DeMooiBoxtelKrant

16 december 2015

DeMooiBoxtelKrant 16 december 2015


Weekend vol kerst

Foto: Waterschap de Dommel

Boxtel/Liempde - De goedheiligman is weer het land uit en dat betekent dat het tijd is voor het kerstfeest. Boxtel en Liempde dompelden zich afgelopen weekend onder in de kerstsfeer, met verschillende winterse activiteiten.

Liempde was vrijdag het decor van Liempt lopt uit, een grote kerstmarkt met vele kraampjes met allerlei koopwaar en lekker eten. Ook was er live muziek op de markt zelf met Van Bakkus. Later hing het publiek, dat de warmte en gezelligheid opzocht, met de benen buiten bij Café De Durpsherberg, waar The Usual Suspects optraden. Zaterdag werd Liempde verlicht door een lampionnenoptocht, waaraan veel kinderen meededen.

Foto: Marcel Saris
Foto: Mark van der Pol

Boxtel had zaterdag te maken met een ontketende Dré Hazes, die zorgde voor een uitzinnige menigte in de skihut die op de Markt was neergezet tijdens het evenement 'Sneeuwball'. Bovendien was er op het Jacob-Roelandslyceum met de 'Sparkling Music Night' een spetterend optreden van Boxtels' Harmonie te bewonderen. Ook de bewoners van de wijk Selissen hadden een gezellige kerstmarkt die toegankelijk was voor iedereen, maar in het bijzonder gericht was op wijkbewoners. Zondag was het centrum van Boxtel aan de beurt met een sfeervolle kerstmarkt, waar onder andere de brandweer spectaculaire demonstraties gaf en kinderen op de foto konden met Disneyprinses Elsa.

Kijk voor meer foto's op pagina 14 en 15, en op www.mooiboxtel.nl.

Watergraaf Peter Glas benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden

Boxtel - Watergraaf Peter Glas ontving vorige week uit handen van minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen een benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. Dit is een zeldzame onderscheiding die in Boxtel voor het laatst in 1991 werd uitgedeeld. De benoeming vond plaats tijdens het officiële afscheid van Glas als voorzitter van de Unie van Waterschappen.

Glas (59) is sinds maart 2003 watergraaf/voorzitter van het bestuur van waterschap De Dommel. Ook is hij sinds 2010 voorzitter van het landelijk bestuur van de Unie van Waterschappen, waarvan 23 waterschappen lid zijn en waar in totaal 10.000 mensen werken.

Als watergraaf van Waterschap de Dommel heeft hij gezorgd voor een nauwe samenwerking tussen de gemeente Boxtel en het Waterschap, waar het project 'Dommel door Boxtel' uit voortvloeide. Dit project wordt gezien als een grote impuls voor natuur, cultuur en recreatie.

Bovendien was Glas lid van de projectgroep Circo Circolo en is hij lid van diverse bestuursgroepen en verenigingen.

ContourdeTwern gesloten met feestdagen

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern bedankt alle vrijwilligers voor hun belangeloze inzet in het afgelopen jaar. 'Mede daardoor werden dingen voor elkaar gekregen, die anders noodgedwongen waren blijven liggen, en werd het leven van een groot aantal mensen met een beperking aangenamer gemaakt', zo laat de organisatie weten.

Het steunpunt is gesloten van maandag 21 december tot en met vrijdag 1 januari. Heb je belangstelling voor een van de vele vacatures van het steunpunt of wil je vrijblijvend een gesprek over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk, mail dan naar vwsboxtel@contourdetwern.nl. Het steunpunt neemt direct in het nieuwe jaar contact met je op. Vanaf maandag 5 januari is het steunpunt ook weer telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0411-655899. Het steunpunt wenst iedereen fijne feestdagen en een geweldige jaarwisseling toe.

Kinderboerderij zoekt weekendvrijwilligers

Boxtel - De Kinderboerderij in Boxtel wordt al jaren voor een groot gedeelte ondersteund door vele enthousiaste vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat de dieren worden gevoerd op zaterdag- en zondagochtend als de boerderij nog dicht is. En tijdens de middagdiensten zorgen zij naast de dieren ook voor het publiek als de boerderij open is van 14.00 tot 16.00. De kinderboerderij is naarstig op zoek naar uitbreiding van dit team van vrijwilligers.

Mensen die houden van dieren, de buitenlucht en een gezellige werkplek worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden. Dit kan via e-mail: info@kinderboerderijboxtel.nl of loop gewoon even binnen op Apollopad 1. Op eerste en tweede Kerstdag en op 1 januari is de kinderboerderij gesloten.

Kerstconcert van Vocaal Ensemble Octotant in Kasteel Stapelen

Boxtel - Op tweede kerstdag komt het gerenommeerde vocaal ensemble Octotant naar Boxtel voor een uniek kerstconcert in Kasteel Stapelen.

Het ensemble, dat onder leiding staat van dirigent Lucas Vis, heeft zijn oorsprong in de regio Eindhoven en vertolkt een groot scala aan profane en religieuze muziek uit de renaissance en barok. In het concert op 26 december zal het ensemble worden bijgestaan door organist-klavecinist Axel Wenstedt op het kistorgel.
Het concert vindt plaats in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen vanaf 14.30 en zal tot ongeveer 16.15 duren. De entree bedraagt 7,50 euro.

Nog twee dagen inzameling levensmiddelen voor Vincentius

Boxtel - Vandaag, woensdag 16 december, en donderdag 17 december kunnen particulieren en bedrijven verpakte levensmiddelen inleveren bij het kringloopcentrum van de Vincentiusvereniging aan de Van Leeuwenstraat 5 in Boxtel.

Schenkers zijn vandaag en morgen van harte welkom tussen 13.00 en 17.00 uur. Zij kunnen allerlei producten meebrengen zoals kerstbrood, koffie of thee, vacuüm verpakte kaas of vlees, blikken met groenten, ragout en andere levensmiddelen. Om gezondheidsredenen mag de uiterste gebruiksdatum niet verstreken zijn, en dienen de goederen minstens tot eind januari 2016 houdbaar te zijn.

Ook donaties en acties ter ondersteuning van de inzamelingen zijn van harte welkom. Giften kunnen worden overgemaakt op het bankrekeningnummer van de Vincentiusvereniging: NL18RABO012.87.22.320, onder vermelding van 'kerstpakkettenactie'.

KBO-activiteiten

Donderdag 17 december        Kerstdrive bridgen in De Walnoot 13.30
Vrijdag 18 december        Kerstviering in De Walnoot Wijk Selissen 11.00
                        Kerstviering in De Orion Wijk Lennisheuvel 13.00
Maandag 21 december        Kerstviering in De Adelaar Wijk Centrum 13.30

Benefietconcert Wereldkoor en Boxtel City Band enorm succes

Boxtel - Er was zoveel belangstelling voor het benefietconcert van het Wereldkoor en de Boxtel Big City Band in Gemeenschapshuis De Walnoot afgelopen vrijdag, dat de deuren halverwege de avond op laste van de brandweer gesloten werden. Het succesvolle concert bracht een bedrag van meer dan 1.344 euro op, dat ten goede komt aan twee goede doelen.

De avond, die georganiseerd was door Marja Coset en Trudij Verkooijen, was volledig in kerstsfeer, en dat gold zeker ook voor de muziek. Het koor en de band brachten vele kerstliedjes ten gehore. En niet alleen de bekende Nederlandse en Engelse kerstliedjes, maar geheel in de stijl waar het Wereldkoor om bekend staat, nummers van over de hele wereld. Naast het concert werd er een loterij gehouden, waar veel prijzen gewonnen konden worden die door ondernemers kosteloos ter beschikking waren gesteld. Ook werden er kerstsfeerlichtjes verkocht. De animo voor het concert was enorm; om een onveilige situatie te voorkomen, besloot de brandweer op een gegeven moment geen mensen meer toe te laten.

Het concert was georganiseerd om geld op te halen voor twee goede doelen: de kerstpakkettenactie van Sint Vincentius voor Boxtelaren die het financieel zwaar hebben, en het bieden van een kans op een betere toekomst aan weeskinderen in Congo die door de vele oorlogen in dit Afrikaanse land verwaarloosd worden. Beide doelen mochten een onverwacht hoog bedrag in ontvangst nemen.

Ploegerrangfestival barst van het jong talent

Liempde - Zondag mochten alle Ploegertjes van groep 3 tot en met 8 hun zang-, playback-, dans- of cabaretact op het podium van Ploegerspaleis Het Hof van Liempde laten zien tijdens het jaarlijkse Ploegerrangfestival van Prinsenvereniging De Ploegers. Onder toeziend oog van Jeugdprinses Noukie, haar Adjudante Mees en de jeugdraad kende de deskundige jury bestaande uit Lars Jennissen, Wout-Jan van Beers, Danick van Aarle en Erna Schellekens de felbegeerde prijzen toe.

De acts met de eerste prijs mogen deelnemen aan de jeugdzittingsavonden op 8 en 9 januari. Sinds een aantal jaren mag ook de winnaar van de 'Vrolijke Noot' zijn of haar kunsten laten zien op deze avonden. De Vrolijke Noot werd toegekend door Z.D.H. Prins Primus en zijn Adjudant Johan. Deze prijs ging naar het meest carnavaleske nummer van de middag.

Het Ploegerspaleis zat vol kinderen, trotse ouders en familieleden. Zij zagen hoe vijftig Ploegertjes verdeeld over bijna twintig groepen met elkaar de strijd aangingen in twee verschillende categorieën. De categorieën zelfzang en playback werden onafhankelijk van elkaar gejureerd. Tussen de acts door werd het publiek getrakteerd op een act van Liempdenaar Wesley van Houtum, bekend van het tv-programma Playback-je-gek. Ook Jeugdprinses Noukie en Adjudante Mees lieten zien hun playback- en dansskills nog niet te zijn verloren. Door het zeer hoge niveau van alle deelnemers had de jury aan het eind van de middag een enorm lastige taak aan het verdelen van de prijzen. Uiteindelijk eindigde iedereen op een vierde plaats en werden de overige acts beloond met een podiumplaats. Het was een zeer spannende en talentvolle middag met veel show, zang en dans.

Prijzen
Groep 3/4 Playback
Eerste prijs: Mijn Boek - Lieve Spriensma en Marit van Heertum
Tweede prijs: We maken pannenkoek - Bowe van Abeelen en Elin Traa
Derde prijs: Raar maar waar - Femke van Houtum en Sophie van der Velden
Groep 5/6 Playback
Eerste prijs: Irritatiefactortje - Roosje Voets
Tweede prijs: 't Is een zwaar bestaan - Cilke Spijkers, Emma Dortmans, Inez Kersten, Myrthe van Geffen, Sam van Oorschot en Tara Braken
Derde prijs: Bubbelbad - Karlijn van de Pas, Bente de Jong, Sofie Saris, Fieke van de Sloot en Lieke van de Langenberg
Groep 7/8 Playback
Eerste prijs: Hollywood - Mirthe Franken, Senna Smulders, Janne de Bresser en Esmee van der Heijden
Tweede prijs: Alie van de Wegenwacht - Lora van Ruremonde
Derde prijs: Drums gaan Boem - Antje Saris, Lotte van de Heuvel, Lana Kreijveld, Mirthe Peijnenburg, Noor el Goushli, Nina van de Laar
Zelf zingen
Eerste prijs: Zomerkamp - Liselotte Simons
Winnaar vrolijke noot
Bananenlied - Casper de Maeyer

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

Harry van Berkel nieuwe gemeentesecretaris Boxtel

Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Harry van Berkel wordt de nieuwe gemeentesecretaris van Boxtel. Hij volgt per 1 januari Jan Fraanje op die eind dit jaar afscheid neemt. Boxtel staat aan de vooravond van een ambtelijke fusie met de gemeente Sint-Michielsgestel. Harry van Berkel is al werkzaam bij de gemeente Boxtel als afdelingshoofd Concern en Dienstverlening en kent beide organisaties goed.

De secretaris zorgt voor de gezamenlijk in te zetten vernieuwing (kanteling) van de gemeentelijke organisatie. Een hele klus waarbij kennis van de organisatie erg belangrijk is. De komende jaren moeten flinke stappen worden gezet om interne doelen te realiseren. Allemaal met het oog op een goede dienstverlening voor de inwoners. Waarbij het 'van buiten naar binnen denken' als een rode draad door de bedrijfsvoering loopt.

Harry van Berkel is straks verantwoordelijk voor de doorvertaling van ambities en beleidswensen van de politiek en het gemeentebestuur in hoogwaardige en uitvoerbare plannen. Hoewel Boxtel bestuurlijk zelfstandig blijft, gaat de organisatie, met straks zo'n vierhonderd medewerkers, samenwerken om beide gemeentebesturen te bedienen.

De nieuwe gemeentesecretaris is sinds 1984 werkzaam bij de overheid. Hij heeft in diverse leidinggevende functies bij gemeenten gewerkt in het sociaal domein en de bedrijfsvoering. Momenteel is hij werkzaam in de directie van de gemeenschappelijke regeling 'MijnGemeenteDichtbij'.

Foto: Sander van Kasteren

Cast Jesus Christ in Concert bestudeert de film bij Café de Kerk

Boxtel - Een flink deel van de cast van de rockopera Jesus Christ in Concert was donderdagavond te vinden bij café De Kerk. Samen bekeken zij daar de verfilming van de rockopera.

Initiatiefnemer en gitarist Roeland Heesbeen en toetsenist en muzikaal leider Dave Hanhart konden woensdagavond niet bij de repetitie aanwezig zijn. Omdat de cast erg gedreven is, werd al snel besloten om op de symbolische locatie, Café De Kerk, wat extra inspiratie op te doen voor de rockopera, die vrijdag 18 maart in de Heilig Hartkerk in Boxtel in première gaat.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

De voorstellingen zijn allemaal al uitverkocht. Vanwege de grote belangstelling wordt nu gekeken naar mogelijkheden voor een extra voorstelling op donderdag 17 maart.

Dukaat

Foto: Monique Fick

Tussen Bosscheweg en Braspenning

De dukaat (van het Italiaans: ducato) is een gouden munt, die oorspronkelijk afkomstig is uit de Republiek Venetië. De dukaat verschijnt daar voor het eerst in 1284, ten tijde van de doge Giovanni Dandolo, en zal tot in de achttiende eeuw in ongewijzigde vorm gebruikt worden.

De beeldenaar van de Venetiaanse dukaat toont aan de ene zijde de doge in geknielde houding voor de evangelist Marcus, aan de andere zijde een afbeelding van Jezus. Het gewicht van de munt is 3,494 gram en het goudgehalte is 0,983.

In navolging van de Venetiaanse dukaat wordt de munt ook elders in Europa geslagen, waaronder de Duitse en Oostenrijkse staten en Hongarije, waarbij hetzelfde gewicht en goudgehalte wordt gebruikt.

Ook in de Nederlanden wordt de munt geslagen vanaf 1586. De voorzijde van de munt toont een ridder met een zwaard en pijlenbundel, de achterzijde bevat een tekst. De waarde is ruim 5 gulden. De dukaten worden in verschillende provincies geslagen tot 1808. Vervolgens blijft hij in gebruik als handelsmunt (negotiepenning), geslagen bij 's Rijks Munt te Utrecht en ook in Brussel van 1824 tot 1830. De munt heeft niet de status van wettig betaalmiddel, de overheid garandeert slechts gewicht en goudgehalte van de munt.

Tot 1982 kunnen zowel particulieren als de staat zelf opdracht geven aan 's Rijks Munt tot aanmunting van gouden dukaten. De particulier dient ten minste 10 kilo goud te laten vermunten, de minimale oplage bedraagt dus 3.605 stuks (bijvoorbeeld de jaargang 1960). Sinds 1982 mag alleen de staat nog dukaten laten slaan. Particulieren kunnen deze dukaten aanschaffen, bijvoorbeeld ter herinnering aan een bijzonder jaar.

De Nederlanden kennen ook een zilveren dukaat. Deze is in gebruik van 1659 tot 1816, heeft een waarde van de voormalige rijksdaalder (50 stuivers) en wordt ook al snel zo genoemd. In de huidige muntwet is deze zilveren dukaat (weer) opgenomen, maar zonder de status van wettig betaalmiddel.

Christ van Eekelen
Heemkundekring Boxtel

Kerstmarkt bij De Rots zowel binnen als buiten

Foto: Bas Kreijveld

Boxtel - Kramen, Glühwein, lekker eten, het is allemaal te vinden op de kerstmarkt van Gemeenschapshuis De Rots aanstaande zondag, 20 december. Zowel buiten op het voorterrein als binnen is er van alles te doen, voor jong en oud.

Buiten staan marktkramen met leuke hebbedingen, etenswaren, glühwein en andere kerstgerelateerde artikelen. Binnen zijn er verschillende workshop en kunnen de kinderen zich laten schminken. Er is live muziek en ook de kerstman is van de partij.

De kerstmarkt is van 13.30 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. De markt is een samenwerking tussen Wijkorgaan Boxtel Oost en de buurtverenigingen, winkeliersvereniging Oosterhof en Gemeenschapshuis De Rots.

Kerstmatinée Big Band Boxtel

Boxtel - Voor het derde jaar op rij houdt Big Band Boxtel aanstaande zondagmiddag, 20 december hun kerstmatinée in Partycenter De Comsche Hoeve.

Het repertoire van de band bestaat uit bekende bigband klassiekers, kerstnummers en populaire swingende melodieën. De zang wordt verzorgd door Maria van Gils en de zusjes Jazzmin en Donna Hobbelen. Het geheel staat onder leiding van Dirigent Mari van Gils. Het concert begint om 14.30 uur en de entree is gratis.

Dükerskoor Kerst-Inn bij Grand Café Rembrandt

Boxtel - Maandag 21 december begint om 20.30 uur het optreden van het Dükerskoor bij Grand Café Rembrandt. Het koor zal het publiek deze avond trakteren op gezellige en ontroerende smartlappen en sfeervolle kerstliederen.

De eerste belangstellenden voor dit gratis concert worden al om 19.00 uur verwacht, dus wie er bij wil zijn, wordt geadviseerd op tijd te komen. Je vindt Grand Café Rembrandt op Rechterstraat 56 in Boxtel.

Kerstactiviteiten bij De Kinderboerderij

Boxtel - Op woensdag 23 december kunnen kinderen een kerststukje komen maken bij De Kinderboerderij. Ze hoeven hiervoor geen materiaal mee te nemen, daar wordt voor gezorgd. Wel graag een tuinschaartje meenemen.

Het kerststukjes maken is van 14.00 tot 15.00 uur en de deelname is gratis. Op eerste en tweede kerstdag en op nieuwjaarsdag is De Kinderboerderij gesloten.

Kunst als kerstcadeau: loop eens binnen bij de kinderkunstuitleen van De Spelelier

Boxtel - Bij Basisschool De Spelelier zijn vele schilderijen te leen, allemaal gemaakt door leerlingen van de school. Een leuk cadeau voor jezelf en voor een ander. Tot en met aanstaande vrijdag 18 december kun je nog een kijkje komen nemen bij de school aan de Dr. de Brouwerlaan 74.

Niet alleen de kunstwerken zijn door de kinderen gemaakt, ook de kunstuitleen runnen zij zelf. Vanaf 3 euro haal je voor 3 maanden een uniek kunstwerk in huis. Door op een bel te drukken in de school komt een van de leerlingen om je rond te leiden langs alle kunstwerken, zodat je je keuze kunt maken.
De kinderkunstuitleen in de Spelelier, in het gebouw van Brede School De Wilgenbroek is morgen geopend van 8.30 tot 15.15 uur en vrijdag van 8.30 uur tot 12.00 uur.

Te weinig toneelspelers: geen voorstelling Liempds Stukske in 2016

Liempde - Toneelvereniging 't Liempds Stukske geeft aan voor 2016 geen toneelstuk op de planken te kunnen brengen. Na de succesvolle voorstellingen van de afgelopen jaren viel het de vereniging zwaar om dit besluit te moeten nemen. Oorzaak is een tekort aan actieve toneelspelers voor komend jaar.

De toneelvereniging, die twee jaar geleden is ontstaan uit het vroegere KPJ-toneel, is voornemens om in 2017 weer een prachtig stuk te gaan spelen. Hiervoor zijn nieuwe enthousiaste toneelspelers van harte welkom. Ben jij iemand die het leuk lijkt om bij de vereniging aan te sluiten, of heb je in het verleden al eens meegespeeld? Neem dan contact op met 't Liempds Stukske via tliempdsstukske@gmail.com of 06-15233333. Voor meer informatie kun je terecht op www.tliempdsstukske.nl of de Facebook-pagina van de toneelvereniging.

Internationaal WEEELABEX certificaat voor Holland Recycling

Boxtel - Deze week ontving Holland Recycling Electronics als een van de eerste Nederlandse recyclingbedrijven het Europese WEEELABEX certificaat voor verantwoorde verwerking en producthergebruik van afgedankte elektrische apparaten, elektronica en verlichtings- en elektronische apparatuur. Vanaf 1 juli dit jaar verplicht voor alle verwerkers en re-marketing bedrijven: e-waste mag alleen nog gecertificeerd worden verwerkt. Ook mag e-waste alleen door een gecertificeerd bedrijf als product terug op de markt worden gebracht.

Dennis Bekkema, directeur van Holland Recycling, is trots: "Het is een beloning voor jarenlang duurzaam beleid en flinke inspanningen van onze medewerkers." Vorige week verraste Bekkema hen dan ook met de langverwachte mededeling. In een jubelstemming, vooral op de fonkelnieuwe locatie in Boxtel, het kloppend hart van de demontage, waar een deel van de grote groep betrokken WSD-medewerkers zich met de verwerking bezighoudt. "Dit is voor hen net zo'n feestelijk moment als voor de medewerkers die bij ons in dienst zijn", vertelt Bekkema. "Wij beschouwen deze mensen met een lichte afstand tot de arbeidsmarkt als onze eigen medewerkers. Ze vormen dan ook een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering en ze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het behalen van dit prestigieus certificaat."

Terugwinning grondstoffen
Het doel van de WEEELABEX-certificering is om de recyclingpercentages te verhogen en hierdoor bij te dragen aan de terugwinning van waardevolle en steeds schaarser wordende secundaire grondstoffen, zoals bijvoorbeeld koper, goud, zilver en palladium. Volgens de nieuwe ministeriële regeling mogen bedrijven zonder WEEELABEX vanaf 1 juli 2015 geen elektronica meer verwerken zonder dit felbegeerde certificaat. 'Verwerken' begint al bij het afknippen van een snoer. E-waste komt dan uitsluitend terecht bij verwerkers die het volgens de normen recyclen en er de vereiste hoge percentages aan grondstoffen uit terugwinnen.

Extra bijzonder is deze certificering omdat Holland Recycling pas het tweede bedrijf in Nederland is dat zich naast het certificaat voor recycling heeft weten te certificeren voor hergebruik (re-use) van elektronica zoals bijvoorbeeld beeldschermen en harde schijven. Hiervoor zijn de eisen extra streng en met name voor datadragers heel begrijpelijk in het kader van de vernietiging van alle vertrouwelijke informatie.

"We streven naar 100 procent duurzaamheid", aldus Bekkema. "Door goede regulering werken wij mee aan een nog duurzamere samenleving. Buiten dit maatschappelijk belang kunnen wij particulieren en bedrijven stimuleren door hen een goede opbrengst te vergoeden voor hun afgedankte of overtollige elektrische apparaten en onderdelen van elektronica."


Elfde editie van ComRock rockt

Premium trakteerde het publiek op stevige rock. Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Naast vele activiteiten met kerstmuziek, konden ook liefhebbers van het wat ruigere muziekgenre hun hart afgelopen weekend weer ophalen. Zaterdagavond was de Comsche Hoeve het decor van een drukke en spetterende editie van Comrock.

De band 'Buckshot' begon met een wervelende Queen-tribute, waarbij vooral de stem van zanger Giel van der Heiden in positieve zin opviel. Daarna was de beurt aan 'Premium', dat als vertrouwd een strak optreden neerzette, gestoeld op grunge en het stevigere rockwerk. De muzikanten van 'Nailhead' mochten op hun beurt stevig rocken. De avond werd afgesloten met de coverband 'Ever since Lucy', die een gevarieerd repertoire ten gehore bracht dat nummers uit het hippietijdperk tot hedendaagse rock omvat.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Mark van der Pol

"Deze Comrock was prima geslaagd!", blikt mede-organisator Charles van Liempd terug op het gratis muziekfeest. Hij organiseert dit evenement nu voor de derde keer samen met Henny van den Boom. Het was de elfde editie van Comrock, dat in 2010 het licht zag en toen nog werd georganiseerd door de inmiddels overleden Bert van Gils.

Meer dan duizend vogels in De Rots

Boxtel - Bij de gewestelijke vogelshow van Vogelvereniging Ons Ideaal afgelopen zaterdag en zondag konden vogelliefhebbers hun ogen weer uitkijken bij de kleurrijke verzameling vogels die voorbij kwam. Ruim 1100 verschillende vogels waren te bewonderen, verdeeld over diverse klassen.

De kampioenen werden geselecteerd op kleur, of op vorm en postuur en er waren in vele categorieën prijzen te winnen. Naast de leden die meededen om prijzen te winnen, waren er ook veel belangstellenden op de show afgekomen.

6 / 20

E P E E N F T S O E Z O R T T G
R L A R B E R T D P R W G L G R
F F E G O L S T R E B M A E F O
R D M K E S W R A E R O E R N A
S X W I L U E T I N T L N E T E
H E H I O O E M F N C E E G N L
L I C H T R R N M A D E O E C S
S I A S E A K C A N N I R N S E
D U E P L N A W G O D F G B M O
D W U E I J A F E M T E L O I V
I A C C S E T G N E L F L O G W
T O C T J N S E T T T O C G U P
D O O R I H I O A E C Y A A N N
K L E U R E N C I R K E L A H H
H R R M G P G E G I E B C I D D
H B T E S D R O C V S E B W N L

kleurencirkel
weerkaatsing
licht
golflengtes
nanometer
regenboog
spectrum
rood
oranje
geel
groen
blauw
indigo
violet
tint
wit
grijs
cyaan
magenta
zwart
bruin
beige
taupe
amber
roze

Foto: Fam vd Heijden

Dorianne van der Heijden

Initiatief De Keine Aarde 'Samen leven en leren' richt zich op participatiesamenleving

Boxtel - De nieuwe initiatieven voor De Kleine Aarde beginnen, in aanloop naar de beeldvormende raadsvergadering op 5 januari, serieus vorm te krijgen. Een bijzonder initiatief is het plan van Marianne van Hoof, waarbij De Kleine Aarde een kenniscentrum blijft op het gebied van duurzaamheid, maar waarbij ook nog eens extra de nadruk komt te liggen op sociale duurzaamheid.

Van Hoof droomt naar eigen zeggen van een bewustwording bij de burger dat de tijden waarbij de overheid voor je zorgde voorbij zijn. "Ouderenzorg, jeugdzorg en passend onderwijs worden zo langzaamaan onbetaalbaar. De nadruk komt te liggen op de participatiesamenleving", zegt Van Hoof.

Van Hoof is zelf afkomstig uit het onderwijs, wat ook tot uiting komt in haar plan voor De Kleine Aarde (DKA): "Ik heb gemerkt dat veel kinderen en jongeren stuklopen in het onderwijs omdat ze veel met hun hoofd moeten werken, terwijl ze veel liever in de praktijk bezig zijn." Ze hoopt van DKA een kenniscentrum te maken, waarbij deze leerlingen een leerwerkplaats krijgen en waarbij zij door bijvoorbeeld samen met ouderen tuinieren kennis en vaardigheden kunnen opdoen en ook nog eens sociaalmaatschappelijk nuttig bezig zijn.

Aan het plan zitten volgens de initiatiefneemster enkel voordelen. Zo kan DKA in haar plan mede gefinancierd worden vanuit onderwijsgelden en geld uit de jeugdzorg. Bovendien is samenwerking met andere initiatiefnemers mogelijk. Zo verwacht Van Hoof dat één van de andere initiatiefnemers, een collectief van Rabobank, Heijmans, Waterschap De Dommel, Sint-Joseph, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Van Maris Projects en diverse opleidingsinstituten in de regio, zich vooral zal richten op technologische duurzame initiatieven voor DKA. "Ik denk dat dat heel goed te combineren is met het sociale aspect waar ik me vooral op richt", aldus Van Hoof.

Dat is volgens Van Hoof ook precies het doel van haar initiatief; een breedgedragen doel vinden voor DKA, waarbij zowel jong als oud gebaat is. "De Kleine Aarde moet een soort gemeenschapsschool worden, waarbij de vraag 'Hoe wil jij dat onze samenleving er in de toekomst uitziet?' centraal staat."

Kom Proeven bij Coop op 19 december

Liempde - Nog even en dan is het weer kerst. Coop Liempde haalt alles uit de kast om de feestdagen te vieren. De supermarkt zorgt met een uitgebreid eindejaarsassortiment aan producten voor kerstontbijt, -brunch, -lunch en -diner voor een Op & Top kerstgevoel. Op zaterdag 19 december kunnen klanten bovendien proeven van deze producten en volop inspiratie opdoen tijdens het jaarlijkse evenement 'Kom Proeven'.

Coop Tax pakt dit jaar flink uit tijdens Kom Proeven. Klanten kunnen op zaterdag 19 december tussen 11.00 en 16.00 uur allerlei producten met het kwaliteitslabel Top! van Coop proeven. Van authentieke paté tot vriesvers gerookte zalmfilet, van roomijs tot amandelkoek: er is voor ieder wat wils. Natuurlijk zijn alle producten en gerechtjes die klanten kunnen proeven verkrijgbaar in de supermarkt. Tijdens Kom Proeven profiteren klanten ook van twee superscherpe dagaanbiedingen: een rollade van 9,99 euro voor 3,99 euro per kilo en Jean Sablenay wijn van 3,29 euro voor slechts 1,99 euro.

Supermarktondernermer Jan Tax: "Ons motto deze feestdagen is 'De mooiste tijd voor elkaar'. Daar gaan we voor zorgen. Met Kom Proeven willen we klanten inspireren, laten proeven en kerst Op & Top laten beleven. Iedereen is van harte uitgenodigd voor het gezellige evenement. We maken er een feest van!"

De Herbergier biedt zorg in huiselijke sfeer

Boxtel - In het oude pand van Woonstichting Sint-Joseph aan de Baroniestraat wordt hard gewerkt aan een nieuwe woonvoorziening voor mensen met geheugenproblemen. Onder de naam 'De Herbergier', zal het echtpaar Judith Huisman en Peter Jansen op 1 maart 2016 de deuren openen. Zij worden daarbij ondersteund door een team van tussen de twintig en dertig verpleegkundigen.

Het echtpaar richt zich op zorg in een huiselijke sfeer voor mensen met geheugenproblemen. Peter: "Onze gasten houden zelf de regie over hun leven en hoeven dus ook niet op gezette tijden op te staan of naar bed te gaan." Niet voor niets is de leus van De Herbergier 'Zo gewoon mogelijk'. "Ook de deuren gaan bij ons niet op slot", vult Judith hem aan, waarmee zij doelt op het open karakter van de woonvoorziening.

Huisman en Jansen komen oorspronkelijk uit Nijmegen, maar voelden zich meteen thuis in Boxtel. Zelf gaan zij een woning bij het appartementencomplex betrekken. "Zo zijn we 24 uur per dag beschikbaar voor onze gasten", vertelt Peter. De appartementen voor onze gasten zullen in grootte variëren tussen de 32 en 55 vierkante meter en zijn van alle gemakken voorzien, op een keuken na. "Koken kunnen de gasten vaak niet zonder begeleiding en bovendien is dat meteen een leuke groepsactiviteit", licht Judith toe. Het paar zoekt bovendien de samenwerking met vrijwilligersinstanties om zo tot interessante activiteiten voor de gasten te kunnen komen.

De bewoners betalen huur aan het echtpaar en kopen hun zorg bij hen in via PGB. Doel is om uiteindelijk 16 bewoners te vinden, die allen binnen de groep passen. "Bovendien is het mogelijk voor echtparen waarbij beide partners geheugenproblemen hebben om bij elkaar te blijven wonen", vervolgt Judith. "Het moet voelen als een warme plek waar mensen bij elkaar komen."

Betere voorwaarden voor zzp'ers

Als je zzp'er als beroep zou zien dan is het de hardst groeiende bevolkingsgroep van Nederland. Al jaren groeit het aantal met vijf procent per jaar. Om je een idee te geven: in oktober kwamen er bijna 10.000 zzp'ers bij. Klopten deze zelfstandigen echter aan voor een hypotheek, dan werden ze niet overal even enthousiast ontvangen. Daar is nu verandering in gekomen. Ook eenpitters kunnen 102% van de marktwaarde van een woning lenen. Én ben je langer dan drie jaar zelfstandige, dan wordt het volledige gemiddelde inkomen meegerekend als toetsinkomen.

Het aantal zelfstandigen zonder personeel stijgt in bijna alle branches. In de zorg, de bouw, als consultant en andere vormen van dienstverlening, overal is het aantal eenpitters stijgende. En opvallend ook: het aantal zzp'ers dat failliet gaat, is dalende. Nu de economie weer aantrekt worden deze flexibele arbeidkrachten vaak ingezet om de eerste arbeidstekorten bij bedrijven op te lossen.

Toch zagen geldverstrekkers deze ruim één miljoen werkenden niet voor vol aan. Als zij een lening wilden afsluiten voor het kopen van een huis, merkten we vaak dat de maximale hypotheekbedragen beduidend lager waren dan voor bijvoorbeeld werknemers met een vast dienstverband. Daar komt nu verandering in. Ergens op een site zag ik staan 'De strijd om de zzp'er is losgebarsten'. En daar lijkt het inderdaad op. Er zijn banken die een zzp-hypotheek aanbieden en anderen hebben hun voorwaarden bijgesteld.

Stel dat je in 2013 een adviesbureau oprichtte. Dan mag je maximaal 102% van de marktwaarde van de woning lenen. Het toetsinkomen (inkomen waarop het maximale hypotheekbedrag wordt gebaseerd) is in dit geval 90 procent van jouw gemiddelde inkomen van de afgelopen twee jaar.

Veel eenmansbedrijven bestaan echter al veel langer. Voor hen geldt dat het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar het maximale hypotheekbedrag bepaalt en dat 100 procent van dit inkomen wordt meegenomen in de berekeningen. Het maximum is echter het inkomen van het laatste jaar. En zelfs als je nog maar een jaar zelfstandig bent, zijn er mogelijkheden, alleen is het toetsinkomen dan slechts 75 procent van je inkomen.

Ben je zelfstandige en heb je verhuisplannen, laat je dan goed voorlichten. Waarom? De basis van het toetsinkomen zijn jouw jaarcijfers en de winst na belasting. Daardoor is het inkomen lastiger te berekenen dan bijvoorbeeld voor werknemers.

Mijn Mooi Boxtel: Ingrid Schaeken

Foto: ingrid schaeken

Ik vind het altijd heel mooi om in de Kampina foto's te maken. Het maakt niet uit in welk seizoen je er komt, er is altijd wel iets moois te zien. Deze keer een zonsondergang in Boxtel.

Herenboeren Wilhelminapark komt nu echt van de grond

Ter nagedachtenis aan overleden kinderen werden in de Protestants Kerkl 24 kaarsen aangestoken. Foto: Judith Marechal

Boxtel - De Herenboeren van het Wilhelminapark, gelegen tussen Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel, zijn vrijdag officieel van start gegaan met een coöperatieve boerderij. Vanaf komend voorjaar wordt op het landgoed van 20 hectare voedsel geproduceerd. Het wordt de eerste coöperatieve boerderij van Nederland. Dit feit werd vrijdagavond gevierd in de raadzaal van het gemeentehuis van Boxtel.

De raadzaal van Boxtel was met honderd aanwezigen goed gevuld met onder meer herenboeren in spe en andere geïnteresseerden, betrokkenen en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Boxtel.

Foto: Geert van der Veer

Vrijdagavond ondertekenden acht huishoudens het document waarmee ze aangeven hun voedselproductie via Herenboeren in eigen hand te willen nemen. Daarmee is het minimale aantal benodigde huishoudens van vijftig behaald en kan de conceptfase van het project officieel van start gaan. Het aantal aanmeldingen voor het project is daarmee op een kwart van de uiteindelijk benodigde 200. Vanaf komend voorjaar kan er op het Wilhelminapark op duurzame wijze voedsel worden geproduceerd, exclusief voor de leden van de binnenkort op te richten coöperatie.

Alle aanwezigen werden bijgepraat over het initiatief. Onder meer de bodemvruchtbaarheid kwam aan bod, de plannen voor de teelt en de werkzaamheden die verricht zijn en worden om het gebied klaar te stomen voor de voedselproductie.

Geert van der Veer, voorzitter Herenboeren Nederland, hield een inspirerend betoog over de landelijke beweging. "Op tal van plaatsen staan mensen op die een Herenboerderij willen starten", vertelde hij. "Dordrecht, Winterswijk, Amsterdam, Groningen, Zwolle; het zijn maar enkele van de vele steden waar het borrelt en bruist." Verder kondigde hij de oprichting van een fonds aan. Met dat fonds is het mogelijk om mensen die moeite hebben met de eenmalige investering van 2000 euro, te helpen. "Want eerlijk, duurzaam eten van dichtbij moet er voor iedereen zijn", aldus Van der Veer vol overtuiging.

Onderzoek en onderwijs
Streekorganisatie Het Groene Woud liet weten zich als ambassadeur van de Herenboeren te willen opstellen en mee te willen denken in de financiering van het fonds. Ook heeft Herenboeren Nederland inmiddels diverse onderwijsinstellingen en gerenommeerde onderzoeksinstellingen, waaronder het Copernicus Instituut, aan zich gebonden.

Verder werd bekendgemaakt dat de Marggraff Stichting, eigenaar van Wilhelminapark, samen met Herenboeren optrekt bij de landelijke uitrol van het concept. Een concept dat consumenten eigenaar maakt van een coöperatieve boerderij en waarbij een boer in dienst van die coöperatie is.

Nog deze week ontvangen alle leden een 'wat-wil-ik-eten-enquête'. Die vormt mede de basis van het teeltplan dat op korte termijn vastgesteld moet worden.

Lichtjes voor overleden kinderen

Boxtel - Op Wereldlichtjesdag, die afgelopen zondag is gehouden, steken mensen wereldwijd om 19.00 uur kaarsen aan voor overleden kinderen. In de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat kwamen zo'n 65 mensen bij elkaar om hieraan gehoor te geven.

Judith Marechal en Wendel Leenders, ritueel begeleiders bij afscheid, hebben dit jaar twee keer zo'n viering georganiseerd. Judith opende die van zondag met een mooi gedicht over 'lichtpuntjes', het thema van 2015. Er werden ook gedichten voorgelezen door familieleden.

Iedereen in de kerk heeft een eigen verhaal. Een verhaal over een kind met wie ze verbonden waren. De rode draad in al die verhalen is de afloop, die steeds dezelfde is: een kind dat overlijdt. De rode draad staat ook voor verbondenheid met elkaar in al deze verhalen. Daarom werd een rood touw doorgegeven terwijl Jet en Jelle Berkers het nummer 'Precious Child' ten gehore brachten, een speciaal voor Wereldlichtjesdag gemaakt lied.

Om 19.00 uur was het tijd voor de ceremonie met de kaarsen. Op een grote tafel stonden kleurige kegelkaarsen. 24 namen werden voorgelezen, 24 kaarsen werden aangestoken. Elke kaars stond symbool voor een overleden kind. Terwijl het nummer 'Als alles duister is' werd gezongen, mochten alle aanwezigen een kleurig waxinelichtje aansteken. De tafel stond letterlijk en figuurlijk vol lichtpuntjes die hoop, troost en kracht moesten geven.

In een voorgedragen tekst over de pijn na het verlies van een kind werd duidelijk hoe moeilijk het is deze lichtpuntjes soms te vinden. Het werd vergeleken met een sterrenhemel, waarbij duizenden sterren soms verborgen blijven achter de wolken. Toch weet je dat de lichtjes er zijn. Na het lied 'Dat ik je mis' bracht een moeder een rap van haar overleden zoon. Voor de aanwezige kinderen werd een speciaal gedicht voorgelezen waarin ook vlinders een plekje kregen. Alle kinderen mochten daarna een prachtig gekleurde vlinder uitzoeken.

Tot slot werd de rode draad weer opgepakt, nu om deze door te knippen; ieder ging weer z'n eigen weg, maar het stukje draad werd meegenomen als teken van de verbondenheid. Ook werden de aanwezigen uitgenodigd om vuurwerksterretjes mee naar huis te nemen, zodat op oudejaarsavond om middernacht op vele plekken wederom lichtpuntjes zullen branden. "Volgend jaar wil ik er graag weer bij zijn", zei een oma bij de uitgang.

Lieve lezers,

Het zijn de donkere dagen voor kerst. Het weer wordt guur, de mensen zitten lekker warm binnen en de glühwein is niet aan te slepen. Een tijd waarin elke Boxtelaar zich opmaakt voor kerstdiners, kerstborrels, en andere kerstactiviteiten. Het belangrijkste van al: het opzetten van de kerstboom.

Het is het gesprek van de dag aan de koffieautomaat: hedde gij de boom al staan? En zo ja, wa hedde d'r in hangen? Ikzelf ga meestal voor de klassieke look: vooral veel glimmende ballen. Hou ik van. Al dat engelenhaar, daar krijg ik alleen maar uitslag van.
Ik moest diep de schuur in duiken om alle spullekes weer tevoorschijn te halen. Vurrig jaor netjes opgeborgen. Dacht ik. Ik ben nu nog agressief van het uit elkaar halen van de kerstlempkes. Maar uiteindelijk is het gelukt. Hij staat. Mee lempkes en al.

Ik word toch altijd zo blij van die lempkes overal in deze tijd van het jaar. Een goei lempke maakt je blij en wèrm van binnen. Daorum waar ik zo blij dit weekend tijdens de Kerstfair. Overal lempkes op de Mert afgelopen zondag, supergezellig. Ik had nog un bietje een kater van 't optreden van Dreeke Hazes Jr. de avond ervoor, maar die heb ik weggespoeld met glühwein en chocolademelk. Ik heb genoten op de Kerstfair, in m'n hart ging er ook een lempke aan. Da heb ik wel vaker, wanneer er wat leuks wordt georganiseerd in Boxtel, dat d'r een lempke aangaat in m'n hart.

Terugkijkend op dit jaar, zijn er een hoop lempkes op die manier aangegaan. Mijn binnenste is goed verlicht geweest in 2015. Bijvoorbeeld tijdens alle sportieve evenementen die Boxtel rijk was dit jaar: de Rabo Beachbreak, of het En Garde Jeu de Boule toernooi. Om niet te vergeten alle gezellige fiskes bij MEP. Of tijdens de culinaire evenementen die we hebben gezien afgelopen jaar: alle proeverijtjes tijdens het Wijnplein, de Boxtelse Bazaar en het Bierstraatje, om er maar een paar te noemen.
De Winterkermis, de Bokselse Kwis, Slowlands, en ga zo maar door. En natuurlijk ook het Dommeltheater, de Kribkesroute, de Herfstfair, Bockesprongen en Boxteldag. Allemaal momenten waar ik tevreden op terugkijk. Allemaal momenten die zorgen dat de lichtjes in de harten van de Boxtelaren wat feller gaan schijnen.

Zo gebeurt er een hoop in het Boxtelse, dat lijkt me overduidelijk. Het is dan ook een goed idee voor alle Boxtelaren om de zin 'Er wordt nooit eens wat georganiseerd' nooit meer uit te spreken.
Ik heb nog lang niet alles genoemd namelijk, en dat hoeft ook niet. Dit zijn allemaal momenten dat Boxtel zich laat zien, en dat de mensen samenkomen om deel te nemen aan al het leuke dat er in Boxtel georganiseerd wordt. Dan gaan de lempkes in mijn hart aan. Ik ben afgelopen jaar niks tekort gekomen, en ik hoop dat dat in het komende jaar zo doorgaat.

Ik wens iedereen een fijne, en goed verlichte kerst!Luchtpost uit Australië: Maria Snook

Foto: Maria Snook-vanKasteren

G'day from Down Under!

Het was niet gemakkelijk 42 jaren geleden, hier in Australië. Zoals de kinderen naar school doen hier. Ze dragen allemaal schooluniformen. Ik vond het net soldaatjes zoals ze er bij liepen. Ook mochten ze de kinderen straffen met een 'strap'. Daar hield ik al helemaal niet van. Ik zei tegen de leraren dat als ze een probleem hadden met mijn kinderen, ik ze zou straffen en dat zij mijn kinderen niet aan mochten raken. Nu dat mijn kinderen ouder zijn komen de verhalen eruit; een van hen had weleens de 'strap' gehad, maar was bang dat ik naar school zou gaan en dan stond hij voor gek.

De eerste keer dat ik mijn kinderen mee terug nam naar Holland, zei de jongste - die anderhalf jaar oud was toen we weggingen - toen we over Amsterdam vlogen: "kijk mama, al de huizen zijn aan elkaar geplakt". "Hoe vindt iedereen zijn eigen huis weer terug?", vroeg hij zich dan af. Ook dacht hij dat er wielrennen was, "want er zijn zoveel fietsen". Ik legde dan uit dat die fietsers gewoon op weg waren naar hun werk of school. En ook dat de kinderen in Holland een fiets voor hun plezier hebben, waarmee ze door plassen en kuilen gaan, bergjes op en af rijden en allerlei leuke dingen doen. Dus toen mijn zoontje een fiets leende, ging hij de stoep op en er weer af, linksom en rechtsom en alles wat leuk was, zoals een rondje om een mooi boompje rijden op het siergras bij zijn oom. Kun je nagaan! Hij was ook gewend om thuis in Australië op bloten voeten te lopen. In Holland wilde hij absoluut geen schoenen aan, totdat hij op de ijskoude stenen stond. Toen schreeuwde hij: "auw, auw!".

Helicon Boxtel door groei nu zelfstandig

Den Bosch/Boxtel - Vijf jaar geleden stond het pand van mbo-opleiding Helicon in Boxtel nog te koop, met ingang van schooljaar 2016-2017 wordt het een zelfstandige school. Het college van bestuur van Helicon heeft door de groei in leerlingenaantal besloten om van de locaties in Boxtel en Den Bosch zelfstandige scholen te maken.

Helicon MBO Boxtel, zoals de vestiging gaat heten, wordt dan dé agro-technische school van dit instituut. Alle klassen van de opleiding veehouderij, die nu nog in Den Bosch zitten, gaan vanaf schooljaar 2016-2017 naar Boxtel. Ook directeur Stan Vloet maakt de overstap van Den Bosch naar Boxtel: "Toen ik bijna vijf jaar geleden als directeur begon, stond de locatie Boxtel te koop. Al snel bleek dat we die hard nodig hadden voor het groeiende leerlingenaantal". De raad van bestuur vindt bovendien dat de opleiding veehouderij perfect past tussen de andere agro-technische richtingen van 'Boxtel'. Ook kennen de leerlingen de locatie aan de Schouwrooij goed, omdat ze er nu ook al lessen volgen. Leerlingen die geïnteresseerd zijn in dier, design, voeding of milieu kiezen juist voor Den Bosch.

Met ingang van het nieuwe schooljaar zijn bij Helicon MBO Boxtel de volgende opleidingen te volgen: loonwerk groen, grond en infra; techniek en mechanisatie; teelt en techniek; veehouderij; hovenier; tuin- en landschapsinrichting.

Foto: Kek Liemt

De Archiefgroep van de Stichting KèK Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of weet je andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Combinatie95

Foto: Combinatie 95

De gemeente Boxtel is, net als de rest van de wereld, volop in beweging. Het is een uitdagende tijd om onze toekomst en die van onze (klein)kinderen veilig te stellen. Combinatie95 gaat hiervoor samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel aan de slag. Om inwoners te enthousiasmeren en ondersteunen, moet je de juiste randvoorwaarden scheppen en met concrete resultaten komen.

Thema-avond Combinatie95 over energiebesparing sportverenigingen
Een van die concrete resultaten is een regeling voor de verduurzaming van de sportverenigingen in de gemeente Boxtel. Combinatie95 heeft onlangs een motie ingediend die ervoor zorgt dat NOC*NSF-sportverenigingen hun accommodaties voordelig kunnen verduurzamen. Dankzij de motie van Combinatie95 kan zo'n sportvereniging in Boxtel 30 procent subsidie bij het Rijk aanvragen, 30 procent subsidie bij de gemeente Boxtel en de resterende 40 procent kan geleend worden via een duurzaamheidslening. Deze combinatie van subsidies is uniek in Nederland. Op 1 december 2015 heeft Combinatie95 alle betrokken sportverenigingen uitgenodigd bij Taverbo. Tijdens de avond is de regeling duidelijk uitgelegd, hebben diverse verenigingen hun duurzaamheidsplannen gepresenteerd en zijn besparingstips gegeven. Een hele waardevolle en positieve avond.

Domotica
Niet alleen fysieke duurzaamheid is een thema waar we concrete stappen zetten, ook het sociale domein gaat ons zeer aan het hart. De zorg verandert, er zijn alleen nog maar specialistische centra voor de opvang van dementerende ouderen of ouderen met meervoudige problematiek.

De ouderen die langer zelfstandig blijven wonen, kunnen hierbij ondersteuning gebruiken. Deze ondersteuning wordt in de eerste plaats door mantelzorgers en vrijwilligers geboden. Dit persoonlijk contact is zeer waardevol. Maar er zijn ook praktische zaken die geregeld moeten worden, waarbij slimme technologieën zowel op woon- als zorggebied, ondersteuning bieden. Deze 'Domotica' is een enorme steun voor mensen die langer thuis willen/moeten wonen. Domotica wordt op dit moment nog niet vergoed binnen de WMO. Combinatie95 ziet dit graag anders en heeft hierover vragen ingediend.

Meer dagbesteding
Een ander onderdeel van de WMO dat ons zorgen baart, is het gebrek aan dagbesteding voor mensen met een beperking die geen indicatie hebben. Voordelen van deze dagopvang in Boxtel zijn onder andere het verlagen van de drempel naar (geïndiceerde) dagopvang, het kunnen deelnemen aan activiteiten en het ontlasten van de mantelzorger.

Door de decentralisaties is ook de dagbesteding een taak van de gemeente geworden. In november 2014 zou een pilot draaien in Oost waarbij er gestart zou worden met deze dagbesteding. Helaas is er tot nu toe nog niets opgestart. Combinatie95 en het CDA zijn van mening dat deze pilot dagbesteding er snel moet komen. Daarom hebben we samen hierover vragen gesteld aan het college.

Wilt u meer informatie over de bovenstaande onderwerpen, neem dan contact op met een van onze raadsleden of kijk op www.combinatie95.nl.

CDA

Foto: CDA

Sfeer & beleving
Het afgelopen weekend was er weer veel te beleven in Boxtel: gezellige kerstmarkten in Liempde en in Selissen en een tweedaagse kerstfair met vele activiteiten in het centrum van Boxtel. Iedereen kon meedoen, er was voor ieder wat wils. En aanstaande zaterdag is er een kerstevenement in winkelcentrum Oosterhof met ook weer verschillende activiteiten voor jong en oud.
We hopen nog lang en vaak te kunnen genieten van deze mooie evenementen.

Eenzaamheid
Kerst wordt ervaren als één van de mooiste tijden van het jaar, er is warmte en gezelligheid. In deze periode hebben mensen nog meer dan andere dagen in het jaar de behoefte om samen te zijn. Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om samen met anderen deze dagen door te brengen. Veel mensen hebben namelijk te kampen met eenzaamheid, dit is één van de grootste sociale problemen van deze tijd. Eenzaamheid blijft voor het CDA een groot aandachtspunt.

Enige tijd geleden hebben we daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college over het tegengaan van eenzaamheid. We zijn bezorgd dat ook in Boxtel veel inwoners eenzaam zijn. Een integrale aanpak om dit probleem te bestrijden is noodzakelijk. Niet alleen ouderen hebben last van eenzaamheidsgevoelens, ook onder jongeren komt dit steeds vaker voor. Eenzaamheid kunnen en moeten we tegengaan. Dit kan door onder andere het versterken van bestaande maatschappelijke en sociale verbanden. Mensen moeten gestimuleerd worden om op zoek te gaan naar sociale contacten. In Boxtel zijn goede maatschappelijke initiatieven gericht op eenzaamheidsbestrijding, deze moeten nog meer gestimuleerd en gefaciliteerd worden. Ook zal het goed zijn tijdens keukentafelgesprekken het onderwerp eenzaamheid aan de orde te stellen.

Bovendien is het belangrijk dat de activiteiten laagdrempelig zijn zodat ook burgers die het financieel niet breed hebben hieraan kunnen deelnemen. Want ook armoede is een groot probleem in onze samenleving. We zijn blij met de actie 'Samen voor de Voedselbank' van Omroep Brabant. In winkelcentrum Oosterhof kon vorige week iedereen een bijdrage leveren aan de Voedselbank.
We hopen dat iedereen kan genieten van deze mooie tijd.

Fijne feestdagen en een goed 2016
Wij wensen alle inwoners en ondernemers van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel fijne feestdagen en een heel mooi en gezond jaar toe. Samen met u maken wij ons sterk voor een mooi, gezond, ondernemend en bruisend Boxtel. Laten we er samen een mooi jaar van maken!

Heeft u opmerkingen of suggesties? Of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wil brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay


Boxtel wil bezuinigen op ict

Boxtel - De gemeente Boxtel hoopt op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ict) flink te gaan besparen. Ze is hiervoor in zee gegaan met het bedrijf Gemboxx en werkt in dit project samen met de gemeenten Eindhoven en Woerden.

Nu is het zo dat gemeenten op ict-gebied te maken krijgen met enkele monopolisten, die een groot deel van de markt bepalen en een flinke invloed hebben op de prijs van deze dienstverlening. Het gaat met name om de leveranciers Centric en Pinkroccade. De drie genoemde gemeenten vinden dat zij hierdoor niet genoeg kunnen profiteren van de technologische ontwikkelingen en potentiële samenwerkingsmogelijkheden.

Gemboxx zelf vindt dat het allemaal goedkoper kan en dat wijzigingen sneller moeten kunnen worden doorgevoerd. De onderneming is daarom onder meer bezig met het ontwikkelen van burgerzakenmodules. Momenteel is er regelmatig overleg tussen de gemeente Boxtel en Gemboxx, zodat er straks een compleet pakket met modules is waar alle gemeenten gebruik van kunnen maken. Ook is er op dit gebied een samenwerking tussen gemeente, Gemboxx en Qiy, het Boxtelse bedrijf wat zorgt voor digitale opslag van persoonsgegevens.
De gemeenten Woerden en Eindhoven doen eveneens mee met dit concept. Samen met Boxtel moet dat uiteindelijk tot een coöperatie leiden. Ze hopen ook andere gemeenten met werkende toepassingen te overtuigen. Die kunnen dan, eventueel tegen een 'entreevergoeding', toetreden tot de coöperatie.

Ophef
Inmiddels is er enige ophef ontstaan over de rol van de Woerdense wethouder Bob Duindam bij dit initiatief. Utrechtse media melden dat de Woerdense gemeenteraad hem aan de tand wil voelen over een mogelijke belangenverstrengeling. Duindam was in het verleden betrokken bij de oprichting van het bedrijf Gemboxx. Als wethouder was hij dit jaar bij de ondertekening van een convenant voor het opzetten van de ict-coöperatie tussen Gemboxx en de gemeenten Boxtel, Woerden en Eindhoven.

Volgens de website Woerden Dichtbij is de wethouder zich van geen kwaad bewust en heeft hij aangifte gedaan van smaad.

GEMEENTE INFO
18-12 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
19-12 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
19-12 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
19-12 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
19-12 Den Berg
22-12 Kerkeind
23-12 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 51

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Bosscheweg 31        plaatsen fietsbox in voortuin
-Dr. de Brouwerlaan 74        in gebruik houden schoolgebouw
-Koppel 4        plaatsen carport bij woning
-Roderweg tussen huisnummers 37 en 39        bouw woning
-Savendonksestraat 17        rooien: 5 eiken uit voorzijde tuin
-Den Tip tussen Barrierweg, Rosenlo en Rosenhofstraat        bouw ondergrondse betonnen waterbergingskelder ter voorkoming van wateroverlast

Verleende omgevingsvergunning
-Annastraat aan de achterzijde van Den Bongerd        plaatsen fietsenberging en rooien: 6 bomen

Ontwerpbestemmingsplan
-Koppenhoefstraat 16        plan om het huidige bedrijfsgebouw te vergroten tot 2.250 m2 in samenhang met het vergroten van het bestemmingsvlak 'Bedrijf' tot 5.000 m2.

Boxtel werkt aan aanpassing bestemmingsplannen
-De Groene Poort        maakt uitbreiding mogelijk van recreatieterrein voor de uitbreiding parkeerterrein, vestiging horeca-uitgiftepunt met terras en voor recreatief medegebruik van het bestaande bos.
-Landgoed Velder        maakt bouw mogelijk van twee woningen (bestaande uit in totaal maximaal 4 wooneenheden) in de noordwesthoek van het landgoed.

Besluiten
-Collectieve festiviteiten 2016        door burgemeester aangewezen dagen als collectieve festiviteiten in 2016 waarop bepaalde geluidsnormen niet gelden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om carnaval, Koningsdag en de kermis.
-vaststelling subsidieplafonds sportorganisaties, vastgesteld door gemeenteraad
muzikale uitingsvormen en peuterspeelzalen

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Wethouder Peter van de Wiel met een concept van de vernieuwde website. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel werkt samen met Best en Sint-Oedenrode met nieuwe website VVV

Boxtel - Gemeente Boxtel werkt in samenspraak met Best en Sint-Oedenrode aan een vernieuwde website voor de gemeentelijke VVV. Op de website moeten de zogenaamde 'parels van Boxtel' nóg sterker naar voren komen. De vernieuwde website gaat online in het eerste kwartaal van 2016, tegelijk met de heropening van het VVV-kantoor na een geplande verbouwing.

De samenwerking met de gemeenten Best en Sint-Oedenrode is niet geheel toevallig volgens wethouder Peter van de Wiel: "Wij moeten onszelf als gemeente niet beschouwen als een eilandje binnen het Groene Woud, maar kunnen echt de rol van kartrekker op ons nemen binnen dit gebied." Volgens de wethouder moet de samenwerking met meer gemeenten binnen het Groene Woud dus ook niet worden uitgesloten. Het is ook mogelijk om gegevens tussen de samenwerkende gemeentes uit te wisselen, waardoor populaire evenementen buiten de gemeentegrenzen makkelijker op de websites van buurgemeenten meegenomen kunnen worden.Bovendien komen de populairste evenementen automatisch prominenter in beeld op de vernieuwde site. De sites van alle gemeenten binnen het Groene Woud die samenwerken, zijn te herkennen aan de feloranje navigatiebalk aan de bovenkant.

Overigens is het idee voor de website niet uniek, maar weer een doorontwikkeling van de vernieuwde website die de VVV van Den Bosch onlangs in gebruik nam. De website gaat in het eerste kwartaal van 2016 'live'. Dit gebeurt tegelijk met de heropening van het VVV-kantoor na de geplande verbouwing. Van de Wiel: "Het VVV-kantoor wordt meer dan voorheen een ontmoetingsplaats voor mensen die actief zijn in toerisme en recreatie."

Gemeente huurt economisch strateeg in

Boxtel - Om de economische positie van Boxtel in de regio te versterken, heeft Boxtel de hulp ingeschakeld van economisch strateeg Henry de Vaan. De strateeg gaat een plan schrijven om ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf en bedrijven en instellingen uit de Brainportregio en uit de Agrifoodregio bij elkaar te brengen.

De Vaan moet onder meer gaan helpen met het samenbrengen van ondernemers in de regio. Ook gaat hij onderzoek doen naar de mogelijkheden tot samenwerking van onderwijs met bedrijven uit de Brainport-regio in het zuiden en/of de Agrifood-regio ten noorden van Boxtel.

Wethouder Marusjka Lestrade is erg blij met de aanstelling van De Vaan: "Boxtel laat mogelijkheden liggen als we niet meer de samenwerking zoeken tussen bedrijven en instellingen in de regio." Boxtel heeft volgens de wethouder een economie met meer arbeidsplaatsen dan dat onze beroepsbevolking groot is en een bovengemiddeld aanbod van mbo-(vak)opleidingen. Als voorbeelden noemt zij SintLucas, Helicon en de opleiding autoschadeherstel die in samenwerking met het Summa College uit Eindhoven en het Koning Willem 1 College uit Den Bosch dit schooljaar van start ging.

"Een mbo'er die klaar is met zijn opleiding, wil graag wonen binnen een straal van 5 kilometer van zijn werk.", vervolgt Lestrade. "Wij kunnen deze scholieren als gemeente dus opleiding én werk bieden. Maar Boxtel laat mogelijkheden liggen als we niet meer de samenwerking zoeken met bedrijven en instellingen in de regio." Volgens Lestrade hebben veel kleine, innovatieve bedrijfjes in Boxtel het naast hun kerntaken simpelweg te druk om ook nog actief op zoek te gaan naar samenwerking met externe partners. Ook geld kan voor hen een beperkende factor zijn.

Volgens de wethouder moet ook worden onderzocht hoe het technasium van het Jacob Roelandslyceum beter kan samenwerken met bedrijven uit de Brainportregio. Volgens haar is de link die Boxtel heeft met de Brainportregio sterk en lange tijd onderschat. Het inhuren van een economisch strateeg stond al een lange tijd op het wensenlijstje van Lestrade, juist om de kleine bedrijven te ondersteunen in de lokale samenwerking.

Eind maart brengt De Vaan rapport uit over zijn bevindingen en aan de hand daarvan wordt een aanvalsplan opgesteld voor het economisch beleid van de gemeente. De Vaan wordt betaald uit het beschikbaar gestelde stimuleringsbudget voor de economie.


Wendy's Croissanterie winnaar Bokselse Kwis

Boxtel - Het team van Wendy's Croissanterie is de winnaar geworden van de Bokselse Kwis 2015. Afgelopen zaterdagavond werd in Boerderij 't Dommeltje in Boxtel bekendgemaakt dat deze ploeg de hoofdprijs van 1.000 euro heeft gewonnen, te besteden aan een goed doel.

Tweede is het team van de Boxtelse Moppen (500 euro), derde werden de Heeren van 5 (250 euro). Er waren 41 deelnemers aan deze editie.

Winterse activiteiten langs de Kribkesroute en Liemt in het Licht

Liempde - De activiteiten rondom kerst zijn nog niet voorbij in Liempde, want op zowel zondag 20 als zondag 27 december staan er twee WinterWonderZondagen op stapel in Liempde. Op deze twee dagen zijn er in het dorp volop winterse activiteiten te beleven, zoals (live)muziek, acts, een rit met het treintje of vierpersoonsfiets en er zijn kraampjes met winterse hapjes.

In Liempde is al vier jaar op rij de Kribkesroute uitgezet. De Kribkesroute bestaat uit twee wandelroutes langs meer dan 180 kerststallen in Liempde. Andere jaren werden er tal van leuke activiteiten georganiseerd tijdens de Kribkesroute. Dit is voor de horecaondernemers van Het Wapen van Liempde en De Durpsherberg aanleiding geweest om de WinterWonderZondagen te organiseren. Inwoners en verenigingen zijn massaal opgeroepen om op de WinterWonderZondagen iets speciaals te organiseren.

Tijdens deze twee zondagen is in het dorp van alles te beleven. Er lopen nostalgische figuren rond van Terug in d'n Ted, bij de Liempdse horeca zijn winterse gerechten verkrijgbaar en op de terrassen van het Wapen van Liempde, De Durpsherberg, 't Huukske en bij zorgcentrum De Vlaswiek spelen onder andere dweilorkest 'Op noar d'Honderd', 'Voices', 'Noottoestand' en smartlappenkoor 'de Gimmese Smart'. Een overzicht met alle activiteiten is te vinden op www.gastvrijliempde.nl.

Degenen die de Kribkesroute niet te voet willen afleggen, kunnen kiezen voor andere ludieke vervoersmiddelen. Vanaf het Raadhuisplein is het mogelijk om met de vierpersoonsfietsen te gaan, in de kar achter een ezel en met het treintje. Het treintje rijdt iedere dag tussen 20 en 27 december.

Op 20 december beginnen de activiteiten om 14.00 uur en op 27 december om 13.15 uur. Op beide dagen eindigen de activiteiten rond 19.00 uur. De WinterWonderZondagen zijn tegelijk met de Kribkesroute en Liemt in het Licht. De Kribkesroute is te lopen van 11 december 2015 tot en met 6 januari 2016.

Taverbo Sabo 3 loopt verder uit in de BRTC

Foto: Elise van de Donk

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) geldt Taverbo/Sabo 3 steeds nadrukkelijker als titelkandidaat. Verloor het vorige week nog onverwacht van Grand Café Rembrandt, deze week stelde het in de wedstrijd tegen de Bat Boys orde op zaken; 9-1.

In een aantrekkelijke wedstrijd kon alleen Rob van Grinsven voor de Bat Boys een punt binnenhalen door in vier games van Daan de Koning te winnen. Van Grinsven was tegen Henk IJsseldijk dicht bij een tweede punt maar verloor de vijfde beslissende game toch met 12-10. Door deze uitslag en de resultaten van de overige twee gespeelde wedstrijden werd de koppositie van Taverbo/Sabo 3 versterkt.

Grand Café Rembrandt, nummer twee op de ranglijst, speelde tegen Taverbo/Sabo 2 en kwam snel op 3-0 voorsprong, omdat Erik van der Schoot, Aukje van den Heuvel en Ans Brekelmans hun enkelspelen wonnen. Taverbo/Sabo 2 kon pas in de vierde wedstrijd het dubbelspel naar zich toe trekken, omdat Joop van Eijk en Hans Fonken te sterk waren voor hun tegenstander.

In de volgende partijen werden de punten verdeeld, zodat na een 5-3 tussenstand de laatste twee partijen de beslissing moesten brengen. In een spannende en goede wedstrijd moest Hans Fonken Ad Brekelmans voor laten. Daar voegde Erik van der Schoot met zijn derde overwinning voor team Grand Café Rembrandt een zevende punt aan toe, zodat Grand Café Rembrandt met 7-3 won en zich daarmee op de tweede plaats handhaafde.

Taverbo/Sabo 1 is dit seizoen niet in de kampioensvorm van de laatste jaren. Ook in de partij tegen het team van De Firma Fotografie, dat slechts met twee spelers kon aantreden, moest het drie punten inleveren. Henk van de Laak was goed voor winst op Frans van Dun en Hans van Haaren en samen met zoon Nick goed voor het punt in het dubbelspel tegen dezelfde spelers. Voor Taverbo/Sabo 1 wist Cees Hems wel twee wedstrijden te winnen, wat zorgde voor een 7-3 uitslag. Door deze zege en de nederlaag van Taverbo/Sabo 2 tegen Grand Café Rembrandt kon Taverbo/Sabo 1 een plaats op de ranglijst opschuiven tenkoste van Taverbo/Sabo 2. De partij tussen Taverbo/Sabo 4 en Rotsvast werd uitgesteld.

Jongste aikidoka met eerste dan in Liempde

Nienke van der Plas die een techniek inzet. Op de achtergrond de examencommissie, met vlnr. Michelle Feilen, Anne Slui en Edo Slui. Foto: Rob van der Plas

Liempde - De 17-jarige Nienke van der Plas van Aikido School Ando uit Boxtel is de jongste Nederlandse aikidoka met een eerste dan. Afgelopen vrijdag behaalde zij de titel van deze Japanse krijgsdiscipline tijdens een internationale stage in Liempde.

Het examen duurt ongeveer een uur. Om het te mogen doen, dient de kandidaat te beschikken over voldoende vaardigheid bij het toepassen van alle technieken in diverse situaties, het hanteren van het zwaard (bokken), stok (jo) maar ook het mes (tanto). Omdat de houder van een dan-titel tevens een voorbeeld is voor de overige leden, is het van belang om de waarden van aikido toe te passen: dienstbaarheid, samenwerking, eerlijkheid, oprechtheid en waarnemen zonder oordelen. Naast een krijgs- of martiale kunst is het ook een levensfilosofie.
De driekoppige examencommissie onder leiding van Michelle Feilen, een zesde dan uit Barcelona, was diep onder de indruk van de gedrevenheid, focus en assertiviteit van Nienke. Ze schitterde in het onderdeel waarin vier personen tegelijk aanvallen. Met vrouwelijke souplesse pareerde zij op een gecontroleerde wijze deze aanval. De examencommissie bestond verder uit Anne en Edo Slui, beiden vierde dan en oprichters van Aikido School Ando.
Nienke heeft al een rijk verleden binnen deze school. Ze startte in de kindergroep op 7-jarige leeftijd en was deelnemer aan het aikido-uitwisselingsprogramma met Barcelona. Niet alleen hier, maar ook in het buitenland is ze een graag geziene aikidoka. Als hulptrainer van Ando verzorgde ze tijdens de start van dit seizoen met verve de aikidoles voor volwassenen. Volgens Edo en Anne symboliseert Nienke de nieuwe generatie beoefenaars van aikido.

Foto: Rob van der Plas
Nienke van der Plas die een techniek inzet. Op de achtergrond de examencommissie, met vlnr. Michelle Feilen, Anne Slui en Edo Slui. Foto: Rob van der Plas
Foto: Rob van der Plas

DVG ME1 terechte najaarskampioen

Liempde - Om najaarskampioen te worden, moest het meisjesteam van DVG ME1 afgelopen zaterdag nog wel even winnen van mede-kampioenskandidaat Margriet ME1 uit Oss. Beide ploegen waren nog ongeslagen en dus was er sprake van een echte kampioensfinale.
De Liempdse meiden wonnen de spannende wedstrijd met 7-2. Met alle wedstrijden gewonnen en een doelsaldo van 87-18 mogen zij zich de terechte kampioen noemen.

Fietsster (46) lichtgewond na aanrijding

Boxtel - Een 46-jarige fietsster is maandagochtend op het kruispunt Nieuwe Nieuwstraat/Dokter de Brouwerlaan lichtgewond geraakt toen zij werd geschept door een auto.

De auto werd bestuurd door een 76-jarige man uit Boxtel. De vrouw had last van haar been en is ter paatse nagekeken door ambulancepersoneel. Daarna is zij ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De precieze toedracht van het ongeval wordt nog onderzocht.

Vrachtwagenchauffeur gepakt met cocaïne

Boxtel - Een Kroatische vrachtwagenchauffeur is zaterdag 21 november aangehouden, omdat hij een kilo cocaïne bezat. Hij ontving het pakket met drugs in Boxtel. De politie kwam de man op het spoor in een onderzoek in samenwerking met de Kroatische politie. Dit werd vorige week naar buiten gebracht.

In november ontving de politie van collega's in Kroatië informatie dat een vrachtwagenchauffeur uit Kroatië op weg was naar Nederland om verdovende middelen op te halen. Met deze informatie ging de Nederlandse recherche aan de slag. Op 21 november zagen rechercheurs dat de chauffeur in Boxtel een pakket verdovende middelen kreeg aangeboden van een man uit Rotterdam. De politie greep in en hield beide mannen aan.

In het pakket zat een kilo cocaïne. In de woning van de Rotterdammer is 19.000 euro contant geld aangetroffen. De straatwaarde van één kilo cocaïne ligt tussen de 50.000 en 60.000 euro.

Boxtelaren stelen fust bier op de Markt

Boxtel - Twee Boxtelaren (19 en 20 jaar) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden omdat ze een fust bier hadden gestolen.

Het voorval gebeurde nabij de skihut op de Markt, die daar voor de kerstfair was geplaatst. De mannen staat een flinke boete te wachten.

Snelheidsduivel met 187 km/u op de A2

Boxtel - Een 27-jarige automobilist uit Eindhoven kon in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn rijbewijs inleveren omdat hij met 187 kilometer per uur over de A2 bij Boxtel scheurde. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur.

Dit liet wijkagent Jack van Rijs weten via zijn Twitteraccount. De bestuurder kan een flinke boete tegemoet zien.

29-jarige Alphenaar rijdt tegen boom Kempseweg

Foto: Mark van der Pol

Lennisheuvel - Een 29-jarige man uit Alphen is dinsdagochtend door onbekende oorzaak tegen een boom gereden aan de Kempseweg nabij Lennisheuvel. Hij raakte daarbij lichtgewond. Zijn auto raakte total-loss.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Door een afsluiting van de Koevoortseweg in Lennisheuvel konden de hulpdiensten de plaats van het ongeval moeilijk bereiken. Zij reden zich bijna klem op de drassige bospaden. De bestuurder is ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel en hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De auto is weggesleept.

Flinke materiële schade bij aanrijding op viaduct Schijndelsedijk

Boxtel - Bij een aanrijding dinsdagochtend op het viaduct in de Schijndelsedijk over de A2 zijn twee auto's zwaar beschadigd. Een veegwagen was op het viaduct bezig het wegdek te reinigen toen de bestuurder van een bestelbus met aanhangwagen vanuit Boxtel het viaduct op reed. Hij wilde de veegwagen inhalen en zag hierbij een tegemoetkomende auto uit Gemonde over het hoofd, met een frontale aanrijding tot gevolg.

De bestuurder van de bestelbus, een 46-jarige man uit De Kwakel, raakte niet gewond. Ook de 23-jarige man uit Gemonde die de andere auto bestuurde, raakte niet ernstig gewond. Een ambulance keek de betrokkenen ter plaatse na. Een weghelft was tijdelijk afgesloten zodat de hulpdiensten hun werk veilig konden uitvoeren. Een bergingsbedrijf heeft beide voertuigen afgesleept.

Bridge:

Bridgeclub Rembrandt, 8 december:
A-lijn: 1. J. van de Biggelaar-Schuurmans & H. Goes 57,50% 2. J. Fischer & H. Maas 55,00% 2. A. Feenstra & J. Peerlings 55,00% B-lijn: 1. K. de Waal & B. Otten 65,83% 2. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verbong 59,03% 3. P. Ronde & M. Ronde 51,67%

Bridgeclub Boxtel, 8 december:
A-lijn: 1. F. Geurts & H. Jolie 67,56% 2. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 61,31% 3. A. Bosveld & H. Schilder 56,25% B-lijn: 1. W. de Langen & T. Heidelberg 56,25% 2. D. Eltink-Steenbakkers & T. van Roosmalen 54,86% 3. T. Spikmans & H. Spikmans 52,78%

Bridgeclub Boxtel, 10 december:
A-lijn: 1. N. Gieles-Kapteijns & F. Gieles 56,85% 2. G. van der Horst-Thomas & M. van der Meijden 56,25% 3. J. van Doremalen & F. van Roy-van de Meerendonk 53,57% B-lijn: 1. T. Hoppenbrouwers-van der Velden & T. van Bragt-van der Velden 59,13% 2. F. Geurts & T. van Schijndel-Rood 56,88% 3. H. van Uitert & J. van Uitert-van der Oord 56,15%

Bridgeclub Revanche, 8 december:
A-lijn: 1. Ineke & Berrie Marcelis 57,14% 2. G. van der Meer-Gaarman & P. Raaijmakers 56,85% 3. W. van der Heijden & A. van Os 55,36% B-lijn: 1. Hennie & Gerard Veroude 61,53% 2. R. van den Braak & L. Verstijnen-Sessink 60,87% 3. M. van der Sloot & A. van de Ven-van Hal 54,65%

Bridgeclub Revanche, 10 december:
A-lijn: H. SChalkwijk & B. Hermkens 63,23% 2. R. Verstijnen & L. Verstijnen-Sessink 61,62% 3. G. van der Wal & A. van Os 57,95%

Bridgeclub Liempde, 10 december:
A-lijn: 1. Echtpaar van Acht 58,04% 2. Dhr. van de Schans & Dhr. van de Steen 57,80% 3. Dhr. de Jong & Dhr. van de Laar 57,14% B-lijn: 1. Mw. vd Meerakker & Mw. vd Heijden 62,98% 2. Echtpaar Braken 60,71% 3. Mw. van de Steer & Mw. Eltink 57,20% C-lijn: 1. Echtpaar van de Heijden 70,83% 2. Mw. Jussen & Mw. Ronde 60,67% 3. Mw. van de Zanden & Mw. Tesser 59,38%

Boxtelse Bridgekampioenschappen
12 december eerste in de diverse lijnen:
A lijn: Masha Kleissen en Edgar Wijnen
B lijn: Ans en Peter Wagenaar
C lijn: Ankie van Hastenberg en Joke Dobbelsteen
Boxtels kampioenspaar 2015 op basis van de integrale berekening: José van der Laar en Gerarda van Oirschot: 59,17%

Biljarten:

Uitslagen Wapen van Liempde/RegioBank:
De Hazelaar 2-WvLiempde/RegioBank 7-1
?WvLiemde/RegioBank 1-Het Wapen van Eerschot 1 26-21
?WvLiemde/RegioBank 2-BV De Uitdaging 1 22-25
Ons Trefpunt 1-?WvLiemde/RegioBank 3 30-21

Uitslagen 't Ivoor:
't Ivoor 1-Krijt op Tijd 1 (Libre) 29-22
Krijt op Tijd 3-'t Ivoor 2 (Libre) 24-26
BV De Helftheuvel 2-'t Ivoor 3 (Libre) 23-27
Sonnevanck 4-'t Ivoor 3 (Recr. Libre) 37-31
NAL 6-'t Ivoor 4 (3-B-Kl.) 30-26
D'n Brouwer 3-'t Ivoor 5 (3-B-Kl.) 25-23
D'n Brouwer 1-'t Ivoor 6 (3-B-Kl.) 28-22

Programma 't Ivoor 21 december:
De Piepers 3-'t Ivoor (Recr.) 13:00

Biljart V.O.C. Ursulanen
Uitslagen ronde 9 & 10

Wedstrijdpunten                                                Voor        Tegen
Piet de Goey-Bruno Buszta                                7        10
Jan Baaijens-Gé Neuteboom                                4        10
Mies van den Biggelaar-Wim van Groenestijn        6        6
Jan van der Steen-Joop Hooyer                        7        10
Frits van Amelsfort-Frans Klein                 Uitgesteld
Johan Verboom-Gé Neuteboom                        10                 7
Ton van Uden-Piet de Goey                        10                5
Jan van Boxtel-Theo Sontrop                        28                12
Wim van Groenestijn-Frans Klein                3        10
Johan Verboom-Jacques Vousten                10        8
Jan van Roij-Bruno Buszta                                2        10
Mies van den Biggelaar-Frits van Amelsfort         Uitgesteld
Joop Hooyer-Jacques Vousten                        8        8
Jaap de Wolf-Theo Sontrop                                9                9
Jan Baaijens-Jan van der Steen                        4        10
Jan van Roij-Jaap de Wolf                        Uitgesteld

Ruitersport:

Wedstrijd In Oisterwijk:
Klasse B-L1
Eline de Bont met Misty, 1e met 188 punten en 2e met 180 punten

Selectiewedstrijd in Maren-Kessel
Klasse B-B
Anne Teulings met Djo-djo, 2e met 207 punten
Iris van Olphen met Bleske, 8e met 196 punten
Klasse C-B
Lieke de Bresser met Mistingwett, 2e met 186 punten
Klasse D/E-L2
Kim van de Sande met Tetû HS, 6e met 195 punten

Zaalvoetbal:
Uitslagen 12 december:
Filipe Mode-Le Temps Perdu 3-1
Team Elisabeth-Feestcafé de Nozem 2-2
Heva Autobedrijf-C.J. vd Sande 1-14
Kwalitaria Strik-Laansma Tuinen 3-4
Hart van Boxtel-Gebr. Bekkers 5-6
Uitslagen 14 december:
Hart van Boxtel-Verbeij/Hanekroot 5-9
Rijschool Gestel 2-F.C. Blokfit 4-6
Café Marktzicht-Green Team 3-7
Celdex b.v.-Scheutjens b.v. 3-2
Marktzicht Boxtel-Plein 2 3-3

Programma 19 december:
Adm. Jilesen-Grieks Rest. Corfu 17:00
Goossens Advies-Heva Autobedrijf 17:45
Team Elisabeth-Filipe Mode/E. Maas 18:30
Café 't Geveltje-van Stekelenburg 19:15
van Dongen/vd Wiel-Vouwwagenspecialist 20:00
Tahadi-Fysio de Dommel 20:45
Programma 21 december:
Groen als Gras-Comsche Hoeve 19:00
Vinyl en Tapijtwinkel-vd Heijden milieu 19:45
Termee Support-Faes entertainm. 20:30
van Stekelenburg-Vermeer verz. 21:15

Voetbal:

Uitslagen DVG:
12 december:
Pupillen:
DVG D1-FC De Rakt D1 0-1
DVG D2-Schijndel D5 1-6
DVG D3-RPC D6 12-1
Schijndel E1-DVG E1 6-2
Schijndel E6-DVG E3 6-8
DVG ME1-Margriet ME1 7-2
DVG F1-ODC F1 2-2
Boerdonk F1-DVG F2 3-3
DVG F3-Schijndel F5 1-7
DVG F4-Eli F2g 0-1
DVG F5-Boekel Sp. F7g 1-0
Junioren:
RKVV Bergeijk-DVG A1 1-1
Rhode B4-DVG B2 3-1
ODC C1-DVG C1 4-2
Schijndel C4-DVG C2 7-0
13 december:
Senioren:
DVG 1-Wodan 1 0-0
DVG 2-FC Uden 2 2-1
Heeswijk 4-DVG 4 1-3
DVG 5-Blauw Geel 9 4-2
Ollandia 3-DVG 6 5-3
DVG 7-Avanti'31 9 3-6
VOW 4-DVG 8 0-3
Dames:
DVG Vr1-WEC VR1 5-7

Programma DVG:
19 december:
Pupillen:
Boxtel D1-DVG D1 11:15
St. Michielsgestel D1-DVG D2 11:30
DVG MD1-Boxtel MD1 11:45
DVG E1-Boxtel E1 10:30
Boxtel E2-DVG E2 10:00
St. Michielsgestel E2-DVG E3 9:00
Boxtel ME1-DVG ME1 10:00
DVG F1-Boxtel F1 9:30
Wilhelmina Boys F2-DVG F2 11:00
Boxtel F2-DVG F3 10:00
ODC F6-DVG F4 9:45
Rhode F10g-DVG F5 9:15
Junioren:
DVG A1-Berghen Sp. A1 13:30
St. Michielsgestel A2-DVG A2 13:30
Boxtel B1-DVG B1 13:30
DVG B2-Erp B3 14:40
Avanti'31 C1-DVG C1 13:00
DVG C2-St. Michielsgestel C2 13:00
20 december:
Senioren:
DVG 6-Rhode 8 11:00

Handbal:

Programma HCB'92:
19 december:
Swift DB1-HCB'92 DB1 (Dames B-jeugd) 10:30
HCB'92 D1-Habo'95 D2 (D-jeugd gemengd) 11:10
HVW DS3-HCB'92 DS2 (Dames Senioren) 19:00
20 december:
Achilles'95 DS2-HCB'92 DS1 (Dames Senioren) 15:40

Tafeltennis
Uitslagen
Taverbo Sabo 2-Grand Café Rembrandt 3-7
Taverbo Sabo 3-Bat Boys 9-1
Taverbo Sabo 1-De Firma Fotografie 7-7
Taverbo Sabo 4-Rotsvast uitgesteld

Programma
Sabo Boxtel-Rotsvast
Bat Boys-Grand Café Rembrandt
Taverbo Sabo 1-Taverbo Sabo 3
Taverbo Sabo 4-De Firma Fotografie

Standenlijst        Teams        Gesp.        Gew.        Verl.

Taverbo Sabo 3110                77        33        2
Grand Café Rembrandt        110        65        45
Taverbo Sabo 1                        90        60        30
Taverbo Sabo 2                        110        58        52
Sabo Boxtel                                90        53        37
Taverbo Sabo 4                        100        47        53
De Dommel                                100         42        58
Bat Boys                                        110        36        74
Rotsvast                                        80                31        49
De Firma Fotografie                        80        21                59

Solide overwinning JRC bij concurrent Basketiers

Zevenaar – In een 'vierpuntenwedstrijd' hebben de basketballers van JRC Boxtel afgelopen zaterdag goede zaken gedaan bij concurrent Basketiers '71. In het Gelderse Zevenaar werd deze negende competitiewedstrijd in de Tweede Divisie C afgetekend gewonnen met 69-92.

Bij aanvang van het duel stond Basketiers als achtste genoteerd op de ranglijst en JRC als zevende. Het puntenverschil tussen beide ploegen was dan ook minimaal. De gasten moesten het nog steeds doen zonder de langdurige geblesseerde Jaap van Loon. Zijn plek in de selectie werd ingenomen door Erwin Reijnaarts, die dit overigens meer dan prima deed. JRC schoot uit de startblokken. Na vijf minuten was al een gat geslagen van tien punten. Dit rijmde met de opdracht van de Boxtelse coach Miquel Oliviera. Hij stuurde zijn team het veld in met de boodschap duidelijk te maken dat er voor Basketiers niets te halen viel.

Aan de hand van de ervaren Boxtelse topscorers, Coen van der Meijden en Teun van Loon, en enkele scores van Floris de Jongh werd de voorsprong in het tweede kwart al snel uitgebouwd naar vijftien punten. Langzamerhand begint het erop te lijken dat Van Loon weer zijn oude vorm terugkrijgt. Zijn 14 punten in de eerste twee kwarten getuigden daarvan. Na een solide eerst helft, waarin JRC de wedstrijd volledig onder controle had, was het voor de bezoekers uit Boxtel zaak om het duel direct na rust in het slot te gooien. Door middel van een aantal defensieve stops en steals van Freek Clercx en Reijnaarts werd de voorsprong binnen tweeënhalve minuut uitgebreid naar een verschil op het scorebord van 25 punten.

De coach van Basketiers vluchtte in een time-out om de run van JRC te stoppen. De ploeg uit Zevenaar had geen antwoord op de verhoogde defensieve druk van de Boxtelaren. De wedstrijd leek voor de thuisploeg desondanks op een oorwassing uit te lopen. JRC liep op een gegeven moment zelfs uit naar een verschil van 30 punten. Verder liet Basketiers het echter niet komen. Aan het einde van het derde kwart stond er een verschil van 25 punten op het scorebord.

Bij vlagen liet JRC daarna nog goed spel zien maar naarmate het vierde kwart vorderde, werd het spel slordiger. Zonder dat de Boxtelaren overigens ooit in de problemen kwamen. Al met al heeft JRC ditmaal laten zien een wedstrijd te kunnen controleren. Zelfs de kleine runs van de tegenstander wisten de bezoekers goed te pareren, wat in eerdere wedstrijden nog wel eens fout ging. In dit duel, dat eindigde bij 69-92, werd duidelijk wat de impact kan zijn van de routiniers Van der Meijden en Van Loon. Beiden waren van grote waarde voor de ploeg. Van Loon werd topscorer met 25 punten en Van der Meijden had er 18.

In een echte derby staat komende zondag, 20 december, een bezoek gepland van weer een directe concurrent, EBBC uit Den Bosch. Dat staat momenteel één plek onder JRC. Het wordt dus opnieuw een belangrijke wedstrijd voor de Boxtelaren. Deze begint om 17.00 uur in de sporthal van De Braken.

Topscorers JRC: Teun van Loon 25 punten (11 rebounds), Coen van der Meijden 18 (13 rebounds), Remy van de Snepscheut 16 (5 assists) en Freek Clercx 11.

Eerste gelijkspel voor DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Van de top vijf tegenstanders kwam zondag Wodan op bezoek in Liempde. Gezien de eerdere resultaten waren de verwachtingen niet alom hooggespannen; alle wedstrijden tegen de hoger geklasseerde tegenstanders gingen immers verloren. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel.

Een bloedeloze 'Frits van Turenhout' was het geenszins. Wodan had in de openingsfase het betere van het spel. De combinaties waren beter verzorgd. In de 14e minuut was een redding van Sander van Eeuwijk nodig om een vroege achterstand te voorkomen. Een kopbal van Martijn Caarls had zomaar ook de voorsprong kunnen opleveren, maar de keeper van Wodan was - toen ook al - een sta in de weg. Een nieuwe aanval van DVG had een beter lot verdiend. Een voorzet van Peter Versantvoort kwam bij Aaron van Dooren, die de bal ook had kunnen overlaten aan de vrijstaande Bas van Houtum. Maar hij nam de bal aan, draaide zich vrij en via de keeper werd het slechts een hoekschop die niets opleverde.

Aaron van Dooren in actie. Foto: Toon van Ruremonde

In de tweede helft was het veldspel van DVG beter verzorgd, wat ook mogelijkheden en kansen opleverde. Sander van de Ven zag een bekeken lobje door de doelman tot corner verwerkt. In de 75e minuut was Bas van Houtum het dichtst bij de openingstreffer. Een voorzet hoefde maar aangeraakt te worden, maar dit gebeurde helaas niet. Naarmate het steeds donkerder werd bleef DVG jagen op de overwinning. Een handsbal-situatie in het strafschopgebied van Wodan kon door de scheidsrechter niet waargenomen worden. In de daaropvolgende situatie kwam Van de Ven niet uit met zijn stappen en kon hij de bal slechts zachtjes inschieten. De keeper was wederom de situatie meester. In de 82e minuut was het Van Houtum die zijn inzet via de keeper tot hoekschop verwerkt zag worden.

Het bleef uiteindelijk 0-0, maar een spannende wedstrijd was het wel. Man of the Match was Rik van Ruremonde.

Door een 2-1 overwinning is DVG 2 weer een ronde verder in het bekertoernooi. Thuis werd FC Uden 2 verslagen. Man of the Match was Pim Verboom.

De DVG dames speelden een doelpuntrijke wedstrijd, thuis tegen WEC. Het werd uiteindelijk 5-7. Na een 0-4 achterstand werd het nog 3-4 maar WEC bleef aan de goede kant van de score. Woman of the Match was Sem van Roozendaal.

Doelpuntenregen voor HCB'92

Boxtel - Zondagavond speelde Dames 1 van HCB'92 haar thuiswedstrijd tegen het tweede damesteam van Saturnus uit Bladel. Een aantrekkelijke wedstrijd voor het aanwezige publiek in Sportcomplex De Braken; HCB'92 bleek in topvorm en overklaste Saturnus volledig.

Met volle bezetting kon HCB'92 deze wedstrijd aanvangen, wat al vaker het beste recept bleek om een wedstrijd naar haar hand te zetten. De score werd geopend door de bezoekers met een onderschepping van de bal tijdens een aanval van de Boxtelse handbaldames, die daarna direct het initiatief overnamen. Duidelijk werd dat HCB'92 afgelopen week veel inspiratie had opgedaan door naar de verrichtingen van het Nederlands Handbal Team te kijken. Treffers van Nonja van de Langenberg, Annemarie Sens, Miranda van Engelshoven en Inge van Drunen brachten de thuisploeg binnen tien minuten op een 6-1 voorsprong. Saturnus kreeg geen grip op de gastvrouwen; steeds kwam het afrondende schot vanuit een andere positie. HCB'92 legde veel variatie in haar spel, af en toe moest het in haar defensie ook een tegendoelpunt incasseren, maar aanvallend had de Boxtelse ploeg de overhand. De Bladelse dames konden het snelle veldspel van HCB'92 niet bijbenen en keerden al in de eerste helft steeds te laat terug in de verdediging. Doelpunten vanuit de hoeken door Van de Langenberg en Hèlen Berkelmans, goed samenspel door opbouwers Ellen Persoons, Judith Banyai, Sens, Van Drunen en Van Engelshoven, waaruit mooie wissels ontstonden, zorgden ervoor dat bij het rustsignaal al een ruime voorsprong was genomen van 17-5.

Eensgezind kwam HCB'92 terug het veld op, hopende het goede spel van eerste gedeelte voort te zetten. Maar de ploeg hoefde zich geen zorgen te maken dat Saturnus de wedstrijd zou gaan kantelen. HCB'92 bleef de traagheid van haar tegenstander uitbuiten, snelle aanspeelballen naar Berkelmans en Banyai leverden weer wat break-out doelpunten op. Ook uit andere spelsituaties wist HCB'92 de keepster uit Bladel te verrassen. Toch kon HCB'92 niet de volle zestig minuten haar focus behouden. Door misverstanden in de verdediging en een paar slechte afspeelballen pakten de bezoekers ook enkele goals mee. De afstand in punten tussen beide teams was echter te groot om nog enig moment de illusie te wekken om die te overbruggen in de resterende tijd. Steeds na een score van Saturnus deed HCB'92 hetzelfde in meervoud.
Scheidsrechter Martin van Nunen had de wedstrijd goed onder controle, hij hoefde maar enkele tijdstraffen en penalty's toe te kennen. Onder zijn leiding bleef het een sportieve wedstrijd. Eindstand 27-11.

Met deze overwinning heeft HCB'92 halverwege de competitie goede zaken gedaan. De Boxtelse dames hebben de koppositie weer in handen, op basis van beter doelsaldo. Concurrent EHV uit Eindhoven verslikte zich dit weekend in tegenstander HCG uit Geldrop, die ook HCB'92 twee weken geleden een nederlaag bezorgde.

Succesvol begin seizoen Tabitta Brons voor Romy Schepens

Foto: Ingrid de Cort

Boxtel/Weert - Afgelopen weekend ging in Weert het officiële wedstrijdseizoen van start voor de turnsters N2 en N3 van Tabitta. Romy Schepens veroverde met haar derde plaats meteen de eerste medaille voor de club.

Tijdens deze voorwedstrijd start de afvalrace richting het Nederlands kampioenschap. In januari vindt de tweede voorwedstrijd plaats, waar de doorstroming bekend zal worden.
Debutanten Tasnim Bezbiz en Roelie de Bie lieten zien dat ze vooruit zijn gegaan ten opzichte van de vorige oefenwedstrijd. Ze waren erg aan elkaar gewaagd, waar Tasnim wat hoger scoorde op balk, scoorde Roelie hoger op sprong. Ze eindigden op een 21e en 22e plaats in de categorie instap N2 (nationaal niveau 2).

Romy Schepens. Foto: Ingrid de Cort

Esmée Komen nam revanche. Vorige wedstrijd mistte ze nog een sprongpunt, nu liet ze zien op alle vier de toestellen hoog te kunnen scoren. Op brug behaalde ze zelfs de tweede score. Ze eindigde op een mooie vierde plaats bij de pupillen 1 N2.

Bij jeugd N3 was Tabitta goed vertegenwoordigd met vier deelneemsters. Net als bij de vorige wedstrijd gooide Romy Schepens weer hoge ogen op balk en vloer. Haar stabiele turnen resulteerde in een mooie bronzen medaille.
Mees van Abeelen behaalde door een goede uitvoering de hoogste vloerscore van de gehele wedstrijd, allround eindigde ze als zesde. Luna Ketelaars liet een strakke balkoefening zien, die hielp haar naar een allround dertiende plaats. Ondanks dat zij al een week niet fit was, toonde Guylene Brunneman (vijftiende plaats) karakter door toch aan de wedstrijd deel te nemen.

Van de A-selectie kwamen er ook vier jeugdturnsters N2 in actie, ze turnden een oefenwedstrijd die nog niet meetelde voor doorstroming. Wendy Li scoorde op drie toestellen wederom hoge scores, ze eindigde op de vierde plaats. Op sprong had ze graag een moeilijke tsukahara laten zien, maar door een misser bij de laatste training schuift dit doel een wedstrijd op.
Romy Poirters, die de zesde plaats behaalde, kon zich vanwege blessures niet optimaal voorbereiden op de wedstrijd, maar met name op vloer liet zij toch een flinke vooruitgang zien. Celeste Canaan behaalde ondanks een val toch knap de vierde score op balk, allround werd ze achtste.

Mooie zege libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor boekte een knappe 29-22 zege op lijstaanvoerder Krijt Op Tijd 1. Vooral Theo Verhagen blonk uit met een moyenne van 11,25. Hij liet zijn tegenstander beduusd achter met slechts twee punten.

Chris Fasseur boekte daar tien punten bij middels een remise. Don van der Wiel moest genoegen nemen met negen punten. Het tweede team boekte ook een overwinning. Dankzij twee winstpartijen van Ad van Os en Leo Huijbers ging de winst naar de mannen van 't Ivoor. Frans van Esch scoorde slechts zes punten. Ook het derde team ging er met de winst vandoor. Theo van Dongen en Math Hendriks wonnen hun partij, Gerard de Beer scoorde zeven punten. Het 3-banden groot team was afgelopen week vrij, net zoals team 1 e 2 van de afdeling Recreanten. Hier leed team 3 een nederlaag. Harrie Verhoeven en Toon Bevers behaalden een overwinning. Wim van Dijk en Kees Maas lieten samen teveel punten liggen.

Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein leden de drie uitkomende teams allen een nederlaag. Team 4 kreeg een 100 procent score om de oren. De onderlinge verschillen waren miniem maar alle drie wedstrijden gingen toch verloren. Het vijfde team verloor met 25-23 ondanks dat er twee partijen werden gewonnen: door Fouad Hasbani en Jos Hoffmans. Johan Beaard scoorde slechts drie punten. Het zesde team verloor met 28-26. André Vissers won als enige zijn wedstrijd voor 't Ivoor. Frans van Esch en Theo van Dongen scoorden beiden zes punten.

Weer verlies kaderteam Wapen van Liempde

Liempde - De uitwedstrijd tegen de Hazelaar 2 uit Rosmalen leverde de Liempdse formatie een 7-1 nederlaag op.

Drie partijen, van Piet Leermakers, Harm van de laar en Leo van Hastenberg, werden ternauwernood verloren en in de vierde partij moest Martien van den Tillaart in de gelijkmakende beurt remise toestaan waarna ook zijn tegenstander de 210 caramboles in 15 beurten bijeen gestoten had. Hoewel de verschillen niet groot zijn, is het Liempdse team in de middenmoot van poule 7 terechtgekomen.

Matig begin competitie l'Union

Boxtel - Het eerste zestal van handboogschutterij l´Union Boxtel is de 25m 1 pijl-competitie matig begonnen. Vorige week was het team te gast bij HBS Boxtel en kwam het niet verder dan 1117 punten voor de beste vijf schutters.

De ploeg behaalde die avond weliswaar een tweede plaats, maar dat was ver achter Amicitia Schijndel dat 1135 punten liet noteren. De persoonlijke resultaten kwamen van Adri van de Langenberg met 227, Henk Jegers met 225, Marc Verdaasdonk met 223, Gerard van der Steen en Marchel Kluijtmans met 221 en Henri van de Broek met 210 punten.

20 / 20

Donderdag 17 december

Kinderkunstuitleen
8.30 uur, OBS De Spelelier, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Country Line Dance voor beginners en gevorderden
18.45 uur, Café De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel beginners
20.00 uur, Café De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel, gevorderden

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Films die beroeren 'Joyeux Noel'
20.15 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Kersteditie Zingen met d'n Boer
21.15 uur, Café Den Boer, Corpus 2, Boxtel

Vrijdag 18 december

Kinderkunstuitleen
8.30 uur, OBS De Spelelier, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

19 december – 14 februari

Tentoonstelling COPY-PASTE: over hergebruik in de kunsten
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 19 december

Informatiebijeenkomst isolatie actie in Liempde
10.00 uur, Streekhuis, Keefheuvel 1a, Liempde

Avondmis 'samen op weg naar 't licht'
19.00 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Kerstspel Toneelclub Nooit Gedacht 'Ontheemden'
20.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Foutjaarsbal De Aggemarvanhuisafband
21.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zondag 20 december

Veldrit & ATB wedstrijden
10.00 uur, Recreatieplas De Langspier, Molenwijkseweg 5C, Boxtel

Kerstmarkt Boxtel-Oost
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Ierse Sessie in kerstsfeer
13.30 uur, B&B In Den Boogert, Oude Boomgaart 3, Boxtel

Winterwonderzondag
14.00 uur, Centrum, Liempde

Kerstconcert Big Band Boxtel
14.30 uur, Partycentrum De Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Kerstconcert zangvereniging Sint Petrus en Sint Cecilia
14.30 uur, Simeonshof, Annastraat 5, Boxtel

Kerstspel Toneelclub Nooit Gedacht 'Ontheemden'
15.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Fakkeloptocht voor de vrede
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Binnenplaats, Boxtel

Maandag 21 december

Dükerskoor Kerst-Inn
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 22 december

Buurtsport: sporten en knutselen
13.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Woensdag 23 december

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Rotskidz Club: kerstbingo
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Country dansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 24 december

Kerstviering op Stapelen
19.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Kerstmis op Stapelen
21.00 uur, Kasteel Stapelen, Park en Binnenplaats, Boxtel

Nachtmis, een oude traditie herleeft in Liempde
23.00 uur, RK Kerk Sint Jans Onthoofding, Dorpsstraat 36, Liempde

Zaterdag 26 december

Kerst-Inn
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Kerstconcert van Vocaal Ensemble Octotant
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel.

Zondag 27 december

Winterwonderzondag
13.15 uur, Centrum, Liempde

Kerstconcert Ratatouille
14.30 uur, Sint Theresiakerk, Lennisheuvel 50, Lennisheuvel

Live muziek: Duo Trend
20.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Maandag 28 december 2015

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 30 december

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Country dansen in de Rots
19:00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 31 december

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel