DeMooiBoxtelKrant

26 augustus 2015

DeMooiBoxtelKrant 26 augustus 2015


Foto: Gerhard Christian, Freiwalds Circus

De Kindervakantieweken zijn weer begonnen
Kinderen in Liempde, Lennisheuvel en Boxtel klussen erop los

Liempde - Dinsdagochtend werd het startsein gegeven voor de jeugdvakantieweek in Liempde. Ook dit jaar nemen weer bijna driehonderd kinderen deel aan vier dagen vol activiteiten, zoals allerlei workshops rondom het thema 'bootcamp', een avondspel voor de ouderen en op donderdag een zeskamp.

Het was dringen voor de poorten van de Pius X dinsdagochtend, alle kinderen wilden graag als eerste het terrein op. Na de officiële aftrap, waarbij de sleutel van de poort werd overhandigd aan de organisatie, begonnen de jongste deelnemers enthousiast aan het bouwen van hun hutten. De ouderen gingen van start met verschillende workshops en mochten in de middag een begin maken met de bouw van de hutten.

Foto: Gerhard Christian, Freiwalds Circus
Foto: Gerhard Christian, Freiwalds Circus
Foto: Gerhard Christian, Freiwalds Circus
Foto: Gerhard Christian, Freiwalds Circus
Foto: Gerhard Christian, Freiwalds Circus
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

In Lennisheuvel en Boxtel gaan de kindervakantieweken vandaag van start. In Boxtel is het voor het tweede jaar op rij dat er weer een Kindervakantieweek wordt georganiseerd en hieraan neemt het maximaal aantal van tweehonderd kinderen deel. Het thema dit jaar is 'cowboys en indianen'. Drie dagen lang kunnen de kinderen tipi's bouwen, kostuums maken en attributen knutselen. Ook zijn er weer allerlei sportieve activiteiten. Er is voor ieder wat wils. Op vrijdag, de laatste dag, sluiten de kinderen de week af met een Amerikaanse Get-together waarbij de ouders mogen komen kijken naar het eindresultaat. De kindervakantieweek is voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

In Lennisheuvel organiseert het Lennisheuvelse vakantiecomité jaarlijks een bouwdorp bij Gemeenschapshuis De Orion. Hier doen elk jaar zo'n honderd enthousiaste kinderen uit Lennisheuvel aan mee. Het thema voor 2015 is 'beroepen'. Het bouwdorp zal plaatsvinden op woensdag 26 en op donderdag 27 augustus. Donderdag worden de bouwwerken door de kinderen opgeleverd en zullen zij vanaf 17.30 uur ter afsluiting van het evenement allerlei optredens verzorgen. Op vrijdag wordt de Kindervakantieweek vanaf 18.30 uur spectaculair afgesloten in Natuurpark Boscheind.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

Circus Freiwald trakteert Boxtel op nieuw programma Win nu kaarten met DeMooiBoxtelKrant

Boxtel - Langs de Schijndelsedijk heeft Circus Freiwald zijn tenten opgezet voor vier dagen lang topamusement voor jong en oud. Vanaf morgen, donderdag 27 augustus zal het circus het publiek vermaken met zijn nieuwe programma 'Buba!'. Het programma dat vernoemd is naar de olifant van de Duitse circusfamilie, zal vijf keer in Boxtel worden opgevoerd, met de laatste show op zondagmiddag.

Spreekstalmeester Natasha Freiwald presenteert het meer dan twee uur durende programma vol acts, die worden opgevoerd in samenwerking tussen mens en dier. Naast de prijswinnende act met de wereldberoemde olifant zijn er ook zebra's, geiten, varkens en kamelen te zien. Natuurlijk zal ook clown Jeffrey niet ontbreken, die als Chef Rie de hele tent zal laten genieten van de manier waarop hij zijn Italiaanse spaghetti klaarmaakt. Acrobatiek-liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de shows van Center Unicycle en zeker ook de Spaanse Dressuur waarin dochter, moeder en grootmoeder van deze unieke circusfamilie schitteren. Meer informatie over de voorstelling vind je op www.circus-freiwald.nl.

De première van Buba! in Boxtel vindt morgen plaats, op donderdag 27 augustus om 19.00 uur. De overige voorstellingen zijn op vrijdag om 17.00 uur, op zaterdag om 15.00 en 19.00 uur en de finale is op zondag 30 augustus om 14.00 uur. Kaarten kosten tussen de 12 en 22 euro en zijn tussen 10.00 en 12.00 uur te bestellen via telefoonnummer 06-42029659.

Win kaarten
DeMooiBoxtelKrant geeft 20 keer 2 kaarten voor Circus Freiwald weg. Wat moet je doen om hierop kans te maken? Mail de naam van de olifant van het circus naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld daarbij je naam en telefoonnummer. De eerste twintig juiste inzendingen ontvangen twee kaartjes voor het circus.

KBO-activiteiten

Donderdag 27 augustus        Dagreis De Eifel (Duitsland) Vertrek: 08.30 uur
        Bridgen in De Walnoot                13.30 uur
        Handwerken in De Orion         13.30 uur

Dinsdag 1 september        Biljarten in De Walnoot        13.30 uur
        Hobbymiddag in de Kinderboerderij        13.30 uur
        Kienen in De Rots        14.00 uur

Woensdag 2 september        Fietscursus in De Walnoot        10.00 uur

Fashion Week bij Uniek Mode

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Van woensdag 2 tot en met woensdag 9 september kun je je bij Uniek Mode in Boxtel laten inspireren door de modetrends en actuele kleuren van het komende modeseizoen. Uniek Mode legt deze week de rode loper uit om de nieuwe collecties te presenteren. Vernieuwend en modieus in hartje Boxtel!

Unieke collectie & service
Uniek Mode is al ruim 50 jaar een begrip op het gebied van hoogwaardige mode. Het filiaal in Boxtel bestaat inmiddels ook alweer 44 jaar en heeft afgelopen jaar een gehele make-over gekregen. De brede collectie kent een modern en modieus segment en een stijlvol en tijdloos segment, zodat alle klanten hun hart op kunnen halen. Naast de collectie is service een belangrijke reden waardoor klanten loyaal zijn aan Uniek. De persoonlijke benadering van de adviseuses, het op maat maken door onze eigen coupeuses en op aanvraag bijbestellen wordt erg gewaardeerd.

Fashion Week
Tijdens de Fashion Week van 2 tot en met 9 september haalt Uniek Mode alles uit de kast om je een gezellige dag vol shop-plezier te bezorgen. Zo staat woensdag 2 september in het teken van de opening van de Fashion Week en donderdag van de nieuwe merken van Uniek Mode. Met speciale merkpresentaties en modeflitsen laten we je kennismaken met wat deze merken te bieden hebben. Vrijdag is het Fashion Friday, met parfum en modetips, goodies, muziek en een glaasje bubbels. Familie is het thema van de zaterdag, zo hebben we verse sapjes en zelfgemaakt gebak. Verder kom je meer te weten over verschillende materialen en stoffen die momenteel veel worden verwerkt.

Graag tot ziens. Uniek Mode, Rozemarijnstraat 8, 5281 BZ Boxtel, www.uniekmode.nl.

Politie waarschuwt voor gebruik babbeltrucs

Boxtel - Beroving door een 'babbeltruc' komt steeds vaker voor. Onbekenden bellen bij je aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Of ze spreken je op straat aan, in de supermarkt of bij de pinautomaat. Vervolgens stelen zij je geld en andere waardevolle bezittingen.

In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Denk niet dat het jou niet kan overkomen, de daders gebruiken zeer uiteenlopende, vindingrijke smoezen om aan je geld of bezittingen te komen. Ze kunnen er heel betrouwbaar of aardig uitzien; van deftige mannen in pakken tot moeders met schattige kindertjes. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen je of hun kind bij je naar het toilet mag. Vertrouw je het niet en is de persoon nog aanwezig of in de buurt? Bel dan 112. Is de persoon verdwenen, bel dan 0900-8844.

Enkele tips
Trap niet in de smoezen en volg de volgende adviezen van de politie op:
Doe niet zomaar open, kijk eerst wie er voor de deur staat.
Laat nooit een onbekende in je huis.
Wil je mensen ergens mee helpen, laat ze dan buiten wachten en sluit de buitendeur.
Laat mensen geen gebruik maken van je (mobiele) telefoon. Je kunt eventueel wel voor ze bellen.
Betaal geen kosten voor pakjes die je niet hebt besteld.
Vraag collectanten, meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer deze goed. Bel gerust met het bedrijf of de instelling. Zoek het telefoonnummer zelf op in het telefoonboek. Laat de persoon buiten wachten voor een gesloten deur totdat je zeker weet dat het in orde is.
Wil je iets geven bij een collecte? Sluit de deur en ga dan het geld halen. Neem je portemonnee niet mee naar de voordeur.

Als mensen je een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren schriftelijk de prijs vast. Anders kun je achteraf enorme rekeningen krijgen. Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat je overhaast moet beslissen. Je hebt als koper aan de deur allerlei rechten. Geef nooit je pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef nooit iemand je pincode. Je bank zal die nooit aan je vragen. Pinnen doe je altijd met twee handen: één om de code in te toetsen en één om het intoetsen af te schermen. Staat iemand te dicht bij je tijdens het pinnen? Vraag of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Doet die dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel het winkelpersoneel waarom.


Start nieuw seizoen Vrouwencontact Liempde

Liempde - In september start het nieuwe seizoen van het Vrouwencontact Liempde, voorheen de Katholieke Vrouwen Bond. Het wordt een jaar met allerlei leuke activiteiten voor de vereniging met ruim tweehonderd enthousiaste vrouwelijke leden.

De leden nemen maandelijks deel aan allerlei activiteiten, variërend van wandelen, fietsen, een lezing, kienen, workshops en een bezoek aan theater of toneel. Ook deze maand start het Vrouwencontact weer met de openingsavond en wordt er een fietstocht met picknick en een avondwandeling georganiseerd.

Nieuwe leden zijn van harte welkom, het programma is voor jong en oud. Enige voorwaarde is dat je van het vrouwelijk geslacht bent. De contributie bedraagt slechts 22 euro per jaar. Heb je interesse, mail dan naar info@vrouwencontactliempde.nl.

Voorleesmiddagen Jas de Keistamper bij MUBO Museum sluit zomerprogramma voor kinderen af

Boxtel - Elk weekend in de zomervakantie waren er volop activiteiten voor de jeugd bij het MUBO (Museum Boxtel). Aankomende zaterdag en zondag 29 en 30 augustus wordt dit programma afgesloten met voorleessessies over de reus Jas de Keistamper.

Het voorlezen start op beide dagen om 15.00 uur. Jacomine Wels vertelt hierbij over de avonturen van de Boxtelse reus uit het grote Jas de Keistamper prentenboek, dat voor 10 euro te koop is in het museum aan de Baroniestraat 18 (een kopie van de tekst is te verkrijgen voor 1 euro). Het voorlezen gebeurt op de eerste verdieping naast de houten Jas van 3,75 meter hoog. Hierna kunnen de kinderen zelf (leren) keistampen door met een echte keistamper en heuse keien een eigen straatje te leggen in de grote zandbak, die ook in het MUBO staat.

Natuurlijk kunnen de kinderen in dit laatste weekend van het MUBO-zomerprogramma ook nog deelnemen aan de doorlopende activiteiten zoals knutselen, meedoen aan een tableau vivant, zelf een Mondriaan of Van Gogh maken, meedoen met speurtochten door het museum en zich uitleven in de speelhoek met rails en treintjes. Ook is er een mini-expositie ingericht van de schilderijen die kinderen hebben gemaakt tijdens de vier workshops schilderen en tekenen, gegeven onder leiding van de Tjechische kunstenares Veronika Strážnická.

Het MUBO vraagt om de kinderen aan te melden voor de voorleessessie met opgave van hun leeftijd. Dat kan per e-mail op info@muboboxtel.nl of per telefoon op 06-16041898. Voor deelname aan de activiteiten en workshops worden geen extra kosten gerekend, het museum hanteert de normale entreeprijzen: kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen, mits zij worden begeleid door een volwassene. Diegene betaalt 3,50 euro, inclusief museumbezoek. Kinderen van 12 tot 18 jaar oud betalen 2 euro.

Van der Voortweg

Foto: Monique Fick

Tussen Molenstraat en Baanderherenweg.

Deze straat is genoemd naar twee broers, Hendrik en Leonardus van de Voort. In deze beschrijving komt Leonardus aan de orde.

Leonardus van der Voort wordt op 5 februari 1762 te Boxtel gedoopt. Hij is de jongste zoon van Henricus Justinus van der Voort, lid van de Boxtelse schepenraad, en Maria Magdalena Swinkels, die in Boxtel een linnenweverij bestiert. Leonardus trouwt op 24 mei 1801 in Rotterdam met Elisabeth Rouppe. Uit dit huwelijk wordt één zoon geboren, aan wiens naam in januari 1840 de achternaam van zijn moeder wordt toegevoegd: Lodewijk Hendrik Rouppe van der Voort. Over de jeugd van Leonardus van der Voort is nagenoeg niets bekend. Er mag echter worden aangenomen dat hij het dorpsschooltje onder de toren van de Boxtelse Sint-Petruskerk bezocht heeft. Hij moet een intelligente jongen zijn geweest; na het doorlopen van de Latijnse school studeert hij van 1781 tot 1785 Filosofie en Natuurwetenschappen aan de Artesfaculteit van de Universiteit van Leuven en vervolgens Geneeskunde aan de Universiteit van Leiden. Hier promoveert hij in 1788.

Zijn naam duikt in Boxtel opnieuw op als hij op 31 maart 1798 voor zesduizend gulden de oude Dekenij koopt. Deze voormalige pastorie van de parochiekerk op Duinendaal was verbouwd tot een schitterende buitenplaats, die van alle gemakken en modern comfort was voorzien. Eenmaal in Boxtel gevestigd, kruipt het bestuurlijke bloed waar het niet gaan kan. Op 17 juni 1798 wordt Leonardus benoemd tot lid van de nieuw in te stellen Boxtelse municipaliteit (gemeentebestuur). Verwonderlijk is dat natuurlijk niet. Hij is immers Boxtelaar van geboorte en geniet als oud-representant veel bestuurlijk aanzien.

Op 7 juli 1798 wordt hij tot president van het zeventallig schepencollege gekozen, een functie die hij daarna meermalen zal vervullen en die hem als oud-representant op het lijf geschreven is. Hij geeft op uitstekende wijze leiding aan de vergaderingen, waarin onder meer begrotingsaangelegenheden, benoemingen van commissies en andere bestuurlijke zaken aan bod kwamen. Deze vergaderingen worden gehouden in de raadkamer, die is ingericht in een aanbouw van de Sint-Petruskerk.

Diezelfde kerk vormt het onderwerp van zijn eerste grote bestuurlijke wapenfeit in Boxtel. Na het tekenen van de Vrede van Munster in 1648 is de kerk in handen van de gereformeerde gemeente gekomen. In 1796 zijn de katholieken in hun oude rechten hersteld. De restitutie van de oude kerken komt daarmee in vele plaatsen, ook in Boxtel, hoog op de politieke agenda te staan. In 1798 maken nog slechts 51 gereformeerden gebruik van de Sint-Petruskerk, terwijl het aantal katholieken in de Sint-Petrusparochie 2513 bedraagt. Teruggave van de kerk aan de katholieke gemeenschap lijkt Van der Voort alleszins gerechtvaardigd. Onder zijn leiding neemt het gemeentebestuur de kerk met aanhorigheden over van de gereformeerde gemeente en draagt deze vervolgens over aan het katholieke parochiebestuur. Op 22 augustus 1806 behandelt het departementaal bestuur van Brabant een verzoek van Van der Voort om ontslag als lid van het Boxtelse gemeentebestuur. Volgens de notulen is de reden van dit verzoek dat hij binnen Boxtel ook 'de geneeskundige praktijk uitoefent'. Het hebben van een artsenpraktijk en een rol als gemeentebestuurder wordt blijkbaar als onverenigbaar gezien. Van der Voort wil echter zijn artsenpraktijk niet opgeven voor zijn bestuurlijke functie en besluit alsnog afscheid te nemen van het politieke leven.

Op 8 oktober 1809 sterft Leonardus van der Voort te Boxtel.

Bron: Brabantse biografieën deel 7 Boxtel en Liempde

Christ van Eekelen,
Heemkundekring Boxtel


Fiets-informatiedag 'Blijf veilig en mobiel'

Foto: MuBo

Boxtel - Op woensdag 2 september vindt in Gemeenschapshuis De Walnoot de fiets-informatiedag 'Blijf veilig en mobiel' plaats. Deze duurt van 10.00 tot 15.00 uur.

De informatiedag wordt georganiseerd door de werkgroep '0 verkeersdoden', de KBO, de Fietsersbond en Lokale Agenda 21. Chris Kinders van de Fietsersbond zal het theoriegedeelte verzorgen, er is een demonstratie van E-Bikes, die ook uitgeprobeerd kunnen worden, en ergo- en geriatrietherapeut Caro Spee zal uitleg geven over beweging, balans en reactie en het zo lang mogelijk mobiel blijven.

Lunch
Om 12.00 uur is er een lunch. In verband hiermee is het van belang dat deelnemers zich opgeven voor deze dag, waaraan geen kosten zijn verbonden. Aanmelden kan vóór aanstaande vrijdag 28 augustus bij Pierre van den Oord via 0411-675271 of pierrevdoord@planet.nl, bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sina_alphen@planet.nl en bij Wim van Erp via 0411-631807 of wverp@home.nl.

Laatste rondleiding Kunst op Stapel

Boxtel - Wegens grote belangstelling voor de tentoonstelling 'Kunst op Stapel' in het park van Kasteel Stapelen, heeft de Kunststichting Boxtel besloten om nog twee rondleidingen te organiseren. De eerste, zeer succesvolle, rondleiding was afgelopen zondag. De tweede en dus laatste vindt aanstaande zondag 30 augustus plaats om 14.00 uur.

Mensen die graag willen deelnemen wordt verzocht om tien minuten voor aanvang aanwezig te zijn op de binnenplaats van het kasteel onder de poort. Deelname is gratis.

Meer informatie over de tentoonstelling, die nog tot 27 september te bezichtigen is, vind je op www.kunstopstapel.nl.

Kofferbaksale op d'n Tip in Liempde

Liempde - Aanstaande zondag zijn er weer vele koopjes te vinden op d'n Tip bij de derde editie van de kofferbaksale van Buurtvereniging Looeind. Van 10.00 tot 13.30 uur bieden de vele enthousiaste verkopers hun koopwaar aan, vaak letterlijk vanuit de kofferbak van hun auto.

Natuurlijk is er ook plek voor kleedjes, tafels en kraampjes met overtollige spullen die voor de verkoop worden aangeboden. Bedrijfsmatige verkoop is niet toegestaan, net zo min als de verkoop van drank en etenswaren. Maar verder mag alles van de zolder en uit de schuur worden verhandeld.

D'n Tip is nog niet volgeboekt, standplaatsen kunnen nog voor 8 euro gehuurd worden. Het bestuur zorgt voor de indeling van de plaatsen. Bezoekers betalen 1 euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Overgebleven spullen moeten weer mee terug naar huis genomen worden en ook dienen deelnemers zelf zorg te dragen voor de afvoer van afval.

Op www.kofferbaksale-liempde.nl vind je alle informatie en kun je je aanmelden.

Drie avonden 'Liempt Fietst' met Buurtvereniging Den Berg

Foto: R.A.H. Guerrero

Liempde - Vanaf woensdag 2 september organiseert Buurtvereniging Den Berg haar jongste evenement: Liempt Fietst. Drie avonden lang kunnen deelnemers meefietsen in tochten tussen de 15 en 35 kilometer, die beginnen en via de omliggende dorpen eindigen bij Café 't Wapen van Liempde.

Inschrijven kan op de avonden zelf tussen 18.00 uur en 19.00 uur bij de startlocatie Café 't Wapen van Liempde. Iedereen, ook van buiten Liempde, is van harte welkom om mee te fietsen.

Meedoen kost 3 euro per persoon voor 3 dagen, de opbrengsten komen geheel ten goede aan SamenLoop voor Hoop. Voor die 3 euro krijg je een route en mag je zelf bepalen waar je gaat pauzeren. Voor meer informatie kun je terecht bij Cees Braken via 0411-631489.

Boxtelse schrijver presenteert tweede deel van fantasy trilogie

Boxtel/Oisterwijk - De Boxtelse schrijver R.A.H. Guerrero (35) presenteert op zondag 6 september zijn boek 'Leviathans Furie'. De boekpresentatie waarbij geïnteresseerden van harte welkom zijn, vindt vanaf 17.00 uur plaats bij Brownies & downieS in Oisterwijk. De auteur zal hierbij over zijn boek vertellen en zijn werken signeren.

Leviathans Furie is het tweede deel van Guerrero's fantasy trilogie, waarvan twee jaar geleden het eerste deel 'De Meid van Nunavit' verscheen. De Nederlands-Spaanse auteur, die docent filosofie aan het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel is, schrijft inmiddels volop aan het derde deel van zijn trilogie dat vermoedelijk in 2017 uit zal komen.

Het boek is te reserveren op www.phaeton-saga.nl en zal vanaf 6 september te verkrijgen zijn bij Bol.com en in de boekhandel.

Boxtel Oostdag op zondag 27 september

Vijfde editie staat bol van activiteiten

Boxtel - Zondag 27 september is er weer van alles te doen tussen Gemeenschapshuis De Rots en Winkelcentrum Oosterhof en op De Kinderboerderij tijdens de Boxtel Oostdag.

Voor het vijfde jaar op rij organiseren Het Wijkorgaan en de buurtvereniging een enerverende dag vol workshops, demonstraties en gezelligheid, met speciaal voor dit eerste lustrum een optreden van de Boxtelse zanger Tim Schalkx.

Jong en oud kan zich van 11.00 tot 16.00 uur vermaken met attracties en activiteiten op deze feestdag, speciaal voor de inwoners van de wijk Oost. Er zijn kramen, waar spullen worden verkocht en informatie over uiteenlopende onderwerpen te verkrijgen is. Ook zullen verschillende organisaties en (sport)verenigingen zich aan het publiek presenteren en demonstraties verzorgen.
Een uitgebreid overzicht van de activiteiten op de Boxtel Oostdag volgt in DeMooiBoxtelKrant van woensdag 23 september.

De Doorzetters organiseren bijzondere concerten op Stapelen voor SamenLoop voor Hoop

Liempde/Boxtel - Een van de deelnemende groepen aan de SamenLoop voor Hoop in Liempde van 12 en 13 september is De Doorzetters, bestaande uit leden van het buurtschap Hezelaar, waarbij een grote vriendengroep is aangesloten. Met allerlei activiteiten willen zij een flink bedrag inzamelen voor de bestrijding van kanker. Een opvallende activiteit zijn twee bijzondere concerten die aanstaande zondag 30 augustus op Kasteel Stapelen in Boxtel worden gegeven.

Tijdens de concerten zal de Liempdse componist en pianist Gijs Meeusen samen met een aantal muzikale vrienden een prachtig programma met licht-klassieke muziek verzorgen. Naast Erna Melis en Niek Lopes Cardozo op piano zingt a Capella groep 'die Blaue Stunde'. Een andere bijzondere gast bij het concert is Laura van der Stoep, die eerste altviool speelt bij het Nederlands Filharmonisch Orkest in Amsterdam.

De feestelijke concerten vinden plaats om 15.30 en om 18.30 uur in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen, die door de paters Assumptionisten belangeloos ter beschikking is gesteld. De opbrengst gaat in zijn geheel naar het KWF. Voor en na het concert zijn er drankjes en hapjes te verkrijgen, die verzorgd worden door loopgroep De Doorzetters. Dit feestelijke concert is al bijna helemaal uitverkocht, maar er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. De kaarten kosten 5 euro per stuk en zijn te bestellen bij Marianne Knoops via 0411-632602 of marknoops@planet.nl.

6 / 20

L D N Z Z W S H D B O X T E L K
B L O I S D E R P L S A T K I I
M S P N R E M N I N D I A N E N
E T S G N E P E O R E B E U M D
N E L E P S G S E S P O R T P E
E V E N E M E N T C O O S S D R
K I N D E R V A K A N T I E E E
N E N V T P W D Y O E C E L G N
P C I K R A P R U U T A N E B H
A F S L U I T I N G U M E N O P
U Q H P R O D W U O B P I H U Y
S R E G I L L I W J I R V R W O
S M U U T S O K S Y R O C O E B
M O V N R P S I P I T L A T N W
S N E D E R T P O E T S K R Y O
Q G L R U U T N O V A P P E X C

kindervakantie
boxtel
liempde
lennisheuvel
evenement
optredens
cowboy
indianen
tipis
kostuums
attributen
knutselen
sport
vrijwilligers
bootcamp
bouwdorp
beroepen
kinderen
natuurpark
spelen
avontuur
zingen
dansen
bouwen
afsluiting

Een trein aan ervaringen...

Ieder uur rijdt een trein zo'n 50 meter van me vandaan de camping voorbij en die laat zich oorverdovend horen, precies hier waar ik zit en waar mijn - over een paar dagen een jaar oude - dochter zich net eindelijk in slaap heeft laten vallen. Ik krom mijn tenen bij het harde en schelle treingetoeter, waarmee ik stiekem hoop te voorkomen dat mijn dochter wakker wordt. Het lijkt te helpen. Pfff. Magische tenen. Hopelijk gaat dat niet de hele nacht zo door...

Het is (gelukkig?) de laatste nacht van een zes weken durende 'vakantie' met drie kleintjes. Vanaf morgen kan ik ze overhandigen aan mijn man en is het me-time! Een soort van, want ik heb een Niatraining in Portland. Een week lang mag ik met nieuwe materie mezelf opnieuw gaan ontdekken in beweging. Ik kijk ernaar uit om de onvermijdelijke golf van energie en inspiratie over een week weer mee terug naar Nederland te kunnen nemen. Vrijheid, blijheid, expressie. Jammie, net zo heerlijk als de vele lekkernijen die ik hier in het Noordwesten geproefd heb.

Ik zal niet alleen de bewegingservaring, energie en inspiratie meenemen, maar ook zal ik mijn omgeving gaan laten voelen, zien, ruiken, horen en vooral proeven wat ik gevoeld, gezien, geroken, gehoord en geproefd heb hier. Alle inspiratie die ik met mijn gezin heb opgedaan de afgelopen zeven reisweken is overweldigend. Deze foodie is meer dan voldoende aan haar trekken gekomen in het progressieve noordwesten tussen alle vieze luiers door, bochtige ritten naar vulkaanhikes en onaangenaam spannende avonturen, zoals het uitvallen van de campermotor in de bergen zonder bereik met lift- en sleepacties als gevolg. Prachtig en heerlijk biologisch groen, een breed assortiment aan kefir, kombucha en ander gefermenteerd lekkers tot het meest heerlijke brood ooit gegeten (biologisch en zonder suiker); wat worden we verwend hier!

Niet alleen onze smaakpapillen zijn verwend, maar ook zeker onze pupillen. Het is prachtig hier, van de Golden Gate Bridge in San Francisco tot aan de Space Needle in Seattle met tussendoor de prachtige en zeldzaam rustige en ruige kust in Oregon, de reusachtige en magische Redwoods (bomen) en de intimiderende vulkanen en diepe meren landinwaarts. En treinen, heel veel treinen! [?] Tussendoor de leuke kleine winkeltjes, geheel eigen, met leuke vernieuwende of juist hele ouderwetse dingen, coffeeshops en alternatieve café's met spannende innovatieve menu's. Om in de Amerikaanse sfeer te blijven en de verjaardag van mijn dochter te vieren, geef ik deze week het (alternatieve) recept van een gezonde CarrotCake.

Ingrediënten CarrotCakes (8 stuks):
• 250 ml geraspte wortel (knijp er zoveel mogelijk vocht uit) of wortelpulp na het maken van heerlijke wortelsap.
• 250 ml gemalen amandelen
• 4 el rozijnen, eventueel fijngemalen
• 4 el kokosrasp
• 8 ontpitte dadels, fijngesneden of gemalen
• 1 tl nootmuskaat
• 1/4 tl kaneel
• 1/4 tl kruidnagel
• 1/4 tl gember
Bereiding CarrotCakes:
Mix alle ingrediënten met de hand en breng het 'deeg' in de gewenste vorm. Laat het minstens een half uur in de diepvries staan, zodat het deeg goed wordt gevormd naar de gewenste vorm, en zet het hierna in de koelkast.

De CarrotCakes smaken nóg lekkerder met een flinke eetlepel glazuur!
Ingrediënten glazuur:
• 250 ml cashewnoten (laat deze eerst 2 uur weken)
• 150 ml water
• 1 el honing
• 2 el kokosnootolie
• 1/2 el vanille
Bereiding glazuur:
Blend de ingrediënten en zet het nog even een half uur in de koelkast om het glazuur wat dikker te laten worden.
Serveer de CarrotCakes met het glazuur en garneer eventueel met wat nootmuskaat. Jammie!

Smakelijke groeten, Tamara

Open dag Volksuniversiteit Den Bosch

Den Bosch - Op zaterdag 29 augustus houdt de Volksuniversiteit Den Bosch in haar gebouw aan de Havensingel 24 van 10.00 tot 15.00 uur een open dag.

Tijdens deze dag is een groot aantal docenten aanwezig om informatie te geven over de activiteiten die voor het komende seizoen op het programma staan. Zo zullen de taaldocenten vragen beantwoorden en geïnteresseerden over de verschillende taalniveaus adviseren.

Mensen die zich tijdens de open dag voor een cursus of workshop inschrijven ontvangen een leuke attentie ter ere van het negentigjarig bestaan van de Volksuniversiteit. De universiteit heeft een zeer breed en gevarieerd aanbod op het gebied van talen, kunstgeschiedenis, cultuur, persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en culinair. Voor iedereen is er een passende cursus te vinden.

Bekijk het hele cursusprogramma op www.volksuniversiteitdenbosch.nl of bel 073-6141120 voor meer informatie.

Countrydansen in Gemeenschapshuis De Rots

Boxtel - Jarenlang was dansgroep 'Ain't Going Down Country Dancers' te vinden in Liempde. Vanaf woensdag 2 september zal de groep in zijn nieuwe vaste stek, Gemeenschapshuis De Rots, starten met nieuwe countrydanslessen.

Na het plotselinge overlijden van dansleraar Dick Serier in 2013 nam danslerares Tonnie van der Put uit Lieshout de lessen over. Nu begin dit jaar de zaal in Liempde werd gesloten was het tijd voor een frisse nieuwe start. En dus gaan op 2 september de voetjes van de vloer in De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. Onder de naam 'Black Longhorn Country Dancers – Boxtel' wordt elke woensdagavond lesgegeven, van 19.00 tot 20.30 uur voor beginners en van 20.30 tot 22.30 uur voor gevorderden.

Er is nog plaats voor nieuwe dansers, zowel beginners als gevorderden. Daarom is iedereen die interesse heeft welkom om een keer geheel vrijblijvend een lesavond te bezoeken. Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk.

Voor meer informatie kun je bellen met 0499-422088 of mailen naar info@blacklonghorn.nl.

Bourgondische hippie-ecomarkt bij Forofiet

Boxtel - De vrijwilligers van Forofiet organiseren op zondag 6 september weer een Bourgondische hippie-ecomarkt. Deze activiteit, waar verkopers uit de verre omgeving hun waar aanprijzen en verkopen is voor jong en oud.

Vanaf een kraam en eventueel een meegebracht kleed kunnen de verkopers, ook kinderen, hun koopwaar verkopen. Dit kan van alles zijn, van kleding en sieraden tot kunst en plantjes. Het inrichten van de verkoopplekken kan vanaf 10.00 uur. De markt start om 11.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Ook zal er muziek aanwezig zijn en is er een drankje en een hapje te koop. kinderen kunnen spelen op de speeltoestellen op het terrein van Forofiet, Ronduutje 11, achter de Voedselbank. De entree is gratis. Voor informatie, kraamverhuur en aanmelden kun je contact opnemen met Maddy van der Burg via 06-53461242.

Mijn Mooi Boxtel: Brigitte Wilmsen

Foto: Brigitte Wilmsen

Elke dag een vrolijk, hartelijk welkom in Boxtel als ik via de Kapelweg naar huis rijd vanuit mijn werk in Tilburg.

Aankomst in La Coruña, Spanje en oversteek van de Golf van Biskaje

In de vorige column zaten we op de Kanaaleilanden; Alderney met een gepland vertrek naar Guernsey. Maar in ons hoofd waren we al bezig met de oversteek van de Golf van Biskaje. We wilden graag zon, mooi weer, maar het bleef maar bewolkt en de temperatuur kwam niet boven de 18 graden. Dat hadden wij ons toch anders voorgesteld, we zeilen naar het zuiden en de verwachting was mooi weer. Helaas! Terwijl in Boxtel de mussen bijna dood van het dak vielen zag de windvoorspelling er voor ons niet gunstig uit. De Golf oversteken duurt drie dagen en twee nachten en dan wil je toch echt weten waar je aan toe bent. Samen hebben we toen het besluit genomen de overtocht nog maar even uit te stellen en verder te hoppen langs de Franse kust. Van zeilvrienden hadden we gehoord dat er leuke Franse eilanden liggen die we moesten zien, Ile de Groix, Belle Ile en Ile d'Yeu.

De moeite waard waren die eilanden zeker, het blijft toch de woeste, ruige kust van Bretagne en Normandië en je waant je soms in de boeken van Asterix en Obelix. Tijdens een bustrip op Belle Ile liggen de menhirs overal verspreid en verwacht je dat Obelix zomaar verschijnt om ze op te rapen. Op de eilanden hebben we ook, net als bij jullie, storm gehad en ontkwamen we niet aan onze eerste stormschade. De Nederlandse driekleur, die altijd fier achter ons aan wappert was letterlijk van de vlaggenstok gescheurd. Maar met naald en draad en een nieuw lijntje hebben we dat netjes hersteld, we blijven toch een stukje Nederland met SY Blue Spirit en daar zijn we trots op!

Het voordeel van het hoppen langs de kust is dat we dagtochten zeilen, je komt op een redelijk tijdstip aan en kunt nog lekker genieten van een hapje en drankje aan boord of op een terras. En gelukkig kregen we ook steeds beter weer en liet de zon zich wat vaker zien. Kortom, wij waren weer helemaal happy! Een tweede voordeel van varen rond de eilanden is genieten van het heerlijke eten, ik ben dol op vis en schaaldieren en die zijn er volop. Je kunt ze zelf uit de zee halen, maar wij gunnen het de plaatselijke bevolking en struinen door de visafslag. Natuurlijk kun je ook in een restaurant een schaal 'fruits de mer' bestellen, maar wij vinden dit veel leuker. Zo hebben wij dus onze eigen 'fruits de mer' aan boord gemaakt. Oesters, mosselen, garnalen en krabbenpoten met vers gebakken stokbrood, overheerlijk en om je vingers bij op te eten. Geen dagelijkse kost, dus extra genieten.

Maar we moesten/wilden toch een keer oversteken. Wanneer zou de wind ons gunstig gezind zijn? René bleef de websites goed in de gaten houden en zag de laatste dagen van juli een mogelijkheid. Op woensdagochtend vroeg weg en vrijdag eind van de middag aankomen in La Coruña, Spanje. Die dagen van wachten vind ik dan altijd spannend - gaat het wel of niet door? Toen eindelijk, was het zover: op woensdag 29 juli om 7.00 uur gingen de trossen los! Het weer en de golven buiten de haven waren nog ruig, maar het trok gelukkig wat bij toen we verder de Golf van Biskaje opvoeren. De eerste twee dagen zeilden we heerlijk en konden we ook onze nieuwe windvaan uitproberen. Deze houdt de boot op koers door te sturen op de wind, wat energie uitspaart en super betrouwbaar is. Wij hadden hier weinig ervaring mee, dus moesten we uitproberen wat de juiste stand was om hier zo goed mogelijk gebruik van te kunnen maken. René heeft dat gelukkig altijd snel onder de knie, ik help en kijk toe.

Ook tijdens het wachtlopen 's nachts had ik alle vertrouwen in onze windvaan, die knalrood van kleur is en ondertussen al de bijnaam 'de Rooie' heeft gekregen. Gelukkig maar, want vertrouwen zouden we de volgende nacht en dag hard nodig hebben. De wind trok aan tot zeker 7 Beaufort, zo'n 35 knopen met golven van vier tot vijf meter. Niet leuk, maar omdraaien was geen optie dus we moesten door! Dan loop je niet meer alleen buiten, maar samen, aangelijnd met zwemvesten bekeken we wat kon. Op een bepaald moment was het zo heftig dat we de luiken hebben gesloten, erop vertrouwend dat de windvaan zijn werk zou doen. Ter afleiding hebben we drie dvd's bekeken. Van slapen kwam die nacht niet veel en toen wind en golven ietwat afnamen hebben we om de beurt een uurtje op de bank gelegen. De laatste 40 mijl naar La Coruña hadden we al een internetverbinding en konden we iedereen die ons volgde via marinetraffic.com geruststellen dat de haven in zicht was en dat SY Blue Spirit alles goed had doorstaan! Zelf hoorden we via de marifoon dat de reddingsbrigade was uitgerukt en dat er naar een zeilschip werd gezocht. Dan ben je o zo blij dat deze technieken bestaan.

Als je dan de haven van La Coruña binnenvaart, de havenmeester hoort die jou een plekje toewijst en je vastligt aan de steiger, ben je trots. Trots dat je dit samen hebt gedaan. We konden heerlijk een warme douche nemen, het zout afspoelen, lekker een borrel drinken en een hapje gaan eten. Slapen lukte nog niet want de adrenaline gierde nog door ons lijf. En toen kwam de persoon met de hamer toch langs en hebben we het klokje rond geslapen... verdiend! Zaterdagochtend gingen we op zoek naar vers brood en hebben we SY Blue Spirit ontzout zodat ook zij lekker fris in de haven ligt. Nu genieten we van La Coruña, een prachtige stad met monumentale gebouwen en een strand. De zon schijnt en de temperatuur loopt op. Onze planning is door te varen langs de Spaanse Ria's en Portugese kust op weg naar... wie zal het zeggen, weer een bijzondere bestemming. Hierover meer in de volgende column in september.

Geniet allemaal van het mooie weer en van elkaar!
Groetjes vanaf SY Blue Spirit op reis!

Jeugdnatuurwacht Liempde houdt inloopavond

Liempde - De Jeugdnatuurwacht Liempde houdt op vrijdag 4 september een inloopavond in Café 't Wapen van Liempde, waar zij tijdelijk haar thuisbasis heeft. Van 18.30 tot 20.00 uur kan iedereen die dat wil kennismaken met deze vereniging.

De Jeugdnatuurwacht zal die avond onder andere haar jaarprogramma toelichten. Ook kunnen kinderen zich als lid aanmelden. De contributie bedraagt 12,50 euro per jaar.

De Jeugdnatuurwacht is bedoeld voor kinderen vanaf groep 6 van de basisschool. Iedere maand organiseert de vereniging een activiteit. Om ook kinderen die op zaterdag sporten de gelegenheid te bieden om aan activiteiten deel te nemen, heeft de Jeugdnatuurwacht er ook dit jaar voor gekozen om deze niet allemaal op zaterdagmorgen plaats te laten vinden, maar bijvoorbeeld ook eens uit te wijken naar de vrijdagavond, zaterdagmiddag of de zondagmorgen.

Voor meer informatie kun je terecht bij Lisette Braken, Heidonk 29, telefoonnummer 0411-631489 of e-mail jnwliempde@gmail.com.

Dommel licht weer op tijdens Boxtel by Night

Boxtel - Diverse solovaarders en groepen weten de weg naar De Pagaai te vinden om Boxtel van een geheel andere kant te ervaren via hun Dommeltocht, Rondje Boxtel. Deze is nog te varen tot eind oktober. Hoogtepunt van het seizoen van de kanovereniging is echter 'Boxtel by Night', het jaarlijkse Rondje Boxtel in het donker. Zaterdag 12 september varen de verlichte kano's weer over de Dommel.

Deelnemers van Boxtel by Night kunnen zich van tevoren opgeven via het inschrijfformulier op www.depagaai.nl. Ze dienen zelf te zorgen voor de nodige verlichting met LED-lampen, zaklampen, theelichten en wat zij maar kunnen bedenken. Accu's en open vuur zijn niet toegestaan. Op de dag zelf kunnen deelnemers vanaf 18.00 uur hun kano komen versieren. Rond 21.00 uur volgt dan het startsein voor de nachtelijke tocht. Meedoen kost 7 euro per persoon, met een eigen kano bedragen de kosten 5 euro per persoon.

Alle bruggen op de route worden voorzien van sfeervolle verlichting, net als het clubgebouw en de omgeving van de Pagaai. Op diverse plaatsen aan de Dommel zal muziek te horen zijn en bij het clubhuis spelen blaaskapellen bij vertrek en terugkomst van de deelnemers. Ook zullen verschillende bewoners langs de Dommel bijdragen aan een gezellige sfeer. Zo zal bij de glijgoot een disco aanwezig zijn en zullen verschillende tuinen langs de route door de bewoners worden voorzien van verlichting. De organisatie roept iedereen die dat leuk vindt op hieraan deel te nemen. Enkele buurtverenigingen hebben al spontaan hun medewerking toegezegd om hier een jaarlijks festijn van te maken. De mooiste verlichte tuin maakt kans op een leuke attentie.

Bij terugkomst bij het clubhuis van De Pagaai kunnen deelnemers en bezoekers nog nagenieten van een drankje en hapje tijdens de barbecue. Voor meer informatie bel 06-20082982 (na 18.00 uur) of kijk op www.depagaai.nl.

Nieuw dansseizoen van start bij Danscentrum Cultura

Sint-Oedenrode - Traditiegetrouw houdt Danscentrum Cultura voor de start van het nieuwe dansseizoen haar Open Huis, dat aankomende zondag 30 augustus plaatsvindt van 19.00 tot 23.00 uur bij De Vriendschap in Boskant.

Deze avond zal in het teken staan van de vele danscursussen die Danscentrum Cultura het komende seizoen te bieden heeft. Van beginners stijldansen tot Dance Power (een variant op Zumba), van senioren danscursussen tot salsa, van kids swing tot hiphop, en van gevorderden tot topklasse. Voor elke leeftijd is er wel wat wils.

De leraren en assistentes staan de hele avond tot ieders beschikking om alle benodigde informatie te geven over het nieuwe dansseizoen. Ook zullen er doorlopend demonstraties en gratis korte workshops gegeven worden om iedereen een beeld te geven van wat een bepaalde danscursus precies inhoudt. De demonstraties zullen verzorgd worden door dansparen die inmiddels al kortere of langere tijd lessen volgen bij Danscentrum Cultura.

Heb jij enige affiniteit met dansen of vind je het gewoon leuk om te zien? Of misschien twijfel je al een tijdje om op dansles te gaan of om je danslessen van vroeger weer op te pakken? Kom dan gerust naar het Open Huis op zondag 30 augustus en laat je overtuigen dat dansen nog steeds helemaal van deze tijd is; van beginners tot topklasse!

De entree is gratis voor iedereen. De avond begint om 19.00 en eindigt om 23.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.danscentrumcultura.nl en www.devriendschapboskant.nl, bel naar 0413-472572 of mail naar info@devriendschapboskant.nl.

De Vriendschap/Danscentrum Cultura, Pastoor Teurlingsstraat 30 in Sint-Oedenrode.


Ger van den Oetelaar

Foto: Jeroen van de Sande

Wie kent hem niet? Ger van den Oetelaar was twaalf jaar lang wethouder van de gemeente Boxtel en had ruimtelijke ordening, natuur en landschapsontwikkeling in zijn portefeuille. Door heel Boxtel, Liempde en Lennisheuvel zijn locaties te vinden waar Ger zijn stempel op heeft gedrukt, waarbij groen en natuur een terugkerend thema vormen. Hoe is het nu met hem?

Ger is een rasechte Liempdenaar, geboren en getogen met zijn voeten in de aarde. Al op zeer vroege leeftijd begon hij zich te interesseren in het landschap om hem heen. Op dertienjarige leeftijd was hij lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en twee jaar later richtte hij een roofvogelwerkgroep op, om de roofvogels in de omgeving te bestuderen. "Gedreven bezig zijn en je inzetten voor de samenleving zit bij ons erg in de familie, maar de interesse voor natuur en landschap zit vooral bij mij. Als jongen had ik vooral de verwondering over bepaalde soorten, in het bijzonder uilen en andere roofvogels, maar naarmate je ouder wordt ga je zien hoe alles met elkaar te maken heeft. En dan ga je vanzelf zoeken naar manieren om de natuur te behouden voor de ongeborenen. Of eigenlijk zelfs naar manieren om de waarden die er zijn te versterken. Je wilt de wereld toch beter achterlaten dan je hem zelf aantrof."

Toch was Ger oorspronkelijk nooit van plan om die passie toe te passen in het politieke landschap. Hij studeerde biologie en ging lesgeven bij Helicon. Daar werkte hij inmiddels twaalf jaar toen hij gevraagd werd om lijsttrekker en kandidaat-wethouder te worden voor Combinatie95. "Ik was altijd al actief binnen Liempde voor de natuur en het milieu, dus ik heb me altijd bij Combinatie95 betrokken gevoeld. Maar ik was, en ben, geen politiek dier. Politiek is voor mij een middel om je doel te bereiken. Toen ik gevraagd werd, heb ik wel meteen ja gezegd, want ik wist dat ik op die manier veel voor elkaar kon krijgen. Het is me ook altijd heel goed bevallen. Ik heb het geluk gehad deel uit te maken van drie hele goede coalities, waar we niet achterdochtig tegenover elkaar stonden en elkaar iets gunden. En of het nu Fons van Elderen was of Ger Wouters, ik kon met iedereen goed opschieten en we hadden heel veel aan elkaar."

"Als ik nu rondfiets zie ik nog steeds veel plekken waar ik iets mee te maken heb gehad. Boxtel is in die tijd een stuk groener en duurzamer geworden, en ik heb me daar altijd erg in gesteund gevoeld. Of het nu links of rechts was, oppositie of coalitie, ik probeerde altijd in gesprek te blijven ongeacht wie ik tegenover me had zitten. Maar je zit er natuurlijk niet om vliegen te vangen. Je moet positief kritisch blijven en goed weten wat je wilt. Het ging mij altijd veel meer om de inhoud dan om het spel eromheen. Dat spel is ook belangrijk, en dat moet je op een goede en correcte manier spelen, maar de inhoud is uiteindelijk waar het om gaat."

Na twaalf jaar wethouder te zijn geweest, vond Ger het mooi geweest. Voorafgaand aan de raadsverkiezingen van 2010 gaf hij aan dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen en het stokje overgaf aan Peter van de Wiel. Zelf ging hij fulltime werken bij ARK Natuurontwikkeling, voor een groot natuurproject in Limburg dat hij zelf had ontwikkeld. Het project richt zich er vooral op om agrarische grond aan te kopen om daar natuurgebied van te maken. Het gaat om een gebied van ongeveer 500 Hectare vooral in het Kempen-Broek, dus er is veel te doen. "We zijn vooral bezig met het aankopen en ruilen van grond, zodat het één aaneengesloten gebied wordt. Het voornaamste verschil met de politiek is wel dat je niet steeds door vijf bestuurslagen heen moet om iets voor elkaar te krijgen. Op die manier lijkt het meer op een bedrijf dan op overheid. Maar we onderhouden natuurlijk ook veel contact met maatschappelijke organisaties en klankbordgroepen, en daar komt mijn bestuurlijke kennis goed van pas. Ik doe dit inmiddels als weer vijf jaar, en het bevalt uitstekend. We krijgen veel voor elkaar, en zo heb ik nu de kans om Limburg groener en duurzamer te maken."

Natuurlijk heeft Ger zijn eigen dorp en omgeving niet verlaten. Hij woont nog steeds in Kasteren met zijn vrouw Engelie en houdt zich in zijn vrije tijd onophoudelijke bezig om het ook hier in de buurt nog mooier te maken. "Je vrije tijd is de kostbaarste tijd die je hebt, dus die moet je goed besteden. Ik zit nog steeds in het bestuur van Het Groene Woud, maar nu vrijwillig in plaats van als vertegenwoordiging van Boxtel. Het is een zeer uitvoeringsgerichte organisatie, met grote projecten zoals het Edelherten project binnen het Landschap van Allure. Maar we faciliteren als Het Groene Woud ook veel kleinere, lokale projecten zoals plantacties of moestuinen. We gaan graag de samenwerking aan met andere organisaties en proberen er zo alles aan te doen om het hier mooier en beter te maken. Verder ben ik actief voor de Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. Dat klooster stond vroeger tussen Olland en Liempde. We proberen de historie ervan te achterhalen en voor iedereen toegankelijk te maken. En ik ben bezig met een boek over het landgoed Velder en de Heerenbeek. Het is nu in concept klaar en komt ergens in de tweede helft van november uit. Ja, ik heb het nog steeds erg druk, maar iedereen heeft het toch druk? Ik ben al vanaf mijn vijftiende met dit soort dingen bezig, uiteindelijk gaat het over hetzelfde. Ik put veel energie uit de samenwerking met anderen om mooie dingen voor elkaar te krijgen, heb ook altijd heel erg die kans gehad en me daarbij heel erg gesteund gevoeld. En dat gevoel gun ik iedereen."

Luchtpost uit Argentinië: Esther Havermans

Foto: Esther Havermans

De Boxtelse Esther Havermans woont in Argentinië. In DeMooiBoxtelKrant van 29 juli vertelde ze over haar vakantie met haar vriend en dochters in Amerika. Het vervolg van dat verhaal lees je hier.

TomTom
Van onze gulle gastheer krijgen we ook een TomTom voor de auto. Mijn dochter, een kind van de generatie waarin de wereld zich op schermpjes afspeelt, is dolenthousiast. Mijn vriend en ik zijn beginnelingen, bij ons in de regio is een GPS volkomen overbodig.

Ons eerste uitstapje is naar een outdoorshop. We proberen een Spaanstalige stem te kiezen om ons de weg te wijzen, maar zowel Carmen als Jorge blijken niet aanklikbaar. We proberen Jane, maar die is té Brits en Australische Ken durven we niet goed aan; mijn vriend heeft de grootste moeite om Australische gasten in zijn hotel te verstaan. Dus wordt het Amerikaans. Als de dame begint te praten zie ik onze bestuurder nerveus worden. Het 'keep right, then take the motorway', is voor hem volkomen onverstaanbaar, dus ik neem de rol van vertaalster op me.
Onze meiden overleggen al snel hoe onze nieuwe begeleidster zal gaan heten en komen allereerst op Enrica, en voegen daar Lindi Cación aan toe (een woordgrapje, indicación betekent indicatie). We wisten toen nog niet dat de dame Mandi heet, maar ook deze naam wordt gewoon vóór de andere gezet. Inmiddels begint ons ritje verdacht bekend voor te komen, dat heb ík zelfs in de gaten. Op de borden verschijnt 'Airport', terwijl dat niet vlakbij de outdoorshop zou moeten zijn, toch? We zijn het vliegveld inmiddels heel dicht genaderd als we begrijpen waar het probleem zit. We hebben geen nummer ingetikt, alleen de straatnaam, dus Mandi heeft ons doodleuk ergens anders heen geloodst.

Al snel raken we gewend aan het rijden met GPS, sterker nog, het is onze redding. De duidelijk uitgesproken richtlijnen die Mandi ons geeft, herhalen zich natuurlijk en na een paar dagen weten ook mijn meiden haar 'keep left' en 'stay on the right lane' te duiden. Ik heb een tas met reisgidsen en kaarten van de Amerikaanse ANWB bij mijn voeten staan, maar raadpleeg die slechts ter oriëntatie. Op rechte stukken houdt ze een tijdje haar mond, om dan ineens weer van zich te laten horen. We moeten vooral niet denken dat we niet op haar kunnen vertrouwen! We kunnen de volumeregelaar niet vinden en soms schrikken we van een luide opmerking die plotseling uit het apparaatje komt. Als we, bewust, een andere kant op gaan, bijvoorbeeld om te tanken, klinkt het rustige, maar dwingende 'make a U-turn' of 'turn around as soon as possible'. Ze zal nooit zeggen dat we helemaal fout zitten!
We zijn diep onder de indruk van de precisie van dit kleine apparaatje, dat niet alleen een opstopping in verband met een ongeluk aangeeft, maar ook alternatieve routes suggereert bij drukte op de weg en daardoor onze reistijd verkort. Na het 'you have reached your destination' zeggen we dan ook allemaal in koor: 'Gracias, Mandi!'

Als we Philadelphia verlaten om aan onze terugtocht naar Miami te beginnen, besluiten we Mandi vakantie te geven. We luisteren nog een keer naar het stemmenaanbod en kiezen uiteindelijk voor Ken met zijn Australische accent. Hij blijkt zwijgzamer dan Mandi, spreekt duidelijk en geeft de afstanden door in kilometers in plaats van mijlen. Om deze twee redenen geeft onze chauffeur aan hem de voorkeur.
Onze reis wordt om persoonlijke redenen afgebroken en wij meiden reizen met het vliegtuig naar Miami. Onze oudste dochter wil tijdens onze laatste rit Mandi nog één keer horen, vooral omdat we weer richting vliegveld rijden, haar favoriete bestemming, maar haar vader houdt het op zijn nieuwe gids. Hij zal de reis naar Miami alleen maken, als de tijd er rijp voor is, zonder gezellige, vrolijke en soms zeurende meiden achterin en zonder vertaalster, bijrijdster en serveerster van 'mate'. Gelukkig heeft hij Ken!

Foto: Heemkundekring Boxtel

Houtwerf Ferd. Clercx.
Bij zijn huis bevond zich een grote houtwerf. In 1910 is op dat terrein Villa Phaf gebouwd (later klooster witte zusters en de gemeentelijke sociale dienst). De houtwerf is in vol bedrijf; op de mallejan is een enorme balk aangevoerd. Men ziet de zaagstelling en de arbeiders, gewapend met trekzaag. Op de werf ligt zogenaamd rondhout voor telegraaf- en telefoonpalen, terwijl er ook bielzen voor spoor- en tramwegen zijn opgestapeld.
De foto is gemaakt in 1902. De heer met de zwarte hoed is Eduard Clercx, ook zijn oom Roger is te zien. Rond de eeuwwisseling telde men in Boxtel veel houtwerven, waaraan de namen Van Velsen, Spierings, Clercx, Van der Hagen, Van Haeren, Van de Ven, Van Hoogerwou, Van Boeckel, Van der Eerden, Stappaerts en Koenen zijn verbonden. Houtbreker was een echt Boxtels beroep.

CDA

Foto: CDA

Mooie zomer vol activiteiten
De zomervakantie is alweer bijna voorbij. Of je nu op vakantie bent geweest of niet, wij hopen dat je een fijne zomer hebt gehad en dat we nog lekker kunnen nagenieten van een lange nazomer.

Een ding is zeker: we hoefden ons niet te vervelen in Boxtel. Er werd weer heel veel georganiseerd voor jong en oud. De kindervakantieweken in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel zijn nu nog in volle gang. Ook de komende maanden valt er in Boxtel veel te beleven: Slowlands, Dommeltheater, Open Monumentendag et cetera. Geniet ervan!

Vrijwilligers
Zonder de vele vrijwilligers waren veel van deze activiteiten niet mogelijk geweest. En nu de scholen weer beginnen, beginnen ook de sporten en de andere clubjes weer. Ook hierbij zijn vrijwilligers onmisbaar. Vrijwilligers zijn echt de smeerolie van de gemeente. Daar moeten we zuinig op zijn!

Vrijwilligerswerk geeft een hoop voldoening en je leert er mensen door kennen. Jong of oud, man of vrouw, iedereen kan ongeacht zijn werk en opleiding als vrijwilliger aan de slag. Jij dus ook! Er zijn vele soorten vrijwilligerswerk. Het vrijwilligerssteunpunt in Boxtel bemiddelt hierin.

Cultuureducatie
Waar wij heel benieuwd naar zijn is het aanbod van Podium4All. Is het hen gelukt om een compleet en kwalitatief goed aanbod van muziek-, zang-, dans-, beeldende en theaterlessen aan te bieden voor dit seizoen? Kunnen alle leerlingen van het oude MiK hun talenten verder ontwikkelen? Het CDA hoopt dat Podium4All hierin slaagt en er ook in slaagt om goede docenten aan te trekken, hen de juiste vergoeding te geven en een heel sterk netwerk op te bouwen. Een hele uitdaging. Podium4All, heel veel succes!

Bomen Stationsstraat
De oproep van de ondernemers uit de Stationsstraat voor het behoud van de boombakken in deze winkelstraat was duidelijk. Wij zijn het hier helemaal mee eens: de Stationsstraat ziet er nu een stuk frisser en uitnodigender uit. Wij denken dat het belang van groen in deze winkelstraat groter is dan op het Breukelsplein en hebben de wethouder gevraagd gehoor te geven aan het verzoek van deze ondernemers. Als proef voor een half jaar worden de boombakken verdeeld en wordt er nagedacht over het groen aankleden van eigen gevels. Een prachtig voorbeeld dat gevelaankleding verschil maakt, zie je in het stukje Breukelsestraat bij bloemenwinkel Jasmijn. Woonhuizen en winkels hebben hun gevels met groen aangekleed. Het CDA zal zich hard blijven maken voor een aantrekkelijk (winkel)centrum en dus ook voor extra boombakken of bomen en mooie groene aankleding.

Heeft u opmerkingen of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wilt brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Wij wensen u allemaal een hele fijne nazomer toe!

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

VVD

De zomerperiode is niet bij uitstek een tijd van veel politiek spektakel. Onze taak om over actuele politieke onderwerpen een standpunt weer te geven ligt dan nagenoeg stil. Toch is er al enige tijd een discussie gaande in Boxtel over een onderwerp, dat onze aandacht trok: de enorme kastanjeboom bij het karakteristieke pand van Villa het Hof, inmiddels De Rechter genaamd. Iedereen was blij verrast, dat een nieuwe ondernemer in dit prachtige pand een mooie uitdaging ziet om het in oude glorie terug te brengen. Er komt weer leven in deze mooie, maar te stille, hoek in het centrum. Dit verdient respect en onvoorwaardelijke medewerking van een gemeentebestuur.

Faciliteren is het toverwoord voor ondernemend Boxtel. Helaas doemt er toch een probleem op. De beeldbepalende kastanjeboom op dit perceel blijkt ernstig ziek te zijn en ten dode opgeschreven. Ontzettend jammer! Zoals dat ook bij mensen het geval is, kan een arts nooit met zekerheid zeggen hoe lang een ernstig zieke patiënt nog te leven heeft. Met alle – zeer gewaardeerde en gerespecteerde – goede bedoelingen van diverse specialisten kan niemand garanderen hoe lang deze boom, zonder gevaar voor mens en omgeving, nog overleeft.

Zonder veel tegenstand werd de Kastanjelaan naar het kerkhof aan de Bosscheweg van alle zieke bomen ontdaan en veranderde van een karakteristieke prachtige laan in een troosteloze kale vlakte. Het gevaar voor de medemens werd onaanvaardbaar groot en veiligheid gaat voor alles. Een troosteloos gezicht, maar helaas bittere noodzaak.

Wat is het verschil? Waarom moeten we wachten tot er daadwerkelijk ongelukken gebeuren? Zo'n boom kan weliswaar een storm doorstaan, maar de schade is niet altijd zichtbaar. Kleine breuken, takken die (vaak voor het oog niet zichtbaar) beschadigd en niet meer stabiel raken, kunnen na enige tijd spontaan omlaag vallen. Moeten we wachten tot er daadwerkelijk ongelukken gebeuren en er onnodig schade ontstaat of – erger nog – er slachtoffers vallen? Waarom zou het over een paar jaar niet zo erg zijn omdat de boom dan bijna helemaal dood is?

Voorkomen is beter dan genezen. Wie is er aansprakelijk als de gemeente een noodzakelijke kapvergunning weigert? De ondernemer signaleert, laat deskundig onderzoek doen en zou dan toch in een veilige bedrijfsvoering gehinderd worden door een negatieve beslissing van de gemeente. Er is geen weg terug, de zieke boom zal hoe dan ook afsterven: laat de boom het enige slachtoffer blijven!

Het is heel erg jammer, daar zijn wij het roerend mee eens, maar realiteit en verantwoordelijkheid voor onze burgers wegen het zwaarst. Misschien kan er een mooie jonge boom terug geplant worden, die symbool staat voor een frisse nieuwe start van een prachtige zaak, een ambitieuze ondernemer en een belangrijke bijdrage aan een bruisend centrum waar iedereen in alle veiligheid kan vertoeven.

Wij wensen De Rechter een goede start en een prachtige toekomst met een mooi alternatief voor de droevige teloorgang van de statige groene reus.

Alzheimercafé mede mogelijk gemaakt door Rabobank en communicanten

Regio - Afgelopen maandag was er weer een geslaagde bijeenkomst in het Alzheimercafé Regio 't Groene Woud. Veel mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers beleefden een ontspannen avond die zeer werd gewaardeerd. Naast de samenwerkende organisaties die deze caféavonden realiseren, worden deze ook mogelijk gemaakt door de gulle giften van donateurs.

Rabobank Hart van de Meierij draagt met een eenmalige bijdrage van 1.600 euro bij aan het Alzheimercafé Regio 't Groene Woud. En ook communicanten uit Lennisheuvel dragen hun steentje bij: zij haalden 278 euro op. Dankzij deze donateurs wordt het Alzheimercafé mogelijk gemaakt. En dat is een grote steun in de rug van de betrokken organisaties, die erg blij zijn met deze financiële ondersteuning.

Het belang van Alzheimercafés voor mensen met dementie en mantelzorgers is bewezen. Elke maand wordt het Alzheimercafé zeer goed bezocht. De bezoekers hebben veel waardering voor de informatie die zij ontvangen en voor de mogelijkheid tot ontmoeting met lotgenoten in combinatie met het er even uit zijn. Het uitwisselen van ervaringen in deze vertrouwde omgeving is voor mensen met dementie en ook voor mantelzorgers heel ondersteunend en blijft ook in de nabije toekomst nodig.

Maandagavond was het Smartlappenkoor van ome Jan sterk vertegenwoordigd en werd er volop gezongen. Gasten met dementie maakten opmerkingen als: "Toch nog iets wat ik nog goed kan". Deze positieve reacties bezorgden ook hun mantelzorgers een goed gevoel.

De volgende caféavond is op 28 september. Ook dan zijn alle belangstellenden weer van harte welkom.


GEMEENTE INFO

Oud Papier:
27-08 Keefheuvel e.o.
28-08 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
02-09 Lennisheuvel
02-09 Vrilkhoven e.o.
02-09 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 35

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-De Doelen 23                plaatsen dakkapel aan voorzijde woning
-Rechterstraat 78a        rooien: 1 esdoorn uit voortuin

Verlenging beslistermijn aangevraagde omgevingsvergunningen
-Rechterstraat 1                uitvoeren werken en werkzaamheden waaronder rooien een kastanje uit het terras van de horecagelegenheid

Van rechtswege verleende omgevingsvergunning
-Munselse Hoeve 18        realiseren bed & breakfast

Verleende omgevingsvergunningen
-Annastraat 2 t/m 132 - Den Bongerd        vervangen gevelbeplating
-Baanderherenweg        kandelaberen van 42 platanen in de parkeerstroken
-Beethovenring 14        rooien: 1 pluimes uit achtertuin
-Colenhoef 4, Holland Recycling Electronics B.V.        voor de inrichting van dit bedrijf
-'t Kaarpad 2                verbouwen en renoveren woonhuis, realiseren 2 vakantiewoningen en bouw van 3 bijgebouwen
-Munselse Hoeve 28        bouw woning en rooien 2 populieren

Meldingen activiteitenbesluit Milieubeheer
-Bergstraat 13,Taxi van Kronenburg        oprichten taxibedrijf met garage voor onderhoud eigen wagenpark
-De Biezen 5, Autobedrijf van Oorschot        oprichten bedrijf voor stalling motorvoertuigen met schade
-Boseind 1, Autobedrijf Van den Brandt        bijplaatsen wachtruimte voor klanten
-Industrieweg 1b, Mardan Car Cleaning        oprichten bedrijf voor poetsen en wassen motorvoertuigen
-Industrieweg 15, Harry van der Velden tegels        toevoegen enkele houtbewerkingsmachines in magazijn en natuursteen B.V.
-Schouwrooij 4,Van der Velden Rioolrenovatie        toevoegen activiteit wassen motorvoertuigen technieken B.V.
-Schouwrooij 18, Unilux        metaalbewerkend bedrijf met het solderen en poedercoaten van metalen

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Volop activiteiten in het Groene Woud tijdens festival Gezond Bewegen

Boxtel - Deze week kunnen inwoners en bezoekers van Het Groene Woud tijdens het Festival Gezond bewegen deelnemen aan een aantal boeiende tochten door dit nationale landschap. Zo kunnen zij ervaren wat dit prachtige natuurgebied te bieden heeft en op welke manieren zij gezond kunnen bewegen in het groen.

Diverse organisaties hebben hun wandel-, fiets- of andere beweegtocht hiervoor aangemeld. Onderdeel van het festival Gezond Bewegen is ook een groots sportevenement bij Streekpark Klein Oisterwijk op zaterdag 29 augustus. Op deze dag zijn er leuke workshops en clinics van sportverenigingen uit Het Groene Woud. Jong en oud, sportief of niet sportief, het festival heeft voor iedereen wat te bieden.

Er is een grote variatie aan beweegtochten, die allemaal worden vermeld op de website www.hetgroenewoud.com/gezondbewegen. Ze zijn aangemeld door organisaties uit Het Groene Woud. Hierdoor wordt er gezamenlijk opgetrokken om inwoners en bezoekers kennis te laten maken met het prachtige gebied. "Het netwerken met elkaar behoort tot het DNA van Het Groene Woud. Samen zetten we Het Groene Woud op de kaart", zegt Ernst Jonkers, organisatielid van het Festival Gezond Bewegen en ook eigenaar van Streekpark Klein Oisterwijk en bestuurslid van Coöperatie Het Groene Woud.
Onderdeel van het festival is ook de themadag 'Gezond Bewegen in het Groen'. Deze vindt op vrijdag 28 augustus plaats in het centrum van Liempde. Tijdens de themadag komen verschillende aspecten van bewegen in het groen samen. Er worden in totaal vier deelthema's belicht: bewegen & gezondheid/zorg, bewegen & recreatie, bewegen & sport en bewegen & educatie. Rondom deze thema's worden vier presentaties en vier actieve workshops georganiseerd. Daarnaast is er ook een 'Bewegen in het groen'-markt.

Sportevenement
Op zaterdag 29 augustus presenteren op en rond het evenemententerrein van Streekpark Klein Oisterwijk verschillende sportverenigingen uit Het Groene Woud zich met leuke workshops en clinics. Zo is er een clinic Obstacle Running van Tough Ten Miles, de organisatie achter de welbekende Mud & Obstacle Runs en de jaarlijkse Farmers Fun. Tijdens het sportevenement wordt een parcours van ongeveer 3 km opgebouwd waarbij een aantal klimtechnieken aan de orde komt om diverse obstakels te bedwingen. De echte waterliefhebbers kunnen deze dag deelnemen aan een clinic kanoën van Kanovereniging Oisterwijk. Daarnaast zijn er ook yoga-clinics verzorgd door Yoga Centrum Tilburg, rugby clinics door RFC Oisterwijk Oysters en bootcamp clinics door Bodyprojects. Ook deze activiteiten zijn terug te vinden op www.hetgroenewoud.com/gezondbewegen. Hier worden de komende tijd nog meer activiteiten aan toegevoegd. Deelname aan een workshop of clinic kost 5 euro. Deelnemers kunnen ook een passe partout kopen voor slechts 10 euro, waarmee zij aan zoveel workshops en clinis kunnen deelnemen als ze maar willen. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid om tegen een laag tarief nieuwe sporten te ontdekken.

Eerste editie
Het festival Gezond Bewegen wordt georganiseerd ter afsluiting van het vijftienjarig jubileum van Het Groene Woud. Dit jaar wordt het voor de eerste keer georganiseerd, maar mogelijk komt er in de toekomst een vervolg. Ernst: "Het is een laagdrempelig evenement dat potentie heeft om te groeien. De organisaties met wie we nu in contact zijn, reageren allemaal heel enthousiast. Als het goed verloopt, willen we het volgend jaar terug laten komen."

Neem voor meer informatie en het aanmelden van activiteiten contact op met organisatiebureau Mauri via gezondbewegen@hetgroenewoud.com of 013-5454999.


Lieve lezers,

Hedde gullie da geheurd? In Amerika is unne site gehackt waarop notoire vreemdgangers elkaar kunnen ontmoeten veur 'n avontuurtje! De mensen die deze website gehackt hebben, zetten alle gegevens van de vreemdgangers online. Naam en toenaam. Zo kon iedereen ze mee aan de schandpaal nagelen. Dès toch nie mir normaol!

Zoiets zou toch eens in Boxtel moeten gebeuren... Ik heb in mijn tijd als dansmarieke genoeg meegemaakt om te weten dat ook in ons durpke genoeg buiten de deur wordt gesjanst. Sterker nog, ik pik ze d'r zo uit!
Ik kan verhalen vertellen waar de jeugd van tegenwoordig met hun oren van zullen klapperen. Vooral mee d'n carnaval wordt er nog wel eens een scheve schaats gereden. Da witte natuurlijk wel. En of dat erg is? Natuurlijk! Maar voor degenen die dit met schaamrode kaken lezen: geen paniek, ik zal oe nie verraaien. Ik zou nie durven.

Toch werd mijn interesse gewekt door het horen van dit verhaal. Ik had nog nooit van zulke websites gehoord! Er zit een hele business achter. Ge kunt er van alles van zeggen, maar een gat in de mèrt is het wel. Het wekte mijn interesse, dus ging ik op onderzoek uit. Gedegen en journalistiek onderzoek. Super objectief, ge kent me.

Wat blijkt: er zijn veel websites die zich hierop richten. En er zijn erg veel mensen die zich hier hebben ingeschreven. Een goudmijn voor mij natuurlijk, want ik doe niks liever als blieken en een bietje praat maken over wat de mensen doen. Dè heb ik van ons mam. Dus ik heb even gekeken hoe dit in zijn werk gaat. Onder een pseudoniem natuurlijk, da snapte. Binnen de kortste keren kreeg ik mail na mail met matches die speciaal voor mij waren uitgekozen. En als klap op de vuurpijl vond ik ook nog wel wat matches in en rond Boxtel! Als ik het niet dacht! Natuurlijk weet ik niet wie dit zijn, maar ik heb zo m'n vermoedens. Kareltje van d'n Hoek zal er wel een van zijn. En Nol ongetwijfeld ook. De rest zal ik niet verklappen, dat is als journalist natuurlijk wel zo netjes.

Ik begrijp dat ook in Boxtel niet alle huwelijken goed lopen. Dat kan natuurlijk. Het is hard werken. Maar neem een tip van een oude vrijster aan: hedde 't leuk met iemand, dan houde um aon. Simpel zat. Op deze manier heb ik genoeg lovers versleten, en het bevalt me al jaren goed!

Mijn account heb ik inmiddels maar weer opgeheven. Ik kom in de Boxtelse cafés nog altijd aan mijn trekken. Gewoon, #nofilter, in het echt. De spanning van een anoniem scherm trekt mij niet. Gewoon, zoals vruuger, elkaar versieren in de Beco. Lekker lonken. Bietje schuren. En dan stiekem naar de gemeentevijver met z'n twee. Zoals het hoort.

Zie ik u daar?

Liefs,
Bets

Nu ook inzamelpunt plastic doppen voor geleidehonden in Boxtel

Foto: KNGF Geleidehonden

Boxtel - Iedereen heeft ze thuis: plastic doppen van bijvoorbeeld frisdrankflessen of zuivelpakken. KNGF Geleidehonden roept mensen op deze niet weg te gooien, maar in te leveren. Door doppen te sparen wordt het milieu ontlast én KNGF Geleidehonden gesteund. De ingezamelde doppen leveren namelijk geld op bij recyclebedrijven. Deze opbrengst gaat geheel naar de opleiding van de geleidehonden. Vanaf nu is er ook in Boxtel een inzamelpunt voor plastic doppen, bij de familie Hummel op de Orlando di Lassostraat 14.

Het sparen van de plastic doppen is een kleine moeite, maar een speciaal opgeleide hond betekent straks voor iemand met een handicap een groot verschil. "Meedoen aan de doppenactie is heel simpel", vertelt Max van Steijn, die de actie vanuit KNGF Geleidehonden coördineert. "Gooi de plastic doppen niet weg, maar spoel ze even schoon. Heb je een (vuilnis)zak vol gespaard, dan kun je ze inleveren bij een inzamelpunt in je buurt. Een gebaar waar wij heel blij mee zijn!", aldus Van Steijn. Alle ronde plastic doppen en deksels zijn welkom, van mineraalwaterflessen, frisdrankflessen, melk- of yoghurtpakken, fruitsappakken en sportdrank (zonder het kleine doorzichtige dopje binnenin). Maar ook doppen van slagroombussen, doseerdopjes van wasmiddelflessen en deksels van pindakaas- en chocopastapotten worden graag in ontvangst genomen op de inzamelpunten.

Opbrengst voor geleidehonden
De gespaarde doppen kunnen in Boxtel worden afgeleverd bij het verzamelpunt van de familie Hummel. Het is niet mogelijk om de plastic doppen bij KNGF Geleidehonden zelf in te leveren. Het inzamelpunt zorgt ervoor dat de doppen naar een recyclebedrijf gaan dat een vergoeding toekent aan KNGF Geleidehonden. De opbrengst komt vervolgens ten goede aan de opleiding van de geleidehonden voor mensen met een handicap.

KNGF Geleidehonden
De Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de Nationale Zorghonden Autoriteit tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-) geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.

ContourdeTwern zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers voor verschillende instellingen, waaronder het Steunpunt Mantelzorg, de Taalmaatjes, een woonvorm voor mensen met een meervoudige beperking en het Museum Boxtel.

Voor het Steunpunt Mantelzorg zoekt het Vrijwilligerssteunpunt een viertal netwerkcoaches. Als netwerkcoach probeer je cliënten uit hun isolement te halen door het sociale netwerk om hen heen te vergroten. Je wordt in regioverband in vier ochtenden intern opgeleid en je neemt drie keer per jaar deel aan regiobijeenkomsten. Ben jij positief ingesteld, enthousiast, creatief en beschik je over overtuigingskracht? Neem dan contact op met het Vrijwilligerssteunpunt.

Voor het taalmaatjesproject zoekt het steunpunt een vrijwilliger die een Poolse dame kan begeleiden. Bij voorkeur iemand die ook de Poolse taal spreekt, maar dit is niet noodzakelijk.
Volgende maand start het nieuwe voorleesseizoen van 'De Voorleesfiets'. Het Steunpunt zoekt vrijwilligers die één keer per week, en dat twintig weken lang, voorlezen bij gezinnen waar kinderen een taalachterstand hebben. De voorleestijden worden in onderling overleg bepaald. Het is belangrijk om de ouders zoveel mogelijk bij het voorlezen te betrekken.

Voor een woonvorm in Boxtel voor mensen met een meervoudige beperking zoekt het Vrijwilligerssteunpunt diverse, voornamelijk vrouwelijke, vrijwilligers. De cliënten waarvoor zij worden gezocht variëren in leeftijd van begin twintig tot eind veertig. Allemaal willen ze naar 'buiten' om te shoppen in het dorp of een terrasje te pikken, maar ook theater- en filmbezoek staan op hun verlanglijstje.

Daarnaast is er een jonge, gezellige man die helemaal weg is van basketbal. Hij heeft op donderdagavond rolstoelbasketbaltraining in Rosmalen en hij bezoekt als het kan regelmatig de thuiswedstrijden van landskampioen The Shoeters in Den Bosch op zondagmiddag en soms op zaterdag- of dinsdagavond. Hij zoekt een of meerdere maatjes die, bijvoorbeeld op toerbeurt, met hem mee willen gaan.

Voor een zorginstelling zoekt het steunpunt een activiteitenbegeleider om ondersteuning te bieden bij groeps- of individuele activiteiten voor ouderen.

Vervolgens zit het MUBO (Museum Boxtel) nog verlegen om een of meerdere ict'ers voor het installeren van antivirusprogramma's, het oplossen van computerproblemen en het digitaliseren, registreren en onderhouden van de aanwezige museumobjecten.

En tot slot kijkt het steunpunt uit naar vrijwilligers die jongeren willen begeleiden op diverse maatschappelijke vlakken, zoals bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, en die waar mogelijk en wenselijk ad hoc praktische studieondersteuning of bijles willen geven.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655 899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Vrachtwagen zakt weg in berm en beland in sloot

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Een vrachtwagen belandde vrijdagmiddag in de sloot langs de Kapelweg bij Boxtel. Vermoedelijk moest de chauffeur uitwijken voor een tegenligger en belandde hij hierbij in de berm. Vervolgens zakte de vrachtwagen weg en kantelde de sloot in. De chauffeur wist op eigen kracht zijn truck te verlaten en bleef ongedeerd. Rond 17.00 uur werden de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren, gealarmeerd.

De vrachtwagen was geladen met stenen. Deze zijn ter plaatse overgeladen. Het treinverkeer tussen Boxtel en Oisterwijk kreeg hierdoor de aanwijzing 'voorzichtig rijden' en naderde de ongevalslocatie stapvoets. Dit zorgde voor de nodige vertraging. Ook het verkeer op de weg werd enige tijd omgeleid.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Omdat de vrachtwagen in een spoorsloot terecht was gekomen, kwamen specialisten van ProRail ter plaatse. Zij hebben bekeken hoe de berging het beste kon verlopen. Een grote telescoopkraan heeft vervolgens geholpen bij het bergen van de vrachtwagen. Het ongeval trok veel bekijks van omstanders die voornamelijk vanaf de overzijde van het spoor toekeken.

Boxtelaar zwaar mishandeld in zijn woning

Boxtel - Maandagmiddag rond 15.30 uur is een Boxtelaar zwaar mishandeld in zijn woning aan de Van Hugenpothstraat. De man had ruzie met de zoon van zijn vriendin, een 31-jarige man uit Boxtel. De zoon zou het slachtoffer meerdere malen in het gezicht geslagen hebben en is er daarna vandoor gegaan.

De politie wist hem later in zijn woning aan te houden. Een ambulance kwam ter plaatse om medische hulp aan de gewonde man te verlenen.

Man gewond aan oog na mishandeling

Boxtel - Zaterdagavond escaleerde een ruzie tussen een man en een groep jongeren op De Hoef in Boxtel in mishandeling van de man. De groep jongeren hing de gehele avond op het grasveld voor zijn woning. Rond 21.30 uur liep de ruzie uit de hand en raakte de man gewond aan zijn oog door toedoen van een of meer jongeren.

Omdat er nog geen aanhoudingen verricht zijn en het onderzoek naar de mishandeling nog in volle gang is kan de politie geen verdere mededelingen doen.

BC Revanche organiseert Walnootdrive

Boxtel - BC Revanche organiseert ook dit jaar weer de Walnootdrive. Deze markeert voor iedere bridger in Boxtel en omgeving het begin van het nieuwe winterseizoen en wordt gehouden op zondag 11 oktober in Gemeenschapshuis De Walnoot. De andere open activiteit van Revanche, de open drive op donderdagmiddag, start weer vanaf 3 september.

Voor Revanche belooft het een bijzonder seizoen te worden, waarin de vereniging haar 60-jarig bestaan gaat vieren. Deelname aan de drive staat open voor iedereen, thuisbridgers en bij een club aangesloten spelers. Er wordt gespeeld in drie lijnen, waardoor iedereen zich kan meten met tegenstanders op gelijkwaardig niveau. Er worden zes rondes gespeeld van vier spellen. De zaal is open vanaf 13.00 uur, de drive begint om 13.30 uur zodat de prijsuitreiking rond 17.00 uur kan worden verwacht.

Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro per paar. Inschrijven is mogelijk via e-mail: bcrevancheboxtel@gmail.com. Inschrijfformulieren en meer informatie kunnen worden verkregen bij Bert Hermkens, Schijndelseweg 150, 5283 AH Boxtel, e-mail: bhermkens@home.nl, tel. 0411-674246. En bij Peter van de Ven, Akkerstraat 7, 5298 CN Liempde, e-mail: pa.vd.ven@hccnet.nl, tel. 0411-631684.

MTB tourtocht in Het Groene Woud

Liempde - Op zondag 6 september wordt er een Mountainbike tourtocht georganiseerd, waarbij deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden 35, 50 en 65 kilometer. Vanaf Café Het Groene Woud lopen de routes door de gemeenten Boxtel, Veghel en Sint-Oedenrode en doorkruisen onder meer de Vlagheide en de Vresselse bossen.

De inschrijfkosten bedragen 3 euro voor NTFU leden en 4 euro voor niet leden. Na de tourtocht is er gelegenheid om de fietsen af te spuiten. Inschrijven is mogelijk van 8.30 tot 10.00 uur bij café Het Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. Deelnemers aan de langste afstand wordt verzocht voor 9.30 uur te starten.

Het parcours is volledig uitgezet met pijlen en voorzien van twee pauzeplaatsen met een hapje en een drankje. Meer informatie over deze MTB tourtocht is te vinden op www.ltchetgroenewoud.nl .

Verlies Dames Ducks tegen Nuenen

Boxtel - De dames van Ducks gingen zondag voortvarend van start tegen Nuenen. In de eerste inning wisten zij meteen twee punten te scoren dankzij honkslagen van Nikki van Nes en Evelien Gerrits. Maar ook de tegenpartij wist in de eerste inning een punt binnen te slepen, waardoor de wedstrijd begon met 2-1.

In de tweede inning bereikte Lonneke van Loene voor de Ducks de thuisplaat. De tegenpartij had deze inning een goede slagbeurt, waardoor deze vier punten scoorde en de stand op 4-5 kwam. In de hierop volgende innings kwam Ducks niet op de honken en kreeg de ploeg nog een aantal punten tegen. Uiteindelijk konden de Boxtelse dames in de zesde inning nog een punt scoren dankzij een prachtige driehonkslag van Laura van Zetten, maar het kwaad was toen al geschied. Nuenen won de wedstrijd uiteindelijk met 5-11.

Om de koppositie in de klasse te behouden, waar een eventuele promotie van afhangt, moeten de Ducks de komende wedstrijden zien te winnen. Volgende week ontmoeten de dames de softbalsters van Twins uit Oosterhout.

Racketlon Challenge in de Braken

Boxtel - Wie is het beste met een racket: de tafeltennisser, badmintonner, tennisser of toch de squasher? Die vraag komt aan bod tijdens het BBF Dunlop Racketlon toernooi, dat op zondag 6 september wordt georganiseerd door de Bossche Badminton Federatie en Eefje Henkelman, de Nederlands kampioen Racketlon.

Bij Racketlon spelen twee spelers tegen elkaar in vier sets tot 21 punten, waarbij in iedere set een andere racketsport gespeeld wordt. Degene die in totaal de meeste punten scoort, wint het duel. Het toernooi van 6 september is onderdeel van de Dunlop Tour. Deze tour bestaat uit acht toernooien en gaat naast Boxtel ook nog langs Alphen aan den Rijn. Er wordt een klassement bijgehouden van aantal gespeelde toernooien en resultaten waarbij eind van het jaar, tijdens een speciale finale, de winnaar van de tour wordt bepaald.

Het BBF Dunlop Racketlon toernooi vindt plaats in Sportcomplex De Braken in Boxtel en begint om 9.00 uur. Rond 17.00 uur wordt de uitslag verwacht en is het toernooi afgelopen. Aanmelden kan tot donderdag 3 september via www.toernooi.nl en kost 15 euro. Er zijn leenrackets aanwezig voor degenen die daar zelf niet over beschikken.

Boxtel - Volleybalclub Blox viert aanstaande zondag, 30 augustus de opening van haar nieuwe seizoen met als 'thuis' accommodatie Sportcomplex De Braken. Van 13.00 tot 16.00 uur komt het 'Join Volleybal' team van NeVoBo voor een Join Volleybal Tour met verschillende attracties zoals een smashmeter, spronghoogtemeter en een springstadion.

De activiteiten zijn niet alleen voor de jeugdleden van VC Blox, maar voor alle kinderen tussen vier en twaalf jaar oud uit Boxtel en omgeving die zo op een speelse en leuke manier kennis willen maken met de volleybalsport. De Join Volleybal Tour is gratis en alle deelnemers ontvangen een verrassing. Na de tour zal de geheel vernieuwde zaal worden geopend. Sportcomplex De Braken en VC Blox hebben samen in goed overleg een goede invulling gegeven aan de bestemming van de nieuwe zaal. Zo zijn er twee trainingsvelden en een wedstrijdveld.

Arnold van Ree
Na de opening wordt de zaal meteen in gebruik genomen. Om 16.30 uur start een clinic voor alle Blox A- en B-jeugd onder leiding van Arnold van Ree, die als spelverdeler van Oranje 122 interlands op zijn naam schreef. De afgelopen jaren deed hij als hoofd en assistent coach veel ervaring op bij diverse clubs en de Nationale teams. Tijdens de clinic zijn ook alle trainers welkom en kunnen zij vragen stellen aan de international.

De dag wordt om 18.00 uur afgesloten met een grote barbecue en feestavond voor alle leden van Blox. Natuurlijk ook in De Braken.

Foto: Rabobank

Boxtel - De Rabobank riep hockeyend Nederland in de tweede helft van het afgelopen seizoen op om de uitblinkers van hun eigen vereniging te nomineren. Dat gebeurde massaal, ook bij MHC MEP waar Lian Langerwerf werd uitgeroepen tot uitblinker van de club. Als eerbetoon prijkt haar naam deze week tijdens het Europees Kampioenschap hockey in Londen op het EK-shirt van Oranje.

De Boxtelse hockeyclub roemde Lian in zijn motivatie, omdat ze de 'uitdagende taak' was aangegaan om alles rondom de arbitrage te regelen: "Zonder scheidsrechter geen hockeywedstrijden. En zoals op elke hockeyclub zijn niet alle leden even enthousiast om te fluiten. Lian heeft een team om zich heen verzameld dat samen met haar een nieuw beleid opstelde. En met resultaat! In nog geen jaar tijd behaalde meer dan 100 jeugdspelers hun scheidsrechterskaart en zijn er vrijwilligers geworven die de jeugd begeleiden in de praktijk. We horen weer positieve geluiden op het veld; fluiten is zowaar leuk geworden. Lian weet van aanpakken - sinds kort ook als bestuurslid."

Het uitblinker-shirt is een initiatief van de Rabobank om de clubvrijwilligers en hun onmisbare diensten in het zonnetje te zetten. In totaal ontving de bank bijna duizend nominaties, waaruit 130 vrijwilligers als uitblinker naar voren kwamen. Het Nederlandse heren- en damesteam betreden tijdens het EK dus het veld met daarop hun namen, waaronder die van Lian. Op rabosport.nl staat het shirt met alle namen afgebeeld.

Boxtel - Bridgeclub De Rots gaat weer van start op woensdag 2 september. Geïnteresseerden in het kaartspel die hiermee bij het Gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 kennis willen maken, kunnen vier weken gratis meespelen, daarna bedraagt de contributie 50 euro per jaar.

Bij de bridgeclub is er aandacht voor alle leden. Er wordt gespeeld volgens de originele bridgeregels en niet met het mes op tafel. De club heeft een gediplomeerde wedstrijdleider. Gemeenschapshuis De Rots beschikt over een ruime, gratis parkeergelegenheid. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden bij Ria Koelink via 0411-674001 of 06-53780049.

Bridge, leuker en gezonder dan je denkt

Sharin Blommers en Willem van Dijk na het winnende punt in de finale Gemengd Dubbel 5 Foto: LTV De Merletten

Boxtel/Liempde - Onder het motto 'Bridge, leuker dan je denkt, gezonder dan je denkt' organiseren de drie samenwerkende Boxtelse NBB-clubs - BC Revanche, BC Liempde en BC Boxtel - dit najaar een gezamenlijke starterscursus bridge. Hierbij krijgen deelnemers een kijkje achter de schermen bij dit boeiend maar vaak nog onbekend kaartspel.

Het bridgespel speel je met een vaste partner tegen een ander paar. Na het delen van de 52 kaarten volgt het bieden waarbij informatie wordt uitgewisseld over de vier 'handen'. Als het eindbod vaststaat begint het spelen, dat veel lijkt op rikken. Van belang hierbij is een slim speelplan en daar komt het nodige denk- en geheugenwerk bij kijken. Bridge is dan ook tevens een gezonde training van het brein.

Op een bridge avond speel je in competitievorm aan zes tafels telkens vier spellen, steeds met je partner tegenover je. Na elke tafel wissel je van tegenstander. Daardoor is het allerminst saai. Aan elke tafel is er wel even tijd voor een praatje. Met behulp van de computer kun je na elk spel je resultaat zien en aan het eind van de avond wordt de totaaluitslag berekend. Het bieden, het spelen en de tussenstanden zorgen doorlopend voor spanning. En... ook met zwakke kaarten kun je sterk scoren.

Enkele ervaringen van spelers luiden: 'Actieve ontspanning', 'Vaste leuke avond met inhoud', 'Ontmoeting met vriendelijke mensen', 'Veel leuker dan rikken', 'Voor jong en oud'. Masha Kleiss (Technische Commissie BC Boxtel): "Zeker als je van kaarten of spelletjes houdt is bridgen een uitkomst: je kunt het meermalen per week in clubverband spelen met steeds andere tegenstanders. Bij wedstrijden wordt je zo ingedeeld dat je meestal tegenstanders van jouw niveau treft zodat je eindelijk eens kunt laten zien hoe goed je kaart. En je wilt niet weten hoeveel bekenden je gaat tegenkomen als je eenmaal met het bridgevirus bent besmet." Voorzitter van BC Boxtel, Pieter Springer belicht nog een ander belangrijk aspect van het kaartspel: "Bridge houdt mij vitaal en helder van geest. Het is mijn missie om bridge dichter bij de mensen te brengen."

Om het spel leuk te kunnen spelen heb je een goede basis nodig en dat kost enige inspanning. In de cursus, die dankzij de samenwerking van bovengenoemde clubs mogelijk is, leer je onder leiding van een bekwaam docent, met digitale ondersteuning, in twaalf avonden het elementaire bieden en de eenvoudige speltechnieken. Voorkennis is niet nodig. Gezelligheid heeft een centrale plaats. Individuele deelname is mogelijk; juist voor alleenstaanden kan het veel toevoegen.

Voor aanmelding zie de advertentie op deze pagina of de websites van BC Revanche, BC Liempde en BC Boxtel.

Bridge:

Bridgeclub Liempde, 20 augustus:
A-lijn:
1 Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 76,01%
2 Mw. Thijssen & Dhr. van Esch 55,90%
3 Dhr. van Heeswijk & Dhr. van Heesch 55,42%
B-lijn:
1 Dhr. Knoops & Dhr. Quinten 61,20%
2 Mw. vd Meerakker & Mw. van Hastenberg 58,33%
3 Mw. Legius & Dhr. van Haaren 57,29%
3 Mw. van Overbeek & Mw. Peijnenburg 57,29%

Bridgeclub Boxtel, 18 augustus
A-lijn:
1 A. Bosveld & H. Schilder 57,29%
2 T. vd Bragt & T. Hoppenbrouwers 53,23%
3 B. van Asveldt & R. vd Vorstenbosch 53,13%
B-lijn:
1 M. vd Linden & W. de Wolf 66,52%
2 Rietje & Gerrit Zunneberg 60,00%
3 A. vd Sande & F. vd Spijker 51,04%

Bridgeclub Boxtel, 20 augustus:
A-lijn:
1 J. Jansen & R. Koenders 57,74%
2 G. vd Horst & M. vd Meijden 55,65%
3 P. vd Ven & P. Verstijnen 54,46%

Bridgeclub Rembrandt, 18 augustus:
A-lijn:
1 A. Feenstra & J. Clercx 72,22%
2 H. van Laatum & A. van Doremalen 55,21%
3 Theo & Wil vd Lans 54,86%
3 T. van Uden & A. Moerdijk 54,86%

Bridgeclub Revanche, 18 augustus:
A-lijn:
1 F. van Roy & G. vd Meerendonk 58,63%
2 J. vd Laar & G. van Oirschot 56,25%
3 P. van Dijck & P. Verstijnen 53,57%
B-lijn:
1 Lily & Chris de Laat 66,42%
2 Corry & Jan Kerssens 57,47%
3 Ineke & Berrie Marcelis 54,76%

Voetbal:
Uitslagen DVG Liempde:
Zaterdag 22 augustus:
DVG 1 - E.V.V.C. 1 0-5
Zondag 23 augustus:
Schijndel 4 - DVG 2 1-5
Nooit Gedacht 2 - DVG VR 1 9-0

Programma DVG Liempde:
Zaterdag 29 augustus:
DVG D1 - Avanti'31 D2 11:45 uur
Whv D1 - DVG D 2 11:30 uur
DVG D3 - Boxtel D4 11:45 uur
Avanti'31 A1 - DVG A1 14:30 uur
DVG A2 - Eli A1 14:30 uur
DVG B1 - EVVC B1 14:30 uur
Avanti'31 B3 - DVG B2 14:30 uur
DVG C1 - Rhode C1 13:00 uur
Nooit Gedacht C3 - DVG C2 12:45 uur
DVG 1 - Boskant 1 18:00 uur
Zondag 30 augustus:
DVG 2 - W.H.V. 2 12:00 uur
DVG 4 - Boxtel 5 10:00 uur
O.D.C. 5 - DVG 5 10:00 uur
O.D.C. 6 - DVG 6 10:00 uur
DVG 7 - Irene 3 12:00 uur
DVG 8 - O.D.C. 9 10:00 uur
DVG VR1 - S.E.S. VR 1 10:00 uur
Woensdag 2 september:
DVG A1 - Rhode A1 18:30 uur
Stiphout C1 - DVG C1 19:00 uur

Tennis:
Rabobank Open toernooi, 23 augustus:
HE2: Daan Maasland
HE3: Robin Roelofs
DE3: Yvon Roelofs
GD3: Tom van Ooij en Suzan Spierings
HE4: Mike Jansen
HD4: Bart Roks en Rein van de Ven
DE4: Moniek Kemps
DD4: Maud Coolen en Yvette van Zeeland
HE5: Niels Veldhuizen
HD5: Willem van Dijk en Wilbère Mosink
DE5: Shaimaa Arafa
DD5: Susan van de Loo en Claire Pijnenburg
GD5: Willem van Dijk en Sharin Blommers
HE6: Niek Smeets
DE6: Laura de Vries
HD6 17+: Iwan van Brussel en Marcel van den Nouweland
DD6 17+: Karlijn de Buck en Ika van der Pasch
GD6 17+: Rob Spierings en Lenny Kaarsgaren
HE7: Daan Aarts
DE7: Anne Hessels
HD7 17+: Dennis Pastoor en Barry Veenstra
DD7 17+: Sanne Kluijtmans-van den Heuvel en Malou Oostreholt
GD7 17+: G.M. van Dulmen en Linda Gougou
HE8: Niels Steenbakkers
DE8: Linda Gougou
HD8 17+: Caspar Felling en Hans Kuipers
DD8 17+: Marja van Kempen-Van Dijk en Isabel van der Zande
GD8 17+: Rob van den Bol en Inge Kluijtmans-Van Den Bol

Honk- en Softbal:

Uitslagen 23 augustus:
Dames: Ducks - Nuenen 5-11
Heren2: Gryphons - Ducks 2-11

Programma 29 augustus:
Beeball majors: PSV - Ducks 10:00
Pupillen HB: Ducks - Cardinals 11:00
Pupillen SB: Ducks - Stags 13:00
Programma 30 augustus:
Aspiranten SB: Twins - Ducks 10:00
Heren 2: Royals - Ducks 10:30
Dames: Ducks - Twins 15:00
Heren 1: Twins - Ducks 18:30
Programma 3 september:
Pupillen HB: Nuenen - Ducks 19:00

Zonnige Kersteditie van Rabobank Open Toernooi Merletten

Boxtel - In stralende weersomstandigheden werden afgelopen zondag bij tennisvereniging LTV De Merletten de finales van Rabobank Open toernooi gespeeld. Een mooie afsluiting van een succesvolle week met 246 inschrijvingen, 285 wedstrijden en in totaal 20.643 minuten tennis.

Het toernooithema was dit jaar iets minder voor de hand liggend, maar oergezellig: kerst. En dat betekende wedstrijden op het Santa Court, dagelijks verslag in de vorm van een kerststukje én alle finalisten in een witte outfit (witte kerst). Op de finaledag waren veel Boxtelse finalisten te bewonderen. In de hoogste herencategorie was de als eerste geplaatste Daan Maasland uit Geldrop het sterkst. Hij versloeg thuisspeler Boris Oomes met 6-1, 6-2. Bij de dames ging de zege naar Yvon Roelofs. Zij versloeg Robin Vugs met 7-6, 6-0. In de sportuitslagen op deze pagina vind je de overige winnaars.

Start to Run: hardlopen voor beginners bij AV Marvel

Foto: AV Marvel

Boxtel - Wil jij een hardloper worden? Doe dan mee met de najaarseditie van Start to Run bij Atletiekvereniging AV Marvel.

Marvel organiseert dit najaar in samenwerking met de Atletiekunie en Lopers Company Den Bosch een beginnerstraining bestaande uit zeven Start to Run trainingsochtenden. Ervaren looptrainers van de atletiekvereniging geven op de kunststof atletiekbaan in Boxtel uiterst verantwoorde looptrainingen aan beginners. Na de de Start to Run cursus kunnen zij zo'n drie kilometer aan een stuk hardlopen.

Enthousiaste lokale looptrainers en gezellige loopmaatjes wachten de lopers elke zaterdag op voor een energieke en gezellige training. Samen werken zij toe naar de afsluitende 'Start to Finish' trainingsloop op de zevende zaterdag. Deelnemers verbeteren hun conditie en zullen dat ervaren doordat ze zich steeds fitter gaan voelen.

Maar Start to Run levert veel meer op dan dat. lopers ontvangen ook een functioneel hardloopshirt, drie edities van het tijdschrift Runner's World én het speciale Start to Run Magazine, vol beginnerstip en weetjes. Ze zijn voor vier maanden lid van de Atletiekunie zodat ze verzekerd zijn tijdens de trainingen en krijgen korting op producten van de unie.

De cursus start op zaterdag 5 september van 9.30 tot 11.00 uur bij de atletiekbaan van AV Marvel in Boxtel (clubhuis Markant) en vindt vervolgens de zes zaterdagen daarna plaats. De training bestaat uit een klein gedeelte theorie en een groot deel praktijk. Een fysiotherapeut, sportarts en schoendeskundige brengen de deelnemers op de hoogte van de belangrijkste feiten voor iedere startende loper. Ook komen de mogelijke vervolgtrainingen binnen de vereniging AV Marvel aan bod.

Aanmelden en kosten
Aanmelden kan online via www.starttorun.nl (kies voor Locatie Boxtel, AV Marvel clubhuis Markant). De kosten bedragen 47,50 euro, inclusief het Start to Run runningshirt. Kijk voor meer informatie op www.avmarvel.nl.


20 / 20

25-28 augustus

Kindervakantieweek PIUS X
Heidonk 28, Liempde

26-28 augustus

Kindervakantieweek Buurtsport
Dr. De Brouwerlaan 78, Boxtel

Kindervakantieweek Lennisheuvel
Gemeenschapshuis Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Donderdag 27 augustus

Cultuurhistorische avondrondleiding Kasteel Stapelen
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridge in Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zaterdag 29 augustus

Voorlezen uit prentenboek Jas de Keistamper
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 30 augustus

Kofferbaksale
10.00 uur, Den Tip, Barrierweg, Liempde

Expositie van cursisten
11.00 uur, De Ruimte, Selissen 6a, Boxtel

Opening nieuwe seizoen Volleybal VC Blox
13.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Rondleiding kunstexpositie: Kunst op Stapel
13.50 uur, Verzamelen op de binnenplaats van Kasteel Stapelen onder de poort

Voorlezen uit prentenboek Jas de Keistamper
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Concert Stapelen t.b.v KWF
15.30 uur & 17.30 uur, Ridderzaal, Kasteel Stapelen, Boxtel

Woensdag 2 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Countrydansen in De Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 3 september

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 5 september

25 jarig bestaan Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel
Bos Sparrenrijk, Ingang Nimrodlaan en Molenwijkseweg, Boxtel
19.30 uur, vleermuizenwandeling
20.30 uur, waterdieren kijken
21.30 uur, borrel
22.30 uur, nachtvlinders kijken

Zondag 6 september

25 jarig bestaan Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel
Vroege vogeltocht
7.00 uur, Bos Sparrenrijk, Ingang Nimrodlaan en Molenwijkseweg, Boxtel
Diverse activiteiten
Vanaf 11.00 uur, Bos Sparrenrijk, Ingang Nimrodlaan en Molenwijkseweg, Boxtel

MTB tourtocht
8.30 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Bourgondische,- Eco,- Hippiemarkt
10.30 uur, Buurthuis Forofiet, Ronduutje 11, Boxtel

Jaarlijkse Straatspeeldag Frederik Jan Ottostraat
12.30 uur, Frederik Jan Ottostraat en Keizerstraat, Boxtel

Dansmiddag in de Walnoot m.m.v Stardust Live
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Maandag 7 september

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 9 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 10 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

11-13 september

Slowlands Festival
Landgoed Velder, Velder 10, Liempde

12-13 september

SamenLoop voor Hoop van KWF kankerbestrijding
14.00 - 14.00 uur, Centrum Liempde

Zaterdag 12 september

Tuinexpositie met loterij voor het Kika Kinderfonds
11.00 uur, Nieuwland 9, Boxtel

Boxtel by Night
18.00 uur, Kanovereniging De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

Zondag 13 september

Tuinexpositie met loterij voor het Kika Kinderfonds
11.00 uur, Nieuwland 9, Boxtel

Biereloth
13.00 uur, Bar Becoloth, Rozemarijnstraat 2, Boxtel

Optreden Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Woensdag 16 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 17 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zondag 20 september

Concert Stichting Kerkconcerten Boxtel
20.15 uur, St.Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 21 september

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 23 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 24 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 26 september

Jubileum Noottoestand
20.00 uur, 't Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zondag 27 september

Boxtel-Oost Dag
10.00 uur, Tussen Gemeenschapshuis De Rots en Winkelcentrum Oosterhof, Boxtel

Proef Lokaal Liempde: 't Grootste Tapasdiner'
14.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde