DeMooiBoxtelKrant

15 juli 2015

DeMooiBoxtelKrant 15 juli 2015


Volleyballer Max van der Weerden speelt in Jong Oranje

Boxtel - Met het Nederlands jeugdteam volleybal speelt Boxtelaar Max van der Weerden deze week in het Spaanse Valladolid een acht landentoernooi. Vorig jaar speelde hij ook op dit toernooi om ervaring op te doen. Tegen de verwachting in kreeg hij toen speeltijd. Hierna heeft Van der Weerden zich ontwikkeld en kwam hij steeds dichter bij een basisplaats in het team.

Afgelopen week speelde Max met het Nederlands team een oefeninterland tegen België. Vanaf vandaag, woensdag 15 juli, strijdt het team op het acht landentoernooi. De wedstrijden zijn te volgen via een livestream: http://directos.rfevb.com. De eerste wedstrijden in de poule zijn tegen Duitsland, Spanje en Portugal.

Van der Weerden is inmiddels gecontracteerd door het talententeam van de volleybalbond, dat in de eredivisie speelt. Daarom verhuist de pas 16-jarige Boxtelaar na afloop van het toernooi naar Arnhem waar hij op nationaal trainingscentrum Papendal gaat wonen. Hier zal hij twee keer per dag trainen, en dat vijf dagen per week. In het weekeind zijn de eredivisiewedstrijden. Tijdens vakanties worden interlands gespeeld. Ondanks de drukke en volle trainings- en wedstrijdagenda gaat Max het aankomend schooljaar zijn eindexamen havo doen, op het Beekdallyceum in Arnhem.

Glitter en glamour bij eindexamengala JRL

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Prachtige jurken en strakke smokings; zaterdagavond was dé avond voor de eindexamenkandidaten van het Jacob-Roelandslyceum om nog één keer te stralen op hun school. Met een spectaculaire entree. Cabrio's en oldtimers, skeelers, een step, riksja en een treintje, het ene na het andere bijzondere voertuig leverde de feestgangers met hun dates bij de rode loper af.

Daar werden zij opgewacht door lakeien en de Big Band 4Swing om onder luid applaus van enthousiaste familieleden, bekenden en nieuwsgierige toeschouwers naar binnen te lopen. Klaar voor een geweldige feestavond.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Kijk voor meer foto's op pagina 9 en op www.mooiboxtel.nl.

Pierre Janssen terug in Boxtel

Boxtel - Dit jaar is het 150e geboortejaar van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952). Museum Boxtel (MUBO) grijpt dit bijzondere gegeven aan voor een unieke en grote expositie van zijn werken, die loopt van zaterdag 25 juli tot en met zondag 11 oktober. Nog nooit zijn zoveel schilderijen, schetsen en objecten van Pierre Janssen bij elkaar gebracht en tentoongesteld.

De expositie is een waar eerbetoon aan en erkenning van de kunstschilder. Dat wordt nog eens onderstreept door de onthulling van zijn straatnaambord op 25 juli, bij het nieuwbouwproject Panta Rhei in Boxtel.

De expositie omvat 60 schilderijen en 50 schetsen. Deze zijn uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland bijeengebracht door Christ van Eekelen, Pierre Janssen-kenner en schrijver van het boek 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel'. Ook zijn originele voorwerpen te bezichtigen uit Janssens atelier, zoals zijn schildersezel, kist met pastelkrijtjes, reis-ezel, kwastjes, verfkommetjes en zelfs vaasjes die voorkomen op zijn stillevens. Niet het minst interessant zijn de tentoongestelde glasnegatieven, die hij gebruikte om zijn schilderijen te kunnen reproduceren.

Janssen legde zijn impressies van het 'Brabants Schoon' vast in olieverf, aquarel, houtskool en pastel. Hij schilderde landschappen, dorpsgezichten, portretten, stillevens en gebouwen, zowel interieurs als exterieurs. Zijn werk wordt gekenmerkt door zijn subtiel gevoel voor vorm- en kleurverhoudingen en het opvallend vermogen om elk onderwerp in een eigen sfeer te plaatsen. Hij kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en de Académie des Beaux Arts in Brussel en studeerde af bij professor August Allebe, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse school. Janssen begon in Boxtel, waar hij van 1898 tot zijn dood in 1952 woonde, als medewerker bij Kunstinrichting Peinture Bogaerts in de Molenstraat. Hij heeft meer dan 500 schilderijen gemaakt en noemde zich 'kunstschilder van het Brabants schoon'.

De tentoonstelling duurt tot 11 oktober 2015. Toegang is 3,50 euro voor volwassenen, kinderen vanaf 12 jaar betalen 2 euro. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis, mits ze worden begeleid door een volwassene. Op 20 september om 11.15 uur is er een rondleiding door Christ van Eekelen. Ook is het mogelijk om een rondleiding op afspraak te boeken, ook op werkdagen, via info@muboboxtel.nl of 06-16041898. Voor een rondleiding (minimaal 10, maximaal 15 personen) wordt per persoon een extra bijdrage van 2,50 euro gevraagd. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

KBO-activiteiten

Het eerste bruine toeristische naambord wordt onthuld door wethouder Peter van de Wiel en Sander van Dijke van Classic Park. Foto: Bas Schel

KBO-activiteiten

Donderdag 16 juli Kaartverkoop reis Leuven van 14.00-14.30 uur in Simeonshof, De Werf, De Walnoot en De Orion.
                Handwerken in De Orion.                 13.30 uur
Vrijdag 17 juli        Rikken en jokeren in De Rots         13.30 uur
Maandag 20 juli        Koersballen in De Orion                 14.30 uur
Dinsdag 21 juli        Biljarten in De Walnoot                 13.30 uur
                Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30 uur
                Wandeling in Den Bosch                 10.30 uur
                Kienen in De Walnoot                 14.00 uur

Collectanten gevraagd voor KWF

Boxtel/Lennisheuvel - Van 7 tot en met 12 september gaan de collectanten van KWF Kankerbestrijding weer langs de deuren om geld in te zamelen. De afdeling Boxtel is voor deze jaarlijkse collecte op zoek naar collectanten voor Boxtel en Lennisheuvel.

Om zo veel mogelijk geld op te kunnen halen voor de bestrijding van kanker, is het van belang dat een groot aantal mensen zich hiervoor inzet. Heb jij tijd tussen 7 en 12 september, meld je dan aan. Dit kan bij Jeanne van Dorst, via telefoonnummer 0411-686044 of bij Jos Boom, via telefoonnummer 0411-675773.

Foto: Mark van der Pol

Duurzame samenwerking Van Driel en WSD door combinatie werk en vervoer

Duurzame samenwerking Van Driel en WSD door combinatie werk en vervoer

Boxtel - Sociaal werkbedrijf WSD en Vervoerservice Van Driel uit Oss gaan een intensieve samenwerking aan op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Directeuren Maarten van Driel en Jan Simons zetten afgelopen dinsdag hun handtekening onder een overeenkomst. De samenwerking is erop gericht om een extra tien mensen per jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen en vervoer op een maatschappelijk verantwoorde manier te organiseren.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Van Driel en WSD gaan samen zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking tot chauffeur opleiden en aan het werk helpen, zowel bij Van Driel als bij andere organisaties. Ook voor andere functies dan chauffeurs wordt bij Van Driel naar mogelijkheden gezocht. Daarnaast gaan WSD en Van Driel hun werk gezamenlijk plannen en zetten zij transportmiddelen over en weer in. Deze efficiencyslag heeft een positief effect op het aantal te rijden kilometers en de CO2-uitstoot.

Van Driel en WSD zien door de nieuwe samenwerking ook mogelijkheden buiten hun eigen organisaties. In deze samenwerking bieden zij personenvervoer aan voor organisaties in Noordoost-, Zuidoost- en Midden-Brabant.

Heerlijk honing slingeren tijdens Open Imkerdagen

Boxtel - Afgelopen weekend vonden de landelijke Open Imkerdagen plaats. In Boxtel kon op zaterdag een bezoek gebracht worden aan de bijenhal op het Essche Heike. Imkers van bijenhoudersvereniging St Ambrosius uit Boxtel vertelden meer over het imkeren en het nut van de honingbij. De bijen waren van dichtbij te zien en er werd uitleg gegeven hoe bijen zich bij extreme temperaturen verkoelen.

Zondag opende De Kinderboerderij haar deuren voor publiek. Veel kinderen kwamen met hun ouders naar het Apollopad waar ze samen met de imkers echte honing mochten slingeren. En na het slingeren kon er natuurlijk even gesmuld worden van deze gouden lekkernij.

STA-P verloopt volgens plan

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De herinrichting van de cultuur-historische as, oftewel STA-P, in het centrum van Boxtel verloopt zeer voorspoedig. "We krijgen veel goede reacties", verklaarde wethouder Eric van den Broek vorige week. "En natuurlijk ook vragen, maar dat krijg je als er gewerkt wordt. Dat is alleen maar positief."

De herbestrating van de Kruisstraat vordert gestaag. Binnen elf werkdagen is ook deze fase van de route STApelen-Petrusbasiliek afgerond. Daarna is het de beurt aan het plein voor de bibliotheek en de Burgakker. Na de zomervakantie gaat het smalle stuk van de Burgakker, van de Rechterstraat tot aan de bibliotheek, op de schop. Als STA-P is afgerond komt de herinrichting van de Markt aan bod. "Maar eerst worden de extra parkeerplekken aan het Zusterpad en in de tuin van het gemeentehuis gerealiseerd", aldus de wethouder.

Van den Broek verklaarde vorige week dat het project een kleine week voor ligt op schema. De samenwerking met Heijmans, de uitvoerder van de herinrichting, verloopt dan ook zeer goed. "Dit kan als voorbeeld dienen voor toekomstige projecten", vertelde de wethouder. "Het bouwteam heeft veel voordelen: de kaders liggen vast en daarbinnen kan nog veel worden bijgestuurd door middel van de korte communicatielijnen." Ook over de samenwerking met de bewoners en ondernemers is Van den Broek zeer te spreken. "We brengen de cultuur-historie terug in het straatbeeld, zoals dat in de structuurvisie van 2002 is vastgelegd. Daarbij hebben we goed overleg gevoerd met de betrokkenen. Bewoners krijgen allemaal een natuurstenen plaat voor de voordeur en in de Burgakker en de Oude Kerkstraat worden geveltuintjes gerealiseerd. Ondernemers willen met STA-P de verbinding leggen met toerisme en mensen naar het centrum trekken."

De gemeente wil met de herinrichting de Rechterstraat, Kruisstraat en Rozemarijnstraat omvormen tot voetgangerszones waar fietsers te gast zijn. Dat moet ook bijdragen aan een beter verblijfs- en ondernemersklimaat in het centrum. De veelgehoorde kritiek dat de stenen te glad zouden zijn, weerlegt de wethouder: "de stenen zijn afgeslepen, wat samen met de voeg juist voor stroefheid zorgt."


Vakantie: Boxtelaar gaat graag naar Griekenland

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Inwoners van de gemeente Boxtel boeken hun zomervakantie voor twee weken en gaan dan met hun familie naar een plek in Europa, het liefst naar...Griekenland! Dat is de grote gemene deler in de enquête die Tipmooiboxtel.nl en bureau Top-Onderzoek over het onderwerp 'vakantie' hebben gehouden.

Hieraan hebben 223 mensen deelgenomen. Van hen geeft 62 procent aan deze zomer op vakantie te gaan, terwijl dertig procent dat niet doet en acht procent het nog niet weet. Tweederde van de deelnemers geeft aan naar een bestemming in Europa te gaan, terwijl een kwart in Nederland blijft en twee procent in Noord-Brabant. Acht procent zoekt zijn vakantievertier buiten Europa.
Op de vraag wat het mooiste vakantiegebied is dat zij hebben bezocht, geven de meeste respondenten aan voor Griekenland te kiezen. Met name de eilanden van dit land, dat deze weken het nieuws beheerst, zijn in trek. De tweede plaats wordt gedeeld door drie andere Europese landen: Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Opvallend is ook de hoge notering van Australië.
Trekken Boxtelaren fors de portemonnee als ze op vakantie gaan? De meesten (35 procent) antwoorden dan tussen de 500 en 1.000 euro per persoon uit te geven. 28 procent geeft aan dat dit minder dan 500 euro de man is, terwijl een kwart zegt tussen de 1.000 en 2.500 euro per persoon uit te komen. Vier procent kan het zich veroorloven om meer dan 2.500 euro per vakantievierder uit te geven.
Meer dan de helft (57 procent) gaat op vakantie met het eigen gezin of familie. 35 procent doet dat met een vriend/vriendin/partner. De meeste mensen (45 procent) trekken er twee weken op uit, gevolgd door 'langer' (26 procent), één week (22 procent) en 'een paar dagen' (zeven procent).

Het 40-jarig bestaan van De Vorsenpoel werd ook gevierd met muziek door de leerlingen. Foto: Jan van der Steen

Driekwart van de deelnemers aan de enquête zegt de vakantie al te hebben geboekt. Dat geldt zeker niet voor de persoon die als toelichting op deze vraag schreef: "We boeken nooit. Als het vol is, had ik er toch niet willen zijn".

De Vorsenpoel viert veertigjarig jubileum

Boxtel - Met een hele week feest heeft educatief centrum De Vorsenpoel in Boxtel afgelopen week het 40-jarig bestaan gevierd. Het programma stond bol van de educatieve, culturele en sportieve activiteiten voor de leerlingen en werd afgesloten met een door de ouderraad aangeboden ontbijt.

De exacte jubileumdatum was al 24 januari. Veertig jaar daarvoor gingen de deuren van de Vorsenpoelschool aan de Hendrik Verheeslaan voor het eerst open. Jan van der Vleuten, de directeur van de St. Petrusschool, had van de Stichting Katholiek Onderwijs Sint Petrusparochie opdracht gekregen een nieuwe school te stichten in de in aanbouw zijnde wijk Boxtel-Oost. In de jaren 2009-2010 heeft de school een ingrijpende renovatie ondergaan. Het 'bijgebouw' is toen omgebouwd tot een volwaardig pand waar vooral de tussen- en buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal gebruik van maken.
Tijdens de feestweek kregen de leerlingen diverse workshops aangeboden onder de noemer 'knap'. Zo waren er een muziekknap met diverse optredens en een natuurknap, waarbij hapjes werden gemaakt en uitgeserveerd. Bij de taalknap schreven en tekenden de kinderen bedankkaartjes en bij beeldknap maakten ze een prentenboek. Op woensdag was er een sportdag, onder meer met spelletjes op de hockeyvelden van MEP.

Waar lees jij DeMooiBoxtelKrant deze zomer?

Ga je dit jaar op vakantie of blijf je thuis? Oftewel: waar sla jij deze vakantie DeMooiBoxtelKrant open? Maak een foto van onze krant op jouw vakantiebestemming en stuur deze naar redactie@demooiboxtelkrant.nl. De leukste en origineelste foto's zie je terug op onze Facebook-pagina, www.mooiboxtel.nl en wellicht in de krant.

Waar je jouw favoriete krant ook mee naartoe neemt, we wensen je een hele fijne vakantie!

JRL start met Learning Lab in Wilgenbroek

Boxtel - Het Jacob Roelandslyceum start na de herfstvakantie met Learning Lab, een nieuwe vorm van lesgeven waarbij leerlingen niet op de traditionele manier les krijgen, maar bijvoorbeeld in kleine groepsruimten. Hiervoor wordt tijdelijk gebruikgemaakt van een aantal lokalen in brede school De Wilgenbroek.

Wethouder Marusjka Lestrade was tijdens een werkbezoek dusdanig onder de indruk van de manier waarop de school het lesgeven vormgeeft, dat ze graag de ruimte beschikbaar stelt: "Het is een mooie invulling van het gebouw en ook nog eens dichtbij het JRL." Hoe lang en hoeveel leerlingen van de tijdelijke lokalen gebruik gaan maken wist de wethouder niet te vertellen.

Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers

Boxtel/Lennisheuvel/Liempde - Net voor de vakantieperiode is het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern op zoek naar iemand twee of drie dagdelen per week vrij kan maken om in teamverband de vrijwillige thuishulp mee te coördineren.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail: vwsboxtel@contourdetwern.nl.
Vanaf volgende week is het steunpunt met zomerreces tot maandag 17 augustus. Gedurende deze periode is er wel iemand aanwezig om telefonisch ad hoc vragen te beantwoorden. Nieuwe vrijwilligers die zich tijdens deze periode willen aanmelden, kunnen dat zoals altijd gewoon doen via vwsboxtel@contourdetwern.nl. Direct na de vakantie neemt het steunpunt dan contact op om een afspraak te maken.

Het steunpunt dankt alle vrijwilligers voor hun grote inzet in de eerste helft van dit jaar en wenst ze allemaal een heel fijne vakantie.

Vivaldistraat

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Zijstraat van de Mozartlaan

Antonio Vivaldi wordt op 4 maart 1678 geboren in Venetië, mogelijk tijdens een aardbeving. Zijn vader, die kapper en violist is, helpt hem met zijn carrière in de muziek en meldt hem aan bij de 'Cappella di San Marco', waar vader Vivaldi zelf een vooraanstaand violist is.

In 1703 wordt Vivaldi priester gewijd. Hij krijgt al snel de bijnaam 'Il Prete Rosso' ('de rode priester'), vermoedelijk vanwege zijn rode haar. Vanaf 1704 hoeft hij niet meer deel te nemen aan de heilige mis in verband met zijn slechte gezondheid: hij lijdt aan astma. Maar volgens sommigen mag hij de mis niet meer opdragen omdat, als hij inspiratie kreeg voor een nieuw muziekstuk, hij dat gewoon ging opschrijven tijdens de mis. Vivaldi wordt violist in een meisjesweeshuis in Venetië, het Pio Ospedale della Pietà. De musicerende wezen stijgen snel in aanzien, ook in het buitenland. Omdat meisjes eigenlijk geen muziek mogen spelen, geven zij concerten van achter een doek. Voor hen schrijft Vivaldi de meeste van zijn concerten, cantates en gewijde muziek. In 1705 wordt de eerste verzameling (raccolta) van zijn werk gepubliceerd en er zullen er nog vele volgen. Als hij niet op een van zijn vele reizen is, vervult Vivaldi verschillende taken in het weeshuis. In 1713 krijgt hij de verantwoordelijkheid voor alle muzikale activiteiten in het instituut.

De vier jaargetijden (Le quattro stagioni in het Italiaans) is een cyclus van vier vioolconcerten gecomponeerd door Antonio Vivaldi. Hij voltooide dit werk in 1723. Het is zijn bekendste werk en behoort tot de populairste werken uit de klassieke muziek.

De concerten worden in 1725 voor het eerst gepubliceerd in een bundel van twaalf concerten, genaamd Il Cimento dell'armonia e dell'inventione (De Krachtmeting van Harmonie en Inventie). De eerste vier concerten worden vernoemd naar een seizoen. Elk concert bestaat uit drie delen, met een langzaam middendeel en twee snellere hoekdelen. Vivaldi schrijft voor elk seizoen een sonnet.

Het toekennen van de seizoenen aan de vier concerten maakt 'De vier jaargetijden' tot een van de eerste programmatische werken. In de partituur staan op diverse plekken aanduidingen die deze programmatische opzet verduidelijken en deze in de uitvoering ondersteunen, zoals de plekken waar het blaffen van de hond, het onweer, en diverse vogelgeluiden worden aangegeven. Mede door de vernieuwende melodieën, harmonische contrasten en de helderheid van het stuk werd het bekend.

Vivaldi overlijdt op 28 juli 1741 op 63-jarige leeftijd.

Bron: Componisten.net

Christ van Eekelen,
Heemkundekring Boxtel


Workshop schminken bij Museum Boxtel

Boxtel - Het zomerprogramma van het Museum Boxtel, het MUBO, start in het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 juli met een workshop schminken. De workshops beginnen op beide dagen om 14.00 uur.

Tijdens de workshops kunnen kinderen zich laten schminken en ook leren hoe ze dat zelf kunnen doen. Dit leren ze van Marga van der Wielen, die ook ieder jaar de deelnemers van de Heilig Bloedprocessie schminkt. Eenmaal geschminkt kunnen de kinderen zich ook nog verkleden als kunstenaar, prins of prinses, danser of danseres, enzovoorts. Er zijn voldoende verkleedspullen en attributen aanwezig. Zo ontstaat er een prachtig tableau vivant. En dan? Op de foto!

Omdat er voor de workshops een maximum aantal deelnemers per groep geldt, vraagt het MUBO om de kinderen hiervoor aan te melden met opgave van hun leeftijd. Dat kan per e-mail via info@muboboxtel.nl of per telefoon via 06-16041898.

Voor deelname aan de activiteiten en workshops worden geen extra kosten gerekend. Het MUBO hanteert de normale entreeprijzen. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis. Tot 12 jaar is begeleiding door ouders of andere volwassenen noodzakelijk. Volwassenen betalen 3,50 euro entree. Kinderen van 12 jaar en ouder mogen zonder begeleiding naar binnen en betalen 2 euro entree. De openingstijden van het MUBO zijn zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Het MUBO organiseert in de weekenden tijdens de zomervakantie een continue programma met activiteiten. Kinderen kunnen naast schminken ook knutselen, schilderen, meedoen aan een tableau vivant, keistampen met Jas, maar ook luisteren naar verhalen hierover, meedoen met speurtochten door het museum en ze kunnen zich in een speelhoek uitleven met rails en treintjes. Het MUBO-zomerprogramma loopt van 18 juli tot en met 30 augustus.

Duo-fiets officieel in gebruik genomen

Foto: Marion van der Putten

Boxtel - Gezellig naast elkaar op de fiets, dat wordt mogelijk met de duo-fiets van ContourdeTwern. Afgelopen vrijdag was de aftrap van 'Ga toch duo-fietsen!' van de Vrijwillige Thuishulp, die de fiets met behulp van gulle giften van onder andere de Rabobank, de Vincentiusvereniging en het Gilde Sint Joris aan kon schaffen.

De duo-fiets is voor Boxtelaren die minder mobiel zijn maar er toch graag samen met een maatje op uit gaan. Met behulp van de duo-fiets kunnen ze sociale contacten onderhouden en blijven deelnemen aan het dagelijks leven. Ze zitten niet achter elkaar zoals op een tandem, maar naast elkaar. Zo kunnen ze makkelijk een praatje maken en écht samen fietsen.

Mensen die graag gebruik willen maken van de duo-fiets, of van Vrijwillige Thuishulp van ContourdeTwern, kunnen zich aanmelden via 0411-655899.

DurpsscootersLiempde toert door Brabant

Liempde - Wat vorig jaar begon als een geintje is inmiddels een serieuze zaak geworden. Onlangs richtte Ton van Alphen van D'n Durpsherberg samen met enkele fanatiekelingen de DSL op, de DurpsScootersLiempde. De club gaat met regelmaat een dagje op de scooter toeren door het Brabantse land.

"We willen op woensdag en op zondag gaan rijden. Op woensdag vertrekken we om 18.30 en op zondag om 10.00 's morgens", aldus Ton van Alphen. Vandaag, woensdag 15 juli, toert de club voor het eerst samen. Volgende week wordt er eveneens een tocht gereden en daarna staan er nog twee ritten gepland op zondag 30 augustus en woensdag 16 september. De club vertrekt vanaf café de Durpsherberg aan de Dorpsstraat 6 in Liempde. Lidmaatschap kost 15 euro per jaar, maar iedereen die het leuk lijkt kan een keer gratis meerijden om te kijken of hij lid wil worden.

De club heeft inmiddels ook twee data gereserveerd voor een rit met aansluitend een barbecue: op dinsdag 21 juli en dinsdag 25 augustus. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor opgeven via durps6@icloud.com.

Wandelboek vol liefde voor de Dommel

Thea op de spoorbrug van het Duits Lijntje in Liempde.

'Ik zou wel eens langs de hele Dommel willen wandelen', droomde een vriendin van de Valkenswaardse Thea van Beek hardop. Direct sprongen Thea's voelsprieten omhoog. Ze vormde de droom om tot een idee en ging aan de slag voor verwezenlijking. Na vier jaar puzzelen kwam ze vorig jaar met een unieke wandelroute langs de Dommel, van het Belgische Peer tot aan Den Bosch.

"Ik wist niet eens hoe de Dommel precies liep", grapt Thea. "Hoe stroomt de rivier, langs welke dorpen en steden? Met vriendinnen ben ik naar de oorsprong gegaan. Van daaruit is het avontuur begonnen. Vele uren vrije tijd heb ik besteed aan het verkennen van wegen en paden. Zo dicht mogelijk bij de Dommel. Het resultaat heb ik gebundeld in het routeboekje 'Van Peer naar Den Bosch' genaamd." De liefde voor de kenmerkende stroom door het Brabantse land heeft Thea ontwikkeld. Hoe meer ze zich erin verdiepte, des te meer verloor ze zichzelf in haar hobby. Met als doel om de beste en meest verrassende paadjes op te nemen in haar 'wandelboek'. Thea: "Ik heb me heel vaak door plaatselijke bewoners laten informeren. Die weten ten slotte de mooiste plekken waar lang niet altijd mensen komen. Dan zag ik telkens weer hoe mooi het gebied aan de Dommel is."

Te voet en vaak met de fiets ging Thea erop uit om de route in kaart te brengen. Uiteindelijk is het een 150 kilometer lang wandelpad geworden, opgedeeld in meerdere etappes. "Het wordt door sommige wandelaars al vergeleken met het Pieterpad", weet de zuid-Brabantse. "Hoewel het geen bedevaartsoord is, maar de vergelijking snap ik wel. Steeds meer mensen zijn hem gaan lopen." Hoe meer Thea ermee bezig was, hoe meer de passie zich ontwikkelde. Weer en wind hielden haar niet tegen.

Dorpen, weilanden, heidevelden en bos. Alle soorten landschappen en natuur grenzen aan de 'Brabantse' rivier. Soms brengt het pad je wat verder weg van het water om het daarna plotseling weer op te laten doemen. Thea heeft ook aan de historie gedacht. In haar wandelgids legt ze van alles uit over de Dommel. Ze geeft plekken aan waar eens molens stonden en laat de wandelaars stoppen waar deze nu nog staan. Voor de mensen die wat kleinere routes willen lopen, is Thea nu de vers bedachte 'Dommelrondjes' aan het maken. Kortere rondes door dorpen die aan de Dommel liggen. "Daarin wil ik cultureel erfgoed meenemen", stelt de wandelhobbyist zich een nieuw doel.

Win de wandelroute
De wandelroute 'Van Peer naar Den Bosch' kost 12,50 euro en is te verkrijgen bij het VVV en Eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg. Wil jij een exemplaar winnen? Beantwoord dan de volgende vraag: hoeveel werkende watermolens, dus waarvan het rad, c.q. de raderen nog draaien kom je tegen langs de Dommel, van de oorsprong in België tot de uitmonding in de Dieze in Den Bosch? Stuur je antwoord naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en misschien win jij dan wel een exemplaar van 'Van Peer naar Den Bosch'!


Bubble voetbal; vallen, opstaan en weer doorgaan!

In recreatiegebied de Vleut in Best vind je naast diverse bezienswaardigheden zoals een Dierenpark, Pannenkoekenhuis, een zeepgieterij, een belevingskwekerij en een Siertuin ook Toon Vertier. Dit jaar is daar een spetterende nieuwe activiteit voor iedereen die tegen een stootje kan: Bubble voetbal. Ben je op zoek naar een origineel uitje? Probeer dan deze nieuwste rage bij Toon Vertier.

Het balspel is afkomstig uit Scandinavië en maakt naast de beenspieren ook de lachspieren los. Op een speciaal grasveld liggen de grote opblaasbare ballen waar je helemaal in kunt. Door de omvang van deze 'Bubble' kun je stuiteren, koprollen, vliegen en botsen zonder je ook maar te bezeren. Zodra het spel begint, vergeet iedereen de angst en vliegt er de lol in. Het vergt wel enige conditie voor de deelnemers. Het is tenslotte ook leuker om je tegenstander om te krijgen dan de bal te spelen. Probeer te blijven staan met de grote bal om zo doelpunten te kunnen scoren.

De wedstrijd staat garant voor vertier en teamspirit waarbij de lachspieren op de proef worden gesteld en is dan ook ideaal als bedrijfsuitje, teamuitje of vrijgezellenfeest. Dus ga de strijd aan met vrienden, familie, teamgenoten of collega's. Het is hilarisch om zelf te doen, en zeker ook om naar te kijken. Wie wordt ondanks de vele 'overtredingen' de winnaar van dit hilarische spel? Ervaar het zelf bij Toon Vertier.


6 / 16

O C R E D I T C A R D E K E H T
O O O E L P D E G O L R O H T G
A E L N K E H L I R B E N N O Z
T N T N T O E C E D C L T Z B V
H S S D E A K N C G A E W A A A
O W J I W X C N N Z M P H K N K
M U S I V C O T E O N S D M K A
S O E A L R O E L L M K T E P N
R E D A L N O O F E L E T S A T
Z S L E U T E L S G N I T L S I
O R E K K E W S I E R Z R R P E
R I J B E W I J S A C U E B O U
G N I R E K E Z R E V M L N O P
P R E I P A P F J I R H C S R L
A N I A N E N J I C I D E M T E
S O R E M M U N M R A L A S Y V

vakantie
verzekering
paspoort
visum
zorgpas
bankpas
creditcard
geld
adressenlijst
alarmnummer
rijbewijs
bril
contactlenzen
horloge
telefoon
portemonnee
brillenkoker
sleutels
medicijnen
zonnebril
telefoonlader
muziekspeler
reiswekker
zakmes
schrijfpapier

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Peter de Wild

Vakantie begint thuis dankzij luchthavenvervoer Rima en Van Kronenburg

Toon Strik van Strik Bedrijvengroep en Frans van der Struijk van LSV zetten hun handtekening. Foto: Johan van de Vorstenbosch

Liempde/Olland - De vakantie staat weer voor de deur. De koffers zijn bijna gepakt en je ziet jezelf al in het vliegtuig zitten, op weg naar je favoriete vakantiebestemming. Het enige wat je nog moet regelen is vervoer. Even de buurman vragen of toch maar zelf rijden en de auto daar parkeren? Dat laatste is zeker geen optie. Het is gewoonweg te duur. En ook wil je de buurman niet lastigvallen. De beste keuze blijft over: luchthavenvervoer door Taxi van Kronenburg en Rima Olland. Zij brengen je weg en halen je weer op voor een voordelige prijs.

Taxi van Kronenburg uit Liempde en Rima Taxi uit Olland hebben de handen ineen geslagen. De taxibedrijven werken namelijk liever samen dan dat ze elkaar tegenwerken. De eerste uiting van het partnerschap heeft te maken met luchthavenvervoer. Beide partijen gaan samen één centrale beheren om de consument zo goed en voordelig mogelijk te bedienen. Of je nu naar Eindhoven moet, naar Weeze, Brussel, Zaventum, Düsseldorf of Schiphol, Taxi van Kronenburg of Rima Taxi brengt je er voor een aantrekkelijke prijs heen.

Wethouder Peter van de Wiel en Sander van Dijke van Classic Park onthullen het eerste nieuwe toeristische naambord. Foto: Bas Schel

Beide taxibedrijven hebben een gebied verdeeld. Wanneer je belt, wordt gekeken waar je woont. Aan de hand daarvan wordt bepaald of Rima of Van Kronenburg de rit gaat rijden. Heeft de een even geen mankracht, dan springt de ander bij. Zo bundelen de bedrijven hun krachten op een inventieve manier en wordt het de consument makkelijker gemaakt. Geen gesjouw met koffers, geen stress over wel of niet op tijd arriveren. De vakantie begint thuis, want de gediplomeerde chauffeurs van beide centrales zijn altijd op tijd en leggen de bagage voor je in de bus. En als je slim bent, bestel je ook alvast de rit naar huis. De centrale houdt het vluchtnummer in de gaten en weet daarom precies hoe laat je landt. In de taxi heb je dan alle tijd om na te genieten van de fijne vakantie.

Een voorbeeld: Onlangs is een groep van acht personen op één adres opgehaald en naar Schiphol gebracht. Na de vakantie zijn ze weer opgepikt. Totale kosten: 33,75 euro per persoon. Vind maar eens een manier die voordeliger is. Vraag naar de algemene voorwaarden en de regiogebieden. Reserveren kan via 0411-632569.

Mango Gazpacho

Wanneer ik aan vakantie denk, denk ik niet direct aan kinderen die overgeven in de auto binnen een uur na het langverwachte vertrek, files om 6 uur 's ochtends, wachtrijen van minstens een uur bij het inchecken op de luchthaven, niet uit te printen tickets door het personeel waardoor we onze tweede vlucht misten en we met drie kleine kinderen moesten kamperen op de luchthaven. Liggend, tickets regelend en poepluiers verschonend op een minikleedje tussen de wel vertrekkende mensen, werden de kinderen ondertussen vrienden met het grondpersoneel, rolden ze heerlijk hygiënisch over de vloer en kregen ze poffertjes in ruil voor het ongemak. Je begrijpt dat hun vakantie in tegenstelling tot die van mijn man en mij goed was begonnen: lekker bij papa en mama, leuke spannende dingen doen die andere kinderen niet mochten en nog lekkers krijgen bovendien. Na zes uur mochten we dan eindelijk verder vliegen; een indirecte vlucht in plaats van direct. Je hoorde ons niet juichen, maar we konden in ieder geval verder.

Wanneer ik aan vakantie denk, denk ik ook niet aan het feit dat ze vrijwel geen voorzieningen hebben voor baby's in vliegtuigen. Ze hebben een bedje, maar toen ik mijn tien maanden oude dochter daarin legde, keek ze me aan alsof ik gek geworden was, wat ik inmiddels wel redelijk aan het worden was. Na een huilbui sliep ze dan toch eindelijk. Maar niet voor lang, omdat ze er bij ieder geval van turbulentie weer uit moest worden gehaald, hoe diep ze ook sliep, voor haar veiligheid. Enig idee hoe vaak turbulentie kan voorkomen binnen zes uur? Helaas te vaak! Ik werd almaar gestresster, vermoeider en wanhopiger. Daar kon een appelsap van mijn andere dochter over mijn broek tot in mijn onderbroek nog wel bij, en oh ja, geef nog maar een paar keer over tijdens de landing. Fijn. Het cabinepersoneel zal zich ons nog lang heugen; dat gezin met die zwarte ogen van de vermoeidheid met huilende kinderen, die ooit in heerlijk frisse schone vakantiekleding vertrokken, maar nu vol vlekken gehuld in een mengsel van braaksel- en appelsaplucht in hun vakantieland aankwamen. Fijn, zo'n vakantievlucht.

Maar ik was het allemaal direct vergeten toen ik wakker werd in een prachtige groene omgeving vol kleine leuke winkeltjes, originele en knusse koffietentjes, theehuisjes en foodtrucks en de mooiste supermarkten van de wereld vol prachtige biologische producten en originele recepturen. Wat een inspiratie! I love this organic hippie-ish world: the Northwest! Ik ben weer helemaal thuis; mijn tweede thuis, want ik kom natuurlijk ook weer terug en ik neem een heleboel recepten mee! Hier alvast een heerlijk verfrissende Mango Gazpacho (heerlijk na een lange vermoeiende reis ;)).

Ingredienten:
2 mango's
1/2 watermeloen
Sap van 4 sinaasappelen
Sap van 1 kleine citroen
1 duim gember
Handvol munt

Doe alles in een blender en blenden maar!

Mmmmmango Gazpacho :)

Smakelijke groeten,
Tamara


LSV verlengt sponsorcontract met Strik Bedrijvengroep

Lennisheuvel - Voetbalclub LSV en de Strik Bedrijvengroep hebben onlangs overeenstemming bereikt over verlenging van het bestaande sponsorcontract met drie jaar. Door interne wijzigingen bij de Strik Bedrijvengroep gaat de shirtreclame ook wijzigen en zal LSV dus het komende seizoen in geheel nieuwe tenues starten.

Naast Strik Auto's zal met name Strik Recreatie meer aan de weg gaan timmeren nu zij een vergunning hebben verworven om met fluisterboten tochten over de Dommel te gaan organiseren. Toon Strik, die samen met zijn echtgenote en beide zoons de bedrijvengroep bestuurt, is als oud-eerste elftalspeler en LSV-er van het eerste uur erg trots dat hij op deze manier kan bijdragen aan 'zijn voetbalclub'.

De voorbije weken was er ook al goed sponsornieuws voor de vrouwen en veteranen van LSV. Niet alleen is de ledenaanwas zo groot dat de vrouwen komend seizoen weer in de reguliere elf tegen elf competitie gaan spelen, beide teams zullen komend seizoen in compleet nieuwe outfits gaan spelen.

Onthulling eerste nieuwe toeristische naambord in Boxtel

Boxtel - In navolging van omliggende gemeenten als Haaren, Schijndel en Sint-Oedenrode krijgt Boxtel bruine toeristische naamborden. Deze zullen de groene variant gaan vervangen. Het eerste bord, dat verwijst naar Automuseum Classic Park, werd vorige week woensdag onthuld.

Door samen de Boxtelse vlag op te tillen, toverden wethouder Peter van de Wiel (Toerisme) en Sander van Dijke van Classic Park het nieuwe naambord op de hoek Koppenhoefstraat/Schijndelsedijk tevoorschijn. Hiermee is voor iedereen duidelijk zichtbaar waar het automuseum zich bevindt.

Mijn Mooi Boxtel: Jos Stolvoort

Foto: Jos Stolvoort

Deze foto is genomen op het prachtige wandelpad 'Ommetje langs de Dommel'. De Dommel bepaalt zeer het aangezicht van Boxtel en hoort mijns inziens daarom ook op een ansichtkaart van Boxtel. Het aspect wandelen in en om Boxtel spreekt veel mensen aan.

Bijzondere ontmoetingen
Het nummer 'We are sailing' ging de afgelopen dagen vaak door mijn hoofd. INCH zong het bij Dommelland Live en het blijft mooie herinneringen oproepen. Daarbij is de tekst gewoon mooi en nu erg van toepassing.

Sinds de laatste column is er weer zo veel gebeurd, de tijd vliegt voorbij. Het was een raar gevoel de laatste keer 'thuis' weg te rijden en ons op te maken voor een nieuw avontuur. Wij zullen nu onze 'vakanties' doorbrengen in Boxtel. Na de laatste klusjes en het inruimen aan boord gingen de trossen los. Onze zeilvrienden en familie stonden bij jachthaven 'De Waterkant' op de steiger om ons uit te zwaaien. De tranen vloeiden maar het was goed, eindelijk, we waren er klaar voor. Onze buren en een aantal zeilvrienden die volgend jaar vertrekken zeilden het eerste stuk mee naar de Krammersluis. Voor de sluis bleven wij rustig even wachten op deze boten, zodat we samen in konden varen. Helaas had de sluiswachter een andere mening, hij bleef maar roepen: "Blue Spirit invaren". Wij snapten er niets van maar voldeden toch maar aan zijn verzoek. Toen zagen we alle zeilvrienden van onze steiger, T13, boven op de sluis met 'wij wensen Blue Spirit een behouden vaart op wereldreis' op een groot spandoek! Wat een beleving en hoe tof dat vrienden dat voor je doen.

Daarna waren we met alleen z'n tweeën en kwam er een soort van rust over ons heen. Maar we moesten Nederland nog uit en dat zou bij Vlissingen gebeuren waar mijn ouders en enkele goede vrienden nog even op de koffie kwamen. Ook dat was emotioneel maar het was fijn dat ze er waren, dat we ze nog even konden knuffelen. En dan is het op een gegeven moment genoeg en wil je weg, vertrekken! Dus gingen de trossen los en vertrokken we naar onze eerste bestemming buiten Nederland, Blankenberge.

Als je dan echt bent vertrokken en in een buitenlandse haven ligt, dan denk je dat alles anders wordt. Nee dus. Je krijgt een vakantiegevoel, maar nog geen besef. In Blankenberge hebben we heerlijk rondgelopen en genoten van onze bijzondere zuiderburen, niet alleen hun taaltje maar ook de manier waarop zij van het leven genieten. Hier hebben we ook gekeken wat onze volgende bestemming gaat worden. De voorspelling gaf mooie wind richting Boulogne en we besloten richting Frankrijk te gaan.
Daar, in Boulogne hebben we heerlijk genoten van bijzondere ontmoetingen met croissants, stokbrood en Franse kaasjes, die ons een heerlijk vakantiegevoel gaven. Bijzondere ontmoetingen heb je namelijk niet alleen met mensen, maar ook met plaatsen, gewoontes, recepten, dieren, noem het maar op. In Frankrijk zijn dat voor mij de croissants, de vissoep en oesters die nergens anders zo lekker smaken. Je kent het wel: die geur, dat gevoel of muzieknummer dat je aan iets bijzonders herinnert. Er zullen hopelijk nog veel meer 'bijzondere ontmoetingen' volgen.

Voor een volgende bestemming zijn we afhankelijk van de weersvoorspellingen. Hoe waait de wind, wat doet de stroming en eventueel het getij. In jachthavens is er meestal een wifi-verbinding, zodat we weersvoorspellingen kunnen oproepen om te bekijken wanneer, hoe en waar onze volgende bestemming ligt. Vanuit Boulogne was er een goede mogelijkheid om door te zeilen naar Cherbourg, wat betekende dat we een nacht moesten doorvaren. Ik vind dat zo'n eerste keer altijd weer spannend: de voorbereiding, het wachtlopen, het koken, noem het maar op. Helaas was de voorspelling iets te optimistisch met (te) veel wind en onverwachte stromingen. Moe en vol met adrenaline kwamen we aan in Cherbourg waar we konden bijkomen en ik het eerste deel van deze column al op de iPad ben gaan typen. Leuk om onze ervaringen met de lezers van DeMooiBoxtelKrant te delen en ook voor ons zelf om een reisverslag te krijgen. De plannen om deze columns na verloop van tijd te bundelen krijgen steeds meer vorm!

Een e-reader is aan ons nog niet besteed, aan boord lezen wij graag boeken. Ook boeken die door zeilers zijn geschreven over hun ervaringen, hun manier van leven. Zo hebben wij ooit van leden van de watersportvereniging twee boeken gekregen, 'Zoute droom' en 'Zeezigeuners'. Ook al zijn deze boeken in de jaren 70 geschreven en later uitgegeven, ze blijven mooi om te lezen. In Cherbourg raakten wij met een stel aan de praat dat na drie jaar weer onderweg was naar huis. Bijzondere mensen met mooie verhalen, die dus de auteurs van deze boeken bleken te zijn! Het is echt een kleine wereld, zeker als je openstaat voor de bijzondere momenten die in jouw leven gebeuren.

We varen door naar Alderney, een van de Kanaaleilanden. Bijzonder, want de tijd heeft hier stilgestaan. Wellicht herinner je je de serie 'Coronation Street' nog? Nou dat is Alderney, met Engelse kroeg, alternatieve mensen, overdag de krulspelden in het haar, verzin het maar. Het past zo in het decor van deze serie. Alderney heeft geen jachthaven, je pikt daar een boei, mooring, op en de lijn leg je vast aan boord. Altijd weer even wennen, want je voelt de boot continu bewegen. Hier kwamen we vrienden tegen met wie we in 2010 vanuit Spanje een stuk hebben gevaren. Tijdens het etentje dat op hun SY Flying Swan werd klaargemaakt bleef het dan ook geen moment stil, we hadden elkaar zo veel te vertellen. Zij zijn al vaker langere tijd weggeweest en wilden hun ervaringen met ons delen. Alle bijzondere en leuke bestemmingen zijn die avond gepasseerd. 'Wij komen tijd te kort', denk ik dan, maar tijd zou geen beperking meer moeten zijn.

Steeds makkelijker en vaker komt het besef dat we inderdaad de tijd zelf kunnen indelen en als we willen blijven, we dat ook kunnen. Er is geen must om te haasten of door te varen. Dus blijven we lekker nog even genieten van Alderney en gaan dan door naar het grotere Guernsey. Het leuke van de Kanaaleilanden vind ik dat ze zo bijzonder Engels zijn, maar ik hou van de Franse invloed die er heerst en het zonnige klimaat door de warme golfstroom.

Vanaf SY Blue Spirit wensen wij iedereen in Boxtel een fijne zomer en vakantie toe! Wie weet komen we elkaar tegen. En zo niet, dan is er volgende maand weer een nieuwe column van ons bijzondere avontuur. Blijf je meelezen?

Wil je ons onderweg volgen, kijk dan eens op www.marinetraffic.com en zoek Blue Spirit. Zo kun je wereldwijd zien waar en welke route we varen!

Brigit & Rene
SY Blue Spirit op reis!

Frank Jansen

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Frank Jansen was jarenlang franchisenemer van de Blokker in de Stationsstraat, waar heel Boxtel langskwam voor allerhande spullen. Onder zijn leiding groeide de franchise uit tot een van de meest succesvolle winkels in Boxtel. Hoe is het nu met hem?

Frank heeft in zijn jeugd een flink gedeelte van het land gezien. Na zijn geboorte in Haarlem verhuisde zijn familie al snel naar Bloemendaal en later naar Tilburg. Frank was al vroeg ambitieus. Meteen na zijn middelbare school solliciteerde hij als assistent bedrijfsleider bij Hoogenbosch Schoenen. Hij kreeg daar vrijwel meteen de leiding over een groep verkoopsters en haalde ondertussen zijn vakdiploma schoenen. "Administratief werk leek me niks, ik wilde liever met mensen omgaan. Bij Hoogenbosch had ik het prima naar mijn zin, en daar heb ik wel de basis gelegd voor wat ik later bij de Blokker zou gaan doen."

Blokker was ondertussen erg aan het groeien en op zoek naar goede mensen om hun zaken te beheren. "Op dat moment hadden ze nog geen veertig zaken door heel Nederland, maar dat aantal was snel aan het groeien. Het was dan ook een zeer succesvolle formule, waaraan ik ook wel mee wilde doen. Ik heb gesolliciteerd voor een functie als filiaalmanager. In eerste instantie was dat door het hele land. Een paar weken hier, dan weer een paar weken daar. Maar uiteindelijk ben ik neergestreken in De Kwakel, onder Amstelveen. Daar kreeg ik een vaste zaak toegewezen en dat ging erg goed. Er kwamen op een gegeven moment zelfs mensen langs om te kijken hoe ik het deed. Toen ik vroeg wat zij deden zeiden ze 'ongeveer hetzelfde, maar dan voor onszelf'. Ze waren dus franchisenemers. Ze werkten ook in een Blokker , maar dan een die van henzelf was, waar ze zelf de dienst uitmaakten. Dat klonk mij ook wel goed in de oren, dus ben ik gaan uitzoeken hoe dat moest.

Omdat mijn vrouw oorspronkelijk uit Brabant kwam, vroeg ik of ze daar niet een leuke zaak hadden. Op een gegeven moment kreeg ik te horen dat ze een nieuwe zaak gingen openen in Boxtel. Mijn vrouw en ik wilden eerst samen gaan kijken, maar net in datzelfde weekend is mijn vrouw bevallen van onze oudste dochter, dus ben ik alleen gegaan. Natuurlijk was het een grote stap, en best een risico, maar ik had er vertrouwen in dat het goed zou gaan. Blokker draaide als een trein op dat moment, dus ik was er niet zo bang voor dat het verkeerd zou gaan. Ik had de ervaring hoe het in andere plaatsen gegaan was en vertrouwen in het bedrijf en de formule."

"We kwamen in het pand van een rijwielzaak, dus er moest flink verbouwd worden. Maar toen dat eenmaal gedaan was, gingen we goed aan de slag. Mensen komen niet op je blauwe ogen hun aankopen doen, ze kijken toch uiteindelijk naar hun eigen portemonnee. Maar dat wil niet zeggen dat je alleen maar zakelijk moet zijn. Er moet een goede sfeer hangen in je zaak en je moet mensen geen druk opleggen om te kopen. Gewoon goed advies geven en vertrouwen hebben in je product. Natuurlijk moet je ook revenu zien, je bent tenslotte ondernemer en je personeel wil ook graag betaald worden. Na een tijdje begon de zaak erg goed te draaien en ging dat ook prima."

"Ik heb gelukkig altijd goed personeel gehad. Samen probeerden we de Blokker-formule zo goed mogelijk uit te dragen. Er waren zelfs medewerkers bij die de volledige dertig jaar dat ik daar was bij me bleven, en die na mijn vertrek nog bij de Blokker bleven werken. Dat soort loyaliteit is erg belangrijk. Daardoor kon ik op een gegeven moment ook meer zaken aan ze overdragen en zelf wat vaker thuis blijven. Ik kon mijn kinderen in de middag naar school brengen. Veel collega's namen er op een gegeven moment een tweede zaak bij, om meer te kunnen verdienen, maar ik ben niet voor de winst gegaan. Ik werk om te leven, niet andersom. Zo heb ik altijd in het leven gestaan en dat is me altijd uitstekend bevallen."

"Het was altijd wel mijn doel om zo vroeg mogelijk te kunnen stoppen en dat kon ik op mijn zestigste al. Als je weet dat je het gaat doen, ga je er ook naar toeleven. Op 16 januari 2009, op de dag af dertig jaar nadat ik begonnen was, heb ik het pand terugverkocht aan Blokker. Achteraf gezien een goed moment, zo net aan het begin van de crisis. Tegenwoordig is het hard werken in de detailhandel. Zelf geniet ik heerlijk van mijn pensioen. Onze drie kinderen hebben ons zeven kleinkinderen gegeven, waarvan twee tweelingen. Ze wonen allemaal hier in Boxtel, dus we gaan niet op bezoek. Ze maken gewoon onderdeel uit van ons leven. En ik speel altsaxofoon in de gezelligste blaaskapel van Nederland: de Volle Bloas. Muziek maken is gewoon heel erg leuk. We hebben wekelijkse repetities en regelmatig optredens, en naderhand maken we het altijd erg gezellig in de kroeg. Ook badminton ik al zo'n twintig jaar met hetzelfde groepje mannen. Puur voor de sport, want we willen wel winnen. Verder breng ik mijn tijd door met lezen, fitness, internetten en natuurlijk af en toe gewoon niks doen. Daar ben ik gelukkig ook heel goed in."

Luchtpost uit Australië: Maria Snook-van Kasteren

Foto: Lucia Coort

Hoe we op het vissersbootje terechtkwamen

Toen ik vier jaar in Australië woonde, vroeg mijn vader of ik op vakantie wilde komen in Nederland, op zijn kosten. Nou, dat wilde ik wel! We waren net terug in Cairns na een verblijf in Weipa, een klein plaatsje helemaal in het noorden van Australië, waar we een kithuis in elkaar aan het zetten waren bij de missieschool. We woonden daar in twee tenten. Op vrijdag gingen we altijd een biertje drinken met de mijnwerkers. Het was op de laatste vrijdag dat onze tenten in brand waren gestoken. We waren alles kwijt; alles wat we nog hadden waren de kleren die we droegen.

Omdat er in het weekend geen vluchten gingen, moesten we van alles regelen. De man van de missiewinkel liet ons binnen om de dingen te pakken die we voor zaterdag en zondag nodig hadden, zoals maandverband (het zal je maar gebeuren natuurlijk). En we mochten in een verpleegstersflat verblijven tot we weg konden. Terug in Cairns konden we bij Belgische kennissen verblijven totdat ik een huurhuis had geregeld.

Dus ja, ik wilde wel op vakantie naar mijn familie. Na drie weken in Holland keerde ik terug in een leeg huis. Mijn man had een Belgische familie met een jacht leren kennen. Samen wilden ze kreeften gaan vangen vanuit Thursday Island, helemaal boven Australië, op zo'n 1200 kilometer van Cairns.

Onze auto ruilden we in voor een vierenhalf meter lang vissersbootje en we gingen op weg met acht kinderen en vier ouders. Met zijn allen op het 22 meter lange jacht van onze Belgische kennissen, ons vissersbootje daaraan met een touw vastgemaakt en daarachter een Dory en een Skiff, allebei drieënhalve meter lang.

We hadden nooit eerder iets met de zee te maken gehad. Er was veel om rekening mee te houden. Het toilet was onder zeeniveau, dus het water kwam erdoor naar boven, de kastjes vlogen steeds open omdat er geen sloten op zaten en in de golven gleed alles van het gasfornuis, dat niet aangepast was. Ik moest mezelf en de pan steeds vasthouden. De zes tweehonderd liter dieselvaten stonden los op het dek.

Het duurde niet lang voor ikzelf en de kinderen zeeziek werden. Ik ging achterop de boot met ze zitten en we gingen liedjes zingen en naar de horizon kijken. Dat hielp erg goed. Gelukkig maar, want met een flinke klap viel een vat om, precies op de plek waar de kinderen daarvoor nog zaten. De touwen braken ook steeds en dan dook mijn man in dat donkere, diepe water om alles weer te repareren. Hij startte ons bootje, kwam terug naar het jacht en we waren weer op weg. WAT EEN PLEZIER!

Toen we na een paar weken en ongeveer 450 kilometer in Portland Roads aankwamen, hadden onze kennissen er genoeg van. Zij gingen terug op hun jacht en wij gingen verder in ons bootje.

Maria Snook van Kasteren

Foto: Heemkundekring Boxtel

De Breukelse brug.
Een foto uit de jaren dertig van de vorige eeuw, toen de brug in bouwvallige staat verkeerde en spoedig door een nieuwe zou worden vervangen. Dat gebeurde in 1937 door aannemer Ed van Liempt, volgens ontwerp van het hoofd van dienst van gemeentewerken M.C. van Erp. Op 24 oktober 1944 ontkwam de brug op het laatste nippertje - door ingrijpen van verzetsmannen en buurtbewoners - aan vernietiging.

Het huis links, van oorsprong een fraai dorpshuis met mooi bovenlicht, stond aan het begin van de Brugstraat. Het werd lange tijd bewoond door de familie Beekmans. In het achterhuis heeft onder andere Piet Tinnenbroek, brouwersknecht, gewoond. Rechts de pas gebouwde brouwerij 'De Kroon' van Jos de Leijer, waar tot 1964 bier werd gebrouwen. De man met de hoed bij de brugleuning is Marinus Karsemakers.

(Tekst naar Boxtel in oude ansichten – Piet Dorenbosch)

Ingezonden brief: Voor paal

Foto: Mark van der Pol

'Voor paal staan' is een uitdrukking waar je niet blij van wordt, maar deze is letterlijk van toepassing voor de herbestrating van een gedeelte van de Molenstraat in Boxtel. Voorheen was er alleen een trottoir met een parkeerverbod aan de westelijke zijde, maar na de nieuwbouw (overigens heel mooi qua architectuur) zijn daar parkeerplaatsen gekomen. Op de plaats waar deze nu zijn gerealiseerd, heeft men de oude lantaarnpalen laten staan.

Dit is voor het parkeren ontzettend lastig, normaal is een lantaarnpaal in het trottoir verwerkt. Ik vraag mij af of dit geen onnodig obstakel is op een openbare weg, maar dat moeten de geleerden onder ons maar bekijken. Ik hoop voor de bewoners dat dit stukje aanleiding geeft om de lantaarnpalen te verplaatsen.

Martin van Tillaart


D66

Foto: D66

Oost, west, Oost best

Vorige week ging de gemeenteraad een kijkje nemen in de wijk Oost. Vanuit Gemeenschapshuis De Rots gingen we op de fiets de wijk door. Het motto van de bijeenkomst was 'van slaapwijk naar levendige wijk'. Toegegeven, het is meestal rustig op straat in Oost en ook op de foto's die we tijdens de presentatie te zien kregen waren weinig mensen te bekennen.

De vraag is echter of dit zo erg is. Oost is een echte woonwijk met veel groen, speeltuinen en gelegen langs de Dommel. Het centrum is vlakbij. Bovendien is er een zwembad om de hoek en heeft de wijk een eigen winkelcentrum. Wat wil een mens nog meer?

Sociale cohesie, dat is wat er wellicht aan ontbreekt in Oost. Er staan geen drommen vrijwilligers klaar om iets te organiseren zoals dat in Liempde wel vaak het geval is. Toch wordt ook in Oost het nodige gedaan. De Boxtel Oostdag is een jaarlijks terugkerend succesnummer met heel veel bezoekers. En er is tegenwoordig zoiets als 'de sociale as': De Kinderboerderij is prachtig verbouwd en heeft een sociale functie, inclusief 'generatietuin' en De Rots is helemaal opgeknapt. De Werf biedt ruimte aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en als het goed is krijgt Winkelcentrum Oosterhof binnenkort een facelift.

Zijn er dan toch nog wensen? Tijdens de rondleiding werd geopperd om het park tussen de Hendrik Verheeslaan en de Hobbendonkseweg anders in te richten. Het huidige park zou te donker zijn en te weinig zichtlijnen hebben waardoor mensen zich er niet veilig genoeg voelen. Te veel en te hoog struikgewas was de grootste boosdoener. Een beetje landschapsarchitect zal graag een schitterend en kostbaar plan bedenken. Ons lijkt het echter beter als de bewoners van Oost samen plannen maken en uitvoeren - mits een meerderheid inderdaad warm loopt voor een ander park.

De gemeente zal haar geld in de toekomst nog hard nodig hebben om Oost levensloopbestendig te maken. De grootste uitdaging zal namelijk de vergrijzingsgolf zijn. Het kunnen blijven wonen in de wijk, met de benodigde zorg, is daarom wat ons betreft prioriteit nummer 1.

CDA

Foto: CDA

Kadernota
Tijdens de raadsvergadering van 30 juni stond een belangrijk voorstel op de agenda: de Kadernota. In de Kadernota wordt ingegaan op de koers die het college de komende jaren wil volgen. Het CDA heeft tijdens deze raadsvergadering háár ambities voor Boxtel neergelegd:

Meewerkend Boxtel - Dit is het nieuwe merk van de gemeente Boxtel. Het CDA gelooft in een luisterende, meewerkende en faciliterende overheid. De burger moet centraal staan. Er moet niet gezocht worden naar een compromis tussen politieke partijen, maar naar een zo goed mogelijk recht doen aan de mening van de burger.

WMO - Goede zorg voor iedereen moet gegarandeerd zijn. Boxtel heeft zich goed voorbereid op de decentralisaties, maar is de kwaliteit van de zorg ook daadwerkelijk verbeterd? Het CDA wil hier goed over geïnformeerd worden. Wijkgebouwen zoals de Walnoot, de Orion, de Rots en de Kloosterhof verdienen een centrale plek.

PHS - Dit project is een grote uitdaging voor onze gemeente. Bewaken van de financiën en de voortgang van het gehele project is dan ook topprioriteit voor het CDA. De plannen moeten binnen de begroting gerealiseerd worden zonder OZB-verhoging. In december heeft het CDA hierover nog een motie ingediend. PHS is een omvangrijk project, goede en zorgvuldige communicatie met burgers en het bedrijventerrein is daarom van uiterst belang.

Centrum - In het centrum wordt op dit moment volop gewerkt aan de herbestrating. Voor het behoud van ons centrum is het belangrijk om de aankleding hiervan en de aanloopstraten onder handen te nemen. Ondernemers moeten gestimuleerd worden om naar het kernwinkelgebied te verhuizen en de regels voor het wijzigen van bestemmingsplannen van de panden moeten versoepeld worden. We hopen dat volgend jaar ook Winkelcentrum Oosterhof kan starten met de verbouwing.

Greentech & Landschappen van Allure - Dit zijn omvangrijke projecten die op dit moment ondoorzichtig zijn. Het is daarom lastig om de voortgang van deze projecten te controleren. Het CDA vindt dat Greentech uit de hobbysfeer moet.

Subsidies - De afgelopen maanden is er veel besproken over de subsidies. Subsidies hebben directe gevolgen voor de leefbaarheid van Boxtel. Het CDA wil dat de raad een nadrukkelijke rol speelt hierin, zeker bij subsidies met veel maatschappelijke impact zoals de bibliotheek en kunst- en cultuursubsidies.

Er wordt gewerkt aan vele grote projecten. Maar het CDA wil ook aandacht voor de kleine projecten die het woongenot van onze burgers zo enorm beïnvloeden, zoals losliggende stoeptegels en hondenpoep. Deze gewone dagelijks voorzieningen mogen niet vergeten worden.

Heeft u opmerkingen of suggesties? Of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wilt brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Wij wensen u allemaal een hele fijne zomer toe!

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Schaliegasboring komende vijf jaar van de baan

Boxtel - De komende vijf jaar zal in Nederland niet geboord worden naar schaliegas, ook zullen er geen proefboringen plaatsvinden. Dit maakte minister Henk Kamp vrijdag bekend. Een opluchting voor Boxtel, waar een terrein op industrieterrein Vorst op de nominatie stond voor dit soort boringen.

Wethouder Peter van de Wiel reageerde namens het Boxtelse college van burgemeester en wethouders positief op het besluit van de minister van Economische Zaken: "Als ik de minister hoor dan hoor ik zoveel terug van het Boxtelse verhaal, dat ik niet anders kan concluderen dan dat de regering een geheel ander spoor heeft gekozen. En dat is erg positief."

De minister erkent de brede weerstand onder de bevolking tegen schaliegas. Ook legt hij prioriteit bij duurzame energie en energiebesparing. Tijdens zijn persconferentie gaf de minister aan een brede, integrale energiediscussie te willen en had hij duidelijk aandacht voor de risico's van schaliegas, zoals breuklijnen. "Dit zijn allemaal punten waar wij vanuit Boxtel al lang op wijzen. Wij zijn dan ook erg blij met het besluit van de minister", aldus wethouder Van de Wiel. Eind 2015 moet de nieuwe energienota klaar zijn. Alleen indien schaliegas daar als mogelijke optie als energievoorziening uit naar voren komt, kan er vanaf 2018 in samenwerking met Engeland, Denemarken en Duitsland een onderzoeksboring worden uitgevoerd. Dat is een proefboring die niet door een commercieel bedrijf wordt uitgevoerd maar door Rijksoverheden.

De stellingname door de minister zorgde eveneens voor blijdschap bij het Actieteam schaliegasvrij Boxtel. "Maar we blijven de situatie met argusogen bekijken, onder andere ook vanwege het TTIP-verdrag", reageerde Mirjam Bemelmans van het actieteam. De groep is bang dat schaliegas via dit vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten alsnog door de achterdeur ons land binnenkomt.

Heel wat minder blij is Cuadrilla, het bedrijf dat de proefboringen wilde gaan uitvoeren. "We zijn verbaasd en teleurgesteld dat minister Kamp heeft besloten de aan ons toegekende opsporingsvergunningen niet te verlengen", stelt Cuadrilla in een reactie. "We beraden ons op de mogelijkheden van onze positie als vergunninghouder." Het bedrijf stelt dat, zelfs bij een 'buitengewoon voorspoedig verloop' van de overgang naar duurzame energie, fossiele brandstoffen als schaliegas nog tientallen jaren een grote rol in onze energievoorziening blijven spelen.


GEMEENTE INFO

Oud Papier:
17-07 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
18-07 Den Berg
22-07 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1
5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000
5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
Fax nr: (0411) 655 225
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 29

Aangevraagde omgevingsvergunningen:
Bosscheweg 6        rooien sequoia uit achtertuin
Eindhovenseweg, perceel a/d Dommel achter Eindhovenseweg 2-12        verbouwen paardenschuur (project Dommelbimd)
Rozengaard 8        rooien blauwspar uit voortuin

Verleende omgevingsvergunningen:
Vendelstraat 21        plaatsen dakkapel + renoveren woning

Omgevingsvergunningen beperkte milieutoets:
Middendreef 2        verzoek tot intrekken omgevingsvergunning beperkte milieutoets van een rundveebedrijf

Verlenging beslistermijn met zes weken:
Staarten 6-04        aanvragen beperkte milieutoets: demonteren tweewielige motorvoertuigen

Ontwerpbesluiten:
Kapelweg 80        gewijzigd uitvoeren verleende vergunningen voor uitbreiden rundveestal, uitbreiden ligboxenstal + aanleggen kuilplaat

Bestemmingsplannen:
Nergena 11        bestemmingsplan vastgesteld en omgevingsvergunning verleend

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Foto: Mooi Boxtel

Lieve lezers,

Als Boxtelaar zie ik graag dat medewerkers van de gemeente hun werk goed doen. Boxtel heeft een duidelijke visie over hoe dit mooie dorp ingedeeld kan worden, en dan is het altijd fijn om te merken dat er van alle kanten wordt meegewerkt om deze plannen waar te maken.

Daarom vind ik het fantastisch dat nieuwbouwlocatie Panta Rhei aan de Molenstraat zo verfraaid wordt. Want wat blijkt, de gemeente Boxtel heeft gebruiksvriendelijkheid zó hoog in het vaandel staan, dat ze lantaarnpalen zo dicht mogelijk op de parkeerplekken wil plaatsen. Sterker nog, er worden lantaarnpalen midden in parkeerplekken neergezet! Hier wordt nagedacht over het straatbeeld. Hier wordt meegewerkt met de wensen van de bevolking. Hier laat Boxtel licht op de zaak schijnen. Een stukje service van het hoogste niveau.

De plaatser van deze lantaarnpaal in kwestie is waarschijnlijk zelf ook nogal een helder licht geweest. De gemeente mag trots zijn op deze medewerker. Ik zou hem of haar dan ook willen voordragen als Ambtenaar Van De Maand. Er wordt autonoom nagedacht over het verbeteren van de Boxtelse leefruimte, en een lantaarnpaal midden in een parkeerplek past hier blijkbaar bij. In het licht van de parkeerdiscussie die in Boxtel al jaren wordt gevoerd, is dit een duidelijk statement: parkeren kun je leren. En zelf nadenken ook.

Dit gebeurt in een tijd waarin Boxtel werkt aan 'het merk Boxtel'. Onder het mom van #lekkerhip wordt er druk op de sociale media getwitterd, gehashtagd en geyoutubed door onze gemeente. En alles met het nieuwe logo van de gemeente Boxtel. Lekker zonder hoofdletter. Lekker anders. Lekker funky. Onlangs plaatste de gemeente Boxtel op hun eigen YouTube kanaal (ja, het wordt steeds hipper) een video over hun nieuwe catchphrase: Meewerkend Boxtel. Hierin worden Boxtelaren aangemoedigd mee te werken met de gemeente, en andersom. Natuurlijk willen wij burgers dit maar al te graag. Want gelukkig werkt de gemeente ook altijd mee met haar burgers. Ik bedoel, wie wil er nou geen lantaarnpaal midden in zijn parkeervak?

Om een kanttekening te plaatsen: het is sowieso hysterisch om je te abonneren op het YouTube kanaal van de gemeente Boxtel. Hier worden video's geplaatst van een geweldig niveau. Het kanaal heeft in totaal twee volgers, waarvan ik er één ben. Het is geweldig om te zien hoe hard Boxtel werkt aan haar image, terwijl er op andere vlakken allerlei dingen mis gaan. Deze lantaarnpaal op de verkeerde plek is daar een lichtend voorbeeld van.

Om een lang verhaal kort te maken: als er evenveel tijd zou worden besteed aan het plaatsen van lantaarnpalen als aan het maken van trendy filmpjes over Boxtel, dan zou iedereen het licht wel zien. Bijkomend voordeel van heel dit verhaal: het is in elk geval nooit te donker om je auto te parkeren voor de Panta Rhei.

Man neergestoken, messentrekker aangehouden

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Vrijdagavond wist een gewonde man zich op eigen kracht te verplaatsen naar een alcoholcontrole op de rotonde op de hoek van de Brederodeweg en de Schijndelseweg. Hij zou zijn neergestoken. Kort daarop, om 22.15 uur hield de politie in een speeltuin aan de Hoogheem de vermoedelijke dader aan.

Voor de gewonde man werd direct de hulp ingeroepen van een ambulance, die hem naar het ziekenhuis overbracht. Daar bevond het slachtoffer zich bij het ter perse gaan van deze krant nog steeds.

Foto: Ad van der Pol
Foto: Froukje van Schaaijk

Na aanhouding van de messentrekker is de politie direct een onderzoek gestart en zette een gebied van ongeveer 200 vierkante meter af. Forensisch rechercheurs hebben vrijdagnacht onderzoek gedaan op de plaats van het misdrijf. De verdachte zit nog vast.

Jonge fietsster gewond bij aanrijding

Boxtel - Woensdagmiddag rond 15.30 uur raakte een 15-jarige fietsster uit Boxtel gewond toen zij de Brederodeweg overstak. Ter hoogte van de oversteek bij de brandweerkazerne werd het meisje geschept door een auto die werd bestuurd door een 47-jarige Boxtelse. De verwondingen van de fietsster waren van dien aard, dat de traumahelikopter werd opgeroepen.

De traumahelikopter landde op de parkeerplaats van de naastgelegen brandweerkazerne en ook de ambulance was ter plaatse. Ambulancebroeders en de trauma-arts behandelden het slachtoffer in de ambulance, die haar vervolgens met hersenletsel overbracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. De toedracht van de aanrijding wordt nog onderzocht.

Vrouw aangereden op parkeerplaats Albert Heijn

Boxtel - Woensdagmiddag vond op de parkeerplaats van de Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat een ongeluk plaats. Hierbij raakte een vrouw gewond aan haar been.

Ze werd aangereden door een auto die achteruit het parkeervak uitreed. De vrouw kwam hierdoor ten val en bezeerde daarbij haar been dusdanig, dat het door ambulancemedewerkers gespalkt moest worden voordat ze voor verder onderzoek kon worden meegenomen naar het ziekenhuis.

Brandweer blust kleine brand Hoogheem

Boxtel - De Boxtelse brandweer is donderdagavond opgeroepen voor een woningbrand op Hoogheem. Omwonenden roken een brandlucht en alarmeerden de hulpdiensten. Die rukten massaal uit om hulp te verlenen op de zevende etage van de flat.

Omdat de bewoners niet thuis waren, forceerde de brandweer de deur. Nadat deze was opengebroken ging de brandweer naar binnen om het kleine brandje te blussen. Zowel de ambulance als de hoogwerker uit 's-Hertogenbosch konden weer onverrichter zake terug naar de kazerne. De commotie rondom de eerste flat trok veel bekijks van nieuwsgierigen.

Karssemakers pakt manchezege maar grijpt net naast Europese 65cc titel

Foto: MXGP

Kegums - Kay Karssemakers van het Beursfoon Rockstar KTM Team heeft de tweede plaats behaald tijdens de finale van het Europees Kampioenschap 65cc in het Letse Kegums. Karssemakers maakte een sterke start door op zaterdag de eerste manche in de 65cc klasse te domineren. Op zondag kwam hij tijdens de tweede manche in de eerste ronde ten val en wist zich vanaf de laatste positie op te werken naar een zesde plaats.

Na zes selectiewedstrijden en een uitgebreide voorbereiding stond afgelopen weekend eindelijk de finale van het Europees Kampioenschap op het programma. Kay had de laatste weken veel tijd doorgebracht op zijn Eurol gesmeerde KTM 65cc om optimaal aan de start te verschijnen. Op zaterdag had hij op het zanderige circuit al snel zijn draai gevonden in de training. Hij ging in de 65cc klasse in een goed ritme over het circuit en perste er een snelle tijd uit, waarmee hij meer dan twee seconden sneller was dan de tweede man.

Elke Mutsaards maakt een stootslag. Foto: Helma van Geel

Kay vertrok in de eerste manche van de 65cc klasse vanaf pole position. Toen het starthek viel vertrok De Vos Oss KTM als een raket en als tweede kon Kay aan de wedstrijd beginnen. Meteen nam hij in de eerste ronde de leiding over en reed hij erg sterk over het circuit van Kegums. Hij bouwde netjes een voorsprong op en controleerde de wedstrijd. In de slotfase probeerde hij geen fouten te maken, wat lukte en met een voorsprong van tien seconden op de tweede man kwam Kay als winnaar over de finish.

Door de zware regenval zondagochtend waren de omstandigheden bijzonder zwaar. Er stond veel water op de baan en het losse zand was veranderd in modder. Allereerst was het de beurt aan Kay in de 65cc klasse. Hij ging goed van start en nam meteen de leiding. Echter door de verraderlijke omstandigheden kwam hij in de eerste ronde tegen een steile helling ineens tot stilstand door de modder en kwam ten val. Hierdoor ging veel tijd verloren en viel hij terug naar een vijfendertigste plaats. Als laatste kon hij zijn weg vervolgen en probeerde hij zo veel mogelijk plaatsen winst te boeken. Gedurende de wedstrijd kwam hij steeds verder terug naar voren en met ingang van de laatste ronde zat hij zelfs in het achterwiel van de vijfde man. Ondanks een kleine fout waardoor de aansluiting op de vijfde man verloren ging, kwam hij toch nog als zesde over de finish.

Helaas was dit net niet voldoende om de Europese titel te kunnen pakken. Kay had weliswaar hetzelfde aantal punten als de uiteindelijke kampioen, maar een mindere uitslag in de tweede manche. Dit betekende dat hij genoegen moest nemen met een tweede plaats, wat de rijder uit Boxtel zeer tevreden deed.

Het Beursfoon Rockstar KTM Team maakt zich nu op voor het Junior Wereld Kampioenschap, dat volgend weekend op het programma staat in het Spaanse El Molar. Daar zal Kay opnieuw de strijd aangaan in de 65cc klasse voor de Open Europese titel.

Verlies voor honk- en softballers Ducks

Boxtel - De dames van het Schijndelse Starlights maakten afgelopen zaterdag een einde aan de ongeslagen reeks van de Ducks. Na twaalf overwinningen uit twaalf wedstrijden moesten de Boxtelse softbalsters buigen en verloren zij met 15-4.

In de eerste inning scoorde Ducks twee keer, waar meer punten mogelijk waren geweest. Dit leek een voortvarende start, maar de thuisploeg zette daar vijf punten tegenover. Ducks was zulke tegenstand niet gewend, maar mocht ook naar zichzelf kijken. Twee keer vier wijd en een cruciale fout in het buitenveld waren mede oorzaak van de 5-2 achterstand.

Aanvallend kwamen er genoeg speelsters op de honken - Nikki van Nes en Rianne Boer wisten in hun drie slagbeurten telkens het honk te bereiken - verdedigend ging het echter erg stroef. Starlights kreeg steeds meer grip op de worpen van pitcher Inge van Geel en sloeg een aantal mooie honkslagen. In de vijfde inning besliste de Schijndelse ploeg de wedstrijd. Geholpen door meerdere veldfouten scoorden zij zeven keer en maakten zij het verschil groter dan tien punten, waardoor de wedstrijd vroegtijdig eindigde.

Ondanks het verlies van zaterdag kunnen de dames terugkijken op een goede eerste serie wedstrijden. Op 16 augustus hervatten zij de competitie met vijf punten voorsprong op Starlights.

Honkbal
De heren van Ducks traden zondag aan tegen de Wombats, de nummer twee in de poule. De ploeg uit de Bilt, die nog ongeslagen was, had vorige keer op het nippertje gewonnen van Ducks.

Startend werper Jeroen van Nes begon sterk en ondanks een te incasseren honkslag pakte hij twee nullen. De derde nul werd gemaakt door het uitgooien van de op de honken gekomen loper met een overtuigende aangooi van Jan van der Wielen. De werper van de Wombats liet dit niet op zich zitten en kwam overtuigend uit de startblokken. Hij kreeg slechts een honkslag tegen in de eerste twee innings, de rest van de slagmensen van Ducks zette hij aan de kant.

In de derde inning werd de score geopend door de Wombats. Ducks herpakte zich en in de vierde en vijfde inning kwam er dan ook niemand op de honken aan de kant van de Wombats. Ducks zelf daarentegen kwam heel dicht bij scoren door een honkslag van Sherwin Theodora, maar door een goede actie van de derde honkman uit de Bilt bleven de punten achter op de honken. In de zesde inning pakte Wombats weer een punt op een paar harde tikken en een veldfout. Echter in de gelijkmakende inning opende Ducks sterk en door nog een mooie honkslag van Theodora konden zowel de op de honken gekomen Rogelio Cicilia en Kees van Dooremalen scoren, wat de stand naar 2-2 bracht.

Beide werpers hielden het goed dicht tot in de negende inning. Wombats eerste twee slagmensen gingen uit en de derde sloeg een grondbal naar de korte stop uit Boxtel. Maar tegen alle verwachtingen in maakte deze een gooifout en kon de loper niet alleen het eerste honk bereiken, maar zelfs door naar het tweede honk. Vervolgens werd de loper binnengeslagen en was de stand 2-3. De daaropvolgende slagman raakte Van Nes ook hard en sloeg een tweehonkslag. Toch betekende dit het einde van de inning, omdat de loper die op het eerste honk stond onderweg naar de thuisplaat werd uitgegooid. In de naslagbeurt van Ducks was de opdracht dus duidelijk: punten scoren. De werper uit de Bilt opende goed en maakte Theodora uit op drie slag. Van Nes sloeg nog een honkslag maar Jan van der Wielen ging uit en vervolgens werd Mike de Ruijter gepakt op drie slag, wat het einde van de wedstrijd betekende.

Ondanks een zeer spannende en goede wedstrijd van beide kanten kwam Ducks als verliezer uit de bus. Toch keken de Boxtelaren tevreden terug op de gespeelde wedstrijd die veel spanning bevatte en tegen een sympathieke tegenstander werd gespeeld. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Sherwin Theodora met 2 uit 4, gemiddelde 0.500.

Bridge: Bridgeclub de Rots, 08-07, A-lijn: 1 P. Zuidgeest & J. Steenbakkers 60,93% 2 J. Koppen & M. Vergouwe 60,41% 2 P. Broers & R. Daverveld 60,41% Bridgeclub Boxtel, 07-07, A-lijn: 1 G. Dams & Y. Visser 58,85% 2 J. Sebregts & C. Nienhuis 56,77% 3 M. Kleiss & E. Wijnen 55,73% 3 A. Bosveld & H. Schilder 55,73% B-lijn: 1 Cisca & Cees van Hal 62,50% 1 T. vd Sande & M. Theloesen 62,50% 3 T. Daams-Kuipers & J. Esser 60,83% Bridgeclub Revanche, 07-07, A-lijn: 1 C. Pastoor & L. Frankevijle 60,94% 2 P. Verstijnen & W. Wonnink 59,90% 3 Frank & Henk Schalkwijk 53,65% B-lijn: 1 T. Brouwers & D. van Heertum 66,32% 2 A. van Ewijk & G. van Heertum 57,64% 3 H. van Pinxteren & B. Hermkens 56,60% Bridgeclub Rembrandt, 07-07, A-lijn: 1 J. Koppen & J. Fischer 67,92% 2 T. van Uden & A. Moerdijk 59,72% 3 H. Goes & G. van Boxtel 59,03%

Bridgeclub Liempde, 09-07, A-lijn:
1 Echtpaar Vermulst                59,38%
2 Heren van de Meerendonk        57,29%
3 Heren van Heeswijk - Bekkers        56,94%
B-Lijn:
1 Echtpaar van Schaijk                71,25%
2 Dames v Aarle – vd Heuvel        66,25%
3 Dames Legius – Dobbelsteen        65,63%

Honkbal Softbal:

Uitslagen 11-07:
beeball majors        Nuenen Lions - Ducks Majors        29-14
pupillen hb        Ducks - Tilburg        15-8
dames        Starlights - Ducks                15-4
Uitslagen 12-07:
aspiranten sb        Roef! - Ducks        10-11
heren 2        Ducks - Bullfighters        16-8
heren 1        Ducks - Wombats        2-3
Programma 19-07:
heren 1        Twins - Ducks                10:30

Strijd dressuurruiters voor ticket Brabantse kampioenschappen

Foto: Johan van de Vorstenbosch

Boxtel - Nadat eerder de vierde selectiewedstrijd in Sint-Michielsgestel werd geannuleerd vanwege de extreme hitte, verschenen de Boxtelse dressuurruiters afgelopen weekend in Lithooijen aan de start. De druk was hoog tijdens deze laatste selectie, die voor verschillende ruiters van doorslaggevend belang was om zich te kunnen kwalificeren voor de Brabantse kampioenschappen in Zijtaart op 15 augustus.

De jongste amazones reden mee in de rubriek BB. Zowel Anne Teulings, Iris van Olphen en Eline de Bont behaalden nette scores en winstpunten. Helaas moesten zij toezien hoe de overwinningen aan hen voorbij gingen.

In de klasse CB wisten Lieke de Bresser en haar pony Mistingwett een zesde plaats te bemachtigen met 182 en 183 punten. Daarmee werden zij ook zesde van de Kring Hart van Brabant en sleepten zij het ticket voor Zijtaart in de wacht.

Foto: Johan van de Vorstenbosch

In de klasse CM1/2 reden Kim van de Sande en Vick een tweede plaats en kwalificeerden zich daarmee voor de kampioenschappen. In de klasse CL2 was de gedoodverfde kampioene Suus van den Nieuwenhof opnieuw onverslaanbaar. Zij wist met 201 en 198 punten de eerste plaats te pakken en werd daarmee Kringkampioen Hart van Brabant. Uiteraard verschijnt ook zij op de Brabantse kampioenschappen met de haar pony Nando.

In de klasse DZ1 reden Carlijn van Oerle en haar pony India een nette proef die goed was voor een derde plaats. Daarmee werd zij ook derde van de Kring Hart van Brabant en mag ze Boxtel vertegenwoordigen tijdens de Brabantse kampioenschappen op 15 augustus. Carlijn en India nemen vandaag, woensdag 15 juli, ook deel aan de regionale selectiedag van het KNHS Rabobank talentenplan.


16 / 16

Donderdag 16 juli
Zomeravondrondleiding Stationskwartier
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Praise & Worship-avond
19.00 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia

20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 17 juli

Softbal Interland Oostenrijk-Groot Brittanië

16.00 uur, JRC Ducks, Voetboog 20, Boxtel

Zaterdag 18 juli

Workshop Schminken

14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 19 juli

Bourgondische,- Eco,- Hippiemarkt

11.00 uur, Buurthuis Forofiet, Ronduutje 11, Boxtel

'Boxtelse Ierse Sessie'

13.30 uur, B&B 'In den Boogert', Oude Boomgaard 3, Boxtel

Workshop Schminken

14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Disco M'n Bruur

16.00 uur, Partycentre De Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel


Woensdag 22 juli

Kienen Invaliditeitsvereniging

13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dubbeltjesmarkt

14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zomeravond rondleiding Heilig Hartkerk

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36
19.00 uur Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Donderdag 23 juli

Cultuurhistorische rondleiding Molenroute

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia

20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 25 juli

Voorlezen uit prentenboek Jas de Keistamper
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 26 juli

Jaarlijkse Braderie

10.00 uur, Recreatiepark Dennenoord, Dennendreef 5, Boxtel

Voorlezen uit prentenboek Jas de Keistamper
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Prijsuitreiking Tourspel Liempde
20.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Maandag 27 juli

Kaarten Invaliditeitsvereniging

13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 29 juli

Kienen Invaliditeitsvereniging

13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Binnendommeltjestocht

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 30 juli

Cultuurhistorische rondleiding St Petrus Basiliek

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 , Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia

20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

1 – 3 augustus

Kermis

Centrum Liempde

Zaterdag 1 augustus

Workshop Schminken

14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 2 augustus

Workshop Schminken

14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Woensdag 5 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging

13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleiding Kasteel Stapelen

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 6 augustus

Cultuurhistorische rondleiding Molenroute

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Zaterdag 8 augustus

Workshop Schminken

14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 9 augustus

Workshop Schminken

14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Maandag 10 augustus

Kaarten Invaliditeitsvereniging

13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 12 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging

13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische rondleiding St Petrus Basiliek

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 13 augustus

Binnendommeltjestocht

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

14-19 augustus

Kermis Boxtel

Zaterdag 15 augustus

Bridgedrive; 21e Klumpkesdrive

10.00 uur, Diverse horecagelegenheden, Liempde

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 16 augustus

'Boxtelse Ierse Sessie'

13.30 uur, B&B 'In den Boogert', Oude Boomgaard 3, Boxtel

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Concert Stichting Kerkconcerten

20.15 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Woensdag 19 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging

13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 20 augustus

Zomeravond rondleiding Heilig Hartkerk

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36
19.00 uur Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Zaterdag 22 augustus

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 23 augustus

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Maandag 24 augustus

Kaarten Invaliditeitsvereniging

13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

25-28 augustus

Kindervakantieweek PIUS X

26-28 augustus

Kindervakantieweek Buurtsport

Woensdag 26 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging

13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dubbeltjesmarkt

14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zomeravondrondleiding Stationskwartier

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 27 augustus

Cultuurhistorische avondrondleiding Kasteel Stapelen

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Zaterdag 29 augustus

Voorlezen uit prentenboek Jas de Keistamper
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 30 augustus

Kofferbalsale

10.00 uur, Den Tip, Barrierweg, Liempde

Expositie van cursisten

11.00 uur, De Ruimte, Selissen 6a, Boxtel

Voorlezen uit prentenboek Jas de Keistamper
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel