DeMooiBoxtelKrant

6 september 2017

DeMooiBoxtelKrant 6 september 2017


SlowLive! tovert parkeerterrein BarHier om tot gezellig festivalterrein

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Een lekker zonnetje, een lekkere burger en een bijpassend biertje, onder het genot van livemuziek. Dat waren de ingrediënten die SlowLive!, bij BarHier langs de A2, het afgelopen weekend tot een gezellig feestje maakte.

Daar waar 'grote broer' SlowLands vorig jaar geplaagd werd door achterblijvende bezoekersaantallen heeft SlowLive! volgens organisator René Leenders dit jaar een goed passende jas gevonden op de nieuwe locatie bij BarHier, de voormalige Liempdse Barrier langs de A2.

Foto: Cock Stam

Het driedaagse food- en muziekfestival SlowLive! Slow R! Edition, zoals het festival voluit heet, kwam weliswaar vrijdag en zaterdag pas laat op de middag op gang, maar trok in totaal vele honderden bezoekers. Het festival was, anders dan de voorganger, gratis toegankelijk. Volgens Leenders een heel bewuste keuze om het geheel laagdrempeliger te maken.

De sfeervol ingerichte BarHier en het terrein daaromheen vormde het decor SlowLive! wist vooral op zondag veel bezoekers te lokken. "Volle bak. Ik ben dik tevreden", vertelt Leenders.

Tussen het genieten van verschillende soorten (slow)food konden bezoekers vanaf de late namiddag luisteren naar verschillende (semi-)akoestische optredens. Zo traden lokale talenten, zoals Jenthe Herbers en Angela's Project op, maar waren er ook optredens van artiesten van buiten de regio, zoals de in Amerika geboren singer/songwriter David Savage. Naast de akoestische optredens buiten, waren er ook optredens binnen bij BarHier. Op zaterdag speelde daar bijvoorbeeld Almost Famous, een van de formaties van muzikale duizendpoot Harry Hendriks.

Naast de vele verschillende hamburgers, Thais eten en sushi, konden de aanwezige fijnproevers ook hun eigen speciaalbier tappen bij een mobiele 'bierkraam'. Toen het zonnetje doorbrak maakten vele bezoekers dan ook dankbaar gebruik van deze mogelijkheid. De algehele trend van hun reacties: het was gezellig.

"Volgend jaar gaan we zeker weer door op deze locatie", vertelt een enthousiaste Leenders, die nog groeimogelijkheden ziet. "Als we willen kunnen we nog drie keer zo groot worden." Toch is Leenders realistisch: "Maar we willen eerst dat het drie dagen uit zijn voegen barst zoals op de zondag voordat we groter gaan groeien."

Raadslid Willy van Zuijlen op 74-jarige leeftijd overleden

Liempde - BALANS-raadslid Willy van Zuijlen is in de nacht van 1 op 2 september op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was naast raadslid ook oud secretaris van de Gemeente Liempde en Boxtel, en zeer actief in het Liempdse verenigingsleven, zoals bij het Tourspel, waar hij jarenlang voorzitter was. Onlangs droeg Van Zuijlen zijn taak als voorzitter over aan Mark van der Laan.

Eerder deze week werd Van Zuijlen in de auto getroffen door een hartaanval. Daarna werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Daar is hij nu alsnog aan de gevolgen van zijn hartaanval overleden.

BALANS-fractievoorzitter Wim van der Zanden spreekt van 'een heel groot verlies'. Hij roemt Van Zuijlen vanwege zijn grote sociale betrokkenheid en inzet voor de samenleving. "Willy is vanaf het begin bij onze club betrokken geweest. Het is ongelofelijk dat hij vorige week nog gewoon naar Polen is gefietst en er nu niet meer is. Wij leven intens mee met zijn familie."

De gemeente biedt inwoners de kans om schriftelijk een reactie te geven op het overlijden van het raadslid. In de hal van het gemeentehuis ligt een condoleanceregister dat deze week tijdens de reguliere openingstijden getekend kan worden. De condoleances worden ingebonden en later deze week aangeboden aan de nabestaanden van Willy van Zuijlen.

DeMooiBoxtelKrant sprak Van Zuijlen vorig jaar nog en blikte terug op de afgelopen jaren. Dit interview lees je terug op pagina 13.

Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 7 september        Wandelen met een natuurgids langs de Beerze, vertrek vanaf de parkeerplaats Kempseweg/Annadreef, duurt ongeveer 2 uur. Opgeven bij Claudine Daverveld via 0411-685138 of claudinedaverveld@ziggo.nl        10.00
                        Naverkoop dagreis naar de Vulkaanexpress in Duitsland, alleen in de Orion        14.00 tot 14.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 8 september        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Maandag 11 september        Eucharistieviering in Simeonshof ter intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Centrum, na afloop is er koffie        10.15
Dinsdag 12 september        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in de Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 13 september        Bijeenkomst 85-jarige leden van KBO Boxtel bij de Jacobushof, Middendreef 2 in Lennisheuvel        13.30

Nieuwe centrumpark heet 'Indenhof'

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het nieuwe gemeentepark bij het gemeentehuis heet Indenhof. De afgelopen maand konden Boxtelaren een naam insturen voor het nieuwe centrumpark, dat voorheen door het leven ging onder de weinig inspirerende naam 'gebied vijver/oude boomgaard'. Uit de 147 inzendingen werd de inzending van de Boxtelse Petra van Esch als winnende gekozen. Het parkje heeft voor de omwonenden, naast een praktische, ook een sterke symbolische betekenis.

Petra van Esch wint met de nieuwe naam voor het centrumpark, naast natuurlijk de eeuwige roem, een toepasselijk prijzenpakket dat met appels, peren en honing refereert naar de historische achtergrond van het park.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Cock Stam

Een zichtbaar trotse wethouder Eric van den Broek laat weten een klankbordgroep van 25 man bezig was met de inrichting van het centrumpark. Ook de Seniorenraad en Transitie Boxtel lieten hun licht schijnen over de inrichting van het Indenhof.

De naam Indenhof is een verwijzing naar de gebouwen die Magdalena van der Stappen naliet aan de Boxtelse gemeenschap. Die worden 'Het Hofje' genoemd. Ook is de naam een verwijzing naar de eenden die in het parkje rondzwemmen en ook in het Boxtelse gemeentewapen voorkomen.

Tijdens zijn openingsspeech verwees de wethouder naar gepensioneerd gemeentewerker Wim de Vroom. Hij houdt al jaren het het parkgebied, geheel belangeloos, schoon en net. Ook diens naam werd voorgedragen met betrekking tot het parkje, maar aangezien de straatnaamwet niet toelaat een straat naar een nog levende persoon te vernoemen, viel de keuze niet op deze naam. Het parkje kent ook een nieuw insectenhotel, dat met samenwerking van Food4Bees tot stand kwam.

Naast de onthulling van de nieuwe naam voor het gebied vijver/oude boomgaard werd ook het nieuwe kunstwerk in de gemeentevijver onthuld. 'Kop op man', zoals het kunstwerk heet, werd ontworpen door de dit jaar overleden kunstenaar Ad van Iersel. Zijn broer Berry was ook aanwezig bij de onthulling, evenals Louis van Krieken, de kunstenaar die het werk van Van Iersel afrondde.

Het werk 'Kop op man' kan volgens mensen die dicht bij de ontwerper stonden gezien worden als maatschappijkritisch en actueel. De kleurige beeltenis van een man kijkt namelijk weliswaar naar boven, maar loopt tegelijkertijd, al balancerend op een balk, omlaag de gemeentevijver in. "Daaruit spreekt zowel de boodschap 'kijk omhoog' als het minder gaat, als 'hoogmoed leidt ten val', als je enkel omhoog kijkt", vertelt broer Berry. Het kunstwerk is ook een knipoog naar de discussie over het aanleggen van parkeerplaatsen in plaats van het park: bijna was dit plan werkelijkheid geworden en had Boxtel dus vanuit duurzaam perspectief 'met het hoofd omhoog de weg naar beneden gekozen'.

Wethouder Van den Broek refereert in een reactie ook nog aan het verleden, toen hij als raadslid op de barricade kwam voor behoud van het gemeentelijk groen: "Ik heb zelf als raadslid, samen met heel veel mensen nog actiegevoerd om het park te behouden. Eerder waren er immers plannen om hier een parkeerplaats te realiseren. Nu is het een schitterende blauw-groene oase midden in het centrum!"

Hoewel het parkje misschien in oppervlakte niet groot is, gaat er vooral een grote symbolische waarde van uit. Dat bleek wel uit de opkomst: ondanks dat de openingshandeling gebeurde op een druilerige woensdagochtend waren vele tientallen belangstellenden erbij aanwezig. Een aantal waar maar weinig andere officiële gemeentelijke aangelegenheden bij in de buurt komen.

St. Joseph verhuurt koopappartementen Mgr. Bekkersstraat

Boxtel - Woonstichting Sint-Joseph heeft in het complex De Monseigneur aan de Mgr. Bekkersstraat drie appartementen aangekocht om te verhuren. Vijf jaar geleden kocht de Boxtelse Woonstichting al vier appartementen in het toenmalige nieuwbouwcomplex. Bouwer Hazenberg leverde daar begin 2012 twintig appartementen op, speciaal voor starters.

St. Joseph kocht de woningen per 1 september. Het gaat om drie tweekamerappartementen die volgens een woordvoerder 'zo snel mogelijk' na aankoop door de woonstichting verhuurd zullen worden.

De woonstichting heeft Mgr. Bekkersstraat 109, 131, 133 en 139 al in eigendom. Daar komen nu huisnummer 107, 119 en 121 bij. "Uit onderzoek blijkt dat starters nadrukkelijk het centrum aangeven als meest geliefde locatie om te wonen. En omdat er in het centrum weinig tot geen nieuwbouw mogelijk is, past deze aankoop uitstekend in ons beleid", zo redeneert directeur Dekker van St. Joseph.

Proef met spoorboekloos reizen vraagt uiterste van spoorwegnetwerk

Boxtel - Vanaf vandaag, 6 september, gaan er fors meer treinen rijden op het traject Eindhoven-Den Bosch. Reden hiervan is de proef met het spoorboekloos reizen op het traject. Dit betekent dat er iedere tien minuten een intercity vertrekt op het traject.

De proef start op 6 september en duurt veertien weken tot de nieuwe dienstregeling, die in december ingaat. Tot die tijd wordt op de woensdagen getest wat de twee extra treinen per uur zullen betekenen. Uiteindelijk is het doel om op alle dagen van vier naar zes intercity's per uur te gaan tussen Eindhoven en Amsterdam.

Dit betekent voor veel reizigers minder lang wachten en vaker een zitplaats. Voor mensen die aan het spoor wonen, of die er iedere dag overheen moeten betekent het echter ook langer en vaker wachten bij de overweg en mogelijk meer (geluids)overlast.

Een woordvoerder van de NS geeft toe dat er in de proefperiode mogelijk ook extra vertraging kan optreden op het traject, met name voor de stoptreinen: "We willen daar ook helder over zijn en laten weten dat het niet altijd goed zal gaan. Daar is deze proefperiode ook voor bedoeld." De woordvoerder aan dat er vooralsnog geen plannen zijn om ook meer stoptreinen op het traject te laten rijden, zodat veel mensen in Boxtel het spoorboekloos reizen eerder als een last dan als een lust zullen ervaren.

Gezellige straatspeeldag in Frederik Jan Ottostraat en Keizerstraat

Boxtel - Dat de jaarlijkse Straatspeeldag 'Oranjestraat' in de Frederik Jan Ottostraat en Keizerstraat was zaterdag een groot succes is, mag ondertussen al bijna geen nieuws meer heten. Vele bezoekers uit de straat en van daarbuiten genoten van een gezellige dag. Met optredens van Tim Schalkx, Clown Cees, dj Robert Pouwels en Ricardo, springkussens, een draai- en een zweefmolen en een heuse bungeejumpstellage was er voor jong en oud van alles te beleven.

Snuffelen tussen kunst en curiosa bij Vandaag Kookt

Boxtel - Bij Vandaag Kookt... aan het Stationsplein kan aanstaande zondag 10 september naar hartenlust worden gesnuffeld en geshopt als het restaurant door Jan Bergman en Tineke van Beest wordt omgedoopt tot vandaag Toont... Er zullen allerlei bijzondere koopwaar worden aangeboden, zoals moderne schilderijen, sieraden, speciale lampen en andere brocante spullen. Ook niet alledaagse spullen zoals hobbelpaarden, Afrikaanse beelden, originele kisten en theaterstoeltjes zullen te koop zijn.

De uit Boxtel afkomstige Caroline Albert zal aanwezig zijn met haar kleurrijke sieradencollectie, gemaakt van diverse materialen. Het aantal creaties is groot, dus de collectie wordt tegen zeer aantrekkelijke prijzen aangeboden. Caroline zal desgewenst, adviseren en het sieraad op maat maken of aanpassen. Van de Lampekapster, het bedrijfje van Franka Vervoort, zullen een aantal speciale 'stolp-lampen' te zien en te koop zijn. Schilderijen zijn te koop van Tineke van Beest, een Amsterdamse kunstenares die kunstopleidingen volgde in Rio de Janeiro en Amsterdam. Zij zal op 10 september alvast een voorproefje geven van de expositie die zij op 21 oktober houdt bij Vandaag Kookt…
Ook zijn er schilderijen en zeefdrukken van Ans Markus, Rob Scholte, Espen Greger Hagen en Martin van Wordragen te koop.
Zondag 10 september zijn geïnteresseerden van 11.00 tot 18.00 uur van harte welkom bij Vandaag Kookt..., Stationsplein 4 in Boxtel.

Open Monumentendag

Boxtel - In het weekend van 9 en 10 september zijn meer dan vierduizend monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen tijdens de Open Monumentendag. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. ook in Boxtel openen diverse monumentale panden de deuren.

De Sint Petrusbasiliek
De Petrus basiliek kent een lange historie. Het Heilig Bloedwonder trok eeuwenlang vele bedevaartgangers naar deze kerk. In de basiliek is een foto-expositie te zien, van het komen en gaan van mensen naar de kerk. Ook is er een fotospeurtocht en een gratis korte rondleiding over de gewelven. De basiliek is beide dagen, behalve wanneer er zaterdag een uitvaart is, geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Protestantse kerk
Het protestantse Lodewijkskerkje aan de Clarissenstraat 18 is in 1812 gebouwd na financiële steun van Koning Lodewijk Napoleon. Binnen is een foto-expositie te zien over het 200-jarige bestaan van de protestantse kerk in 2012. Voor de kinderen zijn er papieren figuren om te kleuren. Het kerkje is beide dagen, behalve wanneer er zaterdag een uitvaart is, geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

De Marokkaanse en Turkse moskee
De in 1982 gebouwde moskee aan de Hoogheem 483 bestaat uit twee delen: rechts de Marokkaanse al-Fath moskee en links de Turkse Mevlana moskee. Beide moskeeën zijn zaterdag en zondag geopend van 14.00-17.00 uur. In de Marokkaanse moskee zijn foto's en informatie te vinden over het Suikerfeest, de Heilige Huisjes (excursies van de basisscholen naar onder andere de moskee) en andere activiteiten. Ook is er een Marokkaanse theeceremonie.

Heemkamer
In de Heemkamer achter het VVV-kantoor aan de Markt wordt door Heemkunde Boxtel, tezamen met de Boxtelse Monumentenstichting een foto-expositie georganiseerd met als onderwerp: de Wederopbouwperiode (1945-1965). Boxtel is rijk aan gebouwen uit deze periode. Door hier aandacht aan te schenken wordt getracht om zuiniger met ons erfgoed om te gaan. De tentoonstelling is een voorproefje van het Wederopbouwevenement, dat op 1 oktober plaats zal vinden. De Heemkamer is beide dagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Inloopavond Jeugdnatuurwacht Liempde

Foto: ZLTO

Liempde - De Jeugdnatuurwacht Liempde (JNWL) houdt aanstaande vrijdag 8 september een inloopavond in haar tijdelijke thuisbasis Café Het Wapen van Liempde. Van 18.30 tot 19.30 uur kunnen kinderen en hun ouders kennismaken met de vereniging.

JNWL zal die avond onder andere haar jaarprogramma toelichten. Ook kunnen nieuwe leden zich aanmelden. De Jeugdnatuurwacht is bedoeld voor kinderen vanaf groep 6 van de basisschool. Iedere maand organiseren ze een activiteit. Om ook kinderen die op zaterdag sporten de gelegenheid te geven om aan activiteiten deel te nemen, hebben ze er ook dit jaar voor gekozen om niet alle activiteiten op zaterdagochtend plaats te laten vinden, maar bijvoorbeeld ook eens uit te wijken naar de vrijdagavond, zaterdagmiddag of de zondagochtend. De contributie bedraagt 15 euro per jaar.

Meer informatie is te verkrijgen bij Lisette Braken via 0411-631489 of jnwliempde@gmail.com.

ToonTourTocht van NWG

Liempde - Nu de zomer weer ten einde loopt, de scholen weer zijn begonnen en voor de meeste mensen de vakantie er al opzit, organiseert Natuurwerkgroep Liempde (NWG) een fietstocht om het vakantiegevoel nog even vast te houden. Deze ToonTourTocht vindt plaats op zondag 10 september.

Onder leiding van gids Toon Voets fietsen leden en niet-leden van de Natuurwerkgroep naar zijn favoriete plekken in en rond Liempde. Deelnemers verzamelen om 09.00 uur bij de kerk in Liempde aan de Dorpsstraat en zijn hier rond 12.00 uur weer terug. Onderweg is een stop ingepland voor koffie en koek voor de deelnemers.
Deelname is gratis. Meer info is te verkrijgen bij de secretaris via info@natuurwerkgroepliempde.nl.

Bij de boer over de vloer

Boxtel/Liempde - Op 17 september kan er van 10.00 tot 16.00 uur in de omgeving van Boxtel en Liempde bij een viertal agrarische bedrijven een kijkje in de keuken worden genomen. Wat krijgen kalveren als voeding? Hoe werken de verschillende landbouw-machines van een boer? Hoe wordt een eikel een eik? Wil je meer weten over het reilen en zeilen op een melkveebedrijf? Neem dan deel aan de Tour de Boer in Boxtel & Liempde.

De deelnemende bedrijven zijn BHE Verhuur Landbouwwerktuigen aan de Schijndelsedijk 14A, 5283 VD in Boxtel, Melkveehouderij Van Rijssel-van der Linden
aan de Boxtelseweg 2, 5298 VC in Liempde, Vleeskalverhouderij Verhoeven aan de Hamsestraat 11, 5298 NA, in Liempde en Boomkwekerij De Spankert,
Tongeren 58, 5282 JH, in Boxtel.

5 / 24

'Flower Power' aan Prins Hendrikstraat 'Ik verkoop alleen maar wat ik zelf écht leuk vind'

Anja Antonissen, voor haar nieuwe bloemenzaak. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Bloemen- en cadeauwinkel Flower Power is de nieuwste aanwinst in het Boxtelse centrum. De winkel is gevestigd aan de Prins Hendrikstraat 12a en drie dagen per week geopend.

Eigenaresse Anja Antonissen is dolenthousiast, maar toch ook een beetje zenuwachtig, zo verklapt ze. Niet gek, want het is de eerste dag dat ze achter de balie van haar eigen bloemenzaak in Boxtel staat. Het is, op het moment van schrijven, vrijdag en de weekmarkt is in volle gang. Toch zijn de eerste klanten al binnen geweest.

Antonissen is opgegroeid in Breda, maar woont sinds 2015 in Boxtel. Sinds die tijd was ze zoekende naar een geschikt pand om een bloemenzaak in te beginnen. Anja heeft altijd al affiniteit met bloemen gehad en had, voordat ze een baan kreeg in de zorg, ook een bijbaan bij een bloemist. Na haar zorgavontuur werkte ze enkele jaren bij een bloemist en enkele jaren min of meer zelfstandig in Breda.

Met haar piepkleine, knusse winkeltje hoopt ze een breed publiek aan te trekken. "Ik houd zelf van de wat wildere boeketten", zegt de bloemist. Die moeten, volgens Anja, gemiddeld zeker een week kunnen staan. "De bloemen zijn kakelvers; ik haal ze zelf in de groothandel."

Flower Power verkoopt naast bloemen ook kleine cadeaus voor een zacht prijsje, die voornamelijk dienen als aankleding van de hoofdmoot: bloemen. Dit moet bijdragen tot het succes van Flower Power. Daarnaast heeft Antonissen nog een troef achter de hand die moet bijdragen aan haar succes: "Ik verkoop alleen maar zaken die ik zelf ook echt leuk vind."

De winkel is geopend op donderdag en vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.


Genieten van muziek in de zon bij kasteelconcert Gildenbondsharmonie

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Tijdens het jaarlijkse Kasteelconcert van de Gildenbondsharmonie was dit jaar een glansrol weggelegd voor Fyona Westerman. De jonge tromboniste mocht de vertolking van 'Springtime' op zich nemen tijdens de 35e editie van de jaarlijkse opening van het nieuwe muziekseizoen. Op het zonnige concert bij Kasteel Stapelen kwamen vele tientallen belangstellenden af.

Onder het genot van een drankje konden de aanwezigen genieten van een blaasband onder leiding van Roel van der Sloot, het Leerlingenorkest dat onder leiding van Mari van Gils verschillende (pop)songs speelde, alvorens over te gaan op het wat meer klassieke repertoire.

Daarna was het de beurt aan de 'grote' harmonie dat onder meer 'Conga del Fuego' en 'Fandango' ten gehore bracht. Daarna was het tijd voor de hoofdrol van Fyona, die voor de ogen van haar trotse familie de sterren van de hemel speelde.

De jonge trompettiste Fyona Westerman stond zondag in het middelpunt van de belangstelling. Foto: Jan van der Steen

Big Band Boxtel zorgde, samen met zangeressen Maria en Donna, voor een swingende afsluiting.


6 / 24

Foto: Heemkunde Boxtel

Het Vaantje

Langs de oever van de Dommel bij Halder (Sint-Michielsgestel) staat het prachtige oude veerhuis, bekend als 'Het Vaantje'. Het veerhuis verschijnt omstreeks 1810 op kaarten onder de naam 'Visschersbril'. In de Dommel liggen 'visscherijen' van respectievelijk de heerlijkheid Herlaar aan de ene en het goed Maurick aan de andere zijde van de rivier. Het veerhuis ligt dus strategisch!

Ook militair gezien is het een bijzonder punt. Tegenover het Vaantje ligt een 'redoute' (verdedigingswerk). De redoute behoort tot het kamp van Willem II. Bij het Vaantje wordt watertol geheven. Omstreeks 1800 kan men hier met een pontje de rivier oversteken. De veerstoep is nog altijd zichtbaar.

Foto: Heemkunde Boxtel

Veerhuis Het Vaantje maakt deel uit van het landgoed Haanwijk. Haanwijk is ongeveer 110 hectare groot en het bestaat uit onder meer een landhuis, een bakhuisje, boerderijen en het veerhuis. Het veerhuis wordt in 1965 gerestaureerd.

In de speurtocht naar schilderijen van Pierre Janssen stuitten we dikwijls op raadsels. Neem nou dit schilderij. Het hangt in de woonkamer van een familie in Hulst, Zeeuws-Vlaanderen. Hoe komt een schilderij van de Boxtelse schilder nu in een woonhuis in Hulst terecht? De eigenaar woont al zijn hele leven in Zeeuws-Vlaanderen.

Om het nog wat ingewikkelder te maken; de eigenaar uit Hulst verwijst me naar Huub, een familielid in Middenmeer (Wieringerwerf in de kop van Noord-Holland). Huub vertelt me dat een zus van zijn moeder, die inmiddels 100 jaar is geworden, een tiental schilderijen heeft verdeeld binnen de familie. De honderdjarige woont in Hilvarenbeek en is getrouwd met Cees van Meel uit Brabant. Hier ligt misschien wel de relatie naar Boxtel (zij overlijdt in april 2017 op 103-jarige leeftijd).

Cees van Meel is van 1944 tot 1945 waarnemend burgemeester van Hilvarenbeek en zit voor de Katholieke Volkspartij (KVP) van 1952 tot 1963 in de Tweede Kamer.

In diezelfde periode (1956-1967) zit ook de Boxtelse burgemeester, Martien van Helvoort namens de KVP in de Tweede Kamer. Misschien zitten ze als Brabanders wel naast elkaar in de kamerbankjes. Van Van Helvoort is bekend, dat hij zeer geïnteresseerd is in plaatselijke kunstenaars. Mogelijk dat hier de link ligt met het schilderij in Hulst.

Om het nog aannemelijker te maken; Cees van Meel is in de jaren zestig van de vorige eeuw ook voorzitter van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Noord-Brabant, gevestigd in Boxtel. Hij komt hier wekelijks.

Ook Huub, in Middenmeer, is op onderzoek uitgegaan en spreekt met de honderdjarige, die nog scherp van geest is. Haar zoon weet te vertellen, dat zijn vader ten tijde van zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer regelmatig in contact kwam met burgemeester Van Helvoort, die hij een promotor van Boxtel noemde.

Al met al is het best wel aannemelijk, dat onze Boxtelse burgemeester de Boxtelse schilder Pierre Janssen buiten Boxtel flink gepromoot heeft.

En die andere schilderijen dan, uit de familie van Cees van Meel, waar zijn die dan gebleven?Al die schilderijen zijn opgespoord en hangen in het Overijsselse Hengelo, de Zeeuwse dorpen Westdorpe en Hulst, Bant in de gemeente Noordoostpolder en het Noord-Hollandse Middenmeer. Om ze allemaal te fotograferen hebben we uiteindelijk 825 km moeten rijden.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Foto's : Rini van Oirschot

803 Het Vaantje bij St. Michielsgestel

42 x 52 cm, gesign. r.o.

Collectie: G. Baecke

Foto bij schilderij het Vaantje

Lezing over Airbornes in de Kampina en verzetsgroep Klaas en Roel Dekker bij MUBO Eerste lezing van een drieluik over Boxtel in oorlogstijd 1940-1945

Foto: Museum Boxtel

Boxtel - Bij Museum Boxtel wordt aanstaande zondag, 10 september een lezing gegeven over de Airbornes in de Kampina en de rol daarbij van de verzetsgroep van Klaas en Roel Dekker. Zoon van Roel, Hans Dekker, zal de lezing verzorgen, waarbij hij ingaat op de activiteiten van de verzetsgroep tijdens de mobilisatie, bezetting en bevrijding van Boxtel. De lezing, die om 11.15 uur begint, is de eerste van een drieluik over Boxtel in oorlogstijd 1940-1945.

De verzetsgroep bestond uit meer personen dan alleen Klaas en Roel Dekker. Daarom begint Hans zijn lezing met het voorstellen van een aantal personen rond Klaas en Roel. Hij gaat verder met de invulling van de dienstplicht en de opvolgende mobilisatie in 1939, de mogelijke plaatsen waar uiteindelijk het land is verdedigd en de demobilisatie in 1940. Centraal in de lezing staan de activiteiten van Klaas en Roel tijdens de bezetting, zoals spionage, het doorspelen van gegevens naar Engeland, wapensmokkel voor de knokploegen en acties tijdens de bezetting, het onderbrengen van joden en de bemiddeling daarin voor bijna heel Zuid-Nederland.
Na aanvang van Operatie Market Garden krijgt Klaas Dekker in het kader van de bevrijding de vraag om hulp. Die hulp bestaat uit de opvang van geallieerden die vroegtijdig een noodlanding moesten maken. Maar ook uit hulp bij de voedselvoorziening, de verplaatsingen/samenvoegingen van diverse groepen uit de omgeving, de schermutselingen in en om de Kampina en uiteindelijk de intocht in Boxtel. Ook verhaalt Hans Dekker over de samenstelling van gevechtsgroepen voor de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) en de vorming van een gevechtsgroep voor de begeleiding van de Field Broadcasting Unit van het British Liberation Army (BLA). Tot slot komt aan bod het afzwaaien van de verzetsgroep, de terugkeer naar huis en de veteranen die een aantal jaren na de oorlog op bezoek komen.

Hans Dekker
Boxtelaar Hans Dekker is in 1954 geboren als zoon van verzetsman Roelof Dekker en Francisca van Zeeland. Hij was als elektrotechnicus werkzaam als ingenieur bij radio en televisie. Ook heeft hij enkele publicaties op zijn naam in het tijdschrift van de organisatie 'Surplus Radio Society'. Zijn hobby's zijn radio zendamateur en restauratie en in bedrijf houden van telecommunicatiemiddelen uit de periode 1940-1945.

In het drieluik 'Boxtel in oorlogstijd 1940-1945' staan nog twee lezingen op het programma: op zondag 1 oktober: 'Wat betekende Market Garden voor de bevrijding van Boxtel' door Ernst Vos en op zondag 22 oktober: 'De bevrijding van Boxtel' door historicus Dirk Paagman.

De lezing van zondag 10 september start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur en er is koffie en thee verkrijgbaar. Tijdens de lezing is ook een koffie- en theepauze ingelast. De lezing duurt tot uiterlijk 13.00 uur. De entreeprijs is voor volwassenen 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl of op 06-16041898.


"Ik maak me zorgen om mijn inwoners" Burgemeester Buijs is drugscriminaliteit zat

Boxtel - Het moet afgelopen zijn met de georganiseerde drugshandel binnen Boxtel. Dat is de boodschap waarmee burgemeester Buijs komt naar aanleiding van de sluiting van weer een drugspand binnen de gemeentegrenzen. Ditmaal gaat het om de sluiting van een pand aan de Sint-Willebrordstraat 52 voor de duur van 3 maanden. Het is het veertiende pand dat gesloten wordt in een relatief korte periode. "En er komen nog meer maatregelen aan", waarschuwt de burgemeester.

In een bijeenkomst voor de pers laat de burgemeester, vergezeld van verschillende betrokkenen op het gebied van openbare orde en veiligheid, weten dat de maat wat hem betreft vol is. "Het frappeert me iedere keer hoe makkelijk mensen voor een leven in de drugscriminaliteit kiezen", refereert de burgemeester naar de recente drugsvondsten aan de Rechterstraat, de Duit en de Sint-Willebrordstraat.

En dat terwijl er, aldus de burgervader, zoveel sociale vangnetten zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Deze vangnetten moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat personen in de problemen niet afglijden in het criminele circuit. "Je komt er bijna niet meer uit", constateert Buijs.

Maar waarom maakt de burgemeester zich zo druk om zijn inwoners als ze klaarblijkelijk zelf voor een leven in de drugscriminaliteit kiezen? "Ik zie het als een sociale tekortkoming als je deze verkeerde beslissing neemt", antwoordt Buijs op ernstige toon. "Dit is een land van presteren geworden en als je dat niet doet, kun je daar bijna niet over praten." Toch wijst hij erop dat dit een misverstand is. Zo werkt onder andere woonstichting Sint-Joseph met de gemeente samen om huurders in de problemen vroegtijdig op te sporen.

Willem van Wanrooij, werkzaam als wijkconsulent bij de woonstichting, legt uit dat de onlangs opgepakte bewoner van het pand aan de Sint-Willebrordstraat al langer bekend stond als iemand die overlast veroorzaakte. "Al een jaar geleden werden klachten gemeld bij de politie. We hebben toen geprobeerd deze jongen te begeleiden, maar kregen steeds moeilijker contact met hem", legt de consulent uit. Uiteindelijk leidde de vondst van drugs tot de uitzetting van de bewoner. "In zo'n geval vragen we de bewoner altijd eigenhandig de huurovereenkomst op te zeggen. Dat heeft voor de huurder het voordeel dat hij geen juridische procedures hoeft te voeren. Zegt hij het contract niet op, dan proberen wij hem met een procedure zijn huis uit te krijgen."

Eerder werd in dezelfde straat al een woning gesloten schuin tegenover het nu gesloten pand. "Daar woonde nota bene een moeder met een pasgeboren kind!", onderstreept de wijkconsulent. Buijs valt hem, op bijna vaderlijke toon bij: "Als je ziet wat voor een troep wij vinden; dat we verschillende laboratoria nodig hebben om uit te vinden wat er in die pillen zit. Ik maak mij dan zorgen om mijn inwoners!"

Volgens Van Wanrooij is vaak sprake van een zogenaamd 'gecalculeerd risico', waarbij bij handel of gebruik de kans dat het mis gaat wordt afgewogen tegenover de kans dat het 'goed' gaat. Buijs is daar niet blij mee: "We creëren blijkbaar met zijn allen een markt voor drugs. Ik wil niet met het vingertje wijzen maar ik vind het niet normaal als je een middel gebruikt waar je ernstig ziek van kunt worden, in een psychose van kunt raken of zelfs dood aan kunt gaan!"

Rijden en bellen hoe zit dat nu precies?
Ik heb altijd met een glimlach gekeken naar de moslimvrouwen die met de telefoon in de hoofddoek geklemd 'handsfree' aan het bellen waren in de auto. Ik vond het een mooie en slimme oplossing om de wet een beetje te omzeilen. Maar helaas heeft de rechter hier een einde aan gemaakt en is bepaald dat het vasthouden van je telefoon tijdens het autorijden zich niet beperkt tot alleen de telefoon in je hand houden. Dus ook het klemmen van de telefoon tussen hoofd en schouder en in een hoofdoek valt hier tegenwoordig onder.

De wet gaat echter verder en sinds december vorig jaar is daar een uitbreiding op gekomen. Wat is er gebeurd? Bijna elke autobezitter heeft wel een telefoonhouder in de auto. Zo kunnen wij tijdens het rijden toch nog onze social media controleren of mails lezen. Immers, je houdt de telefoon niet in je hand dus niets aan de hand zou je denken. Helaas de rechter heeft bepaalt dat ook het bedienen van je telefoon die in een telefoonhouder zit valt onder het term 'vasthouden'. In zijn uitspraak zei hij hierover: "De bestuurder heeft enige tijd slechts met één hand de noodzakelijke verkeershandelingen kunnen verrichten. Met de andere hand is de bestuurder gefocust op de telefoon. Dit kan voor sociale media of andere zaken zijn, in ieder geval leidt het de bestuurder af van het verkeer. Noodzakelijke verkeershandelingen, zoals op tijd remmen, kunnen daardoor te laat worden uitgevoerd, ook al zit de telefoon in een houder."

Dus wil je bellen, je mail controleren of je Facebook bekijken tijdens het autorijden, dan ben je al snel in overtreding en loop je het risico op een boete van maar liefst 230 euro exclusief nog de noodzakelijk administratiekosten.

Drugspanden in Boxtel.
Vorige week heeft de burgemeester weer een pand tijdelijk gesloten in verband met aangetroffen drugs. Ik ben blij met deze harde aanpak, maar ik denk zelf dat dit pas het topje van de ijsberg is. Afgaande op verhalen van horeca-ondernemers en verschillende inwoners van Boxtel lijkt het erop dat in Boxtel best wel veel drugs wordt gebruikt en dus ook verhandeld. Weet jij wie of waar drugs worden verhandeld of het je een vermoeden van een mogelijke wietplantage, meld dit dat bij de politie. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit ook anoniem te doen. Denk bijvoorbeeld aan 'Meldt Misdaad Anoniem' via telefoonnummer 0800-7000 of maak gebruik van het BIN-netwerk van Boxtel. Via de website is het ook mogelijk om anoniem een melding te maken van dit soort zaken. Wil je meer weten over BIN? Kijk dan ook eens op de website www.binboxtel.nl en meld je aan.

O ja, en dan nog dit. De dagen worden weer korten dus is goede verlichting op je fiets, scooter of auto erg belangrijk. Controleer tijdig je verlichting en laat kapotte lampen direct vervangen.

Zeven verdachten in zaak drugs-postorderbedrijf aan Duit

Burgemeester Mark Buijs. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Twee broers van 26 en 30 jaar oud zijn vorige week dinsdag opgepakt vanwege hun vermeende betrokkenheid bij het postorderbedrijf voor drugs, dat eerder deze maand aan de Duit werd opgerold. Het Landelijk Parket, dat de zaak tegen de mannen oppakt, laat weten dat de mannen worden verdacht van meewerken aan het exporteren van harddrugs via postpakketten. De teller staat daarmee nu op zeven verdachten die zijn aangehouden in deze zaak.

De opgepakte broers worden verdacht van de handel in flakka, xtc en cocaïne. Bij de doorzoeking van hun woning, berging en auto's werd, net als bij eerder aangehouden verdachten, een flinke hoeveelheid xtc-pillen en cocaïne aangetroffen. Ook werd een nepwapen gevonden.

Met de nieuwe aanhoudingen komt het totaal uit op zeven verdachten. Het dinsdag aangehouden duo en een andere verdachte zitten nog vast. Zij mogen uitsluitend contact hebben met hun advocaat.

Het gespecialiseerde Post/Pakket Interventie Team (P2it) van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket voert controles uit in de strijd tegen de handel in verdovende middelen via postpakketten. Er wordt nauw samengewerkt met PostNL. Ook met andere post- en pakketbedrijven zoeken politie en OM samenwerking. Burgemeester Buijs kondigde aan hard te zullen optreden tegen drugscriminaliteit, zoals je hieronder kunt lezen.

Zon, zee, zuipen, zweten en een zuperleuke tijd

Zoals je misschien al las in de zomereditie, ging ik met de vrienden op vakantie naar Albufeira. Waar we in het begin met acht man sterk de trip naar Portugal zouden gaan maken, haakte nu een belangrijke schakel in ons hechte groepje af. De jongen, die graag anoniem wil blijven, laten we hem Axel Kuijs uit Boxtel noemen, liet zomaar zonder enig pardon een week voor de reis zijn knieschijf uit de kom schieten. Nou heb ik wel betere smoesjes gehoord; als je zo graag niet mee wilt, mag je het ook gewoon eerlijk zeggen. Hij probeerde zijn blessure nog kracht bij te zetten door in een stellage van 6 kubieke meter rond te gaan lopen, alleen laten wij ons natuurlijk niet zo makkelijk om de botanische tuin leiden. Maar goed, met zijn zevenen gingen we op pad naar de plaats die in 1249 belegerd en ingenomen werd door ridders van de Orde van Santiago. Dit feitje mag u weer vergeten.

We vertrokken vanaf luchthaven Eindhoven en kwamen na een prima heenreis aan bij ons appartementencomplex. Nu ging het echt beginnen. Ik zou wel vier pagina's nodig hebben om alle verhalen te beschrijven, dus probeer ik de mooiste en grappigste eruit te pakken. Te beginnen bij ons uitstapje naar Club Heaven, waar menig verkoper ons al helemaal warm voor had gemaakt (dat warm moesten we vrij letterlijk gaan nemen). Deze discotheek was de place to be en ook wij moesten er dan toch maar een keer aan geloven. Na 1 minuut en 46 seconden begreep ik heel het concept. Toen had ik namelijk al een halve liter vocht verloren, omdat het net voelde alsof je langzaam werd rondgedraaid in een magnetron. Er was natuurlijk wel aan de luchtdoorstroming gedacht: in een hoekje hing 1 ventilatortje. Heerlijk verkoelend briesje kwam daar vanaf.

Het gedaalde vochtgehalte moest worden aangevuld met een drankje. Ik wist niet dat er een diamanten glas omheen zat, maar een lekker koud pilsje kostte 5 euro. Het glas smolt bovendien na een tijdje ook gewoon in je hand, omdat het kookpunt van diamant (3825 graden) inmiddels was bereikt. 5 euro, daar heb ik 50.000 stekkies voor in moeten steken of anderhalve emmer blauwe bessen moeten plukken. Nee, dat was het allemaal waard hoor.

Soms was de scherpte ook even weg bij bepaalde jongens. Er wordt dan al snel gesuggereerd dat het door de alcohol komt, maar ik houd niet zo van vooroordelen. Zo was de hersenkwab hoofdrekenen langzaam aan het wegvagen bij enkelen. Elke dag was het hetzelfde recept en gingen we broodjes halen bij de supermarkt. We kwamen bij ons appartement aan, waar we gezamenlijk gingen eten en vertelden dat we in totaal 20 broodjes hadden gekocht. Waarop bleek dat we een hele snuggere jongen in ons midden hadden. Twintig gedeeld door vier, zo zei deze volwassen vent van 18 die net geslaagd is voor het vwo, komt helemaal niet uit op een heel getal... Zo zie je maar, er is voor iedereen nog hoop.

Het was al met al een hele mooie vakantie. Nu zijn we allemaal weer onze eigen weg opgegaan en moeten aan de bak met school. Maar de keren dat we bij elkaar zitten, komen er nog steeds geweldige verhalen naar boven en lachen we ons kapot. Nee, deze vrienden raak ik nooit meer kwijt en daar ben ik heel blij mee.


Mijn Mooi Boxtel: Ingeborg van den Broek

Foto: Ingeborg van den Broek

Deze foto met al die prachtige lichtjes maakte ik op een mooie avond in juni.

Foto: Nellie Timmermans

De hel die scheiding heet

Aanstaande vrijdag, 8 september is het de jaarlijkse dag van de scheiding. Niet bepaald iets om feestelijk over te zijn. Scheidingen zijn heftig, ook wanneer het allemaal in redelijke harmonie verloopt. Zeker voor de kinderen. Onlangs werd ik benaderd door iemand die een treurig berichtje had gehad van een meisje van 14 jaar.

De ouders waren al enkele jaren gescheiden, het meisje was blij als ze naar haar vader ging, en was ook weer blij als ze naar haar moeder ging. Ze voelde zich welkom en fijn bij hen allebei. Maar de vakanties noemde het arme kind 'een hel'. Ze wilde het verbergen voor haar ouders maar ze moest dan telkens huilen. Ook terwijl ze het berichtje typte moest ze huilen…

Foto: Nellie Timmermans

Want als ze langere tijd bij haar vader was miste ze haar moeder, en als ze langere tijd bij moeder was, miste ze haar vader. Ze zei daar nooit wat over tegen haar ouders, want ze wilde niet dat ze bezorgd waren.

Hoewel ik eigenlijk nooit met kinderen werk, heeft betrokkene mij het bericht (op een forum) laten lezen en mij gevraagd om het meisje een hart onder de riem te steken. Op zoiets reageer ik altijd, ook al ken ik het kind niet en al is het aan de andere kant van de wereld. Ik heb het meisje wat tips gegeven (o.a. uitgelegd dat haar ouders dit waarschijnlijk wel zouden begrijpen en daarbij zouden willen helpen, en dat ze het misschien beter maar kon vertellen). Om dit soort dingen te voorkomen zou ik ouders beter willen informeren.

Samen met een collega heb ik dan ook besloten een Facebookgroep #dtv (durftevragen) voor gescheiden ouders aangemaakt om GRATIS en ANONIEM uw vragen te stellen. U stuurt de vraag naar ons, wij zetten de vraag en het antwoord (anoniem) op Facebook, zodat iedereen mee kan lezen en ervan kan leren. Het is een besloten groep, dus u ziet wel wie er lid is van de groep, maar verder hoeft u niets te doen.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA Veghel
Privé 0413-310795 of 06-21.59.24.35. www.stief-gezin.nl

Win kaarten voor Oktoberfest Boxtel

Foto: Peter Verrijdt

Boxtel - De kaarten voor het allereerste Oktoberfest Boxtel op vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober zijn de deur uit gevlogen. Toch zijn er nog enkele kaarten beschikbaar voor de vrijdagavond. DeMooiBoxtelKrant mag zelfs twee keer een hele tafel voor tien personen weggeven, met een actie in deze krant en op onze Facebookpagina mooiboxtel.nl.

Wat moet je doen? We geven één tafel weg via Facebook. Ga naar mooiboxtel.nl, like en deel het bericht en tag negen vrienden of familieleden met wie jij in lederhosen en dirndl een gezellige avond vol geweldige muziek en goed eten en drinken wilt beleven.

Foto: Oktoberfest Boxtel

De andere tafel kun je winnen door een foto waar jouw ultieme Oktoberfest-gevoel uit spreekt te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl. Doe dit vóór woensdag 20 september en je maakt kans op een feesttafel voor tien personen.

Het Oktoberfest beleefde sinds de bekendmaking van het nieuwe Boxtelse evenement een vliegende start. De kaartverkoop ging zo hard, dat de zaterdagavond binnen de kortste keren uitverkocht was. Orgainsatoren Luuk Hendriks, Mike van Dijk en William en Riekske van Dinther kijken dan ook uit naar een geweldig feest met de Aggemarvanhuisaf Band en feestband Die Partyhosen.

Vergunning
Hoewel de gemeente voor het evenement op het parkeerterrein bij Eetcafé De Ketting aan de Bosscheweg een vergunning heeft afgegeven, is er een kleine kans dat er een kink in de kabel komt. Twee omwonenende hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente voor het verlenen van de vergunning, dus niet tegen de organisatie zelf, omdat zij bang zijn voor geluidsoverlast. Van Dinther: "Tijdens de Dijkhuizen Beach Break eind juni hebben zij naar eigen zeggen overlast ervaren, maar dat was een open lucht evenement. Het Oktoberfest vindt plaats in een grote tent en bovendien is er nu geen dj maar heel andere muziek zonder zware beat. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat het feest gewoon door kan gaan."
En zo niet? "Dan wijken we desnoods uit naar een andere locatie", vertelt Hendriks. "Er is zoveel animo voor Oktoberfest Boxtel, dat het er hoe dan ook gaat komen. We gaan er dan ook gewoon vanuit dat er op 20 en 21 oktober wordt ingehaakt en meegezongen op de Bosscheweg!"

Naast de plaatsen die wij weg mogen geven, zijn er nog enkele kaarten voor vrijdag 20 oktober te verkrijgen. Deze zijn te bestellen via de Facebookpagina OktoberfestBoxtel.

Jan van Weert 60 jaar lid van KNPV

Boxtel - Hij was er al eerder te vinden, maar pas toen hij in 1957 18 jaar oud werd, kon Boxtelaar Jan van Weert eindelijk officieel lid worden van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV). Nu hij 60 jaar lid is, mocht hij bij de Nederlandse Kampioenschappen Politiehonden een gouden speld en een oorkonde in ontvangst nemen.

Jan begon met oefenen met de hond en slaagde voor pakwerker. Hij ging verder en nadat hij meerdere jaren als algemeen helper had gewerkt en diverse honden naar de politiehonden-keuring had gebracht, leerde hij voor eerste keurmeester en later voor algemeen keurmeester PH 1, PH 2, object en speurhond.

Jan is inmiddels al jaren een zeer gewaardeerd keurmeester. Er wordt wel eens gezegd: 'De punten die je van Jan krijgt, heb je dan ook echt verdiend.' Geen potlood, maar pen gebruikt hij om punten of opmerkingen in het keuringsboekje te schrijven, zodat ze niet meer uitwisbaar zijn. Jan leidde vele pakwerkers en keurmeesters op, die de theorie dan ook vaak in huiselijke sfeer, bij Jan en zijn vrouw Marthie thuis, onder genot van een kopje koffie, stukje worst of kaas, van hem kwamen leren. Nog steeds is hij nauw betrokken bij de KNPV.

Bourgondiër failliet verklaard

Boxtel - Peets Horeca BV, het bedrijf dat achter Restaurant De Bourgondiër zat, is vorige week dinsdag door de rechtbank in Den Bosch failliet verklaard.

De Bourgondiër was al sinds eind juli dicht en het personeel zat sinds die tijd thuis. Ook viel op de website al enige weken een afscheidsboodschap van eigenaar Peter van Rossum te lezen: "Na bijna 4 jaar is het doek gevallen. [...] Ik wil mijn vaste gasten bedanken voor hun regelmatige bezoek."

Bogaerts & Groenen Advocaten neemt de verdere afwikkeling van het faillissement op zich.

Luchtpost uit Amerika: Tamara Koopman

Foto: Tamara Koopman

Van rep en roer naar rust en ruimte

Poehee, nu twee weken na onze emigratie kan ik pas zeggen dat ik wat aan het bekomen ben van twee maanden in rep en roer te zijn geweest.
Na de drukte van de Nourishing Nia Night, de afscheidsfeestjes van de kinderen en onszelf, het sorteren en opruimen van onze spullen, het leeghalen en schoonmaken van het huis, inpakken voor de twee weken vakantie, die voor een moeder van kleine kinderen nooit echt vakantie is, en dan na de vakantie het echte afscheid, de reis en de verschillende hotels mét onze twee katten, die de reis gelukkig ook overleefd hebben, komen we eindelijk aan in het huis... een leeg huis.

Nog geen rust; ploffen op de bank is er niet bij. Met niets komen we aan, maar dingen zijn snel gekocht, vooral met winkels, die tot 23.00 uur open zijn, en nu kunnen we goed zitten aan een leuke tuintafelset en hebben we de nodige keukenspullen om eten te koken én (netjes) te eten en om een glaasje wijn te kunnen drinken. Ook hebben we luchtbeddden, wat de kinderen alleen maar leuker vinden dan hun normale bedden, tot nog toe dan. Alleen dat ploffen op de bank mis ik wel echt.. én het dansen.

Foto: Tamara Koopman

Maar over 3 weken krijgen we onze meubels. En dit weekend ga ik voor het eerst dansen. Bij Britta von Tagen; Niadocente en -trainster, die wereldwijd Niatrainingen geeft. Heel veel zin in, in beiden.

Ik heb verder niet te klagen; het huis voelt super en de stad is zoveel groener dan gedacht. Het heet dan wel Boise, bebost in het Frans, maar dat het zoveel prachtige bomen zou hebben, had ik niet durven hopen. Prachtige parken met een grote rivier dwars door de stad. Vele studenten van de universiteit die daar dagelijks stroomafwaarts gaan in bootjes en banden nu het iedere dag zo'n 36 graden is. Ziet er fantastisch uit. Ze hebben bovendien alle supermarkten, die ik miste uit onze tijd in Portland, met de kefir en kombucha en allerhande andere geweldige producten, die in Nederland nog niet makkelijk te verkrijgen zijn.

Ook kan ik niet uitgehandveger- en blikt raken. De nieuwe handveger en blik is fantastisch, precies datgene dat ik zocht en nooit vond. Ik zou het zo kado willen doen aan iedereen die dit leest. Deze handveger en blik zorgt al voor vrijheid. Er valt echt iets van me af. Ik kan de ontwerp(st)er wel zoenen. En zo zijn er nog wel meer dingen die op hun plek vallen. Fijn, zulke nieuwe (goed ontworpen) impulsen. :)

Bovenal was het spannend hoe de kinderen alles zouden vinden, met name school; en die hebben tot mijn grote verbazing nog geen traan gelaten daar. Integendeel, ze vinden het leuk. Allememaggies, wel heb ik ooit. Superfijn. Wat een kadootje. Stiekem gehoopt, maar nooit verwacht. Dat is al een American Dream op zich, naast het vinden van de beste handveger en blik ooit.

Dus ik ben blij dat nu na twee van de meest roerende maanden ooit een tijd van rust lijkt aan te breken; met ruimte voor verwondering voor de natuur en cultuur in Boise en omgeving, voor mijn gezin en voor mezelf.
Hoe zijn jouw vakantiemaanden geweest? Vol ruimte voor jezelf, of begint de ruimte nu de kinderen naar school zijn? Word je hier blij van of inspireert het je? Deel je ervaring met anderen.

Scouting Boxtel start nieuw seizoen

Foto: Basman Creëert

Boxtel - "Het is jammer dat de vakantie voorbij is, maar dat betekent wel dat Scouting weer start!" Met deze woorden opende voorzitter Mario de Keijzer zaterdag onder luid applaus het nieuwe seizoen van Scouting Boxtel. Vanaf nu zijn de leden weer wekelijks welkom om avontuurlijke activiteiten te ondernemen waarmee ze worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

Tijdens de opening van het seizoen stappen de oudste leden van een leeftijdsgroep altijd over naar de volgende groep. Bij dit zogenaamde 'overvliegen' legden de leden die deze stap dit jaar mochten maken een parcours af op de nieuwe speelheuvel, die eerder dit jaar door de vrijwilligers op het terrein gebouwd is. Met veel licht en geluid werden de leden enthousiast onthaald door hun nieuwe leeftijdsgroep. Met deze overstap wacht de leden weer andere en nieuwe activiteiten, die aansluiten bij hun leeftijd.

Ruimte voor nieuwe leden
Verschillende leeftijdsgroepen hebben nog ruimte voor nieuwe leden. De programma's aan het begin van het seizoen zijn erop gericht om de groep goed te leren kennen, omdat dan ook de overgevlogen leden nieuw bij hun leeftijdsgroep zijn. Voor geïnteresseerden die voor het eerst bij Scouting komen kijken is deze periode bij uitstek geschikt om in te stromen.

Gave activiteiten
Gedurende het komende seizoen worden door de vrijwillige leidinggevenden weer heel veel leuke activiteiten georganiseerd voor de verschillende leeftijdsgroepen. De activiteiten zijn heel divers. Van het organiseren van een verkiezing van de stoerste scout tot het lopen van een spannende natuurtocht. Maar ook op primitieve wijze pizza's bakken in een houtgestookte oven, abseilen en weekendkampen staan op het programma.

Scouting Boxtel
Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. De vereniging heeft uitdagende programma's voor kinderen van 5 tot en met 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma's afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

Diensten

Ingezonden brief: Vogelkooi Berkengaard

Foto: Jos en Miriam van Breugel- Hugens

Iedereen kent de vogelkooi bij de Berkengaard. We vinden het leuk dat deze er is, om er naar te kijken en van te genieten. Helaas zagen wij dat het de kooi erg verwaarloosd is.
Op initiatief van enkele buren hebben we zelf de handen uit de mouwen gestoken om deze weer wat toonbaar te maken.Maar voor wie is dat onderhoud? De gemeente en de WSD. Zo zijn er meerdere paden en randen die niet goed onderhouden worden. Het onderhoud in de wijken is bar slecht.

Misschien dat anderen hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Maar zeker de gemeente en de WSD in verband met de groenvoorziening op paden en parkeerplaatsen. Neem bijvoorbeeld vaste dagen waarop mensen hun auto wegzetten. Net als de vuilcontainers een vaste dag hebben per wijk. Het is maar een idee.
Door de spontane actie van enkele buren kan iedereen in ieder geval weer naar de vogels kijken.

Met vriendelijke groet, Jos en Miriam van Breugel- Hugens

Foto: Jos en Miriam van Breugel- Hugens
Foto: Jos en Miriam van Breugel- Hugens
Foto: Jos en Miriam van Breugel- Hugens
Foto: Jos en Miriam van Breugel- Hugens

Bekendmakingen week 36

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Dommeloord bij huinummer 36, rooien 2 esdoorns
Europalaan naast Nieuwland 1, rooien 1 esdoorn
Hamsestraat 5, wijzingen luchtwassers, verplaatsen proceswater- en spuiwateropslag, vergroten spuitplaats, plaatsen plateaus
Hazelaarsgaard tegenoverhuisnummer 24, rooien: 1 hazelnoot uit plantsoen
Markt 1, uitvoeren diverse werkzaamheden voor aanleggen parkeerplaatsen in binnentuin gemeentehuis
Molenpad 1, wijzigen erker voorzijde woning
Nieuwe Nieuwstraat tegenover huisnummer 84, rooien: 1 esdoorn uit plantsoen
Oude Postbaan 22, rooien: 4 populieren voorzijde woning
Rechterstraat 55, rooien: 1 esdoorn uit voortuin
Schijndelseweg 61, openstellen tankstation gedurende 7 dagen per week, 24 uur per dag voor benzine en diesel, het plaatsen van een betaalpaal en het uitschakelen van de LPG-installatie gedurende nacht en avondperiode (21.00-7.00 uur) en/of tijdens een onbemande situatie

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Hamsestraat 5, wijzigingen luchtwassers, verplaatsen proceswater- en spuiwateropslag, vergroten spuitplaats, plaatsen plateaus

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Van Salmstraat 46, ombouwen bestaande zinkput en voorzien van een dak en het plaatsen van een adblue tank

Verleende omgevingsvergunningen
Heidonk 28 en 30, realiseren valbeveiliging en dakhekwerk Pius X
De Spinster bij huisnummer 40, rooien: 4 populieren in plantsoen
Tongeren 13, wijzigen luchtwasser op stal 1, bouw kelder onder de nog te bouwen zeugenafdeling (achterste gedeelte stal 6), vergroten aantal dieren in stal 6 en het verkleinen van het aantal dieren in stal 7

Toestemming (tijdelijke)uitweg
Europalaan 150, aanleg tijdelijke bouwinrit

Verkeersbesluit
Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Keefheuvel

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Fractie BALANS met vlnr Willy van Zuijlen, Erica Vos, Mariëlle van Alphen en Wim van der Zanden.

Een mooi mens is ons ontvallen

Afgelopen weekend bereikte ons het verschrikkelijke bericht dat ons collega-raadslid Willy van Zuijlen uit Liempde is overleden. Wij herinneren ons Willy als een zeer betrokken en bevlogen mens. Wij zijn hem zeer dankbaar voor zijn inzet voor het CDA in het verleden en in de periode daarna voor de steun en ervaring die hij deelde met onze fractie.

Wij wensen zijn vrouw Annie, zijn kinderen en kleinkinderen, dierbaren en onze collega's van BALANS heel veel sterkte toe met dit enorme verlies.

Fractie BALANS met vlnr Willy van Zuijlen, Erica Vos, Mariëlle van Alphen en Wim van der Zanden.

Het verlies van een collega relativeert politieke verschillen van inzicht. In een volgende editie van onze column in dit blad zullen wij weer aandacht besteden aan de inzet van het CDA in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

CDA-fractie,

Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay


Met groot ongeloof hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van raadslid Willy van Zuijlen.

Combinatie95 gebruikt graag deze ruimte in DeMooiBoxtelKrant om familie, vrienden, buren, kennissen en partijgenoten van Willy Van Zuijlen heel veel sterkte te wensen bij het verwerken van dit verlies.

Hoewel je het in de politiek natuurlijk niet altijd met elkaar eens bent hebben de (fractie-) leden van Combinatie95 Willy altijd gezien als een gedreven en betrokken politicus. Iemand die vanuit een intrinsieke motivatie om op te komen voor zijn gemeenschap in de raad en vele andere verenigingen en stichtingen actief was. Hij gaf zelf ook aan graag onder de mensen te zijn en dat hij iets voor hen wilde betekenen. Daarvoor heeft hij zich tomeloos ingezet en verdient hij respect .

Boxtel en Liempde verliezen een betrokken inwoner die nog lang herinnerd zal worden.

GEMEENTE INFO Oud papier: 08-09 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 09-09 Munsel + deel Centrum – Breukelen 09-09 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 12-09 Kerkeind 13-09 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Nieuwe locatie voedselbank komt als geroepen

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Apetrots is hij op de inzet van zijn vrijwilligers, Arjen Witteveen, voorzitter van de voedselbank Boxtel, Haaren, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel. Op 2 oktober opent het nieuwe pand, pal naast het Wereldhuis aan de Achterberghstraat 18a. Het belooft een grote vooruitgang ten opzichte van het oude, in slechte staat verkerende pand aan het Ronduutje.

Bij binnenkomst in het nieuwe pand ruikt het naar verf. Ook de splinternieuwe koelcellen - eerst de koelruimte, daarachter pas de vriesruimte om weglekkende warmte te beperken - ruiken nog alsof ze net uit de verpakking komen. De voedselbank is klaar om ingeruimd te worden. En dat is precies wat deze week gebeurt. Nog niet met verse producten, maar wel met meubilair en ander toebehoren. Het nieuwe pand biedt meer ruimte, maar vooral veel meer gebruiksgemak en een spectaculair lagere energierekening met zich mee dan het oude.

Witteveen legt uit dat in het oude pand van de voedselbank eigenlijk niet meer gewerkt kon worden conform de regels van de Voedsel- en warenautoriteit (NVWA). De werkwijze werd echter gedoogd omdat de voedselbank geen andere keuze had. Nu is die er wel, met een ruime herpakkingsruimte, aparte koel- en vriesruimte en een grote opslagplek. De voorzitter kan zich wel vinden in de claim dat de nieuwe locatie als een geschenk uit de hemel voelde. En het moet gezegd, de voormalig serviceruimte van Molenweide oogt fris en ruim.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Grote vraag
Zo'n 65 vrijwilligers zijn inmiddels betrokken bij de voedselbank. Samen voorzien zij in Boxtel, Haaren, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel zo'n 160 huishoudens van voedsel. "Maar ik ben er van overtuigd dat ééns zoveel mensen recht hebben op ondersteuning vanuit de voedselbank", legt Witteveen uit. "Mensen geven een achteruitgang altijd moeilijk toe. Dat kan bij het lichamelijke, zoals het moeten kopen van een bril of gehoorapparaat, maar ook het financiële zijn."

En voor mensen die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen is de voedselbank een uitkomst. Als zij voldoen aan een aantal eisen, ontvangen de cliënten op vertoon van een pas wekelijks een voedselpakket. En om die criteria te voldoen, hoef je echt niet in de goot te leven. Ook mensen die met de auto naar de voedselbank komen kunnen soms het extra steuntje in de rug gebruiken. "Huis onder water, gescheiden", Witteveen somt zomaar een paar redenen op waarom mensen de hulp nodig hebben. "Er zijn mensen die van ons afhankelijk zijn terwijl ze gewoon werk hebben en daar in verband met de schuldsanering een auto voor nodig hebben."

Hulp uit alle hoeken
Terwijl hij het nieuwe gebouw van voor tot achter laat zien vertelt Witteveen uitvoerig over hoe blij hij is met de nieuwe sorteerruimten, herpakkingsruimtes en met alle steun die de voedselbank krijgt. Zo ontving de voedselbank flinke donaties van het Oranjefonds en het Kansfonds. Maar ook kwamen duizenden euro's binnen dankzij particulieren: onder meer ruim 4.000 euro van de Garagesale in Esch en 2.500 euro met een tweedehandsmarkt van medewerkers van het waterschap.

De hulp kan financieel, maar ook materieel zijn. Witteveen schat zelf dat 'zijn' voedselbank dankzij alle steun zo'n 30 procent goedkoper uit was dan het bedrag van ongeveer één ton waarop de verhuizing begroot was. Zo kwam ondernemersclub JCI Dommelland schilderen en kreeg de voedselbank korting op veel materialen. Dankzij deze meevallers konden twee grote koelvitrines aangeschaft worden om de afhaalruimte meer als een winkel dan als een magazijn in te richten.

De steun komt uit alle hoeken: vrijwel alle supermarkten leveren producten die op de uiterste houdbaarheidsdatum zitten aan. Deze producten worden vervolgens door de voedselbank ingevroren, zodat ze nog twee maanden te gebruiken zijn. Het aanleveringsproces verloopt steeds beter. Volgens Witteveen is de optimalisering een kwestie van tijd: "De samenwerking is immers pas een jaar aan de gang en moet bij de winkels ook ingebed worden in hun proces. Dat gaat niet van de ene op de andere dag."

Noodzakelijk kwaad
Ook de samenwerking met de voedseltuin verloopt volgens Witteveen komt goed op stoom. "Zij beschikken inmiddels ook over een eigen koelruimte, waardoor ze niet alle versproducten eerst naar onze koeling hoeven te brengen", legt hij uit. De voedselbank ontvangt verse groenten uit de voedseltuin die dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag naar de verschillende uitdeelpunten in de regio verspreid worden.

Wanneer hij erop wordt gewezen dat het eigenlijk best triest is dat er zoveel mensen recht hebben op ondersteuning van de voedselbank antwoordt Witteveen: "Dat klopt. Maar ik zie het als een gegeven. Wij zijn helaas een noodzakelijk kwaad." Een noodzakelijk kwaad in een volledig nieuw jasje dus.


In memoriam: Willy van Zuijlen

Foto: Sander van Kasteren

In DeMooiBoxtelKrant-reeks 'Hoe is het nu met?' werd op 2 maart 2016 Willy van Zuijlen aan de tand gevoeld. Vanwege het overlijden deze week van deze betrokken politicus, verenigingsman, geliefd mens en zo veel meer plaatsen in zijn nagedachtenis we dit mooie gesprek hier nomaals, zonder aanpassingen.

Wie kent hem niet? Willy van Zuijlen (72). Politicus, voorzitter bij de Zonnebloem in Liempde, Kèk Liempt, organisator van het Tourspel, ingeschreven in het Boek van Verdiensten en drager van een lintje. Het zijn maar een paar zaken die hem typeren.

Als klein ventje hielp Willy al mee op de boerderij van zijn ouders in Herpen. In dat dorp, dat toen nog in de gemeente Ravenstein lag, dat inmiddels zélf alweer onder gezag van Oss valt, groeide de jonge Willy op. Het katholieke gezin Van Zuijlen bestond uit zeven kinderen, waarvan de in 1943 geboren Willy de jongste was. "Ik had drie broers en drie zussen. Er was altijd werk en het was altijd gezellig druk bij ons thuis!"

Enkel de laatste jaren van de oorlog maakte hij onbewust mee. Willy noemt zichzelf dan ook een echt 'wederopbouwkind': "In die tijd lag het werk voor het oprapen."

Zo kwam het dat Willy na zijn algemene opleiding op de MULO ("14 vakken!") als 17-jarige jongen terechtkwam op de secretarie van de gemeente Ravenstein. Met avondopleidingen en De Gemeentestem, een blad met daarin vacatures binnen de Nederlandse gemeentes, kwam Willy via Mill, Druten, Den Dungen en Megen steeds een beetje hogerop. "Zo kwam ik op 1 april 1973 uiteindelijk als loco-secretaris in de gemeente Liempde terecht", verduidelijkt hij.

In die 'aanloop' naar Liempde zag Van Zuijlen een hoop veranderen: "Ik heb zelfs nog twee jaar meegemaakt dat we op een zaterdagochtend moesten werken!" Ook de Algemene Bijstandswet uit 1965 noemt Van Zuijlen zo'n grote verworvenheid die past bij het naoorlogse karakter: "De afhankelijkheidspositie van mensen werd vervangen door rechten die zij kregen!"

In 1970 trouwde Willy met zijn huidige vrouw Annie, met wie hij twee kinderen kreeg, die zelf inmiddels ook voor zes kleinkinderen hebben gezorgd op wie hij regelmatig past. In Liempde aardde het gezin Van Zuijlen. Willy begon in 1975 bij voetbalclub DVG in het veteranenteam. Toen in 1988 de meerderheid van het bestuur opstapte, werd op hem een beroep gedaan om als voorzitter te helpen de club met vijf nieuwe bestuursleden weer op de rails te krijgen.

Het is niet de enige nevenfunctie die Van Zuijlen vervult. Ten tijde van zijn penningmeesterschap van de Stichting Jeugdbelangen Liempde werd begin jaren tachtig de sporthal gebouwd (het huidige Pius X) en maakte hij twaalf jaar deel uit van het bestuur van de Stichting Kèk Liempt. Ook zat hij negen jaar in het kerkbestuur van Sint Jans Onthoofding en nu is hij ruim tien jaar lid van de Avondwakegroep. 'Een dankbare functie' noemt hij dat laatste. De groep is verantwoordelijk voor de viering ter voorbereiding op de uitvaart van een dierbare de volgende dag.

In 2002 ontving Van Zuijlen een lintje voor onder meer bovengenoemde activiteiten. "Burgemeester van Homelen belde me op of ik daags voor Koninginnedag op het gemeentehuis voor een bespreking aanwezig kon zijn en toen wist ik het wel", verklaart Van Zuijlen het feit dat hij - vanwege zijn werkervaringen - niet erg verrast was met zijn onderscheiding.

Vrijwilligerswerk waar Van Zuijlen erg trots op is, is zijn werk als voorzitter van de Liempdse afdeling van de Zonnebloem. Die organisatie komt op voor mensen met een lichamelijke beperking. Volgens Van Zuijlen gaat het in Liempde daarbij met name om ouderen die als gevolg van hun beperking minder mobiel zijn geworden. Toch zijn de uitjes niet oubollig. "Wij, als 25 zeer actieve vrijwilligers, organiseren regiovakanties, huisbezoeken en houden jaarlijks zo'n tien activiteiten zoals een bezoek aan de Heilige Eik in Oirschot, de kermis en dit jaar gaan we naar Circo Circolo", vertelt Van Zuijlen. "Een mevrouw vertelde me dat ze al meer dan dertig jaar niet op de Liempdse kermis was geweest. Fijn dat ze nu er naar toe kon; gezellig op het terras, lekkere popcorn, gebakken vis maar 'nie in de schommels'. Iets anders dan thuis achter de geraniums."

Een andere verdienste van Van Zuijlen is het Tourspel. "Er stonden twee dingen op mijn wensenlijst om in Liempde van de grond te krijgen. Eén daarvan was de Liempdse Kwis, de andere was een Tourspel." De dorpsquiz lukte hem in eerste instantie niet. "De mensen die ik toen benaderd heb, vonden het wel erg grootschalig en wilden zich niet zo vastpinnen", verklaart Van Zuijlen. Het Liempds Tourspel zag in 2012 het daglicht. "Jaren geleden kwam ik in Sint-Oedenrode in aanraking met het Roois Tourspel. Ik zat toen al bij de Liempdse Zonnebloem en was ook interim-voorzitter van Fietsclub LTC 't Groene Woud", vertelt Van Zuijlen met een twinkeling in zijn ogen. Eén en één was twee, zo vervolgt hij, en het idee voor een sponsortocht vanaf Arles (waar Van Gogh zijn wereldberoemde Zonnebloemen schilderde) naar Liempde om het 40-jarig jubileum van De Zonnebloem te kunnen bekostigen was geboren. Van Zuijlen, zelf redelijk fanatiek recreant wielrenner, kon helaas niet meefietsen in de uiteindelijke tocht.

Maar toch smaakte dit wielersucces naar meer. "Ik dacht, we moeten in Liempde dan ook een Tourspel van de grond kunnen krijgen! In Liemt hebben we 'onze' eigen profrenner Koen de Kort." Zo gezegd zo gedaan: Koen is vanaf het begin ambassadeur van het Tourspel, dat dit jaar zijn vijfde editie beleeft. Het spel wist ondertussen met een aantal enthousiaste ICT-techneuten en mede-vrijwilligers duizenden euro's voor lokale, Liempdse goede doelen bij elkaar te krijgen.

En niet getreurd: Vorig jaar kwam er alsnog een Liempdse Kwis, toen anderen de organisatie op zich namen en hem om zijn medewerking vroegen. Eigenlijk toont dat volgens Van Zuijlen het sterke gevoel van saamhorigheid in Liempde aan. "Ik, Annie en mijn kinderen hebben zich vanaf het begin zeer thuis gevoeld in Liemt. Het dorp heeft mijn gezin hartelijk verwelkomd en ontvangen", besluit hij.

Unieke kans op een styling bij Uniek Mode

Boxtel – Wil jij kans maken om compleet gestileerd te worden? Modezaak Uniek Mode biedt Boxtelaren een unieke kans op een styling met nieuwe kleding ter waarde van maar liefst 250 euro. Bovendien kom je met een mooie foto en verhaal in DeMooiBoxtelKrant.

Om mee te doen met de actie stuur je de redactie van DeMooiBoxtelKrant een e-mail via redactie@demooiboxtelkrant.nl of een brief via Markt 17, 5281 AT in Boxtel. Hierin leg je uit waarom jij de styling moet winnen.

De actie loopt vanaf vandaag tot en met 11 september. De winnares wordt op dinsdag 12 september bekendgemaakt via de sociale mediakanalen van Uniek Mode. Houd daarom @uniek_mode (Instagram) en @uniekmodeboxtel (Facebook) goed in de gaten!

Met de winnares wordt vervolgens een afspraak gemaakt voor de styling en het bijbehorende artikel plus foto. Het resultaat verschijnt in DeMooiBoxtelKrant van 20 of 27 september. Let wel: Uniek Mode verkoopt enkel damesmode!

Dus aarzel niet, klim in de pen en vertel ons waarom jij dé kandidaat bent voor de styling.

Biereloth gaat met de tijd mee

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De 23e editie van Biereloth wordt komende zondag, 10 september gehouden. Het festival gaat volgens de beproefde formule - tientallen stands met exotische en minder exotische bieren die allen voor een Biereloth-munt verkrijgbaar zijn - verder. Toch is er een belangrijke wijziging: het programmaboekje is afgeschaft en vervangen door een digitale variant, te vinden op biereloth.nl.

Bert Beekmans, mede-organisator en lid van de Bierkamer, legt uit waarom de overstap naar digitaal is gemaakt: "We vonden na afloop geheid zo'n 80 procent van de programmaboekjes terug. Dit jaar bieden we alle informatie via een mobiele website aan. In plaats van de boekjes hebben we nu een plattegrond op een A4 afgedrukt. Dat scheelt nogal met opruimen en is nog goedkoper ook!"

Munten zijn verkrijgbaar voor 2,30 euro. Dit jaar zijn er voor het eerst ook bieren die twee munten kosten. Volgens Beekmans komt dat omdat dit wat exclusievere bieren zijn die gewoonlijk bijna tien euro het glas kosten. "Deze bieren vaak vrij bewerkelijk en anderzijds zijn de ingrediënten ook wat in prijs gestegen het afgelopen jaar", aldus Beekmans. Een glas kost dit jaar 4 euro statiegeld. Bij de kassa kan, net zoals de voorgaande jaren, een pakket voor 20 euro worden aangeschaft. Dit bestaat uit zeven munten en een glas. Ook bij de food-bar en Het IJs Café kan met de munt betaald worden en mocht je nog munten van vorig jaar hebben liggen dan zijn die ook geldig.

Keuze genoeg
Wie het liefst meteen voor het sterkste biertje gaat, kan beter zorgen dat een goede bodem gelegd is. De Eisbock versie van 'Go B*ck yourself', van brouwerij Oldskool, bevat namelijk 28 procent alcohol. Het is een van de notabele namen die te vinden zijn bij Biereloth.

Voor wie het liever iets rustiger aan doet zijn natuurlijk ook lichtere bieren verkrijgbaar zo zijn er tientallen weizenbieren zoals de Weiherer Weisse, Berliner Weisse, maar ook een Weizen aspergebier of een Witte Kater, met een vleugje sinaasappel; er is keus genoeg met de vijftien aanwezige bierbrouwerijen.

Ook regionale brouwerijen, zoals de Boxtelse thuisbrouwerij De Kater, maar nu ook De Proosterij uit Liempde en Vandeoirsprong uit Oirschot zijn vertegenwoordigd. De Proosterij verzorgt bierproeverijen met zijn eigen bieren, maar organiseert ook workshops, waar de liefhebber zelf onder begeleiding kan leren brouwen. Vandeoirsprong is op een aantal plaatsen in de regio al verkrijgbaar, maar nu ook voor het eerst voor de ruim 1.000 bezoekers van Biereloth.

Verder zijn diverse Brabantse brouwerijen, zoals microbrouwerij Frontaal uit Breda en Ramses Bier uit Hooge Zwaluwe aanwezig. Van verder is de Amsterdamse brouwerij Walhalla van de partij. In 2016 werd de Heimdall Imperial Rye bock van deze brouwer uitgeroepen tot het lekkerste bockbier van Nederland in de zware categorie.

Creativiteit
Een wel heel bijzondere aanwezige op Biereloth is de Haarlemse Brouwerij 't Uiltje. De creativiteit van de brouwerij blijkt uit de bijzondere etiketten, maar ook de namen: 'FF lekker met je bek in het zonnetje' of 'Dikke lul, drie bier'. Voor wie het liever nóg verderop zoekt zijn de Spaanse bieren van Mahou-San Miguel, Nomada en La Vella ook op Biereloth vertegenwoordigd.

Naast de notabele nieuwkomers is er ook plaats voor de 'usual suspects' zoals De Blauwe Ijsbeer, Oldskool, Het Hijgend Hert, de
Texelse bierbrouwerij en de Muifelbrouwerij. Ook De Halsche Stoombrouwerij is, na enkele jaren afwezigheid, terug op Biereloth en voor de bierproevers die even willen afkoelen is er ook weer een ijsje van Het IJs Café te verkrijgen.

vanBakkus verzorgt dit jaar het muzikale programma. Dit viertal brengen voornamelijk bekende liedjes uit pop- en rockrepertoire, in een geheel eigen (semi-)akoestisch jasje gestoken. De naam is volgens de band gerelateerd aan de Romeinse god Bacchus en het Brabantse woord voor gezicht, het eigen gezicht dat de band geeft aan bestaande liedjes.

Biereloth vindt plaats in de Rozemarijnstraat. De toegang is gratis. De taps zijn open van 13.00 tot 19.00 uur. Voor meer informatie en de platte grond zie: www.biereloth.nl.


Foto: Sander van Kasteren

Omgaan met COPD, een hele kunst

FYSIO-TEAM bestaat in 2017 alweer 15 jaar. Al die jaren werkt een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten samen aan de fitheid van hun patiënten. Via columns zullen deze fysiotherapeuten je inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie.
Deze week zal Wim de Gruiter zijn ervaringen met COPD, ofwel longpatiënten, met je delen.

COPD is de engelse afkorting van chronische luchtweg belemmerende longziekten. Deze zijn grofweg in te delen in chronische bronchitis (ontsteking van de luchtwegen waardoor problemen met slijm) en longemfyseem (hierbij zijn longblaasjes verloren gegaan). Er is dan minder longoppervlak over om zuurstof naar de bloedbaan en koolzuur naar de longen te transporteren.

De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Stoppen met roken is dan ook het eerste advies. Ter ondersteuning kan men zich richten tot praktijkondersteuner van de huisarts. Op iedere leeftijd kan stoppen met roken nog winst opleveren.

COPD is niet te genezen. Wel kun je er met behulp van medicijnen, oefeningen en aanpassing van je manier van leven mee leren omgaan en daarmee een zo goed mogelijke kwaliteit van leven behouden. Als fysiotherapeut kan ik daar een zinvolle bijdrage aan leveren met oefentherapie, advies en voorlichting, zowel individueel als bij de groepstraining COPD. In alle gevallen staan de persoonlijke doelstellingen voorop, om het leven met COPD beter verdraagzaam te maken.

Voor deze begeleiding heb ik specifieke scholing gevolgd op Papendal en bij revalidatiecentrum CIRO. Tevens begeleiden binnen FYSIO-TEAM ook Kees Verschoor, Yvonne Sijbers en Ankie van der Sloot de COPD-patiënten. Verder zijn we als praktijk lid van COPD-netwerken in de regio en hebben we korte lijnen met de ziekenhuizen in Den Bosch en Eindhoven.

In reactie op het gevoel van kortademigheid zie ik vaak een snellere, ondiepe ademhaling, waarbij per ademhaling maar een klein beetje lucht ververst. Verbeteren van de ademtechniek geeft een betere ventilatie van de longen en meer zuurstof in je bloed. Daardoor voel je je minder snel benauwd. Bij overtollig slijm in de longen wordt er minder zuurstof doorgeven naar het bloed. We leren een efficiënte hoesttechniek aan om het overtollig slijm kwijt te raken en minder moe te worden van het hoesten zelf.

Om de snel optredende kortademigheid en vermoeidheid te vermijden is er de neiging om steeds minder actief te worden. Kracht en conditie gaan verder achteruit en dan treden deze symptomen steeds eerder op. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken wordt de training nauwkeuring gedoseerd. De mate van kortademigheid en de zuurstofgraad in het bloed worden hiervoor regelmatig gemeten.

Tijdens de doelgroeptraining COPD oefen je met lotgenoten, je leert van elkaars ervaringen. Iemand die eerst aan huis gekluisterd was, kan door oefenen uiteindelijk weer de Boxtelse Bazaar bezoeken, of het dorp weer doorkruisen op de fiets. Of de trap rustig op lopen zonder steeds te moeten rusten.

Zelf heb ik er veel voldoening van als ik iemand zijn mogelijkheden om van het leven te genieten zie verbeteren.

Meer informatie over behandeling van en omgaan met COPD: www.longfonds.nl of www.fysio-team.nl

Wim de Gruiter, FYSIO-TEAM, 0411-672548

17 / 24

Jubilerend Bar Slecht legt de lat ieder jaar hoger Hobbyproject groeit langzaam uit tot begrip in Boxtel

Robbert-Jan (l.) en Tim zijn deze week hard aan het werk. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het begon vijf jaar geleden uit pure verveling, zo meldt organisator Tim Zwanenberg. Inmiddels is 'Bar Slecht', zoals de tuin, Raapakkerbrug en Sint-Lucas zijde van de Raaphof tijdens het evenement 'Dommel by night' heten, uitgegroeid tot een begrip binnen de gemeentegrenzen. Maar wat motiveert Tim en mede-organisator Robbert-Jan ("liever geen achternaam") nu om ieder jaar een week vrij te nemen om de voorgaande editie te overtreffen?

"Misschien kun je het inderdaad wel niet-meer-zo'n-jonge-jeugd-vakantieweek noemen", lacht Tim als ondergetekende hem de vraag voorlegt of Bar Slecht eigenlijk een soort bezigheidsproject is. "Maar dan wel een vakantieweek met veel bier!" Tim zat deze week precies vier jaar geleden, onder het genot van een biertje samen met Robbert-Jan in de tuin van diens ouders. "We verveelden ons eigenlijk kapot", vertelt Tim, "totdat we zagen dat het die avond 'Dommel by night' was. Eigenlijk niemand versierde in die tijd zijn tuin, terwijl de Pagaai dat wel verzocht aan mensen die aan de Dommel wonen." Tim legt uit dat Robbert-Jan in die tijd nog bij zijn ouders op de Raaphof, langs de Dommel, woonde.

Het biertje werd snel opzij geschoven en die middag trok het tweetal de hobbyoutfit aan om verandering te brengen in de saaie aanblik van de kade, op zijn minst op de Raaphof. Een ponton werd uit de kast getrokken om een drijvende bar te maken en de lat werd met de keuze voor een naam meteen, met een knipoog, erg hoog gelegd: Bar Slecht.

Raise the bar
"Ik weet niet of het aan ons ligt, maar nu zie je dat veel meer mensen die langs de Dommel wonen hun tuin mooi proberen te versieren", aldus Tim. Het leverde Bar Slecht dan ook een attentie op van de Pagaai. De vereniging beloont jaarlijks de mooist versierde tuin met een leuke attentie. "Dat was toen wij die wonnen een bos bloemen en een keer gratis een kano huren", vertelt Zwanenberg, "Die bloemen gingen natuurlijk meteen naar de ouders van Robbert-Jan, omdat zij zo vriendelijk waren hun tuin beschikbaar te stellen. Robbert-Jan woonde toen wij wonnen al niet meer thuis en we hadden daar toch de hele week zitten te knutselen!"

Want waar het project ontstond uit pure verveling, nemen beide twintigers nu bewust een week vrij om Bar Slecht vorm te geven. De bar kent inmiddels een vaste huisband in de akoestische formatie One Two Many, en wordt dit jaar verder opgeleukt door een speciale gelegenheidsformatie van vrienden van het tweetal (onder de naam Friendband). "We doen het absoluut niet voor de prijs, maar gewoon voor de lol hoor! Maar wel willen we ieder jaar de bar raisen", grinnikt Tim.

Thema
Ieder jaar kiest de groep, die inmiddels is uitgegroeid tot een harde kern van acht personen, een thema voor Bar Slecht. Vorig jaar was dat 'space', waarbij bijvoorbeeld een heuse 'dronken' astronaut de bar opleukte. Dit jaar, tijdens het eerste lustrum, is het thema 'jungle boogie'. Veel willen Tim en Robbert-Jan er nog niet over weggeven, maar bezoekers kunnen onder andere een dansende aap verwachten. De knutselaars kunnen ook nog niet heel goed vertellen hoe hun bar eruit komt te zien, omdat verreweg de meeste ideeën spontaan ontstaan. Tim: "We struinen verschillende tweedehandswinkels af op zoek naar leuke artikelen. Verder kunnen we via een vriendin aan oude ijzerwaren komen."

Bar Slecht kent ook nog een grote barbecue, maar die is enkel voor genodigden. Dat gaat ook niet zo snel veranderen, bevestigt Tim. "Dan zouden we een evenementenvergunning moeten aanvragen en dat willen we niet." Vooralsnog kunnen nieuwsgierigen dus gewoon toekijken vanaf de Raapakkerbrug. "Of natuurlijk vanuit een kano!", vult Tim aan.

Voor de editie van volgend jaar zit de organiserende vriendengroep alweer vol plannen. Wat het thema dan wordt, kan Tim nog niet zeggen: "Dat bepalen we meestal rond juni." Maar dat het wederom bijzonder humoristisch en gezellig wordt, lijkt duidelijk.

Bar Slecht is geopend voor deelnemers van Boxtel by night op 9 september. De muziek en versieringen zijn die avond gratis te bewonderen vanaf de Raapakkerbrug.


Boender Fitness gooit het roer om aan de Stationsstraat

Boxtel - Boender Fitness stopt met damesfitness aan de Stationsstraat 59-07. Op deze locatie wordt afgestapt van krachtsport en bodybuilding en worden in de toekomst enkel nog fitnesslessen gegeven. Leden die aan (zware) krachtsport doen kunnen naar de locatie Rozemarijnstraat 6a toe.

"Ongeveer dertig jaar geleden waren wij de eerste met een bodybuilding/kracht/fitness school in Boxtel. Vanaf oktober gaan wij met weer een unieke formule starten op de Stationsstraat", laat eigenaar Dick Boender weten. Volgens hem doen tegenwoordig alle sportscholen aan bodybuilding met zware gewichten. Daarom wil hij de locatie aan de Stationsstraat omvormen tot een wat rustiger/vriendelijker fitnesscentrum
voor hem en haar vanaf 12 jaar.

Bij Boender Fitness aan de Rozemarijnstraat kunnen sporters met een zwaardere fysieke trainingsvraag terecht. Zij krijgen daar hun gepersonaliseerde toegangssleutel waarmee ze 365 dagen per jaar tussen 7.00 en 23.00 uur naar binnen kunnen om te sporten.

Kennismaking met jeugdatletiek bij Marvel

Boxtel - Atletiekvereniging Marvel organiseert op 24 september een evenement waar alle lagere school leerlingen kennis kunnen maken met de moderne atletiek. Onderdelen zijn sprinten, en hoogspringen, maar ook bijvoorbeeld Vortex-werpen.

Door de successen van hardloopster Daphne Schippers staat atletiek meer in de belangstelling. Ook bij de jeugd. Toch zijn veel mensen nog onbekend met de atletiek als sport. De laatste jaren is de jeugdatletiek ook behoorlijk veranderd. De wedstrijdonderdelen voor de jeugd tot 12 jaar zijn gemoderniseerd en aan wedstrijden wordt in teamverband deelgenomen. De kinderen zijn hier enthousiast over. De wedstrijden heten Athletic Champs

Op 24 september kunnen kinderen van de lagere school kennis maken met de moderne atletiek. Het programma start om 13.45 en is om 16.30 afgelopen. Aanmelden kan gratis via wedstrijdenjeugd@avmarvel.nl o.v.v. naam kind, school en geboortedatum. Uiterlijk maandag 18 september. Meer informatie over de vereniging is te vinden op www.avmarvel.nl.

Michael van Gerwen wint Dutch Darts Masters

Maastricht - Michael van Gerwen heeft zondag voor het vierde opeenvolgende jaar de Dutch Darts Masters op zijn naam geschreven. In een afdroogpartij rekende de darter met 6-1 af met de Brit Steve Beaton in het MECC congrescentrum in Maastricht.

In het tot de laatste plaats toe gevulde congrescentrum zagen zo'n 5.000 fans de beste Nederlandse darter aller tijden de oud-Boxtelaar met de titel aan de haal gaan. Van Gerwen schakelde, voorafgaand aan de finale, ook al Jeffrey de Zwaan (zaterdag) en Kyle Anderson uit. Laatstgenoemde werd zelfs opzij gezet met 6-1 met een gemiddelde van 107,60 voor de Nederlander.

In de kwartfinale kon Daryl Gurney (6-5) nog een vuist maken tegen Van Gerwen, die verder oppermachtig was. Even leek Michael Smith dit ook te doen, maar na een aanvankelijke achterstand boog de oud-Boxtelaar de partij om in een 6-2 overwinning.

De eerste overwinning na de zomerstop, én de geboorte van zijn dochtertje Zoë, levert Van Gerwen een geldbedrag van 25.000 pond op.

HCB'92 C-jeugd wint eerste wedstrijd

Boxtel - De C-jeugd meisjes van HCB'92 begon zondagmorgen met een nieuw team aan het veldseizoen. Het was niet alleen spannend hoe het onderling zou gaan, maar ook afwachten wat het niveau van de tegenstander DOS'80 uit Heesch zou zijn.

De opdracht die de meiden kregen van coach Bart was duidelijk: de oefeningen uit de trainingen toepassen in de wedstrijd. HCB startte voortvarend, Jorien Strik had haar plekje op de cirkel gevonden en wist al snel te scoren. Hierna raakte ook Tess Berkien een paar keer de goal en al snel stond HCB voor met 4-0. De tegenstander kon niet goed de gaatjes in de Boxtelse verdediging vinden en lukte dat wel dan stond keepster Anouk Foolen op haar plaats en stopte de meeste ballen. Ruststand 6-2 voor HCB'92.

Na de rust ging HCB door waar het gebleven was. Door goed druk te zetten in de aanval en meerdere malen de cirkelspeelster aan te spelen, vielen de nodige doelpunten ten gunste van de Boxtelse ploeg. De bezoekers pasten hun verdediging hierop aan, maar daardoor kwam er op andere plekken ruimte waar HCB goed gebruik van maakte. De hele wedstrijd bleef HCB goed handballen. De Boxtelse meiden wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 14-6. Een heel goed resultaat voor een eerste wedstrijd van een nieuw seizoen.

Succesvol Liempds Golfkampioenschap

Liempde/Teteringen - Voor de 28e keer werd vrijdag 1 september het Liempdse Golfkampioenschap georganiseerd. De wedstrijd voor Dames en Heren vond plaats op golfbaan De Haenen in Teteringen. Bij de heren speelden 20 en bij de dames 12 golfers om de Willemine-van-Laarhoven-trofee (Strokeplay) en het Bronzen Schoentje (Stableford wedstrijd).

Jet Schoenmakers werd Liempds kampioen met een record van 89 slagen. Bij de heren werd Jaap Heijn Stolk kampioen, eveneens in een record met 80 slagen. De Stableford wedstrijd bij de dames werd gewonnen door Ineke Smits, Jan Claassen was de beste bij de heren.

Tijdens de prijsuitreiking in Het Wapen van Liempde werd een plakkaat onthuld met alle namen van de Liempdse kampioenen. Deze eregalerij krijgt een mooi plaatsje in het café.

22 / 24

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 29 augustus
A-Lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 60% 2.S. Tempels & J. Sweere 57,78% 3. C. & J. Kerssens 54,44% B-Lijn: 1.H. & G. Veroude 66,67% 2.R. van den Braak & T. van Leusden 62,96% 3. A. van Ewijk & G. van Heertum 56,02%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 31 augustus
A-Lijn: 1. A. van de Ven & M. Jessurun 63,80% 2. C. & J. Kerssens 63,67% 3. B. Hermkens & Henk Schalkwijk 60,33%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 29 augustus
1. J. Sebregts & C. Nienhuis 65,63% 2. R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 60,42% 3. M. Kleiss & E. Wijnen 56,77%
Bridgeclub Boxtel, openingsdrive, uitslagen 30 augustus
A-Lijn: 1. R. van Stuivenberg & J. de Wolf 65,00% 2. A. Slaats & R. van Weert 55,36% 3. H. van Esch & P. van de Ven 54,89% B-Lijn: 1. C. van Grinsven & T. van de Sande 60,33% 2. R. Gerris & J. Jilesen 59,74% 3. C. & J. Meeuwis 59,22%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 31 augustus
A-Lijn: 1. M. Klaassen & A. van der Sangen 68,65% 2. T. Walbeek & R. van Wersch 61,98% 3. G. Dams & E. van Gelder 54,79% B-Lijn: 1. W. de Langen & F. Geurts 65,00% 2. J. Jansen & R. Koenders 56,25% 3. H. & J. van Uitert 54,69% C-Lijn: 1. T.Heidelberg & F. van de Spijker 58,75% 2. G. & G. van den Bosch 56,77% 3. P. & L. Springer 56,25%
Bridgeclub Boxtel, uitslag Fietsdrive van 2 september
A-Lijn: 1. G. van Oirschot & J. van der Laar 62,77% 2. T. van der Kolk & S. van Lier 61,95% 3. N. van der Poel & J. de Wolf 59,66% B-Lijn: 1. I. Peeters & W. de Langen 67,97% 2. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 63,02% 3. T. & S. van Alphen 58,33%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen zomeravondzitting, 29 augustus
1. J. Clercx & H. Peerlings 66,37% 2. G. Stolk & K. de Waal 65,18% 3. F. Daniëls & C. van der Velden 61,61%

Biljart

't Ivoor 1, uitslagen 28-31 augustus
Libre:
't Ivoor 1-Krijt Op Tijd 1                 26-19
't Ivoor 2-'t Wapen v Liempde 2 26-30                        
KUP `77-'t Ivoor 3                         27-26        
Recreanten libre:
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 4         35-27        
't Ivoor 2-BV De Hazelaar 2         33-35                                
't Ivoor 3-Rio Bar 2                         38-31
De Baarzen 2-'t Ivoor 4                 38-35        
Recreanten 3-Banden Klein:
D'n Brouwer 2-'t Ivoor 5                 30-25
D'n Brouwer 3-'t Ivoor 6                 25-22        
NAL 6-'t Ivoor 7                                30-15
3-Banden-klein:
't Trefpunt Cafe 1-'t Ivoor 1         27-26        
3-Banden-Groot:
BV Ammerzoden 2-'t Ivoor 1         28-25

Seniorenbiljart Geboliesch, uitslagen week 35
Samen Sterk-Dé Zie'k Wel Zitte 34-40
De Prutsers-Kloosterboys        33-35
De Poedelaars-De Fetsers         36-37
De Eenheid-De Treffers        34-33
't Krijtje-Ons vertier        36-36
't Pommeransje-De Stapelaars                 40-24
Unie Boys-Le Carambole        38-32

Jeu de Boules

JBV De Walnoot, uitslagen Mixtoernooi, 4 september
1.Wim van Alphen 3/21, 2. Gerard van Esch 3/20, 3. Ben Heutink 3/19, 4. Ben van Casteren 3/17, 5. Toos Luyten 3/11, 6.Ad Pennings 3/10

Duivensport

Uitslagen Pv de Luchtpost
vlucht Chimay, 122 oude duiven, 185 Km
1-2-8-10-11-12-13-15 Berrie van de Brand
3-4 comb. van Rooij-Platenburg
5-6-7-9-14 Roland van de Langenberg

vlucht Chimay, 449 jonge duiven, 185 Km
1-2-3-4-12-13-14-15 Berrie van de Brand
5-6-7-8-9 comb. van Rooij-Platenburg
10-11 Roland van de Langenberg

vlucht Sens, 33 jonge duiven, 404 Km
1-6-7-9-10 Berrie van de Brand
2-3-4-5-8 Roland van de Langenberg
11 Wim Langenhuizen

Honkbal/softbal

Ducks, uitslagen 28 augustus
Cardinals JH2-Ducks JH1        9-8
Uitslagen 30 augustus
Blue Lions Tilburg AH1-Ducks AH1        2-3
Uitslagen 1 september
Ducks H2-Uden Red Sox H1        8-6
uitslagen 2 septmber
PSV PH1-Ducks PH1        6-7
Ducks JH1-Cardinals JH2        26-4
Ducks BM1-Nuenen Lions        17-25
ROEF! U17/1-Ducks Softbal U17/1        9-1
ROEF! U17/1-Ducks Softbal U17/1        13-4
Ducks AH1-Stags AH1        1-13
Uitslagen 3 september
Storks DS2-Ducks DS1        3-6
Starlights H2-Ducks H2        2-16
Programma 9 september                
ROEF! BM1-Ducks BM1 10:30
Royals JH1-Ducks JH1 11:00
Ducks PH1-Stags PH1 13:00
Ducks AH1-Blue Lions Tilburg AH1 14:00
Ducks Softbal U17/1-Vlaamse Liga U17/1 14:30
Ducks Softbal U17/1-Vlaamse Liga U17/1 16:30
Gryphons H3-Ducks H2 16:00
Programma 10 september
Alphians DS1-Ducks DS1 13:00
Ducks H1-Cardinals H1 15:00
Programma 12 september
Nuenen U17-Ducks Softbal U17/1 19:00
Nuenen U17-Ducks Softbal U17/1 21:00

Voetbal

LSV, programma 9 september
LSV VE-Essche Boys VEE        16:00
Programma 10 september
LSV 1-Terlo 1        14:30
ODC 5-LSV 2        10:00
Boxtel 3-LSV 3        12:00
LSV 4-ODC 4        12:00
Uitslagen
LSV VE-VCB VE 3-3
Vessem 1-LSV 1 9-0
LSV 2-Spoordonkse Boys 3 3-1
Essche Boys 3-LSV 4 0-10
LBC, programma 9 september
LBC JO9/1-Wilhelmina Boys 3 9:30
LBC JO11/1-Tuldania 1 11:00
Brabantia 2 – LBC JO11/2 10:15
LBC JO17/1-Oirschot Vooruit 3 12:00
OJC 3-LBC JO19/1 16:00
Uitslagen
DOSL 1-LBC JO9/1
LBC JO13/1-RPC 3
Wilhelmina Boys 4- LBC JO17/1 4-3
LBC JO19/1-Taxandria 2 2-1

DVG, uitslagen 2 september                                                        
Blauw Geel JO9/6-DVG JO9/1 2-16
Irene JO9/1-DVG JO9/3 7-2
DVG JO9/4-Rhode JO9/6 10-1
Avesteyn JO9/3G-DVG JO9/5 17-3
Nooit Gedacht JO11/1-DVG JO11/1 5-2
Rhode JO11/2G-DVG JO11/2 1-3
DVG JO11/3-Mulo JO11/5 3-1
Stiphout JO11/2G-DVG JO11/4 6-3
DVG JO13/1-UDI'19 JO13/2 2-4
Irene JO13/2-DVG JO13/2 0-11
DVG JO15/1-Avanti'31 JO15/1 0-7
Nulandia JO15/2-DVG JO15/2 0-4
DVG JO17/1-Nijnsel JO17/1 13-1
DVG JO17/2-Rhode JO17/4 5-1
Schijndel JO19/3-DVG JO19/2 3-0
Schijndel 1-DVG 1 1-0
Uitslagen 3 september
Schijndel 1-DVG 1 1-0
DVG 2-Berghem Sp 2 2-2
Handel 2-DVG 3 4-1
DVG 4-Schijndel 4 5-1
Sparta'25 6-DVG 5 3-2
Rhode 6-DVG 7 1-2
DVG 8-Nijnsel 5 0-4

Programma, 9 september                
DVG JO9/1-Rhode JO9/3        10:30
Blauw Geel JO9/7-DVG JO9/2        10:15
Nijnsel JO9/2-DVG JO9/4        09:45
DVG JO9/5-Margriet JO9/6G        10:30
DVG JO11/1-HVCH JO11/1        09:30
Unitas'59 JO11/3-DVG JO11/2        10:15
Sv Brandevoort JO11/5-DVG JO11/3 12:00
DVG JO11/4-Mariahout JO11/2G        09:30
Rhode JO13/2-DVG JO13/1         11:45
DVG JO13/2-Margriet JO13/5         11:30
Gemert JO15/2-DVG JO15/1         13:15
DVG JO15/2-Margriet JO15/3         13:00
Oss'20 MO15/2-DVG MO15/1         11:30
Boskant JO17/1-DVG JO17-1         14:30
Irene JO17/1-DVG JO17/2 14:45
DVG JO19/1-Rhode JO19/1         14:30
DVG JO19/2-Rhode JO19/3         14:30
Programma 10 september
DVG 1-Boskant 1         14:30
Rhode 2-DVG 2         11:00
DVG 3-Oranje Zwart 2         12:00
Nooit Gedacht 5-DVG 4        12:30
DVG 5-ELI 3         10:00
DVG 7-Boskant 5         10:00
Rhode 7-DVG 8         12:00
DVG VR 1-NLC'03 VR1        10:00
Programma 11 september
Den Dungen JO19/1-DVG JO19/1         20:00
programma 12 september
DVG 1-ODC 1         20:00
ODC 2-DVG 2 20:00
Programma 13 september
DVG JO19/1-BMC JO19/1         19:30

RKSV Boxtel en ODC, utslagen
2 september: DVS 1-Boxtel 1        1-4
3 september: TGG VR1-ODC VR1 0-14
ODC 1-Were Di 1 3 - 3
Programma
7 september: Boxtel 1-ODC 1        19:00
9 september: Boxtel 1-De Bocht'80 1 17:00
10 september: ODC VR1 - Wilhelmina VR        12:15
SV Budel 1-ODC 1        14:30

Zaalvoetbal
Programma 11 september
19.00 v. Stekelenburg-Groen als Gras
19.45 Vinyl en Tapijtwinkel-Verbeij/ Hanekroot
20.30 Rijschool Gestel 2-Selissen Boys
21.15 Wijpakettenonline-Men.v.Dommelen

Handbal

HCB'92, uitslagen 2 en 3 september
DOS'80 HC1-Zephyr/HCB'92 HC1         07 - 06
HCB'92 DC1-DOS'80 DC2                        14 - 06
HCB'92 DA1-RED/RAG Tachos DA1 16 - 03

HCB'92, programma 9-11september
9 sep (uitwedstrijd De Leye Oisterwijk)
White demons/Taxandria DC1-HCB'92 DC1 11:00uur
9 sep (uitwedstrijd 't Vijfeiken Heesch)
DOS'80/Olympia'89 DA2-HCB'92 DA1        19:45uur
10 sep (uitwedstrijd De Kleine Speel Leende)
Lido DS 1-HCB'92 DS1         10:00uur
10 sep(thuiswedstrijd De Braken Boxtel)
HCB'92 rolstoelhandbaltoernooi                        10-17.00uur                
11 sep (thuiswedstrijd PiusX Liempde)
HCB'92 recr-Leende recr                                 20:00uur

Golf

Golfkampioenschappen Liempde, 2017
Uitslag strokeplay Dames: 1. Jet Schoenmakers, 89 strokes (Liempdes kampioen) 2. Liesbeth van Horen, 95 strokes 3. Doris van de Wiel, 96 strokes
Uitslag strokeplay Heren: 1. Jaap Hein Stolk, 80 strokes (Liempdes kampioen), 2. Marcel van Beers, 90 strokes 3. Joep Smits, 93 strokes
Uitslag Stableford Dames: 1. Ineke Smits, 30 stableford 2. Riet van der Heijden, 29 stableford 3. Mien Kastelijn, 28 stableford
Uitslag Stableford Heren: 1. Jan Claassen, 38 stableford 2. Jan van de Wiel, 33 stableford
3. Toon van Ruremonde, 31 stableford

Softbal senioren Ducks wint verdiend van Storks

Den Haag - Op zondag 3 september speelden de dames van Ducks een uitwedstrijd in Den Haag tegen Storks. Van dit team werd dit seizoen nog niet gewonnen. Daarom waren de dames van Ducks er vanaf het begin van de wedstrijd op gebrand te winnen.

In de eerste inning raakten de Boxtelse dames de ballen wel, maar werden er geen honkslagen geslagen en ook geen punten gescoord. Hoewel Storks wel een honkslag sloeg, kon hier dankzij de uitstekende verdediging van Ducks niet uit gescoord worden. Ook in de tweede inning lukte het Ducks niet om te scoren. Storks slaagde daar wel in; door wat foutjes van Ducks pakte Storks het eerste punt van de wedstrijd.
De derde innig begon veelbelovend voor Ducks. De pitcher van Storks leek het even kwijt te zijn en gooide drie maal achter elkaar vier wijd. Nu waren alle honken bezet, terwijl er nog geen nullen waren. Helaas voor Ducks herstelde de pitcher zich en vielen de drie nullen meteen daarna dankzij drie vangballen. Zo was Ducks toch niet dichtbij genoeg. Storks was aanvallend deze inning niet beter dan Ducks en de tussenstand bleef 1-0.
In de vierde inning bleef Ducks druk zetten en dit werd eindelijk beloond. Ilon van Gurp en Jooske Dörfel bereikten dankzij honkslagen de honken. Vervolgens kwam Colette Wind aan slag en zij toonde (weer) hoe je een bal goed moet raken. Zij sloeg een homerun, waardoor er drie punten binnenkwamen. Storks leek hier vervolgens aan slag ook een voorbeeld aan te nemen, zij sloegen drie honkslagen achter elkaar en scoorden twee punten. Zo was na de vierde inning de tussenstand in deze spannende wedstrijd 3-3.

In de vijfde inning scoorden beide teams niet. Nadat Rianne Boer een honkslag sloeg in de zesde inning, lukte het haar vervolgens om alle volgende honken te stelen en scoorde zij een belangrijk punt. De wedstrijd werd nu omgebogen in het voordeel van Ducks. Storks scoorde in de zesde inning niet en de tussenstand was nu 3-4 voor Ducks.
De laatste slagbeurt van Ducks brak aan. Hoewel de Boxtelse dames voor stonden, waren wat extra puntjes zeer welkom om de druk er vanaf te halen. Ducks moest immers na deze slagbeurt nog het veld in. Helaas vielen al meteen de eerste twee nullen. Laura van Zetten bereikte wel het eerste honk en later ook het tweede honk. Vervolgens sloeg Evelien Gerrits een belangrijke driehonkslag in het rechtsveld, waardoor Van Zetten kon scoren. Omdat de catcher van Storks een bal liet doorschieten, scoorde Gerrits zelf ook. Nu was de tussenstand 3-6 voor Ducks, maar Storks had nog een laatste slagbeurt tegoed. Daarom moest Ducks nu goed verdedigen, want de overwinning was nog niet binnen. De eerste slagvrouw van Storks sloeg meteen een honkslag en de druk bij de dames van Ducks nam iets verder toe. Deze slagvrouw werd vervolgens vanaf het tweede honk terug de dug-out in gestuurd, dankzij een aangooi van pitcher Inge van Geel, die weer een fantastische wedstrijd pitchte. Hierna vielen de tweede en derde nul ook direct en was de overwinning voor Ducks veiliggesteld.
Ducks won terecht deze uitwedstrijd in Den Haag met 3-6. Dankzij goed teamwork, het uitoefenen van druk op de tegenstander vanaf het begin, goed veldwerk en slagkracht werd de overwinning met succes afgedwongen. Beste slagvrouw Ducks: Jooske Dörfel en Colette Wind (.500)

Goede start competitie voor 't Ivoor

Boxtel - Met twaalf teams is Biljartvereniging 't Ivoor aan de competitie van de KNBB begonnen. Vijf teams in de avondcompetitie en zeven overdag.

Team 1 won van de kampioen van vorig seizoen met duidelijke cijfers: 26-9. De grote uitblinker was hier Fouad Hasbani van 't Ivoor, die zijn partij wist te winnen in slechts zeven beurten met een moyenne van 17,33. Team 2 moest zijn meerdere erkennen in Het Wapen van Liempde 2. Team 3 verloor met één punt verschil.
Team 1 van de dag-competitie libre won overtuigend. Grote triomfater was Theo Verhagen die won in negen beurten, moyenne 13.33. Team 2 bleef enigszins in het spoor ondanks verlies. Team 3 won opvallend makkelijk van Rio Bar uit Vught. Team 4 verloor van De Baarzen. Team 5 en team 7 van de dag-competitie 3-band klein hadden geen kans tegen hun opponenten. Team 6 verloor ondanks goed spel, waarbij Jacques van Loon opviel door een goed moyenne. Het 3-banden klein team van de avond-competitie verloor met 27-26 ondanks één winstpartij en één remisepartij. Ook hier speelde Jacques van Loon een puike partij. Het 3-banden groot team ging met drie punten verschil ten onder in Ammerzoden.

Monique Aarts met haar paard Wildrick's Fereusa. (Foto: HSV St. Martinus) Foto: HSV St. Martinus

Twee nationale podiumplaatsen voor HSV St. Martinus
Amazones pakken zilver en brons op Hippiade

Ermelo - De amazones van HSV St. Martinus hebben afgelopen weekend twee nationale podiumplekken in de wacht gesleept bij de Hippiade in het KNHS centrum in Ermelo.

Foto: Toon van Ruremonde

In de dressuur wist Elke Hoogenboom met haar paard Happy HS het zilver te behalen in de klasse L2 met een score van 70,94 procent en in de klasse Z Springen mocht Monique Aarts het brons omhangen nadat ze met haar paard Happy Wildrick's Fereusa. Elke behaalde eerder in augustus met Happy HS nog het Brabants kampioenschap. Namens paardensportvereniging St. Martinus kwamen dressuurruiters op de Hippiade in actie in de klasse B, L1, L2, M1, M2, Z1, Z2 en ZZ-Licht.

Vessem te sterk voor LSV

Lennisheuvel - Sterksel speelt in de vierde klasse en heeft een team wat al drie jaar samenspeelt. Dit werd heel duidelijk tegen LSV, dat pas de eerste wedstrijd speelde en nog zoekende was naar de juiste opstelling. Een aantal nieuwe spelers moet nog getest en beoordeeld worden. Met name op het vlak van samenspel en onderlinge coaching kan LSV nog van deze tegenstander leren. Nog niet alle LSVers waren conditioneel op peil en de keeper die zich mocht bewijzen viel duidelijk door de mand. Positief waren de snelle en goed spelende backs.
De einduitslag van 9-0 voor Vessem is er een om gauw te vergeten en snel weer verder te gaan met de opbouw van het elftal.

DVG verliest eerste bekerwedstrijd van Schijndel

Schijndel - De eerste officiële wedstrijd van het seizoen voor DVG, de bekerwedstrijd uit tegen Schijndel, werd voorafgegaan door een minuut stilte. Oud-voorzitter Willy van Zuijlen overleed afgelopen zaterdag plotseling na een kort ziekbed.

In de openingsfase speelde DVG nog wat onwennig en was zoekende naar de juiste combinaties. Door een achillespeesblessure is aanvoerder Martijn Caarls geblesseerd en moet zijn positie overgenomen worden. In de vierde minuut was er een mooie diepe bal van Daan Voets, maar dit leverde niet meer op dan een hoekschop. Schijndel was over het algemeen meer in balbezit zonder echte grote kansen te creëren. Doordat DVG ook, te vaak, de tweede bal niet bij een medespeler kon afleveren werd de wedstrijd grotendeels op de DVG-helft gespeeld. Kort voor de rust moest de lat redding brengen om een achterstand te voorkomen.

Het spelbeeld na rust was niet wezenlijk anders, maar er komt altijd een kans om te scoren. Dit was in de 64e minuut toen Bas van Houtum vrij voor de keeper kwam te staan. Hij schoot echter te gehaast en daardoor naast het doel. Schijndel kon het veldoverwicht ook niet uitdrukken in grote kansen en het leek dus een puntendeling te worden. Een van de laatste voorzetten kwam echter opeens wel goed bij een Schijndelse aanvaller terecht die van dichtbij binnenkopte: 1-0.
Aanstaande zondag speelt DVG thuis tegen Boskant de tweede bekerwedstrijd.

DVG2 speelde ook voor de beker. Een 0-2 achterstand werd weggewerkt: 2-2. De DVG dames verloren met 3-1 van Estria.

Open Tennisdag op LTV De Merletten Maak gratis kennis met Tennis

Boxtel - Wil je kennismaken met de tennissport? Doe dan mee met de Open Tennisdag op LTV De Merletten op zondagmiddag 17 september. Vanaf 13.00 uur verzorgt Tennisorganisatie Remi de Jager een gezellige tennisclinic. Iedereen mag meedoen: jong, oud, beginnende tennisser of gevorderde speler. Deelname is gratis en er zijn voldoende rackets aanwezig. Schrijf je in via: www.ltvdemerletten.nl.

Speciale actie voor nieuwe leden
LTV De Merletten heeft een speciale actie voor nieuwe leden die zich op de dag zelf aanmelden. Wie zich inschrijft als nieuw lid voor het jaar 2018, kan de resterende maanden van 2017 gratis onbeperkt tennissen.

Tijdens de Open Tennisdag wordt ook meer informatie gegeven over de trainingen en kun je jezelf inschrijven voor de najaarstrainingen. Kijk voor meer informatie op www.ltvdemerletten.nl.

24 / 24

7 - 22 september

Schilderijen expositie
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

7 – 24 september

Kunstexpositie bij Kasteel Stapelen tijdens Kunst op Stapel 2017
Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

7 september – 1 oktober

Expositie Goede Sier (za & zon)
12.00 uur, Kunstlicht '99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

7 september-5 november

Duo foto-expositie: 'Boxtel in Detail & Kunst in de Natuur (za&zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 7 september

Inloopavond; Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 8 september

Inloopochtend; Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopavond Jeugdnatuurwacht Liempde
18.30 uur, Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

9-10 september

Open monumentendag
De Sint Petrusbasiliek, Protestantse kerk, De Marokkaanse en Turkse Moskee, Heemkamer

Zaterdag 9 september

Matineeconcert in Sint Petrusbasiliek: Tommy van Doorn
14.00 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Boxtel by night
21.00 uur, Vertrek bij De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Zondag 10 september

MTB-toertocht 35,50 en 65 km
Vertrek vanaf 8.30 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Kofferbakverkoop
09.00 uur, Ter hoogte van Haarenseweg 32, Esch

ToonTourTocht
09.00 uur, St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Snuffelen tussen kunst en curiosa...
11.00 uur, Stationsplein, Boxtel

Lezin; 'Airbornes in de Kampina'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Biereloth
13.00 uur, Bar Becoloth, Rozemarijnstraat 2, Boxtel

Rondleiding expositie Kunst op Stapel
14.00 uur, Poort, Kasteel Stapelen, Boxtel

Dinsdag 12 september

Clubavond; Stichting Hobby Computerclub Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing Mgr. Bekkers door Wim van Kreij
20.00 uur, De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Woensdag 13 september

Bronstexcursies
Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken, jokeren, sjoelen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Donderdag 14 september

Inloopavond; Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 15 september

Inloopochtend; Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Filosoof Esther Somers in Verandercafé Boxtel
20.00 uur, Verander café Boxtel/Café Vollop, Markt 21, Boxtel

16-24 september

1e editie QQLQ Boxtel - Kunst & Cultuurweek
diverse activiteiten op diverse locaties, zie agenda www.mooiboxtel.nl

16-17 september

Atellierroute 4dekunsten
twee-jaarlijkse atelierroute met Essche kunstenaars

Zaterdag 16 september

Bronstexcursies
Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Excursie Carillon Sint Petrusbasiliek
14.00 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

QQLQ Boxtel – Uitmarkt
19.30 uur, Markt, Boxtel

Live music
21.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Zondag 17 september

Bij de boer over de vloer
10.00 uur, een kijkje in de keuken nemen van 4 agrarische bedrijven, Boxtel en Liempde

Molenrit motoren
10.00 uur, Café d'n Boer, Corpus 2, Boxtel

QQLQ Boxtel - Bockesprongen 2017
13.00 uur, Centrum, Boxtel

Rommelmarkt Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Open Tennisdag; LTV De Merletten
13.00 uur, LTV De Merletten, Molenwijk 3B, Boxtel

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Rondleiding expositie Kunst op Stapel
14.00 uur, Poort, Kasteel Stapelen, Boxtel

Foto: Jeanne van den Boogaard

Fleur Witlox

eiwitten
epidemie
griep
herfst
hoesten
hoofdpijn
influenza
keelpijn
koorts
luchtwegen
neuraminidase
pandemie
prik
spierpijn
verkouden
virus
winter
ziekte

Annie van de Nostrum

Pleun van den Broek