DeMooiBoxtelKrant

18 november 2015

DeMooiBoxtelKrant 18 november 2015


1 / 20

Sintocht Liempde Foto: Cock Stam

Intochten Sint in Boxtel en Liempde lopen uiteindelijk goed af
De Goedheiligman neemt zijn intrek in Kasteel Stapelen

Boxtel/Liempde - Honderden enthousiaste kinderen hebben zondag Sinterklaas begroet in Boxtel en Liempde. Ondanks de storm en een dreigend gebrek aan pepernoten, liepen beide intochten goed af.

Zondagmiddag voer Sinterklaas Boxtel binnen, gezeten op een stoel, bovenop een prachtig versierde dubbele kano. Hij meerde aan op een nieuwe locatie bij de Zwaanse Brug, waar de Sint en zijn pieten werden opgewacht door honderden kinderen en hun ouders. Onder begeleiding van de Red River Band liep de goedheiligman naar de Markt, waar hij op een groot Sint-podium werd opgewacht door burgemeester Mark Buijs en presentator Marcel van Galen.

Sintocht Boxtel Foto: Hans van Doorn
Foto: Mark van der Pol

De burgemeester bekende even bang te zijn geweest of Sinterklaas wel zou komen, omdat het zo stormde 's ochtends. Hij was dan ook erg blij de Sint welkom te mogen heten in Boxtel. Sinterklaas zei ook erg blij te zijn, zeker ook omdat hij de komende weken zal slapen in kasteel Stapelen. Daar hoopt hij in de weekenden door veel kinderen uit Boxtel te worden bezocht.

Zondagmiddag deed de Sint met zijn pieten ook Liempde aan. De pieten hadden echter een groot probleem tijdens de intocht. Bakkerspiet had namelijk van tevoren tijdens de vergadering niet goed op zitten letten en slechts twee grote XXL pepernoten gebakken, van 500 kilo per stuk. Daardoor dreigden er veel te weinig pepernoten te zijn voor alle Liempdse kinderen.

De Liempdse bakker had dit gelukkig op tijd door en heeft samen met een aantal pieten nog snel voor voldoende pepernoten gezorgd.

Meer foto's van de intochten in Boxtel en Liempde op pagina 13 en op www.mooiboxtel.nl en Facebook.

Peter van As regeert carnavalsseizoen als prins over Indegat

Boxtel - Zaterdagavond is in hofpaleis Denziz de nieuwe carnavalsprins van Boxtel bekendgemaakt: Peter van As zal over Indegat regeren als Prins Peer d'n Twidde.

Dit gebeurde na het Kwekdeuntjesfist, het liedjesfestijn waarbij verschillende carnavalsgroepen strijden om de felbegeerde Eendisonaward. Peter van As kwam om 23.11 uur door het scherm gestapt als dertigste prins carnaval. Zijn rechterhand is adjudant Mark Kluytmans, die in het verleden al twee keer eerder in die functie een prins bijstond.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Boxtel een prins heeft die niet afkomstig is uit Indegat. Van As komt oorspronkelijk uit Amsterdam maar woont al vele jaren in Boxtel, waar hij goed ingeburgerd is. Zowel op muzikaal als carnavalesk vlak is hij een graag geziene gast bij tal van evenementen. Zijn motto voor dit jaar is dan ook 'Daor heurde bij, daor bende bij'.

Het Kwekdeuntjesfist kende in eerste instantie als winnaar D'n Indeklocht met 'Dun Indedans'. Prins Peer d'n Twidde reikte de Eendison dan ook uit aan hun leadzanger Paul Hermans. Onder de aanwezige carnavalsvierders zorgde dit voor de nodige ontsteltenis. De meningen over welk liedje zou moeten winnen liepen nogal uiteen en ook op de Facebookpagina van onder meer Mooiboxtel.nl werd geklaagd dat niet het beste liedje zou hebben gewonnen.

Zondagochtend werd bekendgemaakt dat er fouten in de telling waren geslopen, waardoor het verkeerde liedje als winnaar uit de bus was gekomen. D'n Indeklocht zal zijn gewonnen award moeten inleveren en de werkelijke winnaar van het liedjesfestijn, Echdweil met 'Nog Indje Dan', mag op een later tijdstip alsnog de felbegeerde prijs in ontvangst nemen. Tweede werden De Knokkers, gevolgd door CV De Natneuzen.

Voorzitter van de SOC (Stichting Openbaar Carnaval) in Boxtel, Jan de Koning betreurt de fout: "Bij het optellen van de punten is helaas een menselijke fout gemaakt, waardoor de verkeerde groep uiteindelijk als winnaar gekroond is. De uitreiking van de Eendison zullen we in overleg met Echdwel op korte termijn rechtzetten."

KBO-activiteiten

Donderdag 19 november Bridgen in de Walnoot 13.30
                 Handwerken in de Orion 13.30
                Kaartverkoop Sinterklaas in Simeonshof, De Rots, De Walnoot en De Orion van 14.00 tot 14.30 uur
                Senioren tellen ook mee. Gesprek met de gemeenteraad en de politieke partijen in het

                                         gemeentehuis 19.30
Vrijdag 20 november Kaarten in De Walnoot 13.30
Maandag 23 november Koersballen in De Orion 14.30
                Feestelijke afsluiting met René Bastiaanse in De Rots 14.00
                Dinsdag 24 november Hobbyclub in De Kinderboerderij 13.30
Dinsdag 24 november Biljarten in De Walnoot 13.30
Woensdag 25 november Film in Molenweide 14.30
                Eten bij Molenweide 17.00 uur opgeven voor 22 november bij Sina v. Alpen tel. 689285 en Henk Sturkenboom tel. 677863

Actie Schoenmaatjes van start

Liempde - Met de landelijke actie Schoenmaatjes van Edukans vullen en versieren kinderen in Nederland een schoenendoos met spullen voor een kind in een ontwikkelingsland. Deze kan versierd worden met tekeningen, plaatjes, stickers of inpakpapier. Vervolgens wordt de versierde doos gevuld met schoolspullen, toiletartikelen, een knuffel en wat speelgoed. Het is een gebaar van vriendschap voor kinderen in landen als Ghana, Irak en Kenia, landen waar Edukans werkzaam is.

De deelnemers kunnen zelf kiezen of het cadeau voor een jongen of meisje wordt en in welke leeftijdscategorie. Het is niet de bedoeling dat er allemaal nieuwe dingen gekocht worden. Misschien ligt er thuis nog speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt. De dozen gaan naar kinderen in scholen, weeshuizen, vluchtelingenkampen en opvangcentra voor straatkinderen.

Aanmelden en meer informatie is te vinden op www.edukans.nl/schoenmaatjes. De doos moet namelijk voorzien worden van een unieke streepjescode. Streepjescodes zijn ook te verkrijgen bij de inleveradressen. Dit jaar kunnen de dozen van tot en met 23 november ingeleverd worden bij:

Marinka de Wit, Hogenbergseweg 66, Liempde
Roos Visser, Den Achterhof 7, Liempde
Jeanine Habraken, Bremhorst 6, Liempde

Herenboeren kondigen start aan

Boxtel - De Herenboeren Wilhelminapark, die op dit akkerlandschap bij Boxtel een boerderij willen opzetten om in hun eigen voedsel te voorzien, kondigen hun start aan. Dat moet gaan gebeuren tijdens een feestelijke avond op vrijdag 11 december.

Eerder gaf de overkoepelende stichting al aan dat begonnen zou worden als zich op 1 januari 2016 vijftig deelnemers bij dit initiatief hebben aangesloten. De verwachting is dat dit aantal wordt gehaald. Om ook de laatste twijfelaars over de streep te trekken, is een tweetal informatiebijeenkomsten georganiseerd. In Boxtel wordt deze morgen, donderdag 19 november om 20.00 uur gehouden in oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg 80 in Boxtel. Een week later is er nog zo'n avond in Vught.

Lezing over de vogeltrek

Liempde - Henk Sierdsema, onderzoeker bij SOVON (Vogelonderzoek Nederland) kent de vogeltrek als geen ander.

In zijn lezing in Liempde doet hij morgen, donderdag 19 november, de vele facetten van dit boeiende fenomeen uit de doeken doen en beschrijft Sierdsema hoe onderzoekers de vogeltrek in kaart brengen.
De lezing wordt verzorgd door Natuurwerkgroep Liempde in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde. Aanvang 20.00 uur, iedereen is welkom en de entree is gratis.

Buurtverbinders Boxtel Oost gezocht

Boxtel - Voor het nieuwe online buurtplatform in Boxtel Oost worden zogenaamde 'buurtverbinders' gezocht. Het online platform is een succesvol initiatief dat onder andere in Nijmegen en in het Gelderse Oosterhuizen al inwoners met elkaar verbindt. Het buurtplatform wordt gecoördineerd vanuit de gemeente Boxtel, Zorggroep Elde, Cello, WSD en Reinier van Arckel en valt onder het project 'Zorgzaam Boxtel'.

"We merkten dat in Boxtel Oost de initiatieven van actieve buurtbewoners nog versnipperd zijn", licht mede-initiatiefnemer Ralf Gulikers van St Joseph de keuze om te starten in Boxtel Oost toe. Charlotte Rameckers van ContourdeTwern: "We proberen met zo'n platform alle initiatieven en instanties die in de wijk leven te verbinden." Het grote verschil met huidige steunpunten is, dat dit initiatief van de bewoners zelf uit gaat. Daarom zoeken de initiatiefnemers nog naar meer kartrekkers, de zogenaamde 'buurtverbinders'.

Vraag en aanbod
"Een mooi voorbeeld van hoe zo'n platform kan werken, is het verhaal van een oudere mevrouw die de vuilnisbak eigenlijk niet meer zelf buiten kon zetten. Een krantenbezorger uit de wijk bood toen aan om dit klusje op zich te nemen", vertelt Rob van de Ven, die bij het project betrokken is als adviseur. "We hopen met dit platform vraag en aanbod bij elkaar te brengen in Boxtel Oost", aldus Carin Jansen, als beleidsmedewerker van Zorggroep Elde bij dit project betrokken.

Buurtverbinder
Op de bewonersavond van de wijk Oost kwamen zo'n vijftig mensen af. De avond leverde uiteindelijk drie buurtverbinders op. "We zoeken nog meer buurtverbinders. Ons streven is om er minimaal vijf te hebben, om de 'werkdruk' niet te veel te laten oplopen", legt Ralf Gulikers uit. De buurtverbinders krijgen een training, waarbij de website meteen van content voorzien wordt. Om die reden is ook nog niet precies te zeggen wanneer de site 'live' zal gaan. Het streven is volgens de initiatiefnemers om de site ergens rond februari draaiende te hebben. Mensen uit de wijk Oost die interesse hebben om buurtverbinder te worden, of die ideeën hebben of extra informatie willen, kunnen zich aanmelden via zorgzaamboxtel@gmail.com.

Toekomstplannen
Diverse andere wijkorganen en buurten in de gemeente volgen de ontwikkelingen in Oost op de voet. Zo is er interesse vanuit Lennisheuvel en zijn plannen om een soortgelijk platform op te richten in de wijk Centrum/Breukelen al in een vergevorderd stadium. Voor laatstgenoemde wijk is er 14 december een informatieavond die geheel in het teken staat van het nog op te richten online-wijkplatform in woon-zorgcentrum Simeonshof.

SPPiLL op zoek naar oude schouwtegels en ovendeurtjes

Liempde - Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) is op zoek naar authentieke, oude tegels. Deze worden gebruikt voor het toekomstige bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd.

Daarnaast wil SPPiLL gebruikmaken van oude ovendeurtjes van bakhuizen, voor drie authentieke bakhuizen die een projectgroep van SPPiLL gaat restaureren en herbouwen. Door oude materialen te gebruiken, wordt het historische karakter van de boerderij en de bakhuizen versterkt. Een bakhuis is een bijgebouw van een boerderij of landhuis waarin vroeger brood en koek gebakken werden. Tegenwoordig zijn bakhuizen vaak verdwenen van het erf of worden deze anderszins gebruikt. Met het uitvoeren van dit project worden deze cultuurhistorische elementen weer teruggebracht. SPPiLL is daarvoor op zoek naar gebruikte ovendeuren van oude bakhuizen. Deze hoeven geen specifieke afmetingen te hebben, de oven in het bakhuis wordt hierop aangepast. De bakhuizen komen in Liempde aan de Barrierweg 23, Hoevedreef 4 en bij het bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4).

In het voorjaar van 2015 is gestart met de verbouwing van D'n Liempdsen Herd. Het monumentale pand wordt opgeknapt, zodat het vanaf 2017 kan functioneren als bezoekerscentrum voor mensen die Het Groene Woud willen bezoeken. Het dak is gerestaureerd en geïsoleerd en nu gaan vrijwilligers verder met de binnenkant van de boerderij. Voor de schouw in de herd wil SPPiLL de oude tegels van 13 bij 13 centimeter gebruiken. De herd was vroeger het hoofdvertrek van een boerderij, waarin zich een schouw met (open) vuur bevond. Het historische en authentieke karakter speelt bij de indeling een belangrijke rol, maar wel met de moderne technieken van nu. Daarom past hergebruik van materialen ook goed binnen het concept.
Mensen die oude tegels of ovendeurtjes hebben en deze beschikbaar willen stellen, kunnen contact opnemen met het projectenbureau van SPPiLL via info@sppill.nl of 06-83246226.

Gastvrij hart
De activiteiten van SPPiLL vormen onderdeel van het overkoepelende project 'Liempde, gastvrije en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud', waarmee de relatie tussen het waardevolle historische centrum van Liempde en het omliggende buitengebied wordt versterkt. Dit vanuit het gegeven dat Liempde een cultuurhistorisch super-ensemble vormt, dat bestaat uit het totaal aan akkercomplexen met bijbehorende gehuchten, steilranden en beekdalen rondom de kern. Het is uniek in Nederland, en zelfs in Europa. Met het project van SPPiLL krijgt de waardering als cultuurhistorisch super-ensemble nog meer waarde.

Goede start van de dag met Nationaal Schoolontbijt

Foto: Mark van de Pol

Boxtel - Vorige week donderdagochtend gaf burgemeester Mark Buijs samen met kinderen van de Amaliaschool het gezonde voorbeeld tijdens het Nationaal Schoolontbijt. In het gemeentehuis schoven zij aan voor een gezond en gezellig ontbijt.

Tijdens de week van Het Nationaal Schoolontbijt, waarin ruim 500.000 kinderen samen ontbeten op zo'n 2.600 basisscholen, vond ook het Burgemeestersontbijt plaats. In Boxtel nodigde burgemeester Mark Buijs schoolkinderen uit de buurt uit voor een gezamenlijk ontbijt in het gemeentehuis, net als in zo'n 245 andere Nederlandse gemeenten. Dat gebeurt elk jaar en dit jaar was het de beurt aan de leerlingen van de Amaliaschool.

Foto: Mark van de Pol

De burgemeester betaalde symbolisch voor het ontbijt met een donatie van 100 euro aan de LINDA.foundation, dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt.

Orion ontvangt 15.000 euro voor zonnepanelen

Foto: Monique Hagen

Lennisheuvel – De Orion in Lennisheuvel ontvangt 15.000 euro van het Oranje Fonds. Mede met deze bijdrage kan het gemeenschapshuis energiebesparende maatregelen treffen om het uit 1948 stammende pand waarin het huist duurzamer te maken. Dit zal gebeuren door het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van de spouwmuren.

De Orion is al meer dan vijfenzestig jaar een ontmoetingsplaats voor inwoners die willen kaarten, biljarten, koersballen of gewoon wat willen kletsen onder het genot van een kopje koffie. Daarnaast is De Orion voor veel verenigingen het thuishonk en worden er door de fanfare, toneelgroepen en muziekkapel regelmatig voorstellingen gegeven die altijd druk worden bezocht. Een groot aantal vrijwilligers zet zich hiervoor al jaren in.

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 27,4 miljoen euro initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.

Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto, door Vrienden van en bedrijven. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Van Beekstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Baanderherenweg en Van Randerodestraat

Franciscus Wilhelmus van Beek wordt op 29 november 1876 te Rosmalen geboren. Op 6 oktober 1953 overlijdt hij na een kortstondig ziekbed in het Groot Ziekengasthuis in 's-Hertogenbosch.

Van Beek doorloopt alle toprangen in de gemeentelijke administratie en bekleedt het secretariaat en het burgemeesterschap in verschillende gemeenten.

Hij begint als volontair in de gemeente Empel en Meerwijk. In de gemeente Rosmalen wordt hij op 23-jarige leeftijd tot gemeenteontvanger benoemd. Die functie vervult hij gedurende vijf jaar, waarna hij tot secretaris in de gemeente Megen wordt benoemd.

In 1909 volgt zijn benoeming tot burgemeester in Bergharen. Dat ambt bekleedt hij samen met het ambt van secretaris tot 1914. Vervolgens wordt Van Beek benoemd tot burgemeester van Haaksbergen en tenslotte, op 16 september 1919 aanvaardt hij het burgemeestersambt van de gemeente Boxtel.

Van Beek is een burgemeester die voor iedereen toegankelijk is. Hij kent al zijn ambtenaren en alle bezoekers worden door hem op een uiterst vriendelijke manier ontvangen. In het besturen van de gemeente ontmoet hij ook moeilijkheden. De politieke constellatie vóór de oorlog geeft daar aanleiding toe. Maar ook het eerste jaar van de Duitse bezetting blijven precaire situaties hem niet bespaard. Hij verzet zich tegen besluiten en verordeningen van de bezetter, waardoor hij door hen als een 'persona non grata' wordt beschouwd. Het gevolg daarvan is, dat hij gedwongen wordt een paar maanden voor zijn pensionering ontslag te nemen als burgemeester.

Tijdens Van Beeks ambtsperiode krijgt Boxtel waterleiding en mijngas, worden binnendommeltjes gedempt en bruggen vernieuwd en wordt het omleidingskanaal gegraven en een nieuw raadhuis gebouwd. Ook laat hij een school voor bijzonder lager onderwijs bouwen.

Na zijn pensionering blijft Van Beek belangstelling houden voor het ambtelijk gemeenteapparaat en neemt hij actief deel aan het verenigingsleven. Van Beek wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 6 oktober 1953 overlijdt Frans van Beek in 's-Hertogenbosch.

Bron: BHIC 's-Hertogenbosch uit het In Memoriam door Piet Dorenbosch en De Boxtelse straatnamen van Evert Meijs.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Rommelmarkt Ons Ideaal bij De Rots

Boxtel - De gehele benedenverdieping van Gemeenschapshuis De Rots is zondag 22 november decor van een tweedehandsmarkt, georganiseerd door Vogelvereniging Ons Ideaal Boxtel.

Er zullen ruim 70 tafels volgepakt staan met tweedehands goederen van een bijna even zo groot aantal verkopers die hun waren aanbieden. Als je op zoek bent naar bijvoorbeeld kleding, speelgoed, glas of aardewerk, boeken, cd's, dvd's of lp's, is deze markt een mooie gelegenheid om eens rond te snuffelen.

De zaal is open vanaf 13.00 tot 16.00 uur. Entree is 1 euro en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor de echte koopjesjagers is entree in het laatste uur 0,50 euro. Meer informatie is te vinden op www.onsideaalboxtel.nl of bel met 0499-395181 na 19.00 uur.

Dit is de laatste markt in 2015. De eerste markt in 2016 is op zondag 24 januari. De Rots is te vinden op de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

Wim Daniëls houdt lezing over taal bij De Walnoot

Boxtel - Wim Daniëls zal woensdag 25 november een lezing geven over 'De wondere wereld van de taal'. Daniëls is taalwetenschapper en onder andere bekend van optredens bij televisieprogramma De Wereld Draait Door.

De lezing is georganiseerd door het Vrouwengilde van Boxtel en vindt plaats in de grote zaal van Gemeenschapshuis De Walnoot. Belangstellenden wordt verzocht om om 19.45 uur aanwezig te zijn.

Natuurwerkgroep Liempde zet zich in voor het populierenlandschap

Liempde - De Liempdse Natuurwerkgroep gaat zich de komende tijd inzetten voor het aanplanten van populieren bij het natuurgebied de Scheeken, tussen Liempde en Best. Volgens de werkgroep is de populier een van de meest opvallende bomen in deze regio en speelt de boom een grote rol bij de landschapsvorming.

Het planten van nieuwe populieren richt zich de komende tijd vooral op de Scheeken, maar ook voor mensen die ergens anders wonen, stelt de werkgroep bomen beschikbaar om langs wegbermen en kavelgrenzen te planten. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Rien van de Laar op telefoonnummer 06-53956603 of per e-mail op rienvdlaar@kpnmail.nl.

Naast het (her-)planten van populieren organiseert de natuurwerkgroep ook snoeiacties en geeft cursussen om dit aan anderen te leren.
Eigenaren van populieren kunnen aan die snoeiacties deelnemen, en dienen zich daarvoor vóór 1 december aan te melden bij Karel Voets op karelvoets@gmail.com.

Spreekuur e-bookambassadeur bij bibliotheek

Boxtel - De e-bookambassadeur van Bibliotheek De Meierij houdt op vrijdag 27 november spreekuur in de bibliotheek in Boxtel. De e-bookambassadeur probeert samen met bezoekers een antwoord te vinden op allerlei vragen rondom het e-bookportal van de bibliotheek. In het e-bookportal, te vinden op www.bibliotheek.nl/ebooks, kunnen bibliotheekleden gratis e-books lezen.

Aan de e-bookambassadeur kunnen vragen gesteld worden over e-books, e-readers, het aanmaken van een account in de e-bookportal om e-books te lenen, het lezen van e-books op een tablet en de mogelijkheden van de bibliotheek op dit gebied.

Het spreekuur is op vrijdag 27 november van 15.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek aan de Burgakker 4. Het spreekuur is gratis en aanmelden is niet nodig.

Senioren Orkest Buchestelle viert 10-jarig jubileum

Boxtel - Het 10-jarig jubileum van Senioren Orkest Buchestelle uit Boxtel wordt zaterdag 28 november gevierd met een speciaal concert bij Brede School De Wilgenbroek.

De zaal is open vanaf 13.30 uur. Om 14.00 uur is er een welkomstwoord door de voorzitter van Buchestelle, waarna het Dagorkest van Koninklijk Woensels Muziekcorps een optreden zal verzorgen. Om 15.00 uur is er een pauze met een traktatie. Daarna zal het jubilerende Senioren Orkest om 15.45 uur het jubileumoptreden verzorgen. Tot slot volgt een dankwoord. De Swanee Bridge Jazzband zal deze jubileumdag voor muzikale intermezzo's zorgen.

De jubileumshow vindt plaats in de aula van Brede School De Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan 74 in Boxtel.

Scholing AED en reanimatie voor Boxtelse vrijwilligers en mantelzorgers

Boxtel - Diverse instellingen in Boxtel die gebruikmaken van, of werken met vrijwilligers, hebben hun krachten gebundeld in het Vrijwilligerscentrum. Dit centrum biedt diverse cursussen en scholingen aan voor vrijwilligers onder de naam 'Vrijwilligersacademie Boxtel', een samenwerkingsverband tussen Cello, Gemeente Boxtel, Zorggroep Elde, ContourdeTwern, SWZ zorg en Vivent.

"De positie van de vrijwilligers wordt in deze tijd steeds belangrijker, denk aan de rol van de mantelzorger", licht wethouder Eric van den Broek de samenwerking toe. Charlotte Rameckers, van ContourdeTwern, vervolgt: "Het idee is om alle vrijwilligers in de gemeente samen cursussen aan te bieden omdat er ook overlap zit in hun takenpakket." Zij noemt als voorbeeld de vrijwilligers voor zieken, kinderen en ouderen, die allemaal baat kunnen hebben bij een cursus 'wat te doen bij verslikking'.

Ideeën voor cursusonderwerpen worden onder andere aangedragen vanuit de klankbordgroepen van de vrijwilligersorganisaties. De betrokken partijen geven aan op termijn alle vrijwilligers in de gemeente in kaart te willen brengen, om zo nog efficiënter te werk te kunnen gaan. De cursussen worden gratis, of tegen een minimale vergoeding aangeboden, om ze zo laagdrempelig mogelijk te houden.

Workshop AED/reanimatie
In het kader van de Vrijwilligersacademie gaat Gemeente Boxtel, in samenwerking met de Vrijwilligersacademie en Heartsafe Boxtel, op 24 november een eendaagse workshop AED en reanimatie voor Boxtelse vrijwilligers en mantelzorgers aanbieden. Cello levert cursusleidster Anneke Heesters. Zij is reanimatie- en AED-assistent. Heesters: "We zien de apparaten al op veel plekken hangen. Het zou geweldig zijn wanneer we deze ook kunnen bedienen zodat overlevingskansen toenemen voor mensen met acuut hartfalen."

De cursus wordt op die dag twee keer aangeboden: van 15.00 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 20.30 uur. Opgeven kan via een e-mail naar charlotterameckers@contourdetwern.nl, onder vermelding van naam, telefoonnummer en tijdstip van deelname. Deelname is gratis. Opgeven kan ook door 0411-655899 te bellen. Via dit nummer is ook meer informatie op te vragen over de Vrijwilligersacademie. Na de workshops liggen voor alle deelnemers flyers klaar met informatie over Heartsafe Boxtel, een brede samenwerking op AED/reanimatie gebied

Heartsafe Boxtel
Binnen Heartsafe Boxtel werken EHBO-vereniging Boxtel, EHBO-vereniging Liempde en Rode Kruis afdeling Boxtel/Liempde samen om een cursusaanbod te presenteren waarvan handelingen levensreddend kunnen zijn. De gemeente levert een sponsorbijdrage aan Heartsafe voor controle van alle AED kasten (met defibrillators). Heartsafe Boxtel streeft naar een dekkend netwerk van toegankelijke AED's om zoveel mogelijk mensen te redden. In het geval er iemand een fibrillerend hart (in de volksmond een 'hartstilstand') heeft, moet hij/zij binnen zes minuten hulp krijgen.

Foto: Bron: Tessa Berkelmans

Advertorial
Feestelijke heropening Shoeby Boxtel

Jouw personal shoppers verwelkomen je bij de nieuwe Shoeby Boxtel

Boxtel - Shoeby Boxtel aan de Rechterstraat 18 is totaal vernieuwd en wil dit graag met haar klanten vieren. Tijdens een feestelijke heropening heet het team iedereen van harte welkom.

Shoeby heeft een uniek en bijzonder concept en onderscheidt zich door de uitstekende service, de gastvrijheid, de goede prijs/kwaliteitsverhouding en de snel wisselende collecties. Shoeby heeft de leukste, betaalbare fashion-items voor alle leeftijden. Naast de leukste fashion kun je bij Shoeby ook terecht voor toffe gifts.
Van aanstaande vrijdag 20 tot en met woensdag 25 november ontvangt iedereen een aantrekkelijke korting.

Van fashion tot beauty
Shoeby heeft altijd de nieuwste fashion voor een vriendelijke prijs. Het dameslabel Eksept vind je exclusief bij Shoeby. Voor heren is er het eigen label Cult Edition. Verder zijn er voor de kids de eigen labels: Jill en Jilly voor meiden, Mitch en MTC voor jongens. Shoeby heeft een heel eigen, unieke signature en wordt gezien als voorloper in de markt. Een groot team van designers ontwikkelt wekelijks de meest unieke collecties. Style je outfit af met de leukste accessoires en maak je look compleet met een paar toffe schoenen. Maar ontdek ook de heerlijke Eksept cosmeticalijn, met onder andere bad- en doucheproducten.

Jouw Personal Shopper
Sta jij ook wel eens peinzend en lichtelijk in paniek voor jouw kledingkast om de juiste outfit bij elkaar te vinden voor die perfecte date, een feestje of nieuwe baan? Kom dan naar Shoeby Boxtel en krijg persoonlijk advies van Jouw Personal Shopper om die stoere, casual of chique outfit te vinden. Iedere dag staat het team van Shoeby Boxtel klaar om jou van top tot teen te stylen. Mocht het je even niet uitkomen, maak dan een afspraak met een Personal Shopper in de winkel. Shop jij liever vanuit huis? Op shoeby.nl vind je onze hele collectie ook online. 24/7 online: shoppen dus. Wil je nog meer inspiratie op het gebied van styling? Via onze blog (shoebyblog.nl) vind je dagelijks fashion tips & trics.

Over Shoeby
In ruim dertig jaar is Shoeby uitgegroeid tot een toonaangevende retail- en full service franchise organisatie in Nederland en België. Het van oorsprong Brabantse modebedrijf heeft met trendy, betaalbare en eigen ontworpen collecties voor zowel dames, heren en kids een serieus aandeel in de Nederlandse fashionmarkt. Het bedrijf heeft een duidelijke visie over mode, winkelbeleving, winkeluitstraling en hoe klanten geadviseerd moeten worden. Shoeby wil een oprecht persoonlijke band tussen haar klanten en medewerkers creëren. Deze persoonlijke communicatie met klanten is een belangrijke en onderscheidende succesfactor.

Koninklijke onderscheiding voor Anny Habraken-van Haaren

Foto: Hans van Doorn

Liempde - Donderdagavond kreeg Anny Habraken-van Haaren bij Het Struifhuis in Liempde door burgemeester Mark Buijs een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De decoranda, die sinds 2010 gepensioneerd is, heeft zich geruime tijd voor de samenleving ingespannen en anderen gestimuleerd om dit ook te doen. En dat doet zij nog steeds. Sinds 1998 zet Anny zich in als vrijwilliger en later ook als bestuurslid en penningmeester voor de Zonnebloem, afdeling Liempde. Zij organiseert de jaarlijkse loterij en de najaarscollecte, coördineert het huisbezoek aan 25 gasten en is contactpersoon voor de regiovakanties. Ook houdt Anny de voorgesprekken met potentiële gasten. Bij Zorggroep Elde zette zij zich jarenlang in als activiteitenbegeleidster. Ook is zij actief bij de locatie De Vlaswiek.

Foto: Hans van Doorn

Anny ontving haar onderscheiding tijdens de jaarvergadering van De Zonnebloem, waar zij vanwege de maximum termijn afscheid nam als bestuurslid.

Repair Café bij Het GOED

Boxtel - Zaterdag 28 november organiseren Het GOED en Transition Town Boxtel de dertiende editie van het Repair Café, in de kringloopwinkel van Het GOED aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Hierbij draait het allemaal om minder weggooien en zelf dingen leren repareren.

Bezoekers aan het Repair Café kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen. Tussen 12.00 en 15.00 uur staan de hobby-reparateurs en naaisters klaar om bijvoorbeeld kleine meubels, kleding, fietsen, elektrische apparaten te (proberen te) repareren. Maar bovenal is het juist de bedoeling mensen te leren hoe zij zélf zaken kunnen repareren. Alles wat het niet meer doet, met uitzondering van klokken, maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt.

De ervaring leert dat een flink deel van de klachten wordt verholpen - bij kledingstukken meestal 100 procent. De organisatoren wijzen erop dat hergebruik zowel geld als grondstoffen bespaart, maar ze willen met het Repair Café ook laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.

Zin om mee te repareren? Meer informatie is te verkrijgen bij Johan de Dreu via 0411-673826.

Tessa Berkelmans treedt op in de Toonzaal

Den Bosch - Op 27 december, derde kerstdag, geeft Tessa Berkelmans een concert in De Toonzaal in Den Bosch. De Liempdse zangeres volgt een opleiding aan The Royal Conservatoire of Scotland, waar zij studeert om uiteindelijk te gaan schitteren in grote muzikale producties.

Tessa geeft dit concert om haar volgers en fans een indruk te geven van wat ze tot nu toe geleerd heeft. Ook zullen er diverse gastoptredens plaatsvinden van onder andere Joia Rath, Maarten Koelink en Boys with a Voice. Het concert begint om 14.30 uur, de toegang kost 10 euro per persoon. Kaarten zijn te reserveren op reserveer.tickets@gmail.com.

6 / 20

G S I V H O O I V E E D R A A P
O E R T E I P E T R A W Z L N S
U C E G S R D N O V E M B E R I
R T T E C J J E B S U I K E R N
M M T P H D I A O I W K E S I T
E R E N O A S L A G E D Q C P J
T E L E E K I G G R P M O H A O
T B E E N E N I T N D E E O K U
E M D T Z N T S F E A A O E J R
N E A S E W E T A L N L G N E N
E C L R T J R H M E E E R Z S A
Z E O O T D K C I B G T C E A A
M D C O E I L O L B N R R T V L
D O O H N E A T I O I O X T O M
N L H C S T A N E D Z W V E N T
T K C S D E S I R P R U S N D N

november
intocht
schoenzetten
suiker
wortel
hooi
schoorsteen
zwartepiet
paard
daken
sintjournaal
december
verjaardag
sinterklaas
pakjesavond
zingen
surprise
lootjestrekken
verlanglijst
dobbelen
gourmetten
familie
schoenzetten
snoepgoed
chocoladeletter

Foto: Janneke Bressers

Renske Bressers

Wanneer loopt jouw hypotheek af?

In de jaren 80 van de vorige eeuw deed de aflossingsvrije hypotheek zijn intrede. Oud nieuws zul je zeggen, maar niets is minder waar. De looptijd van de meeste hypotheken is dertig jaar. En die leningen moeten de komende jaren afgelost worden.

Inmiddels is de aflossingsvrije hypotheek niet meer toegestaan voor starters op de woningmarkt. Wie nu een lening voor de woning afsluit moet gedurende de looptijd de hele schuld aflossen. Dat we in deze column de aflossingsvrije hypotheek bespreken, komt omdat veel mensen die in de decennia rond de eeuwwisseling een huis kochten deze financiering hebben. Ben jij er één van? Paniek is niet nodig, maar een bezoek aan jouw hypotheekadviseur wel!

Iedere hypotheekverstrekker gaat anders om met het einde van de looptijd. Drie tot zes maanden voor het aflopen van de hypotheek ontvang je een schrijven. Dat hebben de meeste geldverstrekkers gemeen, slechts een enkeling informeert je eerder. Het grootste verschil is echter: bij de ene hypotheek kun je de looptijd verlengen, bij de andere niet. Heb je een hypotheek met vaste bankinschrijving dan is verlenging niet mogelijk en moet je altijd naar de notaris voor een nieuwe hypotheek. Dat betekent ook dat je te maken krijgt met de nieuwe hypotheekregels. De kans dat je de woning moet verkopen is relatief klein.

Een woning die al twintig jaar in jouw bezit is, staat zelden 'onder water' en zelfs al nader je de pensioenleeftijd, dan nog is jouw inkomen bijna altijd hoger dan twee decennia geleden. Maar dan moet je wel pensioen hebben opgebouwd, want anders kun je tegen problemen aanlopen. Waar we je vooral voor willen waarschuwen is de rompslomp.

Als je maar een paar maanden de tijd hebt om een nieuwe hypotheek af te sluiten, dan kan dat benauwend voelen. Dat de hypotheekrente lager is, is prettig, maar onze ervaring is dat mensen liever zekerheid hebben.

De hypotheekverstrekkers zijn bezig om maatregelen te treffen, zodat je niet te lang in het ongewisse blijft. Maar helaas hebben we - op Florius na - nog weinig resultaten gezien. Zolang een algemeen beleid ontbreekt, zullen we voor jou de condities van jouw hypotheek individueel moeten opvragen. Kom daarom tijdig langs, dan zorgen wij dat je de komende jaren comfortabel kunt blijven wonen.

Receptie Prins Primus en Spiegelbal

Liempde - Zaterdag 21 november vindt de receptie plaats van Prins Primus, zijn Adjudant Johan van den Heuvel en hun partners Ingrid en Gerardi. De receptie vindt plaats in Ploegerspaleis Hof van Liempde. Van 20.30 tot ongeveer 21.00 uur is iedereen van harte welkom om hen te feliciteren, daarna gaat de avond over in een gezellig Spiegelbal.

Paul Saris werd op 24 oktober als nieuwe Prins van Ploegersland geïnstalleerd. Als Prins Primus regeert hij dit seizoen samen met zijn Adjudant Johan over Ploegersland. Hun spreuk luidt: 'Liemt zet de toon!' Zij worden bijgestaan door het gastgevolg, dat bestaat uit vrienden en familie van de prins en adjudant. Sinds hun installatie hebben Paul en Johan dit gevolg, met maar liefst 32 leden, samengesteld. Tijdens de receptie zullen zij acte de présence geven.

Spiegelbal
Na de receptie volgt het startsein voor het Spiegelbal. Dit wordt niet zomaar een feest, hiervoor wordt 't Hof van Liempde omgebouwd tot een waar feestpaleis. Hofkapel De Kromploegers trapt de avond af met een blok onvervalste danshits met zang van duo Best Off, dat afgewisseld door de dj, voor een avond vol gezelligheid zal zorgen. Uiteraard is iedereen van harte welkom om dit feest mee te vieren.

Wie wordt nieuwe Jeugdprins(es) van Ploegersland?

Liempde - Ook voor de jeugdige Ploegers gaat het carnavalsseizoen nu echt van start. Aanstaande zondag, 22 november, zal duidelijk worden wie samen met Prins Primus de scepter over Ploegersland mag gaan zwaaien, als de Jeugdprins(es) 2015-2016 wordt gekozen in het nieuwe Ploegerspaleis Hof van Liempde.

Dit jaar hebben zich twintig kandidaten aangemeld. In een ludieke verkiezing gaan zij uitmaken wie de opvolg(st)er van Prinses Maxi wordt. De verkiezing bestaat uit een blunder en een playbackact. De vijf beste kandidaten vertellen vervolgens waarom zij graag Jeugdprins(es) van Ploegersland willen worden. Nadat de deskundige jury de winnaar bekend heeft gemaakt, wordt deze samen met de Jeugdraad officieel geïnstalleerd.

Er kan er maar één de winnaar zijn. Maar alle kandidaten zullen er zeker voor zorgen dat ze de juiste toon zetten. De kandidaten die dit jaar aan de verkiezing deelnemen zijn: Anouk van den Brand, Antje Saris, Bart van der Pas, Casper de Maeyer, Daan Strik, Dewi Scheutjens, Ewan van Zuijlen, Jurre Traa, Lana Kreijveld, Laura van de Donk, Lora van Ruremonde, Lotte van den Heuvel, Luuk van de Sande, Marieke Timmermans, Marijn van Dongen, Mees van Abeelen, Mette Hensen, Sebas van den Biggelaar, Tijn Swinkels en Tom van der Heijden.

Ben jij ook benieuwd hoe de verkiezing verloopt? Kom dan zondag 22 november naar het nieuwe Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, om de kandidaten aan te moedigen. De verkiezing begint om 13.00 uur, de zaal gaat om 12.30 uur open.

Wil je weten hoe de kandidaten er uit zien en wat hun motivatie is om mee te doen? Ga dan naar http://ploegers.nl/2015/10/21/kandidaten-jeugdraad-stellen-zich-voor/.

Kloosterhof heropent eetzaal

De mensen achter SamenLoop voor Hoop Liempde 2015 zijn blij met het enorme eindbedrag. Foto: Mark van der Pol

Liempde - Dinsdagmiddag is de eetzaal in Kloosterhof heropend. Voorzitter Cora van den Berg van Stichting BOL overhandigde symbolisch de sleutels aan de twee beheerders van de ruimte. Zij zorgen er samen met zestig vrijwilligers voor dat jaarlijks ruim 13.000 bezoekers de Kloosterhof aandoen.

Foto: Mark van der Pol

Een van de speerpunten van de stichting is het realiseren van een maaltijdvoorziening voor ouderen in Liempde. Begin dit jaar werd nog gestart met tweemaal per week, inmiddels wordt sinds oktober vijf keer per week een maaltijd geserveerd. "Om nieuwe mensen kennis te laten maken met de maaltijdvoorziening hebben we een vervoersregeling. Ouderen kunnen vijf keer gratis met de taxi naar de Kloosterhof gebracht worden", aldus Van den Berg.

SamenLoop voor Hoop brengt 161.020 euro op

Liempde - Vorige week woensdagmiddag werd het fantastische eindbedrag van de SamenLoop voor Hoop Liempde bekendgemaakt. In totaal haalden tijdens het evenement - waar heel Liempde de schouders onder zette - meer dan duizend wandelaars, vele vrijwilligers, verenigingen en ondernemers samen 161.020 euro op voor KWF Kankerbestrijding.

Mijn Mooi Boxtel: Marion van Someren

Foto: Marion van Someren

'Dit is een echte herfstfoto, genomen bij de Parallelweg Zuid in Boxtel. Als ze de mais gaan hakselen is het herfst in aantocht.'
Met deze foto was Marion een van de twee gelukkige winnaars van de herfstfoto-actie van DeMooiBoxtelKrant.

Advertorial Achter de schermen bij Assurantiebedrijf Klomp BV

Bij Assurantiebedrijf Klomp BV in Gemonde vieren ze deze maand hun 65-jarig bestaan. Al sinds 1950 weten zij alles van verzekeringen, schaderegelingen, pensioenen en hypotheken en nemen zij bedrijven én particulieren veel werk uit handen. Allemaal leuk natuurlijk, zo houdt ú immers tijd en geld over, maar wat gebeurt er nu precies binnen de kantoormuren? We vroegen het directeur Jan Klomp.

Uw verzekeraar in het oog
Doet de verzekeraar zijn werk goed? Heeft uw pakket niet alleen een lage premie, maar ook de juiste dekking en goede voorwaarden? Is er misschien een onredelijke clausule met beperkingen toegevoegd? Als u onderverzekerd bent of de clausule niet hebt opgevolgd, kunt u zomaar (een deel van) de schadevergoeding missen. "Wij controleren uw verzekeraar bij het afsluiten van de verzekering en ook bij de afwikkeling van schades. Door een contra-expert in te zetten of bezwaar te maken tegen de afwijzing van een uitkering bijvoorbeeld. En soms moeten we de hulp van de rechtsbijstandverzekeraar inroepen", vertelt Jan.

Liefde voor internetverzekeren neemt af
Juist omdat de meeste mensen zelf niet alle ins en outs kennen, is de verzekeraar zo blij met directe klanten zonder tussenpersoon. Verzekeren via internet mag dan aantrekkelijk lijken, het heeft veel nadelen voor u. En voordelen voor de verzekeraar… Jan legt uit: "U hebt geen weerwoord tegen de juristen van de verzekeraar en accepteert al snel de afwijzing van een schadeclaim. Door een verkeerd kruisje te hebben gezet bij het afsluiten, hebt u uzelf wellicht tien euro premie bespaard. Vervolgens worden echter uw ziekenhuiskosten van € 10.000,- in Griekenland niet vergoed, zoals Joop ooit vertelde in het tv-programma 'Groeten van Max'. Goedkoop is duurkoop dus."

Alles voor een langdurige relatie
In tegenstelling tot hun relatie met verzekeraars, waarin de adviseurs van Klomp BV vrij, ongebonden en 100% onafhankelijk zijn, nemen ze de vertrouwensrelatie met hun klanten zeer serieus. "We hebben niet eenmalig, niet af en toe, maar regelmatig contact met u", aldus Jan. "Zodat we u goed kennen en een volledig advies kunnen geven dat past bij uw persoonlijke situatie."

Het is duidelijk. Bij Assurantiebedrijf Klomp BV maken ze werk van een goed advies. Allemaal voor u.

Roeien?
Hoe kan het zijn dat je moet roeien met de riemen die je hebt? Hoe kan je voor iets zo alledaags als bewegen een specialist nodig hebben?

Ons lichaam is in staat tot fantastische dingen. Bij mensen die ergens heel goed in zijn zie je dit duidelijk: denk aan een concertpianist of een topsporter! Dan zie je wat het lichaam allemaal kan. Hoe je het lichaam kunt trainen om hoog of ver te kunnen springen.
Maar ook in het dagelijks leven is goed kunnen bewegen van het grootste belang. Als bewegen niet meer vanzelfsprekend is of met pijn gepaard gaat, staan er specialisten klaar om aan dit systeem te sleutelen en het weer te repareren.

Klachten zijn vaak signalen dat er iets niet goed gaat.
Hierdoor kan ook het dagelijks functioneren gaan haperen. Dat kan veroorzaakt worden door niet goed omgaan met je lichaam, zoals te weinig bewegen of overbelasten bij een verstuiking, of een blessure. Ook door ongevallen, ziekten en bijvoorbeeld operaties kan het mis gaan.

Herstellen
Het lichaam is vaak wel in staat zichzelf te herstellen, maar soms ook niet of dan duurt het spontane herstel simpelweg te lang. Soms zijn 'reparaties' niet mogelijk en moeten we zoeken naar nieuwe manieren van bewegen, waardoor het op de een of andere manier toch lukt. Dan moet je leren te roeien met de riemen die je hebt. Dit is meer dan zomaar normaal gaan bewegen. Hiervoor heb je een specialist in bewegen nodig.

Doen of laten
Bij FysioSluijters kunnen we je vertellen wat je moet laten of... juist moet doen. Soms moeten wij iets doen. Dat is de kunst van genezen!

Rugpijn
Rugpijn, wie kent het niet. Bijna iedereen krijgt het in zijn leven, één of meerdere keren. Maar wat moet je dan doen? Soms kun je afwachten, en gaat het vanzelf over. Soms wil je weten wat er precies aan de hand is en hoe snel je weer beter kan worden. Wat je niet wilt, is dat je het verwaarloost en zodoende onnodig lang met klachten blijf lopen.
Soms moet je snel het juiste advies hebben of een behandeling, want doorlopen met een hernia of een ontsteking is niet fijn. Dat betekent dan dat je jouw werk, sport of hobby niet kunt doen. En dat is jammer.

FysioSluijters heeft specialisten in dienst die jou helpen om weer snel en lekker te kunnen bewegen. Wij leren je weer 'roeien', soms met andere riemen. Lekker zelf weer kunnen roeien is toch het fijnste wat er is!

Hans Sluijters fysiotherapeut


Lampionnenoptocht verlicht Selissen

Foto: Marie Fick

Boxtel - Vrijdagavond trokken traditioneel weer vele tientallen kinderen met een mooi verlichte lampion door Selissen. Na het succes van de Halloweentocht voor de kinderen vanaf 11 jaar, een paar weken geleden, konden deze keer de jongere kinderen tot 12 jaar genieten van een gezellige activiteit bij de Geitenwei.

De kinderen, veelal onder begeleiding van hun ouders of grootouders, verzamelden om 18.30 uur bij de Geitenwei, waar ze klokslag 19.00 uur vertrokken voor hun kleurrijke rondje door de wijk. Het leverde een prachtig lint van lichtjes op. De avond werd muzikaal begeleid door de Red River Band. Bij terugkomst bij de Geitenwei werden de kinderen verwend met warme chocolademelk en een appel of een mandarijn.

Foto: Marie Fick

Mede dankzij de inzet van talloze vrijwilligers werd de lampionnenoptocht weer een groot succes.

Stripe Big Band viert zesde lustrum met Stripe Music Event

Boxtel - De Stripe Big Band uit Boxtel bestaat dertig jaar. De band zette door de jaren heen regelmatig de toon met thematische optredens als 'Stripe aan het water', 'Stripe and Kids', 'Stripe Casino' en 'Stripe Stadionconcert'. Met lokaal zangtalent en bands waren deze optredens elke keer een groot succes. Ter gelegenheid van haar zesde lustrum presenteert de Stripe Big Band het 'Stripe Music Event'. De baten van dit evenement komen ten goede aan de Stichting ALS Nederland.

Het event vindt plaats op zaterdag 28 november bij 't Hof van Liempde. Het biedt een gevarieerd programma met oudere en nieuwe nummers uit eigen repertoire. Vocalisten op deze avond zijn Auke Stook, Marlou van Griensven, Ingeborg Melis en Iris van der Weide. De muzikale leiding is in handen van Simon Bruul. De avond wordt afgesloten met een spectaculair optreden van de elfkoppige coverband G@ZZerop! Het repertoire van de band bestaat uit pop, soul, rock en dance.

Het Stripe Music Event begint om 20.15 uur. Toegangskaarten kosten 9 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via www.stripebigband.nl. Aan de zaal kosten de kaarten 10 euro per stuk.

Bea Schoenmakers

Foto: Cock Stam

Wie kent haar niet? Bea Schoenmakers was jarenlang docente Nederlands en conrector op het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Ze heeft in die tijd vele kinderen uit Boxtel en omstreken de fijne kneepjes van de Nederlandse taal en liefde voor literatuur bijgebracht. Hoe is het nu met haar?

Bea is geboren in Eindhoven aan de Woenselse Boschdijk. Als kind van de jaren 50 en oudste dochter van een groot gezin werd het verantwoordelijkheidsbesef haar al vroeg bijgebracht. "Ja, ik moest thuis vaak meehelpen door op de jongere kinderen te passen. Dat hoorde er bij, zeker in die tijd. Wij leerden al vroeg dat je hard moet werken om te bereiken wat je wilt. Ik heb dus zeker geen wilde jeugd gehad, daar hadden we het gewoon veel te druk voor."

De liefde voor het onderwijs ontdekte Bea toen ze op zesjarige leeftijd op de basisschool een zieke juf mocht vervangen. "O, wat was ik trots. Ik wist meteen wat ik later wilde worden. Zeker toen ik tijdens het speelkwartier tussen de juffen in mocht zitten en ook nog een kopje thee kreeg." Ook literatuur was al snel een grote liefde. "Boeken waren een manier om even in mijn eigen wereld te kruipen als een escape van de verantwoordelijkheden."

Na de middelbare school was de keuze daarom niet zo moeilijk en ging Bea naar de lerarenopleiding in Tilburg. Daar kwam ze haar man Johan tegen die dezelfde studie volgde. Na afronding van hun studies streek het echtpaar neer in een flat langs de Baanderherenweg. "Mijn man kreeg een baan op het JRL, terwijl ik in Eindhoven op de kweekschool ging werken. Ik was pas 22, dus maar een paar jaar ouder dan de leerlingen daar, maar toch voelde ik me meteen als een vis in het water. Omgaan met leerlingen is iets waar je aanleg voor moet hebben, en ik kwam er al snel achter dat ik dat had. Orde houden is me altijd makkelijk afgegaan. Je moet gezag hebben, maar ook een goede persoonlijke band met je klas opbouwen. Dat gold toen, maar tegenwoordig net zo goed. Ik ben ervan overtuigd dat de leerlingen van destijds echt niet veel verschillen van die van nu. Als jij goed bent voor hen, zijn zij het ook voor jou."

Het paar verhuisde naar een huis in Liempde, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds wonen. Toen in 1967 een collega van Johan langdurig ziek werd, werd Bea gevraagd om ook op het JRL te komen werken. "Ik was de eerste zwangere docente op het JRL, een noviteit waar de rector van destijds erg trots op was. Het was voor ons op deze manier ook comfortabel, omdat we dan onze roosters op elkaar aan konden laten sluiten, zodat er altijd iemand thuis kon zijn voor de kinderen. En leraar zijn was toen een veel zelfstandiger vak. Er was nauwelijks afstemming. Dus je kon als docent zelf bepalen wat je de kinderen leerde en hoe. Je was eigenlijk koning in je eigen klas. Op het JRL was dat niet erg, want de leraren hadden een sterk besef van hun verantwoordelijkheid, maar toch is het goed dat daar later een lijn in is getrokken."

Die verandering is een van de vele waarvoor Bea (mede-)verantwoordelijk werd toen ze conrector werd. "De veranderingen in het onderwijs door de jaren heen waren enorm. Het vak veranderde ook inhoudelijk. Het was niet alleen kennis overdragen, maar er kwam veel meer coaching en pedagogie bij kijken. In die tijd zijn ook de klassenmentoren ontstaan en de ouderavonden en is de inbreng van leraren bij het schoolbestuur veel groter geworden. Scholen gingen ook steeds meer met elkaar concurreren, dus gingen we bijvoorbeeld in de groepen acht van basisscholen langs om zieltjes te winnen. Ik weet nog dat ik een keer apetrots thuiskwam omdat ik Gemonde van Beekvliet had 'afgesnoept'.

Bea heeft altijd veel naast haar werk gedaan. Ze zat in het bestuur van het Wit-Gele Kruis, van Basisschool De Oversteek, de stichting Jeugdbelangen Liempde, Museum Boxtel (MUBO) en de stichting Belangenbehartiging voor Ouderen Liempde (BOL). Ook is zij mede-oprichtster van politieke partij Combinatie95 en van verschillende (jeugd)orkesten. "Ze zeiden vroeger al dat ik loop alsof ik een pistool in mijn rug heb: altijd haast! Ik heb gelukkig de gezondheid en energie om dit soort dingen te doen, anders lagen mijn prioriteiten natuurlijk anders." Toen Bea veertien jaar geleden met pensioen ging, werd ze voorzitter van de Monumentencommissie. "Daar heb ik wel hard voor moeten leren, want ik wist echt helemaal niets van architectuur of monumenten. En dat is nog steeds bij lange na niet zo veel als de andere leden van de commissie, want dat zijn allemaal vakmensen. Ik ben gewoon degene die de kikkers in de kruiwagen houdt."

"Al die dingen zijn maatschappelijke betrokkenheid: die horen er gewoon bij. Mijn hart ligt bij de muziek, de literatuur en de kleinkinderen. Ik heb nog steeds een paar literatuurgroepen, waar we per seizoen zes boeken lezen en bespreken. Maar wel echte literatuur, hoor. Lectuur kan je ook zelf lezen. En ik speel cello in het Philharmonisch Orkest van Den Bosch. We zijn amateurs, maar dan wel goede amateurs. Vorige week hebben we nog in de kathedraal van Sint-Petersburg gespeeld. Maar de hoogste prioriteit zijn toch de kleinkinderen. Ik heb er drie, alle drie jongens en ik doe daar echt alles voor. Ik verwen ze, maar het is meer dan dat, ik probeer ze toch ook wel wat bij te brengen. Je blijft tenslotte schooljuf."

11 / 20

Foto: Stichting KèK Liemt

De Archiefgroep van de Stichting KèK Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto. Van deze boerderij met volgnummer 2333, is alleen bekend dat er op de gevel in het hout staat geschreven: 'A. van Bokstel'.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers


Oproep: wie kent dit lied?
Vorige week stond in de 'Boxtel van toen' een foto van de Revue van Boxtels Harmonie ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Bij het zien van deze foto dacht Jan Hazenberg terug aan zijn vader: "In de zaal achter hotel Riche vond deze revue plaats. Als lid van de harmonie maakte mijn vader hiervan deel uit. Hij sprak vaak over dit jubileum en zong regelmatig een lied dat onlosmakelijk met deze revue verbonden was. Stukken tekst van hetgeen hij zong kan ik me nog herinneren, dat ging ongeveer zo:"

                        Mijne hooggeachte dames, heren
                        men viert hier een zilveren feest
                        Boxtels harmonie ter ere
                        .................................... om het meest
                        ....... Het gaat hier om een van.... zaken
                        ................................................................
                        Daarom willen wij je gaan vermaken met..................
                        Met een lach op je snuit, kom je veel beter vooruit
                        hij die lacht die is rijk en gelukkig tegelijk!

Komt het lied je bekend voor en kun jij de tekst aanvullen? Dan horen wij dat graag. Stuur je reactie naar redactie@demooiboxtelkrant, bel 0411-842827 of stop een briefje in de bus bij ons kantoor aan de Molenstraat 57 in Boxtel.
Namens de redactie en namens Jan Hazenberg: hartelijk bedankt!


CDA

Foto: CDA

Armoede
Armoede betekent niet alleen weinig tot geen eten, maar ook dat je niet kunt deelnemen aan sociale activiteiten zoals sport en cultuur. In de maatschappij van vandaag bestaat nog steeds armoede, ondanks inzet, goede bedoelingen, regels en wetten. Armoede blijft vaak verborgen. Men schaamt zich vaak en vraagt helaas lang niet altijd om hulp.

Armoede bestrijden, is een van de belangrijkste taken van gemeenten en is meer dan alleen het verstrekken van uitkeringen. Wij vinden dat gemeenten hun rol actief moeten oppakken. Gelukkig hebben we in Boxtel veel vrijwilligers, organisaties en instanties die ogen en oren goed openhouden voor de zorgen rondom armoede en die de schouders eronder zetten.

Afgelopen week heeft CDA Boxtel-Liempde een thema-avond over armoede georganiseerd. Na de presentaties en rondleidingen van de Voedselbank en buurtkamer Forofiet, gaf voorzitter Toon van der Sloot van de Vincentiusvereniging een lezing over armoede. We waren allemaal diep onder de indruk van de soms onbegrijpelijke voorbeelden die verteld werden. Maar ook van de enthousiaste inzet van de vrijwilligers en de opbouwende resultaten zoals de voedselpakketten die verstrekt worden, de inloopmogelijkheden voor een praatje of knutselen, toch kunnen trakteren op school als je jarig bent, een noodzakelijke laptop om je studie te starten, hulp bij het vinden van de juiste hulpinstantie, etc., etc.

Dat er zulke mooie zaken ontstaan uit zoiets ergs als armoede is geweldig en hoopgevend. Hieronder volgt een selectie van de genoemde verbeterpunten die deze avond genoemd zijn:
- Voorkom versnippering van zorgverlening. Nu zijn er wel veertig organisaties en is het onduidelijk waar je moet zijn als je hulp nodig hebt. Zorg voor één loket en één aanspreekpunt voor degene die hulp nodig heeft. Maak zorg laagdrempelig en zorg voor minder regels. Met een beetje meer flexibiliteit kun je veel beter helpen.
- Voorkom dat schulden onbeheersbaar worden.
- Zorg voor zinvolle dagbesteding in de vorm van (vrijwilligers)werk. Geef mensen een reden om op te staan. Voorkom dat mensen zich afzonderen en vereenzamen. Ook hiervoor is het belangrijk voldoende ontmoetingsplekken in de buurt te hebben.
- Voorkom wachtlijsten bij bijvoorbeeld maatschappelijk werk.
- Luister naar de wensen en de initiatieven van de bewoners.
- Stel subsidies beschikbaar ter ondersteuning van goede initiatieven.
- Zorg voor een hulplijn die beschikbaar is buiten kantoortijden.
- Stel ook computers beschikbaar voor volwassenen, bijvoorbeeld voor communicatie met het UWV.

Het CDA zal zich blijven inzetten voor een samenleving zonder armoede. En voor een gemeente die daaraan meewerkt. Heeft u aanvullende opmerkingen of suggesties? Of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wilt brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

VVD

Foto: VVD

Stapel op Sint – wat een geweldig initiatief!

Wederom is er een evenement opgezet door vrijwilligers waar ontzettend veel inwoners van kunnen genieten en profiteren.

Ondanks storm en regen was het ongekend druk bij de intocht van Sinterklaas. En wat zijn de kinderen trots, dat hij dit jaar in Boxtel wil logeren. Alle scholen mogen hem komen bezoeken op zijn prachtige logeeradres en op aangegeven tijden mogen ouders met kinderen hem ook een bezoek brengen.

De dag van zijn aankomst was één groot feest.
Gelukkig maar, onze kleintjes zijn zich nog niet bewust van de zwarte wolk die boven dit weekend hing. Dood en doodsangst overheersten bij velen na de gruwelijke beelden uit Parijs.

Dit resulteerde helaas in vele ongenuanceerde uitlatingen onder de bevolking en op social media, maar gelukkig ook in vele oproepen tot saamhorigheid en medemenselijkheid.

De problemen in de wereld zijn echter niet de onderwerpen waarvoor het ons geboden podium in DeMooiBoxtelKrant bedoeld is. Onze opdracht is onze politieke blik te werpen op de actuele zaken in Boxtel, zoals bijvoorbeeld: ons bruisend centrum!

Veel discussie was er de afgelopen week over de bestrating in de Burgakker. En – zoals we inmiddels gewend zijn – werd er geluisterd naar de inbreng van onze burgers. In de raadsvergaderingen is regelmatig het achterstallig onderhoud van onze wegen en trottoirs aan de orde geweest. Ook VVD pleit ervoor, dat wegen en paden veilig en voor iedereen goed toegankelijk moeten zijn. En, ofschoon de route STA-P (Stapelen/Sint-Petrusbasiliek) er fantastisch uit gaat zien, waren we hier ons doel voorbij geschoten. De hobbelkeien op de Burgakker worden vervangen!

Het veelbesproken bankje bij de Zwaanse Brug krijgt een nieuwe plek en de discussie hierover kan gesloten worden.
De kastanjeboom zorgt nog voor de nodige commotie. Gemeente Boxtel is zeer zorgvuldig in de overwegingen en de boom blijkt simpelweg onaanvaardbaar gevaar op te leveren. Hoe triest ook: hij zal moeten wijken voor een nieuwe frisse vervanging.

De winkelleegstand in ons centrum moet aangepakt worden. De gemeente heeft gelden beschikbaar gesteld voor een economisch aanvalsplan. Het probleem heeft alle aandacht, maar waar waren de winkeliers zelf op de Boxtelbreed aangekondigde koopzondag tijdens de intocht van Sinterklaas, die nota bene midden in het centrum voet aan wal zette? Een gemiste kans.
Sint had zijn hielen letterlijk nog maar koud gelicht of alle sfeer was weg. Vele winkeldeuren waren dicht, geen feestelijke uitstraling, ons centrum was somber en saai en dat lag niet alleen aan het weer.

Respect voor de ondernemers die wel de moeite namen om het winkelend publiek gastvrij te ontvangen, want gelukkig waren die er ook. Maar wat sneu voor deze welwillende ondernemers, dat opnieuw de saamhorigheid van de winkeliers in het centrum te wensen overliet.

Bekendmakingen week 47

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Brugstraat 11 vervangen aanbouw, realiseren opbouw op de aanbouw en vervangen dakkapel voorzijde door 2 dakkapellen
Lierenbout 58 rooien: 1 sequoia in verband met gevaarzetting door bliksemschade
Newtonplein 38 uitbreiden 2e verdieping van de woning

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Markt 25 verbouw pand naar horecabestemming met appartement

Verlenging beslistermijn aangevraagde omgevingsvergunning
Bosrand 3 bouw paardenstal en stapmolen/logeercirkel

Melding Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval
Uilenbroek 8 voor het tijdelijk plaatsen en in werking hebben van een mobiele puinbreker voor het mobiel breken van in totaal 3.000 ton steenachtige materialen

Verleende omgevingsvergunningen
Bosscheweg 77 rooien: 1 Italiaanse populier en 1 den
Dennendreef 5-001 bouw recreatiewoning op Recreatiepark Dennenoord
Einsteinstraat 65 plaatsen dakkapel achterzijde woning
Kastanjelaan 1 ontgraven van grond
Mijlstraat 1 bouw bedrijfspand met kantoor
De Volder langs de A2 ophogen perceel (voorheen het populierenbosje)

Terrasvergunning
Café D'n Boer, Corpus 2 verleende gewijzigde exploitatievergunning voor een terras

Beleidsregel

Toekenning verplaatsingskosten ter ondersteuning van de winkeliers in Boxtel bij de verhuizing naar kernwinkelgebied Boxtel-Binnen.

Deze vastgestelde regeling heeft als doel de winkelstructuur in het centrum van Boxtel te versterken. Dit gaat onder andere via het beschikbaar stellen van een stimuleringsbijdrage voor concentratie van detailhandel in het kernwinkelgebied. Daarvoor is een bedrag van € 100.000,- beschikbaar is in de begroting.

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

GEMEENTE INFO

20-11 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
21-11 Den Berg
25-11 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Vanaf 2016 alleen pinbetalingen bij gemeente en milieustraat

Boxtel - Vanaf 1 januari 2016 kan in het gemeentehuis in Boxtel en op de milieustraat alleen nog met pin betaald worden. Contante betalingen voor gemeentelijke producten en diensten zijn vanaf dat moment niet meer mogelijk.

Pinnen maakt betalen niet alleen sneller en makkelijker. Toename van de veiligheid voor bezoekers en baliemedewerkers was doorslaggevend bij het besluit om contante betalingen af te schaffen. De afwezigheid van contant geld verhoogt de veiligheid. 80 procent van de klanten in Boxtel betaalt nu al met pin aan de balie. Gemeenten die al eerder overschakelden naar alleen pinbetalingen, merkten dat de meeste klanten dit geen probleem vinden.
Bezoekers worden geïnformeerd over de nieuwe werkwijze in hun herinneringen van afspraken en op afhaalbewijzen. Daarnaast verspreidt de gemeente flyers, volgen er aankondigingen via social media en de website. Gemeentelijke voertuigen krijgen stickers met de boodschap en op de balie in de publiekshal komen bordjes te staan. De gemeente hoopt dat op deze manier zo min mogelijk bezoekers worden verrast in het nieuwe jaar. Meer informatie? Neem contact op met de gemeente via tel. 0411-655911.


Warm welkom voor Sint en zijn pieten

Foto: Hans van Doorn

Boxtel/Liempde - Sinterklaas kon rekenen op een warm welkom van de Boxtelse en Liempdse kinderen.

Nadat er in Boxtel een prachtig dansoptreden voor de Sint was opgevoerd, zongen de vele kinderen bij het podium op de Markt uit volle borst 'Lang zal hij leven'. Vervolgens vormden zij een lange rij om Sinterklaas een handje te geven en kregen zij een lekkere speculaaspop cadeau. Overal liepen Zwarte Pieten rond die pepernoten uitdeelden en de kinderen vermaakten. Ook konden de kinderen een speurtocht doen, waarbij ze zinnen in etalages in de juiste volgorde moesten zetten en allerlei spelletjes moesten doen. Als beloning voor hun inspanning kregen ze hiervoor een echt pietendiploma.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Na de intocht in Liempde mochten alle kinderen tot 4 jaar met de Sint op de foto in 't Struifhuis. Hier kregen ze ook een leuk presentje. De kinderen van de basisschoolgroepen 1 tot en met 5 deden op basisschool De Oversteek hun best om goede hulpjes van Sinterklaas te worden. Dat gebeurde met groot succes, want ze verdienden allemaal een pietendiploma. Voor de kinderen van de groepen 6 tot en met 8 draaide in jeugdhuis Pius X een leuke film.

(Ver)bouwtips

Boxtel - De bouwsector in Nederland lijkt zich voorzichtig te herstellen. Ook in Boxtel worden nieuwbouwwoningen opgeleverd, zoals in de wijk 'In goede aarde'. Energieneutraal en milieuvriendelijk zijn de sleutelwoorden en dat geldt niet alleen voor nieuwbouwhuizen.

Bij klussen aan nieuwbouwhuizen, maar ook bij klussen aan eigen- of huurhuis, kan het de moeite lonen om voor een milieuvriendelijke aanpak te kiezen. Dat levert bovendien op de langere termijn vaak geld op. Denk aan het vervangen van enkel glas voor dubbel glas, of oudere dubbel glasramen vervangen door moderne ramen met HR++ en HR+++ glas. De ramen met de beste isolatiewaarden, leveren al vlug een besparing van 8 euro per vierkante meter op ten opzichte van oudere dubbele beglazing en 16 euro ten opzichte van enkel glas.

Is het budget niet toereikend om dubbel glas te plaatsen? Dan kan er ook gekozen worden voor isolerende zonwering, die in de winter de uitstraling van warmte via de ruiten beperkt en in de zomer de koele lucht vasthoudt, zodat er bespaard kan worden op ventilatoren of airconditioning.

Als je in huis nog een oude cv-ketel hebt hangen, kan de aanschaf van een nieuwe ketel je veel geld besparen. Met de overstap van een VR- op een HR-ketel bespaart volgens de Consumentenbond een gemiddeld gezin 200 tot 400 euro op jaarbasis.

Ook in de badkamer is milieuwinst te halen. Hoewel dit niet direct op de waterrekening te zien valt, kan een stortbak van een toilet met een stopknop besparen op het watergebruik. Ook de keuze voor een zuinige douchekop kan besparen op de waterrekening.

Stolk Boxtel levert breed scala aan bouwmaterialen en bouwadviezen

Boxtel - Als leverancier van professionele producten voor het schilders- of stukadoorsbedrijf, of glas-/tegelzetters en voor de totale bouw en industrie heeft Stolk Boxtel inmiddels een belangrijke plaats ingenomen bij opdrachtgevers in de regio.

Gesteund door een duurzaam en sterk merkenbeleid levert Stolk Boxtel een betrouwbaar en hoogwaardig assortiment voor de professionele markt. Maar Stolk Boxtel levert ook de oplossingen voor onderhoudssectoren voor bedrijven, woningbouworganisaties, scholen en instellingen.

Stolk Boxtel heeft voor ieder vakgebied experts in huis die je graag te woord staan. Als je als klant een vraag hebt, wordt die direct beantwoord door iemand die verstand heeft van zaken. Dit is al sinds 1990 de werkwijze van Stolk Boxtel.

16 / 20

Bemmel/Boxtel – De basketballers van JRC Boxtel wisten afgelopen zaterdagavond in het Gelderse Bemmel bijna te stunten tegen de ongeslagen koploper, BV Batouwe. Uiteindelijk trokken de gasten met 70-59 toch aan het kortste eind.

Archieffoto Foto: Hans van Doorn

JRC was van plan om de koploper aan het wankelen te brengen. Dat moest alleen gebeuren in een ijskoud Sportcentrum De Schaapskooi. Tijdens de warming-up bleek dat de grote sterspeler, ex-eredivisiespeler Nick Oudendag, ontbrak bij Batouwe. Dit bood natuurlijk perspectief voor de mannen uit Boxtel. Daarentegen ontbreken bij JRC nog steeds Jaap van Loon, Mitchell Hendriks en Ian Rooth wegens blessureleed.

Al vanaf de tip off bleek dat de Boxtelnaren vastbesloten waren het onderste uit de kan te halen. Remy van de Snepscheut trok bij de bezoekers de kar in het eerste kwart. Van zijn hand kwamen daarin alleen al 12 punten. Het spel van tegenstander Batouwe was nog onzorgvuldig. Het leek alsof de Bemmelaren niet konden omgaan met het wegvallen van Oudendag. Met nog drie minuten te gaan in deze periode begonnen voor de thuisploeg de puzzelstukjes in elkaar te vallen, wat resulteerde in een run van 6-0. Na een time-out van de Boxtelse coach Miquel Oliviera bij een stand van 18-13 wisten de Boxtelaren dit kwart gedegen uit te spelen.

Archieffoto Foto: Frank Schellekens

De achterstand van vijf punten beperken, een beter percentage vrije worpen schieten en de bal sneller rond laten gaan in de aanval. Zo luidde het Boxtelse devies voor de tweede tien minuten. Daarin bleek pas echt dat JRC niet onder hoefde te doen voor Batouwe. De koploper wist zich geen raad met de sterke verdediging van de gasten. De bal ging ietwat sneller rond in aanvallend opzicht, wat resulteerde in een aantal mooie en goede Boxtelse aanvallen. Maar, zoals ook bleek uit de ruststand van 33-27, ontbrak het beide partijen aan scorend vermogen.

Wellicht dat de tweede helft in de koude sporthal nog voor wat vuurwerk zou kunnen zorgen. In het derde kwart zou JRC zijn slag moeten slaan. De Boxtelse equipe was echter niet echt bij machte om de achterstand te verminderen. Integendeel, de achterstand liep op tot elf punten (54-43). De Boxtelnaren lieten veel vrije worpen liggen en simpele scoringskansen werden niet verzilverd. Dit bleek ook uit de slechte schotpercentages over de gehele wedstrijd: 44 procent tweepunters, 10 procent driepunters en 65 procent van de vrije worplijn.

Het vierde kwart was de laatste strohalm, het gat was immers niet onoverkomelijk. Ondanks de matige schotpercentages speelde JRC een degelijke wedstrijd. In vergelijking met andere opponenten van de Bemmelse ploeg, hielden de Boxtelaren de achterstand beperkt. Toch konden zij zichzelf niet belonen voor het harde werken. De bezoekers konden niets van de stand afschaven, maar zorgden er ook voor dat de kampioenskandidaat het verschil niet kon vergroten. De eindstand werd daarmee 70-59.

Conclusie van de avond is dan ook dat JRC zeker niet onder hoeft te doen voor Batouwe en dat die ploeg het in het verdere verloop van de competitie wel eens erg moeilijk zou kunnen krijgen. De returnwedstrijd op 3 april 2016 in Boxtel belooft dan ook zeker nog wat. Maar eerst speelt JRC op zondag 29 november om 17.00 uur in sporthal De Braken tegen Arnhem Eagles 2.

Topscorers: Remy van de Snepscheut 19 punten (4 assists), Coen van der Meijden 8 (6 rebounds) en Felix Stegeman 8.


Hennepkwekerij in brandende woning

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Bij een brand in een hoekwoning aan de Sint Willibrordstraat is vorige week dinsdagavond een hennepkwekerij ontdekt. De brandweer was snel ter plaatse met twee blusvoertuigen. Zoals het zich laat aanzien woedde de brand op de zolder. De 33-jarige bewoonster is aangehouden. Tegen haar loopt een onderzoek.

De straat stond in korte tijd vol met nieuwsgierige inwoners die een kijkje kwamen nemen. De politie zette een deel van de straat af en hield zo omstanders op afstand, zodat de hulpdiensten ongehinderd hun werk konden doen.

Ook de woning van de buren werd geventileerd. Of er zich persoonlijke ongevallen hebben voorgedaan is onbekend. Wijkagent Jack van Rijs laat op Twitter weten dat de brand ontstaan is door kortsluiting wegens wateroverlast, als gevolg van gerommel in de meterkast voor de hennepkwekerij. "Levensgevaarlijk", noemt hij dit.

Inbrekers actief in Boxtel

Boxtel - Op verschillende plaatsen in de gemeente Boxtel zijn de afgelopen week inbrekers actief geweest. Wijkagent Jack van Rijs meldt dit op zijn twitter-account.

Op 11 november werd er ingebroken bij een schuur aan De Vorst, bij Lennisheuvel. Daarbij werd een quad meegenomen. 13 november was het raak bij de Koevoortseweg in Boxtel en 14 november was het inbrekersgilde zelfs tweemaal succesvol. Aan de Lierenbout in Boxtel en aan de Boxtelseweg in Liempde werden elektronica, geld en sieraden buit gemaakt.

De wijkagent roept bewoners op waakzaam te zijn en om verdachte situaties, of mogelijke signalementen te melden bij de politie op 0900-8844. Ook wijst hij op het belang van goede sloten.

Ongeval met beknelling op A2

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Op de snelweg A2 tussen Boxtel en Vught botsten zondagavond omstreeks 19.00 uur meerdere personenauto's op elkaar. Naar verluid zou een auto hebben ingevoegd vanaf de vluchtstrook. Hierbij is vermoedelijk achteropkomend verkeer over het hoofd gezien waarna een botsing niet meer was te vermijden. Ook een derde betrokkene kon niet meer uitwijken en botste op zijn voorganger.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Mark van der Pol

De hulpdiensten rukten massaal uit. Eén van de inzittenden moest door de brandweer uit zijn auto worden bevrijd. Uiteindelijk zijn drie betrokkenen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Over hun verwondingen is momenteel niets bekend. Een bergingsbedrijf kwam ter plaatse om de beschadigde voertuigen af te voeren. Tijdens de hulpverlening waren twee rijstroken in noordelijke richting afgesloten voor het verkeer. Dit zorgde voor een flinke verkeersstremming op de snelweg.

Opnieuw aanrijding rotonde Schijndelseweg/Hoogheem

Boxtel - Zondagavond vond er op de rotonde nabij Hoogheem een aanrijding plaats tussen een personenauto en een scooter. Een pizzakoerier werd onderuit gereden toen hij de rotonde overstak.

De jonge mannelijke bestuurder van de scooter bleef ongedeerd. Ook de bestuurder en inzittenden van de personenauto raakten niet gewond. De politie kwam ter plaatse en hielp de betrokkenen bij het invullen van de verzekeringspapieren.

De rotonde is sinds de oplevering van de reconstructie van de Schijndelseweg met grote regelmaat in het nieuws. Vrijwel wekelijks vinden hier aanrijdingen plaats tussen auto's en overstekende fietsers of scooters.

Bridgeclub Rembrandt, 10 november
A-lijn: 1 A. van Boxtel & A. Loupias 56,94% 2 A. Feenstra & J. Peerlings 55,90% 3 F. Daniëls & C. vd Velden 53,47% B-lijn: 1 N. vd Meerakker & R. vd Heijden 56,25% 1 A. van Kempen & S. vd Vries 55,00% 3 P. Ronde & MJ Ronde 51,88%

Bridgeclub De Rots, 11 november
A-Lijn: 1 An Visser & Leny Weitmann 56.77% 2 Ans van Gorp & Berndine v d Hout 55.93% 3 Ed Visser & Piet Zuidgeest 54.34%

Bridgeclub Boxtel 10 november
A-lijn: 1 Nico vd Poel & Jaap de Wolf 58,33% 2 Yvonne Visser & Gerard Dams 57,92% 3 Arnold Bosveld & Henk Schilder 54,58% B-lijn: 1 Bab van Asveldt & Ria vd Vorstenbosch 68,75% 2 Ger vd Horst & Jack Arts 54,69% 3 Anneke Broekstra & Machteld Wolsky 52,08% 3 Nel Knijnenburg & Tineke vd Sande 52,08% C-lijn: 1 Ria Mosink & Piet Mosink 56,94% 2 Jos Boom & Bien Wienbelt 55,14% 3 Mieke vd Linden & Wilma de Wolf 54,86% 3 Betty Dragt & Han Dragt 54,86%
11 november
A-lijn: 1 Cisca van Hal & Gerda Meys 65,18% 2 Leny van Dongen & Henk Schalkwijk 63,10% 3 Fons Gieles & Willy vd Heijden 62,50% B-lijn: 1 Jan van Dijk & Gerda aan de Stegge 57,50% 1 Corrie van Grinsven & Tineke vd Sande 57,50% 3 Riet Schoonhoven & Sjaan vd Meijden 56,67%

Bridgeclub Liempde 12 november
A-Lijn: 1 Heren Engbers–Gillissen 60,71% 2 Echtpaar vd Meerendonk 58,21% 3 Mevr. van Oirschot-Heer de Jong 62,80% B-Lijn: 1 Dames vd Steen–Eltink 64,58% 2 Dames Biekens–Timmermans 61,81% 3 Mevr. Braken-Heer van Dijk 63,10% C-Lijn: 1 Echtpaar vd Heijden 63,54% 2 Dames van Hastenberg–vd Vleuten 62,15% 3 Dames van Boeckel–van de Hoek 60,42%

Bridgeclub Revanche 10 november
1 Willy vd Heijden & Ad van Os 58,63% 1 Frank & Henk Schalkwijk 58,63% 3 Sonja Tempels & Jan Sweere 58,33% B-Lijn: 1 Antoinette Hazenberg & Piet van Berkel 59,72% 1 Trix vd Kolk & Sandra van Lier 59,72% 3 Jan van den Bouwhuijsen & Joop Vos 59,38%
12 november
A-lijn: 1. Henny van Esch & Ad van Os 70,83% 2. Gerda & Ad van Lier 56,67% 3. Trix v.d. Kolk & Pith Schure 55%

Bridgeclub Boxtel 12 november en clubkampioenschap op 14 november
A-lijn:1. Ans Walbeek-Tobé & Ton Walbeek 55,42% .2 Peter van de Ven & Piet Verstijnen 55,00% 2.Ger van de Horst-Thomas & Michel van der Meijden 55,00%
B-lijn: 1. Theo van Alphen & Sina van Alphen-v.d.Ven 57,64% 2. Sonja Tempels-Walchenbach & Jan Sweere 55,56% 2. Pieter Springer & Lydia Springer-Schipper 55,56%
C-lijn: 1. Bab van Asveldt-van Gennip & Jos Jilesen 65,83% 2. Trees Hoppenbrouwers-v.d. Velden & Gerry Wagenaars-Vera 61,67% 2. Toos Godding-Moors & Sylvia Mols 61,67%
Clubkampioenschap: 1.Jeanne van Doremalen & Francien van Roy-van de Meerendonk 62,39% 2.Masha Kleiss & Edgar Wijnen 57,25% 3. Nico van der Poel & Jaap de Wolf 53,61%

Biljarten
Ames/De Peel-WvLiempde/RegioBank        4-4
Krijt op Tijd 1-WvLiempde/RegioBank 1        23-28

Libre:
BV De Uitdaging 1-`t Ivoor 3        30-19
Recreanten libre:
De Piepers 3-`t Ivoor 1        31-27
`t Ivoor 2-BV De Hazelaar 3        36-29

Programma
23 november
13:00        `t Ivoor 1-BV De Hazelaar 3
13:00        `t Ivoor 2-Triangel 2
19:30        BV De Hazelaar 2-`t Ivoor 1
24 november
19:30        BV De Helftheuvel 1-BV `t Ivoor 1
25 november
20:00        Asperia-AquaRest 4-`t Ivoor 2
20:00        Asperia-AquaRest 2-`t Ivoor 3
13:00        Sonnevanck 1-`t Ivoor 3
13:00        NAL 7-`t Ivoor 5
26 november
13:00        Het Groene Laken 1-`t Ivoor 6

Voetbal
Uitslagen DVG 14 november
Pupillen:
DVG D1 - Gemert D2 3-1
Gemert D7 - DVG D2 2-2
Nevelo D3 - DVG D3 0-6
DVG E1 - Erp E2 9-2
Schijndel E4 - DVG E2 2-3
DVG E3 - Mariahout E3g 2-1
Margriet ME2 - DVG ME1 0-15
DVG F1 - Boekel Sp. F1 4-3
Avanti'31 F2 - DVG F2 1-4
DVG F3 - Avanti'31 F4g 1-0
DVG F4 - Avanti'31 F5 1-0
DVG F5 - Handel F2 1-0
Mini's:
DVG mini 1 - Boxtel mini 1 2-11
DVG mini 2 - Essche Boys mini 1 3-8
Boxtel mini 3 - DVG mini 3 0-4
Junioren:
Blauw Geel A2 - DVG A1 3-0
Wec A2 - DVG A2 5-4
DVG B1 - MVC B1 7-1
Nijnsel B2 - DVG B2 4-2
DVG C1 - Boekel Sp. C1 2-1
DVG C2 - Rhode C4 2-5
15 november:
Senioren:
Fc.Eindhoven 1 - DVG 1 3-1
Lierop 2 - DVG 2 1-1
DVG 3 - E.L.I. 2 3-1
V.O.W. 2 - DVG 4 4-1
DVG 5 - S.C.M.H. 3 1-3
DVG 7 - Boskant 5 3-2
S.C.M.H. 6 - DVG 8 0-2
Vrouwen:
DVG VR 1 - Mierlo Hout 2 1-10

Programma DVG
21 november:
Pupillen:
11:45 DVG D1-Blauw Geel D3
11:45 DVG D2-Boekel Sp. D4g
10:15 Blauw Geel MD1-DVG MD1
10:30 Mariahout E1g-DVG E1
09:15 Irene E1-DVG E2
10:30 DVG E3-Rhode E8
09:30 DVG ME1-Margriet ME1
10:15 Blauw Geel F2-DVG F1
09:30 DVG F2-Vow F1
09:30 DVG F3-Berghem Sp. F10
09:30 Ollandia F1g-DVG F4
10:15 Venhorst F4-DVG F5
Mini's:
09:45 Odc mini 1-DVG mini 1
10:30 Boxtel mini 2-DVG mini 2
09:30 DVG mini 3-Odc mini 4
Junioren:
14:30 DVG A2-Boerdonk A1
15:00 Schijndel B2-DVG B1
14:30 DVG B2-Blauw Geel B7
13:00 DAW C1-DVG C 1
13:00 DVG C2-Blauw Geel C9
22 november:
12:00 Rhode 3-DVG 2        
12:00 Avanti'31 4-DVG 4        
13:00 U.D.I.'19 9-DVG 5        
12:00 DVG 6-Avanti'31 6

Programma LSV

21-11 LSV VE1-De Bocht VE1        16:00
22-11 Helvoirt 3-LSV 2        13:00
RKKSV VR1-LSV VR1        10:30

Uitslagen
LSV 1-Nederwetten 1        1-8
LSV 2-SCI 3        4-0
CHC 4-LSV 3        Uitg.
LSV 4-Rosmalen 12        3-3
RKKSV VR1-LSV VR1        Uitg.
LSV VE1-Avanti VE1        Uitg.

Programma LBC
21-11LBC F1-Brabantia F3        9:30
SBC E6-LBC E1        10:00
Dommelen D3G-LBC D1        11:30
Wilhelmina Boys B2-LBC B2        15:45
LBC MC1-Nijnsel MC1        9:30
SC 't Zand MB1-LBC MB1        14:30

Uitslagen:
Marvilde F2-LBC F1        6-2
Gestel E2-LBC E1        6-3
LBC D1-FC Eindhoven D2        2-5
RPC B3-LBC B1        3-2
LBC MC1-Nieuw Woensel MC1        12-1
Bergeijk MB1-LBC MB1        6-0

Zaalvoetbal
Uitslagen 14 november
Filipe Mode/E.Maas – Heva Autobedrijf        15-1
v. Stekelenburg – Adm Jilesen        2-4
v.d. Langenberg/Fleur – Team Elizabeth        3-5
Kwalitaria Strik – Pika Bikes/'t Geveltje        3-1
Goossens advies- Le Temps Perdu /Flickmotion        1-4
Hart.v. Boxtel – Laansma Tuinen        9-2

Uitslagen 16 november
Zvs Rijschool Gestel 2-Hart van Boxtel 4-16
Celdex b.v.-Green Team 4-2
Plein 2-Scheutjens b.v. 1-6
Erbeij / Hanekroot-Café Markzicht 2-1

Programma 21 november
17:00 Gebr Bekkers – Laansma Tuinen
17:45 Grieks Rest Corfu – Tahadi
18:30 v. Stekelenburg – Adm Jilesen
19:15 Fysio De Dommel – X2COM
20:00 Vouwwagenspec. – Pika Bikes/'tGeveltje
20:45 Kwalitaria Strik / Dongen/vd Wiel

23 november
19:00 v.d. Heijden Milieu – Groen als Gras
19:45 Faes entertainment- Comsche Hoeve
20:30 Vermeer verz – Vinyl en Tapijtwinkel
21:15 v. Stekelenburg – Termeer Support
22:00 Markzicht Boxtel – F.C. Blokfit

Tennis
Boxtelse Kampioenschappen
HE 1/2/3 Guus Oerleman                         Poule
HD1/2/3 Menion Heutink/Coen vd Meijden Poule
HD4 18+ Rob van Eert /Mark Oetelaar         Poule
GD4 18+ Yvette v Zeeland/Dirk de Kinderen Poule
HE5 18+ Dirk de Kinderen-Niels Damen 6-0 6-4
HD5 18+ Rob v Eert/Wilbere Mosink-Patrick vd Heijden/Roel de Pruyssenaere De La Woestijn 6-3 6-3
DD5 18+ Marjanne Blom/Marianne v Mil-Esther v Houtum/Ankie vd Sloot 3-6 6-0 7-6
GD5 18+ Irma Peijenburg/ Roel de Pruyssenaere De La Woestijn-Sanne Peijenburg/Robin Groenendaal 6-3 6-3
HE6 18+ Jelle Diks                 Poule
DE6 18+ Ingrid vd Dungen Poule
HD6 18+ Rens Robroek/Jelle Diks-Bertie Foolen/Michel Schumacher 7-6 6-2
DD6 18+ Dieke Fijen/Angela vd Oetelaar-Pleuni Driessen/Jennifer vd Steen 6-2 6-1
GD6 18+ Pleuni Driessen/Dave vd Meijden-Denya v Disseldorp/Jelle Diks 6-2 6-2
HE6 35+ Jeroen Rath         Poule
HD6 35+ Emiel Peeters/Albert Smeekens-Stijn Lockefeer/Ramon Schellekens 6-4 2-6 6-3
DD6 35+ Cessy Paardekooper/Miranda vd Wouw-Astrid v Hest/Birgitte Jansen 7-6 6-4
GD6 35+ Angelique Schüller/Gert-Jan v Rooij-Astrid v Hest/Vincent Verhoef 3-6 7-6 6-2
HD6 50+ Hans Verlaan/Frits Vortman Poule
HE7 18+ Tom Kurstjens-Bram Gommers 6-2 6-2
DE7 18+ Linda Gougou – Imke vd Loo 6-1 6-0
HD7 18+ Barry Veenstra/Dennis Pastoor-Pascal Schoenmakers/Perry Schoenmakers 6-0 6-3
DD7 18+ Denya v Disseldorp/Sigrid v Disseldorp-Petra v Doorn/Linda Gougou 6-4 7-6
GD7 18+ Anouk v Gestel/Dave vd Meijden-Uschi vd Pas/Pascal Schoenmakers 7-5 6-2
HE7 35+ Mark v Beers         Poule
HD7 35+ Giel vd Aker/Jan vd Akker-Henk v Abeelen/Bart v Oorschot 4-6 6-4 7-6
DD7 35+ Erma Schellekens/Rezie vd Sande-Mayke v Beuming/Jannie Jansen 6-7 6-1 opgave
GD7 35+ Ingrid v Son/Mark Verhoeven-Annemie Bleeker/Gerrit Bleeker 6-2 6-2
HD7 50+ Hans vd Laar/Bram de Winter-Ben v Griensven/Ron Jacquard 6-2 6-0
GD7 50+ Jose Schenk/Bram de Winter-Marijke Sonderegger/Pedro de Gruijter 6-2 6-1
DE8 18+ Carolien Brands-Steffie de Keijzer 6-1 6-2
HD8 18+ Jeroen Maas/Tijn Maas Poule
DD8 18+ Steffie de Keijzer/Wieteke Nooijen Poule
GD8 18+ Steffie de Keijzer/Jantje vd Steen Poule
HE8 35+ Jantje vd Steen                         Poule
DE8 35+ Yvonne v Bakel Poule
DD8 35+ Mia Nijssen/Els Welvaarts-Stella Klootwijk/Jacqueline vd Vleuten 6-1 2-6 7-6
HD8 50+ Willie v Hal/Adrie v Esch Poule

HCB'92
21-11 Dames B-jeugd 14:55 HCB'92 DB1-MHV DB1
22-11 D-jeugd gemengd 10:00 Red/RAG Tachos D1-HCB'92 D1
Dames Senioren 11:45 HCB'92 DS1-Lido DS1
Dames Senioren 10:15 HCB'92 DS2-Elshout DS3
25-11 Dames recreanten 19:00 Bergeijk 1 recr-HCB'92 recr

Rugbyers Oysters/Ducks nemen na rust afstand van Wageningen

Boxtel - De rugbyers van Oysters/Ducks speelden afgelopen zondag thuis tegen Wageningen, met als inzet aansluiting te houden met de top drie. Na een 10-5 ruststand kreeg de zege na de pauze meer gestalte: 31-5.

De eerste helft was het Boxtels/Oisterwijkse combinatieteam iets meer in balbezit maar werd daar te weinig mee gedaan. Na een aantal wissels en het afstemmen van de afspraken kwam de thuisploeg in de tweede helft los. Twee tries door snel te schakelen en de lijn in werking te zetten, leverden een 22-5 voorsprong op. Toen na een combinatie, waarin Rene Vorstenbosch en Wout van de Sande een groot aandeel hadden, de mooiste try van de wedstrijd werd gescoord, was het verzet van Wageningen gebroken en de overwinning binnen.

Duckes Legends speelde in Uden tegen Octopus. Ondanks dat Octopus jongere en snellere spelers binnen de gelederen heeft, was dit toch geen probleem voor het Boxtels/Bossche combinatieteam. De ervaren voorwaartsen hadden veelvuldig balbezit en dit werd regelmatig vakkundig omgezet in een try. Er werd niets weggegeven en zodoende werd dit duel in een modderig Uden bij 0-29 afgesloten.

Komende zondag spelen The Duckes Legends om 13.00 uur een thuiswedstrijd in Boxtel tegen Duuvels uit Zevenaar. Deze wedstrijd bepaalt wie de tweede plaats in bezit neemt. Spanning verzekerd op sportpark De Wielakker.


DVG hard onderuit tegen FC Eindhoven

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde/Eindhoven - De voetballers van DVG gingen zondag op bezoek bij de amateurs van FC Eindhoven. De Eindhovenaren zijn de koplopers in 4G en wonnen ook de eerste periode.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Boxtelse kampioenen Guus Oerlemans en Ingrid van den Dungen Foto: Frauke Zink

Normaal duurt een wedstrijd 90 minuten, maar zondag was deze eigenlijk in vijf minuten gespeeld. Precies zoveel tijd hadden de voetballers van Eindhoven nodig om een 2-0 op het scorebord te zetten. Het 'uitvak' in het stadion was goed gevuld, maar de vele meegereisde toeschouwers werden niet verwend met een goede pot voetbal van hun rood/gele favorieten.

Tweemaal scoorde FC Eindhoven kinderlijk eenvoudig. Voorzet aannemen, afleggen en scoren. Het duurde tot in de 18e minuut voordat DVG de schroom een beetje van zich afspeelde en meteen kansrijk was. Het lobje van Sander van de Ven ging echter over het doel. Een uitglijder van Martijn Caarls betekende al bijna de beslissing, maar Sander van Eeuwijk redde bekwaam. De beste kans op de aansluiting was opnieuw voor Sander van de Ven, maar het was zoals bij velen deze dag: net niet. De 3-0 werd op identieke wijze gescoord als de openingsgoals; een voorzet die meteen goed wordt aangenomen en afgelegd op een inkomende speler die vervolgens gemakkelijk binnen schiet.

Na de rust was het FC Eindhoven dat het tempo bepaalde en vooral het spel vertraagde. DVG kreeg, in die fase, niet veel kansen tegen, maar was ook niet bij machte om iets te creëren. In de 70e minuut werd het toch nog 3-1. Uit een hoekschop werd de bal opnieuw ingebracht en Bas van Houtum stond volledig vrij en kopte eenvoudig binnen. Van een offensief van DVG-zijde was vervolgens geen sprake ondanks de aanmoedigingen van het Liempdse publiek. Het was aan Sander van Eeuwijk te danken dat het bij de 3-1 bleef. Hij moest daarvoor ook nog een penalty stoppen en meerdere reddingen verrichten. De scheidsrechter keurde nog een doelpunt af wegens buitenspel. Samenvattend een verdiende nederlaag met weinig perspectief op een goed resultaat. Sander van Eeuwijk werd gekozen tot Man of the Match.

Volgende week is DVG vrij en het zal die tijd nodig hebben om de batterijen weer volledig op te laden voor de laatste drie wedstrijden voor de winterstop. Met tegenstanders als Acht, Essche Boys en Wodan zijn er punten nodig om de aansluiting met het bovenste deel van de ranglijst niet te verliezen.

DVG 2 speelde opnieuw gelijk, 1-1 tegen het veel lager geklasseerde Lierop. Hier werd Jurgen van de Velden uitgeroepen tot Man of the Match. De dames van DVG speelden thuis tegen koploper Mierlo Hout. Zij namen in de derde minuut brutaal de leiding. Dit was ook meteen het sein voor de Mierlose dames om er vol voor te gaan. Ze liepen vrij gemakkelijk uit naar een 1-10 overwinning. Woman of the Match: Melanie Boumans.

Michael van Gerwen wint ontbrekende titel Grand Slam of Darts

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Wolverhampton - Darter Michael van Gerwen heeft in het Engelse Wolverhampton dartgeschiedenis geschreven door de Grand Slam of Dart te winnen. Hij versloeg zijn rivaal Phil Taylor in een spannende wedstrijd over 31 legs met 16-13. Deze prijs was tot dusver de enige ontbrekende grote troffee in Van Gerwens overvolle prijzenkast.

Aan de Grand Slam-titel is een geldbedrag van ruim 100.000 Engelse pond verbonden, waarmee Van Gerwens totale prijzenpot voor 2015 nu zo'n 1,3 miljoen Engelse pond bevat.

Clubcompetitie Ursulanen

Boxtel - De leden van seniorenbiljartvereniging De Ursulanen spelen elke week in Gemeenschapshuis De Walnoot hun wedstrijden voor de clubcompetitie. Deze was verdeeld over drie ochtenden, waardoor drie clubjes binnen de club ontstonden. Daarom is nu gestart met een Vereniging Overkoepelende Competitie (VOC).

In deze VOC zullen alle deelnemers eenmaal tegen elkaar spelen. In week 46 zijn de eerste twee van de in totaal zeventien te spelen ronden afgewerkt. Nog niet iedereen heeft kunnen deelnemen, maar dat wordt later ingehaald.

WvL deelt de punten

Liempde - In de uitwedstrijd tegen Ames/de Peel uit Deurne heeft het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank twee van de vier partijen gewonnen. Het team staat nu op de vierde plaats van poule 7 van de landelijke kadercompetitie.

Na een serie van vijftig in de gelijkmakende beurt strandde Martien van den Tillaart op 11 caramboles van het einde van de partij en moest zodoende de punten aan zijn tegenstander laten. Piet Leermakers kon niet in zijn spel komen en bereikte slechts de helft van het aantal te maken caramboles. Een mooie serie van 65 was de basis van de winstpartij van Harm van de Laar, die opnieuw moeite had met het voltooien van de partij. Leo van Hastenberg scoorde een regelmatige winstpartij van 120 caramboles in 13 beurten.

Recreanten 't Ivoor onderuit

Boxtel - Het derde libreteam van 't Ivoor leed afgelopen week een zware 30-19 nederlaag bij De Uitdaging. Theo van Dongen, Gerard de Beer en Math Hendriks hadden geen kans tegen hun tegenstanders.

Bij de recreanten leed het eerste team, lijstaanvoerder in de competitie, een nederlaag. Dit bleef zonder gevolgen omdat ook de concurrenten punten lieten liggen. Uitblinker was Toon Bevers die in negen beurten won met een moyenne van 4,88 en een hoogste serie van 24 caramboles. Ook Peter Franken won zijn partij. Christ ter Horst en Henk van Boxmeer gingen echter de mist in met resp. drie en vier punten. Het tweede team herstelde zich na de nederlaag van vorige week met een mooie overwinning, binnengehaald door Han de Vocht, Jan Meeuwis en Wim Bekkers. Hans van Vliet moest de eer aan zijn tegenstander laten. Hij staat duidelijk te hoog ingeschaald en daardoor volslagen kansloos. Jan Meeuwis speelde de beste partij met een moyenne van 2,52.

Boxtelse Tenniskampioenschappen afgerond

Boxtel/Liempde - Vijftien dagen lang heeft de 26 editie van de Boxtelse Kampioenschappen tennis voor senioren op de tennisparken van LTV Die Braecke en LTV De Merletten plaatsgevonden. Afgelopen zondag werd de finale gespeeld.

Bij de dames enkel veroverde Ingrid van den Dungen van LTV de Peppelieren de titel. Guus Oerlemans van LTV De Merletten werd Boxtels Kampioen in de heren enkel.

Tijdens de Boxtelse Kampioenschappen streden 410 deelnemers - 106 leden van de Merletten, 40 van Die Braecke, 163 van Munsel en 101 van de Peppelieren - in 37 onderdelen om de titel Boxtels Kampioen. In totaal speelden de deelnemers, variërend van 18 tot 74 jaar oud, 506 wedstrijden, inclusief 63 walk overs.

Op de finaledag bleek het onstuimige herfstweer vaak lastig voor meerdere finalisten, hevige windstoten en harde regen maakte het spel niet altijd makkelijk.Toch trotseerden de spelers van de 33 partijen die dag het weer en gingen zij niet tijdelijk de baan af.

Kijk voor een overzicht van alle kampioenen in de uitslagen op pagina 18.

Nog plaatsen voor Boxtels Bridgekampioenschap

Liempde - Er is nog een aantal plaatsen vrij voor het Boxtels Bridgekampioenschap op 12 december bij De Serenade in Liempde. De drie Boxtelse clubs BC Boxtel, BC Revanche en BC Liempde organiseren dit kampioenschap, dat meer dan tien jaar niet gespeeld werd.

Er wordt in 4 lijnen gespeeld (A-B-C-D lijn) en er wordt gebruikgemaakt van bridgemates. Deelnemen kan als minimaal één persoon per team lid is van een Boxtelse bridgeclub of inwoner van de gemeente Boxtel is. Er worden 32 spellen topintegraal gespeeld. De indeling van de teams is op basis van sterkte. Het kampioenschap start om 13.00 uur. Deelname kost 20 euro per paar. Aanmelden kan tot 5 december via p.enm.raaijmakers@kpnmail.nl of 06-13502261, onder vermelding van beide namen van de spelers, telefoonnummer, e-mailadres en bondsnummer. Inschrijvingen zijn pas definitief als de betaling binnen is.

20 / 20

Donderdag 19 november

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 21 november

Stapel op Sint
10.00 & 13.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Najaars-Bridgedrive van BC De Rots
12.30 uur, Gemeenschapshuis de Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Sinterklaas en zijn pieten bezoeken Selissen
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Dierenbingo
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Signeersessie Boxtelse Thrillerschrijfster Chantal van Mierlo
14.00 uur, Bruna, Rechterstraat 19, Boxtel

Receptie Prins Carnaval Ploegersland
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Concert Brabants Bond
20.00 uur, Baanderherencollege, Tijberzaal, Baanderherenweg 2, Boxtel

Zondag 22 november

Crea Dag
10.30 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Verkiezing Jeugdprins / prinses Ploegersland
13.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vandaag Kookt… Rockband Stoke
15.30 uur, Vandaag Kookt, Stationsplein 4, Boxtel

Maandag 23 november

Zing Smartlappen met het Dükerskoor
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 24 november

Supportersvereniging DVG Kienen in Liempde
20.00 uur, Het Struifhuis, Raadhuisplein 4, Liempde

Woensdag 25 november

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Country dansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Lezing: De wondere wereld van de taal
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 26 november

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 28 november

Stapel op Sint
10.00 & 13.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Tweedehandsmarkt voor het goede doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

10-jarig Jubileum van Senioren Orkest Buchestelle uit Boxtel
13.30 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Optreden Swanee Bridge Jazzband
15.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

30 Jaar Stripe Big Band
20.15 uur, 't Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zondag 29 november

Stapel op Sint
10.00 & 13.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Boxtel gaat naar de Klimaat Parade in Amsterdam, ga je mee?
12.00 uur, Museumplein, Amsterdam

Knutselen voor de Sint
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Optreden Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Live in Liempde: Special edition
15.00 uur, 't Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Maandag 30 november

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Ondertekening akte Stichting Ouderen in Regie
19.30 uur, Gemeentehuis, Raadszaal, Markt 1, Boxtel

Dinsdag 1 december

De bijbel op dinsdag door Nico Bulter, theoloog
10.00 uur, Kasteel Stapelen, Appartementen, Boxtel

Woensdag 2 december

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Sinterklaas komt naar de Kinderboerderij
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Countrydansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots,Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel