DeMooiBoxtelKrant

20 juni 2018

DeMooiBoxtelKrant 20 juni 2018


Voorontwerp PHS-plannen Keulsebaan en fietstunnel gereed

Boxtel - De maatregelen rond het project Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) gaan een nieuwe fase in: het voorlopige ontwerp voor de fietstunnel op Tongeren en de Keulsebaan is deze week vastgesteld. Toch zijn er nog beren op de weg. Zo is nog onduidelijk wat er gebeurt met bezwaren die nu geparkeerd liggen bij de Raad van State omdat onbekend is wat de invloed van nieuwe stikstofwetgeving (PAS) is op de huidige plannen. "Ik ben pas tevreden als de schop in de grond gaat", vindt wethouder Herman van Wanrooij.

De wethouder legt uit dat de nieuwe stikstofwetgeving wordt opgelegd vanuit het Rijk. Dat voert een groener beleid wat betreft stikstofemissie dan de Europese richtlijnen en daarom wordt de wetgeving nu in Brussel getoetst op de juridische houdbaarheid. Dit zorgt er voor dat de ongeveer twintig gebundelde bezwaren niet door de Raad van State (RvS) beoordeeld kunnen worden. Boxtel sloeg de directe weg langs de RvS juist in om tijd te besparen, omdat er dan niet eerst een bestuursrechter naar hoeft te kijken. "Dan ben je zo anderhalf, twee jaar verder", schetst de wethouder.

Volgens de wethouder was het college dinsdag al snel akkoord met het voorontwerp van de Keulsebaan en de fietstunnel onder de dubbele spoorwegovergang. Wat hem betreft was er dankzij de 'heldere en duidelijke' onderbouwing dan ook weinig discussie over mogelijk. Het ontwerp is ten opzichte van de eerdere plannen op enkele punten veranderd. Zo werd de helling in de fietstunnel minder steil en werden maatregelen genomen om de sociale veiligheid te vergroten. Ook op financieel vlak worden stappen gezet om de overschreiding van het budget in te perken.

De wethouder ziet in de toekomst wel mogelijk nog problemen ontstaan die buiten het aandachtsveld van het PHS-project vallen, zoals rotonde Boseind en de aangrenzende toegangsweg richting vleesverwerker Vion.

Lees verder op pagina 9.

Ramadan afgesloten met Suikerfeest

De zwarte BMW werd vrijdag op enkele honderden meters van de locatie waar het voertuig werd buitgemaakt aangetroffen. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - 'Na het zuur komt het zoet' is een gevleugelde uitspraak. Deze woorden worden jaarlijks wel heel tastbaar tijdens het Suikerfeest, waarmee traditioneel Ramadan, de Islamitische vastenperiode afgesloten wordt. Moslims vieren het Suikerfeest dan ook uitbundig, zoals in Boxtel bij de Turkse moskee op Hoogheem, waar donderdag allerlei lekkernijen klaar stonden.

De Ramadanperiode was dit jaar zwaar, omdat de vastenperiode zo'n beetje samenviel met de langste dagen van het jaar. Moslims mogen zo lang als de zon op is niet eten gedurende Ramadan.

Zoete lekkernijen bij de Turkse moskee bij Hoogheem. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
dav Foto: Ruud van Casteren
Het voorlopig ontwerp van de fietstunnel. (Foto: ProRail) Foto: ProRail

Ook dit jaar waren 's nachts weer allerlei activiteiten voor jongeren te beleven bij Brede School De Wilgenbroek, om ervoor te zorgen dat zij na hun avondmaaltijd niet op straat zouden blijven hangen en zo de nachtrust van anderen zouden verstoren. Deze aanpak werd vorig jaar gestart en leverde aantoonbaar minder overlast op.

Door roof buitgemaakte BMW enkele honderden meters verderop teruggevonden

Boxtel - Bij een beroving onder dreiging van, wat de politie noemt, 'iets wat op een vuurwapen leek', werd woensdagavond op de Dr. Van Helvoortstraat een BMW buitgemaakt. De dader van de roof, een 25-jarige man, is nog voortvluchtig. De zwarte BMW uit de 3-serie is vrijdagmiddag teruggevonden in een parkeerhaven aan de Monseigneur Bekkersstraat, slechts enkele honderden meters verderop.

Buitengewoon Opsporingsambtenaren troffen de auto vrijdag aan en schakelden meteen de politie in. De deuren van het voertuig bleken niet op slot te zitten en er was een raam geopend. Het voertuig is afgesleept naar een onbekende locatie waar de politie verder onderzoek zal verrichten.

Naar de dader van de roof wordt nog gezocht. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 21 juni        Dagtocht Chocolade, Kinderdijk en Rotterdam        8.30
                        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 22 juni        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Dinsdag 26 juni        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Adelaar        14.00
Woensdag 27 juni        Fietsen Beerzendal-route, koffieadres De Stroom in Spoordonk. Vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat        13.30
                        Vertrek snelle fietsers        13.15
                        Eten bij Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, opgeven vóór 22 juni bij Henk Sturkenboom via 044-677863 of henksturkenboom49@gmail.com of bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00

Collectes juni

Tot en met 23 juni        Maag Lever Darm Stichting
24 tot en met 30 juni        Ver. Het Nederlandse Rode Kruis

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren voor een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de zogenaamde vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel, maar vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844.

Alzheimer café: dementie op jonge leeftijd

Boxtel/Schijndel - Op maandag 25 juni is er weer een Alzheimer Café bij Restaurant Zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel, met dit keer als thema specifieke problematiek bij dementie op jonge leeftijd.

Wanneer is er sprake van dementie op jonge leeftijd? Wat is het onderscheid tussen dementie op jonge leeftijd of op oudere leeftijd? Tegen welke problemen loopt men aan met betrekking tot diagnose en behandeling? Wat betekent de diagnose voor het gezin, familie, vrienden, werkgever en ouders? De antwoorden op deze en andere vragen worden deze avond gegeven door gezondheidszorgpsycholoog drs. F. van Bergen.

Zorg je voor iemand met dementie, kijk dan voor tips, informatie en ervaringsverhalen op www.dementie.nl. Themabrochures van Alzheimer Nederland vind je op de informatietafel in het Alzheimer Café, en ze zijn te downloaden van de website of te bestellen via de webwinkel. Download de Alzheimer Assistent App voor tips, steun en informatie voor mantelzorgers en kijk eens op www.alzheimer-nederland.nl.

Praise Avond in de Serenade

Liempde - Praise Band Upside Down uit Boxtel organiseert aanstaande zaterdag 23 juni voor de negende keer een Praise Avond met samenzang. Voor deze avond zijn christenen van alle gezindten uitgenodigd. Het doel is om een gezamenlijke lofprijzing te brengen en de onderlinge eenheid in Christus te vieren en elkaar te ontmoeten.

De avond wordt gehouden in de Serenade in Liempde aan de Oude Dijk 117 en begint om 20.00 uur, om 19.30 uur gaat de zaal open. De avond duurt tot ongeveer 22.30 uur. De toegang is gratis. Consumpties zijn verkrijgbaar.

Dertigste Essche Fietsdag

Esch - Tijdens de alweer dertigste editie van de Essche Fietsdag, aanstaande zondag 24 juni, zijn ook dit jaar weer drie afstanden te fietsen: van 40, 70 en 100 kilometer.

Deelnemers kunnen starten vanaf twee locaties, in Esch bij Dorpshuis De Es aan de Dorpsstraat 5c en in Boxtel bij de Jacobushof aan de Middendreef 2.

De 40 kilometer start tussen 9.00 en 13.00 uur en gaat door de Kampina en het landgoed Velder. De 70 gaat tussen 8.00 en 12.00 uur van start, de 100 kilometer tussen 8.00 en 10.30 uur. Deze gaan over verharde wegen door de Oirschotse heide en via Son, Boskant en Olland weer naar Esch.

De inschrijfkosten bedragen 4 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis meedoen. Meer informatie: 06-13698605 en www.eschweb.nl.

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 21 juni        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein        13.30
                 Kienen in De Kloosterhof        13.30
Vrijdag 22 juni        Accordeonconcert 'De Doordrukkers' in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 26 juni        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 21 juni        Nordic Walking, vertrek vanaf de Markt        9.00
Dinsdag 26 juni        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Woensdag 27 juni        Slotavond VCB Jeu de boules, jeu de boulesvereniging Selissenwal        19.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 26 juni        Mindfit in De Kloosterhof         9.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

ECB zoekt vrijwilligers

Foto: Woonstichting St. Joseph

Boxtel - De glans is er een beetje vanaf bij energiedenktank Energiecoöperatie Boxtel (ECB), zo lijkt het. De coöperatie werd in 2012 opgericht met als doel om energiebesparing voor en door inwoners van Boxtel te vereenvoudigen. Bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop van zonnepanelen of isolatiematerialen. Een aardig deel van de daken in Boxtel heeft inmiddels zonnepanelen en ook op het gebied van isolatiemaatregelen weten burgers ook buiten de coöperatie om hun weg te vinden. Daarom is de organisatie zoekende naar een nieuwe modus operandi.

Omdat er al enige tijd weinig verandering zit in de club vrijwilligers, waarvan er zich een paar als kartrekker opwierpen in de veranderende tijden wat betreft de transitie naar hernieuwbare energie, dreigt de sleet er een beetje in te komen bij de ECB.

Om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen is de coöperatie op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De gemeente laat weten daarin te ondersteunen door wijkmakelaars en wijkorganen zich te laten inzetten om vrijwilligers te werven. Ook de politiek doet een duit in het zakje, als het aan wethouder Peter van de Wiel ligt: "We hebben elke politieke partij aangeschreven om één persoon uit de achterban aan te dragen als vrijwilliger. Als iedere partij een lid levert voor de coöperatie, dan hebben we er al acht, die ook nog eens een goede doorsnede van de maatschappij zouden moeten vormen", stelt hij optimistisch.

Deze vrijwilligers hoeven geen specifieke kennis te bezitten en worden vanuit de gemeente ondersteund met bijvoorbeeld scholingsmogelijkheden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.ecboxtel.nl.

Derde editie Boxtel En Route in het teken van voedsel

Boxtel - De derde editie van Boxtel En Route, het evenement voor en door Boxtelaren, is komende zondag, 24 juni. Om 11.00 uur wordt de aftrap van de dag gegeven bij Indenhof. Dit jaar staat de dag helemaal in het teken van voedsel.

Deelnemers kunnen hun eigen fietsroute samenstellen langs verschillende bijzondere locaties in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. De fietstocht voert onder meer langs verschillende voedseltuinen, brouwerijen, imkers en jonge boeren.

Op www.boxtel.nl/enroute is een plattegrond te downloaden, waarmee een eigen route samen te stellen is. De plattegrond is ook op te halen bij het gemeentehuis in Boxtel.

Vanaf de opening bij Indenhof zijn alle locaties geopend voor bezoekers. Van 11.00 tot 13.00 uur is er daarnaast in het park de mogelijkheid om te picknicken. Tussen 15.00 en 17.00 uur houdt Buurtsport Boxtel een aantal sportieve kinderactiviteiten.

Alle kinderen van de basisscholen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel ontvangen een Boxtel En Route stickerkaart. Wanneer zij een locatie bezoeken tijdens Boxtel En Route krijgen zij een sticker. Tegen inlevering van een volle kaart vanaf 15.00 uur bij Indenhof krijgen de kinderen een verrassing.

Om 16.30 uur wordt Boxtel En Route 2018 feestelijk afgesloten bij Indenhof.


Lustrumeditie Muziekstraatje slaat nieuwe weg in

De lustrumeditie van het Muziekstraatje werd wat verplaatst in de hoop regenachtige taferelen als deze te voorkomen. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het jaarlijkse Muziekstraatje beleeft aanstaande zondag 24 juni zijn eerste lustrumeditie. Vanwege de wat ongelukkige planning pakt het festival dit jaar echter niet groots uit, maar wordt de kans aangegrepen om met een nieuw concept te starten. Daarbij wordt, naast de vertrouwde blaaskapellen, vanaf nu ieder jaar ook gefocust op een andere artistieke uitingsvorm. Dit jaar is dat Zumba.

Het was dit jaar erg lastig een goede datum te vinden. Mede omdat organisatoren Rudi van der Plas en Johan van de Loo het evenement graag in juni wilden plannen. Na het vastleggen van enkele kapellen voor de 17e juni bleek dit een lastige datum te zijn. In verband met Vaderdag moesten een hoop 'vaste gasten' nu toch afzeggen. Volgens de organisatoren was het ook niet mogelijk om het evenement een week eerder te organiseren in verband met een groot kapellenfestival in Bemmel.

De lustrumeditie van het Muziekstraatje werd wat verplaatst in de hoop regenachtige taferelen als deze te voorkomen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Het evenement afzeggen leek het tweetal al helemaal geen goed idee, dus werd besloten een iets versoberde editie met slechts één podium te houden op 24 juni. Rudi is daar vrij nuchter onder: "In ons 22-jarige bestaan heeft er eigenlijk nog nooit een evenement tegengezeten. Dat het nu misgaat is voor het eerst. Daar leren we weer van!"

Veranderen
Geheel in Red River Band stijl vormde de versoberde editie een mooi moment om de opzet iets te veranderen zodat volgend jaar nog grootser dan voorgaande edities uitgepakt kan worden. Zo wordt het programma 'geknipt' in twee delen: een leerlingenprogramma van 11.30 tot 14.00 uur, en een programma met de kapellen zelf daarna.

Op de affiche prijken onder meer de jeugdige zangers en zangeressen van The Star Company, en onder meer het leerlingenorkest van The Red River Band. "En omdat er maar één podium is", lacht Rudi, "staat iedereen op het hoofdpodium." Zij komen in actie nadat de gastheren zelf het Muziekstraatje hebben geopend. Naast de Red River Band komen ook kapellen uit Vught, Liempde en zelfs Dordrecht voorbij. Iedere kapel speelt drie keer twintig minuten tijdens het Muziekstraatje.

Omdat het evenement tegelijk is met Boxtel En Route, hopen Rudi en Johan op een kruisbestuiving van dat evenement in het stuk van de Stationsstraat waar het Muziekstraatje is: tussen het pand waar de Schoenenreus voorheen zat en de Rabobank. Op locatie is een groot, gezellig terras ingericht en worden consumptiemunten verkocht. Het Muziekstraatje, op 24 juni, duurt van 11.00 tot 19.00 uur. Het is gratis toegankelijk.

Explosie meldingen eikenprocessierups in Boxtel

Foto: Lucia Coort

Boxtel - Het aantal meldingen van de eikenprocessierups in Boxtel is op het moment veel hoger dan de capaciteit om het beestje aan te pakken. Dat laat de gemeente weten. De eikenprocessierups trekt vaak in grote groepen over eiken heen en dankt daaraan ook zijn naam. De rups heeft grote brandharen die de huid en longen irriteren en jeuk kunnen veroorzaken.

Het is een goed jaar voor de processierups en daarom zijn de meldingen talrijk. Zo talrijk dat vele gemeenten niet genoeg bestrijdingsmaterieel in huis hebben om de rups aan te pakken. Ook in Boxtel is dit het geval, waardoor wordt begonnen op locaties die een hogere prioriteit hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval rondom winkelcentra, scholen of plaatsen waar veel dieren zijn.
Het kan volgens de gemeente na een melding wel drie weken duren voordat hieraan gevolg wordt gegeven. Voor wie de rupsen in de tussentijd zelf wil verwijderen heeft de gemeente een dringend advies: doe dit niet.
Als je in contact komt met de rupsen of brandharen is het aan te raden je huid met zo heet mogelijk water te spoelen en krabben te vermijden. Bij ernstige klachten kan de huisarts hulp bieden.


Geen examenuitslagen op MooiBoxtel wegens wet AVG

Boxtel - De Boxtelse middelbare scholen publiceren dit jaar geen lijsten met namen van geslaagden in verband met de nieuwe privacywetgeving, kortweg de wet AVG genoemd. Daarom zal er dit jaar geen lijst met geslaagden op deze website en in deze krant verschijnen.

Het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege laten in een gezamenlijke verklaring weten dat dit in het kader van de nieuwe wet AVG niet mogelijk is: "Wij hebben geen toestemming van deze leerlingen waardoor we deze lijst niet aan mogen leveren."

'Expo Ofzo' aan het Ronduutje

Boxtel - De tuin van de oude Molenwijkschool aan het Ronduutje wordt komende zaterdag 23 juni omgetoverd tot pop-up expositie. Bewoner van de school, tegenwoordig een anti-kraakpand, Ym McCabe biedt een podium aan Boxtelse kunstenaars met de 'Expo Ofzo' die van 20.00 tot 23.30 uur duurt. Entree is gratis.

Fotografe Laura den Otter, beeldend kunstenaar Ron Verkaar, visueel artiest Rob van der Mast en kunstenares Ym McCabe exposeren die avond. McCabe woont al een paar jaar in de oude school en zag kansen voor een evenement in de achtertuin. ''Vanuit mijn eigen vakgebied (Ym schildert abstracte kunst - red.) heb ik behoefte aan creativiteit om me heen. Ik wil kunstenaars een podium bieden en die creativiteit delen. Met elkaar, maar ook met mensen die daarin geïnteresseerd zijn. Giet dat in een feestelijke setting en Expo Ofzo is geboren!''
Vrienden en bekenden van Ym dragen vrijwillig een steentje bij aan de organisatie. ''Een kennis heeft een audiovisueel bedrijf en zij zorgen voor de muziek", aldus McCabe. "En mijn moeder maakt soep met brood. Die samenwerking vind ik prachtig!"

Entree is gratis. Bij Expo Ofzo is bier, wijn of fris te koop. Om 19.00 uur gaan de deuren open. En vanaf 20.00 uur begint de expositie onder muzikale begeleiding van Panda Mic. Dj Vinny sluit van 21.30 tot 23.30 uur het programma af.

Afsluitingsconcert Muziekvereniging St.Willibrordus

Esch - Muziekvereniging St.Willibrordus sluit zondag 24 juni het seizoen af met een spetterend optreden bij Dorpshuis De Es. Bij mooi weer is het optreden buiten, als het regent wordt het optreden verzorgd in het dorpshuis.

Alle vier de orkesten van de vereniging - de jeugdslagwerkgroep, de slagwerkgroep, het opleidingsorkest en de fanfare - verzorgen een buitenconcert tijdens de binnenkomst van de delnemers aan de Essche Fietsdag. Tijdens het concert dat om 14.00 uur begint, worden ook de jubilarissen gehuldigd. Dit zijn Eric van Roosmalen (12,5 jaar lid) Gerrie van der Mee en Hein Schouwenaars (25 jaar). Harold de Bie, Anne-Marie van der Mijden en Jacqueline de Man zijn al 40 jaar lid. De toegang tot het concert is gratis. Dorpshuis De Es is te vinden aan de Dorpsstraat 5A in Esch.

Grote outdoor tweedehandsmarkt bij De Rots

Boxtel - Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal organiseert aanstaande zondag haar jaarlijkse grote tweedehandsmarkt op het buitenterrein bij Gemeenschapshuis De Rots.

Bij ruim zestig kramen zal allerlei koopwaar worden aangeboden. Van stoelen tot huisraad en van kleding tot speelgoed, er is van alles te vinden. Alles tegen redelijke prijzen aangeboden, en natuurlijk mag er ook afgepingeld worden. De markt is open van 10.00 tot 16.00 uur. Entree kost 1,50 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang.
Het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 zal bij mooi weer een buitenterras inrichten.

Kraam huren
Voor de markt zijn nog enkele kramen beschikbaar. Bel voor meer informatie met telefoonnummer 0499-395181 na 19.00 uur of mail met jan@vogelvreugdonsideaal.nl.

Plaatsen te huur voor grote kofferbakverkoop Esch

Esch - Op zondag 9 september vindt ter hoogte van de Haarenseweg 32 in Esch weer de grote kofferbakverkoop plaats. Met jaarlijks zo'n 100 deelnemers en ruim 1000 bezoekers is deze markt een druk en gezellig festijn. Standplaatsen zijn nog beschikbaar.

Een standplaats is de lengte van het voertuig plus 1 meter, met en diepte van 6 meter. De staanprijzen bedragen voor een personenauto 10 euro, een Caddy/SUV/minibus 12,50 euro en een bestelbus 17,50 euro. Een enkelassige aanhanger kost 5 euro extra, een dubbelassige aanhanger 7,50 euro extra. Er is een grote toiletwagen aanwezig. De kofferbakverkoop is van 9.00 tot 15.00 uur, volwassenen betalen 2 euro entree, kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Parkeren is gratis
Voor info over deelname en dergelijke, bel met 06-20952848, elke dag tussen 18.00 en 21.00 uur of stuur een e-mail naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl.

BHC sluit eindexamens af met gala

Foto: BHC

Boxtel - Na een spannende periode van eindexamens maken, veel leren en spanning is het voor de examenkandidaten van het Baanderherencollege (BHC) 'time to shine'. Op vrijdag 22 juni zullen zij afscheid nemen van hun middelbare schooltijd met een spetterend gala, voorafgaand door een defilé door Boxtel.

Om 18.00 uur zal de stoet met prachtig uitgedoste tieners beginnen aan de Bosscheweg en vandaar naar de school aan de Baanderherenweg 2 trekken. Ouders, vrienden, familie en nieuwsgierige toeschouwers zijn hierbij van harte welkom. Langs de route is genoeg plek en voor mensen die wat slechter ter been zijn is voor de school een aantal zitplaatsen gecreëerd.

Lezing Ruud van Nooijen over fotografie

Liempde - Ruud van Nooijen, fotograaf van onder andere vele SPPiLL-projecten, verzorgt op maandag 25 juni een lezing met als onderwerp Sol Fecit, ofwel uitvinding en ontwikkeling van de fotografie nader belicht.

De lezing start om 19.30 uur in D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde, de inloop is vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Kramen te huur Boxtel Oost Dag

Boxtel - Op zondag 30 september is Boxtel Oost van 11.00 tot 16.00 uur weer het toneel van gezellig genieten van allerlei activiteiten, voor jong en oud tijdens de Boxtel Oost Dag. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, dus heb je iets te verkopen dan kun je in aanmerking komen voor een standplaats op de markt. Informatie is te verkrijgen op info@boxtel-oost.nl, vermeld je telefoonnummer. Meer informatie over de Boxtel Oost Dag zal binnenkort te vinden zijn op www.boxtel-oost.nl.

Ondernemend Boxtel - Pizzeria Antonio

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je steeds een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Nazir Seefi van Pizzeria Antonio.

Als je de kleine, maar gezellige Pizzeria Antoinio aan de Prins Hendrikstraat binnenloopt, komt de geur van lekker eten en verse basilicum je al tegemoet. Eigenaar Nazir hecht waarde aan verse ingrediënten, dat is duidelijk. En wie met een schuin oog naar de kaart kijkt, ziet dat er ook genoeg te kiezen is: pizza's, pasta, Turkse pizza en zelfs kapsalon. "Een pizza moet zichzelf verkopen door van hoge kwaliteit te zijn", slaat Nazir de spijker op de kop. Zijn gerechten moeten die woorden kracht bijzetten.

Nazir kwam zo'n drie jaar geleden in onze gemeente wonen. Voor de opening van zijn zaak in Boxtel had hij in Waalwijk en eerder in Zutphen goedlopende pizzeria's onder dezelfde naam. Maar sinds hij in Boxtel woonde was Nazir op zoek naar een pand dichter bij huis. Toen hij de kans kreeg zich te vestigen aan de Prins Hendrikstraat 8A, greep hij die dan ook met beide handen aan.

Zelf schat de afgestudeerd ict'er dat hij al zestien jaar in de keuken staat. Hij leerde het vak in Zutphen. Eerst werkte hij fulltime in een restaurant, tijdens zijn studie werd dat tijdelijk wat minder. Niet lang daarna begon hij voor zichzelf. 'Een uit de hand gelopen hobby', noemt hij het koken zelf. Maar wel een waar hij nog steeds erg veel plezier aan beleeft.

Dat blijkt, want zodra hij over bijvoorbeeld zijn pizza Milano of Carpaccio praat, verschijnt een brede glimlach op zijn gezicht. "Die zijn écht lekker!", om daar snel aan toe te voegen: "maar ik maak nog veel meer smakelijke gerechten." Want Pizzeria Antonio biedt een breed assortiment aan Italiaanse en Turkse pizza's en kinderpizza's. Daarnaast verkoopt hij verschillende pasta's, allemaal met verse ingrediënten. "Alles, van de pizza tot de pastasauzen wordt volledig vers bereid!", benadrukt Nazir.

Naast dat verse producten lekkere pizza's en pasta's opleveren, betekent dit ook dat Pizzeria Antonio relatief eenvoudig rekening kan houden met vegetariërs of mensen met allergieën. Daarbij is veel mogelijk, maar natuurlijk niet alles. "Ik kan veel, behalve voor mensen met deegallergie die een pizza willen", lacht de eigenaar, doelend op de pizzabodem.

Pizzeria Antonio heeft een grote, open keuken. Belangrijk, zo meent de eigenaar. "Ik wil dat mijn gasten ook zien dat ik alles vers bereid." De gerechten kunnen ook bezorgd worden.

Ben je benieuwd geworden naar het eten van Nazir? Die kun je bestellen via 0411-210365 en www.pizzeria-antonio.nl

Boxtelse wethouders gaan de Markt op

Wethouder Eric van den Broek helpt een inwoner van Boxtel op de Markt met het invullen van de enquete. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Al zo'n 30 nieuwe burgerinitiatieven en ruim 400 ingevulde enquêtes zijn er bij de gemeente binnengekomen ruim twee weken na de lancering van de participatiecampagne 'Ik doe mee'. Vrijdag gingen de wethouders tijdens de weekmarkt actief de boer op om ook mensen die niet digitaal onderlegd zijn een kans te bieden de (digitale) enquête in te vullen.

Wethouder Eric van den Broek is blij met de tot nu toe ontvangen reacties, maar wil zoveel mogelijk respons. "We hopen natuurlijk dat mensen de enquête invullen en elkaar ook wijzen op het belang ervan. Voor mensen die geen computer hebben of niet zo handig zijn met een computer hebben we in het gemeentehuis een zuil waar ze eventueel met begeleiding de enquête kunnen invullen."

Foto: Persburo Sander van Gils

De enquête is te vinden op www.boxtel.nl/ikdoemee.

Groot alarm voor kleine brand in containerruimte van Hoogheemflat

Boxtel - De totale brandweerpost rukte vorige week dinsdagavond uit voor een brand in de containerruimte de Hoogheemflat Boogschutter. Uiteindelijk bleef het vuur beperkt tot één afvalcontainer.

De containers werden naar buiten gereden en het kleine brandje werd gedoofd. Enkele nieuwsgierige buurtbewoners werden uit veiligheidsoverwegingen door de hulpverleners op afstand gehouden. Naast de brandweer was ook de politie aanwezig. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Een dag later kon de brandweer weer naar Hoogheem om een brand in een afvalbak te blussen. De politie laat weten vooralsnog niet uit te gaan van een verband tussen de twee incidenten. Wel wordt extra op mogelijke brandstichting gelet bij de surveillanceronde van Hoogheem.

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Met een watergordijn werden afgelopen zaterdag 16 juni ook in Boxtel de dit jaar omgekomen brandweerlieden herdacht bij de brandweerkazerne Boxtel.

Klokslag 13.00 uur gingen de waterspuiten aan om een ereteken te vormen. Bij de herdenking waren veel belangstellenden aanwezig.

Dit is een jaarlijks terugkerende herdenking die altijd op de derde zondag in juni plaatsvindt op vele brandweerkazernes in het land. Ook bij het monument in Arnhem wordt een landelijke herdenking gehouden.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

6 / 16

Foto: Rini van Oirschot

De Zonnehoekschool (later Walpoortschool) adres: Zonnehoek 1 (adres bestaat niet meer)

Op 1 september 1955 wordt de Zonnehoekschool in de wijk Selissen officieel in gebruik genomen. Echter door wat opstartproblemen komen enkel de eerste klassertjes naar de school. Later zullen de andere klassen starten. Op 9 januari 1956 start de school met 60 kleuters, die verdeeld worden over twee klassen. Aan het einde van het schooljaar in 1956 bestaat de school uit 4 klassen en 2 kleuterklassen.

Oprichter en eerste hoofd van de school is Jan van Eekelen. Hij heeft niet lang in Boxtel voor de klas mogen staan; hij overlijdt op 15 september 1959 aan een hartinfarct en wordt opgevolgd door Frans van der Meijden en in 1958-1959 tijdelijk waargenomen door M. van Bragt.

Foto: Rini van Oirschot
Lerarenfoto uit 1959 met van links naar rechts:Ria Ashman (het later hoofd van de Maria Koninginschool), Wies Prinsen, Jory Kluijtmans, Mevr. Driesen, Dhr. M. van Bragt, Piet van Boxtel, Bab van Gennip, Jan van Eekelen en Jan Verhagen. Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Rini van Oirschot

Tot 1960 is het een gemengde school. Na de bouw van de Maria Koninginschool voor meisjes, wordt de Zonnehoek een jongensschool.

De Zonnehoekschool is een bijzonder gebouw: acht klaslokalen liggen in een carrévorm rondom een centrale middenhal. Het wordt ook wel een halschool genoemd.

Het reliëf op de foto is nog het enige wat van het schoolgebouw overgebleven is. Het bevindt zich in een muur van keien, gevat in ijzervlechtwerk. In een boog van stralen komt de zon je tegemoet. De ronde kern is opgesierd met een kruis en een vis. Twee kinderen maken de compositie compleet. Het is geplaatst op nagenoeg dezelfde plek waar de school gestaan heeft. Het reliëf stond voorheen als ornament op de daklijst van de school, die in 2005 werd afgebroken.

Op de lerarenfoto uit 1959 van links naar rechts: Ria Ashman (het later hoofd van de Maria Koninginschool), Wies Prinsen, Jory Kluijtmans, Mevr. Driesen, Dhr. M. van Bragt, Piet van Boxtel, Bab van Gennip, Jan van Eekelen en Jan Verhagen.

Bron: o.a. Boxtel in beeld door Marja Reitsma-Vrijling en Hannie van Schijndel-Verhoeven


Mandy Rutten (12) zet inzamelactie voor stichting Bewa Ghana op

Boxtel - Toen Mandy Rutten op basisschool De Spelelier een informatieochtend had gehad over Stichting Bewa Ghana uit Boxtel kwam ze daar zo enthousiast van thuis dat ze samen met haar moeder besloot een actie te starten. Dat leidde ertoe dat de basisschool nu oude spullen inzamelt voor het Afrikaanse land. En de actie wordt, als het aan de Spelelier ligt, uitgebreid naar andere scholen.

Stichting Bewa Ghana biedt ontwikkelingshulp in Ghana in de meest ruime zin van het woord. Dit gebeurt onder meer door projecten en ondersteuning van activiteiten die zich richten op onderwijs en het bevorderen van de sociaaleconomische ontwikkeling van (wees)kinderen en jongvolwassenen. Doel is om betere levensomstandigheden te creëren en de zelfredzaamheid te vergroten.

Tijdens de bijeenkomst op De Spelelier werd de kinderen onder meer verteld dat in Ghana nog verschillende spullen voor de kinderen daar nodig zijn. Tassen, schriften, pennen, stickers, maar ook schoenen kunnen ze er goed gebruiken. Want hoewel er vaak kleding gedoneerd wordt, zitten daar maar zelden bruikbare schoenen bij.

Ook werd verteld dat zwemkleding erg welkom is. Ook in Ghana wordt een keer in de week met de kinderen gezwommen. En ook in Ghana zijn de meisjes echte meisjes, die ook wel eens een leuk badpak aan willen. En de jongens een stoere zwembroek.

Oude tas
Onder de indruk van de gastles besloot Mandy om de kinderen op school te vragen om hun schooltas voor het eind van het schooljaar in te leveren met daarin spulletjes die ze zelf niet meer gebruiken zoals schriftjes, pennen en een etui. Want, zo zegt Mandy, "wij krijgen bijna elk jaar wel een nieuwe tas dus kunnen wij onze oude beter aan hen geven."

En zo kwam de actie: 'Jouw oude tas komt in Ghana nog goed van pas' van de grond. Met medewerking van Juffrouw Linda werd een oproep gedaan in de schoolnieuwsbrief. Mandy schreef ondertussen samen met haar moeder bedrijven aan om te vragen of ze bijvoorbeeld reclamemateriaal wilden schenken.

Speciaal voor de actie is De Spelelier een Facebookgroep gestart zodat ook de mensen van de stichting kunnen volgen wat Mandy allemaal al binnen heeft gehaald. En dat is al behoorlijk wat. Al snel kwamen de eerste reactie's binnen. En dat waren niet de minsten: Lidl Nederland, Woonstichting Sint Joseph, ZOOFS en Politie Boxtel werken al in volle overtuiging mee. En er zit nog meer aan te komen.

Ondanks dat blijft Mandy uit alle macht proberen om nog meer bedrijven te vinden die mee willen doen. De eerste tassen zijn op school ook al ingeleverd maar er kan nog veel meer bij.

Mensen die mee willen doen kunnen contact opnemen via de Facebookgroep 'Hart voor kinderen in Ghana'. Tassen kunnen ook ingeleverd worden bij De Spelelier. Het is niet de eerste actie die Mandy organiseert. Enkele jaren geleden heeft ze al eens 170 euro bij elkaar gespaard voor de CliniClowns door zelfgebakken cake te verkopen.

Kom zondag kijken bij De Voedseltuin met Boxtel en Route

De Voedseltuin produceert gratis verse groente en fruit voor organisaties die aan armoedebestrijding en humanitaire hulp doen. Onze grootste afnemer is de Voedselbank. Daarnaast helpen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door zichzelf verder te ontwikkelen. Het is een prachtig duurzaam initiatief waar ik als bestuurslid van de stichting graag aan bijdraag.
We hebben twee percelen van in totaal bijna één hectare ter beschikking op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel. Een toepasselijke plek. Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw worden daar duurzame initiatieven ontplooid. Daar past de Voedseltuin met haar doelstellingen naadloos bij.
De Voedseltuin is een prachtig voorbeeld van een burgerinitiatief dat écht werkt. Het exploiteren van de tuin kan niet zonder hulp van vrijwilligers, sponsors en fondsen. We hebben continue geld nodig en veel mensen die ons helpen met schoffelen, planten én oogsten. Mocht je je aangesproken voelen om in de vrije natuur vrijwilligerswerk te komen doen, je bent écht van harte welkom! En dat mag ook voor een uurtje, gewoon als je een keertje zin hebt. Loop eens langs en spreek een van de vrijwilligers aan. En om een vaak gehoord vooroordeel weg te nemen: ja, er werken ook mensen van de Voedselbank bij ons op de tuin!
Inmiddels zitten we in ons tweede oogstjaar en hebben we honderden kilo's verse, gezonde en vitaminerijke groente aan de Voedselbank en andere instellingen kunnen doneren. Daarnaast kunnen we het succes vieren dat een aantal van onze vrijwilligers is doorgestroomd naar een opleiding of betaalde baan. Aan alle vrijwilligers, sponsoren en fondsen die daaraan hebben bijgedragen: DANK!

Graag laten we aan iedereen zien wat we doen. Daarom zijn we aanstaande zondag 24 juni open tijdens Boxtel En Route dat dit jaar in het teken staat van 'Food'. Een voor ons zeer toepasselijk onderwerp. Weten jij of jouw kinderen hoe kapucijners, courgettes, snijbonen, besjes, prei of bietjes groeien? Wij laten dat zien! Daarnaast laten we je ook een experimentele manier van het verbouwen van groente zien, die in de nabije toekomst een revolutie kan betekenen in de traditionele manier van telen van groente.
Nieuwsgierig geworden? Je vindt ons op het terrein van De Kleine Aarde aan het Klaverblad in Boxtel. Ik hoop je daar zondag, samen met onze vrijwilligers en collega-bestuurders, te mogen begroeten!

Peter van As – Voorzitter Stichting Voedseltuin Boxtel e.o.

Els van de Wijdeven neemt namens de Zonnebloem Liempde uit handen van Jan Tax van de Coop de cheque in ontvangst met het bedrag dat ingezameld werd met lege flessen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Coop Tax overhandigt cheque van bijna 900 euro aan jubilerende Zonnebloem Liempde

Liempde - Jan Tax, van supermarkt Coop Tax in Liempde overhandigde vrijdagochtend een cheque van 886,40 euro aan de Els van de Wijdeven, secretaris van De Zonnebloem afdeling Liempde. Het geld is ingezet om Liempdenaren met een lichamelijke beperking een kopje koffie met gebak aan te bieden op vijf verschillende locaties in het dorp.

In de buurtsuper werd begin dit jaar een emballageactie op poten gezet om geld in te zamelen voor de Liempdse afdeling van De Zonnebloem, die dit jaar 50 jaar bestaat. De actie bracht 443,20 euro op. Coop Tax verdubbelde dit bedrag. Zonnebloem-secretaris Els van de Wijdeven geeft aan erg blij te zijn met de financiële steun, die direct een bestemming heeft gekregen: "In de maanden mei en juni kunnen de mensen dankzij dit geld bij Café Het Groene Woud, Het Wapen van Liempde, De Durpsherberg, Café 't Huukske of De Poort van Liempde terecht voor een gratis kop koffie met gebak."

De Zonnebloem organiseert uitstapjes voor mensen met een lichamelijke beperking die anders in een sociaal isolement dreigen te raken. De stichting is actief in vele gemeentes en organiseert jaarlijks honderden uitstapjes, groot en klein, door het hele land.

Mijn Mooi Boxtel: Theo de Jong

Foto: Theo de Jong

Wandelend langs de Dommel zie ik deze mooie Fuut, broedend op haar nest, wachtend op haar aanstaande moederschap.

Potverdikkie. Had ik eindelijk wat rust op liefdesgebied; ontstaan er spontaan weer nieuwe dingen. Het lijkt wel een pop-up store. Boem, daar is-ie en ook weer snel weg. Mijn voornemens om nu een tijd alleen te zijn en me niet meteen weer te verliezen in iets vluchtigs nemen een loopje met me. Volgens mij staat er met grote letters 'single en eenzaam' op mijn voorhoofd; wat alleen bepaalde mannen kunnen lezen. Zoiets dat oplicht in een donkere kroeg; bij blacklight. Soort van glow in the dark effect.

Vroeger, toen ik al veel te jong stevige verkering had, was ik stiekem smoorverliefd op de dj van mijn dansclub. Het onbereikbare deed mij smachten en smeken om aandacht. Als hij me een knipoog en een Breezer gaf stond ik te blozen en te stamelen als een bakvis. Met deze gevoelens heb ik echter nooit iets concreets gedaan, dat kon niet. Diep verdrongen en maar doorgaan met het toneelspel in een veel te serieuze relatie voor mijn leeftijd. Natuurlijk ging deze relatie uit. Dit was uiteraard een slecht voorteken en ik verhuisde met mijn kat naar de grote stad in de buurt.
Jaren later liep ik op de Markt en botste ik letterlijk tegen hen op. Een op het eerste gezicht gelukkig koningsgezin. Hippe Bugaboo, jongen, meisje, vlotte vrouw en een adembenemende man. We herkenden elkaar direct. Dit was míjn man schoot het door me heen, ik had daar moeten lopen, míjn oude liefde! Mijn hart stond even stil. We keken elkaar te lang aan en lachten wat schaapachtig. De tijd had hem goed gedaan. Gedistingeerd en nog steeds sexy as hell.

Ik kon niets anders uitbrengen dan "hoi, ik heb haast, leuk je te zien", en liep snel verder. Ik voelde me precies als toen; onhandig en onzeker. Uit zicht belde ik direct mijn vriendin en vertelde haar helemaal hyper over dit onverwachtse weerzien. Ik was van slag. Om dat probleem snel onder controle te krijgen spoedden we ons naar onze vaste plek op het terras. En daar gingen we, ondanks het vroege middaguur, al flink aan de wijn. En bespraken wij, zoals de meeste vrouwen dat zo goed kunnen, alle details en scenario's.
Ineens werd ik op mijn schouder getikt. "Is deze stoel vrij?" Ik herkende zijn stem, kreeg kippenvel en werd zo rood als een biet. Mijn vriendin lachte verbaasd en zei: "natuurlijk, kom erbij". Hij schoof aan en we bestelden nog meer wijn. Het ongemakkelijke gevoel verdween en eindelijk hadden we ons eerste echte gesprek. Een uur later waren we tipsy, feestboek-vrienden en was ik zijn nummer rijker. Hij ging weg en we omarmden elkaar als oude vrienden.

Die avond ging mijn mobiel. Mijn maag draaide zich om en ik nam op. Hij wilde me zien. Hij was gelukkig met zijn gezin maar voelde duidelijk spanning. Of ik openstond voor een spontane ontmoeting. "Ja" zei ik met bibberende stem. Uit principe sprak ik nooit af met bezette mannen, maar hem kón ik gewoonweg niet weigeren. Na een snelle douche, benen scheren en parfum op alle plekken spuiten was ik klaar. Stipt op tijd ging de bel.
In de gang stonden we direct heftig te zoenen, aan kleding te sjorren. Al het opgekropte verlangen liet ik los. Ik was nog mooier geworden en hij was ook erg gek op mij geweest, fluisterde hij. De stem in mijn achterhoofd die zei dat hij getrouwd was, kinderen had, negeerde ik.

Nu zijn we al een tijd minnaars. Ik heb dit nooit begrepen van anderen, maar nu wel. Alle vooroordelen had ik over die foute vrouwen. Homewreckers. Maar het overkwam mij ook. Ik zal altijd tweede viool spelen, maar zijn aandacht is me te dierbaar. Als ik ze samen tegenkom in de stad voel ik mij ellendig en schuldig en kan ik haar niet recht in de ogen kijken. Zou ze dan echt niets merken?
's Avonds als hij even tijd voor mij heeft, ben ik dat prompt vergeten en geniet ik van mijn geheime minnaar. Hij geeft me het gevoel dat ik leef; de leukste en mooiste vrouw voor hem ben. We vrijen vol passie en vertellen elkaar bijna alles. Niet over zijn huwelijk, dat doet mij pijn en vind ik confronterend. Hij zal haar nooit verlaten vanwege zijn kinderen en is er nog verdomde eerlijk over ook.

Deze vorm van elkaar stiekem ontmoeten duurt nu al een hele tijd maar ik ga me steeds ongelukkiger voelen. De weekenden zonder zijn appjes maken alles duidelijk. Dan is het tijd voor hockey en familie-aangelegenheden en ben ik strikt verboden terrein.
Waar is die zelfstandige onafhankelijke vrouw gebleven die géén genoegen nam met minder? Een man die alleen maar letterlijk langs wipt wanneer het hém uitkomt, wil ik dat wel? Soms heeft hij ook last van schuldgevoel, maar hij kan mij tegelijk niet loslaten. Ik geef hem energie en hij voelt zich weer een puber. Op maandagochtend als hij naar zijn werk rijdt, denkt hij pas weer aan mij. Als iemand zich lullig zou moeten voelen is hij het eigenlijk, maar de ongeschreven regel is dat de vrouw altijd de boeman is.

Ik denk dat ik zélf de pop-up store ben. Klanten komen graag en veel in dergelijke winkels. Mits die shops tenminste wel anders, verrassend, leuk en tijdelijk zijn. Vanaf nu wil ik een sterren restaurant zijn. Sjiek en exclusief. Waar mensen het ook echt waarderen om een gastronomisch avontuur te beleven. Tongstrelend, met een goede opmaak en klasse wijnen. Maar nog wel met een hongerig gevoel weer naar hun eigen huisje gaan. En dát ga ik mijn minnaar vanavond vertellen...

Vervolg van de voorpagina: Voorontwerp PHS-plannen Keulsebaan en fietstunnel gereed

Op Tongeren wordt het fietspad op aanraden van de Fietsersbond minder steil: aan de kant van de Van Salmstraat gaat dat van 5 naar 3 procent en en aan de zijde van Breukelen naar 4 procent. "Want met vijf procent krijg je het echt wel even 'werrum onder d'n errum', om het zo maar te zeggen", lacht de wethouder. Volgens hem was het niet mogelijk het hellingspercentage nog verder omlaag te brengen omdat er simpelweg geen ruimte voor was.

Handrolstoelen
Saillant detail is dat de vermindering van het hellingspercentage de tunnel minder geschikt maakt voor handrolstoelen, omdat er daardoor minder plek is voor 'rustplateaus'. De wethouder laat weten dat dit nog een punt is waar discussie over gevoerd wordt, maar stelt vraagtekens bij de noodzaak dit nog aan te passen. "We gaan kijken of we kleine plateaus kunnen maken. Maar door vijf a zes plateaus van anderhalve meter wordt de tunnel zo'n tien meter langer en ook duurder. Je moet je ook afvragen of het er dan comfortabeler op wordt voor fietsers", wijst de wethouder op de tegenstrijdige richtlijnen van de Fietsersbond en de toegankelijkheid voor handrolstoelers.

Bij de extra kosten om de tunnel voor hen geschikt te maken komt volgens de wethouder ook de vraag in hoeverre er tegen de tijd dat de tunnel gereed is nog handrolstoelen zijn. "Ik zie nu al steeds meer elektrisch aangedreven rolstoelen rijden."

Sociale veiligheid
Ook wordt de tunnel zo recht en 'open' mogelijk aangelegd met het oog op de sociale veiligheid. Dat open karakter wordt bereikt door de wanden iets steiler aan te leggen, waardoor er op de onoverdekte delen van de tunnelbak meer licht naar binnen valt. De tunnel wordt vooralsnog niet met een fietsverbinding op Tongeren aangesloten, maar enkel met een trap. Wel wordt in het voorontwerp rekening gehouden met een latere fietsaansluiting.

De verwachting is dat, hoewel hulpdiensten er doorheen kunnen, zij dit slechts bij hoge uitzondering zullen doen. Volgens de wethouder hebben de diensten aangegeven dat zij liever gebruik maken van de spoorwegovergang bij de Braken.

Keulsebaan en Boseind
De Keulsebaan wordt met de nieuwe plannen tussen de A2 en de Parallelweg-Zuid verbreed naar 2x2 rijstroken. De gemeente krijgt voor de verbreding beschikking over het huidige tracé van het Duits Lijntje, dat zal verdwijnen.

Alle rotondes binnen 'de scope' van het project PHS worden daarbij vervangen voor verkeerslichten. Het gaat daarbij om de rotondes bij de Eindhovenseweg en de Parallelweg-Zuid. De wethouder noemt het 'spannend' om te zien wat voor gevolgen het PHS-project voor deze wegen heeft. De gemeente heeft weliswaar de intentie de overige twee rotondes te vervangen door kruisingen met verkeerslichten, maar geeft aan dat die binnen een andere procedure vallen. De reden daarvoor is met name financieel: voor de 'scope' PHS krijgt Boxtel subsidie van Rijk en provincie, voor wat daarbuiten valt moet Boxtel de portemonnee trekken. "Aan luxe betalen ze niet mee in Den Haag", schampert Van Wanrooij. Ook op de Keulsebaan wordt rekening gehouden met de eventuele latere aanleg van ongelijkvloerse fietsoversteken.

De geraamde kosten van het totale project liggen momenteel zo'n 7 ton boven de begroting van 38,4 miljoen euro. Dit is binnen de onzekerheidsmarge van 15 procent. De verwachting is dat de kosten nog iets gedrukt kunnen worden, door bijvoorbeeld de oude spoorlijn van het Duits Lijntje als oud ijzer te verkopen.

Op 27 juni is er van 16.00 tot 20.00 uur een inloopavond bij De Adelaar, Baroniestraat 75, waar aan de hand van de voorontwerpen vragen gesteld kunnen worden over het project.

Nationale Buitenspeeldag 2018

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - In het kader van Nationale Buitenspeeldag waren vorige week woensdag op verschillende plaatsen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel kinderen in de weer met allerlei buitenactiviteiten op speciaal daarvoor ingerichte speelplekken. De Buitenspeeldag is een initiatief van Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon om kinderen meer buiten te laten spelen.

Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Nickelodeon had voor de gelegenheid de hele middag geen uitzendingen ingepland om de kinderen niet in de verleiding te brengen voor de tv te gaan hangen maar naar buiten te gaan. En dat deden veel kinderen, getuige de opkomst bij bijvoorbeeld Brede School De Wilgenbroek aan de Dr. de Brouwerlaan. In totaal waren er op de site van de Nationale Buitenspeeldag 1.170 activiteiten aangemeld.

Luchtpost uit Spanje: Anne-Loes en Hans Schellekens

Foto: Familie Schellekens

Het weer……

Of je nu in Boxtel of in Arenas Andalusië woont, één van de meest favoriete gespreksonderwerpen is en blijft het weer. Dan is het te droog, dan te nat, te heet, te koud, in ieder geval zelden goed…
Nu was het in Andalusië de laatste maanden ook wel raar weer (zie je wel, ook wij doen er aan mee). Zo raar zelfs dat het tot eind mei/begin juni duurde voordat we ook 's avonds tot diep in de nacht buiten onder de sterrenhemel konden zitten. Onze gasten vonden het allemaal prima, onder onze veranda zit je volgens hen ook buiten en overdag scheen het zonnetje, maar wij en onze dorpsgenoten vonden het toch maar vreemd en soms zelfs vervelend.

Tot en met februari was het prima, maar vanaf maart viel de regen gestaag en voor een lange periode. Prima voor de landbouw, die met grote watertekorten kampt. De stuwmeren en opvangbekkens raakten na jaren van droogte eindelijk een beetje gevuld. Voor de toeristen en de toestand van vele wegen was het echter wat minder leuk. Zo konden we vanaf ons dorpje niet meer via, wat we hier de 'Mudejar route' noemen, naar andere dorpjes rijden. Tussen Archez en Salares was namelijk een stuk weg… weg. Over zo'n 10 meter weggespoeld tot 5 meter diep. Gelukkig alles zonder ongelukken, want als het regent blijven de Andalusiërs binnen en gaan ze zeker niet de weg op.

Dit alles ging af en toe ook nog gepaard met koude wind uit het noorden en het was díe wind, die de landbouwers tot wanhoop dreef. Onze streek kenmerkt zich de laatste jaren door een grote toename van met name avocado- en mangoplantages. Vooral de jonge mangobomen kunnen niet goed tegen wind en al helemaal niet tegen de koude versie daarvan. Dus toen ik met de eigenaar van één van die plantages stond te praten, vertelde hij dat hij inderdaad blij was met de regen, maar dat de wind zijn jonge boompjes aan het vernielen was en dat liet hij me ook zien. Trieste kleine blaadjes die wel verbrand leken. Maar, zei hij, het komt wel goed denk ik. En inderdaad, op het moment van schrijven is het weer wat stabieler en zitten er volle groene blaadjes aan de bomen.

Maar het blijft een favoriet gespreksonderwerp, ook in Spanje dus. We zien op het nieuws en horen van onze familie en gasten dat het ook in Nederland erg warm was en dat er veel regen is gevallen in de vorm van forse buien. Ook raar weer dus. Zou er dan toch zoiets bestaan als klimaatverandering?
Het geeft ons mensen in ieder geval iets om over te praten zullen we maar zeggen en gelukkig is het dan ook een kwestie van tijd voordat we weer kunnen klagen over de hitte, de droogte en de felle zon.
We kijken er nu alweer naar uit... Hasta la próxima vez!

Anne-Loes en Hans Schellekens
B&B Casa Agradable – www.casagradable.com


Ingezonden brief: herinrichting van de Markt

In de oorspronkelijke, door de gemeenteraad goedgekeurde plannen voor de herinrichting van de Boxtelse Markt was opgenomen dat alle bomen weg zouden gaan, maar door onvoorziene kosten voor herplaatsing ging dat niet door. Daarmee is het oorspronkelijke plan dus gewijzigd en praten we dus over een heel ander plan.
Na overleg met en toezegging van de gemeente dat we een goed bedrijfsplan hadden voor aanvang van de zaak, zijn de twee bomen voor Dok12 door de gemeente verplaatst naar de erfscheidingen van de panden. Dit was ook gebeurd als er nieuwe bomen zouden worden aangeplant, om een natuurlijke afscheiding van de terrassen te creëren. In feite zou er maar één boom terugkomen en één nieuwe lantaarnpaal, deze zou op de grens van Dok12 en Filipe Mode geplaatst worden. Wat schetst onze verbazing: op de inloopavond van afgelopen donderdag ligt er een plan op tafel, mét een nieuwe lantaarnpaal midden op het terras van Dok12. Voor de tweede keer was het oorspronkelijke, goedgekeurde plan gewijzigd.

Ook was in dat oorspronkelijke, goedgekeurde plan opgenomen dat er drie keer vijf parkeerplaatsen op de Markt zouden komen: vijf voor het gemeentehuis, vijf in het midden van de Markt en vijf aan de kant van de Croon. Wat blijkt? Op de nieuwe tekening is één van de vijf parkeerplekken bij het gemeentehuis weggehaald en bij Dok12 voor de deur ingepland. Dus in plaats van 3 x 5 parkeerplaatsen wordt het nu 4-5-6 parkeerplekken. Volgens de betrokken wethouders krijgen we op de Markt een echt 'pleingevoel', en daar zijn ze erg trots op. Ik weet het niet, maar dadelijk zit de gehele zuidzijde van de Markthoreca, inclusief de terrassen, tegen blik aan te kijken. Dát is pas een pleingevoel!

Aangezien de detailhandel en de restaurants auto's op de Markt wilden houden, was het een goed plan geweest als er vanaf het gemeentehuis tot aan Filipe Mode 15 parkeerplekken waren gecreëerd, dan had de gehele horeca een pleingevoel gehad met uitzicht op de waterpartijen. Bij de verschillende inloopavonden en gesprekken is dit ook al kenbaar gemaakt aan wethouder Eric van den Broek en consorten, er wordt dan wel begrijpend geknikt, maar vervolgens wordt er niets mee gedaan. Als je je ongenoegen dan uit op de laatste inloopavond, kijken ze je net aan of ze water zien branden. Lang leve de Boxtelse politiek, CHAPEAU!

Carin en Sjef van Asveldt, Dok12

Nieuwe Desso tapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf euro; 2,- per m2; Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

PERSONEEL

Wij zoeken per direct een part-time VERKOOPMEDEWERKER CAFETARIA m/v
voor 2 tot 4 dgn.p.wk.(ook week-enden), voorkeursleeftijd:16+
info: 0411-601249 (vragen naar Ruud) e/o email je c.v. naar: esschetrefpunt@home.nl


Foto: Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

Ingezonden brief: Ouderen in beweging

Foto: Ruud van Casteren

Van alle kanten wordt ons als ouderen voorgehouden om toch vooral in beweging te blijven om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. Maar nu Elisabethsdael aan de woonstichting verkocht is en Elde zich terugtrekt gaat alles veranderen. Als eerste werd ons de gymles ontnomen en daarna kwamen alle leuke activiteiten te vervallen. Die activiteiten werden ook gehouden voor de bewoners van Vinckenrode en Clarissenhof, hierdoor missen we onze sociale contacten. En hoe het met het eetpunt gaat kan niemand ons vertellen terwijl 1 juli aanstaande de vertrekdatum is van Elde. Al in januari is Elisabethsdael naar de woonstichting overgegaan, dit is meer dan een half jaar geleden en nog is er geen duidelijkheid. Wij ouderen voelen ons lelijk in de steek gelaten. Graag zien wij spoedig een reactie tegemoet in de voor ons zo belangrijke activiteiten.

Namens alle gedupeerde bewoners van Elisabethsdael, Vinckenrode en Clarissenhof, Mevrouw M.J. van Dinther

12 / 16

Aanvullingen week 24

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Rechterstraat 42, verbouw pand tot woningen

Verleende omgevingsvergunningen
Hertogenstraat naast Jan van Brabantstraat 39, rooien: 1 plataan uit trottoir. Herplant met 1 rode esdoorn.
Landgoed Velder, voor het houden van festival We Are Electric van 6 t/m 8 juli 2018
Meidoorngaard naast huisnummer 18, rooien: 1 plataan uit trottoir. Herplant van 2 zuilvormige meidoorns.
Vaandelstraat naast huisnummer 2, rooien: 2 acacia's uit buurttuin nabij flat. Herplant met 4 fruitbomen.

Evenementenvergunning
Festival We Are Electric, verleende vergunning voor dit evenement op Landgoed Velder van vrijdag 6 juli 2018 t/m zondag 8 juli 2018

Bekendmakingen week 25

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Eindhovenseweg 29, verhogen gevel bijgebouw
Krollerbocht ter hoogte van nummer 5, rooien: 1 zuileik
Lisdodde 7, plaatsen dakkapel aan voorzijde woning
Ronduutje 12, rooien: 1 beuk uit de begraafplaats
Sint Jorisstraat, rooien: 9 haagbeuken uit middenerf
Stationsplein 2, wijzigen hotelaccommodatie 1e en 2e etage in woonbestemming

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning Markt en Rozemarijnstraat, herinrichten van de Markt: het realiseren van een fonteinstrip

Verleende omgevingsvergunningen
Roderweg-Barrierweg, rooien: bomen aan beide zijden van de weg. Herplant met 24 boomhazelaars Obelisk, 8 boomhazelaars Granat en 21 hoogstam fruitbomen.
Runmolen 8 en 8a, bouw bedrijfshal
Vendelstraat 43, rooien: 1 wilde paardekastanje uit achtertuin

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Runmolen 8 en 8a, starten aannemers-/bouwbedrijf

Bestemmingsplannen
Bestemmingsplan Van Hugenpothstraat: Dit plan is op 5 juni 2018 door de gemeenteraad ongewijzigd vastgesteld. Het maakt de bouw mogelijk van 24 grondgebonden en 8 gestapelde woningen.
Bestemmingsplan Eindhovenseweg 10-12: Het gewijzigde vastgestelde plan maakt de transformatie mogelijk van een bedrijfsbestemming naar wonen. Daarbij wordt tevens de aanwezige cultuurhistorische bebouwing en het gemeentelijke monument geborgd. Ook wordt een entree tot Stadslandgoed Stapelen aangelegd en komt er langs de Dommel een ecologische verbindingszone.

Besluiten
Besluit 1e wijziging Welstandsnota 2016: In deze 1e wijziging is de locatie Eindhovenseweg 10-12 toegevoegd als Ontwikkelingsgebied. In deze gebieden kan voor zover het gaat om de welstandsaspecten worden volstaan met een wijziging van het beeldkwaliteitsplan.
Aanwijzingsbesluit in- en verkoopregister voor handelaren Boxtel

Verkeersbesluit
Tijdelijke verkeersmaatregelen voor festival We are electric op Landgoed Velder

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
22-06 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
23-06 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, Vendelhof, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
23-06 Centrum
23-06 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

(Advertorial) Grandioze Garagedeur Dagen bij van de Wetering

Liempde - Van de Wetering Kozijnen & zonwering houdt 29 en 30 juni organiseert de Grandioze Garagedeur Dagen. Tijdens deze dagen maken bezoekers die de showroom aan de Daasdreef 1 bezoeken en een offerte laten maken kans op een gratis garagedeur. Wanneer de garagedeur direct besteld wordt kan die bovendien kosteloos gespoten worden in de gewenste RAL-kleur. Ook laat eigenaar Marcel van de Wetering zijn team de diverse mogelijkheden zien op het gebied van garagedeuren.

Van de Wetering is dealer van Novoferm. De fabrikant en leverancier Novoferm is een grote internationale speler in de wereld van garagedeuren. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Om iedere klant van de beste service te voorzien, kiest Novoferm ervoor om samen te werken met verschillende dealers verspreid door het hele land. Tijdens de Grandioze Garagedeur Dagen verloot Novoferm vier gratis garagedeuren onder de ingezonden offertes van de deelnemende dealers. Op maandagochtend trekt een notaris de prijswinnaars. Wanneer de garagedeur direct besteld wordt krijgt de koper het voordeel dat de deur kosteloos in de gewenste RAL-kleur wordt gespoten.

Diverse mogelijkheden
Om tot de juiste keuze van een type garagedeur te komen is het belangrijk om alle criteria goed te bespreken met de Novoferm dealer. De mogelijkheden zijn zeer divers. Denk aan een enkelwandige klassieke kanteldeur, een geïsoleerde variant, maar ook sectionaaldeuren, al dan niet op afstand bedienbaar, en openslaande garagedeuren.

Openslaande garagedeuren
De openslaande deuren zijn erg in trek. Het comfort van de dubbele openslaande garagedeuren, de Duoport, staat met stip op nummer één. Dit blijkt uit onderzoek naar de belangrijkste redenen om voor de Duoport garagedeur te kiezen. Mensen vinden het prettig om zonder gedoe naar binnen en naar buiten te kunnen gaan. Daarnaast speelt de onderhoudsvriendelijkheid een belangrijke rol in hun keuze.

Graag heten wij u op vrijdag 29 of zaterdag 30 juni welkom in onze showroom aan de Daasdreef 1 in Liempde. U kunt ook alvast een kijkje nemen op onze website www.vandeweteringzonwering.nl.

Van de Wetering Zonwering
Daasdreef 1
5298 MK Liempde
Tel: 0411-632541 / 06-22490604
www.vandeweteringzonwering.nl


Onttrekkingsverbod oppervlaktewater bij Waterschap De Dommel

Boxtel - Het lijkt er misschien niet op met de neerslag in de afgelopen dagen, maar toch heerst dankzij het warme en droge weer van de afgelopen maand grote droogte. Reden voor waterschap De Dommel om een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater in te stellen. Het verbod duurt tot een nader vast te stellen tijdstip.

Volgens het waterschap zijn beschermende maatregelen nodig voor planten, dieren en de waterkwaliteit, waardoor vanaf 15 juni het verbod voor het onttrekken van water uit beken en sloten inging. Je vindt een kaart met gebieden waar het onttrekkingsverbod geldt op de website van Waterschap De Dommel 2018: http://dommel.webgispublisher.nl/Viewer.aspx?map=Onttrekkingsverbod

Het verbod geldt voor vaste onttrekkingsinstallaties en voor mobiele installaties, zoals zuigwagens en giertonnen. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met water uit de beken of sloten is wel toegestaan. Waterschap De Dommel voert verscherpte controle uit op de naleving van het verbod om water te onttrekken.

In een droge periode probeert het waterschap voldoende water en stroming in beken en sloten te houden. Door droogte gaat de waterkwaliteit snel achteruit. Ondiep water warmt sneller op en heeft een lager zuurstofgehalte waardoor onder andere vissterfte kan ontstaan. Stroming in het water zorgt voor zuurstof. Het waterschap houdt water vast door stuwen hoger te zetten, maar wel zo dat een kleine stroming blijft bestaan.

Boeren en waterschap doen veel om droogteproblemen te voorkomen. Voor agrariërs is voldoende water voor gewassen van economisch belang. Een magere oogst door droogte betekent minder inkomen. Agrarische ondernemers in het betreffende gebied zijn eraan gewend, dat er tijdens droogte vaak onvoldoende water is voor beregening.


Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 12 juni
A-Lijn: 1 W. van de Heijden & A. van Os 61,92% 2 J. Kerssens & B. Marcelis 60,33% 3 K. van de Meerendonk & F. van de Meer 54,78% B-Lijn: 1 B. Hermkens & T. van Roosmalen 72,40% 2 A. Eggenhuizen & C. Smits 57,29% 3 H. & G. Veroude 55,21%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 5 juni
A & B-Lijn:1 J. Clercx & A. Feenstra 64,88% 2 L. Siemons & H. van Laatum 58,93% 3 H. Maas & P. Raaijmakers 57,86% 4 A. Moerdijk & T. van Uden 57,44% 5 F. Daniëls & C. vd Velden 55,36%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 12 juni
A-Lijn: 1 J. Sebregts & Clemens Nienhuis 67,71% 2 R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 58,33% 3 H. & M. Bos 54,69% B-Lijn: 1 H. Jolie & F. Geurts 59,38% 2 T. & H. Spikmans 53,65% 2 A. van de Sande & F. van de Spijker 53,65%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 13 juni
A-Lijn: 1 G. Voltmann & M. van Elk 64.58% 2 J. vd Biggelaar & R. Koelink 60.41% 3 M. Appeldoorn & C. Brekelmans 52.08%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 14 juni
A-Lijn:1 A 2 Piet Raaijmakers & Frank vd Schans 141,0 58,75 24 (2) A 3 Gerard Bekkers & Rene van Heeswijk 112,0 56,00 20 (2) A 10 Loes vd Meerendonk & Gerard v d Meerendonk 112,0 56,00 B-Lijn: 1 B 10 Emmy de Jong & Ineke Smits 186,0 64,58 24 2 B 5 Eric v.d. Heijden & Bob van Pelt 185,0 64,24 24 3 B 1 Ria van Dijk & Ankie van Hastenberg 163,0 56,60

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 14 juni
A-Lijn: 1 W. de Langen & F. Geurts 62,50% 2 H. & F. Schalkwijk 56,25% 3 J. & J. van de Meerendonk 55,21% B-Lijn: 1 T. & S. van Alphen 61,11% 2 C. & B. Nienhuis 60,42% 3 A. & B. Kuilman 58,33%

Handbal

HCB'92, uitslagen 16 en 17 juni
Bergeijk E3-HCB'92 E1        10-11
Blauw Wit DS2-HCB'92 DS1        19-8
Habo'95 DA2-HCB'92 DA1        15-9
Tachos HC1-Zephyr/HCB'92 HC1        22-12
Tachos DC1-HCB'92 DC1        20-13

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 14 juni
Gryphons DS2-Ducks DS1        0-3
Uitslagen 16 juni
Gryphons Major Dragons-Ducks BM1        15-26
Ducks JH1-Uden Red Sox JH1        18-2
Nuenen PH1-Ducks PH1        16-8
Uitslagen 17 juni
Ducks DS1-Sittard Condors DS1        11-1
Ducks H2 Panters H1        10-10
Schiedam JS2 Ducks JS1        5-16
Programma 23 juni
All In JH1-Ducks JH1        11:00
Nuenen Lions-Ducks BM1        11:00
Ducks BM1-Nuenen Lions        12:00
Twins AS1-Ducks AS1        13:00
Ducks JS1-Adegeest JS1        14:30
Ducks AS1-Twins AS1        14:45
Programma 24 juni
Royals H1-Ducks H1        14:30
Programma 25 juni
Cardinals PH2-Ducks PH1        19:00

Duivensport

PV De Luchtpost, uitslagen
Com Pennings-Huiskes 1-2-5-6-10-11-12-13-15
Van Rooy-Platenburg 3-7
M. & N. Verbeek 4
Th. vd Langenberg 9
A. Blummel 14
st vincent 16-06-2018 55 duiven
Van Heesch-Van Eijndhoven 1-2-3-4-5-8-9-11-12-13-14-15
H. van Schijndel 6
A. Lucius & zn 7-10

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Regiomix 18 juni
1. Ben van Casteren 3/28 punten, 2. Toos Luijten 3/26 punten, 3. Gerard van Esch 3/25 punten, 4. Jan van Vught 3/24 punten, 5. Ad Pennings 3/22 punten, 6. Jo Hanegraaf 3/20 punten, 7. Michel Luijten 3/13 punten, 8. Ria van Breugel 3/12 punten


Twee keer winst voor softbalsters Ducks

Rosmalen - De dames van Ducks gingen donderdag aan de slag tegen Gryphons uit Rosmalen. Met 0-3 namen de Boxtelse sofbalsters de overwinning mee naar huis. Zondag troffen zij thuis de ploeg van Condors uit Sittard. Ook deze keer was de winst voor Ducks: 11-1.

Werpster Inge van Geel ging donderdag stevig van start met in de eerste inning maar liefst drie strikeouts. Dit motiveerde de Ducks dames nog meer om deze pot van Rosmalen te winnen. Zij scoorden alleen drie punten in de tweede inning. Doordat Gryphons maar één honkslag te pakken kreeg in tegenstelling tot de zes honkslagen van Ducks, was de wedstrijd met 0-3 voor de bezoeksters uit Boxtel wel gespeeld. Zowel bij Gryphons als bij Ducks werden er veel vangballen gemaakt en het was dus zeker geen gegeven overwinning. Beste slagvrouw van de wedstrijd was Colette Wind, met een slaggemiddelde van 0,666.

Ook zondag gingen de Ducks voortvarend van start door in de eerste inning meteen drie nullen te maken. De pitcher van de Sittard Condors gooide vaak vier wijd en dankzij de mooie tweehonkslag van Nadia Verbeten konden de dames van Ducks al snel wat punten scoren om op een 5-0 voorsprong te komen.

In de tweede inning kreeg Ducks één punt tegen door een homerun van de slagvrouw van de Condors, daarna werden er al meteen weer drie nullen gemaakt, waardoor het bij dat ene puntje bleef voor de dames uit Sittard. Vervolgens maakten de dames van Ducks zes punten in de tweede inning: stand 11-1.

In de derde inning vielen de nullen weer snel dankzij een mooi dubbelspel van Inge van Geel. Voor zowel Ducks als Sittard Condors werden er daarna geen punten meer gescoord, waardoor het bij een stand van 11-1 bleef.


Gratis badmintontrainingen voor Boxtelse jeugd

Boxtel - Badmintonvereniging BC'80 organiseert op de dinsdagen 26 juni en 3 juli twee trainingen voor kinderen vanaf acht jaar oud in Boxtel. Op dit moment kan de jeugd in Boxtel niet badmintonnen, omdat er geen vereniging is die dit aanbiedt. BC'80 wil dit nieuw leven inblazen en beginnen met twee proeftrainingen voor de zomervakantie.

Speel jij wel eens badminton? Op de camping of thuis? Je kunt het nu een keer proberen in de sporthal, op een echt badmintonveld. De trainingen zijn op dinsdag 26 juni en dinsdag 3 juli van 19.00 tot 20.00 uur in sporthal De Dommel bij het Baanderherencollege, ingang aan de Van der Voortweg.

Je kunt gratis meedoen. Het is handig als je een eigen racket meebrengt, maar er is een aantal rackets te leen. In de sporthal zijn binnensportschoenen verplicht, zonder zwarte zolen.

Aanmelden kan via een e-mail naar bc80_boxtel@hotmail.com of bel Marian van Weert: 0411-850380.

Benthe de Bresser Nederlands Kampioen tennis met competitieteam

Boxtelse Benthe de Bresser 2e v.links. (Foto: J. de Bresser) Foto: J. de Bresser

Boxtel - De twaalfjarige Benthe de Bresser (2e v.links) is afgelopen zondag met haar competitieteam Nederlands Kampioen geworden in de categorie meisjes tot en met 17 jaar. De Boxtelse Benthe speelt bij ELTV uit Eindhoven. In de finale werd Hoorn met 4-0 verslagen.

Vijf leerlingen van TS Dekker behalen Zwarte band/eerste Dan

dav Foto: TS Dekker

Boxtel - Vijf leerlingen van Taekwon-do School Dekker gingen zondag 17 juni in de Dojang van de school op voor hun Zwarte band/eerste Dan. Na vele jaren van intensief trainen lieten zij, variërend in de leeftijd van 15 tot en met 44 jaar oud, zien wat zij in hun mars hebben.

De ochtend begon met het lopen van meerdere Tuls (stijlpatronen) en werd gevolgd door Matsogi: stapsparring/aanval en verdediging met partner volgens vast voorschrift. Na deze onderdelen lieten zij vrije oefeningen op een stoot-/trapzak zien.
Het onderdeel Hosinsul (zelfverdediging) werd in een demonstratievorm door alle deelnemers individueel met hun vaste partner getoond. Hierna kwam het sparren tegen meerdere tegenstanders aan bod en moesten de taekwon-doka's laten zien wat het is om zich te verdedigen tegen meerdere aanvallers tegelijk.
Als laatste fysieke onderdeel toonden zij Gye Pa (breektesten) hand- en voettechnieken op zowel houten als kunststof breekplanken. Dit is een zeer spectaculair onderdeel waarbij zij dus met de hand en de voet moeten breken.

Ook was er een theoretisch gedeelte. Hierbij moesten de TS Dekker-leerlingen hun scriptie toelichten aan de leden van de examencommissie. Hierin staan zaken als de geschiedenis en het ontstaan van Taekwon-do beschreven, Taekwon-do heden ten dage en de visie op Taekwon-do naar de toekomst toe. Daarnaast moesten de leerlingen ook hun eigen levensverhaal en de weg naar hun zwarte band omschrijven. Ook moesten zij hun middellange- en langetermijnvisie als nieuwe Taekwon-do ambasadeur omschrijven.

Na al deze inspanningen ging de examencommissie zich beraden en werd in de vroege middag de uitslag bekendgemaakt. De vijf TS Dekker-leden werden één voor één naar voren geroepen en kregen te horen wat de uitslag was. Aaron Dekker, Ralph Dikmans, Linda Beekmans, Dinand Verhoeven en Max van Brunschot werden allemaal benoemd tot Zwarte band/eerste Dan Taekwon-do. Een topprestatie voor de taekwon-doka's en een groot succes voor TS Dekker.

HCB'92 DA1 en D1 verliezen laatste wedstrijd van veldseizoen

Boekel/Den Bosch - De laatste wedstrijd van dit veldseizoen speelden de meiden van HCB'92 DA1 uit in Boekel tegen Habo'95. Ze verloren met 15-9. Ook het eerste damesteam moest haar meerdere in de tegenstander erkennen. Zij verloren met 19-8 van het Bossche Blauw Wit.

Verdedigend begon HCB'92 goed aan de wedstrijd, maar Habo'95 had een erg goede cirkel die zich vaak goed vrij wist te draaien. Het eerste doelpunt van HCB'92 was van Bruni van de Biggelaar, die de bal goed laag langs de keepster gooide. Hierna verzwakte de verdediging van HCB'92 een beetje, waardoor niet goed werd uitgestapt en slechte rugdekking werd gegeven. Habo'95 speelde goed met druk, waardoor ze hun speelster vrij wisten te spelen zodat zij kon scoren. Ook waren ze feller in de verdediging.
De Boxtelse dames kregen een penalty mee die benut werd door Lieke van Rooij. Bruni van de Biggelaar ging goed door in de aanval en wist nogmaals het doel te vinden. Ook Jorien Strik ging goed door in de hoek en scoorde. Met een 9-4 achterstand ging HCB'92 de rust in.

In de tweede helft van de wedstrijd kreeg Habo'95 door een foutieve verdediging een penalty die werd benut. Anouk Foolen ging echter goed door in de hoek en plaatste de bal achter de keepsters. Hierna wist Liza van Rooij het net voor HCB'92 te vinden. Jorien Strik scoorde ook vanaf de cirkel. Anouk Foolen liep nog een break-out die ze succesvol afrondde. Veerle van Abeelen maakte een goal door de verdediging van Habo'95 heen te breken. De thuisploeg maakte de laatste goal van de wedstrijd en bracht daarmee de eindstand op 15-9 in hun voordeel. De laaatste wedstrijd van het seizoen, en de laatste in deze samenstelling, werd daarmee verloren door HCB'92.

Dames 1
Ook het dames 1 team van HCB'92 speelde deze week de laatste wedstrijd van het veldseizoen. Dat deden zij tegen Blauw Wit in Den Bosch, en wel op een kunstgras buitenveld. Een extra uitdaging, aangezien dat weinig grip onder de voeten bood.
De dames van HCB'92 gingen goed van start. Mary Swinkels stond goed te keepen en wist er vanaf het begin af aan al een aantal ballen uit te houden. HCB'92 kreeg echter weinig kansen, maar gaf de moed niet op. Pas na dertien minuten spelen maakte Blauw Wit het eerste doelpunt. Manon Foolen beantwoordde dit met een tegendoelpunt en bracht de stand weer gelijk, 1-1.
Beide teams gingen goed gelijk op en wisten kansen niet te benutten. Door goede verdediging en samenwerking hielden de dames van HCB'92 het goed dicht. Na weer een aantal minuten spelen vond Blauw Wit toch het net. Van afstand werd de 2-1 gemaakt en daarop volgde al vrij vlot de 3-1 vanuit de hoek.
Het rustsignaal klonk, maar de rust werd niet ingegaan voordat Manon Foolen haar vrije worp genomen had. Er werd een goede muur voor haar gevormd, wat de opgave lastig maakte, maar zij speelde een geweldige boogbal over de muur en over de keeper waarna de bal prachtig net voor de lat naar beneden kwam en in de goal belandde. Een mooi eind van de eerste helft.

De tweede helft zetten de dames van Blauw Wit er een tandje bij, wat maakte dat zij op snelheid al vrij snel een voorsprong wisten te bemachtigen. HCB'92 kon Blauw Wit niet voldoende afremmen, waardoor de stand voor de dames uit Den Bosch steeds verder opliep.
Liza van Rooij, Manon Foolen en Wendy Schoenmakers wisten de stand nog wat recht te trekken door een aantal tegendoelpunten te maken. De tweede helft, en daarmee deze wedstrijd en dit seizoen, werd afgesloten met een stand van 19-8 in het voordeel van Blauw Wit.

Richelle Smits clubkampioen Tabitta 2018

Foto: GV Tabitta/ Tessa de Cort

Boxtel - Voor GV Tabitta stond afgelopen zaterdag in het teken van de jaarlijkse clubkampioenschappen. Met gedurende de dag ruim 250 bezoekers in de kleine gymzaal aan de Europalaan, was het een succesvol evenement voor de club te noemen. De sporters strijden deze dag om de titel "clubkampioen".

De clubkampioenschappen zijn vooral gericht op de breedtesport jeugdleden van Tabitta. Zo'n 45 turnsters tussen zes en twintig jaar oud namen deel aan de strijd om de titel clubkampioen Tabitta 2018. Dit jaar werd deze gewonnen door de 8-jarige Richelle Smits. Zij liet mooie en sierlijke oefeningen zien en steeg met name op sprong met een score van 9,750 letterlijk en figuurlijk boven de rest uit. Daarnaast won zij ook het goud op balk en het zilver op brug. De tweede en derde plaats allround waren voor Cato Schoones (categorie 6 tot 8-jarigen) en Bregje van de Oetelaar (categorie 9 tot 12-jarigen). Beiden wonnen ook drie individuele medailles. Het was een spannende ontknoping omdat de totaalscores heel dicht bij elkaar lagen.

Naast de strijd om clubkampioen waren er ook andere knappe prestaties te bewonderen. Een aantal turnsters van de onder- en bovenbouw van de selectie gaven mooie demonstraties tussen de wedstrijden door. De jong talentgroepen (meisjes geboren in 2010-2011) turnden een onderlinge wedstrijd, zij zijn nog te jong om echte wedstrijden te turnen, om te oefenen voor het echte werk. Een leuk en spannend moment voor hen. In deze categorie was het goud voor Naita van der Velden, het zilver voor Kaatje van Zoggel en het brons ging naar Fenne van Leek.
In alle leeftijdsgroepen werden mooie oefeningen getoond waarvoor vele allround- en toestelmedailles werden gewonnen. Omdat GV Tabitta vindt dat iedereen een winnaar is, gingen alle deelnemers naar huis met een herinneringsmedaille en een certificaat in de clubkleuren.

WensAmbulance Jeu de Boulestoernooi dit jaar in Haaren

Haaren - Het jaarlijkse jeu de boulestoernooi voor de WensAmbulance wordt dit jaar niet in Boxtel gespeeld, maar bij Jeu de boulesvereniging 't Haarens Buutje in Haaren. Dit zal plaatsvinden op woensdag 4 juli.

JBV 't Haarens Buutje ligt aan de Nemelaerstraat 26A, 5076AR in Haaren en is te bereiken via telefoonnummer 0411-621809. Het Mix-toernooi zal vier wedstrijden kennen en start om 11.00 uur. Inschrijven kan vanaf 10.00 uur, het inschrijfgeld bedraagt 3 euro per persoon. De prijzen hiervoor worden beschikbaar gesteld door een aantal bedrijven waaronder Alecto en Fysic, het zijn geen geldprijzen. Ook zal er een loterij zijn waarbij zoals voorgaande jaren ook weer veel mooie prijzen te winnen zijn. De totale opbrengst van dit gehele evenement gaat naar de Stichting Wensambulance.

Aanmelden kan vóór dinsdag 3 juli bij Jo van Grinsven via 06-23470840 of steijn02@hotmail.com en bij Kees van de Sande via 06-12916168 of cjvandesande@ziggo.nl.

16 / 16

21 juni-7 juli

Expositie Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (za &zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

21 juni-14 september

Expositie Mieke Tak 'Landschap'
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

21-22 juni

Expositie Boxtelse Laura Wagenaars
10.00 uur, YourStory, Stationsstraat 33, Boxtel

Donderdag 21 juni

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Hobbycentrum; glas in lood ( aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Lezing: Gierzwaluwen, wondertjes van 43 gram
19.30 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Vrijdag 22 juni

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum; werken met textiel ( aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; zing je mee
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Expositie Kunstlicht 99
14.00 uur, Le Garage, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Gala BHC
18.00 uur, vertrek vanaf Bosscheweg, Monseigneur Wilmerstraat, Molenstraat, Van der Voortweg, Baanderherenweg, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Zaterdag 23 juni

Rondje Boxtel per kano (op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Expo Ofzo
19.00 uur, Oude molenwijkschool, Ronduutje 11, Boxtel

Harmonie en de Big Band vormen samen het Gildenbonds Metropole-orkest
20.00 uur, Tijberzaal/BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Praise avond
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zondag 24 juni

30e Essche fietsdag (40,70,100 km)
08.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, Esch

Rondje Boxtel per kano (op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Het leven van de libellen op de Kampina
10.00 uur, aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda

Grote Tweedehandsmarkt Vogelvreugd ons Ideaal
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Openstelling Groot Duijfhuis
10.00 uur, Groot Duijfhuis, Hoevedreef 2, Liempde

5e editie Garagesale BV Smalwatervallei
10.00 uur, Kapelweg/Veldakkerstraat, Liempde

Huiskamer; koffie met gebak
11.00 uur, Huiskamer Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Muziekstraatje Kapellenfestival
11.00 uur, Centrum, Boxtel

Boxtel en Route
11.00 uur, aftrap bij Indenhof (De Boomgaard achter de VVV), Boxtel

Muzikale betovering
14.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Afsluitingsconcert Muziekvereniging St.Willibrordus
14.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Big Bands on the Beach - 'samen ben je niet alleen'
15.00 uur, Recreatieplas De Langspier, Molenwijkseweg 5C, Boxtel

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Zondagconcert; Bart Jacobs
20.15 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 25 juni

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Honkbal iets voor jou? Train mee!
18.15 uur, Sportpark Den Wielakker, De Voetboog 20, Boxtel

Lezing Ruud van Nooijen: Uitvinding en ontwikkeling fotografie
19.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Alzheimer Café
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 26 juni

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Jeugdtraining badminton – doe mee!
19.00 uur, Sporthal De Dommel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Jeu de Boule Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, De Oude Dijk 121, Liempde

Open bridgedrives bij Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1,Boxtel

Woensdag 27 juni

Huiskamer; rikken, jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Filmavond over de (bouw)historie van de Sint-Petrusbasiliek
19.30 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Uitvoering à capella koor Lavendel
20.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, BoxtelFoto: Martha Mauriks

Remco Langenberg

Pleuni van Ruremonde

Wilhelmien van Grinsven