DeMooiBoxtelKrant

24 februari 2016

DeMooiBoxtelKrant 24 februari 2016


Landelijke aandacht voor kleinschalige opvang vluchteling Boxtel Burgemeester pleit voor actieve deelname vluchtelingen aan samenleving

Boxtel - De kleinschalige opvang van vluchtelingen, zoals in de gemeenten Boxtel en Heusden gebeurt, krijgt mogelijk landelijk navolging. Beide burgemeesters, Mark Buijs van Boxtel en Jan Hamming van Heusden, hebben maandag in de Volkskrant en op tv bij Eva Jinek gewezen op de successen die daarmee worden geboekt. Beiden pleiten voor een actieve deelname van vluchtelingen aan de samenleving, ook als die nog geen verblijfsvergunning hebben.

Samen met Hamming heeft Buijs een open brief gestuurd aan de Volkskrant. Daarin melden zij hun ideeën op 10 februari te hebben besproken met de directeur-generaal van Binnenlandse Zaken en de directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). "Ondanks eerdere afhoudende signalen uit het kabinet, merkten we nu dat het ministerie erg geïnteresseerd is in onze ideeën. Hoewel er nog steeds geen officieel verzoek ligt, lijkt de kans te groeien dat Heusden en Boxtel een pilot kunnen gaan uitvoeren. Daar zouden wij erg blij mee zijn", schrijven de burgemeesters.

Of dat daadwerkelijk het geval is, moet blijken. Op het verzoek van PvdA-fractiewoordvoerder Attje Kuiken in de Tweede Kamer aan staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om het Boxtelse en Heusdense initiatief te steunen, liet deze weten vast te houden aan een grens van minimaal driehonderd asielzoekers per locatie.

Opvang van vluchtelingen moet geschieden op kleine locaties, voor vijftig tot honderd personen, aldus Buijs en Hamming. Nu gebeurt dat op diverse plaatsen in Nederland in grootschalige azc's. Vluchtelingen daar gemiddeld de eerste twintig maanden afgesloten van de samenleving te laten zitten, is volgens de burgemeesters vragen om moeilijkheden. "Wij denken dat de oplossing ligt in kleinschalige opvang waar vanaf het begin aandacht is voor integratie. Dan krijgen de vluchtelingen een gezicht en gaat de gemeenschap eromheen staan." Daarbij is het zaak dat zij zo snel mogelijk de Nederlandse taal en gewoontes leren, zodat ze een zinvolle bijdrage aan de samenleving kunnen leveren, tekenen beiden op in hun open brief: "Het verblijf in Nederland vraagt namelijk ook om een inspanning van de vluchteling - voor wat hoort wat."

Lees verder op pagina 15.

Gestroomlijnde cijfers voor flats Hof ter Aa

Foto: Monique Fick

Boxtel - Gigantische cijfers prijken sinds donderdag op de zes flats aan de Hof ter Aa, de Keizerstraat en de Harperhof. Deze zijn in opdracht van Woonstichting St. Joseph door de Eindhovense Studio Maatwerk ontworpen om elke flat een eigen gezicht te geven.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Monique Fick
Foto: Persburo Sander van Gils

Met een groot donkergrijs vlak als achtergrond vallen de cijfers extra goed op. Zeker wanneer het donker is, want dan worden ze van achter verlicht, wat een mooi schouwspel oplevert.
De flats aan de Hof ter Aa dragen de cijfers 1 tot en met 3, de flat op de Keizerstraat het cijfer 4 en de flats op de Harperhof hebben de cijfers 5 en 6 gekregen.

Veel onduidelijkheid rond 'mogelijk schietincident' Tongeren

Boxtel - Een 'mogelijke schietpartij' op Tongeren houdt de politie sinds zondag al bezig. Waarschijnlijk is een conflict in de relationele sfeer uitgedraaid op een bedreiging met een vuurwapen, waarbij mogelijk ook geschoten is. Daarbij raakte niemand gewond.

Een 40-jarige man uit Boxtel deed daarop aangifte tegen een 28-jarige man. Bij het doorzoeken van diens woning trof de politie een buiten werking staande hennepkwekerij aan. De man zelf was niet aanwezig.

In het kader van het onderzoek werd zondag ook al een 25-jarige vrouw uit Boxtel aangehouden. Haar auto werd in beslag genomen. Het voertuig was eerder gezien op Tongeren tijdens het vermeende schietincident. De Boxtelse is inmiddels vrijgelaten. Haar betrokkenheid wordt nog onderzocht.

"Of er ook daadwerkelijk geschoten is of dat het alleen om een melding gaat is vooralsnog onduidelijk", verklaart persvoorlichter Dion Luijten van de politie Brabant-Oost. Tongeren was zondag uren afgezet om uitgebreid sporenonderzoek te kunnen doen. "Op dit moment zijn er nog veel onduidelijkheden en het onderzoek zal nog de nodige tijd in beslag nemen", licht Luijten toe.

Kees van Houten geeft lezing over Matthäus-Passion

Boxtel - Componist en schrijver Kees van Houten houdt op 15 maart een speciale lezing over de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. De Bach-kenner doet dit in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen.

In de lezing zal Van Houten aantonen dat Bach zijn wereldberoemde muziekstuk heeft ontworpen in de vorm van een kruis. Kern van het betoog is de duiding van het centrale punt waar de balken elkaar kruisen. Op dit punt heeft Bach twee essentiële psychologische lagen van het lijdensverhaal over elkaar heen gelegd en muzikaal in elkaar verankerd.

De lezing, die uiteraard zal worden ondersteund met muziekfragmenten uit de Matthäus-Passion begint om 19.30 uur. De entree bedraagt 8 euro. Vanwege de verwachte drukte dien je je vooraf aan te melden bij Kees van Houten. Dat kan op telefoonnummer 0411-674641 of per e-mail op k.vanhouten@home.nl.

Debuutroman André Verhagen

Boxtel - Rond maandag 21 maart verschijnt 'Achter het ruisende duister', de debuutroman van de Boxtel schrijver André Verhagen.

In zijn debuut neemt Verhagen de lezer mee naar de Peloponnesos in Griekenland, waar een echtpaar nog maar net is gearriveerd in hun vakantiehuis als het noodlot toeslaat.
Hoewel er van alle kanten hulp komt, ziet de toestand er tamelijk hopeloos uit. Niets is wat het lijkt. Werkelijkheid en fictie strijden om voorrang en grenzen vervagen. In een gevecht met een wolf lijkt het lot van de hoofdfiguur bezegeld, maar opnieuw bedriegt de schijn. Dan neemt het verhaal een dramatische wending en wordt de lezer verrast. Of dat positief of negatief is, dat zal de lezer zelf moeten bepalen.

Het boek kost 15,95 euro en wordt uitgebracht door Uitgeverij Free Musketeers BV. Kijk voor meer informatie op www.freemusketeers.nl of bel met 079 - 320 35 90.

Vrijwilligers gezocht

Boxtel - Op woensdag 17 februari is Hobby Centrum Boxtel gestart met de eerste activiteiten. Deze zullen langzaam maar zeker verder worden uitgebreid. De officiële opening van het centrum staat voorlopig gepland voor de tweede helft van maart. Maar voor het echt zover is, moet er nog veel gebeuren en een van de belangrijkste zaken is het aantrekken van voldoende, gemotiveerde vrijwilligers.

Daarom roept het Vrijwilligerssteunpunt kandidaten op die in het Hobby Centrum aan de slag willen als gastvrouw/-heer of die allerlei hand- en spandiensten willen verrichten. Ook vrijwilligers die hun kennis willen delen met aanwezige hobbyisten op het gebied van hout en metaal bewerken, fietsen maken, keramieken, kleien, aquarellen/schilderen, tekenen, breien, naaien et cetera worden van harte uitgenodigd te reageren.

Voor mensen die minder mobiel zijn en die er toch eens graag met een maatje of een vrijwilliger op uit willen trekken heeft De Vrijwillige Thuishulp van ContourdeTwern een duofiets beschikbaar. Deze is gestationeerd bij Simeonshof. Het steunpunt is dringend op zoek naar een paar vrijwilligers voor de dagelijkse uitgifte en inname van deze duofiets.

En tot slot zoekt het steunpunt een vrijwilliger om een 68-jarige, eenzame man van Indische afkomst af en toe een bezoekje te brengen of een uitstapje met hem te maken.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan tussen 10.00 en 12.30 uur (maandag tot en met donderdag) naar het Vrijwilligerssteunpunt: 0411-655899. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Mantelzorgers ontmoeten elkaar bij ContourdeTwern

Boxtel - Op donderdag 3 maart organiseert het Steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern speciaal voor mantelzorgers de middag 'mantelzorgers ontmoeten mantelzorgers'. Hier kunnen zij onder het geniot van een kopje koffie bij elkaar komen en ervaringen uitwisselen.

Als je partner, kind of ouder hulp nodig heeft, bied je die natuurlijk. Maar als ze die hulp langdurig en veelvuldig nodig hebben, kan het voor de mantelzorger wel eens zwaar worden om daarmee om te gaan. Door met andere mantelzorgers in gesprek te gaan, kunnen zij manieren vinden om af en toe dat moment voor zichzelf te nemen en bij te tanken, zonder dat dat ten koste gaat van degene die hulp nodig heeft.

De middag 'mantelzorgers ontmoeten mantelzorgers' vindt plaats in het Ursula-gebouw langs de Baroniestraat op donderdag 3 maart van 13.45 tot 15.45 uur. Deelname is gratis, maar van te voren opgeven is nodig. Dit kan bij Marieke Dijkshoorn op mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl.

Maart nog toevoegen

Foto: Mark van der Pol

KBO-activiteiten

Donderdag 25 februari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 26 februari        Rikken en Jokeren in De Rots        13.30
Maandag 29 februari        Koersballen in De Orion        14.30
                        Belastingservice in De Walnoot        14.30

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 25 februari        Gezamenlijk lunchen bij Tafel 25        12.00

Boxtel plant bouw 1315 woningen tot 2025

Boxtel - Tot en met 2024 worden in Boxtel 1315 nieuwe woningen gebouwd. Dit staat in de nieuwe woonvisie die loopt van 2016 tot en met 2024. Doel van de visie is om de bouw van nieuwe woningen te reguleren en te zorgen dat er voor iedere Boxtelaar een passende woning beschikbaar is.

De oude woonvisie liep in 2015 af, dus was het tijd voor een nieuw plan voor woningbouw in Boxtel. "De nieuwe woonvisie loopt van 2016 tot 2024. Voor dit plan hebben wij om de input van de politiek, inwoners en de betrokken organisaties, de zogenaamde stakeholders, gevraagd", aldus wethouder Peter van de Wiel.

Omdat de woningmarkt volgens de wethouder aan grote verandering onderhevig is legt de gemeente enkel hoofdlijnen vast in de nieuwe woningvisie. Details komen in de woonagenda. Die wordt ieder jaar vernieuwd. Volgens Van de Wiel kan zo beter ingespeeld worden op de mogelijke komst van vluchtelingen of de vraag naar woningen voor Boxtelaren met een speciale zorgvraag. Ook kunnen op deze manier nieuwe technieken makkelijker toegepast worden, omdat de gemeente zich niet meer zwart op wit heeft verplicht aan bestaande technieken vast te houden.

De woningvisie voorziet in vijf doelen: het garanderen van een betaalbare woning voor iedereen, het verbeteren van kwaliteit en duurzaamheid van het woningaanbod, de huisvesting van bijzondere doelgroepen, bouwen met het oog op de toekomst en het garanderen van Boxtel als aantrekkelijke woongemeente.

Boxtel zet sterk in op milieuvriendelijk bouwen en renoveren van bestaande woningen. "We geven meer ruchtbaarheid aan de duurzaamheidslening, de verduurzaming van woningen en de verlaging van energielasten. Op die manier helpen we ook bij schuldpreventie omdat naast de huur daar vaak de grootste lasten in gaan zitten", aldus Van de Wiel.

Er zullen in de periode tot 2024 in Boxtel 1315 woningen gebouwd worden en 160 bestaande woningen aangepakt worden met een renovatie of sloop.van deze woningen zal, afhankelijk van de vraag 25 tot 45 procent sociale huurwoning zijn. 30 tot 50 procent betreft koopwoningen. 25 procent van de nieuwbouw worden huurwoningen in de vrije sector. "Uit onze woonenquête blijkt dat er een grote behoefte is aan betaalbare woningen in de vrije huursector voor mensen die willen doorstromen vanuit de sociale woningbouw. Ook is er een vraag naar appartementen", licht de wethouder toe.

Per wijk wordt bekeken aan welk type woningen er een tekort is. "Het doel is hierbij de karakteristiek van de wijk te versterken en dus niet van iedere wijk een eenheidsworst te maken", aldus Van de Wiel. "Dit betekent dat we in de wijk Boxtel Oost andere woningen zullen realiseren dan bijvoorbeeld in Lennisheuvel."

Het begrote aanbod van 1315 woningen is gebaseerd op prognoses uit 2014 en zal dus mogelijk middels de woonagenda nog worden bijgesteld op de prognose uit 2015, die dit jaar beschikbaar komt. De concept-woonvisie wordt op 1 maart aan de gemeenteraad voorgelegd. Als die akkoord gaat, zal de woonvisie in de loop van maart definitief worden vastgelegd.

Ondertekening convenant tegen voedselverspilling

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - In de Raadzaal van het gemeentehuis van Boxtel is maandagavond door zeven politieke partijen en een groot aantal ondernemers een convenant tegen voedselverspilling ondertekend. Doel van de convenant is om een signaal van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen af te geven en meer bewustwording bij inwoners te creëren.

Uit onderzoek van de Food & Agriculture Organization van de VN (FAO) blijkt dat een derde van al het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Volgens Stefan de Nijs van initiatiefnemer Combinatie95 is dit extra schrijnend omdat in Nederland ruim 225.000 mensen iedere dag noodgedwongen honger lijden. "Omgerekend komt dat voor Boxtel neer op ongeveer 400 mensen die niet dagelijks behoorlijk te eten hebben", vertelt hij.

Katelijne van Thiel van Combinatie95 Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Niels Snaphaan van Brownies&downieS Foto: Hans van Doorn

Naast het afgeven van een signaal dat de gemeente voedselverspilling serieus neemt levert het tegengaan daarvan ook milieuwinst op. "Het onnodig weggooien van voedsel gaat gepaard met veel onnodige CO2-uitstoot, drinkwaterverspilling, energieverbruik en ontbossing", aldus De Nijs. "Vandaar dat we supermarkten, restaurants en scholen hebben bezocht om samen en vrijwillig afspraken te maken om deze vorm van verspilling terug te dringen."

Huisvesting 13 statushouders aan de Tijvert

Boxtel - De gemeente Boxtel en woonstichting Sint Joseph realiseren aan de Tijvert dertien eenpersoons wooneenheden voor statushouders, die hier rond de zomer van dit jaar hun intrek zullen nemen. Voorheen werd hen een huurwoning aangeboden, maar door de toegenomen aantallen statushouders is dat nu niet meer mogelijk.

Boxtel zoekt andere woonoplossingen en werkt daarbij samen met woonstichting Sint Joseph. Ze kijken samen of leegstaande panden voor bewoning in aanmerking komen. Ondertussen bouwen ze de komende jaren in snel tempo extra sociale huurwoningen in de gemeente. Het pand aan de Tijvert wordt de komende periode geschikt gemaakt.

Omwonenden van de Tijvert hebben vrijdagmiddag een brief ontvangen, waarin staat dat de vergunningaanvraag voor de verbouwing volgende week wordt ingediend. Ook bezocht een medewerker van de gemeente dezelfde dag de omwonenden. Wanneer ze thuis bleken te zijn, gaf hij een korte toelichting en beantwoordde vragen. In de brief aan de omwonenden staan telefoonnummers en e-mailadressen voor het stellen van vragen over de vergunningenprocedure en huisvesting van statushouders die hun intrek zullen nemen in het pand.

Opvang van vluchtelingen in Nederland vindt plaats in noodopvanglocaties en asielzoekerscentra. Na een aantal maanden krijgen vluchtelingen te horen of ze kunnen rekenen op een verblijfsstatus, met andere woorden of ze statushouder worden. Statushouders horen vervolgens in welke gemeente zij mogen verblijven.

Onderzoek naar digitale dienstverlening politie

Boxtel - Op dinsdag 1 maart staat het Mobile Media Lab van de politie aan de Van Beekstraat in Boxtel. Het is de tweede keer dat deze onderzoeksruimte op wielen in de gemeente te vinden is.

Met de testtruck, een vrachtwagen ingericht als mobiele onderzoeksruimte, rijdt de politie door Nederland om onderzoek te doen naar de ervaringen van bewoners met de digitale dienstverlening van de politie. Daarbij staan vragen centraal als: wat vind je van het gebruik van social media door de politie, de kwaliteit van de internetaangifte en van de informatie in de politie-app? De burgerpanels in de truck leveren input voor het verbeteren van de (digitale) dienstverlening van de politie. Onderzoeken richten zich voornamelijk op de bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van verschillende digitale kanalen.

Onderzoek sociale media
In Boxtel wil de politie, onder andere met behulp van de wijkagenten Jack van Rijs en Ad Cleijsen, in gesprek met buurtbewoners over leefbaarheid, veiligheid en communicatie. Alle inwoners zijn daarnaast welkom om mee te werken aan een speciaal social media onderzoek.

Het Mobile Media Lab staat op dinsdag 1 maart van 12.00 tot 19.00 uur op de Van Beekstraat. Meer informatie staat op de website: www.politie.nl/MML

MuzeBox nieuwe muziekschool in Boxtel

Boxtel - Boxtel is een muziekschool rijker: MuzeBox. Muziekliefhebbers die een instrument willen leren bespelen krijgen hier les van professionals die voorheen bij MiK werkten.

Kornelis Lievense, gitaardocent, legt uit hoe de docenten als zelfstandigen verder gingen: "Na het faillissement zijn wij onze leerlingen privélessen gaan aanbieden. Nu hebben wij ons met twaalf docenten verenigd in een collectief."

De docenten werken vanuit de Angelaschool, waar zij vandaag een concertpresentatie voor de onder- en de bovenbouw geven. Drumlessen worden aangeboden in het tegenovergelegen Jongerencentrum B-Town. Lievense: "Ook zijn wij in gesprek met basisscholen om daar muziekprojecten aan te bieden. De bedoeling is om een heel lespakket te maken." Ook naar de samenwerking met de middelbare scholen in Boxtel wordt volgens de gitaarleraar gekeken.

In de zomer van 2015 werd bekend dat de nieuwe muziekschool Podium4All er met maximaal 75.000 euro subsidie vandoor ging ten koste van de MiK-docenten. Toch kijkt MuzeBox niet met rancune naar de Boxtelse concurrentie. Leerlingen kiezen volgens hem voor de persoon van wie ze les willen krijgen en hen maakt het collectief waarbij die docent aangesloten is niet veel uit. Volgens hem liggen de prijzen van MuzeBox ongeveer op het niveau van de lessen bij MiK.

Je vind MuzeBox in de Angelaschool aan de Baroniestraat 41 in Boxtel. Neem contact op via info@muzebox.nl of 06-51176952.

Braspenning

Foto: Monique Fick

Tussen Dukaat en Florijn

De braspenning is een historische munt. Deze wordt voor het eerst geslagen tussen circa 1404 en 1419 door hertog Jan zonder Vrees in Vlaanderen. Het is een grote zilveren munt ter waarde van twee, later tweeënhalve groot. Zoals in die tijd gewoon is, wordt de munt veel geïmiteerd in andere landen. Ook in later tijd blijft de braspenning in gebruik als rekenmunt voor tweeënhalve groot, 1,25 stuiver of tien duiten.

De munt is in de spreektaal terechtgekomen met het spreekwoord 'Een stuiver verdienen en wel voor een braspenning dorst hebben'.

Volgens Meijer (1919) en Vercoullie (1925) is de naam braspenning mogelijk afgeleid van de som die vroeger betaald moest worden als accijns voor het brouwen oftewel brassen van een vat bier. Van Veen & Van der Sijs (1997) verwijzen naar de overeenkomst met het Middel-Nederduits 'bras', dat metaal betekent (vergelijk het Engelse woord 'brass', messing of geelkoper). Meijer verwijst de parallel met 'brassen' als 'overmatig eten en drinken' naar het rijk der fabelen, omdat dat woord jonger is dan de munt.

Braspenning is ook een in het zuiden van Nederland en in België veel voorkomende familienaam (Braspenninckx in het Vlaams).

Bron: Vrije Encyclopedie

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Voorjaarsconcert Gildenbondsharmonie en Nationaal Jeugd Fanfare Orkest

Oisterwijk - De Boxtelse Gildenbondsharmonie onder leiding van Arjan Gaasbeek zal aanstaande zondag 28 februari bij De Tiliander in Oisterwijk een zondagmiddagconcert verzorgen, samen met het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest onder leiding van Danny Oosterman.

Drie getalenteerde solisten verlenen hun medewerking aan dit concert: Jonie Pijpers (klarinet), Rodin Rosendahl (euphonium) en Pelle van Esch (bastrombone). De Gildenbondsharmonie zal het gedeelte voor de pauze verzorgen. Hierna speelt het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest, dat bestaat uit de meest getalenteerde jonge musici van ons land die via een jaarlijkse auditie worden toegelaten. Het voornaamste doel van deze selecte groep is de promotie van Nederlandse blaasmuziek in binnen- en buitenland. Het orkest behaalde in de loop der jaren grootse resultaten. De fanfare heeft in alle toonaangevende muziekcentra geconcerteerd en werkt regelmatig mee aan radio- en tv-uitzendingen. Dirigent is Danny Oosterman, die zorgt voor de enorme inspiratie waarmee de fanfare musiceert.

De presentatie is in handen van Peter van Schilt. Het concert begint om 14.30 uur. Kaarten kosten 15 euro inclusief een consumptie, programma en garderobe. Kaartverkoop & informatie: Tiliander, Spoorlaan 82c Oisterwijk, www.tiliander.com, info@tiliander.com, 013-5220743.

Benjamin Beurs bij Kinderdagverblijf Domino

Boxtel - Zaterdag 5 maart zijn aanstaande en kersverse ouders vanaf 10.00 uur van harte welkom op de eerste Benjamin Beurs in Boxtel, die bij Kinderdagverblijf Domino op Hoogheem 485 wordt gehouden.

Na de bevalling en kraamtijd valt de begeleiding van verloskundige en allerlei zwangerschapscursussen vaak weg, terwijl je dan misschien juist vragen hebt of behoefte hebt aan ondersteuning en tips. Reden voor drie Boxtelse moeders - die zelf ook jonge ouders begeleiden - om de Benjamin Beurs op te zetten. Organisatoren Karin, Mirjam en Rachel vertellen: "Zelf hebben we als jonge ouders toch wel vaak het wiel opnieuw moeten uitvinden. Op de Benjamin Beurs brengen we alle begeleiding die er in de omgeving van Boxtel is bij elkaar. Je kunt je in één dag oriënteren op wat aansluit bij jouw behoefte, kennismaken en ervaringen uitwisselen. Je bent van harte welkom!"

Op de Benjamin Beurs staan achttien stands met onder andere een belly paint, draagdoekdemo, tweedehands merkbabykleertjes, informatie over zwangerschapscursussen en over hulp bij onrustige baby's.
Oudere broers of zusjes zijn uiteraard ook welkom, Domino organiseert een leuke creatieve activiteit voor hen in het goed voorziene kinderatelier. Er is een lunch verkrijgbaar, met broodjes, soep en hapjes voor een klein prijsje (circa 2,50 euro). Ook hebben diverse stands winacties of kortingsacties, en kunnen de deelnemers meedingen in een tombola met prijzen zoals een zwangerschapsmassage of yogales.

Internationale vrouwendag bij Podium Boxtel

Boxtel - Vrouwen met karakter, dat is het thema van de internationale vrouwendag die op dinsdag 8 maart bij Podium Boxtel wordt gevierd met een programma vol dans, muziek, ontmoetingen en een loterij. Georganiseerd door vrouwen, voor vrouwen.

Vanaf 19.00 uur zijn de dames welkom. Ze worden verwelkomd met een zoete traktatie. Om 19.30 uur volgt de officiële opening, waarna het Wereldkoor op zal treden. Gastspreker Katja De Man zal vervolgens de vrouwen toespreken en aansporen op zoek te gaan naar hun eigen kracht. Ook zijn er optredens van Mari-2, Music4all, met alle aanwezigen, en vrouwenband C-Acoustic. Voor meiden van 14 tot 18 jaar is er een speciaal programma met onder andere Henna en nagels lakken. Om 23.15 is de viering afgelopen.

De entree kost 4 euro, toegang voor vrouwen en meiden vanaf 14 jaar. Podium Boxtel, Burgakker 17 in Boxtel.

Concert Fanfare Concordia 'Around the World'

Liempde - Fanfare Concordia organiseert zondag 20 maart, in samenwerking met haar jeugdafdeling BeCOOL, het themaconcert 'Around the World'. Speciale gasten tijdens dit concert zijn Boys with a Voice.

De titel zegt het al, muziek van over de hele wereld zal de revue passeren. De reis zal worden ingezet door de Liempdse fanfare met 'De Zwaanriddersage', die zich afspeelt rond de Waal in de omgeving van Nijmegen, gevolgd door 'Windows of the World', een zesdelig werk waarin muziek uit alle windstreken te horen is.

Vervolgens is BeCOOL aan bod. De jeugdige afdeling van de Liempdse muziekvereniging is momenteel druk aan het repeteren om het publiek op deze concertmiddag te laten genieten van een prachtige reis in beeld en geluid.

Speciale gasten tijdens dit concert zijn Boys with a Voice. Deze jonge enthousiaste mannen zullen het concert, samen met het fanfareorkest, afsluiten. Boys with a Voice is een jong trio met een repertoire dat bestaat uit swingende liedjes van de vijftiger jaren tot nu toe. Alle nummers worden door de heren in een modern en swingend jasje gestoken, voor jong en oud een feest der herkenning.

Iedereen is van harte welkom om dit veelzijdige concert bij te wonen. De deuren van De Serenade aan de Oude Dijk in Liempde zijn vanaf 13.15 uur geopend. Het concert begint om 13.30 uur.

Beurs voor en door vrouwen in De Rots

Boxtel - Op zondagmiddag 10 april wordt in Gemeenschapshuis De Rots een beurs met tweedehands kleding en accessoires voor dames en meiden georganiseerd door Twice is Nice.

Op deze beurs voor en door vrouwen worden van 13.30 tot 16.00 uur gedragen dameskleding, tassen, sjaals, schoenen en sieraden aangeboden. Geïnteresseerden die hun spullen willen verkopen, kunnen een tafel huren (1,20 bij 0,80 m) voor 7,50 euro, een rek erbij plaatsen kan als er ruimte voor is. Dit kost 2,50 euro. Interesse? Stuur een mail naar dameskledingboxtel@gmail.com.

SPPiLL betrekt inwoners bij realisatie vloerdecoratie kiosk

Liempde - Dankzij de inzet van vele betrokken inwoners is in 2015 de kiosk in het Concordiapark in Liempde gerestaureerd. Een prachtig dorpsgezicht is in ere hersteld. Om de restauratie volledig af te ronden, wil Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) de vloer van de kiosk op een speciale manier decoreren. Daarvoor is zij op zoek naar creatieve en toepasselijke ideeën van Liempdse inwoners. Iedereen met een creatief plan kan tot en met 28 maart een voorstel aanleveren, waarbij het beste voorstel uitgevoerd wordt.

De kiosk is een gemeentelijk monument en was toe aan een opknapbeurt. Inwoners gingen samen aan de slag om onder meer de trap, het hekwerk, de palen en het plafond te vernieuwen. Ook het rieten dak is geheel vervangen. Als afronding van dit project roept SPPiLL Liempdse inwoners op om een plan in te sturen voor de decoratie van de vloer.

Voorstel aanmelden
De decoratie van de vloer kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een vloerschildering, een koperen plaat met een kunstzinnig object of een ander soort vloerbedekking. Belangrijk is dat de decoratie een verband heeft met (de historie van) Liempde en dat het past binnen de landelijke en monumentale stijl van de kiosk. Een pre is ook als de vloerdecoratie zorgt voor recreatieve versterking van de kiosk. Daarnaast zijn er ook enkele andere voorwaarden aan de voorstellen verbonden. Deze zijn te vinden op de website www.sppill.nl onder het menu-item 'Vloerdecoratie kiosk'. Hier is tevens een invulformulier te vinden om ideeën mee in te sturen. Ingevulde formulieren kunnen per e-mail naar info@sppill.nl of ingeleverd worden bij het secretariaat van SPPiLL, Oude Dijk 84, 5298 BE Liempde.

Het proces
De ingediende voorstellen worden beoordeeld door de projectgroep Liemt in Uitvoering van SPPiLL. Deze groep maakt een voorselectie uit de voorstellen die vervolgens op de website van SPPiLL worden gepubliceerd. Daarna krijgen alle inwoners (en andere geïnteresseerden) de mogelijkheid om te stemmen. Het voorstel met de meeste stemmen wordt verder uitgewerkt om tot uitvoering te brengen. Daarnaast ontvangt de initiatiefnemer een mooie, toepasselijke prijs.

Bron: Gemeente Boxtel

Parkeervergunningen in groot deel centrum
Bewoners niet onverdeeld gelukkig met parkeermaatregelen gemeente Boxtel

Boxtel - Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, worden deze zomer in en rond een groot deel van het Boxtelse centrum parkeervergunningen ingevoerd. Betaald parkeren blijft, maar dit gebied beperkt zich tot de omgeving van de Markt, bij de Zwaanse Brug en achter het NS-station.

Blauwe zones waar alleen tijdelijk met de parkeerschijf kan worden geparkeerd, komen eveneens terug in de plannen. Het gaat dan om het parkeerterrein van Albert Heijn, delen van de Stationsstraat en Breukelsestraat en de Oude Kerkstraat bij de Sint-Petrusbasiliek.

Boxtel - Aan de Kastanjelaan in de Boxtelse wijk Munsel zijn nieuwe lindebomen geplaatst. De bouwhekken die de Kastanjelaan afsluiten, staan er nog omdat het gazon moet herstellen en opnieuw ingezaaid wordt. Door de aanhoudende regenval de afgelopen tijd is dit nog niet mogelijk. De verwachting is dat het inzaaien nog enkele weken op zich laat wachten. Tot die tijd blijven de bouwhekken staan. Foto: Mark van der Pol

Deze beslissing is genomen omdat volgens het college omwonenden van het centrum en het station al langere tijd in meer of mindere mate parkeeroverlast ervaren. Voorbeelden daarvan zijn treinreizigers die hun auto in de buurt van het station parkeren en personeel van centrumwinkels en de school SintLucas, die in deze buurt de gratis parkeerplekken opzoeken.

Er is volgens de gemeente gezocht naar een parkeeroplossing voor iedereen: bewoners en hun visite, centrumbezoekers, werkers en treinreizigers. Dat heeft geresulteerd in een stelsel van parkeervergunningen voor het gebied tussen Brederodeweg, Mgr. Wilmerstraat, Baroniestraat, de spoorlijn en Stapelen. Gratis parkeren kan nog op het Breukelsplein, bij de Hoogheemflats en Fellenoord (naast Texaco).

Aanwonenden van een straat waar een parkeervergunning nodig is, kunnen deze online bij de gemeente aanvragen voor 110 euro per jaar per auto. Er kunnen voor meerdere auto's vergunningen worden aangevraagd. Dat kan op de website van de gemeente, met behulp van de DigiD. Mensen die niet zo bedreven zijn met de computer kunnen in het gemeentehuis terecht.

Wie in zo'n straat visite krijgt moet de auto van de bezoeker digitaal aanmelden, eveneens met de DigiD. De gemeente stelt een bewoner hiervoor per drie maanden 200 uur parkeren gratis ter beschikking. Ook dit kan in het gemeentehuis worden aangevraagd. "Omdat dit niet de hele dag open is, komt er ook een telefoonnummer dat mensen hiervoor kunnen bellen. En we zijn bezig met het ontwikkelen van een visite-app", aldus een woordvoerder van de gemeente. Mensen die niet in een straat wonen waar een parkeervergunning verplicht is, kunnen volgens hem voor deze straat geen vergunning aanvragen: "Die zijn alleen bedoeld voor aanwonenden van de straat en hun visite."

Sinds 2010 heeft de gemeente verschillende bijeenkomsten gehouden om inwoners over dit traject te informeren. Uiteindelijk leidde de samenspraak tot de volgende parkeeroplossingen: parkeervergunningen in de woonbuurten in combinatie met betaald parkeren (kernwinkelgebied/centrum) en de inzet van een parkeerschijf (Breukelen Zuid). In 2013, 2014 en vorig jaar werden er allerlei voorbereidingen getroffen om de aanpak mogelijk te maken.

Overvallen
Desondanks blijkt uit reacties op Facebook dat bewoners zich overvallen voelen door de aangekondigde maatregelen. Ze richten hun pijlen met name op de parkeervergunningen en op de verplichting om voor hun visite ook bezoekersuren aan te vragen. Ook ondernemers zijn niet even blij met de nu gekozen oplossingen. Zo hebben enkele ondernemers in de Molenstraat gevraagd om een blauwe zone, zodat bijvoorbeeld leveranciers er tijdelijk kunnen parkeren.

De gemeente wil de bijbehorende verkeersbesluiten morgen publiceren op onder meer haar website en sociale media. De invoering van de nieuwe parkeersituatie zelf zou dan vlak voor of na de zomervakantie plaats moeten vinden. Bewoners kunnen echter na de publicatie een zienswijze op deze besluiten indienen en in het uiterste geval hun recht zoeken tot aan de Raad van State. Dat zou voor een langdurige vertraging van de invoering kunnen zorgen, beaamt de woordvoerder van de gemeente: "Maar we gaan uit van het positieve."

Desgevraagd geeft hij aan dat de gemeente al diverse telefoontjes van voor- en tegenstanders van de plannen heeft gehad. "Mensen die erom schreeuwen dat dit wordt ingevoerd en mensen die er absoluut op tegen zijn. In het laatste geval gaat het met name om personen uit gebieden waar nu geen parkeerproblemen zijn. Die hebben we uitgelegd dat we met deze oplossingen juist willen voorkomen dat de problemen zich gaan verschuiven."

'Bankske' terug op Zwaanse Brug

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Burgemeester Mark Buijs onthulde woensdag het nieuwe 'bankske' op de Zwaanse Brug in het bijzijn van de vaste 'bankzitters'. Zij gaven aan er er erg blij mee te zijn: "Hij zit zelfs beter dan het oude bankske met meer steun voor je rug!"

Foto: Sander van Kasteren
6 / 20

A F W I S S E L E N D H F F N T
E K E A R R E B T E H C I M O E
G G L P U E G D W L U C T V O K
N P K Z E G G O E E L F H I D K
I G O X B I H N E O P A H N S A
T N M O N L S A D D B Q F C G P
H D M R E I B V E M E N S E N T
C O E G K W O A H X H C M N J S
I N V A E J X R A W O E R T L R
L A A N O I T A N R E T N I A E
R T S I B R E C D N V R N U A K
E E J S I V L E S B E G K S K O
V U I A E I S C I D N E I E O B
R R R T Q H H S O O D Z K E L N
O S A I S A C H T E R S T A N D
P N P E P L U H S G O G H E R F

vincentius
vrijwiligers
organisatie
boxtel
goede
doelen
nood
achterstand
hulp
verlichting
parijs
hulpbehoevend
tweedehands
internationaal
lokaal
gemeenschap
werk
afwisselend
boeiend
caravan
kerstpakket
boekenbeurs
donateurs
mensen
welkom

Foto: Gerbin Blokx

Wendy de Haan

Volleybaltoernooi voor ontwikkelingshulp aan Cochabamba

Leo Heesen, Revanche-lid van het eerste uur. Foto: Mark van der Pol

Samen met 7 medeleerlingen brengt Nienke opbrengst kerstactie JRL naar Bolivia

Boxtel - Met de kerstactie van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) werd ruim 8.400 euro ingezameld voor ontwikkelingshulp in de Boliviaanse stad Cochabamba. Dit bedrag gaan acht JRL-leerlingen daar zelf naartoe brengen. De kosten van hun reis zijn voor eigen rekening. Om haar reis te bekostigen, organiseert de Boxtelse Nienke Bosma een volleybaltoernooi in Sportcomplex De Braken. Het toernooi, dat op 28 februari gespeeld wordt, moet tegemoetkomen in de ruim 1.000 euro die het ontwikkelingshulpproject Nienke kost.

Op de foto, van links naar rechts de leerlingen die naar Cochabamba afreizen: Juul van Engeland, Izy Dekker, Noor Baaijens, Nienke Bosma, Yasmine Boudlal, Steven van Erp, Marleen Peters en Tatum Simons. Foto: Jacob-Roelandslyceum

Eind april reist Nienke samen met de andere zeven andere leerlingen af naar Cochabamba. "De reis kost ongeveer 1.000 euro", vertelt Nienke. "Daar komt nog een bedrag bovenop voor extra zaken, zoals bijvoorbeeld inentingen." Met het volleybaltoernooi hoopt ze het benodigde geld bij elkaar te krijgen en dat lijkt aardig te lukken; 24 teams hebben zich inmiddels ingeschreven. Met een minimum van zes deelnemers per team betekent dit dat er meer dan honderd volleyballers actief zullen zijn.

Deelname aan het toernooi kost 30 euro per team. "In overleg met De Braken kon de zaalhuur wat naar beneden", legt Nienke uit. "Ook het bedrijf van de vader van een vriendin, Reijnders BV, sprong bij in de sponsoring, waardoor ik ruim voldoende geld heb. Maar dat betekent dat er weer meer geld is voor Cochabamba."

Naast volleybal, is er ook plaats voor een loterij tijdens het toernooi. De opbrengsten daarvan gaan eveneens naar de reis. Daarnaast is er een sportmasseuse aanwezig, die tegen een kleine vergoeding de sporters zal masseren. Ook zijn er voor de beste teams prijzen te winnen.

De wedstrijden beginnen zondag 28 februari om 12.00 uur. Het toernooi gaat naar verwachting tot 18.00 uur duren. Inschrijven is niet meer mogelijk, maar het toernooi is vrij toegankelijk voor publiek.

Keuzes maken

Drie weken geleden had ik het er ook al over, maar kennelijk nog niet genoeg. Het lijkt wel hoe ouder we worden, hoe meer we voor bepaalde keuzes staan. Ben ik nog wel blij met mijn werk? Moet ik op zoek naar wat anders en volg ik mijn hart of kies ik toch voor de zekerheid? Hoe ga ik om met de opvoeding van mijn kind? Moet ik corrigeren of het toch even laten gaan? Ben ik nog blij met mijn vriendschappen of toch niet? Ga ik de confrontatie aan met mensen of laat ik het contact doodbloeden?

Keuzes, we komen ze allemaal tegen. Soms heb ik alleen wel het gevoel dat ik de enige ben die voor die keuzes staat, haha! Maar ja, de ervaring leert... iedereen heeft met deze punten in het leven te maken. Eerlijkheid is hierbij soms ook lastig: de welbekende ' struisvogelpolitiek' oftewel, kop in het zand, er niet aan denken en hopen dat het wel goed komt, is soms erg aantrekkelijk! Door bepaalde ervaringen van de afgelopen weken, weet ik dat eerlijkheid het langste duurt en je dan uiteindelijk je echte vrienden leert kennen. Beter nog, het brengt je dichter bij elkaar. Ondanks dat ik aankomende maand 33 word, leer ik in deze nog steeds! Ik ben echt dankbaar dat ik fijne, oprechte, lieve mensen om mij heen heb.

Keuzes maken zien we ook op gemeentelijk gebied in 'ons' eigen Boxtel. Eerst de keuze maken dat het welbekende 'benkske' weg moest. Toen het verdween uit het straatbeeld in Boxtel, haalden we zelfs de landelijke media met de protesten en acties die dat opleverde. En nu is het benkske toch weer terug! Wel aan de overkant van waar het eerst stond, maar ja... nu kunnen de gebruikers ervan wel weer met de zon in de rug kijken naar de kastanjeboom waar ook de nodige discussies over waren. Uiteindelijk zijn er door deze discussies en acties veel spanningen geweest tussen gemeente en bewoners en is er naar mijn mening ook veel geld verspild. Is dit dan echt nodig geweest?

Het benkske stond prima op de plek waar het eerst stond en de kastanjeboom staat al sinds ik een kleine jongen ben ook prima op de plek waar deze staat! De gemeente had ook gewoon een simpele enquête kunnen houden onder bewoners van de gemeente en dan hadden ze waarschijnlijk de juiste en duidelijke antwoorden gekregen. Dat had veel geld, gedoe, discussie en onnodig werk gescheeld. Ik word soms zo ontzettend moe van dit soort, in mijn ogen, onnodige keuzes!
Dat Boxtel de keuze heeft gemaakt voor kleinschalige vluchtelingenopvang en directe integratie van vluchtelingen in de gemeenschap, daar word ik dan weer heel blij van. Daar maken wij landelijk goede sier mee, en terecht!

Aankomende 2 maart zullen we met deze krant gaan uitbreiden naar de gemeente Sint-Michielsgestel, waarmee deze in bijna 30.000 huishoudens zichtbaar is! Fantastische keuze vind ik, aansluitend op de fusering van Boxtel en Sint-Michielsgestel op ambtelijk niveau!

Ook een keuze die gemaakt is, is dat we weer in Boxtel beginnen met een nieuwe locatie voor 'Acteren Doe Je Zo!' 2 maart zullen we gaan starten met nieuwe workshops bij Partycentre Denziz! Wanneer je interesse in deze workshops hebt, kun je je kind nog tot aanstaande zondag aanmelden via theaterworkshop@intershow.nl.

Keuzes maken, ze blijven voor iedereen lastig en ieder heeft ook vaak een bepaalde mening over je keuzes. Maar, als we ze niet maken, hebben we ook geen mening en zullen we altijd blijven hangen in dezelfde keuzes!

Fijne 'keuzevolle' week! Tot over twee weken!

Groet,
Geert Hoes

Bridgeclub Revanche viert 60-jarig bestaan

Boxtel - Bridgeclub Revanche vierde afgelopen zaterdag haar 60-jarig jubileum in Gemeenschapshuis De Walnoot. Tijdens de feestelijkheden werd Leo Heesen gehuldigd omdat hij al vanaf het begin bij de club actief is. Zijn vader, Leo Heesen sr. was bovendien oprichter van de club. Ook lid Sonja Tempels ontving een onderscheiding voor haar verdiensten voor de bridgesport.

De jubileumdag begon 's middags om 13.30 uur, geheel in stijl, met een bridgetoernooi. Van de 81 leden van Revanche speelden 70 spelers tegen elkaar. "Een mooie opkomst", noemt Revanche-secretaris Annelies van Eeuwijk het. Aansluitend werd lid Leo Heesen geëerd voor zijn 60-jarig lidmaatschap van de club. Van Eeuwijk: "Leo was er bij vanaf de oprichting van Revanche op 15 februari 1956." Revanche is de oudste bridgeclub van Boxtel.

Later op de middag ontving lid Sonja Tempels een onderscheiding uit handen van voorzitter Aad Schaper van het bridgedistrict Maasland en Meierij, waartoe Revanche behoort. Van Eeuwijk: "Zij krijgt die prijs vanwege haar grote verdiensten voor de club. Zo gaf ze bridgelessen en was wedstrijdleider. De onderscheiding wordt aangevraagd door de club en het bridgedistrict beoordeelt of de prijs wordt toegekend. Het is dus niet zomaar een prijsje."

's Avonds werd de jubileumdag afgesloten met een feestelijk diner voor de leden.

Mijn Mooi Boxtel: Jan Puijn

Foto: Jan puijn

Deze foto is in De Geelders gemaakt. Het is fijn om daar te wandelen en te genieten van de vele vogelgeluiden en mooie doorkijkjes.

112
Naar aanleiding van de auto-inbraken van de afgelopen week ontstond er bij ons in de wijk een discussie wanneer je eigenlijk mag bellen met 112. Op de website van de Rijksoverheid staat daarover het volgende:
'Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Dus wanneer uw leven in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als u of iemand anders zwaar gewond is en dringend medische hulp nodig heeft. Of wanneer u getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld geweld, moord, een inbraak of diefstal.'

Maar wat nu als ik zie dat er brand is en er is niemand in levensgevaar, mag ik dan met 112 bellen? Of wat als ik een aanrijding heb en slechts lichtgewond ben geraakt, of als ik 'verdachte' personen bij het huis van de buren zie. Mag ik dan met 112 bellen? Volgens de omschrijving van de Rijksoverheid niet.

Ik zal meer duidelijkheid geven wanneer je met 112 mag bellen. Om te beginnen met brand, Zie je ergens brand, dan bel je gewoon met 112! Zie je 'verdachte personen' lopen die bijvoorbeeld verdacht veel aandacht hebben voor bepaalde huizen of auto's, dan mag je gewoon naar 112 bellen. Wat verdacht gedrag is of hoe verdachte personen er uitzien is helemaal afhankelijk van jouw eigen gevoel, vertrouw daar gewoon op. Maar twijfel je maar een beetje, bel dan gewoon 112. Zie je of denk je dat er wordt ingebroken, dat iemand wordt mishandeld, of ben je getuige van een ander misdrijf, twijfel geen moment en bel direct met 112. Is iemand gewond of denk je dat iemand dringend medische hulp nodig heeft, twijfel niet en bel 112. Kortom, als je maar een beetje twijfelt of de situatie wel erg genoeg is, bel gewoon direct met 112. Beter een keer voor niets gebeld dan een seconde te lang gewacht.

Als je met de 112-centrale belt is je telefoonnummer altijd zichtbaar, ook als je dit onderdrukt hebt. Probeer rustig te praten als je belt en je ertoe in staat bent natuurlijk; de 112-medewerkers zijn goed getraind en zullen je door korte vragen te stellen snel doorverbinden met de politie, brandweer of ambulancedienst. Probeer zoveel mogelijk bijzonderheden door te geven van de situatie of de verdachte personen. Het bellen met 112 is gratis en het nummer is in bijna heel Europa gelijk. Je kunt met elke mobiele telefoon (ook zonder beltegoed) nog bellen met 112. Gesprekken met 112 worden altijd opgenomen en bewaard

O ja, en dan nog dit: weet je iets van een misdrijf maar wil je liever anoniem blijven, dan kun je bellen met 0800-7000. Je kunt volledig anoniem een melding maken van bijvoorbeeld een hennepkwekerij bij de buren of als je weet dat een bekende van je een inbraak heeft gepleegd. Voor alle andere zaken waar je politie voor nodig hebt, zoals het maken van een afspraak met de wijkagent, bel je 0900-8844 (niet gratis).

Elektriciteitskastje vat vlam in buitengebied Liempde

Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - Voor een nacontrole van een brandend elektriciteitskastje aan de Lagevoortseweg in het buitengebied van Liempde werd zondagavond laat de brandweer gealarmeerd. Omwonenden ontdekten de brand een waarschuwden daarop de brandweer.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Gabor Heeres
Foto: Gabor Heeres

Het elektriciteitskastje is van buiten behoorlijk zwartgeblakerd, over een door de brand veroorzaakte stroomstoring is bij de redactie niets bekend. Omdat het vuur reeds gedoofd was markeerde de brandweer de plek met rood/wit lint. Een monteur van energiebedrijf Enexis werd op de hoogte gesteld om verder onderzoek in te stellen.

Mountainbiker gewond na val op Esscheweg

Boxtel - Een mountainbiker is zaterdagmiddag bij een valpartij op de Esscheweg in Boxtel gewond geraakt. Rond 12.30 uur kwam de man ten val nadat hij vanaf het fietspad afdraaide om de Esscheweg over te steken en zijn route te vervolgen over de Vekemans van Lieshoutlaan door landgoed Sparrenrijk.

Omdat hij de fietsoversteekplaats al was gepasseerd draaide de man te laat af waardoor hij in de onverharde berm terecht kwam en viel. Hij liep hierbij beenletsel op en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Tweetal opgepakt voor poging tot inbraak

Liempde - Op de Rijksweg in Liempde zijn donderdagmiddag twee personen opgepakt die worden verdacht van poging tot inbraak. De bewoner van het pand dat doelwit was van de inbrekers, betrapte de verdachten op heterdaad en alarmeerde meteen de politie.

Aan de hand van het signalement van de verdachten kon de politie korte tijd later de twee mannen aanhouden. Zij zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. In de auto werden inbrekersspullen en een illegaal zwaard aangetroffen.

Auto belandt in sloot op Gemondsestraat

Liempde - Een automobilist is donderdagmiddag op de Gemondsestraat tussen Boxtel en Liempde in een sloot gereden en verliet daarna de plek van het ongeval. Dat deed hij terwijl zijn bijrijdster nog in de auto zat. Beiden bleven ongedeerd.

De weggelopen man wist na het ongeluk zelf uit de auto te kruipen. Hij werd even later opgepakt, maar gaf aan dat hij hulp was gaan zoeken. Inmiddels is hij vrijgelaten.

Drugspand Munsel dicht door aangetroffen hennepkwekerij

Boxtel – Op last van burgemeester Mark Buijs is vrijdagmiddag 19 februari een woning aan de Munsel in Boxtel gesloten. De sluiting geldt voor een periode van drie maanden. Reden hiervoor is dat op 1 december vorig jaar in de garage bij de woning een reeds geoogste hennepkwekerij is aangetroffen. In de garage en de woning werden ook goederen ten behoeve van een hennepkwekerij aangetroffen.

In de garage werden vorig jaar resten van ongeveer 400 hennepplanten geruimd. Deze hoeveelheid betreft een ruime handelshoeveelheid. Hiermee komen openbare orde en volksgezondheid in het gedrang. Met de sluiting voor de duur van drie maanden wil de burgemeester naar de buitenwereld een signaal afgeven dat deze woning niet (langer) als verkoop-, aflever- of opslagadres voor drugs kan worden gebruikt. Ook wil hij hiermee de verstoring van het woon- en leefklimaat van Boxtel voorkomen.

Op grond van artikel 13b Opiumwet is de burgemeester bevoegd bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen en daarbij behorende erven verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of daartoe aanwezig zijn. Deze maatregel betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken. Met de sluiting van de woning wil de burgemeester benadrukken dat in de gemeente Boxtel hennepkwekerijen of andere illegale druggerelateerde activiteiten niet worden getolereerd. Tegen overtreders van de Opiumwet wordt keihard opgetreden samen met de partners. Dit is het vierde drugspand dat in 2016 door de burgemeester gesloten is.


Luchtpost uit België: Manfred Hammermann

Foto: Manfred Hammermann

Ruim zeventien jaar geleden heb ik Boxtel achter me gelaten om een nieuw avontuur op de kermis te beleven. Een relatiebreuk maakte dat ik aan dit avontuur begon. Op de kermis kwam ik in aanraking met het vrije leven en daar heb ik letterlijk en figuurlijk mijn winst uit gehaald. Na een jaar veel plezier te hebben gehad werd ik verliefd op een meid uit Berkel-Enschot en koos ik ervoor om de kermis achter me te laten voor een nieuw avontuur in Brabant.

Dit is een van de grootste fouten die ik in mijn leven begaan heb. Op de kermis had ik zoveel plezier, heb ik vele nieuwe mensen leren kennen en hele mooie momenten beleefd. Dit alles liet ik achter voor een relatie die uiteindelijk maar twee maanden stand hield. Daarna kwam ik op straat te staan. Ik sliep in een van de liften op het station van Boxtel. Uiteindelijk kon ik bij mijn jongste zusje in Zaltbommel onderdak krijgen. Daar voelde ik me goed en je kon me altijd vinden aan de oever van de Waal waar ik samen met de hond van mijn zusje dagelijks uitkeek naar de schepen en de wandelaars waar ik fijn mee kon babbelen.

Nadat ik bij vrienden in Born (Limburg) op bezoek was geweest raakte ik in de trein in gesprek met een meid. Niet veel later besloot ik zonder verder na te denken bij haar in te trekken in Schiedam. Deze relatie bleek niet toekomstbestendig. Ik ben toen teruggegaan naar mijn vrienden in Born, waar ik verliefd werd op een meid waar ik zes jaar mee samengewoond. We woonden in Ophoven (België) en Maaseik (België). Ook deze relatie deed mij geen goed: ik raakte verslaafd aan de cocaïne.

Tegen het einde van mijn relatie voelde ik me ontzettend eenzaam en moest ik me dagelijks volgooien met cocaïne om toch de vrolijke jongen te zijn. Ik miste de kermis, Boxtel en vooral mijn moeder. Toen gebeurde iets onverklaarbaars: mijn vriendin ging er vandoor met een ander. Jullie moesten eens weten hoe bevrijd ik me die dag gevoeld heb.

De drie jaren erna ben ik afgekickt van de cocaïne en een vrij leven gaan leiden met veel zaken waar ik heel gelukkig van werd. Ik ging op vakantie, uit eten, woonde concerten bij, genoot in de natuur en nog veel meer. Ik was vrij! Uiteindelijk kwam ik mijn huidige vriendin tegen waar ik zielsgelukkig mee ben. Ze is van Italiaanse afkomst en heeft een bijna net zo'n negatieve tijd meegemaakt als ik, wat ons natuurlijk nog dichter bij elkaar brengt. We wonen nu 5 jaar in de groenrijke gebied Lanklaar (België) in een chalet op een oude camping die nu als privédomein gebruikt word. Op drie kilometer van ons huis ligt het oude mijn terrils van Eisden (België) waar je het gevoel krijgt of je in een Scandinavisch landschap loopt. Ook het verleden voel je hier heel goed want iedere oudere man die je aanspreekt heeft vroeger in 'de put' (mijn) gewerkt.

Boxtel zal altijd mijn thuis zijn en ik vermoed dat ik er ook wel weer terug kom. Mijn vriendin is er nog maar een enkele keer geweest, maar zegt het ook wel fijn te vinden om in Boxtel te wonen. Ik heb haar wel uitgelegd dat de Boxtelaren heel anders zijn dan de Belgen en dat ze in Boxtel geen blad voor de mond nemen, maar dat vind ze wel oké. Een Siciliaan laat ook niet zomaar over zich heen lopen, zegt ze dan. Ik ben haar wat Brabantse woorden aan het leren en probeer haar op te voeden met Guus Meeuwis zijn nummer Brabant.

Het komt dus allemaal goed zoals jullie kunnen merken!

Ik geniet eerst nog fijn van mijn huidige omgeving en zal Boxtel nog vaak komen bezoeken om uiteindelijk in mijn oude wijk Zandvliet weer neer te strijken om zo de cirkel van mijn leven rond te maken.

Foto: Stichting Kek Liempt

Wie weet waar?
De Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of weet je andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827.
Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Foto: Mark van der Pol

Ben jij 13 jaar of ouder en woonachtig in Berlicum, Middelrode, Den Dungen, Maaskantje, Halder of Sint-Michielsgestel?
Heb je op woensdag een paar uurtjes over en zoek je een leuk bijbaantje?

Excellent verspreidingen is per direct op zoek naar bezorgers voor DeMooiGestelKrant. Je bezorgt dichtbij of in je eigen wijk vanuit je eigen huis waar de kranten worden afgeleverd.

Meld je snel aan op www.excellentverspreidingen.nl/aanmelden of bel 073-5443030.
Kijk ook op onze Facebookpagina en vergeet niet om je vrienden of vriendinnen te ‎taggen.

Van Randerodestraat aangepakt

Boxtel - Als alles meezit wordt medio april begonnen met de vervanging van de riolering in de Van Randerodestraat in Boxtel, tussen de Sint Severusstraat en Keizerstraat. Er wordt hier een zogeheten infiltratiesysteem aangelegd. Regenwater wordt daarbij niet afgevoerd naar de rioolwaterzuivering, maar dringt ter plaatse de bodem in.

Eerder heeft woonstichting St. Joseph tussen deze straat en Het Schild nieuwe woningen laten bouwen. Als vervolg op dit karwei gaat de gemeente nu aan de slag met de vervanging van de riolering en herinrichting van de Van Randerodestraat.

De werkzaamheden van het project hebben onder andere betrekking op de aanleg van het infiltratiesysteem. Door dit uit te breiden, wordt het riool verbeterd. Ondergronds wordt in de Van Randerodestraat een infiltratieriool aangelegd vanaf de Sint Severusstraat tot en met de kruising Keizerstraat. De infiltratievoorzieningen die eerder in Het Schild zijn aangelegd, worden op deze infiltratiebuis aangesloten.

Om dit systeem aan te kunnen leggen, moet de grondwaterstand tijdelijk worden verlaagd. Daarbij bestaat altijd een kleine kans dat zettingen in de bodem optreden, die mogelijk geringe schade aan woningen kan veroorzaken. Ook kan er als gevolg van trillingen schade ontstaan. Trillingen kunnen bijvoorbeeld optreden bij het aanbrengen van wegfunderingen en verdichting van rioolsleuven.

Vooropname
Daarom laat de gemeente voorafgaand aan deze werkzaamheden de staat van de omliggende huizen inventariseren. Door middel van een vooropname wordt de bouwkundige staat daarvan aan zowel de binnen- als buitenzijde vastgelegd en worden beschrijvingen en foto's gemaakt van geconstateerde gebreken. Daardoor kan veel discussie achteraf over een eventueel ontstane schade worden voorkomen.

De gemeente heeft voor het uitvoeren van deze vooropname bureau Hanselman Expertise uit Arnhem ingehuurd. Medewerkers daarvan gaan hiervoor binnenkort afspraken maken op 78 adressen. De vooropnames zelf worden vervolgens in de week van 7 maart uitgevoerd.

INbox

Foto: INbox

Samen in voor Boxtel, samen in de raad
"Een gekozen raadslid wordt geacht de belangen van alle inwoners te behartigen. Het is onze taak als gemeenteraad om een mening te vormen vanuit verschillende invalshoeken." Dat schreef mijn collega-raadslid Dymph van de Vries in de eerste DeMooiBoxtelKrant van dit jaar. Vorig jaar maakten we kennis met het begrip 'meewerkend Boxtel'. Evenals INbox vindt iedere partij dat u als inwoners van Boxtel mee moet kunnen denken en uw ideeën en wensen kenbaar moet kunnen maken.

INbox heeft de afgelopen week een raadsvoorstel ingediend met de titel 'Het recht om uit te dagen'. Denkt u een dienst beter te kunnen uitvoeren en organiseren, dan kunt u de gemeente daartoe uitdagen.

Meewerkend Boxtel zijn we als inwoners allemaal. Samen met D66, die de motie G1000 heeft ingediend, gaat INbox naar aanleiding van het raadsvoorstel een werkgroep maken met gemeenteraadsleden. Hierin gaan we met inwoners aan de slag om meer vorm te geven aan initiatieven, meningen, ideeën en wensen.
Combinatie95 kondigde al aan dat er openbare bijeenkomsten van die partij komen in de wijken, om daar van u te horen wat u bezighoudt. INbox organiseert op maandag 21 maart samen met Combinatie95 een avond vóór en mét de wijk Selissenwal. De uitnodiging daarvoor komt nog in deze krant.

Foto: INbox

We gaan er vanuit dat 'van buiten naar binnen werken' gaat werken en dat we ons als raad moeten laten inspireren en uitdagen. Eenvoudig? Dat denken we niet. We moeten, als raad, de dingen die we ophalen bij inwoners leren inschatten en dat is lastig, omdat daar ook dilemma's bij zitten: moeten we er iets mee, moet dit maatwerk worden of moeten we kijken naar het algemeen belang?

Een mooi en simpel voorbeeld is de fontein in Selissenwal. Op verzoek van wijkbewoners is die teruggekomen, omdat deze mooi is en het water in beweging houdt. Maar ze maakt ook veel geluid, voor sommigen omwonenden hinderlijk hard. Niet iedereen is er blij mee. Kun je dan nog zeggen dat het voor het algemeen belang is? Wij menen van niet en dus gaan we op zoek naar maatwerk. We gaan met onze wethouder en belanghebbenden in gesprek om tot een voor iedereen acceptabele oplossing te komen.

Enige weken geleden werd inwoners gevraagd te komen met ideeën voor woonruimte voor mensen met een verblijfsstatus. Het is door de toename moeilijk hen een huurwoning aan te bieden. We hebben 68 mogelijkheden aangegeven en, nadat er gekeken is of die leegstaande panden voor bewoning in aanmerking kwamen, bleef daar uiteindelijk niet zo veel van over. In de Tijvert 2 komen dertien eenpersoons wooneenheden voor statushouders. Voor ons inwoners is het niet zo'n probleem om huisvestingsplekken te vinden, maar zoals gezegd, spelen er veel overwegingen en belangen mee om tot een besluit te komen.

Wilt u meepraten dan kunt u contact opnemen met onze raads- of fractieleden. U vindt de contactgegevens op www.inbox-boxtel.nl of bezoek de wijkavond in Selissenwal op 21 maart.

SP

Foto: SP

SP tevreden over inhaalslag sociale huurwoningen
Van de 1315 nieuwe woningen die in de komende tien jaar in Boxtel gebouwd worden, bestaat bijna de helft (45 procent, zo'n 600 woningen) uit sociale huurwoningen. Dit staat in de concept Woonvisie die in de komende tijd door de gemeenteraad vastgesteld wordt. Verder bestaat een kwart uit huurwoningen in de vrije sector en 30 tot 50 procent uit koopwoningen. Als er minder betaalbare huurwoningen nodig blijken te zijn, zal het aantal naar beneden bijgesteld worden. SP-raadslid Rinze van der Veen is blij met de plannen: "Wij roepen al jaren dat er veel meer betaalbare huurwoningen gebouwd moeten worden, omdat er veel behoefte aan is. Die behoefte wordt door allerlei ontwikkelingen alleen maar groter. Daarom juichen wij deze inhaalslag van harte toe. Het betekent dat zowel gewone woningzoekenden als vluchtelingen met een verblijfsvergunning op een fatsoenlijke manier gehuisvest kunnen worden in een betaalbare huurwoning."

SP-wethouder blij met aantrekkende verkoop bedrijfskavels
Steeds meer ondernemers tonen belangstelling in een bedrijfskavel in Boxtel. In 2015 is ruim 12.600 m2 aan bedrijfsgrond verkocht en 550 m2 op Daasdonk, het bedrijventerrein van Liempde. De verkoop van kavels op Vorst A loopt goed. Op bedrijventerrein Ladonk, met name langs de spoorzone, is nog ruime keuze, maar ook daar is volop belangstelling voor. Wethouder Eric van den Broek: "Boxtel bruist van de initiatieven. De gemeente heeft prima contacten met ondernemersorganisaties en samen proberen wij het beste uit Ladonk te halen. De stijgende verkoop van bedrijfskavels betekent bovendien een stimulans voor de lokale economie."

Herbeoordeling leidt tot één lagere boete Fraudewet
Naar aanleiding van vragen van de SP-fractie heeft het college van B&W een aantal boetes die zijn opgelegd in het kader van de Fraudewet opnieuw beoordeeld. Daaruit komt naar voren dat het grootste deel van de boetes correct is opgelegd, maar dat er één maximale boete is opgelegd, terwijl opzet van fraude niet bewezen kan worden. De betreffende bijstandsgerechtigde had vergeten haar loonstrookje in te leveren en kreeg daarvoor een boete van 379 euro opgelegd. Deze boete wordt nu op grond van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep opnieuw bekeken en zal waarschijnlijk een stuk lager uitvallen.

SP-vrijwilligers verspreiden 12.000 Jaarkranten
Zo'n 45 vrijwilligers hebben de SP-Jaarkrant huis aan huis verspreid in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Bestuurslid Willem van Meurs: "Het verspreiden van de Jaarkrant is een politieke traditie geworden. Op deze manier informeren we de bevolking wat we de afgelopen periode gedaan hebben en waar we mee bezig zijn. We merken dat dit door veel mensen op prijs wordt gesteld."


GEMEENTE INFO
Oud papier:
25-02 Keefheuvel e.o.
27-02 Centrum
27-02 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
27-02 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
27-02 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
02-03 Lennisheuvel
02-03 Vrilkhoven e.o.
02-03 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak        

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 8

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baandervrouwenlaan 263 bouwen woning + rooien spar en eik uit voorerf en 2 eiken uit achtererf
Boseind 17 wijzigen productie en tankenpark
Boxtelseweg 64 starten activiteit woongedeelte (jeu de boules,opladen elektrische fietsen, serveren hapje/drankje)
Geeldeseweg, hoek Langenberg rooien: 28 populieren
Hobbendonkseweg, hoek Dr. De Brouwerlaan verplaatsen jongerenontmoetingsplaats (JOP)
Houtwerf 10 plaatsen dakkapel op voor- of achterdakvlak
Huygensstraat 77 uitbreiden woning
Jacob Reutenlaan 1 herbouwen tussenlid tussen woning en loods
Konijnhoolsedreef 11 verbouwen bestaande traforuimte
Koningsvaren ong. rooien: 4 esdoorns uit bouwkavel V6
Stationsstraat 1-3 intern wijzigen eerste verdieping

Verleende omgevingsvergunningen
Prins Hendrikstraat 1 uitbreiden lunchroom 't Zonneke

Verleende horecavergunningen
Bosscheweg 74 uitoefenen horecabedrijf Eetcafé De Oude Ketting

Vastgestelde (beleids)regels
Nadere regels Jeugdhulp Boxtel 2016 (16-2-2016 vastgesteld door B&W)

Vastgestelde voorgenomen verkeersbesluiten
Parkeerregulering in en rondom centrum Boxtel (16-2-2016 vastgesteld door B&W): 12 voorgenomen verkeersbesluiten omtrent parkeervergunningen + 6 voorgenomen verkeersbesluiten omtrent parkeerschijfzone

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

En Garde! gaat drie dagen per week Thais

Joep en zijn vriendin Pimchanok voor Restaurant En Garde! waar vanaf volgende week gasten elke zondag, maandag en dinsdag van de Thaise keuken kunnen genieten. Foto: Sander van Kasteren

Restaurant behoudt succesformule en voegt nieuw concept toe

Boxtel – Restaurant En Garde! aan de Markt in Boxtel gaat voortaan, naast de vaste succesvolle formule, op drie dagen in de week als Thais restaurant door het leven. Van zondag tot en met dinsdag zal in het gezellige cafégedeelte van het sfeervolle restaurant een keur aan diverse Thaise gerechten, waaronder hete kip, Thaise vissoep en Cha Chieuw geserveerd worden.

Bedrijfsleider Kevin van Griensven steekt de handen uit mouwen bij de verbouwing. Foto: Mark van der Pol

Door zijn jarenlange band met Thailand, waarbij hij uiteraard nauw kennismaakte met de Thaise keuken, keert Joep van der Meijden terug naar Boxtel en naar het restaurant dat hij voor zijn vertrek samen met Mireille Kemna runde. Nu hij het van haar heeft overgenomen, lanceert Joep zijn nieuwe concept, zonder afbreuk te doen aan de bestaande formule van En Garde! Dit is gesloten op de dagen dat het Thais restaurant, dat de naam 'Kin Khao' (Thais voor 'aan tafel') krijgt, geopend is. "Een spannende wending", noemt de nieuwe uitbater het. "Daarom beginnen we voorzichtig."

Bij de Thaise keuken zullen velen aan pittige gerechten denken, maar dat is maar gedeeltelijk waar, geeft Joep aan. "De gerechten zijn niet allemaal pittig, maar als ze dat horen te zijn, dan zijn ze dat ook. We doen geen halve bak, of 'Thais op zijn Nederlands'." De Thaise keuken kenmerkt zich volgens Van der Meijden door de vaak eenvoudige ingrediënten met typische sauzen: "Het zijn die sauzen, marinades en dressings die het hem doen."

Wanneer het restaurant op zondag 28 februari opent, zullen lente-ui, soja, diverse pepers en pinda's op tafel staan, zoals in onze keuken peper en zout de tafel versieren. "Zo kunnen eters hun gerecht naar wens op smaak brengen", vertelt Joep. Volgens hem is er een vraag naar een Thais restaurant in Boxtel: "Ik verwacht dat het goed gaat lopen. Als we dit op de rit hebben, willen we op termijn ook gaan bezorgen of afhaalmaaltijden gaan leveren."

Het Thais restaurant opent de deuren op zondag 28 februari om 17.30 uur. En Garde! is te vinden aan Markt 34-35 in Boxtel.

Grootse verbouwing voor Expert van Erp Feestelijke heropening in nieuwe huisstijl op 23 maart

Boxtel - De aankomende weken zal er hard gewerkt worden bij Expert van Erp in Boxtel en worden de voorbereidingen getroffen om de winkel groots te verbouwen. De nieuwe winkel zal op donderdag 23 maart feestelijk heropend worden in de nieuwste Expert huisstijl. Tot het zover is, staat het team van Expert van Erp natuurlijk klaar om haar klanten te voorzien van de beste service en deskundig advies.

Er zal veel geboord en getimmerd worden en sommige artikelen zullen tijdelijk op een andere plek staan. Maar verder loopt alles op rolletjes bij Expert van Erp in Boxtel. De winkel ondergaat momenteel een grootse verbouwing. De nieuwe winkel is, zodra alles klaar is, voorzien van de kleuren oranje, zwart en wit, wat de winkel een moderne uitstraling geeft. Bedrijfsleider Kevin van Griensven is enthousiast: "Het wordt een winkel met een compleet assortiment en de Beste Service. De sfeer wordt warmer en huiselijker. Bovendien wordt ons assortiment breder en de nieuwste innovaties worden gepresenteerd en gedemonstreerd. Op deze manier wordt winkelen een belevenis!" De winkel zal worden voorzien van een servicecenter waarin alles is gericht op service aan de klant. Maar hoe dat er precies uit komt te zien blijft nog een verrassing. "Er moet voor de klanten ook nog iets te raden overblijven", aldus Kevin.

Tijdelijk ongemak
Bedrijfsleider Kevin van Griensven realiseert zich dat de verbouwing hinder voor de klanten met zich meebrengt. "Wij doen onze uiterste best de overlast zo beperkt mogelijk te houden en staan ook tijdens de verbouwing natuurlijk klaar voor onze klanten", aldus Kevin. De nieuwe winkel zal op donderdag 23 maart feestelijk worden heropend.

Verbouwingsuitverkoop
Voordat Expert van Erp officieel gaat heropenen, kunnen de klanten eerst profiteren van een grootse Verbouwingsuitverkoop. De komende weken kunt u bij Expert van Erp in Boxtel dan ook zeer scherpe prijzen en kortingen op verschillende producten verwachten! Maar let wel: OP=OP!

Foto: Ad van Grinsven

Het monumentaal pand 't Hofje

Het 'Gasthuis van Magdalena van der Stappen' is de officiële naam voor wat in Boxtel meestal 't Hofje wordt genoemd. In dit prachtige historische gebouw is sinds 1990 het VVV-kantoor gevestigd.
In 1644, enkele maanden voor haar overlijden, liet de uit Boxtel afkomstige Magdalena van der Stappen haar testament wijzigen. Toen zij haar einde voelde naderen, bestemde zij een groot gedeelte van haar nalatenschap voor een goed doel. Met geld uit haar erfenis moest er in Boxtel een gasthuis worden opgericht voor tien arme godvrezende oude of gebrekkige vrouwen. Uit de nadere uitleg blijkt dat men toen als oud een leeftijd boven de vijftig jaar bedoelde.

Magdalena was de kinderloze weduwe van de welgestelde Jan Scheffers die in de Kerkstraat in 's-Hertogenbosch een drukkerij en boekhandel had. Magdalenas zus Deliana, die er ook warmpjes bij zat, vond de oprichting van een vrouwengasthuis in Boxtel een goed idee. Zij zorgde ervoor dat er niet tien maar zestien vrouwen in het gasthuis konden komen wonen. In 1646 was het gebouw klaar en konden de eerste bewoonsters er hun intrek nemen.

In de periode van 1646 tot 1970 hebben er altijd bejaarde vrouwen op 't Hofje gewoond. Soms was het er wat stiller maar met name in de laatste helft van negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw waren dikwijls alle zestien kamertjes bezet. Na het gereed komen van het vlakbij gelegen bejaardenhuis Emmaus, eind jaren zestig van de vorige eeuw, vertrokken de laatste bewoonsters. 't Hofje kwam leeg te staan en raakte in verval.

In 1985 werd de Stichting Het Hofje opgericht, die zich tot doel stelde het gebouw weer in zijn oude luister te herstellen. Een door de Boxtelse architect Piet Snijders opgesteld renovatieplan werd in 1991 afgerond. Van de zestien kamertjes werden vier huurwoningen gemaakt. In de vroegere gemeenschappelijke ruimtes kwamen het Museum Piet Dorenbosch en het VVV-kantoor.

Het museum is in 2014 verhuisd naar het MUBO. Binnenkort start een verbouwing om de vrijgekomen ruimte een nieuwe functie te geven. Er komt dan ook een nieuwe glazen toegangsdeur aan het Magdalena's pad om de bereikbaarheid te verbeteren. Maar daarover een volgende keer meer.

Ons hundje Walda

De melkventer kwam voor de oorlog in Eindhoven met de hondenkar aan huis. Wij vonden die hond onder die melkkar zielig en aaiden hem altijd. Onze enige wens was ook een hondje te hebben. Dus we vroegen ons vader: "Pa krijgen wij een hondje?" "Ja hoor, als ik er een tegen kom die naar mijn zin is, dan breng ik hem mee", antwoordde hij. Op een dag kwam ons vader van het vissen thuis. "Ik heb voor jullie wat in de fietstas", zei hij. Onze wens was in vervulling gegaan; een klein hondje stak zijn kopje uit de fietstas. We noemden het jonge hondje 'Walda', naar de naam Woensel. Deze komt van Wodan en is de Alvader en Oppergod van de West-Germanen.

"Walda mag niet mee naar boven", zei ons mam. "En zeker niet op de bedden." Zij moest in haar mandje slapen in de bijkeuken. Maar na verloop van de tijd sliep Walda op het voeteneind van onze divan in de huiskamer, bijna tegen de kolenhaard. Wat waren wij gelukkig met onze Walda. Ons vader legde het ons uit: Walda is een brak, een jachthond van de beste soort. De brakhonden hebben een goed ontwikkeld reukorgaan, dat ze zeer dienstig is voor de jacht. Altijd zat ze achter het wild aan, maar ze had ook andere interesses.

Walda had inmiddels een nest jonge hondjes gekregen, ze was gedekt door een andere straathond. Er was een wit-geel, dik hondje bij. "Die is voor onze vader", zei Wim een vriend van ons pa. "Zij willen al zo lang een hond." Later namen wij Dikkie ook mee als we onze Walda uit moesten laten. Dan gingen wij met de twee honden achter het wild aan, ratten, mollen en soms een konijntje vangen. Je moest dan wel door de Brugstraat langst de mooie Schimmelse watermolen. Het huis met de trapgevel, daar woonde de molenaarsknecht Willem Bogers. De watermolen werd gebruikt om boekweit, olie en granen te malen. Willem Bogers heeft heel wat met ons te stellen gehad. Altijd zaten wij onder de watermolen te rotzooien of stonden we op de Woenselse brug, die de grens vormde tussen Tongelre en Woensel, in het Dommelwater te spugen.

Walda was inmiddels twaalf jaar en helemaal versleten. Hij kon bijna niet meer lopen, was half blind en kon ook zijn ontlasting niet meer ophouden. Ons pa zei: "Ik laat hem niet meer lijden, ik laat onze Walda inslapen.'' "Dat doen wij wel", zeiden mijn broers. Weken gingen voorbij, maar er gebeurde met onze hond niets. Of liever gezegd, we sukkelden gewoon door met onze oude, zieke Walda. Ik kon er niet meer tegen. Walda leed verschrikkelijk en lag zachtjes te kermen in onze bijkeuken. Tot we op een avond met z'n allen aan het avondeten zaten. Ik kon geen hap door mijn keel krijgen. "Wat mankeer je", vroeg ons pa. "Je bent zo stil jongen." "Ik heb vanmorgen onze Walda in laten slapen", zei ik. Ons moeder vloog mij huilend om mijn nek. Iedereen wist dat het de moeilijkste dag was uit mijn leven. Het verdriet duurde weken. Walda had net als wij de hele oorlog meegemaakt. Menig Philips-bombardement heeft zij bibberend tegen mij aan gelegen. Het werden weken van nadenken over het bestaan van het leven.

Bert Broekman

Color Fun! gaat Laarbeek opnieuw kleur geven

Foto: Joost Duppen

Laarbeek - Kleur, sportiviteit en fun stonden centraal tijdens de eerste editie van Color Fun! bijna een jaar geleden. 760 enthousiaste deelnemers stonden destijds aan de start en beleefden een geweldige dag. De organisatie mikt met de tweede editie van Color Fun! op zo'n duizend deelnemers. Het Laarbeekse evenement wordt dit jaar op eerste pinksterdag – zondag 15 mei - gehouden. De inschrijving is reeds gestart.

Color Fun! is zoals wellicht bekend een evenement met heel veel kleur, sportiviteit, feest en gezelligheid. 's Middags een run waarbij je bestrooid wordt met kleurenpoeders, 's avonds een spetterend kleurenfeest. Het evenement is voor iedereen toegankelijk. Nieuw dit jaar is de 'Kids Area'; een speelterrein voor kinderen waar ze veel plezier kunnen beleven.

Programma
's Middags staat het evenement in het teken van de runs. Op het evenemententerrein is dan ondertussen van alles te beleven. Gedurende de avond is er weer het grote Color Fun! feest met een band en dj. Kun je niet meedoen met de run? Dan kan je dus ook alleen 's avonds komen. Ondertussen wordt er buiten de tent op vooraf aangekondigde momenten diverse keren met kleuren gestrooid, wat leidt tot een kleurrijk feest voor iedereen die er graag bij wil zijn.

Goede doelen
Voor de tweede editie van Color Fun! zijn door de organisatie twee goede doelen gekozen. Met je deelname steun je Team Frans, een groep Laarbeekse deelnemers die aan de Alpe d'Huzes meedoen. Daarnaast steun je ook Tienerwerk Laarbeek. Kijk voor meer informatie op www.colorfunlaarbeek.nl. Hier kun je je ook inschrijven. Na betaling krijg je je tickets per e-mail toegestuurd. Deelname kost 15 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar betalen slechts 7,50 euro.


Boek & Bal heeft spetterend programma

Boxtel - Het Boek & Bal dat op zaterdag 12 maart losbarst bij Podium Boxtel, kent een veelzijdig en verrassend programma. Schrijvers, dichters, kleinkunstenaars, muzikanten, zangers en acteurs zullen hun opwachting maken op het literaire feest. Het feest staat in het teken van het boekenweekthema 'Duitsland - Was ich noch zu sagen hätte'.

Het middagprogramma omvat een eet- en leesmenu met optredens van vooral lokaal bekende dichters en schrijvers in Eetcafé Le Temps Perdu (lunch vanaf 12.00 uur) en Tafel25 (diner vanaf 17.00 uur). Dicht-slam-rapper Martje Wijders, Merlijn Huntjes (Winnaar Boxtelse Poetryslam) Alfons van Asten, Irma Uhlenbusch en Chantal van Mierlo zullen daar hun opwachting maken. Verder is er bij Le Temps Perdu tussen 16.00 en 17.00 uur een gratis schrijfworkshop van schrijfster Irma Uhlenbusch. Hiervoor moet je je vooraf inschrijven via irma@zinnenenzo.nl. Le Temps Perdu is te vinden aan de Markt 13 in Boxtel.

Het avondprogramma begint met een visueel en interactief optreden van de Tilburgse auteur Frank van Pamelen (20.00-20.30 uur) in de grote zaal, met aansluitend een lezing van schrijver en journalist Peter Buwalda. Hij publiceerde diverse columns in de Volkskrant waarvan in 2014 de bundel 'Suzy vindt van niet' verscheen. 'Van mij valt niets te leren' uit 2015 is hier een aanvulling op. Hij wordt geïnterviewd door Lukas Meijsen van 20.30-21.15 uur, eveneens in de grote zaal.

Buwalda wordt vanaf 21.30 uur opgevolgd door Loren Brouwers en Martje Wijers die hun unieke vorm van gedichten voordragen tentoonspreiden. Loren Brouwers was eind januari 2013 winnaar van de DichtSlamRap in Boxtel. De in Boxtel geboren en getogen Martje Wijers won er dit jaar de publieksprijs met verrassende poëzie. Daarnaast is er om 21.30 uur een signeersessie van Peter Buwalda, Frank van Pamelen en de uit Boxtel afkomstige Chantal van Mierlo.

In de foyer van Podium Boxtel komen tussen 19.30 en 22.30 uur sprookjes en beelden van de gebroeders Grimm tot leven dankzij interactieve optredens van theaterstudenten van het Koning Willem I College in Den Bosch. Van Guus van Griensven zijn door hem in Duitsland gemaakte foto's te zien. Jan de Hoogh van Kunstlicht presenteert een beeldende installatie over de Boekenweek. Philip Kroonenberg and his Magic Magicians sluiten het Boek en Bal van 22.00 uur tot middernacht feestelijk af. Behalve singer/songwriter Kroonenberg speelt drummer Sjoerd van Bommel mee, een van de meest swingende en veelzijdige drummers van Nederland. Ook bassist Bart Wijtman en gitarist Stephan Jankowski hebben hun sporen in de muziekwereld reeds verdiend.

Sint-Michielsgestel
In aanloop naar het Boek & Bal is op 2 maart in Sint-Michielsgestel een afwisselende avond met 'Literatur, Gesang, Bier und Wurst' vanaf 20.00 uur in Lunchgalerie De Rijker, in samenwerking met Readshop Sint-Michielsgestel en Bibliotheek de Meierij. Meer informatie is te vinden op www.bibliotheekmeierij.nl.

Kaartverkoop
Kaarten voor het Boek & Bal kosten 10 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via Podium Boxtel (www.podiumboxtel.nl), Bruna Boxtel, Readshop Boxtel en Readshop Sint-Michielsgestel, Hebbes (Markt) en Jumbo (Oosterhof) in Boxtel en drogist Beter Bewust in Liempde.

Boek & Bal wordt georganiseerd door de Stichting Boek & Bal Boxtel en omgeving, met steun van Boekhandel Bruna Boxtel, Readshop Boxtel en Sint-Michielsgestel, Bibliotheek de Meierij, Kunstlicht 92, Podium Boxtel, Vrienden van Podium Boxtel, Gemeente Boxtel, Lunchgalerie De Rijker, Eetcafé Le Temps Perdu en Tafel 25.

Vervolg van voorpagina

Landelijke aandacht voor kleinschalige opvang vluchtelingen Boxtel

Ter illustratie wijst Buijs op de jonge meisjes uit Eritrea die in De Kleine Aarde in Boxtel werden opgevangen: "Een aantal was flink ziek, er is hen van alles aangedaan. Ik dacht: ik ga ze niet doorsturen, ze blijven hier. Ze gaan nu naar school, ze gaan naar de dansschool, die meiden zijn gewoon opgenomen in de Boxtelse gemeenschap. We hebben de armen om hen heen geslagen."

De inspanningen voor de vluchtelingen gaan niet ten koste van de eigen inwoners, zo benadrukken Buijs en Hamming: "Ook inwoners begeleiden we naar werk, ondersteunen we met het vinden van woningen en van het volgen van goed en gepast onderwijs. Natuurlijk. Daar verandert niets aan." Maar gekwalificeerde vluchtelingen met kennis en kunde stil laten zitten terwijl zij wachten op een verblijfsvergunning, noemen de burgemeesters 'onnodig en zelfs onverstandig': "We helpen hen én onszelf als we ze tijdens hun verblijf in Nederland actief laten deelnemen".

Buijs spreekt van een 'failliet van het huidige opvangsysteem': "De ene politieke partij wil de vluchtelingen niet vertroetelen, de andere partij deinst terug voor kulverhalen over verdringing op de arbeidsmarkt. Dus wat doet men? Ontmoedigen. Maar de situatie hier is voor de vluchtelingen altijd nog duizend keer beter dan tussen de bommen in Aleppo. Ik zie collega-burgemeesters met het hart op de goede plaats die in gevecht raken met hun eigen burgers. En het Rijk? Het Rijk onttrekt zich aan veel, wil goedkope opvang, ontloopt de discussie met de burgers en laat het moeilijke werk over aan gemeentebestuurders. Nou, geef ons dan de ruimte om op onze eigen wijze met het probleem te dealen."

Ook bij de talkshow van Eva Jinek wees Buijs maandagavond op de geringe speelruimte die burgemeesters krijgen, doordat zij van het Rijk de opdracht krijgen om grote aantallen vluchtelingen op te vangen. Zo kwamen in Heesch de burgemeester en wethouders daardoor tegenover de gemeenteraad en de bevolking te staan.

Mager weekend voor HCB'92

Boxtel - HCB'92 heeft een matig weekend beleefd. Zowel Dames 1 als Dames 2 gingen onderuit met 21-14 tegen Acritas uit Bakel respectievelijk 21-7 tegen Roef uit Sint-Michielsgestel. Bij de jeugd wist het D-team wel de winst te pakken met 10-5 tegen Groesbeek. De B-jeugd verloor van koploper Helios'72 met 14-7 in Uden.

Dames 1 kwam al snel op achterstand tegen Acritas. Gelukkig kon Judit Banyai de aansluiting maken met een break-out. HCB'92 kwam in de omschakeling te laat om haar verdediging te sluiten en Acritas liep verder uit naar 6-3. De verdediging van Acritas stond als een huis en HCB'92 had de grootste moeite om er doorheen te komen. Daarbij scoorde Bakel goed vanuit hoekposities aan beide kanten. Na de eerste 30 minuten spelen was de ruststand 10-5.
Na de pauze koos het Boxtelse team een andere strategie, maar bleef lang op 5 doelpunten achterstand staan. HCB'92 bleef slordig in de verdediging en aanval. Het tweede gedeelte van de tweede helft liep Acritas verder uit. HCB'92 stond met de rug tegen de muur en verloor uiteindelijk met 21-14. De directe concurrent verspeelde ook een punt waardoor de koppositie nog steeds in handen van HCB'92 is. Het team mag de laatste weken van de competitie geen punten meer weggeven.

Dames 2 van HCB '92 speelde zondag in Moergestel tegen het eerste damesteam van Roef. De dames van HCB'92 stopten de eerste 2 break-outs, maar Roef scoorde alsnog. Het tweede doelpunt van de wedstrijd kwam ook van Roef. HCB'92 kwam langszij dankzij Janneke Eijkemans en Mandy van Abeelen. De dames van Roef waren sterker en HCB'92 moest hard werken in de verdediging. Roef scoorde viermaal op rij. Janneke kon het tij keren door een bal te onderscheppen en af te spelen naar Yvonne Jenissen die scoorde. Later scoorde zij ook vanuit de cirkelpositie, maar dit doelpunt werd afgekeurd wegens een voetfout. Roef wist het net wel twee keer te vinden, waarvan een maal via een break-out. Door een verdedigingsfout kreeg HCB'92 een penalty toegewezen, die Janneke door de benen van de keepster wist te benutten. Met de rust was het 8-4.
Het eerste doelpunt na rust was voor Roef. Ilona van der Heijden onderschepte daarop een bal en kon deze doorleggen naar Mandy, wat een doelpunt opleverde voor HCB'92. De dames van Roef liepen met vijf doelpunten op rij verder uit. Yvonne lobde over de keepster, maar het verschil was al opgelopen naar 14-6. HCB'92 kon niet bijblijven en kreeg weer een aantal tegendoelpunten. Kim Opzeeland wist nog een keer het net te vinden vanuit de cirkelpositie waardoor de eindstand 21-7 werd.

De wedstrijd van de B-jeugd tegen Helios'72 uit Uden begon zaterdag met een sportief gebaar: de meisjes van HCB'92 waren de shirtjes vergeten, waarop Helios'72 hen reserveshirts aanbood. HCB'92 begon chaotisch aan de wedstrijd. Hierdoor kon Heliios'72 drie keer vanaf de cirkel scoren. Ook kwam er nog een snelle aanval achteraan en binnen een kwartier stond HCB'92 met 4-0 achter. Bruni van de Biggelaar wist voor de rust nog een vrije worp te benutten. Ruststand 6-1.

Na rust stond de Boxtelse verdediging sterker en er werd feller verdedigd. Van de vier penalty's die HCB'92 tegen kreeg hield keepster Manon Foolen er drie. In de aanval wisten Gitte Vanhout, Bruni, Anouk Schellekens en Veerle van Abeelen ook het doel te bereiken. Eindstand was 14-7, maar HCB'92 liep tevreden van het veld. Het team speelde goed en van de koploper verliezen is geen schande.

De D-jeugd speelde zondagmorgen in eigen huis tegen Groesbeek. Na verlies in de uitwedstrijd, wilde HCB'92 thuis in De Braken aantonen de betere ploeg te zijn. In de eerste helft lukte dat niet. Zowel verdedigend als aanvallend stond HCB'92 er niet. Groesbeek scoorde meerdere malen met het afstandsschot. Veerle van Abeelen leek er alleen voor te staan. Gelukkig pakte ze de leidersrol goed op en alle HCB-doelpunten kwamen op haar naam. Ruststand 6-4.
Omdat Veerle de tweede helft keepte, moest de rest iets ondernemen. Dit gebeurde en verdedigend stond iedereen beter op zijn plaats. Waud Berkien had een prachtige goal in de kruising, Lieke van Rooij een mooie break-out en Anouk Foolen rondde een goede aanval af. Tess Berkien had veel pech en raakte enkel de lat. HCB'92 kreeg loon naar werken: het won met 10-5.


Winst voor Firma Fotografie in de BRTC

Boxtel - De Firma Fotografie behaalde maandagavond zijn eerste zege van het seizoen op concurrent Bat Boys in de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie). Hiermee doet het team afstand van de laatste plaats op de ranglijst.

De Firma Fotografie won vier van de vijf partijen; voor Bat Boys kon alleen Tim Schalkx zijn wedstrijd tegen Stef Schellekens in winst omzetten. Mari Karssemakers scoorde voor Bat Boys nog wel twee punten en Peter Kemps voegde een punt aan het totaal toe, maar verder lieten de mannen van De Firma Fotografie het niet komen. Nadat Henk van de Laak van Mari Karssemakers verloor, won hij zijn twee andere enkelspelen en samen met zoon Jordy het dubbelspel. Jordy werd de gevierde man voor zijn team door in zijn drie enkelspelen ongeslagen te blijven. Met de winst van 6-4 doet De Firma Fotografie de laatste plaats op de ranglijst over aan de Bat Boys.

Kampioen van vorig seizoen Taverbo/Sabo 1 verspeelde zijn kansen op herhaling van de titel. Ondanks het feit dat tegenstander Rotsvast met slechts twee spelers Geerta Pluut en Bart Theeuwes aantrad, wisten zij er een gelijkspel uit te slepen. Ook wonnen zij beide van Cees Hems die daardoor zonder winst bleef. De twee punten die Taverbo Sabo Boxtel kon bij laten schrijven kwamen van Ronald van Dael en van Frans van Dun. Beide heren verloren wel het dubbelspel van Theeuwes en Pluut. Eindstand 5-5.

Sabo Boxtel deed door de nederlaag van Taverbo/Sabo 1 goede zaken met een 7-3 zege op Taverbo/Sabo 4, waarvoor Peter de Rooij en Toon van Geel van Wim van Aarle wonnen. De Rooij was ook nog goed voor de winst op Hans van Weert. Maar Sabo Boxtel liet het niet verder komen; Ad van Weert was weer goed voor driemaal winst in het enkelspel en samen met Hans van Weert voor winst in het dubbelspel. Hans won ook zijn enkelspelen tegen Toon van Geel en Raymond de Boer. Wim van Aarle was goed voor het zevende punt door van Raymond de Boer te winnen die daarmee zonder winst de speelzaal verliet. Sabo Boxtel liep hierdoor twee punten uit op Taverbo/Sabo 1 en nadert met nog een inhaalwedstrijd te spelen de tweede plaats van Grand Café Rembrandt op vijf punten.

De Dommel verloor voor de tweede keer op rij met 9-1, nu van Taverbo/Sabo 2. Ook deze keer kon alleen Ad de Man voor het enige punt voor zijn team zorgen. Hij was te sterk voor Joop van Eijk. Mari van Dijk en Lothar Groth wonnen hun drie enkelspelen. Het dubbelspel was ook voor het team van Taverbo/Sabo 2. Hiermee stelden zij hun vijfde positie op de ranglijst veilig en liepen weg van concurrent Taverbo/Sabo 4.


Bridge: Bridgeclub Revanche, 16 februari: A-lijn: 1. H. Schalkwijk & L. Frankevijle 59,24% 2. Hennie & Gerard Veroude 53,72% 3. W. van der Heijden & A. van Os 52,50% B-lijn: 1. M. van der Sloot & A. van de Ven 67,08% 2. M. Jessurun & M. van Weert 55,42% 3. Herman & Als Hulscher 55,00% C-lijn: 1. L. Brusselaars & A. van Erp 66,67% 2. Jan & Marie Boogers 63,33% 3. J. Kniest & M. Schalkwijk 55,00% Bridgeclub Revanche, 18 februari: A-lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 61,81% 2. T. van der Kolk & P. Schure 57,64% 3. B. Hermkens & H. Schalkwijk 55,56% B-lijn: 1. René & Lidy Verstijnen 61,81% 2. A. van Ewijk & T. Brouwers 57,50% 3. T. van de Westelaken & L. van der Weide 53,77% Bridgeclub Revanche, Bridgedrive 60 jaar BC Revanche 20 februari: A-lijn: 1. W. van der Heijden & A. van Os 68,25% 2. R. Dankers & F. Sedee 56,67% 3. Gerda & Ad van Lier 55,56% B-lijn: 1. René & Lidy Verstijnen 62,64% 2. Herman & Ans Hulscher 59,17% 3. A. van Ewijk & G. van Heertum 56,11% Bridgeclub Boxtel, 17 februari: A-lijn: 1. R. Dankers & F. Sedee 72,57% 2. P. Poirters & H. van de Wetering 62,64% 3. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 62,15% B-lijn: 1. A. Melcherts & P. Klaassen 62,50% 2. Jan & Corry Meeuwis 61,15% 3. Tonny Jongmans & J. van Dijk 50,83% Bridgeclub Boxtel, 18 februari: A-lijn: 1. J. van Doremalen & F. van Roy-van de Meerendonk 63,54% 2. W. de Langen-IJpelaar & F. Geurts 61,11% 3. P. van de Ven & P. Verstijnen 56,94% B-lijn: 1. H. Heemskerk & C. Meisters-Windt 62,76% 2. J. van Dijk-Brok & J. van den Honert-Nijssen 59,64% 3. N. van der Poel & H. Peeters 59,11% Bridgeclub Liempde, 18 februari: A-lijn: 1. Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 61,46% 2. Mw. van de Steen & Dhr. van de Schans 57,50% 3. Mw. van Oirschot & Mw. van de Laar 56,60% B-lijn: 1. Dhr. Engbers & Dhr. Gillissen 61,61% 2. Mw. van Kollenburg & Mw. Kusters 59,52% 3. Mw. Legius & Mw. Dobbelsteen 56,85% C-lijn: 1. Mw. van Aarle & Mw. van de Heuvel 63,54% 2. Mw. Beerens & Dhr. van Oorschot 59,72% 2. Mw. van de Laar & Mw. Timmermans 59,72% Bridgeclub de Rots, 17 februari: A-lijn: 1. Henk & Truus IJsseldijk 62,15% 2. J. vd Biggelaar & J. Koppen 59,02% 3. Bert & Ellen Weyenberg 57,29% Bridgeclub Rembrandt, 16 februari: A-lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 59,90% 2. T. van Uden & A. Moerdijk 58,85% 3. A. Feenstra & J. Schüller 54,38% B-lijn: 1. A. van Diesen & G. Bogaerts 63,75% 2. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verborg 59,58% 3. B. van Pelt & T. van der Zanden 58,75% Zaalvoetbal: Uitslagen 20 februari: Café 't Geveltje-Adm. Jilesen 4-10 v.d. Langenberg/Fleur-Le Temps Perdu 5-5 C.J.v.d. Sande-Goossens Advies 7-6 Gebr. Bekkers-Dongen/v.d. Wiel 10-3 Heva Autobedrijf-Team Elizabeth 4-5 Uitslagen 22 februari: Vermeer verz – Comsche Hoeve 3-4 Faes entertainment – v.d. Heijden milieu 3-0 Groen als Gras – Termeer Support 2-2 v. Stekelenburg – Vinyl en Tapijtwinkel 4-6 Programma 27 februari: Team Elizabeth-v.d. Langenberg/Fleur 17:00 Goossens Advies-Le Temps Perdu/Flickmotion 17:45 Pika Bikes/'t Geveltje-Kwalitaria Strik 18:30 v. Stekelenburg-Tahadi 19:15 Filipe Mode/E. Maas-Heva Autobedrijf 20:00 Hart van Boxtel-Laansma Tuinen 20:45 Programma 29 februari: Café Markzicht-Celdex b.v. 19:00 F.C. Blokfit-Scheutjens b.v. 19:45 Rijschool Gestel 1-Verbeij/Hanekroot 20:30 Hart.v. Boxtel-Markzicht Boxtel 21:15 Green Team-Plein 2 22:00 Voetbal Uitslagen 20-02 DVG B 1-SJVV B1 3-2 ASV'33 B3-DVG B 2 2-4 Avesteyn C1-DVG C 1 1-0 Venhorst C2-DVG C 2 1-1 DVG D 1-Lierop D1 1-7 Gemert D6-DVG D 2 5-1 DVG D 3-Neo'25 4-1 DVG E 2-WEC E1 0-8 Boekel Sp. E7g-DVG E 3 1-2 Rhode F1-DVG F 1 2-2 DVG F 2-MULO F1 0-4 DVG F 3-Boskant F1g 0-1 Rhode F11g-DVG F 5 0-1 DVG MD 1-FC de Rakt MD1 7-1 FC de Rakt ME1-DVG ME 1 2-7 DVG mini 1-Best Vooruit M2 0-10 DVG E1, DVG F4, DVG mini 3, DVG A1,DVG A2 en wedstrijden van 21-02 en 22-02 zijn afgelast Programma Zaterdag 27-02 Pupillen Oranje Zwart Helmond D1-DVG D 1 12:00 DVG D2-Gemert D5 11:45 Boxtel D4-DVG D 3 11:15 VOW MD1-DVG MD 1 11:30 DVG E 1-Pr. Irene E1 10:30 Irene E1-DVG E 2 09:15 DVG E 3-Rhode E9 10:30 DVG ME 1-Blauw Geel ME1 09:30 DVG F 1-Deurne F1 09:30 Stiphout F2-DVG F 2 09:00 Rhode F5g-DVG F 3 09:15 Boekel Sp. F6g-DVG F 4 09:30 DVG F 5-VOW F2 09:30 Mini;s Zwaluw mini 3-DVG mini 1 09:30 ODC mini 4-DVG mini 2 09:45 DVG mini 3-Best Vooruit mini 4 09:30 Junioren Heeswijk A1-DVG A 1 15:00 Handel A1-DVG A 2 14:00 Lierop B1-DVG B 1 14:30 DVG B 2-Nijnsel B2 14:30 Unitas'59 C2-DVG C 1 12:45 DVG C 2-ELI C2 13:00

Zondag 28-02
Senioren
DVS 1-DVG 1        14:30
DVG 2-Odiliapeel 2        12:00
Ollandia 2-DVG 4        11:30
Mariahout 4-DVG 5        12:30
Boerdonk 3-DVG 8        12:00
Dames
Bruheze 1-DVG VR 1        11:00

Dinsdag 01-03
Senioren
Irene-Irene        20:00

LSV
Programma
Za 27 feb LSV VE LSV VE1 – Spoordonkse Boys VE1 16:00
Zo 28 feb LSV 1 vrij
Zo 28 feb LSV 2 LSV 2 - OJC Rosmalen 10 10:30
Zo 28 feb LSV 3 vrij
Zo 28 feb LSV 4 LSV 4 – SCI 4 12:00
Zo 28 feb LSV VR1 Gestel VR1 – LSV VR1 10:00

Uitslagen
LSV VE Taxandria VE1 – LSV VE1 0-4
LSV 1 LSV 1 - VOW 1 afg
LSV 2 LSV 2 – OJC Rosmalen 10 afg
LSV 3 Nieuwkuijk 6 – LSV 3 afg
LSV 4 vrij
LSV VR1 Gestel VR1 – LSV VR1 afg

LBC
Programma 27 februari
Brabantia F2 – LBC F1 9:30
LBC E1 – Acht E3G 10:30
LBC D1 vrij
Oirchot Voruit B2 – LBC B1 14:30
LBC MB1 – Uno Animo MB1 11:30

Uitslagen:
LBC F1 – Nuenen F4 1-2
LBC E1 – Oirschot Vooruit E5 4-2
LBC D1 – UNA D4G 2-0
LBC B1 – SBC B2 0-3
SC 't Zand MB1 – LBC MB1 2-4

RKSV
Uitslag 20-12
Dames: Ulysses VR3-Boxtel VR2        8-1
Programma 28-02
Selectie: Boxtel 1-Emplina 1        14.30 uur
Dames:SPV VR2-Boxtel VR2        10.00 uur

ODC
Uitslagen 21-02
Selectie:?ODC 1-Sparta'25        11-0
Dames:OSC'45 VR1 - ODC VR1        1 - 3

Programma 28-02
Selectie:ODC 1-Best Vooruit 1        14:30 uur
Dames:ODC VR1: geen wedstrijd

Biljart:
Uitslagen 't Wapen van Liempde:
BBG Kaderteam-WvLiempde/Regiobank 4-4
WvLiempde/Regiobank 1-BBG Haarsteeg 1 23-30
BV De Helftheuvel 2-WvLiempde/Regiobank 2 29-25

Programma 't Ivoor:
29 februari:
't Ivoor 1-Triangel 2 (Recr.) 13:00
't Ivoor 2-Hart van Brabant 1 (Recr.) 13:00
BV De Hazelaar 1-'t Ivoor 1 (3b-Gr.) 19:30
1 maart:
BBG Haarsteeg 2-'t Ivoor 1 (Libre) 19:30
NAL 8-'t Ivoor 6 (3b-Kl.) 13:00
2 maart:
Asperia-AquaRest 2-'t Ivoor 2 (Libre) 20:00
Krij op Tijd 3-'t Ivoor 3 (Libre) 20:00
BV De Hazelaar 4-'t Ivoor 3 (Recr.) 13:00
't Ivoor 4-?'t Ivoor 5 (3b-Kl.) 13:00

Uitslagen 't Ivoor:
BBG Haarsteeg 3-'t Ivoor 1 (Libre) 26-21
Asperia-AquaRest 4-'t Ivoor 3 (Libre) 24-23
Rio Bar 1-'t Ivoor 1 (3b-Gr.) 22-30
't Ivoor 2-'t Ivoor 1 (Recr.) 28-40
't Ivoor 3-OBV Vlijmendorp 1 (Recr.) 28-40
Veerhuis 2-'t Ivoor 3 (Recr.) 25-40
't Ivoor 4-D'n Brouwer 2 (3b-Kl.) 25-25
Pas Buiten 1-'t Ivoor 6 (3b-Kl.) 22-23

Handbal:

Uitslagen HCB '92:
20 februari:
Helios'72 DB1-HCB'92 DB1 14-7
21 februari:
HCB'92 D1-Groesbeeks Glorie D2 10-5
Acritas DS1-HCB'92 DS1 21-14
Roef DS1-HCB'92 DS2 21-7

Programma HCB'92:
27 februari:
Bedo D1-HCB'92 D1 10:00
1 maart:
Leende recr-HCB'92 recr 19:30

Rugby:

Uitslagen zondag 21 februari:
Senioren 1: Oysters/Ducks-Vets Valkenswaard        44-10
Senioren 2: Bokkenrijders Roermond-Duckes Legends        12-3
Programma zaterdag 27 februari:
TBM:        trainen in Boxtel                         9.30-11.00
Veteranen: Oysters Oisterwijk-Ducks                12.30
Senioren 1: Oysters/Ducks-The Dukes         13.30
Zondag 28 februari:
Senioren 2: Wasps Nijmegen-Duckes Legends        14.30

Tafeltennis

Uitslagen
Taverbo Sabo 4 - Sabo Boxtel 3 - 7
Bat Boys - De Firma Fotografie 4 - 6
Taverbo Sabo 1 - Rotsvast 5 - 5
Taverbo Sabo 2 - De Dommel 9 - 1

Standenlijst
                                        Teams        Gesp.        Gew.        Verl.
1.Taverbo Sabo 3        160        112        48
2.Grand Café Rembrandt        160        102        58
3.Sabo Boxtel        150        97        53
4.Taverbo Sabo 1        150        95        55        
5.Taverbo Sabo 2        160        83        77
6.Taverbo Sabo 4        150        71        79
7.De Dommel        160        58        102
8.Rotsvast        150        57        93
9.De Firma Fotografie        140        48        92
10.Bat Boys        160        48        112

Programma 29-02
De Dommel - Bat Boys
De Firma Fotografie - Grand Cafe Rembrandt
Taverbo Sabo 3 - Taverbo Sabo 1
Taverbo Sabo 4 - Taverbo Sabo 2


Racketlontoernooi in Sporthal De Braken

Boxtel - Sporthal De Braken staat op 13 maart helemaal in het teken van racketlon. Tussen 9.30 en 18.00 uur kunnen alle liefhebbers en racketsportfanaten komen meedingen naar de titel van 'beste allrounder'. Iedereen, van beginner tot gevorderde is welkom bij het toernooi. Er zijn aparte categorieën voor jeugdspelers en senioren.

Racketlon is een sport die bestaat uit een combinatie van vier racketsporten. Een wedstrijd bestaat uit vier sets, waarbij tafeltennis, badminton, squash en tennis achtereenvolgens worden gespeeld. Degene die over alle sets de meeste punten haalt wint de wedstrijd. Het toernooi op 13 maart begint met een uitgebreide uitleg over de nog vrij nieuwe sport, dus als je nog niet bekend bent met alle regels kan je toch gewoon meedoen. En natuurlijk zijn er meer dan voldoende leenrackets verkrijgbaar.

Voor meer informatie over racketlon in Nederland kan je terecht op www.racketlon.nl. Daar vindt je ook de link om je in te schrijven voor 13 maart. Dat kost 17,50 euro en is nog mogelijk tot en met 28 februari.


Tips, tricks en fun centraal op Open Tennisdag Merletten

Foto: LTV De Merletten

Boxtel - 85 deelnemers, jong, oud, leden en niet-leden kregen afgelopen zondag op LTV De Merletten een tennisclinic van de clubtrainers en selectiespelers. Iedereen werd op zijn eigen niveau ingedeeld. "We kijken terug op een geweldige dag met veel tennisplezier. We hebben ongeveer 15 nieuwe leden mogen verwelkomen," aldus voorzitter Vincent Verhoef.

In de ochtend werd er door de senioren flink geoefend op forehand, backhand en volley. Tijdens onderlinge wedstrijdjes werd de training in de praktijk gebracht. Als afsluiter mochten de deelnemers het opnemen tegen de trainers en selectiespelers.

Jeugdleden van MEP en ODC
In de middag was de jeugd aan de beurt. De Merletten mocht vooral veel enthousiaste jeugdleden van burenverenigingen MEP en ODC verwelkomen. Na de clinic en wedstrijdjes, werd afgesloten met een grote spelletjesronde. LTV De Merletten wil na de zomervakantie weer een nieuwe Open Tennisdag organiseren.


5 Hapkidoleden TS Dekker geslaagd als International Referee

Foto: LTV Munsel

Helmond - Vijf leden van TS Dekker namen het afgelopen weekend deel aan het 1st European Hapkido Referee Seminar te Helmond. Deelnemers uit Italië, Hongarije, Kroatië, Duitsland en Nederland waren ruimschoots vertegenwoordigd op dit evenement.

Zowel de grondlegger van het GHA Hapkido Grandmaster Hee Kwan Lee (Vst.) als de huidige president Grandmaster Kwan Suk Choi (Canada) waren tijdens dit bijzondere weekend te vinden in Helmond. Organisator, Grandmaster Peter Sanders stelde zijn dojang, vriendschap en tevens zijn kennis ter beschikking aan de Noord-Amerikanen.

Foto: TS Dekker

Zaterdagochtend begon de groep met een stuk stevige theorie omtrent de 'rules and regulations' in de middag gevolgd door praktijkopdrachten omtrent het scheidsrechtersgebeuren. In de avond dineerde de groep met de Grandmasters in het bekende kiprestaurant juffrouw Tok in Eindhoven. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er veel informatie en humor uitgewisseld. Hierna keerde de groep vlug huiswaarts om zondagmorgen weer fris aan de bak te kunnen.

Zondagochtend werd de theoretische kennis die de groep een dag tevoren had opgedaan nog eens behandeld. Na een goede lunch gingen de deelnemers in de middag aan de slag met opdrachten gebaseerd op wedstrijdsituaties. Dit alles om meer praktijkervaring op te doen met alle geleerde theoretische kennis.

Uiteindelijk is iedere deelnemer geslaagd voor zijn/haar Internationale Referee licentie. De geslaagden zullen de nieuw opgedane kennis gaan toepassen op de eerstvolgende grote Hapkido-wedstrijd die in Europa gehouden wordt.

De geslaagden van TS Dekker zijn: Aaron Dekker, Atmane Qoubbane, Jolijn van Eijsden, Raymond Verberk en Sabum Ad Dekker.

18e Rabo Scharreltoernooi en Rood/Oranje Event

Boxtel - Het 18e Rabo Scharreltoernooi wordt van 28 maart tot 3 april gehouden bij LTV Munsel. Het Rabo Scharreltoernooi is een open jeugdtoernooi dat door de KNLTB is goedgekeurd. Dit betekent dat alle jeugdleden van een tennisvereniging die bij de KNLTB is aangesloten zich kunnen inschrijven.

Er worden wedstrijden gespeeld in de leeftijdscategorieën 11 t/m 12, 11 t/m 14 en 11 t/m 17 jaar in zowel jongens- en meisjesenkel als jongens- en meisjesdubbel. Daarnaast is er de mogelijkheid om te spelen in de categorie Tenniskids Groen. Die is speciaal bedoeld voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar en wordt wel op een groot veld gespeeld, maar dan met een zachtere bal. Ook hier kun je je inschrijven in enkel- en dubbelspel. Inschrijvers kunnen aan maximaal twee onderdelen deelnemen.

Inschrijven kan alleen via www.toernooi.nl. De inschrijving sluit op zaterdag 12 maart. Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar rabo.scharreltoernooi@gmail.com

Voor de jongste jeugd wordt op zaterdag 2 april een apart toernooi gehouden. Deze wedstrijden zijn bedoeld voor kinderen die nog spelen in Tenniskids Rood (6 t/m 9 jaar) of Oranje (8 t/m 11 jaar). Het Rood Event wordt op miniveld gespeeld in uitsluitend enkelspel. Het Oranje Event wordt gespeeld op driekwart tennisbaan en ook hierbij is er alleen de mogelijkheid om te enkelen.

Inschrijven kan via www.tenniskids.toernooi.nl en de inschrijving sluit op zaterdag 26 maart. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatieeen e-mail sturen naar tenniskids.scharreltoernooi@gmail.com

LTV Munsel is te vinden aan de Voetboog 5 in Boxtel.

Mooie prestaties Tabitta op regiokampioenschap

Foto: Tabitta

Oss - De regiokampioenschappen turnen n3 en divisie 3 waren zaterdag in Oss. Vanuit de B-selectie mochten vier turnsters Tabitta daar vertegenwoordigen.

Lisa van der Schoot turnde bij de onderbouw, pupil 2 n3. Op balk was zij onverslaanbaar met een hoge score van 12.75. Met een allround dertiende plaats mag zij zeer tevreden zijn.

Foto: Tabitta

Ook kwamen deze dag drie junioren in actie in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar. Yenthe Ketelaars turnde een stabiele en goede wedstrijd en eindigde knap op de negende plaats. Jade Roovers scoorde hoog op brug en werd allround 25e. Sylvana Obispo turnde een mindere wedstrijd dan gehoopt. Zij eindigde op een 35e plaats.

Op zondag mochten de drie junioren terugkomen voor enkele toestelfinales. Jade Roovers liet zien dat zij ook die dag één van de beste brugturnsters was. Met haar krachtige brugoefening won zij de zilveren medaille. Een prachtige afsluiting voor Tabitta van afgelopen weekend.

3-banden groot 't Ivoor richting koppositie

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor leed afgelopen week een nederlaag in Haarsteeg. Don van der Wiel was de enige speler die zijn partij won, terwijl Theo Verhagen en Chris Fasseur gevoelige nederlagen leden.

Fasseur speelde wel een voortreffelijk persoonlijk kampioenschap in het Gewest. Door als tweede te eindigen miste hij op een haar na een plaats voor de nationale finale. Het tweede team was vrij. Het derde team verloor de ontmoeting met één punt verschil. Gerard de Beer was hier de uitblinker door een winstpartij met een moyenne van 3,82. Theo van Dongen verloor op de valreep met negen punten. Math Hendriks morste te veel punten en strandde op vier punten.

Het 3-banden groot team scoorde voor de derde keer op rij de volle dertig punten. Leo van der Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden waren hiervoor verantwoordelijk met drie winstpartijen. Aangezien de concurrent negen punten liet liggen, was dit een goede stap richting de kop van de ranglijst.

Bij de Recreanten libre stond de wedstrijd 't Ivoor 2 tegen 't Ivoor 1 op het programma. Deze confrontatie werd in het voordeel van titelkandidaat 't Ivoor 1 beslist: 28-40. Theo Verhagen, Henk van Boxmeer, Toon Bevers en Jacques van Loon wonnen overtuigend hun partij. Het derde team speelde een dubbelprogramma met twee heel verschillende uitslagen. De eerste wedstrijd werd nog verloren met 28-40, maar in tweede instantie versloeg het derde team haar tegenstanders met 40-25. Het vierde team bij de Recreanten 3-banden klein speelde remise. Frits Radema en Cor van Alphen wonnen, terwijl Jan Tils genoegen moest nemen met vijf punten. Team 5 was vrij. Team 6 boekte een benauwde overwinning met één punt verschil. Theo van Dongen en André Vissers wonnen beiden, Frans van Esch had zijn dag niet en scoorde slechts drie punten.

Oysters/Ducks wint overtuigend, Duckes legends verliest

Boxtel - De senioren van Oysters/Ducks hebben in de thuiswedstrijd tegen Vets overtuigend revanche genomen voor de eerder geleden nederlaag in Valkenswaard. Op alle fronten was de thuisploeg sterker, wat resulteerde in een goede score voor Oysters/Ducks.

De scrum was lichter, maar wist toch te heersen in de voorwaarts omdat Oysters/Ducks technisch beter speelde. Na een 20-5 ruststand ging de thuisploeg in de tweede helft verder met het aanspelen van de lijn. Hierdoor liep Vets achter de feiten aan en werd het getrakteerd op een 44-10 nederlaag. Oysters/Ducks staat door de winst stabiel op de derde plaats.

De Duckes Legends gaven in de uitwedstrijd tegen koploper Bokkenrijders Roermond goed partij. Er werd om elke meter gestreden en de Bokkenrijders hadden het zwaar om overeind te blijven. In de laatste fase van de wedstrijd moest Duckes het onderspit delven en werd er met 12-3 verloren.

Zondag speelt Duckes Legends tegen Wasps Nijmgen. Dit belooft een spannende uitwedstrijd te worden want dit is de nummer 4 tegen de nummer 5.

Zaterdag viert Oysters haar 40-jarig jubileum. De veteranen van Ducks gaan op bezoek in Oisterwijk en spelen om 12.30 uur tegen de Oysters. Hierna speelt om 13.30 uur Oysters/Ducks haar competitiewedstrijd tegen The Dukes. Tijdens het jubileum zal ook het kampioenschap van Oysters 1 in de tweede klasse gevierd worden.

Wapen van Liempde blijft in race voor play-offs

Liempde - Het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank wist de uitwedstrijd tegen BBG uit Haarsteeg niet in winst om te zetten.

Het scheelde maar een haar, want na twee overtuigende winstpartijen van Ton Rovers met 160 caramboles in elf beurten en van Leo van Hastenberg met 130 caramboles in dertien beurten was er nog maar één puntje nodig voor de overwinning.

Dat puntje kwam er niet. Piet Leermakers kreeg slechts zeven beurten van zijn tegenstander, maar speelde een zeer verdienstelijk moyenne van ruim vijftien. Leo van Hastenberg strandde in zijn tweede partij op vier caramboles van het einde. De aansluiting bij de subtop voor de play-offplaatsen blijft behouden.

20 / 20

Donderdag 25 februari

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Lezing spinnen
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23,Liempde

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zondag 28 februari

Lezing en rondleiding over de begintijd van Boxtel
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 29 februari

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 2 maart

Actiegroep 'NEE tegen hoogbouw Stapelen' organiseert lezingen over de Bossche School architectuur
Tijd en locatie worden bekendgemaakt na aanmelding

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 3 maart
Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 4 maart

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 5 maart

Benjamin Beurs
10.00 uur, Hoogheem 485, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zondag 6 maart

Clinic Rolstoelhandbal
13.00 uur, Sportcomplex De Braken, De Braken 1, Boxtel

Line dance middag met Funny Country Dancers
13.30 uur, Partycentrum de Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Dinsdag 8 maart

Eerste les Cursus Ikoonschilderen
10.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Woensdag 9 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Kinderkleding en speelgoed beurs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 10 maart

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

12 maart- 3 april

Expositie 'Paasverhaal in Tegels'
Mubo, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 12 maart

Boek & Bal
20.00 uur, Podium Boxtel, Burgakker 17, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

PAX je Kans: Dans en meezingavond
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 13 maart 2016

Racketlontoernooi 'beste allrounder'
09.30 uur, Sporthal De Braken, Braken 1a, Boxtel

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing 'Een virtuele wandeling door oud-Boxtel' door Christ van Eekelen
11.15 uur, Mubo,Baroniestraat 18, Boxtel

Maandag 14 maart

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing over het werk van Barbara Hepworth
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 15 maart

Lezing Kees van Houten over Matthäus-Passion
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Woensdag 16 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Donderdag 17 maart

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel