DeMooiBoxtelKrant

29 augustus 2018

DeMooiBoxtelKrant 29 augustus 2018


Markt Boxtel op de schop Mogelijk toch nog aanpassingen in uitwerking Marktplannen

Kay mocht de derde prijs in ontvangst nemen. (Foto: Matt Baker) Foto: Matt Baker

Boxtel - De werkzaamheden voor de renovatie van de Boxtelse Markt zijn maandag van start gegaan. Wethouder Eric van den Broek gaf het startsein voor de klus door met een shovel het wegdek open te breken. Aannemersbedrijf Rasenberg Infra neemt de werkzaamheden op zich. De Markt is tijdens de werkzaamheden van maandag 27 augustus tot en met 12 oktober gesloten voor doorgaand verkeer. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden, die in fasen worden uitgevoerd, vóór de kerst klaar. Tot die tijd is de weekmarkt in de Hendrik Verheeslaan.

Ondanks dat wethouder Eric van den Broek de start van de werkzaamheden 'een memorabel moment' noemt, blijft er discussie over de invulling van het marktplein. Niet zo gek, meent de wethouder, omdat er eerder duizenden dan honderden mensen bij het proces betrokken zijn.

Wethouder Eric van den Broek legt de eerste hand aan de werkzaamheden aan de Markt. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Waar in het begin van de zomer de eigenaren van Deegeluk, Daniel's Gym en Bella Italia met succes aan de bel trokken is het nu Filipe van den Borne aan de overzijde die zich roert. Hij voelt zich, naar eigen zeggen 'toch een beetje gepiepeld' nu er géén fietsenstallingen bij de overburen voor de deur komen, maar wel bij hem. Ook de uitbater van Dok 12, die via de media in verzet kwam tegen de plaatsing van een lichtmast midden op het terras, heeft inmiddels een toezegging dat er een oplossing komt. Het was voor Van den Borne eind juli de druppel en reden om als voorzitter van de centrumondernemers uit het overleg met de gemeente over de nieuwe Markt te stappen.

Lees verder op pagina 3

Kay Karssemakers derde op WK 85cc 2018 in Australië

Horsham - Youth Pro MX rijder Kay Karssemakers heeft opnieuw het podium behaald tijdens het FIM Junior Wereld Kampioenschap 85cc 2018. Het WK Junior werd dit jaar verreden in Horsham, in het zuiden van Australië. Karssemakers, die voor het vijfde jaar op rij deel mocht nemen aan het WK Junior voelde zich gedurende het weekend steeds beter op het snelle circuit van Horsham. Na twee redelijke starts en constante manches werd het Boxtelse motorcross-talent met twee keer een vierde plaats derde van de wereld.

De zaterdag, ook wel de kwalificatie dag genoemd, begon met twee vrije trainingen. Deze benutte Kay om het mooie en zeer snelle circuit te verkennen. Echter kreeg hij in de tweede vrije training nog een tegenslag te verwerken toen de mousse in zijn achterband kapot ging waardoor de Boxtelaar helaas vroegtijdig het circuit moest verlaten. In de pauze werd de band verwisseld en gemotiveerd stond Kay later op de dag klaar voor de kwalificatietraining. De Vos Oss KTM rijder had 30 minuten de tijd om een zo snel mogelijke tijd op de klok te zetten. Kay bouwde het tempo rustig op en wist meerdere malen zijn eigen tijd te verbeteren. Uiteindelijk kwam de Boxtelse crosser uit op een nette zesde tijd, een prima uitgangspositie voor beide manches op zondag aangezien de tijden van de top 10 enorm dicht bij elkaar lagen.

Op zondag barstte de strijd los. Omdat het 's nachts flink geregend had zag de baan er totaal anders uit dan de dag ervoor. In de warm-up verkende de wereldkampioen 65cc van 2015 opnieuw rustig het circuit en zocht naar fijne lijnen. Positief sloot Kay de warm-up af en keek uit naar beide manches.

Lees verder op pagina 15.

Oproep bezorgers

Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? We zijn bij DeMooiBoxtelKrant nog op zoek naar bezorgers, met name in Lennisheuvel, Liempde en de wijk Selissen. Onze krant komt op woensdag uit en moet die dag ook bezorgd worden. Kranten worden keurig bij je thuis afgeleverd. Je bent iedere week ongeveer twee uur bezig met bezorgen. Iets voor jou? Ga naar onze website www.mooiboxtel.nl/bezorgen en meld je aan of stuur een mailtje naar bezorging@boxtelmedia.nl. Mocht er niet direct een wijk beschikbaar zijn bij jou in de buurt dan kom je op een wachtlijst.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 30 augustus        Handwerken in De Orion        13.30
                        Bridgen in De Walnoot        13.30
Dinsdag 4 september        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 5 september        Fietsen, vertrek aan de Speelmanstraat        13.30
                        Snelle groep vertrek aan de Speelmanstraat        13.15
                        Eten bij Lotus, opgeven voor 2 september bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

Stichting Bol - activiteiten september

Maandag Gratis koffiedrinken en gezellig napraten over het weekend. In de maand september zal tijdens dit koffie-uurtje iemand van het bestuur van BOL aanwezig zijn voor nadere toelichting10.00-11.00
Vrij biljarten in de biljartzaal10.00-12.00
Dinsdag Biljartles voor mannen en vrouwen onder leiding van Leo van Hastenberg in de biljartzaal10.00-11.00
WoensdagCreatieve workshops onder leiding van Penny Simons in de eetzaal10.00-11.00
Koersbal in de grote zaal9.30-11.30
Vrij biljarten in de biljartzaal10.00-12.00
DonderdagGymles onder leiding van Adriënne van Krimpen10.00-11.00
Vrij biljarten in de biljartzaal10.00-12.00
VrijdagYoga onder leiding van Ton Cloin in de grote zaal10.00-11.00
Vrij biljarten in de biljartzaal10.00-12.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 30 augustus        Kienen in De Kloosterhof        13.30
Donderdag 30 augustus        Eten met de leden bij De Vuurhaard in Udenhout
Vrijdag 31 augustus        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein        13.30
Dinsdag 4 september        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
                        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein 13.30
Woensdag 5 september        Wandelen, vertrek vanaf Raadhuis 10.00

Vrouwencontact Boxtel

Woensdag 5 september        Jaarvergadering in De Walnoot        19.30

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 4 september        Mindfit in De Kloosterhof        9.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Vervolg van de voorpagina: Markt Boxtel op de schop

Van den Borne, eigenaar van Filipe Mode, klinkt rustig en beheerst als hij zijn verhaal doet, maar uit zijn woorden blijkt wel dat de frustratie hem hoog zit. Zo'n vier jaar geleden startte hij als voorzitter van de ondernemersvereniging centrum Boxtel (OCB). "Het voelde als een voorrecht om als ondernemer met de gemeente te praten en dat leek veelbelovend van start te gaan."

Al langere tijd is Filipe het niet eens met de manier waarop de gemeente het fietsparkeren in het centrum aanpakt. "In mijn ogen zijn er twee soorten fietsparkeren: kort- en langparkeerders." Volgens hem zijn vooral het stuk bij de Hema en het pleintje voor de Bruna problematische plekken voor de winkelende kortparkeerders en niet de Markt.

"Die problemen los je dus niet op door bij mij voor de deur fietsenrekken te plaatsen", vindt de ondernemer. Hij vreest dan ook dat de fietsparkeerplekken vooral langparkeerders aan zullen trekken. Van den Borne wijst op de fietsenrekken naast het Hart van Boxtel, waar ieder weekend na het uitgaan verweesde fietsen blijven staan. Dat dat ook voor zijn zaak zal gebeuren is voor hem een schrikbeeld.

Hoge hoed
Na diverse overlegrondes waarbij Van den Borne aangaf niet blij te zijn met permanente fietsenstallingen voor zijn deur, besloot hij zijn verlies te nemen en toch maar akkoord te gaan met de Marktplannen. Zijn overburen zochten deze zomer echter de publiciteit en wisten de plaatsing van fietsenstallingen voor hun deur wel met succes tegen te houden. Kenmerkend voor de samenwerking met de gemeente, aldus Filipe: "Er kwam altijd op het laatste moment wel weer iets uit de hoge hoed."

Er zit dan ook meer achter de actie van Van den Borne dan enkel het fietsparkeren. Zo heeft hij het gevoel dat de gemeente ook in andere kwesties, zoals bijvoorbeeld het seizoensparkeren op de Markt, onvoldoende rekening heeft gehouden met de wensen van de centrumondernemers. Ook het uitblijven van de aanplant van nieuwe bomen op de Markt was breedgedragen onder ondernemers, maar vond uiteindelijk geen doorgang.

De ondernemer legt uit als voorzitter van de OCB vier jaar lang in gesprek te zijn geweest met de gemeente. Uiteindelijk nam hij zijn verlies wat betreft de fietsenstallingen voor zijn deur. Dat andere, nieuwe ondernemers die hun ongenoegen uitten in de media nu hun zin krijgen steekt hem: "Blijkbaar buigen ze wel als je de media opzoekt."

Vervolgstappen
Van den Borne beraadt zich nog op wat voor vervolg hij geeft aan zijn actie om zich terug te trekken uit de overleggen met de gemeente. Zich terugtrekken als voorzitter van de OCB behoort zeker tot de mogelijkheden, hoewel hij zelf hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen. De gemeente, op haar beurt, heeft al een lijmpoging ondernomen, door excuses aan te bieden voor de manier van werken. De ondernemer was daar echter niet van onder de indruk: "Wat koop ik daar nu nog voor?"

Wethouder Eric van den Broek laat weten dat hij inmiddels al doende is om een oplossing te zoeken waar ook Van den Borne mee kan leven. Toch moet volgens hem rekening gehouden worden met de opdracht die hij in 2012 van de gemeenteraad meekreeg om 150 stalplekken voor fietsen op de Markt te realiseren.

Een mogelijke oplossing bestaat uit vier maatregelen. Daarbij wordt extra toezicht ingesteld om ervoor te zorgen dat er minder weesfietsen op de Markt achterblijven. Daarnaast wordt gezocht naar extra fietsparkeervakken buiten de Markt, bijvoorbeeld bij de Blokker. Dit moet bereikt worden door de autoparkeerplaatsen in de Rechterstraat wat te verplaatsen in de richting van de Brederodeweg. Ook gaat de gemeente onderzoeken of er extra fietsparkeerplekken te realiseren zijn op andere toegangswegen van en naar de Markt.

Tenslotte zal de gemeente een mobiele fietsenstalling aanschaffen om bijvoorbeeld in te zetten bij evenementen. "Dat heeft een bijkomend voordeel", aldus de wethouder, "want dat betekent dat na afloop van het evenement de fietsen die er nog in staan ook weer kunnen worden opgeruimd." Van den Broek zegt spoedig weer in gesprek met Van den Borne te gaan in de hoop de kou uit de lucht te halen. Ook Filipe geeft aan open te staan voor het gesprek: "Ik heb de deur wel dichtgegooid, maar hij zit nog niet op slot. Maar mijn standpunt is helder."

Feest in Lennisheuvel met jubileum RKO en opening nieuw speeltoestel

Wethouder Peter van de Wiel neemt het nieuwe speeltoestel in gebruik door water op te pompen. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Lennisheuvel – De opening van het nieuwe speeltoestel in Park Boscheind en het 50-jarig jubileumfeest van het dorpsberaad Rond Kerk en Orion afgelopen zaterdag zou je met recht een dorpsfeest kunnen noemen voor Lennisheuvel. Door de verschillende evenementen in het dorp werden zowel jonge en oude dorpsbewoners op hun wenken bediend en was er voor iedere leeftijdscategorie wel wat te beleven.

Het nieuwe watertoestel in het park bestaat uit een waterpomp, water-speelelement en een vlonder in de vijver. Met de pomp is het mogelijk om grondwater op te pompen, dat via het speeltoestel in de vijver in het park terecht komt. Het hoort bij een breder programma dat Natuurexperience Lennisheuvel heet. Hierbij wordt een groene, veilige wandelroute gerealiseerd in en om Lennisheuvel.

Voorzitter Ton van Boxtel en wethouder Herman van Wanrooij openen gebroederlijk de vernieuwde sporthal van Pius X. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Bij de opening van het speeltoestel was ook een rol weggelegd voor een grappige vertolking van de Lennisheuvelse pastoor Manders en zijn meid Mina. Op een ludieke manier sprak het tweetal, vertolkt door Paul van de Sande en Gerrie Janssen, de toeschouwers toe. Daarbij werd ook een knipoog gemaakt naar de soms stroeve relatie tussen 'grote broer' Boxtel en de kleine kern Lennisheuvel.
Daarnaast vierde Rond Kerk en Orion (RKO) haar 50-jarig bestaan bij Gemeenschapshuis De Orion. Dit ging van start met de onthulling van een informatiepaneel door wethouder Peter van de Wiel en RKO-voorzitter Jarko van Nunen. Verder waren in het gebied tussen kerk en De Orion verschillende spellen te spelen, kon een ritje gemaakt worden in nostaligische autoscooters en stond er een zweefmolen. Ook konden de bezoekers terecht voor een hapje eten bij verschillende foodtrucks. Om 20.00 uur ging een feestavond in de Orion van start.

Sporthal Pius X feestelijk heropend

Liempde - De compleet vernieuwde sporthal Pius X in Liempde is na een ingrijpende verbouwing het afgelopen weekend feestelijk ingewijd.

De sporthal werd sinds juni onder handen genomen, waarbij naast gepland onderhoud aan de hal het gehele complex ook energiezuinig gemaakt werd. De totale verbouwingskosten bedroegen zo'n drie ton, waarbij de gemeente en het Rijk een financiële bijdrage leverden.
Het complex heeft een compleet nieuwe vloer in de sporthal. Ook de toiletten, kleedkamers en douches werden vernieuwd. Daarbij is nadrukkelijk rekening gehouden met gehandicapte sporters. Ook is het dak van de sporthal vernieuwd, extra geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen en zijn er in de gymzaal geluidsdempende materialen aangebracht.

De openingshandeling werd verricht door wethouder Herman van Wanrooij. Zijn aanwezigheid staat voor Pius X-voorzitter Ton van Boxtel ook symbool voor de goede verhouding tussen de gemeente en het bestuur.

De opening van de nieuwe sporthal betekent niet dat de verbouwing van Pius X klaar is: op de planning staan nog de aanleg een nieuwe boiler voor de warmwatervoorziening en verschillende werkzaamheden aan het ontmoetingspunt dat naast de sporthal gevestigd is. Daarmee wordt volgens Van Boxtel op de korte termijn gestart.
Ook is een begin gemaakt met het opknappen van het buitenterrein. De goals en de handbalpalen zijn al vernieuwd. Maar er moet meer gebeuren. Zo wordt het asfalt van de handbalvelden vernieuwd. Ook zijn er plannen voor de aanleg van een skateparkje op het buitenterrein. Het overleg met gemeente en buurt daarover is in volle gang.

Hoogheem viert gouden jubileum samen met 'zilveren' huurdersvereiniging

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Het 50-jarig jubileum van Hoogheem en het 25-jarig jubileum van de huurdervereniging Hoogheem zijn afgelopen weekend niet ongemerkt voorbij gegaan. Zo werden in de afgelopen weken al ruim 15.000 vlaggetjes (ofwel 4,4 kilometer aan vlaggen) opgehangen aan de balustrades van de flats en was het dubbeljubileum al uitgebreid in het nieuws. Afgelopen zaterdag werd voor de ogen van honderden aanwezigen bij Gemeenschapshuis De Rots een enorme fles champagne 'ontkurkt' om het feest in te luiden.

Het was niet de enige feestelijke activiteit voor de ruim zeshonderd bewoners van de flatgebouwen. Zo werden alle vrijwilligers die op of om Hoogheem actief zijn rond het middaguur al uitgenodigd op een brunch. Nadat om 13.30 uur de fles 'champagne' ontkurkt werd, ging het openbare gedeelte van het feest van start.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Met het 'ontkurken' van een enorme fles champagne werd het Hoogheem-feest ingeluid. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Bij de opening waren onder meer wethouders Marusjka Lestrade en Eric van den Broek, wiens wieg praktisch naast de toen behoorlijk nieuwe flats stond, aanwezig. Na het kinderprogramma, dat in de middag plaatsvond, waren bewoners welkom voor een frietje alvorens het feest losbarstte.

Zondag werd het feestweekend afgesloten met een borrel en een buffet.

MTB Tourtocht Liempde

Liempde - Fietsclub LTC 't Groene Woud uit Liempde organiseert op zondag 9 september voor de zeventiende keer haar MTB Tourtocht. Tijdens deze tocht rijden de mountainbikers en veldrijders zo veel mogelijk over onverharde wegen en paden in het Groene Woud.

Vanaf Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde kunnen deelnemers kiezen uit drie routes van 35, 50 of 65 kilometer. Deze lopen door de gemeenten Boxtel en Meierijstad en doorkruisen onder meer de Vlagheide en de Vresselse bossen.

De toertocht begint en eindigt bij Café 't Groene Woud. Inschrijven en starten is mogelijk van 8.30 tot 10.00 uur. Bij de finish is er gelegenheid om de fietsen af te spuiten. De eerste renners, de fanatiekste vroege starters, worden rond 10.00 uur terug verwacht en om 13.00 uur zal het grootste deel van de deelnemers de tocht voltooid hebben.

Bij 'goed fietsweer' verwacht de organisatie zo'n zeshonderd deelnemers. De inschrijfkosten bedragen 3 euro voor NTFU leden en 4 euro voor niet-leden. Het parcours is volledig uitgezet met pijlen en voorzien van twee pauzeplaatsen waar een hapje en een drankje te nuttigen is.

Meer informatie op www.ltchetgroenewoud.nl en via info@ltchetgroenewoud.nl.

Fietstocht langs de Dommel

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde gaat op zondag 2 september onder leiding van raadslid Ineke van Giersbergen langs de Dommel fietsen. De tocht begint bij Café 't Groene Woud in Liempde en voert langs Olland en Gemonde naar Sint-Michielsgestel om vanuit daar via Boxtel en Gemonde weer naar de startplek terug te keren.

Onderweg wordt regelmatig langs de Dommel gefietst, de rivier die haar oorsprong vindt op het Kempisch Plateau in de gemeente Peer in Limburg en waarvan het stroomgebied bij dat van de Maas behoort. Omstreeks 1890 vielen delen van de Dommel ten offer aan kanalisatie (ofwel het rechttrekken) en dit proces strekte zich uit tot diep in de tweede helft van de 20e eeuw. In het eerste decennium van de 21e eeuw heeft het Waterschap plannen ontwikkeld om de Dommel een natuurlijker karakter te geven en de kanalisatie over aanzienlijke afstanden ongedaan te maken. Hierdoor zal ook de waterbergingscapaciteit van de rivier toenemen. Zo stroomt de Dommel sinds 2013 weer door de originele loop in Boxtel en heeft het afwateringskanaal ten oosten van Boxtel niet langer de rol van hoofdloop, maar van back-up bij een hoge wateraanvoer. Tijdens de fietstocht zullen diverse functies van de Dommel worden belicht.

Deelnemers verzamelen om 9.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde, rond 12.00 uur zal de groep weer terug zijn. Iedereen is welkom; aanmelden is niet nodig.

Open Monumentendag

Boxtel - Heemkunde Boxtel verleent in en om de Sint Petrusbasiliek
medewerking aan de Open Monumentendag op zaterdag 8 september. Van 13.00 tot 17.00 uur zijn er allerlei bijzonderheden te zien en te horen.

Zo zal Tommy van Doorn de beiaard bespelen en een inloopconcert verzorgen waarbij de organist van de Sint-Petrus vier verschillende instrumenten bespeelt. Er wordt een drietal films vertoond: Het is een wonder, de leenbrief en de visualisatie van de bouwgeschiedenis
van de basiliek, en er wordt uitleg gegeven over de glasramen. Ook is het grafkapelletje van Von Hartitzsch open. In DeMooiBoxtelKrant van volgende week vind je een uitgebreid programma van alle activiteiten bij de basiliek.
Ook de andere kerken in Boxtel zijn geopend tijdens Open Monumentendag. In de kerken van Liempde, Lennisheuvel en Esch is orgelmuziek te beluisteren. De twee moskeeen
op Hoogheem zijn ook te bezoeken, net als de Protestante kerk in de Clarissenstraat.

Informatieavond werkzaamheden Rolstoelvriendelijk Liempde

Liempde - Op maandag 3 september is in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 een informatieavond over Rolstoelvriendelijk Liempde. Hierbij worden de plannen en werkzaamheden in de straten Oude Dijk, Oranjelaan, Kerkstraat, Nieuwe Erven en Hogenbergseweg toegelicht. De werkzaamheden starten dit najaar.

De gemeenteraad heeft in 2017 budget beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde. Dit plan voorziet in het herstel en de aanleg van 7 kilometer rolstoelvriendelijke voetpaden/trottoirs vanaf de verschillende wijken/buurten naar het centrum van Liempde. De uitvoering van het project betreft een samenwerking tussen de gemeente, Rolstoelvriendelijk Liempde en SPPiLL. Binnenkort start het eerste deelproject van Rolstoelvriendelijk Liempde bij de Roderweg.

Dit najaar starten de werkzaamheden in de straten Oude Dijk, Oranjelaan, Kerkstraat, Nieuwe Erven en Hogenbergseweg. Op de informatieavond van 3 september wordt uitleg gegeven over de plannen en werkzaamheden per deelproject. De inloop met koffie/thee is vanaf 19.00 uur, waarna om 19.30 uur een korte introductie gegeven wordt door de wethouder van gemeente Boxtel en een vertegenwoordiger van Burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde. Zij geven uitleg over de plannen en werkzaamheden die verricht worden per deelproject. Na deze algemene introductie, splitst de groep zich op. In verschillende ruimtes van D'n Liempdsen Herd wordt per straat een toelichting gegeven op de werkzaamheden aan de hand van werktekeningen. Ook is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De informatieavond is vrij toegankelijk; aanmelden is niet nodig.

Expositie Kunstlicht 99: 'Zoals het mij toeschijnt'

Boxtel - De Boxtelse Kunstenaars Vereniging KUNSTLICHT 99 houdt van begin september tot eind oktober dit jaar een expositie onder het thema 'Zoals het mij toeschijnt'. In Galerie Le Garage aan de Prins Hendrikstraat 43 zijn schilderijen te zien van Mark ten Hacken en beeldhouwwerk van Henny Thijssen en van Leon van der Zanden.

Op vrijdag 7 september zal de expositie om 20.00 uur geopend worden door oud-wethouder Kunst & Cultuur Tossy De Man. Daarna is de expositie iedere vrijdag en zaterdag en tijdens de Kunst & Cultuurweek van 15 tot en met 23 september ook op werkdagen open. Vrijdag 26 oktober is de laatste dag. Openingstijden zijn tussen 14.00 tot 18.00 uur. Kijk op www.kunstlicht99.nl voor meer informatie.

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtel - Liefhebbers van Ierse en volksmuziek kunnen zondag 16 september hun hart weer ophalen bij B&B In den Boogert, waar de eerste Boxtelse Ierse Sessie na de vakantie plaatsvindt.

Tijdens de sessie, die duurt van 13.30 tot ongeveer 16.30 uur, worden Ierse of Iers gerelateerde ballads gespeeld en meegezongen. Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp, trekzak, maar ook andere instrumenten zijn hartelijk welkom. Dansen mag natuurlijk ook.
Verzoeknummers zijn mogelijk, teksten van een refrein zijn beschikbaar.

Tweedehandsmarkt voor goede doelen

Boxtel - Bij Gemeenschapshuis De Rots wordt op zaterdag 1 september weer een tweedehandsmarkt gehouden voor het goede doel. De entree is gratis, een tafel huren om spullen te verkopen kost 4 euro.

De markt is van 13.00 tot 16.00 uur. Heb je interesse in het huren van een tafel, neem dan contact op met de organisatie via 06-22771772, kuijlen_wim@hotmail.com of 0411-601036. Parkeren bij het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 is gratis.

Winnaar Oktoberfest-actie

"Strakke lederhosen doet wethouder blozen...." Met dit fotobijschrift kan Helma van de Ven zich gelukkig prijzen met een tafel voor haar én negen anderen op vrijdag 12 oktober. Namens de redactie: gefeliciteerd.

5 / 16

Lieve lezers,

Ik laat geen moment onbenut om John West te citeren, dus ook nu maak ik daar graag gebruik van: Wat een hete zomer! We hebben met z'n allen gezweet, geborreld en gebruind alsof we aan de Rivièra zaten. Op vakantie naar verre oorden geweest deze zomer? Weggegooid geld! Hier in Nederland kon je niet ontsnappen aan de hitte van Argentijnse allure, waardoor Boxtel een badplaats van formaat werd.
Inmiddels is de temperatuur gedaald naar standje iets-minder-caliente, en dat is maar goed ook. M'n zweet is op en m'n piña colada ook. We moeten weer aan het werk en dat lukt toch nét iets beter wanneer je niet tot aan je onderbroek baadt in je eigen cocktailvocht.

Zoals gezegd, Boxtel gaat weer aan het werk. Ja, zélfs de ambtenaren kunnen het nu niet meer maken om vakantie te blijven houden. De Markt moet aangepakt worden, en dat gaat nu dan ook eindelijk gebeuren. Na een fietsenstallingfittie en wat platanenpolitiek staat het definitieve ontwerp dan eindelijk op papier. En het wordt wat, hoor! Minder parkeerplaatsen (top!), meer plek voor terras (yes!) en een moderner ogend ontwerp. Over de lengte van de Markt zal een grote vochtige spleet worden gebouwd; een prachtige langgerekte fontein, die natuurlijk symbool staat voor het pappen en nathouden dat onze gemeente zo goed kan. Symboolpolitiek kwam nog nooit zo dichtbij het volk.

Maar deze nieuwe Markt staat er niet zomaar. Er zal eerst verbouwd worden, en dat mag wel even duren. De Markt klaar vóór 2019 is het streven, maar iedereen die wel eens een verbouwinkje heeft laten doen weet dat twee dingen zeker zijn:

1. Het kost altijd meer dan je denkt
2. Het duurt altijd langer dat je hoopt

Aangezien Waarheid 1 al gerealiseerd is, zal het niet lang duren tot Waarheid 2 haar weg zal vinden naar dit prachtige nieuwsblad. Maakt niet uit, we houden er vooralsnog gewoon rekening mee. Als het maar klaar is voor carnaval, dan vind Bets alles best.

We zullen dus wel even in de troep zitten met z'n allen in het centrum. De Markt zal één grote zandbak zijn, en ik kan alleen maar hopen dat dit ervoor zorgt dat het strandgevoel nog een tijdje aanhoudt. Al dat zand tussen je tenen tijdens het winkelen en lunchen zorgt toch voor wat zomerse sferen. Ik voorzie mogelijkheden voor cocktailbarretjes, jeu-de-boulebanen en Spaanse borrelplankjes. Boxtel At The Beach, dat kan alleen maar leuk worden zo tussen dat bouwzand! Zo maak je toch van niets iets: neem je strandstoel mee en bestel wat sangria. Je zult zien dat de zomer nog een tijdje aanhoudt, al is het alleen maar in je bol. Caliente!

Liefs,

Bets

Patricia van Rooij (l.) van Kleine Aarde Netwerk en Rick Spooren van Erbij Dagbesteding ondertekenen de intentieverklaring. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – In het voedselbos achter de markante Van Coothhoeve hebben Kleine Aarde Netwerk en Erbij Dagbesteding maandagochtend een intentieverklaring getekend die ervoor moet zorgen dat vijf cliënten uit de dagbesteding aan de slag gaan op het terrein van De Kleine Aarde. Zij zullen onder meer actief zijn in het voedselbos.

De vijf beschikbare plekken zijn bedoeld voor cliënten die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De problematiek van mensen die een dagbestedingstraject volgen bij Erbij is vaak divers. Toch is dat geen probleem, denkt Rik Spooren van Erbij Dagbesteding. Hij is vooral op zoek naar mensen die kunnen en wíllen werken op het terrein van De Kleine Aarde.

Kleine Aarde Netwerk ontstond als burgerinitiatief en heeft als voornaamste doelen om de natuur op het terrein te ontwikkelen, er basisschoolkinderen natuuronderwijs te geven en het gedachtegoed van De Kleine Aarde in stand te houden. Dit eerste zal dus gerealiseerd worden in samenwerking met Erbij Dagbesteding.

Zittend aan een picknicktafel in het natuurpark van De Kleine Aarde schudden Patricia van Rooij van Kleine Aarde Netwerk en Rik Spooren van Erbij Dagbesteding elkaar de hand. Deze handdruk is het begin van de samenwerking. Erbij Dagbesteding zorgt voor vijf cliënten die zich bezig zullen houden met de natuurontwikkeling en het onderhoud van het park dat KAN onder haar beheer heeft. Daar maakt het voedselbos deel van uit. Medewerkers van Erbij geven de cliënten professionele ondersteuning. KAN biedt de cliënten een werkplek en zal erop toezien dat zij hun taken als groenbeheerder goed uitvoeren.

De twee partijen kwamen bij elkaar toen Van Rooij in de krant las van het bestaan van Erbij. KAN was op zoek naar een structurele oplossing voor het onderhoud van het terrein en kwam via het artikel uit bij de dagbesteding. Erbij was op zoek naar geschikte plekken voor dagbesteding. Dit leidde ertoe dat KAN en Erbij al snel met elkaar aan tafel zaten. Mede doordat er een klik was, en hun visies overeen kwamen was een samenwerking snel gesmeed.

De partijen willen mensen met een beperking uit het 'granieten bestand' halen en laten terugkeren in het normale werkcircuit. Met het granieten bestand doelt Spooren op cliënten die vanwege hun complexe situatie vaak al langdurig zonder werk zitten.

Erbij biedt al dagbesteding in samenwerking met verschillende bedrijven in Boxtel zoals Wasserij Boumans. Daar worden de cliënten voor vol aangezien en niet, zoals Spooren aangeeft 'vertroeteld'. Bij zo'n normale bedrijfsomgeving hoort op tijd komen, maar ook de gebruikelijke koffiepauze en de lolletjes tussen collega's. "Het echte leven als werknemer", aldus Spooren.

De dagbesteding wil ook graag met meerdere partijen de samenwerking aangaan. Zo kijkt Spooren met een schuin oog naar de WSD. En daarmee is de samenwerking tussen KAN en Erbij waarschijnlijk niet de laatste die gesmeed wordt.

Festival Bockesprongen biedt herkenbaar programma op alternatieve locatie

Boxtel - Het gratis toegankelijke theater- en muziekfestival Bockesprongen barst op 16 september weer los. Dit jaar zal het festival niet plaatsvinden op en om de Markt, die momenteel gerenoveerd wordt, maar in het Processiepark achter de Sint-Petrusbasiliek. Van 13.00 tot ongeveer 18.00 uur zijn er doorlopend voorstellingen in het park. Naast theater is er ook een muziekprogramma dat bij Eetcafé De Kerk zal plaatsvinden.

De nieuwe locatie achter de basiliek brengt uitdagingen met zich mee, maar leent zich ook voor het theatergedeelte, aldus mede-organisator Louis Meister. Zo vormt een park natuurlijk een mooie omgeving, maar ontbreken bijvoorbeeld stroompunten en een degelijke opslag voor kleding en attributen voor de theatergezelschappen. Ook toiletten zijn er natuurlijk niet in het park, waardoor de organisatie op extra kosten gejaagd wordt.

Tijdelijk alternatief
Toch was het park volgens Meister het meest geschikte alternatief voor de Markt. Er komen een tappunt en twee eetkramen te staan. Ook blijft de samenwerking met Eetcafé De Kerk, dat zich inspant voor het muzikale programma, bestaan. De nieuwe locatie werd samen met de gemeente gevonden. Daarnaast betaalt de gemeente de extra kosten die de tijdelijke verhuizing van het festival met zich meebrengt.

Tijdelijk, want vooralsnog zijn er geen plannen om Bockesprongen in 2019 weer in het Processiepark te laten plaatsvinden. Meister laat de deur echter op een kier: "Op zich is het wat omgeving en aankleding een hartstikke leuke plek, maar we moeten even kijken hoe mensen het dit jaar oppakken. En de gemeente wil natuurlijk zo veel mogelijk evenementen op de Markt hebben om het centrum te laten bruisen."

Wat wel ieder jaar een punt van zorg blijft is het vinden van voldoende sponsors om én een aantrekkelijk programma te kunnen bieden én de toegang gratis te houden. Ook dit jaar is wat dat betreft geen uitzondering, vertelt Meister.

Programma
Het programma van Bockesprongen bestaat onder meer uit theatervoorstellingen van Toneelgroep Dapper met een levensgrote caleidoscoop en de eenpitter Trinity, die een interactieve voorstelling opvoert. Ook is er een programma met beeldende kunst, waarbij bezoekers de mogelijkheid krijgen onderdeel te worden van een levend schilderij. "Het gevolg van een meerjarige samenwerking, waarbij het idee ieder jaar iets meer wordt uitgediept", vertelt de organisator.

Wat muziek betreft kunnen bezoekers 'aan de andere kant van de kerk', in de Oude Kerkstraat onder meer de Boxtelse bands Mr Joe Abe, Super Sonic Smash Kids en Nailhead bekijken en beluisteren. Dit lokale talent wordt aangevuld door de op blues en bluesrock georiënteerde Violet's Tale en Bacon Fat Louis. Wellicht zal dit nog aangevuld worden met een muzikale act in het Processiepark, maar daarover kon Meister bij het ter perse gaan van deze krant geen uitsluitsel geven.

Ook bij slecht weer zal Bockesprongen, zij het met aangepaste programmering, doorgaan. Meister geeft aan dat bezoekers zo veel mogelijk droog in het park zullen kunnen staan. Kijk voor de volledige programmering op bockepruik.nl. Op de website staat ook vermeld hoe je je kunt aanmelden als donateur of sponsor.

Foto: Ralph Dikmans

Anders-Man 4 - Catastrofale Computer Crash
Win het vierde stripalbum van Boxtelaar Ralph Dikmans

Boxtel - "De stroomstoring die Boxtel afgelopen week trof is echt een treffend voorbeeld van onze afhankelijkheid van techniek", vindt tekenaar en illustrator Ralph Dikmans. Volgende week brengt hij zijn vierde Anders-Man album uit dat precies dit onderwerp behandelt. Met een vette knipoog natuurlijk, zoals zijn fans van hem gewend zijn. Toch is 'Anders-Man 4 - Catastrofale Computer Crash', zoals het nieuwe stripboek heet, het meest serieuze avontuur van de antiheld tot nu toe.

Catastrofale Computer Crash. Dat klinkt als een zwaar onderwerp en dat is het, onder de oppervlakte, ook wel. Zo blijkt ook als Dikmans over zijn nieuwe album vertelt. "We zijn zó afhankelijk geworden van techniek... Dit album behandelt de vraag: wat als?", licht de striptekenaar een tipje van de sluier op.

Anne (Anders-An) en haar vader Ralph Dikmans. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Dat het album nu een sterker verhaal heeft komt door de samenwerking met scenarist Peter Busschots, maar ook dankzij de persoonlijke ontwikkeling van Dikmans. "Ik heb me, natuurlijk in overleg, niet altijd helemaal aan de synopsis gehouden", verklapt de striptekenaar. Ook tekende hij het nieuwe album met meer 'cliffhangers'. Die komen iedere halve of hele pagina voorbij, om het verhaal spannend te houden. Bovendien wordt het verhaal, als eerste in de Anders-Man reeks, vanuit verschillende standpunten verteld.

Herkenbaar
In het boek maakt ook een vermeende dochter van de antiheld Anders-Man haar opwachting: Anders-An. Zij beschikt over superkrachten, die zo nu en dan echter haperen. Ralphs eigen dochter Anne stond model voor de nieuwe sidekick van de door hem bedachte superheld.

Zo zullen meer mensen uit zijn omgeving zich herkennen in het vierde deel uit de stripboekenserie. Zo verwerkte Dikmans, die zelf ook leerkracht is op de Vorsenpoel, enkele collega's, maar ook fans en vrienden in het verhaal. "Eén fan vroeg zelfs wat het kostte om hem een rol in mijn nieuwe boek te geven!"

Ook de in het album geïntroduceerde Bad Stickerman is een fan van de tekenaar. "Hij heeft zelfs een eigen Facebookpagina geopend", lacht Dikmans. En daar bleef het niet bij: Bad Stickerman, in het dagelijks leven Michel de Stickere geheten, draagt inmiddels trots een t-shirt met daarop zijn alter ego.

Merchandise
Die merchandise, waar zijn fans om vragen, is waar de striptekenaar echt trots op is. En die schare fans is volgens Dikmans groeiende. Zó snel zelfs dat hij afgelopen november met zijn eigen bedrijf, Ralph Dikmans Design, van start ging. Naast het tekenen van stripverhalen, richt hij zich ook op het maken van illustraties in opdracht, zoals ontwikkelen van logo's. En dat gaat goed: op dit moment werkt de geestesvader van Anders-Man één dag minder zodat hij zich volledig kan richten op zijn illustratiebedrijf.

Naast bekende mensen zullen Boxtelaren ook in dit album weer plaatsen en gebouwen uit onze gemeente terugvinden in het vierde Anders-Man album. Zo vind je onder meer de Rabobank, Hema en een verwijzing naar Sparrenrijk. "Ik blijf 100 procent ambassadeur van Boxtel!", aldus Dikmans.

Overigens is Dikmans zelf óók meer afhankelijk geworden van de techniek dan bij zijn vorige albums. Want daar waar hij dat eerst handmatig deed, kleurt hij zijn tekeningen vanaf dit deel digitaal in. "Ik ben eens gaan kijken welke programma's er op mijn pc stonden en kwam erachter dat het eigenlijk heel makkelijk ging met Paint 3D." Dit programma had voor de tekenaar nog een ander voordeel: "Ik ben er beter door gaan tekenen omdat al je lijnen gesloten moeten zijn als je ze in Paint inkleurt!"

Het nieuwe album van Anders-Man kost 9,99 euro en wordt op 1 september, tijdens het Brabants Stripspektakel in Veldhoven, uitgebracht. De eerste honderd kopers krijgen daar een speciale zeefdruk van Anders-Man cadeau. Zaterdag 15 september van 13.00-16.00 zal Dikmans bij de Bruna, Rechterstraat 19. Daar zullen naast deel vier ook de eerdere delen te koop zijn. Op 30 september zal de striptekenaar ook aanwezig zijn op de Boxtel Oost Dag, waar hij ook een signeersessie doet. Het album is verder te koop bij Bruna Boxtel en op de website van de Boxtelse striptekenaar: www.ralphdesign.simpsite.nl.

Prijsvraag

Wij mogen drie exemplaren van Anders-Man 4 - Catastrofale Computer Crash weggeven. Alles wat je daarvoor moet doen is vermelden wie de personen zijn die op onderstaande prent staan afgebeeld. Weet jij het antwoord? Stuur dat dan naar redactie@demooiboxtelkrant.nl onder vermelding van 'Prijsvraag Anders-Man' met in de e-mail ook je naam, e-mailadres en een telefoonnummer waarop je te bereiken bent.

Foto: Heemkunde Boxtel

Stationsstraat 82-86

In 1920 werd door de Katholieke Middenstand Bouwvereniging 'Het Huisgezin' een zestal woningen gebouwd. Drie in de Wilhelminastraat - nummer 25, 27 en 29 - en drie in de Stationsstraat op nummer 82, 84 en 86. De benodigde grond hiervoor werd gekocht van Charles Stappaerts (de overbuurman) voor 4940 gulden. De voorzitter van die bouwvereniging was H.J. van Susante en penningmeester was S. van Dieten.
In 1941 doet 'Het huisgezin' de woningen van de hand. Op de veiling worden ze gekocht door NV La Paz Sigarenfabrieken, het bedrijf van Van Susante.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

De foto is gemaakt in de Stationsstraat, maar het had net zo goed de Wilhelminastraat kunnen zijn.

De overname van Slagerij Beerens was een kans die Lonneke en Dennis niet voorbij konden laten gaan. (Foto: Bron: Vleeschmeester) Foto: Bron: Vleeschmeester

Vleeschmeester Beerens neemt Liempdse slagerij over
Nieuwe eigenaren Dennis en Lonneke zetten per 1 september traditie voort

Liempde - Al vier generaties is Slagerij Beerens een begrip in Liempde. En ver daarbuiten. Nu voor eigenaar Willy de tijd is gekomen om het rustiger aan te gaan doen, zou je kunnen vrezen dat dit mooie tijdperk ten einde loopt, maar niets is minder waar. Per 1 september wordt de ambachtelijke keurslager namelijk overgenomen door Dennis van Zandvoort en Lonneke Friedeman, mensen met hart voor het slagersvak waarin zij al jarenlang ervaring hebben. Zij verruilen hun slagerij 'Vleeschmeester' in Hendrik-Ido-Ambacht voor een nieuwe, Liempdse uitdaging. Onder het motto 'iets wat goed is hoef je niet te veranderen' zetten zij de lijn van Beerens voort, maar wel met een eigentijds Vleeschmeestersausje.

Hun slagerij in Hendrik-Ido-Ambacht runden zij met groot enthousiasme en plezier, maar omdat Dennis en Lonneke in Schijndel wonen, was de afstand naar de zaak aanzienlijk. Toen zich de mogelijkheid voordeed om de slagerij van Willy over te nemen, was dat een kans die het duo wel moest grijpen. Niet alleen bevindt deze zich veel dichter bij huis, Keurslager Beerens is een zaak naar Dennis en Lonnekes hart. Net als bij Vleeschmeester heeft Willy ambachtelijke kwaliteit en passie voor het vak hoog in het vaandel staan. Die lijn zetten de jonge ondernemers vol overtuiging voort. En daarbij drukken zij natuurlijk hun eigen stempel op de zaak, met oog voor de geschiedenis en identiteit van de bijzondere Liempdse onderneming.

Ruime ervaring
Dennis en Lonneke zullen dagelijks in de winkel te vinden zijn. Dennis doorliep alle opleidingen van de Slagers Vak Opleiding (SVO) en gaat zijn ruime ervaring dagelijks inzetten in de winkel bij het samenstellen van het assortiment en de inkoop van verschillende vleessoorten. Lonneke leerde het vak op de slagerij afdeling van een supermarkt. Zij zal zich bezighouden met de inkoop en productie van maaltijden, het helpen van de klanten en hen voorzien van deskundig advies.

Willy Beerens
Ook Willy Beerens zelf is nog een aantal dagen per week in de zaak aanwezig; in de eigen worstenmakerij van de slagerij, waar hij al jarenlang met verse ingrediënten en zijn eigen kruidenmelanges zijn specialiteiten maakt. Dat blijft hij tot grote vreugde van de nieuwe eigenaren ook na de overname doen. "Het laat zien dat Willy's passie voor het vak zich nog lang niet laat temmen", aldus het jonge ondernemersduo. "En dat vinden wij erg bijzonder." Willy zelf is ook blij met deze opzet. "Ik denk dat dat voor alle partijen goed is, voor de klanten, voor Dennis en Lonneke, het personeel en misschien ook wel voor mezelf om niet meteen helemaal niets meer te doen", aldus de vakman die 36 jaar voor zichzelf in de zaak stond, "en een jaar bij ons vader in dienst". Op deze manier kunnen de nieuwe eigenaren zich de werkwijze van Slagerij Beerens eigen maken, want zo weet Willy: "Elke slagerij is anders en heeft zijn eigen kneepjes en recepten. De klanten zijn een bepaalde smaak en kwaliteit van je gewend en het is belangrijk dat vast te houden. Iets wat Dennis en Lonneke goed in de smiezen hebben."

Opening
Op zaterdag 1 september is er een afscheids- én kennismakingsborrel in de slagerij. Deze duurt van 14.00 tot 18.00 uur. Daarna gaat de winkel tot en met woensdag dicht, om op donderdag 6 september gerestyled de deuren te openen. Uiteraard met mooie openingsacties die lopen tot en met zaterdag 15 september. Je vindt Vleeschmeester Beerens aan de Barrierweg 7 in Liempde, 0411-631602, beerens@vleeschmeester.nl. Kijk voor meer informatie op www.vleeschmeesterbeerens.nl en volg de slagerij op Twitter, Instagram en Facebook via @vleeschmeesterbeerens.

Container voor inzameling doppen voor KNGF Geleidehonden

Boxtel – Na talloze pogingen hebben Eddy en Marja van Hummel van KNGF Doppen Inzamelpunt Boxtel en de gemeente Boxtel een oplossing gevonden voor de inzameling van plastic doppen: een grote container, aangeboden door Milieu Service Brabant. Daarin kunnen schoongemaakte plastic doppen worden gedeponeerd. Als de container vol zit, wordt deze door de gemeente Boxtel naar het recyclebedrijf in Tilburg gebracht en geleegd.

KNGF Doppen Inzamelpunt Boxtel, een initiatief van de Boxtelse Eddy en Marja van Hummel, spaart doppen en draagt daarmee bij aan de opleiding van KNGF Geleidehonden. Voor de ingeleverde kilo's doppen krijgt KNGF een vergoeding van het recyclebedrijf. Van dit geld kunnen geleidehonden worden opgeleid.

De familie Van Hummel zet zich al jaren in voor het inzamelen van plastic doppen. Zij zijn hiermee begonnen omdat ze sinds 2006 staan aangemeld als puppypleeggezin bij KNGF. Aangezien hun hele schuur volstond met zakken en tassen, gevuld met de doppen, vroegen zij de gemeente om een grote container. Eind mei dit jaar zegde wethouder Herman van Wanrooij toe er alles aan te zullen doen om dit te realiseren, maar omdat Eddy niet langer wilde wachten trok hij nu zelf de stoute schoenen aan. Hij legde contact met MSB. Het bedrijf reageerde direct positief.

Marja benoemt het voordeel van de container: "Wij moesten hiervoor elke keer met tien zakken doppen - meer passen er niet in de auto - naar Tilburg rijden. Maar nu brengt de gemeente de container zelf naar het recyclingbedrijf toe. Dit scheelt veel tijd en geld."

In eerste instantie worden de doppen bij de familie Van Hummel aan de Orlando di Lassostraat 14 ingezameld. Zij brengen de schoongemaakte doppen vervolgens naar de container. Er zijn ook andere inleverpunten, die de doppen weer bij de familie Van Hummel afleveren. Dat zijn in Boxtel de Papiermaker 77, waar de zakken onder de carport gezet mogen worden, Kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg 6, de milieustraat aan de Kruisbroeksestraat 22 en Sybilla Buisman Optiek aan de Breukelsestraat 39. Gemonde heeft ook een inzamelplek bij hondenpension De Doolhof gelegen aan Doolhof 2. In Liempde kunnen doppen worden ingeleverd bij de Pauwkesstraat (mag bij de voordeur).

Naast de grote container maakt Eddy zich al geruime tijd hard voor het realiseren van inzamelbakken op Boxtelse basisscholen. Ook hier lijkt nu schot in te zitten. De gemeente stuurt uiterlijk aankomende maandag een brief naar alle scholen in Boxtel waarin staat dat zij een steentje bij mogen dragen aan het inzamelen van de doppen.

Of en wanneer basisscholen gaan meewerken is op dit moment nog niet duidelijk, maar dat er stappen in de goede richting gezet worden lijkt onvermijdeijk.

Waarom is een autoverzekering voor jongeren duurder?

"Wow, dat is niet niks", kreeg ik laatst te horen. Marit belde me om de autoverzekering om te zetten. De auto kon nog een paar jaar mee, maar haar zoon zou voortaan de regelmatige bestuurder zijn. Hij had nog geen no-claimkorting opgebouwd én was bovendien nog maar 21 jaar oud, daardoor was de premie beduidend hoger dan ze afgelopen jaren betaalde. Terecht vroeg ze me hoe dat komt.

Nu kan de no-claimkorting behoorlijk oplopen na een aantal jaren schadevrij rijden en in dit geval bedroeg hij 60 procent. Daar had Marit echter al rekening mee gehouden. Maar dat de verzekeringspremie meer dan drie keer zo duur zou zijn, daar had ze niet op gerekend. Nu is dit slechts een voorbeeld, maar we horen zelfs nog wel over grotere prijsverschillen en krijgen daar regelmatig vragen over. Het prijsverschil is namelijk niet alleen het verschil in opgebouwde no-claimkorting, jongeren veroorzaken ook meer schades en daardoor is de basispremie ook hoger.

Daarnaast zijn er nog een paar andere redenen die bijdragen aan een hogere prijs. Zo zijn de premies voor alle autoverzekeringen afgelopen jaren gestegen. Nu de economische crisis achter ons ligt is het drukker op de weg en dat heeft meer incidenten tot gevolg. Er worden steeds meer letselschades geclaimd én auto-onderdelen zijn duurder geworden. Al die factoren bij elkaar opgeteld zorgden ervoor dat de premie voor haar zoon een stuk hoger uitviel.

"Kan ik de verzekering dan niet op mijn naam laten staan of een 'familieverzekering' afsluiten?", was de terechte vraag. Maar het antwoord was twee keer 'nee'. Helaas is het niet mogelijk om een familiepolis af te sluiten met daarop kinderen onder de 23 jaar. En de andere optie - zelf de regelmatige bestuurder blijven - raden we met klem af.
Wie het tv-programma Hunted wel eens heeft gezien weet hoe moeilijk het is om je onbespied door Nederland te begeven. Met een auto wordt dat nog moeilijker. Als haar zoon een ongeluk krijgt, gaat de verzekeraar onderzoeken of hij de regelmatige bestuurder is. Als zij dat kunnen aantonen, bijvoorbeeld door pintransacties of boetes, dan kan de dekking vervallen en dat heeft grote gevolgen.

Nu konden we gelukkig nog wel iets voor moeder en zoon betekenen. Ook wij vergelijken namelijk dagelijks de prijzen en voorwaarden. Daardoor kwam de premie uit op zo'n 50 euro per maand en dat vonden ze alleszins acceptabel.

Kom naar de Keepers Info-avond met Ronald Waterreus op 31 augustus

Foto: De Wit Schijndel

Schijndel - Op vrijdagavond 31 augustus vindt vanaf 19.00 uur de Keepers Info-avond plaats bij De Wit Schijndel. Een avond boordevol informatie en acties speciaal voor keepers!

Meet & Greet
Kom bijvoorbeeld langs voor een Meet & Greet met Ronald Waterreus, de oud-keeper van onder andere PSV en Oranje. Daarnaast kan hij je alles vertellen over zijn eigen collectie keepershandschoenen RWLK; door zijn ervaring en expertise heeft hij de ultieme keepershandschoen kunnen ontwikkelen voor zowel volwassenen als kinderen. Wanneer je deze avond een paar RWLK keepershandschoenen aanschaft ontvang je een gratis voetbaltrainer van Pure2Improve!

15% korting op Knap'man compressiekleding
Ook zijn de productexperts van Knap'man op de Keepers Info-avond aanwezig om een presentatie te geven over hun compressiekleding. Deze wordt gedragen door spelers in alle grote voetbalcompetities en helpt blessures herstellen en voorkomen (zoals de veel voorkomende hamstringblessure). Knap'man compressiekleding zorgt voor extra uithoudingsvermogen, meer kracht en extra stabiliteit. Tijdens de Keepers Info-avond kunnen zij je advies op maat geven en ontvang je maar liefst 15% korting op de artikelen van Knap'man in onze collectie.

Win!
Ter promotie van de Keepers Info-avond organiseren wij ook nog een te gekke winactie, houd daarvoor onze social media kanalen in de gaten!


Mijn Mooi Boxtel: Carlijn van der Krogt

Foto: Carlijn van der Krogt

De foto van deze libelle heb ik gemaakt bij de Huisvennen in de Kampina.

Foto: Sander van Kasteren

Café 't Hart van Boxtel viert 4 dagen feest
William en Riekske van Dinther namen café 20 jaar geleden over

Boxtel - Twee decennia geleden staken Boxtelaren William van Dinther en Riekske van Schaaijk voor het eerst de sleutel in het slot van hun café aan de Markt: 't Hart van Boxtel, of zoals velen het populaire café ook wel kennen, 'De Bibs'. Direct voelde het goed, voor zowel de nieuwe eigenaren, het personeel dat ze mee overnamen en de grote schare aan vaste klanten. Nu twintig jaar later kunnen de horecaondernemers terugkijken op een mooie periode vol evenementen en thema-avonden, een complete verbouwing van het café, de uitbreiding met een lunchkaart, High Beer- & High Wine-arrangementen en vele, feestelijke hoogtepunten. Dat wordt dan ook goed gevierd, vier dagen lang.

Zowel William als Riekske hadden al jarenlang ervaring in de horeca toen zij op 1 januari 1998 het café Joie de Vivre in Oisterwijk overnamen. Na slechts 8 maanden in dit keldercafé deed zich een kans voor die de twee Boxtelaren niet konden laten liggen. Van toenmalig eigenaar Hans van Kessel konden zij Café 't Hart van Boxtel overnemen. Op 1 september van datzelfde jaar was het al zover. Samen gingen William en Riekske vol energie en enthousiasme aan de slag en zij wisten binnen no time het al zeer succesvolle café nóg meer te laten bruisen. De vaste klantenkring bleef komen en bleef groeien. En ook het aantal clubs en verenigingen dat verbonden was aan de kroeg nam toe. Na twintig jaar blijven de ondernemers, die inmiddels ook Eetcafé De Oude Ketting overnamen, voor al deze mensen elke dag met hart en ziel het beste uit hun café halen. Dat wordt aanstaande donderdag tot en met zondag gevierd, met alle betrokkenen, inclusief natuurlijk het (oud-)personeel, vrienden, familie en uiteraard hun dochter Meike (15). Ook iedereen die William en Riekske en hun café een warm hart toedraagt is van harte welkom.

De vier feestavonden hebben ieder een eigen thema. Donderdag 30 augustus is het 'Clubkes Avond', speciaal voor alle teams en verenigingen die ''t Hart' in de loop der jaren gesponsord heeft. Bedrijven waarmee William en Riekske samenwerken zijn vrijdag 31 augustus vanaf 16.00 uur welkom, waarna om 20.00 uur het feest voor de jeugd losbarst met 'Jubilé Starter'. Zaterdag 1 september is er vanaf 16.00 uur 'Team Bikkels '98-'18', een grote reünie voor trouwe bezoekers en oud-personeel, van wie enkelen zich voor deze speciale gelegenheid weer achter de bar zullen begeven. Na deze ongetwijfeld spetterende middag en avond is het op zondag 2 september vanaf 15.00 uur tijd voor 'Waar 't Hart van vol is', een oergezellig Hollandse middag & Après ski-feest met 'onvergetelijke gast'.

Het belooft een mooi feest te worden op de Markt aanstaand weekend, daarover bestaat geen twijfel. Mensen die het café en zijn uitbaters kennen weten namelijk dat dat William en Riekske en hun crew wel toevertrouwd is.

Café 't Hart van Boxtel vind je op de Markt 16 in Boxtel, 0411-672234, info@hartvanboxtel.nl. Kijk voor meer informatie op www.hartvanboxtel.nl of www.facebook.com/hartvboxtel. Het café is van dinsdag tot en met donderdag geopend van 10.00 tot 02.00 uur, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 02.00 uur en op maandag gesloten.

Kromploegers Back 2 the Music 2.0 met Snap! en The Gibson Brothers

Liempde - Na het grote succes van vorig jaar, waarbij het dak er in Liempde af ging met onder anderen The Trammps, geven de Kromploegers vrijdag 21 september weer een groots feest. Naast dj Henri Schalkx, De Kromploegers & friends - dit jaar met Esther van Heeswijk en Mark Peeters - en de energieke dansers van Black&Brownie zullen internationale sterren van weleer The Gibson Brothers en Snap! de grote feesttent op d'n Tip op zijn grondvesten doen schudden.

The Gibson Brothers hadden eind jaren 70 grote hits met 'Que Sera Mi Vida', 'Non Stop Dance', 'Cuba' en vele andere up tempo disco nummers. De drie broers komen in de originele bezetting speciaal voor dit optreden naar Nederland. De Kromploegers hebben een van hun nummers in het repertoire dus een knallend gezamenlijk slot zoals vorig jaar met The Trammps staat op het programma.
Tweemans formatie Snap! stond in de jaren 90 wereldwijd in de hitlijsten met hun herkenbare eurodancehits zoals 'The Power', 'Eternity' en 'Rhythm is a Dancer'. Zangeres Penny Ford uit die periode komt met de talentvolle rapper Jesse Kolb alias JL ook speciaal voor dit optreden naar Nederland.

Vanaf 20.00 uur barst het feest los en kan er weer volop gedanst worden op de enorme, verlichte dansvloer in de tent op d'n Tip. Heb je al kaartjes voor Back 2 the Music? Dan ben je verzekerd van weer een spetterende avond. Nog geen kaartjes? Bestel ze dan snel via kromploegers@gmail.com. Trommel je vrienden op want als je met tien of meer komt dan krijg je 2,50 euro korting op het standaardtarief van 17,50 euro.

Ik ben er weer. Gelukkig mag ik weer schrijven voor jullie. En voor mezelf. Als het nog langer had geduurd ben ik bang dat ik de verhalen niet meer allemaal had kunnen onthouden. Ik zit nu 4,5 maand in Spanje en eerlijk gezegd voelt het als 4,5 jaar. Mijn vrienden in Nederland hebben met elkaar gewed hoe lang het zou duren voordat ik met hangende pootjes terug zou komen. Ze hebben allemaal geen geld gewonnen uit de poule want de langste periode die ze hadden bedacht is verstreken.

En ik heb nieuws voor iedereen die het wil horen…: ik kom nooit meer terug.

Het is alles. Soms is het moeilijk maar vaker nog is het geweldig. Ik kan huilen van teleurstelling, maar ik huil nog vaker omdat ik me zo gelukkig voel in mijn hart. Ik heb in vier maanden tijd meer levenslessen gekregen dan in de afgelopen tien jaar. Wat ik het moeilijkste vond was, om mijn wereldbeeld bij te stellen. Ik geloof altijd in de goedheid van de mens en zie altijd alleen maar mooie dingen. Ik ben gigantisch om mijn bek gegaan met die utopische gedachte. Sommige mensen hebben mijn vertrouwen geschaad. Ik besloot om niks meer te delen, met niemand. Maar weet je, dan ben je pas eenzaam.

Ik voel me nooit alleen en als ik schrijf kan ik een hoop emoties kwijt. Maar elk mens, echt elk mens heeft af en toe een knuffel nodig. Als je een baby niet knuffelt gaat hij dood en als je mij niet knuffelt, voel ik me alleen. Dus ik heb gehuild, mijn tranen gedroogd en besloten dat er niks aan is om jezelf te gedragen als een ijskast. Jullie weten dat ik zo niet ben, toch?
Ik besloot na een lang gesprek met een Spaanse vriend dat ik toch liever mezelf ben. Ze lullen toch wel over je. Ze kunnen beter over je lullen dan van je eten zeggen ze toch? Dan lullen ze maar.

's Nachts ben ik naar het strand gegaan en ik ben op de stenen gaan zitten. Ik heb urenlang gekeken naar de golven en de volle maan. Het was daar op dat moment dat ik voelde dat ik mijn oude opvattingen los kon laten. Dit is mijn nieuwe leven en hier in een andere cultuur, zijn andere dingen belangrijk. Maar waar ik ook zal gaan, ik moet de Pipi in mezelf nooit verloochenen. En ineens was het daar. Dat potje met geluksballetjes dat omkieperde in mijn hart. En in mijn hoofd. Ik ben Pipi en ik woon in Spanje. Ik had het nog nooit gedaan maar ik dacht dat ik het wel zou kunnen. En ik kan het. Ik kan het zelf. Maar niet alleen.
En dat hoeft niet. Want waar je ook bent, als je jezelf bent en in staat bent om te delen zullen er altijd mooie mensen zijn die je willen knuffelen. Daarom ben ik het knuffelkontje van Spanje. En daarom geef ik jullie nu allemaal een denkbeeldige knuffel. Ik ben weer klaar. En meer dan klaar om alles met jullie te gaan delen.
Me gusta mucho!

Beso

10 / 16

Stichting Tunnel Vision laat zien dat graffiti een serieuze kunstvorm is Evenement wordt volwassen met editie 3.0

De drie bedenkers van Tunnel Vision, met van links naar rechts Jan Pennings, Mitch Koningstein en Paul Jongsma, voor het monumentje ter nagedachtenis van een overleden vriend van Mitch. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Dolenthousiast zijn ze, Mitch Koningstein (33), Paul Jongsma (34) en Jan Pennings (28). Met zijn drieën zijn zij de geestesvaders van het graffiti-evenement Tunnel Vision, dat aanstaande zondag 2 september zijn derde editie beleeft. Van 10.00 tot 20.00 uur zijn zo'n 58 graffiti-artiesten bij het viaduct waar het Duits Lijntje onder de A2 doorloopt bezig met het zetten van zogeheten (master)pieces rond het thema 'Heaven and Hell'. Ook zijn er diverse eet- en drinkwaren verkrijgbaar en workshops te volgen. Maar het evenement is vooral bedoeld als showcase van wat de graffiticultuur inhoudt. En daar raakt het drietal niet over uitgepraat.

Het festival begon een dikke twee jaar geleden nadat Paul en Mitch te laat waren om zich in te schrijven voor een graffiti-evenement in Eindhoven. Besloten werd een soortgelijk evenement in Boxtel te starten. Tunnel Vision zag het levenslicht, in eerste instantie onder de vleugels van VDDDB. Deze vereniging houdt het gebied langs de Dommel en onder meer onder het viaduct waar de graffiti-jam gehouden wordt schoon. Het bestuur zag wel wat in een nettere aanblik van de tunnel. Dat zou immers ook leiden tot minder rommel op die plek, zo was de gedachte.

Die blijkt aardig te kloppen, want sinds de wanden dankzij de graffiti-artiesten voorzien zijn van mooie tekeningen en er bovendien prullenbakken zijn geplaatst in de omgeving, is de omgeving een stuk schoner. Bovendien worden de mooie schilderingen nu minder snel overspoten omdat de graffitispuiters hun spraycans, waar vaak toch nog restjes in zitten, kunnen weggooien na gebruik. "Dat helpt écht", vertelt Mitch. "Het zijn volgens mij vaak kinderen die hier langskwamen en de laatste restjes nog even op de muur spoten. Maar nu liggen die er dus niet meer."

Vooruit kijken
Inmiddels heeft het drietal besloten om als Stichting Tunnel Vision Boxtel, op eigen benen verder te gaan. "Dat maakt het eenvoudiger om fondsen te benaderen en bovendien word je ook serieuzer genomen", legt Mitch uit. Dat blijkt: al snel na de oprichting mocht het bestuur aanschuiven bij partijen als St. Joseph en was er al contact met de organisatie van het dancefestival We Are Electric.

Bovendien is er goed contact met cultuurverbinder Romijn Conen, die volgens het drietal écht meedenkt om de graffitikunst van het undergroundimago af te helpen. Het is mede dankzij zijn inspanningen dat Stichting Tunnel Vision Boxtel bij meer traditionele evenementen zoals Culturale en Klassiek op de Dommel demonstraties mag weggeven. Ook wordt momenteel bekeken of de stichting bijvoorbeeld transformatorhuisjes kan voorzien van hun kunstwerken.

Omdat de stichting nu een feit is, kan het drietal ook vooruit kijken. In het ideale geval willen Jan, Paul en Mitch een bestaan opbouwen met het spuiten van graffiti. Daar kunnen ze ook voorzichtig over dromen, want de klus bij St. Joseph zou zomaar het begin van meer streetart kunnen zijn. Zeker omdat de politiek daar welwillend tegenover staat.

Negatief
Het steekt het drietal dat er vaak negatief gepraat wordt over kunst en cultuur, vooral als het over geldbedragen gaat. "Net alsof al dat geld weggegooid is", vindt Jan. "Maar kunst heeft als doel de discussie te openen." Hij wijst op een graffiti-kunstwerk. "Ik vind het spuuglelijk, maar iemand anders vindt het misschien wel prachtig. Dat opent de discussie en leidt tot nieuwe zienswijzen." Zo dient kunst volgens hem een hoger doel. Daarnaast: "We willen laten zien dat graffiti kunst is en ook heel mooi kan zijn. Die kokervisie doorbreken; het heet niet voor niets Tunnel Vision."

Dat de cultuurverbinder er vaak niet best vanaf komt aan de borreltafel, vindt het drietal ook niet terecht. "Ik vertelde laatst voor de camera van SBS6 dat ik best blij was met Romijn", doelt Mitch op het item over de cultuurverbinder bij het programma 'Van onze centen'. "Ik heb een half uur met ze gesproken en mijn hele verhaal is er gewoon uit geknipt. Ze zochten echt naar negativiteit." Het thema van dit jaar, 'Heaven and Hell', wordt mede door die tegenstelling ingegeven. Mitch: "Het negatieve tegenover het positieve." Letterlijk in dit geval, want de ene tunnelzijde wordt Hell (zwarte ondergrond), de andere Heaven (blauwe ondergrond).

Ondanks dat sommige Boxtelaren beweren dat de drie kunstenaars het er goed van doen, levert het hen vooralsnog niets op. "Als er al geld overblijft dan gaat dat naar de stichting", legt Paul uit. "En bovendien kan iedereen dat nagaan omdat onze cijfers openbaar zijn", doelt hij op de ANBI-status die hen daartoe verplicht. "Werden we er maar rijk van", grapt Jan, die direct aangeeft dat het hem daar niet om te doen is.

Overigens komt de kritiek niet enkel uit vreemde hoek. Ook sommige graffiti-artiesten vinden het maar niets dat 'hun' kunstuiting nu ineens niet meer zo underground is, en betiteld wordt als 'streetart', laten de initiatiefnemers van Tunnel Vision weten.

Begrip
Tunnel Vision is inmiddels een begrip onder graffiti-kunstenaars. Aan editie 3.0 van Tunnel Vision doen 58 artiesten mee. Het drietal selecteerde die zelf omdat er zoveel belangstelling was, dat ze anders wellicht grote artiesten hadden moeten weigeren. Dat zijn onder meer Gomad, wiens stijl volgens Paul wel wat aan het kubisme doet denken, en Nash, die zeer realistische stripfiguren maakt. In de graffitiwereld heet deze stijl 'character', waarbij de artiest zich vooral richt op het spuiten van mensen en dieren.

Naast het bewonderen van hoe de graffiti-artiesten te werk gaan, is er ook genoeg om zelf te beleven bij het gratis toegankelijke evenement. Zo zijn er breakdancevoorstellingen van RawNeal, speelt de band Mr. Joe Abe en zorgt dj Rachi voor de muziek wanneer er geen band speelt. Daarnaast geeft het drietal zelf workshops graffitispuiten voor kinderen, die 5 euro kost. Ook aan eet- en drinkkraampjes is gedacht, vertelt Mitch: "Dit jaar kun je bijvoorbeeld ijsco's, saté en vegan-voedsel krijgen." Om 11.30 uur zal wethouder Marusjka Lestrade het evenement openen. Ook zij is zeer enthousiast over deze vorm van kunst.

Het drietal heeft zelf ook al de nodige werken op hun naam staan, waaronder een piece in de tunnel die enige tijd geleden gespoten werd. Deze wordt vandaag overspoten om plaats te maken voor editie 3. De piece heeft voor Mitch een bijzondere betekenis: hij droeg het op aan een overleden vriend. Het geeft maar weer aan dat de graffitikunst voor hem een volwassen uitingsvorm is. "Ik maak haast een soort stickers", wijst Mitch op de strak uitgevoerde letters. "Maar zo'n fotorealistische toekan die Paul heeft gemaakt, dat kan ik niet." Echt moeite met het overspuiten van zijn monumentje heeft hij overigens niet. "Dan is het weg", constateert de maker nuchter. Want zo is het ook met graffiti: het is vluchtig en kan iedere dag overgespoten zijn door een collega-spuiter.

Streamers:

'Het heet niet voor niets Tunnel Vision'

'Werden we er maar rijk van!'


Open dag bij Hobby Centrum Boxtel

Na een succesvolle HCB-zomerclub begint het gewone hobbyseizoen weer. We openen dat met een Open Dag op 8 september. Van 13.00 uur tot 17.00 uur ben je van harte welkom in het Hobbycentrum aan de Baroniestraat. Daar laten wij je graag zien wat ons motto 'ONTMOETEN LEREN DOEN' behelst.

Wat kun je zoal meemaken tijdens de Open Dag?
In de eerste plaats kun je een indruk krijgen van de verschillende ruimtes die samen het Hobbycentrum vormen. Onze mooie beweegzaal met twee spiegelwanden. "Die spiegels hielpen mij bij de workshop Tai Chi van de HCB-Zomerclub om goed te zien of ik de bewegingen juist uitvoerde", aldus een enthousiaste deelnemer. Als we de gordijnen voor de spiegels sluiten, krijgen we ineens een heel andere zaal waar we bijvoorbeeld vol overgave samen kunnen zingen.
Op de benedenverdieping vinden we verder de algemene hobbyruimte en het houtlokaal. Op de eerste etage bevinden zich de schilderzaal, het leslokaal en natuurlijk niet minder belangrijk, de koffieruimte.

Tijdens de Open Dag kun je alle ruimtes bezoeken. Daar vind je onder andere een tentoonstelling van alle soorten werkstukken: van schilderijen, aquarellen en keramiek tot textiele werkstukken, haak- en handwerkproducten en beeldhouwwerken.

Workshops, demonstraties, totempaal en prijsvraag
Je kunt ook meedoen aan enkele workshops, zoals:
• 13.30 uur yoga
• 14.45 uur vrij dansen
• 15.30 uur kennismaken met stijldansen
• 16.15 uur gymnastiek

Ook zijn er demonstraties van diverse hobby's:
• 14.00 en 15.00 uur aquarelleren
• 13.00, 14.00 en 15.00 uur werken met glas
• Doorlopende demonstratie werken met hout, waar je zelfs je steentje bij kunt dragen aan het maken van een heuse totempaal!

Prijsvraag
• Doe mee aan onze prijsvraag en win een voucher voor gratis deelname aan HCB-activiteiten

Informatie
Er is volop informatie te vinden over alle hobby's en activiteiten van Hobby Centrum Boxtel en de kosten daarvan. Over de lessen Spaans, klusjes met elektriciteit, diverse handwerken en Seniorweb voor alles wat met computers, tablets en smartphones te maken heeft. En natuurlijk kun je je ter plekke aanmelden voor een hobby of cursus. Wie zich aanmeldt voor een cursus van Seniorweb krijgt voor de rest van het jaar een gratis lidmaatschap van Seniorweb.

En last but not least: je kunt kennis maken met de enthousiaste vrijwilligers van Hobby Centrum Boxtel die zich iedere week op een of andere wijze inzetten voor jouw hobby. Zij vertellen je graag waarom zij Ontmoeten Leren en Doen in HobbyCentrumBoxtel.

Meer over HobbyCentrumBoxtel en aanmelden voor een hobby of een cursus vind je op www.hobbycentrumboxtel.nl.


Beste lezers van DeMooiBoxtelKrant,

Foto: Mark van der Pol

Ik ben Bas Voets, 19 jaar oud en ik woon in het oogverblindende Liempde. Jullie kennen mij misschien al van de column die ik elke maand schrijf in deze krant. Deze week ben ik begonnen aan mijn tweede jaar Journalistiek in Tilburg. De komende drie maanden zal ik hiervoor stage gaan lopen bij DeMooiBoxtelKrant, een ontzettend gezellige en leerzame werkplek (ja, de redactie leest mee...).

Ik ben een enorme fan van Engels voetbal, in het bijzonder van de grootmacht Gillingham FC, spelend op het derde niveau in Engeland. Ik heb al drie keer een wedstrijd bezocht van the Gills en nog nooit een goeie wedstrijd gezien. De club in Nederland voor mij is Ajax, de aankomend Eredivisiekampioen en halve finalist van de Champions League. Zelf voetbal ik bij DVG, het uithangbord van de Brabantse sportbranche. Dit seizoen mag ik mee met de grote jongens. Het wordt mijn eerste jaar bij de senioren (ook wel de oude garde) en naar mijn zin nog zeker niet de laatste. Zeker omdat ik Liempde nooit wil verlaten, tenzij mijn vriendin Marieke het daar niet mee eens is natuurlijk ;-)

Jullie zullen de komende tijd dus meer van mij gaan zien en horen. Hopelijk kan ik mijn enthousiasme overbrengen en gaan we samen een mooie tijd tegemoet!

Ingezonden brief: huisvesting arbeidsmigranten

Een keurig nette ingezonden brief van de heer van den Brand (in DeMooiBoxtelKrant d.d. 22 augustus jl. - red.). Het maakt maar weer eens duidelijk dat het een probleem is en dat de gemeente spoed moet maken met goede regels en maatregelen!

Ik wil eerst een ding voorop stellen, dat arbeidsmigranten netjes en goed moeten kunnen wonen en met fatsoen behandeld dienen te worden. Grote groepen in een eengezinswoning, dat vraagt om moeilijkheden (dat zou met studenten et cetera ook zo zijn.)

Ons is nagenoeg hetzelfde overkomen als in de Albinonistraat, de buurvrouw overleed en het huis werd verkocht. Bij ons was het huis plotseling bewoond door Roemeense arbeidsmigranten. Net voordat we op vakantie gingen zagen we bedden en bedrijfskasten naar binnen gesjouwd worden en hebben we meteen een bericht naar de gemeente gedaan met de vraag of het een pension of hotel werd: geen reactie.
Nadat er verschillende keren overlast ontstond hebben we vaak contact gehad met de gemeente en contact met SP en Combinatie 9, beide partijen hebben vragen gesteld in de raad.
Nu zijn we bijna jaar verder en gebeurt het nog steeds dat beleggers (huisjesmelkers) huizen kopen en vervolgens verhuren. Wij denken dat de gemeente wel sneller paal en perk kan stellen aan dit soort praktijken.

De buurtbewoners hebben in mijn ogen geluk gehad dat zij van te voren wisten wat er ging gebeuren en het hebben kunnen voorkomen!

Tonny van der Steen

Foto: Gerard Schalkx

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.
Fotograaf: Gerard Schalkx

PERSONEEL GEZOCHT
Barmedewerker m/v bij een biljartcentrum, Boxtel, middag- en/of avonddiensten, vanaf 25 jaar, ervaring gewenst, niet vereist. Interesse? 06 5465 5977

Mogelijk toch weer contant betalen in gemeentehuis Boxtel

Boxtel - Het college van B&W gaat onderzoeken of er niet toch weer een kassa in het Boxtelse gemeentehuis kan worden geplaatst. Dit laten zij weten in een antwoordbrief aan de CDA-fractie die voor de vakantie haar ongenoegen had geuit over dat op het gemeentehuis enkel pinbetalingen werden geaccepteerd. Het college laat overigens weten dat dit niet waar is, hoewel de communicatie daarover wel wat beter had gekund.

In de antwoordbrief geeft het college aan dat mensen nog altijd contant kunnen betalen, hoewel daarvoor wel een afspraak nodig is met het team Financiën en Administratie én er gepast afgerekend dient te worden. Bovendien is het mogelijk om geld te storten op rekening van de gemeente of voor betaling op rekening.

De kassa's om bijvoorbeeld rijbewijzen en paspoorten contant af te rekenen werden in Boxtel per 1 januari 2016 verwijderd. De gemeente geeft als argument voor het afschaffen van contante betalingen de toename van de veiligheid voor bezoekers en baliemedewerkers en verminderde administratieve rompslomp.

Hoewel de CDA-fractie dit argument niet betwist, menen de christendemocraten dat het afschaffen van contante betalingen voor bepaalde groepen inwoners de drempel verhoogt. "Er zijn inwoners die om allerlei redenen niet willen of kunnen pinnen, zoals ouderen, verstandelijk of visueel beperkten en daklozen", stelt de fractie. Daarop laat het college weten dat tot dusver dit jaar slechts twee personen van de mogelijkheid tot contant betalen gebruik hebben moeten maken.

Toch kan het college zich vinden in kritiek van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, waarbij het CDA zich aansluit. Zij vindt dat iedereen een paspoort of rijbewijs contant moet kunnen afrekenen. De gemeente wil dit dus beter gaan faciliteren, mogelijk door toch weer één balie te voorzien van een kassa, zoals het CDA voorstelt.

Boxtel - Op aandringen van diverse centrumondernemers is sinds deze week vervroegd betaald parkeren ingevoerd op het binnenterrein van het gemeentehuis. De maatregel is al ingegaan, maar er worden deze week nog geen bekeuringen uitgedeeld.

Oorspronkelijk was de bedoeling het parkeerterrein gratis te houden, in ieder geval gedurende de tijd dat de Markt niet bereikbaar is vanwege de renovatie van het plein. Het idee was dat parkeerders die nu niet meer op de Markt terecht kunnen van de binnenplaats gebruik zouden maken.

De praktijk bleek echter weerbarstiger: het plein werd voornamelijk gebruikt door langparkeerders, waardoor winkelend publiek maar ook centrumondernemers hun voertuig nog steeds niet kwijt konden op een gratis parkeerplaats. Op aandringen van Centrummanagement Boxtel en nadat zo'n twee weken geleden een aantal centrumondernemers een brandbrief stuurde, heeft de gemeente nu vervroegd het nieuwe parkeerregime in werking gezet om langparkeerders te mijden en zo parkeerplaatsen te hebben voor bezoekers van het centrum.

Centrumwethouder Eric van den Broek laat weten dat ook ambtenaren in eerste instantie dankbaar gebruikmaakten van de gratis parkeerplekken. Hen vragen niet meer op het binnenterrein te parkeren leverde echter nog steeds niet het gewenste resultaat: "We hebben afgelopen week geconstateerd dat er met name ook andere autobezitters zijn die momenteel gedurende lange tijd gratis parkeren op de nieuwe parkeerplaatsen. Daar zijn ze niet voor aangelegd."

Bij de parkeermeter op het binnenterrein kan nu nog niet worden gepind. Dit wordt in de loop van het jaar aangepast. Mensen die geen of onvoldoende contant geld bij zich hebben maar toch willen parkeren op het binnenterrein, kunnen tot die tijd een parkeerkaartje kopen bij de automaat in de Dr. van Helvoortstraat.

Om mensen die de parkeerplaatsen nu nog gebruiken attent te maken op de nieuwe regels zal in de eerste week bij overtredingen aan de hand van het kenteken een eenmalige waarschuwing worden uitgedeeld. Na deze gewenningsperiode worden boetes uitgeschreven, net als op andere plaatsen in het centrum waar mensen betaald moeten parkeren. Ook mensen die al een waarschuwing gehad hebben, maar opnieuw in overtreding zijn, krijgen een boete.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
30-08 Keefheuvel e.o.
31-08 Klein Hoekje-Nieuwe Wijk
01-09 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
04-09 Kerkeind
05-09 Lennisheuvel
05-09 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Van As wordt opgevolgd door Roel de los Hoyos (r.) als raadslid. Vera Brouns (l.) zal de rol van fractievoorzitter op zich nemen. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Fractievoorzitter Hélène van As-Jaspers heeft maandagavond tijdens de CDA-zomerborrel de Boxtelse partijleden verteld dat zij stopt als raadslid van de gemeente Boxtel. Reden hiervoor is dat het raadslidmaatschap voor haar niet meer te combineren is met gezin en werk. Zij wordt als raadslid opgevolgd door de 24-jarige Roel de los Hoyos. Raadslid Vera Brouns zal de nieuwe fractievoorzitter worden.

"Het was een lastige beslissing. Het raadslidmaatschap is niet iets wat je half kunt doen. Na 8,5 jaar commissielid en raadslid te zijn geweest, doe ik een stapje terug. Maar vanzelfsprekend zal ik actief blijven voor het CDA", aldus Van As.

Roel de los Hoyos is student fiscale economie en ingewerkt als steunfractielid. Zodra de geloofsbrieven door de gemeenteraad in orde zijn bevonden, zal hij in de raadsvergadering als raadslid worden geïnstalleerd. Het is de bedoeling dat dit 18 september zal gebeuren.

Hélène van As verlaat na ruim acht jaar de gemeenteraad. (Foto: Boukje Canaan) Foto: Boukje Canaan

Vera Brouns-Wagenaars wordt op dat moment fractievoorzitter. Samen met Kubra Atalay en Roel de los Hoyos vormen zij dan de fractie van CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel.

Feestelijke ingebruikname leeszaal Kloosterhof

Tossy de Man, voorzitter van Stichting BOL, en Kloosterhof-bewoonster mevrouw van de Velden openden de leeszaal van Dienstencentrum de Kloosterhof. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Liempde - Stichting BOL-voorzitter Tossy de Man en bewoonster van De Kloosterhof mevrouw Van de Velden hebben afgelopen dinsdag de leeszaal van het Dienstencentrum geopend, waarop deze feestelijk in gebruik is genomen. Ook is het vernieuwde ochtendprogramma dat start in de maand september (zie pagina 2 van deze krant) toegelicht.

Deze maand kunnen geïnteresseerden gratis kennismaken met de nieuwe activiteiten van BOL en de docenten hiervan. Bij voldoende belangstelling kunnen de activiteiten na september worden voortgezet tegen een kleine vergoeding.

Om enig zicht te houden op het aantal deelnemers wordt belangstellenden gevraagd zich van te voren aan te melden bij de beheerders van het dienstencentrum. Zij zijn ook beschikbaar voor meer informatie. De beheerders zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar via 0411-631651. Op www.stg-bol-liempde.nl is meer informatie over de activiteiten in Dienstencentrum De Kloosterhof te vinden.

Geen aanvullingen week 34

Bekendmakingen week 35
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Bosscheweg 8, kappen naaldboom uit voortuin
Het Klaverblad 13, realiseren tijdelijke uitkijktoren op terrein De Kleine Aarde
Nergena 20, rooien: 1 eik (boom is dood) en 25 kaprijpe populieren

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Vendelstraat 2, realiseren 8 appartementen in voormalige pastorie

Verleende omgevingsvergunningen
Dennendreef 5-055, bouwen recreatiewoning recreatiepark Dennenoord
Houtwerf 17, realiseren aanbouw zijgevel woning

Weigeren toestemming maken uitrit
Oude Dijk 72 te Liempde

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Omwonenden Jongeren Ontmoetings Plek Oost klagen over overlast

Het parkje ligt er overdag vredig bij. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Rondscheurende scooters, motoren en zelfs auto's, geluidsoverlast en rondslingerende wietzakjes en ander afval. Horendol worden ze ervan, de omwonenden van het park tussen de Hendrik Verheeslaan en de Maastrichtsestraat. Een aantal bewoners doet, uit angst voor represailles anoniem, een boekje open tegenover DeMooiBoxtelKrant over de groep van 'zo'n 20 jongeren' die overlast veroorzaakt. Zij vinden het hoog tijd er hard ingegrepen wordt om de overlast en gevaarlijke situaties die daar bij horen, in te dammen. Volgens enkele van de jongeren zelf speelt er echter iets heel anders.

De politie lijkt weinig vat te krijgen op de jongeren die overlast veroorzaken, zo geven buurtbewoners aan. Een bewoner van de Hendrik Verheeslaan laat weten dat zodra de jongeren een politieauto zien ze zich gedragen. Als de politie vervolgens weer uit zicht is begint de overlast weer. Die bestaat onder meer uit het crossen over de Maastrichtsestraat, het met auto's, motoren en scooters crossen door het park en het trekken van wheelies op het fietspad en de Hendrik Verheeslaan. Dit gebeurt volgens de buurtbewoners met 'onverantwoorde' snelheden.

"Laatst zaten ze in het parkje te barbecueën, met deze grote droogte", vertelt een ongeruste buurtbewoner. Volgens hem stonden op dat moment ook verschillende gemotoriseerde voertuigen die daar helemaal niet thuishoorden op het grasveld. De buurtbewoner belde de politie, maar die greep niet in omdat de jongeren, zo vertelt de omwonende, 'toch bijna klaar waren'.

Overtredingen
Als je er wel eens langs komt, zal het je ongetwijfeld zijn opgevallen: er zit regelmatig een groep jongeren in het parkje. Dat er met enige regelmaat gescheurd wordt met brommers of scooters is voor veel Boxtelaren ook geen nieuws meer. Toch trekken de bewoners nu pas aan de bel, omdat de politie in hun ogen te slap reageerde op herhaaldelijke meldingen. Moe van de overlast schoten enkele bewoners stiekem foto- en filmmateriaal van jongeren die over het gras aan het crossen waren. Toen de politie geconfronteerd werd met deze beelden werd verteld dat hier niets mee gedaan kon worden.

De politie geeft aan op de hoogte te zijn van de overlast, maar de beelden inderdaad niet te kunnen gebruiken. Volgens een woordvoerder gaat het in het materiaal om 'overtredingen' en niet om strafbare feiten. Daarom zijn de beelden niet bruikbaar voor eventueel politieonderzoek. Verder geeft de woordvoerder aan dat er achter de schermen wel degelijk overleg plaatsvindt tussen de gemeente, politie en bijvoorbeeld ContourdeTwern om de overlast in te perken. Lastig is dat de politie 'een heterdaadje' nodig heeft om de jongeren die over de schreef gaan ook echt te kunnen straffen. Dat is, volgens de politiezegsman, ook enkele keren gebeurd, bijvoorbeeld toen zij rondreden op plaatsen waar dit niet mocht. Echt onder de indruk lijken de jongeren, of in ieder geval enkelen van hen, daar niet van; de overlast houdt aan.

Overlast niet ontkennen
Een bezoekje aan de ontmoetingsplek levert een ander verhaal op. Bij aankomst hangt er een groepje van vier jongeren rond. Eén van hen heeft zijn motor op het gras geparkeerd. Wanneer de auteur zichzelf voorstelt als verslaggever van DeMooiBoxtelKrant reageert het viertal sceptisch, maar vriendelijk: "Kom erbij zitten mijnheer." Met hun naam in de krant, dat hebben ze liever niet, maar praten doen ze honderduit. Over hoe haantjesgedrag optreedt bij sommige jongeren, over hoe de politiek wel open staat met hen te praten, maar échte oplossingen uitblijven en over hoe weinig écht aansprekends er eigenlijk te doen is voor jonge jongens in onze gemeente.

Van een race zijn op dat moment geen sporen te bekennen."Vanwege de kermis zijn de meeste jongeren er nu niet", laat een van hen weten. Maar ontkennen van de overlast doen ze niet. Volgens de 'hangjongere', die zelf de dertig al gepasseerd is, zijn het vooral de jongere jongens die voor overlast zorgen. Een andere dertiger bevestigt dit. "Ze trekken het gas van hun scootertjes open en zo nu en dan zal er ook wel een opgevoerde tussen rijden." Volgens hen bestaat de groep jongeren die wel eens in het park komen uit 'misschien wel 200 of 300 jongens'.

"Zie jij nu buurtbewoners?", vraagt een van hen de verslaggever. Hij legt uit dat sommige buurtbewoners in zijn ogen nogal snel de politie bellen, terwijl ze wat hem betreft ook de jongeren direct op hun gedrag kunnen aanspreken. "En laatst kwam er politie op ons af en die agent kwam zó agressief op ons af dat ik hem vroeg waarom hij zo deed."

De barbecue van enkele weken geleden, dáár waren ze bij. Volgens de jongemannen gebeurde het allemaal best verantwoord en hadden de jongens zelfs stenen onder hun wegwerpbarbecue gelegd om het gras niet te verschroeien. "En zie je hier afval van die barbecue?", vraagt een van hen, terwijl hij wijst op het ietwat rommelige grasveld. Toegegeven, er zijn geen sporen van de barbecue te vinden. De oudste van de twee wijst op een uitpuilende prullenbak: "Waar moeten wij ons afval nu kwijt?"

Dialoog
Een mogelijke oplossing die de jongens aandragen is het aanstellen van een soort 'hangoudsten'; wat oudere jongeren die ook door de jongere jongens serieus genomen worden. Ook een ontmoetingsplek voor jongeren, wat verder buiten bewoond gebied kan volgens hen ook een oplossing zijn. En vooral ook het écht meedenken met hen: "Op Selissen heb je bijvoorbeeld een voetbalveldje, maar dat gaat om 23.00 uur op slot omdat het tussen een basisschool en huizen in staat. Dan krijg je dat er jongens over het hek heen klimmen."

Over cameratoezicht is de groep sceptisch. "Waarschijnlijk gaan de jongeren die voor overlast zorgen dan gewoon ergens anders heen." Het viertal, waarvan er inmiddels twee naar huis zijn, geeft aan dat er bovendien een verschil is tussen het 'gevoel van onveiligheid' en daadwerkelijke onveiligheid. "Er is hier nog nooit iets ernstigs gebeurd."

De gemeente is op de hoogte van de problemen maar kon ondanks herhaaldelijke verzoeken om een reactie voor de deadline van deze krant niet inhoudelijk ingaan op de situatie. Wel lieten buurtbewoners weten dat er op een positieve manier gereageerd werd op de verhalen die de bewoners de wijkmakelaar, Hans Mols, vertelden. Het lijkt er daarmee op dat het de gemeente is die nu aan zet is om te bemiddelen tussen de bewoners enerzijds en de jongeren anderzijds. Aan beide kanten geven betrokkenen namelijk aan daar wel voor open te staan.

Toeval of niet, de politie hield vlak nadat we hen om een reactie hadden gevraagd een grote bromfietscontrole in Boxtel. Wegens de politieacties voor een betere CAO werden alleen de zwaardere overtredingen bestraft. Van de 35 scooters zijn er 4 bekeurd, 10 moeten herkeurd worden en één bestuurder reed rond zonder verzekering.

Daags nadat we enkele jongeren in het parkje spraken gebeurde er een ernstig ongeluk op de Hobbendonkseweg. Er is vooralsnog geen enkele reden om aan te nemen dat er een verband is met de overlast die in dit verhaal genoemd is.


Alles lijkt geoorloofd in de naam der liefde. Is wraak (nemen) echt zo zoet?

Ik las dat Xander De Buisonjé nu trouwambtenaar is. Terwijl iedereen weet hoe hij Wendy van Dijk flink belazerde vlak voor hun huwelijk. En zij achter zijn duistere geheime kant kwam doordat ze medicijnen(!) in haar glas vond. Om een SOA te voorkomen om precies te zijn.
Of, om in de sterren te blijven, het leeggeroofd huis van Jan Smit door zijn Yolanthe. Gordon die een pannenkoek met coke voorgeschoteld kreeg door een lover/hater.

Wat drijft de geest van mensen zo ver dat je besluit om 'vreemde' stappen te gaan zetten? Is het doordacht of puur op emotie gebaseerd? Is het misschien het gevoel dat alles je ontnomen wordt wat je liefhebt? Of juist recht op hebt? Jaloezie? Een lek rechtssysteem? Onmacht. Denk aan alle crimes passionnels en stalking.
Het is een dun lijntje tussen liefde dat kan omslaan in haat.

Er was laatst een onderzoek met drie ratten. In kleine kooitjes in aparte kamers. De ene werd veel geknuffeld en altijd lief toegesproken. De ander werd totaal genegeerd en de derde werd geplaagd en er werd onverwacht hard tegen geschreeuwd. Welke rat ging dood? Nummer drie ligt teveel voor de hand, het is ratje twee.
Het beestje had al ervaren dat hij compleet nutteloos was en er niet toe deed.
Negeren is de ultieme wraak.

Ooit hakte een vrouw daadwerkelijk de penis van haar man af, werden boxershorts gevuld met chilipoeder, stuurde hij expres een naaktfoto van haar rond. Kuste hij, voor haar neus, met haar bestie.
Het verhaal van Tineke Verburg die alle knoopjes van de overhemden van haar overspelige partner afrukte met een briefje erbij: 'Ze kan toch zo goed naaien?'

Voor even een lekker-puh gevoel maar dat is van korte duur en geeft veel negativiteit en reactie terug. Dat leidt tot gepieker en meer.
Zorg dan dat je een sterk stabiel persoon laat zien en dat het vooral goed met je gaat. Of doe alsof.
Gegarandeerd punten scoren.

Wil je geen boosheid (meer), ga dan relativeren. Of op yoga. Zie de nieuwe kansen. Mogelijkheden. Je komt er sterker uit, zeker weten! Wraak lijkt zoet, maar je hebt jezelf ermee. Ga je leven weer leuk en vooral de moeite waard maken. Zet alles op de rails en vooral jezelf op de kaart. Mensen met kinderen, denk erom: zij hebben er niet om gevraagd, geef hen rust en veiligheid.

Is dit gelukt na verloop van tijd? Bedenk dán pas of je nog wraak wilt nemen; ik denk bijna zeker te weten van niet.....

Bridge

Bridge Club Boxtel, uitslagen 21 augustus
1 H. Jolie & F. Geurts 61,81% 2 J. van Oosterhout & M. Soederhuizen 61,25% 3 N. van der Poel & J. de Wolf 58,68%
Uitslagen 23 augustus
A-lijn: 1 A. Eltink & T. Hazenberg 60,94% 2 G. Dams & E. van Gelder 60,16% 3 A. Bosveld & M. Soederhuizen 60,00%

Bridge Club Liempde, uitslagen zomerdrive 23 augustus
A-lijn: 1 J. van de Laar & G. van Oirschot 65,42% 2 J. van de Biggelaar & J. Koppen 62,92% 3 L. & J. Vermulst 52,50% B-lijn: 1 T. van de Leek & T. van de Zanden 64,58% 2 M. van Overbeek & C. van Heeswijk 61,81% 3 J. Dobbelsteen & M. Legius 60,42%

Bridge Club Rembrandt, uitslagen 21 augustus
A-lijn: 1 N. Meerakker & R. van der Heijden 56,25% 2 B. van de Hout & G. van Rooy 55,21% 3 J. van de Biggelaar & H. Goes 54,69% B-lijn: 1 F. Daniëls & C. van de Velden 68,33% 2 L. Siemons & H. van Laatum 68,06% 3 J. Claassen & E. Jansen 54,17%

Bridge Club De Rots, uitslagen 22 augustus
A-lijn: 1 T. & H. IJsseldijk 62.50% 2 J. Koppen & A. van Gorp 56.94% 2 G. Voltmann & M. van Elk 56.94% 3 P. Zuidgeest & E. Visser 52.77%

Biljart

't Ivoor, programma 3 september
13:00 D'n Brouwer 3-'t Ivoor 7
13:00 't Ivoor 3-De Vliedberg 1
13:00 't Ivoor 5-NAL 2
19:30 RIO-BAR 2-'t Ivoor 1
Programma 4 september
13:00 De Hopbel 1-'t Ivoor 6
13:00 Rio-Bar 3-'t Ivoor 1
13:00 Hart van Brabant-'t Ivoor 2
19:30 De Hazelaar 1-'t Ivoor 1
20:00 't Ivoor 4-Elsie 1
20:00 De Luchtschippers 1-'t Ivoor 1
20:00 't Ivoor 3-Krijt op Tijd 3
Programma 5 september
20:00 Triangel Bar 1-'t Ivoor 2
Programma 6 september
13:00 't Ivoor 8-De Hopbel 2

Duivensport

Isnes oud 26 augustus, 223 duiven
B. van de Brand 1-2-10-11-12-13
F. van Laarhoven 3
Combinatie Pennings-Huiskens 4-7-14-15
R. van de Langenberg 5-6-8-9
Isnes jong 26 augustus, 473 duiven
M. & N. Verbeek 1-8
B. van de Brand 2-13
Combinatie Van Rooij-PLatenburg 3-5
A. Blummel 4-6
C. Willems 7
Combinatie Noni 9
F. Kapteijns 10-11-12
R. van de Langenberg 14-15

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 25 augustus        
PSV PH1-Ducks PH1        8-3
Nuenen Lions-Ducks BM1        14-20
Ducks JH1-All In JH1        1-9
Uitslagen 26 augustus
Ducks H2-Gryphons H2        0-8
Ridderkerk Rowdies JS1-Ducks JS1        16-27
Ducks JS1-Adegeest JS1        11-10
Ducks H1-Maastricht H1        13-2
Programma 31 augustus
Gryphons H1-Ducks H1        19.30
Programma 1 september
Ducks AS1-Twins AS1        10.30
Ducks BM1-MULO BM1        11.00
Ducks JH1-Uden Red Sox JH1        13.00
Ducks PH1-Nuenen PH1        13.00
Programma 2 september
Nuenen DS1-Ducks DS1 11.00
Bullfighters H1-Ducks H2 14.00

Voetbal

Programma 2 september, RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, LSV
Boxtel 1-SCG '18 1        14.30
ODC 1-LSV 1        14.30
RKKSV 1-Essche Boys 1        14.30

DVG, programma 1 september
DVG JO7/1-SCG'18 JO7/1        09:30
DVG JO9/1-Rhode JO9/3        10:30
Rhode JO9/5-DVG JO9/2        09:15
Rhode JO9/6-DVG JO9/3        09:15
DVG JO11/1-Avanti'31 JO11/1        09:30
DVG JO11/2-Heeswijk JO11/2        09:30
Avanti'31 JO11/2-DVG JO11/3        09:30
DVG JO13/1-Avanti'31 JO13/1        11:30
Irene JO13/2-DVG JO13/3        11:15
DVG JO15/1-Avanti'31 JO15/1        13:00
Avanti'31 JO15/3-DVG JO15/2        13:00
Schijndel MO15/1-DVG MO15/1        11:30
DVG JO17/1-Rhode JO17/2        14:30
DVG JO19/1-Schijndel JO19/1        14:30
Mariahout JO19/2-DVG JO19/2        14:30
Programma 2 september
VV Irene-DVG 1        12:00
TOP 2-DVG 2        11:30
Rood Wit'62 3-DVG 3        11:00
DVG 4-Venhorst 3        10:00
Avanti'31 5-DVG 5        12:00
DVG 7-Nijnsel 7        10:00
Rhode 1-DVG VR        10:00
Programma 4 september
DVG 2-Boxtel 2        20:00

Handbal

HCB'92 Programma 1 september
Olympia'89 / DOS'80 D1-HCB'92 D1        09.55
Programma 2 september
Zephyr/HCB'92 HB1-Tremeg HB1        09.45
ROEF DB1 – HCB'92 DB1        10.10
Goodflooring / H.M.C. DS2-HCB'92 DS1        12.00
Programma 3 september
HCB'92 E1-Zephyr E1        10.05

Uitslagen Open Toernooi TV De Merletten
1 A. & M. Geller-Keser 2 N. Voets+A. van Alphen DD8 17+ 1 A. van Heeswijk+M. van Mil 2 R. Coppelmans+M. van de Wetering HD8 17+ 1 M.van Grinsven+F. Vervoort 2 M. Huijberts+J. van der Weide DE8 1 N. van der Heijden 2 M. van Mil HE8 1 G. de Boer 2 I. Kastelijn GD7 17+ 1 J. de Beer+I. Broks 2 T. van Besouw+M. van Weert DD7 17+ 1 S. de Keijzer+W. Nooyen 2 A. Straalman+N. Westerterp HD7 17+ 1 R. Hulskes+J. van Loon 2 B. van Gaal+J. Pijnenburg DE7 1 D.vd Akker 2 L.Baijens HE7 1 T. Evers 2 C. Felling GD6 17+ 1 R. Groenendaal+M. van Run 2 Y. Lourens+E. Boom DD6 17+ 1 E. de Keijzer+A. Timmermans 2 A. van Hest+B. Jansen HD6 17+ 1 R. Groenendaal+K. Meijs 2 K. Bleeker+T. van Loon HE6 1 J. Dullens 2 M. den Den Tek GD5 1 L. Donkers+F. Van den Bogaert 2 J. van Van Gerven+C. Pijnenburg DD5 1 S. Blommers+M. Gutierrez 2 S. Schoormans+B. de Vries HD5 1 L. Donkers+S. Durlinger 2 W. Mosink+E. van de Wetering DE5 1 L. v/d Veerdonk 2 J. Schoormans HE5 1 W. van Dijk 2 L. Le Le Blanc LTV 1 J. van den Hanenberg+M. Flohil 2 N. Veldhuizen+M. Heemskerk DD4 1 R. van den Brand+C. Schipper 2 M. Betz+V. Schuurmans HD4 1 R. van Eijndhoven+P. van der Weijden 2 M. Davids+X. Postema DE4 1 E. Kemps 2 F. Voets HE4 1 R. van Eijndhoven 2 M. Hurkens GD3 1 K. Schuurmans+L. Stienen 2 W. Kobussen+E. Claes DE3 1 G. Fini 2 E. Claes HE3 1 R. van Thiel 2 F. Ardon GD2 1 L. Enklaar+K. van den Dungen 2 E. de Hair+C. Smits DD2 1 F. Bakx-Maas+S. Gruijters 2 M. Bekkers+N. Schäfer HD2 1 J. van Beers+D. van Kessel 2 P. & R. de Jager HE2 1 K. Schuurmans 2 T. van Ooij

HCB'92 E1 verliest eerste wedstrijd nieuw seizoen

Boxtel - De eerste training na de vakantie moet nog komen, maar de eerste wedstrijd hebben de meiden van HCB'92 E1 al gespeeld. De handbalsters trokken afgelopen zaterdag ten strijde in en tegen Bergeijk E1 met een grotendeels nieuw team, aangezien een groot aantal speelsters van het team van vorig jaar is doorgestroomd naar de D1.

De eerste helft stond Robi in de goal, die liet zien het keepen nog niet verleerd te zijn. Een onvermoeibare Yuna probeerde in het veld de nieuwelingen mee aan te sturen. Dit leidde tot mooie aanvallen, waar ook kansen uit voortkwamen. Bij Bergeijk stond echter ook een goede keeper in de goal, die de kansen van HCB wist te stoppen.

Verdedigend maakten de Boxtelse dames het Bergeijk niet makkelijk, maar de thuisploeg gaf niet op en wist enkele kansen te creëren. Tot twee keer toe wisten ze de HCB-keeper te passeren.

Aan Boxtelse zijde lukte het Yuna om te scoren, na een 9-meter worp die ze mooi teruggespeeld kreeg van Laura. Het hardwerkende team van HCB'92 werd nog een paar keer gepasseerd. Robi wist verschillende schoten op goal te stoppen, maar ook zij kon niet voorkomen dat Bergeijk uitliep naar 1-6.

In de tweede helft stond Yuna in de goal. Ondanks dat zij een paar goede kansen van Bergeijk wist te stoppen, kon zij niet voorkomen dat Bergeijk weer als eerste scoorde en op 1-7 kwam. De meiden van HCB'92 bleven goed samenspelen. Robi kreeg een bal aangespeeld op de 9-meter en wist in een snelle draai met een stakke bal de verdediging en keeper van Bergeijk te verassen en de stand naar 2-7 te brengen. Steeds vaker werd ook Luna goed aangespeeld als ze vrij stond op de cirkel, maar het lukte haar niet om de sterke Bergeijk-keeper te passeren. Ook kansen van Lynn en Laura wilden er niet in.
Na verloop van tijd brak het spelen zonder wissel de fanatieke meiden van HCB qua uithoudingsvermogen op. Bergeijk wist hier nog een aantal keer van te profiteren. Hierdoor kwam de eindstand uit op 2-13.

De wedstrijd werd weliswaar verloren, maar met de inzet en het goede samenspel verwacht ik een mooi handbalseizoen voor dit HCB'92 E1.


Recordaantal deelnemers voor geslaagd Open Toernooi Merletten

De TV-LTV Merletten studio deed dagelijks verslag van het toernooinieuws op en naast de baan. (Foto: LTV De Merletten) Foto: TV De Merletten

Boxtel - Tien dagen lang speelde een recordaantal van 413 tennissers 347 wedstrijden. Het jaarlijkse Open Toernooi Merletten was daarmee goed voor bijna 25.000 tennisminuten. Afgelopen zondag werd het succesvolle toernooi bij de tennisclub aan de Molenwijk 3 afgesloten met de finales.

Er werd gespeeld in de categorieën 2 tot en met 8, in enkel-, dubbel- en gemengddubbelspel. Naast veel Boxtelse deelnemers, waren ook regionale toppers actief, onder wie spelers uit de top 100 van Nederland.

Foto: TV De Merletten
Foto: TV De Merletten
Ook tennisleraar Max Peters was van de partij. (Foto: LTV De Merletten) Foto: TV De Merletten

RTL-TV De Merletten
Dit jaar stond met 'RTL-TV De Merletten' het tv-thema centraal. Dit betekende niet alleen een tv-studio in het paviljoen, maar ook een schrijvende reporter en vier studio-reporters. "We hebben met Studio Merletten dagelijks verslag gedaan van het toernooinieuws op en naast de baan. Verder werden enkele finalewedstrijden via een livestream online uitgezonden. In totaal leverde dat meer dan 10.000 online views en enorm veel positieve reacties op. Iedereen kan een tennistoernooi organiseren, wij willen onze deelnemers én publiek een gevoel van positieve energie meegeven. Je wilt niet voldoen aan verwachtingen, je wilt verwachtingen overtreffen", aldus toernooileider Casper von Harenberg. Tijdens de prijsuitreiking werden de toernooisterren extra in het zonnetje gezet met een rode loper, rookmachines en dj met opkomstmuziek.

Biljartvereniging Poedelvrees viert 70-jarig bestaan

Boxtel - Biljartvereniging Poedelvrees viert aanstaande vrijdag 31 augustus haar 70-jarig bestaan. De huidige leden staan gepast stil bij dit jubileum met een driebanden-partij tussen de twee beste biljarters in de historie van de biljartvereniging: Antal van Brussel en oud-lid Louis van der Meijden.

In 1948 werd Poedelvrees opgericht in het café aan de Fellenoord door de toenmalige uitbater Van der Meijden, Harrie Voets en Constance van den Broek. In de jaren 50 deed de biljartclub zelfs even mee met de competitie van de KNBB, als enige vereniging in Boxtel. Na een paar jaar keerden ze weer terug in de Boxtelse competitie, waar destijds vele clubs bij aangesloten waren. Daarin speelden de leden van Poedelvrees altijd een vooraanstaande rol. Diverse kampioenschappen werden binnengehaald. In 1980 telde Poedelvrees inmiddels 25 leden en was een ledenstop zelfs onvermijdelijk. De vrijdagse clubavond was overvol. Gezelligheid stond hoog in het vaandel. Met zoveel leden werd er ook een potje gekat aan tafel of een potje getoept aan de bar, maar het biljarten stond voorop. Na afloop van de clubavond was er altijd even een moment om het driebanden-spel te hanteren door diverse leden. Dat ging meestal door tot de late uurtjes.

Gaandeweg de jaren kende de biljartclub pieken en dalen. Zo moest vanwege overlijden afscheid genomen worden van verschilende leden, maar waren er ook het 40- en 50-jarig jubileum van de biljartvereniging die groots werden gevierd.
Tien jaar geleden verhuisde Poedelvrees naar Café De Postiljon aan de Bosscheweg. Daar is de club te vinden op haar vaste avond, de vrijdagavond. Inmiddels speelt Poedelvrees uitsluitend het driebanden-spel.

Er wordt gepast bij het 70-jarig jubileum stilgestaan door het spelen van een driebanden-partij tussen de twee beste biljarters in de historie van de Poedelvrees: Antal van Brussel en oud-lid Louis van der Meijden. Zij spelen vrijdagavond 31 augustus een unieke biljartwedstrijd tegen elkaar in Café De Postiljon. Natuurlijk is iedereen welkom om deze wedstrijd bij te wonen en tijdens een ouderwets gezellige avond te toasten op het jubileum.

Nieuwe leden zijn altijd welkom om op de vaste clubavond vanaf 20.00 uur een balletje te spelen.

SWNZ zwemt in open water in Oosterhout

De zwemers van SWNZ. Bovenste rij: Puck Bakker, Iris Verheij, Aukje Rutten, Rob van de Ven, Jelle Rutten, Guy Huijsmans en Jesse Hoksbergen. Onderste rij: Rafke Bakker, Kim de Laat, Lisa Verheij, Iris van der Aa en Anne van der Aa. (Foto: Anja Verheij) Foto: Anja Verheij

Oosterhout - Twaalf zwemmers van SWNZ hebben zondag 26 augustus in het Wilhelminakanaal in Oosterhout meegedaan met de eerste Brabantse open water wedstrijd van 2018. Daarmee was de Schijndels-Gestelse startgemeenschap een van de grotere verenigingen bij deze wedstrijd met twaalf deelnemers van wie maar liefst zeven uit Boxtel en Liempde.

Rond 10.00 uur mochten Schijndelaar Rob van de Ven en Lisa Verheij uit Sint-Michielsgestel het spits afbijten met de kilometer schoolslag. Rob eindigde als vijfde bij de heren 45+ in een tijd van 23.26.73. Lisa werd bij de jeugd zevende. In haar eerste kilometer schoolslag eindigde ze in 21.38.32.
Vervolgens zwommen de Boxtelse Aukje Rutten, die voor het eerst een open water wedstrijd zwom, en de Gestelse Iris Verheij de 500 meter schoolslag. Iris verbeterde haar pr met 27 seconden tot 9.28.63 en werd daarmee zevende. Aukje eindigde als zeventiende in 10.18.66.
Rafke Bakker uit Liempde kwam in actie op de 250 meter vrije slag. Ze finishte netjes binnen de zeven minuten (6.51.85) en eindigde daarmee als vierde bij de jongste minioren.

Bij de kilometer vrije slag voor verschillende leeftijden bleek pas goed wat de invloed van de omstandigheden kan zijn. Zoals wel vaker in Oosterhout het geval is, werden ook nu de eindtijden mede bepaald door de stand van de sluizen. Daardoor kon het gebeuren dat de jongens relatief flink langzamer waren dan de dames, die ware toptijden lieten noteren. Jesse Hoksbergen uit Gemonde werd twaalfde bij de jeugd in 15.28.73, Guy Huijsmans uit Sint-Michielsgestel, die zijn debuut in het open water maakte, behaalde diezelfde klassering bij de heren na 14.52.46 en Boxtelaar Jelle Rutten (terugkomend van flink fysiek ongemak) eindigde bij de junioren 3-4 als zestiende na 16.44.53. Bij de dames tikte zijn plaatsgenoot Kim de Laat aan na 17.44.62 en werd daarmee achttiende. Zij was daarmee maar liefst 1 minuut en 17 seconden sneller dan haar beste tijd ooit op deze afstand in het open water. Bij de junioren 2-3 werd Iris van der Aa, ook uit Boxtel, tiende in 15.01.06, driekwart minuut sneller dan ooit.

Puck Bakker uit Liempde had de afgelopen maanden (tevergeefs) getraind voor de twee kilometer tijdens de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Dat betaalde zich echter wel uit in Oosterhout: met 15.31.21 was ze bijna twee minuten sneller dan haar snelste tijd ooit, vier weken geleden gezwommen in Heerjansdam. Anne van der Aa Uit Boxtel was de laatste individuele zwemster van SWNZ. Ze kwam in actie op de twee kilometer schoolslag en tikte als vierde bij de jeugd aan na 48.09.13.

In het weekend van 8 en 9 september staan de open water wedstrijden in Sleeuwijk en Vught op het programma. Het open water seizoen wordt op 15 september in Lith afgesloten. Ook bij deze wedstrijden zal SWNZ weer met een flinke groep zwemmers aanwezig zijn om punten te verzamelen voor het Brabants klassement.

Honkballers Ducks winnen van Maastricht

Boxtel - Voor het eerste van JRC Ducks stond afgelopen zondag de eerste wedstrijd na de zomerstop op het programma. Het betrof een thuiswedstrijd tegen Maastricht, een team dat in de uitwedstrijd makkelijk geklopt was. Ducks maakte zich echter geen illusies en was niet van plan om de tegenstander te onderschatten.

Startend werper Kees van Aarle incasseerde direct een honkslag maar wist problemen te voorkomen door de volgende drie slagmannen moeiteloos aan de kant te zetten. De Boxtelaren waren erop gebrand om te winnen, en dit kwam sterk tot uiting in de eerste inning: er werden maar liefst zeven runs gescoord op honkslagen van Yannick Brechenmacher, Max Denteneer, Remco van Nistelrooij, Jan van der Wielen, Niels Denteneer, Wijnand Schriemer en Bram van der Horst. Van der Horst sloeg een harde homerun die ver over het hek landde, gevaarlijk dicht bij de snelweg achter het veld.

Van Aarle bleef zijn werk doen en gaf de Maastrichtenaren geen enkele kans. Alleen Ducks leunde te veel achterover op offensief gebied. Van Aarle sloeg wel een driehonkslag en werd later binnen gebracht wat de stand naar 8-0 voerde. Helaas moest hij in de daaropvolgende inning twee runs incasseren door een foutje en twee honkslagen.

Ducks breidde de voorsprong uit: Brechenmacher, die ook defensief ijzersterk speelde, sloeg een driehonkslag, Van der Wielen een tweehonkslag en Van Nistelrooij en Schriemer beiden een honkslag. De stand kwam daarmee op 13-2. Van Aarle gooide de deur op slot met behulp van zijn veld, daar er meerdere double plays achter hem werden gemaakt en solide veldwerk tentoon werd gesteld.

Het werd een overtuigende overwinning voor Ducks, dat de winstreeks verder bracht naar drie opeenvolgende wedstrijden. Beste slagman aan de zijde van Ducks: Bram van der Horst, 2 uit 2 (1.000 AVG, 1 HR, 1 1B, 2 BB, 4 RBI, 1 SB en 1 R).

Vervolg van de voorpagina: Kay Karssemakers derde van de wereld

Kay Karssemakers tijdens zijn race in Horsham. (Foto: MXGP) Foto: MXGP

In de eerste manche reageerde Kay redelijk goed op het vallen van het starthek en op een achtste plaats begon de Youth Pro-MX rijder aan de wedstrijd. In de beginfase van de wedstrijd wist Kay twee plaatsen winst te boeken om op een zesde plaats de tweede ronde uit te komen. Hij had na een aantal ronden een goed ritme gevonden en verhoogde zijn tempo. De Vos Oss KTM rijder ging op jacht naar de rijders voor hem en twee ronden later wist hij de vijfde plaats over te nemen. Kay nam zeker geen genoegen met een vijfde plaats en doordat hij constante rondetijden bleef rijden nam hij in de slotfase van de eerste manche met een mooie inhaalactie de vierde plaats over. Zonder risico's ging hij de laatste ronde in en kwam op een nette vierde plaats over de finish.

Later op de middag stond Kay achter het starthek voor de tweede manche. Alles was nog mogelijk, de verschillen tussen de rijders waren minimaal, en dat wist ook Kay. Hij had echter opnieuw niet de beste start, maar kon desondanks net binnen de top 10 aan de wedstrijd beginnen. Er was dus opnieuw werk aan de winkel. De Alpinestars gekeelde crosser had al snel het juiste ritme gevonden en wist binnen vijf ronden de top 5 binnen te stoten. Met een lekker ritme bleef de 14-jarige Kay vechten voor wat hij waard was en met een mooie inhaalactie nam hij dan ook niet veel later de vierde plaats over. Het gat naar de top 3 was te groot maar ook in de slotfase van de wedstrijd bleef Kay gecontroleerd en met een constant tempo rijden. Hij had inmiddels doorgekregen dat twee keer een vierde plaats voldoende was voor het podium. Na bijna 25 minuten wedstrijd werd de Aalster Tentenbedrijf en Rijkers Bedrijfswagens gesponsorde rijder op een vierde plaats afgevlagd.

Met deze resultaten eindigde Kay op een mooie derde plaats in het Junior Wereld Kampioenschap 85cc 2018. Een goede prestatie, zeker omdat het Junior WK enkel één wedstrijd is, en dus alles in zo'n weekend moet kloppen. Ondanks dat Kay er qua resultaat meer uit had willen halen, is hij tevreden over het rijden en kan hij terugkijken op een mooie en leerzame tijd in Australië. Hij nam dit jaar voor het vijfde jaar op rij deel aan het WK Junior Motorcross. En dus niet zonder resultaat, vijf WK deelnamen: één keer wereldkampioen en twee keer een top 3 klassering.

Eerste Open Liempdsen Herd Jeu de Boules kampioenschappen

Liempde - Aanstaande zondag 2 september wordt de dorpskern van Liempde omgebouwd tot een ware jeu de boules-arena en worden de Eerste Open Liempdsen Herd Jeu de Boules kampioenschappen gehouden. De banen liggen in het Concordiapark en op de straten bij D'n Liempdsen Herd, 't Huukske, de Durpsherberg en Het Wapen van Liempde. Er zijn gratis kinderactiviteiten, lekkere hapjes, entertainment en uiteraard is er volop muziek. Een gezellige familiedag voor jong en oud.

Verspreid over het hele dorp worden maar liefst 20 jeu de boules-banen aangelegd, allemaal met dezelfde ondergrond. Maximaal 64 teams, bestaande uit twee personen, strijden via een poulesysteem om de wisseltrofee, maar er zijn ook prijzen voor de drie beste duo's.

Gezellige familiedag
Het centrum van Liempde wordt omgetoverd tot een Frans dorpsplein vol muziek en gezelligheid. De bezoekers worden verwelkomd door de vrolijke klanken van het draaiorgel van Gerard Schalkx. Er komen gratis activiteiten voor kinderen zoals stoepkrijten op straat, een aparte baan waarop kinderen kunnen boulen en ook een hapje en drankje ontbreken niet. Bij de horecalocaties kunnen de uitslagen live gevolgd worden via schermen en op alle terrassen klinkt een vrolijk muziekje. Niet alleen leuk om mee te doen, maar zeker ook gezellig om te komen kijken en de spelers aan te moedigen. Het wordt een dag vol Brabantse gezelligheid en gastvrijheid met een Frans tintje.

Locatie & tijd
De Eerste Open Liempdsen Herd Jeu de Boules kampioenschappen vinden plaats op zondag 2 september in en rondom D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4), in het Concordiapark en bij de horecagelegenheden rondom het Raadhuisplein in Liempde. De wedstrijden starten om 10.00 uur en om 17.00 wordt de dag afgesloten met de prijsuitreiking bij D'n Liempdsen Herd. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/jeudeboulesliempde.

Drukbezochte Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - Het wekelijkse open Regiomix toernooi dat maandag werd gespeeld bij jeu de boulesvereniging De Walnoot trok maar liefst zestig belangstellenden. 46 van hen gooiden een balletje mee op de dertig mooigesitueerde buitenbanen van de vereniging.

Paulus van de Bogaart droeg vakkundig zorg voor de barbezetting en de wedstrijdleiding was in de bekwame handen van Paul van Helvoort. Onder zijn toeziend oog sleepte Ad Pennings de eerste prijs in de wacht met 3/30 punten. Sjaan Lavrijsen werd tweede met 3/27 punten, gevolgd door Nanda van Weert die als derde eindigde met 3/23 punten. De vierde plaats werd gedeeld door Ben van Casteren en Leo Bekers die beiden 3/20 punten behaalden. Andre Teulings werd zesde met 3/16 punten, Marlies van Vught zevende met 3/12 punten en de achtste plaats was voor Jos van Grinsven met 2/15 punten.

Elke maandag zijn geïnteresseerden vanaf 13.00 uur welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25, 5282SJ in Boxtel. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

16 / 16

30 augustus -23 september

Expositie patchwork en Quiltwerk
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

30 augustus - september

Rondje Boxtel per kano za & zon (doordeweeks op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Donderdag 30 augustus

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; workshop Glaskunst in de HCB-Zomerclub
10.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; spel-instuif in de HCB-Zomerclub
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding: Wederopbouwroute
19.00 uur, vertrek tegenover PLUS Supermarkt, Van Beekstraat, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 31 augustus

Gratis tekenles (aanmelden)
09.30 uur, achter de Willibrordus School, Esch

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Jongerencentrum; Plug&Play
19.30 uur, B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Zaterdag 1 september

Start inschrijven Liempdse Durpskwis
durpskwisliemt@gmail.com

Archeohotspot
10.00 uur, Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Tweedehandsmarkt voor goede doelen
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 2 september

Jeu de Boules kampioenschappen
10.00 uur, rondom D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Kampinawandeling naar historisch Banisveld en Balsvoort
10.00 uur, aanmelden via via natuurmonumenten.nl/agenda

Tunnelvision 3.0
10.00 uur, Laarakkerweg richting Liempde, Boxtel

Kasteelconcert bij Kasteel Stapelen
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Bespreekbaar maken emoties; themabijeenkomst
14.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Maandag 3 september

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Informatieavond werkzaamheden Rolstoelvriendelijk Liempde
19.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Dinsdag 4 september

ZorgSamenBuurt Oost schenkt koffie in de huiskamer van Boxtel Oost
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Jongerencentrum; Be-Chill
14.30 uur, B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Jeu de Boule Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Repetitieavond Jachthoorns, doe je mee?
20.00 uur, Jachthoorns van het Groene Woud, Nergena 9, Boxtel

Woensdag 5 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kennismakingsles Bridge voor beginners
20.00 uur, Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34, Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Foto: Marielle vd Sande

Giel Doggen

Josanne van Bekkum

Puck Bakker