DeMooiBoxtelKrant

6 november 2019

DeMooiBoxtelKrant 6 november 2019


Nieuwe locatie, startpunt én route Heilig Bloedprocessie

Succesvolle verhuizing kleding luidt nieuwe fase in

Boxtel - Meer dan twintig vrijwilligers zetten zich afgelopen zaterdag in bij de verhuizing van alle kleding en attributen van de Heilig Bloedprocessie van de oude locatie in de bibliotheek aan de Burgakker naar het nieuwe onderkomen in het koetshuis aan Duinendaal. De omvangrijke operatie, die succesvol verliep, is de eerste in een reeks veranderingen die de organisatie van de jaarlijkse historische stoet door Boxtel door gaat maken. De meest ingrijpende is wel dat na dertig jaar het startpunt van de Heilig Bloedprocessie weer terug is op Duinendaal, vanwaar de processie door het centrum van Boxtel zal trekken via een nieuwe route. Welke route daarbij precies wordt aangehouden is nog niet bekend, maar daarover zal vanaf begin volgend jaar meer gecommuniceerd gaan worden, aldus het stichtingsbestuur.

Het is alweer vier jaar geleden dat de bibliotheek de huur opzegde van de lokalen die de Heilig Bloedstichting gebruikt in aanloop naar de Bloedprocessie, die plaatsvindt op de eerste zondag na Pinksteren. In de daaropvolgende jaren wordt gezocht naar een nieuw onderkomen. Maar een opslagruimte en werkruimte van omstreeks 70 vierkante meter, het liefst gratis, was niet makkelijk te vinden in Boxtel. Daar kwam verandering in toen een gedeelte van het koetshuis aan Duinendaal leeg kwam te staan, doordat de huisarts die gebruikmaakte van het pand verhuisde naar Villa Nimrod.

De Heilig Bloedstichting verzocht het bestuur van de Heilig Hartparochie om het pand aan te kopen. Het bisdom gaf het parochiebestuur daarvoor toestemming. Zaterdag 2 november was de grote dag en liepen meer dan twintig vrijwilligers trap op en trap af om alle spullen in een van Wasserij Bouwmans geleende vrachtauto en in een transportbusje te laden. De goed georganiseerde operatie, inclusief catering voor de harde werkers, verliep vlekkeloos en om 15.00 uur was alles van de bibliotheek overgebracht naar het koetshuis.
De Bloedstichting gebruikt nu de bovenste verdieping voor de opslag van haar kleding en andere attributen. Een ander deel van de bovenverdieping wordt door de Bloedstichting gedurende tien weken voorafgaande aan de processie gebruikt voor naaiwerkzaamheden.

Nieuw startpunt en route
Het passen en herstellen van kleding; het omkleden op de dag van de processie, alles gaat veranderen, zo laat het bestuur van de Heilig Bloedstichting weten. De grootste verandering die de verhuizing van de kleding en attributen met zich mee brengt is echter dat de route van de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie hierdoor moet worden aangepast omdat in plaats van de Burgakker Duinendaal nu weer het startpunt wordt, zoals dertig jaar geleden.

Gekorte instellingen willen snel duidelijkheid over bezuinigingen

Foto: Rini van Oirschot

Boxtel - Al ruim voor aanvang van de algemene beschouwingen was duidelijk dat er geen reden was voor een 'hosanna'. Boxtel kampt immers met een onverwacht miljoenentekort en daarom moet bezuinigd worden op zo'n beetje alle beleidsterreinen. En dat leidde tot protest vanuit diverse hoeken.

De boodschap die wethouder Financiën Herman van Wanrooij vorige week dinsdag verkondigde was al een poos bekend: er wordt tien procent gesneden op alle beleidsterreinen via een 'kaasschaafmethode'. Dat houdt in dat waar nodig alle extra's worden wegbezuinigd tot enkel de kerntaken van het beleidsprogramma nog overeind staan.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
De delicate kleding van de Heilig Bloedprocessie werd voorzichtig in en uit busjes geladen voor de bverhuizing naar het koetshuis. (Foto: Rini van Oirschot) Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
IVN protesteerde in de raadzaal van de gemeente door Het bewaarde landlied te zingen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Dat dat pijn doet bleek al voor de raadsvergadering begon. In de raadzaal had een groep vertegenwoordigers van IVN Natuureducatie zich verzameld om te protesteren. Tientallen kinderen, ouders en natuurdocenten zongen de gemeenteraad toe met Het Bewaarde Land lied. Het Bewaarde Land is de naam van het populaire natuureducatieproject dat IVN organiseert. Komend jaar stopt de gemeentelijke bijdrage daaraan.

Ook insprekers namens Brede Scholen Boxtel (BSB) en ContourdeTwern, die tien en respectievelijk veertig procent van hun gemeentelijke steun zien opdrogen, meldden zich. En dan heb je nog de tientallen clubs en partijen die zich niet meldden, maar die net zo goed moeten inleveren. Rolstoelvriendelijk Liempde bijvoorbeeld kan niet meer rekenen op de zo gewenste extra bijdrage van 100.000 euro.

Lees verder op pagina 5.

Fanatieke quizers gaan de strijd aan in Liempde en Boxtel

Zowel in Liempde als in Boxtel stortten de enthousiaste teams zich afgelopen weekend vol overgave op de vele vragen en opdrachten, zoals het Boxtelse team Diva's uit het Oosten. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Liempde/Boxtel - To quiz or not to quiz, dat was dit weekend de vraag in zowel Liempde als in Boxtel, waar vele deelnemers zich vol enthousiasme op de vragen en opdrachten van respectievelijk de Durpskwis en de Bokselse Kwis stortten. Op vrijdag stond Liempde en op zaterdag Boxtel, beide tot klokslag 23.00 uur, even helemaal in het teken van lokale weetjes, actueel wereldnieuws, historische feiten en ludieke, soms lastige, opdrachten.

De zevende editie van de Durpskwis in Liempde was goed voor 34 deelnemende teams. De hele avond streden zij vol overgave om de overwinning. Om 01.00 uur werd de winnaar bekendgemaakt en mocht team Kwisutbeter van captain Yvon van den Bosch de felbegeerde beker in ontvangst nemen. In Boxtel, waar een dag later 65 teams deelnamen aan de zesde editie van de Bokselse Kwis, moeten ze nog enkele weken wachten op de uitslag; de winnaar wordt op vrijdag 29 november bekendgemaakt bij activiteitenboerderij 't Dommeltje.

Meer over de Durpskwis lees je op pagina 5, een verslag van de Bokselse Kwis vind je op pagina 3.

Pag. 5 Foto: Reggie van Genugten

Nieuwe Prins in Ploegersland

Pag. 9

Nog meer handtekeningen

Pag. 10 Foto: Cock Stam

Brief van de Sint

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 7 november        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 8 november        Rikken en jokeren in Het Muziekhuis        13.30
Maandag 11 november        Bezoek Bibliotheek, Burgakker 4, open om 13.30 uur aanvang 14.00
Dinsdag 12 november        Biljarten in De Walnoot. 13.30
        Hobbymiddag in De Rots        13.30        
        Kienen in De Rots        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in de Walnoot        13.00-14.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00-20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt 09.00

Dinsdag 12 november        Uitleg levenstestament in De Walnoot        19.30

Eetpunt Elisabethsdael Boxtel Mgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdag        Koffietijd         vanaf 10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdag        Lunch        11.00-15.00
Keuze uit verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades
Maandag t/m vrijdag        Warme maaltijd        12.00-13.00
3-gangenmaaltijd 10 euro, hoofgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

Collectes gemeente Boxtel

Tot en met 9 november        Alzheimer Nederland
11 tot en met 16 november        Het Gehandicapte Kind
18 tot en met 23 november        Nationaal MS Fonds
25 tot en met 30 november        Leger des Heils

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 7 november        Kienen in De Kloosterhof        14.00
Dinsdag 12 november        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 13 november        Wandelen, vertrek vanaf Raadhuis        10.00

Vrouwencontact Liempde

Woensdag 6 november        Kienen in De Kloosterhof        19.30
Vrijdag 8 november        Wandelen met Wiebo vanaf de Vuurput        14.30
Woensdag 13 november        Keezen in De Kloosterhof        19.30

De Kleine Aarde is op zoek naar vervanger voor Helicon

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Hoewel het nieuws dat de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Helicon zich als partners terugtrekken uit het lopende project om De Kleine Aarde nieuw leven in te blazen de gemeente verrasten, berust de consternatie volgens wethouder Peter van de Wiel op een 'miscommunicatie'. Voor Helicon wordt een opvolger gezocht en BOM was formeel nooit als directe partner bij De Kleine Aarde betrokken. Van de Wiel meldde dit dinsdag naar aanleiding van vragen van oppositiepartij BALANS. De wethouder is niet bang dat er meer partijen afhaken.

Anderhalve week geleden berichtte het Brabants Dagblad dat BOM en Helicon zich terugtrokken van het terrein van De Kleine Aarde. De BOM had in de ontwikkeling van het terrein een adviserende rol en liet tegenover de krant weten in de toekomst geen rol meer voor zich weggelegd te zien. Helicon staakte volgens de krant deelname aan Het Collectief, de samenwerkende groep bedrijven en instellingen die De Kleine Aarde ontwikkelen, wegens een gebrek aan studenten.

Wethouder Van de Wiel liet dinsdag tijdens de raadsvergadering weten dat het nieuws hem verraste. Volgens hem was de rol van Helicon al langer onderwerp van gesprek omdat de terugloop van studenten een algemeen bekend gegeven is. Hij meldde dat de gemeente daar formeel geen gesprekspartner is omdat De Kleine Aarde een particulier initiatief is. De partners die zich in Het Collectief hebben verenigd beheren het terrein via een stichting. De projectleider, Pim Ketelaars, rapporteert periodiek aan de gemeente. De wethouder kon dinsdag melden dat de stichting in gesprek was om een andere invulling te geven aan de onderwijsinstelling, zowel met Helicon als met andere onderwijspartijen. Het bericht dat de school zich geheel zou terugtrekken berust daarom volgens hem dus op een 'miscommunicatie'.

Opmerkelijk is dat De Kleine Aarde zelf op haar website duidelijk maakte dat Helicon er toch echt de brui aan geeft. De stichting is op zoek naar een vervangende partij om het onderwijs aldaar in te vullen. Overigens stelt de stichting op haar site ook verrast te zijn door de aangetekende brief die Helicon stuurde om het vertrek aan te kondigen: "Vanuit het bestuur vonden we dit erg jammer. Je bent een partnerschap aangegaan voor tien jaar, daar kunnen best een jaar minder studenten tussen zitten. Het was voor iedereen al merkbaar dat er weinig studenten/onderwijs inzet was maar daar kun je aan werken volgens ons, als de intentie er is."

BALANS maakt zich zorgen de nu ontstane situatie de opmaat is naar het afhaken van meer partijen. Ook de toekomst van de Voedseltuin, waarbij een rol voor Helicon-studenten weggelegd leek, is volgens de partij zorgelijk. Die zorgen deelt de wethouder op dit moment niet. Hij gaf dinsdag aan dat zich sinds de start juist nieuwe partners hebben gemeld om samen te werken in Het Collectief, zoals WSD, Kleine Aarde Netwerk en de Voedseltuin.

Hoewel Van de Wiel geen zorgen heeft over de continuïteit van De Kleine Aarde, kan hij ook geen garanties bieden. Dit omdat de gemeente geen formele rol heeft binnen Het Collectief en het volgens hem dus aan de samenwerkende partijen zelf is om tot een werkbare situatie te komen. Dat geeft ook De Kleine Aarde in haar nieuwsbrief aan: "[We gaan] verder met het inrichten van het gezonde exploitatiemodel." Maar dan wel zonder twee partijen die aan de wieg stonden van de nieuwe start van De Kleine Aarde.

Bokselse Kwis verbindt inwoners van Boxtel

Teamnummer 46, Diva's uit het Oosten. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

65 teams gaan de strijd met elkaar aan bij zesde editie

Boxtel - Met een welkomstwoord van burgemeester Fons Naterop ging zaterdagavond de zesde editie van De Bokselse Kwis van start. In de deuropening van restaurant Kin Khao aan de Markt gaf Naterop het startsein voor het uitdelen van de quizboeken en konden alle 65 teams aan het werk. Tot klokslag elf uur werd koortsachtig gepuzzeld in huiskamers, cafés en clubhuizen.

Teamnummer 46, Diva's uit het Oosten. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

De deelnemers aan De Bokselse Kwis moesten ook dit jaar een quizboek invullen waarin 120 vragen stonden. Veel opdrachten konden in het eigen hoofdkwartier gemaakt worden, voor andere 'missies' moesten de deelnemers de hort op. In de raadzaal van het gemeentehuis kregen de quizzers twintig vragen over nieuws in Boxtel voorgeschoteld.

Burgemeester Naterop trad in de raadzaal op als presentator. Om te voorkomen dat deelnemers zouden spieken, werden alle mobiele telefoons tijdelijk in beslag genomen worden. En als een telefoon rinkelde nam de burgemeester op. "Hallo Pleun. Met Fons. Je zit midden in De Bokselse Kwis. Wie wil je spreken? Nee, dat kan nu niet. Bel straks maar even terug."

Sloopauto's
Op de autovrije Markt startte een uur later een spel dat was bedacht door quizsponsor Olie & Zo. Het bedrijf parkeerde vier sloopauto's op de Markt waarin letters waren verstopt. Teams van vier quizzers moesten de letters zoeken en zo snel mogelijk naar een olieton brengen. Daar moesten met de gevonden letters zoveel mogelijk woorden gelegd worden.

Verschillende deelnemers aan dit spel waren verkleed als Max Verstappen. 'De organisatie vroeg om de Max Verstappen van je team te sturen', vertelde een van de rappe woordkunstenaars. "Daarom heb ik een racepak aan en een integraalhelm op."

In café Le Temps Perdu aan de Markt begon gelijktijdig een wijnproeverij. Elk quizteam vaardigde een 'wijnkenner' af die moest raden welke wijn werd geschonken. Niet alleen de wijnsoort moest ontrafeld worden, ook het wijnland van herkomst en het druivenras. "Niet te doen", bromde een van de deelnemers. "Ik houd meer van bier. Maar ik heb het etiket gefotografeerd en hoop het op Google te vinden. Ik gok op een Spaans wijntje."

Cassettebandje
In het centrum van Boxtel werd op tal van plekken meegedaan aan De Bokselse Kwis. In café 't Geveltje aan de Stationsstraat had team Geen Drank Geen Klank haar thuisbasis. "Die vraag met dat cassettebandje is leuk", vond een van de quizzers. "Maar het was wel een uitdaging om een cassetterecorder te vinden. Gelukkig had mijn vader er nog eentje."

Om klokslag elf uur leverden alle teams hun quizboeken in bij het hoofdkwartier van de organisatie. Daarnaast werden ook de resultaten van enkele doe-opdrachten afgeleverd, waaronder een insectenhotel dat in elkaar geknutseld moest worden voor de Boxtelse imkervereniging Sint-Ambrosius.

Prijsuitreiking
De organisatoren Patricia van Amelsfoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens toonden zich na afloop tevreden over het verloop van zesde Bokselse Kwis. "De Bokselse Kwis verbindt de inwoners van Boxtel", vertelde het drietal na afloop. "Alle teams spelen voor een lokaal goed doel en dragen zo bij aan een dorp waar het nóg fijner wonen is."

De uitslag van De Bokselse Kwis wordt vrijdag 29 november om 20.00 uur bekendgemaakt in activiteitenboerderij 't Dommeltje.

Liemt staat weer in het licht

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Kilometers aan kerstverlichting, ze werden zaterdagochtend weer traditiegetrouw opgehangen in het centrum van Liempde. In alle vroegte trokken tientallen vrijwilligers eropuit met kratten vol lampjes en ladders om samen 'Liemt in het Licht' te zetten.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Tientallen vrijwilligers zetten zich zaterdag in om "Liemt in het Licht' te zetten. Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Liemt in het Licht, elf jaar geleden begonnen op initiatief van de ondernemersvereniging Liempde, is niet meer uit Liempde weg te denken. Elk jaar wordt de dorpskern begin november sfeervol verlicht met tienduizenden lampjes, wat een sprookjesachtig beeld oplevert, zeker zodra de zon onder is. De vrijwilligers van verschillende clubs in Liempde die helpen met het ophangen van de verlichting ontvangen hiervoor 'Op Liemt Gemunt' muntjes, waarmee de clubkas gespekt kan worden. Veel van de vrijwilligers hangen al jarenlang de lampjes op en behoren inmiddels tot de vaste kern.
Eind januari wordt de verlichting weer verwijderd en opgeborgen.

Aandacht voor duurzaamheid voor jong en oud in de bieb

Welke botten vind je allemaal terug in een uilenbal? Op deze en vele andere vragen krijgen bezoekers van de bibliotheek deze maand antwoord. (Foto: Transitie Boxtel) Foto: Transitie Boxtel

Boxtel - In de Boxtelse bibliotheek is in november aandacht voor Nederland Leest met als thema duurzaamheid. Transitie Boxtel heeft een informatietafel in de bieb ingericht en er zijn diverse gratis activiteiten georganiseerd waarbij klimaatvriendelijk leven en biodiversiteit aan bod komen.

Op woensdag 13 november van 15.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen uilenballen pluizen, onder leiding van de Vogelwerkgroep van WNLB. Zij krijgen antwoord op welke muizenbotten er allemaal in een uilenbal, ook wel braakbal genoemd, te vinden zijn. Het is een spannende en leerzame middag, ook voor de (groot)ouders. Aanschuiven na 15.00 is geen probleem.

Voor mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering en die onderdeel willen zijn van de oplossing is er een workshop op zaterdag 16 november van 11.00 tot 12.00 uur. Onder de noemer 'Van klimaatdrammer naar klimaatheld!' geeft klimaatcoach Mirjam Bemelmans haar cursisten bruikbare tips en technieken om hun leven duurzamer in te richten.

Zelfs het bekende Repair Café strijkt neer in de bibliotheek, op dinsdag 19 november van 15.00 tot 17.00 uur. De vrijwilligers van het café staan klaar om spullen te repareren. Bijvoorbeeld lampen, speelgoed, gereedschap, stofzuigers en keukenapparatuur.

Grote vogeltentoonstelling bij De Rots

Boxtel - Vogelliefhebbers kunnen het komend weekend van 9 en 10 november hun hart ophalen in Gemeenschapshuis De Rots tijdens de jaarlijkse vogeltentoonstelling. De tentoonstelling wordt georganiseerd door vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal en is met 1.059 vogels de grootste in onze gemeente en zelfs een van de grootste in de provincie.

Maar liefst 69 inzenders uit heel Nederland hebben brengen samen hun 1.059 mooiste vogels mee naar de tentoonstelling met wedstrijdelement. Dat zit zo: voorafgaand aan de tentoonstelling worden de vogels op donderdag al door deskundige keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers beoordeeld.

Het houden van vogels is populair, maar voor velen onbekend. De leden van Vogelvreugd Ons Ideaal staan echter klaar om de bezoekers van informatie te voorzien over hun passie: het houden en kweken van vogels.

De toegang tot de vogelshow is geheel gratis. De openingstijden zijn op zaterdag van 14.00 tot 22.00 uur en op zondag van 10.00 tot 16.00 uur.

Verzamelaarsruilbeurs De Walnoot

Boxtel - De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars houdt op zondag 10 november een verzamelaars-ruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot. De beurs duurt van 10.00 tot 13.00 uur en entree bedraagt 1 euro voor alle bezoekers vanaf 15 jaar.

Op de immer drukke ruilbeurs kan van alles worden aangeboden. Iedere ruilbeurs krijgt echter een bijzonder thema mee en dat is ditmaal Elisabeth Bas. Naast dat zij een historisch persoon is die afgebeeld werd op een schilderij is haar naam vooral bekend van het naar haar vernoemde sigarenmerk. De sigarenfabriek was gevestigd in Boxtel, vandaar dat er ook een straat naar haar vernoemd is in onze gemeente. Vanzelfsprekend worden sigarenbandjes en andere verzamelitems op de beurs aangeboden.

Verzamelaars die anderen graag met hun verzameling kennis willen laten maken tijdens de ruilbeurs kunnen contact opnemen met voorzitter Ans van den Hout (06-22349559) of secretaris Ria Langenhuijsen (06-23367018).


Lezing over dood, hel en hemel in de kunst bij MUBO

Foto: MUBO

Boxtel - Beeldend kunstenaar Albert Vissers gaat komende zondag, 10 november, van 11.15 tot 13.00 uur in Museum Boxtel (MUBO) met een lezing in op uitingen van dood, hel en hemel in de kunst. Entree is voor kinderen onder de 12 jaar gratis, voor oudere kinderen 2 euro en voor volwassenen 5 euro. Vooraf aanmelden is verplicht en kan op info@muboboxtel.nl of bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Vissers zal in zijn lezing op een aangename, humoristische en aanschouwelijke manier ingaan op hoe kunstenaars zich hebben laten inspireren door het hiernamaals. Eerder dit jaar gaf hij in MUBO al een aanschouwelijke en humoristische lezing over de verering van onze heiligen. De lezing start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur. Kinderen onder de 12 jaar dienen begeleid te worden door een volwassene.

Bloemen- en plantenlezing

Boxtel - De afdeling Het Groene Woud van vereniging Groei en Bloei, de landelijke hobbytuinierorganisatie, houdt op donderdag 28 november een lezing in Gemeenschapshuis De Walnoot. De gratis toegankelijke lezing start om 19.30 uur.

Thema van de lezing is dit jaar 'Bloembollen, welke soorten passen in jouw tuin?' Zoals de naam al aangeeft gaat tuinexpert Marion Vermeulen tijdens de lezing in op verschillende typen bloembollen die passen bij verschillende tuinen. Vermeulen ontwerpt tuinen met haar bureau De Buitenkamer in Gassel.

De lezing is openbaar toegankelijk. Ook hobbyisten die zich niet bij de hobbyorganisatie hebben aangesloten zijn dus welkom.

Kramen te huur voor rommelmarkt in De Braken

Boxtel - In Sportcomplex De Braken wordt op zondag 1 december een grote rommelmarkt gehouden. Tijdens deze markt, die duurt van 10.00 tot 16.00 uur, wordt allerlei koopwaar aangeboden. Er zijn nog enkele kramen te huur.

Meer informatie over het huren van een kraam is te verkrijgen via 06-81135591 of www.vandersteenevenementen.nl. Sportcomplex De Braken is te vinden aan De Braken 1a in Boxtel.

Dansmiddag bij Baanderherencollege

Boxtel - Big Band Boxtel houdt op zondag 17 november samen met seniorenorkest Buchestelle een dansmiddag in het Baanderherencollege. Vanaf 14.00 uur kunnen de voetjes van de vloer in de Tijberzaal van de school. Entree is gratis.

De organisatoren laten weten speciaal voor de gelegenheid goed dansbare nummers te hebben uitgezocht zodat het publiek ouderwets kan dansen op de bigbandnummers van toen.

Vervolg van de voorpagina: Gekorte instellingen willen snel duidelijkheid over bezuinigingen

Maar ook voor andere partijen, zoals de wijkorganen en gemeenschapshuizen hangen mogelijk bezuinigingen in de lucht omdat de wijkbudgetten tien procent naar beneden bijgesteld worden. Hoe deze bezuinigingen echter precies ingevuld worden is nog niet bekend. En die onduidelijkheid roept veel vragen op.
Dat bleek uit het betoog van BSB-voorzitter Lex Meijdam. Als econoom kon hij wel begrip opbrengen voor het feit dat de gemeente moet bezuinigen, maar "het probleem is dat het volstrekt onduidelijk is wat in 2020 van ons als organisatie verwacht wordt", vindt hij. "Het ontbreekt aan duidelijke keuzes en heldere communicatie." Daarover kunnen de tientallen toeschouwers die dinsdagavond in de raadzaal zaten meepraten, want hoewel de gehele gemeenteraad het erover eens was dat Boxtel een financieel probleem heeft, ging de discussie enkel over de stukken die bepalen waar bezuinigd moest worden en niet over hoe dit precies moet gebeuren.

Dat leidde eveneens tot vragen uit de gemeenteraad. Want is het bijvoorbeeld wel verstandig om in een groot centrumproject als Boxtel Binnen de Bruggen de verwachtingen niet alvast wat te temperen nu de financiën onder druk staan? En is het wel een handig signaal van de gemeente om op ondernemersbijeenkomsten gratis notitieboekjes en pennen mee te geven in deze tijden? Oppositiepartijen BALANS en CDA vroegen het zich hardop af.

Toch is ook de wens van de politiek om snel inzichtelijk te krijgen hoe de benodigde bezuinigingen precies vorm moeten krijgen. En daarbij moeten drastische maatregelen niet worden geschuwd. Zelfs op links klonken signalen om eens kritisch te kijken naar het Sociaal Domein in Boxtel. "Niets is meer heilig, GreenTech, ons sociale gezicht", vond Anja van den Eijnden (PvdA/GL). "Samen met inwoners moeten wij moeilijke en belangrijke beslissingen nemen."

Een nieuwe tegenvaller zou er met een nagenoeg lege spaarpot volgens haar toe kunnen leiden dat Boxtel onder Rijkstoezicht komt, als zogeheten Artikel 12-gemeente. "Het zit hem in de combinatie die wij hebben: een lage reserve, een hoog uitgavenpatroon en lage woonlasten", aldus Van den Eijnden. Zij voegde daaraan toe dat dit volgens de accountant juist een kenmerk is van veel gemeenten die af stevenen op ondertoezichtstelling. Ook de VVD waarschuwde het college hiervoor. Dit is in lijn met de verklaring van accountant Deloitte. Die wees er volgens Van Wanrooij eveneens op dat Boxtel een bovenmatig voorzieningsniveau had, waar de burger relatief weinig voor betaalt. En dat is nu precies waar hem de crux zit. "We geven al jaren meer uit dan er binnenkomt", constateerde CDA-raadslid Vera Brouns dan ook droogjes.

En dus zijn er eigenlijk drie scenario's denkbaar bij de aankomende kerntakendiscussie: ofwel Boxtel snijdt in het voorzieningenniveau ofwel onze gemeente schroeft de woonlasten fors omhoog om de inkomsten op te vijzelen. De derde oplossing, een tussenweg, is de meest waarschijnlijke. Hoe dan ook, iedere Boxtelaar zal die gevolgen voelen. En daarmee is de onzekerheid voor de drie afgelopen dinsdag protesterende partijen nog allerminst weggenomen, ook na kerntakendiscussie waarover het volgende college zich naar verwachting in 2021 zal buigen.

Lees meer over het ontstane begrotingstekort op pagina 7

Patrick van de Ven is nieuwe Prins van Ploegersland

Team Kwistut in actie tijdens de Durpskwis. (Foto: Cindy Feenstra) Foto: Cindy Feenstra

Liempde - In een afgeladen vol Ploegerspaleis het Hof van Liempde is zaterdagavond de nieuwe Prins van Ploegersland geïnstalleerd. Z.D.H. Prins Bernardus d'n Urste zal samen met zijn Adjudant Harm komend seizoen de scepter over Ploegersland zwaaien. De spreuk voor komend seizoen luidt: 'Laot Liemt zên, zo ês 'nen eik en 'n ven'.

Patrick van de Ven, zoals Z.D.H. Prins Bernardus d'n Urste in het dagelijks leven heet, is geboren en getogen in Liempde. De eigenaar van Van de Ven Schilderwerken woont er samen met Peggy Vissers en hun dochters Wies en Saar. Ook Adjudant Harm Eijkemans, met wie de prins al vele jaren bevriend is, is zelfstandig ondernemer. De eigenaar van BHE Landbouwmachines, actief lid van de vrijwillige brandweer in Boxtel, woont in Liempde met zijn partner Anne Bressers en hun zoon Raff.
De mannen omschrijven zichzelf als eenvoudige levensgenieters die wel houden van een feestje. Volgens de Ploegers heeft het dorp het goed voor elkaar 'als heel Liempde zich op eenzelfde manier inzet voor familie, vrienden en leefgemeenschap als deze twee. Oftewel: laat iedereen zijn zoals zij dan komt het goed!' Adjudant Harm is dan ook de eik uit de spreuk en Z.D.H. Prins Bernardus het ven.

Adjudant Harm (tweede van links) en Prins Bernardus d'n Urste en hun partners Anne Bressers (l.) en Peggy Vissers (r.). (Foto: Reggie van Genugten) Foto: Reggie van Genugten

De tips die dit jaar verspreid zijn om tot de naam van de nieuwe Prins te komen zijn door Van de Ven zelf opgesteld en bestonden uit zijn favoriete muzieknummers. De muzieksmaak van de kersverse Prins van Ploegersland loopt wijd uiteen en is voor hem een dankbaar onderwerp van gesprek. Het logo dat dit jaar symbool staat voor de regeerperiode van de prins bevat dan ook alle elementen die zijn beschreven: een eik, een ven en een langspeelsplaat. Het lijkt een gezellig en muzikaal seizoen 2019-2020 voor de Ploegers te worden.

Liempde loopt uit voor Durpskwis

Kwisutbeter wint zevende editie met nipt verschil

Liempde - De zevende editie van de Liempdse Durpskwis was afgelopen vrijdag met 34 teams weer een groot succes. Nieuw dit jaar was dat van te voren door middel van een puzzelactie een half uur extra tijd verdiend kon worden. Twaalf teams waren op tijd om hiervoor in aanmerking te komen. Team 'Wij komen er aan' was helaas net te laat, iets wat hen wel heel duur kwam te staan.

Niet alleen moesten er vele vragen worden beantwoord, ook waren er de hele avond punten te verdienen met diverse opdrachten. Zo kwam er vanuit elk team een deelnemer in tirolerkleding om bierpul te schuiven, werden er vogelhuisjes geknutseld, huizen nagebouwd met lego en werden mensen in de krulspelden gezet. Daarnaast gaf een heuse gids een rondleiding aan een lid uit elk team die op heuvelschoenen diende te komen, wat later nodig bleek te zijn om de Keefheuvel over te steken.

Na een hectische avond moesten om precies 23.00 uur de pennen neer en werden de antwoorden ingeleverd. Alles werd direct nagekeken door de organisatie, die om 01.00u de uitslag bekend kon maken. De beker werd uitgereikt aan team 'Kwistutbeter'. De winnaar werd op slechts twee punten gevolgd door 'We komen er aan', dat er bij het verdienen van de extra tijd dus net iets te laat aan kwam. Waar een half uur extra al niet goed voor kan zijn.

De vragen, antwoorden en de uitslag van de Durpskwis staan op www.kleinhoekje.nl/buurtkwis.htm.

Foto: Rini van oirschot

De Oostenrijkse woning

Aan weerszijden van het noordoostelijke uiteinde van de Leenhoflaan staat een groep van zes vrijstaande houten woningen in ruime tuinen. De Leenhoflaan maakt deel uit van een naoorlogse uitbreidingswijk in het noordelijke gedeelte van Boxtel (Selissen), aan de rand van het park Molenwijk, dat in de jaren 30 van de twintigste eeuw werd aangelegd ter plaatse van het gelijknamige landgoed. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog had het dorp zich vooral in westelijke richting uitgebreid, na de oorlog werden ook aan de noordzijde nieuwe wijken gerealiseerd.

De houten woningen aan de Leenhoflaan dateren uit omstreeks 1945-1950 en werden na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog als 'noodwoningen' gebouwd. Boxtel kende toen een grote woningnood. Andere voorbeelden van dergelijke woningen zijn te vinden aan de Eikenlaan, het Ronduutje, de Ons Doelstraat en de Mgr. Wilmerstraat. Ze staan bekend als de zogenoemde 'Oostenrijkse woningen'. Het betreffen montagewoningen, die door het bedrijf N.V. Nederlandse Thermobouw uit Den Haag werden geleverd, maar waren gekocht in Oostenrijk. Dat land kampte na de Tweede Wereldoorlog met een groot voedseltekort en verkocht talloze woningen, waarvoor het land gedeeltelijk in natura werd uitbetaald - groenten, vismeel, aardappelen.

Foto: Rini van oirschot
Foto: Rini van oirschot
Oostenrijkse woning in aanbouw. Foto: Rini van oirschot
Foto: Rini van oirschot

De Oostenrijkse bouwpakketten werden per trein aangevoerd en daarna door lokale aannemers gemonteerd. Deze bedrijven hoefden alleen zorg te dragen voor de fundering, de riolering, de schoorsteen en de dakpannen. De N.V. Nederlandse Thermobouw verzorgde de import en leverantie van de woningen, die werden aangekocht van de 'Thermobau G.M.B.H.' te Wenen. Rond 1948 waren er in Nederland al 800 'Thermohuizen' gebouwd, in 1949 stonden 1200 huizen op het uitvoerprogramma. Ze verrezen onder andere in Den Helder, Renkum, Wageningen en Zutphen. Het product dankte zijn naam vooral aan het 'Thermoprincipe', een bijzondere isolatiemethode door middel van thermofolie, die in de 13,5 cm. dikke thermowanden was verwerkt. Naast de hoge isolatiekwaliteiten werden de woningen gewaardeerd vanwege de snelle lever- en bouwtijd, de zeer praktische indeling en de ruimte. De woningen in Boxtel zijn van het type 'Nederland 2'.

Het voorbeeld aan de Leenhoflaan heeft het voor de noodwoningen karakteristieke sobere uiterlijk, zonder specifieke stijlkenmerken. De houtdelen zijn verticaal geplaatst en het pand staat op een betonnen fundering (met plint in baksteen). Deze fungeert tevens als een tegen houtrot beschermende plint. Een eenvoudig zadeldak met pannendekking herbergt de bovenverdieping.

Bron: Monumentencommissie Boxtel
Cultuurhistorisch onderzoek Oostenrijkse woningen in de gemeente Kaag en Braassem (stichting meerwonen.nl).

Drie ateliers openen de deuren

Boxtel - Drie ateliers op Havervelden 4 in Boxtel houden open huis op zaterdag 16 en zondag 17 november. Op de eerste etage van het daar gevestigde Javalo Dak- en Gevelsystemen tonen Josje Dormans, Marja Konijn en Lidy Ietswaart hun werk.

Josje Dormans maakt in atelier SjamaniTas allerlei producten van leer, oa trommeltassen, en in combinatie met andere natuurlijke materialen toegepaste kunst. Zij geeft ook les in het maken van tassen en klein leerwerk.

Marja Konijn verwerkt in SaraMare wol en textiel tot schilderijen, bloemen en lijkwades. Zij toont een bijzonder en omvangrijk, kleurrijk oeuvre vol spiritualiteit en creativiteit.

Lidy Ietswaart heeft met li design een keur aan struisvogelproducten in huis en maakt tassen van oa struisvogelleer. Zij heeft daar nu kleinkunst aan toegevoegd. Die brengt zij onder de noemer lidemari art.

De drie ateliers doen 16 en 17 november mee met het Landelijk Atelierweekend. De openingstijden zijn zowel op zaterdag als op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Begrotingstekort; hoe ontstond het en wat kan onze gemeente eraan doen?

Boxtel - Begin dit voorjaar werd duidelijk dat Boxtel, na tegenvallers in het Sociaal Domein en een lagere uitkering van het gemeentefonds dan verwacht, tegen een enorm begrotingstekort aanliep. Nog dit jaar moest daarom een gat van 2,5 miljoen euro gedicht worden.

De acute problemen ontstonden toen dit voorjaar bleek dat het gemeentefonds, goed voor zestig procent van de inkomsten voor Boxtel, landelijk 218 miljoen euro minder uitkeerde dan geraamd. Dat zorgde ervoor dat er tonnen minder werden uitgekeerd dan waar Boxtel op rekende. Dit is het directe gevolg van de 'trap op trap af' methode die het Rijk hanteert: heeft de Rijksoverheid weinig uitgaven, dan wordt ook de uitkering van het gemeentefonds naar beneden bijgesteld. De denkwijze hierachter is dat als het Rijk weinig uitgeeft, gemeenten dat ook niet hoeven.

Er is echter een complicatie: dankzij de stikstofproblematiek (PAS-problemen) liggen talloze bouwprojecten ter waarde van zo'n 14 miljard euro stil. Daaronder vallen ook grote infrastructurele projecten. Het Rijk heeft daardoor dit jaar fors minder uitgaven, terwijl gemeenten daar niet van profiteren. Sterker nog: Boxtel wordt dankzij de PAS op extra kosten gejaagd in bijvoorbeeld het Programma Hoogfrequent Spoor terwijl de uitkering uit het gemeentefonds dus lager uitvalt dan verwacht.

Financieel ging het al een tijdje niet goed in Boxtel. Vanwege de decentralisatie van Sociaal Domein en Jeugdzorg in 2015 loopt een zelfbenoemde 'sociale gemeente' als Boxtel tegen problemen aan. Problemen die worden verergerd door het feit dat het gemeentefonds minder uitkeerde dan verwacht werd. Ook het gegeven dat jeugdzorginstelling De La Salle in Boxtel gevestigd is jaagt onze gemeente op kosten. Jongeren die daar verblijven ontvangen vaak langdurige, verplichte en complexe zorg. En dat is duur.

Boxtel is, net zoals iedere andere gemeente, verplicht jeugdzorg te verlenen aan haar inwoners. De kosten daarvan lopen fors in de papieren, tienduizenden euro's, soms tonnen per kind. Om de tekorten op te vangen moest onze gemeente al diverse keren een greep doen op de Algemene Reserve, de gemeentelijke spaarpot. Die begint nu echter ook een kritiek niveau te naderen.

Bovendien is onze gemeente verplicht die zorg in de zorgregio, samen met gemeenten als Boxmeer, Den Bosch en Sint-Michielsgestel af te nemen. Samen hebben die gemeenten ruim 600.000 inwoners. Boxtel pleit er al jaren voor om de inkoop van zorg op een andere manier in te richten. Dit moet er niet alleen voor zorgen dat er meer en eerder zicht komt op de kosten, maar ook dat die eerlijker verdeeld worden naar gelang de zorgvraag binnen de verschillende gemeenten. Zo ver is het echter nog niet. De andere gemeenten zijn nog niet klaar voor de wijzigingen die Boxtel zo graag ziet. En onze gemeente heeft, met 'slechts' 30.000 inwoners, weinig te vertellen binnen de regio. "Of ik nu op die tafel gaan staan. Dat is het lot van een regeling waarvan wij maar een heel klein deel uitmaken", verzuchtte de wethouder vorige week.

Bezuinigingsopties
De gemeente heeft geen directe invloed op de uitkering van het gemeentefonds. Natuurlijk wordt via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overleg gevoerd met het Rijk. De uitkomst daarvan laat echter te lang op zich wachten om een acuut begrotingstekort, zoals Boxtel heeft, op te lossen. Ook is het té onzeker of er überhaupt extra geld via die weg te verkrijgen is.

Een structurele verhoging van de onroerende zaakbelasting (OZB) is ook een optie. Dit is zoals de naam al zegt een belasting op onroerende zaken zoals grond en woningen. Het is de grootste eigen inkomstenbron van de gemeente, goed voor zo'n tien procent van de jaarlijkse baten. Vorige week dinsdag werd dit voorzichtig geopperd door verschillende fracties om eens te kijken of de gemeente kan schroeven aan deze belasting, maar D66-fractieleider Jos Hegeman realiseerde zich dat er een jaar voor de verkiezingen waarschijnlijk niet heel veel animo voor deze impopulaire ingreep is. Toch gebeurt het vaker dat de OZB, als belangrijke inkomstenbron, fors omhoog gaat.

Wethouder Financiën Herman van Wanrooij relativeert bovendien de inkomsten die gegenereerd kunnen worden door de OZB omhoog te schroeven: zo'n 70.000 euro voor iedere procent verhoging. Tóch is ook een kleine stijging een goed middel om langetermijnprojecten te financieren. Bedragen van wegenbouwprojecten wordt over verschillende jaren uitgesmeerd, waardoor jaarlijks 70.000 euro in een periode van tien jaar ineens de aanleg van een weg van zeven ton mogelijk maakt. Daar komt bij dat een stijging van de OZB met tientalen procenten regelmatig voorkomt als een gemeente in geldnood komt.

De OZB zou in Boxtel met zo'n 30 procent moeten stijgen om het begrotingstekort op te vangen bevestigt ook Van Wanrooij. En dat is voor vrijwel iedere partij te veel. Daarom is gekozen om eerst te bezuinigen op andere terreinen. De nu gehanteerde 'kaasschaafmethode' is een monnikenwerk geweest voor wethouder Financiën. Er is gekozen om ieder beleidsterrein tien procent te laten inleveren om zo tot een evenredige en politiek verdedigbare bezuinigingsronde te komen. Daarvoor moest Van Wanrooij de boer op bij alle politieke fracties om een brede steun te krijgen voor zijn plannen. Op die manier probeert de gemeente een lijn aan te brengen die ook als het volgende college op haar plek zit doorgezet kan worden. Door te snijden in alle beleidsterreinen kan op de meerjarenplanning een bescheiden plus genoteerd worden om de reserves aan te vullen. Ook blijft er op deze manier geld over om beleid uit te voeren en het volgende college ruimte te geven dit ook te doen.

Wethouder Marusjka Lestrade wordt op 'haar' beleidsterrein Sociaal Domein zwaar geraakt. Welzijnsinstantie ContourdeTwern wordt niet alleen voor tien procent gekort op de subsidie, maar ook alle extra taken worden wegbezuinigd. Volgens de wethouder is er op dit moment écht geen andere keuze. Dat komt omdat het bieden van onder andere jeugdzorg en WMO verplichte taken van de gemeente zijn en bovendien ook nog eens verplicht moet worden ingekocht binnen de eigen regio. Veel gemeentelijke taken op haar domein maken onderdeel uit van soortgelijke gemeenschappelijke inkoopregelingen. Omdat op alle mogelijke taken binnen het sociaal domein al zo'n tien procent bezuinigd werd, óók op de structurele subsidie ContourdeTwern. Dit was nog onvoldoende, waardoor ook alle aanvullende subsidies komen te vervallen. In totaal levert de welzijnsinstantie volgens de gemeente zo'n vijf ton in, op een totaalbedrag van 1,7 miljoen euro.

Lestrade wil nog met de welzijnsorganisatie in gesprek over de hoe-vraag over die niet-structurele bezuinigingen, zo gaf zij vorige week dinsdag aan. Maar omdat de gemeente de beurs niet kan trekken betekent dit dat er vooral nagedacht moet worden over efficiencyslagen, innovatie en een cultuuromslag. Lestrade had voor alle insprekers dan ook een duidelijke boodschap: "Je kunt niet overal voor naar de gemeente kijken." Wel beloofde zij de raad dat geen enkele Boxtelaar tussen wal en schip zal vallen.

Kerntaken
Naast bezuinigen op lopende overheidstaken is in Boxtel gekozen om ook dit takenpakket kritisch tegen het licht te houden. Als voorbeeld worden bijvoorbeeld de kosten die de gemeente maakt voor het onderhoud van het Dommelbad genoemd. En ook ander gemeentelijk vastgoed zoals Villa Pfaff kan wellicht verkocht worden. Deze discussie wordt echter over de verkiezingen heen getild. Je zou kunnen zeggen dat dit een politieke truc is om zo niet afgestraft te worden voor het nemen van impopulaire maatregelen. Toch is de keuze te verdedigen: Het afstoten van kerntaken is een belangrijk proces en is er niet bij gebaat om in politiek te verzanden. Een partij die roept dat de gemeentelijke belastingen niet omhoog zullen gaan zal waarschijnlijk stemmen winnen, maar kan die belofte niet waar maken. Naar verwachting hakt het nieuwe college begin 2021 knopen door voor wat betreft de kerntaken van onze gemeente.

Een allerlaatste optie om de financiën op orde te krijgen is het worden van een Artikel 12-gemeente. Het Rijk keert dan extra geld uit met als doel de gemeente weer financieel gezond te maken. Dit gaat echter wel ten koste van een groot deel van de zelfstandigheid van de gemeente. Volgens Van Wanrooij is dit eigenlijk niet echt een realistisch scenario. Bovendien voorziet hij dat de Artikel 12-status óók zal leiden tot de door het gemeentebestuur zo ongewenste OZB-stijging van zo'n 30 procent.

Is er dan alleen maar slecht nieuws? Nee. De uitkering uit het gemeentefonds steeg echter per saldo wel. Bovendien zal de kerntakendiscussie ervoor zorgen dat hoofd- en bijzaken van elkaar gescheiden worden. Tenslotte zat er voor Boxtel ook nog een eenmalig meevallertje in van bijna één miljoen euro. Het gaat daarbij om een compensatieregeling vanuit het Rijk voor jeugdzorg. Dit bedrag wordt, conform een afgelopen dinsdag aangenomen CDA-motie, gebruikt om de Algemene Reserve te ontzien.

BREINGEHEIMEN

Vroeger wilde ik kostte wat het kost bij onze Gemeente Politie werken. De held uithangen. In een hippe Volvo 340. Droeg jaren lichtblauwe bloesjes. Korte mouwtjes. Borstzakken (voor de bonnenboekjes). Iedere week knipte ik de 'Politieberichten' uit de krant: "Ook dit jaar oud-op-nieuw weer lekker rustig". Plakboeken vol.

En toch ging ik voor een ik-weet-niet-wat-ik-later-worden-wil-achtige-studie. Waar? Eindhoven. Opbrengst? Een vracht aan illusies en lege handen. Resultaat? Geen politieman. Conclusie? Zo gaan die dingen.

Gelukkig is het nog niet te laat. Door de tekorten in het onderwijs mogen ouders tegenwoordig voor de klas staan. En wie weet vervangt straks de loodgieter de internist en de timmerman de chirurg. Bouwvakkers, uw kostje is gescharreld. Spijkers met koppen. Hopla met koelbox, een halve mik, twee blikken haring in tomatensaus en gevulde thermoskan op het ziekenhuis aan. Handen aan het bed. Opereren of repareren. Wat maakt het uit joh. Handige jongens en meisjes kunnen ze overal gebruiken.

Nou hebben we één geluk. De kranten kopten dat leraren massaal uit de steden trekken, richting de dorpen. Als het allemaal wat te lang duurt, zal ik hier in Tilburg eens wat gaan folderen en missiewerk voor Boxtel verrichten. Nou weet ik dat zelfs KLM-stewardessen al langere tijd de weg naar het Boxtels basisonderwijs weten te vinden. Ons dorp gaat zo een mooie toekomst tegemoet. Goed nieuws dus. En ach, anders trommelen we Dick Advocaat op voor een tijdelijke klus.

Of het ook allemaal zo makkelijk is? Ik weet het niet. Zolang we bepaald entertainmentnieuws maar niet al te serieus nemen. Laten we er de grap van in blijven zien mensen. Laatst nog:

Wisten jullie dat Marco Borsato een relatie had met een pianiste?
Moeten we dat verhaal niet eerst eens toetsen
?

Niet dat nu nieuwszenders om de wekelijkse 'gebraden-haan-prijs' moeten strijden met populaire teksten als:

- Nieuwe bordjes op NS voor een rookvrij perron: Check In - Shag uit
- Vroeger was Marco Bakker en Annie Schilder
- George snapt de Clooney
- Ach het zal mij en Frank Boeijen

Vindt u trouwens deze grappen leuk? Dan adviseer ik u een avondje naar een quiz van The Brain te komen. Presentatoren Marc & Kiske zitten vol breingeheimen. Ze steken al tijden in bloedvorm. Morgen is het trouwens weer zover. Er is vast nog een tafel-voor-vier over. Wel efkes reserveren.

Hun gevleugelde vragen beantwoord ik in de quiz standaard met: "geen idee, maar ik weet wel dat Guus Meeuwis." Geintje mannen. Van der Meijden humor. Ik zal mijn snavel verder houden.

Een typische The Brain-vraag: waar staat de mooiste boom van de wereld? Het antwoord zou kunnen zijn: Ohio, uit de film Shawshank Redemption. Ik durf te beweren dat hij zelfs staat in onze eigen Dommelbimd. Echt waar. Zeker omdat de filmboom inmiddels gekapt is.

Maar goed. Zet de fiets bij het Jacob-Roelandslyceum en loop verder naar Stapelen. Vur d'n bocht links het loopbrugske over. Volg het pad. Links staat ie. De hoogste. "Gullie zultum dan vaneigens zien."

Komt u met de auto: dan is er vast iemand die op uw cabriolet?
Of ge komt nie. Da kan natuurlijk ook.
"Onbekend maakt dan wel onbebimd."

Ruud

Mijn Mooi Boxtel: Sunny J. Benna

Kalksheuvel, Boxtel. (Foto: Sunny J. Benna) Foto: Sunny J. Benna

Elk najaar, tijdens het voorbijgaan, valt mij dit kleurrijk en pittoresk tafereeltje aan de Kalksheuvel op. Iets wat je niet letterlijk kan zien, vooral de aandacht en oog voor details om er iets moois van te maken maakt het zo mooi.

Ook bewoners Vic. van Alphenlaan en Mgr. Wilmerstraat voeren actie tegen verkeerssituatie

Marita Vanlommel (r.) overhandigt de handtekeningen van de bewoners van de Vicaris van Alphenlaan en de Mgr. Wilmerstraat aan Pierre van Oord, die ze samen met de handtekeningen van de bewoners van de Baroniestraat aan wethouder Herman van Wanrooij aanbiedt. Foto: nvt

Boxtel - Hoewel de aandacht met name uitgaat naar de Baroniestraat, hebben ook de bewoners van de Vicaris van Alphenlaan en de Monseigneur Wilmerstraat zich aangesloten bij het protest tegen de verkeerssituatie in (het verlengde van) hun straat. Alle inwoners van deze straten, op één uitzondering na, hebben hun handtekening aangeboden aan de wethouder, aan wie zij om een duurzame verkeersoplossing voor de Oost-Westas vragen.

Nadat bewoners van de Baroniestraat aankondigden verkeerswethouder Herman van Wanrooij op 23 oktober een brandbrief aan te bieden, hebben de bewoners van de Vicaris van Alphenlaan en de Monseigneur Wilmerstraat zich aangesloten bij de actiegroep, die zich Bar en Boos noemt. Ook in deze straten werd gestart met het inzamelen van handtekeningen. Dat leverde 60 handtekeningen op die op 23 oktober aan de wethouder aanboden werden. Omdat hun straten niet uitdrukkelijk genoemd werden in de berichtgeving in deze krant vragen zij alsnog aandacht voor de hoge opkomst, juist óók vanuit hun straten.

Tijdens verkeerstellingen dit voorjaar reden per etmaal ruim 8.000 auto's door de straten en dat zorgt voor de nodige overlast zoals onveilige situaties, net zoals in de Baroniestraat. Bewoners van de Vicaris van Alphenlaan en woordvoerders namens bewoners van die straat en de Monseigneur Wilmerstraat Marita Vanlommel en Frans van Loon memoreren aan een aantal ernstige ongelukken: "Ter hoogte van de afslag Koppel/Vicaris van Alphenlaan alleen al dit jaar, aldaar twee ernstige ongelukken met de fiets." Ook kwam een aantal jaren geleden een voetganger om het leven bij een aanrijding in de straat.

Toen de bewoners de handtekeningen ophaalden werden met name de hoge snelheid waarmee automobilisten vanaf de dinorotonde naar het stoplicht scheuren, hard rijden over de parkeerstroken en het lange wachten tot voetgangers de straat kunnen oversteken genoemd als grote ergernis. Ook geluidsoverlast is bewoners van de Vicaris van Alphenlaan en de Monseigneur Wilmerstraat een doorn in het oog.

Met de verenigde actie van bewoners van de drie straten willen de bewoners samen een signaal afgeven dat ook hun geduld op is. Verkeersoplossingen werden al eerder aangekondigd, maar laten nu op zich wachten omdat het verkeersplan Move'31 op losse schroeven is komen te staan omdat de landelijke stikstofproblemen ervoor zorgen dat Programma Hoogfrequent Spoor, waarop de Boxtelse verkeersoplossingen zijn gebaseerd, een jarenlange vertraging heeft opgelopen.

Wethouder Herman van Wanrooij zegde eerder al toe in overleg te gaan met buurtbewoners om zo mogelijk toch tot een oplossing te komen. Wel temperde hij de verwachtingen, want veel geld heeft de gemeente niet. Ook moet ervoor gewaakt worden dat door in de drie straten de verkeersproblemen op te lossen op andere plekken in Boxtel onevenredig grote verkeersoverlast ontstaat.

We zijn niet winterklaar!

Foto: Jan van der Steen

Tuinwerkers oogsten prei, bladselderij, knolvenkel, boerenkool en knolselderij. De Voedseltuin staat nog vol oogstbare groenten en de nieuw ingezaaide winterreuzen en winterpostelein groeien voorspoedig. Ons plan om langer in het najaar en de winter verse en gezonde groenten te leveren aan de Voedselbank lijkt goed te werken. We hebben naast lenteprei en zomerprei ook winterbestendige prei aangeplant. De boerenkool oogsten we heel gedoseerd: elke twee weken de onderste twee bladeren voorzichtig afknippen. De planten groeien stevig door en hebben nu al meer bladeren opgebracht dan vorig seizoen.

Tegelijkertijd zijn we druk met elkaar aan het praten over het teeltplan voor 2020 en moeten de lege teeltbedden winterklaar gemaakt worden. Wat gaan we in 2020 meer of minder aanplanten? Welke gewassen gaan we vervangen of nieuw uitproberen?

Onze aardbeien hebben een uitbundige zoete oogst gegeven. Maar juist omdat de Korona-aardbeien zo groot en zo zoet zijn, waren ze heel kwetsbaar tijdens het plukken en het transport naar de Voedselbank. Elk klein deukje gaf gelijk gisting en zo'n aardbei was maar één dag houdbaar. We hebben om te leren vast vijf plantjes van een nieuw ras aangeplant, ook lekker zoet maar kleiner en steviger.

De pompoenen zijn heel gewild. We hebben dit jaar de soort Solor geteeld. Die geeft pompoenen van 1 tot 1,5 kilogram, dat past goed in de fietstas van de cliënten van de Voedselbank. Ze zijn drie tot vijf maanden houdbaar, dat is ook belangrijk. De schil is zacht en eetbaar en daarmee gemakkelijk te bereiden. Dus we gaan door met Solor, maar gaan er ook de soort Fictor bij zetten: dan hebben we nog betere bevruchting en een vroegere opbrengst en kunnen we langer pompoenen oogsten.

In november zijn we naar winterwerktijden gegaan: niet meer elke werkdag open, maar gericht op maandag en woensdag oogsten voor de Voedselbank en op de andere dagen volgens afspraken werken aan winterklussen. De teeltbedden die leeg komen krijgen een dikke laag natuurcompost en worden afgedekt met stro of bladeren. Zo spoelen de voedingsstoffen niet weg en slaat de bodem niet dicht door regenbuien.
Nee, we zijn niet winterklaar. We werken de hele winter door. Dik aangekleed oogsten we wintergroenten en verwennen we onze bodem zodat we gereed zijn voor een nieuw groeiseizoen. Alleen bij code oranje of een dikke laag sneeuw op de tuin blijven we thuis met hete chocomelk bij de warme kachel.

Welkom op de tuin
Winteroogster, compostkruier of klussenman, je bent welkom op de Voedseltuin: https://voedseltuinboxtel.nl/

Maria van den Hoogen
Tuinleider Voedseltuin Boxtel op De Kleine Aarde

St.Willibrordus sluit jubileumjaar feestelijk af

Foto: Muziekvereniging St.Willibrordus Esch

Esch - Muziekvereniging St.Willibrordus uit Esch vierde afgelopen zaterdag haar 70-jarig jubileum uitbundig in Dorpshuis De Es. Vele tientallen bezoekers zorgden ervoor dat het feestje bovendien goed bezocht was. Het concert vormde de afsluiter van het jubileumseizoen van de Essche vereniging.

Dat er afgelopen zaterdag wat te vieren was was alleen al te merken aan de line-up van het concert. Zo prijkten naast St.Willibrordus namelijk ook de namen van de lokale artiesten Fam. van Gerven, Joni van Grinsven, Fred Bergman en Guus Doggen op de affiche. De avond werd geopend met een optreden van de slagwerkers. Daarna kwam het fanfareorkest, vergezeld van de verschillende muzikale gasten aan bod. Het concert werd afgesloten met een medley van Guus Meeuwis. Dat luidde een eveneens gezellige afterparty in.

Het concert diende in de eerste plaats als een bedankje voor alle sponsoren die 'hun' muziekvereniging een warm hart toedragen. Ook andere belangstellenden waren echter welkom. Het concert vormde eveneens een afsluiting van een geslaagd jubileumjaar.

Win kaarten voor spectaculaire ijsshow

Foto: Theater in tekst

Jim Bakkum en Bettina Howerda op glad ijs

Den Bosch - Het showbizzkoppel Jim Bakkum en Bettina Holwerda begeeft zich binnenkort op glad ijs. De musicalsterren doen namelijk mee aan de grote sinterklaas-schaatsshow Sint on Ice. Een spectaculaire show die drie dagen te zien is in het Autotron in Den Bosch. DeMooiBoxtelKrant mag 1x4 kaartjes weggeven.

Jim kijkt er enorm naar uit om aan de voorstelling mee te doen. "Het is leuk om in een ijsshow te staan, leuk om een Sinterklaasshow te spelen en natuurlijk ook om dit samen met Bettina te doen. We doen dit eigenlijk nooit omdat het met ons gezin lastig te organiseren is maar omdat dit slechts drie dagen is, is het goed te doen en daardoor heel speciaal", aldus de musicalster.

In Sint on Ice zijn Jim en Bettina de presentatoren maar uiteraard wordt er ook gezongen. "Ik speel dat ik niet kan schaatsen. Dat komt goed uit want dat kan ik ook helemaal niet zo goed", lacht Jim. De voorstelling Sint on Ice wordt volgens Bakkum flink aanpoten. "In drie dagen spelen we zeven voorstellingen. Zelf heb ik nog nooit een kindervoorstelling gespeeld, maar van mijn vrouw Bettina die in Woezel en Pip speelde, weet ik dat kinderen een dankbaar publiek zijn. Je moet bij een mooi liedje geen daverend applaus verwachten maar ze genieten altijd wel met volle teugen."

Volgens Jim wordt Sint on Ice één groot feest. "De pieten doen stunts op het ijs en dat is natuurlijk heel spectaculair en natuurlijk komen de leukste sinterklaasliedjes voorbij. Het wordt echt een feestje", zegt hij."Sint on Ice is ook een familiefeest dat leuk is voor de kinderen vanwege Sinterklaas en de pieten maar ook voor de ouders die een spectaculaire ijsshow kunnen verwachten."

Zelf heeft Jim goede herinneringen aan het Sinterklaasfeest dat thuis altijd uitgebreid werd gevierd. "Ik ben echt opgegroeid met Sinterklaas. Een feest thuis, maar ook bij opa en oma. Bettina en ik doen dat met onze eigen kinderen (Lux, Posy en Molly) niet anders. Het is een groot feest met cadeau's en vooral veel gezelligheid."

Sint on Ice is alleen op 22, 23 en 24 november te zien in het Autotron in Den Bosch. Voor kaarten en informatie kijk je op www.sintonice.nl.

Lezers van deze krant maken kans om 1x4 kaarten voor deze voorstelling te winnen? Wil jij kans maken?Stuur dan een e-mail naar prijsvraag@boxtelmedia.nl en wie weet ga jij naar Sint on Ice.

Ingezonden brief: Bladkorven

In DeMooiBoxtelKrant van vorige week spreekt Gerard Smits de SP aan op het beleid van de verdeling van de bladkorven, met name voor de wijk Oost. Naar aanleiding van zijn verhaal en de vele klachten die wij hierover te horen kregen bij onze buurtenquête in Boxtel Oost, heeft onze gemeenteraadsfractie vragen gesteld aan de gemeente. De gemeente stelt in haar antwoord dat bewoners op de hoogte zijn van de nieuwe manier van inzameling door berichten op de website en Facebook. Daar valt het een en ander op af te dingen, want niet iedereen heeft een computer of zit op internet en veel mensen zitten niet op Facebook. We hebben met de enquête kunnen vaststellen dat verreweg de meeste mensen niet op de hoogte zijn van de verandering. Wij vinden dat de gemeentelijke communicatie hier tekort is geschoten.

Wijkbewoners willen graag meewerken aan het schoonhouden van hun straat of buurt. De mensen waren tevreden met de inzameling via de bladkorven. Als er dan een drastische wijziging van dit systeem komt dient de gemeente alle beschikbare informatiekanalen aan te boren om daarover goed te communiceren en uitleg te geven. Dat houdt in dat de gemeente bewoners ook bijtijds had moeten informeren via de plaatselijke kranten. Dat had veel onduidelijkheid en onbegrip weg kunnen nemen, veel gebel naar de gemeente kunnen voorkomen en wellicht kunnen leiden tot meer draagvlak en medewerking van burgers. Overigens hebben wij er begrip voor dat bladkorven niet meer geplaatst worden als er ander groenafval in gegooid wordt, hetgeen leidt tot extra werk en kosten. Maar in Lennisheuvel één, in Munsel één, in Oost twee, in Selissenwal drie en in Liempde zeventien korven? Dat leidt bij ons en veel mensen tot onbegrip.

Wellicht kunnen er in een aantal wijken alsnog extra korven geplaatst worden. De bladeren worden vanaf half november door de WSD opgehaald. Dat geeft de gemeente alsnog de mogelijkheid om mensen ook via de kranten te informeren. En hopelijk leidt de evaluatie tot een betere communicatie volgend jaar en een aanpassing van het beleid.

Willem van Meurs, voorzitter SP Boxtel

Ingezonden brief: Sinterklaas komt naar Boxtel

Foto: Peter de Koning

Eindelijk komt hét feest van het jaar weer dichterbij zodat we hier in Madrid kunnen gaan aftellen naar ons verblijf op Kasteel Stapelen in Boxtel! En wat kijken we daar weer naar uit! Dit jaar is het gelukkig voor het vijfde jaar mogelijk om in het kasteel te verblijven met al mijn Pieten. Met het toenemende aantal gezellige bezoekers op Stapelen groeien we langzaam een beetje uit ons jasje, denk ik. Daarom ga ik dit jaar maar eens op zoek naar een grotere locatie in Boxtel. Want aan dat dorp en haar prachtige omgeving ben ik inmiddels erg gehecht geraakt. Maar dat is van latere zorg…

Om het allemaal dit jaar weer voor elkaar te krijgen zijn de Magazijnpieten al tijden bezig met de voorbereidingen. Ze raken na vijf jaren de tel echter een beetje kwijt. Rekenend op wederom een kleine 6000 bezoekers omvat 'de inpaklijst' voor ons verblijf op Stapelen zo'n 100 kilogram strooigoed, 350 speculaaspoppen, 3000 mandarijnen, honderden rollen inpakpapier, et cetera et cetera. Het duizelt mij van de hoeveelheden cijfers en letters die heel de dag voorbijkomen; 200 banketstaven hier, 150 kilo wortelen daar. Hoofdpiet schrijft alles netjes voor me uit in duidelijke letters. Want voor je het weet stuur ik kilo's haas mee in plaats van kaas voor de Pietenlunch en krijgt Naud in plaats van Maud een barbiepop. Nou moet tegenwoordig alles natuurlijk wel genderneutraal verkrijgbaar zijn... maar... dat is een andere discussie. Het mag duidelijk zijn dat het een chaos is hier om de voorbereidingen te treffen!

Terug naar cijfers en letters want dat is wel het thema dit jaar hoor. We hebben de Pieten onlangs extra bijles gegeven om ze berekeningen te kunnen laten maken van de hoeveelheden en gewichten van alle spullen die naar Boxtel moeten worden verscheept. Zoals je wellicht weet wordt onze aankomst op 16 november in Nederland dit jaar eerder een 'road trip' dan een 'boot trip'. We varen namelijk met de boot naar de haven, stappen in de trein naar Apeldoorn en varen dan op 17 november weer met de boot richting Boxtel. Dat vraagt om efficiënt vervoer! Want hoe krijg je anders 1072 broodjes, 574 krentenbollen, 12 kilo boter, 13 kilo kaas, 7 kilo ham, 6,5 kg snijworst, 36 liter chocomelk, 10 liter melk, 54 liter jus d 'orange, 9 flessen ranja, 890 rietjes, 500 servetten richting Boxtel? En hoe kunnen daar ook nog 5000 zakjes strooigoed, 3000 Pietenboekjes, stickers en wensenlijstjes bij? Náást alle cadeaus voor de kinderen?? Dat wordt een ramp! Stel je het eens voor, dat wordt minder cadeaus meenemen. Pieten die na het gesjouw geen kracht meer hebben om de daken op te gaan. En Amerigo die al door zijn hoeven zakt als ik er op zit (maar... dat kan ook aan de luie kilo's van de afgelopen maanden liggen), die trekt dit nooit.

Dus wat heb ik gedaan toen de Pieten Rekenkamer mij dit dramascenario schetste? Precies. Mijn goede vrienden van Boxtel Vooruit gebeld en besproken wat wij konden doen. Gelukkig hadden zij een oplossing weer eens voor handen; de Vrienden van Sint in Boxtel! Alle bedrijven en organisaties in Boxtel die ons een warm hart toedragen willen ons ook dit jaar weer helpen. Fantastisch toch? Zo spelen zij ook een beetje voor Sinterklaas; zij leveren ons alle spullen die we nodig hebben op het kasteel zodat wij genoeg ruimte overhouden voor alle cadeautjes. Zodat we er samen weer een feest van kunnen maken daar op het kasteel... een feest met de hoofdletter F! Dat gaat dus helemaal goed komen. Ik ga snel inpakken en hoop dat ik ook op een bezoekje van jullie kan 'rekenen'?
Tot ziens bij Stapel op Sint!

Sinterklaas

Informatieavonden bij het Elde College

Schijndel - Op donderdagavond 21 november en dinsdagavond 26 november zijn leerlingen van groep 8 en 7 en hun ouders welkom op de Informatieavonden van het Elde College in Schijndel. Ouders krijgen voorlichting over het voortgezet onderwijs en de verschillende brugklastypen. Voor de leerlingen van groep 8 en 7 zijn er speciale lessen waarbij op een leuke manier kennis wordt gemaakt met de school en het voorgezet onderwijs.

De avonden worden twee keer georganiseerd en zijn identiek. Dat betekent dat één bezoek volstaat. De avond start om 18.30 en eindigt om 20.15 uur en vindt plaats op het Elde College in Schijndel. Aanmelden voor de avond gaat via www.eldecollege.nl/infoavond. Voor de leerlingen uit groep 8 die de smaak te pakken hebben, heeft het Elde College ook Minilessen op de agenda staan. In Schijndel op woensdagmiddag 11 december en op 5 februari. In Sint-Michielsgestel op woensdagmiddag 12 en 19 februari. Tijdens een speciaal middagprogramma wonen kinderen lessen bij. Leerlingen die mogelijkerwijs tweetalig vwo willen gaan doen, zijn welkom tijdens Cool Campus in Schijndel, ook op 11 december en op 5 februari. Aan de hand van uitdagende workshops die een link hebben met de Angelsaksische cultuur, maken de groep 8 leerlingen kennis met het tweetalig vwo. Uiteraard staan de open dagen ook op de planning. Deze vinden plaats op vrijdag 24 en zondag 26 januari in Schijndel en op 2 februari in Sint-Michielsgestel.

11 / 20

Lieve lezer,

Als je dit leest, heb je je broekriem waarschijnlijk net een gaatje strakker gedaan. En dat is ook goed natuurlijk, want burgerplicht enzo. We moeten allemaal efkes mee krom liggen, zodat de gemeente z'n financiën weer op orde kan krijgen. Een hels karwei, want ze komen toch wel wat slordige miljoenen tekort.

Het blijft natuurlijk een raar verhaal: 'opeens' is er een begrotingstekort. Hoe ken da nou weer? Wel effe zuur zeg. Het kwam de wethouders en ambtenaren van Markt 1 ook wel rauw op hun dak vallen. Dát wordt effe een paar maandjes zelf betalen bij de vrijmibo in het dorp. En bij de domibo. En bij de womibo.

Maar Boxtel zou Boxtel niet zijn, als de oplossing niet simpel en gauw gemaakt was: korten over de gehele linie. Oftewel, de burger betaalt. Niet te verwarren met de burger van de ambtenaar in het eetcafé, die meestal ook door de burger wordt betaald. Maar dat terzijde.
Tot zover een herkenbaar verhaal, met een herkenbare en pijnlijke oplossing. Allemaal een bietje meer betalen, niemand blij. Ware het niet dat wij ons in een unieke situatie bevinden. Een situatie die een groot deel van de financiële tekorten kan oplossen: we krijgen namelijk Esch erbij.

Door de gemeentelijke herindeling hebben wij trotse Boxtelaren het buurtschap Esch weten te annexeren – iets waar natuurlijk eígenlijk niemand op zit te wachten. Dat hoopje ellende, die vlek op de kaart, dat gehucht Esch onderdeel van onze trotse gemeente? Je zou er bijna van gaan verhuizen.

Maar deze situatie biedt wel mogelijkheden. Want laten we eerlijk zijn – het is wél een valt-je-zomaar-in-de-schoot-situatie. Wat mij betreft is de oplossing namelijk simpel: we verkopen Esch!
Het lijkt me de meest logische en werkbare oplossing. Want laten we elkaar heel eerlijk in de ogen aankijken – wat hebben we nou concreet aan Esch? Ik bedoel, behalve als sluiproute naar Vught dan? Ik zeg: opdoeken die handel. In de etalage ermee. Misschien wil Vught Esch wel kopen. Al zou ik niet weten wat ze ermee moeten. Misschien kunnen ze dat knollenveld van de Essche Boys gebruiken als oefenveld voor MOP. Wie weet.

Hup, in de verkoop ermee dus. Hoeven wij hier onze broekriem niet zo strak aan te trekken én worden we niet overspoeld door de Essche provincialen in ons moderne centrum. Wat levert dat stuk braakliggend terrein dat zich een dorp noemt eigenlijk op? Daarmee moeten we die 3,5 miljoen euro op het begrotingstekort toch wel voor een déél kunnen vullen?

Ik zet mijn broekriem vast een stukje open. Laat de welvaart maar beginnen.

Liefs,
Bets

Wie volgen Jeugdprins Cas dn Urste en Adjudant Tim op? (Foto: Hans van Doorn Fotografie) Foto: Hans van Doorn Fotografie

Verkiezing Jeugdprins(es) van Ploegersland

Liempde - Het carnavalsseizoen van Ploegersland gaat zondag 10 november van start met de verkiezing van de Jeugdprins(es). In Ploegerspaleis Het Hof aan de Nieuwstraat 43 in Liempde vindt vanaf 13.00 uur de verkiezing plaats. Dan krijgt Liempde antwoord op de vraag welke jonge Liempdenaar samen met Prins Bernardus d'n Urste (zie pagina 5) de scepter zal zwaaien over Ploegersland.

Dit jaar gaan 25 kinderen de strijd met elkaar aan. In een leuke en ludieke verkiezing gaan zij uitmaken wie de opvolg(st)er van Prins Cas d'n Urste wordt. De verkiezing bestaat uit een blunder en een playback act. De vijf beste kandidaten vertellen vervolgens waarom zij graag Jeugdprins(es) van Ploegersland willen worden. Nadat de deskundige jury de winnaar bekend heeft gemaakt wordt deze samen met de Jeugdraad en Jeugdgevolg officieel geïnstalleerd.

Deelnemers
De kandidaten die dit jaar aan de verkiezing deelnemen zijn: Anne van Geffen, Arwen Hooijmans, Bowe van Abeelen, Cas van den Heuvel, Demi Verhoeven, Elin Traa, Evi Spijkers, Guusje Aarts, Ilja Schoenmakers, Indy Schoenmakers, Inge van de Laar, Inge van der Pasch, Isabelle van Gastel, Isabelle Zijlstra, Jente Hensen, Jente Kastelijn, Jill van de Wetering, Kay van Boxtel, Loes Melis, Loris van der Heijden, Niels Verhagen, Ruud van der Made, Sem van Abeelen, Thijs Jansen en Ynez de Grauw.

Kom kijken
De verkiezing op 10 november in Ploegerspaleis Het Hof begint om 13.00 uur. De zaal gaat open om 12.30 uur. Benieuwd hoe de kandidaten er uit zien en naar hun motivatie om mee te doen? Ga dan naar http://ploegers.nl/ploegertjes/jeugdraad/.

Foto: Gerard Schalkx

Erfgoedvereniging Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info of via e-mail naar info@kekliemt.nl. Alle reacties staan vermeld op de website van Kèk Liemt, www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de werkgroep collectiebeheer van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt.
Fotograaf: Gerard Schalkx

Foto: Gerard Schalkx

Erfgoedvereniging Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info of via e-mail naar info@kekliemt.nl. Alle reacties staan vermeld op de website van Kèk Liemt, www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de werkgroep collectiebeheer van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt.
Fotograaf: Gerard Schalkx

12 / 20

Aanvullingen week 44
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Molenstraat 6, veranderen winkel in woning
Vekemans van Lieshoutlaan 1, rooien: 1 beuk en 3 inlandse eiken uit achtertuin

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Mijlstraat 88, aanleg zonnepanelen in wei achter zwembad

Verkeersbesluiten
Parkeerplaatsen elektrische auto Rozengaard
Parkeerplaatsen elektrische auto Van Randerodestraat

Publicaties week 45
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Boerhaavestraat 2, rooien: 1 boom uit voorerf en 1 boom uit achtererf voor aanleg inrit en aanbouw woning
Boerhaavestraat 2, uitbreiden woning op souterrain- en begane grond niveau en verwijderen van de eerste en tweede verdieping van de woning
Hogenbergseweg 50, rooien: 2 eikenbomen voor verplaatsen fietsenstalling De Peppelieren
Vendelstraat ongenummerd - (perceel B3306 rooien: houtopstanden uit de voormalige pastorietuin

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Bosscheweg / Dukaat en Brederodeweg / Schijndelseweg plaatsen 2 dinosaurussen op rotonde Dukaat en 1 dinosaurus op rotonde La Salle (Brederodeweg)

Verleende omgevingsvergunningen
Akkerstraat 19, rooien: 1 catalpa uit voortuin. Herplant met 2 laurierkers Leibomen.
Bosscheweg 80, realiseren depot met werkplaats, terras en pergola naast Oertijdmuseum
Dommeloord 68, verbouw gehele woning met constructieve aanpassingen
Molenstraat 114, rooien: 6 naaldbomen uit perceelgrens 114/116 en 3 Italiaanse populieren grenzend aan de Dommel. Herplant met 1 treurwilg.
Parkstraat bij huisnummers 1 t/m 13, rooien: 8 essen met herplant voor huisnummers 1 t/m 15
Statendaalder 3, rooien: 1 conifeer en 1 zuileik uit zijerf en 1 goudiep, haagbeuk, den en esdoorn uit achtererf

Besluit vormvrije m.e.r.-beoordeling gewijzigde bestemmingsplan Selissen
Omdat de drempelwaarde niet wordt overschreden geldt de vormvrij m.e.r.-beoordelingsplicht. Uit de vormvrije m.e.r.-beoordeling die voor realisatie van dit stedelijk ontwikkelingsproject is uitgevoerd blijkt dat er geen significante nadelige gevolgen voor het milieu zijn die het maken van een milieueffectrapport dan wel milieueffectbeoordelingsrapport rechtvaardigen. Er kan worden volstaan met de uitgevoerde vormvrije m.e.r.-beoordeling.

Weigeren melding verbreden uitweg
De Geerakkers 5, weigeren toestemming melding uitweg

Toestemming maken uitweg
Tongeren 11, aanleg nieuwe uitweg

Evenementenvergunningen
Winterwonderland Liempde - Verleende vergunning aan SPPiLL voor het organiseren van Winterwonderland Liempde rondom het Raadhuisplein op zaterdag 14 december 2019 van 16.00 tot 20.00 uur.
Kerstfair Boxtel - Verleende vergunning aan Centrummanagement Boxtel voor het organiseren van de Kerstfair in het centrum op zondag 22 december 2019 van 11.00 tot 17.00 uur.
Boer zoekt Band - Verleende vergunning aan Cafe d'n Boer voor het organiseren van het evenement Boer zoekt Band aan de Corpus 2 op zaterdag 9 mei 2020 van 17.00 tot 24.00 uur en op zondag 10 mei 2020 van 13.00 tot 22.00 uur.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Uitschrijvingen uit de basisregistratie personen (BRP)
Na onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij ingeschreven staan. Dat wil zeggen dat zij voor de gemeente, administratief gezien, verblijven op een onbekend adres en formeel niet meer in Nederland wonen. Burgemeester en wethouders van Boxtel hebben het voornemen betrokkene uit te schrijven, volgens artikel 2.21 en 2.22 wet Basisregistratie Personen (BRP). Als wij binnen vier weken na de datum van verzending van het voornemen geen reactie hebben ontvangen, schrijven wij bovenstaande personen uit.Na uitschrijving kunnen zij geen beroep meer doen op de sociale voorzieningen in Nederland en ook geen officiële documenten aanvragen. Het betreft de volgende personen

Voornemen tot uitschrijving uit de basisregistratie personen (BRP)
Naam                Geboortedatum
Leeggangers, J.A.W.        04-10-1969

Besluit ambtshalve uitschrijving uit de basisregistratie personen (BRP)
Naam                Geboortedatum
Szlazak, D.M.         02-06-1964

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen 6 weken na verzending van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift stuurt u naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel, Postbus 10.000, 5280 DA Boxtel.

Staat uw naam hierboven of weet u waar bovenstaande persoon verblijft, neem dan contact op met de Burgerzaken van de Gemeente Boxtel via mail burgerzaken@boxtel.nl of telefonisch via (0411)
65 59 11.


Oud papier

In de gevarenzone

Mijn grootste wens op dit moment? 'Nog een keer net zo mogen zoenen als in de film'...

Mijn drie collega's en ik rijden terug naar ons kantoor in Brabant.
Hét moment voor goede gesprekken; opgesloten en tegen elkaar aan gedrukt in mijn mini. Vier vrouwen. Twee getrouwd, één lat en één net verkering.
Van die ene opmerking krijg ik kippenvel.

De twee getrouwden vallen elkaar bij. Ze missen aandacht, vuur en het kan ze niets meer schelen ook.
Geen behoefte meer om samen romantisch uit eten te gaan, laat staan vakanties. Elkaar aantrekkelijk vinden is er niet meer bij, gewend geraakt aan trainingspak en stiltes en/of spelletjes op de mobiel. Het zijn ook geen praters, hun mannen.
De lat voegt er aan toe: "Wij leven als broer en zus en we accepteren het."
"Bij elkaar zijn is genoeg."

Als gescheiden vrouw komt dit altijd binnen bij mij en ik vraag dan ook waarom ze nog bij elkaar blijven. "Omdat ik dan niet weet waar ik heen moet, angst om het alleen te moeten doen en zielig voor de kinderen." Dat is eigenlijk het standaardantwoord dat ik altijd hoor op deze confronterende vraag en ik begrijp dat ook goed. Want het is doodeng, al die onzekerheden over de toekomst.

Ze missen de aandacht. Het zich vrouw voelen. Het handje in handje lopen zoals in het begin. Het heftige zoenen, de intimiteit.
Het gevoel van léven. De kinderen zijn nu groot en dan? En ik kan dat beamen. In relatie 2.0 heb je dat weer wel allemaal en dat is heerlijk.
De blijdschap van een lief appje, even langswippen voor een bak koffie. Samen uit eten gaan en niet de tijd nemen om op de kaart te kijken. Logisch? Jazeker, deze energie is verslavend en ik ben zo blij dat ik deze gevoelens nog mag ervaren op mijn leeftijd. Gelukkig hoef ik ook niet twintig jaar vooruit te kijken.

Ik zou soms willen schreeuwen 'kies alsjeblieft voor jezelf, je komt er sterker uit', maar dat is niet aan mij. Dat moeten deze vrouwen toch echt zelf gaan beseffen of ervaren.
Ik geloof zelf niet in therapieën, de onderste steen wordt bovengehaald en levert vaak nog meer ellende op. Het sluimert vaak al járenlang eer deze gevoelens uitgesproken durven te worden. Uit ervaring en van horen zeggen weet ik, het is vaak weggegooid geld waarvan je samen ook een fijne citytrip kon maken om nader tot elkaar te komen. Je ouderwets opdoffen en gedwongen worden tot praten, omdat je niet weg kan lopen. Behalve naar de dichts bijzijnde cocktailbar.
Als bovenstaande je grootste wens is in de bloei van je leven, dan zit er zeker iets niet goed. Heel jammer en pijnlijk ook als je dat gemis nu al beseft.

We zijn er. Gelukkig was er veel file, want uitgepraat over dit onderwerp raken we niet. Dit blijft ook in de auto. De drie vrouwen keren naar hun vertrouwde veilige nest, ik naar een onbekend café waar mijn verkering wacht. Ik zoen hem straks intens, want dat kunnen wij veel beter dan 'in de film', want dat is ook maar nep.

En jij, wat is jouw grootste wens?

Street art in Passage Riche krijgt vorm

Paul Jongsma is ook op een frisse zaterdag in november nog onverstoorbaar in de weer. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Eigenlijk stond de opening van de Passage Riche voor 9 november op de planning, maar dat halen de heren van Tunnel Vision niet. Toch begint het graffitikunstwerk dat zij speciaal voor de doorgang ontwierpen al aardig vorm te krijgen. De officiële opening wordt nu verwacht ergens half december.

Ondanks dat het een koude en zeker niet altijd droge novembermiddag is, is Paul Jongsma, één van de drie initiatiefnemers van Stichting Tunnel Vision, zaterdagmiddag druk bezig met het verfijnen van een stuk muur naast het enorme hoofd van Madonna. Tunnel Vision is daar sinds 7 september ieder weekend wanneer de weersomstandigheden het toelaten, aan het werk om het ontwerp dat zij 26 augustus presenteerden te realiseren. Paul, Mitch en Jan doen dit in hun vrije tijd en bovendien worden ze er persoonlijk niet rijker van: alles wat ze ermee verdienen verdwijnt in de spaarpot om daarmee Tunnel Vision 5.0 in 2020 mee te kunnen realiseren.

Het ontwerp dat Stichting Tunnel Vision maakte voor de muur van de Passage Riche. Foto: Stichting Tunnel Vision

Paul schat dat het drietal er gezamenlijk al ruim 200 uur in heeft zitten. En het werk is nog niet klaar. Dat duurt vermoedelijk nog wel zo'n 30 manuren. Toch wil hij niet klagen: hun ongeveer 50 meter lange ontwerp prijkt immers als een enorm uithangbord voor hun stichting op de muur van het Muziekhuis en De Kindertuin, langs de drukke doorgang die Passage Riche is. Aan gebrek aan publiciteit hebben de heren niet te klagen en natuurlijk hopen ze ook dat er toekomstige graffitispuitopdrachten uit komen rollen.

Gezien het commentaar van passanten kan dat nooit lang duren: in de tijd dat wij Paul spraken klonken meer dan eens positieve kreten van passerende fietsers en voetgangers. Paul is realistisch: "Het ís natuurlijk ook een stuk mooier dan het eerst was!"

Jonge onderzoekers en ontwerpers presenteren zich op JRL Technasiumavond

Tijdens de technasiumavond presenteren JRL-leerlingen hun onderzoeken en ontwerpen. (Archieffoto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Op het Jacob-Roelandslyceum vindt donderdagavond 14 november de jaarlijkse Technasiumavond plaats. Bijna 200 leerlingen van klas 2 tot en met 6 presenteren dan op de beursvloer de resultaten van hun projecten. Deze slimme onderzoeken en innovatieve ontwerpen zorgen voor een grote variatie aan creatieve oplossingen die de leerlingen voor hun opdrachtgevers bedacht hebben.

Het Technasium is een profilering op het Jacob-Roelandslyceum die leerlingen met interesse in de bèta-wereld de mogelijkheid geeft het vak 'onderzoeken en ontwerpen' al vanaf de brugklas te kiezen. Ze gaan aan de slag met kleine en grote, uitdagende opdrachten die ze krijgen van bedrijven. In samenwerking met de opdrachtgever starten ze een onderzoek of werken ze aan creatieve oplossingen voor een bestaand probleem. Tweedeklassers hielden zich bijvoorbeeld bezig met het onderzoek naar de groei van planten in hydrocultuur. Derdeklassers ontwierpen sensor-opstellingen die sportprestaties helpen verbeteren.

Tijdens de Technasiumavond presenteren de leerlingen aan alle geïnteresseerden wat ze onderzocht of ontworpen hebben tijdens de afgelopen periode. Ze demonstreren hun onderzoek of vertellen waarom hun ontwerp de beste oplossing voor het probleem van de opdrachtgever is. Gedurende de avond zullen door de hele school stands staan waar leerlingen hun verhaal doen en zijn er presentatierondes waaraan verschillende teams zullen deelnemen. De examenleerlingen, die bezig zijn met hun meesterproef, kunnen ook feedback goed gebruiken om in de laatste periode van hun onderzoek de puntjes op de i te zetten.

De Technasiumavond op donderdagavond 14 november bij het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3 in Boxtel duurt van 19.00 tot 20.30 uur. De toegang is gratis.

De stad van de liefde is nog iets liefdevoller

De stad de l'amour, de stad de la romance, de stad de stokbreaud, ik heb het natuurlijk over Paris. Een van de mooiste plekken op aarde met tientallen hoogtepunten. Veels te veel musea, de Notre Vlame en een massa aan kleffe stelletjes.

Ook mijn vriendin en ik waren daar afgelopen herfstvakantie schuldig aan. We verbleven vier nachten in een ienie mienie appartementje (van Airbnb natuurlijk), dat zeker niet zou misstaan in Madurodam. Het was ontzettend knus en vooral heel efficiënt ingericht, met een slaapkamer, keuken, woonkamer en badkamer ineen. En dan ongeveer net zo groot als ons toilet thuis. Van de ruimte was dus optimaal gebruikgemaakt.

Het kleine kamertje mocht de pret niet drukken. Want overdag waren we toch met zijn tweetjes de hele tijd de stad in. Ook al hadden we ons voorgenomen om één keer thuis te koken als de zuinige studentjes die ik en mijn vriendin zijn. Dat ging dus helaas niet door. De Escargots en de Tartare de Boeufs vormden een aanslag op onze portemonnee, maar niet op onze maag. Ai ai, dat wordt thuis weer een hoop uren draaien, of mama en papa heel lief aankijken.

Parijs heeft genoeg (eigenlijk te veel) leuks te bieden. Een goede planning is daarom erg belangrijk voor de hoofdstad van Frankrijk. Laat dat nou van ons allebei niet het sterkste punt zijn. In ieder geval met school niet. Toch hebben we Parijs zowat uitgespeeld. Ongeveer alle bezienswaardigheden zijn aan bod gekomen.

Tussendoor hebben we onszelf ook nog genoeg relaxtime gegund. Meestal ging dat gepaard met wijn en culinaire hoogstandjes zoals een zak Doritos Nacho Cheese (echt de Franse keuken). De wijn ging er bij mij nog niet van harte in. Wel beter als ik het wegspoelde met een beetje bier. Een baguette met een flinke klodder Paturain (dat is pas fijn) helpt ook.

Van de toeristen wordt je soms gillend gek. Zo bezochten wij op zondag de Sacre Coeur. Misschien niet het meest tactische moment. En dan ook nog eens met lekker weer. Jezus, wat komt dat slecht uit. Het gevolg: een drukte van belang. In een stoet van Aziaten met selfiesticks trokken ik en mon amour richting de kerk. Daar eenmaal aangekomen werd je haast claustrofobisch van het aantal mensen dat er rondliep. Het leek wel het Malieveld als het onderwijs, de boeren en de bouw samen zouden protesteren.

Het was een prachtige week. Met het beste gezelschap dat ik me kon wensen. Mijn vriendin waarschuwde me al dat het niet te zoetsappig moest worden. Jammer, niet gelukt. We hebben 's avonds onder een verlichte Eiffeltoren liggen knuffelen. We hebben in de late uurtjes op de trappen van de Sacre Coeur gezeten met uitzicht over heel Parijs. En we hebben samen een eclair gedeeld, nou romantischer kan bijna niet. We werden bijna opgepakt door de Gendarmerie vanwege buitensporig klef gedrag. Ze waren bang dat de Notre Dame opnieuw vlam zou vatten.

Inschrijvingen voor de Kribkesroute gestart

De Kribkesroute leidt steevast tot sfeervolle Kerstplaatjes, zoals op deze foto uit 2018. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Liempde - Na de succesvolle edities van voorgaande jaren, wordt dit jaar voor de achtste keer de Kribkesroute in Liempde georganiseerd. Deze start op zaterdag 14 december tijdens Winter Wonderland Liempde en eindigt op maandag 6 januari. Aan- en afmeldingen zijn gestart en kunnen tot uiterlijk 19 november worden doorgegeven via info@kribkesrouteliempde.nl of de website www.kribkesrouteliempde.nl.

Elk jaar trekt de Kribkesroute weer veel bezoekers naar Liempde. Om een extra impuls aan de Kribkesroute te geven worden inwoners, bedrijven en verenigingen opgeroepen creatieve kerststallen te creëren en te plaatsen langs de route. Ook het organiseren van activiteiten tijdens de Kribkesroute wordt aangemoedigd.

De Kribkesroute bestaat uit meerdere wandelroutes, variërend in lengte. De routes voeren dit jaar langs meer dan 250 kerststallen door geheel Liempde. De Kribkesroute is al jaren de grootste kerststallenroute van Nederland. De wandelroutes met daarin de locaties van de kerststallen, worden gepubliceerd in een nieuw uit te geven folder. Daarnaast kan de route ook digitaal gedownload worden via de wandelapp Routes in Het Groene Woud. Deze app is eenvoudig te gebruiken op iedere smartphone.

Iedereen in Liempde met een kerststal, groot of klein, kan deelnemen aan de Kribkesroute. Om de wandelroutes extra speciaal te maken, wordt de oproep gedaan voor het creëren van creatieve kerststallen. Daarbij kan gedacht worden aan kerststallen van hout of metaal, maar ook bijvoorbeeld gehaakte, gebreide of van restproducten gemaakte kerststallen. Iedereen die dit jaar voor het eerst mee wil doen, kan zich aanmelden via info@kribkesrouteliempde.nl of via de website www.kribkesrouteliempde.nl. Deelnemers van 2018 hoeven zich niet opnieuw aan te melden, maar alleen aan te geven wanneer ze niet mee willen doen. Hierover ontvangen zij een brief. Aan- en afmelden kan tot uiterlijk 19 november.

Het evenement wordt gesponsord door Supermarkt Coop. De supermarkt steunt elk kwartaal een plaatselijk initiatief met een statiegeldactie. Alle ingeleverde statiegeldbonnen voor een goed doel, worden door hen verdubbeld. In het vierde kwartaal van 2019 is gekozen voor Kribkesroute Liempde.

Ronald van Meygaarden op 26 november beëdigd als burgemeester

Ronald van Meygaarden.

Boxtel - Ronald van Meygaarden zal op dinsdag 26 november geïnstalleerd worden als nieuwe burgemeester van Boxtel. De raadsvergadering waarbij dit gebeurt begint om 20.00 uur en is openbaar toegankelijk.

De beëdiging en installatie vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Boxtel (ingang Dr. van Helvoortstraat). Tijdens de bijzondere raadsvergadering wordt Ronald van Meygaarden beëdigd en geïnstalleerd door de commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant, de heer Wim van de Donk. Na afloop van de beëdiging is er gelegenheid om Van Meygaarden te feliciteren.

Op maandag 21 oktober 2019 is Ronald van Meygaarden door de vertrouwenscommissie voorgedragen aan de gemeenteraad van de gemeente Boxtel. De aanbeveling is unaniem overgenomen. De aanbeveling van de gemeenteraad is aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aan de Commissaris van de Koning aangeboden. Zij controleren of Van Meygaarden voldoet aan alle eisen voor het burgemeesterschap.

Taverbo-Sabo 4 nog steeds aan kop in BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) won Grand Café Rembrandt met 6-4 van Tot Elf en speelde koploper Taverbo-Sabo 4 gelijk tegen Net Genoeg. De Horntreffers won met 6-4 nipt van Rotsvast. Taverbo-Sabo 2 en Taverbo-Sabo 3 deelden broederlijk de punten met 5-5. De wedstrijd tussen de teams van De Dommel en Taverbo-Sabo 1 werd uitgesteld.

Boekte vorige week koploper Taverbo-Sabo 4 nog een grote 10-0 zege, maandag moest het genoegen nemen met een gelijkspel tegen Net Genoeg. Ad Brekelmans en Pieter van Boxtel van Net Genoeg begonnen goed aan de wedstrijd door beiden in drie games van Toon van Geel en Lars de Laat te winnen. Het dubbelspel was echter voor Taverbo-Sabo 4 omdat Peter de Rooij en Erik van der Schoot te sterk waren voor Ronald van Dael en Brekelmans. Van Dael moest daarna ook zijn enkelspel tegen Van der Schoot gewonnen geven waardoor de stand weer gelijk werd getrokken: 2-2.
Daarna ging de strijd nog gelijk op waarbij Net Genoeg steeds in het voordeel was. Van Boxtel won van Van Geel waarna Van der Schoot te sterk was voor Brekelmans. Van Dael zorgde weer voor de voorsprong voor Net Genoeg door van De Laat te winnen maar Van der Schoot wist de stand weer gelijk te trekken door winst in de laatste beslissende game op Van Boxtel. Van Dael zorgde met een benauwde winst op Van Geel weer voor een punt voor Net Genoeg waarna De Laat de laatste partij van Brekelmans won en daarmee het gelijkspel veiligsteld. Einduitslag 5-5.

Grand Café Rembrandt moest proberen de achterstand van twee punten op koploper Taverbo-Sabo 4 goed te maken. Dat bleek tegen sterk spelende nieuwkomer Tot Elf niet gemakkelijk. Rembrandt nam een 3-1 voorsprong door winst van Gerrie Hoenselaars, Lyndie van de Hoven en Arnold van der Heijde op Stephan Pennings, Donie de Groot en Nikita de Groot, maar Stephan en Donnie wonnen het dubbelspel van Gerrie en Lyndie. Stephan won van Lyndie van der Steen, maar Rembrandt pakte weer drie punten door winst van Gerrie en Lyndie van den Hoven op Nikita en de zege van Arnold op Donnie waardoor er een tussenstand van 6-2 op het scorebord stond. De laatste twee partijen gingen echter naar Tot Elf wat de eindstand op 6-4 in het voordeel van Grand Café Rembrandt bracht.

Rotsvast moest als nummer 4 van de lijst aantreden tegen nummer 7 De Horntreffers en de gedeelde nummers 8 Taverbo-Sabo 2 en Taverbo-Sabo 3 speelden tegen elkaar. Hans van Weert was voor zijn team De Horntreffers net als vorige week weer goed voor drie punten in het enkelspel door van Peter van Berkel, Geerta Pluut en Dinie van den Nieuwenhuizen te winnen. Wim van Aarle was goed voor twee punten en Ad van Weert kwam niet verder dan één punt voor team De Horntreffers, want Peter van Berkel won met sterk spel van Wim van Aarle. Dinie van den Nieuwenhuizen en Geerta Pluut waren te sterk voor Ad van Weert. Het dubbelspel was ook voor Dinie en Geerta waarmee het vierde punt voor Rotsvast op het wedstrijdformulier kwam. Eindstand 6-4 in het voordeel van De Horntreffers.

In de onderlinge broederstrijd tussen de teams van Taverbo-Sabo 2 en 3 nam team 3 een 2-0 voorsprong door winst van Henk IJsseldijk op Joop van Eijk en van Erwin Holowacki op Hans Fonken. Mari van Dijk zorgde voor het eerste tegenpunt voor team Taverbo-Sabo 2 door van Raymond de Boer te winnen. Taverbo-Sabo 3 won het dubbelspel waardoor er weer een voorsprong van twee punten kwam in hun voordeel. IJsseldijk en Holowacki wisten in de beslissende vijfde game met 11-8 van Fonken en Van Dijk te winnen. Fonken en Van Eijk wonnen voor Taverbo-Sabo 2 van IJsseldijk en De Boer waardoor er een tussenstand van 3-3 op het scorebord stond. Holowacki bleef ongeslagen door ook van Van Dijk en Van Eijk te winnen en stelde met deze zeges in ieder geval een gelijkspel voor Taverbo-Sabo 3 veilig. En dat gelijke spel kwam er ook. Eindstand 5-5.

RKSV Boxtel pakt drie zwaarbevochten punten

Van Homelen belangrijk met twee doelpunten

Sint-Oedenrode - Op een nat sportpark De Scheken moest RKSV Boxtel zondag aantreden tegen VV Boskant. Nadat één minuut stilte werd gehouden wegens het overlijden van een erelid begon de wedstrijd die zou eindigen in een overwinning voor de bezoekers uit Boxtel.

Boskant begon fel aan de wedstrijd, maar het was Boxtel dat meteen profiteerde. Er werd een overtreding gemaakt aan de linkerzijde van het veld. Jesse van Homelen plaatste zich achter de bal, en waar iedereen dacht dat hij deze ging voorzetten, schoot hij de bal geweldig over de keeper in de goal, 0-1.
Boskant was hierdoor wat van slag, want drie minuten later werd de bal in de voeten van Hayke van Heesch geschoven, die Van Homelen wegstuurde. Van Homelen bleef koel en stiftte de bal over de uitkomende keeper en maakte zo zijn tweede doelpunt, 0-2.
Boskant probeerde voetballend tot kansen te komen, maar verder dan het 16-metergebied kwamen zij niet, terwijl Boxtel telkens gevaarlijk was met uitbraken. In de 26e minuut was de eerste kans voor Boskant, maar het schot werd simpel gepakt door keeper Raymon Strik. In de dertigste minuut kreeg Boxtel weer een vrije trap, Van Homelen gaf de bal hard voor, maar iedereen miste de bal. Boxtel probeerde het daarna nogmaals met een een-tweetje tussen Lars van Hamond en Van Homelen, waarbij de voorzet van Van Homelen uiteindelijk een prooi was voor de keeper. Daarna was er een diepe bal van Boskant waarbij de spits aan de rechterkant een vlammend schot afvuurde. Keeper Strik tikte de bal over zijn doel. Uit de daaropvolgende corner werd de bal ingekopt en deze kwam tegen Stefan Persoons. Iedereen van Boskant wilde een penalty wegens hands, maar de scheidsrechter wuifde dit allemaal weg. Boskant kreeg nog één kans voor de rust, maar deze werd ook weer gepakt door Strik. Met een 0-2 tussenstand gingen beide ploegen rusten.

Ongewijzigd kwamen de ploegen uit de kleedkamers en het was meteen Boskant dat de aansluitingstreffer maakte. Roy van der Linden was het eindstation van een aanval over de linkerzijde, 1-2. Geholpen door de treffer wilde Boskant zo snel mogelijk de gelijkmaker maken via de lange bal op de spitsen, maar Boxtel kwam niet echt in de problemen. Boskant begon steeds harder te spelen en de scheidsrechter liet wel heel veel toe. Met name het duwen in de rug mocht allemaal.
In de zestigste minuut bracht Boskant een spits erbij voor een verdediger. Hoofdtrainer Frank van Oers reageerde meteen met een wissel, Hayke van Heesch moest plaats maken voor Rick van Hamond. Boskant had veel balbezit, en Boxtel beperkte zich tot verdedigen van de voorsprong. Na zeventig minuten viel Van Homelen uit met een blessure en kwam Valentijn Waals erin.
Kort daarop deed de grootste kans voor Boskant zich voor. Een vrije trap werd bij de tweede paal ingekopt, maar keeper Strik kon met zijn been de bal uit zijn doel houden. Boxtel kwam er nog maar sporadisch uit. Uit een van deze uitbraken kwam Lars van Hamond tussen twee spelers van Boskant in balbezit, maar zijn schot ging hoog over. In de laatste tien minuten van de wedstrijd probeerde Boskant het nog wel, maar Boxtel bleef overeind en trok zo de overwinning over de streep. Een knappe overwinning van de rood-witten die hierdoor stijgen naar de derde plaats.

Taverbo haalt revanche

Boxtel - In de thuiswedstrijd van Taverbo-Sabo 1 tegen De Brug 1 deden beide toppers van de club uit Apeldoorn weer mee. Waldo Hagenaars en Edwin Tiele werden dit keer gecomplementeerd door Trung Nguyen. Taverbo-Sabo had tegen dit team nog wat goed te maken, want in de uitwedstrijd waren Bram Bakker, Michel Sperling en Sjoerd Broos tegen een 7-3 verlies aangelopen.

Ondanks het eerste verliespunt in de openingswedstrijd van Bakker tegen Tiele, begon Taverbo voortvarend aan de wedstrijd. Sperling had weinig moeite met Nguyen en ook Broos won verrassend eenvoudig van Hagenaars. Ook het dubbel van Bakker en Broos tegen Tiele en Nguyen was een prooi voor de thuisclub.
Toch kwam De Brug weer langszij, met een bloedstollende overwinning van Tiele op Sperling die diep in de vijfde game werd beslist. En ook Hagenaars won in vijf games nipt van Bakker. Broos won vervolgens eenvoudig van Nguyen, maar Hagenaars bracht de spanning weer terug tegen Sperling.

De laatste twee wedstrijden waren wel weer voor Taverbo. Broos moest tot het uiterste gaan tegen Tiele, maar wist de vijfde game overtuigend te winnen. En ook Bakker won eenvoudig van Nguyen. De 6-4 overwinning was zeer verdiend en had achteraf nog iets groter kunnen uitvallen. Hiermee staat Taverbo nog iets steviger op de derde plaats in de poule. Sittard is al bijna officieel kampioen en voor Litac is de hoop op behoud al een tijd geleden vervlogen. Hekkensluiter Zevenaar heeft zich inmiddels teruggetrokken van de competitie en is officieel als zesde geëindigd.

Jeugdteam
Afgelopen zaterdag kreeg het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo SVE uit Utrecht op visite. In deze laatste reguliere competitiewedstrijd wist alleen Rianne de Vogt een punt te scoren door winst op Kai Lamers. Hierdoor staat Taverbo-Sabo met dertien punten uit zes wedstrijden nog steeds strak onderaan en zal het eerste jeugdteam samen met SVE en Tanaka in de play-downs moeten strijden om behoud in deze Landelijk B klasse. SVE en Tanaka hebben met respectievelijk 30 en 23 punten echter de beste papieren.

Rugbyers pakken koppositie in Maastricht

Maastricht - De rugbyers van Ducks/Oysters maakten zondag in de uitwedstrijd tegen koploper Maastricht een voortvarende start. Een snelle aanval met goede opvolging werd door de uiteindelijke man off the match Tim Heuvelmans omgezet in een try: 0-7. Deze flitsende start kreeg geen vervolg, Maastricht nam het heft in handen en drukte Ducks/Oysters terug.

Een line out ingooi op vijf meter van de trylijn werd omgezet in een compacte duwbeweging, driving maul, die niet kon worden afgestopt: 7-7. Kort hierna betekende precies dezelfde actie de 14-7. Ducks/Oysters zette te weinig agressief druk naar voren, wat Maastricht de ruimte gaf om een lijnaanval op te zetten en aan de buitenkant te scoren: 21-7.

Na rust werden ervaren spelers als Rein Godding en Ton van Eindhoven ingebracht en werd een inhaalrace ingezet. Direct werd het initiatief overgenomen, maar door een fout scoorde Maastricht eerst nog 28-7. Dit is een grote achterstand, echter Ducks/Oysters bleef erin geloven. Wat ook hielp was dat een aantal goede spelers van Maastricht werd gewisseld. Hierna speelde er nog maar één club, Ducks/Oysters. Het tempo ging fors omhoog en gelijk was er een doorbraak. De goed meegelopen debutant Remco Vaes wist de try onder de palen te drukken: 28-14. Deze van Eindhoven overgekomen speler scoorde kort hierna zijn tweede try: 28-21.
Maastricht werd zenuwachtig en stond voortdurend onder druk. Speler/trainer Stijn van de Loo begon aan een solo en gaf vlak voor de trylijn de bal aan de meegelopen Guust van de Laar die 28-26 op het scorebord zette. Van de Laar nam ook de conversie om de 28-28 aan te tekenen. Echter de makkelijke kick werd gemist, waar hij de lastige kicks wel had benut. Hierdoor moest nog een slotoffensief worden ingezet om de winst binnen te halen. Een mooie lijnaanval over diverse schijven werd door speler/trainer Tim Nouwens gedrukt in de hoek: 28-33. Met nog vijf minuten te spelen hield Ducks/Oysters de bal in de voorwaartse waardoor de zwaarbevochte overwinning over de streep werd getrokken. Door dit resultaat heeft Ducks/Oysters de eerste plaats weer overgenomen van Maastricht.

Team Tabitta plaatst zich voor het NK teams

Vlnr: Fenne Scheffer, Myrthe Widlak, Sophie Nagtegaal en Fenna Bergman. Foto: Esther Janssen

Waalwijk - Na een lange periode van hard trainen stonden afgelopen zaterdag twee teams van Tabitta klaar om de kwalificatiewedstrijd voor het NK teams in Waalwijk te turnen. In de jeugd1N3 kwamen team 1, met Fenna Bergman, Sophie Nagtegaal, Fenne Scheffer en Myrthe Widlak en team 2, met Maissam Bezbiz, Renee van Gaal , Mollie McCluney en Lizzy Stolwijk in actie.

Vlnr: Mollie Mc Cluney, Lizzy Stolwijk, Renee van Gaal, Maissam Bezbiz. (Foto's Esther Janssen) Foto: Esther Janssen

In twee spannende wedstrijden met mooie oefeningen, met hier en daar een slordigheidje, af en toe een val en het uitvallen van Mollie door een blessure, wisten beide teams een mooie prestatie neer te zetten. Team 1 plaatste zich als vijfde voor de finale over twee weken in Sittard, team 2 eindigde als tiende en plaatste zich net niet.
Volgend weekend is het de beurt aan de junioren en senioren van Tabitta. Zij zullen zich op 10 november in Leusden in categorie C ook proberen te plaatsen voor het NK teams.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 29 oktober
A-Lijn: 1 A. Bosveld & W. de Langen 60,83% 2 I. & H. Peeters 57,29% 3 R. van Stuivenberg & G. Joren 55,21% B-Lijn 1 T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 66,25% 2 T. Heidelberg & T. van der Horst 58,33% 3 N. Knijnenburg & F. van de Spijker 57,92%
Uitslagen 30 oktober
A-Lijn: 1 A. van de Langenberg & M. Legius 65,75% 2 R. Gerris & M. Theloesen 62,50% 3 R. Dankers & F. van de Schans 57,90% B-Lijn: 1 B. van den Biggelaar & B. van Geusau 64,17% 2 H. Kalverboer & G. van Rooij 57,92% 3 J. & M. Denteneer 53,75%
Uitslagen 31 oktober
A-Lijn: 1 A. Bosveld & M. Soederhuizen 64,93% 2 J. Jansen & R. Koenders 63,54% 3 H. & F. Schalkwijk 59,72% B-Lijn: 1 R. Traa & H. van Esch 59,06% 2 A. & B. Kuilman 58,33% 3 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 57,81%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 29 oktober
A-Lijn: 1 A van Boxtel % A. Loupias 72,42% 2 H. Maas & J. Schüller 57,39% L. Siemons & H. van Laatum 57,08% B-Lijn: 1 N. Griffioen & H. Ophof 59,90% 2 G. Stolk & K. de Waal 59,90% 3 A. van Gorp & A. van Zuidam 57,81%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 29 oktober
A-Lijn: 1 L. de Laat & J. Sweere 64,00% 2 F. Sedee & W. Wonnink 57,08% 3 L. den Dekker & H. van de Wetering 55,42% B-Lijn: 1 L. Frankevijle & C. Pastoor 62,92% 2 G. & A. van Lier 62,08% 3 R. Koenders & G. Wagenaars 57,08%
Uitslagen 31 oktober
A-Lijn: 1 C. & J. Kerssens 67,92% 2 H. van Esch & P. van de Ven 65,00% 3 B. van den Biggelaar & H. Goes 60,07%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 31 oktober
A-Lijn: 1 M. Nieman & R. van Heeswijk 68,33% 2 A. & P. Wagenaar 53,75% 3 M. & M. Habraken 52,92% B-Lijn: 1 C. de Jong & Rien van de Laar 68,30% 2 F. van de Schans & K. Quinten 64,55% 3 M. & J. Muller 59,78% C-Lijn: 1 H. Verdonk & J. van Vugt 64,69% 2 P. van Gemert & Z. Kusters 3 C. Peerlings & A. van Rooij 51,63%

Essche Bridgeclub, uitslagen 31 okober
A-Lijn: 1 J. den Ouden & Willem Wonnink 65,83% 2 E. van Beek & E. Gilissen 54,58% 3 Elly van de Broek & P. Olijslagers 52,50%

Biljart

BV 't wapen van Liempde, uitslagen week 44
Van Esch biljarts/De Peel-'t Wapen van Liempde/Regiobank kader        1-8
De Hazelaar 1-'t Wapen van Liempde/Regiobank 1        18-30
Royal Events Palace 2-'t Wapen van Liempde/Regiobank libre 2        27-29

BV Geboliesch, uitslagen week 44
't Krijtje-De Unie Boys        28-36
De Treffers-Kloosterboys        32-39
Ons Vertier-De Eenheid        35-34
De Stapelaars-'t Ivoor 6        36-32
Samen Sterk-De Prutsers        36-34

Handbal

HCB'92 uitslagen 2 november
HCB'92 D1-Avanti D2        10-12
Uitslagen 3 november
HCB'92 DS1-Dongen DS3        11-11
HCB'92 DA1-Dos'80 / Olympia'89 DA1        7-13
Bedo HB1-Zephyr / HCB'91 HB1        23-17
Manual HS2-Aristos / HCB'92 HS2        23-20
HCB'92 programma 9 november
Swift DC1-HCB'92 / Zephyr DC1        16.45
Zephyr / HCB'92 HB1-Acritas HB1        18.45
Aristos/HCB'92 HS2 - Bouwcenter Centen HS2        20.30
Programma 10 november
Desk D1-HCB'92 D1        14.10
Desk E1-HCB'92 E1        14.55
M.H.V.'81 DA1 - HCB'91 DA1        15.50

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, senioren, uitslagen week 44
Taverbo-Sabo 1-De Brug 1        6-4
Taverbo-Sabo 2-Scylla 3        4-6
Taverbo-Sabo 3-Red Stars 4        8-2
Taverbo-Sabo 4-TTCV Van Herwaarden 1        0-10
Taverbo-Sabo 5-Never Despair 5        6-4
Taverbo-Sabo 6-Waalwijk 2        3-7
Taverbo-Sabo 7-Never Despair 9        5-5
Taverbo-Sabo 8-ROTAC '82 3        3-7
Taverbo-Sabo 9-Budilia 5        2-8
Taverbo-Sabo 10-Een en Twintig 7        9-1
Uitslagen jeugd
Taverbo-Sabo 1-SVE 2        1-9
Taverbo-Sabo 2-Flash 1        4-6        
Taverbo-Sabo 3-Stiphout 4        6-4

BRTC, uitslagen 4 november
De Horntreffers-Rotsvast        6-4
Grand Café Rembrandt-Tot Elf        6-4
Net Genoeg-Taverbo-Sabo 4        5-5
Taverbo-Sabo 2-Taverbo-Sabo 3        5-5
BRTC, programma van 11 november
De Dommel-Taverbo-Sabo 1

Paardensport

Pony's: 2e selectiewedstrijd, Boxtel, uitslagen 3 november
Anne-Rose Maes & Floyd Brasil, Klasse C-L1,1e prijs - 186.5 punten
Eline de Bont & Orchids Black Diamond, Klasse C- M1, 3e prijs - 186.5 punten

Voetbal

DVG, uitslagen 2 november
Oss'20 JO8/2-DVG JO8- 1 6-4
Berghem Sport JO9/3-DVG JO9- 1 8-5
DVG JO9/2-Boskant JO9-2G 2-6
Eli JO11/1G-DVG JO11/1        7-2
DVG JO11/2-Blauw Geel JO11/6        1-11
Blauw Geel JO10/3-DVG JO10/1        5-8
UDI'19 JO13/3-DVG JO13/1        0-2
DVG JO13/2-Avanti'31 JO13/2        1-2
Schijndel JO13/3G-DVG JO13/3        6-1
Schijndel JO15/2-DVG JO15/1        1-5
DVG JO15/2-St. Keldonk/Boerdonk JO15/1        0-4
DAW JO17/1-DVG JO17/1        3-3
Uitslagen senioren
SVSSS 3-DVG ZA 1        2-2
Uitslagen senioren 3 november
DVG 1-Baardwijk 1        3-1
Udi'19 4-DVG 2        2-1
Avesteyn 6-DVG 4        1-0
DVG 5-Wec 4        1-2
DVG 6-Nijnsel 6        1-1
DVG 7- Avanti'31 7        1-4
Uitslagen dames
Mifano VR1-DVG VR 1        0-2

DVG Programma 6 november
ODC JO17/2-DVG JO17/1        20:00
Programma 9 november
DVG JO7/1-Essche Boys JO7/1        09:30
DVG JO8/1-Margriet JO8/2        10:45
SCMH JO9/1-DVG JO9/1        09:30
DVG JO9/2-WHV JO9/1        10:45
DVG JO11/1-Mifano JO11/1        09:30
DVG JO10/1-SJO/SSA VESTA'19 JO10/3        09:30
Nijnsel JO10/1G-DVG JO10/2        09:45
Avesteyn JO13/1-DVG JO13/1        11:30
DVG JO13/2-Blauw Geel JO13/3        11:30
DVG JO13/3-Avesteyn JO13/2        11:30
DVG JO15/1-Rhode JO15/2        13:00
Nijnsel JO15/1-DVG JO15/2        13:00
Margriet JO17/2-DVG JO17/1        14:30
DVG JO17/2-NWC JO17/3        14:30
DVG MO17/1-HVCH MO17/2        13:00
Stiphout JO19/1-DVG JO19/1        15:00
Programma senioren
Dommelen 2-DVG ZA 1        15:00
Programma senioren, 10 november
DVG 1-TGG 1        14:30
DVG 2-NLC'03 2        12:00
DVG 3-Blauw Geel 9        10:00
DVG 4-Rhode 8        10:00
Blauw Geel 14-DVG 5        10:00
Rhode 6-DVG 6        12:00
Ollandia 4-DVG 7        10:30
Programma dames
DVG VR 1-Mierlo Hout VR2        11:00

RKSV Boxtel, uitslagen 2 & 3 november
Boskant 1-Boxtel 1        1-2
Boxtel 3-Maliskamp 2        2-1
SCG'18 6-Boxtel 4        3-2
VV Trinitas Oisterwijk 10-Boxtel 6        0-12
Sarto JO17/2-Boxtel JO17/1        2-3
Boxtel JO17/2-DBS JO17/4        2-0
Maliskamp JO17/1-Boxtel JO17/3        7-4
Boxtel JO15/1-SBC JO15/2        3-3
Audacia JO15/2-Boxtel JO15/3        7-1
Boxtel JO13/1-OJC ROSMALEN JO13/2        3-1
Were Di JO13/2-Boxtel JO13/2        1-0
Boxtel JO13/3-Rood Wit V JO13/3        1-4
Zwaluw VFC JO11/2-Boxtel JO11/1        2-2
BMC JO11/3-Boxtel JO11/2        3-6
Boxtel JO11/3-Nieuwkuijk JO11/3        2-4
Boxtel MO17/1-Gloria UC MO17/1        3-2
RKSV Nuenen MO15/1-Boxtel MO15/2        1-4
Sarto MO15/1-Boxtel MO15/3        2-3
FC Engelen MO13/1-Boxtel MO13/1        5-1
Boxtel MO13/1-VCB MO13/1        3-3
Beerse Boys MO13/1G-Boxtel MO13/2        12-0
Boxtel MO11/1-Marvilde MO11/1        2-2
Rijen MO11/1-Boxtel MO11/2        15-0
De Bocht'80 VE1-Boxtel VE1        1-6

RKSV Boxtel, programma senioren, 10 november
Boxtel 1-OSC'45 1        14.30
SCG'18 7-Boxtel 2        10.00
Boxtel 3-Helvoirt 3        11.00
Den Dungen 4-Boxtel 4        12.15
Boxtel 5-VV Trinitas Oisterwijk 6        10.00
VCB 3-Boxtel 6        10.00
Programma veteranen 9 november
VCB VE1-Boxtel VE1        16.30
Programma junioren 9 november
Boxtel JO18-1-Hilvaria JO18/1        15.00
WSC MO17-1-Boxtel MO17/1        12.30
Boxtel JO17-1-ZIGO JO17/1        15.00
SV Budel JO17-2-Boxtel JO17/2        14.30
Boxtel JO17-3-B.V.V. JO17/2        15.00
Boxtel MO15-2-Nieuw Woensel MO15/1        11.45
Boxtel MO15-3-SSC'55 MO15/1        11.45
DOSL JO15-1-Boxtel JO15/1        11.30
DBS JO15-3-Boxtel JO15/2        14.15
Boxtel JO15-3-Den Dungen JO15/2        13.15
Programma pupillen 9 november
Boxtel MO13-1-SC 't Zand MO13/2        10.15
Boxtel MO13-2-FC Eindhoven AV MO13/2        10.15
SCG'18 JO13-1-Boxtel JO13/1        11.45
Boxtel JO13-2-Woenselse Boys JO13/2        11.45
ST DEES/Vessem JO13-2-Boxtel JO13/3        11.00
SCG'18 MO11-2-Boxtel MO11/1        09.00
VOAB MO11-1-Boxtel MO11/2        10.15
Boxtel JO11-1-SBC JO11/2G        10.15
Boxtel JO11-2-ODC JO11/3G        10.15
Kerkwijk JO11-1-Boxtel JO11/3        09.00
Boxtel JO10-1-Maliskamp JO10/1        08.45
Zwaluw VFC JO10-6-Boxtel JO10/2        10.00
Boxtel JO9-1-Nemelaer JO9/1        08.45
SCG'18 JO9-2-Boxtel JO9/2        10.15
Uno Animo JO9-1-Boxtel JO9/3        09.00
Boxtel JO8-1-SV BLC JO8/2        08.45
Nemelaer JO8-3-Boxtel JO8/2        10.15
Programma mini's 9 november
ODC mini 1-Boxtel mini 1        10.00
Boxtel mini 2-Zwaluw mini 2        10.30
Boxtel mini 3-Zwaluw mini 4        10.30

ODC, Essche Boys, LSV, uitslagen 3 november
RKDVC 1-ODC 1        1-1
ODC VR 1-ST Were Di/FC Tilburg VR 2        7-2
Essche Boys 1- HHC'09 1        7-2
Essche Boys VR 1-Cito VR 1        15-0
LSV 1-De Bocht'80 1        2-1
Programma 10 november
Vlijmense Boys 1-ODC 1        14.30
ODC VR 1-OVV'67 VR2        12.15
Avesteyn 1-Essche Boys 1        14.30
Blauw Geel '38/JUMBO VR 2-Essche Boys VR 1        12.00
Casteren 1-LSV 1        14.30

Rugby

Rugby Club Ducks, uitslag 3 november
RC Maastricht-Ducks/Oysters        28-33
Programma zaterdag 9 november:
Benjamins: Toernooi in Delft        10.30
Mini's: Toernooi in Driebergen        10.30
Cubs: Vetsburg-Ducks/Oysters        11.00
Junioren: Oysters/Ducks-Gelre (Oisterwijk)        12.00
Colts: Delft/Voorburg-Oysters/Ducks        13.00

        


                

Spannende wedstrijd voor HCB'92 D1

Boxtel - Avanti kwam zaterdag tegen HCB'92 D1 goed uit de startblokken. Binnen tien seconden zette de uitploeg de 0-1 op het scorebord en binnen een minuut was het al 0-2. Gelukkig kon HCB'92 zich herpakken en kwam terug tot 2-2 door een break van Jara Schoenmakers en mooie goal van Danielle de Ruijter.

HCB'92 verdedigde goed, ook keeper Robi Schoenmakers stopte een paar mooie ballen. De wedstrijd bleef gelijk opgaan. Steeds kwam Avanti op voorsprong, maar wist HCB'92 door goed samenspel terug te komen. Laura Rokuszewska maakte zo de 3-3, waarna Avanti met een strakke bal in de kruising weer op voorsprong kwam. Een mooi een-tweetje tussen Rokuszewska en Denya Schimmel zorgde voor de 4-4. Aan het eind van de eerste helft kon Avanti toch uitlopen naar 4-6. Een goed spelende Schimmel op de rechterhoek, zorgde nog voor 5-6. Met een achterstand van 5-7 ging de thuisploeg de rust in.

De tweede helft begon goed voor HCB'92. Jara Schoenmakers kwam op dreef en wist met tussenkomst van een tegengoal drie keer te scoren. Hiermee was de stand weer gelijk: 8-8. Avanti wist toch weer een paar keer door de verdediging van HCB'92 heen te breken en weer een voorsprong op te bouwen van 8-10. Keeper Denya Schimmel wist nog een strafworp te stoppen. Het bleef spannend tot in de laatste minuten. Jara Schoenmakers zorgde met de voor haar bekende schijnbeweging voor 9-10. Het lukte HCB'92 niet om de gelijkmaker erin te krijgen. Avanti lukte het wel om er weer 2 goals verschil van te maken. Met een goal van Danielle de Ruijter werd het nog 10-11. Maar uiteindelijk won Avanti deze mooie fanatieke wedstrijd met 10-12.

Dubbele winst bij regiomix

Boxtel - Op de negen goed verwarmde en verlichte binnenbanen van jeu de boulesvereniging De Walnoot werd maandag weer de wekelijkse Regiomix gespeeld. De 42 enthousiaste deelnemers en acht bezoekers genoten van de spannende wedstrijden en zagen Ben Heutink en Leo Leenders beiden de eerste plek pakken.

Dat deden zij met 3/19 punten. De heren werden op de derde plaats gevolgd door Dien Handegraaf, die 3/16 punten behaalde. Elly van de Horst werd vierde met 3/15 punten, Theo Schellekens vijfde met 3/13 punten, Gerard van de Plas behaalde met 2/21 punten de zesde plaats, zevende werd Jeanne Teulings met 2/11 punten en Truus van der Heijden legde beslag op de achtste plaats met 2/10 punten.

Op elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel om mee te doen een de Regiomix. Elke, voor 13.30 uur, aangemelde deelnemer kan deelnemen aan deze wedstrijd voor alle boulers uit de regio Boxtel. Op dinsdag- en donderdagmiddag zijn nieuwkomers welkom om kennis te maken met deze gezellige sport. Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

Ruime overwinning voor 't Wapen van Liempde/RegioBank

Ysselsteyn - De uitwedstrijd van het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank tegen Van Esch biljarts/De Peel werd door de Liempdenaren met een groot verschil gewonnen. Een mooie prestatie, zeker gezien Ton Rovers twee partijen voor zijn rekening nam omdat het vierde teamlid vanwege ziekte ontbrak.

In de eerste wedstrijd speelde Rovers (170) remise in twaalf beurten, 14,16 moyenne met een hoogste serie van 41. Hij was als eerste aan de streep, maar in de nabeurt maakte zijn tegenstander alsnog gelijk. In de tweede partij moest Rovers, als straf voor de dubbelpartij, zelfs 190 caramboles maken. Dit bleek geen enkel probleem voor hem; deze partij won hij overtuigend in veertien beurten met een hoogste serie van 52, 13,57 gemiddeld.
Henry van Dijk kreeg moeilijk aanvangsspel en daarom liepen de beurten behoorlijk op. In de kadercompetitie gaat het alleen maar om de winst. Bij verlies blijft het bij 0 punten. Van Dijk (170) won de wedstrijd afgetekend in zestien beurten, 10,62 gemiddeld met een serie van 44.
Martien van den Tillaart begon wat stroef maar bleef toch de nodige punten scoren. Zijn tegenstander bleef ver achter hem en toen die zich enigszins herstelde had Van den Tillaart de partij uit. Hij was na twaalf beurten aan zijn 170 caramboles, 14,16 gemiddeld met een hoogste serie van 40.

Het eerste libreteam behaalde een klinkende overwinning bij de Hazelaar 1 in Rosmalen. Leo van Erp won in 35 beurten. Peter van Lierop begon vanaf acquit met een mooie serie van 36 en was na achttien beurten uit, 5,00 gemiddeld. Leo van Hastenberg (180) speelde zijn beste wedstrijd, libre met een grote hoek, tot nu toe. Hij was na twaalf beurten de overwinnaar, 15,00 gemiddeld met een hoogste serie van 38.

Het tweede libreteam behaalde een mooie uitoverwinning op Royal Events Palace 2 in Heeswijk. Patrick Sterreburg won na negentien beurten, 2,89 gemiddeld. Cor van Beers won ook zijn partij, 2,59 gemiddeld, en kopman Edward Korsten kwam vier caramboles tekort maar behaalde daardoor wel negen punten, 3,16 gemiddeld.

De hoogste serie was deze week voor Ton Rovers met 52 caramboles kader 38/2.

DVG wint in eigen huis

DVG-Baardwijk, uitslag 3-1. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - DVG heeft afgelopen weekend een nieuwe overwinning op eigen veld toegevoegd aan de imposante reeks. Sinds 4 november 2018 verloor de Liempdse ploeg niet meer op eigen bodem en speelde slechts één keer gelijk. Zondag werd met 3-1 gewonnen van Baardwijk. Gemakkelijk was het echter niet.

Het miezerde bijna de hele wedstrijd, maar daar hadden de toeschouwers meer last van dan de spelers; het veld was in uitstekende conditie. Baardwijk was in de openingsminuten vaker aan de bal en kwam een paar keer gevaarlijk opzetten, maar de voorzetten gingen voorlangs. Het duurde even voordat DVG iets terug deed. Via een snelle combinatie kon Twan van den Broek een voorzet afgeven, maar de bezetting voor de goal was ook hier niet goed. Na zo'n twintig minuten bereikte een mooie diepe bal de mee opgekomen Luuk van de Ven. Via een 1-2 met Bas van Houtum werd Van de Ven goed vrij gespeeld en zijn schot was de keeper van Baardwijk te machtig: 1-0. Kort daarop was hij opnieuw betrokken bij een kansrijke situatie. Zijn voorzet was net niet nauwkeurig genoeg om Van Houtum in scoringspositie te brengen.
Die tweede goal kwam er toch. Tijn van Heertum werd in de midden door alle Baardwijkse verdedigers over het hoofd gezien en zijn geplaatst schot betekende de 2-0 voorsprong. Voor rust had Bas Smulders nog een schietkans na een voorzet van de actieve Twan van den Broek. Vanaf 16 meter ging de bal helaas hoog over. Baardwijk had voor de rust veel de bal, maar echte kansen werden er niet gecreëerd.

DVG-Baardwijk, uitslag 3-1 Foto: Toon van Ruremonde
DVG-Baardwijk, uitslag 3-1 Foto: Toon van Ruremonde
DVG-Baardwijk, uitslag 3-1 Foto: Toon van Ruremonde
DVG-Baardwijk, uitslag 3-1 Foto: Toon van Ruremonde
DVG-Baardwijk, uitslag 3-1 Foto: Toon van Ruremonde
DVG-Baardwijk, uitslag 3-1 Foto: Toon van Ruremonde
DVG-Baardwijk, uitslag 3-1 Foto: Toon van Ruremonde
DVG-Baardwijk, uitslag 3-1 Foto: Toon van Ruremonde
DVG-Baardwijk, uitslag 3-1 Foto: Toon van Ruremonde
DVG-Baardwijk, uitslag 3-1 Foto: Toon van Ruremonde

Na rust had Baardwijk een schietkans, maar ook die bal ging hoog over. De bezoekers moesten offensiever gaan spelen en dit gaf DVG meer ruimte. Een kopbal van Jurge van der Velden ging langs het doel en later overkwam dit ook Van Houtum. Baardwijk werd sterker en de DVG-defensie, onder leiding van Jordi van Kasteren, kon geen moment achterover leunen. De kopsterke Van der Velden moest ook regelmatig de lucht in om een tegengoal te voorkomen. De druk van Baardwijk gaf DVG goede counter mogelijkheden. Bij een ervan werd Van Houtum aangespeeld en met een mooie schijnbeweging kon hij vrij inschieten en de 3-0 op het bord zetten.
Dit zou DVG meer lucht moeten geven, maar de verdediging liep te ver achteruit en Baardwijk bleef de ballen er maar inpompen. Een tegengoal kon niet uitblijven, maar die kwam er niet via zo'n hoge bal. Een goed inschoten vrije trap was Rens van den Akker te machtig: 3-1. Dit gaf Baardwijk weer een nieuwe impuls en de ploeg ging op zoek naar de aansluitingstreffer. De DVG-defensie bleef echter fier overeind en zonder verder kleerscheuren werd de zege veiliggesteld. A-junior Koen van de Sande mocht zijn debuut maken in de hoofdmacht van DVG.
Volgende week speelt DVG opnieuw thuis en komt TGG uit Den Bosch op bezoek.

DVG 2 verloor de uitwedstrijd tegen UDI '19-4 met 2-1. Het blijft spannend op de ranglijst. De DVG dames kwamen ook weer eens in actie en wonnen uit tegen Mifano met 0-2.

Bloxdames binden ook Spirit aan zegekar

Foto: VC Blox/ Teun Verhagen

Rosmalen - Spirit zette afgelopen weekend tegen de volleybalsters van Blox de toon aan het begin van de eerste set en liep uit tot een voorsprong van 7-1. De Bloxdames vochten zich echter door hun enthousiasme en inzet terug in de wedstrijd. Het bleek een voorbode voor de einduitslag: Blox pakte de overwinning met vier gewonnen sets.

Bij vlagen was de passing op niveau en wist spelverdeelster Heidi van Pinxteren de dames weer prima aan het werk te zetten. Opvallend was dat veel aanvallen via Mid liepen waar Carmen Steenbakkers begon te excelleren en Rachel Spoor een mooie partij stond te spelen. Spirit zat goed in de wedstrijd en de stand liep tot 15-15 gelijk op. Daarna pakte Blox de lead met een paar goede servicereeksen en begon de aanval op buiten bij Daphne van Meurs en Hanna van Esch te lopen. Ook Dia Janne Ariëns wist mooie geplaatste ballen te scoren. Setwinst 25-17.

Foto: VC Blox/ Teun Verhagen

Blox liet zich aan het begin van de tweede set weer de kaas van het brood eten. Spirit liep een paar punten uit en Blox moest in de achtervolging. Daphne van Meurs was een plek opgeschoven naar de Midpositie en hield samen met Steenbakkers de druk erop Op buiten wisten Elke van Rooij en Hanna van Esch ook de gaten te vinden en Blox nam halverwege de set een voorsprong. In een lange rally trok Heidi van Pinxteren de aandacht naar zich toe door eerst achter in het veld al duikend een bal te halen, waarna haar teamgenoten een aanval op konden zetten die Spirit prima terug wist te brengen, om daarna razendsnel haar positie als spelverdeler weer in te nemen om een prima aanval op te zetten waaruit Blox wist te scoren. Setwinst 25-15.

In de derde set bouwde Blox een riante voorsprong op. Uit het niets liep Janne Ariëns plotseling als voorspeelster alles en iedereen voorbij om ver buiten de achterlijn een bal te halen die haar teamgenoten alert tot een aanval wisten om te buigen. Carmen Steenbakkers en Rachel Spoor voelden op mid prima aan wat spelverdeelster Van Pinxteren van plan was en scoorden er lustig op los. Dia Janne Ariëns nam zo nodig uitstekend het spelverdelen over en scoorde mooie punten. Blox heeft de luxe dat zij op alle posities sterke aanvallers heeft staan en ook Van Esch en Van Meurs hielden de druk er goed op. Aan het einde van de set werd Van Rooij ingebracht voor Van Esch en zij pakte de rol op de buitenpositie weer prima op. Setwinst 25-8.

De vierde set was spannend, de strijd was in evenwicht. Er rolden prima rally's heen en weer met prima verdedigende acties aan beide zijden van het net. Halverwege de set werd Ariëns ingebracht om de passing op buiten op een hoger plan te tillen om daarmee meer rust in het spel te krijgen. Blox kreeg de overhand en wist ook deze set winnend af te sluiten, 25-19.

Kampioenschap kan L'Union niet meer ontgaan

Boxtel - Na vier wedstrijden op de 18 meter heeft het eerste viertal van handboogschutterij L'Union het kampioenschap in de B-klasse al binnengehengeld. Vorige week dinsdag in de eigen accommodatie aan de Molenwijkseweg werd Recht Door Zee Gemonde voor de vierde achtereenvolgende keer verslagen. Met nog drie wedstrijden te gaan is het viertal niet meer te achterhalen.

De beste score kwam dit keer van Henk Jegers met 272 punten, gevolgd door Marcel van der Lee met 265, Henri van de Broek met 242 en Gerard van der Steen met 237 punten.

Bij de reserves kwam Marchel Kluijtmans tot 258 punten en Michel Scheepers behaalde een nieuw persoonlijk record door 240 punten op te laten tekenen.

De jeugdschutters waren op vrijdag van te voren actief in eigen huis. Meike van Oss behaalde een mooie scoren van 267, Sylvana van de Burgt kwam tot 255, Senn Steenbakkers tot 245, Jelt van de Langenberg tot 230 en Wout Evers tot 225 punten.

LSV wint in slijtageslag van De Bocht'80

Lennisheuvel - Op een zwaar veld was het zondag de Bocht'80 dat het eerst initiatief nam in het duel tegen LSV. De Lennisheuvelse defensie, met keeper Lars Kruijssen als uitstekende sluitpost, moest alle zeilen bijzetten om de bezoekers uit Oirschot van het scoren te houden.

LSV deed iets terug; een fraai afstandsschot van Bart Dammers dwong de Oirschotse Goalie tot een fraaie redding. In de 28e minuut viel de openingstreffer voor de thuisploeg. Na een goede aanval over de rechtervleugel wist Jarne van de Heijden uit een assist van Abdel Yachou te scoren.
De Bocht was even uit het veld geslagen en was niet zo gevaarlijk meer als in het eerste half uur. Na rust werd de wedstrijd veel fysieker en in de vijftigste minuut was het Thijs van Dongen die de gelijkmaker voor zijn rekening nam. Hierna werd het een harde wedstrijd, maar LSV kreeg langzaam toch een overwicht. Nadat Wladimir Killie nog een flinke kans miste, was het Yachou die in de 88e minuut de bal beheerst binnentikte.
Met deze overwinning komt LSV weer in het 'linker rijtje' en houdt zo contact met de top van de ranglijst.

20 / 20

7-29 november

Expositie Elly & Willy van Weert
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

7-12 november

Expositie Droomlamp
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Donderdag 7 november

Inloopochtend Taalhuis
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 8 november

ICT Inloopochtend Stichting BOL
09.30, Kloosterhof 7, Liempde

Gratis leren tekenen (aanmelden eijnd01@ziggo.nl)
09.30 uur, Postelstraat 19a, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

10.15 uur, Voorlezen 2+
10.45 uur, Inloopochtend baby's & peuters
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

HobbyCentrum – meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Opening expositie schilderwerken & beelden
16.00 uur, Stationsstraat 24, Boxtel

9-10 november

Expositie 20 jaar Kunstlicht99
18.00 uur, Clarissenstraat 35, Boxtel

Expositie schilderwerken & beelden
12.00 uur, Stationsstraat 24, Boxtel

Diverse activiteiten Judoclub Liempde ivm verhuizing
PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Zaterdag 9 november

Duurzame huiseigenaren openen hun deuren
www.duurzamehuizenroute.nl

Wilgenknotten op 'De Roudonck' (aanmelden)
09.00 uur, Ruiting 3, Esch

Repair Café
12.00 uur, Industrieweg 6, Boxtel

Robotfeest 'Ik en Mijn Robot'
13.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Huiskamer: rikken & nestkastjes maken
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Vogeltentoonstelling Ons Ideaal
14.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Clinic topjudoka Roy Meyer bij JCL
17.45 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kwekdeuntjesfist
20.11 uur, Stationsstraat 71, Boxtel

40 jaar zanggroep Con Fervore
20.15 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Zondag 10 november

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vogeltentoonstelling Ons Ideaal
10.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Lezing 'Dood, Hemel en hel in de kunst'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Jeugdprins(es) verkiezing van Ploegersland
13.00 uur, Ploegerspaleis, Nieuwstraat 43, Liempde

Gebedsdienst Willibrorduskapel
14.00 uur, Luissel 1, Boxtel

11-11 bal Oggelvorsenpoel
14.11 uur, De Es, Dorpsstraat 5a, Esch

Concert in teken van herdenken
15.00 uur, St. Theresiakerk, Lennisheuvel 50, Lennisheuvel

Maandag 11 november

Bibliotheek: Klik & Tik (aanmelden)
10.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

BOXtheater is op zoek naar talent!
20.00 uur, aanmelden via info@boxtheater.nl

12 november – 31 december (di tm zon)

Expositie bodemvondsten Heem van Selis
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Dinsdag 12 november

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Elisabethsdael - liedjes van zuster Begonia
14.00 uur, Mgr.Bekkersstraat 6, Boxtel

Pc-inloop Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Open Spirituele Bijeenkomst
19.30 uur, De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Lezing 'Let's get smart about our smartphone'
20.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 13 november

Beter Nederlands spreken (aanmelden)
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Uilenballen pluizen
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Trekking telebingo 30 oktober
Ronde 1 Kaartnummer
1 rijtje € 10,- 75
3 rijtjes € 25,- 226
Volle Kaart € 25,- 21, 84
Waardebon Eten met Gemak 46

Ronde 2
1 rijtje € 10,- 40
3 rijtjes € 25,- 236
Volle Kaart € 50,- 40
Waardebon COOP Tax Liempde 150

Ronde 3
1 rijtje € 10,- 187
3 rijtjes € 25,- 231
Volle Kaart € 25,- 144, 183
Waardebon Danny Everett 237

Ronde 4 Kaartnummer
1 rijtje € 5,- 26, 83
3 rijtjes € 25- 254
Volle Kaart € 50,- 199
Waardebon Eetwinkel Select 3

Ronde 5
1 rijtje € 25,- 142
3 rijtjes € 25,- 41, 236
Volle Kaart € 150,- 206
Bingogetal: 1 , € 250,- Niet gevallen


Foto: Amber Hornix

Willem Tinnenbroek

Ben Steenbakkers

Foto: Manon de Wert

Quinn de Wert