DeMooiBoxtelKrant

5 april 2017

DeMooiBoxtelKrant 5 april 2017


Peter Langenhuijsen wint meesterlijk Maestro Boxtel

Peter Langenhuijsen in actie tijdens 'Disco Inferno'. (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden

Boxtel - In een bomvolle aula van het Jacob-Roelandslyceum zagen een kleine 300 mensen hoe Peter Langenhuijsen (voorzitter van hockeyclub MEP) zaterdagavond de eerste editie van Maestro Boxtel won. Hij versloeg hiermee centrummanager Berry Dankers, burgemeester Mark Buijs, Henk Wagenaars (Milieu Service Boxtel) en Suzanne Schuurmans (Ring&Go Boxtel).

De Maestro's werden beoordeeld door een driekoppige vakjury, met daarin Daniëlle van Berkom, Michel Bergman en Rinus van Hamond. Peter imponeerde de jury en het publiek met de nummers Leichte Cavalerie en Disco Inferno. Hij kreeg zelfs een 9,5 van Michel. "Ik heb de lat voor mezelf heel hoog gelegd en veel geoefend. Als ik ergens aan meedoe, dan wil ik er alles uit halen wat erin zit", aldus de Boxtelse Maestro.

(Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
(Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
(Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Voor de pauze dirigeerden de vijf Maestro's ieder een klassiek muziekstuk, waar ze allemaal nog vrij gespannen 'op de bok' stonden. Tijdens het dirigeren van de popnummers na de pauze, haalden ze alles uit de kast en stonden ze mee te swingen. Het orkest werd bij deze nummers uitgebreid met een combo en drie zangeressen; Eline Chavanu, Jet Mathijssen en Yvonne van Beers.

Maarten de Gans praatte de avond aan elkaar en liet zelfs Jules van de Loo, de vaste dirigent van Boxtel's Harmonie en coach van de Maestro's, door de vakjury beoordelen. "Jij straalt heel veel uit met je ogen, dat is mooi om te zien", kreeg Jules onder andere als commentaar van Michel Bergman.

Ook het publiek mocht een stem uitbrengen via hun smartphone en verkoos hierbij eveneens Peter Langenhuijsen als winnaar. Paul van Alphen, voorzitter van Boxtel's Harmonie, mocht de prijs uitreiken aan de winnaar. En niet zomaar een prijs; een bokaal in de vorm van het nieuwe logo van Boxtel's Harmonie, ontworpen door Renate de Vries.

Vliegerfeesten kleuren strakblauwe hemel bont

Boxtel - De meest prachtige vliegers kleurden het afgelopen weekend de hemel boven Mini camping Den Oorsprong, tijdens de Boxtelse vliegerfeesten. De feesten zijn ooit georganiseerd door vliegeraar Hans Meulendijks om zijn verjaardag te vieren.

Inmiddels zijn de feesten aanbeland bij de vijftiende editie en duurt het vliegerfestijn drie dagen. Naast het vliegeren zelf, waren er dit jaar ook workshops waarbij vliegers in elkaar werden gezet.

Helaas voor de vliegeraars viel het vliegerweer tegen: zaterdag regende het flink en zondag liet de wind het lang afweten. Toch weerhield het de vliegerliefhebbers er niet van om hun creaties op te laten. Dat leverde prachtige taferelen op met allerlei bonte vliegers die zich aftekenden tegen de blauwe hemel.

Motorrit van start in hernieuwd Liempds dorpshart

Liempde - Motor Club Liempde vertrok afgelopen zondag, vanaf het Wapen van Liempde voor de jaarlijkse toertocht. De 270 kilometer lange tocht, die van start ging in de dichte mist, leidde door het Brabantse land. Gelukkig voor de motorrijders loste de mist in de loop van de ochtend op en was het heerlijk toerweer.

Bijeenkomst over Autodelen in Grand Café Rembrandt

Boxtel - Autodelen is een snel groeiende trend, die je op verschillende manieren kunt volgen, ook met je eigen auto. Duurzaamheidsgroep Transitie Boxtel organiseert op woensdag 12 april een informatie-avond hierover. Daarvoor is specialist in autodelen Dianne Schellekens uit Vught uitgenodigd om een overzicht te presenteren van de diverse mogelijkheden, samen met de voor- en nadelen.

Naast de algemene inleiding geeft Marcel Kloprogge informatie over het recent gestarte project in Helvoirt met electrische auto's en vertelt Boxtelaar Hans Bleumink over zijn ervaring met het delen van zijn eigen auto. Na de pauze wordt een forumdiscussie georganiseerd waarbij ook autodeler Cocky Bekkers uit Lennisheuvel zal aanschuiven met haar kijk op de zaak. Dan zal er volop gelegenheid zijn om vragen te stellen over het gemak van internet-systemen als Greenwheels en Snappcar, maar ook over zaken als risico's, verzekering en financiële afwikkeling bij schade. Een auto boeken kan tegenwoordig namelijk hip en gemakkelijk via internetplatforms gecombineerd met apps, maar ook nog heel gewoon door elkaar te bellen. Er is voor elk wat wils.
Er is een interessante ontwikkeling gaande. Jongeren hoeven niet zo nodig meer een eigen auto te hebben. Voor anderen vervalt met autodelen de 'noodzaak' van een tweede auto. En bovendien speelt natuurlijk het financiële argument een belangrijke rol, want met autodelen kun je ook flink wat geld besparen. Dat verklaart waarom het autodelen al snel tot een nieuwe trend is uitgegroeid. Wil je zien wat er op het gebied van autodelen in Boxtel te beleven is, kijk dan op www.ikbeneenhopper.nl.

De avond over autodelen wordt gehouden in de benedenzaal van café-restaurant Rembrandt in de Rechterstraat in Boxtel, begint om 20.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Bijeenkomst 'De kwetsbaarheid delen' bij de Van Coothhoeve

Boxtel - Nico Bulter en Sjaak Beirnaert organiseren op Goede Vrijdag 14 april een bijeenkomst bij de Van Coothhoeve met het thema 'de kwetsbaarheid delen'. Tijdens deze bijeenkomst, die van 19.30 tot 21.30 uur duurt, vertelt een vader over zijn eigen persoonlijke ervaring met het lijden van zijn dochter. De worsteling, de pijn, de wanhoop maar ook de humor en prachtige, onvergetelijke momenten. Ook wordt er stilgestaan bij vragen als Hoe gaat het nu? Afscheid nemen is zwaar, zeker van je eigen kind. Rouwen doet ontzettend pijn. Is er dan nog toekomst? Hoop? Licht?

"Op Goede Vrijdag wordt herdacht dat bijna 2000 jaar geleden Jezus aan het kruis werd genageld", zo laten de orgainsatoren weten. "Het geloof in zijn opstanding geeft mensen hoop. Vandaar Goede Vrijdag. Jezus vroeg destijds of die beker niet aan hem voorbij kon gaan. Hij was alleen, op een berg in de hof van Gethsemane, zeer verdrietig en wanhopig. Maar hij zei ook: '…als het niet anders kan, laat het dan gebeuren zoals U wilt'."
Staande in die traditie willen Bulter en Beirnaert dit moeilijke thema bespreekbaar maken en delen met anderen. De vader die zij bereid hebben gevonden te vertellen over zijn persoonlijke ervaring wordt ondersteund door twee muzikale vrienden: Paul Hagenaars (gitaar) en Pleun van Dieren (zang). Beiden zijn professioneel muzikant en zeer betrokken. Er is na afloop gelegenheid tot een gesprek.

Graag op tijd aanwezig zijn. Vanaf 19.00 uur is de deur open. Je wordt ontvangen met koffie of thee en na afloop is er gelegenheid om samen iets te drinken. Een vrijwillige bijdrage in de kosten is welkom. Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar: vanondersteboven@gmail.com. Je vindt de Van Coothhoeve op De Kleine Aarde aan Het Klaverblad 13, 5283 TV in Boxtel.


Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 6 april        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
                        Jubileummis in de Sint-Petrusbasiliek        14.00
Vrijdag 7 april        Eucharistieviering in De Walnoot, tot intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Selissen        9.30
                        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Dinsdag 11 april        Biljarten in De Adelaar        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 12 april        Fietsen, vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat, Oisterwijkse vennen-route        13.30
                        Vertrek snelle fietsers        13.15

Collectes april/mei

3 tot en met 8 april Nederlandse Hartstichting
10 tot en met 15 april Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp
8 tot en met 13 mei Stichting Longfonds
15 tot en met 20 mei Prins Bernhard Cultuurfonds

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

'Stuk' van BOXtheater biedt hoogstaand Boxtels locatietheater

Boxtel – 'Stuk', de nieuwe theatervoorstelling van het jubilerende BOXtheater ging vrijdagavond in première. Startpunt is De Kleine Aarde. Van daaruit zullen de bijna 900 bezoekers van de acht voorstellingen naar de drie – geheime – locaties wandelen, fietsen of rijden om het stuk te bekijken. Daarbij worden zij meegenomen in de wereld vol humor en absurditeiten die het 30 jaar bestaande BOXtheater schetst.

Het verhaal van 'Stuk' doet vermoeden dat het autobiografische elementen bevat, zij het flink aangedikt. Het behandelt een toneelvereniging die meedingt naar een belangrijke, regionale prijs. Dat levert hilarische taferelen op.
De drie stukken die bezoekers voorgeschoteld krijgen hebben voor het eerst in het 30-jarig bestaan van het BOXtheater een gemeenschappelijk thema. Toch blijft het theatergezelschap verrassen met absurdistische wendingen die het verhaal soms neemt. Erg knap zijn de verschillende rollen die de acteurs van het BOXtheater dit jaar op zich nemen in 'Stuk'. Het verhaal bevat ook grappen die de Boxtelse bezoeker zal herkennen en kunnen waarderen. Daarbij is ook een stukje zelfreflectie de acteurs niet vreemd en ook het publiek en natuurlijk de locatie zelf worden knap bij het verhaal betrokken.
'Stuk' wordt geregisseerd door Janneke Franke en Geert Niland. Beiden zijn verantwoordelijk voor de regie van één stuk. De grande finale werd door hen gezamenlijk geregisseerd. Het theater had al eerder de hulp ingeroepen van de regisseurs, maar nog nooit moesten de twee zo intensief met elkaar samenwerken om een samenhangend geheel te schrijven. Niland is positief over de samenwerking: "Deze club is niet bang om te experimenteren." Voorzitter Marleen Huijsman bevestigt dit: "En de groep is bovendien ook constant bezig te groeien in wat ze doen."

Voor één van de acht uitvoeringen, die op 20 april, zijn nog kaarten verkrijgbaar. Die zijn te reserveren voor 12,50 euro op boxtheater.nl of bij Proeverij 't Goei Leven, Stationsstraat 2.

Beach Break ondanks verontwaardigde reacties al bijna vol

Fleur (l.) en Christa. (Foto: Back to Basics) Foto: Back to Basics

Boxtel - Ondanks ophef over de verplaatsing van de Beach Break van het centrum naar het parkeerterrein aan de Bosscheweg zit het beachvolleybaltoernooi, binnen een week na de opening van de inschrijvingen, al bijna vol. Het festival vindt dit jaar op 24 en 25 juni plaats.

Vooral online reageerden veel mensen ontstemd over de verhuizing naar het parkeerterrein, dat aan de Oude Ketting grenst. Dit eetcafé is eigendom van een van de mede-organisatoren; William van Dinther, eveneens eigenaar van De Nozem en Het Hart van Boxtel. En daar zit hem ook het pijnpunt: Van Dinther zou het evenement voor zichzelf willen opeisen door het te verplaatsen naar zijn eigen terrein.

Volgens organisator Jip van Krieken was de verhuizing echter onontkoombaar. Hij wil de Beach Break laten doorgroeien als meerdaags festival, maar de rek is er in het centrum uit, zowel wat deelnemersaantallen aan het volleybaltoernooi als aan ruimte voor het muziekfestival op zaterdagavond betreft. Volgens Van Krieken is het echter te vroeg om naar écht grote evenemententerreinen, zoals Landgoed Velder te kijken. Ook de verspreiding over meerdere plaatsen binnen het centrum was volgens de organisator niet wenselijk: "We willen wel alles bij elkaar houden. De Beach Break vormt toch ook een soort reünie ieder jaar." Van Dinther stelde daarop het parkeerterrein bij de Bosscheweg kosteloos beschikbaar.

Het is volgens Van Krieken zeker niet zo dat enkel Van Dinther beter wordt van deze stap: Boxtelse ondernemers, de al aan het evenement meewerkende voorop, zullen benaderd worden om het terrein uit te baten. "Het parkeerterrein staat echt los van het eetcafé", benadrukt Van Krieken.

Centrummanager Berry Dankers geeft aan het jammer te vinden dat het toernooi van de Boxtelse Markt vertrekt. Dankers kreeg het er op Facebook flink van langs omdat hij het evenement te makkelijk zou hebben laten gaan. Toch zegt hij er alles aan gedaan te hebben om het evenement voor het Boxtelse centrum te behouden. Het leidde tot niets: "Ik kan veel, maar de Markt groter maken dan die nu is hoort niet tot mijn mogelijkheden."

Ondernemer Michel van der Lee van café D'n Hendrik is een van de weinige centrumondernemers die zijn onvrede over het verplaatsen het volleybaltoernooi en het bijbehorende festival publiekelijk uit. Niet zo zeer de verplaatsing van de Beach Break, maar de communicatie daarover, is hem in het verkeerde keelgat geschoten. "Wij wisten natuurlijk al lang dat het festival naar De Oude Ketting zou gaan. Als ondernemer snap ik het wel, maar als ik er naar vroeg kreeg ik steeds een vaag antwoord. En dan blijkt het nu ineens wél zo te zijn." Hij geeft aan de mogelijkheden om het festival alsnog doorgang te laten vinden op de Markt te onderzoeken. En daarmee lijkt voorlopig het laatste woord nog niet gezegd over de verhuizing van het populaire Boxtelse evenement.

Journalistiekstudenten maken film over Herenboeren Boxtel

Boxtel - Christa Hiddinga (21) en Fleur Born (22), studenten aan de School voor Journalistiek, vinden de anonimiteit van ons vlees een bizar gegeven. Door middel van het maken van een documentaire over de voedselproductie van de Herenboeren hopen ze meer bewustzijn te creëren voor de productie en achtergrond van ons voedsel.

Familie Van den Braak uit Boxtel vond de afstand tussen ons en ons voedsel ook te groot. Zo kwamen zij in aanraking met de Herenboeren Wilhelminapark. Deze boerderij pakt de productie van voedsel helemaal anders aan. Dieren hebben geen stallen en gewassen worden er niet bespoten. Het is een kleine greep uit de dingen die de Herenboeren anders doen dan reguliere boerderijen. Door een investering van tweeduizend euro te doen, kan familie Van den Braak eten van de boerderij.

Toch is deze manier van voedselproductie niet makkelijk. De boerderij is een experiment, waar niet iedereen blij mee is. Zo kregen de Herenboeren meerdere boetes, omdat bijvoorbeeld de koeien in de winter te mager waren. Ook is de boerderij zeer afhankelijk van het weer, omdat ze alles op een natuurlijke manier willen doen. De boerderij heeft nu honderd leden. Als dat er aan het einde van 2017 geen tweehonderd zijn, gaat ze failliet.

Met hun film willen de makers de kijker een vraag stellen: is dit alternatief op de huidige voedselindustrie haalbaar op grotere schaal?

Christa en Fleur zijn zelf bewust bezig met voedsel en de afkomst ervan en willen dat overdragen aan de kijker. De twee studenten zijn begonnen met crowdfunden voor de documentaire. Met een klein budget, proberen ze een grote impact te geven met Back to Basics. Door een kleine bijdrage te doen, word je onderdeel van de documentaire en help je de journalistiekstudenten met het mogelijk maken van de film en de boodschap die zij willen brengen. Helpen kan via https://cinecrowd.com/nl/back-basics-0.

De film zal op 18 juni in première gaan op het Campusdoc Filmfestival in Utrecht.

Boxtel krijgt tweede Klimaatburgemeester van Nederland

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Burgemeester Mark Buijs is dinsdagavond voorafgaand aan de raadsvergadering benoemd tot Klimaatburgemeester. Hij kreeg in de Raadszaal van de gemeente de bijpassende Klimaatketen aangeboden door de lokale duurzaamheidsgroep Transitie Boxtel. Samen met de leden van enkele koren werd vervolgens lied ‘Sing for the Climate’ gezongen.

Mark Buijs is hiermee de tweede Klimaatburgemeester van Nederland. Kort geleden werd de nieuwe burgemeester Pauline Krikke van Den Haag de eerste Klimaatburgemeester van Nederland.

Burgemeester Buijs heeft zich, samen met het College, de laatste jaren al flink ingespannen tegen de komst van schaliegasboringen en onze gemeente werd in 2013 als eerste van Nederland Fossielvrij verklaard wat betreft investeringen in fossiele energie. Uitgangspunt werd: nee tegen schaliegas, ja tegen duurzame energie. Er ligt vooral de komende jaren een grote uitdaging om Boxtel vóór 2030 energieneutraal te maken, waartoe de Gemeenteraad vorig jaar heeft besloten. Dit is noodzakelijk om nog ruim onder de 2 graden opwarming te kunnen blijven, zoals in Parijs werd besloten.

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - NWG Liempde organiseert op zondag 9 april een wandeling door de Loonse en Drunense Duinen. Deelnemers verzamelen om 9.00 uur bij de Sint jans onthoofdingkerk in Liempde, van waar zij carpoolend vertrekken naar startpunt De Rustende Jager aan de Oude Bossche Baan 11 in Biezenmortel.

De Loonse en Drunense Duinen vormen een begrip in Brabant. Wie heeft er niet als kind door het zand gerend en van de heuvels af gerold? Deze zandverstuiving, die niet alleen de grootste van Nederland maar zelfs van Europa is, dankt zijn ontstaan aan de ijstijd, waarin het zand vanuit het Noorden door de wind werd aangevoerd. De mens heeft altijd geprobeerd om het zand in te tomen; een bijna vergeefse strijd. Het zand is nog steeds in beweging en geeft af en toe sporen uit de geschiedenis prijs, zoals pijlpunten uit het Stenen Tijdperk.
Zo op het oog valt er geen leven te ontdekken in het losse zand met de verspreide, grillige bomen, die strijden om hun voortbestaan. Wie wat beter kijkt, zal toch allerlei vormen van leven ontdekken. Van kleine taaie plantjes tot moedige insecten. De Duinen worden omzoomd door bossen, die leefruimte bieden aan weer heel ander dieren- en plantenleven. Met wat geluk vind je er sporen van ree, vos of das.
Duingids Giel de Haan zal de wandelaars rondleiden en wijzen op de bijzonderheden van het gebied.

Film Down to Earth bij het (Ver)andercafé

Boxtel - Het (Ver)andercafé, een nieuw initiatief van Transitie Boxtel, gaat inspirerende onderwerpen onder de aandacht brengen, door films en lezingen. De organisatoren willen het bewustwordingsproces rond duurzaamheid stimuleren, door met elkaar van gedachte te wisselen over bijvoorbeeld klimaatverandering. Op vrijdag 21 april wordt daarom een bijzondere filmavond georganiseerd met de vertoning van Down to Earth.

Op zoek naar nieuw perspectief en zingeving leefden Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen vier jaar in Noord-Amerika samen met een indianenstam. Daar ontstond het idee om de wijsheid van de stamoudsten op film vast te leggen. Het gezin trok daarop een jaar rond de wereld op zoek naar de verborgen Wisdom Keepers en leefden bij verschillende volksstammen op zes continenten. De film voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari-woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India. Hun ontmoetingen met de Keepers of the Earth laten niemand onberoerd.
Down To Earth trok in Nederland ruim 100.000 bezoekers naar de bioscoop. Het is een hoogst actuele, spirituele film verweven met een heel persoonlijk verhaal. Het gezin wil een antwoord vinden op de vraag hoe te leven met elkaar en met respect voor de Aarde. Het antwoord is verbluffend simpel en enorm hoopgevend.
De film wordt op 21 april om 20.00 uur vertoond bij Café Vollop, Markt 21. De entree kost 5 euro. Vanwege de verwachte hoge opkomst worden bezoekers verzocht zich aan te melden op email: verandercafeboxtel@gmail.com.

Verzamelaarsruilbeurs bij De Walnootl

Boxtel - Verzamelaarsvereniging VBV Boxtel houdt aanstaande zondag, 9 april een verzamelaarsruilbeurs. Deze is van 10.00 tot 13.00 uur in Gemeenschapshuis De Walnoot. Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema, deze keer is dit melkkuipjes.

Op deze drukbezochte en gezellige beurs kunnen naast melkkuipjes onder andere ook vele andere zaken zoals bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes, voetbalplaatjes en winkelwagenmuntjes geruid worden. Bij gebruik van navigatie 'Reginahof 1 STO 1' invullen. Entree bedraagt voor volwassenen 1 euro. Kinderen betalen 25 eurocent.

Voorjaarsmarkt bij Elisabethsdael

Boxtel - Bij residentiehuis Elisabethsdael aan de Mgr. Bekkersstr 6 is zondag 9 april van 11.00 tot 15.00 uur een voorjaarsmarkt. Hierbij zijn diverse producten en ambachten te zien, proeven en ervaren waarbij het voorjaar centraal staat.

Er zijn diverse standhouders leuke producten aan de man brengen, zoals kleine schilderijtjes, mozaïek werkstukken, zelfgemaakte tassen, vogelhuisjese en bloemstukjes. Ook is er een kinderhoek waar geknutseld kan worden. Aan de inwendige mens is ook gedacht; er is koffie en er zijn diverse hapjes, waarvan je tegen een kleine prijs kunt genieten. De opbrengst van bijvoorbeeld het envelop-trekken en de bloemstukjes op deze markt komt ten goede aan de bewoners van hofjeshuis Vinckenrode.

Vlooienmarkt bij De Rekkendonken

Liempde - Buurtvereniging Roderweg organiseert zondag 9 april haar jaarlijkse vlooienmarkt bij Manege De Rekkendonken aan de Vleutstraat 10a.

Op deze ouderwetse vlooienmarkt, die duurt van 10.00 tot 14.00 uur, is een scala aan mooie spullen te vinden, zoals boeken, speelgoed, kleding, lp's, elektronika, fietsen, glas- en servieswerk, schilderijen, kleding en klein meubilair. De entree bedraagt 2 euro per persoon, bij de entreeprijs zit een gratis lot. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Ook het parkeren is gratis.

Pasen bij De Kinderboerderij

Boxtel - Bij De kinderboerderij aan het Apollopad gaat op zondag 16 april, eerste paasdag, om 14.00 uur de poort open voor het paaseieren zoeken in de tuin en de weide. De kinderen worden in twee groepjes verdeeld, om ook de kleinsten de kans te geven iets lekkers te vinden. De vinders van de gouden eieren krijgen iets extra's.

Na het zoeken buiten is er de mogelijkheid om binnen een kippenei om te toveren in een paasei en gezellig mee te knutselen. Deelname is gratis. De middag start om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur: kom op tijd!

Stardust Live bij De Walnoot

Boxtel - De Schijndelse formatie Stardust Live verzorgt zondag 16 april een dansmiddag voor veertigplussers in Gemeenschapshuis De Walnoot. Onder het motto gezellig samen zijn zal het duo met medewerking van New Harvest een uitgebreid repertoire ten gehore brengen met allerlei soorten dansmuziek en stijlen zoals foxtrot,rumba, chachacha, wals, jive en poco poco. Liefhebbers van country en linedance komen ook aan hun trekken.

Tijdens deze middag, die duurt van 14.00 tot 18.00 uur is er een Indische stand met catering aanwezig. De entree bedraagt 8 euro aan de deur, 6 euro in de voorverkoop. Aanmeldenkan via John Kersch (073-5430934/06-44181034) of Chris Verboven (06-45126200). www.stardustlive.nl.

Smartlappen zingen met het Dükerskoor

Boxtel - In Grand Café Rembrandt klinkt maandag 24 april het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Vanaf 20.00 uur kan er uit volle borst met het Dükerskoor worden meegezongen bij het restaurant aan de Rechterstraat 56.

Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Uniek Mode zet mevrouw Van de Brekel in het zonnetje

vaste Uniek-klant mevrouw Van de Brekel ontvangt een bloemetje van modeadviseuse Monique. (Foto: Sander van Kasteren)

Boxtel – Bijna 89 lentes is mevrouw Van de Brekel, maar nog steeds is zij een trouwe klant van Uniek Mode. Sinds de opening van de winkel in Boxtel ruim 45 jaar geleden komt ze er al over de vloer. Reden genoeg om haar eens flink in het zonnetje te zetten, dachten de medewerkers van Uniek.

Modeadviseuse Monique wordt hartelijk begroet nadat ze heeft aangebeld bij de keurige flat waar mevrouw Van de Brekel woont. In een onberispelijk nette, maar kleurige outfit opent zij haar voordeur. Het blauwe vestje dat mevrouw Van den Brekel draagt, werd in de winkel gratis vermaakt zodat de mouwen niet te lang waren. Dat hoort bij de service van Uniek Mode. "Onze klanten zijn ons visitekaartje!", aldus Monique.

(Foto: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

"Ik houd van kleurige, duurzame kleding", vertelt mevrouw Van de Brekel, "niet van al dat zwart. Daar ben je ineens oud mee." Haar outfit sluit perfect aan op de zonnige kleding van Monique. "Daaruit blijkt wel dat we kleding verkopen die zowel jong als oud kan dragen", lacht de modeadviseuse. "Ouderen worden steeds jonger wat kleding betreft!"

Ruim 40 jaar was mevrouw Van de Brekel actief als kleuterjuf in Vught. Ze vertelt dat je kleding het met dit beroep zwaar te verduren krijgt: "Al dat op je knieën op de grond zitten, daar slijt kleding behoorlijk van." De voorkeur voor duurzame kleding, die lang meegaat komt voort uit dit werk.

Mevrouw Van de Brekel, die binnenkort 89 wordt, is erg blij met de bos bloemen en de goodiebag die Monique haar aanbiedt namens het team van Uniek Mode. "Zie het maar alvast als een verjaardagscadeautje", zegt Monique. "Ik krijg er helemaal rode wangen van", stamelt een zichtbaar overdonderde mevrouw Van de Brekel, terwijl ze een shawl en een waardebon uit het verwenpakket haalt. "Ik ga een bedankbriefje voor de directie in Reusel schrijven", voegt ze daaraan toe. "Én ik kom straks meteen even naar de winkel om ook Daniëlle te bedanken!"

Ze vertelt dat ze regelmatig in de winkel komt. Soms om iets te kopen, soms gewoon voor een praatje, of om een van haar knutselwerken te laten zien. Want dat is haar grote passie. Bijna al haar knutselwerken bevatten bloemen, dus ook het bosje bloemen is in goede handen. Vroeger kwam mevrouw Van de Brekel nog wel in andere zaken, maar nu ze wat minder mobiel is, gaat ze eigenlijk alleen nog in Boxtel winkelen. Gelukkig heeft Uniek altijd wel iets naar haar smaak, laat ze weten.

Win een verwenpakket
Wil jij ook in het zonnetje gezet worden net als mevrouw Van de Brekel? Dat kan. Uniek Mode verloot in de maand april een verwenpakket van Patrizia Pepe ter waarde van 200 euro onder de volgers van de Facebookpagina (Uniek Mode) en de volgers op Instagram (@Uniek_Mode). Volg het laatste nieuws online!

Proeftuin laat zien en proeven hoe lekker Boxtel is

Boxtel - De Proeftuin wordt al jarenlang gezien als het begin van het buitenseizoen. Hèt culinaire evenement van het jaar bewijst op aanstaande zondag, 9 april, dat eten, drinken en goed gezelschap een ijzersterke combinatie vormen. Tijdens de achtste editie laten de bourgondische smaakmakers hun gasten kennis maken met de mooiste producten. De Proeftuin begint om 13.00 uur en vindt wederom plaats in de sfeervolle tuin van SintLucas. De tuin wordt door middel van pagodetenten omgetoverd tot een weersonafhankelijke lokatie, zodat een fris lentebriesje de bezoekers niet zal deren.

Tijdens De Proeftuin kunt u genieten van diverse heerlijke creaties, van voorgerecht tot nagerecht. Elke gast kan zo een eigen persoonlijk menu samenstellen. De culinaire creaties worden omlijst door live muziek van VanBakkus en One Two Many.

De Proeftuin is zoals altijd gratis toegankelijk. Gerechten en drankjes worden betaald met munten die ter plekke kunnen worden gekocht. U proeft al vijf gerechtjes voor slechts € 20. Voorverkoopkaarten à € 18,00 zijn verkrijgbaar bij Galerie De Expositie, Eetcafé De Deugniet/Tafel 25 en Schoenmakerij Bas of ze zijn te bestellen via www.ticketkantoor.nl/shop/proeftuin.

De Proeftuin is uitermate geschikt voor kinderen: met de speciale Proeftuin-kinderkaarten kunnen ze zelf de lekkerste hapjes uitkiezen en daarnaast worden er voor hen diverse leuke activiteiten georganiseerd, zoals een workshop dance-battle, hapas maken en veel stoere sporten met een echt toernooi. De kinderen worden dus lekker bezig gehouden, waardoor de ouders onbezorgd kunnen genieten van het beste dat Boxtel op culinair gebied te bieden heeft. Kinderkaarten kosten in de voorverkoop € 6,50 en hiervoor geldt: op=op.

Dit jaar gaat de opbrengst naar Stichting Nabij, een vrijwilligersorganisatie die steun biedt in de laatste levensfase. Om het leven af te kunnen ronden, bieden zij een woord van troost en hoop aan mensen die door ziekten of ouderdom in die laatste fase zijn gekomen. Ook gaat een gedeelte van de opbrengst naar de aanleg van de wandeltuin van verzorgingshuis Liduina in Boxtel.

Lions Club Boxtel Belles Amies
Lions Club Boxtel Belles Amies is een serviceclub bestaande uit 28 gedreven vrouwen die bijdragen aan de samenleving door het belangeloos organiseren van evenementen. De opbrengsten van deze evenementen gaan naar lokale culturele en maatschappelijke organisaties, zoals WensAmbulance Brabant, De Voorleesfiets en het Boxtelse hospice. www.lionsclubboxtelbellesamies.nl.

Foto: Heemkunde Boxtel

242 Boxtelse watermolen
Pastel, 28 x 39 cm, gesign. r.o.
Collectie: B. Versantvoort

In Boxtel waren vier watermolens in bedrijf. Een graan-, schors- en volmolen op de Dommel en een vol- en oliemolen op het Smalwater. Een najaarsstorm richtte, op 1 november 1934, zoveel vernielingen aan rondom het molencomplex aan de Molenstraat, dat het bedrijf daarna alleen nog op mechanische wijze kon worden voortgezet. Deze watermolen, zo blijkt uit de archieven, is in bezit geweest van de Heren van Boxtel. In 1851 werd hij tegelijk met alle vroegere adellijke bezittingen openbaar verkocht door de erven van de weduwe G. Bogaerts. Van Hoorn werd toen de eigenaar, vrij spoedig gevolgd door Van Lieshout. Hij liet in 1867 voor zijn gezin een molenhuis bouwen op het eiland tussen de twee Dommelarmen. Pierre Janssen schilderde deze watermolens verschillende keren. Zowel in houtskool, aquarel, pastel als olieverfschilderij.

Op deze pasteltekening zien we de grotere watermolen (schorsvol-, graan- en zaagmolen) zoals die tot 1934 in bedrijf was. De achterkant van het gebouw vertoont bovenin het zogenaamde 'molengat', waarvan sprake is in de legende van het Boxtelse H. Bloedwonder. Volgens overlevering zou de priester Eligius van den Aker hier ergens in de Dommel of in een daarbij gelegen put, heimelijk getracht hebben de rood bevlekte altaardoeken schoon te wassen. Dat blijkt echter niet onopgemerkt te zijn gebleven, gelet op de legendarische versregels: “de molenaar keek door het gat en zag dat daar de priester zat". Wat daarvan ook waar geweest mag zijn, als algemene spoelplaats voor het volk heeft de Dommel hier, door de eeuwen heen, zeker gediend. De Dommelloop was, toen Pierre Janssen deze pasteltekening maakte, aanzienlijk anders dan nu. Over een lengte van enkele honderden meters had de rivier toen een dubbele bedding, met nabij deze molens een veel groter wateroppervlak, dan thans nog te zien is.

Afbeelding op paneeltje van het kistje waarin de H. Bloeddoeken in 1652 van Boxtel naar Hoogstraten werden gebracht. Foto: Heemkunde Boxtel

Nieuw artikel

Kleurrijk weekend bij Museum Vekemans

Boxtel – Boxtelse dichteres Martje Wijers en Brabantse filmmaker Thijs Adriaans geven zaterdag 8 en zondag 9 april kleur aan de Nationale Museumweek bij Museum Vekemans in Boxtel. Van Martje Wijers wordt zaterdag het gedicht ‘Maandag, wasdag’ onthuld, Adriaans houdt zondag in het museum de première van een documentaire over Brabantse klederdrachten. Wijers geeft ook nog een tweetal voordrachten.

Museum Vekemans, waarin het Wasch- en Strijkmuseum en het poffermuseum Brabant Goedgemutst zijn ondergebracht, opent dit jaar opnieuw de poorten tijdens de Nationale Museumweek. Buiten de reguliere openingstijden op woensdag en vrijdag, zijn de musea ook zaterdag 8 en zondag 9 april open, beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Wethouder Marusjka Lestrade zal zaterdag 8 april rond 14.00 uur het gedicht onthullen dat speciaal voor het museum is geschreven door Martje Wijers. Haar gedicht, dat komt te hangen aan de grote toegangspoort, is een ode aan de wasvrouw. Wijers, geboren en getogen in Boxtel, zal bij die onthulling voordragen uit eigen werk. Ze rondt momenteel haar studie Zweedse letterkunde af aan de Universiteit van Gent.
Sinds een jaar treedt de Boxtelse dichteres op tijdens poetryslamwedstrijden. Bij de Boxtelse dichtwedstrijd DichtSlamRap won ze twee jaar achter elkaar de publieksprijs, tijdens het NK Poetryslam eindigde ze bij de beste acht. Wijers treedt in de loop van de middag meerdere keren op, evenals de Eindhovense zangeres Iris Penning. Zij staat bekend om haar lieflijke, veelal poëtische teksten. Penning drong enkele jaren geleden door tot de finale van popwedstrijd De Grote Prijs en heeft meerdere cd’s gemaakt.

In de koffiecorner van Museum Vekemans is zondagmiddag 9 april om 14.30 uur de première te zien van een documentaire over Brabantse klederdrachten, gemaakt door Thijs Adriaans, die werkt onder de naam Theodorus Johannes. Deze hipgeklede documentairemaker wil een serie documentaires maken over klederdrachten in de verschillende delen van Nederland. Hij is begonnen met de Brabantse klederdracht omdat die hem het meest bekend is. Hoofdpersonen in zijn twintig minuten durende documentaire zijn Ans van den Bosch-van Dillen, voormalig eigenaresse van het Boxtelse poffermuseum Brabant Goedgemutst, en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Beiden vertellen kleurrijk over de Brabantse klederdrachten.

Zondagmiddag 9 april staan om 13.30 en 15.00 uur ook optredens gepland van de Haagse dichteres Geraldina Metselaar. Speciaal voor de gelegenheid heeft ze een serie gedichten over wassen uit haar eigen repertoire gebundeld. Tijdens haar optredens wordt ze begeleid door harpiste Gwendolynn de Boer en celliste Dagmar Cloosterman.

Programma
Zaterdag 8 april:
14.00 uur: Onthulling gedicht van Martje Wijers op de poort van het Museum door Wethouder Marusjka Lestrade. Aansluitend draagt Martje Wijers voor uit haar werk.
In de tuin van het museum verzorgt zangeres Iris Penning een kort optreden tot 14.30 uur.
15.30 uur Tweede optreden van Iris Penning gevolgd door gedichten van Martje Wijers.
16.15 uur Tijdens de nazit Laatste optreden van Iris Penning.
Zondag 9 april:
13.30 uur: Dichteres Geraldina Metselaar met harpiste en celliste, draagt gedichten voor waarin 'wassen' centraal staat.
14.30 uur Première van de documentaire film van Thijs Adriaans over Brabantse kleding, mutsen en poffers. Ans van den Bosch van Dillen en Gerard Rooyakkers spelen hierin een grote rol.
15.15 uur Tweede optreden Geraldina Metselaar.
16.00 uur Tweede voorvertoning van de documentairefilm over Brabantse kleding, mutsen en poffers.
Kinderen kunnen zich deze zondag in historische kledij verkleden.


Drones
De drone is in opkomst en niet alleen als speelgoed voor de kinderen of volwassenen maar ook de politie en criminelen hebben de voordelen van de drone ontdekt. Hoewel het aantal meldingen nog niet groot is, zijn in België en Nederland al verschillende meldingen geweest van een mogelijke voorverkenning met drones door criminelen. Als je het niet vertrouwt, bel dan direct de politie, probeer zoveel mogelijk bijzonderheden van de drone door te geven en weet dat de bestuurder van de drone nooit ver weg kan zijn.

Drones worden niet alleen steeds goedkoper, ze worden ook steeds kleiner en de kwaliteit van de filmbeelden wordt steeds beter. Ik zie steeds vaker drones vliegen boven woonwijken of andere plekken waar mensen lopen of wonen. Maar mag dat eigen wel en wat zijn nu eigenlijk de regels?
Het grappige is overigens dat er formeel nog geen minimumleeftijd is genoemd aan het mogen besturen van een drone. Er wordt hierbij uitgegaan van gezond verstand van de ouders. Wat is dan wel geregeld?

Je mag niet boven gebouwen, (water)wegen, treinsporen en personen vliegen; je moet minimaal vijftig meter afstand houden. Woon je in de buurt van een vliegveld, houd er dan rekening mee dan er rondom het vliegveld een NOFLY zone is van minimaal drie kilometer. Per 1 januari worden ook natuurgebieden aangewezen waar niet meer gevlogen mag worden. Rondom Boxtel zijn nog geen gebieden aangewezen, maar dit kan snel veranderen, dus houd dat goed in de gaten.

Je mag niet hoger vliegen dan 120 meter en je moet je drone altijd in het zicht houden met een maximum van 500 meter. Gebruik van een FPV bril (de liefhebbers weten wel wat dit is) is niet toegestaan, en vliegen als het al donker is mag ook niet.

De drone mag nu nog maximaal 25 kilo wegen, maar naar verwachting zal dit heel snel veranderen en mag een drone voor privégebruik nog maximaal 4 kilo wegen.

Je bent wel vrij om foto's te maken en te filmen, hier heb je geen ontheffing of vergunning voor nodig. Maar let wel op dat je niet de privacy schendt; dus voor een raam van een woning hangen en naar binnen kijken/filmen mag niet. Maar ook het maken van geluidsopnamen of het openbaar maken van opgenomen beelden met mensen erop mag niet zomaar en het openbaar maken door ze op Facebook te zetten mag al helemaal niet.

Advies: Zorg ervoor dat je een WA-verzekering hebt en dat je eigen verzekering schade dekt voor als je drone neerstort en daardoor schade aanricht.

Let wel op dat bovenstaande regels alleen gelden voor huis-tuin-en-keuken-gebruik van een drone, wil je professioneel aan de slag met een drone, dan moet je een vliegbrevet halen.

O ja, en dan nog even dit. Heb je je iPhone beveiligd met een cijfercode? Dit zijn de drie minst veilige en meest gebruikte codes: 1234, 0000 en 2580 (LOVE in letters).

Paastakken versieren bij MUBO

(Foto: Guus) Foto: Guus

Boxtel - Bij het MUBO konden kinderen afgelopen zaterdag snoeistokken afhalen en versieren voor de Palmpaasoptocht komende zondag. De versiermiddag werd mede mogelijk gemaakt door Boxtel Vooruit.

De stokken werden versierd met gekleurd papier, allerlei snoepwaren en in het midden natuurlijk een haantje-pik, dat bij diverse Boxtelse bakkers besteld kan worden.

(Foto: Fanfare Concordia) Foto: Fanfare Concordia
(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Wethouder Marusjka Lestrade opent de speeltuin, geheel in stijl, met kinderbubbels. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Tijdens de Palmpaasoptocht, die zondag 9 april plaatsvindt, wordt traditioneel aandacht gevraagd voor het werk van een vrijwilligersorganisatie. Dit jaar is de keuze van de commissie gevallen op de vrijwilligers van de Dierenambulance. Zij zullen tijdens de optocht in het (lente) zonnetje gezet worden.

Peellandstraat krijgt Speellandstraat

Boxtel - De Peellandstraat is een nieuwe speeltuin rijker. De speeltuin, onder de naam Speellandstraat, werd zondag geopend door wethouder Marusjka Lestrade. Naast de speeltoestellen is er ook een behendigheidsparcours. Ook zijn er eetbare planten geplant door de buurtbewoners samen met Eetbaar Groen. Het buitenspelen krijgt hierdoor een echte natuurdimensie.

Het hele idee is ontstaan doordat Ihsan de Jong in Boxtel (het hart van het groene Woud) kwam wonen. Hij realiseerde zich dat veel mensen in de steden en in de bebouwde omgevingen natuur missen. Zeker met de komst van de digitale wereld met social media merkte hij dat kinderen steeds meer verwijderd raken van de natuur. Vandaar dat hij zijn kinderen wil stimuleren buiten te spelen en in contact te komen met eetbare planten, bomen en echte boomstronken uit de natuur van Boxtel, bijvoorbeeld van landgoed Velder. "Een prachtig stuk natuur", zegt Ihsan, "waar we dagelijks op de A2 langs rijden. Ik hoop met de Speellandstraat en haar natuurlijke elementen dat onze kinderen het Groene Woud meer gaan waarderen, want Boxtel is écht mooi!"

Uitverkocht Brunchconcert laat Serenade smullen

Liempde - In De Serenade in Liempde was afgelopen zondag stoel bezet voor de derde editie van het Brunchconcert, georganiseerd door fanfare Concordia. Terwijl er in een tot keuken omgetoverde ruimte hard gewerkt werd aan de meest lekkere hapjes, genoten in de zaal de toehoorders van de diverse nummers.

Onder de nummers waren Lord of the dance, The Woman in White en The cream of Clapton, gedirigeerd door dirigent Henk Houben. Aan het einde van het programma werd het publiek verrast door een authentieke ijscokar die binnenreed en alle aanwezigen trakteerde op een heerlijk ijsje.

Mede door solopartijen van enkele fanfareleden, een heuse Woman in White die tussen het publiek door zweefde, medewerking van Terug in de Ted, Stichting de Boeremert, en de vele vrijwilligers is dit zeker een activiteit die vraagt om een vierde editie.

Automobilist rijdt woning Molenwijkseweg binnen

Boxtel - Een automobilist is woensdagavond op de hoek van de Leenhoflaan met de Molenwijkseweg met zijn voertuig een woning binnen gereden. Wonderbaarlijk bleef het enkel bij materiële schade. De woning kwam er 'goed' van af met enkel een kapotte ruit. De auto daarentegen raakte zwaar beschadigd en moest door een bergingsbedrijf afgesleept worden.

De bestuurder van de auto is door de toegesnelde politie gehoord en mocht daarna gaan. Hij heeft zijn persoonlijke bezittingen uit de auto gepakt en is later opgehaald door zijn vrienden. De bewoners van de hoekwoning kwamen met de schrik vrij. De precieze toedracht van het bizarre ongeval is onbekend.

Foto: Kees Voets

BFF-toernooi voor meiden in aanloop naar het EK vrouwenvoetbal bij DVG Liempde.

Boxtel - Zo veel mogelijk meisjes laten bewegen. Dat is het belangrijkste doel van Best Football Friends (BFF), een project in opdracht van de provincie Noord-Brabant. In de gemeente Boxtel wordt op vrijdagavond 12 mei een van de 29 BFF-toernooien gespeeld. Dat gebeurt vanaf 18.00 uur op sportpark De Roode Bleek, Sportlaan 2 in Liempde in samenwerking met voetbalclub DVG. Meiden kunnen zich via www.bfftoernooien.nl inschrijven voor het toernooi, en daarbij meteen hun vriendinnen uitnodigen ook mee te doen.

Dertig Brabantse gemeenten doen mee aan het project, dat gelinkt is aan het EK vrouwenvoetbal dat dit jaar gehouden wordt in Nederland. Van 16 juli tot en met 6 augustus wordt door 16 landenteams gespeeld in stadions in onder meer Tilburg en Breda.

(Bron: Natuurmonumenten) Foto: Natuurmonumenten

Het EK biedt een kans om zoveel mogelijk meisjes te laten bewegen. De doelgroep van BFF bestaat uit meisjes tussen de tien en veertien jaar. Het doel is dat ze met hun beste vriendinnen gaan voetballen en plezier maken. Via hun telefoon of tablet kunnen de meiden zich op een online platform inschrijven, bij voorkeur samen met een vriendin, voor de BFF-toernooien die georganiseerd worden door de deelnemende gemeenten. De beste teams stromen door naar regiofinales en uiteindelijk de provinciale finale, vlak voor het EK. Ambassadrice van het project is Daniëlle van de Donk, die voetbalt bij Arsenal en in het Nederlands elftal.

Sportwethouder Herman van Wanrooij is blij met het BFF-toernooi: "Als gemeente ondersteunen we de doelen natuurlijk van harte. Mooi dat alle meisjes in Boxtel, en ook daarbuiten, op deze manier de mogelijkheid hebben op een leuke manier in beweging te komen, en hopelijk ook te blijven. Ik hoop het team uit onze gemeente terug te zien op de finale."

Deelneemsters die meer informatie over het BFF-toernooi bij DVG willen, kunnen contact opnemen via keesvoets@home.nl.

Opening Speelnatuur van OERRR in Oisterwijk

Oisterwijk - In het bos achter het Bezoekerscentrum aan de Van Tienhovenlaan 4 in Oisterwijk wordt zondag de Speelnatuur van OERRR geopend. Deze speelnatuur is voor alle kinderen toegankelijk, ook voor minder validen. Een plek om samen te spelen. Je loopt of rijdt er met je rolstoel via een spannend bospad naartoe en komt langs plekken waar je hutten bouwt, over boomstammen klautert en met water kan spelen.

Op zondag 9 april is de feestelijke opening van de toegankelijke Speelnatuur bij Bezoekerscentrum Oisterwijk. Iedereen is van harte welkom vanaf 10.45 uur op de bosweide voor de ingang van het Bezoekerscentrum. Lisa Wade, ambassadeur van OERRR en bekend van het Klokhuis, zal de Speelnatuur openen. Daarna kunnen alle kinderen de Speelnatuur zelf gaan ontdekken.

In de Speelnatuur van OERRR kunnen kinderen zich helemaal uitleven in de natuur. Geen strakke speeltoestellen, maar een plek in het bos waar kinderen kunnen uitwaaien, ontdekken en hun fantasie de vrije loop laten. Ze kunnen er hutten bouwen, ravotten en er is een waterloop waar kinderen water in kunnen pompen en spelen met zand en modder. Natuurmonumenten wil álle kinderen hiermee de ruimte geven om zelf spelenderwijs de natuur te ontdekken en creativiteit te ontwikkelen.

In maart kwamen maar liefst 40 kinderen namens de Speeltuinbende, een testteam van kinderen mét en zonder handicap, de Speelnatuur testen. Het waren kinderen van de Mytylschool uit Tilburg en basisschool De Kikkenduut uit Oisterwijk. Zij waren enthousiast en raakten niet uitgekeken en -gespeeld. Ondertussen keken ze samen met de boswachter heel kritisch mee of je in de Speelnatuur goed samen kan spelen, of het veilig is en of er nog aanpassingen nodig waren. Dankzij deze kritische experts is de Speelnatuur van OERRR tiptop in orde.

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar zelf de natuur laat ontdekken.

Het toegankelijk maken van de Speelnatuur in Oisterwijk is onderdeel van het project 'Natuur voor Iedereen'. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Hiermee maken organisaties de natuur toegankelijker voor mensen met een beperking. Dat is nodig, want voor ruim vier miljoen Nederlanders is het bezoeken van natuurgebieden een lastige opgave. Zandpaden, klaphekjes of gebrekkige parkeerplaatsen vormen soms onneembare hindernissen. Natuurmonumenten gaat samen met haar projectpartners de komende drie jaar in 40 natuurgebieden aan de slag met aanpassingen, zodat iedereen van de natuur kan genieten.Binnen dit project werkt Natuurmonumenten samen met Revalidatiefonds, Fonds verstandelijk Gehandicapten, NSGK (Nederlandse Stichting Gehandicapte Kind), de Speeltuinbende en Kenniscentrum Groen & Handicap aan de ambitie Natuur voor iedereen!

Boxtel nummer één overlast door jongeren? Laatst las ik een artikel dat mij behoorlijk opviel: Boxtel kent van alle Brabantse gemeenten de meeste meldingen van overlast door jongeren.

Dat zag ik zelf totaal niet aankomen. Ik verwachtte eerder dat het in een van de steden, zoals 's-Hertogenbosch of Tilburg zou zijn. Maar het is dus Boxtel dat op nummer één staat. Dit bericht viel me extra op, ook omdat ik zelf nooit van overlast hoor. Dat kan er misschien aan liggen aan dat ik in een rustigere wijk woon, maar ook als ik bij vrienden in Boxtel Oost, of op andere plekken ben, zie ik weinig overlast door jongeren.
Daardoor kwam meteen de vraag 'Wat valt er dan onder overlast?' bij mij op. Is dat als er erg hard muziek wordt gedraaid? Rondhangende jongeren? Jongeren die mensen lastigvallen? Of zijn het gewoon mensen die er al last van hebben als jongeren met redelijk wat geluid door de straat wandelen?

Zelf val ik natuurlijk ook onder de leeftijdsgroep 'jongeren' en ik snap niet waar mensen last van hebben. Gewoon een beetje chillen met je vrienden kan toch geen probleem zijn?
Tegenwoordig wordt vaak over jongeren gezegd dat we 'niet sociaal' zijn en 'teveel binnen zitten', maar als we dan naar buiten gaan veroorzaken we weer overlast en worden we soms zelfs 'tuig' genoemd. Ik vind zelf dat je best buiten mag zitten, voetballen of iets dergelijks, en dan muziek opzetten. Dat moet dan natuurlijk wel op normaal volume, maar het moet kunnen.

Zelfs op plekken die speciaal gemaakt zijn voor jongeren om te chillen en te voetballen worden mensen boos omdat jongeren 'overlast veroorzaken' en als er plannen komen om op andere plekken ruimtes voor jongeren te maken worden mensen ook weer boos.

Dus kunnen we dit wel overlast noemen? Of zijn het gewoon mensen die niet willen dat er jongeren in de buurt zijn omdat dit hun 'rust verstoort'? Is Boxtel dan wel de terechte nummer één van Brabant? Misschien is het zo dat inwoners van grote steden, zoals Eindhoven, gewend zijn dat jongeren over straat lopen.


Huur een kist vol FEEST! bij Het IJs Café

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Lasergamen, Oud-Hollandse spelletjes of een kabouterspeur- en spelletjestocht, het zijn leuke thema's voor een feestje, waarbij de kinderen lekker samen spelen in de buitenlucht. Voordat je echter alle spullen hiervoor hebt verzameld, ben je heel wat kosten én moeite verder. Daarom is er FEEST!, het complete (kinder)feestje in een kist vol spelletjes, accessoires en leuke kleding.

Froukje van Schaaijk bedacht drie leuke thema's, verzamelde met grote zorg allerlei spelletjes en maakte zelf schortjes, mutsjes, knapzakjes en nog veel meer leuke accessoires. Samen met Willemijn Wijdenes van Het IJs Café maakte zij zo drie prachtige kisten, ieder gevuld met een leuk feest voor maximaal tien kinderen. Zo kunnen de kleinsten met de Kabouterkist gekleed in puntmuts, hesje en knapzak via allerlei spelletjes als vissen vangen, wie ben ik? en blindemannetje op zoek naar tuinkabouters die hen leiden naar een schat. De Oud-Hollandse kist zit boordevol spelletjes als touwtrekken, blikgooien en ringwerpen, zaklopen, boter-kaas-en-eieren en kegelen waarmee de kinderen geheel in stijl gekleed in schortjes met witte kapjes of boerenhesjes en -petjes zich de hele dag kunnen vermaken. De lasergamekist staat met de laserpistolen, petjes, camouflageschmink, vlaggen en targets om te veroveren garant voor een actieve dag (of avond!) vol spanning en sensatie. Neem je kist mee naar de Heksenberg, Sparrenrijk, Stapelen, de Kampina of een andere leuke locatie en beleef de leukste feestjes. Wil je het combineren met een heerlijk IJs Café-ijsje voor iedereen of een feestmaal bij Tafel25? Geen probleem!

Hoe het werkt? Je haalt de kist op bij Het IJs Café, hebt de hele dag lang een compleet en superleuk feestje en brengt de kist aan het einde van de dag weer terug. Je kunt er ook een bolderkar bij huren, zodat je bijvoorbeeld met je schattige kabouters zo Park Stapelen in wandelt. Meer informatie? Stuur een e-mail naar feestboxtel@gmail.com.

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Honk- en softbalvereniging JRC Ducks houdt aanstaande zaterdag een spectaculaire seizoensopening op sportpark Den Wielakker aan de Voetboog 20. Voorafgaand aan de hoofdwedstrijd van de Ducks tegen Stags om 15.00 uur wordt de First Pitch geworpen door een geheime gast. Ook is er een mini-clinic gooien, vangen en slaan te volgen.

Om 11.00 uur begint de wedstrijddag met het damesteam dat uitkomt tegen de Alphians en de Heren 2 die tegen Nuenen spelen. Vanaf 12.00 uur kunnen kinderen zich laten schminken en springen op een springkussen.

Toegang tot het sportpark is gratis. Vanwege het beperkte aantal parkeerplaatsen wordt bezoekers aangeraden met de fiets te komen.


Mijn Mooi Boxtel: Rien Schuurmans

Foto: Rien Schuurmans

Op de achtergrond
de mooie kapel,
al roert maart z'n staart
toch heus nog wel,
kijk naar dit prachtig lente gewaad,
terwijl moeder aarde
in zonnig geel baadt.
We zien weer kleur
en alles wordt groen.
Elke krokus
geeft zomaar een zoen.
De kapel biedt kans
tot een woord van dank,
dus geniet vandaag
en neem plaats op de bank.

Gedicht Diny Bruijnen

Foto: Rien Schuurmans

Luchtpost uit Frankrijk: Kim Gérardin-Smits

Foto: Kim Gérardin-Smits

Op 1 maart was de verjaardag van onze tweede dochter, Loïse. Ze werd alweer 9 jaar. Op zo'n moment denk je toch altijd even terug aan de dag dat ze ter wereld kwam. In de kliniek hier in Cormeilles en Parisis. In Frankrijk is het absoluut niet de gewoonte dat je thuis bevalt. Het komt zeker wel iets meer voor dan vroeger - mensen kiezen voor een natuurlijke bevalling in huiselijke omgeving - maar de grote meerderheid bevalt gewoon in het ziekenhuis of een kliniek. De ruggenprik is hier ook zeg maar standaard. Voor de bevalling heb je dan ook een afspraak met de anesthesist die onderzoekt of je ervoor in aanmerking komt of niet. Ikzelf heb voor alle drie de bevallingen (heerlijk!) een ruggenprik gehad en ik neem mijn petje af voor alle Nederlandse vrouwen die een kind ter wereld brengen zonder verdoving! Na de bevalling in het ziekenhuis blijf je ook een aantal dagen. Je mag pas naar huis als het kindje weer aankomt.

Eenmaal thuis heb je absoluut geen kraamhulp. Hup, je moet het allemaal meteen in je eentje redden. Bij een eerste kind kan dat nogal koud op je dak vallen. Ook als je geen naaste familie in de buurt hebt is dat zeker niet makkelijk. Ik kon gelukkig op mijn moeder rekenen voor hulp de eerste paar dagen en ook ooms en tantes kwamen op kraambezoek, ook al moesten ze daarvoor lange uren in de auto zitten. Dat was hartverwarmend. Mijn moeder nam dan ook altijd beschuit met muisjes mee. Want dat hoort erbij! In Frankrijk is dat onbekend en mensen keken dan ook nogal raar op als je een beschuit voor hun neus zette. Ze zaten misschien eerder te wachten op een glas champagne.

Maar goed, negen jaar later zie ik een bijna-tiener dochter staan en dan denk je toch: God, wat worden ze snel groot. We moeten van elke dag dat ze 'klein' zijn genieten, want voor je het weet staat de pukkeltijd voor de deur!


Het was voor mij best confronterend toen ik tijdens mijn opleiding ontdekte hoe mijn gedrag als volwassene wordt bepaald door de (figuurlijke) tegeltjes die vroeger in m'n ouderlijk huis aan de muur hingen. In onze hal hing het gedicht 'Vriend' van Toon Hermans. Mijn moeder was een Sittardse en gek op alles wat haar plaatsgenoot Toon zong, schreef en speelde. Tegelijkertijd had dit gedicht voor haar een diepere waarde. Niet alleen vond zij vriendschap belangrijk... voor haar was het net zo belangrijk dat er bij ons thuis geen ruzie was. Ik kan het haar in gedachten nog horen zeggen: 'Lief zijn voor elkaar'. Met vier opgroeiende kinderen in één huis was dat best een uitdaging.

Het zal geen verrassing zijn dat ik, anno 2017, nog altijd probeer om onenigheid te voorkomen en het iedereen naar de zin wil maken, waar en met wie ik ook ben. Dat is me immers met de paplepel ingegoten. Net als de zinnetjes 'doe je best', 'wees perfect' en 'ben sterk'. We noemen deze zinnetjes drivers. Een driver is een 'boodschap' van je ouder(s) die leidt tot goedkeuring als je die boodschap 'uitvoert'. Nu is het natuurlijk heel handig om je best te doen, want mede daardoor kun je iets bereiken. Echter... als 'je best doen' (of een van de andere drivers) te veel de nadruk krijgt, inspireert het niet tot actie en gaat het juist tegen je werken.

In mijn praktijk zie ik veel cliënten hun best doen. Zij zijn hard aan het werk om iedereen om hen heen blij en tevreden te houden. Een zorgzame dochter, een leuke collega, een liefhebbende echtgenote, een hardwerkende vader en een loyale werknemer; allemaal rollen en verantwoordelijkheden die we onszelf geven. Wat ik tegelijkertijd zie, is dat de 'doe-je-best-mensen' het zo moeilijk vinden om hun eigen grenzen te bepalen en nee te zeggen. Deze mensen hebben een hoger burn-out risico, omdat ze met name gericht zijn op hun omgeving en zichzelf daarmee vergeten, overschreeuwen of op een zijspoor zetten.

Zo ook een cliënte van 31 jaar. Druk bezig met bouwen aan haar fulltime carrière in een bedrijf dat met prestatienormen werkt. Elke dag reist ze van Brabant naar Den Haag. Elke dag werkt ze knetterhard om op haar werk te voldoen aan het beeld van leuk, gezellig en resultaatgericht zijn. En elke dag komt ze doodmoe thuis. In de coachgesprekken wordt haar duidelijk hoe gemakkelijk ze over haar eigen grenzen heen gaat. Dat ze thuis zo erg haar best deed om gezien te worden door haar ouders; hardwerkende mensen die er alles aan deden om hun goedlopende horecazaak goed draaiend te houden. Goed voorbeeld doet volgen, of het 'goed' was is de vraag. Tegelijkertijd hebben ook deze ouders naar eer en geweten en uit liefde gehandeld, dat weet ik zeker.

Heb jij het vermoeden dat je ook een 'doe-je-best'er' bent? Realiseer je dat de verantwoordelijkheid voor 'goed zorgen voor jezelf' net zo belangrijk is als de verantwoordelijkheid voor presteren die je naar de buitenwereld voelt. Besef je ook dat deze prestatiedrive een oud patroon kan zijn om 'gezien te worden'.
Zorg ervoor dat dat wat je doet ook leuk is en je energie geeft. Kies naast verplichtingen ook bewust voor activiteiten die weinig inspanning van je vragen, je gemakkelijk af gaan en waar geen druk op ligt. Zo houd je voor jezelf de balans tussen Moeten & Willen.
Uiteraard werkt deze coach ook aan haar eigen ontwikkeling, eerlijkheidshalve door een beetje met de woorden van haar moeder te sjoemelen. 'Lief zijn voor elkaar' is voor mij 'Lief zijn voor elkaar & mezelf' geworden. Ik geef toe, voor dit nieuwe denken heb ik wel even mijn best moeten doen. En wat heel fijn is om te constateren… het gaat me Moed-Willig ontspannen af?


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.
Foto: Stichting Kèk Liemt

Vierde Open Boxtelse Quizronde van The Brain Ook het beste Boxtelse team ontvangt een prijs

Crebas Fotofrafie

Boxtel - Het Boxtelse quizbedrijf The Brain organiseert op zaterdag 10 juni alweer de vierde editie van de Open Boxtelse Quizronde. De deelnemende teams, maximaal veertig, spelen die middag vier quizrondes, telkens in een ander Boxtels café. Inschrijven kan vanaf zaterdag 15 april bij één de vijf deelnemende cafés: Café ’t Hart van Boxtel, Bar Becoloth, Eetcafé Le Temps Perdu, Restaurant En Garde en Eetcafé De Kerk. Deelname kost 30 euro per team, dat uit maximaal vier personen bestaat.

Het quizzen begint om 14.00 uur, de teams worden om 13.30 uur verwacht bij ’t Hart van Boxtel. Tegen zessen wordt de laatste vraag gesteld en rond half zeven vindt de prijsuitreiking plaats. Het Utrechtse team Korsakov-Lite zal alles in het werk stellen de vorig jaar gewonnen wisselbeker voor de derde achtereenvolgende keer mee naar de Domstad te nemen. Voor het eerst in deze vierde editie is er ook een prijs voor het beste Boxtelse team, dat moet bestaan uit minimaal drie in Boxtel woonachtige quizzers.
Om ook de honger te stillen, is er na de quiz voor 10 euro de mogelijkheid aan te schuiven voor een heerlijke hamburger met frites en salade.

Crebas Fotofrafie
Crebas Fotofrafie
Crebas Fotofrafie
Crebas Fotofrafie
Crebas Fotofrafie
Crebas Fotofrafie
Crebas Fotofrafie

Het unieke concept van The Brain kenmerkt zich door het feit dat de quiz op groot scherm aan de deelnemers wordt getoond. De quiz is een combinatie van opmerkelijke en humoristische beeld- en geluidsfragmenten. Veel verschillende categorieën passeren de revue, waaronder film, sport, muziek, tv en varia. Deze variacategorie omvat onder andere natuur, geschiedenis, aardrijkskunde en eten en drinken. Ook krijgen de quizzers tijdens elke ronde een triviaformulier, een blad waarop vragen naar aanleiding van verschillende foto’s en rebussen staan, die men tijdens de ronde moet beantwoorden.


Bekendmakingen week 14

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Hazelaarsgaard 14, plaatsen dakkapel aan achterzijde woning
Molenwijkseweg 5b, brandveilig gebruiken scoutinggebouw Wickiup
Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Vorsenpoel 77, realiseren dakopbouw

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Hoek Stationsstraat-Prins Bernhardstraat, rooien: 1 monumentale esdoorn uit trottoir

Verleende omgevingsvergunningen
Bosscheweg naast huisnummer 80, realiseren natuurlijke parkeerplaats
Brederodeweg 23, plaatsen verlichte naamvoering op gevel
Magdalena's Pad, rooien: 13 bomen, dempen greppel en aanleggen half verharde paden voor project Herinrichting boomgaard

Kennisgeving verzoek tot het stellen van maatwerkvoorschriften Milieubeheer
ODC, Molenwijkseweg 91, aanvraag lozen vethoudend afvalwater zonder slib-/                 vetafscheider
Toestemming maken tijdelijke uitweg
Vrilkhovenseweg 7, maken tijdelijke uitweg op deze locatie
Weigering maken uitweg
Europalaan 150, geen toerstemming maken uitweg op deze locatie

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Aanvulling week 13
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Hollands Diep 7, rooien: 2 eiken aan voorzijde weg bij Hollands Diep 7
Magdalena’s Pad rooien: 13 bomen, dempen greppel en aanleggen halfverharde paden voor project Herinrichting boomgaard
Verleende omgevingsvergunningen
Velder 18 legaliseren tijdelijke woonunit
Regelingen
Regeling tot 1e wijziging van het Mandaatbesluit algemeen bestuur MijnGemeenteDichtbij. Deze is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Boxtel.
Regeling tot 3e wijziging van het Ondermandaatbesluit algemeen bestuur MijnGemeenteDichtbij Deze is vastgesteld door het algemeen bestuur van MijnGemeenteDichtbij.

Foto: INbox

Boxtel schoon
Vorige week zaterdag, 25 maart, was ik één van de ongeveer vierhonderd(!) vrijwilligers die hun vrije tijd opofferden aan het opruimen van rommel die door 'God mag weten wie', te pas en te onpas, her en der, wordt weggesodemieterd. U leest het al: De frustratie druipt er nu al vanaf...

Dat klinkt of ik met enorme tegenzin en een rothumeur aan het opruimen ben gegaan. Dat is niet zo! Met een hesje aan en een prikker in de hand stond onze groep ruimers, met wie ik in een groot deel van de wijk Selissenwal ging schoonruimen, zaterdag om half tien al startklaar. En goed gehumeurd! Eerst een kop koffie en daarna verspreidden we ons door de wijk. Een gemêleerd gezelschap, waarvan de jongste acht was en de oudste tachtig.

Terwijl wij van alles in onze vuilniszakken propten, werden er op onze thuisbasis de nodige appelflappen afgeleverd. En tijdens het verorberen daarvan vertelden we elkaar wat we allemaal opgehaald hadden of waren tegengekomen. Vooral blikjes en lege zakjes van snoep of chips, maar ook lege flessen waar whisky of rum in had gezeten. Drinken is een, opruimen is twee.

Foto: INbox
Foto: INbox

Maar wat ons vooral verbaasde, waren de vele plastic zakjes met hondenpoep die in de struiken lagen. Wel de moeite doen om de hondenpoep op te rapen maar het dan vervolgens in de stuiken gooien. Als je de poep dan toch niet mee wilt nemen naar een prullenbak, dan hoef je ook niet hypocriet met zo’n plastic zakje rond te lopen.

Een tip waar je puin, stenen, hout en glas kunt dumpen? Vooral dichte struiken zijn een mooie plaats! Lekker frustrerend voor ons, want over vier weken gaan wij in Selissenwal weer met een aantal groepen op weg met prikkers en vuilniszakken en komen we weer met volle vuilniszakken terug.

Zaterdag maakten onze wethouder Herman van Wanrooij en zijn ambtenaar, die zich mag ontfermen over deze dag, Desiree Boots, gedeeltelijk een rondje langs de velden. Of zeg maar: de bermen, de sloten en de mensen die daar langs of zelfs ín bewogen teneinde ik weet niet wat en hoeveel troep te 'mogen' inzamelen. Wilt u het weten? Eén telefoontje met Desiree: driehonderd zakken afval! En met de selfie-sleutelhanger die we hadden gekregen, is het ons na enige moeite gelukt om met 'onze buit' (twintig vuilniszakken) en een deel van de opruimers dus een selfie te maken.

Wat dit met politiek te maken heeft? Alles! We willen een grondstoffenplan aannemen waarin staat dat we over dertien jaar maar vijf kilo restafval hebben per huishouden per jaar. Tussen al het opgehaalde blik, plastic, papier en glas zat maar weinig restafval. Dus gooien wij zaken weg, die de gemeente nota bene thuis komt ophalen!

Dus als 'God mag weten wie' deze zaken mee naar huis neemt en ze daar netjes sorteert, is het geen rommel of afval meer, maar grondstof. En gaan we ons doel halen en kunnen alle vrijwilligers dingen doen voor hun wijk, die zij leuker vinden en die er ook nog écht toe doen!

Fractie INbox,
Marria van den Hoven
Jan de Koning


Foto: PVDA

Lach en traan
Op de donderdagmorgen na de verkiezingen zijn we samen koffie gaan drinken om bij te komen van de voorafgaande dag. Bij de landelijke verkiezingen viel de PvdA in Boxtel terug van 24,3 procent in 2012 naar 5 procent. Een dramatische uitslag, in overeenstemming met het landelijke beeld. GroenLinks daarentegen steeg van 2,1 procent in 2012 naar 8,5 procent van de Boxtelse kiezers. Kortom, een traan en een lach tegelijk in onze gezamenlijke fractie PvdA/GroenLinks. Of de kiezers van de PvdA naar GroenLinks zijn gegaan? Landelijk gezien zijn 6,5 kamerzetels van de PvdA overgegaan naar GroenLinks, dat betekent dat we complementair zijn aan elkaar, en dat geeft hoop voor de toekomst. We dronken koffie om ‘de wonden te verzorgen’. PvdA en GroenLinks vormen sinds 1996 een gezamenlijke fractie. In de loop van de jaren hebben we telkens meegelift op de landelijke trends. Soms was de PvdA groter en nu is dat GroenLinks. Onze keuze om gezamenlijk linkse progressieve politiek in Boxtel te bedrijven blijft temidden van deze schommelingen rustig overeind, en is verankerd in een reeds langjarig huwelijk.

Fietsboxen op station
Een aangename verrassing: sinds kort zijn er 16 OV-fietsboxen geplaatst op het station aan het begin van de zuidelijke vrije stalling. Dat is een belangrijke verbetering. Immers, de bewaakte stalling is op werkdagen beperkt open en in de weekenden helemaal niet. Dat was ons een doorn in het oog. Gelukkig heeft de provincie zich sterk gemaakt voor plaatsing van OV-fietsen op stations, en in dat spoor heeft Boxtel nu ook de vruchten kunnen plukken, mede dankzij wethouder Herman van Wanrooij, de Fietsersbond en een brandbrief van de PvdA/GroenLinks-fractie. Wij maken ons al jarenlang sterk voor versterking van het fietsverkeer, en hebben hiermee opnieuw een stap kunnen zetten. De reiziger is ermee gediend. Mensen die onze groene omgeving willen verkennen kunnen er mooi gebruik van maken. Oertijdmuseum de Groene Poort vindt het fijn dat bezoekers in het weekend nu makkelijk per trein en OV-fiets hun museum kunnen aandoen, en binnenkort de dino-route per fiets kunnen afleggen.

Foto: PVDA/GL

Duurzaamheidsnota
Een belangrijk moment is volgende week 11 april: dan leggen we de laatste hand aan de nieuwe duurzaamheidsnota, een fundament voor het beleid in de komende jaren. Naast raadsleden is ieder van harte welkom een bijdrage te leveren, zodat binnenkort de definitieve versie vorm krijgt, en deze vervolgens ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd. Dinsdag 11 april om 19.30 uur.

Anja van den Einden
Nico Bulter


Uitbreiding Pilot ZorgSamenBuurt Oost

Boxtel - De pilot van ZorgSamenBuurt Oost die de werkgroep van Stichting Ouderen in Regie Boxtel in de Componistenbuurt Oost heeft lopen wordt uitgebreid. Vanaf oktober 2016 is ZorgSamenBuurt Oost actief met het in contact brengen van senioren die diensten vragen en aanbieden. Een telefoonteam van zeven vrijwilligers heeft om tourbeurt een week lang de ZorgSamenBuurt telefoon om vragen te beantwoorden en mensen met elkaar in contact te brengen.

De werkgroep heeft intussen de ervaring dat het voor senioren gemakkelijker is diensten aan te bieden dan diensten te vragen. Opvallend is dat er gemiddeld meer alleenstaanden een beroep doen op ondersteuning en hulp. Daarom wil de werkgroep alle 326 alleenstaanden in Boxtel Oost die 65 jaar en ouder zijn gaan benaderen deel te nemen aan ZorgSamenBuurt Oost. Deze bewoners worden door de leden van de werkgroep persoonlijk aan huis bezocht, waarbij wordt uitgelegd wat ZorgSamenBuurt inhoudt en op welke wijze men daarvan gebruik kan gaan maken. Het burgerinitiatief gaat uit van wederkerigheid wat inhoudt dat men niet alleen hulp vraagt maar ook zelf iets aanbiedt. Bij elkaar op de koffie gaan en met elkaar een wandelingetje maken of samen naar een eetpunt gaan zijn praktische mogelijkheden die eenvoudig in praktijk te brengen zijn. Intussen heeft de werkgroep contacten met de senioren van Hoogheem die mogelijk ook aan willen sluiten bij dit initiatief.
Bel voor informatie naar 06-30223424.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
07-04 Kalksheuvel
08-04 Munsel + deel Centrum – Breukelen
08-04 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
12-04 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

13 / 20

Foto: Brigitte Steer

Boxtel ontmoet Boxtel op Sint Maarten!
Een mooie titel voor deze column. Wie ontmoet wie, hoor ik iedereen denken. En toch is het niet zo moeilijk als je ons op Facebook volgt en de columns leest. Zoals jullie weten lagen we op Sint Maarten met drie Boxtelse boten: SY Isabella, SY Spirit of BlackLock en SY Blue Spirit, heel bijzonder en erg gezellig. Helaas vertrok SY Isabella al snel en konden we ze niet overhalen langer te blijven. Ondertussen trokken we gezellig op met Henk en Michelle van SY Spirit of BlackLock. Herinneringen werden opgehaald, er ligt toch een gemeenschappelijke basis in Boxtel van bekenden. Zo ontstond het idee om samen deze column te schrijven.

Omdat SY Blue Spirit met haar bemanning al bij iedereen bekend is, stelt Michelle de crew van SY Spirit of BlackLock voor:
'De bemanning bestaat uit Michelle en Henk Vervoorn. Volgens ons blog zijn we nog steeds 45 en 52, maar na bijna een jaar varen dus beide inmiddels een jaartje ouder. Wij zeilen al zo'n 15 jaar en liepen al jaren met het plan ooit een rondje Atlantic te varen. In 2015 begon dit plan definitieve vormen aan te nemen en na bijna een jaar van voorbereiding zijn wij op 2 mei 2016 vertrokken. Al met al zou dat zo'n anderhalf jaar duren. Helaas varen wij nu in mei via de Azoren terug naar Nederland, omdat we daar nog te veel verplichtingen hebben en Henk graag weer wat om handen wil hebben. Maar hoe zit dat met de bemanning van SY Blue Spirit, geen behoefte om terug naar Nederland te gaan?'

Brigit: 'Nee, die behoefte heb ik nog niet! Ik heb regelmatig contact met familie, vrienden en kennissen via sociale media. Heimwee heb ik ook niet gehad, mijn nieuwe leven speelt zich af hier op en rond de boot. Maar mocht de behoefte er zijn, dan vliegt René of ik naar Nederland. Natuurlijk mis ik wel dingen uit Nederland: de Bosschebollen, die frikandel speciaal en de prachtige bossen bloemen! Maar we maken onderweg zoveel moois mee en ontmoeten zoveel leuke, nieuwe mensen, dat dat zeker compenseert.
Wat vind jij het meest bijzondere wat jullie hebben gedaan?'

Michelle: 'Die vraag had ik verwacht, maar ik vind het antwoord heel lastig. We hebben zoveel mooie en bijzondere plekken gezien die zo verschillend zijn, dat het moeilijk is om één ding te benoemen. Suriname vonden wij heel indrukwekkend, maar eigenlijk zijn alle mensen die wij onderweg hebben ontmoet met hun uiteenlopende verhalen het meest bijzonder. Veel missen we niet uit Nederland, hoewel jouw frikandel speciaal mij als muziek in de oren klinkt. Maar natuurlijk zijn er ook dingen die wij iets minder leuk vinden, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen. Dat is soms een dagtaak en dan ook nog lopend sjouwen met loodzware rugzakken. Dan mis ik het gemak van even in de auto springen wel.
Zijn er dingen die jullie tegenstaan?'

Brigitte: 'Zeker weten, het boodschappenverhaal herken ik ook, maar ach, we hebben de tijd, dan plan je er een dagje voor in! Verder word je heel creatief met voorraad die je nog wel hebt, dat vind ik ook wel weer een uitdaging. Heel moeilijk vind ik steeds het afscheid nemen van alle leuke, lieve mensen die we ontmoeten. Het gaat steeds beter maar...
Ik ben heel benieuwd hoe jullie in Nederland gaan aarden, al een idee?'

Michelle: 'Nee absoluut geen idee. We zullen wel zien en laten het over ons heen komen. We zullen in ieder geval genoeg onderhoud aan het huis en de boot hebben en gelukkig komen we in de zomer thuis zodat we niet meteen onze winterjassen van zolder hoeven te halen. Maar voorlopig blijven we nog zeker wel een maand op en rond Sint Maarten en wachten we tot de winden in de juiste richting beginnen te draaien voor onze atlantische oversteek terug naar Europa waar we eerst nog de Azoren gaan ontdekken voordat we definitief naar Nederland terugvaren. We hebben dus tijd genoeg om ons goed voor te bereiden.
Wat is jullie vervolgplan als we afscheid van elkaar nemen en we elk onze weg vervolgen?'

Brigitte: 'Wij zakken half april rustig af naar het zuiden, genieten van de mooie eilanden die we al hebben gezien. Nu hebben we meer rust, dus we zullen zeker andere dingen (her)ontdekken, daar heb ik heel veel zin in. Dan verblijven we het orkaanseizoen weer op Curaçao, hopelijk nu zonder orkaandreiging! Vanaf november vertrekken we richting Colombia, San Blas eilanden en dan door het Panamakanaal. Dat is de droom van René, met eigen zeilboot door het Panamakanaal, de Pacific op. Ik verheug me dan in het bijzonder op het ontdekken van de idyllische eilanden daar, Marquises, Bora Bora, Moorea, Fiji! Voor mij met mijn reisbrancheverleden een droom die uitkomt, afvinken van mijn bucketlist!
Is er nog iets dat jij in deze column wilt vermelden nu je de kans hebt?'

Michelle: 'Dat Panamakanaal lijkt ons ook een geweldige uitdaging, dus je weet maar nooit hoe onze toekomst er uit gaat zien. We hebben een prachtige reis gehad tot nu toe en ontzettend genoten, maar kijken er ook naar uit iedereen thuis weer te zien! Dat klinkt veelbelovend, zeg nooit, nooit!'

Toch blijft het heel bijzonder, uit het Brabantse dorp Boxtel, zonder eigen haven, zoveel zeilschepen onderweg over de wereldzeeën! Het is zo leuk dat we elkaar ontmoet hebben, maar ieder gaat zijn eigen weg op zijn eigen tempo. Wie weet komen we elkaar weer tegen, 'It's a small world'!
Wij wensen iedereen in Boxtel alvast fijne paasdagen en een gezellige Koningsdag. Begin mei is er weer een nieuwe column, blijf ons in de tussentijd volgen via Facebook: SY Blue Spirit op reis en SY Spirit of BlackLock via www.vervoorn.nl.

Lieve groetjes,
SY BlueSpirit
René & Brigit

SY Spirit of BlackLock
Henk & Michelle

Foto: Brigitte Steer
Foto: Brigitte Steer
Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer

Expeditie JRL 2.0

De groep leerlingen die op 15 april naar de Boliviaanse stad Cochabamba vertrekt, voor het raam met daarop de naamgever van de expeditie. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Over tien dagen, op 15 april, gaat voor het tweede jaar op rij Expeditie Jacob Roelands van start. In de voetsporen van gelijknamige domineeszoon en priester reizen die dag twaalf leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum naar Zuid-Amerika om daar de lokale bevolking te helpen.

Anders dan de naamgever van de school gaan de twaalf leerlingen, begeleid door twee docenten naar Bolivia en niet Brazilië. Wel in overeenstemming met de expeditie van 17e-eeuwse priester is het feit dat de leerlingen naar de andere kant van de wereld reizen om de lokale bevolking te helpen met de ruim 10.000 euro die de school inzamelde met de kerstactie.

Docenten Guido van der Klauw en Debbie Verschuren vergezellen de groep leerlingen tijdens hun expeditie naar de Boliviaanse stad. Van der Klauw gaat dit jaar voor de tweede keer mee, voor Verschuren is het de eerste keer. Laatstgenoemde is docente Global Learning, een vak waarbij maatschappelijke thema's aan bod komen. Op het moment volgen zo'n 550 eerste- en tweedeklassers het vak. Global Learning groeit zo met de leerlingen mee, totdat straks alle jaargangen het vak volgen.

Verschuren legt uit dat Global Learning bij uitstek geschikt is om aandacht te besteden aan het ontwikkelingshulpproject van het Jacob-Roelandslyceum. Zo worden de acht leerlingen die vorig jaar naar Bolivia reisden ingezet als 'ervaringsdeskundigen'. Zij vertellen bij Global Learning over hun expeditie vorig jaar.

Van der Klauw legt uit dat met name de buitenwijken van Cochabamba erg arm zijn. "Cochabamba is heel groot, maar niet heel werelds", concludeert Van der Klauw. De stad ligt op grote hoogte en is van buitenaf lastig bereikbaar. De stad heeft geen groot, intercontinentaal vliegveld, terwijl er toch zo'n 800.000 mensen in de agglomeratie wonen. De eerstvolgende grote stad ligt op uren rijden van Cochabamba, dat zelf omringd wordt door bergen. "Veel landbouw wordt om die reden bedreven met een os, omdat de paden te steil zijn voor een tractor." Daardoor vormt de Boliviaanse stad een beetje een wereld op zich. Ook heeft

De sollicitatieprocedure voor de Boliviareis startte al aan het eind van vorig schooljaar. De twaalf leerlingen zijn in september begonnen met de eerste voorbereidingen. Het project wordt dit jaar breder opgepakt dan in het vorige schooljaar. Om de leerlingen die niet naar Bolivia reizen bij het project te betrekken moesten ook zij voor het vak Global Learning plannen maken en voor de besteding van het geld dat de school bij elkaar spaarde. Volgens Van der Klauw hadden die presentaties nog een bijkomend voordeel: de leerlingen die wél naar Cochabamba reizen konden er inspiratie uit putten.

En niet alleen bij het vak Global Learning was aandacht voor het hulpproject: ook bij het vak aardrijkskunde, tijdens het zogenaamde landenproject, kwam de reis aan bod. "Eigenlijk was het inzamelen van geld daardoor niet eens het doel op zich", vindt Van der Klauw. "Veel leerlingen zetten zich echt in voor de actie en we hebben bijvoorbeeld ook spullen gekregen vanuit goede doelen."

De naam 'Expeditie Jacob Roelands' doet volgens de docenten eer aan de reis. "Hoewel we niet op plekken komen waar nooit mensen zijn geweest, komen we wel op plaatsen waar Nederlandse tieners anders nooit komen", vertelt Guido. "Daarmee is het bijna een ontdekkingsreis." Een van de ontdekkingen vorig jaar, ook voor Van der Klauw zelf, was het feit dat veel lokale schoolkinderen op school geen toilet hadden, maar als eerste wens aangaven toch een laptop te willen. "Dat komt", legt Guido uit, "omdat ze met een toilet de armoede niet kunnen ontvluchten, maar met een laptop wel. Bovendien: een toilet hebben ze thuis ook niet."

In Cochabamba bezoeken de JRL-leerlingen verschillende plekken in en om de stad om het land en de mensen te leren kennen. Ook zullen de leerlingen lessen en workshops geven op een met Nederlands geld gebouwde school in Cochabamba. Onder meer het JRL sponsorde vorig jaar de bouw daarvan. Maar er worden ook adressen bezocht waar (ontwikkelings)hulp geboden wordt aan de armste inwoners in de stad. Op de weblog (expeditie.jrl.nl) die de leerlingen vorig jaar bijhielden tijdens hun bezoek aan Bolivia zijn de soms schrijnende verhalen te lezen die de leerlingen te horen kregen. Bijvoorbeeld van de Nederlandse pater Theo Raaijmakers, die hen in contact bracht met leeftijdsgenoten die rondzwerven door de straten van Cochabamba.

Aan het einde van de reis houden de leerlingen, net als vorig jaar, een korte 'pitch', waarin ze de keuze voor het door hen gekozen goede doel motiveren. Guido: "We zien wel 50 behoeftes, dus er zullen keuzes gemaakt moeten worden." Daar kan Marleen Peeters, die vorig jaar naar Bolivia reisde, over meepraten. Zij schreef in haar blog over de dilemma's die de besteding van het geld opleverde.

De reis naar Cochabamba kost zo'n 1.500 euro en wordt door de leerlingen uit eigen zak betaald. Om voldoende geld bij elkaar te krijgen om de reis te betalen moesten zij een goed doordacht financieel plan kunnen overhandigen. Sommigen, zoals Guusje Bosma of Fenne Steegs, organiseerden zelfs sportieve evenementen om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Anderen hebben ervoor gekozen om extra te werken. Van der Klauw ziet wat dat betreft ook al meer inspiratie dan vorig jaar, toen leerlingen nog wat voorzichtiger waren met hun ideeën.

Volgens Van der Klauw heeft niet alleen de lokale bevolking wat aan een bezoekje van de 'helpers uit Nederland'. De leerlingen die in Cochabamba zijn geweest hebben zich volgens de docent ontpopt als meer kritische burgers. Daarnaast gingen de studieresultaten van een aantal leerlingen merkbaar omhoog nadat zij terugkwamen van de reis. De leerlingen die vorig jaar naar Bolivia reisden zijn dit jaar nog steeds erg betrokken. "Izy Dekker bijvoorbeeld, zit in de jeugdraad van Unicef en Nienke Bosma was ook dit jaar druk in de weer bij de kerstactie", aldus Van der Klauw.

Op de vraag of de ontdekkingsreis een vervolg krijgt antwoordt Guido resoluut: "De contacten met Bolivia verlopen erg soepel en prettig. Wij zijn de komende jaren nog niet klaar in dat land."

Vanaf 15 april is de groep te volgen op expeditie.jrl.nl. Je kunt nu al in de agenda zien waar de groep zich allemaal zal begeven.


April: Maand van het Konijn bij Dierenartsenpraktijk Schijndel, Sint-Oedenrode en Boxtel

De maand april staat dit jaar weer in het teken van het konijn. In het voorjaar gaan veel konijntjes de tuin in en worden er nieuwe konijnen geboren en aangeschaft. De buitentemperatuur loopt langzaam op en daarmee ook het risico op konijnenziektes. Alle konijnen, ook degene die alleen in huis worden gehouden, zijn bevattelijk voor twee besmettelijke konijnenziektes, namelijk Myxomatose en Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD).

Myxomatose en RHD zijn twee ernstige, maar te voorkomen, besmettelijke virusziektes bij konijnen. De ziektes kunnen worden overgedragen door contact met (wilde) konijnen, het voeren van besmet gras, door insecten zoals muggen en vlooien en zelfs via schoenzolen. Zowel binnen- als buitenkonijnen lopen risico op besmetting. De kans dat een konijn Myxomatose of RHD overleeft is erg klein, vandaar dat vaccinatie zo belangrijk is!

Gedurende de hele maand april kunt u op afspraak uw konijn met korting laten enten. De kosten voor de enting zijn € 31,50 (dit is inclusief 15% korting). Uw konijn is dan het hele jaar weer beschermd tegen Myxomatose en RHD1. Vaccinatie tegen de variant RHD2 is ook mogelijk. De kosten hiervan bedragen € 21,20. Bij uw bezoek ontvangt u een leuk en informatief pakketje. Tevens geniet u in de maand april 15% korting op konijnen- en knaagdierenvoer en 15% korting op de castratie of sterilisatie van uw konijn of knaagdier (Deze korting is niet geldig in combinatie met andere acties). Ook voor nagels knippen, voedingsadvies en andere vragen bent u van harte welkom! Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie belt u in Schijndel 073-5493566, in Sint-Oedenrode 0413-472650 en in Boxtel 0411-674144.


Eerste ronde bekertoernooi in BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) is maandag de eerste ronde van het bekertoernooi gespeeld. Er wordt gespeeld met teams van twee spelers die in twee enkelspelen en een dubbelspel een wedstrijd afwerken.

In de wedstrijd tussen het op de tweede plaats in de competitie geëindigde Taverbo/Sabo 1 en De Horntreffers die teleurstellende vijfde werden, namen De Horntreffers duidelijk revanche door geen enkel punt aan hun tegenstander te laten. Ad van Weert en Wim van Aarle van De Horntreffers gunden Hans van Haaren en Cees Hems slechts drie games en plaatsten zich met een 5-0 zege voor de winnaarsronde. Taverbo/Sabo 1 gaat verder in de verliezersronde.

In de laatste wedstrijd van de competitie won team De Dommel nog met 6-4 van De Firma Fotografie maar kon daarmee niet voorkomen dat het op de laatste plaats eindigde. In de wedstrijd om het bekertoernooi namen Stef Schellekens en Jordy van de Laak maandag wraak voor deze nederlaag, ze stonden alleen aan Ad van Lier een punt af. Stef Schellekens verloor in drie games waarbij het verschil telkens slechts twee punten in het voordeel voor Ad van Lier was. Jordy won zijn twee enkelspelen en was samen met Stef ook in het dubbelspel te sterk voor Ad van Lier en Ad de Man. Uitslag 4-1 in het voordeel van De Firma Fotografie.

De wedstrijden van kampioen Taverbo/Sabo 3 tegen Taverbo/Sabo 5, van Taverbo/Sabo 4 tegen Rotsvast 1 en van Grand Café Rembrandt tegen De Dommel 2 eindigden zoals verwacht in winst voor kampioen Taverbo/Sabo 3, het op de derde plaats in de competitie geëindigde Rotsvast en voor team Grand Café Rembrandt.

Kampioen van de afgelopen competitie Taverbo/Sabo 3 liet ook deze keer weer zien wie in het bijna aflopende seizoen het sterkst was. Daan de Koning en Uschi Meeuwis wonnen beiden hun enkelspelen van Lothar Groth en Joop van Eijk. Alleen het dubbelspel was voor het duo van Taverbo/Sabo 5. Lothar had de pech dat hij zich pas in de vijfde beslissende game tegen Uschi Meeuwis gewonnen moest geven, terwijl Joop slechts één game op zijn naam kon laten bijschrijven. Uitslag 4-1 in het voordeel van Taverbo/Sabo 3.

In de wedstrijd tussen Rotsvast 1 en Taverbo/Sabo 4 won Erik van der Schoot zijn twee enkelspelen, pas na twee keer een 2-0 achterstand, in de vijfde beslissende game. Zijn teamgenote Geerta Pluut had vier games nodig voor het punt tegen Toon van Geel en moest de winst aan Peter de Rooij van Taverbo/Sabo 4 laten. Het dubbelspel was in drie games voor Erik en Geerta door winst op Toon en Peter. Uitslag 4-1 in het voordeel van Rotsvast 1.

Grand Café Rembrandt speelde tegen het tweede team van De Dommel een goede wedstrijd waarin alleen Arnold van der Heijde van Grand Café Rembrandt de winst aan Wim Jansen van De Dommel 2 moest laten. Piet Wouters van De Dommel verloor in vier games van Arnold maar was in de partij tegen Ad Brekelmans dicht bij de winst. In de beslissende vijfde game schakelde Ad echter na een 8-2 achterstand een tandje bij en trok met 11-9 toch nog de winst naar zich toe. Ook het dubbelspel ging naar het duo van Rembrandt waarmee ook in deze wedstrijd een 4-1 uitslag in het voordeel van Grand Café Rembrandt op het wedstrijdformulier kwam.

In de wedstrijd van Taverbo/Sabo 2 tegen Rotsvast 2 was de spanning het grootst. Pas na een 2-2 tussenstand door winst van Jan Don en Bart Theeuwes van Rotsvast op Hans Fonken en twee zeges van Mari van Dijk van Taverbo/Sabo 2 op Bart en Jan, moest het dubbelspel de beslissing brengen. De winst was hierin voor het team dat in de competitie ook de meeste dubbelspelen had gewonnen. Taverbo/Sabo 2 bleef hierin in de eerste twaalf wedstrijden ongeslagen en ook deze keer trokken Mari van Dijk en Hans Fonken zeer gedecideerd in drie games de winst naar zich toe. Uitslag 3-2 in het voordeel van Taverbo Sabo 2.

HCB'92 D1 komt te kort in Bergeijk

Bergeijk - Afgelopen zondag reisde het eerste damesteam van HCB'92 af naar Bergeijk om hun laatste wedstrijd van de zaalcompetitie te spelen. Bij de eerste ontmoeting eerder dit seizoen hadden de Boxtelse dames nipt verloren. Het beloofde ook nu weer een spannende partij te worden.

De dames van HCB begonnen voortvarend aan de wedstrijd en kwamen al snel op een 3-0 voorsprong door de afronding van twee ingestudeerde vrije worpen door Annemarie Sens en een afstandsschot van Mandy van Abeelen. Aan beide kanten werd er stevig aangepakt in de verdediging waardoor de scheidsrechter diverse penalty's toewees. HCB miste de scherpte in de afronding ervan, maar Bergeijk kon deze wel verzilveren. De thuisploeg haalde hiermee de nul van het scorebord en kwam in de wedstrijd. Door snel spel wisten zij enkele malen hun opbouwers vrij te spelen en de kansen te benutten. Inge van Drunen wist voor HCB in de eerste helft nog driemaal het doel te vinden met een goede schijnbeweging en twee afstandsschoten. Ook Nonja van de Langenberg scoorde vanuit de rechterhoek waar ze door gastspeelster Manon Foolen met een contrabal prima werd aangespeeld. De ruststand werd hiermee bepaald op 7-7.

Na enkele tips van coaches Martin van Nunen en Mirjam van Weert begon HCB aan de tweede helft. Bergeijk zette een 5-1 verdediging neer waardoor de vaart uit het spel van de Boxtelse dames werd gehaald. Mandy wist een gaatje te vinden in de verdediging en scoorde met haar onderhandse afstandsschot. In de verdediging moest HCB enkele keren aan de noodrem trekken waardoor er tijdstraffen werden uitgedeeld en aan Bergeijk diverse penalty's werden toegekend. Keepster Ankie Welvaarts zat er meerdere malen dichtbij en wist er ook een te stoppen. De Boxtelse verdediging stond goed, ondanks dat ze met een persoon minder waren door de tijdstraffen. Bergeijk wist hun hoekspeelsters goed vrij te spelen en kon hieruit nog scoren. HCB kon in de tweede helft nog enkele malen het doel vinden via schoten van Nonja en Annemarie. Met een eindstand van 14-12 bleven de laatste punten van de zaalcompetitie in Bergeijk.

Seizoensopening JRC Ducks

Boxtel - Honk- en softbalvereniging JRC Ducks houdt aanstaande zaterdag een spectaculaire seizoensopening op sportpark Den Wielakker aan de Voetboog 20. Voorafgaand aan de hoofdwedstrijd van de Ducks tegen Stags om 15.00 uur wordt de First Pitch geworpen door een geheime gast. Ook is er een mini-clinic gooien, vangen en slaan te volgen.

Om 11.00 uur begint de wedstrijddag met het damesteam dat uitkomt tegen de Alphians en de Heren 2 die tegen Nuenen spelen. Vanaf 12.00 uur kunnen kinderen zich laten schminken en springen op een springkussen.

Toegang tot het sportpark is gratis. Vanwege het beperkte aantal parkeerplaatsen wordt bezoekers aangeraden met de fiets te komen.

Nieuw artikel

Zoals vorig jaar willen wij alle liempdenaren vanaf 18 jaar die interessen hebben in jeu de boulen weer uitnodigen op dinsdagavond vanaf 19 uur op ons gilden terrein er zijn geen kosten aan verbonden, behalve de consumptie die U nuttigt.
Er zijn voldoende ballen .
We starten op 4april t/m eind sept.

Afz Gilde Sint Antonius Abt

Sportief weekend voor jeugd RC Ducks

Boxtel - Honderd turven (rugbyers van 6-7 jaar) uit Zuid-Nederland streden zaterdag fel om de winst tijdens het ZeeBraLim-toernooi bij Rugby Club Ducks. De jongste spelers lieten zien dat ze aardig met de ovale bal kunnen omgaan. Het officieuze kampioenschap van Zuid-Nederland verliep soepel en de spelers beleefden veel plezier aan het rugbyspel.

Het cluster Eindhoven/Ducks had veel gescoord, maar net niet genoeg om in de prijzen te vallen. De finale ging tussen The Dukes (Den Bosch) en RCC Roosendaal. De laatste ploeg werd de winnaar door met 6-5 te winnen.
Hierna volgde de wedstrijd van de Cubs tegen SBN (Bemmel/Nieuwegein). Daar hadden ze vorige week van verloren en dat zou rechtgezet worden. Ondanks een verbeten strijd met veel inzet lukte dit net niet. Ducks/Dukes liep telkens net achter de feiten aan. Het Boxtelse team scoorde wel 33 punten, echter SBN 10 meer. De tries werden gemaakt door Thijs Schilder (drie keer), Matz Kemna en Chris Verhagen. David Iwuchukwu scoorde vier conversies, waarvan de meeste uit een moeilijke hoek. Aanstaande zondag wacht een nieuwe uitdaging, dan komt er een Engels team op bezoek.

Spannend einde kadercompetitie

Liempde - De laatste wedstrijd van het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank is beslissend voor de vraag wie de kampioensvlag mag hijsen. De Liempdse biljarters wonnen weliswaar met 6-2 van Moira Lith, maar de naaste concurrent BBG uit Haarsteeg deed het nog beter en won met 8-0 van de Hazelaar 1, zodat van de aanvankelijke voorsprong nog slechts één puntje overblijft. Dus het wordt óf kampioen worden óf play-offs spelen om alsnog een plaats in de halve finales te bereiken.

De wedstrijd tegen Moira was een zeer zware. Bij alle drie gewonnen partijen moest het onderste uit de kan gehaald worden om de winst veilig te stellen. Zowel Ton Rovers, Cees van Eindhoven als Harm van de Laar werd door de tegenstander op de hielen gezeten. Ze kwamen zelfs in alle drie de partijen minder dan 20 caramboles tekort.

Jeu de boules Liempde van start

Liempde - Deze week is het Gilde Sint Antonius Abt weer van start gegaan met de jeu de boulescompetitie. Liempdenaren vanaf 18 jaar die interesse hebben in deze sport zijn van harte welkom op de dinsdagavond vanaf 19.00 uur op het gildeterrein aan de Oude Dijk 121 in Liempde.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden, behalve natuurlijk de genuttigde consumpties. Er zijn voldoende ballen. De competitie loopt tot eind september.

Nieuw artikel

Vandaag maandag 3 april 2017 is het gebruikelijke wekelijkse open Mix-toernooi weer gespeeld bij JBV "de Walnoot". Vanaf 1 april a.s. het buiten-seizoen begonnen en het weer was fantastisch zonnig en er kon dus uitstekend buiten op de 13 prachtig gelegen buitenbalen van JBV "de Walnoot" aan de Selissenwal 25, 5282 SJ Boxtel worden gespeeld.

De vrijwilligers verzorgden weer goed voor de inwendige mens met naast een drankje een stukje kaas, worst en groente.

De uitslagen waren:1ste plaats Ben van Kasteren 3/26 punten, 2e plaats Adrie Voets 3/19 punten, 3e plaats Leo Bekers 3/18 punten, gedeelde 4e plaats Kees Doevendans en Cor Mulder (Den Bosch) 3/17punten, 6e plaats JJo van der Heijden (Boskant) 3/16 punten.

Op elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV "de Walnoot" aan de Selissenwal 25, 5282 SJ Boxtel om mee te doen een dit wekelijkse toernooi waar elke, aangemelde deelnemer, kan deelnemen aan deze gezellige regiomix.

Voor informatie kijk ook op de site www.jbvdewalnoot.nl.

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 29 maart
A-Lijn: 1. H. van Esch & P. vd Ven 61,25% 2. A. vd Langenberg & M. Legius 58,17% 3. R. van Weert & F. Sedee 57,92% B-Lijn: 1. H. Kalverboer & G. van Rooij 58,43% 2. P. & R. van der Pasch 56,50% 3. A.& Cees van der Velden 55,67%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 30 maart
A-Lijn: 1.M. Klaassen & A. van der Sangen 60,00% 2. T. Walbeek & R. van Wersch 56,25% 3. A. Bosveld & M. Soederhuizen 52,92% B-Lijn: 1. P. & L. Springer 57,92% 2. C. & B. Nienhuis 57,50% 3. M. Sulders & MJ. Theloesen 55,42% C-Lijn: 1. G-J. Wolters & H. van Kronenburg 64,58% 2. W. & J. van Dijk 56,67% 3. H. & J.van Uitert 55,56%

Bridgeclub De Rots,uitslagen 29 maart
A-Lijn: 1. M. Appeldoorn & C. Brekelmans 64.16% 2/3 M. Jussen & MJ. Ronde 59.16% 2/3 M. van Elk & G. Voltmann 59.16% 4 R. Daverveld & R. Steenakkers 55.83% 5 K. Betten & R. Koelink 52.50%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 28 maart
A-Lijn: 1 J. Koppen & N. Maas 61,11% 2. G. Bogaerts & A. van Diesen 59,38% 3. J. Clercx & H. Peerlings 58,68 % B-Lijn: 1. J. van de Borne & E. Jansen 65,42% 2. G. Stolk & K. de Waal 61,67% 3. J. Hamels & M. Hamels 60,83%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 30 Maart
A-Lijn: 1 Dames van Aarle-vd Heuvel 58,39% 2. Dames Prinsen-vd Westelaken 57,92% 3. Dames Smits-de Jong 57,86% B-Lijn: 1. Dames Evers-Teurlings 57,88% 2. Mevr. van Overbeek-Heer van Heeswijk 56,21% 3. Echtpaar Damen 55,03 C-Lijn: 1. Heren van Asseldonk-Legius 67,40% 2. Echtpaar van Schaijk 54,79% 2. Dames van Erp-vd Heijden 54,79

Bridgeclub Revanche, uitslagen 28 maart
A-Lijn: 1. L. den Dekker & H. vd Wetering 58,96% 2. G. van Lier & A. van Lier 57,95% 2.T. van Roosmalen & S. van der Zandt 57,85%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 30 maart
A-Lijn: 1. B.Hermkens & H. Schalkwijk 65,28% 2. M.van Kampen & S. van Thiel 61,81% 3. F. van Roij & P. vd Ven 53,47%

Biljart

Wapen van Liempde kader-Moira Lith 6-2
Hazelaar 2-Wapen van Liempde 1         30-16
Wapen van Liempde 2-Krijt op Tijd 2 29-22

Uitslagen Geboliesch
Kloosterboys-De Prutsers 34-36
De Stapelaars-Unie Boys 34-32
De Fetsers-De Eenheid 36-35
Le Carambole-De poedelaars 34-36
Ons Vertier-Ons genoegen 26-40
Dé Zie’k Wel Zitte-’t Krijtje 33-32
De Treffers-’t Pommeransje 35-32

Uitslagen 't Ivoor
Libre:
28-03 BV De Hazelaar 3-`t Ivoor 1                         28-20
29-03 BV De Hazelaar 4-`t Ivoor 1                         25-25
28-03 `t Ivoor 2-BV De Hazelaar 1                         24-19
29-03 Krijt Op Tijd 3-`t Ivoor 3                                26-26
28-03 `t Ivoor 4 – Royal 3                                         30-24
Recreanten libre:        
27-03 BV De Hazelaar 2-`t Ivoor 1                         38-35                                
27-03 `t Ivoor 2-De Haarstek 3                                 40-32                        
27-03 `t Ivoor 3-`t Veerhuis 1                                 38-37                        
Recreanten 3-Banden Klein:
29-03 `t Ivoor 5-De Luchtschippers 1                         18-30
28-03 NAL 6-`t Ivoor 6                                         23-29
30-03`t Ivoor 7-D`n Brouwer 4                                 25-26
3/Banden-Groot:
27-03 `t Ivoor 1-BV De Hazelaar 2                         24-29                        

Tafeltennis

Uitslagen Taverbo/Sabo
Alle jeugduitslagen
Taverbo/Sabo 1-Stiphout 3         5-5
Taverbo/Sabo 2-Never Despair 2         7-3
Taverbo/Sabo 3-Die Meede 1         2-8
Taverbo/Sabo 4-Unicum 2         6-4
Senioren NTTB
Avanti 2-Taverbo/Sabo 1        7-3
TIOS '51 1-Taverbo/Sabo 2        7-3
TTVE 1-Taverbo/Sabo 3        0-10
Taveres 1-Taverbo/Sabo 4        8-2
Irene 4-Taverbo/Sabo 5        5-5
TTCV Van Herwaarden 9-Taverbo/Sabo 6        2-8
Irene 7-Taverbo/Sabo 7        10-0
Never Despair 10-Taverbo/Sabo 8        2-8
JCV 9-Taverbo/Sabo 9        7-3
Jeugd NTTB
Taverbo/Sabo 1-Stiphout 3        5-5
Taverbo/Sabo 2-Never Despair 2        7-3
Taverbo/Sabo 3-Die Meede 1        2-8
Taverbo/Sabo 4-Unicum 2        6-4

BRTC, uitslagen
De Dommel 1-De Firma Fotografie 1-4
Taverbo Sabo 4-Rotsvast 1        1-4
Taverbo Sabo 2-Rotsvast 2        3-2
Taverbo Sabo 5-Taverbo Sabo 3 1-4
De Horntreffers-Taverbo Sabo 1 5-0
Grand Café Rembrandt-De Dommel 2        4-1

BRTC, programma 10 april
Winnaarsronde Bekertoernooi
De Firma Fotografie-Grand Café Rembrandt
Rotsvast 1-De Horntreffers
Taverbo Sabo 2-Taverbo Sabo 3

Verliezersronde Bekertoernooi
De Dommel 1-De Dommel 2
Taverbo Saabo 4-Taverbo Sabo 1
Rotsvast 2-Taverbo Sabo 5

Duivensport

Uitslagen wedstrijdvlucht, De Luchtpost
V13 Isnes 01-04-2017 Los:13.15 Deelnemers:18 Duiven:405
PLC Naam                 Afstand AD/AP Get Ring Tijd Snelheid Punten
1 Comb. V Rooij-Platen 129.973;43/22;23 6-1657152V; 14.49.59; 1368.372; 1000.0
2 Brand, Berry vd 127.757 70/27 2 5-1657669V 14.50.47 1333.815 992.5
3 Langenberg, R. vd 128.158 46/18 19 3-1388812 14.54.09 1292.541 985.1
4 Comb V Rooij-Platen 2 43 15 4-1203650V 14.56.06 1285.584 977.6
5 M & N Verbeek 128.996 19/4 3 6-4020686 14.57.48 1254.652 970.1
6 Blummel, A. 127.647 30/12 2 4-1202455 15.00.43 1207.443 962.7
7 Blummel, A. 2 30 1 4-1202470 15.03.08 1180.458 955.2
8 Langenhuizen W., 128.416 24/9 20 3-1388554 15.05.39 1160.410 947.8
9 Brand, Berry vd 2 70 56 5-1852132 15.08.59 1120.842 940.3
10 Ossenblok Michael 128.819 28/10 25 6-3649437 15.11.37 1104.639 932.8
11 Kapteijns, Fr. 127.788 14/6 6 3-1388956 15.12.48 1084.791 925.4
12 Comb V. Roij-Platen 3 43 1 3-1389172V 15.15.03 1082.653 917.9
13 Langenberg, R. vd 2 46 40 2-1983300 15.15.15 1065.749 910.4
14 Langenberg Th. vd Jr 127.969 17/5 3 6-1658458 15.15.21 1063.305 903.0
15 Blummel, A. 3 30 3 4-1202464 15.15.22 1060.484 895.5

Taekwon-do

TS Dekker, uitslagen Tweede Open Royal Dutch Toernooi
Areeb Abass 1ste plts Sparren Junioren
Loubna Driouch 1ste plts Sparren Jeugd
Tilia Marouche 1ste plts Sparren Junioren
Dinand Verhoeven 2de plts Sparren Junioren
Nabil Qoubbane 2de plts Sparren Jeugd
Jolijn van Eisden 2de plts Sparren Senioren
Lizzy van Wanrooij 3de plts Sparren Senioren
Bryan Marien 3de plts Sparren en 3de plts Tuls Junioren
Atmane Qoubbane 3de plts Sparren Senioren

Voetbal

LSV, uitslagen
LSV VE1-Boxtel VE1        4-7
LSV 1-Terlo 1        1-3
LSV 2-Baardwijk 6        2-2
Den Dungen 4-LSV 3        3-1
LSV 4-Were Di 7        Uitg naar 6 april 18:30
CHC VR 1-LSV VR1        5-0

LSV, programma 8 april
ODC VE1-LSV VE1        17:00
Programma 9 april
Casteren 1-LSV 1        14:30
Wilhelmina 6-LSV 2        10:00
LSV 3-Maliskamp 4        12:00
Taxandria 5-LSV 4        11:00

LBC, uitslagen
LBC mini/1: SCI mini 2-LBC mini 11-4
LBC JO9/1: Audacia 2-LBC 12-3
LBC JO13/1: LBC 1-Waalre 21-7
LBC JO15: LBC 1-FC Cranendonk 12-4

Programma LBC, 8 april
LBC Mini 1: LBC 1-Best Vooruit 5        10:00
LBC JO9/1: Oirchot Voorruit 2-LBC 1        9:00
LBC JO13/1: LBC 1-Hilvaria 4        11:00
LBC JO15: Unitas 7-LBC 1        12:45
LBC JO17/1: LBC 1-Spoordonkse Boys 1        14:00
LBC MO19/1: LBC 1-Tricht 1        11:30

DVG, Uitslagen 1 april
DVG JO7/2-SCI JO7/1         14-2
Best Vooruit JO7/5-DVG JO7/3         10-1
DVG JO9/1-SV Venray JO9/1         0-10
Mariahout JO9/1G-DVG JO9/2         10-0
DVG JO9/3-Boekel Sp. JO9/3         1-1
Eli JO9/4G-DVG JO9/4         1-0
DVG JO11/2-Boerdonk JO11/2G         3-2
Handel JO11/1-DVG JO11/3         1-8
Ollandia JO11/1-DVG JO11/4         0-6
Stiphout JO11/4G-DVG JO11/5         11-0
Boekel Sp. JO13/1-DVG JO13/1         1-5
DVG JO13/2-Erp JO13/4         8-1
Gemert MO13/1-DVG MO13/1         0-12
DVG JO15/1-Schijndel JO15/2         5-0
Ollandia JO15/1G-DVG JO15/2         1-2
DVG MO15/1-WSC MO15/1         7-3
DVG JO17/1-Rood Wit'62 JO17/2         2-3
Someren JO17/2-DVG JO17/2         6-2
Volkel JO19/1-DVG JO19/1         6-2
DVG JO19/2-Someren JO19/3         3-1
Uitslagen 2 april
DVG 1-WEC 1        0-2
DVG 2-Mariahout 2        5-3
Avesteyn 3-DVG 3        0-1
DVG 4-VOW 2        3-2
Irene 3-DVG 5        1-4
Boekel Sp.8-DVG 6        0-5
Erp 10-DVG 8        0-0
DVG VR 1-Margriet VR 1        1-0

DVG, programma
DVG JO7/1-Boxtel JO7/2        09:30
Essche Boys JO7/2-DVG JO7/3        09:30
Erp JO9/1-DVG JO9/1        10:30
DVG JO9/2-ELI JO9/1G        10:45
Nijnsel JO9/1G-DVG JO9/3        09:45
DVG JO9/4-Avanti'31 JO9/7        10:45
NWC JO11-2 DVG JO11/1        10:15
Schijndel JO11/2-DVG JO11/2        09:00
DVG JO11/3-Erp JO11/2        09:30
DVG JO11/4-Handel JO11/1        09:30
DVG JO11/5-Asv'33 JO11/4G        09:30
DVG JO13/1-Liessel JO13/1        11:45
Schijndel JO13/6-DVG JO13/2        10:15
DVG MO13/1-UDI'19 MO13/1        11:45
Pr. Irene JO15/1-DVG JO15/1        12:45
DVG JO15/2-Handel JO15/2        13:00
Blauw Geel JO17/3-DVG JO17/1        14:45
DVG JO17/2-Mulo JO17/3        14:30
DVG JO19/1-Nulandia JO19/1        14:30
Mariahout JO19/2-DVG JO19/2        14:30
Programma 9 april
Maliskamp 1-DVG 1        14:00
Milheezer Boys 2-DVG 2        11:30
DVG 3-Rhode 4        12:00
DVG 5-Nijnsel 7        10:00
DVG 6-Handel 4        11:00
DVG 7-Bl.Geel'38 14        12:00
DVG 8-Rhode 7        10:00
St.Estria VR2-DVG VR 1        12:15
DVG JO9/1-Rhode JO9/1G        18:30
Rood Wit'67 Budel JO13/1G-DVG JO13/1        18:45
WEC JO17/1-DVG JO17/1        19:15

RKSV Boxtel/ODC
Uitslagen
02-04 BMC 1-Boxtel 1        4-1
02-04 VCB 1-ODC 1        5-0
Programma
09-04 Boxtel 1-SCI 1        14:30
09-04 ODC 1-Taxandria 1        14:30
09-04 ODC VR1-Buren VR1        12:15
11-04 ODC VR1-Helvoirt VR1        20:15

Zaalvoetbal

Uitslagen 1 april
Hart.v. Boxtel-C.J.v.d. Sande 3-3
Le Temps Perdu-Cafe Vollop 2-5
NIKE f.c.-Filipe Mode /E.Maas 2-3
Eltechno inst.-Pika Bikes/'t Geveltje 0-3
Goossens Adviers-Grieks rest Corfu 4-6
Tahadi-Heva Autobedrijf         5-1

Uitslagen 3 april
Feestcafe De Nozem-Verbeij/Hanekroot        1-5
Faes entertainment-Vinyl en Tapijtwinkel        8-5
F.C. Blokfit-Rijschool Gestel        2-4
Celdex b.v.-Meneer.v. Dommelen 2        16-3
vd Heijden Mileu-v. Stekelenburg        3-14

Programma 8 April
17.00 Kwalitaria Strik-Heva Autobedrijf
17.45 Gebr. Bekkers-C.J.vd Sande
18.30 Eltechno inst-Vouwwagenspecialist
19.15 Le Temps Perdu-v.d. Langenberg
20.00 X2COM-Fysio de Dommel
20.45 NIKE F.C.-Cafe Vollop
Programma 10 April
19.00 Celdex b.v.-Men.v. Dommelen 1
19.45 Groen als Gras-Selissen Boys
20.30 Feestcafe De Nozem-Vermeer verz
21.15 Vinyl en Tapijtwinkel-Verbeij/Hanekroot

Rugby
Programma 8 april
Cubs:play offs: West Coast Hoek van Holland (uit of thuis)                11.00
Zondag 9 april:
Cubs: Ducks/Dukes-Old Dartfordonians U14 (Eng)         13.00

Handbal

HCB'92, uitslagen 2 april
Bergeijk DS2-HCB'92 DS1         14-12
Taxandria E2-HCB'92 E1         20-09
Apollo D1-HCB'92 D1                 6-10
Habo'95 DS3-HCB'92 DS2         27-05
        

HCB'92, programma 5-10 april
5 april(uitwedstrijd De Drie Eiken Bergeijk)
Bergeijk 2 recr-HCB'92 recr                 19:30
8 april (thuiswedstrijd De Braken Boxtel)
HCB'92 F jeugd-Zephyr F jeugd         14:05
HCB'92 D1-Habo'95 D2                         15:05
9 april (thuiswedstrijd De Braken Boxtel)
HCB'92 rolstoelhandbaltoernooi 10-17.00
10 april(thuiswedstrijd PiusX Liempde)
HCB'92 recr-Bergeijk 2 recr                 20:00


Jeugd Taverbo/Sabo

Boxtel - Voor alle jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo stond zaterdag een thuiswedstrijd op het programma. Het eerste jeugdteam speelde gelijk, het tweede team won en het derde ging verrassend onderuit.

Het zat het eerste jeugdteam dat dit seizoen door pech achtervolgd lijkt te worden wederom niet mee nu het door problemen en blessures alleen over Lars de Laat kon beschikken. Invallers Rick van der Schoot en Lars Strik hielden zich echter goed staande en wisten ieder respectievelijk twee- en eenmaal een partij te winnen. Doordat Lars de Laat hier nog een punt aan toevoegde bleef de schade beperkt tot een gelijkspel.

Het tweede jeugdteam liet tegen Never Despair uit Den Bosch helaas belangrijke punten liggen. Lars Strik, Rick van der Schoot en Nienke Strik kwamen niet verder dan een 7-3 tegen deze degradatiekandidaat. Koploper Flash uit Eindhoven behaalde tegen hekkensluiter Irene uit Tilburg dit weekend echter de maximale winst waardoor zij hun koppositie extra hebben verstevigd en inmiddels vier punten zijn uitgelopen.

Het derde jeugdteam ging onverwacht hard onderuit tegen de nummer twee, Die Meede uit Made. Alleen Merlina Singh en Rens Bedijn wisten een partij in winst om te zetten. Hierdoor heeft Die Meede de koppositie overgenomen en is het derde jeugdteam met twee punten minder teruggezakt naar de tweede plaats.


Biljarters 't Ivoor leveren wisselende prestaties

Boxtel - Het eerste libreteam van BV 't Ivoor speelde deze week twee partijen. Eén draaide uit op verlies, één eindigde in een remise. Hierbij won Chris Fasseur beide partijen met een hoogste moyenne van 10,45. Fouad Hasbani volgde goed in zijn spoor met achttien punten. Don van der Wiel en Theo Verhagen verloren ruim hun partij.

Het tweede team won verdienstelijk met 24-19 van De Hazelaar 1. Cees van Eindhoven en Emanuel Coort speelden beiden een prima partij met moyennes van respectievelijk 12, 10 en 4,41. Henk van Kollenburg bleef kansloos en behaalde slechts vier punten. Team 3 speelde remise. Henk van Boxmeer won zijn partij en Ad van Os had de pech dat hij zijn laatse carambole net mistte. Peter van Giersbergen behaalde zeven punten. Team 4 scoorde de volle winst op Royal 3. Gerard de Beer, Theo van Dongen en Math Hendriks waren hiervoor verantwoordelijk.

Bij de afdeling Recreanten libre liet het eerste team vijf kostbare punten liggen. Dat gebeurde bij concurrent BV De Hazelaar 2. Peter Franken en Fouad Hasbani hielden de schade nog enigszins beperkt door twee winstpartijen, maar Jacques van Loon en Theo Verhagen morsten de punten. Het tweede team tapte uit een ander vaatje en ging met de volle veertig punten aan de haal. Frans van Esch en Rien Meijs speelden beiden remise. Jan Meeuwis en Wim Bekkers wonnen allebei. Het derde team won nipt van 't Veerhuis met 38-37. Frans Maas behaalde acht punten terwijl Frans van de Boogaard, Wim van Dijk en Harrie Verhoeven hun partij wonnen. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein was team 5 de weg kwijt, het verloor ruim. Team 6 mistte de volle winst op één carambole na. Theo van Dongen kwam één carambole tekort voor de winst. Jacques van Loon en met name Fouad Hasbani, moyenne 0,729, wonnen hun partij. Team 7 verloor met minimaal verschil. André Vissers redde de eer voor 't Ivoor. Het 3-banden groot team ging ten onder tegen BV De Hazelaar 2 met 24-29. Leo van Westelaken won zijn partij. Louis van der Meijden, moyenne 0,774, en Bernhard Legierse, moyenne 0,431, verloren.


DVG motor hapert en slaat af

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Het verlies van zondag maakte een einde aan een indrukwekkende reeks van negen DVG-overwinningen op rij. Thuis verloor de Liempdse ploeg met 0-2 verloren van WEC, dat ook de betere ploeg was. De scherpte bij DVG ontbrak.

WEC begon sterk in de eerste minuten van de wedstrijd maar kon nog geen kansen creëren. DVG daarentegen moest het gevaar zoeken in de counters. Bart de Windt had de eerste kans, maar zijn inzet werd met de knieën gestopt door de WEC doelman. Na een kwartiertje had De Windt de pech dat een steekballetje van Bas van Houtum net te lang was waardoor de keeper opnieuw de bal kon stoppen. Ook een inzet van Joep van der Meijden ging net aan de verkeerde kant van de paal langs het doel. In de 37e minuut was het de beurt aan WEC, de inzet was echter te zwak en doelman Mark Faes kon met zijn voeten de bal verdedigen en vervolgens zo oprapen. Het leek een 0-0 ruststand te worden maar er kwamen nog twee kansen voor beide ploegen. Eerst werd een afvallende bal door Joep van der Meijden naast geschoten. Balverlies op het middenveld van DVG betekende de aanleiding voor de 0-1 ruststand. Ook de verdediging zag er niet goed uit en Faes werd bekwaam omspeeld.
Na rust drong DVG iets meer aan en werd er ook gewisseld. Over het geheel genomen was het echter WEC dat beter combineerde en door het aanvallender DVG ook meer ruimte kreeg. Een inzet van Van Houtum werd wederom met de voeten door de WEC keeper gestopt. De beste kans om de nederlaag af te wenden was de actie van Sander van de Ven. Met een pirouette speelde hij zich vrij, maar zijn schot kwam op de buitenkant van de paal. In de 73e minuut werd de wedstrijd vroegtijdig beslist. De WEC aanvaller had weinig afspeelmogelijkheden maar kreeg ook de ruimte voor een afstandsschot. Dit werd onderweg wel of niet aangeraakt, feit was wel dat Faes de bal niet kon stoppen: 0-2. Kort daarop was de aansluiting bijna weer gemaakt, maar Van Houtum kopte de bal op de eigen schouder waardoor deze over het doel ging. In blessuretijd werd de WEC defensie nog een keer onder druk gezet en was het een eigen verdediger die bijna in het eigen doel schoot, maar via de paal werd het slechts een corner.
Door dit verlies en de winst van BMC moet DVG in de achtervolging, maar allereerst moet de motor weer gestart worden. Alleen als dit lukt kan men aanspraak maken op eventuele prijzen op het einde van het seizoen. Volgende week na de uitwedstrijd tegen Maliskamp is er meer duidelijkheid.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker
Foto: TS Dekker

DVG 2 won thuis tegen Mariahout in een doelpuntrijke wedstrijd met 5-3. Na een 1-0 voorsprong kwam Mariahout op een 1-2 voorsprong, maar de reserves van DVG toonden veerkracht en wonnen.
Ook de DVG dames wonnen van Margriet, zij het met een minimale voorsprong. Seline van der Vleuten maakte de enige treffer. Woman of the Match was Verena Eijkemans.

TS. Dekker scoort weer kampioenen

Alphen aan de Rijn - Een delegatie van tien deelnemers, drie coaches, twee scheidsrechters en vele ouders en supporters vertrok zaterdagochtend in alle vroegte naar het tweede Open Royal Dutch toernooi in Alphen aan de Rijn. Dit toernooi werd maar liefst bezet door 340 deelnemers uit landen als Spanje, Engeland, Duitsland, België en uiteraard Nederland.

Bij dit goed en strak georganiseerd toernooi konden taekwondoka's deelnemen aan de onderdelen Sparring, Tuls, Breektesten en Special Technics. Vanwege het vroege tijdstip had de Boxtelse delegatie de tijd om zich goed te instaleren. De deelnemers werden gemeten en gewogen en iedereen van TSD was in orde bevonden.
De dag startte met Tuls, waarbij Bryan Marien als prijswinnaar uit de bus kwam. Dinand Verhoeven scoorde een welverdiende vierde plaats en liep ook zijn tul erg goed. Helaas voor Linda Beekmans, zij viel net buiten de boot.
Bij het onderdeel sparren lieten de jongens en meiden van TSD weer een staaltje doorzettingsvermogen zien. De jeugdleden Corné Beekmans, Nabil Qoubbane en Loubna Driouch zetten een prachtig staaltje sparren neer. Ook Linda Beekmans die voor het eerst in een gewichtsklasse deelnam liet zich de kaas niet van het brood eten. Zij scoorde erg hoog door haar doorzettingsvermogen en liet iedereen zien dat ook zij de volgende keer weer van de partij is.
Hierna vocht junior Dinand Verhoeven tegen een senior van 20 jaar en werd tweede. Areeb Abass, die zijn partijen won door super scherp te knokken, behaalde goud. Tilia Marouche liet iedereen zien dat zij iedereen de baas was en behaalde eveneens goud. Als laatste junior was het de beurt aan Bryan Marien. Hij is altijd in voor een partijtje knokken en ging door de eerste ronde heen met een mooie overwinning op techniek. De tweede partij werd toegekend aan zijn tegenstander die toch wat scherper vocht op het einde van de tweede ronde en daarmee ook de overwinning wist te behalen.
Bij de senioren verbaasde oudgediende Lizzy van Wanrooij - na zes jaar weer terug in de ring - vriend en tegenstander, door telkens weer terug te klimmen in het gevecht. Ze beloofde de volgende keer nog meer vuurwerk. Ook Jolijn van Eisen, die haar partijen als vanouds vocht, liet weten de volgende keer zeker voor de eerste plaats te gaan. Als laatste was het de beurt aan Atmane Qoubbane. Hij won zijn eerste partij, maar verloor van zijn tweede tegenstander. Hij werd uiteindelijk derde.

Alle deelnemers zijn nu alweer aan het trainen voor de wedstrijd in Oosterwolde op 23 april. Het gehele selectieteam plus overige TSD deelnemers zullen hierbij aanwezig zijn. Dit toernooi is verplicht ITL (International Taekwondo League) voor het aankomend WK in september-oktober 2017 in Barneveld.

Eva Roos wint halve finale

Bellingwolde - Op zondag 2 maart was de halve finale turnen Divisie 2 in . De Boxtelse clubleden hadden de 550 kilometer naar het Groningse Bellingwolde zondag niet voor niets gereden. In de halve finale turnen Divisie 2 gingen Romy Schepens en Eva Roos beiden met meerdere finaletickets naar huis.

Eva Roos won allround met ruime afstand het goud bij 23 deelnemende senioren. Met haar strakke vloeroefening scoorde ze, inmiddels traditioneel, de hoogste score van de wedstrijd. Op brug en balk liet Eva nog wat punten liggen, maar desondanks scoorde op beide toestellen slechts één turnster hoger. Omdat de top 3 per toestel naar de landelijke toestelfinale doorstroomt, mag Eva dus op maar liefst drie toestelfinales in actie komen: brug, balk en vloer.
Ook mag zij de titelstrijd aan gaan bij het Nederlands Kampioenschap allround.

Bij de jeugd turnde Romy Schepens een goede wedstrijd. Zij startte met een fout op sprong, maar wist door goede balk- en vloerscores weer op te krabbelen in het allround klassement. Tijdens de balkoefening scoorde ze het hoogste cijfer van de wedstrijd. Van de 24 turnsters eindigde Romy op de zevende plaats en daarmee mag ook zij deelnemen aan het allround Nederlands Kampioenschap. Als kers op de taart mag ze ook in actie komen op de toestelfinale balk en is ze reserve bij het onderdeel vloer.

Volgende week komt ook Guylène Brunneman in actie op de halve finale Divisie 2. De landelijke finale Tweede Divisie is 20 en 21 mei in Alphen aan den Rijn.

Taverbo/Sabo niet opgewassen tegen koploper

Boxtel - De tafeltennissers van Taverbo/Sabo zijn er zaterdag niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen. Op bezoek bij titelfavoriet Avanti uit Hazerswoude-Dorp werd met 7-3 verloren. De strijd voor lijfsbehoud in de landelijke derde divisie is met nog drie wedstrijden te gaan ongekend spannend.

Even leek het erop alsof Taverbo/Sabo voor een sensatie zou gaan zorgen. De Boxtelaren leidden halverwege het duel met 3-2, dankzij twee overwinningen van kopman Michel Sperling en een gewonnen dubbelspel van Sperling samen met Marlotte Staps. Daarbij moet wel worden aangetekend dat alle Boxtelse overwinningen met minimaal verschil in de beslissende vijfde game werden behaald. De twee partijen die Avanti wist te winnen werden daarentegen redelijk overtuigend binnengeslagen.

Dit scoreverloop maakte al duidelijk dat Taverbo/Sabo op de tenen moest lopen om de koploper bij te kunnen houden. Dit bleek dan ook in het restant van de wedstrijd, want de overige vijf partijen gingen allemaal naar de thuisploeg. In de laatste twee partijen van de dag kwamen Sperling en Staps nog dicht bij een zege maar ditmaal vielen de vijfgamers, vanuit Boxtels oogpunt gezien, de verkeerde kant op.

Dat Avanti kampioen gaat worden staat na deze wedstrijd wel vast. De strijd tegen degradatie is daarentegen razend spannend. Hekkensluiter ODT, dat vorige week nog door Taverbo/Sabo met 6-4 aan de kant werd gezet, boekte een monsterzege op Megacles en doet nu ineens weer volop mee. Evenals Taverzo, dat met 6-4 wist te winnen van Hilversum. De nummers twee en zes staan slechts vier punten uit elkaar. De uiteindelijke nummers vijf en zes degraderen naar de afdelingscompetitie. Taverbo/Sabo bezet momenteel de vierde plek. Komend weekend wordt wederom erg belangrijk voor het Boxtelse tafeltennis. Dan komt de huidige rode lantaarndrager Taverzo op bezoek in Boxtel.

LSV doet zich tekort tegen Terlo

Lennisheuvel - Eigenlijk weer het vertrouwde beeld bij LSV van de laatste tijd: geen groot klasseverschil tussen beide teams, maar uiteindelijk moet LSV de overwinning toch aan de tegenstander laten.

Het eerste doelpunt kwam op naam van Danny Smolders, maar tien minuten voor rust trok Nick van den Boogaard de stand gelijk door de 1-1 te scoren. Nog voor de pauze wist Terlo echter weer op voorsprong te komen door Harm Bohmer.

Na rust zette LSV alles op alles om alsnog minimaal één punt in Lennisheuvel te houden. Totdat Terlo in de slotfase een penalty mocht nemen. De inzet van Harm Bohmer werd door de jonge LSV-doelman Lars Kruijssen gestopt, maar de rebound was voor Mischa Kunnen.

20 / 20

G N I L E G E I P S R E E W R D
Z G N S S E D N A A T S G A A L
Y G I E O L T N E M O M O T O F
O S E Q J C S N E A N G Q E G S
O M Y E E I A D X K O O I R O D
T N A F L V R N L O T U Z D O Q
L E F E K U V E B Z E U M R B E
O E V N E L U L D L L L C U N E
O E E L H R E O V L O I B P E N
N P K I R K G U B M I C B P G C
X E T I R I L N R L V H Y E E R
G I J I D N E F E E A T C L R F
E K C N S H M C K O N U W S H V
O O I C A C E S I R R T W P S H
G I M P S R H Y N P E G E G T S
A I Y L D O O R G Z P E P E F X

5-9 april

Nationale Museumweek
Museum Vekemans, Stationsstraat 39, Boxtel
Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Donderdag 6 april

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cabaret: Mark van de Veerdonk
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Trimzwemmen met zwemvereniging Ziol, doe je mee?
20.30 uur, Het Dommelbad, Schijndelsweg 1a, Boxtel

Vrijdag 7 april

BOXtheater speelt 'Stuk'
19.45 uur, Verzamelplaats De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

8 april-7 mei

Tentoonstelling iconen
Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Zaterdag 8 april

Workshop: 'Impressionistisch leren schilderen'
10.30 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Tweedehandsmarkt in De Rots
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Bierbanjerij
15.30 uur, Diverse horeca in het centrum, Boxtel

BOXtheater speelt 'Stuk'
19.45 uur, Verzamelplaats De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Podiumtoppers
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zondag 9 april

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde
09.00 uur, Verzamelen, St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vlooienmarkt BV Roderweg Liempde
10.00 uur, De Rekkendonken, Vleutstraat 10A, Liempde

Rommelmarkt BV De Mijlpaal
10.00 uur, Kruising Armehoefstraat, Lennisheuvel

Rolstoelhandbaltoernooi
11.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1 a, Boxtel

Voorjaarsmarkt
11.00 uur, Elisabethsdael, Mgr. Bekkersstraat 6, Boxtel

Open Dag JRC Ducks
11.00 uur, Sportpark Den Wielakker, De Voetboog 20, Boxtel

Palmpaasoptocht
11.45 uur, Molenpad, Boxtel

Proeftuin
13.00 uur, St. Lucas, Binnentuin, Burgakker 17, Boxtel

Dinsdag 11 april

Workshop Yoga incl lunch (aanmelden is verplicht)
10.00 uur, Tafel 25, Rechterstraat 25, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Jeu de Boules Gilde Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gildenterrein, Roderweg 4, Liempde

Woensdag 12 april

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Rikken, hobby, sjoelen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

De Spruitjesclub
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

DVG Vrije trainingen, schrijf je nú in!
14.00 uur, Sportpark De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Autodelen: ook in Boxtel de nieuwe trend
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Kinderkleding- en speelgoedbeurs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 13 april

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

BOXtheater speelt 'Stuk'
19.45 uur, Verzamelplaats De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Pubquiz
20.30, Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel


regenboog
gekleurde
cirkelboog
hemel
laagstaande
zon
nevel
van
waterdruppels
optisch
effect
breking
weerspiegeling
licht
kleuren
rood
oranje
geel
groen
blauw
indigo
violet
schilderijen
fotomoment
kleurrijk

Chris Schoonus

Thijs Jansen