DeMooiBoxtelKrant

18 januari 2017

DeMooiBoxtelKrant 18 januari 2017


Drukke open dagen BHC en JRL

Wethouder Eric van de Broek (links, zelf óók een Parel) krijgt het eerste exemplaar uitgereikt van Kim van Stippent. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Het was druk op zowel de open dag bij het Baanderherencollege (BHC) als het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Basisschoolleerlingen, maar ook ouders of andere nieuwsgierige Boxtelaren konden zo een indruk krijgen van wat achter de meestal voor buitenstaanders gesloten deuren gebeurt.

Op het BHC was het al vóór de officiële opening om 12.00 uur druk, laat directeur onderwijs Jan-Willem van den Berg weten. "Enkele belangstellenden hadden zich vergist en kwamen een half uur te vroeg", lacht hij. Honderden bezoekers kwamen in de loop van de middag binnendruppelen om een kijkje te nemen in de vele praktijklokalen, zoals houtbewerken of lassen. Een bijzondere vermelding verdient het lokaal waarin het carillon van de Boxtelse Sint-Petruskerk wordt opgeknapt. Hierover lees je meer op pagina 5.

Enkele JRL-leerlingen in spe bekijken een preparaat onder de microscoop. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Ook de open dag van het JRL werd goed bezocht. Kinderen konden in het Biologielokaal waterplantjes onder microscoop bekijken of hun bloeddruk (laten) meten. Ook namen veel bezoekers van de open dag een kijkje bij het technasium. Daar kregen zij uitleg over de inhoud van het vaak projectmatige onderwijs dat daar gegeven wordt.

Boxtelaar Erwin Krol en zijn vriendin Wendy de Bresser, brachten met kinderen Jay (groep 8) en Jurre (groep 7) een bezoek aan beide scholen. "Hier ga je naartoe als je bijvoorbeeld iets met je handen wilt doen", legt ze hem uit, terwijl ze door de praktijkhallen lopen. Jay, die leraar wil worden, denkt zelf dat hij naar het JRL gaat. Wendy vertelt dat ze hem toch ook meeneemt naar het BHC om te laten zien wat het verschil is.

Boxtel stuurt bidbook naar Tesla

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft een bidbook gestuurd naar Tesla Motors in de hoop dat de autofabrikant zich met een grote fabriek zal vestigen in Boxtel. Volgens burgemeester Mark Buijs onderhoudt de gemeente goede contacten met Tesla.

Over de inhoud van het bidbook wil de gemeente niet veel naar buiten brengen omdat het Boxtel op een bijzonder creatieve manier aanprijst. Wel meldt burgemeester Mark Buijs dat Boxtelse ondernemers via het SPIN zijn benaderd om met het bidbook mee te denken. Dit geldt in het bijzonder voor Unilux-directeur en Tesla-bezitter Patrick van Loosbroek.
De fractie van BALANS sprak begin december de wens uit om Tesla naar Boxtel te halen, waarop het college aangaf het bidbook al verstuurd te hebben. Boxtel onderhoudt volgens de burgemeester al jaren 'warm contact' met andere onderdelen van het bedrijf dan de auto-tak. Dit omdat de filosofie van Tesla volgens hem overeenkomt met die van de gemeente. Mocht de autofabriek naar Boxtel komen, dan lijkt bedrijventerrein Vorst B, waar ook het datacenter van de Rabobank staat, een voor de hand liggende keus, hoewel Buijs dit bevestigen, noch ontkrachten wil.

Tesla laat weten zich aan het eind van dit jaar te gaan oriënteren op verschillende productielocaties in Europa. Hoeveel gemeenten in Nederland interesse hebben getoond wil de fabrikant niet zeggen. Wel is duidelijk dat ook in het noorden animo is voor een fabriek. Boxtel hoeft bij het lobbyen in ieder geval niet te rekenen op steun van de provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde economische zaken Bert Pauli (VVD) liet in het Brabants Dagblad al weten geen heil te zien in 'een mediacampagne waarbij verschillende regio's in het land met elkaar concurreren'.

Prachtige Parels van Boxtel gepresenteerd

Boxtel - In een goed gevuld Restaurant De Rechter, zelf óók een van De Parels, stonden donderdagavond vele ondernemers vol verwachting klaar om hun exemplaar van De Parels van Boxtel in ontvangst te nemen. Dit stijlvolle magazine, waarin zij zich presenteren aan de inwoners van onze gemeente viel de afgelopen week bij zo'n 10.000 adressen op de mat.

Makers Erica Theloosen, Peter Jan Fernhout en Kim van Stippent boden het eerste exemplaar aan wethouder Eric van den Broek aan, die op zijn beurt het Boxtelse ondernemersklimaat roemde. Na de officiële presentatie doken de ondernemers snel hun eigen exemplaar in om zichzelf, onder het genot van een hapje en een drankje te bewonderen.

KBO-activiteiten

Vrijdag 20 januari        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Dinsdag 24 januari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00

BIN-netwerk Boxtel van start

Een van de werken van Marion Coolen. (Foto: MUBO) Foto: MUBO

Boxtel - Het BIN-netwerk in Boxtel is officieel van start gegaan. Tijdens een bijeenkomst in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis werd het officiële startsein gegeven door burgemeester Mark Buijs in het bijzijn van 11 van de 14 Buurt Informatie Netwerk Coördinatoren (BINco's).

Het BIN-netwerk is een samenwerkingsverband tussen ContourdeTwern, gemeente Boxtel en de politie, bedoeld om de veiligheid en leefbaarheid in een wijk te verbeteren. Via BIN kunnen inwoners anoniem verdachte situaties melden. Als burgemeester is Mark Buijs verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Hij toont zich verheugd met het BIN-netwerk (Buurt Informatie Netwerk), dat nu al ruim 1.100 leden kent. "Dat betekent dat één op de 30 Boxtelaren is lid van het BIN-netwerk en daarmee bezig met de veiligheid in de wijk", verduidelijkt de burgemeester die cijfers.

Een van de werken van Jos Goedhart. (Foto: MUBO) Foto: MUBO
Burgemeester Buijs tijdens zijn inleidende toespraak bij de officiële start van het BIN-netwerk. De Boxtelse wijkagenten kijken toe. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Wijkbewoners kunnen daarbij helpen door lid te worden van BIN. Leden, de politie en de gemeente kunnen in de BIN-samenwerking op een eenvoudige manier informatie met elkaar uitwisselen. Daarbij werkt BIN vooral preventief. Maar volgens wijkagent Frank Versluis (werkgebied Liempde) kleeft er nog een ander voordeel aan het opzetten van een BIN-netwerk: de meldingsbereidheid vergroten. BINco's Liempde, Marco en Claudia van Dongen, beamen dit. "En als BINco kun je mensen makkelijk en laagdrempelig terugkoppeling geven over wat er met hun melding gebeurt." Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Met ruim 1.100 aanmeldingen nog voordat het netwerk van start ging is BIN Boxtel in ieder geval voortvarend van begonnen, zo vindt ook projectleider Astrid van de Wijdeven. "We hebben geleerd van de uitrol van het BIN-netwerk in Sint-Michielsgestel", vertelt ze. Daarbij doelt Wijdeven vooral op de betere online beschikbaarheid van BIN op het moment van bekendmaking aan het grote publiek. Het vinden van BINco's voor iedere wijk had echter meer voeten in aarde. De wijken Centum, Breukelen en het dorp Liempde zijn met drie BINco's in principe voldoende bezet. De overige wijken kennen twee coördinatoren. In de wijk Munsel moet BINco Rob van der Steen het vooralsnog alleen doen. Ook de wijken Selissen en In Goede Aarde kunnen nog wel een extra BINco gebruiken. Aanmelden als lid, maar ook als BINco is welkom en kan altijd via www.binboxtel.nl.

MUBO biedt amateurkunst podium

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) vormt tot en met 12 februari het podium voor amateurkunstenaars om hun kunstwerken te exposeren. Aan de oproep om zich hiervoor aan te melden hebben 24 amateurkunstenaars uit Boxtel gehoor gegeven, wat heeft geleid tot een prachtige expositie met een grote variatie aan kunstuitingen van schilderkunst en beeldhouwkunst tot kunstfotografie en dichtkunst.

Elke zondag is er een Meet & Greet waarbij een amateurkunstenaar aanwezig zal zijn om zijn of haar werk te demonstreren. Daarbij heeft het museum de primeur dat de kunstobjecten mooi worden uitgelicht met de recentelijk in MUBO aangelegde professionele belichtingsapparatuur.

Dit weekend, op 22 januari zijn twee kunstenaars aan de beurt, Jos Goedhart (1943) van 13.30-15.00 uur met bronssculpturen en Marion Coolen-Smits (1964) met keramiek-kunst van 15.00-16.30 uur.

Jos legt uit dat hij zijn inspiratie uit de mensen die hij ontmoet en die hem op een of andere manier raken haalt: "Hun houding, uitdrukking, lichaamstaal en stemming sla ik op in mijn herinnering om er later op artistieke wijze vorm aan te geven. Ik werk figuratief. Lijn en vorm worden van meer belang dan uitgewerkte details." Mensfiguren vormen steeds de basis van het onderwerp. Terugkerende thema's zijn thuislozen, vader en kind, oppas-oma, naakten en duo's. Zijn beeldjes zijn massief gegoten volgens de klassieke methode 'cire-perdue'. Alle beeldjes worden begeleid door een certificaat waarin een uitvoerige beschrijving staat van de sculptuur.

Marion geeft aan dat ze het creatief bezig zijn vanuit thuis volop heeft meegekregen. "Kunnen maken wat je ogen zien, is een familietrekje", vertelt ze. "Tekenen en handvaardigheid waren op de middelbare school dan ook mijn favoriete vakken." Van 1993 tot 1997 volgde ze aquarel-les, daarna ging ze beeldend aan de slag met natuurlijke materialen.
Na het volgen van cursussen interieur- en tuinontwerpen, ging Marion op zoek naar geschikte beelden voor in huis en in de tuin. In 2007 maakte ze kennis met keramiek. Naar eigen zeggen is ze nog steeds gefascineerd door de mogelijkheden. Marion leest veel en ontmoet mensen met dezelfde passie, bijvoorbeeld op internet.
Met het volgen van workshops breidt ze haar kennis uit. "Ik werk met chamotteklei, fijn en grof, in verschillende kleuren en soms met gietklei." De structuren in de klei ontstaan door het gebruik van verschillende bewerkingstechnieken. Coolen-Smits maakt met name abstracte mensfiguren, schalen en vazen. Verschillende glazuren en oxiden geven haar de mogelijkheid kleur toe te voegen en te variëren in afwerking. "Het eindresultaat blijft hierdoor steeds verrassend", geeft ze aan.
Naar eigen zeggen haalt Marion haar inspiratie uit de natuur en mensen. "De uitstraling van mensen én dieren boeit me. Om die vorm te geven in klei, is steeds weer een uitdaging. In mijn werk als handtherapeut en ergotherapeut binnen de revalidatie, ben ik dagelijks bezig met het maken van spalken en kleine aanpassingen. Zowel in mijn werk als bij mijn hobby kan ik mijn creativiteit en fantasie volop kwijt."

Boxtelse veteranen vieren samen het nieuwe jaar

voorzitter Stichting Veteranen Boxtel, Theo Raaijmakers, bezig met zijn nieuwjaarstoespraak in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. (Foto: Ruud van Nooijen) Foto: Ruud van Nooijen

Boxtel - Een zestiental Boxtelse veteranen met partner kwam afgelopen zaterdag bijeen in De Rots om samen het nieuwe jaar te vieren. De opkomst lag lager dan voorgaande jaren. Wellicht dat de heersende griepepidemie en het gure weer hieraan debet waren. De sfeer was er echter niet te minder om.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd bijgepraat. Halverwege de middag nam Theo Raaijmakers, voorzitter Stichting Veteranen Boxtel, het woord voor zijn nieuwjaarstoespraak. Hij begon met iedereen een voorspoedig, doch vooral gezond 2017 te wensen. Voorts memoreerde hij de onlangs op hoge leeftijd overleden luitenant-generaal b.d. Ted Meines, grondlegger van het huidige veteranenbeleid. Ook bracht hij een actueel boek ter sprake: De brandende kampongs van generaal Spoor. Raaijmakers betoogde dat er bij strijd altijd meerdere partijen zijn en dat begrip kunnen opbrengen voor elkaar, te allen tijde noodzakelijk is. Tot slot riep hij Boxtelse veteranen, die ideeën hebben met betrekking tot de invulling van het Boxtelse veteranencontact, op deze te melden aan het bestuur. Hierna werd het samenzijn voortgezet. Dat de aanwezigen de bijeenkomst waardeerden, bleek wel uit het feit dat zij pas ruim na het officiële eindtijdstip laat in de middag huiswaarts keerden. Intussen was het buiten ook nog droog geworden.


Ontdek het Elde College bij Open Huis op 20, 22 en 29 januari

Boxtel - Basisschoolleerlingen en hun ouders/verzorgers zijn ook dit jaar weer van harte welkom tijdens het Open Huis van het Elde College. Dit jaar is het anders dan anders: het Elde College in Schijndel opent namelijk twéé keer haar deuren.

Op vrijdagavond 20 januari kunnen kinderen en hun ouders een bezoek brengen aan de afdeling VMBO (alle richtingen) en aan het Praktijkonderwijs. De school is geopend van 18.00 tot 21.00 uur. De zondagmiddag daarna –op 22 januari- is het de beurt aan het (Tweetalig) VWO, Havo en Havo/VMBO T. Bezoekers zijn van 12.30 tot 16.00 uur welkom. Een week later, op zondag 29 januari is onze locatie in Sint-Michielsgestel aan de beurt, van 12.30 tot 16.00 uur.
Drie momenten dus waarop kinderen uit met name groep 7 en 8 ontdekken wat het Elde College allemaal te bieden heeft.

Eigen leerlingen actief betrokken
Tijdens het Open Huis zijn er verschillende lesactiviteiten, presentaties van vakken en voorlichtingsrondes. Ook is het mogelijk om met docenten in gesprek te gaan. Een grote groep leerlingen van het Elde College is actief betrokken bij het Open Huis. Zij zorgen voor de ontvangst, geven informatie en maken onderdeel uit van diverse activiteiten. Want het Elde College meent: onze leerlingen kunnen het beste vertellen hoe zij de school ervaren en beoordelen.

Alle leerwegen
Kinderen kunnen bij het Elde College terecht voor tweetalig vwo, vwo, havo maar ook voor alle leerwegen binnen het vmbo (theoretisch, gemengd, kader en basis) en voor praktijkonderwijs. Op de locatie in Sint-Michielsgestel is het mogelijk om in de eerste drie leerjaren havo te volgen en een vmbo-diploma te halen. Deze locatie hanteert een 75-minutenrooster waardoor er veel tijd is om te verdiepen in de lesstof. De leerlingen krijgen hierdoor op een dag in minder vakken les.

Typisch Elde
Bij het Elde College staat de leerling en zijn of haar talent centraal. We vinden het belangrijk dat jongeren doen waar ze goed in zijn en dat ze uitgedaagd worden om nét dat stapje extra te zetten. En dat kan op ieder niveau.
Onze docenten zijn niet alleen experts in hun vak, maar hebben oog voor iedere leerling. Het Elde College bereidt leerlingen voor op de toekomst en staat midden in de maatschappij. We werken samen met culturele organisaties, hogescholen en universiteiten, gemeentes en bedrijven. We maken excursies, bezoeken musea en steden, reizen naar het buitenland of nemen deel aan uitwisselingsprojecten.
Het leren vindt niet alleen plaats in de klas, maar ook op onze leerpleinen en in het studiehuis.
Omdat de leerlingen onderwijs volgen in aparte gebouwen en de lessen verzorgd worden door een eigen docententeam, voelt iedereen zich al snel thuis en vertrouwd.
En niet te vergeten, we behalen we op alle niveaus goede resultaten en onze slagingspercentages zijn bovengemiddeld.

Ontvangst en parkeren
Het Open Huis VMBO en Praktijkonderwijs op vrijdagavond 20 januari van 18.00 tot 21.00 uur vindt plaats in het nieuwe VMBO-gebouw aan het Kloosterpark 1a te Schijndel. Parkeren kan bij sporthal de Dioscuren, in de parkeervakken naast de school aan de Putsteeg en op het parkeerterrein van de afdeling Groen (oude gemeentewerf) aan de Schootsestraat 43a. Dit wordt aangegeven met een geel bord aan de straat.
Het Open Huis (Tweetalig) VWO, Havo en Havo/VMBO T op zondagmiddag 22 januari van 12.30 tot 16.00 uur vindt plaats in het VWO/Havo gebouw aan de Putsteeg 4. Parkeren kan bij sporthal de Dioscuren en in de parkeervakken naast de school aan de Putsteeg.
Het Open Huis locatie Sint-Michielsgestel op zondagmiddag 29 januari van 12.30 tot 16.00 uur vindt plaats aan de Kapelberstraat 6 in Sint-Michielsgestel. Parkeren kan rondom de school en wordt aangegeven met parkeerwachters.

Meer informatie Elde College: Baukje van der Zanden, Communicatie, b.vd.zanden@eldecollege.nl, 073-8200434.

Nieuwe cursus Heartsafe Boxtel start op 8 februari

Boxtel - De Stichting Heartsafe Boxtel start op 8 februari een cursus reanimatie en omgaan met de AED in het gebouw van het Rode Kruis Boxtel aan de Jan Kruijsenstraat 13A.

Sinds 2008 is de Stichting Heartsafe Boxtel actief binnen de gemeente om zoveel mogelijk AED's in de openbare ruimte te plaatsen en mensen te trainen in reanimatie en omgaan met de AED in noodsituaties.
De cursus duurt twee avonden van 19.30 tot 21.30 uur, de kosten bedragen 17,50 euro. Maximaal twaalf personen kunnen deelnemen. Aanmelden voor de cursus kan bij secretaris@heartsafeboxtel.nl.

Voorverkoop B-Pool gestart

Boxtel - De voorverkoop van B-Pool, het jaarlijkse carnavalsfeest in jongerencentrum B-Town, is vorige week van start gegaan. Net zoals voorgaande jaren verloopt deze via de website van het jongerencentrum, www.btown.nl. Hier kunnen jongeren van 12 tot en met 16 jaar invullen op welke avonden ze komen feesten. De dinsdag en donderdag voor carnaval mogen ze dan hun polsbandjes komen betalen en ophalen in het jongerencentrum. Belangrijk hierbij is dat ze hun identiteitskaart meenemen.

Naast DJ The Freestyler zijn er dit jaar ook enkele plekken op het podium te verdienen in een dj-wedstrijd. Op zaterdag 28 januari komen jonge dj's uit de regio samen om de strijd aan te gaan om tijdens B-Pool op het podium te laten horen wat ze kunnen. Zowel een vakjury als het publiek bepalen dan wie er tijdens het carnavalsfeest een plek verdient op het podium om de jongeren te entertainen. Dj's tussen 12 en 18 jaar kunnen zich nog tot 21 januari opgeven bij Bas Hermans via 06-41901803 of bashermans@contourdetwern.nl.

Meer informatie over B-Pool en de wedstrijd is te vinden op www.btown.nl.

The Star Company geeft wervelend concert

Boxtel/Liempde - The Star Company, het Boxtels muziekproject van Inge van den Biggelaar in samenwerking met Roel Jongenelen en twee dansdocenten van Tiga, geeft aanstaande zondag 22 januari een groots afsluitend concert. Twintig kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 15 jaar zingen, dansen en acteren op de bühne bij Het Hof van Liempde, tijdens het concert dat in het teken staat van Stichting Het Vergeten Kind.

Het afgelopen half jaar hebben de kinderen van The Star Company zangles, acteerles, mental coaching en dansles gekregen en hebben ze een single uitgebracht met de titel 'Let The Children Play'. Ook is een videoclip opgenomen en zijn er interviews gegeven aan diverse tv- en radiostations, waaronder Omroep Brabant. De opbrengst van de single, die je voor 5 euro kunt kopen, komt geheel ten goede aan het goede doel Stichting Het Vergeten Kind.

Behalve de Kids van The Star Company zijn er ook optredens van zangeres INCH, Tiga's Showballet en de Gildenbondsharmonie uit Boxtel. Roel Jongenelen (VOF de Kunst) begeleidt de kinderen tijdens hun individuele zangoptreden. Speciale gastoptredens zijn er van Alberto ('Onno, mag ik je Toyboy zijn?') en niemand minder dan Van B. Soca, de frontman van The Soca Boys, komt naar Liempde. Hij werd enkele jaren geleden op slag wereldberoemd met het liedje 'Follow the leader'.
De wervelende show begint om 15.00 uur. De entree bedraagt 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via info@apollo-98.nl of 0621240063.

In februari gaat het volgende project van The Star Company van start. Aanmelden hiervoor kan bij Inge van den Biggelaar via inge@apollo-98.nl of 0621240063.

Tweedehandsmarkt Ons Ideaal

Boxtel - De maandelijkse tweedehandsmarkt van Vogelvereniging Ons Ideaal vindt aanstaande zondag 22 januari plaats in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. Van 13.00 tot 16.00 uur zullen dan enthousiaste standhouders op ruim zeventig tafels hun gebruikte spullen aanbieden.

Op de markt zijn spullen uit grootmoeders tijd, kleding, boeken en speelgoed te vinden, maar ook cd's, dvd's en singels en lp's. en CD, DVD of LP, voor elk wat wils. Alles tegen redelijke en betaalbare prijzen en natuurlijk mag er onderhandeld en afgepingeld worden.

De entree kost 1 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. Tijdens de markt zijn er in de Rots onder andere koffie, thee en snacks te verkrijgen.

Smartlappenavond bij Rembrandt

Boxtel - In Grand Café Rembrandt klinkt aanstaande maandag 23 januari het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond.

De meezingavond bij het restaurant aan de Rechterstraat 56 begint om 20.00 uur, een uur daarvoor gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Klokken Sint-Petrusbasiliek hersteld door BHC-leerlingen

Boxtel - Op 10 juni zal na een stilstand van vijf jaar het carillon van de Boxtelse kerktoren weer klinken. Met dank aan enkele leerlingen van het Baanderherencollege. Bezoekers van de open dag afgelopen zaterdag, kregen een demonstratie van het leer-werkproject waarbij het carillon van de Sint-Petrusbasiliek hersteld wordt.

Door een blikseminslag vijf jaar geleden was de elektronische aansturing verwoest, waardoor het stil werd in de Boxtelse kerktoren. Alleen de kerkklok luidde nog.

De blikseminslag verwoestte naast het carillon ook de aansturing van de kerkklok. Dit systeem werd snel vervangen, hoewel de kleine wijzer van de kerkklok lange tijd onverlicht was. Voor de renovatie van het carillon werd de 15-koppige Werkgroep Restauratie Carillon (WRC) aangesteld, onder supervisie van de Heilig Hartparochie. Fons van Heesch sr. is, zoals hij dat zelf noemt, 'technisch leider' van die renovatie.

Van Heesch schrok naar eigen zeggen van de kosten die de renovatie met zich meebracht: "Ik dacht: dat kan veel goedkoper!" Met dat idee in het achterhoofd sprak Van Heesch met zijn zoon, Fons jr, die lesgeeft op het Baanderherencollege (BHC). Die bracht hem in contact met docent Frans Snellaars die wel oor had naar het idee om de opknapbeurt te laten doen door zijn leerlingen.

Zodoende startte Mike ter Beek (16) zaterdag met de renovatie van het carillon. Zijn maatje Jordy van Kasteren, die hem helpt, kon niet aanwezig zijn bij die start; hij moest werken. De opknapbeurt van het carillon vormt een leer-werkproject dat de vierdeklassers voorbereidt op de arbeidsmarkt. De onderdelen van het carillon worden zorgvuldig genummerd, gedemonteerd en daarna schoongemaakt door ze te zandstralen. De metalen onderdelen zijn namelijk erg gaan roesten door de stilstand. Daardoor blijft er namelijk water op staan.

Mike legt uit dat hij zelf weinig ervaring heeft met het zandstralen - hij doet een elektro-opleiding - maar meteen enthousiast was over het project. Van Heesch sr. beaamt dit: "Zo slaan we twee vliegen in één klap. Het kan goed dat die jongens later, op de werkvloer, óók gevraagd wordt even wat te zandstralen. Dat kunnen ze nu."

De 44 klokken van het carillon werden door de werkgroep gedemonteerd en naar het BHC gebracht. Dat was een aardige klus, want de zwaarste klok weegt volgens Van Heesch sr. 45 kilogram. Toch valt dit in het niet bij de grote kerkklok. Die weegt ruim 2,8 ton. De klokken zelf worden niet gezandstraald omdat dan de klank verandert en het carillon 'vals' gaat klinken. Wel worden de klepels gerepareerd. Van Heesch sr. pakt er een op en laat zien hoe hij die met een lange bout en twee moeren gerepareerd heeft. Het is nog een voorbeeld van de manieren waarop geld bespaard wordt, zonder dat daarbij de kwaliteit van de renovatie in het geding komt. Nadat de onderdelen schoongemaakt en waar nodig gerepareerd zijn worden ze voorzien van een speciale primer, die ervoor zorgt dat roest geen vat krijgt.

Het carillon bevat na de renovatie geen elektronische onderdelen meer. Volgens Van Heesch sr. een bewuste keuze: "We gaan van hightech terug naar de basis." Gevolg is dat na een eventuele volgende blikseminslag het carillon gewoon zal blijven klinken.

Naast de klokken wordt ook de rest van het carillon opgeknapt. De renovatie wordt, naast BHC-leerlingen, uitgevoerd door de firma Daelmans. Het totale project neemt enkele maanden in beslag en kost in totaal zo'n 100.000 euro. Dit moet bij elkaar gebracht worden uit donaties en inzamelingsacties, hoewel de kosten van de renovatie volgens de WRC niet geheel gedekt zijn. Op 10 juni wordt de renovatie afgerond en zal het carillon weer klinken.

We schrijven afgelopen maandag 16 januari. De feestdagen zijn voorbij, al ver uit het zicht verdwenen. Helaas kun je niet hetzelfde zeggen over eerste, tweede en derde kerstdag; die hangen namelijk nog als een vetschort aan je kapotgefeeste lijf. Om over oud en nieuw nog maar te zwijgen; je vindt nog steeds glitters terug onder je schoenzool, maar de shine van de feestdagen is compleet verruild voor de grijze mist die buiten hangt. Je bankrekening is leeg (want champagne) en je moet eindeloos bladeren in je nieuwe superonhandige agenda tot er weer enigszins zicht op vakantie is. Iedereen (zelfs de ambtenaren, omgwtf) is weer aan het werk en je goede voornemens (wie hield je eigenlijk voor de gek met dat nietsverhullende spandex sportpakje?) zijn allemaal al gebroken.

Herken je jezelf hierin? Dan heb je wellicht last van Blue Monday. Afgelopen maandag was namelijk zogeheten Blue Monday, ofwel deprimaandag; de meest deprimerende dag van het jaar. Himmol wiskundig berekend en al, dus superwaar.

Maar natuurlijk zou Bets Bets niet zijn als ze daar ginne oplossing voor had. Dus zit je in een dipje, dan volgt hier een en ander tipje. Doettur oew veurdeel mee. Een zestal redenen om blij te zijn:

1. Meteen de belangrijkste: nog ruim vijf weken tot carnaval! De tijd is gekomen om pekskes te kopen en boodschappen in te slaan. Let vanaf nu op of de combinatie pils/worstenbrood/ibuprofen in d'n aanbieding is. En is de Raad van Elluf al dronken aan een bar gesignaleerd?

2. De feestdagen zijn geweest. Dat betekent dat je weer een jaar die vervelende oom kunt ontwijken. Of die kleffe achterneef, die altijd net iets te dichtbij zit. En naar koffie ruikt. Brrr.

3. Smartlappenavond op 23 januari in de Rembrandt. Mét het Dükerskoor. Én uitgedeelde buukskes! Moet je willen. Dus ín die agenda daarmee.

4. We zijn geloof ik in 2017 helemaal af van de gezonde-granola-gojibessen-quinoa-verhaal. Ik heb tenminste al een tijdje geen yogavrouwen meer zien instagrammen over hun eten. Fingers crossed.

5. Boer. Zoekt. Vrouw. Met onze eigen Yvon. Kijken.

6. Ga eens naar de sportschool en bekijk al die stakkers die hun lidmaatschap opzeggen na twee weken keihard huichelen met hun goede voornemens. Heerlijk! Je voelt je weer als herboren na het uitlachen van deze slappe janussen. Niks zo mooi om jezelf een oppepper te geven als andermans deceptie. Helemaal als ze spandex aanhebben.

En wie weet wat 2017 ons nog verder gaat brengen aan intriges, drama en roddels. Ik ben er in elk geval helemaal klaar voor. Laten we het benkske, parkeergate en de kastanje achter ons laten en ons op gaan maken voor wat Boxtel ons nog meer gaat brengen dit jaar. Nu al leuk!

Liefs, en kop op hè!

Bets

Ode aan de Dommel bij Nieuwjaarsconcert Gildenbondsharmonie

BHC-leerling Mike ter Beek met enkele onderdelen van het carillon. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel - De Gildenbondsharmonie heeft zondag het nieuwe jaar ingeluid met een traditioneel nieuwjaarsconcert in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Dirigent Arjan Gaasbeek nam na een aantal nummers afscheid. Zijn opvolger Erik Somers nam het dirigeerstokje letterlijk van hem over. Lid Paul van Gils vierde bovendien zijn 25-jarig jubileum, waardoor het een bijzonder feestelijke middag werd.

(Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Vele tientallen bezoekers bezochten het concert in de volle Tijberzaal. Thema van het concert was dit jaar 'An der schönen blauen Dommel', een ode aan de rivier met een eigenzinnige versie van 'Wenen aan de Donau'. Watergraaf Peter Glas, die ook aanwezig was, twitterde dan ook enthousiast over het concert ter ere van 'zijn' rivier.

6 / 16

Foto: Heemkunde Boxtel

453 Paaltjasker
Pastel, 29 x 39 cm, gesign. l.o.
Collectie: Heemkunde Boxtel

De tjasker is een van de kleinste windmolens in Nederland en is ontwikkeld in Friesland. Er zijn twee typen tjaskers: de paaltjasker en de boktjasker. Bij de paaltjasker wordt de molenas ondersteund door een paal en bij een boktjasker ligt de voorkant van de molen op een houten bok. De paaltjasker maalt het binnenwater, via de buitenringsloot en de binnenringsloot, naar het binnenwater, of andersom. De boktjasker maalt het water uit het binnenwater, via de vijzelkom, naar de buitenringsloot, die op het buitenwater uitkomt. Alleen de boktjasker heeft een kruibaan, voor het kruien van het wiekenkruis, op de wind. De paaltjasker wordt met behulp van een ketting, op de wind getrokken.
Een tjasker heeft geen kamwielen in tegenstelling tot 'normale' molens. Op de as waar de wieken doorheen steken, zit achteraan een tonmolen. Dit is een klein soort vijzel met een betimmering eromheen. Door molenkenners wordt gesteld dat de enige overeenkomst tussen de tjasker en alle andere windmolentypen, het bezit van een wiekenkruis is.
Dit kleinste windmolentype voor het oppompen van water, was omstreeks 1950 bijna verdwenen. Na 1970 werden diverse molens nieuw gebouwd. Vooral in natuurgebieden wordt dit soort molens gebruikt om verdroging tegen te gaan.
De tjasker raakte in verval in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Hij kon de concurrentiestrijd met de metalen windmotor niet volhouden. In 1935 werd de voorlopig laatste tjasker in gebruik genomen in het Friese Steggerda. In de jaren zestig heeft de bekende tjaskerbouwer Roelof Dijkema opnieuw enkele tjaskers gebouwd. In 1963 bouwde hij in opdracht van Staatsbosbeheer een tjasker in het natuurreservaat De Weerribben voor de bevloeiing van rietland. De nieuwe inzichten met betrekking tot natuur- en milieubehoud luidden de bescheiden renaissance van de tjasker in; sinds 1963 is het, toen overgebleven bestand van drie molens, uitgebreid naar vijftien.
In Nederland zijn nog 25 tjaskers te vinden, waarvan elf in Friesland. De oudste tjasker van Nederland, Tjasker It Heidenskip, bevindt zich in It Heidenskip, een buurtschap bij Workum. Deze werd in 1915 gebouwd door J. Dijksma.
Het zwaartepunt van de tjaskerbouw lag in Noordwest-Overijssel. Het gebied komt tegenwoordig vrijwel overeen met de gemeente Steenwijkerland. Dus Pierre Janssen zal in zijn jeugd veelvuldig naar de Tjasker gekeken hebben. Hij komt tenslotte uit Steenwijkerwold, de huidige gemeente Steenwijkerland.

Bericht aan een zuurpruim

Woohoo! Ik heb blauwe maandag overleefd. De meest depressieve dag van het jaar volgens…tsja…volgens wie eigenlijk? Wie heeft verzonnen dat dit de meest depressieve dag van het jaar zou moeten zijn?

Ik ben zelf ook meer een voorstander van de vrij- en zaterdagen. Dat zijn de dagen waarop de feestjes over het algemeen worden gevierd en ik dus weer de polonaises mag opstarten.

Roze maandag kennen we ook al jaren. Dan gaat de Tilburgse kermis in het roze gehuld en komen alle homo- en biseksuelen samen met transgenders massaal naar de stad (en eigenlijk iedereen die een roze pruik of T-shirt heeft). Ook Dolle Dinsdag (kermis Oss) is er en Roze Woensdag (Nijmeegse Vierdaagse). Gezellige lokale dagen dus. Leuk.

Maar op blauwe maandag is helemaal niet gezellig, zo roepen 'de media'. In Groot-Brittannië zal maandag 16 januari 2017 zelfs de boeken in gaan als de meest depressieve ooit, zo schrijft de Engelse krant The Telegraph. Dat komt door alle beroemdheden die overleden zijn, de Brexit, Donald Trump als president van de Verenigde Staten, de pond die in waarde daalt…aiaiai. Ja, als je enkel de nare dingen weet op te noemen is het binnen de kortste keren elke dag blauwe maandag.

De bedenker van blauwe maandag, ene Dr. Cliff Arnall, moet toch echt de grootste zuurpruim van de eeuw zijn. Ik denk dan aan een soort van Maarten van Rossum die uitgezakt met zijn zwarte trui in een stoel hangt en elke vraag van Philip Freriks met zijn norse stem beantwoordt: "Welke taart eet jij op je verjaardag?" "Ik vier mijn verjaardag helemaal niet." "Maar wat vier jij wel dan?" "Het einde van dit vervelende vraaggesprek." Altijd heerlijk opbeurend.

Wist je trouwens dat er bijzonder veel artiesten al depressief zijn, zonder dat het blauwe maandag is? Schijnt te komen door stress, druk en spanning. André Hazes was daar een schoolvoorbeeld van. Hij vroeg eens aan zijn chauffeur tegen een boom te rijden. Ik denk niet dat André er bij nagedacht had dat de chauffeur voorin zit en het een beetje lastiger is om achteruit tegen een boom aan te rijden.

Maar…wat er nooit bij blauwe maandag vermeld wordt, is dat het bericht eigenlijk bedacht werd door een reisorganisatie. Want van reizen wordt je vrolijk, zo luidde de boodschap.

Nou dat kan veel simpeler én goedkoper. Geachte Dr. Ing. professort Cliff Arnall, let op: Rooie Rico knalt er gewoon even een nieuwe landelijke dag in: Rooie Donderdag! Hoppa! Niet een dag dat we depressief zijn, maar de derde donderdag van januari. Dan zijn we weer met zijn allen op weg naar carnaval, Koningsdag, Pasen en Pinksteren en een heerlijke zomervakantie. Oh ja, niet onbelangrijk: het is weer bijna weekend. Hebben we twee dagen de tijd om ons na die belabberde maandag helemaal te herpakken en dan gaan we helemaal los de rest van het jaar. Donderdag 19 januari is het zover. Rooie Donderdag, ik heb er nu al zin in. Wie gaat er mee de kroeg in om een feestje te vieren met me? Woohooh!

Autobrand Scarattistraat leidt tot melding burgernet

(Foto: Persburo Sander van Gils) Persburo Sander van Gils

Boxtel - Een autobrand aan de Scarlattistraat heeft zondagavond tot een burgernetmelding geleid. De brandweer kon nog voortkomen dat een schuurtje ook in vlammen opging. In eerste instantie werd uitgegaan van brandstichting, maar na onderzoek bleek de brand te zijn ontstaan door een technisch mankement.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat niet per se van brandstichting wordt uitgegaan, maar meldt dat, gezien 'eerdere autobranden in de regio', het zekere voor het onzekere genomen is en een burgernetmelding verspreid werd. Daarin riep de politie getuigen van de brand op zich te melden. "Als we pas een tijd later getuigen oproepen dan is de actiebereidheid van mogelijke getuigen een stuk kleiner", legde de woordvoerder zondag telefonisch uit.

(Foto: Persburo Sander van Gils) Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Maandag liet de politie zelf via Facebook weten dat het versturen van de burgernetmelding berust op een miscomunicatie. Die melding is intussen ingetrokken. "De brandweer kon ons vertellen dat de brand is ontstaan na een technisch mankement aan het voertuig", zo laat de politie weten.

Brandweer rukt tot tweemaal toe uit naar Mgr. Bekkersstraat vanwege stoom

Boxtel - Vanwege een automatisch brandalarm bij Hofjeshuis Vinckenrode aan de Mgr. Bekkersstraat is de brandweer zaterdagochtend tot twee keer toe uitgerukt. Na onderzoek ter plaatse bleek dat het alarm getriggerd werd door stoom.

De eerste melding kwam om 8.15 uur bij de brandweer binnen maar toen zij met hun blusvoertuig onderweg waren kregen zij het bericht dat hun inzet niet meer nodig was. Slechts enkele luttele minuten ging het automatisch brandalarm echter opnieuw af.

Na deze tweede oproep werd een onderzoek ingesteld waarbij al snel duidelijk werd dat er rook leek te staan in de technische ruimte. Het bleek echter te gaan om stoom die het brandalarm activeerde. De brandweer keerde hierop onverrichter zakte terug naar de kazerne.

Verdacht pakketje bij postagentschap COOP-supermarkt Liempde

Liempde - De COOP-supermarkt aan de Nieuwstraat is vrijdagavond korte tijd afgezet vanwege een mogelijk gevaarlijke stof bij het postagentschap. De supermarkt was op het tijdstip van ontdekken al gesloten. Na onderzoek bleek het om vals alarm te gaan.

De brandweer startte na aankomst een onderzoek. Naar verluid zou één pakketje vloeistof lekken en stinken maar na een half uur werd de afzetting opgeheven en keerde de brandweer terug. Wat er precies in het pakketje heeft gezeten is bij de redactie niet bekend.

Fietser gewond bij aanrijding Nieuwe Nieuwstraat

Boxtel - Een fietser is donderdagavond gewond geraakt toen ze in botsing kwam met een auto op de kruising van de Nieuwe Nieuwstraat met de Hendrik Verheeslaan. De personenauto raakte beschadigd: er zat een flinke ster in de voorruit.

De fietser is overgebracht naar het ziekenhuis. Afgelopen jaar ging de Nieuwe Nieuwstraat op de schop om de verkeerssituatie ter plaatse veiliger te maken. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de aanleiding van het ongeluk.

Open avond Helicon MBO Boxtel

Boxtel - Ben je op zoek naar een MBO-opleiding in de Landbouw of Hovenierssector? Kom dan een kijkje nemen op dinsdagavond 24 januari bij Helicon MBO Boxtel. Vanaf 17.00 uur is iedereen van harte welkom. Er zijn deze avond van alle opleidingen voorlichtingsrondes. Je kunt al je vragen stellen aan onze leerlingen en docenten en er zijn leuke activiteiten te doen.

Voor degene die graag aan de slag gaan met het aanleggen en onderhouden van tuinen en parken zijn er de opleidingen Hovenier en Tuin- en Landschapsinrichting. Aan de slag met duurzaamheid, nieuwe gewassen, nieuwe technieken? Bekijk dan de opleiding Biobased technieken. Wil je werken met dieren? De opleiding Veehouderij (Varkens- en melkveehouderij) is dan de opleiding waar je alles leert over het verzorgen van landbouwhuisdieren, voeding en diergezondheid. Ook in de periferie kun je hiermee uitstekend uit de voeten! Geïnteresseerd in landbouwwerktuigen en het gebruik er van? In de opleiding Loonwerk groen, grond en infra leer je alles over het gebruik en onderhoud van de machines. Hou jij van het sleutelen aan voertuigen? Dan is Techniek en mechanisatie jou op het lijf geschreven. Kom ook een kijkje nemen in de nieuwe praktijkhal. Hier staan grote landbouwvoertuigen opgesteld en vind je het Plantlab en een praktijkruimte voor de hoveniers.
Meer informatie op www.helicon.nl.


Mijn Mooi Boxtel: Dainius Žasinas uit Litouwen

Foto: Dainius Žasinas

De rivier de Dommel stroomt door het park van Kasteel Stapelen. Dit is mijn favoriete plek om tot rust te komen in Boxtel.

Oberon kan 'vage' gezondheidsklachten constateren en oplossen

Veel mensen lopen rond met allerlei 'vage' gezondheidsklachten die ook voort kunnen komen uit bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of suikerziekte. Herken je dit of ken je mensen in jouw omgeving die vaker lichamelijke klachten hebben maar niet weten waar deze vandaan komen? Dan biedt een nieuwe technologie, Oberon genaamd wellicht uitkomst.

Veelal ontstaan bij eerdergenoemde ziekten pas na een tijd klachten, waarop doktersonderzoek volgt. Soms wordt besloten bloed te prikken, maar de kans is aanwezig dat zelfs dan nog niets afwijkends te vinden is. Dit terwijl de 'vage' klachten aanhouden. De Oberon is wel in staat de oorzaak hiervan, zoals bacteriën, jeugdtrauma's, toxische stoffen of straling, te achterhalen. Door een verandering van voeding, levensstijl, het nemen van vitaminepreparaten of door verdere behandeling met Oberon is het onderliggende gezondheidsprobleem dan vaak nog te herstellen.

Oberon stuurt via een koptelefoon frequenties het lichaam in. De reactie daarop wordt geregistreerd en op een scherm vertaald. Hierbij worden lichaamseigen patronen vergeleken met die van tienduizenden anderen in een databank, van zowel optimale als afwijkende situaties. Na een consult krijg je een uitgebreid rapport met gezondheidsadviezen mee. In overleg kunnen vervolgbehandelingen worden ingepland. Oberon is medisch gecertificeerd door MedCert, de hoogste Duitse medische certificeringsinstantie, en pijnvrij, onschadelijk en geschikt voor kinderen.

De Oberon is gebaseerd op dezelfde techniek als een MRI-scan en maakt een volledige gezondheidscheck mogelijk. Volautomatisch worden het gehele lichaam en alle organen indien nodig tot op chromosoomniveau in beeld gebracht en geanalyseerd. Geen enkel ander apparaat heeft 90 biljoen meetpunten, zoals Oberon. Daarnaast verbindt het 150 jaar oude westerse geneeskunst met de acupunctuur, die 5.000 jaar oud is.

Voor behandelingen met Oberon kun je terecht bij Acupunctuurpraktijk Karibu, Angelique Wagenaars (arts-acupuncturist) in Oisterwijk aan de Mgr. Poelsstraat 4 of Lennisheuvel 89 in Boxtel. Voor meer informatie kun je bellen naar 06-13277686 of een e-mail sturen naar: info.acupunctuur.karibu@gmail.com.


Melvin (9) start nieuwe actie voor kinderen in Syrië

Melvin (derde van links), te midden van enkele leeftijdsgenootjes in Nepal. (Foto: Soulmates Images) Foto: Soulmates Images

Esch - Nadat Melvin Erkemeij uit Esch in de afgelopen herfstvakantie 350 zelfontworpen knuffels aan kinderen in de aardbevingsgebieden in Nepal heeft uitgedeeld, richt hij met zijn nieuwe project de aandacht op kinderen in Syrië. Het zijn wederom beelden uit het Jeugdjournaal, die hem raakten en aanzetten tot actie.

Zijn eerste project voor kinderen in Nepal voor dat hij meer dan vijftig vrijwillige helpers en materiaal voor 350 knuffels verzamelde, leverde hem een nominatie als Brabander van het Jaar en een benoeming tot Jeugdburgemeester van Esch op. Een hele eer, zo vind hij, maar zeker geen reden om achterover te leunen. Nu is hij een inzamelingsactie voor kinderen in Syrië gestart.

Natuurlijk gunt hij ook deze keer de kinderen weer knuffels. "De kinderen zijn meestal hun huis kwijt geraakt, maar vaak ook familieleden. Ze kunnen zeker troost gebruiken", vindt Melvin. Wie nog knuffels op zolder heeft liggen, waar niet meer mee geknuffeld word kan contact opnemen met Melvin. Hij zorgt voor een goede nieuwe bestemming. Verder zijn schoolspullen, EHBO-spullen, houdbaar voedsel en waterflesjes nodig.

Als je zaken beschikbaar wilt stellen kun je contact opnemen met peacebymelvin@gmail.com. Ook een financiële bijdrage voor de verscheping naar Syrië is welkom. Het transport zal georganiseerd worden door Stichting Hand in Hand voor Syrië. Om de voortgang van het project te volgen like de Facebookpagina www.facebook.com/peace.by.melvin. Meer informatie is te vinden op www.peacebymelvin.com.

Liempdsen Herd toch verbouwd ondanks negatief advies monumentencommissie

Boxtel/Liempde - Aan een advies van de monumentencommissie gaat de gemeente normaal gesproken niet zomaar voorbij. Toch is dit precies wat er is gebeurd met enkele voorgenomen aanpassingen die Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) wil doen aan het toekomstige informatiecentrum D'n Liempdsen Herd. Maar wel met een geldige argumentatie.

Volgens de gemeente komen de aangevraagde wijzigingen op de omgevingsvergunning, hoewel ze afbreuk doen aan de monumentale status van het pand, de bereikbaarheid, rolstoelvriendelijkheid en daarmee het algemeen belang ten goede. Dit argument weegt daarmee zo zwaar dat het advies van de monumentencommissie terzijde wordt geschoven.

Volgens wethouder Peter van de Wiel reageerde de monumentencommissie teleurgesteld, maar wel begripvol. "De commissie heeft op veel vlakken het door SPPiLL ingediende verzoek op wijziging van de omgevingsvergunning van het monumentale pand goedgekeurd", laat de wethouder weten. Op drie punten gaf de commissie echter een negatief advies.

De punten waarop de monumentencommissie een negatief advies gaf om de vergunning te verlenen is de afbraak van een onhandig geplaatst toilet in de ontvangstruimte. Hoewel de plaatsing historisch zo is gekozen, is de ruimte minder goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook een trap in de schuur, die zal dienen als evenementenruimte, past niet binnen de plannen van SPPiLL. Bezoekers van D'n Liempdsen Herd zouden dan altijd door deze ruimte moeten als zij naar boven willen. Verder wordt op de zolder een muur gedeeltelijk afgebroken zodat die verdieping één geheel vormt en bezoekers niet via beneden naar het andere zolderdeel hoeven te lopen.

Naar aanleiding van het negatieve advies van de monumentencommissie vroeg SPPiLL het college om toch de aangevraagde omgevingsvergunning te verlenen. In het kader van het algemeen belang en de toekomstbestendigheid van het informatiecentrum D'n Liempdsen Herd ging het college mee in de visie van SPPiLL en werd besloten om de vergunningsaanvraag toch te verlenen. "Wij hebben te maken met een bredere afweging dan enkel de monumentale", aldus wethouder Peter van de Wiel. Hij voegt daar aan toe dat het zonde is als er straks een prachtig informatiecentrum staat, dat voldoet aan alle eisen van de monumentencommissie, maar waar bijna niemand naartoe wil in verband met de slechte toegankelijkheid.

'Bestuurscrisis' berust volgens PvdA/GL op onhandige communicatie

Boxtel - 'Onhandige communicatie' en 'een storm in een glas water'. Zo noemen zowel scheidend PvdA/GroenLinks partijvoorzitter Joost van der Pluijm als fractievoorzitter Anja van den Einden de commotie die is ontstaan rondom het opstappen van twee bestuursleden uit het bestuur van de Boxtelse partij. Begin januari viel bij de Boxtelse leden een brief op de deurmat waarin het bestuur aankondigde af te treden. De brief kwam in handen van het Brabants Dagblad.

De PvdA en GroenLinks zijn in Boxtel in 1995 een lijstverbinding aangegaan en volgens zowel Van der Pluijm als Ven den Einden staat die niet ter discussie. Wel is de partijtop aan vernieuwing toe omdat Van der Pluijm sinds eind 2016 ook voorzitter is van de regionale GroenLinks-afdeling Meierij en Maashorst. Die functie is volgens hem lastig te rijmen met het voorzitterschap in Boxtel en leidt mogelijk tot belangenverstrengeling. Vanuit de landelijke afdeling van GroenLinks wordt namelijk een lijn aangegeven waarbij de regionale afdelingen zich nadrukkelijker moeten profileren.

Frank Geurts stapt daarnaast op als penningmeester. Hij heeft het te druk met activiteiten buiten de politiek om om deze rol uit te blijven oefenen. Wel blijft hij actief bij de steunfractie. Wim Reijnaerts verlaat de steunfractie van de combinatiepartij.

Van een bestuurlijke crisis binnen PvdA/GL is volgens Van den Einden echter geen sprake. Volgens haar is de brief waarin de bestuursleden hun aftreden aankondigden door een interne communicatiefout te vlug verstuurd. "Dat is jammer. Het is echt een storm in een glas water. Voor mij is het gewoon het kiezen van een nieuw bestuur op de algemene ledenvergadering en klaar", aldus de fractievoorzitter. Van der Pluijm sluit zich daarbij aan: "Er vindt intern altijd wel discussie plaats over GroenLinks- en PvdA-standpunten, maar de lijstsamenwerking staat nooit ter discussie. We gaan nu in alle rust een nieuw bestuur op poten zetten."

De algemene ledenvergadering staat op 16 februari gepland. Dan wordt ook het nieuwe partijbestuur gekozen en zal blijken of de 'bestuurscrisis' inderdaad een storm in een glas water was.

Zorgeloos rijden of zorgeloos wonen?

De winter is in volle gang! Wellicht hebben deze koude weken er ook voor gezorgd dat bijvoorbeeld jouw auto niet wilde starten en dan is een nieuwe auto een aantrekkelijk vooruitzicht. De garages maken het voor jou bovendien nog eens extra verleidelijk, want je hoeft die duizenden euro's niet ineens te betalen. Door te leasen ben je 'slechts' een paar honderd euro in de maand kwijt. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat jouw droomhuis daardoor onbereikbaar kan worden?

Hoe aantrekkelijk is het private leasen van een auto? Als je alleen naar de bedragen kijkt, dan klinkt het niet onaangenaam. Een compact model lease je voor minder dan 200 euro per maand en voor een middenklasser reken je per maand 350 euro af. De automerken laten het extra aantrekkelijk overkomen door met prijzen per dag te schermen. Want 'Zorgeloos rijden vanaf 7 euro per maand' klinkt heel anders dan 'In vier jaar tijd betaal je ons de volledige nieuwwaarde van de auto, maar is de auto nog steeds niet van jou'. En er zit nog een addertje onder het gras. Want stel dat je een huis wilt kopen, dan kan het private leasen van een auto grote gevolgen hebben.

Hoe komt dat? Private lease is een lening en 65% van de totale leasekosten worden geregistreerd bij het BKR. Voor een middenklasse auto wordt de volgende rekensom gemaakt: 48 maanden (duur leasecontract) x 350 (maandelijkse kosten) x 65% = 10.920 euro. De financiële verplichting is 2% van het totaalbedrag en in dit geval dus 218 euro per maand. Dit bedrag wordt meegenomen in de hypotheekberekening. En dat heeft grote gevolgen! Want ineens kun je bijvoorbeeld geen 500 euro in de maand besteden aan hypotheeklasten, maar slecht 282 euro.

Een auto leasen kan dus grote gevolgen hebben. Het is een lening. En net als bij andere leningen hebben jouw betalingsverplichtingen effect op het maximale hypotheekbedrag. Deze valt een stuk lager uit, waardoor je jouw kansen op de woningmarkt beperkt.


Ondernemend Boxtel - Mark Koolen

Foto: Promofoto Mark Koolen

Van de een zijn diensten maak je misschien wel dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Mark Koolen (32).

"Ik ben geboren en opgegroeid in Boxtel, maar verhuis 1 februari naar Amsterdam omdat dat toch wel noodzakelijk is met mijn werk. Alle designers die iets willen betekenen vertrekken naar die stad. Idem voor stylisten, enzovoort. Ik mis essentiële feestjes en modeshows omdat ik niet binnen een half uurtje in Amsterdam kan zijn. Met fashionfotografie ben ik in 2006 begonnen. Daar ben ik via fotografiefora eigenlijk een beetje ingerold.
Sinds kort doe ik aan 360 graden fotografie en fotografeer ik ondernemers en vastgoed als nevenactiviteit. Met een fashionshoot ben je weken bezig. Er moet overlegd worden met het modemerk welke look zij willen uitstralen, met een visagist en een stylist, locaties van de shoot moeten worden bekeken. Daarnaast ga je in overleg met modellenbureaus. Ook maak ik soms een testshoot omdat er bijvoorbeeld een heel dure locatie gehuurd moet worden op de dag zelf. Daarom kan ik een modeshoot niet voor acht tientjes aanbieden. Je hebt wel vaak wat uren tussendoor dat je niets kunt doen. Dan zijn mijn nevenactiviteiten ideaal.
Met mijn onderneming(en) probeer ik zo veel mogelijk bij te dragen aan Boxtel en andere Boxtelse ondernemers. Zo gaf ik workshops op locaties in Boxtel en die mensen heb ik bijna letterlijk de Boxtelse horeca ingejaagd, haha. Ook werk ik samen met ondernemers uit de gemeente. Zo heb ik bij Filipe (Mode) een 360 graden shoot gedaan en bedrijfsfoto's bij Brownies&downieS gemaakt. Voor die klussen ben ik vaak het meest zenuwachtig. Die mensen kèn je echt!
Ik droom ervan om te verhuizen naar Los Angeles. In 2015 heb ik daar ook wat shoots gedaan en een netwerk op kunnen bouwen. Bovendien: ik droom liever groot en dat ik dan medium haal dan dat ik klein droom en medium nooit bereik. Ik zal Boxtel daar wel echt gaan missen, want ik vind het een heel mooi dorp."

Mark Koolen, voor mode: www.markkoolen.com, voor ondernemers: www.beeldgenootschap.nl, voor 360 graden fotografie: www.debeste360.nl.


Luchtpost uit Senegal: Angelique Wagenaars

Foto: Angelique Wagenaars

Marabout

Voor de kerst had ik een eerste teleurstellende week gehad die getekend werd door het corrupte leven van Afrika. Maar nu was ik klaar om de corrupte monsieur le Maire en zijn vriend de grootgrondbezitter aan de hoogste boom op te knopen. Ik liet het er niet bij zitten, zo snel geef ik niet op.

Ik ben in een taxi gestapt en naar de stad gereden om naar de politie te gaan, die eigenlijk ook corrupt is. Ik had geluk. De korpschef kende mijn naam en de naam Karibu. Hij had zelf het rapport opgesteld voor de Stichting hier in Senegal. Hij besloot me te helpen. De grootgrondbezitter werd gearresteerd en in de gevangenis gezet net zo lang tot hij zijn grond vrij gaf aan de bevolking. Na vier uur cel koos hij eieren voor zijn geld. Samen met de korpschef ging ik naar monsieur le Maire, die was alles behalve in een goede bui. Zijn enorme ego was zeer diep gekwetst. Hij wilde niet meer met me praten. Ik moest maar zaken gaan doen met zijn adjunct. Tja, ik vrees dat hij nu een probleem heeft met de grootgrondbezitter. Hoeveel geld zou hij van hem hebben aangenomen?

De adjunct was een zeer aardige man waar naar mijn mening weinig kwaads in schuilde. Hij regelde een papier voor me waarin stond dat de grond per 5 januari werd vrijgegeven. De korpschef zou er persoonlijk op toezien dat dit daadwerkelijk ging gebeuren. Dat gaf me een veilig gevoel, voor zover dat hier mogelijk is. De adjunct boog zich een beetje naar me toe. Boze tongen beweerden dat de grootgrondbezitter naar een marabout zou gaan om mij kwaad te doen. Ik moest oppassen, want ik liep gevaar. Ik moest ook naar een marabout gaan om bescherming te zoeken, zei hij nerveus. Een marabout is soort een religieuze tovenaar. Voor wat geld bidt hij voor iemand om rijk en gezond te zijn of in mijn geval om mij bescherming te bieden. Er zijn ook marabouts die mensen ziek kunnen maken of zelfs kunnen doden als je maar genoeg offers betaalt.

Op streng advies van de adjunct werd ik naar een marabout gestuurd ver in de binnenlanden van Senegal op 16 uur reizen afstand. Ik reisde met busjes waar de versnellingspook als een soort pollepel door een soepketel roerde en met gaten in de vloeren, deuren die met touwtjes aan elkaar gebonden zaten en ramen met zoveel barsten erin dat de chauffeur met zijn hoofd uit het raam hing om te kijken waar we heen moesten.

Toen ontmoette ik mijn beschermheer, de marabout. Een vriendelijk lachende man die geen woord Frans spreekt. Maar hij wist waar ik voor kwam. Een dag lang heeft hij voor me gebeden. Daarna kreeg ik een gris gris (een stukje leer met daarin een soort gebed) om mij te beschermen en mocht ik de helse rit nog een keer gaan maken. Wat een geluk dat mij niets is overkomen! Oh nee, dat is de marabout. Niets gaat boven zijn heilige bescherming. Wat voel ik me opeens intens veilig hier! Ik weet het nu zeker, alles komt goed.

Foto: Heemkunde Boxtel

Gezicht op de Markt en omgeving. De foto is rond 1900 genomen vanuit de Sint-Petrustoren. Links het raadhuis dat op de Markt werd gebouw in 1843 en omstreeks 1936 werd gesloopt. Het beloop van de straten die op de Markt, of liever op het Marktveld uitkomen, de Clarissenstraat (rechtsonder), de Rozemarijnstraat (linksboven) de Kruisstraat (rechts van het midden) de Rechterstraat (boven) en de Burgakker (in het verlengde van de Kruisstraat).


Bezorgers gezocht voor De MooiBoxtelKrant!

Boxtel - Excellent Verspreidingen is dringend op zoek naar bezorgers die elke woensdag DeMooiBoxtelKrant willen bezorgen.

Je bepaalt je eigen tijd, bent heerlijk in beweging in de buitenlucht en iedereen kijkt naar je uit!

Je bezorgt altijd in jouw eigen wijk of dicht in de buurt en de kranten worden bij jouw thuis afgeleverd.

Dus ben je 13 jaar of ouder, woon je in Boxtel, Liempde of Lennisheuvel en wil je wat bijverdienen? Meld je dan snel aan!

Aanmelden kan op: excellentverspreidingen.nl/aanmelden, via info@excellentverspreidingen.nl of telefonisch 073-8905000.

Aanmelden verplicht je tot niets en we bespreken samen met jou en/of je ouders altijd de werkzaamheden door, voordat je daadwerkelijk gaat bezorgen.


Balans

Foto: Balans

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen realiseren - nog steeds actueel is.

Woningbouw Hamsestraat-Roderweg
Tijdens de Oudjaarsreceptie van Dorpsberaad Liempde werd duidelijk dat er nog belangrijke keuzes gemaakt moeten worden, voordat de schop in de grond kan op deze woningbouwlocatie. BALANS vindt dat bij deze plannen in ieder geval de kans aangegrepen moet worden om de verkeersoverlast in de kom van Liempde te verminderen door een rondweg op te nemen in dit plangebied. Het college hecht kennelijk meer belang aan duurzaamheid (energienul woningen). Deze extra eisen werken vertragend op de realisatie en dat willen wij niet. Er moet eindelijk in Liempde weer eens gebouwd worden! Wij willen nu wel de rondweg opnemen, want dat is een eenmalige kans. Immers, als de huizen er eenmaal staan kunnen die, indien gewenst, nadien nog verduurzaamd worden! Maar dan kan er op korte termijn al wel in gewoond worden! Extra duurzaamheidsambities daarentegen betekenen voorlopig nog geen nieuwe woningen, jammer.

Verbetering toegankelijkheid voorzieningen met kennis van burgers
BALANS ijvert al lang voor het aanpakken van de minder goed begaanbare trottoirs in onze gemeente. Vorig jaar vonden we hiervoor unaniem steun in de raad: extra budget voor een inhaalslag voor het onderhoud van trottoirs in het centrum van Liempde en dit met voorrang op te nemen in het dekkingsplan 2017. Uiteraard hebben wij kennis genomen van de activiteiten van de Werkgroep Burgerinitiatief Rolstoel Vriendelijk Liempde. Deze sluiten naadloos aan op de uitgesproken wens van de gemeenteraad en wij wensen de Werkgroep alle succes met hun fraai initiatief. BALANS hoopt dat aan deze plannen een vervolg zal worden gegeven en dat initiatieven hiervoor ook in Boxtel en Lennisheuvel van de grond zullen komen. Een schoolvoorbeeld van kennis van burgers benutten bij concrete plannen!

Kennis van burgers niet benut bij Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Kort voor de kerst heeft de gemeenteraad een nieuwe WMO-verordening vastgesteld, met o.a. ingrijpende wijzigingen t.a.v. de huishoudelijke hulp. Uit het raadsvoorstel bleek dat het college vooraf wel met de zorgaanbieders had gesproken, maar niet met de gebruikers en niet met hun vertegenwoordigers zoals de KBO of adviesraad! BALANS heeft tijdens de behandeling in de gemeenteraad gesteld, dit een ernstige tekortkoming te vinden. Bij het WMO-beleid is de opgedane ervaring van onze burgers immers cruciaal en dienen daarbij op nummer één te staan. Ook in de communicatie over dit nieuwe beleid zit een tekortkoming: belanghebbenden en gebruikers zijn over deze wijzigingen te laat of zelfs helemaal niet geïnformeerd.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren.

SP

Foto: SP

SP op de bres voor jeugdige mantelzorgers

Volgens landelijke cijfers zou 1 op de 10 jongeren mantelzorgtaken verrichten. In Boxtel zou het gaan om zo'n 300 jongeren tussen de 10 en 18 jaar. Bij het Steunpunt Mantelzorg zijn slechts 30 jeugdige mantelzorgers bekend. De SP vindt dat de gemeente, het onderwijs en welzijnsinstellingen meer moeten doen om jeugdige mantelzorgers op te sporen. Een begin is gemaakt doordat in het Basisteam Jeugd en Gezin nu een medewerker actief is die bezig gaat met het opsporen van jonge mantelzorgers en het organiseren van bijeenkomsten voor die groep. Ook de klankbordgroep Mantelzorg gaat aandacht aan deze groep besteden. De SP-fractie is verder van mening dat echte zorgtaken niet door jongeren verricht mogen worden, maar gedaan moeten worden door professionals. De tafel afruimen of afwassen kan wel geschieden door jeugdigen, maar bijvoorbeeld het wassen van ouderen niet. Fractievoorzitter Dave van de Ven: "Structurele zorgtaken vervullen mag niet, dat is feitelijk een vorm van kinderarbeid en dat is verboden in Nederland. Het kan er toe leiden dat het de persoonlijke ontwikkeling van jongeren negatief beïnvloedt, dat moeten we niet willen." De SP-fractie is voorstander van het Udense model, waarbij kinderen in een gezin niet meetellen bij het bepalen van het aantal uren hulp en zorg. Boxtel doet dat wel, maar probeert per situatie wel maatwerk te leveren. De gemeente is een notitie aan het voorbereiden waarin ook duidelijkheid moet komen wat nu precies verstaan wordt onder zorgtaken. De SP zal de kwestie in de gemeenteraad aan de orde stellen en met voorstellen komen om de situatie voor jonge mantelzorgers te verbeteren.

Wethouder Van den Broek neemt eerste exemplaar Parels van Boxtel in ontvangst
De wethouder nam onlangs in Restaurant De Rechter het eerste exemplaar van de nieuwbakken Boxtelse glossy Parels van Boxtel in ontvangst. De glossy is een initiatief van onderneemster Kim van Stippent, waarbij in een oplage van 11.000 exemplaren een groot aantal ondernemende Boxtelaren zich presenteren. Het initiatief is ondersteund uit het Economisch Stimuleringsbudget, dat in juni 2014 onder politieke verantwoordelijkheid van Eric van den Broek tot stand is gekomen. Aan het initiatief werkten ook fotograaf Peter Jan Fernhout en tekstschrijfster Erica Theloosen mee. Van den Broek: "Dit initiatief is een dik compliment waard, want hiermee worden niet alleen tal van ondernemers gemobiliseerd, maar ook 11.000 consumenten. Want in die oplage wordt het magazine in Boxtel verspreid".


GEMEENTE INFO
Oud papier:
20-01 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
20-01 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
21-01 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
21-01 Den Berg
24-01 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Gemeente opent huiskamer op gemeentehuis

Burgemeester Buijs verwelkomt de eerste bezoeker van de huiskamer, Leni van den Aker. (Foto: Sander van Kasteren) Sander van Kasteren

Boxtel - In het gemeentehuis is woensdagochtend de nieuwe huiskamer geopend. Gelegen pal naast de ingang moet deze kamer een laagdrempelige ontmoetingsplek vormen voor burgers waar zij ideeën bespreken of gewoon een bakje koffie drinken. Zo wil de gemeente burgerinitiatieven ondersteunen en de sociale cohesie bevorderen.

De huiskamer werd geopend door de burgemeester en initiatiefnemers van de al bestaande huiskamer op Hoogheem, Leni en Lambert van den Aker. Zij zijn mede verantwoordelijk voor het succes op die locatie.

Volgens Leni zijn er inmiddels 22 vrijwilligers actief op Hoogheem en maken honderden mensen gebruik van de ontmoetingsplek. De burgemeester merkt daarnaast op dat een huiskamer ook een plaats kan vormen voor ambtenaren om inspiratie op te doen: "Ook voor hen is het goed om wel eens onder de mensen te komen."

Burgemeester Buijs verwelkomt de eerste bezoeker van de huiskamer, Jenny van den Aker. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Bekendmakingen week 3

Aangevraagde omgevingsvergunningen

-Koolhof 9 plaatsen 2 tijdelijke woonunits
-Lennisheuvel ter hoogte van huisnummers
27 t/m 71rooien: 21 zuileiken en 2 platanen (ter hoogte van de kerk) in het kader van het project 'vergroening wandelroute Lennisheuvel'

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
-Clarissenstraat 39verbouwen en uitbreiden bijgebouw

Niet in behandeling genomen aangevraagde omgevingsvergunning vanwege intrekking door de aanvrager

-Rechterstraat 11wijzigen gevel door maken deur als toegang naar de bovenwoning

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
-Baroniestraat 41brandveilig in gebruik nemen schoolgebouw (Angelaschool)

Verleende omgevingsvergunningen

-Achterberghstraat 18rooien: 33 bomen uit het terrein

-

-

Toestemming maken uitweg

-De Pellenwever 104maken uitweg op deze locatie

Melding Activiteitenbesluit Mileubeheer

-Nergena 24wijzigen rundveehouderij

Evenementenvergunning

-Intocht en prijsuitreiking avondvierdaagseverleende vergunning aan wandelsportvereniging

De Keistampers voor het evenement op vrijdag 16 juni 2017 vanaf 17.30 uur tot 21.30 uur op de Markt.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!

Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Column Nellie Timmermans: Hou maar op met huilen

Ouders vinden het vaak lastig om hun kind te zien huilen. Gejengel is natuurlijk ook niet leuk en een baby die onafgebroken huilt is voor ouders vreselijk. Je weet niet wat je moet doen. Huilen wordt vaak gezien als iets negatiefs, terwijl er ook positieve kanten aan zitten. Huilen bij een baby versterkt de longen, zo zei men vroeger al….

Men denkt wel eens dat een kind een doetje wordt als het veel huilt. Een kind maakt veel dingen voor de eerste keer mee, deze nieuwe indrukken geven emoties. Al deze nieuwe indrukken moeten verwerkt worden en dat gebeurt d.m.v. emoties: lachen/huilen/boos zijn. Als deze emoties er mogen zijn ontwikkelt het kind vertrouwen in zichzelf. Huilen is een mechanisme waarmee de balans hersteld wordt. Wanneer je emoties wegdrukt of relativeert maak je ze niet af. Ze blijven ergens in je lijf opgeslagen en kunnen later leiden tot depressies.

Je kunt je kind wel steunen door:
- rustig te blijven en als het kind naar je toekomst: te troosten (niet wegpraten)
- bevestig zijn verdriet: 'Ik zie dat je verdrietig bent' en help hem benoemen wat hem/haar verdrietig maakt
- los niet alles meteen op: een kind moet leren dat verdriet vanzelf weer over gaat.

Soms wil het kind bijvoorbeeld een ijsje, terwijl dat niet kan. Zeg dan bijvoorbeeld 'Ik begrijp dat je graag een ijsje wilt' maar zeg niet te snel 'je krijgt dadelijk thuis wel een ijsje'. Dat is helemaal niet nodig. Een kind moet ook leren teleurstellingen te incasseren. Bovendien is hij mogelijk thuis al weer vergeten dat hij zin in een ijsje had…. Maar als je het beloofd hebt, dan vergeet hij het niet.

Als kinderen leren dat verdriet erbij hoort, als ze hun emoties af mogen maken en daarmee leren vertrouwen op hun eigen innerlijk, dan is de kans op latere depressies een stuk kleiner. En men ontwikkelt vertrouwen in het eigen oordeelsvermogen. Wat wil je nog meer…..

Nellie Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA Veghel
Privé 0413-310795 of 06-21592435 - www.stief-gezin.nl

Taverbo/Sabo 3 op weg naar kampioenschap in BRTC

Boxtel - Door een zege op Grand Café Rembrandt en de nederlaag van De Horntreffers tegen Taverbo/Sabo 1 komt voor het derde team van Taverbo/Sabo het kampioenschap in de BRTC binnen handbereik. Taverbo/Sabo 4 deelde de punten met De Firma Fotografie en loopt verder uit van de onderste plaats op de ranglijst.

In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) stonden slechts drie wedstrijden op het programma omdat de teams van Rotsvast en Taverbo/Sabo 2 hun wedstrijd vorige week al speelden. Lijstaanvoerder Taverbo/Sabo 3 moest het opnemen tegen Grand Café Rembrandt terwijl twee van hun grootste concurrenten, De Horntreffers en Taverbo/Sabo 1 elkaar troffen. De derde partij ging tussen de teams van Taverbo/Sabo 4 en De Firma Fotografie waarbij het er om ging verder weg te komen van de onderste positie op de ranglijst die door het team van De Dommel werd ingenomen.
Kampioen van vorig seizoen Taverbo/Sabo 3 schoot net als vorige week uit de startblokken met een tussenstand van 5-0 in hun voordeel in de partij tegen Grand Café Rembrandt. Uschi Meeuwis won vrij gemakkelijk van Ad Brekelmans, die ook tegen Daan de Koning het punt moest laten, hoewel hij aan hem na een 2-0 achterstand pas in de beslissende vijfde game de winst moest laten. De Koning had zijn wedstrijd van Hans Stoker al gewonnen. Henk IJsseldijk won zijn partij van Arnold van der Heijde, zij het dat die zich niet zomaar gewonnen gaf. Arnold won voor de tweede maal dit seizoen van Uschi Meeuwis en zette zo het eerste punt voor zijn team op het formulier. Henk IJsseldijk moest zijn overige twee partijen aan Hans Stoker en Ad Brekelmans laten en door de winst van Uschi Meeuwis en Daan de Koning in de overige partijen inclusief het dubbelspel kwam er een ruime 7-3 winst voor Taverbo/Sabo 3 op het wedstrijdformulier.
De partij tussen Taverbo/Sabo 1 en De Horntreffers ging om behoud van aansluiting met de koploper. Dit werd echter geblokkeerd doordat Wim van Aarle van De Horntreffers niet geheel fit aan de wedstrijd begon en al na één gespeelde wedstrijd, die hij van Hans van Haaren verloor, ziek de speelzaal moest verlaten. Ronald van Dael van Taverbo/Sabo 1 revancheerde zich voor zijn matige partij van vorige week; hij won van Ad en Hans van Weert. Zíj wonnen van Cees Hems en Hans van Haaren maar moesten het dubbelspel aan de tegenstander laten. Hierdoor won het eerste van Taverbo/Sabo met 6-4, waardoor De Horntreffers voorlopig op achterstand werden gezet in de strijd om het kampioenschap. Taverbo/Sabo 1 schoot er zelf echter ook niet veel mee op, omdat de koploper weer een punt verder op hen uitliep. Eindstand 6-4 in het voordeel van Taverbo/Sabo 1
In de laatste partij tussen Taverbo/Sabo 4 en De Firma Fotografie ging de strijd om het zo ver mogelijk wegraken van de onderste plek op de ranglijst. Het werd dan ook een gelijkopgaande strijd met slechts één keer een verschil van twee punten. Dat was alleen na de eerste twee partijen die door Taverbo/Sabo 4 werden gewonnen. Raymond de Boer won van Nick van de Laak en Peter de Rooij van Stef Schellekens. De volgende twee partijen waren echter voor het team van de Firma Fotografie. Henk van de Laak won van Mari Smits en was samen met Nick goed voor de winst in het dubbelspel. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 5-5 gelijkspel. Voor De Firma Fotografie was Henk van de Laak de gevierde man, omdat hij in al zijn gespeelde wedstrijden deze avond ongeslagen bleef.
De in te halen partijen in de wedstrijd tussen Taverbo Sabo 1 en De Dommel worden niet verder uitgespeeld waardoor er een reglementaire uitslag van 8-2 in de standenlijst is verwerkt.

LijfStijling: resultaatgericht afvallen! Iets voor u?

Foto: Annemiek van der Voort

Vught - Het is al weer bijna een jaar geleden dat Annemiek van der Voort haar tweede praktijk opende. Naast Maren-Kessel kunt u ook in Vught terecht! LijfStijling biedt een totaalconcept voor: Afvallen-Bewegen-Behandelen-Schoonheid. Maar ook de afzonderlijke onderdelen zijn mogelijk. Uniek in de regio!

De kracht van haar bedrijf is vooral de persoonlijke programma's, tijd en aandacht voor de cliënt. LijfStijling werkt met een klein, deskundig team. Zelf zijn zij ook ervaringsdeskundigen, waardoor u zich veelal direct begrepen voelt. Veel dames en heren vonden inmiddels de weg naar LijfStijling.

Van links naar rechts: Britt Bakers, Marit van de Kerkhof, Iris van der Aa en Naomi Janssen. (Foto: SWNZ) Foto: SWNZ

LijfStijling werkt met hoogstaande apparatuur en Annemiek vindt het belangrijk, dat het team zich continu bijschoolt en op de hoogte is van de nieuwste behandeltechnieken. Zo is het team heel recent weer getraind voor de LPG endermologie (lichaam én gezicht) en mag LijfStijling zich LPG-expert noemen! Daarnaast werken we met E-Fit, oftewel 'bewegen met prikkels'. Een work-out in 20 minuten, in plaats van minimaal 1,5 uur zwoegen in een sportschool.

Neem een kijkje op de website www.lijfstijling.nl voor meer informatie en voor de lopende acties, waaronder 'uw kilo's zijn geld waard'…

U kunt bij LijfStijling terecht voor: afvallen - beweging (electrofitness/E-Fit) - huidversteviging en vet verwijderen (LPG-endermologie, cavitatie), schoonheidsbehandelingen (LPG endermolift, microdermabrasie, couperose/acné)

Voel je welkom bij LijfStijling. Bel voor een vrijblijvend adviesgesprek met Annemiek van der Voort: 06-20299616, St. Elisabethstraat 52 in Vught / Provincialeweg 73 in Maren Kessel.

Boxtelse zwemsters leveren unieke prestatie

Eindhoven - Iris van der Aa en Marit van de Kerkhof uit Boxtel hebben zondag samen met hun teamgenoten Britt Bakers en Naomi Janssen een geweldig resultaat geleverd door op de 4 x 100 meter wisselslag een nieuw Brabants Record te zwemmen.

De vier meiden van de startgemeenschap SWNZ uit Schijndel/Sint-Michielsgestel waren iets meer dan drie seconden sneller dan hun inschrijftijd en daarmee werden ze vierde in de categorie tot en met 13 jaar. De Boxtelse Iris zwom de rug en de eveneens uit Boxtel afkomstige Marit nam de vrije slag voor haar rekening. Eerder op de middag had Iris ook al een zilveren medaille behaald op de 800 meter vrije slag.
Vrijdagavond 13 januari begon voor de zwemmers het lange weekend van drie dagen zwemmen, toen de eerste dag van de BWK werd ingehaald. Deze ging zaterdag 7 januari niet door vanwege het slechte weer. Iris kwam acht keer individueel in actie en zwom persoonlijke records op de 50 rug en 200 wissel. Op zowel de 50 als de 100 rug eindigde ze als achtste. Marit zwom zes keer en zette vijf persoonlijke records neer. Haar beste klassering was een vierde plaats op de 50 rug, op slechts 0,07 van het brons. Op de 50 vrij werd ze vijfde.

Boxtelaar Jelle Rutten maakte zijn debuut op een Brabants Kampioenschap met een dertiende plaats op de 50 vrij met een verbetering van zijn persoonlijke record met bijna een seconde. In totaal kwamen er vijftien zwemmers van SWNZ in actie. Zij zwommen samen 32 persoonlijke records.

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 10 januari
A-lijn: 1. T. Walbeek & H. Wolsky 62,50% 2. F. Schalkwijk & H. Schalkwijk 55,06% 3. C. Pastoor & L. Frankevijle 53,87% B-lijn: 1. I. & B. Marcelis 71,35% 2. A. Eggenhuizen & C. Smits 64,58% 3. L. van Zantvoort & G. van der Wal 62,24% 3. B. Hermkens & A. Wertenbroek 62,24%
Uitslagen 12 januari
1. C. Tupker & M. van Roosmalen 60,42% 2. M. van Kampen & F. van Amelsfort 59,00% 3. H. Heijstek & H. van Pinxteren 55,50%

Bridgeclub Rembrandt, 10 januari
A-lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 64,50% 2. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verbong 62,08% 3. J. Clercx & H. Peerlings 62,00% B-lijn: 1. J. Schüller & J. van Doorn 59,72% 2. H. Goes & E. Visser 56,25% 3. G. Stolk & K. de Waal 54,17% 3. T. Heesakkers & A. Veraa 54,17%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 10 januari
A-lijn: 1. M. Kleiss & E. Wijnen 57,99% 2. G. Joren & R. van Stuivenberg 56,60% 3. A. Bosveld & H. Schilder 55,90% B-lijn: 1. A. van de Sande & F. van de Spijker 57,64% 2. J. Esser & J. Kronenberg 56,25% 3. M. van der Linden & W. de Wolf 55,56%
Uitslagen 11 januari
A-lijn: 1. J. van Dijk & G. aan de Stegge 65,56% 2. I. Peeters & H. Peeters 56,46% 3. R. van Weert & F. Sedee 56,25% B-lijn: 1. M. Vergouwe & F. Verhees 60,94% 2. J. Kniest & A. Tops 56,04% 3. A. Melcherts & P. Klaassen 54,90%
Uitslagen 12 januari
A-lijn: 1. J. van Doremalen & F. van Roy 60,00% 2. L. den Dekker & I. van der Meijden 59,23% 3. T. Walbeek & R. van Wersch 57,80% B-lijn: 1. C. Broeders & A. van de Ven 62,23% 2. T. Bosveld & H. Hoogers 59,92% 3. Y. Visser & T. van Gelder 59,24%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 12 januari
A-lijn: 1. Heren van Heeswijk-Bekkers 74,40% 2. Heren van de Schans-Van de Steen 62,20% 3. Heren van Vugt-Verdonk 55,06% B-lijn: 1. Heren Knoops-Quinten 65,97% 2. Heren van Wijlick-Van de Worp 63,54% 3. Heren Beerens-Van Ruremonde 56,94% C-lijn: 1. Dames van Erp-Van de Heijden 59,90% 2. Echtpaar van de Heijden 58,23% 3. Damen van Hastenberg-Van de Vleuten 54,69%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 11 januari
A-Lijn: 1. J. Fischer & J. v d Borne 57,81 % 2. K.Betten & R. Koelink 56,77% 2. J.Koppen & J.vd Biggelaar 56,77% 3. M. Jussen & MJRonde 55,72 %

Biljart

Kaderteam Wapen van Liempde, uitslagen:
Moira lith - Wapen van Liempde kader 5-3
Wapen van Liempde 1 - Hazelaar 5 24-28
Wapen van Liempde 2 – BBG 3 30-16

Tussenstand Geboliesch :
Ons Genoegen-De Eenhied 37-27
Samen Sterk-Le Carambole 30-34
Unie Boys- De Prutsers 36-30
't Pommeransje-De Fetsers 36-35
Dè Zie'k Wel Zitte-De Stapelaars 32-37
Ons Vertier-De Treffers 31-40
't Krijtje-Kloosterboys 28-36

't Ivoor, uitslagen 9 t/m 12 januari
Libre:
't Ivoor 2-'t Ivoor 1 27-29
't Ivoor 2-'t Ivoor 1 27-29                
Royal 4-'t Ivoor 3 27-18
't Ivoor 4-Royal 2 27-27                                                        

Recreanten libre:        
't Ivoor 1-Sonnevanck 2         37-27                
't Ivoor 2-NGTR 1         37-35
't Ivoor 3-Sonnevanck 3         30-31                
Recreanten 3-Banden klein:
D'n Brouwer 4-'t Ivoor 5         26-17
't Ivoor 6-De Hopbel 1         19-24                                        
't Ivoor 7-D`n Brouwer 1         25-27
3-Banden groot:
BV Kling Opleidingen 1-'t Ivoor 1         16-30        

Zaalvoetbal

Uitslagen 14 januari
Heva Autobedrijf-Pika Bikes/'t Geveltje 8-1
Kwalitaria Strik-Fysio de Dommel         0-5
NIKE.F.C.-vd Langenberg/Fleur                6-3
Filipe Mode/E.Maas-C.J.vd Sande         4-4
Hart.v. Boxtel-Cafe Vollop                        4-4
Le Temps Perdu-Adm Jilesen                 1-7
Uitslagen 16-1
Verbeij/Hanekroot-Feestcafé de Nozem        1-2
Selissen boys-Rijschool Gestel        5-2
Men.v. Dommelen-Celdex b.v.        2-12
Van Stekelenburg-vd Heijden Milieu        5-6
Programma 21 januari
17.00 Vouwwagenspecialist-Grieks rest Corfu
17.45 v.d. Langenberg-Cafe Vollop
18.30 Tahadi-Goossens Advies
19.15 Pika Bikes-Kwalitaria Strik
20.00 Le Temps Perdu-Gebr. Bekkers
20.45 Heva Autobedrijf-X2COM
Programma 23-1
19.00 Men.v. Dommelen 1-Celdex b.v.
19.45 Men.v. Dommelen 2-F.C. Blokfit
20.30 Vermeer verz-Feestcafé de Nozem
21.15 Verbeij/Hanekroot-Faes entertainment

Voetbal

Programma 19 januari
DVG 1-Festilent 1        20:00
Programma 21 januari
NWC JO9/1-DVG JO9/1         09:15
DVG JO9/2-Avanti'31 JO9/3G         10:45
Avanti'31 JO9/4-GDVG JO9/3 AFGELAST!
DVG JO9/4-Boerdonk JO9/1 10:45
Boekel Sp. JO11/1-GDVG JO11/1        10:30
Bl. Geel JO11/2-DVG JO11/2         09:15
DVG JO11/3-Schijndel JO11/4         09:30
DVG JO11/4-Erp JO11/2         09:30
DVG JO11/5-Brandevoort JO11/8        09:30
DVG JO13/1-NWC JO13/1         11:45
Rhode JO13/5-GDVG JO13/2         11:45
UDI'19 JO14/1-DVG JO15/1        11:30
DVG JO15/2-Bl. Geel JO15/4        13:00
Wsc MO15/1-DVG MO15/1        10:00
Ondo JO17/1-DVG JO17/1        15:00
DVG JO17/2-Bl.Geel JO17/4        14:30
DVG JO19/1-SCI JO19/1        14:30
SCMH JO19/2-DVG JO19/2        14:30

Volleybal

TFC DS 4-VC Blox DS 2         3-1
Pegasus MB 1-VC Blox MB 1        3-1
Condor MB 1-VC Blox MB 2        1-3

Handbal

Uitslagen HCB '92
HCB'92 D1-MBDE/De Sprint D1         15-01
HCB'92 DC1-MHV'81 DC2                 09-09
HCB'92 DA1-Tremeg DA1                 13-20
HCB'92 DS1-MBDE/De Sprint DS4 07-19
HCB'92 DS2-Bouwcenter HVW DS3 08-25
Programma HCB'92 21 januari
White Demons E2 - HCB'92 E1 (uitwedstrijd Berkel-Enschot) 10.25
Programma 22 januari
KPJ Beek en Donk DC1 - HCB'92 DC1 (uitwedstrijd Beek en Donk) 10.00
Olympia'89 DA1 - HCB'92 DA1 (uitwedstrijd Oss)         11.15
KPJ Beek en Donk DS1 - HCB'92 DS2 (uitwedstrijd Beek en Donk) 12.00
Achilles'95 D1 - HCB'92 D1 (uitwedstrijd Veldhoven)         13.40


                                                


Bladel gedeclasseerd door JRC Heren 3

Boxtel – Na de 'winterstop' trad JRC Heren 3 weer aan in de derde klasse B, tegen het derde team van Bladel, een team dat aanvankelijk mikte op een plek in de top drie van de competitie. De teams troffen elkaar nog niet eerder, maar bekend was dat Bladel 3 een opleidingsteam was voor hun eerste team, uitkomend in de landelijke tweede divisie.

Bij aanvang wist JRC dat Bladel een team had van jonge, snelle en relatief kleinere spelers. Op de training was afgesproken om gebruik te maken van het fysieke voordeel en de ervaring die de thuisploeg bezit. Daarom startte JRC met Carlo Schoenmakers, Steven Besuijen, Jurrion Schellekens, Peter van Zadelhoff en Jannick Vaars. Tijdens de warming-up kreeg de Bladel-coach al de bibbers bij het zien van Vaars zijn lengte, wat terecht beek aangezien de eerste score direct van de lange center kwam. Na scores van Besuijen, Van Zadelhoff en Schellekens stond een 8-0 voorsprong op het scorebord. Toen Bladel na vier minuten ook scoorde, antwoordde JRC direct weer via Vaars en Besuijen. Via vrije worpen kon Bladel dichterbij komen, de vrije worp was raak maar werd afgekeurd door te vroeg inlopen van een teamgenoot. Een vooruitstrevende interpretatie van de regels, die niet in dank werd afgenomen door de heren 1-delegatie in de Bladelse selectie. Na enkele wissels bleken ook de andere spelers van JRC niet af te stoppen door Bladel onder de ring. Jamal Trenidad en Jasper Verhoeven zorgden voor een stand na het eerste kwart van 20-8. JRC kon tevreden naar de spelersbank en Bladel kon de wonden gaan likken.

Het tweede kwart begon met een terugblik naar de interpretatie van de regels: 'als we straks met één punt verliezen, blijkt dit toch cruciaal te zijn geweest'. Alle aanwezigen wisten natuurlijk dat dat scenario, gezien het kwaliteitsverschil tussen beide teams, niet erg voor de hand liggend was. Verhoeven solliciteerde ondertussen steeds nadrukkelijker naar een plaats in de selectie van Heren 3 en scoorde de eerste punten van het tweede kwart. In de verdediging werd de druk opgelegd door Carlo Schoenmakers en Joris van den Brekel. Bladel werd in dit kwart bij de hand genomen door de point-guard die voor zijn eerste punten tekende en daarnaast de aanvallen van zijn team leidde. Vaars en Schellekens zorgden er echter voor dat JRC uitliep tot 31-14. Vervolgens miste JRC teveel vrije worpen, waardoor Bladel terug kon komen tot 35-22.

Tijdens de pauze kon JRC uitrusten en zich vervolgens klaarmaken voor de tweede helft. Een rustperiode van vijf minuten bleek te kort, het uitrusten ging voortvarend, maar het klaarmaken wat minder. Door Bladel werd de rustperiode gebruikt om, gewapend met digitaal spelregelboek, hun gelijk te halen bij de scheidsrechter. De geraakte vrije worp had geteld moeten worden, daar hadden ze een punt.

Bladel kwam sterker uit de rust en wist na een 0-7 run het verschil weer binnen de tien-punten-grens te krijgen: 47-38. Om de flow van Bladel te doorbreken nam JRC een time-out. Hierin werd besproken om weer meer gebruik te maken van het voordeel in lengte en kracht en de scores dichtbij de ring te zoeken. Peter van Zadelhoff en Jasper Verhoeven werden uitstekend in stelling gebracht en na een score van Carlo Schoenmakers werd het 54-38 voor JRC aan het eind van het derde kwart.

In het laatste kwart zou JRC de voorsprong uit moeten bouwen om de verhoudingen beter weer te geven. Met zes punten op rij bracht Besuijen het verschil richting twintig punten en het verzet van Bladel bleek volledig gebroken. Via scores van Trenidad, Schoenmakers, Schellekens en Vaars werd de uiteindelijke eindstand van 71-44 bereikt.

Coach Frank Schellekens blikte terug op de prestaties van de beschikbare spelers: "Het is altijd afwachten hoe het team reageert op de afwezigheid van vaste waarden. Verschillende spelers zijn vandaag opgestaan en hebben de ontstane gaten goed opgevuld. Schoenmakers en Schellekens zijn spelers die normaal vooral hun medespelers beter maken, maar nemen vandaag samen ook nog eens 19 punten voor hun rekening."

De koploper van de competitie, EBBC uit Den Bosch, kwam dit weekend niet in actie. Met één wedstrijd meer gespeeld, komt JRC nu op gelijke hoogte en mag het zich mede-koploper noemen. De nummer drie van de ranglijst, Kimbria uit Maastricht, verloor dit weekend in Nuenen van Achilles, waardoor het nu twee verliespunten méér heeft dan JRC. De titelstrijd blijft dus spannend, al lijkt Kimbria af te haken voor het kampioenschap. Voor JRC rest de taak om de spelers scherp te houden en de druk op EBBC te blijven leggen.


C-jeugd HCB'92 laat tegenstander langszij komen

Boxtel - De C-meiden van HCB'92 troffen zondag thuis de ploeg van MHV'81 uit Mill. De wedstrijd verliep in eerst instantie boven verwachting, omdat HCB niet had gedacht een kans te maken tegen de bezoekers, die op tweede plaats staan in de competitie.

De verdediging stond goed vast en ook werd er veel aangevallen. Veerle van Abeelen, Lieke van Rooij en Anouk Foolen kwamen tot scoren en ook de rest van het team stond goed te spelen. De met enkele doelpunten opgebouwde voorsprong van HCB slonk omdat MHV'81 bleef komen. De eindstand kwam uiteindelijk op 9-9.

Pijnlijk verlies kaderteam Wapen van Liempde

Liempde - In de uitwedstrijd tegen Moira uit Lith heeft het kaderteam van biljartvereniging het Wapen van Liempde een pijnlijk verlies moeten incasseren. Alleen Martien van den Tillaart wist tot winst te komen en maakte 160 caramboles kader 57/2 in tien beurten, een moyenne van zestien.

Een bijzondere prestatie leverde Cees van Eindhoven, die, nadat zijn tegenstander de partij uitmaakte in zestien beurten, zelf in de gelijkmakende beurt de nog resterende 49 caramboles maakte. Zowel Harm van de Laar als Leo van Hastenberg moesten de partijwinst aan de tegenstanders laten, zodat de gehele wedstrijd met 5-3 werd verloren. Ondanks deze geringe nederlaag blijven de Liempdse biljarters de ranglijst aanvoeren.

Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - Bij JBV De Walnoot werd maandag weer het wekelijkse open Mix-toernooi gespeeld. De 42 aanwezige spelers speelden hun partijen op de binnenbanen van de Jeu de Boulesvereniging, beschut tegen de winterse kou. Ook de door de vrijwilligers zelfgemaakte erwtensoep met toast en echte Brabantse zult bood de nodige warmte.

De uitslagen van het toernooi waren als volgt: de eerste plaats was voor Jos van Grinsven met 3/26 punten, Ben Heutink werd tweede met 3/20 punten, Michel Luijten derde met 3/15 punten. De vierde plek werd veroverd door Marietje Verhallen (3/14 punten), Ben van Casteren (3/12 punten) werd vijfde, Piet Schouten (3/7 punten) zesde en Cor Bertens (2/17 punten) bezette de zevende positie.

Op elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is elke aangemelde deelnemer van harte welkom om mee te doen aan deze regiomix bij JBV De Walnoot, Selissenwal 25, 5282 SJ in Boxtel. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

Verlies voor Blox in vijfsetter

Boxtel/Mierlo - Bij binnenkomst in de zaal van DKJO Mierlo zaterdag viel meteen het kleine speelveld op. Aan drie zijden waren de muren erg dichtbij terwijl aan de enige 'open' zijde de tribunes dicht tegen het veld aan stonden. Gedurende de wedstrijd zijn aan Blox-zijde ten minste acht lijnfouten bij de service gemaakt, door de weinige speelruimte bij de opslag, tegenover nul fouten bij de tegenstanders. Daarnaast lieten de Blox-meiden opvallend veel ballen bewust lopen in de veronderstelling dat deze buiten de lijnen zouden belanden, het gevolg van het optisch bedrog van de nabije muren.

Gezien de stand op de ranglijst leefde vooraf de gedachte dat deze wedstrijd zou worden gewonnen. De thuiswedstrijd tegen DKJO was gewonnen met 3-1 en vooraf werd door coach Luc Kivit aangegeven dat de meiden voor een 4-0 overwinning moesten gaan, ook om bovenaan in de middenmoot mee te blijven draaien.

In de eerste set ging de stand in het begin gelijk op. Hierna nam Blox afstand door goede services en een aanval die beter ging lopen. Hannah van Esch, Iris Kleine en Carmen Steenbakkers vielen goed aan, maar Blox had moeite met de aanval en servicedruk van een lange aanvalster van DKJO. Een time out door Blox bij 14-19 bleek een goede keuze; er werd meteen een side out gemaakt. De aanvalsters van Blox sloegen enkele ballen uit, maar behaalden met 18-25 toch een redelijk gemakkelijke eerste setwinst door enkele gevarieerde goede aanvallen en mooie bloks.

De tweede set begon Blox slordig. De pass liep niet zoals in de eerste set, waardoor er geen aanvalsdruk meer werd gemaakt. De tegenstanders maakten enkele goede aanvallen en liepen uit naar 11-5. Met een time out hoopte de coach het tij te keren, maar Blox bleef teveel individuele fouten maken. Elke van Rooij werd ingebracht voor Kleine in de hoop dat haar sprongkracht aan het net het team door deze fase heen kon helpen. De dames van DKJO maakten uitstekend gebruik van hun gemiddeld langere lengte aan het net en scoorden veel punten. Er volgde een tweede time out bij 18-7, maar helaas wordt deze set verloren met 25-13.

Blox begon meer geconcentreerd aan de derde set en viel sterk aan. Helaas had DKJO een goed blok en stonden zij sterk te verdedigen. De set ging gelijk op tot 8-8. De tegenstanders liepen enkele punten uit met goede services. Steenbakkers serveerde Blox weer in de wedstrijd met enkele snoeiharde services. Blox kwam gelijk en ging door: 12-14. Enkele goede services van Van Esch en aanvallen van Juliette Pruijn hielden de meiden in de wedstrijd. Met de lange dames van DKJO hadden zij voorin veel aanvalsdruk waardoor ze inliepen en een voorsprong namen bij 21-20. De spannende set werd door enkele persoonlijke fouten verloren met 25-21.

De vierde set was beslissend: werd het een geflatteerd verlies met 3-1 of toch een vijfsetter? Blox startte prima en er werd weer goed aangevallen. Helaas bracht DKJO alle goede aanvallen terug. Door een goede servicereeks en een drie-meter aanval van Van Esch liep Blox licht uit. Bij een stand van 14-16 werd Van Rooij ingebracht voor Pruijn. Blox begon harder te knokken, had enkele goede bloks en liep uit naar 15-20. Blox wist enkele aanvallen van de lange aanvalster goed te blokken waardoor dit gevaar werd ingedamd. Steenbakkers serveerde vervolgens scherp en hard en met aanval van Van Esch werd de set binnengesleept: 18-25.

In de allesbeslissende vijfde set begon Blox goed. Enkele slim geplaatste ballen door Nienke Bosma leverden direct een voorsprong op. Helaas kwam de tegenstander terug met goede services. Blox maakte net iets meer persoonlijke fouten. Een harde smash van Van Esch werd prima door de libero van de grond gehaald en er werd van speelhelft gewisseld: 8-5 voor DKJO. Bij Blox liep de pass niet meer en de tegenstander liep uit naar 13-10. Met een laatste time out hoopte de coach Blox weer in de wedstrijd te krijgen, maar helaas wist DKJO de wedstrijd uit te spelen en won de set met 15-10.

Na dit verlies gaan de meiden van Blox met geheven hoofd op naar de volgende wedstrijd. Aanstaande zaterdag 21 januari spelen zij om 13.00 uur in thuishonk De Braken tegen Livoc, dat momenteel de tweede plaats op de ranglijst bezet.

Spannende onderlinge strijd bij 't Ivoor

Boxtel - De twee C1 libreteams van BV 't Ivoor moesten afgelopen week tegen elkaar aantreden. Het werd een biljartavond waarbij de strijd zeker niet ontbrak. Bij elke partij werd op het scherpst van de snede gestreden. Dit mondde uit in een 29-27 overwinning voor team 1.

Don van der Wiel won van Cees van Eindhoven in een marathonpartij. Theo Verhagen won nipt van Louis van der Meijden met 10-9 in een partij van slechts veertien beurten. Hoewel Van der Meijden een serie produceerde van 80 caramboles en een moyenne speelde van 12,21, moest hij de overwinning aan Verhagen laten. Emanuel Coort wist Chris Fasseur, die een serie van 55 caramboles maakte, te verslaan in een spannende partij. Ook hier was de uitslag 10-9.

Team 3 kreeg zware klop in Heeswijk. Emanuel Coort redde hier de eer met een winstpartij. Ad van Os en Peter van Giersbergen waren kansloos. Team 4 speelde een verdienstelijke remise tegen het hooggeplaatste Royal 2. Theo van Dongen was de enige van 't Ivoor met winst. Math Hendriks en Gerard de Beer kwamen slechts een paar caramboles tekort.

Bij de afdeling Recreanten libre boekte team 1 weer een mooie overwinning. Theo Verhagen, Toon Bevers en Peter Franken speelden overtuigend en wonnen hun partij. Fouad Hasbani moest genoegen nemen met zeven punten. Team 2 behaalde een mooi resultaat door te winnen van NGTR 1. Rien Meijs en Wim Bekkers zorgden voor twee winstpartijen. Frans Klein kwam 1 carambole tekort en Jan Meeuwis behaalde acht punten. Team 3 moest de eer aan de tegenstanders laten. Wim van Dijk en Frans van de Boogaard wonnen hun partij. Frans Klein en Harrie Verhoeven lieten te veel punten liggen.

Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein lieten alle drie de teams zich aftroeven door hun tegenstanders. Het 3-banden groot team zette hun zegereeks voort door nu weer met 30-16 te winnen. Grote uitblinker was hier Bernhard Legierse die met een moyenne van maar liefst 1.068 met de eer ging strijken. Leo van Westelaken en Louis van der Meijden voegden daar beiden een winstpartij bij. Dit alles ging gepaard met een teammoyenne van 0,760.

L'Union herpakt zich

Boxtel - Onder aanvoering van Adri van de Langenberg heeft het eerste zestal van handboogschutterij l'Union Boxtel vorige week een goed resultaat geboekt in de derde competitiewedstrijd 25m 1 pijl. Het eindresultaat van 1132 punten in Sint-Oedenrode was een hele verbetering ten opzichte van de twee voorgaande.

Van de Langenberg liet 235 punten optekenen en liet daarmee zien het schieten nog niet verleerd te zijn. Henk Jegers kwam tot 226, Marchel Kluijtmans tot 225, Gerard van der Steen tot 224, Paul Smolders tot 222 en Frank van Grinsven tot 220 punten. Voor de stand in de ere-klasse schoot het team er echter niet veel mee op, daar concurrent Amicitia Schijndel precies evenveel punten behaalde.

Eva Roos na lang blessureleed regiokampioen 2017

Foto: Dorina Afari

Boxtel/Rosmalen - Tijdens de regiokampioenschappen niveau N2 en Divisie 2 die zondag in Rosmalen gehouden werden, konden turnsters tickets verdienen naar de landelijke allround wedstrijden en naar de regionale toestelfinales. Het was een succesvolle dag met medailles voor Romy Schepens en Eva Roos.

In de jongste categorie instap kwamen Maissam Bezbiz en Nina van Meersbergen in actie. Maissam behaalde de toestelfinale sprong en balk. Ze eindigde op de achtste plaats, wat voldoende is voor doorstroming naar de landelijke wedstrijd. Nina turnde een wedstrijd met een dure fout op sprong, ze eindigde op de negentiende plaats.

Eva Roos straalt op het hoogste erepodium. (Foto: Dorina Afari) Foto: Dorina Afari

Bij de pupillen N2 turnde Esmée Komen een sterke wedstrijd met maar liefst drie punten meer dan de vorige wedstrijd. Ze turnde in een sterk deelnemersveld en behaalde een achtste plaats. Op dit moment is het nog spannend of dat voldoende is voor doorstroming naar de landelijke wedstrijden. Esmée plaatst zich wel zeker voor de sprong- en brugfinales.

Romy Schepens en Guylène Brunneman lieten een mooie wedstrijd zien bij de jeugd Divisie 2. Daarmee plaatsten ze zichzelf voor de landelijke wedstrijd maar ook voor alle vier de toestelfinales.
Romy mocht tevens plaatsnemen op het erepodium om de zilveren medaille in ontvangst te nemen.
Voor Guylène was er allround een zesde plaats.

Voor Tabitta werd de dag spectaculair afgesloten door het verrassend goede optreden van seniorturnster Eva Roos. Net als bij de vorige wedstrijden blonk ze weer uit op vloer met een zeer hoge score. Na lang blessureleed pakte ze voor het eerst de gehoekte tsukahara weer op. Hard werken tijdens het revalideren loont, Eva mag zichzelf met trots regiokampioen 2017 noemen bij de senioren tweede divisie. Daarmee is ze uiteraard geplaatst voor de landelijke wedstrijden en mag ze ook deelnemen aan de toestelfinales sprong, brug en vloer.

16 / 16

T C X E P Y J H A G N N P S R X
A N T I O X I D A N T E N K D A
R N S O L P A S U P E R F O O D
W K Z P Y G N D E P I U G K V Y
E R Z R S T I D X E N Z G O I P
G Q N O A F L A E S D O O S T E
R U E T C E U A E T J N A O A Q
A I I E H L R Z T I S I V L M V
S N L I A R I P B C M M A I I R
N O A N R E P E A I O A N E N U
E A C E I E S N R D S E C J E C
M C I S D S L N E E R I I A N H
Y A M R E T L E M A Z R E V Y T
Z C E N N N M H L T V I S Z N E
N I H S C E N E R U Z T E V M N
E D C N E T N A L P N J R M H M

19 januari - 12 februari

Podium voor amateurkunsten
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel (za&zo)

Donderdag 19 januari

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Op de koffie bij Betty & Patricia
15.00 uur, Uitvaartonderneming Bijnen, Baroniestraat 53, Boxtel

Kaartverkoop zittingsavonden Ploegersland
19.30 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmavond 'The Wind That Shakes The Barley'
20.15 uur, Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Pubquiz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 20 januari

Darttoernooi
12.30 uur, Omnisportvereniging L'Union, Molenwijkseweg 5a, Boxtel

Cabaretvoorstelling Roué Verveer UITVERKOCHT
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zondag 22 januari

Tweedehandsmarkt Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Maandag 23 januari

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 24 januari

Lezing 'spirituele dimensie van duurzaamheid'
14.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Open Avond Helicon MBO Boxtel
17.00 uur, Mijlstraat 20, Boxtel

Thema-avond voor ondernemers over biomimicry
19.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Woensdag 25 januari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 26 januari

Start cursus Digisterker: werken met e- overheid
10.00 uur, Computerlokaal, Gemeente, Markt 1, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Ekklesiavieringen
19.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Finale Dicht-Slam-Rap
20.00 uur, Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Het Leerhuis n.a.v de Ekklesiaviering
20.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Vrijdag 27 januari

Open Dag Sint Lucas
14.00 uur, Sint Lucas, Burgakker 17, Boxtel

Jeugdzittingsavond
19.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zaterdag 28 januari

Open Dag Sint Lucas
10.00 uur, Sint Lucas, Burgakker 17, Boxtel

Jeugdzittingsavond
19.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

DJ Contest
19.30 uur, B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Explosion Rockets
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

superfood
verzamelterm
eetbare
planten
vruchten
proteine
mineralen
vitaminen
enzymen
antioxidanten
polysachariden
vetzuren
aminozuren
vrij
van
pesticide
chemicalien
gojibessen
cacao
maca
spirulina
hennepzaad
tarwegras
kokosolie
quinoa

Foto: Evi Vugs

Sofie en Anne Vugs