DeMooiBoxtelKrant

14 maart 2018

DeMooiBoxtelKrant 14 maart 2018


Boxtel klust volop tijdens NLdoet-weekend

BHC-leerlingen delen worstenbroodjes uit aan ouderen van de Zonnebloem. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Tijdens het NLdoet-weekend, afgelopen vrijdag en zaterdag waren tientallen, zelfs honderden dorpsgenoten druk in de weer om zich belangeloos in te zetten voor de samenleving. Zo werden bij verschillende Cello-locaties met de bewoners activiteiten op poten gezet, konden ouderen via de Zonnebloem lunchen bij het Baanderherencollege, werd er geschilderd bij Scouting Boxtel en werden in de Geitenwei allerlei klusjes gedaan.

NLdoet is een jaarlijks terugkerende klussendag op initiatief van het Het Oranje Fonds. Tijdens de dag is er extra aandacht voor het belang van vrijwilligerswerk. Tijdens de editie van 2018, de veertiende in totaal, werd op verschillende plekken in onze gemeente flink geklust, zoals bij Scouting Boxtel. De vereniging kreeg daarbij zaterdag hulp van ouders én een aantal Boxtelse politici. Samen voorzagen ze alle 37 binnendeuren en kozijnen van een nieuwe frisse laag verf.

Anton van Someren is al bijna twintig jaar vrijwilliger in de Geitenwei. (Foto: Anky Moonen) Foto: Anky Moonen
Ook de Boxtelse politiek droeg een steentje bij, zoals Marria van der Hoven (INbox) en Peter van de Wiel (Combinatie95). (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Een tiental ouders en zes politici van CDA Boxtel-Liempde, D66 Boxtel en Combinatie95 kwamen Scouting Boxtel helpen. Kandidaat wethouder Vera Brouns van het CDA: "Elk jaar helpen wij een lokaal initiatief met NLdoet, en dit jaar was Scouting de eerste die ons vroeg dus daarom staan we hier." Naast een financiële bijdrage hielpen ook lokale ondernemers mee: Sikkens Center Boxtel gaf kleuradvies, heeft verf geleverd en had zelfs een schilder gestuurd om de vrijwilligers van instructies te voorzien.

Op de Geitenwei werd vrijdag al druk geklust. Anton van Someren, die er al bijna twintig jaar als vrijwilliger actief is, groef een kuil om de drek uit de vijver in te gooien. Het opschonen van de vijver is een jaarlijks terugkomende klus. Verder waren zaterdag om half tien de eerste vrijwilligers al aanwezig om de stallen uit te mesten en een nieuw stoepje aan te leggen. Ook hier was de scouting bij betrokken: zo tegen het middaguur hielp een groep van vijftien kinderen mee de konijnenhokken schoon te maken en de weide bij de schapen en geiten op te ruimen.

Een paar honderd meter verderop werden vrijdag bij het Baanderherencollege leden van de Zonnebloem verwelkomd door twintig leerlingen. De senioren kregen een lunch met soep, broodjes en worstenbrood, gesponsord door de plaatselijke Albert Heijn. Tijdens een muzikaal intermezzo zongen de leerlingen Naythan en Noor een aantal liedjes. Na de lunch konden de bezoekers de handen laten masseren of de nagels laten lakken.

De gasten voelden zich erg welkom. Joke Adriaansen: "We werden met liefde ontvangen, de middag is goed verzorgd." Mevrouw Steenbakkers liet na de lunch haar nagels lakken door Esmée. Ze vond de middag 'geweldig'. Het was de eerste keer dat zij aanwezig was. De heer De Vroom vond dit een goede middag voor de opvoeding: "Leerlingen leren hier veel van. Ze zijn netjes en beleefd en nemen het heel serieus. Maar ze maken wel een gezellig praatje met ons." Ook de leerlingen zelf waren erg enthousiast. Ilse, Amy, Jitske en Isa vertelden dat zij zelf ook genoten hebben van de middag en het heel leuk vonden om dit voor de Zonnebloem te kunnen organiseren.

ING-kantoor Boxtel sluit de deuren op 3 april

Boxtel - Het ING-kantoor aan de Molenstraat 2 in Boxtel gaat per 3 april sluiten. Dat blijkt uit een brief die de bank haar Boxtelse klanten stuurt. Voor alledaagse bankzaken kunnen Boxtelaren terecht bij de Bruna aan de Rechterstraat 19.

In de brief aan de klanten, die in handen kwam van het Brabants Dagblad, meldt de bank dat het kantoor aan de Molenstraat sluit omdat steeds minder mensen er gebruik van maken. "Steeds meer mensen maken gebruik van internetbankieren", legt een woordvoerder uit. De zaken die mensen nog wel in het bankkantoor regelen, zoals storten en opnemen van geld, kunnen grotendeels ook uitgevoerd worden bij een servicepunt. Dat wordt nu dus ingericht bij de Bruna.

Voor andere bankzaken, zoals hypotheken of adviesgesprekken, kunnen klanten terugvallen op telefonisch contact met de bank of een bezoek aan filialen in bijvoorbeeld Vught of Oisterwijk.

Herenboeren organiseren rondleidingen op Wilhelminapark

Boxtel - Leden van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel verzorgen ook dit voorjaar weer rondwandelingen voor geïnteresseerden. De eerstvolgende vindt aanstaande zondag 18 maart plaats vanaf 13.00 uur. Tot en met april is er eens per maand een wandeling, daarna weer elke twee weken.

In het voorjaar van 2017 besloten de Herenboeren om elke twee weken rondwandelingen te gaan houden. Zo wilden ze de enorme vraag naar bezichtigingen van de bijzondere coöperatieve boerderij enigszins stroomlijnen. Sindsdien hebben ze elke twee weken mensen rondgeleid over landgoed Wilhelminapark. Hieruit blijkt dat er nog steeds veel animo is voor een bezoek, en het Herenboeren-lidmaatschap.

Forse groei
Sinds het vroege voorjaar van 2016 is het aantal leden stormachtig gegroeid, van 50 toen naar ruim 140 nu. Maar de boerderij, die ongeveer 500 monden kan voeden, kan ruim 200 leden/huishoudens aan. Nieuwe Herenboeren blijven dus nog welkom.

Tijdens de wandelingen vertellen leden over het coöperatieve model van de boerderij. Verder komt de diervriendelijke manier waarop de varkens, kippen en runderen worden gehouden aan de orde en komen de bezoekers alles te weten over de meer dan 50 groenten en het fruit die hun boerderij voortbrengt.

Wandelingen in het voorjaar
De eerstvolgende wandeling vindt dus plaats op zondag 18 maart. Verder staat er een gepland op zaterdag 14 april. Het vertrek is steeds om 13.00 uur, bij het gele hek ter hoogte van de carpoolplaats aan de A2, afslag Boxtel-Noord.

Kinderhulp zoekt vrijwilligers

Boxtel - Nationaal Fonds Kinderhulp wil er zijn voor kinderen die de dupe zijn van financiële problemen thuis. Daarvoor is veel geld nodig. De landelijke collecte van Kinderhulp wordt gehouden van 16 tot en met 21 april dit jaar. Het fonds hoopt niet alleen op gulle giften, maar ook op hulp. Ook in de gemeente Boxtel is nog dringend behoefte aan extra collectevrijwilligers.

Kinderhulp helpt kinderen die in Nederland in armoede opgroeien, omdat zij er ook bij moeten horen. Helaas is dit voor één op de acht kinderen niet zo vanzelfsprekend, aldus het fonds. Ze kunnen niet meedoen met leeftijdsgenootjes en hebben volwassen zorgen. Kinderhulp helpt hen door simpele dingen zoals zwemlessen, een dagje uit, een fiets, opleiding of een laptop mogelijk te maken.

Word collectant
Wil jij deze kinderen steunen? Zet je dan een paar uur in als collectant voor Kinderhulp. Dit hoeft niet veel tijd te kosten. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je wilt besteden. Samen met de plaatselijk organisator overleg je welke straat/straten je voor je rekening wilt nemen. Aanmelden kan bij Diane Wilde via 040-2484937 of via collecte@kinderhulp.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 15 maart        Bridgen in De Walnoot         13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 16 maart        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Maandag 19 maart        Jaarvergadering KBO Boxtel in De Walnoot met een spetterende afsluiting van het jubileumjaar met Gipsy Mood        13.30
Dinsdag 20 maart        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 21 maart        Filmmiddag in het Wereldhuis, de film 'My Old Lady'        14.30
                        Eten in het Wereldhuis        17.00
                        Opgeven voor film en/of eten vóór 15 maart bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag fietsen vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag gym Angelaschool ingang Baroniestraat        19.00 en 20.00
Elke donderdag Nordic Walking vanaf de Markt        9.00

Donderdag 15 en vrijdag 16 maart        Paas/voorjaarsstuk maken bij Nieuwland 37        14.00
Dinsdag 20 maart        Lezing over orgaandonatie door Cor van der Schans bij De Walnoot 19.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Meditatieve wandelingen in Boxtel

Boxtel - De komende maanden vinden er weer meditatieve wandelingen plaats in Boxtel, op de zaterdagen 31 maart, 28 april, 26 mei en 30 juni. Deelnemers verzamelen om 14.00 uur op de binnenplaats van Kasteel Stapelen.

De wandelingen duren tot 15.30 uur. Deelnemers kunnen een tekst meenemen die veel voor hen betekent. Deze kunnen zij op een zelf uitgekozen plek tijdens de wandeling met de aanwezigen delen.

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 20 maart        Mindfit bij Dienstencentrum Kloosterhof        9.00
                        Excursie naar Van Zoggel Catering en Pakhuyzz Berlicum-Schijndel per fiets, vertrek vanaf de Vuurput        9.15

Collectes in de gemeente Boxtel

18 tot en met 24 maart        Reumafonds

Boxtel Binnen de Bruggen; 'bijna on-Boxtels ambitieus'

Een schets van hoe de Zwaanse Brug eruit kan komen te zien, als alle ideeën die zijn geopperd voor Boxtel Binnen de Bruggen tot uitvoer komen. Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Een nieuwe Zwaanse Brug, een publiekstrekker op wat nu het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat is en het terugbrengen van de historische loop van de Binnendommeltjes in het centrumgebied. Het maakt allemaal deel uit van de centrumvisie 'Boxtel Binnen de Bruggen'. In een bijeenkomst voor de pers lichtten wethouder Peter van de Wiel en ambtenaar Frits Fastenau afgelopen woensdag de pers in over de voortgang van het project. Dat is, nadat het wordt samengevoegd met diverse andere in het centrum lopende initiatieven, volgens de wethouder, bijna on-Boxtels ambitieus.

In verschillende bijeenkomsten verzamelden Van de Wiel en het ambtelijk apparaat de afgelopen periode ideeën vanuit de Boxtelse samenleving. Daarbij was de gedachte dat geen idee te gek was leidend. Fastenau: "Het zeggen van 'ja, maar..', was er verboden." De insteek van alle plannen is het gegeven dat het centrum van Boxtel historisch gezien, tot aan de demping na de jaren 30, altijd enkel via een brug bereikbaar was. "Van welke kant je ook kwam, je moest over de Binnendommeltjes heen", legt Fastenau uit. Bij het project Boxtel Binnen de Bruggen richt Boxtel zich niet op het in het geheel terugbrengen van deze historische watertjes, maar meer op het sfeerbeeld, waarbij de Dommel fysiek, maar ook door middel van kunst zichtbaar wordt in het centrum.

En het moet gezegd: het inspiratieplan ziet er prachtig uit. Met een open Zwaanse Brug en het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat ingericht als een soort tweede marktplein is goed te zien dat de bijeenkomsten veel inspiratie hebben opgeleverd. In het midden van het plein staat bovendien een groot gebouw, "een echte eyecatcher", aldus Van de Wiel, die verwijst naar de Glazen Boerderij in Schijndel. "En als Schijndel het kan, waarom Boxtel dan niet?", vraagt Fastenau zich hardop af. Verder was een van de uitkomsten dat veel Boxtelaren voorstander waren van een verbinding tussen de achterkant van de bieb en de Zwaanse Brug.

En hoe die eruit kan komen te zien, volgens het inspiratieplan van Centrummanagement Boxtel. Foto: Centrummanagement Boxtel

Samenwerking
Het is niet het enige initiatief dat loopt om het Boxtelse centrum meer allure te geven. Toen Boxtel haar ambitieuze plannen kenbaar maakte, liepen in het Boxtelse centrum ook al twee op zichzelf staande initiatieven, te weten een centruminspiratieplan voor het kernwinkelgebied, op initiatief van het Centrummanagement, en de plannen die Stichting Toekomst Stationsstraat momenteel voor deze straat ontwikkelt. Daarmee werd uitdrukkelijk de samenwerking gezocht om zo tot een zo breed mogelijk gedragen centrumontwerp te komen. Fastenau geeft aan dat het daarbij soms wel wat wringt: "Er is natuurlijk een spanningsveld tussen de wensen en belangen van de Stationsstraat en het centrum." Maar volgens Fastenau is er wel de wil om er samen de schouders onder te zetten: "Aan ons, als gemeente, de taak om legpuzzel van aparte initiatieven in elkaar te schuiven."

Onderdeel van deze legpuzzel is dus ook het centruminspiratieplan van Centrummanagement Boxtel. Dat bood donderdagochtend op het Boxtelse gemeentehuis de bevindingen aan aan wethouders Eric van den Broek (economie) en Peter van de Wiel (ruimtelijke ontwikkeling). Het plan was voorzien van 81 handtekeningen van ondernemers, om te laten zien dat het breedgedragen wordt. De werkgroep Sfeer en Beleving van het centrummanagement nam het initiatief voor het ambitieus ogende inspiratieplan. De groep heeft geformuleerd wat een bezoeker moet voelen en zien in een totaal opgefrist centrum. Daarna zijn zij in hun netwerk gaan zoeken naar deskundigheid om dit te vertalen in aantrekkelijke beelden. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat ruimtelijk adviseur Esther van der Heijden en designer Job van Beek aan de slag gezet werden om tot een breedgedragen plan te komen.

Ambitieus
Als de drie plannen de komende tijd met elkaar verbonden worden, ontstaat een grootschalig en breedgedragen centrumplan. "Er is bijna geen thema te bedenken dat je niet op de een of andere manier aan de Binnendommeltjes kunt verbinden", geeft Fastenau aan. "Zo kun je denken aan erfgoed, kunst of de detailhandel." Volgens wethouder Van de Wiel is daarom ook een breed scala aan subsidies beschikbaar om het project Boxtel Binnen de Bruggen tot uitvoer te brengen. Naast kunst- en cultuursubsidies valt ook te denken aan klimaatsubsidies, waarmee bijvoorbeeld het Processiepark achter de Sint-Petrusbasiliek in ere hersteld kan worden.

"De plannen zijn bijna on-Boxtels ambitieus", geeft Van de Wiel meteen toe. Hij geeft aan dat Boxtel Binnen de Bruggen dan ook een plan is dat zo'n tien tot vijftien jaar zal behelzen. "Maar er zijn ook onderdelen waar je écht meteen mee aan de slag kan!", doelt de wethouder op het Processiepark. Dinsdagavond werden de drie centrumplannen in een beeldvormende bijeenkomst aan de raad gepresenteerd. Een volgend college mag aan de slag met de drie centruminitiatieven, maar de inspiratie ligt er in ieder geval.


Gedeputeerde Merriënboer ontvangt petitie voor snelle oplossing woningbouw Liempde

Liempde - Gedeputeerde Erik van Merriënboer was woensdagochtend 7 maart in alle vroegte naar Liempde afgereisd om een petitie voor de woningbouw in Liempde, met daaronder ruim 800 handtekeningen, in ontvangst te nemen. De handtekeningen werden de afgelopen weken ingezameld door Liempdenaar Joep Schalkx in de hoop de gedeputeerde te overtuigen van de urgentie van een doorbraak in de woningbouw in het dorp.

Schalkx startte de petitie begin februari, nadat duidelijk werd dat Boxtel voor de zoveelste maal geen toestemming kreeg van de provincie om op de locatie Hamsestraat/Roderweg 80 tot 100 woningen te bouwen. Wegens het gebrek aan groencompensatie in het plangebied mogen er maximaal 40 woningen gerealiseerd worden, zo redeneert de provincie. Boxtel is het daar niet mee eens en meent dat het groen ook op een andere manier gecompenseerd kan worden.

"Voor het inzamelen was eigenlijk weinig inzet nodig", geeft Schalkx aan. "We hebben een halve ochtend bij de Coop gestaan en de petitie online laten tekenen." Toch lukte het met die geringe inspanning ruim 800 handtekeningen in te zamelen. "Een krachtig signaal", aldus Schalkx, die bij de jongerenafdeling van Combinatie95 zit.

Schalkx hield naar eigen zeggen een goed gevoel aan de komst van de gedeputeerde over. "Heel Liempde omarmt die petitie. Het bleek dat Merriënboer het wel serieus neemt en hij ook wel wil luisteren naar ons", legt hij uit.

Liempdenaar Schalkx geeft aan dat hij ook in zijn omgeving merkt dat de stagnerende woningbouw problemen oplevert, met name voor starters. "Een goede vriend van mij is nog alleenstaand, maar werkt al een aantal jaar. toch is hij niet in staat een starterswoning in Liempde te kopen."

GemeenteraadOok in de raadsvergadering van dinsdag leidde het meningsverschil tussen de provincie en de gemeente tot de nodige discussies. Oppositiepartij BALANS diende een venijnige motie in de burgemeester opriep om ook zijn netwerk in te zetten om wethouder Van de Wiel bij te staan. Omdat de motie op papier weinig vertrouwen richting de wethouder uitstraalde, viel die bij veel raadsfracties niet in goede aarde. "Bijna een steek onder de gordel", nam Combinatie95-raadslid Peter Manniën het op voor zijn partijgenoot. "Hij werkt zich te barsten!"

Burgemeester Buijs, aan wie de motie was gericht, leek aanvankelijk mee te gaan in de mening van BALANS. "Natuurlijk wil ik me inzetten voor de woningbouw in Liempde. Ik wil vanavond hier iedereen aanspreken ook hun netwerk aan te boren", riep hij op. Toch steunde hij de motie niet: "Het is een moeilijke locatie, maar de heer Van de Wiel en ik werken al veel samen. Naar mijn mening voegt de motie dus niets extra's toe omdat we er al met man en macht aan werken." Daarmee werd de motie door alle partijen behalve CDA en BALANS, van tafel geveegd.

Extra onderzoek verkeersoplossingen Boseind

Foto: Google

Lennisheuvel - Een raadsmeerderheid heeft het college vorige week dinsdagavond opdracht gegeven extra mogelijkheden te onderzoeken om de plek waar nu rotonde Boseind ligt, bij Lennisheuvel, veiliger voor fietsers te maken. In februari werden al twee moties ingediend die het college hiertoe opriepen en zodoende was ook te verwachten dat dit besluit genomen zou worden. De gemeenteraad vindt dat eerder onderzoek zich op een te beperkt gebied richtte. Mede hierdoor werden niet alle denkbare oplossingen onderzocht. Wethouder Herman van Wanrooij deelt de mening van de raad en geeft aan ambtelijk al bezig te zijn een nieuw, uitgebreider onderzoek op te starten.

Begin februari kwam het ambtelijk advies om verkeerslichten te realiseren op deze locatie. Drie andere opties werden onderzocht, maar niet wenselijk of toereikend geacht. "De scope was toen: een veilige oversteek maken voor Lennisheuvel", gaf wethouder Van Wanrooij dinsdag aan. Nu wordt die opdracht uitgebreid en wordt bovendien gekeken naar een breder gebied rondom de rotonde, zodat de veiligste oplossing, een fietstunnel of -brug, wellicht weer in beeld komt.

Op de vraag waar het geld voor een veel duurdere tunnel of brug vandaan moet komen, wilde de wethouder nog niet vooruit lopen. Volgens hem behoort bij de uitbreiding van het onderzoek ook een uitbreiding van de zoektocht naar financiële onderbouwing. Van Wanrooij geeft verder aan niet overhaast het nieuwe onderzoek te starten. Hij wil eerst overleggen met SPIN en de Fietsersbond om tot een heldere onderzoeksvraag te komen. De wethouder verwacht in één tot twee weken een nieuw onderzoek te kunnen starten. Hijzelf, of mocht hij na de gemeenteraadsverkiezingen niet terugkeren als wethouder, zijn opvolger zal die resultaten vóór 1 juni aan de raad voorleggen.

Wandeling NWG Liempde over landgoed Zegenwerp

Liempde - NWG Liempde organiseert op zondag 18 maart een wandeling over het landgoed Zegenwerp in Sint-Michielsgestel.

Voordat de Dommel het centrum van Sint-Michielsgestel binnenstroomt, passeert deze de landgoederen Venrode, Zegenrode en Zegenwerp. Zegenwerp ligt het dichtst tegen het centrum van Sint-Michielsgestel aan. Het ontleent zijn naam aan het landhuis, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de vijftiende eeuw. Lange tijd was het de woning van baron Von Geusau en later van de Bossche bankiersfamilie Van Lanschot. De oprijlaan van bijna anderhalve kilometer lengte herinnert aan het rijke verleden van Zegenwerp. Een aanzienlijk deel van het landgoed wordt ingenomen door golfbaan de Dommel, die bijna zijn eeuwfeest kan vieren.
Natuurliefhebbers zullen zich vooral aangetrokken voelen tot de kern van het landgoed. Hier heeft de wind in de ijstijd stuifzand opgestuwd tot wallen. Een deel hiervan is bedekt met beukenbos, dat Zegenwerp een statig uiterlijk geeft. Het landgoed kent een rijk dierenleven met dieren als de ree, vos, das, zwarte specht, goudvink en boomklever. In het voorjaar kunnen plantenliefhebbers er op zoek naar soorten zoals dalkruid en salomonszegel. En wandelaars langs de Dommel kunnen de rivierprik en bermpje spotten, terwijl de bever zich er recent ook gevestigd heeft.

Gijs Sterk, gids bij Natuurgroep Gestel, zal de wandelaars rondleiden. Zij verzamelen om 9.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde, waarvandaan ze carpoolend vertrekken naar het startpunt (Medisch Centrum aan de Schijndelseweg in Sint-Michielsgestel). Rond 12.00 uur wordt de wandeling afgesloten.

Palmpaasoptocht trekt weer door Boxtel

Foto: Laila Willems

Boxtel - Stichting Boxtel Vooruit organiseert op zondag 25 maart voor de 58e keer de traditionele, jaarlijkse Palmpaasoptocht. Om precies 12.00 uur, weer of geen weer, start de optocht bij Residentie de Dommel op het Molenpad. Voorafgaand aan de tocht krijgen alle kinderen die een palmpaasstok hebben meegebracht een lotje aan hun stok.

Om 12.00 uur zullen de kinderen met versierde palmstokken in optocht onder muzikale begeleiding naar het gemeentehuis aan de Markt lopen. Daar ontvangt burgemeester Mark Buijs samen met zijn echtgenote de traditionele lentegroet en zal het lied Palmpalm Pasen worden gezongen. De tekst daarvan is te vinden op www.boxtel-vooruit.nl.

Aan het eind van de Palmpaasoptocht zal de burgemeester de deelnemende kinderen trakteren op een chocolade paasei. Ook zal hij de loting en de prijsuitreiking verzorgen. De paashazen die ook in de optocht meehuppelen zullen de prijs uitreiken voor de mooiste palmstok.

Alle peuterspeelzalen en scholen ontvangen informatie over de Palmpaasoptocht, hoe je een Boxtelse Palmtak kunt maken en de liedjes die tijdens de optocht worden gezongen. Zij zorgen voor verspreiding van deze info. Deze informatie kun je ook terugvinden op de website van Boxtel Vooruit: www.boxtel-vooruit.nl.

Eveneens traditioneel is ondertussen het afhalen van de takken bij MUBO (Museum Boxtel) de week voorafgaand aan de Palmpaasoptocht. Komende zaterdag, 17 maart, tussen 12.00 en 13.00 uur kunnen kinderen bij MUBO in de kraam van Boxtel Vooruit hun snoeistok afhalen. Dit is mede mogelijk gemaakt door E. van Roosmalen Boomverzorging. De kinderen kunnen hun stok dan in het museum versieren. Er ligt allerlei knutselmateriaal en snoepgoed klaar om onder begeleiding van (groot)ouders de palmpaasstok te versieren. De entree is gratis en ook al het knutselmateriaal wordt gratis ter beschikking gesteld door MUBO. Dat is te vinden aan de Baroniestraat 18 met de ingang aan de zijkant van het Ursulagebouw (Bracbant).

De stokken worden versierd met gekleurd papier, noten rozijntjes, dadels, vijgen, pinda's, chips, snoep en sinaasappels. In het midden hoort een haantje-pik, dat net als de koningsringen bij diverse Boxtelse bakkers besteld kan worden.

Tijdens de Palmpaasoptocht wordt traditioneel aandacht gevraagd voor het werk van een vrijwilligersorganisatie. Dit jaar is de keuze van de commissie gevallen op de vrijwilligers van de Voedselbank Boxtel. Zij zullen op zondag 25 maart in het (lente) zonnetje gezet worden.

Proeftuin laat zien hoe lekker Boxtel is

Boxtel - De Proeftuin, het jaarlijkse culinaire festival georganiseerd door Lions Club Boxtel Belles Amies, opent op zondag 8 april het Boxtelse buitenseizoen. Tijdens de negende editie laten de bourgondische smaakmakers hun gasten kennismaken met de mooiste producten. De Proeftuin begint om 13.00 uur en vindt wederom plaats in de tuin van SintLucas, die met pagodetenten wordt omgetoverd tot een weersonafhankelijke locatie.

Tijdens De Proeftuin kunnen bezoekers genieten van diverse heerlijke creaties, van voorgerecht tot nagerecht, en zo hun persoonlijk menu samenstellen. De culinaire creaties worden omlijst door live muziek: zangeres Charlotte Pennings, bekend van haar rol in Jesus Christ Superstar, begint de middag met easy listening-muziek. Daarna zal Daniëlle van Berkom, die met vele bekende bands en artiesten heeft opgetreden, met haar elektrische viool voor een sfeervolle ambiance zorgen. De Proeftuin wordt afgesloten met terugkerende act VanBakkus.

De Proeftuin is zoals altijd gratis toegankelijk. Gerechten en drankjes worden betaald met munten die ter plekke kunnen worden gekocht. Voor 20 euro zijn zo al vijf gerechtjes te proeven. Voorverkoopkaarten kosten 18 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij Galerie De Expositie, Tafel 25, Schoenmakerij Bas en Bloemsierkunst Marimba. Daarnaast zijn ze te bestellen via www.lionsclubboxtelbellesamies.nl.

De Proeftuin is uitermate geschikt voor kinderen: met de speciale Proeftuin-kinderkaarten kunnen ze zelf hapjes uitkiezen en daarnaast worden er voor hen diverse leuke activiteiten georganiseerd zoals creatieve workshops, hapas maken en sport & spel verzorgd door Buurtsport Boxtel. Ook de ranjabar ontbreekt niet. Kinderkaarten kosten in de voorverkoop 6,50 euro en hiervoor geldt: op=op.

Dit jaar gaat de opbrengst van de Proeftuin naar Buurtsport Boxtel. Deze organisatie richt zich op het stimuleren van bewegen bij kinderen waarbij plezier voorop staat. Daarnaast verzorgt Stichting Buurtsport gymlessen op de basisscholen, naschoolse sport en sportieve evenementen in Boxtel.

Lions Club Boxtel Belles Amies is een serviceclub bestaande uit 28 gedreven vrouwen die bijdragen aan de samenleving door het belangeloos organiseren van evenementen. De opbrengsten van deze evenementen gaan naar lokale culturele en maatschappelijke organisaties, zoals Stichting Nabij, Verpleeghuis Liduina en het Boxtelse hospice. Meer informatie: www.lionsclubboxtelbellesamies.nl

Optreden troubadour Jan van der Heijden

Liemdpe - Op zondag 18 maart verzorgt de Liempdse troubadour Jan van der Heijden weer een gezellige middag in café 't Groene Woud in Liempde.

Hier zullen reeds bekende en ook liedjes van zijn onlangs uitgebrachte nieuwe cd ten gehore worden gebracht. Het optreden begint om 14.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Café 't Groene Woud ligt aan de Kasterensestraat 23 in Liempde.

Wandelexcursie met Gastvrij Liempde-gidsen

Liempde - Op zondag 18 maart nemen de gidsen van Gastvrij Liempde wandelaars mee op excursie naar de akkercomplexen rondom Liempde. Deze start om 10.00 uur vanaf D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde.

Liempde is een 'kransakkerdorp'. Dit type nederzetting is, veelal in de middeleeuwen, ontstaan uit een buurtschap of herdgang, waarbij de boerderijen om een akkercomplex liggen. Kenmerkend voor Liempde is het stratenpatroon dat als een trechtervorm richting de kern loopt. Veel van de toegangswegen komen uit op het driehoekige Concordiapark in het centrum. In vroeger tijden werd op de driehoekige pleintjes het vee verzameld, waarna een veeherder de dieren naar het weidegebied leidde.

Samen met gidsen van Gastvrij Liempde trekken de wandelaars te velde over de akkercomplexen van Liempde. De excursie is rond 12 uur afgelopen. De kosten voor deelname bedragen 5 euro per persoon. Dit is inclusief kopje koffie of thee na afloop.

Open dag bij TV De Peppelieren

Liempde - Tennisvereniging De Peppelieren organiseert op zondag 25 maart een open dag voor iedereen die interesse heeft in de tennissport. Vanaf 10.00 uur zijn de deuren van de club aan de Hogenbergseweg 50 in Liempde geopend.

De trainers zullen een spetterende clinic organiseren. Ook is er een speciale aanbieding voor zowel de huidige leden als (nog) niet leden: elk nieuw lid krijg bij inschrijving 20 euro korting op het lidmaatschap + 40 euro korting op een serie van 16 tennislessen.
Elk bestaand lid ontvangt 25 euro korting per nieuw lid dat zij werven, op een serie van 16 tennislessen. Inschrijven kan tot en met woensdag 21 maart via jorn@peppelieren.nl.

Heitje voor Karweitje JAS Liempde

Liempde - JAS Liempde (Jong Actief Sportief) gaat van maandag 26 tot en met donderdag 29 maart in de avonden van 18.15 tot 20.00 uur weer langs de deuren in Liempde om heitje voor karweitje te doen.

'Juf Karin' leest voor uit eerste eigen boek

Juf Karin leest voor uit het door haar geschreven boek, met naast haar een pop van Keesje. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Buurtvereniging Den Berg viert 50-jarig jubileum

Liempde - Ter ere van het gouden jubileum van Buurtvereniging den Berg zijn zondag 11 maart tien leden, allen sinds het oprichtingsjaar lid, in het zonnetje gezet met een lunch. Eveneens werd in de tuinen van leden Nelly Vogels, Henk en Joke Voets, Pieter en Annie Swinkels, An van de Loo, Tonnie van de Linden, Cor en Anneke van de Sande en Toon van de Sande een bord geplaatst met 'buurtverening Den Berg 50 jaar 1968-2018'.

De tien gouden jubilarissen van Buurtvereniging Den Berg. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

De buurtvereniging kwam tot stand door toedoen van het publieke carnaval. Na de eerste editie daarvan verdeelde de carnavalsvereniging Liempde in buurtschappen. Vijf Liempdenaren -Nico Vogels, Henk Voets, Ans Kasteleijns, Jan van Alphen en Harry van Houtum - hebben toen het initiatief genomen om de buurtvereniging op te richten. In het oprichtingsjaar kende Den Berg 54 leden.

Met bouwplan Heidonk in 1988 werd de buurt flink verjongd en uitgebreid met zo'n 150 woningen. Inmiddels is bijna drie vierde deel van de buurtbewoners lid, wat leidt tot een ledental van ongeveer 600.

De buurtvereniging organiseert allerlei buurtactiviteiten, zoals dineren bij de buren, paasknutselen en paaseieren zoeken, een vlooienmarkt en het maandelijks ophalen van het oud papier. Ook worden activiteiten voor het hele dorp georganiseerd zoals de Avond Wandeldriedaagse en Liempt Fietst.

In het weekend van 8, 9 en 10 juni is er voor de hele vereniging een feestweekend. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een prachtig evenement te worden. Voor de activiteit op zondag zullen ook de buurtbewoners die (nog) geen lid zijn worden uitgenodigd om hen kennis te laten maken met de vereniging. Het thema van deze dag is dan ook 'Proef Den Berg'.

Begin april zullen alle buurtbewoners worden geïnformeerd over de activiteiten in het feestweekend.


Boxtel investeert in opknappen gevels centrum

Boxtel - Ondernemers in het kernwinkelgebied van Boxtel en een deel van de Stationsstraat kunnen binnenkort beroep doen op een subsidieregeling om hun gevel te verbeteren. In totaal wordt 100.000 euro voor het gevelverbeteringsplan beschikbaar gesteld. Pandeigenaren in het centrum kunnen de helft van hun verbouwingskosten, tot een subsidiebedrag van maximaal 5.000 euro, door de gemeente laten betalen.

Door de nieuw in het leven geroepen subsidieregeling worden ondernemers of bewoners in het gebied gestimuleerd de uitstraling van de gevel te verbeteren door het vervangen van reclame of het verbouwen van de gevel van het pand. Door het verbeteren van de uitstraling moet het winkelgebied aantrekkelijker worden voor nieuwe winkels om zich te vestigen.

Al in 2016 was er aandacht voor het gevelbeleid van Boxtel. Zo presenteerde architectencollectief BAeSS in juni van dat jaar een gevelinspiratieboek, met voorbeelden van wat beter kon in de presentatie van diverse beeldbepalende panden in het centrum. Toen werd ook al bekendgemaakt dat er een subsidieregeling kwam. Die werd deze week dus bekrachtigd door het college van B&W.

Het plan voor gevelverbetering maakt onderdeel uit van bredere plannen om het centrum van Boxtel aantrekkelijker te maken voor winkelend publiek. Het bedrag van 100.000 euro wordt geput uit het economisch stimuleringsbudget voor het centrum. De maatregel wordt binnenkort van kracht. De subsidieverstrekking is van toepassing op verbouwingen die zijn uitgevoerd na 1 januari 2016 en loopt tot 1 januari 2019. Zodra het besluit van kracht wordt is meer informatie te vinden op de website van de gemeente.

Lintje voor Theo van Hamond

Boxtel - Boxtelaar Theo van Hamond (71) ontving donderdagmiddag uit handen van burgemeester Mark Buijs een Koninklijke onderscheiding. Hij mag zich Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen vanwege zijn grote verdiensten in de muziek en bij de KBO.

Al sinds 1967, toen hij de vereniging oprichtte, is hij in verschillende functies betrokken bij Blaaskapel Drie Donken. Hij was veertien maal medeorganisator en acht keer hoofdorganisator van het Landelijke kampioenschap voor blaaskapellen. Daarnaast was hij secretaris van de Blaaskapel Amatinka.

Sinds 2008 is Van Hamond vrijwilliger bij en bestuurslid, secretaris en voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO), afdeling Boxtel. Sinds 2016 is hij coördinator van de wijkcommissie Selissen en helpt hij ouderen met het invullen van hun belastingen.

Naast deze functies vervulde Van Hamond nog diverse andere vrijwillige werkzaamheden voor ouderen en muziek in Boxtel.

Auto in brand na botsing op A2

Boxtel - Op de A2, op de rijbaan richting Eindhoven ter hoogte van Onrooi, is vrijdagavond een auto in brand gevlogen na een aanrijding. De inzittende, een vrouw, was onwel geworden en achterop een vrachtwagen gebotst. Zij raakte door het ongeluk gewond, maar was wel aanspreekbaar.

De bestuurster werd door omstanders uit het brandende voertuig gered. De politie deed onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Daarom was de rechterrijstrook van de snelweg enige tijd afgesloten.

'Mysterieuze' groene kabouters blijken verkiezingsstunt CDA

Foto: CDA Boxtel

Boxtel - Tien leden van de lokale CDA-afdeling waren de afgelopen week in de weer om 's avonds laat een groene kabouter te plaatsen bij 55 sportclubs, zorginstellingen, (muziek)verenigingen en andere in hun ogen, mooie initiatieven in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Met deze actie spreekt het CDA haar waardering uit voor de vele vrijwilligers en mantelzorgers in onze gemeente, met een knipoog naar de uitspraak: 'De kaboutertjes zullen het wel gedaan hebben'.

Lijsttrekker Hélène van As geeft aan dat de 55 kabouters de kracht van de gemeenschap benadrukken: "Met deze positieve campagne vragen wij aandacht voor alle vrijwilligers en mantelzorgers die veel doen voor ons allemaal. Vrijwilligerswerk is immers niet vrijblijvend. Zonder hen zou onze gemeente niet zoveel sportclubs, evenementen en andere verenigingen tellen."

Vrijwilligers en mantelzorgers lopen in de praktijk vaak tegen een aantal blokkades op, zo meent het CDA. "Ook door de toenemende vergrijzing en andere invulling van tijd wordt het steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden", zo geeft de partij in een persbericht aan. Het CDA stelt vrijwilligers en mantelzorgers te steunen en faciliteren en geeft aan daarvoor enkele concrete maatregelen in haar verkiezingsprogramma te hebben opgenomen. Op 21 maart zal blijken in hoeverre ons dorp de actie kon waarderen.


Antiekzaak De Witte Boerderij houdt op te bestaan

Dik Bol (r.) tijdens de uitreiking van de Heemkundepluim in 2016. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel/Sint-Michielsgestel - Antiekzaak De Witte Boerderij in Sint-Michielsgestel houdt na ruim 50 jaar op met bestaan. Eigenaresse Willemien Schellekens (76) houdt het voor gezien.

"Wat een tijd", zo verzucht Willemien Schellekens. Met weemoed denkt ze terug aan de 60 jaar die achter haar liggen. De antiekzaak, die eind jaren vijftig werd opgericht door haar moeder, heeft de tand des tijds doorstaan. "Maar nu is het mooi geweest. Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat ik het rustiger aan wil gaan doen. Als je bijna 77 bent, is dat toch niet vreemd?"

De nieuwe voorzitter, Wilbert Steenbakkers. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

Om die reden verkoopt de antiekhandel het complete assortiment. "Bovendien zou ik het nog erg leuk vinden om de grote schare aan vaste klanten weer te mogen begroeten. Om met elkaar herinneringen op te halen. En natuurlijk ook de klanten de mogelijkheid bieden tegen sterk gereduceerde prijzen meubels en accessoires te kopen", legt Schellekens uit. Volgens haar komen veel klanten al meer dan 35 jaar in de zaak. "Al die tijd hebben we een relatie met hen gehad; en nog steeds overigens. Toch zijn dit jaar nieuwe klanten ook van harte welkom."

Volgens de eigenaresse is de antiekbranche door de jaren heen enorm veranderd, maar: "het vak van antiquair is en blijft het allermooiste beroep." Willemien valt even stil als het over haar afscheid van het antiquairsvak gaat. Logisch, want het vormt toch ruim 50 jaar van haar leven. "Maar wellicht dat ik mensen in de toekomst op aanvraag nog kan helpen. Per slot van rekening blijven onze inkooprelaties in binnen- en buitenland bestaan."

Het jaar 2018 zal voor Schellekens voor een groot deel bestaan uit de verkoop van de bestaande collectie. "Het woord 'opheffingsuitverkoop' valt me zwaar. Al is het dat natuurlijk wel, laten we eerlijk zijn", aldus de eigenaresse.

Kijk voor het complete assortiment op www.witteboerderij.nl. Je vindt De Witte Boerderij aan de Hezelaar 2 in Sint-Michielsgestel.

Wilbert Steenbakkers volgt Dik Bol op als voorzitter Heemkunde Boxtel

Boxtel - Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Heemkunde Boxtel zal de huidige voorzitter Dik Bol, na ruim 21 jaar, het stokje doorgeven aan Wilbert Steenbakkers. Bol kondigde zijn vertrek aan in de nieuwsbrief van Heemkunde Boxtel, waar ook direct zijn opvolger bekendgemaakt werd.

Bol begon zijn voorzitterscarrière in 1997 bij wat toen nog de Heemkundekring heette. Hij was al sinds eind jaren 80, kort nadat hij in Boxtel kwam wonen, actief in de heemkundevereniging. De 45-jarige Steenbakkers volgt hem tijdens de ledenvergadering op 20 maart op. Op die datum zal ook de winnaar van de Heemkundepluim bekendgemaakt worden.

Foto: Rini van Oirschot

Parkweg 4

In dit pand, dat gebouwd is tussen 1875 en 1900, was vroeger het woonhuis en kantoor van Boomkwekerij Van Drunen gevestigd.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Nieuw artikel

Afgedankte verlichting ook welkom bij Kringloopwarenhuis Het Goed Boxtel.
Kringloopwarenhuis Het Goed Boxtel en Wecycle geeft in een nieuwe campagne extra aandacht aan het kringloopwarenhuis als inleverpunt voor afgedankte verlichting. Aanleiding is dat binnenkort ook consumentenarmaturen (bijvoorbeeld bureaulamp, bedlamp, staande lamp, hanglamp, tuinlamp) apart moeten worden ingeleverd voor recycling. Winkels als Het Goed zijn de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen en zijn een sociaal en duurzaam alternatief voor afgedankte spullen en apparaten. Met name in de kringloopwinkels van het Goed krijgt bijna alles wat binnenkomt een tweede leven door producthergebruik of via recycling. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Leonie Reinders, directeur van Branchevereniging Kringloopwinkels Nederland, waarbij de Het Goed Kringloopwarenhuizen zijn aangesloten: "We zijn erg blij met de samenwerking met Wecycle. Kringloopwinkels hebben als doel zo min mogelijk materialen en grondstoffen te verspillen. Wat niet meer gerepareerd en opnieuw verkocht kan worden, wordt gerecycled via Wecycle en komt niet in restafval terecht." Door de samenwerking tussen Wecycle en o.a. de kringloopwarenhuizen van Het Goed ontstaat een win-win-situatie die bijdraagt aan de circulaire economie. Van alles dat bij een kringloopwinkel binnenkomt, wordt 40 tot 50 procent opnieuw verkocht. Door afgedankte verlichting in te leveren bij Wecycle, worden lampen voor 90 procent en de armaturen voor 75 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Door recycling blijven bovendien milieugevaarlijke stoffen als kwik of pcb-houdende onderdelen uit het milieu.
Missie Het Goed
De missie van Het Goed is werk maken van hergebruik van middelen en werk maken van werkgelegenheid door passend werk te bieden aan mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In alle kringloopwarenhuizen kunnen zij op een laagdrempelige manier weer ervaring opdoen, waardoor zij een grotere kans hebben een baan te vinden bij een regulier bedrijf. In totaal werken ongeveer 65 medewerkers bij Het Goed Boxtel. Door de eigentijdse uitstraling, het ruime aanbod en de goede service mogen we jaarlijks rekenen op duizenden bezoekers aan de winkel. Het Goed is PSO gecertificeerd en behoort daardoor in Nederland tot de koplopers op het gebied van sociaal ondernemen.

Ik zou kunnen vertellen…

Het is half 9 en een zonnestraal schijnt op mijn gezicht. Ik open mijn ogen en ben gedesoriënteerd. Ik zie een gifgroene muur met twee clownschilderijen. Waar ben ik toch? En dan weet ik weer dat ik in Spanje ben. Torremolinos dit keer. Het is tijd voor mijn column. Eigenlijk heb ik te veel verhalen voor het aantal woorden dat ik mag gebruiken. Ik sta op en het eerste wat ik ga doen, is die akelige schilderijen gauw verstoppen onder mijn bed. Daarna loop ik op blote voeten naar buiten, naar de zon! Het is nog te koud om te zwemmen maar warm genoeg voor een shirtje. Ik word er zo godvergeten blij van in mijn hart! Ik drink mijn koffietje en ik bedenk me waar ik deze maand mijn kostbare 600 woorden aan ga besteden.

Ik zou kunnen vertellen over dat nieuw tv-programma: 'Heel Holland Handelt op Marktplaats'. Ze wilden graag weten waarom ik mijn spullen verkocht op Marktplaats. Wat begon met een te koop aangeboden kacheltje, eindigde in een bezoek van Shelly Sterk die ons uitvoerig heeft geïnterviewd over onze scheiding als beste vrienden en mijn vertrek naar Spanje. Het was bijzonder dat dat zo op ons pad kwam. Bijzonder, maar ook best wel gevoelig. Ik heb daarna nog lang nagedacht over alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd. Binnenkort komt het op tv en ik hoop toch zo dat er op z'n minst één persoon of koppel is die het ziet en denkt, 'zo kan het ook!' Dan is onze missie in ieder geval geslaagd!

Ik zou kunnen vertellen over het overlijden van een dierbaar familielid, dat op veel te jonge leeftijd plotseling is overleden vlak voor carnaval. En dat ik daardoor nog zekerder ben van de keuzes die ik heb gemaakt de laatste tijd. Het leven is echt te kort om te twijfelen. Met een wijntje heb ik op haar geproost en haar bedankt voor de wijze les. Het kan echt zomaar afgelopen zijn. Dus bij twijfel, wel inhalen!

Ik zou kunnen vertellen dat ik soms stik van de zenuwen. Vooral als ik mij id-bewijs niet kan vinden als ik moet boarden. Of als ik mijn Spaanse huiswerk weer niet heb gemaakt en ik voor de klas iets moet voordragen. Soms stik ik in mijn tranen, als ik mijn spullen uit moet zoeken en mijn verlovingsring vind. Of mijn trouwjurk aan probeer te doen. Hij past niet meer, dat alleen al is een reden om in janken uit te barsten. Ik zou kunnen vertellen dat er soms geen doorkomen aan is thuis tussen de rotzooi en dat ik dan maar in bed een boek ga lezen. Ik zou willen zeggen dat je emigreren echt kunt leren. Behalve als je mij bent. Want ik zou het liefst mijn rugzak pakken, alles achterlaten en gaan. Maar dan denk ik dat ik niet verder kom dan station Tilburg.

Ik ben bijna door mijn woorden heen. Maar niet zonder nog verteld te hebben dat ik ook heel vaak trots ben. Trots dat ik deze stukjes nog steeds mag schrijven. Trots dat mijn teksten op Facebook ook worden gelezen. De reacties zijn altijd zo vreselijk lief. Zo lief, dat een meisje een hele dure armband van me wilde kopen, als cadeau aan zichzelf. Zodat elke keer als ze er naar keek, ze een reminder had om te leven vanuit haar hart en niet uit haar hoofd. Als reminder aan confetti in het leven. Ik moest huilen en lachen tegelijk. Daarom wil ik schrijven. En blijven schrijven. En daarvoor heb ik jullie nodig om elke maand mijn 600 woorden mee te kunnen delen. En dat heb ik bij deze weer met alle liefde gedaan.

X

SP vraagt aandacht voor verkeersveiligheid Selissenwal

De geparkeerde auto's in het midden van de Baanderherenweg, het smalle rijgedeelte en de eveneens smalle fietsstrook zorgen er volgens buurtbewoners voor dat veel fietsers de stoep kiezen. Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Naar aanleiding van een buurtenquête die de SP hield in de wijk Selissenwal heeft de fractie vragen ingediend bij het gemeentebestuur over de verkeersveiligheid in die wijk. Met name op de hoek van de Sint Jozefstraat en Sint Severusstraat, de bocht bij de Van Randerodestraat en de fietssituatie op de Baanderherenweg is de verkeersveiligheid in het geding, concludeert de SP. De partij pleit voor overleg tussen de gemeente, het wijkplatform en omwonenden om tot oplossingen te komen.

Uit de buurtenquêtes die de SP hield kwam naar voren dat buurtbewoners de verkeerssituatie op de hoek van de Sint Jozefstraat/Sint Severusstraat onoverzichtelijk vinden. "Met name is het hinderlijk en onoverzichtelijk voor fietsers en auto's die vanuit de Sint Jozefstraat rechtsaf moeten naar de Baanderherenweg", stelt de fractie in de brief aan het college. Met name de geparkeerde auto's en bussen op die plek ontnemen weggebruikers het zicht. Daar komt vaak bij dat er vrachtwagens voor de bevoorrading van de Plus-supermarkt geparkeerd staan.

Verder ervaren buurtbewoners het fietsen langs de Baanderherenweg als onveilig. Dat wordt veroorzaakt door de in hun ogen te smal weggedeelte, een te smalle fietsstrook en auto's die tussen de fietsers en de geparkeerde voertuigen moeten laveren. Veel fietsers rijden er over de stoep, zo meldden buurtbewoners de SP. Ook een drempel in de Van Randerodestraat, waarbij automobilisten de bocht naar de Van der Aastraat afsnijden via het trottoir, wordt als gevaarlijk bestempeld.

De SP-fractie roept het college dan ook op de verkeerssituaties te bestuderen en daar waar mogelijk en in samenspraak met het wijkplatform en bewoners, maatregelen te nemen om de situatie te verbeteren.

Afgedankte verlichting ook welkom bij Kringloopwarenhuis Het Goed Boxtel

Boxtel - Het Goed en Wecycle starten een nieuwe campagne waarin zij extra aandacht schenken aan het kringloopwarenhuis als inleverpunt voor afgedankte verlichting. Aanleiding is dat binnenkort ook armaturen van bijvoorbeeld bureaulampen, bedlampen, staande lampen, hanglampen en tuinlampen apart moeten worden ingeleverd voor recycling.

Kringloopwinkels als Het Goed zijn de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen en zijn een sociaal en duurzaam alternatief voor afgedankte spullen en apparaten. In deze zaken krijgt bijna alles wat binnenkomt een tweede leven door producthergebruik of via recycling. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Leonie Reinders, directeur van Branchevereniging Kringloopwinkels Nederland, waarbij de Het Goed Kringloopwarenhuizen zijn aangesloten is blij met de samenwerking: "Kringloopwinkels hebben als doel zo min mogelijk materialen en grondstoffen te verspillen. Wat niet meer gerepareerd en opnieuw verkocht kan worden, wordt gerecycled via Wecycle en komt niet in restafval terecht."

De samenwerking tussen Wecycle en onder meer de kringloopwarenhuizen van Het Goed dragen bij aan de circulaire economie. Van alles dat bij een kringloopwinkel binnenkomt, wordt 40 tot 50 procent opnieuw verkocht. Door afgedankte verlichting in te leveren bij Wecycle, worden lampen voor 90 procent en de armaturen voor 75 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Door recycling blijven bovendien milieugevaarlijke stoffen als kwik of pcb-houdende onderdelen uit het milieu.

Mijn Mooi Boxtel: Edwin Diependaal

Foto: Edwin Diependaal

Deze prachtige foto heb ik met mijn drone gemaakt toen Esch bedekt was onder de sneeuw. Een mooi winters plaatje.

Reddingbrigade Boxtel viert 35-jarig jubileum met bijzondere actie voor KiKa

Beoogd voorzitter van de Reddingsbrigade Boxtel, Sabine van der Struijk. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Reddingsbrigade Boxtel viert in 2018 het 35-jarig jubileum. Dat is natuurlijk reden voor een feestje, waarbij de vereniging met een actie voor KiKa (Kinderen Kankervrij) eveneens voor zichzelf geld inzamelt. Maar wat doet de ruim boven de 200 leden tellende vereniging nu eigenlijk? Om die vraag beantwoord te zien gingen wij bij ze langs tijdens de woensdagavondtraining in het Dommelbad.

De vereniging startte 35 jaar geleden toen oprichtersdrietal Jo Nas, Jan de Vreede en Marion Groenendaal zich afvroeg of zij in Boxtel, met als uitvalsbasis zwembad Den Haagakker, ook een succesvolle reddingsbrigade op konden richten, zoals bijvoorbeeld Den Bosch ook al had. Zij kwamen bij elkaar nadat ze reageerden op een oproep in het Brabants Dagblad of mensen interesse hadden in het oprichten van een reddingsbrigade in Boxtel. In september 1982 startten zij, samen met kersvers instructeur Tonny van Putten, met één zwemuur op de woensdagavond. Reddingsbrigade Boxtel (RBB) had toen 35 zwemmende leden. Die slaagden in mei 1983 allemaal voor hun eerste examen.

De medewerkers van Corfu, met eigenaar Peter Devetzis als tweede van links, met de onlangs ontvangen titel. (Foto: Grieks Restaurant Corfu) Foto: Grieks Restaurant Corfu

Langzaamaan is de brigade gegroeid: er zijn meer leden gekomen en naast het bestuur is een technische commissie en later een evenementencommissie opgericht. Deze commissies bestaan nu nog steeds. Het ledenaantal is inmiddels gestegen tot ruim 230.

Van het oprichtersdrietal geeft Marion nog zwemlessen op de zaterdag. Jan en Jonas zijn benoemd tot ereleden en zijn nog op vele bijeenkomsten en borrels van de RBB te vinden. Ongetwijfeld zullen zij niet ontbreken bij het grootse jubileumfeest op 9 juni. De vereniging gaat daarbij de samenwerking aan met de vader van een van de leden, Patrick van den Aker, om geld in te zamelen voor het feest én voor KiKa. Daarvoor gaat de vereniging rond met krasboekjes, waarbij onder ieder open gekrast vakje een donatiebedrag staat. Van het te doneren bedrag gaat de ene helft naar het jubileumfeest van de vereniging, de andere naar KiKa. Op zaterdag 17 maart en woensdag 21 maart worden de boekjes uitgedeeld aan de leden.

Zwemmen in groepsverband
Langs het wedstrijdbad legt beoogd voorzitter Sabine van der Struijk uit wat de vereniging allemaal doet. "We verzorgen het watervrij maken van kinderen, en het zwem-ABC, maar hebben ook een wedstrijdgroep en een opleiding tot lifeguard." Als ze de vragende blik van de verslaggever ziet, lacht ze en legt uit dat RBB naast lessen voor de 'traditionele' diploma's A, B en C vanzelfsprekend ook 'zwemmend redden', instructeursopleidingen en een opleiding tot lifeguard biedt. Deze opleiding is de zwaarste en vereist alle diploma's 'zwemmend redden'. Toch is plezier hebben in het zwemmen, ook bij deze groep, nog steeds de belangrijkste drijfveer.

Volgens Van der Struijk zit het voornaamste verschil met een reguliere zwemvereniging hem in het feit dat alle activiteiten bij RBB in groepsverband zijn: "Je hebt elkaar daarbij écht nodig!" Achter de beoogd voorzitter zwemmen, verdeeld in kleine groepjes, atletische mannen en vrouwen uit alle macht met een soort korset met daaraan een lang touw van de ene naar de andere kant van het 25 meterbad. Daarna worden ze, met een denkbeeldige drenkeling, weer met man en macht door het water teruggetrokken naar waar ze vandaan kwamen. "Dit is de wedstrijdgroep", legt Van der Struijk uit. "Ze spelen hier een redding na, zoals die bijvoorbeeld op zee uitgevoerd wordt." Na afloop wordt de totaaltijd van de groep genoteerd.

De reddingsbrigade is onder meer actief bij het tweejaarlijkse Dommeltheater, waar de vereniging een oogje in het zeil houdt en in actie komt, mocht er iemand in het water in de problemen komen. Verder bewaakt RBB de veiligheid bij zwemwedstrijden in de regio. Ook traint de groep life guards van RBB met enige regelmaat buiten.

Het zwemseizoen voor de reddingsbrigade loopt van september tot mei, waarbij het jaar wordt afgesloten met een examenperiode. Naast het 35-jarig jubileum is 2018 sowieso een bijzonder jaar: RBB in op 24 en 25 maart namelijk gastheer van het NK Lifesaving. Op zaterdag zwemmen de junioren, zondag zijn de senioren aan de beurt.

Corfu wint titel leukste restaurant van Boxtel

Boxtel - Voor de tweede keer op rij heeft Grieks Restaurant Corfu de titel 'Het leukste restaurant van Boxtel' gewonnen. Naast deze prijs ontving eigenaar Peter Devetzis de afgelopen week in Gorinchem ook de Gold Award, voor restaurants die een gemiddelde klantbeoordeling van 9 of hoger hebben.

Trots deelde Devetzis het nieuws op Facebook. Sinds het behalen van de titel vorig jaar, toen hij naar eigen zeggen geen inspanning deed om gasten op hem te laten stemmen, spant hij zich wél in om zo veel mogelijk stemmen voor zijn restaurant te verzamelen. 217 mensen namen de moeite een beoordeling te geven. Dit leidde uiteindelijk tot de titel.

Volgens Devetzis begint de verkiezing steeds meer te leven in Boxtel. Dat blijkt in ieder geval uit het aantal stemmen dat hij binnensleepte, want waar het afgelopen jaar nog 160 mensen stemden, waren dat er dit jaar dus 217. Corfu gaat er niet alleen in kwantiteit op vooruit, zo leert een blik op de uitslag van vorig jaar, maar ook in kwaliteit. Was de gemiddelde beoordeling vorig jaar nog 9,34, dit jaar bedraagt die 9,65.

Om de hoge cijfers vast te houden gaat Corfu het komende jaar extra aandacht vragen voor alle gezonde rechten die op de kaart staan. Mede-eigenaresse Ingrid Devetzis geeft aan dat veel mensen nog steeds aan gerechten met overmatig veel vlees denken bij een Grieks restaurant, "maar we zijn enorm bezig met gezond eten. Bijna alles op onze kaart is bijvoorbeeld glutenvrij!"

Om alle gasten die op Corfu gestemd hebben te bedanken, komt het restaurant nog met een speciale actie. Hoe die er precies uit gaat zien is nog een verrassing.

Hobbycentrum en SeniorWeb

Op onze digitale snelweg, waar alles draait om computer, smartphone, iPad of tablet en laptop raken senioren vaak de weg kwijt. Zij zijn niet met deze technieken opgegroeid en de ontwikkelingen op dit gebied gaan in een sneltreinvaart.

Hobbycentrum Boxtel, waarvan deze leeftijdsgroep de doelgroep is, biedt al enige tijd zowel langere als kortlopende cursussen en workshops aan om senioren vertrouwd te maken met deze digitale media.

Er is heel veel mogelijk als je een beetje de weg kent in de digitale wereld: een gezellig berichtje sturen via WhatsApp naar je kinderen of kleinkinderen, contacten met vrienden of bijvoorbeeld huisarts, internetbankieren, een formulier online invullen en versturen, berichten lezen in de Berichtenbox van de overheid, een leuk cadeautje voor je vriendin of die nieuwe bestseller bestellen/lezen, een bloemetje of een kaartje sturen naar een verre vriend, het wereldnieuws als eerste lezen, een route met de trein of auto plannen, een spelletje spelen, filmpjes via YouTube kijken, een zelfgemaakte foto bewerken en je belastingformulier invullen. En nog veel en veel meer. Via internet ligt de wereld voor je open.

Om senioren uit Boxtel en omstreken nog beter te kunnen ondersteunen bij het digitaal vaardig worden én blijven heeft Hobbycentrum Boxtel met de KBO samenwerking gezocht met SeniorWeb. Dit is een landelijke vereniging die senioren stimuleert deel te nemen aan de digitale samenleving. Zij biedt een scala aan educatieve en ondersteunende diensten aan. Hobbycentrum Boxtel wordt een lokaal leercentrum van SeniorWeb. Daardoor kunnen de cursisten van het Hobbycentrum ook gebruikmaken van de kennis en services die SeniorWeb aanbiedt.

Leo de Kort, coördinator en bestuurslid: "De samenwerking met SeniorWeb biedt het Hobbycentrum nog meer mogelijkheden om ouderen vertrouwd te maken met digitale media. Ouderen die interesse hebben in een van de cursussen kunnen zich nu al aanmelden via www.hobbycentrumboxtel.nl. Mensen die nog helemaal niet digitaal vaardig zijn kunnen natuurlijk even langskomen in de Baroniestraat 105 of bellen naar 0411-210355."

MUBO start vaste rondleidingen

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) start met het verzorgen van rondleidingen over de geschiedenis van Boxtel. Voorlopig op vaste dagen, één keer per maand. Belangstellenden kunnen kiezen uit drie soorten rondleidingen. De eerste is op zaterdag 24 maart om 14.00 uur.

De rondleidingen worden verzorgd door Ben Ophof en Joop Schuller, die beiden ook als VVV-gids historische wandelingen door Boxtel verzorgen, en door historicus Willem Wittenberg. De rondleidingen zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel, die de geschiedenis van Boxtel vanaf de prehistorie tot nu aan de hand van 49 vensters of thema's vertelt. Deze zijn verbeeld en verwoord in een vaste expositie, die is te zien op de eerste en tweede verdieping van het museum.
Belangstellenden kunnen kiezen uit drie rondleidingen: een algemene rondleiding binnen MUBO langs tien door de gids geselecteerde vensters van de canon (3,50 p.p.), een groepsrondleiding waarbij de onderwerpen op basis van wensen van de groep worden bepaald (5 euro p.p.) of een rondleiding deels binnen en buiten het museum (5 euro p.p.) met aandacht voor historisch Boxtels erfgoed zoals de Heilig Hartkerk, het Ursulaklooster en de Angelaschool.
Iedere rondleiding start in de MUBO-ontvangstruimte met een korte introductie, daarna worden de deelnemers door de gids meegenomen op zaal. De vaste rondleidingen voor dit jaar zijn op 24 maart, 14 april, 2 en 30 juni, 28 juli, 8 september, 27 oktober en 24 november. Naast de vaste dagen kan op afspraak altijd een rondleiding worden aangevraagd, ook op werkdagen.
De vaste rondleidingen starten om 14.00 uur, maximaal 10 deelnemers per gids. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.


Nieuw artikel

GEMEENTE INFO
Oud papier:
16-03 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
16-03 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
17-03 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
17-03 Den Berg
20-03 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

GEMEENTE INFO
Oud papier:
16-03 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
16-03 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
17-03 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
17-03 Den Berg
20-03 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 11

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Eikendaal 4, Rooien: kastanjeboom uit zijerf
Eikendaal 4, Rooien: 4 eiken uit het voorerf (berm)
Europalaan 5, 7 en 9, Rooien: 2 kastanjes uit parkeerplaats achterzijde woningen
Prins Hendrikstraat 62, Vervangen condensor op het dak en de handelsreclame aan de         Gevels
Maastrichtsestraat in park Oosterhof nabij vijver, Terug plaatsen kunstwerk 'In gesprek' op een heuvel

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Dorpsstraat 28, Realiseren integraal kindercentrum (IKC) in bestaande basisschool
Lennisheuvel in natuurpark Boscheind, Plaatsen vlonder: onderdeel project Natuurexperience Lennisheuvel

Verleende omgevingsvergunning
Munselse Hoeve 22, Bouw woning

Kennisgeving Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval
Van Hugenpothstraat 11 + naaste omgeving, Mobiel breken 4.000 ton steenachtige materialen

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Aanvullingen week 10

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Deken de Wijsstraat 3, Rooien: haagbeuk bij hoogspanningshuisje
Nieuwe Nieuwstraat thv zijgevel, Rooien: veldesdoorn uit plantsoenstrook Hazelaarsgaard 1
Rozengaard 8 en 71, Rooien: 2 haagbeuken uit groenstrook
Van der Voortweg, Rooien: 16 populieren uit grasveld tussen weg en rivier De Dommel

Verleende omgevingsvergunning
Bosscheweg 125, Vestigen afscheidshuis
Molenwijkseweg 91,bVestigen sport & spel BSO binnen sportpark ODC

Luchtpost uit Amerika: Tamara Koopman

Foto: Tamara Koopman

De tijd vliegt! We zitten alweer een half jaar in Amerika. In Boise, Idaho.

Wat kun je veel meemaken in een half jaar tijd en ook weer gewoon raken aan dingen, waarvan ik dat een half jaar geleden niet had kunnen denken. Zoals dat de oudste twee kinderen al bijna vloeiend Engels praten; ze kunnen nu de meeste mensen en dingen hier begrijpen en onder andere de liedjes van idool Justin Bieber verstaan (en me vragen stellen hierover.. slik). Het spellen van woorden, wat ze nu veel leren en doen, gaat in het Nederlands en Engels door elkaar heen, en wordt geleidelijk steeds meer Engels. Ook onze jongste, die nu regelmatig naar een pre-school gaat, komt thuis met de eerste volzinnen van haar leven.. in het Engels: "Mommy, can you open this?" of "Where is my poppy?" doelend op haar knuffeltje.

Erg leuk om erbij stil te staan hoe we met z'n vijven aan het integreren zijn (geweest); zwemles, drumles, tennisles en scouting worden opgepakt nu het Engels taalbegrip beter wordt. Ook worden nu dingen gedaan die ik dacht voorlopig niet (of misschien wel nooooit) te doen, zoals skiën. Boise is omringd door woestijn, maar het prachtige Boise National Forest ligt om de hoek, zo'n half uur rijden. Daar hebben mijn oudste twee kinderen en ik in de maand februari onze eerste skilessen ooit gehad. De kinderen deden het geweldig, vrijwel meteen angstloos. Alleen ik... ik ben niet vaak angstig, maar holy sh*t, wat hebben mijn knieën geknikt. Ik heb stille tranen van angst gehuild onder mijn skibril, tegen mezelf zeggend dat ik de instructeur zou zeggen ermee te stoppen. Maar in de vierde en voorlopig laatste les was er de klik tussen mijn lichaam, de ski's en de sneeuw en wat heb ik toen genoten van het vliegen over een geweldig dik pak sneeuw met prachtige vergezichten over Boise en andere delen van Idaho.

Foto: Tamara Koopman

Ik ben inmiddels (weer) gewend aan de Amerikaanse vriendelijkheid, de 'hugs', de grote auto's, het rustige(re) rijden op de wegen, de ruimtelijkheid, het gemakkelijk kunnen kopen van mijn geliefde kombucha en kefir, gefermenteerde drankjes die ik in Nederland zelf moest maken. Ook hebben we weer een fijn sociaal leven gecreëerd, waarbij we met z'n tweetjes of met vrienden 'sleezy' barretjes induiken op zoek naar lekkere Amerikaanse biertjes, gaan we op in de diversiteit aan restaurantjes van deze grote stad, die toch fijn klein aanvoelt, en ontdekken we podia voor muziek, toneel en andere culturele uitingen.
Met vriendinnen heb ik uitjes naar (indoor) speeltuinen met de kinderen of naar musea, of we gaan (zonder kinderen!) naar massagesalons, hoe luxe(!), wonen verschillende workshops bij of we gaan gezellig lunchen.

En natuurlijk heb ik mijn 4 tot 8 danslessen per week, die ik op twee verschillende locaties in Boise geef, en ben ik een qigong training aan het doen, waarbij ik een aantal keer per jaar een weekend naar Portland en Seattle mag in mijn uppie.

Het voelt als een luxe leven hier, en hoewel ik er steeds meer van kan genieten nu we meer en meer routine hebben, heb ik de afgelopen maanden Nederland erg gemist in de zin van familie, vrienden, dansgemeenschap, cultuur en mijn keuken, tuin en studiootje.

De vrienden en dans- en schoolgemeenschap hier in Boise beginnen al te vragen of we niet langer of permanent kunnen blijven, maar hoewel Boise in mijn hart begint te kruipen, ligt mijn hart in Nederland. Hopelijk kunnen we het goede van Boise straks integreren in ons leven in Liempde. Voorlopig absorberen we al het goede van hier, vooral de warmte van de zon, die hier vrijwel alle dagen schijnt. Ik stuur graag wat door naar jullie!

Sending sunshine from Boise!

Liefs, Tamara

Foto: Kèk Liemt / Louis de Kok

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.
Fotograaf: Louis de Kok

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Boxtel kiest

Foto: Gemeente Boxtel

Op 21 maart gaan om 7.30 uur de stembureaus open. Dan is het zover. Boxtel kiest. Liempde kiest. Lennisheuvel kiest.

U heeft hem de afgelopen weken vast wel ergens voorbij zien komen: de slogan Boxtel kiest. Misschien zag u hem boven een van de vele berichten die we afgelopen maand hebben gepubliceerd op Facebook, op Twitter of gewoon in de krant. Misschien zag u de poster aan de balie in het gemeentehuis. Misschien zag u de speciale vlaggen die wapperen voor het gemeentehuis. Of misschien nam u zelfs al een kijkje op de website www.boxtelkiest.nl.

Vanuit de gemeente hebben wij heel wat georganiseerd om de komende gemeenteraadsverkiezing bij u onder de aandacht te brengen. We hebben van onze kant op allerlei manieren geprobeerd het belang van die verkiezing duidelijk te maken en zo mee te werken aan een goede opkomst. Dat hebben we graag gedaan, want het belang is groot.
Als burgemeester grijp ik ook deze kans die Mooi Boxtel biedt, om u te vragen op 21 maart naar de stembus te gaan. Mee mogen beslissen is een belangrijk recht in onze democratie. Wanneer u in onze gemeente woont, boven die 18 bent en afkomstig bent uit een EU-land of een geldige verblijfsvergunning heeft en al 5 jaar legaal in Nederland woont, hebt ook u het recht om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezing.

Waarom is stemmen zo belangrijk?
Na deze verkiezing gaan verschillende politieke partijen de nieuwe gemeenteraad vormen. Met hoeveel raadsleden een partij in de nieuwe raad komt, hangt af van de verkiezingsuitslag en dus ook van uw stem. De nieuwe gemeenteraadsleden bepalen de komende jaren wat er in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel gaat gebeuren op het gebied van milieu, huisvesting, economie, onderwijs, zorg, enzovoort. De partijen die met elkaar een coalitie gaan vormen, leveren de wethouders.

Op wie stemt u?
Misschien weet u al op welke partij of kandidaat u wilt stemmen. Voor wie dat nog niet weet: in de periode tot 21 maart voeren de verschillende politieke partijen campagne. Ze delen folders uit in de winkelstraten, gaan bij mensen langs of brengen via posters, kranten en social media hun verkiezingsboodschap over. De partijen hebben ook allemaal een programma; daarin staat wat zij de komende jaren willen gaan doen. In deze krant leggen zij uit hoe zij de komende jaren willen meewerken in Boxtel.

Behalve de gemeenteraadsverkiezing is er op 21 maart een referendum. Dat gaat over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Door te stemmen kunt u ook daar invloed op uitoefenen. Laat uw stem daarom niet verloren gaan.

Nog meer informatie
Wilt u nog meer weten over het stemmen, kijk dan eens op www.boxtelkiest.nl. Hier kunt u bijvoorbeeld vinden hoe iemand anders namens u kan stemmen (volmacht) of wat u moet doen als u tijdelijk in het buitenland bent en toch wilt stemmen.

Stemadvies
PS Als burgemeester sta ik boven de partijen. Van mij krijgt u dus geen stemadvies. Nou ja, toch eentje dan. Mijn advies: Ga op 21 maart met uw stempas(sen) en uw identiteitsbewijs naar één van de 15 stembureaus en breng uw stem uit. Zo bepaalt u wie er de komende jaren meewerkt in Boxtel.

Mark Buijs, burgemeester van Boxtel


Een stukje geschiedenis

Foto: Heemkunde Boxtel

In 1293 bestond het bestuur van Boxtel uit schepenen, gezworenen, kerkmeesters en armmeesters - welgestelde burgers die niet werden gekozen voor deze functies, maar aangesteld door de heer van Boxtel. In deze oude tijden vergaderde het toenmalige dorpsbestuur, een vergadering der vrije mannen 'gemeyn waerheit' geheten, zeker bij goed genoeg weer in de open lucht. Zij zaten op de vrijbanken onder de grote lindeboom aan het begin van de Markt. Bij deze zogenaamde 'gebodenlinde', werden geboden of afkondigingen gedaan. Op zondag na de hoogmis las de vorster van Boxtel onder de linde de geboden voor.

In 1798 werden de schepenen, borgemeesters, kerkmeesters, armmeesters en negenmannen ontslagen. Er werden zeven municipaliteitsleden, gemeenteraadsleden, gekozen die het nieuwe dorpsbestuur vormden. Vanaf 1803 werd de rechtspraak overgelaten aan de rechtbank. Vanaf toen was er sprake van een gemeentebestuur. Op 6 augustus 1810 werd door de prefect uit Den Bosch een gemeenteraad aangesteld. Velen weigerden omdat het raadslidmaatschap zo onaantrekkelijk was.

De Commissaris van de Koningin, Arthur Eduard Joseph baron van Voorst tot Voorst, schreef op 20 juni 1902: "De zetels van zittende raadsleden worden bij periodieke vacaturen niet betwist; maar ontstaat er eene vacature, dan is heel Boxtel in rep en roer; zoo werd zelfs een analphabeet in den raad gebracht."

De bijna voltallige gemeenteraad van Boxtel toen Franciscus van Beek in 1919 tot burgemeester van Boxtel werd geïnstalleerd. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

In de grondwet van 1848 werd onder andere vastgesteld dat de gemeenteraad aan het hoofd van een gemeente stond. Bovendien werd de gemeenteraad door de burgers zelf gekozen. Het raadslidmaatschap werd omgezet van levenslang tot zes jaar, waarbij een derde van de leden na twee jaar aftrad en er gemeenteraadsverkiezingen gehouden werden.

Maar niet iedereen kreeg kiesrecht; dat was alleen bestemd voor mannen ouder dan 23 jaar die voor een bepaald bedrag in de directe belastingen werden aangeslagen. Dit heet censuskiesrecht. Deze mannen moesten verder in het bezit zijn van burgerlijke en burgerschapsrechten, waardoor bijvoorbeeld ongehuwde mannen jonger dan 25 jaar veelal geen stemrecht hadden. In de grondwet werd niet uitdrukkelijk aangegeven dat het kiesrecht alleen voor mannen gold, dat vrouwen niet mochten stemmen werd door de wetgever als vanzelfsprekend gezien.
In 1917 werden het kiesrecht voor alle mannen van 24 jaar en ouder doorgevoerd. Ook kregen vrouwen passief kiesrecht, wat betekende dat zij wel gekozen konden worden, maar zelf niet mochten stemmen. Dat actief kiesrecht kregen vrouwen pas in 1919. Vanaf dat moment waren ook de gemeenteraadsverkiezingen om de vier jaar. Na veel tussenstappen kreeg iedereen van 18 jaar en ouder in 1972 kiesrecht.


Wethouder Herman van Wanrooij

Op 14 april 2014 kon ik mijn ING-manager in Amsterdam meedelen dat ik met ingang van de week daaropvolgend als wethouder aan de slag zou gaan in Boxtel. Overigens bleek mijn scholing daartoe, kort daarna, wat aan de korte kant. Op mijn vraag: "Als ik op die stoel van wethouder ga zitten, wat dan?" antwoordde Willie van de Langenberg, in wezen mijn voorganger, heel kort: "Nou, dan ben d 't!"

Waarmee hij dus eigenlijk wilde zeggen dat er geen school voor is. Dit houdt echter ook niet in dat er niets met je leven gebeurt. Of dat je niets áán of mét jezelf moet doen. Alsof je op 60-jarige leeftijd bent uitgeleerd. Verre van dat dus. Werk aan de winkel!

De eerste tijd ging ik nog iedere vrijdag naar Amsterdam. Ik had immers een 0,8 aanstelling en ING wilde graag die ene dag die daarmee theoretisch overbleef, benutten om nog van wat kennisoverdracht gebruik te kunnen maken. En ik stapte iedere vrijdagmorgen om 04.45 uur het bed uit om de trein te pakken naar Amsterdam, maar ook om die ene dag, zonder Boxtelse beslommeringen, terug te stappen op het oude honk. En, eerlijk gezegd, ik vond het een heerlijke afwisseling!

Sommigen zeggen dat het een kunst moet zijn jezelf overbodig te maken. Welnu: of het aan de wekker lag of niet, maar dat lukte bij ING wonderwel. En in Boxtel kreeg ik het meer dan lijvige PHS-dossier (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer) op mijn bord en allen waren het er wel over eens dat daar een volle werkweek tegenover moest staan: Het was anders ook geen doen geweest.

Naast PHS had ik nog wat klussen meer: financiën, belastingen en verzekeringen, openbare ruimte en verkeer, vergunningverlening, doelmatig waterbeheer en afvalbeleid én sport. Van dat laatste hebben we allemaal verstand. Van verkeer overigens ook en daar kom je vanzelf achter.

Wat het "Nou dan ben d 't!" precies inhoudt, is mij de afgelopen 4 jaar wel duidelijk geworden. En ook wel dat 100% bewonerstevredenheid gelijk staat aan de bekende speurtocht naar de speld in de hooiberg. Maar dat neemt niet weg dat ik altijd op zoek zal blijven gaan naar datgene wat het dichtst in de buurt komt van het grote belang. Datgene te doen wat goed is voor ons dorp en onze omgeving. Niet meer en niet minder.

Vaak is dat: Gewoon doen wat werkt. Wie doet er mee? We gaan daarmee verder vanaf 21 maart.

Mis het niet!


Foto: Jan van der Krabben

Geen '#Metoo' maar '#Youtoo' in de gemeenteraden

'#Metoo'-zaken horen in de gemeenteraad niet thuis. Daar zijn we het snel over eens denk ik. Mochten er raadsleden zijn die zich daar in de voorbije periode aan bezondigd hebben, dan mag ik hopen dat collega's hen eens flink de oren hebben gewassen. De nieuwe raadsleden na 21 maart zullen het wel uit hun hoofd laten om zich daar schuldig aan te maken. Binnen 'no time' staan ze aan de schandpaal midden op het marktplein. Ons spreekwoord 'voor paal staan' komt daar vandaan. Misschien in onze huidige tijd nog niet zo'n slechte maatregel.
Nu ik dit artikel schrijf (medio januari) moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik het gekrakeel over '#Metoo' in de praatprogramma's op radio en televisie wel beu ben. Laten we erover ophouden en de hernieuwd geformuleerde normen en waarden betreffende ons seksueel gedrag in praktijk brengen. Flirten, ook op mijn leeftijd, mag gelukkig nog.

Vandaar dat ik in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande een pleidooi wil houden om de slogan '#Metoo' te wijzigen in de slogan '#Youtoo'. Wat ik daarmee bedoel zal de vrouwelijke stemgerechtigden en de vrouwelijke kandidaten op de kieslijsten zeker aanspreken. Eerst een kort uitstapje in de geschiedenis.
Thorbecke regelde in de Gemeentewet van 1851 het gemeentebestuur. Het bestuur van iedere gemeente bestond voortaan uit een gemeenteraad, een college van burgemeester en wethouders en een door de koning benoemde burgemeester. Welgestelde kiesgerechtigde inwoners (mannen) mochten stemmen. Het vrouwelijke deel van ons koninkrijk moest nog bijna zeventig jaar wachten voordat ook zij het actief kiesrecht kregen (1919). Dat ging niet vanzelf. Er is hard voor gestreden, onder andere door Aletta Jacobs (1854-1929).
In 2018 is het dus bijna 100 jaar geleden dat het actief vrouwenkiesrecht is ingevoerd. Toch is in ons land de afgelopen honderd jaar het aandeel vrouwen in de gemeenteraden nooit hoger geweest dan de huidige 28,3%.

In heel ons land? Nee, niet in Boxtel! Daar bestaat de gemeenteraad voor 52,2% uit vrouwen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 namen voor het eerst in de Boxtelse geschiedenis meer vrouwen dan mannen zitting in de raad. Ook is één van de vier wethouders in deze gemeente een vrouw. Aletta Jacobs zal vanaf haar hemelse wolk met voldoening op Boxtel neerkijken!

Laten we hopen dat deze gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de politieke bestuurslagen ook na deze verkiezingen weer tot uiting komt. En niet alleen in Boxtel. Het is tijd voor een landelijke verandering. Die politieke omslag wil ik met kracht aanzwengelen met de slogan '#Youtoo'! Met andere woorden… Nederland, kijk naar Boxtel!
Grotere diversiteit in de samenstelling van de gemeenteraad leidt tot grotere legitimiteit van de besluitvorming. Een samengesteld team van mannen en vrouwen in gemeentelijke commissies biedt meerwaarde en een verhoogde efficiëntie. Dus bij deze een oproep aan alle lokale politieke partijen van Nederland: zorg ervoor dat de slogan '#Youtoo' een begrip wordt in uw gemeente. U zult er versteld van staan… de voorkeursstemmen voor de vrouwelijke kandidaten op de kieslijsten zullen tot grote hoogte stijgen. Dat is toch ook uw streven?

Wethouder Marusjka Lestrade

Bezuinigen! DE grote opdracht toen ik in 2014 begon als wethouder. Niet alleen 600.000 euro per jaar minder naar subsidies binnen welzijn, ook de bouw van een nieuwe school kon niet doorgaan.
School en ouders uiteraard (en begrijpelijk!) diep teleurgesteld. Jarenlang hadden zij zich verheugd op nieuwbouw. Nu moest ik vertellen dat dat niet door kon gaan. Er was al veel leegstand. Die leegstand zou oplopen tot 35/40 lokalen in 2030. In totaal zou dat miljoenen euro's kosten. Geld dat niet aan onderwijs zelf (inzet leerkrachten) uitgegeven kon worden.

De bezuinigingen moesten allemaal binnen de welzijnssector vallen. De site subsidiekeuzes.nl is toen opgericht zodat iedereen in Boxtel mee kon denken. Tijdens diverse avonden is met alle organisaties en betrokkenen gesproken over keuzes maken. Iedereen was het er uiteindelijk over eens: jongeren en kwetsbare mensen moesten gesteund worden. De gemeenteraad heeft een nieuwe subsidieverordening (Europa- en toekomstbestendig) ingesteld. Dat lijkt simpel maar het heeft veel creativiteit en inzet gevraagd. Ook de afspraak over innovatie binnen de welzijnssector moest immers nagekomen worden!

Wat gebeurde er verder? MiK ging failliet. Dat kostte maanden vergaderen, met andere gemeenten afspraken maken, oplossingen bedenken. We probeerden het muziekonderwijs zo te regelen dat echt alle kinderen daar toegang toe konden krijgen.

De bieb: ook daar grote organisatorische problemen die we moesten oplossen. Gelukt! We horen nu bij de Stadsbieb in Den Bosch.

Inwoners van Boxtel hebben zich samen ingespannen voor opvang van 'onze' Eritrese meiden. Voor hen en voor Syrische vluchtelingen zijn intensieve programma's opgezet.

Jeugdzorg: vanaf 2015 onze verantwoordelijkheid. Een complex verhaal, maar we doen het in de eerste lijn (BasisteamJeugdGezin) goed. Inkoop specialistische zorg doen we met 15 andere gemeenten. (Zoals we heel veel met andere gemeenten samen moeten regelen en overleggen!)

En verder: kunst en cultuur, jongerenwerk, gemeenschapshuizen, de wijk Boxtel-Oost, AgriFoodCapital, strategisch economisch platform, onderwijshuisvesting, GGD en nog veel meer. Resultaten van mijn werk waren vaak niet zichtbaar (geen fietspad of woning) maar wel heel voelbaar: directe toegang tot jeugdzorg, armoedebestrijding bij kinderen, stimulering innovatieve bedrijven en culturele initiatieven.

In Boxtel is het goed wonen, we hebben goed onderwijs en goede zorg en zijn cultureel springlevend!


TipMooiBoxtel: gemeenteraadsverkiezingen houden Boxtelaar nog niet echt bezig

Boxtel - De gemeenteraadsverkiezingen leven, zo vlak voor 21 maart, nog niet echt in onze gemeente. Dit blijkt uit een peiling die we uitvoerden onder ons lezerspanel TipMooiBoxtel. Eén derde van de Boxtelaren (33%) heeft nog geen flauw idee op welke partij ze hun stem gaan uitbrengen. Ook weten de Boxtelaren niet waar ze partijprogramma's kunnen vinden en indien ze daar wel in slagen, neemt slechts een enkeling ze allemaal door. Toch zijn de panelleden wel betrokken, zo blijkt uit hun vele ideeën, suggesties en motivaties.

Van de deelnemers aan de speciale verkiezingspeiling geeft precies één op de vier aan één of meerdere verkiezingsprogramma's te hebben gelezen. Zo'n 7% heeft zelfs álle verkiezingsprogramma's gelezen. De grootste groep (38%) heeft nog geen enkel verkiezingsprogramma ingezien, maar zegt dit wel te willen doen. Bijna één op de drie respondenten (30%) heeft geen enkel programma gelezen en gaat dit ook niet doen. De voornaamste reden die zij daarvoor noemen is dat zij de programma's niet kunnen vinden. Bij de de partijkeuze lijken met name de idealen van de partijen de doorslag te geven.

Op de vraag of de Boxtelse politiek dicht bij de burger staat is ons panel verdeeld. 33% staat neutraal tegenover deze stelling. Eén op de vijf is het hiermee eens. Precies een twee keer zo grote groep is het er echter niet mee eens en vindt dat de politiek niet dicht genoeg bij de Boxtelse burger staat. Opvallend hierbij is dat enkel mensen die negatief op de stelling reageerden hun keuze motiveerden. De voornaamste kritiek luidt dat de gemeente niet, of slechts op formele wijze, in gesprek gaat met haar inwoners.

Het is dan ook geen wonder te noemen dat de grootste groep deelnemers niet vindt dat Boxtel de leus 'meewerkend' eer aan doet. 46% van de respondenten kan zich niet vinden in deze term. Slechts 18% van de ondervraagden is het hier wel mee eens en bijna één derde twijfelt over een stellingname. Wederom motiveert alleen de groep die negatief is over de stelling de keuze. Vrijwel in alle motivaties werd bureaucratie als boosdoener genoemd.

Politici
Dat het niet de volksvertegenwoordigers, maar met name de politieke partijen zijn die de doorslag geven in het maken van een stemkeuze, blijkt uit een andere peiling die we onder ons panel hielden. Hierbij geeft twee op de drie (67%) van de 229 deelnemers aan met name te stemmen op een partij en niet op een persoon. Slechts 10% stemt vooral op een partij vanwege de kandidaat die er voor uitkomt. Iets meer dan één op de vijf respondenten (22%) heeft geen antwoord op deze vraag. Wel spelen de kandidaten op de kieslijst een rol in de uiteindelijke keuze, of zoals een panellid aangeeft: "Als de partij me aanstaat, maar de kandidaat *piep* is, overweeg ik wel om op een andere partij te stemmen."

Een meerderheid van ons TipMooiBoxtel-panel (52%) vindt het van belang dat de kandidaat uit de plaats komt waar hij zich verkiesbaar stelt. Want, 'om de belangen van je eigen dorpskern het beste te kunnen behartigen, moet je er ook zelf vandaan komen', zo geeft een panellid aan. Verder wordt in de toelichtingen opvallend vaak genoemd dat de kandidaat de kwaliteit moet hebben mensen te verenigen en in staat moet zijn compromissen te sluiten.
Daarop aansluitend vindt maar liefst twee op de vijf (41%) deelnemers aan de peiling betrouwbaarheid de belangrijkste eigenschap van een lokaal politicus. Een iets kleinere groep (39%) vindt het het belangrijkst dat de kandidaat zich écht hard maakt voor de gemeenschap. Slechts een kleine groep van 8% vindt het het belangrijkst dat een kandidaat van onbesproken gedrag is.

Ook ervaring in de politiek vindt een flinke groep (41%) een belangrijke eigenschap. Hoewel de lijsttrekkers allen al enige jaren meelopen in de Boxtelse politiek, zijn partijen ook voortdurend op zoek naar verjonging. Daarbij kent de lijst van de VVD de meeste jongeren (30 jaar of jonger) in de top 5, namelijk drie. Bij CDA zijn dat er twee, onder wie Kübra Attalay. Zij was de afgelopen vier jaar het jongste raadslid van Boxtel en kwam op haar 24e in de raad. Ook twintigers Kim van de Sande (BALANS), Joep Schalkx (Combinatie95) en Jet Winkler (PvdA/GL) staan op verkiesbare plaatsen. De drie jongeren zijn de enige kandidaten jonger dan 30 jaar in de top 5 van hun partij. De fracties van INbox, SP en D66 hebben geen jongeren in de top 5, maar daar zijn bij D66 wel twee dertigers te vinden.

Ook de verhouding man/vrouw ligt in Boxtel redelijk gelijk. Zo kent onze gemeente vier vrouwelijke en vier mannelijke lijsttrekkers en ook in de top 5 is de verhouding tussen mannen en vrouwen nagenoeg gelijk. Alleen de SP vormt hier een uitzondering op met de eerste vrouw op de elfde plaats.

De populairste vertegenwoordiger om eens een avond mee op pad te gaan in het college van B&W blijkt burgemeester Mark Buijs met 18% van de stemmen. Velen willen hem wijzen op problemen in hun eigen wijk en noemen hem de enige onpartijdige vertegenwoordiger binnen de Boxtelse politiek. Opvallend is ook dat niet iedereen lijkt te weten wat het burgemeestersambt inhoudt: zo wil een enkeling hem ter verantwoording roepen voor beleid waar hij helemaal niet over gaat. Toch geeft een aantal panelleden aan wel degelijk kaas te hebben gegeten van de lokale politiek: zij kiezen juist de burgemeester als gesprekspartner omdat hij volgens hen beter in staat is zich onafhankelijk van de partijen op te stellen.

Stellingen
We legden ons panel een aantal stellingen voor met betrekking tot actuele onderwerpen die ook de komende verkiezingen spelen.

Greentech
Wij vroegen de deelnemers naar hun mening over de voorgenomen komst van GreenTech en het biomassaplein naar Vorst B. Eén derde staat positief tegenover die ontwikkeling, terwijl slechts 23% hier negatief tegenover staat. Een relatief grote groep (28%) weet niet wat te denken over de komst van GreenTech. Het lijkt er dus op dat het besluit van de gemeente door een meerderheid van ons panel gedragen wordt. Opvallend is wel dat een voorstander van GreenTech op Vorst B aangeeft dat de communicatie hierover vanuit de gemeente wel wat beter had gekund.

Baroniestraat
Meer dan de helft van het TipMooiBoxtel-panel (55%) vindt het een goed idee om de verkeerssituatie in de Baroniestraat aan te passen. Daarbij valt op dat Boxtelaren niet echt een oplossing hebben voor de verkeerssituatie in de straat. Het plan om er 30-kilometerbeleid of eenrichtingsverkeer in te stellen, dat onlangs geopperd werd door de Boxtelse politiek, lijkt niet op een breed draagvlak te kunnen rekenen. Opvallend veel respondenten geven aan dat dit in hun ogen niets oplost. Ook bij tegenstanders van het aanpassen van de Baroniestraat (30%) overheerst die mening. Volgens hen is een meer integrale aanpak binnen de gehele gemeente nodig. Die komt er de volgende bestuursperiode ook in de vorm van het verkeersplan MOVE'31, dat onder meer moet voorzien in een parallelweg langs de A2 en een betere ontsluiting in zowel de Noord-Zuid-, als de Oost-Westas.

Parkeren
Precies twee op de vijf panelleden vindt het huidige parkeerbeleid in het centrum van Boxtel een verbetering ten opzichte van de oude situatie en acht de parkeerproblemen hiermee voldoende opgelost. Een bijna even grote groep (39%) denkt er echter precies tegengesteld over: de problemen zijn volgens hen enkel verplaatst. Het invoeren van parkeervergunningen in een groot deel van het centrum was vanaf het begin al een omstreden maatregel en blijkt nog steeds de meningen te verdelen.

Milieu en duurzaamheid
48% van ons panel vindt dat Boxtel voldoende aandacht heeft voor milieu en groen. Boxtel heeft zich in de bestuursovereenkomst de afgelopen periode behoorlijk hoge doelen opgelegd. Zo wil het in 2030 al klimaatneutraal zijn, ten opzichte van de rest van Nederland in 2050. Een enkeling geeft daarom aan dat het allemaal wel wat minder kan met de klimaatdoelstellingen van Boxtel. Daar tegenover vindt 16% juist dat er nog meer voor het milieu gedaan kan worden. Een aantal deelnemers wil graag meer duidelijkheid over de beschikbare subsidies zien.

Cultuurverbinder
Wat betreft een dorps-/stadskunstenaar, ook wel 'cultuurverbinder' genoemd, is de Boxtelaar verrassend eensgezind: bijna drie op de vier panelleden (73%) is tegen zijn of haar komst. De plannen hiervoor bevinden zich inmiddels in een vergevorderd stadium en de vacature gaat zelfs vóór 21 maart ingevuld worden. Toch kan de cultuurverbinder dus niet rekenen op veel steun vanuit ons panel. Slechts 11% denkt dat deze kunstenaar iets toe kan voegen aan het culturele landschap in Boxtel.


Wethouder Eric van den Broek

Foto: SP

Beste inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel,

Laat ik met de deur in huis vallen: Ik wil graag weer wethouder worden.

De afgelopen bestuursperiode heb ik als wethouder uitstekende resultaten behaald. Zo is het armoedebeleid sterk verbeterd, onder meer door veel meer geld te steken in de bestrijding van armoede onder kinderen. Ook is er extra geld gegaan naar de verbetering van de schuldhulpverlening.

Het cijfer cliëntwaardering Wmo is gestegen van 7,0 naar 7,6: 85% is tevreden over de ondersteuning. De vele positieve reacties op de afgelopen weken gehouden Wmo-cliëntdagen bevestigen dit beeld.

Er is een werkmakelaar aangesteld die kwetsbare mensen aan een baan moet helpen. Ondernemers worden gestimuleerd om mensen met een beperking in dienst te nemen. In het eerste halfjaar van 2017 is het aantal uitkeringen in het kader van de Participatiewet verminderd met 51 personen (een daling van 10%).

Er is 1 miljoen gestoken in het stimuleren van de economie, hetgeen heeft geresulteerd in allerlei ondernemersinitiatieven. Het bedrijventerrein is de laatste jaren sterk verbeterd, er is meer (duurzame) bedrijvigheid.

Ik ben er trots op dat ik er in ben geslaagd om de neuzen van bewoners en ondernemers dezelfde kant op te krijgen, waardoor er historische besluiten genomen zijn over de herinrichting van het centrum. De Markt wordt eindelijk autoluw en er komen extra parkeerplaatsen in de buurt. Het parkje Indenhof is een blauwgroen pareltje in het centrum.

Als wethouder heb ik mij met hart en ziel ingezet voor het sociaal houden van onze gemeente, het realiseren van een aantrekkelijker centrum, het aanjagen van de economie en het op allerlei manieren betrekken van en praten met burgers, bijvoorbeeld via huiskamerbijeenkomsten.

Ik wil graag weer wethouder worden omdat je als wethouder veel meer kunt bereiken voor de inwoners van onze gemeente dan wanneer je als partij in de oppositie zit. Bovendien wil ik nog enkele karweien afmaken, zoals de realisering van een aantrekkelijk centrum, de herinrichting van de Markt en het verder stimuleren van de economie.

Gunt u mij en uzelf die mogelijkheid? Breng dan op woensdag 21 maart uw stem uit!


Wethouder Peter van de Wiel

Inmiddels ben ik nu al weer acht jaar als wethouder een betrokken bestuurder die de toekomst van Boxtel altijd voorop stelt. Geen korte termijn, populistische politiek, maar 'Samen Zorgen voor Nu en Morgen', onze verkiezingsslogan. Ik ben nog niet klaar met mijn werk en honderd procent gemotiveerd om me nog eens vier jaar in te zetten voor onze prachtige gemeenschap.

De afgelopen jaren heb ik me op een breed terrein ingezet. Onder mijn verantwoordelijkheid bouwde Boxtel rond de crisis stug door. Zonnegolven II, Sparrenlaene, Panta Rhei, Den Bergh en Joice werden opgeleverd. Nu gaan we onder andere bouwen bij De Hoeve, Hobbendonk, Albinonistraat, Ronduutje en Princenlant IV. Grote stappen zijn gezet bij moeilijke uitbreidingslocaties. We gaan snel aan de slag in Lennisheuvel, in Boxtel bij Selissen/Lindenlust en werken hard aan Hamsestraat-Roderweg in Liempde, waar de urgentie hoog is. Het betreft in totaal circa 1000 woningen; dat helpt ons echt vooruit.

Onder de noemer toerisme-recreatie en buitengebied haalde ik bij 'Landschappen van Allure' 30 miljoen euro binnen voor natuur/landschap, werkgelegenheid en leefbaarheid. Kijk maar eens wat er in Liempde en Lennisheuvel ontstaan is. Daarnaast kregen agrarische bedrijven de ruimte om zich succesvol om te vormen in de toeristisch-recreatieve sfeer. Het Gouden Woud in Liempde is al een topattractie in de wijde omgeving. Ook de Dino-app en de fluisterboot op De Dommel trekken nieuwe bezoekers. 'Boxtel Binnen de Bruggen' is met ondernemers en inwoners tot stand gekomen en gaat het centrum van Boxtel echt onderscheidend maken.

'Innovatie en Economie' is ook een speerpunt en daarbij is onder andere GreenTech een gouden kans. Hiermee trekken wij innovatieve duurzame bedrijven aan en nieuwe werkgelegenheid, die passen bij het nieuwe succes van De Kleine Aarde en de toekomst van Boxtel.

Duurzaam denken en handelen zit me in de genen. Wij moeten het nu met zijn allen goed hebben, maar dat mag niet ten koste gaan van de kansen van latere generaties. Gelukkig gaan steeds meer inwoners hierin mee. Het is belangrijk burgers te betrekken bij beleid dat hen aangaat. Dat is wat ik als wethouder heb gedaan. En graag wil blijven doen.


20 / 28

Na de gemeenteraadsverkeizingen van 21 maart zullen de zetels in de raad verdeeld worden en zal voor de vorming van een coalitie onderhandeld worden over prioriteiten uit de verkiezingsprogramma's. DeMooiBoxtelKrant legde de acht Boxtelse politieke partijen stellingen over verschillende onderwerpen die in Boxtel spelen voor, waarop zij konden reageren met -- zeer oneens, - oneens, +/- neutraal, + eens, ++ zeer eens.

Benefietconcert voor filmproject The day Roland met Renee

Vrouwenkoor Innovation poseert voor het dorpshuis. (Foto: Michelle Bosmans) Foto: Michelle Bosmans

Esch - Vrouwenkoor Innovation uit Esch geeft op dinsdag 27 maart een benefietconcert om de documentaire 'The day Roland met Renee' financieel te steunen. Het concert in Dorpshuis De Es start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. De documentaire behandelt het verhaal van de aan drugs verslaafde Esschenaar Roland Timmermans. Hij overleed twee jaar geleden op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van deze verslaving.

Tijdens de avond wordt de trailer van de film getoond, met uitleg over het belang ervan en laat Innovation de mooiste liedjes uit haar repertoire horen. De leden van het koor zijn extra betrokken bij dit project, omdat Rolands moeder, Desiree, al er al jarenlang lid van is. De film is een initiatief van filmmakers Omar El Araby en Paolo Rosi. The day Roland met Renee behandelt, naast het verhaal van drugsslachtoffer Roland ook het verhaal van Renee Kelder. Zij kwam een drugsverslaving te boven. Het belooft een indrukwekkende film te worden, waarin duidelijk wordt wat verslaving inhoudt. En vooral ook: wat het hebben van een verslaafd kind/broertje betekent voor een gezin.

Foto: FYSIO-TEAM

De familie Timmermans werkte mee aan de documentaire om verslaving uit de taboesfeer te halen, maar ook om andere families die worstelen met deze problematiek te tonen dat ze er niet alleen voor staan. Voor het uitbrengen van de film is nog zo'n 10.000 euro nodig. Daartoe is een crowdfundingsactie gestart. Geld overmaken kan via cinecrowd.com/rolandmetrenee.

Bij het benefietconcert van Innovation op 27 maart kan ook geld worden gedoneerd. Het concert begint om 20.00 uur, in Dorpshuis de Es op de Markt in Esch.

FYSIO-TEAM start met speciaal seniorenprogramma aan het Breukelsplein

Boxtel - Op de locatie aan het Breukelsplein zal FYSIO-TEAM vanaf april starten met het trainingstraject Senior-Fit. Zoals de naam al aangeeft is het traject speciaal bedoeld voor senioren en dan in het bijzonder voor ouderen met balans- en conditie­problemen. Het programma loopt tot juni.

In het drie maanden durend trainingstraject zullen Ankie van der Sloot en Moniek Saris elke dinsdag- en donderdagmiddag tussen 15.30 en 16.30 uur een kleine groep ouderen begeleiden; hierbij zal ook individueel aandacht zijn voor de eigen specifieke klachten en worden problematische activiteiten nagebootst. Tijdens het seniorenprogramma komen ook oefeningen voor thuis aan bod en zal met deelnemers besproken worden wat een eventueel vervolg­programma kan zijn.

Naast alle andere specialisaties binnen het team van fysiotherapeuten, neemt de ouderenzorg een groter wordende rol in, zo laat FYSIO-TEAM weten. Enerzijds vanwege de vergrijzing, maar ook het langer zelfstandig wonen vraagt om specifieke begeleiding hierin. Vooral het vallen is een groot probleem voor veel ouderen. Training van balans, kracht en conditie is aangetoond effectief in het voorkomen hiervan.

De oefenzaal van de praktijk aan het Breukelsplein is speciaal voor deze doelgroeptraining aangepast en sinds kort kan ook de oefentuin ingezet worden om steeds meer reële oefeningen aan te kunnen reiken.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de praktijk, een verwijzing van de huisarts is in principe niet nodig. FYSIO-TEAM hoopt eind maart de intakes van de deelnemers te kunnen doen. Aanmelden voor de trainingen kan door te bellen naar 0411-672548.

BOXtheater vernieuwt met 'napraatsessie' bij stuk VALS

Eén van de werken van Voermans. Foto: Atelier Anders

Boxtel - Locatietheatervereniging BOXtheater speelt op 30 en 31 maart en op 6, 7, 13, 14, 19 en 20 april het stuk VALS. Kaarten zijn te bestellen voor 12,50 euro via www.boxtheater.nl.

De productie bestaat, net zoals de afgelopen jaren, uit drie aktes, die zich allen op een afzonderlijke, nog geheime locatie zullen afspelen. In het stuk staan verlangen, strijd, reislust, wanhoop en hoogmoed centraal, zo vermeldt de ietwat raadselachtige aankondiging. Dit jaar is als reprise een vierde (muziek) stuk toegevoegd, waar onder het genot van een drankje teruggeblikt kan worden op de voorstelling. Vanzelfsprekend in het bijzijn van spelers en productie medewerkers. Op deze locatie worden de bezoekers warm onthaald.

Eén van de werken van Voermans. (Foto: Atelier Anders) Foto: Atelier Anders

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de voorstellingen. Die zijn verkrijgbaar via de website van BOXtheater: www.boxtheater.nl. De bezoekers verzamelen zich om 20.00 uur bij kringloopcentrum Het Goed aan de Industrieweg 6.

Krijg 50 procent korting in restaurant Holland Casino Eindhoven

Boxtel - Op vertoon van de advertentie op pagina 7 krijgen lezers van DeMooiBoxtelKrant 50 procent korting in het restaurant van Holland Casino Eindhoven. Begin december 2017 werd dit restaurant van Holland Casino Eindhoven bekroond met plaats 104 in de 'Iens Top 1000 beste restaurants van Nederland'. Binnen de stad Eindhoven scoorde het zelfs de derde plek. Tijd dus voor het restaurant om hun gasten, aan wie ze deze notering te danken hebben, te belonen.

Op pagina 7 van deze krant tref je een advertentie aan van Holland Casino Eindhoven. Indien je een reservering maakt via 040–2357357 in de periode van 12 tot en met 31 maart 2018 én de advertentie meeneemt, ontvang je 50 procent korting op de restaurantrekening.

Deze actie wordt je aangeboden door DeMooiBoxtelKrant in samenwerking met Holland Casino Eindhoven.

Boxtelse Elfi Voermans exposeert in Schaijk

Boxtel - De in Boxtel geboren en getogen Elfi Voermans (1979) exposeert van 23 maart tot en met 28 april bij Atelier Anders in Schaijk haar werk 'Relics of Motherhood'.

Atelier Anders is een galerie die ook workshops biedt. Het atelier geeft jonge kunstenaars een podium met veel vrijheid. Voermans laat haar werk zien en nodigt bezoekers uit om dicht bij haar te komen. Haar werk kenmerkt zich door de verschillende technieken en materialen, die samen een poëtisch verhaal vertellen.

Voermans ziet zichzelf als een soort katalysator van persoonlijke en maatschappelijke gebeurtenissen. Met haarzelf als uitgangspunt onderzoekt ze verschillende aspecten van 'het moederschap'. Ze laat zich daarbij inspireren door archetypes, het christendom en de iconografie, om tot een universele beeldtaal te komen. De vaak beladen onderwerpen, met een klassieke vorm, krijgen een wringende wisselwerking. Zoals Voermans het zelf omschrijft, is ze altijd in haar werk op zoek naar de grens tussen schoonheid en het macabre.

De expositie wordt geopend door de veelzijdige 'moeder' Karin van Lieverloo. Als moeder van de kunst, is ze artistiek directrice van Museum Jan Cunen. Deze avond zal ze ook moeder voor de hedendaagse kunstenaar zijn.

Deze expositie is te bekijken op vrijdag en zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur, van 23 maart tot en met 28 april. Atelier Anders is gevestigd aan de Schutsboomstraat 53 in Schaijk. Voor meer informatie kijk op www.atelier-anders.nl of bel naar 06-25641933.

Lezing over namen van planten en dieren

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde geeft morgen, donderdag 15 maart, een lezing over de namen van planten en dieren in Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. De lezing begint om 20.00 uur, toegang is gratis.

Sommige namen werden afgeleid van een kenmerk van de plant of het dier; van de herkomst van andere namen is amper iets bekend. Hoe de Meidoorn en de Eenbes aan hun namen kwamen is vrij voor de hand liggend, maar hoe zit dat met de Slanke Sleutelbloem, de Rapunzel, of het Knikkend Nagelkruid? Deze, en meer vragen komen aan bod tijdens de lezing die verzorgd wordt door Rini Kerstens, gepensioneerd leraar biologie.

Aflossingsvrije hypotheek? Let op de voorwaarden!

Gebruik je jouw huis als pensioenvoorziening? Het is natuurlijk een geweldige spaarpot. Niet alleen omdat de waarde in de loop der jaren meestal toeneemt, maar ook omdat een huis zonder hypotheek jouw vaste lasten behoorlijk laat dalen. Maar die lagere kosten zijn niet voor iedereen haalbaar... Heb je nog steeds een aflossingsvrije hypotheek dan kun je voor verrassingen komen te staan.

Deze column is gericht aan iedereen die een aflossingsvrije hypotheek heeft. En in het bijzonder aan ondernemers met een aflossingsvrije woninglening. Waarschijnlijk heb je deze hypotheek afgesloten om de kosten te beperken, omdat je de kosten volledig kunt aftrekken en verwacht dat de woning meer waard wordt. Ondanks al die goede redenen, willen we je waarschuwen. Ten eerste omdat na dertig jaar de hypotheekrenteaftrek vervalt. Dat is inderdaad niet morgen – voor veel mensen zal dit in 2031 zijn - maar vaak wel aan de vooravond van je pensioen. Een tijd dus dat je eerder wilt bezuinigen op jouw woonlasten dan meer kwijt zijn. Daarnaast speelt er nog een ander potentieel probleem, waarvoor je jouw hypotheekvoorwaarden even moet nakijken. Een aantal geldverstrekkers wil namelijk dat je aan het eind van de looptijd de woningschuld volledig terugbetaalt. Dat is een tikkende tijdbom, want je moet in dat geval jouw woning herfinancieren. En niemand kan nu voorspellen hoe hoog de rente dan is, of welke voorwaarden er gesteld worden door de hypotheekverstrekker.

Helemaal lastig wordt het om een nieuwe hypotheek af te sluiten als je zelfstandige bent en geen pensioen hebt opgebouwd. Jouw maandelijkse inkomsten zullen dan namelijk behoorlijk dalen. Bij meer dan de helft van de ondernemers is dit het geval. Alle cijfers tonen aan dat zelfstandigen hun financiën vaak niet goed regelen; meer dan de helft heeft geen pensioenvoorziening én bovendien een aflossingsvrije hypotheek. Tegen hen wil ik zeggen: kom nu in actie! De rentestand is op dit moment laag. Zo laag dat je met dezelfde lasten vaak een groot deel van jouw hypotheek kunt inlossen voor het eind van de looptijd. Daardoor zal het straks eenvoudiger zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten, maar het is vooral aantrekkelijk om de woonlasten op lange termijn te beperken.

Dus, als je binnenkort alle papieren voor de Belastingdienst verzamelt, kijk dan even de hypotheekvoorwaarden na en trek bij ons aan de bel. Wij maken dan met jou samen de rekensom.

SNS Winkel opent deuren in Boxtel

Wethouder Eric van den Broek opent de nieuwe SNS Winkel. (Foto: Jeroen Kleiweg) Foto: Jeroen Kleiweg

Boxtel - Sinds zaterdag is Boxtel een bank rijker: SNS opende die dag een zogeheten SNS Winkel aan de Rechterstraat 24. In deze winkel kunnen klanten van de bank terecht voor hun dagelijkse bankzaken, zoals het afsluiten van een betaal- of spaarrekening, hypotheek of verzekering. Maar ook voor advies op maat.

De opening volgde daags na de aankondiging van het vertrek van ING uit onze gemeente (zie pagina 1). SNS opent door het hele land steeds meer winkels, daar waar andere banken juist centraliseren. Jeroen Kleiweg en Chi-Ming Chan zijn de ondernemers achter de nieuwe SNS Winkel. Kleiweg heeft zelf al ruime ervaring met een SNS Winkel in Oisterwijk. Nu komt daar dus het filiaal in Boxtel bij, waarvan Chan het gezicht wordt.

In de winkels kunnen bankzaken voor particuliere klanten, ZZP'ers en midden- en kleinbedrijf geregeld worden. Daarin verschilt het aanbod wezenlijk van dat van servicepunten van andere banken. Kleiweg: "Daar waar klanten vragen hebben moet je ze in de ogen kunnen kijken."

In de zoektocht naar een geschikte locatie bracht Kleiweg, samen met de medewerkers uit Oisterwijk een bezoek aan Boxtel. Op de shortlist stonden vijf panden, maar Rechterstraat 24 bleek unaniem de beste keuze te zijn.

Vanaf de opening, zaterdag verricht door wethouder Eric van den Broek, loopt het al storm. Volgens Kleiweg is dit ook een gevolg van de aankondiging van ING dat hun bankkantoor, amper honderd meter verderop, verdwijnt. In die zin roeit SNS echt tegen de stroom in, maar Kleiweg is ervan overtuigd dat er écht vraag is naar fysieke bankkantoren, met name in dorpen.

Kleiweg: "Onze klanten kunnen in de winkel vragen stellen over al onze financiële diensten. Ook kan er vanzelfsprekend een betaal- of spaarrekening of verzekering worden aangevraagd. En natuurlijk kun je bij ons terecht voor een hypotheekadvies en kan een hypotheek worden afgesloten. Wij bieden keuze uit zeven verschillende geldverstrekkers." Verder biedt de bank op afspraak thuisgesprekken aan voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn.

Naast bankzaken worden in de winkel ook workshops over online bankieren gegeven. "Wat klanten zelf kunnen doen via internet, moeten ze vooral zelf doen, waar ze advies nodig hebben, daar zijn de SNS Winkels voor. Op die manier houden we de kosten laag en dat zie je terug in onze spaarrentes", geeft Kleiweg aan.

De SNS Winkel in Boxtel is geopend tijdens winkeltijden, dus ook op koopavonden en op zaterdag.


Meer rendement op je vermogen met bitcoins?

Boxtel – Veel mensen wagen tegenwoordig de stap naar de cryptocurrencies, ofwel digitaal geld, zoals Bitcoin of Ethereum. Toch splijten de virtuele munten de samenleving in tweeën: het ene kamp is vaak enorm voorstander en gelooft bijna heilig in een gouden toekomst voor deze munten, het andere staat sceptisch tegenover deze ontwikkeling. 'Je kunt toch geen geld maken uit het niets', luidt de gedachte. Tijd dus, om in deze financiële special de feiten op een rijtje te zetten.

Er zijn honderden, zelfs duizenden verschillende virtuele munteenheden die veelal gebaseerd zijn op de blockchain-technologie. Dit is een ingewikkelde technologie die ervoor zorgt dat het virtuele kasboek van transacties niet meer bij een centrale instantie, zoals een bank, maar bij alle gebruikers van de munteenheid komt te liggen. Iedere transactie wordt hierbij door de gebruikers op het netwerk gecontroleerd en, indien geldig, goedgekeurd.

Het verwerken van de transacties in dit virtuele kasboek kost veel rekenkracht, omdat voor iedere transactie alle voorgaande transacties doorgerekend worden. Het is echter wel een waterdicht systeem. Om betalingen te kunnen doen moet je eerst een digitale portemonnee hebben, de zogenaamde wallet. Die kan bijvoorbeeld via Blockchain.info aangemaakt worden. Bij een transactie geeft de betalende partij een adres op waar hij zijn virtuele geld naar overmaakt. Omdat bij betalingen met cryptocurrencies alleen de geldbedragen en de adressen van verzender en ontvanger bekend hoeven te zijn, is het systeem in principe anoniem. Dat wil zeggen dat niet, of op zijn minst erg lastig te achterhalen is wie welk bedrag aan wie betaalt.

Minen
Maar hoe kun je hiermee nu geld verdienen? Dit gebeurt door het zogenaamde 'minen'. Dit is te vergelijken met het delven van goud. Minen omvat twee verschillende taken. Allereerst worden de transacties in het netwerk bevestigd door miners. Dit zijn computers in het netwerk. Zij ontvangen hiervoor een kleine vergoeding. Na een bepaalde periode is een blok vol en wordt dit afgesloten met een sleutel, de hash. De oplossing hiervan is te vinden door het oplossen van een ingewikkelde rekensom. Degene die de berekening als eerste oplost krijgt de beloning voor het blok, op dit moment 12,5 bitcoin.

Je kunt met digitale munten ruwweg drie kanten op: traden, kopen en vasthouden of minen. Alle drie de mogelijkheden kunnen veel geld opleveren, maar ook veel geld kosten, net zoals met beleggingen. Het traden, ofwel handelen, is de meest riskante van de drie. Hierbij handel je in virtuele munteenheden, vergelijkbaar met de handelsbeurs. Winsten van 100 procent per dag zijn niet ongebruikelijk, maar een even groot verlies is ook goed mogelijk. Bovendien zijn er veel digitale munten in omloop waarbij de oprichters niet zuiver op de graad zijn. Het risico dat zij er met je investering vandoor gaan is dus altijd aanwezig. Vanwege het feit dat de blockchaintechnologie anoniem is, betekent dit vrijwel altijd dat je je geld dan kwijt bent.

Naast het traden kun je ook kiezen voor kopen en vasthouden. Hierbij koop je een virtuele munt en houdt hem in je digitale portemonnee, in de hoop dat hij meer waard wordt. Dit is vaak iets minder riskant, maar levert ook minder winst op.

Een derde optie is het minen van virtuele munten. Vanwege de enorme rekenkracht die hiervoor nodig is, moet je je hiervoor aansluiten bij een collectief om het winstgevend te houden. Mits je met een betrouwbaar collectief in zee gaat, is dit de meest veilige oplossing aangezien je op deze manier dagelijks nieuwe coins maakt. Enkele procenten winst per maand zijn realistisch. Wordt er geadverteerd met hogere winsten dan bestaat de kans dat je misleid wordt. Gebruik daarom altijd je gezond verstand als je wilt minen.

Speciaal voor de lezers van deze krant hebben wij de onderwijzers van The Crypto Group bereid gevonden om donderdag 15 maart en vrijdag 16 maart om 21.00 uur een webinar te geven waarin je in 45 minuten alle uitleg over cryptocurrencies en minen ontvangt. Het webinar is vrijblijvend, maar registratie is vooraf wel verplicht. Dat kan via deze link: bit.ly/mooiboxtelbitcoin.


Les van een echte bankier in Liempde

Ook vorig jaar kregen de kinderen les van Knoops in het kader van 'Bank voor de Klas'. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Liempde - De groepen 5 en 6 van basisschool De Oversteek in Liempde kregen deze ochtend les van bankier en verzekeringsadviseur René Knoops. Knoops is eigenaar van een Regiobank-kantoor en bovendien directeur bij Het Raadhuis Verzekeringen en Hypotheken. Toch kon hij vanochtend nog een plekje in zijn overvolle agenda vinden om de kinderen enkele interessante geldlessen bij te brengen onder de noemer Bank voor de Klas, onderdeel van de landelijke Week van het Geld.

De kinderen van De Oversteek werden door Knoops in het kader van de Week van het Geld uitgenodigd om de 'cash quiz' te spelen. Daarbij konden de kinderen door middel van het beantwoorden van vragen geld verdienen. Die vragen gingen onder meer over dat je nooit zomaar je pincode moet afgeven, maar ook over wat zaken in het dagelijks leven kosten.

Op de vraag of vandaag de dag kinderen uit groep 5 en 6 al bezig zijn met pinpassen antwoordt Knoops bevestigend: "Dat is iets wat toch leeft: zo tegen de tijd dat de kinderen in groep 8 zitten moeten ze toch een pinpas hebben. Op de middelbare school werken ze vaak enkel met pinbetalingen."

Knoops gaf de les hoofdzakelijk voor de lol en niet per se met de insteek om meer klanten te werven. "Het is vooral om kinderen op een leuke manier te leren om te gaan met geld", vertelt hij. "Ik doe het nu volgens mij voor het vijfde jaar op rij en het is ieder jaar weer leuk om mee te maken. Zo was er een paar jaar geleden een kind dat dacht dat ik als bankier letterlijk een spaarpotje in de kluis had staan", lacht Knoops, die aangeeft dat hij door de input van de kinderen soms zelf ook tot nieuwe inzichten komt.


Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 6 maart
A-Lijn: 1 W. van de Heijden & A. van Os 65,97% 2 T. Walbeek & H. Wolsky 59,72% 3 L. den Dekker & H. van de Wetering 58,68% B-Lijn: 1 L. Brusselaars & A. van Erp 61,53% 2 J. Kniest & M. Schalkwijk 60,24% 3 M. van der Sloot & C. Smits 54,93%
UItslagen 8 maart
A-Lijn: 1 H. Heijstek & H. van Pinxteren 66,25% 2 P. van de Ven & F. Sedee 62,50% 3 H. Schalkwijk & B. Hermkens 55,83%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 6 maart
A-Lijn: 1 F. Daniëls & C. van de Velden 61,11% H. & J. Peerlings 61,11% 3. A. Moerdijk & T. van Uden 58,68% B-Lijn:1 A. van Gorp & A. van Zuidam 58,85% 2 T. van de Leek & H. Siemons 57,29% 3 N. van de Meerakker & R. van der Heijden 56,77

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 6 maart
A-Lijn: 1 G. Joren & R. van Stuivenberg 63,33% 2 I. & H. Peeters 59,58% 3 J. Dufornee & W. Voskuyl 55,83% B-Lijn: 1 C. & C. van Hal 64,17% 2 L. & H. Spikmans 59,17% 3 G. van de Horst & J. Arts 57,08%
Uitslagen 7 maart
A-Lijn 1 H. van Esch & P. van de Ven 56,25% 2 F. Gieles & W. van der Heijden 55,83% 3 R. Schoonhoven & S. van der Meijden 53,33% B-Lijn 1 H. Kalverboer & G. van Rooij 69,79% 2 T. van de Sande & M.J. Theloesen 59,90% 3 B. van den Biggelaar & B. van Geusau 54,69%
Uitslagen 8 maart
A-Lijn: 1 G. van de Horst & M. van der Meijden 63,33% 2 C. & B. Nienhuis 57,00% 3 A. Bosveld & M. Soederhuizen 55,00% B-Lijn: 1 J. van Dijk & J. van den Honert 62,50% 2 R. Traa & H. van Esch 56,85% 3 J. & T. Hooijer 55,65%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 7 maart
A-Lijn: 1 M. & M.J. Ronde 58.33% 2 T. & H. IJsseldijk 56.94% 3 P. Broers & J. van den Biggelaar 52.77%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 8 maart
A-Lijn: 1 G. Bekkers & R. van Heeswijk 62,50% 2 W. Renders & K. Voets 56,94% 3 C. de Jong & R. van der Laar 55,90% B-Lijn: 1 G. Bekkers & R. van Heeswijk 62,50% 2 W. Renders & K. Voets 56,94% 3 C. de Jong & R. van der Laar 55,90% C-Lijn: 1 M. Jussen & M.J. Ronde 60,42% 2 B. van der Vleuten & G. van Wijlick 58,85% 3 M. & W. van Schaijk 57,29%

Essche Bridgeclub, uitslagen 8 maart
A-Lijn: 1. J. den Ouden en W. Wonnink 68,75% 2. A. van den Aker en L. van Helvoort 58,33% 3. Hans van der Aa en J. Hereijgers 57,50%

Biljart

Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
W.v.Liempde/RegioBank kader-Car BBG        6-2
W.v.Liempde/RegioBank 1-Hazelaar 1        28-23
W.v.Liempde/RegioBank 2-Royal        29-24

't Ivoor, uitslagen 5 t/m 8 maart
Libre:
De Straat 2-'t Ivoor 2        24-23
BV D'n Hoek 1-'t Ivoor 3        27-17
Recreanten libre:
't Ivoor 1-NGTR 4        40-21
De Meeuwen 2-'t Ivoor 3        36-32
NAL 1-'t Ivoor 4        39-29
Recreanten 3-banden klein:
De Hopbel 1-'t Ivoor 5        27-28
Pas Buiten 1-'t Ivoor 6        24-29
De Piepers 4-'t Ivoor 7        24-26
3-banden klein:
't Ivoor 1-Café 't Trefpunt        24-26
3-banden groot:
BC Ammerzoden 1-'t Ivoor 1        23-28

BV Geboliesch, uitslagen week 10
De Kloosterboys-De Treffers        35-33
De Fetsers-Dé ziek wel zitté        39-33
Le Carambole-De Stapelaars        23-40
De Prutsers-Samen Sterk        35-32
De Unie boys-'t Krijtje        38-32
De Poedelaars-'t Pommeransje        32-37                

Zaalvoetbal

Uitslagen 10 maart
Langenberg/Dammers-Vollop/Tel Aviv        4-3
Grieks rest Corfu-Fysio De Dommel        3-5
Café Vollop-NIKE FC        5-1
't Hart van Boxtel-Le Temps Perdu        4-5
't Geveltje-X2COM        2-12
Goossens advies-Kwalitaria Strik        0-3
Uitslagen 12 maart
FC Blokfit-Dobotex BV        11-0
Rijschool Gestel 2-Wijnpakettenonline        0-3
Selissen Boys-Meneer Van Dommelen        3-0
Programma 17 maart
17.00 Van de Sande bouw/Pacqt-Second Cars
17.45 X2COM-Grieks rest Corfu
18.30 Goossens advies- Vollop /Tel Aviv
19.15 Gebr. Bekkers-Tahadi
20.00 't Geveltje-El Techno inst.
Programma 19 maart
19.00 Celdex BV-Dobotex BV
19.45 Van der Heijden mileu-Vermeer verz.
20.30 Wijnpakettenonline-Rijschool Gestel 2
21.15 Groen als Gras-Verbeij/Hanekroot

Voetbal

DVG, uitslagen 10 maart
DVG JO7/1-Zwaluw JO7/6        7-4
Sparta'25 JO8/2-DVG JO8/1        4-1
DVG JO9/1-UDI'19 JO9/3        2-3
Mariahout JO9/2G-DVG JO9/2        4-15
Gemert JO9/3-DVG JO9/3        9-1
DVG JO9/4-Nooit Gedacht JO9/2        0-7
Sv Brandevoort JO11/1-DVG JO11/1        2-2
DVG JO11/2-Avesteyn JO11/1        1-10
Irene JO11/2-DVG JO11/3        3-2
DVG JO11/4-Ses JO11/2G        3-5
DVG JO13/1-Fc de Rakt JO13/1        1-2
Heeswijk JO13/2-DVG JO13/2        9-1
Stiphout JO15/1-DVG JO15/1        4-1
Fc de Rakt JO15/3-DVG JO15/2        3-4
DVG MO15/1-VOW MO15/1        5-1
DVG JO17/1-Vow JO17/1        4-0
Fc Uden JO17/2-DVG JO17/2        4-1
Nulandia JO19/1-DVG JO19/1        8-1
DVG JO19/2-Erp JO19/3        1-0
Uitslagen senioren 11 maart                                                
DVG 1-Dommelen 1        2-1
DVG 2-Vorstenb.Boys 2        5-1
Mariahout 3-DVG 3        1-1
DVG 4-Nooit Gedacht 4        10-0
WEC 3-DVG 5        2-2
Bl.Geel'38 12-DVG 6        3-1
Heeswijk 6-DVG 7        8-0
DVG 8-Avanti'31 7        1-1
DVG 9-Irene 3        2-3
Uitslagen dames 11 maart
Juliana Mill 1-DVG VR 1        3-1
Programma 17 maart
DVG JO8/1-Rhode JO8/5        10:30
Fc de Rakt JO9-DVG JO9/1        09:00
DVG JO9/2-Nijnsel JO9/1        10:30
DVG JO9/3-Blauw Geel JO9/8        10:30
Nooit Gedacht JO9/3-DVG JO9/4        09:15
DVG JO11/1-Deurne JO11/1        09:30
Berghem Sport JO11/2-DVG JO11/2        12:15
DVG JO11/3-Mariahout JO11/1G        09:30
VCO JO11/1G-DVG JO11/4        09:30
Mierlo Hout JO13/1-DVG JO13/1        10:00
DVG JO13/2-Nooit Gedacht JO13/3        11:30
DVG JO15/1-Blauw Geel JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Blauw Geel JO15/6        13:00
Evvc MO15/1-DVG MO15/1        11:30
Rkpvv JO17/1-DVG JO17/1        14:00
DVG JO17/2-Vorstenb. Boys JO17/2        14:30
DVG JO19/1-Sparta'25 JO19/1        14:30
DVG JO19/2-Heeswijk JO19/2        14:30
Programma senioren 18 maart
Nw. Woensel 1-DVG 1        14:30
Mariahout 2-DVG 2        11:30
DVG 3-Sparta'25 5        12:00
Bl.Geel'38 10-DVG 4        10:00
DVG 5-Heeswijk 4        10:00
DVG 6-WEC 4        12:00
DVG 7-U.D.I.'19 12        10:00
WEC 6-DVG 8        10:00
Schijndel 8-DVG 9        12:00
Programma dames 18 maart
DVG VR 1-Fc.de Rakt 1        10:00

LSV, uitslagen
Uitslagen 11 maart
FC Drunen-LSV 1        1-1
SCI 3-LSV 2        1-4
LSV 4-ODC 7        4-1
Programma 17 maart
LSV VE1-VCB VE1 16:00
Programma 18 maart
LSV 1-De Bocht 1 14:30
LSV 2-ODC 6 10:30
SBC 6-LSV 3 12:00
FC Tilburg 8-LSV 4 12:00
LBC, uitslagen 10 maart
Beerse Boys 2-LBC JO11/2        5-1
Beerse Boys 2-LBC JO17/1        1-2
Programma 17 maart
LBC JO9/1-Geldrop 7G 9:30
LBC JO11/2-Jong Brabant 3 11:00
LBC JO17/1-DBS 4 13:00
LBC JO19/1-RKDSV/EDN 14:00

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 11 maart
Boxtel 1-EMK 1        2-0
Zwaluw VFC 1-ODC 1        1-1
Essche Boys VR1-Beerse Boys VR2        1-1
Essche Boys-WODAN 1        1-4

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, programma 18 maart
Boskant 1-Boxtel 1        14.30
ODC 1-Wilhelmina 1        14.30
Den Dungen VR1-ODC VR1        12.15
ELI 1-Essche Boys 1        14.30
Sint Michielsgestel VR1-Essche Boys VR1        12.00

Handboogschieten

L'Union, uitslagen Ere-klasse
Persoonlijke uitslagen: A. van de Langenberg 225 punten, M. Kluijtmans 220 punten, H. Jegers 219 punten, G. van der Steen 213 punten, H. van de Broek 181 punten
Uitslagen Jeugd
J. van de Langenberg 220 punten, S. Steenbakkers 204 punten, M. van Oss 196 punten, B. Vugs 175 punten, S. van de Burg 170 punten. Compound: H. Troeijen 237 punten

Handbal

HCB'92, uitslagen 10 maart
Bedo HC1-Zephyr/HCB'92 HC1        20-13
Bergeijk E3-HCB'92 E1                 7-7
Bergeijk DS2-HCB'92 DS1                 16-14
Uitslagen 11 maart
HCB'92 DS2-Aristos DC3                 15-9
HCG DA1-HCB'92 DA1                 26-10
The Flyers E1-HCB'92 E1                 14-9
HCB'92, programma 17 maart (thuiswedstrijden De Braken)
HCB'92 E1-Bergeijk E3                 09.05
Zephyr / HCB'92 HC1-Swift HC1        10.10
HCB'92 DC1-Acritas DC1                 11.20
Programma 18 maart (thuiswedstrijden De Braken)
HCB'92 DS1-Blauw Wit DS2         09.15
HCB'92 DA1-Internos DA2                 10.40
HCB'92 DS2-Groesbeeks Glorie DS3 12.10

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Regio Mixtoernooi 12 maart
1. Els Jonkergouw 3/25 punten 2. Wim van Alphen 3/22 punten 3. Nanda van Weert 3/21 punten 4. Jozef Pennings 3/19 punten 5. Nel Pennings 3/17 6. Piet Schouten en Dien Hanegraaf 2/14 punten

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 10 maart
Beeball majors Roef!-Ducks 8-14
Pupillen hb Gryphons-Ducks 3-7
Junioren sb Ducks-Tilburg 18-1
Uitslagen 11 maart
Dames Ducks-Nuenen 13-12
Heren 2 Ducks-Gryphons 2-11
Heren 1 Ducks-Roef! 21-8
Programma 17 maart
Beeball majors Ducks-Mulo 11.00
Aspiranten sb Ducks-Gryphons 13.30
Junioren hb Kickers-Ducks 12.00
Programma 18 maart
Dames        Ducks-Starlights 11.00
Heren 2        Nuenen 4-Ducks 2 11.00
Heren 1        Stags-Ducks 1 14.30

Rugby

RC Ducks, uitslagen 10 maart
Mini's:        tweede plaats bondstoernooi URC Utrecht.
Cubs:        Ducks-Bulldogs Almere        69-10
Junioren: Ducks-Oemoemenoe Middelburg        7-94
Colts:        Haarlem-Ducks        32-12


Sterk spel rugbyjeugd Ducks

Boxtel - In tegenstelling tot de senioren, speelden de jeugdteams van Rugby Club Ducks deze week wel competitiewedstrijden. De Mini's (U12) presteren steeds beter en lieten dit zien door op het bondstoernooi bij URC Utrecht tweede te worden. De Cubs (U14) behaalden een monsteroverwinning van 69-10 op Bulldogs Almere. De Junioren (U16) van Ducks kregen echter flink klop van het bezoekende Oemoemenoe uit Middelburg: 7-94. De Colts speelden een goede wedstrijd maar kwamen toch tekort in en tegen Haarlem: 32-12.

Komende zaterdag is het eindtoernooi op het rugbycentrum in Amsterdam voor de geselecteerde spelers van de districtstrainingen (RDD). Van Ducks zijn de Mini-spelers Hugo Schilder en Felix van de Schans hiervoor geselecteerd. Zij zijn tijdens de districtstrainingen dermate opgevallen dat ze de eer hebben aan het eindtoernooi mee te doen voor District Zuid. Na het eindtoernooi zijn zij ook uitgenodigd om de interland Nederland-Tsjechie te volgen die dan in het nationale rugbystadion wordt gespeeld als onderdeel van het Europees kampioenschap.

Knap herstel Wapen van Liempde

Liemdpe - Na de nederlaag van vorige week heeft het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank zich knap hersteld met een 6-2 overwinning op Carambole/BBG uit Rumpt. En hoe.

De drie winstpartijen werden voltooid in respectievelijk zes, zeven en negen beurten. Harm van de Laar beet het spits af, ging van acquit met een serie van 62 en had zijn 120 caramboles bijeen na zes beurten. Tegelijkertijd moest Cees van Eindhoven genoegen nemen met pijnlijk verlies, hij kwam in de gelijkmakende beurt twee caramboles tekort voor remise. De beide laatste partijen waren voor de Liempdenaren, Leo van Hastenberg won met een slotserie van 74 zijn partij in zeven beurten en Martien van den Tillaart completeerde de overwinning met 170 caramboles in negen beurten.

Dubbelslag en Redplate voor Kay Karssemakers

Niek Fotografie

Markelo - Crosser Kay Karssemakers haalde dit weekend kei hard uit tijdens de eerste wedstrijd van de KNMV Dutch Masters of Motocross. De Boxtelaar was het snelste in de training en kon vervolgens met twee manche-overwinningen zegevieren. Dit betekent dat de KTM-rijder over drie weken met de 'Redplate' van start gaat tijdens de tweede wedstrijd van het DMOM in Oldebroek.

Als een van de eerste rijders ging Kay op zondag het circuit op. In de vrije training zocht hij naar de juiste lijnen. Met succes, want toen de tijdtraining van start ging, reed Kay een scherpe tijd op de klok en pakte de pole-position met bijna een seconde voorsprong op de tweede man. Dat gaf vertrouwen voor de twee manches later op de dag van 20 minuten en een ronde.

Niek Fotografie
Niek Fotografie
Niek Fotografie

Bij het vallen van het starthek kwam Kay goed weg; hij greep nipt naast de HGS Holeshot Award en dook als tweede de eerste bocht in. Hij sloeg meteen zijn slag en nog voor ze het bos in verdwenen nam de crosser uit Boxtel de leiding over. In de eerste helft van de wedstrijd bouwde hij een voorsprong op van zo'n 15 seconden. Kay reed een ijzersterke race en wist in de slotfase op een gepast tempo de wedstrijd uit te rijden. De eerste manche-overwinning was een feit voor de Alpinestars-geklede crosser.

Ook de tweede manche kwam Kay goed over te starthek en hij probeerde de HGS Holeshot Award te winnen. Ook nu lukte dat net niet en opnieuw begon Kay op een tweede plaats aan de wedstrijd. Gelijk aan de eerste manche liet de Team Youth Pro MX-rijder de concurrentie het tempo in de eerste ronde bepalen. Daarna zette hij de aanval in. Hij nam de leiding over en wist zich vervolgens los te werken van de concurrentie. Ook de tweede manche werd door Kay gewonnen en hij was duidelijk blij met deze glansrijke overwinning.

Met twee manche-overwinningen won Kay het dagklassement met het maximale aantal punten. Ook betekende deze overwinning dat hij na één wedstrijd aan de leiding staat in het Dutch Masters of Motocross kampioenschap 85cc. Na drie drukke weken heeft hij nu twee rustige weken zonder wedstrijden voor zich. De Dutch Masters of Motocross gaan op paasmaandag verder in Oldebroek.


Winst en verlies voor 't Ivoor

Boxtel - Met één punt verschil moest het tweede team van biljartvereniging 't Ivoor het afleggen tegen De Straat 2. Henk van Boxmeer speelde een prima partij, terwijl Peter Franken en Peter van Giersbergen kansloos waren. Het derde team had niets in te brengen en verloor met ruime cijfers. Math Hendriks hield de schade nog enigszins beperkt door zijn partij te winnen maar Theo van Dongen en Leo Huijbers bleven ver van hun kunnen verwijderd.

Bij de afdeling Recreanten libre liet het eerste team zien dat ze niet voor niets koploper zijn. Met 40-21 werd NGTR 4 verpletterd. Fouad Hasbani, Jacques van Loon en Toon Bevers wonnen hun partij en Peter Franken haalde een remise uit de strijd. Het derde team verloor hun ontmoeting ondanks twee winstpartijen van Wim van Dijk en Frans van de Boogaard. Het vierde team is de draad ook even kwijt. Het verloor ruim van NAL 1 met 39-29. Ton Rooms redde de eer voor dit team met een nipte overwinning met één carambole verschil.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein won team 5. Frits Radema en Henk Goetssch wonnen hun partij, Wim van Gils behaalde acht punten. Team 6 behaalde een mooie overwinning door twee zeges van Fouad Hasbani en Theo van Dongen, Jacques van Loon behaalde negen punten. Team 7 speelde een verdienstelijke overwinning bij elkaar. Met name Johan Beaard en André Vissers speelden een prima wedstrijd. Het 3-banden groot team behaalde een overwinning op BC Ammerzoden 1 met 23-28. Bernhard Legierse en Louis van der Meijden wonnen beiden, Leo van Westelaken moest zijn meerdere erkennen en behaalde acht punten. Het 3-banden klein team legde het af tegen het hooggeplaatste team van Café 't Trefpunt. Ze verloren met 24-26. René de Windt won als enige van 't Ivoor met een prima moyenne van 0,511. Louis van der Meijden en Jacques van Loon waren kansloos.

Belangrijke overwinning voor DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In de thuiswedstrijd tegen Dommelen behaalde DVG een belangrijke overwinning. Voetballend was het niet altijd even goed, maar door een goede inzet werden er toch drie punten bijgeschreven. Het eindresultaat was hetzelfde als destijds in Dommelen: 2-1.

DVG opende met een kans met een kopbal, maar deze kon door de keeper eenvoudig worden gepakt. Dommelen antwoordde vrijwel meteen met een gevaarlijk schot voorlangs. In de elfde minuut opende DVG de score. Een diepe bal stuiterde over de laatste verdediger van Dommelen en Bas van Houtum nam de bal meteen op zijn wreef. Hier had de keeper niet op gerekend en de bal verdween met een mooi lobje over hen heen: 1-0. Lang profiteren van deze voorsprong was er niet bij. Een aanval over rechts liep door tot de achterlijn van DVG en het schot werd door de verdediging nog aangeraakt en verdween, onder de handen van Sten Traa door, in de korte hoek: 1-1.

Dommelen had voor rust nog een paar riante kansen om op voorsprong te komen. Een voorzet op de volledig vrijstaande aanvaller van Dommelen werd door hemzelf om zeep geholpen omdat hij struikelde over zijn eigen benen. Niet veel later werd er zelfs drie keer kort achter elkaar op het Liempdse doel geschoten via de keeper, de paal en een schot net over het doel werd ook deze situatie weer geklaard. DVG had nog een kans, maar de vrije trap werd door kopsterke Bas van Houtum over het doel gekopt. De ruststand was 1-1 en gezien het spelbeeld en kansenverhouding was dit voor DVG niet onfortuinlijk.

In de tweede helft ging Dommelen op dezelfde voet verder en DVG moest meer kansen incasseren dan het zelf kon creëren. Het bleef echter 1-1 tot in de 63e minuut. Een toegekende vrije trap, op zo'n 25 meter van het Dommelse doel, werd door Peter Versantvoort vakkundig om de gemetselde muur gekruld: 2-1.
In de uitwedstrijd vielen de doelpunten kort na elkaar en dit gebeurde deze keer ook bijna. In dezelfde minuut kreeg de spits van Dommelen een diepe bal die door de Liemdpse verdediging niet goed werd beoordeeld. Zijn kopbal ging over de verdediging en over de uitgekomen keeper, maar belandde keuring op het midden van de paal. DVG moest in het restant van de wedstrijd de voorsprong verdedigen en naarmate de tijd vorderde werden de aanvallen van Dommelen ook krachtelozer, maar spannend bleef het tot het eindsignaal. Wilco Voets had nog een riante mogelijkheid om aan die spanning een einde te maken, maar hij schoot te gehaast over. De laatste inzet van Dommelen werd onschadelijk gemaakt en toen floot de goed leidende scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.
Door deze overwinning en de andere uitslagen komt er weer ruimte in de standenlijst met DVG aan de goede kant van de score. Volgende week speelt DVG uit tegen het laag geklasseerde Nieuw Woensel. Garantie op punten geeft dit niet, maar met de juiste instelling zijn die wel mogelijk.

DVG 2 won thuis relatief eenvoudig van hekkesluiter Vorstenbossche Boy's. Het werd een 5-1 overwinning. De DVG dames hadden het moeilijk in de uitwedstrijd tegen Juliana Mill. Na een 3-0 achterstand scoorde Stans Beerens nog de eretreffer, uitslag: 3-1. Woman of the Match was Danique van de Sande.

Degradatie dreigt voor verliezend Taverbo-Sabo

Amsterdam - Uit tegen US uit Amsterdam moesten de tafeltennissers van Taverbo-Sabo in Poule B van de tweede divisie zoveel mogelijk punten verzamelen om degradatie dit seizoen te ontlopen. Met Scylla 2 en VTV 1 als favorieten voor het kampioenschap moest ofwel Smash 1 of US 2 eronder gehouden worden. Vorige week ging het mis tegen Smash dat met 7-3 won, dus nu moest het tegen US gebeuren.

US speelde met Pieter Danes, Dylan Plett en Arco Visser, Taverbo in de vaste opstelling met Marlotte Staps, Michel Sperling en Amber van de Velde. Staps kwam ver tegen Danes, maar moest in de vijfde game de winst laten aan haar tegenstander. Sperling kwam niet verder dan één game tegen Visser. Van de Velde bracht het eerste punt binnen voor Taverbo door in vijf games Plett te verslaan. Het dubbel ging in vier games naar US. En ook de enkelspelen van Visser tegen Staps, Danes tegen Van de Velde en Plett tegen Sperling werden allemaal in Amsterdams voordeel beslist. Ook Van de Velde kon geen vuist maken tegen Visser.
Staps sloeg het tweede punt voor Taverbo binnen tegen Plett. Hier bleef het bij, want in een redelijk gelijkopgaande wedstrijd van Danes tegen Sperling was het Danes die de overwinning naar zich toetrok. De 8-2 nederlaag komt hard aan, maar is zeker niet onverdiend. Zowel US als Smash bleken een maatje te groot. Tenzij er nog een wonder gebeurt zal Taverbo zich moeten schikken in de rol van degradant.

Voorjaarscompetitie jeugd
Zaterdag was het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo te gast in Stiphout. Het eerste gedeelte van de wedstrijd wisten de jongens nog bij te blijven door winst van Lars Strik op Zenne van Rooij. Van Rooij gaf zich echter niet makkelijk gewonnen en Strik pakte de winst dan ook pas diep in de vierde game. Ook de punten van de dubbel werden door Lars Strik samen met Dani de Rooij na een spannende vijfsetter mee naar Boxtel genomen. Daarna wilde het niet meer lukken en voegden alleen Lars Strik en Rick van der Schoot nog twee punten toe. Hierdoor werd de wedstrijd beslist met 6-4 in het voordeel van Stiphout.

Derde plaats voor JC Liempde-judoka Keira Kreijveld

Keira (l.) veroverde de derde plaats. (Foto: Bas Raaimakers) Foto: Bas Raaimakers

Beuningen - Slechts één judoka van Judo Club Liempde nam zondag deel aan het groot Beuningen Judo Toernooi, maar dat was dan ook niet de minste. Twaalfjarig judotalent Keira Kreijveld stond haar mannetje en veroverde de derde plek.

Samen met acht andere judoka's kwam Keira uit in de klasse -48 kg/-15 jaar. De eerste partij wist ze niet goed naar haar hand te zetten en de tegenstander blokte haar aanvallen. Keira kwam met een wazari achter te staan en verloor.
De tweede partij trof de Boxtelse een bekende tegenstander, die altijd een spannende partij oplevert. Ook nu waren de judoka's erg aan elkaar gewaagd, maar aan het einde van de wedstrijdtijd wist Keira een houdgreep te maken en won ze met ippon.
De derde partij won Keira mooi met twee keer wazari; één door een mooie uchi mata te maken en aansluitend een houdgreep de tweede wazari.

In de laatste partij werd gestreden om de derde of de vierde plaats. Nu kwam Keira weer dezelfde tegenstander tegen als tijdens de eerste wedstrijd. Dat vroeg dus om een andere tactiek. Ze verraste haar tegenstander met een uchi mata (score Wazari), gevolgd door een houdgreep die ze maar net tot het einde kon vasthouden. Keira won en werd daarmee derde in haar klasse.

Coach Dirk Habraken was zeer tevreden en benadrukte dat Keira vol trots kan terugkijken op dit toernooi: "Want als je als twaalfjarige judoka stand weet te houden tussen de -15 jarigen en zelfs een podiumplaats weet te bemachtigen, dat is gewoon knap."

L'Union kampioen in ere-klasse

Boxtel - Ondanks een verliespartij in de laatste ronde van de 25m 1 pijl competitie in Schijndel vorige week dinsdag is het eerste team van handboogschutterij L'Union eerste geworden in de Ere-klasse.
Amicitia Schijndel en L'Union behaalden beide 54 westrijdpunten, maar het totaal van 7615 om 7419 punten viel in Boxtels voordeel uit.

Sterk spel van HCB'92 DS1

Bergeijk - De handbalsters van HCB'92 DS1 namen het zaterdag in Bergeijk op tegen het tweede damesteam. In eigen huis hadden de Boxtelse dames met een ruim verschil verloren, dus ze wisten dat ze een sterke wedstrijd neer moesten zetten.

De score werd geopend door HCB'92, Ellen Persoons wist de verdediging aan zich te binden waardoor er een mooie ruimte ontstond die werd benut door Miranda van Engelshoven. Aan de andere zijde had HCB de verdediging goed op orde en pakte stevig aan. Bergeijk kreeg maar weinig ruimte, waardoor de wedstrijd gelijk op ging. Manon Foolen pakte voor HCB een punt met een mooie break out, Annemarie Sens vond het doel met haar afstandsschot en Mandy van Abeelen draaide mooi weg op de cirkel en knalde de bal langs de oren van de doelvrouw. De tussenstand stond op 6-6 nadat doelvrouw Mary Swinkels een snelle aanval wist te stoppen.
In de tweede helft werden aan beide zijden mooie acties ingezet die resulteerden in doelpunten. Zowel Van Abeelen als Sens wisten een 9-meter te benutten. Door het inzetten van de geleerde combinaties kwam er ruimte op de cirkel waardoor Van Engelshoven meerdere malen de doelvrouw kon passeren. Helaas trokken de Boxtelse dames in de laatste 10 minuten aan het kortste eind. In vergelijking met de vorige wedstrijd wisten de dames het verschil veel kleiner te houden. Met een eindstand van 16-14 gingen ze met een tevreden gevoel het veld af.

28 / 28

15 maart -15 april

Expositie; Jaren '50 in Boxtel: Wie staan er op de foto's? (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

15 maart-29 april

Expositie Ineke Platel
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 15 maart

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Werken met hout, kinderspeelgoed
09.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing 'Namen van planten en dieren'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Vrijdag 16 maart

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

D66 Boxtel organiseert spel 'Gemeenteraadsels'
11.00 uur, Gemeentehuis, Markt 1, Boxtel

Taizé viering in de Protestantse kerk
19.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

OERRR Nachtwachter in de bossen
aanmelden via: www.natuurmonumenten.nl/agenda

Plug & Play
19.00 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

De Cabaretpoel, Vier keer leuk!
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zaterdag 17 maart

Palmstokken ophalen & workshop
12.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Open Dag woonvorm De Munsel
12.00 uur, De Voetboog 1, Boxtel

Expositie van fotoclub 'Boxtel ontspant'
12.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: kaarten, hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

OERRR Nachtwachter in de bossen
aanmelden via: www.natuurmonumenten.nl/agenda

Rikavond
20.00 uur, Ons Café, Leunisdijk 28, Esch

Boek & Bal en PodiumToppers
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zondag 18 maart

Menmarathon
09.00 uur, Manege De Langspier, Molenwijkseweg 5, Boxtel

Wandeling Landgoed Zegenwerp
09.00 uur, vertrek, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Wandelexcursie Liempde: waardevol kransakkerdorp
10.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Expositie van fotoclub 'Boxtel ontspant'
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Herenboeren wandelen de winter door
13.00 uur, Carpoolplaats A2, Gestelseweg, Boxtel

Lezing Dr. Leopold
14.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Dansmiddag met New Harvest en Stardust Live
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Maandag 19 maart

Jeu de Boules bij JBV De Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Werken met elektriciteit
13.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Dinsdag 20 maart

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Spaanse conversatie
19.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Woensdag 21 maart

Gemeenteraadsverkiezingen
Diverse stemlokalen geopend van 7.30 - 21.00 uur geopend

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: lente, kienen, rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Iona en Keltische Spiritualiteit
19.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Foto: Yvonne van den Dungen

Noor el Ghousli