerelateerde rug- en knieklachten kunnen wij vaak voorkomen en verhelpen. Dat doen we door het complete bewegingsapparaat van het lichaam te beoordelen. Van daaruit wordt een therapie opgesteld, zo nodig met behulp van de andere paramedici uit het Medisch Centrum met wie we een prima samenwerking hebben.

Het is onze ambitie om in de regio dé praktijk te zijn die niet alleen voetklachten verhelpt, maar die ook klachten hogerop in het lichaam voorkomt en verhelpt. Daarnaast willen we een voorloper zijn in de arbeidspodotherapie (dit is podotherapie voor schoeisel dat vereist is op de werkvloer). Hiervoor hebben we een totaalconcept van veiligheidsschoenen die voorzien zijn van therapeutische zolen. Onze pedicuren helpen u graag af van uw ingegroeide teennagel, likdoorn en/of eeltvorming.

Per 1 januari 2019 is onze locatie in Liempde verhuist naar het Medisch Centrum Liempde. Voorheen vond u ons op de Boxtelseweg. Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak: www.daaspodotherapie.nl, telefoonnummer 0411-633636.

De Spelelier ontvangt predicaat 'Excellente School'

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Basisschool De Spelelier heeft afgelopen maandag het predicaat 'Excellente School' uit handen van de Onderwijsinspectie in ontvangst mogen nemen. Dit predicaat is voor een basisschool vrij bijzonder: slechts 64 scholen in ons land valt die eer te beurt.

De inspectie is positief over het 'onderzoekend en ontwerpend leren' volgens het OGO (Ontwikkelings Gericht Onderwijs) principe. Daarnaast hanteert De Spelelier het zogeheten Steam-concept (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics), waarbij wereldoriëntatie wordt gecombineerd met wetenschap, techniek en cultuur, naast het reguliere onderwijsaanbod. "De eindopbrengsten van de school zijn goed te noemen", concludeert de inspectie in haar rapport. Op 11 september 2018 werd de school bezocht. "Binnen het team merkt de inspectie een gedrevenheid en een eenduidige visie op het excellentieprofiel: 'Leren in verbinding'", concludeert de inspectie daarover. Die bevlogenheid kan volgens de inspecteur dienen als voorbeeld voor andere scholen.

Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Scholen kunnen zich op verschillende domeinen specialiseren en het predicaat 'excellent' ontvangen. De Spelelier heeft zich gespecialiseerd op het domein 'Leren in verbinding'. De school richt haar onderwijs op de toekomst waarbij creatief en kritisch denken en samenwerking hoog in het vaandel staan. "Het toekomstgericht onderwijs wordt nu ook specifiek vormgegeven op de leerpleinen", schrijft de school. Met name het grote leerplein voor de groepen 5 tot en met 8, waar de koppeling tussen 'brein leren' en de 21e eeuwse vaardigheden optimaal gemaakt kan worden, is iets waar de school trots op zegt te zijn. Het valt de inspectie op dat door de manier van onderwijzen de leerkracht een meer coachende rol krijgt en de leerlingen zich steeds zelfstandiger en verantwoordelijker opstellen.

De inspectie vermeldt in het juryrapport dat de school een duidelijk gemotiveerd onderwijsprofiel op papier heeft staan en ook merkbaar de samenwerking opzoekt met de buitenwereld. Dit gebeurt bijvoorbeeld al met het Jacob-Roelandslyceum, dat met zijn Learning Lab in hetzelfde gebouw zit als De Spelelier. Ondanks de positieve woorden heeft de inspectie ook nog een aantal tips voor de excellente basisschool. Zo zijn de resultaten weliswaar goed én laten die een stijgende lijn zien, maar kunnen de resultaatverwachtingen nog wat concreter geformuleerd worden.

Toneelclub Liempde speelt 'Junglekoorts'

Liempde - Toneelclub Liempde heeft de speeldata van zijn nieuwe stuk, Junglekoorts, bekendgemaakt. De nieuwe voorstelling zal op 22, 23, 29 en 30 maart vertoond worden in De Serenade. De toneelclub laat weten met het verhaal een nieuwe weg in te willen slaan, waarbij meer verdieping wordt gezocht dan tot voorheen het geval was.

Het stuk 'Junglekoorts' is van Mauritz Keyzer. Dit theaterstuk kan met de nodige aanpassingen ook in cultureel centrum De Serenade gespeeld worden, aldus de toneelclub. "We zagen hierin een uitdaging. Met de verandering van enkele types in het verhaal, een decor dat door diverse technieken wordt vormgegeven en met behulp van veertien gastspelers, staat er een humoristisch, meelijwekkend en ook spannend verhaal."

Junglekoorts speelt zich af in een dorpje midden in het Zuid-Amerikaanse regenwoud. Voorheen gingen de eenvoud en het geluk van het leven hand in hand, maar na de moord op hun eigen president Enrique heerst de tirannie van een Nederlandse motorbendeleider (van motorclub za'k oew doar is) die zich nu de president noemt. De oorspronkelijke bewoners van dit stukje Andes zijn gedoemd tot werken op de cocavelden. Hun geld wordt ze afgenomen en ze worden om het minste of geringste neergeschoten.

Ondertussen neemt een Nederlandse dame (een echte 'wannabe') haar gezin mee voor een vakantie naar Zuid-Amerika. Slechts tweemaal per dag landt een binnenlandse vlucht in het afgelegen dorp. Toch stapt daar deze 'wannabe' uit met haar gezin. Ze denkt er de weg te weten, gewapend met haar boekje 'Hoe en wat in Zuid-Amerika'. En een eindje lopen door een stuk bos zal de familie goed doen. Dat dit verschillende confrontaties met zich mee gaat brengen, laat zich raden.

De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Kaarten worden voor 10 euro per stuk verkocht bij COOP Liempde of via www.ticketkantoor.nl/shop/junglekoorts.

Ons mooie Brabant op de vuilnishoop?

In mijn jonge jaren maakte ik familie en vrienden van boven de rivieren regelmatig duidelijk dat Brabant mijn favoriete provincie was om te wonen, te werken en uiteindelijk te sterven. Een van de huwelijkse voorwaarden aan mijn vrouw, afkomstig uit Arnhem, was dat ik per se in Brabant wilde wonen. Gelukkig zei ze ook daar ‘ja’ tegen. Vóór mijn huwelijksaanzoek had ze al geruime tijd via haar werk kunnen proeven van de gemoedelijke Brabantse sfeer. Ook heb ik gedurende mijn arbeidzame leven consequent vastgehouden aan mijn standpunt. Niet over de Maas, dat was voor mij de grens. Gezien de globalisering misschien weinig flexibel, maar o zo plezierig voor het levensgeluk.

Ik moet echter bekennen dat ik de laatste jaren soms een nare smaak in de mond krijg bij het lezen van alle krantenberichten over de teloorgang van een provincie met voorheen een aangenaam woon- en leefklimaat, Het is alsof de provincietaart wordt volgepropt met smerige ingrediënten met als gevolg een smakeloos product dat zo in de kliko kan. Ik schets u in het kort enkele kwalijke bestanddelen die, als we niet tijdig ingrijpen, onze provincie aardig naar de knoppen helpen.

Zoals u waarschijnlijk wel weet is ons Brabant in de loop der jaren het wereldcentrum geworden van de productie van xtc-pillen en de export daarvan. De wietplantages schieten nog sneller dan paddenstoelen uit de grond. Geen wereldrecord waar je trots op mag zijn. De criminaliteit met daaraan toegevoegd de geweldsdelicten viert hoogtij.

De megabedrijven van varkens, kippen en koeien groeien, om in landbouwtermen te spreken, als kool. De meest moderne luchtfilters zijn niet voldoende in staat de CO2 uitstoot terug te dringen. Omdat deze bedrijven vaak tegen natuurgebieden aan liggen is het gevolg een enorme aantasting van flora en fauna. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vergrassing van de Kampina.

Ondanks dat de Q-koorts steeds maar weer de kop op blijft steken zijn er boeren die plannen bij de overheid indienen om nog grotere geitenfarms te realiseren.

In zijn nieuwjaarsrede zei de Commissaris van de Koning dat de criminelen het niet zullen winnen van de overheid. Gelukkig dat er burgemeesters zijn, vooral die in de grote steden, die forse inspanningen leveren het getij te keren. Ik neem aan dat ook het politiepersoneel dat werkzaam is bij de speciaal geformeerde Task Force er bovenop zit om de criminaliteit de baas te worden. Het water staat ons Brabanders echter aan de lippen. Het zal toch niet zo zijn dat ik op mijn ouwe dag de Maas nog over moet.


Mijn Mooi Boxtel: Paul Weekers

Foto: Paul Weekers

Deze foto is genomen bij het meertje (visvijver?) in de driehoek Dommel, Laarakkerweg en het Duitse Lijntje in de winter van 2017. Het sneeuwde al een uurtje of twee en ik gokte er op dat dit de enige lokatie zou zijn waar ik nog ongerepte sneeuw zou vinden. En waarempel... Het sneeuwde van links naar rechts en eenmaal daar aangekomen was ik zelf veranderd in de verschrikkelijke sneeuwman.

Foto: FYSIO-TEAM BV

Fysio-Team bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samenwerken aan de fitheid van hun patiënten. Ook samenwerking met andere professionals staat hierbij hoog in het vaandel. In deze column vertelt Karin Hoen, gediplomeerd BGN gewichtsconsulente hoe zij u kan helpen uw goede voornemens te realiseren.

In 2019 uw doelen wel bereiken?
Wat waren de feestdagen weer heerlijk! De open haard aan, muziekje op, glaasje wijn en een goed boek erbij en samen lekker eten. Maar voordat we het weten is het weer eind januari en vragen we ons af waar we staan met onze goede voornemens. Gezonder leven, afvallen en meer bewegen staat bij ons allemaal op nummer één. Maar velen van u zien op tegen een streng dieet en kennen het welbekende jojo-effect. Met een streng dieet afvallen lukt meestal wel voor eventjes, maar dat houden maar weinig mensen vol en weg zijn de goede voornemens met alle frustraties van dien.

Herkenbaar? Voor mij wel! Ik ben ervaringsdeskundige en heb bijna alle diëten uitgeprobeerd. Meestal viel ik wel kilo's af maar tot mijn grote frustratie kwam ik ze ook weer net zo hard aan. Moedeloos werd ik ervan, totdat ik me ging verdiepen in voeding en langzaamaan bewustere keuzes ging maken. Nu eet ik meer (maar wel anders) dan ooit tevoren en heb mijn gewicht eindelijk onder controle. Daarnaast ben ik me bewust geworden van het feit dat structureel bewegen ook een onderdeel van mijn leefstijl moet zijn én blijven. En ondanks het feit dat ik 50+ ben, voel ik me energieker dan ooit! Als BGN gewichtsconsulente heb ik in meer dan 10 jaar al veel klanten geholpen met het bereiken van een gezond gewicht.

Zo ook Sandra, die ik afgelopen jaar heb mogen begeleiden. Zij had in 2018 ook het goede voornemen om af te vallen en weer in beweging komen. Ze was de laatste jaren flink aangekomen en had haar toevlucht in allerlei diëten gezocht. Maar ze was nog steeds te zwaar, voelde zich niet fit, was vaak moe en had last van haar knie. Sandra ging starten met 2 keer per week trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Aan de hand van het eetdagboek heb ik een voedingsplan geschreven, rekening houdend met haar voorkeuren.

Ze was blij verrast dat ze meer mocht eten dan ze dacht. Ze moest wel anders gaan eten en bewustere keuzes gaan maken, maar had daar geen problemen mee. Ook maakten we het behapbaar. Eerst lag de focus op het verbeteren van het ontbijt, toen dit goed ging pasten we de lunch en het avondeten aan en kreeg ze tips voor gezonde(re) tussendoortjes. Tijdens het traject hadden we regelmatig contact om de voortgang te bespreken en haar kennis over voeding te vergroten. Ook nam ze enthousiast deel aan de workshop 'Weet wat je eet' en paste de tips direct toe als ze boodschappen ging doen. Na drie maanden was ze 8 kilo lichter!
Sandra heeft nu voldoende kennis in huis om haar streefgewicht te bereiken en blijft voorlopig trainen bij Fysio-Team. Mooi om te zien dat haar zelfvertrouwen en energie met de week toenamen.

Het roer hoeft niet ineens om, alle beetjes helpen en met kleine stappen komt u elke dag dichter bij het realiseren van uw goede voornemens: een gezond gewicht waarbij u zich fit en energiek voelt!
Nieuwsgierig naar mijn aanpak? Ik geef de interactieve workshop 'Weet wat je eet' op woensdag 30 januari van 15.30 tot 16.45 uur bij Fysio-Team in Boxtel; de kosten zijn 17,50 euro. Bent u aanvullend verzekerd ? Dan is de kans groot dat u de kosten van de workshop en mijn voedingsadviezen kan declareren bij uw zorgverzekering. U kunt ook geheel vrijblijvend contact met mij opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek op telefoonnummer 06-22734463 of stuur een email naar info@fysio-team.nl.

Karin Hoen, BGN-gewichtsconsulente

Vervolg van de voorpagina: Lot 'Duits Lijntje' bezegeld met verkoop aan Boxtel en Meierijstad

De spoorlijn werd vanwege de hoge aanlegkosten nooit rendabel. Het leverde de uitbater Noord Brabantsch-Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS) de spotnaam Nooit Betalen Die Smeerlappen op. In 1917 ging de NBDS failliet. Dit faillissement was ook te wijten aan de Eerste Wereldoorlog, die de handel met Duitsland onmogelijk maakte voor het neutrale Nederland. De lijn was nog tot in de jaren 50 in gebruik voor personenvervoer, maar inmiddels was de auto en met name de lijnbus in opkomst. Het was de nagel aan de doodskist van de ooit zo veelbelovende transportroute.

ProRail kan al sinds 2005 niets meer doen met het traject omdat het in dat jaar losgekoppeld werd van het landelijke spoorwegnet. Ondanks verschillende pogingen de spoorlijn een nieuw leven in te blazen, is dit nooit een haalbare kaart gebleken. Het voor ProRail niet bijster waardevolle tracé is dat voor Boxtel wél. Het stuk parallel aan de Keulsebaan kan bij sanering namelijk ingezet worden om verbreding van die weg mogelijk te maken.

Vermarkten
Het stuk van de voormalig spoorlijn dat moet wijken voor de Keulsebaan wordt daar waar mogelijk zichtbaar gemaakt in de middenberm, mede vanwege de cultuurhistorische waarde van de spoorlijn. Het idee is om de nog waardevolle delen van de af te breken spoorlijn te koop aan te bieden voor hergebruik. Bij dit 'vermarkten' moet gedacht worden aan de verkoop van bielzen en natuurlijk het ijzeren spoor zelf. Wethouder Herman van Wanrooij laat weten dat onze gemeente hierdoor naar verwachting zo'n twee ton kan besparen op de verbreding van de Keulsebaan.

Vanaf het A2-viaduct tot aan de grens van het Boxtels grondgebied geldt de lijn als Ecologische Verbindingszone (EVZ). Er bestaan verschillende ideeën over hoe die precies ingevuld zal worden, maar dat de voormalig spoorverbinding op de een of andere manier zichtbaar blijft lijkt wel vast te staan. Onder meer Heemkunde Boxtel wordt bij die plannen betrokken. Vast staat dat het tracé de spoorlijn op drie pijlers steunt: cultuurhistorie, recreatie en natuur. Die drie waarden zullen zeker bewaard blijven over het Boxtelse deel van het Duits Lijntje, zo verzekert Van Wanrooij de reporter van deze krant.

Hoe het ook zij, met de verkoop van de voormalig spoorlijn is het lot van het Duits Lijntje bezegeld. Daar waar Mandos tijdens zijn lezing nog aangaf de hoop te hebben dit 'slapende Doornroosje' ooit weer te wekken en er weer treinen overheen te laten rijden, heeft de verkoop aan Boxtel en Meierijstad ervoor gezorgd dat dát in ieder geval niet meer zal gebeuren.

BOXtheater maakt speeldata nieuw stuk bekend

BOXtheater speelt haar stukken altijd op locatie, zoals bijvoorbeeld vorig jaar in de winkel van Het Goed. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het locatietheater van BOXtheater heeft de speeldata van haar nieuwe stuk bekendgemaakt. Ook de titel van de nieuwe productie is inmiddels bekend: 'UitZicht'. Verder hult het BOXtheater zich in nevelen over het nieuwe stuk. Geheel in traditie overigens, want de theaterclub staat erom bekend vooraf niets prijs te geven wat betreft details over het nieuwste stuk.

Het stuk UitZicht wordt vanaf vrijdag 22 maart iedere vrijdag en zaterdag gespeeld tot en met vrijdag 12 april. Ook op donderdag 11 april wordt een voorstelling gegeven. Het locatietheater begint steeds om 20.00 uur, waarbij de bezoekers zich vooraf op één centrale locatie verzamelen en vanaf daar naar de speellocatie gaan. Die verzamellocatie is dit jaar de voormalige Liempdse Barrier aan de Peerkesbos.

Kaarten voor UitZicht zijn al te reserveren via de website www.boxtheater.nl en kosten 12,50 euro per stuk.

ZorgSamenBuurt Oost zoekt vrijwilligers

Boxtel - ZorgSamenBuurt Oost (ZSBO) is op zoek naar enthousiaste wijkbewoners die belangeloos hun wijkgenoten willen helpen. Dit laat de ZSBO weten in een persbericht, waarin de prestaties van 2018 nog eens worden opgesomd.

De ZSBO is ontstaan vanuit Ouderen In Regie, maar richt zich niet uitsluitend op ouderen in de wijk. De ZorgSamenBuurt is een burgerinitiatief en bedoeld als telefonische hulpdienst voor alle mensen in Boxtel Oost. Iedereen die hulp nodig heeft wanneer de gebruikelijke 'vaste' hulplijnen uitvallen kan een beroep op de ZSBO doen. Daarvoor hoef je geen lid te zijn van Ouderen In Regie of de ZSBO.

In het afgelopen jaar werd er tuinwerk verricht, mensen zijn naar ziekenhuizen vervoerd, er werd acute hulp bij noodsituaties thuis gegeven, er werden klussen in en om het huis opgeknapt, er waren koffiebijeenkomsten in Gemeenschapshuis De Rots en verschillende fietstochten. Ook werd samengewerkt met andere hulpinstanties zoals Elde Thuiszorg, Vivent, ContourdeTwern, Huiskamer Hoogheem, De Kinderboerderij en de Vincentiusvereniging. Door die samenwerking konden enkele hulpvragen opgelost worden, zo meldt de ZSBO.

Toch kan het nog beter, zo stelt de ZSBO: "Sinds onze oprichting in oktober 2016 is de indruk ontstaan dat er flinke drempels bij de mensen in Oost bestaan om hulp te vragen. Bovendien verkeert men in de veronderstelling dat men lid moet zijn om onze hulp in te roepen." Daar komt bij dat velen ten onrechte denken dat de ZSBO zich enkel richt op senioren. Tenslotte komt de ZSBO nog met een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Iedereen die hulp wil verlenen, maar ook iedereen die hulp nodig heeft, kan telefonisch contact opnemen met de organisatie via: 06-30223424. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur.

De Instagrampost die er nooit kwam…
Lang geleden schreef ik op mijn persoonlijke website al eens een stukje over traktaties. Kern: 'Make dropketting met Nibbits great again' Niet te ingewikkeld graag. Komt gewoon omdat ik zelf niet zo creatief ben, in de zin van uitwerken van een creatie.
Omdat de kleuter op 1 januari 5 jaar werd mocht er weer getrakteerd worden. In het kader van een gezond traktatiebeleid was chips sowieso al afgeschreven dus mijn Nibbit-idee ging al niet door.
Een andere complicatie in het creëren van een goeie traktatie was mijn werk. Druk, stress, en deadlines waarop mijn man opperde dat hij de traktatie best zou willen maken. De controlfreak in mij pakte een boterhamzakje om hyperventilatie te beteugelen, maar ik zou het loslaten en de traktatie volledig aan hem overlaten.

De dag voor het feest in de klas had manlief via Google een geschikte traktatie gevonden die ik nu ga proberen te omschrijven… Het zouden monstertjes worden, gemaakt van eierkoek, een plakje aardbei als tong en met druiven als oogjes die je met chocopasta een pupil kon geven zodat de oogjes echt leken. Dit is een belangrijk detail voor het verhaal.
Op de bewuste ochtend stonden we een halfuur eerder op, ik regelde het aankleden van de kinderen en hij had in 30 minuten een schaal vol monstertjes gefixt.
Driewerf hoera voor dochter maar zeker ook voor de bedenker en maker.

Het is dat het weer krap was qua tijd, want het resultaat was toch zeker een Instagrampost waard! Enfin, we zouden vast wel een monstertje overhouden en daar zou ik dan een mooie foto van maken.
Om 08.30 stonden wij vertederd achter in de klas, een schaal met aluminiumfolie in onze handen. Het duurde lang voordat hét moment zou komen. Er was een verdrietig kleutertje dat getroost moest worden, een kleuter kon zijn stoel niet vinden, de kinderen mochten instrumenten kiezen (kleuters doen hier lang over) en er werd gezongen waar onze dochter van ging stralen. Ochtend sowieso geslaagd.

En toen mocht de traktatie komen. Nadat ik het aluminiumfolie van de schaal had gehaald werd ik aangekeken door 30 keer cabaretier Guido Weijers, zoekt u hem even op via Google. Maar er is sprake van een lichte scheelstand om vast wat prijst te geven. De pupillen (chocopasta) van de monsters waren namelijk gesmolten en uitgelopen. Vervolgens waren de druiven wat gaan loslaten van de eierkoek. Gevolg: druiven die over de grond rolden toen de kinderen de traktatie van de schaal pakten. Daarnaast zijn kleuters nogal eerlijk dus de kindjes die het niet lekker vinden laten dat gewoon weten. Weer anderen riepen: 'mama van Kaat, wat is dit?'

De meerderheid vond het godzijdank wel lekker en onze jarige job genoot intens.
Toen we even later naar de auto liepen konden we er enorm om lachen, we gooiden de plakkerige left-overs weg en gingen over tot de orde van de dag. Over zes maanden is de oudste jarig en gaan we voor nieuwe ronde en nieuwe kansen én voor een Instagrampost die zelfs een hartje krijgt van Robèrt van Beckhoven, de meesterpatissier van Heel Holland Bakt. Want perfectionist als ik ben: ooit word ook ik een meesterbakker…

Tot de volgende en met smakelijke groet!
Carolijn

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Foto: Heemkunde Boxtel

Rozemarijnstraat 1970-1990
Straatbeeld met geparkeerde auto's, gezien vanaf de Markt in de richting van de Rechterstraat.

Geen nieuw variantenonderzoek rotonde Boseind

Boxtel - Ondanks de vragen die de BALANS-fractie over de toekomst van rotonde Boseind heeft gesteld en de roep om verschillende fietsbrugvarianten ter hoogte van de huidige rotonde te onderzoeken, wil het college daar geen verder onderzoek naar doen. Het wordt als overbodig en financieel onverantwoord bestempeld.

Er zijn al twee onderzoeken gedaan naar de gevolgen van de uitvoer van de PHS-plannen op de verkeersstromen over de Keulsebaan en daaraan gekoppeld rotonde Boseind. Die nemen namelijk flink toe na de sluiting van de dubbele spoorwegovergang. Uit het eerste onderzoek kwam naar voren dat een gelijkvloerse kruising met verkeerslichten de meest efficiënte en betaalbare oplossing is voor de te verwachten verkeersproblemen op de rotonde.

De gemeenteraad was het afgelopen voorjaar echter van mening dat er niet genoeg varianten onderzocht waren en drong aan op een meer diepgravend onderzoek. De wethouder onderschreef die oproep. Daarop werd advies-, ontwerp- en ingenieursbureau Kragten uit Den Bosch terug naar de tekentafel gestuurd. Na dit uitgebreide onderzoek luidde afgelopen november de conclusie echter nog steeds dat een kruispunt met verkeerslichten de beste optie was. Over het resultaat werden belangenorganisatie Rond Kerk en Orion (RKO) uit Lennisheuvel en de Fietsersbond niet formeel op de hoogte gesteld, wat leidde tot onrust. BALANS wil mede vanwege het voortraject graag nog in debat met de wethouder over de resultaten. Ook vraagt de partij zich in de brief af of er wel voldoende rekening is gehouden met de mogelijkheid een fietsbrug aan te leggen en of het onderzochte gebied niet te klein was.

Het college geeft echter schriftelijk aan niets te voelen voor verdere variantenstudies. "De kwaliteit van het nader onderzoek is zeer zorgvuldig en gedegen uitgevoerd", zo is in de antwoordbrief te lezen. "Het nader onderzoek heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd, maar heeft wel geleid tot een extra kostenpost van 50.000 euro", concludeert het college. Met het oog op de vele andere uitdagingen die Boxtel heeft op het gebied van verkeer acht het gemeentebestuur het niet maatschappelijk verantwoord nog meer varianten te bekijken om tot een verkeersoplossing op de locatie Boseind te komen. Een debat met de raad wordt enkel nodig geacht als de verkeersmaatregelen niet kunnen worden uitgevoerd binnen het al eerder uitgestippelde beleid.

Uitdagingen voor energietransitie Boxtel

Boxtel - Hoewel Boxtel naast een groot aantal zonnepanelen ook windmolens zal moeten bouwen om aan alle ambitieuze klimaatdoelen te voldoen, is windenergie maar beperkt mogelijk vanwege de belemmeringen die eraan vastzitten. Dat zei wethouder Peter van de Wiel vorige week dinsdag in beantwoording van vragen van de SP-fractie. Er wachten dit jaar nog flinke uitdagingen om alle Boxtelaren te betrekken bij het realiseren van de klimaatdoelen.

Hoewel de wethouder geen concrete aantallen noemde, wordt het maximale aantal windmolens dat gerealiseerd kan worden beperkt vanwege de te verwachten overlast voor de omgeving. Die bestaan uit de slagschaduw van de windmolens en, met name voor grote turbines, geluidsoverlast. Volgens Van de Wiel zijn die negatieve effecten momenteel voldoende in kaart gebracht zodat een weloverwogen dialoog gevoerd kan worden met omwonenden van beoogde locaties voor deze windmolens. Die locaties kunnen gezocht worden in of om de dorpskern, langs bestaande infrastructuur, of wat verder van de bebouwde kom af. Het realiseren van windmolens, maar ook van velden met zonnepanelen is het gevolg van ambitieus Nederlands klimaatbeleid. Daarin wordt gesteld dat in 2030 de uitstoot van CO2 met ten minste 49 procent verminderd moet zijn. Boxtel doet daar nog een schepje bovenop en stelt dat de gemeente in dat jaar energieneutraal moet zijn.

Vorige week dinsdag, tijdens het vragenhalfuurtje vroeg SP-fractielid Frans Sannen zich af hoe de gemeente alle burgers kan bereiken met haar ambitieuze klimaatplannen. De verschillige burger is inmiddels wel bereikt met de verschillende klimaatwerkateliers in het gemeentehuis, maar hoe kan Boxtel ook de onverschillige burger bij de discussie betrekken, vroeg Sannen zich af. Volgens de wethouder is het inderdaad een grote uitdaging om tot een breedgedragen gemeentelijk energieplan te komen. Hij wijst bij het beantwoorden van de vragen van de SP meermaals op de energie-agenda die de gemeente heeft opgesteld. Bij de uitvoer van de plannen is haast geboden omdat alle gemeenten in de regio nog dit jaar met een plan moeten komen waarin gemotiveerd wordt hoe wordt bijgedragen aan de landelijke vermindering van de CO2-uitstoot. Dit wordt gedaan door middel van de RES (Regionale Energie Strategie). Het Rijk rekent vervolgens al die plannen door. Blijken de maatregelen niet afdoende dan kunnen gemeenten teruggestuurd worden naar de tekentafel en uiteindelijk zelfs van bovenaf maatregelen opgelegd krijgen.

Hoewel de klimaatwerkateliers als opmaat dienden moet nu de vertaalslag naar praktisch uitvoerbare plannen gemaakt worden. Het ligt voor de hand daarbij te denken aan een combinatie van scenario's voor wind- en zonne-energievelden langs infrastructuur, zoals bijvoorbeeld de A2, in en om de dorpskernen en in het buitengebied. Om draagvlak te creëren werkt de gemeente aan een 'sociaal energieplan', waarbij de opbrengsten uit deze gemeentelijke energieparken voor iedere burger in de portemonnee terug kunnen vloeien. Ook houdt Boxtel in aanloop naar de nieuwe omgevingswet, die in 2021 van kracht wordt, rekening met het draagvlak. In de nieuwe wetgeving wordt veel meer dan nu het geval is een visie voor een bepaald gebied opgesteld, in samenspraak met de omgeving. Ook windenergie zal daar een wezenlijk onderdeel in gaan vormen, liet de wethouder weten. Van de Wiel gaf tenslotte aan dat ook het bedrijfsleven betrokken wordt bij het duurzaamheidsbeleid. Daartoe zijn al gesprekken gaande met de industrie en andere ondernemers binnen onze gemeente.

Met deze brede aanpak, waaraan de komende maanden een preciezer invulling wordt gegeven, hoopt de gemeente ook de minder in het klimaat geïnteresseerde burgers te betrekken bij de klimaatplannen. De SP-fractie is in ieder geval voorlopig gerustgesteld met de uitleg van de wethouder.

Bouwkringloop op wensenlijst gemeente

Foto: Transitie Boxtel

Boxtel - De gemeente gaat onderzoeken of het optuigen van een bouwkringloopwinkel haalbaar is. Gedacht wordt aan het aanbieden van herbruikbare bouwmaterialen bij kringloopwinkel Het Goed.

"De bouw veroorzaakt zo'n veertig procent van al het afval in Nederland", betoogde fractievoorzitter Joep Schalkx van Combinatie95 vorige week tegenover de gemeenteraad. Hij ziet daarom dan ook een uitgelezen kans om bouwmaterialen, waarbij je kunt denken aan verwijderde, maar intacte wastafels, planchetten, maar ook verwijderde tegels en vloeren, opnieuw te koop aan te bieden.
Het was dinsdagavond naar aanleiding van dit betoog van zijn eigen partij dat wethouder Peter van de Wiel toezegde te onderzoeken of zo'n bouwkringloop in Boxtel haalbare kaart is. Wel vindt de wethouder het 'aan anderen' om actief de handschoen op te pakken en het initiatief ook daadwerkelijk tot stand te brengen. Daarbij denkt Van de Wiel aan de medewerking van bouwmarkten en kringloopcentra zoals Het Goed, waarmee de gemeente samenwerkt. Ook de sociale partners, waarbij bijvoorbeeld aan de WSD moet worden gedacht, zullen zoals Combinatie95 al opperde nog worden benaderd.
Omdat in Amersfoort al een succesvolle bouwkringloop is, legt de gemeente ook daar haar oor te luister voor advies.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
26-01 Centrum
26-01 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
29-01 Kerkeind
30-01 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Oevers Dommel ontdaan van rommel

Boxtel - Het maaiafval uit de oevers van de Dommel moet voortaan sneller worden opgeruimd. Daarover was de Boxtelse politiek het vorige week dinsdag tijdens de raadsvergadering eens. Daarom worden spoedig betere afspraken gemaakt tussen de gemeente en het waterschap, zo kon wethouder Herman van Wanrooij dinsdag alvast toezeggen.

De CDA-fractie viel het op dat, hoewel de oevers van de Dommel enige tijd geleden keurig gemaaid zijn, die er toch rommelig bij liggen. Dit komt doordat het gesnoeide riet na het snoeien is blijven liggen. Dit heeft tot gevolg dat de bergen snoeiafval op de Dommeloevers als 'afvalstort' gebruikt worden, aldus CDA-raadslid Kübra Attalay. Ze vroeg de wethouder dan ook om een oplossing.

Het snoeiafval wordt dit jaar opgeruimd door de gemeente, hoewel dit volgens wethouder Herman van Wanrooij niet de afspraak was. Hij liet afgelopen dinsdag weten dat het waterschap de afspraak met de aannemer had dat die het snoeiafval zou opruimen. "Wij gaan daar de aannemer ook op aanspreken", liet Van Wanrooij de raad weten. Het is als het goed is voor het laatst dat de oevers zo lang een rommelige aanblik blijven bieden. Vanaf volgend jaar wordt, als het aan de wethouder ligt, in het bestek opgenomen dat snoeiafval binnen een nog nader te bepalen aantal dagen na het maaien moet worden opgeruimd.

Bekendmakingen week 4

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Bergstraat 18, bouw nieuwe bedrijfshal aansluitend aan het achterliggende bedrijfsgebouw
Dr. De Brouwerlaan 74, kappen:1 berk op speelplaats kinderopvang
Molenstraat 40, legaliseren rooien: 2 bomen uit achtertuin. Herplant met coniferen.
Rigtpad 3, gedeeltelijk vervangen kozijnen

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Mijlstraat bij huisnummer 67, rooien: 1 zuileik uit trottoir (geen herplant)

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Fellenoord 13, verbouw en uitbreiden woning
Kapelweg 23, verbouw en uitbreiden woning aan achterzijde en legaliseren bestaande schutting

Verleende omgevingsvergunning
Eikendaal 1, rooien: 1 zwarte els uit achtertuin

Evenementenvergunning
Paasloop, verleende evenementenvergunning voor het organiseren van de Paasloop vanaf Sportpark De Wielakker op
Maandag 22 april 2019 van 11.00 tot 13.00 uur.

Verordening
Verordening op de vertrouwenscommissie, die de aanbeveling tot (her)benoeming van de burgemeester voorbereidt (gemeente Boxtel 2019). Vastgesteld in de vergadering van de gemeenteraad op 15 januari 2019.

Week 3
Geen aanvullingen

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

'Wat doen we met de kinderopvang?' Je hebt je kind nog niet eens zelf in de ogen kunnen kijken als deze vraag zich voor het eerst aandient. Wat vind jij eigenlijk belangrijk voor je kind? Het aanbod van kinderopvang in Boxtel is groot, de werkwijze divers. In deze serie stellen wij, team KDV Domino, BSO Twizon & BSO Wentelwiek ons graag aan je voor. Wij zijn Kinderopvang Humanitas. In dit eerste deel: onze kindvisie, aan de hand van thema's.

Ons eerste thema: ieder kind is uniek. Pas als je mag zijn wie je bent, voel je je ergens thuis. "En wat doe jij voor werk?" vraagt Koen als we het in de groep hebben over beroepen. Hij heeft niet de indruk dat wij hier aan het werk zijn. Een groter compliment kun je als pedagogisch medewerker niet krijgen. Het is de kunst om ieder kind écht te zien en te stimuleren op die zo eigen manier. Logisch, want als ouder weet je dat er maar één overeenkomst is tussen alle kinderen en dat is dat ze allemaal verschillend zijn. Er is geen 'Oei ik groei'-aanpak, waarbij elk kind op hetzelfde moment hetzelfde meemaakt en hetzelfde nodig heeft. Dat zie je terug in uiteenlopende groeimomenten. Bij ons vind je geen hoog meubilair. Wat je bijvoorbeeld wél vindt is een grondbox: een grote speelruimte met matten op de vloer, waarin de kleinsten samen kunnen rollen, spelen, kruipen, net waar het kind aan toe is.

Ons tweede thema is creativiteit. "Wat origineel! Zo zie je maar weer, plezier koop je niet per se in de speelgoedwinkel." Dit zei de opa van een van de kinderen. De papierversnipperaars hadden die dag op volle toeren gedraaid om de vloer van het lokaal te kunnen bedekken met snippers. 'Jan Huygen in de ton' erbij en samen hebben we een bijzondere middag gehad. Voor ons is oud papier geen afval, maar grondstof voor plezier! Deze open blik proberen we bij onze kinderen te prikkelen. Het is kind-eigen om out-of-the-box te denken. In vrijheid ontdekt een kind de eigen behoeften en talenten. Dit koesteren wij. Wist je dat onze kinderen zelf de naam Twizon hebben bedacht?

Ons derde thema, tevens toverwoord, is buiten. Als de eerste druppels vallen, staan de kinderen te trappelen voor de deur. Ze willen naar buiten, want regen = water = plassen = fun! Nat worden is geen punt. Vies worden ook niet. Buiten zijn is gezond. Bij ons gaat buitenspelen niet alleen over een beetje ballen of fietsen. Er is zoveel meer. Bij ons slapen de kleinsten bijvoorbeeld buiten, als het weer het toelaat. Grotere kinderen verzamelen graag. En kliederen graag met verf. Dus gebruiken ze bijvoorbeeld bladeren om op te verven. Of maken ze van een blad een kwast. Een kind kan dat.

Dit is het eerste deel van een reeks van vier columns. Wil je meer weten over wat wij voor jou en je kind kunnen betekenen? Bel ons gerust op 073-7119400. Op afspraak geven we je graag een rondleiding.

SPPiLL, Kèk Liemt en Erfgoedvereniging Kèk Liemt bezegelen samenwerking

Staand: Els Vissers en Mari van der Velden, zittend: Arnold van den Broek en Tossy de Man. (Foto: SPPiLL) Foto: SPPiLL

Liempde - Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), Stichting Kèk Liemt en de nieuw opgerichte Erfgoedvereniging Kèk Liemt hebben vorige week dinsdag een samenwerkingsovereenkomst getekend.

De huidige samenwerkingsovereenkomst tussen SPPiLL en Stichting Kèk Liemt liep per 1 januari 2019 af. Beide partijen wilden de 'plezierige en vruchtbare' samenwerking echter voortzetten. Het vernieuwen van de samenwerking vormt een mooi moment om de nieuw opgerichte Erfgoedvereniging Kèk Liemt toe te voegen aan de overeenkomst. In Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd werd de nieuwe overeenkomst getekend door de voorzitters van de drie partijen: Tossy de Man-Pollman van SPPiLL, Arnold van den Broek van Stichting KèK Liemt en Els Vissers van Erfgoedvereniging Kèk Liemt. Samen gaan zij verder werken aan de ontwikkeling van Liempde als Gastvrij Hart in Het Groene Woud en van D'n Liempdsen Herd als hét bezoekerscentrum daarvan. D'n Liempdsen Herd zal als thuisbasis gaan fungeren voor de Erfgoedvereniging Kèk Liemt. Dat betekent dat onder meer de algemene vergaderingen, lezingen, cursussen en tentoonstellingen/exposities van Erfgoedvereniging Kèk Liemt in D'n Liempdsen Herd zullen plaatsvinden. Ook wordt D'n Liempdsen Herd ingezet als vertrekpunt voor excursies.

Inhoud samenwerking
Alle activiteiten van de drie partijen worden opgenomen in een jaarkalender, waarbij rekening gehouden wordt met elkaars activiteiten. Samen stemmen zij de georganiseerde activiteiten (lezingen, presentaties, excursies) af die een raakvlak hebben tussen SPPiLL en Stichting en Erfgoedvereniging Kèk Liemt. Daarnaast wordt er een bijdrage geleverd aan de opleiding en opfriscursussen van de gidsen en ambassadeurs van Gastvrij Liempde. Die gidsen krijgen na afronding van hun opleiding, gedurende één kalenderjaar, een gratis lidmaatschap aangeboden door Erfgoedvereniging Kèk Liemt.

De partijen kijken verder naar het uitbreiden van mogelijkheden voor het gezamenlijk organiseren van activiteiten die op erfgoed gericht zijn, zoals cursussen brood bakken en klompen maken. Dit na het gereedkomen van het bakhuis en de klompenmakerswerkplaats op het erf achter D'n Liempdsen Herd, naar verwachting in dit voorjaar. Zij promoten gezamenlijk op de Liempdse Boeremèrt oude ambachten, culturen en tradities. Boeken en CD's van Stichting Kèk Liemt worden verkocht in D'n Liempdsen Herd.

Erfgoedvereniging Kèk Liemt
Naast Stichting Kèk Liemt, opgericht op 18 december 1974, is precies 44 jaar later, op 18 december 2018, ook Erfgoedvereniging Kèk Liemt opgericht. De vereniging richt zich vanaf 1 januari 2019 op alle erfgoedactiviteiten en de geschiedenis van Liempde en omgeving. Doordat het een verenigingsvorm is kan iedereen lid worden. De kosten bedragen 25 euro per jaar. Stuur een e-mail naar info@kekliemt.nl voor meer informatie.

Stichting Kèk Liemt houdt zich vanaf nu bezig met grotere projecten zoals boekuitgaven, de exploitatie van expositieruimte De Kleuskes, de ceremonie rond het luiden van het geboorteklokje en het lidmaatschap van de commissie Straatnaamgeving gemeente Boxtel.

Expositie schilderijen Gerda van Boeckel in D'n Liempdsen Herd

Enkele werken van Gerda van Boeckel. (Foto: D'n Liempdsen Herd) Foto: D'n Liempdsen Herd

Liempde - De expositie van de Liempdse kunstenares Gerda van Boeckel in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd is afgelopen weekend geopend. Tot en met 24 februari toont Van Boeckel haar schilderijen waarin landschap, bomen, bloemen en kenmerkend kleurgebruik centraal staan. Ze schildert veelal taferelen uit haar directe omgeving: Velder en De Mortelen.

Gerda van Boeckel komt uit een kunstenaarsnest en tekent van jongs af aan. Ze is in 1997 afgestudeerd met een hogere graad schilderen op de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, België en is in 1999 afgestudeerd met specialisatie schilderen. Vanaf 1998 schildert zij in haar eigen atelier aan huis op het mooie Landgoed Velder, een zeer inspirerende omgeving.

De onderwerpen voor haar schilderijen komen altijd uit haar directe omgeving; het Velders Bos en ook natuurgebied De Mortelen. Haar werk gaat vooral over het licht en de kleur uit de natuur. Ze schildert bomen, mensen, bloemen, dood wild, een landschap met kenmerkend kleurgebruik. De kunstenares laat wat zij waarneemt op zich inwerken om het vervolgens naar haar eigen gevoel te vertalen en te schilderen. Hierbij speelt verfgebruik, toets, kleur, sfeer en warmte een grote rol. Ze wordt gegrepen door het licht tussen bomen en planten, wat daar soms maar enkele seconden is. Die indrukken neemt zij mee naar haar atelier, waar het gevecht met de verf start. Ze werkt met olieverf, maar steeds vaker ook met acrylverf of een gemengde techniek.

De expositie is te bekijken gedurende de openingstijden van Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Op maandag is D'n Liempdsen Herd gesloten.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 15 januari
A-lijn: 1 N. van der Poel & J. de Wolf 61,46% 2 A. Bosveld & W. de Langen 56,25% 3 I. & H. Peeters 54,69% B-lijn: 1 G. Dams & E. van Gelder 62,85% 2 T. Heidelberg & T. van der Horst 59,38% 3 J. Esser & J. Kronenberg 57,64%
Uitslagen 16 januari
A-lijn: 1 S. Tempels & J. de Wolf 66,25% 2 J. Braken & W. van der Heijden 61,67% 3 W. de Langen & R. Traa 59,58% B-lijn: 1 W. Braken & A. van de Langenberg 57,08% 1 R. van Dijk & R. Timmermans 57,08% 3 L. Bekers & T. van de Sande 56,67%
Uitslagen 17 januari
A-lijn: 1 A. Wouters & R. van Stuivenberg 61,98% 2 T. Walbeek & W. de Langen 57,29% 3 M. Klaassen & A. van der Sangen 55,73% B-lijn: 1 G. van de Horst & M. van der Meijden 59,58% 2 S. Tempels & J. de Wolf 59,17% 3 G. van den Bosch & G. van den Bosch 58,33% C-lijn: 1 T. Bosveld & H. Hoogers 70,83% 2 E. & J. Janssen 56,25% 3 R. Langerwerf & S. van der Meijden
55,63%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 15 januari
A-lijn: 1 H. Maas & P. Raaijmakers 64,17% 2 J. van de Biggelaar & H. Goes 55,83% 3 A. Moerdijk & T van Uden 55,00 B-lijn: 1. J. Balk & A. Tuerlings 59,72% 2 E. Kemna & D. Landman         56,94 3. Paul Ronde - Marie Jose Ronde         55,56

Bridgeclub Revanche, uitslagen 15 januari
A-lijn: A. van de Ven & L. Verstijnen 58,44% 2 L. den Dekker & H. van de Wetering 57,99% 3 H. van Esch & P. van de Ven 56,42% B-lijn: 1 A. Weijns & J. Hellings 56,55% 2 F. Verhees & A. Dekker 55,95% 3 T. van der Kolk & S. van Lier 54,17% 3 A. Eggenhuizen & C. Smits 54,17%
Uitslagen 17 januari
A-lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 73,40% 2 G. & A. van Lier 65,40% 3 L. Frankevijle & C. Pastoor 55,00%

Essche Bridgeclub, uitslagen 17 januari
A-lijn: 1. H. van de Aa en J. Hereijgers 62,80% 2 Z. Bergmans en A. van Son 61,01% 3 E. Gilissen en E. van Beek 53,27%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 17 januari
A-lijn: 1 W. Renders & K. Voets 59,17% 2 M. Nieman & R. van Heeswijk 57,50% 3 L. Vermulst & J. Vermulst 56,25% B-lijn: 1 M. van de Westelaken & H. de Vries 63,99% 2 M. & W. van Schaijk 59,82% 3 D. Eltink & M. van Overbeek 58,04% C-lijn: 1 R. & J. van Dijk 63,50% 2 J. Dobbelsteen & D. Legius 61,00% 3 N. Maas & A. Veraa 57,00%

Bridgeclub Fellenoord, uitslagen 16 januari
A-Lijn: 1 T. & H. van de Brand 69.44% 2 G. Voltmann & M. van Elk & 63.19% 3 A. van Gorp & J. Koppen 53.47%

Biljart

BV 't Ivoor, uitslagen 14 t/m 18 januari
Avondcompetitie libre
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 3        21-30
't Ivoor 2-'t Ivoor 3        25-30
Royal Events Palace 1-'t Ivoor 4        24-25
Avondcompetitie 3-banden klein
't Ivoor 1-De Linden 6        28-23
Avondcompetitie 3-band Groot:
't Ivoor 1-BC Uden 2        25-30
Dagcompetitie libre
't Ivoor 1-VAR 3        37-35
't Ivoor 2 – Schuttershof 60+        30-36
De Haarstek 3 -- `t Ivoor 3        29-38
't Ivoor 4-De Vliedberg 4        29-40
DVR 1-'t Ivoor 5        22-39
Dagcompetitie 3-banden klein
NAL 6-'t Ivoor 6        26-22
't Ivoor 6-BV De Hazelaar 5        30-14
De Piepers 4-'t Ivoor 7        27-28        
't Ivoor 8-'t Trefpunt Café        27-22
't Ivoor 9-NAL 7        29-26
Eredivisie teams Buffalo Leaque 3-banden groot:
Bousema-'t Ivoor        6-2

Geboliesch, uitslagen week 3
De Unie Boys-Ons Vertier        28-38
Samen Sterk-De Treffers        30-39
De Prutsers-De Fetsers        38-32
Pommeransje-Dé ziek wel zitté        37-34
't Krijtje-De Stapelaars        26-39
De Eenheid-Kloosterboys        30-34

Zaalvoetbal

Uitslagen 19 januari
Brabant Sports 2000-Ron Verhagen 3-3
Le Temps Perdu-Café Vollop                 1-3
't Hart van Boxtel-Big Street 68                 5-3
El Techno-'t Geveltje                                 1-8
Team Van de Wielen-Juf Juf United         3-1
Tahadi-Kwalitaria Strik                         6-2
Uitslagen 21 Januari
Van der Heijden Milieu-Verbeij/Hanekroot
Celdex BV-Wijnpakkettenonline
Programma 26 Januari
17.00 Van de Sande/Pacqt-Second Cars
17.45 't Geveltje-Team Van de Wielen
18.30 Kwalitaria Strik-El Techno
19.15 Heva Van Weert-Tahadi
20.00 Hart.v. Boxtel-Cafe Vollop
20.45 Juf Juf United-Ron Verhagen
Programma 28 januari
20.00 ZVS Filias-Vermeer Risicobeheer
20.45 Celdex BV-Verbeij/Hanekroot

Handbal

HCB'92, uitslagen 19 januari
HCB'92 DB1-PSV Handbal DB1        9-8
HCB'92 D1-Desk D1        1-17
Bergeijk HB1-Zephyr/HCB'92 HB1        12-3
Uitslagen 20 januari
HCB'92 DS1-Lido DS2        10-8
Oranje wit HS2-Aristos/HCB'92 HS2        18-16
HCB'92, programma 26 januari
Zephyr DS1-HCB'92 DS1        19.30
Programma 27 januari
Acritas E2-HCB'92 E1        09.00
R.H.V. D2-HC'92 D1        11.00
Blauw wit DB1-HCB'92 DB2        11.50
Zephyr/HCB'92 HB1-Aristos HB1        12.05

Voetbal

DVG, uitslagen 19 januari
Volkel JO19/1-DVG JO19/1        4-2
Uitslagen senioren, 20 januari
DVG 6-Evvc 8        1-3
DVG 7-Avanti'31 9        2-4
DVG, programma 26 januari
Helvoirt JO8/1-DVG JO8/1        10:15
DVG JO9/1-ODC JO9/1        10:30
DVG JO11/1-Wilhelmina Boys JO11/1        10:15
ODC JO11/3-DVG JO11/2        11:00
DVG JO13/1-Heeswijk JO13/1        11:30
Helvoirt JO13/1-DVG JO13/2         11:30
DVG JO15/1-Bladella JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Irene JO15/1        13:00
DVG MO15/1-ODC MO15/1        13:00
DVG JO17/1-Boxtel JO17/1        14:30
DVG JO19/1-GSBW JO19/1        14:30
Programma 27 januari
Nulandia 1-DVG 1        14:30
DVG 2-Den Dungen 3        12:00
Sparta'25 5-DVG 3        12:00
Nijnsel 4-DVG 4        10:00
Heeswijk 6-DVG 5        12:00
Mariahout 5-DVG 7        12:00
DVG VR 1-HVCH VR2        10:00

Programma RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys 27 januari
SCMH 1-Boxtel 1        14.30
SCG'18 1-ODC 1        14.30
Essche Boys 1- Tuldania 1        14.00

Taekwon-do

TS Dekker, uitslagen 20 januari, ITL Open Valkenswaards toernooi
Linda Beekmans 1e sparren, 2e Tuls
Tilila Mairouche 2e sparren
Fedde Noordhoff 1e sparren
Areeb Abbas Ashraf 2e sparren
Kayleigh Belemans 3e sparren


Goedbezocht Mixtoernooi JBV De Walnoot

Boxtel - Bij jeu de boulesvereniging De Walnoot werd afgelopen maandag weer het wekelijkse open Mixtoernooi gespeeld. De wedstrijden in het verwarmde clubgebouw aan de Selissenwal 25 trokken vijftig liefhebbers, 42 van hen namen actief deel aan het toernooi.

De eerste plaats was voor Jan Pennings, die 3/18 punten behaalde. Martien Puijn werd tweede met 3/15 punten, Narda van Weert derde met 3/12 punten en Gerard van Esch vierde met 3/11 punten. Op de vijfde plaats eindigde Leo Bekers met 3/10 punten, Ria van Breugel werd zesde, de zevende plek was voor Els Bekers met 2/9 punten en de achtste plaats werd ingenomen door Dien Hanegraaf die 2/8 punten behaalde.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot om mee te doen aan dit wekelijkse toernooi. Elke aangemelde speler kan meedoen, ook geïnteresseerden uit de wijde omgeving van Boxtel tot Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Voor de beginnende boulers is er op alle dinsdagen en donderdagmiddagen de mogelijkheid om kennis te maken met de boulesport.
Meer informatie over JBV De Walnoot, Selissenwal 25, 5282 SJ Boxtel is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

L'Union uitgeschakeld in bekertoernooi

Schaijk - Het is een afvaardiging van handboogschutterij l'Union Boxtel niet gelukt om een ronde verder te komen in het NHB-bekertoernooi. Vorige week zondag werd in Schaijk het Boxtels viertal Henk Jegers, Marcel van der Lee, Jelt van de Langenberg en Meike van Oss laatste in een veld van acht deelnemers. Zes sets werden verloren en twee gelijkgespeeld en daarmee is de rol van Boxtel uitgespeeld.

Darttoernooi
Zondag 27 januari wordt in de accommodatie van omnisportvereniging l'Union Boxtel aan de Molenwijkseweg weer het jaarlijkse Boxtels Open gehouden. Met in het verleden winnaars als Michael van Gerwen en Kim Huijbrechts strijden de darters ook nu weer om de hoofdprijs van 400 euro.
De deelnemers worden ingedeeld in poules zodat iedereen meerdere partijen kan gooien.
Voor volwassenen begint het toernooi om 12.00 uur, inschrijven kan tot 11.30 uur. De jeugd tot en met 15 jaar begint om 10.00 uur, zij kunnen inschrijven tot 9.30 uur en gooien om mooie prijzen. Voor meer informatie: www.lunion-boxtel.nl.

Wisselend succes 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van de avondcompetitie van biljartvereniging 't Ivoor heeft in de tweede helft van de competitie nog niet het juiste ritme te pakken. Tegen de Hazelaar werden alle drie de partijen verloren en dat ging ten koste van hun plaats in de top 3.

Het tweede team moest aantreden tegen team 3, maar verloor deze ontmoeting met 30-25. Wim Bekkers, Rien Meijs en Louis Josiassen wonnen alle drie hun partij. Team 4 boekte een nipte overwinning. Don van de Wiel en Fons van Loon speelden een prima partij. Willem Witte liet 5 punten liggen. Het 3-banden klein team bond de Linden 6 aan de zegekar met 28-23. Patrick Sterrenburg en Henk Goettsch wonnen allebei. Het 3-banden groot team verloor alle drie de partijen, maar behaalde ondanks dat toch nog 25 punten en blijft ruim op kop.

Bij de dagcompetitie speelde team 1 weer als vanouds; het won met 37-35 van VAR 3 en blijft stevig de koppositie innemen. Achtervolger team 2 van 't Ivoor liet maar liefst 10 punten liggen in de ontmoeting met concurrent Schuttershof 60+. Het wordt daardoor weer spannend voor de tweede plek op de ranglijst. Team 3 boekte een nuttige overwinning en neemt daardoor wat meer afstand van de onderste plaatsen. Team 4 verloor alle vier partijen kansloos en zakt en paar plaatsen op de ranglijst. Team 5, uitkomend in dezelfde poule, deed dat heel wat beter. Het scoorde 39 punten en deelt de tweede plaats, vijf punten achter de koploper.

Bij de afdeling 3-banden klein speelde team 6 deze week twee keer. Werd de eerste wedstrijd tegen NAL 6 nog verloren, ze herstelden zich in de tweede wedstrijd tegen De Hazelaar. Het werd maar liefst 30-14. Wim van Gils, Math Hendriks en Henk Goettsch speelden allen een goede partij. Team 7 won op de valreep met 28-27 van De Piepers 4. Team 8 boekte een mooie overwinning op 't Trefpunt Café. Andre Vissers bevestigde zijn goede vorm van dit moment. Hij won met een mooi moyenne van 0,655. Team 9 won overtuigend met 29-26 van NAL 7. Rene de Windt blonk uit met een moyenne van 0,621. Rien Meijs won ook en Richard van Pierlo kwam slechts twee caramboles tekort voor de overwinning.

Eredivisieteam
In Lochem ging het eredivisieteam met 6-2 ten onder tegen Bousema Lochem. Jack van Peer redde de eer voor dit team door een prima winstpartij tegen Wesley de Jaeger. Hij won met 40-25 in 31 beurten, moyenne 1,290 en een hoogste serie van acht caramboles. Kopman David Martinez Bosch was kansloos tegen Martin Horn. Het werd 40-20 voor Horn in slechts 24 beurten. Richard Berkelmans speelde een partij onder zijn norm. Hij verloor van Frans van Schaik met een moyenne van 0,704. Huub Wilkowski had de mogelijkheid om de stand in evenwicht te brengen, maar verloor op de valreep van Stefan Galla met 40-36 in 28 beurten, moyenne 1,285. Dit team neemt op dit moment een gedeelde achtste plaats in op de ranglijst.

Winst voor B-jeugd en voor Dames 1 van HCB'92

Boxtel - De B-jeugd van HCB'92 speelde afgelopen zaterdag een thuiswedstrijd tegen PSV. De eerder gespeelde uitwedstrijd tegen deze ploeg had HCB verloren, terwijl de wedstrijd toen gelijk opging. Dit keer echter waren de Boxtelse handbalmeiden het sterkst. Dames 1 van HCB'92 stond zondag tegenover Lido DS2. Eerder dit seizoen waren de teams gelijkwaardig aan elkaar, toen werden de punten gedeeld na een eindstand van 10-10. Deze keer bleven de twee punten in Boxtel.

De Boxtelse jeugdhandbalsters waren dus gewaarschuwd en gingen zaterdag geconcentreerd van start tegen PSV. Vooral de verdediging stond sterk, de bal werd een paar keer goed onderschept. De Boxtelse keepster wist ook een penalty te stoppen, maar dat deed haar Eindhovense collega helaas zelfs twee keer. Toch was HCB na 25 minuten uitgelopen naar een 6-3 voorsprong.
De preek in de pauze van de coach dat HCB geconcentreerd door moest en niet moest verslappen, mistte zijn uitwerking; PSV kwam terug tot 7-7. Met een goede, snelle uitbraak van het hele team kon Jorien Strik echter scoren en werd de stand 8-7. De linkeropbouw van PSV kwam omhoog, precies in de kruising, wat de score op 8-8 bracht. Hierop besliste Veerle van Abeelen met nog één minuut op de klok de wedstrijd. Ze kwam goed door de verdediging heen en scoorde het winnende punt: 9-8.

DS1-Lido DS2
Zondagmorgen speelde het eerste damesteam hun wedstrijd tegen Lido DS2 thuis in De Braken in twee delen. Door een foutieve aanvangsttijd moest de eerste helft van de wedstrijd in de ene en de tweede in de andere zaal gespeeld worden. Tijd voor een begroeting en een warming-up was er daardoor niet, de speelsters moesten meteen aan de bak.
De ploeg uit Maarheeze kwam het beste uit de startblokken; een eerste snelle aanval leverde al meteen een doelpunt op. Terugzakkend naar hun verdediging was er echter direct een overtreding nodig om hoekspeelster Hèlen Berkelmans af te stoppen en met de toegekende strafworp, benut door Anne-Marie Sens, werd de stand gelijk getrokken.
De gastvrouwen hadden de grootste moeite om in het spel te komen, zowel in de aanval werden kansen niet benut en de achterhoede stond ook niet goed. Lido ging onverstoorbaar door en HCB'92 keek halverwege de eerste helft tegen een 1-4 achterstand aan. Mandy van Abeelen was degene die het tij deed keren. Twee goals op rij bleken het juiste medicijn wat HCB'92 nodig had om weer geloof in eigen spel te krijgen. Beide teams passeerden voor het rustsignaal nog eenmaal de doelverdedigers, waardoor er een stand van 4-5 op het scorebord stond. Compleet met een grote groep trouwe supporters werd er van zaal en tribune gewisseld en nadat alles in gereedheid was gebracht kon scheidsrechter Gina Smulders weer aanfluiten voor het tweede gedeelte.

Ondanks dat spelverdeelster Ellen Persoons was uitgeschakeld, kwam HCB'92 de tweede helft steeds beter in het spel. Met een onhoudbaar schot van Annie-Marie Sens en een score door Manon Foolen vanaf de penaltystip was de stand in evenwicht gebracht. Hèlen Berkelmans stond iets voor de Boxtelse verdediging en maakte het de opbouwers van Lido moeilijk om af te ronden. Met een onderschepping kon zij vanuit de break-out scoren. Met dit doelpunt stond HCB'92 voor het eerst op voorsprong, de wedstrijd was inmiddels al driekwart gespeeld. In het laatste kwartier gaf HCB'92 de naderende winst niet meer uit handen, al werd het nog wel spannend. Over en weer werd er nog gescoord, Liza van Rooij verraste de Lido-keepster met een stuitbal, maar ook keepster Mary Swinkels kon niet alles weren. Lido had de laatste paar minuten niet het geluk aan hun zijde om de achterstand goed te maken, want een strafworp werd gemist en een scherp schot ketste er via de kruising uit. Gitte Vanhout tekende voor het laatste punt vanuit haar favoriete rechterhoek en bracht de eindstand op 10-08.

Inschrijving Oxalis 35+ toernooi bij Merletten van start

Boxtel - Het Oxalis 35+ toernooi bij LTV De Merletten begint op zaterdag 16 maart en loopt tot de finales die op zondag 24 maart worden gespeeld. Het thema van dit jaar is 'alles is dubbel... zo leuk', en er kan dan ook worden ingeschreven voor de dubbels. Inschrijven voor het tennistoernooi via www.toernooi.nl kan tot 4 maart. De inschrijving is inmiddels gestart.

Naast de dubbels zijn dit jaar ook twee nieuwe speelsterktes toegevoegd, namelijk de 3 en 4. Het doel van het toernooi is om zoveel mogelijk in een poule-systeem te spelen. Aan de sportiefste deelnemer aan het Oxalis 35+ toernooi wordt de Bert Kuiper-bokaal uitgereikt.
Op zaterdag 22 maart is er een feestavond, waar ook een loterij plaatsvindt.

Mooie prestaties TS Dekker in Valkenswaard

Linda Beekmans (m.) van TS Dekker werd eerste bij Sparren. (Foto: TS Dekker) Foto: TS Dekker

Valkenswaard - Voor de eerste keer dit jaar gingen de taekwondo-ka's van TS Dekker afgelopen zondag op pad. Samen met 250 deelnemers uit Duitsland, België en Nederland namen zij in Valkenswaard deel aan het welbekende ITL Open Valkenswaards Taekwondo toernooi, dat al voor het 29e jaar werd georganiseerd.

Linda Beekmans werd eerste bij Sparren en tweede bij Tuls en ook Fedde Noordhoff behaalde een eerste plaats bij Sparren. Tilila Mairouche en Areeb Abbas Ashraf werden tweede bij Sparren en Kayleigh Belemans derde.
Nieuwkomers Wassim Bezbiz en Dexter van de Vleuten vielen buiten de prijzen, maar lieten mooi taekwondo zien. Ook Corne Beekmans en Kaj van de Meulengraaf, die buitengewoon hard gevochten hadden, wonnen net geen prijs. Een speciale vermelding is op zijn plaats voor nieuwkomer en seniorlid John van Gaal (44), die na een paar maanden taekwondo net buiten de prijzen viel met een vierde plaats.

Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker

Voor meer informatie over Taekwondo School Dekker: www.tsdekker.nl.

16 / 16

24 januari – 24 februari

Expositie schilderijen Gerda van Boeckel (di t/m zon)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

24 januari – 10 maart (za & zon)

Podium voor amateurkunst
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

24 januari - 30 april

Expositie JBZ
Buitenpoli, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 24 januari

Hobbycentrum vrije dans (aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 25 januari

Inloopochtend Heemkunde
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Hobbycentrum meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Zaterdag 26 januari

Rolstoeltennistraining, doe je mee?
09.00 uur, De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Meditatieve wandeling
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Huiskamer: rikken - hobby - jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Dinerconcert Fanfare Concordia
18.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Eucharistieviering i.v.m. 40-jarig jubileum zanggroep Con Fervore
19.00 uur, St. Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Explosion Rockets
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 27 januari

Viering patroondag Antonius Abt
10.30 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Huiskamer - koffie met gebak
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Concert Seniorenorkest Buchestelle
14.00 uur, Muziekhuis, Passage Riche 4, Boxtel

Maandag 28 januari

09.15 uur, Hobbycentrum vrije dans
19.00 uur, Hobbycentrum stijldansen
Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden = verplicht)

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Dinsdag 29 januari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum: stijldansen (aanmelden = verplicht)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Seniorweb inloopspreekuur
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 30 januari

Hobbycentrum Spaans voor beginners (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer rikken - jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Voorlees special 'Over een kleine mol …'
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Proeflessen karate voor jeugd en volwassen
17.45 uur, Sportcomplex Michaëlschool, Schijndelseweg 3, Boxtel

Donderdag 31 januari

09.30 uur, vrije dans
14.00 uur wandelmiddag
Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Finale Dichtslamrap
20.00 uur, Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kijk op www.mooiboxtel.nl/activiteit voor het totale aanbod van activiteiten

Foto: Fam van den Bogaard

Mara van den Boogaard

Foto: Fam van den Boogaard

Mara van den Boogaard

Kirsten (l.) en Bart Looijmans tonen trots hun prijs. Foto: Privécollectie familie Looijmans

Bart Looijmans

Karin Berkvens

aroma
bronwater
concentraat
diksap
energiedrank
extract
frisdrank
fruitshoot
groentensap
kleurstof
koolzuur
leidingwater
light
limonade
milkshake
mineraalwater
ranja
siroop
smoothies
soda
sportdrank
spuitwater
vruchtensap
zoetstoffen