DeMooiBoxtelKrant

25 maart 2015

DeMooiBoxtelKrant 25 maart 2015


Debuut Boxtelaar Maarten Peijnenburg in betaald voetbal Drie spelers uit Boxtel in verdediging Jong PSV tegen Telstar

Boxtel - Met zijn invalbeurt afgelopen vrijdagavond voor Jong PSV in het duel met Telstar, heeft de 18-jarige Boxtelaar Maarten Peijnenburg zijn debuut gemaakt in het betaald voetbal.

Verdediger Peijnenburg kwam namens de Eindhovenaren in de 77e minuut bij een 1-1 stand op het veld in het Tata Steel-stadion in Velsen. Uiteindelijk werd dat ook de eindstand. De jonge Boxtelaar sprak van een 'lekkere invalbeurt' en kreeg daarvoor achteraf de complimenten van de teamleiding van Jong PSV. Peijnenburg, die uitkomt voor de Onder 19 (A1) van de Eindhovense club, kreeg donderdag te horen dat hij deel uitmaakte van de selectie van Jong PSV voor het duel met Telstar. De van het Boxtelse ODC afkomstige voetballer had ook begrepen dat hij een grote kans op speelminuten zou maken. "Dan gaat de spanning wel door je lichaam heen. Maar zodra je het veld betreedt, denk je alleen aan voetbal en is al die spanning weg."

Voor Peijnenburg was zijn selectie een grote verrassing. Tot voor kort zat hij bij PSV O19 op de bank en maakte hij weinig minuten. Sinds een maand staat de Boxtelaar echter in de basis en speelde hij een paar goede wedstrijden als centrale verdediger. "Dat je dan, twee maanden nadat je 18 jaar bent geworden je debuut in het betaald voetbal mag maken, is een droom die uitkomt." Peijnenburg speelt nu tien jaar bij PSV en heeft het daar goed naar zijn zin. "Het is er allemaal top geregeld, ook buiten het voetbal om." Hoewel zijn eerste wedstrijd bij Jong PSV naar meer smaakt, wil hij zich focussen op de O19 en zijn goede prestaties bij dat team een vervolg geven.

Door de invalbeurt van Peijnenburg spelen er inmiddels drie Boxtelaren in de verdediging bij Jong PSV. Ook de 20-jarige Sander Heesakkers, eveneens afkomstig van ODC, maakt deel uit van dit team. Verder woont Augustine Loof (19), die tegen Telstar de 1-1 scoorde, sinds enige tijd in Boxtel.

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft de gemeenteraadsvergadering, waarin gisteravond gesproken zou worden over de detailhandels- en horecavisie en het nieuwe parkeerbeleid in het Boxtelse centrum, met een week uitgesteld. Door een fout in de gemeentelijke organisatie hadden de raadsleden een verkeerde versie van de visie ontvangen.

De fout werd maandagavond geconstateerd door wethouder Eric van den Broek. De visie is opgesteld aan de hand van een intensief participatietraject met inwoners en belangenorganisaties en gaat over belangrijke, economische keuzes voor de Boxtelse gemeenschap. Een raadsbesluit op basis van verkeerde stukken zou volgens de gemeente geen recht doen aan deze agendapunten en de belangen die daarmee samenhangen. Daarom heeft burgemeester Mark Buijs besloten de raadsvergadering te verdagen naar dinsdag 31 maart.

In de vergadering moet duidelijk worden hoe Boxtel in de nabije toekomst omgaat met de kernwinkelgebieden in de gemeente. Met name in het centrum van Boxtel, dat geconfronteerd is met veel winkels die de deuren sluiten, is de nood hoog. Om het winkelen daar aantrekkelijker te maken, heeft de gemeente ook een voorstel gelanceerd om de Markt autoluw te maken en daaromheen nieuwe parkeerplaatsen aan te leggen. Betaald parkeren zou hier plaats moeten maken voor een blauwe zone, op een klein aantal plaatsen op de Markt na. DeMooiBoxtelKrant berichtte vorige week dat dit nieuwe parkeerbeleid in het verkeerde keelgat is geschoten bij tientallen centrumwinkeliers. Voor de uitgestelde raadsvergadering van gisteravond hadden zich al diverse insprekers gemeld.

Bezorgers bedankt!

Boxtel/Lennisheuvel/Liempde - Het was even geduld hebben vorige week. Vanwege een storing bij de drukker viel DeMooiBoxtelKrant woensdag veel later dan normaal en soms zelfs donderdag pas op de deurmat. Onze bezorgers hebben zich enorm ingezet om de krant zo snel mogelijk bij onze lezers te bezorgen en daarvoor zijn wij hen ontzettend dankbaar. Dus bij deze namens de redactie: dames en heren, jongens en meiden, jullie zijn kanjers. Ontzettend bedankt!

Boxtel/Lennisheuvel/Liemde - In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart wordt om 02.00 uur de klok een uur vooruit gezet naar 03.00 uur. De start van de zomertijd betekent dit weekend een uur minder slaap, maar levert weer heerlijke, lange dagen op. Omdat de zon 's avonds later ondergaat, kunnen we langer van het daglicht genieten.

KBO

Donderdag 26 maart Bridgen in De Walnoot                                 Aanvang: 13.30 uur
                                         Handwerken in De Orion                                Aanvang: 13.30 uur
                                         De Getergde Mannen in De Speeldoos         Aanvang: 14.30 uur

Vrijdag 27 maart         Rikken en Jokeren in De Rots                                 Aanvang: 13.30 uur
                                         Contactmiddag Wijk Lennisheuvel in De Orion        Aanvang: 14.00 uur

Maandag 30 maart         Koersballen in De Orion                                         Aanvang: 14.30 uur

Dinsdag 31 maart         Hobbymiddag in De Kinderboerderij                        Aanvang: 13.30 uur
                                 Biljarten in De Walnoot                                         Aanvang: 13.30 uur
                                 Kienen in De Orion                                                 Aanvang: 14.00 uur

Woensdag 1 april Eten bij Lotus. 17.00

opgeven voor 28 maart bij Sina v. Alpen tel. 689285 of Henk Sturkenboom tel. 677863

Films die beroeren bij Stapelen: Rain Man

Boxtel - In de Ridderzaal van Kasteel Stapelen wordt morgenavond in de reeks 'Films die beroeren' de film Rain Man uit 1988 vertoond. De voorstelling duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Kaartjes kosten 5 euro

In deze Amerikaanse roadmovie van Barry Levison hoort yuppie Charlie Babbitt (Tom Cruise) dat zijn rijke vader, van wie hij lange tijd vervreemd was, is overleden. Hij reist van Los Angeles naar Cincinnati om de erfenis op te halen. Daar ontdekt hij dat het meeste geld naar een onbekende partij gaat en hij slechts de Buick Roadmaster van zijn vader krijgt. De onbekende partij blijkt zijn oudere broer Raymond te zijn, gespeeld door Dustin Hoffman. Raymond heeft het syndroom van Kanner en kan eenvoudig de lastigste wiskundeopgaven oplossen, trivia uit zijn hoofd leren en heeft een dwangmatige dagelijkse routine. Hij heeft echter lage sociale vaardigheden. Charlie neemt zijn broer mee op een reis, in de eerste plaats om een gedeelte van het geërfde fortuin te bemachtigen. In Las Vegas hoopt Charlie misbruik te maken van Raymonds wiskundeknobbel bij blackjack. Uiteindelijk realiseert Charlie zich hoe geldzuchtig hij is en betert hij zijn leven.

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Je kent het vast wel: je loopt op straat en komt iemand tegen, bekend of onbekend. Je maakt aanstalten om diegene gedag te zeggen en op dat moment slaat hij of zij de ogen neer en loopt je straal voorbij. Erger nog: diegene kijkt je recht aan terwijl je hem of haar groet en zegt niets terug. Alsof je er niet bent. Een rare gewaarwording. Dat vond ook Ingeborg van den Bogaard, die besloot er iets aan te doen. Ze riep aanstaande zaterdag 28 maart uit tot 'Goedendag-dag'.

"Het stoort me al erg lang. Kinderen die mensen niet eens aankijken, mensen die tijdens het uitlaten van de hond niets terugzeggen als je vriendelijk 'hallo' zegt. Dat kan toch gewoon niet. Je gaat je bijna afvragen of je een freak bent als je iemand groet die jou vervolgens gewoon negeert." Ingeborg van den Bogaard had er genoeg van en maakte een evenement aan op Facebook: Goedendag-dag. Zaterdag 28 maart is het zover en is het de bedoeling dat mensen elkaar 'weer gewoon' gaan groeten en een praatje met elkaar maken als ze bijvoorbeeld in de rij staan bij de slager. Maar de insteek van deze dag is ook dat mensen eens bij zichzelf te raden gaan en nadenken waarom ze soms niets tegen passanten zeggen die hen wel, of niet, groeten.

"Zo willen we onze kinderen toch niet opvoeden", aldus Ingeborg. "We moeten zelf het goede voorbeeld geven. Contactmomenten met andere mensen worden al steeds spaarzamer. Als je die paar kansen per dag niet pakt, blijft er straks helemaal niets over. Op social media als Facebook maken we grappen en kletsen we heel wat af met elkaar, maar als we elkaar dan ergens tegenkomen groeten we niet eens. Dat vind ik raar. Ik spreek eigenlijk altijd mensen aan of zeg gedag en ik ben ervan overtuigd dat je ze daarmee een goed gevoel kunt geven. Het is een kleine moeite. Nee, het is niet eens een moeite!"

"Het moet veranderen. Als je iemand ziet, dan zeg je toch 'hoi'? Op het schoolplein, in de spreekkamer bij de dokter, in de trein, noem het maar op. Probeer het weer eens. Stel je eens open voor een ander." Wat Ingeborg betreft mogen we 'gewoon weer terug naar vroeger'. Lekker ouderwets; menselijk contact. "Als je mensen regelmatig gedag zegt, is het meteen gezelliger, voor hen en voor jezelf. Als je een 'hoi-relatie' met iemand hebt, zul je met diegene minder snel een conflict krijgen want je 'kent' elkaar."

"Ik heb hier in de buurt contact met een paar ouderen, dat is begonnen met het opsteken van een hand. Sommigen zitten erop te wachten dat ik dagelijks met de hond voorbij loop en dat we elkaar dan groeten. Dat geeft hen en mij een fijn gevoel. Als dat nou tien mensen per dag zouden doen, moet je eens kijken wat dat voor effect geeft. Dat je mensen laat weten: 'Ik zie jou, jij bent er ook.' Dat is ook het verdringen van eenzaamheid in onze maatschappij de steeds meer naar binnen gekeerd is. Maak eens een praatje, al praat je maar over het weer. Dát kan altijd!"

Het Kapittel en de Kanunnikenstraat

Foto: Marie Fick

De oudste seculiere kapittels in Brabant dateren uit de elfde en twaalfde eeuw. Ze zijn merendeels ontstaan uit de Karolingische klerkencolleges van de vroege middeleeuwen. De leden zijn geen kloosterlingen, maar leiden wel een gemeenschappelijk leven volgens een canonieke regel, en worden daarom wel kanunniken genoemd.

Het is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de Sint-Petruskerk als zij in 1493 tot collegiale kerk wordt verheven. Zij wordt dan de zetel van een college van kanunniken, van een kapittel. De kerk bezit in de vijftiende eeuw verscheidene altaren, waaraan beneficies of prebenden zijn verbonden, dat zijn met de bediening van een altaar samenhangende inkomsten. Deze inkomsten vormen de grondslag voor de oprichting van een kapittel.

Tot oprichting van het Boxtelse kapittel wordt besloten door baanderheer van Boxtel Hendrik van Ranst en zijn vrouw Henrica van Haeften. Dit geschiedt in overeenstemming met de toenmalige pastoor Henricus van Lotthum en de beneficianten (rector) van de altaren. De stichting van het kapittel wordt op 2 januari 1493 goedgekeurd door de prins-bisschop van Luik, Joannes van Horne.

Foto: Marie Fick

Den Bosch is met zijn dertig kanunniken veruit het grootst; Oirschot heeft elf leden, Sint- Oedenrode heeft er acht en de overige kapittels, waaronder Boxtel, tellen elk negen kanunniken. In Boxtel worden daarvoor inkomsten uit tien prebenden genoten, de deken heeft er namelijk twee.

Ingevolge de stichtingsakte hoeven in Boxtel de kanunniken bij hun benoeming nog geen priester te zijn. Zij moeten zich wel binnen een jaar tot priester laten wijden, tenzij een wettig beletsel dit verhindert. Volgt een benoemde dit voorschrift niet op, dan moet hij afstand doen van zijn kanonikaat. Leven in concubinaat wordt veroordeeld en is strafbaar gesteld.

Aan de kanunniken is het toegestaan ten hoogste zestig achtereenvolgende dagen absent te zijn. Het voortdurend afwezig zijn echter, het niet-resideren, is een euvel, dat in de kapittels veelvuldig voorkomt.

In die tijd meent men God het voortreffelijkst te dienen door het bidden of zingen van de kerkelijke getijden. De getijden bidden de kanunniken gezamenlijk in het koor, staand of zittend in het koorgestoelte, de zogenaamde kanunniken banken. Elke dag moet op het hoogaltaar de hoogmis worden gecelebreerd en op zaterdag daarenboven een gezongen mis aan het Maria-altaar.

Bron: de Boxtelse St. Petrus van Piet Dorenbosch

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Paasoratorium in de protestantse kerk

Bijschrift? Foto: Cantorij

Boxtel - Het Paasoratorium 'Als de Graankorrel sterft... brengt zij veel vruchten voort' wordt op zondag 29 maart om 15.30 uur als concert opgevoerd in de protestantse kerk in Boxtel. Het concert waarin verschillende aspecten van de Veertigdagentijd en Pasen op een bijzondere muzikale manier aan de orde komen, wordt de dag daarvoor om 19.30 uur in de protestantse kerk aan de Schijndelseweg 1 in Sint-Michielsgestel gegeven.

De verschillende thema's van het Lijden, de Dood en de Opstanding van Jezus worden gezongen door de Cantorij van de protestantse kerk Boxtel begeleid door piano (Louis Joosten) en orgel (Ko Suurmond). Solisten zijn de bariton Dirk Struycken en de sopranen Arien van den Aker en Monique Joosten. Het geheel wordt omlijst door dwarsfluit (Julia van Gulik). De verschillende muziekstukken worden afgewisseld met door Anneke Jepma gesproken teksten van Marijke de Bruijne. De uitvoering staat onder muzikale leiding van dirigente Monique Joosten.

De Cantorij van de protestantse gemeente Boxtel nodigt liefhebbers uit om de concerten bij te wonen. Kaarten kosten 7,50 euro per stuk, jongeren onder 16 jaar betalen 5 euro per kaartje. De opbrengst is bestemd voor de aanschaf van een akoestische piano voor de protestantse kerk Boxtel. Deze zal gebruikt worden tijdens de kerkdiensten, als begeleiding van de Cantorij, en voor concerten door musici in de kerk. Giften zijn van harte welkom op rekeningnummer NL40RABO 0169949931, ten name van 'Cantorij protestantse kerk Boxtel', onder vermelding van 'piano'.

Dienstbaar zijn aan de samenleving, daarom was ik brandweerman

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Bijna dertig jaar was hij actief als brandweerman en op het moment dat hij stopt is hij de langst actieve brandweerman binnen het Boxtelse korps. Jeroen Niemeijer had dan wel in april vorig jaar zijn laatste uitruk, afgelopen weekend nam hij op gepaste wijze afscheid van het korps. Ook Burgemeester Mark Buijs kwam op zijn afscheidsfeest langs en spelde een Koninklijke Onderscheiding bij Niemeijer op, die werd geroemd om zijn jarenlange inzet voor de samenleving.

In september 1986 kwam Jeroen bij het Boxtelse korps. "Een kennis van mij die bij de brandweer was vroeg mij om er ook bij te komen. Frans Daniels, de brandweercommandant, belde me meteen op, maar ik moest eerst nog in dienst. Daarna belde hij weer met de vraag of ik nog interesse had om bij het korps te komen." Ambitie om brandweerman te worden had Jeroen daarvoor nooit gehad. "Ik denk wel dat de jeugd er tegenwoordig meer door aangetrokken wordt. Dit heeft zeker te maken met alle sociale media en dus ook de aandacht voor ons werk."

De eerste jaren volgde Jeroen vele cursussen totdat hij na drie jaar zijn papieren voor Hoofd Brandwacht binnen had. "Op dat moment ben je eigenlijk all-round. Je weet wat te doen bij hulpverlening, mag blussen en hebt geleerd hoe je met ademlucht om moet gaan." Terwijl je als brandweerman de opleiding volgt, ga je al mee met uitrukken. "De eerste grote brand die ik me kan herinneren was bij de Burchtwol in Selissen. Deze brand was zo intens dat de ramen van de naastgelegen flat gewoon wegsmolten."

Een aantal jaar later ging Jeroen beroepsmatig verder. "Vijf jaar lang was ik beroeps. Ik zorgde voor het onderhoud aan de materialen en gereedschappen. In 1996 kwam daar het onderhoud voor de post Liempde bij. Na enige jaren heb ik de opleiding tot chauffeur/pompbediende gevolgd. Doordat ik al zo lang mee vooraan had gestaan kon ik nu als chauffeur al goed inschatten welke materialen het eerste nodig waren."

"Je maakt als brandweerman veel indrukwekkende momenten mee zoals de grote brand bij De Haagakker of het ernstige treinongeval in januari 1989. Ook de heftige uitrukken met bijvoorbeeld dodelijke slachtoffers maken veel indruk. Op zulke momenten zie je hoe hecht ons brandweerkorps is. We zijn er voor elkaar, delen lief en leed met elkaar. Veel praten, samen zijn, lachen en huilen, dat is de enige manier om het te verwerken. We hebben zo altijd zelf als groep alles weten op te lossen, zonder gebruik te hoeven maken van bijvoorbeeld slachtofferhulp." Bij het Boxtelse korps is het gebruikelijk om dergelijke heftige indrukken te verwerken met de partners erbij. "Het is belangrijk dat het niet weggestopt wordt. Je moet er open en eerlijk over praten, dat helpt het beste."

"Als brandweerman wil ik graag dienstbaar zijn aan de samenleving, dat was mijn drijvende motivatie. Nu ik zelf vijftig ben is het mooi geweest. Ik heb even stil gestaan en er zijn veel veranderingen gaande in de regio. Nu is het een goed moment om het stokje over te dragen." De betrokkenheid stopt echter zeker niet. Jeroen zal op donderdag gewoon aanwezig zijn bij de wekelijkse trainingen en ook zijn bestuursfunctie binnen de vereniging blijft hij met plezier vervullen. "Bij de volgende grote brand zal ik er alleen aan moeten wennen dat ik dan ook achter het lint moet blijven staan. Maar ach, het lijkt me ook wel eens mooi om van een afstand te zien hoe mijn collega's een brand bestrijden en alles organiseren."

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Doe mee aan SamenLoop voor Hoop Liempde Estafette-wandeling van 24 uur haalt geld op voor KWF Kankerbestrijding

Foto: Commissie Communicatie SamenLoop voor Hoop Liempde

Liempde - Op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 vindt in Liempde een uniek evenement plaats: de SamenLoop voor Hoop van KWF Kankerbestrijding. 24 uur lang gaan Liempde, Boxtel en omgeving de strijd aan tegen kanker. De organisatie kan echter pas van start bij voldoende animo, dus geef je nu op en doe mee aan dit bijzondere wandelevenement.

De opbrengst van SamenLoop voor Hoop komt in zijn geheel ten goede aan KWF Kankerbestrijding. De loop wordt gehouden in het centrum van Liempde op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015, van 14.00 uur tot 14.00 uur. Als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker wandelen teamleden afwisselend 24 uur. Teamleden die niet wandelen, kunnen samen met het publiek 24 uur lang genieten van allerlei activiteiten, kraampjes en optredens van lokale artiesten. Na een bijzondere 24 uur loopt iedereen de laatste ronde samen.

Eén op de drie mensen wordt ooit geconfronteerd met de diagnose kanker. SamenLoop voor Hoop is een mooie gelegenheid om (ex)kankerpatiënten te steunen, degenen die eraan overleden zijn te gedenken en om geld in te zamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Door mee te doen met SamenLoop voor Hoop strijd je mee tegen kanker én beleef je een uniek, geweldig en hartverwarmend weekend. Het succes staat of valt natuurlijk met de deelname van voldoende teams. Jong en oud, familie, vrienden, collega's, (sport)verenigingen, buren, iedereen kan meedoen door een team te vormen van ongeveer 10 tot 15 mensen. Elk team zamelt voorafgaand aan het evenement zoveel mogelijk geld in. Het is geen wedstrijd, maar een continue wandel-estafette waarbij teamleden elkaar afwisselen. Het is de bedoeling dat er tijdens het 24 uur durende evenement altijd iemand uit je team op het parcours loopt. Je moet dus zelf een loopschema maken met je team. Naast het wandelen organiseren de teams tijdens de SamenLoop voor Hoop allerlei activiteiten om de opbrengst verder te vergroten.

Foto: Commissie Communicatie Samenloop voor Hoop Liempde
Foto: Commissie Communicatie Samenloop voor Hoop Liempde
Foto: Commissie Communicatie SamenLoop voor Hoop Liempde

Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per deelnemer. Daarvoor krijgt iedere deelnemer het speciale samenloop T-shirt. Heb je niet voldoende mensen om met een team mee te lopen? Je kunt je ook aanmelden als individuele loper. Bij voldoende individuele aanmeldingen wordt een team gevormd. Meld je zo snel mogelijk aan via http://samenloopvoorhoop.nl/liempde/hoe-kan-ik-helpen/meewandelen. Je kunt je niet alleen inschrijven als deelnemer of als team, maar ook als survivor. Iedereen die kanker heeft of heeft gehad, is een survivor en als speciale gast van harte welkom bij SamenLoop voor Hoop. Als je mee wandelt als survivor krijg je het survivorssymbool, de paarse anemoon die staat voor gezondheid, verwachting en bescherming.

Ook is er veel behoefte aan vrijwilligers, omdat het evenement volledig op hun inzet draait. Er zijn mensen nodig die kaarsenzakken klaarzetten, het verkeer regelen, de catering verzorgen, fotograferen, de tent opbouwen en afbreken en nog veel meer. Alle hulp is welkom. Meld je daarom aan als vrijwilliger via http://samenloopvoorhoop.nl/liempde/hoe-kan-ik-helpen/vrijwilligers. Ook sponsoren zijn van harte welkom om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Wil je met jouw bedrijf SamenLoop voor Hoop Liempde sponsoren - in geld of in natura - of weet je nog ergens een sponsorpotje dat goed hiervoor ingezet zou kunnen worden? Laat het de organisatie weten. Natuurlijk kunnen particulieren ook doneren via bankrekeningnummer: NL42RABO0301938474 t.n.v. KWF Kankerbestrijding inzake Samenloop voor Hoop Liempde.

Ga naar www.samenloopvoorhoop.nl/Liempde voor meer informatie en kijk op Facebook: https://www.facebook.com/SamenLoopvoorHoopLiempde2015.

5 / 24

Vorig jaar was de modeshow op een punt te vinden, nu in het hele centrum. Foto: Marie Fick

Boxtel - Aanstaande zondag vieren de Boxtelse centrumondernemers de lente met een koopzondag vol activiteiten. Er zijn modeshows, activiteiten voor de kinderen, volop terrassen om met een drankje of een hapje gezellig mensen te kijken en natuurlijk zijn de winkels open.

Van 12.00 tot 17.00 uur kan er geshopt worden in het centrum. Winkels die open zijn, zijn te herkennen aan een fleurig bord op het raam en bloemetjes voor de deur. Veel modeondernemers laten daarnaast hun mooiste creaties uit de nieuwe collectie zien tijdens modeshows. Niet op een podium dit jaar; in een parade lopen de modellen om 13.00, 14.30 en 16.00 uur van Bakker Bart tot aan de Rabobank en door de Croonpassage. Ze worden begeleid door muziek en dragen borden mee waarop te zien welke kleding uit welke winkel komt.

De kinderen hoeven zich zondag geen seconde te vervelen. Er staan verschillende spelletjes voor ze opgesteld in de winkelstraten en er is een springkussen. Ze kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd, waarvan de winnaar bekend wordt gemaakt tijdens de Oranjebraderie op zondag 26 april. De kinderen die van te voren bloemen hebben geknutseld voor deze dag, kunnen hun kunstwerkjes in verschillende winkels bewonderen.

Organisatoren Filipe van den Borne van Filipe Mode en Janneke van Uden van 3-Trend zochten een half jaar geleden al samenwerking met het SintLucas voor dit evenement. Zij vroegen leerlingen een concept neer te leggen, dat nu door eerste en derde jaars wordt uitgevoerd. Zo kunnen de ondernemers samen de bloemetjes buiten gaan zetten zondag. En bezoekers uiteraard ook, in de winkels en bij de horeca; zaterdagnacht wordt de klok verzet, dus bij mooi weer is het zondag lekker lang goed toeven op de vele terrassen.

De Markt wordt zondag niet afgezet, dus daar kan gratis geparkeerd worden.

6 / 24

Happy of Crappy Meal?

Verschrikt lees ik de bladen door. Ja, het staat er echt: een McDonald's in de gemeente Boxtel! Ik kan mijn ogen niet geloven.

Ik had al wel geruchten gehoord, maar toen kon ik nog niet geloven dat een officiële Fairtrade-gemeente; een gemeente dat zich trots profileert met eerlijke handel, in zou stemmen met een dergelijke onderneming: een McDonald's?!

McDonald's verjaagt namelijk samen met andere ondernemingen inheemse volkeren in het tropisch regenwoud, de zogenoemde longen van de aarde, van hun voorouderlijke gronden, en kapt deze waardevolle bomen voor verpakkingsmateriaal en gebruikt de grond voor veevoer (verbouwen van graan en soja). Niet alleen staat het ecologisch aspect van deze plannen met McDonald's averechts op wat de gemeente wil bereiken als Fairtrade-gemeente, maar ook zeker op het gezondheidsaspect.

Hoeveel kinderen fietsen vanuit Liempde naar hun scholen in Boxtel en terug? Hoe makkelijk is het voor hen om hier straks naartoe te fietsen na school? Want laat het nou net zo zijn dat onderzoek heeft uitgewezen dat een groot deel van de mensen bij een fastfoodrestaurant eten omdat ze er toevallig zijn, niet omdat ze het zo lekker vinden of omdat ze honger hebben. Ook het Jacob Roelandslyceum ligt in een 'gunstige' hoek van Boxtel.

Wie wil er nu zo'n giffabriek te midden van de kinderen; te midden van onze toekomst? Ik overdrijven? Niet eens een heel klein beetje: de meeste producten bij McDonald's bevatten heel veel chemicaliën en daarnaast lege calorieën. Dit is waarom na het eten bij McDonald's weer relatief snel honger wordt ervaren. Je lichaam roept om voedzame stoffen; vitaminen, mineralen, vezels, enzymen; voedingsstoffen, waarmee het lichaam echt gevoed wordt. Wanneer je lege calorieën eet, zal je lichaam honger blijven houden, omdat het onder andere vitaminen en mineralen nodig heeft om goed te functioneren, die het dan niet binnenkrijgt. Hierdoor wil je lichaam blijven eten, totdat het krijgt wat het nodig heeft, en grijp je dus na een McDonald's maaltijd veelal nog eens naar een snack. Je eet hierdoor teveel. Dit kan overgewicht veroorzaken en allerlei ziekten vandien. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. En dan heb ik het nog niet eens over wat al die chemicaliën met en in je lichaam doen, die je van McDonald's krijgt: bij wijze van een messteek in je al pijnlijke rug. Dat zal niet direct zichtbaar worden, maar zeker wel op de lange termijn.

Waarom zouden we dit willen? Waarom willen we overgewicht en ziekten stimuleren in onze gemeente? Vanwege het geld? Vanwege het zogenaamde familieplezier, dat McDonald's zou brengen?

Kunnen we niet met alle inwoners van de gemeente Boxtel en vooral ouders, die mijn idee delen, aan crowdfunding doen en zelf een leuk alternatief bieden daar? Iets dat passender, degelijker en ook ecologisch een gezonder concept is voor onze Fairtrade-gemeente? Iets dat van 'ons' is, dat constructief is voor onze gemeenschap, onze gezondheid en onze aarde?

Zoals deze bietenburger een gezond en smakelijk alternatief is voor de chemische en ecologisch onverantwoorde hamburger van McDonald's:

Ingrediënten voor 10 stuks:
2 geraspte rauwe bieten
1 gesnipperd ui
4 teentjes knoflook, fijngesneden
300 gram gekookte quinoa (met zo min mogelijk vocht)
150 gram geroosterde zonnebloempitten
100 gram geroosterd sesamzaad
75 gram amandelmeel
4 el kokosolie
3 el fijngesneden peterselie
3 el tamari (sojasaus)
zout, naar smaak
wat bloem/meel voor vastigheid

Bereiding:
Verwarm de oven naar 180 graden Celsius. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Kneed goed en vorm burgers. Bak deze 30 minuten in de oven op bakpapier. Draai ze halverwege de tijd om.

Smakelijke groeten,

Tamara

Bodem Wilhelminapark wordt voorbereid op komst Herenboeren Boxtel

Boxtel - Voedselcoöperatie Stichting Herenboeren wil op het Wilhelminapark een perceel van twee hectare pachten voor het verbouwen van soepgroenten. De grond is hiervoor echter niet geschikt en daarom heeft de Marggraff Stichting, beheerder van het landgoed, opdracht gegeven aan de HAS Hogeschool om samen met Soiltech onderzoek te doen naar de bodemkwaliteit van het park. Herenboeren Boxtel is een coöperatie waarbij mensen zich kunnen aansluiten om samen een boerderij op te zetten waar je eigen eten wordt verbouwd.

Van de honderd hectare die het Wilhelminapark telt, is zestig hectare gebruikt voor landbouw. De afgelopen decennia verbouwden loonwerkers er maïs. "Dat komt de bodemkwaliteit niet ten goede", stelt Rob van Roosmalen van de HAS Hogeschool. "Niet alleen is er veel drijfmest gebruikt, ook hebben de zware machines bodemverdichting veroorzaakt. Dat alles zorgt ervoor dat de grond aan de zure kant is en niet geschikt voor het verbouwen van groenten." Met een gedegen bodembiotoopverbeterplan moet de kwaliteit en de structuur van de bodem verbeterd worden, zodat de Herenboeren aan de slag kunnen. Dat hebben de studenten van de HAS in samenwerking met Soiltech, specialist in bodemgezondheid en plantvitaliteit, voor de eerste twintig hectare opgesteld. "Hierin omschrijven ze hoe de bodemkwaliteit verbeterd kan worden", legt Van Roosmalen uit. "We hebben de zestig hectare landbouwgrond als het ware in stukken geknipt. De twee hectare landbouwgrond die het minst geleden heeft, proberen we zo snel mogelijk geschikt te maken voor Stichting Herenboeren. Waarschijnlijk is het aanbrengen van een compostmengsel voldoende. De andere stukken grond hebben meer aandacht nodig. Die zijn wat aan de zure kant. Naast een compostmengsel, zal er bekalkt moeten worden. Vervolgens gaan we werken volgens het graanpaleis-principe: de bodem wordt ingezaaid met verschillende graansoorten. Haver, rogge, gerst en ook spelt. Die gewassen maken de bodem rijker, zodat in de toekomst ook andere initiatieven gebruik kunnen maken van de (landbouw)grond in het Wilhelminapark. Verder wordt er een perceel ingezaaid met wildbloemen. Niet alleen ziet dat er fantastisch uit, het is ook goed voor de fauna in het gebied."

Stichting Herenboeren en de HAS Hogeschool hebben een convenant gesloten voor een duurzame samenwerking. Het is de bedoeling dat er in de toekomst, bij het opstarten van andere Herenboerderijen in Nederland wederom wordt samengewerkt. Helicon (middelbare agrarische school) heeft aangegeven zich ook aan te willen sluiten. Boudewijn Tooren, bestuurslid van Herenboeren Boxtel is blij dat Stichting binnenkort kan starten met het verbouwen van soepgroente. "Aan de hand van het teeltplan dat de HAS Hogeschool en Soiltech voor ons hebben opgesteld, kunnen wij aan de slag. Het is toch prachtig dat straks zo'n tweehonderd Boxtelse gezinnen hun eigen groente kunnen telen binnen de gemeente? En dat op één van de mooiste plekjes van het dorp. We kunnen niet wachten!"

Voor meer informatie over Herenboeren Boxtel, kunt u contact opnemen met Pim Ketelaars: boxtel@herenboeren.nl.

Vincent van Gogh 'bezoekt' museum Vekemans

Foto: Mark van der Pol

Boxtel – Wethouder Marusjka Lestrade opende vrijdagavond een bijzondere expositie in het Boxtelse Museum Vekemans, ter ere van het 125e overlijdensjaar van de wereldberoemde, Brabantse kunstschilder Vincent van Gogh. In het museum is zijn meesterwerk 'De Aardappeleters' op een wel heel unieke manier uitgebeeld.

"In het Van Goghjaar 2015 hebben wij gezocht naar raakvlakken van onze collecties met de bekende meester", vertelt museumdirecteur Bernard Vekemans. "Dit is op prachtige wijze verbeeld met een tafereel van 'De Aardappeleters'. Zo levert ons museum een belangrijke bijdrage aan de Brabantse periode van Van Gogh."

Het beroemde schilderij uit 1885 is geheel nagemaakt met poppen, aangekleed met authentieke kleding uit die tijd. Een van de karakterpoppen, die geboetseerd zijn door Ans van den Bosch-van Dillen, legt met een knipoog de link met de huidige generatie aardappeleters. Wethouder Lestrade was erg enthousiast: "Boxtel is trots op dit prachtige museum met zoveel enthousiaste vrijwilligers en zulke mooie exposities."

De tentoonstelling in Museum Vekemans aan de Stationsstraat 39 is te bezichtigen op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.museumvekemans.nl.

Foto: Mark van der Pol
Wethouder Lestrade bij 'De Aardappeleters' in Museum Vekemans, maar dan met poppen. Foto: Mark van der Pol

Mijn Mooi Boxtel: Marion de Jong

Foto: Marion de Jong

Ik heb de foto's genomen vanaf het pontje. 'Rondje het Pontje' (Boxtel-Liempde) is mijn favoriete wandeling. Elke keer als ik dat rondje wandel is er weer iets nieuws te zien. Van ooienvaars tot geknotte wilgen en een mooie wildgroei van takken.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.


Hallo Boxtelaren!

Mijn moeder kreeg weeën. Mijn vader stond ergens op toneel en mijn moeder besloot te wachten tot hij thuis kwam. Midden in de nacht was hij er eindelijk en raceten ze door naar het ziekenhuis waar, met al tien centimeter ontsluiting, in no-time een jongetje geboren werd. Geert. Vernoemd naar mijn opa. Eerst kwam nog Keesje, vernoemd naar Cornelia,
mijn oma. Oerhollands, op verzoek van Guus.

Dit was deze week tweeëndertig jaar geleden. Vrijdag hebben we een klein feestje gegeven samen met Robijn want die is ook jarig in maart. Vandaag toevallig. En mijn vader was zondag ook al jarig.
De jongste Hoesman kreeg een heuse pooltafel maar ik had van te voren niet bedacht dat die naar de derde verdieping moest. Oeps. Uiteindelijk dat gevaarte met touw buitenom naar boven kunnen takelen met beste vriendenhulp. Tafel staat en zoonlief en vooral wíj blij. Pffff.
De middelste Hoes kreeg een wallenroller en een weekendje Antwerpen kado in ons favoriete hotel mét dakterras, idyllisch scenario voor ondergaande zon onder het genot van een wijntje, sigaretje en hapje uit de DelHaize.
De oudste Hoes kreeg een proost met een fijn glas wijn op een hemelse verjaardag.

Ik vind verjaardagen altijd interessant en leuk. Mijn moeder had een heerlijk Indonesisch buffet klaargemaakt en we zijn enorm verwend dus dat is erg leuk. Interessant omdat ieder persoon zijn of haar eigen verhaal heeft. Soms (met behulp van wat alcohol) komen mooie gesprekken naar boven. Diepgang. Discussies. Lol. Overeenkomsten, ergenissen, muziek(wan)smaken en nieuwe ontmoetingen en plannen. Vette hap erbij en alle ingrediënten voor een bij voorkeur geslaagde avond zijn aanwezig. Een hoop gedoe vooraf maar een zeer voldaan gevoel achteraf.

Soms ontmoet je iemand en heb je meteen een gevoel. Vaak voel je dat in de eerste minuut. Goede of slechte aura. Aardig of minder. Fijne handdruk of slap handje. Bij de een vertel je per ongeluk teveel en bij de ander ben je op je hoede. Herken je dat? Interessant gegeven dus, mensen en ontmoetingen. Deze week had ik ook een hele leuke ontmoeting. Daar vertel ik binnenkort graag meer over, zoals ik al eerder vertelde in mijn column: in april gaat er veel gebeuren en veranderen in mijn leven. Dankzij bijzondere ontmoetingen met bijzondere mensen!

Een bijzondere week!
Hartelijke groet, Geert Hoes

Jeu de boulesclub De Walnoot viert 90e verjaardag oudste spelende lid

Ook nu hij 90 jaar wordt vindt Hans Westdorp jeu de boules nog een heerlijk spel. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De Boxtelse jeu de boulesvereniging De Walnoot viert deze week dat het oudste, nog spelende lid Hans Westdorp 90 jaar wordt.

Hans begon met jeu de boules toen hij nog op Hoogheem woonde. Daar speelden regelmatig flatgenoten tegen elkaar en zo raakte hij geïnteresseerd in het spel. Sinds 2008 is hij lid van De Walnoot, waar hij nog altijd met veel plezier speelt. "Ik moet van mijn dokter in beweging blijven", vertelt Hans. "Fietsen mag ik niet meer, dus probeer ik zoveel mogelijk hier te spelen. Het gaat nog prima zonder hulp. Ik gebruik zelfs geen magneet om de ballen op te rapen, zoals sommige van mijn clubgenoten doen." Hans zegt enorm van jeu de boules te kunnen genieten en het te blijven doen zolang het gaat. "Voor de sociale kant natuurlijk, maar zeker ook voor het spel zelf. Het is een erg grillig spel, waar je goed moet samenwerken met je maat. Mijn specialisatie is bijleggen (de bal zo dicht mogelijk bij het buutballetje krijgen, red.), dus ik werk meestal samen met een schutter (iemand die de bal van de tegenstanders probeert weg te schieten, red.) en dat gaat heel aardig. In het begin werd ik nog wel eens pisnijdig op mezelf als ik de bal niet goed gooide, omdat je dan je maat meeneemt in je slechte spel. Maar de laatste jaren heb ik daar niet meer zo veel last van."

Hans is een van de 140 leden van de vereniging, die al bestaat sinds 1986. Volgend jaar is dus de feestelijke viering van het 30-jarig bestaan. Sinds 2006 is De Walnoot gevestigd in het eigen clubgebouw op het adres Selissenwal 25, waar ze wekelijks clubtoernooien houdt. Met grote regelmaat nodigt de vereniging andere clubs uit om samen te spelen, zoals rond Pinksteren als voetbalvereniging Boxtel op bezoek komt. De Walnoot is ook een kwalitatief goede club, want er wordt op het allerhoogste niveau gespeeld en het heeft al verschillende landskampioenen voortgebracht. Meer informatie staat op de website www.jbvdewalnoot.nl.

Boxtelaren geven de gemeente hogere rapportcijfers

Al vanaf 2006 doet de gemeente Boxtel mee aan het landelijke onderzoek 'Waar staat je gemeente?', dat de tevredenheid van burgers over hun gemeente peilt. Hoewel het om erg kleine verschillen gaat, vielen de cijfers vorig jaar tegen, omdat er lager gescoord werd dan het jaar daarvoor. Dit jaar zit er weer een stijgende lijn in en geven Boxtelaren hun gemeente hogere cijfers.

De tegenvallende cijfers van vorig jaar waren voor de gemeente reden om harder te werken aan burgerparticipatie en transparantie. Het lijkt erop dat dat heeft gewerkt, want de cijfers van dit jaar zijn zelfs hoger dan die van twee jaar geleden. Nieuw dit jaar is dat er ook gekeken is naar de tevredenheid per wijk, waaruit blijkt dat de bewoners van Munsel/Selissen het meest tevreden zijn over de gemeente, terwijl bewoners van het Centrum het meest kritisch zijn.

Het hele rapport vind je op www.boxtel.nl/waarstaatjegemeente.

Leerlingen Vorsenpoel tonen trots hun kunstwerken

Foto: Vorsenpoel

Boxtel - Prachtige kunstwerken waren er te zien, donderdag bij de tentoonstelling ter afsluiting van het kunstproject van basisschool De Vorsenpoel. Trots lieten de kinderen hun kunstwerken aan familieleden zien. En het bleef niet bij kijken, er was ook een veiling.

Tijdens het jaarlijkse kunstproject hebben kinderen in iedere klas zich verdiept in het werk van bekende kunstenaars zoals Mondriaan, Picasso, Kandinsky, Haring en Vincent van Gogh. Leuk was dat ze hierbij ook de stijlen van de verschillende kunstenaars leerden herkennen en er thuis over vertelden. Allle leerlingen deden mee aan workshops waarbij ze onder begeleiding van verschillende kunstenaars konden werken aan hun eigen kunstwerk.

Foto: Vorsenpoel
Foto: Vorsenpoel
Foto: Vorsenpoel
Foto: Vorsenpoel

Het kunstproject werd afgesloten met een tentoonstelling waarbij diverse kunstwerken van kinderen geveild werden. Naarmate de avond vorderde, steeg de spanning maar in iedere groep zijn meerdere kunstwerken geveild; er waren dus meerdere 'winnaars'.

10 / 24

Foto: Cock stam

Wie kent hem niet? Adri Dobbelsteen was jarenlang samen met zijn vrouw Tini de uitbater van de Spar in Liempde. In de achttien jaar dat zij de winkel runden, is er elke twee jaar verbouwd en is de supermarkt uitgegroeid tot een plek waar je echt voor al je boodschappen terecht kon. Hoe is het nu met hem?

Adri komt uit Berlicum, uit een boerengezin met maar liefst twintig broers en zussen. Zelf wilde hij ook graag boer worden, dus na zijn lagere school ging hij de lagere en daarna de middelbare landbouwschool doen. Maar omdat er zoveel kinderen waren thuis, leek het er steeds minder op dat hij de boerderij kon overnemen, en toen ging Adri op zoek naar een andere carrière. Via enkele zijpaden kwam hij uiteindelijk terecht bij De Gruyter, waar hij een opleiding ging volgen tot bedrijfsleider. Hij was inmiddels ook een meisje tegengekomen, een kruideniersdochter uit Den Dungen genaamd Tini. Via de groothandel van schoonmoeders zaak wist Adri aan zijn eerste eigen kruidenierszaak te komen in Tiel, waar de twee kort na hun huwelijk in 1965 gingen wonen. Het was een erg succesvolle zaak, maar toch konden de twee niet echt aarden in Tiel en wilden ze terug naar Brabant.

Daarnaast had Adri eigenlijk wel door dat het tijdperk van de kleine kruidenierszaak voorbij was. Supermarkten waren in opkomst en hadden volgens hem de toekomst. Toeval wilde dat zijn oudste zus al een Spar in Den Bosch had. Dus belde Adri gewoon naar de Spar op met de vraag: 'Hebben jullie in Brabant nog ergens een winkel over?'. Het werd uiteindelijk Liempde, waar de 4=6 ermee ging stoppen, en er dus ruimte was voor een nieuwe Spar. Nu kende Liempde in die tijd nog vijf kruidenierswinkels en verschillende slagers en bakkers, dus het was in de eerste paar jaren erg hard werken om de supermarkt van de grond te krijgen. "We moesten eruit springen", vertelt Adri. "We probeerden dat te doen door net even iets meer te bieden en door goede service te bieden. We verkochten ook brood en vlees, wat destijds nog erg ongewoon was. We waren dus erg vernieuwend bezig; er kwamen zelfs mensen van de Spar uit Ierland en België bij ons op excursie om te zien hoe wij het hier deden. En we bleven vernieuwen. Vandaar dat we elke twee jaar de zaak opnieuw verbouwden, om mee te gaan met de ontwikkelingen. We wilden echt een winkel maken waar je voor al je boodschappen terecht kon, zodat mensen geen boodschappen buiten Liempde hoefden te doen." Het was een groot succes. Zo groot dat de winkel op een gegeven moment eigenlijk te klein werd en Adri en Tini op zoek gingen naar iets anders. Het werd een Grumas supermarkt in Den Bosch, langs de Pettelaarseweg. Daar hebben ze nog ongeveer vier jaar gewerkt voordat Grumas in '92 overging in Super de Boer en Adri en Tini werden uitgekocht om daar plaats voor te maken.

In eerste instantie was het pensioen zwaar voor Adri. Hij is nooit iemand geweest die veel stil kon zitten, en nu had hij ineens erg veel vrije tijd. Hij huurde de glastuinderij in het dorp en ging perkplanten kweken. 'Wat weet jij nou van planten, Dobbelsteen, je bent toch een winkelier?' kreeg hij nog te horen van een dorpsgenoot die duidelijk niet van Adri's verleden op de hoogte was. Ook deze zaak liep prima, tot de tuinderij verkocht werd aan het nieuwe bedrijventerrein en Adri het pensioen echt niet langer kon uitstellen. Inmiddels waren al meerdere mensen bij hem aan komen kloppen voor allerlei soorten vrijwilligerswerk, en Adri 'kan tegen niemand nee zeggen'. Dus nu helpt hij mee bij de buurtvereniging en de KBO en organiseert hij de collectes van het Astmafonds, KWF, de Vastenactie, de Nierstichting en het Reumafonds. Voor dat laatste heeft hij pas nog een oorkonde gekregen voor al het goede werk dat hij verzet heeft door de jaren heen. En hij is nog steeds een vernieuwer. "Dat stalletje in de wei bij ons voor, als we daar nou eens een kerststal van maken." riep hij veertien jaar geleden, en inmiddels is dat uitgegroeid tot de Kribkesroute, waar afgelopen kerst meer dan honderd kribkes door heel Liempde te bezichtigen waren. En dan is er in zijn vrije tijd nog altijd bridge, biljarten, kaarten, fietsen en zijn hij en Tini de trotse grootouders van vijf kleinkinderen die zij maar al te graag verwennen. Aan stilzitten zal Adri dus voorlopig niet toekomen. Precies zoals hij het graag heeft.

Foto: Cock Stam

Wie kent hem niet? Adri Dobbelsteen was jarenlang samen met zijn vrouw Tiny de uitbater van de Spar in Liempde. In de achttien jaar dat zij de winkel runden, is er elke twee jaar verbouwd en is de supermarkt uitgegroeid tot een plek waar je echt voor al je boodschappen terecht kon. Hoe is het nu met hem?

Adri komt uit Berlicum, uit een boerengezin met maar liefst twintig broers en zussen. Zelf wilde hij ook graag boer worden, dus na zijn lagere school ging hij de lagere en daarna de middelbare landbouwschool doen. Maar omdat er zoveel kinderen waren thuis, leek het er steeds minder op dat hij de boerderij kon overnemen, en toen ging Adri op zoek naar een andere carrière. Via enkele zijpaden kwam hij uiteindelijk terecht bij De Gruyter, waar hij een opleiding ging volgen tot bedrijfsleider. Hij was inmiddels ook een meisje tegengekomen, een kruideniersdochter uit Den Dungen genaamd Tiny. Via de groothandel van schoonmoeders zaak wist Adri aan zijn eerste eigen kruidenierszaak te komen in Tiel, waar de twee kort na hun huwelijk in 1965 gingen wonen. Het was een erg succesvolle zaak, maar toch konden de twee niet echt aarden in Tiel en wilden ze terug naar Brabant.

Daarnaast had Adri eigenlijk wel door dat het tijdperk van de kleine kruidenierszaak voorbij was. Supermarkten waren in opkomst en hadden volgens hem de toekomst. Toeval wilde dat zijn oudste zus al een Spar in Den Bosch had. Dus belde Adri gewoon naar de Spar op met de vraag: 'Hebben jullie in Brabant nog ergens een winkel over?'. Het werd uiteindelijk Liempde, waar de winkel met de 4=6 formule ermee ging stoppen, en er dus ruimte was voor een nieuwe Spar. Nu kende Liempde in die tijd nog vijf kruidenierswinkels, verschillende slagers en één bakker, dus het was in de eerste paar jaren erg hard werken om de supermarkt van de grond te krijgen. "We moesten eruit springen", vertelt Adri. "We probeerden dat te doen door net even iets meer te bieden en door goede service te bieden. We verkochten ook brood en vlees, wat destijds nog erg ongewoon was. We waren dus erg vernieuwend bezig; er kwamen zelfs mensen van de Spar uit Ierland en België bij ons op excursie om te zien hoe wij het hier deden. En we bleven vernieuwen. Vandaar dat we elke twee jaar de zaak opnieuw verbouwden, om mee te gaan met de ontwikkelingen. We wilden echt een winkel maken waar je voor al je boodschappen terecht kon, zodat mensen geen boodschappen buiten Liempde hoefden te doen." Het was een groot succes. Zo groot dat de winkel op een gegeven moment eigenlijk te klein werd en Adri en Tiny op zoek gingen naar iets anders. Het werd een Gruma supermarkt in Den Bosch, langs de Pettelaarseweg. Na vier jaar hebben wij deze zaak ook verkocht en werd het een Super De Boer.

In eerste instantie was het pensioen zwaar voor Adri. Hij is nooit iemand geweest die veel stil kon zitten, en nu had hij ineens erg veel vrije tijd. Samen met een goede buur die een glastuinderij had ging hij perkplanten kweken. 'Wat weet jij nou van planten, Dobbelsteen, je bent toch een winkelier?' kreeg hij nog te horen van een dorpsgenoot die duidelijk niet van Adri's verleden op de hoogte was. Ook deze zaak liep prima, tot de tuinderij verkocht werd aan het nieuwe bedrijventerrein en Adri het pensioen echt niet langer kon uitstellen. Inmiddels waren al meerdere mensen bij hem aan komen kloppen voor allerlei soorten vrijwilligerswerk, en Adri 'kan tegen niemand nee zeggen'. Dus nu helpt hij mee bij de buurtvereniging en de KBO en organiseert hij de collectes van het Astmafonds, KWF, de Vastenactie, de Nierstichting en het Reumafonds. Voor dat laatste heeft hij pas nog een oorkonde gekregen voor al het goede werk dat hij verzet heeft door de jaren heen. En hij is nog steeds een vernieuwer. "Dat stalletje in de wei bij ons voor, als we daar nou eens een kerststal van maken." riep hij veertien jaar geleden, en inmiddels is dat uitgegroeid tot de Kribkesroute, waar afgelopen kerst meer dan honderd kribkes door heel Liempde te bezichtigen waren. En dan is er in zijn vrije tijd nog altijd bridge, biljarten, wandelen, kaarten, fietsen en zijn grootste hobby tuinieren. Ook is hij lid van twee zagkoren: kerkkoor Cantate Domino en het Liempds gemengd zangkoor. Adri en Tiny zijn de trotse grootouders van vijf kleinkinderen die zij maar al te graag verwennen. Aan stilzitten zal hij voorlopig dus niet toekomen. Precies zoals Adri het graag heeft.

Luchtpost uit Spanje: Hans en Anne-Loes Schellekens

Foto: Hans & Anne-Loes schellekens

Antonio

Onze gasten merken vaak op, dat de Spanjaarden slecht en onverstaanbaar Engels spreken. Dat is waar, maar dat is wel te verklaren. Zo werd het onder de dictator Franco, tot aan zijn dood in 1975, al ontmoedigd, zo niet verboden, om een Spaans dialect te spreken, dus laat staan een buitenlandse taal als Engels. Na zijn dood veranderde dat langzamerhand. Engels is inmiddels een verplicht schoolvak, maar nog steeds worden alle buitenlandse films Spaans ingesproken en worden Engelse hits op de meeste radiozenders nog maar mondjesmaat gedraaid. Bovendien stamt vanuit de Franco-periode ook de gewoonte om Engelse benamingen te 'verspaansen' of letterlijk in het Spaans te vertalen. Zo is een laptop een 'portatíl' (een draagbare), is de band U2 hier beter bekend als 'Oewe-Dos' en wordt een hotdog hier een 'perrito caliente' (een heet hondje) genoemd. Wel zo gemakkelijk en herkenbaar vinden de Spanjaarden. En wij intussen stiekem ook wel een beetje. Want vaak is het zo dat als ze er wél voor kiezen om de Engelse benaming te gebruiken, het door de uitspraak toch nog onverstaanbaar is.

Dit is ook het probleem van Antonio, een zeventienjarige puber uit Arenas, die afgelopen zomer zomaar ineens bij ons aan de poort kwam met de vraag of we hem Engelse bijles zouden kunnen geven. We beloofden hem te zullen helpen en maakten een afspraak voor de eerste les. Pas later vroegen we ons af of we ons nou vereerd moesten voelen, of dat we slechts vierde keus waren? Want om van zijn huis naar het onze te komen, passeert Antonio onderweg onder meer drie huizen met bewoners van Engelse afkomst! Hier bleek echter de communicatie in het Spaans dan weer problemen op te leveren.

Antonio was weliswaar over naar het volgende (middelbare) schooljaar, maar hij bleek gezakt te zijn voor zijn Engelse examen. Dat zou kunnen betekenen, dat hij het komende jaar voor Engels niet alleen de nieuwe, maar ook de oude lessen zou moeten doen. Alleen door net voor aanvang van het nieuwe jaar te slagen voor een herexamen, zou hij hieraan kunnen ontsnappen. Na de eerste paar bijlessen leek ons dat een moeilijke opgave. Er zou hard gewerkt moeten worden én dat heeft hij ook gedaan. De vreugde was dan ook groot, dat alle tijd en moeite niet voor niets bleek te zijn geweest. Antonio slaagde met een dikke zeven voor zijn herexamen en is sinds half september vol goede moed aan het nieuwe schooljaar begonnen. Op zijn verzoek komt hij nu nog steeds een keer per twee weken langs om zijn Engels te oefenen. Grammaticaal is hij op de goede weg, maar zijn uitspraak blijft een moeilijk punt.

Toch houden we vertrouwen dat we hem in de toekomst ook in het Engels zullen begrijpen. Net zo goed als voor ons inmiddels duidelijk is dat de Spanjaarden het hier over ons hebben als we ze 'Ghans y Andaluz' horen zeggen.

Hans en Anne-Loes Schellekens

www.casagradable.com / info@casagradable.com

Foto: Heemkundekring Boxtel

Vier Boxtelse zouaven
Zouaven waren vrijwilligers die in de periode van 1860-1870 meehielpen om de kerkelijke staat, die door toedoen van Garibaldi verloren dreigde te gaan, te verdedigen. Nederlanders, Belgen en Fransen vochten daarbij zij aan zij voor de paus. Vanuit Boxtel vertrok ook een aantal jongemannen naar Rome: liefst veertien geboren Boxtelaren, plus nog negen personen die hier gewoond hebben. Op de foto in uniform voor een maquette, gemaakt door Arnoldus van Liempt, v.l.n.r. Theodoor van Leersum of Laurussen(?), Piet van Liempt (geboren 16-1-1838) zouaaf van 1867-1869, Jan van Asveld (geboren 8-10-1838) zouaaf van 1867-1869 en Augustinus van der Sande (Zandt).

Foto uit 1871

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Ook het knutselen stond in het teken van de beginnende lente. Foto: Marie Fick

Boxtel - Het begin van de lente was niet zonovergoten afgelopen zaterdag, maar af en toe piepte de zon tevoorschijn. Een voorbode van de lente, die bij De Kinderboerderij in Boxtel werd gevierd met de start van de Zadotheek.

Jan Juffermans en Sietske Smulders van Eetbaar Boxtel openden de Zadotheek, een mooie houten 'bibliotheek' voor groente- en fruitzaden. Hier kunnen zaden geleend worden voor eigen kweek. Als na de oogst weer nieuwe zaden worden ingeleverd, kunnen anderen deze inzaaien en zo wordt Boxtel steeds groener, is het idee hierachter.

Jonge bezoekers bekijken de nieuwe Zadotheek in de Boxtelse Kinderboerderij. Foto: Marie Fick

Ondertussen werd er flink geknutseld in de huiskamer door kinderen en hun ouders. Het pasgeboren geitje en de twee bokjes huppelden nog niet in de wei, maar dat zal niet lang meer duren. Ze waren helaas nog in quarantaine. Vanwege het gevaar op infectie met Q-koorts en andere van dier op mens overdraagbare ziektes worden zwangere geiten en schapen vier weken voor en twee weken na de bevalling met hun jongen apart gezet. Naar verwachting zullen de jongste aanwinsten van De Kinderboerderij eind volgende week buiten ronddartelen. Tegen die tijd zullen ook de lammetjes van de Ouessantschaapjes - de kleinste schapen ter wereld - en de dwerggeitjes geboren zijn.

Drie Boxtelaren in waterschapsbestuur

Boxtel - Drie Boxtelaren zijn na de verkiezingen van vorige week woensdag in het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel gekomen. In de categorie Ingezetenen vertegenwoordigen Jac Hendriks en Corinne Aerdts hun partij Water Natuurlijk in dat bestuur. Vincent Lokin is daarin door zijn belangenvereniging afgevaardigd, in de categorie Natuurterreinen.

Watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel, met het hoofdkantoor in Boxtel, is tevreden met het opkomstpercentage. Dat bedroeg 38 procent, een verdubbeling ten opzichte van de verkiezingen van zes jaar geleden. Het nieuwe algemeen bestuur telt dertig leden. Van de huidige bestuursleden keren er twaalf terug. De grootste partij werd Water Natuurlijk. Volgens Boxtelaar Glas heeft het waterschap actief de publiciteit gezocht voor de verkiezingen en is het werk van De Dommel hierdoor meer zichtbaar geworden.

Nieuw artikel

Boerderij te huur in Brume, België. Ideaal voor gezinnen, weekje weg met familie. Vlakbij watervallen van Coo. Interesse? Bel 06-10340107.

Nieuw artikel

Wil je graag genieten van de mooie natuur in Scandinavië? Kijk op www.vakantie-naar-zweden.nl of bel 06-45601696. Het huisje is geschikt tot 8 personen.

Nieuw artikel

Gezocht: nette, betrouwbare en ervaren tuinman voor 2 ochtenden in de week. Omgeving Vught. Telnr: 0651036556.

Tapijtmidgetgolfbaan 18 holes, €4,- p.p. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis. De Rekkendonken Liempde 0411-631474.

Te Koop
Faber gaskachel met keramische blokken en speksteen dekplaat in zeer goede staat. Prijs € 385,00. Voor inlichtingen 06-10320921.

Zoek de zon op! Ook voor alleenstaande vrouwen een fijne vakantie in Spanje, bel 0034968206309 en kijk op www.debrabantsevriendin.nl.

CDA

Bedankt
De Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen zijn weer voorbij. Het CDA heeft een goed resultaat behaald in Boxtel. CDA-stemmers, bedankt voor uw vertrouwen!

Centrum – Parkeren – Oosterhof
Gisteravond werd dan eindelijk een besluit genomen over ons centrum. Een onderwerp waar iedere Boxtelse burger zeer betrokken bij is. Een goed winkelcentrum versterkt de leefbaarheid enorm. Onze ondernemers moeten we koesteren en de mogelijkheid geven om te groeien. Niet beperken, maar faciliteren. Ook voor onze werkgelegenheid! We hebben deze ondernemers hard nodig, want wat is een centrum zonder winkels?

Het centrum moet compacter en aantrekkelijker worden door onder andere bomen, muziek, verlichting en straatmeubilair. De fiets moet weer te gast worden in het centrum en ondergeschikt worden gemaakt aan de voetganger. Het CDA is blij met STA-P en de herinrichting van de Markt. Ook de voorgestelde lus met winkels en verplaatsing van winkels juichen wij toe. De gemeente moet actief meedenken met pandeigenaren over herbestemming van panden die buiten het kernwinkelgebied liggen.

Seizoensparkeren waarom niet? Wie zit er nou in de winter te wachten op een leeg, verlaten marktplein? Seizoensparkeren is vaak ter sprake gekomen en iedereen was het er tijdens al die avonden over eens dat dat een mooie en makkelijk te realiseren oplossing zou zijn. In de winter veel parkeerplaatsen voor gemak en comfort en in de zomer meer ruimte voor terrassen en beleving. Onze prioriteit moet nu liggen bij het behouden en aantrekken van winkels.

Wij zijn blij met de proef voor blauw parkeren, maar bang voor onduidelijkheid. Wij pleiten dan ook voor een proef voor het gehele centrum. Het CDA schaft het betaald parkeren het liefst morgen nog af!

Het CDA vindt ook dat Winkelcentrum Oosterhof opgeknapt moet worden en moet kunnen uitbreiden. Oosterhof heeft een belangrijke buurt- en wijkfunctie. Boodschappen doen in de wijken en winkelen in het centrum. Of Oosterhof ook al die meters gaat benutten, is aan de ondernemers, niet aan de politiek.

Kortom:
Ja tegen de vernieuwde horeca- en detailhandelvisie,
Ja tegen een bruisend centrum,
Ja tegen mooie moderne winkelcentra,
Ja tegen een faciliterende gemeente en een ondernemende winkelier,
Ja tegen seizoensparkeren,
Ja tegen blauw parkeren in het hele centrum.

Oude Boomgaard en gemeentevijver
Onze visie om de 'vergeten' Oude Boomgaard en de gemeentevijver bij de centrumplannen te betrekken, valt in goede aarde. Grote impact op het entree van Boxtel en een heerlijke groene plek in het centrum tegen een kleine investering. Knap deze plek op en maak hier op een goede manier gebruik van. Goed voor ons centrum, goed voor omwonenden! Lees onze brief aan het college op onze website: https://www.cda.nl/noord-brabant/boxtel-liempde/.

Heeft u opmerkingen of suggesties? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Combinatie95

Op 24 maart heeft de gemeenteraad een besluit over het centrum van Boxtel genomen. Natuurlijk heeft iedereen hier een mening over, en terecht! Het centrum is van ons allemaal. Belangrijk voor Combinatie95 is dat dit daadkrachtige college en deze constructieve coalitie laten zien dat ze deze periode vooruit willen en moeilijke besluiten kunnen en durven nemen. Door duidelijkheid te scheppen weten alle betrokkenen waar ze aan toe zijn. Zoals: hoe groot wordt het nieuwe centrumgebied en hoe zorgen we dat de diverse winkelcentra Boxtel versterken? Er is duidelijk sprake van een nieuw elan in Boxtel.

Buiten extra parkeerplaatsen en een blauwe zone komt er meer beleving door groen in het centrum. Niet alleen zal er voldoende groen op de Markt blijven, ook het gebied rond de vijver en de boomgaard zal ontwikkeld worden. Hierdoor heb je niet alleen een mooie groene verblijfsplek maar ga je eveneens zogenaamde hitte eilanden tegen. Ook zal de cultuurhistorie een belangrijke rol spelen in het aantrekkelijker maken van het centrum. Want laten we eerlijk zijn, als je fiets of auto eenmaal staat, moet je het wel leuk hebben in Boxtel. Er moeten interessante winkels en een goede sfeer zijn, er moet iets te zien en te beleven zijn. Mensen moeten niet struikelen over reclameborden en willekeurig geparkeerde fietsen. Anders blijven de mensen alsnog weg! Een deel van het miljoen dat beschikbaar gesteld is, wordt hiervoor gebruikt. Combinatie95 is wel van mening dat er ook gekeken moet worden hoe andere economisch gebieden, zoals de bedrijventerreinen versterkt kunnen worden.

Een volgend onderwerp dat snel extra aandacht verdient, zijn de bezuinigingen op de subsidies. Ook dit is iets waar veel mensen mee te maken gaan krijgen. Veel inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel zijn actief in een vereniging of maatschappelijke organisatie. Of hebben een kind dat deelneemt aan bijvoorbeeld een sportvereniging of kunsteducatie.

Zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid zijn veel gebruikte woorden bij het nieuwe subsidiebeleid. Soms iets te gemakkelijk zelfs. Het mag in de ogen van Combinatie95 namelijk nooit betekenen dat hierdoor kinderen of andere kwetsbare doelgroepen uitgesloten worden. En dat risico is aanwezig als we niet goed opletten.

Nu het einde van MiK per 1 juli 2015 is aangekondigd, maakt de fractie van Combinatie95 zich vooral zorgen over de vraag hoe het nu verder gaat met kunsteducatie van met name onze jeugd. Wij hebben het college daar via schriftelijke vragen op gewezen.

Voor Combinatie95 blijft het uitgangspunt dat elk kind de mogelijkheid moet houden om te kunnen sporten of kunsteducatie te volgen. Daar zullen we ons de komende discussie en besluitvorming sterk voor maken.

Wilt u meer informatie, wilt u ons voorzien van informatie of bent u geïnteresseerd in Combinatie95 dan kunt u altijd contact opnemen via de website www.combinatie95.nl.

Boxtel – Bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week woensdagmiddag is het CDA in Boxtel de grootste partij geworden, gevolgd door SP en VVD.

Bij de verkiezingen in Boxtel leveren een aantal partijen fors in. Zo verliezen PvdA en GroenLinks veel kiezers. Ook VVD en PVV kampen met verlies. D66 en SP zijn de winnaars en hebben meer stemmen dan vier jaar geleden. De opkomst viel deze keer fors lager uit dan in 2011. Toen bracht nog bijna 54% van de kiesgerechtigden een stem uit, terwijl de opkomst in 2015 ruim 10% lager was en een krappe 44% van de kiezers de weg naar de stembus heeft gemaakt.

Definitieve verkiezingsuitslag Provinciale Staten:
CDA 2087
SP 1920
VVD 1545
D66 1292
PVV 1029
PvdA 878
GroenLinks 490
50PLUS 358
Partij voor de Dieren 311
Lokaal Brabant 151
ChristenUnie-SGP 91
Libertarische Partij 17
Platform Vrije Politiek 12
StemNL 6

Boxtel - In een gezamenlijke brief hebben de fracties van Partij van de Arbeid/Groen Links en Inbox vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het Selissenwal Ontwikkelplan, en in het bijzonder de te realiseren wandelroute langs de Dommel. De fracties was ter ore gekomen dat de realisatie daarvan erg moeizaam gaat en wil van het college de reden hiervoor weten.

In hun brief stellen de fracties dat ze van het wijkplatform Selissenwal hebben vernomen dat zij in de overleggen met ambtenaren op de ene na de andere hindernis stuiten. De fracties twijfelen niet aan de bedoelingen van het wijkplatform of de ambtenaren, het lijkt er eerder op dat de verschillende partijen nog erg moeten wennen aan hun nieuwe, samenwerkende rol. Dit plan is namelijk een van de eerste waar de gemeente een faciliterende, teruggetrokken rol speelt en het aan de wijkbewoners en andere partijen is om de plannen ten uitvoer te brengen. PvdA/GL en Inbox willen daarom van het college weten of die nieuwe rollen 'nog ingeoefend moeten worden'. Verder vragen ze het college om het precieze probleem duidelijk te stellen en hoe ze van plan is dat op te lossen.

Boxtel - PvdA/GL organiseert op donderdag 2 april een open avond in Eetcafé de Kerk over de lastenverzwaring voor huurders. Aanleiding is dat de afgelopen jaren de huren sterk omhoog gegaan zijn, terwijl toeslagen en andere maatregelen zijn afgenomen. Hierdoor komen veel huurders in de knel.

Naast de politieke partij zal er ook een afvaardiging zijn van de Huurdersbelangenvereniging Boxtel en komt Karin van Hal, opbouwwerker bij ContourdeTwern vertellen over haar eigen ervaringen. Iedereen is van harte welkom om tussen 20.00 en 21.30 uur te komen meepraten.

Body & Mind Beurs in Gemeenschapshuis De Rots

Boxtel - Wegens het succes van de eerste editie komt er een tweede Body & Mind Beurs in Gemeenschapshuis De Rots. Deze wordt gehouden op zondag 29 maart. Vanaf 11.00 uur zijn de deuren open en kunnen bezoekers genieten van een middag vol lifestyle, beweging, voeding en spiritualiteit.

Ruim twintig kleine zelfstandigen uit Boxtel en omgeving geven tekst en uitleg over hun vakgebied en bieden alles op het gebied van lichaam en geest in deze drukke tijden. Er worden demonstraties en lezingen gegeven en er is volop ruimte voor persoonlijke aandacht.

De beurs duurt tot ongeveer 17.00 uur, de entree bedraagt 1,50 euro per persoon.

Expositie over evolutie van videogames in Oertijdmuseum

Foto: Oertijdmuseum de Groene Poort

Boxtel - Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel opent op zaterdag 4 april een expositie over de evolutie van videogames.

In een groot aantal goedgevulde vitrinekasten is te zien hoe videogames zich door de jaren heen hebben ontwikkeld van wat vierkantjes op een scherm, tot de prachtige 3D-beelden in moderne spellen. De expositie is samengesteld door Rory Tans, die sinds zijn jeugd alle mogelijke games heeft verzameld tot een enorme collectie.

Niet alleen de spellen zelf, maar ook de bijhorende boeken, CD's en beeldjes hebben door de jaren heen een flinke ontwikkeling ondergaan, zo komt in de expositie duidelijk naar voren. Tijdens de opening wordt er ook een zeldzaam beeld van The Legend of Zelda onthuld. Natuurlijk is er, door een samenwerking met een aantal bekende uitgevers van videogames, ook de mogelijkheid om een paar moderne spellen te spelen op speciaal daarvoor gemaakte zuilen. De expositie wordt officieel geopend op zaterdag 4 april om 13.00 uur en is daarna tot 1 juli tijdens de openingstijden van het museum te bezichtigen.

Boxtelaar Joost van der Heijden fietst ter bestrijding van MSA

Boxtel - Boxtelaar Joost van der Heijden heeft een missie. Na het overlijden vorig jaar van zijn vader aan de neurologische aandoening MSA (Multiple systeem atrofie) zamelt hij met een sponsoractie geld in om deze verschrikkelijke ziekte te bestrijden. Dat gebeurt met de lifecycletour: een tocht van Boxtel naar de 1016 kilometer verder gelegen Mont Ventoux, de berg in Zuid-Frankrijk die zijn vader graag zelf met de fiets beklom. Joost start op 16 augustus en wil daar in twaalf dagen naartoe fietsen. Om dit te doen is hij op zoek naar sponsoren en donateurs. Wie mee wil helpen aan de actie of wil doneren, kan kijken op de website www.lifecycletour.nl.

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern in Boxtel is voor Buro Nieuwkomers op zoek naar een administratief assistent voor een of twee dagdelen per week. Ook zoekt het een vrijwilliger, het liefst een vrouw, om samen met een licht verstandelijk beperkte vrouw kaarten te maken en dingen te ondernemen.

Verder zoekt het steunpunt voor een atletiekvereniging mensen die training willen geven aan CD junioren (11-15 jaar) of AB junioren (16-18 jaar). Ervaring daarmee is een pluspunt maar als dat niet zo is, kan er worden gezorgd voor een opleiding op kosten van de vereniging. De trainingen zijn op dinsdag en/of donderdag van 19.00 tot 20.30 uur, plus de begeleiding bij wedstrijden. De trainer krijgt een vrijwilligersvergoeding. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is vereist; de kosten daarvan worden ook door de vereniging betaald.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt, via nummer 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Leer het boerenerf versterken met Stichting de Brabantse Boerderij

Het 'blekken' van de boomstammen met traditioneel gereedschap zoals de vlakhak en het blekmes. Foto: Stichting Brabantse Boerderij

Liempde - Wil je weten hoe je een originele waterput, compleet met putstelling, moet slaan? Of dat gewoon weer eens zien? Waar vroeger op het erf de moestuin lag en hoe deze werd aangelegd en ingericht? Waar de boomgaard lag en welke (hoogstamfruit)rassen werden aangeplant? Wil je leren om je eigen landschap te lezen? Of hoe je zeldzame huisdierrassen kunt houden? Kom dan op zaterdagmiddag 28 maart naar Liempde.

Op het monumentale erf van Dick de Lange en Marina van Grinsven aan de Pastoor Dobbeleijnstraat 2 inspireert Stichting de Brabantse Boerderij je die dag met allerlei activiteiten die het boerenerf kunnen versterken. Ook wordt een authentieke waterput hersteld. Voor de nieuwe putmik werden hiervoor al eerder boomstammen met trekpaarden uit het bos gesleept (DeMooiBoxtelKrant week 46 2014).

Je bent van harte welkom van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.debrabantseboerderij.nl of meld je aan via info@debrabantseboerderij.nl.

Zelf eten verbouwen met de Spruitjesclub

Boxtel - Vorig jaar startte De Kinderboerderij met 'De Spruitjesclub': een moestuin speciaal voor kinderen. Het hele jaar door hebben de deelnemende 'Spruitjes' onkruid gewied, gezaaid, geoogst en vooral veel geproefd van hun eigen groenten en fruit, en dat allemaal biologisch.

Ook dit jaar is er weer een Spuitjesclub. De eerste bijeenkomst hiervan vindt plaats op woensdag 1 april van 14.00 tot 15.00 uur. Oude en nieuwe Spruitjes kunnen zich via info@kinderboerderijboxtel.nl opgeven voor het komende seizoen.

Lieve lezers,

Als u in deze column wat tikfoutjes ontdekt, komt dat omdat ik dit stukje typ met mijn handen vol saus. Ik heb namelijk iets te vieren! En dat doe ik met een vette hap.

Nadat ik een tijd lang heb moeten verwerken dat de McDonald's op d'n Liempdse Barrier er niet zou komen, kwam mij vorige week het nieuws ter oren dat de gesprekken hierover toch weer lopen! Mijn vaste lezers weten wel dat ik - en mijn nieuwe heup - een sprongetje van geluk maakte toen ik dit hoorde. Een McSnackgelegenheid op McStiefelafstand! Het is iets waar ik al jaren van droom.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben verliefd op de Bakkal, heb mijn maag verpand aan de Heliopolis en ook de Tel Aviv helpt me regelmatig uit de brand. De Strik, de Eetlust, 't Lambertje, de Mickies, en alle anderen die ik nu vergeet; ze zijn mijn vaste adresjes en daar ben ik zeer blij mee. Het vervelende is alleen dat deze helden aan regeltjes gebonden zijn qua sluitingstijd. Iets wat in de nachtelijke uurtjes – toch de uurtjes waarin de kroketnood en de frikadellenbehoeftes het hoogst oplopen – erg vervelend kan zijn. Ik weet nog goed dat ik afgelopen zaterdag, na Café 't Weekendje onveilig te hebben gemaakt, in diepe nood zat. Er was niets open. Zelfs de Heliopolis aan d'n overkant dimde de lichten, en dan wéét je dat het over is. Hongerig ging ik naar mijn aanleunwoning terug. Ik heb nog aangeklopt bij de keuken van de eetzaal. Tevergeefs. Er werd mij beleefd verzocht om met mijn knorrende ziel onder mijn arm naar mijn bed te gaan. Het was verschrikkelijk.

Dus; het allereerst wat ik deed, toen ik het nieuws hoorde, was een petitie opstellen; deze McSnackgelegenheid moest en zou er eentje worden die 24 uur per dag geopend is. De natte droom van elke borrelminnende Boxtelaar is toch om na het doorzakken diep in de nacht nog een vette hap te kunnen halen. Ik deed vruuger niet anders, gelooft u mij. Maar tegenwoordig is het helaas zo dat vrijwel geen enkele snackgelegenheid in Boxtel de mogelijkheid biedt om in het holst van de nacht aan je après-alcoholische vetzucht te voldoen. Maar met de komst van de McDonald's aan de Liempdse Barrier zie ik daar verandering in komen. Ik zie mogelijkheden, geen barrières.

Seizoensparkeren, verdikking van het centrum, eenrichtingsverkeer, het doet er allemaal niet meer toe. Dit is het hete hangijzer waar we ons zorgen over moeten maken. Daarom, Boxtelaars en Boxtelarinnekes, roep ik u op: teken mijn petitie. Dit manifest is te vinden op het volgende adres: http://goo.gl/tcBgBm. Teken en zorg dat dit prangende vraagstuk op de agenda van de gemeenteraad kan komen.

Dank u wel en zalige Paasdagen!

Kusjes,
Bets

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - De brandweer rukte woensdagavond 18 maart met groot materieel uit voor drie koeien die in een gierput terecht waren gekomen bij een boerderij aan de Geelderseweg in Boxtel. Pas nadat alle veiligheidsvoorschriften in acht waren genomen, werd begonnen aan de helse klus om de dieren uit de gierput te krijgen. Hierbij werd onder andere gebruikgemaakt van een mobiele kraan. Ook een grote ventilator werd ingezet om gevaarlijke gassen te verdrijven.

De Boxtelse brandweerlieden kregen assistentie van collega's uit Schijndel, zij kwamen met een speciale veetakel ter plaatse. Vanwege het vallen van de avond werd extra verlichting geplaatst om alles goed te kunnen overzien. Volgens ooggetuigen zou een van de koeien het niet hebben overleefd. Over de toestand van beide andere beesten is bij de redactie niets bekend. De hele reddingsoperatie heeft uiteindelijk uren in beslag genomen.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Lezing 'Glibberig Amfibieënland' van Natuurwerkgroep Liempde

Foto: Bert Vervoort

Liempde - De Natuurwerkgroep Liempde geeft op donderdag 26 maart een lezing over amfibieën in ons land. Met behulp van een groot aanbod aan zelfgemaakt film- en fotomateriaal zullen Bert Vervoort en Jeanne Soetens vertellen over vuursalamanders, boom- en heikikkers en knoflookpadden, die zich proberen staande te houden in de natuur terwijl hun leefgebied steeds meer onder druk komt te staan.

De lezing wordt gegeven bij Café 't Groene Woud in Liempde en begint om 20.00 uur.

Den Bosch - De politie hield zondag 22 maart in het centrum van Den Bosch een man uit Boxtel aan op verdenking van bedreiging van een winkelmedewerkster. De verdachte verzette zich stevig tijdens de aanhouding en beet onder meer twee agenten in hun hand.

Bij de politie kwam zondagmiddag 22 maart kort na 17.00 uur een melding binnen dat een man een 25-jarige medewerkster van een winkel aan de Hinthamerstraat buiten het winkelpand zou bedreigen met de dood. Het slachtoffer en de verdachte zijn bekenden van elkaar. De medewerkster is in de winkel gebleven totdat de politie arriveerde en de man aanhield. De 35-jarige verdachte uit Boxtel verzette zich heftig tegen zijn aanhouding. Hij schold de politie uit, schopte en bespuugde een agent en beet twee agenten in hun hand. De man zit vast voor verder onderzoek.

Geweld tegen hulpverleners onacceptabel
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld tegen medewerkers, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen. Incidenten waarbij politiemedewerkers agressief of gewelddadig worden behandeld, hebben hoge prioriteit. Lees meer over geweld tegenover politie en hulpverleners op www.politie.nl. Onder 'thema's' vind je 'Geweld tegen politie en hulpverleners'.

Derde plaats voor Liempdse brandweer bij wedstrijd

Foto: Sander van Gils

Liempde - De Liempdse brandweer is er afgelopen zaterdag, onder leiding van Michel Verdonk, in geslaagd door te stromen van de volgende ronde van de brandweerwedstrijden. Tijdens de provinciale brandweerwedstrijden in Heusden behaalde het korps de derde plaats en plaatste zich voor de eerste ronde gewestelijke wedstrijden die later dit voorjaar worden gehouden.

Maar liefst achttien ploegen verdeeld over twee banen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen, waaraan een maandenlange voorbereiding vooraf ging. Tijdens het voorspelen van een van de objecten op de avond voor de wedstrijden werd echter asbest ontdekt en moest op het laatste moment een andere locatie gezocht worden. Dankzij de kracht van brandweervrijwilligers uit Heusden, die op het laatste moment een nieuwe locatie regelden, kon de dag gewoon doorgaan.

Het brandweer uit Liempde moest zijn vaardigheden tonen op baan A met het volgende scenario: tijdens werkzaamheden is brand uitgebroken bij een timmerfabriek aan de Luttelherptseweg in Heusden. Bij aankomst wordt de ploeg opgevangen door de eigenaar die weet te vertellen dat een van zijn werknemers wordt vermist. Terwijl de eigenaar wordt uitgehoord komt een andere collega aanlopen en trekt de ploeg mee naar de achterzijde van het pand. De elektriciteitsbrand met een doorslag naar buiten gaat gepaard met hevige rookontwikkeling waardoor het zicht binnen aanzienlijk minder is. Aan de achterzijde stuit men op nog een andere werknemer die brandwonden heeft opgelopen bij de brand. In goed overleg met de ambulancedienst moeten deze brandwonden gekoeld worden.

Foto: Sander van Gils
Foto: Sander van Gils
Foto: Sander van Gils
Foto: Sander van Gils

De aandachtspunten van deze vaardigheidstoets lagen bij het verkennen met een warmtebeeldcamera en de aandacht voor een eventuele stofexplosie in de timmerwerkplaats.'s Avonds bij de prijsuitreiking werden de prijzen uitgereikt door burgemeester Jan Hamming van Heusden. Hij bedankte iedereen aan de dag had meegewerkt, en in het bijzonder de vrijwilligers van de post Heusden die op het laatste moment door een vervelende situatie nog een geschikte wedstrijdlocatie wisten te vinden. De wedstrijdploegen van Liempde werd derde, na de ploegen uit Schijndel en Provincie Noord-Brabant, die respectievelijk de eerste en tweede plaats bemachtigden. Op baan B was de eerste prijs voor Oeffelt, gevolgd door Agrifirm Veghel en Vlijmen. De zes ploegen gaan door naar de volgende ronde. De motivatieprijs werd gewonnen door beide pompbediendes van de winnende ploegen.

Liempdse en Boxtelse leerlingen vieren Boomfeestdag

De boomplantdag in Boxtel. Foto: Mark van der Pol

Boxtel/Liempde - In heel Nederland zetten woensdag 18 maart zo'n 100.000 kinderen de schop in de grond om nieuwe natuur aan te planten. Ook in Boxtel en Liempde staken basisschoolleerlingen de handen uit de mouwen tijdens Nationale Boomfeestdag.

In Boxtel plantte wethouder Herman van Wanrooij de eerste boom aan het Leemputtenpad, net voorbij de fietserstunnel onder de A2 in de wijk Oost. Hier werden door leerlingen van basisschool De Spelelier zo'n negenhonderd planten in de grond gezet. De kinderen van basisschool De Oversteek uit Liempde gingen aan de slag bij De Scheeken, een natuurgebied tussen Liempde en Sint-Oedenrode, waar wethouder Peter van de Wiel de eerste van 72 populieren aanplantte. De leerlingen plantten hier ook 125 struweelsoorten, zoals sleedoorn, mispel en hondsroos.

Dion Vulders en Maxime Schoenmakers plantten de eerste boom met wethouder Van de Wiel in Liempde. Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

NLdoet: Leerlingen BHC verzorgen lunch voor gasten Zonnebloem

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Leerlingen van het Boxtelse Baanderherencollege (BHC) hebben afgelopen vrijdag een lunch verzorgd voor gasten van zorgorganisatie de Zonnebloem. Dit vormde een onderdeel van NLdoet, de vrijwilligersactie van het Oranjefonds waarbij door het hele land speciale acties werden georganiseerd. Naast de lunch konden de gasten ook een handmassage krijgen, of hun nagels laten lakken.

De lunch was georganiseerd voor ongeveer vijftig gasten van de Zonnebloem, lichamelijk gehandicapten en mensen die in een sociaal isolement zijn geraakt. De organisatie houdt regelmatig activiteiten om hen een hart onder de riem te steken. Voorzitter Ton Claassen van de Zonnebloem-afdeling Boxtel is blij met de leerlingen van Zorg en Welzijn van het BHC: "Ze zijn erg enthousiast en vinden het ook heel leuk. Voor hen is het heel leerzaam en voor onze gasten is het een leuke middag uit." Ook Masha van Vroonhoven, docente Zorg en Welzijn op het college, is heel trots op haar leerlingen: "Ze doen het heel goed. In het begin is het natuurlijk erg spannend, maar dan zien ze hoe dankbaar die mensen zijn en komt het allemaal goed. Vooral de handverzorging is goed ontvangen. Een mevrouw vertelde me dat ze zelf haar nagels niet meer kon lakken en het daarom erg leuk vond om ze weer eens te laten doen. Deze activiteit past ook goed in onze schoolvisie van maatschappelijke betrokkenheid, wat we proberen onze leerlingen mee te geven."

Martijn (16) is een van de leerlingen die meehielp met de lunch. Hij werkte vooral in de bediening. Ook hij vond het heel speciaal om dit te mogen doen: "Ik vind het heel leuk om die mensen een mooie middag te bezorgen. Het is zwaar want je moet veel lopen, maar dat hoort erbij. Serveren is wel moeilijk, want je mag niks laten vallen. Maar ik wil later wel zoiets gaan doen, dus het is een goede training."

Foto: Mark van der Pol

In het kader van NLdoet vonden nog meer vrijwilligersacties in Boxtel plaats. Zo staken op zaterdag vrijwilligers de handen uit de mouwen bij onder andere De Voedselbank, bij buurtkamer Forofiet en bij de Geitenwei op Selissen. Er werd flink schoongemaakt, diverse klusjes werden opgeknapt en kleine reparaties onder handen genomen.

Vinylmarathon was een groot feest

Foto: Marie Fick

Liempde - 33 uur lang plaatjes draaien, dat lijkt een hele opgave. Maarten Termeer en Albert Bressers deden dat afgelopen weekend bij Ad Schelle in zijn Café 't Wapen van Liempde en 'het was echt fantastisch!'. Al tien jaar lang organiseren zij de Vinylavond en deze lustrumeditie vroeg volgens de heren om iets extra's, een Vinylmarathon dus.

"Het was een groot succes", vertelt Maarten. "Vanaf het begin, vrijdag om 17.00 uur, was het meteen druk en is er constant publiek geweest. Met hulp van iedereen die er op welke manier dan ook bij betrokken was, hebben we er iets geweldigs van gemaakt." Naast Maarten en Albert draaiden namelijk verschillende gastdj's hun favoriete plaatjes voor de bezoekers van de marathon. En ook werd er voor eten gezorgd; 's avonds, maar ook 's nachts toen de shoarmabestelling werd bezorgd. 's Ochtends om 7.00 uur stond het ontbijtbuffet klaar, waarvan zo'n 150 mensen gebruikmaakten. Veel sportteams kwamen even gezellig ontbijten voor de wedstrijd.

Zaterdag werd er geknutseld door de kinderen en smolt Driek Termeer lp's en singeltjes om tot fruit- en chipsschalen. Ook werd de draaitafel vrijgemaakt voor aanstormende jonge dj's. "Het jong talent deed het erg goed", aldus Maarten. "We hoefden alleen de plaatjes aan te geven, de rest deden ze zelf." Hierna namen de dj's het weer over en ging het feest tot zaterdagnacht 02.00 uur door. Hoewel het 'een geweldige avond' was, is er volgend jaar weer een 'gewone' Vinylavond. En wel op zaterdag 12 maart om 20.00 uur in 't Wapen van Liempde.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Maarten en Albert draaien over twee weken weer samen, in de tent tijdens de Boeremert in Liempde op tweede paasdag.

Geen of matige huurverhoging laagste inkomens

Boxtel - De Boxtelse Woonstichting St. Joseph gaat bij de jaarlijkse huurverhoging op 1 juli de huishoudens met een laag inkomen ontzien. Alleen als de huur van hun huis de marktwaarde nog niet heeft bereikt, krijgen zij 1 procent huurverhoging. Anders blijft de huurprijs gelijk.

St. Joseph maakt wel gebruik van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dat betekent dat mensen met een hoog inkomen een behoorlijke huurverhoging tegemoet kunnen zien. Voor de hoogste inkomens van meer dan € 43.786 betekent dat een stijging met 5 procent, het wettelijke maximum. De middengroep, met een inkomen van 34.229 tot 43.786 euro, ziet de huren met 1 tot 3 procent stijgen. Ook hier geldt dat alleen 3 procent wordt gevraagd als de huur nog niet de marktwaarde heeft.

Voor de mensen die minder dan 34.229 euro verdienen, is de verhoging dus 0 tot 1 procent. Dat is ongeveer driekwart van het hele klantenbestand van St. Joseph. Met deze aanpak zegt de woonstichting bovendien rekening te houden met de doelgroep die volgens het Betaalbaarheidsonderzoek van dit jaar het hardst wordt geraakt: de gezinnen. Samen met de gemeente probeert St. Joseph te achterhalen welke mensen een huis van deze corporatie huren én daarbij bijstand ontvangen of in de schuldsanering zitten. Voor hen wil de woonstichting de huur bevriezen.

Het beleid voor de huurverhogingen voor dit jaar kwam tot stand in samenspraak met de Huurders Belangen Vereniging Boxtel/Liempde. Ook de SP-fractie in de Boxtelse gemeenteraad riep St. Joseph op om de huurverhoging te matigen. Gemiddeld komt de Boxtelse corporatie uit op 1,5 procent huurverhoging voor haar hele bezit. Dit is lager dan het landelijk gemiddelde van 2,2 procent dat is gemeten door branchevereniging Aedes. Minister Blok geeft corporaties sinds 2013 de ruimte om een inkomensafhankelijke huurverhoging toe te passen.

Fürsterwälder Musikanten spelen in De Serenade

Foto: Die Fürstenwälder Musikanten

Liempde - De blazers van Die Fürsterwälder Musikanten spelen op zondag 19 april in De Serenade in Liempde. Ze komen daar voor het tweede jaar op rij met hun concert 'Blasmusik mit Schwung'.

Net zoals vorig jaar belooft het een prachtige middag te worden voor de liefhebbers van non-stop blaasmuziek. Die Fürsterwälder Musikanten, die toch echt uit Boxtel komen, hebben voor dit optreden bovendien de hulp ingeroepen van enkele andere blaaskapellen, waaronder Kamaradi Muzikanti, de Bergtoeters, de Beyerslandkapel en Morava. Het concert in De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde begint om 13.30 uur en is gratis te bezoeken.

Bossche band Matchbox speelt op multi-culturele dansavond in De Walnoot

Foto: Matchbox

Boxtel - De allroundband Matchbox staat centraal tijdens de multi-culturele dansavond in Gemeenschapshuis De Walnoot op zaterdagavond 28 maart. De band speelt verschillende nummers uit een wijd scala aan stijlen waaronder Rock-'n-roll, Indorock, Soul, Blues en top 40.

Iedereen is van harte welkom om te komen genieten van een heerlijke avond vol muziek, dans en eten. De dansavond begint om 19.00 uur en duurt tot 00.30 uur. De entree is 7,50 euro per persoon.

SP stelt vragen over afschaffen seniorenlabel St. Joseph

Boxtel -De SP-fractie heeft Woonstichting St. Joseph om opheldering gevraagd en vragen gesteld aan het college van B&W over het feit dat de woonstichting sinds 1 januari jongstleden een groot deel van het seniorenlabel op woningen heeft verwijderd. De partij werd hierop geattendeerd door huurders van St. Joseph.

Het besluit van Woonstichting St. Joseph houdt in dat de Hoogheemflats Steenbok en Tweelingen hun seniorenlabel geheel verliezen en dat van de flats Weegschaal en Leeuw alleen de eerste drie etages nog bestemd zijn voor senioren. De Woonstichting zou hiervoor volgens de SP als argument de slechte verhuurbaarheid aan senioren en dreigende leegstand geven.

De partij wil weten of hierover overleg met de wethouder is geweest en wat hij hiervan vindt. Ook wil de SP weten of dit besluit niet in strijd is met het gemeentelijk beleid zoals is vastgelegd in de Woonvisie Boxtel 2010-2014. Hierin is opgenomen dat er in overleg met de woonstichtingen delen van de bestaande voorraad 'gelabeld' gehouden worden voor seniorenhuisvesting en starters (ongeveer 200 woningen).

Lezing over archeologie en bouwhistorie van Kasteel Stapelen

Boxtel - Tussen 1964 en 1969 werd archeologische en bouwhistorische onderzoek gedaan naar Kasteel Stapelen. De bijna in de vergetelheid geraakte onderzoeken worden woensdag 1 april om 19.30 uur door Adriaan van Abeelen besproken tijdens een bijeenkomst in de Leenzaal.

Van Abeelen was zowel beroepshalve als op privé-initiatief intensief bij die onderzoekingen betrokken. De verslaglegging en documentatie die hij daarvan heeft gemaakt zijn om allerlei redenen in de la verdwenen en door verschillende verhuizingen van bewaarplaats gewisseld. Door toedoen van Dik Bol, de voorzitter van de Heemkundekring die plannen aan het smeden is voor een expositie over Stapelen, zijn de documenten weer boven tafel gekomen. Van Abeelen had al langer het voornemen om een en ander te publiceren en zag daarin een goede aanleiding om de knoop door te hakken. Op voorstel van Sjaak Beirnaert licht hij op 1 april alvast een tipje van de sluier op.Dat dit gebeurt in de Leenzaal is geen toeval; deze zaal geldt als oudste element van het kasteel.

Veel aanloop bij open dag Zorggroep Elde

Foto: Marie Fick

Boxtel - Afgelopen zaterdag organiseerde Zorggroep Elde bij Liduina een open dag, zoals vele zorgaanbieders dat op de derde zaterdag van maart doen. Bezoekers toonden grote belangstelling en vooral het buitenhuis dat binnenkort in Esch wordt opgeleverd kon op veel aandacht rekenen. Ook voor de mogelijkheden om als vrijwilliger actief te worden bij Zorggroep Elde was veel interesse.

Ruim driehonderd bezoekers volgden een rondleiding die door de zorggroep werd gegeven. "We hebben veel van onze organisatie kunnen laten zien. Tijdens de rondleiding door ons gebouw stelden op enkele afdelingen cliënten hun deuren open. Op die manier konden de appartementen uitvoerig bekeken worden," aldus Catrien Verhoeven van Zorggroep Elde. Zij toonde zich zeer tevreden met de bezoekersaantallen. "Het was een hele mooie opkomst waarbij diverse onderdelen van onze organisatie zich hebben kunnen laten zien." Zo waren er stands voor het werken en leren bij Elde (BBL-opleiding) en de thuiszorg, waar informatie te vinden was over beeldschermzorg en personenalarmering. Een miMakker, een clown die op een bijzondere manier in contact treedt met mensen met dementie, gaf meer uitleg over het belang van deze vorm van contact.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Paasviering op Stapelen

Boxtel - Onder leiding van Nico Bulter en Kees Etten vindt op zondag 5 april, tweede paasdag, een paasviering plaats in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen. Deze staat in het teken van een nieuwe ochtend en een nieuwe dag, na de nacht van duisternis. Leven ondanks en door alles heen. Er wordt een verhaal verteld van toen en een verhaal van nu. Ook wordt er gezongen en muziek gemaakt. Na afloop is er koffie.

De viering is van 11.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

JRC-meiden wint wedstrijd in vierde kwart met fast-breaks

Boxtel – De meiden onder 20 jaar van de Boxtelse basketbalclub JRC hebben afgelopen zondag de sterke tegenstander Attacus uit Veghel verslagen.

Het was de vierde ontmoeting met die ploeg dit seizoen. De eerste twee werden gewonnen door JRC, maar de meest recente was in het voordeel van Attacus. De Veghelse ploeg startte zondag in een compacte zone-verdediging, waardoor JRC gedwongen werd tot afstandsschoten. Die werden gemist en na zes minuten stond er 0-6 op het scorebord. Cato Laansma zorgde uiteindelijk voor de eerste score voor JRC. In een time-out werd benadrukt dat er ook kansen lagen om te scoren door het juist dichtbij de basket te zoeken. Hanne Bos nam dit advies ter harte en penetreerde drie keer sterk in de verdediging van de gasten, maar werd telkens foutief afgestopt. Ze benutte twee vrije worpen en bracht de stand op 4-12.

JRC-coach Steven Besuijen gaf zijn team opdracht om voor meer dreiging onder de ring te blijven zorgen, wat Lynn Ralston prima uitvoerde. Verdedigend gaf JRC meer druk, waardoor Attacus moeite kreeg om kansen te creëren. De strakke Boxtelse verdediging leidde wel tot de derde persoonlijke fout voor Nori van den Biggelaar en Jitske Bos, die uit voorzorg naar de kant werden gehaald. JRC kroop langzaam richting Attacus en bij 16-19 schoot Fieke van Loon de teams naast elkaar met een driepunter. Bij rust leidde Attacus met 21-23.

Het derde kwart opende JRC met een driepunter van Hanne Bos, maar Attacus antwoordde met zes punten op rij. In dit kwart viel het sterke spel van Lynn Bakker op. Dankzij vier punten op rij van Aniek Vos en drie punten van Jitske Bos sloot JRC dit kwart af met zijn eerste voorsprong, 35-34. Toen het bij Attacus in het laatste kwart steeds stroever begon te lopen, stonden bij JRC juist enkele speelsters op. Aniek Vos, Aniek Trommelen en aanvoerster Jitske Bos scoorden elk vier punten, veelal uit fast-breaks, waardoor de wedstrijd in het slot werd gegooid. Die eindigde met een 52-40 zege. Zaterdag speelt JRC in Deurne. Bij winst kunnen de Boxtelsen opschuiven naar de derde plaats. Scores JRC: Hanne Bos 15 punten, Aniek Vos 10 en Fieke van Loon 7.

Foto: Bron: Jan van de Wiel

Boxtel - Vijftig jaar geleden pakte een aantal vrijwilligers binnen de gelederen van voetbalvereniging ODC de handschoen op om een voetbalkamp te organiseren voor de jeugd. Nu is het jeugdvoetbalkamp nog steeds een jaarlijks terugkerende happening binnen de vereniging. Tijd dus voor een reünie van begeleiders die zich de afgelopen halve eeuw ingezet hebben om de jeugd van de vereniging elk jaar weer een aantal geweldige dagen te bezorgen.

Het kamp is door de jaren heen op veel verschillende manieren en locaties georganiseerd. Eerder waren er thuiskampen, gingen de kinderen een midweek weg en nu is er de jarenlange traditie van vier dagen kamp met Hemelvaart. Van Drunen, Bergeijk, Mierlo, Teteringen, Boxtel, Valkenswaard ging het kamp naar een huidig vast adres in Neerpelt.

Plezier voor de kinderen staat natuurlijk voorop, het kamp biedt hen al sinds jaar en dag een onvergetelijke ervaring. De dagen zitten bomvol sport en spel en niets is leuker dan na een kampvuur nog even in het donker de bossen in te gaan. Het kamp is bedoeld voor de D- en E-pupillen van de vereniging. De meeste kinderen kunnen niet wachten tot ze mee mogen en vinden het jammer als ze 'te oud' zijn geworden. Dit blijkt ook wel uit het feit dat veel van de huidige leiders een aantal jaar geleden nog zelf mee op kamp gingen en zich zodra dat kon aangemeld hebben om als leider mee te mogen.

Er komt veel kijken bij de organisatie van een kamp en dat kan natuurlijk niet zonder een groep enthousiaste vrijwilligers. Juist dat is de kracht van het ODC-jeugdvoetbalkamp. Naast de begeleiders kan er binnen de vereniging altijd teruggevallen worden op chauffeurs en kantinepersoneel om elk jaar weer iets moois neer te zetten. Dat is dan ook de reden dat juist deze vrijwilligers benaderd zijn om op 4 april onder genot van een hapje en een drankje met elkaar sterke verhalen op te halen. Want het is natuurlijk ook gewoon heel leuk en gezellig.

Ingrid de Cort in de race voor 'Clubhelden van de Amateursport'

Foto: Sandra Janssen

Boxtel - Omdat vrijwilligers een onmisbare rol in de amateursport spelen, wil het Algemeen Dagblad hun inzet en toewijding graag belonen. Daarom organiseert de krant de verkiezing 'Clubhelden van de Amateursport'. Clubs kunnen hiervoor hun eigen helden nomineren. Turnvereniging Tabitta hoefde niet lang na te denken over deze nominatie en droeg hoofdtrainster van de A-selectie Ingrid de Cort voor. "Want waar zou Tabitta zijn zonder Ingrid de Cort?"

Als 17-jarige CIOS-studente kreeg Ingrid de eindverantwoording over de B-selectie van de turnvereniging. In de jaren die volgden ontwikkelde zij zich als trainster en in 2009 nam ze de A-selectie onder haar hoede. De turnsters van Tabitta zijn niet alleen een vertrouwd gezicht in de eerste divisie, met enige regelmaat pakken zij prijzen op Nederlandse kampioenschappen. Een aantal jonge talenten strijdt zelfs op het hoogst haalbare niveau om de prijzen en is ook nog lid van de nationale talentenselectie. Als hoofdtrainster van de A-selectie rijkt het werk van Ingrid veel verder dan haar twintig trainingsuren in de sportzaal aan de Europalaan. Zo maakt zij trainingsschema's, stuurt zij de leiding van de A- en B-selectie aan en stelt ze planningen op. Ze scout talenten, volgt en geeft bijscholing, begeleidt turnsters tijdens wedstrijden, voert oudergesprekken, woont aanvullende trainingen in het district en landelijk bij en onderhoudt contact met de fysiotherapeut.

Daarnaast neemt Ingrid ook nog als vanzelfsprekend veel 'kleine' taken voor haar rekening. Het wedstrijdsecretariaat, vloeroefeningen maken - van muziek uitzoeken tot en met het een-op-een aanleren - ondersteuning van het bestuur, lid van verschillende commissies, collega-trainers opleiden tot praktijkbegeleider, contacten met de media onderhouden, pakjes wassen na wedstrijden. En dat allemaal naast haar baan als leerkracht op basisschool De Hobbendonken.

Foto: Sandra Janssen

"Zonder Ingrid geen Tabitta!" aldus de club. "Dankzij haar hebben veel turnsters medailles gewonnen op Nederlandse kampioenschappen. Ze is een held, een vriendin en een voorbeeld voor al onze turnsters en trainsters. Wij zijn Ingrid enorm dankbaar voor haar onuitputtelijke inzet en energie. Haar liefde en passie voor de turnsport en voor Tabitta zijn bewonderenswaardig en verdienen diep respect. Ooit begonnen als vijfjarige kleuter en nu, 26 jaar later nog steeds vol ambitie trouw aan onze club."

Dat Ingrid een echte clubheld is, is wel duidelijk. Ze wordt in de turnsport geroemd om haar professionaliteit, inspirerende persoonlijkheid, betrokkenheid en ambitie. Daarom wordt het volgens Tabitta de hoogste tijd dus dat zij een prijs in ontvangst mag nemen als bekroning voor haar fantastische prestaties. "Wij willen heel Nederland laten zien hoe trots wij op Ingrid zijn! En hoe mooi zou het zijn dat wij in het jubileumjaar van Tabitta – onze vereniging bestaat 50 jaar – dé clubheld van Nederland in ons midden hebben."

Zeven keer goud voor Judo Club Liempde

Liempde - Onder het toeziend oog van de coaches Nikki Leenhouwers en Björn van Rooij, kwamen afgelopen zondag in Veghel maar liefst negentien judoka's van Judo Club Liempde op de mat om deel te nemen aan een beginnerstoernooi.

De organisatie was in handen van De Wa Kwai en zij zorgden ervoor dat alles vlekkeloos verliep en dat de meegekomen supporters getrakteerd konden worden op een mooi potje judo. Dat laatste was zeker het geval, aangezien de Liempdse judoka's enorm hebben gestreden waardoor met grote regelmaat het blauwe trainingsjack op het ereschavot te zien was. De sportieve ochtend met gezellige sfeer leverde leuk judo en natuurlijk prachtige prijzen op.

Jens en Jop Putmans, Mats Canters, Luc de Laat, Yannick Wantenaar, Xavi van Weert en Joost van der Linden wisten het goud te veroveren. Zilver was er voor Brett van Hal, Xavier Wantenaar, Tess Schoones, Faye Goossens en Keira Kreijveld. De judoka's Roy Kemps, Collin van Rooij, Vince Canters, Kasandra Wagenaars, Mees Koster, Lola Canters en Bas Daverveld namen het brons mee naar huis.

Sportgala Boxtel dit jaar in JRL

Boxtel - De Boxtelse Sportraad heeft afgelopen week bekendgemaakt dat het sportgala van dit jaar wordt gehouden in het Jacob Roelandslyceum (JRL), op zaterdag 27 juni. In de middag is het programma voor de jeugd tot 16 jaar en 's avonds is het de beurt aan de jeugd vanaf 16 jaar en de senioren.

Voor de verkiezing van sporter van het jaar is de Sportraad op zoek naar nominaties. Iedere inwoner en sportvereniging van Boxtel mag een voordracht doen voor de verschillende categorieën. Nominaties voor de sportvrijwilliger van het jaar kunnen worden ingediend tot 12 april, die voor sportcoach/trainer en sportteam van het jaar tot 3 mei en voor sportman en sportvrouw tot 25 mei. Het nomineren voor de laatste categorieën, die van sport junior jongen en sport junior meisje, is mogelijk tot 31 mei. Bij de voordrachten dienen duidelijk de prestaties van het afgelopen jaar te worden beschreven. Ze kunnen worden ingediend door een e-mail te sturen naar e.j.d.peeters@home.nl. Uit de nominaties kiest de jury er drie per categorie.

Tijdens het sportgala worden ook alle Boxtelse kampioenen en kampioensteams in het zonnetje gezet. Die kunnen tot 15 mei worden aangemeld.

Volleybalspeeltuin in De Braken

Boxtel - Zaterdag 28 maart is de Volleybalspeeltuin in Sportcomplex De Braken weer open voor jongens en meisjes van 4 tot 7 jaar. Ze kunnen er op een speelse en leuke manier kennis maken met de volleybalsport. Naast balvaardigheden worden er ook bewegingsvormen met toestellen gedaan zoals klimmen en klauteren. Het plezier in bewegen staat voorop en natuurlijk komen de echte volleybaloefeningen ook aan bod.

De volleybalspeeltuin is in Sporthal De Braken op zaterdagmorgen van 11.00 uur tot 12.00 uur. De kosten zijn 1 euro per keer. De volgende keer dat de volleybalspeeltuin open is, is op zaterdag 18 april. Opgeven of vragen stellen kan via de mail: volleybalspeeltuin@vcblox.nl.

Engelsen rugbyen tegen Ducks in Boxtel

Boxtel - Hoewel de competitie van de Ducks-senioren is afgesloten, is het rugbyseizoen zeker nog niet afgelopen. Het naseizoen kenmerkt zich door wedstrijden tegen Britse teams die het vasteland bezoeken, zevenmans rugbytoernooien en beachrugby. Aanstaande zaterdag speelt in Boxtel het Engelse Horsham RFC tegen Ducks.

In de periode rondom Pasen zijn er veel Britse teams die Nederland bezoeken voor een weekendtrip. Naast het bezoeken van toeristische trekpleisters komen ze ook vooral om wedstrijden te spelen tegen Nederlandse teams. Voor de Nederlandse spelers is dit een uitgelezen kans om ervaring op te doen tegen clubs uit het land waar rugby ontstaan is. Ook is het gangbaar om rondom de wedstrijden een uitwisseling van de typische Britse sportcultuur mee te maken. Komende zaterdag ontvangt Ducks het Engelse Horsham RFC. Om 15.30 zullen zij in Boxtel de strijd met elkaar aangaan op Sportpark Den Wielakker.

Boxtel - Dat de laatste wedstrijd tussen Taverbo/SABO 3 en SABO Boxtel wel eens beslissend zou kunnen zijn in de strijd om het kampioenschap was enkele weken geleden al te voorzien. Het verschil tussen deze twee en de kampioen van vorig seizoen, Taverbo/SABO 1 bleef erg klein. SABO Boxtel trok in de partij tegen Taverbo/SABO 3 met 6-4 aan het langste eind en Taverbo/SABO 1 werd de lachende derde door met overmacht van De Dommel te winnen en uit te lopen op de concurrenten.

Voor Taverbo/SABO 3 was dit resultaat teleurstellend, omdat er vorige week nog sprake was van groot optimisme over de afloop. Maar ondanks dat Ad van Weert al zijn partijen won, kon Uschi Meeuwis hier slechts een punt aan toevoegen en moest Henk IJsseldijk drie punten inleveren. Het dubbelspel was voor de achttiende keer dit seizoen voor SABO Boxtel en goed voor het zesde punt. Taverbo/SABO 1 won volgens verwachting met 8-2 ruim van De Dommel en liep twee punten uit op SABO Boxtel en vier op Taverbo/SABO 3. Beide teams zijn uitgespeeld en Taverbo/SABO 1 heeft volgende week aan drie punten voldoende in de inhaalwedstrijd tegen Rotsvast om het kampioenschap voor de tweede keer op rij binnen te halen. Frans van Dun liet weer eens zien de laatste weken in grootse vorm te verkeren door drie punten in het enkelspel te behalen en met Hans van Haaren ook nog voor winst in het dubbel te zorgen. Hans van Haaren en Cees Hems waren ieder goed voor twee punten.

De strijd onderaan wordt ook in een inhaalwedstrijd beslist. Bat Boys deed als een-na-laatste goede zaken door met 7-3 van Van Weert Schilderwerken te winnen terwijl rode lantaarndrager Cornuiten tegen Rotsvast niet verder kwam dan een 6-4 overwinning. Het team van de Bat Boys is uitgespeeld terwijl team Cornuiten nog een lastige inhaalwedstrijd tegen Taverbo/SABO 4 speelt. Cornuiten heeft een achterstand van zes punten, maar heeft aan zes punten voldoende om de laatste plaats aan de Bat Boys te laten omdat ze tweemaal van dat team hebben gewonnen. In de wedstrijden tegen Rotsvast was voor team Cornuiten Jordy van de Laak weer goed voor drie punten en samen met zijn broer Nick voor winst in het dubbelspel. Henk van de Laak wist twee punten te scoren. Voor Rotsvast zorgden Bart Theeuwes (2), Jan Don(1) en Dinie van den Nieuwenhuizen(1) voor de punten die hen buiten gevaar stelden voor de onderste plaats.

Voor de Bat Boys was dit keer niet Mari Karssemakers de grote man, maar Teun Dietvors, die zijn wedstrijden in winst wist om te zetten. Mari wist net als Paul Kuijs twee winstpartijen te boeken. Voor team Van Weert Schilderwerken scoorde alleen Rob van Grinsven in het enkelspel twee punten en samen met Peter Kemps een in het dubbelspel. Tim Schalkx deed ook verwoede pogingen om punten te scoren maar bleef dit keer zonder winst.

De laatste wedstrijd tussen Taverbo/SABO 4 en Grand Café Rembrandt was van minder belang en ging alleen om de vierde plek op de ranglijst. In dit duel was Peter de Rooij met overmacht de sterkste met drie overwinningen en samen met Toon van Geel ook nog goed voor de winst in het dubbelspel. Mari Smits en Toon van Geel zorgden beiden met twee overwinningen voor een afgetekende 8-2 zege, Voor team Grand Café Rembrandt konden alleen Aukje van den Heuvel en Ad Brekelmans een puntje binnenhalen. Voor Erik van der Schoot was dit keer geen eer te behalen, hij bleef zonder winst.

Marvel organiseert de Rabo Paasloop & Rabo Kidsrun

Boxtel - Atletiekvereniging Marvel organiseert op maandag 6 april, tweede paasdag, de 39e editie van de Rabo Paasloop. Deze wegwedstrijd over 15 kilometer wordt gelopen op een geheel verhard parcours met start en finish op de accommodatie van de atletiekvereniging o sportpark Den Wielakker. Er zijn geldprijzen beschikbaar voor de AU-wedstrijdatleten in de categorieën Heren, Heren masters M35 en M50, Dames en Dames V35.

Het totale parcours bestaat uit vier ronden. De eerste ronde is 3,3 kilometer lang, de overige drie ronden hebben een lengte van 3,9 kilometer. Het parcours voert de atleten langs de snelweg richting de wijk Oost, waar een grote lus wordt gemaakt. Uiteraard zijn ook recreatieve lopers van harte welkom. Zij kunnen finishen na elke ronde, dus na 3,3 km, 7,2 km, 11,1 km of 15 kilometer. De Rabo Paasloop trekt jaarlijks enkele honderden deelnemers naar Boxtel. De organisatie rekent ook in dit jaar weer op een massale deelname. In ieder geval zullen de meeste winnaars van het afgelopen jaar weer aan de start verschijnen. Ook de deelnemers aan de cursus Start To Run lopen een ronde mee.

Voorinschrijven is mogelijk tot en met 3 april via de website www.avmarvel.nl/paasloop. Op de dag zelf kunnen deelnemers zich ook inschrijven vanaf 9.30 uur tot 15 minuten voor de start van de wedstrijd. Het inschrijfbureau bevindt zich in het clubgebouw van Marvel. Om precies 10.30 uur zal het startschot gegeven worden. Dan gaan de AU-wedstrijdatleten van start voor hun afstand van 15 kilometer. Tegelijkertijd starten de recreatieve lopers die hun eigen afstand mogen bepalen. Voor de jeugd van 12 t/m 15 jaar geldt de maximale afstand van een ronde van 3,3 km.

Rabo Kidsrun
Na het succes van voorgaande jaren wordt ook dit jaar weer de Rabo Kidsrun georganiseerd. Deze loop over 1 kilometer is bestemd voor scholieren uit groep 3 tot en met 8 van de basisschool. Zij kunnen zich op 6 april in het clubgebouw van Marvel nog inschrijven tot een kwartier voor de start om 10.00 uur. Deelname kost slechts 1 euro en begeleiders mogen gratis meelopen.

Alle deelnemers van de Rabo Paasloop ontvangen na afloop een ludieke herinnering. Meer informatie vind je op www.avmarvel.nl/paasloop.

Boxtel - In de hoofdklasse tafeltennis heeft Taverbo/SABO 1 zichzelf een goede dienst bewezen door in eigen huis SAR'72 uit het Zeeuwse Kloosterzande met ruime cijfers te verslaan: 8-2.

Al snel werd duidelijk dat de overwinning naar Taverbo/SABO zou gaan. De eerste vier partijen gingen allemaal naar de thuisploeg. In het vervolg liet alleen Jasper van der Aa nog twee puntjes liggen. Cruciaal was de zevende partij waarin Teun Vlaminckx lang op een verliesbeurt leek af te stevenen maar in extremis alsnog de winst wist te pakken met minimaal verschil in de beslissende vijfde game. Deze klap kwamen de Zeeuwen niet meer te boven. Vlaminckx bleef ongeslagen, evenals de Boxtelse kopman Michel Sperling. Tezamen waren zij tevens verantwoordelijk voor de winst in het dubbelspel.

Halverwege de competitie bezet Taverbo/SABO de vierde plaats op de ranglijst. Een plek die aan het eind van het seizoen recht geeft op een langer verblijf in de hoofdklasse. Het verschil met de nummer twee bedraagt slechts een punt maar het gat naar (degradatie)plek vijf is met vier punten ook niet al te groot. De tweede competitiehelft belooft derhalve nog erg spannend te worden.

Foto: Mark van der Pol

Lennisheuvel - De Bocht'80 ging zondag tegen LSV direct fel van start. In de derde minuut verbaasde Harm van den Bosch vriend en vijand door de score te openen. Zijn snoeiharde diagonaalschot was onhoudbaar. Halfweg de eerste helft kreeg Vinnie van Kleef nog een klein kansje op aangeven van Harm van den Bosch. Op slag van rust volgde nog een voorzet van Vinny van Kleef, maar LSV-keeper Stefan Bijnen was Thijs van Dongen te snel af. Het waren geen grote kansen die de Bocht'80 had in de eerste helft, maar ook LSV heeft nog geen uitgesproken scoringskansen gehad.

Dit spelbeeld veranderde in de tweede helft. LSV kwam beter uit de rust en creëerde de eerste kans in de zestigste minuut. Dennis Pimenta kreeg een hoge bal aangespeeld maar schoot deze over. Vijf minuten daarna werd Frankie van Dooren vrij voor de goal gezet op aangeven van Chemi Elizabeth, maar profiteerde hier niet van. Een lange bal vanaf het middenveld zorgde ervoor dat LSV-er Younes Ouassaïdi vrij door kon op doelman Mark Faes van de Bocht'80, die de LSV-aanvaller vloerde waardoor de kans op score ontnomen werd en de scheidsrechter een penalty gaf. Faes kwam er niet ongelukkig vanaf met een gele kaart.

De penalty werd in de 75e minuut dankbaar benut door Boy Obispo, waardoor de stand teruggebracht werd naar 1-1. In de 82e minuut mocht Frankie van Dooren nog een keer op het doel van De Bocht '80 schieten. Er zat genoeg power achter de bal, maar de richting was niet goed. In de slotfase was er nog een kansje voor Thijs van Dongen, maar hij schoot naast het doel van LSV.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

L'Union Boxtel
Eindstand Ere-klasse:
1. Amicitia Schijndel         68 7998
2. L'Union Boxtel                58 7871
3. Landmans Unie Schijndel        42 7516

Biljartvereniging 't Ivoor
Programma
30-03
13:00 BV De Hazelaar 3 - `t Ivoor 2
13:00 `t Ivoor 1 - Triangel 2
20:00 BV De Hazelaar 2 - `t Ivoor 1
01-04
19:30 `t Ivoor 1 - DVS/De Zwaan 1
20:00 Krijt op Tijd 2 - `t Ivoor 2
02-04
13:00 t Ivoor 3 - NAL 6

Uitslagen:
Librecompetitie:
18-03 't Ivoor 1 - Het Wapen v. Liempde 1 27 - 25
18-03 't Ivoor 2 - Asperia-RestAqua 2 28 - 26
19-03 De Mesters 1 - `t Ivoor 3 24 - 30

Dagcompetitie libre:
16-03 't Ivoor 1 - `t Ivoor 2 36 - 26

Dagcompetitie 3-banden klein:
19-03 NAL 7 -- 't Ivoor 3 25 - 26

3-Banden groot competitie:
16-03 't Ivoor 1 – De Hazelaar 3 25 - 28

Tafeltennis:
Uitslagen:
Taverbo/SABO 3 - Sabo Boxtel 4-6
Taverbo/SABO 4 - Grand Café Rembrandt 8-2
Van Weert Schilderwerken - Bat Boys 3-7
Cornuiten - Rotsvast 6-4
Taverbo/SABO 1 - De Dommel 8-2

Standenlijst: Gew. Verl.
1 Sabo Boxtel 146 54
2 Taverbo/SABO 1 144 46
3 Taverbo/SABO 3 135 65

Programma 23-03-2015:
Van Weert Schilderwerken - Grand Café Rembrandt
Taverbo/SABO 1 - Rotsvast
Taverbo/SABO 4 - Cornuiten

Alle jeugduitslagen:
Taverbo/Sabo 1- Stiphout 1         3-7
Taverbo/Sabo 2 - Irene 1         3-7
Taverbo/Sabo 3 - ODT 6                 7-3

NTTB-competitie, 20 & 21-03:
Senioren:
Taverbo/Sabo 1 - SAR '72 1 8 - 2
Taverbo/Sabo 2 - Return Oss 1 8 - 2
Taverbo/Sabo 3 - OTTC 1 5 - 5
Taverbo/Sabo 4 - Geenhoven 2 7 - 3
TTCV 7 - Taverbo/Sabo 5 2 - 8
TTCV 8 - Taverbo/Sabo 6 8 - 2
OTTC 8 - Taverbo/Sabo 7 6 - 4
JCV 10 - Taverbo/Sabo 8 8 - 2
Jeugd
Taverbo/Sabo 1 - Stiphout 1 3 - 7
Taverbo/Sabo 2 - Irene 1 3 - 7
Taverbo/Sabo 3 - Klaverblad 6 7 - 3

Biljart:
Uitslagen:
't Ivoor - WvLiempde/RegioBank 1 27-25
WvLiempde/RegioBank 2 - de Hazelaar 30-23
de Helftheuvel - WvLiempde/RegioBank 3 27-27
de Straat - WvLiempde/RegioBank 4 30-19

Bridge:
Bridgeclub Revanche, 17-03:
A-lijn:
1 H. van Esch & P. vd Ven 68,40%
2 W. vd Heijden & A. van Os 61,81%
3 Frank & Henk Schalkwijk 56,25%
B-lijn:
1 Ineke & Berrie Marcelis 68,00%
2 T. van Doorn & F. Verhees 62,33%
3 Jeanne & Piet Snijders 58,08%
19-03:
A-lijn:
1 B. Hermkens & M. van Roosmalen 73,44%
2 S. Tempels & H. Schalkwijk 57,29%
3 F. van Roy & G. vd Meer 56,77%
B-lijn:
1 Lidy & René Verstijnen 62,99%
2 M. van Kampen & S. van Thiel 57,25%
3 Ans & Herman Hulscher 51,18%

Bridgeclub Boxtel, 17-03:
A-lijn:
1 M. Kleiss & E. Wijnen 69,58%
2 A. Bosveld & H. Schilder 62,92%
3 A. Kuilman & M. vd Meijden 58,75%
B-lijn:
1 T. vd Horst & I. Peeters 61,25%
2 J. Dieden & Th. van Roosmalen-Hurks 54,58%
3 G. vd Horst & J. Arts 54,17%
C-lijn:
1 T. Daams & J. vd Vorstenbosch 60,83%
2 Tom & Mien Heidelberg 57,92%
3 B. van Drunen & J. de Haan 54,17%
18-03:
A-lijn:
1 S. Tempels & H. Schalkwijk 59,38%
2 H. van Esch & P. vd Ven 56,25%
3 W. de LAngen & R. Traa 52,08%
3 J de Wolf & R. van Stuivenberg 52,08%
B-lijn:
1 J. Kniest & I. Spelbrink 59,57%
1 J. Jilesen & L. Frankevijle 59,57%
3 A. de Jong & M. Kerssens 57,00%
19-03:
A-lijn
1 Netty & Fons Gieles        67,92%
2 Ans & Ton Walbeek        62,08%
3 A. Bosveld & M. Soederhuizen        55,83%
B-lijn
1 Theo & Sina van Alphen        57,64%
2 G. Dams & E. van Gelder        55,07%
3 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars        53,96%
C-lijn
1 H. Heemskerk & C. Meisters        60,94%
2 B. v Drunen & J. Spijkers        60,63%
3 Clemens & Betsie Nienhuis        58,33%

Bridgeclub Rembrandt, 17-03:
A-lijn:
1 A. van Diesen & Y. Smits 63,33%
2 G. Bogaerts & J. Schüller 57,92%
3 J. Fischer & H. Maas 55,00%
3 A. Feenstra & M. van Esch 55,00%
3 L. Siemons & H. van Laatum 55,00%
B-lijn:
1 F. Daniëls & C. vd Velden 63,33%
2 Paul & Marie Jose Ronde 63,02%
3 A. van Kempen & S. vd Vries 57,08%

Bridgeclub Liempde, 19-03:
A-lijn:
1 Echtpaar vd Meerendonk 62,15%
2 Echtpaar Vermulst 60,76%
3 Echtpaar van Acht 57,99%
B-lijn:
1 Dhr van Ruremonde & Dhr. van Pelt 66,37&
2 Mw. de Jong & Mw. vd Meerakker 65,48%
3 Echtpaar Dieden 62,20%
C-lijn:
1 Mw. vd Zanden & Mw. Tesser 77,00%
2 Echtpaar Kuijpers 57,70%
3 Dhr. vd Dungen % Dhr. Smulders 56,67&
3 Dhr. van Haaren & Dhr. van Wijlick 56,67%

Bridgeclub de Rots, 18-03:
A-lijn:
1 M. Ronde & M. Jussen 64,93%
2 T. van Uden & J. Steenbakkers 57,63%
3 J vd Borne & J. Fischer 56,25%

Zaalvoetbal:
Uitslagen 21-03
Tahadi – Kwalitaria Strik        3-3
Feestcafe de Nozem – Autorijschool Gestel        5-4
v.Stekelenburg – Vouwwagenspecialist        10-2
X2COM – Heva Autobedrijf        3-5
't Tweespan – Langenberg/Fleur        2-3
C.J.vd Sande – Filipe Mode /E.Maas        3-2
Grieks rest Corfu – Fysio De Dommel        4-2
Uitslagen 23-03
Hart.v. Boxtel – Celdex b.v.        4-2
Interieurshop – Plein 2        2-2
Meijtech Montage – Requal Team        8-1
Termmeer Support – Green Team        4-3
v. Stekelenburg – Plaza / Kwalitaria        5-1

Programma 28-03
16.30 Vouwwagenspecialist – Dongen/vd Wiel
17.15 Cafe 't Geveltje – Feestcafe de Nozem
18.00 Tahadi –v.d. Langenberg / Fleur
18.45 Pika Bikes/'t Geveltje – Hajji/Kissami
19.30 Adm. Jilesen – v. Stekelenburg
20.15 Goossens Advies – Hart.v. Boxtel
21.00 Filipe Mode/E.Maas- Autorijschool Gestel
Programma 30-03
19.00 Comsche Hoeve – Grieks rest Corfu
19.45 Requal Team – Interieurshop
20.30 Celdex b.v. – Green Team
21.15 Faes entertainment –Plaza/Kwalitaria

Voetbal:
ODC - RKJVV/v.Dalsen 1        1-1
Theole 1 - Boxtel 1        0-1

Programma:
Prinses Irene 1 - ODC 1        14:30
RKSV Boxtel 1 - OSC'45 1        14:30

Uitslagen DVG:
SC Helmondia D1        DVG D1        3-3
DVG D2        Venhorst D2        3-3
TOP E1        DVG E1        2-1        
DVG E2        VOW E1        3-1
DVG E3        ELI E2        2-3
Venhorst E3g        DVG E4        0-6
Rhode F2g        DVG F1        4-0
DVG F2        VOW F1        3-4
Mariahout F3g        DVG F3        5-0
DVG F4        Erp F2        2-4
DVG F5        Nijnsel F2g        2-5
Schijndel F8        DVG F6        5-2
SCI mini 1        DVG mini 1        15-3
Boskant mini 1        DVG mini 2        12-1
DVG mini 3        Best Vooruit mini 4        2-6
Nulandia A1        DVG A1        3-1
Bruheze B1        DVG B1        2-2
DVG B2        MULO B2        5-3
DVG C1        Sparta'25 C1        4-2        
DVG C2        Ollandia C1g        1-1
MVC C2        DVG C3        0-4
22-03
DVG 1        V.O.W. 1        3-2
DVG 2        Erp 3        1-3
E.L.I. 3        DVG 3        1-1        
Boskant 3        DVG 5        1-2
DVG 6        W.E.C. 5        0-2
Boskant 5        DVG 7        4-1
DVG 8        Bl.Geel'38 19        0-3
Gemert VR 2        DVG VR 1        3-1

Uitslagen
LSV 1- De Bocht'80 1        1-1
Den Dungen 5-LSV 2        2-4
LSV 3 - OJC Rosmalen        0-3
VCB VE1-LSV VE1        4-0
Marvilde A1-LBC A1        4-3
SBC MB1-LBC MB1        1-0
LBC C1-Woenselse Boys C2        3-2
LBC MC1-NWC MC1        0-4
LBC D1-Waalre D2        0-3
LBC E1 - Nuenen E8        0-9
UNA F5-LBC F1        9-0

Programma:
26-03: Vorstenb.Boys 2 -DVG 2        20:00
28-03:
DVG D1        Wec D1        11:45
Erp D4        DVG D2        12:15
DVG E1        Fc Uden E1        10:30
Erp E2        DVG E2        09:15
DVG E3        Mierlo Hout E6        10:30
Constantie ME1        DVG ME1        10:00
DVG F1        Gemert F2        09:30
Keldonk F1g        DVG F2        10:30        
Mierlo Hout F4        DVG F4        09:15
Boekel Sp. F6g        DVG F5        09:30
DVG mini 1        Zwaluw mini 2        09:30
DVG mini 2        Best Vooruit mini 5        09:30
Zwaluw mini 3        DVG mini 3        09:30
DVG A1        Oss'20 A1        14:30
Someren B2        DVG B1        15:00
Deurne B3        DVG B2        12:45
ASV'33 C1        DVG C1        12:30
Avesteyn C3        DVG C2        13:00
Bavos C2        DVG C3        12:45
29-03:                        aanvang
Ollandia 1        DVG 1        14:30
DVG 2        Schijndel 3        12:00
Nijnsel 3        DVG 3        12:00
Bl.Geel'38 8        DVG 4        12:00
DVG 5        Avesteyn 5        10:30
Rhode 8        DVG 6        10:00
DVG 7        Vorstenb.Boys 4        10:00
W.E.C. 7        DVG 8        12:00
DVG VR 1        E.L.I. VR 1        10:00
30-03:                        aanvang
DVG F1        Odc F1        18:30
01-04:                aanvang
DVG E1        Wec E1        18:30

28-03
LSV VE1-Spoordonk VE1        16:00
LBC A1-sv Valkenswaard A2        12:30
SBC MB1-Hilvaria MB1        10:30
Brabantia C3-LBC C1        11:30
Reuselsport MC1-LBC MC1        13:15
Knegselse Boys D1-LBC D1        11:00
Unitas 59 E10-LBC E1        10:15
LBC F1-Wilhelmina Boys F5        9.30
29-03
Berkdijk 1-LSV 1        14:30
LSV 2-ODC 5        11:00
Essche Boys 3-LSV 3         11:00
NLC'03 VR1-LSV VR1 10:00

Handbal:
Programma 28-03
09:10        Helios'72 DB1        HCB '92 DB1
12:00        Helios'72 D1        HCB '92 D1
Programma 29-03
11:05        MHV DS3        HCB '92 DS1
12:30        White Demons DS4        HCB '92 DS2

Honk- & softbal
21-03
pupillen hb        Roef! - Ducks        1-6
junioren        Ducks - Royals        16-5
aspiranten sb        Ducks - Nuenen        10-18
22-03
dames        Ducks - Starlights        10-18
heren 1        Ducks 1 - Nuenen 1        7-4

Programma:
28-03        
beeball majors        Ducks - Cardinals        11.00
beeball rookies        Starlights - Ducks        11.00
pupillen hb        Ducks - Roef!        10.30
pupillen sb        Ducks - Stags        13.00
aspiranten        Ducks - Cardinals        13.00
junioren        Ducks - Mustangs        15.00
aspiranten sb        Nuenen - Ducks        16.00
29-03        
dames        Nuenen - Ducks        14.00
heren 2        Nuenen 3 - Ducks 2        11.00
heren 1        Starlights - Ducks        15.00

Programma Rugby
zaterdag 28 maart:
Mini's: Regio training (RTC) bij Ducks                 10.00 - 15.00
Colts/Senioren:Ducks - Horsham RFC (Eng)        15.30

Zondag 29 maart:
Colts:District Midden - Ducks/RCE

Kennismaken met sportverenigingen op de Sportmarkt van Buurtsport Boxtel

Boxtel - In het kader van de Nationale Sportweek organiseert Buurtsport Boxtel op 18 april voor de tweede keer haar jaarlijkse Sportmarkt. Die dag kan iedereen gratis kennis maken met allerlei verschillende sportverenigingen uit Boxtel en omstreken. De Sportmarkt vindt zich plaats in Sportcomplex De Braken. Meer informatie is te vinden op www.buurtsportboxtel.nl.

DVG wint van hekkensluiter

Tarn van de Wiel heeft de 3-1 gescoord. Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - De uitwedstrijd van DVG tegen hekkensluiter VOW uit Zijtaart had uiteindelijk na een uiterste van kansen en doelpunten tot een gelukkige overwinning voor de Liempdse ploeg geleid. Afgelopen zondag volgde de thuiswedstrijd, die min of meer een kopie hiervan was. DVG won met 3-2.

Al in de eerste vijf minuten waren er kansen op een voorsprong van een of twee doelpunten. Een goed schot van Wilco Voets belandde op de binnenkant van de paal en ging vervolgens voorlangs. Een tweede doelkans van Aron van Dooren leverde ook al niet de gewenste vroege voorsprong op. VOW putte moed uit deze gemiste kansen en was gaandeweg de gelijkwaardige en zelfs betere ploeg en won vaak de bekende tweede bal. In de 23e minuut nam VOW zelfs een voorsprong en net voor rust mocht DVG zich gelukkig prijzen dat het niet tegen een 0-2 aanliep.

Wilco Voets in actie. Foto: Toon van Ruremonde
Sander van de Ven springt niet hoog genoeg. Foto: Toon van Ruremonde

De ommekeer vond begin tweede helft plaats, toen DVG in een periode van zes minuten de achterstand in een 3-1 voorsprong omboog. Een rush van Daan Voets resulteerde in een voorzet op neef Wilco, die vrij eenvoudig de gelijkmaker binnenschoot. Kort daarop werd Roel van de Sande tot twee keer toe aangetikt binnen de 16 meter en de toegekende penalty werd door Peter Versantvoort feilloos benut. De overwinning werd door Tarn van de Wiel nagenoeg veiliggesteld, al was het schot bijna gekeerd door de VOW-doelman. De bal ging tergend langzaam over de doellijn. De fase daarna bood legio kansen op een 4-1 voorsprong, maar het doelpunt viel niet. Ook VOW had in een aantal situaties de aansluitingstreffer kunnen maken, maar het geluk was niet aan hun zijde. In de 90e minuut viel dan toch nog de 3-2, echt spannend werd het echter niet meer. Man of the match was Wilco Voets.

DVG 2 verloor thuis van Erp 3. De ploeg kwam in de eerste helft met tien man te staan en verloor uiteindelijk met 1-3. Man of the Match was Brod van de Sande. De DVG dames moesten uit tegen Gemert 2 en verloren met 3-1, hier werd Gabi van de Steen uitgeroepen tot beste van de wedstrijd.

Winst voor 't Ivoor tegen Wapen van Liempde

Boxtel - Het eerste team van 't Ivoor moest vorige week aantreden tegen het eerste team van Het Wapen van Liempde. Het werd een enerverende ontmoeting die beslecht werd in het voordeel van 't Ivoor. Don van der Wiel wist als enige zijn partij niet te winnen tegen Leo van de Hastenberg. Daarentegen wonnen Theo Verhagen en Chris Fasseur wel hun partij met goede moyennes van respectievelijk 7,89 en 4,51.

Het tweede team herstelde zich goed na het debacle van vorige week en won van een concurrent uit Heeswijk. Jacques van Loon en Toon Bevers bleven aan de goede kant van de score. Henk van Boxmeer scoorde acht punten. Het derde team scoorde deze week de volle dertig punten door te winnen van De Mesters 1. Theo van Dongen, Gerard de Beer en Math Hendriks boekten alle drie een ruime overwinning. Bij de afdeling recreanten speelden de twee teams van 't Ivoor tegen elkaar. Deze clash mondde uit in een ruime overwinning voor team 1. Na de eerste partij, Erik Verspeek tegen Toon Bevers, zag het daar niet naar uit; de tien punten gingen naar team 2 en team 1 behaalde er zes. Daarna ging het echter helemaal mis voor team 2. Het verloor de volgende drie partijen ruim. Jacques van Loon, Leo Huijbers en Henk van Boxmeer waren duidelijk te sterk voor Frans Klein, Frans van Esch en wederom Erik Verspeek, die een dubbelpartij speelde.

Het 3-banden klein team boekte een overwinning. Toon Hoffmans en Jacques van Loon wonnen hun partij. Dit keer bleef Frits Radema achter met slechts zes punten. Het 3-banden groot team verloor onverwachts maar deed toch nog goede zaken voor het klassement, omdat de concurrenten zowaar meer punten lieten liggen. Leo van Westelaken verloor zijn partij op de valreep. Bernhard Legierse had zijn dag niet en behaalde slechts zes punten. Louis van der Meijden redde de eer voor 't Ivoor door winst met een goed moyenne van 0,714.

Boxtel - Voor de turnsters die nog niet aan de beurt waren geweest, waren zaterdag 21 en zondag 22 maart de landelijke kwartfinales. Dit keer turnde Tabitta dicht bij huis, in sporthal T-kwadraat in Tilburg.

Op zaterdagochtend turnden de pupillen 1 in het hoogste niveau N1. Ze turnden moeilijke oefeningen maar lieten met name op brug kostbare punten liggen. Floor de Wolf miste ook nog twee punten op balk, maar eindigde door een goede vloer en sprong toch op een knappe zevende plaats. Lotte Langerwerf, die een tiende plaats behaalde, turnde voor de eerste keer de moeilijke balkoefening zonder te vallen. Fenne van Haaren eindigde op de vijftiende plaats, een goede prestatie nadat zij dit seizoen twee niveaus is gepromoveerd. Turnster Celeste Canaan turnde zichzelf bij de pupillen 2 N1 naar de vijftiende plaats. Ze was niet helemaal fit en turnde met iets meer foutjes dan vorige keer, maar dit had gelukkig geen consequenties voor de doorstroming.

In de middagwedstrijd turnde Nienke Langenhuizen bij jeugd N1 door een liesblessure alleen op het onderdeel brug. De wedstrijd werd gebruikt om een nieuwe brugoefening uit te proberen, met groot succes, want ze behaalde meteen de hoogste score. De moeilijkheid van deze oefening was meteen een clubdebuut, dat door ruim 45 Tabitta-supporters werd toegejuicht. Alle A-selectie turnsters van Tabitta zijn na dit weekend geplaatst voor de halve finales in Amsterdam, Waalwijk en Leek.

Op zondag turnden jongste Tabitta turnsters Summer van der Hurk en Esmee Komen bij instap N2. In dit sterke deelnemersveld in de vroege ochtend zouden er veel turnsters afvallen. De scores zaten dicht op elkaar waardoor de wedstrijd zeer spannend was. Summer scoorde, ondanks een foutje op balk, hoge punten. Ze eindigde op de negende plaats en is daarmee geplaatst voor de halve finale. Esmee kwam ondanks het hoge punt op sprong, met de negentiende plaats punten te kort voor doorstroming.

Derde jeugdteam Taverbo/Sabo behoudt koppositie

Boxtel - Afgelopen zaterdag wist het derde jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo/SABO de koppositie te behouden door thuis met 7-3 te winnen van ODT uit Roosendaal. Hierdoor staan Rick van der Schoot, Lars Strik en Janno Vos twee punten los van de nummer twee op de ranglijst, Never Despair uit Den Bosch. Voor dit team staat er volgende week dan ook een spannende wedstrijd op het programma als ze in Den Bosch tegen deze nummer twee spelen.

Het eerste jeugdteam had het moeilijk tegen Stiphout. Michel van Dooren was tweemaal succesvol en wist samen met Axel Kuijs ook de punten van de dubbel in Boxtel te houden. Dani de Rooij kwam in zijn laatste wedstrijd goed terug van een 0-2 achterstand naar 2-2, maar wist ondanks zijn voorsprong in de vijfde game deze net niet om te zetten in winst waardoor de einduitslag 3-7 werd voor Stiphout.

Ook het tweede jeugdteam dat tegen koploper Irene uit Tilburg speelde wist dit weekend niet tot winst te komen en moest eveneens met een 3-7 verlies genoegen nemen.

L'Union tweede in competitie

Boxtel - Het eerste zestal van handboogschutterij l'Union is als tweede geëindigd in de 25 meter 1 pijl competitie 2015. De laatste wedstrijd leverde onder aanvoering van clubkampioen Martijn van de Broek met een persoonlijk record van 238 punten een mooie score van 1139 op, maar dat was niet genoeg om Amicitia Schijndel van het kampioenschap te houden.

De overige resultaten kwamen van Henk Jegers (232), Gerard van der Steen (225), Marchel Kluijtmans (223), Marc Verdaasdonk (221) en Henri van de Broek (215). Verschillende successen werden geboekt in de individuele klassementen. Sam Spitters werd eerste in de klasse aspiranten tot 10 jaar en Sen Steenbakkers in dezelfde klasse derde. Martijn van de Broek werd eerste bij de junioren, Henri van de Broek behaalde de eerste plaats in de derde klasse masters. In de klasse aspiranten 11-12 jaar werd Jelt van de Langenberg kampioen.

Afgelopen zondag was de vijfde en laatste wedstrijd om het winterkampioenschap van l'Union met als inzet het winterkampioenschap op de 25 meter. Met 594 punten uit zijn beste drie wedstrijden voerde Henk Jegers het eindklassement aan. Hij bleef daarmee Marc Verdaasdonk (586) en Martijn van de Broek (585) voor. De titel in de klasse compound ging naar Henry Troeijen met 599 punten.

Huub Coumans in de spotlights bij Omroep Dommelland

Boxtel - De 'Johan Cruyff' van het schermvliegen, dat is de bijnaam van Boxtelaar Huub Coumans. Hij behaalde vele nationale en internationale titels en ook als jurylid en official reist hij de hele wereld af. Hij heeft een eigen vliegschool in het Limburgse Horst. Tijdens de uitzending van Omroep Dommelland vertelt hij uitgebreid over zijn passie voor deze spectaculaire sport.

Coumans is daarnaast actief als langeafstandsloper en trainer bij atletiekvereniging Marvel. Met op de achtergrond prachtige opnames vertelt hij wat sporten voor hem als 74-jarige betekent. De tweemaal tot sportman van het jaar in Boxtel verkozen Coumans is bij Omroep Dommelland te zien op donderdag 26 maart om 21.00 uur ( ziggo kanaal 47). Herhalingen zijn de hele volgende week te zien via uitzending gemist op www.omroepdommelland.nl.

Boxtel - Gymnastiek- en Turnvereniging Tabitta houdt op 4 april een open talentenjacht voor damesturnen, waarbij alle meisjes die geboren zijn tussen 2006 en 2008 welkom zijn om hun kunsten te vertonen. Ben jij zo lenig als een slang of zo sterk als een beer? Doe dan mee, turnervaring is niet nodig.

Bij de talentenjacht zit een training door wedstrijdtrainers, met fysieke tests op het gebied van kracht, lenigheid, coördinatie en inzet. Hierna krijgen de jonge deelneemsters meteen te horen in welke groep ze het beste passen en ontvangen ze een officieel turndiploma. De talentenjacht vindt plaats in de sportzaal van Tabitta aan de Europalaan en duurt van 9.00 tot 11.00 uur. Opgeven kan tot 2 april via ingrid.de.cort@gmail.com onder vermelding van de naam, geboortedatum en het telefoonnummer van de deelneemster.

24 / 24

Donderdag 26 maart

Film 'Rain Man'
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Sociaal Café
19.30 uur, St. Ursula, Sint Ursula 12, Boxtel

Pubquiz
19.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsplein 71, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Gespreksavonden over de ideeën van Tomás Halík
20.00 uur, Protestantse Kerk/Schakel, Clarissenstraat 18, Boxtel

Boxtheater speelt 'Dichtbij'
20.00 uur, Locatie is nog geheim, verzamelpunt is Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Lezing: Belevenissen in glibberig amfibieënland
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Vrijdag 27 maart

KBO Kaarten
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Boxtheater speelt 'Dichtbij'
20.00 uur, Locatie is nog geheim, verzamelpunt is Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zaterdag 28 maart

Snuffel- boekenmarkt
10.00 uur, Protestantse Kerk/Schakel, Clarissenstraat 18, Boxtel

Volleybalspeeltuin
11.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

BBF try out racketlon middag
11.30 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Multiculturele dansavond
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Boxtheater speelt 'Dichtbij'
20.00 uur, Locatie is nog geheim, verzamelpunt is Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zondag 29 maart

Body & Mind Beurs
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Palmpaasoptocht
11.45 uur, Vertrek vanaf het Molenpad, Boxtel

Kamermuziek op Stapelen door Marlotte van 't Hoff en Eline de Gast
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Paasoratorium 'Als de Graankorrel sterft'
15.30 uur, Protestantse Kerk/Schakel, Clarissenstraat 18, Boxtel

Boxtheater speelt 'Dichtbij'
19.00 uur, Locatie is nog geheim, verzamelpunt is Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Woensdag 1 april

Open Atelier
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Knutselmiddag
13.30 uur, Buurtkamer Forofiet, Ronduutje 11, Boxtel

Eetpunt
17.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Archelologische lezing van Adriaan van Abeelen
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Donderdag 2 april

Zingen op Stapelen AFGELAST

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open avond over lastenverzwaring bij huurders
20.00 uur, Eetcafé de Kerk, Oude Kerkstraat 10, Boxtel

Zaterdag 4 april

Open talentenjacht damesturnen
9.00 uur, GV Tabitta, Sportzaal Europalaan, Boxtel

Zondag 5 april

Paasei speurtocht
10.00 uur Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Zondagochtendviering met als thema 'Pasen'
11.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Maandag 6 april

Marvel organiseert; Rabo Paasloop & Rabo Kidsrun
10.00 uur, AV Marvel, De Voetboog 24, Boxtel

Paasei speurtocht
10.00 uur Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Eierkoppeltoernooi
12.00 uur, Café 't Geveltje, Stationsstraat 11, Boxtel

Dinsdag 7 april

De Bijbel op dinsdag
10.00 uur, Kasteel Stapelen, Appartement, Boxtel

Woensdag 8 april

Open Atelier
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Knutselmiddag
13.30 uur, Buurtkamer Forofiet, Ronduutje 11, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Eetpunt
17.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 9 april

Lezing: Marja Reitsma – Vrijling van de Kunstkamer Boxtel
19.30 uur, Kunstlicht99 (voormalig postsorteercentrum), Fellenoord 35, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 11 april

Lezing over 'Boxtel' door Hans de Visser
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Zondag 12 april

Busexcursie: Land Art in Flevoland en de Oostvaardersplassen
Vertrek 8.30 uur, Café/Restaurant De Oude Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Vlooienmarkt Roderweg Liempde
10.00 uur, Manege De Rekkendonken, Vleutstraat 10, Liempde

Van Passie en Adriaan
11.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 13 april

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 15 april

Open Atelier
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Knutselmiddag
13.30 uur, Buurtkamer, Forofiet, Ronduutje 11, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Donderdag 16 april

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel