DeMooiBoxtelKrant

30 januari 2019

DeMooiBoxtelKrant 30 januari 2019


We Are Electric strikt onder meer Disclosure en Ronnie Flex

Liempde - Het driedaagse elektronisch muziekfestival We Are Electric, dat dit jaar van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli plaatsvindt op Landgoed Velder, heeft afgelopen week de eerste namen gepresenteerd. Disclosure is de eerste headliner die bekendgemaakt werd. De voor een Grammy Award genomineerde Britse broers Guy en Howard Lawrence scoorden vele hits en zullen de zaterdag van het festival afsluiten.

Naast Disclosure zullen ook Oscar and the Wolf, Nina Kraviz, Netsky, Charlotte de Witte, The Blaze en kersvers winnaar van de Popprijs Ronnie Flex hun opwachting maken bij de eerste lustrumeditie van We Are Electric Weekender. Het festival streek na drie succesvolle edities in Eerde vorig jaar neer in Liempde.

Daarnaast kondigt We Are Electric aan dat Rampage, bekend van het grootste drum and bass en dubstep evenement van de wereld, drie dagen lang een podium op het meerdaags festival host. De eerste namen op deze stage zijn Modestep en High Contrast. Hiernaast staan er nog meer dan honderd andere acts op het affiche van We Are Electric Weekender. Deze namen worden eind februari bekendgemaakt.

Alle bezoekers van We Are Electric kunnen op vrijdag en zaterdag tot 03.00 en op zondag tot 01.00 uur van het programma genieten. Er zijn combi-kaarten te koop voor alle drie de dagen, naar keuze met of zonder campingovernachting. In een later stadium zullen er ook losse dagkaarten te koop worden aangeboden. De wereldwijde Early Bird-kaartverkoop is zaterdag 26 januari gestart via we-are-electric.com.

Tientallen jongeren belagen politie op Markt

Boxtel - Een groep van zo'n honderd jongeren heeft in de nacht van zaterdag op zondag de politie belaagd op de Boxtelse Markt. Een jongen van 19 is aangehouden. De politie is op zoek naar getuigen en roept op informatie en beelden met hen te delen.

De groepen jongeren zorgden in de nacht van zaterdag op zondag, zo tegen sluitingstijd, voor een dreigende sfeer op de Markt. De oorzaak ligt volgens getuigen bij een al langer lopend conflict tussen een groepen jongeren. Toen de politie kwam om de orde te herstellen keerde een deel van de jongeren zich tegen hen. Ook werd een rookbom gegooid. Daarnaast gedroegen enkele aanwezigen zich agressief tegenover horecamedewerkers, die daarvan melding maakten op Facebook.

Agenten waren op de Markt aanwezig en probeerden de angel eruit te halen, waarna zo'n honderd personen zich tegen hen keerden. Eén agent werd van achteren vastgegrepen en een ander kreeg een vuistslag in zijn gezicht, zo laat de politie in een persverklaring weten. Er werd gescholden, geduwd en met vuurwerk, blikjes en etenswaren gegooid. De agenten hebben iedereen op de Markt op een zeker moment via de megafoon opgeroepen om te vertrekken.

Uiteindelijk is de Markt met behulp van wapenstokken en de inzet van een politiehond schoongeveegd. Een 19-jarige inwoner van Boxtel werd aangehouden voor het trappen tegen de spiegel van een politieauto, hij is verhoord op het politiebureau. Tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt.

Waarnemend burgemeester Fons Naterop heeft de beelden die via social media rondgaan gezien: "Ik vind het onaanvaardbaar wat op de Markt is gebeurd. En met mij velen in en buiten Boxtel als ik de reacties zie." Hij laat weten de politie alle ruimte te geven om onderzoek uit te voeren. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek wordt samen met politie en de horeca-ondernemers bekeken hoe in de toekomst soortgelijke situaties voorkomen kunnen worden. Naterop vervolgt: "In Boxtel moet je gewoon veilig kunnen uitgaan. Ik heb er vertrouwen in dat we dat ook voor elkaar gaan krijgen. Het was daarbij goed om te zien dat naast de politie, ook de horeca-ondernemers en hun portiers hebben geholpen om de rust te herstellen."

De politie laat weten volop bezig te zijn met het onderzoek. In het horecagebied hangen diverse camera's. "Deze beelden gaan we uiteraard zorgvuldig bekijken. Tevens analyseren we de beelden die op social media circuleren en horen we getuigen die in de buurt waren en of iets gezien of gehoord hebben." Mensen die beeldmateriaal van de ongeregeldheden hebben of weten wie hierbij betrokken zijn wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Het is niet voor het eerst dat het mis gaat op de Boxtelse Markt. In de nacht van 7 op 8 juli was er al een massale vechtpartij die uiteindelijk leidde tot het vervroegen van de sluitingstijd van 3.00 naar 2.00 uur. De vechtpartij komt voor de horeca op een vervelend moment: ruim twee weken geleden maakte de gemeente bekend dat een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen horeca, politie en gemeente nog niet tot stand was gekomen na de vechtpartij in juli.

Horeca in plannen Heilig Hartkerk komt te vervallen

Foto: Beppie Verberne

Boxtel - Ondernemer Michel de Groot, de koper van de voormalig Heilig Hartkerk in Boxtel, liet de pers dinsdag weten dat er in tegenstelling tot eerdere plannen geen horeca in het kerkgebouw komen. In het uit begin vorige eeuw stammende kerkgebouw zullen 21 woningen worden gerealiseerd in vier woonlagen. Als alles volgens plan verloopt zal in het vierde kwartaal 2019 gestart kunnen worden met de verbouwingen, die worden uitgevoerd door BOUWKUNST architecten.

Als reden voor de aanpassing van de eerdere plannen noemt De Groot de financiële onhaalbaarheid van het realiseren van horeca in het pand. Omwonenden werden de afgelopen week middels een nieuwsbrief op de hoogte gesteld. De ondernemer besloot gisteren ook de pers op de hoogte te stellen van de gewijzigde plannen.

Foto: BOUWKUNST architecten
Foto: BOUWKUNST architecten
Een ontwerpschets van hoe één van de appartementen er uit moet komen te zien. (Foto: BOUWKUNST architecten) Foto: BOUWKUNST architecten
Foto: BOUWKUNST architecten
Foto: BOUWKUNST architecten

In plaats van de oorspronkelijke tien woningen en tweehonderd vierkante meter horeca worden nu 21 woningen gerealiseerd. Die zijn onder te verdelen in zestien appartementen, vier lofts en één stadsvilla. Een extra toevoeging voor de toekomstige bewoners is een gemeenschappelijke lounge op het voormalige priesterkoor met uitzicht op de glas in lood ramen van het tot 'Sacre Coeur' omgedoopte gebouw.

Omdat de voormalige kerk een Rijksmonument is moeten de monumentencommissie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de verbouwplannen nog goedkeuren. De volgende bijeenkomst met de monumentencommissie staat gepland op 12 februari, zo geeft De Groot in de nieuwsbrief aan. "We streven ernaar om in maart 2019 het vergunningstraject in te gaan", laat hij verder weten. Dit traject duurt minimaal 26 weken, waardoor het nog zeker tot het vierde kwartaal van 2019 zal duren voordat de plannen tot uitvoer gebracht kunnen worden.

Meer informatie over de nieuwe plannen is te vinden op www.sacrecoeur.nl.

Pag. 3 Foto: Natasja Fashion

'Huts' is hit

Pag. 9 Foto: Sander van Kasteren

Muzikaal talent bij BoxRock

Pag. 10 Foto: Sander van Kasteren

Nieuwe pastoor stelt zich voor

Pag. 11 Foto: Stephanie Smetsers

Bewust Beter verhuist

Landelijke collecte voor kinderen met een handicap

Boxtel - Collectanten van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) zamelden vorig jaar 928.615 euro in. Dit is opnieuw een recordbedrag waarmee belangrijke initiatieven voor kinderen en jongeren met een handicap kunnen worden gerealiseerd.

Zo'n 12.000 vrijwilligers gingen in november 2018 door heel Nederland met de collectebus langs de deuren. Zonder hen, en zonder de mensen die gul hebben gegeven, zou NSGK het belangrijke werk voor deze kinderen en jongeren niet kunnen doen. Zij zorgen er zo voor dat kinderen met een handicap de kansen krijgen die ze verdienen. De stichting bedankt daarom iedereen hartelijk voor dit prachtige resultaat.

Wie wil meehelpen met de collecte voor kinderen met een handicap kan zich aanmelden via www.nsgk.nl of 020-6791200. De stichting is niet alleen op zoek naar collectanten, maar ook naar een organisator die de collecte wil coördineren in de gemeente Boxtel.

Inspiratie-ochtend 'Geluk en heldenmoed'

Boxtel - De protestantse gemeente houdt in de Maand van de Spiritualiteit een inspiratie-ochtend bij het thema 'Geluk en heldenmoed'. Deze vindt aanstaande zondag 3 februari plaats, van 10.00 tot 12.30 uur in de Protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18. Het programma wordt afgesloten met een lunch. De ochtend is vrij toegankelijk, maar voor de lunch is vooraf opgeven nodig. Dat kan via hetty.kelfkens@xs4all.nl. Na afloop wordt een vrijwillige gift gevraagd.

De Maand van de Spiritualiteit richt zich op iedereen met interesse in spiritualiteit in de breedste zin van het woord. De behoefte aan zingeving groeit en is niet verbonden aan een bepaalde leeftijd, sekse of religieuze achtergrond.

Het programma zondag begint rond een Perzisch-Joods verhaal over geluk en heldenmoed, een viering met verrassende elementen. Na een pauze volgt een activiteit voor het tweede deel van de ochtend.


BridgeClub Fellenoord zoekt leden

Boxtel - De recent opgerichte BridgeClub Fellenoord is op zoek naar leden. In een aparte zaal van café Fellenoord, Fellenoord 6 (zij-ingang) spelen de leden iedere woensdagavond bridge volgens de originele spelregels, waarbij gezelligheid voorop staat.

Kosten voor een jaar lidmaatschap zijn 25 euro per persoon. Daarvoor kan veertig weken gebriget worden. De club speelt iedere woensdagavond van 19.30 uur tot 22.30 uur, behalve tijdens de kerstvakantie, carnaval, tussen 1 mei en 12 juni en in de week van de kermis in Boxtel (augustus).

Wil je graag komen bridgen maar heb je geen speelpartner? Dat kan ook: de bridgeclub zorgt dat er iemand klaarstaat. Geïnteresseerden kunnen telefonisch contact opnemen met Ria Koelink of Ruud Daverveld via 0411-674001 of 06-53780049 of via ria.koelink@kpnmail.nl of ruuddaverveld@home.nl

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 31 januari Bezoek aan de Tweede Kamer, vertrek bij De Rots        09.30
                        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 1 februari        Eucharistieviering in de St. Theresiakerk ter intentie van de overleden KBO-leden van de wijk         Lennisheuvel        09.30
                        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Dinsdag 5 februari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in Het Muziekhuis        14.00

KBO-activiteiten Liempde

Woensdag 30 januari        Sjoelen in De Kloosterhof        13.30
Donderdag 31 januari        Kienen in De Kloosterhof        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 31 januari        Lunch restaurant Verde, Markt 19        12.00-14.30

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym Angelaschool, eerste groep        19.00-20.00
                        Tweede groep        20.00-21.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek bij gemeentehuis Markt        09.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 5 februari        Mindfit in De Kloosterhof         09.00
Woensdag 6 februari        Kienen in De Kloosterhof        19.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Afgelopen maand toename inbraken, politie spreekt nog niet van 'inbraakgolf'

Boxtel - Het dievengilde heeft de afgelopen weken weer flink huisgehouden in onze gemeente: in december werd tien keer ingebroken, deze maand stond de teller al op 14 januari op tien inbraken. Een kijkje op de misdaadkaart van de politie leert dat de dieven met name in de postcodegebieden 5281 en 5282 actief zijn geweest. Er wordt in de politiek al gesproken van een 'inbraakgolf', maar is dat wel zo?

Een aantal inbraken in december en met name deze maand januari maakten dat het CDA het college vorige week schriftelijke vragen stelde over wat in hun ogen wel op een 'inbraakgolf' lijkt. Met name in de periode van 3 tot en met 14 januari was er een forse stijging te zien: tien geslaagde en ook nog eens twee pogingen tot inbraak, zo valt te zien op de inbraakkaart die de politie op haar website heeft staan.

Het CDA constateert vooral in het centrum, Selissen en Duinendaal een relatieve uitschieter van woninginbraken. Hoewel de politie niet specifiek die wijken noemt geeft een woordvoerder desgevraagd ook aan dat er in januari 'een sterke toename' is geweest van het aantal inbraken. Toch wil diezelfde woordvoerder nog niet spreken van een 'inbraakgolf'. "Grillige zaken zoals bijvoorbeeld mobiel banditisme en een gelegenheidsinbreker kunnen stevige invloed op de cijfers hebben", laat de politie weten. Het is nog te vroeg om te kunnen concluderen of een van beide in Boxtel het geval is.

Over de gehele linie is een dalende trend te zien in het aantal inbraken. Waren er in 2013 nog 147 inbraken in onze gemeente, in 2017 was dat aantal gedaald tot 93. Voorlopige inbraakcijfers over het jaar 2018 lijken erop te wijzen dat die daling zich verder doorzet. Maar omdat deze CBS-cijfers ingedeeld worden in woning-, garagebox- en bedrijfsinbraken en pogingen tot inbraak niet getoond worden, is het lastig hier conclusies aan te verbinden.

En volgens veiligheidsexpert Eric Top, die in een column in deze krant aandacht aan inbraken besteedde, is met name het aantal pogingen tot inbraak de afgelopen jaar fors toegenomen. Hij houdt al enkele jaren de cijfers van Misdaad in Kaart bij en zag in 2018 een opvallende stijging van met name het aantal pogingen tot woninginbraak. De politie spreekt dit echter tegen. Volgens een woordvoerder is er geen opvallende toename te zien.

Discrepantie
De discrepantie tussen deze cijfers is deels te verklaren met de verschillende categorieën die gebruikt worden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een inbraak bij een bedrijfswoning toch gericht blijkt op diefstal van bedrijfsmaterialen? Zo kunnen verschuivingen optreden tussen verschillende categorieën. Ook kan een aangifte op een later moment ingetrokken worden of een (poging tot) inbraak later uit de boeken verdwijnen omdat bijvoorbeeld sprake is van vandalisme. En omdat het om relatief kleine aantallen gaat in een gemeente als Boxtel, kan een plotselinge, tijdelijke toename van het aantal inbraken de jaarcijfers enorm vertekenen. Dat maakt het lastig conclusies aan de cijfers te verbinden, erkennen zowel Top als de politie.

Toch is een inbraak vaak erg ingrijpend, ziet ook het CDA. "Het idee dat iemand in jouw huis of winkel is geweest is verschrikkelijk", is te lezen in de brief met schriftelijke vragen. De christendemocraten roepen daarom op om, indien mogelijk, de politie extra te laten surveilleren door gebieden waar relatief veel inbraken zijn. Ook vraagt de partij zich af of het BuurtInformatie Netwerk en de BuurtWhatsApp-groepen een positieve invloed hebben gehad op een afname van het aantal inbraken. De fractie vraagt in de brief of er cijfers bekend zijn over de effectiviteit van deze buurtpreventiemiddelen.

Wat zeker effectief is, zo meent Top, is om goed hang- en sluitwerk aan te schaffen. "Het is ongelofelijk wat ik soms zie", vertelt hij, met verbazing in zijn stem. "Mensen die hele camerasystemen hebben, maar niet eens een fatsoenlijk slot op de voordeur." Zeker tijdens deze donkere dagen, waarop er weinig mensen op straat zijn, het licht in huis aan is en de gordijnen vaak dicht zijn, is het relatief eenvoudig om een huis binnen te komen.

De politie laat eveneens weten dat inbraakpreventie begint bij goede sloten. "Ruim 55 procent van de woningen in Nederland heeft slecht hang- en sluitwerk op de voordeur en de meeste inbraken, zo'n 80 procent, worden uitgevoerd door gelegenheidsinbrekers", laat Top nog weten. Hij moet lachen als de reporter van deze krant hem cijfers laat zien over het aantal zonuren in Boxtel. Daaruit blijkt dat de meeste recente inbraken inderdaad plaatsvonden op geheel bewolkte, regenachtige dagen. "Maar of er een direct verband is, dat weet ik niet", grinnikt hij.

Het onderzoek rondom de recente inbraken in Boxtel is nog volop bezig. De politie laat weten nog geen aanhoudingen te hebben verricht.

Natasja Fashion krijgt landelijke aandacht met 'Huts' kleding

Natasja Willems (l.) prijst met een ludieke video haar Huts-kleding aan. (Foto: Natasja Fashion) Foto: Natasja Fashion

Boxtel - Onderneemster Natasja Willems werd afgelopen weekend een internetsensatie met haar filmpje waarin zij kleding met het opdruk 'Huts' aanprijst in een video. De orders stromen inmiddels binnen, vertelt de enigszins overdonderde ondernemer.

Nog steeds een beetje beduusd van alle aandacht spreekt Natasja de reporter van deze krant. Ruim boven de 1,3 miljoen views heeft het filmpje dat ze vrijdagavond via Facebook de wereld instuurde inmiddels. En dat is alleen nog via haar eigen Facebook-pagina, terwijl de video inmiddels ook op de populaire videosite Dumpert staat. De telefoon staat sinds het weekend roodgloeiend en de orders stromen binnen volgens Willems.

Natasja Willems. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

"Hee niffo's van Boxtel en omstreken", begint Willems het filmpje waarin ze haar kledinglijn met de opdruk 'Huts' in straattaal aanprijst. "Wij spelen in op de nieuwste rage. Superleuk voor de carnaval." Het woord 'huts' is afkomstig uit een onder jongeren populair nummer van The Blockparty, Esko, Mouad Locos, JoeyAK, Young Ellens, Chivv en Puri en is verder betekenisloos. Willems: "Ik hoorde het mijn dochters de hele tijd zeggen en dacht: dat kan ik wel op een shirtje laten drukken!"

De eigenares van damesmodezaak Natasja Fashion had zelf niet verwacht dat haar filmpje een internethit zou worden. "Ik dacht: we nemen gewoon een grappig filmpje op. We stonden om 21.00 uur met de producten in de winkel en tien minuten later hebben we dat filmpje gemaakt." Al snel ging het videofilmpje een eigen leven leiden en nam het aantal views toe. "Het slaat echt helemaal nergens op!", lacht Natasja. Op de vraag of ze de reacties op haar filmpje, die lang niet altijd positief waren, heeft gelezen antwoordt de ondernemer ontkrachtend: "Nee, want het zijn 40.000 reacties. Die ga ik niet allemaal doorlezen."

De kritiek die Willems kreeg, houdt haar evenmin bezig. "Ik snap dat ze ons een paar belachelijke mutsen vinden, dat kan ik me wel voorstellen", lacht de onderneemster die nog maar eens wijst op de enorme aandachtsgolf die haar actie opleverde. "We hebben snel een website de lucht in gedaan en binnen een minuut kwam de eerste bestelling al binnen." Inmiddels staat de teller al op ruim 250 orders en de kassa blijft maar rinkelen. Toch is Natasja niet van plan om van het verspreiden van dit soort video's een gewoonte te maken. "Ik ben er wel 'un bietje' klaar mee, met alle filmpjes. Dit was leuk voor een keertje, maar het is niet zo dat we iedere week zo'n filmpje gaan plaatsen."

Benieuwd geworden naar de 'Huts'-lijn van Natasja Fashion? Die is te vinden op de website www.allaboutthewoman.nl.

Italiaans afhaal- en bezorgcentrum Bella Italia bestaat één jaar

Boxtel - Een jaar geleden opende Italiaans afhaal- en bezorgcentrum Bella Italia de deuren op de Markt in Boxtel. En sindsdien heeft eigenaar Edgar Yadegharian (24) geen moment stil gezeten. Zes dagen in de week hebben hij en zijn personeel de handen vol aan het maken van de lekkerste pizza's, pasta's en andere heerlijke Italiaanse specialiteiten.

De keuze bij Bella Italia is groot. Naast echte Italiaanse pizza- en pastagerechten bereidt Edgar nog veel meer verse gerechten, zoals koude en warme voorgerechten, verschillende salades, risotto's, vlees- en visgerechten en een echte Tiramisu. De bestellingen worden bezorgd of zijn af te halen bij de gezellige zaak op de Markt 31, waar ook aan een paar tafeltjes gegeten kan worden. In de zomer is er een terras.

Edgar kijkt tevreden terug op het eerste jaar. "Ik had natuurlijk gehoopt dat het goed zou gaan", vertelt hij. "En dat is gelukt. Een geheim van het succes van Bella Italia is er volgens de jonge ondernemer niet: "Ik maak gewoon lekker eten en dan komen mensen vanzelf." Veel liefhebbers weten Bella Italia dan ook te vinden, doordat ze hebben gehoord dat het eten lekker en goed is.

Italiaanse pizza
De enige echte Italiaanse pizza is een van de vele specialiteiten van Bella Italia. Op maandag is die heel voordelig te verkrijgen, dan is het namelijk Maandag Pizzadag en zijn alle pizza's die worden afgehaald 7 euro per stuk. Met uitzondering van de specialiteiten. Op Donderdag Pastadag, geldt dat voor de pasta's die worden afgehaald. Voor bezorgingen en op feestdagen gelden deze actieprijzen niet.

Bestellingen kunnen gedaan worden via de website www.bellaitalia-boxtel.nl of telefonisch via 0411-607241. Ook is het mogelijk via Thuisbezorgd te bestellen. Bella Italia is geopend van woensdag tot en met maandag van 16.00 tot 22.00 uur. Op dinsdag is de zaak gesloten.


Vondsten Markt worden gesorteerd bij ArcheoHotspot

Boxtel - Bij Oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg 80 wordt aanstaande zaterdag 2 februari in de ArcheoHotspot een vervolg gegeven aan het sorteren van de vondsten van de Markt in Boxtel. De sortering start om 10.00 en duurt tot 13.00 uur. Iedereen is welkom.

In december heeft de archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel een start gemaakt met het wassen en sorteren van de vondsten van de herinrichting van de Boxtelse Markt. Er werd veel aardewerk, botmateriaal, muntjes, knoopjes en muntgewichtjes gevonden. Zaterdag 2 februari gaat de werkgroep verder met het bekijken, determineren en archiveren van deze vondsten. De werkgroep is van plan deze later te exposeren.

Eigen vondsten
Heb je zelf wat gevonden en wil je weten wat het is? Hiervoor kun je dagelijks terecht bij de ArcheoHotspot in het Oertijdmuseum. Je kunt elke eerste zaterdag van de maand meedoen in de ArcheoHotspot, waar dan van 10.00 tot 13.00 uur activiteiten zijn waaraan je mee kunt doen. De agenda staat op www.heemkundeboxtel.nl. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom.
Door er zelf actief mee bezig te zijn wil Heemkunde Boxtel bij mensen de interesse in het verleden en de geschiedenis van Boxtel vergroten. Heemkunde Boxtel is hiervoor op zoek naar vrijwilligers, voor meer informatie hiervoor kun je mailen naar archeo@heemkundeboxtel.nl.

Midwintertocht van de Keistampers

Boxtel - Wandelsportvereniging De Keistampers organiseert aanstaande zondag 3 februari haar Midwintertocht. De tochten van 7, 12, 20 en 30 kilometer starten vanaf het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3 en gaan dit keer richting Liempde en Boskant.

De 7 en 12 kilometer starten tussen 9.00 en 13.00 uur, de 20 kilometer tussen 8.00 en 12.00 uur en de 30 kilometer tussen 8.00 en 10.00 uur. Een groot gedeelte van de route gaat door natuurgebied De Scheeken waar veel reeën hun leefgebied hebben. In een gedeelte van dit gebied komt ook het edelhert voor, uitgezet door Het Brabants Landschap, en de Boommarter. Aan flora zijn hier de Slanke Sleutelbloem, Bosanemoon en Grote Muur te aanschouwen. Heel deze streek is zeer bekend om de populierenteelt voor de klompenindustrie, die in de twintigste eeuw hoogtij vierde.

De inschrijfkosten zijn 2 euro per persoon voor leden van een wandelbond, voor niet-leden is dit 3 euro. Kinderen krijgen hierbij een consumptiebon. Er is beperkt parkeergelegenheid rond het startbureau, deelnemers wordt daarom verzocht de aanwijzigingen van de verkeersregelaars goed op te volgen.

Kaartverkoop voor snertconcerten van de Beyersland Kapel

Lennisheuvel - De Beyersland Kapel verzorgt dit jaar de 37e editie van de Snertconcerten. Deze vinden plaats op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari en beginnen om 20.00 uur in Gemeenschapshuis De Orion aan de Lennisheuvel 56. Kaarten zijn alleen te bestellen via www.beyerslandkapel.nl en kosten 10 euro per stuk.

Het programma en de presentatie van de concerten zijn rond. Entertainer Kees Berkelmans uit Liempde zal wederom de presentatie voor zijn rekening nemen en daarnaast wat liedjes begeleid door de Beyersland Kapel ten gehore brengen. Het jeugdorkest van de fanfare zal ook een optreden verzorgen. Ad Hoevenaars is weer van de partij met zijn politieke belevenissen en ook de 5 zaligheden brengen dit jaar iets op de planken. Tonpraters Jan Schellekens, Rien Bekkers uit Olland en uit Liempde Arthur Brands maken ook hun opwachting. Op vrijdag is de Prinsenclub van Liempde aanwezig en op zaterdag de Prinsenclub van Boxtel. Er staat nog meer op het programma, maar dat houdt de organisatie nog even geheim.

Tafels te huur voor tweedehands dameskledingbeurs bij Meneer Klaver

Lennisheuvel - Op woensdagavond 13 maart wordt bij Meneer Klaver aan de Lennisheuvel 57 een tweedehands dameskledingbeurs gehouden. Voor deze avond, die duurt van 19.30 tot 21.30 uur, zijn nog tafels te reserveren, om dameskleding, tassen, sjaals, schoenen en sieraden op aan te beiden. Deze tafels, waarbij een meegenomen rekje geplaatst mag worden, kosten 10 euro per stuk. De entree voor de beurs kost 1,50 euro per persoon.

Veel vrouwen hebben wel een miskoop in de kast hangen of kleding die wacht tot een streefgewicht of -figuur is bereikt. Deze tweedehands dameskledingbeurs is een goed begin om ruimte te maken in de kast en voor een mooi prijsje een nieuwe garderobe aan te schaffen. Voor meer informatie kan gemaild worden naar baaymepromotion@gmail.com.

Vogelvoer maken bij De Kinderboerderij

Boxtel - Aanstaande zondag 3 februari kunnen kinderen bij De Kinderboerderij aanschuiven om gezonde traktaties te maken voor de vogels. Het gemaakte voer mag mee naar huis worden genomen en deelname is gratis.

Van 14.00 tot 16.00 uur gaan de kinderen aan de slag met fruit, vet en zaden om de tuinvogels de winter door te helpen.
Kijk voor meer informatie over De Kinderboerderij op www.kinderboerderijboxtel.nl.

Start crowdfundingcampagne voor documentaire 'Eten van eigen Hof'

Boxtel - Documentairemaker Barend Hazeleger is voor zijn nieuwe film 'Eten van eigen Hof' een crowdfundingscampagne gestart. De film gaat over consumenten die zelf hun eigen voedsel gaan verbouwen omdat ze weer meer grip willen krijgen op de herkomst, de manier waarop het geproduceerd wordt en het aantal kilometers dat het aflegt. Voedselveiligheid en dierenwelzijn zijn daarbij essentiële drijfveren. Een belangrijk deel van de documentaire gaat over het Herenboerenproject in Boxtel.

De regionale omroepen in Gelderland en Brabant hebben al toegezegd de documentaire te gaan uitzenden. Mensen die geïnteresseerd zijn om te doneren kunnen dat doen via cinecrowd.com/eten-van-eigen-hof.

Cultuurverbinder stelt zich voor aan gemeenteraad

Cultuurverbinder Romijn Conen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Cultuurverbinder stelt zich voor aan gemeenteraad

Boxtel - Negen maanden na zijn aantreden op 1 april 2018 stelde de Boxtelse Cultuurverbinder Romijn Conen zich vorige week dinsdag in de bibliotheek voor aan de gemeenteraad. Zijn komst was zo'n negen maanden geleden niet onomstreden en ook nu is niet iedereen van de toegevoegde waarde overtuigd. Toch is de conclusie dat Conen ook tijd gegund moet worden zichzelf te bewijzen.

De avond begon met presentaties van vijf culturele groepen die een beroep op Conen deden. Onder hen De Witte Zusters met het project 'De Verschilmakers, Witte Zusters in dialoog met andere 'wereldverbeteraars'', waar op een multimediale manier de verhalen van de in Nederland uitstervende zusterorde gepreserveerd worden, en bijvoorbeeld Tunnel Vision, voor een streetart-project waarbij transformatorhuisjes voorzien worden van graffitikunst.

De vijf culturele partijen die dinsdagavond naar de bibliotheek waren gekomen om hun ervaringen te presenteren zijn allen lyrisch over de rol van de Cultuurverbinder. Zo denken de drie organisatoren van Tunnel Vision dat ze hun project niet van de grond hadden gekregen zonder de hulp van de Conen. "Niets ten nadele van de politiek, maar wij werden bestempeld als 'gevelkunstenaars', maar hoorden daarna niets meer van de gemeente", aldus penningmeester Jan Pennings. Dat beamen andere aanwezige vertegenwoordigers uit het culturele veld: de Cultuurverbinder komt daadwerkelijk met verbindingen en samenwerkingen tussen verschillende partijen die op het eerste gezicht niet zo voor de hand liggen.

Scepsis
Ondanks de scepsis van met name de aanwezige BALANS-raadsleden nemen de aanwezige vertegenwoordigers van de Witte Zusters, Tunnel Vision, de Heilig Bloedprocessie en Koraal/De La Salle, die allen een beroep deden op Romijn Conen, het dan ook voor de culturele verbinder op. Die reageert zelf ook op de aanvankelijk afwijzende houding tegenover zijn functie. "Het gaat niet om mij, maar om hen", vertelt Conen, doelend op de verschillende culturele vertegenwoordigers van inmiddels een dozijn projecten, die bij hem aankloppen. "Mensen komen met een probleem en ik help ze een beetje verder." Hij legt uit dat hij met name probeert door wedervragen en het meedenken in nieuwe oplossingen de creativiteit in de mensen zelf aan te wakkeren.

Soms kan die oplossing het vinden van de juiste subsidiepot zijn. "Dat is niet mijn core business", geeft Marina van Dalen, die namens de Witte Zusters het woord doet, aan. Zij klopte tevergeefs aan bij de provincie voor subsidie. Conen heeft inmiddels wel verschillende mogelijkheden gevonden tot subsidiëring. Ook maakte de Cultuurverbinder bekend plannen te hebben voor de oprichting van een onafhankelijk Boxtels Cultuurfonds en een Cultuurvereniging. Zelf is de Cultuurverbinder ook bezig met het opstarten van enkele kunstzinnige projecten op De Kleine Aarde en in de Sint Willibrordstraat. Die moeten de komende maanden vorm krijgen.

Onduidelijke doelen
'Te vaag', vindt BALANS-raadslid Gerlof Roubos de benoemde resultaten van Conen. Het is ook de mening van de rest van zijn fractie, die bijna voltallig aanwezig is bij de kennismaking. Bovendien, wat is zijn nalatenschap als de aanstelling van Conen in april 2020 afloopt? Ook aanwezigen Marc de Laat (conceptdenker en onder meer als ingenieur actief bij Amb8) en Cor van Geffen (kunstenaar, theatermaker en negen jaar actief in de creatieve denktank van Joop van den Ende), die de Cultuurverbinder kritisch volgen, vinden zijn taakstelling veel te onduidelijk. Ze vragen zich hardop af of de 60.000 euro die in totaal met de aanstelling van Conen gemoeid is niet beter besteed had kunnen worden aan culturele projecten in Boxtel zelf. Overigens is van dit bedrag 20.000 euro activiteitenbudget, bedoeld voor het opzetten van projecten binnen onze gemeente.

Het tweetal heeft zich zó geërgerd aan de in hun ogen weinig doorzichtige sollicitatieprocedure rondom de Cultuurverbinder en zijn aanstelling zelf dat ze aangeven een soort 'creatieve ideeënwinkel' te starten. Nog dit jaar moet dit initiatief van de grond komen. Boxtelaren moeten daar voor inspiratie op een breed scala aan terreinen terecht kunnen voor gratis advies. "Ik heb helemaal niets tegen Romijn hoor", wil Van Geffen nog zeggen, "maar waarom een vreemde eend in de bijt? Dat werkt volgens mij niet in een dorp. En waarom geen jong iemand aanstellen?"

Het tweetal behoort in ieder geval dinsdag tot een minderheid. De meeste aanwezigen zijn positief over de invulling van de rol van Cultuurverbinder door Conen. Eigenlijk vat Ton Jonkers van BALANS de avond het best samen: volgens hem is het een en ander in beweging gezet door Conen. "We moeten kijken hoe de projecten gaan lopen." En die tijd is de Cultuurverbinder in ieder geval door een meerderheid van de raad gegund.

Voorlezen en verhalen over verschillende beroepen bij Nationale Voorleesontbijt Angelaschool

Groep 8a van de Angelaschool en Willemijn (m.) van DeMooiBoxtelKrant. (Foto: Abel Adams) Foto: Abel Adams

Boxtel - In het kader van het Nationale Voorleesontbijt werd vorige week woensdag op basisscholen in heel het land voorgelezen. In Boxtel waren bij de Angelaschool hiervoor verschillende mensen uitgenodigd. Zij lazen de kinderen niet alleen voor, maar vertelden hen ook over hun beroep. DeMooiBoxtelKrant was ook vertegenwoordigd, onze redacteur mocht voorlezen in groep 8a.

Na het lezen van het eerste hoofdstuk uit 'Niet Thuis' van Jacques Vriens vertelde Willemijn Wijdenes de leerlingen van meester Abel over haar werk bij de krant. Wat doet een journalist, hoe bepaal je wat in de krant komt en wat niet, hoe en door wie wordt de krant in elkaar gezet? Als dank kreeg Willemijn een roos van chocolade en een mooie, versierde boekenlegger.
Net als alle andere voorlezers, want elke groep had iemand te gast, zoals een beroepsmilitair, een boerin, een medewerkster van de Droomvlucht in de Efteling, een architect en een dj. Ook Nicole van Spaendonk van Buurtsport Boxtel, Leonie Stoelinga van Eetcafé de Deugniet en Charlotte Pennings van Modern Classic Music School kwamen voorlezen en vertellen over hun werk.

Foto: Bakx Uitvaartzorg

Afscheidshuis Liempde: uw ontmoetingsplek voor een persoonlijk afscheid

Bakx Uitvaartzorg vindt een waardevol afscheid heel belangrijk. Daarom is het bijzonder dat ons Afscheidshuis Liempde deel uitmaakt van Medisch Centrum Liempde. Door de groei van het aantal uitvaarten en onze jarenlange ervaring is het fijn een rouwkamer te kunnen aanbieden, die tegemoet komt aan de vele verschillende wensen van de nabestaanden.
Afscheidshuis Liempde is een ontmoetingsplek om bezoek te ontvangen, samen afscheid te nemen zoals u dat wilt, herinneringen op te halen en verdriet met elkaar te delen. Zo kan de familie net zo vaak bij hun geliefde zijn als ze willen, zonder een afspraak te hoeven maken. U ontvangt een eigen sleutel waarmee u op ieder uur van de dag het Afscheidshuis Liempde kunt gebruiken.

Afscheidshuis Liempde is zo vorm gegeven dat er eigen keuzes gemaakt kunnen worden. Zo is kist- maar ook bedopbaring mogelijk. Verzorging kan zelf of samen met professionele medewerkers. U kunt kiezen voor een koeling, thanatopraxie, of opbaring met de (natuurvriendelijke) BioSac 200. Ook is gedacht aan persoonlijke wensen; meubels zijn op eenvoudige wijze te verplaatsen, waardoor een voor iedereen passende en prettige inrichting ontstaat. Ieder mens is anders en ook ieder afscheid heeft een eigen invulling.

Afscheidshuis Liempde biedt een persoonlijke, stijlvolle, en zeker ook kwalitatieve afscheidsruimte. Per 29 januari zijn wij geopend. Voor een informatief gesprek of reservering kunt u contact opnemen met Willemijn Bakx, 06-29176437, www.afscheidshuisliempde.nl of info@afscheidshuisliempde.nl

Open avond Heerenbeeck en open dag Kempenhorst

Foto: Eric van Laarhoven

Best/Oirschot - De scholen van Voortgezet Onderwijs Best-Oirschot organiseren aanstaand weekend hun jaarlijkse open huis, bedoeld voor leerlingen en ouders van groep 7 en 8 van de basisscholen uit de regio. Het Heerbeeck College in Best trapt af met de Open Avond op vrijdag 1 februari. Op het Kempenhorst College in Oirschot wordt de Open Dag gehouden op zaterdag 2 februari.

Het Heerbeeck College biedt opleidingen op mavo-, havo- en vwo-niveau en het Heerbeeck International College (HIC). Het Heerbeeck College is een Brainport School waar leerlingen onderzoekend, ondernemend en ontdekkend leren, in verbinding met bedrijven en instellingen in de omgeving.

Dit jaar opent de school in Best haar deuren op een avond. De start van deze Open Avond is in het hoofdgebouw. Daar krijgen alle aspecten van het onderwijs op het Heerbeeck College de aandacht: van de vakken die worden gegeven tot de begeleiding die leerlingen krijgen. Voor bezoekers die de leertrajecten na de brugklas willen aftasten zijn er presentaties over de verschillende afdelingen. Door een kijkje te nemen in de school en deel te nemen aan verschillende activiteiten kunnen bezoekers zich een goed beeld vormen van het Heerbeeck College. De finish van de Open Avond is in het Junior College, het 'eigen' gebouw van de brugklassers waar zij bijna al hun lessen volgen.

De Open Avond van het Heerbeeck College op vrijdag 1 februari begint om 17.00 en eindigt om 21.00 uur. De school is gevestigd aan de Willem de Zwijgerweg 150 in Best.

Kempenhorst College
Het Kempenhorst College in Oirschot biedt alle leerwegen binnen het vmbo aan: basis, kader en theoretisch. De school straalt geborgenheid uit, maar kijkt natuurlijk ook naar buiten. Leerlingen komen door middel van stages, projecten, excursies en bedrijfsbezoeken voortdurend met de 'echte' wereld in aanraking.

Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers rondkijken in de school, de sfeer proeven en meedoen aan allerlei activiteiten. Er wordt informatie gegeven over alle aspecten van het onderwijs en de begeleiding op het Kempenhorst College. Naast aandacht voor de vakken en projecten die leerlingen in de brugklas krijgen, is er ook informatie over de ruime keuzemogelijkheden in de bovenbouw: de verschillende profielen voor de BBL- en KBL-leerlingen vanaf leerjaar 3 en de programma's binnen de theoretische leerweg T op maat (TOPm).

De Open Dag van het Kempenhorst College op zaterdag 2 februari begint om 10.00 uur en eindigt om 14.00 uur. De school is gevestigd aan de Eikenbussel 1 in Oirschot.

Kijk voor meer informatie op de websites van beide scholen: www.kempenhorst.nl en www.heerbeeck.nl.


Jubileumoptreden Popkoor Voices

Popkoor Voices. (Foto: Popkoor Voices) Foto: Popkoor Voices

Liempde - Popkoor Voices bestaat 15 jaar en viert dat met een uitgesteld jubileumoptreden. Of eigenlijk twee: op 16 en 17 maart. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

De gevolgen van de sterke opkomst van digitale communicatie is een van de thema's van dit optreden. Wat is er allemaal veranderd in die 15 jaar? is daarbij een vraag die centraal staat. In een samenleving waarbij mensen elkaar vaker spreken via de WhatsApp dan in het echt en ze meer met elkaar verbonden zijn via Facebook, Instagram of Twitter dan in levende lijve, is het tijd voor verandering, bezinning, muziek en dans, zo geeft Voices aan.

Popkoor Voices maakt een liedjesreis door de hectiek van alledag en de zoektocht naar verbinding en geluk. Hits van Sting, Avicii, the Common Linnets, Adèle en Pharell Williams vertolken de diverse thema's in het concert. Speciaal voor de jubileumshow is regisseur Anja Vos aangetrokken om de choreografie van het popkoor te verzorgen. Bestuurslid Ans van der Meijden laat weten dat het een show aan het worden is waarbij het enthousiasme van de regisseur eerder geremd dan aangewakkerd moest worden.
Speciaal voor het jubileum wordt het popkoor bovendien aangevuld door een vierkoppig combo om het optreden muzikaal te ondersteunen. Zo kan een muzikaal gevarieerd repertoire worden verzorgd dat speciaal voor de gelegenheid bijna volledig vernieuwd is. Een tipje van de sluier wil Van der Meijden wel alvast oplichten: "We zingen zeker ook Bohemian Rhapsody!"
Kaarten voor de jubileumshows in maart zijn voor 10 euro verkrijgbaar via www.deserenade.nl of www.ticketkantoor.nl/shop/jubileumvoices. Op beide dagen is er na het optreden een gezellige afterparty.

Popkoor Voices bestaat uit zo'n dertig mannen en vrouwen. Gerepeteerd wordt iedere maandag tussen 20.00 en 22.00 uur bij De Serenade in Liempde. Het koor staat onder leiding van dirigent Miriam van den Boer. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Zij kunnen contact opnemen met een van de leden van het koor als zij lid willen worden.

Foto: Rini van Oirschot

Baanderherencollege
Op 3 september 1965 werd de eerste steen gelegd voor de lts Mgr. Bannenberg aan de Baanderherenweg 3. Deze school is verschillende keren van naam veranderd door fusies en wisseling van bevoegd gezag.

Op 1 augustus 1990 fuseerden lts Mgr. Bannenberg en lhno-school 'Open Hof' tot scholengemeenschap Den Tijber, school voor (i)vbo. Met de rk mavo-school 'Wilgenbroek' gaat deze scholengemeenschap op 1 augustus 1999 verder als één school onder de naam 'Vmbo-College Boxtel'. Vanaf die datum geldt de Wet op het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs.

Met ingang van het schooljaar 2002-2003 volgen alle leerlingen van de voormalige scholen rk mavo-school Wilgenbroek, Den Tijber en De Regenboog onderwijs in het gerenoveerde gebouw aan de Baanderherenweg. Het Vmbo-College Boxtel en Praktijkonderwijs Boxtel behoren met ingang van 1 augustus 2009 bij Ons Middelbaar Onderwijs te Tilburg en zijn onderdeel van het Jacob-Roelandslyceum. Het Vmbo-College Boxtel en Praktijkonderwijs Boxtel heten met ingang van 1 augustus 2010 het 'Baanderherencollege'.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

G.P.J. Bannenberg
Mgr. dr. Gerardus Petrus Joannes Bannenberg (Westerhoven 1898-Tilburg 1967) studeerde rechten in Nijmegen. Hij werd in 1942 benoemd tot pastoor van de Sint Theresiaparochie in Tilburg. In datzelfde jaar werd hij door de Duitsers als gijzelaar opgepakt en in 1943 weer vrijgelaten. In 1944 kon Bannenberg officieel worden geïnstalleerd. Hij was ook regent van klein-seminarie Beekvliet. Na zijn overlijden werd in Boxtel de nieuwe Technische School naar hem vernoemd. Hij was ook betrokken bij de oprichting van het toenmalige bejaardenhuis Emmaus door de Emmaus-stichting. Bannenberg schreef enkele werken over de regionale (kerk)geschiedenis.

Bron: o.a. Baanderherencollege.nl

De Feestbus brengt Liempdse jeugd tijdens carnaval weer naar Teenageparty Lunenburg

Liempde - Na het succes van afgelopen jaar organiseert Stichting De Ploegers uit Liempde ook dit jaar op carnavalsvrijdag weer een trip voor de Liempdse jeugd naar de Teenageparty in discotheek Lunenburg in Loosbroek. Met De Feestbus kunnen jongeren in een leeftijd van 12 tot en met maximaal 15 jaar naar de party, waar onder meer Famke Louise komt optreden.

De Ploegers organiseren jaarlijks voor de jeugd in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar een activiteit tijdens carnaval. Vorig jaar was de eerste editie van De Feestbus een overweldigend succes en reden twee volle discobussen naar de carnavals-editie van Teenageparty Lunenburg.

De discobussen vertrekken vrijdag 1 maart om 19.00 uur vanaf het Raadhuisplein in Liempde richting Loosbroek. Beide bussen zijn voorzien van geluidsinstallatie en licht- en lasershow aan boord. Teenageparty Lunenburg pakt dit jaar groots uit met een optreden van de bij de jeugd razend populaire Famke Louise. Al vanaf het moment van instappen belooft de avond een feest te worden, waarbij de jongeren in de bus zelf de muziek bepalen. Om 00.30 uur vertrekt De Feestbus weer richting Liempde, waar de bus rond 1.00 uur arriveert.

Deelname kost 10 euro per persoon, te betalen bij vertrek. De prijs is inclusief een retourticket voor De Feestbus, entree tot Teenageparty Lunenburg én een consumptie in Lunenburg. Onderweg in De Feestbus kost frisdrank 1,50 euro en is er begeleiding door leden van De Ploegers. De minimale leeftijd is 12 jaar, de maximale 15 jaar. Legitimatie is verplicht.

Je kunt je opgeven voor De Feestbus door te mailen naar defeestbusliempde@hotmail.com. Doe dit snel, want beide bussen zitten al snel vol.

B-Pool viert eerste carnavalslustrum

Boxtel - Het carnavalsfeest B-Pool, jaarlijks bij Jongerencentrum B-Town, viert dit jaar haar eerste carnavalslustrum. Van zaterdag 2 tot en met dinsdag 5 maart zal de elfde editie van B-Pool een feit zijn. Dinsdag 5 maart wordt B-Pool, speciaal ter gelegenheid van het jubileum, afgesloten in het Dommelbad, met een avond discozwemmen.

B-Pool is speciaal gericht op jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. Van zaterdag tot en met maandag laat dj The Freestyler de kinderen hossen, springen, zingen en swingen, kortom uit hun dak gaan, op de vetste en nieuwste carnavalsnummers en muziek uit de Top 40.

De zaal van B-Town krijgt voor de gelegenheid een update: veel 'special effects' (licht) en een flitsende inrichting. Tegelijk is in het café 'The Voice of B-Town' waar de karaokemachine aanwezigen uitdaagt om te komen zingen als een nachtegaal.

Op dinsdag 5 maart verplaatst B-Pool naar het 'Dommelbad' aan de Schijndelseweg waar een avond discozwemmen op het programma staat. Hier neemt dj The Freestyler al zijn spullen mee naartoe zodat er ook in het zwembad gehost, gedanst en gefeest kan worden. Badkleding is die avond verplicht.

B-Pool is tijdens carnaval geopend op zaterdag 2 tot en met maandag 4 maart van 20.30 uur tot middernacht. Dinsdag verplaatst B-Pool zich dus naar het Dommelbad, dat van 20.30 tot 23.00 uur geopend is.

Tot 18 februari kunnen kaartjes besteld worden voor 1, 2, 3 of 4 dagen. Het is dit jaar mogelijk om te kiezen uit twee soorten kaartjes. Je kunt bij het ophalen van je kaartje(s) kiezen voor een plastic polsbandje of een papieren kaartje. Het polsbandje wordt in B-Town omgedaan en moet je omhouden tot en met het discozwemmen in het Dommelbad. Als je kiest voor een papieren kaartje dien je dit elke avond dat je naar B-Pool gaat mee te nemen. Je krijgt dan bij de entree een papieren bandje om je pols dat alleen die avond geldig is.

Een passe-partout (4 dagen, inclusief Dommelbad) kost 11 euro. Dagkaartjes kosten in de voorverkoop 4 euro per stuk. Aan de deur kosten dagkaartjes 5 euro per stuk. Deze kaartjes zijn alleen te verkrijgen tijdens openingstijden van B-Pool aan de dagkassa en als B-Pool van die dag nog niet is uitverkocht. Je kunt je kaartje alleen van maandag 25 tot en met vrijdag 28 februari tussen 19.30 en 21.30 uur en op dinsdagmiddag 26 februari tussen 14.30 en 17.00 uur ophalen. Tijdens B-Pool wordt in B-Town géén alcohol geschonken.

Gesprekscoupé

Vorige week zondag maakte ik een van de zeldzame hoogtepunten mee in de trein. Een oude (voor mij iemand boven de 50 jaar. Sorry pap en mam, ik hou van jullie) man begon plots tegen me aan te praten. Hij kwam tegenover me zitten en startte gelijk een gesprek. Ik fleurde op. Zoiets gebeurt bijna nooit. Als ik zonder een bekende in de sprinter naar Tilburg zit, is het nogal een saaie bedoeling. Tijdens de reis ga ik dan meestal op mijn telefoon zitten om de driehonderd onzinnige kletsberichten van mijn vrienden vluchtig door te lezen of te zuchten bij alweer zo'n klef stel dat elkaar tagt in 'Vlinders? Ik voel de hele dierentuin als ik met jou ben', bluhhhh. Het is maar goed dat het prullenbakje van de NS groot zat is voor mijn gebraak.

Helaas heb ik niet genoeg vrienden om de 12 minuten durende rit vol te maken met deze activiteiten. Vaak houdt het in Oisterwijk al enigszins op. Dan slaat de verveling toe en begin ik ongemakkelijk om me heen te kijken. Naar buiten, voor me, naar het etiket van mijn flesje water die soms heel interessant kan lijken en het ergste van alles: mensen. Als diegene dan terugkijkt, zie je ze denken: welke creep zit mij nu aan te staren? Dat ben ik dus. Af en toe probeer ik dan een gesprek aan te knopen, alleen de meeste mensen zitten niet echt te wachten op een blije gup in de vroege ochtend en vaak lijkt het alsof je in een telefoonverplichtcoupé zit. Stiltecoupés zijn totaal overbodig geworden.
Een ontwikkeling waar ik met lede (en geen vierkante) ogen naar kijk, want hierdoor wordt er steeds minder contact gemaakt en verdwijnt de gezelligheid. Vroeger werden er nog van die leuke oorwarmers gedragen, nu alleen maar oortjes. Ik ben zelf nogal iemand van de oude stempel. Ik zeg hoi tegen alles en iedereen en had tot twee jaar terug een telefoon waarvan de galerij maximaal zeven foto's aankon.

Ik vind socializen erg leuk. Een eigenschap die ik niet van een vreemde heb. Ons mam is ook zo iemand. Ze heeft al menig man de stuipen op het lijf gejaagd. Het mooiste voorbeeld is de meivakantie van 2016 in Frankrijk. Waar zij op de camping een jongen van 15 een trauma bezorgde door hem bij het zwembad dingen te gaan vragen. Hij wimpelde ons mam af door net te doen alsof hij een buitenlander was. Maar een half uur later stond hij aan de pingpongtafel toch vloeiend Nederlands te praten... Apart.
Maar misschien hebben meer mensen dezelfde gedachte als ik en zitten zij, net als ik, allemaal te wachten totdat de NS de eerste gesprekscoupés presenteert. Wie verrast me morgen in de trein?

Martje Wijers in NK finale 2019 en finale DichtSlamRap

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De in Boxtel geboren en getogen poetryslammer Martje Wijers heeft een plek bemachtigd in de NK finale Poetryslam 2019. Deze wordt zaterdag 2 februari gehouden in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Wijers was duidelijk de beste in haar halve finales van het NK. Bij beide optredens kreeg ze van het publiek de meeste punten. Voordat ze aantreedt in de NK-finale, is Martje nog een van de deelnemers aan de finale van de Boxtelse dichtavond DichtSlamRap. Deze wordt morgen, donderdag 31 januari, gehouden in Eetcafé Le Temps Perdu aan de Markt 13 in Boxtel. Aanvang 20.00 uur.
Opnieuw belooft het in Boxtel een machtsstrijd in woorden te worden tussen de vier Belgische en de zeven Nederlandse deelnemers. Onder de dichters zijn redelijk wat bekende namen, zoals oud-winnares Loren Brouwers en publiekswinnaar van 2018 Rik Sprenkels. Uit België komen Kristien Spooren. Gert Vanlerberghe, Sven de Swerts en Antony Samson. Andere deelnemers zijn Nic Castle, Elianne van Elderen, Ileen Rook en Michel van Huijstee. Verder zijn er gastoptredens van Tom Driesen (winnaar DichtSlamRap 2018) en de Eindhovense zangeres Iris Penning met haar poëtische teksten.

Martje Wijers (Foto: DichtSlamRap) Foto: DichtSlamRap

Open dag bij Theresiaschool

Foto: Basisschool St Theresia

Lennisheuvel - De Theresiaschool in Lennisheuvel houdt op woensdag 6 februari tussen 8.30 en 14.00 uur een open dag. Op die dag kunnen geïnteresseerden een rondleiding krijgen, begeleid door kinderen van de leerlingenraad en staan de directeur en intern begeleider bezoekers te woord.

In het hart van Lennisheuvel, omringd door veel speelruimte, ligt de kleine Theresiaschool. Het kleinschalig onderwijs bestaat uit vier gecombineerde groepen; groep 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Door die kleinschaligheid kennen alle leerkrachten alle kinderen en ouders. Juist dat werken met combinatiegroepen wordt door de leerkrachten ervaren als een groot voordeel. Een van die voordelen is volgens de school de positieve invloed op de (sociale) ontwikkeling van kinderen, zodat jongere kinderen van oudere kinderen kunnen leren. Andersom leren oudere kinderen jongere te helpen. Die groepsdynamiek maakt dat leerlingen die met bepaalde vakken achterlopen minder snel vastlopen, terwijl kinderen met een voorsprong hen op sleeptouw nemen.

(Foto: Basisschool St Theresia) Foto: Basisschool St Theresia

Bij de Theresiaschool staan samenwerken, ontwikkelen en onderzoeken voorop in het onderwijspakket. "Het doel van ons onderwijs is om alle kinderen zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen op alle verschillende leergebieden door het geven van uitdagend en betekenisvol onderwijs", aldus een woordvoerder. "Dat doen we door te zorgen voor een sterke basis van rekenen, taal en lezen. Daarnaast stimuleren we een onderzoekende houding en creativiteit door het werken met IPC en thema's."
IPC staat voor International Primary Curriculum, waarbij geschiedenis, aardrijkskunde, natuuronderwijs en de creatieve vakken verenigd worden in thema's die gedurende zes tot acht weken behandeld worden. Hierbij staat niet alleen het vergaren van kennis, maar ook het aanleren van vaardigheden centraal. Ieder thema wordt op een bijzondere wijze afgesloten. De ene keer met een cultureel uitstapje passend bij het thema, een andere keer op een feestelijke wijze met ouders. Kinderen presenteren dan wat zij geleerd hebben.

De school zet alles in het werk een schoolklimaat te creëren waar kinderen zich veilig voelen, zich gezien en gehoord voelen en gewaardeerd worden om wie ze zijn. Leerlingen weten wat er van ze verwacht wordt. De Theresiaschool werkt aan een stevige basis voor de toekomst. Dit schooljaar maakte de school aanspraak op een gemeentelijke subsidie om de ontwikkeling van een groene, duurzame speelplaats mogelijk te maken. In mei 2019 hoopt de school te starten met de nieuwe inrichting.

Nieuwsgierig geworden? Op woensdag 6 februari tussen 8.30 en 14.00 uur is iedereen van harte welkom op de school.

Mijn Mooi Boxtel: Ad Kruysen

Foto: Ad Kruysen

Vorst in de Kampina, alles is prachtig wit.

Promotie van jonge muzikanten bij 'BoxRock battle of the Bands'

Enkele van de jonge muzikanten die zondag bij De Kerk te zien zijn. Met van links naar rechts Ilona Weiss, Judith Kruidenier, Carmen Swinkels, Hanna van Esch en achteraan Jules Heesbeen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De tweede aflevering van BoxRock battle of the Bands gaat komend weekend van start. Daarin zijn ditmaal verschillende jonge muzikanten te bewonderen die op 3 februari een akoestische middag verzorgen bij Eetcafé De Kerk. De optredens beginnen om 14.30 uur. Entree bedraagt 2 euro per persoon.

Het muziekfestival BoxRock werd zo'n drie jaar geleden in het leven geroepen door Patrick Hoppenbrouwers en Victor van Doorn. Dit jaar zijn er voor het eerst ook voorronden in drie Boxtelse café's aan toegevoegd, hoewel het eveneens nieuwe lid van de organisatie Hans Denteneer het zo niet wil noemen. "We willen in de eerste plaats lokale bands een podium bieden om op te treden", vertelt hij. Zelf spreekt hij daarom ook liever van een bandpresentatie.

Op 20 januari was de eerste van in totaal drie presentaties bij café D'n Boer. Komende zondag volgt een volledig akoestische bandpresentatie bij Eetcafé De Kerk. Daar zullen de jonge muzikanten van Hemattic, On The Edge en de singer-/songwriter Ilona Weiss het publiek trakteren op een gevarieerde middag waarbij onder meer covers van Don McLean, The Rolling Stones, Paolo Nutini en Oasis voorbij zullen komen. Als kers op de taart zal de middag worden afgesloten door de 15-jarige Veghelaar Stef van den Heuvel, die landelijke bekendheid kreeg met zijn deelname aan The Voice Kids in 2017.

Volgens Denteneer zijn er vandaag de dag voor jonge Boxtelse muzikanten nog maar weinig gelegenheden waarbij ze zichzelf kunnen presenteren. Om dit jonge Boxtelse, maar ook regionale talent te promoten werd besloten aan het festival BoxRock, dat op 13 april in Jongerencentrum B-Town zal plaatsvinden, drie bandpresentaties vooraf te laten gaan.

En dat talent is razend enthousiast. Zo begint de 16-jarige Judith Kruidenier, gitarist en zangeres bij On The Edge al direct te vertellen hoe ze samen met Jules Heesbeen (20) en de eveneens 16-jarige Carmen Swinkels ooit bij Angela's Project begon met muziek maken. Inmiddels zijn de Boxtelaren deze basisschoolband ontgroeid en zijn ze hun eigen band begonnen. Daarin zingt Carmen en speelt Jules, naast gitaar, ook mondharmonica.

De 18-jarige Hanna van Esch, die samen met Marleen Peeters en Eloy Schulz (beiden 19) de band Hemattic vormt, maakt ook al jaren muziek. "We spelen al bijna zes jaar samen", vertelt ze, "maar dat was vooral tijdens gezellige avonden, waarbij we dan samen muziek maakten." Het optreden komende zondag is het eerste optreden voor publiek voor Hemattic. Oók het eerste optreden als solo-act zal de 20-jarige Ilona Weiss de komende zondag beleven. Hoewel de Bossche muzikante al jaren muziek maakt en theaterstukken schrijft, is dit de eerste keer dat ze solo op de planken zal staan. "Als ik dat durf", lacht ze, terwijl ze aangeeft dat ze, als de plankenkoorts te erg wordt toch haar vaste gitarist meeneemt.

Om 14.30 uur start de bandpresentatie bij Eetcafé De Kerk aan de Oude Kerkstraat 20. Entree bedraagt 2 euro. Op 17 februari zal de laatste van de drie presentaties, eveneens om 14.30 uur, bij café Dok 12, Markt 12, zijn. Aan de hand van de presentaties wordt door de organisatie een selectie gemaakt die op 13 april bij B-Town mag optreden.

Veilige carnaval!

Mijn vriendin Benthe was klaar met de Tinder vleeskeuring en Happ'n leek haar ook een geschikte dating app. Het verschil tussen die twee is dat je elkaar spontaan tegen kunt komen tijdens het uitgaan, festival of werk.
Tijdens een bezoek aan haar geliefde Rijksmuseum liep haar 'crush' daar ook rond (dat woord kun je aanvinken als je melding krijgt van een leukerd in de buurt, die dezelfde app ook heeft geïnstalleerd) en letterlijk kruisten hun paden daar elkaar.

Hun gezamenlijke interesse voor musea was een groot raakvlak en ze raakten niet uitgepraat over de mooie kunstwerken en over elkaar. Na een drankje werd er een afspraak gemaakt, nummers en ook speeksel uitgewisseld.
Na een spannende week vol app-contact was het dan eindelijk zover. Hij zou met de trein uit Utrecht komen naar haar stadje Amsterdam.
Een uur te laat ging de bel en daar stond haar eigen 'Rembrandt', nog knapper dan ze zich hem herinnerde. De spanning tussen hen was nog steeds voelbaar aanwezig en ze wisten allebei, dat 'het' vanavond ging gebeuren.

Rembrandt vroeg haar na een paar wijntjes om een rondleiding door haar studio en zo belandden ze in bed. Benthe nam het voortouw en pakte een condoom. Hij keek haar verbaasd aan en antwoordde: "Het is echt wel safe schatje, ik heb me laatst nog laten testen." "En zonder condoom voel ik me niet safe en daar word ik niet opgewonden van", antwoordde Benthe die de bui al voelde hangen. Een aantal van haar vorige dates had exact dit zinnetje geroepen en zij wist inmiddels uit slechte ervaring dat ze dan heel snel afscheid moest nemen.

"Ik denk toch omdat zo'n condoom niet fijn voelt", zegt Benthe als ze mij er teleurgesteld over vertelt. Ook wijst ze mij erop dat een aantal van haar vriendinnen zich meer zorgen maakt om zwanger te worden, dan om een soa op te lopen. Als een van hen het niet veilig heeft gedaan, bellen ze eerder met de huisarts voor een morningafterpil dan voor een soa-test. Met enige schaamte vertel ik haar dat ik het ook eens niet veilig heb gedaan.
In the heat of the moment voelde het als een vervelende onderbreking. Stom inderdaad als ik er nuchter over nadenk en de nare gevolgen aanhoor, die Benthe mij allemaal lekker betweterig opsomt. Ik voel me echt een sukkel, je zou denken dat ik als veertigplusser meer verstand zou hebben.

Samen zijn we naar de condomerie gefietst en checken nu onze verse voorraad met kokos- en cheesecakesmaak, lichtgevend, vertragend en met muziek. Giechelend lieten we ons voorlichten door de verkoper. "Die mannen weten niet wat ze gaan missen, gegarandeerd alleen veilige lol voortaan", lachen we samen.
En met de carnaval in zicht kunnen we maar beter goed voorbereid zijn, want je weet tenslotte maar nooit hoe een avondje hossen kan eindigen in het Brabantse land.

Eigenlijk weten we allemaal wel hoe het hoort maar zeg eens heel eerlijk...heb jij ooit onveilige seks gehad?

Nieuwe bloemenwinkel Thesa Flowers wil groeien

Theo van der Sanden van Thesa Flowers. (Foto's: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Hoewel hij pas net de deuren geopend heeft aan de Clarissenstraat 6 heeft Theo van der Sanden al ruim twintig jaar ervaring in de bloemensector. De ondernemer richt zich met zijn nieuwe bloemenzaak Thesa Flowers op een breed assortiment dat hij zelf inkoopt op de bloemenveiling.

In het zonnige winkelpand aan de Clarissenstraat ruikt het nog naar nieuw. Maar boven de geur van pas bewerkt hout ruikt het bovenal naar de bloemen die Van der Sanden met zoveel passie verkoopt. Achter de balie Theo van der Sanden, eigenaar van Thesa Flowers. Hij laat weten een goed eerste weekend achter de rug te hebben. "Alleen deze maandag valt het nog wat tegen", vertelt hij rustig.

Foto: Thesa Flowers

Vorige week donderdag opende Thesa Flowers de deuren voor het eerst. Wellicht moet Boxtel daarom nog even wennen aan het feit dat zijn winkel ook geopend is op de maandag, zo denkt de eigenaar zelf. Hij begint gepassioneerd te vertellen over zijn voorliefde voor de bloemenveiling. Met enige regelmaat rijdt hij 's ochtends vóór dag en dauw vanuit zijn woonplaats Eindhoven naar die veiling om daar bloemen, potplanten en seizoensgebonden tuinplanten in te kopen.

Omdat hij direct op de veiling inkoopt heeft hij de keuze uit een breed aanbod en bovendien zelf direct invloed op de inkoopprijs. "Leuk vind ik dat! Vooral de grote keuze, maar daarnaast kun je ook zelf je assortiment bepalen", vertelt Van der Sanden enthousiast.

Met datzelfde enthousiasme startte hij enkele weken geleden met de werkzaamheden aan het pand in de Rechterstraat. Met resultaat, want door zelf onder meer de stellages voor bloemen en planten en de prominent aanwezige balie te timmeren, kon alles op maat gemaakt worden.

Van der Sanden was al een tijdje op zoek naar een winkelpand in de regio, want hoewel hij een paar jaar geleden zijn bloemenzaak verkocht, begon het toch weer te kriebelen. Via internet zag de Eindhovenaar het leegstaande pand aan de Clarissenstraat voorbij komen. "Een mooie ruimte", noemt hij het pand, met name vanwege de locatie midden in het centrum en de glazen pui die je eigenlijk als één grote etalage kunt zien.

Naast 'gewone' boeketten biedt Thesa Flowers ook een uitgebreid scala aan uitvaartarrangementen. "Wat dat betreft is heel veel mogelijk", vindt Van der Sanden. Veel, maar niet alles, want de eigenaar van de nieuwe bloemenwinkel richt zich op seizoensgebonden bloemen en planten.

Hoewel hij niet klaagt over zijn eerste week mag zijn zaak nog wel wat meer naamsbekendheid krijgen, zo geeft Van der Sanden aan. "Het moet allemaal nog wat groeien", zegt hij, terwijl hij lacht om zijn onbewust zeer toepasselijke beeldspraak. Met Valentijnsdag in aantocht moet dat wel goedkomen voor de ondernemer.

Je kunt van maandag tot en met zaterdag terecht bij Thesa Flowers voor je bloemen, boeketten en kamerplanten. De zaak is op maandag van 10.00 tot 18.00 uur open. Op zaterdag sluit de winkel om 17.00 uur. De andere dagen is de bloemist tussen 9.00 en 18.00 uur geopend. Je vindt Thesa Flowers aan de Clarissenstraat 6, telefoon: 0411-785659.

Nieuwe pastoor Geertjan van Rossem neemt stokje Jacques Grubben over

Geertjan van Rossem treedt op 1 februari officieel in dienst van de Heilig Hartparochie. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Op 1 februari neemt Geertjan van Rossem officieel het stokje over van zijn voorganger pastoor Jacques Grubben. Voor hij naar Boxtel kwam was Van Rossem ruim 13 jaar actief in Den Bosch. DeMooiBoxtelKrant sprak met hem voorafgaand aan zijn installatie.

Rustig en weloverwogen doet Geertjan van Rossem zijn verhaal. Zijn karakter is heel anders dan dat van diens voorganger, Jacques Grubben. Toch is ook Van Rossem een kind van de vrijgevochten jaren 60. Hij komt uit een kerkelijk, maar vrij gezin. Zo tegen zijn twintigste, hij studeerde rechten in Leiden, werd hem duidelijk dat zijn toekomst toch echt bij de kerk lag. Hij koos voor het priestersleven en trok al snel naar Den Bosch waar hij les gaf aan het Sint-Janscentrum en later plebaan werd.

Toen bisschop Gerard de Korte bekend maakte dat er een aantal verschuivingen in het bisdom aan zaten te komen en Van Rossem zijn vertrouwde Den Bosch zou verlaten stond de plebaan dan ook niet echt te springen. Hij verzocht de bisschop hem in de buurt van het vertrouwde Den Bosch te plaatsen. Aangezien in Boxtel de plek van Grubben zou vrijkomen was dat de voor de hand liggende keuze.

Vrijdag neemt de pastoor zijn intrek de pastorie op Duinendaal. Hij heeft al voorzichtig kennisgemaakt met de personen met wie hij intensief zal samenwerken. Vanaf 1 februari begint een kennismakingsperiode met de parochianen. Waarom hij dat niet al heeft gedaan? "Ik wil niet het gevoel hebben mijn voorganger voor de voeten te lopen." Van Rossem laat weten vooralsnog geen grote veranderingen in de Heilig Hartparochie in gedachten te hebben. Hij gelooft vooral in een organische manier van samenwerken. Die bestaat uit een 'drietrapsraket': kennis maken met de parochianen, de uitgestippelde lijn voortzetten en tenslotte het verdiepen daarvan.

'Bijbelinloop'
De pastoor heeft al wel ideeën over de invulling van die verdieping. Zo wil hij starten met een wekelijkse Bijbel-inloop. Daar kunnen gelovigen die wat meer diepgang zoeken, of zitten met levensbeschouwelijke vragen, terecht voor uitleg. Het is één van de ideeën om de kerk een nieuw elan te geven en de leegloop te stoppen. "We moeten creatief zijn", vindt Van Rossem. "Ik denk dat in deze individualistische periode veel mensen zin en gemeenschapsgevoel zoeken. De kerk heeft wat dat betreft heel wat te bieden."

"Spiritualiteit gaat wat mij betreft om het goede, het ware en het schone", vindt de intredend pastoor. Onder het schone schaart hij zeker ook de muziek. Zo kwam het dat hij tijdens de carnavalsmis in de Sint-Jan in Den Bosch de gitaar ter hand nam en de bezoekers tijdens een vrolijke mis trakteerde op een optreden.

In zijn voormalige woonplaats oogstte de pastoor lof met het leiden van verschillende 'roze' missen, waarbij ook gelovige homo's welkom waren. Hij vindt dat ook wat dat betreft niet te star vastgehouden moet worden aan geschreven en ongeschreven kerkelijke regels: "We hoeven het niet over alles eens te zijn om toch begripvol en liefdevol naar elkaar te zijn." Ook van zo nu en dan een kwinkslag is de pastoor niet vies: "Ik houd wel van humor. Wij nemen onszelf soms misschien wel te serieus, inclusief ik zelf. Humor relativeert." Zou dat dan toch die jaren 60 mentaliteit zijn? Op zondag 17 februari wordt de nieuwe pastoor in de Sint-Petrusbasiliek geïnstalleerd.

Iconische gekapte populieren naar Klompenfabriek Traa

Foto: Klompenfabriek Traa

Liempde - Een deel van de meer dan 1.700 populieren die langs de A2 tussen Boxtel en Best gekapt zijn, hebben een tweede leven gevonden vlak bij hun voormalige standplaats. Ze zijn de afgelopen week afgeleverd bij Klompenfabriek Traa in Liempde. Daarmee is het eerste succesnummer voor het platform 'We Houden Jullie Hier', dat speciaal werd opgericht om de te kappen bomen lokaal te hergebruiken, een feit.

De afgelopen weken zijn de iconische populieren tussen Boxtel en Best gekapt door Rijkswaterstaat. De kap werd vorig jaar aangekondigd omdat de bomen te ondiep geworteld waren en daarmee een gevaar vormden voor het verkeer op de snelweg. Dat bleek onder meer tijdens de krachtige januaristorm vorig jaar, toen enkele populieren over de snelweg waaiden. Na de bekendmaking van de kap werd het platform 'We Houden Jullie Hier' opgericht. Dit is erop gericht het kaphout zo veel mogelijk in de regio te houden en het daar een tweede leven te geven.

Foto: Klompenfabriek Traa
Foto: Klompenfabriek Traa

Een deel van deze bomen arriveerde vorige week bij Klompenfabriek Traa (Traaklompen.nl) in Liempde. De fabriek is slechts een paar kilometer verwijderd van de plek waar de bomen de afgelopen 25 jaar gegroeid hebben. "De bomen hebben momenteel de ideale leeftijd bereikt om er klompen van te produceren", zo laat de klompenmaker weten. Het hout begint op deze manier aan zijn tweede leven. "Het is belangrijk dat populieren in Brabant geplant blijven worden", aldus de klompenmaker. "Het typeert het Brabantse landschap maar nog belangrijker, het hout wordt nog altijd gebruikt door de klompenfabrieken in de regio waaronder Klompenfabriek Traa." De fabriek geeft aan daarom ook erg blij te zijn met het hout uit de regio.

Wecycle-certificaat voor Angelaschool en Hub en 10.000 euro voor Jarige Job

Boxtel - De Boxtelse Angelaschool en Hub Noord-Brabant hebben met het recyclen van oude, kleine elektrische apparaten een zogeheten Wecycle-certificaat verdiend. Met hun recycle-actie zamelden de scholen bovendien 10.000 euro in voor Stichting Jarige Job, dat kinderfeestjes voor kinderen uit minderbedeelde gezinnen organiseert.

Leerlingen van de school hielpen familie en bekenden te 'wecyclen' door oude kleine elektrische apparaten op school in te leveren voor recycling. De scholen ontvangen naast een mooie beloning een Wecycle-certificaat: de Angelaschool krijgt één ster en Hub Noord-Brabant verdient zelfs twee sterren.

In het hele land deden 206 basisscholen mee met de inzamelactie. Deze werd georganiseerd door Wecycle, dat de inzameling en recycling regelt van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. De school draagt hiermee bij aan zowel het milieu als de maatschappij: de afgedankte apparaten worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen en Wecycle doneert 10.000 euro aan Stichting Jarige Job. De jarigen ontvangen een Verjaardagsbox met versiering, cadeautjes en traktaties voor op school en thuis.

Lieve lezers,

Wat. Een. Eikels.

Met eigen ogen heb ik afgelopen zaterdagnacht mogen aanschouwen hoe een stelletje 18-jarige pisvlekken een uitgaansavond op ONZE Markt he-le-maal hebben staan vergallen. Het was een schandalige vertoning, waar ik liever niet teveel over uitleg. We hebben het allemaal gelezen, we hebben allemaal de filmpjes gezien. Zo niet: typ 'Boxtel' in op Google en je weet voldoende. O ja, bedankt nog daarvoor, stelletje schijtjong.

Ik kan er niet over uit waar dit soort jonge mennekes - die nog nat achter hun oren zijn - het gore lef vandaan halen om zich op deze manier te gedragen. Of trouwens, ik heb daar wel wat theorieën over, maar daarover straks meer.

Deze pubertjes, ze komen net kijken in de wereld. Ze mogen amper de kroeg in en gedragen zich alsof ze al bovenop de apenrots staan. Nou, gastjes, met jullie jassen aan, terwijl je agressief kijkend in de kroeg staat te blowen (ja, dit gebeurt echt!), ik heb nieuws voor jullie: daar stáán jullie niet. Sterker nog: er ís geen apenrots. Gedraag je niet zo súperachterlijk en ga gewoon lekker dansen. Of niet, en blijf thuis. Maar verpest niet de avond van de mensen die wel gezellig zijn. Stelletje idioten.

Zo, dat lucht op. Dan nu over naar de aard van het beestje: hoe komt het dat deze gastjes zo pisvlekkerig doen? Laten we beginnen bij de muziek en de artiesten waar deze kleine mannetjes naar luisteren.

Neem rapper Boef, die oproept tot vechtpartijen, met 300 kilometer per uur door Tilburg rijdt, agenten beledigt en vrouwen die op stap gaan 'kechs' noemt. En dat alles filmt vanachter een grote capuchon met bontkraag. Honderdduizenden jonge fans kijken ernaar en kopiëren dit gedrag. Ze willen allemaal net zo stoer zijn, net zo viral gaan en net zoveel schijt hebben aan autoriteiten als hun idolen. Jonge fans, die beïnvloedbaarder zijn dan ik, single op Valentijnsdag, met twaalf Karmeliet in m'n mik.

En dan nog het volgende: als er 100 man op de Markt zichzelf staat te misdragen, zijn er 200 ouders die zich moeten schamen. Weten zij wat hun kinderen doen? Kunnen ze of willen ze überhaupt weten dat hun kinderen via social media afspreken om met elkaar op de vuist te gaan? En wat doe je wanneer je te horen krijgt dat je zoon zich misdragen heeft? Pak je hem bij kop en kont en laat je hem excuses aanbieden, of kies je voor de mijn-kind-doet-zoiets-niet-aanpak? Helaas gebeurt dat laatste te vaak.

Het is misschien een reden, maar zeker geen excuus. Afgelopen zaterdagnacht is iets wat niet te tolereren is. De gasten die zich misdragen hebben mogen wat mij betreft de Markt niet meer op. Inlaaien en opzouten, zou ik zeggen. Niet om als een oude taart te klinken, maar dit flikten wij vroeger toch niet? Als er een agent was die aangaf dat we de Markt moesten verlaten, dan gingen wij toch? Als een horeca-uitbater netjes vroeg of het terras leeg kon, dan maakten wij toch netjes het terras leeg? Het kwam niet eens bij ons óp om een kroegbaas uit te schelden, of een agent uit te dagen.

Ik mag hopen dat dit niet vaker gaat gebeuren. Ik houd in elk geval m'n hart vast deze carnaval. En ik houd veel liever een pilske vast, dus wat dat betreft staan we al 1-0 achter.

Liefs,
Bets

CATERING
't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

WONINGAANBOD
Altijd al willen wonen in Lieshout (Eindhoven - Helmond)? Dit is je kans! Hoekhuis te koop, Kijk voor meer informatie op de volgende link: https://goo.gl/RTFgwC

VAKANTIEWONING
Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 12 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

AANGEBODEN
Nieuwe Dessotapijttegels. Allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

FOTOGRAFIE
Cock Stam: Voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids- en uitvaartreportages. Meer informatie: 06 48 65 77 85

BEZORGERS GEZOCHT
Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? We zijn bij DeMooiBoxtelKrant op zoek naar bezorgers. Is er niet direct een wijk vrij bij jou in de buurt dan kom je op een wachtlijst. Interesse? Meld je aan op www.mooiboxtel.nl/bezorger-worden

Foto: Gerard Schalkx

Erfgoedvereniging Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info of via e-mail naar info@kekliemt.nl. Alle reacties staan vermeld op de website van Kèk Liemt, www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de werkgroep collectiebeheer van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt
Fotograaf: Gerard Schalkx

Drogisterij Bewust Beter verruilt Nieuwstraat voor Raadhuisplein

Foto: Stephanie Smetsers

Liempde - Drogisterij Bewust Beter is deze week verhuisd naar een nieuwe locatie in Liempde. Daar waar onderneemster Stephanie Smetsers eerst met haar zaak aan de Nieuwstraat gevestigd was, heeft ze die locatie verruild voor het Raadhuisplein 2.

Als reden voor de verhuizing noemt Smetsers dat in het nieuwe pand haar in de afgelopen jaren flink gegroeide cadeauhoek beter tot zijn recht komt: "Die zat achterin de zaak en wilde ik graag naar voren hebben." Ondanks dat Smetsers niet actief op zoek was naar een nieuwe locatie, diende die kans zich aan in het pand aan het Raadhuisplein.

De verhuizing begon afgelopen zaterdag, direct na sluitingstijd. "Dat ging eigenlijk best voorspoedig", vertelt Smetsers. Maandagavond was het hemelsbreed zo'n 200 meter verderop liggende pand al ingericht.

Gedurende de hele openingsweek zijn er verschillende acties, die dinsdag al direct een grote drukte opleverden. Je vind de acties terug op Facebook (@BewustbeterLiempde) en in de advertentie van Drogisterij Bewust Beter op pagina 7 van deze krant.


Werkgroep Lokale Agenda 21 Boxtel stopt na 22 jaar

Boxtel - Na 22 jaar is de werkgroep Lokale Agenda 21 vorige week beëindigd. Op 10 april 1996 kwam de werkgroep voor het eerst bij elkaar. Steeds meer onderdelen van haar brede taak zijn echter door meer gespecialiseerde groepen, bedrijven en instellingen overgenomen, waardoor de werkgroep min of meer aan haar eigen succes ten onder ging.

In de tijd na de VN-conferentie van Rio de Janeiro 1992 ontstonden binnen en buiten ons land Lokale Werkgroepen 21. De conferentie concludeerde dan ook dat het grootste deel van duurzaamheidsmaatregelen op lokaal niveau zouden moeten worden getroffen. De werkgroep heeft in de loop van haar bestaan heel veel activiteiten georganiseerd of daarover geadviseerd. De werkgroep bestond steeds uit ongeveer tien vrijwilligers. Zij waren ervan overtuigd dat het noodzakelijk was om, ook samen met niet-werkgroepleden, te werken aan het duurzamer maken van Boxtel.

De werkgroep geeft aan dat zij steeds goed heeft kunnen samenwerken met de gemeente en dat is wederzijds. De werkgroep, aan het eind nog bestaand uit drie personen, kijkt met bijzonder genoegen terug op projecten als 2000 bomen voor 2000, Biodiversiteit in de achtertuin, het compostbakkenproject, de Smaak van Boxtel en het Wereldkoor. Maar bijzonder was ook het vele jaren organiseren van de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs en de discussie met politieke partijen over het duurzaamheidsgehalte van verkiezingsprogramma’s.

Duurzaamheid zit in een nieuwe beleidsfase. De werkgroep is daar tevreden over. Zij richtte zich de laatste paar jaar vooral nog op drie projecten gericht op sociale duurzaamheid, met grote deelname vanuit de groep van buitenlandse migranten. Die projecten blijven voortbestaan. Hoewel Lokale Agenda 21 ophoudt te bestaan, wordt haar werk voortgezet, zij het door andere mensen, partijen of instellingen.

Bekendmakingen week 5

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baroniestraat 24, realiseren 7 appartementen met gezamenlijke woonkamer en keuken in voormalige pastorie
Molenwijkseweg 14, kappen: 1 apenboom/slangenden uit voortuin
Savendonksestraat, kappen: 57 populieren tussen De Speet en Donksestraat met herplant van 35 populieren
Sortestraat 8, kappen: 13 knotwilgen uit berm met herplant met populieren
Stationsstraat 25, kappen: 1 berk, 1 spar en 1 notenboom uit achtererf

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Diverse locaties in Boxtel en Liempde, rooien: 17 bomen
Esdoorngaard 24 en 25, realiseren uitbouw aan voorzijde woningen
Grote Beemd 8, plaatsen opbouw op aanbouw aan achterzijde woning
Halderheiweg 5, vervangen pannendak door een rieten kap en realiseren carport. De kap wordt aan de achterzijde doorgetrokken als terrasoverkapping.

Van rechtswege verleende omgevingsvergunning
Kennedystraat, rooien: 10 moeraseiken uit berm

Verleende omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 15, rooien: 1 esdoorn uit voortuin
Deken Broekmanlaan bij huisnummer 3 en 7, rooien: 2 platanen uit groenstrook. Herplant met 1 plataan.
Eikendaal 8, rooien: 1 zomereik uit berm. Herplant met 1 zuileik.
Fellenoord 13, verbouw woning en vergunningvrije uitbreiding aan achterzijde
Goossen Bunder 1, rooien: 2 bomen uit voortuin
Smidsepad 46, rooien: 3 eiken en 7 sparren uit zij- en achtertuin. Herplant met 2 platanen en 4 Portugese laurieren.

Toestemmingen maken uitweg
Munselse Hoeve 9, maken van een uitweg
Vivaldistraat 10, toestaan van een uitweg

Weigeren meldingen uitweg
Van Salmstraat 50, weigeren toestemming melding uitweg
Staarten 32, weigeren toestemming melding uitweg

Bestemmingsplan
Bestemmingsplan Stationsstraat (achter nummer 30). Dit plan is door de gemeenteraad ongewijzigd vastgesteld. Achter Stationsstraat nummer 30 ligt een braakliggend stuk grond tussen bestaande woningbouw in. Dit plan maakt woningbouw van een enkele woning op deze locatie mogelijk.

Evenementenvergunningen
Liemt lopt uit. Verleende evenementenvergunning voor het organiseren van dit evenement in het Concordiapark,
Raadhuisplein en Dorpsstraat op zaterdag 23 november 2019 van 16.00 tot 19.30 uur.
Menmarathon. Verleende evenementenverrgunning voor het organiseren van een Menmarathon rondom manege De
Langspier aan de Molenwijkseweg 5 op zondag 17 maart 2019 van 9.00 tot 18.00 uur.

Verkeersbesluit
Tijdelijk parkeerverbod Platanenlaan. Op zaterdag 9 februari 2019 geldt aan beide zijden van De Braken en de Platanenlaan een parkeerverbod. In De Braken geldt op die dag eenrichtingsverkeer in de rijrichting Tongeren.

Aanvullingen week 4

Evenementenvergunningen
Boer zoekt Band. Verleende evenementenvergunning voor het organiseren van dit festival op de locatie Corpus 2 op zaterdag 11 mei 2019 van 17.00 tot 24.00 uur en op zondag 12 mei 2019 van 13.00 tot 22.00 uur.

Verleende omgevingsvergunningen
Hogenbergseweg ter hoogte van huisnummers 27c, 27d, 27e en 29, rooien: 4 bomen. Herplant met 4 veldesdoorns aan overzijde weg ter hoogte van huisnummers 32 t/m 44.
Oude Dijk ter hoogte van huisnummers 42 en 44 en De Wilgen 27, rooien: 4 bomen. Herplant van 4 Chinese linden in groenstrook.

Verordeningen
Verordening tot eerste wijziging van de Verordening onroerende-zaakbelastingen 2019. Deze verordeningen zijn vastgesteld in de vergadering van de gemeenteraad op 15 januari 2019.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
31-01 Keefheuvel e.o.
01-02 Kalksheuvel + deel Breukelen
01-02 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
02-02 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
06-02 Lennisheuvel
06-02 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Natuurbelevingsproject Het Bewaarde Land zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het Bewaarde Land, waar basisschoolleerlingen met de hele klas drie dagen op avontuur gaan in de Kampina, zoekt vrijwiliigers. Op 7 februari is daarom tussen 19.30 en 21.30 uur een informatieavond ingelast bij Brede School De Wilgenbroek aan de Doctor de Brouwerlaan 74.

Voor komend voorjaar ontving natuureducatiecentrum IVN naar eigen zeggen meer aanmeldingen van scholen uit Boxtel dan ooit te voren. Daarmee rees echter wel een nieuw probleem: de kinderen kunnen alleen ontvangen worden als zich genoeg vrijwilligers aanmelden om hen te begeleiden.

Heb jij ervaring in het begeleiden van kinderen en wil je jouw liefde voor de natuur met ze delen? Dan ben je van harte welkom als vrijwilliger. Als wachter maak je kinderen op speelse wijze vertrouwd met de natuur. In bomen klimmen, hutten bouwen, kruiden en bessen eten, allerlei planten en dieren leren kennen, sluipspelletjes doen en nog veel meer. Bij de informatieavond op donderdag 7 februari in De Wilgenbroek staat het natuurbelevingsprogramma en de mogelijkheid om hiervoor als vrijwilliger te werken centraal.

Aanmelden of vragen stellen over Het Bewaarde Land kan ook via de website: www.hetbewaardeland.nl of door te bellen naar Marion de Cocq op 06-57204691.

Groen licht voor fusie St. Joseph en Kleine Meierij

Boxtel - Woonstichting St. Joseph en Woningstichting Kleine Meierij hebben dinsdag van de Autoriteit woningcorporaties groen licht gekregen voor hun voorgenomen fusie. Dit betekent dat beide organisaties per 1 juli definitief zullen fuseren.

De huurdersorganisaties Huurders Belangen Vereniging Boxtel/Liempde en Stichting Huurdersbelangen Kleine Meierij hadden in december al ingestemd met de fusie. Ook de gemeenten Bernheze, Boxtel, 's-Hertogenbosch, Haaren en Sint-Michielsgestel, waar de toekomstige organisatie actief zal zijn, hebben een positieve zienswijze afgegeven.

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) oordeelt dat de fusie in het belang van de volkshuisvesting is. "Beide organisaties zijn werkzaam in dezelfde woningmarktregio, de financiële continuïteit is voldoende gewaarborgd en de lokale binding wordt behouden.", citeert St. Joseph uit de toelichting van de Aw. Het Aw gaat ook in op het behoud van de lokale binding, die voldoende geborgd zou zijn in de stukken die Kleine Meierij en St. Joseph voorlegde.

St. Joseph geeft in haar nieuwsbericht aan vaart te willen maken met de fusie. "We gaan nu volop door met alle voorbereidingen om per 1 juli tot één nieuwe organisatie te komen. Zo worden alle primaire processen de komende maanden op elkaar afgestemd. Ook zijn we in gesprek met kleine groepen huurders van St. Joseph en Kleine Meierij. De resultaten uit deze bijeenkomsten gebruiken we als input voor een nieuwe naam en een nieuwe gezamenlijke uitstraling voor onze nieuwe organisatie", zo valt daarin te lezen. De verwachting is dat de nieuwe naam in april bekend is.

Overtuigende zeges bij individuele meerkampen BRTC

Boxtel - In de Boxtelse recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) werd vorige week in de vier poules van de Individuele Meerkampen in de laatste wedstrijden gestreden om de winst.

In poule A won Ronald van Dael al zijn wedstrijden en maakte daarmee duidelijk recht te hebben op de winst. Hans van Weert speelde een zeer sterk toernooi en legde beslag op de tweede plaats. Ook Hans van Haaren verraste met sterk spel en behaalde met vier winstpunten de derde plaats. Ad van Weert vond niet zijn goede vorm en moest genoegen nemen met de vierde plaats. Ad Brekelmans, winnaar van de vorige twee jaren stelde teleur en kwam dit jaar niet verder dan de vijfde plaats. Peter de Rooij en Uschi Meeuwis eindigden op plaats zes en zeven.
Poule B werd door het uitvallen van Mari Smits enigszins op zijn kop gezet omdat zijn resultaten uit de uitslagen werden geschrapt. Desondanks wist Wim van Aarle toch verdiend beslag te leggen op de winst door van de als tweede en derde geëindigde Erik van der Schoot en Cees Hems te winnen. Gerrie Hoenselaars en Henk IJsseldijk legden met ieder twee zeges beslag op plaats vier en vijf. Geerta Pluut moest genoegen nemen met de zevende plaats.
In poule C gaf de winst in de eerder gespeelde wedstrijd tussen Jordy van de Laak en Erwin Holowacki de doorslag voor de eindoverwinning want hierin bleek Van de Laak in vijf games nipt te sterk voor Holowacki. Die won al zijn overige wedstrijden en het verlies van Van de Laak tegen Lothar Groth had geen invloed meer op de einduitslag. Peter van Berkel eindigde op de derde plaats en verloor alleen van de nummers een en twee. Joop van Eijk kon geen goed vervolg geven op de wedstrijden van vorige week en legde met maar een winstpunt beslag op de vierde plaats. Frans van Dun en Lothar Groth eindigden met twee winstpunten op plaats vijf en zes. Stephan Pennings eindigde in deze poule als zevende.

Poule D kende een totaal ander verloop omdat hierin vorige week al een volledige zeskamp werd gespeeld. Het vervolg hierop was dat er in twee driekampen werd gestreden om plaats een tot en met drie en plaats vier tot en met zes.
In de eerste poule was Stef Schellekens de grote favoriet omdat hij vorige week al zijn partijen had gewonnen. Hij maakte deze rol volledig waar en stond alleen aan teamgenoot van De Firma Fotografie Henk van de Laak een game af en won in drie games van Dinie van den Nieuwenhuizen. Henk van de Laak werd tweede door van Dinie te winnen die daardoor dus op de derde plaats eindigde.
In de driekamp om plaats vier tot en met zes wisten de drie deelnemers Arnold van der Heijde, Ad de Man en Lindie van der Steen ieder een wedstrijd te winnen. Omdat Lindie van der Steen het beste gameresultaat had gescoord werd zij winnaar van deze driekamp en daarmee vierde in de totaaluitslag. Arnold werd tweede in deze driekamp en Ad de Man werd derde en daarmee werden zij vijfde en zesde in deze poule.


Foto: Femke van den Akker en Jeffrey van de Meerendonk

Na aankomst in Thailand mochten we maar 30 dagen visumvrij in het land verblijven. De dag dat de zus van Jeffrey Thailand weer zou verlaten lag veel later, dus voor ons waren er twee mogelijkheden. We konden ons verblijf in Thailand gaan verlengen tegen een betaling, of tijdelijk het land verlaten om later weer een nieuwe visumvrije entree tot Thailand te krijgen.

Maleisië
We kozen ervoor om tijdelijk het land te verlaten en gingen naar Maleisië. In 2017 hebben we dat land al eens eerder bezocht, maar zijn toen voornamelijk naar Borneo geweest. Dit keer namen we de tijd voor het vasteland van Maleisië. We hadden twee weken de tijd om dit deel van het land te verkennen, zodat we een weekje voor kerst de zus van Jeffrey konden gaan verwelkomen in Thailand.
Ondanks veel regenval in Maleisië, hebben we ons goed kunnen vermaken met een bezoek aan theeplantages, een jungletrekking, dwalen door de met streetart versierde straten in Georgetown en relaxen op mooie eilanden.

Kerst
Waar de rest familie thuis kerst vierde met uitgebreide kerstdiners, verschillende gangen met eten en omringd door familie, zag het er voor ons compleet anders uit. Wij waren omringd door een feestende massa op het strand van Koh Phangan. Ons 'kerstdiner' bestond voornamelijk uit buckets gevuld met de lekkerste cocktails.

Rust in Khao Sok National park
Na de kerst zijn we doorgereisd naar Khao Sak National Park. Hier hebben we een aantal dagen lekker rustig aan gedaan om ons weer op te laden voor de jaarwisseling. We sliepen er onder andere op een groot stuwmeer, omringd door de prachtigste rotsformaties.

In de ochtend werden we per boot afgezet bij onze drijvende accomodatie. We namen een lunch en daarna startte ons middagprogramma. We hadden een trek van zo'n twee uur door de drassige jungle, totdat we bij een grot aankwamen. We waren voorbereid en hadden een hoofdlamp bij ons, aangezien de grot pikdonker was.
Al snel stuitten we op een grote groep vleermuizen, hangend aan het plafond. Op de grond krioelde het van de kleine sprinkhaantjes en regelmatig kwamen we spinnen tegen, zo groot als een hand. We gingen door en liepen recht op een grote python af, die zich in een nisje in de rotswand genesteld had. We konden niet meer terug, dus het belooftde een spannende tocht in het donker te worden.

De grot stond vol met water en op sommige plekken dusdanig hoog dat we door de grot moesten zwemmen. Na een uur klimmen, klauteren en zwemmen door de grot zagen we het daglicht van buiten weer tegemoet. We liepen via de jungle terug naar het ons bootje en voeren terug tijdens de zonsondergang. Vanuit ons bootje zagen we de zon achter de grote rotsen van Khao Sok zakken en de lucht mooi rood kleuren.

Jaarwisseling
Een dag voor oudjaarsdag vertrokken we richting het eiland Koh Phi Phi. Inmiddels was er meer familie aangesloten. Een nichtje dat ook in Thailand op reis was, sloot bij ons aan, zodat we de jaarwisseling met zijn vieren vierden; in onze korte broek en met slippers aan op het strand.

Tropische storm Pabuk
Op 2 januari verlieten we het eiland weer en gingen we naar het vasteland. Het zuiden van het land maakte zich op voor een zware tropische storm die verwacht werd. De verwachting was dat deze storm net zo zwaar zou zijn als de storm die zo'n 50 jaar geleden ongeveer 1.000 mensenlevens eiste. We hoorden dat toeristen massaal de eilanden verlieten en dat de supermarkten lege schappen hadden, omdat iedereen noodinkopen deed.

In de dagen dat de storm bij ons zou zijn was het wat druilerig, maar we merkten niets van de zogenaamde 'zwaarste storm in 50 jaar'. Uiteindelijk trok de Thaise regering ook de noodtoestand in, omdat het allemaal mee bleek te vallen. De storm heeft helaas wel een visserman het leven gekost.

2018
Ons reisjaar 2018 zit erop en kort samengevat hebben we een rondreis gemaakt door negen landen. Zes landen in Centraal Azië hebben we met onze auto bezocht, in Nepal hebben we een berg beklommen in de Himalaya en we hebben genoten van vele mooie natuur in Thailand en Maleisië. Op onze website of op YouTube staat een korte video die onze reis samenvat in ruim drie minuten.

Benieuwd naar meer verhalen, foto's en video's? Bezoek dan onze website: www.wanderbird.nl.

Blox dames nemen revanche op Hajraa

Groepsfoto van de Swimkick-Minioren wedstrijd Foto: SWNZ

Boxtel - De uitwedstrijd in Eindhoven tegen studentenploeg Hajraa hadden de dames van Blox verloren met 3-2. Om in de top mee te blijven draaien moesten ze de thuiswedstrijd afgelopen weekend met grote cijfers winnen, een goed recept voor een spannende wedstrijd.

Blox nam direct een voorsprong. Het spelverdelen van Heidi van Pinxteren wierp zijn vruchten af. Hanna van Esch en Maud van de Loo stonden goed te slaan terwijl Rachel Spoor en Fenne Steegs op mid met hun timing en looplijnen het middenblok regelmatig het nakijken gaven. Susan van de Wouw speelde als dia ook een goede partij. De setwinst was daar met 25-19.
Bij een achterstand van 22-17 in de tweede set bracht coach Luc Kivit Fenne in het veld en prompt werd de achterstand omgebogen in een setwinst van 25-22.

In de derde set nam spelverdeler Van Pinxteren met enkele spectaculaire verdedigende acties het team op sleeptouw. Carmen Steenbakkers liet in deze set mooie aanvallen op mid zien en een paar prima omloopballen. Een 3-meter aanval van Van de Loo en Sanya Penninxs die in haar spel kwam en de setwinst was binnen, 25-20.
In de vierde set was Blox heer en meester. Van Esch sloeg enkele harde aanvallen en Elke van Rooij gaf het blok van Hajraa het nakijken met haar kenmerkende hoge sprongkracht. Op mid draaiden Spoor en Steegs regelmatig om de spelverdeler heen om daarmee Hajraa te verschalken en gaf Van de Loo als dia ook haar visitekaartje af. Enkele sprongservices van Van Esch met mooie curves naar beneden, brachten Hajraa definitief aan het wankelen en de sportieve revanche was hiermee ultiem uitgevoerd.

Rugbyers Ducks/Oysters winnen van koploper

Nijmegen - In de uitwedstrijd tegen Wasps ging Ducks/Oysters zondag flitsend van start. De koploper uit Nijmegen herstelde zich te laat en kon een nederlaag niet meer voorkomen. Met een 5-24 overwinning lieten de Boxtelaren de thuisploeg achter.

Na een paar minuten stelde Wout van de Sande winger Niels van der Heijden in staat om de eerste try voor Ducks te scoren: 0-5. Voordat de Nijmegenaren hiervan waren bekomen, kregen ze try twee om de oren; na goed voorwaartse werk kon prop Tommy van Haaren 0-10 scoren. De nog ongeslagen koploper schrok wakker maar kon de bakens niet verzetten. Door de tegenwind zorgden de kicks ook niet voor veel terreinwinst. Ducks was tot rust de bepalende partij, zonder nog tot scoren te komen.

In de tweede helft ging Wasps met de 0-10 achterstand vol in de aanval en moest Ducks veelvuldig verdedigen tot op de eigen trylijn. De thuisploeg ging agressiever spelen en regelmatig over het randje. In een tegenaanval werd de bal het trygebied van Wasps in getrapt. Rick van Lingen was er op het juiste moment bij om de ovale bal te drukken. Glen van Campen benutte de conversie en bracht de stand op 0-17. Kort hierna volgde een hoge kick van de Nijmegenaren in het trygebied van Ducks. Deze werd niet goed verwerkt en Wasps kon scoren: 5-17.

Het slotoffensief van Wasps kwam niet echt uit de verf. In tegendeel, vlak voor tijd walste Patrick Dankers door de verdediging van de thuisploeg en bracht de eindstand op 5-24. Door deze uitslag ligt de strijd om het kampioenschap weer geheel open en heeft nog bijna iedereen kans op de eerste plaats.
Over 2 weken staat de volgende wedstrijd op het programma voor Ducks/Oysters, thuis tegen The Dukes uit Den Bosch.

Bridge

Bridgeclub Liempde, uitslagen 24 januari
A-lijn: 1 J. van de Laar & G. van Oirschot 63,54% 2 L. van Asseldonk & M. Legius 59,03% 3 M. Nieman & R. van Heeswijk 57,99% B-lijn: 1 M. Knoops & K. Quinten 61,11% 2 M. van Esch & J. Smulders 60,42% 3 J. van de Biggelaar & J. Koppen 60,00% 1 W. Strik & B. van de Vleuten 65,63% 2 P. van Gemert & Z. Kusters 61,46% 3 R. van Dijk & J. van Dijk 58,85%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 24 januari
A-lijn: 1 G. & A. van Lier 62,15% 2 H. van Esch & P. van de Ven 59,03% 3 M. van Kampen & S. van Thiel de Vrie 57,64%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 22 januari
A-Lijn: 1 H. Schilder & A. Wouters 60,07% 2 I. & H. Peeters 57,99% 3 M. van der Meijden & A. Kuilman 56,94% B-Lijn: 1 T. Bosveld & I. Boom 59,90% 2 B. Wienbelt & J. Boom 55,73% 3 C. & C. van Hal 55,21%
Uitslagen 23 januari
A-Lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 60,42 2 S. Tempels & J. de Wolf 59,17% 3 W. de Langen & R. Traa 59,00% B-Lijn
1 J. Jilesen & F. Verhees 58,33% 2 A. & C. van der Velden 55,56% 3 L. Bekers & T. van de Sande 53,47%
Uitslagen 24 januari
A-lijn: 1 C. & B. Nienhuis 66,67% 2 J. & T. Hooijer 57,08% 3 M. Klaassen & A. van der Sangen 55,83% B-lijn: 1 G. van de Horst & M. van der Meijden 63,47% 2 T. van Roosmalen & F. van Roy 61,81% 3 S. van Alphen & J. Jilesen 57,92% C-lijn: 1 T. Bosveld & H. Hoogers 66,88% 2 P. & R. van der Pasch 58,96% 3 R. Langerwerf & S. van der Meijden 58,85%

Essche Bridgeclub, uitslagen 24 januari
A-lijn 1 E. van de Broek & P. Olijslagers 59,58% 2 M. van de Molengraft & A. Melis 57,99% 3 A. & J. van den Aker 56,94%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 22 januari
A-Lijn: 1 A. Veraa & T. Heesakkers 60,50% 2 H. Maas & P. Raaijmakers 58,33% 3 A. v Diesen & G. Bogaerts 56,25% B-Lijn: 1 J. Balk & A. Tuerlings 65,63% 2 P. & M.J. Ronde 60,94% 3 E. Kemna & Douwe Landman 59,90%

Zaalvoetbal

Uitslagen 26 januari
Van de Sande/Pacqt-Second Cars        2-4
't Geveltje-Team Van de Wielen        7-3
Kwalitaria Strik-El Techno        2-3
Heva / v. Weert-Tahadi        0-8
Hart.v. Boxtel-Cafe Vollop        1-2
Juf Juf United-Ron Verhagen        2-7
Uitslagen 28 januari
z.v.s. Filias 2-Vermeer verz.        2-5
Celdex BV-Verbeij/Hanekroot        5-4
Programma 2 februari
17.00 Le Temps Perdu-Big Street 68
17.45 Team Van de Wielen-Ron Verhagen
18.30 Tahadi-Brabant Sports 2000
19.15 Van de Sande/Pacqt-Langenberg/Dammers
20.00 Eltechno-Heva/Van Weert
20.45 Café Vollop-'t Hart van Boxtel
Programma 4 februari
20.00 Verbeij/Hanekroot-ZVS Filias 2
20.45 ZVS Filias VR 1-ESZVV Toteloss Vr 4

Biljart

Seniorenbiljart Geboliesch, uitslagen week 4
De Stapelaars-De Unie Boys        27-40
De Treffers-'t Pommeransje         29-36
De Fetsers-Kloosterboys        31-33
Dé ziek wel zitte-'t Krijtje        37-25
Le Carambole-De Prutsers        34-33

't Ivoor, uitslagen 21 t/m 25 januari
Avondcompetitie libre
Het Wapen van Liempde1-'t Ivoor 1        29-21
Krijt Op Tijd 3-'t Ivoor 2        22-26
't Ivoor 3-Royal Events Palace 2        19-26
't Ivoor 4-Royal Events Palace 4        21-26
Avondcompetitie 3-banden klein
Pas Buiten 2-'t Ivoor 1        22-26
Avondcompetitie 3-banden groot
Net Mis 2-'t Ivoor 1        25-18
Dagcompetitie libre
De Vliedberg 1-'t Ivoor 1        37-38
VAR 3-'t Ivoor 2        33-33
't Ivoor 3-Hart van Brabant 1        36-34
NAL 5-'t Ivoor 4        24-40
't Ivoor 5-Sonnevanck 2        33-40
Dagcompetitie 3-banden klein
D'n Brouwer 1-'t Ivoor 8        19-28
De Hazelaar 5-'t Ivoor 9        26-25
Eredivisie teams Buffalo Leaque 3-banden groot
't Ivoor-L&B Ledermode        2-6

Handbal

HCB'92, uitslagen 26 januari
Zephyr DS1-HCB'92 DS1        11-15
Uitslagen 27 januari
RHV D2-HC'92 D1        15-10
Blauw Wit DB1-HCB'92 DB2        13-9
Zephyr/HCB'92 HB1-Aristos HB1        14-23
Programma 2 februari
HCB'92 D1-Blauw Wit D1 (Braken)        09.05
HCB'92 DB1-Handbal Someren (Braken)        09.55
HC'92 E1-Handbal Someren (Braken)        11.00
Programma 3 februari
HCB'92 DS1-Aristos DS3 (Braken)        9.15
Bedo HB1-Zephyr/HCB'92 HB1 (Beek en Donk)        11.10
Aristos/HCB'92 HS2-PSV Handbal HS2 (Best) 16.40
Programma 7 februari
Bergeijk DB1-HCB'92 DB1 (Bergeijk)        19.00

Voetbal

DVG, programma 29 januari
DVG JO15/1-ODC JO15/1        18:30
Programma 2 februari
Best Vooruit JO7/2-DVG JO7/2        09:00
DVG JO8/1-Irene JO8/1        09:30
DVG JO9/1-Helvoirt JO9/1        10.30
RKDVC JO9/2-DVG JO9/2        10:15
DVG JO9/3-Helvoirt JO9/2        10:30
DVG JO11/1-RKDVC JO11/1        09:30
DVG JO11/2-RKDVC JO11/2        09:30
Maliskamp JO13/1-DVG JO13/1        11:45
FC Engelen JO15/1-DVG JO15/1        13:30
ODC JO14/2-DVG JO15/2         12:30
Audacia JO17/1-DVG JO17/1        14:30
Den Dungen JO19/1-DVG JO19/1        15:00
DVG JO19/2-Den Dungen JO19/2        14:30
Zondag 03-02-2019
Programma 3 februari, senioren
DVG 1-SCMH 1        14:30
DVG 2-Udi'19 3        12:00
DVG 4-Avanti'31 3        10:00
Erp 10-DVG 5        13:00

Uitslagen RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys 27 januari
SCMH 1-Boxtel 1
SCG'18 1-ODC 1
Essche Boys 1- Tuldania 1

Rugby

RC Ducks, uitslagen 27 januari
Senioren: Wasps-Ducks/Oysters        5-24
Programma 2 februari
Mini's en cubs: RDD districtstraining        9.30
Junioren: Ducks/RCE-Breda        12.00

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen 28 januari
1. Henk Schuurmans 3/23 punten 2. Tonnie Mauriks 3/20 punten 3. Jeanne Teulings 3/15 punten 4. Ben Heutink 3/13 5. Henny Bekers 3/10 punten 6. Leo Bekers 2/14 punten 7. Toos Luijten

Eerste libreteam 't Ivoor krijgt klop van Wapen van Liempde

Boxtel - Het eerste libreteam van biljartvereniging 't Ivoor kreeg een flinke tik te verwerken tegen Het Wapen van Liempde 1. Ze verloren met 29-21. Alleen Fouad Hasbani won zijn partij voor 't Ivoor, tegen Leo van Hastenberg. Chris Fasseur en Pater van Giersbergen verloren.

Team 2 bond Krijt Op Tijd 3 aan de zegekar met 26-22. Peter Franken speelde een sterke partij die hij won met een moyenne van 9,09. Ook Henk van Boxmeer won. Team 3 en team 4 verloren ruim van respectievelijk Royal Events Palace 2 en 4. Wim Bekkers redde de eer voor team 3 en dat deed Don van der Wiel bij team 4. Van der Wiel blonk wel uit door zijn tweehonderd te maken caramboles in slechts zeven beurten af te werken, een formidabel moyenne van 28,57 en een hoogste serie van 113 caramboles.
Het 3-banden kleinteam won van Pas Buiten met 22-26. Patrick Sterrenburg en Cor van Beers, moyenne 0,758, wonnen voor dit team. Het 3-banden grootteam ging ten onder tegen Net Mis uit Herpen. Leo van Westelaken redde de eer. Louis van der Meijden en Bernhard Legierse verloren hun partij.
Bij de afdeling dagcompetitie libre behaalde team 1 weer een overwinning. Het won van De Vliedberg met 37-38. Team 2 speelde een remise tegen VAR 3. Frans Klein won als enige voor dit team. Team 3 won van Het Hart van Brabant met 36-34. Frans van de Bogaard en Fons Spoor wonnen hun partij. Team 4 boekte winst met de maximale score van 40 punten. Harrie van der Velden, Math Hendriks, Gerard Eijkemans en Ton Rooms wonnen allen hun partij. Team 5 leed een nederlaag met slechts één winstpartij van Henk van Boxmeer.
Bij de afdeling 3-banden klein waren team 6 en 7 vrij. Team 8 behaalde een overwinning op D'n Brouwer 1. Johan Beaard en Jan Tils zorgden ieder voor tien punten. Andre Vissers kwam twee caramboles tekort. Team 9 verloor van De Hazelaar 5 met 26-25. Richard van Pierlo was de enige met winst voor 't Ivoor.

Het eredivisieteam van 't Ivoor speelde thuis tegen het sterke L&B Ledermode. Deze ontmoeting werd met 6-2 kansloos verloren. In de eerste sessie speelde Marc Roofthooft tegen Gerwin Valentijn. In 44 beurten werd het pleit beslecht in het voordeel van Roofthooft, moyenne 0,909. Op de andere tafel speelde zich iets unieks af. In de 13e beurt stond de stand op 18-14 in het voordeel voor Jack van Peer van 't Ivoor. In diezelfde beurt kwam Peter de Backer aan de tafel. Hij produceerde een ongekende serie van 26 caramboles en besliste daarmee meteen de partij in zijn voordeel. Zijn moyenne 3,076. Tussenstand 2-2. Hierna speelde Richard Berkelmans tegen John Tijssens. Het werd voor Berkelmans een nederlaag met 25-40 in slechts 24 beurten. Op de andere tafel had Huub Wilkowski geen schijn van kans tegen Eddy Merckx. Hij moest diep buigen met 17-40 in slechts 18 beurten. Een teamnederlaag die in de lijn der verwachtingen lag gezien de ranglijst. Komende zondag een uitwedstrijd tegen HCR Prinsen te Haarlo.

Vlaggenteams van JRC Boxtel pakken de punten

Boxtel - Vrijwel alle basketbalteams van JRC Boxtel speelden zondagmiddag thuis in Sportcomplex De Braken. Alleen de U16 speelde dit weekend uit in Geldrop, waar helaas werd verloren met 77-52.

Eerst was het zondag de beurt aan de U12-2 dat het moest opnemen tegen Akros U12-1. De wedstrijd begon goed voor JRC, waar veel verschillende spelers de bal wisten te scoren. Helaas wist Akros na het goede begin van JRC meer te scoren en uiteindelijk won de ploeg uit Boxmeer ruim met 18-49. Topscorers bij JRC waren Djoeke Bakker en Levi Mutsaerts met beiden 4 punten.

Ook de U14 mocht het veld op, zij speelden tegen Blauw Wit uit Roosendaal. Met rust stonden de bezoekers nog voor met 10 punten en JRC deed er alles aan om het verschil terug te brengen. Dit lukte in het begin van het derde kwart goed, daarna kwamen de bezoekers weer tot scoren en werd er verloren met 49-30. Luc Schellekens werd hier topscorer met 8 punten.

Later in de middag was het de beurt aan de U12-1. Zij troffen Almonte uit Eindhoven, dat indruk maakte. JRC had niet veel kans tegen de bezoekers en verloor ruim met 12-82.

Tegelijk met de U12 speelde ook het tweede herenteam van JRC, en wel tegen BC Kimbria. JRC moest veel vaste spelers missen en hier maakte hun tegenstander uit Maastricht goed gebruik van met een taaie zoneverdediging. Ondanks de vele pogingen verloor JRC ruim met 40-63. Topscorer was Jasper Verhoeven met 17 punten.

Dames 1 speelde op veld 1 ook tegen BC Kimbria. De hogergeplaatste Maastrichtenaren werden goed verdedigd en aanvallend wisten verschillende spelers te scoren. Het was aan het begin van het vierde kwart nog spannend, maar JRC won de kraker door het beter benutten van de vrije worpen. 63-51 was de eindstand, Nicki Ackermans was topscorer met 19 punten.

Heren 1 sloot het basketbal-weekend in stijl af met een overwinning na verlenging. Waar de bezoekers uit Waalwijk na de eerste helft nog vier punten voorstonden, kantelde JRC door een uitstekende verdediging de wedstrijd en pakte het in de tweede helft een voorsprong. Deze wisten ze niet vast te houden en na vier kwarten stond het gelijk. In de verlenging deed JRC waar het goed in is: hard verdedigen. Door sterke scores en het benutten van vrije worpen werd de overwinning over de streep getrokken. Eindstand 86-75, topscorer was Jaap Van Loon met 32 punten.

Zwemmers SWNZ doen het goed in Best

Best - De jongste zwemmers van de SWNZ kwamen zondag in actie in Best bij de Swimkick-Minioren wedstrijd. Voor een aantal van hen was het de allereerste officiële wedstrijd. De Swimkick is voor de beginnende wedstrijdzwemmers en het Minioren-gedeelte is voor de wat meer ervaren jonge zwemmers.

Bij de Swimkick was er in de categorie 2010-2012 goud voor de Boxtelse Jaap de Koning op de 50 rug en 50 school. Fedde van der Heijden won zilver op de 25 school en brons op de 25 rug. Pim Hamers en Luc Groenendaal zwommen hun allereerste wedstrijd. Pim werd vijfde op zowel de 25 rug als de 25 school en Luc werd zesde. Tessa Groenendaal zwom twee maal naar de zesde plaats en verbeterde haar persoonlijke records met vele seconden. Bij de iets oudere zwemmers was er zilver voor Daan Ewald uit Boxtel op de 50 rug. Hij werd achtste op de 100 school.
Vijf zwemsters die al langer aan wedstrijdzwemmen doen, zwommen langere en zwaardere nummers. Maud Leijten uit Liempde won zilver op de 50 vrij en 100 rug bij de minioren 2 en 3. Bij de minioren 4 won Ila van Os goud op de 50 vlinder en zilver op de 100 school. Op die laatste afstand was er brons voor de Boxtelse Iris Maas. Haar plaatsgenoten Kenza Bakkali en Ismae Verboord vielen ook in de prijzen. Kenza won zilver op zowel de 400 vrij als de 100 school en Ismae ging op diezelfde afstanden naar huis met brons. Op de estafette 4 x 25 wissel werden Pim, Tessa, Ismae en Jaap derde.

Michel Sperling clubkampioen Taverbo/SABO

Boxtel - Voor de tweede maal in zijn carrière is Michel Sperling clubkampioen van tafeltennisvereniging Taverbo/SABO geworden. In een spannende finale versloeg hij zijn teamgenoot Bram Bakker met 3-2. De titel in de B-groep was een prooi voor Sietz van der Aa en bij de jeugd zegevierde Sjoerd van Heerebeek.

Ondanks enkele verrassingen in de poulefase bleven in de A-groep uiteindelijk 'gewoon' de favorieten over. Het complete eerste team, bestaande uit Michel Sperling, Marlotte Staps en Bram Bakker wist zich voor de halve finales te plaatsen. Dit trio werd aangevuld met titelverdediger Bart van Hedel. Laatstgenoemde plaatste zich na een even spannende als bizarre en uitputtende partij tegen Henk Mangnus voor de halve eindstrijd. Hierin was de pijp echter leeg bij de titelhouder, waardoor Sperling relatief eenvoudig de finale binnenstapte. Daar trof hij zijn teamgenoot Bakker, die verrassend met 3-1 te sterk bleek voor meervoudig clubkampioene Staps.

In de poulefase hadden de twee matadoren elkaar ook al getroffen. Dat duel was met groot vertoon van macht gewonnen door Sperling. Bakker bleek echter het beste voor het laatst bewaard te hebben en nam snel een riante voorsprong in de eerste game. Sperling kwam nog knap terug, maar was net te laat om Bakker nog van gamewinst af te houden. Het momentum had hij echter wel te pakken en Sperling liep dan ook uit naar een 2-1 voorsprong. Bakker, debutant op de clubkampioenschappen, weigerde echter te capituleren en wist een vijfde game af te dwingen. Daarin bleek Sperling uiteindelijk over de langste adem te beschikken. Op zijn eerste matchpoint was het raak en vijf jaar na zijn eerste clubtitel mag hij zich opnieuw een jaar lang de beste tafeltennisser van Taverbo/SABO noemen.

Ook in de B-groep van het seniorentoernooi werd fel gestreden om de prijzen. In de finalepoule waren alle spelers bijzonder aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk was het Sietz van der Aa die als winnaar uit de bus kwam. Hij wist de ervaren Ronald van Dael nipt voor te blijven. Tegelijkertijd met de senioren speelde ook de jeugd hun toernooi. Niet geheel verrassend was het Sjoerd van Heerebeek die, niet voor het eerst, met de titel aan de haal ging. Rick van der Schoot legde beslag op de tweede plek.

Verlies voor HCB'92 DB1

Den Bosch - Hoewel HCB'92 DB1 zondag goed begon aan de wedstrijd tegen Blauw Wit met een doelpunt van Jorien Strik, keken de Boxtelse handbalsters de rest van de wedstrijd tegen een achterstand aan. Ze verloren uiteindelijk met 13-9.

Na de openingstreffer van Strik kwam Blauw Wit goed terug door vier doelpunten te maken en daarmee de stand op 4-1 te brengen. Door een snelle aanval van Anouk Foolen werd het 4-2. De Boxtelse dames kregen een penalty mee die werd benut door Lieke van Rooij. Keepster Veerle van Abeelen hield veel ballen tegen, maar kon niet voorkomen dat de stand bij rust op 7-3 stond, in het voordeel van Blauw Wit.

Na de rust kwam keepster Veerle van Abeelen in het veld en had Anouk Foolen haar positie in de goal ingenomen. Blauw Wit liep uit tot een stand van 3-9 doordat de verdediging van HCB'92 niet goed stond. Anouk Schellekens benutte een vrije worp en het was 4-9. Ook Veerle van Abeelen scoorde en bracht de stand op 5-10. Boxtel kreeg een penalty mee doordat Van Abeelen goed was doorgegaan. Die werd benut door Lieke van Rooij. Van Abeelen scoorde daarna zelf ook nog twee keer vanaf de cirkel. Het laatste doelpunt van HCB'92 werd gescoord door Lieke van Rooij door een mooi sprongschot. Zij bracht de eindstand op 13-9 in het voordeel van Blauw Wit.

Mooie prestaties voor Judo Club Liempde

Keira Kreijveld (m.) behaalde de eerste plaats in Groesbeek. (Foto: Judo Club Liempde) Foto: Judo Club Liempde

Keira Kreijveld pakt eerste plaats in Groesbeek

Boxtel - Vijftig judoka's van Judo Club Liempde deden vorige week hun examen voor een hogere band of slip en slaagden allemaal. Daarnaast werd er ook nog competitie gejudood en deelgenomen aan een nationaal toernooi in Gemert. Keira Kreijveld maakte afgelopen zondag haar opwachting in Groesbeek, waar ze vanwege te weinig deelnemers in haar klasse, een gewichtsklasse hoger werd ingedeeld. Dit weerhield haar er niet van de eerste plaats te veroveren.

Debutant Jop van de Ven (Oirschot) won op het 35e Open Nationaal Judotoernooi JJC Gemert op 20 januari zijn eerste partij met een houdgreep. Na verlies in de tweede partij won hij in de verliezersronde zijn derde partij in de golden score: wie als eerst een punt scoort wint de wedstrijd. Jops mooie debuut leverde hem net geen podiumplaats op.
Aan de competitie Judo Cup Brabant namen veertien judoka's deel. Ties Verhagen en Jop van de Ven zaten samen in een poule van drie judoka's en stonden daarom maar liefst twee keer tegenover elkaar. Zij waren erg aan elkaar gewaagd en één partij liep zelfs uit op golden score. Ties won uiteindelijk beide partijen en werd eerste.
Ook Mike van de Mijden en Desmond Tops behaalden een eerste plaats. Naast Jop werden ook Anouk van de Mijden en Cas de Wit tweede. Pim de Wit en Annabel Loman werden derde en Nelson Tops, Lukas Said, Bas Daverveld, Bram van Oorschot, Mees Koster en Odin van Hedel vierde.

Keira Kreijveld eerste in Groesbeek
Zondag 27 januari deed Keira Kreijveld mee aan het 32e Breedtesporttoernooi in Groesbeek. Vanwege te weinig ervaren judoka's in haar gewichtsklasse (-48 kg) werd ze een klasse zwaarder (-52 kg) ingedeeld.
De eerste partij won Keira met een Tani Otoshi (ippon 10 punten). De tweede partij won ze ook met een ippon, door eerst een wazari voor de overname te scoren en meteen met een houdgreep te volgen. Door een verwurging werd de derde partij snel beslist; weer een ippon. De laatste partij ging gelijk op en na drie minuten volgde een golden score. Uiteindelijk wist Keira haar tegenstander in de houdgreep te krijgen waar deze niet meer uit kon komen.

Nederlands kampioen veldrijden Klaas Groenen stapt over naar elite

Rucphen - Na zijn titel Nederlands kampioen veldrijden bij de amateurs stapte Boxtelaar Klaas Groenen over naar de elite. Bij zijn debuut op 14 januari in het Belgische Otegem kwam hij als twintigste over de finish. Afgelopen zaterdag 26 januari verscheen Klaas aan de start in Rucphen.

Bij de Internationale Veldrit in Rucphen op 26 januari moest Klaas achteraan starten. Internationale toppers als Lars van der Haar, Thijs Aers en Joris Nieuwenhuis legden het tempo erg hoog. Bij de start was Groenen goed weg en ging hij vanuit de veertigste startplaats als twintigste rijder het veld in. Door een valpartij in de eerste bocht, die hij maar net kon ontwijken, belandde Klaas onverwachts op een achtste plaats. Dit bleek echter te hoog gegrepen en langzaam zakte hij terug naar plek twintig. Het hoge tempo en zijn niet al te beste benen leverden Groenen een 24e plaats op. Met een goed gevoel kijkt der Invictarenner uit naar de laatste paar wedstrijden van dit seizoen.

Kim Huijbregts wint Boxtels Open Darttoernooi

Boxtel - Het is de Belgische darter Kim Huijbregts weer gelukt om het Boxtels Open Darttoernooi te winnen. Op de dartbanen van omnisportvereniging l'Union Boxtel aan de Molenwijkseweg maakte hij afgelopen zondag korte metten met de eveneens uit België afkomstige Martin Kersbeek.

Kersbeek nam in de finale nog wel een 2-1 voorsprong, maar daarna was het gedaan met de tegenstand en won Huijbregts, die in de halve finale ook al afrekende met Jermaine Wattimena, gedecideerd met 5-2.
Bram van Dijk won de verliezersronde. Hij wist Rick de Bie met 4-3 te verslaan. Bij de jeugd ging de winst naar Nico van de Ven, tweede werd Rowan Alebeek, de derde plaats was voor Kevin van de Gernt. Dennis Dankers behaalde met de hoogst mogelijke uitgooi van 170 de hoogste finish van de dag.

16 / 16

b b f o b h n q u j h c o i q l g w l l
e a s n e e u w b a l i o e d s u t b l
n s t u m o j i v g j w y b a n t t r d
l c i m u v j b c l r o e c o e s o f x
z h s n o w b o o t s d e d q e r g p d
j a o l i k x g g c s e l f p u o w o v
l a v l j l e h e e h k s s o w v a q n
f t t p g u o a z n p j x a q p t y o e
b s t m w i p g z v a m o c t r u g h q
k e b w i n t e r a k a s m y e l n z r
e n p j n p l l l v o q a f n t m d f v
y d q j l s v p i s z s n e e u w p o p
r b j l k a h a n d s c h o e n l l r r
f m y v q j s m e g s k i p a k o e z l
j i d l l r x s q d o g p k i q r i r t
p f c p o e n e f u a l g n a l y i y w
r d u o k t s t k b s g u u c i j l e j
p q q b e n s g g l f l f n k s o q z u
l v o j w i d a l g f p n i w u h v f o
w e m j m w v k d p o q d x n u w e b x

31 januari-24 februari

Expositie schilderijen Gerda van Boeckel (di t/m zon)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

31 januari-10 maart (za & zon)

Podium voor amateurkunst
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

31 januari-30 april

Expositie JBZ
Buitenpoli, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 31 januari

09.30 uur, vrije dans
14.00 uur wandelmiddag
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Finale Dichtslamrap
20.00 uur, Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 1 februari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

10.15 uur, Voorlezen 2+
11.00 uur, VerhaalTijd in het teken van spiritualiteit
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Biljart; open kampioenschap bandstoten
19.30 uur, Biljartvereniging 't Ivoor, De Voetboog 14a, Boxtel

Start verkoop Oggelvorsenpoel 'trug in de téd'
19.30 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Zaterdag 2 februari

Rolstoeltennistraining, doe je mee?
09.00 uur, De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Archeohotspot: Archeologische vondsten van de Markt Boxtel sorteren
10.00 uur, Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Workshop Mindfulness en Meditatie (aanmelden)
10.30 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

OERR: natuurfoto's maken (aanmelden)
14.00 uur, aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda

Huiskamer: rikken - hobby - jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Gildenbondsharmonie en Cello: 'Onbeperkt On Stage'
19.30 uur, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Zondag 3 februari

WSV De Keistampers: Midwintertocht (7, 12, 20 & 30 km)
08.00 uur, vertrek vanaf Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Inspiratie-ochtend 'Geluk en heldenmoed'
10.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Gildenbondsharmonie en Cello: 'Onbeperkt On Stage'
14.00 uur, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Kinderboerderij: vogelvoer maken
14.00 uur, Apollopad 1, Boxtel

Maandag 4 februari

09.15 uur, HobbyCentrum vrije dans
19.00 uur, HobbyCentrum stijldansen
Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden = verplicht)

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 5 februari

Koffieochtend van ZorgSamenBuurt Oost
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

HobbyCentrum: stijldansen (aanmelden = verplicht)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Seniorweb inloopspreekuur
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 6 februari

HobbyCentrum Spaans voor beginners (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer rikken - jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Proeflessen karate voor jeugd en volwassen
17.45 uur, Sportcomplex Michaëlschool, Schijndelseweg 3, Boxtel


glad
hagel
handschoen
iglo
ijs
koud
langlaufen
mist
muts
schaatsen
sjaal
skipak
slee
sneeuwbal
sneeuwpop
sneeuwpret
snowboots
vorst
winter
winterjas

Ronnie Dijkhuizen

Ingrid Hommerson