DeMooiBoxtelKrant

4 juli 2018

DeMooiBoxtelKrant 4 juli 2018


Zomerse week vol evenementen

Gala JRL (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Het gala van leerlingen van Hub Noord-Brabant, locatie Boxtel, het gala bij het Jacob-Roelandslyceum, de Bazaar en de Beach Break. Het is slechts een greep uit de vele evenementen die de afgelopen week in onze gemeente plaats hadden. En dankzij het zomerse weer trokken duizenden mensen erop uit om één of meerdere evenementen of festivals te bezoeken.

Het met activiteiten gevulde weekend begon al op vrijdagavond, toen onder meer Nielson en Snollebollekes een spetterend optreden weggaven op de eerste avond van de Dijkhuizen Beach Break. De dag erop ging het bijbehorende MSB beachvolleybaltoernooi van start en stond 's avonds de tweede festivalavond op het programma. Ondanks dat het kwik de 30 graden aantikte, viel het aantal blessures mee aldus de organisatie.

Zaterdag werden andere Boxtelse sportievelingen door onder meer sportwethouder Herman van Wanrooij gehuldigd in het Boxtelse Gemeenschapshuis De Rots tijdens de Dag der Kampioenen. 's Avonds maakte een groep van vele honderden kijkers zich alweer op voor de galaleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum, die in een lange stoet door Boxtel reden. Woensdagochtend hadden zes leerlingen die afscheid namen van het VSO bij Hub Noord-Brabant, locatie Boxtel dat kunstje ook al eens geflikt in een heuse galastoet. Op zondag bezochten duizenden Boxtelaren de Bazaar die vanaf 11.00 uur in Park Molenwijk werd gehouden.

HUB (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Bazaar (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Beach Break (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Beach Break Foto: Bo van Uden

Het drukke weekend kan rekenen op een vervolg: komend weekend mag Liempde zijn borst nat maken voor de in totaal 25.000 bezoekers die zich drie dagen lang op Landgoed Velder zullen begeven in verband met het festival We are Electric.

Kijk op pagina 13, 14 en 15 voor verslagen en vooral heel veel foto's van deze evenementen.


Ondernemend Boxtel Foto: Mark van der Pol

Ondernemend Boxtel

Gilden vieren vriendschap Foto: Ruud van Casteren

Gilden vieren vriendschap

Eetpunt slankt af Foto: Jan van der Steen

Eetpunt slankt af

Dag der kampioenen Foto: Jan van der Steen

Dag der kampioenen

HobbyCentrum Boxtel Zomerclub

Nog enkele weken en dan wordt het 'stil' in Boxtel. Minder auto's, minder fietsers en minder activiteiten. Precies: zomervakantie.
Reden voor HobbyCentrum Boxtel om op 10 juli te starten met de HCB-Zomerclub, die acht weken lang loopt. Een Zomerclub vol activiteiten onder het motto 'Ontmoeten, Leren, Doen', en eens iets bijzonders ervaren, zoals Stapel op Schilderen. Voor die gelegenheid worden de schildersezels in het park Stapelen geplaatst, all inclusive: compleet met een heerlijke lunch!
De diverse workshops bieden een uitgelezen kans om eens kennis te maken. Je schrijft in per workshop en betaalt per keer.

We ontmoeten je graag bij het Breicafé met het handwerk dat je onder handen hebt, wat dat dan ook is…In het Open Atelier kun je terecht met je creatieve vaardigheden op het terrein van schilderen, tekenen, papierkunst, knutselvaardigheden enzovoorts. Samen delen en van elkaar leren.

Op www.hobbycentrumboxtel.nl vind je alle informatie over de activiteiten zelf, de kosten en aanmelden. Het programma voor de eerste vier weken is:

Dinsdag 10 juli
Workshop hout        10.00-16.00
Breicafé                13.30-15.30
Donderdag 12 juli
Workshop hout        10.00-16.00
Wandelen                14.00-16.00
Dinsdag 17 juli
Workshop hout         10.00-16.00
Breicafé         13.30-15.30
Donderdag 19 juli
Workshop hout        10.00-16.00
Workshop dans        10.00-11.00
Spelinstuif        13.30-15.30
Dinsdag 24 juli
Workshop hout         10.00-16.00
Breicafé         13.30-15.30
Donderdag 26 juli
Open atelier        13.30-15.30
Wandelen         14.00-16.00
Dinsdag 31 juli
Stapel op schilderen        10.00-15.00
Breicafé        13.30-15.30
Donderdag 2 augustus
Beweegtuin        10.00-11.00
Workshop Textiel        13.30-16.00
Vrijdag 3 augustus
Zing je mee?        13.30-15.00

Orgelconcert door Tommy van Doorn

Tommy van Doorn geeft orgelconcert in Sint-Petrus

Boxtel - Organist Tommy van Doorn, ook wel bekend als de beiaardier van de Sint-Petrusbasiliek, speelt komende zaterdag een thuisconcert op het Smitsorgel van de Boxtelse basiliek. Het concert start om 14.00 uur en is gratis toegankelijk. Na afloop zal met de pet worden rondgegaan voor een vrijwillige bijdrage.

Tommy van Doorn (1990) begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen en nam vanaf zijn zeventiende orgellessen bij Jan Verhoeven in Boxtel. Vanaf 2009 studeerde hij als hoofdvak orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Henco de Berg en Ad van Sleuwen. Piano studeerde hij als bijvak bij Jelena Bazova.
Daarnaast verdiepte de jonge organist zich in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. In juni 2014 studeerde hij cum laude af met een concert in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven. Hij volgde verdere masterclasses en interpretatielessen bij onder meer Ben van Oosten, Kees van Houten, Joris Verdin, Wolfgang Baumgratz (D) en Luca Scandali (It). Van Doorn studeert op dit moment musicologie aan de Universiteit Utrecht. Ook leert hij voor beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen.
Van Doorn is ook artistiek adviseur van de Stichting Kerkconcerten Boxtel. Verder is hij actief als orgeldocent. In december 2012 is hij benoemd als titulair organist van de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel, waar hij vaste bespeler is van het monumentale Smitsorgel (1842). In Boxtel is hij sinds 2018 eveneens aangesteld als vaste beiaardier van het carillon in de toren van de Sint-Petrusbasiliek. Zie ook www.tommyvandoorn.com.


KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 5 juli        Handwerken in De Orion 13.30
Vrijdag 6 juli        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Dinsdag 10 juli        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 11 juli        Fietsen Ollandroute, koffieadres De Dorpsherberg in Olland, vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat 13.30
                        Vertrek snelle fietsers 13.15
                        Eten bij Lotus, opgeven vóór 8 juli bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 5 juli        Kienen in De Kloosterhof        13.30
Dinsdag 10 juli        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 11 juli        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke dinsdag in juli en augustus        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag in juli en augustus        Fietsen, vertrek vanaf de Angelaschool         19.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Eetpunt Elisabethsdael in afgeslankte vorm verder

De toekomst van het eetpunt Elisabethsdael is nog steeds allesbehalve zeker. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De zeventien meest kwetsbare gebruikers van het eetpunt op Elisabethsdael kunnen opgelucht ademhalen: ook de komende periode is hun warme maaltijd gegarandeerd. Deze groep om- of inwonenden van Elisabethsdael is zelf niet in staat een warme maaltijd te koken. Zorggroep Elde bereidt en bezorgt na 1 juli, tot het moment dat voldoende vrijwilligers gevonden zijn om de eetvoorziening op eigen kracht te laten draaien, dagelijks hun maaltijd. Die wordt bereid even verderop, in het Wereldhuis. De andere, niet van het eetpunt afhankelijke gebruikers zijn vanaf 2 juli in ieder geval tijdelijk niet meer welkom voor een maaltijd.

Er ontstond onzekerheid over de toekomst van het eetpunt toen Elisabethsdael vanwege wijzigingen in het landelijke zorgbeleid noodgedwongen door Zorggroep Elde (ZGE) verkocht werd. Woonstichting St. Joseph nam het gebouw over en verhuurde de ruimte waarin de eetvoorziening zat aan de zorgverlener. Die kan het echter onmogelijk blijven bekostigen wegens per 1 januari weggevallen Rijkssubsidie. Daarom werd in overleg met de gemeente een constructie bedacht met vrijwilligers en een (betaalde) beheerder. Vrijwilligers meldden zich echter maar mondjesmaat aan, waardoor sluiting dreigde na afloop van de huurovereenkomst.

ZGE en de woonstichting besloten daarop de noodklok te luiden via de media. Dat leverde weliswaar om en nabij de twintig belangstellenden op, maar is nog steeds onvoldoende om een stabiele basis te bieden en het eetpunt iedere dag van de week te openen. Met name in de weekenden is het lastig om de planning rond te krijgen. Eerder al werd besloten de avondmaaltijd te schrappen, omdat ook voor dat tijdsvak geen vrijwilligers te vinden waren.

Morele plicht
Eigenlijk is de zorggroep slechts verplicht voor vijf bewoners van Elizabethsdael een warme maaltijd te verzorgen. Toch ziet Jan Kees Metz, directeur zorg en welzijn van ZGE, het als zijn morele plicht om twaalf andere bewoners ook te voorzien van warme maaltijden. Zij zouden ernstig in de problemen komen als hun dagelijkse eetvoorziening zou verdwijnen, zo redeneert de directeur.

Daarom trekt de zorggroep voorlopig de portemonnee om een soort 'taxidienst' voor maaltijden op te zetten tussen het Wereldhuis en Elisabethsdael. De maaltijden worden opgewarmd in de keuken van het Wereldhuis, waar de mogelijkheid is de maaltijden extra te verhitten en te verpakken zodat die nog warm opgediend kunnen worden in de eetvoorziening op Elisabethsdael.

Streefdatum om een structurele oplossing met vrijwilligers te vinden is 1 september. Dan zal het eetpunt naar verwachting weer open gaan voor iedereen. In de tussentijd kunnen mensen die niet afhankelijk zijn van een maaltijd van de eetvoorziening er aanschuiven voor een praatje, maar gekookt wordt er niet meer voor ze.

De bewoners zijn er ondertussen niet gerust op. Zo maakte de 94-jarige bewoonster van Elisabethsadael, mevrouw Van Dinther, dinsdagavond gebruik van haar spreekrecht in de gemeenteraadsvergadering. Zij is, samen met verschillende andere bewoners, bang dat de plaatsing van een scheidingswand in de eetruimte de opmaat is naar het ombouwen van het eetpunt tot woningen. Ook vinden de bewoners het jammer dat na de verkoop aan St. Joseph bijna alle activiteiten voor ouderen zijn verdwenen. Metz geeft echter aan dat bewoners zelf hun activiteiten zullen moeten organiseren en ZGE daarbij enkel kan faciliteren.

Wachten op Rijkssubsidie
Ook Woonstichting St. Joseph, ziet het als een morele plicht met name de sociale functie die het eetpunt annex de ontmoetingsruimte heeft in stand te houden. "Ik vind eigenlijk dat we mensen nu in de kou laten staan", geeft directeur-bestuurder Rob Dekker met ingehouden frustratie aan. Volgens Dekker is in de toekomst een flinke groei van de eetvoorziening te verwachten, gezien de vergrijzing in onze gemeente. Hij wijst erop dat de voor ZGE gekorte gelden deels naar de gemeente zijn gegaan en via de Wmo gericht zouden kunnen worden op de sociale functie van de eetgelegenheid.

Wethouder Eric van den Broek is het daar niet mee eens. Er is aanzienlijk minder geld beschikbaar dan ZGE destijds kreeg voor het eetpunt. Bovendien zijn er andere politieke keuzes gemaakt die zich richten op participatie en vrijwilligerswerk, waardoor voor professionals op 'Elisabethsdael' nauwelijks geld over blijft. Omdat alle partijen het er echter wel over eens zijn dat het eetpunt tot die tijd behouden moet blijven, trekken ze gezamenlijk de portemonnee. De gemeente investeert er zo'n 6.500 euro aan Wmo-geld in. Dat is ongeveer één derde van het totale geldbedrag dat nodig is om het eetpunt draaiende te houden. ZGE en St. Joseph lappen de overige 13.000 euro.

De drie partijen geven overigens allen toe dat de problemen die nu spelen voornamelijk te maken hebben met de onderliggende financiering. Ofwel: wie moet gaan betalen voor een structurele oplossing? Volgens Van den Broek is het afwachten wat er in 2019 gaat gebeuren. Dan komt het Rijk mogelijk met nieuwe subsidies die gebruikt kunnen worden om professionals op de eetvoorziening te zetten. Want alle partijen zijn het er wel over eens dat een eetgelegenheid voor kwetsbare ouderen eigenlijk niet hoofdzakelijk moet steunen op de rug van vrijwilligers.

En daarmee is de toekomst van het eetpunt dus nog steeds allesbehalve zeker.

Winnaars van kaartjes We Are Electric

Mike van den Biggelaar (l.) was de 'gelukkige vinder' van de twee tickets. Hier ontvangt hij die uit handen van MooiBoxtel-redacteur Sander van Kasteren. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De afgelopen twee weken hebben wij drie keer twee vrijkaarten voor Festival We Are Electric dat dit weekend plaatsvindt op Velder weg mogen geven. De eerste twee kaarten, voor vrijdagavond, gingen naar Dian Meijs voor het winnende foto-onderschrift dat zij bedacht. Vorige week woensdag vond Mike van den Biggelaar ons als eerste op onze livestreamlocatie, waarmee hij twee tickets voor de zaterdag in ontvangst mocht nemen. Gisteren werd op onze Facebookpagina de laatste winnaar bekendgemaakt: Wilco de Laat.

Meijs won haar kaartjes voor het onderschrift 'Boxtelaren rukken massaal uit voor uitgraving nieuwe fietstunnel' dat zij bedacht bij de foto van een politieagent die een paaltje uitgraaft waar hij met zijn politiewagen tegenaan is gereden.
Vorige week woensdag dachten we het jullie moeilijk te maken door jullie te laten raden op welke locatie wij zaten om twee kaartjes voor de zaterdag van het festival weg te geven. Nog geen acht minuten had Mike van den Biggelaar nodig om ons te vinden op het parkeerterrein van Classic Park bij de foodtruck van Deegeluk. Niet eens lang genoeg voor ons om de eerste hint weg te geven. Mike vertelde dat hij lekker op de bank naar het WK voetbal lag te kijken toen hij onze livestream op Facebook zag en twijfelde of het om Classic Park ging. "Maar het was twee minuten rijden, dus ik besloot toch maar even te gaan kijken", verklaarde de winnaar.

De laatste twee kaarten gaven wij gisteren weg via Facebook. Wilco de Laat was de gelukkige winnaar. Hij liet via Facebook weten liever een feestje te vieren met zijn vrouw Joyce dan in de bus op de kinderen te moeten wachten die hij naar het festival brengt en haalt: "Dan zien we elkaar nog die dag!"

Het driedaagse festival strijkt vanaf vrijdag neer op Landgoed Velder. Op het festival treden grote artiesten als Martin Garrix en The Prodigy op. Op het festivalterrein kunnen zo'n 25.000 bezoekers terecht. Zowel de weekend- als dagtickets zijn nog niet uitverkocht en kunnen besteld worden via www.we-are-electric.com.


Drie maanden cel en ruim 50.000 euro schadevergoeding voor sjoemelende ex-penningmeester LTV De Merletten

Foto: Michael Duxbury/Flickr

Boxtel - De oud-penningmeester van LTV De Merletten, Vincent B., die van 2010 tot en met 2012 in totaal ruim 63.000 euro bij de tennisvereniging verduisterde, is donderdag in hoger beroep door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf. Ook moet B. een schadevergoeding van 51.808,61 euro betalen of 291 dagen de cel in.

Eerder was de man, die momenteel in het buitenland zit, al door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden. Ook werd hem 51.808,61 euro schadevergoeding opgelegd. Daartegen ging B. in beroep. Ook bij het hof blijft dit bedrag dus in stand. De rechters gaan niet geheel mee in de eis, omdat de man ook al in een civiele procedure tot een schadevergoeding was veroordeeld. Die viel echter aanzienlijk lager uit. Het verschil tussen de schadevergoeding in die zaak en de eis van de tennisclub moet de man nu in de beroepszaak alsnog betalen, minus de 500 euro die hij al heeft terugbetaald.

Vincent B. heeft tegenover de politie verklaard ongeveer 200.000 euro schuld te hebben. Daarnaast heeft hij medische problemen. Het geld van de tennisvereniging wendde hij aan om kleding te kopen en 'andere leuke dingen' te kunnen doen, zo valt te lezen in de uitspraak van het hof. De rechter erkent zijn lastige situatie, maar ziet daarin geen reden tot strafvermindering.

Zomerrondleidingen met VVV

Boxtel - VVV Boxtel organiseert in juli en augustus weer verschillende cultuurhistorische rondleidingen. Elke woensdag- en donderdagavond en ook op twee zondagochtenden staat er een wandelroute op het programma. Ook zijn er dit jaar nieuwe routes toegevoegd: 'De Wederopbouwroute' in Selissen en de 'Park Molenwijkroute'. In totaal kunnen acht verschillende wandelingen gemaakt worden. Ook buiten deze wandeldagen om verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen op afspraak, die je kunt reserveren bij VVV Boxtel.

Architectuur rond 1900
Op 18 juli en 2 augustus kan de architectuurrroute gewandeld worden. Deelnemers maken kennis met de eclectische architectuur van rond 1900. In die tijd was de stadsuitbreiding, renovatie en sanering enorm. De woningwet uit 1901 heeft een geweldig golf aan nieuwbouw teweeggebracht. Na de opheffing van de gilden was de architectuur niet meer zo aan banden gelegd. Iedereen kon kiezen wat hij mooi vond. Hierdoor kreeg je een mengelmoes aan stijlen in een gebouw. De route start op 18 juli en 2 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.

Route Kasteel Stapelen
De route Kasteel Stapelen laat de invloed van de Heren van Boxtel zien. Niet alleen in Boxtel maar ook ver daarbuiten. Willem van Oranje heeft zelfs weleens op het kasteel geslapen en ook Lodewijk XIV. Vanwege de verkoop van het kasteel kunnen de ridderzaal en kapel dit jaar waarschijnlijk niet van binnen worden bewonderd. De route start op woensdag 5 juli en donderdag 15 augustus om 19.00 uur en op zondag 15 juli om 11.00 uur bij VVV Boxtel.

Route Sint-Petrusbasiliek
De route Sint-Petrusbasiliek voert langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern, waar het dorp is ontstaan. Wandelaars ontdekken hoe het religieuze en het profane leven eeuwenlang met elkaar waren versmolten. De kanunniken en de zusters Clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van 'Het Rijke Roomse Leven'. Als toegift gaan de kerkdeuren open en is het interieur van deze schitterende basiliek te bewonderen. De route start op 4 juli en 8 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.

Kloosterroute
In de middeleeuwen maar vooral in de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw zijn er veel kloosters gesticht. Wat waren dat voor kloosters en waar waren ze gehuisvest? Welke functie hadden ze in de maatschappij? Boxtel heeft ook een aantal kloosters gekend, tijdens deze wandeling van 5 kilometer door groen Boxtel wordt een aantal plekken bezocht waar deze hebben gestaan. De route start op 26 juli en 16 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.

Molenroute
De Molenroute laat de wandelaars kennismaken met de vroegere economische bedrijvigheid die zich rond de Dommel heeft afgespeeld. De route start op 12 juli en 29 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.

Binnendommeltjestocht
De Binnendommeltjes hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat en twee eeuwen later is ook de nieuwe kern met water omsloten. Dit was de aanzet tot een eerste stadsstructuur. Wandelaars ervaren 'Boxtel Binnen de Bruggen', de naam die de kern van Boxtel heel lang heeft gedragen. De route start op woensdag 1 en donderdag 23 augustus om 19.00 uur en op zondag 12 augustus om 11.00 uur bij VVV Boxtel.

Breukelentocht
Het gehucht Breukelen is rond 1900 enorm uitgebreid. De Heilig Hartkerk verrees er in 1901, het klooster van de Ursulinen in 1911. Het buurtschap groeide uit tot een geheel nieuw centrum. Hoe reageerde 'Boxtel Binnen de Bruggen' hierop? De route start op 11 juli en 9 augustus om 19.00 uur bij de Heilig Hartkerk, Baroniestraat 24, Boxtel.

Wederopbouwroute in Selissen
Direct na de Tweede Wereldoorlog was er schaarste aan alles, maar er was ook optimisme en idealisme. Met hard werken en veel creativiteit heeft men in korte tijd hele woonwijken gebouwd, zo ook de wijk Selissen. Maak kennis met deze bijzondere architectuur en proef de sfeer van die tijd. De route start op 25 juli en 30 augustus om 19.00 uur in de Van Beekstraat, Boxtel (t.o. PLUS van der Horst).

Route park Molenwijk
Dit bijzondere park bij de wijk Selissen is speciaal voor het welzijn van Boxtel aangelegd. Met diverse sportaccommodaties waaronder een heuse wielerbaan en een oefenveld voor het Nederlands voetbalelftal. De route start op 19 juli en 22 augustus om 19.00 uur op de parkeerplaats van Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2, Boxtel.

Aanmelden voor de routes kan bij VVV Boxtel, Markt 36, 0411-685443 (bij geen gehoor: 06-22562001), info@vvvboxtel.nl, of zorg dat je voor aanvang van de rondleiding aanwezig bent bij de VVV of de aangewezen locatie. De kosten zijn twee euro per persoon.


Op zoek naar het ree in de avondschemer

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Ga mee met de avondwandeling van Natuurmonumenten in de Kampina op vrijdag 6 juli en wie weet sta jij oog in oog met een ree. Aanmelden kan via natuurmonumenten.nl/agenda.

Reeën zijn schuw en zoeken het liefst in de schemering en ochtendgloren naar voedsel, want dan is het nog rustig in het gebied. Je ziet ze vaak bij de bosranden en als je heel voorzichtig en stil bent, heb je kans dat ze blijven staan. En zelfs als je ze niet ziet, zijn er sporen die hun aanwezigheid verraden.

Aanmelden
Deze avondwandeling is gericht op volwassenen. De deelnemers vertrekken op vrijdag 6 juli om 20.30 uur bij Parkeerplaats Franse baan, leugenbank, op de Kampina. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze excursie 5 euro, voor niet-leden bedragen de kosten 8 euro.
Meteen aanmelden of nieuwsgierig naar meer activiteiten? Kijk op www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Dubbeltjesmarkt bij De Kinderboerderij

Boxtel - Volgens traditie houdt De Kinderboerderij in de eerste en laatste week van de schoolvakantie haar Dubbeltjesmarkten. Zo ook dit jaar, op woensdag 11 juli en op woensdag 15 augustus van 14.00 tot 16.00 uur in de generatietuin aan de overkant van de boerderij aan het Apollopad.

Kinderen mogen tijdens de markt hun oude speelgoed verkopen op een kleedje in de tuin, aanmelden is niet nodig. De markt gaat altijd door, deelname en bezoek is gratis.

De Kinderboerderij is de hele zomervakantie geopend. Door de week van 8.30 tot 16.30 uur, in de weekenden van 14.00 tot 16.00 uur.

Ierse sessie bij In den Boogert

Boxtel - Op zondag 15 juli is het weer tijd voor een Ierse Sessie bij Bed and Breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3. De sessie, altijd op de derde zondag van de maand, begint om 13.30 uur en is gratis toegankelijk. Om 16.30 uur is de sessie afgelopen.

Naast kijkers en luisteraars zijn ook muzikanten van harte welkom bij de Ierse Sessie. Onder het genot van een glas Guinness, een pilsje of een niet-alcoholisch drankje worden Ierse liederen gespeeld en gezongen. Ierse muziek is een mengeling van oude traditionele Engelse en Keltische muziek en bestaat uit songs die vaak honderden jaren oud zijn en nog steeds in de vele pubs worden gezongen. De instrumentale Jigs en Reels (een traditionele Ierse stijl) zijn onderdeel van een Ierse Sessie en zorgen voor behoud van deze muzikale tradities.

Doe mee aan de kofferbaksale in Liempde

Liempde - Ook dit jaar op 26 augustus organiseert buurtvereniging Looeind weer de drukbezochte Kofferbaksale-Liempde. Iedereen die interesse heeft om deel te nemen aan dit jaarlijkse treffen op D'n Tip in het centrum van Liempde kan zich nog inschrijven via www.kofferbaksale-liempde.nl.

Bezoekers zijn welkom van 10.00 tot 13.30 uur. De entree is 1,50 per persoon, kinderen onder 12 jaar mogen de markt gratis bezoeken. Voor muziek, een hapje en een drankje wordt zoals altijd ook weer goed gezorgd.

'Stichting Parkeergelden Velder' wacht monsterklus bij We Are Electric

Liempde – We Are Electric strijkt vanaf 6 juli neer op Landgoed Velder in Liempde. Het festival kan rekenen op 25.000 bezoekers per dag. Dit betekent de start van een monsterklus voor Stichting Behoud Gemeenschap Liempde, in de volksmond 'Stichting Parkeergelden Velder' geheten. De vrijwilligers van deze stichting moeten er voor gaan zorgen dat de zo'n 5.000 langparkeerders en naar verwachting drie keer 5.000 kortparkerende daggasten in goede banen worden geleid.

Stichting Behoud Gemeenschap Liempde (SBGL) bestaat sinds de herindeling van 1996 en exploiteert de parkeerterreinen van Velder met als doel de opbrengsten terug te laten vloeien in de Liempdse samenleving. En met de komst van We Are Electric (WAE) belooft dat flink wat geld, zo rekent secretaris Mark van der Laan voor: "Een kaartje voor de parkeerders van de camping kost 15 euro. Dat dus maal 5.000. En je moet je ook nog realiseren dat er per dag zo'n 5.000 daggasten gaan komen die een tientje afrekenen. Dan praat je over 125.000 euro inkomsten.

Daar worden natuurlijk de nodige kosten van afgetrokken, zoals alleen al de honderden euro's die SBGL kwijt was aan de aanschaf van hesjes voor de parkeerhulpen en natuurlijk ook WAE en de fiscus. Toch blijft er alles bij elkaar een aanzienlijk bedrag over dat verdeeld kan worden in de Liempdse gemeenschap.

Uren invullen
Het leverde wel een flinke uitdaging op om de planning rond te krijgen, want hoewel Liempde wel wat gewend is, is een festival met 25.000 bezoekers, en op de piek zo'n 10.000 parkeerders toch heftig voor de minder dan 5.000 inwoners. "Eerst hebben we de lege plekken in de planning bij Liempdse verenigingen neergelegd, met de boodschap: 'Er zijn behoorlijk wat uren in te vullen, maar er valt ook behoorlijk wat te verdienen'", aldus de SBGL-secretaris. "Dat ging ze gewoon niet lukken, iets war we eigenlijk van tevoren ook wel een beetje ingeschat hadden." Ook uit Boxtel kwam ruim onvoldoende hulp om alle 'vacatures' in te vullen.

En toch is het gelukt de planning rond te krijgen, met hulp van de jonge Liempdenaar Jurge van der Velden. Hij kwam in contact met SBGL en gaf te kennen dat hij, in ruil voor vrijkaarten, wel een club parkeerhulpen bij elkaar kon brengen. Dat werd geregeld in samenspraak met WAE. "Hij had binnen no-time 40 man bij elkaar", lacht Van der Laan.

De secretaris noemt de samenwerking met het festival 'erg soepel': "Ik ben ontzettend blij met en trots op het binnenhalen van WAE. Ondanks dat er veel mensen uit onze ruif eten, moeten we er gewoon met zijn allen beter van worden hier in Liempde."

We Are Electric is niet het enige festival dat neerstrijkt in Liempde; enkele weken later is de New Wine Zomerconferentie. Dit is een Christelijke bijeenkomst waar naar verwachting ook zo'n 5.000 bezoekers op af komen.

Phu Yen Nails

David voorziet een cliënte van een kopje koffie, terwijl zij in de massagestoel geniet van een uitgebreide pedicure. Foto: Mark van der Pol

Nadat Ha Phan in haar eigen garage begon met experimenteren en enkele jaren bij vriendinnen in nagelstudio's had gewerkt om zich het vak van nagelstyliste helemaal eigen te maken, besloot ze haar droom waar te maken: haar eigen nagelstudio. Er werd gezocht naar een geschikt pand op een leuke locatie, in de buurt van haar woonplaats Helmond. Haar zoon David vond een mooi pandje in een gezellig dorp: Rechterstraat 37 in Boxtel. Binnen no time werd dit verbouwd en ingericht en was Nagelstudio Phu Yen Nails een feit. "Het moest allemaal snel gebeuren", vertelt David, "want de zomer kwam eraan en dat is natuurlijk dé periode voor mooie nagels."

Ha was er dan ook helemaal klaar voor om haar passie in de praktijk te gaan brengen. De materialen en meubels had ze bijna allemaal al in huis, dus het kon snel gebeuren. En dat deed het: begin juni opende ze, na een maand hard werken, samen met haar man Trung de deuren van haar zaak. De van oorsprong Vietnames vakvrouw biedt niet alleen een uitgebreid assortiment aan nagelverzorging, waaronder Solar en Acryl nagels, frech manicure en gel lack, maar ook pedicure en epileren van wenkbrauwen, bovenlip en gezicht. En dat is nog niet alles: nog vóór kerst dit jaar wordt een massageruimte ingericht, voor zowel relaxerende als therapeutische massages.

En echte specialiteit van Ha is tekeningen maken op nagels. Met een speciaal penseeltje tekent ze heel fijne kunstwerkjes op nagels. Klanten kunnen zelfs een eigen ontwerp laten plaatsen, dat ze van te voren kunnen mailen, zodat Ha al kan uitproberen hoe dat het mooist aangebracht kan worden.
Die persoonlijke benadering is een belangrijk aspect van Phu Yen Nails, waar duidelijk gewerkt wordt met passie voor het werk én voor de klant. Ha legt haar cliënten graag in de watten en geeft ze goed advies. Niet alleen over kleuren en verschillende soorten lak, maar ook als ze kapotte nagelriemen, kalknagels of vervelende eeltplekken opmerkt, vertelt ze hoe dit het beste kan worden verholpen. Uiteraard maakt Ha ook met plezier een praatje om kennis te maken met de mensen. En om te achterhalen wat écht bij ze past. Want meedenken met de klant zodat deze blij weer naar buiten gaat, daar draait het om bij Phu Yen Nails.
Ook blijven Ha en haar twee medewerkers zich constant ontwikkelen. Zo zijn ze nu al bezig met de aankomende nieuwste trend: dipping. Hierbij worden de nagels in een potje met verschillende kleuren ondergedipt en komen ze prachtig 'gelakt' weer tevoorschijn.

Phu Yen Nails is zes dagen per week geopend, van maandag tot en met zaterdag. Een afspraak maken is niet per se nodig, mocht het te druk zijn dan kunnen mensen later terugkomen of even met een kop koffie wachten bij de buren van De Deugniet of Tafel 25. Voor speciale wensen, zoals een pentekening, is een afspraak maken wel gewenst, omdat Ha dan het ontwerp van te voren goed kan bestuderen. Omdat ze haar motto 'Life is in your hands, so why not embrace it glamorously?' voor iedereen werkelijkheid wil laten worden, is het zelfs mogelijk om als het echt niet anders kan op zondag een afspraak te maken.

Rechterstraat 37 Boxtel, 06-39442039, info@PhuYenNails.com, www.phuyennails.com

Werkzaamheden Gildenhof worden na vakantie afgerond

Foto: Sander van Kasteren

Werk Gildenhof na vakantie afgerond

Boxtel - Bouwbedrijf Hendriks Coppelmans uit Uden zal de werkzaamheden aan de resterende 62 woningen rond Gildenhof afronden. Dat liet Woonstichting St. Joseph dinsdag weten. Vanwege het faillissement bij Bouwgroep Moonen liepen de onderhoudswerkzaamheden flinke vertraging op omdat eerst onderzocht werd of Moonen een doorstart kon maken en de werkzaamheden alsnog af kon ronden. Moonen was ten tijde van het faillissement bij ongeveer 31 woningen aan het werk. Die klus wordt door de onderhoudsdienst van de woonstichting, Van Wijnen, afgerond. Na de bouwvakvakantie gaat de nieuwe aannemer aan de slag.

Medio september gaan de resterende werkzaamheden van start, zo laat St. Joseph weten. Hendriks Coppelmans begint in de St. Sebastiaanstraat. Daarna volgen de woningen in Selissenwal 20-40, St. Barbarastraat, St. Catharinastraat en Vaandelstraat. Bewoners uit deze straten zijn welkom op een informatieavond op donderdag 5 juli. Zij hebben hiervoor al een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Tijdens deze avond wordt de definitieve planning bekend gemaakt.

"We zijn blij dat we weer van start kunnen", laat de woonstichting op de website weten. "Om deze periode af te sluiten, komen wij op vrijdag 6 juli met een verfrissende zomerse traktatie. Tussen 15.00 en 16.00 uur staan we met een ijscokar op het grasveld aan de Gildenhof." Ook kunnen vragen van bewoners op die dag beantwoord worden.


Kop op man - Kunstwerk in de vijver van het centrumpark Indenhof

Foto: Rini van Oirschot

Het kunstwerk 'Kop op man' van de in 2017 overleden kunstenaar Ad van Iersel werd op woensdag 30 augustus 2017 onthuld. Het ontwerp van Van Iersel werd door Louis van Krieken afgemaakt. De titel van het kunstwerk Kop op man en verwijst naar het belang van een duurzame toekomst voor onze wereld.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Liempdse imkers openen de deuren op Landelijke Imkerijdag

Liempde - Tijdens de Landelijke Open Imkerijdag op zondag 15 juli kunnen belangstellenden van 11.00 tot 16.00 uur terecht bij twee Liempdse imkers. Zowel aan de Oude Postbaan 41 als aan de Velderseweg 2 kan een bezoek gebracht worden aan de bijenhouders.

Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Enthousiaste imkers van de Liempdse Honingbij vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun hobby.

Wat is er zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met tussen de 40.000 en 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Tijdens de Imkerijdag is verse honing te proeven en belangstellenden kunnen, gehuld in een beschermend pak, naar een bijenvolk kijken.

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door: volkeren hebben te kampen onder massale sterfte. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Meer informatie is te vinden op www.bijenhouders.nl//landelijke-open-imkerijdag open imkerijdag. Daar is ook het volledige overzicht van alle deelnemende imkers en hun openingstijden te vinden.


Vriendschapsdag Boxtels en Liempds gilde

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel/Liempde - Eén keer per jaar komen de gilden van Boxtel (Gilde Sint-Barbara & Sint-Joris) en Liempde (Gilde Sint Antonius Abt) bij elkaar om hun vriendschap te vieren, zo ook afgelopen zondag. Dit jaar was Boxtel gastheer.

Op de 'vriendendag' gingen beide gilden met elkaar de strijd aan om een zilveren schild, beschikbaar gesteld door burgemeester Mark Buijs. Het gilde dat de beste resultaten boekt bij een wedstrijd kruisboogschieten, wint het wisselschild. Wordt de schietwedstrijd twee jaar op rij door hetzelfde gilde gewonnen, dan mag het zilver blijvend toegevoegd worden aan het zilvervest. Op iedere boom moest vijf keer geschoten worden, waarbij beide gilden de totalen van hun de beste tien schutters mochten optellen.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Het Boxtelse en Liempdse gilde gebroederlijk zij aan zij. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Max Peters. Foto: Max Peters

Drie schutters schoten alle pijlen raak en na een onderlinge wedstrijd werd Henk Voermans eerste, Jan van Boxtel tweede en Wynand Bressers derde. Met een verschil van dertien punten wonnen de Boxtelse schutters van het Liempdse gilde. De Boxtelaren konden het schild daarop blijvend opspelden.

De burgemeester stond in zijn welkomstwoord even stil bij de Boxtelse hoofdman, die op vakantie plotseling in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Traditiegetrouw werden er cadeau's uitgewisseld en zowel de burgemeester als de hoofdman van Liempde ontvingen een Boxtels kruidenbitter. Voor burgemeestersvrouw Christel was er een fleurig boeket.

Niet alleen de schutters waren sportief bezig, maar ook de niet schietende leden en hun partners. Zij gingen de sportieve strijd met elkaar aan op de jeu de boulesbaan. Na enkele spannende wedstrijden waren het Annie Eltink en Roger van Leare die met het eremetaal naar huis konden.

De dag werd op toepasselijke wijze vriendschappelijk afgesloten met een Sint-Jorisburger of een broodje Sint-Barbaraworst.

Boxtelse tennisleraar presenteert roman over borderline

Boxtel - De 25-jarige Max Peters, tennisleraar bij L.T.V. De Merletten, presenteert komende dinsdag een boek over hoe een jonge jongen verwikkeld raakt in een strijd tegen borderline. Het boek met de titel 'Deze fucking liefde' is gebaseerd op de werkelijkheid en beschrijft hoe een jongen verliefd wordt op een meisje dat lijdt aan deze stoornis.

Het boek van de uit Nijmegen afkomstige Peters beschrijft hoe de jongen verliefd wordt op een meisje dat in eerste instantie de perfecte vriendin lijkt te zijn. De jongen besluit om alles voor haar te doen, tot een aantal maanden later, als hij erachter komt dat zij lijdt aan een borderline-persoonlijkheidsstoornis. De relatie verandert van een sprookje in een nachtmerrie.
De jongen verliest steeds meer de macht in de relatie en de macht over zichzelf. Het wordt uiteindelijk een aanslag op zijn gezondheid. De intentie is nu om iedereen te laten zien wat liefde met je kan doen en met name wat een impact borderline op iemand kan hebben, ook op de omgeving van de persoon die eraan lijdt.

De jonge auteur vindt het van groot belang het onderwerp borderline bespreekbaar te maken: "Mensen weten hier nog te weinig vanaf of ze weten niet hoe ze hiermee om kunnen gaan. Mijn boek laat duidelijk zien hoe het kan zijn om met iemand te leven die lijdt aan borderline."

De boekpresentatie, die vanaf 20.00 uur in restaurant Tafel25 plaatsvindt voor een klein publiek, luidt ook meteen het uitbrengen van het boek in. Wil je er graag bij zijn? Dan kun je je aanmelden per e-mail via max_peters_22@hotmail.com. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Meer over de totstandkoming van het boek is te lezen op maxpeters.auteursblog.nl. Daar kan het ook besteld worden.

Ik ga op vakantie en…neem een luchtfoto

Nog even en dan begint voor de meeste mensen de zomervakantie. De kampeerplaats, het vliegticket en de boot zijn al gereserveerd… de voorpret kan beginnen. Maar heb je overal aan gedacht? Ook aan welke sporten je gaat uitoefenen én of je luchtfoto's wilt maken?

Nederlanders gaan goed voorbereid op reis. Ze weten hoeveel kilo ze mee het vliegtuig in kunnen nemen, regelen keurig hun vaccinaties en zijn meestal verzekerd. Skyscanner heeft dit onderzoek uitgevoerd en op een paar 'last minute mensen' na is er alleen maar lof over de wijze waarop wij vertrekken.

Waarom dan toch een column over de reisverzekering? De reden is dat hobby's veranderen en niet iedereen nakijkt of schade die ontstaat door het uitoefenen van je favoriete bezigheden gedekt is. Een paar jaar geleden speelde deze kwestie bijvoorbeeld met kitesurfen. En nog steeds zit die sport niet standaard in alle pakketten. Dat geldt overigens ook voor duiken, wildwatervaren en wintersporten. Als je van plan bent om dit soort activiteiten te ondernemen, kijk dan jouw polis na en sluit eventueel een aanvullende dekking af.

Maar er is nog een nieuwe ontwikkeling, die lang niet iedere verzekeraar heeft opgenomen in de reispolis: vliegen met drones. Niet alleen wordt vliegen met drones door lang niet iedere maatschappij gedekt, als je verzekerd bent moet je je ook aan de regels in het buitenland houden. Wil je een luchtfoto van jezelf maken op een Spaans strand, de Eiffeltoren vanuit een andere hoek bekijken of een prachtig shot maken van de Ardennen in de ochtendnevel, geen van deze drie voorbeelden is toegestaan. In Spanje is het vliegen met drones boven de playa's verboden, voor Parijs geldt een algeheel droneverbod en in België mag je alleen boven eigen terrein vliegen. Terwijl je in Turkije de drone moet registreren, de drone in Duitsland jouw gegevens moet dragen en in Australië een totaalverbod geldt.

Kortom: behoor je tot één van de 100.000 dronevliegers, verdiep je dan voor jouw vakantie in de regels van het land waar je naartoe gaat én check de voorwaarden van jouw reisverzekering. Het goede nieuws is dat drones verzekerbaar zijn. En als ze niet op jouw polis gedekt worden, dan helpen we je graag met zoeken naar de juiste reisverzekering. Dat geldt overigens ook als je andere spannende activiteiten op het programma hebt staan.

Mijn Mooi Boxtel: Steffie Dollevoet

Foto: Steffie Dollevoet

Saamhorigheid in Boxtel.

Vorige maand moest ik enorm lachen om een column in het tijdschrift Linda, van schrijfster Saskia Noort, ook een single moeder. Dat ging over de 'smug married', oftewel zelfingenomen getrouwden die hun single naasten graag van meningen voorzien en blaten over hun fantastische huwelijk.
Dit is zo herkenbaar, want hoe vaak moet ik het niet aanhoren hoe het mogelijk is dat zo'n leuke vrouw geen man kan vinden. Dat het zielig is om alleen oud en nieuw te vieren of dat je geen vast maatje hebt. Dat het nog steeds knalt in hun slaapkamer en dat ze alles tegen elkaar kunnen zeggen...

Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, want iedereen wil graag een warm lijf in bed, een schouder om op te huilen. En inderdaad, waarom komt Mr. Right niet op mijn pad? Maar zielig? Nee, dat zijn wij singles niet en dat willen we ook zeker niet gevonden worden.
Want hoe lekker is het als je niet de afstandsbediening hoeft af te staan, er ruimte is voor spontane uitjes omdat je regelmatig kinderloos bent en dat je zelf kunt bepalen hoe laat en vooral waar je naar bed gaat. Liever gelukkig alleen dan ongelukkig samen; je moet het alleen weten, en vooral weer leren te waarderen. Maar dat is een heel (rouw)proces.
Diegenen die de meest romantische teksten deponeren op social media met bijbehorende foto's, de meeste grootspraak hebben over hun seksleven, vertrouw ik het minste.

Dat is wel een dingetje. Hoeveel stellen blijven niet bij elkaar vanwege angst, meestal financiële zekerheden, de kinderen en het altijd vertrouwde gemak? Ook als er niets meer over is dan broer en zus gevoel. Het vreemdgaan wordt vaak vergeven maar nooit vergeten. Onuitstaanbaar gedrag wordt geaccepteerd maar went nooit.

Mannen die hun vrouw achter hun rug om een frigide ijskast noemen of vrouwen die hun man pikstraf geven. Het 'gevit' op elkaar waar je gewoon naast zit. Puberpartners die nog nooit met een ander in bed hebben gelegen en eigenlijk verdomde nieuwsgierig zijn naar andere standjes of lichamen. Die afhankelijk zijn van elkaar vanwege een te dure wurghypotheek. Mensen die ineens hun soulmate vinden en buiten hun partner om contact gaan zoeken. Op zoek gaan naar 'second love'. De sleur.
Het gebeurt allemaal, ook in Boxtel. Ik hoop oprecht dat er nog gewoon gelukkige relaties bestaan, maar begin serieus te twijfelen. Overal is het iets natuurlijk; maar als single heb je nu zelf een keuze. Mág je ook gewoon kritisch zijn, want je start opnieuw een band met iemand. Als je dat al wilt. En ik laat me zeker niet door angsthazen vertellen hoe het wel of niet moet en met wie.

De zomervakantie nadert. Voor het gros heerlijk, maar ook voor velen een straf. Zit je weken op elkaars lip, elkaar niets meer te melden hebbend en niet meer kunnen lachen zonder de aanwezigheid van de kinderen en een fles wijn. Na deze 'heerlijke' zes weken volgen ook de meeste scheidingen volgens onderzoek. Toeval?

Ooit hoop ik ook die rust te vinden. In een tentje met mijn lief en een fles rosé gelukkig maar vooral tevreden te zijn. Want een beetje jaloers op de ogenschijnlijk gelukkige stellen ben ik soms wel. Ik ga maar van het positieve uit, dat het nog wel bestaat: happy zijn met wat je al hebt.

En al jullie goedbedoelde adviezen nemen wij singles zeker mee, of we er iets mee doen is iets anders. Wees een voorbeeld voor ons, die weer moeten leren geloven in de liefde. Geniet van jullie welverdiende zomervakantie en gebruik die tijd nuttig om jullie 'status' eens goed door te spreken!

Finalisten Boxtelse Ondernemers Trofee bekend

De winnaars van de vorige BOT, in 2016: van links naar rechts Bram Veroude (MagicFX) en Diana en Filipe van den Borne (Filipe Mode). (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De finalisten van de Boxtelse Ondernemers Trofee zijn de afgelopen week bekendgemaakt. Dit gebeurde donderdag 28 juni tijdens een zomerborrel van organisator JCI Dommelland.

In de categorie Business to Business, bedrijven die zaken doen met andere bedrijven, gaan Sanders Machinebouw, Dutch Hardware Trading en Nic&Mic door. Bij Business to Consumer, voor Boxtelse bedrijven die zaken doen met consumenten, gaan Eetcafé De Kerk, PROEF! Culinair en Kliniek voor Mondzorg Boxtel door naar de finale. In de nieuwe categorie Business tot Consumer Nieuwkomer kunnen Deegeluk, Drogisterij Bewust Beter Liempde en Elan Bikes Support zich opmaken voor de finaleronde.

De finaleronde is op 8 november op een nog nader te noemen locatie. Daar zal een jury zich buigen over de vraag welke bedrijven een prijs in ontvangst mogen nemen. Kaarten kunnen besteld worden via bot2018.nl.

Brabantsedag in Heeze heeft Boxtels tintje

Heeze - Tijdens de Brabantsedag Heeze, met dit jaar als thema 'Van Ravenstein tot Roosendaal', op zondag 26 augustus is ook voor Boxtel een rol weggelegd. Tijdens het hoogtepunt van deze 61e editie, een rollende theaterparade, komt ook een Boxtelse wagen voorbij.

Het thema is de inspiratiebron voor zestien wagenbouwersgroepen. Aan het thema is een lijst gekoppeld van alle 296 vroegere en huidige plaatsen in Brabant, van Aalst tot Zundert, en dus 'van Ravenstein tot Roosendaal'. Daarbij komt de Boxtelse groep 'Ge wit 't oit noit nie' met het onderwerp 'Missiehuis Sint Charles: op golven van geloof?' Het precieze ontwerp van de Boxtelse wagen is nog even geheim. Wel bekend is dat deze als veertiende start in de rollende theaterparade. Het bouwen en vormgeven van de wagen, de styling, aankleding en de acteursrepetities zal deze zomermaanden gebeuren.

De theaterparade, met zestien Brabants-historische onderwerpen is het hoogtepunt van Brabantsedag Heeze, op zondag 26 augustus van 10.00 tot 19.00 uur. De theaterparade zelf start om 13.30 uur. Voor en na de parade is op aangeklede sfeerpleinen in Heeze een compleet programma te beleven met exposities, muziek, (straat)theater, entertainment, vertier en catering.

Toegangs- en tribunekaarten voor het evenement zijn binnenkort online te bestellen op brabantsedag.nl/tickets (kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang).

Drukte op de weg vanwege We Are Electric

Boxtel/Liempde - Het festival We Are Electric, dat komend weekend plaatsvindt op Landgoed Velder in Liempde, levert naar verwachting flinke drukte op op de wegen rondom Boxtel. Met name op vrijdag, als de bijna 20.000 bezoekers van de festivalcamping arriveren, en maandag, als zij weer vertrekken.

De NS heeft dit weekend werkzaamheden aan het spoor rondom Boxtel gepland, waardoor er op zaterdag en zondag geen treinen van en naar Boxtel rijden, maar bussen. De organisatie van We Are Electric raadt daarom mensen die van plan zijn op zaterdag of zondag met de trein te komen aan in Den Bosch of Eindhoven uit te stappen en vanaf daar een shuttlebus te nemen. Vanuit Arnhem, Nijmegen, Breda, Helmond, Oss, Tilburg, Uden, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam rijden bussen naar het festival. Het is aan te raden vooraf op 9292.nl en www.we-are-electric.com te kijken voor de meest actuele route-informatie.

Vanwege de verwachte drukte op de weg wordt het huisvuil in Liempde op vrijdag al om 6.45 uur opgehaald, zo laat de gemeente weten. Bewoners wordt verzocht voor die tijd hun vuil aan te bieden.

Eindelijk zomer en dus nog meer bbq-en!

De zomer begint op 21 juni. Hoe leuk is het dat op die dag onze dochter Sterre vijf jaar oud werd. En dat wij op zo'n leuke dag de zomer mochten inluiden! Zoals dat bij zo velen gebeurt in de zomer, met lekker buiten koken en bbq-en.

Het buiten koken met open vuur en de bbq behoren tot mijn persoonlijke favorieten! Hoe leuker je dat soort dingen vindt, hoe meer je je ook laat inspireren door mede enthousiaste buitenkokers, internet en tv. Van het bakken van brood tot het grillen van het juiste stuk vlees of vis.
Maar ook heerlijk zijn de groenten van de bbq. Even lekker courgette door de knoflookolie met wat Italiaanse kruiden halen en dan garen boven het houtskool. Neem ook eens gewoon het wit van de prei. Ik hoor je denken, 'prei?' Ja juist, gaar eens prei op de bbq. Hij mag best een beetje te donker worden, want het buitenste blad gaat er straks toch af. Een beetje nazouten en proeven maar. Ik hoor graag wat je ervan vindt!
Dit moet je ook maar eens proberen met een winterwortel... ja inderdaad, in de zomer.

Een van de belangrijkste aspecten van de bbq is toch wel de keuze voor de houtskool en het aansteken hiervan. Welke soort houtskool jouw voorkeur heeft, blijft natuurlijk wel persoonlijk. Zo houd ik van Marabu. Dit is een hardhoutsoort die lekker lang brandt en niet al te heet wordt. Ideaal voor het gebruik van een Green Egg of Weber vind ik zelf. Deze houtskool gebruik ik voor het even leuk en simpel maaltijdgrillen, maar ook voor het langzaam garen voor een pulled pork (ongeveer 4,5 uur) of lekker smoken van een Beef Brisket (tussen de 8 en 12 uur).

Bij het aansteken en bbq-en in het algemeen is het raadzaam om er de tijd voor te nemen. En géén snel ontvlambare stoffen te gebruiken zoals bijvoorbeeld spiritus. Gebruik aanmaakblokjes, het liefst van natuurlijke materialen. Ik steek de bbq al aan voordat ik het vlees en groenten ga voorbereiden. Zo ben ik ongeveer tussen een half uur tot drie kwartier onderweg en is de bbq perfect op temperatuur. De aanmaakvloeistof of aanmaakblokjes zijn volledig opgebrand en zullen de smaak van mijn producten niet negatief kunnen beïnvloeden.

Leuk voor op de grill is een zelfgemaakt brood:

360 ml lauw water (ongeveer 38 graden)
1 zakje droge gist (7 gram)
1 theelepel suiker
550 gram fijne tarwebloem
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels grof zeezout

Doe alle ingrediënten behalve het zout in een kom en kneed dit beslag tot een soepel deeg. Voeg vervolgens het zout toe. Laat het deeg een half uur op kamertemperatuur rusten en maak er platte rondjes van. Een soort van pitabroodjes. Gaar ze rustig op de bbq. De truc is om de bbq op ongeveer 180 graden te houden. Afhankelijk van de dikte van je brood zal het ongeveer een 15 minuten duren.

Ik zeg een smakelijke voortzetting!

Met Culinaire groet, Tom Voets

Nieuwe Desso tapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf euro; 2,- per m2; Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Aub als kop gebruiken in het rood

ONGEDIERTEBESTRIJDER

KNIP UIT: Wespen snel weg, 100% garantie! Bel 06-5472 6508 of mail info@abb-ongedierte.nl Ook voor plaagdieren!

Foto: Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

12 / 18

Aanvullingen week 26

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Armehoefstraat 17, rooien: 1 kastanjeboom uit de voortuin, boom is ziek
Eikendaal 8, rooien: 1 zomereik uit berm. Herplant met een zuileik

Verleende omgevingsvergunningen
Rijksweg A2 aan oost- en westzijde ter hoogte van Boxtel rooien: circa 50 populieren

Besluit intrekken Maatwerkvoorschriften Milieubeheer
ITB Precisietechniek B.V., Ladonkseweg 1

Bekendmakingen week 27

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Barrierweg 23a, rooien: 1 apenboom uit voortuin
Boseind 17, veranderen inrichting (revisie) voor het produceren van actieve grondstoffen in medicijnen
Grote Beemd 8, plaatsen dakkapel/dakopbouw
Lierenbout 52, rooien: 1 berk uit achtertuin die op erfgrens staat
Munselse Hoeve, kavel 12 bouw woning
Oisterwijkstraat 20, vergroten kozijn voorgevel
Velderseweg 10, Landgoed Velder het houden van het evenement Jacht & Buitenleven op 21, 22 en 23 september 2018

Niet in behandeling genomen aanvraag omgevingsvergunning
Sweelincklaan 36, isoleren en stucen gevel

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 35, splitsen woonboerderij in 2 woningen
Nimrodlaan 7, bouw atelier/berging/hobbyruimte

Verleende omgevingsvergunningen
Dennendreef 5-003, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Van Hugenpothstraat 1 t/m 49 en Hendrika van Haeftenstraat 2 t/m 16 bouw 33 woningen
Langenberg 10, rooien en weer herplanten van 135 populieren uit het achtererf
Markt en Rozemarijnstraat, herinrichten Markt: realiseren fonteinstrip

Bestemmingsplan
Voorbereidingsbesluit parkeren Boxtel 2018
Met het voorbereidingsbesluit wordt beoogd de ruimtelijke consequenties ten aanzien van parkeren bij ruimtelijke ontwikkelingen binnen het gehele grondgebied van de gemeente Boxtel te reguleren. Het voorbereidingsbesluit geldt voor de duur van een jaar. Er wordt een bestemmingsplan voorbereid.

Evenementenvergunning
Biereloth, verleende vergunning voor dit evenement bij Becoloth in de Rozemarijnstraat op zondag 9 september 2018 van 13.00 tot 19.00 uur.

Regeling
Tijdelijke stimuleringsregeling gevelverbetering Boxtel
De regeling biedt de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het verbeteren van het aanzicht van panden in het centrum van Boxtel door nieuwe reclame-uitingen of een andere verbetering aan de gevels.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
06-07 Kalksheuvel
06-07 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
07-07 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Beach Break voelt zich thuis op nieuwe locatie aan de Langspier

Boxtel - Met zo'n 30 graden Celsius op de thermometer voelde de negende editie van de Beach Break zich thuis op de nieuwe locatie aan de Langspier in Boxtel. Vrijdag, zaterdag en zondag wist het festival honderden beachvolleyballers en feestgangers te lokken met een gezellig volleybaltoernooi en optredens van Nielson, Snollebollekes en Vato Gonzalez.

Het weer werkte prima mee, zo laat Jip van Krieken maandag weten. Hij doet namens de organisatie het woord en gaf aan dat de eerste editie op de nieuwe locatie spannend was. "Maar eigenlijk kon ik vanaf dinsdag, toen ik de weersverwachting zag, al voorspellen dat het wel goed zou komen." Zou de eerste editie regen hebben opgeleverd dan had dat erg vervelend kunnen uitpakken voor de Beach Break. "Dan gaan mensen er negatief over praten, zo van: dat was niks daar, met die Beach Break op de Langspier", vertelt Van Krieken, "Maar gelukkig schijnt de zon. Dat zorgt zeker voor goede praat achteraf", lacht hij.

Gevarieerd programma
Volgens Van Krieken lukte het 'min of meer toevallig' om op vrijdag een erg gevarieerd programma te boeken met popartiest Nielson, de Ierse feestband Acting the Maggot en als afsluiter de populaire feestartiest Snollebollekes. Dat leverde een beeld op van ouders die met hun kinderen stonden te dansen op Nielson en kinderen die hun ouders op sleeptouw namen tijdens het optreden van Snollebollekes.

Met de tropische temperaturen van het afgelopen weekend viel alles op de nieuwe, zomerse locatie op zijn plek aldus Van Krieken. Zaterdag dreigde echter nog een probleem: dankzij de hitte werd het zand van de zestien speelvelden wel erg heet voor de voeten van de ruim zeshonderd volleyballers. Het hete zand leverde weliswaar geen gevaar op voor de voeten van de bezoekers, maar prettig was anders.

Maar eveneens door een gelukkig toeval bleek de Boxtelse brandweer een oplossing te kunnen bieden: een brandweervrijwilliger was ook aan het volleyen en bood de organisatie zijn hulp aan. Volgens Van Krieken was het met een paar telefoontjes geregeld en werden de velden één voor één besproeid. Zo hielden de volleyballers koele voeten. Naast het besproeien van de velden was er voor de deelnemers ook extra water beschikbaar en werd zonnebrandcrème uitgedeeld vanwege de hitte.

Verfrissende duik
Tussen de bedrijven door werd door veel volleyballers gebruik gemaakt van de locatie door een verfrissende duik in de recreatieplas te maken. Het zorgde ook voor enkele spaarzame momenten dat de security in moest grijpen: 's avonds was zwemmen in de plas niet meer toegestaan, waardoor enkele keren ingegrepen moest worden. Het leverde geen al te grote problemen op, geeft Van Krieken aan.

Zaterdagavond konden de bezoekers zich opmaken voor optredens van onder meer Vato Gonzalez en Lady Bee, al leek het op die avond iets minder druk dan de vrijdag. Volgens Van Krieken kwam dat door de spreiding van publiek en heeft hij op beide dagen zo'n 1.100 tot 1.200 bezoekers geteld. In totaal zijn er volgens hem naar schatting zo'n 3.000 bezoekers op het evenement af gekomen.

De zondag was er enkel een muzikale omlijsting, maar deze dag stond hoofdzakelijk in het teken van het volleybal. Uiteindelijk gingen in de klasse Gemengd Fun het team 'Normaal zijn we beter', 'Denra scooters' bij de dames, 'VDM Montage 1' in de klasse Gemengd pro, Bronchielus en de rest bij Heren pro en Venrays most wanted voor het tweede jaar op rij in de klasse Heren fun met de sportieve titels aan de haal.

Rustig bij de EHBO
De organisatie spreekt van een uitzonderlijk rustige editie als het op blessures en klachten uit de omgeving aankomt. Dat er zo weinig blessures waren komt volgens Van Krieken door het feit dat de velden anders dan de voorgaande jaren niet bestaan uit een laagje zand op een stenen ondergrond, maar echte beachvolleyvelden zijn die een ondergrond van ten minste 50 centimeter zand hebben.

Volgens Van Krieken hebben ook de gemeente en de uitbater van de Langspier positief gereageerd op het evenement. Dat biedt volgens de organisatie een solide basis voor de volgende editie, die meteen het tienjarig jubileum is. Van Krieken spreekt de hoop uit het evenement in ieder geval nog vier jaar aan de recreatieplas te houden.

Gala voor leerlingen Hub Noord-Brabant

Boxtel – Voor zes leerlingen van Hub Noord-Brabant was het woensdag een bijzondere dag: zij vierden met een gala hun afscheid van de school. In hun mooiste kleding arriveerden zij rond 9.00 uur in een bonte stoet voertuigen aan de Tijvert om daar hun diploma in ontvangst te nemen. En daarom was het feest voor alle 80 leerlingen van de school voor speciaal onderwijs.

Tientallen medeleerlingen, ouders, grootouders en ook de 'buren' van de Molenwijkschool stonden de leerlingen op te wachten tijdens hun defilé. Na de ontvangt van het diploma voor het voortgezet speciaal onderwijs stroomt het zestal uit naar verschillende locaties, zoals zorgboerderijen, dagbesteding of Brownies & Downies waar zij aan hun werkende leven zullen beginnen.

De leerlingen vonden het allemaal super spannend, maar genoten er ook zichtbaar van. Datzelfde geldt voor Bart Otjens, die het gala dit jaar voor het eerst als directeur meemaakt.

Gala JRL

Boxtel - Vele honderden belangstellenden hadden zich zaterdag langs de aanrijdroute voor het gala van het Jacob-Roelandslyceum opgesteld om daar de examenleerlingen, op hun mooist uitgedost, gade te slaan. Zij konden daar zien hoe de honderden leerlingen, samen met hun introducés in een prachtige galastoet de Konijnshoolsedreef opreden.

Dat gebeurt, zoals ieder jaar, volgens een strak tijdsschema om de verkeersoverlast te beperken en de enorme stoet bijzondere voertuigen gestroomlijnd richting de school te dirigeren.

Bazaar is smeltkroes van culturen

Boxtel - Tijdens de Bazaar kon in het Boxtelse Park Molenwijk weer genoten worden van het beste wat de verschillende culturen in onze gemeente te bieden hebben. Zo was het park zondag een bonte afwisseling van muziek, theater en een keur aan lekkernijen uit alle windstreken.

Met ieder jaar duizenden bezoekers van gevarieerde afkomst is de Bazaar het grootste multiculturele evenement van Boxtel. Ook dit jaar was het weer gezellig druk, hoewel veel bezoekers de brandende zon meden en het daardoor vooral bij het hoofdpodium wat rustiger was dan de voorgaande jaren.

Deze editie was voor het eerst gekozen voor een opstelling waarbij het kleine podium naast het grote geplaatst was. Zo hoefden de bezoekers die speciaal voor de muziek naar het evenement kwamen niet steeds te verkassen van locatie. En wat muziek betreft was er een grote variatie te vinden: met sambaband Batedeira, Mevrouw van Heck, Grup Taksim en nog vele anderen was er voor elk wat wils.

Dat geldt ook op het gebied van eten, waar een rondje lans de verschillende kramen een bord vol nasi en een broodje kebab oplevert, met als toetje gebakken banaan en baklava. Het kan allemaal tijdens de Bazaar.

Boxtelse sportkampioenen geëerd bij De Rots

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots werden zaterdagmiddag de Boxtelse sportkampioenen gehuldigd door sportwethouder Herman van Wanrooij en wethouder Eric van den Broek. De huldiging werd ook dit jaar weer georganiseerd op initiatief van Boxtel Vooruit, nadat de in 2017 opgeheven Boxtelse Sportraad die taak overdroeg.

In verschillende categorieën mochten de gehuldigden een oorkonde en medaille in ontvangst nemen.

14 / 18

HUB Foto: Sander van Kasteren

foto's Hub & Beach Break & Bazaar

HUB Foto: Sander van Kasteren
HUB Foto: Sander van Kasteren
HUB Foto: Sander van Kasteren
Beach Break Foto: Bo van Uden
Beach Break Foto: Bo van Uden
Beach Break Foto: Bo van Uden
Beach Break Foto: Sander van Kasteren
Beach Break Foto: Sander van Kasteren
Beach Break Foto: Sander van Kasteren
Beach Break Foto: Sander van Kasteren
Beach Break Foto: Sander van Kasteren
Bazaar Foto: Ruud van Casteren
Bazaar Foto: Ruud van Casteren
Bazaar /Moevz Foto: Ruud van Casteren
Bazaar Foto: Ruud van Casteren
15 / 18

Dag der Kampioenen Foto: Jan van der Steen

diverse foto's Gala JRL & Dag der Kampioenen

Dag der Kampioenen Foto: Jan van der Steen
Dag der Kampioenen Foto: Jan van der Steen
Dag der Kampioenen Foto: Jan van der Steen
Dag der Kampioenen Foto: Jan van der Steen
Gala JRL Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
16 / 18

Bridgeclub Boxtel, uitslagen dinsdag 26 juni
A-Lijn: 1 G. Joren & R. van Stuivenberg 57,81% 2 A. & A. Wouters 55,73% 2 A. Kuilman & M. van der Meijden 55,73% B-Lijn: 1 T. Bosveld & I. Boom 58,33% 2 G. & I. Damen 55,56% 3 N. Knijnenburg & T. van de Sande 52,78%
Uitslagen 28 juni
A-Lijn: 1 W. de Langen & F. Geurts 67,56% 2 R. Traa & H. van Esch 62,80% 3 H. Schalkwijk & S. Tempels 62,20%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 26 juni
A-Lijn: 1 T. van Doorn & L. den Dekker 64,06% 2 F. & H. Schalkwijk 55,73% 3 J. Kerssens & B. Marcelis 53,65% 3 T. Walbeek & H. Wolsky 53,65% B-Lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 63,75% 2 F. Verhees & M. van Weert 60,42% 3 M. & H. Deckers 54,69%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 26 juni
A-Lijn: 1 H. Maas & P. Raaijmakers 67,50% 2. J. Clercx & H. Peerlings 63,75% 3 A. Feenstra & J. Peerlings 52,92% B-lijn: 1 R. van de Heijden & T. van de Leek 61,67% 2 A. Moerdijk & T. van Uden 61,67% 3 A. van Boxtel & A. Loupias 53,47%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 28 juni
A-Lijn: 1 F. van Roy-van de Meerendonk & J. van Doremalen 64,58% 2 M. Nieman & R. van Heeswijk 57,50% 3 D. Biekens & E. van de Westelaken 53,75% B-Lijn: 1 M. van Overbeek & C. van Heeswijk 60,52% 2 T. Beerens & J. Dobbelsteen 55,75% 3 T. van de Leek & T. van de Zanden 53,80%

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 30 juni
Ducks JS1-Twins JS1        4-5
Twins JS1-Ducks JS1        6-7
Ducks JH1-All In JH1        14-8
Gryphons AS1-Ducks AS1        10-9
Ducks PH1-PSV PH1        8-7
Uitslagen 1 juli
BeeBall Major League Robert Eenhoorn Toernooi in Rotterdam
Royals H2-Ducks H2 6-7
Jeka DS1-Ducks DS1        6-5
Programma 7 juli        
Hazenkamp BM1-Ducks BM1        10:30
Ducks AS1-ROEF! AS1        10:30
Gryphons JH1-Ducks JH1        13:30
Programma 8 juli
Ducks DS1-Wizards of Boz DS1        10:30
Ducks H2-Blue Lions Tilburg H2        11:00
Ducks H1-MULO 15:00

Duivensport
Combinatie Pennings-Huiskes 1-3-4-5-7-10-12
Th. van de Langenberg 2-6-8
Combinatie Van Rooy-Platenburg 9-11
R. van de Langenberg 13-14
M. & N. Verbeek 15

Softbalsters verliezen in Breda

Breda - Op het zonnige veld van Jeka in Breda ging de wedstrijd voor de Boxtelse softbalsters snel van start. Het ging lange tijd gelijk op, maar uiteindelijk zat winst er helaas niet in voor de Ducks.

In de eerste twee inningen werden er aan beide kanten geen punten gemaakt. Daar kwam verandering in in de derde inning, waarin Ducks twee punten binnenhaalde. Al snel scoorde echter ook Jeka twee punten en kwam het op een gelijke stand.

Ducks maakte in de vierde inning nog drie punten. Nadia Verbeten sloeg een driehonkslag door de bal het buitenveld in te jagen. Jeka scoorde in de vijfde inning nog een punt. Aan de kant van Ducks sloeg Rianne Boer een bal ver in het buitenveld, wat resulteerde in een mooie homerun waarop drie punten binnenkwamen voor Ducks.
In de zesde inning verdedigden beide teams het veld goed en zorgden er zo allebei voor dat er geen punten binnen kwamen. In de zevende inning pakte Jeka echter drie punten door fouten aan de kant van Ducks en won zo de wedstrijd met 6-5.


Regiomix bij JBV De Walnoot trekt veel publiek

Boxtel - De wekelijkse open Regiomix werd maandag weer gespeeld bij jeu de boulesvereniging De Walnoot. Zo'n zestig mensen kwamen een kijkje nemen bij de mooie buitenbanen van de club aan de Selissenwal 25 in Boxtel, 39 van hen gooiden een balletje mee.

Het geheel was goed verzorgd door de vele vrijwilligers, met de barbezetting in de bekwame handen van Paulus van Helvoirt. Hans van Dinther leidde de wedstrijden op vakkundige wijze.

Ad Pennings kwam met 3/29 punten als winnaar van de dag uit de bus. De tweede plaats was voor Piet van de Velden met 3/26 punten en Michel Luijten werd met 3/25 punten derde. Hans van der Aa werd vierde met 3/22 punten, de vijfde plaats was voor Josefien Minkels met 3/19 punten, Ludo Mennen behaalde 3/17 punten en werd daarmee zesde en de zevende plaats werd behaald door Gerhard van Esch met 3/15 punten.

Elke maandag zijn geïnteresseerden vanaf 13.00 uur welkom om te kijken naar het enerverende jeu de boulesspel bij JBV De Walnoot. Ook kunnen zij een balletje meespelen. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.


18 / 18

5-7 juli

Expositie Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (za &zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

5 juli-14 september

Expositie Mieke Tak 'Landschap'
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 5 juli

Hobbycentrum; glas-in-lood (aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; vrije dans (aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; werken met hout (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding: Kasteel Stapelen
19.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Dansvoorstelling Culture Exchange Boxtel
19.30 uur & 20.30 uur, Croonpassage, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Pubquiz
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel


6-8 juli

We Are Electric
Landgoed Velder, Velderseweg 10, Liempde

Vrijdag 6 juli

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

VerhaalTijd
11.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum; werken met textiel (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; zing je mee (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Plug&Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Op zoek naar het ree in de avondschemer
20.30 uur, aanmelden via: www.natuurmonumenten.nl/agenda

Zaterdag 7 juli

Rondje Boxtel per kano (op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Matineeconcert; Tommy van Doorn
14.00 uur, Sint Petrus Basiliek, oude Kerkstraat 20, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 8 juli

Rondje Boxtel per kano (op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Terrasconcert
14.00 uur, Jacobushoeve, Middendreef 2, Boxtel

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Maandag 9 juli

Hobbycentrum; schilderen (aanmelden)
09.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; vrije dans (aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 10 juli

Hobbycentrum; creatief met penseel (aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; werken met hout in de zomerclub (aanmelden)
10.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; breicafé in de zomerclub (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Jeu de Boule Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Open bridgedrives bij Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Boekpresentatie van Boxtelse inwoner 'een liefdesverhaal over borderline'
20.00 uur, Tafel 25, Rechterstraat 25, Boxtel (aanmelden via max_peters_22@hotmail.com)

Woensdag 11 juli

Huiskamer; rikken, jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer; fietstocht (bij goed weer)
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Dubbeltjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; Breukelentocht
19.00 uur, Voormalige Heilig Hartkerk, Baroniestraat, Boxtel


Foto: M. van de Laak

Lotte van de Laak

Silvia van de Laak

Patrick Hendriks