DeMooiBoxtelKrant

6 februari 2019

DeMooiBoxtelKrant 6 februari 2019


Burgemeester Naterop: 'Onderliggend probleem ongeregeldheden Markt oplossen'

Boxtel - Op een korte, schriftelijke verklaring na hield waarnemend burgemeester Fons Naterop de lippen tot nu toe stijf op elkaar over de ongeregeldheden op de Markt het laatste weekend van januari. Ook afgelopen donderdag, 31 januari, tijdens een speciale persconferentie daarover was de burgemeester niet heel spraakzaam, maar wees hij er wel op dat er een groter, 'onderliggend probleem' speelt. Hoewel het onderzoek nog loopt zijn inmiddels de eerste verdachten geïdentificeerd en wordt nagedacht over maatregelen zoals gebiedsverboden.

In het weekend van 26 op 27 januari hing een dreigende sfeer op de Markt, omdat twee groepen jongeren zich er hadden verzameld, vermoedelijk om met elkaar op de vuist te gaan. Toen de politie de Markt na sluitingstijd van de horeca schoon wilde vegen keerde een deel van de jongeren zich tegen de politie. Daarbij werd onder meer een agent in zijn gezicht geslagen en met een rookbom gegooid.

Op de Markt hangen sinds afgelopen zomer na een massale vechtpartij in juli permanente camera's. De personen die op deze beelden geïdentificeerd zijn kunnen volgens Naterop mogelijk binnenkort een bezoekje van de politie verwachten om een uitgebreide verklaring op te nemen. Hij sluit extra aanhoudingen niet uit. In de nacht van 26 op 27 januari werd al een 19-jarige Boxtelaar opgepakt. De camera's hebben ook verschillende kentekens vastgelegd. Ook die worden betrokken bij het onderzoek. Als dat is afgerond overweegt de burgemeester, naast eventuele straffen die een rechter oplegt, te grijpen naar bestuursrechtelijke maatregelen zoals het opleggen van gebiedsverboden voor op en om de Markt.

Lees verder op pagina 3.

Jungle-tv spot bijzondere beesten bij Jeugdzittingsavonden

Foto: Cock Stam

Liempde - Tijdens de Jeugdzittingsavonden, op vrijdag 1 en zaterdag 2 februari, kwamen The Big Five, nieuwe diersoorten en nog veel meer andere exotische dieren voorbij in Ploegerspaleis het Hof. Opleidingsorkest 'Be Cool' zorgde voor de muzikale opluistering van de avonden vol carnavaleske acts en cabaret, die afgesloten werden met spetterende optredens en een grote polonaise van alle deelnemers en het publiek.

De presentatie van de jaarlijkse Jeugdzittingsavonden, georganiseerd door de Jeugdcommissie van Prinsenvereniging De Ploegers, lag dit jaar geheel in handen van Saar Safaar en Babs Bush. Deze dames, in het dorp beter bekend als Juul van Abeelen en Roosje Voets, kwamen namens 'Jungle-tv' opnames maken om nog nooit eerder ontdekte diersoorten te spotten. Het resultaat was verbluffend en overtrof niet alleen de verwachtingen van het presentatieduo, maar ook die van het publiek.

Jungledans
De Partyploegers introduceerden deze avond een speciaal ingestudeerde jungledans, waarop maanden was geoefend. Vervolgens betraden Liv van Abeelen, Evi van de Locht en Juul van Vlokhoven, de allerkleinste prijswinnaars van het eerder georganiseerde Ploegerrangfestival, het podium met het playbacknummer 'Regelmoeders'. De slagwerkgroep van Be Cool liet zien dat je overal muziek op kunt maken. Ladders, tonnen en stokken werden gebruikt om de zaal in Zuid-Amerikaanse junglesferen te brengen. De Jeugdraad wist onder begeleiding van livemuziek en de nodige poëzie diverse diersoorten te laten dansen.

Lees verder op pagina 7.

Zonnetje lokt 500 wandelaars naar Midwintertocht

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - De jaarlijkse midwintertocht van Wandelvereniging De Keistampers is afgelopen zondag onder een stralend winterzonnetje gelopen. Perfect wandelweer voor de bijna 500 deelnemers.

Er waren verschillende afstanden. Zo kon je zeven, twaalf, twintig of dertig kilometer lopen. De fanatiekelingen mochten om acht uur al starten en de hobbywandelaars hadden daarvoor tot 13.00 uur de tijd. Je hoefde geen lid te zijn van Wandelsportvereniging De Keistampers om mee te mogen lopen, maar een lidmaatschap biedt wel veel voordelen. Kijk voor meer informatie hierover op www.dekeistampers.nl.

Pag. 5 Foto: Ruud van Casteren

On-beperkt On Stage

Foto: Mark van der Pol

Brasserie Cis pakt uit

Pag. 14

JRL-leerlingen staken

Pag. 15 Foto: Hans Beekmans

Nieuw team voor Kas

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 7 februari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 8 februari        Rikken en jokeren in Het Muziekhuis        13.30
Dinsdag 12 februari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 13 februari        Eten bij Lotus, opgeven vóór 10 februari bij Sina van Alphen via 0411-89285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 7 februari        Rikken en jokeren in De Kloosterhof        14.00
Vrijdag 8 februari        Film- en buurtmiddag in De Kloosterhof        13.30
Maandag 11 februari        Koor De Vrolijke Noot in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 12 februari        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym Angelaschool, eerste groep        19.00-20.00
                        Tweede groep        20.00-21.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek bij gemeentehuis Markt        09.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Vrouwencontact Liempde

Vrijdag 8 februari        Wandelen met Wiebo vanaf De vuurput        14.30
Woensdag 13 februari        Lezing door Mieke Kerkhof bij De Kloosterhof        19.30

Wereldwinkel krijgt vervolg in bibliotheek

De bibliotheek in Boxtel moet met onder meer de komst van een 'Just FAIR!' een multicultureel ontmoetingscentrum worden. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Wereldwinkel in Boxtel sloot op 1 januari de deuren. Hoewel dat definitief is, krijgt het initiatief van een fairtradewinkel een vervolg in de bibliotheek. Dat maakte voormalig Wereldwinkel-bestuurder Frank Geurtz vorige week aan de vrijwilligers en de pers bekend. De nieuwe winkel opent medio maart de deuren onder de naam 'Just FAIR!'.

Afgelopen najaar werd duidelijk dat de Wereldwinkel in Boxtel in de huidige vorm niet meer te behouden was. In november startten de gesprekken tussen wethouder Eric van den Broek en Geurtz om tot een oplossing te komen. Die is recent gevonden in de Boxtelse bibliotheek, waar met de komst van een nieuwe fairtradewinkel en de aanwezigheid van de Cultuurverbinder een multicultureel broeinest moet ontstaan, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Petruskerk in Vught.

Deze voormalige kerk in Vught is ingericht als cultureel centrum, met naast een bibliotheek ook horeca, een Wereldwinkel en een museum. Om in Boxtel iets vergelijkbaars van de grond te krijgen gaat de gemeente in gesprek met andere partijen. Geurtz zelf droomt bijvoorbeeld al van de komst van bijvoorbeeld MUBO naar de bibliotheek, hoewel de wethouder zich hierover nog op de vlakte houdt. Wel ziet de gemeente kansen om de plannen in te passen in een opvolger van het Herstructureringsfonds (id-Boxtel, lees meer hierover op pagina 5) en het centrumplan Boxtel Binnen de Bruggen, hoewel er nog geen harde afspraken gemaakt zijn. Beide ontwikkelingen bevinden zich daarvoor nog in een te vroeg stadium.

De Wereldwinkel krijgt een kleine ruimte in de bibliotheek ter beschikking van zo'n twintig vierkante meter. Die wordt gemeubileerd door kringloopwinkel Het Goed. Voor de noodzakelijke verbouwing legt de gemeente eenmalig 1.500 euro bij. De resterende kosten betaalt de voormalige Wereldwinkel uit eigen zak. De 25 vrijwilligers van de voormalige Wereldwinkel zijn afgelopen woensdag bijgepraat over de op handen zijnde doorstart. Volgens Geurtz zijn ze 'enthousiast' en 'gemotiveerd' om de doorstart tot een succes te maken. Omdat de landelijke organisatie van Wereldwinkels er financieel niet goed voorstaat, gaat de Boxtelse stichting op eigen benen en onder de nieuwe naam 'Just FAIR!' verder. Daartoe moet op zoek gegaan worden naar een nieuw stichtingbestuur, want buiten Geurtz stapten de overige bestuursleden per 1 januari op.

De opvolger van de Wereldwinkel zal zich met name richten op non-food, want één van de redenen dat het slecht gaat met de Wereldwinkels is dat veel supermarkten ook fairtrade producten aanbieden. Daarbij kun je volgens Geurtz denken aan sieraden, maar zelfs ook horloges. Er zal gewerkt worden met bepaalde thema's, waar dan producten omheen worden aangeboden. Ook richt de winkel zich meer op lokale fairtrade producten dan voorheen. De populaire artikelen van Tony Chocolonely zullen wel verkrijgbaar blijven omdat de Wereldwinkel daar, in tegenstelling tot de supermarkten, een zeer ruim assortiment van kan aanbieden.

Het tijdelijke huurcontract van 'Wereldwinkel 2.0' loopt tot 1 januari 2020. Dan word bekeken of de samenwerking is geworden wat alle partijen ervan hadden verwacht en besloten of de huur wordt voortgezet.

Boxtel op de boer bij provincie voor uitgifte bedrijventerreinen

Foto: Stec Groep

Boxtel - Gewapend met het rapport van onderzoeksbureau Stec naar de ruimtebehoefte voor bedrijventerreinen binnen de gemeente gaat Boxtel deze maand de boer op bij de provincie in de hoop dat die meer locaties aanwijst waar de industrie kan uitbreiden. De lokale bedrijven laten in het rapport weten naar verwachting de komende vijf jaar zo'n vijf en tot 2030 zo'n negen hectare extra grond nodig te hebben voor uitbreidingen.

Boxtel deed de afgelopen maanden, in samenwerking met de lokale industrie, een uitgebreid behoefteonderzoek naar extra bedrijfsgrond. De definitieve resultaten van dit onderzoek worden 4 februari verwacht. Dat is precies op tijd om, gewapend met de meest actuele cijfers het regionaal overleg in te gaan. Die overlegronden staan namelijk gepland voor de maand februari.

Natuurlijk kunnen Boxtelse bedrijven elders in de regio op zoek gaan naar bedrijfsgrond, maar dat is iets dat Boxtel wil voorkomen. Volgens wethouder Van den Broek is dat niet alleen vanuit economisch, maar ook vanuit milieutechnisch perspectief zo: "En, zoals de bedrijven zelf terecht aangeven, ook vanuit mobiliteits- en duurzaamheidsoogpunt moeten we ons afvragen of dat de bedoeling is. Nu gaan medewerkers op de fiets naar het werk, dat moet bij verplaatsing van een bedrijf per auto." Hoewel onze gemeente graag uitbreidingsruimte voor bedrijven gerealiseerd ziet, is het de provincie die uiteindelijk het laatste woord heeft bij de uitgifte van nieuwe gronden voor bedrijventerreinen.

Aanleiding voor het Stec-onderzoek was de provinciale prognose naar bedrijventerreinen die december 2018 is opgeleverd. Iedere vier jaar krijgen de regio's vanuit de provincie de vraag om met elkaar tot een programmering van bedrijventerreinen te komen. Ook dit provinciale onderzoek werd door Stec uitgevoerd. Wethouder Van den Broek motiveert het belang van een Boxtels onderzoek als volgt: ''Hoewel de provinciale prognose een beeld geeft van de regionale vraag, is dat nog geen vertaling hoe dat zich lokaal verhoudt. Met deze behoeftepeiling geven we daar een kwalitatieve invulling aan. Dit helpt ons in de gesprekken in de regio."

Vervolg van voorpagina: Burgemeester Naterop: 'Onderliggend probleem ongeregeldheden Markt oplossen'

Foto: Sander van Kasteren

Op de vraag of de ongeregeldheden van afgelopen weekend het gevolg zijn van een conflict tussen voornamelijk Marokkaanse en autochtone jongeren, zoals sommigen beweren, wil de burgemeester niet vooruitlopen. Wel zullen de ongeregeldheden tijdens een al eerder gepland bezoek aan de Marokkaanse moskee ter sprake worden gebracht om onderhuidse problemen bloot te leggen. Verder gaat de burgemeester in gesprek met politie, horecaondernemers, jongerenwerk, scholen en ouders om het 'onderliggend probleem' in beeld te krijgen. Volgens hem speelt een 'rivaliteit tussen verschillende groeperingen'. Dieper wil Naterop er in het belang van het onderzoek niet op in gaan.

Waar de burgemeester wel over wil spreken is de in zijn ogen goede samenwerking tussen politie en horecaondernemers tijdens en in de nasleep van het zo ontspoorde laatste weekend in januari. Negatieve gevolgen voor het tot stand komen van een nieuw afsprakenpakket tussen politie, horeca en gemeente hebben de ongeregeldheden dan ook niet. Naterop stond donderdag ook kort stil bij de rol van enkele media, die spraken over een 'veldslag' in Boxtel. Dat beeld is volgens de burgemeester wat overdreven, hoewel ook de burgemeester onderstreept dat geweld tegen hulpverleners nooit te tolereren is. De belaagde agenten maken het volgens hem naar omstandigheden goed.

Een structurele oplossing om de problemen met de verschillende groepen jongeren op te lossen laat volgens de burgemeester nog wel even op zich wachten. In de tussenliggende periode worden verschillende maatregelen getroffen, zo meldt hij. Dat bleek afgelopen weekend, toen op en om de Markt veel politie paraat stond en naar verluidt ook politie in burger een oogje in het zeil hield. Naterop verwacht dat het politieonderzoek, eventuele vervolgingen en gesprekken met eerdergenoemde partijen nog enkele maanden in beslag zullen nemen voordat de lont definitief uit het kruitvat is.

Jumbo Boxtel overhandigt cheque van bijna 500 euro voor KiKa

Filiaalmanager Oskar Martens van Jumbo Boxtel (l.) overhandigt een cheque ter waarde van bijna 500 euro aan Patrick van den Aker. (Foto: Patrick van den Aker) Foto: Patrick van den Aker

Boxtel - Boxtelaar Patrick van den Aker kon afgelopen weekend rekenen op een cheque van maar liefst 486,32 euro van Jumbo Boxtel. Dit geldbedrag is de opbrengst van het inzamelen van lege flessen in de maand januari en komt ten goede aan Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

De cheque werd vrijdagavond bij Jumbo Boxtel overhandigd door filiaalmanager Oskar Martens aan Patrick. Die loopt gesponsord marathons om zo geld op te halen voor KiKa. Na Berlijn en New York staat Chicago op de planning. De Boxtelaar is erg blij met de mooie opbrengst: "Echt een fantastisch mooi bedrag. Ongekend! Ik ben de klanten van Jumbo Boxtel ontzettend dankbaar!"

Klassiek concert 'Muziek aan Bed'

Foto: David Andrea Foto: David Andrea

Boxtel - In de concertreeks Klassiek in de Kerken staat komende zaterdag 9 februari een bijzondere muzikale middag op het programma. Tussen 16.00 en 17.00 uur zal de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat 18 in het teken staan van 'Muziek aan Bed', waarbij vier professionele cellistes een intieme concert geven. Entree plus een drankje na afloop bedraagt 15 euro, voor kinderen tot en met 12 jaar is dat 10 euro.

De cellistes laten cellomuziek horen in diverse bezettingen van solo tot kwartet. Ze spelen zelfs met z’n tweeën op één cello. In het project Muziek aan Bed zorgen zij doorgaans voor ontroering en humor in ziekenhuizen, waar zij kwetsbare kinderen op een originele manier kennis laten maken met klassieke muziek en cello. In Boxtel wordt een gevarieerd programma gebracht. Van een Vivaldi dubbelconcert en Bach preludes tot 'Here, there and everywhere' van The Beatles passeren de revue.

Reserveren voor het concert is aanbevolen. Dit kan via reserveren@klassiekindekerken.nl.

Themabijeenkomst 'Aandacht'

Boxtel - Stichting VanOndersteBoven organiseert de komende maanden een viertal bijeenkomsten rondom het thema 'Aandacht' en sluit daarmee aan bij het thema van de maand van de spiritualiteit 2019. De eerste bijeenkomst in de reeks is zondag 10 februari tussen 11.00 en 12.30 uur bij De Kleine Aarde. Entree bedraagt 5 euro inclusief een kop koffie of thee.

Met aandacht leven: hoe doe je dat? Deze en andere vragen die mensen zich tijdens hun drukke, multimediale leven met smartphones, tablets en laptops kunnen stellen staan centraal tijdens de bijeenkomst. Het thema 'met aandacht' is dan ook het thema van de eerste bijeenkomst in de reeks van vier. De daaropvolgende bijeenkomsten vinden plaats op zondag 10 maart, 14 april en 12 mei en borduren op dit thema voort. In principe zal het tijdstip hetzelfde zijn, tenzij anders wordt aangegeven.

Aanmelden mag, maar is niet verplicht en kan via vanondersteboven@gmail.com of de website www.vanondersteboven.com.

Thema-avond Herenboeren

Boxtel - De leden van Herenboeren Wilhelminapark houden op 13 februari vanaf 20.00 uur voor alle geïnteresseerden een thema-avond Stad-Voedsel-Landbouw. in Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80 in Boxtel.

Jan-Eelco Jansma, deskundig op het terrein van veranderende voedselsystemen rond steden, geeft een inleiding. Daarna is er alle ruimte voor discussie en debat. Jansma werkt voor Wageningen University and Research en is verbonden aan AERES Hogeschool in Almere en Flevo Campus Almere. Landbouw verbinden aan maatschappelijke thema's is de rode draad in zijn professionele leven. Hij slaat daarbij bruggen tussen schijnbare tegenpolen als landbouw en stad.

Herenboeren is een van die initiatieven die voortgekomen is uit de dynamiek rond stad, voedsel en landbouw van de afgelopen tien jaar. Tijdens deze thema-avond wil Jansma deze dynamiek onder de loep nemen. Waaruit komt het voort, wat heeft het opgeleverd en wat is de betekenis; gaat er überhaupt wat veranderen aan ons voedselsysteem? Hij hoopt de aanwezigen te kunnen inspireren en de ingeslagen weg voort te zetten, mogelijk verrijkt met nieuwe ideeën.

Aanmelden kan via wilhelminapark@herenboeren.nl. Meer informatie is verkrijgbaar via: www.herenboerenwilhelminapark.nl.

Carnaval op 1 maart geopend bij Eetpunt Elisabethsdael

Boxtel - Bij Eetpunt Elisabethsdael wordt het Boxtelse carnaval dit jaar goed geopend met een speciaal Stamppottenbuffet 'plus'. Op carnavalsvrijdag 1 maart kan vanaf 17.30 uur voor 10 euro winterse stamppot besteld worden alvorens een leuke, carnavaleske én gratis toegankelijke avond van start gaat.

De carnavaleske avond is gratis toegankelijk en zal vergezeld worden van prins Donald V, die vanaf 19.00 uur zijn opwachting zal maken. Daar zal de prins samen met zijn gevolg het Boxtelse carnaval officieel openen. Om 20.00 uur volgt een optreden van het Dükerskoor, dat tot 21.15 uur zal spelen. Meer informatie is te verkrijgen door te mailen naar eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com of te bellen naar 06-30894758.

Spirituele bijeenkomst De Orion

Boxtel - Iedere tweede dinsdag van de maand is in Gemeenschapshuis De Orion een open spirituele bijeenkomst die van 19.30 tot 21.30 uur duurt. Hierbij komen existentiële vragen als 'wie ben ik' aan bod.

Tijdens de bijeenkomst delen de aanwezigen inzichten en ervaringen. Entree is gratis, maar een vrijwillige gift is welkom. Meer informatie en data zijn te vinden op www.heteigenpad.nl.

Bingomiddag Eetpunt Elisabethsdael

Boxtel - Iedere tweede dinsdagavond van de maand wordt in Eetpunt Elisabethsdael een gezellige bingomiddag georganiseerd. Zo ook op 12 februari.

De middag gaat van start om 14.00 uur. Entree, plus een kopje koffie met iets lekkers én een glaasje fris bedraagt 5 euro. Extra bingokaarten kunnen voor 2,50 euro aangeschaft worden. De middag duurt tot 16.00 uur. Vooraf inschrijven is verplicht. Dit kan tot en met zondag 10 februari.

Ruilbeurs in De Walnoot

Boxtel - De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert aanstaande zondag 10 februari een verzamelaarsruilbeurs van 10.00 tot 12.00 uur in Gemeenschapshuis De Walnoot. Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema. Voor zondag is dit: Motieven op zakdoeken. Entree bedraagt voor volwassenen 1 euro. Kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen.

Op de beurs kan van alles geruild worden. Meer informatie is telefonisch verkrijgbaar via 0411-673485. Bij gebruik van navigatie 'Reginahof 1 STO 1' invoeren.

Hoogste punt nieuwbouw Van Hugenpothstraat bereikt

Frans Fonteijn (l.), Peter van de Wiel (m.) en Rob Dekker. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

Boxtel - Een jaar geleden, in februari 2018, gingen de 'witte woningen' in de Van Hugenpothstraat tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. Vorige week donderdag 31 januari werd het hoogste punt bereikt van deze 22 eengezinswoningen en acht appartementen in twee bouwlagen.

Wethouder Peter van de Wiel verrichtte samen met Rob Dekker, directeur-bestuurder van Woonstichting St. Joseph en Frans Fonteijn, directeur Zuid bij BAM Wonen, de officiële handeling. Er werd een oorkonde ondertekend met daarop alle specificaties van dit bijzondere duurzame nieuwbouwproject. Deze oorkonde ging vervolgens in een PVC-buis die op een later moment door de bouwploeg onder de nokvorst wordt geplaatst. Ook bovenop de nokvorst zit een herinnering aan dit feestelijke moment. Vervolgens was er friet voor de gehele bouwploeg.

De nieuwbouwwoningen op de Van Hugenpothstraat zijn de eerste Nul op de Meter (NOM) woningen in de sociale huursector in de gemeente Boxtel. Bij deze woningen wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen zoals zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Woningstichting St. Joseph verwacht de woningen tussen mei en juli dit jaar te kunnen opleveren. De bouw gaat dus hard, zo bevestigde ook wethouder Peter van de Wiel: "Nog maar enkele maanden terug stonden we hier voor de start van de bouw. En kijk eens hoever we nu al zijn. Complimenten aan de bouwploeg." Ook complimenteerde hij St. Joseph met dit mooie project: "Jullie mogen als woningcorporatie trots zijn dat jullie niet alleen de huisvestingsopgave serieus nemen, maar ook staan voor kwaliteit en gaan voor duurzaam bouwen. En daarbij ook nog eens bewoners nadrukkelijk betrekken van het begin tot het einde." Hij refereerde hiermee aan het feit dat de oud-bewoners al vanaf het begin bij het project zijn betrokken en uiteindelijk vier oud-bewoners terugkeren. "Dit is echt een voorbeeldproject voor Boxtel."

Veel animo
Op de plek van de nieuwbouwwoningen stonden 42 boven- en benedenwoningen en drie eengezinswoningen. De toenmalige bewoners hadden recht op terugkeer naar de wijk, vier van hen hebben daar gebruik van gemaakt en gekozen voor een eengezinswoning. De overige woningen en appartementen zijn geadverteerd. Daar was veel animo voor, zo laat St. Joseph weten. Ruim 600 woningzoekenden reageerden. "Dat geeft maar weer aan hoe groot de vraag is naar betaalbare woningen in de gemeente Boxtel", aldus directeur-bestuurder Rob Dekker. "We hebben dus veel mensen moeten teleurstellen. We hopen dan ook dat we op meerdere plekken in Boxtel snel aan de slag kunnen."


id-Boxtel 'opvolger op maat' van Herstructureringsfonds

Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - id-Boxtel, zo moet de nieuwe, eigentijdse opvolger van het vorig jaar gestopte Lokale Herstructureringsfonds heten. Het oude fonds werd in 2012 ingesteld om bedrijventerrein Ladonk een kwalitatieve impuls te geven, maar er bleek nauwelijks gebruik van te worden gemaakt. Dat moet met id-Boxtel anders lopen omdat dit fonds volgens wethouder Eric van den Broek beter aansluit bij de wensen van Boxtelse ondernemers.

id-Boxtel richt zich vooral op het verduurzamen van bestaande bedrijfslocaties en de innovatie daarvan. Ondernemers die hun bedrijf willen verduurzamen kunnen zich tot het fonds wenden, waarna maximaal de helft van het haalbaarheidsonderzoek door de gemeente gefinancierd wordt. De bedoeling is dat id-Boxtel meer dan het Herstructureringsfonds dat was, van de bedrijven zelf wordt. Om dit te bereiken wordt een stuurgroep ingesteld die bestaat uit Boxtelse ondernemers en de wethouder. Ook is er ambtelijke capaciteit vrijgemaakt om met de ondernemers mee te denken. Bij 'verduurzamen' kan worden gedacht aan het investeren in milieumaatregelen, maar ook aan sociale duurzaamheid zoals mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen.

Bij ontbinding van het Herstructureringsfonds vorig jaar kwam de 338.500 euro die de gemeente geïnvesteerd had vrij. Afgesproken werd dit ter beschikking te stellen van een opvolger die beter aansloot bij de Boxtelse behoeften, zoals id-Boxtel dit nu doet. Jaarlijks is 50.000 euro begroot voor het nieuwe fonds, dat van start zal gaan zodra de stuurgroep geformeerd is en een collegebesluit is genomen. Na een jaar wordt id-Boxtel geëvalueerd om te kijken of er voldoende gebruik wordt gemaakt van de regeling.

Alleen maar winnaars bij tweede voorronde BoxRock

Iris Weiss gaf een indrukwekkend solo-optreden weg. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De tweede voorronde van BoxRock kent alleen maar winnaars; deelnemers Iris Weiss, Hemattic en On The Edge zijn allen door naar de volgende ronde van BoxRock bij café Dok 12. Bovendien werd het publiek, dat er voor zorgde dat Eetcafé De Kerk vanaf 14.30 uur vol was, getrakteerd op jong muzikaal talent dat er duidelijk zin in had. Afsluiter Stef van den Heuvel vormde de kers op de taart.

Al wanneer de eerste noten van de band Hemattic klinken is duidelijk dat er in Boxtel geen gebrek aan jong muzikaal talent is. Het is de eerste liveshow van de driemansformatie, die voorheen enkel voor de lol wat samen speelde. Het publiek kan de nieuwe band op waarde schatten en na ieder nummer volgt dan ook luid applaus. Hetzelfde geldt voor singer-/songwriter Iris Weiss uit Den Bosch. Ze weet met eigen nummers en een volwassen stem indruk te maken bij het Boxtelse publiek. Het maakt dat Weiss direct op een uitnodiging kon rekenen voor het festival Limuscene, op 9 juni in Liempde.

Hemattic, dat voor het eerst live optrad. Foto: Sander van Kasteren
On The Edge, met Carmen Swinkels (l.), Judith Kruidenier en Jules Heesbeen. Foto: Sander van Kasteren

Na Weiss volgt de Boxtelse band On The Edge, die voortvloeit uit schoolband Angela's Project. Ondanks dat de band covers speelt is het repertoire alles behalve voorspelbaar. Vooral een mooie vertolking van Don McLean's 'Vincent' maakt indruk.

Dan is het voor de organisatie, bestaande uit Hans Denteneer, Patrick Hoppenbrouwers en Victor van Doorn, tijd om de koppen bij elkaar te steken om te bepalen welke bands deel mogen nemen aan de volgende ronde bij café Dok 12. Daar zullen de bands onderling uitmaken wie op 13 april mag optreden bij Jongerencentrum B-Town tijdens het festival BoxRock. En na de eerste nummers van de pas 15-jarige Stef van den Heuvel uit Veghel, die niet meedoet met de wedstrijd, blijkt dat ook de organisatie niet wil kiezen. Alle drie de deelnemende bands zijn door naar de volgende ronde.

Van den Heuvel speelt ondertussen maar door. In 2017 gooide de Veghelaar hoge ogen met zijn deelname aan The Voice Kids en in Eetcafé De Kerk laat hij er geen twijfel over bestaan waarom: moeiteloos volgen eigen nummers en covers elkaar op.

Zo is aan het eind van de muzikale zondag iedereen tevreden: de bands die sowieso nóg een keer mogen spelen en het publiek dat vier enthousiaste en vermakelijke acts voorgeschoteld kreeg. De volgende ronde van BoxRock is op 17 februari om 14.30 uur bij Dok 12.

Muziek verbindt bij On-beperkt On Stage

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - In navolging van het Knoop Gala, waarbij mensen met een beperking muziek maken samen met bekende en minder bekende muzikanten, organiseerde de Gildenbondsharmonie het afgelopen weekend twee concerten onder de noemer 'On-beperkt On Stage'. Voor deze concerten werd intensief samengewerkt met zorgaanbieder Cello.

Bij de twee drukbezochte voorstellingen in de Tijberzaal van het Baanderherencollege gingen al snel de voetjes van de vloer. Het toonde maar weer eens aan dat muziek iedereen, beperking of niet, kan verbinden. Zo vormde On-beperkt On Stage voor de cliënten van Cello een mooie culturele activiteit en konden de muzikanten van het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie genieten van de enthousiaste inbreng van de aanwezige Cello-cliënten.

Expositie Marc Schoenmakers bij VVV

Marc Schoenmakers. (Foto: VVV Boxtel) Foto: VVV Boxtel

Boxtel - Nadat het kantoor van centrummanagement eind vorig jaar naar de bibliotheek verhuisde, kwam er ruimte in het VVV-kantoor op de Markt vrij. Ruud van Casteren, coördinator van VVV Boxtel kwam met het idee om deze te gebruiken door elke maand een andere Boxtelse kunstenaar letterlijk de ruimte te bieden om zijn of haar kunst aan een breder publiek te tonen. Marc Schoenmakers bijt het spits af.

Vanaf 1 februari zijn de kleurrijke schilderijen van Schoenmakers te bewonderen bij de VVV. Deze Boxtelaar komt uit een muzikaal nest, wat hem naar eigen zeggen genoeg inspiratie geeft voor zijn kunstwerken. "Dit bracht mij enkele jaren terug op het idee om een serie schilderijen te gaan maken over dit onderwerp", zo vertelt hij. "Het resultaat is een serie van wel vijftig doeken waarvan er door de jaren heen al behoorlijk veel zijn verkocht. Ik werk met acrylverf op linnen of canvas en verwerkt de verf met kwasten en spatels. Mijn laatste werkstukken zijn licht figuratief en laten muzikanten en danseressen zien. Mijn schilderijen kun je omschrijven als een krachtig opgezet lijnenspel in combinatie met felle kleuren waardoor de vrolijke figuren sterk naar voren komen. Daarnaast zoek ik vaak de rust op en werk ik aan mijn abstracte schilderijen. Ook in dat werk zie je veel expressie en positieve energie. Het is heerlijk om naast de figuratieve serie af en toe aan iets te werken dat totaal anders is en waarin ik mezelf helemaal vrij en onbedwongen voel. Om een impressie te krijgen van mijn werk: www.marcschoenmakers.nl."
De schilderijen van Marc Schoenmakers zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van het VVV-kantoor aan de Markt 36: maandag van 13.00-16.00 uur, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, woensdag en vrijdag van 10.00-16.00 uur en zaterdag van 10.00-14.00 uur.

Foto: VVV Boxtel

Aan welke beeldhouwend of andere kunstenaar mag Marc in maart de sleutel doorgeven? Heb je zelf interesse of ken je een kunstenaar die daarvoor in aanmerking zou komen, mail dan naar info@vvvboxtel.nl of bel 0411-685443.

VVV Boxtel is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om in hun team mee te draaien. De werkzaamheden bestaan uit het voorzien van informatie aan Boxtelaren en toeristen, het organiseren van tentoonstellingen en activiteiten en gastvrouw of -heer zijn in de winkel of een mix daarvan. Heb je belangstelling? Mail, bel of loop een keer binnen.

Foto: Rini van Oirschot

De Ketting

‘Moetje uit de Ketting’ werd ze genoemd, Engelina van der Meijden. Ze werd in Boxtel geboren op eerste kerstdag 1844. Misschien verklaart dat wel haar voornaam. Haar ouders zijn Theodorus van der Meijden (1787-1870) en Johanna Maria van Summeren (1814-1853). Engelina was pas 9 jaar oud toen haar moeder overleed. In 1884 was zij de herbergierster, met een vergunning voor sterke drank, van café de Ketting. Piet van der Meijden (1885-1963), ook wel ‘Piet de Ketting’ genoemd, werd door zijn tante Engelina, ofwel Moetje, opgenomen, toen zijn moeder Hendrika van Houtum op jonge leeftijd in 1892 overleed. In die tijd was het de gewoonte dat bij het overlijden van een vrouw de jonge kinderen werden opgenomen door een zus van de man, die dan de naam Moetje kreeg.
Piet van der Meijden was een zoon van voerman Frans van der Meijden (1841-1916). Omstreeks 1900 was deze Frans de uitbater van herberg De oude Liempdse Barrière, gelegen aan de steenweg, die Boxtel verbond met Eindhoven.

Op 24 december 1913 legde Engelina van der Meijden de eerste steen voor 'De Nieuwe Ketting' met doelschuur, aan de overkant van de (oude) Ketting. In 1914 nam ze daarin samen met Piet haar intrek, en ze nam haar vergunning voor sterke drank mee, dit tot groot ongenoegen van de nieuwe uitbater van de ‘Oude Ketting’, Frans Justinus van der Eerden.
In 1923 overleed Engelina, ‘Moetje uit de Ketting’, op bijna 79-jarige leeftijd. Neef Piet van der Meijden nam de zaak over en bouwde hier een florerend cafébedrijf. De Oude Ketting brandde in 1932 geheel af vanwege een omgevallen olielamp. In 1935 werd er een nieuw pand gebouwd, dat nog steeds ‘De Oude Ketting’ heet.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Vervolg van de voorpagina: Jungle-tv spot bijzondere beesten bij jeugdzittingsavonden

Foto: Cock Stam

Blauwbontkontbaviaanfazant
Janne Oerlemans en Eva Sanders waren tijdens het ingelaste oerwoudcollege op zoek naar de zeer zeldzame 'Blauwbontkontbaviaanfazant'. Na lang onderzoek bleken er twee in de zaal aanwezig: Jeugdprins Cas d'n Urste en Adjudant Tim. Ze werden op het podium gehaald, maar aangezien dit de mannelijke soort was, waren het de onderzoekende dames het samen roerend eens dat ze hier niet zoveel aan hadden. Guus Botterman, Saar van de Velden, Nikki Kastelijn en Tess van Vlokhoven verzorgden vervolgens een leuk optreden met 'Joki en Jet gaan naar Ploegersland'. De twee 'zussen' Sem van Abeelen en Ynez de Grauw konden in het begin van hun optreden elkaar niet luchten of zien, maar gingen aan het einde toch als vriendinnen van het podium. Traditiegetrouw namen de voormalig Jeugdprins en Adjudant de leden van de huidige Jeugdraad op de hak met persoonlijke blunders. Iets wat Okke Spaas en Bouke Verbree prima afging.

Humoristisch toneel
De leden van JAS brachten een toneelstuk met onder andere een heel jonge Freek Vonk, die een aantal toeristen mee op safari nam. Dit zorgde voor veel humor in een hilarisch stuk om niet snel te vergeten.
Het laatste gedeelte van de avond maakte met carnavaleske acts en cabaret een echte carnavalssfeer los in de zaal. Het cabaret van Dominique van Laarhoven en Fine van Abeelen was een hoogwaardig stukje humoristisch toneel dat tijdens de grote zittingsavonden, van aanstaande donderdag 7 tot en met zaterdag 9 februari in Ploegerspaleis Het Hof, niet zou misstaan.

Foto: Cock Stam

Zaal op zijn kop
Lieve Spriensma, Marit van Heertum, Joske Hermes, Femke en Sanne Hoefmans bouwden een feestje met het playbacknummer met het gelijknamige nummer van de Dorini's. De winnaars van de Vrolijke Noot zorgden voor een carnavalesk slot. Met het nummer 'Joost is anders geaard' zetten Bente de Jong, Fieke van der Sloot en Anouk Bressers de zaal op zijn kop. Het opleidingsorkest Be Cool sloot de avond vervolgens muzikaal af met een grote polonaise van alle deelnemers en het publiek.

Jeugdprins Cas d'n Urste, Adjudant Tim, de Jeugdraad, de Partyploegers en alle jeugdige Ploegertjes kunnen zich gaan opmaken voor carnaval dat start op zaterdag 2 maart. Meer informatie over Ploegersland is te vinden op www.ploegers.nl.

Jeugdprins- en prinsesverkiezingen Indegat 2019

Boxtel - Bij Partycentre Denziz zal aanstaande zondag 10 februari duidelijk worden wie zich dit jaar prins, prinses, adjudant en nar van Indegat mogen noemen. Ook worden de raad van elf en de jeugdhofkapel gepresenteerd.

Dit jaar zullen opnieuw vijftien enthousiaste kinderen uit groep zeven en acht bij Denziz proberen de felbegeerde titels in de wacht te slepen. Tijdens een spannende show gaan de kandidaten in drie teams de strijd met elkaar aan en zullen zij een poging doen om de jury te imponeren met hun buut en improvisatietalent door middel van een interactief letterspel en liedjes met zelfgeschreven teksten. Vervolgens zal de driekoppige jury, met afgevaardigden van CV Gin Verstand, het SOC en een oud-prins van Indegat bekend maken wie van de kinderen zich dit jaar prins, prinses, adjudant en nar van Indegat mogen noemen. Vergezeld door de raad van elf zullen het prinselijk paar, de adjudant en de nar vervolgens geïnstalleerd worden door Prins Donald V, waarna het jeugdcarnaval in Indegat officieel los kan barsten.
Stichting Openbaar Jeugdcarnaval Boxtel en de Knokkers nodigen alle belangstellenden van harte uit om op zondag 10 februari vanaf 13.00 uur de verkiezingen bij te wonen bij Denziz, Stationsstraat 71 in Boxtel. In de pauze zullen De Walvisjes een optreden verzorgen.

Partypassen Kwekpoel
Vanaf maandag 11 februari zijn de partypassen voor de Kwekpoel te koop bij Ring & Go, Rechterstraat 3 en bij de infobalie van de Jumbo in Oosterhof. Ze kosten 7 euro per stuk en dienen contant betaald te worden. Een partypas geeft je elke avond toegang tot de Kwekpoel. Meer informatie over alle activiteiten van het jeugdcarnaval in Boxtel zijn te vinden op www.kwekpoel.nl.

Zo, de eerste maand van 2019 zit er al weer op. Een van de zaken die wij bijna allemaal moeten doen is het invullen van de belastingaangifte. Ik heb de zaken van het afgelopen jaar eens op een rijtje gezet en kan best wel weer blij zijn. Ik heb weer meer huizen kunnen voorzien van het juiste hang- en sluitwerk. Wat wel jammer blijft is dat in de meeste gevallen de bewoners pas na een inbraak of inbraken in de buurt nadenken over de veiligheid van de eigen ramen en deuren. Maar goed, beter laat dan nooit.

Jullie hebben in de krant van vorige week een mooi stuk kunnen lezen over de inbraken in Boxtel. Het blijft interessant te zien hoe gekronkel met cijfers elk jaar weer leidt tot discussies. Ikzelf houd voor Boxtel nu al vijf jaar de inbraakcijfers bij en maak daarbij gebruik van de verschillende informatiebronnen. Hoewel er vorig jaar en de eerste maand van dit jaar weer een lichte stijging was in het aantal inbraken, wat natuurlijk jammer is, zitten we gelukkig niet meer op de hoge aantallen van 2016 en de jaren daarvoor. Laten wij er met z'n allen voor zorgen dat de lichte stijging van 2018 geen trend wordt.

Goede buurtpreventie, strakgeleide BuurtWhatsAppgroepen en het meer melden van verdachte situaties kunnen de politie en je buurtgenoten helpen om inbraken te voorkomen. Zie je een verdachte situatie of een voor jou verdacht persoon, twijfel dan niet en bel direct 112. Probeer zo veel mogelijk bijzonderheden van de verdachte persoon te onthouden. Helemaal mooi is het als je een foto kunt of durft te maken. Heb je de politie gebeld, vergeet dan niet om via de BuurtWhatsApp een berichtje te sturen. Dan is direct de hele buurt alert.

Heeft de verdachte persoon echt slechte plannen, dan zal hij met alle ogen op hem gericht, snel het hazepad kiezen. Hebben jullie toch maar weer een inbraak voorkomen. Als je het durft kun je samen met buurtbewoners eventueel achter de verdachte persoon aanlopen. Probeer hierbij wel contact te houden met de politie. Stapt hij in een auto, zorg dan dat je het kenteken, merk en kleur van de auto doorgeeft. Al deze informatie kan helpen bij het oplossen van inbraken. Maar wat je ook doet, zorg altijd voor je eigen veiligheid.

O ja, en dan nog even dit. Het is misschien wat laat, maar wie weet komt er nog wel meer sneeuw. Als je auto bedekt is met een laag sneeuw, maak dan niet alleen de ruiten schoon voor je gaat rijden. Verwijder ook de sneeuw van het dak en de motorkap. De sneeuw waait als je gaat rijden van het dak af en kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zeker voor de fietsers die je passeert is het erg vervelend als zij bedolven worden onder een lawine van losse sneeuw.

Mijn Mooi Boxtel: Tamar van Gils

Foto: Tamara van Gils

De lucht boven Boxtel zag er prachtig uit nadat de zon was ondergegaan.

Boxtelaar Arjen van Sluijs is Vinoloog van het Jaar

Van Sluijs (m.) toont trots zijn Lauraat. (Foto: Arjen van Sluijs) Foto: Arjen van Sluijs

Boxtel - De Boxtelse Arjen van Sluijs is deze week in Oldenzaal door de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) verkozen tot Vinoloog van het Jaar 2019. De VVN is een branchevereniging waarvan enkel mensen met de titel 'Vinoloog van de Wijnacademie' lid kunnen worden.

Het nieuws werd vorige week naar buiten gebracht door de VVN zelf. Met de overwinning ontvangt Van Sluijs het Lafite Laureaat. "In de spannende finale veroverde Alessandro Matrone (winnaar 2018) de tweede plaats", meldt de vereniging op haar website.

Van Sluijs is vanzelfsprekend erg blij met de titel. Vorig jaar deed hij, als net afgestudeerd vinoloog, voor het eerst aan de wijnproefwedstrijd mee. Daar werd hij 'zesde of zevende' wegens een verkoudheid. Want wie denkt dat dat vooral bestaat uit het lekker aan een fles wijn tutteren heeft het mis: er is heel specifieke kennis nodig van de afkomst van wijnen en bijvoorbeeld de verschillende soorten druiven. Om een wijn goed te kunnen plaatsen is het nodig om goed te kunnen proeven en ruiken. Want "proeven is voor 80 procent ruiken", aldus Van Sluijs.

Dit jaar wist de Boxtelaar de voorronde in Breda door te komen, waarna hij zich met 24 anderen mocht meten in de halve finale. Het niveau daarin lag hoog, maar de vinoloog eindigde op een gedeelde eerste plaats, waarmee hij doorstroomde naar de finales. Die werden op eenzelfde manier doorlopen als de eerdere rondes: 15 vragen bij 12 te proeven wijnen. De Boxtelaar, die naast een baan bij Hanos, waarin hij ook advies geeft over wijnen, een eigen 'wijnschool' heeft, wist de finale dus op zijn naam te schrijven.

De eerste twee plaatsen bij de Vinoloog van het Jaar verkiezing mogen naar Château Lafite in Frankrijk om rondgeleid te worden en wijn te proeven. Daar worden exclusieve en 'goede' wijnen gemaakt die soms wel 4.000 euro per fles kosten. "Als je een autoliefhebber bent en je mag bij Ferrari naar binnen, dat is dit voor de wijnliefhebber", lacht Van Sluijs. "De top van de wereld." De Boxtelaar geeft aan dat een topwijn overigens helemaal niet als 'lekker' bestempeld hoeft te worden. "De balans in de wijn moet vooral kloppen", lacht de prijswinnend vinoloog, die aangeeft dat je een 'lekkere' wijn ook best voor 6 à 7 euro kunt krijgen. En positief nieuws voor de wijnliefhebber: 'goede' wijnen zijn ook gewoon voor een nette prijs bij de betere wijnhandel verkrijgbaar.


SkinXpert geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Marjan Katuin van SkinXpert. Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Wereldkankerdag, afgelopen maandag 4 februari, was het startschot voor de vierde editie van de landelijke actie 'Geef een glimlach cadeau'. Dit initiatief van Stichting Look Good Feel Better, waarbij schoonheidsspecialisten door het hele land gratis verwenmomenten aan vrouwen met kanker geven, duurt de hele maand februari. Marjan Katuin van de Boxtelse schoonheidssalon SkinXpert doet graag mee met deze actie. De gediplomeerd schoonheidsspecialist geeft tien vrouwen met kanker een gratis verwenmoment.

"Vrouwen met kanker verliezen vaak hun zelfvertrouwen door de uiterlijke veranderingen als gevolg van de behandelingen", vertelt Marjan. "Hun haar, wimpers en wenkbrauwen zijn weg, hun huid is helemaal droog, vol vlekjes of is gaan schilferen, dat is natuurlijk vreselijk. En ook al ziet je gezicht er goed uit, je hebt altijd jeuk. Er zijn zoveel bijwerkingen, als ik die weg kan halen, al is het maar voor heel even, dan is dat de moeite meer dan waard."

Voordat Marjan haar eigen schoonheidssalon begon, werkte ze twintig jaar voor het huidverbeterende salonmerk hannah, dat producten heeft ontwikkeld die vrouwen mogen gebruiken als ze in de behandelfase tegen kanker zitten. Hannah is daardoor partner geworden van Stichting Look Good Feel Better. "De founder van hannah is overleden aan kanker", vertelt Marjan, "dus ik heb het van dichtbij meegemaakt. Ik vind het fijn om dit te doen."

Even niet bezig zijn met overleven, maar met leven. Dat is wat Marjan vrouwen met kanker wil geven. "In het proces voor, na of tijdens kanker zien zij alleen maar witte jassen, voelen ze zich een nummer. Juist gewoon even liggen, zichzelf los kunnen laten en alles even vergeten, al is het maar voor een uur of anderhalf, daarmee krijgen ze een andere mindset. En die mindset geeft een boost. Het mooie van dit verwenmoment is dat je tijdens de behandeling het zelfvertrouwen ziet groeien."
Normaal is Marjan bezig met huidverbetering, met de kwaliteit van de huid omhoog te halen. Maar dat is hier niet aan de orde, benadrukt ze: "de huid hoeft nu niet verbeterd te worden, maar moet comfortabel voelen. Soms zijn een paar tips al genoeg om zo'n vrouw weer te laten stralen. Dat is precies waarom ik graag meedoe met 'Geef een glimlach cadeau'.

Tien verwenmomenten cadeau
In de maand februari geeft SkinXpert tien vrouwen met kanker een gratis verwenmoment. Aanmelden voor deze actie kan eenvoudig via de actiewebsite www.geefeenglimlachcadeau.nl. Ken jij iemand met kanker? Attendeer haar dan op deze actie en geef haar een glimlach cadeau. Je vindt SkinXpert in All about the Woman, Rechterstraat 6b in Boxtel, telefoonnummer 06-51243959, e-mail info@skinxpert.nl.

Foto: Cheryll van Weert Photography

Kinderwens of zwanger? Een bijzondere periode in je leven breekt aan. Een periode vol verwachting, maar ook met bijkomende kwaaltjes en onzekerheden. Verloskundig Centrum Midden Brabant bestaat uit een team van vijf verloskundigen die je graag begeleiden in alle daarbij behorende fases: kinderwens, zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Onze hoofdlocatie bevindt zich in Boxtel. Je vindt ons daar binnen ’t Groeihuys, bij het Liduina Ziekenhuis. Wij leveren graag passende zorg dicht bij huis. Om deze reden hebben wij meerdere spreekuurlocaties en zijn wij dit jaar gestart in Medisch Centrum Liempde. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek, een consult of een intakegesprek. De locatie in Liempde is natuurlijk ook voorzien van echo-apparatuur. Zo kunnen we tijdens een intakegesprek je kindje in beeld brengen. Later kunnen we de uitgerekende datum vaststellen en de groei en ligging van je kindje in beeld brengen.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan eens een kijkje op onze website: www.vcmb.info. Natuurlijk zijn wij ook telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0411-675817.

Mariëtte Frerichs, Manon van Mil, Marloes Verhagen, Evi Vlassak en Moniek van Hooff

Kliko legen fors duurder evenals OZB voor bedrijfspanden

Boxtel - Onlangs hebben alle Nederlandse gemeenten hun heffingen voor het lopend kalenderjaar bekendgemaakt. Het CBS gaf aan dat in veel gemeentes de reinigingsheffingen flink stegen. Boxtel vormt daarop geen uitzondering. Zo is het ledigen van de kliko sinds dit jaar 19 procent duurder geworden dan het afgelopen jaar en stijgt ook de OZB voor bedrijven flink. Beide heffingen vormen de belangrijkste eigen inkomstenbron van gemeenten.

Gevolg van de prijsstijging is het voornemen van het kabinet om de kosten van het storten en verbranden van afvalstoffen flink op te hogen: de bedragen schieten omhoog van 13 naar ruim 31 euro per ton afval. Om deze te verwachten financiële tegenvaller op te vangen zullen Nederlandse huishoudens in 2019 flink meer gaan betalen voor het ledigen van hun kliko's, een verhoging van 19 procent ten opzichte van afgelopen jaar. Ook appartementencomplexen gaan meer betalen voor hun afval: hun kostenstijging bedraagt ruim 6 procent.

Een andere kostenpost die flink stijgt is de onroerendezaakbelasting en ook daar vormt Boxtel geen uitzondering op. Toch lijkt het erop dat de gewone huizenbezitter hiervan niet de rekening gepresenteerd krijgt. De eigenarenbelasting voor woningen daalt namelijk zo'n 25 procent (van 0,161726 procent naar 0,123100 procent). Eigenaren die hun eigen pand echter gebruiken voor andere doeleinden dan wonen en er bijvoorbeeld een winkel in runnen, moeten procentueel wel stevig bijbetalen. De eigenarenbelasting stijgt voor hen met ruim 17 procent. Daarnaast laat ook de gebruiksbelasting een flinke verhoging zien van 37 procent.

Ook de aanvraag van paspoorten en identiteitskaarten is enkele euro's duurder geworden. Een paspoort kost nu 71,37 euro in plaats van 65,30 euro en een identiteitskaart gaat 56,83 euro kosten tegenover 51,08 euro in 2018. De tarieven van een rijbewijs of VOG worden niet aangepast.

Er is ook goed nieuws te melden: de overige gemeentelijke belastingen en tarieven stijgen niet of krijgen slechts een inflatiecorrectie, die is geraamd op 2 procent.

Jonge ondernemers nemen Bakker Bart in Boxtel over

De gelukkige winnaars van de openingsactie waren de heer en mevrouw Bogaerts, hier te midden van de nieuwe eigenaars Lisa (l.) en Lieke. (Foto: Désirée Brugmans) Foto: Désirée Brugmans

Boxtel - Twintigers Lieke Brugmans en Lisa Vogels kregen op 1 januari de sleutel van hun nieuwe winkel: Bakker Bart Boxtel. Afgelopen week openden de nieuwe eigenaars hun zaak officieel.

Beide dames waren bij de vorige bakker collega's: Lieke als bakker en Lisa in de winkelbediening. Ze vielen op in hard werken en enthousiasme en grepen dan ook de kans met beide handen aan toen ze werden benaderd door de hoofdvestiging van Bakker Bart in Beuningen om een jaar lang een opleiding tot ondernemer te volgen. Afgelopen jaar heeft het tweetal dit traject met goed gevolg afgerond.

De kans voor het ondernemerschap deed zich voor met de overname van Bakker Bart in Boxtel. In januari is hard gewerkt om samen met een team van Bakker Bart het winkelpand aan de Rechterstraat 40a in orde te brengen. Na deze eerste maand waarin de winkel gewoon open was en het voor de klant leek dat er niet veel veranderd was, is de winkel op 1 februari feestelijk en officieel heropend.

De jonge onderneemsters hebben ook nieuw personeel aangenomen. Daarnaast gaan er in de toekomst broodbestellingen en lunches bezorgd worden. De komende weken zullen er allerlei acties zijn die onder andere via de Facebook-pagina van Bakker Bart Boxtel bekend worden gemaakt. De actie, voorafgaande aan de opening, waarin klanten kans maakten op een gratis ontbijt, is inmiddels afgerond. De gelukkige winnaars waren de heer en mevrouw Bogaerts.

Lieke en Lisa hebben ook een boodschap voor Boxtel: "Je bent van harte uitgenodigd om zelf een kijkje te komen nemen in onze zaak. En wil je meer weten over het bakkersvak, aarzel dan niet om vragen te stellen. De bakker vertelt je er graag meer over."

Brasserie Cis pakt uit in Valentijnsweek

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Brasserie Cis pakt in de week van Valentijnsdag uit met twee gezellige avonden. Op 14 februari, Valentijnsdag, kan romantisch gedineerd worden, waarbij Cis trakteert op een leuke attentie, een dag later, op 15 februari, is er vanaf 20.45 uur weer een gezellige Cis-Kwis.

Op 14 februari kan in het kader van Valentijn genoten worden van een bijzondere Cis-Proeverij. Voor 27,50 euro per persoon kan onbeperkt genoten worden van alle gerechten van Cis, maar dan in het klein. Speciaal voor Valentijn is de proeverij inclusief een glaasje prosecco en een kleine romantische attentie. Vanwege de verwachte drukte is reserveren gewenst via info@brasseriecis.nl of 0411-610225.

Een dag later, op vrijdag 15 februari, volgt de derde editie van de Cis-Kwis. Het afmaken van fragmenten, raden welk nummer en welke clip met elkaar gemixt zijn of het herkennen van artiesten op een foto, het komt allemaal voorbij tijdens deze multimediale quiz. Het is aan te raden vooraf groepjes van vier á vijf man te maken, aldus Cis-eigenaar Frenk de Wert.
Meedoen aan de Cis-Kwis kost 2 euro per team, een team mag maximaal uit zes personen bestaan. Aanmelden is gewenst en kan via info@brasseriecis.nl.

12 / 18

Bekendmakingen week 6

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Prins Bernhardstraat 27, vervangen ramen en kozijnen voorgevel en houten panelen op 1e verdieping
Duit 12, verzetten brandwerende muren/compartiment
De Romein 2, verbouwen/uitbreiden woning
Rechterstraat 23, splitsen pand door plaatsen scheidingsmuur
Selissen 5, kappen: 1 beukenboom uit voorerf
Velder aan de achterzijde huisnummer 17, aanleg aarden geluidswal nabij het evenemententerrein

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Rechterstraat 42, realiseren 4 appartementen

Verleende omgevingsvergunningen
Breukelsestraat 54, plaatsen 1 dakkapel aan voorzijde en 1 vergunningsvrije dakkapel aan achterzijde
Burgakker 17, rooien: 1 linde uit tuin Sint Lucas aan zijde Grote Beemd. Herplant met 1 winterlinde
Diverse locaties in Boxtel en Liempde, rooien: 17 bomen op diverse locaties
Grote Beemd 8, plaatsen opbouw op aanbouw achterzijde woning
Hogenbergseweg 23, vervangen ramen voorgevel door een erker
Looëind bij huisnummers 1, 3 en 5, rooien: 11 bomen. Herplant met 11 bomen.
Nieuwe Erven 9 t/m 29, rooien: 14 bomen. Herplant van 13 bomen in Nieuwe Erven en 1 boom in het plantvak vóór Oude Dijk.
Nieuwland 16, hernieuwbouwen bestaande woning
Ooiendonksestraat 26, aanleg kerende grond-geluidswal op erf
Oude Dijk bij huisnummer 103, rooien: 2 Hollandse eiken. Herplant met 2 bomen.
Rechterstraat 23-25, splitsen pand door plaatsen scheidingsmuur
Stapelen 3, rooien: 2 Italiaanse populieren op zijerf
Stationsstraat nabij nummer 32, kappen: 1 suikeresdoorn uit plantvak
Deken de Wijsstraat 2, rooien: 1 esdoorn uit achtertuin

Evenementenvergunning
Rectificatie evenementenvergunning Liemt lopt uit. Op 31 januari 2019 is het volgende gepubliceerd: evenementenvergunning Liemt lopt uit. Het gaat om het organiseren van dit evenement op zaterdag 23 november 2019 van 16.00 tot 19.30 uur. Dit evenement heeft al plaats gevonden in 2018. Per abuis is deze opnieuw gepubliceerd voor het jaar 2019.

Verkiezing Provinciale Staten
Register van het Centraal Stembureau voor de verkiezing van Provinciale Staten van Noord-Brabant

Beleidsregel
Beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Boxtel 2019

Diverse besluiten
Handboek kabels en leidingen Boxtel
Algemene verordening ondergrondse infrastructuren Boxtel
Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Boxtel
Schaderegeling ingravingen kabels en leidingen Boxtel
Aanwijzingsbesluit toezichthouders

Aanvullingen week 5

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Boseind 10, legaliseren wijzigingsvergunning

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
09-02 Munsel + deel Centrum – Breukelen
09-02 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
13-02 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Klimaatactivist

Regelmatig voer ik vrij heftige discussies met voor- en tegenstanders van de klimaatverandering. Een fenomeen dat het leven op onze planeet binnen enkele decennia danig op zijn kop dreigt te zetten. Sinds ik het boek ‘Arctica’ van Bernice Notenboom heb gelezen word ik meer en meer een klimaatactivist pur sang.

Bernice Nootenboom (1962) is avonturier, filmmaker en klimaatjournalist. Ze stond reeds drie keer op het topje van de aarde. Ze raakte zo gefascineerd door de gure, levensgevaarlijke en schitterende plek dat ze er een ‘biografie’ over schreef. Heel bijzonder om een biografie te schrijven over een natuurgebied op onze planeet. Zij schrijft in de inleiding van het boek: ‘Ze is een manier voor mij om een hommage te brengen aan een plaats die mij dierbaar is. Ik heb ook voor deze vorm gekozen omdat ergens diep in mij een verlangen is om mijn waarheid op te schrijven, af te rekenen met alle nonsens en fabels die er over de Noordpool bestaan.’

Ik kan u zeggen: die waarheid komt keihard binnen. Een van haar conclusies is onder andere: ‘Arctica heeft de strijd tegen klimaatverandering verloren. De Noordpool is niet meer het slachtoffer, het is de drijvende kracht geworden achter klimaatverandering. 45 procent van het poolijs is al gesmolten, een gebied zo groot als Europa. Dat ijs hield onze planeet koel. Het witte ijs dat zonlicht terugkaatste naar de atmosfeer, is veranderd in zwart zeewater, dat de warmte absorbeert. Daardoor smelt het overgebleven ijs nog sneller.’

Nog een ander onomkeerbaar effect dat haar grote zorgen baart is de ontdooiende permafrost, grond die meer dan twee jaar bevroren blijft. ’s Winters is de grond tot op grote diepte bevroren, ’s zomers ontdooit alleen het bovenste laagje. In de toendra’s van Siberië en Alaska zijn enorme hoeveelheden methaan opgeslagen, een broeikasgas dat 23 keer zo krachtig is als CO2. Notenboom zegt hierover: ‘Als dat vrijkomt zijn de gevolgen niet te overzien. Dan stevenen we af op een temperatuurstijging van 3 of 4 graden.’

Zulke harde waarheden hebben Notenboom veranderd in een klimaatactivist, die de mensheid tracht te waarschuwen voor de immense problemen die ons te wachten staan. Zij heeft er een hard hoofd in of de wereldleiders in staat zijn via de klimaattops de Noordpool – en ons klimaat – nog te redden. Zij pleit ervoor ‘de VN verantwoordelijk te maken voor klimaatwetgeving.’ Zij is ervan overtuigd dat ‘democratie funest is voor het klimaat. Kijk naar Amerika, Obama had fantastische plannen, Trump draait alles terug.’

‘Arctica’, een boek waar je niet vrolijk van wordt. Om u er echter van te overtuigen dat de strijd tegen klimaatverandering de hoogste prioriteit heeft, wil ik u het graag ter lezing aanbevelen.

Organisatie DuckOUT past leeftijdgrens aan

Boxtel - De organisatie van DuckOUT, het carnavalsfeest voor jonge Boxtelaren op vrijdag 1 maart bij Partycentre Denziz, kreeg veel vragen over de vastgestelde leeftijdscategorie van 14 tot en met 17 jaar oud. Zo wilden veel klasgenoten van 14-jarigen ook graag naar deze spetterende feestavond kunnen gaan. Daarom past de organisatie de leeftijdsgrens aan: iedereen vanaf de tweede klas van het voortgezet onderwijs is welkom.

DuckOUT, dat is op vrijdagavond 1 maart the place to be voor Boxtelse jeugdige carnavalsvierders. Een avond lang feesten van 20.00 tot 01.00 uur bij Partycentre Denziz; dansen op de beats van dj Coenio, een feestje bouwen met vrienden en vriendinnen en dat allemaal in een veilige omgeving, zonder alcohol.

In de DuckOUT kunnen zo'n 400 jonge carnavalsvierders feesten. Onder het toeziend oog van vele vrijwilligers en van beveiligers binnen en extra BOA's buiten kan het dak eraf. Kaarten voor deze spetterende avond kosten in de voorverkoop 12,50 euro, inclusief 2 consumpties en zijn vanaf vrijdag 18 januari verkrijgbaar bij Ring & Go (Rechterstraat 3 in Boxtel). Uiteraard wordt er geen alcohol geschonken. Een schoolpasje met foto of een ID is verplicht en ook wordt gelet op alcoholgebruik vóór binnenkomst, zo nodig door middel van blaastesten. Geen geintjes: met alcohol op kom je niet binnen.
Kijk voor de laatste informatie op: www.duckoutboxtel.nl of @duckoutboxtel.

VAKANTIE

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 12 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

AANGEBODEN

Nieuwe Dessotapijttegels. Allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

BEZORGERS GEZOCHT

Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? We zijn bij DeMooiBoxtelKrant op zoek naar bezorgers. Is er niet direct een wijk vrij bij jou in de buurt dan kom je op een wachtlijst. Interesse? Meld je aan op www.mooiboxtel.nl/bezorger-worden

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

WONING TE KOOP
Altijd al willen wonen in Lieshout (Eindhoven - Helmond)? Dit is je kans! Hoekhuis te koop, Kijk voor meer informatie op de volgende link: https://goo.gl/RTFgwC

Foto: Heemkunde Boxtel

Maria Reginaplein

De Maria Koninginschool aan het Maria Reginaplein in 1968. Later werd dit de muziekschool.

Initiators van de staking Teun Toemen (l.) en Gijs Lagerweij.

JRL-leerlingen naar Youth for Climate-demonstratie in Den Haag

Boxtel - Als iedere JRL-leerling die zich tot nu toe heeft aangemeld in de speciale Youth for Climate groepsapp donderdag 7 februari in Den Haag gaat staken voor een ambitieuzer klimaatbeleid in Nederland zal de school met een groep van zo'n honderd leerlingen aanwezig zijn. De schoolleiding heeft de leerlingen schriftelijk laten weten dat leerlingen toestemming krijgen te staken mits zij toestemming hebben van hun ouders en een motivatiebrief inleveren bij de schoolleiding.

Initiators van de staking zijn Gijs Lagerweij en Teun Toemen (beiden 16 jaar oud). Toemen laat weten dat hij via het nieuws op de hoogte kwam van de geplande jongerenstaking. Onder de noemer Youth for Climate verzamelen jongeren zich op 7 februari in Den Haag om daar namens hun generatie de politiek te overtuigen van de noodzaak tot drastische klimaatmaatregelen. In hun ogen is de regering niet ambitieus genoeg om de klimaatverandering in te perken.

Toemen legt uit dat hij samen met Gijs een groepsapp startte waarvoor zich in no-time vijftig scholieren aanmeldden. "Ik zag de uitspraak van de minister op tv en daar kon ik best kwaad om worden", doelt Teun op het feit dat minister Slob de klimaatdemonstratie afkeurde in verband met de leerplicht die een deel van de demonstranten nog hebben. "Hebben leerlingen dan minder recht te staken dan docenten?", vraagt Toemen zich af, doelend op de lerarenstakingen die óók onder schooltijd waren.

Het tweetal maakte posters, waarop zij mede-leerlingen opriepen ook te staken, die door de school verspreid werden. Lang leek hun initiatief echter niet te duren, want deze waren al snel verwijderd. Teun heeft geen idee wie dat heeft gedaan, maar vermoedt dat de school daar zelf opdracht voor gaf. "Tot nu toe bleef het ook stil vanuit de school zelf", doelt hij op een mondelinge of schriftelijke reactie op hoe met de stakers omgegaan zou worden.

Totdat de directie maandag ineens met een brief aan de ouders kwam waarin uitgelegd wordt dat leerlingen, mits zij een motivatiebrief aan de schoolleiding schrijven en schriftelijke toestemming hebben van hun ouders om op 7 februari te staken, niet als spijbelaars zullen worden behandeld. De school geeft verder in de brief aan dat leerlingen die geoorloofd naar demonstratie gaan de volgende week tijdens de lessen van ANW en Global Learning aandacht zullen besteden aan de wereldwijde klimaatproblematiek.

Inmiddels zitten er zo'n honderd leerlingen in de groepsapp en hoewel het lastig in te schatten is, zo geeft ook Toemen toe, is de verwachting dat het Jacob-Roelandslyceum met een grote groep demonstranten vertegenwoordigd zal zijn in Den Haag. Teun geeft aan dat hem niet duidelijk is of op bijvoorbeeld het Baanderherencollege een vergelijkbaar initiatief speelt. Die school laat desgevraagd weten gisteren alle ouders een soortgelijke brief als het JRL te hebben gestuurd. Volgens directeur Jan-Willem van den Berg hebben zich echter nog geen BHC-leerlingen die willen staken gemeld bij de directie.

Of de demonstratie écht iets teweeg brengt, dát weet de Boxtelse tiener niet. Toch vindt Teun het belangrijk dat de Boxtelse jeugd zich uitspreekt vóór een strenger klimaatbeleid. "Wij als scholieren zijn wel de toekomst!", sluit hij het gesprek met gepaste strijdlust af.

Nieuwe uitbaters voor Restaurant De Ceulse Kaar

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Restaurant De Ceulse Kaar wordt per 1 april overgenomen. Het jonge ondernemerspaar Martijn Coenen (29) en Ayesta van Hoek (29) springen vanaf die datum in het diepe en gaan de uitdaging aan om het restaurant aan de Eindhovenseweg 41 een passend vervolg te geven. De zaak wordt eerst intensief verbouwd. Na de verbouwing zal de zaak naar verwachting na de zomer onder een nieuwe naam open.

In De Ceulse Kaar, dat de afgelopen jaren werd gerund door de familie Verweij, zullen de uitbaters de traditie met een goede keuken en eenzelfde kwaliteit wijnen in stand proberen te houden, alsmede ook hun eigen stempel op de kaart drukken. Martijn en Ayesta vormen een horecastel in hart en nieren en hebben al de nodige horeca-ervaring. Hij aan de voorkant, verantwoordelijk voor alle wijnen, de gastvrijheid en de uitstekende service en zij als chef in de keuken om er voor te zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd is.

Het stel wil de zaak behoorlijk opknappen en moderniseren. Er zal een nieuwe keuken geplaatst worden en verder zal het gehele restaurant opgefrist worden, "zonder de prachtige monumentale elementen in deze oude herberg verloren te laten gaan", zo geeft het stel aan. De verbouwing is volgens hen nodig om weer mee te kunnen in 2019. "We streven er naar om de zaak na de zomer te kunnen openen als de verbouwing achter de rug is." Martijn en Ayesta houden ook tijdens de verbouwing de eeuwenoude historie van het pand en de postkoetsroute in het oog.

Het horecapaar heeft veel zin om van start te gaan: "We kunnen niet wachten om al het moois dat we voor ogen hebben te delen met Boxtel." Passanten zijn dan ook welkom voor een kleine 'preview', zoals het tweetal het noemt.

Nieuwe koploper in BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) werd de competitie hervat met drie in plaats vier wedstrijden, omdat de wedstrijd tussen de teams van Taverbo-Sabo 4 en Rotsvast werd uitgesteld. De Horntreffers profiteerde bijna optimaal van deze situatie en nam de eerste positie op de ranglijst over van Taverbo-Sabo 4 door een zeer ruime 9-1 zege op Grand Café Rembrandt te boeken.

Gerrie Hoenselaars voorkwam met winst op Ad van Weert dat De Horntreffers de maximale score van 10-0 wisten te behalen. Wim van Aarle en Hans van Weert lieten beiden zien dat ze de goede vorm, die ze in het meerkampentoernooi toonden, nog hadden en wonnen hun drie enkelspelen. Ad van Weert wist niet alleen zijn twee overige enkelspelen te winnen, maar won ook samen met broer Hans het dubbelspel. Voor Grand Café Rembrandt konden Arnold van der Heijde en Stephan Pennings het voorbeeld van Gerrie Hoenselaars niet volgen en kwamen niet tot winst. Stephan was er in zijn partij tegen Wim van Aarle dicht bij en moest pas in de beslissende vijfde game de winst met 11-9 aan Wim laten, terwijl Arnold in zijn partij tegen Ad van Weert in drie games met het minimale verschil het punt naar Ad zag gaan. Einduitslag 9-1 in het voordeel van De Horntreffers.

Voor De Firma Fotografie en Taverbo-Sabo 1 was het zaak om in de strijd om het kampioenschap niet te ver achter te blijven en ook ruim te winnen van de tegenstanders De Dommel en Taverbo-Sabo 3. Beide teams slaagden hierin gedeeltelijk omdat De Dommel en Taverbo-Sabo 3 net iets meer tegenstand kon bieden dan Rembrandt tegen De Horntreffers. Voor De Dommel scoorden Ad de Man en Piet Wouters elk een punt tegen Nick van de Laak van de Firma Fotografie, die op zijn beurt wel van Wim Jansen wist te winnen en daarmee zijn eerste zege van het seizoen behaalde. De winst van Piet Wouters op Nick van de Laak was ook zijn eerste zege, maar Piet speelde pas zijn derde partij in dit seizoen. Ook Stef Schellekens en Jordy van de Laak kwamen als winnaar uit de meerkampen en lieten in deze wedstrijd ook zien dat er sprake was van vormbehoud door de volle winst in hun enkelspelen te behalen. Met zijn broer Nick trok Jordy ook het dubbelspel naar zich toe. Voor Wim Jansen zat er deze keer geen winst in.

Ook Ronald van Dael kwam als winnaar uit de meerkampen. Hij deed dat ongeslagen en wist die status in de wedstrijd tegen Taverbo-Sabo 3 te behouden. Het ging in de partij tegen Erwin Holowacki echter wel met zeer veel moeite en Van Dael kwam met de winst in de vijfde beslissende game met slechts twee punten verschil met de hakken over de sloot. In de partijen tegen Henk IJsseldijk en Luc van der Schans kwam de winst voor Ronald niet in gevaar. Erwin Holowacki en Luc van der Schans wisten wel elk een punt te scoren tegen respectievelijk Hans van Haaren en Frans van Dun, maar ook hier viel die beslissing pas in de vijfde game. Van Haaren en Van Dun wonnen wel hun beide andere enkelspelen en Van Haaren was samen met Ronald van Dael ook goed voor de winst in het dubbelspel. Eindstand in beide partijen 8-2 in het voordeel van De Firma Fotografie en Taverbo-Sabo 1.

Volgende week staat onder meer de topwedstrijd tussen De Horntreffers en De Firma Fotografie op het programma en hier zou wel eens een uitslag uit kunnen komen die bepalend is voor het verloop van de competitie. Ook voor de bezetting van de onderste plaatsen staat er een belangrijke wedstrijd te wachten, namelijk die tussen De Dommel en Grand Café Rembrandt die met slechts één punt verschil de onderste twee posities bezetten.

Racetalent Kas Beekmans opgenomen in raceteam Ernst Dubbink

Foto: Hans Beekmans

Boxtel - Het Boxtelse motorracetalent Kas Beekmans (14) maakt vanaf het komend motorraceseizoen deel uit van het team Ernst Dubbink Eveno Racing. Met dit team zal hij van start gaan in het Spaanse ETC moto3 kampioenschap.

"Dit is een hele mooie kans!", vindt Kas. Hij is zelf natuurlijk erg blij met het nieuws, want dit betekent dat hij weer een stapje hogerop kan met de snellere motoren die rijden in het Spaanse kampioenschap. Met zijn nieuwe team worden trainingsritten in Spanje en Portugal mogelijk. In Nederland is trainen op een Moriwaki-motor, waar Kas meters op moet maken niet goed mogelijk vanwege het beperkte aantal circuits en de scherpe geluidsnormen. De motoren worden geleverd, afgesteld en onderhouden door zijn nieuwe team. Ook denkt de jonge motorracer dat de erkenning hem wellicht sponsors op kan leveren, want die zoekt Kas nog steeds: "Racen blijft een heel dure sport!"

Foto: Hans Beekmans
Foto: Hans Beekmans
Foto: Hans Beekmans

Kas racet al sinds zijn vierde en beheerste het rijden op een minibike eerder dan het rijden op een fiets. Dat leidde ertoe dat hij in 2016 als 'rookie of the year' de NSF 100 cup binnenkwam en diezelfde competitie twee jaar later won. Vanaf dat moment was het zoeken naar een passend vervolg, want de logische opvolger van de NSF-klasse, de moto3 wordt niet in Nederland verreden. Dit betekent dat veel geld en een solide basis nodig zijn.

Die basis hoopt Kas bij Ernst Dubbink te vinden. Dubbink is zelf een oud-racer en stelt zich nu als doel jong talent verder te helpen. Kas maakte het afgelopen seizoen indruk op hem toen hij vanuit de Dutch Racing Academy, waar hij toe toegelaten werd, al wat 'proefritjes' mocht maken in de moto3-klasse. Hij overtrof zijn eigen verwachting en slaagde erin een 28e startplek te bemachtigen in een veld van 54, vaak meer ervaren, racers. Dit viel ook Dubbink op, die de Boxtelaar nu dus inlijft. Naast Kas zal ook talent Justin Fokkert tot het team toetreden.

"Beide coureurs hebben de afgelopen seizoenen laten zien dat ze getalenteerd zijn en stappen kunnen en willen maken in hun racecarrière. We hopen samen een mooie samenwerking te hebben", zo vermeldt Dubbink, die met zijn team beide rijders ook van mentale en fysieke coaching zal voorzien.

De teampresentatie, waarbij Kas officieel wordt ingelijfd, zal plaatsvinden op 9 maart in Café 'n Tip in Daarle.

HCB'92 E1wint van Someren E1

Boxtel - De meiden van HCB'92 E1 troffen afgelopen zaterdag het team van Someren E1. In een felle thuiswedstrijd wisten de Boxtelse handbalsters de punten in Boxtel te houden, ze wonnen met 11-3.

De eerste tien minuten ging het gelijk op en bleef de stand 0-0. Beide teams hadden de verdediging goed op orde, maar de dames van HCB'92 wisten vaker de bal te onderscheppen en waren aanvallend meer aan de bal. Toch wist Someren de 0-1 te scoren. HCB'92 stond op scherp en kwam al snel met de gelijkmaker van Luna van Uden. Laura Rokvszewska kwam vrij door goed samenspel en scoorde 2-1. Beide partijen bleken erg aan elkaar gewaagd. Na de goal van de nog niet geheel van ziekte herstelde Yuna de Punder scoorde Someren al snel de 3-2. Met deze kleine voorsprong voor de Boxtelse dames gingen de teams de rust in.

In de tweede helft was het wederom De Punder die scoorde, waarna ze plaats nam op de bank om uit te rusten. In haar plaats werd Luna van Uden in het veld gebracht. Maud van Beers, Lynn Buckinx en Sanne Schellekens namen de verdediging voor hun rekening. Aan beide zijdes ging het er hard aan toe in de verdediging. De scheidsrechter wist de onnodige felheid te temperen, waardoor het spel weer werd teruggebracht naar sportief fanatiek.
Met de snelheid die ze in het spel wist te brengen trok Robi Schoenmakers de rest van het team mee. Ze scoorde vier goals op rij en bracht de stand op 8-2 . De bal die ze vervolgens afspeelde naar de vrijstaande Sanne Schellekens werd door de keeper tegengehouden. De laatste vijf minuten kwamen Laura Rokvszewska en Amber van Basten er weer in. Rokvszewska wist samen met de anderen Luna van Uden zo te sturen en te helpen dat zij vrij kwam te staan en de 9-2 kon scoren. Robi Schoenmakers onderschepte vervolgens de bal in de aanval, liep een break out en scoorde de 10-2.

Someren ging hierop vol in de aanval en scoorde snel de 10-3. Lynn Buckinx, die alles had gegeven en toe was aan rust, werd gewisseld voor Sanne Schellekens. Samen met Amber van Basten en Laura Rokvszewska nam zij de verdediging op zich en dat deden de meiden zo goed, dat Someren niet meer tot scoren kwam. Door goed samenspel in de laatste minuten kwam Laura Rokvszewska vrij voor de goal en scoorde zij de 11-3. Dit was tevens de eindstand.

't Wapen van Liempde/RegioBank 3 pakt koppositie

Liempde - 't Wapen van Liempde/Regiobank libre team 3 behaalde afgelopen week een thuisoverwinning op Ons Trefpunt 1 uit Nieuwaal. Patrick Sterrenburg won zijn partij met 2,5 gemiddeld. Door deze overwinning is team 3, dat verder uit kopman Edward Korsten en Cor van Beers bestaat, lijstaanvoerder met weliswaar één punt verschil met de nummer twee.

Het eerste libre team speelde een uitwedstrijd tegen de Hazelaar 5 uit Rosmalen. Alleen Leo van Erp wist zijn wedstrijd te winnen in iets te veel beurten. Peter van Lierop verloor nipt in 22 beurten. Kopman Leo van Hastenberg speelde goed, maar zijn tegenstander nog een stukje beter en die was in 13 beurten uit. Van Hastenberg maakte nog wel een mooie serie met een goed gemiddelde (10,84). Hij behaalde de hoogste serie van de week met 65 caramboles.
Team 2 wist niet te winnen van 't Ivoor 3 uit Boxtel. Tonny Tinnenbroek en Johan van der Ven wonnen hun partij. Van der Ven won in 23 beurten (2,82 gemiddeld).

Team 2 van BC'80 opent met winst

Boxtel - Badmintonclub BC'80 is weer gestart met de voorjaarscompetitie van de Bossche Badminton Federatie. Van januari tot juni komen vier teams in actie. Team 2 mocht vorige week het spits afbijten met een thuiswedstrijd tegen het eerste team van Orbit 2001 uit Vlijmen. Piet Boleij, Paul van der Heijden, Karin Prinsen en invaller Monique Brouwer wonnen met 10-6.

Boleij pakte de volle winst, met zes gewonnen sets. Brouwer won eenvoudig haar singlepartij en was daarmee belangrijk voor het team. De andere drie teams van BC'80 komen later in actie.

Lijkt het je leuk om (recreatief) te badmintonnen? BC'80 speelt elke dinsdag in sporthal De Dommel. De jeugd van 19.00 tot 20.00 uur, volwassenen van 20.00 tot 22.30 uur. Meer informatie is te vinden op www.bc80-boxtel.nl.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 29 januari
A-Lijn: 1 J. de Wolf & A. Wouters 67,50% 2 M. van der Meijden & A. Kuilman 61,88% 3 A. Bosveld & W. de Langen 59,38% 3 J. Sebregts & C. Nienhuis 59,38% B-Lijn: 1 G. Dams & E. van Gelder 64,93% 2 L. Springer & I. Dubnik         53,82% 3 T. Bosveld & I. Boom 53,47%
Uitslagen 30 januari
A-Lijn: 1 T. van Bragt & J. van Oosterhout 61,67% 2 J. Braken & M. Legius 60,00% 3 H. van Esch & P. van de Ven         59,17% B-Lijn: 1 W. Braken & A. van de Langenberg 58,00% 2 R. Gerris & MJ. Theloesen 54,58% 2 R.van Dijk & R. Timmermans 54,58%
Uitslagen 31 januari
A-Lijn: 1 W. de Langen & F. Geurts 60,63% 2 A. Eltink & T. Hazenberg 59,17% 3 L. den Dekker & I. van der Meijden 56,67% B-Lijn: 1 G. van de Horst & M. van der Meijden 61,81% 2 P. & L. Springer 57,50% 3 T. van Roosmalen & F. van Roy 56,94% C-Lijn: 1 J. & M. Dekkers 69,17% 2 T. Bosveld & H. Hoogers 62,08% 3 A. & G. Mulders 52,08%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 29 januari
A-Lijn: 1 T. van Roosmalen & B. Hermkens 56,48% 2 W. van der Heijden & A. van Os 56,02% 3 L. Frankevijle & C. Pastoor 55,79% B-Lijn: 1 T. van Doorn & T. van Leusden 57,78% 2 G. Veroude & J. Kniest 54,67% 3 C. Kerssens & I. Marcelis 53,89%
Uitslagen 31 januari
A-Lijn:1 B. Hermkens & H. Schalkwijk 60,42% 1 L. & R. Verstijnen 60,42% 3 C. Pastoor & A. van Lier 57,81%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 29 januari
A-Lijn: 1 H. Maas & P. Raaijmakers 53,75% 2 A. van Diesen & G. Bogaerts 53,33% 3 J. vd Biggelaar & H. Goes 52,50% B-Lijn: 1 W. vd Lans & A. Visser 68,50% 2 J. Balk & A. Tuerlings 56,25% 3 T. vd Zanden & R. vd Heijden 52,00%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 31 januari
A-Lijn: 1 M. & M. Habraken 59,58% 1 L. van Asseldonk & M. Legius 59,58% 3 L. & J. Vermulst 58,75% B-Lijn: 1 C. de Jong & R. vd Laar 63,26% 2 M. vd Westelaken & H. de Vries 57,29% 3 M. Knoops & W. Strik 54,31% C-Lijn: 1 D. van Erp & R. vd Heijden 61,25% 2 N. Maas & A. Veraa 60,00% 3 C. Kapteijns & J. van Oorschot 59,58%

Essche Bridgeclub, uitslagen 31 januari
A-Lijn: 1 H. & A. van Sambeek 56,85% 2 J. den Ouden & W. Wonnink 55,95% 3 H.van Roessel & E. Zeldenrust 55,06%

Tafeltennis

BRTC, uitslagen 28 januari
Taverbo-Sabo 3-Taverbo-Sabo 1        2-8
Grand Café Rembrandt-De Horntreffers        1-9
De Firma Fotografie-De Dommel        8-2

Voetbal

RKSV, ODC, Essche Boys, uitslagen 3 februari
Boxtel 1-Nulandia 1        1-4
ODC 1-BMC 1        4-0
Waspik VR1-Essche Boys VR1        1-3
RKSV, ODC, Essche Boys, programma 10 februari
Avesteyn 1-Boxtel 1        14.30
SVSS 1-ODC 1        14.30
ODC VR1-Beerse Boys VR2        12.15
EDN'56 1-Essche Boys 1        14.30
Essche Boys VR1-Waspik VR1        12.00

LSV uitslagen 3 februari
White Boys 1-LSV 1        0-1
LSV 3-Wilhelmina Boys 5        5-0
LSV, programma 10 februari
LSV 1-Ollandia 1        14:30
PSV 2-LSV 2        11:00
LSV 3-Best Vooruit 7        10:30

DVG, uitslagen 2 februari
Best Vooruit JO7/2-DVG JO7/2        6-10
DVG JO11/1-RKDVC JO11/1        3-12
DVG JO11/2-RKDVC JO11/2        0-7
DVG JO13/2-Boxtel JO13/1        2-1
FC Engelen JO15/1-DVG JO15/1        4-0
ODC JO14/2-DVG JO15/2        0-7
DVG MO15/1-Boxtel MO15/1        8-0
Audacia JO17/1-DVG JO17/1        1-0
Den Dungen JO19/1-DVG JO19/1        4-1
DVG JO19/2-Den Dungen JO19/2        1-8
Uitslagen 3 februari
DVG 1SCMH 1        1-0
DVG 2Udi'193        2-2
DVG 4Avanti'31 3        2-3
DVG, programma 7 februari
DVG 2-Avesteyn 2        20.00
DVG, programma 9 februari
DVG JO8/1-Blauw Geel JO8/6        10.30
Wec JO9/1-DVG JO9/1        10.30
Heeswijk JO9/1G-DVG JO9/2        10.00
Wec JO11/1-DVG JO11/1        09.30
DVG JO11/2-Boekel Sport JO11/3        09.30
VG JO11/3-Schijndel JO11/4        09.30
DVG JO13/1-SBC JO13/1        11.30
DVG JO13/2-schijndel JO13/2G        11.30
FC Uden JO13/3-DVG JO13/3        11.30
Rhode JO15/1-DVG JO15/1        13.30
St. Boerdonk/Keldonk MO15/1-DVG MO15/1        13.30
DVG JO17/1-Asv'33 JO17/1G        14.30
DVG JO19/1-Blauw Geel JO19/2        14.30
HVCH JO19/4-DVG JO19/2        15.15
Programma 10 februari
Nijnsel 1-DVG 1        14.30
DVG 2-Erp 3        12.00
Boskant 3-DVG 4        12.00
DVG 5-Eli 4        10.00
WEC 6-DVG 6         10.00
DVG 7-Handel 5        10.00
St SBV/Ulysses VR 1-DVG VR 1        12.00

Zaalvoetbal

Uitslagen
Le Temps Perdu-Big Street 68        6-0
Team.vd Wielen-Ron Verhagen        4-8
Tahadi-Brabant Sports 2000        4-1
v.d Sande / Pacqt-Langenberg/Dammers        8-2
EL Techno-Heva/v Weert        0-4
Cafe Vollop-Hart .v. Boxtel        4-4
Verbeij/ Hanekroot-z.v.s Filias 2        7-4
z.v.s. Filias VR 1-E.S.V.V. Totteloss VR 4        13-0

Programma 9 februari
17.00 Langenberg / Dammers-Cafe Vollop
17.45 Second Cars-Big Street 68
18.30 v.d. Sande / Pacqt-Le Temps Perdu
19.15 't Geveltje-Kwalitaria Strik
Programma 11 Februari
19.00 Wijnpakketten-Dobotex b.v.
19.45 Celdex b.v.-Green Team
20.30 v. Stekelenburg-Vermeer verz.

Biljart

't Ivoor, uitslagen 28 januari t/m 03 februari
Avondcompetitie Libre:
't Ivoor 2-Krijt Op Tijd 2        27-26
't Wapen van Liempde 3-'t Ivoor 3        24-28
BV De Hazelaar 6-'t Ivoor 4        30-22
Avondcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 1-Rio Bar 5        30-18
Avondcompetitie 3-banden groot:
't Ivoor 1-BV Uden 1        22-27
Dag competitie libre:
Vlijmendorp 1-'t Ivoor 1        31-32
't Ivoor 2-Vliedberg 1        39-34
Rio Bar 3-'t Ivoor 3        28-38
't Ivoor 4-'t Ivoor 5        33-34
Dagcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 6-'t Ivoor 9        28-25
't Ivoor 7-'t Ivoor 8        19-30
Eredivisie teams Buffalo Leaque 3-banden groot:
HCR Prinsen-'t Ivoor        8-0        

't Wapen van Liempde/Regiobank, uitslagen
De Hazelaar 5-'t Wapen van Liempde/Regiobank 1        29-25
't Wapen van Liempde/Regiobank 2-'t Ivoor 3        24-28
't Wapen van Liempde/Regiobank 3-Ons Trefpunt 1        26-24

Geboliesch, uitslagen week 5
De Unie Boys-Dé ziek wel zitte        34-35
’t Pommeransje-Samen Sterk        32-31
Kloosterboys-Le Carambole        29-38
’t Krijtje-De Treffers        33-32
De Prutsers-Ons Vertier        39-25
De Eenheid-De Fetsers        39-36

Jeu de Boules

JBV De Walnoot, uitslagen
1 J. Hanegraaf 3/19 2 B. Heutink 3/16 3 H. Bekers 3/11 4 E. Bekers 3/7 5 J. Penning 2/18 6 G. van de Plas & J. van Ginsven 2/17


Valse start senioren Taverbo Succesvol debuut voor jeugdteam in landelijke competitie

Boxtel - In de voorjaarscompetitie is Taverbo ingedeeld in poule D van de derde divisie en trof daar in de openingswedstrijd Belcrum 1 uit Breda. Deze ploeg is afgelopen seizoen met overmacht kampioen geworden in de hoofdklasse en is nu samen met HTC 1 een van de kanshebbers op het kampioenschap. Taverbo is een outsider voor de titel in deze poule. Een sterke tegenstander dus in de eerste wedstrijd voor de ploeg uit Boxtel.

Van het team van vorig seizoen zijn Marlotte Staps, Bram Bakker en Michel Sperling overgebleven, die nu het vaste team vormen. Belcrum heeft keuze uit vier spelers en liet deze wedstrijd de op papier zwakste speler aan de kant, waardoor het team bestond uit Peter van Iwaarden, Lennart Slaats en Enrico Schoen. Belcrum was duidelijk een maatje te groot. Alleen Staps was in staat te scoren voor Taverbo. In haar partij tegen Slaats kwam ze met grote cijfers op een 2-0 voorsprong in games, waarna Slaats zich terug leek te vechten in de partij. Diep in de vijfde game was het tenslotte toch Staps die het punt voor Taverbo verzilverde.
De andere wedstrijden waren allemaal een prooi voor de ploeg uit Breda, waarbij eigenlijk alleen het dubbel van Sperling en Staps tegen Van Iwaarden en Slaats echt spannend was en in de vijfde set in het voordeel van Belcrum werd beslist.
De 9-1 nederlaag betekent vooral dat Belcrum serieus meedoet voor de titel en Taverbo de ambities moet temperen. De andere wedstrijden uit de poule eindigden in een gelijkspel, waarbij vooral het puntverlies van HTC tegen Twenty-one Up verrassend was.

Jeugd
Afgelopen zaterdag maakte het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo zijn debuut in de Landelijke competitie. Rick van der Schoot, Lars Strik en Luuk Essens waren te gast bij Red Stars in Venray. Essens, die nieuw toegevoegd is in het team en vorig seizoen in de Junioren eerste klasse speelde, kwam tegen Eline Smeets 2-0 in games achter te staan, maar wist de partij daarna toch vrij makkelijk in winst om te zetten. Strik kwam daarentegen vrij vlot 2-0 voor te staan tegen Jochem van Sinderen, maar wist het winnende punt toch pas te pakken diep in de vijfde game. Daarna wilde het even niet meer lukken en kwam Red Stars, die vorig jaar laatste werden in deze Landelijk C klasse, op een 3-2 voorsprong. De jongens herpakten zich echter prima. Van der Schoot en Strik lieten geen enkel punt meer liggen, al maakte Siem Janssen het Strik nog wel even lastig. Hierdoor werd de eindstand 4-6 in het voordeel van Taverbo-Sabo. Volgende week speelt het eerste jeugdteam thuis tegen Middelburg, aanvang 15.00 uur.


Nipte overwinning LSV op The White Boys

Lennisheuvel - In de eerste helft van de wedstrijd afgelopen zondag waren LSV en The White Boys nog aan elkaar gewaagd en kregen beide teams kansen om de score te openen. In de tweede helft kreeg de ploeg uit Lennisheuvel de overhand en wist de overwinning binnen te halen.

Het schot van Luuk Hobbelen ging net naast, evenals het lobje van Maykel van den Heuvel. Aan de andere kant redde Pawel Piotrovski LSV tot twee keer toe van een alleen op hem afkomende speler en behoedde hij zijn team zodoende voor een achterstand. De ruststand was 0-0.
In de tweede helft voetbalde LSV beter, maar toch was de eerste dikke kans voor The White Boys. De spits kwam vrij voor de goal, maar zijn inzet ging tegen de lat. Na een uur spelen kwam LSV op voorsprong: een aanval over rechts kwam bij Van den Heuvel die hem laag voor in de rebound gaf, waarop Abdel de 0-1 binnen schoot.
The White Boys benutte een vrije trap niet, de bal ging via doelman Pawel Piotrovski en de paal naast. Ook LSV kreeg nog mogelijkheden, maar verzuimde die goed uit te spelen en de wedstrijd in het slot te gooien. Uiteindelijk wist LSV de wedstrijd over de streep te trekken en zo op te schuiven naar de vijfde plek op de ranglijst.
Volgende week komt de sterke koploper Ollandia op bezoek in Lennisheuvel, de aftrap is om 14.30 uur.

Narrow escape voor DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Na een periode met alleen trainingen en geen of alleen vriendschappelijke wedstrijden, was het er zondag weer een om de punten voor DVG. Het werden er drie. Het aantal toeschouwers was matig, en dat gold ook voor het vertoonde spel. Althans in de eerste helft.

In de openingsfase was er een riante kans voor tegenstander SCMH om met een vroege score te openen. De bal werd echter een beetje onbeholpen voorlangs geschoten. DVG antwoordde met een volleyschot van Bas Smulders, maar de keeper was de situatie meester. Het spel ging over en weer zonder oogstrelende combinaties van beide zijden, veel balverlies en derhalve erg rommelig voetbal. Er waren erg weinig situaties voor de beide doelen en als er dan een goede voorzet was, liepen de spelers elkaar, onbewust, voor de voeten, zoals Bas van Houtum en Martijn Caarls. De kopbal was uiteindelijk ongevaarlijk. De ruststand was een goede aftekening van de krachtsverhoudingen in het veld: 0-0

Foto: Toon van Ruremonde
DVG ontsnapte op het nippertje aan een gelijkspel. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Anne teulings met Jonkers Anigo. (Foto: Foto4U) Foto: Foto4U

In de tweede helft was het DVG dat meer energie in het spel legde en ook meer aanspraak maakte op een openingsdoelpunt. SCMH was echter niet ongevaarlijk in de veelal snelle omschakeling, maar DVG bleef verdedigend op de been. Diverse kansen leken kansrijk maar óf de afwerking was onvoldoende óf de keeper van SCMH was een sta in de weg. Bas Smulders was twee keer dicht bij een treffer. In de een-op-een met de keeper werd hij afgetroefd, tot groot ongenoegen van Smulders zelf.

Ondertussen werd de klok ook een extra tegenstander. Met nog zo'n twintig minuten te gaan dienden zich de beste kansen tot dan toe aan. Schoten van Bart de Windt en Wilco Voets troffen geen doel. Een kopballetje van Twan van den Broek ging naast. Het geloof in een goed resultaat was er, maar wanneer zou de bevrijdende treffer vallen? Uiteindelijk was daar de strakke voorzet van Wilco Voets die door Bas van Houtum in de korte hoek werd ingetikt. De graaiende handen van de keeper konden het doelpunt niet voorkomen. Toen waren en nog een paar minuten te spelen en was het een alerte doelman Raymon Strik die zich in die slotfase niet liet verrassen. Na een klein akkefietje op het middenveld besloot de scheidsrechter dat het beter was om af te fluiten dan om kaarten te trekken. DVG was er niet rouwig om; een narrow escape met drie punten als resultaat.

Volgende week speelt DVG tegen de nieuwe koploper van de competitie, zij het met een drietal wedstrijden meer gespeeld, Nijnsel.
DVG 2 speelde thuis tegen UDI'19 3. Na tweemaal op voorsprong te zijn gekomen, werd het toch nog gelijk: 2-2.

Vacatures
Ook werd deze week bekendgemaakt dat Hans Lathouwers zijn contract met nog één seizoen heeft verlengd. Een nieuw seizoen met de volgende vacatures: assistent grensrechter DVG en trainer/coach DVG 2. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij het bestuur.

Annabel Loman en Taigo van Breugel veroveren kampioenstitel judo

Tiago van Breugel mocht plaatsnemen op het hoogste podium. (Foto: JC Liempde) Foto: JC Liempde

Rotterdam/Tilburg - Na een succesvol judoweekend is Judo Club Liempde twee kampioenen rijker. Annabel Loman werd zaterdag 2 februari eerste in Rotterdam en Taigo van Breugel pakte een dag later de eerste plaats in Tilburg.

Op de Deborah Gravensteijn Classic, het grootste mini-judotoernooi voor meisjes tot 12 jaar kwam Annabel Loman zaterdag uit in een poule van vijf meisjes. Ze won al haar partijen overtuigend en pakte daarmee de eerste plaats. Zondag kwam ze wederom in actie, op het Kruikentoernooi in Tilburg.
Daar mocht Manuel van Breugel het spits afbijten, wat hem geen overwinning opleverde maar wel een paar mooie partijen judo. Hij werd gevolgd door zijn jongere broer Tiago, die glansrijk al zijn wedstrijden won. Door drie keer te winnen met een goede houdgreep en één keer op scheidsrechterbeslissing, toonde Tiago zich een ware kampioen.

Annabel Loman (r.) in actie. (Foto's: Judo Club Liempde) Foto: JC Liempde

Fedde van Helvoort en Zyan van Hedel kwamen daarna in actie. Fedde won drie van de vier wedstrijden met een paar mooie worpen met een ippon. Hij verloor zijn derde wedstrijd nipt met een wazari en werd welverdiend tweede. Zyan verloor zijn eerste wedstrijd met een ippon, maar herpakte zich door de volgende wedstrijd te winnen met een mooie heupworp. Na verlies van zijn derde en vierde partij werd hij knap derde.

Bram van Oorschot, Cas de Wit, Gijs de Wit, Pim de Wit, Odin van Hedel en Annabel Loman traden aan in de laatste groep. Bram verloor zijn partijen, maar liet op karakter zien dat hij met zijn oranje slip niet bang was voor deze blauwe banden en maakte het sommige van hen nog knap lastig. Cas verloor zijn eerste wedstrijd, maar pakte in zijn tweede partij zijn tegenstander goed vast in de houdgreep. Zijn derde en vierde wedstrijd verloor hij nipt. Ondanks dat hij ook zijn laatste wedstrijd verloor, op beslissing van de scheidsrechter, behaalde hij toch een mooie derde plaats. Gijs, Pim en Odin behaalden ondanks hun zware poel een gedeelde derde plaats.
Ook Annabel Loman moest er hard voor knokken. Ze verloor tot drie keer toe op beslissing van de scheidsrechter. De laatste wedstrijd won ze wel, waarmee ze derde werd.

Winst en verlies voor 't Ivoor

Boxtel - Team 2 van biljartvereniging 't Ivoor boekte deze week een 27-26 overwinning tegen Krijt Op Tijd 2. Theo van Dongen won zijn partij. Ad van Os speelde een prima partij met een moyenne van 3,71, maar dat bleek niet voldoende voor winst.

Het derde team won van 't Wapen van Liempde 3, ondanks dat er maar één partij werd gewonnen. Rien Meijs maakte in zijn partij zo'n groot verschil met Theo de Beer dat er uiteindelijke toch een overwinning mee naar Boxtel kon. Team 4 kon geen partij gewonnen krijgen en ging kansloos ten onder. Team 1 was vrij deze week.
Het 3-banden klein team zegevierde met de maximale score van Rio Bar 5. Cor van Beers, Patrick Sterrenburg en Henk Goettsch wonnen. Het 3-banden groot team leed een nederlaag tegen BV Uden 1. Cees van Eindhoven redde de eer.
Bij de afdeling dagcompetitie libre won team 1 nipt met één punt verschil van Vlijmendorp 1 en gaat nog riant op kop. Team 2 verkleinde het verschil door 39 punten te scoren tegen Vliedberg 1. Henk de Koning, Frans Maas en Jan Meeuwis wonnen. Team 3 won ruim van Rio Bar 3 met 38-28. Frans van de Bogaard, Harrie Verhoeven en Frans Maas scoorden de winstpartijen. Team 4 en 5 speelden een broederstrijd op het scherpst van de snede. Uiteindelijk trok team 5 aan het langste eind met één punt verschil. Emanuel Coort speelde de beste partij van de middag met een moyenne van 4,16. Bij het 3-banden klein speelden de vier teams van 't Ivoor tegen elkaar. Team 6 versloeg team 9 met 28-25 en team 8 declasseerde team 7 met 30-19.

Het eredivisieteam ging kansloos ten onder tegen HCR Prinsen uit Haarlo. Het werd een 8-0 nederlaag. Richard Berkelmans, Marc Roofthooft, Jack van Peer en Huub Wilkowski verloren met ruim verschil van respectievelijk Raymund Swertz, Jelle Pijl, Anno de Klein en Dick Jaspers.
Komende zondag speelt het team een thuiswedstrijd tegen koploper S.I.S. Schoonmaak, aanvang 13.00 uur in Biljartcentrum Boxtel.

Goud voor Lynn Peijnenburg en zilver voor Anne Teulings op Brabants Kampioenschap dressuur

Boxtel/Schijndel - In manege Molenheide in Schijndel vonden afgelopen weekend de jaarlijkse Brabantse Kampioenschappen dressuur plaats, waarbij Lynn Peijnenburg uit Esch en de Boxtelse Anne Teulings beiden zeer succesvol waren. De amazones wisten zich door voorafgaande selectiewedstrijden voor deze kampioenschappen te kwalificeren. Lynn behaalde de eerste plaats in de klasse D/E Z1 dressuur, Anne werd tweede in de klasse D/E L2 dressuur.

Lynn startte als tweede in haar klasse en reed een zeer stabiele proef, wat haar vele achten op haar protocol opleverde. De jury was zeer te spreken over haar manier van rijden en roemde het sympathieke beeld daarvan. De kenners omschreven haar optreden 'als een lust voor het oog'. Na vol spanning te hebben gewacht op de scores van de overige deelneemsters mocht Lynn de eerste prijs in ontvangst nemen.
Ook Anne mocht als tweede van start. In een groot deelnemersveld kon zij met haar pony Jonkers Anigo het niveau erg hoog leggen voor de overige deelnemers. Ze reed een strakke, foutloze en beheerste proef. De juryleden roemden het algeheel harmonieuze en constante beeld tussen de amazone en haar Anigo. Met een score van 69,083% bleef het duo geruime tijd met gemak aan kop. Toch moesten zij met een nipt puntenverschil uiteindelijk hun meerdere erkennen in een succesvol duo uit Sint-Michielsgestel.
Lynn en Anne vertegenwoordigen Brabant tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Indoor op 16 maart aanstaande in het KNHS-Centrum te Ermelo.

18 / 18

Expositie schilderijen Gerda van Boeckel (di tm zon)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Expositie schilderijen Marc Schoenmakers
VVV, Markt 36, Boxtel

Podium voor amateurkunst (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Expositie JBZ
Buitenpoli, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 7 februari

Hobbycentrum: vrije dans (aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Informatieavond vrijwilligers Bewaarde Land
19.30 uur, Brede School de Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zittingsavond Ploegersland
20.00 uur, Het Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Vrijdag 8 februari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Bibliotheek: voorlezen 2+
10.15 uur, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum: meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Zittingsavond Ploegersland
20.00 uur, Het Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Walvismuziek door Eric van Overbeek
20.15 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaterdag 9 februari

Rolstoeltennistraining, doe je mee?
09.00 uur, De Braken, De Braken 1a, Boxtel

10.00 uur, Winterwandeling Kampina
14.00 uur, OERR: natuurfoto's maken
Aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda

Lezing over de 150-jarige geschiedenis van de Missiezusters
10.30 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Huiskamer: rikken - hobby - jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Klassiek concert Muziek aan bed
16.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Denziz with the stars
20.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zittingsavond Ploegersland
20.00 uur, Het Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Walvismuziek door Eric van Overbeek
20.15 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 10 februari

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Publiekswandeling 'In en om de kerk'
10.45 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Bijeenkomsten rondom het thema 'Aandacht'
11.00 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Lezing Cultureel drieluik 'drieklank'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Verkiezing jeugdprins(es) Eendengat
13.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Maandag 11 februari

09.15 uur, Hobbycentrum vrije dans
19.00 uur, Hobbycentrum stijldansen
Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden = verplicht)

Dinsdag 12 februari

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum: stijldansen (aanmelden =verplicht)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Bingomiddag Eetpunt Elisabethsdael
14.00 uur, Monseigneur Bekkersstraat 6, Boxtel

Seniorweb inloopspreekuur
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

(Recreatief) badmintonnen, doe je mee?
19.00 uur, Sporthal De Dommel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Open Spirituele gespreksavond
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Woensdag 13 februari

Hobbycentrum: Spaans voor beginners (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken - jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Thema-avond: stad, voedsel, landbouw (aanmelden)
20.00 uur, Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Natasja Willems (l.) prijst met een ludieke video haar Huts-kleding aan. Foto: Natasja Fashion

Natasja Willems

Foto: Oma Koekjes

Pleun de Vroom