DeMooiBoxtelKrant

28 februari 2018

DeMooiBoxtelKrant 28 februari 2018


Tweede editie Oktoberfest Boxtel aangekondigd

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Er komt een tweede editie van Oktoberfest Boxtel. Dit maakte de organisatie maandag bekend. Het Oktoberfest moet op 12 en 13 oktober plaatsvinden op het parkeerterrein van Eetcafé De Oude Ketting.

"Alhoewel de procedure voor het verlenen van de vergunning vorig jaar niet zonder slag of stoot is verlopen, kunnen we achteraf terugkijken op een geslaagd event", laat de organisatie de redactie weten die hiermee doelt op bezwaren uit de buurt. Hierdoor zagen de organisatoren zich genoodzaakt extra maatregelen te nemen met betrekking tot de geluidsproductie. Het leidde tot permanente volumemetingen rond het terrein.

Direct na afloop van de eerste editie kondigde mede-organisator Luuk Hendriks al aan dat hij graag een tweede editie zou zien. Het eerste Oktoberfest zou uiteindelijk geen enkele klacht van buurtbewoners opleveren. Ook nu spreekt de organisatie zich positief uit over de samenwerking om het feest toch van de grond te krijgen: "mede door een goede samenwerking met de gemeente, politie en brandweer is het evenement verlopen zoals vooraf gepland."

De organisatie geeft aan dit jaar nog grootser uit te willen pakken dan vorig jaar. Naast De Aggemarvanhuisaf Band zullen wederom andere artiesten het podium betreden. Welke? Dat maakt Hendriks nog niet bekend. Wel laat de organisatie weten ook bij deze editie extra aandacht te besteden aan het naleven van de geluidsnormen. "We zullen ook dit jaar nauwe afstemming met overheidsinstanties hebben om de eventuele overlast voor omwonenden tot een minimum te beperken."

Bezoekers die het afgelopen jaar een tafel hebben gereserveerd, zullen voorrang krijgen op de kaartverkoop voor de komende editie. Details over de kaartverkoop zullen de komende maanden via Facebook (Oktoberfest Boxtel) bekendgemaakt worden.

Koning Winter rolt ijstapijt maar langzaam uit

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel/Liempde - Koning Winter heeft onze gemeente deze week, de laatste van de meteorologische winter, nog stevig in zijn greep. Met temperaturen die overdag niet boven het vriespunt komen en 's nachts zelfs matige vorst, is het koud te noemen. En dat betekent dat de schaatsen weer uit het vet kunnen. Zowel in Liempde als in Boxtel zijn ijsbanen aangelegd.

In Liempde werd het afgelopen weekend koortsachtig gewerkt om de ijsbaan aan d'n Tip tijdig af te krijgen voor de opening maandagavond. Aanvankelijk was het de bedoeling om de 18 bij 30 meter metende ijsbaan al op maandagochtend om 10.00 uur te openen, maar toen bleek het ijs nog niet voldoende dik te zijn. Dit weerhield het dorp niet van een spectaculaire en grootse opening op maandagavond met, naast Koning Winter, Prins Joannes, adjudant Arthur, kapelaan Geoffrey de Jong en wethouder Peter van de Wiel. Hun 'zegening' hielp niet: dinsdag kraakte het ijs zo erg dat Liempde nog een dagje langer geduld moest hebben voor winterse taferelen.

Foto: Mark van der Pol

Wanneer er geschaatst kan worden, is de ijsbaan in Liempde van 10.00 tot 22.00 uur geopend zo lang er geschaatst kan worden. 's Avonds is er verlichting aanwezig. Initiatiefneemster Claartje Zijlstra is blij met de medewerking van de verschillende lokale partijen: "Van de gemeente Boxtel kregen we meteen de volle medewerking, Jan van den Boomen BV zorgt voor de verlichting, Agrarische Dienstverlening Verhoeven regelt het plastic en de Liempdse horeca heeft voor elke dag 10 liter warme chocomel geschonken." Het laatste nieuws rond de Liempdse ijsbaan is te volgen op www.facebook.com/ijsbaanliempde.

Ook in Boxtel werd een ijsbaan aangelegd, of beter gezegd, werden meerdere ijsbanen aangelegd. Bij basisschool De Beemden ligt een ijsbaantje en ook pal voor Eetcafé De Oude Ketting verscheen een baan van 12 bij 18 meter. Deze schaatslocatie kreeg echter de nodige tegenslag te verduren: de eerste dag na aanleg bleek er een lek te zijn, waardoor op het moment van schrijven nog niet geschaatst kon worden. "Het lek is nog niet boven, maar we geven niet op", geeft café-eigenaar William van Dinther aan. "Het ijs hardt vooralsnog nog niet uit. Maar we gaan sowieso iets organiseren. Als het geen schaatsen wordt, organiseren we wel iets ludieks." Houd de Facebookpagina www.facebook.com/DeOudeKetting in de gaten voor nieuws en updates over deze ijsbaan.

De schaatsbaan bij De Oude Ketting is, indien de ijsdikte het toelaat, geopend van 9.00 tot 22.00 uur.

ZorgSamenBuurt Oost start koffieochtend bij De Rots

Boxtel - Begin maart start de ZorgSamenBuurt Oost met het organiseren van koffieochtenden bij Gemeenschapshuis De Rots. Om de onderlinge contacten in de buurt te bevorderen organiseert de organisatie al maandelijks in enkele straten een koffieochtend bij iemand thuis. Dit aanbod wordt nu dus uitgebreid met de koffieochtend iedere eerste dinsdag van de maand tussen 10.00 en 12.00 uur.

Om meer wijkbewoners te betrekken gaat ZorgSamenBuurt Oost (ZSBO) vanaf deze week een maandelijkse koffie/thee-ochtend organiseren in De Rots onder het mom van gezellig onder het genot van een kopje koffie of thee elkaar een beetje beter leren kennen.

De eerste koffieochtend vindt plaats op 6 maart en op deze kennismakingsochtend is de koffie voor rekening van de ZSBO. De volgende koffieochtend kost de koffie of thee 1 euro en is het tweede kopje gratis.
Naast de gezelligheid hoopt de organisatie op deze manier het gebied waar hulp aangeboden wordt uit te breiden én een grotere bekendheid te krijgen. Hoewel ZSBO in 2016 als hulpdienst voor senioren is gestart, zijn ook jongere mensen welkom, zowel aan de aanbiedende als de ontvangende kant van de hulpverlening.
ZSBO is als groep verbonden aan Ouderen In Regie en staat voor de fysieke hulpverlening via een telefoonlijn die wekelijks door iemand anders beheerd wordt. De groep zit niet op de plaats van de professionele hulpverlening, maar biedt via vrijwilligers diensten aan die bij voorkeur direct en altijd eenmalig zijn, zoals vervoer naar ziekenhuis of arts als familie of bekenden uitvallen, boodschappen doen bij ziekte, de tuin bijwerken als de reguliere 'tuinder' een keer niet kan, hulp bij plotselinge problemen op belastinggebied of gewoon een keer een gesprek.

Wie meer wil weten over wat ZSBO is en doet kan terecht op www.oudereninregie.nl, via de 'werkgroepen' en 'Stuurgroep Zorg en Onderlinge Dienstverlening' naar ZorgSamenBuurtOost. Ook kun je bellen met 06-30223424.

Taizé viering in de protestantse kerk

Boxtel - De eerste Taizévieringen van 2018 van de protestantse gemeente vindt plaats op vrijdag 16 maart vanaf 19.00 uur in de kerk aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel. De vieringen zijn gratis toegankelijk.

Ook dit jaar worden er weer twee Taizévieringen gehouden in de boxtelse protestantse kerk, waarvan de viering in maart de eerste is. Een interkerkelijke werkgroep bestaande uit mensen die zich verbonden hebben aan de Heilig Hartparochie en de protestantse gemeente Boxtel bereiden deze diensten voor.

De sobere Taizébijeenkomsten draaien om eenvoud en rust. De deelnemers luisteren naar een schriftlezing, mediteren, zingen en bidden. De cantorij van de protestantse gemeente onder leiding van Dirk Struycken en pianist Ko Suurmond geven de muzikale ondersteuning.

Iedereen, wel of niet kerkgebonden is welkom bij de vieringen. De tweede Taizéviering dit jaar wordt gehouden op vrijdag 9 november. Na de viering is er de mogelijkheid om nog even in de kerk te blijven zitten. Ook is er de mogelijkheid elkaar na afloop in De Schakel te ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee.


KBO-activiteiten

Donderdag 1 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 2 maart        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Zondag 4 maart        Eucharistieviering in de St. Petrusbasiliek, tot intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Oost        10.30
                        Eten bij Elisabethsdael, opgeven voor 3 maart bij de receptie van Elisabethsdael, telefoonnummer 0411-662579        12.30
Dinsdag 6 maart        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij         13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 7 maart        Eten bij Lotus, opgeven voor 4 maart bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com of bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Hartstichting Boxtel zoekt collectanten

Boxtel - Van 8 tot en met 14 april is het weer Hartweek en gaan de collectanten in Boxtel en Lennisheuvel langs de deuren om een bijdrage voor de Hartstichting op te halen. Voor de wijken Selissen, Munsel en Oost is nog een tekort aan vrijwilligers.

Is collecteren voor Hartstichting Boxtel iets voor jou? Meld je dan aan via hartstichting-boxtel@outlook.com of via www.hartstichting.nl.

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00 en 20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vanaf de Markt        9.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 6 maart        Mindfit Dienstencentrum Kloosterhof        9.00
Woensdag 7 maart        Kienen Dienstencentrum Kloosterhof        19.30

Collectes

4 tot en met 10 maart        Stichting Jantje Beton

Verkiezingscampagne afgetrapt binnen en buiten het gemeentehuis

De delegatie Boxtelse politici waren druk in de weer met verkiezingsposters bij de officiële aftrap van de campagne. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - "We zijn als raad toch heel eensluitend", luidde de conclusie van burgemeester Mark Buijs dinsdagavond even voor middernacht na de één na laatste raadsvergadering van de huidige raad. Álle partijen stemden in met álle agendapunten. Toch hadden de raadsfracties ruim vier uur debat nodig om Buijs tot die uitspraak te krijgen. Reden voor de lange avond? Vrijwel alle partijen dienden, met een schuin oog naar 21 maart kijkend, moties of amendementen in.

De raadsvergadering werd vooraf gegaan door een 'officiële' aftrap van de verkiezingscampagne op het gemeentehuis. Daarbij beplakten de diverse fractieleden en -leiders de ramen van de ontvangsthal met verkiezingsposters. Het was een ludieke start van de avond, waarbij onder meer de opsplitsing van Haaren en een pijnlijke misser van 1,3 miljoen euro in de tweede bestuursrapportage voor MijnGemeenteDichtbij op de planning stonden. Eigenlijk vatte Combinatie95-raadslid Peter Manniën de vergadering nog het beste samen, toen de raad geconfronteerd werd met de 2,3 ton die extra nodig is om de ICT-systemen van Boxtel en Gestel op elkaar aan te laten sluiten: "Het is een voorstel waar je geen 'nee' tegen kunt zeggen. Maar ik ben er niet blij mee."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Misrekening
Eveneens niet blij waren de raadsfracties van CDA en BALANS met de misrekening in de jaarrekening, waardoor de ambtelijke organisatie zich voor 1,3 miljoen euro op jaarbasis te rijk had gerekend, maar ook daar was weinig aan te doen, behalve tegengas geven. Wel eensgezind was de raad over de wenselijke opsplitsdatum van Haaren en de eventuele adoptie van Esch: bij grote voorkeur gebeurt dat 1 januari 2022 pas.

Even werd het nog spannend toen CDA en BALANS aan het einde van de avond nog trachtten met een motie een evaluatie van het bestuursprogramma 2014-2018 op de agenda van de laatste vergadering op 6 maart te krijgen. Ondanks de schorsingen en de pogingen via een omweg een raadsinformatiebrief op de agenda te krijgen en zo alsnog het programma op de agenda te loodsen, vingen de oppositiepartijen bot. "Dat zou niet meer dan een rituele dans zijn", aldus PvdA/GL-raadslid Anja van den Einden. "De kiezer evalueert op 21 maart."

Eén motie van de SP kon rekenen op de steun van de voltallige raad: de actiepagina van het Boxtelse basisonderwijs op Facebook. Met de initiatiefnemers gaat wethouder Lestrade, gesteund door de gehele raad, in gesprek. De overige zes moties en het amendement werden doorgeschoven naar de vergadering van 6 maart omdat de raad ook zonder die te behandelen al ruim vier uur nodig had om tot het 'eensluitende' oordeel te komen. En zo werd dinsdag de campagne niet alleen in de ontvangsthal van het gemeentehuis afgetrapt.

Gemeenteraad wil meer onderzoek naar fietsvriendelijkheid rotonde Boseind

Boxtel - Een raadsmeerderheid stuurt het Boxtelse college terug naar de tekentafel om meer mogelijkheden voor het realiseren van een veilige fietsoversteek bij rotonde Boseind te onderzoeken. Begin februari kwam het ambtelijk advies om verkeerslichten te realiseren op deze locatie. Drie andere opties werden onderzocht, maar niet wenselijk of toereikend geacht. Nu geeft de raad het ambtelijk apparaat dus opdracht om meer alternatieven te onderzoeken.

De resultaten van het onderzoek naar een oplossing om rotonde Boseind veiliger voor fietsers te maken werden 6 februari gepresenteerd op een informatieavond in het gemeentehuis. Het veiliger maken van het kruispunt maakt onderdeel uit van het project Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Projectmanager Peter Kamps gaf destijds aan dat van de vier onderzochte mogelijkheden, een turborotonde, een bypass, fietstunnel of de optie met verkeerslichten de laatste het meest aan te bevelen was.

Direct gingen vanuit het publiek, voornamelijk raadsleden, al geluiden op om meer alternatieven zoals een fietsbrug te onderzoeken. Hoewel Kamps de kans klein achtte dat een brug een betaalbaar alternatief zou vormen, gaf hij toen al aan dat het aan de gemeenteraad was om opdracht te geven tot het onderzoeken van de mogelijkheid. Die opdracht kwam er dinsdag bij de raadsvergadering in de vorm van één breedgedragen motie en een motie van oppositiepartij CDA.

Hoewel de moties nog niet in stemming zijn gebracht kan de gezamenlijk door D66, SP, INbox én Combinatie95 ingediende motie op een meerderheid van de raadsleden rekenen. En daarmee krijgt Kamps de opdracht om meer alternatieven te onderzoeken.

Bouw natuurbrug de Mortelen van start

Boxtel - De bouw van natuurbrug de Mortelen is donderdagmiddag van start gegaan. Het nieuwe ecoduct verbindt straks verschillende gebieden met elkaar die deel uitmaken van natuurgebied het Groene Woud. Het totale project kost om en nabij 8 miljoen euro, bij elkaar gebracht via het MJPO, een samenwerking van ProRail, provincie en het Rijk. Als alles loopt volgens plan, is de natuurbrug begin 2019 klaar.

Met de onthulling van een bouwbord gaven gedeputeerde Johan van den Hout van de Provincie Brabant, directeur Jan Baan van Brabants Landschap, directeur communicatie Inés Plasmans van ProRail, wethouder Frans van Hoof van Oirschot, wethouder Mark Timmermans van de gemeente Best en wethouder Peter van de Wiel uit Boxtel gezamenlijk het startsein voor de bouw van het ecoduct. Van de Wiel is eveneens voorzitter van de Stuurgroep Kloppend Hart van het Groene Woud.

De nieuwe natuurbrug wordt zo'n 50 meter breed en komt te liggen in het hart van het Groene Woud. Met de doorgang worden de deelgebieden Kampina, de Mortelen, de Scheeken en het Dommeldal, nu doorkliefd door de spoorverbinding Boxtel-Eindhoven, weer met elkaar verbonden. Daarmee is het een belangrijke ecologische impuls voor het gebied. Het grootste dier dat van de brug gebruik gaat maken, zal naar verwachting het edelhert zijn. Maar ook kleinere dieren zoals dassen, reeën, kamsalamanders, hazelwormen en hagedissen kunnen van de verbinding gebruikmaken.

Eind vorig jaar is gestart met de voorbereidingen voor de bouw. Brabants Landschap leverde toen tienduizenden kuubs grond die nodig zijn voor de taluds van de brug. Deze maand wordt gestart met bouwen en in het weekend van 7 en 8 juli zal het treinverkeer worden stilgelegd om de liggers voor de brug op hun plek te leggen.

RKO, WNLB en ZLTO betwijfelen nut klankbordgroep MOVE'31

Boxtel - Stichting Rond Kerk en Orion (RKO), Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) en Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) afdeling Boxtel-Liempde, allen vertegenwoordigd in de klankbordgroep voor het verkeersplan MOVE'31 overwegen zich terug te trekken uit dit overleg. Zij hebben niet het idee dat naar hun inbreng geluisterd wordt omdat, naar hun zeggen, 'de kaders al vastgelegd zijn'. Dit blijkt uit een brief die zij de Boxtelse politiek stuurden.

Het inspraaktraject ging aanvankelijk van start met twintig genodigden, waarbij elf van hen aangaven wel deel uit te willen maken van een klankbordgroep. Inmiddels zijn daar nog hooguit zeven personen van overgebleven die nog weinig hoop hebben dat zij invloed kunnen uitoefenen op de gemeentelijke plannen.

De groep ging aanvankelijk 'met gematigd enthousiasme' aan de slag, zo laten de organisaties in hun brief aan de gemeente weten. "Tot onvrede van bijna alle deelnemers [blijkt] MOVE 31 ook weer een monoloog, er is binnen de kaders geen dialoog mogelijk", zo valt in de brief te lezen. Ook was er tijdens de tweede bijeenkomst een enquête met suggestieve vragen, aldus de ontevreden klankbordleden. "Ook hier weer een voorlopige uitkomst, slecht onderbouwd en niet gedragen door de meeste leden waaruit blijkt dat onze werkgroep er niet toe doet."

De Boxtelse politiek heeft de brief op de agenda van de raadsvergadering van 6 maart gezet. Dan mag de raad zich buigen over de kritiek die de klankbordgroep uit.

Alles over het Wilhelmus bij Hobbycentrum Boxtel

Wielrenster Puck Moonen en Bjorn van de Langenberg. (Foto: Balans) Foto: Balans

Boxtel - De afgelopen weken klonk tijdens de Olympische Spelen meerdere keren het Wilhelmus, en natuurlijk ook verschillende volksliederen van andere landen. Hoe ontstaat zo'n volkslied en zegt de tekst daarvan? Willem Wittenberg vertelt op 7 maart alles over volksliederen bij het Hobbycentrum Boxtel aan de Baroniestraat.

Tijdens de cursus, die begint om 13.30 uur, wordt ook ingegaan op de melodieën van de andere volksliederen. Bijvoorbeeld het agressieve Franse volkslied, de Marseillaise, of het pompeuze 'God Save the Queen' van Groot-Brittannië, dat al 250 jaar gezongen wordt.

Waarom zingen we in Nederland bij het Wilhelmus dat we de Spaanse koning altijd geëerd hebben? En wat is er zo bijzonder aan de tekst van het Wilhelmus? En sinds welk jaar zingen we het Wilhelmus? Op al deze vragen krijg je antwoord tijdens de bijspijkersessies van Wittenberg. Natuurlijk zijn er ook luistersessies.

Aanmelden voor deze interessante middag kan via de website van het Hobbycentrum www.hobbycentrumboxtel.nl of via 0411-210355.

Spinnen met BALANS

Boxtel - Politieke partij BALANS organiseert op woensdagavond 7 maart een sportieve avond bij Taverbo aan de Voetboog 18. De avond staat onder leiding van Bjorn van de Langenberg uit Boxtel en wielrenster Puck Moonen uit Liempde. De bijeenkomst begint om 20.30 uur, de accomodatie is vanaf 20.00 uur geopend. Entree is gratis, maar aanmelden via info@balansboxtel.nl of bij info@supersportevents.nl is wenselijk.

Bjorn is kandidaat 13 op de verkiezingslijst. Hij is eigenaar van Super Sports Events en eventmanager bij campus Health & Sports Club op de High Tech Campus in Eindhoven. Wielrenster Puck Moonen uit Liempde staat onder contract bij de
Belgische vrouwenploeg Lotte Soudal. De lezers van mannenblad FHM verkozen haar tot mooiste sportvrouw van het jaar 2017. Komend seizoen wil ze niet alleen op haar uiterlijk afgerekend worden, maar ook laten zien dat ze sportief haar mannetje staat. Daarnaast is Puck ambassadeur van het wielerfestival dat Bjorn in juni organiseert op de High Tech Campus.

Onder leiding van Puck en Bjorn kunnen de aanwezigen spinnen op fietsen die beschikbaar zijn gesteld door Hipa Sports. Daarbij worden de spinners aangemoedigd en gesteund door het Boxtelse feestduo de Dorini's, dat wordt gevormd door Dorien Habraken en Marlou van Griensven. Zij zorgen die avond voor extra gezelligheid.

Voor de echte fanatiekelingen zijn douches beschikbaar. Op 7 maart worden geïnteresseerden vanaf 20.00 uur ontvangen bij Taverbo aan de Voetboog 18 in Boxtel (gelegen tussen Kanovereniging De Pagaai en Atletiekvereniging Marvel). Iets voor 20.30 uur zal lijsttrekker Mariëlle van Alphen-Habraken de sportavond openen met een kort woordje, waarna Bjorn en Puck de avond zullen leiden en het spinnen kan beginnen.

Fanfare Concordia speelt 'The Soundmachine' in De Serenade

Liempde - Fanfare Concordia en de Vrienden van Concordia werken samen voor het concert 'The Soundmachine' dat op 24 maart plaatsvindt bij de Serenade in Liempde. De zaal is open om 19.30 uur en het voorprogramma start om 19.40 uur. Het concert vangt aan om 20.00 uur uur. Entree is gratis.

De leden van Stichting Vrienden van Concordia hebben hun favoriete nummers doorgegeven aan het organiserend comité. Deze input wordt zeer serieus genomen en zowel het orkest onder leiding van interim dirigent Corné van Groesen en de slagwerkgroep onder leiding van Willy van der Steen zijn goed voorbereid en hebben zich alle verzoeken machtig gemaakt.

Echter de vraag in aanloop naar het concert blijft: welke nummers gaat Concordia spelen? De levensgrote 'soundmachine' heeft de keuze uit Stars and Stripes, Go your own Way, maar ook muziek van Cole Porter, Queen, Witney Houston en vele anderen. Daarnaast worden ook klassieke werken als Dichter un Bauer en de Schneewaltz en verschillende musicalwerken niet uit de weg gegaan. Zowel het publiek als de muzikanten zullen worden verrast door het te spelen programma.

Omdat het concert gratis toegankelijk is geldt: vol is vol.

Muziekale avond 't Herriemenieke

Liempde - 't Herriemenieke verzorgt zaterdag 3 maart samen met de band Onvermeidelijk een muzikaal optreden in café het Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. De avond begint om 20.30 uur en is voor iedereen gratis te bezoeken.

Beide gezelschappen worden begeleid door dirigent Cees van de Laak, zodat een gezamenlijk optreden niet kon uitblijven. Het repertoire van 't Herriemenieke loopt door alle muziekgenres heen, van Elvis via Leonard Cohen naar de Havenzangers.

Onvermeidelijk is een muziekgroep uit de Mortel en bestaat uitsluitend uit dames. Zij brengen met veel enthousiasme hun repertoire, dat vooral muziek uit de jaren 70 en 80 bevat, vaak met speciaal voor de band geschreven arrangementen.

Rommelmarkt bij De Rots

Boxtel - Gemeenschapshuis De Rots is op 3 maart tussen 13.00 en 16.00 uur weer het domein van koopjesjagers tijdens de tweedehandsmarkt. Entree is gratis en de huur van een tafel bedraagt 4 euro.

Reserveren van een tafel kan via 06-22771772, bij het gemeenschapshuis zelf of via kuijlen_wim@hotmail.com of 0411-601036.

Open huis bij Art & Nature

Boxtel - In haar Atelier Art & Nature aan de Baroniestraat geeft meesterbinder Astrid Koedam workshops bloemsierkunst. Aanstaande zaterdag 3 en zondag 4 maart is er open huis waarbij geïnteresseerden een kijkje kunnen komen nemen om inspiratie op te doen en zich in kunnen schrijven voor een workshop.

De open dagen zijn van 11.00 tot 17.00 uur. Je vindt Art & Nature aan de Baroniestraat 1 in Boxtel. Heb je vragen of wil je meer informatie? Bel dan met 06-53670161 of mail naar astridkoedam@live.nl.

Blijspel L'amour bij de Boer bij De Rots

Boxtel - De Helvoirtse toneelclub Van Alles Wat voert op vrijdag 9 maart en zaterdag 10 maart het Blijspel L'Amour bij de boer bij Gemeenschapshuis De Rots op. Kaarten kosten 7 euro en zijn te koop bij De Rots of via info@derotsboxtel.nl. De zaal is open om 19.30, het blijspel start om 20.00 uur.

De hoofdrol in het stuk is weggelegd voor Cees de Boer, hij is een vrolijke weduwnaar en die tot ergernis van zijn dochter een fervent beller is van de 06-stoeipoezenlijn.. Op een avond laat hij zich door de buurvrouw overhalen om zich als vrouw te verkleden en bij haar optreden in te vallen. Dit is het begin van de nodige hilarische situaties.

Tiny houses 'landen' aan De Tijvert

Foto: Google

Boxtel - Drie milieuvriendelijke, zelfvoorzienende tiny houses 'landen' in het verlengde van De Tijvert. Dat liet wethouder Peter van de Wiel de pers woensdag weten. Hij geeft aan dat de gemeente nu de benodigde onderbouwing heeft gevonden om voor een periode van vijf jaar af te wijken van het bestemmingsplan op deze locatie en in de tussentijd op zoek te gaan naar een meer permanente oplossing. De buurman heeft volgens de wethouder gematigd positief gereageerd op het nieuws.

Volgens Van de Wiel was een gedoogconstructie 'de makkelijkste weg' geweest, maar kiest de gemeente daar nu uitdrukkelijk niet voor. De tijdelijke afwijking houdt volgens hem juridisch beter stand en geeft bovendien vijf jaar 'bedenktijd' om een permanente vestigingsplaats te vinden. Volgens Van de Wiel is Boxtel een van de eerste gemeenten in Nederland die deze 'Koninklijke weg' bewandelt.

Hij geeft aan dat tiny houses een ingewikkelde ontwikkeling vormen, omdat ze vaak niet voldoen aan het bouwbesluit. "Kijk bijvoorbeeld al naar de te lage nokhoogte", schetst de wethouder. Van de Wiel is extra blij dat, naast dat het om tiny houses gaat, het ook meteen om drie zelfvoorzienende varianten gaat.

Het is volgens Van de Wiel uitgesloten dat de kleine woningen op De Tijvert uiteindelijk hun permanente bestemming vinden. In de komende vijf jaar gaat de gemeente naar een geschikte plek op zoek. Mochten in de tussentijd nog meer gegadigden voor een tiny house zich melden, dan is de kans klein dat ze zich bij de huidige locatie aan De Tijvert kunnen voegen. Van de Wiel geeft aan dat in dat geval gezocht wordt naar een passende locatie, die ook tijdelijk bewoond kan worden. Hij wil nog niet vooruit lopen op de feiten en geeft vooralsnog geen locaties waar de plaatsing van extra tiny houses volgens hem mogelijk is.

Een veelgehoord bezwaar op tiny houses is dat het gewoon permanent bewoonde vakantiewoningen zijn die niet aan het bouwbesluit voldoen. Hoewel de wethouder dit niet geheel kan ontkrachten geeft hij aan dat er voor Boxtel twee belangrijke argumenten waren om toch voor de tiny houses te kiezen: de eerste is dat een vakantiehuis veelal buiten de bebouwde kom wordt gebouwd. Dit betekent dat het de stempel 'recreatie' meekrijgt in plaats van 'wonen'. De intentie van een tiny house is om hem neer te zetten in woonwijken in de bebouwde kom. Daarnaast is een vakantiehuisje niet zelfvoorzienend en zullen in ieder geval deze drie kleine huisjes dat wel zijn.

"Er is een toenemende behoefte naar dit soort woningen", geeft een verheugde wethouder aan. "Woningbouw gaat niet meer op de traditionele manier, maar vraaggestuurd. Wij zullen veel meer naar de behoeften van de consument moeten luisteren."

De drie toekomstige bewoners laten weten het een toplocatie te vinden. "Het is eigenlijk perfect in alle opzichten", laat een dolblije Carolien Verhagen weten. Wel spreekt ze, ook namens de twee andere bewoners een duidelijke toekomstwens uit: "Over vijf jaar hopen we toch bij De Kleine Aarde te mogen wonen."

Het is nog niet helemaal zeker wanneer de kleine woningen aan De Tijvert zullen verschijnen: er is nog een bezwaarperiode van zes weken. Als die afloopt zonder dat er bezwaren komen, kunnen de (mobiele) woningen direct geplaatst worden.

Boxtel: 'kritisch rapport AgriFood Capital geen reden om uit samenwerkingsverband te stappen'

Boxtel/Den Bosch - De afgelopen week kwam een kritisch tussentijds evaluatierapport van AgriFood Capital naar buiten. De organisatie zou te onzichtbaar opereren en de verschillende gemeentes zouden nog te veel de nadruk op eigenbelang leggen. AgriFood Capital is een regionaal samenwerkingsverband tussen 17 Brabantse gemeenten en 2 waterschappen om Brabant meer op de kaart te zetten als agrifood-regio. Boxtel maakt deel uit van deze samenwerking.

AgriFood Capital bestaat al sinds 2015, hoewel ook daarvoor al een regionale samenwerking bestond. Boxtel was hier al sinds het tot stand komen bij betrokken. Eén van de projecten die uit de koker van AgriFood Capital komen is het voedsel-themajaar 'We Are Food', waar Boxtel ook aandacht aan zal besteden.

Omdat AgriFood Capital een multidisciplinaire samenwerking is, is niet één wethouder, maar het volledige ambtelijk apparaat erbij betrokken. Daarom kiest het college er ook voor via een woordvoerder op het kritische rapport te reageren. "De Midterm review was er bij uitstek op gericht om verbeterpunten van de samenwerking te onderzoeken. In dat opzicht is het niet onlogisch dat dit onderzoek juist verbeterpunten oplevert", laat die weten.

Een van de kritiekpunten was dat alle individuele gemeenten weliswaar op papier graag samenwerken, maar niet bereid zijn om (extra) geld voor deze samenwerking beschikbaar te stellen. Daarom moeten striktere keuzes worden gemaakt. Ook Boxtel stelt dat deze variant de voorkeur heeft. Deelnemende gemeenten betalen nu 4 euro per inwoner om deel te nemen aan het samenwerkingsverband.

Ook leidt het grote aantal gemeenten en disciplines die nu vertegenwoordigd zijn in AgriFood Capital er toe dat er moeilijk overeenstemming bereikt kan worden. Boxtel onderschrijft deze kritiek en geeft aan dat wellicht 'naar behoefte' samenwerking kan worden gezocht. Dit betekent dat enkel samenwerking zal worden gezocht bij (deel)onderwerpen die ook relevant zijn voor deelnemende gemeenten.

Ondanks het kritische rapport ziet Boxtel geen reden om zich nu terug te trekken uit de samenwerking. Als reden hiervoor wordt de zich steeds meer op regionaal en provinciaal niveau gestuurde samenwerking genoemd in de agrifoodsector. "Ook bij ruimtelijke vraagstukken, zoals de uitgifte van bedrijventerreinen en detailhandelslocaties wordt er vanuit de provincie steeds meer aangestuurd op het regionaal oppakken van deze uitdagingen", stelt de gemeente. "Wel onderschrijven wij de aanbeveling uit het MTR dat er beter moet worden gecommuniceerd, de betrokkenheid van onze gemeenteraden moet worden vergroot en er tot slot meer focus moet worden aangebracht."

Rectificatie: twee huurprijzenbeleid St.Joseph werpt eerste vruchten af

In het artikel in DeMooiBoxtelKrant van 21 februari over het twee huurprijzenbeleid van St.Joseph zijn enkele onduidelijkheden en fouten geslopen. Zo werd vermeld dat bij een huurprijs van 640,15 euro of hoger je recht op huurtoeslag vervalt. Dit is niet correct: boven dit bedrag, de aftoppingsgrens, wordt de huursubsidie lager, maar vervalt deze nog niet direct. De regeling is complex, maar wordt goed uitgelegd op bijvoorbeeld de website van de woonbond: Woonbond.nl.

Ook werden abusievelijk te termen 'huursubsidie' en 'huurtoeslag' door elkaar gebruikt. Huursubsidie bestaat officieel al ruim tien jaar niet meer, hoewel de benaming in de volksmond nog veelal wordt gehanteerd. Wij betreuren het als hierdoor onduidelijkheid is ontstaan.

De exacte regels voor het twee huurprijzenbeleid zijn te vinden op de website van de St.Joseph: www.sintjoseph.nl/ik-ben-huurder/over-huren/twee-huurprijzenbeleid/.

'Racende bomen' om Burgakker op te leuken

Foto: Philip Lüschen

Boxtel - 'Racende bomen'. Het doet je als lezer misschien even met de oren klapperen, maar toch is dit wat het muurkunstwerk dat komt aan het Burgakkerplein in Boxtel moet gaan verbeelden. In het ontwerp van kunstenaar Philip Lüschen groeit zowel links als rechts op het plein groen naar een bepaald doel toe, als ware het een race.

Staand op het Burgakkerplein komt links een lange taxushaag met vooraan drie cipressen in een soort afsluitbare 'kleedhokjes', die als het ware tegen elkaar racen om als eerste door een gouden ring heen te groeien. Rechts komt een klimplant in de vorm van jasmijn, die door zilveren buizen vanaf 2 kanten naar het middelpunt van de muur toe groeien; ook in een race dit punt als eerste te bereiken.

Foto: Philip Lüschen

Het idee is om bewoners de sleutels van de hokjes te geven zodat zij 'hun' boom ook kunnen bijstaan in de 'wedstrijd' om als eerste door de gouden ring, zo'n 5 meter hoog, te groeien. Het ontwerp van het kunstwerk kon rekenen op brede steun van de buurtbewoners en werd unaniem uit een drietal inzendingen gekozen als voorkeur.

Het werk van Lüschen moest in de tussentijd nog aangepast worden, om de bibliotheek voor rolstoelers goed toegankelijk te houden. Wel blijven de totale kosten gelijk. Het kunstwerk is begroot op 40.000 euro.

Cultureel Drieluik 'Dromen' bij MUBO Beeldende kunst, literatuur en muziek komen samen

Reizen in je dromen (Dali, het station van Perpignan, 1965). (Foto: MUBO) Foto: MUBO

Boxtel - In de bijzondere presentatie 'Cultureel Drieluik Dromen', die op zondag 4 maart in Museum Boxtel (MUBO) plaatsvindt, worden acht verrassende combinaties van proza, muziek en beeldende kunst gepresenteerd. Deze worden met kleuren, klanken en woorden aan elkaar verbonden. De presentatie wordt verzorgd door Marja Reitsma (beeldende kunst), Bram Noot (literatuur) en Joop de Weger (muziek).

Niets is zo persoonlijk als een droom. Wordt niet elke droom slechts door één persoon éénmalig beleefd? Een droom is vluchtig , niet reproduceerbaar en kan niet op YouTube worden gezet. Misschien is het wel daardoor dat schrijvers, beeldende kunstenaars en componisten zich door dromen laten inspireren. Schilders maken hierbij gebruik van kleuren en vormen, schrijvers van woorden en componisten van klanken. Dit zijn ook de drie elementen die een droom gestalte geven. Een drieluik over dromen, waarin schilderijen, gedichten en muziekfragmenten elkaar versterken, is dan ook als een 'droom van een droom'. Verrassend is het om te ervaren hoe werken van kunstenaars van verschillende disciplines uit verschillende landen en tijdsperioden vanuit het thema dromen naadloos op elkaar aansluiten. Aan bod komen onder anderen de schilders Dalí, Margritte, Chagall, de dichters Nooteboom, Enquist, Vasalis en de componisten Mahler, Scriabin en Beethoven.

Tijdens de presentatie zullen acht verschillende drieluiken worden gepresenteerd, vier vóór en vier ná de pauze. De samenstelling van de acht drieluiken zijn opgenomen in een programma dat de bezoeker bij binnenkomst krijgt uitgereikt, inclusief de volledige tekst van de 'droom' gedichten.

Marja Reitsma, Bram Noot en Joop de Weger delen hun passie graag met anderen. Al 15 jaar verzorgen zij Culturele Drieluiken, waarin thema's vanuit de beeldende kunst, literatuur en klassieke muziek worden belicht. Voorbeelden hiervan zijn Romantisch Landschap, Stad en Land, Melancholie en Klankkleur. Reitsma is werkzaam voor de educatieve dienst bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daarnaast verzorgt zij cursussen en lezingen over kunstbeschouwing in Boxtel en elders. De Weger geeft lessen 'Luisteren naar Klassieke Muziek' aan onder andere verschillende volksuniversiteiten en sinds enkele jaren ook in MUBO. Daarnaast verzorgt hij avondvullende lezingen waarin klassieke muziek centraal staat. Noot is Neerlandicus. Naast lezingen over literaire onderwerpen geeft hij leiding aan een leeskring.

De presentatie start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur en koffie/thee is verkrijgbaar. Tijdens de presentatie is ook een koffie/thee pauze ingelast. Bij elkaar zal de presentatie tot uiterlijk 13.00 uur duren. De entreeprijs voor de lezing is 5 euro, inclusief programma. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.


Foto: Rini van Oirschot

Boom ter hoogte van Molenwijkseweg 12

De boom staat bij het Leyssenven in park Molenwijk. Dinsdag 15 augustus 1933 opende om 16.00 uur burgemeester F. van Beek een nieuwe zwemvoorziening 'De Boxtelse bad- en zweminrichting Molenwijk', die tien dagen eerder voor het publiek was opengesteld, het Leyssenven bij Molenwijk. Dr. Petrus Martinus Hoek heeft zich als geen ander ingezet voor de oprichting van dit zwembad. In 1976 werd het wegens chronische vervuiling na diverse seizoensluitingen definitief gesloten.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Voedseltuin Boxtel

De winterstop is voorbij! Op de Voedseltuin in Boxtel zijn de 25 vrijwilligers weer vol enthousiasme aan de slag gegaan met planten van verse groenten voor de cliënten van de Voedselbank. Maar niet alleen groentenplantjes krijgen een plek in de grond, vanaf dit jaar worden ook fruitbomen geplaatst om zo wekelijks heerlijk vers fruit te leveren voor de Voedselbank.
Had de Voedseltuin eerst nog de beschikking over één perceel, inmiddels wordt hard gewerkt om een tweede stuk grond gereed te maken voor het inplanten. Binnenkort wordt een beregeningsinstallatie aangelegd en een hekwerk geplaatst. Dan is het perceel klaar voor de teelt van diverse groenten én het plaatsen van fruitbomen. Vanuit de cliënten van de Voedselbank was de vraag naar vers fruit groot en de Voedseltuin voldoet graag aan dit verzoek. Dat het bestuur van de Voedselbank de inzet waardeert, werd vorige week nog eens extra duidelijk. Voorzitter Arjen Witteveen verraste de vrijwilligers met appelflappen als blijk van waardering.
De nu nog 25 vrijwilligers – hopelijk worden dat er dit jaar 40 – worden op donderdag en vrijdag aangevoerd door tuinbaas Theodoor van Leeuwen. Op maandag, dinsdag en woensdag is een nieuwe tuinbaas aangetrokken. Ed Houdijk (60) uit Den Bosch biedt op die dagen ondersteuning en heeft de leiding over de tuin. Ed stond samen met Theodoor aan de wieg van Voedseltuin Villanueva in Den Bosch en was meteen enthousiast om ook in Boxtel aan de slag te gaan. Tot grote vreugde van bestuur én vrijwilligers die Ed warm welkom hebben geheten op De Kleine Aarde.
De komende tijd wordt er volop gewerkt, met uitzondering van deze week. De Siberische kou zorgt ervoor dat het buiten werken niet bepaald aangenaam is. Een onverwacht weekje vrij dus voor onze vrijwilligers, die eigenlijk het liefst ook in weer en wind aan de slag gaan voor hun Voedseltuin!

Vrijwilligers welkom!
Wilt u ook komen werken in een gezellig team waar een goede (werk)sfeer heerst? De Voedseltuin kan altijd vrijwilligers die een of meer dagdelen per week beschikbaar zijn gebruiken. Een groei van nu 25 naar straks 40 deeltijdwerkers is nodig. Kijk voor meer informatie en aanmeldingen op www.voedseltuinboxtel.nl. Tot ziens op de Voedseltuin!

BALANS-raadslid Wim van der Zanden in documentaireserie 'OnsBelang'

Foto: BALANS

Boxtel - Politicus, mantelzorger en veehouder Wim van der Zanden verschijnt vanaf morgen op tv in de driedelige documentaireserie 'OnsBelang' in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Van der Zanden startte ooit de partij BALANS uit onvrede over het gemeentelijke zorgbeleid. Hij was in het vorige college wethouder, maar maakte die periode niet af vanwege een bestuurlijke crisis. De politicus zorgt zelf op zijn varkens- en koeienbedrijf voor zijn beide hoogbejaarde ouders.

De redactie van het programma benaderde Van der Zanden op eigen initiatief. Die hoopt op zijn beurt dan ook vooral dat hij kan laten zien waar een hoop gemeenten het lastig mee hebben; het sociale beleid. Grote delen van de sociale zorg werden de afgelopen jaren van het Rijk overgeheveld naar de gemeenten. Over het zorgbeleid van de gemeente Boxtel is Van der Zanden gematigd positief: "Die overheveling van zorgtaken heeft Boxtel redelijk gedaan. Wel moeten we ons goed beseffen dat het bij zorg vooral om de praktijk gaat."

In totaal was de filmploeg een aantal dagen in Boxtel, waaronder tijdens de aftrap van de campagne in het gemeentehuis vorige week dinsdag. Toch is dat voor Van der Zanden niet het meest memorabele moment: "Dat was de mantelzorgdag op 10 november bij De Wilgenbroek. Dat was een goed moment dat waarschijnlijk meteen al in aflevering één zal zitten."

De politicus heeft de opnamen zelf nog niet gezien en gaat donderdag ook niet kijken, zo verwacht hij: "we hebben donderdag een fractievergadering en ik weet niet of die om 20.30 uur al afgelopen is. Maar gelukkig bestaat er zoiets als Uitzending Gemist!"

De documentaireserie 'OnsBelang' gaat 1 maart van start. Om 20.25 uur begint de eerste uitzending op NPO 2. Meer informatie over OnsBelang is te vinden op Facebook (@OnsBelang1V).

Voedselbos De Kleine Aarde vrijdag geopend

Boxtel - De Kleine Aarde krijgt een voedselbos. De vereniging Kleine Aarde Netwerk (het KAN) legt nog dit jaar een voedselbos aan op De Kleine Aarde. Eind 2017 kenden de gemeente Boxtel en Streekfonds Het Groene Woud hiervoor subsidie toe. Op vrijdag 2 maart wordt het startsein voor de aanleg gegeven.

Met een voedselbos op de voormalige schapenweide wil het KAN de natuurwaarde van De Kleine Aarde versterken. Vanaf dit jaar worden daarom vele eetbare bomen, struiken, klimmers, bloemen en kruiden aangeplant. Deze ontwikkelen zich daarna natuurlijk, net als in een bos. Het voedselbos krijgt ook een belangrijke educatieve functie.

Het KAN wil er basisscholen ontvangen en ruimte bieden aan cursussen en workshops rondom voeding en natuur. Iedereen kan meedoen bij de aanleg en ontwikkeling, én na verloop van tijd kennismaken met de vele eetbare bosproducten.

Het voedselbos wordt niet in een keer aangeplant, maar in verschillende fasen. Zo kunnen nieuwe plantensoorten zich optimaal ontwikkelen. In 2018 organiseert de werkgroep Natuurpark De Kleine Aarde van het KAN daarom verschillende plantmomenten. Belangstellenden die eenmalig of vaker willen meehelpen, kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@kleineaardenetwerk.nl. Zij krijgen dan bericht over het eerstvolgende plantmoment en andere activiteiten van deze werkgroep.

Kijk voor meer informatie op de website www.kleineaardenetwerk.nl onder 'meedoen'.

Gildenbondsharmonie geeft sfeervol uitwisselingsconcert

Foto: Cock Stam

Boxtel - In een bomvolle Tijberzaal van het Baanderherencollege heeft de Gildenbondsharmonie samen met Koninklijke Harmonie Phileutonia Eindhoven een afwisselend concert verzorgd. Het was het eerste concert onder de nieuwe Gildebonds-voorzitter Jan de Koning.

Voor de pauze werd een drietal suites gespeeld onder leiding van Harry Vorselen, die met dit concert zijn tijdelijke dienstverband afsloot. Bij de Aladdin suite kwamen daarbij drie episodes uit de sprookjes van 1001 nacht aan bod. Met de First Suite van Holst kwam ook een belangrijk werk uit de blaasmuziek voorbij. Dit werd gevolgd door het rustieke Chanson de Matin van Elgar. Met de First Suite van Alfred Reed werd, met name in de afsluitende Galop, op wervelende wijze afscheid genomen van dirigent Vorselen.

De Eindhovense muzikanten speelden na de pauze, onder leiding van Arjan Gaasbeek, het licht klassieke gedeelte dat zij ook op 10 maart tijdens de Eindhoven Proms gaan uitvoeren. Met name de ouverture Zampa en het Zuid-Amerikaanse Danzon no. 2 werden door het publiek met veel enthousiasme ontvangen.

Op 8 maart staat de eerste repetitie onder leiding van de nieuwe dirigent Txemi Etxebarria gepland.

Mijn Mooi Boxtel: Jean Paul Bardelot

Foto: Jean Paul Bardelot

Het verhaal gaat als volgt: ik was samen met mijn vriendin Nelly onderweg naar Limburg en we wilden ergens lunchen. Zij heeft op school gezeten in Boxtel en wilde me haar voormalige school daar laten zien en het park erachter. Toen we eenmaal in het park liepen, zagen wij het kasteel en de ondergaande zon en met het vlakke water was het super mooi. Het was voor mij de eerste keer dat ik Boxtel bezocht, onvergetelijk!

Uniek Mode viert '50 years of fashion'

De medewerkers van Uniek Mode. (Foto: Uniek Mode) Foto: Uniek Mode

Boxtel - Uniek Mode bestaat op zaterdag 3 maart 50 jaar. Dit gouden jubileum wordt dan ook groots gevierd van 23 februari tot en met 3 maart.

Het avontuur startte in 1968 in Reusel. Oprichter Nell Panjoel was vastbesloten een unieke winkel te creëren met enkel hoogwaardige merken en persoonlijk advies. Een winkel waarvoor je op het moment van oprichting naar Amsterdam moest. Zo gezegd, zo gedaan.

Inmiddels is het familiebedrijf overgedragen aan een familielid, maar mevrouw Panjoel is nog steeds zeer betrokken bij het reilen en zeilen van Uniek. In de voorbije 50 jaar is er natuurlijk veel veranderd. Zo is de winkel waar mevrouw Panjoel ooit begon inmiddels een denim store, zijn er meerdere filialen geopend waaronder Uniek Mode Boxtel in 1974 en is het plein waaraan de eerste winkel in Reusel startte omgedoopt tot fashion square De Brinck. De Boxtelse zaak kreeg in 2016 een make-over om 'uniek' te blijven. De collectie is hierbij uitgebreid met modieuze moderne merken.

Tijdens de jubileumweek, '50 years of fashion' gedoopt, worden veel activiteiten georganiseerd en ook is er voor alle klanten een leuk cadeautje. Zo worden op 3 maart modeflitsen georganiseerd en toast het team samen met de bezoeker op het jubileum. Het thema komt terug in alle activiteiten tijdens de jubileumweek. Zo worden stijlen uit de afgelopen 50 jaar in een nieuw jasje gestoken en zijn nieuwe trends te zien die zijn afgeleid van iconen uit het verleden.

De nieuwe generatie binnen Uniek Mode kijkt nu al naar de komende 50 jaar. Daarbij wordt voortgeborduurd op de kernwaarden uit 1968. Een hoogwaardige collectie van verschillende topmerken in combinatie met persoonlijk advies en uitmuntende service blijft centraal staan. Uniek Mode nodigt iedereen uit om samen met het team te toasten op het 50 jarig jubileum op 3 maart bij Uniek Mode Boxtel.

Uniek Mode, www.uniekmode.nl, Rozemarijnstraat 8 Boxtel


Lieve lezers,

Zoals jullie weten bevind ik me vaak en graag op glad ijs. Het is mijn place to be, mijn habitat. Daarom ben ik ook zo blij dat ik deze week weer flink d'n hort op kan. Verschillende ijsbanen ontstaan er in de buurt, met het allerbeste schaatsijs dat er bestaat; natuurijs! En het is geen geheim dat ik wel van au naturel houd.

Zowel in Liempde bij d'n Tip, als bij de Oude Ketting is er deze week de mogelijkheid om te schaatsen op een heuse schaatsbaan. Ik heb al vaker genoemd wat voor een heet hangijzer de Boxtelse Schaatsbaan is geweest; het is de vurige wens van elke Boxtelaar in de wintermaanden. Een schaatsbaan op de Markt is de bevroren natte droom van menig dorpsgenoot. Dát is er echter nooit van gekomen, maar op verschillende plekken in Boxtel hebben we de afgelopen jaren al kunnen schaatsen; zo ook dees jaar! Das toch fantastisch! Wel bijzonder dat het steeds van plek en horeca-uitbater verandert. Zou daar een systeem voor zijn? Of is het gewoon ouderwets elkaar aftroeven?

Ach, wat maakt het toch ook uit. Ik ben d'r himmol klaor veur! Ook al vriezen m'n tepels er bekant af deze week.

Ik ben natuurlijk volledig geïnspireerd door PyeongChang. De Olympische Winterspelen hebben mij in vuur en vlam gezet om een aantal rondjes pootje-over door de bocht te gaan in 29,6. Ik heb de tactiek afgekeken van Sven Kramer, al was dat vooral omdat ik een excuus wilde hebben om naar die man te kijken. Wat een vent, wat een atleet is dat. Als ik naar die man kijk begint het ijs tussen m'n voeten al spontaan te condenseren.

En ge wit ooit nooit wagge tegenkomt op zo'n schaatsbaan. Het is toch zien en gezien worden, zo is het wel. Daarom bereid ik mezelf Olympisch voor. Ik heb de ijsbaan al even bekeken, en zag tot mijn schrik dat er in de baan bij de Oude Ketting een lek zat. Het vocht vloeide rijkelijk alsof het de vrijdag van carnaval was! Maar gelukkig zit de ijsmeester er inmiddels bovenop en komen ze hopelijk goed beslagen ten ijs.

In m'n voorbereiding heb ik ook mijn noren vast uit het vet gehaald. Ze zijn zo scherp geslepen dat je er een biefstuk mee kunt snijden! Alleen dat schaatspak is nog even een dingetje, hoor. Het kleedt niet zo lekker af, alles gaat daar zo strak en plat in zitten, daar is wennig sexy aan. Alsof je een worstenbroodje vacuüm trekt, zo zie ik eruit in dat ding. Maar je moet er wat voor over hebben.

Ik kijk nu al uit naar alle koek en zopie die ik tot me kan nemen de komende week! Dan neem ik mijn afgevroren tepels voor lief..

Liefs en tot op de schaatsbaan!

Bets

Autobrand aan de Poolsestraat mogelijk aangestoken

Boxtel - Een auto aan de Poolsestraat is dinsdagnacht door een brand verwoest. Het voertuig had door nog onbekende oorzaak vlam gevat. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand en sluit brandstichting niet uit. Er deden zich bij de brand geen persoonlijke ongelukken voor.

Bij aankomst van de brandweer stond het voertuig aan de voorzijde al volledig in brand. De brandweer doofde de vlammen terwijl de politie omwonenden op afstand hield. Er ging nog een Burgernetmelding uit waarin de politie om meer informatie vroeg. Over het onderzoek naar de oorzaak heeft de politie niets meer losgelaten. Het voertuig was niet meer te redden.

Brandweer beleeft drukke middag met twee schoorsteenbranden

De brandweer kon eerst aan de bak aan de Veldakkerweg... Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De brandweer van Boxtel had een drukke maandagmiddag: de hulpdiensten moesten twee maal uitrukken voor een schoorsteenbrand. Bij beide branden bleef de schade beperkt.

De eerste brand woedde op de Veldakkerweg. Toen het Boxtelse korps ter plaatse was werd ook een ladderwagen uit Den Bosch opgeroepen. Uiteindelijk kwam een ladderwagen van brandweer Uden ter plaatse. Er vielen bij de brand geen gewonden. Van de buitenkant waren geen vlammen of rook te zien. De brandweer had echter enige tijd nodig om de schoorsteen te vegen. Het brandje leverde geen noemenswaardige schade op aan de woning, zo liet een bewoonster weten.

... en moest vervolgens vlug door naar Lennisheuvel voor een schoorsteenbrand. Foto: Persburo Sander van Gils

Amper een uur na het doven van de eerste schoorsteenbrand moest de brandweer met spoed naar de straat Lennisheuvel in het gelijknamige kerkdorp. De kap bovenop het schoorsteenkanaal zat vast, waardoor het doven enige moeite kostte. Het schoorsteenkanaal was al leeg gebrand toen de kap er eenmaal af was. Bij de brand werd de ladderwagen uit Uden eveneens opgeroepen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Ernstig eenzijdig ongeluk op de Boxtelseweg

Liempde - Op de Boxtelseweg in Liempde is maandagavond een ongeluk gebeurd. Een auto raakte van de weg en kwam in een heg tot stilstand. Daarbij raakte de bestuurder, naar het zich laat aanzien, ernstig gewond.

Zowel brandweer, politie als een ambulance en traumahelikopter waren ter plaatse om eerste hulp te verlenen. Over de aard van de verwondingen van de bestuurder is de redactie niets bekend.

D66 en C95: uitbreiding energiebesparingssubsidie verenigingen

Boxtel - Coalitiepartijen D66 en Combinatie95 zien graag dat ook (sport)verenigingen die niet aangesloten zijn bij NOC*NSF aanspraak kunnen maken op subsidie voor energiebesparende maatregelen. Nu geldt dat enkel voor bij de sportkoepel aangesloten sportclubs. Dit blijkt als een motie die afgelopen week werd aangeboden aan het college.

De subsidie die de gemeente wordt verstrekt is de 'erfenis' van de schaliegasgelden die boorbedrijf Cuadrilla in aanloop naar de voorgenomen boringen overmaakte voor de Boxtelse gemeenschap. In totaal was ruim 150.000 euro beschikbaar. Daarvan resteert nu nog zo'n 87.000 euro. Met de subsidieregeling konden clubs aangesloten bij sportkoepel NOC*NSF maximaal 30 procent van de materiaalkosten vergoed krijgen bij het verduurzamen van hun accommodatie. Hierbij geldt een maximumbedrag van 15.000 euro per club.
D66 en Combinatie95 geven aan dat onder meer Scouting Boxtel en Hobby Centrum Boxtel ook wel aanspraak op de subsidie zouden willen maken, maar dat nu niet kunnen. Ook de revolverende duurzaamheidslening zouden de coalitiepartijen graag openstellen voor clubs en verenigingen, zodat zij extra gestimuleerd worden de energiedoelen van Boxtel te halen.
De motie wordtt in stemming gebracht tijdens de raadsvergadering van 6 maart.

Wethouder in overleg met BO in Actie

Boxtel - Wethouder Marusjka Lestrade is in overleg met de initiatiefnemers van de Facebookpagina BO in Actie. Dit gaf de wethouder aan tijdens de raadsvergadering afgelopen dinsdag. De SP-fractie had daar een motie ingediend om de politiek te bewegen om de dialoog aan te gaan met de belangengroep voor Boxtelse leerkrachten in het basisonderwijs.

De wethouder gaf aan meerdere malen in de week in contact te staan met het basisonderwijs. Ook is ze niet vies van overleg met BO in Actie: "De deur staat bij mij altijd open. Ik wil hen uiteraard uitnodigen." Lestrade geeft aan dat de gemeente het onderwijs binnen de gemeente hoog op het prioriteitenlijstje heeft staan. "We hebben er als raad al jaren een groot deel van ons budget voor ingezet."
Wel geeft de wethouder aan dat Boxtel al veel doet om de druk in het onderwijs te verlichten. Zo wijst ze op het feit dat Brede Scholen Boxtel al een tijdje bezig is om de druk in het basisonderwijs te verlichten, bijvoorbeeld door de gymlessen op zich te nemen.
De motie werd unaniem aangenomen en kon ook op steun van de wethouder rekenen. Dat betekent dat de wethouder waarschijnlijk deze week al de eerste gesprekken voert met BO in Actie.

Combinatie95 bindt strijd aan met wegwaaiend plasticafval

Zwerfvuil, zoals hier in een sloot aan de Fellenoord, is C95 een doorn in het oog. (Foto: Theodoor van Leeuwen) Foto: Theodoor van Leeuwen

Boxtel - Zwerfafval en rondzwervend plastic. Gek worden ze ervan, de fractieleden van Combinatie95. In een brief aan het college stelt de coalitiepartij dat het de strijd wil aangaan met zwerfafval. Om die boodschap kracht bij te zetten wil de partij de gelden die beschikbaar komen door recycling inzetten om lantaarnpalen te voorzien van ringen waaraan zakken met PMD-afval gehangen kunnen worden, de zogenaamde kroonringen. Daarmee moeten rondwaaiende inzamelzakken voor plastic in ieder geval tot het verleden horen.

Naast de wind kunnen volgens Combinatie95 ook dieren die de zakken kapot maken ervoor zorgen dat er zwerfafval ontstaat. C95 pleit voor het met prioriteit plaatsen van de kroonringen om de lantaarnpalen in Boxtel Oost omdat daar een proef loopt met het vaker aanbieden van PMD- en groenafval. Uiteindelijk moeten de kroonringen echter door heel Boxtel komen hangen.

Daarnaast vraagt de partij om inzicht in de Nedvang gelden en de besteding daarvan in 2018. De Nedvang gelden zijn de inkomsten die Boxtel ontvangt uit de recycling van afval. Deze gelden moeten uiteindelijk ingezet worden om de plaatsing van kroonringen van te betalen.

Boxtel heeft nog grote lijst actiepunten openstaan

Boxtel - Het college van B&W heeft nog een behoorlijke lijst aan openstaande actiepunten. Dat bevestigde ook burgemeester Mark Buijs naar aanleiding van vragen die het CDA stelde tijdens de één na laatste raadsvergadering van deze bestuursperiode.

De burgemeester zei toe de lijst van openstaande actiepunten te doorlopen en daar waar mogelijk zo snel mogelijk de benodigde acties te treffen. BALANS-raadslid Wim van der Zanden viel de fractie van CDA bij en gaf aan dat veel vragen al langer dan vier weken, de termijn waarbinnen het College geacht wordt de te antwoorden, open staan.

Het was niet de enige tik op de vingers die het college kreeg van de oppositie. Ook het ontbreken van een evaluatie van het beleidsprogramma van de afgelopen vier jaar tijdens de raadsvergadering van 6 maart viel niet in goede aarde bij de fracties van CDA en BALANS.

Een motie om het programma op de agenda van de komende raadsvergadering te krijgen strandde. "Hoe kunnen wij onze duale taak zo uitoefenen?", verzuchtte Wim van der Zanden van BALANS nog. "We zouden als raad eigenlijk moeten juichen met zo'n voorstel."

Via een omweg probeerden beide partijen toch het beleidsprogramma te agenderen, maar ook dat plan kon niet op een meerderheid van de gemeenteraad rekenen. Toch concludeerde de raad dat het evalueren van het programma niet nodig was. "Op 21 maart evalueren we met zijn allen", zo luidde de gedachte van Combinatie95-fractielid Peter Manniën. En daarin kreeg hij dus gelijk van een meerderheid in de raad.

Boxtel gaat vanaf nu 'gasvrij' bouwen als het aan PvdA/GL ligt

Boxtel - De fractie van PvdA/GroenLinks wil dat vanaf nu iedere woning die in Boxtel wordt gebouwd gasvrij is. Dit laat de partij weten met een motie die de afgelopen week ingediend werd.

De PvdA/GL-fractie constateert dat de huidige regering de intentie heeft nog dit jaar de verplichte aansluiting op het gasnet voor nieuwbouw wil laten vervallen. Ook ziet de partij dat er met de met duurzaamheidsambities van de gemeente eigenlijk geen draagvlak meer is voor het bouwen van woningen met een aansluiting op het gasnet. 'Regelrechte kapitaalvernietiging', noemen fractieleden Nico Bulter en Anja van den Einden deze woningen dan ook.

Wethouder Peter van de Wiel heeft eerder al verklaard een groot voorstander te zijn van gasvrij bouwen. Ook hij noemt het bouwen van woningen met gasaansluiting 'niet meer van deze tijd'. Toch valt nog te bezien of hij de motie zal steunen. Volgens Van de Wiel is het namelijk nog steeds aan projectontwikkelaars zelf om te bepalen of zij gasvrij bouwen of niet. Juridisch gezien heeft de wethouder geen stok achter de deur om hen te beperken wat betreft aardgasgebruik in hun woningen.

De motie werd 20 februari nog niet in stemming gebracht wegens tijdgebrek. Dit gebeurt nu op 6 maart tijdens de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen.

Luchtpost uit Amerika Wendy Stiphout (deel 1)

Foto: Wendy Stiphout

Goodbye Portland, hallo Boxtel!

En dan zijn de allerlaatste weken van onze 'American Dream' aangebroken.
Als de beslissing na de zomervakantie door ons is genomen om niet te verlengen maar volgens plan terug te keren naar Nederland, lijkt het afscheid nog ver weg. Maar als de school eenmaal begint in september gaat het ineens bizar snel. We krijgen haast met dingen die we zeker nog willen zien of zelfs nóg een keer willen doen omdat Oregon zo ontzettend mooi is en voor altijd een plaats in ons hart zal hebben. We boeken de klapper van ons avontuur en genieten in november van een geweldige trip naar The Big Island van Hawaii. Met recht een klapper, we snorkelen met schildpadden, vliegen en lopen over een actieve vulkaan met stromende lava en staan met een temperatuur van -10*C (ja, echt op Hawaii) naar een adembenemende zonsondergang te kijken op 4200 meter hoogte. En we beseffen voor de zoveelste keer de afgelopen drie jaar, wat een ongelooflijke geluksvogels we zijn.

Bij thuiskomst knalt de realiteit erin; afscheidsfeestjes worden gepland, we bestoken de kliko's van de buren wekenlang met spullen die niet naar de goodwill kunnen maar ook zeker niet in de container naar huis terecht gaan komen en er zijn duizend dingen die geregeld moeten worden, zowel daar als hier in Nederland.

Ondertussen proberen we de moed erin te houden want o dat afscheid... Net zoals drie jaar geleden vliegen de emoties alle kanten op. De een wil heel graag terug, is toe aan de vrijheid van een Nederlandse tiener die er daar gewoon niet is omdat alles met de auto moet. De ander wil blijven omdat er veel vrienden zijn gemaakt en het natuurlijk doodeng is om zomaar in het midden van het jaar in een klas te moeten beginnen.
Ik heb vooral gemengde gevoelens. Natuurlijk kijk ik er heel erg naar uit om weer lekker dicht bij familie en vrienden te zijn en terug te vallen op het vertrouwde leven. Maar aan de andere kant voelde Portland echt als thuis. Ik ben gaan houden van de heuvels waar ons huis stond, de enorme ruimte die er overal is, de bergen, de oceaan maar vooral van die heerlijke, soms wat gekke, maar vooral lieve Amerikanen. Van oppervlakkigheid is geen sprake geweest. Als je er woont ben je 'one of them' en nemen ze je op in hun leven, staan altijd voor je klaar en helpen waar ze kunnen.

Maar dan komt toch echt het moment dat de verhuizers met zes man je huis in marcheren en drie dagen lang alles in heel veel papier en karton inpakken. Als vrijdagmiddag het zegel op de container gaat en deze op een grote vrachtwagen de straat uitgereden wordt, stromen de tranen en moeten we echt afscheid nemen van ons tweede thuis, onze veilige haven tijdens dit avontuur. Een huis waar de eerste zes maanden vooral veel onzekerheid was, waar we dicht bij elkaar bleven en ons best deden om te blijven denken dat dit een goede beslissing was. Een huis waar we daarna steeds meer vrienden over de vloer kregen, genoten van de eerste prachtige zomer en plannen maakten voor wat we echt wilden zien in Amerika. Maar ook een huis waar met Nederlandse vrienden menig feestje is gevierd. We hebben tijdens een carnavalsfeest de polonaise gelopen door de straat en op Koningsdag keihard in de tuin Brabant van onze eigen Guus meegezongen met Spotify. Kortom: een echt thuis.

Groetjes Wendy Stiphout

Foto: Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

Foto: Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

Sterren van The Star Company stelen de show

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel/Vught - De grote finale voor de kinderen van The Star Company vond zondag plaats. In Theater de Speeldoos in Vught dansten en zongen de jonge talenten de sterren van de hemel. Als volleerde artiesten brachten zij het publiek in vervoering tijdens hun benefietconcert voor Stichting Het Vergeten Kind. En met succes: de opbrengst bedroeg 4.000 euro.

Niet alleen het concert van zondag, maar ook de opbrengst van de nieuwste cd van The Star Company 'Pak de Wereld vast' droeg bij aan dit mooie bedrag. Ook verschillende Boxtelse ondernemers deden een duit in het zakje door belangeloos mooie prijzen beschikbaar te stellen voor een loterij. Het droeg allemaal bij aan een succesvolle afsluiting van bijna een jaar lang hard werken met zang- en dansles, video-opnames en diverse optredens voor Romée, Eva, Noor, Mitchell, Victor, Valerie, Cèzanne, Janne, Fleur, Lente, Vaya, Elene en Renée. Alles onder de bezielende leiding van zangcoach en mental coach Inge van den Biggelaar, producer en muziekcoach Roel Jongenelen en dansdocente Marieke van den Heuvel.

Drie uur lang werd het publiek getrakteerd op prachtige solo's, swingende samenzang en leuke acts, zoals het optreden met een knipoog van Inge naar haar Maywood-periode. Ook Marco van Buuren was van de partij, de zanger van The Soca Boys. Swingend bijgestaan door de meiden van het showballet van Tiga kreeg hij de de zaal aan het dansen met onder andere hun jaren 90 hit 'Follow the Leader'. Van Buuren sprak zijn bewondering uit voor de jonge zangers en zangeressen van The Star Company. En die mening werd zichtbaar én hoorbaar gedeeld door het publiek dat genoot met lach en traan.


't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

TE KOOP GEVRAAGD
Auto inkoop centrale, personenauto's, busjes, vrachtwagens, bedrijfsauto's, bestelauto's, brommobiels, microcars en caravans, Inlichtingen: 06-1918 7475, ook in weekend bereikbaar

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

TE KOOP GEVRAAGD
Auto inkoop centrale, personenauto's, busjes, vrachtwagens, bedrijfsauto's, bestelauto's, brommobiels, microcars en caravans, Inlichtingen: 06-1918 7475, ook in weekend bereikbaar

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

TE KOOP GEVRAAGD
Auto inkoop centrale, personenauto's, busjes, vrachtwagens, bedrijfsauto's, bestelauto's, brommobiels, microcars en caravans, Inlichtingen: 06-1918 7475, ook in weekend bereikbaar

12 / 16

Foto: Combinatie95

Het zal niemand ontgaan zijn, de verkiezingen zijn begonnen. Alle verkiezingsprogramma's zijn vastgesteld, de lijsten zijn ingediend en de eerste posters hangen. Ook voor Combinatie95 zijn de verkiezingen weer begonnen. Wij zullen u de komende weken op diverse manieren informeren over onze kijk op de onderwerpen die wij belangrijk vinden en die in Boxtel spelen.

SAMEN ZORGEN VOOR NU EN MORGEN
Ons uitgebreide verkiezingsprogramma met de titel 'SAMEN ZORGEN VOOR NU EN MORGEN' zegt waar Combinatie95 voor staat. Breng onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties in een sterke positie en help ze bij het leggen van verbindingen met elkaar. Wij mogen het nu goed hebben, zonder dat dit ten koste gaat van toekomstige generaties.

Combinatie95 staat aan de wieg van een cultuuromslag in Boxtel. Bij de vorming van het laatste college kozen wij voor brede samenwerking in plaats van politieke strijd. Wij staan voor een gemeente die de inbreng uit onze samenleving serieus waardeert en verantwoordelijkheden echt over durft te dragen. Die daarbij steevast toonaangevend blijft bij het creëren van een echt duurzame samenleving, waar we later trots op terug kunnen kijken. Deze omslag staat nog in de kinderschoenen en wij krijgen graag de verantwoordelijkheid en kans om deze de komende vier jaar verder uit te bouwen.

Toch mogen we wat Combinatie95 betreft niet uit het oog verliezen dat we altijd klaar moeten staan voor alles wat in onze omgeving kwetsbaar is. Dat geldt allereerst voor mensen die om welke reden dan ook niet zelfstandig mee kunnen in deze hectische wereld. Maar het geldt ook voor zaken die zwaar onder druk staan, zoals bijvoorbeeld klimaat, biodiversiteit en erfgoed. Dat is de duurzame samenleving waar Combinatie95 zich sterk voor maakt. Niet omdat het nu in de mode is, maar vanuit een rotsvaste overtuiging die wij al vanaf onze oprichting uitdragen. Betrouwbaar en stabiel.

Combinatie95 wil mensen blijven informeren en verbinden. De afgelopen vier jaar hebben we u op meerdere momenten geïnformeerd en ook nu zullen we weer twee thema-avonden organiseren.

1 maart 2018, thema-avond Innovatief Buitengebied
Tijdens deze avond in D'n Liempdsen Herd zullen we kijken naar mogelijkheden die er zijn om ons buitengebied innovatief in te vullen.

7 maart 2018, College tour 2.0
Naar het concept van het bekende programma College Tour met Twan Huys heeft de jongerenafdeling van Combinatie95 een eigen versie van dit populaire programma gemaakt. Als gasten ontvangen zij: Dianne van Giersbergen, Jeroen Delmee en Bram Veroude die ook gastheer is met zijn bedrijf MagicFX .

Het complete programma kun u doornemen via www.combinatie95.nl. Reacties zijn welkom en uw vragen worden snel beantwoord. Uw stem is waardevol. U draagt bij aan samen zorgen voor nu en morgen.

v.l.n.r. Nico Bulter, Jet Winkler, Mohammed Rahmoune, Frank Geurts en Anja van den Einden Foto: Peter de Koning

Boxtel, ook voor jongeren?

Voor en door jongeren uit Boxtel en omgeving
Op 2 maart 2018 organiseren wij een informele discussieavond voor en door jongeren uit Boxtel en omgeving. Lijkt het je leuk om mee te denken over onderwerpen zoals jeugdzorg, wonen en uitgaan in Boxtel, meld je dan snel aan via onze Facebookpagina @PvdAGroenLinksBoxtel

Wie?
jongeren van 15 tot en met 25 jaar

Foto: PvdA/GL

Wanneer?
vrijdag 2 maart

Tijd?
inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur

Waar?
Eetcafé Le Temps Perdu, Markt 13 in Boxtel

Het eerste drankje is gratis!


GEMEENTE INFO
Oud papier:
02-03 Kalksheuvel
02-03 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
03-03 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, Vendelhof, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
07-03 Lennisheuvel
07-03 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Aanvullingen week 8

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Hezelaarsestraat 38, Vervangen asbestgolfplaten schuurdak door vezelcementplaten

Bekendmakingen week 9

Aangevraagde omgevingsvergunningen
De Beukums, achterzijde De Blauwverver 78, Rooien: 1 es uit trottoir
Dennendreef 5-028, Bouwen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Molenstraat 114, Toppen 3 esdoorns + rooien 5 esdoorns uit tuin grenzend aan
tuin nrs. 94 t/m 112
Zonneglans 14, Realiseren carport/overkapping achterzijde perceel

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Baroniestraat 35, Bouwen serre achterzijde berging

Verleende omgevingsvergunning
Munselse Hoeve 23, Bouwen woning met vergunningsvrije aanbouw rechterzijde woning
Sortestraat ong. perceel links naast nr. 11, Aanleggen poel + plaatsen houten veldpoort

Melding aanleg gesloten bodemenergiesysteem buiteninrichtingen
Parkstraat 10a, realiseren en exploiteren verticaal bodemenergiesysteem voor koelen en verwarmen woning
Parkstraat 10b, realiseren en exploiteren verticaal bodemenergiesysteem voor koelen en verwarmen woning

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Zaalhockeyteams MEP veroveren kampioenschap

De kampioenen van ZMD21. Foto: MEP

De meiden van ZMD7 zetten zondag onder leiding van coaches Joost van Geel en Thomas Keulemans de kroon op een sterk zaalhockeyseizoen. Senne Bullens, Suze van Geel, Eline Heijnen, Anne Lot van 't Hooft, Isabel Keulemans, Hanna van Lier, Indra Nouwens, Lotte Schoenmakers, Fien Spolet, Myrthe van der Waal en Juul van Weert werden kampioen.

Ook de meiden van ZMD21 sloten hun zaalhockeyseizoen zeer succesvol af. Lenne van Alphen, Felicia van Blerck, Fabienne van Blerck, Demi van Breugel, Minke Feenstra, Julia Hagemans, Marit van Kasteren, Lotte van Osch, Lisa Peerdeman, Faye van der Steen en invalkeepster Merel Lommen veroverden de kampioenstitel onder toeziend oog van coach June van den Besselaar.

De kampioenen van ZMD7. Foto: Mirella van Lier

Winst voor jeugdteam Taverbo-Sabo

Hoogerheide/Boxtel - Het eerste jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo was zaterdag te gast bij Hotak '68. Het team uit Hoogerheide dat afgelopen seizoen kampioen werd in de 1e klasse Junioren doet het opvallend goed in de Hoofdklasse.

In de eerste partij was Bas Suijkerbuijk van Hotak '68 dan ook net iets sterker dan Jimmy Cheung. Lars Strik maakte in de daaropvolgende partij de stand weer gelijk door in een spannende vijfsetter te winnen van de in dit seizoen nog ongeslagen Youri Aarden. Rick van der Schoot voegde daar nog een punt aan toe door vrij makkelijk te winnen van Rianne de Vogt. Hierna liep Hotak '68 uit naar een 4-2 voorsprong. De jongens wisten zich echter te herpakken en sleepten er in de staart van de wedstrijd nog een gelijkspel uit. Jimmy Cheung won in vijf games op het nippertje van Rianne de Vogt. Lars Strik zorgde echter voor de punten deze middag en won al zijn wedstrijden.
Hierdoor is het team gestegen naar de derde plaats, op de voet gevolgd door Stiphout. Komend weekend ligt de competitie stil vanwege het jeugdklassentoernooi in Zwolle waaraan namens Taverbo-Sabo Rick van der Schoot en Sjoerd van Heerebeek deel mogen nemen.

Kür op muziek bij HSV St. Martinus

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Bij HSV St. Martinus werd zondag de Kur op zelfgekozen muziek gereden. De finale van deze competitie voor viertallen, die van december tot en met februari plaatsvindt, wordt gereden op Indoor Brabant 2018

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 20 februari
A-Lijn: 1 I. & H. Peeters 57,29% 1 W. de Langen & A. Bosveld 57,29% 3 G. Joren & R. van Stuivenberg 56,88% B-Lijn: 1 N. Knijnenburg & T. van de Sande 61,00% 2 A. Melcherts & G. Dams 56,09% 3 C. & C. van Hal 55,25%
Uitslagen 21 februari
A-Lijn: 1 C. Botermans & D. Tielman 60,00% 2 S. Tempels & J. de Wolf 59,50% 3 H. van Esch & P. van de Ven 55,83% B-Lijn: 1 C. & J. Meeuwis 61,08% 2 T. van de Sande & A. Melcherts 56,83% 3 S. van Alphen & C. Meisters 55,42%
Uitslagen 22 februari
A-Lijn: 1 F. & N. Gieles 60,00% 2 M. Klaassen & A. van der Sangen 58,75% 3 G. van de Horst & M. van der Meijden 56,25% B-Lijn: 1 J. & J. van de Meerendonk 59,17% 3 N. van der Poel & R. van Stuivenberg 54,50% C-Lijn: 1 P. Springer & L. Springer 72,08% 2 J. & M. Dekkers 57,50% 3 G. & G. van den Bosch 56,25%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen, 20 februari
A-Lijn: 1 J. Clercx & A. Feensta 65,00% 2 W. van de Lans & A. Visser 60,00% 3 H. Maas & P. Raaijmakers 55,00% B-Lijn: 1 A. Veraa & T. Heesakkers 67,08% 2 A. van Boxtel & A. Loupias 56,67% 3 N. van de Meerakker & R. van der Heijden 54,58%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 20 februari
A-Lijn: 1 D. Eltink & G. van der Meer 59,40% 2 J. van den Bouwhuijsen & J. van Helvoo 57,95% 3 F. & H. Schalkwijk 57,92% B-Lijn: 1 L. den Dekker & H. van de Wetering 61,01% 2 J. Kniest & M. Schalkwijk 55,95% 3 M. & H. Deckers 55,06%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 22 februari
A-Lijn: 1 W. Renders & K. Voets 58,33% 2 L. & G. vd Meerendonk 56,39% (3) F. van de Schans & H. van der Steen 55,90% (3) P. Raaijmakers & J. van de Wiel 55,90% B-Lijn: 1 T. & T. van Acht 65,83% 2 J. & B. Dieden 59,58% 3. W. & J. Kuijpers 57,92% C-Lijn: 1 R. van der Heijden & N. van de Meerakker 60,42% 2 P. van Gemert & Z. Kusters 57,92% (3) M. Jussen & M.J. Ronde 55,00% (3) J. Janssen & J. van de Laar 55,00%

EBC, Essche Bridgeclub, uitslagen
A-Lijn: 1 J. den Ouden & W. Wonnink 55,00% 2 E. van Beek & E. Gilissen 54,50% 3 A. & J. van den Aker 53,75% 3. H. Clercx & H. van Roessel 53,75%

Voetbal

DVG, uitslagen 24 februari
DVG JO13/1-Daw JO13/1        2-9
Someren JO15/1-DVG JO15/1        4-0
Heeswijk JO19/1-DVG JO19/1        3-0
Uitslagen, 25 februari
DVG 1-Reusel Sport 1        2-4
DVG 2-Heeswijk 3        2-2
Programma 3 maart
DVG JO7/1-Best Vooruit JO7/2        9:30
DVG JO8/1-Heeswijk JO8/2        10:30
Blauw Geel JO9/2-DVG JO9/1        10:15
DVG JO9/2-Boer/Keldonk JO9/2G        10:30
DVG JO9/3-ASV'33 JO9/3        10:30
Top JO9/3-DVG JO9/4        9:00
DVG JO11/1-Eli JO11/1G        9:30
DVG JO11/2-UDI'19 JO11/3        9:30
DVG JO11/3-Blauw Geel JO11/3        9:30
Festilent JO11/3G-DVG JO11/4        9:00
Stiphout JO13/1-DVG JO13/1        10:45
DVG JO13/2-Volkel JO13/2        11:30
DVG JO15/1-Oss'20 JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Erp JO15/3        13:00
DVG MO15/1-De Wiilies MO15        13:00
Rood Wit'62 JO17/2-DVG JO17/1        14:30
DVG JO17/2-Pr. Irene JO17/3        14:30
DVG JO19/1-Avesteyn JO19/1        14:30
Blauw Geel JO19/3-DVG JO19/2        14:45
Programma 4 maart
PSV am.1-DVG 1        14:30
Sparta'25 3-DVG 2        10:00
DVG 3-SV Brandevoort 2        12:00
VOW 2-DVG 4        11:30
DVG 5-Avesteyn 5        10:00
DVG 6-Heeswijk 5        12:00
DVG 6-Heeswijk 5        12:00
DVG 7-Avanti'31 6        10:00
Bl.Geel'38 14-DVG 8        10:00
DVG 9-EVVC 7        10:00
St.Estria VR1-DVG VR 1        10:00

LSV, programma 3 maart
ODC VE 1-LSV VE1        16:00
Programma 4 maart
LSV 1-SVG 1        14:30
LSV 2-St. Michielsgestel 6        10:30
LSV 3-SV Valkenswaard 3        12:00
Spoordonkse Boys 3-LSV 4        12:00

LBC, programma 3 maart
LBC JO9/1-FC Eindhoven 4        9:30
LBC JO11/2-Oisterwijk 1        11:00
LBC JO17/1-RKVVO 5        13:00
LBC JO19/1-Taxandria 4        14:30

RKSV Boxtel/ODC/Essche Boys, uitslagen 25 februari
Boxtel 1-Acht 1        2-2
RKSV Boxtel/ODC/Essche Boys, programma 4 maart
14:30 Mariahout 1-Boxtel 1
12:00 Best Vooruit VR1-ODC VR1
14:30 ODC 1-St Michielsgestel 1
14:30 Acht 1-Essche Boys 1
12:15 Den Dungen VR1-EsscheBoys VR1

Zaalvoetbal

Uitslagen 24 februari
Van de Sande Bouw/Pacqt-Café Vollop        2-7
Tahadi-Second Cars        4-8
Grieks rest Corfu-Heva /Van Weert        4-0
X2COM-Vollop/Tel Aviv        2-2
Langenberg/Dammers-Eltechno inst.        13-2
't Hart van Boxtel-Le Temp Perdu        6-5
Rijschool Gestel 2-Dobotex BV        10-2
Van Stekelenburg-Vermeer verz.        4-3
Celdex BV-FC Blokfit        4-2
Van der Heijden Milieu-Vinyl en Tapijtwinkel        5-4
Programma 3 maart
17.00 Eltechno inst.-Goossens Advies
17.45 't Geveltje-X2COM
18.30 Gebr. Bekkers-NIKE FC
19.15 Café Vollop-Le Temps Perdu
20.00 Heva/Van Weert-Kwalitaria Strik
20.45 Second Cars-Tahadi
Programma 5 Maart
19.00 Vinyl en Tapijtwinkel-Vemeer verz.
19.45 Meneer Van Dommelen-Celdex BV
20.30 Verbeij/Hanekroot-Van der Heijden Milieu
21.00 Selissen Boys-Wijnpakettenonline

Biljart

BV 't Ivoor, uitslagen 19 t/m 22 februari
Libre:
BV De Hazelaar 3-'t Ivoor 1        29-19
Het Wapen van Liempde 3-'t Ivoor 2        16-30
Recreanten libre:
BV De Hazelaar 4-'t Ivoor 2        37-29                        
Oda Boys 2-'t Ivoor 3        40-28
't Ivoor 4-Vlijmendorp 1        34-36
Recreanten 3-banden klein:
De Luchtschippers 1-'t Ivoor 5        17-30
NAL 8-'t Ivoor 6         24-28
De Hopbel 1-'t Ivoor 7        25-26
3-banden klein:
BV De Hazelaar 4-t Ivoor 1        30-16
3-banden groot:
't Ivoor 1-Rio Bar 1        25-26

BV Liempde, uitslagen
W.v.Liempde/RegioBank kader-Car R&H Kassa         4-4
W.v.Liempde 1-W.v.Eerschot        30-18
W.v.Liempde 3-'t Ivoor        16-30

BV Geboliesch, uitslagen week 8
De Prutsers-Dé ziek wel zitté        32-36
Kloosterboys-De Stapelaars        37-32
De Fetsers-Ons vertier        33-32
De Eenheid-Le Carambole        37-25
't Krijtje-'t Pommeransje        35-33
De Unie Boys-Samen Sterk        34-29
De Poedelaars-De Treffers        32-37

Handbal

HCB'92 uitslagen 25 februari
HCB'92 DS2-Lido DS2                 10-14
Groesbeeks Glorie DC1-HCB'92 DC1 26-5
Habo'95 DS3-HCB'92 DS1                 23-15
Habo'95 DA1-HCB'92 DA1                 32-12
The Flyers HC1-Zephyr/HCB'92 HC1 20-11

HCB'92, programma 3 maart
(thuiswedstrijd De Braken, Boxtel)
HCB'92 E1-De Sprint E2        09.05
HCB'92 DC1-The Flyers DC1        10.10
Zephyr / HCB'92 HC1-Novitas HC1        11.20
(uitwedstrijd Moergestel)
Roef DS2-HCB'92 DS2        19.30
HCB'92, programma 4 maart
(thuiswedstrijd De Braken, Boxtel)
HCB'92 DA1-MHV DA1        09.15
HCB'92 DS1-EHV DS1        10.40

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen senioren week 8
Smash (M) 1-Taverbo-Sabo 1        7-3
TTC Middelburg 3-Taverbo-Sabo 2        4-6
TIOS '51 2-Taverbo-Sabo 3        1-9
Never Despair 3-Taverbo-Sabo 4        8-2
Waalwijk 1-Taverbo-Sabo 5        5-5
Irene 7-Taverbo-Sabo 6        4-6
Never Despair 9-Taverbo-Sabo 7        6-4
Smash '73 4-Taverbo-Sabo 8        0-10
Never Despair 11-Taverbo-Sabo 9        7-3
Taverbo-Sabo, uitslagen jeugd week 8
Hotak '68 2-Taverbo-Sabo 1        5-5
Wilvo/ttv Bergeijk 1-Taverbo-Sabo 2        4-6
Never Despair 7-Taverbo-Sabo 3        2-8

Taekwon-do

Taekwon-do School Dekker, uitslagen 25 februari
1e sparren: Lucas Punt, Loubna Driouch, Linda Beekmans, Areeb Abbas Ashraf, Tilila Mairouche, Dinand Verhoeven
2e sparren: Mara van der Heijden, Cas Paridaens, Max Van Brunschot
1e tulls: Linda Beekmans
3e tulls: Areeb Abbas Ashraff, Amy Bressers
Bokaal voor de meeste gouden plakken als school

Turnen

Tabitta, uitslagen 24 en 25 februari
Sprong
Goud: Sam Sieben
Zilver: Lieve van der Zijde
Brons: Lizzy Stolwijk, Esmee Komen
Vierde: Fenna Bergman
Brug
Goud: Sam Sieben, Lieve van der Zijde, Eva Roos
Zilver: Lizzy Stolwijk
Brons: Esmee Komen
Vierde: Maissam Bezbiz, Fenna Bergman
Balk
Goud: Sam Sieben, Donna van Wijgerden, Eva Roos
Zilver: Lieve van der Zijde
Brons: Esmee Komen
Vierde: Lizzy Stolwijk
Vloer
Goud: Eva Roos
Vierde: Sam Sieben, Fenna Bergman

Rugby

RC Ducks, uitslagen 25 februari:
Senioren: Ducks Brabarians-Tilburg/Eindhoven        34-33
Programma zaterdag 3 maart:
Junioren: Ducks-The Dukes (vr.sch.)        12.00
Zondag 4 maart:
Senioren: Wageningen-Ducks Brabarians        14.30

Paardensport

HSV St Martinus, competitie viertallen, kür op muziek, uitslagen 25 februari

Dagwinnaar, Klasse Z en M: Calini Chapalini uit Veldhoeven onder leiding van Marjolein Cooremans
Dagwinnaar, Klasse L: De Bond Girl uit Elshout onder leiding van Annelies Bastiaansen
Dagwinnaar Pas de Deuz; DeFantastic 2 Uit Boxtel onder leiding van Amber van Oers
De winnaar van de 3 wedstrijden in de Z en M is de Argonout o.l.v Babette Blankenspoor, tweede is 4 Pleasure, derde is Calini Chapalini, vierde is Dressage 4 Fun
Klasse L: De Bond Girls
        

Sterk spel Sawan Mooren en Niels Geerts in RBW Competitie

Boxtel - In Boxtel werd zondag 25 februari de tweede speeldag afgewerkt in de voorjaar-competitie van de RBW. Aan de RBW doen elf teams van de verenigingen NTTV uit Nuland, OTTC uit Oss, TTCV uit Veghel, TTV De Kruiskamp 81 uit Den Bosch en Taverbo-Sabo uit Boxtel mee. Er zijn aparte prijzen te winnen voor junioren en aspirant/welpen.

In de zeskamp van de aspirant/welpen was Taverbo-Sabo met 14-6 te sterk voor het team van Kruiskamp 81-2. Ook in de tweede ronde van deze speeldag won Taverbo-Sabo met groot verschil Tegen TTCV 3 kwam de eindstand op 13-7 voor het Boxtelse team.

Taverbo-Sabospelers Sawan Mooren en Niels Geerts vormen sinds de najaarscompetitie van vorig jaar een sterk team. De vooruitgang in hun spel is goed te merken. Ook op de tweede speeldag wonnen zij beide gespeelde wedstrijden. Daarmee blijven zij voorlopig aan de leiding in de standenlijst van de aspirant/welpen. Met nog twee wedstrijddagen in de competitie te gaan, is het te hopen dat zij deze vorm vast weten te houden.


Goud voor Sem Haase in talentendivisie

Foto: Mirjana Haase

Boxtel - De 7-jarige turner Sem Haase uit Boxtel timmert hard aan de weg. Op 4 februari werd hij al eerste bij de regiokampioenschappen Brabant en Zeeland in Goirle en plaatste hij zich voor de landelijke kampioenschappen in de talentendivisie. Afgelopen zondag liet Sem er geen twijfel over bestaan dat hij daar thuishoort door ook bij de regiokampioenschappen Limburg en Brabant in Budel het goud te veroveren.

Het jonge turntalent, dat momenteel drie dagen per week traint bij Prins Hendrik in Vught, liet daarbij respectievelijk 30 en 25 concurrenten achter zich op het hoogste niveau waarop geturnd kan worden in zijn leeftijdscategorie. Dat belooft wat voor de finale van de Nederlandse Kampioenschappen turnen in het Groningse Leek.

Foto: Mirjana Haase
Foto: Mirjana Haase
Foto: Mirjana Haase
Foto: Mirjana Haase

Spannende vijfsetter voor Dames 1 VC Blox

Foto: VC Blox

Boxtel - In een slopende vijfsetter legden de Bloxdames hun concurrenten van Meerkerk Dames 4 het vuur na aan de schenen. Helaas trokken de Boxtelse volleybalsters aan het kortste eind.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd er flink strijd geleverd. Tot halverwege de eerste set ging de stand gelijk op. Door een goede aanval wist Meerkerk uit te lopen. Blox kwam niet meer in het eigen spel en verloor de eerste set met 14-25.
De thuiswedstrijd tegen Meerkerk was eerder verloren met 3-1, met kans op meer voor Blox. Daarnaast behaalden de Bloxdames recent een mooie overwinning op de nummer twee van de ranglijst. Dat was voor coach Luc de kapstok om - tussen de eerste en tweede set in - het vertrouwen van de dames een boost te geven. De tweede set was dan ook een betere afspiegeling van de verhoudingen. Iris Kleine groeide in het achterveld uit tot een baken van rust met haar goedgestuurde passes op de juiste snelheid naar spelverdeelster Janne Ariëns. Zij kon hierdoor gevarieerde balletjes set-uppen. Hanna van Esch en Hannah Verhagen stonden op buiten prima aan te vallen, terwijl ook de samenwerking tussen Ariëns en dia Lindy van der Heijden resulteerde in afwisselende aanvallen vanaf zowel de voor- als achterpositie. De stand liep de gehele set gelijk op en resulteerde uiteindelijk in een 26-24 winst voor Meerkerk.

Foto: VC Blox
Foto: VC Blox
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

In de derde set pakte Ariëns de kans om het spel weer prima te verdelen. Door de aanvalsdruk van Blox kreeg Meerkerk minder mogelijkheid om een goede aanval op te zetten. Na iedere pass stond de Boxtelse ploeg paraat om een aanval uit te voeren. Carmen en Iris vielen uitstekend aan vanaf mid waarmee vanuit elke positie punten werden gescoord. De stand ging gelijk op, Blox bleef steeds aan de goede kant van de score en sleepte de set binnen met 25-20.

De vierde set werd voor Blox erop of eronder. Beide teams streden voor de winst en weer bleef Blox aan de goede kant van de score. Mooie smashes werden afgewisseld met geplaatste ballen. Janne, die van positie gewisseld was met Lindy, stond nu ook gewiekst aan te vallen op buiten. Ook Lindy wist iedere positie te bedienen waardoor er wederom een hoog spelniveau wordt bereikt. Blox won de set met 25-23.

Met een stand van 2-2 in sets was een vijfde nodig om te bepalen welk team als overwinnaar het veld af mocht lopen. En ook deze set was weer bloedstollend. Meerkerk liep uit tot een voorsprong van 7-2. Blox kwam terug tot 10-10 waarna het stuivertje wisselen werd. Helaas verloren de Boxtelse dames deze set met 16-14. Maar na een prima wedstrijd verlieten zij het veld met opgeheven hoofd.

DVG verliest in eigen huis

Liempde - De eerste officiële thuiswedstrijd van DVG op het kunstgras werd verloren van Reusel Sport. De KNVB besliste om met ingang van 2018 ook competitiewedstrijden op kunstgras te laten spelen, ondanks dat deze niet aangewezen waren als alternatief voor natuurgras. De ouverture was een teleurstellende 4-2 nederlaag.

Al vroeg in de wedstrijd kwamen de bezoekers op voorsprong. Een diagonale voorzet werd door de verdediging niet goed ingeschat en het afrondende schot was niet te stoppen door de Liemdse goalie Mark Faes: 0-1. Kort daarop was een hard geplaatst schot van Bart de Windt een unieke kans op de gelijkmaker, maar het vizier had een paar graden 'offset' en ging langs de paal. In de opvolgende aanval van Reusel was het bijna 0-2, maar dit werd nog voorkomen. In een soortgelijke situatie kwam die 0-2 er toch. DVG was in de aanval niet scherp genoeg en in de opeenvolgende aanval werd wel gescoord: 0-2. Voor rust werd het nog 0-3. Een onbenutte kans van DVG leidde de aanval in van de gasten die wel doeltreffend waren. Ruststand 0-3. Samenvattend voor de eerste helft: DVG liep achter de feiten aan.

Al vroeg in de tweede helft had Reusel de kansen op een veilige 0-4, maar verzuimde om dit vonnis te vellen. Een te korte terugspeelbal was uiteindelijk toch de opmaat voor deze veilige marge en de wedstrijd was gespeeld: 0-4.

Het is bewonderingswaardig dat DVG toch op zoek ging naar een doelpunt. Dit werden er uiteindelijk twee. Een strakke bal van Bart de Windt werd verlengd door Bas van Houtum en Luuk van de Ven schoot, hoog, de eerste treffer voor DVG binnen: 1-4. Jaap Verhoeven was verantwoordelijk voor de tweede tegentreffer en bracht daarmee de einduitslag op 2-4.

Volgende week gaan de rood/gelen naar de Herdgang en spelen daar tegen de amateurs van PSV.

DVG 2 boog een 0-2 achterstand om in een 2-2 gelijkspel en had goede mogelijkheden op een overwinning.

Wisselende resultaten voor biljarters 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van biljartvereniging 't Ivoor leed een grote nederlaag bij BV De Hazelaar 3. Don van der Wiel en Fouad Hasbani hadden geen verweer tegen zeer sterk spelende tegenstanders. Chris Fasseur redde de eer met een winstpartij.

Het tweede team verpulverde de mannen van Het Wapen van Liempde 3 met 30-16. Peter Franken, Ad van Os en Henk van Boxmeer kenden geen pardon met hun niet sterk spelende tegenstanders en wonnen dan ook ruim hun partij en zorgden voor de volle winst. Team 3 was vrij.
Bij de afdeling Recreanten libre was team 1 ook vrij, terwijl team 2 de mogelijkheid liet liggen om de koploper te benaderen. Zij verloren ruim van BV De Hazelaar 4. Wim Bekkers wist als enige zijn partij te winnen, Rien Meijs, Jan Meeuwis en Andre Vissers waren kansloos. Ook team 3 was kansloos en verloor alle vier de partijen. Team 4 daarentegen boekte een overwinning en handhaaft zich hiermee in de top van de ranglijst. Leo Huijbers en Ton Rooms boekten een overwinning, Math Hendriks en Johan Verhoeven verloren beiden.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden won team 5 afgetekend. De uitblinkers hier waren Wim van Gils en Math Hendriks. Frits Radema zorgde ervoor dat dit team de maximale score van dertig punten binnenhaalde door ook zijn partij te winnen. Team 6 zegevierde ook. Jacques van Loon en Theo van Dongen trokken aan het langste eind. Fouad Hasbani behaalde acht punten. Team 7 won op de valreep met één punt verschil. Jan Tils en Andre Vissers wonnen. Henk de Koning moest buigen voor zijn tegenstander.
Het 3-banden groot team verloor met één punt verschil. Hier liet Bernhard Legierse te veel punten liggen en dat konden Leo van Westelaken en Louis van der Meijden, ondanks hun mooie overwinningen niet meer rechttrekken. Het 3-banden klein team was kansloos. Het verloor alle drie partijen van sterk spelende tegenstanders en staat vast op de laatste plek van de ranglijst. Louis van der Meijden verloor zijn partij met een moyenne van 1,062 maar scoorde daarmee slechts zes punten. Ook Jacques van Loon en René de Windt speelden verdienstelijk, maar hadden geen verweer tegen boven zichzelf uitstijgende tegenstanders.

L'Union gaat koploper voorbij

Boxtel - De vijfde 25m 1 pijl competitiewedstrijd vorige week dinsdag in eigen huis aan de Molenwijkseweg had een gunstig verloop voor de Boxtelaren van l'Union. Het eindresultaat van 1101 punten was goed genoeg voor de winst in de Ere-klasse. Medeconcurrent Amicitia uit Schijndel stond ook flink gehavend aan de meet door afmeldingen en liet slechts 1026 punten noteren.

De resultaten kwamen van Marchel Kluijtmans met 230, Henk Jegers met 225, Adri van de Langenberg met 224, Gerard van der Steen met 224 en Henri van de Broek met 198 punten.
Drie jeugdschutters van l'Union namen deel aan hun vijfde wedstrijd vorige week vrijdag, ook al in eigen huis. Meike van Oss liet 211 punten optekenen, Breanna Vugs 188 en Sylvana van de burg 183. Compoundschutter Henri Troeijen kwam afgelopen zondag in Eerde tijdens een inhaalwedstrijd tot 237 punten.

Winst voor Ducks Brabarians

Den Bosch/Boxtel - De Ducks Brabarians speelden zondag op het kunstgrasveld van The Dukes in Den Bosch een spannende wedstrijd tegen Tilburg/Eindhoven. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en hielden de score in balans.

Bij Brabarians stokte het toen twee van hun spelers met vervelende blessures het veld moesten verlaten. Door zich in de slotfase te herpakken wist Brabarians met een nipte 34-33 voorsprong de overwinning binnen te halen.
Door deze winst is Brabarians nog steeds kanshebber op het kampioenschap in de vierde klasse. Concurrenten REL en Elephants staan nog binnen bereik, men zal dan wel de resterende wedstrijden allemaal moeten winnen. De eerstvolgende is komende zondag in en tegen Wageningen.

Kaderteam behaalt gelijkspel

Liempde - Met een uiterste en succesvolle inspanning hebben Ton Rovers en Martien van den Tillaart ervoor gezorgd dat de thuiswedstrijd van het Liempdse kaderteam tegen Carambole Kassa uit Rumpt een remise opgeleverde.

Na de eerste twee partijen van Henry van Dijk, die het met 121 caramboles in twaalf beurten niet kon bolwerken, en Leo van Hastenberg die met 42 caramboles in dertien beurten een complete off-day had, kwam een 'herboren' Ton Rovers aan de tafel. Op basis van een serie van 65 won hij zijn partij van 140 caramboles in slechts zes beurten. En ook Martien van den Tillaart was in goeden doen: 170 caramboles in acht beurten, met een hoogste serie van 76. Op het Nederlands Kampioenschap kader 38/2 3e klas heeft Leo van Hastenberg een teleurstellende zevende plaats bereikt. Hij won twee van de zeven partijen en haalde een algemeen gemiddelde van 6,45. Zijn hoogste serie was 47.

16 / 16

1 maart-29 april

Expositie Ineke Platel
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

1 maart -15 april

Expositie; Jaren '50 in Boxtel: Wie staan er op de foto's? (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 1 maart

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Workshop: Glas-in-lood en Tiffany
09.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Combinatie '95: Thema-avond innovatief Buitengebied
20.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 2 maart

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

VerhaalTijd
11.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Openbare discussie stadskunstenaar
11.30 uur, Gemeentehuis, Markt 1, Boxtel

Kleine Aarde Voedselbos
14.00 uur, Het Klaverblad 13, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Toneelclub Liempde; Noodvoorziening Ziekenhuis
19.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Discussieavond PVDA/GL
19.30 uur, Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Zaterdag 3 maart

Archeo Hotspot 'Digitale determinatie'
10.00 uur, Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Art & Nature Open Huis (groenworkshops)
11.00 uur, Baroniestraat 1, Boxtel

De goeden doelen tweedehandsmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: rikken, hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Concert; Ensemble Profondamente
16.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Toneelclub Liempde: Noodvoorziening Ziekenhuis in 'De Serenade'
19.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Muziekale avond 't Herriemenieke
20.30 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Zondag 4 maart

Lezing: Drieluik Dromen, waarin literatuur, beeldende kunst en muziek samenkomen
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Dansmiddag Funny Country Dancers
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Maandag 5 maart

Jeu de Boules bij JBV De Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Workshop: Haak maar aan
13.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Dinsdag 6 maart

Workshop: Creatief met potlood en penseel
09.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Koffieochtend ZorgSamenBuurt
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 18, Boxtel

Woensdag 7 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1,Boxtel

Workshop: Alles over het Wilhelmus
13.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer: rikken, jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

College Tour 2.0 met bekende Boxtelaren
20.00 uur, Magic FX, Schouwrooij 27, Boxtel

Foto: John Schoenmakers

Ilja Schoenmakers

Patrick van den Aker