DeMooiBoxtelKrant

11 januari 2017

DeMooiBoxtelKrant 11 januari 2017


Boxtelse ijspret is weer voorbij

Foto: Cock Stam

Boxtel - Voor de laatste keer trokken vele jonge Boxtelaren afgelopen weekend de schaatsen aan om zich uit te leven op de schaatsbaan bij Meneer van Dommelen. Zondagavond rond 17.00 uur kwam er dan toch echt een einde aan vier weken van winterpret. Sindsdien is initiatiefnemer Mark van de Moosdijk druk in de weer met de gefaseerde afbraak van de baan, wat tot donderdag zal duren.

Foto: Cock Stam
Foto: Leon
De Boxtelse ijsbaan ligt er dinsdagochtend verlaten bij. Foto: Mark van der Pol

De eerste editie van Boxtel on Ice stond bol van de activiteiten op en rond de ijsbaan. Zo kwamen niet alleen vele basisschoolklassen schaatsen, maar waagden ook bejaarden in rolstoel zich op het ijs. Er was een modeshow, optredens van verschillende artiesten, een pubquiz, een ijshockeyclinic en nog veel meer. Het was een succes en zeker niet de laatste editie van de schaatsbaan in het centrum, zo laat Van de Moosdijk weten. Meer hierover lees je binnenkort in DeMooiBoxtelKrant als we samen met hem terugblikken op Boxtel on Ice.

Winterweer leidt tot overlast, maar grote problemen blijven uit

Boxtel - De gladheid en de daarbij horende code oranje hebben afgelopen zaterdag niet geleid tot grote ongelukken. Wel regende het afgelastingen van nieuwjaarsborrels en sportwedstrijden. Zo ging ook het bezoek van Woutertje Kaboutertje aan Liempde en de daaraan gekoppelde LIEMT-Al-LICHT lampionnenoptocht niet door.

In overleg met de organisatoren van Stichting Algemeen Belang Liempde werd besloten dat het onverantwoord was om de tocht door te laten gaan. Ook Boxtel's Harmonie liet weten dat het nieuwjaarsconcert in verband met de gladheid werd afgeblazen. De Openbare Repetitie van Op naor d'Honderd in Café 't Groene Woud in Liempde ging om dezelfde reden ook niet door.

Verder werden diverse sportieve activiteiten geannuleerd. Op Het Essche Heike ging het oefenduel tussen voetbalvereniging ODC en FC Den Bosch niet door. Ook de atletiekactiviteiten rondom de nieuwjaarsreceptie bij AV Marvel werden eveneens afgelast, zo viel te lezen op de website van de vereniging. De receptie zelf ging wel door.

Op de Boxtelse wegen bleef het relatief rustig. Voor zover bekend zijn er geen grote ongelukken gebeurd, op wat glijpartijen na. Vooral op parkeerplaatsen en kleinere straten waar niet gestrooid was, was het spekglad. Op de A2 gold een snelheidsbeperking van 50 km/h wegens de verraderlijke gladheid.

In Liempde, bij het trekpontje aan de Smaldersestraat, vroor een touw vast aan de katrol. De personen op het zogenaamde Sint-Janspontje moesten door de brandweer bevrijd worden. Momenteel is het pontje buiten gebruik. Meer daarover lees je op pagina 7.

Het winterweer leidde niet tot enkel ellende: websitebezoeker Leon stuurde ons een foto van heuse sneeuwpret. "Joost en Marloes hebben een sneeuwpop kunnen maken vanmorgen", zo liet hij ons weten. En zo werd er op sommige plaatsen van de nood dus ook een deugd gemaakt.

Sint Joseph laat woningzoekende die vrijwilligerswerk doet 'voordringen' op wachtlijst

Boxtel - Voorrang op de huurwachtlijst in ruil voor vrijwilligerswerk. Het is een plan dat huurstichting Sint Joseph en ContourdeTwern bedachten om meer vrijwilligers in Boxtel actief te krijgen. Om de 115 vacatures op te vullen biedt de woonstichting woningzoekenden die meer dan 100 uur vrijwilligerswerk doen met voorrang een woning aan. Het experiment moet aan het eind van deze maand van start gaan.

Het experiment is geïnitieerd door Zorgzaam Boxtel, een samenwerkingsverband van Zorggroep Elde, Woonstichting St. Joseph, Cello, ContourdeTwern, Vivent, WSD, Reinier van Arkel, Gemeente Boxtel en VGZ om het sociale klimaat in Boxtel te verbeteren. Ook de huurdersbelangenvereniging is betrokken bij het project.

Al vrij snel kwamen er reacties op het plan dat 'Vliegende Start' gedoopt werd, na de bekendmaking in het huurdersblad Deurpost in december. Inge Huisman van Sint Joseph ligt daar vooralsnog nog niet wakker van. Volgens haar zal de tijd leren hoe het experiment uitpakt: "We hopen aan het eind van deze maand van start te kunnen gaan. Dan gaan we dit en volgend jaar kijken hoe het in de praktijk werkt. Ook zullen we het project tussentijds monitoren." Ook pareert ze de kritiek dat mensen die vrijwilligerswerk doen voorgetrokken worden: "Zij moeten daar wel wat voor doen en daar heeft de Boxtelse gemeenschap ook profijt van!"

Lees verder op pagina 3.

Antonius Abt viering in Kasteren

Liempde - De jaarlijkse viering van buurtvereniging Kasteren van de patroondag van de Heilige Antonius Abt, beschermheilige van het vee, vindt dit jaar plaats op zondag 29 januari met medewerking van het Antonius Abt gilde uit Liempde. De buurtvereniging viert deze dag al sinds 1984. Dit jaar zal ook een groep gilde broeders van het Sint Barbara gilde uit Dinther aanwezig zijn ter opluistering van de viering.

Om 10.30 uur is er die dag een Heilige Mis, opgedragen door Pater Geldmijer, met assistentie van M Hendrix, pastoraal medewerker van zorg centrum Elde te Boxtel. Muzikaal wordt dit geheel verzorgd door troubadour Jan van der Heijden. Na afloop van de Heilige Mis trekken de aanwezigen in processie naar de Anthonis kapel, op de hoek Kasterensestraat en de Maai, vooraf gegaan door de beide gildes met slaande trom. Bij de kapel zal kapelaan Geoffrey de Jong wat kleinvee zegenen met een toepasselijk gebed, daarna zullen de gildes een vendelgroet brengen. Na afloop zal de processie vertrekken naar het Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23, waar de koffietafel gedekt staat 'met van alles van het verke, zult, kooikes, worst en platte ribben met een borrel brandewijn vooraf'. Degenen die zich hiervoor hebben opgegeven kunnen dan aanschuiven en het zich goed laten smaken. Dit alles word georganiseerd door buurtvereniging Kasteren bij Jos en Miranda Sanders - Jos is met zijn moeder Tonny beschermheer en beschermvrouw van de Kapel.

Opgeven voor de maaltijd kan tot 23 januari bij Rien van de Langenberg via 0411-632724, Jan van de Sande via 0411-631895 of Jos van de Leest via 0411-631303. De kosten bedragen bedragen 10 euro per persoon, kinderen tot 14 jaar betalen slechts 2,50 euro.

Orgelconcert in Sint-Petrus

Boxtel - Organist Paul Tegels speelt op zondag 22 januari om 15.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek op het Smits-orgel werken van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn en Alexandre Guilmant. Het concert zal ongeveer een uur duren. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken wordt op prijs gesteld.

Paul Tegels studeerde orgel in Arnhem. Hij vervolgde zijn opleiding in Boston en vestigde zich daarna in Amerika. Momenteel is hij als Associate Professor of Music en organist verbonden aan de Universiteit van Tacoma (USA). Tijdens zijn middelbare schooltijd aan het Elzendaalcollege in Boxmeer maakte Tegels deel uit van cabaretgroep 'Zilver Poetsen'. De groep, bestaande uit leerlingen en docenten, trad op tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van het college. Omdat het optreden in goede aarde viel, volgde een herhaling bij het 50-jarig bestaan. Sindsdien organiseert de groep met enige regelmaat een reünie. Vanwege deze reünie komt Tegels dit jaar naar Boxtel. Hij zou het mooie orgel van dat de Sint-Petrusbasiliek graag eens willen bespelen. Zijn oud-schoolkameraden organiseerden daarop dit openbare concert.

Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 12 januari         Bridgen in De Walnoot 13.30
                        Handwerken in de Orion 13.30
Vrijdag 13 januari        Rikken en jokeren in De Walnoot 13.30
Dinsdag 17 januari        Biljarten in De Walnoot 13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Orion 14.00
Donderdag 19 januari        Bridgen in De Walnoot 13.30
                        Handwerken in de Orion 13.30

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 12 januari        Rikken en jokeren in De Walnoot 19.30
Dinsdag 17 januari        Rondleiding in het Oeteldonks Gemintemuzejum, vertrek vanaf station Boxtel 12.30

Spreekt dit programma je aan? Je kunt altijd lid worden van onze vereniging. Voor meer informatie zie www.vcboxtel.nl.

Oliebollengala voor ruim 120 kinderen van BSO's Kindertuin

De creatie van Tanja Gentles, Pedagogisch medewerkster bij de BSO in Heeswijk, won de themaprijs 'doe raar met je haar'. (Foto: Susan van den Besselaar/BSO Kindertuin) Foto: Susan van den Besselaar/BSO Kindertuin

Boxtel - Het was afgelopen donderdag tijd voor het jaarlijkse Oliebollengala in Gemeenschapshuis De Rots. Het jaarlijks terugkerende evenement vormde de 'nieuwjaarsborrel' voor 120 kinderen van alle buitenschoolse opvanglocaties van Kindertuin.

Natuurlijk startte de middag met een heerlijke oliebol waarna de kinderen een lijst met activiteiten kregen waaruit zij mochten kiezen. Daarop stonden bijvoorbeeld het maken van hapjes, een tas pimpen, techniekproefjes doen, een circusact voorbereiden, dansen en naar de beautysalon gaan. Hier konden de kinderen zich op laten maken en hun nagels laten lakken. Als klap op de vuurpijl kon ook gekozen worden voor een glittertatoeage laten zetten en hun haar laten doen met 'coup du compress'. Zo werden ware kunstwerken gemaakt met behulp van een luchtcompressor.

Mister en Miss Kindertuin: Ruben Jansen van de locatie uit Haaren en Pip Baaijens van BSO Coolkids, Angelaschool. (Foto: Susan van den Besselaar/BSO Kindertuin) Foto: Susan van den Besselaar/BSO Kindertuin
(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

In de loop van de middag werd door de dansgroep een dans ingestudeerd die aan het einde van de middag werd opgevoerd voor alle kinderen en de aanwezige ouders. Daarna werd er een heuse modeshow gehouden met de gepimpte tas en bijbehorende galakleding. De door de kinderen gemaakte hapjes werden verdeeld onder de ouders die samen met het aanwezige personeel van de Kindertuin op het nieuwe jaar toostten.

Ook de leiding van de verschillende BSO's had een eigen competitie onder de noemer 'doe raar met je haar'. Zij konden hierbij met hun kapsel een prijs in de wacht slepen. De wedstrijd leidde tot een paar prachtige creaties, maar eentje stak er letterlijk en figuurlijk met kop en schouders bovenuit. Dat was het haar van Tanja Gentles, pedagogisch medewerkster bij de BSO in Heeswijk. Zij had een vogelhuisje op haar hoofd, inclusief een vogel. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg was had ze ook een aantal takken met bloesem in haar haar.

Voor de best geklede jongen en het mooist geklede meisje waren de titels Mister en Miss Kindertuin te vergeven. Ruben Jansen, van de locatie uit Haaren werd uiteindelijk Mister Kindertuin. De titel Miss Kindertuin was er voor Pip Baaijens van BSO Coolkids bij de Angelaschool.

Bosch Rexroth schrapt 58 banen in Boxtel

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Bosch Rexroth Nederland schrapt 58 banen in verband met de verslechterende maritieme en offshore markt. Dit liet Ron van den Oetelaar, Algemeen Directeur van Bosch Rexroth in Nederland het personeel dinsdagmiddag weten. De banen verdwijnen niet per direct, maar worden geleidelijk afgebouwd gedurende dit jaar.

Het bedrijf is bezig de administratie-, management- en productieorganisatie in Boxtel aan te passen als gevolg van de aanhoudende verslechtering in de maritieme en offshore industrie. Vanwege de aanhoudende lage olieprijs zijn investeringen in offshorefaciliteiten en machines aanzienlijk verminderd en wordt herstel op de middellange termijn niet verwacht.

Tegelijkertijd is er een stevige concurrentie in het werkveld waar Bosch Rexroth actief is. Het resultaat daarvan is, dat de inkomsten uit orders sterk zijn afgenomen met als gevolg een overcapaciteit voor de Boxtelse fabriek, waar het bedrijf hydraulische cilinders en aggregaten fabriceert. Daarbij komt de hoge prijsdruk van de markt, die de marge onder druk zet.

"Om zeker te zijn van onze toekomstige concurrentiepositie, moeten we op de veranderde markt reageren door onze productie capaciteit aan te passen, alsmede onze management- en administratieve structuren", zegt Ron van den Oetelaar, Algemeen Directeur van Bosch Rexroth in Nederland. Dit houdt in dat er 58 banen moeten worden afgebouwd in 2017.

Het is niet de eerste keer dat Bosch Rexroth een ontslagronde doorvoert: aan het einde van 2015 werden al 45 Boxtelse banen geschrapt en wereldwijd ook gesneden in het aantal banen binnen het concern. Het bedrijf is in Nederland op zeven locaties vertegenwoordigd en heeft in ons land ongeveer 700 mensen in dienst, waarvan 650 in Boxtel. Wereldwijd zijn er ruim 33.000 mensen werkzaam bij Bosch Rexroth.

Bosch Rexroth streeft ernaar om een goed sociaal plan op te stellen om de boventallige werknemers zoveel mogelijk op andere locaties binnen Bosch Rexroth en andere Bosch Grouplocaties aan het werk te krijgen. Voor werknemers die hiertoe niet in staat zijn komt er een afvloeiingsregeling met outplacement begeleiding. Hiermee wordt een zelfde weg bewandeld als bij de vorige ontslagronde.

De geplande maatregelen om de toekomstige concurrentiepositie zeker te stellen, zullen hoofdzakelijk worden uitgevoerd op de locatie in Boxtel. Volgens een woordvoerder van het bedrijf ligt het niet in de lijn der verwachting dat op korte termijn weer groei optreedt in de markt, waardoor het schrappen van meer banen de enige optie was.

In aanvulling daarop zal het bedrijf haar verkoop en service structuur in Nederland aanpassen. Producten en services 'Made in Boxtel', bijvoorbeeld grote hydraulische cilinders en zware deiningscompensatiesystemen, genieten een goede reputatie. Ondanks de uitdagingen in de markt is er geen sprake van het staken van de activiteiten in de Nederlandse maritieme en offshore industrie, aldus Van den Oetelaar.


Vervolg van de voorpagina: Sint Joseph geeft woningzoekende die vrijwilligerswerk doet 'voorrang' op wachtlijst

Het vrijwilligerswerk van de mensen die in aanmerking komen voor voorrang op de wachtlijst wordt beoordeeld door een commissie met vertegenwoordigers van Zorgzaam Boxtel, ContourdeTwern en de Huurders Belangen Vereniging. Gezamenlijk bepalen zij of de aard en de duur van het vrijwilligerswerk voldoende zijn om de voorrang op de wachtlijst te rechtvaardigen.

De voorrang is volgens Huisman voor starters uiteindelijk het meest interessant, mede omdat eengezinswoningen buiten het experiment vallen. De minimumeis voor het aantal uren vrijwilligerswerk is geen harde eis. "Het aantal uren wordt niet met een stopwatch gemeten", laat Charlotte Rameckers van ContourdeTwern in Deurpost weten. Als de commissie akkoord is komt een woningzoekende meteen in aanmerking voor een woning. Overigens is het niet zo dat hoe meer vrijwilligerswerk je doet, hoe meer voorrang je krijgt.

Het experiment staat niet op zich. Ook in gemeenten als Eindhoven en Breda wordt al geëxperimenteerd met het combineren van huren en het doen van vrijwilligerswerk. Zo werd het experiment in laatstgenoemde gemeente omgekeerd: daar werd aan huurders gevraagd om vrijwilligerswerk te doen.

Informatiebijeenkomst Veehouderij en Gezondheid bij Restaurant Molenwijk

Boxtel - GGD Hart van Brabant houdt op 16 januari een informatiebijeenkomst 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden' voor inwoners van Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren. De bijeenkomst is vanaf 19.30 uur in Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2.

Begin juli 2016 presenteerde het RIVM de resultaten van het onderzoek 'veehouderij en gezondheid bij omwonenden'. De centrale vraag hierin was of uitstoot door veehouderijen effect heeft op de gezondheid van mensen die hierbij in de buurt wonen. Deelnemers aan dit onderzoek ontvingen van het RIVM een samenvatting van deze resultaten. Tijdens de bijeenkomst in Restaurant Molenwijk presenteren de onderzoekers van het RIVM de belangrijkste resultaten van het onderzoek. Aansluitend is ruimte voor het stellen van vragen.
Wat de uitkomsten betekenen en wat eventuele consequenties zijn voor beleid, wet- en regelgeving, daarover moeten het Rijk, de Provincie en gemeenten met elkaar in gesprek. De GGD vindt het belangrijk om in het licht van deze resultaten samen met alle betrokkenen te kijken naar de resultaten, uitdagingen en mogelijkheden. Hierin neemt de GGD ook vragen, zorgen en ideeën van omwonenden mee. In verband met de organisatie van de avond is vooraf aanmelden verplicht. Bij aanmelding krijg je een samenvatting van de uitkomsten een link naar het rapport.
De zaal is open vanaf 19.00 uur, de presentatie start om 19.30 uur. Aanmelden kan tot uiterlijk zondag 15 januari via: http://bit.ly/Veehouderij.

Dansmiddag met Stardust Live

Boxtel - Duo Stardust Live houdt zondag 15 januari een dansmiddag in Gemeenschapshuis De Walnoot. Het duo zal samen met de viermansformatie New Harvest een keuze uit Top 100 populaire hits uit de jaren 60 tot heden laten horen.

De dansmiddag voor de veertigers en ouder heeft als belangrijkste motto 'gezellig samenzijn'. New Harvest brengt een uitgebreid repertoire ten gehore met allerlei soorten dansmuziek en stijlen: zoals foxtrot, rumba, chachacha, wals, jive en poco poco. Liefhebbers van country en linedance komen ook aan hun trekken. Tijdens deze middag is er een Indische stand met catering aanwezig.

De activiteit is gekoppeld aan de SLF (Stardust Live Foundation) dat er onder andere voor moet zorgen dat huisdieren een kwalitatief leven krijgen door middel van doorplaatsing uit het asiel naar een baasje. Voor meer info kun je de website www.stardustlive.nl bezoeken.

De dansmiddag op 15 januari begint om 14.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Entree bedraagt 8 euro aan de deur en 6 euro in de voorverkoop. Die verloopt via John Kersch (073-5430934/06-44181034) of Chris Verboven (06-45126200).

Groencursus van IVN-Oisterwijk

Oisterwijk - Ieder jaar organiseert het IVN-Oisterwijk een Groencursus voor mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur. Op 15 februari gaat de cursus, die bestaat uit negen lesavonden op woensdag en negen excursies in de weekenden, van start in de Pannenschuur in Oisterwijk.

Deelnemers maken kennis met de geschiedenis van het Brabants landschap, er zijn lessen over vogels, planten, insecten, de kringloop van de natuur en verschillende andere onderwerpen. Na iedere les volgt een excursie in het weekend erna. Zo kunnen de cursisten in de praktijk zien en beleven wat er in de les is behandeld. Iedere excursie vindt plaats in een ander gebied.
Kijk voor meer info op www.ivnoisterwijk.nl, mail naar groencursus@ivnoisterwijk.nl of bel Odiel Kranendonk (06-22874300). Wijkcentrum De Pannenschuur, Lavendel 9 in Oisterwijk, 013-5219090.

Lezing over de slechtvalk

Foto: Dirk Eijkemans

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert morgen, op donderdag 12 januari, een lezing over de slechtvalk bij Café 't Groene Woud in Liempde. De lezing wordt gegeven door Peter van Geneijgen, voorzitter van de Werkgroep Slechtvalk Nederland.

Weinig dieren hebben het afgelopen jaar de gemoederen zó bezig gehouden als het paartje slechtvalken op de Liempdse kerk. De snelste roofvogel van ons land koos deze locatie om te nestelen en een nakomeling groot te brengen. Heel wat Liempdenaren, jong en oud, konden genieten van de capriolen van deze schitterende vogels. Maar de duivenmelkers hielden hun hart vast, want zij vreesden dat al hun prijsduiven ten prooi zouden vallen aan deze vogels. Daarom is het hoog tijd om de slechtvalk eens nader onder de aandacht te brengen. En weinigen kunnen dat beter dan Peter van Geneijgen. Hij neemt zijn toehoorders mee in de wereld van deze roofvogel, die te boek staat als het snelste dier ter wereld. De slechtvalk grijpt zijn prooi in een spectaculaire duikvlucht waarbij snelheden van 350 km per uur geen uitzondering vormen.

Tot eind vorige eeuw was de slechtvalk een uiterst zeldzame broedvogel in ons land, maar het is het dier voor de wind gegaan. Nu telt Nederland meer dan 130 broedparen. Daarbij krijgen de vogels hulp in de vorm van broedgelegenheid die geboden wordt op hooggelegen plaatsen, zoals tv-torens, elektriciteitscentrales, flatgebouwen en kerktorens.

De lezing wordt gehouden in Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Liempde en begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Filmavond in De Kloosterhof

Liempde - Volgende week woensdag, 18 januari, draait in dienstencentrum Kloosterhof de film Still Alice. De zaal gaat open om 19.00 uur, de film begint om 19.30 uur. De toegang kost 2,50 euro, inclusief een kop koffie of thee.

Alice Howland (Julianne Moore), gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan.

Ierse sessie bij In Den Boogert

Boxtel - De eerste Boxtelse Ierse Sessie van dit jaar wordt aanstaande zondag, 15 januari, gehouden bij Bed & Breakfast 'In Den Boogert'. Van 13.30 tot 16.30 uur komen liefhebbers hier samen om mee te spelen en zingen met Ierse liederen of om gewoon lekker te luisteren. Iedereen kan zijn eigen inbreng leveren.

Kijk voor meer informatie op www.iersesessie.nl. Hier vind je onder andere de data van alle Boxtelse Ierse Sessies in 2017 en het repertoire van de sessies. Bed & Breakfast 'In Den Boogert' is te vinden aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

Inbreng van informatie, ideeën of adviezen kunnen gestuurd worden naar: info@iersesessie.nl of petervansteenderen@iersesessie.nl, 06-53851409 of tondejong@iersesessie.nl, 06-44414551.

MUBO biedt amateurkunst podium Elke zondag Meet & Greet met kunstenaar

Een kunstwerk van Caroline Smits-Poolman. (Foto: MUBO) Foto: MUBO

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) vormt tot en met 12 februari het podium voor amateurkunstenaars om hun kunstwerken te exposeren. Aan de oproep om zich hiervoor aan te melden hebben 24 amateurkunstenaars uit Boxtel gehoor gegeven, wat heeft geleid tot een prachtige expositie met een grote variatie aan kunstuitingen van schilderkunst en beeldhouwkunst tot kunstfotografie en dichtkunst. Elke zondag is er een Meet & Greet waarbij een amateurkunstenaar aanwezig zal zijn om zijn of haar werk te demonstreren. Daarbij heeft het museum de primeur dat de kunstobjecten mooi worden uitgelicht met de recentelijk in MUBO aangelegde professionele belichtingsapparatuur.

Uit de enthousiaste aanmeldingen is een expositie samengesteld met een grote mix aan kunstvormen. De bezoeker kan genieten van schilderkunst, pentekeningen, beeldhouwkunst, keramiek, kunstfoto's, dichtkunst, mozaïek, brons en naaldkunst. Stuk voor stuk werken waarin de kunstenaar zijn hart en ziel heeft gelegd. De expositie is in nauwe samenwerking met deze enthousiaste kunstenaars tot stand gekomen. Tijdens de looptijd van de expositie kan de bezoeker ook met hen kennismaken. Gedurende de reguliere openingstijden zijn er altijd wel een of meerdere kunstenaars aanwezig om mee in gesprek te raken. Ze zijn dan te herkennen aan een badge met daarop hun naam.

Bovendien wordt tot en met de laatste dag op 12 februari op alle zondagmiddagen van 13.30 tot 15.00 uur een demonstratie/presentatie gegeven door een exposerende amateurkunstenaar. Deze vindt plaats in de ontvangstruimte van MUBO. De 'kunstenaar van dienst' laat dan zien hoe hij of zij te werk gaat en vertelt op welke wijze het kunstwerk tot stand komt. Aan bod komen ontwerp en gieten van bronzen beeldjes, het maken van werken in gemengde technieken/collages, een workshop mozaïek voor volwassenen en kinderen, beeldhouwen, keramiek en natuurlijk schilderkunst. Op de website van MUBO (www.muboboxtel.nl) is het programma te vinden welke kunstenaar op welke zondagmiddag aanwezig is voor haar/zijn demonstratie. Ook wordt elke week in deze krant de kunstenaar van dienst voorgesteld.

Dit weekend, op zondag 15 januari, zal Caroline Smits-Poolman (1957) – Gemengde techniek een demonstratie geven.
"Ik woon nu dertig jaar in Boxtel, ben gehuwd en moeder van twee zonen. Ik ben werkzaam geweest in het middelbaar onderwijs als docent biologie en huishoudkunde. Mijn hele leven was creatief bezig zijn al aanwezig, maar eerst vooral met textiele werkvormen. Later volgde ik de opleiding Genezend Tekenen in Zutphen. Sinds tien jaar werk ik in mijn eigen praktijk in Boxtel, De Handboog, waar ik tekencursussen een tekentherapie geef. Mijn eigen beeldende werk is gewoon voor het plezier, maar het is ook een soort uitlaatklep. Ook ben ik vaak bezig met dingen te verzinnen en uitproberen voor de lessen. In mijn opleiding heb ik leren werken met veel verschillende materialen. Ik ben het liefst bezig met abstract werk in gemengde technieken en collage. De tekeningen of schilderijen ontstaan spontaan en intuïtief. Ik laat me inspireren door alles wat ik meemaak en zie. Daarbij kun je ordenen, iets verwerken en dan een boeiend en gelaagd werk laten ontstaan."

De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro, voor kinderen van 12 jaar en ouder betalen 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.

Drieluik Klankkleur
Ook op zondag 15 januari staat in MUBO een bijzondere presentatie op het programma met de titel 'Drieluik Klankkleur'. Van 11.15 tot 13.00 uur staat worden acht verrassende combinaties van proza, muziek en beeldende kunst gepresenteerd, die door middel van klankkleur een eenheid vormen. De presentatie wordt verzorgd door Marja Reitsma (beeldende kunst), Bram Noot (literatuur) en Joop de Weger (muziek).

Klanken, woorden en beelden roepen sferen, stemmingen en emoties op, die wij onbewust associëren met kleuren en omgekeerd. Schrijvers proberen klanken en kleuren te vertalen in woorden. Schilders zetten woorden en klanken om in kleuren. Componisten geven kleuren weer in muziek. Zo kunnen muziek, poëzie/proza en beeldende kunst eenzelfde 'klankkleur' uitdragen en elkaar onderling versterken. Vanuit die beleving is gekozen voor combinaties van schilderijen, literatuur en muziek. Verrassend is het om te ervaren hoe werken van kunstenaars van verschillende disciplines uit verschillende landen en tijdsperioden in klankkleur naadloos op elkaar aansluiten.

Marja Reitsma, Bram Noot en Joop de Weger delen hun passie graag met anderen. Al 15 jaar verzorgen zij Culturele Drieluiken, waarin thema's vanuit de beeldende kunst, literatuur en klassieke muziek worden belicht. Voorbeelden hiervan zijn Romantisch Landschap, Stad en Land, Melancholie en Klankkleur. In voorbereiding is een drieluik over Dromen. Marja Reitsma is werkzaam voor de educatieve dienst bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daarnaast verzorgt zij cursussen en lezingen over kunstbeschouwing in Boxtel en elders. Joop de Weger geeft lessen 'Luisteren naar Klassieke Muziek' aan verschillende volksuniversiteiten. Daarnaast verzorgt hij avondvullende lezingen waarin klassieke muziek centraal staat. Bram Noot is Neerlandicus. Naast lezingen over literaire onderwerpen geeft hij leiding aan een leeskring.

De lezing start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur, zodat iedereen op zijn gemak een kop koffie of thee kan drinken voordat de lezing begint, en een zitplaats kan bemachtigen.

Tijdens de lezing is ook een koffie/thee pauze ingelast. Bij elkaar zal de lezing tot uiterlijk 13.00 uur duren. De entreeprijs voor de lezing is 5 euro. Aanmelden kan op info@muboboxtel.nl of via 06-16041898.


Cabaretier Roué Verveer in Podium Boxtel

Cabaretier Roué Verveer. (Foto: Brabantse Cultuurgroep) Foto: Brabantse Cultuurgroep

Boxtel - Roué Verveer is een van de meeste authentieke cabaretiers van dit moment en behoort tot de top van de Nederlandse cabaretwereld. Hij is een graag geziene gast bij vele tv-programma's en heeft vorig jaar zelfs een boek 'Waarom? Daarom!' uitgebracht, dat een notering in de lijst van bestsellers opleverde. Vrijdag 20 januari staat hij in Podium Boxtel met alweer zijn zevende voorstelling: 'Op Het Laatste Moment'.

Roué Verveer staat bekend om zijn driftige, enthousiaste speelstijl, charisma en talent om te improviseren. Hij put graag uit de liefde, Surinaamse cultuur en de contrasten met Nederland, wat bakken vol hilarisch materiaal oplevert!

De deelname aan een talentenjacht van het comedygezelschap Freshwagon in 1995 was het succesvolle carrièrebegin van Roué Verveer. Sindsdien heeft hij overvolle theaterzalen getrokken met onder andere Caribbean Combo, Typisch Surinaams, Zit Mooi! en maar liefst zeven avondvullende solovoorstellingen.

Kaartjes kosten 20,00 euro en zijn verkrijgbaar via de website www.podiumboxtel.nl, bij Hebbes aan de Markt in Boxtel, supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof, Bloemsierkunst Marimba in Boxtel-Noord en drogist Bewust Beter in Liempde.


6 / 16

064 Achterkant van 'Oud Maastricht' Pastel, 22 x 28 cm, gesign. r.o. Particuliere collectie. Foto: Heemkunde Boxtel

155 Binnenplaats van Anna Verhagen 'Oud Maastricht'
Pastel, 29 x 39 cm, gesign. l.o.
Collectie: J.P.A.W. van Liempt

De achterkant van herberg 'Oud Maastricht'.
Toen kunstschilder Pierre Janssen hier zijn schetsen maakte, zat hij aan de achterkant van wat eertijds herberg 'Oud Maastricht' heette. Mogelijk hoorde het huis ooit aan het kasteel Stapelen als tiendopslagplaats. Vanuit de poort kwam men door de Wiemelhoek in rechte lijn op de Konijnshoolsedreef uit en vandaar uit bij het kasteel Stapelen. Het zeer bijzondere huis van Frans van der Hagen bestond uit een slagerij, kruidenierswinkel, bakkerij en boerenbedrijfje. Hoogstwaarschijnlijk verkocht men ook verse eieren, zo laat het schilderij ons zien. Later woonden er zijn kinderen Jan, Janus, Sientje en Anna (zoon Toon heeft de bakkerszaak verplaatst naar de hoek van de Kruisstraat). Dit imponerende oude huis bezat, achter de grote poort, een overbouwde inrit naar de binnenplaats, die geflankeerd werd door een zeer oude behuizing. Het pand had een enorme zolder met een prachtige dakconstructie. Voorts was 'Oud Maastricht' twee kelders rijk. In één daarvan bevond zich een welput. In de familie van de eigenaar van het schilderij, bevindt zich nog een schilderij met hetzelfde onderwerp. Ook geschilderd door Pierre Janssen. Echter, dit betreft een wintertafereel. Beide eigenaren waren zich er niet van bewust dat zij beiden een nagenoeg zelfde schilderij in de huiskamer hadden hangen. De twee schilderijen zijn door vererving in de respectievelijke families terechtgekomen. Misschien is Boxtel wel één grote familie!
Het pand, dat Pierre Janssen waarschijnlijk vóór de oorlog schilderde, is aan het eind van de jaren vijftig 'omgestoten'.

155 Foto: Heemkunde Boxtel

(On)Zorgvuldigheid
In de laatste week van 2016 kreeg ik post van de Politie. Op zich niet zo bijzonder zou je misschien denken, maar in dit geval was ik toch wel verbaasd. De brief was afkomstig van een rechercheteam uit Den Bosch. Maar voor ik verder ga over de inhoud van de brief eerst even dit.
Zoals jullie wellicht nog weten is afgelopen zomer een poging tot inbraak geweest in mijn huis. (Dat was voor het eerst weer sinds ruim 30 jaar.) Door ingrijpen van de buurman en goed hang- en sluitwerk zijn de daders niet verder gekomen dan het vernielen van een kozijn. Deze poging was er helaas een van een groot aantal inbraken in onze wijk het afgelopen jaar.

Maar nu even terug naar de brief. Daarin stond dat uit de administratie van de politie was gebleken dat in de periode 2012 tot 13 september 2016 ik aangifte heb gedaan van inbraak in mijn woning. Tijdens deze inbraak zouden onder andere sieraden zijn gestolen uit ons huis, ik weet alleen niets af van een geslaagde inbraak in onze woning. Maar waarom dan de brief?

Bij een onderzoek had de politie namelijk grote hoeveelheden sieraden aangetroffen en zij willen de sieraden graag teruggeven aan de rechtmatige eigenaren. Probleem is namelijk dat door het ontbreken van gedetailleerde beschrijvingen van gestolen goederen de politie niet in staat is om de aangetroffen kostbaarheden terug te geven. En dat is belangrijk. Als de kostbaarheden niet aan een inbraak gelinkt kunnen worden, kan de politie niet aantonen dat daders de inbraak hebben gepleegd en gaan zij vrijuit en erger nog: krijgen ze zelfs de aangetroffen spullen nog terug ook.

Via een link kreeg ik toegang tot een database vol met foto's van aangetroffen sieraden en daar stond veel op, heel veel. Horloges, armbanden, kettingen, ringen enzovoort en er zaten mooie kostbaarheden tussen.

Is er bij jou ingebroken tussen 2012 en 13 september 2016 en heb je geen brief gekregen van de politie neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie via ere.recherche.s-hertogenbosch@politie.nl .

Helaas blijkt nog steeds dat bij een aangifte velen niet in staat zijn om een juiste omschrijving te geven van de gestolen kostbaarheden. Zorg er daarom voor dat je je kostbare spullen goed kunt omschrijven bij een eventuele aangifte. Maak foto's, noteer serie- en typenummers en berg deze informatie goed op. Dat kan op een USB-stick, in een e-mail of via verschillende handige apps op je telefoon ( zorg dan wel dat je het opslaat in de Cloud zodat je er altijd en overal bij kunt). Maak het inbrekers niet te makkelijk en berg je kostbaarheden altijd goed op in een goede kluis. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met mij op via 06-38743303.

O ja, en dan nog even dit: het aantal woninginbraken is in 2016 weer gestegen. Ik kom hier in mijn volgende column nog op terug.

Vader en zoon gered van vastgelopen Sint Janspondje

Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - De brandweer werd zaterdagmiddag opgeroepen voor hulp bij het vastgelopen Sint Janspondje nabij het Dommelsteegje. Door het winterse weer was ijzel in de katrol van het trekveer terechtgekomen waardoor deze volledig vastliep. Inmiddels zaten de opvarenden, vader en zoon, al een uur midden op het water terwijl zij niet meer vooruit of terug konden.

Foto: Persburo Sander van Gils

De brandweer bracht een noodkabel aan, waarna de vastgelopen kabel werd doorgesneden. De vader en zoon konden daarna op eigen kracht de overkant bereiken waar zij werden opgevangen door een buurtbewoner die ze met de auto thuisbracht.

Sneeuwspoor in Liempde leidt agenten naar verdachten van vernielingen

Liempde - Twee Liempdenaren van 19 en 23 jaar oud hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een spoor van vernieling achtergelaten in de omgeving van Liempde. Een spoor in de verse sneeuw en een getuige leidden de politie zaterdagochtend naar de mannen, die aan de Cattestraat gearresteerd werden.

De mannen vernielden diverse autospiegels en mogelijk een kerststal, beelden en een brievenbus, zo meldt wijkagent Jack van Rijs op Twitter. Kort na 4.30 uur meldde een getuige bij de politiemeldkamer dat op de Cattestraat de buitenspiegels van enkele busjes waren vernield.

Agenten namen in de omgeving poolshoogte en troffen op de Boxtelseweg twee mannen aan. De gegevens van het tweetal werden genoteerd, maar omdat zij op dat moment nog geen verdachten waren, zijn de agenten verder gaan zoeken. Toen ze bij de vernielde busjes kwamen, wees de getuige hen op schoenafdrukken in de sneeuw. Daarvan hebben de politiemensen foto's gemaakt. Ze hebben het spoor van de schoenafdrukken verder gevolgd en kwamen zo uit bij de tuin bij een woning. Daar waren dezelfde twee mannen die de agenten eerder op de Boxtelseweg hadden aangesproken. Toen de agenten de schoenzolen van de mannen vergeleken met de foto's van de schoenafdrukken, bleek dat zij de daders waren.

Het duo is meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Overgevoelige brandmelder De Tijvert zorgt voor valse brandalarmen

Boxtel - Het zal de oplettende Boxtelaar wellicht al opgevallen zijn: de afgelopen weken stond er regelmatig een brandweerwagen bij het complex De Tijvert, waar dertien statushouders zijn gehuisvest. Zijn de nieuwe bewoners zó onvoorzichtig dat ze regelmatig het brandalarm af doen gaan, of is er iets anders aan de hand?

Carola Staats, vanuit ContourdeTwern actief als begeleider van de statushouders, kan kort zijn over de oorzaak: een overgevoelige brandmeldinstallatie. "Zelfs als je hier doucht met de deur open gaat het brandalarm al af." Staats en verhuurder Sint Joseph zijn daarom dinsdag met elkaar in gesprek gegaan om de problemen met de installatie te bespreken en op zoek te gaan naar een oplossing.

Wapens in beslag genomen op parkeerplaats Velder aan de A2

Liempde - Op parkeerplaats Velder aan de A2 bij Liempde is maandag een 20-jarige man uit Deil staande gehouden vanwege verboden wapenbezit. De man had een boksbeugel, pepperspray en een vlindermes bij zich in de auto.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid controleerden omstreeks 10.00 uur de automobilist omdat hij was opgevallen door zijn rijgedrag. Bij verificatie van zijn persoonsgegevens kregen de agenten de informatie dat de betrokken persoon in het verleden met de politie in aanraking was geweest in verband met verboden wapenbezit. En ook nu bleek dat weer het geval. Nadat de uitlevering van alle wapens was gevorderd kwam uit de zak van de verdachte een boksbeugel, uit het middenconsole van de auto een busje pepperspray en uit zijn tas een vlindermes te voorschijn. Voor al deze ongewenste wapens had hij geen vergunning of ontheffing. De wapens zijn in beslag genomen.

Mijn Mooi Boxtel: Marij Wagenaars

Foto: Marij Wagenaars

Deze prachtige winterfoto heb ik gemaakt in Liempde in de maai .

9 / 16

Arjan Kuiper is de motor achter Rotom Boxtelaar genomineerd voor Ondernemer van het Jaar in Son

Foto: Arjan Kuiper

Son/Boxtel - Afgelopen jaar was een succesvol jaar voor Rotom Europe BV, het bedrijf van Boxtelaar Arjan Kuipers. De totaalaanbieder van logistieke oplossingen in emballage, gevestigd op industrieterrein Ekkersrijt in Son, maakt de laatste jaren een enorme groei door en won mede daardoor in 2016 twee prestigieuze prijzen: de Nationale Business succes Award en de FD Gazelle Award. Nu is managing director Kuipers (51) genomineerd voor de titel 'Ondernemer van het Jaar', bij de jaarlijkse verkiezing van Lionsclub Son en Breugel. Het thema van deze veertiende editie, die op 3 februari plaaqtsvindt, is 'Pak je kans', iets wat de Boxtelse ondernemer op het lijf geschreven is.

Het nominatierapport van de jury liegt er niet om: 'Rotom Europe behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en richt zich op het faciliteren van het logistieke proces met drie klantgerichte bedrijfsonderdelen: Pallets, Services en Logistieke middelen. In de periode 2013-2015 heeft Rotom Europe een omzetstijging gerealiseerd van 33 procent, tevens is het bedrijfsresultaat fors verbeterd. De omzetverhoging komt voort uit een klantgerichte aanpak en het aanbieden van een totaalpakket van logistieke middelen voor transport en opslag waarbij de klant ontzorgd wordt.' Lovende woorden over een prachtig bedrijf. Wie is de ondernemer achter deze onderneming? is een vraag die dan snel rijst. Een invalshoek die drijvende kracht achter Rotom niet direct verwacht had.

Kuipers schuift zijn stoel naar achteren en begint bescheiden: "Ik praat liever over Rotom dan over mezelf, maar goed. Van jongs af aan ben ik geboeid door alles wat beweegt, burgerluchtvaart, containerschepen, goederenstromen. Daarom koos ik op mijn achttiende een logistieke studie die hiermee te maken had, namelijk de Vervoersacademie in Venlo, een combinatie van bedrijfskunde en logistiek. Tijdens mijn studie liep ik stage bij Distributiecentrum Van den Anker in Son. Mijn eerste baan was hoofd logistiek bij Transportgroep van der Graaf in Waalwijk, maar toen Jan van den Anker, met wie ik tijdens mijn stage bevriend was geraakt, mij in 1993 vroeg of ik de emballagetak bij hem wilde gaan leiden, kwam ik weer in Son terecht. Ik begon als bedrijfsleider en na drie jaar heb ik mij ingekocht in de onderneming. Vanaf de start zijn we gegroeid van vijftien medewerkers naar vier honderd. We hebben een informele werksfeer waarin mensen hun verantwoording nemen. Dat werkt fijn, wat zich onder meer uit in een zeer laag ziekteverzuim."

Uit de manier waarop Kuipers zijn kansen pakt blijkt zijn innovatieve ondernemersgeest. "Als ondernemer zag ik al snel dat er meer omging in de logistieke keten dan alleen pallets, door de jaren heen heb ik een compleet assortiment gebouwd van ladingdragers en hier diensten als verhuur, reparatie en collecteren van lege emballage bij de ontvanger aan toegevoegd. Onze missie is het faciliteren van logistieke middelen waarmee de klant ontzorgd wordt. Nederland heeft zich vanaf de jaren 90 steeds meer ontwikkeld als logistiek knooppunt voor Europa. Veel ideeën vertaal ik naar nieuwe concepten, omdat we een bedrijf zijn met een platte organisatie kunnen we ze ook snel in de markt introduceren en internationaal kopiëren.
Onze producten en diensten zijn overal toepasbaar en dus heb ik destijds de eerste internationale stap naar Duitsland gewaagd. Het is mooi om bedrijven vanuit het niets op te bouwen. Na de eerste stap krijg je ervaring en zijn we ons ook op andere landen in Europa gaan richten, ook vaak op verzoek van een klant. Zo zijn we in Spanje terechtgekomen op verzoek van IKEA omdat we al diensten verrichtten in onze Franse vestiging.
In mijn huidige werk bezoek ik regelmatig de bedrijven in Europa, soms vergelijk ik mijn werk wel eens met dat van een tuinman, de mooie bloemen in de ene 'tuin' probeer je ook in de andere 'tuin' te plaatsen of wel toepassen van best practise (CURSIEF). We zijn uitgegroeid tot een belangrijke Europese speler met vestigingen in acht landen. Daar werken we overigens wel altijd met lokaal management, omdat zij de cultuur van het land het beste kennen. De komende jaren zullen we ons ook meer richten op het overnemen van sector-genoten."

Zakelijk gaat het de Boxtelaar voor de wind. En ook privé mag de getrouwde vader van vier dochters die zichzelf een echt familiemens noemt zich gelukkig prijzen. Valt er nog iets te dromen? "Zeker wel!" aldus Kuipers. "Hoewel ik al veel reis voor mijn functie, zou ik nog wel wat meer van de wereld buiten Europa willen zien. Ook een ballonvaart zou ik graag nog een keer willen beleven. Zo vrij als een vogel zweven door het luchtruim, de zwaartekracht overwinnen. Professioneel gezien zou ik de verkeersleiding van Schiphol wel willen aansturen, dat lijkt me machtig interessant. Ook vind ik het heerlijk om op het water te vertoeven op een surfboard of zeilboot, dat geeft veel ontspanning en daar krijg je weer energie van." En die weet Arjan Kuipers ongetwijfeld zakelijk weer succesvol in te zetten.


10 / 16

Birgit Vandermeulen heeft sinds 2008 haar coachpraktijk Feelwise. Vanuit haar HR-achtergrond, coachopleidingen en -ervaring geeft zij met veel passie & professionaliteit haar praktijk vorm. Het is haar missie om mensen te inspireren tot ontwikkeling en meer regie over werk en leven te geven.
Over zichzelf zegt zij: aanvoelend | altijd in beweging | levenservaren | trotse mama | gek op woorden | energiegevend | tikkeltje filosofisch | lekker praktisch | positief | integer.

Het nieuws was vers; haar contract voor bepaalde tijd werd niet verlengd. Ergens had ze het wel zien aankomen, toch overviel het haar. Haar werkgever bood haar een coachtraject aan om het vinden van een nieuwe baan te begeleiden. Met deze vraag stapt ze m'n praktijkruimte binnen, deze verzorgde vrouw van begin vijftig. Meer dan twintig jaar in het arbeidsproces, altijd snoeihard en vol overtuiging gewerkt. Tot een aantal maanden geleden. De moed was haar in de schoenen gezakt en haar zelfvertrouwen had, onvrijwillig, plaatsgemaakt voor een beklemmend gevoel van onzekerheid.

Ze vertelt haar levensverhaal. Over het overlijden van haar moeder op veel te jonge leeftijd. Mede als reactie daarop haar eigen haast om voor haar veertigste alles te doen wat ze kon doen. Het tegeltje met de tekst 'Je zit nooit niets te doen' dat figuurlijk in de keuken van haar ouderlijk huis hing. Een aantal jaar geleden had ze haar vorige baan achter zich gelaten. Ze was zo vergroeid met het bedrijf, dat het gevoelsmatig niet meer gezond was voor haar eigen ontwikkeling. Ze ging 'als een gestoorde solliciteren' en was met name bezig om zichzelf te verkopen. Wat ze vergat was om haar eigen wensen in relatie tot een nieuwe functie en werkomgeving te inventariseren en te toetsen.

Vrij snel vond ze een nieuwe baan. Blijheid alom, immers hiermee bleef ze trouw aan de in haar hoofd echoënde woorden uit haar ouderlijk huis: 'je zit nooit niets te doen … je zit nooit niets te doen … je zit nooit niets te doen….' Vol moed en energie startte ze. Actie. Fixen. Hard rennen. Ze voelde grote verantwoordelijkheid om het allemaal zo goed te doen. Elke dag stond haar leidinggevende aan haar bureau om te informeren naar de status van de resultaten. De druk werd hoger en hoger, het contact met zichzelf en haar omgeving kleiner en kleiner. Opnieuw liep ze zichzelf voorbij in haar eigen behoeften, grenzen en talenten.

Haar angst om 'het niet genoeg en het niet goed te doen' blijkt groot. Al sinds haar kinderjaren is deze vrouw hard aan het werk. Ze zorgde voor haar jongere broertje en haar vader. Hulp was er nauwelijks, dus schouders eronder, hop, het gezin moet blijven draaien. Als we in het coachgesprek dit patroon ontdekken komen de tranen. Het besef dat ze altijd voor anderen heeft gezorgd. Dat ze, door de gezinsomstandigheden, zelf nauwelijks kind heeft kunnen zijn.

Het verleden was… daar kan ze niets aan veranderen. Waar ze als volwassen vrouw wel voor kan kiezen, is om in het nu goed voor zichzelf te zorgen. Door te onderzoeken wat ze leuk vindt, waar ze blij van wordt en wat haar energie geeft. Muziek inspireert haar en maakt haar rustig, massage laat haar lijf ontspannen. Ik verwijs haar door naar de massagepraktijk van Mirjam Maat in Lennisheuvel, waar ze haar lijf als het ware 'oplaadt'. We onderzoeken in één van de coachgesprekken welke functie-elementen en werkomgevingen haar in het verleden wèl energie gaven. En we bespreken dat ze, naast rustig en weloverwogen solliciteren, ook tijd besteedt aan leuke dingen doen.

Met het vorderen van het coachtraject zie ik haar zelfvertrouwen en de sprankeling in haar ogen groeien. Wat is dat genieten! En die nieuwe werkgever die ze zichzelf toewenst? Die gaat ze vinden, wellicht sneller dan ze denkt… Vanuit de volle overtuiging dat ze zichzelf de ruimte mag geven om een baan te kiezen die bij haar past. Want, zoals Confucius ooit zei: 'dan hoef je nooit meer te werken'.

Luchtpost uit Senegal: Angelique Wagenaars

Foto: Angelique Wagenaars

Vorige week kon je in deze krant kennismaken met de Boxtelse Angelique Wagenaars, die momenteel in Senegal verblijft om daar een dokterspost te bouwen. Zelf heeft ze een acupunctuurpraktijk in Boxtel. Daarnaast is ze tropenarts. Met de winst die ze maakt met haar praktijk in Boxtel wordt de bouw van de dokterspost gefinancierd. Deze week vertelt zij je meer over haar avonturen.

Monsieur Le Maire

Hé hé ik ben weer in Senegal. Het was een lange, vermoeiende reis. Helaas geen tijd om uit te rusten. Djibril, de President de comité du Santé (de baas van de volksgezondheid), een jongeman van 26 jaar, kwam me de dag na aankomst bezoeken. Er zijn problemen. In 2015 had een grootgrondbezitter mij een stuk grond verkocht waarop ik de medische post ben gaan bouwen. Echter, de titel van het land was nog altijd niet vrijgegeven. Maar geen probleem, we moesten alleen even een stevig gesprek met monsieur le Maire (de burgemeester) gaan voeren om de papieren in ontvangst te nemen. En dus klom ik achter op het vertrouwde motortje van de President om naar het gemeentehuis te gaan. En daar zat hij, de vader van de gemeente zoals men hem daar noemt, een imposante man met een enorm ego, een dikke buik, hangend in zijn grote stoel met een been over de armleuning. Hij kon zich mijn bezoek met de grootgrondbezitter nog wel vaag herinneren. En ook dat ik het geld had betaald om de titel van het land op mijn naam te zetten. Hij zou de papieren gaan zoeken.

De dag erop ging ik terug. Jawel hoor, hij had ze gevonden! Helaas kon hij de papieren niet aan mij overhandigen zonder aanwezigheid van de verkopende partij. Wat?! Deze heeft toch afstand gedaan in 2015? Nee helaas, zo werkt het niet in Senegal. En nog meer pech, de beste man was in Europa. En nu?

Twee dagen later hoorde ik dat de grootgrondbezitter in Dakar was geland. De tam tam, het roddelcircuit, werkt hier fabelachtig. Ik ben hem meteen gaan bezoeken en hij reisde met mij terug naar de burgemeester. Daar verklaarde hij dat hij van plan was om het 'huis' dat ik aan het bouwen was in te gaan richten voor zijn familie en dat ik dat voor hem betaalde. Pardonnez-moi?! Wat krijgen we nou? Ik moest met bewijzen komen om aan te tonen dat ik daadwerkelijk betaald heb. Gelukkig had ik die in mijn telefoon staan. De burgemeester keek naar mijn iPhone. Daar had hij wel interesse in. Langzaam begon het mij te dagen. Ik moest hem omkopen, zoals de grootgrondbezitter hem ook omgekocht had. Sorry, daar werk in niet aan mee! Totaal uit het veld geslagen verliet ik het gemeentehuis. Het is 24 december. Ik ging naar de nachtmis, dat leek me op dit moment de enige plek waar geen corruptie is. Hier vond ik mijn rust. Ik bad in het Nederlands de Franstalige gebeden mee en zong Glorie in Excelsis Deo. Ik kwam toch wel in de kerststemming en vrolijkte weer wat op.

De volgende ochtend keek ik naar mijn kerstontbijt, een stokbroodje met vliegen. Ik vroeg mezelf af hoe ik die op kon eten zonder vliegen en dacht aan Nederland waar de stress hoog is tijdens kerst bij veel gezinnen want het moet gezellig zijn en er moet voldoende eten op tafel staan en iedereen moet netjes gekleed zijn. Wat zijn de verschillen in de wereld toch groot! En vanuit een eenvoudig hutje in West-Afrika wenste ik iedereen hele fijne feestdagen.

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.
Foto: Stichting Kèk Liemt

INbox

Foto: Marie Fick

Het jaar is al bijna 14 dagen oud: INbox wenst iedereen een gezond en gelukkig 2017.

Zo beginnen we het nieuwe jaar altijd, met elkaar het allerbeste te wensen en dan vuurwerk af te steken. Vuurwerk afsteken doe ik niet, ik blijf in de deuropening staan kijken en ineens komt er een vuurpijl recht op de deur af. Het loopt gelukkig goed af.

'Er zijn meer vuurwerkslachtoffers onder de toeschouwers, dan onder degene die het vuurwerk afsteken' lees ik later die week in de krant. Degenen die het vuurwerk afsteken zijn voorbereid, gebruiken lonten, hebben veiligheidsbrillen op en weten waar ze op moeten letten.

Met dit bericht wilden we aangeven dat je als inwoner van Boxtel beter zelf iets kunt doen dan toekijken. Tegelijk realiseren we ons dat dit dan niet zo'n goed voorbeeld is. Het lijkt dan net een oproep om allemaal maar zelf vuurwerk af te gaan steken (en dat is het zeker niet) terwijl de roep om dat aan de gemeenten over te laten, luider wordt.

Inwoners moeten ruimte krijgen om publieke voorzieningen naar eigen waarden en inzicht vorm te geven. Wanneer wij als politieke partijen zaken aan de inwoners willen overlaten dan zullen we eerst en vooral moeten erkennen dat maatschappelijk initiatief niet (langer) een verlengstuk is van beleid, maar uitgangspunt is voor beleid.

We roepen als partijen wel dat de burger centraal staat, maar dat betekent ook dat we los moeten laten. En om dan maar even terug te komen op de vergelijking met vuurwerk: als je er een vuurtje bij gehouden hebt, is dat het meest belangrijke: Loslaten !

Maar in de politiek blijkt dat wel heel moeilijk. Omdat vasthouden duidelijkheid en controle geeft. En áls we als politiek al los willen laten, dan proberen we daar ook allerlei kaders en regels aan te verbinden. Praktische en financiële grenzen aan te brengen. Omdat loslaten eng is.

INbox ziet natuurlijk ook dat het fijn is vast te houden aan oude patronen en situaties. Dat is zowel vertrouwd als veilig. Maar het beperkt ook.

Als INbox willen we dat een meewerkend Boxtel graag aan initiatieven bijdraagt. Dus van toevoegende waarde is. We zitten nog midden in dat veranderingsproces, maar voor ons is belangrijk dat we ons er voor gaan inzetten dat loslaten niet aan regels gebonden wordt maar meewerkt aan oplossingen. Er zijn het afgelopen jaar al initiatieven geweest zoals afvalscheiding op Hoogheem en ook dit jaar komen er weer initiatieven en wij zullen dat ook als politieke partijen aan inwoners moeten overlaten.

We roepen jullie dan ook op: Kóm op met initiatieven, ideeën en voorstellen. Dan gaan we die samen aansteken, loslaten en laten knallen.

Iedereen een initiatiefrijk, kleurrijk en vooral gezond jaar gewenst.

Fractie INbox

PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL

Zullen we zeggen dat 2017 het oogstjaar moet worden van dit college? En dat de herinrichting van de Markt daar het symbool van wordt? Tot de verkiezingen van maart 2018 hebben we nog veertien maanden te gaan. Het college ligt redelijk op koers, maar op een aantal dossiers beginnen we langzamerhand ongeduldig te worden.

Winkelcentrum Oost
Wanneer gaat de verbouwing van start? Het is op dit moment wel heel stil. Natuurlijk moeten eigenaars en winkeliers nu stappen zetten. Maar intussen rijst wel de vraag of de gemeente enkel aan de zijlijn staat of een actieve rol vervult. We kunnen er toch wel van uitgaan dat we in dit voorjaar eindelijk iets gaan zien?

De Kleine Aarde
Wanneer gaan we iets horen over de nieuwe invulling van De Kleine Aarde? Zoals afgesproken is het collectief van partijen aan zet om het plan conform de afgesproken doelen vorm te geven. Het wordt tijd dat we daar iets van gaan horen. Intussen kan wel de vraag gesteld worden of de partijen wel een kwartiermaker hebben aangesteld zodat er vaart in het proces zit, of dat partijen op elkaar wachten. Heeft de gemeente die wens c.q. eis op tafel gelegd? De Burgers voor De Kleine Aarde dient op grond van de aangenomen motie als volwaardig partner een plek te krijgen in de nieuwe vormgeving. Er zijn blijkbaar contacten, maar deze hebben nog niet geleid tot daadwerkelijke afspraken.

Wonen
Mooi dat er een Woonvisie ligt, en dat in het najaar de Woonagenda tot stand is gekomen en er prestatieafspraken zijn gemaakt in de driehoek gemeente-Sint Joseph-Huurders en Belangenvereniging. Maar de kans is aanwezig dat er met dit tempo voor maart 2018 nog geen spade de grond in is gegaan. Dat is niet acceptabel. Kortom, we maken ons grote zorgen, zoals ook de Dorpsraad van Liempde onlangs zijn zorgen uitte op dit punt.

Duurzaam Boxtel
Er wordt nu gewerkt aan de nieuwe nota duurzaamheidsbeleid. De vraag kan gesteld worden of we daar niet eerder aan hadden kunnen beginnen. Immers, het beleid hoeven we niet meer te verzinnen, het is duidelijk wat er moet gebeuren. Op weg naar Boxtel Energieneutraal in 2030 dienen er nu flinke stappen gezet te worden. Hopelijk kan de nieuwe nota binnenkort door de raad vastgesteld worden.

Landelijke verkiezingen
In maart a.s. gaan we naar de stembus. In een politiek verdeelde landschap zal de kiezer zijn stem gaan uitbrengen. In de aanloop daarnaar toe zullen PvdA en GroenLinks een landelijke campagne voeren. We zullen ook hier in Boxtel van ons doen horen.

Waterschap De Dommel staat op de weekmarkt

Boxtel - Waterschap De Dommel gaat de weekmarkt op in de regio om gevolgen van en maatregelen tegen wateroverlast tegen te gaan. Op vrijdag 20 januari staan vanaf 9.00 uur medewerkers van het waterschap op de Boxtelse weekmarkt om in gesprek te gaan met belangstellenden.

In juni 2016 zijn diverse plaatsen in Midden-Brabant getroffen door extreme regenval. Wat doen we hiertegen? Onder andere de kans op wateroverlast en eventuele zorgen hierover komen aan bod. Het waterschap meldt dat eventuele ideeën voor de aanpak van waterproblemen van nu en de toekomst welkom zijn. Aan de hand van een korte vragenlijst wordt inwoners gevraagd naar hun kijk op water. De uitkomsten worden meegenomen in maatregelen die het waterschap wil nemen.

De markttoer is onderdeel van de WaterWerkplaatsen, waarin het waterschap de denkkracht bundelt van deskundigen, gemeenten, studenten en inwoners. Doel: slimme oplossingen vinden voor een klimaat­bestendiger watersysteem in de 'achtertuin' van bewoners. Het waterschap staat op de volgende markten.

Op 20 januari staat Waterschap De Dommel van 9.00 – 11.30 uur op de weekmarkt in Boxtel. Daarna is vanaf 13.00 – 16.00 uur de weekmarkt in Reusel aan de beurt. Zaterdag staat het waterschap van 10.00 - 17.00 uur op de Woenselse markt in Eindhoven.

Naast de markttoer organiseert Waterschap De Dommel op donderdag 26 januari van 19.30 tot 21.30 uur in Boxtel een WaterWerkplaats voor alle inwoners. Aanmelden via waterwerkplaats@dommel.nl. Meedenken kan ook via Facebook waterwerkplaats.


Bekendmakingen week 2

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Den Achterhof ter hoogte van huisnummer 7, rooien: 1 esdoorn uit trottoir (boom is dood)
Apollopad naast Europalaan 116, rooien: 1 esdoorn uit gazon (boom is dood)
De Beukums 49, vervangen bestaande dakkapel die op verdiepingsvloer begint
Heidonk voor huisnummer 28, rooien: 1 eik
Hobbendonkseweg bij huisnummer 22-24 en naast Debussystraat 12 en 19 rooien: 4 berken uit gazon (bomen zijn dood)
Hoogheem vòòr flat 5 - De Waterman, rooien: 2 elzen uit gazon (bomen zijn dood)
Looeind bij huisnummer 4, rooien: 2 essen uit berm (bomen zijn dood)
Puccinistraat 30, plaatsen dakopbouw in bestaande logia aan achterzijde woning
Van Rijckevorselstraat vòòr cafetaria, rooien: 1 prunus uit trottoir (boom is dood)
Schijndelseweg bij huisnummers 94-96, rooien: 1 berk uit gazon (boom is dood)
Tongeren 17, rooien: 1 (zieke) tamme kastanjeboom aan voorzijde woning en rooien houtwal van 30 meter aan achterzijde woning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Roond 8, realiseren Bed & Breakfast in bestaand bijgebouw
Project omgevingsvergunningvrij
Brugstraat 12, realiseren carport

Verleende omgevingsvergunningen
Kastanjelaan 1, algemene begraafplaats, plaatsen kunstwerk op Calvarieberg

Evenementenvergunning
Dance Event in Classic Park,
Koppenhoefstraat 14, verleende vergunning aan KoH Events voor evenement op zaterdag 28 januari 2017 vanaf 19.30 uur tot zondag 29 januari 2017 03.00 uur.

Verkeersbesluit
Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats nabij Sint Jorisstraat 25

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:

13-1 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat
14-1 Munsel + deel Centrum – Breukelen
14-1 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
18-01 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Rondje Sint Maarten!

Een heel nieuw jaar ligt voor ons, blanco dagen die ingevuld gaan worden! Wij gaan weer een bijzonder jaar tegemoet en dat wensen we jullie ook allemaal toe.

In onze laatste column hebben we verteld over de keuzes die we moesten maken voor de feestdagen, we zijn heerlijk op Sint Maarten gebleven en hebben de kerstdagen doorgebracht met zeilvrienden op het eiland Pinel. Dit ligt aan de noordoost kant van Sint Maarten, om er te komen moesten we dus de helft van het eiland rondvaren. Als je Sint Maarten vergelijkt met een klok, liggen wij bij het cijfer 7 en het eiland Pinel bij de 2... In de pilots (boeken) die wij bekijken voor we ergens naar toe varen, staat de aankomst bij Pinel spectaculair beschreven, je moet namelijk over en om een rif heen, door een gigantische branding met hoge golven, voor je het anker kunt laten vallen. Ik vind het spannend, maar René blijft er stoïcijns onder. We varen met drie boten, waarvan één dit al vaker heeft gedaan, die gaat dus voorop! Het ziet er mooi uit en het water kolkt rond de boot. René heeft het stuur vast en leidt de boot naar een mooi plekje waar we het anker laten vallen. We liggen rustig achter het eiland, kunnen naar het witte strand zwemmen en horen de vogels fluiten. Voor mij blijft kerst in de zon toch altijd iets onwerkelijks hebben, maar het is wel lekker! Omdat het 's avonds toch wel afkoelt, zo'n 25 graden, besluiten we aan boord te eten. De salades worden gemaakt en de bbq aangestoken, kerstavond valt en wij genieten... We blijven hier lekker liggen, zwemmen, wandelen het eiland rond en proberen het suppen (Stand Up Peddeling) onder de knie te krijgen. Onze volgers op Facebook hebben de vorderingen van René al gezien. Het is leuk om te doen en meteen een totale workout voor je lichaam. Misschien leuk om zelf een board aan boord te hebben.

Na de kerst varen we terug langs de andere kant van het eiland, zo dat was alvast een oefening voor de Heineken Regatta, rondje eiland voltooid! Het blijven bijzondere dagen, mijn ouders 55 jaar getrouwd en een jaarafsluiting die er aan komt. Zelf zit ik dan weer in een emotionele achtbaan, gelukkig hebben we internet aan boord en is het makkelijk te bellen, whappen et cetera. Op oudejaarsavond wordt er op de brug die de grens vormt tussen het Franse en Nederlandse deel vuurwerk afgestoken. Vrienden liggen er met hun boot mooi voor, dus we besluiten daar met zo'n twintig Nederlandse zeilvrienden het jaar af te sluiten en te toasten met champagne. Voor we vertrekken horen we het bij ons op het strand al knallen. Vroege vogels? Nee, het is 19 uur en door het tijdsverschil met Nederland wordt er hier door vakantiegangers geproost op het Nederlandse nieuwjaar. Een goed idee, dus ook wij bellen even met het thuisfront, voor ons is het nog vijf uurtjes wachten. We hebben het erg gezellig en varen in de vroege ochtend terug naar Blue Spirit voor nog een paar uurtjes slaap, want we gaan de traditionele nieuwjaarsduik meemaken. Zelf heb ik in Scheveningen al eens het ijskoude zeewater gevoeld, dan is het hier toch wel aangenamer. Het water blijft 'koud' maar de zon warmt je snel weer lekker op. De band met Nederland wordt even extra aangehaald door de erwtensoep die wordt uitgedeeld, lekker! 's Middags sluiten we de dag af op het strand bij een leuk optreden en met het opmaken van de hapjes en drankjes van de afgelopen dagen.

2017 begint ook voor ons met een nieuwe bestemming, we vertrekken naar de BVI's, de Britse en Amerikaanse Virgin eilanden. We hebben er zin in en zijn nieuwsgierig om nieuwe bestemmingen te ontdekken. De komende dagen wordt Blue Spirit dus weer in orde gebracht, worden er voorraden aangevuld en diesel getankt. Het is maar ongeveer 100 mijl varen en tussen de eilanden korte stukjes. Dus zoals gezegd rond vier uur halen we ons anker op en varen rustig de baai uit. Het weer werkt mee, er staat voldoende wind om onze genua uit te rollen en in een rustig tempo zeilen we weg van Sint Maarten. We hebben nog steeds internet en ik bekijk nog even onze e-mails, WhatsApp- en Facebookberichten. Gezellig, SY Charlie 2 heeft ons een bericht gestuurd, zij zijn gisteren vertrokken naar de BIV's en verwachten ons. Ze hebben er 14 uur over gedaan met een prima wind en redelijke deining. We 'babbelen' wat, maar op een bepaald moment is de verbinding natuurlijk verbroken... Ik maak wat te eten klaar en we maken ons op voor de nacht naar Virgin Gorda. We proberen ons normale wachtsysteem te lopen, maar voor één nacht kom je dan in een slecht ritme. We slapen allebei moeilijk, het is warm en ik ben nog steeds grieperig. Toch komen we zo een heel eind de nacht door.

Zo tegen 5 uur zitten we beiden buiten, eigenlijk te wachten tot het licht wordt en we horen een keiharde klap. We kijken elkaar aan, wat is dat? Potverxxx roept René, we hebben geen roer meer! Beide stuurwielen werken niet meer en we drijven stuurloos in het donker op de Caribische zee. Gelukkig raken we niet in paniek! We reageren beiden snel, het voorzeil, onze genua, moet snel worden ingerold. René gooit de bakskist open en zegt dat alle lijnen eruit moeten, want achterin ligt de noodhelmstok. We hebben deze gelukkig snel te pakken en René installeert hem op de juiste plek. Dan kijken we elkaar even aan, gelukkig we kunnen weer sturen, maar dat is hard werken. Door de deining en de golven moet je echt kracht zetten om de juiste koers te houden. Ik moet ook oefenen, het lukt me maar matig. Gelukkig komt zo'n situatie ook niet met regelmaat voor. Voor ons is dit in twaalf jaar de tweede keer.

Toch moeten we nog 10 mijl overbruggen voor we op onze ankerplaats zijn. De motor snort en René doet nu aan echte krachtsport, ik ben supertrots op hem! Eindelijk varen we de ankerbaai binnen, zien SY Charlie 2 liggen en laten ons anker vallen. 'Safe' gaat door mijn hoofd! Toch zijn we wel benieuwd naar wat er nu is gebeurd. Het blijkt dat beide stuurkabels zijn gebroken en daardoor werkt de stuurautomaat niet meer. Erg vervelend, maar het kan gemaakt worden, gelukkig ook hier op de eilanden. De rest van de dag doen we het rustig aan en aan het eind van de middag komen Rob en Annemieke van SY Charlie 2 een borrel drinken op een goede afloop. 's Nachts schrik ik toch nog wel even wakker, wat als dit met kerst was gebeurt op de kolkende massa...

Ben je ook nieuwsgierig naar het vervolg? Blijf ons dan volgen want in de volgende column lees je meer over deze nieuwe bestemming!

Heel veel groeten vanaf SY Blue Spirit!
René en Brigit

Explosion Rockets komen weer naar Partycentre Denziz

The Explosion Rockets komen terug naar Denziz voor een avond muziek uit the fifties and sixties, the golden years of rock 'n' roll. Foto: Explosion Rockets

Boxtel - The Explosion Rockets staan zaterdag 28 januari weer in Partycentre Denziz en nemen de aanwezigen mee naar de eindjaren 50 beginjaren 60.

Na de zeer drukbezochte dansavonden met The Explosion Rockets in Partycentre Denziz aan de Stationsstraat 71 in Boxtel de afgelopen jaren, heeft eigenaar Cees Veenstra de Boxtelse band voor 2017 opnieuw voor drie maal geboekt. Over enkele weken is het al weer zover en de voorverkoop is alweer gestart. geïnteresseerden doen er goed aan er snel bij te zijn, aangezien de voorverkoop zoals gewoonlijk als een trein loopt. Kaarten van 8 euro per stuk zijn verkrijgbaar bij Thom Sens, Beneluxlaan 32 in Boxtel, 06-45928586 en bij Cees Veenstra van Party Center Denziz via 06-34348594. Aan de zaal kosten de kaarten 10 euro.

De band heeft er erg veel zin in om opnieuw in Boxtel op te treden. Al vanaf de eerste noot stond bij vorige optredens de dansvloer vol en was niet meer leeg geweest tot aan de laatste noot van de band zo rond de klok van 1.00 uur. The Explosion Rockets geven steeds een prima visitekaartje af en laten zien en horen waarom zij meerdere malen tot beste rock 'n' rollband van Nederland zijn gekozen. Zij maken niet alleen perfect muziek maar weten ook een geweldige sfeer neer te zetten en weten de zaal al snel geheel voor zich te winnen. Een avond Explosion Rockets is een avond vol herkenbaarheid en nostalgie. Zij brengen de bekende hits in dezelfde sound als de originele versies, maar ook de pareltjes die men tegenwoordig niet zoveel meer hoort.

Zaterdag 28 januari komt de band terug voor een nostalgische muziekavond in Party Centre Denziz met heel veel muziek van Elvis, maar ook van Cliff Richard and The Shadows, Buddy Holly, Ricky Nelson en Jerry Lee Lewis. De zaal gaat open om 20.00 uur. The Explosion Rockets spelen van 21.00 tot 01.00 uur.

In de loop der jaren heeft de band een grote fanclub om zich heen zien ontstaan. Fans die de band haast overal naar toe volgen om maar geen optreden te hoeven missen, die bijna alle nummers letterlijk meezingen en die van alles van the Explosion Rockets verzamelen. Naast enkele lp's, uitgebracht in de late jaren 70, heeft de band inmiddels ook diverse cd's en dvd's op de markt gebracht. Die zijn uiteraard verkrijgbaar tijdens het optreden. Meer info is te vinden op www.explosionrockets.nl

Afscheid roadie Piet Swinkel.
Piet Swinkels is de afgelopen 20 jaar een vaste kracht geweest achter de schermen van The Explosion Rockets. Naast bijna elke week de apparatuur mee op te bouwen en af te breken verzorgde Piet ook het nodige reparatie- en soldeerwerk voor de band. Piet is nu op een leeftijd gekomen dat het allemaal wat te zwaar begint te worden en neemt daarom op 28 januari afscheid als roadie van The Explosion Rockets.


HCB'92 langzaam op gang na winterstop

Boxtel - Het tweede gedeelte van het seizoen begon zondag voor het eerste damesteam van HCB'92 in Heeze tegen Lido. Beide teams waren zeer aan elkaar gewaagd dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden.

Nonja van de Langenberg opende de score door gebruik te maken van een gezette sper door Annemarie Sens. Vervolgens wist ze de verdediging nogmaals te passeren met een schijnbeweging. De tegenpartij liet ook direct van zich horen, door snel samenspel en mooie combinaties raakten ze meerdere malen het doelnet. De Boxtelse dames hadden hier geen antwoord op. Het leek wel of de dames nog vakantie hadden, de felheid miste, penalty's werden niet benut en er was regelmatig balverlies. Miranda van Engelshoven wist van afstand nog de doelvrouw door een stuitbal te passeren, maar de dames van Lido liepen verder uit tot 8-3. In de laatste vijf minuten van de eerste helft benutten Inge van Drunen, Mandy van Abeelen en Annemarie Sens alle drie nog een kans wat de ruststand op 10-6 bracht.

In de rust spraken de coaches Martin van Nunen en Mirjam van Weert hun onvrede over het spel uit. Na enkele tips en aandachtspunten startten de dames de tweede helft met goede moed. De felheid was weer terug en door snelle aanvallen die mooi werden uitgespeeld scoorden Mandy en Janneke Eijkemans allebei een doelpunt. Bij beide aanvallen moest ook een speler van Lido het veld met twee minuten tijdstraf verlaten. De wedstrijd ging nu gelijk op; Lido wist te scoren maar de dames van HCB'92 wisten de doelvrouw ook te passeren, Miranda met een schijnbeweging en Hèlen Berkelmans met een break out. Janneke wist wederom een penalty bij de scheidsrechter te ontfutselen en deze werd verzilverd. Ondanks dat zij een mooie tweede helft lieten zien, konden de dames uit Boxtel de achterstand niet wegpoetsen. Aan het einde van de wedstrijd liet het scorebord een score van 15-11 zien en bleven de punten in Heeze.

Pijnlijke nederlaag dames 2

Ook het tweede damesteam van HCB'92 mocht zondag in Heeze aantreden. De Boxtelaren leden er een pijnlijke nederlaag. Thuisclub Lido, doorgaans van dezelfde sterkte als HCB'92, bleef de hele wedstrijd de bovenliggende ploeg.

Lido ging voortvarend van start met twee mooie aanvallen. Niet lang daarna wist Mandy van Abeelen door een mooie wissel te scoren en doordat Hèlen Berkelmans een blok zette op de hoekspeelster wist Mandy de stand op gelijke hoogte te brengen. De Boxtelse handbalsters speelden gedreven. Susan Ruijs verraste de keepster van Lido met een onverwacht schot, de bal belandde mooi in de rechterbovenhoek van de goal. Balverlies leidde echter tot de gelijkmaker. Hèlen startte op tijd voor een break, werd goed aangespeeld en scoorde weer een punt voor HCB. De hele eerste helft van de spannende wedstrijd bleef gelijk op gaan. Hèlen scoorde vanuit de hoek de 6-6, maar net voor rust kon ook Lido nog het net vinden en werd de stand 7-6.

Ook na de rust was het duel tussen HCB en Lido spannend. In de beginfase was er opnieuw een hoofdrol voor Mandy van Abeelen. Hèlen creëerde ruimte en Mandy kwam langszij. Maar de snelle tegenaanval die volgde verraste de Boxtelse defensie. Gastspeelster Manon Vriens scoorde vanuit de diepe rechterhoek een prachtig doelpunt en trok de stand weer gelijk. Lido kwam later terug met een break-out. Door meer druk te leggen op de verdediging van Lido kwam Marianne Stoesser vrij op de cirkel en scoorde. Helaas werd het doelpunt afgekeurd. Tot aan het einde bleef het spel op en neer gaan. Lido kwam licht in het voordeel doordat ze een gaatje hadden geslagen. De gastvrouwen bleven scoren en liepen uit naar 15 -12. Alleen Inge Brom kon nog iets terugdoen en bepaalde de eindstand op 15 -13.

Tegenstander A-jeugd maatje te groot

De A-jeugd speelde de eerste wedstrijd van het jaar in Boekel tegen HABO'95. De eerste tien minuten gingen redelijk gelijk op, maar wel was meteen duidelijk dat HABO veel sneller dan HCB. Door balverlies aan de kant van de Boxtelse dames kon hun tegenstander uitlopen. Ook werd er niet aangepakt in de verdediging. Het eerste doelpunt voor HCB werd door Gitte Vanhout vanuit de hoek gescoord. Ook het tweede punt maakte zij op identieke wijze. Liza van Rooij kon het doel vinden nadat ze goed doorstartte naar de cirkel en maakte 8-3. Manon Vriens wist de ruststand op 12-4 te brengen door een goed samenspel met Lindy van Haaren in een snelle aanval.

Na rust duurde het zeker tien minuten voordat HABO weer flink ging scoren. In deze fase van de wedstrijd stopte Manon Foolen drie penalty's. Veerle van Abeelen en Lieke van Rooij wisten samen de topscoorster van de tegenstander te stoppen, zij kreeg geen kans meer. Gitte Vanhout bereikte het doel nog een keer doordat Liza van Rooij een goede sper zette. Eindstand 22-5.


Rolstoeltennis Toernooi bij De Braken

Foto: Cock Stam

Boxtel - Zondag vond het allereerste Rolstoeltennis Toernooi van het nieuwe jaar plaats in Brabant, en wel bij Sportcomplex De Braken in Boxtel. Dit eendaags toernooi is één van de drie die Stichting Rolstoeltennis Thadia jaarlijks organiseert. Met maar liefst dertig aanmeldingen uit Nederland, België en Duitsland was het een groot succes te noemen.

Onder de deelnemers bevonden zich tien jeugdrollers die zich wilden meten met de senioren. Ook konden zij zo extra ervaring op doen. Het nationaal niveau was deze keer erg hoog, getuige vier spelers binnen de top 10 van Nederland.

Bij de wedstrijden, die om 10.00 uur begonnen, werd getracht spelers van gelijke sterkte bij elkaar in een poule te zetten en de groepshoofden daarvan te koppelen aan drie verschillende spelers. De leeftijden in het deelnemersveld varieerden sterk; de jongste speler was zeven en de oudste deelnemers waren zestig plus. Het ging met name om samen gezellig te tennissen, maar toch werd er ook flink gestreden om ieder punt. De laatste wedstrijden werden om 16.00 uur gespeeld, waarna de prijsuitreiking volgde. In poule A won Niels Vink uit Helmond, in poule B André de Moes uit Lelystad en in de jeugdpoule werd iedereen eerste.

Het volgende officiële nationale toernooi is op 24, 25 en 26 februari in Goirle.        

Kaderteam WvL knallend het nieuwe jaar in

Liempde - De wedstrijd van het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank tegen de Hazelaar 2 uit Rosmalen heeft voor de Liempdse biljarters een klinkende 6-2 zege opgeleverd.

Cees van Eindhoven was in een blakende vorm en scoorde 120 caramboles kader 38/2 in slechts twee beurten. Zijn series waren achtereenvolgens 43 en 77. Ook de tweede partij werd een overwinning. Ton Rovers had zes beurten nodig voor 140 caramboles, een moyenne van ruim 23. De derde partij was van grote klasse. Martien van den Tillaart scoorde er lustig op los en finishte na vijf beurten en 160 caramboles kader 57/2 en won ruimschoots van één van de sterkste kaderspelers van de regio. Helaas kon Leo van Hastenberg geen vuist maken; hij dolf na dertien beurten het onderspit. De Liempdse biljarters zijn hiermee gestegen naar de eerste plaats in de rangschikking.

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslag 3 januari
A-lijn: 1. W. van der Heijden & A. van Os 65,48% 2. G. & A. van Lier 59,23% 3. H. van Esch & P. van de Ven 58,93% B-lijn: 1. B. Hermkens & L. van der Weide 65,83% 2. H. & G. Veroude 60,07% 3. A. van Ewijk & L. van Dongen 59,38%
Uitslag 5 januari
A-lijn: 1. P. van de Ven & H. Heijstek 58,17% 2. H. & A. Hulscher 56,67% 3. H. Schalkwijk & B. Hermkens 56,64%

Bridgeclub Boxtel, uitslag 3 januari
A-lijn: 1. A. Bosveld & H. Schilder 66,50% 2. N. van der Poel & J. de Wolf 65,50% 3. W. de Langen & I. Peeters 57,92% B-lijn: 1. J. Boom & B. Wienbelt 62,50% 2. R. Post & M.J. Theloesen 59,17% 3. N. Knijnenburg & T. van de Sande 57,08%
Uitslag kerstdrive 4 januari
A-lijn: 1. R. van Stuivenberg & P. van de Ven 64,58% 2. R. Dankers & F. van de Schans 56,50% 3. A. van de Langenberg & M. Legius 55,42% B-lijn: 1. G. van Rooij &; M.J. Theloesen 58,25% 2. J. Jilesen & L. Frankevijle 57,50% 3. J. Denteneer & T. Jongmans 55,83%
Uitslag 5 januari
A-lijn: 1. J. Peerlings & R. van Stuivenberg 59,52 2. J. van Doremalen & F. van Roy 58,33 3. M. Klaassen & A. van der Sangen 57,44 B-lijn: 1. J. Hooijer & T. Hooijer 62,86 2. T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 60,12 3. P. van der Pasch & R. van der Pasch 58,63
Uitslag Nieuwjaarsdrive 8 januari
1. J. & J. van de Meerendonk 68,09% 2. F. van Roy & H. Schilder 66,03% 3. H. van Esch & P. van de Ven 64,31%

Bridgeclub Rembrandt, uitslag 3 januari
A-lijn: 1. J. Fischer & H. Maas 64,93% 2. J. Koppen & N. Maas 61,11% 3. A. Feenstra & J. Peerlings 58,68% B-lijn: 1. P. Ronde & MJ Ronde 64,58% 2. J. van Doorn & J. Schüller 58,75% 3. A. van Uden-Timmers & T. van Uijtert 56,67%

Bridgeclub Liempde, uitslag 5 januari
A-lijn: 1. Echtpaar Wagenaar 61,01% 2. Echtpaar van de Langenberg 56,85% 3. Heren van de Laar – de Jong 55,65% B-lijn: 1. Dames Smits – de Jong 67,01% 2. Mevr. van Zon – Heer van de Wiel 61,11% 3. Echtpaar Damen 57,64% C-lijn: 1. Mevr. Beerens – Heer van Oorschot 73,13% 2. Dames Jussen – Ronde 62,50% 3. Dames Peijnenburg – Kusters 56,25%

Biljart

Kaderteam Liempde, uitslagen
Wapen van Liempde kader - Hazelaar 26-2
BBG 2 - Wapen van Liempde 122-27
Krijt op Tijd 2 - Wapen van Liempde 230-18

't Ivoor
Uitslagen 2 t/m 12 januari
3-banden Groot: BC Uden 1-'t Ivoor 1        19-30

Zaalvoetbal

Uitslagen 7 januari
NIKE F.C.-Filipe Mode 7-4
X2COM-Eltechno inst. 12 – 2
Goossens Advies-Fysio de Dommel 2-2
Uitslagen 9 januari
Meneer Van Dommelen 1-Selissen Boys 5-5
Rijschool Gestel-F.C. Blokfit 5-5
Vermeer verz-Van Stekelenburg 3-4
Vinyl en Tapijtwinkwl-Faes entertainment 1-2
Programma 14 januari
17.00 Heva Autobedrijf-Pika Bikes/'t Geveltje
17.45 Kwalitaria Strik-Fysio de Dommel
18.30 NIKE F.C.-Vd Langenberg /Fleur
19.15 Filipe Mode-C.J.vd Sande
20.00 Hart v. Boxtel-Café Vollop
20.45 Le Temps Perdu-Adm Jilesen
Programma 16 januari
19.00 Verbeij/Hanekroot-Feestcafé de Nozem
19.45 Selissen Boys-Rijschool Gestel
20.30 Meneer Van Dommelen 2-Celdex b.v.
21.15 Van Stekelenburg-Vd Heijden Milieu

Handbal

HCB'92 uitslagen :
Lido DS2-HCB'92 DS2         15-13                
Lido DS1-HCB'92 DS1         15-11        
Habo'95 DA3-HCB'92 DA1         22-05        
HCB'92 programma
14 januari (PiusX Liempde)
Blacklight toernooi HCB'92         16:00-21:00
15 januari (thuiswedstrijd De Braken Boxtel)
HCB'92 D1-MBDE/De Sprint D1         9:05
HCB'92 DC1-MHV'81 DC2                 9:55
HCB'92 DA1-Tremeg DA1                 11:05
HCB'92 DS1-MBDE/De Sprint DS4 12:25
HCB'92 DS2-Bouwcenter HVW DS3 13:45
16 januari (thuiswedstrijd PiusX)
HCB'92 recr-Aristos recr                 20:00
Tafeltennis
BRTC, uitslagen
Taverbo Sabo 1-Taverbo Sabo 3        2-8
Taverbo Sabo 2-Rotsvast        5-5

Standenlijst per 9 januari 2016
1. Taverbo Sabo 3        80-57
2. De Horntreffers        80-51
3. Taverbo Sabo 2        90-44
4. Rotsvast        90-42
5. Taverbo Sabo 1        75-39
6. Grand Café Rembrandt        80-39
7. Taverbo Sabo 4        80-35
8. De Firma Fotografie        80-35
9. De Dommel        75-23

Programma 16 januari 2017
Taverbo Sabo 4-De Firma Fotografie
Taverbo Sabo 3-Grand Café Rembrandt
Taverbo Sabo 2-Rotsvast
Taverbo Sabo 1-De Horntreffers


Boxtel Open Darttoernooi 2017

Boxtel - Na het geweldige succes van Mighty Mike kunnen zondag 22 januari darters bij het Open Boxtel proberen om een negen darter te gooien. l'Union Boxtel organiseert voor de zeventiende keer het Open Boxtel Darttoernooi.

Open Boxtel is het toernooi waaraan Michael van Gerwen als jeugddarter en later als volwassen darter meerdere keren heeft deelgenomen. Natuurlijk waren zijn kwaliteiten toen al aanwezig en won hij meerdere malen het toernooi. Het koppeltoernooi heeft hij in 2007 met Jelle Klaassen in de wacht weten te slepen. Open Boxtel staat goed aangeschreven bij de darters. De gemoedelijke sfeer en de ruime accommodatie van Handboogvereniging l'Union Boxtel maken het een leuke happening voor de darters én voor de toeschouwers. Er staan 21 dartbanen overzichtelijk en in een optimale opstelling om de strijd aan te gaan.

Sinds 2016 is er een limiet gesteld aan het aantal deelnemers. Omdat het toernooi leuk moet blijven is het belangrijk dat darters niet te lang hoeven wachten voor ze hun pijlen mogen gooien. De wedstrijdleiding is in handen van Ad Schelle. Leo Bakker zorgt ervoor dat alle partijen snel verwerkt worden zodat het tempo hoog blijft. De jeugd tot en met 16 jaar strijdt in twee leeftijdscategorieën om mooie bekers. Maximaal 80 jeugddarters kunnen mee gooien. Zij kunnen zich vanaf 9.00 uur inschrijven, hun wedstrijden beginnen om 10.00 uur. Volwassen darters kunnen zich vanaf 10.00 uur inschrijven voor hun wedstrijden die om 13.00 uur beginnen. Het maximum aantal volwassen darters is 176. Zowel de jeugd als de volwassen darters kunnen zich ook voorinschrijven via open-boxtel@lunion-boxtel.nl.

JBV 't Buutje domineert jaarlijks toernooi met De Walnoot

Boxtel - 't Buutje en De Walnoot streden vorige week om de wisselbeker tijdens het jaarlijkse toernooi tussen beide Boxtelse Jeu de Boules verenigingen. Aan de wedstrijden, die gespeeld werden op de indoorbanen van JBV De Walnoot, deden veertig enthousiaste spelers mee.

Paul Maas van 't Buutje (3/34 punten) sleepte de eerste prijs in de wacht, gevolgd door zijn clubgenoten Ben Ophof en Jeane Jaques die met 3/20 punten de tweede plaats deelden. Ook de vierde plaats kende met 3/19 punten twee spelers: André Teulings van 't Buutje en Michel Luijten van De Walnoot. Kees Doevendans (3/15 punten) en Toos Luijten (3/11 punten), beiden van De Walnoot, waren goed voor de zesde en zevende plaats.

Regiomix
Elke maandagmiddag is iedereen van harte welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 om mee te doen aan de regiomix. Op tijd, dat is vóór 13.30 uur, aangemelde deelnemers kunnen mee spelen op dit toernooi. Ook afgelopen maandag werd er gejeu-de-bould. Zoals elke week waren het weer spannende en gezellige partijen die werden gespeeld op de negen mooie binnenbanen van de verwarmde binnenlocatie van De Walnoot. Door de vrijwilligers van de vereniging werden hapjes voor bij het drankje geserveerd.

De eerste plaats was voor Paulus van de Bogaard met 3/30 punten, Michel Luijten werd tweede met 3/25 punten en Corry Renne derde met 3/21 punten. Nel Pennings (3/20 punten) werd vierde, Jos van Meersbergen (3/19 punten) vijfde, de zesde plaats was voor André Teulings (3/13 punten) en de zevende plek werd ingenomen door Hans Westdorp (3/10 punten).

Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

Matige competitiestart l'Union

Boxtel - Het eerste zestal van handboogschutterij l'Union Boxtel is de 25m 1 pijl competitie niet goed begonnen. Afgelopen december behaalde het eerste team 1106 punten en vorige week een nog magerder 1102. In eigen huis was mede Ereklasser Amicitia Schijndel met 1126 punten te sterk voor de Boxtelaren.

Adri van de Langenberg behaalde 226 punten, Henk Jegers 225, Gerard van der Steen 222, Henri van de Broek 212 en Paul Smolders 195 punten.

Mauwbeker
Afgelopen zondag namen verschillende leden van l'Union deel aan de negentiende editie van de 'Mauwbeker', traditioneel de eerste onderlinge wedstrijd van het jaar. De bedoeling is om met vooraf door loting tot stand gekomen tweetallen het gemiddelde van het voorgaande jaar te verbeteren. Dit jaar slaagde het team van Senn Steenbakkers en Marchel Kluijtmans daar het beste in. Met een plus van 17 punten bleven zij het team van Sam Spitters en Gerard van der Steen 2 punten voor.

Goede zaken voor 3-banden groot 't Ivoor

Boxtel - Het 3-banden groot team van BV 't Ivoor was het enige team dat in actie kwam deze week. Er resteerde een inhaalwedstrijd tegen BC Uden 1. 't Ivoor overklaste zijn laaggeplaatste tegenstander met 19-30.

Leo van Westelaken won makkelijk van zijn tegenstander met een moyenne van 0,547. Bernhard Legierse speelde een prima winstpartij met een moyenne van 0,720. Tenslotte speelde Louis van der Meijden zijn partij en hij maakte de totale score van dertig punten compleet. Hij won ook zijn partij, dit met een moyenne van 0,729. Door deze winst blijft het team goed in het spoor van koploper BV Ammerzoden 1 die komende week op bezoek komt in Boxtel.

Gouden medailles voor Judo Club Liempde

Gilze/Mierlo - Het jaarlijkse judotoernooi in sporthal Achter de Tuintjes in Gilze vormde een goed moment voor judoka's Keira Kreijveld en Xavi van Weertom om te testen hoe zij ervoor staan in hun nieuwe leeftijdscategorie. Zij werden hierbij begeleid door Dirk Habraken. Gwen Olislagers en Roy Kemps coachten de judoka's tijdens een beginnerstoernooi in Mierlo bij Judo Club De Hechte Band, dat diezelfde dag plaatsvond.

Keira Kreijveld mocht 's ochtends aantreden en ging ervoor. Ze zat in een poule van vijf deelnemers wat betekende dat zij vier wedstrijden moest judoën. Keira leverde een knappe prestatie en wist de wedstrijden allemaal overtuigden te winnen, waardoor zij kampioen werd.
Xavi van Weertom was in de middag aan de beurt. Hij zat in een poule van dertien deelnemers en deze werkte met een dubbel eliminatiesysteem. Het was de eerste keer voor Xavi in de -15 jaar klasse. De eerste partij liet hij zich nog beïnvloeden door de oudere judoka's en verloor. Hierdoor kwam hij in de verliezersronde met veel wedstrijden voor de boeg. Hij liet mooi judo zien en stond zijn mannetje. Na vier wedstrijden kon hij zijn partij niet nogmaals naar winst omzetten en stopte het toernooi vroegtijdig.

Xander Kreeft, Quin Goossens, Guus Zwijnenberg en Ivar van Weert sprongen er in Mielro uit met goed judo. Zo'n beginnerstoernooi is bedoeld om ervaring op te doen voordat judoka's rijp zijn voor de nationale toernooien. Quin Goossens en Ivar van Weert werden kampioen, Joost van der Linden, Roy Kemps, Xander Kreeft en Guus Zwijnenberg behaalden een tweede plaats. De derde plek was voor Aukje de Beer, Faye Goossens, Luc de Laat, Yoran Lips en Mika van Weert. Bas Daverveld, Mees Koster, Henri de Kruijf, Gijs van Mensvoort en Eli Ronner werden vierde.

Ontketend Taverbo/Sabo 3 wint met grote cijfers

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) won Taverbo/Sabo 3 maandag de inhaalwedstrijd tegen Taverbo/Sabo 1 met 8-2. Hiermee nam het derde team de koppositie weer over. Taverbo/Sabo 2 en Rotsvast delen punten in vooruit gespeelde partij.

De wedstrijd tussen het eerste en derde team van Taverbo/Sabo was uitgesteld vanwege het overlijden van penningmeester Evert Thomassen eind november vorig jaar. Het lange uitstel leek in het voordeel van Taverbo/Sabo 3 te werken. Uschi Meeuwis won onverwacht van Ronald van Dael die alleen de eerste game kon winnen, maar de volgende drie aan Uschi moest laten. Ook Henk IJsseldijk won zijn eerste partij. Cees Hems ging zelfs van tafel zonder een game te winnen. Toen ook Daan de Koning zijn enkelspel van Frans van Dun won en samen met Uschi het dubbelspel in vijf games naar zich toe trok, was de ban voor Taverbo/Sabo 3 gebroken en liep het zelfs uit naar een 7-0 voorsprong. Alleen Ronald van Dael en Cees Hems konden er nog een punt uit slepen tegen Henk IJsseldijk en Daan de Koning, maar Uschi Meeuwis haalde haar derde zege binnen tegen Frans van Dun die daardoor zonder winst bleef.

In de partij tussen Taverbo/Sabo 2 en Rotsvast was er eigenlijk sprake van twee verschillende wedstrijden: na een 4 -1 voorsprong voor Taverbo/Sabo 2 kwam Rotsvast sterk terug en won de tweede helft van de partij met 4-1. Voor Taverbo/Sabo 2 revancheerde Lothar Groth zich met twee punten van een matige periode in de afgelopen wedstrijden. Mari van Dijk en Joop van Eijk scoorden elk eenmaal voor Taverbo/Sabo 2 en behielden de ongeslagen status in het dubbelspel met winst op Jan Don en Geerta Pluut. Geerta was wel goed voor twee punten in het enkelspel en Erik van der Schoot was weer eens goed voor drie winstpartijen in het enkelspel. Jan Don kon in het enkelspel geen punten voor zijn team bij laten schrijven. Uitslag 5-5.

16 / 16

L F T Q W S C H A I N I T R A M
K P A D S R D N N K S R P B G Q
N E K S I I E E N E D E S O R S
L S M H J B N C D T T O R P R P
R N H S T Q O E I N L D W R M T
I E J E N E V E R U O D A O L N
E T Y I R N Q N T N H C A S P F
T B E I W R J U S O O A E E S F
H I I H I T Y I I I C N N C F O
O E H T T G R D W L L G B C I N
L R U N T U I E M E A O A O B R
Y A O T E E O N S P D C C V I I
E O R M W P R M M S C O A I I M
V Q P Y I K N A R D E K R E T S
T Y V M J T H L U E R D D U B S
D Q V I N C E F C A V A I X S W

12 januari - 12 februari

Podium voor amateurkunsten
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel (za&zo)

Donderdag 12 januari

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Toneeluitvoering klucht 'Schoonouders'
20.00 uur, Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing 'De Slechtvalk'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Vrijdag 13 januari

Toneeluitvoering klucht 'Schoonouders'
20.00 uur, Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zaterdag 14 januari

Open Huis Jacob Roelandslyceum
10.00 uur, Grote Beemd 3, Boxtel

Open Huis Baanderherencollege
12.00 uur, Baanderherenweg 2, Boxtel

Nieuwjaarsbijeenkomst veteranen
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Nieuwjaarsconcert 'Musik macht freunde'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Toneeluitvoering klucht 'Schoonouders'
20.00 uur, Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Theaterconcert Joris Linssen & Caramba
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zondag 15 januari

Presentatie: Drieluik Klankleur, waarin literatuur, beeldende kunst en muziek samenkomen'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Boxtelse Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Nieuwjaarsconcert Gildenbondsharmonie
14.00 uur, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Vogelvoer maken voor kinderen
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Dansmiddag met Stardust Live en 'New Harvest
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Sur 5 treedt op bij Dok12
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Maandag 16 januari

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 18 januari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmavond: 'Still Alice'
19.30 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Donderdag 19 januari

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kaartverkoop zittingsavonden Ploegersland
19.30 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmavond 'The Wind That Shakes The Barley'
20.15 uur, Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Pubquiz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 20 januari

Darttoernooi
12.30 uur, Omnisportvereniging L'Union, Molenwijkseweg 5a, Boxtel

Cabaretvoorstelling Roué Verveer
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zondag 22 januari

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Maandag 23 januari

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

alcohol
sterkedrank
jenever
bitter
vieux
cognac
port
sherry
wodka
gin
vermouth
tequila
bacardi
smirnoff
gordons
absolut
martini
champagne
prosecco
cava
rodewijn
wittewijn
rose
dessertwijn
bier

Zuster Catharina Wolfs

Foto: Miranda van der Steen

Bart van der Steen