DeMooiBoxtelKrant

22 november 2017

DeMooiBoxtelKrant 22 november 2017


'Vol verwachting klopt ons hart!' Boxtel en Liempde halen Sinterklaas in

Sinterklaas, in een bomvolle St. Jans Onthoofding Kerk in Liempde. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel - Vol smart stonden duizenden kinderen al klaar zondag, te wachten op de Sint. Eerst in Boxtel, waar hij voet aan wal zette bij de Zwaanse Brug. Later op de middag werd Sinterklaas in Liempde onthaald, voor het eerst in de bomvolle St. Jans Onthoofding Kerk.

De goedheiligman had een drukke dag, want zowel in Boxtel als in Liempde waren honderden kinderen met hun ouders op de been om hem met luidkeels gezang te ontvangen. Om 12.30 uur stapte de Sint uit zijn (kleine) pakjesboot om, begeleid door burgemeester Mark Buijs, richting de Markt te lopen. Hoewel Sinterklaas erg oud is, wist hij vrij vlot door de menigte te manoeuvreren, terwijl hij met sinterklaasliedjes werd begeleid door de Red River Band.

Ook op de Boxtelse Markt werd de Sint ook hartelijk ontvangen. De goedheiligman zou zijn bijnaam geen eer aandoen als hij niet de tijd zou nemen voor alle Boxtelse kinderen die zich verheugden op een meet en greet met hem. Ondertussen werd, samen met presentator Marcel van Gaal het Boxtels Sinterklaaslied 'Stapel op Sint' gezongen, waarvan de songtekst op de podium te zien was. En Sinterklaas? Die hoorde het allemaal met een brede glimlach aan.

Vroeg op de middag kwam Sinterklaas aan in Boxtel. Duizenden kinderen kwamen hem op de Markt begroeten. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Dankzij de Vrienden van Sint in Boxtel kon er dit jaar een speciaal boekje uitgebracht worden waarin het programma, een kleurplaat, twee plattegronden, tekst van liedjes en allerlei leuke dingen meer zijn opgenomen. Alle kinderen van de groepen 1, 2 en 3 hebben dit via de school ontvangen. Bijzonder ook is het speciale wensenlijstje in het boekje, waarmee kinderen eens iets kunnen wensen voor een ander. Kinderen kunnen dit zelf invullen en inleveren bij Kasteel Stapelen, tot 3 december. De organisatie zal hier daarna een (of meerdere) wens(en) van in vervulling willen laten gaan.

Toch had de Sint wel een klein beetje haast, want om 14.45 uur had hij in Liempde weer een afspraak staan. Ook daar wachtten namelijk honderden kinderen met hun ouders op de officiële binnenkomst van Sinterklaas. Daar kwam hij precies op het geplande tijdstip, met paard en wagen aan. Vervolgens werd hij begeleid door de populaire kapelaan Geoffrey om in de kerk St. Jans Onthoofding ontvangen te worden. Zelden zullen in deze kerk zoveel kinderen hebben gezeten. Vanzelfsprekend voelde de Sint zich in deze gewijde omgeving, vergezeld van alle kinderen en beeltenissen van andere heiligen, goed thuis. Toch moest hij later op de middag de kerk weer verlaten.

Lees verder en kijk voor meer foto's op pagina 13


Brand Eindhovenseweg aangestoken door 8 jongens die met vuurwerk speelden

Brand Eindhovenseweg vermoedelijk veroorzaakt door acht jongens die met vuurwerk speelden

Boxtel - Acht jongens van 12 tot 14 jaar oud hebben naar alle waarschijnlijkheid de brand in het pand waar voorheen Joris Meubelen gevestigd was veroorzaakt doordat zij aan het spelen waren met vuurwerk. Dat concludeert de politie aan de hand van onderzoek en getuigenverklaringen. De jongens zullen deze week verhoord worden.

Het deels monumentale pand aan de Eindhovenseweg brandde vorige week maandag grotendeels af nadat de jongens, aldus de politie legaal vuurwerk zouden hebben afgestoken. De hevig geschrokken jongens hebben daarna nog geprobeerd de brand te doven, maar slaagden daar niet in.

Na de eerste getuigenverklaringen die de politie al op de maandag van de brand afnam bestond het vermoeden van brandstichting door de groep jongens, zo meldt de politie. IMvest Vastgoed, de eigenaar van het pand, deed daarop aangifte van brandstichting, zo liet projectleider Roland van Heeswijk weten.

Rechercheonderzoek leidde uiteindelijk naar de acht jongens in de leeftijd van 12 tot 14 jaar oud. Zij zullen in het bijzijn van hun ouders verhoord worden. Formeel gezien zijn die verantwoordelijk voor brandstichting, zo lang hun kroost jonger is dan 14 jaar. Voor 14-jarigen geldt dat de ouders moeten kunnen aantonen dat hen geen blaam treft.


Titel voor Van Gerwen Foto: Lawrence Lustig/PDC

Titel voor Van Gerwen

Collecteweek Leger des Heils in Boxtel

Boxtel - Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 27 november tot en met 2 december langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Steeds meer mensen doen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2016 kwamen meer dan honderdduizend mensen in aanraking met het Leger des Heils. Dat is bijna 20.000 meer dan het jaar daarvoor. Denk hierbij aan activiteiten als: kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening.

Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven ontvangt het Leger geen subsidie. Er is hulp nodig, zodat dit belangrijke werk door kan blijven gaan. Onder de noemer 'Samenleven doe je dus niet alleen', organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte.

Opbrengst collecte Alzheimer in Boxtel en Liempde bedraagt 7.600 euro

Boxtel/Liempde - De collecte van Alzheimer Nederland heeft in de week van 6 tot en met 11 november in de Boxtel en Liempde respectievelijk 6.192 euro en 1.408 euro opgebracht. De organisatie is alle gevers en collectanten hiervoor zeer dankbaar.

Vorig jaar en ook dit jaar heeft het Alzheimer Nederland aan aandacht niet ontbroken. De stichting is blij met deze aandacht: "Het geeft ons de kans om aan een groter publiek te vertellen over het belangrijke werk dat Alzheimer Nederland doet. En we hebben de steun van de Nederlandse bevolking hard nodig."

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. Ze werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Een wereld waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, er meer aandacht is voor elkaar en waarin mensen steeds dementievriendelijker worden.

Opbrengst
De collecteweek is een mooi moment om hierbij stil te staan, aldus de stichting. "Wij hopen natuurlijk op een zo hoog mogelijke opbrengst, zodat ze nog meer ondersteuning kunnen bieden. Alzheimer Nederland bedankt iedereen in Boxtel en Liempde die hieraan heeft meegeholpen."

Volgend jaar ook meehelpen?
Wil jij in 2018 ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant? Alzheimer Nederland is hier blij mee. Je kunt je opgeven via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren.

KBO-activiteiten

Donderdag 23 november        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 24 november        Sinterklaasmiddag voor de wijken Selissen en Oost samen, in De Walnoot        13.15
                        Sinterklaasmiddag in De Orion        13.30
Zaterdag 25 november        Muziekmiddag Dans & HAP, verzorgd door de Big Band van de Gildenbonds Harmonie in de aula van het Baanderherencollege. Opgeven bij Marij van Wanrooij via 0411-673729 of Marij.van.wanroij@home.nl        14.00
Maandag 27 november        Sinterklaasmiddag in De Adelaar aanvang, zaal open om 13.00 uur.        13.30
Dinsdag 28 november        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30

Collectes november

Tot en met 25 november: Stichting Nationaal MS Fonds,
27 november tot en met 2 december Stichting Leger des Heils Fondsenwerving

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

Oproep informatie over Duits Lijntje

Foto: Ab Welbergen

Schijndel - Van 20 januari tot en met 4 maart 2018 presenteert kunstenaar Anne-Marie van den Thillart bij Stichting Kulturele Evenementen Groepen Schijndel (KEG) een tentoonstelling over het Duits Lijntje.

Van den Thillart vraagt zich af of er mensen zijn die nog persoonlijke herinneringen hebben aan deze spoorlijn. Mensen met mooie verhalen kunnen zich bij haar melden via 06-22844782 of amarievandenthillart@gmail.com. De mooiste verhalen worden op film gezet en zullen deel uitmaken van de tentoonstelling.

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag        Mindfit Energie
Woensdag 29 november        Keezen

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

St. Joseph krijgt 3 ton voor verkorten wachtlijst

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Woonstichting St. Joseph krijgt van de gemeente 300.000 euro om de wachttijd van starters die zoeken naar een huurwoning met de helft in te korten. Hoe de woonstichting dit voor elkaar krijgt, daar is St. Joseph vrij in. In 2022 moet het doel behaald zijn, zo laat wethouder Peter van de Wiel de pers woensdag weten. De afspraken zijn vastgelegd in een prestatieovereenkomst tussen de gemeente en St. Joseph en gaan in per 1 januari 2018.

Hoewel de woonstichting het bedrag naar eigen inzicht mag besteden, hangen er wel enkele voorwaarden aan de steun vanuit de gemeente. Zo moet de wachttijd van ruim 62 maanden nu uiterlijk in 2022 naar 31 maanden gehalveerd zijn voor jongeren tussen de 24 en 31 jaar, die actief reageren op woningen. Een andere voorwaarde is dat de zogenaamde 'slaagkans', het percentage verhuurde woningen op het aantal woningzoekenden, toegenomen zijn van de 15 tot 21 procent nu naar 35 procent in 2022.

Volgens de wethouder zijn er twee manieren om de doelen te bereiken: extra bouwen of het geld gebruiken om de doorstroming te verbeteren. Hoewel er harde eisen in de nieuwe prestatieovereenkomst met St. Joseph staan volgen er geen sancties als de woonstichting de afspraken niet nakomt. Dat is volgens de wethouder ook niet nodig, aangezien de samenwerking en het vertrouwen tussen de woningbouwvereniging en de gemeente volgens Van de Wiel prima zijn.

Poëzieroute heropend door Victor Vroomkoning

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De vernieuwde Boxtelse Poëzieroute is donderdagmiddag in de bibliotheek heropend. Dit gebeurde onder begeleiding van gedichten van Albert Megens, Jasper Mikkers en Victor Vroomkoning. De veertien literaire bakens die samen de route vormen zijn vervangen, omdat de oude exemplaren deels verouderd en deels vernield zijn. De totale opknapoperatie kostte zo'n 9.000 euro.

De opening werd verricht door Victor Vroomkoning en wethouder Marusjka Lestrade. Zij bezochten de literaire bakens en bijbehorende gedichten 'Koren' bij de Sint-Petrusschool, 'Vakwerk' bij Het IJs Café en 'Boxtel' bij het gemeentehuis. Zij deden dit samen met dichter Jasper Mikkers, vele belangstellenden en tientallen basisschoolleerlingen.
In de week van de (her)opening volgden de leerlingen van groep 8 van de Hobbendonken een programma waarmee zij kennismaakten met poëzie. Daarbij schreven zij poëzie rond het thema 'voortgezet onderwijs'. Ook de schoolverlaters van de Petrusschool gaan nog aan de slag met poëzie.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Noud van Koll
Foto: Noud van Koll

De oude bakens zaten onder de graffiti, er waren letters af of ze waren vernield. De nieuwe varianten zijn steviger en bovendien hecht graffiti er niet aan. De literaire bakens van de vernieuwde poëzieroute zijn openbaar toegankelijk. Bij het VVV-kantoor in Boxtel is een boekje met de bijbehorende wandelroute verkrijgbaar.

Joke van Koll van Kunststichting Boxtel geeft aan dat er grote plannen zijn om de poëzieroute meer allure te geven: "Het idee is om jaarlijks een gedicht aan de route toe te voegen." Verder wordt gedacht over een constructie waarmee bedrijven of particulieren elkaar een poëziebaken cadeau kunnen doen. Lestrade geeft aan dat de gemeente bovendien onderzoekt of de route aangevuld kan worden met een app.

Autobedrijf Van den Udenhout tijdelijk naar Rietveldweg Den Bosch

Den Bosch - Een plan dat al jaren voorbereid wordt zal vanaf eind november uitgevoerd worden. Zo noemt Autobedrijf Van den Udenhout uit Den Bosch de tijdelijke verhuizing van de hoofdvestiging aan de Balkweg in Den Bosch naar Rietveldenweg 40. Het autobedrijf heeft hiernaast bedrijven op verschillende locaties in onze provincie, waaronder een in Boxtel.

Autobedrijf Van den Udenhout is al sinds 1978 gevestigd op de vertrouwde locatie aan de Balkweg in Den Bosch. Om voorop te blijven lopen wordt een nieuw pand gebouwd op de Balkweg, maar dit wordt pas in 2019 opgeleverd. Om komend jaar de klanten toch van dienst te kunnen zijn is gekozen voor een tijdelijke verhuizing.

De nieuwbouw is volgens de autodealer noodzakelijk om de claim dat zij 'De Nieuwe Dealer' zijn waar te kunnen blijven maken. Zo komt in het nieuwe pand een drive-in waar klanten samen met de service adviseur de servicedialoog aangaan. Samen lopen adviseur en klant om het voertuig heen en bespreken één op één de wensen.

Daarnaast kunnen klanten ook gebruik maken van de versnelde sleutelaanname. Hierdoor zijn zij zeer snel weer onderweg. Ook kunnen zij in de nieuwe showrooms hun droomauto configureren met de gewenste kleur, interieur, optiepakketten en accessoires. Het bedrijf geeft daarbij aan mee te denken en de klant te ontzorgen door verruimde openingstijden. Zo wordt het ook mogelijk de auto voor of na het werk te brengen.

Op maandag 27 november opent de tijdelijke locatie aan de Rietveldenweg 40, in Den Bosch, tegenover het Heineken terrein. Hier staat het vertrouwde team van de Balkweg klaar voor de klanten.

Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van de verbouwing? Volg die dan via udenhout.nl/nieuwbouw.

Wederom ongeval op beruchte kruising

Boxtel - Een veilige en overzichtelijke kruising, dat vindt Gemeente Boxtel in ieder geval van de Kruisbroeksestraat-Ladonkseweg. Ondanks deze veilige kruising is het toch bijna wekelijks raak en gebeuren er veel ongelukken. Ook donderdag rond de middag kwamen weer twee voertuigen met elkaar in botsing.

Ditmaal betrof het een busje dat met een personenauto botste. Persoonlijke ongevallen leken zich niet voor te doen aangezien er geen hulpdiensten werden opgeroepen. Wel kon de auto niet verder rijden en zal deze door een berger afgevoerd moeten worden.

De precieze toedracht van het ongeval is onze redactie onduidelijk, maar lijkt, zoals vaak het geval, een voorrangskwestie te zijn.

Intocht Sinterklaas in Esch

Esch - Na zijn aankomst in Boxtel en Liempde en het uitpakken van de koffers op kasteel Stapelen, maakt Sinterklaas op zondag 26 november zijn opwachting in Esch. Met de boot zal hij rond 14.30 uur over de Essche Stroom aankomen bij de 'Witte Brug' aan de Spankertstraat.

De Pieten zijn al eerder in het dorp, vanaf ongeveer 13.15 uur zijn ze bij De Beemd, Den Bogerd en de Zantakker te vinden op de pietenpleintjes. De Goedheiligman wordt bij de Witte Brug opgewacht en welkom geheten door burgemeester Zwijnenburg-van der Vliet. Ook fanfare Sint Willibrordus is aanwezig. De fanfare en de kinderen begeleiden Sinterklaas naar Dorpshuis De Es, via de Dorpsstraat. Vanaf 15.00 uur kunnen de kinderen in het dorpshuis feestvieren met Sinterklaas en zijn Pieten.

Slaapkamer
Sinterklaas heeft een mooie slaapkamer in Esch, in De Opgang, de ruimte achter de sacristie in de H. Willibrorduskerk in Esch. Hier brengt hij af en toe een nachtje door als hij niet in Kasteel Stapelen slaapt. Zo is de Sint er door kinderen en hun (groot)ouders te bezoeken op dinsdagmiddag 28 november, donderdagmiddag 30 november en dinsdagmiddag 5 december, van 15.00 tot 16.00 uur. Houd Facebook in de gaten! Ook dit jaar is Sinterklaas weer digitaal bereikbaar, via sinterklaas@soesch.nl. En op de website van Sinterklaas www.soesch.nl staat alle laatste nieuws over Sinterklaas in Esch.

Lezing over 'Ware Winst' met sociale en duurzame voordelen

Boxtel - Vanavond, woensdag 22 november, geeft Carel Tielenburg, hogeschooldocent aan de Haagse Hogeschool, in Boxtel een inleiding over Ware Winst en de Gemene Goed Economie. Vanuit de praktijk komt Erik Friedeberg, voorzitter van de coöperatie Manifesto (business coaching & personal accountants) in Amsterdam en Breda, vertellen over hun ervaring met het model. Beide presentaties vinden plaatst in het gemeentehuis, aanvang 20.00 uur. De avond is vrij toegankelijk.

Na de inleiders zal Boxtelaar Geert Duijghuisen, fabrikant in Den Bosch en Etten-Leur van de 'meest groene verf van Nederland', als eerste reageren op de presentaties. Daarna is er debat onder leiding van Nico Bulter van de PvdA/GroenLinks-fractie. Zijn partij nam het initiatief voor deze avond, geïnspireerd door het gedachtegoed van Christian Felber uit Oostenrijk.

Fundament voor economie
Een paar maanden geleden kwam Christian Felbers boek 'Ware winst' uit. Daarin legt hij uit hoe waarden als transparantie, democratisch handelen, rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling met succes het fundament kunnen vormen voor de economie.
Sinds 2010 is er een snel groeiende beweging ontstaan op basis van de voorstellen van politiek wetenschapper Felber. Deze lector aan de Universiteit voor Economie in Wenen ziet dat we opgescheept zitten met een systeem, waarin menselijke waarden worden weggedrukt door financieel-economische waarden. Hij heeft een nieuw model ontwikkeld waar landen, ondernemingen, consumenten en ook gemeenten met een gerust hart voor kunnen kiezen; een goede balans in een zogenaamde Gemene Goed Economie, die werkt voor het algemeen belang. Een model dat de visie vertaalt in praktisch en bruikbaar instrument.

Felber in Nederland
Er zijn intussen 250 ondersteuningsgroepen en meer dan 2000 bedrijven in 35 landen, ook in Nederland, die dat doen en hiervoor bewust kiezen. 250 bedrijven publiceren al een Gemene Goed Balans.
In september was Christian Felber in Nederland voor vier lezingen. Hij ontmoette toen ook vertegenwoordigers van diverse landelijke organisaties zoals De Groene Zaak, MVO Nederland, Wereld Natuur Fonds, Triodos Bank, OxfamNovib en Milieudefensie. Ook sprak hij met bedrijven die al met de principes van 'Ware winst' werken of dat van plan zijn, zoals de coöperatie Odin en de coöperatie Manifesto.
In Boxtel ontving wethouder Eric van den Broek begin oktober het doorgeefboek "Ware winst" bij de start van de "Innovatie-route" langs 20 bedrijven tijdens de Duurzame Week Boxtel.

Tweedehandsmarkt Vogelvreugd Ons Ideaal

Boxtel - De tweedehandsmarkt van Vogelvreugd Ons Ideaal op zondag 26 november is de plek om oude spullen aan de man te brengen of zelf mooie aankopen te doen. Deze markt wordt van 13.00 tot 16.00 uur gehouden in Gemeenschapshuis De Rots.

Verkopers kunnen een of meerdere tafels huren voor hun tweedehands koopwaar, koopjesjagers kunnen hun slag slaan bij een van deze zeventig tafels.
Niet alleen de koopwaar, ook de entree is betaalbaar gehouden; toegang kost 1 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang.
Tijdens de markt is uiteraard koffie, een drankje of een snack verkrijgbaar in De Rots

Er zijn er nog enkele tafels beschikbaar, bel na 19.00 uur naar 0499-395181 of reserveer via jan@vogelvreugdonsideaal.nl.

Uilen speuren in Oisterwijkse Bossen en Vennen

Oisterwijk - Geïnteresseerden kunnen zaterdag 9 december mee op zoek naar bosuilen en van alles te weten komen over deze nachtroofvogels. Aanmelden kan via natuurmonumenten.nl/agenda.

De meest bekende uilenroep is die van de bosuil. Het 'oehoe' van het mannetje wordt beantwoord met een ijselijke kreet van het vrouwtje. In de avonduren is de roep van de bosuil extra indringend. Wellicht zullen de deelnemers aan de wandeling als zij hun oren spitsen de uilen horen roepen.

Aanmelden
Deze wandeling is gericht op volwassenen. De groep vertrekt op 9 december om 20.00 uur. Rond 22.00 uur is de wandeling afgelopen. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze excursie 7 euro en voor niet-leden bedragen de kosten 10 euro.

Meteen aanmelden of meer informatie verkrijgen over activiteiten van Natuur Monumenten kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Concert Big Band Boxtel en Stripe Big Band Boxtel

Boxtel - Big Band Boxtel en de Stripe Big Band geven aanstaande zaterdag, 25 november, samen een concert in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. De bands treden los van elkaar op en spelen ook gezamenlijke nummers. De zaal is open om 19.30 uur, het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

De bands slaan de handen ineen om het publiek te trakteren op een unieke en verrassende muzikale avond. Ze spelen dansmuziek; naast instrumentale nummers zullen ook liedjes met zang ten gehore gebracht worden door Maria van Gils, Donna Hobbelen, Ingeborg Melis, Karin van Mil en Auke Stook.

Dé bigbands van Boxtel en genieten beide een goede reputatie in Boxtel en omgeving. Zo speelde Big Band Boxtel, die al jaren onder de muzikale leiding van dirigent Mari van Gils staat, al twee jaar op een rij op Jazz in Duketown en de Stripe Big Band, die onder leiding staat van Simon Bruul, trad onlangs nog op bij het Dommel Theater.

Baanderherencollege, Baanderherenweg 2 in Boxtel.

Sinterklaas bij Kinderboerderij

Boxtel - Sinterklaas brengt op woensdag 29 november een bezoek aan De Kinderboerderij in Boxtel. Vanaf 14.00 uur zijn alle kinderen welkom in de huiskamer van de boerderij aan het Apollopad. Deelname is gratis.

Doppenactie BHC van start

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Het Baanderherencollege startte woensdag met de zogenaamde 'doppenactie'. Door het inzamelen van kunststof doppen voor KNGF Geleidehonden kan de stichting geld verdienen om extra geleidehonden op te leiden. Bij de aftrap van de inzamelingsactie, door KNGF-ambassadeur Hans Ebbing, waren naast tientallen onderbouwleerlingen ook wethouder Herman van Wanrooij en D66-raadslid Fons van Heesch te gast.

Begin dit jaar diende de D66-fractie al een motie in om de inzameling van plastic doppen te bevorderen. Dit voorstel werd unaniem aangenomen. Het Baanderherencollege (BHC) besloot vervolg te geven aan deze motie. De schoolactie is opgezet in het kader van de projectweek 'Wat vier jij?', waarin de feesten uit verschillende geloofsstromen behandeld worden, zo legt docent Ferdy Vis uit. Het idee is om tegen de kerstvakantie, in het kader van barmhartigheid en naastenliefde de eerste lichting doppen in te leveren bij het KNGF.

Het mes snijdt aan twee kanten: de ingezamelde plastic doppen kan het KNGF verkopen aan een afvalverwerker om zo de opleiding van blindengeleidehonden te bekostigen, anderzijds worden de leerlingen bewust gemaakt van hoe nuttig het hergebruik van materialen als de doppen kan zijn. "De ambassadeur vertelde me dat om één hond op te leiden 80.000 kilogram plastic doppen ingezameld moeten worden", vertelt Vis. Een flinke hoeveelheid, maar dat is niet verwonderlijk aangezien het opleiden van een hond zo'n 35.000 euro kost.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Ebbing vertelt onder meer hoe de geleidehond hem helpt deel te nemen aan het verkeer, iets dat zonder hond, of begeleiding, voor een blind persoon eigenlijk niet te doen is. Daarnaast draagt de hond ook bij aan sociale acceptatie, legt Ebbing uit. Hij schetst situaties waarbij mensen meteen zien dat hij met een geleidehond aan zijn zijde loopt en daarom rekening houden met hem. Zonder hond krijgt Ebbing nog wel eens een grote mond van mensen die denken dat hij bijvoorbeeld opzettelijk tegen hen aanloopt, of dwars door een groep mensen heen loopt. Het BHC kent ook verschillende slechtziende leerlingen, vertelt Vis. Zelf heeft hij ook een leerling in zijn mentorgroep zitten die voor zover mogelijk ook deelneemt aan het normale onderwijsprogramma.

Na de kerst houdt het niet op met doppen inzamelen: Vis wil graag een permanent inzamelpunt op de school (laten) plaatsen. "Het project staat eigenlijk nog in de kinderschoenen", vertelt hij opgewekt. Volgens de docent natuur-/scheikunde bestaan namelijk plannen de doppeninzameling meer integraal in het lesprogramma op te nemen. "Je kunt er opdrachten koppelen, bijvoorbeeld bij het van wiskunde, of mijn eigen vak. Daar kun je ze bijvoorbeeld de dichtheid van de doppen laten uitrekenen." Ook is het idee om de doppeninzameling jaarlijks als thema terug te laten komen. De opbrengst van de eerste doppenactie wordt in de week voor de kerstvakantie bekend gemaakt.


Drukbezochte PHS-informatieavond in restaurant Molenwijk

Tientallen aanwezigen kwamen donderdag op de informatieavond in restaurant Molenwijk af. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - In een tot de laatste stoel bezette zaal van restaurant Molenwijk luisterden tientallen Boxtelaren donderdag aandachtig naar wat de diverse deskundigen van ProRail te vertellen hadden over de komende veranderingen omtrent Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Na eerdere bijeenkomsten in andere kernen langs het traject Meteren-Boxtel, was nu ons dorp aan de beurt voor een informatiebijeenkomst.

Vanaf 2026 moet de spoorlus bij Meteren klaar zijn. Dan zullen meer goederentreinen gaan rijden. Hierdoor zullen het geluid en trillingen toenemen. Toch verwacht ProRail dat de overlast binnen de normen blijft dankzij eerdergenoemde maatregelen. Voor Boxtel komen er langs het spoor extra geluidsschermen, waarvan de locatie werd getoond op grote kaarten. Ook worden zogenaamde 'railrunners' aangebracht om geluid te reduceren.

Aan de hand van beelden, tekstborden en geluidsfragmenten konden de aanwezigen in restaurant Molenwijk zien en horen wat er allemaal komt kijken bij de geplande uitbreiding van goederen- en personenvervoer over het spoortraject Meteren-Boxtel. Niet iedereen was tevreden met de uitleg van de deskundigen tijdens de plenaire zitting. De grote groep aanwezigen maakte dat er te weinig tijd was om alle vragen te beantwoorden. Gelukkig was er voor mensen die hun vraag niet beantwoord zagen na de plenaire bijeenkomst de mogelijkheid om de diverse deskundigen ook persoonlijk te spreken.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Enkele aanwezigen kijken geïnteresseerd toe hoe ProRail-deskundige Peter Robbe tekst en uitleg geeft. Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Spoorboekloos reizen
Ook op de invoer van spoorboekloos reizen tussen Amsterdam en Eindhoven, waarbij iedere tien minuten een intercity in beide richtingen rijdt, ging ProRail in. Door de toename van meer passagierstreinen zullen de spoorbomen meer dicht zijn. Deze zogenaamde dichtligtijden vallen echter lager uit dan eerder werd verwacht. De meeste aanwezigen ervaren dat echter anders: zeker bij de dubbele overweg maakt men zich grote zorgen over de bereikbaarheid van de hulpdiensten, als het spoor zo lang dicht is. Volgens ProRail wordt daar zoveel als mogelijk rekening mee gehouden. Bovendien moet dit probleem verdwijnen met de sluiting van de dubbele spoorwegovergang, als er een fietstunnel komt, waarvan ook de hulpdiensten gebruik kunnen maken. Een van de aanwezigen vroeg zich af of bij hogere dichtligtijden het veiligheidssignaal niet korter kon. Helaas bleek dit wegens veiligheidseisen onmogelijk.

Verder meldde ProRail dat 80 procent van de goederentreinen voor 2020 aangepast moeten zijn zodat ze minder geluid produceren. Dit geldt ook voor de buitenlandse treinen. Ook legden de deskundigen uit dat 's nachts veel strengere geluidseisen gelden, zodat bewoners zich geen zorgen over hun nachtrust hoeven te maken.

De volledige planning van het project PHS werd getoond en stond ook op de borden in de zaal. Zienswijzen kunnen nog ingediend worden tot en met februari 2018. De beroepsperiode loopt nog tot 2019. Daarna zal project PHS onherroepelijk van start gaan.


Lokale Mannen maken luisterliedjes voor in de huiskamer

De Lokale Mannen met van links naar rechts Harry Hendriks, Wim Kuipers en Peter van den Hurk. Foto: Lokale Mannen

Boxtel – 'Lokale Mannen'. Zo heet het nieuwe muziekproject van zangers/gitaristen Harry Hendriks, Wim Kuipers en toetsenist Peter van den Hurk. Het project ontstond toen Hendriks en Kuipers elkaar spraken tijdens een wandeling, en het tweetal tot de conclusie kwam dat ze dezelfde muzikale ambities hadden: Nederlandstalige luisterliedjes maken voor in de huiskamer. De Lokale Mannen geven, na een try-out in de Spiegeltent afgelopen zomer, de komende week hun eerste twee optredens bij Vandaag Kookt.

"Liedjes over het leven", dat is hoe Kuipers de muziek die het drietal maakt omschrijft. De teksten gaan over liefde, oude worden, geluk en drinken, kortom een greep uit het leven. De inspiratie is daarom ook nooit ver te zoeken voor Hendriks en Kuipers, die ieder hun eigen nummers voor de Lokale Mannen schrijven.

Hendriks is bekend bij veel mensen als vaste begeleider van Gerard van Maasakker met wie hij tientallen jaren langs de Nederlandse theaters trok. Het laatste jaar heeft hij de pen te hand genomen om zelf liedjes te schrijven. Kuipers schrijft al zeker sinds 1988 liedjes, onder meer bij de bands Kicking Bill, en Kein Tiroler Musikant'n. Zo rond 2013 maakte Kuipers de switch naar Nederlandstalige nummers met 'Wij zijn Wim Kuipers'. Met producties als 'De Goei, De Kwaai en de Lillike' en Droomtranen deed Kuipers meer ervaring op met het schrijven in het Nederlands.

De Lokale Mannen met van links naar rechts Harry Hendriks, Wim Kuipers en Peter van den Hurk. Foto: Lokale Mannen

Kuipers geeft aan dat hij blij is dat het nu tot een samenwerking met Hendriks komt: "Hij kan met al zijn talent en ervaring het niveau van een toch al leuk liedje toch nog één of twee verdiepingen hoger tillen door zijn arrangementen en muzikale kennis." Ook toetsenist Van den Hurk voegt met zijn jarenlange ervaring, onder meer bij Go Rome!, echt iets toe .

De nummers van de Lokale Mannen zijn louter in het Nederlands en worden akoestisch, of met een kleine geluidsinstallatie, gebracht. "In het Nederlands kun je tekstueel toch meer doen omdat het je moedertaal is", geeft Kuipers aan, om grinnikend te vervolgen "Wie had dat nu gedacht? Dat een punkrock/blues muzikant Nederlandstalige luisterliedjes zou gaan schrijven?"

Met de optredens bij Vandaag Kookt op 28 november en 2 december willen Kuipers en zijn bandgenoten laten zien wat zij muzikaal in huis hebben. Daarmee hopen ze uitnodigingen binnen te slepen voor huiskameroptredens, waar ze voor een relatief laag prijsje een inspirerend optreden neerzetten. "Lokale Mannen is vooral bedoeld om muziek te maken. Dát is wat we leuk vinden!", zegt Kuipers enthousiast. Met de aandacht lijkt het wel goed te komen, want het optreden op 2 december is een extra show. Er was zoveel animo voor de 28e dat die datum in no-time uitverkocht was. Het drietal prikte daarom, in overleg met Vandaag Kookt, 2 december voor een extra show.

Voor de show op zaterdag 2 december zijn nog kaartjes te koop voor 10 euro per stuk. Die zijn te bestellen via: oesterzult@gmail.com. De show begint om 20.00 uur. Vandaag Kookt vind je aan het Stationsplein 4 in Boxtel.


Jezus en de Samaritaanse vrouw Toen de leerlingen naar de stad waren om eten te kopen, kwam een Samaritaanse vrouw water putten. 'Geef mij wat drinken', zei Jezus tegen haar. 'Wat!' riep de vrouw verwonderd uit, 'U, een Jood, vraagt drinken aan mij, een Samaritaanse vrouw?' Joden laten zich namelijk nimmer met Samaritanen in. 'Als u wist wat God te geven heeft en wie het is die u om drinken vraagt', antwoordde Jezus, 'dan zou u hèm erom gevraagd hebben en hij zou u levend water hebben gegeven.' 'Heer, u hebt niet eens een emmer en de put is diep. Waar wilt u dan levend water vandaan halen? Kunt u soms meer dan onze voorvader Jakob? Hij bezorgde ons deze bron en dronk eruit, samen met zijn zoons en zijn vee.' 'Wie van dat water drinkt, krijgt weer dorst', zei Jezus, 'maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst hebben. Want het water dat ik hem geef, zal een bron in hem worden waaruit water opborrelt dat eeuwig leven geeft.' 'Geef mij van dat water, Heer. Dan krijg ik geen dorst meer en hoef ik hier niet meer te komen om water te putten.' 'Ga uw man roepen en kom dan hier terug.' 'Ik heb geen man.' 'Wat u zegt', zei Jezus, 'want u hebt vijf mannen gehad, en de man die u nu hebt, is uw man niet. Het is waar wat u zei.' 'Heer, ik zie dat u een profeet bent. Onze voorouders hebben God op deze berg aanbeden, maar jullie Joden zeggen dat Jeruzalem de plaats is, waar men God moet aanbidden.' 'Jullie Samaritanen aanbidden zonder te weten wat je aanbidt, maar wij Joden aanbidden wat we kennen.' 'Ik weet dat de Messias zal komen', zei de vrouw. 'Wanneer hij komt, zal hij ons alles bekend maken.' Jezus antwoordde: 'Ik ben het, u spreekt met hem!' Bron: De Bijbel in de kunst, 1987 (Johannes 4, 7-18, 25-26)

Foto: Heemkunde Boxtel

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel foto: Rini van Oirschot
Deze tekening werd bij toeval ontdekt op de achterkant van een ingelijste pasteltekening van Pierre Janssen, voorstellende een boslandschap.

771 Samaritaanse vrouw
Pastel, 50 x 40 cm, gesign. r.o. 1950
Collectie: H. van Dijk

Nieuw kabinet, nieuwe hypotheekplannen!
Al voor de nieuwe bewindslieden met de koning op het bordes stonden werd duidelijk dat het kabinet Rutte III tornt aan de fiscale voordelen voor huiseigenaren. Uit uitgelekte berichten blijkt dat de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd én dat - ook als de hypotheek is afgelost - er belasting betaald moet worden over de eigen woning. Wobke Hoekstra, de nieuwe minister van financiën, heeft straks flink wat uit te leggen in de Tweede Kamer.
De inkt onder het regeerakkoord was nog niet droog of de eerste plannen lekten al naar buiten. En… de eerste wijzigingen werden aangebracht. Want tornen aan de hypotheekrenteaftrek én de 'aflosboete', het viel niet in goede aarde. Wat is er aan de hand? Uit de eerste berichten wordt duidelijk dat mensen die hun hypotheek hebben afgelost straks dezelfde heffing gaan betalen als de huiseigenaren die nog wel een hypotheek hebben (en nog profiteren van de renteaftrek). De Wet Hillen – vernoemd naar oud-minister Hans Hillen – voorkwam dat tot nu toe. In de wet was geregeld dat wanneer het eigenwoningforfait hoger is dan de rentelasten, dit verschil wordt verrekend. Dit belastingvoordeel vervalt in de nieuwe kabinetsplannen. Weliswaar is er sprake van een geleidelijke afbouw en haastte de coalitie zich – na de eerste kritiek – om de maatregel uit te smeren over 30 in plaats van 20 jaar, maar het kabinet houdt wel vast aan haar plannen.
Een andere maatregel verbaasde minder: de hypotheekrenteaftrek wordt gemaximaliseerd. Al decennia wordt gesproken over hervorming van deze belastingmaatregel. En na ruim een eeuw – ja, je leest het goed: de hypotheekrenteaftrek werd in 1892 geïntroduceerd – besluit dit kabinet de aftrek versneld wordt afgebouwd naar 37%.
Beide maatregelen raken zeer veel woningeigenaren. En het verlagen van het eigenwoningforfait zal de lastenverzwaring niet kunnen compenseren. Daarom zijn belangenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis direct in de pen geklommen en hebben zij een brief naar de kamerleden gezonden. Ook de oppositiepartijen hebben duidelijk hun ongenoegen kenbaar gemaakt. Minister Hoekstra staat dus een vuurdoop te wachten. Houdt hij zijn rug recht of beweegt hij mee? We houden voor jou de vinger aan de pols. Heb je vragen hierover, dan kun je altijd bij ons terecht.

Jubilarissen fanfare Concordia Liempde gehuldigd

De vijf jubilarissen op een rij, met van links naar rechts Manon van Ruremonde, Janneke van Houtum, Corry van Alphen, Rianne van Aarle en Harrie van Beers. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Liempde - Fanfare Concordia huldigde afgelopen zaterdag vijf jubilarissen met een bijzonder jubileumconcert. Daarvoor werd de zaal van De Serenade in Liempde omgetoverd tot een klein casino, met alle nummers rond het thema (roulette).

Al snel na opening stroomde de zaal vol met leden, familieleden, genodigden, vrienden en andere toehoorders van Concordia's Roulette jubilarissen-concert. Voor aanvang werden de jubilarissen door voorzitter Hans Vermeulen in het zonnetje gezet.

Rianne van Aarle is al 40 jaar lid van de fanfare. Haar vader speelde bugel bij fanfare Arnoldus dus het muziek maken werd haar thuis met de paplepel ingegeven. Na een paar jaar blokfluitles is Rianne op 10-jarige leeftijd gestart op de bugel, wat volgens haar het mooiste instrument is binnen fanfare Concordia. Rianne levert, naast haar werk als bestuurslid, een flinke bijdrage in de samenspelgroep waarvoor zij de partijen arrangeert.

Jubilaris Harrie van Beers werd eveneens in 1977 lid, na een wervingsactie van de fanfare op de basisschool. Harrie heeft 24 jaar deel uitgemaakt van het tamboerkorps waarmee Concordia Brabants en Nederlands kampioen werd. In 2001 is hij overgestapt naar de slagwerksectie bij het fanfareorkest. Ook Harrie organiseert vele activiteiten zoals de buitenlandreizen naar Nancois, Tronville en Eibach. Naast zijn enorme lijst van werkzaamheden voor de fanfare is Harrie ook nog secretaris van stichting De Boeremert.

Janneke van Houtum is 25 jaar lid van Concordia. Zij werd lid van de na het volgen van theorielessen op de muziekschool en is begonnen op cornet. Later is ze doorgegaan op trompet en dat is nooit meer gewijzigd. Naast muziek maken is Janneke ook actief (geweest) in diverse commissies.

Eveneens 25 jaar lid van de fanfare was Corry van Alphen. Ze was helemaal weg van het instrument de Lyra en wilde dit graag bespelen. Nadat het Lyrakorps was gestopt, ging Corry voor de altsax, en daar speelt ze nog steeds op. Corry is verantwoordelijk voor het verzorgen van de kleding van de fanfare.

Manon van Ruremonde werd gehuldigd als 12,5-jarig lid. Broer Harm en zus Pleuni waren ook lid van de vereniging en soms werden Pleuni en Manon wel eens door het publiek verwisseld, wat bij solo's tot verwarrende complimenten kon zorgen. Manon is daarnaast actief binnen de jeugdcommissie.

Na de huldiging van de jubilarissen kon het publiek genieten van een licht concert van fanfare Concordia waarbij verschillende werken met een link naar het casino ten gehore werden gebracht. Na 'The Final Countdown', dat de fanfare gezamenlijk met de slagwerkgroep ten gehore bracht, sloot de slagwerkgroep het concert af. Na het concert hebben leden en genodigden nog lang na kunnen genieten van een speciaal opgezette casino-avond waarbij ieders geluk werd beproefd.

Indisch festival De Werf levert ruim 1.300 euro op voor India

Foto: Jan van der Steen

Indisch festival De Werf levert ruim 1.300 euro op voor India

Boxtel - Met een Indiase middag, bij Dagcentrum De Werf, aan de Nieuwe Nieuwstraat, is zondag ruim 1.300 euro opgehaald voor het goede doel, een kindertehuis, annex school voor kinderen met een verstandelijke beperking in Nirmal, Zuid India.

Het zogenaamde 'Cantai festival' werd georganiseerd door Cello-medewerker Robert van Baardwijk. Hij spreekt van een enorm succes. Op de Werf boden verschillende cliënten, zelf ook allen met een verstandelijke beperking, zelfgemaakte spulletjes aan in diverse kraampjes. Ook waren er originele Indiase spullen te koop, zoals de handgemaakte leren babyschoentjes van Rianne de Weijer en de prachtige sieraden van Jose Lathouwers. Verder waren er vele Boxtelse ondernemers, zoals de Wereldwinkel en de Xenos, die de actie sponsorden.

Om de boel nog wat extra 'schwung' te geven was er ook een Indiase danseres aanwezig die de middag opfleurde met haar originele dansjes op - eveneens - Indiase muziek. Ook de tentoonstelling van diverse moderne kunstwerken van Rianne van Haaren en konden de gastlessen van SevenCrystals Yoga & Aryurveda op veel belangstelling rekenen.

De Werf houdt wel vaker inzamelingsacties voor het goede doel. Zo werd in juni vorig jaar ook al ruim 1.500 euro opgehaald voor een soortgelijk onderkomen voor verstandelijk beperkte kinderen in Nepal.


Prins Youri en Prinses Yvonne regeren over De Walvisjes

Met Prins Youri (midden, met bril), Prinses Yvonne, adjudant Levi Mutsaerts (links) en nar Dex van Abeelen (onder) gaan ook de Walvisjes er een gezellige carnaval van maken. Zaterdag werden zij gekroond. Linksboven Prins Donald V en rechts zijn adjudant Michel. (Foto: JCV De Walvisjes) Foto: JCV De Walvisjes

Mijn Mooi Boxtel: P. Lai

Foto: P. Lai

Deze foto heb ik in oktober gemaakt in de Dr. van Helvoortstraat. De iconische vijver bij het gemeentehuis. Bij zulke verschijnselen in de lucht moet ik gewoon even van mijn fiets afstappen en een foto maken. Dit maakt ons dorp extra betoverend.

'Ik kan niet zingen'

Het is een veelgehoorde kreet als je vraagt of iemand zin heeft om mee te zingen: 'Ik kan niet zingen!' Nee inderdaad, we zijn niet allemaal een Pavarotti, Madonna of Marco Borsato. Iedereen op deze aardbol heeft zijn en haar eigen kwaliteiten, die niet allemaal liggen op het gebied van glamour en muziek. Wat niet betekent dat je niet kunt genieten van muziek en zingen. 'De gezelligheid is het voornaamst. Ik word er blij van. Het geeft me een geluksgevoel', aldus Annie. En 'Door te zingen maak je je hoofd leeg. Als je zingt kun je aan niets anders denken', laat Henny weten.

Je eigen stem klinkt je vreemd in de oren en dat kan je het idee geven dat je niet kunt zingen. Niets is minder waar; ieder mens heeft zijn of haar eigen unieke stemgeluid, dat gehoord mag worden. En in een groep zingen geeft een saamhorigheidsgevoel.

Vaak vergelijken we onszelf met de ander: 'Zij zingt beter dan ik. Hij heeft een mooiere stem dan ik'. Stop met jezelf terugzetten en geniet van jezelf. Kom van die bank af. Of zoals Gert zegt: 'Dit doorbreekt de week. Anders zit ik ook maar alleen. Ik pak het allemaal aan'. En Maria: 'gezellig mijn vrije middag opgevuld'. Toos krijgt een 'heerlijk, vrolijk gevoel van zingen'.

Onder de bezielende leiding van Petra en Henny met Mieke op keyboard en tekst op scherm, passeren uiteenlopende liedjes de revue. Van Soerabaja van Anneke Grönlo en Blowing in the wind van Bob Dylan tot Roger Whitaker's Streets of London, 32 jaar van Doe Maar, Wim Sonneveld, Patricia Paay, Boudewijn de Groot, Simon and Garfunkel en The Rolling Stones, allemaal komen ze langs.

In de pauze is er koffie, thee, iets lekkers. En niet te vergeten... een gezellig gesprek over je hobby, je leven en alles wat je wilt delen met de hele groep of zomaar met de persoon naast je.

Voor dit jaar staan er nog drie vrijdagen gepland, van 13.30 tot 15.00 uur: 24 november, 8 december en een speciale kerst-meezing-middag op 22 december, de laatste vrijdag voor kerstmis. Geheel in kerstsfeer met een boom en een kerst-tractatie zullen dan traditionele kerstliedjes gezongen worden zoals Stille Nacht en Oh Denneboom afgewisseld door Last Christmas van Wham en… Eenzame Kerst van André Hazes.

Voel je welkom om op deze middagen je nootje bij te dragen, zelfs als je denkt niet te kunnen zingen, en geniet van jezelf, de anderen en de muziek. Wij van Hobby Centrum Boxtel zorgen voor fijne, meezingbare muziek en een gezellige sfeer.

Kijk voor meer info op www.hobbycentrumboxtel.nl.

TipMooiBoxtel: Bijna de helft van de kiezers zweeft nog
Raad de afgelopen vier jaar eensgezind

Boxtel - Bijna de helft van de Boxtelaren twijfelt nog over welke partij bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart hun stem verdient. Dit blijkt uit een peiling onder ons opiniepanel TipMooiBoxtel, waaraan ruim 234 mensen meededen. Van hen heeft 46 procent nog geen keuze gemaakt. Twee op de vijf (39 procent) weet al wel op welke partij gestemd gaat worden. Veiligheid wordt aangemerkt als belangrijkste verkiezingsthema: ruim 77 procent van de ondervraagden vindt dit thema van belang.

Van de ondervraagden twijfelt zo'n 8 procent twijfelt nog over ze de gang naar de stembus maken op 21 maart. Zeven procent van de 234 respondenten is daar al over uit: zij blijven die dag thuis. Als redenen word het leugenachtige gedrag van politici genoemd. Een enkeling geeft aan nog te jong te zijn om te stemmen, aangezien er geen ondergrens aan het meedoen aan TipMooiBoxtel zit wat betreft leeftijd.

Van de 199 wel-stemmers geeft de meerderheid (56 procent) als reden dat ze bij verkiezingen hun stem kunnen laten gelden. De helft van de mensen die willen gaan stemmen geeft aan dat zij hun stem willen laten horen omdat dat hun democratisch recht is. Meer dan één op de drie stemmers (38 procent) vindt bovendien dat je geen recht van spreken hebt over de lokale politiek als je niet gaat stemmen. Opvallend is dat maar heel weinig kiezers een andere verklaring geven waarom ze gaan stemmen (4 personen in totaal). Deze groep is te klein om een zinnig beeld over te schetsen.
Het panel van TipMooiBoxtel vindt veiligheid met enige afstand het belangrijkste thema. Ruim 77 procent ziet dit dan ook graag terugkomen in de partijprogramma's. Daarna volgen leefbaarheid (67 procent) en zorg (64 procent). Groen, werkgelegenheid en de agrarische-sector (met 31, 29 respectievelijk 5 procent) worden minder belangrijk gevonden. Veel participanten geven bovendien aan woningbouw, leefbaarheid, veiligheid en verkeer gerelateerde thema's als belangrijk te zien.

Stemgedrag partijen
Kijken we naar de afgelopen bestuursperiode, dan blijkt dat de coalitie, in ieder geval op papier, bijzonder eensgezind was. In de afgelopen 2 jaar werden slechts 4 moties van oppositiepartijen BALANS en CDA aangenomen. Maar liefst 29 moties en 4 amendementen van de oppositiepartijen sneuvelden. Slechts één motie van een coalitiepartij of gedoogpartner werd in die periode niet gesteund: die van INbox, waarbij werd opgeroepen de touwtjes op het terrein van De Kleine Aarde stevig in handen te houden, nadat bekend werd dat Het Collectief het terrein ging uitbaten.

In de gehele bestuursperiode komt daar nog één motie van PvdA/GL bij. Die pleit voor verhoging van de armoedegrens naar 125 procent van het sociaal minimuminkomen om armoede onder gezinnen met kinderen te beperken. Opvallend detail is dat het college vorige week aankondigde dat in het nieuwe armoedebeleid het minimuminkomen om gebruik te maken van armoedevoorzieningen is opgerekt naar 120 procent van het sociaal minimum. De weggestemde motie is dus alweer (deels) ingehaald door de realiteit.

Het toont de eensgezindheid in de Boxtelse politieke arena aan. Het leidde er bij één respondent toe dat die op 21 maart niet naar de stembus zal gaan. "Boxtel heeft de afgelopen jaren zo'n brede coalitie gekend dat het niet meer uitmaakt op welke partij je stemt", luidt het commentaar. Hoewel er een kern van waarheid in deze mening zit, is het niet zo dat de coalitie niet open staat voor de mening van andersdenkenden. Het huidige college heeft al meerdere malen aangegeven dat zij ook de input van oppositiepartijen BALANS en CDA meenemen. Dat gebeurt volgens het dagelijks bestuur echter in een eerder stadium van de planvorming, waardoor het minder zichtbaar en meetbaar is. Deze bewering lijkt gesteund te worden door de cijfers uit raadvergaderingen waarbij belangrijke beleidsthema's behandeld werden: zo werden in 2014 drie voorgestelde wijzigingen van het CDA op het regeerakkoord unaniem aangenomen.

Een voorstel van de SP had de meeste kans om aangenomen te worden: alle door de SP ingediende moties werden de afgelopen vier jaar geaccordeerd door de raad. Ook D66 en PvdA/GL konden rekenen op de steun: samen zijn de twee partijen goed voor 38 procent van alle aangenomen moties. BALANS kon na 4 jaar op de minste steun rekenen: van de 48 moties en 9 amendementen werden slechts 7 respectievelijk één aangenomen. Overigens is BALANS ook koploper voor wat betreft het intrekken van moties en amendementen.


10 / 18

FischerFotografie

Warme herfst composities

Compositie:
Het lijnenspel en de compressie suggereren beweging en kracht van de paarden.
De telelens biedt 'lens compressie' - trekt bomen bij elkaar: meer diepte. Symmetrisch kaderen: bomen links en rechts er net op of beide half.
Gebruik lijnen om het oog van de kijker langs de juiste elementen te leiden.
Lijnen geven rust in het bos, waar bomen kriskras door elkaar staan.
Een laag standpunt is vaak mooier in het bos; imposanter.
Op zoek naar composities met kleur. Spelen met beeldverhoudingen.

FischerFotografie
FischerFotografie

Instellingen:
F11 (scherpte in de diepte), stabilisatie uit, witbalans op wolkje (warme kleuren).
Paarden? Neem een snelle sluitertijd, want de telelens vergroot de bewegingen.

11 / 18

Foto: Heemkunde Boxtel

bron: Tonny van der Meijden
De oude damastweverij van Van Hoogerwou aan de Prins Hendrikstraat. Op de foto is het in gebruik bij supermarkt Weltevreden.

In 1867 werd deze linnen- en damastweverij op het huidige Damasthof gebouwd. Het bedrijf blijft ruim 100 jaar bestaan. Het genoot landelijke vermaardheid en was 'hofleverancier'. Het was aanvankelijk een klein bedrijf met thuiswerkers, maar groeit al snel uit tot een gerenommeerd bedrijf dat met zijn exclusieve kwaliteit aan de top staat van de Nederlandse linnennijverheid. Toch is het bedrijf niet echt heel groot geworden maximaal 35 werknemers. Ook is er steeds met thuiswerkers gewerkt. Deze kwamen voornamelijk uit de regio Eindhoven. Een nijverheidsenquête rond 1888 vertelt dat de thuiswevers met kruiwagen te voet naar Boxtel kwamen om hun weefsels af te leveren en garen op te halen. Op dat moment waren er elf arbeidskrachten in dienst die twaalf uur per dag werkten en alleen op zondag vrij waren. Vakantie kenden ze niet.

De particuliere verkoop ging voornamelijk via agentessen, vaak afkomstig uit adellijke kringen. Ook leverden ze aan bedrijven en instellingen. Er werd voornamelijk op bestelling geleverd. Exclusiviteit werd hierdoor gewaarborgd. De fraai geweven damastpatronen werden door gerenommeerde kunstenaars ontworpen. Bijvoorbeeld Anton Pieck (ontwerper van de Efteling) ontwierp het jubileumdamast voor prinses Juliana in 1934. Het koninklijk huis was een goede klant van Van Hoogerwou.

Door hun zeer hoge kwaliteit heeft de weverij de crisis in de jaren vijftig overleefd. Hun specialisatie, het weven van zeer fijne met de hand geweven damasten tafellinnen, hebben ze tot de sluiting volgehouden. Twee van deze handweefgetouwen zijn nog in gebruik in het Textielmuseum in Tilburg. Vanwege de landelijke neergang van de textielindustrie werd het bedrijf gesloten in 1971.

Lees meer over Van Hoogerwou in de 'Kleinde encyclopedie' van Ben Ophof op heemkundeboxtel.nl.

RIJLES

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

12 / 18

Foto: VVD

Programma Hoogfrequent Spoor (PHS)
Afgelopen donderdag 16 november vond in Paviljoen Molenwijk een druk bezochte voorlichtingsavond plaats over het Programma Hoogfrequent Spoor. Deze avond werd georganiseerd door ProRail. Ook VVD Boxtel was hierbij aanwezig en nam plaats tussen vele zeer betrokken inwoners.
Voor ons was de avond geen opsteker en bleven vele vragen onbeantwoord.
De voorlichtingsavond begon met een aardig animatiefilmpje over de maatregelen bij Vught. Dat zag er goed uit en natuurlijk vraag je je dan af waarom het daar wel mogelijk is om tunnels en ongelijke kruisingen te realiseren, waardoor zowel trein- als overig vervoer ongehinderd door kan gaan. Ik realiseer me, dat daarmee slechts een deel in Vught adequaat wordt opgelost en met name in Vught Noord nog steeds sprake blijft van een probleem, maar toch ontstaat het onaangename gevoel, dat Boxtel zeker zo zwaar getroffen wordt en wij nemen genoegen met een simpele fietstunnel.
Opnieuw werd onze mening versterkt, dat de problemen hiermee in Boxtel niet opgelost, maar alleen maar groter worden.

Op vele vragen over trillingen, aantal treinen en vervoer van gevaarlijke stoffen werden ontwijkende en halve antwoorden gegeven. Bovendien bleek maar weer eens, dat er voor veel problemen geen wettelijke voorschriften bestaan, uitsluitend beleidsregels waarvan ook nog eens afgeweken kan worden.
Als we dan horen, dat het aantal treinen, zowel personenvervoer als goederenvervoer, enorm gaat toenemen en dat de consequenties nog niet voldoende in beeld zijn, dan rest ons opnieuw een grote zorg en een ontzettend belangrijk aandachtspunt voor de politiek in Boxtel.

Wij wensen allemaal een veilige en prettige leefomgeving en met de voorlichting vanuit ProRail is onze zorg alleen maar toegenomen.

Move31
Door de te verwachten problemen zal het dossier Move31 (het nieuw op te stellen vervoersplan voor Boxtel) extra belangrijk worden. Ook hierover hebben de eerste twee bijeenkomsten van de Werkgroep vanuit de raad plaats gevonden. En ook hier blijkt, dat de neuzen nog niet allemaal dezelfde kant op staan.
Voor VVD is het grootste belang de goede en veilige doorstroming van alle autoverkeer. Geen opstoppingen, geen knelpunten, maar snel en veilig Boxtel in en uit. Een duidelijk wegennet, waardoor sluipverkeer in de woonwijken geweerd wordt. Goede en snelle hoofdwegen en veilige fietsvoorzieningen, zoals een optimale snelfietsroute. Deze gaat dan onderdeel uitmaken van de totale route Eindhoven-Den Bosch. Een mooie kans voor Boxtel om ons voordeel hiermee te doen.

Een goede, snelle en veilige bereikbaarheid van ons bedrijventerrein is één van de prioriteiten, het oplossen van de toenemende problemen op de Noord-Zuidas is een andere.
Wij kunnen alleen maar hopen – en zullen daar onze uiterste best voor doen – dat de ontwikkeling van Move31 een optimaal verkeersplan op tafel brengt.
De inbreng van onze eigen inwoners in Liempde, Lennisheuvel en Boxtel is daarbij van groot belang.

Aanvullingen week 46

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Adrianastraat 37, bouw carport vòòr garage
Banisveld, herbouw uitkijktoren
Helstraat 2, rooien: 2 berken uit achtertuin
De Volder, naast huisnummer 43, rooien: 1 moeraseik uit trottoir

Verleende omgevingsvergunningen
Markt 1, realiseren verbindingsgang tussen marktplein en de binnentuin van het gemeentehuis
Planckpad, legaliseren tijdelijk pad voor langzaam verkeer voor een termijn van 3 jaar

Bekendmakingen week 47

Aangevraagde omgevingsvergunningen
De Houtbreker voor huisnummer 24, rooien: 1 knotwilg uit verhardingsstrook
Markt 31, plaatsen naambord aan gevel
Molenwijkseweg, rooien: 30 bomen (21 essen, 2 vuilbomen, 1 zomereik
en 6 knotwilgen) uit groenstrook naast bermsloot
Morgenstond 39-81,rooien: 8 Alnus x spaethii achter woningen in openbaar gebied

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Het Klaverblad ongenummerd, woonrijp maken Het Klaverblad en realisatie
definitieve aansluiting van de Schijndelseweg op Het Klaverblad

Verleende omgevingsvergunningen
Dommeloord bij huisnummer 36, rooien: 2 esdoorns
De Beukums 57, vergroten dakkapel aan achterzijde woning
Europalaan naast Nieuwland 1, rooien: 1 esdoorn
Hazelaarsgaard tegenover huisnummer 24, rooien: 1 hazelnoot uit plantsoen
Sint Jorishoef 1, rooien: 30 bomen rondom te slopen bijgebouwen
Kloosterhof 13, plaatsen dubbele deuren aan zijgevel leeszaaltje
Nieuwe Nieuwstraat tegenover huisnummer 84, rooien: 1 esdoorn uit plantsoen
Rechterstraat 55, rooien: 1 esdoorn uit voortuin
Smalvelderstraat 6, rooien: 1 populier 14 meter ten westen van achtergevel

Bestemmingsplan
Ontwerp bestemmingsplan Munsel 104 te Boxtel
Het perceel aan Munsel 104 wordt gesplitst en het deel van de woonboerderij krijgt de bestemming "wonen" met de mogelijkheid om de woonboerderij in de toekomst te splitsen naar twee woningen.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Foto: D66

De toegankelijke straat
De openbare ruimte is een plek voor iedereen. Het geeft ons de vrijheid te gaan en staan waar we maar willen. Het is daarom van belang dat de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk is. Met name met bepaalde groepen moet in de openbare ruimte extra rekening worden gehouden. Denk daarbij aan senioren, kinderen, mindervaliden, blinden en slechtzienden.

De gemeente Boxtel staat de komende jaren voor een grote woningbouwopgave. Daarnaast gaat vergrijzing de komende decennia een steeds grotere rol spelen in onze samenleving. Er is steeds meer aandacht voor levensloopbestendige woningen. Waar echter minder aandacht voor is, zijn levensloopbestendige wijken. Ouderen hebben behoefte aan andere voorzieningen dan jongeren of gezinnen met kinderen. Een woonwijk zou erop ingericht moeten zijn om te voorzien in de behoeftes van een gevarieerde groep bewoners. Zeker voor nieuwe wijken moet dit tijdens de ontwerpfase al worden meegenomen. Dit stimuleert de zelfstandigheid van ouderen en zorgt voor meer ontmoeting waardoor eenzaamheid voorkomen kan worden.

Een ander belangrijk aspect is de toegankelijkheid van de straat in wijken. Om zelfstandigheid en ontmoeting te bevorderen is het noodzakelijk om de straat voor iedereen toegankelijk te maken. Bij nieuwe projecten moet het toegankelijkheidsbeleid goed worden uitgevoerd in alle fasen van het project. Daarnaast moet meer rekening gehouden worden met het gebruik van de ruimte.

Foto: D66

Omdat openbare ruimte een lange levensduur heeft is het noodzakelijk om bij bestaande openbare ruimte in kaart te brengen waar knelpunten liggen en benodigd onderhoud of aanpassingen te doen. Een aantal van deze knelpunten kwam ook naar voren in gesprekken die wij afgelopen tijd op straat hebben gevoerd.

In gesprek met
Twee weken geleden zijn we wederom de straat op gegaan om in gesprek te gaan met inwoners en bezoekers van Boxtel. Ondanks het slechte weer vonden mensen het leuk om met ons in gesprek te gaan. Veel mensen vinden dat het goed gaat met Boxtel en zijn erg tevreden. Een aantal aandachtspunten dat voorbij kwam is onder andere het gebrek aan parkeergelegenheid in het centrum, de inrichting van de winkelstraat en het aantal fietsenstallingen. Ook de toegankelijkheid van de straat kwam ter sprake. De winkelstraat is soms gevaarlijk omdat er veel fietsen geparkeerd staan en voetgangers en fietsers door elkaar heen bewegen. Ook verschillende soorten buitenreclame helpen daar niet aan mee. Daarnaast is er nog een aantal gevaarlijke oversteekplaatsen zoals op de Hendrik Verheeslaan, de fietsersoversteek naar de Liempdseweg en voor mensen met een rollator spoorwegovergangen.
Ook hadden mensen nog leuke ideeën voor Boxtel zoals meer uitgaansgelegenheden voor 50-plussers en het uitbreiden van het theaterprogramma. Ook zagen twee jonge kinderen het wel zitten om het hertenpark uit te breiden tot dierentuin!
Aanstaande zaterdag zijn we weer op straat te vinden om in gesprek te gaan met mensen, misschien tot dan!

GEMEENTE INFO
Oud papier:
24-11 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
25-11 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
25-11 Centrum
25-11 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
25-11 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Kloosterzicht viert 35-jarig jubileum groots

Gemonde - Café Zaal Kloosterzicht is 35 jaar in handen van de familie Van Houtert. Reden voor de huidige eigenaar Joost van Houtert (49) om op vrijdag 24 een besloten, en zaterdag 25 november een openbare feestavond te organiseren. Het openbare feest op 25 november begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Artiesten als Henk Bernard, Pascal Redeker en Kapalone zullen hun opwachting maken. Ook is het de laatste kans om coverband You & Me te bewonderen. De band stopt ermee, na meer dan 30 jaar Kloosterzicht als thuisbasis gehad te hebben.

Kloosterzicht werd in 1982 eigendom van de familie Van Houtert. Een grondige verbouwing, die duurde tot 1985, volgde. Op 11 augustus van dat jaar sloeg het noodlot toe: een brand legde de volledig vernieuwde zaal in as. Het leek gedaan met Koosterzicht, maar de zaal werd weer herbouwd. In 1996 nam Joost de zaak van zijn ouders over. "Mijn café vol met mensen, dát maakt mij gelukkig", geeft hij aan.

Naast verdrietige periodes, zoals net na de brand, of met het overlijden van zijn beide ouders in 2011, is het toch vooral vreugde en geluk waarop Van Houtert terugkijkt. Vooral de kermis en de cd-presentatie van Kapalone, toen ruim 700 man in zijn zaak stonden, zijn daar goede voorbeelden van.

In de afgelopen jaren is het horecavak uitgebreider geworden, meent Joost. Wegens het grote aantal (dance)feesten, de afname van het aantal bruiloften en bijbehorend feesten in Kloosterzicht en de onder druk staande horecaprijzen zag hij zich genoodzaakt de nadruk meer op catering te leggen. "Gelukkig ben ik zelf kok", geeft hij lachend aan. Het hielp: de zaken gaan goed. Ondanks dat zijn zaak goed loopt heeft de eigenaar nog geen oog op opvolging. En eigenlijk is hij daar ook nog niet echt mee bezig.

In eerste instantie was de bedoeling om het afgelopen jaar, Joost zat toen 20 jaar in de zaak, al een groot feest te vieren, maar dat bleek om praktische redenen niet haalbaar. Daarom werd besloten het 35-jarig jubileum voor de familie Van Houtert maar aan te grijpen als reden voor een groot feest.

Naast het gratis toegankelijk publieke feest op 25 november is op 24 november al een besloten feest voor genodigden. Dit is vooral bedoeld voor alle clubs en verenigingen die gebruik maken of maakten van Kloosterzicht als oefen-, repetitie- of borrellocatie in de afgelopen 35 jaar. Het zijn er tientallen, die Joost allemaal moeiteloos opsomt: FC De Kei, Touché, Samen Sterk, de verschillende dartteams. Het leverde uiteindelijk 500 genodigden op, inmiddels verspreid over het hele land. De uitbater verwacht dat er uiteindelijk zo'n 425 mensen op de vrijdagavond zullen komen feesten.

Op zaterdag moet het dak er helemaal af gaan met het jubileumfeest, dat duurt van 19.30 tot 2.00 uur. Je vindt Café Zaal Kloosterzicht aan de St. Lambertusweg 95 in Gemonde.


A november to REMEMBER
Over krap drie weken word ik 35. Of ik niet eens aan kinderen moet gaan beginnen is wel de meest gestelde vraag van het afgelopen jaar. Of ik wel weet dat mijn vruchtbaarheid met de maand afneemt. En dat als ik opschiet het nog wel moet lukken om voor twee kinderen te gaan. Meer zal er niet in zitten. Want met 40 een kind krijgen kan dus echt niet. Als ik dan vertel dat ik nooit kinderen heb gewild en dat nog steeds zo voel, kijkt de desbetreffende vragensteller me met afgrijzen aan. En dan komt de vraag der vragen: 'Maar Babette, wat ga je dan eigenlijk met je leven doen als je nooit kinderen krijgt?'

De eerste keer was ik echt sprakeloos en geloof me, dat heb ik niet zo vaak. Inmiddels ben ik eraan gewend. Ben er 24/7 op voorbereid dat men beter weet hoe mijn cyclus verloopt dan ikzelf. Als ik een keer cola drink omdat ik nadorst heb, wordt er nog net geen rol beschuit besmeerd met muisjes. Inmiddels vind ik het zelfs amusant als ik mensen de moed zie verzamelen om het te vragen. De nieuwsgierigheid wint het altijd van de ongemakkelijkheid. En dat mag, want ik heb het woord nieuwsgierigheid uitgevonden. Ik vraag me alleen af waarom mensen denken dat ik geen leven zou hebben zonder kinderen. Waarschijnlijk mis ik de grootste liefde die een mens kan hebben, maar daarom is mijn hond zo gruwelijk verwend.

Natuurlijk heb ik erover nagedacht. En is het na zeven jaar een logische volgende stap. STOP!! In mijn leven is niks logisch. Ik doe alles andersom en zonder logica. Ik zou nu net als vorig jaar lijstjes moeten maken voor mijn Sinterklaas. Ik zou vast een gedicht kunnen maken voor mijn getrokken lootje. Überhaupt zou ik kunnen kijken wie mijn lootje is. Ik zou vast gluhwein kunnen drinken en keihard meezingen met 'All I want for Christmas', omdat ik dat elk jaar doe rond deze tijd. En nu, niks van dat alles. Behalve de gluhwein dan, die is niet aan te slepen.

Ik ben volledig in beslag genomen door mijn nieuwe plan. Ik wil verhuizen naar Spanje. Voor goed. In september ben ik met een vriendin vijf dagen naar Valencia gegaan en daar is het in mijn hart besloten. Ik ben een Spanjaard denk ik. Mensen gaan daar eens avondeten om 21 uur, hoe heerlijk! 's Avonds zit iedereen met elkaar te eten en te drinken in plaats van verstopt achter de tv. De temperatuur, de taal en de wijn, ik droom erover. Elke nacht. Ik weet wel dat je nu denkt: ja, maar dat is altijd met vakantie. Maar dit… dit voelt anders. Net als met Hunted. Ik wist echt niet waar we precies insprongen, maar ik wist wel dat ik dat moest doen. En nu ga ik terug naar Spanje. Alleen. Donderdag. Naar Madrid. Zes hele dagen. En als ik terugkom, dan weet ik het. Dan weet ik of ik alles ga achterlaten.

Zal een leuke decembermaand worden dan. All I want for Christmas krijgt ineens een andere betekenis dan. En daarom lieve mensen, is het maar goed dat ik geen kinderen heb. Dan zouden deze moeilijke beslissingen nog veel moeilijker zijn, zo niet onmogelijk. Dus dat doe ik met mijn leven zonder kinderen. Ik volg mijn gevoel. Ik ben hartstikke zenuwachtig, heb mijn ogen uit mijn hoofd gejankt, en ik fantaseer en idealiseer me wat af. Soms zou ik willen dat ik gewoon normaal was, maar dat gaat dit leven niet meer gebeuren. Ik hoop stiekem dat ik Sinterklaas ga vinden in Madrid. En dat we samen een kannetje sangria delen. Dan geef ik hem toch gauw nog mijn lijstje. Ik heb maar één wensje: lieve Sinterklaas, mag ik bij jou in Madrid blijven wonen?

Adios amigos!!!


Vervolg van de voorpagina: Boxtel en Liempde halen Sinterklaas in

Foto: Ruud van Casteren

Vervolg van de voorpagina: Boxtel en Liempde halen Sinterklaas in

Sinterklaas verblijft namelijk op Kasteel Stapelen. Daar kon hij zich zondagavond weer even terugtrekken op zijn logeeradres. Daar wordt hij de komende weken, volgens een strak schema, bezocht door de groepen 1, 2 en 3 van de basisscholen binnen onze gemeente. In het weekend kunnen kinderen die niet in de gemeente Boxtel naar school gaan, of die Sint nóg een keer een bezoekje willen brengen bij hem terecht van 10.00 tot 12.30 uur, of van 13.30 tot 16.30 uur. Op de zaterdagen is de Sint ook 's avonds tussen 17.30 en 19.00 uur te bezoeken. Ondertussen is er ook van alles te doen op Kasteel Stapelen. Na zijn verjaardag, op 5 december, vertrekt de Sint weer naar Spanje.

Zo is er in het gebied vanaf Blokker tot Toko Boxtel, Croonpassage en Markt een zoekactie in de etalages van de winkels. Op het plaatje in de etalages is een deel van een zin te vinden. De uitkomst van de speurtocht kan ingevuld worden in het boekje.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Cock Stam

In het park van Stapelen zijn Pieten de kinderen aan het vermaken en op het binnenterrein worden diverse spelletjes georganiseerd waar stempels mee verdiend kunnen worden. Ook Amerigo is in de stal, maar hij moet wel bijslapen van zijn nachtelijke werkzaamheden. Het geheel wordt opgeluisterd door heel veel muziekpieten die er ieder weekend weer een feestje van maken. Er is ook een kleine horecagelegenheid aanwezig, waar drinken verkrijgbaar is voor dorstige ouders en kinderen. Kijk voor het volledige programma op de website: www.stapelopsint.nl.


De Firma Fotografie wint prestigestrijd in BRTC

Boxtel - De Firma Fotografie won maandag de prestigestrijd van De Dommel en drukte daarmee zijn tegenstander vaster op de onderste plaats van de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie). De Horntreffers wonnen met grote cijfers van Taverbo-Sabo 2 en lopen verder uit in de strijd om het kampioenschap. Taverbo-Sabo 4 behoudt de tweede plaats na gelijkspel tegen Taverbo-Sabo 1. Grand Café Rembrandt rukt op van de zesde naar de derde plaats na een ruime zege op Rotsvast.

De Dommel en De Firma Fotografie streden de laatste jaren steeds om de laatste plaats van de ranglijst. Het lukte De Firma Fotografie met Stef Schellekens en zijn teamgenoten Henk en Nick van de Laak maandag om deze strijd te winnen van Wim Jansen, Ad van Lier en Ad de Man die voor De Dommel uitkomen. Schellekens won zijn drie enkelspelen, Henk van de Laak won er twee en Nick was goed voor het zesde punt. Voor De Dommel wist Ad van Lier twee partijen te winnen en was Ad de Man door winst op Nick van de Laak goed voor een punt. Ad van Lier en Ad de Man wonnen nog wel het dubbelspel, maar omdat Wim Jansen geen punten kon scoren ging de winst met 6-4 naar team De Firma Fotografie dat en passant ook Taverbo-Sabo 2 op de ranglijst passeerde.

Aan kop van de ranglijst laten De Horntreffers er geen onduidelijkheid over bestaan wie dit seizoen de meeste aanspraak maakt op het kampioenschap. Ad van Weert kon voor dit team wegens familieomstandigheden niet meespelen in de wedstrijd tegen Taverbo-Sabo 2, maar hij werd goed vervangen door Ad Pijnenburg. Hij speelde voor het eerst sinds enkele jaren weer eens mee in de BRTC en liet zien het spelletje niet verleerd te zijn door alle drie zijn enkelspelen te winnen. Hij had daarvoor in zijn wedstrijd tegen Hans Fonken wel de laatste en beslissende vijfde game nodig die hij naar een zeer spannend verloop met 14-12 wist te winnen. Ook tegen Lothar Groth was de winst pas na vijf games binnen en Joop van Eijk was niet opgewassen tegen Ad die in drie games het punt voor zijn team binnenhaalde. Het enige punt voor Taverbo-Sabo 2 kwam op naam van Hans Fonken en Joop van Eijk die het dubbelspel wonnen van Wim van Aarle en Hans van Weert. Zij bleven allebei wel ongeslagen in hun drie enkelspelen en lopen door deze 9-1 zege steeds verder uit op de concurrenten in de strijd om het kampioenschap.

Nummer twee op de ranglijst Taverbo-Sabo 4 nam het op tegen het als vijfde geplaatste Taverbo-Sabo 1, dat ook nog steeds aanspraak wil maken op de titel. Het werd een gelijk opgaande strijd om de punten waarin halverwege een 3-2 voorsprong voor Taverbo-Sabo 4 op het scorebord stond. Peter de Rooij was goed voor twee punten door winst op Frans van Dun en Cees Hems en Toon van Geel wist ook van Hems te winnen. Hans van Haaren was in drie games te sterk voor Mari Smits en wist samen met Van Dun ook het dubbelspel naar zich toe te trekken.
Maar toen kwam de ommekeer in de partij omdat Taverbo-Sabo 1 drie punten op rij pakte. Van Dun won van Smits, Van Haaren won in drie games van Van Geel na een grote achterstand in die derde game, en Hems won ook van Smits. Daardoor was er ineens een voorsprong van 5-3 in het voordeel voor Taverbo-Sabo 1. Maar omdat De Rooij ook zijn derde enkelspel wist te winnen en Van Geel zijn tweede punt binnenhaalde eindigde deze partij onbeslist en kwam er 5-5 op het wedstrijdformulier te staan.

Het team dat deze avond nog het dichtst in het spoor van De Horntreffers bleef was Grand Café Rembrandt, dat na felle tegenstand van Rotsvast toch een ruime 8-2 zege uit het vuur wist te halen. Voor Erik van der Schoot van Rotsvast, die tot nu toe pas een wedstrijd had verloren, was de teleurstelling het grootst, want hij moest zich tegen Gerrie Hoenselaars en Ad Brekelmans na respectievelijk vier en vijf games gewonnen geven en won maar ternauwernood in vier games van Arnold van der Heijde. Met Geerta Pluut won Van der Schoot wel nog het dubbelspel, maar verder kwam het team van Rotsvast niet omdat Dinie van den Nieuwenhuizen wel dicht bij een punt was in de wedstrijd tegen Gerrie Hoenselaars, maar zich in de vijfde game met 11-9 gewonnen moest geven en ook tegen Arnold en Ad niet tot scoren kwam. Pluut was niet in goede vorm en kon na de winst in het dubbelspel hier geen vervolg aan geven. Eindstand 8-2 in het voordeel van Grand Café Rembrandt dat door deze zege opklom van de zesde naar de derde plaats op de ranglijst.

Cruyff Football onderwijst nieuwe wedstrijdvormen

Boxtel - Bij Voetbalvereniging ODC op Sportpark Wagenaars is op vrijdag 8 december een workshop over het trainen, spelen en coachen in de wedstrijdvorm 6-tegen-6. Deze wordt georganiseerd door Cruyff Football, verantwoordelijk voor de verspreiding van de voetbal- en opleidingsvisie van Johan Cruijff. Het doel van de workshop is clubs en trainers uit de regio Boxtel te helpen bij het omgaan met de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen.

Vanaf aankomend seizoen stapt het Nederlandse jeugdvoetbal definitief over op de nieuwe wedstrijdvorm 6-tegen-6 voor pupillen in de leeftijdsgroepen O8 en O9. In het seizoen 2018/2019 volgt de O10 dit voorbeeld en zullen ook de O11 en O12 in een aangepaste vorm gaan spelen (8-tegen-8). Deze grootschalige hervorming volgt vanuit het thema 'spelen in kleinere ruimtes' en de noodzaak tot verbetering van het Nederlandse jeugdvoetbal. Door de nieuwe wedstrijdvormen wordt niet alleen de technische vaardigheid en creativiteit van spelers vergroot, ook het spelplezier neemt toe door meer balcontacten en kleinere veldafmetingen die beter aansluiten bij kinderen van deze leeftijden.
Het initiatief tot de veranderingen, mede gebaseerd op voorbeelden in België, Spanje en Duitsland, is in 2013 genomen vanuit de jeugdopleiding van Ajax onder leiding van Wim Jonk en Johan Cruijff, met de introductie van de zogenoemde Twin Games. Na succesvolle pilots met betaald voetbal organisaties, voorlichtingsbijeenkomsten en een democratische stemming, zijn de nieuwe wedstrijdvormen in januari van dit jaar officieel geadopteerd door de KNVB.
Na de opzet en invoering van Plan Cruijff en het gezamenlijke vertrek bij Ajax heeft Johan Cruijff Wim Jonk en zijn team gevraagd zijn visie verder te verspreiden. Vanuit die gedachte organiseert Cruyff Football - by Team Jonk, als grondleggers van de hervormingen, van september tot en met december een landelijke tour met veertien regionale workshops voor amateurclubs en -trainers. In interactieve avondsessie, een combinatie van theorie en praktijk, wordt uitgelegd hoe de veranderingen vertaald kunnen worden in trainingen, wedstrijden en coaching van kinderen. Namens Cruyff Football wordt de workshop verzorgd door Michel Hordijk en Jasper van Leeuwen, de voormalig coördinator Onderbouw en de manager Jeugdscouting van Ajax,samen verantwoordelijk voor de opzet, promotie en uitrol van het Twin Games spelconcept.

De workshop bij ODC begint om 18.30 uur en is toegankelijk voor trainers, coördinatoren, bestuurders en overige geïnteresseerden uit de regio Boxtel. Aanmelding is mogelijk via het Educatie gedeelte op de website www.cruyfffootball.com.

Michael van Gerwen wint Grand Slam of Darts

Foto: ODC

Boxtel - Michael van Gerwen heeft in het Britse Wolverhampton de Grand Slam of Darts gewonnen tegen de Schot Peter Wright. De oud-Boxtelaar won zondag, na een stroeve start, uiteindelijk met 16-12 van Wright. Het is de derde keer op rij dat Van Gerwen de titel wint.

Van links naar rechts: dochter Zoë, vrouw Daphne Govers en Michael van Gerwen. (Foto: Lawrence Lustig/PDC) Foto: Lawrence Lustig/PDC

Nadat Van Gerwen in de halve finale dartlegende Phil Taylor met 16-8 aan de kant zette, had hij aanvankelijk meer moeite met Wright. De wedstrijd ging gelijk op tot 10-10. Daarna sloeg de Brabander een gat, dat uiteindelijk werd omgezet in de overwinning. Van Gerwen gooide in de finale een gemiddelde van 102.
Na afloop was de Nederlander niet geheel tevreden over zijn spel, zo bleek voor de RTL7-camera's. Daar verscheen hij met dochter Zoë in zijn armen. Zij was voor het eerst naar een groot toernooi meegereisd. "Papa weer centjes verdiend", sprak de trotse Van Gerwen. Met de overwinning kan de oud-Boxtelaar £112,500 bijschrijven op zijn bankrekening.
De laatste verliespartij van Van Gerwen dateert alweer uit oktober, tijdens de World Grand Prix. Sindsdien is hij, met winst op het European Championship, World Series of Darts Finals en de Grand Slam of Darts ongeslagen.

Verlies eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van biljartvereniging 't Ivoor leed een 28-26 nederlaag tegen De Kruiskamp 1. Don van der Wiel bevestigde zijn goede vorm van de laatste weken door winstpartij met een moyenne van 12,14. Chris Fasseur won ook zijn partij terwijl Fouad Hasbani verloor met slechts zes punten.

Team 2 won de derby tegen 't Wapen van Liempde 3. Peter Franken en Henk van Boxmeer wonnen beiden hun partij. Peter van Giersbergen verloor ondanks een prima gespeelde wedstrijd.
Team 3 was vrij. Het eerste team bij de afdeling Recreanten libre was ook vrij. Team 2 kon de opmars van de laatste weken niet voortzetten en werd lelijk afgedroogd door BV De Hazelaar 4. Frans Klein en Rien Meijs zorgden beiden voor een winstpartij, maar Wim Bekkers en Jan Meeuwis lieten gezamenlijk veertien punten liggen. Team 3 declasseerde het team van VAR 1. Frans van de Boogaard kon zijn partij niet gewonnen krijgen maar daar stonden drie winstpartijen tegenover. Frans Maas, Fons Spoor en Henk de Koning bleven hun tegenstanders de baas. Team 4 behaalde ook teamwinst. Math Hendriks had zijn dag niet met vier punten. Johan Verhoeven, Leo Huijbers en Ton Rooms zorgden voor drie winstpartijen.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein speelde team 5 remise. Ook hier liet Math Hendriks veel punten liggen. Frits Radema en Theo van Dongen (moyenne van 0,730) behaalden de winst. Team 6 werd het bos ingestuurd. Theo van Dongen redde de eer met winst. Fouad Hasbani en Jacques van Loon moesten de eer aan de tegenstander laten. Team 7 haalde uit met een maximale score van dertig punten. Jan Tils, Johan Beaard en André Vissers trokken aan het langste eind. Zij speelden sterke partijen.
Het 3-banden klein team boekte in de avondcompetitie en prima maximale overwinning op BV Overberg 1. Jacques van Loon en René de Windt wonnen beiden met mooi spel. Maar Louis van der Meijden trok deze avond de meeste aandacht door zijn partij van 45 caramboles uit te maken in slechts 23 beurten. Zijn moyenne van 1,956 was ongekend hoog.
Het 3-banden groot team boekte een 27-25 overwinning op de koploper. Bernhard Legierse speelde een prima winstpartij met een moyenne van 0,805. Ook Louis van der Meijden won zijn ontmoeting. Leo van Westelaken had de pech dat zijn tegenstander een prima dag had. Ondanks een mooi moyenne van 0,708 verloor hij toch nog ruim .

Daan van den Boer (nr 7), Joep van de Broek (nr 58) en Fabian Robroek (nr 6). (Foto: VC Blox) Foto: VC Blox

Blox H1 zet Schijndel aan de kant
Dames pakken volle winst in attractieve wedstrijd

Boxtel - De volleyballers van VC Blox troffen zaterdag, gekleed in de nieuwe shirts, de mannen van VCH Schijndel. De Boxtelaren wonnen de wedstrijd met 3-1. De dames namen het op tegen Vridos en pakten alle vier de sets.

De eerste set was makkelijk voor de heren. Ze vonden elkaar gemakkelijk en de tegenstander had geen antwoord op de variërende aanvallen. In het midden lag het gat bij de tegenstander en daar maakte Blox meer dan eens gebruik van. De set werd zonder al te veel inspanning afgesloten met 25-20.
De tweede set werd met dezelfde krachtsinspanning gewonnen en eindigde in 25-14.

Daan van den Boer (nr 7), Joep van de Broek (nr 58) en Fabian Robroek (nr 6). Foto: VC Blox

Tijdens de derde set speelden de mannen van Blox beduidend minder. Teun van den Boer, terug van een lange vakantie, kreeg zijn speelminuten om het tij te keren in deze set. Simon Smeulders werd op midden gezet en er ontstonden meerdere positiewisselingen, maar de Boxtelaren konden de achterstand met geen mogelijkheid ombuigen naar een voorsprong. De set ging verloren met 17-25.
In de vierde set stelden de Boxtelaren orde op zaken. Teun Smit was erop gebrand om deze te winnen en aan de hand van zijn fanatisme en een verhoogde concentratie werd de laatste set van de wedstrijd succesvol uitgespeeld.

Met deze winst staat VC Blox nu op de vijfde plaats en bewijst daarmee prima mee te kunnen draaien in de nieuwe klasse.

Dames
In een wedstrijd vol lange rally's en een uitzonderlijk lange servicereeks aan Boxtelse zijde, pakten de Bloxdames zaterdag de volle winst tegen Vridos. Hiermee verstevigden zij na vijf wedstrijden de positie bovenin de middenmoot.

In de eerste set ging het gelijk op. De Bloxdames legden met spelverdeelster Heidi van Pinxteren mooie aanvallen op de mat uit de eerste lijn. Er werd flink aangevallen door Hanna van Esch, Carmen Steenbakkers, Linda Sandbergen en Stanneke Teunissen-Bosma. De tegenstanders hadden in deze fase van de wedstrijd een goede verdediging en een goede midaanval door een boomlange speelster, waardoor VC Blox niet echt los kwam. Halverwege werd Maud Herberigs ingebracht, waarmee de aanval via de Dia op gang kwam, de aanval nog attractiever werd en Blox licht uitliep. De set werd gewonnen met 25-20.

In de tweede set werd Iris ingebracht voor Carmen om deel uit te maken van de goed draaiende aanval. Zij voerde haar taak zeer goed uit en hield samen met Linda de middenaanval goed op stoom. Op buiten werd Hanna succesvol gepushed door Heidi om explosief aan te vallen. Samen met Stanneke stond er een buitenaanval die telkens weer het blok aan de andere zijde wist te passeren. De tegenstanders brachten veel ballen terug, waardoor er regelmatig mooie rally's ontstonden. Desondanks sloeg Blox een kloof in aantal punten en haalde de set met 25-15 binnen.

In het begin van de derde set liep Vridos uit tot een verdiende voorsprong van zo'n acht punten. Na een time-out en een tactische wissel kwam Carmen op stoom. Met een uitzonderlijk lange servicereeks, variërend van strak en hard tot beheerst en geplaatst, boog zij de achterstand om tot een kleine voorsprong. De Bloxdames wisten de voorsprong te handhaven en wonnen de set met 25-22.

De dames gingen voor de volle winst en behielden in de vierde set steeds een comfortabele voorsprong. Enkele 3-meter aanvallen van Hanna van Esch en harde diagonale smashes van Herbie vanaf de Dia-positie tezamen met midaanvallen van Linda en Carmen maakten ook dit een prima set. Vridos wist aan het einde toch nog akelig dichtbij te komen, maar de Bloxdames wisten het hoofd erbij te houden en sloten ook deze set met winst af, 25-21.

De volgende wedstrijd van de dames is komende zaterdag 25 november om 18.00 uur in Udenhout. De eerstkomende thuiswedstrijd in De Braken is op zaterdag 2 december om 12.30 uur.

Obispo tekent bij voor PSV

Boxtel - Boxtelaar Armando Obispo (18) en PSV hebben vrijdag een mondeling akkoord bereikt over een nieuw vierjarig contract, dat met terugwerkende kracht per 1 juli 2017 ingaat. De overeenkomst volgt op het nieuws van vorige week dat de Boxtelaar de Eindhovense club al enige tijd op hem liet wachten.

In de nieuwe verbintenis is ook een optie voor nóg een extra seizoen opgenomen. "Er was ontzettend veel belangstelling uit binnen- en buitenland, dus we zijn erg blij dat Armando bij ons blijft", laat technisch manager Marcel Brands op de website van de club weten. "Dit is opnieuw een speler uit de eigen opleiding die de potentie heeft om het eerste elftal te halen."

De jonge centrumverdediger traint al een tijd mee met de A-selectie van hoofdtrainer Phillip Cocu en is aanvoerder van Jong PSV. "We zien hem de stappen maken die we hebben voorzien en we zijn blij dat ook Armando zelf, zijn ouders en zaakwaarnemer Ali Dursun vertrouwen hebben in onze aanpak", zo geeft de Cocu aan.

LSV tevreden met gelijkspel

Lennisheuvel - Uiteindelijk kon LSV leven met de 1-1- eindstand tegen DVVC uit Dongen. Deze sterke tegenstander verblijft in de kop van de ranglijst.

Even stond LSV nog op voorsprong in Dongen door een doelpunt van Abdelatif Azammad in de 70e minuut. Een kwartier later viel de gelijkmaker en was het Henk Croesen die in de 85e minuut de eindstand op het scorebord bracht.
In de laatste vijf wedstrijden is LSV nu ongeslagen gebleven en verzamelde daarin negen punten, waardoor de Lennisheuvelse formatie nu aangesloten is bij de middenmoot.

Regiomix JBV De Walnoot

Boxtel - De wekelijkse Regiomix wedstrijden voor deelnemers uit Boxtel en omgeving werden maandag weer gespeeld bij Jeu de Boulesvereniging De Walnoot.

Door het regenachtige weer werden de wedstrijden op de binnenbanen gespeeld. Hier behaalde Ben Heutink de eerste plaats met 3/29 punten, Ben van Casteren (3/28 punten) werd tweede en Joop Schellekens nam met 3/20 punten de derde plaats in. Piet van der Velden werd vierde met 3/19 punten, Hans van Dinther en Paulus van den Boogaard deelden de vijfde plaats en de zevende positie was voor Frits Waldschmit.

Elke maandag kunnen geïnteresseerden een kijkje komen nemen en een balletje mee spelen. Niet alleen ervaren spelers, ook beginnende boulers zijn van harte welkom op de Selissenwal 25 in Boxtel. Kijk voor aanvullende informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

Derde winstpartij op rij voor HCB'92 E1

Boxtel/Deurne - Vol goede moed gingen de meiden van HCB'92 E1 op weg naar hun wedstrijd in Deurne tegen De Sprint E2. Na een spannende wedstrijd konden zij met een welverdiende winst op zak weer naar huis.

HCB'92 kwam goed uit de startblokken en binnen een minuut kon Denise er 0-1 van maken. Niet veel later tekende Julia voor de 0-2. Jara maakte er de 0-3 achteraan. Ook Robi had een mooie kans, maar de keeper van De Sprint wist deze te stoppen. Even later maakte Denise alsnog de 0-4.

Tot dan toe zat het verdedigend goed in elkaar bij HCB'92, maar toch lieten de dames zich verleiden om in het trage tempo van de wedstrijd mee te gaan en slordig te worden in de verdediging. Met een paar afstandsschoten wist Deurne de verdediging en keeper Yasmine op het verkeerde been te zetten en werd de stand gelijk (4-4). Denise zorgde ervoor dat HCB'92 met een voorsprong de rust in ging: 4-5.

Na rust ging HCB'92 weer goed van start. Het bleef zoeken naar kansen en de Boxtelse dames zetten een goede verdediging neer. Keeper Robi wist een paar goede schoten op goal te stoppen. Het lukte HCB'92 na een paar gestopte schoten op goal van onder andere Demi en Yasmine toch om te scoren. Denise, Fanni en Jara vergrootten de voorsprong naar 4-8. Het hard werkende team van De Sprint wist terug te komen tot 6-8, maar Denise sleepte er met haar laatste doelpunt toch een mooie winst voor HCB'92 E1 uit. Eindstand 6-9.

Bridge

Bridge Club Boxtel, uitslagen 14 november
A-lijn: 1. G. Joren & R. van Stuivenberg 62,50% 2. R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 59,72% 3. N. van der Poel & J. de Wolf 59,38% B-lijn: 1. J. Boom & B. Wienbelt 60,35% 2. M. van der Linden & W. de Wolf 56,18% 3. T. & H. Spikmans 53,99%
Uitslag drive 15 november
A-lijn: 1. R. Dankers & F. van de Schans 66,67% 2. G. van der Meer & F. Sedee 64,88% 3. A. Slaats & R. van Weert 58,63% B-lijn: 1. C. & J. Meeuwis 62,15% 2. R. Gerris & M-J. Theloesen 59,72% 3. H. Goes & A. Wouters 52,78%
Uitslag 16 november
A-lijn: 1. L. den Dekker & I. van der Meijden 59,38% 2. F. & N. Gieles 56,77% 3. W. de Langen & F. Geurts 54,69% B-lijn: 1. S. Tempels & J. Sweere 65,10% 2. C. & B. Nienhuis 58,33% 3. R. Traa & H. van Esch 56,25 C-lijn: 1. T. Heidelberg & T. van der Horst 59,58% 2. H. van Kronenburg & M. Visser 55,83% 3. T. Bosveld & H. Hoogers 55,00%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 14 november
A-Lijn: 1. R. Koenders & G. Wagenaars 58,75% 2. H. van Esch & P. van de Ven 56,67% 3. C. & J. Kerssens 55,42% B-Lijn: 1 A. & H. Hulscher60,42% 2.M. van der Sloot & G. Krebbers 57,99% 3. A. & A. van Brunschot 55,28%
Uitslagen 16 november
A-Lijn: 1. L. & R. Verstijnen 65,10% 2. P. van de Ven & S. Tempels 57,50% 3. M. van Roosmalen & C. Tupker 56,88%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 14 november
A-lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 59,58% 2. J. Claassen & L. Weitmann 57,08% 3. B. van den Hout & G. van Rooy 53,33% B-lijn: 1. J. van den Biggelaar & H. Goes 63,89% 2. A. van Boxtel & A. Loupias 59,03% 3. J. van Doorn & L. Bik 55,90%

Biljart
BV Geboliesch, uitslagen week 46
Dé Zie'k Wel Zitte-De eenheid        28-36
Samen Sterk-Ons Vertier        29-33
De Treffers-Stapelaars                 33-30                
De Unie Boys-Kloosterboys        35-36                
't Krijtje-De Fetsers         34-31                
't Pommeransje-Le Carambole        34-38

BV 't Wapen van Liempde/Regiobank, uitslagen
W.v.Liempde/RegioBank kader - Moira Lith 5-3
W.v.Liempde 1 - Hazelaar 1                         20-30
W.v.Liempde 3 - Ivoor                                 25-28

BV 't Ivoor, uitslagen week 46
Libre:
De Kruiskamp 1-`t Ivoor 1                 28-26
`t Ivoor 2-`t Wapen van Liempde 3         28-25                
Recreanten libre:
`t Ivoor 2-BV De Hazelaar 4                 26-32                                
VAR 1-`t Ivoor 3                                 28-38
`t Ivoor 4-De Haarstek 2                         34-32                        
Recreanten 3-Banden Klein:
`t Ivoor 5-De Piepers 4                         25-25                                        
`t Ivoor 6-D`n Brouwer 4                         22-24                                        
`t Ivoor 7-Het Groene Laken 1                 30-18                                        
3-Banden-klein:
`t Ivoor 1-BV Overberg 1                         30-14        
3-Banden-Groot:
t Ivoor 1-BC Ammerzoden 1                 27-25                                                                

Zaalvoetbal

Uitslagen 18 november
Grieks rest Corfu-X2COM         1-5
Gebr. Bekkers-NIKE FC         0-5
't Hart van Boxtel-Le Temps Perdu         7-1
Vollop Telaviv-Goossens Advies         0-0
Eltechno Inst-Kwalitaria Strik         2-17
Heva/Van Weert-Fysio de Dommel         3-6
Uitslagen 20 november
Selissen Boys-Meneer Van Dommelen        5-2
Vinyl en Tapijtwinkel-Van der Heijden milieu        4-8
Groen als Gras-Vermeer verz.        0-5
FC Blokfit-Celdex BV        4-3
Programma 25 november
17.00 NIKE FC-Second Cars
17.45 Van de Sande Bouw/Pacqt-'t Hart van Boxtel
18.30 Kwalitaria Strik-Vollop/Telaviv
19.15 Eltechno inst-Heva/Van Weert
20.00 Le Temps Perdu-Gebr. Bekkers
20.45 Tahadi-Café Vollop
Programma 27 november
19.00 Dobotex BV-FC Blokfit
19.45 Selissen Boys-Rijschool Gestel 2
20.30 Celdex BV-Meneer Van Dommelen

Voetbal

DVG, uitslagen 18 november                                                        
DVG JO7/1-ODC JO7/3         7-11
DAW JO9/1-DVG JO9/1         4-6
Berghem Sp. JO9/6-DVG JO9/2         8-5
Avesteyn JO9/2-DVG JO9/3         11-4
Schijndel JO11/1-DVG JO11/1         5-2
Erp JO11/1-DVG JO11/2         8-1
DVG JO11/3-Mariahout JO11/1G         2-13
Heeswijk JO11/4-DVG JO11/4         2-3
DVG JO13/1-Pr. Irene JO13/1         1-5
DVG JO13/2-Boskant JO13/1         2-6
Deurne JO15/1-DVG JO15/1         4-1
DVG MO15/1-SJVV MO15/1         1-1
Wec JO17/1-DVG JO17/1         0-4
DVG JO17/2-Wec JO17/2         1-8
Pr. Irene JO19/1-DVG JO19/1         5-2
DVG JO19/2-Avanti'31 JO19/3         0-5
DVG, uitslagen senioren 19 november                                                
DVG 1-Spoord.Boys 1         2-0
DVG 2-Nijnsel 2         0-1
Bl.Geel'38 5-DVG 3         4-0
Nulandia 7-DVG 4         2-5
DVG 5-WHV 2         2-4
Mariahout 4-DVG 6         2-3
DVG 7-Nijnsel 5         2-1
ELI 5-DVG 8         3-4
DVG 9-Avanti'31 8         1-1

DVG, programma 25 november
DVG JO9/2-Cito JO9/1        10:30
DVG JO9/3-Boskant JO9/1G        10:30
Rhode JO9/5-DVG JO9/4        09:15
DVG JO11/1-Oss'20 JO11/2        09:30
DVG JO11/2-Heeswijk JO11/1        09:30
Nijnsel JO11/1-DVG JO11/3        09:45
DVG JO11/4-Beerse Boys JO11/2        09:30
N. Gedacht JO13/1G-DVG JO13/1        11:00
Boer/Keldonk JO13/1G-DVG JO13/2        11:30
DVG JO15/1-Avanti'31 JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Heeswijk JO15/2        13:00
Nulandia JO17/2-DVG JO17/2        14:30
DVG JO19/1-Heeswijk JO19/1        14:30
VOW JO19/1-DVG JO19/2        14:30
DVG, programma senioren 26 november
DBS/1-DVG 1        14:30
HVCH 4-DVG 2        11:00
DVG 3-Rhode 4        12:00
DVG 4-Avesteyn 4        10:00
Rhode 5-DVG 5        10:00
DVG 6-Gemert 7        12:00
DVG 7-Rhode 7        10:00
Sparta'25 9-DVG 8        12:00
Bl.Geel 15-DVG 9        10:00
DVG, programma dames 26 november
DVG VR 1-Volkel VR 1        10:00

RKSV Boxtel/ODC, uitslagen 19 november
Boxtel 1-WODAN 1        0-1
Schijndel/DE WIT 1-ODC 1        0-4
ODC VR1-HRC'14 VR3        4-2
RKSV Boxtel/ODC, programma 26 november
RKVV Keldonk 1-Boxtel 1        14.30
BMC 1-ODC 1        14.30
Essche Boys VR1-ODC VR1        11.00

LSV, programma 25 november
LSV VE1-Spoordonkse Boys VE1        16:00
Programma 26 november
LSV 1-Gloria UC 1        14:30
LSV 2-BMC 5        10:30
Oirschot Vooruit 4-LSV 3        12:00
GSBW 3-LSV 4        12:00
LSV, uitslagen 1 november
DVVC 1-LSV 1        1-1
Wilhelmina 6-LSV 2        1-4
LSV 3-UNA 6        2-5
LSV 4-SVSOS 2        4-1
LBC, programma 25 november
LBC JO9/1-DBS 7        9:30
LBC JO11/2-Rood Wit '67 2G        11:00
LBC JO17/1-DBS 4        13:00
LBC JO19/1-RKDSV/EDN 2        13:00
LSV, uitslagen 18 november
Boxtel 3-LBC JO9/1        11-3
LBC JO11/2-Budel 5        4-3
LBC JO17/1-Sarto 7        1-7
LBC JO19/1-Spoordonkse Boys 2        6-1

Handbal

HCB'92, uitslagen 19 november
De Sprint E2-HCB'92 E1                 6-9
EHV DS2-HCB'92 DS1                         20-15
Jupiter '75 HC2-Zephyr / HCB'92 HC1 6-7
MHV DA1-HCB'92 DA1                         43-9
The Flyers DC1-HCB'92 DC1                16-12
HCB'92 programma 26 november
26 november (thuiswedstrijden De Braken, Boxtel)
HCB'92 DC1-Bouwcenter / Centen DC1 09.10
HCB'92 DS1-Bergeijk DS2                         10.20
HCB'92 DA1-H.C.G. DA1                         11.45
26 november (uitwedstrijd De Klumper, Lieshout)
KPJD DS1-HCB'92 DS2                11.00
26 november (uitwedstrijd Arcus Sportcentrum, Wijchen)
The flyers HC1-Zephyr / HCB'92 HC1 17.00

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen senioren
Taverbo-Sabo 1-SVE 3                                 9-1
Taverbo-Sabo 2-Never Despair 2                4-6
Taverbo-Sabo 3-Veldhoven 3                 8-2
Taverbo-Sabo 4-Flash 2                                 4-6        
Taverbo-Sabo 5-JCV 7                                 10-0
Taverbo-Sabo 6-Unicum 8                         6-4
Taverbo-Sabo 7-ROTAC '82 2                 3-7
Taverbo-Sabo 8-JCV 9                                 1-9
Taverbo-Sabo 9-BSM 3                                 1-9
Taverbo-Sabo, uitslagen jeugd
Taverbo-Sabo 1-Flash 1                                 10-0
Taverbo-Sabo 2-Flash 3                                 1-9
Taverbo-Sabo 4-Flash 4                                 1-9

Taverbo-Sabo, programma senioren 23 november
20:00        Budilia 4-Taverbo-Sabo 6
Programma 24 november
20:00        PJS 2-Taverbo-Sabo 5
20:00        JCV 8-Taverbo-Sabo 7
20:00        Never Despair 12-Taverbo-Sabo 8
20:00        Never Despair 10-Taverbo-Sabo 9
Programma 25 november
14:30        TT Nijmegen 1-Taverbo-Sabo 1
15:00        Taverbo-Sabo 2-Die Meede 1
15:00        Taverbo-Sabo 3-Budilia 1
15:00        Taverbo-Sabo 4-Wilvo/ttv Bergeijk 3
Taverbo-Sabo, programma jeugd 25 november
10:30 Taverbo-Sabo 1-TIOS '51 2
10:30 Taverbo-Sabo 2-Rally 2
10:30 Taverbo-Sabo 3-Valkenswaard 2
10:30 Taverbo-Sabo 4-Valkenswaard 4

Uitslagen
De Firma Fotografie- Taverbo-Sabo 4        2-8                
Grand Café Rembrandt-Taverbo-Sabo 3        5-5
Rotsvast-Taverbo-Sabo 2 4-6        
De Horntreffers-Taverbo-Sabo 1        6-4
Inhaalprogramma 27 november
De Dommel-Taverbo-Sabo 3
Grand Café Rembrandt-Taverbo-Sabo 1


Zwemmers SWNZ doen het goed bij Brabantse Winter Kampioenschappen

Foto: SWNZ

Eindhoven - Voor de zwemmers van de SWNZ stond afgelopen weekend het tweede en laatste deel van de Brabantse Winter Kampioenschappen in Eindhoven op het programma. Elf leden van de vereniging namen hieraan deel.

Britt Bakers uit Sint-Michielsgestel was het meest succesvol, met een prachtige bronzen medaille op de 200 meter vrije slag, dankzij een verbetering van haar toptijd met bijna drie tellen. Op de 50 vrij werd ze in een nieuw PR tiende. De 200 wissel leverde de negende plaats op en de 50 school de dertiende plaats.
De tweede uitblinker was Jesse Hoksbergen (Gemonde). Op de 100 vrij slaagde hij zondag met gemak in zijn missie onder de grens van één minuut te duiken. Hij zwom vanaf de start direct weg bij de andere zwemmers in de serie en finishte met meer dan een lengte voorsprong op de rest van het veld. Met 56,86 zwom hij maar liefst 3,5 seconde sneller dan ooit en bleek de minuutgrens dit keer totaal geen probleem. Hij eindigde als achtste. Een dag eerder verbeterde hij zijn beste tijd op de 400 vrij met een seconde en werd daarmee zevende. Op de 50 vlinder was er een verbetering van driekwart seconde en de zestiende plaats.

Boxtelse zwemmers
Jelle Rutten uit Boxtel zwom net als Jesse de 100 en 400 vrij. Op de 100 meter verbeterde hij zich met 2,5 seconde (veertiende) en op de 400 meter met 5,5 seconde (elfde plaats). Op de zware 400 wissel werd hij achtste met een PR van twaalf seconden. Plaatsgenoot Isa Schellekens werd tiende op de 200 rug, 21e op de 200 wissel, zestiende op de 100 vlinder in een nieuw PR en 25e op de 200 vrij (PR). De eveneens uit Boxtel afkomstige Iris van der Aa werd dertiende op de 50 vrij met een nieuwe toptijd en zevende op de 200 vrij.

Mirelle de Kort (Mariaheide) sprintte zaterdag naar een PR op de 50 vrij en werd negentiende. Een dag later werd ze 25e op de 50 school. Lisa Verheij uit Sint-Michielsgestel zwom in een nieuw PR naar de twaalfde plaats op de 200 vrij. Op de 50 vrij werd ze negentiende. Roel van der Kleij uit dezelfde plaats zwom op de 50 vlinder sneller dan zijn persoonlijk toptijd uit 2013 en werd vijftiende.

De zondag eindigde met de estafette 4 x 100 wissel. Bij de junioren zwommen Iris, Britt, Naomi Janssen en Anouk Hacken de vijfde tijd, maar ze werden helaas gediskwalificeerd wegens een te snelle overname. Naomi splitte bijna een seconde sneller dan haar PR op de 100 vlinder. De senioren Isa, Mirelle, Alma Janssen en Lisa zwommen de negende tijd. Mirelle (schoolslag) en Lisa (vrije slag) zwommen sneller dan hun PR's.


Mooie dag voor Rugby Club Ducks ondanks verlies

Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Boxtel - Ducks Brabarians bleek zondag in de strijd om de tweede plaats tekort te komen tegen REL/Dordtsche Etten-Leur. Dit verlies mocht echter de vreugde op deze heugelijke dag voor de rugbyers niet drukken; na de wedstrijd was het alsnog tijd voor feest.

De eerste helft bleek vooral de lijn van REL efficiënter dan die van Ducks. Als een REL-speler door een tackel werd afgestopt, was er direct een medespeler bij om de aanval voort te zetten. Dit prima in support lopen was iets wat Ducks niet zo goed voor elkaar kreeg. Hierdoor was er bij rust reeds een 0-29 achterstand.

Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken
Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken
Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken
Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken
Ad Schalkx speelde zijn 1000e wedstrijd voor de Ducks. Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken
Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Meteen na rust ging Ducks Brabarians voortvarend van start door goed overspelend zijn eerste try te scoren. REL scoorde echter ook weer voordat een tweede try van Ducks op het scorebord kwam. Via een mooie aanval over diverse schijven wist Rick van Lingen de aanval te bekronen met het scoren van een try. Meer zat er niet meer in voor Ducks Brabarians, de eindstand kwam op 10-47.

Unieke prestatie
Ondanks de nederlaag, was het na de wedstrijd tijd voor feest. Maar liefst twee heugelijke feiten voor de Boxtelse Rugbyclub konden gevierd worden.

Ducks-speler Ad Schalkx, die vlak voor tijd een publiekswissel kreeg, zette een unieke prestatie op zijn naam. Kort na de oprichting van RC Ducks in 1976 werd hij lid van de club en zondag stond hij voor de duizendste keer voor zijn club in het veld. Geen enkel ander lid van de Boxtelse rugbyclub zette eerder zo'n enorm aantal wedstrijden op zijn naam. In het clubhuis werd de viering van Schalkx bijzondere prestatie voortgezet en werd hem een blijvende herinnering overhandigd.

Ook de presentatie van de nieuwe tenues was reden voor een feestelijk moment. Deze werden met beel lof ontvangen en uiteraard werd ook de tijd genomen om de sponsoren te bedanken.

Het komend weekend zijn er geen wedstrijden. Voor de jeugd zijn er de gebruikelijke trainingen en de junioren hebben een teambuildingsactiviteit.

Hard werken levert DVG overwinning op Spoordonkse Boy's op

Liempde - Winst betekende zondag voor de voetballers van DVG aansluiten met de middengroep. Bij verlies kwam de degradatiestreep in zicht, ofschoon het seizoen nog lang is. Het leverde geen mooi voetbal op, maar de Liempdenaren werkten hard voor de 3 punten. Met succes: Spoordonkse Boy's moest twee goals incasseren en keerde met lege handen huiswaarts.

DVG ging voortvarend van start met een paar goede en vlot lopende combinaties die al in de elfde minuut een voorsprong opleverde. Twan van den Broek legde af op de vrijstaande Bas van Houtum, die onberispelijk de 1-0 op het bord zette. Gek genoeg zorgde deze voorsprong ervoor dat Spoordonkse Boy's beter in het spel kwam en ook een groot veldoverwicht had. DVG kon maar moeilijk de bal in het bezit houden en moest het hard werken om de voorsprong te verdedigen. Spoordonk had goede kansen om nog voor rust de stand gelijk te trekken, maar de afwerking liet te wensen over.
Na rust was er weer veel balbezit voor Spoordonk en DVG moest in de verdediging. Het geluk ontbrak ook niet aan Liempdse zijde toen een bal op de paal kwam en vrij voor het inschieten bleef liggen. Het verhaal van de dag was echter dat Spoordonk niet in staat was te scoren. Door te lang treuzelen kon de bal toch nog weggewerkt worden. DVG kwam maar weinig toe aan goed voetballen maar was toch gevaarlijk bij een paar goede uitvallen. Een laag schot van Bart de Windt ging tussen de benen door in het doel, maar werd afgekeurd vanwege een buitenspelsituatie. Een lange rush van Twan van den Broek resulteerde in een strakke voorzet maar daar anticipeerde de Spoordonkse keeper wel alert op. Een 2-0 zou de wedstrijd definitief op slot gooien en zo'n 10 minuten voor tijd werd de beslissende treffer dan toch gemaakt. Een mooie actie van Twan van den Broek op de achterlijn werd niet goed verdedigd en de bal kwam recht voor de voeten van Bart de Windt: 2-0. Door deze overwinning sluit DVG mooi aan in de middenmoot.
Volgende week speelt DVG de uitwedstrijd tegen het Eindhovense DBS dat op de twaalfde plaats staat.
DVG-2 verloor thuis van Nijnsel met 0-1.

Taverbo-Sabo 1 verstevigt koppositie Monsterzege voor eerste jeugdteam

Boxtel - Het beloofde zaterdag een gezellige sportmiddag te worden voor Taverbo-Sabo. Naast het eerste herenteam van de tafeltennisvereniging, uitkomend in de landelijke derde divisie, speelden ook nog team 2, 3 en 4 gezamenlijk hun thuiswedstrijd. Het eerste jeugdteam kreeg hekkensluiter Flash uit Eindhoven op visite.

Tegen Flash maakte Dani de Rooij het in de eerste partij tegen Daan Jacobs nog even spannend door pas in de vijfde game de winst te pakken. Daarna was er geen houden meer aan en stevende De Rooij, Sjoerd van Heerebeek en Lars Strik zonder al te veel moeite op het maximale aantal punten af.
Hierdoor zijn de jongens doorgeschoten naar de tweede plaats in het klassement, zes punten achter Tios '51 2, dat met 49 punten uit zeven wedstrijden nog steeds op de eerste plaats staat. Voor het eerste jeugdteam staat er volgende week dan ook een spannende wedstrijd op het programma als ze in eigen huis spelen tegen deze koploper.

Senioren
Taverbo-Sabo 1 doet dit seizoen mee voor het kampioenschap in poule B van de derde divisie en moest zaterdag proberen afstand te nemen van concurrent Nijmegen met wie zij op een gedeelde eerste plaats stonden. Tegenstander was SVE 3 uit Utrecht. Deze ploeg met Wai Jor Woe, Jan Mulder en Remco Haring binnen de gelederen proberen dit seizoen vooral degradatie te ontlopen. Zaak dus voor de thuisclub die speelde met Marlotte Staps, Michel Sperling en Amber van de Velde om een goede score neer te zetten.
In haar eerste wedstrijd had Staps het zwaar tegen de Utrechtse kopman Wai Jor Woe, die sterk begon. Langzaam maar zeker wist Staps de wedstrijd te keren en ze won deze in vier games uiteindelijk overtuigend. Ook Sperling en Van de Velde begonnen sterk aan de wedstrijd met overwinningen op Mulder en Haring. Het dubbel werd echter een prooi voor SVE. Hierna gingen alle partijen naar Taverbo. Ondanks zeer sterk spel van met name de Utrechtse kopman die zowel Sperling als van de Velde tot vijf games dwong, kwam SVE niet meer tot scoren. Met een klinkende 9-1 overwinning staat Taverbo-Sabo 1 nu alleen aan kop met twee punten voorsprong op eerste achtervolger Nijmegen die dit weekend een 7-3 overwinning boekte.
Aanstaande zaterdag staat de kraker in en tegen Nijmegen op het programma. In deze wedstrijd zal waarschijnlijk beslist worden wie er kampioen gaat worden.

Kaderteam sleept overwinning uit 't vuur

Liempde - Na drie partijen van de thuiswedstrijd van het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank tegen Moira uit Lith was de stand 4-2 in Liempds voordeel. In de laatste partij was de tegenstander van Ton Rovers in goeden doen en maakte de partij in de tiende beurt uit, waardoor het 4-4 zou zijn geworden, tenzij Rovers de nog ontbrekende 64 caramboles in de gelijkmakende beurt zou maken. En zo geschiedde.

Met deze fantastische reeks sleepte Rovers een remise uit het vuur en trok daarmee tevens de 5-3 overwinning over de streep. Daarvoor had Martien van den Tillaart, ook op basis van een serie van boven de zestig, zijn partij van 180 caramboles voltooid in veertien beurten. Harm van de Laar was de derde speler die in deze wedstrijd een serie van boven de zestig produceerde, 110 caramboles in tien beurten. Alleen Cees van Eindhoven moest de winst aan de tegenstander laten, maar hij speelde toch nog een gemiddelde van bijna negen.

L'Union derde in competitie

Boxtel - Het eerste viertal van Handboogvereniging L'Union heeft in de indoorcompetitie 2017 een derde plaats behaald. Bij de laatste wedstrijd vorige week in Schijndel behaalde het team met de scores van Adri van de Langenberg met 270, Frank van Grinsven met 270 en Marchel Kluijtmans met 264 punten een puntentotaal van 804, ook voor de avond een derde plaats in de Ere-klasse.

Het tweede viertal eindigde op de vijfde plaats in de klasse-A. De laatste wedstrijd behaalde zij een puntentotaal van 728, met sores van 267 punten voor Gerard van der Steen, 242 voor Ronald Tax en 219 voor Dick de Vries.

De jeugdschutters waren vorige week vrijdag in Liempde. Jaap van Grinsven behaalde daar een mooie 270 punten, Meike van Oss evenaarde haar persoonlijk record door 259 punten te laten noteren, Jelt van de Langenberg kwam tot 232, Senn Steenbakkers tot 207, Sylvana van de Burg tot 194 en Breanna Vugs tot 180 punten.

18 / 18

23 november-3 december

Sint Op Stapel (za & zon voor publiek)
Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

23 november-31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

25 november - 17 december

KunstKadoo 2017 (zat & zon)
12.00 uur, Le Garage, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Donderdag 23 november

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Cabaretvoorstelling Try out Kameleon
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 24 november

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Sieraden maken van hout
10.00 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Meezingmiddag, doe je mee?
13.30 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Zaterdag 25 november

Kerstmarkt Het Goed
09.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

OERRR Bosuilen en Braakballen
13.30 uur, aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda

Huiskamer: rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Beroemd blokfluit kwintet speelt Spaanse muziek
16.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Praise Band Upside Down
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Filmconcert 'Licht uit, spot aan!
20.00 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Big Band Boxtel
20.00 uur, Tijberzaal/BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Installatie Graaf/Gravin CV de Vivantjes
20.30 uur, De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Live music 'Coverband Solid Soundband'
21.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Zondag 26 november

Huiskamer: koffie met gebak
11.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Sinterklaas komt naar de Orion
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Rommelmarkt Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Sinterklaasintocht Esch
14.30 uur, 'De witte brug' aan de Spankertstraat, Esch

Maandag 27 november

Jeu de Boules bij De Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, JBV De Walnoot, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Smartlappenavond Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 28 november

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Bezoek Sinterklaasslaapkamer in Esch
15.00 uur, De Opgang (ruimte achter kerk), Esch

Rolstoeldansen door Stichting Sparkle
18.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Boekpresentatie van de Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen
20.00 uur, De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Woensdag 29 november

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: bezoek van wensambulance en rikken
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Sinterklaas bezoekt kinderboerderij
14.00 uur, Apollopad 1, Boxtel

Donderdag 30 november

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Bezoek Sinterklaasslaapkamer in Esch
15.00 uur, De Opgang (ruimte achter kerk), Esch

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Foto: Monika Kaczorowska

Marcelina Kaczorowska

Netty Stoop

Sandra van Esch