DeMooiBoxtelKrant

10 februari 2016

DeMooiBoxtelKrant 10 februari 2016


Wachters voor Bewaarde Land

Boxtel - 'Het Bewaarde Land', het natuurbelevingsproject voor kinderen, is op zoek naar nieuwe wachters. Wachters begeleiden kinderen bij het ontdekken en beleven van de natuur en maken ze op speelse wijze vertrouwd met de natuur in hun eigen omgeving. Binnenkort start een nieuwe training voor aspirant-wachters, waar je je vanaf vandaag voor in kan schrijven.

Het Bewaarde Land is een project dat de natuurbeleving van kinderen van groep 4, 5 en 6 van de basisschool probeert te verbeteren. De doelstelling is om kinderen drie dagen in drie opeenvolgende weken met al hun zintuigen de natuur te laten ervaren en zich er thuis te laten voelen. Hier in de regio wordt dat gedaan in natuurgebied de Kampina. Onder begeleiding van wachters kunnen kinderen op geheel eigen en speelse wijze genieten van de natuur door in bomen te klimmen, sluipspelletjes te doen of kruiden en bessen te eten.

Om al die kinderen goed te kunnen begeleiden en te laten zien hoe mooi de natuur kan zijn, heb je wel speciale kennis nodig, vandaar dat wachters eerst goed opgeleid worden. Deze opleiding bestaat uit een driedaagse training op een van de locaties, gevolgd door drie dagen meelopen met een ervaren wachter. Daarna ben je geheel toegerust om zelf met een groep kinderen de natuur in te gaan en zelf te kiezen hoe jij dat het liefste wilt doen.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn om wachter te worden, is er op 25 februari om 20.00 uur een informatiebijeenkomst. Deze vindt plaats in het kantoor van Het Bewaarde Land bij De Kleine Aarde, Klaverblad 13 in Boxtel en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via s.huizenga@hetbewaardeland.nl of 0411-683407. Voor meer informatie kun je terecht op www.hetbewaardeland.nl.

Vrijwilligers gezocht

Boxtel - Voor het Buro Sociaal Raadslieden zoekt het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern mensen die wekelijks een inloopspreekuur kunnen verzorgen. Het gaat met name om de spreekuren van maandagochtend (vanaf 9.00 uur) en dinsdagmiddag (vanaf 17.00 uur). Het Buro helpt mensen met alle mogelijke vragen van sociale aard. Kennis van wet- en regelgeving komt hierbij van pas. Bijscholing op maat kan eventueel worden verzorgd.

Zorgboerderij Het Binnenveld kan mensen gebruiken om het verblijf van de licht dementerende gasten te veraangenamen, door doordeweeks te helpen in de tuin of spelletjes te doen. Ook in het weekend is er behoefte aan vrijwilligers als gastheer/-vrouw, om mee te koken of hand- en spandiensten te verrichten.

Het Vrijwilligerssteunpunt zoekt ook mensen voor het nieuwe Hobby Centrum Boxtel. Wie helpt de hobby-onderdelen metaalbewerken, houtbewerken en pottenbakken mee vorm te geven? En er is plek voor conciërges of gastheren/-vrouwen die ook af en toe de mouwen willen opstropen om wat mee op te ruimen of schoon te maken.

Binnenkort opent aan de Baroniestraat in Boxtel een zogeheten Herbergier, een kleinschalige woonvoorziening voor dementerende ouderen. ContourdeTwern zoekt mensen die de bewoners wekelijks helpen om aangenaam de dag door te komen. Te denken valt aan samen koken, gezelschapsspelletjes doen, voorlezen, muziekmaken, wandelen of de hond(en) uitlaten.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures, of wil je een afspraak maken? Bel dan tussen 10.00 en 12.30 uur (maandag tot en met donderdag) naar het Vrijwilligerssteunpunt: 0411-655 899. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

DoMus Kamerconcert met pianiste Marie François

Boxtel - Op zondagmiddag 21 februari speelt de Vlaamse Marie François het eerste concert in de nieuwe serie DoMus Kamerconcerten ten huize van muziekpedagogen Eric en Arlette Schoones in Boxtel.

Marie François begon op vijfjarige leeftijd met piano spelen. Ze kreeg haar eerste pianolessen van haar moeder, vervolgens ging ze naar de NIKO-academie voor Muziek, Drama en Dans in Neerpelt om lessen te volgen bij Koen Evens. Ze slaagde op zestienjarige leeftijd cum laude en vervolgde haar studie op de Kunsthumaniora in Hasselt. Ook volgde ze een aantal jaren lessen bij Anne Camps. In 2009 nam ze deel aan het Princes Christina Concours in Maastricht en won een masterclass bij de Nederlandse pianist Ton Demmers. In 2011 nam ze opnieuw deel aan dit concours en won de aanmoedigingsprijs met complimenten van de jury. In 2013 was ze laureate van de MAM competitie in Maastricht. Ze volgde masterclasses bij onder meer Valentina Berman, Alexander Melnikov, Eliane Rodrigues en Sergio Tiempo en studeerde aan de Academia Chigiana in Siena bij Lilya Zilberstein.

Marie is actief in verschillende kamermuziek ensembles. Ze vormt een duo met de Belgische fluitiste met wie ze tijdens het Europees Muziekfestival tweemaal een eerste prijs cum laude behaalde en ze speelt ook samen met de Duitse celliste Felicia Hamza. Ze speelde in België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Italië. In 2014 speelde ze tijdens de Uitmarkt in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Onlangs sloot ze haar bachelor cum laude af bij Joop Celis aan het conservatorium van Maastricht en ze vervolgt haar master opleiding bij Alan Weiss.

In Boxtel speelt Marie François de sonate opus 25 nr. 5 van Muzio Clementi, vier Impromptu's opus 90 van Franz Schubert, de derde Ballade van Frédéric Chopin en Jeux d'eau van Maurice Ravel. Later in het seizoen spelen nog leerlingen van de Imola Piano Academy in Eindhoven waar Eric Schoones sinds kort les geeft. Ook Marie François studeerde daar korte tijd. Dit voorjaar is er ook een optreden van jazz-zangeres Sofie Dhondt met begeleiding van Eric Schoones.

Het concert van zondag 21 februari begint om 13.30 uur, Poolsestraat 41 in Boxtel, reserveren kan nu al via 0411-684431 of info@ericschoones.nl. Entree is 10 euro, inclusief koffie en een glaasje na afloop. Meer info op www.ericschoones.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 11 februari        Bridgen in De Walnoot                13.30
                        Handwerken in De Orion                13.30
Vrijdag 12 februari        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Maandag 15 februari        Koersballen in De Orion                14.30
                        KBO afdeling Boxtel, wijk Selissen,
                        contactmiddag in De Walnoot
                        Toelichting op de activiteiten van KBO Selissen.
                        Optreden cabaretgroep 'Tis Aalt wa' 13.15
Dinsdag 16 februari        Biljarten in De Walnoot                13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Rots                14.00

Technische hoogstandjes bij Technasiumavond JRL

Foto: Sandra Engels

Boxtel - Jackets verwijderen, een chemische show, een kraamkamer voor varkens, een vortex cannon en nog veel meer. Er was van alles te zien woensdagavond op de Technasiumavond van het Jacob-Roelandslyceum. Veel leerlingen presenteerden vol trots hun projecten en nog veel meer mensen kwamen vol verwachting kijken. En dat was niet onterecht; de jonge techneuten lieten zien inventief, creatief en zeer professioneel te werk te gaan.

De havo- en vwo-leerlingen maakten hun werk in opdracht van verschillende bedrijven en organisaties, zoals Bosch Rexroth, MagicFX, Nobralux, Snijders & Van Stekelenburg en Natuurmonumenten. Enthousiast vertelden zij de vele bezoekers hierover en demonstreerden zij hoe hun projecten werken. Er vonden verschillende presentaties plaats en belangstellenden konden, mochten ze dat bij de open dag gemist hebben, zich voor laten lichten over wat het Technasium precies inhoudt.

Foto: Sandra Engels

Technasium Top Award
De schoolfinale van de Technasium Top Award, die ook deze avond plaatsvond, werd gewonnen door Bas, Bram, Jop en Teun met hun ontwerp voor de opdracht van het IGOV, een openbaar platform dat nauwe banden heeft met de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de openbare ruimte en verlichting. De opdracht luidde: 'ontwerp een lichtconcept voor een publieke ruimte, dat zich aanpast aan de lichtbehoefte. Zorg ervoor dat de gebruikers van deze ruimte geen lichthinder ervaren, zich fijn en veilig voelen en goed kunnen functioneren'. De oplossing van Bas, Bram, Jop en Teun van met led-lampen verlichte haaientanden werd door de deskundige jury als beste gekozen. Op 22 en 23 april mogen zij in Eindhoven de strijd aangaan met hun medefinalisten in de landelijke finale.

TipMooiBoxtel: Carnavalsoptochten nog altijd populair

Boxtel - Iets meer dan twee vijfde (43 procent) van de inwoners van de gemeente Boxtel had dit jaar het voornemen om te gaan carnavallen. Dit blijkt uit een enquête gehouden in opdracht van DeMooiBoxtelKrant. 10 procent van de ondervraagden gaf aan nog te twijfelen.

Ondanks dat maar 43 procent van de Boxtelaren zei carnaval te gaan vieren, gaf wel ruim de helft (54 procent) aan de carnavalsoptocht te bekijken. Precies één op de vijf ondervraagden twijfelde nog of ze naar de stoet gingen kijken op het moment dat ze de enquête invulden.

De Boxtelaren werden op hun wenken bediend wat onderwerpen betreft: 39 procent van de ondervraagden zag met de prijswinnende wagen van CV Geen Drank Geen Klank over de witte kastanje hun vermoeden bevestigd worden. De Boxtelaren die meededen verwachtten verder aandacht voor de vervanging van de keien op de Burgakker (24 procent). Hoewel dat onderwerp waarschijnlijk te laat kwam voor de wagenbouwers was er vanuit de loopgroepen wel aandacht voor.

Opvallend is dat weinig Boxtelaren (4 procent) de verwachting hadden dat een zwaar onderwerp als 'de pyromien' in de optocht behandeld zou worden. Een aantal ondervraagden wist een thema zelfs exact goed te voorspellen, hoewel daarbij niet uitgesloten kan worden dat de invuller van de vragenlijst zelf meeliep in de optocht.

Eén deelnemer aan de enquête uit zijn frustratie over het toenemende aantal 'stampwagens' aan de optochten: "Ik vind die stampwagens zonder écht thema of goede muziek een aanfluiting voor een carnavalsoptocht. En er zouden limieten aan decibellen voor deze wagens moeten komen."

Streekfonds Het Groene Woud zoekt plaatselijke organisatie voor bijenproject

Liempde - Streekfonds Het Groene Woud introduceert een nieuw project om de bijenproblematiek aan te pakken. De bij, en vele andere 'bestuivers', staan door allerlei oorzaken sterk onder druk. Met het nieuwe project stelt het Streekfonds budget beschikbaar om in agrarische gebieden geschikte struiken en bomen aan te planten. Dit moet structureel bijdragen aan het leveren van stuifmeel en nectar, één van de belangrijkste voedingsstoffen voor bijen.

Om het project uit te voeren en in goede banen te leiden, is het Streekfonds op zoek naar een plaatselijke actieve groep die zich bezighoudt met natuur en landschap. Het Streekfonds stelt een bedrag van in totaal vijftienduizend euro beschikbaar, waarvan maximaal vijfduizend euro voor de organiserende plaatselijke groep en tienduizend euro voor de aanschaf van struiken en bomen is. De organisatie, bijvoorbeeld een plaatselijke stichting of vereniging, die verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van dit project, krijgt de opdracht om partners te zoeken die op verschillende plaatsen in Het Groene Woud bomen en struiken willen planten. Het gaat hier voornamelijk om locaties in het agrarisch gebied of aan de dorpsranden. Een pakket van struiken en bomen wordt tegen inwisseling van vouchers ter waarde van vijfhonderd euro beschikbaar gesteld. De organisatie die verantwoordelijk wordt voor het project, dient dit te betalen met het bedrag dat Streekfonds Het Groene Woud beschikbaar stelt.
Organisaties die interesse hebben om dit project te uit te voeren, kunnen dit tot uiterlijk vrijdag 4 maart kenbaar maken via streekrekening@hetgroenewoud.com. De aanvraag moet bestaan uit een kort projectvoorstel met onder meer een beschrijving van de aanpak, een planning en een omschrijving van de afspraken die worden gemaakt met grondeigenaren om de beplanting te onderhouden. Informatie over het in te dienen projectplan en de voorwaarden zijn te vinden op www.hetgroenewoud.com/streekfonds onder het menu 'Projecten' en via projectsecretaris Désiré van Laarhoven via bovengenoemd e-mailadres of 06-83246226.

Maria Voets is nieuwe voorzitter van Museum Boxtel

Boxtel - Maria Voets volgt de huidige interim-voorzitter Jan van Homelen op en wordt bestuursvoorzitter van het Museum Boxtel (MUBO). Daarmee is zij de tweede voorzitter van het museum.

Het MUBO-bestuur was unaniem in haar besluit en heeft het volledige vertrouwen in Voets uitgesproken. Jan van Homelen heeft al per 1 oktober 2015 officieel afscheid genomen als voorzitter van het museum. Hij heeft echter toegezegd tot de benoeming van een nieuwe voorzitter als interim-voorzitter te willen aanblijven. Nu Voets per direct is benoemd tot nieuwe voorzitter, heeft Van Homelen met bij na vijf jaar voorzitterschap zijn termijn van vier jaar ruimschoots volgemaakt.

Maria Voets, die in 1956 in Boxtel werd geboren, werkt sinds 2006 bij het KPC, een landelijk opererend onderwijsadviesbureau. Hier bekleedt zij op dit moment de functie van directeur passend onderwijs en is zij actief adviserend in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Sinds tien jaar woont ze in Lennisheuvel. Ze was zes jaar directeur van de wooncorporatie Sint Joseph en vervulde op vrijwillige basis een aantal bestuursfuncties in het onderwijs en als bestuurslid van Museum De Canonije in Boxtel.

Volgens het bestuur van het MUBO was Van Homelen 'de juiste man op de juiste plaats in de juiste tijd van een museum in oprichting, en is Voets met haar specifieke ervaring de juiste vrouw op de juiste plaats om het MUBO verder te ontwikkelen tot een volwaardig en professioneel museum in de Boxtelse samenleving'.

Nieuw Repair Café bij Het Goed

Boxtel - Op zaterdag 20 februari organiseert kringloopwinkel Het Goed, in samenwerking met Transition Town Boxtel, alweer haar veertiende Repair Café. Vanaf 12.00 staan hobbyreparateurs voor je klaar om kapotte spullen te repareren.

Kleine meubels, fietsen of elektrische apparaten kunnen vaak met een beetje liefde en aandacht nog best een aantal jaren mee. Voor apparaten helpt het wel als je de handleiding meeneemt. Ook zijn er ervaren naaisters aanwezig die met het grootste gemak een kledingstuk dat kapot is of niet meer goed past repareren of verstellen. Uit de ervaring van eerdere Repair Cafés blijkt dat een groot deel van de klachten geheel kunnen worden verholpen.

Het veertiende Repair Café begint op 20 februari om 12.00 en duurt tot 15.00 uur in de winkel van Het Goed aan de Industrieweg op Ladonk. Mocht je zelf handig zijn in het repareren van spullen en zin hebben om een keer mee te komen helpen, dan kun je terecht bij Johan de Dreu via 0411-673826.

Bert Broekman verhaalt in Oirschot over duiven

Oirschot - Donderdag 25 februari geeft DeMooiBoxtelKrant-columnist Bert Broekman (Berts Boxtel) een zeer speciale lezing over duiven, met veel beeldmateriaal. Deze vindt om 20.00 uur plaats bij Café Restaurant 't Vrijthof in Oirschot, in de vergaderzaal van Sierduiven vereniging 'Het Zuiden'.

Bert zal van alles vertellen over duiven in Boxtel en Den Bosch. Zo zijn er speciale dia's van leden van sierduivenvereniging 'Bois le Duc' en 'PV De Zwaluw' uit Rosmalen te zien. En er worden mooie beelden vertoond van tuinen en volières uit Boxtel.

De duivenhobby aan huis in zijn vele facetten staat centraal: sierduiven, vliegduiven, postduiven en uitleg over een vliegkist. Bert zal worden bijgestaan door een sierduiven keurmeester, zodat elke vraag over duiven beantwoord kan worden. Ook zijn er vele natuurkenners in de zaal aanwezig. Mensen met vragen over tuinarchitectuur doen er dan ook goed aan om de avond te bezoeken.

Uiteraard is iedereen welkom. Er is volop parkeerruimte. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Zaal Café Restaurant 't Vrijthof, Molenstraat 6 in Oirschot.

Berliozstraat

Foto: Marie Fick

Tussen Chopinstraat en Mozartlaan

Op 11 december 1803 wordt Hector Berlioz geboren in het Franse Côte-Saint-André. Zijn vader is een erg voorzichtig plattelandsarts en zijn moeder van het hysterische en theatrale type. Hun kinderen zijn dan ook alle vier, min of meer erfelijk belast.
De eerste muzieklessen op fluit krijgt Hector van zijn vader. Op zijn twaalfde schrijft hij zijn eerste melodieën en gaat hij fluit en zang studeren.

Om naar Parijs te kunnen gaan, gaat hij in op de wens van zijn ouders; hij gaat daar medicijnen studeren. Hij is echter meer te vinden in de opera dan in de collegezaal. Vooral het leven en werk van Von Gluck spreken hem aan.

Foto: Marie Fick

Hij laat zich inschrijven aan het Conservatorium voor harmonie en orkestratie en compositie. Uit geldnood moet hij muziekles geven en in een vaudevillekoor zingen. Na een hongerstaking en een zelfmoordpoging krijgt hij van zijn vader toestemming om zich aan de muziekstudie te wijden.

In 1827 ontdekt hij Engeland en Shakespeare. Hij behaalt de 'Prix de Rome' in 1830 met de cantate 'Sardanapale'. In 1834 trouwt hij met de Engelse toneelactrice Harriett Smithson, van wie hij tien jaar later scheidt; tien jaar daarna huwt hij de zangeres Maria Recio.

Voortdurend zit Berlioz in geldproblemen; zo componeert hij 'Harold en Italie' (een symfonie met altsolo op bestelling van Paganini) uit geldnood, wegens het bankroet van Harrietts toneelgroep. Ook zijn 'Requiem' brengt enige verlichting. Op een benefietconcert krijgt hij een grote som geld van Paganini toegestoken. Zijn volgende werk 'Roméo et Juliette' draagt hij aan Paganini op.

Hij maakt kennis met de vertaling van Goethes Faust, met zijn 'La Damnation de Faust' als resultaat. In Parijs kan hij niet doorbreken, hoewel zijn werken in het buitenland al een hele tijd tot het vaste repertoire behoren. Door een schitterend tournee in Rusland kan hij zijn bankroet vermijden. Hij weet zijn naam vooral in Duitsland te gelde te maken; een korte tijd is hij operadirigent in Londen, maar door omstandigheden buiten hem om, houdt dat geen stand.

Andere belangrijke werken naast de hierboven genoemde zijn: het 'Te Deum', in opdracht van Louis Napoléon; het oratorium 'L'Enfance du Christ' en de opera's 'Les Troyens' en 'Béatrice et Bénédict'.

Na een slepende ziekte sterft hij in Parijs in 1869.

Bron: nederlands.nl: biografie

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Midwintertocht van Keistampers op 14 februari

Boxtel - Wandelsportvereniging De Keistampers organiseert op zondag 14 februari hun jaarlijkse Midwintertocht. Het is een tocht vol verrassingen en unieke plekjes. De route gaat via De Geelders, Gasthuiskamp en Vossenholen richting Gemonde. Terug gaan de wandelaars via De Hogert en Dommeldal naar het startbureau bij het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd in Boxtel.

Om de deelnemers zo veel mogelijk te kunnen laten genieten van al het moois dat het Groene Woud te bieden heeft, worden de wandelaars van de 7 kilometer vanaf het startbureau weggebracht naar hun startpunt. De 7 en 12 kilometer-lopers worden weer teruggebracht naar het Jacob-Roelandslyceum. Deze opzet geeft meer mogelijkheden voor gezinnen met kinderen en personen die geen grote afstand kunnen lopen.

De 30 kilometer vertrekt van 8.00 tot 10.00 uur, de 20 kilometer van 8.00 tot 12.00 uur en de 12 en 7 kilometer van 9.00 tot 13.00 uur. Wandelaars kunnen de route ook met een GPS afleggen, deze kan op het startbureau opgeladen worden, ook Nordic Walking behoort tot de mogelijkheden.

Het inschrijfgeld is voor bondsleden 2 euro per persoon en voor niet bondsleden 3 euro. Voor kinderen is dat inclusief een consumptiebon.

Deelnemers kunnen gebruikmaken van parkeergelegenheid in het centrum en van de parkeerroute Breukelsplein. Voor meer informatie kijk je op www.dekeistampers.nl. Vragen stellen kan via dekeistampers@live.nl of 06-16211703 en 06-29478453.

Lezing over Velder en Heerenbeek

Boxtel - Ger van den Oetelaar geeft op dinsdag 16 februari een lezing over de twee middeleeuwse landgoederen Velder en Heerenbeek in Café De Adelaar aan de Baroniestraat. Deze begint om 20.00 uur.

Terwijl Velder eeuwenlang in stand kon blijven vanwege de jacht en de status die de eigenaren, de heren van Boxtel, hieraan ontleenden, werd Heerenbeek gebruikt als landbouwlandgoed door de Abdij van 't Park uit Leuven. De intensieve relatie met de eigenaren en het gebruik in het verleden bepalen nu nog het beeld van deze twee leembossen. Conflicten met de buren en de heersers hebben hun neerslag in het archief gehad waarmee Velder en Heerenbeek goed in beeld hebben kunnen komen. Een hoge natuurwaarde wordt gecombineerd met hoge cultuurhistorische waarden. In de lezing komen het middeleeuws gebruik, middeleeuwse relicten, vroegere en huidige eigenaren aan de orde.

In 1303 wordt het Oirschotse Heerenbeek als bosgebied door de hertog van Brabant geschonken aan de Norbertijner Abdij van 't Park. Het is dan ongeveer 150 hectare groot en maakt deel uit van een veel groter bosgebied. De Leuvense abdij besluit onmiddellijk om zelf Heerenbeek in cultuur te brengen.
Velder is binnen Liempde al vanaf de middeleeuwen als 'Vellaer' bekend en in bezit van de heren van Boxtel die op Stapelen wonen. Ze hebben Velder waarschijnlijk na 1231 in leen gekregen van de hertog van Brabant of het verworven van de graven van Rode. De heren van Boxtel gebruiken Velder tot 1819 vooral als jachtgebied. Velder is in die eerste eeuwen een zogenaamde vrije warande waar de heren van Boxtel het alleenrecht op de jacht hebben. Voor de jachtpartijen, die met name ook bedoeld zijn om de status van de heren van Boxtel te verhogen, wordt de regionale adel uitgenodigd. De sterrenbosstructuur wordt in het midden van de zeventiende eeuw ten dienste van de jacht aangelegd. De laatste heer van Boxtel, prins Frederik III Otto van Salm-Kirbourg, verliest zijn rechten eind achttiende eeuw.

Velder wisselt enkele malen van eigenaar, tot het landgoed in 1852 toekomt aan Jan Francis van Boeckel. Jan Francis komt uit het Belgische Bocholt en is een op vele gebieden succesvol zakenman. De familie Van Boeckel is in 2015 nog steeds eigenaar van Velder. In de negentiende eeuw wordt Velder door de aanleg van de spoorlijn verdeeld in twee delen. Van 1948 tot 1994 worden er Landbouwwerktuigendagen gehouden. Tegenwoordig vinden er jaarlijks evenementen plaats, zoals Circo Circolo waarvan de opbrengsten gebruikt worden om Velder te onderhouden en te versterken.

Filmavond in Liempde: The Grand Budapest Hotel

Liempde - Op woensdag 24 februari wordt in het Dienstencentrum in Liempde weer de maandelijkse filmavond gehouden. Deze keer wordt de film The Grand Budapest Hotel vertoond.

De voorstelling begint om 19.30 uur, de zaal gaat om 19.00 uur open. De entree bedraagt 2 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee.

De film is een komisch drama van regiseur Wes Anderson over de avonturen van hotel-conciërge Gustave en zijn jonge protegé en beste vriend, de piccolo Zero Moustafa.
Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog is The Grand Budapest Hotel een gerenommeerd Europees logement. Hier zwaait Gustave de scepter. Tegen de achtergrond van een dramatisch veranderend Europa, krijgt hij te maken met de diefstal en opsporing van een Renaissance schilderij van onschatbare waarde en de strijd om een aanzienlijk familiefortuin. Gelukkig kan Gustave rekenen op de steun en vriendschap van piccolo Zero Moustafa, die hij als jonge protegé onder zijn vleugels neemt.

Regisseur Wes Anderson staat bekend om zijn gestileerde films, waaronder 'The Royal Tenenbaums', 'The Darjeeling Limited' en 'Moonrise Kingdom'. Voor deze tragikomische avonturenfilm schreef Anderson voor de eerste keer het script in zijn eentje. Hij won met zijn film de Grote Prijs van de Jury tijdens het festival van Berlijn. Bij de Oscars werd de film bekroond in vier categorieën.


Tweedehandsmarkt in De Rots

Foto: Bibliotheek de Meijerij

Boxtel - Op zaterdag 13 februari is er weer een tweedehandsmarkt voor goede doelen in Gemeenschapshuis De Rots. Vanaf 13.00 uur staat er een groot aantal tafels klaar om allerlei gebruikte, maar nog niet verbruikte spullen een tweede leven te geven voor een zacht prijsje.

De tweedehandsmarkt begint om 13.00 en duurt tot 16.00 uur. Entree kost 1 euro, kinderen onder 12 jaar mogen gratis naar binnen. Mocht je zelf nog wat spullen hebben om te verkopen dan is er altijd wel ruimte te vinden voor een extra tafel. Dit kost 3 euro per tafel, je kunt hiervoor bellen naar 0411-683675 of 0411-601036.

Verzamelaars Ruilbeurs in De Walnoot

Boxtel - Op zondag 14 februari organiseert de Vereniging voor Boxtelse Verzamelaars (VBV) haar Verzamelaarsruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot. Zoals altijd kunnen allerlei spullen worden geruild zoals bidprentjes, ansichtkaarten, voetbalplaatjes, postzegels en sigarenbandjes.

Het thema van deze keer is 'Diddle'. De verzamelaarsruilbeurs begint om 10.00 en duurt tot 13.00 uur. Entree is 1 euro, kinderen betalen 25 eurocent. Voor meer informatie kun je terecht op www.vbvboxtel.nl.

Optreden troubadour Jan van der Heijden

Liempde - De Liempdse troubadour Jan van der Heijden treedt op zondag 14 februari op in Café 't Groene Woud. In Brabants dialect zingt hij zijn eigen liedjes die meestal over alledaagse dingen gaan.

Iedereen die van cultuurhistorie en het Brabantse dialect houdt, is van harte welkom om vanaf 14.00 uur gratis van het optreden te komen genieten bij Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde.

Lezing over Hoogsensitiviteit bij kinderen

Boxtel - Wegens grote belangstelling zal de lezing in de Boxtelse bibliotheek over hoogsensitiviteit bij kinderen worden herhaald. Op woensdag 17 februari komen KennisMakers Corina Patings en Evelyn Sanders opnieuw langs om te vertellen wat hoogsensitiviteit precies inhoudt en hoe je het beste kan handelen als je kind hiermee opgroeit.

Hoogsensitieve kinderen worden vaak moeilijk begrepen door hun omgeving. Ze hebben langer de tijd nodig om bepaalde dingen te verwerken en te accepteren. Bij te veel verschillende activiteiten in een relatief korte tijd raken zij eerder vermoeid en kunnen ze door oververmoeidheid nog heftiger reageren.

Net als tijdens de vorige lezing zullen Sensikids-coaches Evelyn en Corina het onderwerp koppelen aan de dagelijkse praktijk. Hoe kun je kinderen alerter en meer bewust maken van wat ze ervaren? Tips en tools worden aangereikt om je kind beter te kunnen begrijpen en te begeleiden.

Opnieuw vindt de lezing plaats op een woensdagochtend en wel van 10.30 tot 11.45 uur. De toegang is gratis, aanmelden kan op www.bibliotheekmeierij.nl.

CrossFit blijft een stevige uitdaging

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - CrossFit Boxtel opende eind september haar deuren. Inmiddels is er een groep van zo'n twaalf man die op de donderdagavond fanatiek van de groepsles gebruikmaakt. DeMooiBoxtelKrant mocht komen kijken wat CrossFit nu zo anders maakt dan bijvoorbeeld fitnesstrainingen. Redacteur Sander van Kasteren ging de uitdaging aan.

Bij binnenkomst wenst eigenaar Joey Soeterings me al sterkte. Volgens hem zal ik de komende dagen flinke spierpijn krijgen. Soeterings is als eigenaar van CrossFit Boxtel een fanatiek beoefenaar van de sport. Volgens hem blijven de workouts zwaar, ook al heb je al jaren ervaring: "Veel mensen zeggen dat CrossFit een van de zwaarste trainingsvormen is die ze ooit hebben gedaan. Ik train in blokken van drie dagen, dan één dag vrij en twee maal per dag, maar ook voor mij is een workout iedere keer weer pittig."

Foto: CrossFit Boxtel
Foto: Sander van Kasteren

Na een stevige warming-up neemt Joey me apart om wat uitleg te geven over CrossFit. "De sport bestaat uit allemaal functionele bewegingen die ons helpen in het dagelijks leven", vertelt hij. Dat blijkt uit de oefeningen; die lijken minder op fitness dan je zou verwachten bij het zien van de verschillende apparaten en gewichten. Bij de oefening waar je je moet optrekken aan een stang, mag je bijvoorbeeld je benen gebruiken om extra vaart te krijgen.

Ook het doen van een handstand behoort tot het CrossFit-repertoire. Maar dan wel nét even iets anders dan gebruikelijk. Vanuit handstand moeten de CrossFitters zich terug laten zakken naar een ruststand. Verder moeten alle sporters vanuit een zittende positie een zware bal opgooien tegen een muur; zogenaamde 'wall balls'.

Aan het einde van de oefenrondjes ben ik gesloopt. En dan komt het zwaarste onderdeel nog: een race tegen de klok, waarbij alle eerder gedane oefeningen in hoog tempo achter elkaar voorbij komen. 'Natuurlijk' ben ik de traagste van iedereen, maar met de aanmoedigingen van mijn twaalf collega-sporters en van Joey weet ik me door de laatste series heen te slepen.

Vijf dagen later, bij het ter perse gaan van deze krant voel ik nog steeds spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had, maar fit voel ik me wel. Eén ding is zeker: CrossFit is niet weggelegd voor mensen die niet van wat uitdaging houden. Voor de mensen die wél van een uitdaging houden is meer informatie over CrossFit te vinden op: www.crossfitboxtel.nl

JRL-leerlingen brengen in april 8500 euro sponsorgeld naar Bolivia

Boxtel - Op 17 april zal een groep van acht leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum, vergezeld door drie begeleiders afreizen naar de Boliviaanse stad Cochabamba om daar de ruim 8500 euro die de school inzamelde bij de jaarlijkse kerstactie in te zetten voor ontwikkelingshulp. De reis naar het land wordt door de leerlingen zelf gefinancierd met behulp van sponsor- en spaaracties en is bedoeld om kansarme kinderen in Cochabamba in een betere positie te helpen.

Volgens docent Guido van der Klauw behoort het tot de mogelijkheden dat er vaker leerlingen zullen afreizen naar de stad om daar ontwikkelingswerkzaamheden te doen. "Zo zal bijvoorbeeld een van de leerlingen onderzoeken of we typische Nederlandse expertises, zoals watermanagement en windmolens daar kunnen inzetten om zo de lokale bevolking te helpen", vertelt hij.

Waar het geld precies aan uitgegeven wordt, onderzoekt de groep ter plekke omdat volgens de docent de cultuurverschillen enorm zijn. "Er zijn daar op veel plaatsen grote problemen met de drinkwater- en elektriciteitsvoorziening. Aan een iPad hebben ze daar dan natuurlijk niets", slaat Van der Klauw de spijker op de kop. Bij deze problemen zou volgens de docent bijvoorbeeld een kleine windmolen een woning van stroom kunnen voorzien, of gebruikt kunnen worden om schoon water mee op te pompen.

Wie denkt dat de reis naar Bolivia een snoepreisje is voor de leerlingen en docenten komt bedrogen uit. De leerlingen die uiteindelijk mee mochten, hebben een heuse sollicitatieprocedure achter de rug en al vele uren van hun vrije tijd in het project gestoken. Het idee is volgens Van der Klauw dat in Bolivia ook de samenwerking gezocht wordt met andere mensen die van origine uit Nederland afkomstig zijn om zo een heel uitwisselingspakket op te zetten met Cochabamba: "We zijn dit jaar met een aparte module Spaans gestart vanuit deze uitwisseling." Ook bij het vak 'Global Learning' wordt aandacht besteed aan het project.

De acht leerlingen die de sollicitatieprocedure het beste voltooiden, werden geselecteerd voor de reis naar Bolivia. Daarbij valt op dat geen van de leerlingen uit het examenjaar komt. Van der Klauw: "We wilden niet op ons geweten hebben dat leerlingen zo kort voor de examens nog met dit project bezig waren."

Om het geld voor de reis, een slordige 1000 euro per persoon bij elkaar te krijgen schreven de leerlingen een financieel plan dat door de school goedgekeurd moest worden. Van der Klauw: "De gedachte achter de actie is dat de leerlingen zelf iets opofferen voor de kansarme kinderen in Cochabamba." In het kader daarvan is er 28 februari een volleybaltoernooi bij sporthal De Braken. "Het entreegeld wordt gebruikt voor het project. De leerlinge die dit toernooi organiseerde, houdt er zoveel geld aan over dat ze zelfs nog extra zal doneren voor de sponsoractie", vertelt de docent trots.

Tiga vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen met flashmob

Boxtel – Tiga Dans in Boxtel houdt aanstaande zondag 14 februari een flashmob in het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Met dit evenement, waarbij een grote groep mensen schijnbaar vanuit het niets bij elkaar komt om te gaan dansen, wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen.

Wereldwijd komt één op de drie vrouwen tijdens haar leven in aanraking met geweld. Onder het motto 'One Billion Rising' protesteren sinds 2013 jaarlijks duizenden mensen hiertegen. Dit doen zij door middel van dans-flashmobs, artistieke en andere evenementen op 14 februari, Valentijnsdag, de dag van de liefde.

Tiga Dans organiseert dit jaar voor het eerst een flashmob. De dans is gemaakt door studenten van de Academie voor Danseducatie en de muziek door studenten van de Rockacademie. Beide zijn onderdeel van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Iedereen kan zondag om 12.00 uur meedansen in zwarte-rode kleding. Ook support geven langs de zijlijn betekent participeren in One Billion Rising. Kijk op Facebook 'Tiga Dans' voor meer informatie of om de dans alvast te oefenen. Deze wordt zaterdag 13 februari om 12.00 uur bij Tiga aan de Prins Bernhardstraat 27a ook nog gerepeteerd, waarbij eveneens iedereen welkom is.

Bibliotheek De Meierij en directeur-bestuurder Jacobs uit elkaar

Boxtel - De raad van toezicht van Bibliotheek De Meierij en de directeur-bestuurder Marc Jacobs hebben besloten afscheid van elkaar te nemen vanwege onoverbrugbare verschillen van inzicht over diverse belangrijke onderwerpen.

Zo liet de voorzitter van de raad van toezicht, Ad Simons, via een persbericht weten. De raad gaat nu met spoed op zoek naar een interim-bestuurder.

Anti-stress week bij Thermae Son

Son en Breugel - Even bijkomen na de carnavalsvakantie? Ervaar complete ontspanning tijdens de Anti-stress week van maandag 15 februari tot en met 19 februari bij wellnessresort Thermae Son.

De diverse afdelingen geven gasten de mogelijkheid kennis te maken met diensten omtrent stressontlading. Beleef een proefles Hatha Raja Yoga of ClubYoga in de sportclub. Geniet van een stress-relieve massage met korting en kom tot rust met een anti-stress opgieting in de saunacabine.
Teamleider Marleen van FeelGoodClub Thermae Son: "Op donderdag 18 februari kun je van 19.00 tot 20.00 uur een Tacoyo proefles ervaren - dit is een combinatieles van fitness, pilates, yoga en body pump - met aansluitend een uitgebreide Zen-training verzorgd door Zenmeester Eric Veen. Deze duurt maximaal anderhalf uur. Zen staat voor: rust, ruimte, respect en biedt meditatie met effect, zoals meer concentratie en het in balans brengen van lichaam en geest. Met 'Zen' leer je mediteren en het vergroten van aandacht en bewustzijn. Afsluitend drink je een ontspannende Zen-thee."

Het gehele programma van de Anti-stress week is te lezen op www.thermaeson.nl. Mail voor vragen en inschrijving naar info@thermaeson.nl. Thermae Son is gelegen aan de Thermaelaan 2 in Son en Breugel.

Nieuw speelparadijs aan de Taxandrialaan

Foto: Tim Durlinger

Boxtel - De speeltuin aan de Taxandrialaan in Boxtel ondergaat momenteel een ware metamorfose. De glijbaan, basketbalpaal, veerwip en tafeltennistafel hebben plaats moeten maken voor een piratenschip en een kabelbaan.

Met omwonenden overlegt de gemeente welke speelvoorzieningen er verder nog moeten komen.

6 / 16

B I F S M K K Q Z J O T S M R E
L Y A E A A E A P D N A K T O D
O E L G T A F O F Y E G O V O O
E I R A U R B E F E T N Y A D E
M V E E R T I E N B E I G L H E
E D F E I L E L L I T S E E A H
N V K X R O N L C O I S D N R I
C A D E A U T J E S U A I T T A
D L V L C M S H J C L R C I J N
L E E I C R E M M O C R H J E L
E N D E A C N I C O L E T N S G
E T C F C H Z O N P N V P S A E
U I X D V W H O L O D I P U C H
D N N E D C G P D L N Q A R E E
R U B I S S C H O P A A N S S I
N S E S I E R A D E N B Q O M M

valentijn
veertien
februari
liefde
cupido
hartjes
rood
verliefd
stilleliefde
kaart
gedicht
uiteten
verrassing
chocolade
cadeautjes
bloemen
sieraden
ballon
anoniem
commercieel
bioscoop
bisschop
valentinus
liefdeis
geheim

Foto: Fam Elissen

Laura Elissen

7 / 16

Een paar weken geleden kreeg ik een e-mail van Ziggo dat ik een betalingsachterstand zou hebben. Ik zou al twee maanden niet meer hebben betaald voor de tv- en internetdiensten van Ziggo. Als ik binnen twee weken zou betalen kon ik voorkomen dat het bedrag verhoogd zou worden met incasso- en administratiekosten. Via een bijgevoegde link kon ik inzicht krijgen in de nog openstaande betalingen. Om te betalen moest ik een 'PaySafeCard' kopen. De e-mail zag er uit alsof deze echt van Ziggo was. Kleinigheid is alleen dat ik geen enkele dienst afneem bij Ziggo. Weg ermee dus. Dit was gewoon een phishingmail!

Een week later kreeg ik weer een mail van Ziggo dat ik nog steeds niet had betaald. Dat klopte inderdaad. Ondanks dat ik zeker wist niets bij Ziggo af te nemen begon ik toch even te twijfelen. Maar gelukkig, het verstand won het van de twijfel, dus ook deze e-mail ongeopend in de prullenmand gegooid.

Omdat ik nog niet eerder een valse herinneringsmail had ontvangen, werd ik toch een beetje nieuwsgierig. Zeker omdat het mij even aan het twijfelen had gebracht. Ik heb gegoogeld op PaySafeCard. Dit blijkt een normaal internetbedrijf waar je telefoonkaarten kunt kopen of opwaarderen. Zij waren niet op de hoogte van deze e-mails. Daarom heb ik ook contact gezocht met Ziggo om daar navraag te doen. Ook zij waren nog niet op de hoogte van de valse e-mails en deelden mee dat ze er helaas niet zoveel aan konden doen. Wel beloofden ze een melding te maken op de eigen website en ze gaven mij het advies om vooral niet te betalen. Daar was ik zelf ook al achter. Echt advies waar je iets aan hebt.

Een paar dagen na de laatste herinneringsmail kreeg ik weer een herinnering. Het werd nu echt tijd om te betalen, vond Ziggo. Ik heb deze mail ook direct naar de prullenbak gesleept.
Ik kan mij voorstellen dat als je wel producten bij Ziggo koopt, je waarschijnlijk gaat betalen, zeker veel oudere mensen en grotere bedrijven zijn vaak slachtoffer van phishingmail.
In 2015 is fraude via internet enorm toegenomen. Criminelen proberen via valse e-mails privégegevens te krijgen van jou, vooral creditcard- of inloggegevens. De informatie gebruiken zij om leningen af te sluiten, dure spullen te kopen of zelfs jouw identiteit over te nemen.

De e-mails worden steeds beter en zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Gelukkig zijn er nog wel een paar zaken waar je op kunt letten.
- De mails zijn nooit persoonlijk aan jou gericht
- Ze willen altijd een persoonlijke code of inloggegevens of
- Ze willen altijd dat je op een 'link' klikt.

O ja, en dan nog dit, heb je ook vorige week de column van Tamara Kookt gelezen in deze krant? Mijn vrouw en ik zijn ook bezorgde ouders en steunen haar verhaal volledig. Wist je trouwens dat in Amerikaanse gevangenissen gezonder eten heeft geleid tot minder agressie?

8 / 16

Carnaval

Bij het Politiek Café in Grand Café Rembrandt wordt op de maandagmiddag traditioneel de Boxtelse politiek op de korrel genomen. Ook burgemeester Mark Buijs (foto) werd niet gespaard. Foto: Hans van Doorn

Carnaval: o.a. donseendjesfeest toevoegen

Ook wethouder Herman van Wanrooij stond in de spotlights bij het Politiek Café, onder toeziend oog van Prins Peer d'n Twidde. Foto: Hans van Doorn
Aan het Loeriefoepe, ofwel het houden van een kroegentocht door Liempde, doen ieder jaar meer mensen mee. Het evenement werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Foto: Marie Fick
Ook jeugdprins Viktor en jeugdprinses Pien plus hun gevolg waren maandagochtend aanwezig in de Kwekpoel bij het Donseendjesfeest.
Hier genoten honderden jonge bezoekers van het Donseendjestoneel.
Dinsdagmiddag was het tijd voor Petazzie bij De Comsche Hoeve en Grand Café Rembrandt in Boxtel. Geert van de Wal van Rembrandt ontving bovendien de 11 over 11 Award. Foto: Marie Fick
Bij het nieuwe evenement Summertime Carnaval van Café D'n Durpsherberg konden jongeren zich vermaken met DJ R&M in de diepvriesdisco, radje draaien in de Lounge Arena en zichzelf vastleggen in de photobooth. Foto: Cock Stam
Onder toeziend oog van Prins Peer d'n Twidde staken jeugdprins Viktor en jeugdprinses Pien de mascotte van het Boxtelse carnaval dinsdagmiddag in brand. Met deze eendverbranding bij de Kwekpoel werd het carnaval in Boxtel officieel afgesloten. Foto: Marie Fick
Bij het evenement verzorgden tot dinsdagavond 18.00 uur twintig kapellen een waardige muzikale afsluiting van carnaval 2016. Foto: Hans van Doorn

Bij het Politiek Café in Grand Café Rembrandt wordt op de maandagmiddag traditioneel de Boxtelse politiek op de korrel genomen. Op de foto Burgemeester Buijs.

Op deze foto van het Politiek Café is wethouder Herman van Wanrooij aan de beurt, onder toeziend oog van Prins Peer d'n Twidde.

Aan het Loeriefoepe, ofwel het houden van een kroegentocht door Liempde, doen ieder jaar meer mensen mee. Het evenement dat dit jaar voor de derde keer georganiseerd werd is vooral populair onder de jongere carnavallers.

9 / 16

Carnaval, Boxtel gaat 'los'!

De afgelopen dagen lag het werkende leven voor vele bedrijven in Boxtel weer stil, aangezien het merendeel van de mensen vrij nam voor carnaval! Behalve natuurlijk de horecamedewerkers, tijdens carnaval lijkt het wel of deze bedrijven floreren!

Officieel duurt carnaval van zondag tot en met dinsdag, waarna vastentijd zal aanbreken voor een duur van veertig dagen tot Pasen. Ik vraag mij af of de meeste mensen de echte betekenis van dit oorspronkelijk rooms-katholieke feest nog begrijpen... tegenwoordig wordt bijna een week lang carnaval gevierd. De afgelopen weken hoefde je de social media maar te openen en het was vanaf donderdag al feest met een flinke inname van alcoholische versnaperingen.

Er was veel te doen aangaande de optochten dit jaar, aangezien de 'weergoden' ons niet altijd even goed gezind waren. Geluk is er in Boxtel wel geweest en we konden genieten van een tweetal prachtige optochten. Maar er zijn verscheidene omringende gemeentes geweest waar dat niet het geval was.

Vol verbazing keek ik zondag naar de prachtige stoet die door 'ons' dorp trok! Voor de lokale omroep had ik de schone taak om verslag te doen van deze traditie en jemig, wat heb ik plezier gehad! Met ontzag kijk ik altijd naar de creativiteit die mensen toepassen. Natuurlijk vaak gethematiseerd in de onderwerpen die binnen onze gemeente spelen. Van loopgroepen die een knipoog maakten naar de 'drooglegging' van deze tocht, tot groepen die de nodige uren hadden gestopt in het samenstellen van hun kar, zelfs eentje met een echte jacuzzi erop! Top! Complimenten voor iedereen natuurlijk voor de creativiteit en de moeite die er in gestopt is, maar speciale complimenten voor 'CV Geen Drank Geen Klank!' Met hun kar waarin verscheidene onderwerpen, zoals het benkske, de 'zieke?' kastanjeboom en onze gemeente aan bod kwamen, waren zij voor mij een terechte winnaar! Niet alleen ingespeeld op het hedendaagse nieuws, maar ook nog super mooi in elkaar gezet! Super!

Om het over dat laatste onderwerp nog even te hebben; ik vraag mij af of de gemeente mijn column van vorig jaar heeft gelezen. Daar heb ik het gehad over het neerzetten van een oliebollenkraam op de Markt. Nou ja.... op de Markt, voor mijn huis kun je beter zeggen. Ik blijf het jammer vinden dat dit niet overlegd wordt met bewoners. Afgelopen vrijdag moest ik maar weer waarnemen dat deze kraam voor mijn huis werd neergezet - met alle respect voor de kraameigenaar natuurlijk - en wilde ik naar de gemeente gaan, maar het gemeentehuis was natuurlijk al gesloten. Het resultaat: vijf dagen lang het gevoel hebben dat je huis een borrelde frituurpan is en dat de afzuigkap in de keuken kapot is. Dit heb ik vorig jaar ook al aangegeven en ik hoop toch ook dat er wat beter geluisterd gaat worden naar burgers, althans dat er overleg gaat plaatsvinden. Ik kan veel hebben, maar weet zeker dat niemand blij wordt van vijf dagen leven in een lucht van frituur en het gevoel hebben dat je zelf een oliebol wordt, haha!

Nou goed, hopelijk is iedereen lekker aan het bijkomen bij het lezen van deze krant. Het was weer een mooi feest! Tot over twee weken!

Alaaaaaafffffff!

Groet, Geert Hoes

Carnaval

De pottenkijkers werden op hun wenken bediend tijdens de Grote Indetrek. Door de vele toeschouwers van de optocht viel er heel wat te blieken. Foto: Hans van Doorn

Nog foto van kolderzitting en optocht Liempde toevoegen

De Buurtvrouwen deden dit jaar voor de elfde maal mee aan de Grote Indetrek. Zij wonnen met hun Raad van Elfies de derde prijs bij de loopgroepen. Foto: Hans van Doorn
Ook voor een 'Fenusijaans Fisje' konden toeschouwers van de Grote Indetrek bij een van de vele loopgroepen terecht. Foto: Hans van Doorn
Met hun mobiele beach bar met ingebouwde jacuzzi konden deze carnavallers van CV Ut Komt Nie Zoe Nou ondanks de kou toch genieten van een warme optocht. Foto: Hans van Doorn
Het thema van de carnavalsoptocht door Ploegersland was Liemt zet de toon. Dat leverde veel verrassende, creatieve interpretaties op. Foto: Sander van Gils
Op de traditionele Kolderzitting in een goedgevuld Wapen van Liempde werd zondag de draak gesproken met de lokale gemeenschap. De zitting begon al om 10.30 uur, dus de (te) fanatieke carnavallers moesten er waarschijnlijk wel hun wekker voor zetten. Foto: Cock Stam

Mijn Mooi Boxtel: AnneLies Sloots

Foto: AnneLies Sloots

Goedemorgen Boxtel vanuit het slaapkamerraam... met zicht op de Ursulakapel.

Luchtpost uit Amerika: Wendy Stiphout

Foto: Wendy Stiphout

He Feestneuzen,

Terwijl de meesten van jullie de afgelopen dagen Carnaval hebben gevierd, hadden wij hier ons eigen feestje.

Afgelopen donderdag kwam mijn lieve zus aan in Portland voor haar eerste bezoek aan ons. Een heerlijk weerzien en we genieten volop.

Foto: Wendy Stiphout

Voor de kenners zal dit een verrassing zijn... de beide zusjes Maas niet in Oeteldonk met Carnaval? De afgelopen 20 jaar (en misschien een bietje meer, haha) hebben we ons samen ondergedompeld in het Oeteldonkse moeras. Samen op saxofoon bij ons clubke, 's ochtends, 's middags en 's avonds op sjouw, intochten lopen, Jankbokalen gewonnen, veel vrienden gemaakt en vooral plezier gehad. We hebben dus dit jaar even een 'sabbatical', maar wie weet wat volgend jaar brengt. En 'ge kunt 't meske wel uit Oeteldonk halen, maar Oeteldonk nie uit 't meske' dus ook hier in Portland staat de radio op carnavalsmuziek en natuurlijk zien we alle foto's en filmpjes voorbij komen op social media.

Gisteren een super mooie trip gemaakt naar de 'Ten Falls Trail' in Silver State Park. Op een uurtje rijden een prachtige wandeling van zo'n 4,5 uur langs tien watervallen. En het waren geen kleintjes, bij de drie grootste viel het water 42 meter naar beneden. De route brengt je ook achter de grote watervallen, wat een geweld is dat! Het leuke van tegenwoordig is dat je met de hike-app precies kunt zien wat je gelopen hebt. In dit geval een stijging van 900 meter! Ja, als je onder aan de ene waterval staat moet je toch ook weer naar boven voor de volgende en dat tien keer! De spierpijn van vandaag nemen we graag voor lief.

Natuurlijk zijn het niet alleen de prachtige trips die we hier beleven. Louise had een optreden met het schoolkoor bij een basketbalwedstrijd van de Portland Blazers in een enorme sporthal. Wat een belevenis zo'n wedstrijd. Zoveel show dat het basketbal bijna een bijzaak is.

Thomas heeft naast onderdak bij de Timbers (die voor het eerst kampioen van de USA zijn geworden) nu ook onderdak gevonden bij een goede plaatselijke voetbalclub. Ze wilden de 'Dutch-guy' er maar wat graag bij hebben.

Vaak krijg ik de vraag: hoe gaat het op school?
Als ik zeg dat er al menig Engels woord door het Nederlands heen klinkt, dat als ze even een lijstje boodschappen op moeten schrijven de helft er in het Engels op komt, ze zich volledig in het Engels verstaanbaar kunnen maken en op zo'n snelheid praten dat ik het soms niet eens versta… Dan hebben we zoveel respect voor het doorzettings- en aanpassingsvermogen van onze kinderen dat ze bijna naast hun schoenen gaan lopen van onze complimentjes. Je merkt ook dat ze de lessen op school nu voor 95% kunnen volgen. Punten schieten omhoog en het wordt bijna leuk op school, maar dat zullen ze natuurlijk nooit toegeven ;-). Wiskunde loopt hier ver voor, maar ook daar worden ze nu in bijgespijkerd. Lastig vinden ze het wel dat er thuis ook nog Nederlandse les wacht. Dit gaat via internet bij een bureau dat deze lessen verzorgt.

We snappen ook waarom Oregon zo groen is… het regent hier ECHT meer dan in Nederland. Vanaf kerst heeft de douche drie weken aangestaan! Gelukkig schijnt de zon in maart de aan-knop weer te vinden, dus we moeten nog even geduld hebben.
Tot die tijd genieten we van het bezoek van mijn zus en opnieuw van opa en oma in maart.

See ya!
Wendy Stiphout

Droomtranen op tournee

Droomtranen op tournee

Boxtel - De Boxtelse groep Droomtranen, bestaande uit Wim Kuipers, Marco Wensveen, Joris Cijffers, René Cijffers, Rob Housen en Harrie van der Sterren, brengt eind maart een avondvullend programma uit, later gevolgd door een cd. Hun show bestaat voornamelijk uit muziek en 'muziektheater'. Hierbij worden luisterliedjes aangevuld met persoonlijke verhalen, humor en een bijzondere muzikale omlijsting.

"Alle liedjes zijn eigen werk", vertelt Kuipers, die een groot deel geschreven heeft. "Als de tekst staat en de akkoorden zijn gevormd, groeit een nummer verder door tijdens de repetitie. Dát maakt het repeteren zoals wij dat nu doen ontzettend verrassend en inspirerend." Niet alleen Wim schrijft nummers voor de voorstelling die eind maart in première zal gaan. Ook zanger-/gitarist Marco Wensveen heeft een aantal nummers voor zijn rekening genomen. Zo zingt hij over zijn vader die enkele jaren terug overleed. "Dat is iets wat ik al heel lang wil doen, maar tot op heden nooit kon. Het is bijzonder hoe je met bepaalde combinaties van woorden en klanken mensen kunt meenemen naar momenten uit het verleden of kan laten dromen over de toekomst", vertelt Wensveen.

Broers Joris en René Cijffers zijn met hun jarenlange ervaring twee onmisbare schakels binnen de groep. René houdt zich naast alle baspartijen ook bezig met de sfeer die de voorstelling uit zal ademen. "Regisseur Maarten Melis heeft zich bij ons aangesloten. Zijn reflectie houdt ons scherp en brengt nieuwe ideeën tot leven. We maken de voorstelling écht samen en doordat we allemaal compleet andere personages zijn, zorgt dat voor een grote diversiteit aan liedjes en verhalen. Het is een gaaf project!", lacht Cijffers. Broer Joris zit vertrouwd achter de drums maar vult daarnaast veel nummers aan met zang en percussie. "De liedjes verschillen van elkaar en tóch hebben ze dezelfde smaak." vertelt Joris (One Two Trio). "Droomtranen is iets totaal anders en heeft weinig affiniteit met feesttenten en polonaise!", lacht Joris. "Dit project gaat écht de diepte in en raakt de emotie bij mensen, hoorden we tijdens repetities bij mensen thuis."

Droomtranen wordt verder verrijkt met banjo- en mandolineklanken verzorgd door Harrie van der Sterren. De groep werd pas later compleet met Rob Housen op toetsen. "Ik ben op een rijdende trein gestapt toen Marco mij vroeg om met dit project mee te gaan doen", zegt Rob. "De anderen waren al een tijdje bezig toen ik aanschoof bij de repetities." Rob speelt al vanaf jongs af aan piano en keyboard. "We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten en genieten echt van de muziek", zegt hij. "Als we dát weten over te brengen op het publiek dan zijn we meer dan geslaagd, denk ik", vult Harrie aan. Hij zingt ook en schreef het nummer 'Kwart voor Vier' dat in de voorstelling te horen is.

Eind januari duiken de heren de studio in om alle nummers die uiteindelijk op de cd zullen verschijnen op te nemen. 'Droomtranen' is vanaf eind maart te zien in Boxtel, Oirschot, Eersel, Rosmalen, Gemert, en Veldhoven. De voorstelling in Podium Boxtel op 9 april, is helaas al uitverkocht. Voor de overige locaties zijn online kaarten te reserveren of kun je telefonisch contact opnemen met Wim Kuipers (06-53296480). De groep is ook te vinden op facebook.com/droomtranen.


Foto: Stichting Kèk Liempt

Wie weet waar?
De Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of weet je andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827.
Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

12 / 16

D66

Foto: D66

Meer ruimte voor asielzoekers en Boxtelaren

Vorige week maakte burgemeester Mark Buijs en wethouder Marusjka Lestrade een aantal maatregelen bekend die nodig zijn om asielzoekers en statushouders op te kunnen blijven vangen. Zoals iedere Nederlandse gemeente krijgt ook Boxtel ieder jaar een taakstelling van de provincie met daarin het aantal statushouders die ze een woonplek moeten bieden. Een 'statushouder' is iemand die de asielprocedure heeft doorlopen en een tijdelijke verblijfsvergunning heeft gekregen. Met de grotere instroom van asielzoekers zal ook het aantal statushouders groter worden. Als er geen nieuwe woonplekken worden gemaakt gaat dit op een gegeven moment knellen.

Een veelgehoord geluid in onze samenleving is dat de statushouders de woningen van Nederlanders 'inpikken'. Hoewel we vinden dat dit genuanceerder ligt, beseffen we ook dat de bestaande woningvoorraad op een gegeven moment ontoereikend is. We vinden het dan ook terecht dat wethouder Lestrade al ruimere tijd geleden samen met de wijkraden heeft geïnventariseerd welke plekken en leegstaande panden geschikt gemaakt kunnen worden om statushouders te huisvesten. Door nieuwe plekken te maken wordt de druk op de bestaande woningvoorraad verminderd. Helaas blijkt nu dat de 68 gevonden locaties niet op korte termijn (en een deel ook niet op lange termijn) geschikt zijn te maken. Daarom is aangekondigd dat naar andere oplossingen wordt gezocht. Zoals het maken van tijdelijke kleinschalige wooneenheden.

D66 Boxtel ziet hierbij zowel kansen als bedreigingen. Een bedreiging is dat er plekken ontstaan waar statushouders afgezonderd van de rest van Boxtel leven. Een kans is om ook andere dan statushouders in aanmerking te laten komen voor deze tijdelijke goedkope woningen. Ook moet er uiteraard goed worden gekeken naar geschikte locaties. We hebben aan de agendacommissie van de gemeenteraad en aan burgemeester en wethouders gevraagd om hierover op korte termijn een raadsvergadering te beleggen. We vinden het van belang dat dergelijke afwegingen in het openbaar worden gemaakt en dat inwoners de kans krijgen om hierover mee te praten. Dit is immers een van de grote maatschappelijke issues van deze tijd.

CDA

Foto: CDA

Carnaval
Heeft u ook zo genoten van carnaval in Eendengat en Ploegersland? Al is het maar van de verslagen van Omroep Dommelland en in de plaatselijke kranten. Carnaval is een mooi onderdeel van de prachtige rijke cultuur van onze gemeente.

Kunst- en cultuur
Vorige week was er een beeldvormende vergadering over kunst- en cultuureducatie. Veel vertegenwoordigers van cultuurorganisaties waren hierbij aanwezig. In Boxtel wordt heel veel gedaan en georganiseerd door de vele enthousiaste en onmisbare vrijwilligers. Het belang van kunst en cultuur wordt breed gedragen.
Door de forse bezuinigingen op cultuursubsidies, het wegvallen van onder andere MiK en de Kunststichting en de nieuwe behoeften van onze inwoners en ondernemers moet er opnieuw gekeken worden naar kunst en cultuur. Samen met stichtingen, verenigingen, onderwijs en inwoners wordt dit in verschillende groepen opgepakt. Er zijn nog geen randvoorwaarden vastgesteld, de wethouder wil dit beleid organisch laten ontstaan.
De fundamentele discussie over kunst en cultuur hebben we echter nog nooit gevoerd in Boxtel. Wat vinden onze inwoners en ondernemers belangrijk? Welke kunst- en cultuurvoorzieningen moeten er in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel minimaal zijn?
De basisvoorzieningen op kunst- en cultuurgebied moeten immers eerst goed zijn, voordat je verder kunt uitbouwen. Hoe zorgen we ervoor dat de basis goed is en dat er geen gaten vallen? Het moet ook duidelijk zijn op welke gronden subsidieaanvragen voor initiatieven worden getoetst. We moeten willekeur en precedentwerking voorkomen.
Het CDA wil geen strakke kaders, kunst en cultuur moet de ruimte krijgen. Maar we willen wel een goede stevige basis. Wat dat is? Deze discussie zou het CDA graag op korte termijn willen voeren.

Aan welke kunst- en cultuurzaken hecht u in Boxtel de meeste waarde? Wat moet volgens u minstens behouden blijven? En welke kunst- en cultuuruitingen mist u in Boxtel? Geef uw reactie op onze Facebookpagina cdaboxtel of via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hennepkwekerijen
Vorig jaar heeft het CDA erop aangedrongen om drugscriminaliteit in Boxtel harder aan te pakken en drugspanden te gaan sluiten. In veel andere Brabantse gemeenten gebeurde dit al. Het is een goede zaak dat inmiddels ook in Boxtel de eerste drugspanden gesloten zijn.

Centrum
STA-P is klaar, maar nu moet de markt en de aankleding van Boxtel-Binnen verder doorgepakt worden. Het CDA is blij dat twee winkelpanden weer opnieuw gevuld zijn. De andere leegstaande panden moeten ook weer opgevuld worden en de huidige winkels moeten we behouden! Er moet dus meer haast gemaakt worden met de realisatie van de centrumplannen. Wij hopen dat dit voortvarend gebeurt zodat ons centrum de uitstraling en beleving krijgt die wij als Boxtelaren verdienen.

Heeft u opmerkingen of suggesties? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

GEMEENTE INFO
Oud papier:
13-02 Munsel + deel Centrum – Breukelen
13-02 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
17-02 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak        

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur-

Bekendmakingen week 6
Aangevraagde omgevingsvergunningen:
De Hoef 5 verplaatsen houten pui op begane grond
Essche Heike 1b uitbreiden bijeenkomstruimte Bijenhal 't Raathuijs
Tongeren 5 vernieuwen kap (incl kapconstructie) van halfvrijstaande woonboerderij

Verleende omgevingsvergunningen:
Achterberghstraat 18 rooien: 1 ceder tussen Molenwiek en Molenhof
Boxtelseweg 64 starten cateringbedrijf
Bosscheweg 113 rooien: 1 beuk en 1 acacia uit tuin
Dommeldal achterzijde nr 58, zijde Bosscheweg rooien: 1 populier uit groenstrook
Eikenlaan rooien: 1 eik uit groenstrook
Kleine Beemd achter nr 23 rooien: 1 lijsterbes + 2 haagbeuken uit groenstrook
Oude Dijk voor nr 103 rooien: 1 eik uit groenstrook
Roderweg voor nr 12 rooien: 2 eiken uit groenstrook
Selissenwal naast nr 25 rooien: 1 berk uit groenstrook
Sportlaan voor nr 9 rooien: 2 eiken uit groenstrook
't Vunderke voor nr 8 rooien: 1 eik uit groenstrook
Natuurbrug De Mortelen, Best realisatie natuurbrug over spoor. Klein deel van talud v/d natuurbrug is op Boxtels grondgebied.

Verlening beslistermijn (zes weken):
Steegstraat, naast nr 7 plaatsen ondergrondse afsluiter in betonbak met overkapping

Verkeersbesluiten:
Ontwerpverkeersbesluit Verkeersmaatregelen Dr. de Brouwerlaan
Verkeersbesluit Voetgangersoversteekplaats Baanderherenweg

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Foto: Brigit Steer

We zijn in Suriname

Om maar met de laatste woorden van de vorige column te beginnen: LAND IN ZICHT! We zijn in Suriname, het gastenvlaggetje hangt in de mast en we varen de Surinamerivier op onderweg naar Domburg waar het 'Harbor Resort Domburg' ligt. Hier willen we aan een mooringboei gaan liggen en Suriname verder verkennen. Het is levendig langs de rivier, er liggen kleine dorpjes. En dan komt Paramaribo in zicht. Een leuke stad zo te zien, de oude binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Mooie oude koloniale huizen bepalen het beeld van het centrum van de stad. In Suriname wonen maar zo'n 500.000 mensen, waarvan zeker de helft in Paramaribo woont, het is er dus druk, zeg maar erg druk met verkeer en voetgangers...

Bij aankomst bij de boei worden we hartelijk ontvangen door medezeilers die we al in Mindelo hebben ontmoet en vakkundig worden we vastgelegd. Dan kan de champagne knallen: we hebben onze overtocht volbracht en liggen vast. Na 16 dagen 50 tinten blauw om ons heen zien we nu het bruine water van de Suriname rivier. Geen viezigheid, maar bruin zand dat door deining, wind en golfslag los komt. Het bijbootje ligt snel in het water en we varen naar de kant, eindelijk weer vaste grond onder onze voeten, het beweegt niet! We genieten aan wal van lekker eten, een drankje en gaan bijtijds slapen, de volgende ochtend moeten we inklaren in Paramaribo.

In grote delen van Suriname word je in het Nederlands aangesproken, er is veel tropisch regenwoud en een grote diversiteit in de bevolking. Suriname is bijzonder vanwege de taal, de cultuur en de geschiedenis. Deze relatie loopt terug naar de zeventiende eeuw, onze Gouden Eeuw, plantages, slavernij, tropische landbouw, onafhankelijkheid, ontwikkelingshulp, staatsgrepen, decembermoorden en ga zo maar door. Het zijn enkele woorden die opkomen bij Suriname. Ondanks al zijn armoede en derde-wereldtrekjes - vuil, zwerfafval, bouwvallen, slechte wegen en bedelaars - is Paramaribo een feestelijke stad en kijk je je ogen uit. We gaan het ontdekken en nemen jullie mee op onze reis! We starten dus in Paramaribo, inklaren hoort er bij, we zijn in een ander werelddeel en moeten een toeristenvisum hebben en SY Blue Spirit aanmelden bij de M(aritieme) A(utoriteit) S(uriname). Met de auto rijden we vanuit Domburg naar Paramaribo, het is druk, de wegen hebben grote gaten, we rijden links en moeten goed opletten. Toch lukt het om voor 13.00 uur alles rond te hebben en kunnen we ook nog genieten van terras en lunch. Het eten is heerlijk en typisch Surinaams. We bekijken het roemruchte Fort Zeelandia, het presidentieel paleis, het onafhankelijkheidsplein en lopen door het historisch centrum. Dan terug naar Domburg en relaxen met de andere zeilers. Onder het genot van een 'Parbo', het lokale bier, komen de tongen los!

Dan is het donderdag en onze opstapper, Mathijs, vliegt terug naar Nederland. We brengen hem naar de luchthaven Zanderij en nemen afscheid. Het is raar om weer met z'n tweetjes te zijn, wat een ervaring hebben we met z'n drietjes gehad. Dat neemt niemand ons meer af! Terug aan boord kijken we welke delen van Suriname we willen bezoeken, Bigi Pan (noord/west kust), Danpaati of Anaula nature resort (boven Suriname), Fort Nieuw Amsterdam en de Commewijne plantages, Marienburg en Frederiksdorp staan op ons verlanglijstje.

Een planning maken dus. Met de auto bezoeken we de plantages en Fort Nieuw Amsterdam. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen en veel geld aan restauratie en renovatie wordt er niet uitgegeven. Zo is de plantage Marienburg vervallen, maar de plantage Frederiksdorp door particulieren prachtig onderhouden. We duiken in het verleden. Oeps, trots hoef je niet te zijn op alles wat de Nederlanders vroeger hebben uitgespookt...

Bigi Pan is gereserveerd en met de auto doorkruisen we het land richting Nickerie aan de noord/west kust, bij Brits Guyana. Daar stappen we in een korjaal, de lokale boot die ons naar Bigi Pan brengt. We varen langs prachtige mangroven en zien al een voorproefje van diverse vogels. Midden in het meer ligt ons verblijf voor de komende nacht, Stephanie's resort! Wederom na een heerlijke, late lunch gaan we vogels spotten, de rode en witte ibissen en roze flamingo's verzamelen zich 's avonds. Ik dacht dat we een paar vogels zouden gaan zien, maar de bomen kleuren rood en wit van de ibissen en onder de bomen is het roze van de flamingo's. Ongelooflijk wat prachtig! De visnetten zetten we uit en voldaan varen we terug naar het resort. Wat een belevenis weer, die de volgende dag wordt herhaald. Vol indrukken rijden we terug naar Domburg om bij te komen en te genieten van ons 'floating resort'.

Wat een prachtig land is Suriname, veel mooie natuur en nog authentieke cultuur. De Marrons of bosnegers zijn nakomelingen van de duizenden slaven die het mensonterende leven op de plantages ontvluchtten. In de kleine dorpjes in Boven Suriname wonen zij nu en dat geeft ons de gelegenheid om met ze kennis te maken. Vanaf Atjoni reizen we met een korjaal over de rivier en zien hun dagelijks leven aan ons voorbij gaan. De vrouwen doen de was en de kinderen spelen in de rivier, het is de centrale ontmoetingsplaats van de dorpen. Wauw, we genieten nog even hier, maar maken stiekem toch al een planning om verder te varen richting de Carribean, Tobago, Grenada, Barbados, Saint Vincent, Saint Lucia. Waar zijn we volgende maand? Blijf ons volgen en tot dan!

Lieve groet vanaf SY Blue Spirit!
Rene & Brigit

Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer

Opnieuw sluiting drugspand

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Op last van burgemeester Mark Buijs is maandag een woning aan de Sint Willibrordstraat in Boxtel gesloten. Aanleiding is dat daar in november vorig jaar, na een brandmelding, door de brandweer een hennepkwekerij is aangetroffen. De sluiting geldt voor een periode van drie maanden.

Het is inmiddels het derde pand dat de burgemeester op slot doet. Eind vorige maand was dat ook het geval bij een woning aan Elisabeth Bas en bij opstallen aan de Bunderhoef. Daar werden eveneens hennepkwekerijen aangetroffen. Het huis aan de Sint Willibrordstraat in de wijk Selissenwal wordt door woonstichting St. Joseph verhuurd. Op 11 november 2015 werd er een handelshoeveelheid van ongeveer tachtig hennepplanten en negenhonderd gram gedroogde henneptoppen geruimd. De gemeente heeft geoordeeld dat hierdoor, en door de ontstane brand, de openbare orde en volksgezondheid in het gedrang zijn gekomen. Conform het beleid van de woonstichting is de huurovereenkomst met de huurder ontbonden.

Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer

Met de sluiting voor de duur van drie maanden wil de burgemeester een signaal afgeven dat deze woning niet langer als verkoop-, aflever- of opslagadres voor drugs kan worden gebruikt. Op grond van de Opiumwet is Buijs bevoegd deze maatregel te nemen, wanneer in een woning verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of daarvoor aanwezig zijn. Met de sluiting van de panden wil de burgemeester benadrukken dat in de gemeente Boxtel hennepkwekerijen of andere illegale druggerelateerde activiteiten niet worden getolereerd. Tegen overtreders van de Opiumwet wordt keihard opgetreden samen met de partners. Steeds vaker worden er in huizen van particulieren hennepkwekerijen gevonden. In sommige gevallen zijn de bewoners daartoe aangezet door criminelen.

Brandweer urenlang bezig met woningbrand

Boxtel - Donderdagmiddag werd de brandweer rond 15.30 uur gealarmeerd voor een woningbrand aan de Nergena in het buitengebied van Boxtel. In eerste instantie leek het brandje mee te vallen,maar uiteindelijk duurde het uren voordat het vuur volledig gedoofd was.

Isolatiemateriaal in een muur achter de kachel was gaan ontbranden, vermoedelijk door stralingshitte. Met vereende mankracht werd de gehele muur opengebroken om al het brandende isolatiemateriaal te verwijderen.

Omdat er tijdens de sloopwerkzaamheden veel stof vrij kwam heeft de brandweer een overdrukventilator ingezet om het stof te verdrijven. Na 4,5 uur zwoegen en zweten was de brandweerploeg ingepakt en keerde men terug naar de kazerne.

Kleine hennepkwekerij geruimd in Van Hugenpothstraat

Boxtel - De politie heeft donderdagochtend een kleine hennepkwekerij in de Van Hugenpothstraat in Boxtel geruimd. Bij een toevallige controle stuitte de politie op de zeer kleinschalige kwekerij. Een 42-jarige man uit Boxtel had in zijn woning vijf hennepplanten staan.

Niet omdat hij vijf hennepplanten in zijn bezit had, maar omdat de man warmtelampen had aangesloten en illegaal stroom aftapte is hij aangehouden en verhoord op het bureau. "Het hebben van vijf hennepplanten is niet strafbaar, maar het illegaal aftappen van stroom en het aansluiten van de warmtelampen is wel een strafbaar feit. Na verhoor zal de man mogelijk een geldboete krijgen of voor moeten komen, dat beslist de officier van justitie", aldus wijkagent Jack van Rijs.

De planten en lampen zijn geruimd en Enexis heeft ervoor gezorgd dat er geen gevaarlijke situatie meer is aangaande de elektriciteit.

Autodieven slaan toe in Boxtel Oost

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - In de nacht van woensdag op donderdag hebben autodieven flink toegeslagen in Boxtel Oost. Bij de politie kwamen donderdag vier meldingen binnen van autoinbraken. Wijkagent Jack van Rijs twitterde en riep mogelijke getuigen op om zich te melden via 0900-8844.

Bij de inbraken zijn airbags en een navigatiesysteem ontvreemd. De inbraken vonden plaats aan de Blauwverver, de Papiermaker en de Vorsenpoel.

Schoorsteenbrand bij woning aan Oude Rijksweg

Liempde - Donderdagavond woedde korte tijd een schoorsteenbrand in een woning aan de Oude Rijksweg in Liempde. Rond 20.15 uur werden zowel het blusvoertuig van de blusgroep Liempde als de hoogwerker uit 's-Hertogenbosch gealarmeerd. Ook een blusvoertuig uit Boxtel kwam ter plaatse voor assistentie.

Nadat de hoogwerker was opgesteld op de oprit bleek het onmogelijk om de schoorsteen op het dak van de woning te bereiken. Gezien het brandje in het schoorsteenkanaal zichzelf inmiddels al had gedoofd keerde de brandweer na een laatste controle terug.

Drooggekookte pan veroorzaakt brandalarm

Boxtel - In een woning aan de Van Leeuwenstraat in Boxtel ging op carnavalszondag het brandalarm af. Een alerte buurman hoorde het alarm afgaan en waarschuwde de brandweer. Omdat er niemand thuis was heeft de brandweer met een stootijzer de voordeur van de bovenwoning geforceerd.

Binnen troffen de brandweerlieden een pan aan op het vuur die was drooggekookt. De pan werd snel op het balkon gezet waarna de woning werd geventileerd. De brandweer kon relatief snel terugkeren terwijl de politie de zaak verder afwikkelde.

14 / 16

Walvisjes vieren 33-jarig bestaan Na een mooie carnaval volgt groots feest op 28 fabruari

De Walvisjes in carnavalsseizoen 1993-1994. Foto: Peter Hoenselaars

Boxtel - Jeugdcarnavalsvereniging De Walvisjes bestaat dit jaar 33 jaar. Maar naast een groot feest dat op 28 februari plaats zal vinden gaat ook de 'gewone' carnaval bij De Walnoot gewoon door. Dat betekent dat er flink wat extra werk op het bordje van de organisatie komt, maar daar zul je ze niet vlug over horen klagen.

Het begon allemaal in 1983, toen de activiteitencommissie van Gemeenschapshuis De Walnoot zich ook bezig ging houden met carnaval. Mede-oprichter en lid van het eerste uur Peter Hoenselaars vertelt: "We zijn begonnen bij Selissen Actief en organiseerden met die club thema-avonden zoals disco's bij De Walnoot. Nadat we carnaval organiseerden dachten we: we moeten eigenlijk een eigen vereniging oprichten."

En zo geschiedde. In de beginjaren ging de club door het leven met vijftien leden: de raad van elf en de eigen prins met gevolg. "We zijn met helemaal niets begonnen. In 1983 hebben we met het bestuur zelf alle pakjes moeten maken. Ook de ouders van de leden hielpen mee", blikt Hoenselaars terug. "Onze wagen werd toen nog voortgetrokken door een paard. Een platte kar met als thema 'De Walvisjes zijn geboren'", grinnikt hij. Voorzitter Nancy Schoenmakers vult Peter aan: "In het eerste jaar hadden de kinderen gewoon een cape over hun kleding in plaats van een heel kostuum."

De huidige Walvisjes. Foto: Peter Hoenselaars
De Walvisjes besteedden met hun wagen tijdens de Grote Indetrek afgelopen zondag ook aandacht aan hun 33-jarig jubileum. Foto: Marie Fick

Via de kinderen kwamen ook een hoop ouders bij de carnavalsvereniging aanwaaien. Nancy: "De kinderen waren vaak razend enthousiast en wilden lid worden. Ze sleepten dan hun ouders mee in hun enthousiasme."

Omdat de agenda van de 'grote' prins het niet toeliet dat hij op bezoek kwam bij het jeugdcarnaval werd in 1988 bij wijze van ludieke grap CV De Walvissen opgericht. Dit betekende namelijk dat de prins van Indegat een bezoek aan De Walnoot zou komen brengen. "Zo is het altijd gegaan", zegt Peter. "Alle activiteiten van de 'grote Walvissen' staan in dienst van de kleine Walvisjes." Nancy vult hem aan: "Ooit is wel eens geopperd om wellicht als kostenbesparing op zondag niet mee te doen aan de optocht, maar de kinderen vinden dat altijd zo leuk dat deelname eigenlijk niet ter discussie staat." Het is één van de voorbeelden van hoe de vereniging te werk gaat.

Op de vraag waarom kinderen het zo gezellig hebben bij De Walvisjes hoeft Schoenmakers niet lang na te denken: "Voordat we een activiteit doen, levert iedereen zijn mobieltje in. Daarna gaan we pas op pad. Zo daag je iedereen uit om het samen gezellig te maken." Bovendien zijn kinderen volgens haar helemaal niet zo veeleisend dat je ieder jaar het feestje opnieuw moet uitvinden: "Er staat een springkussen in De Walnoot en dat vinden de kinderen nog steeds fantastisch. Ook spelletjes als een stoelendans blijven leuk voor de kinderen."

Voor de bestuursleden van De Walvissen begint het carnavalsseizoen al rond mei. Vanaf dat moment start de organisatie van het jaarlijkse uitstapje in juni. De Walvisjes gaan dan bijvoorbeeld naar Toverland of De Efteling. Na de zomervakantie gaan de dansmariekes in september aan de slag met het instuderen van hun dans.

De levensloop van een Walvisje is voor de meeste jongens als volgt: ze beginnen in het gevolg en daarna geven ze zich bijna allemaal op voor een rol als adjudant. Weer later zijn ze klaar om prins te worden. Tenslotte worden ze tuinbroekdrager; daar horen ook meer verantwoordelijkheden bij. De meisjes beginnen ook bij het gevolg, maar worden later dansmarieke, prinses en stromen dan vaak door naar naar de showgroep. "Ieder kind heeft dus een eigen taak tijdens carnaval", zegt Nancy. "Dat maakt het heel spannend, maar ook heel leuk."

Als de kinderen een jaar of 16 zijn gaan ze door naar De Walvissen. Ook komt het voor dat ouders via hun kinderen meegesleept worden naar de vereniging. Zo zorgen De Walvisjes voor nieuwe aanwas voor de grote Walvissen. "In de regel kom je er zonder kinderen ook niet bij omdat je dan niet voldoende binding met de club hebt", vertelt Nancy. De enige uitzondering op die regel zijn Peter en zijn vrouw Franka die zelf geen kinderen hebben, maar toch actief zijn binnen de vereniging. Maar die uitzonderingspositie kunnen zij zich, als oprichters van de club, veroorloven.


Bridge:

Bridgeclub Rembrandt, 2 februari:
A-lijn: 1. J. Fischer & H. Maas 64,17% 2. L. Siemons & J. Schüller 58,50% 3. T. van Uden & A. Moerdijk 56,50% B-lijn: 1. B. van Pelt & T. van der Zanden 70,00% 2. A. van Diessen & G. Bogaerts 68,33% 3. N. van de Meerakker & W. Braken 62,50%

Bridgeclub Revanche, 2 februari:
A-lijn: 1. Corry & Jan Kerssens 64,00% 2. F. Gieles & H. Schalkwijk 60,00% 3. G. van der Meer & P. Raaijmakers 59,17% B-lijn: 1. Ineke & Berrie Marcelis 58,23% 2. J. Kniest & M. Schalkwijk 56,67% 3. C. Pastoor & L. Frankevijle 55,19%

Bridgeclub Revanche, 4 februari:
A-lijn: 1. F. van Roij & L. van Zantvoort 65,50% 2. A. van Ewijk & T. Brouwers 63,67% 3. B. Hermkens & H. Schalkwijk 60,53%

Bridgeclub Boxtel, 3 februari:
A-lijn 1. R. Dankers & F. Sedee 69,94% 2. H. van Esch & P. van de Ven 56,85% 3. W. de Langen & R. Traa 55,06% B-lijn: 1. Jan & Corry Meeuwis 64,58% 2. W. Braken & A. van de Langenberg 58,75% 3. Annie & Cees van der Velden 58,33%

Bridgeclub Boxtel, 4 februari:
A-lijn: 1. A. Bosveld & M. Soederhuizen-Penning 63,33% 2. N. Gieles-Kapteijns & F. Gieles 58,33% 3. P. van de Ven & P. Verstijnen 57,92% B-lijn: 1. L. den Dekker & I. van der Meijden-vd Doelen 62,15% 2. G. van de Horst-Thomas & M. van der Meijden 61,81% 3. H. Hoogers & G. Meys-van Dijk 60,07%

Bridgeclub de Rots, 3 februari:
A-lijn: 1. P. Zuidgeest & E. Visser 61,25% 2. Truus & Henk IJsseldijk 58,33% 3. M. van Elk & G. Voltmann 54,58%

Bridgeclub Liempde, 4 februari:
A-lijn: 1. Dhr. van de Heuvel & Dhr. Bekkers 59,72% 2. Echtpaar van de Meerendonk 58,33% 2. Mw. Prinsen & Mw. van de Westelaken 58,33% B-lijn: 1. Echtpaar Wagenaar 63,69% 2. Dhr. van de Wiel & Dhr. Weijlick 58,33% 3. Mw. Legius & Mw. Dobbelsteen 57,44% 3. Echtpaar van Esch 57,44% C-lijn: 1. Dhr. van Asseldonk & Dhr. Legius 69,10% 2. Echtpaar Damen 62,50% 3. Dhr. Smulders & Dhr. van de Dungen 55,90% D-lijn: 1. Echtpaar de Vries 66,78% 2. Echtpaar van Erp 61,78% 3. Mw. Wagenaars & Mw. van Boeckel 49,56%

Biljart:

Uitslagen 't Ivoor:
't Ivoor 3-'t Ivoor 2 (Libre) 27-26
't Ivoor 1-De Midget Gilde (3b-Gr.) 30-17
't Ivoor 1-De Piepers 3 (Recr.) 36-32
De Hazelaar 3-'t Ivoor 2 (Recr.) 24-38
't Ivoor 3-ODA Boys 1 (Recr.) 34-28
De Hopbel 1-'t Ivoor 4 26-22
't Ivoor 6-De Piepers 4 25-24

Programma 't Ivoor:
15 februari:
't Ivoor 2-'t Ivoor 1 (Recr.) 13:00
't Ivoor 3-OBV Vlijmendorp 2 (Recr.) 13:00
Riobar 1-'t Ivoor 1 (3b-Gr.) 19:30
17 februari:
BBG Haarsteeg 3-'t Ivoor 1 (Libre) 19:30
Apseria-AquaRest 4-'t Ivoor 3 (Libre) 20:00
't Ivoor 4-D'n Brouwer 2 (3b-Kl.) 13:00
't Veerhuis 2-'t Ivoor 3 (Recr.) 13:00
18 februari:
Pas Buiten 1-'t Ivoor 6 (3b-Kl.) 13:00

Voetbal:

Programma LSV
Za 13 feb
LSV VE1-VCB VE1        16:00
Zo 14 feb
MULO 1-LSV 1        14:30
Nemelaer 5-LSV 2        12:00
LSV 3-Desk 6        12:00
FC Drunen 7-LSV 4        10:30
LSV VR1        vrij

Programma LBC
Za 13 feb
Nuenen D4-LBC D1        11:00

Programma DVG:
13 februari:
Pupillen:
DVG D1-ODC DO12 11:45
Ollandia D2g-DVG D2 11:30
DVG MD1-Schijndel MD1 11:45
Daw E1-DVG E1 10:00
DVG E3-Berghem Sp. E8 10:30
DVG F1-Den Dungen F1 9:30
DVG F2-Berghem Sp. F4 9:30
DVG F3-Berghem Sp. F6 9:30
Gemert F8-DVG F4 10:30
DVG F5-Nijnsel F2g 9:30
Junioren:
DVG A2-Nooit Gedacht A2 14:30
DVG B1-Udi'19 B3 14:30
Sparta'25 B3-DVG B2 14:30
DVG C1-Jvc Cuijk C2 13:00
DVG C2-Boekel Sp. C3 13:00
14 februari:
Senioren:
DEES 1-DVG 1 14:30
Nijnsel 3-DVG 3 12:00
DVG 3-Bl. Geel'38 3 12:00
Ollandia 2-DVG 4 10:30
Mariahout 4-DVG 5 12:30
DVG 6-Bl.Geel'38 11:00
DVG 7-Heeswijk 5 10:00
Boerdonk 3-DVG 8 12:00
Dames:
DVG VR1-Mifano VR1 10:00
16 februari:
Pupillen:
Boxtel 11x11-DVG MD1 18:30
Boxtel 11x11-DVG ME1 18:30

Zaalvoetbal:

Programma:
13 februari:
Feestcafé de Nozem-C.J.v.d.Sande 17:00
Vouwwagenspecialist-Gebr. Bekkers 17:45
Tahadi-Adm Jilesen 18:30
H.v.Boxtel-v.Dongen/v.d.Wiel 19:15
Fysio de Dommel-Grieks rest. Corfu 20:00
v.Stekelenburg-X2COM 20:45
15 februari:
Scheutjens b.v.-Green Team 19:00
Celdex b.v.-Autorijschool Gestel 2 19:45
Verbeij/Hanekroot-F.C.Blokfit 20:30
Markzicht Boxtel-Café Markzicht 21:15
Plein 2-Hart van Boxtel 22:00

Open Tennisdag op ltv De Merletten

Foto: Merletten

Boxtel - Op zondag 21 februari organiseert tennisvereniging LTV De Merletten een Open Tennisdag. Op deze dag kan jong en oud kennismaken met de tennissport op de Merletten-banen in Sportpark Molenwijk. Deelname is gratis.

De Open Tennisdag staat in het teken van kennismaken, leren en fun. "Tennisvereniging De Merletten is voor iedereen, dus iedereen mag meedoen: jong, oud, tennisser en niet-tennissers. We maken een indeling op leeftijd en niveau", aldus voorzitter Vincent Verhoef.

Foto: Merletten

De seniorenclinic vindt plaats van 11.00 tot 13.30 uur. De jeugdclinic is van 13.30 tot 15.30 uur. Na de seniorenclinic is er een lunch en tennisquiz. Er zijn rackets beschikbaar voor deelnemers die voor het eerst tennissen.

Aantrekkelijke korting
Mensen die tijdens de Open Tennisdag lid worden, ontvangen een aantrekkelijke korting op het lidmaatschap van 2016. Als lid kun je niet alleen onbeperkt tennissen, maar ook deelnemen aan tal van activiteiten die het hele jaar door georganiseerd worden. "Onze leden hoeven zich niet te vervelen. Alleen al de komende vier weken organiseren we een darttoernooi, après ski toernooi, bridgedrive en husseltoernooi voor de jeugd", aldus Verhoef.

Schrijf je in voor de Open Tennisdag via: www.ltvdemerletten.nl.


Wisselend succes voor 't Ivoor

Foto: Henrike van den Langenberg

Boxtel - Team 2 en team 3 van 't Ivoor speelden deze week een onderlinge strijd die met miniem verschil werd gewonnen door team 3. En dat terwijl dat team maar één wedstrijd won. Het eerste team was vrij.

Math Hendriks zorgde in zijn gewonnen partij tegen Frans van Esch voor het uiteindelijke verschil. Hij won met 10-6. Henk van Boxmeer en Emanuel Coort konden daar door twee winstpartijen geen verandering meer in brengen. Het 3-banden groot team boekte wederom een 30-punter. Nu werd de Midget Gilde uit Gorinchem het slachtoffer. Leo van der Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden lieten hun tegenstanders kansloos, waarbij vermeldt moet worden dat laatstgenoemde dat deed met een moyenne van 0,972 en een hoogste serie van 8 caramboles.

Foto: Henrike van den Langenberg
Foto: Henrike van den Langenberg

Bij de afdeling Recreanten libre laat het eerste team de laatste weken punten liggen zodat de voorsprong op de ranglijst danig begint te krimpen. Het was wederom Peter Franken die de punten liet liggen, terwijl Theo Verhagen, Toon Bevers en Jacques van Loon hun partij wonnen. Team 2 is aan een opmerkelijke opmars bezig. Hier was Wim Bekkers de grote uitblinker door winst met een moyenne van 4,00. Han de Vocht en Frans Klein boekten eveneens een overwinning. Jan Meeuwis was goed voor 8 punten. Ook het derde team boekte een knappe overwinning. Harrie Verhoeven, Kees Maas en Wim van Dijk speelden allen een prima partij. Daar bleef Will van de Oetelaar te ver bij achter met slechts vier punten.

Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein leed team 4 een ruime nederlaag. Cor van Alphen redde de eer met een goede partij terwijl Frits Radema en Frans van Esch gevoelige nederlagen leden. Team 5 was vrij. Team 6 won met de hakken over de sloot; twee partijoverwinningen waren net voldoende voor die winst. Theo van Dongen leverde een prima partij af met een moyenne van 0,678, ook André Vissers won zijn partij. Frans van Esch nam genoegen met vijf punten.

Jelt van de Langenberg regiokampioen handboogschieten

Boekel - Aspirant Jelt van de Langenberg is vorige week in Boekel eerste geworden in de klasse aspiranten tot en met 11 jaar tijdens de regionale individuele indoorkampioenschappen.

De wedstrijd ging over dertig schoten op de achttien meter. Jelt behaalde maar liefst 269 punten, ruim voor de nummer twee Senn Steenbakkers die 259 punten behaalde. Beide talenten zijn lid van handboogschutterij l'Union uit Boxtel. Sam Spitters werd in dezelfde klasse met 225 punten negende.

In Sint-Oedenrode was het in de klasse aspiranten 12 en 13 jaar Jaap van Grinsven die met een knappe score van 546 punten over zestig schoten als eerste de finalerondes inging. Na gewonnen wedstrijden in de kwart en halve finale, verloor hij echter de finale wat hem uiteindelijk een mooie tweede plaats opleverde.

16 / 16

Donderdag 11 februari

Maand van de spiritualiteit met Hennie Verstappen
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

13 februari- 10 april

Expositie 'Markante Boxtelaren in Beeld, uit de archieven van 75 jaar Heemkunde Boxtel'
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 13 februari

Tweedehandsmarkt voor het goede doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Voorronde Open Nederlands Kampioenschap Poker
19.30 uur, Café-Zaal De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Zondag 14 februari

Midwintertocht
08.00 uur, Jacob-Roelands Lyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Tiga vraagt met flashmob bij JRL aandacht voor geweld tegen vrouwen
12.00 uur, Tiga, prins Bernardstraat 27a, Boxtel

Inspiratiemiddag Kweken
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Optreden Troubadour Jan van der Heijden
14.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Maandag 15 februari

Kaartmiddag Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Belangrijke wedstrijd BRTC: koploper en nummer 3 van de ranglijst
20.00 uur, Taverbo, Voetboog 18, Boxtel

Dinsdag 16 februari

Lezing Ger van Den Oetelaar over Landgoed Velder
20.00 uur, Café-zaal De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Woensdag 17 februari

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

High tea, tweede ronde
14.00 uur, Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Vrije inloop bij Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 18 februari

High tea, tweede ronde
14.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmvoorstelling: Snow Cake
20.15 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Zaterdag 20 februari

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Zondag 21 februari

Open Tennisdag L.T.V. De Merletten
11.00 uur, L.T.V. De Merletten, Molenwijk 3b, Boxtel

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Ierse Sessie
13.30, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

DoMus Kamerconcert met pianiste Marie François
13.30 uur, Poolsestraat 41, Boxtel

Maandag 22 februari

Bijeenkomst tegen voedselverspilling
19.00 uur, Gemeentehuis, Markt 1, Boxtel

Alzheimer Café
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 14, Schijndel

Smartlappenavond
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 23 februari

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 24 februari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Film 'The Grand Budapest Hotel'
19.30 uur, Dienstencentrum, Kloosterhof 7, Liempde

Donderdag 25 februari

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 28 februari

Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 29 februari

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 2 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 3 maart

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 69, Boxtel

Vrijdag 4 maart

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel