DeMooiBoxtelKrant

19 april 2017

DeMooiBoxtelKrant 19 april 2017


Ouderwets gezellige drukte bij Liempdse Boeremèrt

De Liempdse Boeremèrt deed oude tijden herleven. Foto: Mark van der Pol

Liempde - De jaarlijkse Boeremèrt in de Liempdse dorpskern kon dit jaar weer rekenen op veel bezoekers. Door het slechte weer werd de editie van 2016 op het laatste moment afgelast. Dit jaar waren de weergoden Liempde beter gezind, ook al waren de voorspellingen niet al te best. Ondanks het enigszins frisse weer was het prima vertoeven op de markt waar de zon met enige regelmaat probeerde door te breken. Een tal van activiteiten en de op Tweede Paasdag geopende winkels weerhielden vele duizenden bezoekers er niet van om even over de nostalgische markt te lopen.

Door het vernieuwde centrum rondom het Concordiapark konden de marktkraampjes dit jaar wat ruimer opgezet worden. "Wij waren het eerste evenement in het vernieuwde centrum. Door de vele bloembakken was het een beetje improviseren. Het grote voordeel is echter dat alles nu gelijkvloers is waardoor we alles wat ruimer konden opzetten", licht Toon Voets van het comité toe.

Ook de schoolklas uit grootmoeders tijd, in het nieuwe bezoekerscentrum D'n Liempdse Herd, kon op veel belangstelling rekenen. Foto: Mark van der Pol
Om 10.00 uur gingen 32 kinderen met elkaar de sportieve strijd aan. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

De bezoekers konden heerlijk rondsnuffelen in de talloze kraampjes waar je jezelf weer helemaal terug waande aan het begin van de vorige eeuw. Toepasselijke klederdracht, heerlijke ouderwetse spekstruif of snert en een snoepwinkel met snoep die menig volwassene bij het zien weer deed denken aan de jeugdige jaren. "We hadden aan het einde van de dag nog wat eten op en en dat hebben geschonken aan de daklozenopvang in Den Bosch."

Voor de jonge kinderen was er volop vermaak. Op gezette tijden was er een poppenkastvoorstelling en in het park stonden tientallen oud-Hollandse spelen opgesteld. Ook het schoolklasje uit grootmoeders tijd, in D'n Liempdse Herd, kon continu op veel bekijks rekenen. "Om de jeugd wat meer te betrekken hebben we ook een kralentocht uitgezet waarbij ze bij verschillende kraampjes op de markt een antwoord konden vinden. Dit is positief ontvangen door de jonge bezoekers", aldus Voets. Ook Lelle en Belle liepen dit jaar al selfiemakend over de Mert. "De veiling, die drie keer in het Erfhuis georganiseerd werd, was dit jaar ook nieuw. Hier werden spullen uit grootmoederstijd geveild."

De organisatie kijkt met een tevreden gevoel terug op de 44ste editie van de Boeremèrt. "De sfeer was ontzettend goed, alles is goed verlopen en we hebben veel positieve reacties op Facebook gezien. Ook hebben we dit jaar geen moeite gehad om voldoende vrijwilligers te vinden. Er was met name veel aanwas van jeugdige vrijwilligers en dat is een goed teken voor de toekomst," besluit Voets.

Kijk voor meer foto's op mooiboxtel.nl

Janny Maas wint 41e Rabobank Paasloop

Boxtel - Marvel-atlete Janny Maas uit Boxtel heeft afgelopen maandag, tweede paasdag, de Rabobank Paasloop bij AV Marvel gewonnen. Op sportpark Den Wielakker kwam zij in een tijd van 1.04.46, op ruime voorsprong van de nummer 2 over de meet. Bij de mannen, die evenals de vrouwen 15 kilometer aflegden, werd Boxtelaar Tony de Groot nipt afgetroefd door Bram Verhagen uit Den Dungen. Hoewel beiden dezelfde eindtijd (54.31 minuten) noteerden, won Verhagen de race op een goede eindspurt.

Op een koude, maar droge tweede paasdag organiseerde AV Marvel voor de 41e keer de Rabobank Paasloop. In de ochtend hadden de parcoursbouwers nog enigszins last van wat regen, de atleten die vanaf 10.00 uur van start gingen hadden soms wat wolken en soms wat zon, prima hardloopweer dus.

Ruim 150 atleten maakten zich op voor hun wedstrijd. Voorafgaand aan de oudere deelnemers was het tijd voor de Rabo Kidsrun die om 10.00 uur exact werd 'weggeschoten' door een afgevaardigde van hoofdsponsor Rabobank. 32 Kinderen gingen van start voor hun loop over 1.000 meter. Dit gebeurde na een gezamenlijke warming-up die pupillentrainster Susan van den Besselaar de lopers gaf. Na 1.000 meter zette Mats van der Linden uit Boxtel een tijd neer van 3.38 minuten. Bij de meisjes werd Annika van der Broek uit Liempde in een tijd van 3.50 minuten eerste. Beide winnaars zijn lid van de organiserende vereniging Marvel.

Om 10.30 uur startten de recreanten in verschillende afstanden. Bij de mannen 15 kilometer was het strijd op het scherpst van de snede. Bram Verhagen uit Den Dungen en Tony de Groot uit Boxtel gingen vanaf de start samen op kop en bouwden hun voorsprong per ronde verder uit. Pas in de laatste 100 meter werd duidelijk wie de winnaar werd. Als derde eindigde Jeffrey van Hout uit Olland met een tijd van 1.01.12. Bij de vrouwen was Janny Maas van Marvel de triomfantelijke winnares. Met een tijd van 1.04.46 bleef ze nummer 2 bij de vrouwen, Rian van Helvoort van De Keien uit Uden, ruim voor. Nelly van Beers (AV Oirschot) noteerde de derde tijd van 1.11.35.

Alle uitslagen van de Rabobank Paasloop vind je op de website van Marvel: www.avmarvel.nl. Kijk voor meer foto's op mooiboxtel.nl

Concert in Sint Petrusbasiliek van Ad Van Sleuwen

Foto: Heemkunde Boxtel

Boxtel - Ad van Sleuwen geeft zondag 23 april om 20.15 uur een concert in de Sint-Petrusbasiliek. De organist speelt een programma, dat geheel in de Italiaanse stijl is gehouden. Hij heeft een orgelbewerking gemaakt van een Concerto van Vivaldi, en zal zijn concert eindigen moet de beroemde Toccata en Fuga in d. Hij geeft zelf een mondelinge toelichting.

Na afloop van het concert krijgen bezoekers een gratis drankje aangeboden in de torenhal van de basiliek. Het Boxtelse Smitsorgel waarop Van Sleuwen speelt, werd van augustus 2004 tot eind 2005 gerestaureerd; het instrument werd officiëel weer in gebruikgenomen op zondag 23 april 2006. Informatie over het orgel en de (orgel)concerten vind je op www.brabantorgel.nl en www.heemkundeboxtel.nl.

Word donateur of sponsor
Word voor minimaal 30 euro per kalanderjaar donateur of word sponsor voor minimal 50 euro per kalenderjaar. Je profiteert dan van verschillende voordelen. Zo ontvangen dinateurs één en sponsors twee passe-partouts, waarmee zij gratis toegang hebben tot alle concerten in het desbetreffende kalenderjaar. Ook ontvang je het programmaboekje van elk concert ruim voor de uitvoerings, thuisbezorgd of per e-mail. Als zij dat willen, worden sponsors met (bedrijfs)naam vermeld op elk programma en op de folder die elk jaar wordt gedrukt. Begunstigers wordt verzocht aan te geven of zij concertprogramma's per post of per e-mail willen ontvangen. Bij ontvangst per e-mail hoeven zij het programma niet zelf te printen, omdat ze bij het concert in de kerk ook nog een gedrukt exemplaar ontvangen. Kijk voor meer informatie op http://www.stichtingkerkconcertenboxtel.nl.


Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 20 april        KBO Brabant uitleg en testen E-Bikes Hobbycentrum, Baroniestraat 105a        10.30-15.00
                        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 21 april        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
                        Workshops Hobbycentrum, Baroniestraat 105a, opgave bij Toos Bosveld tel. 674308
                        Tai Chi        12.00
                        Yoga        13.00
                        Meditatie        14.00
Dinsdag 25 april        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 26 april        Wandeling in de Kampina met Frans Kapteijns        14.00

Collectes mei en juni

8 tot en met 13 mei Stichting Longfonds
15 tot en met 20 mei Prins Bernhard Cultuurfonds
29 mei tot en met 3 juni Epilepsiefonds
12 tot en met 17 juni Maag Lever Darm Stichting
19 tot en met 24 juni Ver. Het Nederlandse Rode Kruis

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Alzheimer Café: muziek

Boxtel - In reastaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel wordt maandag 24 april weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is: muziek, de taal van het gevoel.

Leen Gelders, muziektherapeut in de ouderenzorg, laat de aanwezigen kennismaken met wat muziek voor hen en hun partner kan betekenen. Naast een informatief gedeelte over muziek in het dagelijks leven en muziektherapie voor dementie, kunnen zij ook aan den lijve ondervinden wat muziek met je doet. Ze krijgen ook tips om muziek in te zetten in het dagelijkse leven.

De bijeenkomst begint om 19.30 uur, vanaf 19.00 uur is iedereen welkom. Om 21.30 wordt de thema-avond afgesloten. De toegang is gratis.

Vrouwencontact

Donderdag 20 april        Voorjaarsvergadering bij De Rots        19.30

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Gemeente zet in op sociaal ondernemerschap

Boxtel - Gemeente Boxtel gaat van start met het uitgeven vouchers om sociaal ondernemerschap te stimuleren. Deze vouchers worden uitgegeven aan bedrijven die aantoonbaar middels het keurmerk 'Sociaal Ondernemen' werk maken van het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Volgens wethouder Eric van den Broek hebben gemeenten de verantwoordelijkheid om vooral ook deze kwetsbare groepen te helpen aan een passende baan. De gemeente trekt op met andere gemeenten uit Noordoost-Brabant en de WSD om dit doel te bereiken. Boxtel zet daarnaast ook vouchers in om ondernemers die met de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) aan de slag zijn gegaan te stimuleren.

Zo zullen bedrijven die aanbestedingen van de gemeente krijgen, zich via de zogenaamde 'social return' verplichten een deel van de aanneemsom te besteden aan (bij voorkeur langdurige) inzet van mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Van den Broek: "Bedrijven moeten ontdekken welke kansen en oplossingen de groep werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt hen kan bieden. Met inzet van de Prestatieladder Socialer Ondernemen kunnen bedrijven 'meten' of ze misschien al een bijdrage leveren aan social return. Gaan ondernemers aan de slag met de prestatieladder? Dan gaan we hen stimuleren in het behalen van dit doel. Dit doen we door het uitreiken van vouchers voor sociaal ondernemen."

Sociaal ondernemen bij het reguliere bedrijfsleven zal ook het doel van de gemeente helpen, namelijk meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam en kwalitatief aan werk helpen.

De gemeente roept bedrijven op hun vacatures te melden via het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant. Deze website biedt ondernemers die sociaal willen ondernemen, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans willen bieden alle informatie. Ga naar www.wspnoordoostbrabant.nl.

Kunst op Stapel krijgt 34.000 euro subsidie

Boxtel - Boxtel subsidieert de openluchtexpositie 'Kunst op Stapel', van 4 juni tot en met 24 september op kasteel Stapelen, met 34.000 euro. De expositie wordt georganiseerd door de Kunststichting Boxtel, dat eerder 200.000 euro subsidie aan de gemeente teruggaf omdat er geen directe bestemming voor was. Die is er met Kunst op Stapel wel, waardoor nu aanspraak gemaakt kan worden op dit spaarpotje.

Van 4 juni tot en met 24 september zullen zestien toonaangevende kunstenaars uit Nederland hun werk exposeren in het park bij Kasteel Stapelen in Boxtel. Wethouder Maruška Lestrade is trots dat het evenement ook dit jaar weer op Stapelen plaatsvindt. "Dit is een prachtige manier om Boxtel op de kaart te zetten en om op een heel laagdrempelige manier kunst onder de aandacht te brengen bij veel mensen. De vorige editie trok in 2015 ruim 10.000 bezoekers die kwamen genieten van de combinatie kunst en natuur."

Thema van Kunst op Stapel 2017 is verbinden, religie, natuur en/of water. De kunstwerken die in het park van Kasteel Stapelen tentoongesteld worden, moeten niet alleen voldoen aan een of meer van deze thema's, ze moeten ook een bijdrage leveren aan de beleving van het landschap in het park. Kunstenaars uit heel Nederland konden zich tot 15 maart inschrijven om mee te doen aan Kunst op Stapel.

Een deskundige jury maakte vorige week bekend welke vijftien kunstwerken deel uitmaken van de tentoonstelling. Voorzitter ad interim van de Kunststichting Boxtel Anja Heesen: "Dit jaar hadden we 54 inzendingen van kunstenaars. Die komen uit het hele land, van Maastricht tot Groningen. Met hulp van de Bkkc, het Brabants kenniscentrum kunst en cultuur, hebben we een selectie kunnen maken. We zullen straks weer een prachtige tentoonstelling van beeldende kunst hebben. Het werk zal worden geplaatst in het park , de gracht, de moestuin en in de ossenwei van het kasteel. Het wordt echt een expositie van hoog niveau." De officiële opening vindt plaats op zondag 4 juni om 13.00 uur.

Kunst op Stapel is toe aan zijn tweede editie. De Kunststichting Boxtel heeft in samenwerking met de Assumptie Stichting van 17 mei tot en met 27 september 2015 ook al een beeldende kunsttentoonstelling ingericht in het park van Kasteel Stapelen. Dit ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van het verblijf van de paters Assumptionisten in Boxtel dit beviel zo goed dat nu dus de tweede editie een feit is.

Boxtelse oma Jet (94) in ochtendprogramma Gerard Ekdom

Oma Jet. (Foto: René van den Bosch) Foto: René van den Bosch

Boxtel - NPO Radio 2 dj Frank van 't Hof was woensdag te gast bij Simeonshof, waar hij 'oma Jet' (94) interviewde voor de 'Granny Award', voor de leukste oma van Nederland.

"Wat zie je er mooi uit!", zegt oma Jet, als zij de deur opendoet, tegen dj Frank van 't Hof. Kleinzoon René van den Bosch nomineerde haar voor de titel, zodat woensdag de radioploeg op de stoep van het Boxtelse wijkhuis stond. "Ben je me nu al aan het versieren?", antwoordt de dj gevat.

De Boxtelse oma, 94 lentes jong, was woensdagochtend te horen in het programma van Gerard Ekdom als één van de genomineerden voor de titel. Vandaag hoort oma Jet of ze gewonnen heeft. Oma Jet zélf heeft er in ieder geval zin in, zo blijkt in de live-uitzending: "Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!" Wij wensen deze super-oma natuurlijk alvast heel veel succes toe!

Weekmarkt mogelijk tijdelijk naar Breukelsplein

Boxtel - De Boxtelse weekmarkt wijkt in 2018, tijdens de herinrichting van de Markt, uit naar het Breukelsplein. Ten minste, als het aan zowel de Marktondernemers als centrumondernemers zelf ligt. Dit meldt wethouder Eric van den Broek naar aanleiding van een enquête onder de marktkooplieden.

De werkzaamheden aan de Boxtelse Markt beginnen naar verwachting na carnaval 2018. De weekmarkt zal vanaf dat moment zeker zo'n half jaar uit moeten wijken naar een andere locatie. Gewoonlijk, zoals tijdens de kermis, is dit de Hendrik Verheeslaan, maar vanwege de lange periode dat het marktplein nu niet beschikbaar is, vreesden winkeliers daardoor veel aanloop en dus inkomsten te missen op de vrijdagen. Bovendien is het plein, in tegenstelling tot tijdens de kermisperiode, beschikbaar.

De winkeliers kaartten de mogelijkheid het Breukelsplein te gebruiken voor de weekmarkt in de periode dat de Markt onder handen wordt genomen aan bij de gemeente. Ook de marktkooplieden zelf zien deze uitwijkmogelijkheid wel zitten, blijkt uit de onlangs door de gemeente uitgevoerde enquête.

Van den Broek geeft aan dat de volgende stap het in gesprek gaan met de omwonenden van het Breukelsplein om te onderzoeken of het daadwerkelijk geschikt is om de weekmarkt te huisvesten.

Paaseieren zoeken bij De Kinderboerderij

Foto: Bo van Uden

Boxtel - Op eerste paasdag kwamen weer vele kinderen naar De Kinderboerderij voor het jaarlijkse paaseieren zoeken. In de tuin en de weide van de boerderij gingen zij op zoek naar chocolade eieren, én naar de gouden eieren, waarmee een extra prijs te winnen was.

Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden

Tweedehandsmarkt in De Rots

Boxtel - Zondag 23 april vind weer de maandelijkse tweedehandsmarkt georganiseerd door vogelvereniging Ons Ideaal plaats. In Gemeenschapshuis De Rots zullen op ruim 70 tafels door bijna net zoveel standhouders hun gebruikte spulletjes worden aangeboden.

De belangstelling voor de tweedehandsmarkt geeft al aan dat er veel interesse bestaat voor de aangeboden waar en hebbedingetjes die er te koop zijn. Je komt er daarnaast werkelijk van alles tegen, zoals spulletjes uit grootmoeders tijd, kleding, boeken, speelgoed, cd's, dvd's of lp's, voor elk wat wils.

Dit alles tegen redelijke en betaalbare prijzen en natuurlijk mag er gepingeld worden over de prijs. De markt is geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Entree bedraagt 1 euro per persoon waarbij kinderen tot twaalf jaar gratis toegang hebben. Tijdens de markt is er natuurlijk ook een kopje koffie, drankje of snack verkrijgbaar

Voor de Grote buitenmarkt op 25 juni zijn inmiddels ook kramen te huur. Meer informatie over beide tweedehandsmarkten is verkrijgbaar via www.onsideaalboxtel.nl, jan@onsideaalboxtel.nl, of door na 19.00 uur te bellen naar 0499-395181.

Gildeleden strijden om koningstitel

Boxtel - De leden van het Boxtelse gilde Sint-Barbara en Sint-Joris strijden zondag 23 april voor de koningstitel. De tweejaarlijkse wedstrijd vindt plaats op het eigen schietterrein achter het Gasunie-complex aan het Essche Heike. Daar lossen de kruisboogschutters vanaf 14.45 uur de eerste schoten op de houten koningsvogel in de ruim twaalf meter hoge schutsboom. Het kleurrijke schouwspel is voor het publiek gratis toegankelijk.

De schutter die het laatste stukje van de 'papegaai' uit de mast schiet, is de komende twee jaar de belangrijkste representatieve persoon van de in 1996 heropgerichte broederschap. Hij of zij mag zich koning noemen en draagt bij officiële gelegenheden de zilveren keten, die voorzien moet worden van een nieuw koningsschild.

Het koningschieten is de belangrijkste clubactiviteit op de gildekalender. 's Ochtends gaan de tamboers voor dag en dauw op pad om alle leden persoonlijk met tromgeroffel te wekken.

Nadat de huidige koning Guus Eltink thuis is opgehaald door de schuts, trekt het bonte gezelschap met slaande trom en vliegend vaandel naar het gildehuis, gevestigd in Grand Café Rembrandt. Daar wordt de loting van de schietwedstrijd verricht. De verwachting is dat omstreeks 17.00 uur de strijd is beslecht en een nieuwe gildekoning bekend is. Een uur later wordt het gilde door burgemeester Mark Buijs ontvangen in het gemeentehuis.

Onlangs heeft regerend gildekoning Eltink een cheque van 750 euro aangeboden aan de afdeling dagbehandeling van zorgexpertisehuis Liduina. Jaarlijks kiezen de gildeleden een lokaal goed doel dat voor een donatie in aanmerking komt.

Voor de vierde maal Koningsspelen op sportpark De Wielakker

Onthulling monument voor anonieme soldaten op 4 mei

Boxtel - Ieder jaar wordt op 4 mei ook in Boxtel stil gestaan bij de herdenking van alle oorlogsslachtoffers die gevallen zijn tijdens en na de tweede wereldoorlog in Nederland en in Boxtel. Dit jaar zal bij deze herdenking een bijzonder monument onthuld worden ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten.

De herdenkingsdienst zal plaatsvinden in de Sint-Petrusbasiliek. De aanvang staat gepland op 18.30 uur. Het landelijk thema van de bevrijding in Nederland is: 'Geef vrijheid door – De kracht van het persoonlijk verhaal'. Tijdens de dienst wordt een overweging uitgesproken door voorganger Dhr. N. Bulter. Aansluitend wordt een Stille Tocht gehouden waarbij ook wordt stilgestaan bij het Indië-monument op de Koppel. Er wordt een krans gelegd namens de Boxtelse inwoners en de Veteranen uit Boxtel.

De Stille Tocht start om 19.20 uur. Deze zal eindigen met de herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats van de voormalige Heilig Hartkerk. Om 20.00 uur wordt 2 minuten stilte in acht genomen.

Na de herdenking wordt het monument ter nagedachtenis van alle strijders die in Boxtel vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog onthuld. Eén van de strijders was de Amerikaanse gevechtspiloot Daniel B. Nazzarett. Hij is op 22 februari 1944 boven Tongeren neergeschoten en overleden. Zijn naam zal op het monument worden weergegeven en symboliseert op deze wijze alle onbekende gevallenen in Boxtel.

Het monument is tot stand gekomen dankzij het werk van initiatiefneemster Sybilla Buisman. Bij de onthulling zijn Joe Porreca, de zoon van Nazarett's zus, en ook de familie Meertens, aanwezig. Laatstgenoemde familie adopteerde het graf van Daniel B. Nazzarett in Margraten en onderhoudt dit al jarenlang. Na de herdenkingsdienst bij de voormalige Heilig Hartkerk is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee in Partycentrum De Adelaar Boxtel, aangeboden door de gemeente Boxtel. Voor vragen over de dodenherdenking kun je een e-mail sturen naar: o.zwaneveld@gmail.com of bellen naar: 06-24649820.


Spreekuur rijbewijskeuring Boxtel

Boxtel - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur van 19 april en 17 mei in De Walnoot, Reginahof 1.

Kosten bedragen 35 euro voor de B/E keuring en 45 euro voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E.

Voor informatie en een afspraak kun je tijdens kantooruren bellen naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.

Niet jongerenoverlast, maar rommel is grootste Boxtelse ergernis

De junioren kijken gefascineerd toe terwijl Cadée hen instructies geeft. Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Enkele weken geleden bracht Omroep Brabant het nieuws naar buiten dat Boxtel vooraan staat qua jongerenoverlast, met zeven meldingen per 1.000 inwoners. Toch blijkt uit ons eigen panel, TipMooiBoxtel, dat niet jongerenoverlast, maar een rommelige openbare ruimte de grootste ergernis van (68 procent van de) Boxtelaren vormt.

Naast rommel in de openbare ruimte, levert ook hondenpoep (57 procent) veel ergernis op. Ook fietsers en brommers die zonder verlichting rijden vormen een grote ergernis voor onze dorpsgenoten (50 procent). Overlast door jongeren is de vierde ergernis op de lijst. 21 procent van de Boxtelaren ervaart wel eens overlast van hen.

Wanneer we er specifiek naar vragen geeft de grootste groep respondenten, ruim 34 procent, aan geen overlast van jongeren te ervaren. 12 procent heeft zelfs nog nooit last van jongeren gehad. Het lijkt erop dat slechts een kleine groep van de Boxtelaren zeer regelmatig overlast ervaart. Het gaat om zo'n 5 procent van de Boxtelaren. 20 procent van de ondervraagden zegt 'wel eens' last te hebben van jongeren. Daarbij gaat het voornamelijk om geluidsoverlast (66 procent van de mensen die aangeven last te hebben van jongeren).

Naast geluidsoverlast zijn vernielingen aangericht door jongeren ook een grote bron van ergernis (56 procent). De respondenten die andere vormen van overlast zeggen te ervaren noemen opvallend vaak overlast door drugsgebruik en -handel. Specifieke locaties worden niet genoemd. In de andere overlastsituaties van vernieling en geluidsoverlast worden vaak de routes van en naar het centrum genoemd. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat deze overlast veroorzaakt wordt door het uitgaanspubliek.

Voor het oplossen van de overlastproblematiek hebben de meeste respondenten wel een antwoord klaar: ga met de overlastgevers in gesprek over het feit dat zij overlast veroorzaken. En als die niet willen luisteren? Dan zijn de Boxtelaren vrijwel unaniem in hun oordeel: hard aanpakken.

Sint-Petrusschool wint schoolzwemkampioenschappen

De zwemkampioenen staken hun enthousiasme na het wederom winnen van de titel niet onder stoelen of banken. Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Het was er een aparte dag voor, wat ook het lagere aantal deelnemers dan gewoonlijk verklaarde, maar het enthousiasme was er zeker niet minder om. Leerlingen van zes Boxtelse basisscholen streden eerste paasdag in Het Dommelbad om het hoogste podium bij de Schoolzwemkampioenschappen. Net als vorig jaar gingen de kinderen van de Sint-Petrusschool er met de grote beker vandoor.

Na de vlaggenparade, waarbij de deelnemers van de Spelelier, Jenaplanschool de Molenwijk, de Beemden, de Vorsenpoel, de Sint-Petrus en de kleine, maar dappere delegatie van de Angelaschool door het publiek werden toegejuicht, viel het startschot voor de eerste race. In zes banen zwommen de kinderen, hartstochtelijk aangemoedigd door hun medeleerlingen, fanatiek tegen elkaar om de snelste tijd. Ook bij het estafettezwemmer werd fel gestreden. Wat echter het meest in het oog sprong deze dag, was het tomeloze enthousiasme en plezier bij de kinderen.

Tijdens de prijsuitreiking werd bij het vergeven van de individuele medailles al snel duidelijk dat de strijd om het goud tussen de Sint-Petrus en de Vorsenpoel zou gaan; verschillende leerlingen van beide scholen mochten meerdere keren het erepodium beklimmen. Toen het moment dan eindelijk daar was en de winnende school bekend werd gemaakt, wachten de kinderen vol spanning af. Het was een nek-aan-nekrace, maar de Sint-Petrusschool liet alle scholen achter zich en behaalde de eerste plaats.

Gratis sporten in mei bij Partycentre Denziz

Boxtel - Later dit jaar viert Partycentre Denziz haar tienjarig bestaan. In aanloop naar dit jubileum gaat Denziz de komende tijd knallen met spectaculaire aanbiedingen. In mei kan iedereen de gehele maand gratis komen sporten bij de lessen van Zumba® en Strong by Zumba™. Vanaf mei zullen er elke maand nieuwe acties volgen om het jubileum goed te vieren.

Zumba® is een enorm populaire en veel beoefende sport in Nederland. Eigenaresse en docent Marion Veenstra heeft in het verleden alle benodigde papieren hiervoor gehaald en mag alle verschillende vormen van Zumba® doceren. "Het nieuwere Strong by Zumba™ heeft eigenlijk niets met Zumba® te maken. Het is een heel ander programma en een echte workout waarbij op iedere tel van de muziek een beweging volgt. Dit kan een erg pittige workout zijn!", aldus Veenstra.

Iedereen die geïnteresseerd is om kennis te maken kan in de maand mei binnen komen lopen. De Zumba® lessen zijn op maandagochtend om 9.30 uur en dinsdagavond om 20.00 uur en de Strong by Zumba™ is op woensdagavond 20.00 uur. "Kom gerust een kwartiertje voor aanvang binnen lopen. Dan kan je even kennis maken en daarna lekker in je eigen tempo deelnemen aan de lessen. Iedereen is de gehele maand mei van harte welkom om mee te komen doen, zonder kosten", verduidelijkt Marion.

Wil je graag meer informatie? Bekijk dan de website www.dansstudiodenziz.wordpress.com of bel met 06-46055091.

Juist nu de wereld om ons heen via mobiele telefoons, iPads, computers en andere digitale media ons leven binnenkomen is de behoefte aan echt menselijk contact groter dan ooit en wordt dit met de dag belangrijker. Nu we vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week onpersoonlijk online kunnen shoppen, verwacht de klant aandacht en service bij de fysieke winkel. En dus ligt het antwoord bij onze medewerkers op de winkelvloer.

Klantgeluk draait om mensen. Mensen zorgen voor de beleving. Mensen verrassen en doen je glimlachen. Klantgeluk begint bij onze medewerkers op de winkelvloer. Alles draait om de winkelmedewerker, elke tevreden klant, elk advies, elke oplossing maar ook hoe uw beleving van onze merken.

Vele onderzoeken bevestigen al jarenlang dat er een direct verband bestaat tussen medewerkersgeluk en klantgeluk. En juist in deze tijd van digitalisering ligt de sleutel tot tevreden klanten in de handen van onze medewerkers op de winkelvloer. Ik durf dan ook te wedden dat je altijd zult zien dat in die ene winkel waar het toch altijd drukker is dan in al die andere winkels de winkelmedewerkers het verschil maken. Bij Modecentrum Frans Theelen vinden we dat de medewerkerstevredenheid net zo belangrijk is als de klanttevredenheid.

Een gelukkige medewerker is een goede medewerker en dat verdient u als vaste klant.

Topatleet Eric Cadée geeft training aan de junioren van AV Marvel

Boxtel - De junioren van AV Marvel kregen donderdag met topatleet Eric Cadée wel een heel bijzondere gast op bezoek. Hij gaf de vijfentwintig junioren tips om hun techniek bij het kogelstoten en discuswerpen te verbeteren.

Cadée is meervoudig nationaal kampioen en deelnemer aan de olympische spelen. Het enthousiasme was groot om te mogen trainen met de topsporter.

AV Marvel organiseert dit seizoen nog een aantal clinics. Nationale topatleet op de 400 meter, Olaf van den Bergh spreekt hiervoor zijn netwerk aan. Olaf was als junior zelf lid van Marvel, voordat hij zich verder ontwikkelde bij Prins Hendrik en later op Papendal. Hij is er blij mee op deze manier iets te kunnen betekenen voor zijn voormalige club en daar de jeugd te kunnen inspireren in samenwerking met zijn collega atleten.

Foto: Heemkunde Boxtel

174 Emmausgangers
Olieverf, 82 x 150 cm, gesign. l.o. 1943
Collectie: Museum Kempenland Eindhoven

De Emmaüsgangers waren de bezoekers aan een viering van het paasfeest in Emmaüs, zoals beschreven door de evangelist Lucas en veelvuldig afgebeeld in de westerse schilderkunst. Emmaüs was een dorp in Judea op 11,5 kilometer van Jeruzalem. Volgens het Lucasevangelie, hoofdstuk 24, 13-35, zou Jezus daar, op Paasdag, aan twee discipelen zijn verschenen, die hem eerst echter niet herkenden. Een van de Emmaüsgangers, Kleopas, wordt bij name genoemd.

De Emmaüsgangers komen in de westerse kunst in twee scènes voor: terwijl zij onderweg zijn naar Emmaüs en tijdens het avondmaal te Emmaüs. Afbeeldingen van de Emmaüsgangers kwamen al in de Byzantijnse kunst voor (mozaïek in de Sint Apollinare Nuova te Ravenna) en later ook in het westen, doch niet veelvuldig. In de laat-renaissance en barok (Rembrandt) ziet men de Emmaüsgangers herhaaldelijk geschilderd, vooral in de avondmaalscène.

Foto: Heemkunde Boxtel

De afbeelding van Christus, voorgaand in gebed, in gesprek aan tafel en in een groep mensen, is aantrekkelijk om te schilderen. Het is een huiselijk, menselijk en begrijpelijk tafereel, terwijl op hetzelfde moment het wonder van een, veronderstelde, wederopstanding van de dode verlosser, onderwerp van het schilderij is. In protestantse, maar ook in katholieke kringen was het bezoek aan Emmaüs een geliefd thema.

De Emmaüsgangers, in de stijl van Johannes Vermeer, door Han van Meegeren. De meester-vervalser Han van Meegeren werd vlak voor de oorlog schatrijk, door de verkoop van een valse 'Emmaüsgangers' in, wat in die tijd als de stijl van Johannes Vermeer werd gezien. Het doek hangt in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het schilderij dat Pierre Janssen vervaardigde, is eigendom van het Kempenlandmuseum in Eindhoven. Dit museum is sinds januari 2012 gesloten. Het beheer en presentatie van de collectie van ‘Kempenland’ worden verzorgd door ‘Eindhoven Museum’.


Lezing: de Kasterense Watermolen in Liempde

De Kasterense Watermolen, geschilderd door Pierre Janssen.

Boxtel - Ruud van Nooijen verzorgt aanstaande zondag, 23 april, om 11.15 uur een lezing in MUBO over de geschiedenis van de Kasterense watermolen in Liempde. Na een algemene schets van de ontwikkeling van de molen en de bewerkingen in molens, komt de historie van de Kasterense watermolen uitgebreid aan bod. Gezien het recente negatieve besluit over de herbouw van de molen door het college van Boxtel, ook nog eens een zeer actueel onderwerp. Reden temeer om kennis te nemen van het cultuurhistorische belang van de molen.

In Boxtel lag ooit wat mogelijk het grootste watermolencomplex van Noord-Brabant was. Twee dubbele watermolens in de Molenstraat, één op de Dommel en de andere op het Smalwater of Molengraaf. En natuurlijk in Liempde: dat had zijn eeuwenoude Kasterense watermolen, gelegen in wat we nu kennen als Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het ontstaan van de molens dateert van de twaalfde eeuw. De Kasterense watermolen was een dubbele molen, met aan Kasterense zijde de graanmolen en aan Liempdse zijde de oliemolen. Van deze molen resteert, na het afbranden ervan, alleen nog een stenen gebouwtje dat in gebruik is als stal, gelegen aan de Moendijk in Liempde. Een afbeelding van de molen in volle glorie is te zien op bijgaand schilderij van Pierre Janssen.

De lezing start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur, zodat je op je gemak koffie of thee kunt drinken voordat de lezing begint en een zitplaats kunt bemachtigen. Tijdens de lezing is een pauze ingelast. Bij elkaar zal de lezing tot uiterlijk 13.00 uur duren. De entreeprijs is voor volwassenen 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl of op 06-16041898.

Prolongatie expositie Ex Libris
De expositie over ex libris in Museum Boxtel is verlengd tot en met zondag 14 mei 2017. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor rondleidingen op afspraak vanaf heden ook aanzienlijk uitgebreid op zowel de reguliere openingstijden als op werkdagen. Een rondleiding duurt één uur en wordt verzorgd door Boxtelaar Norbert Klok, ex libris-expert en samensteller van de expositie. Aanmelden voor een rondleiding graag minimaal vier dagen voor de gewenste datum via info@muboboxtel.nl of 06-16041898 met vermelding van datum, tijdstip en het aantal personen. De rondleiding gaat alleen door bij voldoende belangstelling (groep van minimaal vijf personen). Kosten voor de rondleiding bedragen 5 euro per persoon.

Gratis workshop bij Teejatergroep Orion

Lennisheuvel - Na vijf uitverkochte voorstellingen van Zeezicht gaan de leden van Teejatergroep Orion zich weer voorbereiden op de productie van het nieuwe seizoen. In het voorjaar organiseert het gezelschap daarom openbare workshops, die voor iedereen toegankelijk zijn.

Tijdens de workshop komen allerlei aspecten van het toneelspelen aan bod zoals stemgebruik, beweging of improvisatie. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met theatermaken. De toegang is gratis en ervaring niet vereist.
Vanavond, 19 april, vanaf 20.00 uur is iedereen van harte welkom op gemeenschapshuis de Orion in Lennisheuvel voor een workshop met theatermaakster Minke van Hoof. Op 17 en 26 mei is het de beurt aan regisseur Rose-Marie Bedeaux voor twee inspirerende workshops. Voor meer informatie kun je kijken op www.teejatergroeporion.com.

Stem voor subsidie H. Bloedstichting

Jouw stem is geld waard

Op 7, 10 en 11 juni 2017 organiseert de H. Bloedstichting een drietal evenementen
·         7 juni, de Bloedmirakelse avond
·         10 juni, de feestelijke her-ingebruikname van het gerestaureerde carillon van de St. Petrusbasiliek
·         11 juni, de H. Bloedprocessie.

De H. Bloedstichting heeft hiervoor een subsidie aangevraagd bij het Fonds voor Cultuur Participatie
Hiervoor hebben we minimaal 100 stemmen nodig, die goed zijn voor 50 sterren.

Ook jij kunt jouw stem uitbrengen.
Kijk in de bijlage hoe je dat doet.

De H. Bloedstichting is er je erg dankbaar voor.

p.s. wacht niet te lang, we hebben maar tot 28 april de mogelijkheid een subsidie te verkrijgen


Misdaad achter de voordeur

Je hoort het je eigen buurvrouw misschien wel vaak zeggen. Die blauwe plek op mijn arm, ja stom ik ben van de trap gevallen. Of dat blauwe oog, ach das niks, een open keukenkastje waar ik tegenaan ben gelopen. Of die buurman die onderdanig en bijna angstig naar zijn vrouw kijkt en regelmatig onder de blauwe plekken zit. Of het dagelijks geschreeuw en gevloek in het huis naast je. Maar ook je bejaarde vader, moeder, oom of tante kunnen onverklaarbare blauwe plekken hebben of zich anders gaan gedragen. Al deze zaken kunnen duiden op een vorm van huiselijk geweld.

Elk jaar zijn achter de voordeur meer slachtoffers dan bij welke ander vorm van geweld, jaarlijks zijn er meer dan 200.000 geregistreerde slachtoffers en wordt in ruim 63.000 gevallen aangifte gedaan. Huiselijk geweld, een verborgen vorm van misdaad waar helaas nog steeds een taboe op rust. Een vorm van geweld waar schaamte en angst vaak groter zijn dan de behoefte aan het doen van een aangifte.

Wat is dat eigenlijk, huiselijk geweld? Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kunnen zijn: partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Er is dus altijd een relatie tussen pleger en slachtoffer. Er is in de meeste gevallen sprake van een machtsverschil. Het slachtoffer is afhankelijk van de dader. Het gaat bij huiselijk geweld om lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld, het is dus niet altijd zichtbaar aan de blauwe plekken of het blauwe oog.
Wat zijn signalen waarbij het mogelijk gaat om een vorm huiselijk geweld? Lichamelijk letsel, zoals blauwe plekken, schaafwonden, kneuzingen, botbreuken. Slechte verzorging en/of hygiëne en slechte voeding. Ontwikkelingsachterstand. Niet vloeiend bewegen (houterig). Onhandelbaar gedrag laten zien, heel stil zijn, angstig zijn of zichzelf snijden (automutilatie). Een gezin dat opvallend vaak verhuist (vluchtgedrag vertoont) kan ook een signaal zijn.

Omdat de slachtoffers vaak bang zijn, durven zij er met niemand over te praten en is hulp van buitenaf nodig. Misschien wel jouw hulp. Maar wat kun je eraan doen als je het vermoeden hebt? Blijf vooral niet stil zitten. Je zou kunnen proberen om met het mogelijke slachtoffer te praten en je vermoeden met hem of haar te bespreken. Houd er rekening mee dat slachtoffers in de meeste gevallen alles zullen ontkennen. Durf of kun je het gesprek niet aan, dan kun je je vermoeden altijd nog melden, Dit kan onder andere bij de BINCO in je eigen wijk, bij 'meld misdaad anoniem' of bij de wijkagent.

O ja, en dan nog even dit. Binnenkort is het weer vakantietijd. Als je weggaat, neem dan tijdig je maatregelen. Tijdschakelaars, goede sloten, buren die de post voor je opruimen en waarschuw eventueel de beheerders van de BuurtWhatsApp-groep. Vergeet vooral niet een kopie mee te nemen van je paspoort waarop je het BSN nummer hebt weggelaten. Geeft indien nodig het kopie af bij een camping of hotel als daarom wordt gevraagd.

De Garage start met aanbieden occasions

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Garage Boxtel is vanaf deze week gestart met de verkoop van occasions in een prijsklasse tot 10.000 euro.

De voertuigen zijn allemaal voorzien van minimaal 6 maanden garantie en vooraf uitvoerig gecontroleerd op gebreken. Ook biedt De Garage enkel occasions aan waarvan de onderhoudshistorie bekend is. Auto's van allerlei verschillende merken worden aangeboden.

De occasiondealer van de Garage is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur. Op de zaterdagen is de occasion-afdeling open van 10.00 tot 17.00 uur. De Garage is op zondagen gesloten.

Op maandag is de occasiondealer enkel telefonisch te bereiken. Het totale aanbod aan occasions is te bekijken op www.degarage.nl/occasions.

Lezing De Loonse Drunense Duinen

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert op 20 april een uitgestelde gratis lezing over de Loonse en Drunense Duinen. Die vindt plaats in Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 en begint om 20.00 uur. De lezing was in eerste instantie in februari gepland, maar werd toen wegens een zware storm afgelast.

Voor menig Brabander vormen de Loonse en Drunense Duinen een welbekende attractie. Een zee van zand waarin kinderen en honden heerlijk kunnen ravotten. En wie wat doorwandelt, waant zich al snel volkomen alleen in dit bizarre biotoop. Wat maar weinigen zich zullen realiseren is dat 'De Duinen' een uniek natuurverschijnsel bieden. Met dertig vierkante kilometer stuifzand is het namelijk Europa's grootste zandverstuiving.

'De Duinen' vormen niet alleen een eldorado voor kinderen, ruiters, militairen, mountainbikers, trimmers en wandelaars, maar herbergen ook een heel bijzondere flora en fauna. Het is bijna onbegrijpelijk hoe planten en dieren zich aan hebben kunnen passen aan de bijzondere en vaak barre omstandigheden. Piet de Jongh zal de lezing verzorgen. Hij is voorzitter van IVN De Waerdman in Waalwijk en behandelt niet alleen aandacht aan de flora en fauna van het gebied, maar gaat ook in op cultuurhistorische aspecten. We kennen Piet als een enthousiaste en goed geïnformeerde spreker, die vaker lezingen geeft voor Natuurwerkgroep Liempde.

Bijenmarkt Boxtel krijgt feestelijk tintje

Boxtel - De bijen- en plantenmarkt in Boxtel krijgt zondag 23 april een extra feestelijk tintje. Tijdens de markt wordt de vergrote publieksruimte in de verenigingshal van de Boxtelse imkers officieel in gebruik genomen.

In park Molenwijk staan van 10.00 tot 15.00 uur natuureducatie en plantjesverkoop centraal. Koffie, blaasmuziek en enkele kinderactiviteiten maken de gratis te bezoeken markt compleet. Met deze ingrediënten is de markt ook uitgegroeid tot een steeds weer goed bezochte voorjaarsklassieker in Boxtel.

Bijzonder is dit keer de ingebruikname van de vernieuwde publieksruimte. Dit lokaal is in de voorbije maanden in oppervlakte verdubbeld. Het biedt nu voldoende ruimte om een complete schoolklas te ontvangen. Ook kunnen de imkers er cursussen en lezingen organiseren. Wethouder Peter van de Wiel komt zondag om 12.00 uur de uitgebouwde verenigingshal (her-)openen.

De uitbreiding van de publieksruimte past bij de populariteit van de honingbij. Sinds 2010 groeit het aantal imkers en de belangstelling van het publiek stevig in Nederland. Dit merkt ook Sint-Ambrosius Boxtel, de vereniging die de markt organiseert.

Boxtel dat ben ik: Wim van der Velden

Elke maandag, woensdag en vrijdag is hij bij De Kinderboerderij te vinden: beheerder Wim van der Velden (64). Nu bijna vijf jaar is hij verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen bij deze drukbezochte, bedrijvige boerderij aan het Apollopad in Boxtel Oost. Alles wat met de dieren te maken heeft, regelt hij. En daarnaast begeleidt hij de vrijwilligers en stagiairs. Kom je regelmatig bij de Kinderboerderij, dan ken je Wim.

Dieren heeft Wim al zijn hele leven om hem heen. "Ik woon al mijn hele leven op de boerderij in Liempde, dus je kunt wel stellen dat ik ervaring met dieren heb. Mijn vader was boer, we hadden thuis koeien, paarden en nog veel meer dieren. Van jongs af aan ben ik daar al mee bezig. Toen ik trouwde heb ik mijn ouderlijk huis gekocht, platgegooid en weer helemaal opnieuw opgebouwd. Ik werkte toen als metselaar, dat heb ik 25 jaar lang gedaan. Maar ook toen hield ik thuis dieren. Ik heb gisteren nog mijn schaap geholpen bij het lammeren, hartstikke mooi is dat!"

Toen Wim werd afgekeurd vanwege zijn rug, kwam hij bij de WSD terecht. "Ik was een echte magazijnman. Dat was mooi werk. Op een gegeven moment werd mijn magazijn echter opgeheven en moest ik binnen gaan werken. Dat was niets voor mij, het viel me erg zwaar. Ik hoorde dat er een functie vrijkwam bij De Kinderboerderij en gaf aan daar wel interesse in te hebben. En zo ben ik hier nu bijna vijf jaar geleden terechtgekomen. Sindsdien is er veel veranderd; toen ik begon, was er veel achterstallig onderhoud en moest er veel structuur worden aangebracht. Nu is De Kinderboerderij een mooi, goedgeorganiseerd bedrijf met vele enthousiaste medewerkers en vrijwilligers en vele enthousiaste bezoekers!" Dat laatste vermeldt de beheerder niet zonder trots. De kinderen die de boerderij bezoeken, dat is dan ook Wims grootste plezier. "Die blije gezichtjes van de kinderen die genieten van alles wat er te beleven is op De Kinderboerderij, dat is fantastisch om te zien. Maar ook veel jongeren komen hier: mensen met een beperking die via Cello dagbesteding bij ons werken en stagiairs van bijvoorbeeld Helicon. Die begeleidt ik bij hun stageproject."

Zijn werk is zijn hobby, dat is duidelijk. Maar ook bouwen doet hij nog steeds graag. Samen met de kinderen, die hij dan het zwaardere werk kan laten doen, zo lacht Wim. Waar hij ook intens van kan genieten? "De kleinkinderen natuurlijk", aldus de opa van zeven. "Als zij meehelpen op de boerderij, dat is prachtig!"


Foto: Riet van Vucht

Mooi fietstochtje door Boxtel vandaag .... en mooie plaatsjes om te delen ....

Met een zonnige lentegroet,

Striptekenaar Ralph Dikmans brengt derde album uit

Dikmans op zijn favoriete plek in huis: achter zijn tekentafel. (Foto: Sander van Kasteren)

Boxtel – De Boxtelse striptekenaar Ralph Dikmans biedt vandaag de eerste editie van zijn nieuwe stripalbum aan aan burgemeester Mark Buijs. Anders-Man 3 bevat veel herkenbare Boxtelse plaatsen en daarom was de burgemeester meteen enthousiast toen Dikmans hem benaderde. Onder andere de Markt en de Sint-Petrusbasiliek komen in het album voorbij, maar ook typische situaties en grappen uit de omgeving van de tekenaar in het album aan bod.

Hoofdpersoon in Dikmans derde album is wederom antiheld Anders-Man. De onhandige superheld raakt in een ontvoeringszaak verzeild, waarbij een dochter van een rijke familie wordt gekidnapt door een Boxtelse schurk. De familie vertoont opvallende gelijkenissen met het gezin van koning Willem-Alexander. Niet geheel toevallig, vertelt Dikmans: "In het eerste scenario was het prinses Amalia die ontvoerd werd. Later heb ik dat op aanraden van Carlo Boszhard gewijzigd."

De tekenaar kwam met de tv-kantine-host in contact naar aanleiding van een Suske en Wiske-album voor het goede doel waarvan Boszhard het scenario schreef. Boszhard, volgens Dikmans groot stripboekenliefhebber, raakte in gesprek met de Boxtelaar en de twee wisselden gegevens uit. Ook vroeg de tv-persoonlijkheid om een exemplaar van Anders-Man 2. Kennelijk was hij onder de indruk, want een grap over Max Verstappen uit Dikmans' album belandde in een sketch van de tv-kantine.

Dikmans op zijn favoriete plek in huis: achter zijn tekentafel. (Foto: Sander van Kasteren)

"Carlo adviseerde me geen spot te drijven met prinses Amalia, die immers ook niet zelf kiest voor een leven in de schijnwerpers", vertelt Dikmans, met een serieus gezicht, "Er is een grens tussen een parodie en wanneer grof wordt. Daarop balanceerde ik. Dus heb ik zijn advies opgevolgd en Amalia veranderd in Wendy en ook Maxima en Willem-Alexander veranderd."

Dikmans is vanzelfsprekend trots op zijn nieuwe album, dat voluit 'Anders-Man Fool Control' heet: "Ik heb een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste albums waren vrij 'kaal' wat betreft achtergronden." Ook maakte de tekenaar van verschillende gebouwen, houdingen en situaties fotostudies om natuurgetrouwer te kunnen tekenen. Het 32 pagina's tellende derde album van de antiheld Anders-Man is bovendien het eerste album met een echt verhaal. Dat is 22 pagina's lang. De laatste tien pagina's bevatten losse prenten.

Anders-Man Fool Control is een echt Boxtels album te noemen. Dikmans schetst een fictieve versie van ons dorp, waarin verschillende Boxtelse locaties, zoals winkelpanden in het centrum, de Sint-Petrusbasiliek en de huidige Markt te herkennen zijn.

De veel realistischere setting dan in de eerdere Anders-Man albums is typerend voor de nieuwe, meer verfijnde werkwijze die Dikmans hanteert. Zorgvuldig documenteert de tekenaar objecten, locaties en mensen die hij wil vereeuwigen in zijn album. Hij laat een tekening van twee koffers met losgeld zien. "Daarin zit 10 miljoen euro. Het zijn allemaal biljetten van 200 euro omdat die van 500 afgeschaft worden. Ik heb opgezocht en berekend hoeveel ruimte die ongeveer innemen. Vroeger had ik gewoon één koffer getekend, terwijl dat nooit zou passen." Zou Anders-Man zelf ook zo te werk gaan? Dikmans: "Nee, hij zou eerst beginnen met kleuren en er dan achter komen dat hij nog moest tekenen."

De striptekenaar overwon met het tekenen van het nieuwe stripalbum naar eigen zeggen een 'autofobie'. "Ik vond het tekenen van auto's echt verschrikkelijk!" Toch vereiste het verhaal dat hij verschillende voertuigen, zoals de Batmobile of de kenmerkende zwarte bus waarin The A-Team rijdt, tekende. "Ik was eigenlijk best tevreden hoe die eruit zagen. Ik ben over een drempel heen. Het was écht een fobie. Dat mag je best zo opschrijven!"

De grappen uit Anders-Man zijn uit het dagelijks leven van de striptekenaar gegrepen. Vrienden en kennissen van Dikmans zullen dus waarschijnlijk de situaties of zelfs zichzelf herkennen in het album. Zo vereeuwigde Dikmans de klas van de Vorsenpoel die hij lesgeeft. Het leverde hem op de school de titel 'de tekenmeester' op.

Op de vraag of Anders-Man hem niet begint te vervelen antwoordt de goedlachse tekenaar met een resoluut 'nee'. Volgens hem liggen de plannen voor een vierde album al klaar: "Ik heb nu drie cartoonstijlen gehad, namelijk het gag-album, een cartoonalbum en het langere verhaal, maar nog géén strook-grappen, zoals bijvoorbeeld bij de populaire strip DirkJan." En de striptekenaar zit vol ideeën: een sidekick, nieuwe superheldenoutfit of het thema film, inspiratie genoeg. En hij heeft ook nog genoeg te leren: "Ik ben digitaal niet zo sterk. Zo wis ik de tekenlijntjes in mijn cartoons nog met Paint", vertelt de tekenaar enigszins beschaamd.

Anders Man Fool Control is vanaf vandaag verkrijgbaar, onder andere bij de Bruna in Boxtel, waar Dikmans naar eigen zeggen voor duizenden euro's aan materiaal en stripboeken kocht.

Anders Man Fool Control, ISBN 39789491466991, 9,99 euro.

Prijsvraag

Hoeveel Boxtelse locaties komen voor in Anders-Man Fool Control? Onder de juiste inzendingen, of de inzendingen die er het dichtst bij zitten, mogen wij één album van Anders-Man verloten.


Avondmens

Er zijn ochtendmensen, en er zijn avondmensen. Dit fenomeen is wetenschappelijk aangetoond, het heeft iets te maken met je biologische klok maar ik ga jullie daar niet mee lastigvallen.

Zelf behoor ik tot de groep mensen die in de avonden de hele wereld aan kunnen. Een paar voorbeelden. Om 23.30 haal ik mijn man (ochtendmens pur sang) nog over om ‘please nog één aflevering’ te kijken van onze favoriete serie op Netflix. Ook zit ik met regelmaat zo rond middernacht nog achter de laptop een interview uit te werken of een ander stuk tekst te (her)schrijven. O ja, en moet er iets gebeuren in huis? Doe ik wel, na 20.00 uur dan.

Gevolg van het zo laat naar bed gaan is dat de ochtenden een drama zijn. Ook bij vroeg naar bed gaan trouwens. Ik ‘snooze’ mezelf een ongeluk en heb werkelijk alles al klaargelegd voor de kinderen, want elke minuut die ik langer in mijn bed kan liggen is winst. En als ik dan eindelijk met pijn en moeite mijn bed uitkom dan ontstaan er gegarandeerd problemen. Ik heb namelijk precies uitgerekend hoeveel tijd ik nodig heb om mezelf en de kinderen aan te kleden, hun ontbijt te maken, het ook daadwerkelijk op te eten, het lunchpakket te maken en de jassen aan te trekken.

Voor deze strakke planning is er wel één belangrijk aspect dat nodig is om ‘operatie ochtend’ te laten slagen; meewerkende kinderen. En daar gaat het af en toe fout. De gymtas is kwijt, er is drama omdat de boterham pitjes heeft, peuterdochter wil andere jas aan en toch weer niet, huissleutels zijn weg (meestal gewoon in de deur) en met stip op één voor de middelvinger; de schoenveters van de oudste zoon zitten in de knoop omdat hij er de avond ervoor te hard aan heeft getrokken. Ik vloek binnensmonds, ik vraag hoe vaak ik nog moet zeggen dat die veters zo niet moeten worden losgemaakt, ik loof een beloning uit voor het kind dat mijn sleutels vindt en uiteindelijk springen we te laat op de fiets of in de auto waardoor mijn zoon het schoolplein op racet om tóch op tijd in de klas te zijn. Het leuke hieraan is wel dat jullie mij over 20 jaar bedanken omdat Nederland weer eens een medaille haalt op de 100 meter sprint.

Gelukkig is mijn lieve echtgenoot twee ochtenden in week thuis omdat hij een late dienst heeft.
Hij stapt fluitend uit bed, neemt een koude douche (koekoek) is bijna altijd ruim op tijd op het schoolplein, heeft koffie gezet voor als de zombie naar beneden komt, en is ontzettend productief. Hij weet dat hij me even een uurtje met rust moet laten en doet dat graag. Ook en vooral uit eigenbelang.

Goed. Het is inmiddels 23.00 dus met jullie goedvinden klap ik nu de laptop dicht en ga ik alles klaarzetten voor morgenochtend. Of misschien ga ik toch nog één aflevering op Netflix kijken…
Column Fysioteam

Blij met m'n steunkous

FYSIO-TEAM bestaat in 2017 alweer 15 jaar. Al die jaren werkt een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten samen aan de fitheid van hun patiënten. Via columns zullen deze fysiotherapeuten je inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Deze keer belichten Elly Martens en Danielle Maartens een voorbeeld uit hun specialistisch werkterrein.

Wij zijn Daniëlle Maartens en Elly Martens, allebei oedeemfysiotherapeute. We houden ons bezig met oedeemklachten (vochtophopingen) in het gehele lichaam. De behandelingen bestaan vooral uit manuele lymfedrainage, oefentherapie en compressietherapie (zwachtelen), maar ook wordt er veel aandacht besteed aan voorlichting en advisering. Vaak hebben de klachten veel invloed op het dagelijks leven en dat kan veel emoties losmaken.

Manuele lymfedrainage en oefentherapie helpen om (lymf)oedeem te verminderen, maar meestal is ook compressie nodig voor een sneller en blijvend resultaat. Onze ervaring is dat onze cliënten hier vaak erg tegenop zien. Het is ook geen leuk vooruitzicht om zes weken lang dag en nacht een zwachtel te moeten dragen. Toch gaan ze het vaak snel accepteren vanwege de duidelijk zichtbare en voelbare vermindering van het oedeem.
Wanneer het oedeem is afgenomen is het belangrijk dat de goede steunkous met de juiste compressie wordt aangemeten. We zullen dat toelichten met een praktijkvoorbeeld:

Mevrouw H. kwam in de praktijk met de volgende hulpvraag: 'Ik heb veel pijn aan mijn dikke been, kun je me helpen hiervan af te komen?' Ze was elders al meerdere keren gezwachteld en had daarna een nieuwe steunkous gekregen met de drukklasse die ze voorheen ook altijd had. Ondanks het feit dat ze deze steunkous trouw droeg, werd haar been toch weer dikker.
We hebben een behandelplan besproken waarin we hebben besloten om toch weer te gaan zwachtelen, maar nu in combinatie met manuele lymfedrainage en oefentherapie. De manuele lymfedrainage is een massage die ervoor zorgt dat alle lymfeklieren leeg worden gemaakt, zodat het oedeem beter kan doorstromen.
Door deze behandeling nam de omvang van het oedeem al snel af en werden de pijnklachten een stuk minder. Aansluitend hebben we een nieuwe steunkous laten aanmeten. Nu met een hogere drukklasse dan voorheen. Dit was noodzakelijk omdat er sprake was van lymfeoedeem. Zo'n steunkous is wel steviger, maar omdat deze precies opgemeten wordt is het draagcomfort toch prettig. Mevrouw H. is er heel tevreden over, haar been blijft dun en is niet meer pijnlijk…

Voor iedere persoon en klacht is het belangrijk zowel de juiste kous als compressie te vinden. Door onze jarenlange ervaring met veel verschillende vormen van oedeem hebben we veel inzicht in welke vorm van compressie het meest geschikt is. Zo zijn er mogelijkheden met een klittenbandsysteem dat makkelijker aan en uit gaat dan een steunkous, waardoor mensen minder afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de thuiszorg. Ook zijn er mogelijkheden om 's nachts compressie te dragen.

Goede voorlichting over de klachten vinden wij heel belangrijk, zodat patiënten weten waar het vandaan komt en wat ze zelf kunnen doen om de klachten van pijn en oedeem te verminderen. Wij behandelen met massage en oefentherapie en we geven bewegingsadviezen. Verder zorgen we dat, in samenwerking met een steunkousenspecialist, de juiste compressie wordt aangemeten, zodat het draagcomfort prettig is en de patiënt ook trouw blijft in het dragen van de steunkousen.

Elly Martens en Daniëlle Maartens, oedeem-fysiotherapeuten
FYSIO-TEAM BV
www.fysio-team.nl


Luchtpost uit Tjechië: Yvon van Someren

Foto: Yvon van Someren

Ahoy!
Voordat ik iets ga vertellen over mijn avontuur, zal ik mezelf even kort voorstellen. Mijn naam is Yvon van Someren. Ik ben een rasechte Boxtelaar, 23 jaar oud en ik studeer Orthopedagogie aan de Karel de Grote Hogeschool (KDG) in Antwerpen. Vanuit deze opleiding kreeg ik de kans om een half jaar in het buitenland te studeren, en die kans heb ik gegrepen! Als eerste en enige student van KDG heb ik gekozen om te gaan studeren aan de Masaryk University in Brno (Tsjechië). Ik hoor je denken: 'Brno? Nog nooit van gehoord.' Geen probleem, ik zal je een beetje helpen! Brno ligt op ongeveer 150 kilometer afstand van Praag en het is de twee na grootste stad van Tsjechië. Ik heb gekozen voor Brno omdat ik mijn eigen vakkenpakket kon samenstellen. Daarnaast is het leven in Tsjechië goedkoop, wat natuurlijk erg positief is voor mijn studentenbudget. Voor 0,5 liter bier betaal je bijvoorbeeld maar 30 kroon en voor een brood betaal je ongeveer 20 kroon (27 Tsjechische kroon is 1 euro).

Ondertussen zit ik alweer twee maanden in Brno (sinds februari) en mijn (studenten)leven hier bevalt super. De vakken die ik volg aan de faculteit van Sociale Studies zijn allemaal in het Engels en erg interessant. In het begin was ik bang dat ik moeite zou hebben met het studeren in Engels, maar het gaat gelukkig goed. Ik woon in een groot studentenhuis net buiten het centrum van Brno. Er hangt een fijne en relaxte sfeer in de stad, waardoor je je direct welkom en 'thuis' voelt. De gebouwen zijn prachtig versierd en naast winkels zijn er ook veel parken en natuurgebieden waar je tot rust kunt komen. Daarnaast is de locatie van Brno ideaal om te reizen. Binnen een paar uur met de bus of trein ben je bijvoorbeeld in Budapest, Wenen, Praag of Bratislava. Dit is ook een van de redenen dat Brno een populaire Erasmus bestemming is. Erasmus is de naam van het programma voor de uitwisseling van studenten voor studie of stage. Brno is gevuld is met studenten van over de hele wereld, waardoor er veel feesten en evenementen georganiseerd worden. Het contact maken met anderen is makkelijk en iedereen is erg vriendelijk. Binnen zeer korte tijd had ik een internationale vriendenkring die nog steeds groeit omdat je nieuwe mensen blijft ontmoeten. Ik heb bijvoorbeeld vrienden uit Israël, Amerika, Australië, Brazilië, Japan en Taiwan. Dit vind ik erg leuk omdat je veel nieuwe dingen leert van elkaars land, cultuur en gewoontes. Natuurlijk vergeet ik mijn vrienden en familie in Nederland niet, ik heb regelmatig contact met ze via WhatsApp en Skype.

Omdat ik het zo goed naar mijn zin heb hier, mis ik Boxtel nog niet. Toch baalde ik enorm van het feit dat ik carnaval (oftewel het mooiste feestje van het jaar) niet kon vieren in het mooie Indegat. Maar geen probleem, ik heb besloten om het volgend jaar gewoon dubbel te vieren!

Lieve groetjes uit Brno,
Yvon

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl

Extra informatie bij deze foto: In het boekwerk " Oost Brabant sepiatekeningen van Frans Manders, Uitgeverij Van Spijk B.V. Venlo-Holland, 1984 staat een tekening van een boerderij uit Liempde. Wie kan ons meer vertellen over deze boerderij.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.
Foto: Stichting Kèk Liemt

Ingezonden brief: Beter een goede buur dan een lastige eend

Ze zijn er weer (vroeg dit jaar), de eendjes. Je ziet ze overal en het is voor jong een oud een lust om deze beestjes te voeren, maar die lust wordt gauw een last. Een overlast
Overal waar ze komen veroorzaken ze overlast met hun uitwerpselen, niet alleen vies maar ook lastig voor ouderen/spelende kinderen etc . Ze blijven terugkomen!
Mijn advies, geef ze geen voer, dat vinden ze heus wel elders. Als ze geen voer meer krijgen, verdwijnen ze en heb je er ook geen last meer van. In het park vinden ze zat te eten.
Goed zijn voor de dieren is leuk, maar goede vrienden blijven met de buren is beter.

Martin van Tillaart


TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

Nieuw Liempds Handelshuis
Verkoop van nieuw, gebruikt en schadewitgoed en reparaties aan huis. Open maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Bergstraat 15A, Liempde, 0411-607322

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor prive en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Huur nu een stormbaan, springkussen, partytent eventueel met verwarmer, opblaasfiguur Abraham, Sarah of Baby, in Oirschot bij www.jumpersverhuur.nl of bel 06-28938597

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor prive en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Nieuw Liempds Handelshuis
Verkoop van nieuw, gebruikt en schadewitgoed en reparaties aan huis. Open maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Bergstraat 15A, Liempde, 0411-607322

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

Huur nu een stormbaan, springkussen, partytent eventueel met verwarmer, opblaasfiguur Abraham, Sarah of Baby, in Oirschot bij www.jumpersverhuur.nl of bel 06-28938597

Tantra en Oosterse massage. Persoonlijke aandacht in diepe rust en ontspanning. Kijk op www.ayurvedischemassagegemert.nl en www.tantrischemassage.org 0629473318

Foto: VVD

Twee beeldvormende vergaderingen afgelopen week over twee belangrijke onderwerpen.

Duurzaamheidsbeleid in Boxtel
We hebben met elkaar de ambitie uitgesproken om in 2030 energieneutraal te zijn. Een prachtige ambitie, maar we staan hiermee voor een complete verandering van onze manier van leven. We moeten besparen en onze energie lokaal en duurzaam opwekken, bijvoorbeeld met zon, wind, biomassa en aardwarmte. Zowel inwoners als bedrijfsleven moeten dus het roer omgooien. Samen investeren en samen rendement genereren. Ondernemers hebben aangegeven dat ze dit voor een groot deel zelf kunnen organiseren, maar verwachten dan wel, dat de gemeente als betrouwbare partner meewerkt.
Vele inwoners weten dat we klimaatverandering moeten terugdringen, maar zijn hier zelf nog niet actief mee bezig. Als wij echter binnen dertien jaar de omslag gemaakt willen hebben, zullen we alles op alles moeten zetten om deze ambitie te halen. De inwoners van Boxtel hebben helaas nog geen idee wat de consequenties gaan worden, dus er zal met grote spoed een plan van aanpak opgesteld moeten worden door de gemeente waaruit zal moeten blijken wat deze cultuuromslag voor iedereen gaan betekenen.
Telkens blijkt, dat communicatie niet voldoende is. Met rasse schreden zullen bestemmingsplannen aangepast moeten worden om de noodzakelijke voorzieningen voor windmolens, zonnepanelen, aardwarmte en biomassa te kunnen realiseren. Op termijn zullen alle woningen zelfvoorzienend moeten worden en zal het gas gaandeweg afgesloten worden. Mijn vraag is dan vooral: wat kost dit, wie betaalt dit en wie profiteert ervan? Komen er subsidies, compensaties, verplichtingen, boetes, belastingen? Allemaal vragen, die wij ons als burgers nu al moeten stellen en waar we helaas het duidelijke antwoord nog niet op hebben. We hebben nu nog de kans om bij deze ontwikkelingen betrokken te worden.
Gebruik deze mogelijkheid!

Het maatregelenpakket rond het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS)
Na een uitgebreide toelichting bleek al snel dat dit onderwerp zoveel verregaande consequenties heeft voor de hele gemeenschap, dat je je niet kunt beperken tot het relatief kleine gebied dat in dit programma aan de orde komt.
Dit was ook het bezwaar van de diverse werkgroepen, die in een brief aan de Gemeenteraad hebben aangegeven, dat meedenken binnen de kaders nagenoeg onmogelijk is omdat de integrale visie op de verkeersstructuur binnen heel Boxtel meegenomen moet worden.
Kortom: VVD had gelijk, dat het sluiten van de dubbele overweg enorme consequenties heeft voor de volledige afwikkeling van het verkeer in Boxtel. Er gaan fikse knelpunten ontstaan en er is geen budget om deze adequaat aan te passen. VVD Boxtel voorziet dan ook grote problemen bij dit dossier. In verband met tijdgebrek werd tijdens de vergadering besloten dit onderwerp op te schorten en op korte termijn in een nieuwe bijeenkomst te behandelen.
Dit onderwerp gaat ons allen aan en het is nu van het grootste belang, dat zoveel mogelijk inwoners en ondernemers bij deze discussie betrokken worden.

Foto: VVD

Nieuw afdelingsbestuur D66 Boxtel D66 groeit, landelijk én in Boxtel!

Het gaat goed met D66. De progressieve partij stijgt de afgelopen jaren in populariteit. Dat vertaalt zich in een flinke ledengroei. Ook in Boxtel kan de partij rekenen op een flinke toename van het aantal actieve leden. Resultaat: sinds de Algemene Afdelingsvergadering in januari heeft D66 Boxtel een nieuw en verjongd bestuur.

De afgelopen tijd vormde Willem Kalverda het eenmansbestuur van D66 Boxtel. Hiermee is hij lang de stille kracht achter de partij geweest waarvoor zowel wethouder Maruška Lestrade als de gemeenteraadsleden Jos Hegeman en Fons van Heesch hem erg dankbaar zijn. Sinds kort kan de secretaris echter rekenen op de hulp van vier nieuwe bestuursleden.

Kasper van de Langenberg, student Ruimtelijke Ordening en Planologie, is de nieuwe afdelingsvoorzitter. Kasper (26) is geboren en opgegroeid in Liempde en heeft zich tot doel gesteld D66 in Boxtel zichtbaarder te maken. Dit onder meer door het organiseren van activiteiten en bijeenkomsten waarbij op actuele Boxtelse thema's wordt ingespeeld. Het politieke café over windenergie en vleesproductie en -consumptie van 12 maart in Grand Café Rembrandt is daar het eerste resultaat van. Deze ochtend werd samen met Combinatie95 georganiseerd en werd erg druk bezocht.

De nieuwe penningmeester is Thijs Haster. Thijs (31) is werkzaam als HR Manager en was eerder actief als secretaris van D66 in Amstelveen. Hij is verantwoordelijk voor het financiële welzijn van de partij en zorgt dat nieuwe leden zich snel welkom voelen bij D66. Dit laatste doet hij samen met Dayenne Maas (42) algemeen bestuurslid en werkzaam als docent beeldende vorming op het Pius X-college in Bladel.

Tot slot is Wiebe de Leijer verkozen tot bestuurslid campagne en communicatie. Wiebe (27) is werkzaam als assistent ontwerper bij een architectenbureau. Hij gaat ervoor zorgen dat de communicatie soepel verloopt via de (sociale) media, ook richting de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Het nieuwe bestuur van D66 Boxtel heeft als doel het positieve en progressieve geluid dat de partij landelijk succes heeft gebracht bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen ook in Boxtel te laten horen. Daarbij willen ze praten mét Boxtelaren in plaats van over Boxtelaren.

D66 Boxtel hoopt dat je aansluit bij een van onze volgende activiteiten, volg ons op facebook (www.facebook.com/D66Boxtel) of kijk op de website: boxtel.d66.nl.


Bekendmakingen week 16

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Markt 25                 (her)bouwen pand voor horecadoeleinden
-Stationsstraat 67                plaatsen reclamebord aan gevel
Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunningen
-Markt 25                 bouw pand voor horecadoeleinden
-Mijlstraat 62                 renoveren woning

Evenementenvergunningen
-Beach Break Boxtel Het toernooi vindt plaats op het parkeerterrein aan de Bosschweg 74 op vrijdag 23 juni 2017 van 18.00 uur tot 24.00 uur, zaterdag 24 juni 2017van 10.00 uur tot 24.00 uur en op zondag 25 juni 2017, van 10.00 uur tot 21.00 uur.
-Brabantse Oldtimerdag Dit evenement vindt plaats in en rondom het Concordiapark in Liempde op maandag 5 juni 2017 van 8.30 tot 18.00 uur.
-LandaGucha Het festival op Landgoed Velder vindt plaats op vrijdag 21 juli 2017 en zaterdag 22 juli 2017 van 13.00 tot 01.00 uur en op zondag 23 juli 2017 tot 13.00 uur.
-Nederlandstalig festival Dit festival vindt plaats in sportcomplex De Braken op zondag 4 juni 2017 van 15.30 tot 01.00 uur.

Horecavergunningen
-Gouden Woud BV, Hamsestraat 18        verleende drank- en horecawetvergunning en verleende
                        exploitatievergunning met terras

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Aanvulling publicaties week 15
Verleende omgevingsvergunningen
Ronduutje 1 t/m 6, 1a t/m 6a en Stenen Kamer 1 t/m 7 , 1a t/m 7a, realiseren luifel (kader) voor entree met daarin een meterkast

Bestemmingsplannen
Wijzigingsplan Onrooi 13 vastgesteld, Met het wijzigingsplan wordt de bestemming Agrarisch-Agrarisch bedrijf omgezet naar een bestemming 'Wonen'

Toestemming maken uitweg
Het Klaverblad 5 en 7, maken uitweg op deze locatie

GEMEENTE INFO
Oud papier:
21-04 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
21-04 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o
22-04 Centrum
22-04 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
22-04 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o
26-04 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Ruud van der Meijden in het Sterrenfietsteam

Foto: Ton de Jong

Boxtel - Het Sterrenfietsteam heeft op Goede Vrijdag de ploeg voor 2017 gepresenteerd. Het team met fietsende bekende Nederlanders maakte ook bekend dat oud-Boxtelaar en Brabander van het Jaar vast lid van verdienste is geworden in dit Allstarteam. Zijn jarenlange inzet voor Stichting Gijsje Eigenwijsje en de krachtsinspanningen op de fiets, zijn de sterren van het team niet onopgemerkt gebleven.

Het initiatief ontstond spontaan in 2004, toen de toenmalige GTST-acteurs Bas Muijs, Chris Tates en Joep Sertons werden uitgedaagd om de Alpe d'Huez te beklimmen. De drie acteurs fietsen nog steeds mee in het team, waar onder anderen ook collega Frederik Blom, journalist Frits Barend, zanger Ben Cramer en presentatoren Sander Janson en Evelien de Bruijn deel van uitmaken.

Het Sterrenfietsteam met kersvers lid Ruud van der Meijden (r.). (Foto: Stichting Sterrenfietsen) Foto: Stichting Sterrenfietsen
Foto: Jan van der Steen

Ook een aantal oud-topsporters als snowboardster Nicolien Sauerbreij, voetballer John Rep, hockeyster Kim Lammers en wielrenners Erik Breukink en Johan van der Velde zijn lid van het team. Van der Meijden is daar nu aan toegevoegd als ultra cycler. De grootste uitdaging is dit jaar de Stelvio Challenge in Italië, een loodzware beklimming in de Italiaanse Alpen op 30 juni.

Ton de Jong voltooit zijn 98e Kennedymars

Sittard - De Boxtelse langeafstandsloper Ton de Jong (65) volbracht afgelopen zaterdag zijn 98e Kennedymars. Hij deed dat in Sittard, waar hij al twaalf keer op rij zo'n mars liep.

Om 5.00 uur in de ochtend klonk het starschot op de markt en er gingen 2.430 lopers van start waarvan er 525 lopers de eindstreep niet hebben gehaald!

De tijdslimiet voor deze tocht van 80 kilometer was 20 uur. De Jong liep deze in 11 uur en 14 minuten en was ook nog eens 14 minuten sneller dan zijn laatste Kennedymars in Waalwijk de '80 van de Langstraat'.
Hij liep 80 km lang een tempo van meer dan 7 kilometer per uur, waardoor de term 'Power Walking' meer op zijn plaats lijkt dan wandelen.

Over het algemeen was het prima wandelweer maar het heeft wel een uur stevig geregend. Toch liet de ervaren De Jong zich niet uit het veld slaan. De tocht leidde van Sittard via Nieuwstadt, Susteren, Posterholt, Montfort, Maasbracht, Wessem, Thorn, Aldeneik (B), Maaseik (B), Roosteren, Dieteren en Susteren naar de eindstreep op de markt in Sittard alwaar de wandelaars met een rode loper sfeervol werden binnengehaald.

Ton vindt het leukste aan deze wandeltochten dat je onderweg met het inhalen van andere lopers leuke ontmoetingen en gesprekken krijgt. Veel wandelaars herkennen en waarderen het fluitspel van Ton de Jong op zijn Ierse Tin Whistle die hij regelmatig onderweg bespeelt. Ton zijn voornemen is om op 29 april de 99e Kennedymars in Dordrecht
te lopen. Op 20 mei hoopt hij de 100e editie in Cuijk uit te wandelen.

Topatleet Eric Cadée geeft training aan de junioren van AV Marvel

Boxtel - De junioren van AV Marvel kregen donderdag met topatleet Eric Cadée wel een heel bijzondere gast op bezoek. Hij gaf de vijfentwintig junioren tips om hun techniek bij het kogelstoten en discuswerpen te verbeteren.

Cadée is meervoudig nationaal kampioen en deelnemer aan de olympische spelen. Het enthousiasme was groot om te mogen trainen met de topsporter.

AV Marvel organiseert dit seizoen nog een aantal clinics. Nationale topatleet op de 400 meter, Olaf van den Bergh spreekt hiervoor zijn netwerk aan. Olaf was als junior zelf lid van Marvel, voordat hij zich verder ontwikkelde bij Prins Hendrik en later op Papendal. Hij is er blij mee op deze manier iets te kunnen betekenen voor zijn voormalige club en daar de jeugd te kunnen inspireren in samenwerking met zijn collega atleten.

Open tennismiddagen bij De Merletten

Boxtel - In april houdt LTV De Merletten 'Open tennismiddagen' op vrijdag 7, 14, 21 april. Iedereen van de
basisschool is dan van harte welkom tussen 16.00-17.30 om met onze trainers te komen tennissen. Een racket is niet nodig! Inschrijven is niet nodig, kom lekker met je vriendjes en vriendinnetjes spelen.

Heb je de smaak te pakken dan heeft LTV De Merletten een prachtige aanbieding voor jou. Een lidmaatschap om in 2017 elke dag vrij te komen tennissen en tien lessen van een uur, startend na de meivakantie voor een totaalprijs van 65 euro.
Wil je gebruik maken van deze schooltennisaanbieding stuur dan een mailtje met je gegevens naar: ledenadministratie@ltvdemerletten.nl ovv. 'Schooltennisaanbieding'. Heb je nog een vraag of ben je op zoek naar meer informatie over de club neem dan contact op met Mark Peeters (06 13754624), of Twan van Erp (06 51144837).

Bridgeclub Revanche, uitslagen 11 april
1. T. Walbeek & H. Wolsky 78,43% 2. B. Hermkens & A. Wertenbroek 63,72% 3. R. Koenders & G. Wagenaars 61,79%
Bridgeclub revanche, uitslagen 13 april
A-Lijn: 1. M. van Roosmalen & C. Tupker 59,17% 2.F. van Roij & C. Pastoor 57,50% 3. B. Hermkens & H. Schalkwijk 53,33%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 11 april
A-Lijn: 1. Y. Visser & G. Dams 60,83% 2. G. Joren & R. van Stuivenberg 60,42% 3. M. Kleiss & E. Wijnen 56,67% B-Lijn: 1.T. van der Horst & T. Heidelberg 62,92% 2. W. de Wolf & J. Dufornee 57,92% 3. J. Esser & J. Kronenberg 55,83%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 12 april
A-Lijn: 1. W. de Langen & R. Traa 64,24% 2. H.van Esch & P.vd Ven 57,99% 2. P. Springer & Tom Wouda57,99% 4. T. van Bragt & J.van Oosterhout 56,94% B-Lijn: 1. A. Melcherts & M. van der Sloot 59,27% 2. B. vd. Biggelaar & B. van Geusau 59,22% 3. P. van der Pasch & R. van der Pasch 54,53% 4. A. de Jong & M.Kerssens 53,80%
Uitslag 13 april
A-lijn: 1. M. Klaassen & A. van der Sangen 57,81% 2. A. Bosveld & M. Soederhuizen 57,29% 3. T. Walbeek & R. van Wersch 55,73% B-lijn: 1. T. van Alphen & S. van Alphen 61,98% 2. J. & J. van de Meerendonk 60,42% 3. M. Smulders & M-J. Theloesen 58,85% C-lijn: 1. T. Godding & S. Mols 62,50% 2. Y. Visser & T. van Gelder 57,64% 3. T. Bosveld & H. Hoogers 51,67%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 12 april
A-Lijn: 1. R.Steenbakkers & R. Daverveld 69.16% 2. J.vd Biggelaar & J. Koppen 64.58% 3. M.v Elk & G. Votmann 56.25% 4. J.vd Borne & J.Fischer 55.00% 5. R. Koelink & A.Moerdijk 50.41%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 11 april
A-lijn: 1. B. van Pelt & T. van der Zanden 57,99% 2. T. van Uden & A. Moerdijk 54,17% 3. G. van Rooy & J. Koppen 54,37% B-lijn: 1. A. van Uden & T. van Uijtert 60,42% 2. G. Stolk & K. de Waal 58,58% 3. A. van Boxtel & A. Loupias 54,69%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 13 april
A-Lijn: 1. Echtpaar Van de Meerendonk 65,63% 2. Heren Van Heeswijk-Bekkers 60,83% 3. Heren Van de Laar-Raaijmakers 57,29% B-Lijn 1. Heren Strik-Van de Heuvel 67,26 % 2. Echtpaar Van de Langenberg 60,12% 3. Dames van de Zanden-Tessers 55,06 % C-Lijn: 1. Heren Van Pelt-Van der Heijden 67,19% 2. Dames van Hastenberg-Van de Vleuten 57,61% 3. Heren Janssen-Van de Laar 56,77%

Biljart

Uitslagen Geboliesch :
De Stapelaars-De Poedelaars        39-33
Le Carambole-De Prutsers        28-40
Dé Zie'k Wel Zitte-Ons Genoegen        30-36
De Fetsers-Kloosterboys        35-33
Ons Vertier-De Eenheid        34-34
Samen Sterk-'t Krijtje         25-40
De Treffers-Unie Boys         34-35

't Ivoor, uitslagen 10 tot en met 14 april
Libre:
't Ivoor 1-BBG Haarsteeg 2                                 29-20                        
BV De Hazelaar 5-'t Ivoor 2                                 25-29                        
Royal 5-'t Ivoor 3                                                 30-24
't Ivoor 4-Krijt Op Tijd 2                                         24-30                                                
Recreanten libre:        
't Ivoor 1-'t Ivoor 2                                                 40-29                
DOS-'t Ivoor 3                                                         29-35        
Recreanten 3-banden klein:
't Ivoor 5-'t Ivoor 6                                                 26-30
't Ivoor 7-NAL 7                                                         24-28
3-banden groot:
BC Uden 2-'t Ivoor 1                                                 20-27                        
't Ivoor 1-De Midget Gilde 1                                25-23                        

Duivensport

Uitslag P. de Luchtpost
Wedvlucht: Isnes 16 april 343 duiven
1-2-9 Ad Blummel
3-15 Marco en Nicole Verbeek
4-5-7-12-13 Berrie van de Brand
6. Theo van de Langenberg
8-10 Comb. van Rooij-Platenburg
11. Frans van Laarhoven
14. Roland van de Langenberg

Zaalvoetbal

Programma 22 april
16.30 Tahadi-Fysio de Dommel
17.15 X2COM-Goossens fin advies
18.00 Adm Jilesen-NIKE F.C.
18.45 Hart van Boxtel-Gebr. Bekkers
19.30 Pika Bikes-Grieks rest Corfu
20.15 Filipe Mode-Le Temps Perdu
Programma 24 april
19.00 Vinyl en Tapijtwinkel-Vermeer verz
19.45 Faes entertainment-Verbeij/ Hanekroot
20.30 F.C. Blokfit-Men.v. Dommelen 2
21.15 Rijschool Gestel-Men.v. Dommelen 1

Tafeltennis

Taverbo/Sabo, uitslagen 10 tot en met 16 april
Uitslagen senioren        
Hilversum 3-Taverbo/Sabo 1 5-5
Red Star '58 2-Taverbo/Sabo 2 3-7
Belcrum 3-Taverbo/Sabo 3 5-5
Veldhoven 2-Taverbo/Sabo 4 10-0
Always Fair 1-Taverbo/Sabo 5 7-3
Always Fair 2-Taverbo/Sabo 6 6-4
Red Star '58 4-Taverbo/Sabo 7 8-2
OTTC 4-Taverbo/Sabo 8 10-0
Always Fair 4-Taverbo/Sabo 9 4-6
Uitslagen jeugd
Hooghei 1-Taverbo-Sabo 1                        2-8
Valkenswaard 2-Taverbo-Sabo 2         3-7
Valkenswaard 4-Taverbo-Sabo 4         7-3

Honk- en softbal

JC Ducks, uitslagen 15 april:                
PSV PH1-Ducks PH1 8-13
Ducks AS1-Tilburg AS1 9-11
Ducks BM1-Nuenen Lions 14-16
Stags U17/1-Ducks U17/1 4-15
Stags U17/1-Ducks U17/1 5-13
Uitslagen 16 april:
Ducks H2-Bullfighters H1 8-7
Braves DS2-Ducks DS1 12-19
Royals H1-Ducks H1 16-6
Programma 22 april:        
Ducks JH1-Starlights JH1 10:30
Royals BM1-Ducks BM1 11:00
ROEF! U17/1-Ducks U17/1 11:00
ROEF! U17/1-Ducks U17/1 13:00
Stags AS1-Ducks AS1 12:30
Ducks PH1-All In PH1 13:30
Ducks AH1-Cardinals AH2 14:00
Programma 23 april
Ducks DS1-Adegeest DS1 11:00
Roef! H1-Ducks H1 14:30

Dressuur

St. Martinus
De eerste selectiewedstrijd kring Hart van Brabant in Haaren
Bixie A: Sofie Teulings eerste/81 pnt en 80 pnt
Klasse B-L2: Anne Teulings-Djo-djo, vierde/202 pnt en 180 pnt en derde/184 pnt
klasse D/E L2: Lieke de Bresser-Holm's Gentleman, achtste/185,5 pnt en eerste/192 pnt
Suus van den Nieuwenhof-Mastro's Newman, zesde/188 pnt en 186 punten en derde/186,5 pnt
Klasse C M1/M2: Lieke Tinnenbroek-Nando, tweede/194,5 pnt en 194 pnt

Voetbal

LSV, Uitslagen 17 april
LSV 4-Best Vooruit 5        1-1 BV winst na strafschoppen
LSV, Programma 22 april
LSV VE-Best Vooruit VE        16:00
Programma 23 april
DOSL 1-LSV 1        14:30
LSV 2-Boxtel 4        10:30
Maliskamp 4-LSV 3        12:00
VOAB 11-LSV 4        9:45
LBC, Uitslagen
LBC mini/1: DVG 3-LBC 1        1-19
LBC JO9/1: LBC 1-Audacia 2        5-4
LBC JO13/1: Waalre 2-LBC 1        4-3
LBC JO15: LBC 1-RKVVO 5        4-3
LBC, Programma 22 april
LBC JO9/1: ODC 4-LBC 1        9:45
LBC JO13/1: LBC 1-Hapert 2 G        11:00
LBC JO15: LBC 1-RPC 4        12:00
LBC JO17/1: LBC 1-HSE 1        13:30

RKSV Boxtel/ODC
Uitslagen
17-04 Hedel VR1-ODC VR1 0-3
15-04 Nieuwkuijk VR1-ODC VR1 0-0
Programma
23-04 Avesteyn 1-Boxtel 1        14:30
23-04 ODC 1-SVSSS 1        14:30
23-04 ODC VR1-DSC VR1        12:15
25-04 Essche Boys VR1-ODC VR1        18:45

DVG, Uitslagen 15 april
DVG JO7/2-Best Vooruit JO7/4        3-3
DVG JO7/3-LBC JO7/1        1-18
DVG JO9/1-Rood Wit'62 JO9/1        3-1
Brandevoort JO9/2-DVG JO9/2        10-0
Blauw Geel JO9/11 DVG JO9/3        0-1
DVG JO9/4-Gemert JO9/8        0-1
DVG JO11/2-VOW JO11/1        5-1
WHV JO11/1-DVG JO11/3        7-2
ELI JO11/2-DVG JO11/4        9-3
Gemert JO11/5-DVG JO11/5        1-3
Berghem Sp. MO13/1-DVG MO13/1        6-4
DVG JO15/2-Erp JO15/4        7-2
DVG MO15/1-BVV MO15/1        7-3
Ondo JO17/2-DVG JO17/2        7-2
DVG 2-DVG JO19/1        5-3
DVG JO19/2-NWC JO19/3        3-2
SENIOREN:
DVG 1-Avesteijn 1 2-0
DVG, Uitslagen 17 april
SENIOREN:
DVG 8-Bl.Geel'38 17 4-0

DVG, Programma 22 april
Bl Geel JO9/7-DVG JO9/3        10:15
DVG JO9/4-Bl Geel JO9/10        10:45
DVG JO11/1-Bavos JO11/1G        09:30
DVG JO11/2-Schijndel JO11/3        09:30
St Elsendorp JO11/1G-DVG JO11/3        11:30
Rhode JO11/5G-DVG JO11/4        10:30
Bl Geel JO11/9-DVG JO11/5        09:15
Mierlo Hout JO13/2-DVG JO13/1        11:30
DVG JO13/2-Boekel Sp. JO13/5G        11:45
Juliana Mill MO13/1-DVG MO13/1        10:45
DVG JO15/2-Rhode JO15/5G        13:00
Maask. Boys MO15/1-DVG MO15/1        14:30
Wec JO17/1-DVG JO17/1        14:30
DVG JO17/2-Erp JO17/3        14:30
Avanti'31 JO19/2-DVG JO19/2        14:30
DVG, Programma 23 april
SENIOREN:
S.C.I. 1-DVG 1        14:00
Boxtel 2-DVG 2        11:00
DVG 3-Bl.Geel'38 5        12:00
DVG 4-WEC 3        10:00
WHV 4-DVG5        10:30
DVG 6-Ollandia 3        11:00
Avanti'31/7-DVG 8        11:00
DAMES:
DVG VR 1-Berghem Sp. 1        10:00


Taverbo/Sabo wacht zinderend slot

Hilversum - In de voorlaatste speelronde van de NTTB-competitie hebben de tafeltennissers van Taverbo/Sabo een grote kans laten liggen om zich veilig te spelen. In en tegen Hilversum wist de ploeg een ruime voorsprong niet in winst om te zetten: 5-5. Nu zal handhaving in de landelijke derde divisie bewerkstelligd moeten worden in een ultieme degradatiekraker tegen directe concurrent Megacles, die komende zaterdag naar Boxtel komt.

Zaterdagmiddag reisde het Boxtelse vaandelteam af naar Hilversum voor een treffen met het derde team van de plaatselijke tafeltennisvereniging. Het eerste duel tussen beide ploegen, eerder dit seizoen, kende een zeer bijzonder scoreverloop. Taverbo/Sabo wist in eigen huis toen een schier onoverbrugbare 0-4 achterstand nog in winst om te zetten.
Deze keer verliep de wedstrijd volgens een omgekeerd scenario. De Boxtelaren, met Michel Sperling, Marlotte Staps en Stefan Bernhardt in de gelederen, namen direct een voorsprong en hielden die lang vast. Bij een 5-2 tussenstand leek Taverbo/Sabo op weg naar een belangrijke overwinning, maar kwam er toch nog een kink in de kabel. Zodoende wist Hilversum alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen.
Met name de drie verliespartijen van Bernhardt deden pijn. De Bestenaar in Boxtelse dienst speelde een ongelukkige wedstrijd. In zijn tweede partij leidde hij soeverein tegen de Hilversumse kopman Jan Dubelaar. Bernhardt won de eerste twee games met 11-5 en 11-1, maar om onverklaarbare reden raakte hij in het vervolg de grip op de wedstrijd volledig kwijt en moest hij de overwinning alsnog aan zijn tegenstander laten. Ook tegen invaller Sander van Buul ging Bernhardt in vijf games ten onder. Omdat ook Sperling en Staps hun laatste partij verloren en zodoende allebei op twee overwinningen bleven steken, moest de Boxtelse ploeg genoegen nemen met een gelijkspel.
Dit betekent dat alles aankomt op de laatste wedstrijd van het seizoen. Megacles, dat verrassend kampioen Avanti op een gelijkspel wist te houden, is nu de belangrijkste concurrent. De Limburgers staan twee punten achter op Taverbo/Sabo en worden komende zaterdag in Boxtel verwacht voor de allesbeslissende degradatiekraker. Bij winst of een gelijkspel blijven de Boxtelaren sowieso in de derde divisie. Bij een nederlaag wipt Megacles over de Boxtelse ploeg heen en zijn de kansen op handhaving uiterst gering. Men is dan afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Hilversum en ODT, die beide boven Taverbo/Sabo op de ranglijst staan. Spanning is gegarandeerd, dus het belooft een hele mooie wedstrijd te gaan worden. Publiek is van harte welkom om de Boxtelaren aan te moedigen en te behoeden voor een afdaling naar de afdelingscompetitie. De wedstrijd wordt gespeeld in het onderkomen van Taverbo/Sabo aan de Voetboog op Munsel, waar om 15.00 uur de eerste bal geslagen zal worden.


Wisselend resultaat voor 't Ivoor

Boxtel - Een mooi resultaat van het eerste libreteam. Het won met 29-20 van BBG Haarsteeg 2. Uitblinker was Don van der Wiel met een moyenne van 16,00 en een hoogste serie van 102 caramboles. Chris Fasseur haalde ook de winst binnen, Fouad Hasbani scoorde een verdienstelijke negen punten.

Het tweede team boekte een mooie overwinning op Bv De Hazelaar 5. Cees van Eindhoven zegevierde met een moyenne van 12,65. Emanuel Coort speelde een dubbelpartij waarvan hij er één wo. De partij waarin hij een moyenne van 6,85 speelde verloor hij met negen punten. Het derde team leed een nederlaag tegen koploper Royal 5. Alle drie de partijen gingen verloren. Het vierde team leed ook een nederlaag met drie verloren partijen. Math Hendriks en Theo van Dongen kwamen gezamenlijk slechts drie caramboles tekort.
Bij de afdeling Recreanten was er een clash tussen team 1 en 2 van 't Ivoor. Deze onderlinge strijd viel ruim uit in het voordeel van het eerste team. Het winnende team bestond uit Theo Verhagen, Fouad Hasbani, Henk van Boxmeer en Toon Bevers. Zij wonnen allen hun partij. Het derde team boekte een mooie overwinning. Wim van Dijk, Harrie Verhoeven en Frans van de Boogaard wonnen hun partij. Frans Maas bleef hierbij te ver achter met slechts vijf punten. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein speelden team 5 en 6 een onderlinge strijd die overduidelijk werd gewonnen door team 6. Jacques van Loon, Fouad Hasbani en Theo van Dongen wonnen hun partij. Team 7 leed een nederlaag. Jan Tils redde de eer voor zijn team. Het 3-banden groot team speelde deze week twee wedstrijden. Beide werden gewonnen. De eerste ontmoeting werd zelfs gewonnen met een nieuw teammoyennerecord van 0,836. Daarvoor waren Louis van der Meijden, Bernhard Legierse en Theo Verhagen verantwoordelijk. Dat gebeurde bij BC Uden 2 met 20-27. De ontmoeting met De Midget Gilde 1 werd ook gewonnen. Dit werd tevens de laatste wedstrijd van het seizoen. Een tweede plaats ligt in de lijn der verwachting omdat de concurrentie nog moet spelen.


Willem van Heerebeek neemt afscheid met gouden plak

Willem van Heerebeek (r.) (Foto: JC Liempde) Foto: JC Liempde

Lelystad/Den Bosch - Voormalig Europees vice-kampioen Willem van Heerebeek (32) liet vorige week zijn laatste kunstje zien op het NK politie 2017 in Lelystad. De voorbereidingen richting dit evenement waren voor de judoka van Judo Club Liempde verre van optimaal. Twee weken voor de training liep Van Heerebeek nog een hersenschudding op tijdens de training en ook kampte hij in het voortraject met een keelontsteking.

In Lelystad stond Van Heerebeek nog een extra verrassing te wachten. Omdat hij bekend staat om zijn conditie en vechtlust had de organisatie voor Willem ook nog een open klasse in petto. Een klasse waarin hij zeker geen energie zou kunnen sparen voor zijn vertrouwde -90kg klasse, waarin hij nadien kon gaan strijden om zijn zesde gouden plak op het NK. De open categorie bestond uit judoka's van 100kg spier of meer, waartegen Van Heerebeek het mocht opnemen met zijn 88kg. Dat is een enorm verschil en het leverde hem dan ook geen prijs op. Ondanks deze fysieke aanslag liet Van Heerebeek nadien in zijn eigen klasse -90kg vol overtuiging zien voor de zesde keer de terechte judokampioen te zijn.

Op tweede paasdag was er een nationaal judotoernooi in Den Bosch,, waaraan Keira Kreijveld voor Judo Club Liempde deelnam. Haar eerste tegenstander begon fel en verraste Keira bijna meteen door haar voorover op de knieën te werpen, maar na een mislukte worp van die tegenstander won Keira toch met een houdgreep. Deze verrassing zette Keira op scherp en ze won haar overige drie partijen ook overtuigend met ipon. Tijdens haar laatste partij kreeg de talentvolle JCL-judoka de opdracht om haar tegenstander achterover te werpen. Dit mislukte twee keer, de derde keer scoorde Keira wazari en volgde op de grond met een houdgreep waarmee ze de wedstrijd naar zich toe trok en kampioen werd.

DVG boekt belangrijke overwinning

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - DVG heeft in de thuiswedstrijd tegen Avesteyn een belangrijke overwinning behaald. Door de winst van 2-0 komt BMC in een riante zetel voor het kampioenschap. De ploeg uit Heeswijk-Dinther had voor dit weekend nog een tweetal inhaalwedstrijden en kon, bij dubbele winst, de koploper tot op twee punten benaderen. De eerste ging dus verloren. Voor DVG zijn er nog diverse opties om een periode binnen te halen. Dit kan door de tweede periode te winnen maar ook door een goede klassering op de ranglijst.

Dat er voor beide ploegen nog iets op het spel stond, was te merken in de wedstrijd. Na een aftastende fase waarin Avesteyn meer aan de bal was, kwamen ook de eerste kansen voor Avesteyn. Een schot ging over het doel van Mark Faes en een kansrijke volley werd gemist. DVG moest het vooral hebben van snelle uitbraken en in de twintigste minuut was het Sander van de Ven die de turbo opentrok en een goede voorzet gaf. Helaas belandde deze net achter de mee opgekomen Bart de Windt die nog met een hakbal de keeper probeerde te verrassen. Avesteyn was de betere ploeg en was ook slimmer in de duels. De beste kans kwam uit een situatie waarbij een DVG-verdediger de bal over de achterlijn wilde laten lopen, maar dit mislukte en DVG-doelman Mark Faes moest alle zeilen bijzetten om een tegendoelpunt te vermijden. De aansluitende hoekschop was ook gevaarlijk omdat Avesteyn veel lengte in de ploeg heeft. DVG had het er maar moeilijk mee en kwam constant onder druk omdat de korte passes niet secuur genoeg waren en er dus ook niet naar voren gecombineerd kon worden. Het leek een 0-0 ruststand te worden maar in een van de counters van DVG veroverde de Avestynse verdediging de bal. In plaats van naar de buitenkant uit te verdedigen zocht men de drukte weer op. Luuk van de Ven onderschepte de bal en werd op de rand van de 16meter gevloerd. De keeper stelde de muur op, maar bleef daar zelf ook gedeeltelijk achter staan. Peter Versantvoort had dit natuurlijk al lang gezien en met een hard en geplaatst schot kwam DVG op voorsprong: 1-0.

Foto: Toon van Ruremonde

Meteen na rust kon Avesteyn al meteen komen, maar opnieuw was het Mark Faes die de inzet tot corner verwerkte. Het voorwaartse spel van Avesteyn kostte veel kracht en in de counter had DVG meer kansen om de voorsprong uit te breiden. Door een mispeer van de laatste man kwam Bart de Windt alleen voor de keeper, die werd omspeeld, maar zijn inzet werd vervolgens door dezelfde verdediger van de lijn gehaald. Niet lang daarna kwam DVG in de 56e minuut dankzij Wilco Voets toch op de 2-0 voorsprong. Dat liet voor Avesteyn nog genoeg tijd over om de aansluiting te maken. De beste kans hierop werd door Mark Faes voorkomen, al had hij wel de hulp nodig van Martijn Caarls die de bal over zijn eigen doel kopte. Het geloof en ook de krachten ebden een beetje weg bij Avesteyn. DVG had in de slotfase diverse grote kansen om de overwinning verder uit te bereiden, maar was ook slordig in de afronding. Het bleef bij de 2-0 overwinning.

Ducks dames pakken eerste punten van het seizoen Leerzaam verlies voor honkballers

Gouda/Venray - De dames van Ducks vertrokken op eerste paasdag naar Gouda voor de tweede competitiewedstrijd van het jaar tegen Braves. Voor de Ducks heren stond een uitwedstrijd op het programma tegen de Royals uit Venray.

Aan slag begonnen de Ducks dames sterk. Maar liefst twaalf slagbeurten leverden zes punten op in de eerst inning. Het lukte Braves om zelfs nog meer punten te scoren: zeven uit elf slagbeurten. In de tweede inning sloeg Evelien Gerrits een driehonkslag, waaruit zij later een punt kon scoren. Ook Braves scoorde een punt. In de derde inning kwam de score op een 9-8 achterstand voor Ducks. In de vierde inning liet de Boxtelse ploeg zich eindelijk van haar beste kant zien. Er werden zes honkslagen geslagen, waarvan twee tweehonkslagen door Nikki van Nes en Colette Wind. Dit leverde zeven punten op, terwijl Braves slechts twee keer tot scoren kwam. Tussenstand: 11-15 in het voordeel van Ducks.
In de drie volgende innings breidde Ducks de voorsprong weer verder uit. Onder andere dankzij een driehonkslag van Nikki van Nes en wederom een tweehonkslag van Colette Wind. In totaal maakte Ducks nog vier punten, Braves slechts één. De tweeënhalf uur durende wedstrijd eindige in een 12-19 winst voor Ducks.

Honkbal
De heren van Ducks waren in Venray gebrand op de overwinning. Er lag een zware taak voor de Boxtelse ploeg, daar zij dit jaar debuteren in de 2e klasse en hun tegenstander vorig jaar in diezelfde klasse op de vierde plek eindigde. Ducks begon sterk en pakte direct twee runs op honkslagen van Thor van den Dool en Rogelio Cicilia. Startend werper Kees van Aarle kwam moeizaam uit de startblokken en tot ergernis van Ducks vielen een aantal cruciale beslissingen in hun nadeel. Na twee innings was de stand van 0-2 versprongen naar 6-2. Na een kort overleg zorgden de mannen ervoor dat de neuzen weer dezelfde richting op stonden en herpakten zij zich.
In de derde inning werden er drie runs gescoord op sterk geplaatste honkslagen van Sherwin Theodora, Remco van Nistelrooij, Kees van Dooremalen en Bram van der Horst. Ducks bleef aandringen, maar langzaam maar zeker zakte de moed de Boxtelse formatie in de schoenen. Na een aantal slagmannen op pijnlijke wijze het honk te zien bereiken door vier wijd en wat fouten, liep de ploeg uit Venray verder uit met een aantal goede honkslagen. De eindstand was bereikt met 16-6 na zeven innings. Hoewel dit een ruim verlies weergeeft, waren zowel Ducks als Royals het er over eens dat dit niet de daadwerkelijke wedstrijd weergaf, wat veel belooft voor de returnwedstrijd later dit seizoen.

Spanning loopt op in jeugdcompetitie Taverbo/Sabo

Boxtel - Afgelopen zaterdag stond er voor de jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo een uitwedstrijd op het programma. Met nog één wedstrijd te gaan in de voorjaarscompetitie liep voor sommige teams de spanning hoog op.

Het eerste jeugdteam dat weer kon beschikken over de eerder geblesseerde Dani de Rooij, won in Vlijmen royaal van Hooghei. De Rooij liet meteen zien dat hij weer in vorm was en won al zijn partijen. Ook invaller Lars Strik won al zijn wedstrijden. Lars de Laat was tweemaal succesvol. De acht punten waren echter niet voldoende om te voorkomen dat Never Despair uit Den Bosch de kampioensvlag kon hijsen. Zij wonnen dit weekend met 2-8 van Tios '51 en zijn met 11 punten meer dusdanig uitgelopen dat ze niet meer zijn in te halen.
Het tweede jeugdteam is echter nog steeds in de race voor het kampioenschap. Zeker nu koploper Flash uit Eindhoven afgelopen zaterdag belangrijke punten heeft laten liggen tegen middenmoter Meppers uit Heeze. Hierdoor zijn Lars Strik, Nienke Strik en Rick van der Schoot de nummer één tot op drie punten genaderd. Zaterdag staat er dan ook een belangrijke wedstrijd op het programma als ze in Eindhoven spelen tegen deze koploper.
Voor het derde jeugdteam, dat dit weekend niet in actie kwam, is het kampioenschap op het nippertje niet meer mogelijk. Koploper Die Meede uit Made is niet meer in te halen door de behaalde maximale score tegen hekkensluiter Waalwijk.