DeMooiBoxtelKrant

21 september 2016

DeMooiBoxtelKrant 21 september 2016


Boxtel beleeft zinderend cultureel weekend

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Het jaarlijkse culturele weekend kende zaterdag en zondag een gevarieerd programma en een gemêleerd publiek. Zaterdagavond ging het weekend bij Podium Boxtel van start met de UITmarkt en zondag was ook de rest van het centrum het podium voor divers talent bij het festival Bockesprongen.

De jaarlijkse UITmarkt, waarbij creatief talent uit Boxtel de kans krijgt zich in korte optredens aan het publiek te presenteren, blonk ook zaterdag weer uit in variatie. Zo was er een spectaculaire afvaardiging van Festival Circolo, maar viel er ook te genieten van muziek van bijvoorbeeld Nohr de Vos, Fenne van Wuijtswinkel of een 12-koppige ukeleleband onder leiding van muzikale duizendpoot Harry Hendriks.

Foto: Hans van Doorn

Zondag was het gehele centrum decor van verschillende acts zoals de theatervoorstellingen van Theater Gajes op de Markt, de talentvolle muzikanten van Modern Classic en het Jacob-Roelandslyceum in de Stationsstraat en bij de Croon en toneel van de groep Fratelli dat, ietwat verstopt op zolder bij Grand Café Rembrandt, een humoristische visie op het leven gaf.

Ook bij Eetcafé De Kerk was het genieten van een divers muzikaal programma op het podium, dat dit jaar enkele meters naar 'achteren' stond ten opzichte van de voorgaande edities. Op dit podium domineerde een punkachtige vibe, met Milestones From The Underground Scene als spectaculaire afsluiter. "Het muziekgedeelte kwam dit jaar wat later op gang dan we gewend zijn. Dat zal natuurlijk ook te maken hebben met het rugbyfeest van zaterdag", doelt Meister op het 40-jarig jubileum van rugbyclub Ducks, waar 'The Milestones' ook te zien waren.

Op de Markt was straattheater te zien van het eerdergenoemde Gajes, maar ook de act 'De Gillende Keukenprins' kon op veel bekijks rekenen. Hierbij kookt theatermaker Bram Graafland op een wel heel bijzondere manier een pannenkoek. Volgens Meister is de act een schoolvoorbeeld van wat Bockesprongen is: "Eigenlijk alles zit hierin verwerkt; een stukje theater, maar ook muziek en acrobatiek."

Meister kijkt 'erg tevreden' terug op het weekend. "Alles bij elkaar was er zo'n 3000 man op de been", aldus Meister. Ook de kleiworkshop van Het Klei Atelier was een populaire act, waar zeker 250 mensen gebruik van maakten.

Het jaarlijkse festival weet ieder jaar veel Boxtelaren op de been te krijgen en kent genoeg variatie om de vroege gasten ook tot laat in de avond geboeid te houden.

Volgend jaar wacht het festival nog een mogelijke uitdaging volgens Meister. "Ik vind het spannend wat er met de Markt gaat gebeuren, aangezien de werkzaamheden na de kermis van 2017 starten. Eigenlijk hoop ik dat er al een plannetje klaarligt als ik straks met ze in gesprek ga", grapt hij. Verder zal het komend jaar extra ingezet worden op de samenwerking met winkeliers en horeca zodat er een meer samenhangend geheel ontstaat. Hoe daaraan precies invulling gegeven wordt, is op dit moment nog niet duidelijk.

Twee jaar DeMooiBoxtelKrant: bedankt Boxtel!

DeMooiBoxtelKrant bestaat twee jaar! Al twee jaar lang brengen wij met veel plezier wekelijks het nieuws, verhalen en verslagen over Boxtel, Lennisheuvel en Liempde bij 15.000 adressen in onze mooie gemeente. Huis-aan-huis, full colour en helemaal gratis. Na twee jaar is DeMooiBoxtelKrant niet meer weg te denken en dus gaan wij door; voor Boxtelaren, door Boxtelaren. Want dat is waar het bij ons om draait. En dat kan natuurlijk niet zonder de steun en bijdragen van onze lezers, adverteerders, vrijwilligers en bezorgers. Bij deze willen we jullie daarvoor van harte bedanken: zonder jullie geen DeMooiBoxtelKrant!

Toon Vertier
Om ons jubileum te vieren, geven wij twee Toon Vertier cheques weg voor een gezellige, actieve dag op dit leuke recreatiepark in Best. Wat moet je doen om hierop kans te maken? Tel de '2 jaar DeMooiBoxtelKrant'-stempels in deze krant en laat ons uiterlijk zondag 25 september via redactie@demooiboxtelkrant.nl weten hoeveel dat er zijn. De winnaars worden maandag 26 september bekendgemaakt via www.mooiboxtel.nl en onze Facebook-pagina. Woensdag vindt je ze terug in de krant.

Open Dag bij de Bereden Politie

Boxtel - De Bereden Politie houdt op zaterdag 1 oktober haar jaarlijkse open dag. Van 9.30 tot 15.30 uur is het stallencomplex aan de Nergena 3 voor publiek geopend.

Om 10.30 en 13.30 uur geven ruiters met hun paarden en hondengeleiders met hun honden spectaculaire demonstraties in de binnenbak op het terrein. Daarnaast zijn er demonstraties van een paardenfysiotherapeut en een hoefsmid en zijn er verschillende informatiestands en politievoertuigen. Ook is catering aanwezig en voor de allerkleinsten een springkussen.

Bezoekers wordt vriendelijk verzocht een legitimatiebewijs mee te nemen en huisdieren thuis te laten. Hulphonden zijn uiteraard welkom. De toegang is gratis.


KBO-activiteiten

Daisy Renders (l.) en Boukje Canaan van Afscheidsmomenten.nl. Foto: Afscheidsmomenten.nl

Donderdag 22 september Bridgen in De Walnoot 13.30
Handwerken in De Orion 13.30
Vrijdag 23 september Rikken en Jokeren in De Rots 13.30
Maandag 26 september Excursie Medicura Zorgwinkel, opgeven voor 25 september 10.00 uur bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of bij Sina van Alpen via 0411-689285
Koersballen in De Orion 14.30
Dinsdag 27 september Biljarten in De Walnoot 13.30
Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
Kienen in De Walnoot 14.00
Woensdag 28 september Fietsen laatste tocht van dit seizoen, vertrek 13.30 uur vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat, Kampinaroute
Vertrek snelle fietsgroep 13.15
Filmmiddag in verpleeghuis Liduina in zaal Dommelzicht 14.30
Opgeven voor 25 septeptember bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of bij Sina van Alpen via 0411-689285
Eten bij Verpleeghuis Liduina opgeven voor 25 september 17.00 uur bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com of bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sina_alphen@planet.nl.

Afscheidsmomenten.nl levert unieke foto's aan Uitvaartboek

Boxtel - Op initiatief van Mark Beerens van Beerenberg Uitvaartmogelijkheden zijn samenwerkende branchegenoten uit de uitvaartbranche samen gekomen om een vernieuwd uitvaartboek te ontwikkelen.

Een belangrijk onderdeel van het boek zijn de in scene gezette uitvaarten die zijn gefotografeerd door onder andere Afscheidsmomenten.nl. In het boek worden uitvaarten getoond die compleet bestaan uit bijzondere uitvaart producten en diensten van meerdere partners, waaronder afscheidsfotografie.

Tijdens de uitvaartvakbeurs op 28,29 en 30 september 2016 in de Evenementenhal in Gorinchem wordt het uitvaartboek uitgereikt aan een specifieke selectie van 1000 uitvaartbegeleiders, zodat zij klanten kunnen informeren en inspireren over de vernieuwende en unieke uitvaartmogelijkheden, waar afscheidsfotografie zeker toe behoort. "We zijn er dan ook erg trots op dat we een belangrijke bijdrage hebben kunnen leveren aan dit bijzondere boek", aldus Boxtelse fotografen Boukje Canaan en Daisy Renders, mede oprichtsters van Afscheidsmomenten.nl.

Alzheimer Café

Boxtel - Het Alzheimer Café staat maandag 26 in het teken van 'als opname in zicht komt'. Wanneer de zelfredzaamheid verdwijnt en thuis wonen steeds moeilijker wordt, is het misschien tijd om over een andere oplossing na te denken zoals opname in een verpleeghuis. Zijn er alternatieven en hoe maak je een keuze? Wat betekent het voor de mantelzorger? Hierover wordt gesproken met een casemanager van ketenzorg dementie en een mantelzorger.

De zaal is open vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis en voor de consumpties vragen wij een bescheiden bijdrage. De bijeenkomsten vinden plaats in restaurant 'De Nachtegaal' Boxtelseweg 15, 5481 VE Schijndel.

Orgelconcert Arjen Leistra

Boxtel - Organist Arjen Leistra verzorgt aanstaande zondag, 25 september om 20.15 uur een concert in de Sint Petrusbasiliek. Leistra is stadsorganist van Schiedam, dirigent van het koor Vocalis St.Jan en hij geeft orgelles aan zowel beginners als gevorderden.

Leistra studeerde van 1990 tot 1998 orgel- en kerkmuziek aan de conservatoria in Rotterdam en Den Haag. In 1996 werd hij tweede prijswinnaar van de International Organcompetition in Dublin. Na zijn afstuderen vervolgde hij voor een jaar zijn orgelstudie bij Marie-Claire Alain in Parijs. Van 1996 tot eind 2009 was hij cantor-organist van de Hoflaankerk te Rotterdam-Kralingen. Sinds september 2008 is hij als organist verbonden aan de Grote Kerk in Schiedam. Arjen Leistra is ook dirigent van het koor Vocalis St.Jan en geeft orgelles aan beginners als gevorderden. Als stadsorganist van Schiedam is hij verantwoordelijk voor het beheer en de bespeling van de historische orgels in het Stedelijk Museum en de Havenkerk. Leistra is een veelgevraagd begeleider van diverse koren op orgel, piano en drukwindharmonium, als continuo-speler op eigen kistorgel. Van zijn orgelspel verschenen de afgelopen jaren verschillende cd's.

Informatiemiddag cursus Omgaan met dementie

Boxtel - Partners van mensen met dementie zijn donderdag 6 oktober van harte welkom op een informatiemiddag over de cursus 'Omgaan met dementie'. De middag wordt georganiseerd door het Steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern Boxtel.

Als je partner de diagnose dementie krijgt, ben je geschrokken en komen er veel vragen op je af. Je kunt te maken krijgen met afwijkend gedrag. Je kunt je onbegrepen voelen. Met wie kun je je zorgen bespreken. Hoe ga je verder? De cursus Omgaan met dementie kan je daarin verder helpen. De informatiemiddag vindt plaats van 13.45 tot 15.30 uur in St. Ursula. Je krijgt informatie over de inhoud van de cursus, de cursusdata en je kunt kennismaken met de gespreksleider.
Aanmelden kan tot 3 oktober bij Annelies Bolkestein via 0411-655899 of anneliesbolkestein@contourdetwern.nl.

Boxtel gaat aan de slag met vernieuwen Markt

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Na de presentatie van het voorontwerp van de Markt op 20 juli gaat de gemeente zich de komende maanden voorbereiden op een definitief ontwerp voor de nieuwe Markt. Eind 2016 moet hierover een besluit vallen. Als alles loopt volgens planning gaat na de kermis van 2017 de schop in de grond. Hoe lang de verbouwing zal duren is nog niet bekend.

De herstructurering van de Boxtelse Markt is al jaren een onderwerp van felle discussies binnen Boxtel. Vorige week nog uitten ondernemers uit het centrum in deze krant hun zorgen over de met de herontwikkeling gepaard gaande, tijdelijke verplaatsing van de weekmarkt. Wethouder Eric van den Broek begrijpt de hevige reacties als het over 'onze' Markt gaat: "Iedereen die ik spreek heeft er zo zijn eigen mening over en dat mag natuurlijk. We moeten ons wel realiseren dat we maar één Markt hebben en dus niet aan alle wensen kunnen voldoen."

Interim-directeur Geja Olijnsma van Bibliotheek De Meierij ondertekent de overeenkomst op het Boxtelse gemeentehuis. Foto: Sander van Kasteren

Het voorontwerp is tot stand gekomen in samenspraak met ondernemers en inwoners. "In verschillende sessies hebben we gesproken over ieders belang: dat van inwoners, winkeliers en de horeca. Je kunt je voorstellen dat die niet altijd overeenkomen. Toch denk ik dat alle wensen zo goed mogelijk in het voorontwerp terugkomen", licht de wethouder toe.

Gezamenlijk doel
Voor de kersverse Centrummanager Berry Dankers kan de schop niet snel genoeg de grond in: "Een nieuwe Markt gaat positieve energie opleveren. Voor ondernemers én bezoekers. Dat is ook waar we naar op zoek zijn: een mooi centrum dat bruist en leeft!" Filipe van den Borne en Richard Strik spreken namens de detailhandel en horeca-ondernemers in Boxtel. Volgens Strik is de tijd van discussies over details nu teneinde en wordt het tijd om spijkers met koppen te slaan. Van den Borne vult aan: "We moeten naar het grote plaatje kijken en ons gezamenlijk doel voor ogen houden. Alle onderdelen in het plan, of het nu gaat om het soort bomen of de breedte van het trottoir, dragen bij aan dat totaalbeeld."

Geen verrassingen
Tijdens en na de informatieavond zijn er diverse reacties op het voorontwerp gegeven. "Met name over het auto- en fietsparkeren, de bomen, toegankelijkheid en de rijrichting hebben we veel reacties gekregen", laat de wethouder weten. "Waar de een vindt dat de rijrichting omgedraaid moet worden, vindt de ander dat deze zo moet blijven. Hetzelfde geldt voor bomen, de een vindt dat er te weinig zijn opgenomen en de ander wil ze liever niet voor zijn deur hebben staan."

De reacties op het voorontwerp worden de komende tijd afgewogen en verwerkt in het definitieve ontwerp. Van den Broek: "We hebben zo'n dertig reacties ontvangen, waarbij we geen onverwachte suggesties gezien hebben. De komende tijd ga ik nog met een aantal belangengroepen in gesprek over hoe hun wensen in het ontwerp vertaald zijn. Mochten er onduidelijkheden zijn over de ingebrachte suggesties, dan gaan we ook met de indieners daarvan in gesprek." Eind dit jaar neemt het college een besluit over het definitieve ontwerp voor de nieuwe Markt. Dit komt dan ter inzage. Daarna start de aanbesteding en beginnen de voorbereidende werkzaamheden. Het streven is om na de kermis van 2017 te starten met de werkzaamheden. Hoe lang die gaan duren is nog niet duidelijk.

Van den Broek: "In dit proces betrekken we de ondernemers ook nadrukkelijk. Willen zij liever de overlast gespreid, bijvoorbeeld geen werkzaamheden in de decembermaand, of juist alle werkzaamheden in korte tijd, waarin de overlast dan relatief groter is. Die gesprekken gaan we met het bouwteam voeren dat begin volgend jaar start."

Op onze website www.boxtel.nl/herinrichtingcentrum is alle informatie over de herinrichting van de Markt te vinden. Daar kun je ook een filmpje bekijken met een impressie van het ontwerp. Voor vragen, suggesties of ideeën, kun je een e-mail sturen naar: communicatie@mijngemeentedichtbij.nl.

Bibliotheek Boxtel gaat samenwerken met Stadsibliotheek Den Bosch

Boxtel - De bibliotheek in Boxtel gaat de samenwerking aan met de Stadsbibliotheek Den Bosch. Met ingang van 1 juli 2017 lopen de subsidiestromen via de stichting Openbare Bibliotheek Den Bosch. De samenwerking is noodzakelijk om de bibliotheek in Boxtel te kunnen behouden, inclusief het huidige personeel.

Door het verdwijnen van een bibliotheek in Haaren, de samenvoeging van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel tot gemeente Meierijstad en de veranderingen binnen de bibliotheekwereld in het algemeen werd een andere manier van subsidiëring noodzakelijk. Sint-Oedenrode en Schijndel gaan samen met Veghel in januari 'over' naar Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) en Boxtel, Vught en mogelijk Sint-Michielsgestel gaan samenwerken met de Stadsbibliotheek Den Bosch. Sint-Michielsgestel moet over de mogelijke samenwerking nog een oordeel vellen. De raad beslist daarover in december.

Volgens Olijnsma gaat in de nieuwe samenwerkingsvorm voor het personeel niet veel veranderen. De medewerkers blijven op dezelfde locatie werkzaam en alle banen blijven behouden. Of de naam van de bibliotheek verandert kon de interim-directeur nog niet zeggen.

Boxtelse dj Sam Feldt behaalt platina plaat

Foto: Spinnin' Records

Boxtel/Amsterdam - De single 'Summer on You' van Boxtelse dj Sam Feldt is vorige week platina geworden. De plaat van de dj, die inmiddels alweer enkele jaren in Amsterdam woont, is inmiddels meer dan 5,5 miljoen keer afgespeeld op Spotify.

De dj laat op Facebook weten zeer trots te zijn op de prestatie. Feldt, die eigenlijk Sam Renders heet, werkte voor de single samen met Lucas & Steve ft. WØLF. Het is de eerste keer dat de populaire dj een platina plaat wint. In een reactie laat hij weten vanzelfsprekend erg blij te zijn met de platina plaat.

Een uitgebreid interview met de dj kun je terugvinden in de speciale zomereditie van DeMooiBoxtelKrant van 10 augustus dit jaar.

Geen asielopvang in De Kleine Aarde

Boxtel - De Kleine Aarde is voorlopig uit beeld als opvanglocatie voor asielzoekers. Dit zei burgemeester Buijs in de raadsvergadering gisteren naar aanleiding van vragen van INbox.

Omdat de instroom minder groot is dan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vorig jaar verwachtte is De Kleine Aarde uit beeld voor de huisvesting van asielzoekers.

Volgens Buijs lopen de huidige ontwikkelplannen voor het terrein van De Kleine Aarde door het uitblijven van de asielopvang geen vertraging op. Het is onwaarschijnlijk dat er in een later stadium nog asielzoekers naar De Kleine Aarde komen. In Nederland zijn op het moment ruim voldoende snel beschikbare opvangplekken om ook een eventueel toenemende instroom aan te kunnen.

Rechterstraat

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Tussen Brederodeweg en Staionsstraat

Van veel Brabantse dorpen mogen we stellen dat een aantal straten al in de Middeleeuwen voorkomt. Het gaat daarbij niet alleen om de loop van de straat, maar soms ook om de naam.

Al deze verbindingen zijn dan nog zandwegen. In Boxtel Binnen ligt een van de oudste verharde wegen van Brabant. Het gaat om de huidige Rechterstraat, die in het verleden ook wel wordt aangeduid als de Straat, Langstraat, Steenweg en Rechte Straat. De benaming Steenweg duidt erop dat deze weg met stenen was verhard. De Rechterstraat is van oorsprong een houten weg met een soort knuppelbrug. De drassige gesteldheid van de doorgaande weg tussen de twee belangrijkste bruggen van Boxtel maakt een bestrating in de vijftiende eeuw noodzakelijk. In 1465 wordt voor het eerst bij een huis gesproken van de ligging aan de Steenweg.

De Rechterstraat maakt dan deel uit van een oude verbinding van een weg enerzijds van Oirschot via Lennisheuvel en Breukelen naar Boxtel en anderzijds van Boxtel via Onrode over de Hoogstraat naar Sint-Oedenrode. De Rechterstraat is de naam voor het gebied tussen de Zwaansebrug en de Molentjesbrug. Het is vermoedelijk het oudste gedeelte van de dorpskern, die al in de Vroege-Middeleeuwen als weg bestaan moet hebben. In 1397 is sprake van huizen te Boxtel aen die Strate, waarmee dan de Rechterstraat wordt bedoeld. Aan de Breukelense kant van de Dommel, dat soms Boxtel Buiten wordt genoemd, wordt de weg aangeduid als Heerstraat, Met een Heerstraat wordt een doorgaande weg aangeduid, die gebruikt wordt door legers. De historisch-geograaf Karel Leenders meent dat de Rechterstraat dwars door de Borchakker is aangelegd en dat de weg oorspronkelijk onbebouwd was. Opvallend is dat de percelen van de huizen aan de Rechterstraat, ter hoogte van de Markt, doorliepen tot aan het zogenaamde Binnen Dommeltje of Dorpsgraaf. Vaak hoorde het gedeelte tussen de Rechterstraat en het Binnen Dommeltje bij het huis aan de andere zijde van de Rechterstraat. Dit kan erop wijzen dat de bebouwing aan de zijde tussen de Rechterstraat en het Binnen Dommeltje pas van latere tijd dateert. Met latere tijd bedoelen we hier in ieder geval eind vijftiende eeuw. In 1479 ligt er een huis nabij de Smalle Vonder (aan de Rozemarijnstraat) dat grenst aan dwater dat lans doer Boxtel loept vloeyende vuter Dommelen.

Het stratenpatroon van Boxtel Binnen bestaat al zeker in de veertiende eeuw. In die tijd lopen er al wegen naar de kerk, de Markt en kasteel Stapelen. De naam Kruisstraat, als verbinding van de Markt of Strijpt naar de Rechterstraat wordt in 1488 omschreven als de Cruijsstrate daermen tStapelenwaerts gaet.

Een gedeelte van de huidige Rechterstraat heet tot 1937 Nieuwstraat. Als eind jaren 30 van de vorige eeuw de huidige Brederodeweg wordt aangelegd, ook wel 'de nieuwe weg' genoemd, wordt het gedeelte tussen de Brederodeweg en de afslag naar de Fellenoord bij de Rechterstraat getrokken. Als de Nieuwstraat in 1967 geheel opnieuw wordt gebouwd, wordt de naam veranderd in Nieuwe Nieuwstraat.

En de Rechterstraat? Die is door deze verandering niet meer recht; er zit nu een bocht in.

Dit was de hondertste en tevens laatste 'Straatnamen ABC'.

Bron: Baanderheren, boeren en burgers van Jean Coenen

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Vlooienmarkt Den Berg

Liempde - Buurtvereniging 'Den Berg' uit Liempde organiseert aanstaande zondag 25 september weer haar jaarlijkse vlooienmarkt. Van 10.00 tot 14.00 uur kunnen bezoekers in en om Jeugdhuis Pius X naar hartenlust snuffelen tussen de vele mooie en goed bruikbare spullen die door het jaar heen zijn verzameld.

De spullen liggen per categorie uitgestald: boeken, speelgoed, audio en video, pc's en printers, breekwerk, klokken, schilderijen en sieraden, religieuze spullen, kleding en schoeisel, meubilair en lampen, vazen en bloempotten, beeldjes en blikken, dieren benodigdheden, potten en pannen.

De entree bedraagt 1,50 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis de markt op. Je vindt Pius X aan de Heidonk 28 in Liempde. Er is rondom het jeugdhuis voldoende parkeerruimte aanwezig. Op de invalswegen van Liempde staat de vlooienmarkt met pijlen aangegeven. Voor informatie kun je contact opnemen met C. Braken via 0411-631489.

NSGK zoekt collectanten voor kinderen met een handicap

Boxtel/Lennisheuvel/Liempde - De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) zoekt vrijwilligers in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel voor de collecte van 14 tot en met 19 november.

Tijdens de landelijke collecte gaan duizenden vrijwilligers op pad om geld in te zamelen voor kinderen met een handicap. De stichting zoekt nog helpende handen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Al ruim 65 jaar steunt NSGK met de opbrengst van de collecte onder andere speciale vakanties, aangepaste speelplaatsen en kleinschalige woonvormen. Zodat kinderen en jongeren met een handicap volwaardig kunnen leven. Help jij mee? Het kost maar een paar uur van je tijd. Voor aanmelding of informatie kun je contact opnemen met Ingrid Zwets-Pelkmans via 06-21182063. Meer informatie vind je op www.nsgk.nl.

Buurten in de buurt high tea of picknick

Boxtel - WoonWijs organiseert vanuit 'beter een goeie buurt' een picknick/high tea in de Boxtelse wijken en kernen. Na de winteractie in januari en februari dit jaar waarin contacten en ontmoeten in de korte winterse dagen centraal stonden, is er dit najaar bij mooi weer een picknick in de buitenlucht of bij slecht weer een high tea binnen. WoonWijs biedt bovendien tijd en gelegenheid om met elkaar te buurten. De activiteiten in de wijk komen daarbij ook aan bod. De toegang is gratis.

De locaties en data van picknick en high tea zijn:
De Orion, dinsdag 27 september
Kinderboerderij, maandag 3 oktober
De Walnoot, dinsdag 4 oktober
Simeonshof, donderdag 6 oktober
Kloosterhof, nog nader te bepalen

De bijeenkomsten starten steeds 's middags om 14.00 uur en duren tot 16.00 uur.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met anneliesbolkestein@contourdetwern.nl of bellen naar 0411-655899.

Dansmiddag met Stardust Live

Boxtel - Stardust Live verzorgt zondag 2 oktober weer een dansmiddag in Gemeenschapshuis De Walnoot. De Schijndelse formatie presenteert onder het motto 'gezellig samen zijn' een dansmiddag voor veertigplussers en brengt hier een uitgebreid repertoire ten gehore met allerlei soorten dansmuziek en stijlen. Zo komt de foxtrot voorbij en de rumba, chachacha, wals en jive. Liefhebbers van country en linedance komen ook aan hun trekken.

Het duo Stardust Live heeft deze activiteit gekoppeld aan de SLF ( Stardust Live Foundation) die huisdieren een kwalitatief leven wil bezorgen door ze vanuit het asiel naar een baasje te plaatsen. Kijk voor meer informatie op www.stardustlive.nl.

Er is tijdens ook een Indische stand met catering en hapjes aanwezig. De middag duurt van 14.00 tot 17.30 uur, entree kost 4 euro per persoon.

Repair Café in De Rots

Boxtel - Transition Town Boxtel organiseert op woensdag 5 oktober het Repair Café bij Gemeenschapshuid De Rots. Van 12.00 tot 15.00 uur staan de hobby reparateurs en naaisters hier klaar om gratis bijvoorbeeld kleine meubels, fietsen, lampen, elektrische apparaten en kleding te (proberen te) repareren.

De bedoeling van het Repair Café is uitdrukkelijk dat mensen geleerd wordt dat je veel dingen zelf kunt repareren. Alles wat het niet meer doet (behalve klokken) maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt.
De ervaring leert dat een flink deel van de klachten wordt verholpen. De organisatoren wijzen erop dat hergebruik zowel geld als grondstoffen bespaart, maar ze willen met het Repair Café ook laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk. Heb je zin om mee te repareren? Meer informatie is te verkrijgen bij Johan de Dreu via 0411-673826.

Landing parachutisten trekt veel bekijks

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Vele Boxtelaren trokken vrijdag naar Roond, waar het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) het begin van Operation Market Garden herdacht.

Het was dit weekend 72 jaar geleden dat Operation Market Garden begon; de opmars van de geallieerden om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetter. Ruim 20.000 parachutisten daalden op 17 september 1944 ver achter de Duitse linies neer, waarbij zware verliezen werden geleden. In de nasleep van de operatie en geholpen door het Nederlandse verzet vonden meer dan honderd para's een schuilplaats in de Kampina, bij Roond. Daarbij vond een aantal verzetsstrijders de dood. Om stil te staan bij hun enorme inzet en om hen die de hoogste prijs betaalden te eren en te herdenken, voerde het RCPT vrijdag opnieuw een aantal parachutesprongen uit.

De laatste twee para's sprongen apart en van een grotere hoogte dat hun voorgangers. Zij gebruikten de square parachute, ook wel aangeduid als 'matras'. Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Ruud van Nooijen
De 99-jarige Boxtelaar Theo van Duin, die in de Tweede Wereldoorlog in Engeland bij de radar heeft gewerkt, wordt die in de oorlog in Engeland bij de radar heeft gewerkt. omringd door in gevechtspak gestoken para's van RCPT. Foto: Ruud van Nooijen
Een vertegenwoordiger van RCPT overhandigde het eerste exemplaar van de aangevulde tweede druk van het boek Kampina Airborne aan de auteur Peter van der Linden uit Oisterwijk. Dit gebeurde bij het Verzetsmonument bij Huisvennen. Foto: Ruud van Nooijen

Uit verschillende landen waren de parachutisten speciaal voor deze herdenking naar Nederland gekomen. Ze sprongen in uniformen die toen werden gedragen met ronde, groene parachutes uit een originele Douglas C-47 Dakota uit 1943, die in 1944 ook daadwerkelijk parachutisten boven ons land heeft gedropt.

JRL presenteert nieuw Learning Lab

Boxtel - Het Jacob-Roelandslyceum heeft afgelopen donderdag feestelijk haar nieuwe Learning Lab aan de Dr. De Brouwerlaan gepresenteerd. Dit gebeurde in het bijzijn van enkele tientallen docenten, leerlingen en genodigden die op de een of andere manier een rol hebben vervuld in het tot stand komen van het lab.

In het Learning Lab wordt voornamelijk projectmatig onderwijs gegeven op een voor het JRL nieuwe manier. Die manier van lesgeven lijkt op de hoor-, werk- en reflectiecolleges die ook op het Hbo en de Universiteit aangeboden worden. De naam, Learning Lab, slaat dus niet op de laboratoriumproeven bij bijvoorbeeld het scheikundeonderwijs, maar op de vernieuwende manier van lesgeven. Locatiedirecteur en directeur onderwijs Els Strang wijst daar ook op tijdens haar openingswoord: "Over een paar maanden kan ik jullie echt vertellen hoe het hier werkt. Dan hebben we hier ook praktijkervaring opgedaan."

Het Learning Lab ademt een moderne sfeer uit die volgens algemeen directeur Leon Spaan mede te danken is aan de goede samenwerking van alle betrokken partijen. Zo is de huisstijl van het JRL in alles, van meubilair tot de afwerking van de collegezaal, terug te vinden.

Boxtelse Veteranendag bij De Rots

Archieffoto van de Boxtelse Veteranendag in 2012 Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De achtste Boxtelse Veteranendag wordt aanstaande zaterdag, 24 september gevierd in Gemeenschapshuis De Rots van 10.00 tot 15.00 uur. Het is inmiddels de derde keer dat de dag samen met de veteranen uit Haaren wordt gehouden.

Alle Boxtelse en Haarense veteranen hebben inmiddels een schriftelijke uitnodiging op hun huisadres ontvangen. Veteranen die onverhoopt geen uitnodiging ontvangen hebben kunnen contact opnemen met Stichting Veteranen Boxtel via www.veteranenboxtel.nl. Weduwen van overleden veteranen uit Boxtel en Haaren zijn eveneens welkom.

Het programma van deze dag is als volgt:
10.00 tot 10.30 uur: Ontvangst met koffie en een Haarenaartje
10.30 uur: Openingswoord van voorzitter Theo Raaijmakers, burgemeester van Haaren Jeanette Zwijnenburg en burgemeester van Boxtel Mark Buijs.
11.00 uur: Start van de herdenking met the Last Post, twee minuten stilte en het Wilhelmus.
11.30 uur: Optreden Regimentsadjudant Genie en marketentster
12.15 tot 13.00 uur: Maaltijd (blauwe hap)
14.30 uur: Worstenbroodjes
15.30 uur: Einde programma Veteranendag

Tussen de programmaonderdelen is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en bij te praten onder het genot van een drankje. Bravo-Compagnie Zuid uit Valkenswaard is aanwezig en richt een stand in met materiaal.


Proef Lokaal Liempde met maar liefst veertig streekgerechten

Foto: Open Nederlands Kampioenschap Poker/ Nederlands Team Kampioenschap Poker

Liempde - Na een uiterst succesvolle eerste editie vindt dit weekend de tweede editie van Proef Lokaal Liempde plaats. Op 25 september zal het Concordiapark van 14.00 tot 19.00 uur omgetoverd worden tot culinair centrum voor het festival met de ondertitel ''t Grootste Tapasdiner van Het Groene Woud'.

In de kraampjes presenteren hobbykoks en professionele koks de lekkerste tapasgerechten met ingrediënten uit Het Groene Woud. Dit jaar staan er maar liefst veertig gerechten op de menukaart. Naast de culinaire hapjes, is er ook volop entertainment. Er zijn live optredens, voor de kinderen is er een speciale kinderkaart en er wacht een primeur van de 'Jachthoorns van Het Groene Woud'.

Tijdens Proef Lokaal Liempde kunnen bezoekers proeven van een grote variatie aan culinaire hoogstandjes. Uiteraard staat ook het edelhert op de menukaart. Het vlees is afkomstig van De Hagelaar in Best. Het edelhert, ook wel de koning van het woud, keert in december terug in natuurgebied De Scheeken.

Jachthoorns van Het Groene Woud
Proef Lokaal Liempde heeft ook een primeur, namelijk de eerste optredens van het nieuw opgerichte jachthoorngezelschap 'Jachthoorns van Het Groene Woud'. Het gezelschap wordt nu nog ondersteund door leden van Hofkapel de Kromploegers, maar het is initiatiefnemer Alphons van der Heijden uit Boxtel gelukt om een groep van negen jachthoornblazers bij elkaar te krijgen. De hoorns zijn in het verleden veel gebruikt voor het begeleiden van de jacht, ook in Het Groene Woud. Ook is er dit jaar muziek van Sem en Sophie, Puur en Feestbend ToeterNieToe.

Entertainment voor kinderen
Dit jaar is voor het eerst een speciale kinderkaart verkrijgbaar waarmee kinderen kunnen smullen van lekkere kindergerechten en deelnemen aan leuke activiteiten, bijvoorbeeld een workshop van Oplage 12. Bij een volle kaart krijgen ze het Doeboek voor Groene Woudlopers cadeau; geschonken door Het Groene Woud. Daarnaast is er ook een springkussen en kunnen kinderen zich uitleven in een bak met maïs. De entree voor Proef Lokaal Liempde is gratis.

Nederlands Team Kampioenschap Poker bij De Adelaar

Boxtel - Partycentrum De Adelaar is 7 oktober het decor voor een voorronde van het Nederlands Team Kampioenschap Poker (NTKP). Na het succes van het eerste seizoen mocht een vervolg niet uitblijven. Ditmaal worden er verspreid door heel Nederland ruim vijftig voorrondes gespeeld. De beste twintig procent daarvan gaat door naar de halve finales. Uiteindelijk wordt in de grote finale gestreden voor de titel 'Beste Pokerteam van Nederland'.

Ook in Boxtel en omstreken kan iedere pokerliefhebber zich met een team inschrijven en zich misschien wel kronen tot Nederlands Kampioen.

Partycentrum de Adelaar wordt omgetoverd tot een ware pokerroom waarin de deelnemers in de eerste plaats strijden om het beste pokerteam van Boxtel te worden. Het winnende team mag een jaar lang deze titel dragen. Daarnaast maken ze ook nog kans om kampioen van Nederland te worden.

Iedereen die mee wil doen, kan zich via de website www.onkpoker.nl inschrijven. Het kost een team van vier spelers 12,50 euro per persoon om mee te doen. Pokeraars kunnen zelf een team samenstellen en zich aanmelden. Heb je geen compleet team om in te schrijven dan kun je op de site van het NTKP een oproep doen om extra teamgenoten te werven.

Er wordt niet om geld gespeeld, maar puur om de eer. Pokeren voor prijzen is niet toegestaan binnen de Nederlandse wetgeving. De voorronde in Boxtel begint om 20.00 uur.

Verdachte situatie bel 112
Vorige week begon alweer goed voor mijn vrouw. Tijdens het naar school brengen van onze kinderen zag zij twee jonge mannen met een damesfiets zeulen. Omdat de fiets nog op slot zat werd de situatie voor haar al snel verdacht. Zij heeft de jongens gevraagd waarom ze met een afgesloten fiets aan het slepen waren. De jonge mannen hadden geen duidelijk verhaal en ze vertrouwde het niet.

Mijn vrouw, ook afkomstig uit de beveiligingswereld, heeft hierop via 112 de politie ingelicht. Omdat de politie nog niet ter plaatse was heeft ze met haar telefoon foto's gemaakt van de fiets en de beide jongens. Zij heeft de foto's via de BuurtWhatsApp verspreid in de hoop dat iemand de fiets zou herkennen. Maar helaas geen reactie op de fiets, wel bleek dat meerdere buurtbewoners de twee jongens kenden en al snel werden er namen genoemd en een adres. Mijn vrouw heeft alle informatie, inclusief de foto's van de jonge mannen aan de politie gegeven. Zij zouden verder onderzoek doen. Zij hebben die ochtend helaas de twee jongens en de fiets niet meer gevonden. De volgende dag hebben wij de fiets in een van de brandgangen bij ons in de buurt aangetroffen, de fiets stond nog steeds op slot.
De fiets is door de politie meegenomen naar het bureau. Maar om een zaak te hebben moet de politie wel een aangifte hebben van de eigenaar van de fiets. Bij deze dus een oproep.

Wie mist sinds maandag 12 september zijn donkerkleurige damesfiets. Het merk is Laguna Cross. De fiets was afgesloten met een kabelslot. Is het jouw fiets ga dan alsjeblieft naar de politie voor een aangifte.

Onveiligheid samen aanpakken
Sinds vorige week zijn in Boxtel weer stappen gezet om de veiligheid verder te verbeteren. Zo zijn in meerdere wijken 'BuurtWhatsApp'-borden opgehangen en is gestart met het BIN. Met een BuurtWhatsApp groep kun je in je eigen wijk elkaar snel informeren bij een verdachte situatie. Mensen met slechte bedoelingen die zien dat ze in de gaten worden gehouden zijn dan snel weer vertrokken.

Het BIN moet de wijk nog veiliger maken; BIN staat voor Buurt Informatie Netwerk. De bedoeling is dat de politie of de gemeente jullie hulp kan inroepen. Via een centraal punt in een wijk (BIN-coördinator) kan de politie bijvoorbeeld vragen om te bellen als er een bepaalde auto in de wijk wordt gezien. Maar het gaat ook andersom: als je het idee hebt dat er in een pand een wietplantage staat kun je dit via het BIN doorgeven. Meer weten? Kijk dan op www.binboxtel.nl en meld je aan als BIN-coördinator of als BIN-lid.

O ja, en dan nog even dit. Zorg dat, als dat nog niet is gebeurd, je fiets is voorzien van een uniek Rai Standaard Framenummer. Met dit unieke nummer wordt de fiets opgenomen in een register zodat een aangetroffen (gestolen) fiets snel terug kan naar de rechtmatige eigenaar.

Raad positief, maar kritisch over economisch stimuleringsbudget

Boxtel - Waar gaat de 400.000 euro die de wethouder Greentech heeft toegezegd uit het economisch stimuleringsbudget precies naartoe? Dat was een vraag die veel partijen vorige week woensdag tijdens de uitgestelde gemeenteraadsvergadering bezighield. Hoewel het economisch stimuleringsbudget van 1 miljoen euro tijdens de evaluatie in de gemeenteraad gisteren unaniem geroemd werd, werden ook diverse kritische kanttekeningen geplaatst.

'Zeer positief', 'prima initiatief', 'heeft goed gewerkt'. De superlatieven over het in het leven roepen van het economisch stimuleringsbudget waren tijdens de raadsvergadering niet uit de lucht. Dat het stimuleringsbudget de Boxtelse economie een positieve impuls heeft gegeven en bovendien de relatie tussen de gemeente en de ondernemers heeft verbeterd, daar is de gemeenteraad het wel over eens. Toch plaatsten diverse partijen, zoals D66, CDA, PvdA/GroenLinks en Balans wel enkele kritische noten bij de toekenning van het budget.

Greentech
Deze kanttekeningen werden onder andere gezet bij de toezegging van 4 ton uit het budget aan Greentech. De Greentech-campus houdt zich bezig met het opzetten van technologieën die een bio based economie mogelijk maken. Het Boxtelse CDA de aan Greentech toegezegde subsidie niet passend binnen het economisch stimuleringsfonds. Bovendien noemt deze partij de extra 100.000 euro die de gemeente in het fonds stopt 'ergerlijk' omdat dit tekort mede ontstaat dankzij de toezegging aan Greentech. PvdA/GroenLinks en D66 keuren het toegezegde bedrag wel goed, maar zien graag meer openheid en communicatie, ook naar de burger toe, waar dit geld uiteindelijk voor gebruikt wordt.

Uiteindelijk diende het CDA een motie in om op korte termijn meer openheid te krijgen over de subsidiëring van Greentech zodat hier over vier weken, in het begrotingsdebat inhoudelijk over gesproken kan worden. Ook diende de partij een motie in om de extra ton die nodig is om het stimuleringsbudget volgend jaar voort te zetten op termijn terug te laten betalen door Greentech. Beide moties haalden het niet. De eerste omdat het administratief onmogelijk bleek, de tweede omdat de raad volgens de wethouder zelf eerder het besluit om extra geld te reserveren voor Greentech heeft genomen.

Diverse raadsleden plaatsten ook vraagtekens bij de criteria waaraan een project dat kans wil maken op het stimuleringsbudget moet voldoen. Die zouden niet objectief genoeg geformuleerd zijn en daarom rieken naar willekeur, aldus de Boxtelse CDA-afdeling. Andere partijen willen niet zo ver gaan, maar delen deze zorgen wel.

Grote bedrijven
Een derde punt van kritiek is dat bedrijven die gevestigd zijn op het industrieterrein nog niet warm lijken te lopen voor het stimuleringsfonds. Toch worden er volgens wethouder Van den Broek gesprekken gevoerd tussen de gemeente en de ondernemersvereniging van Ladonk, SPIN. "En", voegt VVD-raadslid Dymph van de Vries toe, "misschien hebben die bedrijven het geld gewoon niet nodig."

Burgerinitiatieven voor natuur en landschap op weg naar succes

Boxtel - Voor iedereen die meewerkt aan een burgerinitiatief op het gebied van natuur en landschap of plannen of ideeën hiervoor heeft is er op 24 september het Veldsymposium Dommelbimd.

Vertegenwoordigers van burgerinitiatieven uit heel Nederland gaan samen met professionals vanuit de overheid en andere betrokken organisaties met elkaar op zoek naar succesfactoren, kansen en valkuilen. Deelnemers ontmoeten hier andere burgerinitiatieven uit het hele land en kunnen ervaringen met elkaar delen. Deelname is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.dommelbimd.nl.

Met een burgerinitiatief staan burgers zelf aan het roer om plannen te realiseren. Daarbij komen zij voor veel vragen te staan: Hoe vind ik mijn weg bij de overheid? Welke mogelijkheden zijn er om aan geld te komen en hoe pak ik dat aan? Hoe zorg ik voor een enthousiaste omgeving die meedoet? Hoe organiseer ik het onderhoud en hoe borg ik continuïteit?

Het symposium start om 12.00 uur op Grote Beemd 13 in Boxtel met ontvangst met een broodje en een welkomstwoord door Lieke Hendrix namens programma Tweede Natuur en IPO (InterProvinciaal Overleg).

Dan volgt het verhaal van de Dommelbimd door Sylvia van Gulik en Toine Cooijmans, workshops in het veld (bij slecht weer binnen) en tenslotte de paneldiscussie over succesfactoren, kansen en valkuilen met Irini Salverda (Alterra / WUR), Lieke Hendrix (IPO), Peter Glas (watergraaf Waterschap De Dommel), Willemijn Prast (Natuurmonumenten), Peter van de Wiel (wethouder gemeente Boxtel) en Sylvia van Gulik (voorzitter en initiatiefnemer Dommelbimd). Het programma wordt omstreeks 17.00 uur afgerond. Deelnemers kunnen dan nog napraten en netwerken met een hapje en een drankje.

Het Veldsymposium Dommelbimd wordt georganiseerd in opdracht van het Programma Tweede Natuur van de provincies en het Rijk.

Mijn Mooi Boxtel: Ab Welbergen

Foto: Ab Welbergen

Bij het graffiti-viaduct onder de A2, nabij de Keulsebaan, waar ik af en toe naartoe loop om te kijken of er weer nieuwe - te fotograferen - tekeningen en dergelijke zijn bijgekomen, kwam ik ook dit inmiddels deels begroeide stukje historie tegen, het Duitse Lijntje.

Lezing met rondleiding over werken in Boxtel

Boxtel - Werken in Boxtel. Dat is het thema van de rondleiding bij MUBO op 25 september. De thema-rondleiding is de vierde in een serie van zeven over de geschiedenis van Boxtel

De lezing met rondleiding wordt verzorgd door historicus Willem Wittenberg samen met Ben Ophof, die als VVV-gids in de zomermaanden ook historische wandelingen door Boxtel verzorgt. Zij geven een historisch verantwoorde toelichting op de belangrijkste ontwikkelingen van de werkgelegenheid in Boxtel door de eeuwen heen.

Vanaf de ijzertijd (500 voor Christus) tot de hoge middeleeuwen (1200 na Christus) was Boxtel een agrarisch klein dorp, zoals er zoveel waren op de schrale zandgronden in Nederland. Tijdens deze periode veranderde er nauwelijks iets aan de manier van leven en werken. Met moeite wisten de boeren een bestaan op te bouwen. Vrijwel al het werk geschiedde op het land en op de (kleine) boerderij.

Met de vestiging van de heren van Boxtel, de opkomst van de steden en de handel veranderde het agrarische karakter van Boxtel. Het inwonertal liep op en een steeds groter wordend deel van de bevolking vond zijn werk buiten het boerenbedrijf. Deze verandering ging door tot de negentiende eeuw. Zoals in grote delen van Brabant, begon ook in Boxtel heel aarzelend de industriële revolutie. Na 1870 zette de industriële revolutie door en kwamen de eerste fabrieken. Ook de komst van het spoor in 1865 zorgde voor veel werk in en bij het station. Het inwonertal steeg snel en het aantal mensen dat werkzaam was in de agrarische sector daalde.

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde Boxtel helemaal van een agrarisch dorp in een steeds groter wordende gemeente met veel industrie.

Ter introductie wordt begonnen met een presentatie met beelden. Na een korte pauze worden de deelnemers meegenomen om te zien en te beleven wat de vaste collectie van MUBO daarover heeft te bieden. Op deze manier gaan de deelnemers gerichter kijken naar de objecten en attributen die over dit thema in het museum te vinden zijn. Beide gidsen zullen meelopen en waar nodig een toelichting geven en vragen beantwoorden.

Er staan dit jaar nog drie andere thema-lezingen met rondleiding op het programma. Op 30 oktober 'Leren en leven in Boxtel'. Daar staat de vraag 'Hoe ontwikkelde men zich in Boxtel?' centraal. Op 27 november volgt 'Mensen en verhalen uit Boxtel', waarin de invloedrijkste personen in de gemeente aan bod komen. 18 december is de laatste lezing over de omgeving van de gemeente.

De lezing met rondleiding is op zondag 25 september om 11.15 uur. MUBO is open vanaf 10.45 uur. De presentatie met beelden duurt zo'n 45 minuten. Na de pauze start het bezoek aan het museum met toelichting van beide gidsen. Bij aankomst, in de pauze en na afloop is koffie/thee verkrijgbaar. De entreeprijs is 3,50 euro. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Hoe was het in Polen?

In mijn vorige stukje vertelde ik dat ik alleen naar Polen was gegaan om te honkballen. Dat was erg leuk. Op dag één gingen we met de trein vanuit Eindhoven naar Kutno in Polen. Het was een reis van twaalf uur en dus echt verschrikkelijk lang, maar ik heb me niet verveeld. Toen we daar aankwamen was er tijd om nog iets te eten en daarna moesten we gaan slapen. De volgende dag hadden we trainingsdag. We trainden vooral op slaan en verschillende veldsituaties. Ook kwamen de andere teams uit Wit-Rusland, Polen en Oekraïne aan.

De dag daarna hadden we onze eerste wedstrijd tegen het nationale team van Polen U15. Ondanks onze goede pitchers verloren we de wedstrijd met 3-0. Dit had er vooral mee te maken dat we aan slag niet zo goed waren. De dag daarop hadden we wedstrijd tegen het Wit-Russische team. Hierbij kwam ik voor de eerste keer aan slag. En het was meteen raak. Ik sloeg de bal, die vervolgens niet goed verwerkt werd, waardoor ik 2 RBI'S (punten) binnen sloeg. We wonnen die wedstrijd met 8-6. De volgende dag waren we op dreef, we hadden twee wedstrijden. De eerste was tegen Oekraïne. Deze wonnen wij heel makkelijk met 8-1. Die avond speelden we nog tegen het lokale team daar. Die wedstrijd was ook niet moeilijk en we wonnen met 9-0.

De laatste dag was de dag van de finale. We moesten weer tegen het team van Polen. We waren uit op revanche. Onze pitchers stonden geweldig te gooien en ook aan slag ging het erg goed. Hierdoor wisten wij de wedstrijd te winnen met 4-2. Daarna was het natuurlijk een klein feestje, maar 's avonds moesten we alweer met de trein terug naar Nederland. Het was echt een geweldig toernooi!

Workshop in bibliotheek over pesten

Foto: Maarten Pijnenburg

Boxtel - Orthopedagoog Pieternel Lievense geeft vrijdag 23 september in de bibliotheek in Boxtel een interactieve workshop over pesten.

Ruim tien procent van de leerlingen op de basisschool wordt gepest. Dit heeft voor kinderen vaak ingrijpende gevolgen. In deze interactieve bijeenkomst krijgen deelnemers inzicht in de signalen van pesten en de manier waarop ze daarmee om kunnen gaan. Het is belangrijk dat een kind voor zichzelf opkomt op een assertieve manier, waarbij het kind rekening houdt met zijn eigen grenzen en die van een ander. Hoe kun je een kind dit leren? En welke rol speel je hier als ouder/verzorger in?

Pieternel Lievense is als orthopedagoog werkzaam en als trainer betrokken bij de Stichting Omgaan met Pesten. Deze stichting zet zich in om pesten te voorkomen en kinderen die slachtoffer worden te ondersteunen bij het omgaan met pesten.

De workshop op vrijdag 23 september begint om 10.30 uur en zal tot ongeveer 12.00 uur duren. De toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst. Meer informatie is te vinden op: www.bibliotheekmeierij.nl/agenda/activiteiten. Aanmelden kan ook via deze link.

Dag van het Kempisch Heideschaap Liempde

Liempde - Een deel van schaapskudde Liempde staat zondag 25 september vanaf 11.00 uur klaar voor een wandeling door Vrilkhoven. De wandeling start op de kruising van het Hollands Diep en de Steegstraat.

De schaapskudde is dit jaar opgedeeld in drie koppels in verband met de inzet van rammen van verschillende rassen. Het grootste koppel staat in Vrilkhoven. De herder verplaatst 25 september de kudde naar de Ramsteeg om de schapen de komende weken te laten grazen langs de Blauwhoefse Loop. Een bij velen nog onbekende ecologische verbindingszone rondom Boxtel. Tijdens de wandeling heeft de herder alle tijd om deelnemers bij te praten over zijn werk en betekenis van de Kempische heideschapen bij het natuurbeheer. De lengte van de wandeling is door deelnemers zelf te bepalen.

De belangrijkste taak van de schaapskudde is begrazing, maar de kudde levert ook bijproducten als wol en lamsvlees. Het lamsvlees is te proeven van 14.00 tot 19.00 uur in het centrum van Liempde op Proef Lokaal Liempde.

De wandeling en de toegang tot Proef Lokaal Liempde zijn gratis. Meer informatie is te vinden op: www.schaapkuddeliempde.nl.

Vertraging komst Wereldhuis

Boxtel - De renovatie van locatie Molenweide die moet leiden tot het toekomstige Wereldhuis heeft forse vertraging opgelopen. Oorzaak is de vertraging van de huisvestingsmogelijkheden voor bewoners van het huidige Molenweide. Zij verhuizen ten tijde van de verbouwing naar De Braacken in Vught, maar deze locatie is nog bezet door andere tijdelijke huurders. Naar verwachting zal het Wereldhuis nu pas begin september 2017 haar deuren openen.

Het Wereldhuis is een samenvoeging van de locaties Sefkat, Nieuw Beekvliet en Molenweide. Om diverse redenen is besloten om de huidige locatie Sefkat aan de Bosscheweg voortijdig te sluiten. De bewoners die psychische zorg nodig hebben worden overgeplaatst naar Zorgexpertisehuis Liduina. Daar wordt een afdeling in herkenbare stijl voor de bewoners van Sefkat ingericht. De cliënten met lichamelijke zorg verhuizen naar Nieuw Beekvliet. De verhuizing naar Zorgexpertisehuis Liduina en Nieuw Beekvliet moet in november van dit jaar plaatsvinden.

Open dag bij D'n Liempdsen Herd

Liempde - Toekomstig bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 opent aanstaande zaterdag opnieuw haar deuren voor de open dag van 9.00 tot 12.00 uur. Het monumentale pand wordt momenteel verbouwd en gerestaureerd om vanaf volgend jaar te functioneren als bezoekerscentrum. Tijdens de open dag is iedereen van harte welkom voor een rondleiding en informatie over de plannen.

Sinds de zomer van 2015 is er wekelijks een vaste club vrijwilligers aan het werk in de boerderij, die wordt omgebouwd tot informatie- en vertrekpunt voor bezoekers die Het Groene Woud in willen trekken, maar bovenal ook tot een ontmoetingscentrum voor Liempdse inwoners. Het wordt een warme, gezellige plek voor de hele gemeenschap. Om geïnteresseerden de mogelijkheid te geven een kijkje te nemen, houdt SPPiLL, Stichting Promotie Projecten iedere laatste zaterdag van de maand een open dag.

Foto: Brigit Steer

Kleine klusjes, GROTE KLUSSEN en meer!

Aan boord is er altijd wel wat te doen, dus we vervelen ons niet. Maar dan is het tijd om de jaarlijkse grote klussen aan te pakken. Dat kan niet in het water, dus wordt er een afspraak met een jachthaven gemaakt, we gaan de kant op. 's Ochtends vroeg varen we richting Marina Curaçao, ongeveer drie uurtjes varen vanaf het Spaanse Water. We verlaten een mooi plekje en hopen dat we hier weer terug kunnen ankeren... Rustig varen we langs de kust en genieten van het zeilen, terug zal anders worden, tegen de stroom, golven en wind in. We wachten het maar gelaten af, het is niet anders!

Ondertussen varen we richting de 'pontjesbrug', het gezicht van Curaçao op bijna alle toeristische foto's. Deze moeten we passeren, want Curaçao Marine ligt een stuk voorbij de brug. Via de marifoon roepen we Fort Nassau op, zij bedienen de brug en het is toch wel ontzettend gaaf dat deze brug voor ons, SY Blue Spirit wordt geopend! Het is druk met toeristen in Willemstad. Dan wordt de brug geopend en varen wij rustig verder, onderwijl worden er vele foto's van ons gemaakt. Leuk! Vlak voordat we de jachthaven in varen gaat het nog bijna mis, er is een boei losgeraakt die het rif markeert: bonk! We varen er boven op. Gelukkig reageert René direct en zet 'm in zijn achteruit. Geen schade, wel alvast wat schelpen en ander onderwater gedierte dat eraf is! We meren af aan de steiger en wachten tot we eruit gehaald worden. Als we aan de beurt zijn, wordt een aanhanger het water ingereden. Deze gaat onder de boot en wordt omhoog geschoven. Op de 'kussens' rust Blue Spirit; een raar gezicht, maar het werkt wel. Nadat het grofste vuil er met de hogedrukspuit is afgespoten, worden we naar ons plekje voor de komende dagen gereden.

Het is al middag en we twijfelen wat te doen. Toch maar aan de gang en alvast schuren? Er zit niets anders op, juist in de vroege ochtend en de namiddag is het werken 'fijn'. De warmte is er nog niet of weer weg en juist de heerlijke warmte wordt deze week onze grootste vijand! We kunnen het klussen hier alleen maar vergelijken met Nederland, de hoeveelheid antifouling die we nodig hebben en de tijd. Maar het is niet te vergelijken; alles is anders, juist door de warmte. We staan vroeg op, zodat we bij daglicht direct aan de slag kunnen en werken van boven naar beneden. Het dek wordt met zoet water afgespoeld en in de was gezet, de romp wordt schoongemaakt, gepoetst en ook in de was gezet. Als laatste wordt het onderwaterschip schoongemaakt, afgestoken, geschuurd en in de antifouling gezet. Echt bloed, zweet en tranen! Maar we slaan ons erdoorheen. Leuk dat er af en toe wat zeilers langskomen om te kijken hoe we vorderen. Ze steken ons een hart onder de riem, weten wat we doorstaan, zij moeten ook nog of zijn net klaar.
's Avonds zijn we moe, gaan lekker een hapje eten of doen makkelijk aan boord, we slapen slecht doordat er bijna geen wind staat, het is een week afzien. Dan zijn we klaar, kunnen het bijna niet geloven en willen zo snel mogelijk weer het water in. Ook nu moeten we op onze beurt wachten, het is druk in de haven, maar uiteindelijk liggen we weer in het water aan de steiger. Nog een nachtje hier en dan morgen terug naar het Spaanse Water. Ons oude plekje is nog vrij en we kunnen bijna niet wachten. Je mist de gezelligheid om je heen, maar ook het plonzen in het water, de happy hours, et cetera.

De volgende ochtend vinden we dat niet alleen Blue Spirit spik en span moet zijn, maar wij ook! Dus nog even lekker naar de kapper, lunchen en klaar om terug te varen. Zoals gezegd zal dat niet gemakkelijk gaan, de wind is weer opgestoken en we moeten tegen de wind, golven en stroom in. Ook dit lukt en moe, voldaan en happy laten wij ons anker weer vallen: thuis!

Na hard werken mag je ook weer genieten, dat doen we aan boord, op het strand, in de kroeg, gezellig met zeilvrienden. Iedereen maakt wat mee of heeft wat te melden, iedereen ontmoet ook verschillende mensen en daardoor kom je in leuke situaties terecht. Zo had SY Jonas kennisgemaakt met iemand die rondleidingen gaf in de oudste synagoge van het noordelijk halfrond, die staat hier in Willemstad. Wij werden uitgenodigd voor een bijzondere rondleiding. 's Ochtends vroeg zaten wij op het terras tegenover de Synagoge Mikve Israel-Emanuel te wachten op onze gids Johan. Hij kan mooi vertellen, de synagoge is dan ook voorzien van veel pracht, praal en symboliek. Het mooiste vond ik het zand op de vloer, dat onder andere symbool staat voor de veertigjarige zwerftocht van de joden door de Sinaïwoestijn na hun vlucht uit Egypte. Helaas wonen er nog maar 350 joden op Curaçao en loopt dit aantal steeds verder terug. Het onderhoud van de synagoge kost veel geld, dus maar afwachten hoe lang deze nog in zo'n goede staat blijft. Gelukkig mochten en konden wij ervan genieten!

Ook zijn we nu bezig met het vervolg van onze reis, we blijven nog een jaar in de Carribean maar weten nog steeds niet zeker wat we gaan doen. In onze volgende column vertellen we hier meer over. Voor nu geniet van een heerlijk najaar, Bockesprongen met Fratelli, weer veel mooie activiteiten in Boxtel.

Hartelijke groet vanaf SY Blue Spirit
Rene & Brigit

Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer

Zeilen op SY Blue Spirit vereist creativiteit

Rene bij de Blue Spirit. Foto: Mark van der Pol

Hij gaat van de ene afspraak naar de andere; de drie weken dat Rene de Jong in Nederland is zijn minstens zo druk als zijn tijd aan boord op SY Blue Spirit. En eerlijk gezegd moet de wereldreiziger daar wel een beetje aan wennen. Naar eigen zeggen is hij gewend geraakt aan het leven zonder agenda gedurende de wereldreis die hij en zijn partner Brigit maken. De laatste update van hun reis, vanuit Brigit haar ogen, lees je op deze pagina.

Huis en haard liet het tweetal achter om in juni 2015 te kiezen voor het ruime sop. "Wat is Nederland toch netjes", zegt hij terwijl hij het kantoor van DeMooiBoxtelKrant binnenloopt. Omdat hij nu min of meer verplicht - je mag niet zomaar uitvaren van de verzekering tijdens orkaanseizoen in de Cariben - voor anker ligt, was dit voor Rene een goed moment om Nederland te bezoeken.

Dat Rene leeft zonder agenda is niet voor niets. Aan boord van een (zeil)boot waarmee je de oceaan over vaart is het lastig om zaken te plannen. "Je moet creatief zijn en er vanuit gaan dat er altijd iets kapot gaat terwijl je onderweg bent." Dat kan komen door het zoute water dat werkelijk alle metalen - zelfs roestvrij staal - aantast, maar ook door noodweer of ongelukken, die in een klein hoekje schuilen.

Volgens Rene lijkt de reis voor buitenstaanders wel op een lange vakantie, maar is dat verre van de realiteit. "Het is hard werken aan boord", en hij wijst naar zijn verweerde handen. Hij vertelt geanimeerd hoe het schoonmaken van zijn boot, SY Blue Spirit, zo'n twee weken geleden, te werk ging. "De pokken die op de boot groeien zijn vlijmscherp. Die moet je afsteken met een plamuurmes."

De ene na de andere anekdote komt aan bod: van rondzeilende jongeren die hij tegenkwam en hun zeil aan elkaar geplakt hadden tot de oude zeiler die zijn 91-jarige moeder meenam op 'haar laatste reis' op een speciaal voor haar aangepaste boot. Rode draad door alle verhalen die hij vertelt is de creativiteit en hang naar avontuur die je als wereldreiziger nodig hebt.

Die creativiteit zie je volgens Rene ook terug aan wal. Verschillende zeelieden proberen hun reis financieel draaglijk te houden door gevangen vis te verkopen, of goederen te verhandelen om zo een zakcentje bij te verdienen. "Hoe duur je reis is, is afhankelijk van je eigen creativiteit", legt de kapitein van SY Blue Spirit uit. "Het onbekende drijft mij. Met het ondernemen van zo'n reis laat je alle zekerheden varen. Letterlijk."

Luchtpost uit Australië deel 2: Sander van Kasteren

Foto: Sander van Kasteren

De zachtere, 'Engelse' kant van Australië is te zien bij het bekijken van de vogeltjes in mijn tante Maria haar tuin. Honderden prachtige vogels in de meest bijzondere kleuren. Op een dag kwam er zelfs een Nederlandse vogelspotter bij mijn tante langs om de vogels te bekijken. Ook op het strand in Palm Cove (even buiten Cairns) kwam ik verschillende Nederlanders tegen. We blijven een reislustig volkje, aangezien ik in alle landen waar ik ben geweest al Nederlands heb kunnen spreken tegen onbekenden.

Ook de flora is bizar en 'huge' in Australië. De regio waar ik zit is zeer groen en erg dichtbegroeid. Je kunt vanaf de veelal onverharde wegen nog geen vijf meter het regenwoud inkijken. Neef Rob laat me voor de verandering eens een plant zien die je niet probeert op te eten of iets dergelijks. De eerste dag toonde hij me namelijk een liaan die hier de bijnaam 'waitawhile' heeft. Dit komt vanwege de weerhaken die je never nooit uit je huid kunt trekken als je erin verstrikt raakt en die je dus één voor één moet lostrekken. De plant die Rob nu toont heeft geen weerhaken. Wat hij wel heeft is een soort reflexmatig samentrekken als je hem aanraakt. Binnen een seconde vouwt hij zichzelf op tot een fractie van zijn originele grootte. Een beetje wat er met een man gebeurt als je hem in zijn edele delen trapt, zeg maar...

Australië kent nog één opvallende overeenkomst met Boxtel: carnaval! Ze noemen het hier alleen het Cairns Festival, maar deze feestweek kent een heuse carnavalsoptocht die een mix is van Braziliaans zomercarnaval en het Brabantse verkleedfeestje. En de hoeveelheid bier die er doorheen gaat tijdens deze feestweek is ook vergelijkbaar met de Brabantse alcoholconsumptie, hoewel de meeste biertjes in dit land 'slechts' 3,5 procent alcohol bevatten. Bovendien is bier hier nagenoeg onbetaalbaar met een prijs van omgerekend zo'n 5 euro per glas. En wij in Nederland maar klagen over de horecaprijzen! Ik zal er een op drinken als ik terug ben in Boxtel!

Cheers vanuit Australië!


Tip 2 nieuwe Prins Ploegersland

Liempde - Het is Prinsenvereniging De Ploegers wederom gelukt om een geschikte kandidaat te vinden die Ploegersland voor zal gaan tijdens het carnavalsseizoen 2016-2017.

Ook dit jaar licht de Prinsenvereniging tot de installatie van de Prins op 29 oktober wekelijks een tipje van de sluier op. Mensen die denken te weten wie de nieuwe kandidaat is kunnen dit kenbaar maken bij redactie@ploegers.nl. Onder de goede inzendingen worden twee kaarten voor de Zittingsavonden verloot.

De eerste namen zijn al binnen. Sommige mensen kennen hun vrienden, buren of familieleden zo goed dat zij aan één tip al genoeg hadden. Of de juiste naam er al bijzit maken we nu nog niet bekend maar voor de mensen die na tip 1 nog twijfelen hierbij een nieuwe tip: Onze prins is dol op het buitenland. Of hij er geboren is, veel reist of gewoon heel veel op vakantie gaat laten we in het midden. Maar hij beheerst de taal, wordt er makkelijk aangesproken en voelt er zich als een vis in het water. Op zijn gemak dus. Zou dat ook nog zo zijn als hij op 29 oktober het podium op mag?

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie willen ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, evenement of personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt: http://www.kekliemt.nl/actueel. Alle reacties worden op www.kekliemt.nl/actueel gezet.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers


Collecte KWF Kankerbestrijding haalt bijna 7100 euro op

De Prins van Ploegersland in 2015; Prins Primus met adjudant Johan. Foto: De Ploegers

Boxtel - De collecte van KWF Kankerbestrijding Boxtel begin deze maand bracht 7.097,36 euro op.

De stichting kent vanaf 1 augustus een volledig vernieuwd bestuur dat haar dank uitspreekt naar alle collectanten. Ondanks de hoge opbrengst is de stichting wel nog op zoek naar extra collectanten in Boxtel. Mensen die eens per jaar één of twee uur beschikbaar hebben in de eerste volle week van september kunnen zich aanmelden via www.kwf.nl.

BALANS

Foto: Balans

BALANS zegt JA!
'Ja, mits...' zit ons in de genen. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Begraafplaats Munsel: Beter onderhoud aan groen en paden!
Vorig najaar vroegen we om extra onderhoud voor de gemeentelijke begraafplaats en om een enquête onder onze burgers. Gelukkig heeft het college die enquête gehouden. Daaruit bleek dat er veel zaken goed op orde zijn, maar dat enkele zaken toch om meer aandacht vragen. En daarmee wordt ons signaal nu ook actief opgepakt. Hierdoor zal onze gemeentelijke begraafplaats nog beter onderhouden gaan worden en daarmee een respectvolle laatste rustplaats zijn voor onze dierbaren in een prachtige groene omgeving.

Geen hobby's maar focus op belangrijke dossiers!
De laatste raadsvergadering hebben we het college aangespoord om de focus te houden op de belangrijke dossiers. Naar onze mening is die aandacht namelijk verslapt ten gunste van hobby's, zoals bijvoorbeeld de 25.000 euro om de bijtjes meer kansen te bieden in de bermen van het buitengebied. Dit terwijl stappen in de belangrijke dossiers direct bijdragen aan uw woon-, werk- en leefomgeving, maar ook belangrijk zijn voor onze economie. Denk onder andere hierbij aan het bestemmingsplan voor de Verbindingsweg Ladonk Kapelweg, maar ook aan het versneld invoeren van blauwe zones in plaats van de niet wenselijke parkeerautomaten en duidelijkheid over de door het college - en meerderheid raad - gewenste parkeervergunningen in het centrum. Ook de kinderkoppen in de Koevoortseweg zijn nog niet aangepakt. Over al deze dossiers werd te lang geleden al voortgang beloofd, maar in de praktijk is dat helaas nog niet uitgekomen. Wij zullen het college blijven aansporen om voortgang te boeken, en dus snel (dat kan helaas al niet meer) een einde te maken aan onzekerheid in belangrijke dossiers.

Geen volledige evaluatie economische subsidies
Ook is de laatste raad de besteding van de beschikbare 1 miljoen euro voor economie besproken. Jammer genoeg gaat het overgrote deel van dit bedrag niet naar de economie, maar wordt daar onder andere al 4 ton van benut om Greentech te promoten. Ook bleef er een waas hangen over het mandaat van de wethouder economie om geld uit te delen en bleek dat de objectieve criteria niet altijd correct gehanteerd zijn. Helaas ligt dan subjectieve toekenning op de loer. Ook zijn de diverse belangenorganisaties niet actief benaderd om hun mening te geven. Volgens ons een gemiste kans, want vragen aan ontvangers van subsidies of ze het een goede besteding van geld vinden, geeft altijd positieve reacties. Er is niemand tegen het ontvangen van geld!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

INbox

Foto: Maria van den Hoven

Duurzaamheid

Vorige week schreef Bets Bik in deze krant een column over duurzaamheid, natuurlijk met haar scherpe, kritische blik. En ze heeft gelijk: duurzaamheid is een containerterm geworden, en ik citeer Bets, "die overal te pas en te onpas doorheen wordt geflikkerd".

Maar dat we met zijn allen meedenken en werken aan de toekomst van Boxtel is natuurlijk helemaal niet verkeerd. Om een beetje orde te scheppen zijn er in de startbijeenkomst over duurzaamheid van 9 juni jl. vier werkgroepen van inwoners samengesteld waarvoor zij zich aangemeld hebben: Samen leven, Energiek leven, Ondernemend leven en Groen leven. Maar je hoeft je niet aan te sluiten bij zo'n werkgroep om je ideeën kenbaar te maken. Dat kan ook via de website: hetgebeurtinjebuurt.nl.

Het was wel een beetje moeilijk kiezen aan welke werkgroep ik als raadslid zou deelnemen en ik hoorde dat ook van inwoners. Want er zijn op die bijeenkomst op 9 juni al heel wat ideeën gelanceerd. En ook al zijn er vier groepen, ze hebben allemaal een verbinding met elkaar en een overlapping van onderwerpen. Op grote vellen papier stonden wensen en ideeën geschreven.

Bij Groen leven: 'Meer bloemen, meer bijen'. Dat sprak me wel aan, want als de bijen uitsterven en niet meer voor bestuiving zorgen is het gedaan met de appeloogst op ons Dommellandje. En meer wilde bloemen in bermen en langs de Dommel, dat zou mooi zijn. En bij Ondernemend leven: 'windmolens geven lokaal veel tegenwind'. Ik moest denken aan ons fietstochtje in Noord-Holland tegen de wind in en dat maakte wel duidelijk waarom daar zoveel windmolens stonden. Waar kunnen we in Boxtel dan energie uithalen? Bij Energiek leven: Waterkracht in Boxtel, er zijn vijf stuwen. Ook interessant om daar iets mee te doen.

Ten slotte heb ik gekozen voor Samen leven: 'Samen met elkaar, samen aan het werk, samen integreren, samen koken, samen jam maken', Samen in voor Boxtel is niet voor niets het motto van INbox.

Bij de eerste bijeenkomst met de werkgroep was de conclusie dat er al veel van al die ideeën uitgevoerd worden. De eerste opdracht voor de werkgroep is dan ook verzamelen wat er in je buurt al gebeurt op het terrein van Samen leven. Ik weet dan niet in welke wijk Bets Bik woont als daar niets gebeurt, maar in ieder geval niet in Selissenwal of in Liempde. Maar ook daar kan nog veel meer en er kunnen nog veel meer mensen meedoen.

Als INbox kennen we een hoop bewoners en we weten van hen ook wel wat er voor wensen en ideeën leven. Het is onze taak als raad straks beslissingen te nemen waarin we ook mee laten spelen wat de mening is van mensen die niet actief deelnemen.

De komende tijd zijn er in Boxtel weer bijeenkomsten met inwoners. Kom dus naar onze beeldvormende bijeenkomsten, geef je mening, deel je kennis en ervaringen en kom op met ideeën.

Bekendmakingen week 38

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Baroniestraat voor huisnummer 1 rooien: 1 zuileik uit trottoir
-Brederodeweg voor huisnummer 12 rooien: 1 eik uit berm van de weg
-Debussystraat tegenover huisnummer 5 rooien: 1 els uit parkeerterrein
-Dommeloord naast huisnummer 32 rooien: 1 prunus uit gazon
-Duinendaal rooien: 1 beuk uit groenstrook
-Gezworenen voor huisnummers 3 en 7 rooien: 2 prunussen uit gazon
-Heuvelstraat voor huisnummer 2 rooien: 1 smalbladige es uit trottoir
-Hoogheem voor huisnummers 73 – 142 rooien: 1 prunus en 1 esdoorn uit gazon
-De Lange Loop bij vijver Vorsenpoel rooien: 1 witte acasia uit gazon
-Onrooi 13 het bestaande enkelglas vervangen door monumentenglas, deur en schrootjesplateau in zijgevel vervangen door staldeuren en schrootjes, op eerste verdieping vervangen door verticale planken en hooiluik
-Stationsplein 23 realiseren glasplaten op RVS houders en deze beheerst toegankelijk maken
-Sint Willibrordusstraat voor huisnummer 61 rooien: 1 hazelnoot uit trottoir
-Zandvliet 85 realiseren carport en verbreden bestaande dakkapel

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
-Bosscheweg 85 legaliseren bouw schuilgelegenheid, plaatsen grondkering en aanleggen poel
-De Papiermaker naast huisnummer 14 rooien: 1 eik uit plantsoen

Geweigerde omgevingsvergunning
-Kalksheuvel 51 het gedeelte (max. 1000 m2) in gebruik van kassen als caravanstalling

Verleende omgevingsvergunningen
-Achterberghstraat 41 en 43 aanpassen gevels in afwijking van omgevingsvergunning voor bouw 2-onder-1 kap woning
-Koningsvaren 4 bouw twee-onder-een kap woning (de rechterwoning)
-Koningsvaren 6 bouw twee-onder-een kap woning (de linkerwoning).
-Landgoed Velder: evenemententerrein houden evenement Festival Circolo
-Park Molenwijk ter hoogte van Molenwijkseweg 12 het rigoureus snoeien van een suikeresdoorn vanwege gevaarzetting
-Frans Staelstraat 1- 01 realiseren tuinkamer door plaatsen kozijn in het inpandige terras aan zijde Kasteellaan

Toestemming maken uitweg
-Boseind 14 maken uitweg aan Boseind

Boxtel werkt aan……
-Bestemmingsplan locatie Hamsestraat Deze locatie ligt op de nu nog agrarische percelen tegenover bedrijventerrein Daasdonk en de woningen aan de westzijde van de Hamsestraat tussen grofweg de Roderweg en de Dazingstraat. Het plan omvat 11 kavels waarop een woning met bedrijfsruimte in een lage milieucategorie mag worden gerealiseerd.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:

24-09 Centrum
24-09 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
24-09 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
28-09 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Muziekhuis Boxtel in gebruik genomen

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Muziekhuis Boxtel heeft haar deuren officieel geopend. Inmiddels hebben de eerste repetities naar volle tevredenheid plaatsgevonden in de nieuwe muziekruimte waar onder andere Boxtels' Harmonie oefent, zo laat de harmonie via Facebook weten.

Na een jaar van verbouwingen, waarbij de gehele ruimte van het voormalig snookercentrum aan Passage Riche van geluidsdemping werd voorzien, kunnen de Boxtelse muziekverenigingen nu eindelijk aan de slag.

Muziekhuis Boxtel werd in het afgelopen jaar deels door de muzikanten zelf gefinancierd en verbouwd. Mede dankzij de grote inzet en zelfredzaamheid ontving het Muziekhuis steun van veel lokale particulieren en bedrijven. Ook kreeg de repetitieruimte subsidies van de gemeente, het Oranje Fonds, Rabobank Hart van De Meierij en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Softballers Ducks overklast door Alphians

Kay Karssemakers betreedt de hoogste trede van het podium. Foto: Stef Karssemakers

Honkballers winnen nipt

Boxtel - De damessoftballers van Ducks verloren zondag 18 september met ruime cijfers van Alphians uit Alphen aan den Rijn. De eindstand werd 14-5.

In de eerste inning scoorde openingsslagvrouw Janne de Haan van Ducks al snel. Meteen daarna lieten de dames van Alphians met vier honkslagen zien dat zij een zeer sterke slagploeg zijn. Hierdoor haalden zij drie keer de thuisplaat. Tussenstand: 3-1. De tweede inning begon Ducks aanvallend beter. Inge van Geel sloeg direct een driehonkslag maar er werd niet gescoord. Alphians scoorde wel. Dit bracht de tussenstand op 4-1.

Ducks leek in de derde inning eindelijk gewend aan de werper van Alphians. Dit leverde drie honkslagen en evenzoveel punten op. Hiertegenover zetten de dames van Alphians een nog sterkere slagbeurt. Ducks had weinig in te brengen en Alphians liep uit naar een 8-4 voorsprong. Ook in de vierde inning was Ducks kansloos tegen het sterke team van Alphians. Er werd een puntje gesprokkeld, maar Alphians scoorde ook. Tussenstand: 14-5. In de vijfde inning kreeg Ducks een laatste kans om de achterstand te verkleinen, maar het lukte niet om de slagkracht van Alphians te evenaren. Hierdoor werd de eindstand 14-5 in vijf innings in het voordeel van Alphians. Ducks werd zo in een erg sportieve wedstrijd met ruime cijfers verslagen door een aanvallend veel sterker Alphians. Beste slagvrouw van Ducks werd Inge van Geel (1.000).

Honkbal
De wedstrijd Ducks - Nuenen op zondag 18 september werd nipt gewonnen door het thuisteam. De één na laatste wedstrijd van het seizoen werd nipt gewonnen met 14-13.

Nuenen begon de wedstrijd met één punt op twee honkslagen. Startend werper Jeroen van Nes leek zoekende op de heuvel. De Boxtelse formatie sloeg terug en scoorde drie punten op drie fouten en een hard geslagen tweehonkslag van Sherwin Theodora. Van Nes incasseerde daarop een punt waardoor de stand 3-2 werd. In de gelijkmakende inning kwam Jan van der Wielen binnen op een tweehonkslag van Remco van Nistelrooij. Nuenen sloeg terug en trok de stand naar 4-4. Daarop sloegen de Boxtelaren zeven honkslagen, waaronder tweehonkslagen van zowel Van der Wielen als Van Nistelrooij. In deze inning scoorde Ducks vier punten. In de vijfde inning scoorde Ducks wederom een punt via een verre homerun van Churendi Weeks.

Van Nes overtuigde en kwam snel uit de inning die hierop volgde. Weeks werd raak gegooid met alle honken vol waardoor een punt binnenkwam. Yannick Brechenmacher sloeg daarna twee teamgenoten binnen wat de tussenstand naar 12-4 bracht. In de zevende inning kwam Van Nes in de problemen en kreeg de nodige punten tegen. Hij werd gewisseld voor John de Windt. Helaas voor hem lukte het niet om te overtuigen en hij incasseerde drie punten over twee slagmensen. De tussenstand was 12-11. Denteneer loste hem af en de nodige nullen werden gemaakt. De Windt herstelde zijn foutjes door een verre tweehonkslag te slaan waardoor hij later op een fout kon scoren.

Nuenen liet het hier niet bij zitten en ook zij sloegen punten binnen. De stand werd 13-13 gelijk. In een spannende achtste inning scoorden de Boxtelaren nog met een afgedwongen fout. Weeks scoorde en Denteneer gooide de wedstrijd op slot met 14-13.

Beste slagman aan de zijde van Ducks was Churendi Weeks met 3 uit 5 (0.600), waaronder een homerun.

Dubbelslag Kay Karssemakers in Den Dungen

Boxtel - Boxtelaar Kay Karssemakers is zaterdag bij het Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen in Den Dungen Vice Nederlands kampioen geworden achter rivaal Mack Bouwense. De Boxtelaar werd in de laatste wedstrijd om het kampioenschap in beide manches eerste. Hiermee wint hij eveneens het dagklassement.

Na het goede resultaat van afgelopen week keek Kay uit naar de wedstrijd op zijn thuiscircuit in Den Dungen. Zijn snelste trainingstijd was goed voor een tweede startplek.

In de eerste manche was de Boxtelaar niet goed weg uit het starthek. Buiten de top tien begon Kay aan de wedstrijd. De crosser zette direct de aanval in. Na één ronde kwam hij door op een vierde plaats. Kay bleef sterk rijden en passeerde ook de derde man. De top drie liep weg bij het overige deelnemersveld en er ontstond een mooi gevecht om de leiding. Kay ging op jacht en sloeg op het juiste moment toe. Hij greep de leiding in de wedstrijd gaf die tot de finish niet meer af. In de tweede manche reed Kay vanaf het begin ijzersterk op zijn thuiscircuit. Hij hield de leiding in handen. Veel supporters, familie en vrienden waren gekomen om hem aan te moedigen.

Kay kan tevreden terugkijken op zijn eerste jaar in de 85cc grote wielen klasse waarin hij het met zijn 11-12 jaar moest opnemen tegen jongens van 14-15 jaar. Volgend jaar zal de Boxtelaar opnieuw uitkomen in deze klasse.

Bridge

club Revanche, 13 september
A-lijn: 1. Ted van Doorn & Francis Verhees 63,54% 1. Sonja Tempels & Jan Sweere 63,54% 3. Corry Kerssens & Jan Kerssens 63,02% B-lijn: 1. Thea van Roosmalen & Sjef van der Zandt 71,34% 2. Ineke Marcelis & Berrie Marcelis 65,96% 3. Maartje Sterrenburg & Gac Sterrenburg 63,45% club Boxtel, 13 september
A-lijn: 1. Francie Geurts & Hans Jolie 63,54% 2. Nico van der Poel & Jaap de Wolf 59,38% 3 - Jan Sebregts & Clemens Nienhuis 54,17% B-lijn: 1. Yvonne Visser & Gerard Dams 62,08% 2. Theo Spikmans & Hannie Spikmans 58,33% 3. Leny van Dongen & Diny van Heertum 56,67% club Rembrandt, 13 september
A-lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 58,08% 2. A. van Boxtel & A. Loupias 58,00% 3. J. van de Borne & E. Jansen 57,25% B-lijn: 1. G. Stolk & C. de Waal 70,94% 2. H. Goes & E. Visser 59,06% 3. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 57,81% club De Rots, uitslagen 14 september
A-Lijn: 1. A.Moerdijk & R. Daverveld 75.69% 2. F.Verhees & M. Vergouwe 56.25% 3. J. vd Borne & J. Fischer 55.55% club Boxtel, uitslagen 14 september
A-lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 67,08% 2. J.de Wolf & R. van Weert 60,00% 3. A. de Jong & M. Kerssens 59,58% 4. C. van Hal & G. Meys 56,50% 5. R. Traa & C. van Grinsven 55,50% club Boxtel,uitslagen 15 september
A-lijn: 1. R. van Stuivenberg & N. van der Poel 64,17% 2. A. Bosveld & M. Soederhuizen 61,70% 3.T. Walbeek & R. van Wersch 58,96% B-lijn: 1. G.& G. van den Bosch 65,10% 2.C & B. Nienhuis 60,94% 3.J. & M. Dekkers 57,29% club Revanche, uitslagen 15 september
A-Lijn: 1.C. & J.Kerssens 65,07% 2. H. van Esch & P. van de Ven 59,42% 3. H. Schalkwijk & B. Hermkens 52,29%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 15 september
A-Lijn: 1. Echtpaar van Acht 63,33 % 2. Echtpaar vd Meerendonk 57,08 % 3. Heren van Heeswijk- Bekkers 55,42 % B-Lijn:1. Dames vd Meerakker – vd Heijden 63,75 % 2. Echtpaar vd Langenberg 61,25 % 3.Mevr. Beerens-Heer van Oorschot 58,33 % C-Lijn:1 Dames van Hastenberg-vd Vleuten 63,89 % 2. Echtpaar van Esch 61,11 % 3. Echtpaar Damen 53,47 %

Biljart

Senioren-biljart Geboliesch
Dé Zie'k Wel Zitte - Ons Vertier 28-40
't Pommeransje - Kloosterboys 34-31
Unie Boys - De Eenheid 37-35
De Poedelaars - Ons Genoegen 39-28
't Krijtje - De Prutsers 33-31
Samen Sterk - De Fetsers 36-37
De Treffesrs - Le Carambole 29-40

Biljartvereniging 't Ivoor, uitslagen 12 tot en met 15 september

Libre:
`t Ivoor 1-'t Ivoor 2                                 15-30
`t Ivoor 3-'t Ridderke 1                                 26-17
`t Ivoor 4-Het Wapen van Liempde 2         26-25
Recreanten libre:
Sonnevanck 2-'t Ivoor 1                         37-33
NGTR 1-'t Ivoor 2                                 35-39
Sonnevanck 3-'t Ivoor 3                         33-31
Recreanten 3-Banden Klein:
D`n Brouwer 3-'t Ivoor 5                         28-22
De Piepers 4-'t Ivoor 6                                28-24
`t Ivoor 7-NAL 6                                         19-30
3-Banden Groot:
`t Ivoor 1-BV Kling Opleidingen                 28-21        

Handbal
Uitslagen 17-18 september
Helios '72 E1-HCB'92 E1 12-2
Helios '72 D2-HCB'92 D1 18-9
Habo'95 DC2-HCB'92 DC1 15 - 8
Elshout DA2-HCB'92 DA1 11-5
BlauwWit DS1-HCB'92 DS1 12-3

Programma 24-27 september:
24 september (thuiswedstrijd De Braken):
HCB'92 D1-EHV D1                 10:10
25 september (uitwedstrijd Driedorp Wagenberg)
HVM DS1-HCB'92 DS1         14:20
26 september (thuiswedstrijd PiusX Liempde)
HCB'92 recr-Leende recr         19:00
27 september (uitwedstrijd PSV Handbal Eindhoven)
PSV Handbal E2-HCB'92 E1 18:00
(uitwedstrijd De Hambaken Den Bosch)
BlauwWit DA1-HCB'92 DA1 19:00

Tafeltennis

Taverbo/Sabo jeugduitslagen:
Stiphout 1-Taverbo/Sabo 1         4-6
Veldhoven 2-Taverbo/Sabo 2 3-7
Veldhoven 3-Taverbo/Sabo 3 0-10

BRTC programma 26 september:
De Dommel-Taverbo Sabo 3                                
De Firma Fotografie-Taverbo Sabo 2                                
Grand Café Rembrandt-Taverbo Sabo 1                                
Rotsvast-De Horntreffers

Paardensport

HSV St. Martinus
Paarden, Den Dungen;
Tara Verbeeten met Diva, klasse B:
1e proef 1e met 207 punten.
2e proef 2e met 190 punten.

Pony's, Heesch;
Anne Teulings met Djo-djo, klasse B-L1:
1e proef 1e met 195 punten
2e proef 2e met 188 punten

Zaalvoetbal

Uitslagen 17 september
Gebr. Bekkers-Le Temps Perdu 6-5
Grieks Rest Corfu-Goossens advies 5-3
X2COM-Kwalitaria Strik                 9-1
Cafe Vollop-vd Langenberg/Fleur 8-2

Uitslagen 19 September
v.d. Heijden milieu-Feestcafé de Nozem 4-7
Vinyl en Tapijtwinkel-Van Stekelenburg        4-8
Rijschool Gestel-Selissen Boys                 3-4
Groen Als Gras-Celdex b.v.                         4-4

Programma 24 september
16.30 Filipe Mode – C.J.vd Sande
17.15 Eltechno Inst. – X2COM
18.00 Fysio de Dommel – Kwalitaria Strik
18.45 Pika Bikes/'t Geveltje Heva autobedrijf
19.30 Cafe Vollop – Hart v. Boxtel
20.15 Tahadi- Vouwwagenspecialist
21.00 Adm Jilesen – Le Temps Perdu
Programma 26 September
19.00 Men.v. Dommelen 2- Men.v. Dommelen 1
19.45 F.C. Blokfit – Celdex b.v.
20.30 Verbeij/ Hanekroot -Vermeer verz
21.15 Faes entertainment- Feestcafe de Nozem

Rugby

Programma 24 september:
Cubs Ducks/Dukes-Gouda                                 11.00
Programma 25 september:
REL/Dordtsche RC-Ducks Legends                 14.30

Voetbal

LSV Uitslagen 18 september:
Oirschot Vooruit VE1 - LSV VE1 12-1
Sterksel 1 - LSV 1 3-0
Boxtel 4 - LSV 2 3-1
LSV 3 - RKJVV 3 2-10
RKDSV 4 - LSV 4 1-6
LSV VR1 – SCI VR1 BNO

Programma 24 september
LSV VE1 – Taxandria VE1 16:00
Programma 25 september
LSV 1 – Waalre 1 14:30
LSV 2 – OJC Rosmalen 7 10:30
St Michielsgestel 6 – LSV 3 13:00
LSV 4 – GSBW 4 11:00
Wilhelmina VR2-LSV VR1 10:00

LBC Uitslagen 17 september:        
LBC JO9-1-DBS JO9-14 13-1
LBC JO13-1-Beerse Boys JO13-2 2-5
UNA JO15-5-LBC JO15-1 4-4
HSE JO17-1-LBC JO17-1 1-4
Bergeijk MO19-1-LBC M019-1 Uitgesteld

Programma 24 september
Oirschot Vooruit JO9/6-LBC JO9/1 9:00
ODC JO13/2-LBC JO13/1 12:45
LBC JO15/1-Unitas'59 JO15/5 12:00
LBC JO17/1-Unitas JO17/5 13:30
LBC MO19/1-OJC Rosmalen MO19/1 12:00

DVG

Uitslagen 17 september
DVG JO13- 1Blauw Geel JO13-3        4-0
DVG MO13- 1Vow MO13-1        2-7
DVG JO11- 2Sv Brandevoort JO11-3        12-1
DVG JO11- 4Irene JO11-1        10-3
Rhode JO11-7GDVG JO11- 5        5-2
DVG JO9- 1Rhode JO9-1        1-4
Nulandia JO9-3DVG JO9- 2        3-2
Avanti'31 JO9-6DVG JO9- 4        0-1
EVVC JO19-1DVG JO19- 1        2-4
NLC'03 JO19-2DVG JO19- 2        1-2
DVG JO17- 1HVCH JO17-2        7-1
DVG JO17- 2Rhode JO17-2        1-9
DVG JO15- 1Erp JO15-1        1-0
Rhode JO15-2DVG JO15- 2        11-0
Blauw Geel MO15-2DVG MO15- 11-9
Uitslagen 18 september
SENIOREN
DVG 1B.M.C. 1        2-3
DVG 2Helmondia 2        5-0
U.D.I.'19 8DVG 3        3-1
DVG 4Schijndel 5        4-3
DVG 5Pr.Irene 8        2-3
V.O.W. 4DVG 6        0-3
WEC 6DVG 7        4-1
DVG 8Boskant 5        3-3
DAMES
SDDL 1 VRDVG VR 1        7-2
Uitslagen 9 september
DVG JO11- 1Sv Brandevoort JO11-2        13-0

Programma 24 september
DVG JO13- 1Ollandia JO13-1G         11:45
Heeswijk JO13-2DVG JO13- 2         11:30
DVG JO11- 1Schijndel JO11-2         09:30
Oss-20 JO11-2DVG JO11- 2         10:00
DVG JO11- 3Avesteyn JO11-2         09:30
DVG JO11- 4Avesteyn JO11-3         09:30
Avanti'31 JO11-5DVG JO11- 5         09:30
DVG JO9- 1Schijndel JO9-2        10:45
DVG JO9- 2Margriet JO9-2        10:45
Boskant JO9-1GDVG JO9- 3 10:30
Irene JO9-3DVG JO9- 4         10:00
DVG JO7- 1SCI JO7-1         09:30
Essche Boys JO7-1DVG JO7- 2         09:30
ODC JO7-5DVG JO7- 3         09:45
DVG JO19- 1Berghem Sp. JO19-1         14:30
Rhode JO19-3DVG JO19- 2         14:45
DVG JO17- 2Mariahout JO17-2         14:30
Rhode JO15-1GDVG JO15- 1         13:00
DVG JO15- 2Ollandia JO15-1G         13:00
DVG MO15- 1Reusel Sport MO15-1         13:00
Programma 25 september
Boskant 1DVG 1         14:30
MULO 2DVG 2         11:00
DVG 3WEC 2         12:00
Ollandia 2DVG 4         10:30
Heeswijk 9DVG 5         09:30
DVG 6Keldonk 4         11:00
DVG 7Boskant 6         10:00
Mariahout 6DVG 8         10:30
DAMES
DVG VR 1Nulandia VR 1         10:00
Programma 28 september
Wec JO17-1DVG JO17- 1         19:30

Honkbal / Softbal

Uitslagen 17 september
BeeBall Rookie League Ducks Starlights 9-14
Honkbal Aspiranten PSV Ducks 17-3
Softbal Pupillen Stags Ducks 8-7
Softbal Pupillen Ducks Stags 3-10
Honkbal Pupillen Ducks All-In 12-1
Honkbal Pupillen All In Ducks 1-12
Honkbal JuniorenDucks Wizards/Boosters13-11
Uitslagen 18 september
Honkbal Senioren Ducks H1Nuenen H114-13
Softbal Senioren Dames Alphians DS1Ducks DS114-5
Honkbal Senioren Bullfighters H1Ducks H212-7
Programma 24 september
Honkbal Aspiranten Uden Red Sox Ducks 13:00

Bridge

Bridgeclub Revanche, 13 september

A-lijn: 1. Ted van Doorn & Francis Verhees 63,54% 1. Sonja Tempels & Jan Sweere 63,54% 3. Corry Kerssens & Jan Kerssens 63,02% B-lijn: 1. Thea van Roosmalen & Sjef van der Zandt 71,34% 2. Ineke Marcelis & Berrie Marcelis 65,96% 3. Maartje Sterrenburg & Gac Sterrenburg 63,45%

Bridgeclub Boxtel, 13 september

A-lijn: 1. Francie Geurts & Hans Jolie 63,54% 2. Nico van der Poel & Jaap de Wolf 59,38% 3 - Jan Sebregts & Clemens Nienhuis 54,17% B-lijn: 1. Yvonne Visser & Gerard Dams 62,08% 2. Theo Spikmans & Hannie Spikmans 58,33% 3. Leny van Dongen & Diny van Heertum 56,67%

Bridgeclub Rembrandt, 13 september

A-lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 58,08% 2. A. van Boxtel & A. Loupias 58,00% 3. J. van de Borne & E. Jansen 57,25% B-lijn: 1. G. Stolk & C. de Waal 70,94% 2. H. Goes & E. Visser 59,06% 3. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 57,81%

Bridgeclub De Rots, 14 september

A-lijn: 1. Anthonie Moerdijk & Ruud Daverveld 75.69% 2. Francis Verhees & Miep Vergouwe 56.25% 3. Jan v d Borne & Jan Fischer 55.55%

Biljarten

Senioren-biljart Geboliesch
Dé Zie'k Wel Zitte - Ons Vertier 28-40
't Pommeransje - Kloosterboys 34-31
Unie Boys - De Eenheid 37-35
De Poedelaars - Ons Genoegen 39-28
't Krijtje - De Prutsers 33-31
Samen Sterk - De Fetsers 36-37
De Treffesrs - Le Carambole 29-40

Taverbo/Sabo:

Alle jeugduitslagen:
Stiphout 1 – Taverbo/Sabo 1         4-6
Veldhoven 2 – Taverbo/Sabo 2 3-7
Veldhoven 3 – Taverbo/Sabo 3 0-10

Rugby cubs beginnen seizoen met winst

Mauro Saccomani voert een fraaie tackel uit. Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Boxtel - Op de dag dat het 40 jarig bestaan van rugbyclub Ducks werd gevierd moest het jeugdteam van de Cubs (12-13 jaar) voor de competitie aantreden tegen Haagsche RC. Het werd een spannende wedstrijd van twee teams die aan elkaar gewaagd zijn.

HRC had meer balbezit doordat het technisch wat beter was, waar Ducks het meer moest hebben van hard werken. Dit werd vlak voor rust beloond doordat captain Rens van de Wetering vanaf het middenveld aan een solo begon. De HRC verdediging werd verrast en een 5 – 0 voorsprong was het gevolg.
Vlak voor rust was de Ducks-lijn te traag opgesteld. Hierdoor kon HRC de lijn uitspelen en de 5- 5 op het scorebord zetten. Hierna was de wedstrijd lang in evenwicht. Vlak voor tijd gooide Ducks er nog een slotoffensief tegenaan. De voorwaartsen, met Mauro Saccomani en Lucas de Geus in een goede rol, zette de aanval op tegen de trylijn van HRC. Na voldoende druk ging de bal de lijn in. Als laatste kon Justin van Rooij winger Jeroen lanceren die de winnende try scoorde in de laatste minuut van de wedstrijd. Hierdoor met 10-5 de eerste overwinning van het seizoen behaald.

Veteranen
Hierna lieten de veteranen van Ducks, uit alle windhoeken van Nederland, zien dat ze het nog niet verleerd zijn. De bezoekers van Oysters Oisterwijk werden met een nederlaag naar huis gestuurd. Hierna kon het feestgedruis starten. Het was nog lang onrustig op sportpark Den Wielakker.

Training oudere jeugd
Voor 14- tot en met 17-jarigen zijn de komende weken op dinsdag om 20.00 speciale trainingen om kennis te maken met rugby. Iedereen kan aansluiten op de Voetboog 22, Sportpark Den Wielakker op Munsel.


LSV onderuit tegen Sterksel

Lennisheuvel - Na de wat ongelukkige en ook wel onnodige verliespartij, vorige week tegen Dees, wilde LSV zondag een puntje mee terug nemen uit Sterksel. Dat dat zeker niet zou meevallen, was redelijk voorspelbaar.

Sterksel won de eerste twee wedstrijden zeer overtuigend en heeft met een vracht aan nieuwe spelers, met ervaring in eerste en tweede klasse, ongetwijfeld één van de betere ploegen in de poule.
De bal ging dan ook zeer overtuigend en in een hoog tempo door de ploeg en voordat LSV ook maar kon denken aan het opzetten van een aanval, stond de ploeg binnen zes minuten al 2-0 achter.
De schouders gingen eronder bij LSV en de duels werden zeer scherp aangegaan. De wat lankmoedig fluitende scheidsrechter stond veel toe en dat hoef je LSV geen twee keer te zeggen. Ondanks dat Sterksel een absoluut surplus had aan techniek, werden er toch weinig echte kansen uitgespeeld. Veel moest er komen van afstandsschoten, die meestal te hoog waren, of als ze al tussen de palen terecht kwamen, door de wederom uitblinkende keeper Maykel van Kasteren met overtuiging onschadelijk werden gemaakt.
Bij rust stond het nog steeds 2-0 en dat gaf goed aan dat LSV zich na de zeer zwakke start goed aan het herstellen was. Met na rust de grieperige Job Kruijssen binnen de lijnen, kreeg LSV nog meer vat op Sterksel, dat zeker de bovenliggende partij bleef. Maar LSV kon er toch wat vaker uitkomen en kreeg zowaar wat kleine kansen via Rowi van de Besselaar , Jorn Penninx en de voor LSV debuterende Tommy Weber. Helaas gooide een makkelijk gegeven penalty roet in het eten: 3-0.
Met de invalbeurten van Stefan Bijnen en Lars Kruijssen hoopte trainer Kirk Koningstein en zijn assistent Frank van de Besselaar op nog wat meer aanvalsdrift van LSV. En ondanks een paar strakke trappen van Stefan op zijn voorhoedespelers en een geblokt schot van hemzelf, kon LSV aanvallend geen potten breken.
Geen scherven dus in het doelgebied van Sterksel, maar toch ook niet in de kleedkamer van LSV.
Het herstel en de wederom getoonde veerkracht van de mannen zijn zeker punten om op verder te borduren. Volgende week misschien 'Weelde tegen Waalre' thuis om 14.30 uur.Onverdiend verlies voor DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In de derde competitieronde speelde DVG zondag de eerste thuiswedstrijd tegen BMC uit Berlicum. Na de uit-nederlaag in de eerste ronde wilde de DVG'ers de eerste punten bijschrijven. Helaas besliste de scheidsrechter de wedstrijd in het nadeel van de Liempdse ploeg.

In de eerste helft had DVG weinig in te brengen tegen de aanvalsdrift van BMC. In de vijfde minuut ontsnapte DVG aan een vroege achterstand, maar moest die niet veel later toch incasseren. Een slecht opgeruimde bal kwam bij een BMC'er die niet twijfelde en snoeihard de voorsprong op het scorebord zette. In de 34e minuut werd de voorsprong voor BMC verdubbeld. Na een opeenstapeling van fouten in de defensie van DVG kwam de bal bij een BMC aanvaller, die Mark Faes eenvoudig omspeelde hoewel hij de bal nog wel aanraakte. Kort voor rust ontsnapte DVG aan een 3-0 achterstand. Een goed teruggelegde bal werd naast het Liempdse doel geschoten. Nog voor het rustsignaal scoorde DVG de aansluitende treffer, maar die werd afgekeurd vanwege een vermeende buitenspel situatie.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na rust was het een ander DVG; de ploeg speelde veel feller en overtuigender in de duels. Vanaf de zijlijn werden de spelers fanatiek gecoacht door Henk van Hattum. Toch was het BMC dat nog een bal op de lat zag belanden en daarmee een beslissende 3-0 voorsprong liet liggen. Rond de 62e minuut ging het snel. Peter Versantvoort kreeg de bal in de loop mee van Rik van Ruremonde en zijn voorzet betekende een ware scrimmage voor het BMC doel. Uiteindelijk was het Pepijn Hazenberg die het beslissende tikje gaf: 1-2. De eerstvolgende aanval leverde een hoekschop op. Bart de Windt sprong veel hoger dan alle verdedigers en knopte de gelijkmaker binnen: 2-2. Vanuit een nieuwe hoekschop maakte Martijn Caarls bijna de derde goal in drie minuten, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.

Een gelijkspel was in deze fase de logische en verdiende uitslag voor beide partijen: BMC de beste in de eerste helft en DVG in de tweede. De scheidsrechter daarentegen had een belangrijk aandeel in de einduitslag. Na een inzet werd de bal door de DVG goalie gestopt en de bal dreigde over de doellijn te rollen, maar Rik van Ruremonde voorkwam een nederlaag door de bal tot corner te verwerken. Tot ieders verbazing floot de scheidsrechter voor een doelpunt voor BMC. Volgens zijn inzicht was de bal over de doellijn geweest. Zelfs de BMC spelers waren verbaasd over deze beslissing. In de resterende minuten had DVG geen echte kansen meer op de meer dan verdiende gelijkmaker. Erg jammer dat deze beslissing de tweede nederlaag van DVG in het nog prille seizoen betekende: 2-3.
Volgende week staat de derby tegen Boskant op het programma. Boskant is de koploper in deze competitie.

DVG 2 speelde thuis tegen Helmondia de kater weg na een slechte (en verloren) uitwedstrijd vorige week. Er werd met 5-0 gewonnen. Joep van der Meijden werd uitgeroepen tot Man of the Match.
De DVG dames verloren uit tegen SDDL, met 7-2. Sem van Rozendaal was Women of the Match.

Foto: Hèlen Berkelmans

C-jeugd HCB'92 komt te laat op gang
Dames1 krijgt de bal er niet in

Boxtel - Het C-team van HCB'92 vertrok zondag richting Boekel. Daar wachtte tegenstander Habo '95, die op een kunstgrasveld speelt, iets wat de Boxtelse jeugd niet gewend is daar zij al hun wedstrijden in de zaal spelen. De eerste helft was er een om snel te vergeten, het liep allemaal net niet. Verdedigend maar ook zeker aanvallend. De ruststand was dan ook 11-1.

Na aanwijzingen van de nieuwe coach Marit Hogenboom werd er vooral beter verdedigd. Hierdoor kreeg het team weer de overtuiging dat ze ook konden aanvallen. De vrije speelster werd nu gevonden en ook het afronden ging beter. Vanaf de cirkel en de hoek werd flink gescoord, echter de opgelopen achterstand van het eerste deel van de wedstrijd was niet meer in te halen. Eindstand 15-8.

Dames 1
Rond het middaguur stond Dames 1 van HCB'92 in Den Bosch aan de start met één wissel, met uitstekende weersomstandigheden om een partijtje te handballen. Dit mochten de dames doen op een prachtig mooi blauw kunstgrasveld, waarop BlauwWit haar tweede seizoen buitenwedstrijden speelt. HCB'92 was duidelijk niet gewend om op deze ondergrond te spelen.

De dames van BlauwWit namen vrij snel in de wedstrijd de leiding. HCB'92 creëerde in de aanval ook de nodige kansen maar kwam niet door de Bossche verdediging heen, en de momenten dat dit wel lukte, stond de keepster van BlauwWit op de juiste plaats. Hoog, laag, goed geplaatste schoten, ze hield alles tegen. Daarentegen vielen er wel gaten in de verdediging aan de andere kant en bij het rustsignaal stond er al 7-0 op het scorebord.

Tijdens de korte pauze spraken de dames van HCB'92 onderling af wat er moest gebeuren om de wedstrijd toch te kantelen ofwel zo min mogelijk schade op te lopen. Met vier wisselspeelsters had BlauwWit ook een plannetje uitgelegd en meteen vanaf de middenstip was de eerste aanval direct raak. Daarna werd het toch moeilijker om door de Boxtelse verdediging heen te komen, HCB'92 bleek de eerste helft nodig te hebben om onderling aan elkaars spel en ondergrond te wennen. De speelsters van HCB'92 Dames 1, die de veldcompetitie gebruiken als opwarmertje voor het zaalseizoen, moesten halverwege de tweede helft zonder wissel verder. Door een botsing met de tegenstander liep Ellen Persoons een vervelende blessure aan haar gezicht op en de resterende tijd bleef zij aan de kant. Het was een hele verlichting dat de nul van het scorebord ging door een laag afstandsschot van Mandy van Abeelen. Dit gaf HCB'92 extra energie om nog meer doelpunten te maken. In de vijf minuten na de 'openings-treffer' van HCB'92 schoten achtereenvolgens Miranda van Engelshoven en Janneke Eijkemans de tweede en derde treffer erin. Mary Swinkels hield ook weer deze wedstrijd een schot vanaf zeven meter tegen. Eindstand 12-3.

Taverbo/SABO 1 begint met zege

Het eerste team van tafeltennisvereniging Taverbo/SABO is de najaarscompetitie begonnen met een 7-3 overwinning bij het Bredase Belcrum. De Boxtelse formatie is dit seizoen een van de grote favorieten voor de titel in de hoofdklasse.

Tijdens de zomervakantie zijn er enige mutaties doorgevoerd in de samenstelling van Taverbo/SABO 1. Vaste waarden Teun Vlaminckx en Michel Sperling zijn gebleven en krijgen dit seizoen gezelschap van clubkampioen Stefan Bernhardt en de teruggekeerde Marlotte Staps. Bernhardt (32) neemt de plaats in van Danny Smits die een treetje lager is gaan spelen en de 23-jarige Staps keert na enkele seizoenen afwezigheid terug bij de club waar haar tafeltenniscarrière ooit begon. Daarnaast blijft ze tevens uitkomen voor het Leidse Scylla in de eredivisie dames.

Voor de seizoensouverture reisden Staps, Vlaminckx en Sperling af naar Breda om het aldaar op te nemen tegen Belcrum. Ondanks dat de Bredanaars hun sterkste speler niet hadden opgesteld werd het toch een lastige avond voor Taverbo/SABO. Dit kwam voornamelijk omdat kopman Sperling te kampen had met een rugblessure. Met zijn sterke service wist hij zijn eerste partij nog wel eenvoudig binnen te tikken. Dit was ook het geval in het dubbelspel samen met Staps. Daarna was de koek echter op voor de Boxtelse sterkhouder. Ook aanvoerder Vlaminckx was niet helemaal okselfris maar wist op ervaring toch twee partijen te winnen. Staps bleef ongeslagen en had het alleen in haar tweede partij enigszins lastig. Daarin verspeelde de Boxtelse een 2-0 voorsprong maar hervond ze in de vijfde game net op tijd haar scherpte.

Met deze 7-3 overwinning doet Taverbo/SABO meteen goed mee in de strijd om de titel. Op papier heeft de Boxtelse ploeg misschien wel het beste team van de hoofdklasse. Naar verwachting zal de concurrentie voornamelijk komen van TTC Middelburg en mogelijk ook nog van The Back Hands uit Sint Willebrord. Komende zaterdag staat direct het topduel tussen Taverbo/SABO en Middelburg op het programma. In eigen huis zal de Boxtelse formatie er dan alles aan willen doen om vroeg in het seizoen al een gevoelige tik uit te delen.

Biljartvereniging 't Ivoor

Boxtel - Bij de ontmoeting tussen de twee teams van 't Ivoor in de C1 klasse won team 2 met 30-15. Met name Cees van Eijndhoven liet van zich spreken door zijn kaderpartij van 175 caramboles te klaren in slechts twaalf beurten, moyenne 14,58. Hij liet daarmee Theo Verhagen kansloos.

Adrie van de Wetering declasseerde Don van der Wiel met 135 caramboles in achttien beurten, moyenne 7,50. Emanuel Coort pakte tien punten met een moyenne van 3,75. Team 3 boekte een overwinning; Peter van Giersbergen en Emanuel Coort speelden een prima partij, maar Henk van Boxmeer excelleerde door winst met een moyenne van 3,52. Team 4 won van het tweede team van Het Wapen van Liempde met één punt. Gerard de Beer en Math Hendriks verloren hun partij maar scoorden elk acht punten. Dat verlies maakte Theo van Dongen goed door een mooie winstpartij. Hiermee nemen zij de leiding in de competitie.
Bij de afd. Recreanten libre liet team 1 steken vallen. Henk van Boxmeer en Jacques van Loon wonnen hun partij, Theo Verhagen en Fouad Hasbani konden dit goede voorbeeld niet volgen. Team 2 won overtuigend met winst voor Wim Bekkers, Leo Huibers en Ad Habraken, terwijl Frans Klein twee caramboles tekort kwam. Team 3 verloor. Frans van de Boogaard en Harrie Verhoeven wonnen terwijl Leo Huibers en Wim van Dijk te veel punten lieten liggen.
Bij de afd Recreanten 3-banden klein was het kommer en kwel met verlies voor alle 3 de teams. Jacques van Loon en Frits Radema waren de enige lichtpuntjes. Tenslotte scoorde het 3-banden grootteam een overwinning van 28-21 tegen Kling Opleidingen uit Nistelrode. Leo van Westelaken blonk uit met een winstpartij en een moyenne van 0,777. Bernhard Legierse won, Louis van der Meijden moest genoegen nemen met 8 punten en een moyenne van 0,620.                

Goede start competitie jeugd Taverbo/Sabo

Boxtel - Voor de jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo ging afgelopen zaterdag de najaarscompetitie van start. Het derde jeugdteam, dat uitkomt in de tweede klasse Starters, deed meteen goede zaken in Veldhoven en wist de maximale winst binnen te halen. Sanne van der Schoot, Bram van Schijndel en Rens Bedijn wonnen al hun wedstrijden. Bovendien wisten Sanne van der Schoot en Rens Bedijn samen ook de dubbel te winnen. Hierdoor staat dit team dat, op Sanne van der Schoot na uit debutanten bestaat, voorlopig op de eerste plaats in de ranglijst.

Het eerste jeugdteam dat dit seizoen debuteert in de Junioren eerste klasse had het zwaar in Stiphout. Sjoerd van Heerebeek wist echter al zijn partijen in winst om te zetten. Dani de Rooij won zijn eerste wedstrijd maar verloor zijn tweede op de valreep in de vijfde game met 12-10. Ook zijn derde partij wist hij niet in winst om te zetten. Samen wisten ze wel de punten van de dubbel mee naar Boxtel te nemen. Invaller Rick van der Schoot voegde hier nog één punt aan toe waardoor een gelijkspel op het nippertje werd voorkomen.
Winst was er ook voor het tweede jeugdteam dat uitkomt in de Junioren vierde klasse. Lars Strik en Nienke Strik wisten in Veldhoven al hun wedstrijden te winnen en samen ook de dubbel in winst om te zetten.

De BRTC gaat weer van start

Boxtel - Het nieuwe seizoen voor de BRTC begint weer op aanstaande maandag 26 september. Negen teams zullen een volledige competitie afwerken. Ook is er dit jaar weer het Dubbeltoernooi en een Bekertoernooi voor teams en aan het eind van het seizoen zijn er ook weer de gebruikelijke Meerkampen.

De Bat Boys doen dit jaar niet meer mee, het team Sabo Boxtel heeft de naam gewijzigd in De Horntreffers. Meer informatie over de competitie, wedstrijden et cetera is te vinden op www.taverbo.nl.

16 / 16

B R T S L E S R O V E K C J I R
H O N D E R D A P R E T S O O E
J D O M M E L D A L C I B C Z C
Z L M E R T S J I R E J I E M H
U A B E R L I O Z S T R E N O T
R A A H E N E T E G R E V E Z E
S T E G H B E U K U M S O A A R
U S Z O N N E G O L V E N L R S
L T F O R T S N E L O M I N T T
I E E H S B L I I S G D P E L R
N A A L K C N I L E E W S R A T
E S E B R E T S J I L T K R A M
N M O O I B O X T E L K R A N T
P L H S T R O H U L Z E N P L J
A X N E M A N T A A R T S S K E
D O M M E L O O R D E E R S T E

Donderdag 22 september

Open bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Inloopmiddag 'Kom en Zie' voor kinderen
15.30 uur, Koetshuis, Zolder, tegenover de pastorie, Duinendaal 2, Boxtel

Inloopavond repetitie leerlingenorkest Gildenbondsharmonie
18.30 uur, BHC, Tijberzaal, Baanderherenweg 2, Boxtel

Lezing en presentatie film over Marc Chagall, levenskunstenaar en mysticus
19.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

24 - 25 september

Expositie vakantiesouvenirs kinderen
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Recreantentoernooi JRC Ducks/softbal
JRC Ducks, Voetboog, Boxtel

Zaterdag 24 september

Open dag D'n Liempdsen Herd
09.00 uur, Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Veteranendag
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Traditionaler Oktoberfest
18.00 uur, D'n Tip, Barrierweg, Liempde

Zondag 25 september

Vlooienmarkt buurtvereniging 'Den Berg'
10.00 uur, Sporthal Pius X, Heidonk 28, Liempde

Zesde Boxtel Oost Dag
11.00 uur, Rondom het winkelcentrum en De Rots, Nieuwe Nieuwstraat, Boxtel

Dag van het Kempisch Heideschaap Liempde
11.00 uur, Kruising van het Hollands Diep en Steegstraat, Liempde

Thema-lezing en -rondleiding 'Werken in Boxtel, waarmee verdiende men de kost in Boxtel?'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Tweede editie Proef Lokaal Liempde op zondag 25 september
14.00 uur, D'n Tip, Centrum, Liempde

Wijnfestijn PROEF! Culinair
15.00 uur, Croonpassage, Boxtel

Orgelconcert door Arjen Leistra
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20,Boxtel

Maandag 26 september

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Alzheimer Café
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Kijkavond Popkoor Voices
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Smatlappenavond Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 27 september

Lezing door Wilbert Steenbekkers; reconstructie bevolking Boxtel en Liempde
20.00 uur, Zaal De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Open repetities vrouwenkoor Innovation
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5c, Esch

Woensdag 28 september

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 29 september

Open bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

honderd
straatnamen
mooiboxtelkrant
eerste
rijckevorselstr
laatste
rechterstr
vergeten
markt
molenstr
beukums
mozartlaan
kleinebeemd
dommeloord
dommeldal
zonnegolven
lijsterbes
hoogheem
oosterpad
sweelincklaan
strohulzen
sparrenlaene
ursulinenpad
berliozstr
meijerijstr

Foto: Ruud van Casteren

Sander van Casteren

Michel Jongbloets