DeMooiBoxtelKrant

12 juli 2017

DeMooiBoxtelKrant 12 juli 2017


Te land, ter zee en in de lucht naar het JRL-gala

Boxtel - Een helikopter, een speedboot en heel veel auto's... het gala bij het Jacob-Roelandslyceum afgelopen zaterdag had wel wat weg van een aflevering van 'te land, ter zee en in de lucht'. Maar anders dan bij de TROS-spelshow kwamen tijdens de Boxtelse editie geen vreemd uitgedoste waaghalzen, maar keurig in gala geklede (ex-)scholieren uit de verschillende voertuigen gestapt.

Honderden belangstellenden hadden zich zaterdag verzameld langs de aanrijdroute via de Fellenoord en de Konijnshoolsedreef om een glimp op te vangen van alle prachtige, creatieve of tot de verbeelding sprekende vervoermiddelen die de JRL-leerlingen hadden uitgekozen om mee naar het gala te komen. Anderen waren er puur om de prachtig uitgedoste leerlingen zelf te bekijken.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Sommige leerlingen hadden kosten noch moeite gespaard in de keuze voor hun vervoersmiddel: zo kwamen Luuk van de Ven en Else van de Wittenboer met een helikopter aan op het galafeest. Hun, voor het JRL-gala, unieke vervoersmiddel landde onder toeziend oog van onder andere Omroep Brabant op het sportveld naast de school.

Andere leerlingen kozen voor een meer klassieke aanpak: zo kwamen er leerlingen met de riksja, oldtimer of zelfs per paard en wagen. Ook kwamen enkele leerlingen met een speedboot, hoewel zij natuurlijk wat moesten smokkelen door die achterop een trailer te plaatsen aangezien de school niet bereikbaar is over het water.

Na de aankomst, tussen 19.00 en 21.00 uur, wachtte de leerlingen een prachtig afscheidsfeest van hun oude school, of voor de enkeling die gezakt was het afscheid van de oude klasgenoten.

Kijk voor meer foto's op pagina 10

Boxtel geniet van zonovergoten Bazaar

Boxtel - De zestiende editie van het multiculturele festival Bazaar, afgelopen zondag in park Molenwijk, is wederom een gigantisch succes geworden. Vele honderden bezoekers genoten van de zomerzon, een lekker drankje, de live-muziek en natuurlijk de heerlijke gerechten uit allerlei verschillende culturen.

De muziekliefhebber kon genieten van onder meer Acting the Maggot, of de spetterende afsluiter BoXruBa. Maar ook voor diegenen die niet voor de muziek kwamen was er genoeg te beleven. Zij konden bijvoorbeeld genieten van maaltijden uit vele windstreken of een henna-tattoo laten zetten.

Muzikant Eric Schoones brengt boek uit met behulp crowdfunding

Boxtel - Boxtelaar Eric Schoones is een crowdfunding-actie gestart om het uitbrengen van zijn eerste boek over muziek te financieren. Het boek, dat de titel 'Walking up the Mountain Track, The Zen Way to Enlightened Musicianship' draagt, is het eerste boek over muziek van de hand van Schoones. Het boek verschijnt in oktober.

Eerder bracht Schoones al boeken uit over duurzaamheid en de groene economie. Naast schrijver is Schoones pianist. De muzikant geeft aan dat het 480 pagina's tellende boek voelt als een levenswerk: "Het was en is een avontuur: de interviews, de ontdekkingen in de bibliotheek en verhaal dat zichzelf schreef. De reacties van hen die het al hebben gelezen zijn overweldigend, zie het omslag in de bijlage."

Het boek behandelt de parallellen tussen elementen uit de Zen-filosofie en het maken van muziek. Gaandeweg komt Schoones tot de conclusie dat verschillende muzikanten door de eeuwen heen de muziek en bijbehorende technieken op een verrassend eensgezinde manier benaderen.

De muzikant brengt het boek in eigen beheer uit en is daarom een crowdfunding-actie gestart. Je leest daar meer over via: http://bit.ly/TheZenWay.

Toneelclub Liempde verhuist

Liempde - Toneelclub Liempde neemt afscheid van de vertrouwde locatie bij het Hof van Liempde. De club heeft een nieuwe thuisbasis gevonden bij De Serenade.

"Na vele dankbare jaren en met een fijne samenwerking welkom te zijn geweest bij het Hof van Liempde, gaat de toneelclub een nieuwe samenwerking aan", laat de vereniging weten. "De toneelclub houdt van uitdaging en ziet bij de Serenade mogelijkheden om het publiek opnieuw te verrassen."

Vanaf nu zal De Serenade de thuisbasis zijn van de club, die ook wekelijks zal repeteren op deze locatie. De repetities werden voorheen gehouden bij het Wapen van Liempde. Toneelclub Liempde gaat binnenkort beginnen aan de voorbereidingen voor het toneelstuk van 2018, dat zal in maart opgevoerd wordt.

Rode Kruis haalt ruim 6.000 euro op in Boxtel en Liempde

Boxtel/Liempde - De collecte voor Het Nederlandse Rode Kruis in de week van 18 tot en met 24 juni heeft 6.096,02 euro opgebracht.

Het bedrag werd bereikt met dank aan de inzet van dertien wijkhoofden en zo'n 110 collectanten en vrijwilligers die hielpen met het geld te tellen. Het geld zal, zoals bij de vorige collecte, besteed worden binnen de afdeling Boxtel/Liempde om onder andere enkele vakantieweken naar Someren te organiseren.
De collecteweek in 2018 is van 24 t/m 30 juni.

Zomeravondconcert in Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - Dameskoor 'Pro Musica' zal op dinsdag 18 juli om 20.00 uur een zomerconcert in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek verzorgen. Het uit het Duitse Uedem afkomstige dameskoor is op tournee door Zuid-Nederland en Vlaanderen.

Het koor staat onder leiding van dirigent-organist Manfred Hendricks en zal een gevarieerd programma van religieuze muziek ten gehore brengen. De concertduur is ongeveer een uur en er is geen pauze.

De toegang is gratis. Wel zal er een collecte voor de Heilig Hartparochie worden gehouden.

KBO-activiteiten

Donderdag 13 juli        Dagtocht naar Urk, vertrek vanaf de opstap plaats om        7.45
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag14 juli        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Maandag17 juli        Koersbal in het Hobbycentrum aan de Baroniestraat 105, opgeven bij Toos Bosveld via 0411-674308 of bij Mien Dekkers via 0411-677559        14.30
Dinsdag18 juli        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Talentengroep Tabitta verhuist met trainers naar Den Bosch

Boxtel - De talentengroep, alsmede de trainersstaf van GV Tabitta verhuist naar Den Bosch, zo meldt de turnvereniging. Daar zal een nieuw talentencentrum worden opgericht in samenwerking met Flik-Flak uit Den Bosch. Het 'Regionaal Talenten Centrum Zuid' krijgt nog een definitieve naam, maar zal in ieder geval niet onder de vlag Flik-Flak of Tabitta opereren. Het opleidingscentrum krijgt steun van de turnbond KNGU en talentencentrum CTO Zuid.

Tabitta turnsters met ambitie en mogelijkheden voor topsport zullen samen met Tabitta coaches Pien Vorstenbosch, Noortje Vorstenbosch, Dorina Afari en Ingrid de Cort in de luxe turnhal in Den Bosch gaan trainen. "Het bundelen van de beste sporters en ambitieuze coaches van Boxtel en Den Bosch moet gaan zorgen voor een fijne samenwerking met veel mooie prestaties", laat Tabitta in haar verklaring weten. Volgens De Cort zullen zo'n vijftien Boxtelse meisjes zich in Den Bosch bij een evengrote groep meisjes van Flik-Flak voegen. De Cort zal samen met de Bossche trainer Nico Zijp het trainingscentrum op sportief gebied leiden. Zij zullen twee trainingen per dag verzorgen in het nieuw op te richten trainingscentrum, dat bij de Flik-Flak hallen in de Bossche wijk Maaspoort wordt ingericht.

De trainster laat weten dat de eredivisieselectie van Tabitta niet langer meer vooruit kon in Boxtel: "Op het eredivisieniveau moeten de turnsters vaker trainen, óók in de ochtend. Maar in Boxtel is de zaal dan bezet door de basisschool." In Den Bosch zullen de turnsters klaargestoomd worden voor de komende EK's, WK's en de Olympische Spelen.

Voor de turnsters zelf zorgt de verhuizing naar verwachting voor weinig problemen. Volgens De Cort komen de meeste topturners van Tabitta sowieso al niet uit Boxtel en maakt het in die zin dus niet veel uit op welke locatie ze trainen. "Bij de verhuizing van de topsportselectie heeft meegespeeld dat de KNGU een goede accommodatie voor hen eist. Anders kom je er niet in aanmerking om een topsportcentrum op te richten."

Volgens De Cort kunnen beide turnverenigingen van elkaar leren op het gebied van coaching en trainingsmethoden: "Zo waren ze in Den Bosch niet bekend met de KNGU-trainingsrichtlijnen en -leerlijnen en volgde hun talentengroep geen speciale talententrainingen, zoals we dat in Boxtel doen. En omgekeerd kunnen wij natuurlijk wat leren van Flik-Flak."

De reacties op het vertrek van de topsportselectie waren volgens de trainster vooral positief: "We hebben een duidelijk plan gemaakt zodat de turnsters wisten waar ze aan toe waren toen dit nieuws naar buiten kwam. Wel reageerde een aantal mensen geschrokken op ons besluit."

Bij Tabitta zal de huidige A en B selectie samengaan onder leiding van Michelle Langstraat, Marten Scheepens en Esther Jansen. Noortje Vorstenbosch en Ingrid de Cort zullen beiden ook eenmaal per week in de Boxtelse accommodatie training blijven geven om de Tabitta selectie te ondersteunen en scholen. De trainersstaf geeft aan veel zin te hebben om ook in Boxtel de fijne sfeer en successen te blijven voortzetten. De selectie van Tabitta zal uitkomen in N2, N3 en de 1e, 2e en 3e divisie.

Daarnaast zal er een blijvende samenwerking ontstaan tussen Tabitta en het nieuwe RTC. De Tabitta-turnsters in de hoogste niveaus mogen een maal per week training volgen in de ingerichte turnhal in Den Bosch, onder leiding van Ingrid de Cort. Tevens zullen door deze nauwe samenwerking turnsters gemakkelijker van Boxtel naar het RTC kunnen stromen en andersom.

Sportwethouder Herman van Wanrooij betreurt het vertrek van de topsporters uit Boxtel. Aan de andere kant geeft hij aan de stap te begrijpen. "Het is jammer dat ze gaan, maar je merkt toch wel dat steden als Tilburg, Den Bosch en Eindhoven de topsport beter kunnen faciliteren. Wij kunnen dat gewoon niet realiseren met de budgetten die hier beschikbaar zijn. Als de KNGU dan haar oog laat vallen op Ingrid de Cort, toch een trainster van kwaliteit, dan kan ik me voorstellen dat je deze groep niet in Boxtel kunt houden."

Twee ereleden voor Boxtel's Harmonie

Ereleden Jack van Geel (links) en Rob Zink. (Foto: Manon Wagner) Foto: Manon Wagner

Boxtel - Niet alleen de drie jubilarissen van Boxtel's Harmonie, Jos van der Velden, Arjen van der Steen en Stephan van Eijndhoven, werden afgelopen zondag in het zonnetje gezet. Ook Jack van Geel en Rob Zink kregen speciale aandacht bij het huldigingsconcert in Muziekhuis Boxtel: zij werden benoemd tot erelid.

Het bestuur had de benoeming goed voorbereid, beide ereleden wisten alleen dat de ander benoemd zou worden. Om Van Geel zo ver te krijgen bij de benoeming van zijn vriend aanwezig te zijn, moest voorzitter Paul van Alphen nog flink op hem inpraten, aangezien hij verplichtingen elders had. Maar nadat hij genoten had van het musicaloptreden van zijn kleindochter, snelde Jack naar het Muziekhuis om, voor zover hij wist, het erelidmaatschap van Rob te vieren.
Na afloop van het concert werd wat tijd gerekt tot het toekomstig erelid aanwezig kon zijn. Hierna opende Van Alphen de voor de benoeming benodigde Algemene Ledenvergadering, en vroeg de leden of Van Geel, die altijd met raad en daad klaarstaat voor Boxtel's Harmonie, tot erelid benoemd mocht worden. Nietsvermoedend genoot Zink van dit mooie moment voor zijn jeugdvriend, met wie hij nog samen in de box had gestaan. Jack, zich nu bewust geworden van de situatie, benadrukte in zijn dankwoord hun jarenlange vriendschap.
Toen Van Alphen opnieuw het woord nam en Rob Zink met goedkeuring van de leden tot erelid mocht benoemen, was deze volkomen overdonderd. Onder groot applaus aanvaarde ook dit kersverse erelid zijn benoeming, waarna het tijd was voor een mooi feest.

Binnenterrein gemeentehuis in het najaar op de schop

Boxtel - Het binnenterrein van het gemeentehuis gaat dit najaar op de schop. Op het terrein worden zo'n dertig betaalde parkeerplaatsen gerealiseerd. Tevens wordt er een Ecodek ingericht met drie laadpalen voor zes elektrische auto's. Dit Ecodek wordt gerealiseerd samen met Ecotap uit Boxtel. Na de vakantie wordt de klus aanbesteed aan een aannemer.

Het college van burgemeester en wethouders heeft begin 2017 besloten het binnenterrein van het gemeentehuis in te richten als parkeerterrein voor centrumbezoekers. Het doel van deze verandering is het compenseren van de parkeerplaatsen die op de Markt gaan verdwijnen als gevolg van het autoluw maken daarvan. Inmiddels zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd en is er een ontwerp gemaakt. Het aanwezige groen heeft daarbij veel aandacht gekregen.

In samenspraak met ondernemers is besloten om vanuit het binnenterrein een doorgang te creëren naar het centrumgebied. Hiervoor maakt de toiletgroep op de begane grond van het gemeentehuis plaats voor deze doorgang. Er vindt nog overleg plaats of deze doorgang ook buiten winkelopeningstijden opengesteld wordt. Het binnenterrein wordt eenrichtingsverkeer met de ingang via de Dr. van Helvoortstraat en de uitrit aan de Rechterstraat.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de proef met de blauwe parkeerzones te beginnen tegelijk met de start van de herinrichting van de Markt. Op verzoek van de raad, inwoners en ondernemers is deze proef naar voren gehaald en ingevoerd in een gedeelte van de Rechterstraat en het parkeerterrein bij de Zwaanse brug. Parkeren op het binnenterrein valt daarom buiten deze proef en is daarom betaald.

Om het project mogelijk te maken worden enkele bomen gerooid. Ter compensatie hiervoor worden nieuwe bomen aangeplant in het binnenterrein. Een aantal bomen wordt verplaatst naar de omgeving van de vijver. Over de compensatie van het groen heeft overleg plaatsgevonden met Transitie Boxtel en de Werkgroep Natuur en Landschapsbeheer.

Festival Circolo verhuist naar Tilburg

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Festival Circolo verhuist van Landgoed Velder naar het Leijpark in Tilburg. Dit laat de festivaldirecteur Marc Eysink Smeets middels een mailing weten. De eerstvolgende editie van het tweejaarlijkse festival vindt daar plaats vanaf 12 oktober 2018.

De gemeente Tilburg, Festival Circolo en diverse culturele instellingen gaan een samenwerking aan om het festival in die stad een nieuwe thuisbasis te bieden. Het festival sluit volgens de organisatie goed aan op de Tilburgse circusopleiding in lijn met de Tilburgse Kermis en het Gipsy Festival.

Festival Circolo is in 2007 gestart op Landgoed Velder in Liempde. Het festival groeide van 9.000 bezoekers bij de eerste editie naar zo'n 20.000 in 2014 en 2016.

Ook in 2007 startte in Tilburg de Fontys Academy for Circus and Performance Art (ACaPA). Studenten die afstuderen aan deze opleiding stromen door naar internationale gezelschappen of starten eigen gezelschappen en producties. Festival Circolo helpt daarbij en werkt daarin samen met Tilburgse partners als DansBrabant, De NWE Vorst, Theaters Tilburg en Het Zuidelijk Toneel. Het festival meldt dat de verhuizing een resultaat is van deze samenwerking.

"Festival Circolo verlaat met pijn in het hart Landgoed Velder, Liempde en de gemeente Boxtel", zo valt te lezen in de verklaring. Eysink Smeets laat weten dat het festival altijd zeer gastvrij op Velder ontvangen is. "Ook de gemeente Boxtel heeft zich volop en constructief ingezet om het festival te behouden, maar de artistieke kansen in Tilburg zijn groter", besluit de directeur zijn brief.

De eerstvolgende editie van het festival start op vrijdag 12 oktober 2018 in Tilburg.

Nieuw artikel

Foto: Janne van Bergen-van der Steen

Liempde - Op vrijdag 3 november 2017 zal voor de derde maal de Liempdse Durpskwis worden georganiseerd, een activiteit van buurtvereniging Klein Hoekje Nieuwe Wijk. Ontstaan vanuit de Buurtkwis en nu voor de derde keer voor heel Liempde toegankelijk.

Vanwege het succes van de Durpskwis heeft de organisatie besloten dat een wisselbeker voor de winnaar wel op zijn plaats was. Deze is op vrijdag 30 juni uitgereikt aan de winnaar van de Durpskwis 2016, team van basisschool De Oversteek.

Foto: Janne van Bergen - van der Steen

Inschrijven voor de Durpskwis 2017 kan vanaf vrijdag 1 september 0.00 uur op durpskwisliempde@gmail.com, onder vermelding van de naam van het team, een contactpersoon, een mobiel telefoonnummer en mailadres van de contactpersoon waarop je die avond bereikbaar bent. Inschrijfgeld bedraagt evenals vorig jaar 20 euro per team en dient op de avond zelf contact betaald te worden tijdens het ophalen van de vragen.

Door het geweldige succes van de afgelopen jaren, is besloten dit jaar de kwis open te stellen voor 45 teams. Ervaring leert dat de inschrijving snel vol is, dus zorg ervoor dat je er op tijd bij bent. Inschrijvingen die vóór 1 september binnen komen zullen niet gehonoreerd worden.

De kwis start op 3 november om 19.00 uur en duurt tot 23.00 uur waarna rond 0.30 uur de prijsuitreiking plaats zal vinden bij het Wapen van Liempde.

Meer info en spelregels vind je op www.facebook.com/durpskwis.liemt.

Column Dierenarts

10% korting op het vakantiepakket!
In de vakantiemaanden juni, juli en augustus kunt u een voordelig vakantiepakket bij ons kopen. In dit pakket vindt u de middelen die uw huisdier nodig heeft voor de bescherming tegen vlooien, (hart)wormen, teken, bloedparasieten en eventueel zandvliegen. Compleet op maat voor uw vakantiebestemming en uw huisdier.

Uw huisdier mee naar het buitenland?
Is uw hond/kat gechipt? Heeft uw huisdier een Europees paspoort en is hij of zij gevaccineerd tegen hondsdolheid (rabiës)? Beschermt u uw huisdier tegen parasieten en zandvliegen? Dan kunt u uw huisdier veilig meenemen naar het buitenland. Per land kunnen de eisen verschillen. Voor meer informatie kunt u altijd even bellen met onze praktijk.

Zomertips
Naar het buitenland of niet, met warm weer adviseren wij uw huisdier voldoende afkoelingsmogelijkheden te bieden: creëer schaduwmogelijkheden (laat de hond niet te lang in de zon liggen, ook al doet de hond dit uit zichzelf), zorg dat er altijd (lauw) water beschikbaar is, graaf eventueel een kuil in de schaduw (een zandplek geeft verkoeling), koel uw huisdier af door op pootjes, buik en liezen water te spuiten. En laat uw huisdier zeker niet "even" wachten in de auto.

Voor meer tips en adviezen kunt u altijd bij ons terecht!

Wij wensen u en uw huisdier een fijne en vooral gezonde vakantie toe!

Drie edelhertkalfjes in natuurgebied De Scheeken

Foto: Brabants Landschap

Liempde - De eerste drie edelhertenkalfjes zijn gesignaleerd in natuurgebied De Scheeken, tussen Liempde en Best. In maart werden daar dertien edelherten uitgezet, die nu dus voor nageslacht hebben gezorgd, zo meldt Brabants Landschap.

Na ruim anderhalve eeuw afwezigheid brachten Brabants Landschap en ARK het edelhert begin maart terug in Brabant. De geboorte van deze eerste drie Brabantse edelhertkalfjes is een belangrijk moment voor de groep van dertien edelherten in het gebied. "Als er een kalfje geboren wordt, wordt de onderlinge groepsband sterker", zo laat Brabants Landschap weten. Ook zorgt de geboorte van een kalf ervoor dat de edelherten het gebied echt als hun territorium en leefgebied gaan zien. De komende weken worden volgens Brabants Landschap waarschijnlijk nog meer kalfjes geboren.

Voor wandelaars is het goed om te weten dat een hinde haar kalfje achter laat op een goed beschutte plek in het gebied. Een pasgeboren kalf heeft een schutkleur en is nagenoeg geurloos, waardoor het lastig op te sporen is voor roofdieren. Wandelaars die een edelhertkalfje zien liggen, worden verzocht dit te melden bij Brabants Landschap, maar het kalf verder met rust te laten. De hinde gaat op pad om voedsel te vinden, maar zoekt haar kalf een aantal keren per dag op om te voeden. Moeder en kalf communiceren met elkaar via een speciale roep en vinden elkaar altijd terug. Na één tot twee weken sluit het kalf zich aan bij de groep hindes. Vrouwtjeskalfjes blijven vanaf dan bij deze groep.

Mannetjeskalfjes verlaten na één of twee jaar de groep hindes en vormen dan eerst een eigen pubergroep. Later gaan ze ook deelnemen aan de bronst. De bronsttijd is de paartijd voor edelherten. Mannetjesherten strijden in deze periode op spectaculaire wijze om de hindes. Om indruk te maken, maken ze een geluid dat burlen wordt genoemd. Brabants Landschap en ARK organiseren van half september tot half oktober in samenwerking met SPPILL (Stichting Promotie Projecten Leefbaar Liempde) bronstexcursies om mensen dit indrukwekkende schouwspel te laten beleven.

Ik werk voor Boxtel: Astrid van de Langenberg

Elke doordeweekse ochtend is Astrid van de Langenberg (40) te vinden op de bibliotheek aan de Burgakker. De geboren en getogen Boxtelse werkt hier ruim een jaar, en dat doet ze elke dag met veel plezier. "Mijn werkzaamheden zijn erg afwisseld, ik doe van alles. Dat maakt het erg leuk!

Hiervoor werkte Astrid sinds 2008 bij de bibliotheek in Sint-Oedenrode. Tot ze daar gingen reorganiseren. "Toen zei ik meteen: 'zet mij maar in Boxtel neer, dat is lekker dichtbij!' Daar had ik al vaker gestaan en dat beviel goed. Dus toen ik het na de reorganisatie mocht zeggen, was de keuze zo gemaakt."

Ik ben ondersteunend medewerker dienstverlening; dat betekent dat ik me met van alles bezighoudt. Zodra ik 's ochtends binnenkom, zorg ik dat de nieuwe kranten en tijdschriften op de leestafel liggen, maak ik het koffieapparaat schoon en verwerk ik het binnenkomende transport; dat zijn de in een andere bieb aangevraagde boeken. Ik leeg de buitenbus - de 'brievenbus' waar boeken kunnen worden ingeleverd als we dicht zijn - en verwerk die meteen. Verder zet ik de ingeleverde boeken die in de kast staan weer op hun plek en verzamel ik gereserveerde boeken en zet ze in de reserveringskast.
Vragen over abonnementen en dat soort zaken, daar houd ik me niet mee bezig. Ik werk de zogenaamde 'serviceloze uren', dus daarvoor kunnen mensen 's middags bij de klantenservice terecht."

Foto: willemijn wijdenes

Astrid heeft genoeg te doen dus en dat gaat haar goed af. Al zijn er natuurlijk ook dagen dat het best veel is. "Als het heel druk is en je bent constant bezig, is het natuurlijk zwaarder dan wanneer het rustig is", vertelt ze. "Zo heb je hier altijd pieken en dalen. Dat is voor mij soms lastig, omdat ik snel overbelast ben. Ik heb medicijnen en pijnstillers; mijn spieren zijn snel overwerkt en ik daarnaast nog allerlei klachten als chronische vermoeidheid en chronische dysfonie. Ik heb elke dag pijn, maar daardoor blijf ik niet elke dag thuis zitten."

Haar klachten openbaarden zich toen Astrid de mbo-opleiding directie secretaresse management en organisatie volgde. "Ik was moe en kreeg last van spieruitval", vertelt ze. "Dat begon met een bacterie en sindsdien komt er elke keer als iets onder controle is weer iets anders bij." Astrid werd volledig afgekeurd, totdat ze in 2006 na een herkeuring een re-integratietraject inging. "Zo kwam ik bij de WSD en toen er een vacature vrijkwam bij de bibliotheek in Sint-Oedenrode wilde ik dat wel proberen."

En nu staat ze dus van maandag tot en met vrijdag in de bieb in Boxtel. Wat maakt haar werk nou zo leuk? Astrid: "De afwisseling, het contact met de mensen, even een praatje maken... er komen natuurlijk allerlei mensen in de bibliotheek en er is van alles te doen: van de inloopochtend voor baby's en peuters tot de Taalmaatjes. Dat is erg leuk, want elke dag is anders."


Lennisheuvelaar loopt Vierdaagse voor genezing Huntington

Ad Vermulst, met een foto van zijn schoonzoon Jeffrey en een wandeloorkonde die hij enkele weken geleden behaalde op de Veluwe. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Lennisheuvel - Ad Vermulst loopt, samen met zijn schoonzoon Jeffrey Schenkels en vijf anderen, van 18 tot en met 21 julimde 101e Nijmeegse Vierdaagse. Dat doet de Lennisheuvelaar niet zomaar, maar om geld in te zamelen voor de ziekte van Huntington.

De ziekte van Huntington is een (nog) ongeneeslijke hersenziekte. De symptomen worden vaak omschreven als een combinatie van ALS, Parkinson en Alzheimer. De ziekte wordt ook wel de ziekte genoemd die je laat dansen door ongecontroleerde bewegingen. Huntington is een progressieve ziekte die uiteindelijk tot de dood leidt en een lang en slopend proces heeft.

Vermulst gaat de Nijmeegse Vierdaagse lopen om geld in te zamelen voor de genezing van de ziekte, die binnen de schoonfamilie van zijn dochter voorkomt. Haar schoonvader Ton (57) kreeg zeven jaar geleden te horen dat hij aan de ziekte van Huntington lijdt. Vanaf dat moment brak een spannende tijd aan in de familie Schenkels. Zowel Tons' broers als kinderen werden onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat ook zijn dochter Bianca (29) drager is van het gen dat de ziekte veroorzaakt. Dit betekent dat zij op latere leeftijd de ziekte zal krijgen. Ads schoonzoon Jeffrey (30) is ook getest en draagt het gen voor de ziekte niet. Toch zal er voor hem een zware en moeilijke periode volgen wanneer hij de zorg voor zijn vader en zus op zich zal moeten nemen.

Bij Ton worden de symptomen steeds erger en de zorgen groter. Hij woont sinds juni 2015 in een aanleunwoning vlak bij Odendael in Sint-Oedenrode. Deze woonvoorziening is volledig gelijkvloers, omdat hij steeds vaker valt en dit gevaarlijke situaties op kan leveren. Buitenstaanders denken vaak dat mensen die aan de ziekte lijden gedronken of drugs gebruikt hebben, omdat zij ongecontroleerde bewegingen maken en moeilijker kunnen praten.

Het idee om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte ontstond zo'n 5,5 jaar geleden, toen Jeffrey zich opmaakte om voor het eerst de Vierdaagse te gaan lopen. De afgelopen jaren is al veel geld opgehaald, maar er is meer nodig. Het doel is om dit jaar 5.000 euro op te halen. De teller staat op dit moment al dicht tegen de 1.000 euro.

"Ton kan helaas niet meer meelopen omdat de ziekte flink is verergerd. Maar we maken er met zijn allen het beste van en natuurlijk gaat hij mee om de lopers aan te moedigen", laat Ad weten. Er is nog een lange weg te gaan voor de juiste medicatie gevonden is. De kosten van de zoektocht naar een medicijn worden geschat op 4 miljoen euro. Die medicatie zal voor Ton waarschijnlijk te laat komen, maar misschien is de ziekte bij Bianca nog uit te stellen of te stoppen.

Wil je Ad en zijn wandelteam sponsoren? Dat kan door op www.devierdaagsesponsorloop.nl te klikken op 'Zoek Sponsorloper'. Bij naam vul je Jeffrey Schenkels in. Heb je geen toegang tot internet en wil je toch doneren? Neem dan contact op met Susan Vermulst via 06-10827842. De Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar van 18 tot en met 21 juli.

Voor meer informatie over de ziekte en de speurtocht naar een medicijn kun je kijken op http://campagneteamhuntington.nl. Hier zal al het geld naartoe gaan voor onderzoek.

Vanavond, 12 juli, om 19.30 uur wordt Ad, samen met de andere Boxtelse Vierdaagsewandelaars uitgezwaaid op het Boxtelse gemeentehuis door wethouder Herman van Wanrooij. "Het is een sportieve prestatie die de Boxtelse lopers aangaan en dat is een mooi visitekaartje voor Boxtel", aldus de wethouder.


Jonge scouts bekijken bijen bij St. Ambrosius

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Enkele tientallen scouts mochten zaterdag een kijkje nemen bij Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius in Boxtel. De vereniging had een open dag, en hoewel de plantenmarkt van diezelfde vereniging altijd veel drukker bezocht wordt, vormde de open dag een geschikt moment om eens een kijkje achter de schermen te nemen.

Scouting Boxtel maakte dankbaar gebruik van de mogelijkheid. De open dag begon met een uitvoerige uitleg over de bijen. Imker Wim van der Leest legde aan de hand van foto's zijn kant van het verhaal uit. Daarbij kwamen onder andere de verschillende soorten bijen, het imkergereedschap en hoe je honing maakt aan bod. Twee scouts mochten zelfs in een imkerpak bij de bijenkasten komen.

Een van deze kasten werd geopend en de kinderen keken achter glas hun ogen uit. De verbazing was nog veel groter toen een van de imkers met een bij de zaal in kwam. "Wie wil er een bij vasthouden?", vroeg hij. Maar pas toen hij vertelde dat het een dar was, die dus niet stak, durfden de kinderen het insect over hun hand en arm te laten lopen. "Een dar is een mannetjesbij die voor de paring met de koningin zorgt en voor de juiste temperatuur in de kast zorgt", zo legde de imker uit. Ieder bijenvolk heeft één koningin en wordt er een tweede geboren dat verhuist zij met een deel van het bijen volk of de koningin wordt gedood. De koningin is de enige bij die de eitjes legt.

Foto: Ruud van Casteren

Als een honingraat vol zit dan wordt die uit de bijenkast gehaald, afgestoken met een speciale kam en in een centrifuge of honingslinger geplaatst. Deze slinger zorgt ervoor dat de honing eruit wordt geslingerd, nadat het gezeefd is volgen nog wat handelingen en wordt het uiteindelijk in een potje gestopt.

Ook de belangstelling bij de Kinderboerderij voor landelijke open imkerijdagen was niet zo groot. De Kinderboerderij, die speciaal voor de gelegenheid geopend was, kende wel één drukke plek: het winkeltje, want daar verkocht men ook ijsjes.


6 / 16

Foto: Heemkunde Boxtel

354 Huize Jachtrust
Olieverf, 21 x 26 cm, niet gesign. toegeschreven aan Pierre Janssen
Particuliere collectie

Het huisje met de kolommen

Huize Jachtrust. (Foto Heemkundekring Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

Tot 1970 stond, waar nu de Vicaris van Alphenlaan loopt, dit huisje dat deel uit maakte van een plek dat eertijds Jachtrust heette. In 1963 werd achter dit karakteristieke pandje de nieuwe Mavo-school 'Wiltzangck' gebouwd. Noch voor de nieuwbouw, noch voor de daarop volgende ontwikkelingen, heeft dit merkwaardige huisje feitelijk hoeven te wijken. Het één stond het ander niet direct in de weg, al was het contrast tussen de bouwvorm van het schilderachtige oude pandje, bewoond door Janus Vogels en van het modern gelijnde onderwijsgebouw (architect Strik) wel erg groot.

Letterlijk verdrongen werd het huisje met de kolommen, door de ingrijpende wegreconstructie, die hier nodig werd geacht, in 1970, met het oog op de aansluiting van de nieuwe Schijndelseweg op het punt Brederodeweg-Vicaris van Alphenlaan, waar zich een drukke interlokale verkeersbeweging begon te ontwikkelen. Daar moest ruim baan voor worden gemaakt en dus ging aan de zuidzijde van de Vicaris van Alphenlaan deze, aan de schoolplaats gelegen woning, tegen de grond, evenals het pal bij het kruispunt gelegen witte huisje, waar vroeger de 'reus van Jachtrust' voor stond. Wanneer het huisje met de kolommen werd gebouwd is niet bekend, maar aangezien dit stukje Boxtel vroeger bij landgoed Jachtrust (het huidige gebied van De La Salle) behoorde, laat het zich raden dat het in de negentiende eeuw een jachthuisje, ofwel een rustpunt voor jagers is geweest. Vanwege de enigszins sprookjesachtige vorm noemden kinderen het ook wel 'het huis van Hans en Grietje'.

Juffrouw Jetty neemt afscheid van haar Hobbendonken

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Na 21 jaar les te hebben gegeven op Basisschool de Hobbendonken houdt Jetty van Luijt (62) het voor gezien op haar geliefde school. Deze week gaat ze met vervroegd pensioen, 'en dat is mijn eigen keuze!' Reden voor DeMooiBoxtelKrant om plaats te nemen in de schoolbanken bij juffrouw Jetty. Een vinger opsteken om een vraag te stellen bleek vrijwel onnodig; wat kan deze juf vertellen. Met hart en ziel, zoals zij al die jaren haar vak uitoefende.

"Ik heb altijd met veel plezier voor de klas gestaan", vertelt Jetty. "Maar nu ik de zestig gepasseerd ben, raakt de balans tussen werk en privé verstoord. Dat merkte ik aan het begin van dit schooljaar. Daarbij ging ik met mijn gezondheid kwakkelen. En dus kwam de vraag: wat ga je doen? Ik besloot te stoppen - een moeilijke beslissing, want lesgeven is mijn passie. Maar het werd steeds moeilijker om die passie over te brengen. Daarom is het goed zo: ik wil dat fijne gevoel dat het onderwijs mij geeft vasthouden en niet straks met een slecht gevoel in overspannen toestand mijn loopbaan afsluiten."

Hoge druk
Jetty wist zich gesteund door haar collega's, en niet in de minste plaats door schoolhoofd Henk Verhoeven, die haar in 1996 ook aannam. "Henk heeft ervoor gezorgd dat ik dit jaar op een fijne manier kan afsluiten", vertelt ze. "Ik heb geen eigen groep meer, maar houd me bezig met Remedial Teaching en de toetsing van leerlingen. Zo heb ik contact met de kinderen en ben ik nuttig voor de school, maar ervaar ik niet meer de druk van het lesgeven. Want die is hoog tegenwoordig!"
Het zwaartepunt in het onderwijs is verschoven, van klassikaal naar individueel. Iets wat de juf alleen maar toejuicht, zo vertelt ze. "Kinderen functioneren nu eenmaal niet allemaal op hetzelfde niveau. Het programma wordt veel meer aangepast op de individuele leerling. Dat is goed voor de kinderen, maar daardoor is de druk op de leerkracht wel toegenomen. Mijn jongere collega's, en veel oudere trouwens ook, staan daar fris in. Maar ik zit anders in elkaar, mijn balans dreigde zoek te raken. Ook lichamelijk kon ik het niet meer opbrengen. Het ging allemaal niet alleen ten koste van de kwaliteit die ik wilde brengen, maar ook van mijn gezondheid."

Ouders
Niet alleen het systeem is veranderd, zo signaleert Jetty, ook de ontwikkeling van kinderen en hun ouders: "Vroeger stond je voor de klas, had jij het als leerkracht voor het zeggen en hadden ouders ontzag voor je. Wat jij zei was zo en er kwam bijna nooit een weerwoord. Tegenwoordig is dat gelukkig anders: gezinnen zijn kleiner, ouders werken allebei en staan zelf ook onder meer druk, willen dat hun kinderen - en terecht - niets tekort komt en springen bij alles voor hen op de bres. Ze geven weerwoord en dat vind ik ook heel terecht. Ze vertrouwen ons hun kostbaarste bezit toe en dus hebben we de plicht om aan hen verantwoording af te leggen.
Ik heb altijd heel erg genoten van het contact met ouders, ook als het soms wel botste. Dat losten we dan samen op, met wederzijds begrip. Bij ons op school blijven de ouders niet aan de rand van het schoolplein staan als er iets is, maar lopen ze naar binnen. We zijn een goede school met een goed team. Ik heb veel respect voor Henk en voor mijn collega's. Samen zijn we door moeilijke jaren gekomen en hebben we er altijd voor gezorgd dat het hier op school goed liep."

Voor de klas
De onderwijscarrière van Jetty begon niet in Boxtel, maar meer dan veertig jaar geleden in Nuenen. "Daar ben ik op mijn twintigste begonnen in het onderwijs", zo vertelt de juffrouw. "Maar toen ik mijn eerste kind kreeg, moest ik kiezen, dat was toen nog heel gewoon: fulltime werken of gaan. En dus ging ik, met pijn in het hart. We verhuisden naar Boxtel, waar ik niemand kende. Ik was heel actief met de kinderen, hielp bij de Kinderboerderij en liep mee in de carnavalsoptocht. Het onderwijs bleef wel trekken. Toen de jongste van onze drie kinderen in de kleuterklas zat op de Vorsenpoel, werd ik gevraagd op die school in te vallen in groep 4. Ik was er zo'n twaalf jaar uit, dus dat vond ik wel spannend, maar ik besloot het te doen. Al gauw stond ik in groep 8 voor de klas, toen die leerkracht ziek werd. Zo rolde ik er weer in en kon ik bij de Vorsenpoel in de keuken kijken. Toen er op de Hobbendonken een plaats vrijkwam, begon ik daar in groep 4, met 38 kinderen. Ik werkte parttime en stond uiteindelijk in verschillende groepen. Dat heb ik jaren gedaan."

Muziekles
Later ging Jetty muziekles geven, een enorme passie van haar. "Ik houd van muziek, ik zing in een koor en ben muzikaal klassiek geschoold", vertelt ze enthousiast. "Jarenlang heb ik de leerlingen verteld over componisten en wat hen dreef, heb ik ze uitgelegd wat zingen in een koor inhoudt, wat een alt en wat een sopraanstem is. Ik organiseerde elk jaar een muziekochtend, waarbij kinderen hun muzikale kunsten voor de hele school konden vertonen. Ik genoot daar enorm van. Fluitend ging ik elke week alle lokalen af met mijn karretje vol muziekinstrumenten. Op een gegeven moment werd dat echter te veel. Lesgeven doe ik vanuit mijn gevoel en dat was altijd een feestje. Maar een feestje brengen kost energie en dat ging me steeds minder goed af."

Kleinkinderen
Hoewel de beslissing om te stoppen haar zwaar valt, kijkt juffrouw Jetty ook uit naar haar vrije tijd. "Lesgeven is het mooiste vak van de wereld, je mag kinderen zoveel leren en meegeven. En dat doe ik ook bij mijn kleinkinderen. Ik heb er nu vijf; de oudste is vijf jaar en de jongste bijna één. En nummer zes is op komst. Mijn liefde voor muziek, voor lezen, schrijven en drama, dat kan ik allemaal bij hen kwijt. Daar wil ik van genieten, van mijn gezin. En van niets doen, maar toch zit ik nu soms ook al te denken... misschien ga ik straks wel door met het toetsen van kinderen."
Van stilzitten zal sowieso weinig sprake zijn voor Jetty, die naast bij haar kinderen en kleinkinderen die allemaal niet in de buurt wonen, ook regelmatig langsgaat bij haar moeder van 89, die nog geheel zelfstandig woont. Daarnaast zit ze bij een wandelclub, sport ze twee keer in de week, zou ze boeken in willen spreken voor de blindenbibliotheek en voltrekt ze ook nog huwelijken als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). "Ik krijg nu al de eerste aanmeldingen van kinderen die ik in de klas heb gehad die graag door mij getrouwd willen worden. Dat is echt een kadootje."

Streamers:
'Een feestje brengen kost energie en dat ging me steeds minder goed af'
'Lesgeven is het mooiste vak van de wereld'


Brief aan de meesters en juffen…

Bijna vakantie! DE tijd waarin op Facebook gesponsorde advertenties voorbij komen met inspiraties voor afscheidscadeautjes en bedankjes.

Maar hoe vatten we nu met een geknutseld waxinelichtje of gepersonaliseerde douchegel samen wat jullie voor onze kinderen betekenen? In mijn geval onder andere met tekst. En ik wil het in deze column niet hebben over stakingen, salarisverhoging, meer mannen in het onderwijs, werkdruk, passend onderwijs en politiek. Want wij, de ouders/verzorgers, zijn het er allemaal over eens dat het hoog tijd is dat daar verandering in gaat komen. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon en er is al genoeg over gezegd en geschreven.

Ik wil het hebben over onze dankbaarheid en waardering, die is namelijk heel erg groot en geldt het hele jaar door.
Elke ochtend brengen we onze kroost naar school. We gaan richting huishouden of werk en soms staan we nog even op het schoolplein te discussiëren over onderwerpen als de noodzaak van hulpouders en het gebrek daaraan. Of over de hoeveelheid huiswerk, de wijzigingen die plaatsvinden en dat sommige keuzes van een schoolbestuur of leerkracht iets van ons vragen.

Maar óók hebben we het dan over de klas, het leerklimaat en de leuke lessen. Dat ons kind vorige week zo blij thuiskwam omdat hij/zij iets gaafs heeft gedaan en iets nieuws heeft geleerd. Dat ons kind de spreekbeurt spannend vond en dat jullie hem/haar erdoorheen loodsten en daarmee het zelfvertrouwen een boost gaven.
We praten over de knutselwerkjes die we op de koelkast hangen en over de toffe vader- en moederdagcadeautjes die door jullie zijn bedacht en die met alle precisie door de kinderen zijn gemaakt. Mooi en origineel!
Dit alles zeggen wij als ouders dan tegen onze kinderen en tegen elkaar, maar misschien te weinig tegen jullie.

Aan het einde van de dag staan we weer op datzelfde schoolplein om afspraak-onderhandelingen te voeren met jullie leerlingen.
Soms lopen we ook nog even binnen om te vragen of jullie ‘eventjes ergens rekening mee willen houden’.
Dat doen we omdat we allemaal willen dat onze kinderen krijgen wat ze nodig hebben. Maar ja, met 30 verschillende karaktertjes zijn dat een hoop ‘rekening houden met’ vraagstukken…

Onze kinderen gaan met vallen en opstaan door het schooljaar. Jullie sturen bij, dagen ze uit, geven ze een duwtje in de juiste richting, stimuleren, complimenteren en doen je best om ze te laten ontwikkelen en een glimlach te bezorgen. We zien dat ze veranderen en vertellen aan familie hoe hard er gewerkt wordt in de klas, door onze kinderen en door jullie. En we vertellen aan anderen hoe fijn het was dat er meer tijd werd genomen bij het 10-minutengesprek. In de auto terug naar huis zeggen we dat dan tegen elkaar, en niet altijd (uitgebreid) tegen jullie.

We zijn dankbaar dat jullie elke dag je stinkende best doen voor ons kostbaarste bezit en dat jullie investeren in hun toekomst. We hebben allemaal respect voor het aangaan van de uitdagingen die jullie tegenkomen.
We zeggen dit misschien te weinig, maar weet dat al het bovenstaande verbonden is aan onze douchegel. Het paste alleen niet op de verpakking…

Dank je voor jullie inzet en geniet van een welverdiende vakantie.

Mijn Mooi Boxtel: Corné van der Steen

Foto: Corné van der Steen

Deze foto is eind mei genomen op landgoed Venrode. Een erg mooie plek die we sinds kort ontdekt hebben! Dat er nog zo'n mooi stuk ongerepte natuur bestaat. Heerlijk om op een zomerse dag te wandelen met de honden. Ze kunnen hier heerlijk vrij wandelen en zwemmen.

TipMooiBoxtel: Boxtelaar kampeert graag

Boxtel - Boxtelaren kamperen graag, zo blijkt uit een peiling onder ons lezerspanel TipMooiBoxtel. Wij vroegen hen onder andere wat zij tijdens de zomervakantie gaan doen. 235 panelleden vulden de vragenlijst volledig in. Van de mensen die op vakantie gingen gaf 32 procent aan te gaan kamperen. Dit is fors meer dan het landelijk gemiddelde (24 procent), zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Zaterdag 15 juli begint de zomervakantie voor de basisscholen. Dat betekent voor ruim 55 procent van de Boxtelaren de koffers inpakken en vertrekken. Dit percentage kan nog oplopen, want ruim 16 procent van de respondenten twijfelt nog wat te doen in de vakantieperiode. Dit aantal is in lijn met het landelijk gemiddelde, dat in 2015 volgens het CBS uitkwam op zo'n 68 procent van de bevolking. Van de Boxtelaren geeft 29 procent aan niet op vakantie te gaan, of in ieder geval niet nu.

Van de Boxtelaren die niet op vakantie gaan, geeft een derde (31 procent) aan onvoldoende geld opzij te kunnen zetten om op vakantie te kunnen. Een andere belangrijke reden om niet op vakantie te gaan deze zomer is werk, hoewel het lastig is hier direct cijfers aan te koppelen. 13 procent van de ondervraagden geeft aan zelf tijdens de zomervakantie gewoon te moeten werken, maar van de ondervraagden die een andere reden aangaven waarom zij niet op vakantie gaan zegt een aantal niet te gaan vanwege werk van de partner. Het aantal van 13 procent pakt dus waarschijnlijk wat hoger uit.

Van de vakantiegangers gaat veruit het grootste deel, 60 procent, naar een bestemming binnen Europa. Slechts weinig geënquêteerden lichtten hun antwoord toe, dus het is onduidelijk wat het favoriete vakantieland van onze dorpsgenoten is. Voor de hand ligt dat ook dit in lijn ligt met de landelijke cijfers, waarbij Frankrijk met 18,3 procent van alle vakantiebestemmingen favoriet is. Daarna volgen Duitsland (13 procent) en Spanje (12).

Ruim 32 procent van de Boxtelaren geeft aan de vakantie door te brengen op een camping. Dit is fors meer dan het landelijk gemiddelde. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat zo'n 24 procent van de vakantiegangers het verblijf doorbrengt op een camping. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat het CBS iets andere categorieën hanteert dan wij hebben gedaan. Toch is het verschil significant.

Ook hotels en pensions doen het goed, met 31 respectievelijk 24 procent van de vakantiegangers. Dit is wel in lijn met het landelijk beeld. Wat verder opvalt is dat relatief weinig Boxtelaren gebruik maken van Air B&B: slechts één procent geeft aan dit te doen. Deze getallen kunnen nog op het laatste moment wijzigen: 4 procent van de Boxtelaren weet nog niet waar ze tijdens de vakantie zullen verblijven. Het ligt voor de hand dat deze personen op de bonnefooi naar het buitenland reizen en wel zien waar ze terecht kunnen. Ongeveer 14 procent van de Boxtelaren die op vakantie gaan verblijft in een woning van anderen, meestal vrienden of familie. Ook dit is in lijn met de landelijke trend.

De partner of echtgenoot is ook de vakantiepartner die uit de vragenlijst het vaakst naar voren komt. Bijna de helft (48 procent) van de Boxtelaren gaat met hem of haar op reis. 44 procent van de ondervraagden gaat met het gehele gezin op vakantie. Op een flinke afstand volgen vrienden en vriendinnen (8 procent). Slechts vier op de honderd Boxtelaren geeft aan alleen op vakantie te gaan. Twee procent gaat met een ander reisgezelschap de deur uit. Overigens telt dit aantal op tot boven de honderd procent; er waren meerdere antwoorden mogelijk.

Dat de Boxtelaar trots op zijn afkomst is blijkt ook op vakantie: meer dan 70 procent geeft aan zich op vakantie aan andere Nederlanders voor te stellen als Boxtelaar, Liempdenaar of inwoner van Lennisheuvel. Men schaamt zich dus allerminst voor deze afkomst en gaat er ook vanuit dat de gesprekspartner weet waar onze gemeente ligt. Slechts een op de vijf mensen geeft aan ook Eindhoven of Noord-Brabant te noemen als gevraagd wordt naar zijn of haar afkomst.

Voordat ik naar het jaarlijkse multiculturele festival de Boxtelse Bazaar ga, zit ik nog even in de tuin om mijn column te schrijven. Het geeft al een heerlijk vakantiegevoel, waar ik eerlijk gezegd ook wel aan toe ben. In mijn vorige column schreef ik over de slechte bereikbaarheid van het niet-alarmnummer (0900-8844) van de politie. Afgelopen week bleek dat de nood bij de politie nog erger is zeker nu de vakantieperiode ook daar aanbreekt. In de grote steden is geen tijd meer voor de aanpak van bepaalde misdrijven. De aanpak van misdrijven blijft daardoor ver achter en dat terwijl de meeste politieagenten naar de grote steden worden gestuurd.

Maar het wordt nog erger want naast de landelijke problematiek die al groot lijkt te zijn, hebben burgemeesters van tien gemeenten in Brabant ook nog eens extra de noodklok geluid omdat het hier nog erger schijnt te zijn. Meldingen van wietplantages worden niet aangepakt, aangiftes van mishandelingen blijven liggen en alle eenvoudige misdrijven worden niet eens meer aangepakt. Ondanks alle inzet van de Boxtelse politieagenten die graag alles willen aanpakken, wordt het er hier ook niet beter op.

Onlangs werd door de wijkagent van het centrum nog een oproep gedaan om extra alert te zijn bij het station. Kennelijk worden daar (traditie getrouw zou ik bijna zeggen) veel fietsen gestolen. Omdat de politie de capaciteit niet meer heeft wordt aan jullie gevraagd extra alert te zijn en bij een verdachte situatie direct te bellen met de politie. Mocht je iets zien en je belt met 112, probeer dan zoveel mogelijk bijzonderheden te geven van de situatie, probeer te onthouden hoe de verdachten eruitzien en als zij met een auto zijn noteer dan het kenteken. Als het kan en je durft het probeer dan met je telefoon foto's te maken.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor fietsendieven bij het station, maar in alle situaties. Laten wij met ons allen de politie helpen en samen de misdaad bestrijden. Mocht je bellen met de politie via 112 of 0900-8844 en het duurt lang voor je contact met de meldkamer hebt, wanhoop niet maar blijf zeker voor spoedeisende zaken volhouden. Weet ook dat de politiemensen op straat niet weten welke meldingen binnenkomen bij een meldkamer. De meldkamer bepaalt namelijk waar de politieagenten op straat naar toe worden gestuurd. En ja, als er een aanrijding met letsel is heeft dat een hogere prioriteit dan een inbraak op heterdaad.

O ja, en dan nog dit. Vanaf vrijdag hebben ook onze scholen vakantie. Ga je nog op vakantie, zorg er dan voor dat je huis er niet uitziet als: Wij zijn op vakantie en beste meneer de inbreker u heeft dus alle tijd om onze kostbare spulletjes uit te zoeken. Maak afspraken met je buren, gebruik tijdschakelaars voor je verlichting en laat de post niet opgestapeld en zichtbaar op tafel liggen.

Goede vakantie en nu ga ik naar de Bazaar. De foto's van dit mooie stukje Boxtel zullen ongetwijfeld weer in deze krant te zien zijn.

Mohammed en Soufiane verdienen contract bij Buurtsport Boxtel

Foto: Fam de Jong

Boxtel - Als dank voor hun inzet voor Buurtsport Boxtel (BSB) met hun ramadanactiviteiten voor jongeren kregen Mohammed Kissami en Soufiane Yousfi woensdagmiddag een contract van 12 uur aangeboden van deze organisatie. Het was niet het enige goede nieuws voor de jongens, want zowel Mohammed als Soufiane slaagden dankzij het Ramadan-project voor hun opleiding Sport en Bewegen.

Soufiane en Mohammed haalden de landelijke media met het organiseren van diverse sportieve activiteiten bij Brede School De Wilgenbroek, om zo overlast van op straat rondhangende jongeren in te perken. Het idee was om deze jongeren een plaats te bieden waar zij 's nachts naartoe konden.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Fam de Jong

Terwijl de jongens zichtbaar verbaasd zijn van het aanbod legt Nicole van Spaendonck, van Buurtsport, uit dat uit een eerste evaluatie bleek dat het project zeer geslaagd was. "Er kwamen jongens in de leeftijd van 13 tot 33 op de activiteiten af. Gemiddeld waren er tussen de 40 en 70 personen per avond", aldus Van Spaendonck.

Volgens Van Spaendonck hebben de organisatie van activiteiten, de openstelling van de school, de prijzen voor de winnaars van de zaalvoetbalwedstrijd en de eet- en drinkwaren om en nabij de 2.000 euro gekost. Dit moet gezien worden in het licht dat een breder maatschappelijk probleem, namelijk overlast door op Hoogheem rondhangende jongeren, is opgelost.

Dit blijkt onder andere uit het feit dat de eerste paar dagen van de Ramadan, van 26 tot 30 mei, vanuit Hoogheem nog wel enkele meldingen van overlast kwamen. De eerste dag dat de ramadanactiviteiten bij Brede School De Wilgenbroek begonnen, 30 mei, hielden de meldingen van overlast abrupt op, om niet meer terug te keren.

In september volgt een uitgebreide evaluatie. Daarbij wordt bekeken of ook meisjes die aan de Ramadan meedoen, of Boxtelaren die niet aan de vastenperiode meedoen betrokken kunnen worden bij de sportieve ramadanactiviteiten bij de brede school.

Luchtpost uit Spanje: Hans en Anne-Loes Schellekens

Foto: Familie Schellekens

Spraakverwarring, bekende Nederlanders en Anijs

Je maakt wat mee in een Bed & Breakfast. Met name 's avonds als men onder het genot van een drankje in geuren en kleuren de gebeurtenissen van die dag met elkaar deelt.

Zo hadden we in juni een Vlaamse familie, met de nodige humor, die al vaker geweest is. Zij kennen ons dorpje Arenas en de omgeving en het valt hen direct op als er dingen anders zijn dan anders. Op een gegeven moment zeiden ze dan ook dat ze Litouwers in het dorp gezien hadden. Door de West-Vlaamse uitspraak begrepen wij het niet goed en beaamden dat het inderdaad vrij uniek is dat Lee Towers hier in ons dorpje was. Onze Vlaamse gasten, niet echt bekend met deze zanger keken ons toen al wat vreemd aan, maar goed, het gesprek ging verder. 'ja', zei één van hen, 'in een witte Mercedes…' 'Dat zou goed kunnen', zei Anne-Loes lachend, 'hij heeft ook een gouden microfoon en houdt blijkbaar van dure dingen…' Onze Vlaamse gasten keken nu nog vreemder en de verwarring was op hun gezicht te lezen. Zo ging het gesprek nog wat verder tot tenslotte het kwartje bij ons viel en we met tranen op ons gezicht van het lachen die avond nog wat nummers van Lee hebben beluisterd. Onze Vlaamse gasten waren er na afloop wel van overtuigd, dat die Lee wel een echte wereldster moest zijn, omdat Frank Sinatra toch heel wat nummers van hem heeft gezongen…

Overigens, over bekende Nederlanders gesproken, op het moment van schrijven komen andere gasten terug die zeggen, dat ze zojuist Willeke Alberti hier in de buurt gezien hebben. Ze was waarschijnlijk op vakantie van het geld van Ome Jan…

Zoals gezegd, je maakt wat mee in een B&B, zeker met zulke humoristische gasten…

Maar goed, terug naar dat drankje 's avonds met onze gasten. Daarbij vinden we het leuk om zo nu en dan iets uit de streek op tafel te zetten. Nu wil het toeval dat een kennis van ons, de Vlaamse schrijver Stefan Brijs, een nieuw boek heeft uitgebracht met de titel Andalusisch logboek. Hij vertelt hierin prachtige verhalen over zijn belevenissen in Andalusië sinds hij hier woont.

Stefan onderzoekt graag en zo kwam hij onder meer terecht in het Museo del Anís in de buurt van Córdoba. Prachtig kan hij over dat bezoek vertellen, maar waar het om gaat is, dat hij ook bij mij interesse in deze Spaanse variant van het Franse Pastis opwekte. Je raad het al, het duurde niet lang voordat er een grote fles Anís op tafel stond. Erg lekker maar wel gevaarlijk. Zeker de zoete, dulce variant. Het werd nog gevaarlijker toen onze gasten het voor gezien hielden en ik (Hans) het toch wel zonde vond om dat kleine bodempje dat er nog in zat te laten staan. Laat ik jullie dit vertellen, soms kunnen kleine bodempjes in grote flessen groter zijn dan je dacht en daar kom je pas achter als het te laat is.
Voorlopig houden we het dus 's avonds maar weer gewoon op een 'bekske koffie'.

Hans en Anne-Loes Schellekens-Hulshoff www.casagradable.com

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

AFVALLEN:
wil jij afvallen onder begeleiding van een Cambridgeconsulente op een verantwoorde manier? Bel voor meer informatie 0630212511

Te Koop

NIEUWE DESSOTAPIJTTEGELS in allerlei kleuren/soorten.Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17 Schijndel 06-23034594 Dinsdag en zondag gesloten.

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

AFVALLEN:
wil jij afvallen onder begeleiding van een Cambridgeconsulente op een verantwoorde manier? Bel voor meer informatie 0630212511

Te Koop

NIEUWE DESSOTAPIJTTEGELS in allerlei kleuren/soorten.Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17 Schijndel 06-23034594 Dinsdag en zondag gesloten.

TEKST:

KRALENATELIER Sint-Oedenrode, gewijzigde openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00-16.00u, met af en toe een uitzondering! Dus: bel even 06-31230566

12 / 16

Foto: VVD

Ingrijpende maatregelen Brabantse veehouderij!

Afgelopen week stonden de kranten vol met berichtgeving over de intensieve veehouderij. Een onderwerp, dat ook veel agrarische ondernemers in Boxtel zal treffen, maar tegelijkertijd van belang is voor alle andere ondernemers en het welzijn van alle inwoners.

Vooral in onze omgeving is de dichtheid van bedrijven erg groot. De uitstoot van stikstof en ammoniak neemt niet voldoende af. Als we nu geen maatregelen treffen, zal economische groei onmogelijk worden. VVD realiseert zich, dat veehouders hierdoor in grote problemen kunnen komen. Daarom vinden wij het van groot belang dat er een fonds komt van 30 miljoen euro - waardoor noodzakelijke investeringen eenvoudiger gemaakt kunnen worden - dat ondernemers die willen/moeten stoppen geholpen worden (met ander werk) en dat er voor innovatieve stallen minder bureaucratische regels gaan gelden.

Foto: VVD

Feit is nu, dat de maatregelen die in 2010 afgesproken waren om in 2028 aan de milieureductie te voldoen, niet toereikend blijken te zijn. Dat is de reden waarom ze nu naar voren gehaald worden. Als er nu namelijk niet ingegrepen wordt, kan er aan niemand meer een vergunning worden afgegeven. Niet in de agrarische sector, maar ook niet aan alle andere ondernemers.

In Europees verband zijn er bovendien afspraken gemaakt over de zogenaamde Natura-2000 gebieden. Kampina en Oisterwijkse vennen is er daar een van. In deze gebieden wordt extra streng geregeld hoeveel uitstoot daar mag neerkomen. De beperkte milieuruimte zal dus eerlijk verdeeld moeten worden. Daarom kan VVD het voorstel ondersteunen om inrichtingen, die relatief het meest bijdragen aan de uitstoot, sneller te laten voldoen aan de eisen.

Duurzaam ondernemen heeft de toekomst! Deze maatregelen zijn daarop gericht en iedere ondernemer in welke branche dan ook, zal hier rekening mee moeten houden. Bovendien zijn wij allen verplicht ons te houden aan de regels in nationaal en internationaal verband.

VVD Boxtel wil hierbij graag de volgende opmerking kwijt:
Velen hebben VVD nooit gezien als een partij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Ik kan u verzekeren, dat ook wij onze kop niet in het zand steken en duidelijk voor ogen hebben, dat onze wereld, ons welzijn en dat van onze kinderen en kleinkinderen in grote mate zal afhangen van een duurzame leefwijze.
VVD ziet dit niet als een belemmering, maar als een enorme uitdaging, die de economie prachtige nieuwe kansen en openingen biedt.

Wij wensen iedereen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel een prachtige, zonnige, welverdiende vakantie toe.
Veel plezier en kom allen weer veilig thuis!

Foto: D66

In gesprek met Boxtelaren
We kunnen in Boxtel terugkijken op een maand vol activiteiten zoals de spiegeltent, Beach Break, Tunnel vision, Boxtel en route en afgelopen weekend een geslaagde Bazaar in het Molenwijkpark met prachtig zomerweer. Voor veel mensen een mooie start van de zomervakantie!

In gesprek met
Dat er zo veel te doen is in Boxtel hebben we ook vaak gehoord toen we zaterdag 24 juni weer de straat op gingen om in gesprek te gaan met Boxtelaren. Deze keer hebben we vooral gepraat over lokale thema's en de mensen gevraagd wat ze goed vinden aan Boxtel en wat nog beter zou kunnen. Het werd weer bevestigd dat Boxtelaren graag meedenken!
We hebben veel gesprekken kunnen voeren over uiteenlopende onderwerpen. Boxtelaren zijn over het algemeen tevreden met Boxtel, maar er zijn natuurlijk altijd dingen om te verbeteren. Ook hebben we een aantal toeristen gesproken die hier in de regio op vakantie waren om te genieten van de prachtige natuur en de echte Brabantse gezelligheid. Hun eerste indruk van Boxtel was erg goed.

Opbrengst
Al deze gesprekken kunnen we samenvatten in pluspunten, verbeterpunten en goede ideeën voor Boxtel. Een aantal (veel) genoemde punten op een rijtje:
Pluspunten
+ Veel activiteiten voor verschillende doelgroepen
+ Veel voorzieningen, ook voor kinderen en senioren (sport, onderwijs, cultuur)
+ Communicatie van gemeente gaat steeds beter
+ Goede infrastructuur (station en A2)
+ Duurzaamheid
Verbeterpunten
- Inrichting centrum: veel fietsen, weinig groen, gevaarlijke situaties
- Rolstoeltoegankelijkheid van de openbare ruimte
- Afval op straat in sommige wijken
Ideeën
• Lege winkels opvullen met creatieve opleidingen/bedrijven
• Grote speeltuin met vrijwilligers als ontmoetingsplek voor jonge ouders of een natuurspeeltuin
• Meer sociale evenementen om mensen elkaar te laten ontmoeten

Vervolg
We hebben veel interessante en goede ideeën gehoord en leuke gesprekken gevoerd waar we zeker een vervolg aan zullen geven. We zijn op dit moment druk bezig met het schrijven van het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en kunnen deze ideeën hier zeker bij gebruiken. Maar ook buiten de verkiezingen om blijven we in gesprek gaan met mensen zodat we weten wat er in Boxtel speelt. Daarnaast kunnen we zo de politiek dichter bij de mensen brengen. Hierdoor kunnen we in de gemeenteraad álle inwoners van Boxtel vertegenwoordigen.
Heeft u ons niet gesproken? U kunt altijd met ons in gesprek gaan via mail, Facebook of op een van onze andere activiteiten. Praat, denk en doe mee!

Wij wensen iedereen alvast een fijne vakantie toe, hopelijk wordt het voor heel Boxtel een mooie zomer!

Bekendmakingen week 28

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baroniestraat 35, vervangen carport aan achterzijde woning door een tuinkamer
De Beemden 1, renoveren dak en plaatsen dakkapel op linker- en rechterdakvlak
Boseind 17, bouw opslagruimte
Ladonkseweg 7, plaatsen 13 meter hoge stellingen in bedrijfshal
Molenpad 2, rooien: 1 esdoorn en 2 haagbeuken aan voorzijde appartementencomplex
Onrooi 13, plaatsen 20 zonnepanelen op de grond achter woning
Schouwrooij 2, rooien: 4 moeraseiken uit parkeerterrein
Selissenwal 4, bouw aanbouw achterzijde woning
Smalbroeken, Beerze nabij de Koevoortseweg vervangen houten brug over de Beerze door stalen brug

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Den Achterhof 27 verbouw garage

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Albinonistraat naast huisnummer 69, rooien: 1 es uit groenstrook
Albinonistraat naast huisnummer 111, rooien: 1 perenboom uit groenstrook
Dommeloord tegenover huisnummer 39, rooien: 1 catalpa uit groenstrook
Dommeloord tegenover huisnummer 44, rooien: 1 magnolia uit groenstrook
Hezelaarsestraat 36, bouw woning met bijgebouw
Sint Jorisstraat ter hoogte van huisnummer 19 en 21, rooien: 2 haagbeuken uit trottoir en kandelaberen van 6 andere haagbeuken
Kloosterweide-hoek Brederodeweg-Vicaris van Alphenlaan rooien bosplantsoen
Maria Theresiastraat tegenover huisnummer 55, rooien: 1 kastanje uit plantsoen
Nieuwe Nieuwstraat voor huisnummer 46, rooien: 1 els uit trottoir
De Pellenwever tegenover huisnummer 53, rooien: 1 hazelaar uit parkeervak (boom is dood)
De Voetboog achter huisnummer 16, rooien: 2 tamme kastanjes
Vorsenpoel naast huisnummer 102, rooien: 2 linden langs parkeervakken

Besluit maatwerkvoorschriften Milieubeheer Van Salmstraat 64 te Boxtel
Distrifresh, Van Salmstraat 64, het toestaan van het lozen van afvalwater zonder vetafscheider en slibvangput voor de bedrijfskantine van het bedrijf.

Bestemmingsplannen
Ontwerpbestemmingsplan Bosscheweg 46 Boxtel, het plan maakt de bouw van een nieuwe woning in de huidige achtertuin van de woning Bosscheweg 46 mogelijk. De nieuwe woning zal gericht zijn op de Brederodeweg.

Evenementenvergunningen
Oktoberfest Boxtel bij eetcafé De Oude Ketting, Bosscheweg 74, het evenement vindt een week eerder plaats op vrijdag 20 oktober 2017 van 18.00 uur tot 24.00 uur en op zaterdag 21 oktober 2017 van 17.00 tot 24.00 uur. Hiermee komt de eerder verleende vergunning voor de data 27 en 28 oktober 2017 te vervallen.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
15-07 Den Berg
19-07 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur. LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Foto: Sander van Kasteren

Wijsheid komt met de jaren

FYSIO-TEAM bestaat in 2017 alweer 15 jaar. Al die jaren werkt een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten samen aan de fitheid van hun patiënten. Via columns in DeMooiBoxtelKrant zullen deze fysiotherapeuten je inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Deze week zal Yvonne Sijbers een inkijk geven in haar visie op het omgaan met patiënten met de ziekte van Parkinson.

Wat een geluk! Toen ik hoorde dat er een fysiotherapiepraktijk bij de huisartsen in Liempde kwam, was ik er als de kippen bij. Super leuk om in Liempde te werken; daar waar ik in de loop der jaren een groot netwerk heb opgebouwd en de no-nonsens mentaliteit precies bij mij past.

Als freelance geriatriefysiotherapeute werk ik veel met mensen met de ziekte van Parkinson. Mijn interesse voor deze ziekte werd ooit op een bijzondere manier gewekt. Lang geleden, laten we zeggen: een eindje in de vorige eeuw, leerde ik een geweldige man kennen. Hij was de vader van mijn vriendje en ik dacht: dít is mijn ideale schoonvader. Hij was intelligent en integer en voor wijze raad kon ik altijd bij hem terecht. Dat vriendje werd, zoals dat gaat met kalverliefdes, uiteindelijk een ex-vriendje, maar jaren later liep ik mijn ‘ideale schoonvader’ op een Concours Hippique geheel onverwachts weer tegen het lijf. Ik herkende hem in eerste instantie niet meteen; licht voorovergebogen en met schuifelende, trage en stijve pasjes liep hij daar. Zijn gezicht had weinig mimiek en toen ik hem aansprak, hoorde ik een zachte, bijna onverstaanbare stem. De ziekte van Parkinson.

Hier moet ik meer van weten, dacht ik direct. En dat moet meneer James Parkinson precies tweehonderd jaar geleden ook hebben gedacht; deze James heeft veel mensen geïnspireerd om het ‘Shaking Palsy Syndrom’ nader te onderzoeken en heeft het altijd spijtig gevonden dat hij niet veel heeft kunnen doen om het lijden van patiënten te verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat hij teleurgesteld zou zijn dat de ziekte nog steeds ongeneeslijk is, maar verheugd over de onderzoeken gericht op het welbevinden van de patiënt, diens hogere dagelijkse levenskwaliteit en de wetenschappelijke doorbraken die elke dag kunnen plaatsvinden. Inmiddels is bijvoorbeeld duidelijk dat het dopaminetekort dat bij Parkinson optreedt niet alleen effect kan hebben op het lichaam (stijfheid, traagheid en trillen) zoals men vroeger dacht, maar ook op andere systemen. Zo zijn de eerste symptomen van Parkinson vaak depressiviteit of bijvoorbeeld schouderklachten.

Zelf vind ik het soms schrijnend te merken hoeveel onbegrip er heerst rondom Parkinson. Begrijpelijk enerzijds, omdat het een enorm complexe ziekte is, maar toen ik laatst - in notabene de zorg - iemand hoorde zeggen: “Jawel mevrouw Jansen, u kunt wél beneden naar het restaurant lopen, dat heb ik gisteren zelf gezien”, kon ik alleen maar heel verdrietig worden. Nee zuster, dat kan ze vandaag dus niet! Laten we ons alsjeblieft wat meer verdiepen in de ziekte van Parkinson en begrijpen dat mevrouw Jansen van negentig jaar wéét wat ze zegt. Want het klopt inderdaad dat wijsheid met de jaren komt. Dat had ik aan mijn schoonvader destijds al direct gezien.

Yvonne Sijbers
Master Geriatrie Fysiotherapie, Fysio@casa
Namens FYSIO-TEAM BV
www.fysio-team.nl


'Old school' administratie bij Janneke en Marieke

Janneke (l.) en Marieke werken nog het liefst met grote dossiermappen.

Liempde – Een beetje 'old school' is het wel, als je bij Janneke Tel en Marieke Schalkwijk binnenloopt, met al die ordners die in twee grote kasten staan. In het administratiekantoor aan huis aan de Hezelaarsestraat zijn de twee zelfstandige boekhouders in juni een samenwerkingsverband gestart. Het tweetal benadert de steeds verder geautomatiseerde boekhouders wereld op een klassieke manier en daarbij horen ordners vol met facturen en bonnetjes.

Janneke en Marieke werken samen onder de noemer 'JTBH', maar hebben elk hun eigen bedrijf: Janneke's Boekhouding en @Marie - administraties. De samenwerking is ontstaan toen Marieke en Janneke afgelopen jaar met elkaar in gesprek raakten. Marieke zocht op dat moment naar werk. De klik tussen de twee was er meteen en is ook direct voelbaar als je binnenloopt in het bescheiden kantoor.

Janneke verhuurde zichzelf al als zelfstandig boekhouder en had al een brede klantenkring toen ze met Marieke in contact kwam. "Ik ben in 2014 gestopt met werken in loondienst om me volledig te richten op mijn andere onderneming; een paardenbedrijf", zegt Janneke. "Daarna ben ik vanaf eind 2015 op aanvraag administraties gaan verzorgen."

Het werk leverde uiteindelijk zoveel klanten op dat Janneke het niet meer in haar eentje kon bolwerken. Wat dat betreft kwam de ontmoeting met Marieke en het idee om samen te gaan werken precies op het juiste moment.

Omdat de twee boekhouders eenzelfde kijk hebben op het boekhouden verloopt de professionele samenwerking soepel. "In de boekhouding is erg veel geautomatiseerd", legt Janneke uit, "maar wij zijn boekhouders met een oude ziel. Wij voeren de bedragen en bonnetjes het liefst handmatig in." Marieke vult haar aan: "Een computer kent heel veel goede trucjes, maar kan ook veel fouten maken." Daarbij doelt ze op de onzichtbare fouten die dankzij een verregaande automatisering in een boekhouding kunnen sluipen.

Volgens het tweetal komen zij bij hun samenwerkingsverband regelmatig klanten tegen die van laagdrempeligheid houden. "Ze komen soms met een schoenendoos gevuld met papierwerk bij ons aankloppen", lacht Janneke. Ze ziet daarin dan ook een grote uitdaging; het heropvoeden van klanten zodat die zelf voeling blijven houden bij hun financiën. "Het gaat ons er niet om wat wij voor hen kunnen doen, maar wat de klant uiteindelijk wil dat we voor hem doen", aldus het tweetal.

Wil jij ook gebruikmaken van de diensten van Janneke en Marieke? Neem dan vrijblijvend contact met hen op via info@jtbh.nl of bel 06-28720049.


Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 4 juli
1. T. Daams & H. Schilder 59,38 2. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 56,51% 3. G. Dams & Y. Visser 54,69%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 6 juli
A-Lijn: 1. A. Bosveld & M. Soederhuizen 61,40% 2. M. Klaassen & A. van der Sangen 60,60% 3. W. de Langen & F. Geurts 59,32%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 4 juli
A-Lijn: 1. J. Clercx & H. Peerlings 66,15% 2. L. Weitmann & W. vd Lans 59,38% 3. N. Maas -& J. Peerlings 56,77% B-Lijn: 1. H. Goes & E. Visser 66,25% 2. N. & J. Fischer 55,00% 3. T. van Uden & S. vd Vries 52,92%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 4 juli
1. C. & J. Kerssens 68,33% 2. J. van den Bouwhuijsen & J. Vos 62,92% 3. D. Eltink & H. van Esch 62,15% B-Lijn: 1. R. van den Aker & M. den Ouden 60,42% 2. L. & R. Verstijnen 55,42% 3. A. van Ewijk & G. van Heertum 53,75%

Bridgeclub Liempde, zomerdrive uitslagen 6 juli
1. J. van der Laar/v.d. Bosch & G. van Oirschot 61.46% 2. F. van Roy/vd Meerendonk & J. van Doremalen 57.29% 3. D. Eltink & J. van der Steen/v.d, Meerendonk 55.21% B-Lijn: 1. G. van Wijlick & W. van der Worp 60.83% 2. L. van Asseldonk & M. Legius 58.33% 3. N. vd Meerakker & R. van der Heijden 54.17%

Halfjaarlijkse Kub-examens bij TS.Dekker, uitslagen 4 en 6 juli
Geslaagden met nieuwe Band / Kub-graad:
Alex Beekmans Gele Band Senior
Thelma Kanters Gele Band Senior
Linda Beekmans Rode Band Junior
Dinand Verhoeven Rode Band Junior
Jenthe Herbers Blauwe Band Junior
Fedde Noordhof Gele Band Junior
Cas Dikmans Rode Slip Jeugd
Valerie Verberk Groene Band Jeugd
Isis Schoonis Groene Slip Jeugd
Anabelle Verberk Groene Slip Jeugd
Maxim Genevois Gele Band Jeugd
Mara Kanters Gele Band Jeugd
Kenji van Geffen Gele Slip Jeugd
Jesse Hulscher Gele Slip Jeugd
Kay van den Oetelaar Gele Slip Jeugd
Aleandra van der Langenberg Gele Slip Jeugd
Dina Serhane Gele Slip Jeugd

Honk- en softbal

Ducks, uitslagen 5 juli
Ducks DS1-Cardinals DS1 6-5
Uitslagen 8 juli
PSV PH1-Ducks PH1 2-6
Ducks BM1-MULO BM1 23-20
Cheetahs JH1-Ducks JH1 9-7
Ducks AS1-Blue Lions Tilburg AS1 8-15
PSV AH1-Ducks AH1 12-8
Uitslagen 9 juli
Panters H1-Ducks H2 5-9
Ducks H1-ROEF! H1 9-19
Programma 15 juli
Ducks Softbal U17-1-Jeka U17-1 14:30
Ducks Softbal U17-1-Jeka U17-1 16:30
Programma 16 juli
Gryphons H3-Ducks H2 14:30
Ducks H1-MULO 15:00

Duivensport

Uitslagen PV de Luchtpost
Vlucht Dax 49 duiven 997 Km
1 Comb. van Heesch-Eijndhoven
2-3-7-10 Andre Lucius en Zn
4-6-9 Cees Willems
5 comb. van Rooij-Platenburg

Vlucht Limoges 106 duiven 700 Km
1-6-8-12-15 comb. Noni
2 Berrie van de Brand
3-10 Frans Kapteijns
4 Frans van Laarhoven
5-11-13 comb.van Rooij-Platenburg
7-14 Roland van de Langenberg
9 Theo van de Langenberg

Vlucht Asse Zellik 191 oude duiven 107 Km
1-8-14 Berrie van de Brand
2 Marco en Nicole Verbeek
3-4-5-6-7 Roland van de Langenberg
9-10 Frans van Laarhoven
11-13 comb. van Rooij-Platenburg
12-15 Theo van de Langenberg

Vlucht Asse Zellik 108 jonge duiven 107 Km
1-2-5-6-7-12-13-14 Roland van de Langenberg
3-4-8-9-10-11-15 Berrie van de Brand

Tennis

LTV d'Oggelen, 9 e Unilux Open 2017, uitslagen 30 juni tm 9 juli
De winnaars van Unilux 2017 zijn:
Heren Dubbel 5: Sam Durlinger en Hugo Kroonen
Heren Dubbel 6: Harm van der Pol en Harrie Smits
Heren Dubbel 7: Giel van den Aker en Giel van den Aker
Dames Dubbel 6: Nicole Swinkels en Anne van der Wolf
Dames Dubbel 7: Elles van den Aker en Chrissy Pijnenburg
Dames Dubbel 8: Yolle Dijkers en Nienke Le Fever
Gemengd Dubbel 5: Amber van Beers en Jochem van de Laar
Gemengd Dubbel 6: Astrid Luijten en Hay Luijten
Gemengd Dubbel 7: Laura Vermeer en Frank Vermeer
Gemengd Dubbel 8: Samantha van de Ruit en Ramon Visser

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Regiomix-toernooi 10 juli
1. Jos Kerkhofs 3/25 punten 2. Jo van der Heijden 3/24 punten 3. Toos Luijten 3/18 punten 4. Ben Heutink en Narda van Weert 3/14 punten 6. Netty Leijtens 3/12 punten 7. Hans Westdorp 3/9 punten

De winnaar van vorig jaar, Felix Hazenberg (m.), in actie.

Boxtel - De 26e editie van de Boxtelse Golfkampioenschappen gaat 7 oktober van start. De organisatie sloeg vorig jaar een nieuwe weg in door de wedstrijd op zaterdag te organiseren. Op die manier werd getracht meer jeugd te lokken. Met succes: de winnaar werd uiteindelijk het jonge golftalent Felix Hazenberg.

De ingeslagen weg wordt vervolgd en ook de organisatie, bestaande uit Gerian van Ooijen, Albert Peijnenburg, Adi van Wijk en Angelique Wagenaars, blijft ongewijzigd. Wel worden de nodige aanpassingen gedaan om het kampioenschap voor alle deelnemers leuk te houden. Angelique: "We hebben vorig jaar een enquête onder deelnemers gehouden en daaruit kwam naar voren dat zij het jammer vonden dat ze zo lang moesten wachten voor zij aan de beurt waren." De organisatie heeft daarom nu gekozen voor een 'halve shotgun'. Dit betekent dat op hole 1 tot en met 9 gelijktijdig gestart wordt. De deelnemers rouleren door tot ze alle 18 holes hebben gespeeld.

Ook het feest na afloop van de kampioenschappen is iets gewijzigd. "Uit de enquête bleek ook dat deelnemers niet echt behoefte hadden aan een aansluitend diner. Dat is dus geschrapt." Ook het optreden van een artiest, zoals met Frans Bevers het afgelopen jaar, is dit jaar geschrapt. "Daar bleek niet echt behoefte voor te zijn. Maar er is wel gewoon een leuke feestavond bij En Garde!" Het feest begint om 20.30 uur en is inclusief hapjes. De drank is voor eigen rekening.

Wel is er, in lijn met de vorige editie gekozen voor twee spelvarianten: individueel stableford voor de spelers met een hogere handicap en strokeplay voor degenen die een lagere handicap hebben.

Deelname kost aan het kampioenschap kost 45 euro. De inschrijvingen zijn geopend, zo lang er plaats is, tot 1 september. Er kunnen maximaal 64 spelers op de baan terecht. Om mee te kunnen doen moeten deelnemers minimaal 16 jaar oud zijn en in de gemeente Boxtel wonen. Inschrijven kan door een e-mail met vermelding van je handicap te sturen naar: boxtelsegolfkampioenschappen@gmail.com.

De kampioenschappen vinden dit jaar plaats op de golfbaan in Esbeek en beginnen om 11.00 uur.


Succesvol ONK-weekend voor Kay Karssemakers

Foto: RebaMX

Eersel - Kay Karssemakers, de jonge Boxtelse racer van het HMX Nofear Husqvarna racing team, heeft tijdens het dubbele Open Nederlands Kampioenschap (ONK) weekend twee podiumplaatsen weten te behalen. Op zaterdag werd hij derde in het dagklassement in Lelystad en op zondag sloot hij in Eersel het weekend op een mooie tweede plaats af.

In de tijdtraining zaterdag lagen de eerste vijf tijden dicht bij elkaar. In de eerste manche reageerde Kay, die een vijfde tijd had neergezet, goed op het starthek en op zijn HMX Nofear Husqvarna dook hij op een tweede plaats door de eerste bocht. In de beginfase van de wedstrijd werd hij meteen terugverwezen naar een vierde plaats. Halverwege de wedstrijd schoof de Boxtelaar door naar een derde plaats. Hij kwam, ondanks dat hij niet lekker in zijn ritme wist te komen, op deze plaats over de finish.
In de tweede manche zat Kay er minder goed bij met de start en op een achtste plaats begon hij aan de wedstrijd. De HMX-rijder zette meteen de aanval op de rijders voor hem in en wist in de eerste ronde al op een vierde plaats door te komen. Kay had duidelijk een beter ritme gevonden dan in de eerste manche en halverwege de wedstrijd nam hij met een mooie inhaalactie ook de derde plaats over. Dit wist hij vast te houden tot aan de finish en na een sterke wedstrijd werd hij als derde afgevlagd. Met een 3-3 in de manches werd hij derde in het dagklassement in Lelystad.

Foto: RGP Photo

Op zondag ging het ONK verder in Eersel, de laatste ONK-wedstrijd voor de zomerstop. In de training zette Kay de snelste tijd neer, waardoor hij de pole position in handen wist te houden. In de eerste manche reageerde de HMX Nofear Husqvarna-rijder goed op het starthek en op een vierde plaats begon hij aan de wedstrijd. Kay ging op jacht naar de derde man en nam met succes in de vierde ronde diens plaats over. Hij wist op deze positie de manche met constante rondetijden uit te rijden.
Gedreven stond de jonge racer achter het starthek voor de tweede manche. Als eerste dook hij de bocht in en reed de eerste twee ronden aan de leiding. In de derde ronde moest hij de koppositie afstaan aan de Australiër Jett Lawrence, maar hij bleef hem volgen op een tweede plaats. Na een sterke wedstrijd kwam Kay op een mooie tweede plaats over de finish. Met een 3-2 in de manches werd hij tweede in het dagklassement.

In de tussenstand om het ONK 85cc grote wielen heeft Kay zijn tweede plaats wederom verstevigd. Komende week maakt Kay zich klaar voor de finale van de Dutch Masters of Motocross 85cc in Lichtenvoorde, die wordt verreden tijdens de Zwarte Cross. Eén week later staat de finale van het Europees Kampioenschap 85cc in Loket, Tsjechië op het programma en aansluitend het Junior Wereld Kampioenschap 85cc in Lange, Estland.


Foto: Theo Bense

Pupillen Ducks veroveren kampioenstitel
Dames nipt langs Cardinals, heren verliezen van Roef!

Boxtel - De honkbal pupillen van Ducks wisten zaterdag in een spannende wedstrijd om het kampioenschap titelconcurrent PSV te verslaan. Bas, Sam, Emma, Tren, Tijs, Jesse, Franklin, Olivier, Guus, Jop en Jens sleepten met een mooie 2-6 overwinning de kampioenstitel binnen. De Ducks-dames versloegen eerder die week, op woensdag 5 juli, de Cardinals uit Oss in hun laatste wedstrijd voor de zomerstop. De heren zijn nog niet klaar voor de zomer; zij verloren zondag van Roef! en spelen volgende week hun laatste wedstrijd.

In hun laatste competitiewedstrijd voor de zomerstop troffen de dames van Ducks de Cardinals uit Oss. Hoewel in Oss gespeeld werd, was Ducks toch de thuisspelende ploeg en dus begon Cardinals aan slag. Deze ploeg liet zien voor de winst te gaan. In de eerste inning keek Ducks al snel tegen een 0-3 achterstand aan. Cardinals scoorde drie punten, terwijl Ducks de thuisplaat niet bereikte.
In de tweede inning herstelde Ducks zich. Pitcher Evelien Gerrits stond geen honkslagen meer toe, maakte een vangbal en stuurde twee slagvrouwen met drie slag terug de dug-out in. Ook aan slag liep het nu beter voor Ducks. Colette Wind sloeg een honkslag, maar er kon ook in deze inning niet gescoord worden door Ducks.
Hierna liep het verdedigend weer goed bij de Boxtelse dames en er werd zelfs een dubbelspel gemaakt. Cardinals kon niet meer scoren in deze derde inning, Ducks lukte dit nu wel en scoorde dankzij een honkslag van Laura van Zetten vier punten. Zo werd de achterstand omgebogen in een 4-3 voorsprong.
Tijdens de vierde inning veranderde er niets aan de stand. In de vijfde inning pakte Cardinals de voorsprong terug met 4-5. In de zesde inning begon de tijd te dringen voor Ducks, Cardinals mocht niet meer scoren. Inge van Geel nam het pitchen over. Dit pakte goed uit: al snel vielen drie nullen en Cardinals bereikte de thuisplaat niet. Nu moest Ducks scoren, anders zouden de punten niet mee naar Boxtel gaan. Helaas volgde een grote tegenslag voor Ducks: Van Geel begon in deze een na laatste slagbeurt, maar viel geblesseerd uit. Er werd weer niet gescoord tijdens deze zesde slagbeurt.
Om nog kans te maken op de overwinning moest Ducks het tijdens de laatste inning verdedigend dichthouden. Gerrits moest het pitchen toch weer overnemen, wat zij uitstekend deed. Ze stond geen honkslagen toe en Cardinals kon niet scoren. Nu moest de allerlaatste kans om de overwinning te pakken aangegrepen worden. De slagbeurt begon echter weer tegenvallend voor Ducks: de eerste twee slagvrouwen konden het eerste honk niet bereiken en de overwinning leek verder weg dan ooit. Met twee nullen kwam Ilon van Gurp aan slag. Ook zij sloeg geen honkslag, maar bereikte toch het eerste honk door een fout aan de kant van Cardinals. Vervolgens bereikte Van Zetten op vier wijd het eerste honk. Gerrits deed hetzelfde. De druk was nu enorm. Alle honken waren bezet en Cardinals had al twee nullen gemaakt. Aan slagvrouw Colette Wind de taak om een honkslag te slaan, wat nog niemand lukte op de pitcher van Cardinals, om toch de overwinning binnen te slepen. En dat deed zij. Op haar prachtige en zeer belangrijke honkslag konden twee punten gescoord worden. Hierdoor kwam een eind aan de lange, spannende wedstrijd. Met een eindstand van 6-5 pakte Ducks op het allerlaatste moment toch nog de winst. Beste slagvrouw Ducks: Evelien Gerrits en Colette Wind (.500)

Staand van links naar rechts: Bob Leermakers, Bas Leermakers, Sam Peters, Karlijn van Genugten, Emma Bouman, Tren Verdaasdonk, Tijs Vermaesen, Jesse Vorstenbosch, Mark Peters. Zittend van links naar rechts: Franklin Tjokro, Olivier Bouman, Guus Toemen, Job van de Burgt, Jens Hoogendoorn, Giel Leermakers. (Foto: Karlijn van Genugten) Foto: Karlijn van Genugten

Senioren honkbal Ducks-Roef!
Na de zege tegen de Royals van vorige week waren de Ducks zondag gebrand om ook de pot tegen Roef! binnen te slepen. Na de eerste drie punten te hebben geincasseerd in de eerste inning kwam Ducks terug. Thor van den Dool opende het veld met een harde honkslag langs de derde honkman, waarna Max Denteneer en Rogelio Cicilia hem naar binnen konden krijgen en het eerste punt gescoord was voor Ducks. Helaas kreeg pitcher Jeroen van Nes veel harde en felle honkslagen tegen zich in elke inning en werd het verschil in de stand steeds groter. Ondanks een tweehonkslag van Remco van Nistelrooij werd hij achtergelaten met drie nullen. Na een pitcherwissel kwam Max Denteneer op de heuvel om de wedstrijd te hervatten. Met een aantal veldfouten breidde de gastploeg de score uit tot 13-2. Ducks wist nog dat het vorige week ook in de laatste inning had gewonnen en haalde door goed honklopen en goede honkslagen toch nog zes punten binnen. Aan het einde van de wedstrijd maakte Roef! toch nog de nodige punten en stond het uiteindelijk 8-19. In de laatste kans voor Ducks sloeg Bram van der Horst de bal over het hek en bracht met zijn homerun de stand op 9-19. Daarna viel de laatste nul en was de wedstrijd afgesloten. Beste slagman Ducks: Kees van Dooremalen (3 uit 4, .750 avg).

Merlina Singh wint Jeugdcup met afdeling Zuidwest

Arnhem - De Boxtelse tafeltennisster Merlina Singh heeft afgelopen weekend in Arnhem de NTTB-Jeugdcup gewonnen, een teamtoernooi met de beste welpen en pupillen van Nederland. In een spannende finale won Singh met haar medespeelsters uit de afdeling Zuidwest van de afdeling Noord.

In de Jeugdcup spelen de beste speelsters per afdeling als team tegen de andere afdelingen. Ieder team bestaat uit drie welpen en drie pupillen. De Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB) is onderverdeeld in acht afdelingen. Boxtel valt onder de afdeling Zuidwest. Merlina Singh behoort tot de beste tien welpen van Nederland en was zodoende geselecteerd voor het team van haar afdeling.
Het toernooi werd gespeeld op Sportcentrum Papendal. Zaterdag won de Boxtelse speelster van Taverbo/Sabo samen met haar team van de afdelingen Holland-Noord en Midden. De laatste poulewedstrijd tegen Noord ging nipt verloren.
Op zondag werd Limburg in de halve finale met ruime cijfers verslagen: 11-2. Merlina speelde in dit treffen één partij en wist deze ook winnend af te sluiten. De finale tegen Noord was vervolgens wederom een uiterst spannende wedstrijd. Merlina won een van haar drie partijen en had daarmee een belangrijk aandeel in de 10-10 eindstand. Op gamesaldo ging de eindoverwinning uiteindelijk naar de afdeling Zuidwest.

Kas Beekmans wint in Assen

Kas op weg naar de overwinning. (Foto: Geert van der Tuuk) Foto: Geert van der Tuuk

Boxtel/Assen - Motorracetalent Kas Beekmans is er zaterdag in geslaagd kampioen te worden bij de Battle of the Juniors in Assen. De race werd georganiseerd door de motorsportvereniging KNMV.

Op een door Racekids beschikbaar gestelde originele NSF-motor werd de dag in de regen begonnen. Kas had geen regenbanden tot zijn beschikking, dus moest proberen een goed gevoel te krijgen op slicks.

Met de hoop dat het droog zou worden werd er toch lekker gereden en kwalificeerde Kas zich op plaats nummer acht. Werk aan de winkel dus. Dat kwam helemaal goed. Na twee geweldige inhaalraces kwam hij twee keer over de finish als nummer één.

Kas is superblij met de overwinning: "Het waren echt spannende wedstrijden waar we met vijf man om de koppositie vochten. Na de kwalificaties waar het natuurlijk niet lekker ging dacht ik: een goede start en even alles op alles zetten. Dit pakte twee keer goed uit door mijn inhaalactie in de laatste rondes."


16 / 16

i t n o o f y b a b x a v n o g y b k p
x s h n q f j n e g a w r e d n i k w l
h x p e q f c m l u i e r e m m e r q f
m c f v r b q s i b a d c a p e w k g l
y r l p k m t t p w w b i c b o z r z v
t e e s c w o p n u y s o k j e s e l j
r m s d j g i m n r u o d x u l c q e f
n r q v o t z p e l e g p q q v y v p x
v a y a k m w g s t h p d y y j b z x s
h w s f p y m o x t e y m o n z a b n h
y n t p m h l o u x o r j o e h b h b c
v e n y w p a t c m d e t l r k d x i p
q s a j s n n r u m n n l b c q j z p z
n s k f l a a n k l e e d k u s s e n r
e e i v a t v k l e v v i m g s v f s i
b l d g a g e c o j m m u t s j e t p r
q f e z p p e r o g p c v a p c i l e a
d q l a z z o q d e s h f j w e b g e f
x j f f a n p d m i t o h u e k p s n q
q i i h k a e p g w q i e n s d q v y k

Donderdag 13 juli

Huiskamer; spelletjesmiddag
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Heemkamer
18.30 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Molenroute
18.50uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Vrijdag 14 juli

Heemkamer
10.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Film 'Down to earth'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaterdag 15 juli

Huiskamer: rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 16 juli

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Optreden Stardust Live en New Harvest
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Maandag 17 juli

Huiskamer; spelletjesmiddag
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Dinsdag 18 juli

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Concert dameskoor 'Pro Musica'
20.00 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Woensdag 19 juli

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: kienen, rikken
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Dubbeltjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Route Sint-Petrusbasiliek
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 20 juli

Huiskamer; spelletjesmiddag
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Binnendommeltjestocht
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde


Zaterdag 22 juli

Matineeconcert: Mark Christiaanse
14.00 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Huiskamer: rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Live optreden coverband Out of Order
20.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

23-26 juli

Kermis
Marktplein, Esch

Zondag 23 juli

Braderie
10.00 uur, Recreatiepark Dennenoord, Dennendreef 5, Boxtelaankleedkussen
baby
babyfoon
badcape
box
commode
fles
flessenwarmer
kinderwagen
ledikant
luieremmer
mutsje
romper
slaapzak
sokjes
speen
spuugdoekje
thermometer
wiegje
wipstoel

Foto: Patricia Verstijnen

Patricia van Esch

Mieke Wells-Pennings

Stephan van Eijndhoven