DeMooiBoxtelKrant

5 juli 2017

DeMooiBoxtelKrant 5 juli 2017


Stijlvol afscheid geslaagden Baanderherencollege

Foto: Bo van Uden

Boxtel - De bonte stoet van auto's en motoren, waarmee de prachtig uitgedoste galagangers van het Baanderherencollege naar de school kwamen trok vrijdagavond veel bekijks. Honderden mensen stonden langs de weg om een glimp op te vangen van de mooie auto's en zo mogelijk nóg mooier geklede leerlingen.

Het defilé van het Baanderherencolege (BHC) ging vrijdagavond om 18.45 uur van start vanaf de Bosscheweg. Hier verzamelden de leerlingen zich om vervolgens weg te zetten richting de middelbare school. Vanaf de Molenstraat reed de stoet stapvoets verder. Een leerling had zelfs volkszanger Django Wagner zo ver gekregen om hem een ritje aan te bieden. Dit leverde dan ook veel bekijks op. Na ontvangst bij het Baanderherencollege waren de leerlingen, plus galapartners welkom op een groot galafeest in de school.

Foto: Bo van Uden
Foto: Marcel Timmermans

Het gala is de officiële afsluiting van de middelbare schoolcarrière van de BHC-leerlingen. Directeur Jan-Willem van den Berg toont zich tevreden met de studieresultaten van zijn leerlingen: "Bij het praktijkonderwijs iedereen ondergebracht bij werk of een vervolgopleiding. Het aantal praktijkonderwijsleerlingen dat aan een vervolgopleiding gaat deelnemen is landelijk gezien zelfs ongekend hoog. Op onze mavo is 96 procent geslaagd, op de kaderberoepsgerichte afdeling 100 procent en ook op de basisberoepsgerichte afdeling 100 procent."

Komend weekend zijn de examenleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) aan de beurt voor hun galafeest. Tussen 19.00 en ongeveer 21.00 zullen de leerlingen in de meest bijzondere voertuigen aankomen. Tijdens deze hele intocht zal er live muziek zijn van de Bigband 4Swing waarin ook de rector van zowel het BHC als JRL, Leon Spaan, meespeelt. Daar zijn we natuurlijk ook heel trots op! Er zijn weer lakeien aanwezig om de vaart er een beetje in te houden bij het uitstappen maar dan volledig in stijl natuurlijk.

Kijk voor meer foto's van het gala op pagina 13 of op mooiboxtel.nl

Liempdse Zoë Timmermans wereldkampioen Ultra pole paaldansen

Liempde/Den Bosch - De Liempdse Zoë Timmermans (15) is zondagavond in Sportcentrum De Maaspoort wereldkampioen paaldansen geworden in de categorie 'Ultra Pole'. In deze categorie nemen paaldansers het tegen elkaar op in twee battles van een minuut, waarbij iedere danser steeds precies 30 seconden krijgt om alles te laten zien wat hij of zij in huis heeft.

Moeder Miranda Timmermans laat weten 'flabbergasted' te zijn met de titel. Volgens Miranda had Zoë, ondanks haar val tijdens het 'gewone' WK paaldansen, met haar spectaculaire elementen de jury zó overtuigd van haar kunnen dat ze werd geselecteerd om mee te doen aan de categorie 'Ultra pole'. In drie ronden nam Zoë het op tegen de wereldtop. "Die dames waren soms wel 20 jaar ouder dan Zoë", geeft Miranda aan. Na de overwinning was het feest in huize Timmermans.

Lees verder op pagina 5

Persoonsberichten nu ook online

Boxtel - Het plaatsen van geboorte-, felicitatie- en rouwberichten kan niet alleen in DeMooiBoxtelKrant, maar ook op internet. Op www.persoonsberichten.nl kun je zelf online dergelijke berichten plaatsen. Wil je deze ook in de krant plaatsen? Dan nemen we contact op en helpen we verder.

Persoonsberichten.nl is een landelijke website die door DeMooiKrant Nederland speciaal is ontwikkeld voor alle MooiKranten. Je kunt hier een belangrijke gebeurtenis in je leven delen met anderen, die op die speciale vreugde- of verdrietmomenten gepast kunnen reageren. Denk hierbij aan geboorte, jubileum, diploma, rijbewijs, huwelijk, maar ook een overlijden of nagedachtenis.

Het traditioneel plaatsen van een bericht in een van de verschillende dagbladen kost al gauw enkele honderden euro's. Dat is erg kostbaar, zeker als je bedenkt dat het bericht alleen de abonnees van het gekozen dagblad bereikt, een aantal dat jaarlijks steeds verder afneemt.

De leesdichtheid van onze krant is enorm, iedereen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel krijgt de krant huis-aan-huis en je persoonsbericht krijgt een speciale plek in de krant. Als je laat weten dat je het persoonsbericht in onze krant wilt plaatsen, neemt de redactie daarvoor contact op. Ter introductie is het plaatsen van het bericht online voorlopig gratis.

Persoonsberichten.nl zorgt er via internet voor dat de berichten direct in te voeren en te raadplegen zijn, actueler kan niet. Verder blijft de informatie via internet veel langer te raadplegen. Iedereen kan die berichten direct raadplegen, zonder inlogprocedures, en voor het plaatsen heb je ook geen account nodig. Je kunt een (eigen) foto of afbeelding toevoegen en iedereen kan reacties plaatsen op een bericht.


Herenboeren zetten rondwandelingen Wilhelminapark voort

Boxtel - Leden van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark blijven tot het eind dit jaar elke twee weken rondwandelingen voor geïnteresseerden verzorgen over hun boerderij, gelegen tussen Boxtel, Vught en Sint Michielsgestel. De eerstvolgende vinden plaats op 15 en 30 juli, vanaf 13 uur.

Dit voorjaar besloten de Herenboeren om elke twee weken rondwandelingen te gaan houden. Zo wilden ze de enorme vraag naar bezichtigingen van de bijzondere coöperatieve boerderij enigszins stroomlijnen. Sindsdien staan er elke twee weken op zaterdag of zondag twintig tot veertig mensen te wachten aan de poort van het landgoed Wilhelminapark. Hieruit blijkt dat er nog steeds veel animo is voor een bezoek, en het Herenboeren lidmaatschap.
Forse groei
Sinds het vroege voorjaar van 2016 is het aantal leden stormachtig gegroeid, van 50 toen naar bijna 140 nu. Maar de boerderij, die ongeveer 500 monden kan voeden, kan ruim 200 leden/huishoudens aan. Nieuwe Herenboeren blijven dus nog welkom.
Tijdens de wandelingen vertellen leden over het coöperatieve model van de boerderij. Verder komt de diervriendelijke manier waarop de varkens, kippen en runderen worden gehouden aan de orde en krijgen de bezoekers alles te weten over de meer dan 50 groenten en het fruit dat hun boerderij voortbrengt.
Wandelingen tot oktober
De eerstvolgende wandelingen vinden plaats op zaterdag 15 juli, zondag 30 juli, zaterdag 12 augustus, zondag 27 augustus, zaterdag 9 september en zondag 24 september. Het vertrek is steeds om 13 uur, bij het gele hek ter hoogte van de carpoolplaats. De data staan ook vermeld op www.HerenboerenWilhelminapark.nl en Facebook.

Nieuw artikel

Foto: Heerenboeren

KBO-activiteiten

Donderdag 6 juli        Workshop toneelspelen in De Orion, verzorgd door Ria Willers. Opgeven bij haar via 0411-674168        9.00
                        Handwerken in De Orion        13.30
                        Naverkoop kaartjes voor de dagtocht naar Urk, alleen in Simeonshof        14.00-14.30
Vrijdag 7 juli        Rikken en Jokeren, in De Walnoot        13.30
Maandag 10 juli        Samen muziek maken in het Muziekhuis, Passage Riche 4, opgeven bij Toos Bosveld via 0411-674308 of toosbosveld@ziggo.nl        9.30
Dinsdag 11 juli        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 12 juli        Fietsen, vertrek vanaf de Speelmanstraat        13.30
                        Vertrek snelle groep        13.15
                        Eten bij Lotus, opgeven voor 8 juli bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sina_alphen@planet.nl of bij Henk Sturkenboom via 06-38938232 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Dierenactivisten demonstreren bij Vion

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Ruim 20 demonstranten van de 'Save Movement' hebben woensdagochtend gedemonstreerd bij de varkensslachterij van Vion in Boxtel. Zij spanden linten voor de ingang en vroegen vrachtwagenchauffeurs of zij even wilden stoppen zodat de demonstranten de vleesvarkens een 'waardig afscheid' konden geven. De demonstratie verliep vreedzaam.

De demonstratie begon woensdagochtend om 8.00 uur en duurde volgens woordvoerster Maria tot 11.00 uur. "We geven de varkens wat liefde en aandacht", legt ze uit, alvorens een flesje water aan te bieden aan een varken in een passerende vrachtwagen. Volgens de woordvoerster stonden sommige chauffeurs wel open voor het gesprek, terwijl anderen extra hard voorbij reden. De beweging organiseert zich via sociale media en kondigt aan meer vreedzame acties te plannen, verdeeld door het hele land.

Het slachthuis van Vion is het grootste van het concern binnen Nederland. Gemiddeld worden bij Vion Boxtel wekelijks 90.000 varkens geslacht en verwerkt tot vleesproducten. Het vleesconcern laat weten geen problemen met de demonstratie te hebben: "Zij hebben een andere mening over vlees eten dan wij, en die mening respecteren wij." Het concern geeft aan te waarderen dat de activisten zo begaan zijn met het lot van de slachtvarkens. "Zo lang ze de veiligheid maar in het oog houden en geen problemen veroorzaken."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Een andere demonstrante, Menny, heeft zich min of meer spontaan bij de groep aangesloten. Net als de andere demonstranten is ze veganist. "De manier waarop wij met onze dieren omgaan; walgelijk! Wij mensen hebben kooien uitgevonden", foetert ze. Volgens Menny is de vleesverwerkende industrie enkel uit op geld, ten koste van dierenwelzijn. Dat de protesten vooral symbolisch zijn realiseert Maria zich maar al te goed. "Maar als we niets doen zal er nooit wat veranderen."

De reacties op de demonstranten zijn verdeeld: op sociale media werd al gefoeterd dat ze maar moeten gaan werken. Maria wuift die kritiek van de hand: "Velen van ons werken ook, maar niet iedereen doet dat 's ochtends; daarbij vinden wij dit zó belangrijk dat wij dit ook als werk zien. We krijgen er alleen niet voor betaald."

De politie kwam even poolshoogte nemen, omdat de demonstranten zich op de weg zouden begeven. Hen werd verzocht om op de stoep te blijven om zo het verkeer niet onnodig op te houden.


Vrouw in rolstoel door passanten uit water gered

Boxtel - Een oudere vrouw is zondagmiddag door oplettende passanten gered uit de Dommel nadat zij te water was geraakt met haar scootmobiel. Door onbekende oorzaak was de vrouw te water geraakt in de Dommel nabij de Bosscheweg.

Twee voorbijgangers zagen iets in het water liggen, maar konden in eerste instantie niet goed thuisbrengen wat het was. "We dachten eerst dat een katje of zoiets dergelijks uit het water probeerde te klimmen", zo vertelde een van hen. "Toen we zagen dat het een arm was, zijn we meteen het water in gesprongen." Er bleek een vrouw in de Dommel te zijn gevallen, en ze was al onder water geraakt. Eenmaal in het water, bleek het voor de twee mannen nog niet zo makkelijk om haar op het droge te krijgen. "We stonden tot aan ons middel in het water, dus kracht zetten was moeilijk. We kregen haar maar niet omhoog. Pas toen de vrouw in nood 'ik zit vast' riep, beseften we dat ze in een rolstoel zat. Nadat we haar hadden losgemaakt kregen we haar samen uit het water."

Ambulancepersoneel ontfermde zich over de vrouw welke voor controle is overgebracht naar het ziekenhuis. Ze was bij kennis ten tijde van het voorval. Met enige moeite wist de brandweer samen met de politie en enkele omstanders de rolstoel uit het water te krijgen. "Ik werd later door de schoondochter van de vrouw gebeld, zij vertelde me dat ze 's avonds al weer een borreltje had gedronken", aldus een van de twee redders. "Dat vond ik wel erg fijn om te horen."

Vandaag zijn de redders ontvangen door de burgemeester. Vanwege de grote belangstelling van de landelijke media - 'ik ben zelfs door de Telegraaf gebeld' - willen zij liever niet met hun naam in de krant. Op de vraag of hij zichzelf dan niet als held ziet, antwoordt de man die ons te woord staat resoluut 'nee!': "ik heb gedaan wat iedereen gedaan zou hebben."

Bar Becoloth viert 50-jarig jubileum

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De feestweek ter ere van het 50-jarig jubileum van Bar Becoloth beleefde zaterdagmiddag haar hoogtepunt met de opening van het jubileumfeest door het echtpaar Van Bilsen. Henk en Sis van Bilsen openden het café op 29 juni 1967. Later namen Willem en Wilma Voets het café over.

Na een kort, besloten feest voor genodigden werden de deuren voor iedereen geopend. Achter de tap stonden diverse oud-personeelsleden. De sfeer was dan ook ouderwets gezellig tot in de kleine uurtjes.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Cock Stam
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Het feest op zaterdag was het hoogtepunt van een week die vanaf dinsdag werd gekenmerkt door verschillende bijeenkomsten van stamgasten en clubs die huizen, of huisden, in het café. Zondag was er een cocktail, bier en burgersfeest om de feestweek af te sluiten.

Landelijke Open Imkerijdagen ook in Boxtel en Liempde

Boxtel/Liempde - Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek dit weekend een kijkje nemen bij bijenhouders tijdens de vierde editie van de Landelijke Open Imkerijdagen. In Boxtel staat zaterdag van 9.30 uur tot 14.00 uur de deur van bijenhal 't Raadhuis van vereniging Sint Ambrosius open. Zondag opent Imkersvereniging De Honingbij in Liempde van 11.00 tot 16.00 uur een bijenstand aan de Oude Postbaan 41.

Bij bijenhal 't Raathuis kunnen bezoekers zaterdag 8 juli van dichtbij naar bijen kijken en zien wat imkers doen. En er is verse honing. De hal staat in park Molenwijk, aan de straat Essche Heike.

In Liempde vertellen imkers zondag 9 juli over de bijzondere wereld van de bijenhouderij en het leven van de honingbij. Ze demonstreren graag wat er komt kijken bij hun hobby. Zo laten zij zien dat bijenhouden meer is dan een bijenvolk met 40.000-50-000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen, en dat zij zich ook bezighouden met bijvoorbeeld het slingeren van de gewonnen honing, het voorkomen van zwermen en het inspelen op de natuur. Het publiek kan een kijkje nemen in een glazen kast met daarin een bijenvolk en de koningin zoeken in een observatiekast. Ook is er een demonstratie korfvlechten en kunnen onder genot van een kop koffie of thee vragen gesteld worden aan de imker.

Imkers schenken tijdens de Landelijke Open Imkerijdag aandacht aan de wilde bijen in Nederland, omdat honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels moeilijke tijden doormaken. Onder andere door gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom geven de bijenhouders voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn.

Jubilarissenconcert Fanfare St.Arnoldus in De Orion

Lennisheuvel - Fanfare St.Arnoldus zal komende zaterdag, 9 juli, tijdens een speciaal jubileumconcert drie jubilarissen uitbundig in het zonnetje zetten voor hun langdurig lidmaatschap.

Martien van Abeelen wordt gehuldigd omdat hij 40 jaar een mooie muzikale bijdrage geleverd heeft in het fanfareorkest. Eerst een groot aantal jaren als bespeler van de bugel en daarna als hoornist. Gouden jubilaris Bart van den Bosch, die als 15-jarige begonnen is bij de toentertijd aanwezige drumband, wordt ook gehuldigd. Bart stapte echter al snel over naar het fanfareorkest waar hij de pauken, het klokkenspel en andere bijzondere attributen bespeelt.

Toon van Kasteren mag met veel plezier terugkijken op 60 jaar lidmaatschap bij de fanfare. Lange tijd blies Toon zijn partij mee op de bugel, maar een jaar of achttien geleden is Toon over gestapt naar de bastuba. Tussendoor heeft Toon ook nog twee jaar de grote trom geslagen.

Deze jubilarissen hebben mede de muziekstukken uitgezocht die tijdens het concert gespeeld zullen worden. Het thema van dit bijzondere concert is 'Amerika'. De nummers die ten gehore gebracht zullen worden, zullen velen bekend in de oren klinken, waarbij nog een extra accent gelegd zal worden door Kees Berkelmans die bij twee nummers als zanger zal optreden.

Het programma bevat onder andere de nummers 'Journey through America', een bewerking van de zomerhit uit 2013, 'Can't hold us', 'Blueberry Hill' en 'Suspicious minds' van Elvis Presley.

Aanvang van het concert is om 13.30 uur en entree is gratis. Na afloop van het concert wordt de jubilarissen een receptie aangeboden. Verwachting is dat de jubilarissen ook dan nog een of meer verrassingen te wachten staan.

Vertoning film Down To Earth bij Gemeenschapshuis De Rots

Boxtel - Wegens succes organiseert het (Ver)andercafé aanstaande vrijdag 7 juli nog een vertoning van de film Down To Earth. Deze 'life changing movie' begint om 20.00 uur in Gemeenschapshuis De Rots, de zaal gaat open om 19.30 uur. Er is geen voorverkoop, dus wordt bezoekers verzocht om op tijd aanwezig te zijn. De entree is 5 euro. Na afloop is er de mogelijkheid tot discussie.

Het was afgeladen vol in de bovenzaal van Cafe Vollop aan de Markt, toen daar in april Down To Earth werd vertoond. En het was stil na de film. Zoveel liefde, kennis en informatie die de bezoeker tot zich kreeg. "Eigenlijk zou iedereen deze film moeten zien", concludeerde een bezoekster. Er ontstonden wat gesprekken over de film en ook het echtpaar dat op aanraden van hun dochter was komen kijken, begreep helemaal waarom hun dochter wilde dat ze deze film zouden zien. "Dit is waar het allemaal om gaat."

De documentaire pleit voor natuurlijke geneeswijzen, bekritiseert de consumptiemaatschappij en is een ode aan de natuur. De thema's sluiten aan bij de zorgen die mensen hebben over de Aarde, aldus Winters. De film is geboren uit een onbehagen over de westerse leefstijl. Het gezin heeft alles achter zich gelaten en besluit om in contact te komen met de wijze mannen en vrouwen die in allerlei uithoeken, stammen of steden leven. Het gezin wil een antwoord vinden op de vraag hoe te leven met elkaar en met respect voor de Aarde. Het antwoord is verbluffend simpel en enorm hoopgevend.

Prachtige beelden
Authentieke stammen en puurheid ten top. Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen nemen je mee op hun reis. Ze leefden vier jaar bij een indianenstam in Noord-Amerika. Werden geraakt en geïnspireerd door de stamoudsten. Die wijsheid wilden ze delen met de rest van de wereld en vonden ze zo wezenlijk dat ze een jaar rond de wereld trokken om ook andere verborgen Wisdom Keepers aan het woord te laten. Hun boodschap vleugels te geven. Zo leefden ze bij verschillende volksstammen op zes continenten. De film neemt je mee naar de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari-woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India. Hun ontmoetingen met de Keepers of the Earth laten niemand onberoerd. 'De Earth Keepers geven aan dat verandering alleen bij jezelf kan beginnen. Wachten op politieke leiders of het systeem heeft geen zin - die zijn juist onderdeel van het probleem' aldus de maker.

Open Coffee Het Groene Woud met Jump Movement

Sint-Oedenrode - Open Coffee Het Groene Woud organiseert een netwerkbijeenkomst op woensdag 12 juli. Deze zal plaatsvinden bij Miss Hyacint, Damianenweg 26 in Sint-Oedenrode. Speciale gast Martha School zal de aanwezigen meer vertellen over Jump Movement.

Jump Movement is een eenvoudige en laagdrempelige gespreksmethode die mensen in beweging brengt in de richting van hun eigen of een collectieve ambitie. Hierbij kun je denken aan beweging in de context van je persoonlijke leven, van organisaties, of van maatschappelijke trajecten.

De netwerkbijeenkomst is voor iedereen die nieuwe mensen wil ontmoeten, kennis delen en inspiratie opdoen. Aanmelden is niet nodig. De bijeenkomst is van 9.00 tot 11.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden, je betaalt alleen je eigen consumpties.

Voor meer informatie kijk je op LinkedIn: OpenCoffee Het Groene Woud, Twitter: @OpenCoffeeGroen en Facebook: Open Coffee het Groene Woud.

Gemeente haalt goede cijfers voor Wmo-beleid

Wethouder Eric van den Broek, zittend achter zijn bureau in het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De gemeente Boxtel krijgt een ruime voldoende in het Wmo-cliëntonderzoek. In deze jaarlijkse peiling onder de ruim 600 Boxtelaren die gebruik maken van de Wmo scoorde Boxtel een 7,5. De respons was met 43 procent van de cliënten hoog te noemen.

De vragenlijst is aan 800 Wmo-cliënten gestuurd. 344 cliënten vulden de vragenlijst in. Deze Wmo-enquête is een belangrijk meetinstrument voor de gemeente om de ondersteuning op maat verder te ontwikkelen. Om acties ter verbetering van de ondersteuning voort te zetten en het liefst in samenwerking met de cliënten zelf, hun netwerk én professionals passende ondersteuning te bieden. De resultaten van deze vragenlijst komen terug in plannen. Ook worden ze voorgelegd aan de adviesraad sociaal domein, dat is op dinsdag 27 juni gebeurd, na bespreking in het college.

Wethouder Eric van den Broek is verheugd met het rapportcijfer, dat hij woensdag samen met zijn collega uit Sint-Michielsgestel, Alexander van den Dungen, toelichtte. Boxtel en Sint-Michielsgestel trekken samen op wat betreft de inkoop van Wmo-middelen. Ook Gestel scoort goed met een opkomst van 53 procent en een gemiddeld cijfer van 7,5 voor het Wmo-beleid.

Op alle vlakken is de cliënttevredenheid gestegen ten opzichte van het afgelopen jaar. Toch ziet de wethouder ook verbeterpunten: "Met name de bekendheid van de cliëntondersteuner mag groter, daar zie je ook dat de scores nog wat achterblijven."

De wethouder kreeg verder van de gebruikmakers van de Wmo de terugkoppeling dat zij erg tevreden waren over het feit dat Boxtel hen tegen gunstige voorwaarden een hulp in de huishouding aanbiedt. "Bovendien geeft ruim 84 procent van hen aan dat zij zich dankzij de Wmo beter kunnen redden. Precies datgene waar de Wmo voor bedoeld is", licht de wethouder toe. Zijn Gestelse collega valt hem bij: "Wij zijn erg tevreden met deze rapportcijfers. Als mijn kinderen met zo'n lijst thuis zouden komen, zou ik dat ook zijn."

Landelijke Museumkaart geldig bij Museum Vekemans

Boxtel - De Landelijke Museumkaart is vanaf 1 juli ook geldig bij Museum Vekemans. Het museum is voor houders van de kaart gratis te bezoeken. Het monumentale pand uit 1872 herbergt het Wasch- en Strijkmuseum en het poffermuseum Brabant Goedgemutst. Musea die op hun eigen vakgebied honderden jaren aan historie laten zien.

Geeft het eerstgenoemde museum aan de hand van honderden jaren oude en meer moderne strijkbouten en een grote verzameling schilderijen en tekeningen een blik in circa vijfhonderd jaar geschiedenis, de historie van de Brabantse poffer gaat ook enkele honderden jaren terug en is streekgebonden. Museum Vekemans herbergt de grootste collectie van deze vroeger door dames gedragen mutsen.

Dat de museumkaart nu ook geldig is voor Museum Vekemans is een uitbreiding van de service van het museum. "Tot nu toe moest iedereen vijf euro entree betalen voor onze beide musea. Nu is de entree gratis mits je een museumkaart hebt", aldus een woordvoerder.

Je vindt Museum Vekemans aan de Stationsstraat 39 in Boxtel.

Blusco opent nieuw bedrijfspand met spectaculaire demonstraties

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Het nieuwe bedrijfspand van Blusco is afgelopen weekend geopend door de burgemeester. In de enorme praktijkhal is een compleet dorp nagebouwd om bijvoorbeeld BHV-trainingen in een realistische omgeving te kunnen doen.

Het pand werd 30 juni geopend voor het oog van verschillende genodigden. Op 1 juli was er een open dag met verschillende demonstraties van de Boxtelse brandweer en politie. Daar kwamen honderden mensen op af, getuige de tweehonderd kinderbrandweerhelmpjes die in de ochtend al allemaal uitgedeeld waren. Eigenaar Eugène van Geffen verklaart blij te zijn met de opkomst: "We kregen heel veel positieve reacties van iedereen en men vond de demonstraties echt geweldig en indrukwekkend."

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Burgemeester Mark Buijs was ook onder de indruk van wat binnen bij Blusco te zien was: een compleet oefendorp realistisch nagebouwd. Opmerkelijk is het feit dat aan de ontwikkeling en bouw van het oefendorp geen architect te pas kwam. Het dorp plus de gehele nieuwbouw is ontworpen door de Boxtelse striptekenaar Marcel Jurriëns, de neef van Van Geffen.

Vernieuwingen bij DeMooiBoxtelKrant

Boxtel - Wij zijn op zoek naar vakantiebezorgers van DeMooiBoxtelKrant. Dus ben jij in Boxtel in de vakantieperiode van 19 juli tot en met 2 augustus of op 23 augustus en wil jij een extra zakcentje verdienen? Meld je dan aan via de website of door een e-mail te sturen naar bezorging@boxtelmedia.nl. Ook het lopen van meer dan één wijk behoort tot de mogelijkheden.

Vorige week, op 28 juni, hebben wij ons eigen bezorgcorps er voor het eerst op uit gestuurd. Dat leverde, op enkele opstartproblemen na, direct veel positieve reacties op. Het grote voordeel is dat wij nu onze bezorgers kennen en hen zo beter kunnen begeleiden daar waar nodig. Ook kunnen wij bezorgklachten direct afhandelen en, indien gemeld vóór vrijdagmiddag 12.00 uur, nabezorging garanderen. Een bezorgklacht kan gemeld worden via onze vernieuwde klachtenpagina www.mooiboxtel.nl/klacht.

Een ander voordeel is onze samenwerking met de WSD, die de kranten voor ons uitrijdt en aflevert bij de bezorgers. Zo kan DeMooiBoxtelKrant een sociaal gezicht laten zien door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een dankbare taak mee te geven. Bovendien zorgt het ervoor dat bezorgers niet de deur uit hoeven voor het ophalen van de kranten op woensdag, maar gewoon direct aan hun wijk kunnen beginnen als de kranten er zijn.

App
Ook willen we je graag wijzen op onze nieuwe app: Enjoj. Deze nieuwsapp, gespecialiseerd in de lokale nieuwsvoorziening, is verkrijgbaar via de iTunes store en de Google Play Store. Wij bieden dus geen ondersteuning meer voor de oude MooiBoxtel app. De Enjoj app geeft je, zo lang je in ons verspreidingsgebied zit de mogelijkheid verschillende nieuwscategorieën waarin je bent geïnteresseerd te selecteren. Mocht dit niet automatisch werken dan kun je je via 'Regionieuws' aanmelden voor nieuws verspreid door MooiBoxtel.

Vervolg van de voorpagina: Liempdse Zoë Timmermans wereldkampioen Ultra pole paaldansen

Naast de eer en een mooie medaille hoopt Zoë met haar overwinning ook de nodige sponsors binnen te halen. Miranda: "Het balletje begint nu echt te rollen." Daarnaast hoopt Miranda dat de overwinning ook wat teweeg brengt in de Nederlandse paaldanswereld.

Want wie denkt dat paaldansen thuishoort in donkere achterkamertjes komt bedrogen uit. De sport timmert hard aan de weg en maakt een serieuze kans om binnenkort een Olympische status te krijgen. En dat is wenselijk in huize Timmermans, want hoewel Zoë een sportstatus heeft, waarmee ze 80 uur per jaar vrijstelling van lessen krijg om aan wedstrijden mee te doen, begon de schoolweek ook voor haar gewoon weer op maandagochtend.

Op haar school in Best stonden meteen twee proefwerken op het programma. Daarom was de kersverse wereldkampioene ook niet bereikbaar voor commentaar voor het ter perse gaan van deze krant. "Ze is total-loss na de wedstrijden en het feestje", aldus haar moeder. "Na het maken van haar proefwerken op maandag is ze meteen is gaan slapen." Met een Olympische status zou Zoë in aanmerking komen voor een speciale topsportopleiding, waardoor ze meer tijd aan trainingen en wedstrijden kan besteden.

Volgens Miranda lijkt de sport wel een beetje op turnen, hoewel fouten in het paaldansen harder worden bestraft. Ook zijn de dansers vrijer in de samenstelling van hun oefeningen dan bij eerdergenoemde sport. Zoë werd, ondanks haar val, uiteindelijk twaalfde bij het 'gewone' WK.

6 / 16

Foto: Heemkunde Boxtel

391 Dommelgezicht met St. Petrusbasiliek
Olieverf, 79 x 120 cm, gesign. r.o.
Particuliere collectie

Het dorp Boxtel en rivier de Dommel zijn reeds eeuwen en eeuwen een begrip. Wie van dorps- en landschapsschoon houdt, zal zeker in hoge mate weten te waarderen dat de, op de Donderslagse Heide bij Neerpelt in België, ontspringende Dommel, van zuid naar noord, door Boxtel stroomt. Deze gemeente dankt daaraan tal van schilderachtige, fraaie dorpsgezichten. De aanwezigheid van de Dommel in Boxtel is een geografische situatie, die ook interessante, historische kanten heeft.

De Dommel was ooit een belangrijke rivier. In de Romeinse tijd werd er waarschijnlijk op gevaren. Vermoedelijk stroomde de rivier vroeger sneller en was ze dieper uitgesneden in het landschap. Dit veranderde toen de mens ingreep en de oeverbossen kapte, om daar hooilanden van te maken. Dit proces was omstreeks 1450 afgerond. Zand kreeg vrij spel en hier en daar werd de rivier daardoor afgesneden en vormden zich stroomversnellingen. Daardoor ging de rivier meanderen. Ook overstromingen kwamen voor, mede door de bouw van watermolens, waartoe immers het water opgestuwd moest worden. Dit gaf aanleiding tot veel conflicten omtrent het maximaal toegestane waterpeil.

In 1863 werd Waterschap De Dommel opgericht, in het bijzonder om de wateroverlast te beperken. De intensivering van de landbouw bracht kunstmest en intensieve veehouderij, dus ook dierlijke mest, waardoor het water van de Dommel zeer voedselrijk werd. Dit werd nog verergerd door de sterke verstedelijking, waardoor de hoeveelheid afvalwater uit huishoudens en industrie steeds toenam. Tot 1950 had zelfs een stad als Eindhoven geen waterzuiveringsinstallatie. Het Dommelwater was buitengewoon smerig, maar in 1963 werd een grote waterzuiveringsinstallatie in Eindhoven geopend, en door transportleidingen zijn daarop ook een groot aantal plaatsen in de regio aangesloten. De zuiveringsinstallatie werd voortdurend uitgebreid. Delen van de Dommel vielen ten offer aan kanalisatie, ofwel het rechttrekken van de Dommel. Dit proces begon al omstreeks 1890 en strekte zich uit tot diep in de tweede helft van de 20e eeuw. Doel was om het water sneller af te voeren en grond te winnen. In het eerste decennium van de 21e eeuw heeft het Waterschap weer plannen ontwikkeld om de Dommel een natuurlijker karakter te geven en de kanalisatie over aanzienlijke afstanden ongedaan te maken.

Hoeveel ben je waard?

Ik hoop dat jouw partner jou van onschatbare waarde vindt. Maar hoe zit dat met jouw vermogen? Weet je wat je waard bent? Bij veel mensen vertoont de financiële boekhouding grote overeenkomsten met de rommellade in de keuken. Er ligt van alles in. Soms weet je wat iets waard is, andere keren kijk je verbaasd op omdat je niet meer wist dat je het had. Maar de belangrijkste vraag is: kun je in die la een gevuld spaarpotje vinden als je het nodig hebt?

Begin juli verscheen het rapport 'Evenwichtige vermogensopbouw' van De Nederlandsche Bank. Daarin staat hoe Nederlandse huishoudens ervoor staan en hoe financieel weerbaar zij zijn. Lekker leesvoer voor in de ligstoel is het niet, maar interessant wel. Het laat bijvoorbeeld de vermogensopbouw zien. Hoe je als twintiger en dertiger hoge kosten hebt, en dat deze kosten de decennia daarna afnemen terwijl jouw inkomen stijgt. Het kantelpunt bereik je rond je veertigste (daarvoor heb je nauwelijks vermogen opgebouwd). En, dat na jouw pensioen de inkomsten in de vrije val raken terwijl je graag dezelfde levensstandaard hanteert.

Een ander interessant weetje is dat 64 procent van jouw vermogen in bakstenen zit, en dat je slechts een klein deel van jouw geld op de bank zet (16%) en in aandelen stopt (15%). Mede daardoor is de gemiddelde Nederlander niet 'schokbestendig' en dreigt er soms een direct tekort aan liquide middelen. Nu is de verleiding altijd groot om te zeggen: op de bank levert het geld niets op, dus lossen we liever de hypotheek af. Zeker als je veel 'contant geld' hebt is dit een goede optie, maar een gezond vermogen opbouwen is meer dan alleen kijken naar de opbrengsten op korte termijn.

Vermogensopbouw begint met inzicht! Wat ligt er in jouw financiële 'rommellade'? En vooral: hoe wil je leven? Die tweede vraag kunt je goed beantwoorden, blijkt uit het rapport. Je wilt leuke dingen doen, sparen voor later, reizen én - dat is ook wel opvallend - kennis opbouwen voor een solide financiële planning. En, dat is ook meteen waar de schoen vaak wringt; het blijkt moeilijk om de juiste keuzes te maken, omdat huishoudens niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Gelukkig zijn wij dat wel. En we helpen je graag om orde te scheppen in jouw financiën, zodat je het leven kunt leiden zoals je dat wenst.

De Groene Draad leidt voor vierde keer langs eetbare tuinen

Boxtel/Liempde - Afgelopen zondag was de vierde editie van 'De Groene Draad'. Het evenement wordt georganiseerd door 'Eetbaar Boxtel'. Dit jaar voerde de route van Boxtel naar Liempde langs zeven eetbare siertuinen.

Diverse Boxtelaren en Liempdenaren hadden hun tuin opengesteld, zoals tuinarchitecte Marja Gijben uit Liempde, die haar tuin helemaal omgetoverd heeft met veel eetbare planten en bloemen. Ook staat er een keur aan bijzondere bomen met eetbare vruchten, waarbij ze ook rekening heeft gehouden met de structuur van de bladeren van sommige struiken. Ze kweekt daar waar kan zelf haar planten en is ook betrokken geweest bij de Voedseltuin op basisschool De Vorsenpoel.

Ook bij het klein en groot Duifhuis waren de tuinen opengesteld en hoewel de tuin van het groot Duifhuis ietwat tegenviel en het Duifhuis zelf niet was opengesteld door Brabants Landschap was er wel genoeg te beleven bij het 'kleine broertje'.

Bij het klein Duifhuis aan de Savendonksestraat werden de fietsers en wandelaars vol enthousiasme ontvangen. Het klein Duifhuis is in 2013 gerestaureerd door de Marggraff Stichting, de beheerder. De tuin werd ingericht met bloemen en groentetuin.

Bewoners slaan handen ineen voor tijdelijk voetbalveld

Foto: Brechtje Klein

Boxtel - Het braakliggend terrein waar de bewoners van de Zonnegolven en hun kersverse overburen van de Zonnegoud op uitkijken, is sinds maandag door diezelfde bewoners omgetoverd tot een voetbalveld.

Foto: Ruud van Casteren
Diverse wandelaars en fietsers proeven uit de diverse tuinen. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Hoewel de wijk over veel speelvoorzieningen beschikt, ontbrak het in de directe omgeving met name aan speelmogelijkheden voor de wat oudere kinderen. Omdat het veld tussen beide straten op dit moment niet wordt gebruikt, aangezien de daarop geplande woningen nog niet verkocht zijn, namen de bewoners zelf het initiatief om het in te richten als voetbalveld. Ze kochten hardhouten palen en maakten er goaltjes van. De kinderen namen het veld daarna meteen enthousiast in gebruik.

Terrasconcert Fanfare Concordia

Liempde - Het terras van Café 't Wapen van Liempde was zondagmiddag, ondanks de voorspelde regen, het decor van een terrasconcert verzorgd door Fanfare Concordia.

De regen viel reuze mee en hoewel het weer beter had gekund, had de fanfare het ook een stuk slechter kunnen treffen. Het concert werd bezocht door enkele tientallen bezoekers die zich prima wisten te vermaken. De lokale fanfare verzorgde namelijk een bijna twee uur durend concert en vertolkte daarbij verschillende nummers van artiesten zoals Martin Garrix en Ride to Rio. Daarmee bewees Fanfare Concordia dat fanfaremuziek heus niet oubollig of saai hoeft te zijn.

Mijn Mooi Boxtel: Eric Brouwer

Foto: Eric Brouwer

Zonsondergang bij De Langspier.

De Voedseltuin doet er een schepje bovenop!

Foto: Theodoor van Leeuwen

Wie in de afgelopen weken de Voedseltuin op De Kleine aarde bezocht - bijvoorbeeld tijdens de Open Dag van zondag 25 juni juli – heeft kunnen zien dat deze tuin er bijzonder goed bij staat. Alle groenten groeien uitstekend. Zo zijn er al een kleine 1.000 kroppen sla en evenveel andijvie geoogst. Die groenten worden direct opgehaald door het busje van de Voedselbank en uitgereikt aan mensen in Boxtel en omgeving die een uiterst krappe portemonnee hebben. Deze zogenaamde 'cliënten van de Voedselbank' – het gaat om pakweg 450 monden elke week – zijn niet te benijden. Ondanks dat ze wekelijks een mooi pakket met diverse producten mogen ophalen aan het Ronduutje. Nee, deze mensen hebben daar echt niet zelf om gevraagd, maar kregen in hun leven meer tegenslagen dan ze goed konden verwerken. De Voedselbank helpt daarom. En de Voedseltuin doet daar een mooi schepje bovenop!

De grond op het terrein van De Kleine Aarde is heel goed. Dat is een prettige ervaring. Na jaren stilte is er sinds half februari weer volop actie. De vorig jaar opgerichte Stichting Voedseltuin Boxtel en omstreken is uitgenodigd door Helicon Groen Opleidingen (vroeger de MAS Boxtel) de zo gewenste voedseltuin hier te beginnen. Het perceel waar vroeger een groot doolhof stond is vrijgemaakt van alle begroeiingen. Daarna is een hek geplaatst om konijnen te weren, die graag van de verse groene blaadjes zouden smullen. Ook is een beregeningsinstallatie aangelegd en zijn allerlei kleine plantjes aangekocht.

Twee doelen
De Voedseltuin kent twee doelen. Op de eerste plaats wil de tuinstichting wekelijks verse groenten kunnen leveren aan de Voedselbank. Het perceel is volop in gebruik en daaruit komen nu bijvoorbeeld koolrabi, venkel, Chinese kool, tuinbonen en ijsbergsla. Het tweede doel is mensen, die moeite hebben gekregen met hun werk, nieuwe kansen te bieden. Om welke reden dan ook. 'Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt' hebben grote behoefte weer arbeidservaring en arbeidsritme op te doen. Dat kan bij deze Voedseltuin uitstekend!

Foto: Theodoor van Leeuwen

Ervaren (volks)tuinders gevraagd
Om die verse groenten te telen zijn heel wat mensen nodig. De plantjes worden geteeld, geplaatst en dan moet worden geschoffeld. Ook zijn er extra handjes nodig bij het oogsten. Er zijn inmiddels 15 vrijwilligers, die een of meer dagdelen (van 8.00 tot 12.30 uur) werken. Dat gaat allemaal prima. Iedereen kan een eigen tijd kiezen die hem of haar het beste past. Omdat er slechts één tuinleider beschikbaar is, vraagt de tuinstichting met spoed mensen die ook een of meer dagdelen leiding willen geven aan deze groep vrijwilligers (dagelijks circa vijf personen). Wie belangstelling heeft kan bellen (0653.155361) of mailen (tvleeuwen@xs4all.nl) met projectleider Theodoor van Leeuwen. Je reactie is zeer welkom!

Bazaar Boxtel wordt weer groot muticultureel feest

Archieffoto: Hans van Doorn Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Park Molenwijk verandert aanstaande zondag, 9 juli, weer in één groot festivalterrein, tijdens De Bazaar Boxtel. Van 11.00 tot 19.00 uur biedt dit jaarlijkse muticulturele festival haar, ongetwijfeld duizenden, bezoekers een gezellige dag vol muziek, wereldse gerechten, dans, workshops en kramen.

De Bazaar heeft als doel het samenbrengen van de diverse culturen en bevolkingsgroepen van Boxtel. De ambiance van muziek, wereldse gerechten, dans, workshops en kramen leidt vanzelf tot het elkaar ontmoeten, wat leidt tot verbroedering. Het festival vormt een bruisende omgeving waarin vanuit verschillende culturen muziek wordt gemaakt, eten en drinken wordt bereid, wordt gedanst en achtergronden van culturen zichtbaar worden gemaakt. Er is dan ook van alles te zien, proeven en doen, voor jong en oud.

Bassist Jos van der Velden, slagwerker Arjen van der Steen en hoornist Stephan van Eijndhoven (v.l.n.r.) worden zondagmiddag 9 juli in het zonnetje gezet door Boxtel s Harmonie. Ze spelen al veertig jaar mee in het muziekkorps. (Foto: Boxtel s Harmonie). Foto: Boxtel's Harmonie

Muziek speelt een belangrijke rol op de Bazaar. Het muzikale programma zal dit jaar ingevuld worden door Angela's Project, Into FM, Central Heating, Yeli Afrika, Giddy Limit, Hind Hakki, Fijahborn, Acting the Maggot, Grup Taksim en Boxruba. Het eerste optreden, van Angela's Project, is om 11.00 uur en Boxruba sluit om 18.00 uur het festival af.

Bezoekers wordt aangeraden op de fiets te komen, daar het festival elk jaar duizenden bezoekers trekt. Park Molenwijk vind je aan de Molenwijk, bij Hockeyclub MEP en Restaurant Molenwijk. Kijk op www.bazaarboxtel.nl voor meer informatie.

Jubilarissen Boxtel's Harmonie worden gehuldigd

Boxtel - Drie muzikanten die inmiddels al veertig jaar meespelen, staan zondag 9 juli centraal tijdens een huldigingsconcert van Boxtel's Harmonie. Met dat optreden in Muziekhuis Boxtel, dat om 14.00 uur begint en gratis toegankelijk is, sluit de muziekvereniging het seizoen af.

Naast het harmonieorkest vertolken ook het slagwerkensemble en opleidingsorkest enkele
composities. Tussen de werken door belicht harmonievoorzitter Paul van Alphen de
verdiensten die Stephan van Eijndhoven (hoorn), Arjen van der Steen (slagwerk) en Jos van
der Velden (bas) hebben voor hun club.

Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche is zondag vanaf 13.30 uur geopend. Na afloop van het huldigingsconcert is er gelegenheid de drie jubilarissen te feliciteren.

Ierse Sessie bij B&B In den Boogert

Boxtel - Elke derde zondag van de maand komen liefhebbers samen bij Bed & Breakfast In den Boogert om Ierse liederen te spelen. Zo ook op zondag 16 juli, als er van 13.30 tot 16.30 uur meegespeeld en -gezongen kan worden op de Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

De toegang is gratis. Kijk op www.iersesessie.nl voor alle data van 2017, het repertoire en nog veel meer informatie. Heb je ideeën of adviezen, neem dan contact op met Peter van Steenderen via info@dental-imaging.nl, 0653851409 of 0411 611090.

Luchtpost uit Patagonië: Esther Havermans

Foto: Esther Havermans

Wij gaan dit jaar naar Brazilie op vakantie. Exotisch? Ja, natuurlijk, want de beelden van een overvloed aan zon, strand, tropisch groen, fruit en samba zijn waar. Maar voor ons is het ook de meest logische en goedkoopste bestemming om tijdens de wintervakantie het koude Patagonie te verruilen voor warmte en ontspanning. Onze reis verloopt dit jaar echter niet volgens planning.

Van ons huis rijden we normaal in twee uur naar het vliegveld. Omdat er forse sneeuw is voorspeld, besluiten we de middag voor onze vlucht te vertrekken en in Calafate te overnachten. Na tandartsbezoek van mijn dochter en haar vriendinnetje, worden we op het vliegveld afgezet. Het meisje rijdt met haar vader terug naar ons dorp om voor het donker en de gladheid weer thuis te zijn.

Een half uur voor vertrektijd komt er een lage wolk binnendrijven, blijft boven het vliegveld hangen en belet ons vliegtuig, dat uit Vuurland moet komen, te landen. Het wijkt uit naar een stad op 300 km afstand en wacht op een weersverbetering die helaas nooit komt. Iedereen wordt per aangevoerde busjes naar het dorp terug vervoerd. Het is inmiddels 6 uur later en hoog tijd om wat te eten en te gaan slapen.

De volgende ochtend horen we dat we tussen de middag naar Vuurland zullen vliegen en pas 's avonds door naar Buenos Aires. Verwachte aankomsttijd: 23.30 uur. Daar woont mijn oude schoonmoeder die haar kleindochters heel graag wil zien voor wij doorvliegen naar Brazilie. Tijdens het inchecken horen we dat het vliegveld op Vuurland gesloten is vanwege een sneeuwstorm. Ik begin me zorgen te maken over onze vlucht morgen; als we vandaag niet in Buenos Aires aankomen, gaan we die vlucht, uitgevoerd door een andere maatschappij, niet halen.

Het wordt een hele lange dag van wachten, onzekerheid, zenuwen, vermoeidheid en honger, maar uiteindelijk landen we om 1 uur 's nachts in de hoofdstad. We bellen oma wakker, die heerlijk eten voor ons opwarmt en gaan om 3 uur uitgeput slapen. Twaalf uur later vertrekken we opnieuw naar het vliegveld en gelukkig loopt vanaf dan alles op rolletjes.

Je houdt het bijna niet voor mogelijk. De schoolexamens zijn achter de rug; de geslaagden hangen na een tijd van zwoegen en veel stres triomfantelijk de vlag uit. Onze twee kleindochters zijn eveneens voor hun examen geslaagd, ook zij hangen de vlag uit en, zoals gebruikelijk, hangt er ook een mooie schooltas bij. Toch heeft een zieke ziel kans gezien om deze schooltas weg te halen... gewoon van de vlaggenstok te jatten.
Onbeschoftheid ten top. Is dit de toekomstige wereld waarin we moeten leven?
Jan Hazenberg, Opa van de twee geslaagden.

        

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop:

TE KOOP NIEUWE DESSOTAPIJTTEGELS in allerlei kleuren/soorten.Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17 Schijndel 06-23034594 Dinsdag en zondag gesloten.

Fotoreportage

Cock Stam: voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids-en uitvaartreportage's. Meer informatie bel: 06 48 65 77 85

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop:

TE KOOP NIEUWE DESSOTAPIJTTEGELS in allerlei kleuren/soorten.Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17 Schijndel 06-23034594 Dinsdag en zondag gesloten.

Foto: Heemkunde Boxtel

Foto: 1965

Camping Den Bergh. A.P.A. Pennings-Beks. Bosscheweg 77 Boxtel. Telefoon 04106-2511

Foto: Heemkunde Boxtel

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

Fotoreportage

Cock Stam: voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids-en uitvaartreportage's. Meer informatie bel: 06 48 65 77 85

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop:

TE KOOP NIEUWE DESSOTAPIJTTEGELS in allerlei kleuren/soorten.Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17 Schijndel 06-23034594 Dinsdag en zondag gesloten.

WOONRUIMTE GEZOCHT
Per direct woning gezocht; tweekapper of hoekwoning met garage, nabij winkelcentrum Oosterhof/Plan Oost, Boxtel. 0411676556 / 0647137887

TEKST:

Mercado Uden blijft open tot 20 augustus. Zaterdag en zondag open van 10.00-16.00u. Gratis entree, Industrielaan 7, Uden

12 / 16

Foto: Balans

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen realiseren - nog steeds actueel is.

Jeugdhulp: extra inzet op preventie!
De transitie jeugdhulp is een continue proces dat BALANS uiteraard op de voet kritisch volgt. Zo ook bij het raadsvoorstel 'Plan van aanpak transformatie jeugdhulp', dat in de afgelopen raadsvergadering behandeld is. In onze ogen is dit een reparatievoorstel van de niet gehaalde doelstelling bij transitie jeugdhulp. Het is goed om in te grijpen als je merkt dat zaken de verkeerde kant uit dreigen te gaan.
BALANS is van mening dat met de huidige 'lumpsum financiering' het budget niet optimaal ingezet wordt en niet voldoende controleerbaar is. Verder werkt het beperkend voor de inzet van lokale hulpverleners.
BALANS vindt dat er altijd een rol weggelegd moet zijn voor een huisarts, dat is de vertrouwenspersoon met een goede kennis van de gezinssituatie en meestal ook het eerste aanspreekpunt.
BALANS begrijpt dat er geïnvesteerd moet worden om aanpassingen vorm te geven, maar wil niet alleen investeren in reorganisatie van bedden. Wij vinden investeren in preventie, signalering en goede (locale) basishulpverleners minstens zo belangrijk.
BALANS heeft al eerder uitgesproken om meer woonvormen/voorzieningen jeugd in Boxtel mogelijk te maken. Deze zijn, volgens het raadsvoorstel, nodig voor de transformatie. Dit ondersteunen wij.
Ondanks onze kritische kanttekeningen bij het raadsvoorstel transformatie jeugdhulp, hebben wij met dit voorstel ingestemd. BALANS stelt graag geld beschikbaar voor jeugdzorg maar blijft van oordeel dat er onderweg geen geld op de verkeerde plek aan de strijkstok mag blijven hangen. De zorg voor het kind is voor BALANS het allerbelangrijkst en staat bovenaan.

Ramen ook aan buitenzijde wassen!
BALANS wil dat het wassen van de ramen aan de buitenkant door huishoudelijke hulp ook tot de mogelijkheden gaat behoren en wij willen dat het college hiervoor met de zorgaanbieders in overleg gaat om de mogelijkheden te onderzoeken.
Met de huidige contracten tussen de gemeente en de zorgverleners is dit namelijk niet mogelijk. Wij vinden dat jammer, want met de binnenkant schoon en de buitenkant vuil schiet je niet veel op. En niet iedereen heeft een netwerk om zich heen dat even dit karweitje kan uitvoeren.
De gemeente is vrij om zelf aanvullende afspraken te maken met de zorgaanbieders. Ook is er geld van de Wmo over uit 2016 dat ingezet kan worden om aan deze burgerwens tegemoet te komen. Dus vindt BALANS dat de mogelijkheden om hiervoor een aparte regeling op te zetten goed bekeken moeten worden. Voor 1 oktober horen we het resultaat van de zoektocht. Wij rekenen op een meewerkend Boxtel, ook op sociaal gebied!

Om weer in BALANS te komen wensen wij iedereen een fijne vakantie!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren.

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan. Wij zijn er voor u!


Foto: SP

Ambitieus tweejarenplan

De SP heeft een ambitieus tweejarenplan opgesteld waar het bestuur mee aan de slag gaat. Meest in het oog springend is een jaarlijkse ledenwervingscampagne die per jaar 20 nieuwe leden moet opleveren, zodat over enkele jaren het ledental gestegen is naar 400. Verder willen we het aantal actieve leden uitbreiden van 50 naar 70, onder meer door een belteam in te stellen Ook moet de SP nog zichtbaarder worden in de wijken. We willen gaan werken met wijkcontactpersonen uit ons ledenbestand. Zij moeten de ogen en oren van de wijken worden, zodat de SP, waar nodig, actie kan ondernemen om zaken te verbeteren. Met betrekking tot de gemeenteraadsverkiezing van maart volgend jaar heeft de SP de ambitie om de grootste partij van Boxtel te worden.

Boxtel top met wijkgericht werken
Op een inspiratiemiddag voor Boxtelse wijkorganen maakte SP-wethouder Eric van den Broek bekend dat Boxtel tot de top van de Nederlandse gemeenten behoort. Op de lijst van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners (LSA) is Boxtel tussen veel grote steden terug te vinden in de top 20 van de bijna 400 Nederlandse gemeenten. Boxtel kent al vele jaren een integrale wijkaanpak met een wijkvisie en daaraan gekoppeld actieplannen en eigen budgetten. De wethouder sprak zijn waardering uit voor de vrijwilligers van de wijkorganen: "De tijden veranderen. Overheden en maatschappelijke partners moeten nog meer van buiten naar binnen werken. De wijkplatforms en de integrale wijkaanpak dragen er in grote mate aan bij dat die verandering in Boxtel soepel verloopt."

Vrijwilligers voor klussen bij Wmo-cliënten
De SP-fractie verzocht onlangs het college om stappen te ondernemen om er voor te zorgen dat bij sommige Wmo-cliënten ook klusjes aan de buitenkant van het huis uitgevoerd gaan worden. Dan gaat het over klussen als ramen lappen aan de buitenkant en gevel- en tuinonderhoud. De huishoudelijke hulp is alleen bestemd voor hulp binnen de woning. In de raadsvergadering van 20 juni stemde wethouder Van den Broek in met het uitvoeren van een onderzoek naar de mogelijkheden om deze klussen uit te laten voeren en dit voor 1 oktober terug te koppelen naar de raad.

Fluisterboot en Dino Hunter zorgen voor meer reuring in het centrum
Twee initiatieven van Boxtelse ondernemers gaan voor meer reuring zorgen in het centrum van Boxtel. De Fluisterboot gaat recreatieve tochten verzorgen over de Dommel en start achter café Meneer van Dommelen. Met de app Dino Hunter kunnen dinosaurussen virtueel opgespoord worden in het centrum. Beide initiatieven worden via het economisch stimuleringsbudget door de gemeente ondersteund. Wethouder Van den Broek: "Deze mooie initiatieven gaan voor meer aanloop naar het centrum zorgen en zijn goed voor de lokale economie. Met name de Dino-app kan een uitstraling tot ver buiten Boxtel krijgen."

Bekendmakingen week 27

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Van Ranststraat 3, plaatsen dakkapel aan voorzijde woning
Velder 16, tijdelijk plaatsen woonunit
Velderseweg 10, tijdelijk plaatsen hekwerk, afvalcontainer, pagodetenten, kassahokjes etc. rondom en op het evenemententerrein en het uiten van reclame tijdens het evenement Jacht & Buitenleven op 22, 23 en 24 september 2017

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Nergena 30, bouw woning met bijgebouw

Verleende omgevingsvergunningen
Mgr. Bekkersstraat 2, aanbrengen overkapping boven galerij 3e verdieping woonlocatie Vinckenrode
De Bocht 4, tijdelijk afwijken bestemmingsplan voor Theetuin 't Bakhuys met bijbehorende parkeerplaatsen
Hemelrijk 11-13, milieuneutraal veranderen inrichting
Kastanjelaan 6, hoek Munsel en Bosscheweg, aanbrengen 2 spandoeken aan gevels voor een maximale termijn van 1 jaar
Hoek Kastanjelaan 6- Munsel, plaatsen 2 banieren
Markt 25, (her)bouw pand voor horecadoeleinden.

Bestemmingsplannen
Ontwerpbestemmingsplan Van Hugenpothstraat. Het bestemmingsplan maakt de bouw van nieuwe woningen mogelijk op een iets andere plaats dan waar nu de bestaande te slopen (witte) woningen staan in de Van Hugenpothstraat en de Hendrika van Haeftenstraat.

Vaststelling bestemmingsplan Smaldersestraat 5 en 11 Liempde. Dit plan is door de gemeenteraad van Boxtel in zijn vergadering van 20 juni 2017 ongewijzigd vastgesteld. Daarin zijn de oorspronkelijke bouwrechten voor deze kavels, met inachtneming van de nieuwe plansystematiek “Liempde”, hersteld.

Verkeersbesluit
aanwijzen gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan de Vorsenpoel 18

Horecavergunningen
Meneer Klaver, Lennisheuvel 57 Hierbij gaat het om een verleende vergunning Drank- en Horecawet en een verleende exploitatievergunning (met terras)

Evenementenvergunningen
Biereloth Het evenement bij café Becoloth in de Rozemarijnstraat vindt plaats op zondag 10 september 2017 vanaf 13.00 uur tot 19.00 uur
Muziekfeest Raadhuisplein Liempde Het evenement vindt plaats tijdens de Liempdse kermis van zaterdag 5 augustus 2017 tot en met woensdag 9 augustus 2017 vanaf 14.00 uur tot 01.00 uur
50 jaar Kromploegers en Proef Lokaal Liempde. De evenementen vinden plaats op D’n Tip aan de Barrierweg op vrijdag 22 september 2017, zaterdag 23 september 2017 en op zondag 24 september 2017

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO Oud papier: 07-07 Kalksheuvel 07-07 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 07-07 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk 08-07 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg 08-07 Munsel + deel Centrum – Breukelen 08-07 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 11-07 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur. LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

13 / 16

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 27 juni
A-Lijn: 1. H. & F. Bos 67,29% 2. R. van Stuivenberg & A. Bosveld 64,51% 3. N. van der Poel & J. de Wolf 61,60%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 27 juni
A-Lijn: 1. J. Clercx & H. Peerlings 60,94% 2. J. v.d. Biggelaar & H. Maas 58,85% 3. T. vd Leek & E. Jansen 55,73% B-Lijn: 1. J. v. Doorn & J. Schüller 59,03% 2. A. v. Uden & T. v. Uijtert 55,56% 3. N. vd. Meerakker - R. vd Heijden 53,47%

Bridgeclub De rots, uitslagen 28 juni
A-lijn: 1. R. & J. Steenbakkers 59.90% 2. J. van den Biggelaar & J. Koppen 59.38%
3. J. Fischer & R. Koelink 55.73%

Bridgeclub Liempde, Zomerdrive 5, uitslagen 29 juni
A-Lijn: 1. K. & G. vd Meerendonk 61,31% 2. D. Eltink & J. van der Steen/ vd Meerendonk 59,23% 3. R. Prinsen & E. vd Westelaken 57,74% B-Lijn: 1. A. van Asseldonk & M. Legius 67,81% 2. N. vd Meerakker & R. van der Heijden 60,13% 3. J. & R. van Dijk-Senders 58,75%

Bridgeclub boxtel, uitslagen 29 juni
A-Lijn: 1. A. Bosveld & M. Soederhuizen 68,75% 2. H. & I. Peeters 62,80% 3. W. de Langen & F. Geurts 61,61%

Honk- en softbal

Ducks, uitslagen:
1-7-2017 Honkbal Junioren Ducks JH1 Royals JH1 12-6
Honkbal Pupillen Ducks PH1 Gryphons PH3 15-4
Softbal Senioren Dames Islanders DS1 Ducks DS1 7-0
2-7-2017 Softbal Aspiranten Jeka AS1 Ducks AS1 12-11
Softbal Aspiranten Jeka AS1 Ducks AS1 12-11
Honkbal Senioren Ducks H1 Royals H1 14-13
Programma:
8-7-2017 Honkbal Pupillen PSV PH1 Ducks PH1 10:00
Honkbal Junioren Cheetahs JH1 Ducks JH1 11:00
BeeBall Major Ducks BM1 MULO BM1 11:00
Softbal Aspiranten Ducks AS1 Blue Lions Tilburg AS1 11:00
Honkbal Aspiranten PSV AH1 Ducks AH1 13:00
Softbal U17 Nuenen U17 Ducks U17-1 16:00
Softbal U17 Nuenen U17 Ducks U17-1 18:00
9-7-2017 Honkbal Senioren Panters H1 Ducks H2 10:30
Honkbal Senioren Ducks H1 ROEF! H1 15:00

Paardensport

Zaterdag pony's Waalwijk:
Eline de Bont & Orchid's Black diamant, 1e, 192 punten, Klasse C-L1
Zaterdag Bunschoten, Welsh cup:
Lieke Tinnenbroek & Olivia, 2e en 1e met 180 en 192 punten in de klasse B-B
Zondag pony's , St. Michielsgestel:
Lieke Tinnenbroek met Nando 2e met 186 en 192 punten in de klasse C-M1
Lieke de Bresser met Holm's gentleman, 4e met 192,5 en 197,5 punten in de klasse D/E-L2
Anne Teulings met Djo, 3e met 186.5 en 191,5 punten in de klasse B-L2
Iris van olphen met Twylight, 4e met 185 en 215 punten in de klasse D/E-B

Zondag Paarden st. Michielsgestel
Dressuur: Cees Vd Sloot met Chameur, 3e in de klasse Z2
Springen: Monique Aarts met Wildrick's Fereusa, 1e, klasse Z
Springen: Frank Vd Sloot met Wildrick's Hoteusa, 4e, klasse M

Uitslagen selectie zomerseizoen 2017
kringkampioen Hart van Brabant dressuur klasse M2: Anne Hoogenboom met Glenlivet
Kringkampioen Hart van Brabant springen klasse Z: Monique Aarts met Wildrick's Fereusa
Reservekampioen Hart van Brabant dressuur klasse C-M1: Lieke Tinnenbroek met Nando
Reservekampioen kring de Baronie dressuur klasse D-Z2: Carlijn van Oerle met Leunsveld's Walter.

Duivensport

PV De Luchtpost, uitslag Bergerac 56 duiven 830 kilometer
1-2-14 Andre Lucius en Zn
3-13 Frans van Laarhoven
4-7-8-9-10-12-15 Comb. van Heesch- van Eijndhoven
5-6-11 Wim Langenhuizen

uitslag Sezanne 78 duiven 340 kilometer
1-9-12 Berrie van de Brand
2-3-6-7-8 Comb. van Rooij-Platenburg
4 Roland van de Langenberg
5 Ad Blummel
10-11-13-14 Theo van de Langenberg

Geslaagd!

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Vrijdag was een spannende dag voor tientallen Boxtelse scholieren. Zowel op het Baanderherencollege als op het Jacob-Roelandslyceum kregen de leerlingen namelijk de examenuitslagen van het tweede tijdvak binnen. Bekijk hieronder de lijst met geslaagden uit Boxtel, Liempde en Esch.

Baanderherencollege

Op het Baanderherencollege slaagden 16 leerlingen.

Basisberoepsgerichte leerweg

Bouwtechniek

 • Danny Vogels, Boxtel

Metalektro

 • Damian Hagen, Liempde
 • Nino Scheutjens, Boxtel

Kaderberoepsgerichte leerweg
Bouwtechniek

 • Rowan van Houtum, Esch

Handel en Verkoop

 • Tolga Ceylan, Boxtel
 • Robin Ferwerda, Boxtel
 • Sawera Raja, Boxtel

Metalektro

 • Ivar Goossens, Boxtel
 • Dani van der Kieft, Liempde
 • Axel Wantenaar, Boxtel

Theoretische leerweg

Economie

 • Tilila Mairouche, Boxtel
 • Aniek Schellekens, Liempde

Handel en Verkoop

 • Dogukan Kiliç, Boxtel                                

Zorg en Welzijn

 • Zoë van den Biggelaar, Boxtel
 • Elise Scheutjens, Esch

MBO-Entree-diploma ROC Koning Willem I College

 • Safwan Al Navkosh, Boxtel

Jacob-Roelandslyceum

Op het Jacob-Roelandslyceum slaagden 12 leerlingen.

Havo

Economie en Maatschappij

 • Rik van Dongen, Liempde
 • Pleun van Ingen, Boxtel
 • Ferry Koomen, Boxtel
 • Chiel Trommelen, Boxtel

Natuur en Gezondheid

 • Max van Dinther, Esch
 • Sanne van Erp, Liempde
 • Hanna van Esch, Boxtel
 • Bo van Kleef, Boxtel
 • Arthur van Roosmalen, Boxtel

VWO

Atheneum

Cultuur en Maatschappij

 • Myrthe Tuhumury, Liempde

Economie en Maatschappij

 • Lotte van Dongen, Liempde

Natuur en Gezondheid

 • Pam van Bavel, Boxtel

Regiomix JBV De Walnoot

Boxtel - Zoals elke week werd ook afgelopen maandag de wekelijkse Open Regiomix gespeeld bij de Jeu de Boulesvereniging De Walnoot. Er deden weer vele boulers mee aan dit gezellige evenement.

Meer dan zestig mensen kwamen maandagmiddag naar JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel, van wie er 46 een balletje meegooiden. Ondanks het soms dreigende weer was de temperatuur goed en kwam de zon regelmatig achter de wolken tevoorschijn. Er werd dan ook lekker gespeeld op de dertig prachtige buitenbanen van de vereniging.

De verzorging door de vrijwilligers was uitstekend en de barbezetting was in prima handen van André Teulings. De wedstrijdleiding werd deze middag geheel verzorgd door Jan Pennings.

Frans Minkels werd deze maandag eerste met 3/23 punten, de tweede plaats was voor Ria van Breugel met 3/22 en Ad Voermans werd derde met 3/20 punten. Jozef Penning werd vierde met 3/17 punten, de vijfde plaats was voor Gerhard van Esch met 3/16 punten, Jos van Grinsven werd zesde met 3/12 punten en de zevende plaats werd gehaald door Michel Luyten met 3/11 punten.

Elke maandag zijn geïnteresseerden altijd welkom om te kijken naar dit leuke en gezellige spel. Zij kunnen een balletje meespelen vanaf 13.00 uur bij JBV De Walnoot, Selissenwal 25, 5282SJ Boxtel. Kijk voor aanvullende informatie over de Jeu de De Walnoot op www.jbvdewalnoot.nl.


Softbalsters Ducks onderuit Walkoff win voor heren

Boxtel - De dames van Ducks speelden zaterdag uit tegen de Islanders in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. Helaas kwam er voor de Boxtelsen een einde aan hun winning streak. De heren slaagden er zondag in om de spannende thuiswedstrijd tegen de Royals uit Venray te winnen.

De sofbalsters uit Boxtel wonnen hun laatste vier wedstrijden op rij. Islanders staat echter bekend als een hele sterke tegenstander, dus de dames wisten dat ze aan de bak moesten. De eerste inning probeerde Ducks dan ook meteen druk te zetten en liepen alle honken vol. Helaas lukte het de Boxtelaren niet om tot scoren te komen. Iets dat Islanders wel lukte. Hun eerste slagvrouw sloeg een driehonkslag en hun tweede slagvrouw een tweehonkslag en Ducks kreeg het meteen moeilijk. Toch bleef de schade beperkt, Islanders scoorde twee punten.

In de tweede en derde inning veranderde er niets aan de stand. In de vierde inning wel: Ducks scoorde niet, maar Islanders scoorde drie punten. Dit was te wijten aan hun slagkracht, maar ook aan wat verdedigende foutjes. Zo werd de tussenstand 5-0 voor Islanders.
Tijdens de vijfde inning scoorde Ducks nog steeds niet. Islanders toonde ook nu weer waarom zij kans maken op het kampioenschap. Zij wisten nog twee keer de thuisplaat te bereiken, waardoor de wedstrijd vroegtijdig tijdens de vijfde inning werd beëindigd. Islanders won overtuigend en terecht met 7-0 van Ducks.
Woensdag staat de laatste wedstrijd voor de zomerstop op het programma. De tegenstander is dan Cardinals uit Oss. Daarna wordt bekend of Ducks bij de bovenste helft of de onderste helft in de stand eindigt, wat bepalend is voor het programma na de zomerstop.
Beste slagvrouwen bij Ducks waren Colette Wind en Elke Mutsaards (.500)

Honkbal senioren Ducks-Royals
Voor de honkballers van Ducks stond zondag weer een belangrijke thuiswedstrijd op de planning. Royals uit Venray kwam op bezoek en het beloofde al gauw een interessante wedstrijd te worden: startend werper Kees van Aarle kreeg in de eerste inning maar liefst vier punten tegen op goed geslagen honkslagen. Ducks wist één punt terug te pakken in de gelijkmakende slagbeurt door een honkslag en een veldfout kwam Thor van den Dool over de thuisplaat. Van Aarle herpakte zichzelf en wist schade te voorkomen in de tweede en derde inning.

In de derde inning gaven de Boxtelaren gas bij en scoorden maar liefst vier keer op drie tweehonkslagen van Max Denteneer, Remco van Nistelrooij en Jeroen van Nes. De tussenstand bedroeg 5-4. In de vierde inning pakte Ducks daar nog een punt bij, doordat Van Nes zijn teamgenoot Van den Dool binnen sloeg.

In de vijfde inning waren het de Royals die bleven aandringen en Van Aarle kreeg een flinke homerun om de oren met twee lopers op de honken. In één klap stonden de Royals weer voor, met 6-7.

De formatie uit Boxtel moest weer aan de bak, maar door goed slagwerk van John de Windt kon Kees van Dooremalen scoren. De Windt kwam zelf ook nog tot scoren, na op listige wijze een honk te hebben gestolen. Inmiddels was de stand 8-7, maar Royals gaf niet op: in de zesde inning werd Van Aarle verjaagd na nogmaals twee punten te incasseren en Van Nes nam het over. De spanning was om te snijden met een stand van 8-9. In de gelijkmakende slagbeurt werd Van Nistelrooij binnen geslagen door Van Dooremalen en de stand was weer gelijk. In de achtste inning brak de ploeg uit Venray los: op maar liefst twee honkslagen en drie fouten kwam Royals vier maal tot scoren.

Maar Ducks raakte niet ontmoedigd en bleef aandringen. Zo kwamen zij twee maal tot scoren in de achtste inning op een honkslag van Mike de Ruijter.

Van Nes zette in de negende inning de slagploeg van de Venrayse opponent zonder moeite op zij. Nu was het aan de slagploeg van Ducks om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Een zenuwslopende naslagbeurt begon en Bram van der Horst zette de toon door een harde tweehonkslag te slaan. Hij kon door naar het derde honk door een fout van de pitcher van de Royals en Van den Dool sloeg hem knap binnen. De tussenstand was 12-13. Van den Dool kwam binnen op een goed getimede honkslag door Van Nistelrooij, en de stand was wonderbaarlijk genoeg weer gelijk. Met Van Nistelrooij op de honken kwam Van Nes door een fout van de korte stop op de honken en de winst leek dichterbij dan ooit.
Sherwin Theodora kreeg opzettelijk vier wijd en alle honken waren vol met één uit. Van Dooremalen kwam aan slag en hij sloeg de bal hard, maar op de grond. De bal stuiterde over de werper, de korte stop gooide met een uiterste poging naar de thuisplaat om het winnende punt uit te krijgen maar was te laat. Een 'walkoff win' van Ducks, dat met deze zege een belangrijke stap maakte naar het gewenste lijfbehoud in de tweede klasse. Een prachtige en spannende wedstrijd met vele aspecten, met goed honkbal en sportiviteit.

Beste slagman aan de zijde van Ducks: Jeroen van Nes met 4 uit 6 (AVG 0.666, 3 RBI, 3 1B, 1 2B, 2 R).


Kas Beekmans derde in Veldhoven

Foto: Jan van der Staak

Veldhoven - Motorracetalent Kas Beekmans heeft een wisselvallige racezaterdag in Veldhoven afgesloten met een derde plaats. Omdat titelconcurrent Colin Velthuizen wegens een blessure niet reed, loopt Kas maar liefst 168 punten op zijn rivaal uit in het Molenaar NSF100 klassement.

Kas was vooraf best zenuwachtig voor de race, aangezien hij in Veldhoven nog nooit een goed resultaat neerzette. Zou Kas de 'vloek van Veldhoven' op deze regenachtige julidag van zich af kunnen schudden?

Foto: Sandra Schellekens

Omdat de dag regenachtig begon was het tijdens de warming-up al erg glad. Daarom begon Kas behoedzaam aan de training. Kas: "Ik had meer dan 5 seconden voorsprong op nummer 2; erg goed dus! Maar voor mijn gevoel ging het niet goed en ik wilde nog harder. In de laatste ronden pushte ik te hard en ging onderuit." De vloek van Veldhoven wraakte zich dus weer, hoewel Kas wel eerste was met 1,5 seconde voorsprong.

Ook de kwalificatie verliep goed. Kas bouwde rustig aan op en lag de hele tijd eerste. In de laatste ronden werd hij echter ingehaald. Dat betekende dus de tweede startplaats.

De eerste race begon Kas goed - dus kopstart - hoewel hij bij het uitkomen van de bocht werd ingehaald. Kas wist zijn positie echter te heroveren. Toen sloeg het noodlot toe: Kas remde iets te laat en hard waardoor hij onderuit ging. "Wel wist ik nog terug te keren naar een tiende plaats. Toch was ik heel verdrietig; het circuit van Veldhoven had me er weer onder gekregen", aldus het Boxtels racetalent.

Kas wist de tweede race weer een kopstart te maken. Hij werd echter door Justin Fokkert ingehaald. "Ik was lang in strijd met Roy Klompmaker, maar kwam eerder over de finish: tweede. Tenminste, dat dacht ik. Blijkbaar was Justin Fokkert gevallen waardoor ik eerste was", vertelt Kas opgewekt.

Deze eerste plek in race twee leverde Kas een derde plek op in het dagklassement. Hij staat nu bovenaan in de ranglijst voor de titel, met 168 punten voorsprong op Colin Velthuizen.

Zwemmers SWNZ sluiten seizoen af

Eindhoven - In het zwembad in Eindhoven werd afgelopen weekend de Netherlands Invitational gehouden. Er werd tegelijkertijd gezwommen in het springbad en in het grote wedstrijdbad door zwemmers uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Indonesië, Amerika en Zuid-Afrika. SWNZ was aanwezig met in totaal 33 zwemmers: 11 minioren in het 25-meterbad (springbad) en 22 junioren, jeugd en senioren in het 50 meter lange wedstrijdbad.

Isa Schellekens uit Boxtel eindigde zaterdag nog als vierde op de 100 vlinder, 100 rug en 200 vrij, maar een dag later waren er drie zilveren medailles: 50 en 200 rug en 200 wissel. De vierde SWNZ-medaille was voor Sandra Schellekens, die brons haalde in het masterklassement over 50 vlinder, rug, school en vrij.
In beide baden regende het persoonlijke records. Bij de jongste zwemmers wist de Boxtelse Tasnim Bezbiz zich maar liefst zesmaal te verbeteren. Kes Keij uit Boxtel zwom vijf PR's en haar plaatsgenoten Faye Goossens en Aukje Rutten ieder vier. Juul Schellekens uit Schijndel, Kathly van der Staak uit Sint-Michielsgestel en de Gemondse Nena van der Steen zwommen drie persoonlijke records, Puck en Raff Bakker uit Boxtel en Dhio van der Staak uit Sint-Michielsgestel ieder twee en Isa Verhagen, ook uit Sint-Michielsgestel, zwom één nieuwe persoonlijke toptijd.
In het 50-meterbad zwom clubkampioen Jelle Rutten uit Boxtel maar liefst tien nieuwe persoonlijke records. Naomi Janssen uit Vinkel deed daar weinig voor onder met negen PR's. Zoï van der Staak (Sint-Michielsgestel) zwom zeven maal een nieuwe toptijd, de Boxtelse Anouk Hacken zes en de Gestelse Claartje Rijken vijf. Voor de zussen Britt en Esmee Bakers, voor Iris Verheij en voor Marit Vermeulen, allemaal uit Sint-Michielsgestel, konden vier PR's genoteerd worden. Anne van der Aa (Boxtel), Selina Janssen (Vinkel), Isa Schellekens (Boxtel) en Lisa Verheij (Sint-Michielsgestel) verbeterden drie keer een oude toptijd. Inge van Boxtel (Sint-Michielsgestel), Pim de Crom (Schijndel), Mirelle de Kort (Veghel) en de Liempdse Jessie van de Laak zwommen twee PR's en Jesse Hoksbergen uit Gemonde en Kim de Laat verbeterden eenmaal hun PR. Iris van der Aa uit Boxtel, Lotte van de Laak uit Liempde en Sandra Schellekens uit Schijndel zwommen mooie tijden, maar bleven iets boven hun toptijden.
Het seizoen 2016-2017 zit er nu op in het zwembad voor SWNZ. Onder andere de Boxtelse Puck Bakker is dit weekend nog te zien zijn bij de shows van het synchroonzwemmen in zwembad De Molen Hey in Schijndel. Kijk op www.neptunus58.nl voor meer informatie.

16 / 16

Donderdag 6 juli

Huiskamer; spelletjesmiddag
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Heemkamer
18.30 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Architectuur rond 1900
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Pubquiz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 7 juli

Tuinconcert voor KWF Kankerbestrijding
aanmelden via himmelgoed@hotmail.com

Heemkamer
10.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Hi School Koopavond voor scholieren
18.00 uur, Bruna, Rechterstraat 19, Boxtel

Doubletten bij JBV De Walnoot
19.30 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Filmavond met 'Down to Earth'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaterdag 8 juli

Matineeconcert:Tommy van Doorn
14.00 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Huiskamer; rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Big Band Boxtel; Beach Event
16.00 uur, Molenwijkseweg 5c, Boxtel

Intocht gala JRL
19.00 uur, verzamelplaats Beneluxlaan, Boxtel
Meer informatie over de route, kijk in onze agenda

Modern Classic; Unplugged Vol. 3-2017
19.30 uur, BarHier, Peerkesbos 1, Liempe

Op zoek naar het ree in de avondschemering
20.30 uur, Parkeerplaats Annadreef/Kampina, Boxtel

Zondag 9 juli

Imkerijdag Ambrosius
09.30 uur, Bijenhal 't Raadhuis, Essche Heike 1b, Boxtel

Terrasconcert Popkoor Voices
11.00 uur, Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Op bezoek bij een imker
11.00 uur, Imkersvereniging De Honingbij, Oude Postbaan 41, Liempde

Bazaar Boxtel
11.00 uur, Park Molenwijk, Boxtel

Fanfare St.Arnoldus; Jubilarissenconcert
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Jubilarisconcert Boxtel's Harmonie
13.30 uur, Muziekhuis Boxtel, Passage Riche 4, Boxtel

Rondleiding Kunst op Stapel
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Open imkerijdag
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Maandag 10 juli

Huiskamer; spelletjesmiddag
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 11 juli

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Stichting Hobby Computerclub Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Bingo voor het goede doel (MS)
20.00 uur, Comsche Hoeve, Stationsstraat 46b, Boxtel

Woensdag 12 juli

Seniorenwandeling Natuurgroep Gestel
10.00 uur, vertrek vanaf De Oude Ketting/Parkeerplaats, Bosscheweg 74, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken, jokeren, cursus ketting maken
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Ireen Smits

Randy Krimp