DeMooiBoxtelKrant

17 juli 2019

DeMooiBoxtelKrant 17 juli 2019


KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 18 juli        Kaartverkoop dagtocht Maasvlakte in De Orion        14.00-14.30
Vrijdag 19 juli        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Dinsdag 23 juli        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
        Kienen in De Orion14.00
Woensdag 24 juli        Eten bij Elisabethsdael, opgeven vóór 19 juli bij Sina van Alpenvia 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00
Donderdag 25 juli        Dagtocht Maasvlakte, vertrek bij de bekende opstapplaatsen        08.30
Vrijdag 26 juli        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Woensdag 31 juli        Fietsen Poeldijkroute, koffieadres De Poeling in Den Dungen, vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat        13.30
        Vertrek snelle fietsers        13.15
Donderdag 1 augustus        Handwerken in De Orion        13.30
Dinsdag 6 augustus        Biljarten in De Walnoot        13.30
Donderdag 8 augustus        Handwerken in De Orion        13.30
Dinsdag 13 augustus        Biljarten in De Walnoot 13.30
Woensdag 14 augustus        Fietsen Ollandroute, koffieadres De Dorpsherberg in Olland, vertrek vanaf de Tijvert        13.30
        Vertrek snelle fietsers om        13.15
        Eten bij Lotus, opgeven vóór 10 augustus bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 18 juli        Fietsen, vertrek Tooseplein        13.30
Donderdag 18 juli        Kienen in De Kloosterhof        14.00
Dinsdag 23 juli        Bridgen-Rikken in De Kloosterhof        13.30
Donderdag 25 juli        Rikken-Jokeren in De Kloosterhof        14.00
Vrijdag 26 juli        Fietsen, vertrek Tooseplein        13.30
Dinsdag 30 juli        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30

Vrouwencontact Boxtel        

Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Fietsen, vertrek vanaf de Angelaschool        19.00
Elke donderdag        Nordic Walking, vertrek vanaf de Markt        09.00

3 / 32

Zomers geluk in 1947

Bij het ouder worden komen herinneringen uit de jeugdjaren weer haarscherp op het netvlies. Zo staat de warme zomer van 1947 mij nog helder voor de geest. Die zomer volgde op een lange en strenge winter. Op 8 februari werd zelfs de 9e Elfstedentocht onder barre omstandigheden verreden. Ik was een jongetje van zes jaar en woonde met mijn ouders, vier broers, een inwonende opa en oom aan de Maastrichtse weg in de Indische buurt in Den Bosch. Augustus was extreem warm met 17 tropische dagen van ruim boven de 30 graden. Nog warmer dan de zomer van 2018. Ik herinner me nog het geluksgevoel dat ik mocht ervaren tijdens al die zwoele zomeravonden. Eén daarvan wil ik u schetsen.

Na het avondeten zet vader enkele eetkamerstoelen in de tuin voor het huis. 'Kom, gaan we lekker buiten zitten', zegt hij, 'binnen is het veel te warm.' Zelfs opa en ome Cor, die meestal in de achterkamer vertoeven, komen er gezellig bij zitten. Anders zorgt opa op deze tijd voor zijn vogels in de volière in de achtertuin. Die moeten blijkbaar nog even wachten. 'Ga je zo zwemmen in het kanaal ome Cor?', vraag ik nieuwsgierig. 'Ja zeker', zegt ie, 'even het eten wat laten zakken.' Voor het huis is een grasveld met enkele bomen. Daarachter ligt een smalle weg. Er rijden geen auto's. Soms komt een boer met paard en kar voorbij. Achter de weg ligt de Zuid-Willemsvaart. Enkele vrachtschepen liggen aangemeerd langs de oever. Nu het zo warm is wordt daar elke avond volop gezwommen. Mijn oudste broer doet al stoer mee. Hij durft al naar de overkant te zwemmen. De geit van opa graast in alle rust op het grasveld. Onze hut staat fier te pronken onder een stevige boom.

Overal zitten de mensen buiten. De kinderen mogen wat langer opblijven. Er wordt gevoetbald, gehoepeld, gehinkeld, verstoppertje gespeeld. Meisjes zijn aan het touwtje springen. Bakker Vink, onze buurman, komt naar buiten met een schaal eierkoeken. De kinderen vliegen erop af.

De tamme kauw van mijn broer zit op het raamkozijn rustig te wachten tot zijn baasje weer uit het water komt. Ik ben druk met mijn meikevers. Ze zitten in een jampotje. Elke avond geef ik ze enkele verse blaadjes. Zo dadelijk laat ik er een met een dunne draad aan zijn pootje een poosje rondvliegen. Daar ben ik heel bedreven in. Opa is intussen ingedommeld. Ome Cor komt met zijn zwembroek aan naar buiten en rent naar het kanaal. Hij neemt een duik en komt halverwege pas weer boven water. De andere zwemmers staan vol bewondering te kijken. Soms kan hij helemaal onder water zwemmend de overkant halen.

Luid bellend komt plotseling de ijscoman met zijn kar de hoek om. 'Opa', roep ik hard, 'krijgen we een ijsje?' Wakker geschrokken frommelt hij in zijn vestjeszak en haalt er een paar dubbeltjes uit. 'Hier', zegt ie, 'haal voor jou en je broers maar een ijsje.'

Een poosje later is het welletjes geweest. Moeder haalt ons naar binnen. Even een natte washand door het gezicht en hup naar bed. Zodra moeder beneden is hangen mijn broer en ik uit het dakraam om toch maar niets te missen van wat er zich buiten tijdens die heerlijke zwoele zomeravond afspeelt.

Fijne vakantie!

Daar is-ie weer: de extra dikke zomerspecial van DeMooiBoxtelKrant. Met zorg, plezier en liefde voor jou gemaakt, vol verhalen, columns, luchtpost, puzzels en nieuws. Om van te genieten deze zomer, waar je ook bent en wat je ook doet: of je nu thuis blijft of eropuit trekt, moet werken of vrij bent.

Op pagina 8 en 9 lees je het verhaal van de 89-jarige Piet van der Horst. Hij kwam begin dit jaar zijn 57 jaar geleden doodgeboren dochtertje alsnog aangeven bij de gemeente Boxtel. Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel vertelt hoe hij vervolgens met deze oud-Boxtelaar in contact kwam en hem blij kon maken met oude familiefoto's uit de beeldbank van Boxtel.
Het verhaal over de preparatie van Diplodocus 'Kirby' en een triceratopsschedel bij Oertijdmuseum De Groene Poort lees je op pagina 12 en 13. Zo'n veertig vrijwilligers puzzelen deze dino's elke week stukje bij beetje in elkaar.
Mijntje Lupgens vertelt je op pagina 16 en 17 alles over haar stormachtige danscarrière. De oud-Boxtelse danst met de groten der aarde, zoals Helene Fischer en Jason Derulo. Dit najaar is ze te zien in seizoen 5 van het tv-programma Dance Dance Dance.
Ondernemers Martijn Coenen en Ayesta van Hoek die in het voormalig restaurant De Ceulse Kaar nu hun culinair concept De Koetsier uitrollen, gunnen je op pagina 20 en 21 een kijkje in hun eigentijds ingerichte historische herberg aan de Eindhovenseweg.
Op pagina 24 en 25 zijn het de imposante waterbuffels van ondernemers Frens en Wendy van Oirschot bij wie we op bezoek gaan. Zij voelen zich helemaal thuis bij Waterbuffelboerderij D'n Buff op de Nergena, waar zij in de wei en in de waterpoel een ware levende attractie vormen.
Het laatste verhaal van deze Zomerspecial, dat eigenlijk meer een zoektocht is, vind je op pagina 28 en 29. Wie herkent de schattige koppies en verliefde bruidjes uit een fotoalbum van Foto-atelier Van Elten dat de Boxtelse Caroline bij haar vader op zolder vond?

Een zoektocht van een geheel andere orde is de Verborgen Boxtel, die ook in deze krant natuurlijk niet ontbreekt. Ook kan er flink gepuzzeld worden op pagina 19, waar je verschillende breinbrekers vindt. Daarvan bijkomen kun je met de zomercolumns, die onze columnisten Jan van der Krabben, Maaike Terpstra, Carolijn van der Hoeven, Bets Bik, Voedseltuin Boxtel, Bert Broekman, Eric Top, Feelwise Coaching, Ruud van der Meijden, Wanderbirds en nieuwkomer Lemonade Road voor je schreven. En met de verschillende Luchtpost-bijdragen, die we ontvingen van (oud-)Boxtelaren Esther Havermans, Petra en Geert-Jan Timmers, Hans en Anne-Loes Schellekens, en 'oude bekenden' SY Blue Spirit en Tamara Koopman.

Wij zijn er de komende drie weken even tussenuit om op 14 augustus weer met nieuwe energie ervoor te zorgen dat jij iedere week het laatste nieuws op je deurmat vindt. Rest ons alleen nog alle lezers een hele fijne vakantie te wensen!

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtel - In Bed & Breakfast In den Boogert klinken aanstaande zondag 21 juli weer de klanken van Ierse muziek. Van 13.30 tot ongeveer 17.00 uur kan iedereen die mee wil zingen, spelen of alleen wil luisteren komen genieten van de Boxtelse Ierse Sessie.

Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp of trekzak zijn van harte welkom. Verzoeknummers zijn mogelijk, teksten met een refrein zijn beschikbaar.
B&B In den Boogert is te vinden aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

Kermis viswedstrijd Liempde

Liempde - De jaarlijkse Kermis viswedstrijd in Liempde vindt plaats op zaterdag 3 augustus, van 13.00 tot 15.30 uur. Deze wedstrijd bij Den Hulzer Groot Viswater in Liempde is voor leden van De Laatste Kans Liempde, Bhv Boskant, Ons Genoegen Boxtel, Het Hoefijzer Olland en E.R.H.V. Sint-Oedenrode.

Inschrijven voor de wedstrijd kan tot en met 28 juli. Dat kan bij P. van de Ven, De Wilgen 19 in Liempde, Dierenspeciaalzaak Dobey, Oosterhof 14 in Boxtel, Pets en co De Borchmolen, Streepenstraat 2 in Sint-Oedenrode of Café de Ploeg in Liempde. Meer informatie is te verkrijgen bij P. van de Ven via 0411-631347.

Kofferbaksale in Liempde

Liempde - Op zondag 25 augustus wordt in het centrum van Liempde op 'D'n Tip' een grote kofferbaksale gehouden. Van 10.00 tot 13.30 uur is iedereen welkom op de zevende editie van deze jaarlijkse markt, die wordt georganiseerd door Buurtvereniging Looeind.

De entree is 1,50 euro, kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Ook dit jaar kunnen bezoekers oude kleding en schoenen inleveren. Mail voor meer informatie naar info@kofferbaksale-liempde.nl. Inschrijven voor een kraam, die vanaf 8 euro kosten, kan via www.kofferbaksale-liempde.nl.

Zomerclub bij HobbyCentrum

Boxtel - In de zomervakantieperiode organiseert HobbyCentrumBoxtel van 22 juli tot en met 14 augustus elke maandag en woensdag de HCB-Zomerclub. Deze biedt een keur aan workshops, die duren van een uur tot de hele dag. De Dagworkshops zijn 'all inclusive': dus helemaal verzorgd, met onder andere een lunch. De kosten van de workshops zijn inclusief materialen en altijd met koffie/thee. Abonnementhouders van HCB krijgen korting. Je betaalt steeds contant bij aanvang.

Ontdek wat intuïtief Mandala tekenen is, of maak kennis met de Japanse papiervouwkunst Origami. Doe mee aan de workshops vilten, mozaïeken, leerbewerken. Ook park Molenwijk maakt zich op om je te ontvangen op de jeu-de-boule-baan of als schilder.

Op de website www.hobbycentrumboxtel.nl vind je alle informatie over de HCB-Zomerclub: over de activiteit zelf, de kosten en hoe je aan te melden. Aanmelden is wel noodzakelijk.

Foto: Dorien Habraken

Brocante markt bij D'n Hop

Boxtel - Liefhebbers van brocante kunnen op zondag 25 augustus hun hart ophalen bij D'n Hop tijdens de Bric a Brac. Deze brocante markt aan Luissel 19 duurt van 10.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk.

Vanwege het grote succes van de eerste Bric a Brac vorig jaar kon een tweede editie niet uitblijven, aldus de organisatie. Zo gezegd, zo gedaan: vanaf 10.00 uur gaat de markt met 25 kramen van start. Uiteraard is er koffie, appeltaart en allerlei lekkers verkrijgbaar. Ook is het ruime terras geopend en zal er voor de kinderen van alles te doen zijn zoals een springkussen.

Bijna 6.000 euro voor Rode Kruis

Boxtel/Liempde - Met de collecte van 16 tot en met 22 juni heeft het Rode Kruis Meierijstad Boxtel Boekel 5.852,16 euro opgehaald. Dit geld wordt ingezet voor het opzetten van telefooncirkels en het aanbieden van reanimatietrainingen in Boxtel en Liempde.

Tijdens de collecteweek gingen 107 vrijwilligers in Boxtel en Liempde langs de deuren om geld op te halen voor de lokale activiteiten van het Rode Kruis. Meer informatie over de werkzaamheden van Het Rode Kruis zijn te vinden op www.rodekruis.nl/meierijstad-boxtel-boekel/. Op deze site kan ook gedoneerd worden.

Kunstexpositie van Elly van weert bij het Oertijdmuseum

Eén van de werken van Elly van Weert - Van Oss die in het Oertijdmuseum te bewonderen zijn.

Boxtel - Kunstschilder Elly van Weert-Van Oss exposeert vanaf deze week in Oertijdmuseum De Groene Poort. De kunstenares schildert vooral dieren en bloemen die passen bij de collectie van het museum.

De expositie is dagelijks toegankelijk tijdens openingstijden van het museum aan de Bosscheweg 80: iedere dag van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op de maandag als het museum gesloten is. Bezoeken van de expositie is gratis.

PAS-uitspraak raakt meer dan enkel Boxtels PHS-project

Boxtel - De ontwikkeling van bedrijventerrein Vorst B, het maatregelenpakket PHS, maar ook andere wegen- en stedenbouwkundige projecten in Boxtel hebben te maken met de gevolgen van de negatieve uitspraak van de Raad van State over de Nederlandse stikstofregelgeving. Dit is op te maken uit een brief die de gemeente verstuurde naar alle raadsleden. Zeker lijkt dat onze gemeente meer inspanningen moet doen om maatregelen die de stikstofuitstoot verminderen te borgen. Dit levert naast vertraging, ook een forse financiële tegenvaller op.

Op 28 mei oordeelde de bestuursrechter dat de Nederlandse stikstofregels in strijd zijn met Europese wetgeving. Die uitspraak volgde op een langdurig juridisch traject, nadat drie natuurorganisaties (Coöperatie Mobilisation for the Environment UA, Vereniging Leefmilieu, Stichting Werkgroep Behoud de Peel) in 2017 bij de voorzieningsrechter een zaak aanspanden tegen vijf veehouderijen met uitbreidingsplannen. De uitspraak van de Raad van State heeft grote gevolgen voor enkele honderden Nederlandse projecten die gebruik maken van de zogeheten PAS (Programmatische Aanpak Stikstof).

De PAS bood gemeenten de mogelijkheid om vooruitlopend op toekomstige positieve gevolgen voor de stikstofuitstoot in de buurt van natuurgebieden, zoals de Kampina in Boxtel, toestemming te krijgen voor activiteiten die mogelijk een negatief effect kunnen hebben op de stikstofuitstoot. Daarbij kan gedacht worden aan de uitbreiding van een agrarisch bedrijf of de aanleg van een nieuwe weg. Deze mogelijkheid bestaat nu niet meer omdat de bestuursrechter de onderbouwing van positieve effecten voor stikstofuitstoot in de PAS onvoldoende geborgd vond. De uitspraak heeft volgens Boxtel gevolgen voor alle projecten in onze gemeente die mogelijk voor een stikstoftoename zorgen in de Kampina.

Boxtel beraadt zich nog steeds op de precieze gevolgen, zoals ook uit de raadsinformatiebrief blijkt. Wel worden twee mogelijke oplossingen geschetst. Eén daarvan is de vermindering van de stikstofuitstoot direct te koppelen aan een project. Dit betekent dat tegenover een activiteit die de uitstoot van stikstof mogelijk verhoogt, een activiteit komt te staan die de uitstoot vermindert. Een andere mogelijkheid is middels een ADC-toets aantonen dat het uit te voeren project van groot maatschappelijk belang is. Ook in dit geval moet Boxtel onderbouwen dat de stikstofuitstoot gecompenseerd wordt. Beide maatregelen zorgen voor een (forse) vertraging van al vergunde projecten en een kostentoename.

Mogelijk komt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de honderden projecten die liggen te wachten op een oplossing tegemoet. De minister kondigde op 20 juni aan op zoek te gaan naar oplossingen nu de PAS niet meer gebruikt mag worden. Zeker is dat Boxtel in ieder geval voor het PHS-maatregelenpakket nog maanden in onduidelijkheid zit over hoe het nu verder moet. Wethouder Van Wanrooij laat weten dat de gemeente moet wachten op een definitieve uitspraak van de Raad van State over het Boxtelse project, óf op een uitspraak van de minister. Ook in Den Haag is echter het zomerreces ingegaan, waardoor ook maatregelen van het Rijk vermoedelijk nog maanden op zich laten wachten.

Opnieuw geitje dood op Geitenwei

Foto: Sander van Kasteren

Vierde dode dier in jaar tijd door bijvoeren

Boxtel - Voor de tweede maal in twee weken tijd is op de Geitenwei een jong geitje overleden. Vermoedelijk zijn beide geiten overleden doordat bezoekers ze hebben gevoerd.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
De geiten en alle andere beesten op de Geitenwei worden, ondanks de verbodsborden, toch regelmatig bijgevoerd. Met alle gevolgen van dien. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Was het nu ruim twee weken geleden het geitje Jip dat overleed, op donderdag 11 juli was het soortgenoot Janneke die ernstig ziek werd. Coördinator van de Geitenwei Anky Moonen laat weten er nog een dierenarts bij geroepen te hebben, maar dat mocht helaas niet meer baten. Het bijvoeren van de dieren is er de reden van dat ze ziek worden, vertelt Moonen: "Mensen bedoelen het goed, maar dieren gaan eraan dood. Er hangen borden met niet voeren, maar het gebeurt toch. Wel minder, maar toch gaan ze door."

Volgens de coördinator kan zelfs een appel, of een stukje brood al gevaarlijk zijn: "Aan één stukje brood overlijden ze niet, maar wel als er veertig mensen een stukje brood komen geven." Bovendien worden ook vaak blauw en groen beschimmelde boterhammen of zelfs restjes wortelstamp, nasi, koekjes of worsten over het hek heen gegooid. "Vooral geiten bouwen dan de verkeerde zuren op in hun maag en na een tijdje verplaatst dat zich via de darmen naar hun hele lijf. Dan blaast alles op en uiteindelijk klappen ze letterlijk", wijst Moonen op het wrede lot dat de beestjes dan te wachten staat. Ze vergelijkt het met het voeren van chocolade aan een hond. Wij als mensen vinden dat bijzonder smakelijk, maar voor een hond kan chocolade al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn.

Het is niet het eerste dier dat aan zijn einde komt wegens het bijvoeren door bezoekers. Vorig jaar overleed de ezel Ponk en eerder kwam ook konijn Hendrik aan zijn eind door het bijvoeren. Pony Juffrouw Jansen kwam er twee jaar geleden gelukkig beter vanaf: zij overleefde het ternauwernood, omdat haar maag kon worden leeggepompt. "Daarom vragen wij om de dieren niet re voeren en anders je voedsel af te geven bij onze vrijwilligers zodat wij kunnen controleren wat ze per dag binnen krijgen", besluit Moonen.

Boxtel Oost Dag heeft aandacht voor kunst

De Boxtel Oost Dag kon de afgelopen acht jaar al rekenen op flinke belangstelling. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De wijk Oost zal zich ook dit jaar weer presenteren tijdens de Boxtel Oost Dag. Die is dit jaar op zondag 29 september. Nieuw in deze negende editie is het invoeren van een zogeheten 'kunstenaarsstraatje' in de Beneluxlaan.

Op 29 september zal het deel van Boxtel Oost tussen winkelcentrum Oosterhof en Gemeenschapshuis De Rots veranderen in een markt waarop de wijk zich kan presenteren aan eigen wijkbewoners, maar natuurlijk ook aan andere belangstellenden.

In het kunstenaarsstraatje kunnen kunstenaars, natuurlijk allen afkomstig uit de wijk Oost, zichzelf en hun werk laten zien. Daarin zijn ze behoorlijk vrij. Zo is er onder meer een keramiektentoonstelling, maar ook zijn er schrijvers en striptekenaars aanwezig op de Boxtel Oost Dag. Op het moment van schrijven hebben al elf kunstenaars zich aangemeld.

Een andere wijziging ten opzichte van de voorgaande editie(s) is dat de kramen in de Nieuwe Nieuwstraat dit jaar aan twee kanten van de weg geplaatst zullen zijn. Dit betekent dat de markt minder langgerekt is, waardoor mensen minder ver hoeven te lopen en het geheel compacter en gezelliger oogt.

Natuurlijk zullen de meeste clubs en verenigingen uit de wijk weer vertegenwoordigd zijn met kramen of demonstraties. Zo organiseert BuurtSport Boxtel een voetbalactiviteit en wordt bij Oosterhof een hondensport-demonstratie gegeven. Ook de politie laat zich zien op de dag, georganiseerd door Wijkorgaan Boxtel Oost. Er worden verschillende terrassen ingericht: één bij De Rots en één in de Oisterwijkstraat. Bij het gemeenschapshuis zullen ook weer spelletjes voor kinderen georganiseerd worden.

De Boxtel Oost Dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Woon je in Boxtel Oost en wil je jezelf ook graag presenteren? Dat kan door een e-mail te sturen naar: info@boxtel-oost.nl. De huur van een kraam bedraagt 20 euro voor de hele dag.

6 / 32

Foto: Rini van Oirschot

Gedenkstenen

Als je door Boxtel wandelt ben je zeker al eens een keer een paar grote ronde stenen in het wegdek tegengekomen. Deze gebeitelde gedenkstenen herinneren aan bijzondere gebeurtenissen uit de plaatselijke geschiedenis. Er liggen zes van dergelijke stenen in 'de cultuur-historische as', de verbindingsweg tussen het kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. Dus als je deze route volgt kom je ze allemaal tegen.
Ter hoogte van de kruising Burgakker-Raaphof ligt de steen die op de foto is weergegeven. Deze gedenksteen herinnert aan een zeer bijzondere gebeurtenis: Boxtel was vroeger een vrije heerlijkheid. Dat wil zeggen dat deze deel uitmaakte van het heilig Roomse Rijk met de adelaar als sprekend symbool. In de rand staat de tekst:
'Karel IV, Rooms keizer, schenkt Boxtel te leen aan Theodricus en Maria 29 IV 1356'.

De Boxtelaren waren toen onderdanen van de keizer in Duitsland en niet van de hertog van Brabant. Theodricus van Meerheim en Maria van Boxtel woonden toen op Stapelen. De projectgroep 'visualisatie van de canon van Boxtel' van Heemkunde Boxtel heeft in 2015 een korte film gemaakt die handelt over leenhulde die Theodricus en Maria in 1356 brengen aan de keizer van het Roomse Rijk in Praag. De film en het lespakket zijn te vinden op de website van Heemkunde Boxtel onder het hoofdstuk 'Onderwijs' of rechtstreeks: https://heemkundeboxtel.nl/onderwijs/leenbrief/

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Wil je alle stenen gaan bekijken? In de zomermaanden organiseert de VVV rondwandelingen door het centrum van Boxtel. De stenen komen dan zeker aan bod. Je kunt bij de VVV ook in het bezit komen van een Kuiertochtroute.
Kun je niet zo lang wachten? Loop dan zelf eens van de basiliek naar het kasteel. Je komt dan de volgende stenen tegen:
1. Heilig Bloedprocessie: op de kruising Kerkstraat-Duinendaal
2. Oprichting Kapittel: op de hoek Clarissenstraat-Kerkstraat
3. Schependomzegel: op de Markt ter hoogte van De Croon
4. Baronie van Boxtel: op de hoek Rechterstraat-Kruisstraat
5. Vrije Heerlijkheid: (waarover hierboven geschreven) op de kruising Burgakker-Raaphof
6. Vier in elkaar gevlochten harten: vind je bij de brug die toegang geeft tot kasteel Stapelen.

Bron: uitgave 'Ontdek Boxtel! Gedenkstenen cultuurhistorische as. Uitgave gemeente Boxtel met teksten van Hans de Visser.

Wandel- en fietsapp met belevingsroutes gelanceerd

Sint-Janspontje bij Kasteren. (Kees Beekmans Fotografie) Kees Beekmans Fotografie

Liempde - De afgelopen week is de wandel- en fietsapp Routes in Het Groene Woud gelanceerd. De app biedt wandelaars en fietsers alle gelegenheid om Nationaal Landschap Het Groene Woud te ontdekken. De route-app is nu te downloaden in de App Store en in Google Play. Bijzonder aan de app is dat deze dynamische navigatie combineert met verschillende weetjes over de routes.

De nieuwe app moet wandelaars en fietsers in Nationaal Landschap Het Groene Woud eenvoudig laten navigeren over de juiste paden en wegen. Onderweg geeft de app veel informatie en tal van weetjes over bijzondere locaties op de route. De wandelroutes variëren in lengte van 7 tot 23 kilometer, de fietsroutes van 27 tot 48 kilometer. Wat alle routes met elkaar gemeen hebben: ze voeren over een karakteristiek landschap, door bijzondere natuur (met onder meer het edelhertengebied De Scheeken) en langs Bourgondische gastvrijheid, te vinden in de vele dorpen die Het Groene Woud rijk is.

Veel routes voeren door het veelzijdige landschap van de dorpen Liempde, Lennisheuvel, Boxtel, Best, Sint-Oedenrode, Oirschot en Sint-Michielsgestel. Liempde ligt zeer centraal in Het Groene Woud én is het startpunt van een groot aantal wandelingen en fietstochten uit de route-app: vanaf Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd in het centrum van het dorp, wandel of fiets je zo het Nationaal Landschap in. Wandelaars en fietsers hoeven zich niet te vervelen: de regio is bijzonder wandel- en fietsvriendelijk met mooie paden, rustbankjes, uitzichtpunten en horecagelegenheden.

De app Routes in Het Groene Woud is het resultaat van een samenwerking tussen SPPiLL, gemeente Boxtel en RKO uit Lennisheuvel. SPPiLL ontwikkelde samen met landeigenaren een fiks aantal wandel- en fietsroutes voor de route-app. RKO droeg zorg voor diverse routes in en om het dorp, waaronder ook de NS-route 'Hart van Het Groene Woud' (die door het edelhertengebied De Scheeken loopt). Ook deze NS-route is opgenomen in de nieuwe routeapp als een set edelhertenroutes: de NS-variant met een lengte van 14,5 kilometer en een langere variant van 22 kilometer met een lus over Liempde.

Boxtelaar Cor van Geffen exposeert in Rijksmuseum

Foto: Cor van Geffen

Amsterdam - De Boxtelse kunstenaar Cor van Geffen mag zijn schilderij 'Portret van Rembrandt' exposeren in het Rijksmuseum. De Boxtelaar is één van de ruim vijfhonderd geselecteerde kunstenaars die hun werk in het museum mogen tonen in het kader van het 350e sterfjaar van Nederlands bekendste schilder.

Het werk van Van Geffen werd geselecteerd uit een totaal van 8.390 inzendingen uit 95 landen voor de zomertentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt' die loopt tot 15 september. Daarbij kregen (amateur)kunstenaars de mogelijkheid hun schilderij in de stijl van Rembrandt in het museum tentoon te stellen.

Van Geffen poseert naast zijn werk in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. (Foto's: Cor van Geffen) Foto: Cor van Geffen

Van Geffen kreeg eind mei al te horen dat zijn werk door een deskundige jury was uitgekozen voor de finaleronde. Daarin mocht hij zijn werk op 17 juni komen overhandigen zodat de jury het werk nader kon inspecteren. Enkele weken later hoorde de Boxtelaar dat zijn werk inderdaad in het museum kwam hangen.

De Boxtelaar was daarom maandag bij de opening van de expositie aanwezig en poseerde dan ook trots naast zijn meesterwerk aan de muur van 'het Rijks'. Daar wordt even verder aan de restauratie van het pronkstuk van Rembrandt, De Nachtwacht, gewerkt. De Boxtelaar is trots op het feit dat hij zo vlak bij de oude meester hangt: "hoe mooi kan het zijn!" Hij hoeft dan ook niet bang te zijn dat zijn werk niet bekeken wordt: meteen vanaf het moment van de opening van de tentoonstelling was het al druk in het museum.

Het werk van Van Geffen is te vinden in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, waar ook de Nachtwacht hangt.

Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd stempelpost pelgrimstocht Santiago de Compostela

Liempde – Sinds kort is Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd één van de elf Nederlandse stempelposten van de pelgrimstocht Santiago de Compostela. Pelgrims die een stempel in hun pelgrimspas halen tijdens de openingsuren van D'n Liempdsen Herd, ontvangen als herinnering aan hun bezoek een sleutelhanger met een paar Liempdse mini-klompjes.

In de middeleeuwen liepen pelgrims, ook uit Nederland, vanuit huis naar Santiago de Compostela en weer terug. Hoe men toen liep is niet bekend, maar door de opkomst van het pelgrimeren was er een groeiende behoefte aan beschreven pelgrimswegen in Nederland richting Santiago. Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob heeft met behulp van vele leden pelgrimswegen opnieuw in kaart gebracht en beschreven in de gids 'Jacobswegen in Nederland'. Samen met al bestaande paden als het Jabikspad in Friesland en het Jacobspad in Groningen en Limburg is hiermee een Nederlands netwerk van paden ontstaan. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om een beschreven pelgrimspad richting Santiago te bereiken. De routes zijn uiteraard ook te bewandelen zonder Santiago als einddoel.

De pelgrimstocht naar Santiago de Compostela kent geen officiële stempelposten. Er volgt geen diskwalificatie als er een stempel gemist wordt, zoals bij de Friese Elfstedentocht. In Nederland, België en Frankrijk mogen wandelaars zelf bepalen waar zij een stempel halen: bij een kerk of klooster, gemeentehuis of VVV, postkantoor, hotel, restaurant of camping. Na het bezoek van een pelgrim aan D'n Liempdsen Herd, werd het idee geboren om zich aan te melden als stempelpost. Speciaal hiervoor is een stempel ontworpen. Nu kunnen pelgrims een echte Santiago de Compostela stempel uit Liempde in hun pelgrimspas laten zetten. De lijst met Nederlandse stempelposten is terug te vinden op www.santiago.nl/stempelpunten- nl

Pelgrims kunnen hun pelgrimspas laten stempelen tijdens de openingstijden van Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd; de hele week geopend van 11.00 tot 16.00 uur, behalve op maandag en woensdag. Als herinnering aan het bezoek aan D'n Liempdsen Herd ontvangt de pelgrim een sleutelhanger met een paar Liempdse mini-klompjes.

Boxtel start met aanbieden mobiel parkeren

Boxtel - Onze gemeente is deze week gestart met het aanbieden van mobiel parkeren. Op alle betaalde parkeerplaatsen binnen de gemeente Boxtel kan vanaf afgelopen woensdag dan ook met een app betaald worden.

Om het betalen met verschillende apps mogelijk te maken werkt Boxtel samen met verschillende andere gemeenten die zijn aangesloten bij de coöperatie SHPV. Hierbij zijn alle in Nederland actieve parkeerproviders, zoals Parkmobile en Yellowbrik, aangesloten. Ook gemeenten als Amsterdam en Rotterdam werken samen met SHPV.

Met het invoeren van mobiel parkeren verwacht Boxtel kosten te besparen omdat de parkeerautomaten minder intensief gebruikt worden. Daarnaast wordt de betalingsbereidheid door het gemak van een app groter, zo verwacht het college, en nemen de kosten van het verwerken van het geld uit de automaten of de transactiekosten op pinbetalingen naar verwachting af.

'Wat is het toch leuk om een beeldbank te mogen beheren'

Tijdens het gouden huwelijksfeest op 23 juni 1935 van zijn grootouders Johannes Marinus van der Horst en Petronella van Handel was de toen vijfjarige Piet van der Horst bruidsjonker. Op de foto staat hij (rechts) samen met de bruidsmeisjes voor de huldeboog die toegang geeft tot het Breukelsplein, waar het gouden bruidspaar in een boerderij woonde. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Bron: Heemkunde Boxtel

Christ van Eekelen over Piet van der Horst die 57 jaar na dato geboorteaangifte doet

Boxtel - Kinderen die dood ter wereld komen kunnen vanaf dit jaar officieel worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Dat kan zelfs met terugwerkende kracht. Voor de 89-jarige Piet van der Horst uit Hoogland (gemeente Amersfoort) een goede reden om een bezoek te brengen aan het gemeentehuis van Boxtel.

De versierde auto met daarin het gouden bruidspaar, voor de Heilig Hartkerk in de Baroniestraat. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Bron: Heemkunde Boxtel
Het diamanten (60) huwelijksfeest van Johannes en Petronella van der Horst op 23 juni 1945. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Bron: Heemkunde Boxtel
Piet van der Horst. (Foto: Hanneke Martherus-van der Horst) Foto: Hanneke Martherus-van der Horst

Piet wordt op 4 januari 1930 in Den Bosch geboren en vertrekt op 25-jarige leeftijd naar Boxtel, waar hij dan werkzaam is bij Waterschap De Dommel. Na zijn trouwen gaat hij op de Baanderherenweg 45 wonen. Op 20 oktober 1961 bevalt zijn vrouw Elisabeth van een kind, dat levenloos ter wereld komt. Doodgeboren kinderen worden dan nooit aangegeven bij het gemeentehuis ter opneming in het geboorteregister van de burgerlijke stand. Er wordt enkel een aantekening in het overlijdensregister gemaakt.

Nu dat sinds dit jaar wel mogelijk is, wil Van der Horst heel graag zijn kindje, dat nu 57 jaar oud zou zijn, alsnog aangeven ter opneming in de Basis Registratie Personen van de gemeente Boxtel. Maar voor die aangifte heeft hij wel wat meer informatie nodig over de geboorte destijds.

Hij belt in januari naar het ziekenhuis van Boxtel in de hoop nog geboortegegevens te vinden. Zijn vrouw Elisabeth is daar in augustus 1961 opgenomen in verband met zwangerschapsvergiftiging. Helaas kan het ziekenhuis hem niet helpen. De gegevens worden maximaal twintig jaar bewaard en daarna vernietigd. Die tijd is al redelijk verstreken.

Van der Horst laat zich niet uit het veld slaan en neemt contact op met de gemeente Boxtel. Hij wordt allervriendelijkst te woord gestaan door Lenie van der Velden van de afdeling Burgerzaken. Zij vertelt alsnog een bijschrijving te kunnen doen in de akte, die in 1961 is opgemaakt, als hij naar Boxtel komt. Samen met zijn dochter Hanneke reist hij op 24 januari 2019 naar Boxtel. Het sneeuwt die dag. Hij gaat toch, hij heeft tenslotte een afspraak met mevrouw Van der Velden.

De aangifte
Aan de hand van akte nummer 92 van het overlijdensregister uit 1961 wordt bekend dat Petrus Marinus Antonius van der Horst gehuwd met Elisabeth Walthera Adriana van den Houdt op 23 oktober 1961 aangifte deed van het levenloos ter wereld komen van zijn dochter. Aan de hand van deze akte heeft Lenie van der Velden alsnog een bijschrift - een zogenaamde kantmelding - gemaakt, waarin wordt vermeld dat hun dochter op 20 oktober 1961 om 23.45 uur is geboren en de naam Hedwig kreeg. Ook het trouwboekje wordt door Van der Velden aangepast. "Lenie van der Velden was stomverbaasd", zei Van der Horst, "dat ik op mijn leeftijd en 57 jaar na dato het kind alsnog kwam aangeven." Na vertrek uit het gemeentehuis gaat Van der Horst onmiddellijk naar een bloemenzaak op de Markt en koopt daar een grote bos bloemen. Hij gaat daarmee terug naar het gemeentehuis om Lenie te bedanken voor haar medewerking.

Nu hij toch in Boxtel is, wil hij nog wel eens wat meer zien van die plaats. Hij herinnert zich dat zijn grootouders Van der Horst-van Handel op een werf woonden. Vanuit het huis op de werf kon men de achterkant van het huis van Van Susante zien staan. Hij wil ook het gebouw van het waterschap zien, waar hij gewerkt heeft. Maar het sneeuwt, Boxtel wordt steeds witter en Piet en zijn dochter besluiten terug te gaan naar Hoogland. Een maand later, op 26 februari, reizen ze nogmaals vanuit Hoogland naar Boxtel.

Het huis aan de Baanderherenweg is gesloopt. Het waterschapsgebouw in de Stationsstraat waar hij zijn carrière begon, is afgebroken en daar staat nu het pand van de Rabobank. Het kantoor van het waterschap aan de Molenpad 8 is omgebouwd tot appartementen. Om de werf te gaan zoeken heeft hij eerst gezocht naar het huis van Van Susante. Er is veel bijgebouwd in de Pastoor Erasstraat, maar hij vindt toch het huis. Daarna is de werf ook snel gevonden. Het huidige Breukelsplein. Daar vindt hij natuurlijk de boerderij van zijn grootouders ook niet meer. Dochter Hanneke komt op het idee om Heemkunde Boxtel te vragen of er misschien foto's van het huis van zijn grootouders Van der Horst-van Handel zijn.

Beeldbank Boxtel
En dan belt hij mij, de beheerder van Beeldbank Boxtel, en vertelt zijn verhaal. Ik val hem tijdens zijn gesprek in de rede en zeg: "En toen vond u de foto's van uw grootouders op de beeldbank van Boxtel?" Van der Horst weet eigenlijk niet wat ik bedoel. Hij heeft geen computer en ook geen internet vertelt hij me. "Ik ben bijna 90 jaar", zegt hij. En hier wordt de beheerder van de Beeldbank even stil. Ik weet namelijk dat er veel foto's van de familie Van der Horst-van Handel op de beeldbank staan. Foto's van de gouden bruiloft in 1935 en de diamanten bruiloft in 1945 van Piets grootouders Johannes Marinus van der Horst (Boxtel 11 mei 1858 - Boxtel 20 mei 1948) en Petronella van Handel (Boxtel 17 oktober 1862 - Boxtel 25 juli 1947). Ik tel 23 foto's van zijn familie. Foto's die gemaakt zijn op de Breukelsestraat met prachtige huldebogen bij de oprit naar het Breukelsplein. Groepsfoto's van de familie in feestkleding. De foto's werden in 2017 aangeleverd door de vorig jaar overleden Jan van Beers, die ook familie was van Van der Horst-van Handel. Van der Horst wordt laaiend enthousiast en vraagt me al die foto's op te sturen. "Ik betaal alles. Stuur maar op."

Ik stel voor om zijn dochter Hanneke te bellen en haar met mij contact op te laten nemen. Ik kan dan de foto's via de mail naar haar sturen. "Ik ga direct Hanneke bellen. Ik weet dat ze vandaag thuis is." Een minuut later wordt ik gebeld door Hanneke Martherus-van der Horst. Ik vertel haar dat ik haar vader zo enthousiast vind. "Dat is hij ook", vertelt ze." Maar ik krijg 'opdrachten' om bepaalde dingen uit te zoeken en als ik dan, zoals in dit geval een telefoonnummer heb gevonden, wil hij per se zelf bellen." Ik stuur de 23 foto's naar dochter Hanneke en die gaan vervolgens de hele familie rond. Er worden heel wat herinneringen opgehaald.

Wanneer ik Van der Horst voor de tweede keer aan de telefoon heb, praat hij honderduit over zijn verdere carrière bij het waterschap. Hij werkte daar onder Watergraaf Vosters en Griffier Roeffen op financiën. Op 1 december 1961 kreeg hij eervol ontslag en vertrok hij naar de gemeente Reeuwijk, waar hij door burgemeester Baron Willem van Knobelsdorff wordt aangenomen.

Nu, al jaren met pensioen, krijgt hij de mogelijkheid zijn doodgeboren dochtertje Hedwig een waardige plaats in de Basisregistratie Personen te geven. Tot voor kort was het niet mogelijk om doodgeboren kinderen op te nemen in het bevolkingsregister, waardoor ze formeel niet bestonden. Het gebeurde menigmaal dat ouders bij de aangifte van hun tweede kind door de ambtenaar werden gefeliciteerd met hun eerste kind.

De verwachting van het kabinet is dat jaarlijks 550 ouders de geboorte van hun doodgeboren kindje zullen aangeven. Door de wetswijziging van de Basisregistratie Personen kunnen alle geboortes van doodgeboren kinderen worden aangegeven, ongeacht de duur van de zwangerschap. De wet werkt met terugwerkende kracht. Ook kinderen die jaren geleden levenloos ter wereld kwamen, kunnen alsnog worden ingeschreven.

Met de aangifte door Piet in januari komen niet alleen de herinnering aan zijn doodgeboren dochtertje weer boven, maar door de vondst van foto's in de Beeldbank van Boxtel ook herinneringen aan zijn ouders en grootouders, ofwel de (bet)overgrootouders van Hedwig. De in Boxtel geboren ouders van Piet, Martien van der Horst en Johanna-Anna Clarijs, liggen begraven op Munsel.

Lenie van der Velden van de afdeling Burgerzaken weet zich dit verhaal nog goed te herinneren. Van der Horst was namelijk de eerste die in Boxtel gebruikmaakte van die nieuwe regeling. "Het voelde heel goed, het was fijn dat ik hem kon helpen", vertelt Lenie. "Ik vond het ook heel leuk dat Van der Horst naderhand nog terugkwam met een grote bos bloemen. Dat was natuurlijk helemaal niet nodig, maar ik vond dat wel heel bijzonder." Ook vertelt Van der Velden nog dat er sinds de nieuwe regeling van kracht is er in Boxtel ongeveer 10 tot 15 aangiften zijn gedaan. "Elk verhaal is weer anders", aldus Lenie. "Wij staan deze mensen dan ook in een aparte ruimte te woord. Niet aan de balie."

Wat is het toch mooi om andere mensen te kunnen helpen; de afdeling Burgerzaken met geboorteaangiften, die een enorme impact hebben op het leven van ouders van doodgeboren kinderen. Maar ook op dat van de Beeldbank-beheerder, die na zoveel jaren herinneringen aan Boxtel levend probeert te houden.

Streamers:

Piet van der Horst: 'Lenie van der Velden was stomverbaasd dat ik op mijn leeftijd en 57 jaar na dato het kind alsnog kwam aangeven'

Christ van Eekelen: 'Ik stuur de foto's naar dochter Hanneke en die gaan vervolgens de hele familie rond. Er worden heel wat herinneringen opgehaald'

10 / 32

Zomer 1988.
Oude liefde roest wel...

Mijn ouders stonden standaard op veldje vijf op de camping in Cadzand. En ieder jaar keerde ik vol verwachting terug. Reuze benieuwd wie er ook weer kwam kamperen en welke avonturen we deze zomer gingen beleven.

Tussendoor hielden mijn vakantievrienden en ik elkaar op de hoogte via lange brieven en grappige kaartjes.
Dit jaar ontmoette ik Mike en de vlam sloeg in de pan!
Voor het eerst wist ik wat verliefdheid was. We hebben wat afgezoend in het gras achter de caravans en bij het strand. Hoteldebotel. Hoe hij rook. Supervlinders. Hoe hij praatte. Ultrakriebels.

Het afscheid was vreselijk. Hartverscheurend. We beloofden elkaar trouw, te schrijven en hij zou me ooit komen halen op zijn motor. De gehele terugweg heb ik gebruld en was ik ziek van heimwee. We hielden woord. We schreven, plakten stickers en vellen vol met kruisjes en hartjes. Ook schreef ik zijn naam op mijn houten kleerhangers en kerfde onze namen in bankjes en bomen.

Natuurlijk hield dit geen stand. Te ver weg en die motor kwam niet. Op een dag kreeg ik een brief waarin hij het uitmaakte. Hij ging naar een andere school en wilde daar ook leuke meisjes leren kennen.
Met weemoed denk ik wel eens terug aan dit zalige eerste-liefde gevoel en de ó zo intense memorabele breakup.

Ik hoop echt dat ieder mens dit mee mag maken in zijn/haar leven. Jong en oud verdienen vlinders en niet alleen deze zomer! Geniet!

Weet jij nog wie jouw eerste liefde was?


Foto: Femke en Robin

Lemonade Road

We hebben het gewoon gedaan! Huis verkocht, banen opgezegd, een fijn plekje voor de kat gevonden en we zijn vertrokken. We kunnen het nog steeds niet geloven. Een droom die in vervulling gaat; een jaar samen reizen. Het voelt op dit moment alsof we nog gewoon op vakantie zijn. Het plan is om, samen met onze hond Yara, een half jaar door Noord en Oost-Europa te trekken met de camper en daarna de oversteek te gaan maken naar Verenigde Staten en Canada.

Foto: Femke en Robin

Dat is het plan, maar zoals we inmiddels als geen ander weten, gaat het leven nu eenmaal niet volgens plan. Want naast dat deze reis een grote droom van ons beiden is, heeft onze reis nog een andere reden, namelijk een andere grote droom die niet in vervulling is gegaan. Beiden hebben we de behoefte om te proberen dit een plek te geven. We denken daar een begin mee te maken door los te gaan van alles en rust en ruimte voor onszelf te nemen. Back to basic en lekker de natuur in. Samen bezinnen en bedenken hoe we ons leven verder in gaan vullen nu we weten dat er, als gevolg van Endometriose, definitief geen kinderen meer zullen gaan komen. We willen graag positief in het leven staan: When life gives you lemons, make lemonade! Deze reis gaat onze Lemonade Road zijn.

Na de verkoop van het huis zijn we tijdelijk ingetrokken bij de ouders van Femke in Esch. Dat was weer even wennen, maar we werden gelukkig hartelijk ontvangen. Een drukke periode de afgelopen maanden, met alles wat we moesten regelen, het opknappen van de camper en het afscheid nemen van familie, vrienden en collega’s. Op de laatste avond zijn we nog even lekker uit eten geweest bij de Rechter en toen was, 1 juli, het afscheid echt daar.

Omdat we met een lichte vertraging, door de inpakstress van Femke, zijn vertrokken, hebben we de eerst nacht nog in eigen land door gebracht, in Vaassen op camping de Helfterkamp. Extra leuk omdat deze camping een Boxtelse eigenaar heeft. Daarna hebben we in de buurt van Lübeck overnacht aan de Ostsee in Duitsland. Toen doorgereden naar Puttgarden, waar we de boot naar Denemarken hebben genomen. In het ruim opgezette Kopenhagen hebben we een aantal dagen overnacht op een camping in het centrum en hebben we een Deense vriendin van Femke opgezocht. Inmiddels zijn we aangekomen in het zuiden van Zweden. Meer daarover de volgende keer. De komende weken willen we vanuit hier verder omhoogtrekken richting het noordelijkste puntje van Europa, de Noordkaap.

Als je het leuk vindt om ons volgen tijdens onze reis, dan kan dat via:
Facebook: www.facebook.com/lemonaderoad
Instagram: www.instagram.com/robinenfemke
Polarsteps: www.polarsteps.com/lemonaderoad

Groetjes Femke, Robin en Yara

Foto: Kèk Liemt

Erfgoedvereniging Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info of via e-mail naar info@kekliemt.nl. Alle reacties staan vermeld op de website van Kèk Liemt, www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de werkgroep collectiebeheer van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt.

Oertijdmuseum Boxtel puzzelt de hele zomer door

Preparateur Aart Walen. (Foto's: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Diplodocus 'Kirby' en nieuwe triceratopsschedel worden door zo'n veertig vrijwilligers geprepareerd

Boxtel – Oertijdmuseum Boxtel wil de komende jaren fors doorgroeien van pakweg 75.000 bezoekers op jaarbasis nu naar 100.000. Dat het museum een hoop toeristen trekt vanwege de rijke collectie aan fossielen, replica's en andere geologische en paleontologische vondsten is bekend. Maar ook op wetenschappelijk gebied gebeurt er genoeg interessants in het Boxtelse museum. Zo puzzelen iedere week zo'n veertig vrijwilligers stukje voor stukje dino's in elkaar. Wij spraken conservator Jonathan Wallaard over het dino-onderzoek dat momenteel plaatsvindt in het Oertijdmuseum.

Een indicatie van de grootte van Kirby. Foto: Sander van Kasteren
Enkele gereedschappen. Foto: Sander van Kasteren
Conservator Jonathan Wallaard, druk aan het prepareren. Foto: Sander van Kasteren
Een vrijwilliger ("voorheen werkzaam in de ict en ik heb niets met dino's") in de weer met de resten van Kirby. Foto: Sander van Kasteren

Direct bij binnenkomst in het Boxtelse museum is de sfeer enthousiast en uitgelaten. Even later blijkt waarom: er is kort geleden een grote schedel van een triceratops binnengekomen. De iconische driehoornige en naar schatting negen meter lange neushoornachtige dino is het meest recente fossiel dat het museum mag prepareren. En als even later conservator Jonathan Wallaard zich voorstelt blijkt de schedel bij lange na niet het enige internationaal interessante stuk in de collectie te zijn.

Pronkstuk
Het échte pronkstuk moet de dino 'Kirby' worden. Moet worden, want de dino ligt momenteel verspreid over honderden dozen en doosjes in het museumlab. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Kirby een bijna twintig meter lange diplodocus die al in de jaren 90 werd gevonden in de Amerikaanse staat Wyoming. Jarenlang lag het fossiel opgeborgen in het lab van het museum van vinder Jacob 'Kirby' Sieber in Zürich. Omdat daar echter al een nagenoeg compleet diplodocusskelet te bewonderen was, stuurde Sieber het naar het Boxtelse Oertijdmuseum. Het is niet moeilijk te raden waar de dino zijn naam aan dankt.

Hoewel het dier enorm groot was, valt dat niet te zeggen van zijn restanten, die in miljoenen 'puzzelstukjes' uiteen zijn gevallen. Sterker nog, Kirby bestaat niet eens uit de resten van één dinosaurus, maar uit de resten van drie diplodocussen van vergelijkbare grootte. "Kirby miste bepaalde delen die we met de resten van de twee andere dino's kunnen aanvullen", legt Wallaard, ooit zelf begonnen als bioloog, uit.

Dat de dino's allemaal op nagenoeg dezelfde plek werden gevonden is bijzonder. Waarschijnlijk zijn de dieren in een rivier terechtgekomen die zo'n 150 miljoen jaar geleden door de Amerikaanse staat stroomde. Een boomstam of rotsblok (geschat op 20 meter lengte en met een doorsnede van een meter) heeft de verschillende kadavers in Wyoming waarschijnlijk tegengehouden, waardoor de vindplaats van Kirby erg rijk is aan fossielen.

Kirby zelf is, door het combineren van drie skeletten, naar schatting voor ongeveer 70 procent compleet. Daarmee is het het grootste en een van de meest complete dinoskeletten die in Nederland te vinden zijn. In het lab wijst Wallaard op enkele teengewrichten van de dino. "De vingerkootjes en teenkootjes zijn meestal weg", vertelt hij. "En ook de voorpoten missen vaak. Op de een of andere manier waren die waarschijnlijk minder goed gehecht aan het skelet." Toch zijn de kootjes bij Kirby bewaard gebleven.

Race tegen de klok
Vanwege de compleetheid en de relatief goede staat van de botten is het zeer waarschijnlijk dat er wetenschappelijke ontdekkingen gedaan kunnen worden als de botten gereconstrueerd worden. Dat is nog lastiger dan het lijkt. De dino is namelijk door de tand des tijds uiteengevallen in tienduizenden stukjes. Wallaard vergelijkt het met een puzzel waarvan het voorbeeld mist. Hij legt uit dat bij het opgraven extra schade is ontstaan. "In Wyoming wordt het in de zomer rond de 40 graden Celsius en in de winter kan het 20 graden vriezen en liggen er meters sneeuw. Dat is niet zo fijn graven", grinnikt hij. "Je hebt dus effectief maar drie maanden om te graven."

Het is dus een race tegen de klok geweest om Kirby uit de grond te halen. Te meer omdat tijdens het opgraven de botten extra kwetsbaar zijn vanwege vocht dat in de oppervlakte trekt en bij bevriezing uitzet. "Dat drukt de botten kapot", schetst Wallaard een doemscenario. Om de fossielen enigszins te beschermen wordt bij de fragiele delen vaak het hele stuk grond dat er omheen zat ook mee afgegraven. En zo is het laatste deel van de 150 miljoen jaar durende geschiedenis van dino's als Kirby behoorlijk hectisch.

Tot overmaat van ramp moeten de toch al kwetsbare fossielen nog de halve wereld overgevlogen worden naar de onderzoekslabs waar de botten zorgvuldig worden bevrijd van hun laatste jasje van zand en stenen.

Vrijwillig puzzelen met Kirby
Met deze kennis in je achterhoofd begrijp je ook beter waarom Kirby in een vracht aan provisorisch afgedichte dozen zit. Eenmaal in Boxtel aangekomen kunnen wetenschappers hun vingers aflikken bij het bouwpakket. Toch zijn het niet alleen wetenschappers die in het Oertijdmuseum met de fossielen werken. Via een eigen opleiding zijn zo'n veertig enthousiaste vrijwilligers getraind in het schoonmaken en reconstrueren van het dinoskelet. Zij helpen mee met het immense karwei om het skelet van Kirby weer in volle glorie te herstellen.

Wallaard leidt de journalist van deze krant het lab in. Daar zit een zestal vrijwilligers al fanatiek te werken met aardappelschilmesjes, tandenborstels en tandartsgereedschap. En secondelijm. "Dat is ons belangrijkste hulpmiddel", vertelt een van hen. De conservator legt uit dat bij de reconstructie zelfs verschillende soorten secondelijm gebruikt worden: één dunne en een wat dikkere lijm. De dikke lijm werkt goed om oppervlakken te plakken, de dunnere variant trekt weer beter in poreuze delen om die zo te verstevigen. Een van de zes vrijwilligers relativeert het lijmwerk: "Weet je… Wat is één seconde nu op 150 miljoen jaar?" Er wordt ook voldoende gelachen, dat is wel duidelijk.

Vooraf schatte Wallaard in dat zo'n 10.000 uur aan werk nodig zou zijn om de puzzel te voltooien. En je zou kunnen zeggen dat het team op schema loopt, want de helft van dat aantal uren is al ruim bereikt. Toch is het team bij lange na niet halverwege. "De puzzel blijkt een stuk moeilijker te zijn dan we dachten", constateert de conservator droogjes. Geïnteresseerde 'puzzelaars' zijn daarom altijd welkom en kunnen zich in het museum melden.

Zware omstandigheden
Voor wetenschappelijke ontdekkingen aan de hand van Kirby's resten is het nu nog wat te vroeg. Daarvoor moeten eerst alle botten worden geprepareerd, zoals het schoonmaken officieel heet. Toch valt nu al meer te zeggen over de omstandigheden waarin 'onze' dino heeft geleefd. Die waren ruig, vertelt Wallaard terwijl hij een tand omhooghoudt. "Die is van een allosaurus. We vinden er veel. En er zitten ook tandafdrukken op de botten." Kirby was dus niet heer en meester op de steppe van Wyoming, maar had waarschijnlijk ook te maken met roofdieren, zoals de bijna twaalf meter lange allosaurus.

Het is misschien moeilijk voor te stellen als je de soms wel 20 centimeter dikke botten ziet, maar bij het prepareren bleek dat Kirby ook een of meerdere geheelde botbreuken had. De conservator bekijkt het positief: "Dat klinkt heel heftig, maar schijnbaar zijn de omstandigheden ook zo geweest dat die weer aan elkaar hebben kunnen groeien." Het dier heeft de botbreuken dus overleefd.

Die omstandigheden, daar is ondertussen ook het een en ander over duidelijk. Wallaard legt uit dat op de vindplaats van Kirby namelijk ook resten van planten en naast de allosaurustanden ook andere, kleinere dieren gevonden zijn. Hieruit kan worden opgemaakt dat het gebied waar de diplodocus zo'n 150 miljoen jaar geleden aan zijn einde kwam droog, maar wel stevig begroeid was. De rivier waarin Kirby gevonden werd overstroomde met enige regelmaat, zo is te zien aan de vondst van kleibolletjes in de omgeving. Die vormen zich bij het plots droogvallen van een gebied, waardoor de klei die in het wegtrekkende water zit gaat samenklonteren.

Onduidelijkheid
Het is ook die omgeving die helpt in het bepalen van de leeftijd van Kirby. Wallaard vergelijkt het bepalen van de leeftijd met een zandloper, waarbij je kijkt hoeveel zand er doorheen is gelopen. "Maar als iemand boven zand toevoegt en er onderaan zand wegstroomt, wordt het lastig." Dat gebeurt in zekere zin ook met de botten van Kirby, waar grondwater doorheen stroomt en die aan allerlei invloeden van buitenaf bloot staan. Wat echter veel minder bloot staat aan die invloeden, zijn laagjes van vulkanische as, tefra. Daarbij worden zowel het bovenste als het onderste aslaagje gedateerd. "En wat daartussen ligt, moet dus ook in tijd daar tussenin liggen", verduidelijkt de conservator.

Zo werd bepaald dat de Morrisson-formatie, waarin Kirby gevonden werd, ongeveer 150 miljoen jaar oud is. Hoewel de foutmarge van ongeveer twee miljoen jaar relatief klein is, is het natuurlijk in absolute aantallen enorm. De gehele ontstaansgeschiedenis van de mensheid zou in een fractie van de marge passen.

Toch is ook nog veel onduidelijk. Zo is onbekend of Kirby een 'hij' of een 'zij' is geweest. Mede omdat de dino uit botten van drie dieren bestaat is het mogelijk dat de Boxtelse dino uit zowel mannelijke als vrouwelijke botten bestaat. Bovendien blijft het gissen naar bijvoorbeeld de huidstructuur en -kleur. "Daarbij wordt altijd gekeken naar de levensstijl. " Hij vult zichzelf lachend aan: "Een roofdier waarvan we weten dat het in een hinderlaag lag zal niet paars zijn geweest, want dan zit hij niet zo lekker verstopt."

Triceratopsschedel
Kirby is niet het enige fossiel in het museum dat op preparatie ligt te wachten. Zo kwam er onlangs een triceratopsschedel binnen uit Delft. De eigenaar van de schedel (Naturalis) en het museum (Science Center Delft) waar de kop tentoongesteld werd vroegen het Oertijdmuseum of ze de triceratopskop konden in oude luister konden herstellen. Top-preparateur Aart Walen is daar nu sinds begin juni mee bezig. Dat gebeurt met beleid, hoewel je haast niet kunt prepareren zonder het originele bot te beschadigen, vertelt Walen terwijl hij de schedel met grof materieel te lijf gaat. Dat komt vanwege de onvoorspelbaarheid van hoe een bot in het gesteente precies loopt. Een ervaren preparateur zoals Walen kan deze schade echter tot een minimum beperken.

Wallaard wijst intussen op een aantal enorme botten die samen het dijbeen van een brachiosaurus vormen. Deze dino was met een lengte van 26 tot wel 30 meter nóg groter dan Kirby. De botten werden gered uit een museum na een brand, zo tonen ook de roetplekken erop aan. "Er is een reden dat ik ze nog niet aan elkaar heb gezet, til ze maar eens op", vertelt de curator met een lichte glimlach op zijn gezicht. En inderdaad, de botten zijn loodzwaar. "Dat hele dijbeen weegt ongeveer 100 kilo!", vervolgt hij, "Dat werk bewaren we voor na Kirby."

Maar ook aan kleinere dino's en hun tijdgenoten wordt onderzoek verricht. Zo kon Wallaard in zijn beginperiode bij het museum, nog als student, schrijven over een compleet nieuwe en nog onbeschreven soort, de Pelargorhynchus grandis. De wetenschappelijke publicatie over de vis verscheen in juni dit jaar online nadat het zo'n twee jaar op onder meer wetenschappelijke peer reviews lag te wachten. Een paleontologische ontdekking made in Boxtel dus. En, als we de curator mogen geloven zeker niet de laatste: hij hoopt met deze ontdekkingen fondsen te werven die het op termijn mogelijk maken nog meer bijzondere museumstukken te verkrijgen en nog meer wetenschappelijke vondsten te doen.

Ook benieuwd naar wat Wallaard en zijn team voor werk doen? Of wil je de collectie van het museum eens bewonderen? Dat kan in het Oertijdmuseum Boxtel aan de Bosscheweg 80. Je vindt meer informatie op over het museum www.oertijdmuseum.nl.

Streamers:

'Kirby ligt verspreid over honderden dozen en doosjes in het museumlab'

'De puzzel blijkt een stuk moeilijker te zijn dan we dachten'

14 / 32

Aanvullingen week 28

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Munsel 80 t/m 84, 139 t/m 161, 163 t/m 167 en langs De Aanloop 2, kappen: 1 rode paardenkastanje, 1 Mantsjoerijse kurkboom en
38 berken uit gazons voor woningen. Herplant met diverse bomen, siergrassen en vaste planten in samenspraak met de bewoners.

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunningen
-Boseind 10, aanleg weegbruggen

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
-Van Salmstraat 49, verandering van een metaalbewerkingsbedrijf

Regelingen
-Regeling van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel houdende bepalingen inzake subsidie voor innovatie en duurzaamheid bij ondernemers 2019 (id-boxtel)

Bekendmakingen week 29

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Kalksheuvel 26-monument, restaureren gevel
-Van der Voortweg, parkje-perceel M 383 + 126, verlagen klein gedeelte dommelvloer voor natuurontwikkeling en beleving

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
-Kruisbroeksestraat, Van Salmstraat en Ladonkseweg-perceel E 2643, plaatsen tijdelijke uitbouw op binnenterrein

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
-Baroniestraat 24, kappen: 1 berkenboom, 1 laurierstruik en 5 coniferen uit zijerf
-Grote Beemd 10, plaatsen poort aan zijkant woning van 180 cm hoog en 180 cm breed
-Parkweg 12, bouw tijdelijke kantoorunit voor een periode van 3 jaar

Verleende omgevingsvergunningen
-Bosscheweg 80, uitbreiden entree en plaatsen deur in zijgevel
-Brede Heide 9, realiseren 2 bedrijfsgebouwen en 2 bijgebouwen

Evenementenvergunningen
-Open Liempdsen Herd Jeu de Boules kampioenschappen
Verleende vergunning aan SPPiLL voor het organiseren van een Jeu de Boules Toernooi aan de Barrierweg 4 en omgeving op zondag 1 september 2019 van 10.00 tot 17.00 uur.
-Vlooienmarkt
Verleende vergunning aan De Evenementenlijn V.O.F. voor het organiseren van een Vlooienmarkt aan de Bosscheweg 74 op zondag 1 september 2019 van 9.00 tot 16.30 uur.
-Boxtel-Oost Dag
Verleende vergunning aan Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost voor het organiseren van de Boxtel-Oost Dag rondom winkelcentrum Oosterhof en omgeving op zondag 29 september 2019 van 11.00 tot 16.00 uur.
-Zomerconferentie New Wine 2019
Verleende vergunning aan Stichting New Wine voor het organiseren van de Zomerconferentie New Wine 2019 op Landgoed Velder van zaterdag 20 juli 2019 t/m vrijdag 26 juli 2019.

Besluit
-Mandaatbesluit id-boxtel

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.GEMEENTE INFO
Oud papier:
19-07 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
19-07 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
20-07 Den Berg
20-07 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
25-07 Keefheuvel e.o.
27-07 Centrum
27-07 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde +zonnegolven
02-08 Kalksheuvel + deel Breukelen
02-08 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
03-08 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
06-08 Kerkeind
10-08 Munsel + deel Centrum – Breukelen
10-08 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
14-08 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: Van 22 juli tot en met 18 augustus vervalt de avondopenstelling op donderdag.

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

15 / 32

Lieve lezers,

Ik zweet m'n kiet uit, m'n oksels klotsen als het golfslagbad van d'n Tongelreep en ik vind mezelf regelmatig wijdbeens terug boven de Marktfontein. Oftewel: het is weer zomer.

Dat betekent één ding – zwemmen. En ik doe dat in de zomer dus het liefst in het Dommelbad. Terwijl alle hangjeugd in het Langspierwater hangt, dompel ik mezelf graag onder in een chloorbad. Even alle zonden eraf weken. Én lekker binnen met deze temperaturen. Maak me gek.

Afgelopen weekend was het dan zover. Heel de wereld over de zeik – want tachtig graden – dus ik lekker naar het Dommelbad. Maar toen ik wilde gaan omkleden was ik even in de war. Opeens waren er vier omkleedlokalen. Vier! Alle vier voor verschillende groepen mensen:
Mannen met zoons
Mannen met dochters
Vrouwen met zoons
Vrouwen met dochters
Nou, dat is toch segregatie op z'n best. God verhoede dat een vader zich met zijn zoon staat om te kleden naast je dochter. Bah! Schande! #metoo!

Ik snap het, het is 2019, en álles ligt gevoelig. Maar als we té tere zieltjes zijn om niet met z'n allen, met onze kinderen, gewoon om te kunnen kleden, dan zijn we te ver gegaan. Lieve mensen, ik snap dat het warm is. Maar zullen we afspreken dat we mensen met een zonnesteek geen zwembaden meer laten ontwerpen?

Ik ga op vakantie. Misschien naar een onderontwikkeld land ofzo. Waar dit soort gekkigheid nog niet de kop op is gestoken. Héérlijk.

Fijne vakantie allemaal!

kwaliteit op het Eco-perceel. Foto: Voedseltuin

Drie zusters op eigen bodem

Het is oogstseizoen, de zomerse omstandigheden maken dat de groenten op de Voedseltuin groeien en bloeien als nooit tevoren. Maar niet elke groente gedijt goed op elke plek. Daar willen we nog veel over leren. We zijn immers een jonge ecologische tuin. We experimenteren met nieuwe teeltwijzen en leren welke groenten het beste op de bodem van De Kleine Aarde passen. We grijpen vaak terug naar kennis en werkwijzen uit de tijd VOOR de mechanisering en de kunstmest en de chemische bestrijdingsmiddelen. Een van onze nieuwe teelten is de Drie Zusters, al bekend bij de Azteken.

Eerst worden er maïszaden geplant, wij planten suikermaïs. Als de suikermaïs rond de 20 cm hoog is, worden er stokbonen en pompoenzaden bij gelegd. De bonen halen stikstof, een belangrijke meststof, uit de lucht en transporteren dit naar de bacteriën in hun wortels. Deze stikstof bemest de maïs. De bonen gebruiken de maïs als klimstok. De pompoenen kruipen over de grond en met hun grote bladeren zorgen ze ervoor dat weinig licht op de grond komt zodat onkruid niet goed kan groeien en dat de bodem minder snel uitdroogt. Zo helpen al deze planten elkaar in de groei.

Iglo en kas. (Foto's: Voedseltuin) Foto: Voedseltuin

We hebben twee teeltbedden met Drie Zusters op onze beste bodem geplant en we hebben twee bedden op onze moeilijkste bodem geplant. Het verschil in groei en bloei is verbluffend. Op het Doolhofperceel komt de maïs bijna tot je schouders en de stokboon slingert er vrolijk omheen. Op het Ecoperceel staan sprietige maïsplantjes tot kniehoogte en nog haast geen stokboon erbij te bekennen. Dat ligt niet aan het verschil in licht en vocht. Dat ligt aan het verschil in de bodem waarop de Drie Zusters staan.
Op ons Doolhofperceel was in de jaren voor de voedseltuin begon een buurtmoestuin en een speeldoolhof. Dat is vruchtbare grond en makkelijk te bewerken. Op het Ecoperceel was het fietskarrencircuit en werd later het Ecohuis gebouwd, compleet met tegelterrassen. De grond is keihard, op 5 cm diepte al geel zand en als je pech hebt, kom je op 10 cm diepte nog een stuk tegel tegen. Bij het winterklaar maken van de teeltbedden moeten we extra aandacht geven aan het Ecoperceel. Geen zwarte braak en veel organisch materiaal in de bodem brengen. We moeten goed voor onze bodem zorgen.

Welkom op onze bodem
Bodembewerker, compostkruier of bonenplukker, onze bodem kan veel aandacht gebruiken. Met je collega's een workshop op de tuin of met regelmaat een paar uur meewerken, je bent welkom op de tuin: www.voedseltuinboxtel.nl

Maria van den Hoogen, tuinleider Voedseltuin Boxtel op De Kleine Aarde

Let the (Italian) games begin!

Onlangs las ik in een magazine dat je vakantie iets zegt over je persoonlijkheid. Wij als echtpaar kwamen als familiemensen uit de test. Kan kloppen.
De hele dag genieten we van zon, zee, kinderen, elkaar, eten, drinken en ik verslind boeken.
Lloret de Mar is lang geleden zal ik maar zeggen…
Zodra onze kinderen op bed liggen barst de strijd tussen deze degelijke familiemensen echter behoorlijk los.
De wettige en ik strijden drie weken lang om de eer van 'Beste Vakantie Speler'.
Rummikub, duizenden, backgammon, Yathzee en meer van dat soort spelletjes spelen wij elke avond totdat de ogen zwaar worden en de wijn op is.
Ik wil even benadrukken dat dit vrij serieus gaat. Zo maken we bijvoorbeeld ook geen vrienden op de camping simpelweg omdat we geen tijd hebben voor koetjes en kalfjes en kennismaken. Wij gaan hard tegen hard. Zeker tegen het einde van de vakantie als alle punten bij elkaar zijn opgeteld en de winnaar uit de bus gaat komen. Dan wordt geen duimbreed meer toegegeven en elke misstap wordt genadeloos afgestraft. Vooral mijn man is behoorlijk fanatiek. Als het tegenzit vliegen de kaarten over de tafel, worden de dobbelstenen iets te hard op tafel gegooid en in extrema komen de Rotterdamse vloekwoorden over zijn lippen.
Maar er staat dan ook iets op het spel. Ik moet al een jaar aanhoren dat er maar één winnaar is in huize Van der Hoeven. En of ik al geoefend heb voor dit jaar. En of ik misschien wat punten voorsprong wil krijgen. Welnu waardige tegenstander: ik zou ietsje dimmen aangezien de winnaar dit jaar wordt gepubliceerd in deze krant. Misschien.

Fijne zomer allen!

Mijntje Lupgens danst het leven door

Boxtels danstalent danst met de groten der aarde

Boxtel – Voor weinigen zal de zomervakantie zo welkom zijn als voor de Boxtelse Mijntje Lupgens. Dagen van 17 uur bijna aaneengesloten dansen waren voor haar de afgelopen maanden geen uitzondering. Het resultaat daarvan was onder meer te zien bij de European Music Awards, waar ze danste met Jason Derulo, of tijdens haar shows met Helene Fisher. En na de zomer is de Boxtelse weer te bewonderen in seizoen 5 van Dance Dance Dance op SBS 6. Tussendoor vond ze toch de tijd om met de verslaggever van DeMooiBoxtelKrant te praten over haar danscarrière.

Nee, een echt dorpsmens zou Mijntje (24) zichzelf niet meer noemen. Maar dat komt ook vanwege haar danscarrière, die bijna van haar eist dat ze Boxtel verruilt voor de grote stad. Toch noemt ze Boxtel haar thuisbasis. Haar ouders wonen er nog altijd en met enige regelmaat bezoekt ze ons dorp nog, tussen het reizen door.

Jong geleerd is oud gedaan
De jonge Mijntje groeide op in een bescheiden woning aan de Brederodeweg. Toen ze een jaar of vier was maakte ze kennis met de wereld van het dansen. Lupgens blikt terug op die tijd: "Ik wist toen nog niet of ik professioneel danseres wilde worden." Lachend voegt ze daaraan toe: "Mijn moeder deed me toen op dansen zodat ze een uurtje rust voor zichzelf had denk ik, zoals veel ouders hun kind naar een sport of activiteit sturen om even adem te kunnen halen."

Toch heeft Mijntje als kind lol in het dansen, bij Tiga. Dat zien ook haar ouders, waardoor de Boxtelse al in haar jonge tienerjaren een enorme bult ervaring in huis heeft. "Hoe ouder ik werd, hoe meer docenten zeiden: oh, ze is echt goed!", verklaart de danseres haar immer toenemende plezier. Ze gaat inmiddels naar het Maurickcollege in Vught, waar Mijntje deel uit maakt van een fanatieke dansgroep. Ook daar gooit ze hoge ogen.

Hard werken
In 2009, Mijntje is dan 14, hakt ze de knoop door: "Toen heb ik tegen mijn vader gezegd: ik wil danseres worden." Dat werd niet direct overenthousiast ontvangen. "Hij is een echte businessman", vertelt ze bijna verontschuldigend. Ook haar moeder, vroeger kunstenares, is voorzichtig. "Ze zeiden: 'Mijntje, weet je het zeker? Want je weet, het is een lastig beroep. En je zult niet veel gaan verdienen. Het is hard knokken.' En toen ben ik er voor gegaan", vat de danseres kort samen.

Vanaf dat moment werkt de danseres hard en vastberaden door. In 2015, Mijntje zit dan in het laatste jaar van de dansacademie, gaat ze op aanraden van een vriendin mee naar de audities van het nieuwe programma Dance Dance Dance. In het programma dansen bekende Nederlanders met hun danspartner bekende videoclips na. Ze wordt tot haar eigen verbazing gevraagd om het vaste team van dansers aan te vullen als reservedanseres.

Vanaf dat moment begint het te lopen voor de jonge twintiger. Zó goed zelfs dat ze in het tweede seizoen van het programma als choreografe wordt toegevoegd aan het vaste team. Daar komt Lupgens in contact met haar mentor Galen Hooks, de choreografe van onder meer Janet Jackson, Justin Bieber en Britney Spears, en danser Timor Steffens. Zij helpen de jonge Boxtelse op weg in de danswereld.

Mooie momenten
Sindsdien reist Mijntje, die al enkele jaren in Amsterdam woont, wat af. In onder meer China, Hongkong, Londen en onlangs Barcelona was ze al aan het dansen. In die laatste stad mocht ze optreden bij de European Music Awards (EMA's). "Ik had daar auditie gedaan en ik werd aangenomen en ingedeeld bij Jason Derulo en Hailee Steinfeld", vertelt Mijntje alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. "Janet Jackson was daar, Nicky Minaj was daar, de grootste artiesten. Om daar als danser te mogen optreden, om daar deel van te zijn, dat zijn wel de mooiste momenten die ik meemaak!"

Wie denkt dat Lupgens maanden en maanden heeft getraind voor de dansact in de Catalaanse hoofdstad komt bedrogen uit. "Ze laten me invliegen en boeken voor alle dansers een hotel. Ik heb letterlijk twee of drie repetities gehad met de choreograaf en toen zat het er in! Daar heb ik heel mijn leven voor getraind; om het snel op te kunnen pikken en uit te voeren." Mijntje vergelijkt dansen met een soort automatisme, zoals fietsen: "Omdat ik het al mijn hele leven doe. Als het zou moeten zou ik nu iets kunnen aanleren en meteen optreden." Hoewel: "Hoe meer je traint, des te beter wordt de kwaliteit natuurlijk."

Na het instuderen van de act is het nog allerminst zeker dat de uitvoering hetzelfde blijft. Zo besloot Hailee Steinfeld vlak voor het optreden nog de dans te veranderen. "De artiest was het niet eens met de choreografie, dus alles moest on the spot veranderd worden", merkt Lupgens droogjes op. Steinfeld werkte voor de EMA's niet met haar vaste choreograaf en volgens de Boxtelse danseres is het dan ook niet heel vreemd dat ze zelf nog het een en ander aanpaste. "Daar moeten wij mee dealen en ons op aanpassen."

Eenzaam bestaan
Lange werkdagen zijn mede daarom geen uitzondering; tijdens de voorbereiding op de EMA's zat Mijntje om 8.00 uur 's ochtends in de bus op weg naar de training en pas na middernacht, zonder noemenswaardige pauze, was de werkdag voorbij. "Ik leef het artiestenbestaan. Natuurlijk ben ik geen zanger, maar uiteindelijk treed ik wel met ze op. Je leeft dus wel hetzelfde leven", lacht de Boxtelse. Toch is haar leven lang niet altijd een sprookje: "Als wij er doorheen zitten gaan we dat natuurlijk niet naar buiten brengen. Maar het is wel de realiteit. Tegenover een mooi succes staat ook gewoon hard werken en door veel dingen heen moeten, mentaal en fysiek. Uitgeput zijn en afgewezen worden voor jobs, ik heb die momenten óók!"

Serieus: "Een normaal meisje van 24 jaar dat een leuke baan heeft is aan het denken aan huisje, boompje, beestje. Een man, kinderen, een huis kopen..." Ze laat een stilte vallen. "Dat leven heb ik niet. Ik kan daar niet realistisch mee bezig zijn. Ik ben nooit lang op dezelfde plek en heb geen vaste vriendengroep die lekker bij mij in het dorp woont. Al mijn vrienden wonen ver weg." Het levert de danseres een dubbel gevoel op: "Aan de ene kant ben ik omringd met mooie en creatieve mensen en doe ik iedere dag wat ik leuk vind. Aan de andere kant is het een eenzaam bestaan, want uiteindelijk kom ik wel alleen thuis."

Daarnaast is het bestaan als danser onzeker. Als freelancer leeft Lupgens met de dag, nooit zeker van welke opdrachten zich de volgende week aandienen. Dat betekent zo veel mogelijk werken wanneer dat zich aandient, omdat je daarna zomaar weken thuis kunt komen te zitten zonder opdrachten. Toch heeft Mijntje daarover de afgelopen jaren niet te klagen gehad. Dance Dance Dance, Let's Dance, The Voice en recenter het programma DanceSing zijn slechts enkele van haar wapenfeiten. Daar is de danseres steeds weken zoet mee. In die zin is haar aandeel in deze shows ook groter dan dat in bijvoorbeeld eerdergenoemde EMA's, waar ze slechts een radertje in het geheel vormde.

Toekomstplannen
Mijntje is ook realistisch: "Ik kan niet heel mijn leven dansen. Als danseres speelt uiterlijk gewoon een grote rol." Ze grinnikt: "Dit kan ik denk ik tot mijn vijfendertigste doen. Ik word ouder en niemand wil mijn hoofd dan nog op tv zien." Na die tijd is wellicht een rol in de choreografie voor haar weggelegd, hoewel ook fotografie of acteerwerk haar interesseren. Volgens de danseres lijkt dansen ook wel wat op acteren, omdat inlevingsvermogen in beide beroepsgroepen zo belangrijk zijn. "Om jullie te laten geloven wat wij voelen kan ik een toneelstukje opvoeren, óf ik kan me erin verdiepen en proberen het écht te voelen zodat die oprechtheid ook overkomt."

Toch plant de danseres op dit moment nog niet zo ver vooruit. Sinds ze de wereldberoemde choreografe Galon Hooks leerde kennen, heeft ze namelijk de wens om naar Los Angeles te gaan. Die stad is de thuisbasis van Hooks en vanuit daar hoopt de Boxtelse haar carrière een nieuwe impuls te geven. Daarvoor probeert ze al bijna een jaar aan een werkvisum te komen, iets dat onder de regering Trump behoorlijk bemoeilijkt is. Bovendien is het leven aan de Westcoast erg duur, waardoor er flink gespaard moet worden.

En wat er na de emigratie gebeurt? Mijntje weet het nog niet. Net zoals met bijna alles in haar drukke leven probeert ze niet te veel te plannen: "Misschien kom ik ook wel weer terug of wie weet kom ik wel de man van mijn dromen tegen en trouw ik daar!" Eén ding is zeker: Boxtel zal met haar familie, van wie ze veel steun en respect krijgt, altijd een belangrijke plaats in haar leven blijven houden.

Je kunt Mijntje, als zij zelf van een welverdiende vakantie geniet, vanaf september zien in het vijfde seizoen van Dance Dance Dance op SBS 6. Tot die tijd kun je haar volgen op Instagram via @mijntjelupgens

Streamers:

'Toen ik 14 was zei ik tegen mijn vader: ik wil danseres worden'

'Ik leef het artiestenbestaan. Natuurlijk ben ik geen zanger, maar uiteindelijk treed ik wel met ze op.'

Restaurant De Koetsier opent deuren

De sfeervolle wijnkelder. Foto: Sander van Kasteren

Jong ondernemersduo wil Boxtel culinair blijven verrassen

De sfeervolle wijnkelder. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
De kaaskast Foto: Sander van Kasteren
De kaaskast Foto: Sander van Kasteren
De kaaskast Foto: Sander van Kasteren
De opkamer. Foto: Sander van Kasteren
Martijn Coenen en Ayesta van Hoek, eigenaars van De Koetsier. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Een van de heerlijke, verrassende gerechtjes die De Koetsier te bieden heeft. Foto: Sander van Kasteren
Een van de heerlijke, verrassende gerechtjes die De Koetsier te bieden heeft. Foto: Sander van Kasteren
Een van de heerlijke, verrassende gerechtjes die De Koetsier te bieden heeft. Foto: Sander van Kasteren
De leeshoek. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Vorige week opende restaurant De Koetsier haar deuren. Je zou de horecazaak aan de Eindhovenseweg 41 een eigentijds restaurant in een historisch jasje kunnen noemen, want behalve het fraaie uiterlijk van de historische herberg is binnen vrijwel niets tijdens de bijna vijf maanden durende verbouwing onaangeroerd gebleven. Ook het jonge ondernemersduo Martijn Coenen en Ayesta van Hoek (beiden 30) heeft oog voor traditie, maar dan wel met een eigentijdse knipoog.

Het restaurant, voorheen De Ceulse Kaar, ruikt naar nieuw als de verslaggever van deze krant enige dagen voor de opening binnenwandelt. Ten tijde van het verschijnen van dit artikel moet dat heel anders zijn, met de spiksplinternieuwe, ruime en open keuken centraal in het pand gelegen. Daar bereidt Ayesta samen met haar team de lekkerste gerechten.

De gast verrassen
De eigenaars willen culinaire gerechten tegen een eerlijke prijs neerzetten. Dat betekent dat bijvoorbeeld kreeft of zwezerik terug te vinden zijn op de kaart, maar wel met een eigentijdse bereiding. "We gaan proberen mensen met leuke smaakcombinaties te verrassen", merkt Martijn op. "Zo stonden we in april op de Proeftuin, waar we een gerecht met blauwe kaas, chocola en rode biet aanboden."

Wanneer hij de verraste blik van de verslaggever ziet, begint hij te lachen. "Als je het leest, denk je: 'huh?!' Maar als je vervolgens een hap in je mond hebt, heb je die bittere chocolade met dat mooie smeuïge van de blauwe kaas, een beetje pittig, en dat werkt heel goed." De eigenzinnige ondernemer heeft er bijna een sport van gemaakt om zijn gasten te verrassen met smaken: "Ik heb geen huiswijn, maar we gaan gewoon het gesprek aan. Kijken wat er gebeurt. Je hebt wel eens mensen die zeggen: 'ik houd absoluut niet van chardonnay'. Dan maak ik er een sport van terug te komen met een fles chardonnay." Als de gast vervolgens positief reageert, verklapt Coenen pas welke wijn geproefd is.

Met dit soort 'grapjes' houdt het ondernemerspaar de lol in het werk. En dát er plezier is, is aan alles te merken. Te midden van de sfeervol ingerichte historische herberg vertelt het tweetal uitgebreid over hun verleden dat bijna voorbestemd leek voor het openen van een eigen zaak in Noord-Brabant. Martijn begon al op relatief jonge leeftijd in een lokaal restaurant in Veldhoven, waar hij zich opwerkte tot bedrijfsleider. Hij rondde ondertussen een opleiding Horeca Ondernemer Manager af. Ayesta voltooide de koksopleiding, nadat ze vanaf haar achtste al wist dat ze de keuken in wilde. Als stel runden ze enkele jaren in Friesland een zaak, samen met de broer van Ayesta.

Oog voor detail
Toen het tweetal zag dat De Ceulse Kaar te koop stond, was de knoop snel doorgehakt. "Ik vroeg aan Martijn of Boxtel wat was", blikt Ayesta terug op dat moment. Martijn, als echte Brabander, wist dat het pand in Boxtel een goede ligging had, zo tussen de steden Eindhoven, Den Bosch en Tilburg in. Na de eerste bezichtiging was de keuze snel gemaakt. Hoewel... "Ik vond eigenlijk niets mooi van wat hier binnen stond", lacht Ayesta. Martijn: "Het was op zich wel een mooi geheel, maar het meubilair was bijvoorbeeld erg oubollig. Het paste totaal niet bij ons."

Bij een rondleiding door de herberg van weleer blijkt dat het hele pand onder handen genomen is. Zo is bijvoorbeeld de voorraadkelder wat verkleind ten faveure van een bescheiden wijnkelder. Ook is er een heuse kaaskast waar de in totaal maximaal zestig gasten een keuze hebben uit kazen, zelfgemaakt of geleverd door PROEF! Culinair. De frisse blauwe accenten zorgen voor een rustige, maar bijdetijdse uitstraling.

Ook is er een vergaderruimte beschikbaar in de keurige opkamer en is er een gezellige huiskamer. De inrichting is daarmee gecompartimenteerd in drie ruimten, wat ervoor zorgt dat niet iedereen bij elkaar op de lip kijkt en bovendien de zaak ook op minder drukke dagen toch gezellig vol oogt.

Naast plezier in het vak is er ook oog voor detail. Zo vertelt het tweetal bijvoorbeeld dat ze, na de vierde keer het plafond witten, nog steeds kleurverschillen zagen. "Toen hebben we toch maar tegen elkaar gezegd: oké, nu moeten we er gewoon echt mee stoppen", vertelt Martijn. "Bovendien: er is geen hond die naar het plafond gaat zitten staren hier en als dat wel zo is dan koken we niet goed genoeg", lacht hij.

Lokaal samenwerken
Het tweetal woont boven de zaak en is volop van plan lokale samenwerkingen te smeden. De eerste contacten daarvoor zijn al gelegd, hoewel beiden vooraf hadden ingezet op een snellere 'inburgering'. Overigens volledig te wijten aan de werklust van Martijn en Ayesta zelf: de afgelopen vijf maanden waren ze bijna dag in, dag uit bezig met klussen. Toch zijn er intussen samenwerkingen met 'buurman' Brasserie Cis, PROEF! Culinair, een lokale aspergeteler en, iets verder weg, Prowines uit Best.

De voor zover mogelijk lokaal ingekochte ingrediënten worden vervolgens in de open keuken door Ayesta en haar sous-chef verwerkt tot verschillende 4, 5 en 7-gangenmenu's. "Die vrouwelijke touch in de keuken geeft verfijning en vaak meer oog voor detail en smaak. Dat is bij vrouwen nu eenmaal wat sterker aanwezig", merkt Martijn op

Die verfijnde smaak is terug te vinden op de menukaart, waar naast seizoensgebonden gerechten bijvoorbeeld ook een verrassingsmenu op te vinden is. Dat zal iedere twee weken wisselen en eerdergenoemde verrassende smaakcombinaties zeker niet schuwen. "Ook bijzondere kazen maken we in de toekomst graag zelf, net zoals de lekkernijen uit eigen patisserie", aldus het tweetal.

Dat er toevallig nu veel vrouwen in de keuken van De Koetsier staan, wil niet zeggen dat mannen niet welkom zijn. Vanaf september komt er al mannelijke versterking in de vorm van een gastheer in opleiding. Zo willen Martijn en Ayesta zich ook richten op het opleiden van mensen voor in de horeca. Want dat is hard nodig, vindt Martijn. "Met name werken in de bediening wordt in Nederland ondergewaardeerd." Hij maakt een vergelijking met Spanje, waar een gastheer een gerespecteerde baan is.

Zo houden de twee jonge, eigenzinnige ondernemers er hun eigen opvattingen op het gebied van horeca op na. Of dat een doorslaand succes oplevert zullen ze nog moeten bewijzen, maar verfrissend is het zeker.

De Koetsier is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Op dinsdag en woensdag opent het restaurant om 17.30 uur, de andere dagen al om 12.00 uur, zodat er ook geluncht kan worden. Het restaurant is nog op zoek naar een enthousiaste extra kok. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@restaurantdekoetsier.nl en de menukaart alvast bekijken op www.restaurantdekoetsier.nl. Je vindt De Koetsier aan de Eindhovenseweg 41 in Boxtel.

Streamers
"Bittere chocolade met blauwe kaas, dat werkt heel goed"

"Die vrouwelijke touch in de keuken geeft verfijning en vaak meer oog voor detail en smaak"

22 / 32

Twee uur vakantie
Iedere week ga ik twee uur zwemmen in het 'Dompelbad' aan de Schijndelseweg. Voor mij is het één van de belangrijkste gebeurtenis van de week. Twee uur vakantie iedere week. Als je zwemt ben je in je hoofd helemaal leeg en ben je alleen maar bezig met zwemmen. Dat gevoel hoort bij vakantie, zorgeloos genieten van water en vrij zijn. Vaak als ik mensen spreek na de vakantie hebben ze het erover, dat ze de hele dag in het zwembad lagen. Dan kan ik het niet laten om ons Dommelbad te promoten. 'Waarom ga je niet hier in Boxtel zwemmen, wij hebben hier toch ook een mooi zwembad?' zeg ik dan. Dankzij de prettige sfeer voel ik me altijd helemaal thuis in het zwemparadijs van Het Dommelbad

Ik ben nog uit de tijd van gescheiden zwemmen, vrouwen en mannen mochten niet samen zwemmen in een zwembad. Ik mocht wel met mijn moeder aan de dameskant naar de IJzeren Man omdat ik toen nog een kind was. Mijn oudere broers gingen dan naar binnen aan de andere kant van een groot hek tussen ons in. De warme zomer van 1947 staat bekend om de langste en droogste zomer, met de ene na de andere hittegolf. Zonder enige neerslag hield de hitte vanaf 15 augustus tot begin oktober aan.

In Boxtel ging ik in de zestiger jaren zwemmen in het mooie buitenzwembad in Molenwijk aan het park. Later ben ik jaren samen met mijn buurman Gerrit van Zilver naar ons oude vertrouwde zwembad Den Haagakker geweest. Nu is er nog keuze genoeg, De Langspier is een rijk bezit van Boxtel, een prachtig buitenzwembad. Een mooie dag begint als je een plekje gevonden hebt op terras aan het water in Boxtel. Koffiedrinken op het terras. Genieten van de zon. Maak er een onvergetelijke vakantie van in Boxtel!

Foto: Esther Havermans

Luchtpost uit Patagonië: Esther Havermans

Dag van de Vlag

Op 20 juni wordt in Argentinië de sterfdag van Manuel Belgrano herdacht. Generaal Belgrano was een belangrijke militaire leider tijdens de strijd voor de onafhankelijkheid van Spanje. Hij wordt echter vooral herinnerd als de maker van de Argentijnse vlag en 20 juni is daarom de Dag van de Vlag.

Foto: Esther Havermans

Kinderen in groep 6 van de basisschool beloven op deze dag trouw aan, respect voor en verdediging van dit vaderlandse symbool. Ik besloot dit jaar de plechtigheid bij te wonen. Ruim dertig kinderen liepen één voor één onder applaus vanuit de hal naar voren en namen plaats voor in de zaal. Vervolgens werd de binnenkomst van de drie vlaggen (nationale, provinciale en lokale) aangekondigd, elk gedragen door een scholier met escorte, die aan het eind van het schooljaar voor deze eervolle taak gekozen worden. Daarna klonk het volkslied waarbij iedereen ging staan en geüniformeerde functionarissen hun rechterhand op hun pet leggen. De directeur las de belofte voor, waarop een volmondig: 'Ja, dat beloof ik!' klonk.

Als Nederlandse vind ik de hoeveelheid plechtigheden gerelateerd aan de Argentijnse geschiedenis nog steeds onwennig, net als de gewoonte om elke schooldag te beginnen met het hijsen van de vlag. Dit jaar viel mijn oudste dochter de eer te beurt de nationale vlag te begeleiden. Ze is er blij mee en trots op, maar het betekent ook dat ze op een vrije dag naar school moet om de act van de gemeente bij te wonen. En daar stond ze, met haar donsjack over de verplichte witte uniformschort vanwege het koude, druilerige weer, een verveelde blik in haar nog slaperige ogen. Met een klein groepje toeschouwers bood het geheel een wat trieste aanblik. Maar toch, toen het prachtige lied 'Aurora' klonk en de drie vlaggen simultaan gehesen werden, voelde ik iets moois, een gevoel van saamhorigheid, hoop en optimisme, wellicht de essentie van dit soort plechtigheden?

Het is weer zover: koffers pakken, caravan van stal halen, vouwwagen controleren, tent impregneren, luchtbedden controleren op lekken, paspoorten zoeken, achterblijversbericht opstellen, oppas regelen voor de diertjes, vloeistoffen van de auto nogmaals nakijken, huis schoonmaken, opladers mee van de telefoons, iPads en laptops, TomTom actualiseren, route nogmaals controleren, lezenvloeistof mee, medicijnen inpakken en klaar voor verstrek. Ook wij zijn er klaar voor. Lekker met het hele gezin op vakantie. Dit jaar gaan wij in plaats van ons geliefde Oostenrijk een keer weg in eigen land. Wij gaan weer eens kamperen. Met de mooie zomer van het afgelopen jaar hebben wij alle vertrouwen dat ook wij dit jaar mogen genieten van warme dagen en zwoele zomeravonden. Dit jaar doen wij het gewoon eens lekker rustig aan, dat wil zeggen: de kinderen zullen de hele dag worden beziggehouden met animatie waardoor wij het waarschijnlijk erg rustig hebben. Mensen in mijn directe omgeving weten dat het afgelopen jaar en de eerste zes maanden van dit jaar bijzonder hectisch waren. Het is tijd om gewoon even rustig aan te doen. Lekker bij de tent hangen met een goed boek of drie, een ijskoude Radler 0/0 en de benen lekker horizontaal. Kortom, een voor ons doen hele rustige vakantie, althans dat is de planning. Ik denk echter dat wij na een halve dag al gek worden van het niets doen en toch weer allerlei dingen gaan ondernemen. De Radler drink ik 's avonds wel op en de boeken zal ik echt nog wel een keertje lezen.

Voor alle lezer van deze krant natuurlijk ook een hele fijne, veilige en mooie vakantie.

Marjan Katuin van SkinXpert

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je lokale ondernemers kennen, die je vertellen over hun bedrijf en drijfveren. Deze week Marjan Katuin van SkinXpert

Ruim twintig jaar deed Marjan ervaring op bij het huidverbeterende salonmerk hannah. Een tijd waarin zij zich ontwikkelde tot een expert op het gebied van de huid en het verbeteren daarvan met de beste producten. Met al die kennis op zak en een passie voor het vak besloot de gediplomeerd huidcoach/specialist in huidverbetring na haar verhuizing naar Boxtel hier haar eigen schoonheidssalon te openen: SkinXpert.

De term 'schoonheidssalon' dekt de lading eigenlijk niet, dat blijkt al direct bij binnenkomst bij SkinXpert, nog vóór je plaatsneemt in de stoel. Het is eerder een behandelcentrum met specialiste Marjan Katuin aan het roer. Allereerst vindt een intake en huidanalyse plaats. Marjan meet de vet-, vocht en ph-waardes van je huid, om te bekijken wat je huid zélf doet. Vervolgens neemt de gespecialiseerd schoonheidsspecialiste een vragenlijst met je door om te achterhalen wat jij zelf voor en met je huid doet: heb je allergieën, gebruik je medicijnen, hoe is je voedingspatroon, wat voor verzorgingsproducten gebruik je, en ook heel belangrijk: wat wil je bereiken voor je huid? "In je lichaam vinden allerlei processen plaats en de huid is hiervan het eindstation", vertelt Marjan. "Zo zijn wij een hele mooie fabriek. Het enige wat ik eigenlijk doe is ervoor zorgen dat de juiste poppetjes op de juiste manier aan het werk zijn."

Marjan Katuin van SkinXpert. Foto: Willemijn Wijdenes

Je kunt kiezen uit verschillende behandelingen bij SkinXpert, waarbij gebruikgemaakt wordt van producten en technieken die zijn ontwikkeld door hannah, al sinds 1979 specialist op het gebied van huidverzorging en cosmetica met als voornaamste doel: effectieve en duurzame huidverbetering. Bij elke behandeling staat de behoefte van je huid voorop. Marjan richt zich vooral op het verbeteren van de huid en huidproblemen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met de hannah Bindweefselmassages, die onder veel meer de algehele huidconditie verbetert, de celdeling bevordert, zorgt voor een krachtige doorbloeding van de huid en de huidstructuur, -teint en -weerstand verbetert. Hoewel de massage een ware sport voor de huid is, werkt deze ook diep ontspannend. In navolging van de Bindweefselmassage is de hannah Rimpel Reductie Therapie ontwikkeld, die rimpels, kraaienpootjes en littekens vermindert en een natuurlijk liftend effect heeft. Alles is puur natuur; geen chemische hulpmiddelen, geen fillers.

Al mag iedereen natuurlijk voor zich weten of plastische ingrepen en bijvoorbeeld botox gewenst is, aldus Marjan. "Maar met hannah proberen we dát moment in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen. Je moet uit je huid halen wat erin zit en met hannah haal je het beste uit jezelf. Ik ga nooit zover dat ik de huid structureel beschadig, maar maak enkel gebruik van mijn handen, ultrageluid en licht; alles wat de huid niet beschadigt.
Dat licht, daarin is SkinXpert uniek. Als enige in de regio beschikt de schoonheidssalon over een Beauty Angel ELT Collageen Lamp. Daarmee wordt de huid op natuurlijke wijze verjongd en krijgt deze een flinke energy boost. Zonder chemische hulpmiddelen en bijwerkingen, maar puur licht dat door de huidcellen wordt opgenomen en daardoor de lichaamseigen productie van collageen, elastine en hyaluron verhoogd. Oftewel: rimpeltjes worden minder, de huid wordt zichtbaar strakker en het totale huidbeeld wordt verbeterd.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de vele mogelijkheiden van SkinXpert? Loop dan eens binnen bij Marjan. Zij is gevestigd op de Rechterstraat 6B, in de succesvolle formule 'All about the Woman' van Natasja Fashion. Achter in deze bedrijvige ruimte waarin verschillende ondernemers van alles voor vrouwen aanbieden, op het gebied van kleding, lingerie, haarmode, patisserie en woonaccesoires, beland je bij Marjans salon in een oase van rust.
www.skinxpert.nl, 06-51243959, info@skinxpert.nl

Luchtpost uit Spanje: Geert-Jan en Petra Timmers

De zomervakantie is een belangrijk iets. Fijn om dan de dagelijkse sleur te doorbreken. De een vindt rust en ontspanning thuis met een lekker hapje en een drankje, de ander trekt eropuit om op vakantie te gaan in eigen land of in het buitenland.
Hier in Spanje hebben de kinderen op 21 juni vakantie gekregen en hoeven ze pas half september weer terug naar school. Op 24 juni werd hier San Juan gevierd, voor de Christenen de geboorte van Johannes de Doper. De Spanjaarden vieren dan dat de zomer weer terug is. Centraal staan water en vuur, de symbolen van zuivering. In de avond van 23 juni zijn op de stranden veel brandstapels en word er gebarbecued en gedronken. Na middernacht gaan de mensen de zee in, dat geeft je gezondheid voor het komend jaar volgens het ritueel.

Bij ons heeft het sinds april niet meer geregend dus is het erg droog! Fijn voor onze gasten want die komen natuurlijk om van het mooie weer te genieten. Het resulteert dan wel weer in het volop gebruik van het zwembad om lekker af te koelen en heerlijke, lange zomeravonden.

We wensen jullie een hele fijne vakantie, want dat verdient iedereen! En sommigen zien we hier nog op onze mooie plek.

Een zonnige groet uit Comares,
Geert-Jan en Petra Timmers
B&B Viva España

Zomer … het woord doet me gelijk denken aan mijn jonge jeugd, eind jaren zeventig. Mijn ouders huurden een huis in het Limburgse Vijlen. Hun broers en zussen kwamen daar met onze neefjes en nichtjes op bezoek. Het was een chaos van jewelste met schapen die uit het weiland losbraken en ooms die door stoelen zakten. We aten tot misselijkheid toe kersen uit de bomen en klommen op de grootste hooibergen van het hele land aan de overkant van de weg.

Na dit Limburgse avontuur togen we jaren naar Zuid-Engeland en ook daar kwamen familie en vrienden ons opzoeken. We waren altijd buiten aan het spelen en ontdekken, maakten toneelstukjes en voerden deze voor de grote mensen op. Het was één groot feest. Vakantie staat voor mij dan ook echt symbool voor samen zijn, gekke dingen doen, buiten en plezier.

Nu, jaren later, snap ik dat des te meer. Want samen plezier hebben is de grote drijfveer in mijn leven. Dat vind ik in mijn leven terug tijdens vakanties, in het weekend en ook in mijn werk. Want ook met mijn cliënten ga ik op zoek naar dat waar ze in hun jeugd al blij van werden. Voor sommige mensen zijn die herinneringen zo op te halen, anderen moeten daar wat meer naar graven. En altijd weer is er die sprankeling in de ogen als de herinnering boven komt drijven.

Wat ik jou wens? Een sprankelende zomer van ‘vol genieten’. Of je nou weggaat, of thuisblijft: ontspanning is overal. Dobber eens terug naar de mooie herinneringen aan toen, of maak mooie verhalen voor later. Zoals we op z’n Limburgs zeggen: ‘ech geneite’!

Machtige waterbuffels wandelen door Boxtelse wei

Foto: Clic Visuals Reclame

D'n Buff-eigenaren Frens en Wendy van Oirschot zijn trots op hun Boxtelse buffels

Boxtel - Het is een bijzonder gezicht op de Nergena: een wei vol imposante waterbuffels. Op boerderij D'n Buff van Frens en Wendy van Oirschot lopen tientallen grijszwarte reuzen op hun dooie gemak door het gras of liggen heerlijk te relaxen in de enorme waterpoel, die speciaal voor hen is uitgegraven. De exotische dieren zijn helemaal thuis in Boxtel, waar in oktober vorig jaar de eerste exemplaren uit Schotland arriveerden.

Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden
Foto: Manja van der Heijden

Na tien jaar als vierde generatie Van Oirschot melkvee te houden, was het voor Frens en Wendy tijd voor een nieuwe uitdaging. Ze gooiden het roer om en verruilden hun melkkoeien voor waterbuffels. "We wilden uit de bulkmarkt en zijn daarom in deze nichemarkt gedoken", aldus de trotse boer en boerin. "En we wilden dat er weer toekomst is voor eventuele opvolgers", vervolgen zij met het oog op zoons Thijm en Lau. "We werken nu weer met plezier met z'n allen op ons mooie waterbuffelbedrijf en het is ook zo mooi dat het ernaar uitziet dat de nieuwe generatie staat te popelen om het bedrijf over te nemen." Dat was bij de melkkoeien door allerlei omstandigheden, zoals de strenge milieumaatregelen en hoge werkdruk, niet meer het geval. Hoewel het natuurlijk geen makkelijke beslissing was om hun bedrijf compleet te veranderen, hebben Frens en Wendy er geen moment spijt van.

Het roer omgooien klinkt heel mooi, maar het had natuurlijk wel wat voeten in de aarde. "We hebben er erg lang over na moeten denken", aldus het boerenechtpaar. "Er werden al generaties lang op dit bedrijf koeien gemolken. Daarbij duurde het ook erg lang voordat we de buffels op stal hadden, want het is moeilijk om aan waterbuffels te komen. In oktober vorig jaar zijn de eerste buffels uit Schotland gekomen en twee weken later kwamen er dieren uit Tsjechië bij. We zijn begonnen met dertig buffels te melken en nu zijn dat er 105." Inmiddels telt de gehele kudde op de Nergena 160 dieren, waaronder twee stieren en daarbij veertig kalfjes. En nog eens 55 kalfjes op komst. Het eerste kalfje, een meisje, werd in december geboren op de boerderij.

Eigenwijze tantes
Het melken van de buffels gebeurt met twee robots, waar in principe geen man aan te pas komt. Alles is computergeregistreerd en geautomatiseerd. Tijdens het melken worden de dames beloond met brokjes. Niet alleen lekker maar ook noodzakelijk, want buffels zijn zeer eigenwijs en laten zich niet zo makkelijk sturen als koeien. Ze bepalen zelf wel wanneer zij gemolken worden, maar voor een beloning in de vorm van brokjes nemen ze graag plaats in de robot. Is een buffel die dag al genoeg gemolken, dan wordt ze onverrichter zake, en zonder lekkers, weer op weg gestuurd.

De waterbuffels leveren zo'n 8 liter melk per dag, heel wat minder dan de 30 liter van de gemiddelde melkkoe. Daar staat tegenover dat buffelmelk twee keer zoveel calcium bevat als koemelk en 40 procent minder cholesterol. Bijkomend voordeel is dat 99 procent van de mensen met een koemelk-allergie en 90 procent van de mensen met lactose-intolerantie deze melk wel kunnen verdragen. Ook worden buffels ouder dan melkkoeien en neemt hun melkproductie in tegenstelling tot die van een koe veel minder snel af. Een ander belangrijk verschil is dat buffels eigenlijk nooit ziek zijn en wordt er door buffelboeren dus weinig tot geen antibiotica gebruikt om de dieren gezond te houden.

Lokale samenwerking
De melk van de prachtige dieren levert de lekkerste producten op, zoals mozarella, buffaletta (gekruide kaasblokjes), yoghurt, ijs, hamburgers en ringworstjes. Allemaal te koop bij Frens en Wendy in de boerderijwinkel aan huis. Én in de regio, waar de lekkernijen van D'n Buff bij verschillende ondernemers te verkrijgen zijn. Want lokale samenwerking is belangrijk voor het echtpaar: "Het is gewoon heerlijk om met mensen uit je eigen omgeving samen te werken!"

Zo eet je Bij d'Ingens op de Markt in Boxtel een broodje caprese met mozzarella van D'n Buff en komt ook de mozarella bij Pannekoekenhuis Belveren in Haaren, De Buffel in Best en bij Lots in Helvoirt hier vandaan. Ook Hof van Vijfeijken op de Nergena, Lieve Wies Bed & Breakfast op Luissel en ODC Neije Heike serveren Boxtelse waterbuffelproducten. Bij PROEF! Culinair in de Boxtelse Rechterstraat en bij de Haarense Boerderijwinkel het Belvershuys zijn producten als buffaletta, mozarella en yoghurt van D'n Buff te verkrijgen. Slagerij Timmermans in Helvoirt maakt heerlijke hamburgers en ringworstjes van het Boxtelse buffelvlees, dat ook nog eens cholesterol-arm is. Ook voor de vormgeving zochten de boer en boerin lokale samenwerking. Jeroen Ketelaars van Clic Visuals Reclame nam het stoere logo en de complete huisstijl voor zijn rekening.

De lijst van samenwerkingspartners wordt alleen maar langer, aldus Frens en Wendy, want er zijn nog meer bedrijven die samen willen werken. Mooi is dat ook oude bekende Het IJs Café in Boxtel nog steeds van de partij is. Hiermee werkten Frens en Wendy al samen toen ze nog melkkoeien hadden. Eigenaar Mark Schilder maakte zijn roomijs van verse koemelk die hij bij hen afnam. Dat is met de buffelmelk niet anders. Al het roomijs van Het IJs Café, zowel bij het filiaal in Boxtel als dat in Schijndel, is gemaakt van Boxtelse buffelmelk. Ook de ijsjes die D'n Buff verkoopt in de eigen boerderijwinkel en die het bedrijf levert aan Boerderijterras Bij Ons in Spoordonk worden gemaakt door Schilder. De Boxtelse ijsmaker heeft flink aan zijn receptuur gesleuteld, omdat buffelmelk, die vetter is en meer eiwit bevat dan koemelk, een andere samenstelling heeft. Maar het resultaat is verbluffend lekker, zo weet Wendy te melden: "Het ijs is vol van smaak en heerlijk romig."

Levende attractie
Regelmatig stoppen voorbijgangers bij de wei vol waterbuffels om de dieren te bewonderen of zelfs vast te leggen. Het is dan ook een bijzonder tafereel in het Boxtelse landschap. Vooral de waterpoel is 'een levende attractie', aldus de trotse boer en boerin, die geïnteresseerden graag een kijkje gunnen op hun bedrijf. "Op vrijdag hebben we op huisverkoop van 9.00 tot 17.00 uur", vertellen ze. "Ook hebben we met regelmaat excursies zoals buurtgenoten van Buurtschap West, leerlingen van Helicon MBO Boxtel, basisschoolleerlingen, de dames van Vrouwencontact Boxtel, het Huiskamerproject uit Esch, vriendenclubs of familie-uitjes. We bieden niet alleen onze producten aan, maar vertellen mensen ook graag ons verhaal en laten hen zien wat we doen. Dan kunnen ze zelf zien hoe goed de waterbuffels het hebben bij ons."

Waterbuffelboerderij D'n Buff vind je op de Nergena 16 in Boxtel. Voor meer informatie kijk op Facebook.com/Dn-Buff of bel 06-39573237.

Streamers:

'We werken nu weer met plezier met z'n allen op ons mooie waterbuffelbedrijf'

'Het is gewoon heerlijk om met mensen uit je eigen omgeving samen te werken!'

Luchtpost: Tamara Koopman

Salt Lake City Airport: Duizenden mensen op de been, vliegtuig in, vliegtuig uit. Het is duidelijk vakantietijd, de bestemmingen zijn oneindig en er gaat ook een vliegtuig naar Amsterdam. Dat is ons vliegtuig. We gaan naar huis huis; twee keer huis, omdat dit ons thuis is; na twee jaar Boise, Amerika, terug naar Liempde, Brabant, en onze 'Hollandse' kat mag ook weer mee terug.

We kijken terug op een hele bijzondere tijd, vol nieuwe ervaringen; een nieuw huis, nieuwe buurt, nieuwe scholen, nieuwe mensen, nieuwe cultuur, nieuwe natuur. Inmiddels is dat alles niet meer nieuw, maar vertrouwd geworden; een vertrouwd huis, het enige huis en thuis dat onze jongste kent, ze was nog maar twee jaar oud toen we vertrokken; een vertrouwde buurt met de buren, bomen en geuren, waar we van zijn gaan houden; vertrouwde scholen, met de vertrouwde speeltoestellen, meesters, juffen en vooral de gemaakte vriendinnetjes en vriendjes, die nu in ons hart wonen; vertrouwde mensen, goede vrienden, die we graag mee terug hadden genomen; een vertrouwde cultuur, waarin we gewend zijn geraakt aan het stadse leven, de grote diversiteit van mensen, de parken en bedrijvigheden; en dan de natuur, de zon die 10 maanden per jaar schijnt, de heuvels in onze achtertuin, de machtige bossen, bergen en skigebieden om de hoek en last, but not least de gemakkelijke toegang tot de wijdheid en wildheid van het land.

Een ervaring om niet te vergeten, een soort lange vakantie van twee jaar met dezelfde soort vakantie-hoogtepunten. De blijheid om de voorspelbaarheid van de zon die vrijwel iedere dag schijnt, de dingen waar je van staat te kijken in een andere cultuur en over naar huis schrijft, zoals dat ze in Idaho ook in de winterse kou vaak met een korte broek en slippers rondlopen, maar dan wel met winterjas aan; een gek gezicht. Het opbouwen van nieuwe routines, nieuwe mensen leren kennen. Uit de routine van alledag. Veel barbecueën, zelfs in de winter. Veel zwemmen. Achteraf gezien lijkt het als in een roes voorbijgegaan, deze twee jaar, zoals een vakantie.

Nu zijn we bezig aan de terugreis en is het in Nederland ook zomervakantie. Spannend weer. Nieuwe (oude) mensen leren kennen, nieuwe routines opbouwen, en hopelijk ook nog veel zon en anders proberen we wat zon mee te nemen. Hopelijk ga je een ontspannende zomertijd tegemoet met veel nieuwe ervaringen, nieuwe mensen, nieuwe leringen, zodat je je mag blijven verwonderen, ook als je thuis blijft. Geniet ervan en weer tot ziens in de gemeente Boxtel!

Liefs, Tamara

Mijn Mooi Boxtel: Ruud van Casteren

Foto: Ruud van Casteren

Kasteel Stapelen op zijn mooist, ik koester de vele dierbare herinneringen: woonde er tegenover en speelde als kind in het park, schaatste er op de gracht, mijn twee kinderen in de slotkapel gedoopt en heroprichting Gilde op 4 december 1996, plantte in het park drie herinneringsbomen. Kortom ik hou van deze plek!

27 / 32

Luchtpost van SY Blue Spirit

De afgelopen maanden hebben we de Tuamotu archipel ontdekt, kleine stipjes in de Pacific oceaan, een prachtige eilandengroep. Moeilijk bereikbaar en nog steeds authentiek. We hebben heerlijke weken doorgebracht, op en onder water, maar op een gegeven moment wil je verder, op zoek naar nieuwe bestemmingen, nieuwe avonturen. Daarom zijn we terug in Tahiti en aan het voorbereiden voor Tonga, Fiji en Nieuw Zealand. Na de maanden van rust en verlatenheid op de kleine atollen is het heerlijk om door de stad Papeete te wandelen, lekker een hapje te eten in een restaurant en verse groente en fruit te kopen.

Ik realiseer me ook dat we vier jaar onderweg zijn, de tijd is voorbij gevlogen, wat hebben we al veel gedaan en gezien. In vier jaar tijd zijn dat zo'n 5840 cappuccino's, 1460 ontbijtjes, 1044 lunches en 1252 diners die werden klaargemaakt aan boord van Blue Spirit. Veel landen bezocht, waarvan tientallen eilanden en ruim 14.000 mijl gevaren. Het klinkt als een mooie statistiek van een wereldreis! Soms te veel want dan is het zo druk in mijn hoofd en moet er even wat uit.... Gaan we dan toch te snel? Geen idee, we horen van bekende boten die nog steeds in de Carieb zijn, van boten die al verder zijn.... Boten die te koop staan of verkocht zijn en boten die al weer terug in Nederland zijn! Wat is wijsheid? Doen wat voor jezelf goed voelt en genieten!? Dat lijkt me een goed idee. Zo gaan we dus de komende weken in.

's Avonds horen we bij ons in de kuip de trommels en dansgroepen met muziek. Er wordt druk getraind voor de wedstrijden en evenementen die gehouden worden. De lokale kano's varen voorbij en in de weekenden worden wedstrijden georganiseerd. Mooi om te zien hoe de authentieke cultuur hier op Tahiti, bij jong en oud, stand houdt!

Terwijl ik de laatste alinea schrijf dooft het licht, de lampjes moeten worden opgeladen! Of is het een teken dat dit genoeg is voor deze column? Ik sta op en maak de 5841e cappuccino, René zoekt een film uit, het is een rustige avond!

W O L V E R T O N

Als zelfverklaarde etalageruitkoereur begint mijn zomer pas echt met de Tourstart. Welke pedaleur zou dit jaar zijn neus aan het venster steken? Het invullen van de Tourtoto is onderdeel van het hele circus. Welke koereurs zou ik dit jaar weer vergeten?

Nadat ik laatst door de Stationstraat liep, staarde ik naar een foto van wieleréquipe Wolverton. Een prachtfoto van echte mannen. Kuiven vol brylcreme. Gitzwart haar. Gesoigneerde filmsterren in spé. In de etalage van het wielermuseum van Koos Groenendaal. Thuis noemen we hem Koos Kwebbel. Een oud-mekanieker die 100-aan-het-uur vertelt. Verhalen van links naar rechts. Vaak op het kantje, soms over het randje. Een mooi mens bovendien.

Om in toursferen te komen, noem ik zijn museum "Le musée de vélo dans la Rue de Gare". In het Frans klinkt immers alles mooier.

Hij behaalde successen als mekanieker in de Ronde van Spanje. Samen met tienvoudig (!) etappe winnaar Mathieu Hermans. Inderdaad samen, want dit zijn de mannen van 'nooit ik, altijd wij'. Hermans en Boxtel. Hij reed er zijn eerste crossen als veldrijder. Een puncheur, trapte door elke melkzuurbarrière en sprong met zijn fiets door brandende hoepels. Draaide zijn ballen eraf voor de winst. En is al jaren een vriend van de The Brainshow.

Hermans dacht vroeger een berggeit te zijn, maar ging verder als sprinter. Gewoon, omdat hij hiermee kon winnen. Bij Mathieu is het leven 'podium of jodium'. Hij is de Baskische 'Johan Cruijff' van de wielerwereld. Een verlosser zoals dé nummer 14 dat was. El Casco Blanco is er zijn koosnaam. De Basken schonken Di Matteo zijn standbeeld, verschijnt in tv-programma's en wordt op een schild door de straten van Bilbao gedragen. En net als Cruijff deed, zet Di Matteo zich in voor de Goede Doelen. Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen. In Boxtel zagen ze het in. Deze twee mannen die de Catalanen en Basken mentaal bevrijdden van de Madrilenen, verdienen en kregen ieder een bescheiden museum in ons dorp. Bescheidenheid past immers alleen de allergrootsten.

Wolverton dus. Een ploeg met de mooiste trui uit de wielerhistorie En iedere wielertrui heeft zijn verhaal. Bij gebrek aan wielerkennis en ter ere van deze equipe leende ik de letters van de ploeg om mijn tourtoto samen te stellen.

W O L V E R T O N

Wilko Kelderman        
Olivier Naessen                
L
ars Bak                        
Vegard Stake Laengen
Egan Bernal
Rigoberto Uran
Tony Martin
Od Eiking
Nikkie Terpstra

Wat is het verhaal van hun trui?
Zouden de mannen van Wolverton zich destijds ook 'virtueel in het geel' wanen? Echte kerels, bijenkauwers, geen zweetdieven, nooit flanellen benen, altijd de kledders uit de neusgaten fietsen? Nooit rijden als een accordeon, maar strak. Eén tempo. Dansend op de pedalen. De bidons vol schuimwijn. Ze ruiken de stal. Een laatste teug Champagne. Nu doorperen en afsprinten vanaf De Oude Ketting tot aan Villa Catharina.

Verdapperen en aangaan. Zoiets?

Wolverton, wat een ploeg. Wat een historie.
Wolverton. L'équipe avec les pédaleurs de charme. Quelle histoire.

In het Frans klinkt echt alles mooier.

Bon vacances et bonne santé! Ruud

Wie o wie...?

Antonius (l.) en zijn vader Frans van Elten, gefotografeerd in de Oude Kerkstraat op weg naar de Sint-Petrusbasiliek. (Bron: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

Wie staan er op de foto's van Foto-atelier Van Elten?

Boxtel - Een tijd geleden kregen wij bij DeMooiBoxtelKrant een schat uit het verleden onder ogen. Of wellicht meer een raadsel. Bij het opruimen van de zolder van haar vader Theo van den Aker was Caroline Kurstjens op een album vol portretfoto's gestuit. Meer dan de tekst 'foto-atelier van Elten, Stationsstraat 9 Boxtel' gaf het niet prijs. Geen namen van mensen op de foto's, geen data, niets...

Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten
Foto Atelier Van Elten

Toen Caroline haar vader naar het fotoalbum vroeg, vertelde hij het ooit gekregen te hebben van een fotograaf, toen hij nog bij de plaatselijke krant werkte. Welke fotograaf dat was, wist hij niet meer. Ze vroeg of ze het naar DeMooiBoxtelKrant mocht brengen, haar vader vond het goed. Daar werd het album aandachtig bekeken. Foto's van kleine hummeltjes met een een open, soms ondeugende blik in de ogen; meisjes met een strik in het haar, een jongetje met een matrozenkraag om, het kapsel netjes gladgestreken. Een foto van een bruidspaar op hun grote dag, van (hun?) bruidsmeisjes wachtend op hét moment en van een geestelijke met een glimlach om de mond. En nog meer prachtige, oude plaatjes. Maar geen gegevens.
Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel werd erbij gehaald, als kenner van de Boxtelse historie. Hij plaatste enkele foto's op Facebook en kreeg zowaar een reactie. Een meisje werd herkend als Rosemarie Kools, de latere echtgenote van Boxtelse politicus Louis Kallen. Meer reacties bleven helaas uit. Daarom plaatsen we de foto's nu in de krant. Herken jij iemand? Mail ons de naam van diegene met het nummer van de foto via redactie@demooiboxtelkrant.nl.

Bijna een eeuw lang fotografie op Stationsstraat 9
Wie was de fotograaf van de foto's? Dat moet Frans van Elten (1887-1941) of zijn zoon Antonius (1921) zijn geweest. Frans was huisschilder en woonde op Stationsstraat 9. Volgens de registratie van bewoners van Boxtelse huizen, die Heemkunde Boxtel probeert te reconstrueren, zou hij van ongeveer 1927 tot in ieder geval 1939 op dit adres hebben gewoond. Hij had er een foto-atelier en heeft veel Boxtelse straatgezichten gefotografeerd, waarvan ansichtkaarten werden vervaardigd.
Mogelijk zette zijn zoon Antonius de zaak voort, tot in 1955 in dit pand een bijkantoor van het Bossche Fotopersbureau 'Het Zuiden' werd geopend. Of wellicht zette hij de zaak toen zelfs nog onder deze naam voort. Ook daarover zouden we graag meer informatie ontvangen. In 1964 woonde op Stationsstraat nummer 9a volgens het gemeentelijk adresboek inderdaad Antonius van Elten. Eind jaren 60 werd fotograaf Frans van Kempen eigenaar van de fotozaak op de Stationsstraat 9. In de jaren 90 was dat Foto Van Bergeijk en weer later Stef Schellekens met De Firma Fotografie. Hij sloot eind april dit jaar zijn zaak op dit adres en verhuisde deze naar Dorpstraat 17b in Gemonde. Daarmee kwam een einde aan bijna een eeuw lang fotografie op het adres Stationsstraat 9.

30 / 32

DCIM/104MEDIA/DJI_1465.JPG Foto: Wanderbirds

Kamperen, nog mooier dan in een sprookje

De vakantieperiode is aangebroken. Voor velen is dit een periode waar lang naar uitgekeken is. Geen school, geen studie of werk en gezellig met het gezin op vakantie in binnen- of buitenland. Voor ons is het juist andersom: na ruim een jaar op reis te zijn geweest, kijken we uit om terug naar Nederland te gaan. Vanuit Armenië hebben we onze trip huiswaarts ingezet en zitten we inmiddels weer in de EU, in Bulgarije om precies te zijn. Om hier te komen hebben we één van de populaire vakantiebestemmingen voor Nederlanders van oost naar west doorkruist: Turkije.

Compleet verrast
Via Georgië rijden we Turkije binnen. We hebben het niet zo op de norse mensen bij grensovergangen, maar in Turkije is het anders. We worden vriendelijk ontvangen en een vrolijke Turkse man verwelkomt ons met een grote lach op zijn gezicht. Deze grensovergang staat haaks op wat we normaal gewend zijn en staat symbool voor wat komen gaat.

DCIM/104MEDIA/DJI_1465.JPG Foto: Wanderbirds

Het landschap is ontzettend mooi; anders dan we verwacht hadden. De temperaturen zijn niet extreem heet en elke dag onweer, soms zelf zó hevig dat de grond begint te beven. Kortom: Turkije heeft ons compleet verrast.

Kamperen als in een sprookje
We keken al weken uit naar een bezoekje aan Cappadocië: één van de mooiste plekken van Turkije en belangrijkste toeristische hotspots van het land.

Met onze auto weten we een plekje te vinden waar we kunnen kamperen alsof het een sprookje is. In het midden van het bijzondere landschap klappen we onze tent op, voor een aantal nachten. Om 4.30 uur in de ochtend staan we op om te genieten van wat boven ons gaat gebeuren: Binnen een half uur is de hele lucht gevuld met luchtballonnen. Wat een sprookje!

Benieuwd naar meer verhalen, foto's en video's? Bezoek dan onze website: www.wanderbird.nl.

Luchtpost uit Spanje: Hans en Anne-Loes Schellekens

La Noche de San Juan
Het is zomer in Andalusië en dat betekent hoge temperaturen, heerlijke avonden, vakantie, mooie blauwe luchten en veel plezier. Ondanks het feit dat zowat elke Andalusiër klaagt over de hitte (Qué calor!) geniet iedereen van dit jaargetijde. Om de komst van de zomer te vieren gaan veel Spanjaarden in de nacht van 23 op 24 juni, de kortste nacht van het jaar, massaal naar het strand om 'La Noche de San Juan' te vieren. Een hele happening en als je het een keer hebt meegemaakt vergeet je het niet snel meer.

Net voordat het donker begint te worden gaat iedereen met volle koelboxen drank, eten, partytenten, kleden en stoelen richting het strand om deze bijzondere nacht te vieren. Het is een lange traditie in Spanje en net als bij zoveel feesten in dit prachtige land, horen er soms nogal bijzondere gebruiken bij. Vaak verschillend per regio en soms zelfs per dorp.
Wat zeker bij deze nacht hoort is vuur. Het vuur symboliseert de zon en men zegt dat de vuren op de stranden ontstoken worden om de zon nog meer kracht te geven voor de zomer. Voor ons overigens niet nodig, wij vinden hem meestal krachtig genoeg. Volgens anderen zou het springen over het vuur boze geesten verjagen en/of geluk brengen. Nogal een gevaarlijke bezigheid, gezien het alcoholgebruik deze nacht. Een veiligere optie is je wensen op papier schrijven en in het vuur gooien. Anderen lopen weer in grote groepen achteruit het water in, ook dit zou geluk brengen.

Hoe dan ook, het is een prachtig feest, dat de hele nacht duurt en waarmee de zomer hier in Spanje inmiddels weer feestelijk onthaald is.

Rest ons niets anders dan ook alle lezers van DeMooiBoxtelKrant een hele mooie zomer toe te wensen.

Hasta luego!
Hans en Anne-Loes Schellekens
B&B Casa Agradable / www.casagradable.com

Leerzaam weekend blijft onbekroond voor Boxtels racetalent Kas Beekmans

Fotografie: Henk & Damon Teerink

Alcañiz, Spanje - Het 15-jarige Boxtelse racetalent Kas Beekmans zat afgelopen weekend, vier weken na zijn sleutelbeenbreuk, weer op de motor van Ernst Dubbink Eveno Racing tijdens het European Talent Cup evenement op Motorland Aragon. Kas boekte veel progressie tijdens de trainingen, maar had pech in de races waardoor hij in beide runs de finish niet haalde.

De vierde ronde van het European Talent Cup seizoen werd afgelopen weekend verreden op Motorland Aragon in het Spaanse Alcañiz. Voor Kas Beekmans was het al een hele prestatie dat hij er überhaupt bij was, aangezien hij vier weken geleden zijn sleutelbeen brak bij een crash in Catalunya. Gelukkig had de coureur weinig last meer van zijn blessure en kon hij pijnvrij beginnen aan de vrije trainingen met het Ernst Dubbink Eveno Racingteam. Voor Kas was het circuit van Aragon nieuw, maar gedurende de vrije trainingen wist hij zijn tempo steeds verder te verhogen en werkte hij samen met zijn team aan de afstelling van de motor.

In de European Talent Cup worden de kwalificaties vanwege het grote deelnemersveld verreden in twee groepen. De snelste negentien rijders van de beide groepen plaatsen zich voor de hoofdrace. De overige rijders moeten van start in de B-race. Het plan van de Boxtelaar was om in de eerste kwalificatie met een aantal snellere rijders mee te gaan. Dit ging in het begin goed, maar Kas maakte daarna een aantal foutjes waardoor hij niet aan de rondetijd kwam die hij in zijn hoofd had. In de tweede kwalificatie was het warmer, waardoor het lastiger was om de tijd te verbeteren. Ook had Kas wat hinder van een andere rijder op de baan. Uiteindelijk noteerde de 15-jarige coureur een twintigste tijd van zijn groep en kwam hij 0,06 seconde tekort om zich direct te plaatsen voor de hoofdrace. Wanneer Kas in de andere groep had gereden was hij met die tijd vijftiende geworden. Dit gaf aan dat hij zeker niet langzaam was, maar daar was de teleurstelling na afloop van de dag niet minder om.

Maar er was nog hoop, want in de warm-up kreeg Kas alsnog een kans zich te plaatsen voor de hoofdraces. Dit lukte en hij mocht vanaf de achtendertigste startpositie beginnen aan de races. Kas was goed bezig in de eerste race en had aansluiting gevonden bij de strijd om de achtentwintigste plaats. Het was constant stuivertje wisselen in de groep. In de voorlaatste ronde kwam de jonge Boxtelaar echter ten val, omdat er water op zijn achterband kwam, mogelijk vanwege een probleem met de radiator. Vanzelfsprekend vond de coureur het erg zonde om zo de race te moeten afsluiten. Na een goede start trof hem in de tweede race ook pech, want al vroeg kreeg hij een probleem met schakelen waardoor hij zijn motor vroegtijdig de pits in moest sturen.

Kas gaf zelf achteraf aan gelukkig weinig last van zijn blessure te hebben gehad: "Ik heb echt super veel geleerd en we hebben bij de trainingen veel progressie gemaakt. Natuurlijk was ik blij met het nieuws dat ik alsnog mocht starten in de hoofdraces. Het is erg jammer van het resultaat, maar ik ben verder wel tevreden over hoe het weekend met het team is verlopen."

Voor het Spaanse CEV kampioenschap, waar de European Talent Cup onder valt, breekt nu de zomerstop aan. Het volgende evenement is van 26 tot en met 29 september op het circuit van Jerez. In de tussenstand zal Kas hard blijven trainen met de RACE-KIDS Academy.

Bridge

Bridgeclub Liempde, uitslagen 11 juli
A-Lijn: 1 J. & B. Dieden 66,67% 2 M. Nieman & R. van Heeswijk 62,15% 3 K. van de Meerendonk & M. van Bergen 54,51% B-Lijn: 1 J. Kuijpers & A. van Hastenberg 61,46% 2 H. van Esch & R. Traa 60,76% 3 R. van der Heijden & J. van den Biggelaar 58,68%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 9 juli
A-Lijn: 1 F. Daniëls & A. Moerdijk 64,58% 2 J. van den Biggelaar & H. Goes 53,13% 2 A. Feenstra & J. Peerlings 53,13% B-Lijn: 1 G. Stolk & K. de Waal 63,33% 2 A. van Kempen & S. van de Vries 56,25% 3 J. & N. Fischer 55,56%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 9 juli
A-Lijn: 1 M. Kleiss & E. Wijnen 61,79% 2 T. van Roosmalen & B. Hermkens 56,25% 3 F. Geurts & W. de Lange 56,07% B-Lijn: 1 W. Wonnink & E. van Beek 68,40% 2 L. van Dongen & D. van Heertum 65,63% 3 L. Frankevijle & C. Pastoor 55,56%

Duivensport

PV De Luchtpost 13 juli
Uitslagen Dax, 17 duiven
Van Heesch-Van Eijndhoven 1-2-3-4-5, B. van de Brand 6
Uitslagen Chimay, jong 220 duiven
Pennings Huiskes 1-6-10-12-14, B. van de Brand 2-3-7-13, Van Rooy Platenburg 5-6-15, R. van den Langenberg 8-9-11
Uitslagen Zuzanne, 109 duiven
R. van den Langenberg 1-3-9-13, Pennings Huiskes 2-5-7-8, B. van de Brand 4-14-15, A. Blummel 6, R. van Grinsven 11, Combinatie Essens Verbeek 12

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Regiomix 15 juli
1 H. Bekers 3/25 punten, 2 L. Leenders 3/24 punten, 3 A. Voermans 3/21 punten, 4 B. van Casteren 3/20 punten, 5 H. van Westdorp 3/17 punten, 6 N. Pennings 3/15 punten

Prachtige start open water seizoen voor Neptunus '58

Puck bakker. (Foto: Sandra Schellekens) Foto: Sandra Schellekens

Vianen - Drie zwemmers van Neptunus '58 hebben op zaterdag 13 juli het open water seizoen geopend in het Merwedekanaal in Vianen. De Liempdse Puck Bakker mocht het spits afbijten, met de 1000 meter vrije slag. De dertienjarige zwemster was een halve minuut sneller dan ooit en eindigde als achtste bij de junioren 3. Zij was daarmee de snelste Brabantse.

Kort daarna mocht Rob van de Ven het water in voor de 1000 meter schoolslag. Hij kwam niet lekker in zijn slag, maar desondanks mocht hij een bronzen medaille ophalen voor de derde tijd bij de heren 40+. Een klein regenbuitje en zo'n twee uur later mocht ook de derde Neptunus-zwemster, Sandra Schellekens, het water in voor haar 1000 meter vrije slag. Ze was meer dan een minuut sneller dan vorig jaar en dat betekende een achtste plaats bij de dames 30+.

Komend weekend zal Rob in Mijnsheerenland (Zuid-Holland) de 2000 meter schoolslag zwemmen, als voorbereiding op de NK van 10 en 11 augustus in Heerjansdam, waar diezelfde afstand op het programma staat. Vorig jaar werd hij op deze afstand zesde bij de nationale titelstrijd. Puck zal volgende maand in Heerjansdam voor het eerst deelnemen aan een NK, waar zij de 2500 meter vrije slag zwemt. In het open water zwom ze in wedstrijden nog niet verder dan 1000 meter, maar in het zwembad zwom ze al eens een 2000 meter. Sandra zal in Heerjansdam in actie komen op de 3000 meter vrije slag. Het is vier jaar geleden dat ze deze afstand voor het laatst zwom.


32 / 32

Rondje Boxtel per kano (za & zon)
10.00 uur, De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

Expositie van de uit Boxtel afkomstige Rina van Esch
De Vier Kwartieren, Oisterwijkstraat 2, Boxtel

Expositie Boxtelse Manja van der Heijden
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Expositie 'De witte karavaan'
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Expositie Elly van Weert
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

t/m 21 juli

Expositie Bloedprocessie
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 17 juli

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: vakantiekienen en rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

VVV wandeling: architectuur rond 1900
19.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Telebingo
20.40 uur, Omroep Dommelland

Donderdag 18 juli

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

VVV wandeling: binnendommeltjestocht
19.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 19 juli

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36,Boxtel

Zaterdag 20 juli

Canon Boxtel
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Oerr maakt muziek in de natuur
Aanmelden www.natuurmonumenten.nl/agenda

Inloopconcert organist Tommy van Doorn
14.00 uur, St. Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Zondag 21 juli

Boxtelse Ierse sessie
13.30 uur, B&B In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Beiaardconcert door Rosemarie Seuntiëns
14.30 uur, St. Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Dinsdag 23 juli

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer: verrassing van de huiskamer (aanmelden voor 17 juli)
17.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Woensdag 24 juli

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken en jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer: fietstocht (alleen bij goed weer)
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

VVV wandeling: Breukelentocht
19.00 uur, H. Hartparochie, Baroniestraat 24, Boxtel

Donderdag 25 juli

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

VVV wandeling: Route Stationskwartier
19.00 uur, Stationsplein, Boxtel

Vrijdag 26 juli

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Zaterdag 27 juli

Huiskamer: rikken, hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 28 juli

Braderie Dennenoord
10.00 uur, Dennendreef 5, Boxtel

VVV wandeling: molenroute
11.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Huiskamer: koffie met gebak
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Maandag 29 juli

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 30 juli

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Woensdag 31 juli

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken en mandela kleuren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

VVV wandeling: route Kasteel Stapelen
19.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 1 augustus

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

VVV wandeling: route naoorlogse architectuur
19.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 2 augustus

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Verhaaltijd
11.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Zaterdag 3 augustus

Huiskamer: rikken-hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 4 augustus

Beiaardconcert Tommy van Doorn
14.30 uur, St. Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Dinsdag 6 augustus

Koffieochtend van ZorgSamenBuurt Oost
10.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kinderboerderij: zomervoorlezen
14.00 uur, Apollopad 1, Boxtel

Woensdag 7 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken-jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

VVV wandeling: route Sint-Petrusbasiliek
19.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 8 augustus

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

VVV wandeling: Route park Molenwijk
19.00 uur, Molenwijk, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 9 augustus

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Zaterdag 10 augustus

Huiskamer: rikken-hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Optreden orgelstudent Alexander de Bie
14.00 uur, St. Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 12 augustus

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 13 augustus

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448

Woensdag 14 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kinderboerderij: dubbeltjesmarkt
14.00 uur, Apollopad 1, Boxtel

VVV wandeling: Wederopbouwroute
19.00 uur, Plus, Van Beekstraat 3, Boxtel

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Foto: Fam. van den Bosch

Rita van den Bosch

Foto: Ruud van Nooijen

Jan de Visser

Leny van Gerven