DeMooiBoxtelKrant

25 september 2019

DeMooiBoxtelKrant 25 september 2019


Kromploegers en Van Velzen laten zich niet stoppen

Foto: Sander van Kasteren

Liempde - Zo'n duizend Liempdenaren, maar ook bezoekers van ver buiten onze gemeente, gingen vrijdagavond uit hun dak bij Back 2 the Music, het 'verjaardagsfeest' van De Kromploegers. De hofkapel zelf gaf ruim een uur lang een spetterend optreden weg, waarna Roel van Velzen de zaal op zijn kop zette. Hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld de vertolking van de Liempdse muzikanten samen met Van Velzen van het legendarische Queen-nummer 'Don't stop me now'.

De Kromploegers vierden dit jaar hun 52e verjaardag. Dat gebeurt traditioneel met een drie dagen durend feestweekend dat de Liempdse hofkapel altijd zelf aftrapt tijdens de feestavond 'Back 2 the Music'. Hoofdact was vrijdagavond, naast de Kromploegers zelf, Roel van Velzen. "We zijn hier heel blij mee", aldus muzikaal leider van de Kromploegers Maarten Termeer, terwijl hij trots naar de enorme en goedgevulde feesttent keek die vrijwilligers van de hofkapel zelf de afgelopen week opgezet hadden.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Roel van Velzen, samen met de Kromploegers tijdens zijn spectaculaire vertolking van het nummer 'Don't stop me now'. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Roel van Velzen bracht vrijdag samen met de Kromploegers het publiek buiten zinnen met het nummer 'Don't stop me now'. Foto: Sander van Kasteren

Eén van de hoogtepunten van het optreden van De Kromploegers was de vertolking van het nummer Lido Shuffle van Boz Scaggs. Een guilty pleasure van Termeer, die dan ook stond te glunderen terwijl hij het nummer ten gehore bracht.

Een klein uur later betrad Van Velzen het podium voor een al goed warmgespeeld en dansend publiek. En nadat de popartiest, onder meer voormalig zangcoach bij The Voice of Holland, zijn grootste hit 'Baby Get Higher' had ingezet, ging bijna letterlijk het dak eraf. Van Velzen en band sloten de avond af met een weergaloze Queen-medley, waarbij de Kromploegers aansloten bij het nummer 'Don't stop me now'. En dat was precies wat er gebeurde met het nog massaal aanwezige publiek: in Liempde werd vrijdag namelijk nog flink door gefeest. En ook zaterdag, met het Oktoberfest, en zondag met het Foodtruckfestival, viel er op D'n Tip nog voldoende te beleven.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl of onze Facebookpagina @mooiboxtel.nl.

Vijf jongeren onwel op terrein De La Salle na vermoedelijk xtc-gebruik

Boxtel - Op het terrein van jeugdzorginstelling De La Salle zijn zondagavond vijf jongeren onwel geworden, vermoedelijk na het gebruik van xtc. Drie van hen verbleven in de jeugdzorginstelling, twee kwamen van buiten. Alle jongeren zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. Een 16-jarige jongen uit Nieuwegein werd maandagmiddag aangehouden omdat hij de drugs verstrekt zou hebben.

Maar liefst tien ambulances werden zondagavond opgeroepen om medische hulp te verlenen op het terrein van De La Salle aan de Schijndelseweg. De jongeren zijn volgens een woordvoerder van De La Salle allemaal rond de zestien jaar. Zij werden op het buitenterrein van De La Salle onwel, waarna direct groot alarm werd geslagen.

De overige jongeren zijn volgens de woordvoerder van de zorginstelling opgevangen door de groepsleiders. Ook wordt een intern onderzoek ingesteld naar de aanwezigheid van xtc en andere drugs op en om De La Salle. De woordvoerder laat weten met de jongeren die op De La Salle verblijven in gesprek te gaan: "Je geeft voorlichting, je maakt mensen alert, je waarschuwt kinderen. Dat doen wij al en dat blijven wij ook doen."

Maandag volgde een overleg tussen de politie en vertegenwoordigers van De La Salle. Tot die tijd had de gezondheidssituatie van de jongeren de grootste aandacht. Het is nog onbekend wanneer de jongeren weer voldoende hersteld zijn om het ziekenhuis te verlaten. "We zijn heel blij, en dat is voor ons nu even het belangrijkste, dat het goed met de kinderen gaat. Nu worden vervolgstappen gezet voor wat betreft onderzoek, door ons en ook door de politie", aldus de woordvoerder.

Drukbezochte open dag brandweer Boxtel

De Markt was zondag het decor van verschillende spectaculaire demonstraties. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - De Boxtelse brandweer gaf zondag haar twee nieuwe blusvoertuigen een 'vuurdoop' op de Markt in Boxtel. De presentatie van de voertuigen werd vergezeld door verschillende demonstraties van de Boxtelse brandweer. Het goede weer zorgde ervoor dat er gedurende de hele dag veel publiek op de been was.

Onder toeziend oog van burgemeester Naterop werden zondag op slag van het middaguur op spectaculaire wijze de twee nieuwe blusvoertuigen gepresenteerd. Aansluitend daarop vond de open dag met verschillende demonstraties plaats op de Markt. Kinderen konden daarbij een heus brandweerdiploma verdienen door deel te nemen aan verschillende activiteiten. Zo moesten zij een container heffen, een last hijsen en spuiten met een brandslang. Met deze slang moesten zij een modelauto van de brandweer over de de finishlijn heen proberen te spuiten. Ook konden de kinderen zich hullen in een echt brandweertenue.

Lees verder op pagina 14.

Unieke winactie bij Uniek Mode

Boxtel - Lederwarenspecialist Take Your Aim (takeyouraim.nl) komt komende zaterdag, 28 september, naar Uniek Mode in Boxtel. Take Your Aim is gespecialiseerd in het personaliseren van allerlei lederwaren, van jassen tot pantalons en tassen. En jij kunt er daar één van winnen!

Omdat Uniek Mode Boxtel naast haar nieuwe collectie ook haar nieuwe lederwaren wil presenteren, zal Take Your Aim één gepersonaliseerd Ibana jack speciaal voor jou maken. Om kans te maken op deze 'Unieke' jack stuur je een mailtje naar info@uniekmode.nl met hierin je naam, leeftijd, maat en hoe jij jouw jack graag zou specialiseren. Het leukste idee voor de gepersonaliseerde jack wint de prijs en kan hem op 28 september komen ophalen. Let wel: Uniek Mode heeft enkel damesmode in haar collectie!

Pag. 17 Foto: Wilco van Dijk

Tyler pakt titel

Pag. 13 Foto: Sander van Kasteren

Jubileumacties Ring & Go

Foto: Sander van Kasteren

Nieuwe schuur Kinderboerderij

Pag. 5 Foto: Ruud van Nooijen

Viering Veteranendag

Thema-avond moed en bemoediging

Boxtel - Op dinsdag 2 oktober vindt op Hoogheem 24 een thema-avond over moed en bemoediging plaats. De inloop is vanaf 19.15 uur, de bijeenkomst begint om 19.30 uur.

"Iemand een hart onder de riem steken, iemand bemoedigen, steunen in momenten, er zijn in situaties. Moed vraagt om bemoediging. Bemoedigd worden door een ander, een tekst of een voorbeeld. Bemoediging ontvangen is een cadeau en iemand bemoedigen is een vorm van dienstbaarheid", aldus de organisatie. Deelnemers wordt gevraagd een tekst uit één van de wereldreligies mee te nemen, die hen inspireert met betrekking tot moed en bemoediging. Voor meer informatie: 0643586628.


Extra aandacht voor mantelzorgers bij Vivent en VGZ

Boxtel - Zondag 10 november is het de Dag van de Mantelzorger. Vivent en VGZ willen op die dag mantelzorgers uit het werkgebied van Vivent - dat is de gemeente 's-Hertogenbosch, Vught, Vlijmen, Haaren, Meijerijstad, Boxtel en St-Michielsgestel - extra in het zonnetje zetten. Tot half oktober kunnen mantelzorgers hiervoor worden opgegeven via www.dagvandemantelzorger.nl.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 26 september        Bridgen in De Walnoot        13.30
Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 27 september        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Zondag 29 september        Boxtel Oost dag Seniorenvereniging KBO Boxtel is ook aanwezig van 11.00 tot 16.00 uur

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 26 september        Kienen bij De Kloosterhof        14.00
Vrijdag 27 september        Najaarstocht fietsen vanaf Tooseplein (Bij goed weer)        09.30
Dinsdag 1 oktober        Bridgen-Rikken / De Kloosterhof        13.30
Dinsdag 1 oktober        Fietsen / Vertrek Tooseplein        13.30
Woensdag 2 oktober        Wandelen / Raadhuis        10.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00-14.00
Elke dinsdag        Nordic walking, vertrek vanaf het gemeentehuis aan de Markt        09.00
Elke woensdag        Gym Angelaschool (zijdeur Baroniestraat )        19.00-20.00
Elke donderdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00

Donderdag 26 september        Bezoek aan Waterbuffelboerderij D'n Buff, vertrek vanaf Breukelsplein        13.15

Vrouwencontact Liempde

Woensdag 2 oktober        Kienen in De Kloosterhof        19.30

Eetpunt Elisabethsdael Boxtel, Mgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdagKoffietijdvanaf 10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdag Lunch        11.00-15.00
Keuze uit verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades
Maandag t/m vrijdagWarme maaltijd12.00-13.00
3-gangenmaaltijd vanaf 10 euro, hoofgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Boxtel in gesprek met ministerie en provincie over meerkosten PHS

Het ziet er niet naar uit dat de dubbele spoorwegovergang vóór 2022 gesloten wordt. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De meerkosten van Programma Hoogfrequent Spoor (PHS), naar schatting tussen de 1 en 2 miljoen euro, ten gevolge van de door de bestuursrechter afgeschoten stikstofwetgeving, zijn onderwerp van gesprek. Op basis van de financieringsverdeling zou dit kunnen betekenen dat Boxtel bij de te verwachten meerkosten van 1 tot 2 miljoen euro zo'n 150.000 tot 300.000 euro moet bijbetalen aan het project.

Dit zegt wethouder Herman van Wanrooij in een reactie op de berichtgeving in deze krant de afgelopen week. Het totale PHS-maatregelenpakket is begroot op 38,4 miljoen euro. Daarvan betalen de provincie en het Rijk samen 32,4 miljoen euro. Voor de resterende 6 miljoen, zo'n 15 procent van het totale bedrag, moet Boxtel zelf de knip trekken.

Uit een informatieavond voor de gemeenteraad bleek dat het project zo'n 1 tot 2 miljoen euro duurder uit zou pakken vanwege de door de Raad van State vernietigde stikstofbesluiten. Daardoor zijn er consequenties voor de planning en financiën van het PHS-maatregelenpakket. Boxtel krijgt daarvan, in tijden van een groot tekort op de begroting, dus naar verwachting zo'n 1,5 tot 3 ton gepresenteerd. Deze kosten zal Boxtel proberen te verhalen op het Rijk. Hoe kansrijk dat traject is, is op dit moment nog lastig in te schatten.

Nieuwe dwarsdeelschuur Kinderboerderij geopend

Mevrouw Van der Sande (tweede van rechts) was de laatste bewoonster van de boerderij. (Foto's: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De laatste bewoonster van De Kinderboerderij, de 96-jarige mevrouw Van der Sande, heeft donderdagmiddag samen met Kinderboerderij-voorzitter Emile Lockefeer de nieuwe dwarsdeelschuur geopend.

De opening van de dwarsdeelschuur komt na een lange voorbereiding. Al in 2016 was duidelijk dat de schuur in plaats van het oude schuurtje uit 1996 zou komen. Dat de opening nu pas verricht kon worden kwam onder meer omdat de historische dwarsdeelschuur op dat moment nog ergens anders stond, namelijk in Berlicum. Daar moest hij worden afgebroken en naar Boxtel gebracht worden om vervolgens weer opgebouwd te worden.

Foto: Sander van Kasteren
Wethouder Peter van de Wiel. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Ook op het gebied van financiering moest het nodige geregeld worden. Hoewel De Kinderboerderij zo'n 15.000 euro had gespaard voor een opvolger van het bijgebouw uit 1996 was dat niet toereikend voor de dwarsdeelschuur. De plaatsing daarvan was echter een buitenkansje omdat de gemeente bereid was 100.000 euro bij te leggen om het terrein in historisch perspectief te herstellen, want "het was wel een beetje een ratjetoe aan gebouwen", aldus wethouder Peter van de Wiel. Voor de overige 35.000 euro die De Kinderboerderij nog nodig had voor de plaatsing werd een breed scala aan sponsors gezocht en gevonden.

De boerderij werd donderdag geopend door Van de Wiel en mevrouw Van der Sande. Buurtbewoners bezochten graag haar boerderij en de dieren die zij hield. De bewoonster vertrok nadat de boerderij in de jaren 70 op de lijst stond om gesloopt te worden om plaats te maken voor de toen nieuwe wijk Oost. De sloop ging echter niet door omdat bewoners de boerderij graag in stand hielden. Dat leidde eind jaren 70 tot de start van De Kinderboerderij.

Naast Peter van de Wiel was ook wethouder Marusjka Lestrade aanwezig bij de opening, waar beiden de schoenen verruilden voor klompen tijdens het toespreken van enkele tientallen sponsoren en andere belangstellenden. Van de Wiel spreekt van "een stukje cultureel erfgoed in hartje Oost." Ook voorzitter van de Kinderboerderij, Emile Lockefeer, is blij dat de dwarsdeelschuur eindelijk af is en dankte uitgebreid de vele sponsors en vrijwilligers die de bouw mogelijk hebben gemaakt.

Met de opening van de dwarsdeelschuur en de terugkeer van mevrouw Van der Sande bij haar oude woning was in zekere zin de cirkel weer rond.

Vrijwilligerscampagne 'Doe je goed' gelanceerd

Anas Zaeter is vrijwillig Tolk voor nieuwkomers uit Syrië. Foto: Jolanda van Iersel

Boxtel - De gemeente en ContourdeTwern slaan de handen ineen bij de lancering van een nieuwe campagne om vrijwilligers te werven. Onder de noemer 'Doe je goed' wordt op 3 oktober een website gelanceerd waar alles over vrijwilligerswerk binnen onze gemeente te vinden is. Ook wordt een brede voorlichtingscampagne gestart om vrijwilligerswerk op de kaart te zetten.

De naam van de campagne, 'Doe je goed', is niet voor niets gekozen. Hij dekt namelijk een dubbele lading, zo legt woordvoerder Sven Kasman van de gemeente uit: "Je bent vrijwilliger en helpt anderen, daar doe je iets goeds mee. Aan de andere kant krijg je er zelf ook een goed gevoel bij."

Helma van de Ven is vrijwilliger bij voetbalvereniging RKSV Boxtel. (Foto's: Jolanda van Iersel) Foto: Jolanda van Iersel

Op 3 oktober wordt de campagne gelanceerd. die dag gaat de website vrijwilligersboxtel.nl online. Deze site moet een centraal punt worden waar vrijwilligers informatie kunnen vinden, waar blogs worden bijgehouden en waar Boxtelaren die overwegen vrijwilligerswerk te doen terecht kunnen om zich aan te melden of meer te weten te komen over vacatures op vrijwilligersgebied.

Atie Theunissen is via ContourdeTwern coördinator van het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Volgens haar presteert Boxtel niet slecht op het gebied van vrijwilligerswerk. Maar dat wil niet zeggen dat er geen vraag is naar extra onbetaalde krachten. Dat bevestigt ook Kasman: "Onze samenleving is steeds meer geënt op vrijwilligers. Het is natuurlijk een algemene trend dat zij steeds belangrijker worden en er nieuwe aanwas nodig is." Vrijwilligers zijn bovendien steeds lastiger te vinden.

Met het lanceren van de campagne willen gemeente en CountourdeTwern laten zien dat je veel voldoening kunt vinden in het doen van vrijwilligerswerk. Door vijf ambassadeurs aan te wijzen die tijdens de campagne nadrukkelijk naar voren geschoven worden willen beide partijen bovendien laten zien dat vrijwilligers enorm gewaardeerd worden. Het vijftal is geselecteerd omdat zij een gemêleerd beeld geven van het gevarieerde aanbod aan vrijwilligerswerk. De campagne 'Doe je goed' volgt op de uitvoeringsagenda vrijwilligersbeleid die in mei 2018 werd vastgesteld.

Bewa Ghana krijgt geld van donatiesite Dream or donate terug

Boxtel - Bewa Ghana, die ontwikkelingshulp biedt in Ghana, krijgt het bedrag terug waarvoor de stichting gedupeerd was door het plots stoppen van de donatiesite 'Dream or donate'. De stichting heeft het geldbedrag, zo'n 750 euro, nog niet op de rekening staan, maar gaat er vanuit dat dit snel gebeurt. Voorzitter Lola Nouwens spreekt van 'zeer goed nieuws'.

Door het plots stoppen van donatiesite 'Dream or donate' eerder deze maand werden alle mensen die nog een donatiebedrag uitgekeerd zouden krijgen gedupeerd. Zo ook de Boxtelse stichting Bewa Ghana, die geld ophaalde voor herstelwerkzaamheden aan een bar van de Ghanees David Apedo. Hij verschaft de lokale bevolking van de toeristische stad Kokrobite met deze bar werk en een inkomen.

De Boxtelse stichting besloot het gedoneerde bedrag zelf voor te financieren in afwachting tot betaling van Dream or donate. Zo kon Apedo al direct aan de slag. Nadat bekend werd dat de donatiesite uit de lucht gehaald was, besloot Bewa Ghana zich aan te sluiten bij een collectieve rechtszaak waarbij gedupeerden het voor hun initiatief gedoneerde bedrag probeerden terug te krijgen. Samen met negen andere goede doelen kon Bewa Ghana beslag laten leggen op de woning van Dream or donate oprichter Robert-Jan Mastenbroek. Dit bleek echter niet nodig. Door de verkoop van diverse spullen kon Mastenbroek de afgelopen week bekendmaken dat hij alle gedupeerden kon compenseren.

Hoewel het geld nog niet op de rekening staat heeft Nouwens goede hoop dat dit een dezer dagen gebeurt. En omdat Dream or donate 5 procent aan kosten rekende over iedere donatiecampagne, die in dit geval niet gerekend wordt vanwege het stoppen van de donatiewebsite, heeft de voorzitter zelfs hoop op een klein plusje. Dat geldt zeker ook vanwege een donatie van 10.000 euro die TopParken deed om gedupeerde initiatieven tegemoet te komen. "Dat bedrag wordt naar rato verdeeld en is voldoende om de advocatenkosten te betalen. Dat betekent dat we onder de streep misschien nog wel iets meer overhouden dan dat we gedoneerd hadden gekregen."

Tweedehands markt bij De Rots tijdens Boxtel Oost Dag

Boxtel - Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal houdt aanstaande zondag 29 september een tweedehands markt in De Rots. Deze is gelijktijdig met de Boxtel Oost Dag, waarvoor de activiteiten plaatsvinden op het parkeerterrein en in de straat bij het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwestraat 7. De entree is gratis.

Wederom zal de hele benedenverdieping van De Rots omgetoverd worden tot een markplaats met ruim zeventig tafels vol artikelen die zeker een tweede leven verdienen. De organisatie hoopt dat vele van de duizenden bezoekers die elk jaar de Boxtel Oost Dag bezoeken ook een kijkje komen nemen bij de tweedehands markt die zij inmiddels al bijna 25 jaar organiseren.
De markt duurt twee uur langer dan normaal en is zondag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Mensen die een tafel willen reserveren kunnen dat doen via jan@vogelvreugdonsideaal.nl of 06-22547744.

KennisBende bij bibliotheek: Reis mee naar de Maan

Boxtel - Tijdens de Kinderboekenweek 2019 met als thema 'Reis mee', organiseert Bibliotheek Boxtel op woensdag 2 oktober een kindercollege over de Maan. Deze staat dit jaar volop in de belangstelling, omdat het precies vijftig jaar geleden is dat de eerste mens voet zette op de maan. het college is voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar.

Bij het Kinderboekenweek-thema 'Reis mee' staat niet de bestemming, maar het vervoer centraal. Op woensdag 2 oktober neemt Sandra van Dam van Curiosityworld kinderen mee op reis naar de maan. Daarbij kijkt ze terug in de geschiedenis, staat ze stil bij wat er nu gebeurt op ruimtevaartgebied en wordt ook een blik geworpen in de toekomst. Het college is van 15.00 tot 16.00 uur. Kaartjes zijn te bestellen via http://bit.ly/ReismeenaardeMaan en kosten 5 euro voor leden van de bibliotheek en 7,50 voor niet-leden.

Oldtimerrit met vrachtwagens

Boxtel - Vanaf het terrein van Handels en Transportbedrijf Reijnders BV Boxtel start aanstaande zaterdag 28 september om 11.00 uur een oldtimerrit met vrachtwagens. Deze rit zal door de Kempen trekken en rond 15.00-15.30 uur eindigen bij Eetcafé De Oude Ketting, waar truckliefhebbers de oldtimers nog eens goed kunnen bekijken.

Er worden ruim deelnemers verwacht. Vanaf 8.30 uur zullen de eerste voertuigen verzamelen op het terrein van Reijnders aan de Industrieweg 19 in Boxtel. Eindpunt van de rit Eetcafé De Oude Ketting is te vinden aan de Bosscheweg 74 in Boxtel.

Jaarlijkse vlooienmarkt bij Buurtvereniging Den Berg

Liempde - Buurtvereniging Den Berg organiseert aanstaande zondag 29 september haar jaarlijkse vlooienmarkt. Deze wordt gehouden van 10.00 tot 13.00 uur in en om jeugdhuis Pius X aan de Heidonk 28 in Liempde. De entree bedraagt 2 euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Rondom het jeugdhuis is voldoende parkeerruimte aanwezig.

De vele bruikbare spullen die te koop worden aangeboden worden per categorie uitgestald. Zo zijn er boeken, speelgoed, religieuze spullen, meubilair en lampen, dieren benodigdheden en nog veel meer koopwaar te vinden. Op de invalswegen van Liempde staat de vlooienmarkt met pijlen aangegeven. Meer informatie is te verkrijgen via 06-18789292.

Duurzaam Festijn Indenhof tussen de fruitbomen

Boxtel - Dit jaar gaat daar de Duurzame Week Boxtel 2019 van start met een bijzondere regio-markt in de boomgaard achter het gemeentehuis: de Indenhof. Op zondag 6 oktober staat de boomgaard vol met kramen over allerhande zaken die met duurzaamheid en energiek leven tenmaken hebben. De markt is van 13.00 tot 17.00 uur. Om 13.30 zal wethouder Peter van de Wiel tegelijk de markt en de Duurzame Week openen.

De regiomarkt wordt een combinatie van informatie, proeven, diensten en producten. Bezoekers kunnen er van alles verwachten: planten en bomen, zaden en kruiden, hapjes, gezond voedsel uit de regio, fruit proeven, bio-bloembollen, zonnepanelen en warmtepompen, afkoppeling van regenwater en water-hergebruik, en bovendien informatie over agro-forestry, een optimale combinatie van bomen en landbouw.

De jaarlijks terugkomende markt in de boomgaard werd twee jaar geleden tot Festijn Indenhof gedoopt, toen het fruitpark de naam Indenhof kreeg. Het gaat in de Duurzame Week over alle aspecten van een duurzame samenleving: voedsel, landbouw, (ver)bouwen, wonen, energie, natuur. Met dit jaar een extra accent op energie en klimaat. Vandaar het thema voor 2019: 'Energiek leven'.

Kinderboerderij op Boxtel Oost Dag

Boxtel - Tijdens de jaarlijkse Boxtel Oost Dag, op zondag 29 september is Kinderboerderij Boxtel aanwezig met een kraam en knuffelbak met kleine dieren. Deze in van 11.00 tot 16.00 uur te vinden in de kinderhoek bij Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7.

Gewijzigde openingstijden
Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad is per 1 oktober geopend van 9.00 tot 16.30 van maandag tot en met vrijdag. In de weekenden is dat van 14.00 tot 16.00 uur.

Workshop Levensvragen in HobbyCentrum Boxtel

Boxtel - Bij HobbyCentrum Boxtel geeft oud-docent levensbeschouwing Kees Wintermans een workshop van vijf wekelijkse bijeenkomsten rond het thema 'Levensvragen'. De eerste bijeenkomst is op woensdag 2 oktober.

De bijeenkomsten zijn op de woensdagochtenden 2, 9, 16, 23 en 30 oktober van 10.30 uur tot 12.00 uur. Deelname aan deze workshop kost 25 euro per persoon. Aanmelden kan via www.hobbycentrumboxtel.nl.

Appelproeverij bij Liduina op Burendag

Boxtel - Op het plein bij verpleeghuis Liduina wordt aanstaande zaterdag 28 september van 14.00 uur tot 17.00 uur
Burendag gevierd met diverse kraampjes en livemuziek. Er is een appelproeverij waar allerlei oude appelrassen geproefd kunnen worden en er zijn ook eigengemaakte jams te koop. De opbrengst is voor de Vincentiusvereniging Boxtel.

Gemeenteraad: 'PHS-plannen in andere volgorde uitvoeren'

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Wethouder Herman van Wanrooij mag van de gemeenteraad onderzoeken of de maatregelen binnen het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) in een andere volgorde uitgevoerd kunnen worden. Dit is het gevolg van een vorige week dinsdagavond door de coalitiepartijen ingediende motie. De oppositie protesteerde hevig, maar kon niet voorkomen dat de motie aangenomen werd.

Oppositie en coalitie stonden lijnrecht tegenover elkaar op het gebied van het maatregelenpakket PHS. Dit bleek uit de twee moties die werden ingediend: één van BALANS, met steun van de VVD en PvdA/GL, die het gehele maatregelenpakket ter discussie stelde en één van de coalitiepartijen D66, Combinatie95, SP en INbox die de ruimte gaf de volgorde van uitvoer aan te passen. Die laatste motie werd uiteindelijk met het kleinst mogelijke verschil van één stem (negen tegen, tien vóór, met vier afwezige raadsleden) aangenomen.

In de motie stellen de vier coalitiepartijen het college voor om eerst de Keulsebaan te verbreden alvorens de overige PHS-maatregelen uit te voeren. Zo wordt het mogelijk om toch met de PHS-plannen aan de slag te gaan nadat die stil kwamen te liggen toen de Raad van State de Nederlandse stikstofwetgeving vernietigde. Dit terwijl in eerdere plannen nog uitdrukkelijk was vastgesteld dat aan de volgorde niet getornd zou worden. Eerst zou de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) gerealiseerd worden, alvorens de Keulsebaan aan te pakken. Het leverde dinsdag een pittige discussie op omdat de oppositie meent dat door aan deze volgorde te tornen een eerder genomen raadsbesluit wordt omzeild. Dat is volgens burgemeester Naterop echter niet zo: formeel gezien is de motie slechts een wens van de raad, en geen opdracht aan het college. Bovendien wordt in het raadsbesluit niets gezegd over de specifieke volgorde van uitvoer, behalve dat pas tot sluiting van de dubbele overweg wordt overgegaan nadat alle andere maatregelen binnen PHS gerealiseerd zijn.

D66 raadslid Jos Hegeman reageerde verrast op de kritiek van de oppositie op de door zijn fractie ingediende motie: "Het verbaast me dat de oppositie zelf een motie steunt die nog veel verder gaat!" Ook is zijn fractie bang dat door alle PHS-plannen weer ter discussie te stellen momentum verloren gaat, waardoor ook de financiering vanuit hogere overheden in gevaar kan komen. Maar de oppositiepartijen wilden van geen wijken weten. Volgens Anja van den Eijnden moet de vernietigde stikstofwetgeving vooral gezien worden als een signaal dat de Boxtelse PHS-plannen langzaamaan worden ingehaald door de actualiteit: "Het is toch van de gekken dat dadelijk ook in Vught een tunnel komt en ze in Boxtel even boven komen om in Best wéér een tunnel in te gaan?"

Wim van de Zanden van BALANS wees vooral op de problemen die de uitvoer op zal leveren voor bewoners van Tongeren en de Baroniestraat. Cynisch voegde hij er aan toe dat het anders faseren van de PHS-maatregelen ook bij hen heel goed zal vallen. Gezien het geroezemoes op de publieke tribune bij enkele omwonenden lijkt hij daar gelijk in te krijgen. De kritiek van Hegeman pareerde BALANS door te stellen dat hun motie nu juist zo breed was opgesteld om de wethouder met een open vizier de onderhandelingen met uitvoerpartners van het PHS-pakket in te sturen. "Maar niets verbiedt de wethouder verder te kijken dan het maatregelenpakket zoals dat hier is afgesproken", vond Hegeman.

Een meerderheid van de raad ging niet in die visie mee. De verwachting is dat het eerder realiseren van de verbreding van de Keulsebaan een positief effect heeft op de verkeersdoorstroming, waardoor de stikstofschuld van de VLK kleiner kan worden. Dit gecombineerd met de tijdswinst die de andere uitvoervolgorde oplevert was dinsdag voldoende om de raad te overtuigen.

Tientallen deelnemers aan zonnige Toerrit

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - In een prachtig nazomerzonnetje namen zaterdag enkele tientallen wielrenners deel aan de sportieve toerfietsrit. De rit werd georganiseerd door Cycling Ambassadors West Brabant (CAWB) en WielerToerClub Boxtel (WTC). Het officiële startsein werd gegeven door burgemeester Fons Naterop bij het gemeentehuis in Boxtel.

Burgemeester Fons Naterop zwaaide de wielrenners en hun begeleiders, de motards, uit. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

De toerrit ging niet alleen van start bij het Boxtelse gemeentehuis, er nam ook menig ambtenaar deel aan de rit. De rit werd vergezeld door de zogeheten 'motards', begeleidende motoren.

Veteranendag in teken van bevrijding van Brabant

Foto: Ruud van Nooijen

Boxtel - Zo'n 65 veteranen uit Boxtel en Sint-Michielsgestel verzamelden zich zaterdagochtend bij Gemeenschapshuis De Rots voor de Boxtelse Veteranendag. Deze bijzondere dag stond dit jaar in het teken van de bevrijding van Brabant.

Na het openingswoord van voorzitter Theo Raaijmakers kreeg burgemeester Fons Naterop het woord. Zijn ambtsgenoot Han Looijen uit Gestel moest verstek laten gaan. Naterop bracht onder meer het einde van de Tweede Wereldoorlog in herinnering en vertelde hoe zijn vader een rol speelde als een van de bewakers van op last van de Duitsers ontruimd gebied. Het daarover vertellen emotioneerde hem nu nog zichtbaar.

Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Ruud van Nooijen

Vervolgens was het moment daar om de gevallenen te gedenken. Dit gebeurde natuurlijk met de Last Post, twee minuten stilte, afgesloten door het Wilhelmus. Intussen waren de gildes uit Liempde en Boxtel gearriveerd en werd door hen buiten een gildegroet gebracht. Het herdenken van 75 jaar Operatie Market Garden en de bevrijding klonk ook door in het optreden van Sergeant Wilson's Army Show dat daarna volgde. De gezongen melodieën uit de veertiger en vijftiger jaren werden met zichtbaar genoegen ontvangen. Inmiddels was het tijd voor de traditionele blauwe hap, de Indische rijsttafel, die gretig aftrek vond, ook onder de uitgenodigde gildeleden. De namiddag stond verder in het teken van samenzijn, ontmoeten, bijpraten onder het genot van een drankje. Ook Sgt. Wilson en zijn groep vertolkten nog twee muzikale sets. Rond 15.30 uur werd de dag afgesloten. Als aandenken kreeg elke veteraan een paraplu met veteranenlogo mee naar huis.

Lezing over de bevrijding van Liempde tijdens de Tweede Wereldoorlog

Liempde - Arnold van den Broek, secretaris van Erfgoedvereniging Kèk Liemt, verzorgt op maandag 30 september een lezing over de bevrijding van Liempde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lezing start om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4.

Op 17 september 1944 startte Operatie Market Garden. Afgeleide daarvan was Operatie Pheasant, die een paar weken later medio oktober van start ging, die tot doel had om Brabant te bevrijden van de Duitsers. Op 23 oktober rukte de 51e Highland Division op in de richting van Schijndel. Deze aanval kreeg de codenaam Operatie Colin en leidde de bevrijding in van onder meer Schijndel, Boxtel en Liempde.

Oorlogsvlieger
Tijdens de lezing neemt Arnold van den Broek de bezoekers mee naar de bevrijding van Liempde en krijgen de Liempdse gesneuvelden een gezicht. De rode draad in de lezing is het verhaal van oorlogsvlieger, oom en naamgenoot Arnold van den Broek (1911-1942), die tijdens een van zijn bombardementsvluchten voor de Nederlandse kust het leven liet. Ook wordt ingegaan op het eertijds verboden oorlogsmonument en de bevrijdingsoptocht van 5 mei 1955, tien jaar na de bevrijding van Nederland.

Lezing
De lezing start maandag 30 september om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. De inloop is vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis, maar gezien het maximumaantal bezoekers van zestig personen is aanmelden gewenst. Dat kan via info@liempdsenherd.nl. Consumpties zijn voor eigen rekening.


Foto: Rini van Oirschot

Het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek

De door deken De Wijs (1773-1853) aangezochte orgelbouwer Franciscus Cornelius Smits begon eind 1840 aan zijn opdracht: de bouw van een orgel met drie klavieren en een aangehangen pedaal. Door geldgebrek kon niet worden voorzien in een vrij pedaal, dat werd pas in 1955 aangebracht. De kosten van het Boxtelse orgel tekende Frans Smits eind december 1842 aan in zijn rekeningboek: 'Dus de rekening met Boxtel effen f. 7.203,--.'

We mogen aannemen dat het orgel op dat moment kant en klaar was opgeleverd. Waarschijnlijk betreft dit niet alle kosten van het orgel. Denk daarbij aan het vervaardigen en plaatsen van orgelkas, beeldhouwwerk en ornamenten. Aan deken De Wijs, die alle gemaakte kosten in het rekeningboek van de parochie bijhield, danken we de namen van degenen die de orgelkas bouwden: Willem van der Eerden en Van Hool die de beelden sneed. Het heeft nog tot jaren na oplevering van het instrument geduurd voordat alle ornamenten klaar waren én op het orgel geplaatst, want het kasboek van de Sint-Petrusparochie vermeldt in 1860 indirect dat beelden en ornamenten pas dát jaar voltooid waren: 'De nog ontbrekende beelden en ornamenten van het orgel f 340,--.'

Foto: Rini van Oirschot
Het interieur van de westzijde van de Sint-Petrusbasiliek met op de achtergrond het Smitsorgel. Foto omstreeks 1930. (Bron: Heemkunde Boxtel) Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Het betrof hier de H. Cecilia en twee engelen. De beelden werden geplaatst op het rugpositief: Cecilia in het midden, de engelen aan weerszijden van haar. Uiteindelijk kostte het orgel zo'n f 12.260,--.
Het was gereed in 1842 en telt ook precies 1842 sprekende stemmen (pijpen), verdeeld over 36 registers, elk register vertegenwoordigt een klankkleur. Het orgel is opgedeeld in twee delen, opgesteld op een oxaal aan de westzijde van het schip, tegen de torenwand. Die twee delen zijn het grote orgel, geplaatst direct in de Gotische spaarnis in de torenmuur en het, meer richting kerkruimte geplaatste, balustradeorgel of orgelpositief.
De grootste orgelpijp heeft een lengte van circa. 4,56 meter met een diameter van 16 cm; de kortste pijp meet slechts 1 cm met een diameter van 0,6 cm. Op de drie hoofdtorens van de monumentale grote orgelkast zijn de drie goddelijke deugden uitgebeeld, namelijk: geloof, hoop en liefde. De bovenzijde vormt een gebogen lijn, die in harmonie is met het verloop van de gewelven.

Bron: website Heemkunde Boxtel, 'Orgels in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek' door Ruud van Nooijen.

Tweede reünie van volksbuurt De Jordaan

Foto: Tonny van der Steen

Oud-bewoners kunnen zich nu aanmelden

Boxtel - Precies vijf jaar na de eerste, zeer succesvolle reünie van de oude volksbuurt De Jordaan, komt er wegens grote belangstelling toentertijd nu een tweede editie. Op zaterdag 26 november kunnen oud-bewoners van deze buurt elkaar weer ontmoeten, dit keer bij Café-Zaal De Fellenoord.

De woningen van de Ten Brinkstraat, hier gezien in de richting van de Kasteellaan, werden gesloopt in 1980 in verband met de nieuwbouwplannen voor de Jordaan. (Bron: Heemkunde Boxtel) Foto: Bron: Heemkunde Boxtel

Initiatiefnemer Tonny van der Steen kwam vijf en een half jaar geleden op het idee voor de reünie door oude foto's van zijn buurt op de Facebook-pagina 'Je bent Boxtelaar als'. Samen met Rita Willems en Milan van de Langenberg ging hij in het voorjaar van 2014 aan de slag. Een half jaar later werden 148 oud-bewoners van de volksbuurt tussen de Kasteellaan en de Parallelweg-Zuid nabij het station van Boxtel met elkaar herenigd bij Café De Adelaar. "Het was erg gezellig en iedereen heeft enorm genoten", vertelde Van der Steen toen na afloop van de reünie. "Ze riepen allemaal dat het voor herhaling vatbaar was. En dat vonden wij ook. Daarom hebben we besloten om dit mooie feest elke vijf jaar terug te laten komen."

Zo gezegd, zo gedaan. Zaterdag 26 november is het zover en vindt de tweede editie van de reünie plaats. Oud-bewoners die hier graag bij aanwezig zijn kunnen zich aanmelden via tonnyvandersteen@hotmail.com. Na aanmelding ontvangen zij meer informatie.

Groot Duijfhuis toont het vroegere boerenleven

Brabants Landschap heeft met het informatiepunt de eeuwenoude stal van het Groot Duijfhuis een moderne bestemming gegeven. (Foto: James van Leuven) Foto: James van Leuven

Kèk Liemt organiseert levende tentoonstelling

Liempde - Hoeve Het Groot Duijfhuis in Liempde wordt aanstaande zondag 29 september van 10.00 tot 16.00 uur opengesteld in samenwerking met Erfgoedvereniging Kèk Liemt. In en om de hoeve worden demonstraties gegeven over het vroegere leven en het werk van de boer en zijn gezin. Ook het moderne infopunt van Brabants Landschap in de stal van de hoeve is geopend. Het Groot Duijfhuis is te vinden aan de Hoevedreef 2 in Liempde, de toegang is gratis.

Er zijn diverse demonstraties te zien; van het dorsen van koren met de dorsvlegel en het snijden van stro in de kniebak, tot het slijpen van een aks, hiep en schop op een oude zandsteen. Ook het fijnere werk, zoals het vlechten van bijenkorven en manden, wordt getoond. Een klus die de boeren vaak in de lange winteravonden bij de kachel uitvoerden. Leden van het koperslagersgilde zijn uitgenodigd om hun vakmanschap te tonen. 'Moeder de vrouw' toont de kunst van het kantklossen en in het washok is te zien hoe vroeger de was gedaan werd. Bij de buurman wordt de bakoven aangestookt. Later op de dag kunnen bezoekers proeven van het versgebakken brood. Twee kunstschilders leggen deze taferelen en het omliggend landschap vast op doek.

Modern infopunt
Brabants Landschap heeft de eeuwenoude stal van het Groot Duijfhuis een moderne bestemming gegeven. Met video's en touchscreens kunnen bezoekers een kijkje nemen in het verleden. Voor velen is het beeld van Sjef van den Braak met zijn stier een mooie herinnering. De stier zelf is op gestileerde wijze weer in de stal gezet. Ook de natuur van het Dommeldal wordt tentoongesteld met een levensechte bever. Alles onder het motto: 'Eenmaal binnen geweest, zie je buiten meer!'. Kijk op www.brabantslandschap.nl voor de openingstijden. Daar zijn ook wandelroutes te vinden, evenals in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4.

Verbouwen met het oog op de toekomst

Of je het nu wilt of niet, over twintig jaar zijn zaken die we nu heel normaal vinden verleden tijd. De piepers worden dan niet meer op het vuur gezet, je staat niet meer langs de weg benzine te tanken en er komt niemand meer langs voor de jaarlijkse inspectie van de cv-ketel. Alles wordt elektrisch, de manier waarop we ons vervoeren, de verwarming in huis en het koken. Iedereen krijgt hiermee te maken.

Het is namelijk niet de vraag óf het Klimaatakkoord uitgevoerd wordt, maar hoe snel. De eerste wijken zonder aardgas zijn al opgeleverd, in veel gemeenten worden woningen aangesloten op stadsverwarming, er worden proeven gedaan met waterstof cv-ketels én de verkoop van warmtepompen is inmiddels gestegen naar meer dan 100.000 per jaar. Dan denk je wellicht: mooi, de techniek is gereed. Maar daarmee ben je er helaas niet. Neem bijvoorbeeld de warmtepomp en lage temperatuur stadswarmte, als je een slecht geïsoleerd huis hiermee wilt verwarmen kom je bedrogen uit. Op koude winterdagen zal het huis weinig comfortabel zijn, en bovendien kan jouw energierekening veel hoger uitvallen. Je moet jouw huis dus een jas aantrekken.

Nu hoef je gelukkig nog niet meteen over te schakelen op alle nieuwe technieken, maar het is wel belangrijk dat je weet dat er veel gaat veranderen. Bijvoorbeeld als je gaat verbouwen. Een voorbeeld is de gevelisolatie, als je alleen de spouwmuren laat volspuiten dan is dat met het oog op de toekomst niet voldoende. Kies liever voor buitengevel- of binnengevelisolatie waarmee veel hogere isolatiewaarden te halen zijn.

Als je binnenshuis aan de slag gaat, kies dan voor vloerverwarming en vraag de installateur of hij de leidingen wil uitleggen op lagetemperatuurverwarming. Dan kun je straks zonder veel kosten de cv-ketel inruilen voor een warmtepomp. En tot slot: als je de keuken of garage opnieuw inricht, zorg dan dat er extra – desnoods lege – elektraleidingen liggen voor de toekomstige laadpaal en inductiekookplaat.

Voor al deze maatregelen – die de waarde van je huis verhogen - kun je een hypotheek opnemen. En als je echt de smaak te pakken hebt: voor een huis dat verbouwd wordt en label A++ krijgt, kun je 9.000 euro extra hypotheek krijgen. Voor een Nul-op-de-meterwoning zelfs 25.000 euro meer. Onze hypotheekadviseur vertelt je hier graag meer over.

Mijn Mooi Boxtel: Marij Wagenaars

Foto: Marij Wagenaars

Deze foto heb ik in het voorjaar genomen bij de Maai in Liempde. Aan de andere kant van Liempde waar het stukje kerk ook op staat bij de Maai kun je zo fijn wandelen. Dat is een mooi stukje. Het kost even moeite om daar te gaan wandelen, eerst over met het pontje, maar ook dat is leuk en mooi!

Dagboek van een barmeisje

Ze komen elk jaar met een groepje familie. Zo ook vorig jaar. ze zitten altijd aan tafel 17 en 18. Ik weet niet zoveel van ze, behalve dat ze een Brabants accent hebben en dat ze het altijd gezellig hebben met elkaar. Omdat ze meestal overdag komen, zie ik ze niet zo vaak maar als ze toevallig in mijn shift komen is er één vrouw die me elke keer weer opvalt door haar bijzonder mooie en krachtige verschijning.

Ik denk dat ze in de leeftijd van mijn ouders is maar eerlijk gezegd kan ik het niet schatten. Ik weet alleen heel zeker dat ik haar super hip en sterk vind. Zoals ze daar zit met haar lange witblonde haar in een kleur die ik zelf zou willen. Zij is na een week Spanje bruiner dan ik na 1,5 jaar. Ze draagt kleren die ik op de pop zie in de etalages maar die ik echt niet aankan omdat ik er niet in pas en dan haar nagels.... ik zit altijd in de nagelstudio een half uur te twijfelen en ik kies uiteindelijk altijd hetzelfde veilige rood, zwart of naturel. Zij niet. Ze heeft de meest creative en kleurrijke nagels ever. Aan deze tafel, zie ik haar als 'The Godmother'.

Dit jaar komen ze zeker weer maar ik weet nooit precies wanneer. Ik ben net aangekomen op mijn werk als ik ze weer aan 'hun' tafel zie zitten. Dit keer maar met z'n drietjes. Ik sta met mijn baas een espresso te drinken als ik ze zie. "Hey baas", zeg ik, "ze is er weer!" Kijk nou hoe cool zij eruit ziet. Als ik later groot ben hoop ik dat ik ook zo word zoals zij eruit ziet. De bel gaat en mijn baas loopt naar de keuken. Ik loop naar hun tafel om ze te begroeten. Maar hoe dichterbij ik kom, hoe sterker dat ik voel, dat er iets anders is dan vorig jaar...

"Hey hallo", zeg ik. "Hoe gaat het met jullie?" Ze kijken me alledrie aan. Ik kijk naar 'The godmother' en haar ogen kijken me mat aan. Verdriet en ellende zie ik. Het gaat zegt ze. "Niet zo goed geloof ik he....", zeg ik. Ze kijkt naar haar kommetje soep en ik ik zie haar stilletjes nee schudden. Ik besluit om het even de tijd te geven voordat ik vraag wat er dan precies is. De zware energie wint het van mijn nieuwsgierigheid.

Terwijl ik wegloop op weg naar de bar, voel ik ineens dat ik haar wil vertellen hoe cool ik haar vind en ik maak rechtsomkeer en loop terug naar hun tafel. "Ik wil je graag wat zeggen, zeg ik." Ze kijkt me verbaasd aan boven haar tomatensoep. Als mijn blik haar blik heeft gevangen, dan heb ik geen twijfel meer en ik zeg: "Ik zei net tegen mijn baas, later als ik groot ben, dan wil ik ook zo worden zoals u."
En dan gebeurd het, ik zie haar ogen veranderen, er komt een glimlach en ik zie verbazing maar ik zie ook dat ze even straalt. Even maar, want in dat echte moment waarin we contact maken, gaat ook de muur weg en ze begint te huilen. Grote tranen vallen in haar soep. Ik zie dat iedereen ineens tranen heeft aan de tafel. "Weet je wat er is gebeurd?", vraagt ze.

"Mijn man is een paar weken geleden vermoord."

Ik moet mezelf vasthouden aan de tafel. Ik had alles verwacht, behalve dit. Van alle akelige dingen die ik ooit heb gehoord is dit wel de allerergste. Ik probeer hard op mijn lip te bijten om niet ook te gaan huilen. Ik weet niet wat ik moet zeggen maar ik ga toch het gesprek aan. Nog erger dan een moeilijk gesprek is geen gesprek. Ze vertelt me dat ze niet weten waarom. Waarom wordt iemand, zo'n lief iemand, zomaar ineens vermoord? Die onwetendheid, wat een tragedie.

Ze laat me foto's en filmpjes zien van de crematie. Hoe pijnlijk ook, ik zie vooral de enorme hoeveelheid liefde waarmee ze zelf alles heeft geregeld. Ze laat me de tekst lezen die ze op zijn afscheid heeft voorgedragen. Ik lees dat hij nog geen uur zonder haar kon. Ze waren altijd, maar dan ook altijd samen. Samen zo gelukkig. Wat een liefde maar dezelfde hoeveelheid liefde is er nu in pijn. Mijn god, wat heb ik een respect voor deze sterke vrouw.

Als ze willen vertrekken, roept ze me om afscheid te nemen. We knuffelen elkaar en ik zeg haar dat ze trots kan zijn op zichzelf en dat ze moet blijven zoals ze is, omdat ze niet half weet wat voor voorbeeld ze is voor anderen. "En", zeg ik, "als ik naar Nederland ga, kom ik bij je op de koffie. Dan kom ik kijken hoe het met je gaat." En dat doe ik want door het echte contact heeft ze mijn hart geraakt. Ik neem haar verhaal mee in mijn rugzak voor het leven. En ik hoop dat als ik later groot ben... dat ik dan lijk op 'the godmother'.

Ik ga naar de nagelstudio. Ik wil ook van die kleurige nagels met versiering. Het leven is te kort om standaard te zijn. Te kort om niet authentiek te zijn. Te kort om te wachten tot ik later groot ben.

Kus

Boxtel deelde tot juli 144 vouchers uit voor muziekonderwijs

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De gemeente heeft in het eerste halfjaar van 2019 in totaal 144 vouchers uitgedeeld aan ouders die hun kind op muziekles wilden doen. Dit meldt wethouder Lestrade in een brief aan de gemeenteraad. Van deze groep gingen 64 kinderen op les bij de harmonieën en fanfares (HaFa's) en 80 volgden les bij een van de muziekscholen of privédocenten.

Het vouchersysteem werd met dit jaar ingevoerd. In het oude systeem werden muziekopleidingen gefinancierd door de gemeente, maar met de vouchers krijgen ouders maximaal een bedrag van 200 euro per kind om daar zelf een muziekopleiding of -docent bij te kiezen. Voorwaarde is onder meer dat de docent zich heeft aangemeld bij het gemeentelijke Muziekloket. De nieuwe methode moet ouders meer keuzevrijheid geven om docenten en opleidingen te kiezen voor hun kind.

Invoering van het nieuwe systeem leverde begin dit jaar nog strubbelingen op, onder meer omdat het gevolg was dat de geldstromen anders verdeeld werden. De HaFa's zagen als gevolg daarvan plots geld voor het lopende seizoen wegvloeien. Het 'onderwijsjaar' loopt immers niet van januari tot december, maar van september tot juli. Ter compensatie kregen de HaFa's 13.000 euro overbruggingsbudget.

De cijfers gelden voor peildatum 4 juli, een half jaar na introductie van het nieuwe vouchersysteem. Inmiddels is het aantal aangesloten docenten uitgegroeid van 29 naar 33. De wethouder wijst in haar brief ook op het feit dat er nog rek zit in het nieuwe systeem: "Het aantal muziekdocenten dat hierin participeert is 29 en neemt toe. Toename van nieuwe mensen biedt ook nieuwe innoverende inzichten en brengt kansen en mogelijkheden voor vernieuwende ontwikkelingen ter versterking van het toekomstgerichte Boxtels muziekonderwijs."

De meting van juli moet volgens de wethouder dan ook gezien worden als 'nulmeting' voor het nieuwe vouchersysteem. In juli 2020 wordt het nieuwe systeem opnieuw geëvalueerd.

NS-topman Van Boxtel opent StationsHuiskamer met twintig naamgenoten

Boxtel - Vanmiddag, 25 september, wordt in Boxtel de StationsHuiskamer geopend door NS-topman Roger van Boxtel en twintig andere 'Van Boxtels'. Voor de opening heeft de NS namelijk twintig naamgenoten van de topman uitgenodigd.

Doel van de StationsHuiskamer is het wachten op de trein te veraangenamen. De nieuwe huiskamer komt op de plek van de Kiosk. Reizigers kunnen hier rustig zitten met WiFi, stopcontacten, actuele reisinformatie en de mogelijkheid om iets te eten of drinken voor handen. De medewerkers van de voormalige Kiosk worden gastvrouwen en gastheren van de StationsHuiskamer en aanspreekpunt voor de reizigers.

NS geeft een groot aantal stations een upgrade. Onderdeel daarvan is het openen van acht StationsHuiskamers op regionale stations, zoals vandaag in Boxtel. Het totaal aantal StationsHuiskamers komt daarmee op 25. In 2021 wil NS in totaal 35 StationsHuiskamers geopend hebben.

NS zoekt via Facebook twintig mensen die Van Boxtel heten. Zij worden 25 september getrakteerd op taart en een drankje door president-directeur Roger van Boxtel van NS. Tot en met zondag kunnen mensen zich aanmelden. De spoormaatschappij laat weten dat zijn er zo'n 4.000 mensen in Nederland zijn die Van Boxtel heten. De zoektocht zou dus relatief snel beklonken moeten zijn.

Boxtel Oost Dag heeft aandacht voor kunst

De Boxtel Oost Dag kon de afgelopen acht jaar al rekenen op flinke belangstelling. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De wijk Oost zal zich ook dit jaar weer presenteren tijdens de Boxtel Oost Dag. Die is dit jaar op zondag 29 september. Nieuw in deze negende editie is het invoeren van een zogeheten 'kunstenaarsstraatje' in de Beneluxlaan.

Op 29 september zal het deel van Boxtel Oost tussen winkelcentrum Oosterhof en Gemeenschapshuis De Rots veranderen in een markt waarop de wijk zich kan presenteren aan eigen wijkbewoners, maar natuurlijk ook aan andere belangstellenden.

In het kunstenaarsstraatje kunnen kunstenaars, natuurlijk allen afkomstig uit de wijk Oost, zichzelf en hun werk laten zien. Daarin zijn ze behoorlijk vrij. Zo is er onder meer een keramiektentoonstelling, maar ook zijn er schrijvers en striptekenaars aanwezig op de Boxtel Oost Dag. Op het moment van schrijven hebben al elf kunstenaars zich aangemeld.

Een andere wijziging ten opzichte van de voorgaande editie(s) is dat de kramen in de Nieuwe Nieuwstraat dit jaar aan twee kanten van de weg geplaatst zullen zijn. Dit betekent dat de markt minder langgerekt is, waardoor mensen minder ver hoeven te lopen en het geheel compacter en gezelliger oogt.

Natuurlijk zullen de meeste clubs en verenigingen uit de wijk weer vertegenwoordigd zijn met kramen of demonstraties. Zo organiseert BuurtSport Boxtel een voetbalactiviteit en wordt bij Oosterhof een hondensport-demonstratie gegeven. Ook de politie laat zich zien op de dag, georganiseerd door Wijkorgaan Boxtel Oost. Er worden verschillende terrassen ingericht: één bij De Rots en één in de Oisterwijkstraat. Bij het gemeenschapshuis zullen ook weer spelletjes voor kinderen georganiseerd worden. De Boxtel Oost Dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur.

11 / 20

BETOVERD

Er waren eens…

Tweehonderd Brabanders die op Prinsjesdag een erehaag vormden voor onze koning en koningin. Brabanders, waaronder ook de Boxtelaren Jeanne Swinkels en Herman van der Kamp. Mensen die zich dagelijks inzetten voor een zorgzame samenleving. Samen met hen werd ik uitgenodigd de erehaag te vormen. Als dank. We knepen elkaar zo nu en dan in de armen. We konden niet geloven wat ons overkwam.

Een rood-wit-gesjaalde haag van doeners. Die niet te veel denken, maar handelen. Altijd waakzaam en dienstbaar. Brabanders van het kaliber 'Nooit ik, altijd wij'. Die weten hoe gitzwart het leven van anderen kan zijn. Mensen die niets te maken hebben met koopkrachtcijfers, belastingmaatregelen, statistische meridianen en macro-economische groeipercentages. Nee. Zij zijn bezig met de zorg voor een ander.

Zoals mijn opa altijd al zei: "Jungske. Onze Lieve Heer hét de mens nie vur niks mar één mond gegeven, mar wel twee oren en twee ogen. Dur te luisteren, mondje dicht te houwen, nie te oordelen en hierdoor vertrouwen te winnen, wordt het allemaal al een bietje mooier. Heul simpel."

Zouden we met z'n allen niet onderhand eens moeten luisteren en goed moeten kijken wanneer en waar er hulp nodig is? De koning had er ook nog een woordje voor over in zijn Troonrede. Het waren betoverende woorden.

"…te realiseren hoe bijzonder het is in een maatschappij te leven waarin mensen zich veilig kunnen voelen. Vrijheid samen gaat met verdraagzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel. En waarin mensen altijd nog iets voor een ander over hebben. Nederland blijft een land van vrijwilligers en brede compromissen in het midden. Van jong tot oud, mensen willen een bijdrage leveren. En – ja - een sterke economie moet dit ondersteunen..."

De koning geeft met zijn polderbaard aan hoe hij midden in de samenleving staat. Geen mooie volle. Ook niet zo'n laf donsbaardje. Een beetje van alles wat. De baard van een kameleon. Een allemansvriend. Een compromis in het midden. Zoals ons bestaansrecht.

De economie werd terecht door hem geduid als een middel en niet als doel. Waar welzijn vóór welvaart gaat. Altijd. Zou dat niet mooi zijn? Hij gaf me het gevoel zijn beste vriend te zijn. De koning en ik begrijpen elkaar. Alles zou ik voor hem overhebben. En ik mijmerde aan het Binnenhof een gedichtje voor hem:

Ik wil trekken langs uw kastelen
voor altijd de held spelen
wil met u reizen door de tijd
wil samen met u plannen maken aan het ontbijt
wil als een echte ridder rijden
tegen onrecht strijden
ooit uw Maxima bevrijden
want dat is een mooie meid.

Het was prima afsluiten in de door Noord-Brabant afgehuurde Haagsche Bier Kluis. Hier kleurt Den Haag jaarlijks roder en witter. Sprak er ook nog onze oud-burgemeester Ton Rombouts. Ik stelde me netjes voor. "Ja, ik ken jou nog wel". "Uit de krant". "Ruud toch?" "Onze fietser". "Biertje?"

Dit is echt en oprecht. Ik voel het. Ik weet het.
Laten we het daarop houden.

Het is dan ook ten strengste verboden mij ooit nog eens in mijn arm te knijpen, want sprookjes bestaan.

Leve de Koning,
leve Brabant,
leve de betovering.

Hoera.
Hoera.
Hoera.

Ruud

Foto: Gerard Schalkx

Erfgoedvereniging Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info of via e-mail naar info@kekliemt.nl. Alle reacties staan vermeld op de website van Kèk Liemt, www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de werkgroep collectiebeheer van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt.
Fotograaf: Gerard Schalkx

12 / 20

Aanvullingen week 38

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Akkerstraat 19, rooien: 1 katalpa uit voortuin
Bosscheweg/Dukaat en Brederodeweg/Schijndelseweg, plaatsen 2 dinosaurussen op rotonde Dukaat en 1 dinosaurus op rotonde La Salle
Kampina: percelen G444, G768, G769 en G1217 herstellen habitat Oisterwijkse vennen en Kampina
Kerkheiseweg en omgeving - Plan Zonneweide West, bouw 18 woningen en 11 appartementen
Markt 28, vervangen handelsreclame
Molenstraat 32, rooien: 1 notenboom uit achtererf met herplant van een beuk
Molenstraat 114, rooien: 6 naaldbomen uit perceelgrens 114/116 en 3 Italiaanse populieren grenzen aan de Dommel
Oude Dijk 72, verhogen en isoleren garage, samen met huisnummer 70
Roond 26, rooien: 1 populier

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Molenstraat 57, wijzigen bestemming kantoor naar wonen

Bekendmakingen week 39

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Dennendreef 5-306, bouw recreatiewoning op Recreatiepark Dennenoord
Fellenoord 31, wijzigen gevel
Halderheiweg 12, rooien: 1 esdoorn, 5 grove dennen en 6 fijnsparren met herplant
Koningsvaren ongenummerd naast huisnummer 24 – Sparrenlaene kavel 1 bouw woning
De Kruisboog 2, vervangen schuurtje en schutting

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Bosscheweg 80, realiseren depot met werkplaats, terras en pergola naast het Oertijdmuseum
Boxtelseweg 22, uitbreiden en veranderen woning voor realiseren mantelzorgwoning
Brederodeweg 4, vervangen 2 dakkapellen aan voor- en achterzijde woning
Oude Dijk 70, verlengen en verhogen garage: 5 x 3 meter tot maximaal 2.80 meter hoog

Verleende omgevingsvergunningen
Barrierweg 4, vervangen 4 dakramen aan achterzijde pand (Rijksmonument)
Doornakkerlaan 34, plaatsen nokverhoging
Heult 4, rooien: 5 bomen uit voor-, zij- en achtererf
Kapelstraat 28, bouw (vervangen) vrijstaand bijgebouw op achtererf
Molenstraat 67, verbouw/uitbreiden woning en vervangen vergunningsvrije bijgebouwen
Oosterhof 14, vervangen handelsreclame
Van Salmstraat 21 en 23, bouw opslagloods en kantoren
Velderseweg 10, houden van evenement Jacht & Buitenleven op het evenemententerrein op 20, 21 en 22 september 2019

Verkeersbesluiten
Parkeerplaatsen elektrische auto Schietberg
Parkeerplaatsen elektrische auto Oisterwijkstraat

Evenementenvergunningen
BeachBreak. Verleende vergunning aan Stichting BeachBreak voor het organiseren van het evenement BreachBreak op recreatiepark De Langspier, Molenwijkseweg 5C, op vrijdag 26 juni 2020 van 18.00 tot 01.00 uur, zaterdag juni 2020 van 10.00 tot 01.00 uur en op zondag 28 juni 2020 van 10.00 uur tot 21.00 uur.
Modezondag Boxtel. Verleende vergunning aan Centrummanagement Boxtel voor het organiseren van de modezondag met modeshow op de Markt op zondag 6 oktober 2019 van 12.00 tot 17.00 uur.

Verordening
Verordening rechtspositie raads- en commissieleden gemeente Boxtel 2019

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
26-09 Keefheuvel e.o.
27-09 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
28-09 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
28-09 Centrum
28-09 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde +Zonnegolven
28-09 Overig deel Oost
02-10 Lennisheuvel
02-10 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Inschrijving teams is in volle gang

De Bokselse Kwis beleeft zesde editie

Boxtel - De Bokselse Kwis beleeft zaterdag 2 november haar zesde editie. De inschrijving voor de populaire dorpsquiz ging kort voor de zomervakantie van start. Inmiddels hebben zich al bijna 50 teams aangemeld die allemaal gaan spelen voor een lokaal goed doel.

De organisatie van De Bokselse Kwis is ook dit jaar in handen van Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens uit Boxtel. Het drietal werkt al sinds februari aan de voorbereidingen van de dorpsquiz. In de zomer werden Patricia, Saskia en Marc regelmatig in het centrum van Boxtel gespot. Deelnemers van eerdere edities die op dat moment terrasjes bevolkten of aan het winkelen waren, herkenden de drie organisatoren en probeerden te ontdekken welke objecten stiekem werden gefotografeerd.
De Bokselse Kwis werd in 2014 voor het eerst gehouden. In navolging van veel andere dorpen zoals Sint- Oedenrode en Spoordonk kreeg ook deze gemeente zijn eigen dorpsquiz. Inmiddels hebben ook Liempde (Durpskwis Liemt), Esch (KenEsch Quiz) en Gemonde (Gemondse Quiz) een jaarlijks evenement. In Lennisheuvel werd enkele jaren op rij de Lennisquiz gehouden.

Verrassende locaties
De populariteit van De Boksels Kwis groeit elk jaar. Met bijna honderd teams die elk gemiddeld vijftien tot twintig quizzers op de been brengen, is de dorpsquiz uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan enkele duizenden inwoners meedoen. Teams maken quizvragen in hun hoofdkwartier en sturen leden naar opdrachten die 'op locatie' gemaakt moeten worden. Daarnaast worden regelmatig hulplijnen ingezet waardoor nóg meer inwoners betrokken raken.
Het verbinden van de inwoners van Boxtel is een van de belangrijkste doelen van De Bokselse Kwis. Daarnaast wil de organisatie bereiken dat deelnemers geld bijeen brengen voor lokale doelen. Het inschrijfgeld van de dorpsquiz wordt - samen met sponsorbijdragen - gebruikt voor de ondersteuning van plaatselijke clubs, verenigingen of stichtingen. Winnende teams steunden de afgelopen jaren tientallen lokale doelen, waaronder voetbalclub ODC, hockeyclub MEP, Boxtel's Harmonie, WensAmbulance, TunnelVision, het carillon van de Sint- Petrusbasiliek en de Voorleesfiets.

Inschrijven
Inschrijven voor De Bokselse Kwis kan via de website www.debokselsekwis.nl. Deelname kost 30 euro per team. Vermeld bij de inschrijving de naam van de teamcaptain, het adres van het hoofdkwartier en het lokale doel waarvoor gespeeld wordt. De zesde editie van de dorpsquiz start zaterdag 2 november om klokslag 18.00 uur en eindigt om 23.00 uur.

Ring & Go bestaat tien jaar en viert dat samen met de lezer van DeMooiBoxtelKrant

Suzanne Schuurmans en de 'mascotte' van haar zaak, Bram. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Telecomzaak Ring & Go bestaat binnenkort tien jaar. Dit jubileum wordt gevierd met verschillende winacties en een aantal aanbiedingen van dinsdag 1 tot en met zondag 6 oktober. Zo worden onder andere, in samenwerking met DeMooiBoxtelKrant, een JBL playlist speaker en een hoverboard weggegeven. Onze redacteur sprak 'het vrouwke met de pet', zoals eigenaresse Suzanne Schuurmans in Boxtel ook wel bekend staat.

Suzanne Schuurmans werkt al ongeveer achttien jaar bij Ring & Go. En inmiddels is ze dus al tien jaar eigenaar van de telecomzaak aan de Rechterstraat 3. Ze is nog steeds heel blij met het werk dat ze doet: "Ik vind het leuk omdat het heel dynamisch is. De meeste mensen hebben geen flauw idee wat ze moeten doen als ze een foutmelding op hun telefoon krijgen. Ze weten nog net hoe ze een WhatsAppje moeten versturen." De onderneemster helpt haar klanten dan ook niet alleen bij de aanschaf van een passend toestel, maar voorziet hen ook van advies over het gebruik daarvan.

Er is volgens Suzanne in tien jaar tijd wel het een en ander veranderd "Het is een stuk technischer geworden dan voorheen", doelt de onderneemster op het feit dat telefoons van nu veel meer connectiviteitsmogelijkheden hebben dan enkel sms of bluetooth. Nieuw in vergelijking met tien jaar geleden zijn bijvoorbeeld ook de EarPods, selfiesticks en fietshouders. De fietshouder is op het moment natuurlijk populair door de nieuwe wetgeving over telefoongebruik op de fiets.

Over ondernemen in Boxtel is Schuurmans duidelijk: "Dat is best lastig. Boxtel is geen makkelijk dorp, er lopen hier zeer kritische mensen rond. Ondernemers moeten hier goed zijn, willen ze overleven. Er is heel veel verschuiving en je moet echt up-to-date blijven. Maar ik ben van mening dat wanneer je verandering wilt, je zelf actief moet zijn om daar voor te zorgen." En dan blijkt: 'Suus' is volgens menig collega een behoorlijk betrokken ondernemer.

Ring & Go staat voor ook eerlijkheid. Dat wordt bevestigd door een toevallig binnenlopende klant bij wie een typefout was gemaakt bij het pinnen. In plaats van de juiste prijs van 19,95 betaalde hij 199,50 euro voor een telefoonhoesje. Suzanne zag dat uiteraard terug in haar administratie maar de bank wilde niet meewerken in het opsporen van de koper. "De medewerkers van Ring & Go hebben toen wekenlang voor de winkel gepost om te kijken of ik langsfietste", vertelt de gelukkige klant met een dankbare blik. "Toen ik een keer voorbij kwam, werd ik bijna van mijn fiets getrokken!" Zo kon het verschil toch terugbetaald worden.

Winacties en aanbiedingen
Omdat Ring & Go haar tienjarig jubileum viert, zijn er verschillende winacties en aanbiedingen. Zo zijn een hoverboard en JBL speaker te winnen door het bericht op de Facebook-pagina @mooiboxtel.nl te liken en te delen onder vermelding van #RingGoBoxtel. Ook in de winkel zijn tien jubileumaanbiedingen te vinden. Deze gelden van dinsdag 1 tot en met koopzondag 6 oktober, die feestelijk wordt gevierd. Mensen kunnen die zondag langskomen voor een lekker hapje en drankje en allerlei andere leuke activiteiten om tien jaar Ring & Go te vieren.

Streamer: Win een JBL playlist speaker en een hoverboard

Sympathie of leedvermaak?

Relaties lopen stuk of huwelijken verkeren in zwaar onweer, ook hier nog steeds.
Laatst kwam ik een vrouw tegen in de supermarkt en inmiddels was ik via via op de hoogte van al hun problemen en naderende relatiestatus. Het was de schoonzus van een kennis van mij dus ik wist de ins&outs. En ik denk velen met mij, want deze kennis praat graag.

Toevallig begon deze dame ook nog eens in een gesprek over de huwelijkscrisis van deze kennis zélf. De gedachte kwam in me op om te vragen of zij ook wisten dat ze over elkaar roddelden en ik kreeg de neiging om te vragen wat er in de reclame was deze week.
Ook ging het op een feestje over een stel dat na jaren en jaren zwoegen voor een baby uit elkaar was gegaan, en de ouders van een jongen uit de klas die er een punt achter zetten.

Je staat er gewoon bij maar kunt er niet aan ontkomen. Of je moet hard wegrennen. Hoofden worden gebogen en op fluistertoon wordt er over gepraat. Meningen worden op tafel gegooid ongeacht wie er bij staan. Ik stoor me er aan maar heb niet de lef om te zeggen dat ze hun mond moeten houden omdat ze de feiten niet kennen, hoe het daadwerkelijk nu zit.
Toen ik ging scheiden was dat ook hot news en speculaties waard, dus een zeer punt. Pure nieuwsgierigheid van mensen, die je daarna ook niet meer zag. Je leert je echte vrienden kennen.

Neem nu het recente voorbeeld van Andre Hazes Jr.
Jong, succesvol, treft een oudere vrouw. Kind, problemen, knipperlicht relatie en nu door de media bijna kapotgemaakt. Een bestaan waarin je nooit rust zult hebben en al zeker niet met een vrouwelijke kennis gewoon op straat kunt lopen. Mensen smullen ervan. Dat blijkt wel uit de honderden(!) reacties op een post van Shownieuws.
Maar wát weten wij nu eigenlijk en waarom is het zo verrekte boeiend?

Vaak is afgunst de onderliggende reden om (naar) te praten. Die geweldig mooie vrouw van wie haar vent vreemdgaat. Die vlotte collega die de begeerde baan krijgt. Leedvermaak en roddelen is het tegengif, want de reden om iemand te benijden is nu weg. Als je naar een pijnlijke situatie kijkt of luistert, steek je daar al gauw fijn bij af. Zo slecht ben je dus niet bezig en dat voelt schijnbaar prettig.

Totdat jij zelf het onderwerp van gesprek bent. En ooit gaat dat (misschien) gebeuren.
Of weet je het niet eens dat je over de tong gaat. Besef dan ook even dat ieder verhaal altijd meerdere kanten heeft en show wat compassie als je een roddel hoort, het is vaak al pijnlijk genoeg. Je kunt het ook je andere oor uit laten gaan, of ergens anders gaan staan en niet mee gaan gissen. Dat maakt een verschil tussen sympathie en leedvermaak...

En jij? Hoe ga jij ermee om als je een roddel hoort?

Reünie Café-zaal 't Wolfke

Boxtel/Lennisheuvel - Het was in vervlogen tijden dat het café tegenover de kerk in Lennisheuvel nog de naam Café-zaal 't Wolfke droeg. In 2014 werd een reünie georganiseerd en eigenlijk was al direct duidelijk dat deze een vervolg zou krijgen. Dat is vijf jaar later, op zaterdag 5 oktober 2019, een feit.

Organisatoren John, Petra en Jacqueline laten in een persbericht weten erg veel zin te hebben in de reünie, die zal zijn bij De Langspier. "Wij hebben deze feestavond georganiseerd omdat wij vijf jaar geleden een super mooie reünie hadden." Er werd hen direct al gevraagd of zij de handschoen over vijf jaar weer op wilden pakken. "Wij hebben woord gehouden en gaan er een gezellige avond van maken", aldus de organisatoren.

De avond is voor alle klanten die in het café een mooie tijd beleefd hebben vanaf het moment dat het de naam 't Wolfke is gaan dragen. De organisatie heeft geprobeerd om zoveel mogelijk mensen uit die tijd te benaderen, maar veel daarvan zijn niet makkelijk te traceren. "Daarom plaatsen we hierbij een oproep voor alle mensen die het leuk zouden vinden om de reünie mee te maken."

Tijdens de reünie wanen bezoekers zichzelf weer terug in de jaren 80, met de muziek, de spiegelbollen, discolichten en drankjes zoals Pisang Ambon met jus, bessen met 7-up of Blue Curaçao.

Bezoekers die zelf nog mensen kennen uit die tijd zijn welkom hen ook uit te nodigen. De reünie word georganiseerd in het strandpaviljoen De Langspier, Molenwijkseweg 5C in Boxtel. De kaartverkoop is al gestart via https://delangspiershop.nl/winkel/. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden de organisatie ook bellen op 06-40453627 of 06-23323730.

Rondleiding na-oorlogse architectuur met VVV-gids

Boxtel - Vanaf het VVV-kantoor aan de Markt 36 vertrekt aanstaande zondagochtend 29 september om 11.00 uur de VVV-rondleiding na-oorlogse architectuur. Aanmelden kan via 0411-685443 (06-22562001 bij geen gehoor), via info@vvvboxtel.nl of vóór aanvang van de wandeling bij de VVV. De rondleiding van 3 kilometer lang kost 2 euro per persoon en duurt één tot anderhalf uur.

Lange tijd vond men de jaren vijftig saai, sober en truttig. Dat beeld kleefde ook aan de gebouwen uit die tijd. Die konden het beste zo snel mogelijk worden vervangen. De laatste jaren komt men hierop terug. Een aantal verdient het zelfs om een beschermde status te krijgen. Loop met ons mee langs karakteristieke gebouwen uit die tijd en geniet van de speciale architectuur.

Ook buiten deze tijden verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen, die te bespreken zijn bij VVV Boxtel.

Verkiezing Jeugdprins(es) Ploegersland

Jeugdprins Cas dn Urste en Adjudant Tim van seizoen 2018-2019. (Hans van Doorn Fotografie) Hans van Doorn Fotografie

Liempde - Op zondag 10 november 2019 staat de verkiezing voor een nieuwe Jeugdprins(es) van Ploegersland op het programma. Iedereen die leerling is van groep 8 van Basisschool De Oversteek of in Liempde woont en ergens anders in groep 8 zit, is welkom om mee te doen. Opgeven voor de verkiezing kan tot 3 oktober. Iedere deelnemer aan de wedstrijd die niet wint of als adjudant(e) wordt gekozen, is automatisch lid van de Jeugdraad 2019-2020.

Aanmelden voor de verkiezing kan vóór 3 oktober via jeugd@ploegers.nl. De aanmelding is alleen geldig als alle informatie binnen is. Dat wil zeggen: 1. Je naam, adres en telefoon nummer 2. Een leuke pasfoto van jezelf. 3. Een verhaaltje over wie je bent, wat je leuk vindt, wat je hobby's zijn en waarom je meedoet met de verkiezingen. 4. Een mp3-bestand van het nummer dat je gaat playbacken tijdens de verkiezing met vermelding van artiest en titel van de song. Hoe sneller je je opgeeft als deelnemer hoe beter, want vol is vol bij de inschrijvingen. Meer informatie over de wedstrijd en deelname aan de Jeugdraad in het algemeen is te vinden op www.ploegers.nl.

Bijdrage en infoavond
De kosten voor deelname bedragen 20 euro per kind. Dit bedrag dient als bijdrage om het hele carnavalsseizoen te kunnen bekostigen. Natuurlijk kan de Verkiezing Jeugdprins(es), het Ploegerrangfestival, de Jeugdzittingsavonden en uiteraard Carnaval niet doorgaan zonder dat de Jeugdprins(es), Adjudant(e) en de voltallige Jeugdraad hierbij aanwezig zijn. Voordat alle activiteiten starten wordt tijdens een infoavond uitgelegd hoe het carnavalsseizoen er uit ziet en wat van de Jeugdprins(es), Jeugdadjudant(e) en Jeugdraad wordt verwacht. Deze avond vindt plaats op woensdag 9 oktober om 19.30 uur in Ploegerspaleis Het Hof aan de Nieuwstraat 43 in Liempde.

Vervolg van de voorpagina

De Markt was zondag het decor van verschillende spectaculaire demonstraties. Foto: Ruud van Casteren

Drukke open dag brandweer Boxtel

De eerste vijftig kinderen die zich zondag meldden kregen een goodiebag mee naar huis. In een van deze bags zat een brief van postcommandant Jan-Hein Opheij met een persoonlijke uitnodiging om op de brandweerkazerne uitleg te krijgen en natuurlijk om de voertuigen en spullen te bekijken.

Op een drukke Markt demonstreerde de brandweer onder meer een ongeval met beknelling, met rechtsachter het nieuwe Boxtelse voertuig. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Naast de kinderactiviteiten waren er ook verschillende demonstraties op de Markt, zoals een ongeval met beknelling en een ongeluk waarbij gevaarlijke stoffen betrokken waren en een geval van vlam in de pan. De brandweerlieden lieten met die laatste demonstratie ook duidelijk zien waarom het dan niet handig is te blussen met water, getuige de enorme steekvlammen die dit opleverde.

Niet alleen de Boxtelse brandweer was op de Markt aanwezig. Ook was er een hoogwerker van de brandweerpost uit Veghel, een watertankwagen uit Helvoirt, en een hulpverleningsvoertuig en een tankautospuit die beschikbaar gesteld werd door de brandweeropleiding.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl en op onze Facebookpagina.

Kinderen gaan weer feesten op eigen boekenbal

In 2017 kwamen vele kinderen verkleed naar het Kinderboekenbal. Toen was het thema 'gruwelijk eng'. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Feesten tussen de boeken, op vrijdagavond 4 oktober mag het weer. Dan is er voor de kinderen uit groep 7 en 8 van de deelnemende Boxtelse basisscholen weer het Kinderboekenbal in de bibliotheek en in de naastgelegen Sint-Petrusschool aan de Burgakker. Van 19.00 tot 21.15 uur kunnen zij zich uitleven in het spookhuis, met spelletjes, knutselen, dansen en nog veel meer.

Het thema van de kinderboekenweek en dus ook van het Boekenbal is 'Reis mee!' Kinderen kunnen knutselen, meedoen aan een landenquiz, er is een greenscreen-activiteit en er kan gedanst worden. Ook zijn er verschillende sportieve activiteiten en het traditionele 'briefjes schrijven' staat natuurlijk ook weer op het programma. De rest blijft natuurlijk nog even geheim, aldus de organisatie, die bestaat uit medewerkers van de bibliotheek en van de stichting Brede Scholen Boxtel, in samenwerking met leerkrachten van de Sint-Petrusschool, OBS De Spelelier, SBO De Maremak, De Vorsenpoel, Prinses Amaliaschool, De Beemden, De Hobbendonken en basisschool Sint-Theresia. Kinderen van deze scholen die naar het boekenbal willen komen, kunnen voor 3 euro een kaartje kopen bij hun leerkracht. Drinken en hapjes zijn bij de prijs inbegrepen.

Het boekenbal wordt zoals altijd gezamenlijk afgesloten om 21.05 uur en ouders mogen daarbij aanwezig zijn. De deur van de bibliotheek gaat open om 19.00 uur precies, om 18.55 uur worden de naamstickers uitgereikt op het plein van de bibliotheek. Vanuit genoemde scholen zijn leerkrachten aanwezig, maar de uiteindelijke verantwoording voor de kinderen blijft bij de ouders berusten.

(Advertorial) Klompenklets biedt weer garantie voor geweldige avond

Foto: Redactie DeMooiRooiKrant

Sint-Oedenrode - Afgelopen editie stond garant voor drie dagen slappe klets van het hoogste niveau en komende Klompenklets belooft alle verwachtingen weer te overtreffen. Dit jaar verwelkomt de organisatie, van de grootste kletsavonden in wijde omgeving, haar gasten op 23, 24 en 25 november in zalencentrum De Beurs in Sint-Oedenrode.

Toen de organisatoren vorig jaar gevraagd werd hoe zij het voor elkaar krijgen om elk jaar een gevarieerd topprogramma neer te zetten met voor ieder wat wils, hoefden zij niet lang na te denken over het antwoord op deze vraag. De organisatie kiest de tonpraters namelijk persoonlijk uit. Met veel liefde, plezier en vooral humor worden de tonpraters gekozen door een commissie die bestaat uit liefhebbers van elke generatie. Juist door te kiezen voor deze samenstelling krijgt iedereen de garantie voor een geweldige avond. Dat de Klompenklets een goed draaiend concept is, blijkt elk jaar weer als alle stoelen in de zaal bezet zijn

Ook laat de organisatie zien dat zij nieuwe namen in het vak een podium in de ton durven te geven. Dit ligt niet aan het feit dat deze kletsers nieuw in het vak zijn, maar omdat zij een goede buut hebben. Dat dit vaak een schot in de roos is, blijkt wel uit het feit dat deze nieuwe namen het datzelfde jaar ook goed doen tijdens de kampioenschappen. Dit jaar is Helga Cornelissen de debutant en nu al blijkt dat zij op de goede weg is. Zo behoorde zij bij de absolute top 3 bij de Groot Limburgs Buuttekampioenschap, gooide zij hoge ogen bij de Zuid-Nederlandse buutkampioenschappen en streed zij mee voor de zilveren Narrenkap.

Dit jaar mag Berry Knapen wederom niet ontbreken in het programma, een naam die niet meer weg te denken is bij de vele buutavonden. Een man die van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken. Erik Mulder zal dit jaar het podium opgaan als 'Opa van Epscheuten', de grootste vlegel van het bejaardentehuis. Erik staat bekend om zijn scherpe en soms grove grappen die altijd weer inslaan als een bom.

Alles bij elkaar samengevat is de Klompenklets een evenement dat al jaren op de agenda staat bij vele mensen uit Rooi en (verre) omgeving met elk jaar een topprogramma dat je niet wilt missen.

De voorverkoop begint op zaterdag 5 oktober 2019 bij Grand café & zalencentrum de Beurs om 12.00 uur. Kaarten zijn te koop voor 12,50 euro per stuk.

Na de voorverkoop vindt de kaartverkoop plaats bij Grand café & zalencentrum de Beurs, adres: Heuvel 44, 5492 AD Sint-Oedenrode. Of in Liempde bij Kapsalon Janneke, Boxtelseweg 45a. Ook is er een digitale kaartverkoop via www.denarrekap.nl

De Vlaswiek viert 25-jarig bestaan

Liempde - De eerste bewoner van Dorpshuis De Vlaswiek aan de Keefheuvel 17 werd 25 jaar geleden welkom geheten. Ter ere van dit jubileum is van maandag 30 september tot en met vrijdag 4 oktober van 10.00 tot 16.00 uur de expositie '25 jaar Vlaswiek door de ogen van bewoners' te zien in de Tuinkamer. Daarnaast wordt een receptie gevierd op woensdag 2 oktober van 13.30 tot 16.00 uur.

Een kwart eeuw geleden startte De Vlaswiek als verzorgingshuis. Inmiddels is het uitgegroeid tot een kleinschalig verpleeghuis voor mensen met onder andere dementie. Het huis is vooral gericht op inwoners van Liempde en de directe omgeving.

Door de kleinschaligheid en de grote betrokkenheid van inwoners van Liempde heeft De Vlaswiek een centrale plek gekregen in de woon- en leefgemeenschap van Liempde. Dit brengt een bepaalde gemoedelijkheid met zich mee en bewoners voelen dit. Het verpleeghuis kent een enthousiaste groep medewerkers die met grote betrokkenheid zorg verlenen. Zij willen de bewoners met dementie een thuis bieden dat ook écht als een thuis voelt. Voor de verschillende vrijwilligers wordt tijdens de feestweek een high-tea verzorgd als teken van dank.

De week geeft weer hoe De Vlaswiek het al 25 jaar doet; met elkaar. Want wanneer de medewerkers donderdagavond een feestje vieren komen er medewerkers van een andere locatie de zorg voor de bewoners op zich nemen en zijn er verwanten van bewoners in de huiskamer aanwezig voor het schenken van een kop koffie en het brengen van gezelligheid. Sowieso draagt de familie een steentje bij in deze week door overdag in de Tuinkamer aanwezig te zijn bij de expositie. Die is samengesteld door Karin Cornelissen en Michelle Finders.

Nieuw boek over 'Duits lijntje'

Boxtel - De spoorlijn van Boxtel naar Wesel, beter bekend als het 'Duits lijntje', liep dwars door plaatsen als Liempde, Veghel, Uden, Oeffelt, Gennep, Goch en Xanten. Het boek 'De lijn Boxtel – Gennep – Wesel van de Noord-Brabantsch-Duitsche-Spoorweg-Maatschappij 1873 - 2018' (NBDS) geeft een beeld van hoe het was en nu is. Het is leverbaar via de boekhandel en via www.kelbo.nl.

Rudi Liebrand wandelde het 100 km lange traject twee keer: in 1983 en in 2018 en zag hoe een vervallen en vergeten spoorlijn (1983) uitgegroeid is tot een wandel- en fietsroute in de vorm van een bijna ononderbroken groenstrook door het landschap (2018). De ondertitel van het boek luidt dan ook: een 'fotoverslag van de ontwikkeling van een grote internationale spoorlijn tot een ecologische verbindingszone.' Het Nederlandse deel is vooral een wandelpad, het Duitse deel is deels een verhard fietspad geworden.

Dubbel verlies voor Dames Ducks

Honkballers geven winst uit handen

Kijkduin - De dames van Ducks speelden afgelopen zondag in Kijkduin hun laatste dubbel. Het leek een lastige wedstrijd te gaan worden aangezien Storks op de eerste plaats stond en Ducks voor behoud in de eerste klasse strijdt. Voor de heren stond de één na laatste wedstrijdop de agenda. Zij traden in Etten-Leur aan tegen opponent Stags.

De dames van Storks wisten al vroeg op voorsprong te komen, maar vanaf de vierde inning kwam Ducks terug in de wedstrijd. In deze inning veranderde de voorsprong van 5-0 in een gelijke stand van 5-5. De druk lag nu bij de dames van Storks, die het steeds zwaarder kregen tegen pitcher Rachel Koeyers. In de vijfde inning wist Ducks zelfs op voorsprong te komen door mooie honkslagen van Laura van Zetten en Colette Wind en werd het 5-6. Storks stond nu echter op scherp en wist zich in de laatste inning terug te vechten naar een eindstand van 8-7.
In de tweede wedstrijd kwam Ducks beter uit de startblokken. Zij wisten al direct drie punten te scoren in de eerste slagbeurt. Storks bood wel wat weerstand en scoorde ook twee punten. Het bleef daarna lang stil aan beide kanten. Het scoren van punten bleek erg moeizaam voor zowel Ducks als Storks. Echter vanaf de zesde inning sloeg de vermoeidheid toe bij Ducks. Storks wist steeds meer grip te krijgen op de pitching van Inge van Geel en Pien Toemen. Door verschillende mooie honkslagen aan de zijde van Storks wisten zij de wedstrijd binnen te halen met een eindstand van 10-6.

Stags-Ducks
De honkballers van Ducks kwamen sterk uit de startblokken door honkslagen van Yannick Brechenmacher, Sjors Gevers en een driehonkslag van Bram van der Horst. Dit bracht de score naar 0-2. Werper Jeroen van Nes startte goed en wist de tegenstander opzij te zetten. Mede door een driehonkslag van Jan van der Wielen werd in de tweede inning de score uitgebreid naar 0-3.

Ducks bleef de score gestaag uitbreiden terwijl Van Nes uitstekend werk leverde aan de andere kant van de bal. Tot in de vijfde inning Stags tot scoren kwam, wat de score tot 1-9 bracht. Desalniettemin breidde Ducks de stand verder uit op honkslagen van Rogelio Cicilia, Kees van Dooremalen en Van der Wielen. Van der Horst sloeg daarbovenop ook nog een tweehonkslag wat de stand tot 2-13 bracht.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Boxtelaren tot de achtste inning: Stags wist elf punten te scoren op een scala aan honkslagen en twee fouten. Alles leek goed te vallen aan de zijde van Etten-Leur. De stand was 13-13. Ducks kwam terug in de negende inning tot 13-14 op honkslagen van Van der Horst, Van Nes en een tweehonkslag van Cicilia. Maar hoe graag Ducks ook wilde winnen, alles leek in hun nadeel te werken. In de negende inning kwam Stags op gelijke hoogte en door een onfortuinlijke fout verloor Ducks de wedstrijd met een eindstand van 15-14.

Hierdoor zakken de Boxtelaren af naar de derde plek, met weinig hoop om de tweede plek terug te pakken met nog één wedstrijd voor de boeg. Beste slagman aan de zijde van Ducks: Bram van der Horst met 3 uit 5 (0.600 AVG, 1 1B, 1 2B, 1 3B, 1 BB, 1 R, 3 RBI)

Bloxdames komen flitsend uit de startblokken

Boxtel - De voorbereiding op het nieuwe seizoen beloofde al veel goeds voor de dames van Blox. Een drietal oefenwedstrijden tegen teams uit hogere klassen werd afgesloten met een overwinning. Daarnaast kwam het snelle aanvalsspel van de Boxtelse volleybalsters goed uit de verf op het Hajraa binnentoernooi. Ondanks inschrijving in een hogere klasse ging geen enkele wedstrijd verloren. Voor de wedstrijd van afgelopen zaterdag in eigen huis tegen het Eindhovense Hajraa luidde de opdracht vier sets in winst omzetten met snel risicovol spel.

Vanaf het eerste moment in Sportcomplex De Braken werd deze opdracht uitstekend uitgevoerd door de Boxtelse dames. Hajraa had de verdediging echter prima op orde en Blox keek in de eerste set lang tegen een achterstand aan. Nadat het gevarieerde aanvalsspel van Blox ging draaien werd de achterstand gestaag ingelopen. Van Pinxteren wist als spelverdeelster de dames goed aan het werk te zetten, mede doordat de passing prima op orde was. Penninx verschalkte door haar afwisselende smashes iedere keer het blok van de tegenstanders, terwijl Steenbakkers en Van Meurs op mid het blok van Hajraa ook goed aan het werk hielden door hun afwisselende looplijnen en prima timing. Dia Ariëns verrichtte erg nuttig werk door het inbrengen van rust in het spel met haar prachtige passing en uitgekiende services. Setwinst 25-19 voor Blox.

De tweede set was overduidelijk voor Blox: korte passes met veel snelheid werden door Van Pinxteren subliem verdeeld naar de aanval. Vanuit alle posities werd volop aangevallen. Van Esch had op buiten haar kenmerkende 'ballen naar de grond acties' weer te pakken terwijl Van Rooij op buiten ook sterk stond te spelen en een erg sterke servicereeks had. Penninx zat goed in de wedstrijd en stond te excelleren op de Dia-positie. Op mid wierp het harde werken van Steenbakkers en Spoor ook haar vruchten af en legden zij mooie combinaties met Van Pinxteren op de mat. Setwinst 25-14 voor Blox.

In de derde set gaf Hajraa goed partij met een prima verdediging en een aanval die meer uit de verf kwam. Blox keek weer lang tegen een achterstand aan. De Boxtelse dames bleven echter vertrouwen op de eigen kwaliteiten en langzaam werd de achterstand weer omgebogen naar een voorsprong. Setwinst 25-21 voor Blox.

De vierde set werd door Blox eenvoudig uitgespeeld. Er was rust in het spel met op momenten explosieve aanvallen. Door het vertrouwen liet Van Esch weer enkele moeilijk te verdedigen sprongservices zien waarop Hajraa geen antwoord had. De aanvalsdruk vanaf buiten, mid en dia was niet meer te belopen door Hajraa en de set werd met 25-13 binnen gehaald.

Een mooie seizoenstart voor Blox, waarmee de dames de eerste stap richting kampioenschap hebben gezet.

Op 5 oktober is de volgende wedstrijd in Odialiapeel. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op zaterdag 19 oktober om 12.30 uur in De Braken in Boxtel.

Rennen door het herfstbos met Unilux Sparrenbosloop

Archieffoto: Jan van der Steen. Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Hardlopers van alle leeftijden kunnen zondagochtend 27 oktober terecht in Sparrenrijk in Boxtel. Daar vindt dan de Unilux Sparrenbosloop plaats, met afstanden voor groot en klein. Nieuw bij deze 52e editie is de samenwerking binnen het Meierij Cross Circuit.

De Sparrenbosloop draait om rennen door het herfstbos, over een afwisselend en uitdagend parcours.Vorig jaar waren veel van de 250 deelnemers enthousiast over het toen vernieuwde rondje door het Sparrenrijk. Die route van 3,6 kilometer is daarom ook dit keer te lopen. Recreanten doen naar keuze één of twee rondjes, de wedstrijdlopers pakken er drie en lopen dus 11 kilometer.

Alle volwassen deelnemers starten tegelijk om 11.00 uur. Maar al om 10.30 uur begint de Kidsrun, een speciale Sparrenbosloop-versie over 1500 meter voor kinderen tot en met 12 jaar. Bij de jongsten mogen ouders als begeleider meerennen.

Nieuw dit jaar is het Meierij Cross Circuit. De Sparrenbosloop maakt hiervan deel uit en is de openingsloop. Later in het winterseizoen volgen de Engelermeercross in Den Bosch, de Lunettencross in Vught en de Dommelcross in Sint-Michielsgestel.
Er zijn extra prijzen te winnen voor deelnemers aan tenminste drie van de vier lopen. De Boxtelse atletiekclub Marvel heeft dit Meierij Cross Circuit opgezet samen met zusterverenigingen in Den Bosch, Sint-Michielsgestel en Vught. Meer informatie en inschrijven: www.avmarvel.nl

Recreantentoernooi JRC Ducks

Boxtel - De dertigste editie van het jaarlijkse tweedaagse recreantentoernooi van Honk- en softbalvereniging JRC Ducks vindt aanstaande zaterdag 28 en zondag 29 september plaats. Dan staan de poorten van de club aan de Voetboog 20 in Boxtel voor iedereen open.

Dit jaar zullen zestien teams in twee poules deelnemen. De teams komen voort uit honk- en softbalverenigingen, bedrijven, vriendengroepen en families. De wedstrijden zijn op zaterdag tussen 10.00 en 18.00 uur. Op zondag gaan ze ook om 10.00 uur van start, waarna om 16.00 uur de prijsuitreiking zal plaatsvinden. Zaterdagavond is er een feestavond voor alle deelnemers, voor alle Ducks-leden en hun aanhang in de Duckantine. Het toernooi is voor publiek gratis toegankelijk.

Goede competitiestart rolstoelhandballers HCB'92

Kwintsheul - De Boxtelse rolstoelhandballers van HCB'92 vertrokken afgelopen zondag 22 september met Ellen Persoons als invalspeelster naar Kwintsheul voor de eerste competitiedag van het seizoen.

De eerste wedstrijd was tegen SEW. Carlo Knuwer had wat problemen met zijn stoel, maar deze waren snel opgelost met wat tyrips. HCB’92 begon voortvarend en liep al snel drie doelpunten uit op SEW. Daarna verslapte de verdediging iets waardoor SEW profiteerde van de fouten die gemaakt werden. Ook miste de Boxtelse ploeg vele doelkansen. Beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagd, zodat de eindstand 8-8 werd, wat HCB het eerste punt opleverde.

Daarna troffen speelden de HCB'ers tegen BFC. HCB’92 schoot uit de startblokken. In no time was het 4-0. Vooral de snellere aanvallen liepen goed over verschillende schijven. Ook de wissels die de afgelopen weken geoefend waren, werden goed ingezet vanuit de hoeken. Met een ruststand van 8-5 gingen de Boxtelaren voor de dubbele cijfers in doelpunten. En dit lukte. Door goed samenspel en vooral goed samen verdedigen kwam de eindstand op 14-8. En zo gingen weer twee punten mee naar Boxtel.

Taverbo pakt vier punten bij titelfavoriet

Sittard - Na een matig begin van de competitie speelde Taverbo-Sabo 1 afgelopen week tegen de favoriet voor de titel Sittard 1. Het Boxtelse drietal Bakker, Sperling en Broos trof Geuskens, Henstra en Gelderman in een enerverende wedstrijd.

Taverbo kwam flitsend uit de startblokken met overwinningen van Sperling op Henstra en Broos op Gelderman. Bakker kon het niet bolwerken tegen Geuskens, maar het dubbel van Sperling en Broos was ook een prooi voor de bezoekers uit Boxtel.

Toch kwam Sittard weer op voorsprong doordat achtereenvolgens Henstra won van Bakker, Geuskens in een mooie wedstrijd Broos aan de kant zette en Gelderman Sperling versloeg. Broos zette Taverbo weer op gelijke hoogte met een goede overwinning op Henstra, waarna Gelderman het vijfde punt scoorde voor Sittard tegen Bakker. In een spannende laatste wedstrijd wist Geuskens in de vijfde game Sperling te verslaan waardoor Sittard de overwinning naar zich toetrok.

Vier punten tegen deze tegenstander is desalniettemin een zeer mooi resultaat voor Taverbo. De punten zullen toch vooral tegen de zwakkere tegenstanders gehaald moeten worden. Door de overige uitslagen in de poule staat Taverbo nu op een vierde plaats. Red Stars 2 heeft Sittard 1 ingehaald in de race om de titel. Aanstaande vrijdag treft Taverbo hekkensluiter Litac 1.

Jeugdteam
Het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo was afgelopen zaterdag te gast bij Tanaka in Etten-Leur. Rick van der Schoot had het lastig in zijn eerste partij tegen Matthieu Gallery des Granges, maar wist deze na een spannende vijfsetter toch in winst om te zetten. Lars Strik voegde daar in de tweede partij vlot een punt aan toe door in drie games te winnen van Youri Aarden. Daarna wilde het niet meer lukken en liep Tanaka uit naar een 5-2 voorsprong. Taverbo wist Tanaka echter nog te verrassen door de onverwachte winst van Rianne de Vogt op haar voormalig teamgenoot Youri Aarden, die zij nog niet eerder had kunnen verslaan. Ook Lars Strik sleepte in de staart van de wedstrijd tegen Matthieu Gallery des Granges nog een punt binnen.

Na drie wedstrijden is het duidelijk dat het team dit seizoen zal moeten vechten tegen degradatie. Zaterdag 12 oktober speelt het eerste jeugdteam thuis tegen middenmoter Taveba uit Barendrecht, aanvang 15.00 uur.

Drie podiumplaatsen voor Judo Club Liempde

Moergestel/Roermond - Voor de judoka's van Judo Club Liempde begon afgelopen zaterdag het nieuwe judoseizoen. Vijf van hen namen deel aan de eerste ronde van de Cup van Brabant. Desmond Tops behaalde de eerste plaats. Keira Kreijveld en Jop van der Ven betraden zondag de mat in Roermond tijdens de 4lionsjudocup 2019 in Roermond. Zij mochten beiden het podium betreden; Keira werd eerste en Jop behaalde de derde plaats.

Voor een drietal judoka's betekende de Cup van Brabant zaterdag hun eerste deelname aan deze competitie. Onder toeziend oog van coaches Roy Kemps en Ingrid Beekmans knokten de Liempdse judoka's hard en vol enthousiasme tijdens hun wedstrijden. Desmond Tops mocht plaatsnemen op het hoogste podium. Jason van Berkel, Jens Kelders en Bram van Oorschot behaalden een derde plaats en Bram van de Ven werd vijfde.

Op zondag 22 september kwam Keira Kreijveld in Roermond uit in de klasse -52 kg/-15 jaar. Haar poule bestond uit vijf deelnemers. De eerste partij begon voor de Liempdse onfortuinlijk. Haar tegenstander zorgde ervoor dat ze niet goed genoeg in de buurt kon komen. Keira probeerde haar met meerdere aanvallen uit balans te krijgen. Ze zette een heupworp in, maar doordat haar tegenstander te ver weg stond kon deze de worp blokkeren. Samen gingen ze naar de grond waarbij Keira haar hoofd op de mat drukte. Hansoku-make, wat einde wedstrijd betekende voor de Liempdse judoka.
Tijdens haar tweede wedstrijd herpakte Keira zich snel; met een Uchi mata scoorde ze een wazari en via de houdgreep die volgde won Keira haar partij met ippon.
De derde wedstrijd was lastiger. Haar tegenstander had al haar partijen met ippon gewonnen en begon vol strijd aan de partij. Keira kreeg geen goede pakking en werd met een heupworp naar de grond geworpen en kwam in een houdgreep terecht, hier kwam ze zeer snel weer uit; wazari tegen. Keira deed vervolgens haar pakking andersom en met een Uchi mata scoorde ze een ippon.
In de vierde en laatste partij kon Keira haar tegenstander snel naar de grond krijgen en doordat haar tegenstander afklopte tijdens de houdgreep won ze deze partij met een ippon. Ondanks haar eerste verliespartij kwam Keira toch als winnaar uit deze poule.

Jop van de Ven kwam voor de eerste keer uit in de klasse -60 kg/-18 jaar. Zijn poule bestond uit vier deelnemers. De eerste partij wist hij naar zich toe te trekken. Zijn tegenstander probeerde meerdere malen de worp op twee knieën. Aan het begin van de partij kon Jop deze telkens goed blokken en ontstonden er een aantal mooie gevechten op de grond. Maar zijn tegenstander scoorde toch een wazari met de worp. Meteen hierop probeerde de tegenstander weer een worp in te zetten die Jop blokte en vervolgens nam hij de worp over. Hiermee scoorde hij een ippon.
In zijn tweede partij was Jop er op gefocust om zijn veel grotere tegenstander op afstand te houden. Hierdoor miste Jop een aantal keer zijn kans om zijn tegenstander achterover te werpen. Die scoorde een ippon met een uchi mata.
In zijn derde partij begon Jop fel, maar kwam met een wazari achter toen zijn tegenstander een heupworp maakte en Jop vervolgens in de houdgreep nam, waar de Liempdse judoka zeer snel uit wist te komen. Jop kon de aanvallen van zijn tegenstander vaak blokkeren, maar deze slaagde er toch in zijn tweede wazari te scoren met een worp op te knieën die Jop net niet op tijd kon blokken. Jop werd uiteindelijk derde en mocht plaatsnemen op het podium.

Vijf nieuwe Dangraden bij TS Dekker

Vijf taekwondo-ka's behaalden zaterdag een nieuwe Dangraad. (Foto: TS Dekker) Foto: TS Dekker

Boxtel - Vijf leden van Taekwondo School Dekker deden afgelopen zaterdag 21 september examen voor hun Dangraad/Zwarte Band. Vier van hen gingen op voor hun eerste Dan en één lid ging op voor zijn vierde Dan.

Vanaf januari 2018 hebben de examenkandidaten getraind voor het behalen van hun Dangraad/Zwarte Band. Onderdelen die tijdens het examen aan bod kwamen waren onder andere Tuls (stijlpatroon), Hosinsul (zelfverdediging), Matsogi (één-, twee- en drie-stapsparring), Matsogi (pre-arranged), Gyepa (breektesten) en theorie. Ook moesten de examenkandidaten een scriptie aanleveren waarin zij hun levensweg in Taekwondo omschreven. Deze moesten zij ook verdedigen.

Alle kandidaten legden hun examen succesvol af behaalden op elk onderdeel een ruim voldoende. De geslaagden voor eerste Dan zijn Alex van Vreede, Tilila Marouche, Cas Dikmans en Areeb Abbas Ashraf. Geslaagd voor de vierde Dan is Atmane Qoubbane, die vanaf nu de titel 'Sabum' mag dragen.

De examenkandidaten werden bijgestaan door de Boosabums Ralp Dikmans, Linda Beekmans en Aaron Dekker. De examencommissie bestond uit Vice President ITF HQ Master Peter Sanders achtste Dan en Sabum Ad Dekker zesde Dan.

Tyler Eltink (14) kampioen MON 125cc Cup 2019

Tyler Eltink. (Foto: Wilco van Dijk) Foto: Wilco van Dijk

Berghem - De Boxtelse Tyler Eltink kampioen is kampioen geworden bij de MON (Motorsport Organisatie Nederland) 125cc Cup. Al na de eerste manche sleepte de veertienjarige motorcrosser afgelopen zondag de titel in de wacht.

Na acht jaar DMX Zuid te hebben gereden is Tyler in overleg met een van de sponsoren dit jaar naar de MON overgestapt om deel te nemen aan de daar nieuw opgezette 125cc Cup. Dit biedt hem een mooie kans om met andere rijders op nieuwe banen te strijden. Echter zijn er in deze klasse niet veel deelnemers, waardoor die is samengevoegd met de MX2 Senioren. Hieraan nemen zwaardere motoren deel, maar ze worden wel elke wedstrijd apart geclassificeerd.

Na achttien wedstrijden knokken, stelde Eltink afgelopen zondag 22 september in Berghem met nog één wedstrijd te gaan het kampioenschap veilig. En dat al na de eerste manche. Met de start van deze eerste manche zat hij er niet goed bij. Tyler begon als laatste aan de wedstrijd, maar wist zich terug te vechten tot een negende plek. Dit was genoeg voor de kampioenstitel.
In de tweede manche verliep de start beter en reed de jonge Boxtelaar een goede race, totdat hij rijdend op de achtste plek motorische problemen kreeg. Tyler wist de manche nog net uit te rijden en in het dagtotaal als tweede te eindigen bij de Cup.

Aanstaand weekend neemt Tyler Eltink samen met veertig Yamaha 125cc rijders uit heel Europa deel aan de bLU cRU Finale in Assen tijdens de MXON.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 17 september
A-Lijn: 1 A. Bosveld & W. de Langen 61,67% 2 L. van Dongen & D. van Heertum 57,50% 2 R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 57,50% B-Lijn: 1 G. van de Horst & J. Arts 61,92% 2 S. van Alphen & J. Kronenberg 60,33% 3 T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 56,67%
Uitslagen 18 september
A-Lijn: R. Dankers & F. van de Schans 69,44% 2 L. van Dongen & W. van der Heijden 61,81% 3 S. van Alphen & G. van de Horst 58,68% B-Lijn: 1 R. Gerris & M. Theloesen 63,54% 2 A. Tops & M. van der Sloot 57,29% 3 P. Klaassen & A. Melcherts 56,25%
Uitslagen 19 september
A-Lijn: 1 J. & J. van de Meerendonk 62,92% 2 A. Wouters & R. van Stuivenberg 59,58% 3 H. Schalkwijk & F. Schalkwijk 58,33% B-Lijn: 1 G. Dams & A. Melcherts 61,18% 2 H. & J. van Uitert 57,12% 3 G. & G. van den Bosch 55,03%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 17 september
A-Lijn: 1 L. de Laat & J. Sweere 61,63% 2 T. Walbeek & H. Wolsky 57,12% 3 M. van der Sloot & H. van de Wetering 55,03% B-Lijn: 1 D. Eltink & G. van der Meer 63,89% 2 A. Weijns & J. Hellings 60,42% 3 C. Kerssens & I. Marcelis 58,68%
Uitslagen 19 september
A-Lijn: 1 C. & J. Kerssens 62,08% 2 T. van Roosmalen & F. van Roij 56,25% 3 B. Hermkens & H. Schalkwijk 55,00%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 17 september
A-Lijn: 1 L. Weitmann & E. Jansen 65,38% 2 L. Siemons & H. van Laatum 57,92 3 A. van Uden & T. van de Uijtert 54,62% B-Lijn: 1 A. van Kempen & S. van de Vries 58,33% T. van de Zanden & R. van der Heijden 56,94% 3 G. Stolk & K. de Waal 52,08%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 20 september
A-Lijn: 1 J. van de Laar & G. van Oirschot 64,58% 2 M. Nieman & R. van Heeswijk 60,52% 3 T. & T. van Acht 54,48% B-Lijn: 1 R. Prinsen & E. van de Westelaken 61,46% 2 B. Beekmans & J. Spierings 61,11% 3 W. & J. Braken 54,86% C-Lijn: 1 L. van Asseldonk & M. Legius 62,50% 2 C. van der Heijden & M. van Overbeek 56,67% 3 E. van der Heijden & W. van de Worp 55,00%

Essche Bridge Club, uitslagen 19 september
A-Lijn: 1 E. van Beek & H. van Roessel 60,50% 2 D. Sanchez & E. van Os 60,00% 3 H. van de Aa & J. Hereijgers 57,50%

Bridgeclub Fellenoord, uitslag 16 september
A-Lijn: 1 M. van Weert & M. Jessurun 61,3% 2 H. van de Brand & D. Landman 57,5% 3 B. van Vleuten & Ingrid Schaffauer 50%
Uitslag 18 september
A-Lijn: 1 A. van Gorp & W. van de Lans 57,5% 2 H. van de Brand & R. Koelink 56,3% 2 M. Ronde & M. Jussen 56,3% 3 K. Betten & D. Landman 52,5%

Biljart

BV Geboliesch, uitslagen week 38
't Krijtje-Dé ziek wel zitté        34-36
De Unie Boy's-De Stapelaars        39-29
't Pommeransje-De Treffers        39-31
Kloosterboys-De Fetsers        27-37
De Prutsers-Ivoor 6        38-30
De Eenheid-Samen Sterk        39-25

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen senioren week 38
Sittard 1-Taverbo-Sabo 1        6-4
SVE 3-Taverbo-Sabo 2        3-7
Sittard 2-Taverbo-Sabo 3        6-4
Falco 1-Taverbo-Sabo 4        8-2
Taverbo-Sabo 5-Hooghei 1        5-5
Taverbo-Sabo 6-Attaque 2        6-4
Taverbo-Sabo 7-Een en Twintig 4        5-5
Taverbo-Sabo 8-Hooghei 2        3-7
Taverbo-Sabo 9-MTTV '72 4        0-10
Uitslagen jeugd
Tanaka 1-Taverbo-Sabo 1        6-4
Belcrum 1-Taverbo-Sabo 2        6-4
Veldhoven 3-Taverbo-Sabo 3        7-3
Senioren, programma 27 september
20:00 Litac 1-Taverbo-Sabo 1
20:00 Taverbo-Sabo 5-JCV 5
20:00 Taverbo-Sabo 6-OTTC 3
20:00 Taverbo-Sabo 7-Flash 7
20:00 Taverbo-Sabo 8-TTCV Van Herwaarden 6
20:00 Taverbo-Sabo 9-Valkenswaard 5
20:00 Taverbo-Sabo 10-Budilia 7
Senioren, programma 28 september
15:00 Taverbo-Sabo 2-Twenty-one Up 1
15:00 Taverbo-Sabo 3-Never Despair 1
15:00 Taverbo-Sabo 4-Kluis 2
Jeugd, programma 28 september
10:00 Taverbo-Sabo 2-Stiphout 3
10:00 Taverbo-Sabo 3-Meppers (H) 2

Postduiven

PV De Luchtpost, uitslagen 21 september, Morlincourt, 71 duiven
Pennings Huiskes        1-4-11-12-13-14
B vd Brand        2-3-5-6-8-15
R vd Langenberg        7-9-10
Uitslagen 21 september, Morlincourt, 229 duiven
Pennings Huiskes        1-4-9-10-12-13
B vd Brand        2-6-14
Van Rooy Platenburg        3
R vd Langenberg        5-15
Fr. Kapteyns        7-8

Honk- softbal

JRC Ducks, uitslagen 21 september
Ducks JS1-Stags JS1        5-16
Gryphons AH3-Ducks AH1        6-5
TwinsKickers-Ducks JH1        15-7
Nuenen PH2-Ducks PH1        11-3
Uitslagen 22 september
Dames Storks DS1-Ducks DS1        8-7
Dames Storks DS1-Ducks DS1        10-6
Ducks JH1-Cheetahs JH1        6-12
Stags H2-Ducks H2        5-16
Stags H1-Ducks H1        14-13

Voetbal

DVG, uitslagen 21 september
SBC JO7-DVG JO7/1        5-2
Berghem Sport JO8/3-DVG JO8/1        1-10
DVG JO9/1-WEC JO9/1        3-7
Ollandia JO9/1G-DVG JO9/2        21-1
ASV'33 JO11/1G-DVG JO11/1        1-2
Avanti'31 JO10/2-DVG JO10/1        3-4
DVG JO10/2-Rhode JO10/4        3-2
DVG JO13/1-Nulandia JO13/1        4-2
Sparta'25 JO13/3G-DVG JO13/3        0-12
Boekel Sport JO15/1-DVG JO15/1        3-0
DVG JO15/2-Erp JO15/2        2-0
DVG JO17/1-Berghem Sport JO17/2        1-2
Gemert JO17/4-DVG JO17/2        0-2
Avesteyn/Heeswijk MO17/1-DVG MO17/1 1-4
DVG JO19/1-St. SVSH/SSE JO19/1        3-1
Uitslagen 22 september                                                
ODC 1-DVG 1        2-0
HVCH 5-DVG 2        2-3
Avesteyn 4-DVG 3        2-3
DVG 5-Avanti'31 6        2-6
DVG 6-Gemert 7        0-3
DVG 7-VOW 5        1-0
ASV'33 VR1-DVG VR 1        1-2

DVG Programma 25 september
ODC JO13/1-DVG JO13/1         19:00
Programma 28 september
DVG JO8/1-Oss'20 JO8/1         10:45
Nulandia JO9/1-DVG JO9/1         09:00
DVG JO9/2-Vow JO9/1M         10:45
DVG JO11/1-SJO Helmondia/Mulo JO11/2         09:30
Heeswijk JO11/2-DVG JO11/2         09:00
DVG JO10/1-Fc Uden JO10/2         09:30
Avesteyn JO10/2-DVG JO10/2         08:45
Boxtel JO13/1-DVG JO13/1         13:15
DVG JO13/2-Sparta'25 JO13/2         11:30
DVG JO13/3-Eli JO13/2         11:30
DVG JO15/1-Venhorst JO15/1         13:00
VOW JO15/1-DVG JO15/2         13:00
Nooit Gedacht JO17/1-DVG JO17/1         14:30
DVG JO17/2-Sv Brandevoort JO17/3         14:30
DVG MO17/1-Schijndel MO17/1         13:00
Blauw Geel JO19/2-DVG JO19/1         14:45
TSVV Merlijn 3-DVG ZA 1         14:30
Programma 29 september
DVG 1-Zwaluw VFC 1         14:30
DVG 2- Avesteyn 2         12:00
DVG 3-Schijndel 6         10:00
DVG 4-Schijndel 10         10:00
Erp 7-DVG 6         10:00
Blauw Geel 12-DVG 7         10:00
DVG VR 1-Bavos VR1         11:00

ODC, Essche Boys, LSV, uitslagen 22 september
ODC 1-DVG 1        2-0
Hilvaria VR1-ODC -VR1        1-2
VOW 1-Essche Boys 1        5-1
Essche Boys VR1-Boskant VR1        4-3
LSV 1-SVSOS 1        4-0
ODC, Essche Boys, LSV, programma 29 september
Nieuwkuijk 1-ODC 1        14.30
Essche Boys 1-Vorstenbossche Boys 1        14.00
VOAB VR 1-Essche Boys VR1        11.00
Netersel 1-LSV 1        14.30

RKSV, uitslagen 21 & 22 september
Boxtel 1-Avesteyn 1        0-2
Boxtel 2-RWB 3        4-3
Vlijmense Boys 4-Boxtel 3        2-4
Boxtel 4-Wilhelmina 3        1-2
LSV 3-Boxtel 5        3-1
Boxtel 6-Real Lunet 5        2-0
Hilvaria JO18/1-Boxtel JO18/1        7-1
TSV Gudok JO16/1-Boxtel JO17/1        0-5
SJO Juventud JO17/1-Boxtel JO17/2        0-1
Boxtel JO17/3-Haarsteeg JO17/3        3-2
Boxtel JO15/1-SV Unitas'59 JO15/2        2-3
Boxtel JO13/1-Haarsteeg JO13/1        3-1
OJC ROSMALEN JO13/5-Boxtel JO13/2        3-1
Boxtel JO13/3-ST Netersel / Casteren JO13/1G        2-2
Boxtel JO11/1-Jong Brabant JO11/2        4-0
Boxtel JO11/2-SV BLC JO11/3        5-3
Boxtel JO11/3-SC Elshout JO11/1        4-5
Boxtel MO17/1-Virtus MO17/1        11-3
Wilhelmina Boys MO15-1 Boxtel MO15/2        0-14
Boxtel MO15/3-SCG'18 MO15/1        0-3
Boxtel MO15/3-WSC MO15/1        2-7
SCG'18 MO13/2-Boxtel MO13/2        1-1
Boxtel MO11/1-Nieuw Woensel MO11/1        1-7
Baardwijk MO11/1-Boxtel MO11/2        9-2
Boxtel VE1- SVSSS VE1        3-2


RKSV, programma 29 september
HHC'09 1-Boxtel 1        14.00
Haarsteeg 5-Boxtel 2        11.00
Boxtel 3-Nemelaer 5        11.00
OJC ROSMALEN 8-Boxtel 4        10.00
Boxtel 5-Hilvaria 5        10.00
ODC 5-Boxtel 6        10.00
Programma 28 september
Essche Boys VE1-Boxtel VE1        16.00
Boxtel JO18/1-RPC JO18/1        15.00
TSC MO17/1-Boxtel MO17/1        11.45
Boxtel JO17/1-OJC ROSMALEN JO17/3        15.00
Boxtel JO17/2-EMK JO17/1        15.00
SC 't Zand JO17/2-Boxtel JO17/3        14.30
Boxtel MO15/2-FC Eindhoven AV/RPC MO15/2        11.45
SC 't Zand MO15/2-Boxtel MO15/3        11.15
SV BLC JO15/1-Boxtel JO15/1        11.10
Boxtel JO15/2-RKSV Nuenen JO15/3        13.15
Boxtel JO15/3-Nemelaer JO15/2        13.15
Boxtel MO13/2-VV Trinitas Oisterwijk MO13/2        10.15
Boxtel JO13/2-RKVVO JO13/2        11.45
Wilhelmina Boys JO13/2-Boxtel JO13/3        13.00
Boxtel MO11/2-FC Tilburg MO11/2        10.15
Den Dungen JO11/1-Boxtel JO11/1        08.30
Jan van Arckel JO11/2-Boxtel JO11/2        09.00
SV BLC JO11/4-Boxtel JO11/3        08.30
Theole JO10/2-Boxtel JO10/1        08.30
Boxtel JO10/2-OJC ROSMALEN JO10/3        08.45
Boxtel JO9/1-OJC ROSMALEN JO9/4        08.45
Boxtel JO9/2-CHC JO9/1        08.45
JEKA JO9/7G-Boxtel JO9/3        10.30
Emplina JO8/2-Boxtel JO8/1        08.30
Boxtel JO8/2-Sparta'30 JO8/2        08.45
Programma 25 september
Nemelaer MO13-Boxtel MO13        19.00

Rugby

RC Ducks, uitslagen 21 september:
Ducks-Oysters        5-48
Maastricht/RCE-Ducks/Oysters        7-104
Ducks/Oysters-Maastricht/RCE        30-0
Uitslagen 22 september:
Ducks/Oysters-Bokkenrijders Roermond        70-7
Programma 28 september:
Roosendaal CC-Ducks/Oysters        11.00
Oysters/Ducks-SBN Tiel        12.00
Tilburg/vets-Oysters/Ducks        13.30
Programma 29 september:
Breda-Ducks/Oysters        13.00

Handbal

HCB'92, programma 28 september
HCB'92 E1-GHV E3        10.05
HCB'92 D1-GHV D1        11.05
HCB'92 / Zephyr DC1-PSV Handbal DC1        11.55
HCB'92 D1-GHV D1        11.05
Programma 29 september
HCB'92 DS1-Groene Ster DS2        11.40
Aristos HB1-Zephyr / HCB'92 HB1        12.00
Aristos / HCB'92 HS2-ESZV Oktopus HS2        13.10
Programma 30 september
HCB'92 recr.-HCG recr.        20.30


Ans van der Plas wint Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - Ruim vijftig mensen kwamen maandagmiddag op de wekelijkse Regiomix van jeu de boulesvereniging De Walnoot af. 39 van hen speelden mee. Onder toeziend oog van wedstrijdleider Paulus van Helvoirt sleepte Ans van der Plas de overwinning in de wacht.

Dat deed Van der Plas met 25 punten uit 3 wedstrijden. Zij werd op de voet gevolgd door Leo Bekers, die tweede werd met 24 punten uit 3 wedstrijden en door de als derde geëindigde Hans van der Aa, die 22 punten uit 3 wedstrijden behaalde. Jo Hanegraaf werd vierde met 15 punten uit 3 wedstrijden, Jan van Vught vijfde met 8 punten uit 3 wedstrijden en Ad Voermans behaalde 15 punten uit 2 wedstrijden, wat goed was voor de zesde plaats. Jan Pennings werd zevende met 13 punten uit 2 wedstrijden.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur zijn geïnteresseerden welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel om mee te spelen met de Regiomix. Elke, vóór 13.30 uur aangemelde bouler kan meedoen aan deze wedstrijd. Op dinsdagen en donderdagen kan iedereen die zelf kennis wil maken met deze sport vanaf 13.00 uur terecht. Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

Wederom dikke winst voor rugbyers Ducks/Oysters

Oisterwijk - De rugby'ers van Ducks/Oysters speelden in Oisterwijk hun tweede competitiewedstrijd tegen Bokkenrijders uit Roermond. De thuisploeg kende weer een vliegende start. Binnen een kwartier stond het Boxtelse-Oisterwijkse combinatieteam met 14-0 voor.

Daarna volgde een doorbraak van Thomas Hutt, de eerstejaars senior scoorde zijn eerste try voor de Ducks hoofdmacht. Ook de conversie werd benut: 21-0. Kort hierna schreef Bjorn van Beek een try op zijn naam.
Ducks ging vervolgens slordig verdedigen en kreeg een aantal penalty's tegen. De Limburgers wisten hiervan te profiteren en scoorden een try plus conversie: 28-7. Het bleek echter een korte opleving, de bezoekers kwamen er niet aan te pas.
Vanaf de aftrap verwerkte Roermond de bal niet goed, hiervan profiteerde Stijn van de Loo door gelijk een try te scoren. Aangezien Wouter Puts en Teun Soederhuizen alle kicks wisten te benutten, was de score opgelopen naar 35-7. Hierna volgden twee tries uit het boekje, de voorwaartsen zetten via fases de bal goed op en deze werd goed in de lijn gespeeld. Niels van der Heijden wist op deze manier twee keer achter elkaar te scoren.

Met een ruststand van 49-7 was het al duidelijk dat Ducks/Oysters deze wedstrijd ging winnen. In de tweede helft was het spel een stuk minder; Bokkenrijders kon niet meer en Ducks/Oysters was te slordig en speelde te weinig als team. Debutant Jacco van Gent viel verdienstelijk in met een assist op wederom Niels van der Heijden, die zijn hattrick voltooide. Kort hierna volgden tries van Tim Nouwens en Michael Bongers.

Vervolgens gebeurde er het laatste part niet veel meer. De eindstand van 70-7 kwam op het scorebord via een off load van Stijn van de Loo op Tim Nouwens. Zo lieten de twee trainers van Ducks nog even zien hoe het moet. Door deze forse overwinning staat Ducks/Oysters nu samen met Maastricht op de eerste plaats. Komende zondag staat de uitwedstrijd in en tegen Breda op het programma.

DVG begint competitie met verlies van ODC

Foto: Toon van Ruremonde

Boxtel - DVG heeft in de eerste wedstrijd niet kunnen winnen van ODC. De Boxtelse ploeg, vorig seizoen nog in de race voor promotie, en de Liempdenaren waren zeker in het eerste deel van de eerste helft aan elkaar gewaagd en een voorsprong van DVG zou, in die fase, zeker verdiend zijn geweest. Die kwam er niet; ODC won met 2-0.

Na een aftastend begin had DVG de beste kans om de score te openen. Een hoekschop, genomen door Bas Smulders werd door Bas van Houtum op de lat gekopt. Pas na ruim een kwartier deed zich de eerste mogelijkheid voor ODC voor. Een lange bal van achteruit werd uiteindelijk niet meer dan een doeltrap voor DVG. Kort daarna was het opnieuw ODC dat gevaar stichtte. Een strakke voorzet vanaf de linkerkant werd naast gekopt. ODC werd gaandeweg iets sterker zonder echte kansen te creëren. Het eerste doelpunt kwam dan ook niet voort uit een kans, maar uit een onverwacht afstandschot dat achter doelman Rens van den Akker neerplofte. Een bal die door de supporters al werd becommentarieerd als volkomen kansloos daalde opeens en belandde achter in het doel: 1-0.
Een nieuwe voorzet van ODC werd door de aanvaller met de hand bijna in het doel geslagen, maar de scheidsrechter trok daar een gele kaart voor. Kort voor rust was er nog een gevaarlijke kopbal van Bas van Houtum, maar die ging over het doel.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
DVG verloor uit met 2-0 van ODC. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

In de tweede helft kwam ODC beter uit de kleedkamer, waar DVG het moeilijk had om er voetballend uit te komen. Tot twee keer toe moest doelman Van den Akker optreden en met hulp van de verdediging werd een grotere achterstand voorkomen. De derby-sfeer kwam het voetbal niet ten goede en er waren kleine overtredingen over en weer. DVG wisselde aanvallend en probeerde de gelijkmaker te forceren. Echt grote kansen leverde dit niet op. Een vrije trap die net over ging en een paar situaties waarbij er net niet op goal geschoten kon worden.
Een uittrap van ODC was de inleiding tot de beslissing. Ongelukkig werd de bal door een DVG'er doorgekopt, precies in de loop van een aanvaller van ODC. Het balletje breed kon eenvoudig worden ingeschoten: 2-0. DVG probeerde nog een eretreffer te maken maar het bleef bij de 2-0.

Volgende week speelt DVG de thuiswedstrijd tegen Zwaluw VFC uit Vught. Zij wonnen zondag in eigen huis van FC Engelen.

DVG 2 toonde veerkracht door uit bij HVCH twee keer een achterstand weg te werken en ook nog de drie punten mee te nemen. De 1-1 viel al na twee minuten na de eerste goal van HVCH. Ruststand 2-1. In de tweede helft duurde het iets langer voor de gelijkmaker viel, maar daarna werd ook nog de winnende goal gescoord: 2-3.
De Dames van DVG wonnen uit bij ASV'33 met 1-2.

Manchezege en tegenslag voor Kay Karssemakers (15) op het ONK 125cc

Kay Karssemakers. (Foto: Niek Fotografie) Niek Fotografie

Westerbork - De 15-jarige Kay Karssemakers uit Boxtel kende afgelopen weekend tijdens de voorlaatste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap succes en tegenslag. Toen de jonge motorcrosser in de eerste manche met een voorsprong van 18 seconden op kop lag, kreeg hij in de laatste ronde van de wedstrijd te maken met mechanische problemen en haalde hij de finish niet. Later op de middag nam Kay revanche en won hij na een sterke wedstrijd de tweede manche.

In de tijdtraining liet Kay al direct zien zich goed thuis te voelen op het zandcircuit van Westerbork. Hij zette meerdere malen een snelle tijd op de klok en nam uiteindelijk de tweede tijd in handen. Het verschil met de pole position was minimaal waardoor Kay met een goed gevoel uitkeek naar de manches.

In de eerste manche reageerde de Boxtelaar redelijk goed op het vallen van het starthek en dook hij op een vijfde plaats door de eerste bocht. Echter maakte hij een kleine fout waardoor hij twee plaatsen terug werd verwezen en op een zevende plaats aan de wedstrijd begon. Kay zette direct de aanval in op de rijders voor hem en wist zich al snel op te werken naar een derde plaats. Na een aantal ronden maakte de kopman een fout waar Kay van profiteerde en hij schoof door naar een tweede plaats. Nog geen ronde later zette hij de aanval in op de koploper en met succes nam hij halverwege de wedstrijd de leiding in handen. Met een hoog tempo reed Kay weg bij de concurrentie en bouwde hij een voorsprong van zo'n achttien seconde op. Echter kreeg hij een flinke tegenslag te verwerken toen hij in de laatste ronde mechanische problemen kreeg en hierdoor de finish niet haalde.

Omdat hij dit weekend maar één motor ter beschikking had en deze na het uitvallen in de eerste manche niet gerepareerd kon worden mocht Kay in de tweede manche later die middag op de reservemotor van Kjeld Stuurman rijden. Uit op revanche stond de Boxtelaar daarmee klaar en opnieuw reageerde hij goed op het vallen van het starthek. Hij begon op een vierde plaats aan de wedstrijd en liet er vervolgens geen gras over groeien; binnen één ronde nam Kay de leiding in handen. De 15-jarige Oakley rijder had het tempo flink hoog liggen en reed met de snelste rondetijd van de wedstrijd weg bij zijn achtervolgers. Ronde na ronde wist hij een mooie voorsprong op te bouwen en na een ijzersterke en constante wedstrijd kwam hij als winnaar over de finish.
Met een DNF-1 in de manches eindigde Kay op een zestiende plaats in het dagklassement.

Boxtel doet zichzelf de das om bij seizoenstart

Boxtel - RKSV Boxtel trapte zondag het seizoen thuis af tegen Avesteijn. Beide ploegen zijn bekend met elkaar, aangezien zij vorig jaar in dezelfde poule stonden. Te verwachten was dat de spelers van Boxtel zichzelf, zeker thuis aan het begin van de competitie, van hun beste kant wilden laten zien. Dit kwam echter niet terug in het spel, de gedrevenheid was ver te zoeken. Voor Avesteijn dat ook ongeïnspireerd overkwam, gold overigens hetzelfde. In de eerste helft vielen er dan ook vrijwel geen kansen voor beide ploegen te noteren.

In de tweede helft was het niet veel beter. In de 52e minuut wisselde Avesteijn voor de eerste keer en nam Arne Dielissen de plaats in van Mark Pierlo. Boxtel was op dit moment wat vaker aan de bal, maar werd niet gevaarlijk. Na 60 minuten kreeg Avesteijn een tweetal corners, maar ook zij vonden het net maar niet.
Enkele minuten later was het dan toch raak voor Avesteijn via Joost Goijaarts die de 0-1 aantekende. Nog geen minuut later was het al 0-2 via een onfortuinlijk eigen doelpunt van Mitchell Vogels, die een terugspeelbal buiten het bereik van de keeper plaatste in de hoek van het doel. Boxtel wisselde nog een aantal keer, onder anderen Luis Miguel Ferreira Queridinha uit de JO17-1 die zijn debuut maakte in de hoofdmacht. Het mocht echter allemaal niet baten en Boxtel begint het seizoen puntloos.

Boxtel zal uit een ander vaatje moeten gaan tappen, wil het dit seizoen mee gaan doen voor een hogere klassering. Volgende week reist de ploeg van trainer Frank van Oers af naar Heusden om aldaar te spelen tegen HHC' 09 met de aftrap om 14.30 uur.

20 / 20


26-29 september

Expositie grafiek: etsen, Toyobo druk en computertekeningen (di, do tm zon)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

26 september-25 oktober

Expositie m.b.t. 75 jaar vrijheid
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

26 september -26 oktober

Edelhertbronstexcursie(wo & zat avond)
aanmelden via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Donderdag 26 september

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cursus Klim-op: Omgaan met verlies
13.30 uur, St. Ursula 12, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 27 september

ICT Inloopochtend Stichting BOL
09.30, Kloosterhof 7, Liempde

Gratis leren tekenen (aanmelden eijnd01@ziggo.nl)
09.30 uur, Postelstraat 19a, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

10.15 uur, voorlezen 2+
10.45 uur, inloopochtend baby's en peuters
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

HobbyCentrum: meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

28-29 september

Recreanten softbaltoernooi Ducks
JRC Ducks, De Voetboog 20, Boxtel

28 september-3 november

Expositie: Boxtel in oorlogstijd (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 28 september

Wandeling Bomen in onze Oisterwijkse bossen
10.00 uur, aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/agenda

Liduina: Appelproeverij op burendag
14.00 uur, Liduinahof 35, Boxtel

Huiskamer: rikken-hobby-jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Bewonder de raceauto van Max Verstappen
15.00 uur, Winkelcentrum Oosterhof, Boxtel

Oldtimerrit
08.30 uur, vertrek Industrieweg 19, Boxtel
+/- 15.15 uur, aankomst, De Oude Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Zondag 29 september

Expositie Oude Ambachten
10.00 uur, Groot Duijfhuis, Hoevedreef 2, Liempde

Vlooienmarkt
10.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

VVV wandeling: Route naoorlogse architectuur
11.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Boxtel Oost Dag
11.00 uur, tussen De Rots en Oosterhof, Boxtel

Rommelmarkt
11.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Liempde Swingt
14.00 uur, Concordiapark, Raadhuisplein, Liempde

Maandag 30 september

Bibliotheek: Klik & Tik
10.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

Lezing Liempde en WOII
19.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Dinsdag 1 oktober

10.00 uur, walk & Talk
15.00 uur, pc-inloop Seniorweb
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Thema-avond 'Iemand een hart onder de riem steken'
19.30 uur, Hoogheem 24, Boxtel

Woensdag 2 oktober

Bibliotheek: Beter Nederlands spreken
10.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

HobbyCentrum: workshop 'Levensvragen'(aanmelden)
10.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken & jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kindercollege in Bibliotheek Boxtel over de maan
15.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Trekking Telebingo 18-09-2019

Ronde 1                         Kaartnummer
1 rijtje         € 10,-                 163
3 rijtjes        € 25,-                 67
Volle Kaart € 50,- 2x 25 euro:         26, 164
Waardebon Albert Heijn                234

Ronde 2
1 rijtje        € 10,-                         7
3 rijtjes        € 25,-                 207
Volle Kaart € 50,- 2x 25 euro:         9, 71
Waardebon Eetwinkel Select                 120

Ronde 3        
1 rijtje        € 10,-                 236
3 rijtjes 3x € 25,-                 134
Volle Kaart € 50,- 2x 25 euro         5, 186
Waardebon Coop Tax                 70

Ronde 4                                Kaartnummer
1 rijtje        € 10,-                         198        
3 rijtjes        € 25,-                        221
Volle Kaart € 50,-                         23
Waardebon Jumbo                                249

Ronde 5                        
1 rijtje        € 25,- 2x 12,50                131, 164
3 rijtjes        € 50,-                         21
Volle Kaart € 150,-                        137

Bingogetal € 150,-                        Niet gevallenFoto: Fam Beerens

Thomas Beerens

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Cor van Esch

Rianne van Esch